JouRRRnaal augustus 2012

16
COLUMN: Geven is een kunst. Hemd-Van-Het-Lijf Talent is een middel. REPORTAGE: ‘Lopend’ naar huis! Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 8 - augustus 2012 Kunst als therapie!

description

JouRRRnaal augustus 2012

Transcript of JouRRRnaal augustus 2012

Page 1: JouRRRnaal augustus 2012

COLUMN:

Geven is een kunst.

Hemd-Van-Het-Lijf

Talent is een middel.

REPORTAGE:

‘Lopend’ naar huis!

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 8 - augustus 2012

Kunst als therapie!

Page 2: JouRRRnaal augustus 2012

Augustus Extra aandacht deze maand voor onze creatieve begelei-ders Lizzy en Willem. Bijzon-dere mensen die vanuit een hele andere invalshoek met cliënten aan herstel en/of wel-bevinden werken. Begeleiding die nauwelijks deel uitmaakt van de reguliere financiering in de gezondheidszorg. Direc-tie en managers worden hier-door tot grote creativiteit aan-gezet. De ophanden zijnde veranderingen in het Trefpunt zijn daarvan een voorbeeld. De positieve verhalen van cliënten motiveren directie, managers en alle medewerkers om de schouders te zetten onder de uitdagingen die vanuit de overheid op het RRR afkomen. BeteRRR worden, beteRRR blijven is en blijft doel. Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam Van Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam Telefoon 010 - 278 12 78 E-mail [email protected] www.rrr.nl

Redactie: Ellen Freen, Anke de Meij, Ilona van der Giessen Eindredactie: Dodo Cossee Opmaak: Jan Roeffel

Bijdragen voor de volgende uitgave kunt u tot 20 aug. ’12 inleveren: [email protected] of Postvak 48 (naast receptie).

Prijsverhoging Trefpunt In de afgelopen maand hebben we met de directie gesproken over het Trefpunt. Enerzijds over de prijzen die voor produc-ten worden gevraagd en ander-zijds over de manier waarop het Trefpunt is georganiseerd. Wij hebben ingestemd met een prijsverhoging van ongeveer 50%. Deze prijsverhoging wordt per september a.s. ingevoerd. Wij realiseren ons dat het pro-centueel een forse verhoging is maar in de praktijk blijft de prijs nog ver onder de gemid-delde horecaprijs. De inzet van medewerkers in het Trefpunt was een ander bespreekpunt. De productieafspraak die gedurende het jaar met zorg-verzekeraars wordt gemaakt is lager geworden dan verwacht. Dat legt een druk op de financiering. Voor ons is het be-langrijk dat ZORG op een goed niveau blijft gehandhaafd. Met directie en managers blijven we in gesprek over hoe service en dienstverlening eventueel an-ders kan worden georganiseerd. ( foto: Mw. C.F. Franken, lid Bewonersraad )

Op 7 augustus a.s. om 11.30 uur bent u weer welkom in het Trefpunt voor het maandelijks ronde tafelgesprek.

‘ik was er uit en had een doel’

Wie?: Bea Scheers Hoe oud?: 90 jaar

Doet wat?: Bridge, bloem-schikken en spelletjes bij de dagbehandeling. Voor wie?: Alle cliënten.

Hoe is dat?: ‘eigenlijk is het egoïsme. Twaalf jaar geleden lag mijn man hier op Strauss 2 en ik zag om mij heen wat je als vrijwilliger kan betekenen. Toen mijn man in mei overleed ben ik in september gestart met vrijwilligerswerk. Ik was er uit en had een doel. Ik begon met hulp bij de maaltijd bij twee dames, die daaraan behoefte hadden. Nu help ik wekelijks bij de dag-behandeling van 09.00-15.30. Ik ondersteun bij bridge, bloemschikken en heb leuk con-tact met de cliënten. Wanneer mijn hulp bij de dagbehande-ling minder nodig is kijk ik ze-ker naar andere mogelijkheden. Misschien een praatje maken hier en daar. Ik vind alles leuk, zeker als ik mensen daarmee help. Ik hoop dit dan ook nog lang te doen.’

