Stadskrant oktober 2010

28
oktober 2010 • wordt maandelijks gratis verspreid • met 7 bladzijden UiT in Kortrijk STADSKRANT KORTRIJK Aalbeke Bellegem Bissegem Heule Kooigem Kortrijk Marke Rollegem AAN HET WOORD Interieur gaat vreemd FAIRTRADE Eerlijk smaakt het best JAAR VAN DE ARMOEDE Wablieft ? CREATIE & INNOVATIE INNOVATION FESTIVAL

description

De Stadskrant is veruit het belangrijkste kanaal om het stedelijk beleid kenbaar te maken. Het maandblad wordt bus aan bus verdeeld in de meer dan 36000 Kortrijkse brievenbussen en brengt de lezer op de hoogte van waar de stad mee bezig is. De redactie koos voor een aangename lay-out met een in het oog springende voorpagina. De Stadskrant houdt zo het midden tussen een krant en een magazine. We willen vooral duiding geven, terwijl de bijlage ‘uit in Kortrijk' focust op de Kortrijkse evenementenkalender.

Transcript of Stadskrant oktober 2010

Page 1: Stadskrant oktober 2010

oktober 2010 • wordt maandelijks gratis verspreid • met 7 bladzijden UiT in Kortrijk

StadSkrantKortrijK

A a l b e k eB e l l e g e mB i s s e g e m

H e u l eK o o i g e m

K o r t r i j kM a r k e

R o l l e g e m

aan het woord

Interieur gaat vreemd

fairtrade

Eerlijk smaakt het best

jaar van de armoede

Wablieft ?

Creatie & innovatie

innovation feStival

Page 2: Stadskrant oktober 2010

2 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 3

Inhoud

Stadskrant Kortrijk is het officiële stadsmagazine van de stad Kortrijk, verschijnt maandelijks (behalve in augustus) en wordt gratis huis aan huis bedeeld | Verantwoordelijke uitgever: Lieven Lybeer, Goedendaglaan 80, Kortrijk | Samenstelling en eindredactie: Team Communicatie, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk | Oplage: 39.500 exemplaren | Klachten over de bedeling? Neem contact op met het Team Communicatie, 056 27 87 90 | Heb je zelf nieuws? De redactie verneemt het graag via [email protected].

Mobiel shoppen in de stad 9Wie graag winkelt, maar niet goed te been is, kan voortaan zorgeloos shoppen. Ook ou-ders van jonge kinderen hoeven van een dagje winkelen geen expeditie meer te maken. In het winkelcentrum K in Kortrijk vind je zes rolstoelen, tien buggy’s en 500 paraplu’s, én binnenkort een nieuw fietspunt.

Armoede! Wablieft? 15De stad, het OCMW en vele partners bundelen dit jaar de krachten om de strijd aan te gaan tegen armoede. De voorbije maanden deed de Stadskrant haar duit in het zakje door telkens een bepaald domein van armoede te belichten. Dat laaggelet-terdheid daar één van is, stemde de redactie tot nadenken. Net als de Wablieft-krant trakteren we onze lezers daarom op een aantal artikels in een vereenvou-digde en duidelijke taal. Het resultaat lees je op bladzijde 15 tot en met 18.

Griezelverhalen in Museum 1302 20Spoken en monsters wrijven zich al in hun handen: Halloween komt er weer aan. Het Museum Kortrijk 1302 houdt van griezelen en hoopt van jou hetzelfde. Ontdek een week lang waar de mensen 700 jaar geleden zoal bang van waren en hoe levendig hun fantasie was.

Interieur 2010 gaat vreemd 4Designliefhebbers uit binnen- en buitenland kijken reikhalzend uit naar de Design Biën-nale Interieur die van 15 tot 24 oktober in Kortrijk Xpo loopt. Thema is ‘De Nieuwe Wereld’ met Japan als gastland. “Interieur is een beurs waar je kan dromen en genieten van mooie objecten. Je waant je in een andere wereld en je kan er inspiratie opdoen. Ervaren en ge-nieten staan op de eerste plaats”, belooft projectcoördinator Dieter Van Den Storm.

en verder: Jongeren bezetten ongelooflijk > 3 | Creatie en innovatie in de stad > 6 | eer-lijk smaakt het best > 7 | Sportmogelijkheden voor mindervaliden > 8 | Heb je het voor hout > 10Knoop mee de strijd aan > 11 | KULAK en universiteit Rijsel werken samen > 12 | Schipper, mag ik over-varen? > 13 | Kortrijk dimt openbare verlichting > 14 | Gratis internet in de stad > 15 | Vroeger en nu > 16 Kortrijk Kort > 17 | De mensen > 19 | Stadskiekjes > 27

Stad

skra

nt K

ortr

ijk k

an je

ook

dow

nloa

den

via

ww

w.k

ortr

ijk.b

eco

verfo

to: ©

How

est -

Sum

mer

scho

ol

Page 3: Stadskrant oktober 2010

2 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 3

Jongeren bezetten Ongelooflijk

Religieuze thema’s begeesteren niet al-leen de vrome stadsgenoot. Ook jongeren herkennen zich in verschillende vormen van geloof en spiritualiteit. Wie de expo bezoekt, krijgt allerlei jeugdige taferelen te zien. Tattoos, games, mode en muziek zijn er sinds kort een vaste waarde. Bovendien kom je verrassende namen tegen van jon-ge fotografen, kunstenaars of muzikanten die hun inspiratie halen uit het geloof. Om het geheel nóg aantrekkelijker te maken voor jongelui, bundelen diverse Kortrijkse cultuurhuizen hun krachten om een dave-rende nocturne op poten te zetten.

GraffitiKruisGraffitiduo Jeps en Bullet kreeg de voor-

bije maanden een massa lovende recen-sies over hun graffitikruis aan de voet van de tentoonstelling. Speciaal voor de nocturne laten ze hun creativiteit nog-maals de vrije loop en leren ze je gratis de kneepjes van het vak. Op de site pas-seren die avond ook tal van muzikale gasten de revue. J-Style, een Kortrijkse R&B-zanger, praat over zijn teksten, over-tuiging en doel in het leven. ‘On Stage With’, het muzikale format van De Kreun, verplaatst het strijdtoneel voor één keer naar het Museum 1302 en nodigt rockfo-tografe Cindy Frey uit. Als luisteraar ben je de bevoorrechte getuige van haar ver-haal over de hardcore scène, H8000 en straight edge.

Controversiële filmAls afsluiter strikte Tracksession de Kortrijk-se band Amenra. In een unieke akoestische bezetting krijgen hun spirituele teksten beslist nog meer diepgang. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen filmliefheb-bers zich vergapen aan één van de meest controversiële films uit zijn tijd. ‘Haxan’, een documentaire over hekserij, is verweven met elementen uit het horrorgenre. Ben je nog niet overtuigd? Neem dan een kijkje op www.kortrijk.be/ongelooflijk voor het volledige programma.

, Tickets zijn gratis.

Team Jeugd, 056 27 73 44

of [email protected]

Begin 2011 opent de Opvoedingswin-kel Kortrijk haar deuren. Het wordt dé plaats bij uitstek om informatie te ver-garen over opvoeden. Om Kortrijkse gezinnen van meet af aan bij het pro-ject te betrekken, doet de stad een op-roep naar ideeën over opvoeden. Zingen jullie soms samen in de auto? Is het poetsen van de oortjes bij jouw thuis een groot feest? Begint een zondag stee-vast met een kussengevecht in het grote bed? Heb je een gekke manier gevonden om je gezinsleven wat speels te maken? Licht dan een tipje van de sluier op en inspireer de Opvoedingswinkel. Wie een leuke gezinsfoto of anekdote instuurt, ontvangt als dank het unieke Kortrijkse gezinsspel ‘Oesa’. De mooiste foto’s, slo-gans en ideeën krijgen bovendien een plaatsje in de Opvoedingswinkel.

, Ideeën insturen kan via Gezinsbeleid, Grote

Markt 54 in Kortrijk of [email protected].

OpvOeden is samenspel

jeugd

Vraag de gemiddelde middelbare scholier wat hij of zij van musea vindt en het antwoord is eensluidend: saai! Dat het team Jeugd van de stad hier niet mee akkoord gaat, zal de Kortrijkse jeugd geweten hebben. Op donderdag 21 oktober bezetten ze letterlijk en figuurlijk het Museum 1302.

www.kortrijk.be\ongelooflijk 9 JU

LI 2

010

tot 9

JA

NU

AR

I 201

1

Page 4: Stadskrant oktober 2010

4 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 5

Designliefhebbers uit binnen- en buitenland kijken reikhalzend uit naar de Design Biënnale Interieur die van 15 tot 24 oktober in Kortrijk Xpo loopt. Thema is ‘De Nieuwe Wereld’ met Japan als gastland. “Interieur is een beurs waar je kan dromen en genieten van mooie objecten. Je waant je in een andere wereld en je kan er inspiratie opdoen. Ervaren en genieten staan op de eerste plaats”, belooft projectcoördinator Dieter Van Den Storm. De Stadskrant wilde er het fijne van weten en trok naar de coördinator voor wie design een passie is.

Interieur2010gaat

vreemd

© F

OTO

HO

L

Page 5: Stadskrant oktober 2010

4 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 5

aan HeT wOOrd

Waarom wil je in het kleine Kortrijk een de-signbeurs organiseren en niet in dé design-landen zoals Duitsland, Zweden en Italië?

Dieter Van Den Storm: “Het succes van In-terieur is historisch gegroeid. In de jaren zestig was de bouw van de Hallen (het hui-dige Kortrijk Xpo, nvdr.) voltooid. Men had nog geen echte programmatie, op enkele optredens na. Hubert Sap suggereerde om naar analogie met Milaan een beurs rond hedendaagse vormgeving te organiseren. Het grote publiek was toen vertrouwd met het Mechelse meubel, het toonbeeld van oerdegelijke, zware meubels in hout die overgingen van generatie op generatie. De Design Biënnale wou het verschil maken. Interieur sloeg aan en groeide gestadig, sa-

men met de Hallen die steeds bijbouwden om de benodigde exporuimte te garande-ren. Interieur is hét schoolvoorbeeld van een product dat zo sterk is dat de locatie eigenlijk geen rol meer speelt. Wat niet wil zeggen dat het een gemakkelijke locatie is.”

Wat is dan die sterkte?

Dieter Van Den Storm: “Vanaf editie één maakte het programma het grote verschil. Wij tonen niet alleen de nieuwste ontwik-kelingen in de hedendaagse vormgeving, maar breien ook een cultureel verlengstuk aan de expo. Wij nodigen telkens een ere-gast uit. Grote namen passeerden de revue, zoals een Verner Panton, Alfredo Häberli of Philippe Starck.Op Interieur kan je op één dag alle inter-nationale topmerken zien en krijg je on-middellijk een overzicht van wat er zich in de hedendaagse design afspeelt. In het buitenland moet je daarvoor verschillende

dagen uittrekken. De exposanten, van wie twee derden van internationaal allooi zijn, steken bij hun presentatie een tandje bij. Interieur oogst veel bijval door de spec-taculaire voorstelling van de voorwerpen. Daarenboven is de stad gemakkelijk bereik-baar: Rijsel, Parijs en Londen liggen door de Thalis en de Eurostar vlakbij en Kortrijk ligt op één rechte lijn richting Nederland.”

Staat Kortrijk op de Europese designkaart?

Dieter Van Den Storm: “Zeker voor wat In-terieur betreft, als wij de internationale pers mogen geloven. Ook internationale exposanten zijn massaal aanwezig. Tijdens Interieur organiseert Designregio Kortrijk allerlei activiteiten. Kortrijk levert bijzonder veel inspanningen om zich het designlabel toe te eigenen. Alleen is het jammer dat de meeste activiteiten samenvallen met Inte-rieur. Na de Biënnale is er telkens een dipje.De designopleiding van Howest gooit ook hoge ogen. De studenten leveren uitste-kend werk. Ik zetelde in de jury van Optimo (een nationale designwedstrijd voor hoge-scholen, nvdr.) en de Howest-producten sprongen eruit door hun afwerkinggraad. De ideeën zijn interessant, tot de ontwik-keling toe. Howest organiseert telkens vóór de zomer ‘De Week van het Ontwerpen’. Het zou mooi zijn mochten ze dit tijdens Interieur herhalen.”

Is er een band tussen de Biënnale Xpo en de Kortrijkse binnenstad?

Dieter Van den Storm: “Arne Quinze zal in het kader van 10 jaar “Quinze and Milan” in

zijn showroom op Walle in samenwerking met verschillende merken installaties ma-ken. Designregio Kortrijk pakt uit met het Innovation Festival en Extremis creëert op de Evolis-site een ontmoetingsruimte voor bezoekers die na sluitingstijd willen napra-ten over de beurs bij een hapje en drankje.”

