JouRRRnaal juni 2012

16
COLUMN: Hoop doet leven Hemd-Van-Het-Lijf ‘De mooiste bijbaan!’ REPORTAGE: ‘Met je neus op de feiten!’ Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 6 - juni 2012 Topvrijwilligers! YES, we care.

description

JouRRRnaal juni 2012

Transcript of JouRRRnaal juni 2012

Page 1: JouRRRnaal juni 2012

COLUMN:

Hoop doet leven

Hemd-Van-Het-Lijf

‘De mooiste bijbaan!’

REPORTAGE:

‘Met je neus op de feiten!’

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 6 - juni 2012

Topvrijwilligers! YES, we care.

Page 2: JouRRRnaal juni 2012

Juni De zesde maand van 2012. Heeft u ook de idee dat de tijd vliegt? We hopen dat u de ge-legenheid heeft van de tuin te genieten. Enerzijds om uw kof-fie te drinken maar ook om in de buitenlucht uw oefeningen te doen. De tuin aan de Molen-laan heeft asfalt, grind, zand, trappen en een tramrails opdat u buiten het RRR niet overval-len wordt door ongelijk weg-dek e.d. De optimistische ver-halen van revalidanten vor-men weer de kern van ons blad. Wij realiseren ons dat niet iedere revalidatie 100% succesvol is. Voor mensen die in het verpleeghuis blijven wonen worden daarom ook activiteiten georganiseerd. Het programma hiervan staat in het hart van het JouRRRnaal. Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam Van Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam Telefoon 010 - 278 12 78 E-mail [email protected] www.rrr.nl

Redactie: Ellen Freen, Anke de Meij, Ilona van der Giessen Eindredactie: Dodo Cossee Opmaak: Jan Roeffel

Bijdragen voor de volgende uitgave kunt u tot 20 juni ’12 inleveren: [email protected] of Postvak 48 (naast receptie).

Brandveiligheid

In de pers is brandveiligheid van zorginstellingen een veel besproken onderwerp. Wij be-spreken dit punt ook regelmatig met de directie en wij zijn ervan overtuigd dat het RRR een de-gelijk calamiteitenplan heeft. Negentig medewerkers zijn op-geleid tot bedrijfshulpverlener en vier zijn ook ademluchtdra-ger. Als cliënt of bezoeker volgt u bij een alarm de instructies van medewerkers op. In het RRR hoeft u zich over uw vei-ligheid geen zorgen te maken! De directie heeft ons toegelicht dat de financiering van de nieuwbouwplannen nog niet rond is. Zij beraden zich op een gefaseerde aanpak. Wij hopen dat de eerste fase dit jaar start. Op 5 juni a.s. om 11.30 zien wij u graag voor het maandelijks rondetafelgesprek in het Tref-punt. Wij horen graag wat u be-zighoudt en op welke wijze wij iets voor u kunnen betekenen.

Aat de Bruin, voorzitter bewonersraad.

‘De mens maakt het leuk’

Wie: Kees van Kleef Hoe oud: oei, 66 jaar Doet wat: ‘van alles, cliënten begeleiden naar het ziekenhuis, assisteren bij optredens en an-dere evenementen, allerlei hand- en spandiensten en af en toe bemoei ik me ook met het reilen en zeilen van cliënten’. Voor wie: ‘voor iedereen die ik op mijn pad ontmoet!’ Hoe is dat: ‘vooral de mensen maken hier het vrijwilligers-werk leuk, zowel de cliënten als de medewerkers. Verleden jaar heb ik de vleugel in de hal op-nieuw in de lak gezet. Daar heb ik veel werk aan gehad, het is alleen zo jammer dat de boven-kant alweer zo beschadigd is. Gelukkig heb ik nog wat lak en zal ik dit binnenkort nog eens overdoen. Ik doe ook al vier jaar met veel plezier de ziekenhuis-begeleiding, het is alleen zo jammer dat het zo lang duurt, soms wel 6 uur. Laatst heb ik kunnen regelen bij een zieken-huis in Sommelsdijk, waar ik met iemand heen ging die een breuk had, dat deze bij het Sint Franciscus Gasthuis gecontro-leerd kon worden. Zo bemoei ik me dan weer met de cliënten. Nogmaals erg leuk en nuttig werk, ik ben blij dat ik dit werk kan doen!’