Page 3: JouRRRnaal augustus 2012

Wist u dat?

Ellen Buijs

Iedere woensdagochtend kunt u terecht bij Ellen Buijs – van Riet. Zij vervult (op vrijwillige basis) voor alle cliënten de rol van vertrouwenspersoon. Zoekt u een luisterend oor, wilt u advies over zaken die u liever anders ziet? Wanneer u niet weet hoe en met wie u dit kan bespreken kan Ellen voor u misschien een neutrale ge-sprekspartner zijn. Ellen heeft levenservaring, respect voor jong en oud en probeert in harmonie tot op-lossingen te komen. Via de re-ceptie in de centrale hal kunt u een afspraak met haar maken. Ook zonder afspraak kunt u altijd een gesprek met haar aanknopen. Zij is op woensdag tussen 09.30 en 12.00 uur in huis, zij heeft geen vaste plek.

Trefpunt Andere inzet Trefpunt In juli hebben we besloten om een aantal medewerkers (weer) anders in te zetten. Aan het be-gin van het jaar waren mede-werkers uit de zorg naar onder andere het Trefpunt ‘verhuist’. Een aantal medewerkers ver-huist weer terug. Nog niet inge-vulde vacatures én de recent vastgestelde productieafspraak met de zorgverzekering zet ons aan tot uiterste creativiteit. Goede zorg en dienstverlening blijven onze uitgangspunten maar wij zijn genoodzaakt de grenzen van extra service op te zoeken. Daardoor zullen in de komende periode minder gast-vrouwen beschikbaar zijn. Op sommige momenten wordt u en of uw bezoek gevraagd zelf voor koffie en thee te zorgen.

‘Problemen ontdek-ken is even belang-rijk als problemen oplossen.’ Leo Apostel

Jarig 15 september Het RRR is in 2012 jarig. De Stichting bestaat vijftig jaar. Christina Brouwer richtte de Stichting Rheumaverpleegte-huizen op. Haar ideaal was een verpleeg-huis speciaal voor reumapatiën-ten. Een huis waar ervaring en kennis bijeen zouden zijn ge-bracht en waar specifieke hulpmiddelen aanwezig zouden zijn. In de afgelopen decennia zorgden farmaceutische en technologische ontwikkelingen ervoor dat reuma niet meer zó invalideerde dat veel reumapa-tiënten voor verpleeghuisop-name in aanmerking kwamen. De stichting ontwikkelde zich daarom richting revalidatie. De verjaardag van het RRR wordt gevierd op zaterdag 15 septem-ber a.s. Meer informatie volgt, reserveer de datum alvast!

50 Het RRR is bijna een halve eeuw jong!

Page 4: JouRRRnaal augustus 2012

Kunstenaars aan het werk in het RRR

Vanuit hun artistieke achtergrond en mensenkennis openen zij voor de cliënt een deur naar de eigen krachtbron. Met een knipoog en een serieuze ondertoon heeft Lizzy al bij menigeen het ijs gebroken. Lizzy vraagt naar ‘de eerste date’. Dat is lang ge-leden! Lizzy heeft de gave om te prikkelen maar óók om heel goed te luisteren. Lizzy kwam via een bevriend arts ruim 3 jaar geleden met het RRR in contact. Toen zij als ontwerpster- en uitvoerster van een mozaïekproject kennis-maakte met Willem Lefebvre leek hij de kwali-teiten te hebben om ook in het RRR actief te zijn. Willem werd razend enthousiast van de moge-lijkheden in het RRR. Hij ziet dat kunst een niet weg te denken onderdeel is van het ‘healing en-vironment’. Het contact met cliënten motiveert hem enorm. Na een dag was zijn reactie: ‘Dit is wat ik wil!’. Samen met Lizzy werkt hij zowel individueel als groepsgewijs met cliënten. Op vrijdag weet hij, bij het open schildersatelier met zijn gitaar een sfeer te scheppen waarin barrières bijna als van-zelf vervagen. Willem en Lizzy realiseren zich dat zij als enigen in het RRR cliënten bij hun voornaam noemen.

