Jingo magazine 2014

20
afscheidsmusicals Groep 8

description

 

Transcript of Jingo magazine 2014

Page 1: Jingo magazine 2014

afscheidsmusicals

Groep 8

Page 2: Jingo magazine 2014

-Magazine

2

Juf Rianne:

De musicals van Jingo zijn sprankelend en vrolijk. Een

muzikaal feestje voor kinderen en ouders. En… nog

bedankt voor de geweldige service en het meedenken!

JINGO-Magazine voor alle groepen

WELKOM!Beste leerkracht,Een wereld vol theater en muziek. Dat is wat JINGO in dit magazine presenteert. Met groot plezier kondigen wij de gloednieuwe musical iKetsjer aan. Ook leest u alles over de andere afscheids musicals, kerst musicals, algemene musicals en lied uitgaven. Deze zijn bedoeld voor groep  8, maar ook voor de andere groepen. Daarom is dit magazine geschikt om door te geven aan alle leerkrachten.

Spelen in een JINGO-musical is een feestelijk hoogtepuntCees West begon in 1982 met het ontwikkelen van afscheidsmusicals en kerstmusicals. JINGO was één van de eerste uitgeverijen van musicals voor de basisschool en het was direct een groot succes. Sindsdien hebben vele honderdduizenden kinderen in een JINGO-musical gespeeld en dit ervaren als een feestelijk hoogtepunt.

Een succesvolle musicalOok leerkrachten kijken dik tevreden terug op geslaagde musicals:

Inhoudsopgave

3 Hij is er! de nieuwe afscheidsmusical

iKetsjer 8 Alle afscheidsmusicals Mét handige kieswijzer!12 www.jingo.nl de belangrijkste pagina’s

uitgelegd14 Alle kerstmusicals16 JingoSupport17 Algemene musicals ‘Miezert Muis’ en

‘Lekker & Gezond’18 Zingen in de klas ‘Kerstzang’ en ‘De Echoput’19 Kinderliedjes cd’s

© Alle teksten en illustraties Jingo BV

Voor uitgebreide informatie over de musicals en de prijzen gaat u naar www.jingo.nl Heeft u nog vragen? Het JINGO team staat klaar. Wij denken graag me u mee! Bel: 023-5381966 of mail naar: [email protected]

JINGO... alles voor eenonvergetelijke ervaring!

Meester Jan:

De musicals zijn kindvriendelijk, maar nooit

kinderachtig. Er zit veel humor in en de liedjes

spreken aan, waardoor het inoefenen een feest is.

Meester Huib:Geweldige liedjes met goedlopende teksten, die vrijwel direct in je hoofd zitten. Ook altijd een krachtig slotnummer als uitsmijter.

Juf Julia:Ik heb musicals gespeeld met 40 kinderen, maar ook met 13 kinderen. Het was altijd een onvergetelijke uitvoering.

Page 3: Jingo magazine 2014

-Magazine

3

Onze gloednieuwe musical:de nieuwe afscheidsmusical iKetsjer

i is de wereld van nu!

Of het nu phones, tablets, touchscreens of digital whiteboards zijn… i is everywhere!

We kunnen eigenlijk stellen dat i de meeste van onze blikken vangt.

Of zijn er nog meer blikvangers?

Natuurlijk… dat zijn de musicalspelers van GROEP 8! Zij nemen afscheid en zijn hierdoor de eyecatchers van de avond in de wervelende musical:

iKetsjer

NIEUW!!

In het kort:De leerkracht van groep 8 studeert de afscheidsmusical in. Hiervoor komt telkens een aantal spelers naar de repetitieruimte. De leerkracht is blij dat meester Robbert ondertussen alles in de klas regelt. Deze geniale stagiair heeft een bijzondere les voorbereid, maar de stoom komt uit zijn oren als blijkt dat het digitale schoolbord het niet doet. Gelukkig zit slimme Evert in de klas. Al is het computerprobleem nog zo ingewikkeld, Evert weet raad! Ondertussen gaat het uitstekend met het instuderen van de musical! Door telkens van de repetitieruimte naar de klas te gaan, geniet het publiek zowel van heerlijke musicalsketches als het komische drama dat zich in de klas afspeelt. Je blijft kijken naar iKetsjer!

Bekijk de trailer op: jingo.nl/iketsjer

Page 4: Jingo magazine 2014

4

de nieuwe afscheidsmusical iKetsjer-Magazine

1Het publiek wordt verwelkomd door twee iKetsjers. Zij zullen een aantal keer terugkeren om het publiek te informeren over het verloop van de musical. Eén ding benadrukken ze nu al… het wordt een blikvangende musical, waarbij het publiek oren en vooral ogen te kort zal komen.

2De leerkracht repeteert met telkens andere groepjes de musicalsketches. Hij kan dit ongestoord doen in de wetenschap dat super stagiair Robbert alles geheel onder controle heeft in de klas. Sketch 1 ‘in de regen’ is direct raak!

3We komen in de klas terecht. Bij de altijd zo rustige en zelfverzekerde Robbert komt de stoom uit z’n oren. Waarom doet dat digitale schoolbord het niet? Gelukkig zit slimme Evert in de klas. Al is het computerprobleem nog zo gecompliceerd, Evert weet raad!