Page 3: JouRRRnaal juni 2012

Wist u dat?

Aan het eind van deze maand maakt de directie bekend wel-ke stRRRik, pRRRima idee en veRRRbeterpunt een dinerbon van € 100 wint. Tot aan de verschijning van dit JouRRRnaal zijn 50 flyers ontvangen. Zowel cliënten, bezoekers als medewerkers hebben hun be-vindingen gedeeld. Aan het begin van het jaar kreeg het voorterrein veel aandacht: on-voldoende verlichting, gevaar-lijke biggenruggen. Hierop heeft de technische dienst ac-tie genomen. Complimenten kregen vooral de keuken en de behandelaren voor hun werk. Medewerkers missen kinder-opvang en zien de opvang van schoolgaande kinderen in de grote vakantie graag terug. Cliënten willen graag een kaart van het RRR. Wanneer u vóór 15 juni nog een kaart invult heeft u kans om in week 25 een dinerbon te winnen. De volgende uitrei-king is in december a.s.

Nieuwbouw De financiering van de RRR nieuwbouwplannen loopt niet van een leien dakje. Intensief overleg met financiers leidt tot het inzicht dat een gefaseerde aanpak noodzakelijk is. De fi-nanciers vinden het belangrijk dat het huidig risicoprofiel ver-kleind wordt. Hiermee wordt het RRR andermaal uitgedaagd om op een creatieve manier het doel: nieuwbouw, duurzame revalidatie en een healing envi-ronment te bereiken. De direc-tie staat voor de plannen en houdt het vertrouwen op een start in de laatste helft van dit jaar.

Wie niet dwaalt wordt nooit ver-standig. Goethe

CHIO Wim van Deventer (bestuurs-voorzitter RRR) is medeoprich-ter van de Stichting Zonder Hindernissen. Samen met de organisatoren van het CHIO zorgen zij ervoor dat het terrein voor mindervaliden goed toe-gankelijk is én stellen zij kaar-ten beschikbaar voor verschil-lende zorginstellingen waar on-der het RRR. Zij kunnen met de rolstoel vanaf een goed toegan-kelijk platvorm de shows, spring- en dressuurwedstrijden bekijken. Per dagdeel zijn van het RRR zes cliënten met bege-leiders welkom. Ook medewer-kers en vrijwilligers kunnen het CHIO bezoeken. Geïnteresseer-den geven zich op bij Ellen Freen: [email protected]

6 cliënten per dag naar CHIO

Page 4: JouRRRnaal juni 2012

‘De mooiste bijbaan in het RRR!’

Met een gulle lach en een verhit gezicht lopen Ella en Olga in de hal. De dames gaan op pad! Samen met enthousi-aste bewoners, hun familie en vrijwilligers maken zij van iedere dagtocht een feestje.

Ella en Olga vinden dat zij de mooiste bijbaan in het RRR hebben. Met de organisatie van de jaarlijkse dagtochten maken zij steeds weer mensen blij en ‘iedere lach geeft voldoening’ zeggen zij in koor. Op 8 mei maakten zij de derde grote uit-stap van 2012. Op een regen-achtige ochtend vertrok het ge-zelschap naar dierentuin Artis in Amsterdam. De foto’s op pagina 7 laten zien hoe gezellig een druilerige meidag kan zijn.

Ella en Olga startten allebei hun carrière in het Rheuma-verpleeghuis. Olga in 1991 in de rol van verzorgende, Ella in 1990 als activiteitenbegeleider. Het organiseren van activitei-ten die aansluiten op wensen van bewoners is Ella’s vak en grote passie. Ella vertelt dat met de veran-dering van de organisatie naar een revalidatiecentrum haar werk is gedecentraliseerd. ‘In mijn beginperiode werkte ik vooral in en rond het Trefpunt en probeerde ik veel verschil-lende activiteiten te organise-ren die door assistenten en vrijwilligers werden uitge-voerd. Later zijn de activiteitenbege-leiders vooral decentraal gaan werken. Van de Mozartvleugel

naar het Trefpunt was voor veel bewoners een (te) lange weg, die ‘langer’ werd toen ook het team door het wegvallen van gesubsidieerde arbeid kleiner werd.’ Olga is een gedreven verzor-gende die het bewoners graag naar de zin maakt. Zelf maakt ze, samen met haar man, lange reizen waarover ze op Strauss 3 graag vertelt. Zij is ervan overtuigd dat het opdoen van nieuwe indrukken en het opsnuiven van andere lucht heel belangrijk is. Ook wanneer, bij wijze van spreken, Rotterdam-Zuid al ver genoeg weg is. Zo nu en dan wat an-ders is GOED!

