UIT juni 2010

13
GRATIS MAAND 2010 NUMMER 6 02 10 JAAR FESTIVAL MANUS VAN ALLES IN DEZE : FOTOGRAFIE: KASIMIR SZEKERES 04 FASHIONCLASH MAASTRICHT 13 DIPLODUCUS DEKS

description

Culturele maandagenda Maastricht

Transcript of UIT juni 2010

Page 1: UIT juni 2010

GRAT

IS

MAAND 2010NUMMER 6

02 10 JAAR FESTIVAL MANUS VAN ALLES

IN DEZE :

FOTOGRAFIE: KASIMIR SZEKERES

04 FASHIONCLASH MAASTRICHT13 DIPLODUCUS DEKS

Page 2: UIT juni 2010

JUN

I 201

0

2 3

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

In het gekkenhuis dat Cannes heet overvalt je soms de gedachte dat de artistieke wereld bezeten is door een onverzadigbare drang naar competitie. Alsof er tussen het bestijgen van de rode loper en het applaus achteraf, slechts een ritueel wordt opgevoerd dat er niet echt toe doet. Nochtans, op goeie dagen zie je wel vijf films, en alle vijf de keren wordt je flink door elkaar geschud, los van de kwaliteit ervan. Je leeft mee met personages, reist naar onbekende werelden, je wordt aan het denken gezet over wantoestanden in dit tranendal. En als je niet uitkijkt mag je op de koop toe links of rechts ook nog een paar emotionele klappen incasseren. Dit soort films heb-ben een sense of urgency waar ik graag nog een tijdje op wil kauwen. De film de tijd geven om een afdruk na te la-ten op je ziel. En toch, wanneer ik de zaal verlaat lijkt de enige vraag te zijn of het een goede dan wel een slechte film is, en voor welke prijs hij in aanmerking komt. Gou-den Palmen en hun bijbehorende roem, weet je wel.

Toen we in de tweede klas van de dorpsschool aan de slag moesten met rekensommen verbaasde ik me er al over dat het er niet om ging wat je leerde. Wat telde was hoe snel je klaar was. Wie als eerste 'Klaar!' kon roepen kon achteraf steevast rekenen op bewonderende blikken op de speelplaats. Ik haatte dat.

Ik was regelmatig eerste.

Ik gok erop dat het er in het theater, de opera, de muziek, precies hetzelfde aan toe gaat.

O, wat kijk ik uit naar het WK. Het gras is groen, de bal is rond. En er kan maar een de beste zijn.

DAVID DEPREZ,ARTISTIEK DIRECTEUR LUMIÈRE CINEMA

GOUDEN PALMENVacuüm van binnen. Ik loop rond zon-der kern. Ik dacht dat het handig was om hem terug te vinden. Om zo mezelf te verrijken en ook de samenleving te voeden die zich glijbaan af richting de afgrond begeeft. God is noodgedwon-gen met pensioen en een stappenplan tot bezinning heb ik nooit ontvangen. Wat gebeurt er als je je echt tot jezelf veroordeelt? Geen afleiding. Alleen jij. Is dat mogelijk in onze tijd? En alles op eigen kracht? Of toch met behulp van een transcendent potje of blikje van onder de toonbank? Voorstelling in het kader van Festival in de Maak van de Toneelacademie

DONDERDAG 3 T/M ZATERDAG 5 JUNI, HET HUIS VAN BOURGONDIË

JOHNNY SOLO

Het is lastig om als beginnende band hogerop te komen. Jonge Helden, een educatieve bandcompetitie voor de jong-ste bands uit de regio Maastricht, biedt de bands muzikale begeleiding en kan-sen om zich te presenteren in zowel de Muziekgieterij als daarbuiten. De twee winnende bands krijgen een vervolgtra-ject aangeboden, dat begin 2011 wordt afgesloten met een tour naar Engeland.

ZONDAG 20 JUNI, MUZIEKGIETERIJ

JONGE HELDEN FINALE

‘Mørd en dødslag’ is het thema van de maand van het spannende boek. Thril-lerschrijvers uit Scandinavië hebben de laatste jaren de Nederlandse markt ver-overd, denk aan schrijvers als Mankell en Larsson. Vertaalster Tineke Jorissen laat haar licht schijnen op Scandinavi-sche misdaadliteratuur in het algemeen, en in het bijzonder over Stieg Larsson. Zijn titels staan maandenlang op de best-sellerslijsten, zijn succesvol verfilmd en kunnen met recht een hype worden genoemd. Zeer recent verscheen ‘Mijn vriend Stieg Larsson’ van Kurdo Baksi, eveneens vertaald door Jorissen, waarin de biografische gegevens van de vroeg gestorven schrijver (1954-2004) aan het licht worden gebracht.

ZONDAG 20 JUNI, CENTRE CÉRAMIQUE

STIEG LARSSON

Het multiculturele festival Manus van Alles trekt met de aanstekelijke mix van exotische culturen, opvallende figuren en Maastrichtse ambiance jaarlijks duizenden bezoekers. Dit keer is er een extra feestelijk programma met op 4 po-dia muziek en dans. 24 groepen met 320 artiesten uit 18 landen brengen de we-reld samen in de straten van de Maas-trichtse prachtwijk Wittevrouwenveld. Voor elk wat wils. Compleet met een culturele wereldmarkt en feestelijke festivalbraderie is Manus van Alles een niet te missen start van de zomer.

ZONDAG 27 JUNI, WITTEVROUWENVELD

10 JAAR FESTIVAL MANUS VAN ALLES

Hij ging naar In-dianenballetten, Buffalo Bill’s Wild West Show, las geroerd het Indianenepos The Song of Hiawatha en schreef The American Flag: je kunt niet zeggen dat de Tsjech Dvorák toen hij Amerika bezocht niet in het land was geïnteresseerd. Prompt doopte hij zijn nieuwe symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’. Het stuk is Tsje-chischer dan die naam doet ver-moeden maar het maakte de Amerikanen gek van blijdschap. Dat Amerikanen zelf ook kunnen componeren, maakt de on-derhuidse swing van The chair-man dances uit John Adams’ opera Nixon in China duidelijk. Altviolist Nathan Braude neemt met de solorol in Bartóks Alt-vioolconcert afscheid van het Limburgs Sym-fonie Orkest.

ZATERDAG 19 JUNI, THEATER AAN HET VRIJTHOF

NIEUWE WERELD

FOTOGRAFIE: RENÉ DEN ENGELSMAN

EN VERDER:

02 Johnny Solo

06 LOPEN Rondleidingenagenda

08 BEELDEN Museumagenda

10 Ontmoeting met Rob Graafland

11 AGENDA

13 Diplodocus Deks

15 Coup Maastricht: Rumour around arts

16 Opera Zuid

18 KIJKEN Filmagenda Lumière

20 KIJKEN Filmagenda Minerva

22 De Nieuwe Snaar muziektheater

23 ZOEKEN Adressen vermeld in

IN DEZE :

04 > FASHIONCLASH MAASTRICHT

15 > MAASTRICHT LIVE

22 > DE MEISJES VAN MUSSOLINI

Page 3: UIT juni 2010

5

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

ONTWERPER:Ingo Binder, student Academie Beeldende Kunsten Maastricht, Modevormgeving 

STIJL:In mijn ontwerpen draait het om ruimte, proportie en constructie. Inspiratie vind ik in natuur, architectuur en muziek.

PRESENTEERT TIJDENS FASHIONCLASH:Afstudeercollectie ‘Supertramp’ gebaseerd op het verhaal over een jonge man die de wijde wereld intrekt om de vrijheid te her-vinden. In mijn collectie geef ik de man zijn individuele vrijheid terug door te spelen met volume en ruimte.

JUN

I 201

0

4

Het internationale en multidisciplinaire mode-evenement FashionClash Maastricht toont het werk van jonge en talentvolle ontwerpers uit binnen- en buitenland. Van haute couture en experimentele ontwerpen tot draagbare ensembles. Je krijgt het allemaal te zien in modeshows, een expositie, een etalageroute (van 29 mei t/m 6 juni ) en een speciale modeperformance (29 mei) in het centrum van Maastricht. Het Clashproject, waarbij mode een ‘clash’ maakt met andere kunstvormen zoals fotografie, vormt de spil van het evenement. Ook bijzonder is de presentatie van de stichting ‘Peter Stigter aan de muur’ van de gerenommeerde catwalk fotograaf Peter Stigter. UIT sprak met vier jonge ontwerpers en hun bijdrage aan FashionClash Maastricht. Kijk voor meer informatie over FashionClash op www.FashionClash.nl

VRIJDAG 4 T/M ZONDAG 6 JUNI, MAASTRICHTZATERDAG 29 MEI T/M ZONDAG 6 JUNI ETALAGEROUTE

FASHIONCLASH MAASTRICHT

ONTWERPER:Aniek Dokter/ label aniekdokter

STIJL:Poëtische met een rauwe soberheid, don-ker maar zacht, introvert en conceptueel.

PRESENTEERT TIJDENS FASHIONCLASH:Twee outfits van mijn afstudeercollectie ‘Traum und Trauma’: een collectie ge-baseerd op de vraag of wij onze mentale trauma’s verwerken in onze dromen.

GAAT TIJDENS FASHIONCLASH ZEKER ZIEN:De samenkomst van verschillende discipli-nes. Dat verrast en inspireert me.

FOTOGRAFIE: KASIMIR SZEKERESKLEDING: ANIEK DOKTERSTYLING: DIDI VAN DIJKMODEL: JACOMIEN (MODELLENBUREAU DE BOEKERS)HAAR: MARC BASAURVISAGIE: DARIEN TOUMA

Wil je zelf ook wel eens wat dragen van een jonge ontwerper? Of gewoon eens lekker rondkij-ken? Sinds kort is in de Hoen-derstraat de Fa-shionClash store geopend.

IEDERE DONDERDAG, VRIJDAG, ZATERDAG EN KOOPZONDAG GEOPEND.

FASHIONCLASH STORE

ONTWERPER:Linda Maissan/ label Pot Luck

STIJL:De betekenis van de naam van mijn label, Pot Luck, is de samenkomst van een groep mensen waarbij elk persoon een gerecht meeneemt: the luck of the pot. Soms begint een idee vanuit een collage of werk op pa-pier, maar de kledingstukken die ik maak ontstaan allemaal op eenzelfde manier: door het gebruik van tweedehands tijd-schriften, T-shirts, stoffen en sjaals.

PRESENTEERT TIJDENS FASHIONCLASH:Ik wil nog niet teveel prijs geven maar waarschijnlijk één kledingstuk in combina-tie met een werk op papier.

GAAT TIJDENS FASHIONCLASH ZEKER ZIEN:Ik heb gehoord dat Bless een interview geeft in het Magazine ‘2010’ dat ter gelegenheid van FashionClash 2010 gemaakt wordt. Zij werken op de grens van mode en kunst en zijn altijd een groot voorbeeld voor me geweest.

ONTWERPER:Yvonne Laufer/ student Academie Beeldende Kunsten Maastricht, Modevormgeving 

STIJL:Ontwerpen is voor mij modelleren op een niet traditionele manier. De constructie van de kleding is belangrijk. Wetenschappelijke en filosofische thema’s inspireren me.

PRESENTEERT TIJDENS FASHIONCLASH:Afstudeercollectie ‘Verlichting’. Het menselijk bewustzijn zie je niet, dat voel je. In mijn ontwerpen probeer ik zulke complexe inner-lijke structuren te verbeelden.