Is design voorbehouden voor de happy few of heeft het ondertussen de weg gevonden naar het grote publiek?

Dieter Van den Storm: “Wij flirten met een bezoekersaantal van om en bij de 100.000. Dus, happy few kan je het bezwaarlijk noe-men. Aan de andere kant is design duur, maar aan ieder object gaat een serieus denkproces vooraf. De ontwerpers kiezen voor duurzame materialen en vaak zit er nog veel handenarbeid in. Bovendien is design in tegenstelling tot mode niet echt trendgevoelig. De kleuren veranderen soms, maar de vormgeving heeft een lan-gere levensduur.”

Geef eens drie goede redenen waarom de modale Kortrijkzaan Interieur 2010 niet mag missen.

Dieter Van den Storm: “Met het thema ‘De Nieuwe Wereld’ wagen wij ons voor het eerst buiten de Europese grenzen. In Azië beweegt er veel op het vlak van design. De Japanse architect Junya Ishigami, die on-langs de prestigieuze Gouden Leeuw van de Architectuurbiënnale van Venetië won, is eregast. Hij stelt zijn project picknick voor dat behoorlijk spectaculair belooft te wor-den. Verder kan de bezoeker inpikken op een resem nevenactiviteiten en lezingen waarbij je meer verneemt over de geheime keuken van design. Ook de ‘Interieur 2010 Design Competition & theyoungdesigners-fair’ is de moeite waard. Tot slot krijg je op één dag een mooi overzicht van wat er actueel is in de wereld. 250 internationale topmerken tekenen daarvoor present.”

, Het gehele programma kan je bekijken op

www.interieur.be

“Wij flirten met een bezoekersaantal van om en bij de

100.000”

“Interieur oogst veel bijval door de spectaculaire voorstelling van de voorwerpen”

Page 6: Stadskrant oktober 2010

6 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 7

en oud. In de binnenstad landt een ruim-teschip (vzw BLUUB) waar kinderen zich uitleven in workshops over architectuur en innovatie. Scholen kunnen inpikken op interactieve architectuurwandelingen en deelnemen aan de ateliers Duurzame ener-giebronnen en Afvalbeheer. Op drie zaterda-gen trekt Studio Basta met een handkar ge-vuld met bloemen, aarde en zaaigoed naar drie straten in de Kortrijkse binnenstad om ze samen met de inwoners een groene look te geven. Studenten maken in Budascoop serious games over duurzaamheid, verfraai-ing en afvalverwerking”, vervolgt Domini-que Viaene.

DesiGn en innovatieHet stadscentrum gonst tijdens het festival van de bedrijvigheid: de expo Yes! We’re Open van Thomas Lommée, lezingen, de Europese dagen,.... “Wij willen de bezoe-

kers van de Biënnale Interieur naar de bin-nenstad loodsen omdat daar van alles te beleven valt rond design en innovatie. Als dat in Milaan mogelijk is, waarom zou dat in Kortrijk niet kunnen?”, besluiten Fanny en Dominique.

, Het volledige programma vind je op

www.innovationfestival-kortrijk.be

Hun organisaties sloegen de handen in el-kaar voor het Innovation Festival dat van 8 tot en met 25 oktober de binnenstad in-palmt. Rode - of is het groene – draad in het verhaal is dat innovatie en design best kunnen inspelen op duurzaamheid en dat je geen bolleboos hoeft te zijn om in de ban te raken van design en creatie. “Wij tonen dat iedereen, en niet enkel professionelen, iets kan aanvangen met creatie en innovatie. Zo was er de wedstrijd die inwoners de kans gaf om creatieve voorstellen in te sturen. Stu-denten van Howest maakten prototypes van een 40-tal ideeën die zij in de Paardenstallen exposeren. Het publiek kiest er de drie beste uit die meedingen voor Het beste Europese idee tijdens het Innovation Festival in Talinn (Estland) in 2011”, aldus Fanny Galle.

PeoPle festival“Wij brengen een People Festival voor jong

“Een voorwerp is nooit af, je kan het anders gebruiken of samenstellen tot je een nieuwe versie krijgt. Je geeft er een tweede leven aan zonder dat je meteen over de afvalberg begint”, zo luidt het bij Fanny Galle van Designregio Kortrijk en Dominique Viaene van de stad Kortrijk.

Creatie en innovatie in de stad innOvaTie

Budascoop is het trefpunt van het Innovation Festival. Het complex kreeg daarvoor een grondige opknapbeurt.

Budascoop had in het verleden af te rekenen met waterinsijpeling waar-door het tapijt op de vloer bevuild raakte. Renovatie was dan ook geen overbodige luxe. “Tegen het Innova-tion Festival moeten wij beschikken over een nieuwe vestiaire, bar, kassa en vloer. In een tweede fase pakken wij de verlichting, de inrichting van zaal 5, de electronische beveiliging van de toegang en de airco in de zalen aan”, aldus Davy Callewaert, ad-junct-coördinator van het autonoom gemeentebedrijf Buda (AGB)

BudascOOp in het nieuw

Het ruimteschip Bluub landt binnenkort op de Grote Markt.

Page 7: Stadskrant oktober 2010

6 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 7

del koopt, helpt niet enkel de boeren in het Zuiden. Je draagt tegelijk bij tot een beter milieu. Twee vliegen in één klap!

fair traDe Culinair Onder de noemer ‘Fair Trade Culinair’ kiezen meer dan dertig Kortrijkse horecazaken er-voor om een week lang enkel producten van eerlijke en duurzame landbouw op hun kaart te zetten. Ze kopen hun producten bij de boer om de hoek, gaan aan de slag met bio of lopen langs in de Wereldwinkel.

, Een overzicht van alle deelnemende horecazaken

vind je op www.noordzuidkortrijk.be.

Van de ruim 850 miljoen mensen die we-reldwijd honger lijden, is de overgrote meerderheid boer of boerin. Door produc-ten van eerlijke handel te kopen, krijgen die boeren in Noord en Zuid een rechtvaar-dige prijs voor hun producten. Een prijs die ze zeker verdienen, maar jammer genoeg slechts zelden krijgen.

eerlijKe hanDelFair Trade betekent dat boeren en arbei-ders in goede omstandigheden kunnen werken, dat er geen kinderarbeid is en dat de productie gebeurt met respect voor het milieu. Wie dus producten van eerlijke han-

Van 29 september tot en met 9 oktober kan je op verschillende plaatsen in de stad (h)eerlijk proeven. Behalve eerlijke buurtontbijten en diverse Fair Trade wandelingen, pakt Kortrijk dit jaar al voor de derde keer uit met Fair Trade Culinair.

Eerlijk smaakt het bestFair Trade

Zin om de pure natuur te proeven? Dan moet je beslist eens langsgaan in de hoevewinkel van Johan Harrie en Ma-rijke Verrue op het Sint-Michielsplein. Bijna twintig jaar geleden startten ze een milieuvriendelijk fruitbedrijf. Ze kweken er onder meer appels, peren, pruimen, druiven en noten. In het weekend kun-nen klanten er zelf hun fruit plukken te-gen de helft van de prijs”, begint Johan. “Op artisanale wijze produceren we fruit-sap, appelwijn en bijenproducten. Die verkopen we samen met groenten en zuivelproducten van collega’s tegen eer-lijke prijzen in onze stadshoevewinkel.”

Piet Gheysen staat al voor de derde keer op de deelnemerslijst van ‘Fair Trade Culi-nair’. Samen met zijn vrouw baat hij een eet-en broodhuis uit op het Plein in Kortrijk. Op de toonbank verschijnen enkel ambachtelijke en lokale producten. “Het idee van eerlijke handel dragen we elke dag hoog in het vaandel. Zelfgemaakte desem, biolo-gisch meel op steen gemalen en ongeraffineerd zeezout is de basis van onze unieke broodcreaties”, aldus uitbater Piet. Tijdens de Week van de Fair Trade kan je er een aangepast quiche-menu met biologische wijn proeven.

“Klanten pluKKen eigen fruit”

“enKel BiOBrOOd in de winKel”

Getal van de maand

2,62 haregenwoud heeft het stadspersoneel al in bescherming kunnen nemen. Om-gerekend is dit de oppervlakte van iets meer dan 5 voetbalvelden. De mede-werkers slaagden in deze opdracht door het voorbije jaar enkel Fair Trade koffie te drinken tijdens de pauzes. Met het geld kan de natuurbeschermingsorga-nisatie World Land Trust bedreigde stuk-ken regenwoud in Ecuador aankopen en duurzaam beheren.

Page 8: Stadskrant oktober 2010

8 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 9

Afgelopen zomer behaalde Tim al twee bron-zen medailles en één zilveren plak op de Open Europese Kampioenschappen in Italië. Afgelopen zomer mocht hij bovendien aan-treden op het Paralympisch Wereldkampi-oenschap in Eindhoven. Het podium was er te hoog gegrepen voor Tim, maar hij wist wel een nieuw Belgisch record te vestigen op de 100 meter rugslag.

ParalymPiCs“Met wat geluk verschijn ik in 2012 aan de start op de Paralympics in Londen. Ik train momen-teel keihard om de minima te behalen die het Belgian Paralympic Committee vooropstelt. Misschien kan ik dan eindelijk de media wak-ker schudden, want er is naar mijn mening nog steeds te weinig interesse voor de prestaties van atleten met een beperking”, begint Tim.

aanGePaste aCCommoDatieAls zesjarige knaap sloot hij zich aan bij de Kortrijkse Zwemclub KZK. Sindsdien is zwemmen een deel van zijn leven ge-worden. “Vier keer per week ga ik baantjes trekken met de clubleden van vzw Boas en Somival (Sport & Ontspanning voor Mindervaliden). Hoewel zij voornamelijk mensen met een beperking begeleiden, train ik ook af en toe samen met valide sporters. Met wat hulp van de anderen lukt het me perfect om mijn trainings-schema uit te voeren”, vervolgt Tim. “Kor-trijkse mindervaliden worden behoorlijk verwend. De stad deed heel wat moeite om de accommodatie aan te passen aan onze noden. Heel wat omliggende sport-centra kunnen hier een voorbeeld aan nemen.”

Dat een handicap geen reden hoeft te zijn om je sociale en sportieve leven aan de kant te schuiven, bewijst de 22–jarige Tim Deprez. Ondanks een verstandelijke beperking slaat hij iedereen met verstomming door zijn recente zwemprestaties.

spOrT

Voor veel mensen met een be-perking is sport de ideale manier om beter om te gaan met belem-meringen in het dagelijkse leven. Kortrijkse sportclubs doen daar-om hun uiterste best om hen zo-veel als mogelijk te laten aanslui-ten op het reguliere sportaanbod.

Een rolstoelgebruiker kan door hand-biken of rolstoelbasket de spierkracht in zijn of haar armen ontwikkelen, waardoor hij zelfstandiger kan le-ven. Anderzijds leert iemand met een lichte verstandelijke handicap een pak nieuwe mensen kennen in een sportvereniging waardoor zijn of haar zelfvertrouwen verhoogt. Mits een aangepaste begeleiding en wat praktische afspraken met de verschil-lende sportclubs kunnen zij perfect samen sporten met valide sporters.

tilliftDe stad besteedde de voorbije ja-ren heel wat aandacht aan de her-inrichting en aanpassing van de verschillende sportcentra. Zowat alle kleed- en doucheruimtes zijn inmid-dels toegankelijk gemaakt. In het Mi-mosabad is bovendien een speciaal liftsysteem geïnstalleerd om rolstoel-gebruikers in het zwembad te tillen.

, Een overzicht van de sportmogelijkheden

vind je op www.kortrijk.be/g-sport.

Inschrijven kan bij de directie Sport,

056 27 80 00 of [email protected]

spOrtmOgelijKheden vOOr mindervaliden

“Zwemmen isideale uitlaatklep”

© v

Laa

mse

Lig

a g

eHa

nd

ica

pTen

spO

rT

Page 9: Stadskrant oktober 2010

8 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 9

Wie graag winkelt, maar niet goed te been is, kan voortaan zorgeloos shoppen. Ook ouders van jonge kinderen hoeven van een dagje winkelen geen expeditie meer te maken. In het winkelcentrum K in Kortrijk vind je zes rolstoelen, tien buggy’s en 500 paraplu’s, én binnenkort een nieuw fietspunt.

