JouRRRnaal december 2011

16
COLUMN: CADEAUTJES ‘Hemd-Van-Het-Lijf’ ‘ALLES IS GENADE’ REPORTAGE: ‘WONDEREN BESTAAN!’ Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 18 - nummer 12 - december 2011 Het begin van weer een geweldige dag uit!

description

JouRRRnaal december 2011

Transcript of JouRRRnaal december 2011

Page 1: JouRRRnaal december 2011

COLUMN:

CADEAUTJES

‘Hemd-Van-Het-Lijf’

‘ALLES IS GENADE’

REPORTAGE:

‘WONDEREN BESTAAN!’

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 18 - nummer 12 - december 2011

Het begin van weer een geweldige dag uit!

Page 2: JouRRRnaal december 2011

December In het laatste blad van 2011 vertellen cliënten welke ‘won-deren’ zij ervaren hebben en hoe hard zij daarvoor hebben gewerkt. Dominee Duisterhof vertelt over ‘troost’ en huma-nistisch raadsvrouw Liesbeth Gerritsen over ‘cadeautjes’. Wij hopen daarmee een beetje aan te sluiten bij het gevoel dat verbonden is aan de decem-bermaand. Natuurlijk leest u ook op welke momenten het feestelijke karakter van december binnen de muren van het RRR extra vorm krijgt. Wij wensen u in alle opzichten een goede decembermaand. Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam Van Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam Telefoon 010 - 278 12 78 E-mail [email protected] www.rrr.nl Redactie: Ellen Freen, Lydia Evers, Ilona van der Giessen Eindredactie: Dodo Cossee Opmaak: Jan Roeffel Bijdragen voor de volgende uitgave kunt u tot 20 dec.’11 inleveren: [email protected] of Postvak 48 (naast receptie).

De tweede van een reeks maan-delijkse bijeenkomsten op 1 no-vember jl. werd druk bezocht. Samen met enkele cliënten is gesproken over het onderwerp ‘een CVA en dan’. Eén van de mantelzorgers was zeer positief over de manier waarop het RRR opvang orga-niseert voor partners. Ook sek-sualiteit is hierbij een gespreks-onderwerp. Nog steeds wordt veel aandacht besteed aan informatie-uitwisseling aan en met mantel-zorgers. De bewonersraad juicht dit toe. Als bewonersraad willen we graag met u in gesprek over ac-tuele onderwerpen in het RRR. Wij willen graag door u geïnspi-reerd worden. Uw mening over bijvoorbeeld klantvriendelijkheid, bereik-baarheid en informatie helpt ons in de voorbereiding van de maandelijkse vergaderingen met de directie. Op 6 december is de bewoners-raad weer van 11.30 tot 12.00 uur present in het Trefpunt. Wij hopen dat u bij ons langs komt.

Ik doe dit met veel plezier!

Wie? Leo Pelkman Hoe oud? 62 jaar Doet wat? ‘Ik ben medecoör-dinator van de vrijwilliger-chauffeurs, ik help de heer Rijneveld in de tuin en natuur-lijk rijd ik met de bus.’

Voor wie? ‘Voor het vrijwilli-gerskantoor, activiteitenbege-leiding en cliënten’. Hoe is dat? ‘Het is erg leuk werk ik doe het met veel ple-zier. Ik heb vanaf mijn 13e jaar gewerkt en door een reorgani-satie bij mijn werkgever, kwam ik in 2010 in de WW te-recht. Via Helma Pelkman (mijn schoonzus) kwam ik in contact met het RRR. Daar heb ik mezelf aangemeld als chauffeur. Ik vind dit werk vooral leuk omdat je altijd met mensen te maken hebt en het is zeer afwisselend. Ik heb weer een doel in mijn leven, want ik moet er niet aan den-ken om de hele dag thuis te zitten. Ik heb leuke contacten met cliënten en hun familie. Ik hoop dit nog heel lang te kun-nen doen.’

Page 3: JouRRRnaal december 2011

Wist u dat?

Wilhelmien Burggraaf (boven) en Ingrid Goedkoop (onder) leggen per 1 januari hun rol bij de receptie neer.

Op 14 december is iedereen vanaf 14.30 uur welkom in het Trefpunt om de dames gedag te zeggen. Voor cliënten, fami-lie en medewerkers wordt een high-tea geserveerd.