GAAT TIJDENS FASHIONCLASH ZEKER ZIEN:Het Clashproject. Niet-modeontwerpers hebben een heel andere kijk op het kleden van het menselijk lichaam. Minder gekunsteld en beïnvloed, niet bang om atypische materialen en vormen te gebruiken.

FOTOGRAFIE: KASIMIR SZEKERES

TEKST: MANON BERNS

Page 4: UIT juni 2010

JUN

I 201

0

6 7

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

BONNEFANTENMUSEUMElke zaterdag start om 11.30u. een rondleiding langs de collectie oude kunst. Zondag start op dezelfde tijd een rond-leiding langs de collectie hedendaagse kunst, deze maand Pierre Kemp/ Bas de Wit, Sidi El Karchi. De rondleidingen zijn gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs. Wiel Kusters, auteur van “Pierre Kemp. Een leven” geeft zondag 6 juni om 11.30u. een focusrondlei-ding rondom de tentoon-stelling Pierre Kemp. 27 Juni is er om 15.00u. een focusrondleiding door de tentoonstelling Bas de Wit, Sidi El Karchi. Zie ook Uitbeelden

STADSWANDELING MAASTRICHT MET EEN VVV-GIDS:Deze wandeling gaat langs de vele mooie plek-jes in de binnenstad van Maastricht waaronder het Stokstraatkwartier, de stadswallen en de parken.Vertrek vanaf het Dinghuis. Elke zaterdag om 12.00u. en 14.30u. en elke zondag om 12.00u.

MAASTRICHT UNDERGROUNDGrotten Sint Pietersberg Beleef de stilte, de duis-ternis en de geschiedenis in de mergelgrotten van de Sint Pietersberg.Grotten Noord Vanaf 10 mei dagelijks om 12.30u. en 14.00u.

Grotten Zonneberg (Buitengoed Slavante). Maandag t/m zaterdag om 10.50u. t/m 15.50u., ieder uur. Zondag 12.50u. t/m 15.50u., ieder uurKazematten Neem een kijkje in dit 14 kilometer lang gangenstelsel uit de 18e eeuw en kom meer te weten over ondergrondse oorlogsvoering. Elke zaterdag en zondag om 14.30u. Fort Sint Pieter Herbeleef de belegeringen van het Fort Sint Pieter (1701-02) met een gids. Maak o.a. kennis met de vele schiet-gaten in de gracht, de ondergrondse gangen, de geheimen van de waterput en natuurlijk de kanonnen. Elke zondag om 12.30u.Linie van Du Moulin Maak kennis met dit indruk-wekkende verdedigings-systeem vol valkuilen, schietgaten en grachten, ontworpen door ing. Du-moulin. Elke zondag om 15.00u.

BIERBROUWERIJ DE KEYZER N.A. BOSCHDit bijzondere industri-eel-archeologisch monu-ment is nagenoeg volledig intact gebleven nadat in 1970 de laatste bieren hier werden gebrouwen. Een gids toont onder meer de brouwinstallatie en het mouthuis. Aan het einde van het bezoek kun je twee heerlijke bieren proeven. Elke zaterdag om 14.00u. Vertrek vanaf het Dinghuis.

MARRES/CENTRUM VOOR CONTEMPORAINE CULTUURMarres is iedere woens-dag t/m zondag geopend en biedt haar bezoekers iedere laatste zondag van de maand een gratis rondleiding aan. De tour door de lopende tentoonstelling start om 14.00u. en is gratis op vertoon van een geldig en-treebewijs.

LOPEN

RONDLEIDINGENAGENDA

KNAPZAKROUTEEen beschreven fiets/wandelroute van onge-veer 15 km. leidt je door historisch Maastricht, langs wijngaarden en door het prachtige Lim-burgse land. Onderweg haal je de gevulde knap-zak met allerlei lekkers op. De route is elke zaterdag tot 12.00u. af te halen aan de balie van VVV Maas-tricht of op afspraak tel. 043-325 21 21. Ook te boeken via www.vvvmaas-tricht.eu.

GOUVERNEMENT (PROVINCIEHUIS)Behalve op feestdagen kun je elke woensdag om 14.00u. (gratis) een rondleiding volgen door het Provinciehuis van Limburg. Je wandelt met een gids door de belang-

rijkste ruimtes in het gebouw. Individuele bezoekers en groepen tot 15 personen worden gevraagd zich vóór 13.00u. aan te melden via tel. 043-389 89 89.

WIJNHUIS THIESSENVolg een rondleiding door het oudste wijnhuis van Nederland, waarbij je kennismaakt met de wijnkelders, bottelarij en stadswijngaard. Aan het einde van de rondleiding is er een proeverij van 6 wijnen. Iedere zaterdag om 15.30u. Reserveren via VVV Maas-tricht, tel. 043-325 21 21. Ook te boeken via www.vvvmaastricht.eu.

SCHATKAMER BASILIEK VAN SINT SERVAASBezoek de schatkamer vol van traditie, historie,

religieuze cultuur en bouwkunst. Maandag t/m zaterdag om 13.00u. en 15.00u. Met geldig entreebewijs zijn er geen extra kosten.

MAASTRICHT MOLENSTADNa ontvangst met koffie en vlaai bij de Bisschops-molen volgt een prach-tige wandeling aan de hand van tekst- en beeld-materiaal door de oude Maastrichtse binnenstad (op eigen gelegenheid). U kunt dagelijks tot en met 14.00u. starten met de excursie. Te koop aan de balie van VVV Maastricht. Ook te boeken via www.vvvmaastricht.eu.

DIVERSE RONDVAARTEN OP DE MAASMaak een korte of lange-

re rondvaart op de Maas. Ook te combineren met een bezoek aan Grotten Zonneberg. Vertrek vanaf Rederij Stiphout, kijk op www.vvv-maastricht.eu voor dagen en tijden.

CITY-TOURS MET EEN OLDTIMERBUSDiverse rondritten door Maastricht eventueel in combinatie met een be-zoek aan Grotten Zonne-berg en een boottocht. Vertrek vanaf Rederij Stiphout, kijk op www.vvv-maastricht.eu voor dagen en tijden.

CITY-TOURS MET DE STADSTRAMVertrek vanaf het Vrijthof tegenover het Theater aan het Vrijthof, kijk op www.vvvmaastricht.eu voor da-gen en tijden.

FOTOGRAFIE: PAUL MELLAART

FOTOGRAFIE: PAUL MELLAART

Page 5: UIT juni 2010

JUN

I 201

0

8 9

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

Centre Céramique beheert sinds kort naast de Sphinxcollectie ook de Mosacollectie en heeft daarmee de twee belangrijkste Maastrichtse aarde-werkverzamelingen in huis. De Mosa collectie komt uit de collectie Van Buren - de meest complete Mosacollectie van Nederland, die bestaat uit zo’n 10.000 stuks porselein, plateel en tegels. Porse-leinverzamelaar Henk van Buren heeft bijna alles verzameld wat de Mosa geproduceerd heeft tussen 1883 tot 2004. Te zien zijn onder meer het typische blauwe Chinese porselein, bijzondere serviezen van meesterontwerpers als Edmond Bellefroid en Piet Stockmans, maar ook herdenkingsborden, vazen in diervorm en andere ‘kitsch’: theepotten in de vorm van tanks en voetballen en Maastrichtse souvenirs van aardewerk: de Helpoort of de Pater Vinktoren.

MOSA FABRICA

BEELDEN

MUSEUM /EXPOAGENDA

MUSEA

BONNEFANTENMUSEUMDe vaste collectie bestaat uit een internationaal georiënteerde collectie hedendaagse kunst en oude kunst, die o.a. een belangrijke verzameling middeleeuwse religi-euze voorwerpen uit heel West-Europa omvat, en Zuid-Nederlandse schil-derkunst uit de periode 1475-1625.Augenspiel Een combi-natie van oude, moderne en hedendaagse kunst. Oud en nieuw lopen door elkaar heen waarbij ie-dereen wordt uitgenodigd

zijn eigen blik te vormen. Op weg naar het zui-den De tentoonstelling loopt chronologisch van de laatste generatie Vlaamse primitieven zoals Quinten Metsys en Adriaan Isenbrandt, tot de grote drie van de Vlaamse barok. In totaal worden er ruim 50 werken tentoon-gesteld. t/m 6 juni.Sidi El Karchi/ Bas de Wit Het opmerkelijke van deze duopresentatie is dat beide kunstenaars el-kaars tegengestelden zijn. Door hun werk samen te tonen ontstaat er een bot-sing tussen doek en teke-

ningen, die een bevroren stilte tot uitdrukking brengen. t/m 27 juni.Pierre Kemp Geïnspireerd door het symbolisme en Duits expressionisme hanteerde Kemp een helder kleurgebruik en een fantasierijke, naïeve beeldtaal, die niet erg aansloot bij het werk van zijn tijdgenoten.Geopend: dinsdag t/m zondag 11.00u.-17.00u.

MUSEUM AAN HET VRIJTHOFVaste collectie Stijlkamers met bijzondere meubels en kunstvoorwerpen in

o.a. Luiks-Maastrichtse régence-stijl.Verborgen collecties I: Rob Graafland De grote collectie schilderijen en tekeningen van de Maas-trichtse kunstenaar Rob Graafland maakt sinds 1988 deel uit van de col-lectie Wagner-de Wit. In de loop der jaren is zo nu en dan een klein ge-deelte van deze collectie getoond maar nu zal een ruime selectie voor een langere periode te zien zijn. T/m 27 juniGeopend: woensdag t/m zondag van 13.00u.-17.00u.

Op zondag 6 juni van 11.00 tot 12.00 uur krijgt iedere bezoeker bij aankoop van een entreekaartje uitleg bij de werken van Fernando & Humberto Campana. Deze Braziliaanse broers werken sinds 1989 in São Paulo samen als meubelontwerpers. In twintig jaar zijn ze uitgegroeid tot de bekendste en meest succesvolle hedendaagse ontwerpers van Latijns-Amerika.

RONDLEIDING ANTIBODIES

CENTRE CÉRAMIQUEDe Dorst van Maastricht is een bijzondere ten-toonstelling over de rol die drank in Maastricht gespeeld heeft vanaf de Romeinen tot nu.Stephan Vanfleteren - ‘Portret 1989- 2009’ is een overzicht van Neder-landse en Vlaamse ‘ce-lebrities’, gefotografeerd door Stephan Vanfleteren. Twintig jaar lang fotogra-feerde hij personen die volgens hem iets te be-tekenen hebben, of heb-ben gehad, voor België en Nederland. Acteurs, muzikanten, schrijvers en kunstenaars, van Hugo Claus tot Katja Schuur-man en van koningin Beatrix tot Bobbejaan Schoep. T/m 27 juniEuropese Identiteit - in-ternationale poster expo Identiteit, de vraag ‘wie ben ik’ en ‘wie wil ik zijn’. Men is er volop mee bezig tegenwoordig; op face-book, in contacten, via mindfullness etc. Waar denk je aan bij Europese Identiteit? T/m 14 juniPierre Kemp op schrift Centre Céramique toont een kleine selectie van werken van de Maas-trichtse dichter. Het betreft zowel gewone handelsuitgaven als bibli-ofiele edities.Patent Parade is een unie-ke tentoonstelling voor jong & oud over 100 jaar uitvinden en octrooibe-scherming in Nederland. Ervaar op een interac-tieve manier welke oplos-singen uitvinders hebben bedacht voor alledaagse problematiek.Vanaf 15 juni tot en met 25 juniGeopend: dinsdag en donderdag 10.30u. t/m

19.00u, woensdag en vrij-dag 10.30u. t/m 17.00u, zaterdag 10.00u. t/m 15.00u., zondag 13.00u. t/m 17.00u.