Dit uniek project is een realisatie van de stad Kortrijk in samenwerking met de vzw Mobiel, de ziekenfondsen en K in Kortrijk. De rolstoelen en de buggy’s’ kan je gratis ontlenen op de verdieping -2 waar zich ook de fietsenstallingen bevinden. Ook wie met mobiliteitsproblemen kampt (je hoeft niet per se een handicap te heb-ben), kan er een rolstoel halen. Is het weer naar aloude Belgische gewoonte wissel-vallig? Geen nood, er staan 500 paraplu’s ter beschikking. Belangrijk is dat het ge-bruik van de rolstoelen en de buggy’s zich niet beperkt tot K in Kortrijk. Je kan ermee het gehele winkel- en wandelcentrum doorkruisen.

nieuw fietsPuntDe dienstverlening is gekoppeld aan een nieuw fietspunt waar de bezoeker zijn tweewieler op een goede, veilige en be-waakte plaats kan achterlaten. Indien no-dig voeren de medewerkers van vzw Mo-biel, die instaat voor de exploitatie, kleine herstellingswerken uit. Het totale kosten-plaatje bedraagt 43.000 euro. De stad be-taalt als partner 29.000 euro.

, Je kan van deze dienst gebruik maken op

woensdag van 12 uur tot 19.30 uur, op

donderdag van 12 uur tot 19.30 uur, op vrijdag

van 12 tot 20 uur, op zaterdag van 12 uur tot

19.30 uur en tijdens de winkelzondagen.

hOwest wint handicap internatiOnalHowest kaapte met een orthopedi-sche zitstoel de hoofdprijs weg in de designwedstrijd ‘Kus voor een Klus’ van Handicap International. Fauve Collie en Ellen Vanmaele, net afgestu-deerd aan Howest, afdeling industri-eel ontwerpen, behaalden de eerste prijs in de categorie scholen.Het tweetal ontwierp een zitstoel voor de driejarige Dylan die lijdt aan de spieraandoening cerebrale parese. Rechtop zitten zonder steun of zelf-standig rechtstaan is voor dit knaapje een hele opdracht. De bestaande Bumbo Seat is enkel bruikbaar tot de leeftijd van veertien maanden. Fauve en Ellen bedachten een meegroeistoel waarmee Dylan het kan doen tot hij 12 jaar is. Of hoe design en gebruikvrien-delijkheid hand in hand gaan!

vOel het cOncert dOOr je lijfDankzij de voelstoel kan ook de dove medemens genieten van een klas-siek concert of een rockoptreden. Het vertrouwde zitje in de schouwburg krijgt daarbij een kussen dat geluid in trillingen omzet. De zitting van de stoel geeft deze trillingen door. Dit vibrerend kussen, extra luidsprekers op oorhoogte en tolken Vlaamse ge-barentaal garanderen dat doven en slechthorenden de inhoud van het concert kunnen volgen en het geluid met hun lichaam voelen.

Mobiel shoppen in de stad

mObiLiTeiT

Page 10: Stadskrant oktober 2010

10 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 11

van wat er gerooid werd. Bovendien hou-den de fabrikanten bij de productie van dit hout rekening met sociale principes. De producenten gaan milieubewust te werk bij de verwerking en het vervoer van deze mooie grondstof.

fsC-labelKortrijk engageerde zich om alleen nog hout te kopen en te gebruiken mét een FSC-label. Zo dragen de slootplanken in de vijvers van het Van Raemdonckpark en bij Hoeve te Coucx het FSC-label. Ook jouw eigen Stadskrant is gedrukt op papier waarvan het houtig gedeelte een FSC-keurmerk heeft. Als papier niet voor 100%

uit houtvezels bestaat, dan vermeldt het FSC-keurmerk ‘mixed sources’. Dit wil niet zeggen dat maar een deel van het hout FSC gelabeld is, maar dat de rest gerecy-cleerd papier is.

KeurmerKOver milieuvriendelijk papier kunnen we veel inkt laten vloeien. Maar het allerbe-langrijkst is je papierverbruik gewoon te verminderen. Voor papier is het Nordic Swan of het Blaue Engel label een betrouw-baar keurmerk. Geen keurmerk te vinden? Hou bij aankoop dan rekening met vol-gende tip: je kiest best voor niet-chloorge-bleekt papier dat 100% gerecycleerd is.

In België genieten het FSC-label (Forest Stewardship Council) en het PEFC-label (Programme for the Endorsement of Forest Certification) de meeste bekendheid. Als je hout koopt waarop één van deze twee labels prijken, kan je op je beide oren sla-pen. Je weet zeker dat voor jouw product geen tropisch regenwoud tegen de vlakte ging en dat men voldoende nieuwe, waar-devolle bomen aanplantte ter vervanging

Hout vind je in een keur aan toepassingen: in ramen, meubels, verwerkt in papier, als bouwmateriaal of speelgoed,…. Hout is meestal een duurzame keuze. Het is ecologisch materiaal, op voorwaarde dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Een label maakt je duidelijk of je met hout uit ‘gecertificeerde’ bossen te maken hebt.

Heb je het voor hout?LeeFmiLieu

Libellen vormen een belangrijk ele-ment bij de beoordeling van de kwali-teit van de ons omringende natuur. Ze vallen op door hun schoonheid, kleu-ren én vliegvermogen. Zo is het pro-totype van de helicopter gebaseerd op hun vliegkunsten. Deze ‘Bloedrode Heidelibel, Sympetrum sanguineum’ is een algemene soort in onze streek. Je ziet ze vooral langs vijvers met een droge verlandingszone. Daar vliegen ze van juni tot eind september. Je kan nu nog vlug even speuren ... of wach-ten tot volgend jaar.

Biodivers hoekje

Page 11: Stadskrant oktober 2010

10 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 11

TUSSEN ONS GEZEGD...

Hoewel we in één van de meest welvaren-de regio’s van de wereld wonen, is armoede niet weg te denken uit onze samenleving. Dakloosheid, laaggeletterdheid, ongezon-de voeding en werkloosheid zijn slechts enkele van de vele gezichten die armoede in onze contreien heeft.

menswaarDiG levenIemand die gezond is, goed kan plan-nen en beschikt over openbaar vervoer, heeft volgens recent onderzoek min-stens 980 euro per maand nodig om een menswaardig leven te kunnen leiden. De meeste uitkeringen liggen daar evenwel ver onder. Het leefloon voor alleenstaan-den in België bedraagt vandaag zelfs niet meer dan 726 euro. Hoewel de Belgische

regering al enkele uitkeringen verhoogde, leeft 5% van de bevolking nog steeds on-der die armoedegrens. Het overgrote deel van hen heeft nochtans een job. Het zou niet mogen dat mensen voor hun dage-lijks leven schulden moeten maken en zo in een hopeloze schuldenspiraal terecht komen.

aCtiviteiten Op 16 en 17 oktober slaan verschillende Kor-trijkse organisaties de handen in elkaar om extra aandacht te vragen voor deze schrij-nende problematiek. Behalve een thema-wandeling ‘armoede in-zicht’ en een jonge-renbeurs over budgetbeheer en schulden, kan je je dit weekend verwarmen aan een tasje soep op de Veemarkt. Met een heuse

soepwedstrijd laten deelnemers je op een ludieke manier stilstaan bij de gevolgen van een beperkt voedingsbudget.

wablieftDe voorbije maanden deed de Stadskrant haar duit in het zakje door telkens een bepaald domein van armoede te belich-ten. Dat laaggeletterdheid daar één van is, stemde de redactie tot nadenken. Net als de Wablieft-krant trakteren we onze lezers daarom op een aantal artikels in een ver-eenvoudigde en duidelijke taal. Het resul-taat lees je op bladzijde 15 tot en met 18.

, Een overzicht van alle activiteiten vind je

op www.17oktober.be

“Koop ik schoolbenodigdheden voor mijn kind of schaf ik eerst mijn eigen medicijnen aan?” Het is een onmenselijke keuze die veel gezinnen nog al te vaak moeten maken. Tijdens de wereldverzetdag op 17 oktober kan je mee actie voeren in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.

jaar van de armOede

dOe mee! Laat op 17 oktober zien dat je mee opkomt tegen armoede en hang een geknoopt laken uit je raam. In veel ac-tiefilms is het dé manier waarop misda-digers het gevangenisleven proberen te ontvluchten. Evenzo pogen mensen met een beperkt inkomen vaak al ja-renlang om te ontsnappen uit hun si-tuatie. Met een geknoopt laken toon je dat ze er niet alleen voor staan en dat jij mee ijvert voor een wereld zonder armoede.

Knoop mee de strijd aan !

Page 12: Stadskrant oktober 2010

12 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 13

Op 28 september ging het academiejaar 2010-2011 van de KULAK officieel van start. De grensoverschrijdende samenwerking tussen de KULAK en de Université Lille Nord de France stond daarbij centraal. Beide universiteiten ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst.

lonKen naar lonDonDe Kortrijkse en Rijselse professoren vinden elkaar ook in hun onderzoek: samenwer-kingsverbanden bestaan reeds in de educa-tieve taaltechnologie, de biomedische we-tenschappen en het niet-destructief testen van materialen. Om de onderzoekssamen-werking verder uit te bouwen streven beide universiteiten naar een vlottere interactie tus-sen hun onderzoekers, die vaak op dezelfde thema’s werken, op slechts enkele kilometers afstand van elkaar. Voor de KULAK is dit maar een eerste stap: het is ook de bedoeling een dergelijke samenwerking uit te bouwen met andere naburige topinstellingen, bijvoor-beeld in London of Nederland.

, info: www.kuleuven-kortrijk.be

Zowel Kortrijk als Rijsel ijveren voor een concreet kader waarin de samenwerking op het vlak van academisch onderwijs, on-derzoek en innovatie tot wederzijdse ver-rijking leidt. Interculturele kansen zijn in de studieprogramma’s ingebed door verschil-lende vormen van mobiliteit van studen-ten en professoren over de grenzen heen.

PartnersChaPNu al kunnen KULAK-studenten de taal van de buren aanleren in een Vlaams-Frans (of Vlaams-Waals) partnerschap of kunnen ze een keuzevak opnemen in Rijsel. De Rij-selse studenten volgen een cursus aan de KULAK. Niet alleen de studenten maken de overstap: ook de proffen geven les aan beide zijden van de grens.

KULAK en universiteit Rijsel werken samen

inTernaTiOnaaL

Dankzij stadsgenoot Eddy Vanoos-thuyse is Kortrijk tijdens het najaar ondergedompeld in klarinetklanken. Deze klarinettist én wereldburger organiseert van 30 oktober tot 6 no-vember een internationale klarinet-wedstrijd en van 4 tot 7 november een Europees klarinetfestival. Daar-mee haalt hij de toppers van de klari-netblazers naar Kortrijk.

Eddy Vanoosthuyse is een naam als een klok in de muziekwereld. Hij speelt be-roepshalve bij onder andere de Brussels Philharmonic en het Symfonieorkest van Vlaanderen. Door zijn muziek heeft hij al veel delen van de wereld gezien: China, Litouwen, de Verenigde Staten, Venezue-la, Italië,.... De muzikale Kortrijkzaan werkt daarbij samen met vooraanstaande orkesten en staat geregeld geprogram-meerd op allerlei internationale festivals.

DirK brosséEind oktober wil hij Kortrijk laten proe-ven van wat de hedendaagse klarinet-wereld te bieden heeft. De Kortrijkse Schouwburg is gastheer voor het Europees klarinetfestival én de eerste internationale klarinetwedstrijd. Der-tig nationaliteiten nemen het tegen elkaar op in drie voorrondes. Het fina-leconcert vindt plaats op 6 november in de Schouwburg met de uitvoering van het War Concerto van Dirk Brossé, die voor de gelegenheid zal dirigeren.

, www.international-music-promotion.be

of www.eddyvanoosthuyse.be

Europees klarinetgeschal in de stad

Page 13: Stadskrant oktober 2010

12 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 13

Elke morgen fiets ik goedgeluimd richting basisschool waar het zebrapad mij op-wacht. Tijd om het jonge, uitbundige volkje veilig de schoolpoort binnen te loodsen. De straat oogt nog kalm en wie vroeg uit de veren sprong, komt als eerste bij mij aan. ‘Goeiemorgen, goed geslapen?’ gaat het dan, waarop de één al wat meer en-thousiasme laat blijken dan de ander. Ook de ouders krijgen een lach of zwaai, zij zijn blij dat ik er al ben. Nog geen vijf minuten later is het af- en aanrijden op de zoen- en vroemzone. De tijd dringt blijkbaar want heel af en toe probeert een ouder midden de straat zoon of dochter uit de auto te la-ten. Ik ben onverbiddelijk en vraag beleefd om het portier te sluiten en iets verderop te parkeren. Ach, die lelijke blik vergeten we beide tegen de volgende morgen. Pu-bers aarzelen bij het begin van het school-jaar om het zebrapad te gebruiken. Ik weet dat ik ze niet moet bemoederen, maar reken wel op respect. Bij hen maakt de ‘goeiemor-gen’ plaats voor ‘hoi’ en een bemoedigend woord wanneer ze met de cursus in de hand oversteken tijdens de examens. De bel gaat en ik blijf nog heel even om de

laatkomers te begeleiden. Voor wie haast heeft, ben ik extra waakzaam. Het oranje hesje, de armband en het spiegelei krijgen opnieuw hun plaats in de kast, de rust keert terug. Taak volbracht!

