ICT/Zorg editie september 2014

32
Workflow en analytics in één taakgerichte app, p.4 Wearables monitoren Parkinson-patiënten, p.8 Minder beheer- inspanning voor de zorgprofessional, p.12 Ziekenhuis St Jansdal neemt applicatieplatform in gebruik, p.13 Enterprise Mobility Management, p.14 Goed plannen is een vak, p.15 Wie is verantwoordelijk voor het datacenter? p.16 E-health integreren in de werkprocessen, p.24 “Door de cloud kunnen we sneller nieuwe diensten toevoegen” Jeroen Tas, CIO Philips Healthcare: Meander Medisch Centrum: nieuwbouw is vliegwiel voor innovatie “Europa raakt uitgespeeld op de softwaremarkt voor ziekenhuizen” “Durf te innoveren!” Louis Engelen, directeur Reshape Innovation Center Radboudumc kennis delen kennis maken Vakblad voor managers en ict-professionals in de zorgsector Jaargang 2 Nr. 3 - 25 september 2014 Column | Rube van Poelgeest 18 dossier DOMOTICA

description

 

Transcript of ICT/Zorg editie september 2014

Page 1: ICT/Zorg editie september 2014

Workfl ow en analytics in één taakgerichte app, p.4 ● Wearables monitoren Parkinson-patiënten, p.8 ● Minder beheer-inspanning voor de zorgprofessional, p.12 ● Ziekenhuis St Jansdal neemt applicatieplatform in gebruik, p.13 ● Enterprise Mobility Management, p.14 ● Goed plannen is een vak, p.15 ● Wie is verantwoordelijk voor het datacenter? p.16 E-health integreren in de werkprocessen, p.24

“ Door de cloud kunnen we sneller nieuwe diensten toevoegen”

Jeroen Tas, CIO Philips Healthcare:

Meander Medisch Centrum: nieuwbouw is vliegwiel voor innovatie

“ Europa raakt uitgespeeld op de softwaremarkt voor ziekenhuizen”

“Durf te innoveren!”

Louis Engelen, directeur Reshape Innovation Center Radboudumc

kennis delen • kennis maken

KENNIS DELEN • KENNIS MAKEN

Vakblad voor managers en ict-professionals in de zorgsector Jaargang 2 Nr. 3 - 25 september 2014

1010

88Jeroen Tas, 8Jeroen Tas, CIO Philips Healthcare:8CIO Philips Healthcare:

55

22Column | Rube van Poelgeest

18dossier DOMOTICA

Page 2: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

225 september 2014

VISIE

Op de deur van de werkkamer van Lucien Engelen, directeur van het REshape Innovation Center, hangt een bordje met de tekst: Bad decisions make good stories. Vijf woorden die aangeven waarin de aanpak van Radboudumc afwijkt van die van andere zorginstellingen. “Wij hebben hier een regelvrije omgeving gecreëerd waarin we vrij kunnen expe-rimenteren met technologie die zorgprocessen kan ondersteunen,” steekt Engelen van wal. “We werken vanuit het principe: als er niets fout gaat, dan gaat er ook niets goed. Ofwel: van fouten leer je. Daarom pakken we innovatie klein aan. Geen grote allesomvattende projecten maar kleine Proof of Concepts waar we meteen al de patiënten bij be-trekken. Als blijkt dat het idee werkt, dan pakken we het op, laten het zien aan - als relevant - de it-afdeling en gaan nadenken over zaken als budget, hoe past het in de bestaande (legacy) infrastructuur, hoe is de privacy geregeld? We beginnen dus niet bij de barrières, we eindigen ermee. Waarom? Omdat er altijd drempels zijn en het vaak zo is dat die alle goede ideeën meteen doodslaan. Wij kijken pas naar de barrières als we hebben aangetoond dat het idee in de basis werkt. Dan ontstaat er veel meer creativiteit om een oplossing te verzinnen voor de uitdagingen.”

Kalkoen met kerstHet REshape Innovation Center maakt geen deel uit van de it-afdeling of een medische afdeling. Het is een ‘los clubje’ dat rechtstreeks onder de Raad van Bestuur valt. Een model dat in het bedrijfsleven veel voorkomt. “Het voordeel van deze aanpak is dat je geen last hebt van onderwerpen die op een it-afdeling nu eenmaal spelen,” zegt Engelen, “zoals de aanwezigheid van een bestaande infrastructuur of andere projecten die voorrang hebben, zoals de implementatie van een nieuw EPD. Daarnaast biedt nieuwe technologie de mogelijkheid om dingen

écht slimmer en goedkoper te doen, waardoor je minder personeel nodig hebt, ook op de ict-afdeling. Je bespreekt het kerstdiner niet met de kalkoen.”Engelen weet er alles van, want hij heeft het aan den lijve ervaren bij de ontwikkeling van de dienst Facetalk, een laagdrempelige maar goed beveiligde videoconferencingdienst die op iedere computer kan draaien en daardoor niet alleen kan worden gebruikt voor onderlinge communicatie tussen medisch specialisten, maar ook voor contact met patiënten. Het is een beveiligde versie van een variant van Skype. Engelen: “Het leek ons slim om eerst aan te kloppen bij onze bestaande leveranciers. Want we maken als Radboudumc al jaren gebruik van videoconferencing en we zagen ons idee als een doorontwikkeling van dat concept. Verschil was echter dat wij graag wilden dat patiënten thuis zonder aanvullende apparatuur of installaties met hun zorgverlener konden communiceren. Alleen zagen de leveranciers dat toen nog anders. Hun business-model is om dure systemen inclusief hardware te verkopen. Iets waar we nu alweer heel anders over denken, maar wat drie jaar geleden écht nog een no-go area bleek te zijn. Zij waren bang omzet te verliezen als wij alle videocommunicatie-systemen zouden vervangen door videoclients. En natuurlijk verliezen zij omzet. Maar dat gaat toch wel gebeuren, want de technologie is er om video-conferencing als app op een willekeurig device te installeren. Leveranciers zijn bezig een markt te verdedigen die er in feite al niet meer is. Zo is het met de interne ict-afdeling vaak ook. Want ook zij hebben minder te doen als er geen losse videocon-ferencingunits meer zijn die ze moeten onderhouden. Dus wat is hun belang om ons te adviseren?”

Nieuwe spelersMet dit voorbeeld schetst Engelen de huidige situatie, waarbij ict-afdelingen en leveranciers elkaar in de

houdgreep houden. Hij voorspelt dan ook dat komend jaar veel nieuwe spelers de gezondheidsmarkt zullen betreden die de bestaande modellen zullen ont-wrichten. Hij zegt bewust gezondheidsmarkt. “Want die spelers kloppen niet aan bij zorgverleners, ze richten zich rechtstreeks tot consumenten. Ze focussen zich niet zozeer op mensen die ziek zijn, maar op mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid en die zichzelf graag willen monitoren. Door gebruik van allerhande apps verzamelen mensen een heleboel data over zichzelf. Op het moment dat zij ziek worden, kunnen ze besluiten om die data te delen met een arts. Ze kunnen hun zorgverleners bij-voorbeeld een abonnement geven op hun data.”Dit zet het beeld dat zorgverleners hebben over data op zijn kop, beseft Engelen. “Natuurlijk hoort de data bij de patiënt te liggen. Dat kon vroeger niet, toen de dossiers nog van papier waren. Daardoor hebben veel zorgverleners te onrechte het beeld gekregen dat zij de eigenaar waren van patiëntdata. Ze hebben data vaak zelfs bewust weggehouden van de patiënt. Dat gaat nu niet lang meer stand-houden, dat pikken patiënten niet langer.”

Privacymaffia halt toeroepenDit roept wel vragen op over hoe we de privacy moeten beschermen als patiënten ineens aan het roer komen te staan. Hoe goed zijn data dan nog beveiligd? Engelen vindt: “Natuurlijk moet je je druk

maken om privacy, maar nu zijn we vaak bezig om met een kanon op een mug te schieten. We moeten de privacymaffia een halt toeroepen.” Hij is ervan overtuigd dat security minder ingewikkeld is dan dat we het maken. En REshape toont dat ook aan met het project Hereismydata™ (hereismydata.org). Deze dienst van het Radboudumc haalt data op uit verschillende zorgsystemen en geeft consumenten de mogelijkheid om daar eigen gezondheidsdata aan toe te voegen die zij bijvoorbeeld verzamelen met apps (stappentellers, hardloop-apps, weeg-schalen enzovoort). Ze richten zich niet op patiënten, maar op consumenten. De gedachte is namelijk dat je ermee start voordat je ziek wordt, Mensen bepalen zelf met wie ze welke data delen: met welke zorgverleners, maar ook met welke vrienden en familieleden en misschien wel met hun fitness-instructeur. Ze kunnen daarbij bepaalde delen van de data afschermen, zodat zorgverleners en anderen alleen die data zien die voor hen relevant zijn.

Hereismydata helpt consumenten en patiënten bij het verbeteren van hun lifestyle dankzij meer inzicht in hun eigen gezondheid. En het geeft zorgverleners de mogelijkheid tot betere monitoring van patiënten in de thuissituatie, waardoor zij hun zorg beter kunnen richten op preventie en vroegsignalering. Míts de consument/patiënt de zorgverlener uiteraard toelaat in zijn databestand.

Als er niets fout gaat, gaat er ook niets goed

Durf te experimenteren!

door: Mirjam Hulsebos

Als er één sector is die snel moet innoveren, dan is het de zorg wel. Want de zorgvraag gaat de komende decennia verdubbelen, maar er komen niet meer mensen beschikbaar om die zorg te gaan leveren. Het is duidelijk dat hier een belangrijke rol is weggelegd voor technologie. Hoewel de meeste zorginstellingen dit ook wel zien, dreigen ze toch de boot te missen door een veel te afwachtende houding. Het REshape Innovation Center van het Radboudumc pakt het hands-on op.

“We kijken pas naar de barrières als we hebben aangetoond dat het idee

in de basis werkt.”

Ascom ziet het verschil tussen veilig en onveiligmet slimme sensoren

www.hetzorgenvanmorgen.nl

Page 3: ICT/Zorg editie september 2014

325 september 2014

VISIE

Column

Th e Missing LinkZiekenhuizen zijn bij uitstek een mensen-business. Een business, want zo kijken we tegenwoordig naar ziekenhuizen, door en voor mensen. Patiënten komen op hun meest kwetsbaars binnen en worden daar opgevangen en verzorgd door vakmensen met oog voor mensen. Je zou kunnen zeggen dat artsen wat meer oog hebben voor het vak en verplegers wat meer voor de mensen.

Een ziekenhuis is dus een organisatie, waarin vakmanschap en menselijkheid ruim baan krijgen. Een organisatie, die zijn patiënten optimaal laat ondersteunen door gedreven vakmensen die ruim baan krijgen om dat te doen wat nodig is. Wat zij denken dat nodig is.

Maar dat is buiten de waard gerekend, lees buiten het ministerie en de verzekeraars. Die dwingen bij ziekenhuizen bezuinigingen af. En de ziekenhuizen volgen, zonder even goed na te denken.

De traditionele aanpak is als volgt: de bezuinigingsdoelstelling wordt rechtstreeks vertaald naar een evenredige verlaging van budgetten. Allemaal 10% eraf. Iedere budgeteigenaar probeert zijn kosten te drukken. Bezuinigen op kleine dingen. Ik moet één keer per twee weken letterlijk een aderlating ondergaan. Sinds kort plakken ze daar na gedane zaken een goedkoper verbandje op. Bezuinigingen. Zet dat nou echt zoden aan de dijk? Nog erger, iedereen gaat steeds meer de 80-20 regel toepassen, waarbij 20 procent niet meer in behandeling wordt genomen en dus op een andere plaats overlast en kostenverhoging veroorzaakt. Suboptimaal denken is het, met alle voorspelbare gevolgen van dien.

Ziekenhuizen zijn ontegenzeggelijk klantvriendelijker geworden

De kunst is natuurlijk om het probleem vanuit de hele keten te bekijken. Als iemand een dag langer in het ziekenhuis blijft , komt hij misschien wel nooit meer terug. Als iemand iets meer aandacht krijgt, herstelt hij misschien wel veel sneller. Als we het vakmanschap en de menselijkheid van artsen en verplegers vergroten en optimaal inzetten, is er veel meer winst, pardon kostenverlaging, te behalen dan met al dat suboptimaal denken.

Maar wie moet dat doen? Het management van ziekenhuizen zit gevangen in dat suboptimale denken. Met wat MBA-cursussen erbij proberen ze van het ziekenhuis een Tayloriaanse potlodenfabriek te maken. Menselijkheid kost geld, vakmanschap wordt opgesloten in processen. En IT voert uit en maakt van alle suboptimale doel-stellingen een samenhangend projectportfolio en een mooie doelarchitectuur. Daartussen zit een leegte. Daar mist een instantie die vanuit de hele keten een doel-matig ziekenhuis ontwerpt. Daar mist de link tussen operationele procesinrichting en volgzame uitvoering. Die link moet er zijn, want ziekenhuizen zijn de laatste jaren ontegenzeggelijk op een aantal plaatsen beter en klantvriendelijker georganiseerd. Wie heeft dat gedaan? Als er zo iemand is, moeten informatiemanagement en IT er onmiddellijk mee gaan samenwerken. Maar wat nu als zo iemand ontbreekt? Tja wie anders dan informatiemanagement en IT moeten het dan doen? Linke jongens, die IT-ers!