Wilhelmien stopt volledig als teamleider bij de receptie maar blijft wel de bewoners-raad begeleiden. Ingrid blijft als oproepkracht bij de receptie beschikbaar. Beiden hebben jaren met veel plezier aan de receptie gewerkt en nemen veel goede herinne-ringen mee aan hun afwisse-lende en soms heel drukke werkzaamheden.

Sinterklaas Op vrijdag 2 december a.s. ontvangt de bewonersraad Sin-terklaas in het Trefpunt. Ieder-een die het gezellig vindt is van harte welkom. Sinterklaas en bewonersraad gaan ervan uit dat u de waar-heid achter Sinterklaas kent! Samen met uw eventuele be-zoek bent u van harte welkom. De cadeautjes die Sinterklaas (misschien) meebrengt gaan naar de afdelingen. Op de ver-pleegafdelingen wordt natuur-lijk ook op 5 december aan-dacht aan de Sint gegeven.

‘Wie zijn geestdrift behoudt, wordt wellicht ouder van jaren, maar nooit oud.’

Camille Huysmans

60 jarige bruiloft! Bruidspaar Welsink

De heer en mevrouw Welsink vieren op 4 december hun di-amanten huwelijksverjaardag. Op 5 december 1951, een stra-lende winterdag trouwden zij op de Coolsingel in Rotterdam, omringd door familie en vrienden. De familie is na zoveel jaren niet meer zo groot, maar bruidsmoeder Mevrouw Welsink sr. (102) hoopt het jubileum nog mee te vieren!

2011 Bijna weer een jaar voorbij!

Page 4: JouRRRnaal december 2011

De troost van het gesprek! Dominee Dies Duisterhof komt al vijf jaar iedere vrijdag als vrij-williger naar het RRR. Net als iedereen brengt ook hij zijn eigen bagage mee.

Als dominee heeft ds. Duister-hof (77) zijn sporen meer dan verdiend. Na zijn start in Aag-terkerke in Zeeland volgde ’s Gravenzande en Yerseke. Ds. Duisterhof: ‘Het was een prachtige plek om te wonen en mijn werk te doen. De kinde-ren hadden er een heerlijke jeugd. In 1978 werd ik beroe-pen in Hillegersberg. Na Yer-seke was zelfs het rustige Hil-legersberg een stad.’ Zijn prachtige stem en gloedvolle preken trokken velen naar de Messias- en Salvatorkerk.

Maar het was vooral de mens Duisterhof die met zijn ruime kijk op het leven, het vermogen te luisteren en te reflecteren velen aan zich bond. In 1990 startte hij in het Sint Franciscus Gasthuis. In het ziekenhuis werd hij een van de drie geestelijk verzorgers. Ds. Duisterhof blikt met een glim-lach terug: ‘Los van welke reli-gie dan ook leerde ik hoe na-bijheid tot troost kan zijn. Ik heb tien jaar in het SFG ge-werkt. Een waardevolle perio-de waaraan ik nog steeds met genoegen terugdenk.’ De situatie in het RRR is deels vergelijkbaar met het SFG. Ds. Duisterhof zegt: ‘De cliënten in het RRR hebben een verschil-lende achtergrond en maken een intensieve levensfase door. In principe heb ik met iedereen contact; bewoner én revali-dant. Soms vraagt Liesbeth Gerritsen (humanistisch raadsvrouw) om bij iemand in het bijzonder langs te gaan, maar meestal maak ik mijn rondje en heb ik gesprekken met zij die daaraan behoefte hebben. Ik heb er geen behoef-te aan om me als ‘dominee’ te profileren. Maar als cliënten behoefte hebben aan een gebed dan geef ik daaraan graag ge-hoor.’

Page 5: JouRRRnaal december 2011

‘Het leven vanuit je hart overzien en van daaruit koers bepalen.’

Ds. Duisterhof vertelt: ‘Nabij-heid ervaren en een gesprek voeren kan een enorme troost zijn. De cliënten in het RRR maken een intensieve en emo-tionele fase in hun leven door. Verdriet en rouw spelen daarin altijd een rol. De mens is bij-zonder. Ratio (rede), ziel en hart spelen steeds een rol en soms kan de één soms de an-der een overheersende rol spe-len. In de gesprekken die ik voer probeer ik neer te zetten

dat we ons leven niet van vóór tot achter kunnen overzien. Nooit. Steeds weer zullen we moeten proberen om vanuit ons hart het leven te overzien en onze koers te bepalen. Geen geringe opgave wanneer je ge-confronteerd wordt met ziekte en afhankelijkheid. Ik heb enorme veel respect voor de manier waarop mensen in staat zijn om verder te gaan. Om steeds weer te leren genie-ten van de mogelijkheden die

er zijn. De kracht vinden om hard te werken en daardoor (weer) in staat zijn om jezelf te redden dwingt diep respect af.’ Ds. Duisterhof heeft zelf al ver-schillende keren aan den lijve ondervonden dat het leven je harde klappen kan geven. Ds. Duisterhof: ‘Ik heb zelf ervaren hoe troostend gesprekken kunnen zijn. Ik hoop dat ik in het RRR een beetje van de ‘troost’ kan brengen die ik zelf in mijn leven ervaren heb’.

