In Bernhoven, oktober 2010

36
in Patiëntenmagazine - oktober 2010 - 1e jaargang - nummer 3 4 Klachtenbehandeling: ‘Een klacht is een gratis consumentenadvies’ 7 Interview: leven met een stoma 12 Patiënten met MRSA zijn altijd welkom in Bernhoven 14 Wat blijft er straks in Oss en Veghel? Opname-informatie voor patiënten vanaf pagina 24 MEENEMEN MAG!

description

‘In Bernhoven’ is een uitgave voor patiënten en bezoekers van ziekenhuis Bernhoven. In Bernhoven verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 3000 exemplaren.

Transcript of In Bernhoven, oktober 2010

Page 1: In Bernhoven, oktober 2010

inP a t i ë n t e n m a g a z i n e - o k t o b e r 2 0 1 0 - 1 e j a a r g a n g - n u m m e r 3

4 Klachtenbehandeling: ‘Een klacht is een gratis consumentenadvies’

7 Interview: leven met een stoma

12 Patiënten met MRSA zijn altijd welkom in Bernhoven

14 Wat blijft er straks in Oss en Veghel?

Opname-informatie

voor patiënten vanaf

pagina 24

MEENEMEN MAG!

Page 2: In Bernhoven, oktober 2010

• persoonlijk, deskundig advies

• alle merken hoortoestellen

• uitgebreide hoortest

• gratis uitproberen

• vrij parkeren voor de deur

• alle dagen audicien aanwezig

Ik heet u van harte welkom op maandag t/m vrijdag

van 9.30 – 17.30 uur op de Botermarkt 3 te Uden

Botermarkt 3 • 5404 NV Uden • 0413-330905 • www.vanschijndelhoortechniek.nl

HOOR ADVIES OP MAAT !Loop niet langer rond met uw (h)oorproblemen:

maak vrijblijvend een afspraak bij Van Schijndel Hoortechniek.

Page 3: In Bernhoven, oktober 2010

1

in Bernhoven ■ oktober 2010

Colofon‘In Bernhoven’ is een

uitgave voor patiënten

en bezoekers van

ziekenhuis Bernhoven.

In Bernhoven verschijnt

vier maal per jaar

in een oplage van

3500 exemplaren.

Postadres

Afdeling

Communicatie

Postbus 10

5340 BE Oss

Telefoon 0412- 621 632

E-mail: communicatie

@bernhoven.nl

Website

www.bernhoven.nl

Redactie

afd. Communicatie

Eindredactie:

Stella van Emmerik

Karel Bruinsma

Fotografie

Patricia Coret

Brigitte Habraken

Gé Smits

afd. Communicatie

Uitgeverij

Business

Communications

Uitgevers B.V.

Postbus 416

8600 AK Sneek

telefoon 0515 - 429 429

E-mail:

[email protected]

Bladmanager/

advertenties

Barbara Verschoor

Digna Schoonen

Vormgeving

Hannique de Jong

Druk

Agropers, Sneek

De volgende

‘In Bernhoven’

verschijnt in

december 2010.

Artikelnummer 631405

Voorwoord Beste lezer,

Het had geen mooiere dag kunnen zijn: op 22 september werd onder een stralend blauwe hemel de eerste paal geslagen in Uden-Noordonder het toeziend oog van ruim driehonderd genodigden. De groene paal werd geslagen door de dertienjarige Inge van der Ven, patiënte van ziekenhuis Bernhoven. De kinderen van basisscholen De Ieme uit Veghelen Bitswijk uit Uden zongen een lied en lietenwitte en groene ballonnen op. Vanaf nu kunt u langs de rondweg van Uden-Noord het nieuwe ziekenhuis zien verrijzen. Wij houden u via dit magazine op de hoogte, maar ook op onze website kunt u de ontwikkelingen van de bouw volgen. Maar, er blijven ook steunpunten in Oss en Veghel. Hierover leest u meer in dit magazine. Ziekenhuis Bernhoven staat voor u klaar als u ons nodig hebt. Een verblijf in het ziekenhuisis geen vrijwillige keuze. Wij spannen ons daarom in om u zo goed mogelijk te ondersteunenmet een uitstekende behandeling en verzorging. Toch zijn patiënten niet altijd tevreden en soms gaat er iets fout. Ziekenhuis Bernhoven heeft daarvoor een intern signaleringssysteem om verbeteringen door te voeren. Maar ook de patiënt kan zijn of haar klacht bij ons kwijt. Hoe dat precies geregeld is, leest u in dit nummer.

Onderdeel van onze goede zorg is een adequate pijnbestrijding. Ziekenhuis Bernhoven heefteen regionaal pijncentrum met hooggespecialiseerde artsen en medewerkers die u hierbij vandienst zijn en tevens werken aan internationaal erkende innovaties op dit gebied. Ook hieroverinformeren we in deze editie van In Bernhoven.Een ziekenhuis is een professionele organisatie met veel professionals. In de zorg betreft datnaast artsen en paramedici vooral ook verpleegkundigen. Het verpleegkundig platform adviseert de Raad van Bestuur over het zogenaamde verpleegkundig beleid. Onze collega Martje van Boxtel vertelt u hier meer over.

Ik wens u een goed verblijf in ons ziekenhuis en veel leesplezier met deze najaarseditie van het magazine van ziekenhuis Bernhoven.

Johan van der Heide

Voorzitter Raad van Bestuur

Page 4: In Bernhoven, oktober 2010

2

in Bernhoven ■ oktober 2010

In dit nummer:

Voorwoord, colofon ------------------------------------- 1

In dit nummer -------------------------------------------- 2Tevreden over een medewerker? Geef een uitblinker!

Donorregistratie: zorg voor onze naasten Brabants Dagblad cadeau in het ziekenhuisBetaald parkeren locatie Veghel------------------- 3

Klachtenbehandeling in ziekenhuis Bernhoven: ‘Een klacht is een gratisconsumentenadvies’----------------------------------- 4

Gedicht: de gezondheid ------------------------------ 5

Interview: leven met een stoma------------------- 7

Ziekenhuis Bernhoven als werkgever ---------- 8

Mark van Hommel start nieuwe carrière bij ziekenhuis BernhovenBernhoven ontvangt ‘roze lintje’ van Borstkanker Vereniging Nederland ------------- 9

Dermatologie Bernhoven en JBZ werken samen ------------------------------------------- 11

Patiënten met MRSA zijn altijd welkom in Bernhoven -------------------------------- 13

Wat blijft er straks in Oss en Veghel?--------- 14

Verpleegkundig Platform in belang van patiënt en verpleegkundige ----------------- 15

Kinderpagina--------------------------------------------- 16

Certificaat pijnkliniek type B voor Regionaal Pijncentrum Bernhoven ------------ 18

Bernhoven tevreden met resultaten van de Pijnmonitor------------------------------------ 19

Patiënten Service Bureau--------------------------- 21

1ste paal nieuwbouw Uden------------------------ 23

Opname in ziekenhuis Bernhoven ------------ 24

Machtigingsformulier telefoon en/of televisieverhuur-------------------------------- 31

Puzzelpagina--------------------------------------------- 32

Tevreden over een medewerker? Geef een uitblinker!

Op de cover:De 13 jarige Inge vander Ven slaat de eerste paal voor denieuwbouw van ziekenhuis Bernhovenin Uden. (foto: JeroenAppels/Van Assendelft-fotografie)

Misschien heeft u ze al zien hangen in de gangen van ziekenhuis Bernhoven, de groene sterrenhemels. Het is een onderdeel van een campagne Sterren laten stralen. De campagne wil onder andere bereiken dat medewerkers en patiënten positief met elkaar omgaan. Bent u tevreden over een medewerker bijvoorbeeld omdat hij net een stapje meer zet, of omdat hij gewoon altijd vriendelijk is, laat het weten door een uitblinker te geven. U kunt gebruik maken van de uitblinkers op de gangen of via de website (klik op de button ‘uitblinkers’). Dank voor uw medewerking om van ziekenhuis Bernhoven een nóg mensgerichter ziekenhuis te maken!

Page 5: In Bernhoven, oktober 2010

3

pat iënten ■ in format ie

Belang van registrerenOp www.donorregister.nl kan iedereen zijnkeuze inzake orgaan- en weefseldonatie vastleggen. Hiervoor kunt u inloggen met uwDigiD. Het laten registreren van uw keuze in het Donorregister geeft duidelijkheid en

zekerheid voor iedereen die bij orgaan- en weefseldonatie betrokkenis, zoals potentiële donoren, uw familie en nabestaanden, maar ook artsen en verpleegkundigen. Registratie in het Donorregister isniet verplicht. Maar als uw keuze niet geregistreerd staat, betekent dit dat uw nabestaanden na uw overlijden moeten beslissen of udonor bent of niet.

Er zijn vier keuzemogelijkheden:1. u geeft toestemming2. u geeft geen toestemming3. uw nabestaanden beslissen4. een specifiek persoon beslist

Keuze niet definitiefHet is belangrijk te weten dat uw keuze altijd gewijzigd kan worden.Dus mocht u in de loop der tijd anders over het onderwerp gaan denken, dan kunt u uw registratie aanpassen. Meer informatie vindt u op www.donorregister.nl

Donorregistratie: zorg voor onze naasten

Iedereen kent ongetwijfeld het donorregister en is zich bewust van het belang van voldoende orgaan- en weefseldonoren. Toch is van lang niet iedereen bekend hoe hij/zij tegenover het donorschap staat. En dat kan vervelend zijn in situaties waarbij vragen over de beschikbaarheid van organen of weefsels snel beantwoord moeten worden. Daarom vragen de donatiefunctionarissen van ziekenhuis Bernhoven, Isabelle Nooijen en Silvie van Doorn, extra aandacht voor het donorregister.

Brabants Dagblad cadeau in ziekenhuis

Betaald parkeren locatie Veghel

Als u in ziekenhuis Bernhoven wordt opgenomen dan hoeft u niet uw dagelijksenieuws te missen. Tijdens uw verblijf in hetziekenhuis kunt u iedere dag de krant lezen.Ziekenhuis Bernhoven en het Brabants Dagblad bezorgen u tijdens uw verblijf gratis de regionale ochtendkrant. Bent uabonnee, dan hoeft uw thuisfront dus niet de krant mee te nemen naar het bezoekuur.U krijgt het nieuws ’s ochtends al vers van de pers. Nog geen abonnee maar is de kennismaking goed bevallen? Dan kunt u een waardecheque invullen die u meekrijgtals u weer uit het ziekenhuis ontslagenwordt. Zo kunt u de kennismaking nog gratis twee weken verlengen.

Met ingang van 4 oktober is betaald parkeren ingevoerd voor hetparkeerterrein bij de hoofdingang van locatie Veghel. Ook is eenaangrenzend terrein (Dansschool Verhoeven) gehuurd waarmee de capaciteit vergroot wordt met tachtig parkeerplaatsen.