■ Bart Stofberg is organisatieveranderaar bij Quint Wellington Redwood.

Bart Stofb erg

www.ict-zorg.eu

Ambities ministerie met betrekking tot e-health en zorgverbeteringIn juli stuurden minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn een brief naar de Tweede Kamer met

daarin enkele ambities voor e-health en zorginnovatie. Ze schrijven daarin:

“Wij willen dat mensen centraal staan in de zorg en dat zij zoveel mogelijk regie over hun eigen leven

kunnen nemen. De zorg dient zich aan te passen aan mensen in plaats van mensen aan de zorg. Met

het vervagen van de grenzen tussen cure en care willen wij dat mensen in staat worden gesteld om

zo lang mogelijk actief te participeren in het arbeidsproces en zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Wij hebben vanuit het perspectief van deze mensen een aantal domeinen geselecteerd waarbinnen

we de inzet van e-health extra willen stimuleren, omdat wij verwachten dat de inzet van e-health in

die domeinen de kwaliteit van leven kan verhogen.”

Vervolgens formuleren zij drie ambities:

1. Binnen vijf jaar heeft 80 procent van de chronisch zieken (diabetes, COPD enzovoort) direct toegang

tot bepaalde medische gegevens, waaronder medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen, en

kan deze desgewenst gebruiken in mobiele apps of internetapplicaties. Van de overige Nederlanders

betreft dit 40 procent. Dit heeft als effect dat mensen bewuster zijn van hun eigen gezondheid en

dat fouten in dossiers bij zorgverleners sneller gedetecteerd kunnen worden.

2. Van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen kan 75 procent die dit wil en hiertoe in staat is,

binnen vijf jaar zelfstandig metingen uitvoeren, veelal in combinatie met gegevensmonitoring op

afstand door de zorgverlener. Zij kunnen zo de voortgang van hun ziektebeeld volgen en krijgen

door de regelmatige feedback inzicht in het effect van hun gedrag op hun ziekte. Dit zal het voor

mensen makkelijker en aantrekkelijker maken trouw te zijn aan hun therapie.

3. Binnen vijf jaar heeft iedereen die zorg en ondersteuning thuis ontvangt de mogelijkheid om –

desgewenst – via een beeldscherm 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren. Naast

beeldschermzorg wordt hierbij ook domotica ingezet. Dit draagt eraan bij dat mensen langer veilig thuis

kunnen wonen.

Vier D’sHet is een dienst die perfect past in de vier D’s, die volgens Engelen de zorg radicaal gaan veranderen: • Democratisering: denk bijvoorbeeld aan review-

sites met beoordelingen van ziekenhuizen en medisch specialisten en aan de genoemde apps waarmee consumenten zelf data over hun gezond-heid gaan verzamelen en beheren;

• Digitalisering; • Delocalisering: zorg verplaatst zich steeds vaker

naar de thuissituatie; • Duiten: er is een dringende noodzaak om meer

te doen met minder en de gezondheid gaat nu écht een markt worden.

Hoewel REshape naast service design ook vaak technologie gebruikt (vaak als binnenkomer) om zorg te verbeteren, zit de grootste verandering niet eens in die technologie zelf, denkt Engelen. “Vaak is ICT maar een onderdeel. Veel belangrijker is dat houding en gedrag van zorgverleners moeten ver-anderen. Als je bedenkt dat pas volgend jaar bij ons in het Radboudumc een nieuw curriculum voor de studie medicijnen wordt ingevoerd, dan weet je dus dat het minimaal nog zeven jaar duurt voordat de eerste artsen aan het werk zijn en nog eens zeven jaar voordat ze echt wat te vertellen hebben.” Gelukkig ziet hij ook zorgverleners die weliswaar in de oude stijl zijn opgeleid, maar die het nieuwe gedachtengoed omarmen. Dat is hard nodig. “De veranderingen gaan echt sneller dan je denkt,” waarschuwt Engelen. “Kijk alleen maar

naar de innovatiebrief die minister Schippers en staats secretaris Van Rijn in juli naar de Tweede Kamer stuurden.” (Zie kader Ambities ministerie met betrekking tot e-health en zorgverbetering.) “Ze formuleren daarin drie ambities over onder-werpen waar we al jaren over praten, maar waarin we nog weinig stappen zetten. De tijd van praten is nu voorbij, je moet als zorginstelling nu echt aan de gang!”

Kom in bewegingHij roept it-afdelingen op om in beweging te komen. Om het doemdenken en negativisme overboord te zetten. “Natuurlijk moeten ict-afdelingen kritisch zijn op veranderingen, dat is hun rol. Maar er zit een verschil tussen tegenstribbelen en meestribbelen. Als je vanuit een positief kritische rol meedenkt over hoe jouw instelling zorg kan verbeteren, ge-bruikmakend van ICT, dan kun je echt waarde toevoegen. Het heeft geen zin om te proberen vast te houden aan het oude. Veel it-afdelingen zijn gewend om IT te beheersen in plaats van beheren; om volledige controle te houden. Ze zorgen voor stabiliteit en veiligheid van de ict-omgeving door zo min mogelijk te veranderen. Dat model houdt in de toekomst geen stand. We móeten wel veranderen. We kunnen anders straks onmogelijk aan de zorg-vraag voldoen. Je kunt als ict-afdeling zelf kiezen of je onderdeel wilt zijn van de veranderingen, of dat je links en rechts ingehaald wilt worden. Als je jezelf niet buitenspel wilt zetten, moet je nú mee.”

In de volgende uitgaven van ICT/Zorg zal Lucien Engelen per keer ingaan op een belangrijke technologietrend in de zorg.

Page 4: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

425 september 2014

TRENDS

National Health Service UK brengt analytics op de werkvloer

Workflow en analytics in één taakgerichte app

De National Health Service (NHS) bestaat uit vier met overheidsgeld gefinancierde zorgorganisaties die zich richten op de regio’s Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales. De onder deze overkoepelende organisaties vallende instellingen bieden gratis cura-tieve zorg aan de inwoners van Groot-Brittannië. Eén van de grootste uitdagingen voor deze zorg-instellingen is het mixen van geplande en ongeplande zorg. Hoe kunnen die twee stromen optimaal op elkaar worden afgestemd, rekening houdend met de beperkte beschikbaarheid van resources? En hoe kunnen ondanks die druk op resources kwaliteit en veiligheid van zorg worden verhoogd?

Wel of geen centraal datawarehouse?NHS had al snel in de gaten dat informatielogistiek – de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plaats krijgen - een kritische succesfactor is. Deze informatie bevindt zich in meerdere systemen. Van het EPD en het klachtensysteem tot en met het financiële systeem en HRM. Voorwaarde voor een goede planning is dat de gegevens uit al deze systemen bij elkaar worden gebracht. Dat doen de ziekenhuizen op verschillende manieren. Liverpool Community Health (LCH) heeft een centraal datawarehouse gebouwd, terwijl NHS Lanarkshire de bestaande databronnen op een slimme manier aan elkaar koppelt. Daardoor wordt de data weliswaar op een centrale manier ontsloten, maar niet op één plek opgeslagen. Welke van de twee methoden de beste oplossing is, hangt volledig af van de uitgangssituatie.Lesley Neary, Head of Planning & Performance bij LCH, zegt: “Wij leveren veel verschillende vormen van zorg, bijna allemaal op locatie. Denk aan thuiszorg aan mensen die net uit het ziekenhuis zijn ontslagen, zorg in uitgaanscentra, in gevangenissen en ga zo maar door. Van de 3500 medewerkers zijn 1700 zorgverleners buiten aan het werk. Omdat we zulke verschillende diensten leveren – het verschilt nogal of je in een uitgaanscentrum jongeren helpt die teveel alcohol of drugs hebben gehad of dat je thuiszorg levert aan iemand met een gebroken heup – hebben we vele verschillende systemen,

zelfs verschillende EPD’s. Het werkte in onze situatie gewoon het best om al die data in een centraal data-warehouse onder te brengen dat fungeert als ‘single version of the truth’.”Voor NHS Lanarkshire, een ziekenhuis in Schot-land, was dat niet nodig. “Wij hebben enkele op zichzelf staande datawarehouses die heel goed functioneren. Het was veel goedkoper om die da-tawarehouses te koppelen dan één nieuw centraal datawarehouse te bouwen,” zegt Margot Russell, Deputy Director van het NMAHP Practice Deve-lopment Centre.

Boardroom of werkvloer leidend?Het systeem van LCH heet Opera. Dat is een af-korting die staat voor Organizational Performance Electronic Reporting Application. Dit systeem is in eerste instantie ontwikkeld voor het management met als doel af te komen van de stapels papieren rapportages waar niemand zijn weg in kon vinden. Rapportages bovendien die nooit volledig up-to-date waren. “Toen onze managers er eenmaal mee aan de slag waren, wilde de werkvloer dit ook,” licht Lesley Neary toe. “De medewerkers zagen on-middellijk wat zij met real-time beslissingsonder-steunende informatie konden doen. En ze waren enthousiast over het dashboard op de iPad dat we voor de managers hadden ontworpen. Onze zorg-verleners komen veel gekke situaties tegen waarin het prettig is om evidence based informatie bij de hand te hebben. Ze willen graag kunnen opzoeken welke behandelmethode bij een patiënt met speci-fieke kenmerken de grootste kans op succes biedt, zodat ze niet alleen op hun gutfeeling af hoeven te gaan. Maar ze werken vaak op plekken waar je niet makkelijk een laptop openklapt en wacht tot die is opgestart. Met een iPad hebben ze direct de benodigde informatie bij de hand.”Bij NHS Lanarkshare was het juist de werkvloer waar het project werd gestart. De key driver was het verhogen van de patiëntveiligheid. Daarom heeft het team van Russell een Patient Savety System ontwikkeld dat verpleegkundigen en artsen voor-

ziet van real-time informatie. Er is een keur aan toepassingen. Eén ervan richt zich op de spoedei-sende eerste hulp. In de winter is het op de SEH in Lanarkshire aanzienlijk drukker dan in de rest van het jaar. Dat zorgt voor veel stress en hectiek. De Britse wetgeving heeft bepaald dat de behandeling bij iedere binnen komende patiënt binnen vier uur in gang moet zijn gezet. Hoe eerder je de triage doet – ook bij patiënten die alleen een snijwond in hun vinger hebben - hoe makkelijker het is om je aan die norm te houden. Patiënten slippen er vaak door omdat dokters en verpleegkundigen zich in de hectiek richten op diegenen van wie direct dui-delijk is dat ze er slecht aan toe zijn. Daarom heeft het ziekenhuis met hulp van enkele consultants van Microstrategy een applicatie ontwikkeld die in-zicht geeft in patiëntstromen. Deze kan als app op een mobiel device draaien, maar hij kan ook op een groot scherm worden getoond.Patiënten worden in de applicatie weergegeven als stippen op een tijdlijn. Door op een stip te klikken, kan de medewerker meer informatie krijgen over die specifieke patiënt. “De ervaring leert dat als de triage niet binnen een uur heeft plaatsgevonden, de kans op het niet voldoen aan de vieruursnorm erg groot is. Daarom krijgen medewerkers nu na een uur een signaal dat een patiënt nog geen triage heeft gehad. Zo vallen er geen patiënten meer tussen de wal en het schip,” vertelt Russell.

Apps voor data entryBehalve apps voor het bekijken van real-time informatie hebben de beide ziekenhuizen ook apps ontwikkeld die de data-invoer vergemakke-lijken, zodat de hoeveelheid administratief werk wordt verlaagd. Zo heeft LCH de fall risk assessment gedigitaliseerd. Dit is een assessment die bij iedere patiënt met een valrisico moet worden gemaakt, of het nu gaat om iemand die een operatie aan zijn heup heeft gehad, een neurologische patiënt of een oudere die niet meer zo goed ter been is. Neary: “De app maakt het veel gemakkelijker om data in te voeren. Daardoor kun je sneller een assessment

afnemen. We hadden altijd al als wens dat we bij 100 procent van de patiënten met een valrisico een assessment afnamen, maar voordat we deze app hadden, haalden we dat nooit. Nu wel. Enerzijds omdat het zo eenvoudig werkt, anderzijds omdat we op basis van patiëntkenmerken kunnen aangeven wie er valrisico heeft. We kunnen dan een signaal geven aan de verpleegkundige als een patiënt die aan die criteria voldoet nog geen assessment heeft gehad.”Op basis van het assessment geven verpleegkundigen de patiënten advies, bijvoorbeeld over het gebruik van hun rollator of over manieren om veilig de trap op- of af te lopen. Soms wordt in overleg met de arts de medicatie aangepast, zodat er bijvoorbeeld minder kans is op duizeligheid. “We zijn nog hele-maal niet zo lang bezig en nu zien we al dat het aantal valincidenten terugloopt. De app speelt hier een rol in, maar het is ook de bewustwording van medewerkers die door de app is aangewakkerd. Die twee aspecten ondersteunen en versterken elkaar.”Dat ziet Russell ook gebeuren in haar ziekenhuis. “De overheid verplicht ons een heleboel KPI’s bij te houden. Sommige daarvan komen in meerdere verplichte registraties voor. Daarnaast houden we

door: Mirjam Hulsebos

Door een toenemende druk vanuit de Britse overheid om meer te sturen op behandel-resultaat, hebben de zorgaanbieders in Groot-Brittannië twee speerpunten: het verhogen van de kwaliteit van zorg (patient outcome) en het verbeteren van de efficiency. Predictive analytics speelt bij de uitvoering van dit beleid een sleutelrol. ICT/Zorg sprak op het jaarlijkse Europese klantenevenement van Microstrategy met twee Britse zorgaanbieders die beiden opereren onder de vlag van de National Health Service.