4Hierna zien we hoe de leerkracht ‘met strakke hand’ de repetitie leidt. Hij laat eerst de spelers/dansers, die een eigen invulling hebben bedacht, hun kunsten vertonen. Dan is het tijd voor de tweede sketch. Het televisie-kookprogramma Kokkerellie levert de nodige hilariteit op. Vooral als de twee ‘smulpapen van het jaar’ Dick en Tilly Koster verschijnen. Dit vrolijke echtpaar wordt gezien als culinaire experts. Sinds hun nummer één verkiezing worden ze overal gevraagd om te verschijnen én natuurlijk lekker mee te smullen.

5In deel twee van de Kokkerellie-sketch wordt nóg een belangrijk personage geïntroduceerd. Het is kok Herman, die op onnavolgbare wijze een stevige Italiaanse Goeiendagschotel in elkaar knutselt. Dan verschijnen de fijnproevers Dick en Tilly Koster weer ten tonele om het gerecht te keuren. De ontmoeting tussen kok Herman en Tilly wordt hilarisch als Tilly vertelt tien jaar geleden Miss Baksel te zijn geweest. Herman herkent haar nu en roept enthousiast haar bijnaam uit: “Tilly de patatmaniak”. Dit leidt vervolgens naar het einde van de sketch en het geweldige geschiedkundige- en receptlied Patat.

Page 5: Jingo magazine 2014

5

de nieuwe afscheidsmusical iKetsjer-Magazine

6Terug in de klas zien we Robbert in een wanhopige stemming terecht komen. Temeer omdat whizzkid Evert het eigenlijk ook niet meer weet. Er is nog één laatste mogelijkheid… de hulplijn. Dit fenomeen zal menig toeschouwer herkennen en doen gruwen. Eerst een eindeloos menu en dan? Bij digibord-fabrikant Bakkimo BV bestaat de hulplijn uit meerdere stappen. Allereerst wordt de beller hartelijk welkom geheten door de tweelingzusjes Beppie en Happy Bol. Zij leggen uit ‘hoe het werkt’. Het gebazel van deze twee dames brengt Robbert tot regelrechte razernij, hetgeen in het lied Hij zit aan z’n max doeltreffend wordt bezongen.

7Terug in de repetitieruimte zien we hoe sketch 3 wordt gerepeteerd. In het televisieprogramma Nep of Echt kunnen mensen het verhaal en de waarde van meegenomen spullen vernemen. In deze aflevering worden oma en opa Zonnebol uit Geuzelt verwelkomd. Opa is een beetje doof en roept steeds: “Wattuh”? Dit is aanleiding om het swingende lied Heje watjes te zingen. Opa Zonnebol, die wel van een geintje houdt, blijkt na het lied prima te kunnen horen. Vooral als hij hoort wat het meegebrachte schilderij waard zou zijn geweest als zijn vrouw niet had geprobeerd die ‘vreemde vlekken’ er uit te krijgen. Het blijken de harten van zonnebloemen te zijn geweest. Het werk is van Vincent van Gogh. De waarde vóór de grote schoonmaak was circa twintig miljoen. Nu resteert een geschatte waarde van rond de vijftig euro. Volop reden voor opa Zonnebol om zijn vrouw met opgeheven stok te belagen en het speelvlak af te rennen. Hilarische sketch!

8Na deze sketch komt de leerkracht terug in de klas en merkt nu als laatste wat er aan de hand is. Iedereen zit gespannen mee te luisteren wat de helpdesk tegen Evert en meester Robbert te vertellen heeft. Ze zijn tot dan toe van het kastje naar de muur gestuurd, maar krijgen nu contact met Govert Groes. Hij zou dé expert zijn, dus is het einde van de marteling nabij. Als Govert om het klantnummer en codekraker vraagt, slaat de paniek direct weer toe. Iedereen kijkt naar de leerkracht. Hij vertelt dat deze thuis in het nachtkastje liggen. Govert staat er op vooral de codekraker te willen weten, maar meldt tevens naar huis te gaan. Hij moet naar dansles, salsa om precies te zijn. Robbert knapt nu echt uit zijn vel, waarna Govert belooft een koerier een doos krijtjes te laten bezorgen. Die doen het altijd! Met het lied Thanks everybody wordt de musical super swingend afgesloten.

Page 6: Jingo magazine 2014

-Magazine

6

Aan alles is gedacht!

* Alle ogen zijn op jullie gericht.* Jullie zijn de blikvangers.* Jullie zijn de eyecatchers van het publiek.* En daarom spelen jullie mee in:

iKetsjer de musical! Willen de leerlingen alles lezen, horen en zien over de gloednieuwe musical? Dan kan dat op www.iketsjer.nl Hier kunnen zij onder andere te weten komen waar de musical over gaat en welke personages en liedjes erin voor komen. De liedjes meezingen kan ook met de karaoke’s van iKetsjer de musical.

Aan alles is gedacht!

de nieuwe afscheidsmusical iKetsjer

www.iketsjer.nl speciaal voor leerlingen van groep 8

GROEP ACHT, de afscheidsmusical!

JINGO maakt er een feestje van

JINGO maakt het verschil door originele onderwerpen te kiezen en deze tot in de finesses uit te werken. Scènes en dialogen sluiten perfect aan bij de leeftijd en zijn vlot en humoristisch. De wijze van schrijven zorgt er ook voor dat alle spelers een volwaardige rol in de musical hebben.

De liedjes van iKetsjer zijn met grote zorg vul dig-heid geschreven. Er wordt uitgegaan van de zang-mogelijkheden van kinderen. De liedjes hebben het juiste tempo en de juiste toonhoogte. De rijke muziek, ingespeeld door topmuzikanten, inspireert en ondersteunt de leerlingen bij het zingen. Hierdoor zingt groep 8 gegarandeerd de sterren van de hemel.

