JouRRRnaal september 2012

16
COLUMN: Het bolderbu- ren gevoel. Hemd-Van-Het-Lijf Eigenzinnige Bestuurders! REPORTAGE: Zelfstandig de trap weer op! Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 9 - september 2012 RRR 50 JAAR

description

JouRRRnaal september 2012

Transcript of JouRRRnaal september 2012

COLUMN:

Het bolderbu-ren gevoel.

Hemd-Van-Het-Lijf

Eigenzinnige Bestuurders!

REPORTAGE:

Zelfstandig de trap weer op!

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 9 - september 2012

RRR 50 JAAR

September In september viert het RRR haar 50ste oprichtingsverjaar-dag. Dit wordt gevierd met een oecumenische dienst voor cliënten, familieleden, mede-werkers en wijkbewoners. Aansluitend is er gelegenheid te feliciteren en de expositie van Galerie R te bezichtigen. De grootste cadeauwens voor de toekomst is om in de ge-plande nieuwbouw een zwem-bad te realiseren. Hiervoor wordt geld ingezameld. Dat het RRR anno 2012 nog een zelfstandige stichting is, is in zorgland heel bijzonder. Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam Van Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam Telefoon 010 - 278 12 78 E-mail [email protected] www.rrr.nl

Redactie: Ellen Freen, Anke de Meij, Ilona van der Giessen Eindredactie: Dodo Cossee Opmaak: Jan Roeffel

Bijdragen voor de volgende uitgave kunt u tot 20 sept. ’12 inleveren: [email protected] of Postvak 48 (naast receptie).

Jarig Wij voelen ons vereerd in het jarige centrum te wonen of te revalideren. Natuurlijk realise-ren wij ons dat ook in het RRR niet altijd gaat zoals je het, het liefste zou willen. Maar wij zijn blij met de korte lijnen naar directie en mana-gers, de extra mogelijkheden die er dankzij de Stichting Vrienden zijn en de ruimte die patiënten krijgen om zichzelf te zijn. Wij hopen op een mooie verjaardagsmaand en een flinke bijdrage aan de zwembadwens! Vanzelfsprekend zien wij u op 4 september om 11.30u graag voor het maandelijks rondeta-felgesprek in het Trefpunt. Wij horen graag wat u bezighoudt en op welke wijze wij iets voor u kunnen betekenen. Vorige maand vroeg u ons de vijver beter zichtbaar te maken. Wij hebben dit met de directie besproken. De technische dienst gaat ervoor zorgen!

Secretaris Bewonersraad, Wilhelmien van ’t Veer

Wie?: An Monster

Hoe oud?: 73 jaar

Doet wat?: ‘Ik help maandagmorgen bij het handwerken.’

Voor wie?: ‘Voor alle cliënten.’

Hoe is dat?: ‘Dat is erg leuk. Ik heb vroeger in het haven- en oogziekenhuis en De Heul gewerkt. Daar werkte ik op de verpleegafde-lingen, hielp met eten of las voor. Ik vond het contact met de mensen altijd erg leuk en bijzonder. Daarna ben ik gaan oppassen. Ik reed al 20 jaar wekelijks langs het RRR. Op een dag dacht ik, kom laat ik eens naar binnen. En zo is het begonnen. Ik doe het met veel plezier en heb een leuk contact met de bewoners. Het plezier dat je met elkaar hebt vind ik erg leuk, mensen reageren blij wanneer je na de vakantie weer terug komt. Soms houdt iemand die niet kan praten even m’n hand vast en kijkt me diep aan. Dat zijn waardevolle momenten, voor allebei!’