Page 5: JouRRRnaal juni 2012

‘Iedere dag geeft voldoening!’

Toen Ella en Olga elkaar in het werk tegen kwamen rondom activiteiten was de stap naar samenwerking snel gezet. Olga vertelt dat zij het allebei leuk vinden om met een groepje op stap te gaan. ‘De beperkte rol-stoeltoegankelijkheid van een bestemming is voor ons allebei een grote uitdaging’ zegt Olga, ‘ik weet hoeveel ruimte ik voor een tillift nodig heb of een toi-let wel passend is voor de ver-schillende rolstoelen en samen hebben we genoeg creativiteit om het schier onmogelijke te

realiseren’. Naar bewoners zijn we altijd erg eerlijk. Als er be-perkingen zijn op een bestem-ming dan zeggen we dat voor-af. Een uitstap moet alleen leuke verrassingen hebben. Ella en Olga vinden het nog steeds heerlijk dat zij de toch-ten ‘mogen’ organiseren. Wan-neer je in het verpleeghuis woont, is het vaak lastig om er zomaar op uit te gaan. Behalve praktische problemen is het ook kostbaar. Dat was ooit voor de Stichting Vrienden aanleiding om een jaarlijks

golftoernooi te organiseren en daarmee geld in te zamelen voor uitstappen en zich in te spannen om behalve een bus ook een rolstoelauto te finan-cieren. Met grote en kleine uit-stappen wordt dankbaar ge-bruik gemaakt van het geld dat via de Vrienden beschikbaar is. De bewoners zijn blij met de inzet van beide dames. Zij ko-men ook regelmatig bij bewo-ners vragen welke ideeën er zijn en gezamenlijk worden keuzes gemaakt.

BIO

Naam: Ella den Hond (1968) Olga van der Horst (1952) In RRR sinds: Ella 1990 / Olga 1991 Functie: Ella: activiteitenbegeleider Olga: ziekenverzorgende Motto: ‘Hou contact met de wereld om je heen, ook vanuit het RRR.’

Page 6: JouRRRnaal juni 2012

De heer Geurtz 110! De heer C.J. Geurtz vierde op 4 mei jl. zijn 110e verjaar-dag. Hij is de oudste man van Nederland. Ondanks zijn hoge leeftijd woont de heer Geurtz nog geen jaar in het RRR. Hij werd dan ook voor het eerst sinds jaren gewekt door da-mesgezang. Het werd een bij-zondere dag waarbij ook zijn kinderen en kleinkinderen aanwezig waren.

Eerder was door Radio Rijn-mond al een interview afge-nomen. Yvonne Nesselaar (Radio Rijnmond) overhan-digde hem de CD van het in-terview dat ’s avonds werd uit-gezonden.

Heeft u het interview gemist? Beluister het een keer via onze website www.rrr.nl en geniet mee van de levenservaringen en muzikale herinneringen van de heer Geurtz.

Yes, we care. Lenie Maaskant en Annie Boom zijn twee van de vijftig door Yes-we-care genomineerde TopVrijwilligers. Zij hesen 21 mei hun eigen vlag op de Boompjes in Rotterdam-centrum. Lenie Maaskant (71) is al ruim 15 jaar vrijwilliger in het RRR. Annie Boom (83) is al 20 jaar. Yes we Care is een platform waar non-profit organisaties die zich inzet-ten op maatschappelijk vlak. Het Yes We Care platform staat open voor allerlei maatschappelijke organisaties in Nederland zoals goede doelen, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, sportver-enigingen, culturele instellingen en religieuze organisaties. Be-drijven en particulieren kunnen zelf selecteren welk soort organi-satie zij willen steunen. Mede-werkers en een afvaardiging van de vrijwilligers van het RRR hebben Lenie en Annie voorge-dragen als TopVrijwilliger bij Yes we Care. Op 8 juni wordt de éch-te TopVrijwilliger gekozen! Vrijwilligersraad: Het voorzit-terschap van de vrijwilligersraad in het RRR wordt vanaf heden door Jan Bruinsma én Leo Pelk-man ingevuld. Jan en Leo komen in de komende maanden tot een werkverdeling.

