Koerier Juni 2010

48

description

Koerier Juni 2010

Transcript of Koerier Juni 2010

Page 1: Koerier Juni 2010
Page 2: Koerier Juni 2010
Page 3: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

1 Redactie

Patrick Decancq, Johan Decock, Patrick Goes, Geert Govaere,

Joke Kerkhof, Lieven Vandepitte, Jan Van Hulle, Geert Werbrouck

Lay-out, correctie, illustratie, drukwerk, eindafwerking

Patrick Decancq, Johan Decock, Joke Kerkhof, Annick Mestdagh,

Marnick Storme, Jan Van Hulle

CONTACTBLAD OUDERS VRIJ TECHNISCH INSTITUUT

Leenstraat 32-58 8800 Roeselare

Tel. 051 20 02 88 - fax 051 20 39 81

e-mail: [email protected]

webstek: www.vtir.be

DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT

Verantwoordelijke uitgever

Johan Decock, algemeen directeur VTI Roeselare

2009-2010 • 39ste JAARGANG nr. 4 • juni 2010

Afgiftekantoor: Ieper 1

OEOER I ER I E RR

Page 4: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

2

V O O R W O O R D

Beste leerlingen, ouders en collega’s

Juni 2010… De openschooldagen 2010 zijn net voorbij. Het waren weeral ‘hoogdagen’ voor onze school. We mochten enorm veel -zeer geïnteresseerde- bezoekers verwelkomen. Vele oud-leerlingen-jubilarissen kwamen hun vroegere school bezoe-ken en herinneringen ophalen. Ze merkten op dat de infrastruc-tuur in onze school enorm geëvolueerd is. Dank aan alle collega’s, leerlingen en oudervereniging voor de actieve medewerking bij deze dagen. Het huidige schooljaar loopt weeral op zijn eind! Nu komt er nog een evaluatieperiode en tenslotte krijgen de leerlin-gen de bevestiging van de gemaakte vorderingen. Laat ons hopen dat het schooljaar voor ieder positief afgerond kan worden. Ondertussen zijn we reeds gestart met de noodzakelijke voorberei-dingen voor het volgende schooljaar… Maar voor we zover zijn, is er voor iedereen: de zomervakantie!

Mag ik jullie allen een deugddoende, zonnige vakantie toewensen met voldoende tijd om:

nieuwe horizonten te verkennen; nieuwe mensen te ontmoeten; te genieten van het samenzijn met familie en vrienden; gewoon even tot rust te komen …

Johan Decock

Page 5: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

3

H A L L O M E T … D E PA S T O R A A L

Jongens en meisjes, beste ouders, grootouders, directie, leerkrachten, onderhouds-en ondersteunend perso-neel,

Na een stevige (intensieve ?) eindspurt zit het schooljaar 2009-2010 erop !

En wie je ook bent of wat je ook doet, dit zal vast niemand betreuren want … het betekent dat die langver-wachte “grote vakantie” voor de deur staat. Velen onder ons zullen weer volop genieten van zomerkampen, allerhande uitstapjes, festivals, vriendschappen, reisjes, sportieve activiteiten, vakantiejobs … of eenvoudig-weg meer tijd nemen om te genieten van de kleine dingen zoals het zich warmen aan de zon, het smullen van iets lekkers op een gezellig terrasje, het spelen en dollen met en net als de kinderen, het lekker lang uitsla-pen, het maken van ‘een klapke’ met de buren … En dat is goed ! Zo kunnen we onze batterijen weer opladen om er na een deugddoende vakantietijd weer tegenaan te gaan in een nieuw schooljaar.

Maar laat ons eerst nog even terugblikken op het (bijna) voorbije schooljaar. Allerlei gevoelens en herinnerin-gen komen wellicht ook bij jullie spontaan op : dankbaarheid, tevredenheid, vreugde en verdriet, ontgooche-ling en moedeloosheid, vriendschap en samenwerking … Hopelijk halen de positieve ervaringen de bovenhand en hebben we in de pijnlijke en moeilijke momenten toch af en toe de zachte hand op de schouder mogen voelen van een t(T)ochtgenoot.

We spoorden het hele schooljaar lang op SPOOR 10, ons jaarthema.

Het was inspiratiebron tot verdieping voor heel wat pastorale activiteiten en de affiches hieromtrent wilden ons telkens opnieuw uitnodigen stil te staan bij de rijkdom van het samen op weg zijn, het samen groep vor-men, het samen scholengemeenschap vormen, het samen zoeken naar het juiste spoor in het leven, het spo-ren naar d(D)iegene die ons altijd bemint, … Op z’n minst boeiend te noemen als je ’t mij vraagt!

En ligt dit trouwens niet volledig in het spoor van de pinksterboodschap ? Het samen op weg zijn is niet steeds eenvoudig en vraagt inspanning van alle partijen om er het beste van te maken en elkaar te blijven begrijpen. Zijn ook wij allen niet af en toe in een gelijkaardige situatie als de leerlingen destijds ? Overkomt het ons ook wel eens elkaar niet te verstaan ? Gebeurt het ook wel niet eens dat wij fut, kracht, energie, … missen om te (blijven) gaan voor het Spoor ? Zijn ook wij allen niet geroepen om op weg te gaan en te getui-gen van Gods liefde en goedheid ? Zoals Manu Verhulst het zegt: “God legt Zijn eigen vlam in ons hart. Zijn aanwezigheid is als een kriebel in ons binnenste om “ja te zeggen, om lief te hebben, om met Hem te ver-smelten tot één bestaan.”

Ik wens jullie allen heel veel enthousiasme en gedrevenheid toe !

Veroniek Deceuninck

“Bijna aan ‘den arrivée’ …”

Page 6: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

4

L E E R L I N G I S H O O F D P E R S O O N

Twee VTI-leerlingen gooien hoge ogen op de 23ste Olympiade Frans

pnieuw plaatsten twee VTI-leerlingen zich in de top-10 van de finalisten in de Olympiade Frans, beter bekend onder de naam Olyfran. Aan de selectieproeven werd deelgenomen door 446 Neder-landstalige leerlingen uit het technisch onderwijs in Vlaanderen. De 10 besten uit de schriftelijke selectieproeven werden opgeroepen voor een mondelinge proef in Diepenbeek. Twee van onze

leerlingen, Jeffrey Vromant en Stoffel Vandoorne, beiden uit het 6e jaar elektromechanica wisten zich voor de finale te plaatsen.

Op 18 mei ging de proclamatie door in de Hadewychzaal van het Ministerie van Onderwijs. Stoffel Vandoorne eindigde zeer verdienstelijk als zesde. Jeffrey Vromant deed nog beter: hij behaalde de derde plaats en kon zo met de twee andere toplaureaten op de foto !

Het is het derde jaar op rij dat het VTI zich onderscheidt in deze olympiade.

In 2008 werd Marcio Verhulst uit 5 TIW tweede en eindigde Giovanni Vandewaetere uit 6 TEA als zesde. Vorig jaar werd Arno Messiaen uit 6 TIW vierde en kreeg “ Le prix du Mérite”, een prijs die wordt toegekend aan de leerling die op basis van zijn schoolse kennis (geen taalkampen of stages gevolgd) zeer goed presteerde in de proeven. Dit jaar zijn het twee leerlingen uit 6 TEM die in de prijzen vallen. Dit bewijst dat onze sterke door-stroomrichtingen ook op taalgebied hun mannetje kunnen staan. We waren trouwens de enige West-Vlaamse school die de finale haalde en we waren ook de enige school met 2 finalisten !

Voor de vakwerkgroep Frans is dit meteen een nieuwe opsteker want een dergelijk succes is steeds de vrucht van de inzet en het enthousiasme van alle leerkrachten vanaf de eerste tot en met de derde graad. Het is meteen ook een stimulans om de leerlingen uit het technisch onderwijs verder te bekwamen in de taal van Molière !

Rik Terryn, Leraar Frans

O

Page 7: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

5

Kangoeroewedstrijd voor eerste graad

p donderdag 18 maart 2010 ging de jaarlijkse Walabie-wedstrijd door. Opnieuw werden opnieuw heel wat leerlingen van de eerste graad bereid gevonden de figuurlijke handschoen op te nemen en gretig in te gaan op de gelegenheid om hun probleemoplossend denken ook eens buiten de lessen wiskunde te etaleren. De belangstelling en het enthousiasme groeien blijkbaar want voor

ons 5de deelnamejaar waren ze met niet minder dan 41 deelnemers.

De beste score bij de eerstejaars kwam van Michael Vervisch uit 1A2 A met 90/120, gevolgd door Efraim Loc-quet met 80/120. De gemiddelde score van de 10335 deelnemers is 52,35. Bij de tweedejaars scoorde Aaron Plancke 85/120 gevolgd door Tom Noyez met 79/120, allebei uit 2 TIW B. Hier was de gemiddelde score 60,38 op 11536 deelnemers over gans Vlaanderen. We mogen dus stellen dat onze leerlingen hun mannetje kunnen staan in het probleemoplossend denken!

Dit schooljaar kwam er nog iets nieuws bij, namelijk de Wallaroe-categorie. Dit is voor leerlingen uit 1ste graad BSO. Hiervoor vonden we 10 enthousiaste leerlingen uit leerjaar B bereid om de 24 serieus moeilijke breinbre-kers op te lossen!

Jens Gesquière uit 1BE behaalde het beste resultaat op onze school met 92/120, gevolgd door Brandon Debels uit 1BE met 86/120 en Drago De Min uit 1BE met 75/120. Dat de moeilijkheidsgraad vrij hoog was, bewijst het feit dat de gemiddelde score over de 430 eerstejaars 52,53 is. Zeven van de 10 eerstejaars van onze school halen een score die boven dit gemiddelde ligt. Onze leerlingen hebben dus zeer behoorlijke resultaten!

Een tiental deelnemers viel in de prijzen, ze kregen bovendien elk een attest dat ze in de top 100 van West-Vlaanderen eindigden.

Ik hou er aan om langs deze weg ook de directie nog eens uitdrukkelijk te bedanken voor de financiële tussen-komst in de deelname van onze leerlingen. Ik weet dat dit geen evidentie is in elke school.

Kamila Vanrobaeys en Martine Sinnaeve voor de 2de jaars Greet Van Staeyen en Chantal Hindryckx voor 1ste jaars en leerjaar B

O

Page 8: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

6

Mecatrophy is een initiatief van INOM-Arbeiders in samenwerking met Agoria Vlaanderen, opleidingsfondsen uit de Technologische Industrie, VDAB, Sirris, ACV-CSC Metea, ABVVMetaal,DBO en Bombardier.

Het was reeds de zesde editie van deze wedstrijd voor leerlingen uit het zesde en zevende jaar BSO-, DBSO- en TSO-richtingen mechanica-elektriciteit.

Mecatrophy 2010 was in een nieuw jasje gestoken, en daar hoorden een aantal nieuwe accenten bij.

• Het centrale thema van Mecatrophy 2010 was duurzame mobiliteit.

• De eerste ronde moest er nog steeds conventioneel worden verspaand, en in deze editie was het een fietsnaaf en een kettingpons die werden verspaand. De leerlingen kregen twee dagen de tijd om in een VDAB-competentiecentrum deze onderdelen af te werken.

• Om de regionale spreiding te garanderen stootte de beste per provincie door naar de finaleronde gevolgd door 5 kandidaten met de hoogste quotering, ongeacht de provinciale verdeling.