Mariane, gemachtigd opzichter

Je herinnert je misschien de leger-bus die door het wegdek van de Graaf Boudewijn IX-laan zakte om-wille van slechte rioleringen. Bin-nenkort zijn dergelijke taferelen verleden tijd, want de wegenis-werken zijn er volop aan de gang.

Het was al meer dan 85 jaar geleden dat men deze zijstraat van de Ou-denaardsesteenweg onder handen nam. De rioleringen onder de weg waren zelfs nog gemetseld. Zowel de verschillende nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit, telefonie, …) als bepaalde delen van de straat zijn in-middels vernieuwd. Binnenkort start de laatste fase van de werken. Dan krijgt het deel tussen de Elfde Julilaan en de Hugo Verriestlaan een opknap-beurt. Tegen Kerstmis moet de straat in een volledig nieuw kleedje zitten.

Kasseien behouDenOp onderstaande simulatie kan je zien dat men veel aandacht besteed-de aan de zwakke weggebruiker. Bre-de voetpaden en duidelijk aangege-ven fietspaden moeten de veiligheid en het comfort van de wandelende en fietsende medemens garande-ren. Opvallend is dat de straat haar kasseien behoudt. Het waren de be-woners zelf die tijdens verschillende inspraakvergaderingen aangaven dat ze die straatkeien waardeerden.

, www.kortrijk.be/leefomgeving/infrastructuur

BOudewijn iX-laan nadert afwerKing

Schipper, mag ik overvaren?

mObiLiTeiT

Kriebelt het bij jou om ook aan de slag te gaan als gemachtigd opzichter? Klop dan als de bliksem aan bij de directie Personeel en Organisatie, dien een blan-co attest van goed gedrag en zeden model 2 in en na een korte theoretische uiteenzetting kan je al aan de slag. Dit kan als PWA-statuut of als onbezoldigd vrijwilliger. Voor de dienst kan de stad je wel een kleine vergoeding bieden voor verplaatsing of onderhoud van de kledij.

Stel je kandidaat via 056 27 86 54 of [email protected].

Iets voor jou?

Page 14: Stadskrant oktober 2010

14 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 15

Momenteel geeft de stad elk jaar meer dan één miljoen euro uit aan energie voor openbare verlichting. De doorlichting van Eandis toonde aan op welke manier Kor-trijk zuiniger kan omspringen met haar energieverbruik.

besParinGsmaatreGelenLichten doven is één mogelijkheid, maar er bestaan nog een pak andere besparings-maatregelen. Zo wil de stad bezuinigen op monumentale verlichting en zal men syste-

matisch oude lampen vervangen door zuini-ger exemplaren. Dit vraagt in eerste instantie een investering van 87.260 euro, maar die kost wint de stad in drie jaar tijd terug.

marKe 2010-2030Dat de inwoners van Marke al langer ratio-neel omspringen met energie, staat buiten kijf. Vorig jaar tekenden ze met z’n allen in op het project ‘Energie-K Marke’ en gingen ze de uitdaging aan om energiezuinig te leven. Een nieuw initiatief ‘Marke 2010-

2030’ laat de bewoners nu actief meeden-ken over de toekomst van hun dorp. Een hele zomer lang konden de Markenaren hun spreekwoordelijke ei kwijt in een on-line peiling over mobiliteit, onderwijs, in-dustrie,.... Ben je benieuwd naar de ideeën of wil je zelf nog iets toevoegen? Kom dan je licht opsteken tijdens de open volksver-gadering op 6 oktober om 20 uur in het OC Marke.

, www.marke.be

Kortrijk liet onlangs als één van de eersten in de provincie een quickscan uitvoeren op de openbare verlichting. Hoewel we heel wat beter scoren dan vergelijkbare steden, is er nog werk aan de winkel. Een combinatie van verschillende maatregelen moet het mogelijk maken om jaarlijks tot 100.000 euro te besparen op openbare verlichting.

energie

winteruur In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober schakelen we opnieuw over op het winteruur. Die nacht mogen we de klok om 3 uur ’s nachts een uurtje te-rugdraaien. Een uurtje meer slapen dus!

GRATIS FLUOHESJEZowat alle Kortrijkse scholen stimuleren het dragen van een fluohesje op weg van en naar school. Hoewel de meeste scho-lieren hun hesje zonder veel gemor dra-gen, is er toch nog een probleem. Als je

een grote schooltas op je rug zwiert, ben je opnieuw niet meer goed zichtbaar voor de autobestuurders. Idealiter zou je het fluorescerend jasje dus boven je schooltas moeten dragen. De redactie van de Stads-krant heeft daarom een pak XL-fluohesjes in de aanbieding. Kom even langs bij het Team Commu-nicatie, Grote Markt 54 in Kortrijk en val voortaan nog meer op in het verkeer. Wees snel, want op is op!

Kortrijk dimt openbare verlichting

Getal van de maand

13.108.635 Kwhgroene stroom. Dat is wat de vier windturbines op Evolis vorig jaar heb-ben geproduceerd. Concreet komt dit cijfer overeen met het jaarverbruik van zo’n 3745 Kortrijkse gezinnen. Aan-gezien de turbines in 2009 slechts 9 maanden hebben gedraaid, zal het bedrag dit jaar nog een stuk hoger lig-gen. De beste maand voor de windtur-bines was november. Toen werd zo’n 3.5 miljoen KWh geproduceerd.

© a

nn d

’hae

ne

Page 15: Stadskrant oktober 2010

14 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 15

Heel wat mensen surfen elke dag op het internet. Heb je thuis geen aansluiting? Dan kan je op heel wat plaatsen in de stad gratis internet gebruiken.

Kortrijk telt meer dan zeventig plaatsen met ‘wifi’. Daarmee kan je draadloos buiten op een terrasje of in een park met je laptop surfen en mails sturen.

hotsPotDe plaatsen waar je gratis en draadloos kan surfen, heten hotspots. In onze stad vind je die hotspots onder andere in het stadhuis, de openbare bibliotheek of in de ontmoe-tingscentra. Ook op de Grote Markt, het Schouwburgplein en in het Magdalenapark heb je wifi. Een volledige lijst met alle plaat-sen waar je gratis en draadloos kan surfen, vind je op www.kortrijk.be/hotspots.

hoe GebruiK je De hotsPots?Het enige wat je nodig hebt, is een laptop of een gsm waarmee je op het internet kan. Een hotspot herken je aan het logo. Dan weet je dat je daar draadloos op het inter-net kan. In een gebouw met een hotspot ga je naar de infobalie. Een medewerker van de stad geeft je een gebruikersnaam en een paswoord. Deze gegevens komen ook elke

dag op de grote schermen in de gebouwen van de stad. Je hebt een gebruikersnaam en een paswoord nodig om een verbinding te maken met het internet. Schakel de functie ‘draadloos’ op je laptop in. Dan moet je de gebruikersnaam en het paswoord geven. Let op: deze gegevens veranderen elke maand. Vraag dus elke maand welk paswoord je moet gebruiken.

internetKiosKHeb je zelf geen laptop of computer? Dan kan je gratis de computers van de stad gebruiken. In Kortrijk zijn er acht internet-kiosken en vijftig publieke pc’s die je mag gebruiken. Je vindt ze in de openbare biblio-theek of in de ontmoetingscentra. Tijdens de openingsuren kan je er gratis surfen op het internet. Je kan de computers ook gebrui-ken om teksten te schrijven. Een lijst met alle adressen waar je gratis een computer kan gebruiken, vind je op www.kortrijk.be/digi-tale-kloof. Je leest er ook de openingsuren.

, www.kortrijk.be/hotspots

Eduroam staat voor ‘educational roa-ming’. Hiermee gebruiken studenten en personeel van universiteiten en ho-gescholen het draadloos netwerk van elkaar en dat van de stad. Zo kunnen ze surfen op internet. Je hebt een gebrui-kersnaam en een paswoord nodig. Die krijg je in jouw hogeschool of universi-teit. Zowel de scholen kulak, Katho als Howest gebruiken dit systeem. Sinds kort kan dit nu ook op alle hotspots van de stad. Heb je problemen om de hot-spot terug te vinden in jouw netwerk-lijst? Bel dan naar het gratis nummer 1777. Dit kan elke dag van 9 tot 17 uur.

edurOam Biedt speciale service vOOr studenten

Gratis internet in de stad

OnLine

Page 16: Stadskrant oktober 2010

16 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 17

1903Deze prentkaart toont hoe het Casinoplein er uit zag in 1903. Van 1895 tot 1876 heet-te dit plein De Monumentenplaats. Ook al stonden geen monumenten op het plein, maar wel veel bomen. In 1968 kreeg het plein de naam die wij nu kennen: het Ca-sinoplein. Op de prentkaart met het hand-schrift staan 42 (!) platanen. De stad plantte deze bomen in 1960. Links zie je een groot gebouw. Dat diende in 1844 als een casino, concertzaal en schouwburg van een Kor-trijkse harmonie. In 1852 was het een school.Het gebouw werd later een kantoor van verschillende organisaties. De bekendste was de Kamer voor Handel en Nijverheid.

2010Het plein ziet er helemaal anders uit. In 1960 zijn de bomen vervangen door plaat-sen om te parkeren. Vroeger wandelde je tussen de bomen. Nu loop je tussen de auto’s. Het groot gebouw links bleef het-zelfde. Daar vind je nu de kantoren van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai.

vrOeger en nu

en toen was er...

OprOepVoortaan vind je de rubriek ‘Vroeger en nu’ elke maand terug in de Stads-krant. Daarvoor hebben wij uiteraard leuke kiekjes van weleer nodig. Heb jij nog foto’s uit de oude doos die een plaats verdienen in deze rubriek? Stuur ze dan in hoge resolutie naar [email protected].

Page 17: Stadskrant oktober 2010

16 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 17

kOrTrijk kOrT

SPUITJE TEGEN GRIEP NODIG?

Vorige winter hadden veel mensen de Mexicaanse griep. Heel wat anderen kre-gen een spuitje om zich tegen deze griep te beschermen. Deze winter verwachten dokters een ‘normale’ griep. Moet je ook een spuitje halen? Dat vraag je best even aan je huisdokter of apotheker. Die vertelt je of jij een spuitje tegen griep nodig hebt.

, Heb je vragen? Ga je naar je huisdokter

of apotheker. Meer info vind je ook op

www.griepvaccin.be.

PRAATTRAININGEN VOOR ANDERSTALIGEN

Jouw eigen taal is niet het Nederlands. Toch wil je die taal echt leren. Volgde je vorig jaar een cursus voor beginners? Dan kan je na de herfstvakantie deelnemen aan zes oefenlessen. Elke les gaat over één on-derwerp. Je leert meer over brieven en fac-turen. Of je oefent je uitspraak. Misschien wil je meer weten over sport? Deze lessen zijn gratis. Schrijf je wel vlug in. Er zijn maar 12 plaatsen voor elk onderwerp. Volg je alle zes lessen? Dan krijg je een bewijs dat je beter Nederlands kent. De lessen vinden plaats in de bibliotheek aan de Leiestraat 30 en in het Muziekcentrum op het Con-servatoriumplein 1.

, Meer info en inschrijvingen in de bibliotheek,

Leiestraat 30, 056 27 75 00,

[email protected]

WANDELEN LANGS TRAGE WEGEN

De vereniging Trage Wegen zorgt samen met de Stad Kortrijk voor haar ‘trage we-gen’. Dat zijn kleine wegen en paden waar je mag wandelen of fietsen. Auto’s mogen deze weggetjes niet gebruiken. Vrijwilligers planden een wandeling langs de trage we-gen in Bissegem en Marke. Op 24 oktober kan je gratis 8 kilometer mee wandelen. Een gids vertelt je over de prachtige na-tuur. Onderweg proef je een stukje Minne-kestaart, een glaasje jenever, een bioappel of verse soep. De wandeling start om 14 uur aan het ontmoetingscentrum De Neer-beek, Vlaswaagplein in Bissegem. Je komt rond 17 uur aan in het ontmoetingscen-trum in Marke. Daar brengt een tram met paarden je terug naar de startplaats.Trek zeker stevige schoenen en goeie wan-delkledij aan.

