Info Vorselaar 12 2014

6
INFO editie 2014/12 • Vacatures bij ocmw en politie • Sterilisatieplicht • Brandhout • Openbare onderzoeken • 10 jaar Kinderclub De Regenboog • Vernieuwing aardgasnet • Ouderenbehoefteonderzoek • Cursussen Sprankel! • Sportief Vorselaar • Wespennest • UiT-kalender • ... INFO VORSELAAR 2014/12 Woensdag 20 augustus 5de gratis openluchtfilm War Horse Deze zomer kan u opnieuw genieten van een gratis openluchtfilm op ons verkeersvrije markt- plein. In het themajaar ‘Vriendschap’, 100 jaar na de ‘Groote Oorlog’ viel de keuze op War Horse. Deze aangrijpende film van Steven Spielberg vertelt het verhaal over de vriendschap tussen een jongeman en zijn paard, ten tijde van WO I. Het volbloedpaard Joey komt als veulen bij de jonge Brit Albert terecht maar wordt nadien opgeleid voor militaire operaties: eerst bij het Britse en nadien bij het Duitse leger. Een Frans meisje Emilie en haar grootvader ontfermen zich over hem tot hij weer in Duitse handen valt. Zullen Albert en Joey elkaar nog terug vinden in de barre oorlogstijden? U bent van harte welkom op woensdagavond 20 augustus. De film start om 21u45. Iedereen is wel- kom vanaf 20u30. War Horse is geschikt voor kijkers vanaf 10 jaar. Inkom is gratis. We voorzien 450 stoelen. U mag gerust uw eigen stoel meebrengen. Vanaf 14u geldt die dag een parkeerverbod op de Markt, vanaf 18u is de ganse Markt verkeersvrij. Er wordt een plaatselijke omleiding voorzien. Bedankt om deze te respecteren. > Info: [email protected]

description

Info Vorselaar. de gemeentelijke nieuwsbrief voor de inwoners van Vorselaar, editie van 1 augustus 2014.

Transcript of Info Vorselaar 12 2014

Page 1: Info Vorselaar 12 2014

INFO

editie2014/12

• Vacatures bij ocmw en politie

• Sterilisatieplicht

• Brandhout

• Openbare onderzoeken

• 10 jaar Kinderclub De Regenboog

• Vernieuwing aardgasnet

• Ouderenbehoefteonderzoek

• Cursussen Sprankel!

• Sportief Vorselaar

• Wespennest

• UiT-kalender

• ...

INFO VORSELAAR 2014/12

Woensdag 20 augustus5de gratis openluchtfilm War Horse

Deze zomer kan u opnieuw genieten van een gratis openluchtfilm op ons verkeersvrije markt-plein. In het themajaar ‘Vriendschap’, 100 jaar na de ‘Groote Oorlog’ viel de keuze op War Horse. Deze aangrijpende film van Steven Spielberg vertelt het verhaal over de vriendschap tussen een jongeman en zijn paard, ten tijde van WO I.

Het volbloedpaard Joey komt als veulen bij de jonge Brit Albert terecht maar wordt nadien opgeleid voor militaire operaties: eerst bij het Britse en nadien bij het Duitse leger. Een Frans

meisje Emilie en haar grootvader ontfermen zich over hem tot hij weer in Duitse handen valt. Zullen Albert en Joey elkaar nog terug vinden in de barre oorlogstijden?

U bent van harte welkom op woensdagavond 20 augustus. De film start om 21u45. Iedereen is wel-kom vanaf 20u30. War Horse is geschikt voor kijkers vanaf 10 jaar. Inkom is gratis. We voorzien 450 stoelen. U mag gerust uw eigen stoel meebrengen.

Vanaf 14u geldt die dag een parkeerverbod op de Markt, vanaf 18u is de ganse Markt verkeersvrij. Er wordt een plaatselijke omleiding voorzien. Bedankt om deze te respecteren.