• De finaleronde draaide rond het CNC frezen van een treinonderdeel. Hiervoor kregen de 10 geselecteerden één dag de tijd. Ook snelheid van uitvoering speelde bij de beoor-deling mee. Deze finaleronde vond plaats in het VTI te Oudenaarde.

Om de neutraliteit te waarborgen tijdens het wedstrijdverloop, was er een waarnemer aanwezig tijdens de eer-ste en de finale ronde.

De leerlingen van alle deelnemende scholen waren op 30 april uitgenodigd in het Fort Napoleon. Ze konden er deelnemen aan een aantal spannende en actieve workshops op het strand en daarbij lag het accent op team-work, communicatie en doorzettingsvermogen. Niet toevallig gekozen, want dit zijn precies een aantal vaardig-heden die ook van belang zijn in de technologische industrie. Als slot van deze dag was er dan de bekendma-king van de winnaar van de Mecatrophy 2010. Met Jonas op de eerste plaats en Maxim op de vijfde plaats kon-den wij deze mecatrophy 2010 succesvol afsluiten.

T E C H N I S C H J O U R N A A L

Jonas Cool wint Mecatrophy 2010

e jury koos het werk van Jonas Cool (leerling 7TSO computergestuurde mechanische productie-technieken) uit als winnaar. Hij ontving een waardebon van 250 euro, een sleutelset en voor zijn school een gereedschapskast van Facom met een waarde van 2000 euro. Maxim Defoszé uit dezelfde klas maakte het succes compleet door op een zeer verdienstelijke vijfde

plaats te eindigen.

D

Jonas Cools eerste plaats Maxim Defoszé vijfde plaats

Page 9: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

7

Tijdens de voorbije 5 edities van Mecatrophy behaalde onze school telkens één finaleplaats. De editie van 2006 werd gewonnen door Jonas Vanhaverbeke en vorig jaar behaalden we met Pieter Baele een tweede plaats.

Indien je als school deze resultaten kunt voorleggen mogen we met trots zeggen dat we binnen onze afdeling mechanica de leerlingen een degelijke technische opleiding meegeven. Een degelijke moderne eigentijdse infrastructuur gekoppeld aan gemotiveerde lesgevers vormt hierbij het uitgangspunt. Wij willen ook een pluim geven aan alle leerkrachten van de afdeling mechanica waarbij Jonas zijn schoolopleiding genoot. Het doorge-ven van hun jarenlange praktische ervaring was voor Jonas zeker ook een meerwaarde tijdens deze Me-catrophy.

De overwinning is voor Jonas uiteraard een interessant visitekaartje voor een toekomstige tewerkstelling.

Geert Vandevijvere, Technisch adviseur coördinator

Bedrijfsbezoek Recticel

p vrijdag namiddag 19 maart zijn we met twee klassen van het VTI Roeselare op bedrijfsbezoek geweest naar Recticel. Dit bedrijf is gevestigd in Wevelgem.

In het eerste deel van ons bezoek hebben we uitleg gekregen van een persoon die bij Recticel werkt met ondersteuning van een PowerPoint. Hij heeft eerst het bedrijf beschreven en daarna

hun verschillende producten die ze op de markt brengen.

Recticel is een bedrijf met in totaal 11000 werknemers. Waarvan 250 in Wevelgem en de overige zijn ver-spreid over 100 vestigingen over 26 landen. In Wevelgem produceert men enkel thermische isolatie, die men exporteert over heel Europa.

Recticel is een producent van een heel ruim gamma aan producten die vervaardigd zijn uit polyurethaan. Dat is een soort kunststof materiaal die je tegenkomt in de vorm van de vulling van zitmeubelen, matrassen, inte-rieurcomfort voor auto’s en de bouwsector. Maar wij als leerlingen van de bouw, waren natuurlijk geïnteres-seerd in de harde isolatieplaten gemaakt uit polyurethaanschuim die deze fabriek produceren.

Ze maken hier platen voor verschillende toepassingsgebieden. Bijvoorbeeld vloerisolatie (Eurofloor), spouw-isolatie (Eurowall), isolatie voor platte en hellende daken (Eurothane Bi-3 / Eurothane Bi-3A en Powerroof) en isolatie om je huis langs binnen te isoleren (Eurothane G).

Het tweede deel van ons bezoek bestond uit een rondleiding in twee groepen door de fabriek. Hierbij zagen we het volledig productieproces van de isolatieplaten.

Ik vond het een heel leerrijk bedrijfsbezoek omdat ik mij niet kon voorstellen hoe men deze isolatieplaten maakte. Het was vooral mooi om te zien hoe het mengsel dat tussen de twee folies wordt gespoten tot 40 keer zijn volume toeneemt.

Griet Dewandelaere 5TBH

O

Page 10: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

8

edoeling van deze gip is om twee spuitgietmatrijzen voor het spuiten van een fietspuzzel, te ont-werpen en deze te vervaardigen tijdens de lessen praktijk.

De volledige cyclus van prototype tot product zal worden doorlopen.

Sommige opdrachten worden in team uitgevoerd, maar iedere leerling zal zijn specifieke verantwoordelijkheden krijgen en moeten nemen.

De puzzel bestaat erin om een ringetje, dat zich op een bepaalde plaats op de fiets bevindt, te verplaatsen naar de opgegeven plaats.

Dit gebeurt via een opening in het ringetje die over verdunde gedeelten van het fietsframe past.

Geert Vandevijvere Technisch Adviseur Coördinator

GIP 6SMV: Fietspuzzel

B

Nieuwe teletruck voor afdeling Bouw

arl Vandaele van Vandaele Machinery overhandigde aan dir. Johan Decock de sleutels van onze nieuwe ‘teletruck’ in aanwe-zigheid van Johan Balduck (afdeling BBM) en technisch advi-seurs JP Debaene en José Sioen van de afdeling bouw.

Het betreft een heftoestel met uitschuifbare giek. Niets is te licht of te zwaar of we kunnen deze lasten overal verplaatsen op ons VTI…. Het toestel ver-vangt onze Samsung heftruck en kan tot 3,5 ton optillen en verplaatsen tot op een reikhoogte/verte van ruim 6 meter. De teletruck zal ook ingezet wor-den bij de opleiding van onze leerlingen bouwplaatsmachinist.

José Sioen, Technisch adviseur afd. bouw

C

Page 11: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

9

Sanitaire wedstrijd

e installateurs sanitair en centrale verwarming hebben het al jaren moeilijk om hun vacatures in te vullen. De installateurs blijven nood hebben aan geschoolde arbeidskrachten voor hun sector. De Confederatie Bouw West-Vlaanderen is zich bewust van de problematiek en promoot het beroep van installateur sanitair-CV al een aantal jaren via een unieke scholenwedstrijd. Er moeten meer

jongeren de weg vinden naar de technische school en dan vooral naar de opleiding tot installateur.

Sinds schooljaar 2005-2006 organiseert de VZW Confederatie Bouw West-Vlaanderen, afdeling Sanitair-Verwarming een unieke provinciale scholenwedstrijd, een proef voor de West-Vlaamse technische scholen met een afdeling installateur sanitair-CV.

Bij de scholenwedstrijd staat de samenwerking tussen school en ondernemingswereld centraal. Het contact tussen de installateurs met de scholen is essentieel.

De doelstelling van de proef is het monteren van een installatie met diverse toestellen en leidingen, waarbij de theorie omgezet wordt in de praktijk. De installatie moet in teamverband met de volledige klas opgebouwd worden. Deze installatie wordt dan op het einde van het schooljaar grondig nagezien en beoordeeld. Ook de praktische kennis van de leerlingen wordt getest.

Opdracht SANITAIR : uitvoeren van een installatie met waterverzachter, boiler, enkele spoelbak met meng-kraan met flexibel, uitgietbak, twee toiletten, afvoer regenwater van het dak, centrale afvoer-standleidingen met ventilatie per verdieping (met uitzondering van secundaire ventilatie op de bovenste verdieping en leidin-gen in Cu, PPR, PE en PVC. Opdracht VERWARMING : voeding warm water m.b.v. een zonnepaneel (zonneboiler) met leidingen in Cu.

De resultaten worden begin juni bekend gemaakt tijdens een officiële huldiging. Alle deelnemende scholen krijgen een waardebon, waarmee zij nieuwe materialen voor hun afdeling sanitair-CV kunnen aankopen bij de steunende groothandelaars. De winnende school krijgt tevens een officieel uithangbord met de vermelding van de laureaat en hun leerlingen ontvangen een jaarabonnement op het vakblad “De Onderneming”

Bij het ter perse gaan van deze koerier is de laureaat nog niet bekend. Het behalen van een eerste en een tweede plaats in de vorige edities, de praktische kennis en motivatie van de begeleidende leerkrachten Marc Torney en Alain Feys en de inzet van de leerlingen om er dit schooljaar opnieuw iets moois van te maken laat ons opnieuw het beste vermoeden.

Geert Vandevijvere Technisch Adviseur Coördinator

D

Page 12: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

10

Afdeling mechanica integreert in MyMachine

yMachine is een project voor kleine én grote kinderen die een eigen 'droommachine' willen ma-ken. Kinderen uit het basisonderwijs bedenken een 'machine' (een IDEE) die dan verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten (een ONTWERP) om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch onderwijs (een MACHINE). Gedurende het hele traject kunnen kinde-

ren en studenten beroep doen op de expertise en ondersteuning van diverse bedrijven en organisaties om zo de knapste (of mafste) machines te realiseren. MyMachine vertrekt van de ‘kinderlijke’ fantasie als basis van een totaaltraject met als doelstellingen:

• Het stimuleren van creativiteit door enerzijds kinderen te tonen hoe belangrijk een 'idee' kan zijn en dat het ook kan worden gerealiseerd als je samenwerkt, en anderzijds studenten te leren omgaan met zogenaamd 'onmogelijke' opdrachten om hen te stimuleren om meer 'out-of-the-box' te denken.

• De algemene perceptie tegenover technisch en technologisch onderwijs positief bijsturen door de nadruk op vakmanschap en vakkennis als essentiële schakel in het hele proces van 'IDEE' over 'ONTWERP' tot 'MACHINE'.

• Een educatief project uitbouwen gebaseerd op creativiteit en kruisbestuiving om kinderen al op jonge leeftijd 'goesting' te doen krijgen om hun eigen ideeën uit te gaan werken.

• Op lokaal en regionaal vlak actoren die actief zijn op het vlak van onderwijs, creativiteit, tech-niek, technologie, kunst, innovatie en ondernemerschap mobiliseren en sensibiliseren met het oog op meer kruisbestuiving binnen het onderwijs enerzijds (lager, secundair en hoger onder-wijs) en tussen het onderwijs en de bedrijfswereld anderzijds.

• Optimaal gebruik maken van de ervaring en kennis die aanwezig is in een bepaalde regio om hefboomprojecten te realiseren ter versterking van bestaande initiatieven inzake technolo-gisch ondernemend onderwijs.

Dit schooljaar namen 32 basisscholen uit de de provincie West-Vlaanderen deel aan MyMachine. Twee projec-ten werden door onze afdeling mechanica verder uitgewerkt.

Basisschool Sint-Lutgart Roeselare bedacht een chocomelkmachine.

De wekki was een idee van de zesdejaarsleerlingen van de Stedelijke Basisschool Roeselare.

M

Page 13: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

11

De leerlingen en begeleidende leerkrachten uit deze basisscholen waren bij een bezoek aan onze school heel tevreden met het eindresultaat. Ze gaven alvast een hartig dankwoordje aan leerkracht Filiep Verpoucke voor zijn medewerking bij de uitvoering van deze projecten.