, OC Bissegem – Henk Vandeginste

[email protected], 056 37 13 19

, OC Marke – Wouter Dursin

[email protected], 056 24 08 22

, www.tragewegen.be

OP REIS NAAR HET BUITENLAND?

Ga je dit jaar op reis naar het buitenland? Kom eerst naar het stadhuis. Bij het loket ‘Leven, reizen en bewijzen’ (rode balie) ver-tel je naar welk land je op reis gaat en wan-neer. De medewerker aan de balie legt je uit welke bewijzen je nodig hebt voor dat land en wat die kosten. Wacht niet te lang. Soms duurt het een paar weken vóór je alle papieren hebt. Je kan de papieren ook met spoed krijgen. Maar dat is veel duurder. We geven een voorbeeld.Reis je als volwassene naar Spanje? Dan be-taal je 12 euro voor een elektronische iden-titeitskaart. Heb je diezelfde kaart nodig bin-nen twee dagen? Dan betaal je 177 euro.Voor een kind kost een elektronische identi-teitskaart 3 euro. Met spoed krijg je die voor 170 euro. Ga dus naar het stadhuis zodra je een reis boekt. Reis je met het vliegtuig? Vraag uitleg bij de vliegmaatschappij. Soms vraagt zij extra papieren. Dat kunnen de medewerkers van het stadhuis niet weten.

, Stadhuis, balie Leven, Reizen

en Bewijzen,

Grote Markt 54

056 27 72 00

www.kortrijk.be

www.diplomatie.be

Page 18: Stadskrant oktober 2010

18 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 19

wat doe ik met vuile frituurolie of VUIL FRITUURVET?

Wat doe je met het vuile vet of de olie uit je frituurpan? Je giet het toch niet in je goot-steen, toilet of de riool? Zo raken de buizen van je afvoer verstopt. Het vuile frituurvet breng je het best naar het containerpark. Daar verzamelt de stad olie en vet. Van dat oud frituurvet maakt een ander bedrijf on-der andere biodiesel. Het bedrijf Valorfrit en de afvalintercommunale IMOG houden een wedstrijd tijdens oktober. Je kan 10 fietsen winnen, een nieuwe friteuse, of een andere

Soms is ouder worden niet zo gemakkelijk. Heb je nog een partner en trek je graag je plan? Dan blijf je meestal in je eigen huis of flat wonen. Maar is je partner dement? Dan lukt het soms niet om thuis te blijven wonen. Je hebt extra hulp nodig om voor hem of haar en voor jezelf te zorgen.

In Kortrijk bouwt het OCMW ‘aanleunflats’. Dat zijn flats voor senioren waar je met je partner kan wonen als hij of zij dement is. Je kan er ook wonen als je partner in het woonzorgcentrum Lichtendal verblijft. Dat is een centrum voor demente senioren. De aanleunflats komen naast het woonzorgcentrum Lichtendal in de Etienne Sabbelaan 2 in Kor-trijk. Het nieuwe gebouw krijgt de naam ‘Akkerwinde’. Vanaf 1 oktober kan je je naam op een lijst laten zetten. Zo vraag je een plaats in een aanleunflat. Wil je weten of jij daar met je partner kan wonen? Bel naar mevrouw Veronique Ferrand. Dat kan elke voormiddag van maandag tot en met vrijdag op het nummer 056 24 43 06.

, OCMW Kortrijk, woonzorgcentrum Lichtendal

[email protected]

leuke prijs. Breng dus snel je vuil frituurvet of je vuile olie naar het containerpark.

, www.valorfrit.be

OPEN BEDRIJVENDAG

Op 3 oktober is er weer Open Bedrijven-dag. In Kortrijk kan je dan bij zes bedrijven op bezoek. Je krijgt er uitleg over wat men er doet en hoe het personeel werkt. Je be-zoekt er ook ruimtes waar je als bezoeker anders nooit mag komen. Je kan onder-meer kiezen uit volgende bedrijven:• az groeninge, het nieuwe ziekenhuis Kennedylaan 4, www.azgroeninge.be• Dupont’s Kookboetiek, een kookwinkel

waar je kan kijken, ruiken en proeven.• e-Pipe Benelux, een firma die leidingen ver-

nieuwt zonder breekwerk en lawaai Baron J. de Bethunestraat 16b, 8510 Marke

www.epipe.be• K in Kortrijk, het nieuwe winkelcentrum Romeinselaan of Zwevegemsestraat, inrit

Q-Park – www.k-in-kortrijk.be

• Voka West-Vlaande-ren, BLCC en PvO, het nieuwe huis voor on-dernemers

President Kennedylaan 9a www.voka.be\west-vlaanderen

, Zondag 3 oktober tussen 10 en 17 uur. Andere

deelnemers vind je op www.openbedrijvendag.be

FOUTJE!

In het septembernummer sloop een foutje in de nieuwe openingstijden van het Soci-aal Huis en het OCMW. Je vindt hierbij het juiste overzicht. Sedert 1 september ben je van maandag tot vrijdag welkom tussen 9 en 12 uur. Op maan-, woens- en donder-dag bereik je de medewerkers ook tussen 13 en 16 uur. Op dinsdag is het onthaal van beide diensten open tot 18 uur. Op vrijdag sluiten de deuren om 15 uur.

, 056 24 48 00, www.sociaalhuiskortrijk.be

of www.ocmwkortrijk.be

Aanleunflats

kOrTrijk kOrT

Page 19: Stadskrant oktober 2010

18 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 19

noela vercruySSe staat al veertig jaar achter de toog van het populaire volkscafé De Smisse in Aalbeke. Het café bestaat al sinds 1900 en is altijd in handen geweest van de familie Lepers. Noela nam de kroeg samen met wijlen haar man Hubert Lepers over op 1 septem-ber 1970. “In de jaren dertig was De Smisse in de eerste plaats een paardensmidse met een winkeltje en een kleine bar, maar uit-eindelijk is enkel het café blijven bestaan”, aldus Noela. “Als mijn gezondheid het toe-laat, blijf ik voortdoen tot ik honderd jaar ben. Met wat hulp van mijn klanten moet dit zeker lukken. Zij helpen me steeds om vaten aan te leggen of zware bakken bier te dragen.”

AIMé PAUWELSontwierp de voorbije decennia meer dan zestig zonnewijzers. Als ingenieur-architect is de 89-jarige Kortrijkzaan al van jongs af aan gefascineerd door zonnewijzers. Hij bereken-de en ontwierp tientallen modellen en reali-seerde ze in maquettevorm. Een dertigtal is momenteel te zien in een tijdelijke tentoon-stelling in het Astrolab in Ieper. “Het kostte me weken, maanden of soms wel jaren om een ontwerp uit te werken. Slechts twee exemplaren zijn effectief opgesteld, eentje op ons landhuis in Hulste en een groter op het Zonnewijzerhuis in Rupelmonde. De overige exemplaren staan noodgedwongen op zolder omdat ze vervaardigd zijn uit ma-teriaal dat niet weerbestendig is”, aldus Aimé.

fien florin is het kersverse Tineke van Heule. Ze wordt een volledig jaar bijgestaan door Melanie Dupont (17) en Marlies Huysentruyt (17), respectievelijk eerste en tweede eredame. De tien finalisten namen het onder meer te-gen elkaar op in een kookwedstrijd. Onder massale belangstelling en in aanwezigheid van vtm-gezicht Jeroen De Pauw legden ze een kookproef af in een mini-keuken op Heuleplaats. Op het einde van de avond bleek de 18-jarige Fien het meest geschikt om het kroontje en lint over te nemen van het uittredend Tineke Emmelie Dupont. Fien studeerde vorige zomer af aan het Sint-Amandscollege en start binnenkort de op-leiding psychologie in Leuven.

de mensen

De Stadskrant ging deze zomer op zoek naar de mooiste, meest ontroerende of grappigste Kortrijkse vakantiefoto. Be-zoekers van de website bepaalden zelf wie aan de haal ging met de hoofdprijs. Ivonna Nieuwlandt mag zich de trotse winnaar noemen en krijgt eerstdaags een waardebon van 100 euro bij een Kortrijkse speciaalzaak voor audio-en electroapparatuur. Ze maakte een beeld van een biker die zijn kunsten toont op de skatebowl. Katrien Quartier, The My Hong Ho, Joke Brenning en Tine Vander-plancke ontvangen elk een waardebon van 50 euro.

, Snuif je graag nog even de zomerse sfeer op,

dan kan je alle foto’s herbekijken op

www.kortrijk.be/zomerfotowedstrijd.

Winnaar zomerfotowedstrijd

Page 20: Stadskrant oktober 2010

20 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 21UiT IN kortrIjk | 21

1 oktober tot 3 november 2010

20 | UiT IN kortrIjk

1 oktober tot 3 november 2010

keer onder de noemer ‘Spoken bij de vleet’. op het parcours valt er nog meer te huiveren. De mensen uit de middeleeuwen geloofden niet alleen rotsvast in het bestaan van allerlei fantas-tische wezens, ze hadden ook allerlei manieren uitgedacht om ze te slim af te zijn. Dankzij o.a. de schrijfsels van jacob van Maerlant weten we welke dat zoal waren.je hebt dus meer dan één reden om de middel-eeuwen eens op een andere manier te leren ken-nen en vooral te beleven.

R Zat 30 okt tem zo 7 nov | € 6/ 4/ 1 /gratis (-12 jaar) + iedereen op MuZeum Zondag, 7 novem-ber | Gesloten op 1 november | Museum Kortrijk 1302, Houtmarkt-Begijnhofpark |

R 056 27 78 50 | www.kortrijk1302.be

Uit is overal en dé informatiebron voor je vrije tijd. Wil je jouw evenement gepubli-ceerd zien in heel wat vrijetijdskalenders en websites?

joUw acTiviTeiT ook in de nieUwe UiT in korTrijk ? SlechTS één manier !!!! meer UiT-TipS kan je vinden op:Ga naar www.uitdatabank.be, vraag een login en paswoord aan en voer je activiteiten tijdig in! Deadline invoer: editie november: 8 oktober, editie december: 5 november, editie januari: 29 november

R www.uitinkortrijk.be R www.uitinregiokortrijk.be R www.uitinvlaanderen.be

Griezelverhalen in museum 1302

ZaterDaG 30 oktober t/M ZoNDaG 7 NoveMber

met agenda van 1 oktober tot 3 november 2010

Spoken en monsters wrijven zich al in hun handen: halloween komt er opnieuw aan. het museum kortrijk 1302 houdt van griezelen en hoopt van jou hetzelfde. ontdek een week lang waar de mensen 700 jaar geleden zoal bang van waren en hoe levendig hun fantasie was.

voor de middeleeuwers waren spoken geen ver-zinsels maar realiteit. Ze wisten alles af van fa-beldieren als de griffioen en de feniks, een weer-wolf was voor hen net zo echt als de huishond voor het haardvuur. Dat er een speciale band be-stond tussen een eenhoorn en een maagd sprak toch voor zich. opnieuw toont het museum de griezelige kantjes van het leven anno 1302, dit

ZaterDaG 23 oktober

huiveren op de lange munteDoorgaans is de Lange Munte een gezellige wijk, maar met Halloween in zicht verandert ze in een huiveringwekkend doolhof van akelige plekjes. De ‘Halloweenwandeling’ voert je langs allerlei groene maar mysterieuze plaatsen in de wijk. In groepjes van 35 werk je een parcours af met onder meer een voorleesgriezelmoment, een griezeldoolhof, de heksenbar, het spookthe-ater en nog veel meer.

R Zat 23 oktober | € 3/ 1 (-9 jaar) | Vertrek tussen 17.30 en 19 uur | Buurthuis Lange Munte | Vóór 16 oktober inschrijven via 0498 90 90 96

uit-in-kortrijk-okt '10.indd 20 17/09/2010 10:46:53

Page 21: Stadskrant oktober 2010

20 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 21

UiT IN kortrIjk | 21

1 oktober tot 3 november 2010

20 | UiT IN kortrIjk

1 oktober tot 3 november 2010

wellness tussen de boeken

ZaterDaG 16 oktober, bIbLIotHeekWeek Start Met verWeNDaG

‘Letterkoorts’ is een literaire gezondheidswan-deling langs verrassende locaties, waar het let-terkundige virus dat in je zit, nog verder gevoed wordt door gekwalificeerde leesdokters – terug-betaald overigens door de geletterde mutuali-teiten. Maak gerust een afspraak in het kabinet

van annelies verbeke, oscar van den bogaard en kader abdolah. alleen op voorschrift.