MUSEUM DE HISTORI-SCHE DRUKKERIJ EN DE GLASER COLLECTIEVaste collecte Een over-zicht van prenten, druk-persen en gereedschap-pen uit het Maastrichtse drukkersverleden van rond 1900.De Wereld van René Glas-er In 1970 verschenen van Glasers hand twee mani-festen: School der Verve-ling en een Verzameling losse gedachten werkin-gen. In beide geschriften onderzoekt hij op syste-matische wijze hoe verve-ling een voorwaarde kan zijn van creativiteit.De Regout Drukwerk-plaats Een reconstructie van een drukwerkplaats anno 1860, waarbij een originele handpersma-chine voor kopergravure-druk van Petrus Regout een hoofdrol speelt. De expositie toont o.a. het specifieke drukprocédé van de drukdecors (trans-fers), waarbij de gravu-redruktechniek wordt gebruikt.Geopend: zaterdag van 13.00u. tot 17.00u.

NATUURHISTORISCH MUSEUMVaste collectie De col-lectie dekt de geologie en biologie van Limburg en wijde omgeving. In het museum vind je een heemtuin (“De Wever”) met Limburgse planten, of je kunt een reis ma-ken door de tijd: Van het steenkolentijdperk en de Krijtzee met de Mosasau-

rus tot het aquarium met vissen, die vandaag in de Limburgse beken leven.Geopend: maandag t/m vrijdag van 10.00u.-17.00u, zaterdag en zon-dag van 14.00u.-17.00u.

KERK EN SCHATKAMER O.L.VROUWEBASILIEKEen groot aantal voor-werpen van kerkelijke kunst en kunstnijverheid zoals rijk geborduurde koorkappen en kazuifels, het zogenaamde Levie-tenkleed van St. Lamber-tus, relieken in prachtige houders, processievaan-dels, kerkzilver, beelden en nog veel meer.Geopend: dagelijks van 10.30u.-17.00u, op zondag van 13.00u.-16.30u.

MUSEUMKELDER DERLONIn de kelder van hotel Derlon zijn diverse Ro-meinse vondsten uit de 2e, 3e en 4e eeuw te zien. Onder andere een deel van een plein, een waterput, een gedeelte van een pre-romeinse maaskeienweg en delen van een muur en een poort. In vitrines wor-den Romeinse vonds-ten tentoongesteld en panelen geven aanvul-lende informatie over de resultaten van het archeologisch onderzoek op deze plaats. Geopend: elke zondag van 12.00u.-16.00u.

Lees verder op pagina 10

Page 6: UIT juni 2010

JUN

I 201

0

10

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

1111

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

AGENDAJUNIDINSDAG 1 JUNI

Mullins Quiznight20:00, John Mullins Irish PubEngelstalige quiznight met triviant-achtige vragen.

Muziektheater De meisjes van Mussolini - Orkater20:15, Theater aan het VrijthofDe Nederlandse zusjes Leschan, variétéartiesten, reizen met hun moeder naar Turijn en veroverden geza-menlijk Italië als het fameu-ze Trio Lescano. Ongewild worden ze de lievelingen van Mussolini, totdat blijkt dat de zusjes Joods zijn.

Jazz Conservatorium JazzNight22:00, Edd’s CafeJazz-Concert door studen-ten van het Conservatorium.

Dans Hot Latino Salsa Party22:00, Café CliniqNa de lessen is er een salsa party met nationale en in-ternationale DJ’s zodat je je geleerde passen nog eens dunnetjes over kunt doen in dit gezellige cafe in hartje centrum van Maastricht.

Evenementen FashionClash: Fashionwalk MaastrichtDiverse locatiesDiverse etalages tonen FashionClash creaties. Het centrum van Maastricht wordt omgedoopt tot één grote catwalk. Wees dus niet verbaasd als je plotseling oog in oog staat met 20 bij-zondere creaties.

WOENSDAG 2 JUNI

Literaire voordracht Voorleesuurtje in Heer14:30, Centre CéramiqueWat doe jij vanmiddag? Nog geen plannen? Kom dan naar het voorleesuurtje in biblio-theek Heer. Loes leest van-daag voor. Natuurlijk wordt er ook weer geknutseld. Kinderen van 4 t/m 8 jaar zijn van harte welkom.

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCI

Een kleine dorpsgemeen-schap verandert radicaal van karakter door de vondst van de kaak van een prehistori-sche planteneter. Schoksge-wijs dringt de grote wereld het vertrouwde dorp binnen. Tekst: Tom Lanoye.Toneelgroep Maastricht

Jazz Jack’s Jazzy Party21:00, Jacky en LobinaMet o.a. Daniël Daemen, Patrick Kessels en verras-singen...

Evenementen FashionClash: Fashionwalk MaastrichtDiverse locatiesZie 1 juni

DONDERDAG 3 JUNI

Literaire voordracht Letters bij de lunch:12:30, Centre CéramiqueDichter en hoogleraar letter-kunde Wiel Kusters belicht een aantal van zijn favoriete gedichten uit het omvangrij-ke werk van de Maastrichtse schrijver (1896-1967). Hij pu-bliceerde eind mei zijn lang verwachte biografie “Pierre Kemp. Een leven”.

Muziektheater Songwriters Invited 320:00, Pesthuys PodiumPesthuys Podium organi-seert dit voorjaar enkele muzikale avonden met als thema ‘Songwriters Invited’. Vanavond is de beurt aan singer-songwriter BJ Baar-tmans

Opera Le nozze di Figaro20:15, Theater aan het VrijthofGebaseerd het blijspel ‘La Folle Journée, ou le Mariage de Figaro’ van Beaumar-chais. En hoewel dat werk in Wenen verboden was, werd Mozarts opera na de premiè-re één van zijn succesvolste opera’s.Opera Zuid

Toneel Ik.20:30, Het Huis van BourgondiëIk. is een levendige voor-stelling over drie jonge mensen die binnen de mas-sa en anonimiteit van deze tijd op zoek gaan naar on-sterfelijkheid.

Toneel Johnny Solo20:30, Het Huis van BourgondiëWat gebeurt er als je echt tot jezelf veroordeelt bent? Geen afleiding. Alleen jij. Is dat mogelijk in onze tijd? En alles op eigen kracht? Of toch met behulp van een transcendent potje of blikje van onder de toonbank?

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Jazz Conservatorium Jamsession21:00, D’n 11de BaogEen jamsessie met vanavond Kim Versteynen

Popmuziek Wekelijkse Jamsessie22:00, Edd’s CafeDiverse artiesten komen bij elkaar om met elkaar te jam-men... Heb je interesse om mee te doen, kom langs met je instrument en jam mee!

Jazz Jam session met GG Connection22:30, Edd’s CafeJam session met studenten van Conservatorium Maas-tricht.

Evenementen FashionClash: Fashionwalk MaastrichtDiverse locatiesZie 1 juni

VRIJDAG 4 JUNI

Ladies Night in Café Rosé20:00, Cafe Rosé (COC Limburg)Dit is dé plek voor lesbische en biseksuele vrouwen en meiden om elkaar te ont-moeten!

Toneel De mogelijkheid van een afscheid20:30, Het Huis van BourgondiëEr staat een leegte voor ons, een herinnering achter ons. Vanaf nu staat de tijd even stil. Ik sluit mijn ogen, haal diep adem, zet een stap en stop niet meer met lopen. In het donker van de nacht, treed ik het licht van de leegte tegemoet.

Toneel Ik.20:30, Huis van BourgondiëZie 3 juni

Toneel Johnny Solo20:30, Huis van BourgondiëZie 3 juni

Poppentheater Momentum20:30, ‘t Magisch TheatertjeMomentum is een versmel-ting van bewegingstheater, figurentheater en muziek.

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Evenementen FashionClash MaastrichtTimmerfabriekFashionClash Maastricht laat mode zien in zijn volle breedte. Jonge en talentvolle ontwerpers uit Nederland en het buitenland presenteren hun collecties op de catwalk aan een breed publiek.

Evenementen FashionClash: Fashionwalk MaastrichtDiverse locatiesZie 1 juni

ZATERDAG 5 JUNI

Open dag Muziekgieterij11:00, MuziekgieterijEen gezellige dag vol work-shops, optredens en nog veel meer.

Koorzang inloop- concert12:00, Onze Lieve Vrouwe BasiliekHet Apeldoorns koor Novum Canticum zingt religieuze liederen in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhe-melopneming. Novum Canti-cum bestaat al sinds 1962 en telt 75 leden, verdeeld over vier stemsoorten: sopranen, alten, tenoren en bassen.

Evenementen Maastricht Live15:30, De GriendVoor de eerste editie van Maastricht Live heeft BOD Events de artiesten Tiësto, Nick & Simon, Alain Clark en Fabrizio naar dit evenement weten te halen. Met o.a. een groot podium wordt de Griend omgetoverd naar een echt popfestival.

35 schilderijen en een groot aantal tekeningen en aquarellen geven een goed beeld van het oeuvre van deze Maastrichtse kunstenaar. Rob Graafland (1875-1940)keerde in 1898, na voltooiing van zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam, terug naar zijn geboortestad Maastricht om de tekenopleiding van het nieuwe Stadsteekeninstituut op te starten. Artistiek groeide Graafland in deze jaren niet en in 1906 voelde hij het isolement zo sterk dat hij de behoefte had te breken met het verleden. Hij vertrok voor enkele maanden naar de Verenigde Staten. Terug in Maas-tricht maakte hij een nieuwe start. Graafland zocht weer contact met de ontwikkelingen in Amsterdam en sloot zich aan bij de Larensche Kunsthandel en het Sint-Lucasgilde, beide toonaangevende kunstkringen. Het werk uit de jaren tussen 1909 en 1919 toont kracht en levenslust. De brede verftoetsen, de sprankelende kleuren en het samenvloeien van voor- en achtergrond verraden zijn belangstelling voor het luminisme.

T/M 20 JUNI, MUSEUM AAN HET VRIJTHOF

ONTMOETING MET ROB GRAAFLAND

GOED OM TE WETENAdressen vind je in de adressenlijst achterin deze UIT! Voor een compleet overzicht van tentoonstellingen kijk je op www.maastrichtsuitburo.nl

Vervolg van pagina 9

NAIM / BUREAU EUROPAAntibodies Aan de hand van prototypen, expe-rimenten en modellen maak je kennis met de artistieke werkwijze van de gebroeders Campanas, die sinds 1989 als meu-belontwerpers werken in Sao Paulo. Alle kenmer-ken van het oeuvre van de ontwerpers komen aan bod: hergebruik, de ver-smelting van natuurlijke en kunstmatige mate-rialen en de invloed van verschillende culturen. T/m 6 juniGeopend: dinsdag t/m zon-dag, 11.00u.-17.00u.

MARRES/CENTRUM VOOR CONTEMPORAINE CULTUURDe Avant-Garde: The cell that doesn’t believe in the mind that it’s part of. vanaf 27 juni.Geopend: woensdag t/m zondag 12.00u.-17.00u.