JINGO zorgt voor een complete theateraanpak. Dit houdt in dat changeermuziekjes, sfeermuziekjes, jingles en geluidseffecten de liedjes afwisselen.

Aan alles is gedacht!

Zorgeloos voorbereiden en instuderenIn de handleiding wordt de organisatie van de musical gedetailleerd beschreven. Hierdoor bereidt u samen met de leerlingen de musical zorgeloos voor.

JINGO biedt hulp op maat bij:* Kleine groep, circa 12 spelers of juist

grote groep, bijvoorbeeld twee groepen 8.* Het verdelen van de rollen met behulp

van het rollenschema.* Praktische oplossingen bij decor en changementen.* Licht en geluid.* Attributen en kostuumsuggesties.

JingoSupportAls aanvulling op de handleiding biedt JingoSupport een overzichtelijk stap penplan met tips & tricks over audities, repetities, zangoefeningen, kostuums en de organisatie back-stage. Lees verder op bladzijde 16.

Aan alles is gedacht!

NIEUW!!

HULP

Page 7: Jingo magazine 2014

-Magazine

7

de nieuwe afscheidsmusical iKetsjer

Decor 8Locatie : Klaslokaal Speelvlak : De tafel en stoel voor Robbert worden weer neergezet. Zetstukken : De zetstukken worden weer tegen elkaar geschoven, de panelen van de vorige scène

verwijderd en het digibord bevestigd.

DecorEen voorbeeld van een handleidingpagina uit de musical iKetsjer laat zien op welke wijze decors en decorchangementen zijn uitgewerkt:

De musical telt enkele decorwisselingen. Er zijn twee plaatsen waar de musical zich afspeelt: 1. Het klaslokaal 2. De repetitieruimte

De onderstaande beschrijving gaat uit van zetstukken, gemaakt van fietsdozen (hiervan staat een uitgebreide fotoserie op de down-loadpagina). Natuurlijk zijn er allerlei andere manieren om het decor te maken. Een belangrijke tip hierbij is om het vooral simpel te houden.

Decor 7 Locatie : Repetitieruimte Speelvlak : Het ‘kookeiland’ wordt verwijderd. Zetstukken : De panelen van ‘Kokkerellie’ worden vervangen door speciale ‘patatpanelen’.

Page 8: Jingo magazine 2014

-Magazine

8

Bekijk het filmpje op: jingo.nl/gogo

alle afscheidsmusicals

Radio GoGoThema: algemeenVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

Radio GoGo verkeert ingrote nood terwijl hetsupergoed gaat met Radio X-FM. Het probleem móet worden opgelost, anders is Radio GoGo reddeloos verloren. Het spoor leidt naar de financial control manager van Radio Gogo, tevens partner van de directrice van Radio X-FM. Intriges, spanning en humor!

23 AfscheidsmusicalsiKetsjer is JINGO’s 23ste afscheidsmusical De presentatie van deze gloednieuwe musical staat op bladzijde 3 t/m 7. U kunt natuurlijk ook een keuze maken uit de overige 22 musicals. Deze worden op bladzijde 8 t/m 11 beknopt toegelicht. Het nodigt u uit om naar www.jingo.nl te gaan. Hier worden alle afscheidsmusicals uitgebreid beschreven en kunt u horenhoe de liedjes klinken.

Welke afscheids musical kiest u?Alle 23 musicals hebben een eigen uniek verhaal, thema en vorm. Maar wat houdt dat nu precies in: thema en vorm?

ThemaEr zijn twee thema’s: school en algemeen.Musicals met als thema school spelen zich af binnen de (eigen) basisschool. Dit in tegenstelling tot de musicals meteen algemeen thema.

Speciale leerling-website:

www.radiogogodemusical.nl

Voorbeeld school: Windkracht 8Binnen circa 60 minuten zien we, met acht stereo-type scènes uit iedere klas, hoe groep 8 door hun basisschool is gestormd. In hoog tempo laten de kinderen op cabareteske wijze de afgelopen acht jaar de revue passeren.

In musicals met een doorlopend verhaal hebben de scènes een duidelijke relatie met elkaar. Iedere volgende scène laat een deel van het verhaal zien tot het plot is bereikt. Een voorbeeld hiervan is de musical Bosolei

Voorbeeld algemeen: HiBye!Annie Stroop wint met een slagzin een vakantie voor het hele gezin naar Jamaica. Zij komen in allerlei komische verwikkelingen terecht.

Musicals met een losse-scène-opzet zijn ‘cabaret-achtig’. Iedere scène heeft een eigen groepje spelers en een eigen verhaaltje. Middels de ‘rode draad’ worden ze één geheel. Een voorbeeld hiervan is de musical Plexat.

VormDe vorm van de musical is of een doorlopend verhaal of een losse-scène-opzet.

Page 9: Jingo magazine 2014

-Magazine

9

SpitsuurThema: algemeenVorm: losse scènesSpeelduur: circa 70 minuten

In deze kleurrijke musical blijkt dat het uiteindelijk niet gaat om wie ‘de beste’ is, want in Spitsuur zijn er alleen maar winnaars, winnaars en nog eens winnaars. Deze wisselen elkaar in een bruisend tempo

en met heerlijke sketches en muziekacts af. Spitsuur… een uurtje vuurwerk!

PlexatThema: algemeenVorm: losse scènesSpeelduur: circa 60 minuten

Vanuit herkenbare thuis situ-aties volgen wij de bezigheden van het gezin Breedveld. Ieder gezinslid doet iets bijzonders. Door ze onder een vergrootglas te leggen worden deze dolkomisch en

flitsend. Het centrale thema in Plexat: “Zet je deuren altijd open, want dan ben je nooit alleen”.