Reden voor deze maatregelen is dat het parkeerterrein vaak overvol is. Dit veroorzaakt gevaarlijke verkeers-situaties, opstoppingen en slechtebereikbaarheid van het ziekenhuis.Door betaald parkeren in te voeren en extra plaatsen beschikbaar te maken, wordt de bereikbaarheid én verkeers-veiligheid van het ziekenhuisvergroot.

Tarieven:Eerste 15 minuten gratisDaarna € 1,- per uur met een maximum van € 4,-.

Page 6: In Bernhoven, oktober 2010

4

in Bernhoven ■ oktober 2010

Klachtenbehandeling in ziekenhuis Bernhoven‘Een klacht is een gratis consumentenadvies’

Wat is de rol van de klachtenfunctionaris? “Die is in de eersteplaats informatief. Wij geven informatie over zowel de interne alsexterne klachtenprocedure. Daarnaast bieden we een luisterend ooren bemiddelen daar waar mogelijk en wenselijk tussen klager enbeklaagde. Wij vellen geen oordeel over de gegrondheid van eenklacht. Een klacht is een klacht als deze als zodanig door de klagerwordt ervaren. Wat wij doen is analyseren. Wat zit er achter het verhaal? Wat wil de klager ermee en wat kunnen wij als ziekenhuisbieden om ervoor te zorgen dat de vertrouwensrelatie weer hersteldwordt? In veel van de gevallen blijkt dat de klager gehoord wil worden en dat is wat wij doen. Daarna kunnen zich verschillendescenario’s voordoen. Het feit dat de klager zijn verhaal heeft kunnen vertellen, kan al genoeg zijn. Of we bemiddelen tussentwee partijen om de kou uit de lucht te halen. Voor de meeste mensen geldt bij het indienen van een klacht, dat herhaling voorkomen wordt zodat anderen na hen niet hetzelfde overkomt. In die zin kan een ingediende klacht dus als een eye-opener dienen,een gratis consumentenadvies dus.”

KlachtencommissieBehalve de klachtenfunctionarissen kent het ziekenhuis een klachtencommissie. Deze commissie werkt onafhankelijk, de

voorzitter en twee leden van deze commissiewerken niet in het ziekenhuis. De overige zesleden werken wel in ziekenhuis Bernhoven.Wordt een klacht behandeld die betrekkingheeft op de afdeling van één van deze ledendan neemt dat lid niet deel aan de behandelingvan de klacht. “Een klacht aan de klachten-commissie moet altijd schriftelijk worden ingediend. De commissie bekijkt of een klachtgegrond is. Ze past hoor en wederhoor toe envelt op basis daarvan een oordeel en doet aanbevelingen aan het ziekenhuis.”

De medewerkers en specialisten van het ziekenhuis zetten zich dagelijks in om goedezorg te bieden. Toch gaat er soms iets fout.“Als de patiënt niet tevreden is, is het natuurlijk het beste als dit rechtstreeks tussenbetrokkenen besproken wordt”, zegt Marlies.“We beseffen dat niet iedereen dit even gemakkelijk durft. Mensen ervaren de drempelom het gesprek aan te gaan dan als te hoog.Behalve bij ons, kunnen zij ook terecht bij hetPatiënten Service Bureau (PSB). Ook de medewerkers van het PSB luisteren, denkenmee over een oplossing, registreren de klacht,verwijzen door naar ons als dat nodig is of proberen zelf de klacht af te handelen. Dat laatste lukt in veel gevallen. Wij wordenwel altijd meteen ingeschakeld als het eenschadeclaim of medisch technisch handelenbetreft.”

SchuldvraagHet merendeel van de klachten betreft de bejegening of het idee dat er medisch-technisch niet goed gehandeld is. “Dat laatsteligt op het terrein van diagnose, onderzoek enbehandeling, verpleging en verzorging. Bij debejegening hebben we het over de relatie tussen hulpverlener en cliënt. Zoals gezegdtreden mijn collega en ik, en ook de mede-werkers van het PSB niet in de schuldvraag.

Geen enkele organisatie vindt het prettig als er een klacht over geleverde diensten wordt ingediend. “Maar het iseen utopie om te denken dat er over jouw organisatie niets te klagen zou zijn”, zegt Marlies Nabbe, één van detwee klachtenfunctionarissen van ziekenhuis Bernhoven. “Het is de kunst om een klacht te zien als een gratisconsumentenadvies. Klachten zijn niet altijd te voorkomen, maar aan verbetering kun je altijd werken.” MarliesNabbe vertelt hoe het ziekenhuis met klachten om gaat.

Marlies Nabbe: ‘Een klacht is een

klacht als deze als zodanig wordt

ervaren’

Page 7: In Bernhoven, oktober 2010

5

pat iënten ■ in format ie

Maar wat we wél doen is iedere klacht serieusbehandelen.”Klachten worden altijd geregistreerd en de afhandeling ervan wordt nauwlettend gevolgd. “We bespreken de klachten regel-matig met de Raad van Bestuur. Ik vind het belangrijk om daarbij te vermelden dat wijklachten niet gebruiken om het individuelefunctioneren van medewerkers te beoordelen.Wat we wel doen is zoeken naar oplossingen.Het motto dat ieder klacht een gratis consumentenadvies is, meen ik oprecht. Doordat we de klachten registreren, kunnen we precies zien wat er op welke manier gebeurt. We analyseren die klachten en adviseren afdelingen over een andere strategie om herhaling te voorkomen.”

Leren van een klachtOmdat klachten geregistreerd worden, beschikt Bernhoven over statistieken. Marlieswil de cijfers graag relativeren. “Die zeggenniet zo heel veel. In 2009 zijn in totaal 257 klachten ingediend. Veel of weinig? Wie het weet mag het zeggen. Interessanter is om te weten waar die klachten over gaan enwat ermee gedaan is. En natuurlijk strevenwe ernaar om dat aantal te laten dalen. Tegelijkertijd moeten we beseffen dat achter iedere ingediende klacht een onbekend aantalniet ingediende klachten schuilgaat. Want een klacht indienen is best een hele stap dieniet iedereen zomaar durft te nemen. Van belang voor onze patiënten is te weten datiedere klacht serieus genomen wordt en dat wij met zijn allen bereid moeten zijn daarvante leren. Klachten kunnen ons helpen om hetmeest klantgerichte ziekenhuis te worden!”

Inmiddels is het Jaarverslag Klachten 2009 verschenen. Wie geïnteresseerd is in dit verslagkan het lezen op de website www.bernhoven.nl of een exemplaar aanvragen bij het Patiënten Service Bureau. Op dezelfde website vindt u de brochure Klachtenprocedure ziekenhuis Bernhoven.

Door Karel Bruinsma

De gezondheid

Gezondheid is een grote schat

Om vergenoegd te leven.

Ofschoon ik grote rijkdom had,

Wat voordeel zou het geven,

Zo ik, doorknaagd van angst en pijn,

Mij zelve tot een last moest zijn.

Maar zou ik dan mijn Vaders raad

Niet ijverig betrachten?

En gulzigheid en overdaad

Niet mijden en verachten?

Die nooit genoeg heeft voor zijn mond,

Leeft zelden vrolijk en gezond.

Hieronymus van Alphen

Uit de bundel: Kleine gedigten voor kinderen (1778-1782)

Hieronymus van Alphen (1746-1803) is vooralbekend als dichter van kindergedichten.Hij was advocaat en later procureur-generaal in Utrecht. In 1789 werd hij stadspensionarisvan Leiden en vier jaar later thesaurier-generaal (vergelijkbaar met de minister vanfinanciën) van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Als overtuigd Orangist legde hij die functie in 1795, bij de komst van de Fransen neer.

Page 8: In Bernhoven, oktober 2010
Page 9: In Bernhoven, oktober 2010

7

in Bernhoven ■ oktober 2010

Leven met een stomaBarbara Doup: Ik heb me nooit door de stoma laten tegenhouden

De stomaverpleegkundigen van ziekenhuis Bernhoven organiseerden in september een dag voor stomapatiëntenover onder meer bewegen met een stoma en vakantie. Mevrouw Barbara Doup uit Oss is sinds zes jaar stoma-patiënt. Inmiddels is mevrouw Doup 82 jaar en hoewel ze wel merkt dat ze wat ouder wordt, heeft de stomahaar nooit beperkt in haar levenslust en bleef ze ook met haar stoma, reislustig tot op hoge leeftijd.

Mevrouw Doup straalt van levenszin als zede deur opent. “Ik merk wel dat mijn energiewat minder wordt maar dat is de ouderdom,niet door de stoma”, zegt ze. Barbara Doupis Engelse van geboorte en kwam begin jarenvijftig met haar Nederlandse man naar onsland. Door haar man’s werk heeft ze veel vande wereld gezien. Ze woonde onder anderein Iran en Argentinië. Ze heeft altijd graag gereisd. Ook toen ze zes jaar geleden eenstoma kreeg. Ze zag landen als Cambodja,Viëtnam, Laos, Egypte en Bali. “Je moet jewel even goed voorbereiden als je op reisgaat, maar ik heb me nooit door de stomalaten tegenhouden.”

BlaaskankerZes jaar geleden werd bij mevrouw Doup blaaskanker geconstateerd.“Ik ben nog door dokter Smans behandeld. Ik had veel last van blaasontstekingen, dat bleek dus kanker te zijn. Gelukkig had ik geen uitzaaiingen. Maar een operatie waarbij de blaas verwijderdwerd, was wel nodig. En dan krijg je een stoma. Dat was natuurlijkeen schok, ik wist helemaal niet wat het allemaal inhield.”

Na de schok overwon haar levenslust. “Ik denk dat lichaam en geest samenwerken en ik ben van nature optimistisch ingesteld. Voor mijn kinderen is mijn stoma nog steeds confronterend. Maar het is wel belangrijk dat je er met je naasten goed over kuntpraten. En ja, welke keuze had ik? Als ik nee tegen de stoma had gezegd, zat ik nu niet hier en daarvoor heb ik het leven nog veel te lief.”

Niet leuk“Ik ben goed begeleid door de stomaverpleegkundigen. Natuurlijk,een stoma is niet altijd leuk, maar ik kan er nu goed mee leven.” Ongemakken zijn er ook. Fietsen naar de stad doet ze niet meer. “Ik ben benauwd voor het verkeer. Als ik nog ga reizen, ga ik nietmeer alleen op reis en neem ik voorzorgsmaatregelen. Dan gebruik ik bijvoorbeeld de afvalemmer op de hotelkamer om de nachtzak in te hangen, gewoon voor de voorzichtigheid. En heb ik vragen dan kan ik ook altijd bij de leverancier terecht.”

Dan laat mevrouw Doup nog even de tuin zien. “Doe ik ook nog allemaal zelf. Alleen voor de snoeibeurten heb ik twee keer per jaar hulp.” Een bijna tamme merel meldt zich op de tuintafel. “Die komt hier iedere dag. Ik denk dat hem een beetje verwend heb”, zegt ze lachend.