SCHUILEN IN MAAS-TRICHT Ervaar drie meter onder de grond hoe het was om te schuilen in de kazemat-ten van Maastricht tijdens WOII en de Koude Oorlog.Geopend: 20 juni.

OVERIGE EXPOSITIES

KUNSTKWARTIER 6211Iedere maand een nieuwe agenda met een bijzon-dere keuzes aan films, diverse optredens, ver-rassingen en debatten. Kunstkwartier 6211 is een ontmoetingsplaats voor

iedereen waar altijd wel iets nieuws te zien is. Geopend: maandag 12.00u-18.00u, dinsdag t/m zaterdag 10.00u-18.00u, donderdag tot 21.00u. en op koopzondagen.

HUUB HANNEN GALERIETijdens de eerstvolgende expositie, zal nieuw werk van Yvonne Mostard wor-den getoond samen met recente schilderijen van Danielle van Broekhoven. Vanaf 6 juniGeopend: vrijdag t/m zon-dag 13.00u. t/m 17.00u, maandag t/m donderdag op afspraak.

ART2CSieraden en designproduc-ten van nationale en in-ternationale kunstenaars en ontwerpers. Onze wis-selende collectie bestaat overwegend uit creaties die vervaardigd zijn uit na-tuurlijke materialen. Ook is de natuur vaak inspira-tiebron voor de vormtaal van de makers. Expositie hedendaagse sie-raden van sieraadontwer-pers Marian van Cruchten, Paul Beelen en Monique Vondenhoff. Geopend: woensdag t/m zaterdag van 10.00u. tot 18.00u. Overige tijden op afspraak.

SHIRDAKTribale textiel uit Centraal Azië, o.a. vilt uit Kyrgy-stan, ikatjassen en suza-nies uit Oezbekistan en een grote collectie kerst-artikelen van vilt, alles op basis van eerlijke handel.

‘Lang voordat Pierre Kemp op een nogal unieke manier naam maakte in de Nederlandse literatuur’, aldus Fred van Leeuwen, ‘was hij schilder. Daarna is hij een schrijvende schilder geworden. Toen een schilderende schrijver. En tenslotte een schrijver die zelfs niet meer wilde schilderen.’ Ter gelegenheid van de verschijning van de biografie over Pierre Kemp van Wiel Kusters zijn in een tentoonstelling olieverfschil-derijtjes, werken op papier en schetsboekjes te zien. Archief- en ander documentatiemateriaal geven een beeld van zijn persoonlijke leven. Wiel Kusters (zon-dag 6 juni om 15.00 uur) en conservator Paula van den Bosch, samensteller van de tentoonstelling (zondag 4 juli om 15.00 uur) geven een rondleiding.

VANAF 30 MEI, BONNEFANTENMUSEUM

PIERRE KEMP IN BONNEFANTENMUSEUM

Page 7: UIT juni 2010

AGENDAJU

NI 2

010

12 13

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

Theater De ongelukkige dood van een anarchist20:00, Pesthuys PodiumEen komedie waarin nie-mand wordt gespaard: po-litie, justitie, kerk, staat en media. Schandalen zijn goed voor de samenleving: ze geven de burger het gevoel in een vrije wereld te leven. Gezagsdragers kunnen zich presenteren als bestrijders van het kwaad

Muziektheater De Nieuwe Snaar - Foor 1120:15, Theater aan het VrijthofSinds 1982 brengt De Nieu-we Snaar absurdistisch mu-ziektheater, daarbij de ge-laagdheid van de veelzijdige realiteit tonend. Nu over een andere werkelijkheid, de b-kant van het leven, die minstens zo interessant is.De Nieuwe Snaar

Kamermuziek Oudemuziek 09/1020:15, Sint JanskerkTwee reuzen uit de oude muziek treffen elkaar aan het slot van het seizoen Ou-demuziek.

Koorzang Savall meets Koopman20:15, Sint JanskerkDe heren brengen het mooi-ste voor hun beider instru-menten in één programma samen: Spaanse meesters als Ortiz, Selma y Salaverde en Martin y Coll, Franse grootheden als Marais, Mr. de Sainte Colombe en For-queray, en uiteraard Bach.

Toneel De mogelijkheid van een afscheid20:30, Het Huis van BourgondiëEr staat een leegte voor ons, een herinnering achter ons. Vanaf nu staat de tijd even stil. Ik sluit mijn ogen, haal diep adem, zet een stap en stop niet meer met lopen. In het donker van de nacht, treed ik het licht van de leegte tegemoet.

Toneel Ik.20:30, Het Huis van BourgondiëZie 3 juni

Toneel Johnny Solo20:30, Het Huis van BourgondiëZie 3 juni

Dans Liesbeth Gruwez / Voetvolk20:30, AINSIDeze derde creatie van het jonge dansgezelschap Voetvolk heeft als thema het principe van de tijd.

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Evenementen FashionClash MaastrichtTimmerfabriekZie 4 juni

Evenementen FashionClash: Fashionwalk MaastrichtDiverse locatiesZie 1 juni

ZONDAG 6 JUNI

Open dag Open dagen Rotstuin Bèr Slangen10:00, Rotstuin Bèr SlangenIn 1974 werd de tuin voor het eerst opengesteld voor het publiek. De openstelling is sindsdien een jaarlijks terugkerend evenement. En u bent ook van harte uitge-nodigd om eens een kijkje te gaan nemen. Open van 10.00u-12.00u en 14.00u-17.00u.

Open dag Open dagen Rotstuin Bèr Slangen14:00, Rotstuin Bèr SlangenZie 6 juni

Jeugd Voorleesuurtje: Het raam14:30, Centre CéramiqueVeroon leest vanmiddag voor in Centre Céramique. Zoals we van Veroon ge-wend zijn, heeft ze het ver-haal zelf geschreven. Kom allemaal luisteren en laat je verrassen. Kinderen van 4 t/m 8 jaar zijn van harte welkom.

Jazz Tineke Postma Quartet15:00, Café ThembiSaxofoniste en componiste Tineke Postma, afkomstig uit Heerenveen, behaalde in

2003 Cum Laude haar Mas-ters-diploma Lichte Muziek in Amsterdam, waar ze nu zelf les geeft.

Evenementen FashionClash MaastrichtTimmerfabriekZie 4 juni

Evenementen FashionClash: Fashionwalk MaastrichtDiverse locatiesZie 1 juni

MAANDAG 7 JUNI

Gesproken woord Andhra Pradesh , een deelstaat in India19:00, Mondiaal CentrumStichting Vangamarthy, een stichting die zich richt op ontwikkelingssamenwerking met India in het Nalgonda-district in Andhra Pradesh, zal een lezing met power-point presentatie houden over India en over de projec-ten, die de stichting aldaar steunt.

Lezing Mind, Brain, and Behavior19:00, Karl DittrichzaalThis series is an introduction to important issues in the rapidly progressing field of cognitive neuroscience. The central issue in this lecture series is, ‘What happens if a given neural system fails or is damaged’?

Dans Salsa avond19:00, Edd’s CafeDans de salsa op deze aan-stekelijke, ritmische muziek.

DINSDAG 8 JUNI

Opera muziekfragmenten door Len van Schaik19:00, Theater aan het VrijthofMuziekfragmenten door operakenner Len van Schaik. Inleiding van de Opera ‘Wake’, die om 20.15 begint.

Gesproken woord Diplodocus Deks uitgediept20:00, Coffeelovers De AnnexEen drietal deskundigen belichten de literaire én ar-cheologische achtergronden van ‘Diplodocus Deks’, een voorstelling van Toneelgroep Maastricht.

Mullins Quiznight20:00, John Mullins Irish PubZie 1 juni

Opera Nationale Reisopera: Wake20:15, Theater aan het VrijthofIn één dag die als iedere ander begon, verstoorde de gebeurtenis het leven van een aantal mensen. Vol ongeloof en afschuw kwam het schokkende nieuws via de media het leven van de achterblijvers binnen.

Jazz Conservatorium JazzNight22:00, Edd’s CafeZie 1 juni

Dans Hot Latino Salsa Party22:00, Café CliniqZie 1 juni

WOENSDAG 9 JUNI

Jeugd Voorleesuurtje: Dierenvriendjes14:30, Centre CéramiqueDe dieren op de boerderij De Bonte Bende beleven allerlei avonturen. Ben jij ook zo nieuwsgierig welke avonturen? Veroon leest voor uit het boek: Mijn eer-ste dierengroeiboek, van Inge Bergh.

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

DONDERDAG 10 JUNI

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Jazz Conservatorium Jamsession21:00, D’n 11de BaogZie 10 juni

Popmuziek Wekelijkse Jamsessie22:00, Edd’s CafeZie 3 juni

Jazz Jam session met GG Connection22:30, Edd’s CafeZie 3 juni

Zie hem als een soort sparringpartner van de regisseur. Nadat de keuze voor een bepaald toneelstuk is gemaakt, formuleren regisseur en dramaturg samen waar het in de voor-stelling nu echt om draait. En in welke vorm de boodschap gebracht gaat worden. Als dit concept ontwikkeld is, gaat de regisseur met zijn spelers aan de slag in de repetitieruimte. De dramaturg kijkt als eerste kritische toe-schouwer mee en bewaakt het concept. Hij blijft bewust op afstand om goed te kunnen reflecteren. ‘Met Hans Trentelman heb ik heel duidelijk de dramaturgische bandbreedte be-sproken. Daarbinnen kan hij met al zijn ideeën en associaties het stuk neerzetten. Mijn belangrijkste taak is om te bepalen of het ver-haal voor het publiek nog te volgen is en of het idee zuiver blijft. Waar draait het in Diplodocus Deks nu echt om? Dat mensen op een klein ni-veau een strijd aan het voeren zijn, terwijl er al veel grotere veranderingen plaatsvinden. Hun strijd geeft houvast. Die grotere verandering is te abstract. Maar omdat zij zich concentreren op het kleine, reageren ze te traag op grotere ontwikkelingen’.

Welke strijd wordt er gevoerd?‘Tom Lanoye heeft het stuk geschreven op de strijd die er in België woedt tussen de Vla-mingen en de Walen. In ons concept is dat een andere strijd. Wij worden in Limburg omringd door vier culturen, de Walen, Vlamingen, Duitsers en Hollanders. We wonen zo dicht bij elkaar en toch houden we onze levens strikt

gescheiden. We hebben geen grip op die Eu-regio, het blijft een abstract gegeven. Laat staan de veranderingen die de mondialisering teweeg brengt. Mensen grijpen terug op wat bekend en overzichtelijk is’.

Hoe vrij ben je in het vertalen van zo’n stuk naar de Limburgse omstandigheden? ‘Dat verschilt per schrijver. Maar bij Tom Lanoye kan vrij veel, zolang je maar niet in belangrijke dingen als bijvoorbeeld het aantal personages snijdt. Ons verzoek om bepaalde delen in Duits en Limburgs te mogen vertalen sluit heel goed aan bij de belangrijke vraag in het stuk wanneer iemand een buitenstaander is, een vreemdeling. De verschillende talen dienen het mechanisme van uitsluiten en bondjes creëren. Verder hebben we passages die heel duidelijk toegespitst zijn op België vertaald naar onze situatie. Maar eigenlijk zijn de veranderingen minimaal. Het Vlaams ligt dicht bij het Limburgs. En wat Tom Lanoye beschrijft is zo universeel. Ik heb de notulen van de Gemeenteraadsvergadering uit 2005 gelezen over de vraag of er wel of geen per-manent reuzenrad in de stad moest komen. Alle argumenten die in die notulen worden genoemd, komen ook in Diplodocus Deks voor. En het zijn dezelfde argumenten die voor- en tegenstanders van een casino in Maastricht en de verfraaiing van de Wilhelminabrug gebrui-ken. Dan merk je hoe dichtbij het is’.