OnlineThema: algemeenVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

Floor wint als whizzkid een magisch computerscherm, verdwijnt hierin en belandt in het jaar 3010. Een gevaarlijke bende bedreigt de aarde, maar door tussenkomst van

agent James Laxer wordt alles opgelost. Ook de terugkeer van Floor. Een spannend, avontuurlijk en dolkomisch verhaal!

SjoobizzzThema: algemeenVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

Superster Britney Whitney is een goudmijn voor Bosch Enterprises BV. Al snel wordt duidelijk dat zij haar zang-stem ‘leent’ van de sneue secretaresse Ellis. Dit geheim wordt stukje bij beetje ont-

rafeld en leidt tot een spectaculaire ontknoping. Show time for Sjoobizzz!

HiBye!Thema: algemeenVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

Deze musical speelt zich af op Jamaica bij de verboden baai waar veel haaien voorkomen. Daarbij is de doortrapte Madeleine ook een echte haai baai. Aan het einde klinkt het swingende afscheidslied

waarin de leerlingen zingen: “In groep één riepen we Hi, nu in groep 8 zeggen we Bye!

FlashbackThema: schoolVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

Op de afscheidsavond van groep 8 blijkt de groep 8 van 25 jaar geleden een reünie te hebben. Dit leidt tot komische verwikkelingen: de verhalen en herinneringen van de reünisten laten de toekomst

zien van de huidige groep 8. Lijkt ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Heerlijke musical!

Windkracht 8Thema: schoolVorm: losse scènesSpeelduur: circa 60 minuten

“Acht jaren basisschool. Acht grote stappen op de lange ladder van de maatschappij!” Deze tekst uit het titellied Windkracht 8 zegt meteen waar de musical over gaat. In hoog tempo laten de

leerlingen op cabareteske wijze hun basisschooltijd de revue passeren. Uit iedere groep krijgt het publiek een treffend moment voorgeschoteld.

De Doem van GunderThema: schoolVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

Een griezelig spannend verhaal over groep 8, die tijdens een meer daagse school trip iets onvergetelijks meemaakt. Op het middel-eeuwse survivalslot Gunder-stein spelen zich vreemde

taferelen af. In spannende, swingende én komische scènes weten de kinderen het mysterie van Gunder op te lossen!

alle afscheidsmusicals

Page 10: Jingo magazine 2014

-Magazine

10

BosoleiThema: algemeenVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

Bij de afscheidsmusical heeft het slotakkoord nog niet ge-klonken of vader Thijs roept al dat dochter Marjolein meteen mee moet. Zijn auto staat klaar voor vertrek naar Frank-rijk. Deze paniekerige start is

het begin van een dolkomische reeks gebeurtenissen op camping ‘Le Beau Soleil’.

PrimeurThema: algemeenVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

De hoofdredacteur van het weekblad ‘Flits’ is in paniek: de deadline nadert en zijn redactieleden hebben weer geen knallende primeur. Dat betekent stopzetten van de persen… tenzij er iets

spectaculairs gebeurt. Dan komt Pauline met een ‘spoedbericht van boven’ aanrennen!

FeestliftThema: schoolVorm: losse scènesSpeelduur: circa 60 minuten

Sprankelend schoolcabaret waarbij een bonte verzame-ling onderwerpen de revue passeert. In een collage-achtige opzet worden de ver-schillende thema’s, via een

rode draad, met elkaar verbonden. Het publiek krijgt met Feestlift een superlift naar een feestelijke afslui-ting van de basisschoolperiode van groep 8.

JackpotThema: algemeenVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

Een dolkomisch verhaal over een oma, die op toevallige wijze een miljoen wint. Natuurlijk trekt dit goede en minder goede aandacht. Zo probeert het duo Arie &

Dirk oma op allerlei manieren van haar fortuin te ontdoen. Floddertje, de kat van oma, speelt een cruciale rol!

AuditieThema: schoolVorm: losse scènesSpeelduur: circa 60 minuten

Met audities voor de musical wil de leerkracht het probleem van de rolverdeling omzeilen. Leerlingen moeten laten zien wat ze kunnen met zang, dans en acteren. Het verrassende einde is dat het niet meer

belangrijk is welke rol ze krijgen. Die is immers uitgespeeld op de basisschool!

Alles KidtsThema: schoolVorm: losse scènesSpeelduur: circa 60 minuten

De leerkracht van groep 8 is ziek! Wat nu met de afscheidsmusical? Via het dubieuze uitzendbureau Alles Kits, waar je mensen met de vreemdste beroepen kunt inhuren, wordt ‘Het Pienteam’

ingeschakeld. Dat dit alternatieve leerkrachten zijn blijkt al snel wanneer alles op z’n kop komt te staan.

ConfettiThema: schoolVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten Terwijl op het podium de afscheidsmusical van groep 8 speelt, wordt een stel ouders steeds gebeld door de oppas. De musical holt enkele malen mee met Pa Konkel. Hij moet zijn lastige zoontje tot

de orde roepen, terwijl de uitvoering ondertussen doorgaat. Heerlijk herkenbare taferelen. Feestelijke snippertjes… confetti!