Kinderdromen waarmaken vraagt heel wat enthousiasme, doorzettingsvermogen en een gezonde portie “maf” verstand.

Geert Vandevijvere, Technisch Adviseur Coördinator

Gsm's voor WWF

Het WWF zoekt 100 000 gsm’s. Volgens studies liggen in België meer dan 30 miljoen gsm’s in de lade. Weet je niet wat met je oude gsm te doen? Ben je van plan een nieuw model aan te schaffen? Beschikt je organisatie over bedrijfsgsm’s en worden de oude vervangen door nieuwe? Gooi ze NIET weg maar schenk ze aan het goede doel! De gsm’s die je schenkt moeten niet meer werken. De batterij van de gsm moet je liefst mee-geven, de lader niet. Ben je geïnteresseerd om je oude gsm(‘s) te schenken, breng ze dan binnen bij de EHBO op onze school. Heb je eventueel nog vragen i.v.m. deze actie, zend dan een mailtje naar [email protected]. Breng ook je familie en vrienden op de hoogte van deze inzameling, want hoe meer gsm’s, hoe beter. Zo steun je projecten in het kader van de strijd tegen milieuverontreiniging. We hebben je gsm’s brood-nodig!

Page 14: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

12

Verslag Dovy keukens

p vrijdag 19 maart hadden we met Sint Jozef in de namiddag vrij. We hadden eerst een viering daarna gingen we op bezoek bij Dovy keu-kens, Industrieweg te Roeselare met de fiets. We bezochten het bedrijf waar we de uitleg kregen hoe een keuken tot

stand komt. Eerst kregen we de bureaus te zien waar de tekeningen worden ge-maakt.

De tekeningen worden vervaardigd volgens de wensen van de klanten.

De tekeningen worden opgebouwd door een 5-tal personen. Eenmaal de tekening is getekend wordt alles be-steld na goedkeuring van de klant. Dan worden alle platen klaargemaakt, ze worden op maat gezaagd. Bij het zagen van nieuwe platen wordt er gekeken of er nog stukken liggen van vorige projecten in hun nieuw resten-magazijn . Dit kun je vergelijken met 2 grote rekken waartussen een robot loopt die dan alles op een plaats legt, met een nummer dat men dan in de computer steekt, welke soort en afmetingen er op die plaats ligt zo-dat men later gewoon in de computer kan kijken als men een plaat nodig heeft en dan haalt de robot die er weer uit het magazijn en zet die dan op een band. Bij deze methode is er ook veel minder gevaar voor schade aan de platen. Eenmaal ze alle platen hebben en ze op grote zijn gezaagd, worden alle rijboringen geboord. Alles gebeurt met de CNC- machines, de mensen die aan de machine staan moeten niets meer doen dan de platen op de machine leggen en op een knopje duwen.

Alle programma’s worden gemaakt vooraan in het bureau. Ook worden al de scharnieren eerst aangebracht in tegenstelling tot bij ons op school, waar wij eerst de corpus verlijmen en later brengen we de scharnieren aan. Ze zagen er ook zelf hun graniet als blad voor de keukens. Vooraleer ze het blad verzagen vragen ze aan de klant eens te komen kijken naar de steen, omdat er veel verschil is naar de afwerking toe, hoe de klant het blad wil. Als alle meubelen gemonteerd zijn worden ze op een plaats gezet waar ze dan opgeladen worden in de vrachtwagen voor plaatsing. Op het einde van de rondleiding in het toch wel grote bedrijf kregen we nog een boekje en een balpen. Ook kwamen we enkele oud-leerlingen tegen van het VTI. Rond 15u30 keerden we terug naar het VTI met de fiets waar we nog een drankje en een taartje aangeboden kregen en waarna we mochten vertrekken naar huis .

Degroote Ward, 4SHT Dhr. Slembrouck & Dhr. Verhulst

O

Bezoek Beltrami 7BRO – Woensdagvoor-middag 5 mei 2010

p woensdagvoormiddag 5 mei bezochten de leerlingen van 7BRO samen met mr. De Schepper en mevr. Vancoillie het bedrijf Beltrami te Harelbeke. Beltrami werd opgericht in 1986 en werkt mo-menteel al internationaal. Beltrami is een groothandel in natuursteen met een unieke selectie aan basalt, leisteen, graniet, kalksteen en marmer. Hun doelgroep is dus vooral marmerbewerkers,

vloerleggers en tegelhandelaars. Ze hebben ook hun zeer populaire eigen lijnen: Beltralinea en Woodstone. Beltralinea natuursteenstrips voor vloer – als wandbekleding en Woodstone is natuursteen met een houtstruc-tuur die goed lijkt op parket.

Na een warm onthaal met koffie kregen we een gedetailleerde uitleg over natuursteen door de verkoopsdirec-teur van het bedrijf. Via een mooie powerpoint en een werkbundel leerden we heel wat bij. Niet alleen werd veel duidelijk over het ontginnen, het verwerken en produceren van natuursteen ook hoorden we heel wat over hun bedrijfsfilosofie. Kwaliteit, stock en service zijn hun 3 krachtige pijlers. Aansluitend kregen we een rondleiding in hun toonzaal. We stonden versteld van de vele soorten natuursteen die er zijn. We zagen na-tuursteen schitteren in vloeren, trappen, badkamers en keukens. We sloten deze leerrijke voormiddag af met een heerlijke broodjesmaaltijd aangeboden door Beltrami. Kortom: dit boeiend bedrijfsbezoek is zeker voor herhaling vatbaar!

Johnny De Schepper

O

Page 15: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

13

Met 5 BEI naar Polen

p zondag 25 april vertrokken we met 10 leerlingen van het 5de jaar elektrische installatie’s naar Polen, het Franciscaanse dorp Jannice.

Het was reeds voor de 6de keer dat leerlingen van 5 BEI naar die kampplaats trokken.

Studenten van het 5de jaar elektriciteit zijn goed op de hoogte betreffende huishoudelektriciteit zeker wat in-stallatietechniek betreft.

Wat hebben we met 5 BEI reeds kunnen realiseren?

2005: leggen van preflex buizen in het grote Poverellogebouw.

De volgende jaren werkte er met de klassenleraar Philiep Ghekiere een 2de collega mee, enerzijds om het project te leren kennen, en anderzijds om een betere werkverdeling te bekomen

2006: leidingen leggen in de 2 dakappartementen boven het Poverello-gebouw 2de leraar Andy Nyffels

2007: 2007 verdere afwerking elektrische installatie van Poverellogebouw met dakappartementen 2de leraar Claude Vermeulen

afwerking sanitair blok + leidingen voor communicatie

O

Page 16: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

14

2008: afwerking van alle schema’s van het hoofdgebouw 2de leraar Peter Rousseau

kapel, slaapzaal 1, 2 kelder en gangen.Uitvoeren van de laatste aanpassingen volgens het AREI.

Afwerking dakappartement boven sanitair blok

2009 nieuwe elektrische installatie van een appartement in het woonhuis 1ste verdiep 2de lerares Vanessa Ver-haeghe

volledige herziening elektriciteit bestaande woonhuis + monteren van een nieuwe schakelkast

2010: de volledige installatie van het sanitair blok met inbegrip van de 2 appartementen volledig afwerken tot in detail. 2de leraar Stijn Vanhee.

Resterende afwerking de elektrische installatie appartement 1ste verdiep woonhuis

Tussen de vele werken waren er ook altijd karweien zoals het maken van mortel, graaf-en aardewerken voor buizen en leidingen en andere. Plans van de elektrische installatie werden ook steeds ter plaatse getekend en aangevuld.

Besluit

Ieder jaar stellen we vast dat zo’ n bouwkamp de ideale leerschool is. Iedereen werkt mee aan een project dat een realisatie is tussen verschillende afdelingen van onze school.

Onze leerlingen vertellen er altijd over met veel enthousiasme. Zelfs blijkt dit nog bij veel van onze oud-leerlingen tijdens de laatste opendeurdagen.

We hopen dat er in de toekomst nog verder mag gewerkt worden in Polen, zodat de leerlingen van het VTI nog de eindwerken kunnen meemaken.

Een grote dank van de leerlingen was dan ook gericht aan onze priester Pierre die dit alles heeft gerealiseerd, en de schooldirectie die volledig achter dit project staat.

Philiep Ghekiere

Page 17: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

15

Page 18: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

16

Stage bij MRT en groep Monument

ERSTE DAG: (74 km) 9 uur, ik moet er gelukkig nog niet zijn om 7 uur. Jean leidt me rond in het bedrijf MRT. Ik zie op vele werkfoto’s hoe ze hun speciale technieken uitvoeren. Bezoek hun ma-gazijn met wel honderd verschillende producten en hun gereedschapskamer, wat liggen er hier veel boren… . Ze hebben een zeer groot wagenpark met zandstraler en krachtige hogedrukspui-

ters. Eigenlijk is hun koer en magazijn te klein. Misschien kopen ze binnenkort een machine aan, om isolatie te spuiten (in de spouw).

Daarna zijn we richting De Haan gereden om de werf “Dunepanne” te gaan bezoeken. De tuinmuur was af, mooi! Maar een duur prijskaartje. Wat zei Jean? 1.750 000 oude frankjes!!

Morgen zal het vroeg worden…

TWEEDE DAG: 5.45 uur. Op stap met Bart of beter met de auto van Bart. Hij komt me oppikken aan de voor-deur om 5.49 uur. Hij woont in Lichtervelde.

Richting Brussel naar het park”Josaphatpark”van Schaerbeek. File, file voor Aalst. Een ongeval. We komen wat te laat op onze afspraak. Daar wachten ons op: de andere ploeg met een stoommachine en zandstraler, maar ook veel Brussels volk; de tuinbeheerders van Brussel velen met knalgele hesjes aan. Zij moeten een demo van Bart en zijn ploeg krijgen. De demo bestaat hierin hoe je graffiti moet en kan verwijderen op de beelden die in het park staan. Het valt me op dat ze voor elke handeling dat ze doen een proef doen. Op die manier kun je pas het gehele beeld zonder brokken schoonmaken. De verfspuitbussen zijn goedkoop in Scha-erbeek te oordelen naar de vele vuile graffiti op de beelden.

We werken met décapé (afbijtmiddel) milieuvriendelijke en snelwerkende. Ook met olivinezand en stoom on-der hoge druk. Het lukt ons om een beeld opnieuw in het nieuw te plaatsen. Een ander beeld moet een nieu-we laag steenrode calei krijgen. Op het moderne beeld “voor de gefusilleerde man” in keibeton worden testen uitgevoerd maar niet afgewerkt. Boven ons vliegen de kwetterende Brusselse parkieten heen en weer, het is ook lente voor hen… .

In de namiddag hebben we een werf bezocht bij Koekelberg. Het betreft een appartementsgebouw van meer dan 60 meter hoog. Ik kan u verzekeren op de lift die buiten de stelling gemonteerd is, dat je die hoogte daar pas echt ondergaat en ervaart. “Is dit liftje wel sterk genoeg”? durf ik me in stilte afvragen. Gelukkig heb ik geen hoogtevrees. Het is een grote renovatie van betonherstel. Het afschieten van vergane balkons moet ook op die hoogten gebeuren. Ze gieten ze dan ter plaatse weer op met gietbeton. Deze keer met de wape-ning op de juiste plaats en chemisch verankerd. De balkons worden herbetegeld met grijze grestegeltjes op ditramatten van Shütler. De mannen vloeren proper in het Frans… . Is het hier ook een probleem om de juiste vakmensen te vinden? Het is prachtig weer vandaag, toch zeker langs de zonnige kant (zuid). Maar wat moet dat hier koud zijn als het eens een slechte dag is. Respect voor die mensen van Monument die elke dag op grote hoogte moeten werken. Wij leerkrachten worden? Zijn! “kamerplantjes”… sanseveria’s?