De zorgsoftware van Asterisque integreert registratie,

communicatie, planning, declaratie en business optima-

lisatie in 1 pakket! De software is ontwikkeld voor én door

zorgprofessionals en dus uiterst gebruiksvriendelijk,

toegespitst op de zorg, fl exibel en transparant.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakings-

gesprek met 1 van onze experts via onze website

www.asterisque.nl onder vermelding van ACTIEZORGICT.

WWW.ASTERISQUE.NL

Dé software die zorgadministratie eenvoudig maakt!

ADV IM2 Asterisque1.indd 1 05-09-14 16:49

Page 5: ICT/Zorg editie september 2014

525 september 2014

TRENDS

Column

Alle ziekenhuissoft ware in Amerikaanse handen?Een kleine vijf jaar geleden waren er in de Nederlandse ziekenhuizen tien verschillende ziekenhuisinformatiesystemen in gebruik. Ik som ze voor u op met daarachter tussen haakjes het aantal ziekenhuizen: Alert uit Portugal (4), Chipsoft (38), Eclypsis uit de USA (1), EPIC (3), IC2it (2), ISoft (21), McKesson (16), MCS (1), Norma (1), Siemens/ SAP/ISHmed (10) en Siemens/SAP/Soarian (2).

Tien verschillende ZIS-sen voor nog geen honderd ziekenhuizen. Daaronder acht acacademische ziekenhuizen. Zij presteren het om – met belastinggeld – vier verschil-lende systemen in de lucht te houden.Het is verre van handig allemaal. Neem alleen al de broodnodige onderlinge samen-werking. Al die verschillende systemen zijn daarvoor een grote sta in de weg. Fusies van ziekenhuizen met verschillende systemen vormen een grote uitdaging en zelfs een risico voor de patientveiligheid. Consolidatie moest er dus komen.En consolidatie kwam er.

”Eigenlijk zijn er nog maar twee of misschien drie serieuze

leveranciers over”

Want nauwelijks vijf jaar later is het beeld in de markt dramatisch veranderd. Eigenlijk zijn er nog maar twee of misschien drie serieuze leveranciers over die bij de vervanging van een bestaand systeem als kandidaat in aanmerking komen. Chipsoft is daarvan de succesvolste. Dit ziekenhuisinformatiesysteem is inmiddels binnen in veertig vaderlandse ziekenhuizen, EPIC in twaalf en bij verassing hebben twee academische ziekenhuizen voor Soarian gekozen. Ziekenhuizen die eerder een ‘best of breed’ beleid voorstonden, zoals het AMC, wijzigen nu hun beleid. Een Chipsoft -tenzij- of een EPIC-tenzij-beleid is de trend. Een mooie ontwikkeling zou je zo op het eerste gezicht kunnen concluderen. Van tien naar drie. Dat is vooruitgang. Maar schijn bedriegt.

Onlangs kwam het bericht dat Siemens Health IT wordt overgenomen door Cerner uit de USA. Cerner is samen met EPIC de grootste leverancier van ziekenhuisinfor-matiesystemen in de USA. Daarmee komt een eind aan het bestaan van SAP ISHmed en Soarian. En daarmee is SAP uitgespeeld op deze markt. We dachten nog wel dat we SAP, de grootste leverancier ter wereld van ‘open’ ECO systemen, als goed alternatief achter de hand hadden, maar dat blijkt een illusie.

Een maand eerder werden we ook al verrast door de overname van McKesson (toch nog bij zo’n 15 ziekenhuizen in gebruik) door Symphony Technology Group, een investeerder uit Californië, met een ietwat vage missie. McKesson gaat nu verder onder de naam Qucare Solutions.

Voeg daarbij het publieke geheim dat Chipsoft al enige jaren in de etalage staat en het beeld wordt volkomen duidelijk: Europa raakt uitgespeeld op de soft waremarkt voor ziekenhuizen. Jammer. Ook dat laten we dus over aan de Amerikanen. En what’s next? De systemen voor huisartsen?

Rube van Poelgeest

www.ict-zorg.eu

National Health Service UK brengt analytics op de werkvloer

Workfl ow en analytics in één taakgerichte app

data bij omdat we dat zelf belangrijk vinden. Wij willen met onze mobiele applicaties de werkdruk voor verpleegkundigen verlagen door ze nog slechts één keer iets te laten invullen en die gegevens voor meerdere doeleinden te gebruiken. Bovendien koppelen we via de apps terug hoe ze het doen, bijvoorbeeld door te benchmarken met andere afdelingen in het ziekenhuis. Want dan is zo’n verplichte registratie niet meer alleen een registra-tie, maar is het plotseling informatie geworden op basis waarvan je kunt handelen en waarmee je jezelf kunt verbeteren. Wij merken dat de apps een informatiegerichte cultuur aanwakkeren. Doordat er meer stuurinformatie beschikbaar komt, is de behoeft e aan die data ineens ook groter.”

Een succesvolle app die LCH ontwikkelde is die voor het patiënttevredenheidsonderzoek. Waar de zorgaanbieder voorheen een lange vragenlijst per e-mail stuurde, stellen ze nu nog maar één vraag op het moment dat de behandeling is afgerond: zou u LCH aan uw familie en vrienden aanbevelen? Patiënten kunnen op deze vraag een score geven van 1 tot 10. Dit wordt in marketingtermen ook

wel de Net Promotor Score genoemd. Neary: “Vroeger kregen we slechts een klein percentage van de patiënttevredenheidsonderzoeken terug. Voornamelijk van mensen die ofwel heel tevreden waren en ons voor de zorg wilden bedanken of van mensen die juist ontevreden waren en zo hun klacht wilden uiten. Nu geeft de zorgverlener bij afronding van de behandeling de patiënt een tablet met daarop de app. De patiënt vult het cijfer in en klikt op ‘submit’, zonder dat de verpleegkun-dige of arts kan zien wat is ingevuld. Daardoor hebben we nu veel betere informatie over patiënt-tevredenheid. Bovendien is die real-time. We kunnen meteen bijsturen.”

Hartaanval voorspellenBeide zorginstellingen hebben diverse apps in gebruik die evidence based voorspellingen doen. In het ziekenhuis van Lanarkshire heeft dit er onder meer toe geleid dat er minder hartaanvallen plaatsvinden. Russell: “In dit geval gaat het om ons nursing dashboard dat allerlei KPI’s laat zien die te maken hebben met patiëntveiligheid. De applicatie is voorzien van een early warning system dat afgaat zodra bepaalde parameters bij een patiënt zich ongunstig ontwikkelen. Het eerste early warning system dat we live hadden was gericht op het voor-spellen van een hartaanval bij patiënten met hart-problemen. We zijn daardoor in staat om eerder in te grijpen en soms een hartaanval te voorkomen. Dat is natuurlijk een ontzettend stimulerend resultaat.”

De beide zorginstellingen onderstrepen het belang van goede informatievoorziening aan de gebruikers. Neary: “Zij moeten goed snappen waar ze naar kijken. Wat vertelt een grafi ek hen precies? En hoe kunnen zij op basis van die data zelf een betere beslissing nemen? Je moet er niet van uitgaan dat iedereen alles meteen begrijpt. Begeleid gebruikers daarin, ga met ze in gesprek. Ook omdat je dan vaak nuttige feedback krijgt waarmee je je dash-board of app kunt verbeteren.”

Tel.: +31 (0)20 4939 000 E-mail: [email protected]

Specialist in Zorg-ICT

Page 6: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

625 september 2014

INNOVATIE

Het ZieQenhuis

door: Amely Hartgring en Bart Stofb erg

Het speelveld van ziekenhuizen verandert ingrijpend en de onderlinge concurrentie neemt toe. Er is in de nabije toekomst geen plaats meer voor de ziekenhuizen van vandaag. Er is straks alleen nog maar plaats voor ziekenhuizen, die een duidelijke marktpositie hebben gekozen en die daar naar leven. Geen ziekenhuis, maar ZieQenhuis met de Q van Quality.

deel 3: Zorgzaamheid neemt zorgen weg

De bedreigingen komen van verschillende kanten: verzekeraars krijgen steeds meer invloed op de zorgmarkt, specialistische klinieken richten zich op de meest lucratieve behandelingen en bovendien wordt de patiënt – de klant – steeds mondiger en kan en wil hij ook meer zelf doen binnen het eigen zorgproces. In deze serie kijken we vanuit de toekomst terug naar een succesvol ziekenhuis. Hoe werd het ziekenhuis een ZieQenhuis?

Wat vooraf gingIn de eerste afl evering maakten we kennis met een ziekenhuis dat zichzelf een duidelijk bestaansrecht koos, met een duidelijke focus. Waar zijn we wel van en waar zijn we niet van? Eigenlijk begon de verandering op het moment dat informatie-management en IT het voortouw namen en dat is de hele verandering zo gebleven. Op initiatief van informatiemanagement en IT koos het ZieQenhuis zes kritieke succesfactoren, zie kader.

De kritieke succesfactoren van het ZieQenhuis:1. Goede, veilige en betaalbare

basiszorg 2. Klantgericht - aantrekkingskracht

voor voldoende patiënten 3. Realistische afspraken met

de zorgverzekeraars4. Wendbaarheid ten opzichte van

de (politieke) werkelijkheid5. Goed (zorg)portfolio6. Vriendelijke, vrolijke en deskundige

medewerkers

Daarmee had het ZieQenhuis een duidelijk beeld van succes. Alles wat het ZieQenhuis daarna deed, moest direct en overtuigend via de kritieke succes-factoren bijdragen aan dat succes. Want anders deden ze het niet. Terug naar de eenvoud was het motto, alles moest zo eenvoudig mogelijk bijdragen aan het succes. Zoals Einstein ooit zei: “Je moet de dingen zo eenvoudig mogelijk maken, maar niet nog eenvoudiger.” De inrichting van het ZieQenhuis werd verkaveld op basis van de PSV-driehoek. Waar lag het zwaarte-

punt op Partnerschap, waar op Standaardisatie en waar op Vakmanschap? Die verkaveling was bepalend voor de eisen die aan informatievoorziening en IT werden gesteld, omdat Partnerschap, Standaardisatie en Vakmanschap ieder nu eenmaal totaal verschillende IT nodig hebben.

Er werd gekozen voor een eenvoudige structuur voor het veranderportfolio, die overzicht en ordening gaf. Op basis daarvan kon de plateauplanning worden opgesteld. In de tweede afl evering van deze reeks werd, na anderhalf jaar intensief en doelgericht veranderen, het eerst plateau bereikt: In control. Niet beter dan beter.

Door naar plateau 2Het bereiken van het eerste plateau werd gevierd in het ZieQenhuis. Tenslotte hadden enorm veel mensen binnen en buiten het ZieQenhuis aan de verandering bijgedragen. Maar ruim voor het eerste plateau werd gehaald, lagen de plannen voor het tweede plateau al klaar en eigenlijk waren de voor-bereidingen daarvoor al begonnen. Weer onder de bezielende leiding van informatiemanagement en IT, waar tenslotte, door alle successen steeds meer en steeds beter naar werd geluisterd.Als patiënten in het ZieQenhuis terecht komen, maken zij en hun familie en vrienden zich zorgen. Behalve dat de patiënt in het ZieQenhuis de goede zorg en de goede verzorging moet krijgen, moet hij ook ontzorgd worden, zijn zorgen moeten hem uit handen worden genomen. Zorg, verzorging en ontzorging komen samen in zorgzaamheid: patiënten zo goed verzorgen dat ze zich, ondanks alles, toch zo zorgeloos mogelijk, kunnen laten verzorgen. Vanuit het bestaansrecht, recht doend aan de visie van het ZieQenhuis.

Op basis van de plannen en op basis van het gefor-muleerde beleid begon het ZieQenhuis aan het tweede plateau: De patiënt centraal: zorgzaamheid neemt zorgen weg. Customer Intimacy, iedere patiënt krijgt de zorg die hij nodig heeft , rekening houdend met zijn dossier, maar ook rekening houdend met het bestaansrecht van het ZieQenhuis. En dus rekening houdend met de grenzen die we zelf hebben bepaald. Niet meer dan we kunnen waarmaken, maar ook niet minder.