Door Karel Bruinsma

Stoma: Stoma is het Griekse woord voor mond of opening. In de medische wereld wordt het woord stoma gebruiktvoor een kunstmatige opening in de buikwand voor de urine of de ontlasting. Als bij een operatie de blaas of (een gedeelte van) de darm is weggehaald, kan de natuurlijke uitgang soms niet meergebruikt worden. De urineleiders of het uiteinde van het gezonde stuk darm worden dan door de buikwand naar buiten geleid en aan de huid vastgehecht. Vervolgens kan er rondom deze opening een verwisselbaar zakje op de huid geplakt worden om de urine of ontlasting op te vangen.

De meest bekende stoma’s zijn: Ileostoma: dit is een stoma op de dunne darmColostoma: dit is een stoma op de dikke darm • Urinestoma: dit is een stoma op de urinewegen

Meer hinder van ouderdom dan stoma

Page 10: In Bernhoven, oktober 2010

8

Mill-Sint Anthonis 06 - 10 466 056

Oss-Heesch 06 - 12 156 525

Wijchen 06 - 22 188 151

Ziekenhuis Bernhoven als werkgever

Ziekenhuis Bernhoven is hét ziekenhuisvoor de regio Oss-Uden- Veghel en heeft een verzorgingsgebied van 250.000 inwoners. Samen eigentijds de allerbeste zorg bieden, zo luidt de missievan Bernhoven. Met ongeveer 125 medische staf leden en 2300 mede-werkers is Bernhoven een van de groterewerkgevers in de regio. De nieuwbouw van Bernhoven is gestart en begin 2013 verhuizen twee locaties naar hetnieuwe ziekenhuis in Uden.

Wij bouwen aan de toekomst, bouwt umee en komt u ons team versterken?

in Bernhoven ■ oktober 2010

Page 11: In Bernhoven, oktober 2010

9

Mark van Hommel start nieuwe carriere bij ziekenhuis Bernhoven‘Een verpleegkundige is een echte manager voor zijn patiënten’

“Ik wil graag het gevoel hebben dat ik ietsbijdraag aan het welzijn van mensen. Na eenintroductieavond over werken in de zorg bijBernhoven én een aantal slapeloze nachten,besloot ik het erop te wagen. Ik solliciteerdebij ziekenhuis Bernhoven en werd aangenomen.

OpleidingIk volg de vierjarige opleiding HBO verpleegkunde aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Ik heb een contract met Bern-hoven waar ik werk in de praktijk. Tijdensmijn opleiding ontvang ik salaris en als ikslaag heb ik een contract voor onbetaaldetijd. Waar kom je dat nog tegen, een garantieop een baan voor onbepaalde tijd! En dat opeen leeftijd waarbij je voor veel werkgevers alte oud bent.Ik werk nu negen maanden op de afdelingchirurgie, waar ik verantwoordelijk ben voorvier patiënten. Ik voel me net hun persoonlijk

Op veertig jarige leeftijd stapte Mark van Hommel van een horecabaan over naar de zorg. Hij heeft er geenspijt van In het verpleegkundig beroep vindt hij de voldoening die hij in de horeca kwijt was geraakt.

manager; ’s morgens was ik hen, verstrek de medicatie, zorg ik dat ze op tijd naar de operatiekamer gaan en vervolgens vang ik zeweer op als ze terug komen uit de uitslaapkamer. Als ‘mijn’ vier patiënten, na een geslaagde operatie, tevreden de afdeling verlatengeeft me dat veel voldoening.

ToekomstIk verwacht eind 2012 klaar te zijn met mijn opleiding. Veel van mijn persoonlijke kwaliteiten komen tot zijn recht in mijn werk alsverpleegkundige: mijn leergierigheid, mijn interesse in mensen en mijn openheid. Ik ben praktisch ingesteld, houd van aanpakken en heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Voordeel van de zorg is dat er veel mogelijkheden zijn voor nu en in de toekomst. Iedere afdeling is anders en stelt andere eisen aan je vaardigheden. Ik weet zeker dat er straks een afdeling uitspringt die goed bij me past. Ook qua opleidingsmogelijkheden kan ik in ziekenhuis Bernhoven alle kanten op. Wie weet ga ik me straks bijscholen als verpleegkundige IC of radiologie. Mogelijkheden genoeg!”

Ziekenhuis Bernhoven heeft het roze lintjevan de Borstkanker Vereniging Nederland(BVN) ontvangen voor het verlenen vangoede zorg aan borstkankerpatiënten. Hetziekenhuis voldoet aan alle criteria die volgens de patiëntenvereniging garant staanvoor een goede borstkankerzorg. “Dit is eenbevestiging dat we het goed doen en ‘Stateof the art’ zorg bieden aan onze patiënten.We zijn heel blij met de waardering die wehiermee krijgen van de patiënt”, aldus dr. Paquay, chirurg (mammachirurgie).

De afdeling mammacare van ziekenhuisBernhoven heeft een aantal nieuwe ontwikkelingen doorgemaakt waardoor zijeen totaal pakket van optimale kwaliteit aanbieden voor borstkankerzorg. Zo is ersinds kort de mogelijkheid tot borst-reconstructies in samenwerking met de

pat iënten ■ in format ie

Bernhoven ontvangt ‘roze lintje’ van Borstkanker Vereniging Nederlandplastisch chirurgen en algemeen chirurgen van Bernhoven. Daarnaast zijn er nieuwe voorzieningen op de afdeling radiologie.Met de aanschaf van de nieuwste MRI-hardware én de modernstesoftware volgt de afdeling radiologie van Bernhoven de allerlaatsteontwikkelingen. (Zie ook de juni-editie van ‘In Bernhoven’)

De BVN heeft achttien criteria opgesteld die belangrijk zijn voorde zorg van borstkankerpatiënten. Voor het behalen van een rozelintje zijn vijf criteria verplicht en moet het ziekenhuis aan nog minimaal tien criteria voldoen. Wanneer ziekenhuizen aan deze voorwaarden voldoen ontvangen zij van de BVN een roze lintje enworden zij opgenomen in De Monitor Borstkankerzorg, die online te raadplegen is door patiënten. De monitor laat zien hoe de borstkankerzorg in ziekenhuizen georganiseerd is, hoe deze zorg door patiënten wordt ervaren en aan welke criteria voor goede zorg van borstkankerpatiënten het ziekenhuis voldoet. Het helpt de patiënt bij de keuze voor een ziekenhuis en geeft aan wat zij van een ziekenhuis kunnen verwachten op het gebied van borstkankerzorg.

Page 12: In Bernhoven, oktober 2010

Kleuranalyse 5 punten techniek Visagie Haarwerk

Onze haarwerkers hebben:

Ervaring in het aanmeten en afleveren van een haarwerk

Ervaring in het knippen en vormen van een haarwerk

Ervaring in het op maat maken en personaliseren van een haarwerk

Goede contacten met zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Wij bieden u:

Speciale ruimte waar rekening gehouden wordt met uw privacy

Uitgebreid gratis informatie gesprek

Gratis onderhoudset bij ieder afgeleverd haarwerk

Mogelijkheid tot huisbezoek

Gratis nacontrole en 1ste wassing van het haarwerk

Collectie alternatieve hoofdbedekking, zoals bijv: mutsjes en buff

De Gruijter haarmode dé specialist in haarwerken

Wanneer u op zoek bent naar een expert op het gebied van haarwerken, bent u bij de Gruijter haarmode aan het juiste adres!

Alleen op afspraak • Heilig Hartplein 12 • 5462 EA - Veghel • tel: 0413-364044 • www.degruijterhaarmode.nl

SEMH gecertificeerd

10

Page 13: In Bernhoven, oktober 2010

in Bernhoven ■ oktober 2010

11

Dermatologie Bernhoven en JBZ werken samenRoland Koopman: ‘De zorg verbindt ons’

Roland Koopman, dermatoloog in ziekenhuisBernhoven legt namens zijn collega’s vanbeide maatschappen graag uit wat de bedoeling is. “Op veel terreinen vinden inbeide ziekenhuizen dezelfde ontwikkelingenplaats. Dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat je kijkt wat je gezamenlijk kuntdoen. Het maakt je sterker, je deelt je kennismet elkaar en de zorg wordt daar uiteindelijkbeter door.”

DelenAls voorbeeld noemt Koopman het digitaledossier. “Beide ziekenhuizen werken in dezelfde digitale omgeving namelijk met het elektronisch patiëntendossier Alert. Dat maakt samenwerking al een stuk eenvoudiger. We kunnen onze dienstendelen. In ons specialisme is het beroep opacute zorg niet zo heel groot maar toch moeten we 24 uur per dag beschikbaar zijn.Door de samenwerking kunnen we die lastverdelen.” Verder zien we voordeel in hetsamen ontwikkelen van zorgpaden. Dat ishet traject vanaf binnenkomst van de patiëntop de polikliniek, diagnostiek, behandeling,eventuele opname en ontslag. Hierin wordtde huidige stand van de medische kennisvastgelegd en bewaakt.

De samenwerking’“Als een patiënt in Oss een dermatoloognodig heeft, komt de dermatoloog uit Den Bosch naar Oss. Patiënten hoeven dusniet bezorgd te zijn dat ze naar een ander

ziekenhuis moeten reizen. Dankzij de eerder genoemde elektronische werkomgeving waarin de ziekenhuizen werken, kunnen we een consult zelfs al thuis voorbereiden.”

KwaliteitNa een half jaar wordt de samenwerking geëvalueerd. “Maar ik heber alle vertrouwen in”, zegt Roland Koopman. “Wij zien elkaar niet als concurrent, we versterken elkaar. Voor ons geldt dat de patiëntcentraal staat en kwaliteit van zorg is ons uitgangspunt. Overigens is per 1 september binnen de maatschap dermatologie van zieken-huis Bernhoven een derde dermatoloog gestart, mevrouw MartineTimmermans. Bovendien starten we nu ook in Bernhoven met de opleiding voor co-assistent dermatologie in Bernhoven.”

Door Karel Bruinsma

Op veel terreinen werken ziekenhuis Bernhoven en het Jeroen Bosch Ziekenhuis( JBZ) uit Den Bosch al samen.Bijvoorbeeld de apotheek, de ziekenhuishygiënisten en het laboratorium. “Dat kunnen wij ook”, dachten de dermatologen van Bernhoven en het JBZ. En dus gaan beide maatschappen de komende periode proefdraaienom te zien of de samenwerking goed bevalt en vooral of de patiënt er baat bij heeft.