MirákelThema: schoolVorm: losse scènesSpeelduur: circa 60 minuten

Een eigenaardige leerkracht heeft jarenlang heel veel kin-deren de gang opgestuurd. Deze gangbewoners - het publiek - worden bevrijd als een paar leerlingen binnen één uur vijf onmogelijke

vragen beantwoorden. Zij moeten hiervoor kriskras door de geschiedenis heen. Dat lukt ze op miracu-leuze wijze!

alle afscheidsmusicals

Page 11: Jingo magazine 2014

-Magazine

11

De weermachineThema: algemeenVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 60 minuten

Arie Droognat heeft de be lang-rijkste uitvinding van de eeuw ontwikkeld: een weer machine. Omdat het apparaat direct voor- en tegenstanders veroorzaakt kan diefstal niet uitblijven. De directeur van de paraplufabriek

wordt verdacht door koffiejuffrouw Rosa. Zij maakt dat alles wat mis kan gaan weer goed komt.

De SpettershowThema: schoolVorm: losse scènesSpeelduur: circa 60 minuten

Groep 8 mag in het TV-programma ‘De Spettershow’ proberen de hoofdprijs te win-nen! Naast spelrondes van het programma, waar onder het Pienter puntje intelligentiespel en een schit terende mode-

show, treden artiesten uit binnen- en buitenland op. Dan deelt de spelleider zeer verrassende prijzen uit!

De verkiezingThema: algemeenVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

In deze musical lopen ver-schillende tijden door elkaar. Een middeleeuwse koning, wiens kinderen op een he-dendaagse basisschool zit-ten, kan geen opvolger vin-

den. Dan brandt een verkiezingsstrijd los tussen drie bijzondere kandidaten...

Het Grote GeheimThema: schoolVorm: losse scènesSpeelduur: circa 60 minuten

‘Geest’ Floets laat met haar spec taculaire gaven allerlei school situaties uit het ver-leden, heden en de toekomst zien. Hier door komen de spelers én het publiek in ver-

schillende tijden terecht. Voor een school jubileum is deze musical ook zeer geschikt!

Het spoor van BijsterThema: schoolVorm: doorlopend verhaalSpeelduur: circa 70 minuten

Tijdens de schoolreis van groep 8 wordt in het bos van de plaats Bijster de meester/juf ontvoerd! Detectives constateren dat de tent van de leerkracht óp het spoor van Bijster staat. Een spannende

en komische zoekactie is het gevolg. Later zal blijken dat de ontvoering een afscheidsstunt is.

alle afscheidsmusicals

Waarom JINGO?* Originele, doelgroepgerichte, onderwerpen.

* Fantastische liedjes en changeermuziekjes.

* Veel humor, dus een schaterend publiek.

* Ruimte voor eigen, unieke inbreng van de klas.

* Geschikt voor zowel kleine als grote groepen.

* Alle kinderen een onvergetelijke rol.

* Uitgebreide hulp bij voorbereiding en instuderen.

* Altijd een mooi en vooral knallend slotlied.

De kieswijzer is ideaal!Er zijn natuurlijk allerlei overwegingen bij het kiezen van een musical. Spreekt het thema aan en zijn er voldoende rollen? Zijn er niet teveel ingewikkelde decorwisselingen en zijn de liedjes leuk? Ook kunnen andere motieven aanleiding zijn om een bepaalde musical te kiezen. Zo kunt u natuurlijk voor de nieuwste kiezen, maar ook voor een musical waarin u zelf destijds als leerling heeft gespeeld. Hoe leuk is dat?

De musicals van JINGO zijn van alle tijden. Omdat ze niet aan een tijd of trend gebonden zijn kunt u uit alle

titels kiezen. Met de handige kieswijzer op www.jingo.nl maakt u in drie stappen de juiste keuze. Stap 1: Het aantal spelers Stap 2: Doorlopend verhaal of

losse scènes Stap 3: Thema school of algemeen

VragenHet JINGO team staat klaar in geval van vragen, meedenken en oplossen. We komen er altijd uit! Bel: 023-5381966 of stuur een e-mail naar: [email protected]

JINGO helpt iedereen bij het opzetten van een gegarandeerd onvergetelijke musical!

Page 12: Jingo magazine 2014

-Magazine

12

keuze uit 24 titels!keuze uit 2 titels!keuze uit 2 titels!keuze uit 8 titels!keuze uit 23 titels!

www.jingo.nl / uitleg

Lees van iedere musical de uitgebreide beschrijving en beluister de liedjes.

Ga ook naar ondersteuning, bovenbalkhomepage, en bekijk de tips & tricks,handige filmpjes en JingoSupport. Allesom u te helpen bij het opzetten van eensuccesvolle uitvoering.

Kiezen en bestellen wordt eenvoudig door de vernieuwde website www.jingo.nl

Wilt u op de hoogte blijven van actuele uitgaven en kortingsacties? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op Facebook, YouTube en Twitter.

Page 13: Jingo magazine 2014

-Magazine

13

www.jingo.nl / uitleg

Bestellen gaat gemakkelijk. Jingo biedt u verschillende bestel-, betalings- en verzendmogelijkheden.

Rekent u direct af? Dan betaalt u geen factuurkosten. (NB Er worden met opzet geen bedragen genoemd)

Op de downloadpagina heeft u direct toegang tot het complete musicalpakket. Van hand-leiding, tekstboek en decoruitleg tot muziek-bestanden, posters en uitnodigingen. Ook kunt u gedrukte tekstboeken, musical- en leerling cd’s bestellen.

U bespaart € ..,.. factuurkosten

U betaalt € ..,.. factuurkosten

Page 14: Jingo magazine 2014

-Magazine

14

KERSTMUSICALS

Een warm samenzijn met de hele school. Beleef dit met een kerstmusical van JINGO!