Als zij zich voorstellen en in gesprek gaan zijn er geen mevrouwen en meneren. Hier kiest de cli-ent vrijwel altijd zelf voor. Dit wegvallen van de beleefdheidsgrenzen maakt een schilderproces persoonlijker en toegankelijker. Voor een client die via het (samen) schilderen weer in zijn kracht komt is toegankelijkheid een voorwaar-de. Willem vertelt over de dialoog in zijn andere werkzaamheden als beeldend kunstenaar. ‘Ik werk regelmatig in opdracht en laat mij bewust inspireren door de anderen. In de Verenigde Staten (Wisconsin, Dells) werkte ik als begelei-der van geestelijk- en lichamelijk gehandicap-ten. Hier heb ik ontdekt hoe kunst als therapie toegepast kan worden. En hoe waardevol en leerzaam het kan zijn om sociaal werk te doen.’

Page 5: JouRRRnaal augustus 2012

‘Leef NU en probeer NU voor een medemens van betekenis te zijn!’

Sinds begin dit jaar is Willem samen met Lizzy actief in het RRR. Op vrijdag is Willem aanwe-zig. De rest van de week is hij actief als kunste-naar en vormgever. Willem: ‘Ik mozaïek, schil-der en maak grafische ontwerpen. Deze combi-natie noem ik 'Creatieve dienstverlening'. Lizzy en ik kennen elkaar van een reusachtig mozaïek op een schoolplein in Rotterdam. We hebben de hele zomer van 2010 met een ploeg op de steiger gestaan. De mozaïekwerkjes van 250 kinderen zijn in het grote schoolplein mozaïek verwerkt. Hierdoor is de betrokkenheid en wederzijdse inspiratie optimaal.’

Een ander aansprekend project gebaseerd op interactief werken is Lizzy’s kunstproject op Schiphol. Lizzy: ‘Ik stond met een open atelier tussen de vertrekkende passagiers en verbeeld-de hun woorden in verf (hun wensen, hun lief-des, herinneringen en dromen). En net als in het RRR kregen ze deze schildering cadeau, het ging mee met de handbagage. In het RRR hangt het werk meestal boven het bed. Hier fungeert het schilderij als confirmatie in lastige tijden van acceptatie en genezing.’ In beide gevallen is het een puur, welgemeend (zowel van de aange-ver als van de schilder) en interactief proces.

BIO Namen: Lizzy Nieuwenhuis en Willem Lefebvre Geboortejaar: 1963 en 1981 Opleiding: Kunstacademie in Utrecht en docentenopleiding Kunstacademie in Rotterdam

Werk: in opdracht van bedrijven,gemeente en krant

Wat doe je in het RRR: creatief begeleider

In RRR sinds: 2009 en 2012

Lijfspreuk: Alleen maar NU!

Page 6: JouRRRnaal augustus 2012

Goed begin!

Een gezond ontbijt! Wist u dat een ontbijt de kans op zwaarlijvigheid met 30% verkleint? Het halveert zelfs de kans op een verstoorde stof-wisseling en een hoog choles-terolgehalte. Mensen die elke dag ontbijten, lopen minder kans op een hartkwaal, ouder-domsdiabetes en zwaarlijvig-heid. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een ont-bijt moet dan wel voldoen aan de richtlijn goede voeding. Dat wil zeggen:

maximaal 2 sneetjes volkoren- of rogge-brood

halvarine of (dieet) margarine

1x vetarm hartig be-leg

1x beleg naar keuze een melkproduct een portie vers fruit

Vers fruit is beter dan sinaas-appelsap in verband met de aanwezigheid van voedingsve-zels!

VerbeteRRRpunt

Links en Rechts! Eind mei ontvingen wij van de heer Peter van Zwienen (revali-dant) een verbeterpunt over de alarmering in de toiletten en douches. Hij vond dat er in de ‘waslijn’ teveel rek zit en dat de lijn ge-makkelijk dreigt te breken. Het voorstel was om de waslijn door een nylonkoord te vervan-gen en de wijze van bevestiging zó op te hangen dat iedereen, ongeacht handicap, er gemak-kelijk aan kan trekken. Ergotherapie en technische dienst hebben samen met de heer Van Zwienen het alarme-ringssystemen bekeken. Geza-menlijk is een ander systeem bedacht. Een drukker die zowel van links als rechts goed te bereiken is. De heer Van Zwienen heeft vóór zijn ontslag de drukker nog ge-zien. Hij was enthousiast. In de komende periode worden alle alarmeringssystemen aange-past.