Dermatoloog Roland Koopman en zijn collega’s stellen de patiënt centraal

Page 14: In Bernhoven, oktober 2010

12

Page 15: In Bernhoven, oktober 2010

13

MRSA: beschermende maatregelen zijn nodig, maar….‘Patiënten met MRSA zijn altijd welkom in Bernhoven’

Ziekenhuis Bernhoven werkt in een regio waar veel veehouderijen zijn gevestigd. Daardoor komt besmetting met MRSA in deze regio veel voor. Dit betekent dat Bernhoven maatregelen neemt om de MRSA-bacterie buiten de deur te houden. Maatregelen die op patiënten die met MRSA besmet zijn, onvriendelijk overkomen.“Het lijkt of we niet welkom zijn”, klagen sommige patiënten. Niets is minder waar. “Iedereen is welkom in ons ziekenhuis, ook patiënten met MRSA”, vertelt ziekenhuishygiënist Martin Smits. Hij legt uit wat de MRSAbacterie is en waarom het ziekenhuis bepaalde maatregelen moet nemen.

“De MRSA-bacterie hoort tot de familie vande bacterie staphylococcus aureus. Het iseen huidbacterie die veel mensen kennen alsbijvoorbeeld de steenpuist”, legt Martin uit.“Die bacterie komt regelmatig voor op dewat vochtigere plekken van het lichaam zoalskeel, neus en liesstreek. Op zich kan diebacterie geen kwaad, sterker nog: hij beschermt je tegen organismen die wélkwaad kunnen. Een normale stapylococcenbacterie is goed te behandelen met antibiotica. En dáár zit nou net het probleemmet de MRSA-bacterie. Dat is ook een staphylococ maar hij is ongevoelig (in medische termen resistent) geworden voorde stof methicilline. Meticilline is de hoeksteen van vele soorten antibiotica zoalsbijvoorbeeld het bekende peniciline. Vandaarook de naam MRSA: Meticilline ResistenteStaphyloccoccus Aureus.”

OngevoeligMensen die drager zijn van de MRSA-bacterie hebben normaliter nergens last van,en lopen ook geen gevaar. De MRSA-bacteriekan wel gevaarlijk zijn voor mensen met eenverminderde weerstand. “En die zijn er veelin een ziekenhuis. Daarom treffen we maatregelen. Raakt een patiënt in het ziekenhuis besmet met MRSA, dan helpende normale antibiotica niet om een infectie te lijf te gaan. Dan heb je als ziekenhuis andere, dure middelen nodig. Bovendien is het zo dat als we telkensnieuwe antibiotica moeten gebruiken deMRSA-bacterie weer ongevoelig wordt voordie middelen.”De extra beschermende maatregelen zijn dusnodig, maar niet ongastvrij bedoeld. “Iedereen is welkom. Maar we vragen aan patiënten die bij ons komen altijd eerst of zijwonen en/of werken op een varkens- of

kalfshouderij of in de afgelopen twee maanden in een buitenlandsziekenhuis opgenomen zijn geweest. De zogenoemde risicogroepen. Antwoordt de patiënt bevestigend, dan wordt een kweek afgenomenop de polikliniek of de patiënt krijgt een kweeksetje opgestuurd naarhuis. Het afnemen van een kweek via het keel- en neuslijmvlies is niet zo heel moeilijk. Na ongeveer drie dagen is de uitslag bekend.”

Patiënten beschermenIs de uitslag positief dan probeert het ziekenhuis de extra maat-regelen te beperken, die zijn bij normale contacten ook niet nodig.“Maar is lichamelijk onderzoek nodig, dan zijn wel extra maat-regelen nodig. De patiënt wordt aan het einde van een spreekuur gepland omdat daarna de behandelkamer gedesinfecteerd moet worden. Behandelaars moeten beschermende kleding dragen om tevoorkomen dat zij besmet raken en deze het ziekenhuis inbrengen.Wordt een patiënt met MRSA opgenomen, dan geldt strikte isolatieom contact met zieke medepatiënten te voorkomen. Verpleeg-kundigen en behandelaars dragen in zo’n geval om dezelfde redenbeschermende kleding. Dat doen we om de andere patiënten in het ziekenhuis te beschermen en zeer zeker niet om de drager van deMRSA bacterie te stigmatiseren”, legt Martin uit.Martin benadrukt nog eens dat mensen onder normale omstandigheden geen last hebben van de MRSA-bacterie. “Je merkter niets van. We doen dit puur om onze andere patiënten in het ziekenhuis te beschermen.”

Meer informatie vindt u in de folders ‘MRSA positief, en dan?’ en‘MRSA-U bent mogelijk drager van MRSA, wat nu?’ ook te vinden opwww.bernhoven.nl

Door Karel Bruinsma

in Bernhoven ■ oktober 2010

Page 16: In Bernhoven, oktober 2010

14

in Bernhoven ■ oktober 2010

De cliënten van een ziekenhuis, dat zijn nietalleen de patiënten, maar ook bijvoorbeeldhun familie, andere bezoekers en patiënten-verenigingen. De Cliëntenraad geeft hun eenstem door voor hun belangen op te komenen in dat kader de Raad van Bestuur te adviseren. Een van de acht leden van deCliëntenraad van ziekenhuis Bernhoven isJos Spijkers. Vanuit de achterban krijgt hijvragen over wat er achterblijft in Oss en Veghel als het ziekenhuis straks naar Uden-Noord verhuist.

Ziekenhuisservicepunten Jos: “Uit het onderzoek dat ziekenhuis Bernhoven in 2006 door het Nivel heeft latenuitvoeren is naar voren gekomen dat we onshard moeten maken voor chronisch ziekenen ouderen. De steunpunten vormen zekervoor deze groep een belangrijke halteplaatsvoor patiënten in Oss en Veghel.” Marion:“Die gedachte wordt hier breed gedragen.Steeds meer specialisten kiezen ervoor omzitting te nemen in wat we noemen de ziekenhuisservicepunten. Dat betekent dat we er meer handen en voeten aan kunnen

geven. BrabantWonen, de projectontwikkelaar,is op dit moment in gesprek met de gemeenten en met andere organisaties over de verdere invulling. We weten dat er interesse is vanuit diverse andere zorg-gerelateerde partijen; met hen wordt gekekenof en hoe deze straks gehuisvest kunnen worden.”

Moeder en KindJos: “Voor jonge moeders zou het ook handigzijn als ze straks naar de oude locaties kunnen. Wat gebeurt daarmee?” Marion: “Gynaecologie en de zorg voor moeder en kind bevinden zich straks alleen in Uden. Degynaecologen hebben vaak met spoedeisendeklachten te maken, dan volstaat een spreek-/onderzoekskamer niet. Kleine kinderen vinden een ziekenhuis al eng genoeg. Krijgenze dan op de buitenlocatie ook nog eens temaken met verschillende dokters en een andere omgeving, dan maakt dat de drempelalleen maar hoger. Het is niet dat de kwaliteitvan de buitenlocaties anders is, er zijn alleenminder faciliteiten. Het is echt één geheel, alle spreek-/onderzoekskamers zien er hetzelfde uit, de identiteit is hetzelfde.”

OntwikkelingenJos: “Je begrijpt dat onze achterban erg geïnteresseerd is in de verdere ontwikkelingen.” Marion: “Vanzelfsprekendhouden we de Cliëntenraad op de hoogte. En hebben patiënten en cliënten vragen, dankunnen ze die gewoon aan de afdeling communicatie stellen. Het makkelijkst gaat dat per e-mail. Wij zorgen er dan voor dat zezo snel mogelijk antwoord krijgen.”

Het e-mailadres van de afdeling communicatie is [email protected].

Door Monique van de Vall

Op 22 september is de eerste paal van het nieuwe Bernhoven in Uden-Noord de grond ingegaan en als alles volgens plan verloopt wordt het ziekenhuis eind 2012 opgeleverd. Daarmee komt de daadwerkelijke verhuizing weer een stapje dichterbij. Een goed momentvoor een gesprek tussen de Cliëntenraad van Bernhoven en projectmanager NieuwbouwMarion van Zoom over de toekomst van de locaties Oss en Veghel.

Wat blijft er straks in Oss en Veghel?De Cliëntenraad in gesprek met projectmanager Nieuwbouw Marion van Zoom

Jos Spijkers spreekt met Marion van Zoom, projectmanager nieuwbouw

Page 17: In Bernhoven, oktober 2010

15

pat iënten ■ in format ie

Het beroep van verpleegkundige is een prachtig vak. In ziekenhuis Bernhoven werken de verpleegkundigen metpassie. Zij houden hun vakkennis bij. In het Verpleegkundig Platform zitten verpleegkundige professionals die vanuit hun beroep als verpleegkundige een bijdrage leveren aan de beleidsontwikkelingen in het ziekenhuis.“Daarbij gaat het ons echt om de inhoud van ons vak”, vertelt Martje van Boxtel. Hoe belangrijk is het Platform voor u als patiënt?

Verpleegkundig Platform in belang van patiënt en verpleegkundige

“Heel belangrijk”, aldus Martje die zelf op dit moment als managementtrainee binnenziekenhuis Bernhoven werkzaam is. “Wij zijnde grootste beroepsgroep in het ziekenhuisen staan dicht bij de patiënten. Het gaaterom dat wij de passie die we voor ons vakvoelen, overbrengen dan wel warm houden bij onze collega’s. Wij kijken naarontwikkelingen in ons vakgebied én naar deinhoud. Daar heeft de patiënt alle belangbij.”

“Wat we bijvoorbeeld gedaan hebben, is kijken naar wat we rituele handelingen noemen. Handelingen die in het verleden geaccepteerd waren, maar die door nieuweinzichten achterhaald zijn. Die handelingenzijn niet alleen nutteloos, ze kunnen zelfsschadelijk zijn voor de patiënt. Met dienieuwe inzichten bekijken we bestaande protocollen en passen die aan.”

RituelenAan welke rituelen moeten we dan denken?“Zo was het jarenlang gebruikelijk dat eenpatiënt vanaf middernacht voor een operatieniet meer mocht eten en drinken. Nu wetenwe dat die maatregel helemaal niet zo goedis. Tegenwoordig mag een patiënt tot tweeuur voor een operatie nog heldere vloeistofgebruiken. Gebleken is dat dit veel beter isvoor het herstel en de patiënt voelt zich nade operatie veel beter.”

“Een ander ritueel is het scheren voor eenoperatie. Dat zou de kans op infecties verkleinen. Nu weten we dat eerder het tegendeel waar is. Ontharen kan wel handigzijn als er pleisters geplakt moeten worden.In dat geval is het beter een ontharingscrèmete gebruiken. Maar nu zeggen we ‘als het niet nodig is, dan niet doen’.”

CliëntenraadHet Verpleegkundig Platform heeft tweemaal per jaar overleg met de Cliëntenraad. Heel belangrijk omdat het Platform op die manierhoort wat er onder patiënten leeft. “Zo zijn we wel geschrokken van enkele casussen die de Cliëntenraad inbracht. Daaruit bleek dat de bejegening naar onze patiënten soms nog te wensen over laat. Dat was voor ons de reden om de beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden opnieuw onder de aandacht te brengen.” Die code bevat ook een gedragscode tegenover de patiënt.