Wist u dat? Al vanaf het begin is het RRR óók een opleidingscentrum. Bij de bouw werd zelfs reke-ning gehouden met een leslo-kaal en 21 kamers voor intern wonende leerlingen. Al na vijf jaar werd duidelijk dat leerlin-gen liever ergens anders woonden en kwam extra ruim-te beschikbaar voor cliënten. Sinds de jaren negentig is het RRR een leerbedrijf dat vol-doet aan de eisen hiervoor van zowel Calibris (zorgopleidin-gen), Kenwerk (facilitaire op-leidingen) en Ecabo (secretari-ele opleidingen). Daarnaast zijn er stageplaatsen van HBO en universitaire opleidingen zoals fysiotherapie, ergothera-pie en artsen. Praktijkbegeleiders die deel uitmaken van de afdeling Op-leiden begeleiden het leerpro-ces van studenten. Werkbege-leiders op de verschillende af-delingen geven leerlingen de gelegenheid om leerdoelen te behalen.

Zwembad Het is een grote wens om in het nieuw te bouwen RRR ook een zwembad te realiseren. In het zwembad met warm water kun-nen mensen makkelijker bewe-gen en oefeningen doen. De bouw van zo’n zwembad kost echter heel veel geld. Door hier-voor extra fondsen te werven komt realisatie steeds dichter-bij. Jos Looise helpt hieraan mee met het project Beter Ge-zicht maar alle (kleine beetjes) helpen!

‘Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos.’ Moeder Teresa

Jaarverslag Deze maand verschijnt voor de eerste keer een populaire ver-sie van het Jaaroverzicht 2011. Een bijzondere uitgave van het JouRRRnaal. Hierin wordt voor alle JouRRRnaallezers teruggeblikt op 2011 en wor-den doelen en verwachtingen over onder meer nieuwbouw, behandeling en kwaliteit toe-gelicht. Heeft u het Jaarover-zicht nog niet gezien maar bent u wel nieuwsgierig: ook op onze website staat een exemplaar: www.rrr.nl.

1962

oprichting Stichting Rheumatehuizen

Eigenzinnige bestuurders Wim van Deven-ter en Tom Bank zijn al jaren be-stuurders van het RRR. Samen met enthousiaste me-dewerkers doen zij er alles aan om de organisa-tie vernieuwend te laten blijven. Als voetballend wijkbewonertje dacht Wim daar in de jaren zestig anders over. Toen vond hij het maar niks dat zijn trapveld werd bebouwd.

Voor mw. Christina Brouwer, een zelfstandige en eigenzin-nige vrouw, ging op dat mo-ment een droom in vervul-ling. Een verpleeghuis speci-aal voor reumapatiënten. De officiële naam in die periode was Rheumaverpleeghuis. Doel was ook elders in Ne-derland deze gespecialiseer-de verpleeghuizen te openen. Mw. Brouwer was zelf reu-mapatiënt. Wat zij voor zich-zelf wilde, realiseerde zij ook voor anderen. Ruimte voor therapie en faci-liteiten voor bewegen waren erg belangrijk. Privacy kreeg in die tijd een andere invul-ling dan tegenwoordig. De bedden stonden op zalen met vier of zes stuks. Eén per-

soonskamers waren een uit-zondering en het aantal bad kamers en toiletten was be-perkt. De oprichting van de Stich-ting, het bij elkaar brengen van geld om alle wensen uit te voeren en het verkrijgen van goedkeuringen kostte ook toen veel tijd. De Stich-ting werd in 1962 opgericht maar de eerste patiënten konden pas in 1968 worden verwelkomd. Wim: ’Door medische ont-wikkelingen (medicatie, or-thopedische ingrepen en hulpmiddelen) bleven reu-mapatiënten veel langer zelf-standig. Reuma was geen re-den meer voor opname in een verpleeghuis.

Zelfstandigheid en regie over eigen leven.

Zelfstandigheid en regie over eigen leven waren echter diepgewortelde begrippen waarmee bestuurders en me-dewerkers graag verder wil-den.’ Tom licht toe: ‘De erva-ring opgedaan met het ver-plegen en behandelen van patiënten met problemen van het bewegingsapparaat in de jaren tachtig, werd gebruikt voor de behandeling van ver-gelijkbare patiëntengroepen. Steeds ging het om mensen die vanwege lichamelijke klachten niet meer konden doen wat zij zelf graag wil-den.’ Tom: ‘In de keuze van be-stuurders bleef door de jaren heen de eigenzinnigheid en doelgerichtheid van opricht-