DERDE DAG: Deinze om 8 uur. Vandaag de werven van Frederik De Meyer (van waar ken ik die familienaam?) 74 km

Onze eerste werf is een chemisch bedrijf waar je zo maar niet binnen mag. Ik moet dus mijn paspoort afge-ven en krijg een badge. Daar versterken ze de betonbalken van een soort silogebouw. Ze gebruiken banden carbonvezels dat ze op de betonbalk kleven met epoxy. Het ziet er niet sterk uit, maar de ervaring en de berekeningen tonen aan van wel. Het carbon wordt met de gladde kant gekleefd aan het betonoppervlak. Indien nodig wordt er een tweede plaat op gekleefd. Daarna kan het carbon ingepleisterd worden met epoxy. Soms wordt de kolom en of balk rond gezet en kan er dus nog een kunststofgaas worden opgekleefd met harslijm (die blijft een weinig elastisch). Op die manier wordt het geheel nog sterker natuurlijk en kan de car-bonplaat niet lossen van het beton (dit gebeurt normaal niet). Normaal wordt het carbon gekleefd daar waar er trek is. Een zeldzame keer ook langs de bovenkant.

Tweede werf: Mechelen, van ver zie ik hem: “de Sint-Romboutstoren” maar we moeten aan de andere kerk zijn. Daar waar het standbeeld staat van de “Minderbroeders” - De gebroeders Verhaeghen, Jozef (°1867) en Emmanuel (°1872), minderbroeders, missionarissen in China, waar Jozef bisschop en apostolisch vicaris werd, die samen in 1904 de marteldood stierven. MRT heeft het beeld mooi schoongemaakt en hersteld. De letters met monulit grijs en zinkwater. Ik vind het een beetje jammer dat je het kleurverschil blijft zien.

E

Page 19: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

17

Nu zoeken we via gps een boerderij met schuur die een enorme scheur heeft in de voorgevel. Een barst van boven tot onder; niet ontstaan door een slechte fundering, maar omdat de achtergevel overhelt naar binnen en via het gebinte (die een beetje te zwak is) de voormuur en topgevel doet breken. Vergelijkbaar met een kaartenhuisje. Ze zullen dit schoren en deze schoorwerken zullen blijven staan tot dat de boerderij zal ge-sloopt worden. De broers die de boerderij bewonen zien er nog fit uit, zij kraken wel een beetje maar met wat goed schoorwerk gaan ook zij nog jaren mee. Er wordt op de voormuur een dubbele ijzeren profiel aangepast die worden schuin aangetrokken naar de binnenmuren via kabels en of stalen ijzers en bevestigd aan de bin-nenmuur. Het is er zeer rustig in de buurt. Boven ons vliegen twee buizerds en de boer geeft ons nog mee dat Koning Albert daar dikwijls komt joggen in de straat met zijn twee bodyguards en twee chique zwarte auto’s erachteraan. Vandaar dat die muur zo snel als mogelijk moet hersteld worden. Stel je voor dat die net instort op het moment dat de Ko……

Vierde werf: We gaan naar Semmerzake, naar waar zeg je? Dit is een radarstation van het leger. Ze moeten daar de bol reinigen waaronder de radar zit. Ik zeg bijna verborgen zit maar dit is zeker niet het geval want je kan er niet naast kijken. Hij gelijkt op een bol van het Atomium en je ziet hem van verre. Hij kijkt ook heel “verre” die radar. Elk vliegverkeer van gans Europa kan hij volgen. En toch is die controle voor een groot deel “show”. Tijdens de opkuiswerken ligt hij af omdat de stralingen die hij uitzendt te radioactief zijn voor men-sen. Nu valt het verkeer nog mee want er vliegen géén vliegtuigen door de vulkaanuitbarsting. Er wordt gerei-nigd met Cif citroen van op hoogtewerkers daarna komt er nog een beschermingslaag op. Nog dit: 38 meter in een bakje, is hoog. Je voelt je als in een mand van een luchtballon.

VIERDE DAG: Om 6 uur bij Jean te Moorslede. Ik denk even zou José al wakker zijn? (90 km)

We starten een werf op in Stasegem. Betonherstel maar eerst moet er wat beton afgepikt worden. Maar we vinden geen elektriciteit. Of beter geen aansluiting. Er moet dan maar “een groep” gehaald worden. Zoveel tijdverlies gewoon omdat de verantwoordelijke van de werf de elektriciteitskast niet opengedaan heeft. Ver-keerd afgesproken?

Vandaar naar De Haan, de werkzaamheden vlotten goed. De stukadoors zijn er ook en zij zullen de muurtjes pleisteren. Elke scheur wordt opgemeten. Er zijn er veel meer dan men eerst dacht. Dat wordt lastig morgen vrijdag in de vergadering.

Terug op het bureau worden de plannen aangepast met Tipp-ex waar de nieuwe opgelapte scheuren zich bevinden. Daarna nog even in Stasegem gaan kijken hoe het pikwerk vordert. Het tocht er verschrikkelijk en ze kunnen niet in de zon werken. Het is een kil tochtig skelet van betonnen kolommen en balken. Maar dat stoort hen niet zo te zien. Ze zijn goed gekleed en verpakt in een wegwerp witte verfoveral.

VIJFDE DAG: De Haan vergadering. Maria Hendrikalaan 5. Hotel Dunepanne (86 km)

Het betonherstel vordert goed. Mooi weer maar toch fris op de steigers.

De eerste week zit erop. Veel gezien maar natuurlijk niet alles, zoals hun houten balken dat ze opgieten met epoxy. Hun funderingversteviging door middel van gedraaide aluminium staven van telkens een meter. Ze starten het werk met een funderingssleuf te graven naast het huis. Op de bodem van die gleuf draaien ze de staven op gelijke afstand van elkaar in de grond op een rechte lijn. Ze kunnen er telkens een aan toevoegen (van 1 meter lengte) tot op gewenste diepte. Staven ijzer worden chemisch verankerd in de oude fundering die zich naast de sleuf bevindt. De sleuf wordt vervolgens dicht gegoten met beton.

MONUMENT VDK: Elke dag vroeg uit de veren! (115 km)

De radiowekker om 4.50 uur. Een ontiegelijk vroeg uur. Dat is voor iemand die dat niet gewoon is zeer vroeg. Om 5.30 uur worden we bij Johan in Beveren opgehaald door Eric. Het stuur wordt doorgegeven aan Patrick “de chef” die als laatste instapt te Hulste. Hij woont er heel landelijk naast de stenen molen en ook hier fluiten de vogels dat het een lieve lust is. Het begint te dagen en “de spring is in the air” zou Toon Hermans zeggen. Maar mijn collega’s reageren niet…

We komen aan met slaperige ogen om 6.50 uur. Om 7.00 uur beginnen we. Sommigen zijn al bezig. Er is veel lawaai maar het is net te verdragen. Bijna iedereen draagt oorbeschermer, mondmasker, veiligheidsbril en veiligheidsschoenen. Het stof wordt constant afgezogen. De Roemeen naast mij eet meer stof dan boterham-men. Hij wil geen mondmasker noch oorbeschermers. Het afzuigsysteem werkt goed. Maar een goede wer-king is ook nodig. Ik geef mijn ogen de kost en krijg taken toegedeeld van de chef. Technieken, kaptechnie-ken en maak mijn oefeningen. Zoals “taille ancienne” oude bekapping meestal 24 slagen /10 cm moet soms ook 36 zijn (steeds naar de originele steenbehouwing). Ik kap ook een schuine blok arduin vlak en haaks, een techniek die bijna nooit meer wordt uigevoerd aangezien iedereen een schuin blok gewoon onder de zaagma-

Page 20: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

18

chine legt en het haaks zaagt! Het eindresultaat bevredigt de chef. Het uitzicht heeft iets weg van “ijsbloem” zo zijn alle afwerkingen zoals wij ze nu kennen eigenlijk kaptechnieken ontstaan uit noodzaak. Een vergeten benaming van een afwerking zoals “rouwé” of zoiets, noemen we nu gebikt (puntbeitel). Mineel of maneel een middenstaander om het loodglas in te steken. Schopslag zullen wij gefrijnd noemen. Er zijn zeer veel afwerkingen. Schuine slag (bv. 80°), met de hand tegen de hand…

Om 8.30 uur of 9.00 uur eet men vlug een knabbel en vijf minuten later is iedereen terug bezig. Ze laten je wat vrij op dat gebied. Om 10.00 uur komt Patrick (de chef) rond met taartjes. Lieve had die gemaakt voor een feest maar er waren er teveel vandaar… . Ze vallen in de smaak en elkeen komt me bedanken. Ik zeg hen de potjes te sparen zo kan mijn vrouw ze weer vullen! Ze houden zich aan de afspraak en aan mijn voor-stel.

Om 12.00 uur stopt bijna iedereen en na 20 minuten is iedereen terug bezig. Veel eten moet je daar niet doen en zeker geen tijd om een lang praatje te maken. In de kapcel die iedereen toegedeeld krijgt zit je ook alleen. Door het lawaai kan je toch niet praten. Een vlug woord kan nog net. Maar liefst een luid, anders ver-sta je elkaar toch niet door de hoorbeschermers. Ik maak me de bedenking: eigenlijk hebben ze geen sociaal contact of toch weinig. Metselaars op de steiger hebben dat wel. Misschien een gewoonte of geen behoefte aan contacten. West- en Oost-Vlamingen vinden elkaar ook niet echt. Of zie ik dat niet correct?

Donderdagmorgen: Ik begin met epoxylijm. Een herstelling van de hals van een betonnen gans. Dit zou daar-mee zeker moeten lukken volgens de kenners. Intussen doe ik een test met fijn geklopte arduin vermengd met epoxy. Het resultaat na enkele uren wachten heeft mij geen echte voldoening. Epoxylijm wordt gemengd met component A 2 delen op 1 deel component B. Goed mengen en zorgen dat er geen contact is met de huid. Daarna krijg ik van Patrick twee cilinders die ik tot bollen moet omtoveren.

Twee cilinders van diameter 15 cm en met een hoogte van 15 cm. Op een stukje (haakse) afval arduin teken ik het model af (cirkel). Daarna het middelpunt en enkele raaklijnen. Die bepalen de punten die ik dan kan overzetten op de cilinders. Met een passer en een goede meter lukt dat best. Maar met enkele foto’s erbij wordt alles wel duidelijk. Het aftekenen en het afzagen gaat me goed af en morgen ga ik ze boucharderen (punten of punthameren).

Vrijdag : Patrick werkt vandaag niet. Elke vrijdag neemt hij vrijaf. We zijn in Zottegem om 6.30 uur. Een half uur te vroeg. Weinig verkeer zeker? Onderweg zijn mijn ogen weerom dichtgevallen… . Mijn hals kraakt op-nieuw door de verkeerde houding tijdens het wegdommelen.