Passie voor het vak is belangrijk. “Die lijkt soms te verdwijnen onder de werkdruk”, zegt Martje. “Wij willen het verpleegkundig proces efficiënter laten verlopen waardoor er voor de patiënt meertijd ontstaat. De nieuwe wasmethode is daar een voorbeeld van. Die bestaat uit acht wegwerpdoekjes voor alle delen van het lichaam. De doekjes reinigen niet alleen, ze verzorgen meteen dehuid. Het is sneller dan de ouderwetse ‘wassen met water methode’, maar ook minder belastend en beter voor de huid.”

Wie goede ideeën heeft voor het Verpleegkundig Platform kan een mail sturen naar [email protected]

Door Karel Bruinsma

Martje van Boxtel ‘Het gaat om de inhoud van ons vak’

Page 18: In Bernhoven, oktober 2010

16

in Bernhoven ■ oktober 2010

Lekker kleuren met

Winnie de Poeh

Zet de namen de dieren op de juiste plaats in de puzzel

Voor de kinderen!Voor de kinderen!

www.goedkoopkadootje.nl 1

7

4

3 5

6

2

Page 19: In Bernhoven, oktober 2010

17

pat iënten ■ in format ie

Kermisbeer bezoekt ziekenhuis OssOp donderdag 19 augustus bezochten de kermisbeer van Oss en clown Flappelientje, samen met wethouder Jan vanLoon, de kinderen in het ziekenhuis. De kinderen die op datmoment in het ziekenhuis lagen, konden niet naar de kermis.Daarom kwam de kermisbeer hen samen met Flappelientje bezoeken in het ziekenhuis. Voor alle kinderen was er eenkleine knuffelversie van de grote kermisbeer.Die kleinere versie viel bij de kleine ziekenhuisgasten duidelijk in de smaak. De grote kermisbeer werd soms wel als erg groot ervaren. Maar met hulp van Flappelientje was het ijs snel gebroken en ontving de kermisbeer kleine verlegen knuistjes in zijn grote harige berenpoot. Een aantal kermisbeertjes werd ook afgegeven op de Spoed-eisende Hulp waar ze bestemd zijn als troostbeertje voor kinderen die daar terecht komen. Na het bezoek aan het ziekenhuis werd de kermis van Oss door de kermisbeer en Flappelientje opfficieel geopend.

Kermisbeer bezoekt ziekenhuis Oss

KindernieuwsKindernieuws

Cadeautje voor kinderafdeling BernhovenDe kinderafdeling ontving afgelopen zomer een cadeautje van de

Veghelse jeugdcarnavalsvereniging De Skoeffels. Tijdens de

traditionele ‘Queensday’ vond een goederen- en dienstenveiling

plaats die ruim 1300 euro opleverde. Dat geld werd door De

Skoeffels bestemd voor de kinderafdeling van ziekenhuis

Bernhoven. In overleg met het ziekenhuis kocht de jeugd-

carnavalsvereniging twee videocamera’s voor de kinderafdelingen van het ziekenhuis in

Veghel en Oss. Tijdens de feestelijke overhandiging was er voor alle medewerkers van de

kinderafdeling een speciale Queensdaytaart en een lekker glas kinderchampagne.

Het komt soms voor dat een ziek kind niet alleen lichamelijke klachten heeft, maar ook op

een andere manier niet goed in zijn vel zit. Met behulp van de camera’s kunnen we kijken

hoe ouders en kind met

elkaar om gaan. Samen

kijken naar de film-

opnames helpt ouders en

kinderen om er achter te

komen hoe ze beter met elkaar

kunnen omgaan.

Page 20: In Bernhoven, oktober 2010

18

in Bernhoven ■ oktober 2010

Bernhoven tevreden met resultaten van de PijnMonitor

Certificaat pijnkliniek type B voor Regionaal Pijn Centrum Bernhoven

“Het Regionaal Pijn Centrum Bernhoven profileert zich als een multidisciplinaire pijn-behandelkliniek in de categorie B. Er werkenpijnbehandelaren van verschillende pluimage(anesthesioloog-pijnspecialist, psycholoog,fysiotherapeut, revalidatiearts en anderen).Het Regionaal Pijn Centrum biedt vijf dagenper week zorg, er is overdag een pijn-specialist aanwezig en er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van de beroeps-vereniging. Alle anesthesiologen binnen het pijncentrum zijn eveneens ingeschreven

in het register voor anesthesiologen met als aandachtsgebied pijnbestrijding.”

Achtergrond pijnkliniekenOngeveer dertig jaar geleden is in Nederland een start gemaaktmet het opzetten van pijnklinieken. Er bestond (ook toen al) eengroeiende behoefte aan een gespecialiseerde behandeling van mensen met chronische pijn. Anesthesiologen konden zich hierdoorsteeds meer toeleggen op het vakgebied ‘pijnbestrijding’. Sindsdien is het vakgebied sterk ontwikkeld en spreekt men van ‘pijngeneeskunde’. Het aantal mensen dat zich laat behandelen voor(chronische) pijn is flink toegenomen. Er heeft voor pijnspecialisten

Het Regionaal Pijn Centrum van ziekenhuis Bernhoven heeft deze zomer het certificaat ontvangen waaruit blijkt dat het is geregistreerd als pijnkliniek type B in het landelijke register van pijnbehandelklinieken. Er bestaan grote verschillen tussen de diverse pijnklinieken in Nederland. Zo zijn er pijnklinieken waar één anesthesioloog-pijnspecialist één dagdeel in de week werkzaam is, maar ook pijnklinieken waar multi-disciplinaire teams 24 uur per dag, 7 dagen in de week, bereikbaar zijn voor diagnose en behandeling.Anesthesioloog Rolf de Kort licht de certificering toe.

Anesthesiologen Hester Hoogenboomen Rolf de Korte, trots op het RegionaalPijn Centrum

In augustus 2008 startte het Regionaal Pijncentrum (RPC) van ziekenhuis Bernhoven eenproef om pijn te meten bij patiënten met chronische pijn. Daarvoor werd gebruik gemaakt van de PijnMonitor, een softwareprogramma van het Osse bedrijf Sermos. Principe van de PijnMonitor is dat patiënten via de telefoon een pijn-score kunnen intoetsen op eenschaal van nul tot en met tien. De proef verliep succesvol en vanaf maart 2009 werd hetprogramma in Bernhoven ingevoerd en is bij patiënten bekend als de ‘Pijn Telefoon Service’.

Page 21: In Bernhoven, oktober 2010

19

pat iënten ■ in format ie

eerste hulp. Tenslotte de categorie die per ongeluk een verkeerd getal intoetst of de bedoeling niet goed begrijpt.

De resultatenNa een jaar zijn ruim 2000 patiënten door de pijnmonitor gevolgd.Dat leverde 14000 meetresultaten op. Het ziekenhuis beschikt nuover een goed beeld van het verloop van pijn na een operatie en het aantal patiënten dat teveel pijn heeft. Per maand wordt bij ongeveer dertig tot veertig patiënten onnodig pijnlijden voorkomen.Ook is gebleken dat patiënten die een verdoving met de ruggen-prik (spinaal anesthesie) krijgen de eerste dagen na de operatie minder pijn hebben dan patiënten die onder algehele narcose zijn geholpen.

In ziekenhuis Bernhoven vindt voorafgaand aan een operatie een preoperatief gesprek plaats. Sinds februari van dit jaar krijgen de patiënten in dit gesprek een recept mee voor pijnmedicatie. Daardoor is het aantal patiënten dat een pijnscore van zeven ofhoger heeft met enkele procenten afgenomen. ’s Avonds krijgen patiënten een sms ’sje om hen eraan te herinneren dat ze hun medicijn tegen de pijn in moeten nemen. Verder blijkt uit de analyse dat gynaecologische ingrepen de eerste dag na de operatiepijnlijker zijn dan werd aangenomen. Daarom krijgen deze patiënten extra instructies mee.

ToekomstDe pijnservice wordt nu alleen gebruikt bij patiënten in dag-opnamen. De volgende stap is om ook klinische patiënten, dus mensen die langduriger in het ziekenhuis moeten blijven, te volgenmet de PijnMonitor.

Sermos, de ontwikkelaar van de PijnMonitor ontving afgelopenzomer voor deze toepassing de innovatieprijs van het ministerie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Door Hester Hoogenboom/red. Karel Bruinsma

een grote verbreding en verdieping van het vak plaatsgevonden. Om grip te krijgen opdeze diversiteit en voor het uitvoeren van kwaliteitsbeleid, is de Nederlandse Verenigingvoor Anesthesiologie overgegaan tot registratievan ‘anesthesiologen met aandachtsgebiedpijngeneeskunde’ en hun pijnklinieken. “Behalve categorie B kennen we nog twee niveaus, namelijk categorie A en C. Bij categorie A is sprake van een polikliniek pijnbehandeling, zonder multidisciplinaire benadering, waarbij niet noodzakelijk iedereweekdag een anesthesioloog-pijnbestrijderaanwezig is. Bij categorie C wordt naast patiëntenzorg ook aandacht besteed aan onderzoek, opleiding en onderwijs.Ieder Nederlands ziekenhuis moet pijn-behandeling aanbieden op niveau A. Een beperkt aantal centra biedt pijnbehandeling op niveau B en slechts enkelen op niveau C.”

Marcel Schenkels (links), Regionaal Pijncentrum en Marco Suppers(midden), Sermos blij met de innovatieprijs

Gestart werd met de groep arthroscopiepatiënten. Dit zijn patiënten die een kijkoperatie hebben gehad. Na de ingreep konden zij via de telefoon hun pijnscore doorgeven. Vervolgens werd de groep patiënten die voorde pijnservice in aanmerking kwam, uitgebreid. Nu is het systeem volledig operationeel en worden de patiënten die in dagopname zijn geopereerdgedurende de eerste dagen gevolgd. Als patiënten een score van zes of hoger ingeven,krijgt de AcutePijnService (APS)-medewerkereen melding via een sms op zijn mobiele telefoon en per e-mail. De anesthesiemede-werker neemt telefonisch contact op met depatiënt en werkt, om in te schatten wat er aande hand is, een korte vragenlijst af. De reactiesvan de patiënten zijn in een drietal categorieënte verdelen: Patiënten met teveel pijn zonderdreigende complicaties, vaak blijkt dat ze demedicijnen niet goed of helemaal niet hebbeningenomen. Dan de groep met veel pijn endreigende complicaties. In zulke gevallen krijgtde patiënt het advies zich te melden bij de

Page 22: In Bernhoven, oktober 2010

20

Page 23: In Bernhoven, oktober 2010

21

in Bernhoven ■ oktober 2010

Op beide locaties is een Patiënten ServiceBureau aanwezig. U kunt bij dit bureau terecht voor onder andere: • informatie over de gang van zaken in

ziekenhuis Bernhoven • vragen, opmerkingen of klachten naar

aanleiding van uw behandeling of verzorging in het ziekenhuis

• folders over ziekten, onderzoeken en behandelingen

• hulp bij zoeken naar informatie op internet • informatie over begeleidingsmogelijk-

heden, activiteiten en adressen van o.a. patiëntenverenigingen en andere instellingen voor gezondheidszorg

Het Patiënten Service Bureau is op werkdagen geopend van 9.00 - 12.30 uur envan 13.00 - 16.00 uur. We zijn ook telefonischof per e-mail bereikbaar.