ster mw. Brouwer de boven-toon voeren. Via Wim maakte ik eind ja-ren tachtig kennis met het verpleeghuis dat zich toen onderscheidde in de zorg aan patiënten na een beroerte. Mij trok aan dat het Rheu-maverpleeghuis zich nooit klakkeloos geconformeerd had aan de lijn die vanuit ministeries werd neergezet. Wij kiezen er vol overtuiging voor om de kleine zelfstandi-ge organisatie te zijn en te blijven die mevrouw Brouwer oprichtte. Tegenwoordig is ons doel duurzame revalida-tie gericht op optimale zelf-standigheid of goede zorg en behandeling met respect voor de eigen regie van een patiënt.’ Het gebouw waar

mw. Brouwer in geloofde staat er nog, maar is in de loop van de tijd verschillende keren aangepast. Wim: ‘Het gebouw aan de Molenlaan is nu hard aan vervanging toe. Het huidige RRR kampt met een groot ruimte tekort. We willen privacy voor patiënten en nóg meer therapieruimte, vooral een zwembad is een grote wens.’ Wim vult aan dat sinds 2009 het RRR het eerste in oude-renrevalidatie gespeciali-seerde centrum is. Bovendien biedt het RRR behalve klini-sche revalidatie ook polikli-nische revalidatie aan. Dat hebben we samen met een enthousiaste groep mede-werkers bereikt en daar zijn we trots op!

Bio Namen: Wim van Deventer (links) Tom Bank (rechts)

Geboortejaar: Wim 1951 / Tom 1960

Opleiding: Bestuurskunde / Beleid en Management Gezond-heidszorg Rol: bestuurder

In RRR sinds: Wim 1985 en Tom 1992

Lijfspreuk: Leef en beweeg

Trefpunt Vanaf september is de toko in het Trefpunt dagelijks geopend van 09.00 tot 20.00 uur. In die periode kunt u hier terecht voor de gebruikelijke drankjes en andere consumpties. Vanzelfsprekend kunt u ook buiten deze tijden gebruik maken van de ruimte. Het blijft mogelijk om in het Trefpunt of op een andere plek in huis iets te vieren. Hiervoor maakt u, minimaal een week vooruit, afspraken met Ellen Freen ([email protected] of 010 2781293) . Per september veranderen de prijzen in Trefpunt en Perso-neelsrestaurant voor de verschillende consumpties. De prijsverhoging is overlegd met de bewonersraad en nodig vanwege gestegen inkoop-prijzen. Het Trefpunt is onder-deel van de dienst Zorg Welzijn en Opleiden. Jacqueline de Wit en Dodo Cossee zijn hiervan de leiding- gevenden. Wanneer u ideeën of opmerkingen heeft kunt u (direct of via de receptie) met hen contact opnemen.

Beter gezicht

Wim van Deventer benaderde in 2010 Jos Looise met de vraag een speciaal project te starten om een zwembad te realiseren.

Jos vertelt dat zijn eerste liefde jeugdreuma had en dat hij het RRR al lang een warm hart toe-draagt. Jos bedacht het project ‘Beter Gezicht’. Lachend: ‘met dat zwembad worden mensen sneller beter en dat is een beter gezicht!

Iedereen kan meedoen en iedereen kan geportretteerd worden: jij, je partner, je kind, een relatie. Het is ook leuk om iemand ermee te verrassen.

De prijs voor een portret is € 595. Daarvan gaat netto € 200 naar de rekening van het therapeutisch zwembad. Je krijgt de originele portretteke-ning ingelijst en gesigneerd. Van de kopieën van de tekenin-gen wordt een groot kunstwerk gemaakt bij het zwembad.

Dat wordt het blijvende aan-denken van deelname. Je wordt ook genoemd in het boek dat van het project wordt gemaakt en bij de opening van het zwembad ben je speciale gast.’

Veel jonge mensen

U ziet veel jonge mensen in het RRR. Jonge gediplomeer-de krachten maar ook bijna zestig leerlingen en stagiaires die in het RRR ervaring op-doen.