Revalidatie

De eigen bijdrage! Het RRR heeft drie bedrijven onder één dak. U kunt bij ons terecht voor verpleeghuiszorg, poliklinische revalidatie en klinische revalidatie. De klinische revalidatie kan plaatsvinden onder de noemer van de AWBZ of ZVW (zorg-verzekeringswet). Voor AWBZ-zorg moet u een eigen bijdrage betalen. Deze is af-hankelijk van uw leeftijd, bur-gerlijke staat en uw verzamel-inkomen. De eigen bijdrage wordt geïnd door het Centraal Administra-tie Kantoor (CAK). De intensiteit van de revalida-tie wordt bepaald door uw in-dicatie. Het is dus mogelijk dat uw col-lega revalidant méér of minder therapie krijgt dan u. Het RRR verdeelt de voor uw beschik-bare therapie uren over de voor u benodigde behandela-ren.

Page 7: JouRRRnaal augustus 2012

Likeurmuseum en ritje oude treinen

Ook deze daguitstap was mogelijk dankzij de Stichting Vrienden RRR!

Page 8: JouRRRnaal augustus 2012

Woensdag 1 aug. 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 2 aug. vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde tafel) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Vrijdag 3 aug. 11.00 - 12.15 uur

Fietsen in de multifunctionele ruimte

Zaterdag 4 aug. 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Zondag 5 aug. 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Da. M. Doolaard

Fysiotherapie

Maandag 6 aug. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 7 aug. De hele dag 13.30 - 15.30 uur

Verkoop sieraden Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected]) Bibliotheek (mobiel)

hal Door het hele huis

Woensdag 8 aug. 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 9 aug. 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

DAGTOCHT FLORIADE Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.12(huiskamer)

Vrijdag 10 aug. vanaf 10.30 uur

Schilderen met Lizzy (met schilderkar) Fietsen in de multifunctionele ruimte

Door het hele huis

Zaterdag 11 aug. 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Zondag 12 aug. 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Dhr. G. Zaaijer

Fysiotherapie

Maandag 13 aug. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 -19.15 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. Pastoop H. Egging

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 14 aug. 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis.

Woensdag 15 aug. 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 16 aug. vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde tafel) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Page 9: JouRRRnaal augustus 2012

Vrijdag 17 aug. 11.00 - 12.15 uur

Fietsen in de multifunctionele ruimte

Zaterdag 18 aug. De hele dag 10.00 - 16.00 uur

Verkoop kleding v.d. Brugmode Fitness

Trefpunt Fitnesszaal

Zondag 19 aug. 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. G. v.d. Dool

Fysiotherapie

Maandag 20 aug. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer

Dinsdag 21 aug. 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis.

Woensdag 22 aug. 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 23 aug. De hele dag 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Verkoop div. artikelen Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.2 (huiskamer)

Vrijdag 24 aug. 11.00 - 12.15 uur

Schilderen met Lizzy (met schilderkar) Fietsen in de multifunctionele ruimte

Door het hele huis

Zaterdag 25 aug. 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Zondag 26 aug. 18.30 - 19.15 uur

Protestants - christelijke kerkdienst: o.l.v. Mw. G. de Waal - v.d. Vlies

Fysiotherapie

Maandag 27 aug. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 -19.15 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. Pastoor H. Egging

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 28 aug. 13.30 - 15.30 uur 18.45 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected]) Bibliotheek (mobiel) Gespreksgroep o.l.v. humanistisch raadsvrouw Liesbeth Gerritsen

Door het hele huis Strauss 3 (huiskamer)

Woensdag 29 aug. 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 30 aug. vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde tafel) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Vrijdag 31 aug. 11.00 - 12.15 uur