Bio Naam: Dies Duisterhof Geboortejaar:1934 Opleiding: Studie Theologie in Utrecht Werk: Dominee in verschillende gemeenten, geestelijk verzorger in ziekenhuis, vrijwilliger RRR. Motto: ‘Alles is genade’

Page 6: JouRRRnaal december 2011

Griep

In november kregen 110 cliën-ten de jaarlijkse griepprik! Een groep MBO en HBO verpleeg-kundige op Strauss 2 hebben hiervoor samen met een eind-verantwoordelijk verpleeg-kundige een plan gemaakt en uitgevoerd. De griepprik werd gegeven onder verantwoordelijkheid van de Specialisten Ouderen Geneeskunde (SOG). De vere-niging van SOG’s (Verenzo) had bepaald dat dit jaar ook voor ouderen de toediening van één vaccin voldoende was.

Ook de medewerkers zijn ge-vaccineerd. Doel is om veel medewerkers te vaccineren omdat vaccinatie kan voorko-men dat anderen ziek worden. Wanneer je ingeënt bent be-perk je niet alleen je eigen ziek worden maar je voorkomt ook dat je iemand besmet. Mo-menteel zijn 50 medewerkers gevaccineerd.

Cliëntvriendelijkheid

Bureau Van Loveren en Part-ners doen op 12 december a.s. de vierde cliënttevredenheid-meting 2011 op de afdelingen Intensieve Zorg. Het CQ-onderzoek is standaard en wordt landelijk in verpleeg- en verzorgingshuizen afgenomen. Het is verplicht om één keer per twee jaar deel te nemen. Het RRR meet ieder kwartaal cliënt-tevredenheid. De onderzoeksvragen spitsen zich toe op de ervaringen met zorg, informatie, communicatie, autonomie, veiligheid en beje-gening. Eén van de vragen is altijd ‘weet u wie uw contactpersoon op de afdeling is’ en ‘wanneer is uw zorgleefplan besproken’. De resultaten van het onder-zoek zullen nog voor de kerst beschikbaar zijn en worden in het JouRRRnaal van januari gepubliceerd. De werkgroep klantvriendelijk-heid heeft vóór 12 december gesprekken met de cliënten op de afdelingen Strauss 3, Mozart 1 en 2, om het onderzoek toe te lichten Eerder dit jaar werd ook op re-validatie een cliënttevreden-heidsonderzoek uitgevoerd.

Feestmaand

December biedt ruim de gele-genheid om sfeervol met fami-lie en vrienden bij elkaar te zijn. In het RRR kunt u ook dit jaar met familie en vrienden of met de ‘buren’ van uw afdeling in een gezellige ambiance sa-men te zijn. Vóór de echte kerstdagen wordt op 20 en 21 december een sfeervol diner geserveerd. Cliënten van Strauss 1, 2 en dagbehandeling zijn op de 20e welkom. Cliënten van de ande-re afdelingen op de 21e. Vanwege de beschikbare ruim-te is het mogelijk hiervoor één gast uit te nodigen (kosten €22,50). Tijdens de kerstdagen kunt u –net als op andere dagen- gasten uit nodigen. Mits tijdig bekend is er onbeperkt plaats! Op oudejaarsdag is er vanaf 16.00u een optreden in het Trefpunt, rond 17.00 uur wordt een buffet opgesteld voor een gezamenlijke maal-tijd. Samen met uw bezoek bent u hierbij van harte wel-kom. Rond 21.00u wordt op het voorterrein vuurwerk afge-stoken, daarna sluit het Tref-punt. De échte overgang van 2011 naar 2012 wordt op de verpleegafdelingen ingevuld.