Met de acht kerstmusicals van JINGO verandert de school in een winters sprookje. Kies uit een musical bewerking van klassieke kerstverhalen als ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ of voor één van de nieuwe kerstverhalen.

Korte instudeertijd met maximaal resultaatDe musicals zijn zó geschreven dat met weinig middelen en een korte instudeertijd een volwaardige productie kan worden gerealiseerd.

De keuze van een kerstmusicalOp de volgende pagina leest u de korte beschrijvingen van alle kerstmusicals. En op www.jingo.nl vindt u meer informatie over de speelduur, het aantal spelers of figuranten, het verhaal en niet te vergeten de liedjes. Het helpt u om makkelijk te kiezen.

VragenHet JINGO team staat klaar in geval van vragen, meedenken en oplossen. We komen er altijd uit! Bel: 023-5381966 of stuur een e-mail naar: [email protected]

JINGO helpt iedereen bij het opzetten van een gegarandeerd onvergetelijke musical!

De musical bleek hét

middel om met elkaar

kerst te vieren in school.

Alle kinderen van groep 1 t/m 8 zongen alle liedjes uit volle borst mee.

De musical hebben we na

Sinterklaas ingestudeerd.

Geen enkel probleem!

alle kerstmusicals

Page 15: Jingo magazine 2014

-Magazine

15

Het meisje met de zwavelstokjesSpeelduur: circa 50 minuten

Een bewerking van het wereld-beroemde verhaal van Hans Christian Andersen. Een arm meisje moet zwavelstokjes verko-pen om te kunnen leven. Helaas heeft niemand interesse in haar koopwaar. Dan steekt zij, tegen de bittere kou een zwavelstokje aan… en belandt in een prachtige droomwereld!

Stille NachtSpeelduur: circa 40 minuten

Frans Gruber, onderwijzer in het Oosten rijkse Arnsdorf en hulp-priester Joseph Mohr uit het naburige Oberndorf ontmoe-ten elkaar op toevallige wijze en schrijven op 24 december 1818 het wereld beroemd geworden lied ‘Stille Nacht’. Deze sfeervolle musical vertelt over het ontstaan van het lied én hoe het de wereld veroverde…

ScroogeSpeelduur: circa 50 minuten

Een bewerking van het wereld-beroemde verhaal van Charles Dickens. Ebenezer Scrooge wil maar één ding: geld! Zijn rijk-dom steekt echter af tegen zijn nog grotere armoede want hij is gierig, inhalig en minachtend naar iedereen. Op Kerstdag neemt de geest van zijn voorma-

lige compagnon Marley hem mee naar het verleden, het heden en de toekomst. Ebenezer Scrooge juicht, want de toekomst ligt niet vast.

De club van vierSpeelduur: circa 50 minuten

Op Kerstdag spreken vier vrien-den, de club van vier, af om te gaan schaatsen hoewel het ijs niet overal betrouwbaar is. En dan ge-beurt het… Theo zakt door het ijs! Een spectaculaire zoekactie leidt tot de redding van de kinderen. Een mooi kerstverhaal met prach-tige schaats-sfeerbeelden.

Oh DenneboomSpeelduur: circa 50 minuten

Voor iedereen is Kerstmis een feest, behalve voor sparren-bomen. Deze zeer succesvolle kerstmusical laat zien in welke hachelijke situaties een ‘kerst-boom met kluit’ terecht komt en hoe deze op wonderbaarlijke wijze uiteindelijk weer ‘op z’n kluit-tjes’ terecht komt.

Vadertje PanovSpeelduur: circa 50 minuten

Een bewerking van het wereldbe-roemde verhaal van Leo Tolstoy. Het Russische stadje Irkoetsk is in kerststemming. Dit levert sfeer-volle taferelen op als het gaat sneeuwen. Als veel mensen door de voortdurende sneeuw in de problemen komen, helpt schoen-maker Panov hen. Ook de straat-veger die door iedereen wordt

afgesnauwd. Dit leidt tot een wonderlijke ontwikkeling en een prachtige Kerst voor de oude schoenmaker.

De SneeuwkoninginSpeelduur: circa 50 minuten

Een bewerking van het wereld-beroemde verhaal van Hans Christian Andersen. Kay en Ger-da zijn onafscheidelijk tot Kay een splinter van de magische spiegel in zijn oog krijgt. Zijn vriendelijke gedrag verandert radicaal. Dan verschijnt de Sneeuwkoningin: zij neemt Kay mee naar haar ijspaleis. Gerda en de dorpelingen gaan zoe-

ken en komen allerlei personages tegen. Kleurrijk, ontroerend en spannend!

alle kerstmusicals

Kerst brengt vriendenSpeelduur: circa 50 minuten

In dit verhaal heeft een griepgolf het meeste personeel van huize Avondrood uitgeschakeld. Enkele leerlingen bieden hulp aan. Anni-ka, het buitenbeentje van de klas, kan het goed vinden met het bui-tenbeentje van Avondrood, me-vrouw van Dam. De twee hebben met elkaar gemeen dat ze allebei

gepest worden omdat ze ‘anders’ zijn. Gelukkig zorgen bij-zondere omstandigheden ervoor dat de verschillende partij-en op één lijn komen.

Page 16: Jingo magazine 2014

-Magazine

16

JingoSupport

Nieuw… JingoSupportJingoSupport biedt een overzichtelijk stappen-plan met tips & tricks over audities, repetities, zang-oefeningen, kostuums en de organisatie backstage. Voor elke fase, voorbereiding/repetities/voorstelling, worden de te volgen stappen beschreven. Lees hieron-der één van de hoofdstukken: Zes belangrijke tips!