Vooral jonge dames en heren die vaak al verantwoordelijk werk kunnen doen. Niemand werkt zonder opleiding en/of instructie. Op verpleegafdelin-gen werken leerlingen van bij-voorbeeld de opleidingen Ver-zorgende Individuele Gezond-heidszorg en MBO of HBO Verpleegkunde.

Daarnaast volgen vaste mede-werkers verschillende oplei-dingen ter verdieping of ver-breding van hun kennis. De opleiding Eerst Verantwoorde-lijk Verzorgende is daarvan een voorbeeld.

Bij de behandeldiensten zijn er stagiaires van de Huisartsen Opleiding, Fysiotherapie, Ergotherapie, Bewegingsago-gie en Logopedie.

Een dagtocht naar de Floriade, wereld tuinbouw expo, mocht in 2012 niet ontbre-ken. Cliënten hadden er graag de lange reis naar Venlo voor over. Iedereen werd overspoeld door de pracht en praal op tuinbouwgebied en de manier waarop kunst en cultuur daar mede vorm aangaven. ‘Een vermoeiende maar heerlijke dag’ aldus de deelnemers.

Ook deze daguitstap was mogelijk dankzij de Stichting Vrienden RRR

Zaterdag 1 sept. 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Zondag 2 sept. 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. dhr. G. Zaaijer

Fysiotherapie

Maandag 3 sept. 13.00 - 16.00 uur 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur

Verkoop Meijssenmode Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep

Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 4 sept. De hele dag 10.00 - 17.00 uur 13.30 - 15.30 uur

Verkoop sieraden Schilderen met Lizzy Bibliotheek (mobiel)

Hal Trefpunt Door het hele huis

Woensdag 5 sept. 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 6 sept. 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

DAGTOCHT- FLORIADE Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.12(huiskamer)

Vrijdag 7 sept. De hele dag 10.00 -17.00 uur vanaf 10.30 uur

Verkoop diverse artikelen Schilderen met Lizzy en / of Wim Fietsen in de multifunctionele ruimte

Hal Trefpunt

Zaterdag 8 sept. 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Zondag 9 sept. 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. J. de Jong

Fysiotherapie

Maandag 10 sept. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 -19.15 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. mw. G. Martens

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 11 sept. 10.00 - 17.00 uur 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy Bibliotheek (mobiel)

Trefpunt Door het hele huis.

Woensdag 12 sept. 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

STEMBUREAU IN HET TREFPUNT!! Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 13 sept. 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Vrijdag 14 sept. 10.00-17.00 uur 11.00 - 12.15 uur

Schilderen met Lizzy en / of Wim Fietsen in de multifunctionele ruimte

Trefpunt

Zaterdag 15 sept. 11.00 uur 10.00 - 16.00 uur 20.45 uur

50 JARIG BESTAAN STICHTING RRR Oecumenische dienst Fitness FEYENOORD – PEC ZWOLLE

Trefpunt Fitnesszaal De Kuip

Zondag 16 sept. 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. G. Koelman

Fysiotherapie

Maandag 17 sept. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer

Dinsdag 18 sept. 10.00-17.00 uur 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy Bibliotheek (mobiel)

Trefpunt Door het hele huis.

Woensdag 19 sept. 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 20 sept. De hele dag 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Verkoop div. artikelen Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.2 (huiskamer)

Vrijdag 21 sept. 10.00-17.00 uur 11.00 - 12.15 uur

Schilderen met Lizzy en / of Wim Fietsen in de multifunctionele ruimte

Trefpunt Door het hele huis

Zaterdag 22 sept. 10.00 - 16.00 uur 14.30 -16.30 uur

Fitness Optreden van Nice and Easy

Fitnesszaal Trefpunt

Zondag 23 sept. 18.30 - 19.15 uur

Protestants - christelijke kerkdienst: o.l.v. dhr. G. Zaaijer

Fysiotherapie

Maandag 24 sept. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 -19.15 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. Pastoor, H. Egging

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 25 sept. 10.00-17.00 uur 13.30 - 15.30 uur 18.45 uur