Eerst doe ik de test met de epoxy en fijner brokjes arduin en een weinig stof? Goed mengen en afwachten tot het hard en opgeschuurd is voor je het resultaat kan zien. Mijn bollen in blauwsteen “Vinalmont” zal ik wel thuis boucharderen. Eigenlijk zou ik vandaag willen werken met luchtdrukvijlen en -frezen. Zij werken daar constant mee om witsteen uit te schuren en moluren en kromme bochten te maken in hun kerkrestauraties. Ze maken er hogels mee en pinakels, kruisbloemen en wimbergen (de frontaal of wimberg, wimperg of windberg).

Ik zoek in de afvalcontainer een stuk witsteen die groot genoeg is. Wat gooien ze hier enorm veel weg. Hele stukken arduin en witsteen die nog kunnen gebruikt worden om een beeldhouwwerkje te maken. Mijn hart bloedt voor de zoveelste keer… ze kunnen het hen ook niet permitteren om een stuk steen toch te laten door-gaan als compacte steen als plots blijkt tijdens het werk dat er toch een barst zich heeft verscholen binnenin de steen. Ze nemen dus geen risico. Ik vind me een stuk en zal de herstelde gans proberen na te maken in 6 uur. Het aftekenen gaat vlot, het grove slijpwerk ook. Ik neem de maten: deel ze door 4 en vermenigvuldig met 3, dus mijn eindresultaat zal ¾ gans zijn. Maar met die kleine schuurstenen heb ik niet veel kunnen wer-ken. Het is zeer vlug 3.20 uur en dan moeten we naar huis en zeker de vrijdagavond… de gans is bijna af!

Toen ik een kijkje ging nemen bij de mannen, viel het me telkens op dat ze enorm hun afgetekend lijntje res-pecteren. Eens correct afgetekend met een DUIDELIJKE lijn (1 lijntje) wijken ze daar niet meer vanaf. Eens het zaagwerk of kapwerk af zie je nog net het lijntje staan, zoals bij een schrijnwerker. Het was leerrijk en heb beloofd dat ik nog wel eens langs kom, misschien met de klas of nogmaals op stage. Dat vond mijn hard-horige buurman “de Roemeen” en de glimlachende Sri Lankees zeker oké.

Totaal kilometers:439 km

Dries Follebout

Page 21: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

19

Een aantal renovatiewerken uitgevoerd door de firma Monument

Page 22: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

20

6BSD Op avontuur in Polen!

17-04-’10 : Vertrek

Hoewel de paasvakantie nog niet beëindigd was, zijn wij de zaterdagochtend met kleine oogjes om 05:15 vertrokken voor een rit van meer dan 12u richting Polen. Mr. Huyghe en Mevr. Heinkens gingen met ons mee op dit avontuur. Met pijn in ons hart moesten wij twee klasgenootjes achterlaten door overmacht. Na een vlotte reis kwamen we aan in Janice, na de kamerverdeling en onszelf wat te verfrissen gingen we een lekke-re maaltijd tegemoet.

18-04-’10: Auschwitz

De volgende morgen moesten we alweer vroeg uit ons nestje voor de uitstap naar Auschwitz. Wat wel een zeer aangrijpende ervaring was. We hebben veel interessante onderwerpen besproken rond het dagelijkse leven in een concentratiekamp. Die mensen werden echt als beesten behandeld, de manier waarop ze werden aangesproken, hun naam werd een nummer, familie werd ontnomen, elke dag al het mogelijke doen om te overleven.

’s Middags hebben we met smaak een pizza naar binnen gespeeld. Na een kleine pauze hebben we het twee-de deel van Auschwitz bezocht wat meer museum gericht was. Bij het naar huis gaan hebben we nog een kleine stop gemaakt om iets te drinken. Na wat gegeten te hebben volgde er nog een bezinningsmoment.

19-04-’10: Eerste werkdag

We begonnen de dag met een bezinnend moment. Na een stevig ontbijt schoten wij in het werk. Onze op-dracht bestond erin om de refter te behangen met vliesbehang en te schilderen. Na al dat schuren en plamu-ren zat de dag erop voor we het ook maar beseften. Ook onze lieftallige leerkrachten werkten sterk mee. Na de avondbezinning en het eten vorderde de avond naar een consumptie. De leerkrachten hadden ons ge-vraagd de stilte te bewaren terwijl zij de schaapjes gingen tellen. Waarvoor wij uiteraard gezorgd hebben.

20-04-’10: Behangen

Na een korte bezinning en een lekker stevig ontbijt begonnen we aan onze tweede werkdag, tegen het eind van de dag moest de volledige ruimte behangen zijn. Hierin zijn we dan uiteraard ook geslaagd. De sfeer op de werkvloer was zeer aangenaam we zijn 1 team.

21-01’10: Schilderen

Derde en laatste werkdag! Er is nog gigantisch veel werk, maar we blijven niet bij de pakken zitten en samen met de leerkrachten vliegen we er in! Er wordt zeer goed samengewerkt en iedereen doet zeer goed zijn best. Nog vlug de blaasjes wegwerken die in het behang gekomen zijn en dan volop schilderen : zelfs twee lagen in 1 dag! Je moet het maar eens proberen op zo’n korte tijd een volledige ruimte af te werken. Gelukkig was de sfeer optimaal, met een streepje muziek, die af en toe eens wat luider gezet werd (door leerkrachten en leer-lingen) schilderden we de pannen van het dak! En na een lange werkdag mochten we tevreden zijn met het eindresultaat, dat er pas gekomen is door het harde werken van allen!

22-01-’10: Bergwandeling en etentje

Onze laatste dag, met deze keer een ontspannend programma. De wandeling in de bergen was echt super. Eerst volgden we mooi het wandelpad, maar het was wel veel avontuurlijker om gewoon van het pad af te wijken en dwars door de bossen te wandelen, in de sneeuw! Mevr. Heinkens volgde met enkele anderen het wandelpad, en af en toe moesten wij ervoor zorgen dat ze ons terugzagen. Het uitzicht was echt heel mooi, we hebben ervan genoten!

Daarna werden we verwacht in “de berghut” wat een mooi restaurant opgebouwd uit zware houten boom-stammen, met mooie sculptuurwerken bleek te zijn. We konden samen nog eens in alle rust genieten van een heerlijke maaltijd met drankje en niet te vergeten, ook een dessert!

23-01-’10: Terugreis

Aan alle mooie liedjes komt een einde en ja, ook aan ons avontuur in Polen. We vertrokken midden in de nacht om 1 uur. Het was de moeite niet op te gaan slapen, dus hadden we alles al netjes opgeruimd (bij som-migen dus : de kamer uitgemest!), onze bagage klaargezet en de tijd wat verdreven met kaarten en het bekij-ken van een film. Als leerlingen dachten wij om dan in de busjes lekker te kunnen slapen, maar dat was bui-ten de grenswachters gerekend, die ons toch even wilden controleren. Gelukkig waren ze vlug tevreden en

Page 23: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

21

konden we dan, na een hele lange tocht met ontzettend veel opstoppingen in het verkeer om 16 uur aanko-men in het VTI te Roeselare.

HET WAS EEN MOOIE REIS, WE HEBBEN HARD GEWERKT MAAR MAAKTEN OOK VEEL PLEZIER EN HET WAS NOG LEERRIJK OOK!!!

BEDANKT!

Pieter-Jan Desmet, Robin Vandewalle, Mevr. Heinkens

Page 24: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

22

Afd. Schilderwerk en Decoratie vierde op 21 mei het winnen van de Bouwschoolaward

eze wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door de Bouwunie, samen met andere partners en is gekoppeld aan Batibouw. Het project dat we ingediend hebben is de herinrichting van het atelier voor het 5de en 6de jaar.

Wij hebben dit kunnen realiseren dankzij de steun van velen, waarbij ik toch speciaal de directie, meneer Cottenier, onze vorige technisch adviseur, en de samenwerking met de afdelingen hout en elektriciteit wil vermelden.

Ook de leerkrachten én de leerlingen hebben hier samen hard aan gewerkt.

De opbouw van het project is binnen de school met advies en hulp van velen uitgevoerd. Ook konden we rekenen op de know-how van onze verschillende leveranciers en vertegenwoordigers.

De jury koos ons project omdat de leerling hierin zeer centraal staat. Door de nieuwe opbouw kunnen wij een veel betere opleiding aanbieden aan de jongeren en zijn ze veel meer gemotiveerd omdat ze in “echte” ruim-ten mogen werken.

Wij wisten op voorhand zeer goed dat deze manier van werken de kostprijs aan grondstoffen sterk zou verho-gen, maar de opleiding voor de leerlingen mag nu werkelijk gezien worden. In plaats van 1 paneel te bewer-ken, krijgen ze nu een echte ruimte met alle realistische knelpunten van een normale werksituatie.

Els Heinkens TA afd. Schilderwerk en Decoratie

D

Page 25: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

23

Het 3SHT avontuur

p 6 en 7 mei is de klas 3SHT samen met Dhr. Verhulst, Dhr. Van Tuyckom en Dhr. Rambour op schoolreis geweest. We zijn met de fiets vertrokken vanuit Roeselare naar Lombardsijde. Dankzij de weergoden zijn we gespaard gebleven van regen.

Het was een goed begin om onze schoolreis te starten!

Onderweg hebben we veel tussenstops gemaakt om iets te eten en te drinken, daarna fietsten we weer ver-der. Toen we aankwamen in Diksmuide hebben we een bezoek gebracht aan de IJzertoren. We zijn met de lift helemaal tot aan de top van de IJzertoren gegaan. Wat een prachtig uitzicht! We zaten ongeveer op 80 meter hoogte.

Na het prachtig uitzicht hebben we verdieping per verdieping gezakt tot beneden. We zagen hoe de eerste wereldoorlog begon en eindigde. Je kon ruiken aan mosterdgas en aan chloorgas. Na het bezoek aan de IJzertoren hebben we gepicknickt. We hadden onze eigen picknick mee voor de eerste dag. Daarna zijn we doorgereden naar het monument Alberto, dat standbeeld had ook te maken met de Eerste Wereldoorlog. We waren nog maar een paar kilometer vewijderd van onze camping. Een goed halfuurtje rijden. Het was onge-veer 16.00 u toen we aankwamen. We hebben ons bed opgemaakt en daarna direct naar de zee, duinen om aan sport te doen. Het eerste spel was namelijk voetbal, dat was lastig op het strand. Daarna hebben we rug-by gespeelt, een ruige sport, maar het was de moeite waard. Wat een samenspel! We hebben ook een vlag-genspel gespeeld, dat was lastig in de duinen, heel de tijd op en af, heel vermoeiend.

Daarna snel naar de camping om het heerlijke vlees te gaan barbecueën. Het was superlekker! Er waren heel veel soorten vlees zoals worst,ribbetjes, chipollata's,...

's Avonds hadden we nog een quiz die gemaakt werd door Emmanuel en Cederic. Mijn groep heeft veel gela-chen , maar weinig punten gescoord , want we hadden de minste punten. We zijn gaan slapen rond 11.00 u. 's Morgens was het een lekker ontbijt: broodjes, croissants, chocomelk, choco, fruitsap,... We zijn dan ver-trokken met de fiets naar de Dodengang in Diksmuide. 's Middags zijn we als goede Belgen frietjes gaan eten.

Na de frietjes zijn we meteen doorgereden naar Roeselare. HOME SWEET HOME!

Het was een toffe, sportieve en leerrijke schoolreis.