Eendjes! Op zondag 29 April was het dan zover! Moedereend beviel van tien kerngezonde kuikens. Een aantal medewerkers van Strauss1 zag het gebeuren en schakelde de rest in. Opeens was bijna het hele team com-pleet. Al het werk en de brain-storm over wanneer en hoe we de eendjes bij de vijver gingen krijgen bleken voor niets want, amper uit het ei gekropen stonden alle eendjes op de rand van het balkon en spron-gen één voor één naar beneden om zich bij moeders te voegen. De eendjes hebben daar welge-teld één dag rustig rond ge-dobberd. De volgende dag zijn de moeder en haar kuikens 's ochtends nog gezien maar sindsdien ontbreekt van hen elk spoor! Hopelijk hebben ze gewoon voor een andere sloot gekozen omdat zij de sterren-status niet leuk vonden. Aan iets anders willen we niet den-ken! We hebben allemaal erg geno-ten van de zorg om de eieren en het heeft iets moois teweeg gebracht tussen revalidanten en medewerkers op Strauss1.

Page 7: JouRRRnaal juni 2012

Prachtige regenachtige Artisdag!

In mei bezocht een groep cliënten dierenpark Artis in Amsterdam. Van de lente was buiten nog weinig te merken maar in het park was het voorjaar zichtbaar!

Ook deze daguitstap was mogelijk dankzij de Stichting Vrienden RRR!

Page 8: JouRRRnaal juni 2012

Vrijdag 1 juni 11.00 - 12.15 uur

Schilderen met Lizzy (met schilderkar) Fietsen in de multifunctionele ruimte

Door het hele huis

Zaterdag 2 juni 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Zondag 3 juni 18.30 - 19.15 uur

Protestants - christelijke kerkdienst: o.l.v. Da. A. Aantjes

Fysiotherapie

Maandag 4 juni 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 -19.15 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. Mw. G. Martens

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 5 juni 13.30 - 15.30 uur

Verkoop sieraden ( de hele dag ) Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected]) Bibliotheek (mobiel)

Hal Door het hele huis

Woensdag 6 juni 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 7 juni vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

DAGTOCHT FLORIADE Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde tafel) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Vrijdag 8 juni 11.00 - 12.15 uur

VERKOOP TASSEN Bags & Borsa ( de hele dag ) Fietsen in de multifunctionele ruimte

Hal

Zaterdag 9 juni 10.00 - 16.00 uur

Verborgen tuinen Fitness

Fitnesszaal

Zondag 10 juni 18.30 - 19.15 uur

Verborgen tuinen Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. L. de Jong ( avondmaal )

Fysiotherapie

Maandag 11 juni 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 12 juni 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected]) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis

Woensdag 13 juni 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Verkoop rarfum ( de hele dag ) Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Hal Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 14 juni 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Verkoop div. artikelen ( de hele dag ) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.12(huiskamer)

Vrijdag 15 juni vanaf 10.30 uur

Verkoop van alles wat ( de hele dag ) Schilderen met Lizzy (met schilderkar) Fietsen in de multifunctionele ruimte

Hal Door het hele huis

Zaterdag 16 juni 10.00 - 16.00 uur

OPENING ZOMERTENTOONSTELLING GALERIE ‘R’ Fitness

Fitnesszaal

Page 9: JouRRRnaal juni 2012

Zondag 17 juni 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Dhr. G. Zaaijer

Fysiotherapie

Maandag 18 juni 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 -19.15 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. Pastoor H. Egging

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 19 juni 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis.