Bestaansrecht: preach what you practice!Helemaal aan het begin van de verandering had het ZieQenhuis een heel erg duidelijke keus gemaakt: dit is ons bestaansrecht. Bijvoorbeeld: we leveren goede basiszorg voor iedereen in de buurt. Of: we zijn heel erg goed in een paar dingen. Of: iedere patiënt krijgt de zorg die hij nodig heeft . Of iets anders. Uiteindelijk komt het neer op een keuze uit de klassieke driehoek. Het gaat ofwel om een typische procesorganisatie die redelijke, voorspelbare zorg levert tegen voorspelbare kosten (operational excellence). Ofwel om een voortdurend vernieuwende organisatie met een superieure kwaliteit van complexe producten, bijvoorbeeld in gespecialiseerde of academische ziekenhuizen (product leadership) of om een organisatie die voor iedere patiënt een andere, passende behandeling biedt, vaak gericht op een bepaalde doelgroep (customer intimacy). Patiënten hebben er recht op te weten wat die keuze is en wat de consequenties van die keuzes zijn. Het ZieQenhuis heeft de dure plicht om patiënten hierover elke keer weer duidelijkheid te verschaff en. Ook als daar niet om wordt gevraagd.

Kritieke succesfactoren om in control te blijvenWanneer zorg je nou het beste voor je patiënten? Wat zijn de kritieke succesfactoren van ‘de patiënt centraal’? Ons ZieQenhuis kwam uit op de volgende zes kritieke succes factoren:1. Veiligheid, in de ogen van de patiënt. Het was al

veilig, dat hadden we in plateau 1 al georganiseerd,

maar we moeten er ook voor zorgen dat de patiënt dat ook als zodanig ervaart. De patiënt moet weten waar hij aan toe is en dat moet ook nog eens een goed gevoel geven.

2. Zorg op maat, elke patiënt is anders en elke patiënt heeft wat anders. De patiënt moet aandacht en een goede behandeling krijgen, met oog voor de verschillen.

3. Meedenken, we moeten als ZieQenhuis met de patiënt meedenken, om hem zoveel mogelijk zorgen uit handen te nemen.

4. Goede faciliteiten voor patiënten, zodat de een-voudige dingen allemaal heel gemakkelijk gaan. Het zou zonde zijn als eenvoudig te regelen zaken leiden tot irritatie.

5. Transparantie, open en eerlijk. Zoals een restaurant met een open keuken meteen al vertrouwen inboezemt, zo moet het ZieQenhuis dat ook doen.

6. Bij de tijd. Patiënten mogen verwachten dat het ZieQenhuis bij de tijd blijft .

Het ZieQenhuis was ervan overtuigd dat men, eenmaal in control, de patiënt het beste helpt door alles te richten naar deze zes kritieke succesfactoren, in onderlinge balans met elkaar. En dus werd er, tijdens de tweede fase, voortdurend gestuurd op deze zes succesfactoren. Uiteraard binnen de grenzen van het gekozen bestaansrecht.

Daarna werd vastgesteld, welke veranderingen nodig waren om de succesfactoren beter te maken, niet perfect, maar wel (veel) beter. En dat deed het ZieQenhuis in de nuvolgende drie stromen.

Page 7: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

725 september 2014

INNOVATIE

Amely Hartgring is

Cliënt Director

Gezondheidszorg

bij Quint Wellington

Redwood.

Twitter: @AmelyHartgring

Bart Stofberg is

organisatieveranderaar

bij Quint Wellington

Redwood.

Twitter: @BartStofberg

fi guur 1: ZieQenhuis-brede plateauplanning

HOGI toepassenDe eerste stroom was Huis op Orde, Grip op Informatie. HOGI noemde het ZieQenhuis dat. Als we de patiënt centraal willen stellen, dan begint dat met hem niet nodeloos te laten wachten en waar mogelijk te behandelen volgens het one stop shop principe. Toen het ZieQenhuis op basis van die gedachte de processen inrichtte, leidde dat tot andere processen. In het eerste plateau hadden we al bereikt dat het veilig was, nu moesten we de patiënt, en zijn familie, dat nog overtuigend (en dus eerlijk!) laten zien. Het ZieQenhuis moest letterlijk en zichtbaar zorgvuldig zijn.

Het ZieQenhuis moest de benodigde faciliteiten organiseren voor patiënten en bezoekers en er moest een voor de patiënt heldere factuur worden verstuurd. Maar daarnaast speelde er nog iets heel belangrijks, een nadrukkelijk onderdeel van HOGI: je moet ook nee kunnen zeggen, juist tegen patiënten. Goede service vereist duidelijke regels en duidelijke grenzen. Maar de regels moesten wel

voldoen aan twee eisen: de regels moesten voor iedereen duidelijk zijn en het moest voor iedere regel volstrekt duidelijk zijn wat deze bijdroeg aan de kwaliteit van de dienstverlening. Dat heeft het ZieQenhuis opgebracht, met succes.

Samenwerken me en voor de patiëntVoor dit plateau lag het zwaartepunt op samen-werken. Met de patiënt en voor de patiënt. Het is belangrijk dat de patiënt zich thuis voelt als hij in het ZieQenhuis is. Of hij nou op de polikliniek komt of op zaal. Dat begint met een goede service en gemak, realiseerde het ZieQenhuis zich. Het ZieQenhuis stimuleerde zijn personeel, verplegers en artsen, veel zorg te besteden aan de patiënten en hen daarbij zo veel mogelijk te ondersteunen. Daar was niet eens zoveel voor nodig, want daar is het verplegend personeel nou eenmaal goed in. Toen het ZieQenhuis het mandaat laag in de orga-nisatie legde, kon het personeel zorg op maat leveren. De ene patiënt is nou eenmaal de andere niet. Het personeel kreeg de tijd en ruimte om met patiënten

mee te denken. “Daar zal ik wel voor zorgen” deed wonderen. Transparantie werd vanaf deze fase heel erg belangrijk. Het ZieQenhuis liet zien wat er allemaal gebeurde, deed niet geheimzinnig en gaf opening van zaken. Kennis werd actief gedeeld, ook met familie. Als het ZieQenhuis de juiste behandeling niet kon verzorgen werd dat meteen verteld en werd er samen met patiënt en familie een oplossing bedacht. En dat allemaal zonder de privacy uit het oog te verliezen.Tenslotte kwam er nog een heel nieuw punt naar voren. Vanuit het gekozen bestaansrecht werd geformuleerd wat voor patiënten het ZieQenhuis wilde hebben, en wat voor patiënten niet. En dat werd actief aan de buitenwereld verteld. Preach what you practice tenslotte.

Verandering gebruikenVoor de patiënt betekende ‘verandering gebruiken’ maar één ding. Het ZieQenhuis moest bij de tijd zijn. Het moest begrip hebben voor moderne privacy-issues en daar adequaat op inspelen. Het moest zichtbaar, snel en begrijpelijk reageren op de jongste ontwikkelingen in de politiek en in de maatschappij. Het moest gebruik maken van moderne technolo-gische middelen, zowel medisch als op het gebied van zorg en service. Het ZieQenhuis verschaft e de patiënt de benodigde luxe, uiteraard weer binnen de grenzen van het gekozen bestaansrecht. Patiënten en familie wisten niet beter dan dat je met je eigen spullen direct het internet, het intranet of de cloud opkon. Het ZieQenhuis had dan ook in dit plateau een Bring Your Own Device (BYOD) beleid ingevoerd. Dat laatste gold niet alleen voor BYOD. Juist op dit niveau lukte de verandering alleen maar als er een duidelijke visie en strategie werd geformuleerd, verankerd en voorgeleefd. Eerst probeerde het ZieQenhuis een cultuurverandering door te voeren, maar dat lukte helemaal niet. Te kunstmatig, vond het personeel. Pas toen het management liet merken dat goede patiëntenzorg noodzakelijk was en hele-maal paste in het gekozen bestaansrecht, pas toen vond de cultuurverandering plaats. Eigenlijk hele-maal vanzelf. Cultuurverandering, ondervond het ZieQenhuis, is geen doel, maar een symptoom van een geslaagde verandering. Tenslotte leerde het ZieQenhuis nog een dure les. Als je niet heel goed formuleert welke verworven-

heden je al hebt en wilt behouden, zijn ze zo weer verdwenen, in het geweld van de nieuwe verande-ringen. Daar moet je specifi ek op sturen, zo bleek aan het begin van plateau 2. En dat is dus precies wat het ZieQenhuis daarna heeft gedaan. Toegewijd, zorgvuldig en met succes.

De patiënt centraalAl met al was dat weer een heel portfolio aan ver-anderingen. Allemaal nodig om de patiënt centraal te stellen. Maar tegelijkertijd ging het allemaal sneller en gemakkelijker dan bij plateau 1. Dat eerste plateau, in control, had een goede basis gelegd. En toen het management eenmaal de juiste toon had gevonden en voortdurend vanuit het bestaansrecht en vanuit visie en beleid bleef denken en doen, ging de verandering steeds sneller, ook omdat iedereen er steeds meer lol in kreeg. Vakmensen vinden het nu eenmaal geweldig om te veranderen als ze maar weten waar ze het voor doen. En dat was in dit plateau niet moeilijk: voor de patiënt natuurlijk. Zorgzaamheid neemt echt een heleboel zorgen weg, voor de patiënt en voor al die vak-mensen die met ziel en zaligheid het beste met die patiënt voorhebben.

De volgende afl evering gaat over niveau 3, over product leadership en het product.De eerste twee afl everingen van deze serie werden gepubliceerd in ICT/Zorg van maart en juni 2014.

Tot slot: waar in dit artikel het woord ziekenhuis staat, kan ook ‘zorginstelling’ gelezen worden.

De plateauplanning Huis op Orde, grip op Informatievoorziening HOGI

Samenwerken Verandering gebruiken

Niveau 4: Innovatie

Niveau 3: Het product

Niveau 2: De patiënt • laat patiënt niet wachten• One stop shop• laat zien dat het veilig is• goede faciliteiten• heldere factuur• je moet ook nee kunnen zeggen

• patiënt voelt zich thuis

• De ene patiënt is de andere niet

• Zorg op maat• transparantie• Meedenken• privacy• Welke patiënten

willen we, en hoe krijgen we ze

• Bij de tijd• privacy• technologisch• luxe• Devices / BYOD• politiek &

maatschappij

Niveau 1: In control • Veiligheid• goede en foutloze zorg• Binnen budget• ZQ houdt zich aan afspraken• Vriendelijke uitstraling• goede faciliteiten• Weten wat we hebben

afgesproken• terug naar de eenvoud

• realistische tarieven

• Weten wat we nodig hebben

• krijgen wat we nodig hebben

• aantoonbare output

• Passende informatie-voorziening en architectuur

• Visie op mogelijke veranderingen

• Voorbereid op verrassingen

• Strategisch overleg

Visie op informatievoorziening:• terug naar de eenvoud• kritieke Succes Factoren als basis (kader)• informatiemanagement en it in de lead• Verkaveling op basis van de pSV-driehoek

Vier veranderplateau’s:1 In control – Niet beter dan beter2 Patiënt centraal - Zorgzaamheid neemt zorgen weg3 het product4 Innovatie

Page 8: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

825 september 2014

praktijk

VerspreidingICT Magazine is gericht op beslissers bij organisaties in de complete Nederlandse zorgsector (care en cure) en bereikt ruim 10.000 beslissers bij ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeg- en verzorgings-tehuizen, thuiszorg, welzijn, GGZ, GGD en overheids instanties. De uitgave is gericht op managers ICT / CIO’s, CFO’s en bereikt de beslissers bij de toeleverende ICT bedrijven in Nederland.

©DNU 2014

ColofonICT/zorgVakblad voor managersen ICT professionals in de zorg

Jaargang 2, nummer 325 september 2014

Online: www.ict-zorg.eu

Abonnementen en [email protected]

Uitgever:De Nederlandse Uitgeefgroep BV

Postbus 151,7400 AD DeventerStaverenstraat 137418 CJ Deventer

T (0570) 61 11 00F (0570) 61 11 52E [email protected] www.dnu.nl

EindredactieEd [email protected]

Redactie Jasper Bakker,Mirjam Hulsebos, Fred Teunissen,Rube van Poelgeest,Bart Stofberg,Amely [email protected]

Redactie uitgelichtIngezonden bijdragen vallen buiten verantwoordelijkheid van de redactie. Aanvragen inzenden aan [email protected].

FotografieRon HendriksRutger OosterhoffPeter van DierenSjansjee Fotografie

Commercieel adviesJohn van Pelt,Sjoerd Springer,[email protected]

ProductcoördinatieLisa [email protected]

Ontwerp en vormgevingRutger Oosterhoff LONCC BVwww.loncc.com

Druk en afwerkingSenefelder Missetwww.senefelder.nl

VerzendingTNT Post

Cloud is middel om zorgtransformatie te versnellen

De Nederlander Jeroen Tas is aangesteld om de kwakkelende healthcare divisie van Philips te transformeren. De cloud speelt daarin een voorname rol. Maar ook de zorg zelf profiteert van nieuwe mogelijkheden die cloud computing biedt, stelt Jeroen Tas in ICT/Magazine.

In de toekomst zijn vrijwel alle Philips-producten connected. “Dat betekent onder meer dat we zien wat de gebruiker met het product doet,” zegt Tas.

“Door dat gedrag te analyseren kunnen we hem adviseren hoe hij efficiënter of veiliger kan werken. Veel van onze gebruikers zijn radiologen, die we

bijvoorbeeld kunnen adviseren over minder gebruik van röntgenstraling tijdens bepaalde onderzoeken of behandelingen. Zo kan een ziekenhuis meer waarde halen uit de investering. Met diezelfde infor-matie kunnen wij als Philips onze producten nog beter laten aansluiten op dienstverlenende en klinische behoeften binnen een ziekenhuis. En we kunnen er diensten omheen ontwikkelen.”