1. Inleven in rol Het schrijven van een rolbiografie helpt de leerlingen om zich in te leven in hun rol. Geef alle leerlingen een groot vel papier en laat ze in het midden van het papier zijn of haar personage tekenen. Daaromheen schrijven zij de kenmerken en eigenschappen, aan-gevuld met passende plaatjes. Wat zouden zijn/haar hobby’s zijn? Welke kleren heeft hij/zij aan? Wat zijn de karaktereigenschappen?

2. Emoties Laat de leerlingen oefenen met verschillende into-naties. Bedenk welke emotie bij de tekst hoort (blij, bang, boos, verdrietig, teleurgesteld).

3. Timing Laat de leerlingen de zinnen van de tegenspelers, die vóór hun eigen teksten komen, leren. Hierdoor weten ze wanneer zij zelf moeten spreken. Ook leren ze om tijdens het spelen elkaar te helpen en goed naar elkaar te kijken.

4. Dansjes & sketches In elke musical wordt aangegeven wat de beste mogelijkheid is voor ‘eigen inbreng’. Zelfbedachte onderdelen, zoals dansjes, sketches, playbackacts en het bespelen van een muziekinstrument, kunnen aan de musical worden toegevoegd. Voor de eigen inbreng geldt: laat de leerlingen het hele podium benutten, zorg ervoor dat zij met hun gezicht richting het publiek staan en laat ze hun act niet afraffelen.

5. Kostuumtips Een mooi kostuum maakt het personage nog meer af. Laat de leerlingen de volgende vragen beantwoorden om een goed beeld te krijgen van hun kostuum: Welke kleuren draagt het personage? Hoe oud en uit welke tijd is het personage? Gaat hij graag ‘met de mode mee’ of juist niet? Is het personage rijk of juist heel arm? Draagt hij een hoed, een snor, een boa, een tas of sieraden?

6. Filmpjes bomvol tips Bekijk, samen met de leerlingen, de filmpjes van JINGO. Hierin komen de onderwerpen acteren, decor en zang aan bod. Deze filmpjes bevatten tientallen tips en geven veel inspiratie. Waar vind ik ze? Ga naar de homepage en selecteer in de bovenbalk ondersteuning.

Nog véél meer… download JingoSupport gratis via www.jingo.nl

Page 17: Jingo magazine 2014

-Magazine

17

algemene musicals

Lekker & Gezond

Miezert Muis

Categorie: algemeen Speelduur: circa 50 minuten

Lekker & Gezond is een luchtige musical met het actuele thema ‘gezonde voeding’. Door middel van gevarieerde sketches, die zich afspelen in de supermarkt, komen de spelers én het publiek van alles te weten over dit belangrijke onderwerp. Het lied ‘Zorg dat je weet wat je eet’ omvat dan ook de boodschap van de musical en sluit deze op vrolijke wijze af.

Het is een super idee om de plaatselijke supermarkt bij de musical te betrekken. En net zoals in de supermarkt, mag een aanbieding niet ontbreken. Daarom is deze musical zeer scherp geprijsd!

De musical is zó geschreven dat met weinig middelen en een korte instudeertijd een volwaardige productie kan worden gerealiseerd.

Categorie: algemeen Speelduur: circa 50 minuten

Miezert Muis vertelt het verhaal van een muis, die per ongeluk verdwaalt in het zwarte bomenbos. Daar wordt op dat moment de burgermeesters-verkiezing gehouden. Het dier met de aller dolste act zal de nieuwe burgemeester worden. Wanneer Miezert verschijnt wordt het helemaal een jolige boel. Zo’n gek dier hebben ze nog nooit gezien…

Gemakkelijke decorwisselingen en weinig ingewikkelde voorbereidingen maken het mogelijk om Miezert Muis in diverse groeps samen stel lingen uit te voeren. Van groep 5, 6 of 7 tot de hele school. U leest in de handleiding hoe u de musical simpel en knus houdt, maar er ook een groot spektakel van kunt maken. Want Miezert Muis wordt op alle mogelijke manieren een groot succes!

www.jingo.nl Op www.jingo.nl leest en beluistert u uitgebreid deze twee algemene musicals.

VragenHet JINGO team staat klaar in geval van vragen, meedenken en oplossen. We komen er altijd uit! Bel: 023-5381966 of stuur een e-mail naar: [email protected]

Zing de liedjes samen in de

klas met de karaokevideo’s

JINGO helpt iedereen bij het opzetten van een gegarandeerd onvergetelijke musical!

Ga voor de karaoke naar: jingo.nl/gezond

Geschikt voor alle groepen.

TIP: Leuk in het kader van een project.

Luister naar het titellied: jingo.nl/bomenbos De Fantalon doet ook mee!

Page 18: Jingo magazine 2014

Zingen in de klas! Wat is er nu leuker dan zingen in de klas? Met de liedjes van De Echoput wordt het een feest. Enkele bekende liedjes uit De Echoput zijn: uit Artis is een beer ontsnapt, de verliefde stieròs, de griezelige tovenaar, spetter spetter spat en Ploem de Pluimstaart.

Elk deel van het downloadpakket bevat:- De gezongen liedjes - De instrumentale liedjes - Liedteksten & partituren - Karaokevideo’s

Per deel, maar ook de hele bundelBestel de delen per stuk of als bundel van drie delen. In het laatste geval profiteert u van een scherpe voordeelprijs.