Fietsen in de multifunctionele ruimte

Page 10: JouRRRnaal augustus 2012

Weer op eigen benen staan! De 71 jarige de heer Mannke is geboren in Duitsland, maar woont al jaren in Nederland. Al jaren kampte hij met groter wordende gezondheidsproblemen. Het gevolg: hij moest zowel zijn rechter been als linkervoet missen. De heer Mannke dacht niet aan opgeven en nu, vijf maanden later gaat hij ‘lopend’ terug naar huis. Waarom moest u revalideren in het RRR?‘‘In februari van dit jaar is in één operatie mijn rechter onderbeen en de helft van mijn linker voet geamputeerd. Er was sprake van verkalking in de bloedvaten. Dit heb ik gekre-gen door 5 jaar lang aan de dialyse te hebben gezeten, vanwege het falen van mijn beide nieren. Sinds 7 jaar heb ik een donornier. Na de operatie in februari was ik volledig zorgaf-hankelijk. Ik kreeg ook nog morfine voor de pijn. Ik moest dus in eerste instantie bijko-men in het RRR en later echt revalideren.’

Page 11: JouRRRnaal augustus 2012

‘Mijn eigen wilskracht, zonder dat had ik het niet gered!’

Hoe lang heeft de revalidatie geduurd? ‘Ik ben in maart opgenomen, maar na 2 dagen moest ik alweer terug naar het ziekenhuis van-wege een bloedvergiftiging. In het SFG heb ik hiervan 12 dagen moeten herstellen en toen kon ik terug naar het RRR. Als alles volgens plan-ning verloopt ga ik begin augustus met ontslag en ben ik 5 maanden in het RRR geweest.’ Wat heeft u allemaal gedaan? ‘De eerste 14 dagen werd ik volledig verzorgd en moest ik aansterken. De eerste prioriteit was zelfstandig uit bed komen en me zelfstandig wassen. Hierna leerde de ergotherapeut mij hoe ik met behulp van een glijplank zelfstandig naar het toilet kon gaan. Ik heb veel fitness gevolgd om mijn armen sterk te krijgen, deze moesten veel opvangen van de benen. Een wondje op mijn stomp zorgde ervoor dat ik pas na 2,5 maand een liner kreeg. Dit is een soort silico-nenkous die om de stomp gaat, deze zorgt dat de stomp slank en mooi van vorm blijft en is nodig voor het dragen van een prothese. De prothese werd 2 weken later geleverd. Helaas mocht ik toen mijn linkerbeen nog niet belasten vanwege een wond. Eigenlijk ben ik dus pas sinds 2 we-ken echt begonnen met het lopen, maar het gaat nu heel snel. Ik loop inmiddels al kleine afstan-den met de stok in plaats van met een rollator. Het was zo’n onwerkelijk gevoel om na 5 maan-den weer op beide benen te staan!’ Wat was het moeilijkst voor u? ‘Het missen van zelfstandigheid. In het begin moest ik alles vragen, zelfs of iemand me kon helpen als ik naar het toilet moest. Ik ben dit helemaal niet gewend. Ik heb altijd voor mezelf kunnen zorgen, hoe ziek ik ook was.’

Wat heeft u het meest geholpen? ‘Mijn eigen wilskracht. Ik denk dat je zonder het niet redt. De diagnose van de vaatchirurg was dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Ik voel me herboren nu ik het tegendeel heb bewezen. Vol-gende week heb ik een controleafspraak bij de vaatchirurg en ik verheug me er nu al op om daar lopend naar binnen te stappen.’ Waar kijkt u het meest naar uit als u weer thuis bent? ‘Mijn eigen omgeving. We zijn van plan een kleine hond aan te schaffen. We moesten ons hondje door de gehele situatie noodgedwongen wegdoen. Als ex-chefkok kijk ik er ook naar uit om weer een maaltijd te bereiden.’ Wat zal u missen? ‘De aanspraak en begeleiding in huis. Iets an-ders wat ik ook zal missen is fietsen rondom de Reeuwijkse plassen, dit kan ik niet meer. Geluk-kig heb ik er wel mooie herinneringen aan.’