Snel opschalenEén van die diensten is de analyse van data. Dit is bijvoorbeeld aan de orde bij de diensten die vallen onder de paraplu ‘Hospital to Home’. Deze richten zich op monitoring van chronische patiënten in de thuissituatie. Een voorbeeld daarvan is telehealth, waarbij patiënten thuis zelf hun conditie monitoren (hartslag, bloeddruk, bloedsuiker et cetera) en de gemeten waarden automatisch communiceren naar hun arts. “We maken hierbij gebruik van cloud-technologie, zodat we snel kunnen opschalen naar een grote groep gebruikers. Bovendien kunnen we door de cloud veel sneller nieuwe diensten toevoegen, waar alle patiënten dan ook meteen gebruik van kunnen maken. Met traditionele software kun je nooit zo snel handelen en innoveren als wij nu doen met Hospital to Home,” stelt Tas vast.

Anders naar zorg kijkenPhilips Healthcare werkt samen met een heel eco-systeem aan partners op die gebieden waar niet de eigen core business ligt. Zo is de TU Eindhoven partner op het gebied van big data analytics. Samen met het Máxima Medisch Centrum, het Catharina Ziekenhuis en het Kempenhaege Expertisecentrum voor epileptologie werkt Philips samen in een project om op diverse terreinen de diagnostiek te verbeteren met behulp van analyse van grote hoeveelheden data, of het nu gaat om bij de patiënten thuis gemeten data via een intelligente pleister of smart watch of om de volautomatische interpretatie van echobeelden. “We leren in dat soort samenwerkingsverbanden op een andere manier naar zorg te kijken, op een manier die veel meer rondom de patiënt als geheel draait en die minder vanuit één specialisme naar een aandoening kijkt,” zegt Tas. “Vanuit die kennis kunnen wij weer nieuwe producten en diensten ontwikkelen die nog beter aansluiten bij de be-hoefte.”

Meer lezen over de aanpak van Philips en

de kijk van Jeroen Tas? Kijk dan in het bijgaande

septembernummer van ICT/Magazine.

Wearables monitoren Parkinson-patiëntenDe ziekte van Parkinson is een ziekte waarbij hersencellen langzaam afsterven. De Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research (MJFF) en Intel gaan samenwerken om het onderzoek naar en de behandeling van de ziekte van Parkinson te verbeteren met behulp van big data analytics. Aan het onderzoek deelnemende patiënten dragen wearables die ervoor moeten zorgen dat onderzoekers en artsen het verloop van de ziekte beter kunnen volgen. Op basis daarvan kunnen vervolgens sneller nieuwe medicijnen en behandelmethodes worden ontwikkeld.

De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door een grote verscheidenheid van symptomen. Dat maakt het moeilijk om de progressie van deze ziekte effectief te monitoren. De inzet van nieuwe technologieën kan een nieuwe aanpak opleveren voor het meten van de symptomen. En naarmate er meer data beschikbaar komt, kan dat ook meer aanwijzingen opleveren voor tot nu toe onbekende kenmerken van deze ziekte. Deze kunnen weer leiden tot nieuwe on-derzoeksgebieden, zo verwachten MJFF en Intel. Wearables doen 24 uur per dag metingen bij patiën-ten en maar liefst 300 per seconde. Dit betreft data over objectief meetbare kenmerken van de ziekte,

zoals tragere bewegingen, spierbevingen en de slaapkwaliteit. Aan de hand van de analyse van deze data kunnen onderzoekers zich een beter beeld vormen van de klinische progressie van Parkinson en kan bijvoorbeeld bepaald worden of er relaties bestaan met veranderingen op moleculair niveau. Eerder dit jaar is al een onderzoek uitgevoerd om de bruikbaarheid en nauwkeurigheid van wearables te evalueren. Daarbij werden fysiologische kenmerken van een aantal patiënten gemeten. Ook werd een big data analytics-platform getest, waarmee deze data verzameld en geanalyseerd kan worden. De deelnemers aan deze proef (zestien Parkinson-

patiënten en negen vrijwilligers in een controle-groep) droegen de wearables vier dagen aaneen, zowel thuis als tijdens twee bezoeken aan een ziekenhuis. Dit onderzoek was zo succesvol dat het nu kan worden opgeschaald naar duizenden deelnemers.

VervolgonderzoekIntel en de MJFF zijn van plan om later dit jaar een nieuwe mobiele app te lanceren, waarmee patiënten de inname van medicijnen kunnen rapporteren en ook hoe zij zich voelen. Dit is onderdeel van de volgende fase van het onderzoek, dat medische wetenschappers in staat moet stellen het effect van medicatie op bewegingssymptomen te meten. Dit gebeurt aan de hand van veranderingen in de sensordata van de wearables.In de nabije toekomst worden ook nog andere soorten data verzameld, opgeslagen en geanalyseerd, zoals genoomgegevens en gegevens van klinische onderzoeken. Daarnaast worden geavanceerde

technieken ontwikkeld, zoals zelflerende machines en grafische analyses. Zo kunnen nauwkeurigere modellen worden ontwikkeld waarmee onderzoekers in staat zijn om veranderingen in de symptomen van de ziekte te detecteren. De onderzoekers ver-wachten dat dit alles ongekende nieuwe inzichten gaat verschaffen in de oorsprong van Parkinson. Ook kunnen wetenschappers de effectiviteit van nieuwe medicijnen meten en is het mogelijk om artsen beter te ondersteunen bij beslissingen over de prognose. De MJFF en Intel willen de data vrij toegankelijk maken. De organisatie is van plan om de data te delen met de brede gemeenschap van artsen en onderzoekers op het gebied van Parkinson en nodigt ze tevens uit om zelf anonieme data aan te dragen voor analyse. Teams kunnen ook anonieme patiëntengegevens indienen, voor gebruik in bredere en meer grootschalige onderzoeken.

Page 9: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

925 september 2014

praktijk

Iedere zorgorganisatie die nu nog grotendeels uit de AWBZ wordt gefi nancierd is zich aan het klaarmaken voor de transitie en kijkt welke rol ICT in de nieuwe organisatie kan spelen. Ouderenzorgorganisatie Aafje is daarin geen uitzondering. Twee jaar geleden startte zij met een inhaalrace op ict-gebied en die leidde ertoe dat de keten voor het eerst echt inzichtelijk is geworden.

In geen enkele andere sector zijn aspecten als kwaliteit, kosten en opbrengsten zo nauw verbonden aan de inzet van personeel als in de zorg. Dat feit is niet nieuw, wel nieuw is het gegeven dat informatie-voorziening over deze aspecten cruciaal is geworden in de aansturing van de keten; zowel om intern goed te sturen als om verslag uit de brengen naar toekomstige inkooppartners. Daarmee is het woord informatievoorziening gevallen. “Een woord dat nauwelijks werd gebruikt toen ik hier drie jaar geleden binnenkwam,” zegt directeur Bedrijfsvoering Frits van der Velden. “Ik had nog nooit eerder in de zorg gewerkt en wat me als buitenstaander opviel was de lage automatise-ringsgraad en vooral het feit dat in de core business nog niets was geautomatiseerd. De pakketten die er waren hadden betrekking op de back-offi ce, maar niet op het primaire proces.”Een ander ding dat opviel is dat alles samenhangt met de beschikbaarheid van medewerkers en de uren die zij maken, van de planning en de fi nanciering tot en met de kwaliteit die je als zorgorganisatie levert. ‘Intramuraal kun je bijvoorbeeld in geval van ziekte nog wel wat schuiven en een medewerker van de ene afdeling even op een andere afdeling inzetten als hij of zij specifi eke kwalifi caties heeft . Maar extramuraal is het heel belangrijk dat de juiste medewerker met het juiste opleidingsniveau langsgaat bij de juiste cliënt en dat deze planning fl exibel kan worden aangepast als zich bijvoorbeeld een spoedsituatie voordoet of als een medewerker zich ziek meldt,’ zegt Van der Velden. ‘Met name in die situaties zie je dat alles met alles samenhangt: de zorg die aan een cliënt moet worden geleverd, de kwalifi caties van medewerkers, het rooster, de route, de verloning en bij een langdurig ziekte-geval ook nog het hele traject dat in werking moet worden gezet in het kader van de Wet poortwachter. De pakketten die voor die subonderdelen worden gebruikt richten zich vaak ook maar op één deel-gebied: op roosteren en plannen, op de te leveren zorg, op HR-aspecten als het bijhouden van het opleidings-niveau, vakantiedagen en ziekmeldingen. Pas als je al die omgevingen op de juiste manier aan elkaar koppelt wordt de hele keten inzichtelijk.’

VersnipperingEn daar ligt de uitdaging. Want de ict-markt voor de care kenmerkt zich door een grote versnippering. Of het nu gaat om ECD’s, planningspakketten of HR-oplossingen, er zijn nauwelijks spelers met een grote dominantie. Dat maakt het er voor zorgorga-nisaties niet gemakkelijker op, constateert Van der Velden. “Er is dringend een consolidatieslag nodig waardoor partijen meer massa kunnen vormen, zeker aan de ECD-kant. Want daar wijzigt de wet- en regelgeving voortdurend. Nu moet iedere ECD-leverancier zelfstandig een inspanning doen om de soft ware aan te passen, wat er regelmatig toe leidt dat leveranciers niet op tijd klaar zijn, met alle extra administratieve rompslomp van dien. Want de overheid verwacht natuurlijk wel dat wij alles goed registreren. Er gaat daardoor veel te veel aandacht uit naar vastlegging en informatievoor-ziening, terwijl je wilt dat alle aandacht uitgaat naar het primaire proces: de zorg. De back-offi ce

moet dienend zijn aan dat primaire proces, maar het is in veel zorgorganisaties eerder andersom.”Dat dit het geval is komt ook doordat de deel-oplossingen vaak niet goed samenwerken. De kop-pelingen werken niet of maar matig, waardoor niet alle informatie die in het ene pakket wordt ingevoerd automatisch wordt overgenomen in het andere pakket. Van der Velden zegt dit alles met de kennis en wijsheid van nu. Ten tijde van het selectieproces voor een nieuw ECD, HR/salarispakket en rooster- en planningssysteem was Aafj e zich nog iets te weinig bewust van alle dynamiek die deze materie zo complex maakt. “Natuurlijk hebben we de koppelbaarheid van systemen meegewogen in de aanbesteding, maar the proof of the pudding is in the eating. Pas op het moment dat je gaat imple-menteren, loop je tegen de echte uitdagingen aan.”

PuzzelstukjesDie uitdagingen waren groot omdat het ambitie-niveau hoog was. ‘We moesten klaar zijn voor 1 januari 2015 en we moesten vier systemen imple-menteren. Dat is niet niets,’ weet Van der Velden. De keus is gevallen op het ECD Helios voor de intramurale zorg, het cliënten- en personeelsplan-ningspakket Careware voor de extramurale zorg, SP-Expert voor de intramurale personeelsplanning en alle verloning (ook van de extramurale mede-werkers) en het HR-pakket Talent & Salaris. Tege-lijkertijd moest ook de infrastructuur een grondige vernieuwing ondergaan, van het datacenter tot en met het netwerk op de locaties. Met alle discussies die daar met de scheiding van wonen en zorg en het afstoten van vastgoed bij komen. En ondertussen liep een grootschalig verandertraject in de organi-satie om medewerkers bewust te maken van de veranderingen en de impact op hun werk. ‘Je moet

op meerdere borden tegelijkertijd schaken. Het is een uitdaging waar al onze branchegenoten ook tegenaan lopen,’ zegt Van der Velden. ‘Het lastige is dat leveranciers deze complexiteit niet altijd overzien en doorzien. Die richten zich allemaal op een klein stukje van de keten. Maar het wordt pas moeilijk als je al die puzzelstukjes in elkaar probeert te passen.’Projectleider Berty Wortman geeft een voorbeeld. ‘Neem een thuiszorgmedewerker die zich ziekmeldt. Die ziekmelding zet een aantal processen in werking. In ons HR-pakket Talent & Salaris moet de ziek-melding worden geregistreerd. Bij een langdurige ziekmelding moet dan meteen het proces Wet poortwachter in werking treden. In Careware, ons pakket voor de extramurale cliëntenplanning en routeplanning, moet de planning worden aangepast. We hebben als uitgangspunt dat we alle data nog slechts één keer vastleggen. In welk systeem doe je dat? En stel dat de medewerker langere tijd ziek is en eerst op therapeutische basis begint, dan moet in beide omgevingen het juiste percentage van het aantal te werken uren staan. In de praktijk blijkt dat dit niet eenvoudig te realiseren is. Als je in Talent & Salaris en in Careware kijkt, dan kan het zijn dat het ene systeem zegt: deze medewerker is nog ziek. Terwijl het andere systeem zegt: hij of zij is alweer aan het werk. Er zit dus nog teveel hand-werk in en de foutkans is te groot.’