Woensdag 20 juni 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

CHIO ROTTERDAM Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

KRALINGSE BOS Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 21 juni vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

CHIO ROTTERDAM Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde tafel) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

KRALINGSE BOS Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Vrijdag 22 juni 11.00 - 12.15 uur

CHIO ROTTERDAM Fietsen in de multifunctionele ruimte

KRALINGSE BOS

Zaterdag 23 juni 10.00 - 16.00 uur

CHIO ROTTERDAM Fitness

KRALINGSE BOS Fitnesszaal

Zondag 24 juni 18.30 - 19.15 uur

CHIO ROTTERDAM Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. O. v.d. Ploeg

KRALINGSE BOS Fysiotherapie

Maandag 25 juni 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer

Dinsdag 26 juni 13.30 - 15.30 uur 18.45 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Bibliotheek (mobiel) Gespreksgroep o.l.v. humanistisch raadsvrouw Liesbeth Gerritsen

Door het hele huis. Strauss 3 (huiskamer)

Woensdag 27 juni 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 28 juni 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Verkoop Angel, Beads & Gifts Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.2 (huiskamer)

Vrijdag 29 juni 11.00 - 12.15 uur

Schilderen met Lizzy (met schilderkar) Fietsen in de multifunctionele ruimte

Door het hele huis

Zaterdag 30 juni 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Zondag 1 juli 18.30 - 19.15 uur

Protestants - christelijke kerkdienst: o.l.v.( nog niet bekend. )

Fysiotherapie

Page 10: JouRRRnaal juni 2012

‘Het is een continu leerproces.’ Revalideren betekent voor iedereen weer iets anders. Dit blijkt wel uit de verscheidenheid van verhalen in deze rubriek. Wat voorop staat is dat revalideren meer is dan het volgen van de afspraken op een planning. Het is een continu leerproces wat zowel fysiek als mentaal erg ingrijpend kan zijn. De 65 jarige mw. Kassels geeft in dit verhaal aan dat zij in het revalidatieproces met de neus op de feiten werd gedrukt. Waarom moest u revalideren in het RRR? ‘Ik ben thuis in de keuken gevallen en brak daarbij mijn heup. Ik heb een gedeeltelijke nieuwe heup gekregen. Na de operatie kon ik niet lopen en moest ik revalideren voor ik naar huis kon.’

Page 11: JouRRRnaal juni 2012

‘Eigen spulletjes om me heen.’

Hoe lang heeft de revalidatie geduurd? 3 maanden Wat hebt u allemaal gedaan? ‘Een heleboel! Bij de fysiotherapie leerde ik weer omdraaien en in en uit bed komen. Later opstaan en weer lopen. Met de ergotherapie heb ik geoefend in het douchen en zelfstandig naar het toilet gaan. Ik probeerde bijna iedere dag naar de fitness te gaan, om alles soepel te hou-den. Naast mijn gebroken heup, heb ik de ziekte van Parkinson en dit brengt veel stijfheid met zich mee. Als ik in de ochtend fitness had ge-volgd lukte de oefeningen de rest van de dag be-ter. Gelukkig waren de jongens van de fitness hierin begripvol. Buiten alle trainingen heb ik gesprekken gehad met maatschappelijk werk en ben ik onder behandeling van de diëtiste omdat ik te weinig weeg.’ Wat was het moeilijkst voor u? ‘Dat ik nu pas besef wat ik heb. Ik ben de Park-inson altijd een beetje uit de weg gegaan. Ook de mensen om me heen durfde dit nooit echt aan te kaarten. Daarom ging ik er vanuit dat het wel mee zou vallen. Twee jaar geleden ben ik onder-zocht door de neurologen en kwam er uit dat ik waarschijnlijk de ziekte van Parkinson heb. Misschien was het beter geweest als de neurolo-gen het ook echt hard hadden kunnen maken. Nu stonden mijn parkinsonverschijnselen nog meer op de voorgrond dan de heupproblemen. Voor het eerst heb ik er veel over gesproken en dit was soms erg confronterend.’ Wat heeft u het meest geholpen? ‘De mensen, die ik elke dag zie. Zowel de thera-peuten als de andere revalidanten zijn zo be-trokken bij alle veranderingen. Het doet me goed als er zo wordt meegeleefd.’

Waar kijkt u het meest naar uit als u weer thuis bent? ‘Dat ik mijn leventje weer kan oppakken samen met mijn man. Lekker mijn eigen spulletjes om me heen.’ Wat zal u missen? ‘Het gehele verblijf. Ik heb het toch erg naar mijn zin gehad. Er zal best een leegte ontstaan, vermoed ik.’