In Diplodocus Deks loopt de verhaallijn van achter naar voren. Wat is de functie daarvan? ‘Het stuk begint inderdaad met het eindresul-taat: het totaal uiteenvallen van het dorpje. Laag voor laag wordt de geschiedenis gere-construeerd. Belangrijke vraag is natuurlijk waarom het stuk van achter naar voren is ge-schreven. Met andere woorden: zou je het stuk ook andersom kunnen spelen? Dat kan, maar de betekenis zou anders zijn. De personages hebben allerlei beweegredenen. Omdat de toeschouwer bepaalde informatie pas aan het einde krijgt, kijkt hij objectiever en kan hij niet direct terugvallen op zijn eigen vooroordelen’.

Is Diplodocus Deks een klucht?‘Een van de spelers kwam met de term een tragische burleske. Dat vind ik wel een mooie omschrijving. We liggen af en toe onder de tafel van het lachen. Daarnaast legt Tom La-noye in zijn tekst de huidige maatschappelijke ontwikkelingen prachtig bloot. Theater zoals theater bedoeld is’.

‘Bij grote veran-deringen grijpen mensen terug op wat bekend en overzichtelijk is’.

TONEELGROEP MAASTRICHT SPEELT DIPLODOCUS DEKSIn een klein Limburgs dorpje wordt een bot van een prehis-torische planteneter gevonden. Een projectontwikkelaar ziet zijn kans schoon: een Dino pretpark van wereldformaat. Langzaam komt de grote buitenwereld het kleine dorpje bin-nen. Diplodocus Deks van de Vlaamse auteur Tom Lanoye laat zien hoe de individuele dorpelingen op deze ontwikke-ling reageren. Met als belangrijk instrument onze demo-cratische overlegcultuur. Toneelgroep Maastricht speelt de voorstelling in de mergelgroeve van ENCI, waar een aantal jaren geleden de botten van twee Mosasaurussen zijn ge-vonden. In Diplodocus Deks wordt Nederlands, Vlaams, Duits en Limburgs gesproken. UIT sprak met Ludo Costongs, dramaturg van Toneelgroep Maastricht over deze ‘archeolo-gische Heimat-komedie’ in regie van Hans Trentelman.

DIPLODOCUS DEKS SPEELT VAN 2 T/M 27 JUNI IN DE MERGELGROEVE VAN ENCI. KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP OP WWW.TONEELGROEP MAASTRICHT.NL

TEKST: MANON BERNS

Page 8: UIT juni 2010

AGENDAJU

NI 2

010

14 15

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

VRIJDAG 11 JUNI

Klassieke muziek Lichtenbergse Rites20:30, Hoeve LichtenbergTijdens zonsondergang hoor je ritueelachtige werken die repeterend en soms medita-tief van aard zijn, maar die ook een feeststemming kun-nen opwekken. Kenmerken die ook nu nog bij processies in Zuid-Nederland een grote rol spelen.

Muziek varia Muziek op de Lichtenberg20:30, Hoeve LichtenbergOndertussen een niet meer te missen gebeurtenis: Het festival Muziek op de Lichtenberg. De bijzondere producties op de prachtige kasteelhoeve met zijn schit-terende omgeving weten het publiek steeds weer te boeien.

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

ZATERDAG 12 JUNI

Muziek Get Lekkers - CD Presentatie10:30, Centre CéramiqueMarijk Greweldinger presen-teert samen met Het Kleine Combo de Wolf hun nieuwste cd ‘Get Lekkers’. Ervaar LIVE deze kinderliedjes, zing en dans mee!

Cabaret-theatervorm Liefde op Sterk Water: Roger et Simone20:00, Pesthuys PodiumLiefde op Sterk Water is een cabaretvoorstelling vol opwindende vragen. Zoals: waar laat een verlopen Berlijnse revueartiest zijn cactus? Hoe voelt het om de gevangene te zijn van je ei-gen cliché? En: hoe zet je een fabeldier op sterk water?

Orkest Cantilène20:15, Theater aan het VrijthofVandaag met Tsjaikovski’s vioolconcert, kroon op de Russische vioolmuziek. U hoort ook vier schitterende orkestwerken waarin de Fin Sibelius de liefde voor zijn vaderland bezingt.

Klassieke muziek Lichtenbergse Rites20:30, Hoeve LichtenbergZie 11 juni

Muziek varia Muziek op de Lichtenberg20:30, Hoeve LichtenbergZie 11 juni

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Boyzzone21:00, Cafe Rosé (COC Limburg)Onder het motto: No chicks - Only dicks is er weer een exclusief mannenfeest, met muziek van DJ’s Run-A en Tape. Met een disco, bar en lounge wordt er een lekkere sfeer gemaakt. Mannen on-der elkaar, mis het niet!

Evenementen Dancetour DJ Knock Out MaastrichtD’n HiemelLokaal DJ talent strijdt om een plek in de line-up van Dancetour Maastricht te be-machtigen. De uiteindelijke winnaar mag maar liefst een half uur draaien op 20 juni op De Markt.

Sport Maastrichts Mooiste 2010Maastricht, diverse locatiesGroots loopevenement met een wandeltocht, kelner-race, sportmarkt en hard-loopwedstrijd. Met dit jaar voor het eerst een speciale wandeldag voor lichamelijk gehandicapten.

ZONDAG 13 JUNI

Open dag Open dagen Rotstuin Bèr Slangen10:00, Rotstuin Bèr SlangenZie 6 juni

Jong&Out Limburg14:00, Cafe Rosé (COC Limburg)Jongerenmeeting voor homo-, bi- en transgender jongeren t/m 18 jaar.

Open dag Open dagen Rotstuin Bèr Slangen14:00, Rotstuin Bèr Slangen

Zie 6 juni

Klassieke muziek Lichtenbergse Rites20:30, Hoeve LichtenbergZie 11 juni

Muziek varia Muziek op de Lichtenberg20:30, Hoeve LichtenbergZie 11 juni

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Sport Maastrichts Mooiste 2010Maastricht, diverse locatiesZie 12 juni

MAANDAG 14 JUNI

Lezing Mind, Brain, and Behavior19:00, Karl DittrichzaalZie 7 juni

Dans Salsa avond19:00, Edd’s CafeZie 7 juni

Lezing TOPOS: Het tweede leven van de architectuur20:00, Coffeelovers De AnnexDoor het tonen van aan-sprekende transformaties van jonge monumenten wordt inzicht gegeven in de waardebepaling van jonge bouwwerken die misschien niet direct als waardevol worden beschouwd, maar zeker een tweede leven verdienen.

DINSDAG 15 JUNI

Mullins Quiznight20:00, John Mullins Irish PubZie 1 juni

Jazz Conservatorium JazzNight22:00, Edd’s CafeZie 1 juni

Dans Hot Latino Salsa Party22:00, Café CliniqZie 1 juni

WOENSDAG 16 JUNI

Literaire voordracht Voorleesuurtje in Malpertuis14:30, Centre CéramiqueVanmiddag is er voorlees-uurtje in bibliotheek Mal-

pertuis. Dat wordt zeker een gezellige boel, want Ton leest voor. Zorg dat je erbij bent. Kinderen van 4 t/m 8 jaar zijn van harte welkom.

Soul/reggae Selah Sue met band20:00, MuziekgieterijVeel reggae en dubinvloeden met een vleugje jungle en wat Lauren Hill, een fijne combi-natie die mij des te meer doet verlangen naar de zomer.

Lezing Uit gehechtheid ontstaat verdriet, uit gehechtheid ontstaat angst...20:00, Boekhandel La Nouvel VieWe hebben allemaal al eens meegemaakt dat hoe meer je iets wil, hoe meer het van je wegloopt... Waarover gaat echt “loslaten“ dan?

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Jazz Jack’s Jazzy Party21:00, Jacky en LobinaZie 2 juni

DONDERDAG 17 JUNI

Muziek varia Noten bij de Lunch12:30, Centre CéramiqueStudenten van het Conserva-torium verzorgen een lunch-concert waarin alle muziek genres aan bod komen.

Jazz Concert Jazz The Art of the Duo 220:00, Pesthuys PodiumJoep van Leeuwen (gitaar) & Math Scheffer (piano)

Theater To Blush or Not To Blush20:30, Het Huis van BourgondiëIn dit theaterstuk wordt op zoek gegaan naar de ware mens ontdaan van al zijn vermommingen.

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

‘Wake’ is geschreven naar aanleiding van de 10-jarige herdenking van de vuurwerkramp in Enschede en is een uitzonderlijke samenwerking tussen componist Klaas de Vries en librettist David Mitchel. Onderwerp is niet de vuurwerkramp, maar een universeel thema: wat doet een onverwacht heftige gebeurtenis met heel gewone mensen op een heel gewone dag?

DINSDAG 8 JUNI, THEATER AAN HET VRIJTHOF

NATIONALE REISOPERA

De kunstfaculteiten van Hogeschool Zuyd laten in de maand juni de stand van zaken zien op het gebied van architec-tuur, beeldende kunsten, muziek en the-ater: Theatervormgeving in Theater aan het Vrijthof, modeshow Academie Beel-dende Kunsten tijdens FashionClash in de Timmerfabriek, masterclasses door docenten van de kunstfaculteiten tijdens de dag van de amateurkunsten, theater-voorstellingen in o.a. de Toneelacade-mie, muziekvoorstellingen voor basis-scholen in het Conservatorium, lunch-concerten jazz en klassiek in Selexyz Dominicanen, opera ‘Le Nozze di Figaro’ in Opera Zuid en expositie beeldende kunsten en architectuur in de Timmer-fabriek. Coup Maastricht opent met een jazznight in Mosae Forum op vrijdag 25 juni. Dan wordt ook de Henriëtte Hustinx Prijs 2010 uitgereikt.

KIJK VOOR DATA EN TIJDEN OP WWW.MAASTRICHTUITBURO.NL

COUP MAASTRICHT: RUMOUR AROUND ARTS

Lichtenbergse rites is het thema van het festival Muziek op de Lichtenberg. Tijdens zonsondergang hoor je ritueel-achtige werken die repeterend en soms meditatief van aard zijn maar die ook een feeststemming kunnen opwekken. Ken-merken die ook nu nog bij processies en andere katholieke rituelen in Zuid Ne-derland een grote rol spelen. Op de Sint Pietersberg, al wandelend naar Hoeve Lichtenberg, hoor je vanuit de verte een Gregoriaans vocaal tapijt. Hoe dichter je bij de statige, oude boerderij aankomt, des te magischer de middeleeuwse ge-zangen zich in elkaar beginnen te vlech-ten. Het zesstemmige ‘Mon doux pilote s’endort aussi’ van onze zuiderbuur Karel Goeyvaerts is een melancholische wens om een dierbare geliefde voor altijd bij je te houden. In ‘Sauh en Wo Ma’ van Italiaan Giacinto kun je horen dat bidden tegenwoordig vele kleuren herbergt. Lichtenbergse rites is een coproductie van Intro in situ met VocaalLAB.