Page 7: JouRRRnaal december 2011

Hotel Bos & Ven en Paleis Het Loo

Op drie en zeventien november maakten cliënten uitstappen. De eerste reis ging via een prachtige toeristische route door het Brabantse en deels Belgische land naar Hotel Bos & Ven in Oisterwijk. Cliënten en begeleiders genoten daar van een heerlijke high tea. De tweede tocht had Paleis Het Loo als bestemming. Na de lunch en een korte wandeling door de tuin volgde een rondleiding door de prachtige zalen van het Paleis.

Dagtochten worden mogelijk gemaakt door de jaarlijkse financiële steun van de Stichting Vrienden RRR. Meer informatie over de Vrienden vindt u op onze website: www.rrr.nl

Page 8: JouRRRnaal december 2011

Donderdag 1 december 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy ( Trefpunt of buiten ) Verkoop Angel, Beads en Gifts Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpun Huiskamer Moz.1

Vrijdag 2 december 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Krant lezen BEZOEK VAN SINTERKLAAS EN ZIJN PIETEN

Mozart 1 (huiskamer) Trefpunt

Zaterdag 3 december

Zondag 4 december 12.30 uur 18.30 - 19.15 uur

FEYENOORD - PSV Protestants-christelijke kerkdienst: olv. Mw. M. Doolaard

De Kuip Fysiotherapie

Maandag 5 december 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 6 december De hele dag 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy ( revalidatie ) Verkoop sieraden Bibliotheek ( mobiel )

hal Door het hele huis.

Woensdag 7 december 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 8 december 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Huiskamer Moz.1

Vrijdag 9 december De hele dag 10.30 - 12.00 uur

Schilderen met Lizzy ( Moz. 2 of buiten ) Verkoop sieraden Krant lezen

Hal Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 10december

Zondag 11 december 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: olv. Ds. L. Geluk

Fysiotherapie

Maandag 12 december 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 - 19.15 uur

Hobbyinstuif Zanggroep Rooms- Katholieke eucharistieviering olv. pastoor: H. Egging

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Fysiotherapie

Dinsdag 13 december De hele dag 13.30 - 15.30 uur

Kerststukjes maken Bibliotheek ( mobiel )

Trefpunt Door het hele huis.

Woensdag 14 december 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 15 december De hele dag

KERSTMARKT

Trefpunt

Vrijdag 16 december 10.30 - 12.00 uur

Krant lezen

Mozart 1 (huiskamer)

Page 9: JouRRRnaal december 2011

Zaterdag 17 december 15.00 -16.30 uur

Opening nieuwe expositie galerie “R”

Zondag 18 december 14.30 uur 18.30 - 19.15 uur

FEYENOORD - FC. TWENTE Protestants-christelijke kerkdienst: olv. Mw. M. Pothuis

De Kuip Fysiotherapie

Maandag 19 december 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 20 december 13.30 - 15.30 uur Vanaf 16.30 uur

Schilderen met Lizzy ( revalidatie ) Bibliotheek ( mobiel ) KERSTDINER (revalidatie en dagbehandeling )

Door het hele huis. Trefpunt

Woensdag 21 december 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur Vanaf 16.30 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond KERSTDINER ( woonafdelingen )

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt Trefpunt

Donderdag 22 december 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur 16.00 -17.30 uur

Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper KERSTBORREL EN KERSTPAKKETTEN

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Huiskamer Moz.1 Trefpunt

Vrijdag 23 december 10.30 - 12.00 uur

Schilderen met Lizzy ( Moz. 2 of buiten ) Krant lezen

Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 24 december 19.00 uur

KERSTVIERING

Trefpunt

Zondag 25 december

1e KERSTDAG

Maandag 26 december

2e KERSTDAG

Dinsdag 27 december 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy ( revalidatie ) Bibliotheek ( mobiel )

Door het hele huis

Woensdag 28 december 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Film van André Rieu Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 29 december 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy ( Trefpunt of buiten ) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Huiskamer Moz.1

Vrijdag 30 december De hele dag 10.30 - 12.00 uur

Verkoop tassen Krant lezen

Hal Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 31 december Vanaf 15.30 uur Vanaf 17.00 uur Vanaf 19.00 uur 21.00 uur