Page 12: JouRRRnaal juni 2012

XXXX

Het is mooi om te zien hoe mensen, ook in moeilijke omstandigheden, nog hoopvol kunnen zijn. Hoop maakt onzekerheid draaglijk.

et woord ‘hoop’ gebruik je vaak zonder er bij na te denken: “hopelijk wordt het morgen mooi weer”, “ik hoop dat je

verkoudheid gauw over gaat” of “ik hoop dat hij me vanmiddag belt”. Je wilt graag dat iets gebeurt, maar je moet afwachten of het ook echt zo zal lopen. In ons normale taalgebruik lijkt hoop vaak te draaien om dit soort dagelijkse dingen maar het kunnen koesteren van hoop kan ook een veel diepere betekenis hebben. Denk maar aan de uitdrukking: ‘alle hoop verloren hebben’ of ‘hoop doet leven’. We willen ons leven graag onder controle hebben en dat proberen we ook zo veel mo-gelijk. Maar regelmatig verliezen we de grip en dan komt de hoop om de hoek kijken. Die kan ons op de been houden in de onzeker-heid. We wachten af, bereiden ons voor, staan klaar… Tegelijk wapenen we ons voor het geval het toch anders mocht lopen. Want het is nooit zeker of wat je hoopt ook zal uit-komen. Vaclav Havel, de Tsjechische schrijver en oud-president zegt in zijn bekende gedicht over hoop:

‘Hoop is de kunst om ergens aan te werken omdat het goed is. Niet alleen omdat het kans van slagen heeft. Hoop is niet optimisme. Niet de overtuiging dat iets goed af zal lopen. Hopen is zeker weten dat iets zinvol is ongeacht de afloop.’ Ik heb eens een man gekend die wist dat hij nooit meer zou kunnen auto rijden. Toch vond hij het heerlijk om er over na te denken welk merk auto hij in de toekomst zou gaan kopen. Toen ik hem vroeg waarom hij dat deed zei hij: “Ik weet best dat het niet meer zal gebeuren, maar af en toe heb ik het gewoon no-dig om te kunnen hopen, zelfs als het valse hoop is”. Zo gaat hopen vaak tegen beter weten in. Hoop heeft dus waarde in zichzelf en dat is ook precies wat Havel zegt. Zelfs in diepe ellende kunnen er momenten van hoop ontstaan die voor een keerpunt kunnen zorgen. De boeddhisten hebben daar een mooi spreekwoord voor:

‘Op de mesthoop groeit de lotusbloem’

HOOP DOET LEVEN

H

Page 13: JouRRRnaal juni 2012

EXPOSITIE IN RRRMuziek & Dans

Iedere zomer is er een speciale expositie in Galerie ‘R’ . Veel aan deze zomertentoonstel-ling is anders dan de rest van het jaar. Er is een thema, dat een tijd van tevoren be-kend is bij de kunstenaars. Ze maken speciaal werk voor deze expositie of soms hebben ze al eerder iets gemaakt over het gekozen onderwerp. Omdat er veel mensen meedoen is het aantal werken wat je mag laten zien beperkt; twee per deelnemer. Daardoor zijn er veel deelnemers. Dat maakt het heel divers. Er doet ook een basisschool mee; dit jaar de Montessorischool. Dit jaar staat Muziek & Dans centraal. Bij de opening op zaterdag 16 juni, om half vier komt ‘Accordeonata’ spelen. Een accordeonorkest met 26 accordeons, een drummer en een dirigent. Als het dan ook nog mooi weer is, wordt het vast een gezellige start van de zomer. Iedereen is van harte welkom.

ZOETE HERINNERING

Work in progress.

Mevrouw Erkelens maakt iets moois voor haar ex-man. Zomaar, omdat ze zo blij met hem is. Ze maakt een collage, oftewel de knip- en plaktechniek waar ze al jaren bekend mee is. Ze combineert nu uitgeknipte foto's en Lizzy's tekenwerk tot een mooi geheel. Op het werk zijn zijzelf en haar kleindochter al te zien. Ook haar (nog schetsmatige) ex-man staat er al op; hij begroet joviaal zijn ex-vrouw en kleindochtertje van uit zijn huis. ‘Zijn huis en zijn auto zijn, zijn grote trots, die wilde ik zeker verbeelden.’ ‘Ik heb altijd geknutseld totdat ik een beroerte kreeg. Ik was zo bang dat ik niet meer zou kunnen knutselen! Voor mij had 't dan allemaal niet meer gehoeven. Gelukkig bleek ik mijn handen nog te kunnen gebruiken.’ Over de collage: ‘...Het gaat nog even duren voordat 't cadeau af is, het is best nog wat werk en ben heel benieuwd hoe het gaat worden. Hij verdient het. Onze vriend-schap is nooit verdwenen en dat laat hij in de-ze lastige tijden duidelijk merken!’