> Info: [email protected]

Page 2: Info Vorselaar 12 2014

Ouderenbehoefteonderzoek ook in onze gemeenteDe komende jaren zal het aantal senioren in ver-houding tot de totale bevolking nog toenemen. Een lokaal bestuur (gemeente en ocmw) moet hier in haar toekomstig beleid rekening mee houden.

Daarom is het belangrijk te weten wat er in deze bevolkingsgroep leeft, wat zij belangrijk vinden, welke verwachtingen ze hebben, ...

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) maakte een onderzoekspakket aan waardoor elke gemeente met eigen inzet en met de hulp van vrijwilligers een heleboel gegevens (anoniem) kan verzamelen.

Nadien verwerkt de VUB de gegevens en bezorgt een rapport aan de gemeente. Ook in Vorselaar is besloten aan dit onderzoek deel te nemen om in de toekomst het eigen beleid hierop af te stemmen.

Om een goed resultaat te verkrijgen, komt het erop aan voldoende gegevens te verzamelen. In Vorse-laar wonen 1856 60+ers. Dit is de doelgroep van het onderzoek. Uit deze groep worden 420 personen geloot en gevraagd om een vragenlijst in te vullen, eventueel met de hulp van een enquêteur.

Bent u geïnteresseerd in een dergelijk onderzoek of wil u een deel van uw vrije tijd ter beschikking stellen om als vrijwillige enquêteur mee te werken aan dit belangrijke onderzoek? Kom dan op 15 sep-tember om 19u naar de infovergadering in LDC Sprankel!

> Info: [email protected], 014 50 71 87

Distributienet aardgaswordt vernieuwdBinnenkort start Eandis met enkele grote werken in Vorselaar. Om de continuïteit en de veiligheid van de levering van aardgas in Vorselaar te blijven garanderen, investeren IVEKA en Eandis in een vernieuwing van het distributienet.

Eerst worden de nieuwe leidingen aangelegd in de bermen. Vervolgens worden alle huisaansluitin-gen één voor één overgekoppeld van de oude op de nieuwe distributieleiding. Hiervoor zal de aan-nemer van Eandis individuele afspraken met de bewoners maken. Wanneer alle huisaansluitingen op de nieuwe distributieleiding zijn aangesloten, gaat de oude leiding uit dienst.

De werken starten in augustus in de volgende stra-ten: Heidelaan, Wilgenlaan, Beukenlaan, Zavel-straat, Berkenlaan. Daarna komen ook deze straten aan bod: Doornlaan, Pullese baan, Maalderstraat, Molenbaan, Van De Wervelaan, Mgr. Donchelei, Goorbergenlaan, Keizershofstraat, Riemenstraat.

Dankzij de aanleg van deze nieuwe leidingen kan de werkingsdruk van het distributienet vervier-voudigen van 25mbar naar 100mbar. Zo verhoogt de capaciteit van het net i.f.v. de toenemende vraag naar aardgas in Vorselaar (nieuwe verkavelingen, … ). De leveringsdruk achter de meter blijft gelijk. Een drukregelaar bij de gasmeter houdt de druk op de binneninstallatie constant op 25mbar. Waar nog geen drukregelaar aanwezig is, zal Eandis deze kosteloos plaatsen en indien nodig de meterop-stelling vernieuwen. De afspraken zijn inmiddels lopende.

> Info: www.eandis.be

INFO VORSELAAR 2014/12

Page 3: Info Vorselaar 12 2014

Tijdens de zomermaandenis het gemeentehuisop woendagnamiddag gesloten.

Start cursussen lokaal dienstencentrum Sprankel!Vanaf maandag 8 september starten de cursus-sen opnieuw in LDC Sprankel! Waarvoor kan u inschrijven?

• Engelse les tweede jaar: op maandag van 9u-10u • Spaanse les voor beginners: op vrijdag van 11u-12u• Naaicursus: op dinsdag van 9u30-12u• Chi Neng Qigong: op donderdag van 9u30-10u30 (gratis proefles op 11/9 !)• Line dans op donderdag en vrijdag: 18u30-22u

Gezocht: Wij zoeken nog een vrijwillige lesgever line dans ter ondersteuning van onze huidige lesgever!