Schilderen met Lizzy Bibliotheek (mobiel) Gespreksgroep o.l.v. humanistisch raadsvrouw Liesbeth Gerritsen

Trefpunt Door het hele huis Strauss 3 (huiskamer)

Woensdag 26 sept. De hele dag 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Verkoop parfum Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

hal Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 27 sept. De hele dag 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Verkoop parfum Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Vrijdag 28 sept. 10.00-17.00 uur 11.00 - 12.15 uur

Schilderen met Lizzy en / of Wim Fietsen in de multifunctionele ruimte

Trefpunt

Zaterdag 29 sept. 10.00 - 16.00 uur 19.45 uur

Fitness FEYENOORD –NEC NIJMEGEN

Fitnesszaal De Kuip

Zondag 30 sept. 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. mw. G. de Waal - v.d. Vlies

Fysiotherapie

Maandag 1 okt. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer

Zelfstandig zijn én trappen lopen

De heer Macquine leerde in nog geen vier maanden weer lopen én traplopen. Zijn fijne motoriek is nog niet geweldig maar hij heeft zijn belangrijkste doelen bereikt Waarom moest u revalideren in het RRR? ‘Ik heb COPD en was hiervoor in het Havenziekenhuis opgenomen. Tijdens mijn verblijf daar heb ik een beroerte gehad. Ik heb er niks van gemerkt en ik heb daar ook in coma gelegen. Door mijn beroerte kon ik niet meer lopen, hing mijn mond scheef en was ik mijn balans kwijt. Hierdoor kon ik niet naar huis. In het ziekenhuis kreeg ik de keuze waar ik kon gaan revalideren. Vanwege de goede naam heb ik voor het RRR gekozen. Gelukkig kende ik het RRR ook al een beetje, omdat ik als vrijwilliger bij het Rode Kruis gewerkt heb en voor het vervoer gezorgd heb bij uitstapjes.’ Hoe lang heeft de revalidatie geduurd? ‘Ik werd op 3 mei 2012 opgenomen in het RRR. Na ruim drie maanden kan ik nu weer terug naar mijn eigen huis.’

‘Lekker een visje eten op de markt!’

Wat heeft u allemaal gedaan? ‘Ik heb gefietst en mijn spieren sterker ge-maakt door gewichten weg te duwen op de fitness. Bij de handengroep werd vooral de fijne motoriek van mijn linker hand geoe-fend. De fysiotherapie heeft me weer leren lopen en bij de ergotherapie leerde ik weer zelfstandig douchen en koken.’ Wat was het moeilijkst voor u? ‘De handentherapie, ik mis nu nog steeds de fijne motoriek. ’s Ochtends bij het ontbijt kan ik nog moeilijk de kleine kuipjes open ma-ken. Gelukkig heb ik thuis grote potten. Ver-der wilde ik per se weer kunnen traplopen. Voor mij een belangrijk doel omdat ik weer naar mijn dochter wil en naar Duitsland. Om bij mijn dochter te komen moet ik een trap op en ook het hotel in Duitsland heeft een trap. Daar logeer ik altijd als ik naar mijn vriend in Sagars op Rügen ga. Mijn motivatie om het te kunnen was heel groot en de in-spanning ook. Ik ben heel blij dat het me ge-lukt is.’ Wat heeft u het meest geholpen? ‘De fysiotherapie, die hebben me weer leren lopen. Om alle andere doelen te kunnen be-halen was lopen een eerste vereiste. Ik wilde zo graag weer zelfstandig zijn. Zelf douchen, zelf naar het toilet, zelf in en uit bed.’ Waarnaar kijkt u het meest uit als u weer thuis bent? ‘Als ik weer thuis ben hoop ik elke dinsdag en zaterdag weer naar de markt te gaan in het centrum voor Rotterdam. Dat is al jaren een wekelijks patroon. Groenten kopen op de markt er een visje eten. Ik doe dit al heel lang samen met een vriend.