Locatie Oss U vindt het Patiënten Service Bureau in decentrale hal, schuin tegenover de Receptie ennaast bureau Opname. Telefoonnummer: 0412 - 621 120. E-mail: [email protected]

Locatie Veghel U vindt het Patiënten Service Bureau in de hal van de polikliniek, achter de Patiëntenregistratie. Telefoonnummer: 0413 - 381 637. E-mail: [email protected]

Themamaanden Patiënten Service Bureau

Het Patiënten Service Bureau (PSB) besteedt iedere maand extra aandacht aaneen bepaald onderwerp, in samenwerking met patiëntenverenigingen of andere organisaties. Er is dan extra foldermateriaal beschikbaar en soms zijn (ervarings)deskundigen van een bepaalde organisatie aanwezig om u te woord te staan.

De thema’s voor de komende maanden zijn:• oktober: borstkanker en masthopatie• november: dementie• december: diabetesOp de website www.bernhoven.nl vindt u informatie over deze onderwerpen.

PSB Postbus

Het Patiënten Service Bureau (PSB) is bereikbaar tijdens de openingstijden. Toch kan er onverhoopt niemand aanwezig zijn. Staat u voor een gesloten deur? Laat dan uw suggestie, opmerking of vraag achter op het formulier. Dit hangt bij de deur van het PSB en vervolgens deponeert u het formulier in de postbus. De medewerker PSB neemt, indien gewenst, zo spoedig mogelijk contact met u op.

Patiënten Service Bureau

PSB Postbus

Page 24: In Bernhoven, oktober 2010

[email protected]

Tel. 0412 651428Interzorg Thuiszorg is ISO/HKZ gecertificeerd.

Thuiszorg op maat, in vertrouwde handen!

22

Bent u, uw partner of een

gezinslid slecht ter been of

minder valide? Voelt u zich

onzeker wanneer u naar de

eerste verdieping wilt of juist

naar beneden? Kies dan voor

de veilige oplossing van een

kwalitatief hoogwaardige en

deskundig gemonteerde

traplift of hulpmiddel.

Hindemithstraat 135011 AD TilburgT 06 - 57 330 280E [email protected]

Page 25: In Bernhoven, oktober 2010

23

in Bernhoven ■ oktober 2010

1ste paal nieuwbouw Uden

Een stralende zon, zingende kinderen, een Batavier, een patiëntje die de 1ste paal in de grond slaat, cabaret van eigen bodem, allemaal ingrediënten die ervoor hebben gezorgd dat het slaan van de eerste paal voor het nieuwe ziekenhuis in Uden een onvergetelijke en feestelijke gebeurtenis werd.

Page 26: In Bernhoven, oktober 2010

24

in Bernhoven ■ oktober 2010 O P N A M E I N F O R M A T I E

Opname in ziekenhuis Bernhoven

In dit magazine vindt u algemene informatie over de faciliteiten in ziekenhuis Bernhoven. Specifieke informatieover de afdeling waar u verblijft, krijgt u op de dag van opname van de verpleegkundige van de betreffende afdeling. Op de meeste afdelingen vindt u, op de kamer waar u wordt opgenomen, een afdelingsmap met uitgebreidere informatie. Deze map kunt u ter plekke inzien. Naast een goede medische verzorging staat in ziekenhuis Bernhoven persoonlijke aandacht voor de patiënt centraal. Heeft u wensen of vragen, aarzel dan nieteen beroep op de medewerkers te doen. Zij zijn graag bereid u te helpen. Tenslotte wensen wij u een spoedig herstel en een zo aangenaam mogelijk verblijf toe!

■ Voorbereiding

Opnamedatum Bij bureau Opname heeft u een afspraak gemaakt voor een datumof periode dat u wordt opgenomen in ziekenhuis Bernhoven. Als ermet u een afspraak is gemaakt, krijgt u enkele dagen of weken vantevoren telefonisch bericht over de exacte opnamedatum. Bij eeneventuele verhindering en voor het krijgen van algemene informatieover uw opname, kunt u terecht bij bureau Opname.

Ziekenhuizen worden dagelijks geconfronteerd met niet in te plannen spoedzaken. Meestal is dit op te lossen, helaas niet altijd.Het kan daarom voorkomen dat uw operatie op het laatste moment niet kan plaatsvinden in verband met een andere spoed-operatie.

Bureau Opname locatie Oss: 0412 - 621 408, tussen 8.30 - 12.00 uur en 13.00 - 16.30 uur Bureau Opname locatie Veghel: 0413 - 381 423, tussen 8.30 - 12.00 uur en 13.00 - 16.30 uur

Operatievoorbereiding

Spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek)Wanneer u in het ziekenhuis wordt opgenomen in verband met een operatie, zijn enkele voorbereidingen noodzakelijk. Datgebeurt tijdens het spreekuur Preoperatief Poliklinisch Onderzoek, afgekort spreekuurPPO. Op dit spreekuur spreekt u achtereen-volgens met een doktersassistente, een verpleegkundige en een anesthesioloog (= arts die voor de verdoving zorgt). De verdoving die u krijgt, is afgestemd op uw gezondheid, conditie en uw operatie. Bij medische ingrepen zijn vaak verschillende vormen van verdoving mogelijk. Hoewel u mee kunt beslissen en in veel gevallen eenkeuze heeft, is het voor u en degene die

Page 27: In Bernhoven, oktober 2010

25

pat iënten ■ in format ie

opereert niet altijd mogelijk alle consequenties daarvan te overzien. De uiteindelijke vorm van verdoving bepaaltdaarom altijd de anesthesioloog. In totaalduurt het gesprek ongeveer één uur.

Persoonlijke instructies Tijdens het gesprek met de verpleegkundigekrijgt u uitleg over de gang van zakenrondom de opname. Persoonlijke instructieszoals medicijnen, nuchter zijn e.d. die u voorde opname moet opvolgen, krijgt u na hetgesprek op papier mee naar huis.

Uw kamerwens De patiëntenkamers op de meeste afdelingenvan het ziekenhuis bestaan uit vier, soms zes bedden. Er zijn wel enkele één- of tweepersoonskamer maar dat aantal is erg klein.Dat betekent dat de medische noodzaak bepaalt welke patiënt een één- of twee-persoonskamer krijgt. Als u bij opname aangeeft een voorkeur te hebben voor eenéén- of twee persoonskamer dan kunnen wiju dus niet garanderen dat u ook zo’n kamerkrijgt toegewezen.

Op bijna alle kamers liggen mannen en vrouwen op één kamer. Als u hier bezwaartegen heeft, kunt u dit vooraf aangeven bijuw opname. Wij proberen hier rekening meete houden, maar ook hier geldt dat we dit absoluut niet kunnen garanderen in verbandmet de beschikbare ruimte.

Wat brengt u mee? Wilt u bij opname het volgende meebrengen: ponsplaatje, identificatiebewijs, medicijnen die u gebruikt, dieetvoorschrift,adres en telefoonnummer van uw contactpersoon, toiletartikelen,bedkleding, kamerjas, pantoffels ed. Breng in ieder geval zo min mogelijk geld en géén waardevollevoorwerpen, zoals sieraden mee. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies en diefstal van uw spullen.

Wettelijke identificatieplicht Sinds 1 januari 2005 geldt in ons land voor iedereen van veertienjaar en ouder een wettelijke identificatieplicht. Geldig identificatie-bewijs is: paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of eenreisdocument voor vreemdelingen of vluchtelingen. Het ziekenhuisis verplicht uw identiteit vast te stellen met behulp van één van degenoemde documenten.

Medicijnen Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis worden alle medicijnen (behalve medicijnen voor anticonceptie) die u gebruikt door hetziekenhuis verstrekt en beheerd. Alleen als u opgenomen bent opafdeling Shortstay dan neemt u uw eigen medicijnen mee. Heelsoms wordt ook op een andere afdeling, in overleg met de arts,doorgegaan met uw eigen medicijn(en). Om u tijdens de opnamede juiste medicijnen te kunnen geven, is het belangrijk dat uw arts en verpleegkundige precies weten welke medicijnen u gebruikt. Het kan zijn dat de vorm, kleur of naam van het ziekenhuis-geneesmiddel anders is dan u gewend bent. De werking is echterhetzelfde als het middel dat u thuis gebruikt.

■ Uw verblijf in het ziekenhuis

Opnamedag De dag van de opname meldt u zich op de afgesproken tijd enplaats. Op de afdeling wordt u ontvangen door een secretaresse

Page 28: In Bernhoven, oktober 2010

in Bernhover ■ maart 2010in Bernhoven ■ oktober 2010 O P N A M E I N F O R M A T I E

of een verpleegkundige. Zij brengen u naar uw kamer en informeren u over de gang van zaken op de afdeling.

Kamer Het aantal bedden op de kamer waar u komt te liggen loopt uiteenvan één tot maximaal vier. Een uitzondering is de afdeling Shortstay, locatie Oss. Hier ligt u met maximaal zes personen opde kamer. Bij ieder bed zitten een handset voor de zusterroep eneen leeslamp binnen handbereik. Het is mogelijk om televisie te kijken, radio te luisteren en te telefoneren. Op de kamer is zowel in de muurkast als in het nachtkastje, bergruimte voor uw persoonlijke eigendommen. Deze kasten zijn niet afsluitbaar.

Dagverblijf Op iedere afdeling is een dagverblijf voor patiënten. In het dag-verblijf mag niet gerookt worden. Ziekenhuis Bernhoven is eenopenbaar gebouw en daarom rookvrij.

Eten Tijdens uw opname worden alle maaltijden door het ziekenhuisverstrekt. Iedere dag krijgt u een menuvoorstel voor de volgendedag. Het menuvoorstel houdt al rekening met uw eventuele dieet.De voedingsassistente komt iedere dag bij u langs om het menu-voorstel op te halen. Op de afdeling Shortstay is het door de korteduur van de opname logistiek niet mogelijk u een menukeuze aante bieden. Als u een speciaal dieet heeft wordt hier vanzelfsprekendrekening mee gehouden. Uit hygiënisch oogpunt is het niet toegestaan meegebrachte etenswaren in de afdelingskoelkast te bewaren.