Mobiele appDe koppeling tussen Careware en SP-Expert werktgelukkig beter, vindt Wortman. ‘SP-Expert is ons personeelsplanningspakket voor zowel de intra-murale als extramurale zorg en we regelen via dit pakket ook de verloning. Het is echter onvoldoende ondersteunend voor de extramurale zorg omdat daar de planningssystematiek anders is. Daarom maken we de routes voor de thuiszorgmedewerkers

met Careware en sturen de gewerkte uren volauto-matisch door naar SP-Expert. Careware heeft een hele handige mobiele app voor medewerkers waarmee ze zich heel eenvoudig kunnen aan- en afmelden bij een cliënt, zodat de gewerkte tijd meteen goed wordt geregistreerd. Zaken als het aanvragen van verlof, het wisselen van diensten en inzicht in de meer of minder gewerkte uren zit allemaal in de Employee Self Service module van SP-Expert. Door de koppeling van beide systemen kunnen we nu ook redelijk eenvoudig intra- en extramuraal personeel uitwisselen. We hebben nu immers een integraal inzicht in hun beschikbaar-heid.’Hoewel dit deel goed loopt - ‘het is haast niet voor te stellen hoeveel winst we hebben geboekt ten opzichte van de Excel-omgeving waar we vandaan komen’ - hee Wortman ook nog enkele wensen die nog moeten worden gerealiseerd, zoals de implementatie van de fl expoolmodule in SP-Expert.‘Die past niet bij onze huidige processen. Dus we moeten óf onze processen aanpassen, óf op zoek naar een andere oplossing. Voorlopig betekent dit dus dat het inplannen van medewerkers uit de fl expool meer handwerk en plannersformatie vergt dan nodig.’

WensenAafj e heeft een grote slag gemaakt, maar is ook nog lang niet klaar. Op alle vlakken is nog verbetering mogelijk. De grootste verbetering ziet Van der Velden in een cockpit op maat voor iedere medewerker met precies die informatie die deze nodig heeft . ‘Nu moeten medewerkers nog meerdere applicaties openen om bij hun informatie te kunnen komen. Als dat via single sign-on via één cockpit toegan-kelijk wordt, dan sluit het pas écht aan bij de werk-vloer en is IT écht dienend aan het primaire proces.’

Aafje door inhaalrace klaar voor transformatie AWBZ

ICT heeft keten inzichtelijk gemaakt

Page 10: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

1025 september 2014

praktijk

kpnDriekwart jaar geleden nam Meander intrek in een nieuw, 100.000 m2 groot pand in Amersfoort. De eerste plannen dateren van zo’n zeventien jaar ge-leden, maar tien jaar geleden werd het concreet: de twee oude locaties zouden hun deuren gaan sluiten en op een nieuwe locatie zou een heel nieuw zieken-huis verrijzen.“Nieuwbouw brengt de visie op werkprocessen en ICT in een stroomversnelling,” zegt ict-manager Vincent van Luling. Dit leidde in 2009 tot de keus voor het EPD van de kleine speler Medical Computer Support (MCS). Van Luling: “Die keus is destijds gemaakt omdat hun pakket EasyCare makkelijk te implementeren is en goed aansluit bij de behoeften van de medische specialismen. We konden het eenvoudig specialisme voor specialisme uitrollen en zo de deadline van 1 januari 2014 halen. Want we wilden per se voor de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis volledig over zijn op een digitaal patiën tendossier.”

ICT Fundament 2014Direct al bij de start van de implementatie van het EPD werden de beperkingen van de infrastructuur in de oudbouw zichtbaar, want er werd plotseling een veel groter beroep gedaan op de server- en netwerkinfrastructuur. Toen Meander in 2011 het programma ICT Fundament 2014 startte, was dan ook meteen duidelijk dat de datacenterinfrastructuur voor het nieuwe ziekenhuis eerder opgeleverd moest worden. “We wilden dat medewerkers voor de verhuizing al zoveel mogelijk vertrouwd zouden zijn met de technologie die de werkwijzen en pro-cessen in de nieuwbouw zouden gaan bepalen. Niet alleen het EPD, maar bijvoorbeeld ook de gevirtualiseerde werkplek. Als je bij het betrekken van de nieuwbouw teveel ineens vernieuwt, dan snappen medewerkers het immers niet meer. Dat moet stap voor stap,” vertelt Van Luling. Meander stelde in 2011 een visiedocument op dat de basis vormde voor gesprekken met leveranciers. “We wisten dat het niet zoveel zin zou hebben om zelf een bestek te schrijven en dit via een traditionele aanbesteding in de markt te zetten. Daarvoor hebben

wij gewoonweg te weinig kennis van de mogelijk-heden en vooral te weinig verstand van hoe we ons in technologisch opzicht moeten voorbereiden op alle veranderingen die in onze wereld staan te ge-beuren. Want één ding is zeker: de technologische ontwikkelingen in de zorg gaan sneller dan ooit. Wij willen daar maximaal van profiteren. Dat betekent dat je een infrastructuur moet hebben die

flexibel kan mee veranderen met de behoeften.”Eén van de partijen waar Meander mee sprak is Cisco. Het Medical Grade Network Concept van deze leverancier bundelt best practises van zieken-huizen wereldwijd. Die ervaringen van anderen zijn voor Van Luling belangrijk. “Wij willen alleen bewezen technologie gebruiken, maar anderzijds willen we ook graag innovatief zijn. Of althans, we willen niet door onze infrastructuur worden beperkt in de technische mogelijkheden. Door de best practises van Cisco en de vertaling die partners als Vosko en Cam-IT Solutions daarvan voor de cure sector hebben gemaakt, werden we op ideeën gebracht en hoefden we niet zelf het wiel uit te vinden. Slim gebruikmaken van wat elders in de wereld is ont-wikkeld is een mooie manier om innovatie in ons ziekenhuis te versnellen.”

Geconvergeerde infrastructuurDe nieuwe datacenterinfrastructuur van Meander is gebaseerd op Flexpod, het geconvergeerde net-werk-, compute- en storageconcept van Cisco en NetApp. Van Luling licht die keus toe: “We gaan graag in zee met een partner die een aanzienlijk

deel van de infrastructuur kan leveren, zodat we enerzijds één aanspreekpunt hebben en anderzijds ook een echt partnership aangaan waarin die partij ons meehelpt ontwikkelen. Ook vinden we het be-langrijk om op het gebied van infrastructuur te kiezen voor een integrale aanpak en holistische benadering. We geloven dat als we de infrastructuur aan de achterkant zoveel mogelijk standaardiseren,

uniformeren en automatiseren, we meer flexibiliteit en schaalbaarheid hebben zodat we aan de voorkant flexibel zijn in onze dienstverlening. En tot slot zochten we een leverancier die de ziekenhuiswereld goed kent, want hoewel veel technologie in de basis wel hetzelfde is, is de vertaalslag in onze sector vaak toch net wat anders.”Het nieuwe datacenter is gebaseerd op Cisco UCS en Nexus switches gecombineerd met NetApp storage. In het ziekenhuis zelf ligt een LAN en draadloos netwerk van Cisco. Het Meander heeft één datacenter onsite en een tweede productielocatie in een extern datacenter. Er is uit kostenoverwegingen voor gekozen om in geval van een uitwijk niet de gehele ict-omgeving een-op-een te laten door-draaien, maar alleen de primaire processen. Daarbij is wel alle functionaliteit beschikbaar, maar op een beperkter schaal.

Nieuwe werkplekHet datacenter ging al vroeg in 2013 live. De twee oude locaties waren toen nog in gebruik. Dat was het moment om ook te migreren naar een nieuwe werkplek, gebaseerd op VDI. Van Luling: “We hebben

heel bewust die nieuwe werkplek al ruim voor de verhuizing uitgerold zodat medewerkers eraan konden wennen. Locatiegebonden zaken, zoals de integratie van het verpleegoproepsysteem en het systeem voor medische oproepen op de wifi-handset, kun je pas uitrollen als je daadwerkelijk bent verhuisd, want op de oude locaties was geen wifi-dekking, laat staan dat ons netwerk daar breedbandig genoeg was. Die gefaseerde aanpak is goed bevallen. We merkten dat medewerkers er ook echt aan toe waren om de beschikking te krijgen over meer mogelijkheden, want vrijwel vanaf dag één is er veel meer gebruik gemaakt van de infra-structuur dan wij hadden voorspeld. Dat heeft ons geleerd: als je mensen mogelijkheden biedt, dan gebruiken ze die ook. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar je ziet in alle lagen wel enthou siastelingen die voorop lopen en anderen meenemen.”Aan de andere kant ziet Van Luling ook nog heel veel mogelijkheden. “Ondanks het feit dat nieuwe middelen snel worden geaccepteerd zijn er toch nog grote verbeterkansen door ICT beter te integre-ren in de processen. ICT wordt nog te weinig ingezet om efficiënter te gaan werken. Natuurlijk, we hebben nu een ziekenhuisbreed EPD en dat maakt dingen handiger, maar er is nog nauwelijks sprake van workflowmanagement of beslissingsondersteuning. Daar moet de hele sector nog grote stappen zetten en dat moeten wij dus ook.”

Van onderafWaar Meander qua infrastructuur kiest voor een holistische benadering, is de organisatie vooralsnog

Nieuwbouw als vliegwiel voor innovatie

Meander Medisch Centrum legt stevig fundament met nieuw datacenter en netwerk

door: Mirjam Hulsebos

Wie goed kijkt naar ICT in de zorg ziet twee hoofdbewegingen: aan de ene kant de leve-ranciers van grote holistische EPD’s die verder bouwen in de richting die ze jaren gele-den al insloegen. En aan de andere kant innovatie in de vorm van patiënt- maar vaak ook consumentgerichte apps om je eigen gezondheid te monitoren. Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zint op manieren om die twee werelden met elkaar te verbinden. Een goed ict-fundament speelt hierbij een cruciale rol.

Slim gebruikmaken van wat elders in de wereld is ontwikkeld is een mooie manier om innovatie

te versnellen

Page 11: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

1125 september 2014

praktijk

toch ingenomen met de vijf jaar geleden gemaakte keus voor een EPD dat juist vanuit de medische specialismen is ontwikkeld. “De meeste grote EPD-leveranciers gaan uit van een centrale visie en werkwijze waar de medisch specialismen dan maar bij moeten aanhaken. EasyCare benadert het precies andersom: de specialismen staan centraal en door een slimme architectuur wordt dat allemaal toch goed bij elkaar gebracht.

Natuurlijk is het wel een gevaar dat een kleine spe-ler als MCS de ontwikkelingen niet goed kan bij-houden en daarom spelen wij daar zelf ook een be-langrijke rol in. Dat gaat goed. We hebben een enthousiaste club dokters en verpleegkundigen die actief meedenken en meehelpen een roadmap op te stellen. We praten in dit ziekenhuis actief over zaken

als Internet of Th ings, wearables die de quantifi ed self mogelijk maken, predictive analytics en ga zo maar door. We houden in de gaten waar spelers als Google, Microsoft en Apple mee bezig zijn en pro-beren te bedenken hoe dat zou kunnen aansluiten op onze omgeving. We hebben nog lang niet alle antwoorden en dat hoeft ook niet. Wat belangrijk is, is dat medewerkers erover nadenken hoe zij in hun werk gebruik zouden kunnen maken van dit soort nieuwe toepassingen. Want dan kunnen wij daar als ict-afdeling, in samenwerking met leve-ranciers, oplossingen voor bedenken.”

Wat helpt bij dit soort discussies is het dit najaar te openen Innovation Center, dat wordt gesponsord door Cisco, NetApp, Citrix en Intel. “Dit wordt een plek om gebruikers en technologie bij elkaar te

brengen,” vertelt Van Luling enthousiast. “De be-trokken leveranciers zijn hier vaak, zodat zij on-derdeel worden van ons bedrijf en ze zien waar hun technologie voor wordt gebruikt. Ze kunnen zelf in gesprek gaan met de gebruikers en zo nog beter aanvoelen waar behoeft e aan is.”

Een behoeft e die hij nu bijvoorbeeld ziet ontstaan is het gerichter communiceren met de patiënt. “Vroeger kreeg iedereen dezelfde folder, maar niet iedereen bij wie darmkanker is geconstateerd heeft dezelfde diagnose en volgt hetzelfde behandeltraject. We willen mensen gerichter kunnen informeren, meer op maat. Daarin speelt ICT natuurlijk ook een belangrijke rol. We kijken hoe andere zieken-huizen dat doen, maar we praten er ook over met de markt.”

Innovation CenterVan Luling kijkt met interesse naar de aanpak van het Radboudumc en ziet de voordelen van innoveren in een kleine zelfstandige eenheid die wel verbonden is aan het ziekenhuis, maar daar toch ook los van staat. Anderzijds wil het Meander graag dat innovatie onderdeel uitmaakt van de dagelijkse business. “Het is constant zoeken welke weg de beste is. Wij kiezen er vooralsnog voor om via het Innovation Center innovatie onder te brengen in het ziekenhuis. Dat kan in onze situatie ook omdat wij een voor-sprong hebben met een hypermodern en fl exibel datacenter en toekomstvast netwerk dat alle mogelijke vormen van communicatie kan ondersteunen. Wij zullen technisch niet snel tegen beperkingen aanlopen. De beperking is veel meer of nieuwe technologie aansluit bij de manier waarop medisch specialisten en verpleegkundigen willen werken. Zoals ik al aangaf hebben we veel enthousiaste medewerkers die daarover willen meedenken. En we hebben ook een groep innovatief denkende ict’ers die veel meer dan voorheen worden vrijgemaakt om mee te denken met de business, want het dagelijks beheer van de infrastructuur is vergaand geautomatiseerd en kost dus nauwelijks nog tijd. Dat is een kracht die we nu moeten benutten. Ik denk dat we goed staan voorgesorteerd om in de toekomst van de nieuwe mogelijkheden te profi teren.”