Optreden van Nice and Easy Buffet Terugblik 2011 op het grote scherm VUURWERK

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Voorterrein

Page 10: JouRRRnaal december 2011

‘Wonderen bestaan wel!’ ‘Door het oog van de naald kruipen’ of ‘de dans ontspringen’, twee werkwoorden die goed passen bij het verhaal van de heer Lindenburg. Deze 82 jarige man was er bijna niet meer geweest, maar is volgens zijn dochters een echte knokker. ‘Ik ben 82, maar wil nog graag leven!’ zegt de heer Lindenburg met een glimlach. Volgende week gaat hij naar huis en dat mag best een wonder genoemd worden. Waarom moest u revalideren in het RRR? ‘Ik ben al jaren een dialysecliënt, maar tij-dens één van mijn bezoeken aan de dialyse kreeg ik een nierbloeding. Ik werd meteen geopereerd en mijn nier werd verwijderd. Ik kwam echter niet bij na de operatie en heb 3,5 week in coma gelegen. Ik weet hier helemaal niets meer van. Net op het mo-ment dat de artsen aan mijn familie had-den verteld dat er geen hoop weer was en dat ze de medicatie en de beademing wilde stoppen, kwam ik bij. Praten kon ik niet, maar ik herstelde heel snel. Omdat ik nog niet kon lopen ben ik naar het RRR verwe-zen voor verdere revalidatie!’

Page 11: JouRRRnaal december 2011

‘Niet te gast in mijn eigen huis!’ Wat hebt u allemaal gedaan in het RRR? ‘Ik heb veel gesproken met verschillende thera-peuten, ik heb er een heleboel gezien! Ik vond het erg leuk om oefeningen te doen met de lo-gopediste. Mijn prioriteit lag bij het zelfstandig naar het toilet kunnen gaan. Hier heb ik in be-gin dan ook veel energie in gestopt en de ergo-therapie controleerde dit.’ U gaat volgende week naar huis, hoe lang heeft de revalidatie geduurd? ‘Ik ga dit weekend naar huis. Therapeutisch ver-lof om te ervaren hoe het gaat. Als het goed gaat mag ik volgende week met ontslag. Ik ben dan zes weken opgenomen geweest.’ Wat was het moeilijkst voor u? ‘Van huis zijn, het niet kunnen slapen in je eigen bed en het van mijn vrouw verwijderd zijn viel me erg zwaar, vooral in de avonden. Ik heb ma-cula degeneratie, dus zie ik heel erg slecht. Mijn vrouw is mijn redding hierin, zij ‘ziet’ voor mij. We maken bijvoorbeeld samen puzzels. Nu kon ik eigenlijk niet zo veel in de avonden. Daarnaast heb ik nog steeds veel moeite om mijn mogelijkheden en onmogelijkheden in te schatten. Mijn uithoudingsvermogen is beperkt en dan is het soms lastig aan te voelen wanneer je moet stoppen met een activiteit. Ik heb al een paar keer gehad dat ik tijdens het lopen zonder rollator dacht dat ik een bepaalde afstand wel zou halen en dat ik toch moest rusten onder-weg.’ Wat heeft u het meest geholpen? ‘Ik vond alle therapieën erg nuttig. Mijn verblijf in het geheel heeft mijn herstel bevorderd. Vaak hoor ik van anderen terug dat mijn positieve in-stelling mij ook erg geholpen heeft. Ik ben zeker geen type om bij de pakken neer te gaan zitten.

Waar kijkt u het meest naar uit als u weer thuis bent? ‘Naar mijn eigen bed! Heerlijk. Je slaapt ner-gens beter dan in je eigen bed. Ik kijk ook weer uit naar de gezelligheid van visite in mijn eigen omgeving.’ Wat zal u missen? ‘Het eten, dit was heerlijk uitgebreid. Ik moet zoutloos eten, maar dat is voor mijn vrouw niet altijd gemakkelijk te bereiden. Ik ben dol op de Hollandse pot en zoals ze het hier maken doet het me denken aan mijn moeder.’ Succes dit weekend thuis met het thera-peutisch verlof, heeft u nog opdrachten gekregen? ‘Ja zeker! Ik ben vorig weekend ook thuis ge-weest, maar toen heeft mijn vrouw mij in de watten gelegd. Nu is het mijn beurt om de hand-jes te laten wapperen en mag ik zeker niet te gast zijn in mijn eigen huis. Ik heb er alle ver-trouwen in, want ik ben goed aangesterkt en mijn vrouw en ik vormen samen een goed team.’