-Magazine

18

Kerstzang

De Echoput

Met Kerstzang zingen kinderen van alle leeftijden overal de mooi-ste kerstliedjes. Op het schoolplein, in de klas, in de kerk…

zingen in de klas

Heel eenvoudigKerstzang is een download-uitgave. Er zijn drie de-len met elk 12 kerstliedjes. Na bestelling ontvangt u direct de volgende bestanden:- De gezongen liedversies.- De instrumentale liedversies.- Alle liedteksten en de partituren.- Poster en een handige tool om zelf een program-

maboekje te maken.

Per deel, maar ook de hele bundelBestel de delen per stuk of als bundel van drie delen. In het laatste geval profiteert u van een scherpe voordeelprijs.

Een sfeervolle samenzangMet Kerstzang is een sfeervolle samenzang gegarandeerd. U stelt uw eigen Kerstzang samen en maakt, met behulp van het handige downloadbestand, het programmaboekje. Natuurlijk kunt u de liedjes aanleren met behulp van het digibord. Vrolijk kerstfeest!

Luister naar een voorbeeld: jingo.nl/kerstzang

Deel 3‘t Is donker daarbuitenHoe leit dit kindeke Herders hij is geborenChristmas songs Komt allen tezamen Kerstboom versierenIk geef aan iedereen/jingle bellsKerstmis is voor iedereenParom pom pom pom In de lucht vliegt een vogelHeel lang geleden Ik hou van december

Deel 1Engeltje in de kerstboomNu zijt wellekomeMidden in de winternachtOh dennenboom GloriaKaarsen branden zachtHoi PiepelepoiDe sterrenkinderenHeel lang geledenHet wiegje in de stalRijden in de arrenslee ‘k Hoop dat ‘t gaat sneeuwen

Deel 2De ster is zover Er is een kindeke Kling klokje klingelingelingDe herdertjes lagen bij nachte Stille nacht Heb je ’t al gehoord?In een koude donk ‘re nacht Het allerkleinste schaapje Wij komen van Oosten In dulci jubilo Sparrenboom Ik wens je een vrolijk kerstfeest

Ga voor de karaoke naar: jingo.nl/echoput

Op www.jingo.nl leest u alles over

Kerstzang en krijgt u een indruk

van de liedjes.

Page 19: Jingo magazine 2014

-Magazine

19

Kerstzang

De Echoput

zingen in de klas

Op www.jingo.nl leest u alles over De Echoput en

krijgt u een indruk van de liedjes.

Bekijk het filmpje op:

jingo.nl/dansje

Vragen?Het JINGO team staat klaar. We komen er altijd uit! Bel: 023-5381966 of e-mail naar: [email protected] ook www.jingo.nl : bij ‘veel gestelde vragen.’

Aanmelden nieuwsbriefWilt u op de hoogte gehouden worden van actuele uitgaven en acties? Dat kan! Ga naar www.jingo.nl en meld u aan.

ColofonJingo B.V. Santpoort-Zuid Telefoon: 023-5381966 Internet: www.jingo.nl E-mail: [email protected]

Hoofdredactie Eindredactie Illustraties Prepress Vormgeving DrukJulia en Vera West Cees West Geert Gratama Karin de Jongh Natasja Veesaert Scholma Bedum

De grassprietpolkaSpetter spetter spat De zoembijen Het vrolijke ezeltjeBal BarendSinterklaas Uit Artis is een beer ontsnapt Ploem de Pluimstaart De harmonie De trein Heks KaroetsieDe paashaas Loet de sneeuwpop Rechts-links lied

‘Bom’ op de trom Herfst De kermis Lieve LienEen hagedis uit Appelscha OchtendgymnastiekBewegingsliedje Brr wat een kou De griezelige tovenaar CarnavalKolder Daan Haring De elektronicanon Het feest van Tinus

Sip Slis De regenjas met water-vreesVogels WolkenDe sneeuwpoppechvogel De verliefde stieròs Echo Evert Tante MiekeBjam Ali Oom Arend Dagje uitGierende Gerrit Pianoles

Jolande, leerkracht groep 6:De beste liedjes

die ik ken!

Bert, leerkracht

groep 5:

De liedjes zijn perfect opgenomen.

Kinderliedjes cd’sBegin de dag met een dansje!Begin de dag met een dansje is één van de vele honderden liedjes die voorkomen op de 24 kinderliedjes cd’s. Door Giel Beelen én dit beroemde liedje begint iedereen de dag… met een dansje en een lach!

Verschillende soorten en thema’sJINGO biedt een ruim aanbod. De thema’s variëren van feest en verjaardag, Sinter-klaas, Kerstmis tot Franse en Engelse liedjes.

Van deze cd’s is ook een groot aantal zeer geschikt voor de klas!

Pedagogisch-didactische uitgangspuntenDe kinderliedjes van JINGO zijn volgens pedagogisch-didactische uitgangspunten gemaakt. Speelgoed en boeken worden naarmate het kind ouder wordt, steeds gevarieerder en complexer. Met het horen is het natuurlijk niet anders. De hoeveelheid en samenstelling van geluid/muziek is met JINGO’s kinderliedjes cd’s zorgvuldig aangepast aan de leeftijd van het kind.

www.facebook.com/jingo.nl www.twitter.com/jingomusicals www.youtube.com/jingomuziek

Page 20: Jingo magazine 2014

Jingo Magazinetheater & muziek

NIEUW!!

afscheids-

musicalskerst-musicals

algemene

musicalszingen in de klas

Alles voor een onvergetelijke ervaring!

www.jingo.nl