In het LDC kan u ook terecht voor allerlei ontspan-ningsactiviteiten en infosessies. Daarnaast bieden we dienstverlening aan zoals dorpsrestaurant, pedicure, busvervoer en een gratis bloeddrukmeting. U kan in Sprankel! terecht met al uw vragen rond thuiszorg en serviceflats. Van maandag t.e.m. donderdagna-middag kan u gewoon iets komen drinken in onze cafetaria. De activiteitenkalender kan u gratis afha-len in het LDC of vindt u op www.vorselaar.be.

> Info en inschrijven: [email protected], 014 50 71 87

TiPDe ocmw- en gemeentediensten zijn gesloten op 15 augustus. Het con-tainerpark sluit op 15 en 16 augustus.Sprankel ! sluit van 11 tot 15 augustus.De bib sluit tot 30 augustus.

TiP

10 jaarKinderclub De RegenboogOp 1 juli vierde Kinderclub De Regenboog haar 10de verjaardag. De kinderen die 10 jaar geleden van start gingen, kwamen nog een keer op bezoek en sneden de verjaardagstaart aan. Langs deze weg willen we de coördinatrice, alle begeleidsters en alle kinderen bedanken die van De Regenboog een plek maken waar het fijn vertoeven is. Als kers op de taart krijgt de kinderclub in 2015 een nieuw gebouw.

> Info: [email protected], 014 50 71 14

Page 4: Info Vorselaar 12 2014

• RetromarktinCardijnlaan

Op 2 augustus wordt de Cardijnlaan tijdelijk verkeersvrij gemaakt. Tus-sen 8u en 24u kan u ook de parking aan het einde van de Cardijnlaan niet gebruiken. Het kerkhof blijft bereikbaar. Dank voor uw begrip.

U kan er een retromarkt met Tikibar, retro koffiebar, classic car-collectie, ... bezoeken. Er is kinderanimatie voorzien en om 19u start een festi-val met 5 livebands. De retromarkt is gratis, voor het festival kan u tic-kets aankopen.

> www.hoppinaroundvorselaar.be

• CafetariasporthalDeDreef

Nieuwe uitbaters voor de cafetaria: sinds enkele maanden zijn Silvia en Jamie werkzaam in de cafetaria van Sportcentrum De Dreef. Vanaf heden zijn zij de nieuwe, zelfstan-dige uitbaters. Ze gaven de cafetaria een frisse look door o.a. schilder-werken en een aangepaste menu-kaart. Tijdens de zomermaanden is de cafetaria dagelijks geopend vanaf 11u. We wensen hen veel succes!

•Wespennest

Wil u een wespennest laten verdel-gen? Dan kan u hiervoor de hulp inroepen van het brandweerteam uit Herentals. Let wel: deze hulp is niet gratis. De brandweer stelt een handig webformulier ter beschik-king. Hoe meer aanvragen via dit formulier binnenkomen, hoe meer tijd er over is voor andere belang-rijke zaken. Als het om bijen gaat, vindt u er meteen ook een nummer van een imker.

> Info: www.herentals.be/ aanvraag-verdelging-wespennest

PlaatselijkeOmleidingenTijdens de zomer valt er heel wat te beleven in ons dorp. Soms dient u hierom een plaatselijke omlei-ding te volgen. Bedankt voor uw begrip.

- 2 augustus: Cardijnlaan en parking verkeersvrij n.a.v. retromarkt- 3 augustus: Zavelstraat verkeersvrij n.a.v. buurtfeest- 9 augustus: gedeelte Putakkerstraat verkeersvrij n.a.v. buurtfeest- 10 augustus: Cardijnlaan en de dreven rond de kerk verkeersvrij n.a.v. rommelmarkt- 20 augustus: vanaf 8u, Lepelstraat t.h.v. frituur afgesloten wegens aanleg fietsoversteek,- 20 augustus: 18u tot 2u, Markt verkeersvrij n.a.v. gratis openluchtfilm, - 23 augustus: verbindingsweg Kempenlaan - Heikant verkeersvrij n.a.v. buurtfeest- 30 augustus: Merellaan verkeersvrij n.a.v. buurtfeest- 31 augustus: parkeerverbod in de Heirbaan n.a.v. paardenkoers