Page 12: JouRRRnaal augustus 2012

DE KUNST VAN HET GEVEN

‘Geven en ontvangen’ in brons van Jannie Slingerland-Hanekamp

Het leven bestaat uit geven en nemen. Het is fijn om iets te krijgen, maar ook geven doet goed. Hoe werkt dat eigenlijk?

en oud Nederlands spreekwoord luidt: “Geven armt niet”. Dat wil zoveel zeggen als: ‘je wordt heus niet arm als je iets weggeeft. Meestal is

het zelfs zo dat mensen zich beter voelen als ze kunnen geven en worden ze er dus juist rijker van. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen, maar ook dieren, vaak onzelfzuchtig gedrag vertonen. Als we goed doen krijgen we een goed gevoel, dat ontstaat doordat de ‘beloningscentra’ in onze hersenen geprikkeld worden. Maar waarom is dat dan zo? Misschien wel omdat we er iets voor terug krijgen. “Wie goed doet, goed ontmoet” luidt weer een ander spreekwoord. Maar het kan ook zo zijn dat iets van jezelf aan een ander geven, je het gevoel geeft dat je iets over hebt dat je niet voor jezelf nodig hebt. Zo kan je je rijk voelen, ook al gaat het om ‘kleine’ dingen zoals bijvoorbeeld wat tijd, belangstelling of een vriendelijk of bemoedigend woord. Een vrijwilligster vertelde me laatst: “als ik na een middag in het RRR weer naar huis ga, voel ik me altijd zo blij. Ik heb dan het gevoel dat ik echt iets voor mensen heb kunnen betekenen”. Veel mensen die in de gezondheidszorg werken zullen dat herkennen. Dit werk is meer dan alleen je brood verdienen.

Je kunt veel aan anderen geven en dat levert een goed gevoel op. Waar gegeven wordt, wordt ook ontvangen. En die ontvangers zijn niet alleen de patiënten of cliënten. Geven en ontvangen wisselen elkaar vaak af: een bewoonster die een verzorgende advies geeft over de opvoeding van haar kinderen, een revalidant die een medewerker die in de put zit opvrolijkt met een grapje. En hoe vaak gebeurt het niet dat cliënten voor elkaar klaar staan, elkaar opvangen en bemoedigen… Juist omdat we allemaal wel eens gever en wel eens ontvanger zijn, zijn we in staat ons in elkaar in te leven en geven als een verrijking te ervaren.

E

Page 13: JouRRRnaal augustus 2012

EXPOSITIE IN RRRNadere kennismaking Wytske van de Kamp is een kunstenaar, die al langer meedoet met exposities in Galerie “R“. Zij schildert heel verschillend. Ze experimenteert en houdt van de vele onderwerpen en vrijheid die het schilderen biedt. Impressionistisch, fijn en speels met penseel in aquarel of acryl. Abstract en levendig met spatels in acryl of olieverf. Een grote Duitse kunstuitgeverij verspreidt haar werk wereldwijd.

Lilian Schönhage exposeert voor het eerst haar werk in de Galerie R. Ze heeft een aantal collecties. Met werk uit haar FUNNYCATS-collectie staat ze in het mei/juni nummer van Kattenmanieren. In september 2013 komt ze met een expositie in Galerie R.

ZOETE HERINNERING

Kunstenaarsbloed!

John Wansink, altijd gemutst, is te herkennen aan zijn witte haardos en de noodgang waarmee hij in zijn rolstoel door de gangen en het Trefpunt rijdt. 'Aanvankelijk was ik sceptisch over Creatieve Therapie. Maar geïnspireerd door mijn vrouw besloot ik me toch aan te melden. Het heeft mij, tegen mijn verwachting in, absoluut geholpen. Na de hersenbloeding kwamen er dingen naar boven waarvan ik niet beter wist of ik had ze al lang verwerkt. Dit zette me klem: Er moest iets gebeuren. Ik ben Lizzy en Willem dankbaar dat ik tijdens het schilderen en visualiseren alsnog de nodige zaken heb kunnen verwerken en achter me heb kunnen laten. Daardoor stond ik meer open voor herstel.’ Met een knipoog vervolgt John: 'en ik had niet verwacht dat ik zelf kunstenaars bloed had! In het RRR heb ik veel warme mensen ontmoet. Bij Willem en Lizzy heeft hun openheid en het feit dat niets hoefde maar alles er mocht zijn, mijn deur opengezet naar vrijheid. Dit alles heb ik afgesloten met een schilderij over een mooie herinnering: Een zakenreis waar ook mijn vrouw bij was... het schilderij toont het vliegtuig toen, boven de grensstreek van Mexico en Guatamala.'