Wat ik volgend jaar verwacht is dat we in praktijk veel dingen gaan maken en ons eigen project zullen mogen uitvoeren. Hopelijk hebben we ook veel leuke leerkrachten. Ik verlang naar volgend jaar!

Lander Cools

O

Page 26: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

24

Page 27: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

25

5BBM op werfbezoek bij Stadsbader

p 31 mei bezocht 5BBM een werf van de firma Stadsbader in Harelbeke. Stadsbader vernieuwt daar de rioleringen en verzorgt er de heraanleg van de doortocht door Ha-relbeke. Eerst kregen we uitleg in de keet over het project en konden we de plannen inkijken, daarna kregen we een rondleiding van Dhr Moors op de werf zelf.

We zagen er onder andere hoe buizen in het gescheiden stelsel geplaatst worden. We zagen ook een grond-zuigmachine in werking, deze machine wordt gebruikt om de sleuven voor de huisaansluitingen te maken zonder dat men kabels of leidingen beschadigt. Daarna konden we het bedrijf zelf ook bezoeken en maakten we kennis met de signalisatieafdeling, de gara-ge, de grondsaneringsafdeling, de breekinstallatie en de TOP( tijdelijke opslagplaats van grond). Het was een leerzame namiddag en we danken Dhr Moors en de firma Stadsbader dan ook voor de mooie rondleiding.

Marc Claeys

O

Page 28: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

26

Page 29: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

27

O P E N D E U R . . . E E N OV E R Z I C H T

Enkele sfeerbeelden

Page 30: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

28

Page 31: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

29

Z E K E R L E Z E N

Vastenvoettocht naar Bousbecque

p vrijdag 2 april waren er in ons VTI tal van activiteiten. Reeds jaren geleden was er een jaarlijk-se vastenvoettocht rond Roeselare waar 10 of 20 km werden afgestapt.

Sinds verschillende jaren hebben we nu een vaste dag voor dit gebeuren. Op de laatste vrijdag van het 2de trimester houdt onze school een vastenbezinning. Dit jaar viel deze dag op 2 april,

Goede Vrijdag, een dag van meditatie.

In dit artikel hebben we vooral aandacht voor de vastenvoettocht naar Bousbecque voor de 5de beroepsjaren.

De voorafgaande donderdag middag werd alles opgesteld in de kerk, zodat geluid en beeld optimaal waren. De voorstelling bestond uit een powerpoint over de grensarbeid, en een film over de 14 staties (kruisweg) eigentijds uitgewerkt naar een idee van Luc Vanthournout en in film gebracht door Peter Vandaele. Door de ietwat mindere akoestiek in de kerk besloot Peter Vandaele diezelfde avond nog de film te ondertitelen.

Op vrijdagmorgen vertrokken onze jongens omstreeks 9.00u met 3 bussen naar Menen, richting ‘t Geland. Vanaf het St.-Jorisinstituut vertrok de groep (143 deelnemers) dan te voet langs het Leiepad richting Bous-becque, samen met een 14-tal leraars- begeleiders.

Het eerste luik van de voorstelling grensarbeid bestond uit een 30-tal beelden over het wel en wee van onze vroegere Vlaamse immigranten en later grensarbeiders die naar het Franse Noorden uitweken om er hun da-gelijkse brood te verdienen. Van die voorstelling had ik een nieuwe versie gemaakt.

Het tweede gedeelte was een film over Goede Vrijdag, een professionele uitvoering van 20 minuten, een heel goed idee van Luc, en een zeer geslaagde verfilming door Peter Vandaele.

De voorstelling voor onze jongeren mogen we alvast geslaagd noemen, want het sprak de jongeren aan en alle verliep rustig!

We danken hierbij zéker de medewerking van het parochiaal team uit Bousbecque, Michel Deprez en Joseph Delahousse die ons donderdag en vrijdag met raad en daad bijstonden.

Daarna begon de terugtocht met de bus naar Roeselare, en eindigde het vastengebeuren met een sober maal.

Philiep Ghekiere

De leerlingen zijn vertrekkensklaar

O

Page 32: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

30

De leerlingen waren aandachtig tijdens de voorstelling

Op tocht naar de bestemming

Bousbecque bereikt!

Page 33: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

31

Taalbeleid

aalbeleid op het VTI is niet zomaar een lege doos. Het beheersen van correct Nederlands, zowel door de leerlingen als door de leerkrachten vormt één van onze prioriteiten. Maar om dat te berei-ken volstaan de lessen Nederlands niet. Taal en taalbeleid moeten in elk vak aan bod komen. Het ene vak leent zich daar gemakkelijker toe dan het andere. Maar technische vakken en praktijkvak-

ken mogen zeker niet achterop hinken qua hantering van onze standaardtaal. Om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren proberen we via taaltips nog enkele scherpe kantjes af te vij-len. Deze taaltips zullen onder meer in de schoolagenda verschijnen, maar ook op de speelplaatsen e.d. in de vorm van cartoons gemaakt door leerlingen. We tonen alvast een voorproefje van twee leerlingen die de spits afbijten bij het maken van dergelijke car-toons: Boris Dedeyne uit 6BRUA en Joran Syoen uit 5 SMV . Vanaf nu houden leerkrachten alleen nog toezicht ipv te bewaken. Wie spiekt zal niet meer gebuisd zijn, maar wel gezakt.

Marnick Storme

T

Cartoon 1: toezicht houden

Cartoon 2: gezakt zijn

Page 34: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

32

Keuze uit:

1. Tweedaagse naar Futuroscope in Poitiers (Frankrijk)

2. Sportdag op donderdag 6 mei in Jabbeke

3. Cultuuruitstap naar Anderlecht en Océade op vrijdag 7 mei Cultuuruitstap naar Paradisio op vrijdag 7 mei

Keuze uit Tweedaagse fietsuitstap naar Nieuwkerke (Heuvelland) Cultuuruitstap naar Blègny op donderdag 6 mei Cultuuruitstap naar Technopolis op donderdag 6 mei Sportdag “CHALLENGE” De Gavers op vrijdag 7 mei Sportdag “fietsen ” naar Sunparks Oostduinkerke vrijdag 7 mei

Keuze uit Meerdaagse (klas) uitstappen naar Lombardsijde, Gits, Kortrijk, Ieper en Nismes Vijfdaagse fietsuitstap naar en in de Vogezen / Elzas Sport en cultuuruitstappen naar Westende, Dikkebus, Gent, Diksmuide, Brussel, Vilvoorde en Koksijde op

donderdag 6 mei Sport en cultuuruitstappen naar Kortrijk, Roeselare, Nieuwpoort, Oostende, Vilvoorde, Dover, Strépy-

Thieu, Brussel en Wevelgem op vrijdag 7 mei

Keuze uit Meerdaagse (klas) uitstappen naar Oostende, Rijsel, De Haan, Zilverstrand Mol, Steinbach, Bredene, Tilf,

Oudenaarde, Amsterdam, Tsjechië , Elzas, Reims en Madrid (met dank aan vulkaan “Eyjafjallajokull” voor de vijf niet voorziene extra dagen!)

Cultuuruitstappen naar Gent SMAK, Fort van Breendonk en Brussels Parlement op donderdag 6 mei Sport uitstappen op vrijdag 7 mei met de afvaart van de Lesse, naar Oudenaarde om te Mountainbiken,

naar Komen om te Snowboarden en naar Lichtervelde om te vissen

Driedaagse cultuurreizen naar Parijs en Duitsland

1. Tweedaagse cultuurreis naar LONDEN 2. Anderen kozen voor tweedaagse klasuitstappen naar: Heuvelland, Durbuy,

La Roche, Rotterdam en Madrid (weer met “dank” aan vulkaan “Eyjafjallajokull” voor de vijf niet voorziene extra dagen !)

Eerste jaren

Tweede jaren

Derde en vierde jaren

Vijfde jaren

Zesde jaren

Zevende jaren

“DANK AAN ALLEN, LEERLINGEN EN BEGELEIDERS VOOR HET WELSLAGEN VAN DEZE DAGEN.”

Sport– en cultuurdagen: een overzicht

Page 35: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

33

Bezoek aan Constant Vanden Stock-stadion

ie de voetbalactualiteit volgt weet dat RSC Anderlecht dit seizoen de Belgische voetbalcompetitie naar zijn hand heeft gezet. Met een ruim verschil kon het de 30ste landstitel binnenhalen. Tijdens de sport- en cultuurdagen (vrijdag 7 mei 2010) was het dus een uitgelezen kans om met een vol-le bus eerstejaars een bezoek te brengen aan het Constant Vanden Stock-stadion.

Om 9.45 verwelkomde de Heer Jean Kindermans ons aan de hoofdingang van het stadion. In de ontvangst-ruimte kregen we reeds een mooi beeld van de trofeeën die de club in zijn rijke voetbalgeschiedenis heeft behaald. Verder vertelde de Heer Kindermans ons over het ontstaan en de toekomst van deze voetbalclub. Enkele weetjes:

- Oprichting van de club op 27 mei 1908 met stamnummer 35 - Club kleuren paars/wit - De ploeg kende nog maar 4 voorzitters - Capaciteit stadion voor ongeveer 30000 toeschouwers (uitbreidingswerken zijn gepland) - Onafgebroken spelend in eerste klasse sinds seizoen 1934-1935 - 30 maal landskampioen, 9 maal Belgische beker, 9 maal Belgische supercup - Sinds 1955 ieder seizoen Europees actief. In de jaren 70-80 internationale successen met 3 UEFA

bekers en 2 maal Europese supercup - 19 keer ging de gouden schoen naar een speler van Anderlecht - 11 keer ging de trofee voor profvoetballer van het jaar naar een speler van Anderlecht - 19 keer was een speler van Anderlecht topschutter

Daarna begon de rondgang in het stadion. We bezochten de kleedkamers, hoofdtribune, loges, business-seats, restaurant Saint-Guidon, bureau voorzitter, spelersruimte, perszaal, congrescenter, fanshop, hoofdter-rein en trainingsveld.

Toen wij aan het trainingsveld kwamen hadden wij het geluk dat de volledige A-kern aan het trainen was als voorbereiding op de laatste wedstrijd tegen Sint-Truiden. Na deze training hadden de leerlingen en begelei-ders ruimschoots de tijd om handtekeningen, foto’s en gesprekjes met de spelers te verzamelen. Een groeps-foto met groot talent Romelu Lukaku was meteen het einde van dit prachtige bezoek.

Geert Vandevijvere en Geert Lampe

W

Page 36: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

34

Page 37: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

35

Page 38: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

36

Oud-leerling mechanica winnaar ITM-Award

eeds een drietal academiejaren nemen eindejaarsleerlingen van het VHTI Kortrijk met hun eindwer-ken van de opleiding mechanisch ontwerp- en productietechnologie deel aan de wedstrijd van de Young talent elektro-mechanics. Dit is een wedstrijd die in België georganiseerd wordt en waar professionele bachelors (graduaten in de vroeger nomenclatuur) en masters (zowel industrieel als

burgerlijk ingenieurs in de vroegere nomenclatuur) kunnen aan deelnemen. Telkens waren leerlingen van het VHTI Kortrijk bij de 5 genomineerden. In 2009 waren ze laureaat.

Donderdag 06 mei 2010 was de proclamatie van de award 2010 en weer waren ze de laureaat met het eind-werk: “ontwerp & realisatie van een snelwisselrek voor kabelhaspels” door de studenten Davy Cozijns & Michiel Gardin in het bedrijf “WAAK te Kuurne”.