SnelgroeiendetakkenGrenst uw eigendom aan openbaar domein? Wist u dat eigenaars eigenlijk zelf de overhangende taken van bomen en/of hagen dienen te snoeien? Voetpa-den worden soms ontoegankelijk door snelgroeiende takken. U kan dus zelf een steentje bijdragen aan een toegankelijke gemeente. Onze groendienst doet alvast alle mogelijke inspanningen om het groen op openbaar domein te onderhouden.

> Info: [email protected], 014 50 71 03

SportiefVorselaarDeze zomer liepen sportieve Kasteellopers een loopestafette van 180 km per dag naar Kappl. Fiets-u-Fit vertrok met de fiets naar Lourdes in kader van het themajaar “2014: het jaar van de vriendschap”. Een hoop knappe sportievelingen (met een gouden hart) hebben we in Vorselaar. Proficiat allemaal!

> Info: [email protected], 014 50 11 01

INFO VORSELAAR 2014/12

Page 5: Info Vorselaar 12 2014

Brandhout via het containerparkOp het containerpark zamelt de gemeente gratis onbehandeld, zuiver hout in. Dit kan u als stook-hout gebruiken. U kan het brandhout aankopen voor € 28 per container. Het betreft vooral pallet-tenhout om zelf te verzagen.

Vanwege het grote succes in het verleden werken wij met wachtlijsten. Het kan even duren voordat de gemeente de container kan leveren. U kan vanaf nu opnieuw inschrijven op de wachtlijst.

> Info: [email protected], 014 50 71 29

Sterilisatieplichtvoor huiskattenVanaf 1 september 2014 moet iedereen die kittens gratis of te koop aanbiedt, ook particulieren, deze laten steriliseren. Asielen passen deze sterilisatie-plicht al sinds 2012 toe: alle katten die asielen ter adoptie aanbieden zijn gesteriliseerd, geïdentifi-ceerd en geregistreerd.

De bedoeling is om het aantal zwerfkatten te ver-minderen. Van de 35000 katten die jaarlijks in Belgische asielen terechtkomen, krijgen 12000 een dodelijke injectie. Dit is niet langer ethisch verant-woord. Door de sterilisatieplicht komt hierin hope-lijk verandering.

> Info: [email protected], 014 50 71 29

Vacatures bij ocmwen politie NetelandOcmw Vorselaar zoekt een vervangend coördina-tor voor LDC Sprankel! (m/v, niveau B) voor de maanden december 2014 t.e.m. april 2015. Beschikt u over de nodige ervaring en/of enthousiasme, een master- of bachelordiploma en kan u starten op 1 december? Dan bent u misschien wel de persoon die we zoeken. Stel u snel kandidaat!

> Info: [email protected], 014 50 74 84

Politie Neteland heeft een vacature voor een consu-lent (m/v) voor het Verkeerseducatief Centrum te Herentals (contractueel, voltijds, niveau B). U kan reageren t.e.m. 1 augustus.

> Info: [email protected], 014 244 200

Oppervlaktedelfstofplan en stroomgebiedbeheerplannenDe Vlaamse Regering stelt het voorontwerp tweede Algemeen Oppervlaktedelfstofplan ter inzage van de bevolking van 1 augustus tot 30 september 2014. Bezwaren kan u t.e.m. 30 september doorsturen.

> Info: [email protected]

Van 9 juli 2014 tot 8 januari 2015 liggen de ontwer-pen van stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas 2016-2021 in openbaar onderzoek. Gedu-rende 6 maanden kan u de plannen raadplegen en erop reageren via een digitaal inspraakformulier.