Page 12: JouRRRnaal december 2011

CADEAUTJESAls een cadeautje in goede aarde valt is dat voor de gever ook weer een cadeau en cadeautjes zijn er in vele vormen…

ecember is de maand van de cadeautjes. In de krant stond dat er, ondanks de recessie, weer veel geld besteed wordt aan aankopen voor de

feestdagen. Dat plezier laten we ons blijkbaar nog niet ontzeggen. En het is natuurlijk ook zo dat een belangrijk deel van de feestelijke sfeer in deze tijd van het jaar bepaald wordt door mooi versierde etalages en verleidelijke uit-stallingen in de winkels. En dan al die kerst-markten! Het lijkt wel of ze ieder jaar groter en uitgebreider worden. Zelfs hier in het RRR hebben we onze eigen versie. Cadeautjes en december horen bij elkaar. Zelf weet ik eigenlijk niet zo goed wat ik leuker vind: cadeautjes krijgen of cadeautjes geven… Het leukste en spannendste van Sinterklaas-avond heb ik altijd het moment gevonden dat mijn cadeautje of surprise uitgepakt werd. Viel het in goede aarde? Snapten ze de toespe-lingen in het gedicht? Juist het feit dat je met zorg iets voor iemand hebt uitgezocht en tijd en aandacht hebt besteed aan een surprise of gedicht maken het waardevol, zowel voor je-zelf als voor de ander. De materiële waarde van het cadeau zelf heeft daar weinig mee te maken. Bij cadeautjes kan je aan veel dingen denken. Niet alleen aan materiële zaken maar bijvoor-

beeld ook aan een ontmoeting met iemand, een schouderklopje, ergens samen om lachen, een onverwacht uitje, de eerste sneeuwvlok-ken of een passage in een boek of iets op tele-visie dat je raakt. Het is iets dat je op een on-verwacht moment toevalt. Vaak betekent het dat iemand aan je heeft gedacht en ontleent het daar zijn waarde aan. Het staat symbool voor de relatie die je met elkaar hebt. Eigen-lijk is die relatie dan het grootste cadeau. Een paar jaar geleden kreeg ik een bijzonder cadeau: een verpleeghuisbewoonster liet mij bij haar overlijden alle gedichten na die ze ge-schreven had. Een van die gedichten ging over een kerstcadeautje: Met kerstmis heb ik zelf Want als je luisteren kunt Een eigen boom Hoor je muziek Geen ander die hem ziet Hoog boven in mijn boom Het is mijn droom Hangt ergens aan een takje Geen zilver en geen rood Een beetje achteraf Het is een boom apart Een licht, doorzichtig pakje Hij is slechts opgetuigd En daarin zitten dan Met een klein hart Voor alle lieve mensen Hij oogt een beetje kaal Die mij zo dierbaar zijn Maar toch is hij ludiek Mijn eigen goede wensen. (Clara Fenijn)

Ik wens u en uw dierbaren een mooie en feestelijke maand december toe met veel cadeautjes.

D

Page 13: JouRRRnaal december 2011

EXPOSITIE IN RRR

Glorie van de koopvaardij

Op zaterdag 17 december wordt de expositie ‘Glorie van de koopvaardij’ geopend. Deze ex-positie geeft iedereen de kans om vanuit de kunstzinnige kant te kijken naar de glorieja-ren van de Nederlandse koopvaardij. Twee schilders tonen hun werk: Frans Romeijnsen en Hans Breeman.

Frans Romeijnsen Zijn passie voor het schilderen van schepen is ontstaan door het lopen langs de Schelde en het ruiken van zout water, het kijken naar elke beweging, lichtval en andere kleur. Het zien van schepen als de Willem Ruys en de Congo-schepen op weg naar Antwerpen. ‘Daar krijg je nooit genoeg van, al zou je dat soms willen.’ Het SS Rotterdam heeft hij het meest geschil-derd, omdat er volgens hem geen mooier schip bestaat. De Nieuwe Amsterdam en de Willem Ruys zijn de absolute favorieten, maar deze schepen bestaan niet meer. Frans’ vader was zijn grootste voorbeeld, vooral door de discipline om het 100 % procent goed te doen. Als kind moest hij vaak een tekening over ma-ken. Het blijft mooi om de schepen met hun raampjes, donkere sloependek, en een Neder-landse lucht met flinke windkracht te schilde-ren. In de vitrinekasten en in de displays zijn gebruiksvoorwerpen van Martien Hoegen zo-als menukaarten, serviesgoed, bestek en an-dere interessante ‘maritieme dingen’ te zien.

Over het werk van Hans Breeman informeren wij u in het JouRRRnaal van januari 2012!