Michiel Gardin was bij ons in school en is afgestudeerd in de opleiding mechanische vormgevingstechnieken in juni 2006. In KATHO departement VHTI is Michiel afgestudeerd als professionele bachelor in de mechanische ontwerp- en productietechnologie in september 2009. Toch een prachtige prestatie. De jury was vooral lovend dat het ging over een eindwerk die vertrokken was van een eisenpakket opgelegd door het bedrijf, omgezet in een ontwerp met de nodige berekeningen erbij. Tevens werd het gerealiseerd en was er enorm veel aandacht voor de veiligheid en de ergonomie voor het gebruik van de installatie voor mindervalide gebruikers.

Geert Vandevijvere, Technisch AdviseurCoördinator

R

Openingsuren onthaal tijdens de vakantie

Tijdens de week: van 8.30u - 12.00u en van 13.30u - 17.30u Op zaterdag: van 8.30u - 11.30u De school is volledig gesloten tijdens de administratieve vakantie van 11 juli t.e.m. 15 augustus 2010.

Page 39: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

37

Betreft aankoop boeken/gereedschap schooljaar 2010 – 2011

edere leerling krijgt twee boeken-/gereedschapslijsten van de richting waarvoor hij/zij via het herinschrijfformulier ingeschreven is.

Je duidt op beide lijsten aan welke boeken/gereedschap/kledij je via de school wenst aan te ko-pen voor het volgende schooljaar.

Koop gerust tweedehandsboeken van leerlingen van een volgend jaar (aangeduid met een *)

Eén correct ingevulde boeken-/gereedschapslijst geef je af aan je klassenleraar of leerlingbegeleider. Dit op 21 juni voor de lln. van BSO en op 30 juni voor de lln. van TSO.

Je kunt indien nodig die dag een nieuw inschrijfformulier en boeken-/gereedschapslijst afhalen bij je leerlin-genbegeleider.

Naamloze bestellingen en te laat ingediende boekenbestellingen worden niet meer verwerkt. (uitzondering agenda, huiswerkblaadjes,…)

Je behoudt steeds één boeken-/gereedschapslijst voor jezelf die je meebrengt bij de boekenbedeling.

Die dag wordt er gevraagd om ook het bestelde materiaal te betalen. Indien U dit wenst kunt U nog een wijzi-ging aanbrengen aan de gereedschapslijst. De werkkledij kan gepast worden en na betaling meegenomen naar huis.

Leerlingen die nog veranderen van richting kunnen tijdens de vakantie een nieuw inschrijfformulier en boe-ken-/gereedschapslijst van hun nieuwe klas bekomen bij de inschrijvingen in de leraarskamer.

Je kunt tijdens de vakantie de boeken-/gereedschapslijst en inschrijfformulier indienen op het onthaal of op-sturen of faxen (051/20.39.81). Hoe vlugger de correcte lijsten op school, hoe vlugger we kunnen bestellen.

Vergeet uw naam en voornaam niet en eventueel de vermelding ‘klaswijziging’ of ‘nieuwe bestelling’.

De school is gesloten van 11 juli tot en met 15 augustus.

Na 30 juli kunnen er via de school geen boeken en werkboeken meer besteld worden, hiervoor verwijzen we U door naar de boekhandel.

Voor gereedschapslijsten ingediend na 8 juli en/of niet betaald op de dag van de boekenbedeling kunnen we geen levering verzekering tegen begin september en verwijzen U door naar de lokale handelszaken.

Lieven Vandepitte

Data boekenverkoop, sleutels kastje en gereedschap

e boekenverkoop gaat voor elk jaar door op een andere dag. Je kan langskomen tussen 9.00u en 11.30u en tussen 14.00u en 16.30u.

Er kan zowel cash als met Bancontact betaald worden. Visa is niet mogelijk.

Hieronder vind je de verschillende data van de boekenverkoop per jaar.

Op die dagen worden ook de opbergkastjes op de speelplaatsen toegekend.

Vrijdag 20 augustus: 1ste jaars

Maandag 23 augustus: 2de jaars

Dinsdag 24 augustus: 3de jaars

Woensdag 25 augustus: 4de jaars

Donderdag 26 augustus: 5de jaars

Vrijdag 27 augustus: 6 en 7 de jaars

Lieven Vandepitte

I

D

Page 40: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

38

Busquiz + Parijsreis 2010

e mysterieuze globetrotter wilde op zijn manier de beste ruiter belonen door aan de twee Arabieren voor te stellen om de beloning uit te loven aan degene wiens kameel als laatste weer bij hem zou aankomen. Als de ruiters hun eigen kameel zouden berijden, zou de wedstrijd inderdaad onnoemelijk lang kunnen duren. De

bedelmonnik had dit meteen door en fluisterde de Arabieren dus toe om van rijdier te wisselen. Niet te verwonderen dat elke ruiter zijn uiterste best deed om met de kameel van zijn rivaal als

eerste aan te komen. We hebben geluk dat de som van de cijfers van 112236 deelbaar is door drie, want dan is het getal ●■♥ ♦ ♣ ‘ geheel’ en gelijk aan één derde van het opgegeven getal, namelijk 37412. De waarde van een ♥ i s dus 4. Je kunt ook de trial-and-errormethode toepassen, maar dat is nogal tijdrovend als je alle cijfers op alle symbooltjes wilt uitproberen. Als je de opgave goed gelezen hebt, kon je afleiden dat Jonas geen zanger of bakker was, bovendien doodeerlijk en bijgevolg geen dief. Alleen híj kwam dus in aanmerking als tandarts. Dan lag meteen vast dat Jan de dief was en Jelle - van wie helemaal niets gekend was - de bak-ker, want we wisten dat het niet Jens was die dit lekkere ambacht uitoefende zodat hij wel de zanger moest zijn. De juwelier zou niet verstandig gehandeld hebben door 4 schakels van de afzonderlijke stukken van de ketting te verbreken en terug aan elkaar te smelten omdat hij door slechts 3 schakels van één enkel stuk te verbreken de 3 andere zonder problemen aan elkaar kon zetten. Wellicht zal hij wel op die manier tewerk gegaan zijn en toch proberen 40 euro te incasseren. Als de opdrachtgever niet van gisteren was zal hij echter een bedrag van 30 euro voorstellen. Een beetje alert zijn kan de moeite lonen.

Het Légion d’honneur of Erelegioen werd door Napoleon als organisatie ingesteld op 19 mei 1802. Hij was toen eerste consul van Frankrijk. Het is een belangrijke onderscheiding die uitgereikt wordt voor buitengewo-ne verdiensten verleend aan de Franse natie op militair of burgerlijk gebied. De hoogste onderscheiding is het Grootkruis dat bij wet door slechts 75 levende personen mag gedragen worden. De onderscheiding wordt op advies van de regering uitgereikt door de Franse president die zelf Grootmeester van de orde is. In het Legi-oen zijn oud-ministers, prefecten (gouverneurs), diplomaten en hoge magistraten opgenomen maar ook ker-kelijke hoogwaardigheidsbekleders, kunstenaars, industriëlen en sportkampioenen.

Het aantal deelnemers aan onze quiz vertoont per bus een zeer grote spreiding en daarom verdient bus drie met dertig deelnemers een dank-u-wel en een dikke proficiat! Niet dat alle vragen correct en ingevuld waren, maar de intentie om mee te doen alleen is al waardevol. Van alle binnengekomen quizformulieren van alle bussen is ‘mei 1802’ tot acht keer juist beantwoord als selectievraag maar de combinatie met de juiste ant-woorden op de ‘quizvragen’ is dit jaar even uitgebleven. De mogelijkheid om vakoverschrijdende eindtermen zoals daar zijn de ‘sociale vaardigheden’ nog eens in de verf te zetten, waarbij iedereen uiteraard iedereen mocht helpen, heeft het resultaat niet kunnen ombuigen. Ook als er ergens te velde toch nog formulieren in circulatie zouden zijn die hun doel niet tijdig bereikt hebben, leggen we ons bij de situatie neer. In collegiaal overleg met de reisleiding dragen we de prijs graag over naar een volgende gelegenheid.

Het Musée le l’Armée met de Dôme des Invalides scoren als attracties blijkbaar hoog bij onze leerlingen, nipt gevolgd door het Musée de l’Air et de l’Espace en het Louvre, niettegenstaande het late uur van aantreden. Maar is dat voor het grootste museum ter wereld te verwonderen met gemiddeld meer dan twintig duizend bezoekers per dag? Het leven en het gedram in de metro, waar we zo dikwijls gebruikt van gemaakt hebben, zullen we niet snel vergeten. Hoogtepunten zoals het Hôtel de Ville, de Cathédrale Notre Dame, het Centre Pompidou, het winkelcentrum Les Halles, de Jardin du Luxembourg, het Panthéon, de Place de la Concorde, de Champs-Elysées, de Arc de Triomphe, Montmartre met de Basilique du Sacré-Coeur en het wereldwijd gekende Place du Tertre, de Moulin Rouge, de futuristische wijk La Défence met de Grande Arche, de enige echte ** Eiffeltoren ** met zijn schitterende verlichting en zoveel meer … het heeft op ons weer een onver-getelijke indruk nagelaten. Met een gemeend woord van dank aan de organisatoren en begeleiders van deze studiereis. Uniek Parijs, mooiste stad ter wereld? Het was ook dit jaar weer een ongelooflijke ervaring!

“Un bon croquis vaut mieux qu’un long discours“ (Napoleon)

“Beter een goede schets dan een lange uitleg”

en of we het daarmee eens kunnen zijn!

Tot de volgende keer!

Patrick Goes

D

Page 41: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

39

R O N D S P O R T

GROEP 1 M G V D + - PTN 1A1b* 5 4 1 - 34 11 8 1A1c* 5 4 1 - 34 14 8 1A2a 5 4 1 - 29 10 8 1Bb 5 2 3 - 17 35 4 1A1a 5 1 4 - 19 23 2 1Bd 5 - 5 - 3 34 0 GROEP 2 M G V D + - PTN 1A2b* 5 2 - - 41 14 10 1Bc* 5 3 2 - 25 19 6 1A1e 5 2 2 1 29 24 5 1Be 5 2 2 1 20 29 5 1A1d 5 2 3 - 18 20 4 1Ba 5 - 5 - 9 37 0 M=gespeelde matchen G=gewonnen matchen V=verloren matchen D=draw +=gemaakte doelpunten -=doelpunten tegen PTN=punten * = geplaatst voor 1/2de finales Proficiat aan alle spellers voor hun inzet, aan de supporters voor hun enthousiasme en aan de leerlingbegelei-ders voor hun geduld. In de eerste halve finale versloeg een zwierig voetballend 1A1b het moedige 1Bc (die 2 sterkhouders moest missen) met 11-2.

In de tweede halve finale won 1A2b in een spannende wedstrijd van 1A1c (die in de laatste seconden nog een penalty miste) met 4-3.

In de finale werd er met veel inzet en overgave gespeeld. Het bleef een tijdje 0-0 toen 1A1b de ban brak en voor een 2-0 ruststand zorgde. Beide keepers speelden een beresterke wedstrijd en uiteindelijk won 1A1b met 3-1.

Geert Lampe

Eindstand minivoetbal eerstejaars 2009-2010

Page 42: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

40

roficiat aan de miniemen minivoetbal die op 12/05/2010 tweede zijn geworden in het provinciaal kampioenschap.