> Info: www.volvanwater.be

INFO VORSELAAR 2014/12

Page 6: Info Vorselaar 12 2014

In ‘UiT in Vorselaar vindt u beknopte info over de publiek toegankelijke activiteiten van de Vorselaarse

verenigingen, de gemeente en haar partners. Uitgebreide info vindt u op www.uitinvorselaar.be.

U kan uw activiteiten rechtstreeks invoeren via www.UiTdatabank.be. Activiteiten voor

de komende editie van Info Vorselaar voert u best voor 04.08.2014 in.

> Info: [email protected], 014 50 71 26

augustus

in VorselaarWanneer? Wat? Waar? Wie?

01.08.14 9u-12u Peuterspeelpunt: picknick Buurthuis ISOM02.08.14 15u-19u Retromarkt met kinderanimatie Cardijnlaan Hoppin’Around02.08.14 19u-01u Hoppin’Around goes retro: live muziekfestival Jeugdcentrum Hoppin’Around03.08.14 14u en 15u Vlinderwandeling Schapenstal Natuurpunt4 - 8.08.14 9u-16u Speelweek ‘Woestijn’ De Knipoog Speelplein Kaboem04 en 25.08.14

14u-16u Bewegingsoefeningen van op een stoel Dienstencentrum Sprankel!

06.08.14 14u-16u Trage wandeling: 2x 25 min met pauze (terrasje) Dienstencentrum Sprankel!07.08.14 14u-16u Fruitsla proeven (€ 1,5 per portie) Dienstencentrum Sprankel!09.08.14 ganse dag Voetbaltornooi Sportcentrum FC Hermans-Celis10.08.14 7u-17u Rommelmarkt De Dreef KCOV i.s.m.

Gemeente Vorselaar10.08.14 13u Haringbak Terreinen VK Zegbroek14.08.14 13u30-17u Ontmoetingsnamiddag Moederdag Buurthuis ‘t Kiertje18 - 22.08.14 9u-16u Speelweek ‘Ruimte’ De Knipoog Speelplein Kaboem18.08.14 14u-16u Rad van Fortuin Dienstencentrum Sprankel!20.08.14 21u Gratis openluchtfilm ‘War Horse’ Marktplein Cultuurraad21.08.14 14u-16u Contactkoor: de stem van ons geheugen i.s.m. De

Troon en Hof ter LandeDienstencentrum Sprankel!

25- 27.08.14 9u-16u Speelweek ‘Las Vegas’ De Knipoog Speelplein Kaboem26.08.14 10u-12u

18u-20uInschrijven nieuwe lessenreeeksen gratis pc-lessen Dienstencentrum Digidak

27.08.14 18u-19u Opendeurmoment voor nieuwe kleuters (014 50 93 40)

Duizendpoot en Wervetuin

Duizendpoot en Wervetuin

28.08.14 14u-16u Petanque Dienstencentrum Sprankel!29 - 31.08.14 Dorpse Feesten: www.chiro-vorselaar.be/calender

met op zaterdag Kubbtornooi en Dorpse FuifJeugdcentrum Chiro

30.08.14 10u-12u Opendeurdag vernieuwde bibliotheek Bib Bibteam

Wanneer? Wat? Waar? Wie?elke vrijdag 14u-16u Bij wandelweer wandelen we elke vrijdag met

onze residenten. Iedereen kan vrijblijvend deelne-men!

WZC Hof ter Lande WZC Hof ter Lande

elke dinsdag 14u-16u30 Kaartnamiddag Dienstencentrum Sprankel!elke woensdag

10u-12u Vrije inloop Digidak: elke woensdag in juli.In augustus is er geen vrije inloop wegens verfraaiingswerken in de bib.

Bib Digidak

elke werk-dag va.18.08

9u-12u13u30-16u30

Inschrijvingsmomenten in de grote vakantie: elke werkdag of na afspraak

DuizendpootLepelstraat 38a

Duizendpoot en Wervetuin

INFO VORSELAAR 2014/12

INFO VORSELAAR wordt gedrukt op 100% gerecycleerd papier.Foto’s: Gemeente Vorselaar, www.google.be