Na afloop van ons marktbezoek drinken we op de hoek van de Meent een Irish Coffee.’ Wat zal u missen? ‘De goede verzorging door iedereen in het RRR.’ Heeft u als laatste een goed advies voor de medepatiënt? ‘Goed meewerken met de therapieën, dan kom je er wel!.’

HET BOLDERBUREN GEVOELHoe een gevoel uit je jeugd onverwacht weer de kop kan opsteken en je kan verrassen…

ls kind was ik dol op de boeken van Astrid Lindgren, de schrijfster van Pippi Langkous. Het mooist vond ik haar verhalen over Bolderburen. Ze

gingen over het dagelijks leven van een groepje kinderen in dit Zweedse plattelands dorpje. Wat ik me er vooral van herinner is de sfeer van geborgenheid en vertrouwdheid die uit de verhalen sprak. Het leven was simpel en overzichtelijk. Alles wat de kinderen meemaakten leek een avontuur: een boswandeling, een ritje op de slee, het bouwen van een sneeuwhut. Maar wel een overzichtelijk avontuur, met een kop en een staart en s’ avonds weer op tijd naar bed. De verhalen gaven me het gevoel dat het leven klopte en dat was geruststellend. Afgelopen weken was ik met vakantie in IJsland en ineens kwam het ‘Bolderburen gevoel’ weer boven. Soms lijkt het of het leven daar heeft stilgestaan. Mensen wonen in piepkleine dorpjes van een paar huizen op kilometers afstand van elkaar. Natuurlijk heeft iedereen een grote auto en zijn alle moderne communicatiemiddelen beschikbaar. Maar er is altijd de dreiging van natuurgeweld zoals vulkaanuitbarstingen, overstromingen en lawines, die ervoor zorgt dat mensen beseffen dat ze niet alles zelf in de hand hebben. Ze hebben hun leven hieraan aangepast en zich op die manier verbonden

met de natuur. Misschien geeft dat het gevoel van harmonie, van minder gehaast zijn, dat mij deed denken aan Bolderburen. Die verbondenheid met de natuur kwam sterk tot uiting in een klein stenenmuseumpje dat we bezochten. Petra Sveinsdóttir, een IJslandse vrouw die onlangs op 89-jarige leeftijd overleed, heeft haar leven lang stenen uit haar omgeving verzameld. Het waren er duizenden, liefdevol gerangschikt in haar voormalige woonhuis en prachtige tuin, met verhalen erbij over haar zoektochten en bijzondere vondsten. Het werd ‘s werelds grootste particuliere stenencollectie maar drukt tegelijk uit hoe aandacht voor de kleine dingen om je heen je leven betekenisvol kan maken. Die aandacht voor kleine dingen speelde ook in de verhalen van Astrid Lindgren de hoofdrol. Het was mooi om te midden van de overweldigende natuur in dat prachtige land het Bolderburen gevoel opnieuw te ervaren.

A

De lievelingssteen van Petra Sveinsdóttir

EXPOSITIE IN RRR

De kunstklassen van het Auriscollege Na de zomerexpositie Muziek & Dans ook in september/oktober een expositie met veel verschillende deelnemers. De leerlingen van het Auriscollege; jongens en meisjes in het speciaal voortgezet onderwijs, met een audi-tieve of communicatieve beperking. Kunst is op deze school heel belangrijk! Wie aanleg heeft, maar vooral plezier en belangstelling kan aan de slag met schilderen, tekenen, ke-ramiek of verschillende technieken bij elkaar (mixed media). In de wijk waar de school staat hebben ze met inspraak van de wijkbe-woners een elektriciteitshuisje ‘versierd’. Op vaste momenten in de schoolweek begeleiden docenten (soms kunstenaars) hen. Deze klas-sen worden talent- of kunstklassen genoemd. Dat hun werk de moeite meer dan waard is zien we vanaf 7 september. De opening is op een vrijdag om 13.30 uur. Met een optreden van 8 leerlingen met een Braziliaanse percus-sie act!