OLVA (O.L.V.-college Assebroek) was in de finale een maatje te sterk. Wij kregen 6-1 om de oren en MSIE (Middenschool Ieper) verloor met 4-2. Uiteindelijk behaalden we nog, als jongste ploeg

van allen, 'de zilveren plak' door MSIE met 6-2 te verslaan.

Proficiat aan Jari, Gilles, Ewoud, Torbjorn, Gaulthier, Lynyrd, Robbe en Bjarn voor hun inzet en dank aan dhr. L. Vandepitte (begeleiding) en Vera en haar team voor het wassen van de uitrusting.

Geert Lampe

Provinciaal kampioenschap minivoetbal

P

Page 43: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

41

R I J S C H O O L

ALLE RIJBEWIJZEN

* Boek tijdig jouw rijlessen voor de vakantieperioden. * Starten kan al vanaf 17 j * Vrijblijvende info op het

secretariaat.

* Kortingen voor leerlingen en kinderen van/of personeelsleden

VLOT EN VEILIG

ALLE RIJOPLEIDINGEN

GRATIS:

WEGCODEBOEK BIJ COMPUTERTEST BIJ

OEFENTERREIN

THEORIE EN PRAKTIJK THEORIE-EXAMEN TIJDENS STAGEPERIODE

Tel.: 051 27 27 88 of 056 20 64 00 e-mail: [email protected]

THEORIE – PRAKTIJK – EXAMENBEGELEIDING Ook voor jou staan we klaar voor een vlotte en veilige rijopleiding.

Vrijblijvende info: Leenstraat 32 – 8800 Roeselare of Scheutistenlaan 12 – 8500 Kortrijk

Samen veilig onderweg

Page 44: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

42

C V O

Leerkrachten Isabel en Frank Vandeputte, neef en nicht in CVO én dagschool

“Perfecte combinatie”

Isabel en Frank Vandeputte zijn neef en nicht, woonden vroeger naast elkaar in de Kleine Weg en zagen elkaar uiteraard vaak op familiefeestjes. Die feestjes zijn nu een beetje verminderd maar toch lopen ze elkaar nog dikwijls tegen het lijf. Isabel en Frank geven namelijk allebei les in CVO Roeselare: Isabel als informati-caleerkracht op campus VMS en de dienstencentra en Frank als leerkracht schilderen en behangen op campus VTI.

Noch Isabel noch Frank droomden van een baan in het onderwijs.

Isabel: “Na mijn middelbaar in de Burgerschool heb ik drie jaar Handelsregentaat gestudeerd in Gent. Het was eigenlijk niet de bedoeling om in het onderwijs te werken. Laat me zeggen dat ik eigenlijk niet goed wist wat doen. Ik heb Handelsregentaat gevolgd omdat ik met dat diploma zowel in het onderwijs als in de privé aan de slag kon. Maar ik kon onmiddellijk beginnen in het CVO en enkele jaren later kwamen daar enkele uren dagschool bij in de VMS. En het bevalt me enorm. Nochtans had ik altijd beweerd dat ik onmiddellijk zou stoppen als iemand me zou zeggen ‘ En ge werkt gij zeker in het onderwijs ? ‘

Maar toen ik aan onze huwelijksfotograaf vroeg wat mijn job was, moest hij geen twee keer nadenken. ’t Zijn maar onderwijsmensen die een boekje en een stylo mee hebben op een afspraak, vertelde hij ! Hahaha, maar ik ben in het onderwijs gebleven.”

“Ook ik was zeker niet voorbestemd om een carrière in het onderwijs uit te bouwen,” neemt Frank over. “Na mijn kunsthumaniora in Kortrijk trok ik naar de Academie in Antwerpen. Ik heb dan vele jaren interieurinrich-tingen en binnenhuisdecoraties gedaan voor diverse firma’s tot ik eind augustus 2000 een telefoontje kreeg van de toenmalige VTI-directeur. Die vroeg me of ik het niet zag zitten om les te geven. En zo gaf ik mijn ontslag en startte ik in het dagonderwijs. En ik geef nu ook al twee jaar les in CVO. In het VTI geef ik twee dagen per week decoratie en restauratie aan de zevendejaars en in CVO geef ik schilderen en behangen. Ik ben ook nog zelfstandig schilder én kunstschilder. En dat alles valt perfect te combineren. “

“ De combinatie dagschool en volwassenenonderwijs is leuk, “ gaat Isabel verder. “ In de dagschool moet je ernstiger én ook wel strenger zijn terwijl je in de avondschool iets losser moet zijn en er meer ruimte is voor plezier in de lessen. Ik zou nooit kunnen kiezen tussen dagschool en volwassenonderwijs, ze vullen elkaar perfect aan.”

“ Ben ik mee eens,” aldus Frank;. “ Ja, het is eigenlijk the best of both worlds. In de dagschool geef ik restau-ratie en decoratie aan achttienjarigen en daar kan ik creatief zeker mijn ei kwijt. Er is een leerling die een Rubens heeft geschilderd op 3 meter bij 2 meter en die ‘Kruisafneming’ is best wel indrukwekkend. En in het CVO geef ik schilderen en behangen aan volwassenen die ontzettend gemotiveerd zijn en zeer snel iets opste-ken. Meer moet dat niet zijn. “

Peter Soete

Biografie Isabel Geboren in Roeselare op 4 maart 1976 Gehuwd met Stefaan Naert en twee kindjes: Louis ( 1 jaar) en Mathis (3,5 jaar) die school loopt in de Vikingschool. Vrije tijd: reizen ( naar de zon), films kijken, lekker eten, uitgaan naar de Loods ( maar nu veel te wei-nig wegens kindjes)

Biografie Frank

Geboren in Roeselare op 19 oktober 1967 Gehuwd met Kate Demonie en twee kinderen: Eva (13) en Lowie (14). Vrije tijd: als er nog tijd over blijft na het schilderen een ritje maken met de motor, citytrips doen naar Parijs, genieten van het leven en daar hoort zeker een lekker etentje, een goed glas en plezier maken bij.

Page 45: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

43

C E N T R U M L E R E N E N W E R K E N

Informatie schooljaar 2010-2011

oor volgend schooljaar worden geen grote veranderingen in het opleidingsprogramma binnen het CLW, Centrum Leren en Werken verwacht.

Heel wat opleidingen worden echter modulair aangeboden. Dit betekent dat de aan te bieden onderdelen kleiner geworden zijn. Telkens een module behaald

is, wordt een deelcertificaat uitgereikt. Als alle modules van een traject doorlopen zijn, kan een certificaat behaald worden. Hierdoor is het dan ook mogelijk om eventueel een getuigschrift of diploma te behalen. Uiteraard moet ook voor de algemene vor-ming een positieve evaluatie gebeuren.

Het behalen van een certificaat vereist een (alternerende) tewerkstelling. Alle vaardigheden die op het werk aangeleerd worden tellen uiteraard mee voor de eindevaluatie binnen het centrum.

De trajecten voor volgend schooljaar binnen het CLW zijn:

bouw (modulair): werfbediener, metselaar, tegelzetter en dakdekker leien/pannen

hout (modulair): machinaal houtbewerker, werkplaatsbuitenschrijwerker, interieurbouwer

metaal: lasser-monteur, lasser-plaatbewerker en bediener werktuigmachines. (Voor dit laatste traject hebben we een specifiek traject lopen in samenwerking met een aantal kunst-stofverwerkende bedrijven: Deceuninck NV te Gits, Formipac te Roeselare en Quadrant te Tielt.)

voeding (modulair): keukenmedewerker, grootkeukenmedewerker, hulpkok en zaalmedewerker

verkoop/kantoor(modulair) winkelbediende met als modules: aanvuller, verkoper, kassier

administratief medewerker

logistiek/onderhoud: logistiek helper in de zorginstelling

Thuishelper

distributie: goederenbehandelaar-magazijnmedewerker

Voor meer inlichtingen kan je terecht in ons centrum zelf, op de hoek van de Leenstraat en de Koning Albert I-laan. Je kan ook eens surfen naar onze nieuwe website. Deze is nog in opmaak maar bepaalde informatie is zeker al toegankelijk. Adres: www.clwr.be

Je kan uiteraard ook info opvragen via e-mail: [email protected]

Of als je denkt dat ‘leren en werken’ iets voor jou is, kom gerust inlichtingen vragen. Een vrijblijvend gesprek kan steeds verhelderend werken.

Namens het volledig begeleidersteam van het CLW

Jean-Pierre Declercq Coördinator

V

Page 46: Koerier Juni 2010

KKOEOERIERRIER

44

• Voorwoord__________________________________________________________________ 2

• Hallo met … de pastoraal______________________________________________________ 3

» Bijna aan ‘den arrivée’ ____________________________________________________ 3

• Leerling is hoofdpersoon ______________________________________________________ 4

» Twee VTI-leerlingen gooien hoge ogen op de 23ste Olympiade Frans_______________ 4

» Kangoeroewedstrijd voor de eerste graad_____________________________________ 5

• Technisch journaal___________________________________________________________ 6

» Jonas Cool wint Mecatrophy 2010___________________________________________ 6

» Bedrijfsbezoek Recticel____________________________________________________ 7

» Gip SMV: fietspuzzel ______________________________________________________ 8

» Nieuwe teletruck voor afdeling bouw_________________________________________ 8

» Sanitaire wedstrijd _______________________________________________________ 9

» Afdeling mechanica integreert in MyMachine _________________________________ 10

» Gsm’s voor WWF ________________________________________________________ 11

» Verslag Dovy keukens____________________________________________________ 12

» Bezoek Beltrami 7BRO woensdagvoormiddag 5 mei 2010 ______________________ 12

» Met 5BEI naar Polen _____________________________________________________ 13

» Stage bij MRT en groep Monument _________________________________________ 16

» Een aantal renovatiewerken uitgevoerd door de firma Monumenten ______________ 19

» 6BSD op avontuur in Polen! _______________________________________________ 20

» Afd. Schilderw. en Decoratie vierde op 21 mei het winnen van de bouwschoolaward 22

» Het 3SHT avontuur ______________________________________________________ 23

» 5BBM op werfbezoek bij Stadsbader _______________________________________25

• Opendeur … een overzicht ____________________________________________________ 27

» Enkele sfeerbeelden _____________________________________________________ 27

• Zeker lezen ________________________________________________________________29

» Vastenvoettocht naar Bousbecque _________________________________________ 29

» Taalbeleid _____________________________________________________________ 31

» Sport– en cultuurdagen: een overzicht ______________________________________ 32

» Bezoek aan Constant Vanden Stock stadion _________________________________ 33

» Oud-leerling mechanica winnaar ITM-Award __________________________________ 36

» Openingsuren onthaal tijdens de vakantie ___________________________________ 36

» Betreft aankoop boeken/gereedschap schooljaar 2010-2011___________________ 37

» Data boekenverkoop, sleutels kastje en gereedschap__________________________ 37

» Busquiz + Parijsreis 2010 ________________________________________________ 38

• Rond Sport ________________________________________________________________39

» Eindstand minivoetbal schooljaar 2009-2010 ________________________________ 39

» Provinciaal kampioenschap minivoetbal _____________________________________ 40

• Rijschool __________________________________________________________________41

• CVO ______________________________________________________________________42

» Leerkrachten Isabel en Frank Vandeputte, neef en nicht in CVO én dagschool ______ 42

• Centrum Leren en Werken____________________________________________________43

» Informatie schooljaar 2010-2011 __________________________________________ 43

I N H O U D

Page 47: Koerier Juni 2010
Page 48: Koerier Juni 2010