VRIJDAG 11 T/M ZONDAG 13 JUNI, HOEVE LICHTENBERG

MUZIEK OP DE LICHTENBERG

Niemand minder dan dj Tiësto treedt op tijdens de eerste editie van Maastricht Live. Ook heeft de organisatie Nick & Simon met band, Alain Clark en Fabrizio naar dit evenement weten te halen. Fa-brizio neemt ook de presentatie voor zijn rekening. De Griend, het grasveld boven op de parkeergarage, wordt omgetoverd tot een popfestival terrein met plaats voor 17.500 bezoekers.

ZATERDAG 5 JUNI, DE GRIEND

Naar hij zei, kon Emmy Verhey’s vader het talent van zijn dochter ‘eenvoudig-weg niet over de schutting gooien.’ Liever had hij haar wat anders, wat een-voudigers zien doen maar ja, talent is talent. Verhey won op haar 17de (!) al het buiten-gewoon zware Tsjaikovski Con-cours in Moskou. Studeerde toen een jaar bij viool-legende David Oistrach. Zo geeft zij de grote viooltraditie door. Vandaag met Tsjaikovski’s vioolconcert, kroon op de Rus-sische vioolmu-ziek. U hoort ook vier schitterende orkestwerken waarin de Fin Sibelius de liefde voor zijn vader-land bezingt. Het Limburgs Symfo-nie Orkest staat onder leiding van Ed Spanjaard.

ZATERDAG 12 JUNI, THEATER AAN HET VRIJTHOF

CANTILÈNE FOTOGRAFIE: EDWARD HOPPER

MAASTRICHT LIVE

Page 9: UIT juni 2010

AGENDAJU

NI 2

010

16

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

1717

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

AGENDAJazz Conservatorium Jamsession21:00, D’n 11de BaogZie 10 juni

Popmuziek Wekelijkse Jamsessie22:00, Edd’s CafeZie 3 juni

Jazz Jam session met GG Connection22:30, Edd’s CafeZie 3 juni

VRIJDAG 18 JUNI

Expreszo20:00, Cafe Rosé (COC Limburg)Maandelijkse bijeenkomst met speciale activiteiten voor homojongeren tussen de 18 en 26 jaar. Onder het genot van een hapje, een drankje en muziek van onze DJ’s wordt het een heel gezellige avond.

Theater To Blush or Not To Blush20:30, Het Huis van BourgondiëZie 17 juni

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Soul/reggae European Reggae contest21:00, MuziekgieterijDoor middel van online vo-ting, regionale pre-selecties en een live-finale op het be-faamde Rototom Sunsplash Festival wordt bepaald wie zich de beste Europese reg-gaeband mag noemen.

ZATERDAG 19 JUNI

Evenementen SamenLoop voor Hoop Maastricht16:00, Stichting Sportpark WestEen 24-uurs non-stop wan-delestafette om stil te staan bij de strijd tegen kanker. Vele activiteiten met om 22.45u de indrukwekkende kaarsenceremonie om dier-baaren te herdenken en het samenzijn te vieren.

Orkest Nieuwe Wereld20:15, Theater aan het VrijthofEtienne Siebens - Dirigent

Benny Wiame - Trompet Adams - The chairman dan-ces. Dvorák - symfonie nr. 9 uit De Nieuwe Wereld Jeroen D’hoe - trompetcon-cert (wereldpremiere)

Theater To Blush or Not To Blush20:30, Het Huis van BourgondiëZie 17 juni

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Evenementen The Party21:00, D’n HiemelHet belooft een swingend feest te worden met de beste dance-classics, soul, funk, disco en house grooves. Dresscode: Wit!

Popmuziek The Sweet Cherry Licks present: “A Night @ the MusicMall”21:30, MuziekgieterijThe Sweet Cherry Licks zijn terug met dit keer een bijzonder feestje. De line up op deze avond laat het een mooie “mengelmoes” zien die deze kroeg altijd geken-merkt heeft en op zijn eigen & speciale manier levendig heeft gehouden.

ZONDAG 20 JUNI

Sport Trap ALS de wereld uit!09:00, Sportpark JekerdalOok in Maastricht en om-geving vindt dit jaarlijkse evenement plaats. Heel Limburg fietst, wandelt en rolstoelt in Maastricht om de stichting ALS te steunen. De opbrengsten zijn ten bate van onderzoek naar de spier-ziekte ALS.

Popmuziek Jonge Helden Finale11:00, MuziekgieterijDe zinderende jonge helden finale met een climax die zijn weerga niet kent. Kom ook kijken en breng je stem uit op je favoriete band. We zullen ook nog zorgen voor een toffe afsluiter zodat het gegarandeerd een feestje wordt!

Literaire voordracht Stieg Larsson, de vertaling van een hype14:30, Centre CéramiqueVertaalster Tineke Jorissen laat haar licht schijnen over het Scandinavische mis-daadliteratuur in het alge-meen, en in het bijzonder over Stieg Larsson.

Café SoZo bij COC Limburg15:00, Cafe Rosé (COC Limburg)Hét ontmoetingscafé voor homo- en biseksuelen met een verstandelijke beper-king.

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Evenementen Dancetour 2010 MaastrichtMarkt MaastrichtRondreizend dancefestijn met top-dj’s. De organisa-tie Stichting Dancetour is verantwoordelijk voor een serie gratis toegankelijke openlucht dance evene-menten verspreid over Ne-derland.

MAANDAG 21 JUNI

Dans Salsa avond19:00, Edd’s CafeZie 7 juni

DINSDAG 22 JUNI

Jazz Conservatorium JazzNight22:00, Edd’s CafeZie 1 juni

Dans Hot Latino Salsa Party22:00, Café CliniqZie 1 juni

WOENSDAG 23 JUNI

Literaire voordracht Voorleesuurtje: Waterpret14:30, Centre CéramiqueBever bouwt een vlot waarop al zijn vrienden een plaatsje kunnen vinden. Of toch niet? Beer is wel erg zwaar en groot. Hoe zal dit verhaal aflopen? Ans leest voor uit het boek ‘Er kan nog meer bij’ van Ingrid en Dieter Schubert.

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

DONDERDAG 23 JUNI

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Jazz Conservatorium Jamsession21:00, D’n 11de BaogZie 10 juni

Dans Salsa Social Maastricht21:30, Fitnesscentrum Topfit MaastrichtLaat je verleiden door het swingende en sensuele ritme van de salsa, en dans mee op deze zwoele muziek.

Popmuziek Wekelijkse Jamsessie22:00, Edd’s CafeZie 3 juni

Jazz Jam session met GG Connection22:30, Edd’s CafeZie 3 juni

VRIJDAG 25 JUNI

Jazz Haven’t we met?20:00, Pesthuys PodiumEen muziekprogramma onder het motto “geen vuurwerk en violen, wel heimwee, weemoed en ver-langen”.

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Dance World Clash Dance Party22:00, De KadansZie 3 juni

ZATERDAG 26 JUNI

Lezing Ecologisch geneeskruiden telen10:00, Natuurtuinen JekerdalOnder deze titel zal in 4 aparte dagen, elk seizoen een dag, een cursus gege-

ven worden over ecologisch telen van geneeskrachtige kruiden. De cursus kan in zijn geheel gevolgd worden, maar is ook als dag apart bij te wonen.

40-plus feest20:00, Cafe Rosé (COC Limburg)Het allereerste 40-plus feest! Er zijn lekkere hapjes en twee DJ’s: DJ Yvonne en DJ Miss Non-Modernismoes. Er wordt muziek gedraaid van de jaren ‘70/’80/’90.

Transgenderavond in Café Rosé20:00, Cafe Rosé (COC Limburg)Transgender Kontakt Lim-burg organiseert i.s.m. COC Limburg een transgender- en travestie-avond voor ge-mengd publiek in Café Rosé.

Orkest Beethoven20:15, Theater aan het VrijthofEd Spanjaard - Chef dirigent Beethoven - ouverture Die Weihe des Hauses Beethoven - Tripelconcert voor piano, viool, cello en orkest Beethoven - symfonie nr. 7

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

ZONDAG 27 JUNI

Lezing Lezing ‘Queer Art’15:00, Cafe Rosé (COC Limburg)Helm de Laat geeft een lezing over Queer Art. De lezing is de laatste van dit seizoen in een reeks die door het het kenniscentrum van COC Lim-burg is georganiseerd

Toneel Toneelgroep Maastricht - Diplodocus Deks20:30, ENCIZie 2 juniToneelgroep Maastricht

Festival Manus van Alles festivalTrefcentrum WittevrouwenveldDe aanstekelijke mix van exotische culturen, opvallen-de figuren en Maastrichtse

ambiance trekt jaarlijks dui-zenden bezoekers uit stad, regio en buurlanden naar het festival. Compleet met cul-turele markt, optredens en grote festivalbraderie.

Evenementen SchuttersfeestDiverse adressen in centrumTwintig schutterijen van de Rooms Katholieke Zuid Limburgse Schuttersbond nemen deel aan het Bonds-feest van de Maestrichtsche Dienstdoende Stadsschut-terij 1815.

MAANDAG 28 JUNI

Dans Salsa avond19:00, Edd’s CafeZie 7 juni

DINSDAG 29 JUNI

Jazz Conservatorium JazzNight22:00, Edd’s CafeZie 1 juni

Dans Hot Latino Salsa Party22:00, Café CliniqZie 1 juni

WOENSDAG 30 JUNI

Orkest Mozart Requiem20:15, Theater aan het VrijthofEen verrassend programma met arrangementen van Mozartcomposities met frag-menten van het Mozartiana van Tsjaikovski uitgevoerd door I Multicelli met Mirel Iancovici, in een eigentijdse setting.

In ‘Le Nozze di Figaro’, een van zijn meest succes-volle werken, baseerde Mozart zich op de komedie ‘La Folle Journée, ou le Mariage de Figaro’ van Pierre Beaumarchais. Het blijspel van Beaumar-chais mocht in Wenen niet gespeeld worden, omdat de aristocratie op de hak genomen werd en in de periode voor de Franse revolutie werd dat als ge-vaarlijk beschouwd. Toch werd de opera ‘Le Nozze di Figaro’ wereldberoemd. Figaro, bekend als de barbier uit Il Barbiere di Siviglia, is in dienst van graaf Almaviva. Voor zijn huwelijk met Susanna, het kamermeisje van de gravin, heeft Figaro toestem-ming nodig van de graaf. Deze heeft juist in een grootmoedige bui afstand gedaan van zijn ‘recht op de eerste nacht’ met de bruiden van zijn personeel. De rokkenjager heeft daar echter al gauw spijt van, verliefd als hij is op de lieftallige Susanna. De opera wordt in het Italiaans gezongen en in het Neder-lands boventiteld. Inleiding met muziekfragmenten door operakenner Len van Schaik om 19.00 uur.

DONDERDAG 3 JUNI, THEATER AAN HET VRIJTHOF

OPERA ZUID

Page 10: UIT juni 2010

JUN

I 201

0

18 19

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

BARDSONGS vanaf 3 juni ‘Bardsongs’ is een drieluik van volksvertel-lingen uit verschillende culturen: een lofzang op de uiterlijke ver-schillen en verborgen overeenkomsten van verschillende werelden. Muziek uit de streek is een belangrijke compo-nent van de film. Die ons achtereenvolgens voert naar Mali, India en de Himalaya.