ZOETE HERINNERING Jannie versus Kees

Zonder dat ze het door heeft schildert Jannie Abelskamp op hoog niveau mee. Tekenen deed ik vroeger veel op school, toen was het voornamelijk couture ik vond het leuk om dames met mooie jurken en sieraden te tekenen. Janny: ‘Toen ik een jaar geleden in het RRR kwam wonen ben ik eigenlijk meteen met Lizzy gaan schilderen. Ik zag mensen bezig met vingerverf en dacht, dat wil ik ook! Gewoon lekker kliederen. Af en toe geef ik schilderijen weg want inmiddels hangt mijn hele kamer vol. Schilderen geeft me rust en ik word er erg gelukkig van. De afgelopen maanden heb ik gewerkt aan een stilleven. Het zit vol met kleur. En het resultaat is volgens Willem goed te vergelijken met het kleurgebruik en de vormtaal van Kees Verwey. En dat is stiekem wel één van beste (aquarel-) schilders van Nederland uit de vorige eeuw.’

Teamwork maakt fit

Specialisten werken met u samen om ervoor te zorgen, dat u weer zo zelfstandig mogelijk wordt. Bij de start van uw reva-lidatie ziet u alle behandelaren. Een van hen gaat uitgebreid met u in gesprek over uw doel. Wat is voor u het allerbelang-rijkste om weer te kunnen? Het plan dat wordt gemaakt is uw revalidatieplan en alle behan-delaren richten zich daarop. Deze maand vertellen de heer Paltantewari, Clarissa Nekkers, verpleegkundige en Corné de Geest, fysiotherapeut:

REVALIDANT: DHR.PALTANTEWARI

Waarom bent u hier opgenomen? ‘Ik ben thuis niet goed geworden. Ik was ineens weg. Toen hebben ze mij opgetild en naar het ziekenhuis gebracht. Voor mijn herstel ben ik hier naartoe gekomen.’

Welke therapieën krijgt u? ‘Ik kan niet goed op de woorden komen daar-om krijg ik logopedie. Ik leer makkelijker te praten. Verder krijg ik fysiotherapie en doe ik oefeningen op apparaten. Ook heb ik geleerd om mezelf weer te wassen en brood te smeren.’

Hoe ervaart u de samenwerking tussen de therapeuten? ‘Soms heb ik wel te maken met drie therapeu-ten. Maar zij weten van elkaar hoe ze met mij moeten oefenen.’

Wat heeft u tot nu toe bereikt ? ‘Mijn conditie is beter geworden. Ook praat ik beter maar soms kan het ook zo zijn dat het weer even niet lukt. Wat ik fijn vind is dat als mensen iets vragen, ik nu ook kan antwoorden want dat lukte in het begin niet.’ Wat is uw persoonlijke gezondheidstip? ‘Al ben je droevig om wat er gebeurd is, blijf niet in je verdriet hangen. Probeer eruit te stappen en ga weer verder.’

SPECIALIST: CLARISSA NEKKERS

Wat is jouw specialisatie? ‘Verpleegkundige en EVV’er. EVV staat voor eerst verantwoordelijk verzorgende of ver-pleegkundige.’ Waarom dit vak? ‘Het mooie van dit vak op revalidatie vind ik het zien van persoonlijke groei na een trauma zoals een CVA (beroerte). Het is een grote be-loning wanneer mensen die door ziekte afhan-kelijk waren lopend naar huis gaan.’ Wat mag je van een EVV’er in het RRR verwachten? ‘Extra betrokkenheid bij de cliënt en zijn fami-lie. De heer Paltantewari kan altijd bij mij te-recht voor overleg, vragen, en/of hulp. Maar een gezellig praatje mag ook! Dit geldt ook voor zijn familie.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Het is belangrijk dat alle ‘neuzen’ dezelfde kant opstaan. Ik zie de cliënt dagelijks, waar-door ik belangrijke informatie kan verzamelen voor arts en de therapeuten. Zo kunnen zij hun therapie beter afstemmen op de behoeften van de cliënt.’ Wat is jouw gezondheidstip? ‘Blijf samen met dierbaren genieten van de kleine dingen in het leven!’