■ Uw bezoek Bezoek levert meestal een welkome afleiding. Het kan zijn dat umet uw bezoek alleen wilt zijn. U kunt de verpleegkundige vragendit voor u te regelen. Als u niet op de verpleegafdeling hoeft te zijnvoor onderzoek, behandeling, visite van de specialist of een andereactiviteit, kunt u uw bezoek, tijdens de bezoektijden, bijvoorbeeld

ook in het dagverblijf of de koffiehoek/ziekenhuiswinkel ontvangen. Geeft u wel even aan de secretaresse of verpleegkundigedoor waar u bereikbaar bent. Vanwege verhoogde infectiekans zijn plantenin het ziekenhuis niet toegestaan.

Bezoekregeling persoonlijk bezoekNaast de hieronder genoemde bezoektijden is het toegestaan dat één naaste u gedurendede dag tussen 10.00-21.00 uur gezelschap mag houden. De patiëntenzorg mag niet in het gedrang komen en heeft in alle gevallenvoorrang. De privacy blijft zoveel mogelijk gewaarborgd. Dit betekent bijvoorbeeld dateen behandelaar of verpleegkundige het aanwezige bezoek kan vragen de kamer even te verlaten.

Roomservice (Kamerbediening) Uw gast kan, tegen betaling, gebruik makenvan koffie en thee (en een versnapering) tijdens een speciale ronde door medewerkersvan ons restaurant. Daarnaast kan uw gast gebruik maken van een maaltijd. Maaltijd-bonnen zijn te koop bij de receptie van het ziekenhuis. De maaltijd kan op de kamer of in het personeelsrestaurant gebruikt worden.

26

Page 29: In Bernhoven, oktober 2010

Algemene bezoektijden Dagelijks van 14.00 - 15.00 uur en van 19.00 - 20.00 uur.In overleg met de verpleegkundigen is hetsoms mogelijk buiten de vastgestelde bezoektijden bezoek te ontvangen.

KraamafdelingDe bezoektijden voor de kraam/ gynaecologieafdeling zijn:10.00 - 11.00 uur; 14.00 - 15.00 uur; 19.00 - 20.00 uur.

CouveuseafdelingAlleen in aanwezigheid van de ouders kunnen familieleden en vrienden op de couveuseafdeling op bezoek komen. Deruimte op deze afdeling is beperkt. Hierdoorzijn uitgebreide bezoeken niet mogelijk.

KinderafdelingVoor ouders zijn er geen vaste bezoektijden.Zij kunnen hun kind de hele dag bezoeken.Andere bezoekers mogen, als de situatie vanhet zieke kind dit toelaat, op bezoek komentussen 14.00 en 19.00 uur.

Stroke-Care unitDe Stroke-Care unit bevindt zich op de locatie Oss van ziekenhuis Bernhoven. Hier gelden de volgende bezoektijden:Bezoektijden voor partner en naaste familie:11.30 - 12.00 uur en 14.00 - 15.00 uur.Inloopbezoek is mogelijk tussen 19.00 - 20.00 uur.

Intensive care en hartbewaking (IC/CCU)Op beide locaties van het ziekenhuis geldtvoor IC patiënten een doorlopende bezoek-tijd van 11.00 - 20.00 uur.Op de CCU afdeling van beide locaties: 11.00 - 12.00 uur/14.00 - 16.00 uur/ 18.00 - 20.00 uur. Afwijken van deze tijdenkan in overleg met de verpleegkundige.

Aantal bezoekers U mag als patiënt maximaal twee bezoekerstegelijk ontvangen. Deze regel is nodig terbescherming van uw eigen rust en de rustvan uw medepatiënten. Stem onderling afwie wanneer op bezoek komt.

■ Uw behandeling en verzorging

Medische behandeling De behandelend specialist (hoofdbehandelaar) draagt de medische verantwoordelijkheid voor uw behandeling. Bij uw medische behandeling zijn ook andere hulpverleners betrokken.Daardoor ziet u verschillende mensen aan uw bed. Met vragen over uw medische behandeling kunt u altijd terecht bij uw hoofdbehandelaar.

Verpleegkundige verzorging Tijdens uw verblijf op de afdeling krijgt u het meeste te maken met de verpleegkundigen en leerling-verpleegkundigen. Zij dragende zorg voor een goede verpleging en proberen daarbij rekening te houden met uw persoonlijke wensen. Met al uw vragen kunt ubij de verpleegkundigen terecht. Samen met u zoeken zij naar oplossingen.

Contactpersoon Voor u en de afdeling is het prettig om te weten wie er contact-persoon is wanneer nodig; bijvoorbeeld na de operatie, onderzoekof als de ontslagdatum bekend is. Bij het opnamegesprek kunt ueen contactpersoon opgeven. In verband met uw privacy geeft utoestemming om de contactpersoon over uw gezondheidstoestandte informeren.

Informatie U mag van uw behandelend specialist, verpleegkundigen en anderezorgverleners verwachten dat zij u goed informeren over uw ziekte,onderzoeken en behandelingen. Vraag gerust om schriftelijke informatie of een mondelinge toelichting wanneer iets niet helemaal duidelijk is. Het Patiënten Service Bureau heeft voor u defolder ‘In gesprek met de specialist’. Deze folder kan u helpen zichgoed op het gesprek voor te bereiden

■ Uw rechten en plichten

Patiënten hebben wettelijke rechten en plichten. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Informatieplicht Uw behandelaar en u hebben de plicht elkaar duidelijk en volledigte informeren. De behandelaar stelt mede op basis van uw informatie en onderzoek een diagnose en geeft een deskundige behandeling. Op basis van de informatie van uw behandelaar geeftu toestemming voor behandeling. De behandelaar informeert u inbegrijpelijke taal over: uw ziekte of aandoening en de gevolgendaarvan; de mogelijke onderzoeken en behandelingen; de bijwerkingen en risico’s van het onderzoek of de behandeling.

27

pat iënten ■ in format ie

Page 30: In Bernhoven, oktober 2010

in Bernhoven ■ oktober 2010 O P N A M E I N F O R M A T I E

28

Als informatie niet duidelijk is, zeg dan dat u nog niet alles begrijpten/of stel vragen.

Als patiënt heeft u de plicht binnen redelijke grenzen de adviezenvan de zorgverlener op te volgen.

Toestemmingsplicht Bij behandeling geeft u toestemming om te behandelen. Wanneersprake is van een ingrijpende behandeling vraagt de zorgverleneruitdrukkelijk uw toestemming. In de overige gevallen gaan zorgverleners ervan uit dat u uw toestemming stilzwijgend geeft.Dit kan bijvoorbeeld blijken uit uw gedrag. In acute situaties magzonder uw toestemming gehandeld worden.

Inzage in uw dossier In het ziekenhuis worden gegevens over uw behandeling vastgelegd in uw medisch dossier. Elke patiënt heeft recht op inzage in en recht op een afschrift van zijn of haar persoonlijke dossier. Als u wilt weten wat er in uw dossier staat of een afschriftwenst, kunt u dit vragen aan de desbetreffende zorgverlener. Voor meer informatie zie de folder ‘Omgaan met uw persoons-gegevens en medisch dossier’. De folder kunt u downloaden van dewebsite www.bernhoven.nl en is verkrijgbaar bij het Patenten Service Bureau.

PrivacyIn het ziekenhuis worden allerlei persoonlijke gegevens van u vastgelegd. Deze gegevens worden uitsluitend vertrouwelijk en beroepsmatig gebruikt. In sommige gevallen worden opname-en/of operatiegegevens anoniem gemaakt en gebruikt voor landelijke kwaliteitsprojecten. Als u hier bezwaar tegen heeft, kuntu dit kenbaar maken aan uw specialist of aan de verpleegkundigetijdens het opnamegesprek. Gegevens over opname en ontslagworden doorgestuurd naar uw huisarts en naar de zorgverzekeraarin verband met betalingen. Andere gegevens komen in uw dossier.

Gebruik lichaamsmateriaal In het kader van de behandeling wordt bij vrijwel iedere patiënt tijdens de opnameperiode bloed afgenomen. Soms worden ookurine, ontlasting, hersenvocht of weefsels onderzocht. In enkele gevallen wordt een restant van dit lichaamsmateriaal anoniem gemaakt en gebruikt voor kwaliteitsdoeleinden, onderzoek of onderwijs. Wanneer u hier bezwaar tegen heeft, maakt u dit kenbaar aan uw specialist. Eventueel kunt u dit ook kenbaar makenaan degene die bij u het materiaal voor onderzoek afneemt.

Wilsverklaring U kunt in een situatie terechtkomen waarin u niet meer voor uzelfkunt beslissen. Wanneer anderen voor u moeten beslissen, kan eenwilsverklaring een belangrijke hulp zijn. Een duidelijke verklaringdat u een bepaalde handeling niet wenst, en waarvoor u geen

toestemming zou geven als u daartoe nog in staat zou zijn, wordt in principe gerespecteerd.

KlachtenHet kan voorkomen dat u over sommige onderdelen van uw verblijf niet zo tevredenbent. Uw problemen kunt u het beste zo snelmogelijk bespreken met degene die u behandelt of met degene die naar uw meningde klacht heeft veroorzaakt. Deze directe benadering gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Daarom kunt u altijd een beroep doen op de medewerkers van het Patiënten Service Bureau of de klachten-functionaris van het ziekenhuis. Meerinformatie leest u in de folder ‘Klachten’, te verkrijgen op de verpleegafdelingen, bij het Patiënten Service Bureau en via de website van het ziekenhuis (www.bernhoven.nl). Mailen kan naar [email protected]

■ Mogelijkheden voor extra zorg en service

Geestelijke verzorging U kunt, vóór uw opname, een bericht (laten)doorgeven aan uw eigen parochie of gemeente over uw ziekenhuisopname. Via de verpleegkundige kunt u ook een beroepdoen op een geestelijk verzorger van het ziekenhuis. Op zondagochtend wordt in de kapel een liturgische viering gehouden. Deze vieringwordt ook via de huisradio en tv uitgezonden.Voor elk weekend informeert de verpleeg-kundige van de afdeling bij u of u, eventueelmet bed of rolstoel, de kerkdienst wilt bijwonen. Als u wenst, kunt u de Communieop uw kamer ontvangen. Op de locatie Oss is ook een islamitische gebedsruimte aanwezig.

Vrijwilligers In het ziekenhuis werkt een grote groep vrijwilligers. Zij vervullen vele extra taken, zoals het begeleiden van patiënten naar de verpleegafdeling, onderzoeksafdeling, kapel of gebedsruimte, het regelen van de boek-uitleen en het verzorgen van de bloemen. Desgewenst doen ze een boodschap voor u

Page 31: In Bernhoven, oktober 2010

29

pat iënten ■ in format ie

in het ziekenhuiswinkeltje. Via de verpleeg-kundige kunt u contact opnemen met devrijwilligers.