Grip op het “Controleplan” met de DCM VM2®

Regulierenring 4 l 3981 LB Bunnik l (088) 010 72 00 l [email protected] l www.chs.nl

Adv IM42 CHS.indd 1 11-09-14 10:39

easy rent2 2 2

[email protected] Tel. 0318 495 300

“Al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in de verhuur van Server-, Storage- en Netwerkapparatuur.”

Huur al vanaf één dag Tijdelijke projectenLevertijd overbrugging Migratie trajecten

Page 12: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

1225 september 2014

uitgelicht

Een goed voorbeeld van de veranderde rol van ICT is de gang van zaken bij migraties van Picture Archiving and Communication Systems (PACS). Deze migraties worden uitgevoerd voor het ont-sluiten van beeldinformatie naar regiosystemen of naar een vervangend archief. De huidige PACS-systemen zijn in tegenstelling tot andere it-systemen in de zorg al langere tijd gestandaardiseerd. Historisch hebben de leveranciers naast de DI-COM standaard hun eigen technologie toegepast om de performance en het functioneel gebruik van het PACS te optimaliseren. Dit heeft echter negatieve invloed gehad op de interoperabiliteit, met als gevolg de bekende vendor lock-in. De pogingen om daaraan te ontsnappen hebben geleid tot een groeiend populariteit van de VNA-technologie (Vendor Neutral Archive), Echter, een migratie van data met behulp van deze technologie vergt een grote inspanning van de ict organisatie en de betrokken leveranciers.

Gefaseerde VNA aanpak zonder migratieOm te grote inspanningen te voorkomen en de gevolgen voor de gebruikers te beperken doen

organisaties er verstandig aan te kiezen voor een gefaseerde strategie voor hun datamigratie. Ook is het verstandig de DICOM jpeg 2000-code-ring toe te passen. Dit is inmiddels de gouden standaard voor losless compressie. Deze standaard is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de Internationale Standaardisatie Organisatie (ISO), de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) en de Internationale Telecom-municatie Unie (ITU-T). De JPEG 2000-standaard is officieel geregistreerd als ISO/IEC 15444-1/ITU-T Rec. T.800. Wij hebben deze standaard geïmple-menteerd in het huidige PACS. Hiermee wordt een complex en langdurig migratietraject voorko-men. Kortom, Sectra PACS is VNA “ready” en er kunnen beelden, documenten en informatie opge-pakt worden door ieder aangesloten systeem op basis van standaarden. Bijkomend voordeel is dat de gebruikers streaming technologie kunnen toe-passen (Direct Archive Access) voor het ophalen van beeldinformatie uit het archief. De grote winst hierbij is dat er geen DICOM Query en Retrieve mechanisme nodig is, zoals bij gangbare VNA op-lossingen. Dit zal tot uiting komen in een flinke performance toename. Duidelijk een technologische

oplossing die de CIO minder beheerinspanning en tussenkomst van ICT zal opleveren en tegelijkertijd veel klantwaarde en efficiëntie oplevert.

De private cloud De private cloud is een tweede technologische ontwikkeling binnen dit kader. Een niet meer te stoppen trend. Hij dwingt CIO’s hun strategische koers te wijzigen. De CIO moet nu anticiperen en zorgdragen voor de juiste infrastructuur om de vereiste 24x7 toegang tot de patiëntinformatie veilig aan te kunnen bieden. Het gelijktijdig ondersteunen van data op locatie en data in de private cloud is nog een flinke opgave. Dit vergt een gefaseerde aanpak, waarbij migraties geen impact mogen hebben op de eindgebruikers.Het onderbrengen van patiëntgegevens in een private cloud maakt dat de organisatie veel een-voudiger nieuwe applicaties beschikbaar kan stellen aan mobiel personeel en aan telewerkers. De cloud biedt 24x7 toegang aan specialisten, werknemers en in de nabije toekomst ook aan de patiënt zelf, die meer en meer de regie zal nemen. Sectra ontwikkelt haar technologie op het open source platform OpenStack. Veel innovaties komen voort uit de samenwerking binnen open source communities. Dit is een fundamentele keuze waar-mee we het verschil maken en volledig in lijn zijn met onze klantbeloften en toekomstbestendigheid. Uit zakelijk perspectief is het ook veel transparanter om in plaats van de aanschaf van traditionele soft-warelicenties een aantrekkelijk state-of-the-art abonnement te betalen op basis van feitelijk gebruik, waaronder bijvoorbeeld VNA. De private cloud ontzorgt de ict-afdeling en geeft ruimte voor onder-steuning aan de zorgklant.

De EPD-trajectenEen derde forse inspanning en extra beheerslast die de CIO eens proactief onder de loep moet nemen wordt gevormd door de EPD-trajecten.

Waar consolidatie van systemen efficiëntie als doelstelling heeft wordt tegelijkertijd door enorme budgetoverschrijdingen de winst weer weggegeven. Big Bang implementaties met vijf miljoen niet be-grote kosten zijn geen uitzondering meer. CIO`s en bestuurders hebben blijkbaar weinig keus.Moeten EPD-leveranciers nu ook PACS-beeld-systemen leveren? Dit is precies wat we volgens Gartner niet moeten doen. De reactieve CIO gaat de komende vijf jaar onvermijdelijk een innovatieve achterstand oplopen die hem veel extra beheerin-spanning zal kosten. Daarentegen hoeft hij na een innovatieve best-of-breed PACS-integratie weinig extra inspanning meer te leveren en kan hij gega-randeerd rekenen op tevreden zorgprofessionals.

De veranderende rol van CIO in de zorg

Minder beheerinspanning, meer tijd voor de zorgprofessional

Het in de lucht houden van de systemen en het vinden van nieuwe manieren om efficiency te vergroten was vroeger de prioriteit van de CIO. Echter, de tijden zijn veranderd. De CIO moet tegenwoordig de zorgprofessional centraal stellen die een grotere productiviteit vereist met een hogere efficiëntie. Het strategische belang van het vroegtijdig maken van de juiste systeemkeuzes staat nu centraal. We bespreken hier drie technologische trends die daarbij een grote rol spelen.

Bij elke beslissing ten aanzien van een vervanging of upgrade moet de CIO op technologische op-lossingen aansturen, die minder beheerinspanning en minder tussenkomst van ICT vergen. – Gartner -

Over de auteur Peter Osinga is Managing Director van Sectra Imaging IT Solutions, Almere. Sectra’s portfolio bestaat uit regionale oplossingen voor distributie en archivering van big data van medische beeld- en documentsystemen. Sectra – de naam staat voor Secured Transmission – is ook gespecialiseerd in dataencryptie op het hoogst mogelijke veiligheidsniveau. Zie www.sectra.com

Page 13: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

1325 september 2014

uitgelicht

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is ontstaan uit een fusie van drie regionale ziekenhuizen en opende zijn deuren in 1987. Het is een middelgroot christelijk ziekenhuis met ongeveer 1850 mede-werkers, 350 vrijwilligers en 120 specialisten. Het ziekenhuis zet zich in om optimale en profes-sionele zorg te bieden aan de inwoners van de Noordwest Veluwe en een deel van Flevoland. Het St Jansdal biedt een breed pakket aan zorg, door-dat nagenoeg alle specialismen vertegenwoordigd zijn. Belangrijke karakteristieken van het ziekenhuis zijn kwaliteit, betrokkenheid, persoonlijke zorg en aandacht.De missie van het St Jansdal is: ‘Met liefde en com-passie de beste zorg verlenen in een helende omgeving’ of heel eenvoudig en gewoon gezegd: ‘Je zorgt voor elkaar’. Om deze missie zo goed mogelijk in te vullen wordt vertrouwd op de inzet van des-kundige en enthousiaste specialisten, medewerkers en vrijwilligers. Zeker zo belangrijk is een betrouw-bare en optimaal werkende ict-infrastructuur, die te allen tijde beschikbaar is.

InnovatieslagTon Hafk amp, Hoofd ICT van het St Jansdal, werkt met enthousiasme aan deze uitdagingen. “Het is geweldig om in zorg met ICT bezig te zijn,” vertelt hij “De zorg staat bekend als een zeer professionele sector waar veiligheid centraal staat en gewerkt wordt volgens strikte protocollen. Zeker nu ICT steeds meer onderdeel gaat uitmaken van de primaire processen binnen de zorg, is het cruciaal dat ook dit perfect is geregeld. Binnen de zorg komen er

nog gigantische verandertrajecten aan op het ge-bied van ICT. Denk aan Het Nieuwe Werken, het overal en altijd kunnen ontsluiten van elektronische patiënteninformatie, maar vooral ook aan de inter-actie met patiënten en aan behandeling op afstand. Dat is de innovatieslag die we willen en moeten gaan maken. Als je dit allemaal goed wilt doen is eilandautomatisering geen toekomstvaste methode. Je moet toe naar meer duurzame en integrale oplossingen.”

Nieuwe werkplekkenEén van die oplossingen was de overschakeling op nieuwe werkplekken.“In de gesprekken die wij had-den met collega ziekenhuis Isala bleek dat CAM hier al succesvol was met het CAMCUBE|CLOUD platform. Dit is technologie die in de praktijk zijn waarde heeft bewezen. Voor ons is dat het betrouw-bare fundament voor alle ict-ontwikkelingen die we de komende jaren kunnen verwachten.” St Jansdal gaf het desktopproject een duidelijke naam: Mijn Digitale Werkplek. In de voorbereiding van de uitrol van deze nieuwe werkplek naar de 1500 gebruikers optimaliseerde Cam IT Solutions de Datamanagement-omgeving van het St Jansdal, Ook werd een nieuwe Microsoft Exchange-omgeving geïmplementeerd ter vervanging van de oude omgeving op basis van Windows en Offi ce XP, Novell e-Directory en Groupwise.

Investeren in vernieuwingDe uitrol zelf was een fl inke logistieke operatie, schetst Hafk amp. “Zeker als je kijkt naar de hardware.

Maar ook qua applicaties hebben we veel werk verzet. Er draaien hier meer dan 500 specifi eke applicaties en die moeten natuurlijk allemaal feilloos werken. Het vereist de nodige voorbereidingen om dat allemaal goed in kaart te brengen. Wij hebben hiervoor een Proof Of Concept uitgevoerd en een representatieve stakeholdersgroep samengesteld die circa 10% van alle applicaties vertegenwoordigde. Daarmee hadden we 99,9% zekerheid dat ook alle andere applicaties zouden werken. Los van alles werkend krijgen, betekent Mijn Digitale Werkplek ook investeren in een nieuwe manier van werken. Om alle gebruikers zover te krijgen hebben we veel communicatiemiddelen ingezet en diverse bijeenkomsten georganiseerd. Maar het belang-rijkste is om zelf continu fysiek aanwezig te zijn bij de gebruikers. Hiervoor hebben we ook stagiaires ingezet in herkenbare polo’s als lopende vraagbaken. Dat heeft heel goed gewerkt. Ook vraaggesprekken met gebruikers hebben veel waardevolle informatie opgeleverd. Het is prettig om met een partij als CAM samen te werken omdat zij hier veel ervaring mee hebben.”

Co-sourcingDe praktijk wijst uit dat gebruikers enthousiast zijn over het CAMCUBE|CLOUD platform. “Ze zien heel duidelijk de voordelen van snel kunnen aanloggen en van werkplek kunnen veranderen met behulp van de personeelspas. Ook het beheer hebben we goed geregeld op basis van co-sourcing met CAM. Zij houden zich bezig met de door-ontwikkeling van het platform en presenteren twee keer per jaar een update aan ons. Wij kunnen ervoor kiezen om wel of niet mee te gaan in deze update. Op deze manier hoeft het platform niet op een afschrijvingstermijn vervangen te worden, maar kan het tussentijds updates krijgen op basis van de laatste ontwikkelingen.”

Ambitieuze en innovatieve ziekenhuizen zoals het St Jansdal zijn geen onbekend terrein voor CAM. Meer dan vijft ien andere ziekenhuizen, waaronder ziekenhuis Isala in Zwolle, behoren tot de vaste klantenkring van CAM.

Specifi caties CAMCUBE|CLOUD• Desktop Virtualisatie: VMware en citrix

• Desktop Management: Microsoft, citrix en reS

• Workspace Management: reS

• applicatie Management: reS en VMware

• Datacenterontsluiting: citrix

• centraal beheer desktops en applicaties:

Citrix en RES

• CAMCUBE Services:

• platform Support Services (pSS)

• platform Management Services (pMS)

• applicatie Management Services (aMS)

• Datacenter inrichting cisco ucS

Cam IT Solutions B.V.

Edisonbaan 6

3439 MN Nieuwegein

t +31 (0)30 6005030

f +31 (0)30 6005040

[email protected]

www.cam.nl

Ziekenhuis St Jansdal was op zoek naar een robuust en toekomstvast platform voor de integratie en ontsluiting van nieuwe applicaties, zoals het nieuwe EPD dat de komende jaren binnen het ziekenhuis zal worden ingevoerd. Het CAMCUBE|CLOUD platform bleek perfect aan te sluiten bij deze uitdagingen. Eerste wapenfeit de uitrol van nieuwe werkplekken naar 1500 gebruikers.