R Vrij 22 oktober | 19u45 | € 8/ 5 (abonnementen CC, bibliotheekpas, studenten) | CC Guldenberg, Acaciastraat 1, Wevelgem | 056 23 98 55 | www.uitinregiokortrijk.be/letterkoorts

Leesbeesten en boekenwurmen overspoelen in oktober opnieuw alle bibliotheken, gelokt door de lekkernijen van de jaarlijkse bibliotheekweek. De duizenden boeken in de rekken zijn die dag niet de enige traktatie. als je langskomt, krijg je een drankje aangeboden en mag je wat lekkers mee naar huis nemen. Clown Sergelino komt de kleinsten entertainen met ballonnen en een goochelact. De verwendag is ook het startmoment van de kinder- en jeugdjury. recensenten-in-de-dop krijgen informatie over hoe ze zelf boeken kunnen beoordelen. Dat boeken en videospellen beide hun plek hebben in een bib bewijst het derde videospeltornooi, met als hoofdprijs een XboX 360.

R Za 16 oktober | Openbare Bibliotheek | Leiestraat 30 | 056 27 75 00 | www.kortrijk.be/bibliotheek

opwekkend medicijn tegen literair virus

vrIjDaG 22 oktober, LetterkoortS

23 t/M 30 oktober - Week vaN De ItaLIaaNSe fILM

made in italy, echtheid gegarandeerdvoor de vijfde keer organiseert kunstencentrum bUDa – in samenwerking met de kULak, het HItek en de Cvo’s roeselare en Sint-Paulus – ‘Made in Italy’. een week lang krijg je elke dag één of twee films te zien die gemaakt werden in de laars van europa. Deze lustrumeditie heeft bovendien nog heel wat nevenactiviteiten in de aanbieding. Zo geeft professor Maria bonaria Urban op zaterdag 23 oktober een lezing over ‘Sardinië in het Italiaan-se filmlandschap’. en in de gloednieuwe buda-bar waait Italiaanse muziek je in overvloed tege-moet. een greep uit het filmaanbod: ‘ballo a tre passi’, ‘l’Ultimo baccio’, ‘La doppia ora’ en ‘Cosa voglio di Piu’, ‘baciami ancora’ en nog veel meer.

R 23 tem 30 oktober | € 7/ 6 (-26, +55)/ 5 (abon-nement, CJP)/ 4 (-12) | Budascoop, Kapucijnen-straat 10 | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be | [email protected]

koop nu al je tickets voor de Sinterklaas- shows!Sinterklaas komt op zaterdag 13 november voor twee spetterende shows naar de kortrijkse Schouwburg. De goedheilige man zal allicht op veel belangstelling kunnen rekenen. Haal daar-om snel je kaarten in huis. De kaartenverkoop start op maandag 18 oktober bij Uit in kortrijk, Schouwburgplein 14.

R Zat 13 november |€ 1 | 14u (stoet) - 15u en 16u30 (shows) | 056 23 98 55 | [email protected] | www.uitinkortrijk.be

uit-in-kortrijk-okt '10.indd 21 17/09/2010 10:47:08

Page 22: Stadskrant oktober 2010

22 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 23UiT IN kortrIjk | 2322 | UiT IN kortrIjk

kunst aan huis15 t/M 17 oktober, bUreN bIj kUNSteNaarS

voor de zevende keer organiseert de provin-cie West-vlaanderen ‘buren bij kunstenaars – openatelierdagen’. ook kortrijkse kunste-naars en ateliers ontvangen je graag.

voor deze editie hebben zich in totaal een re-cordaantal van 1156 kunstenaars – zowel pro-fessionelen als amateurs – ingeschreven. ‘buren bij kunstenaars’ is dit jaar trouwens grensover-schrijdend; het initiatief is geëxporteerd naar de franse departementen Nord en Pas-de-Calais.In kortrijk nemen 78 kunstenaars deel. De kun-

stenaars laten je van op de eerste rij genieten van hun artistieke scheppingen in verschillende disciplines: beeldhouwkunst, fotografie, design, grafiek, glas, kalligrafie, keramiek, multimedia, schilder- en tekenkunst,…raadpleeg de wegwijsbrochure voor de adressen en openingsuren van de ateliers.Deze is gratis op te halen aan de cultuurbalie van het administratief stadhuis.

R 15 tem 17 oktober | gratis | diverse locaties | www.burenbijkunstenaars.be | 050 40 35 49

1 oktober tot 3 november 20101 oktober tot 3 november 2010

1 t/M 7 NoveMber

Sport en ontspanning tijdens de herfstvakantietijdens de herfstvakantie organiseert de Sport-dienst opnieuw een pak sportkampen voor kinderen en jongeren. In de sportcentra kan je proeven van de meest uiteenlopende discipli-nes en deelnemen aan allerlei activiteiten. Niet alleen de spieren worden geprikkeld tij-dens de herfstvakantie, maar ook de geest. In het broelmuseum kan je bijvoorbeeld meedoen met een schattenjacht, terwijl je in het museum kortrijk 1302 spoken bij de vleet ziet ronddwa-len (zie ook pag. 20)ook als je slechts één dag plezier wil maken, kom je ruimschoots aan je trekken. team jeugd heeft enkele leuke en creatieve bezigheden uitgedacht. Die staan gebundeld in het Speelkompas.

R 1 tem 7 november | www.kortrijk.be/sport | www.broelmuseum.be | www.kortrijk1302.be | www.kortrijk.be/jeugd

win !gratis ontbijtzwemmen!

een gratis ontbijt (inclusief inkom zwembad) voor het ganse gezin op zondag 21

november tijdens de 'kortrijk zwemt' week in het zwembad magdalena. (dit voor 4 gezinnen)

'Hoeveel kinderen schreven zich op zaterdag 11 september in voor een

nieuwe sportlessenreeks bij Sportplus?'

Mail je antwoord naar [email protected] op maandag 11 oktober.

Textiel met een goddelijk tintje

5 oktober t/M 5 DeCeMber, HeMeLS GoeD!

Het vlasmuseum heeft een mooie collectie waardevolle oude priestergewaden en litur-gisch vlaslinnen. die verzameling krijgt in het najaar een prominente plaats in het museum tijdens de tentoonstelling ‘Hemels goed!’.

vaardige handen hebben eeuwenlang met en-gelengeduld kostbare stoffen omgetoverd tot prachtige liturgische kledij en allerlei kerkelijke opsmuk. Priestergewaden in damast, textiel uit vlaslinnen voor de eredienst of om het interieur van een kerk te versieren… kerken en kloosters herbergen nog steeds een grote schat. ook het vlasmuseum kan een aardige verzameling uit-stallen van priestergewaden en religieus geïn-spireerd linnen, rijkelijk versierd met kant en borduurwerk.

aan dit vergeten erfgoed kan je je vergapen dankzij de inzet van enthousiaste verzamelaars, en dit twee maanden lang!

R 5 oktober tem 5 december | € 3/ 2/ 1 (- 12 jaar) | Vlasmuseum, Etienne Sabbelaan 4 | 056 21 01 38 | www.vlasmuseum.be

‘Hemels goed’ in het vlasmuseum

De eerste bezoekers aan deze tentoonstelling mogen rekenen op

een gratis linnen handdoek.www.vlasmuseum.be

uit-in-kortrijk-okt '10.indd 22 17/09/2010 10:47:17

Page 23: Stadskrant oktober 2010

22 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 23UiT IN kortrIjk | 2322 | UiT IN kortrIjk

1 oktober tot 3 november 20101 oktober tot 3 november 2010

MUZIek | een beToverend pianodUeT - jUlien libeer, elodie viGnon (Fr) | 20u | € 17/15/6/5/ gratis | Concertstudio | 056 21 79 66 | www.euterpevzw.befaMILIetHeater (+8 jaar) | heT onein-diGe verhaal - heT laaGland (nl) | 18u | € 10 | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

ZondaG 10 okTober MUZIek | QUenTin dUjardin & FriendS | Wereldmuziek | 10u10 | € 15 | oC De Neerbeek | 056 35 28 90 | www.quentindujardin.comCoNCert | heUlSe vonken – meT Frank valenTino | Nieuwe initiatief van de Heulse Concertband o.l.v. nieuwe dirigent john Gooversen | 14u | € 8 | oC De vonke Heule | 0477 45 45 02 | [email protected] voorDraCHt | heT penhUiS: peTer Terrin | originele stem in de vlaamse let-teren, schrijft romans, verhalen en beschouwin-gen. Interviewer frank Hellemans (knack Maga-zine) | 10u30 | € 5 | orangerie broelmuseum | www.kortrijk.be/bibliotheek

maandaG 11 okTober MUZIek | blank doGS + kapiTan kor-Sakov | Donkere Synthpop en hoekige bas-lijnen in een minimale mix. tussen Wavves en Cabaret voltaire | € 12/10/7 | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

woenSdaG 13 okToberDIverS | workShop knoTS! boTS! bonk! | een stripverhaal komt tot leven in rare personages en zotte geluiden | 14u | € 3 (+ drankje) | o.C. De vonke Heule | 056 24 06 20 | www.devonke.betHeater/DaNS | Trio voor een meiSje, een jonGen en een hond (werkTiTel) - arend pinoy | fysieke voorstelling over de dubbelzinnigheid, absurdi-teit van het leven | 20u15 | € 9/6(-26/CjP) - € 31/25/21 (trioticket met tempo 76 op 29/10 en Ciao bella op 26/02)| arenatheater kortrijk | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be voorDraCHt | voordrachTenreekS “de poliTieke rollercoaSTer in belGië” – carl devoS, poliTicolooG | 20u | € 4/3 | o.C. Marke | 056 24 08 22 | www.marke.bevoorDraCHt | dar eS Salaam: de ene moSlim iS de andere nieT – hilmi laZhar i | 19u30 | € 5 | Leiaarde Heule | 056 26 06 00 | www.vormingplusvzw.be

donderdaG 14 okTober MUZIek | caFé-chanTanT - hijaZ | Sextet dat elementen uit de wereldmu-ziek combineert met jazz. | 20u15 | gra-tis | o.C. De vonke Heule | 056 24 06 20 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

dinSdaG 5 okTober MUZIek | TUeSday niGhT orcheSTra | belgische big band | 21u | Muziekcafé track* | www.muziekcentrumtrack.be

woenSdaG 6 okTober tHeater | broekvenT - wUrre wUrre | 20u15 | € 13/6 (-26/CjP) | De kor-trijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.beMUZIek | pop Up jaZZclaSS: van jel-ly roll morTon ToT jeF neve – 4 woenSdaGen in okTober | jazzmuziek | 20u | € 25 | Muziekcentrum track* | 056 27 79 00 | www.muziekcentrumtrack.be

donderdaG 7 okTober MUZIek | 10de STUdenT welcome con-cerT - The oppoSiTeS,balThaZar,we Seem To have miSplaced oUr iGloo |17u - 0.30u | gratis | Schouwburgplein | 056 37 06 44 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

vrijdaG 8 okTobertHeater | menU op Scène: ribbedebie - paT donneZ & Gerry de mol | vanaf 19u30 hapje/drankje | 20u15 | € 10 | o.C. Marke | www.cultuurcentrumkortrijk.be

ZaTerdaG 9 okTober SPort | handbal: apolloon vS aalST 2e naT. dameS | 15u30 | S.C. Lange Munte | 056 27 80 00SPort | handbal: apolloon vS kor-TeSSem SUperliGa heren | 19u | S.C. Lange Munte | 0476 96 32 23 | klaverge@ yahoo.com DIverS | kreakriebelS: 'laaT je dier-Tje loS in heT dierenboS' | Zelf een muis, kikker of lieveheersbeestje maken? | 10u | € 2 | openbare bibliotheek kortrijk | 056 27 75 00 | www.kortrijk.be/bibliotheekCoNCert | heUlSe vonken – meT bar-bara dex en iSabel verhUlST | Nieu-we initiatief van de Heulse Concertband o.l.v. nieuwe dirigent john Gooversen | 20u15 | € 12 | oC De vonke Heule | 0477 45 45 02 | [email protected] MUZIek | melT banana + The niGhT TerrorS | Unieke vorm van punk | 20u | € 12/10/7 | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

vrijdaG 1 okToberDIverS | Fair Trade cUlinair (Tem 9 okTober) | op meer dan 30 locaties in kor-trijk kan je (h)eerlijk proeven van fair trade brood, bio-soep tot een volledige lunch op basis van eerlijke en duurzame producten. WaNDeLING | Fair Trade cUlinaire wandelinGen - ook op 2, 8, 16 en 22 okTober | doorheen de kortrijkse binnenstad | 19u | € 15 | 056 22 32 44 | www.noordzuidkortrijk.be tHeater | oThelloooo – jonGere-naTelier TheaTer anTiGone – ook ZaTerdaG 2 okTober | een restyling op rijm van een klassieker. | 20u15 | € 3 | Theater antigone | 056 24 08 87 | www.antigone.be