Page 14: JouRRRnaal augustus 2012

Teamwork maakt fit

Specialisten werken met u samen om ervoor te zorgen, dat u weer zo zelfstandig mogelijk wordt. Bij de start van uw revalidatie ziet u alle behandelaren. Een van hen gaat uitgebreid met u in gesprek over uw doel. Wat is voor u het allerbelangrijkste om weer te kunnen? Het plan dat wordt gemaakt is uw revalidatieplan en alle behan-delaren richten zich daarop. Deze maand vertellen mevrouw Meijer, Marianne Uijttewaal, fysiotherapeut en Susanne Buijk, therapieassis-tent:

Revalidant: MEVROUW MEIJER

Waarom bent u hier opgenomen? ‘Ik heb een hersenbloeding gehad. Eerst ben ik in het ziekenhuis geweest maar daar mag je niet blijven dus ben ik hier naar toe gekomen.’

Welke therapieën krijgt u? ‘Van alles heb ik. Ik heb zoveel therapieën dat het moeilijk te bevatten is. Fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Bij de logopedie doe ik mee aan een groepsbe-handeling. Wij zijn met circa 5 mensen en het doel is om langzaam en goed verstaanbaar te praten. We luisteren naar elkaar en moedigen elkaar aan.’ Hoe ervaart u de samenwerking tussen de therapeuten? ‘Heel erg goed. Als ik iets heb wordt dat door-verteld, de informatie wordt netjes overgedra-gen. Zo was ik laatst ziek en toen was ieder netjes geïnformeerd.’ Wat heeft u tot nu toe bereikt ? ‘Volgens mij heel erg veel. Ik kan lopen met een rollator. Ik heb ook onder begeleiding van een therapeut met een rollator buiten gelo-pen. Alleen staan lukt nog niet. Met het praten gaat het heel erg goed als ik erop let. Dat is moeilijk want ik wil vaak te vlug.’

Wat is uw persoonlijke gezondheidstip? ‘De adviezen die mensen geven over je ge-zondheid in acht nemen.’

Page 15: JouRRRnaal augustus 2012

Specialist: MARIANNE UIJTTEWAAL Wat is jouw specialisatie? ‘Ik ben sinds 2004 fysiotherapeut. Daarnaast ben ik ook sportfysiotherapeut.’ Waarom dit vak? ‘Wat me aanspreekt aan dit vak is de afwisseling. Het daagt me uit om steeds oplossingen te zoeken voor verschillende problemen en verschillende ingangen te vinden om samen met de cliënt tot een goed doel te komen. Voor mevrouw Meijer was het bijvoorbeeld een doel om weer veilig zelfstandig te kunnen lopen.’ Wat mag je van een Fysiotherapeut in het RRR verwachten? ‘Je mag verwachten dat een fysiotherapeut enthousiast is en goed luistert naar de wensen van de cliënt, open is en transparant is.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Samenwerken is een belangrijk ingrediënt voor de revalidatie. Zowel het samenwerken met de cliënt als het samenwerken binnen het team. Hierdoor weet je wat er leeft bij elkaar en kun je gebruik maken van elkaars kwalitei-ten.’ Wat is jouw gezondheidstip? ‘Geniet van de dingen die je doet.’