ZOETE HERINNERING Anneke van der Hee, vertilde zich: ‘Ik dacht: kom op meid dat kan er nog wel effe bij". Dat was te optimistisch! Vervolgens kwam ze voor revalidatie in het RRR. Voor een actieve be-weeglijke vrouw als Anneke is dit wel even slikken. Toen Lizzy haar ontmoette was ze het toonbeeld van iemand die tegen de muren op-loopt, of liever oprijdt. Anneke is een vrouw met een berg energie, die al snel verandert in een vulkaan als die energie er niet uit kan... Ze wil honderdduizend dingen doen, en niets gaat vlug genoeg! Je herkent Anneke aan haar lengte en kaars-rechte houding. Ze is een warm mens dat met velen contact heeft en maakt. Velen hebben haar aan het werk gezien aan haar grote schil-derij in de tuin en in het Trefpunt. Direct tijdens de eerste sessie bleek Anneke een deel van haar vulkanische energie kwijt te kunnen in verf en vorm. Al snel verdween de kwast en schepte ze met haar handen de verf van het palet om te gaan vingerverven. ‘Veel leuker toch!’ riep ze. Al doende heeft ze een geweldig schilderij gemaakt en een paar klei-nere werken op papier voor haar zoon die binnenkort gaat trouwen. Voor haar schilderij is al een serieuze som geld geboden. ‘Ben je belazerd’, was haar droge reactie: ‘dit schilderij houd ik lekker zelf.’

Page 14: JouRRRnaal december 2011

Teamwork maakt fit

Specialisten werken met u samen om ervoor te zorgen dat u weer zo zelfstandig mogelijk wordt. De heer Kramer en twee specialisten ver-tellen hun verhaal. Bij de start van uw revalidatie ziet u alle behandelaren. Een van hen gaat uitgebreid met u in gesprek over uw doel. Wat is voor u het allerbelangrijk-ste om weer te kunnen? Het plan dat wordt gemaakt is uw re-validatieplan en alle behandelaren richten zich daarop. Deze maand ver-tellen de geriatrisch fysiotherapeut en de maatschappelijk werker wat zij kunnen betekenen.

REVALIDANT: DE HEER KRAMER Waarom bent u in het RRR opgeno-men? ‘Na een CVA waren mijn linkerarm en –been verlamd. Een hele omschakeling want niet zo lang geleden was ik nog helemaal gezond.’

Welke therapieën krijgt u? ‘Ik krijg een programma vol therapieën; zwaar, maar wel heel goed! Naoual van maat-schappelijk werk begeleidt mij in de verwer-king van wat er allemaal gebeurd is. Daar-naast krijg ik looptraining en handoefeningen. Die laatste zijn pijnlijk maar wel heel goed omdat ik vooruitgang zie.’

Ervaart u de samenwerking tussen the-rapeuten? ‘Ik merk dat er onderling veel gecommuni-ceerd wordt over mijn voortgang en over wat nog opgepakt moet worden. Zowel tussen de behandelaren onderling als met de zorg.’ Wat heeft u tot nu toe bereikt? ‘Binnen een week na opname hier kon ik weer lopen! Vakwerk wat die therapeuten leveren. Ik ben er zó blij mee. Mijn handfunctie is deels weer hersteld; ik kan weer dingen vast-pakken. De komende tijd hoop ik de kracht in mijn arm te gaan trainen; die is nu nog ver-lamd.’

Wat is uw persoonlijke gezondheidstip? ‘Maak je niet druk om wat anderen doen of laten maar volg je eigen koers.’

Page 15: JouRRRnaal december 2011

SPECIALIST: MARTINE VAN BEEK Wat is jouw specialisatie? ‘Ik heb me gespecialiseerd als geriatrisch fysi-otherapeut.’

Waarom dit vak? ‘Ik houd van het puzzelen naar wat er achter de beperkingen van een cliënt zit. Het is voor mij een uitdaging op basis daarvan voor elke cliënt een passende benadering te kiezen. De heer Kramer is bijvoorbeeld heel leergierig en past binnen zijn mogelijkheden heel goed toe wat hem verteld wordt. Ik geef hem dus ge-richte feedback.’

Wat mag je van een fysiotherapeut in het RRR verwachten? ‘Het goed kennen van je patiënten en hen pro-fessioneel behandelen, beginnend bij een bre-de analyse van het probleem. Op basis daar-van train ik op de grens van iemands kunnen om het maximale resultaat te behalen. Voor de heer Kramer was los lopen heel moeilijk, doch het leek mij haalbaar. Juist door hem een hoog doel te stellen, kon hij zijn aandacht hier maximaal op richten en werd het doel be-reikt.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor ‘Omdat ieder een schakel is in een proces waarin je gezamenlijk dezelfde richting op gaat.’