ZaTerdaG 2 okTobertHeater | Schöne blUmen - com-paGnie cecilia / arne SierenS / heT paleiS | 20u15 | € 15/6(-26/CjP) | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.beMUZIek | woima collecTive | Deze band met leden van Poets of rythm laten u een avondlang feesten op hun Marokaans en ethio-pisch geïnspireerde grooves | 20u | € 12/10/7 | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.beSPort | baSkeTbal: kkS cb vS lam-bUSarT 3e naT. heren a | 20u30 | S.C. Lange Munte | [email protected] | voeTbal: kvk 1e kl. vS aS eU-pen | 20u | Guldensporenstadion | 056/37 42 76 | www.kvk.be MUZIek | wolFGanG amadeUS mo-ZarT - arS vocaliS korTrijk | koor & orkest olv Diederik Glorieux |20u | € 15/13 | onze Lieve vrouwekerk | 056 32 68 43

ZondaG 3 okToberDIverS | mUZeUmZondaG – GraTiS opendeUrdaG in de 3 STedelijke mU-Sea | 11u: broelmuseum | 056 27 77 80 | www.broelmuseum.be | 10u: kortrijk 1302 | 056 27 78 50 | www.kortrijk1302.be | 14u: vlas-museum | 056 21 01 38 | www.vlasmuseum.beSPort | volleybal: vbc marke-webiS vS GenT - liGa b heren | 17u | S.C. olym-piade | 056 27 80 09 MUZIek | arTe libre - The caTaTonicS, adySSa & new anTler | maandelijks vrij podium voor jonge, beloftevolle singer/song-writers en semi-akoestische bands | 18u30 | gratis | Muziekcafé track* | 056 27 79 00 | www.muziekcentrumtrack.beMUZIek | kaSTeelconcerT - ScarleT harpTrio | Inge Smedts dwarsfluit, kate-lijne onsia altviool , Lakshmi Matthieu harp | 11u | € 7 | 't kasteel Heule | 056 24 06 20 | www.cultuurcentrumkortrijk.beMUZIek | minikaSTeelconcerT – Gi-TaarklaS Frank deSramaUlTS en harpklaS maGda llieva | miniconcert lln.Conservatorium | 14u30 | gratis | 't kasteel Heule | reserveren noodzakelijk 056 24 06 20 | www.devonke.be

© Yamandu Roos

uit-in-kortrijk-okt '10.indd 23 17/09/2010 10:47:20

Page 24: Stadskrant oktober 2010

24 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 25UiT IN kortrIjk | 25

MUZIek | ToUrnee vlaanderen 2010 – herman van veen (nl) - ook vrijdaG 15 + ZaTerdaG 16 okTober! | 20u15 | € 31/27/21 | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrum.kortrijk.be MUZIek | on STaGe wiTh mike ladd | Mike Ladd vertelt over zijn liefde voor muziek, zijn lievelingsplaten, zijn invloeden, zijn erva-ringen in de sector. jij bent de bevoorrechte ge-tuige, up close and personal! | 20u | gratis | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

vrijdaG 15 okTober MUZIek | inFeSTiconS + Speed dial 7 | Mike Ladd neemt hip-hop naar een heel nieuw niveau. Support door Speed Dial 7, het nieuw project van tom De Geeter, ex Cavemen Speak en nu o.a. Zuccini Drive en het Marathon of Dope label | 20u | € 12/10/7 | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be tHeater | nen bakSTeen in de maaG - koninklijk ToneelGeZelSchap Taal en kUnST van korTrijk ook 15, 16, 19, 22, 23 okTober 20U15 – 24 okTo-ber 14U45! | farce van ruud en Sven de rid-der, regie Yvan verscheure | 20u15 | € 10 | Concertstudio | www.taalenkunst.be

ZaTerdaG 16 okToberWaNDeLING | nachT van de dUiSTer-niS | 19u30 en 20u | gratis | met gids op het nagelnieuw wandelnetwerk + sterrenkijkplaats | buurthuis ‘t kastanjehuis kooigemSPort | baSkeTbal: k.k.S. cb vS an-derlechT 3e naT. heren a | 20u30 | S.C. Lange Munte | [email protected] (+5 jaar) | Faar 7 - kinderTheaTer droommolen | 15u | € 6/20 (gezinsticket) | o.C. De vonke Heule | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.beDIverS | werelddaG van de armoede - SoepeFjieSTe | tal van sociale organisaties strijden om het maken van de beste soep.| 17u | veemarkt

ZondaG 17 okTober SPort | volleybal: vbc marke-webiS vS lendelede liGa b heren | 17u | S.C. olympiade | 056 27 80 00 MUZIek/vorMING | STemmiG korTrijk - koren meT ambiTie | een vormingsdag voor vocale muziek. 's voormiddags krijgen ko-ren de kans om korte demonstratieoptredens te geven, 's namiddags kan je individueel aan ver-schillende workshops deelnemen. | 10 -12 u en 13.30 - 17 u | Muziekcentrum track, Conser-vatoriumplein 1 | Info en inschrijvingen: Cel Sociocultureel verenigingswerk, 056 27 74 41 | [email protected] | www.kortrijk.be/amateurkunsten

maandaG 18 okoTber voorDraCHt | boTerhammen in de bib - dirk verhoFSTadT | ikv onGe-Looflijk, een uitvoerige uiteenzetting aan de hand van foto's, archiefbeelden, originele docu-menten over de rol van Pius XII t.o.v. de joden voor, tijdens en na Wo II | 12u15 | € 6/ 5 | openbare bibliotheek kortrijk | 056 27 75 00 | www.kortrijk.be/bibliotheekDIverS | proeF TrappiST - jeF van den STeen | bierexpert in vlaanderen en Neder-land | 19u30 | gratis | openbare bibliotheek kortrijk | 056 27 75 00 | www.kortrijk.be/ bibliotheekvoorDraCHt | “The nexT biG ThinG iS a loT oF Small ThinGS by Timelab” | ronde tafelgesprekken: open source productie, diensten, funding en ecopower. | 9u30- 22u | gratis | Meetingpoint If… (budascoop) | www.innovationfestival.be

dinSdaG 19 okToberMUZIek | no aGe + abe viGoda + GUn oUTFiT | Zwaargewichten uit de La punk, skate en artscene | 20u | € 12/10/7 | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

woenSdaG 20 okTober MUZIek | hilFe kommT - deZ mona | frateurs fenomenale stem , muziek met invloe-den uit jazz en gospel. | 20u15 | € 17/15/6 (-26/CjP) | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

donderdaG 21 okTobervoorDraCHt | halloween, hekSerij en – proceSSen - marcel dendUyver | over volkswijsheid | 14u30 | jeugdcafétaria kvk | [email protected] | aan de oeverS van de leie – pe-Ter de kemel | een komische langspeelfilm met een knipoog naar Cyriel buysse | 14u30 | € 5 (koffie incl.) | oC De vonke Heule | 056 24 06 20 | www.devonke.beMUZIek | heT beSTe van kommil Foo méT orQUeSTa TanGUedia - kommil Foo delUxe ook vrijdaG 22 okTober! | 21 oktober is de voorstelling integraal toegan-

kelijk met o.m simultane tolk, voelstoelen, ring-leiding, en assistentie | 20u15 | € 25/23/20 | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be DIverS | jonGeren beZeTTen on-GelooFlijk | Nocturne | 19u | gratis | Museum kortrijk 1302 | 056 27 73 40 | www.kortrijk.be/ongelooflijkDIverS | bUda libre – yeS, we’re open! | Netwerkevent in een one night café | 18u | gratis | budascoop | 056 22 10 01 | www.budalibre.be

vrijdaG 22 okTober MUZIek | GaZZomind | Pure grunge en stonerrock! | 21u | Muziekcafé track* | www.muziekcentrumtrack.beDIverS | volle maan en de rUime GeeST – ThemacaFé | een inspirerend heksencafé rond geloof, natuur en medicinale kruiden. | 20u | gratis | cinéPalace, Zwevegem-sestraat 13 | 0477 79 35 09 | www.cinepalace.be SPort | voeTbal: kvk 1e kl. vS ra-cinG Genk | 20u30 | Guldensporenstadion | 056/37 42 76 | www.kvk.be

ZaTerdaG 23 okToberDIverS | Samenleven in korTrijk, heT debaT | een open forum over het inter-culturele samenleven in kortrijk.| 14u | gratis | Historisch stadhuis | 056 27 72 84 | [email protected] | halloweenwande-linG | € 3/1 (vóór 16 oktober betalen!) | buurthuis Lange Munte | 0498 90 90 96 | [email protected] | volle maan en de rUi-me GeeST | nachtwandeling langs geheime mystieke plaatsen, over urban legends en volks-verhalen | 20u | gratis | cinéPalace, Zwevegem-sestraat 13 | 0477 79 35 09 | www.cinepalace.beSPort | handbal: apolloon vS over-pelT 2e naT. dameS | 15u30 | S.C. Lange Munte | 056 27 80 00SPort | handbal: apolloon vS Spor-TinG nelo SUperliGa heren | 19u | S.C. Lange Munte | 0476 96 32 23 | [email protected]

24 | UiT IN kortrIjk

1 oktober tot 3 november 20101 oktober tot 3 november 2010

© Amke

uit-in-kortrijk-okt '10.indd 24 17/09/2010 10:47:28

Page 25: Stadskrant oktober 2010

24 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 25UiT IN kortrIjk | 25

MUZIek/tHeater | 'ediTh' mUZiek-TheaTervoorSTellinG - GUdrUn rooS en compaGnie lowie | aangrij-pend spektakel over het leven van edith Piaf met haar muziek als vuurrode draad. | 19u45 | € 15 | o.C. De vonke Heule | 056 24 06 20 | www.compagnielowie.befaMILIeMUZIek/tHeater (+ 6 jaar) | re-QUiem voor een eend - de daGen |Gebaseerd op het boek ‘De eend, de dood en de tulp’ van Wolf erbruch | 14u en 16u | € 6/20(gezinsticket) | kapel Zusters van Sint-Niklaas | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be MUZIek | 3 ma | Dé wereldmuzieksensatie van het afgelopen jaar | 20u15 | € 17/15/6 (-26/CjP) | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be fILM | de week van de iTaliaanSe Film: ballo a Tre paSSi | 18u30 | € 7/6 (-26, +55)/5 (abo + CjP)/4 (-12) | budascoop | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be

ZondaG 24 okTober SPort | belGiSch kampioenSchap ka-raTe - korTrijk karaTe academie | 10u | S.C. Lange Munte | [email protected] | ikiloliki - Thea-Ter Froe Froe | 15u | € 6/20 (gezinstic-ket) | arenatheater kortrijk | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

WaNDeLING | paddenSToelen en andere Zwammen in okTober | 9u30 | kennedybos | 056 20 05 10 | [email protected] | de week van de iTaliaanSe Film: l’UlTimo baccio | 16u + 18u | € 7/6 (-26, +55)/5 (abo + CjP)/4 (-12) | buda-scoop | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be

maandaG 25 okToberfILM | de week van de iTaliaanSe Film: la doppia ora | 20u15 | € 7/6 (-26, +55)/5 (abo + CjP)/4 (-12) | budascoop | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be

dinSdaG 26 okToberfILM | de week van de iTaliaanSe Film: coSa voGlio di piU | 20u15 | € 7/6 (-26, +55)/5 (abo + CjP)/4 (-12) | budascoop | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be