Ziekenhuiswinkel In de ziekenhuiswinkel kunt u terecht vooro.a. versnaperingen, bloemen, tijdschriftenen kranten. Bovendien is er gelegenheid omiets te eten of te drinken. In Oss is de winkelopen van maandag t/m vrijdag 9.00 - 20.30 uur, op zaterdag en zondag12.00 - 20.30 uur. In Veghel is de winkel geopend vanmaandag t/m vrijdag 9.00 - 20.15 uur en zaterdag en zondag 12.30 - 20.15 uur

Kapper Op de locatie Oss is het mogelijk om gebruikte maken van de diensten van kapsalonTwins. U kunt zelf een afspraak maken, telefoon 0412 - 633 661. Het tijdstip van deafspraak moet u wel bespreken met de verpleegkundige van de afdeling, in verbandmet eventuele medische handelingen of onderzoeken.

Post De post wordt, met uitzondering van zon- enfeestdagen, dagelijks op de afdeling bezorgd.Te versturen post kunt u afgeven bij de receptie of aan de verpleegkundige van de afdeling. Post, aan u gericht, is eerder in uwbezit als de postcode van het ziekenhuis, uwnaam en het kamernummer duidelijk zijnvermeld.

ziekenhuis Bernhoven locatie Ossnaam en kamernummer Postbus 10 - 5340 BE Ossziekenhuis Bernhoven locatie Veghelnaam en kamernummer Postbus 10.000 - 5460 DA Veghel

Eenmalige machtiging telefoon- en/of televisieverhuurAan het gebruik van televisie en telefoon zijn kosten verbonden. Als u tijdens uw opname gebruik wilt maken van de televisie en/oftelefoon kunt u het formulier voor eenmalige machtiging invullenen op de dag dat u wordt opgenomen, inleveren bij de receptie. Dit formulier vindt u in dit magazine en kunt u uitknippen.De receptionist sluit de telefoon aan nadat u bent opgenomen. U krijgt een eigen nummer waar rechtstreeks naar gebeld kan worden. Op uw eigen nummer kunt u rechtstreeks gebeld worden.Dit kan niet tussen 23.00 en 07.00 uur, in verband met het handhaven van de rust op de afdeling. Bij het huren van een telefoon wordt uw nummer op aanvraag verstrekt aan derden. Wanneer u dit niet wenst, moet u dit melden bij de receptionist. De kosten van de telefoon en televisie kunt u vinden op de website:www.bernhoven.nl . Voor meer informatie kunt u terecht bij de receptie van het ziekenhuis.

Mobiele telefoon Mobiel bellen in ziekenhuis Bernhoven is toegestaan. Er zijn plekken waar het niet mag, dit wordt duidelijk aangegeven.

Ziekenomroep De ziekenomroep zendt radio- en televisieprogramma’s uit voorpatiënten. In Oss door Ziekenomroep Studio Anna en in Vegheldoor Ziekenomroep Oost-Brabant Zoobra. Wanneer u geen televisie huurt, kunt u deze zenders dus toch ontvangen.

Schade Als door nalatigheid of schuld van medewerkers van het ziekenhuisschade wordt toegebracht aan uw persoonlijke eigendommen, kuntu het ziekenhuis hiervoor aansprakelijk stellen. Dat kan door het invullen van een ‘schadeformulier’. Dit formulier is te verkrijgen viade verpleegkundige. Het ingevulde formulier kunt u afgeven bij hetPatiënten Service Bureau of de Receptie van het ziekenhuis.

Cliëntenraad Het ziekenhuis beschikt over een cliëntenraad. De cliëntenraad bestaat uit een vertegenwoordiging van (potentiële) patiënten vanhet ziekenhuis. De cliëntenraad behartigt de gemeenschappelijkebelangen van patiënten. Meer informatie over de cliëntenraad:www.bernhoven.nl.

Page 32: In Bernhoven, oktober 2010

In september organiseerden de stomaverpleegkundigen

van ziekenhuis Bernhoven een speciale dag voor

patiënten met een stoma én hun partners.

Tijdens deze dag werd op ongedwongen manier

informatie gegeven over bewegen met een stoma,

voeding en reizen. De deelnemers konden

meedoen aan een klinic nordic walking en zij

zagen een badmodeshow speciaal voor

mensen met een stoma. Het was de

eerste keer dat patiënten elkaar in zo’n

ongedwongen sfeer troffen. Het initiatief

is zeer op prijs gesteld en wat de

deelnemers betreft voor herhaling

vatbaar. De dag werd mede mogelijk

gemaakt door de firma’s Hoogland

Medical, Dansac Stoma materialen en

Matema badkleding.

in Bernhoven ■ oktober 2010 O P N A M E I N F O R M A T I E

30

■ Wanneer u naar huis gaat

Wanneer naar huis? Soms is al voor de opname de duur van het verblijf in het ziekenhuis bekend. Meestal is dit echter niet het geval en brengt de behandelend specialist (hoofdbehandelaar) u hiervan, zo vroegmogelijk, op de hoogte. Op de meeste afdelingen verlaat u ’s ochtends het ziekenhuis.

Nazorg De behandelend specialist (hoofdbehandelaar) en verpleegkundigebespreken vóór uw ontslag wat u zelf thuis aan verdere behandeling moet doen. Bijvoorbeeld dieet, fysiotherapie, medicijnen, wondverzorging etcetera.

Als u weer thuis bent, moet u weer helemaal zelf uw gezondheid inde gaten houden. Daarom is het belangrijk dat u alle vragen die uhierover heeft, ook stelt. Met behulp van de folder ‘Weer naar huis’kunt u zich voorbereiden op de thuissituatie.

Soms heeft u thuis nog nazorg nodig. Het aanvragen van deze zorgmoet vooraf geregeld worden. Het invullen van de benodigde aanmeldingsformulieren, regelt de verpleegkundige samen met u.Hierna volgt het intakegesprek voor zorg met het CIZ (Centrum

Indicatiestelling Zorg). Tijdens dit gesprek, dat al in het ziekenhuis kan plaatsvinden,wordt duidelijk welke zorg u kunt verwachten.Het CIZ neemt contact op met de instelling die de afgesproken zorg gaat leveren. Vervolgens laat de betreffende instelling (bijvoorbeeld de Thuiszorg) u weten, vanafwelk moment u de zorg kunt verwachten.

Informatie voor de huisarts Meestal informeert uw behandelend specialist de huisarts schriftelijk over de opname, uw ziekteverloop en het ontslag.

Speciale dag voor patiënten met een stoma én hun partners

Page 33: In Bernhoven, oktober 2010

Als u gebruik wilt maken van telefoon- en of televisie, verwijder dit formulier dan uit de brochure, vul het vooraf in waarna u het ingevulde formulier kunt afgeven bij de receptie op de dag van uw opname.

Ondergetekende verleent hierbij eenmalig een machtiging aan Stichting Ziekenhuis Bernhoven om van zijn/haar bank- of girorekening de verschuldigde kosten voor huur van telefoon, gesprekskosten en/of televisie na ontslag uithet ziekenhuis af te schrijven.

Door ondertekening verklaar ik akkoord te gaan met de tarieven. (zie onderstaand)

Naam: ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Adres: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode: ...................................................................................................... Woonplaats: ................................................................................................................................................................

Bankrekening: ......................................................................................... of Girorekening: .....................................................................................................................................................

Kruis aan wat u wilt huren:■■ Telefoon

■■ Televisie

Het verschuldigde bedrag wordt binnen dertig dagen na de laatste huurdag automatisch van uw rekening afgeschreven.

Lever het ingevulde formulier in bij de receptie (hoofdingang)

U w handtekening: .................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Kosten telefoon

Huurkosten telefoon per dag: € 1,50Gesprekskosten per tik: € 0,07De dag van opname wordt verrekend in de huurkosten,de dag van ontslag niet.

Afbouwregeling huurkosten bij langdurig verblijf:Dag 1 t/m 5 € 1,50Vanaf dag 6 € 1,00vanaf dag 28 € 0,50vanaf dag 32 geen huurkosten

Tijdelijk blokkerenTijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u uw telefoon vooréén of meerdere dagen laten blokkeren. U belt hiervoor metde receptionist. Gedurende de tijd dat uw telefoon is geblokkeerd, worden geen huurkosten in rekening gebracht.

Kosten televisie

Huurkosten televisie per dag € 2,50De dag van opname wordt verrekend in de huurkosten, de dag van ontslag niet.

Afbouwregeling van huurkosten bij langdurig verblijf:dag 1 t/m 5 € 2,50vanaf dag 6 € 1,50vanaf dag 28 € 1,00vanaf dag 32 geen huurkosten

Tijdelijk blokkerenTijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt het gebruik van de televisie voor één of meerdere dagen laten blokkeren. U belt hiervoor met de receptionist. Gedurende de tijd dat uw televisie is geblokkeerd, worden geen huurkosten inrekening gebracht.

31

pat iënten ■ in format ie

Eenmalige machtiging voor telefoon- en/of televisieverhuur

✁✁

Page 34: In Bernhoven, oktober 2010

32

in Bernhover ■ maart 2010in Bernhoven ■ oktober 2010

In elke rij moet een 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en een 9 worden ingevuld. In elke kolom moet een 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8 en een 9 worden ingevuld. In elk vierkant (van 3 bij 3) moet een 1, 2,3, 4, 5, 6, 7, 8 en een 9 worden ingevuld.Een cijfer kan niet twee maal in eenzelfderij, kolom of vierkant voorkomen.

Sudoku puzzel

7 4

2

6

8 5 4

4 7

8 4 7

3 8 9

5

5 8 2

7 2 6 3

1 6 8 5

2 4 6

2

Puzzel met ons mee!

Page 35: In Bernhoven, oktober 2010
Page 36: In Bernhoven, oktober 2010

Het facilitair bedrijf van ziekenhuis Bernhoven zorgt mee!

Niemand komt voor zijn plezier naar een ziekenhuis. Maar soms is het onvermijdelijk, vanwege ziekte of het bezoeken van een naaste. Daarom doen we ons

best een bezoek aan ons ziekenhuis zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Een vriendelijke ontvangst, klantgerichte

services, faciliteiten in het gebouw,

sfeer en uitstraling, het zijn aspecten

die de uitstraling van het ziekenhuis

mede bepalen. Door het geven van

optimale service levert het facilitair

bedrijf een belangrijke bijdrage aan

het welzijn en welbevinden van

patiënten, bezoekers en medewerkers.

De medewerkers van het facilitair bedrijf zetten zich in

met hart en ziel en doen dit vanuit drie kernwaarden:

GastvrijheidWij zijn gastvrij naar patiënten, bezoekers

en medewerkers en proberen te voldoen aan uw behoeften. Wij laten u merken

dat u welkom bent.

KlantgerichtheidWij luisteren naar de wensen van patiënten,

bezoekers en medewerkers en vragen naar uw tevredenheid. Wij zijn flexibel en

passen het aanbod aan uw behoeften aan.

BetrouwbaarheidWij doen wat we beloven en dit doen wij goed.

De medewerkers van het facilitair bedrijf van ziekenhuis Bernhoven doen er alles aan uw verblijf zo aangenaam mogelijk

te maken. Wij heten u van harte welkom! Heeft u wensen of vragen? Stelt u ze gerust!