Page 14: JouRRRnaal juni 2012

Teamwork maakt fit

Specialisten werken met u sa-men om ervoor te zorgen, dat u weer zo zelfstandig mogelijk wordt. Bij de start van uw re-validatie ziet u alle behandela-ren. Een van hen gaat uitge-breid met u in gesprek over uw doel. Wat is voor u het allerbe-langrijkste om weer te kun-nen? Het plan dat wordt ge-maakt is uw revalidatieplan en alle behandelaren richten zich daarop. Deze maand vertellen de heer Cranendonk, Ina Dallinga, diëtist en Rahila Ketwaru, EVV'er:

REVALIDANT: de heer CRANENDONK

Waarom bent u in hier opgenomen? ‘Ik ben hier opgenomen omdat ik een beroerte heb gehad. De dingen die altijd normaal waren zoals het wassen, aankleden en eten gingen plotseling niet meer en dat vereiste een evaluatie met mezelf om tot de ontdekking te komen dat je totaal hulpeloos bent en je moet overgeven aan hulp. Die hulp heb ik als zeer positief ervaren.’ Welke therapieën krijgt u? ‘Ik krijg fitness, fysiotherapie, ergotherapie en logopedie om weer te leren slikken. Ik heb ook een college gevolgd waarin uitleg werd gegeven door de arts over wat een beroerte inhoudt. Dat vond ik hele nuttige informatie.’ Hoe ervaart u de samenwerking tussen therapeuten? ‘Dit is voor mij moeilijk te beoordelen omdat ik er niet bij ben als ze overleg hebben. Maar ik vind dat ze een positieve instelling hebben naar de cliënten toe.’

Wat heeft u tot nu toe bereikt? ‘Ik heb bereikt dat ik me bewust geworden ben dat het een lang traject is en dat je geduld moet hebben. Maar ik zie ook positieve puntjes. Erg blij ben ik dat de neussonde er uit is want die heb ik als zeer lastig ervaren.’

Wat is uw persoonlijke gezondheidstip? ‘In jezelf blijven geloven en je lichaam laten doen wat het moet doen. Hierop vertrouwen.’

Page 15: JouRRRnaal juni 2012

SPECIALIST: INA DALLINGA

Wat is jouw specialisatie? ‘Ik ben diëtist, specialist in voeding.’ Waarom dit vak? ‘Ik heb eerst de opleiding lerares huishoud-vakken gedaan en daarna de opleiding voor diëtist.’ Wat mag je van een diëtist in het RRR verwachten? ‘Op verwijzing van de specialist ouderen ge-neeskunde maak ik diëten, bij ondervoeding, overvoeding, bij een slechte stoelgang en bij diabetes. Ik ga altijd uit van wat de client eet en drinkt. Dit toets ik aan de ‘Richtlijn goede voeding voor ouderen.’ Als een cliënt niet hoeft af te vallen of aan te komen dan probeer ik de voeding aan te vullen volgens deze richt-lijn (de vroegere schijf van vijf). Als de cliënt wel medische klachten heeft dan pas ik de voeding in overleg met de cliënt aan.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Alleen een dieet maken is niet de oplossing. Daar is meer voor nodig. De samenwerken met de voedingsassistent, de keuken én – bij slikproblemen- de logopedie.’ Wat is jouw gezondheidstip? ‘Goede voeding langdurig gebruiken in com-binatie met beweging draagt bij aan lang ge-zond blijven.’