MUZIek | liarS + john wieSe | Met hun nieuwe, ijzersterke CD Sisterworld kiest Liars voor terug voor meer melodie en songs. | 20u15 | € 16/14/11 | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

woenSdaG 27 okTober MUZIektHeater | over de berGen - mUZiekTheaTer TranSparanT / joS-Se de paUw / corrie van binSberGen | 20u15 | € 17/ € 28 (combi met voorstelling Weg op 02/04 in antigone) / € 30 (combi met voor-stelling De Gehangenen op 18/05 in La rose des vents) / € 45 (combiticket met voorstelling Weg en De Gehangenen) | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be fILM | de week van de iTaliaanSe Film: baciami ancora | 20u15 | € 7/6 (-26, +55)/5 (abo + CjP)/4 (-12) | budascoop | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be MUZIek | Flip kowlier | reggae van de bovenste plank | 20u | € 16/14/11 | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

donderdaG 28 okToberMUZIek | jamSeSSie – mUZiekcaFé Track | Maandelijkse jamsessies | 20u | Mu-ziekcafé track* | www.muziekcentrumtrack.beMUZIek | jaZZlabSerieS – baden-horST | 20u15 | € 11/6 (-26/CjP) | Concertstudio kortrijk | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be fILM | de week van de iTaliaanSe Film: alZa la TeSTa | 20u15 | € 7/6 (-26, +55)/5 (abo + CjP)/4 (-12) | budascoop | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be voorDraCHt | dar eS Salaam: moS-lima’S over vroUwenemancipaTie – Samira aZabar | 19u30 | € 5 | Carthago Hannibal | 056 26 06 00 | www.vormingplusvzw.be

vrijdaG 29 okToberDaNS | Tempo 76 - maThilde monnier / cenTre choréGraphiQUe naTio-nal de monTpellier lanGUedoc - roUSSillon (Fr) | 20u15 | € 21/15/11 / € 31/25/21 (combiticket met 'trio voor...' van arend Pinoy (13/10) en 'Ciao bella' van Herman Diephuis (26/02)) | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

fILM | de week van de iTaliaanSe Film: la pivellina | 20u15 | € 7/6 (-26, +55)/5 (abo + CjP)/4 (-12) | budascoop | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be

24 | UiT IN kortrIjk

1 oktober tot 3 november 20101 oktober tot 3 november 2010

MUZIek | live in Town : beaTdrUnx, rijmTechniekerS, baddaSSSSSS, de FeeSTerS | 20u | € 7/10/12 | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

ZaTerdaG 30 okToberMUZIek | cominG home - axelle red |20u15 | € 30/26/22 | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

MUZIek | GeSman (cd preSenTaTie) & STeven h | kortrijkse singer-songwriter | 20u | € 12/10/7 | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.beMUZIek | okToberFeST – kmv ST.-jan marke i.S.m. FeSTinaTo heUle, GaSTopTreden de TielTSe blaaS-kapelle | 20u | € 10/ 8 | o.C. Marke | www.sjmarke.beDIverS | halloween - Spoken bij de vleeT – mUSeUm 1302 T.e.m. ZondaG 7 november | 10-17u | € 6/gratis | Museum kortrijk 1302 | [email protected] | www.kortrijk.be/ongelooflijkDIverS (6-12 jaar) | jachT op SchaT-Ten – broelmUSeUm | t.e.m. zondag 7 no-vember | 10-12u en 14-17u | gratis | broelmu-seum | 056 27 77 80 | www.broelmuseum.befILM | de week van de iTaliaanSe Film: baaria- la porTa del venTo | 20u15 | € 7/6 (-26, +55)/5 (abo + CjP)/4 (-12) | budascoop | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be

ZondaG 31 okTober faMILIetHeater (+ 7 jaar) | oelewap-per - TG SchemerinG & hanS | 15u | € 6/20 (gezinsticket) | rvt Sint-Carolus kortrijk | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

dinSdaG 2 november MUZIek | xiU xiU + Zola jeSUS + For-mer GhoSTS | 20u | € 12/10/7 | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

woenSdaG 3 november DIverS | herFSTpannenkoeken en Trek-poppen | 14u | € 2 | openbare bibliotheek kortrijk | 056 27 75 00 | [email protected] DIverS | GeZelliGe heUlSe woenSdaG - halloweendaG| 10u | € 5 | o.C. De vonke Heule (groep4-6jr) en ’t kasteel Heule (7-12 jr) | 056 24 06 20 | www.devonke.be

© Marc Coudrais

uit-in-kortrijk-okt '10.indd 25 17/09/2010 10:47:41

Page 26: Stadskrant oktober 2010

26 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 2726 | UiT IN kortrIjk

Tem 3 okToberSCHILDerkUNSt | romanTiSch rea-liSme - willy declercQ, dirk drooG-enbroodT | 14-18u (ma gesloten) | erf-goedhuis | 056 21 56 86

vanaF 5 okToberteXtIeL | hemelS Goed! | 9-12.30u en 13.30-18u, za-zo 14-18u | € 3 | vlasmuseum | 056 21 01 38 | www.vlasmuseum.be

Tem 10 okTober beeLDeNDe eN toeGePaSte kUNSt | 250 jaar academie korTrijk – heden | producties van leraars en lln. 2010 | vrij, za, zo 14-18u benedengalerie | ma, woe, vrij, zo 14- 18u academie | vrij, za,zo 14-18u Galerie Cellaar | ma -vrij 9 -12u30 en 13u45-16u30 ING kortrijk | 056 27 78 60 | www.academiekortrijk.be

Tem 17 okTober SCHILDerkUNSt | kijkmomenT “men-Tale landSchappen”– nicole lycke | ma-vr 14- 17u, in het weekend enkel bij ac-tiviteiten | oC Marke | 056 24 08 20 | www.marke.be

Tem 24 okToberkeraMIek | GalerijenparcoUrS – an-neTTe deFoorT | vrij 14u-18u – za, zo 11u-18u | gratis | Galerij D-art House | 056 25 72 68 | www.d-arthouse.be

van 8 Tem 25 okTober INNovatIoN feStIvaL kortrIjk (If…) Met o.a.eXPo | iF... korTrijk: open deSiGn For a SUSTainable innovaTion "yeS! we're open" - ThomaS lommee | er-vaar, beleef en denk mee. kortrijk en de regio is tijdens het Innovation festival in de ban van design, creatie en innovatie | budascoop eXPo | iF… lab | 40 beste ideeën voor nieuwe producten uit 150-tal inzendingen uit heel vlaan-deren worden samen met de bedenkers ontwik-keld in IDC en tentoongesteld in het If Meeting Point.| Industrial Design Center, Howest eXPo | viSUaliSaTie – The beST oF 6 eUropean innovaTion FeSTivalS | re-portage van elke deelnemende europese stad | budascoop | 056 27 74 02 | www.innovation-festival-kortrijk.be

van 14 Tem 24 okToberSCHILDerkUNSt | GalerijenparcoUrS – nadine callebaUT | marouflages op paneel in olie glacistechniek + LICHtSCULPtUreN | Goedel vermandere en jan arickx | lichtobjec-ten | vrij 14u-18u – za, zo 11u-18u | gratis | Galerij Coup-de-foudre | 0474 24 25 14 | www.coup-de-foudre.be

van 15 Tem 17 okTober eXPo | de onGelooFlijke GeSchiede-niS van marke | oude gebruiken, paro-chies, pestkruisen, kapellen… opgefleurd met leuke anekdotes en animatie. | oC Marke | gra-tis | 056 24 08 28 | www.marke.be

eXPo1 oktober tot 3 november 2010

eXPo | bUren bij kUnSTenaarS | gratis | www.burenbijkunstenaars.be

van 15 Tem 24 okTober DeSIGN | inTerieUr 10 | innovatief design | kortrijk Xpo | 056 22 95 22 | www.interieur.be DeSIGN | deSiGn x50 | spraakmakende expo die hoort bij de publicatie Design X50 | kortrijk Xpo in Design biennale Interieur | 056 27 74 03 | www.designregio-kortrijk.be eXPo | SUperieUr | Walle 113 | www.superieur.be

vanaF 15 okTober SCHILDerkUNSt | GalerijenparcoUrS – marTha Scheeren | + DeSIGN | tim bau-te | vrij 14-18u – za, zo 11u-18u | gratis | Ga-lerie Cellaar | 0473 75 07 29 | www.cellaar.beSCHILDerkUNSt | GalerijenparcoUrS – dirk vander eecken | vrij,za, zo 14-17u | gratis | benedengalerie | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

vanaF 16 okTober DeSIGN | GalerijenparcoUrS – jaSper morriSon | vrij 14-18u – za, zo 11u-18u | gratis | Galerij Gyselinck | 056 22 08 24 | www.gyselinckdesign.be

vanaF 28 okToberSCHILDerkUNSt | marThe de Spie-Geleir | 8.30-16.25u, za 8.30-11.55u en 13-15.55u | gratis | rijksarchief G.Gezellestraat 1 | 056 21 32 68 | www.arch.be

18 Tem 21 okTobereXPo | 6 milliardS d'aUTreS | voor-smaakje vd nat. tentoonstelling in brussel | doorlopend | gratis | kulak, etienne Sabbelaan | 056 27 74 43

vanaF 29 okTober foto | FoToTenToonSTellinG SinU-loG FeSTival | Selectie van de meest impo-nerende foto’s - i.k.v. de stedenband kortrijk-Cebu City | gratis | hal administratief stadhuis kortrijk | 056 27 72 80 | [email protected] | www.kortrijk.be/stedenband

Tem 9 janUari 2011eXPo | onGelooFlijk! van hemel, hel en hallelUja | Spraakmakend, an-derhalve eeuw volksgeloof in kortrijk, speelse reflectie over erfgoed, actualiteit, beleving en bezieling. | Museum kortrijk 1302 | 10-18u, vanaf oktober 10-17u | € 4/3/1/gratis – combi-tickets met kortrijkse musea: €7/5 (groepen) | 056 27 74 24 | www.kortrijk.be beeLDeNDe kUNSt | GraFFiTikrUiS, ToTem TUSSen hemel en aarde – jepS, GraFFiTikUnSTenaar | kruis van 6m met fotorealistische jezus | begijnhofpark | 0473 86 28 42 | www.kortrijk.be/jeugd

uit-in-kortrijk-okt '10.indd 26 17/09/2010 10:47:52

Page 27: Stadskrant oktober 2010

26 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 27

sTadskiekjes

rio aan de leieOp zondag 29 augustus waanden de Kor-trijkzanen zich in Rio de Janeiro. Enkele exo-tische bands trokken door de winkelstraten met in hun zog schaarse, maar toch feeste-lijk uitgedoste dames. Kleuren en pluimen waren er in overvloed. Begeleid door op-zwepende klanken toonden de danseres-sen wat ze in hun mars hadden. Wie er maar niet genoeg van kreeg, kon zich ach-teraf nog aan een danspasje wagen tijdens een megasalsa en zumba-initiatie.

tinekeSfeeSten kleurden SPELNAMIDDAG GEELOnder een stralende septemberzon en ver-zonken in een diepe concentratie probeer-den deze rakkers een volksspel tot een goed einde te brengen. De jongelui hadden allen een gele veiligheidshelm op het hoofd. Niet alleen om de spelnamiddag van de 47ste Tin-ekesfeesten wat te kleuren, maar ook om het thema ‘Bouwen en verbouwen - Project 2010’ in de verf te zetten. Tijdens de Tinekesfeesten organiseren de Heulse jeugdbewegingen traditiegetrouw een spelnamiddag waarbij de jongste Heulenaars zich kunnen uitleven.

DOMPEL EENS ONDER in een duiktank“Dit is nu eens een leuke high five”, moet deze peuter gedacht hebben. Deze niet-alledaag-se ontmoeting tussen het knaapje en de onverschrokken duiker vond plaats tijdens het openingsevent van de Sportraad op 11 september. Op de Grote Markt stelden de Kortrijkse sportclubs hun favoriete sport op een ludieke en originele manier voor. Jong en oud leerden de wereld van het zweefvlie-gen kennen, konden zich vergapen aan de bijzondere choreografie van karate of aikido en info inwinnen over hun lievelingssport.

Stadskrant zoekt leuke foto’sBen jij één van de stadsgenoten die veel aanwezig is op stedelijke activiteiten of evenementen én hou jij daarbij jouw fototoestel in de aanslag? Stuur dan je foto’s in hoge resolutie naar [email protected]. Misschien ontdek je je kiekjes wel op deze pagina. Maar niet alleen de Stadskrant maakt dankbaar gebruik van jouw foto’s. Ook de website en het stadsarchief kunnen originele en leuke snapshots gebruiken.

© F

OTO

HO

FO

TO H

OL

© F

OTO

HO

L

Page 28: Stadskrant oktober 2010

28 | StadSkrant kortrijk

sTadskiekjes

Braderie was topperJe kon tijdens de septemberbraderie werkelijk op de koppen lopen. De weergoden waren de organisatoren bijzonder goed gezind. Tienduizenden shoppers en kijklustigen daagden dan ook tijdens het driedaagse winkelfestijn op om nog wat superkoopjes op de kop te tikken of al een glimp op te vangen van de nieuwe herfst- en wintercollectie. De jazzliefhebbers kwamen aan hun trekken tijdens de 40e editie van het Golden River City Jazzfestival. Op naar de volgende braderie!

© F

OTO

HO

L