Wat is jouw gezondheidstip? ‘Ga op de fiets naar je werk!’

SPECIALIST: NAOUAL FERIANI

Wat is jouw specialisatie? ‘Ik ben maatschappelijk werker.’ Waarom dit vak? ‘Het maatschappelijk werk is een boeiend vak. Het eerste contact met de revalidant is altijd een uitdaging. Tijdens de intakegesprekken blijkt keer op keer hoe uniek de ouderwor-dende revalidant is.’ Wat mag je van een maatschappelijk werker in het RRR verwachten? ‘De maatschappelijk werker biedt de revali-dant een veilige en vertrouwde omgeving om vrijuit te praten over de psychosociale kant van zijn ziekte – en herstelproces.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Doordat de revalidanten multidisciplinair worden behandeld, worden alle revalidatie-deelgebieden specifiek onderzocht en behan-deld door het gehele team.’ Wat is jouw gezondheidstip? ‘Zorg goed voor jezelf en voor jou (ouder wordende) naasten.’

Page 16: JouRRRnaal december 2011

….. organiseer ik vervoer, een chauffeur en/of begeleiding wanneer ik ergens naar toe wil? Dat kan op twee manie-ren. Heeft u geen vervoermid-del? Vraag dan uw contactper-soon op de afdeling om met u een ‘Aanvraagformulier voor vervoer’ in te vullen. U geeft aan wanneer en hoe laat u waar naar toe wilt. Het vrijwil-ligerskantoor maakt een roos-ter voor de chauffeur waarbij zoveel als mogelijk rekening wordt gehouden met uw aan-vraag. Wanneer u begeleiding gezellig vindt of nodig heeft, kunt u dit ook opgeven.

Heeft u wel een chauffeur maar geen passend vervoer-middel? Dan kunt u een auto huren. Uw chauffeur wordt vooraf door één van de vrijwil-ligers geïnstrueerd. U kunt ook direct met het vrijwilligerskan-toor contact opnemen. Iedere werkdag van 09.30 tot 12.30 is er iemand op het kantoor op de 1e verdieping. Bellen kan ook: 010 278 1 295. Let op: tij-dig afspreken is belangrijk!

Handhygiene is dé manier om besmetting met bacteriën te voorkomen. Was handen met water en zeep of gebruik han-dalcohol. Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten, gooi de-ze na gebruik direct weg én des-infecteer uw handen. Dagtocht met kleine bus Niet iedereen die met een dag-tocht meegaat kan in de speci-aal gehuurde touringcar. Dit leidt soms tot verbazing of wre-vel. De achtergrond Bij een tocht met rolstoelen wordt een groot aantal stoelen uit de bus gehaald. Hierdoor kunnen rolstoelen geplaatst worden. In een touringcar mo-gen (wettelijk) maximaal 10 rol-stoelen worden geplaatst. Een begeleider moet ook tijdens de reis gemakkelijk bij een rolstoel kunnen komen voor eventuele hulp. Bij een grote dagtocht kunnen meestal meer dan tien cliënten mee. Hiervoor wordt de ‘gewone’ bus van het RRR ingezet. Sommige cliënten moe-ten dus ook bij een daguitstap gebruikmaken van de ‘gewone’ RRR bus. Als het mogelijk is stappen ‘rolstoelgebruikers’ over in een gewone busstoel.

Oudste man in RRR! Sinds eind oktober revalideert de oudste man van NL in het RRR. De heer Geurtz geboren op 4 mei 1902, is sinds juni 2010 de oudste man van Ne-derland. Hij woonde tot nog toe zelf-standig. Problemen met zijn heup maken revalidatie echter noodzakelijk. Zijn doel is: ‘gewoon terug naar huis’. Met de hulp van zijn drie dochters die ook de 70 al gepasseerd zijn moet dat straks ook weer lukken. ‘Mijn dochters komen ook nu geregeld en dat is heel gezel-lig.’ De heer Geurtz vindt de aandacht voor zijn leeftijd maar niks. Hij is heel ver terug in de vorige eeuw gebo-ren, nou en? Hij heeft niks bij-zonders gedaan of gelaten om zo oud te worden. "Ik heb altijd maat gehouden. Matig gegeten, matig gedron-ken en geen ruzie gemaakt. Af en toe een biertje of een wijn-tje, maar niet te veel. Ongeveer een halve eeuw geleden ben ik gestopt met roken, dat wel”.