Specialist: SUSANNE BUIJK

Wat is jouw specialisatie? ‘Binnen het Paramedisch Cluster werk ik als therapieassistent (TAS) bij de verschillende disciplines.’ Waarom dit vak? ‘Vorig jaar is deze functie op mijn pad geko-men. Het persoonlijke contact met cliënten, samenwerking met behandelaren en de ver-schillende trainingen maken het een leuke functie.’ Wat mag je van een therapieassistent in het RRR verwachten? ‘Behandelaren bepalen met de cliënt de trai-ningsdoelen en kunnen een TAS-er inschakelen voor bijvoorbeeld aanvullende loop- of com-municatietrainingen. Mevr. Meijer oefent met mij het lopen met de rollator waarbij we letten op de balansproble-men bij het draaien.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Als TAS-er ga je regelmatig in overleg met de behandelaren. De expertise en instructie van de behandelaren zijn nodig om specifieke trainingen te geven én omdat iedere cliënt anders is.’ Wat is jouw gezondheidstip? ‘Vind een weg of maak een weg.’

Page 16: JouRRRnaal augustus 2012

……. geef ik advies of een idee? Op verschillende plekken in huis en centraal bij de receptie zijn ‘kaarten’ beschikbaar waarop u uw punt voor verbe-teRRRing, uw pRRRima idee of uw stRRRik kwijt kunt. De kaarten gaan via de recep-tie naar de managers Zorg Welzijn en Opleiden, Dodo Cossee en Jacqueline de Wit. Zij lezen de kaarten en geven uw informatie door aan de be-trokkene. Zo krijgt uw punt direct aandacht en kan gepro-beerd worden uw verbeterpunt of idee direct in praktijk te brengen. Geeft u een stRRRik dan krijgt de betrokkene of betrokkenen dit ook direct te horen. In de wekelijkse NieuwsbRRRief en in het JouRRRnaal wordt regelmatig informatie gegeven over de ontvangen kaarten. Twee keer per jaar waardeert de directie de inzenders van de ontroe-rendste stRRRik, het meest pRRRima idee en het mooiste verbeteRRRpunt met een dinerbon.

Beweeg zolang het kan ook als u in de rolstoel zit. Probeer bijvoorbeeld iedere dag zelf naar de eetzaal te rijden als dit kan. Klacht In gesprek met andere revali-danten begrijp ik dat anderen veel meer therapie krijgen dan ik. Hoe kan dat?

De achtergrond Revalidanten krijgen passende revalidatie op grond van de in-dicatie én de specifieke revali-datiedoelen. Er zijn verschil-lende mogelijkheden: Revalide-ren op basis van een ZZP 9 (zorgzwaarte pakket) eventueel met een CVA toeslag. Voor ZZP 9 wordt gemiddeld 4 uur behandeling vergoed tijdens de indicatie, de CVA toeslag is gemiddeld, 1,5 uur over 56 op-namedagen. In deze behandelu-ren zit ook de medische zorg. Revalideren op basis van een DBC (diagnose behandelindica-tie) in een module. De opname periode en het aantal behandelingen verschilt op basis van de indicatie én de module. Het kan zijn dat u op het oog ‘in het zelfde schuitje zit’ maar op grond van uw spe-cifieke aandoening in een ander behandeltraject zit.

± 53 cent per dag Maandelijks wordt bij alle cliënten automatisch € 16 in rekening gebracht, dat is ongeveer 53 cent per dag. Dit betreft een vrijwillige eigen bijdrage aan alle activiteiten die in het RRR worden aangeboden. Het geld wordt toegevoegd aan het activitei-tenbudget dat door de Bewonersraad wordt beheerd.

Samen met de activiteiten- begeleiders (Ella den Hond, Ellen Freen en Susanne Buijk) maakt de Bewonersraad jaarlijks een plan dat met hulp van vrijwilligers wordt uitgevoerd.

U denkt misschien ‘ik doe nooit aan activiteiten mee’ maar ongemerkt heeft ook u misschien plezier van wat er wordt georganiseerd en wilt u uw bijdrage wél leveren.

Denk bijvoorbeeld aan: een optreden in het Trefpunt en het hapje dat u daarbij krijgt en de ‘borrelmomenten’ op de afdeling,

Wij proberen uw tijd in het RRR zo aangenaam mogelijk te maken, voor sommige extra’s zijn extra financiële middelen nodig. Het is een bewuste keuze niet alles apart bij u in rekening te brengen.