SPECIALIST: RAHILA KETWARU

Wat is jouw specialisatie? ‘Ik werk als verzorgende op een revalidatie afdeling. Ik ben Eerst Verantwoordelijke Ver-zorgende (EVV’er) van de heer Cranendonk. Ik begeleid hem in zijn hele revalidatieproces.’ Waarom dit vak? ‘Ik heb me altijd om ouderen bekommerd en acht jaar geleden heb ik de opleiding verzor-gende gedaan. Daarna volgde ik ook de oplei-ding EVV.’ Wat mag je van een EVV’er in het RRR verwachten? ‘Heel veel! Ik ben zijn of haar aanspreekpunt. Het is belangrijk dat de cliënt en zijn naasten zich veilig bij me voelen. Ik zorg ervoor dat ik helemaal op de hoogte ben van de cliënt en zijn revalidatieproces zodat ik de meest optimale zorg kan geven.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Samenwerken betekent voor mij dat je op één lijn staat. Je draagt informatie over aan je col-lega’s en je laat je goed door hen informeren. Communicatie hierbij is erg belangrijk.’ Wat is jouw gezondheidstip? ‘Wees rustig en doe je werk geconcentreerd, niet gehaast. Die rust straal je naar de cliënten uit en daar worden zij ‘beter’ van.’

Page 16: JouRRRnaal juni 2012

….. meld ik me aan voor het CHIO? Door langs te gaan bij Ellen Freen of haar te bellen of te mailen: [email protected] of tst. 293. Het 64e CHIO vindt plaats van 20 tot en met 24 juni a.s. in het Kralingse Bos. Vanaf begin juni hangt het programma van het CHIO op de prikborden in de liften. Op basis daarvan maakt u een keuze uit de wedstrijden of shows die u wilt bijwonen. Per dagdeel hebben zes cliën-ten en begeleiders van het RRR gratis toegang. Afhanke-lijk van de dag zijn er drie op-ties. Vertrek ’s morgens 10.30u, ’s middags 14.00u en ’s avonds 19.30 u. De retourrit vanuit het CHIO vindt respec-tievelijk plaats om 13.00u, 17.30u en 22.00u. In de rolstoelbus kunnen vier rolstoelers tegelijk worden vervoerd. De bus rijdt mogelijk dus twee keer. Ellen maakt op basis van de aanmeldingen een indeling en bevestigt uw even-tuele deelname.

Probeer een bewe-gingsvorm in uw woonomgeving te vinden als u naar huis mag. Het is gezellig en u blijft fit!

Parkeren

De klacht Ik kan mijn auto zelden op het voorterrein parkeren. De achtergrond Het RRR heeft een beperkt par-keerterrein. Dit wordt speciaal gereserveerd voor bezoekers. Het komt voor dat er veel be-zoekers zijn en het parkeerter-rein vol is. Wanneer u slecht ter been bent en uw auto niet kwijt kunt mag u in overleg met de receptie altijd ‘dubbel’ parke-ren. U loopt dan wel het risico dat u uw auto tijdens uw bezoek moet verzetten. In de Van Beethovenlaan en de Mozartlaan zijn beperkt par-keerplaatsen beschikbaar. Wanneer u op de Molenlaan of bij de Heijbergschool (aan de overkant van de Molenlaan) parkeert kunt u via de tuin ge-makkelijk de centrale hal berei-ken.

Bij de nieuwbouw wordt reke-ning gehouden met meer par-keergelegenheid.

Blijf waar je bent! Als de branddeuren dichtgaan, moeten cliënten en bezoekers blijven waar zij zijn. Mede-werkers op de afdeling krijgen vrijwel direct informatie over de plaats van de brand. Als het nodig is beginnen zij met ont-ruimen. Dat wil zeggen: zij brengen cliënten en bezoekers in veiligheid achter een vol-gende brandwerende deur. Een brandwerende deur houdt de brand 20 minuten tegen. Alle medewerkers weten wat zij moeten doen. Medewerkers volgen jaarlijks een les brand-instructie, negentig medewer-kers zijn Bedrijfshulpverlener en vier zijn tevens Ademlucht-drager. Nieuwe medewerkers volgen verplicht de basisin-structie ‘hoe te handelen bij brand’. Maximaal acht minu-ten na een melding is de brandweer aanwezig en neemt het bevel over. Brand melden Natuurlijk kunt u zelf ook een brand melden. Hiervoor slaat u een handbrandmelder in. Het signaal gaat direct naar de medewerkers en de brand-weer.