SPECIALIST: CORNÉ DE GEEST

Wat is jouw specialisatie? Fysiotherapie Waarom dit vak? ‘Ik vind het een uitdaging om in teamverband te werken aan, zoveel mogelijk, de terugkeer van zelfredzaamheid van cliënten.’ Wat mag je van een fysiotherapeut in het RRR verwachten? ‘Fysiotherapeuten in het RRR begeleiden en coachen in het revalidatieproces, waar nodig adviseren zij op het gebied van het bewegings-apparaat en zij leveren een positieve bijdrage aan de terugkeer van zelfredzaamheid.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Een revalidatieproces kan alleen slagen door een goede samenwerking tussen de cliënt en het zorg- en behandelteam. De multidiscipli-naire samenwerking tussen de zeer gemoti-veerde heer Paltantewari, zorg, logopedie, er-gotherapie en fysiotherapie heeft geleid tot het functioneringsniveau waar hij nu staat.’ Wat is jouw gezondheidstip? ‘Plannen is vooruit “kijken”, maar leef bij de dag.’

…….. geef ik het RRR een ver-jaardagscadeau? Allereerst door ons te felicite-ren op 15 september en te ge-ven bij de oecumenische dienst. U kunt ook een donatie doen op ons rekeningnummer ABN-AMRO 45 45 47 900 on-der vermelding van ‘verjaar-dagscadeau’. Wij zijn blij met alle cadeautjes, groot en klein. Een andere mogelijkheid is dat u een tekening laat maken van uzelf of van iemand die u hier-voor uitnodigt. Jos Looijse werkt al langer met zijn pro-ject ‘Beter gezicht’ aan het zwembad. Hij maakt voor € 595,-- uw portret. Per tekening gaat hiervan € 200 naar het zwembad. Kijk voor meer in-formatie op: www.rrr.nl of op www.betergezicht.nl.

Dodo Cossee en haar dochter Fleur hebben de hond Bas laten tekenen voor Beter Gezicht.

Bewegen hoe beperkt ook is belangrijk voor uw geestelijke én lichamelijke gezondheid. Privacy Ik heb geen eigen kamer én geen eigen sanitair. De achtergrond Bij de bouw van de Mozartvleu-gel was het mogelijk een groot aantal éénpersoonskamers te bouwen. Het realiseren van sa-nitaire voorzieningen bij alle kamers was in de jaren negentig nog niet gebruikelijk. De plan-nen voor de nieuwbouw zijn daarop wel gericht. In de huidi-ge plannen wordt rekening ge-houden met kamers van 45 m2 met een eigen toilet en douche. Deze kamers moeten flexibel door één of twee patiënten ge-bruikt kunnen worden. De afdelingen Strauss 1 en 2 zijn ingericht voor patiënten die voor een betrekkelijk korte tijd worden opgenomen. De Straussvleugel werd in 1968 opgeleverd. Bij de verschillende renovaties die daarna zijn uit-gevoerd is de privacy verbeterd maar deze voldoet niet aan ho-ge privacyeisen.

Mevrouw Brouwer was als op-richtster van de Stichting Rheumaverpleeghuis haar tijd ver vooruit. Zij was een zelf-standige vrouw, een reumapa-tiënt die goed wist welke zorg en voorzieningen voor reuma-patiënten nodig waren. Na de bouw van het Rheumaver-pleeghuis begon zij na te den-ken over het bouwen van aan-gepaste woningen voor reu-mapatiënten, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig zouden kunnen blijven wonen. Deze woningen moesten bij voor-keur dicht bij een poliklinisch centrum gebouwd worden zo-dat fysiotherapeutische hulp in de buurt was. In Denemar-ken waren dergelijk projecten toen al in ontwikkeling. De laatste maatschappelijk ac-tiviteit van mevrouw Brouwer was het mee helpen opzetten van de Reumapatiëntenvere-niging. Het ging mw. Brouwer niet om het nastreven van een goed doel maar om onderlinge steun, kennisoverdracht, beïn-vloeding van de publieke opi-nie en verbetering van de soci-ale positie van de patiënt. On-derwerpen die in het RRR nog steeds actueel zijn.