AGORA vanaf 3 juni Het is de 4e eeuw na Christus als het Romein-se Rijk de macht heeft over Egypte. Wanneer er een gewelddadige religieuze opstand uit-breekt in de straten van Alexandrië, verplaatst deze zich naar de biblio-theek. Binnen de muren van dit gebouw, vechten de wetenschapper Hypa-tia en haar volgelingen voor het behoud van de wijsheid van de oude beschaving. In dit visueel imposante epos toont regisseur Alejandro Amenábar de overgang van de autonome weten-schap uit de klassieke cultuur naar het dog-matische denken van de duistere middeleeuwen. De combinatie van ac-tie en spektakel met historische diepgang en wetenschappelijke achtergrond maakt deze film even interessant voor het grote publiek als voor de cinematogra-fische fijnproevers.

LE PÈRE DE MES ENFANTS vanaf 3 juni Drama over een filmpro-ducent en de uitwerking van zijn werk op zijn gezinsleven. Als het met zijn filmbedrijf bergaf-waarts gaat, komt hij hoe langer hoe meer in de knel. Scenarist en regis-seur Mia Hansen Løve verweeft in haar tweede speelfilm eigenlijk twee films. Zij portretteert enerzijds een gepas-sioneerd filmproducent. Daarnaast registreert zij hoe een familie op een ingrijpend sterfgeval reageert.

SAMSON & DELILAH vanaf 10 juni Twee aboriginal tieners leven in een afgelegen dorp in de Australische outback. Één stoffige straat met wat schamele houten huizen, waar de camera het trage ritme van de dorpsroutine volgt. Delilah maakt tra-ditionele Aboriginalkunst en verzorgt haar zieke grootmoeder. Samson, de lokale nietsnut, vult zijn dagen met benzine snui-ven, in een achtergelaten rolstoel rondkarren en het observeren van Deli-lah, op wie hij een oogje heeft. Eerst negeert ze hem, maar daarna vinden ze elkaar in een bijna woordloze communica-tie. Als ze beiden uit de gemeenschap worden verstoten, vluchten ze samen naar de blanke wereld, waar ze tussen zwervers en junks moe-ten zien te overleven.

KIJKEN

FILMTHEATERLUMIÈRE

NIEUW IN DE MAAND JUNI:

BARDSONGS

ONDINE

AGORA

AIR DOLL

LE PÈRE DE MES ENFANTS

NORDWAND (NORTH FACE)

SAMSON & DELILAH

ONDINE vanaf 10 juni Syracuse, een visser uit het zuiden van Ierland, treft op een dag een mooi meisje in zijn netten, ver-stopt tussen de vangst van de dag. Is het een on-dine (waterfee volgens de mythologische betekenis) of een vluchtelinge? An-nie, de tienjarige dochter van Syracuse, aan een rolstoel gekluisterd van-wege nierproblemen en na de scheiding bij haar moeder wonend, is graag bereid om het eerste te geloven. Ook haar vader heeft geen haast om ach-ter de ware identiteit van de aantrekkelijke vreem-delinge te komen. Sinds haar komst gaan zijn za-ken steeds beter. Met ‘On-dine’ is de Ierse regisseur Neil Jordan weer terug in zijn vaderland. Het ruige achterland, onheilspel-lende wolkenpartijen en het nimmer aflatende ge-vecht tegen het water fun-geren als een fraai decor voor dit modern sprookje.

AIR DOLL vanaf 17 juni Pinokkio met een twist, want dit keer is het geen houten marionet, maar een plastic sekspop die een ziel krijgt. De Japanse Nozomi ligt iedere nacht bij de eenzame Hideo in bed totdat ze op een dag tot leven komt. Onwennig en naïef zet ze haar eerste stappen in de echte-men-sen-wereld. Vol verwon-dering observeert ze de mensen om zich heen (die vaak niet minder vreemd of anders blijken te zijn dan zij zelf), wordt verliefd en leert dat het bezit van een hart pijn kan doen.

‘Air doll’ is niet alleen een modern sprookje, maar ook een bespiegeling over eenzaamheid, verganke-lijkheid en de consump-tiemaatschappij waarin steeds meer dingen, ook mensen, wegwerpproduc-ten zijn.

MAO’S LAST DANCER vanaf 17 juni Ontroerende biopic over het leven van de Chinese balletdanser Li Cunxin. Li (1961) groeit samen met zijn zes broers op in armoe in de Chinese provincie Shandong. Op zijn elfde wordt hij gese-

lecteerd voor de strenge en loodzware balletaca-demie van Mao’s echtge-note. Li ontpopt zich als een groot talent en wordt al gauw ontdekt door het buitenland.

NORDWAND (NORTH FACE) vanaf 24 juniAls eerste de noordzijde van de Eiger bedwingen is in de zomer van 1936 de droom van veel Europese bergbeklimmers. Dat geldt ook voor de Duitsers Toni Kurz en Andi Hin-terstoiser. Ze zijn ervan overtuigd dat het hun zal lukken, ondanks de vele

dodelijke slachtoffers op de ‘Mordwand’. Bovendien wacht de eerste bedwin-gers niet alleen sociaal aanzien, maar ook Olym-pisch goud. Nordwand is een avontuurlijke en mee-slepende speelfilm van Philipp Stölzl (Baby) naar een waargebeurd verhaal.

YO, TAMBIENvanaf 24 juni ‘Door jou voel ik me nor-maal’, verzucht Daniel tegen zijn collega Laura. ‘Waarom zou je je nor-maal willen voelen?’, is de respons van Laura. Op papier leidt Daniel al een normaal leven: een universitaire opleiding in de psychologie, een nieuwe baan, én verliefd aan het worden op Laura. Toch is hij anders dan an-deren. Daniel is namelijk de eerste Spanjaard met het downsyndroom die succesvol de universiteit afsloot. Gebaseerd op het leven van Pablo Pineda portretteert ‘Yo, tambien’ op intieme maar vooral ook humoristische wijze Daniels leven tussen twee werelden, zijn gevecht tegen de conventies, en zijn innerlijke twijfel. De film werd in Rotterdam bekroond met de IFFR Publieksprijs 2010.

NOG STEEDS TE ZIEN: SOUL KITCHEN Swingende smulfilm van Fatih Akin (Gegen die Wand).

THE GHOST WRITER Weergaloze nieuwe thril-ler van Roman Polanski

Page 11: UIT juni 2010

JUN

I 201

0

20 21

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

SEX & THE CITY 2 vanaf 27 mei Carrie (Sarah Jessica Parker), Samantha (Kim Cattrall), Charlotte (Kris-tin Davis) en Miranda (Cynthia Nixon) geven in ‘Sex and the City 2’ een kijkje in hun hectische levens en liefdes. Het leven van de meiden loopt op rolletjes, maar het zou ´Sex and the City´ niet zijn als er niet een paar verrassingen op de loer lag. Deze keer in de vorm van een glamoureus, zon-overgoten avontuur dat hen uit New York voert naar een van de meest luxe, exotische en leven-dige locaties. Daar waar het feest altijd doorgaat en achter elke hoek een mysterie schuilt. Het is een ontsnapping op het juiste moment. Want de vier vriendinnen zien zichzelf belanden in de traditionele rollen van het huwelijk, het moeder-schap en nog veel meer. ‘After all, sometimes you just have to get away with the girls’.

SHE’S OUT OF MY LEAGUE vanaf 3 juni De doodgewone Kirk (Jay Baruchel) ontmoet de perfecte vrouw en tegen alle verwachtingen in, valt ze ook nog voor hem. Kirk is in de zevende hemel. Maar zijn gebrek aan zelfvertrouwen en zijn vrienden en familie die niet met de relatie meewerken, zijn een gevaar zijn voor Kirks droomrelatie.

KILLERS vanaf 3 juni In deze komische actie-film ontmoet een vrouw op vakantie de man van haar dromen. Een hu-welijk volgt snel. Hun geluk kan niet op, totdat ze erachter komen dat de buren weleens huur-moordenaars zouden kunnen zijn en het op hen gemunt hebben.

REPO MEN vanaf 3 juni In Repo Men verlengen en verbeteren mensen hun leven met behulp van zeer moderne en dure mechanische organen. Die worden geproduceerd door The Union. Patiën-ten die hun rekening niet betalen, krijgen door The Union de Repo Men op zich af gestuurd om beslag te leggen op hun organen. Terwijl Repo Man Remy aan het werk is, wordt hij zelf getroffen door een hartinfarct. De volgende morgen wordt hij wakker met het aller-modernste mechanische transplantatiehart waar-over het bedrijf beschikt én met een forse schuld. Als hij achter raakt met de afbetalingen, stuurt The Union zijn voormalige partner Jake om hem op te sporen. Remy zoekt steun bij Beth, die ook een schuld heeft bij het bedrijf.

THE A-TEAM vanaf 10 juni Actiefilm met Liam Nee-son en Bradley Cooper gebaseerd op de gelijkna-

KIJKEN

BIOSCOOPMINERVA

NIEUW IN DE MAAND JUNI:

SEX & THE CITY 2

THE A-TEAM

SHE’S OUT OF MY LEAGUE

THE BACK-UP PLAN

KILLERS

TOY STORY 3

REPO MEN

mige populaire tv-serie uit de jaren ‘80 over een groep Vietnamveteranen. De ex-commandoleden ontsnappen uit de gevan-genis en gaan als huur-lingen aan de slag.

THE BACK-UP PLAN vanaf 17 juni Zoe (Jennifer Lopez) wil graag moeder worden en is van mening dat het

veel te lang duurt om op een juiste man als vader te wachten. Ze besluit zich kunstmatig te laten bevruchten. Juist op de grote dag ontmoet ze ene Stan (Alex O’Loughlin), een man die weleens de ware zou kunnen zijn. Om hem niet af te schrikken besluit ze haar zwangerschap geheim te houden.

TOY STORY 3 vanaf 23 juni Als Andy naar een univer-siteit vertrekt, besluit hij zijn speelgoed af te staan aan een opvangcentrum. Slecht nieuws voor Woody, Buzz en de rest van hun speelgoedvrienden, want al snel blijkt dat de kinde-ren van het dagopvang-centrum het hen aardig moeilijk weten te maken.

In het derde deel van de Twilight saga moet Bella Swan (Kristen Stewart) een definitieve keuze ma-ken tussen vampier Edward (Robert Pattinson) en weerwolf Jacob (Taylor Lautner). Een keuze met verregaande gevolgen. Haar besluit kan namelijk de eeuwenoude vete tussen weerwolven en vam-pieren weer doen oplaaien. Maar dat is niet Bella’s enige probleem. Seattle wordt geteisterd door een golf van mysterieuze moorden en de wraakzuchtige vampier Victoria achtervolgt haar nog steeds. Ter-wijl het gevaar steeds dichterbij komt, wordt Bella’s toekomst voor eens en altijd beslist.De eerste twee delen van de Twilight saga gemist? Geen nood. Op dinsdag 29 juni is er een marathon. Na de eerste twee delen wordt aansluitend om 00:00 uur deel 3 gedraaid.

TWILIGHT SAGA: ECLIPSE VANAF 30 JUNI MARATHON TWILIGHT SAGA OP DINSDAG 29 JUNI

MARATHON TWILIGHT SAGA

Page 12: UIT juni 2010

23

WW

W.U

ITB

UR

O.N

L/M

AA

STR

ICH

T

JUN

I 201

0

22

COLOFONJUNI 2010, JAARGANG 5 NUMMER 6

UIT CULTURELE MAANDAGENDA MAASTRICHTUIT geeft informatie over voorstel-lingen, tentoonstellingen, festivals en andere evenementen in Maastricht. UIT verschijnt 11 keer per jaar (juli/augustus één nummer).

MAASTRICHTS UITBURO (onderdeel van VVV Maastricht) Kleine Staat 1, 6211 ED MaastrichtT: 043-3280865F: 043-3213746E: [email protected]: www.uitburo.nl/maastricht

REDACTIE Ewout van den EngelManon BernsJaimy Houtzager (stagiair)

AANLEVEREN AGENDAGEGEVENSjuli/augustus nummer - vóór 1 juniseptember nummer - vóór 1 augustusoktober nummer - vóór 1 september

LOSSE NUMMERSUIT is gratis verkrijgbaar bij VVV Maastricht, diverse theaters en podia, horecabedrijven, musea, galerieën en overige instellingen in Maastricht en omgeving.

POSTABONNEMENTJaarabonnement: € 18,- aanmelden bij Maastrichts UITburo: [email protected] worden jaarlijks stilzwijgend verlengd, tenzij 1 maand van te voren schriftelijk opgezegd.

UITGEVER EN ADVERTENTIESMaastrichts [email protected] of tel.: 043-3280865

VORMGEVINGBigBase, [email protected] of tel.: 046-4230211www.bigbase.nl

VERANTWOORDINGAlle gegevens voor deze agenda zijn door het Maastrichts UITburo met uiterste zorg bijeengebracht. Voor eventuele onjuistheden kan het Maastrichts UITburo noch de uitgever aansprakelijk worden gesteld. © 2010 Maastrichts UITburo. Overname uitsluitend na overleg en met toestemming van het Maastrichts UITburo.

Bij de naamvermelding van de fotograaf hebben wij de grootste nauwkeurigheid betracht. Indien u uw foto herkent, gelieve contact op te nemen met Maastrichts UITburo.

Hét dance eve-nement met DJ´s als Don Diablo, Marco V, Chuc-kie en Laidback Luke vindt plaats in dertien steden in Nederland, waaronder Maastricht. Uniek is het feit dat Dancetour in elk van deze ste-den met plaat-selijke jongeren werkt. Denk aan marktonderzoek, promotieplan, communicatie-plan en op- en afbouw van het evenement. Alles staat in het teken van ‘bringing people together!’ Meer informatie over de partici-patieprojecten en Dancetour is te vinden op dancetour.nl.

ZONDAG 20 JUNI, MARKT

DANCETOUR

In 1935 kwamen de rondreizende varié-téartiesten Sandra, Judith en Katrientje Leschan aan in Turijn en veroverden Italië als het fameuze Trio Lescano. Zij scoorden hit na hit en speelden in diver-se Italiaanse films. Ongewild werden zij de lievelingetjes van dictator Mussolini. Toen aan het licht kwam dat ze Joods waren, was het in één klap afgelopen met hun weelderige sterrenbestaan. In een muzikale voorstelling laten Beppe Costa, Bodil de la Parra en Lidwien Roothaan de sfeer van Italië in de jaren dertig herleven en wordt de opkomst en ondergang van het Trio Lescano in korte scènes verteld.

DINSDAG 1 JUNI, THEATER AAN HET VRIJTHOF

DE MEISJES VAN MUSSOLINI

Tijdens Maastricht Boekenstad vinden er allerlei literaire activiteiten plaats. Aan het begin van deze week doen alle deelnemers mee aan de gezellige boe-kenmarkt in de Rechtstraat. Verder pra-ten regisseurs Domien Van Der Meiren en Hans Trentelman van Toneelgroep Maastricht en paleontoloog Anne Schulp over literatuur en archeologie naar aan-leiding van het toneelstuk ‘Diplodocus Deks’ van Tom Lanoye, presenteren Nederlandse auteurs zich op de schrij-versmarkt in de Bijenkorf, leest Jan Meng voor op maat in de Boekenwurm en maakt Jet van Aalst een Pierre Kemp poëziewandeling door Wyck. Kijk voor meer informatie op www.maastricht-boekenstad.nl

ZONDAG 6 T/M ZONDAG 13 JUNI, MAASTRICHT

MAASTRICHT BOEKENSTAD

Een kleurrijk instrumentarium. Con-fronterende beelden. Straffe verhalen. Krachtige liederen. Onverwachte situaties en statements. En gek en grof geweld. Dit alles om het publiek via humor, ontroe-ring, slapstick en melancholie eens stevig onder handen te nemen! De pers over Foor 11: ‘Een niet te missen voorstelling voor elke gevoelige ziel. De Nieuwe Snaar: van verstilde emotie tot vrolijke chaos’.

ZATERDAG 5 JUNI, THEATER AAN HET VRIJTHOF

DE NIEUWE SNAAR MAAKT ABSURDISTISCH MUZIEKTHEATER

Ben jij amateurkunstenaar of speel of maak je kunst in verenigingsverband? Doe mee en schitter op een van vijf podia op het Vrijthof . Alle amateurkun-stenaars kunnen zich hier presenteren aan een breed publiek. Ook kun je een kraam huren op de kunst- en cultuur-markt en bezoekers informeren over je gezelschap of vereniging, of over je eigen artistieke producten. Voor wie verdieping zoekt, zijn er masterclasses door vertegenwoordigers van de vier Maastrichtse kunstopleidingen. Kijk voor meer informatie op www.amateur-kunstophetvrijthof.nl

ZONDAG 6 JUNI, VRIJTHOF

AMATEURKUNST OP HET VRIJTHOF

FOTOGRAFIE: BEN VAN DUIN

FOTOGRAFIE: BEN VAN DUIN

AINSILage Kanaaldijk 115043-3505555www.ainsi.nl

ART2CFrankenstraat 13006-28643867www.art2c.nl

BIERBROUWERIJ DE KEYZERWycker Grachtstraat 26043-3252121www.bierbrouwerijdekeizer.nl

BISSCHOPSMOLENStenenbrug 1-3043-3270613www.bisschopsmolen.nl

BOEKHANDEL LA NOUVEL’ VIEBredestraat 24a 01043-3215703www.lanouvelvie.nl

BONNEFANTENMUSEUMAvenue Céramique 250043-3290190www.bonnefanten.nl

CAFÉ CLINIQPlatielstraat 9043-3500499www.cafeclinique.nl

CAFÉ ROSÉ (COC LIMBURG)Bogaardenstraat 43043-3218337www.coclimburg.nl

CAFÉ THEMBIDopplerdomein 20-A043-3613621www.thembi.nl

CENTRE CÉRAMIQUEAvenue Céramique 50043-3505600www.centreceramique.nl

COFFEELOVERS DE ANNEXPlein 1992 15043-3561944

D’N 11E BAOG Kesselskade 61043-3900606www.11debaog.nl

D’N HIEMEL St. Bernardusstraat 24a043-3252266www.hiemel.com

EDD’S CAFÉHeggestraat 3043-3521717www.edds-cafe.nl

ENCILage Kanaaldijk 115 043-3297777

FITNESSCENTRUM TOPFITFranciscus Romanusweg 60043-3258425www.topfit-fitness.nl

FORT SINT PIETERLuikerweg 80043-3252121www.maastichtunderground.nl

GOUVERNEMENT (PROVINCIEHUIS)Limburglaan 10 043-3898989www.limburg.nl

GROTTEN NOORDLuikerweg 71043-3252121www.maastrichtunderground.nl

GROTTEN ZONNEBERGSlavante 1043-3252121www.maastrichtunderground.nl

HOEVE LICHTENBERGLichtenbergweg 2043-3250974 www.oudsintpieter.com

HUIS VAN BOURGONDIË, HETHoogfrankrijk 27043-3219960www.huisvanbourgondie.nl

HUUB HANNEN GALERIEBoschstraat 50043-3255552www.huubhannen.nl

JACKY EN LOBINAStenenbrug 6043-3100815

JOHN MULLINS IRISH PUBWycker Brugstraat 50043-3500141www.johnmullins.nl

KARL DITTRICHZAALBonnefantenstraat 2043-3885388www.maastrichtuniversity.nl

KAZEMATTENWaldeckpark043-3252121www.maastrichtunderground.nl

KUNSTKWARTIER 6211Grote Gracht 48043-3253063www.6211kunstkwartier.nl

LINIE VAN DUMOULINCabergerweg

LUMIÈREBoogaardenstraat 40b043-3214080www.lumiere.nl

MAGISCH THEATERTJE, ‘TMolenweg 4043-3630826www.magisch-theaterje.nl

MARRES/ CENTRUM VOOR CON-TEMPORAINE CULTUURCapucijnenstraat 98043-3270207www.marres.org

MINERVAWilhelminasingel 39043-3258461www.minervabioscopen.nl

MONDIAAL CENTRUMCortenstraat 4043-3260881www.mondiaal-centrum.nl

MUSEUM AAN HET VRIJTHOFVrijthof 18043-3211327www.museumaanhetvrijthof.nl

MUSEUM DE HISTORISCHE DRUKKERIJJodenstraat 22043-3216376www.drukmuseum.nl

MUSEUMKELDER DERLONPlankstraat 21 043-3252121www.vvvmaastricht.eu

MUZIEKGIETERIJ MAASTRICHTBankastraat 3043-3433337www.muziekgieterij.nl

NAIM / BUREAU EUROPAAvenue Céramique 226043-3503020www.bureau-europa.nl

NATUURHISTORISCH MUSEUM MAASTRICHTDe Bosquetplein 6-7043-3505490www.nhmmaastricht.nl

O.L.VROUWEBASILIEK, KERK EN SCHATKAMEROnze Lieve Vrouweplein 20043-3251851www.sterre-der-zee.nl

OLDTIMERBUSVertrek vanaf het Vrijthofwww.stiphout.nl

PESTHUYS PODIUMVijf Koppen 1043-3252912 www.pesthuyspodium.nl

REDERIJ STIPHOUTMaaspromenade 58043-3515300www.stiphout.nl

ROTSTUIN BÈR SLANGENAmbyerstraat Noord 73www.berslangen.nl

SHIRDAK Rechtstraat 106043-3500946www.shirdak.nl

SINT JANSKERKVrijthof 24 www.sintjanmaastricht.nl/

SINT SERVAASBASILIEK, KERK EN SCHATKAMERKeizer Karelplein 6043-3210490www.sintservaas.nl

SPORTPARK JEKERDALMergelweg 120

STADSTRAMVertrek vanaf het Vrijthofwww.stadstram.com

STICHTING SPORTPARK WESTNegenputruwe 1-5

THEATER AAN HET VRIJTHOFVrijthof 47043-3505555www.theateraanhetvrijthof.nl

TIMMERFABRIEKBoschstraat 5-9

VVV MAASTRICHT / DINGHUISKleine Staat 1043-3252121www.vvv-maastricht.eu

WIJNHUIS THIESSENGrote Gracht 18043-3251355www.thiessen.nl

ZOEKEN

ADRESSENLIJSTJUNI

Page 13: UIT juni 2010

ww

w.b

onne

fant

en.n

l

Sidi

El K

arch

i

11.4

.–27

.6.2

010

/ Ba

s de

Wit

BonnefantenmuseumMaastricht

Bas-Sidi_Colour_Uit_fullpage.qxd:Bonn 19/3/10 11:41 Page 1