Betrouwbaar fundament voor toekomstige verandertrajecten

Ziekenhuis St Jansdal neemt cloud applicatieplatform in gebruikZiekenhuis St Jansdal neemt cloud applicatieplatform in gebruik

Page 14: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

1425 september 2014

uitgelicht

De laatste jaren zagen we binnen de soft-waremarkt een enorme toename van leve-ranciers die zich bezighouden met diverse aspecten van Enterprise Mobility Manage-ment, ook wel EMM genoemd. Maar, wat houdt EMM nu eigenlijk in? En wat zou dit voor uw organisatie kunnen betekenen?

Een aantal jaar geleden was het beheer van de mobile devices binnen een organisatie een eenvoudig be-heersbare en overzichtelijke taak. In veel gevallen had u te maken met één type device. Vaak was dit een BlackBerry. Met de intrede van smartphones en tablets, al dan niet in combinatie met Bring of Choose Your Own Device, werd het beheer van de mobiele omgeving ineens een complexe taak. We zien dan ook dat er steeds meer vragen leven rondom Mobility.

Hoe helpen wij u?• Wij adviseren u over de mogelijkheden in de

Mobility markt.• Wij vertellen u meer over de strategie omtrent

een Bring Your Own Device, Choose Your Own Device en Hybride oplossing.

• Wij zijn offi cieel partner van Good Techno-logy en hebben jarenlange ervaring met leveranciers als Airwatch (VMware), Symantec, IBM, XenMobile (Citrix) en Microsoft .

Stap 1: de toegang beveiligenMet de komst van diverse mobiele devices kwam de eerste stap: toegang tot het device beveiligen. Het idee hierachter was dat de informatie op het device veilig zou zijn zodra het device zelf ook beveiligd was. Met Mobile Device Management, ook wel MDM genoemd, kreeg u de optie om het gebruik van alle devices binnen een organisatie te monito-ren en op afstand een device te wipen (de data te wissen) in geval van diefstal, verlies of uitdienst-treding. Daarnaast werd het mogelijk om verschil-lende beleidsregels toe te passen, waardoor security aan de omgeving werd toegevoegd en waarmee com-pliance gerealiseerd kon worden.Maar heeft u nagedacht over de situatie waarbij een werknemer zijn eigen device gebruikt en ver-volgens uit dienst treedt? In dit geval is het niet wenselijk dat het complete device wordt gewist. En wat te doen met een iPhone waarvan een werknemer een back-up in de cloud heeft gemaakt als deze de organisatie verlaat? Als de werknemer zijn telefoon inlevert, vervolgens een nieuwe telefoon aanschaft en deze weer aansluit op iTunes, heeft deze ex-werknemer weer de beschikking over alle (bedrijfs)data, terwijl het dienstverband beëindigd is.

Een eenvoudige manier om dit te voorkomen is een scheiding te maken tussen zakelijke en privé-data. Hierdoor behoudt de werknemer het gemak van zijn eigen applicaties en zijn eigen omgeving en heeft uw organisatie het beheer over de bedrijfs-informatie. Zowel werknemer als werkgever voelen zich hier prettig bij.

Stap 2: de data beveiligenHet werd al snel duidelijk dat het beveiligen van het device alleen niet voldoende is en dat ook de data op het device beschermd moet worden. Een toe-gangscode op het device wordt immers in steeds kortere tijd gekraakt en daarmee wordt gemakkelijk toegang verkregen tot bedrijfskritische data. Hier-door verandert MDM van positie binnen het securitylandschap en wordt MDM gezien als basis voor de mobiele infrastructuur. Mail, contacten en agenda’s bevatten bedrijfskritische informatie, deze moet beveiligd worden. Organisaties hebben jarenlang geïnvesteerd in hun traditionele infra-structuur: gateway security, mail security, web security, enzovoorts. Maar zij komen nu tot het besef dat de data in veel gevallen ook mee naar buiten wordt genomen via smartphones of tablets. Om data van en naar deze mobiele devices te be-schermen is een  investering in Mobile Security noodzakelijk.Naast het bijhouden van mail, contacten en agenda’s zien wij ook een toename in het delen van bestanden via mobiele devices. Beveiliging van de data onderweg van en naar het mobiele device is essen-tieel. Voor een organisatie is het niet wenselijk dat vertrouwelijke data onbeschermd over het mobiele netwerk wordt getransporteerd en daarmee potentieel voor derden toegankelijk wordt. Hier-om adviseren wij te allen tijde de verbinding tussen de server en het device te beveiligen en daarnaast een security laag over de informatie op het mobile device toe te passen. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om van buitenaf bij de informatie te komen.

Stap 3: de applicaties beveiligenData van en naar het device is met Mobile Security beschermd. Maar hoe zit het met data óp het device? Op mobiele devices bevindt data zich in apps en in de lokale cache. Daarmee is Mobile Application Management (MAM) een noodzakelijke stap om data in alle fases te beschermen. Daar waar het bij MDM draait om het device, staat bij MAM de app en zijn data centraal. Policies kunnen per app worden toegepast zodat alleen de zakelijke app en data desgewenst kunnen worden gewiped. Het is van belang om de uitwisseling van data tussen apps te beveiligen, bijvoorbeeld door toepassing van encryptie.

Wellicht gaat u met deze informatie onderzoeken hoe dit thema in uw organisatie wordt toegepast en wilt u ook vervolgstappen maken? Wij helpen u graag verder met het maken van een strategie en een businessplan voor uw organisatie.

Enterprise Mobility Management

Jeffrey de Heer is Solution

Advisor (Mobile) Security bij

COMPAREX / Agile Software

Contact:

[email protected]

of 06 55 378101

In drie stappen naar een adequate mobiele beveiliging

Page 15: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

1525 september 2014

uitgelicht

Professionele personeelsplanning is sleutel tot verborgen kapitaal

“Goed plannen is écht een vak”Een goede personeelsplanning is voor veel zorgbestuurders geen issue. Terwijl daar veel te halen is, betoogt Ronald Helder, managing consultant bij adviesbureau in het sociale domein Talenter. “Soms is er zomaar sprake van 40 fte teveel personeel. Simpelweg omdat niemand z’n vingers durft te branden aan het werkrooster.”

Ronald Helder begeleidt al meer dan tien jaar zorg-instellingen met het bereiken van een betere balans tussen inkomsten en uitgaven. Ook richt hij zich op het bevorderen van de medewerkerstevredenheid. Hij constateert dat er nog veel te vaak sprake is van een complete mismatch tussen de inzet van perso-neel en de zorgbehoeft e bij patiënten, wat zich uit in teveel medewerkers of medewerkers met de ver-keerde kwalifi caties. “Dat komt vooral omdat nie-mand durft door te pakken. Roosters zijn vaak gebaseerd op de rechten en toezeggingen die ooit aan medewerkers zijn gedaan. Er wordt daardoor om de medewerker heen gepland. Gaandeweg zijn die roosters steeds meer vervuild geraakt met achter-haalde toezeggingen. Het draait. En dus durft niemand er ingrijpend in te veranderen. Want kom je aan het rooster, dan kom je meteen aan de rechten van de medewerker. Maar daardoor gaat de basis van de fi nanciering – de zorgzwaartepakketten of diagnose-behandelcombinaties – steeds meer naar de achtergrond en verdwijnt de cliënt teveel uit beeld en dat is erg jammer.”

Plannen is een vakDe baten en lasten zijn daardoor in veel instellingen volstrekt in onbalans geraakt, stelt Helder. Anders gezegd: de balans tussen de fi nanciering (gebaseerd op de indicatie of diagnose) en de kosten (vooral: personele inzet). “Instellingen zijn net als productie-

bedrijven een soort urenfabrieken,” stelt Helder vast. “Je krijgt fi nanciering gebaseerd op de zorg-zwaartepakketten of dbc’s. Daar moet je het mee doen. Maar de inzet van personeel is daar in de loop van de tijd compleet los van komen te staan. Met als gevolg: fi nanciële tekorten, inzet van te laag of te hoog gekwalifi ceerd personeel of juist te veel personeel in verhouding tot de vraag. Soms kom ik situaties tegen waarin een instelling meer dan 40 ft e méér heeft rondlopen dan de inkomsten rechtvaardigen. Dan is het niet zo gek dat je met je geld niet uitkomt.”Maar er is meer mis, vervolgt Helder, die inmiddels tientallen zorginstellingen hielp een goed plannings-systeem te selecteren en te implementeren. “Ik zie nog veel te veel instellingen waar roosteren er zo’n beetje bijgedaan wordt. Iemand doet dat in z’n vrije tijd of in uren die eigenlijk voor zorg bedoeld zijn. En vaak is zo iemand hier niet voor opgeleid en niet heel goed op de hoogte van allerlei regelingen en vormen van fi nanciering. Terwijl een goede planning maken écht een vak is. Ik zeg bewust planning, want het gaat om een proces waarbij je goed vooruitkijkt, anticipeert op ontwikkelingen, rekening houdt met leeft ijdsopbouw en verloop in personeel en cliënten en met nog van alles meer.”

Verworven rechtenDe oplossing is op het oog simpel: maak de bere-

kening opnieuw door de inkomsten te objectiveren op basis van de zzp’s of dbc’s. En daarnaast: breng opnieuw in kaart of de gehanteerde uitgangspunten nog wel kloppen. En maak op basis daarvan een goede planning, waarbij je zorgt dat de medewerkers met de juiste kwalifi caties de gevraagde zorg kunnen bieden. Maar zo eenvoudig is het in de praktijk niet, weet Helder. “Kom je aan het inzetrooster, dan kom je aan de medewerker. Die heeft vaak allerlei rechten verworven, in aansluiting op het privéleven. Dus: niet inroosteren op woensdagmiddag als de kinderen thuis zijn of op de dinsdagavond, want dan is de wekelijkse volleybaltraining en liefst ook zo min mogelijk in het weekend om vaak naar de caravan te kunnen. De langstzittende medewerkers hebben de oudste rechten, met als gevolg dat nieuw personeel voor de vervelendste diensten opdraait. Die kunnen dat vaak niet bolwerken en haken voortijdig af. Vaak is er door niet optimaal roosteren ook sprake van veel ATW-overschrijdingen wat aan het eind van het jaar een stuwmeer aan overuren met zich meebrengt. Die kunnen natuurlijk uitbetaald worden, maar daar heeft de instelling vaak de middelen niet voor. Kortom, je haalt nogal wat overhoop als je hiermee aan de slag gaat, maar er is wel een wereld te winnen. Dus moet je het wel doen.”

Verborgen goudHelder schat in dat tweederde van de instellingen – vooral ziekenhuizen, ggz-instellingen en instel-lingen voor verstandelijk gehandicapten – enorme winst te behalen is door beter te plannen. “Ik noem het wel eens het verborgen goud. Men beseft het niet of men steekt de kop in het zand, bang te veel overhoop te halen. Maar laatst maakte ik mee dat een instelling met 1100 medewerkers, niet eens zo heel groot dus, een besparing van ruim 100.000 euro per maand bereikte door dit beter te organiseren. Het gaat dus wel ergens over. Ik denk dat heel wat instellingen de boven hun hoofd hangende bezui-nigingen in belangrijke mate kunnen opvangen door dit beter te organiseren.”Daarbij draait het om de juiste combinatie van drie factoren, benadrukt hij: “De juiste systemen, de juiste processen en een professionele planning. Een fl inke operatie, waar veel instellingen tegenaan hikken. Ik begrijp die aarzeling wel. Je zult vooral ook een cultuurveran-dering moeten doorvoeren en daar vanaf het begin de medewerkers bij moeten betrekken. Met name in de zorg zie je dat het heel moeilijk is om over cijfers en geld te praten. Je moet medewerkers daarom duidelijk maken dat dit niet alléén over geld gaat, maar ook over medewerkerstevreden-heid, over een betere balans tussen privé en werk voor álle medewerkers en last but not least om een betere zorg voor de patiënt of cliënt. Medewerkers zijn vaak bang hun verworven rechten kwijt te

raken. In de praktijk blijkt dat erg mee te vallen. Je komt heel veel tegen dat die vrije woensdagmiddag een overblijfsel is van een oude afspraak. Hij stam-de uit de tijd toen de kinderen naar de basisschool gingen. Intussen gaan die allang naar de middel-bare school. Je maakt een nieuwe indeling waarbij ook nieuwe medewerkers met hun wensen aan bod komen. Dat leidt tot een veel eerlijker verdeling. Je zorgt er zo voor dat niet alleen jonge collega’s de onaangename diensten hoeven te draaien. En dat cliënten vaker kunnen rekenen op de zorg door die bekende, vertrouwde medewerker. In het over-grote deel van de situaties kan ook in de nieuwe planning met de wensen van iedereen goed rekening gehouden worden. Dat betekent een betere balans tussen privé en werk en daardoor minder uitval, een grotere tevredenheid en minder uitstroom.”

Eerder bijsturenIn de nieuwe situatie is er ook een koppeling ge-maakt tussen het hr-systeem, het cliëntregistratie-systeem en het fi nanciële systeem. De planning is op alle drie gebaseerd en wordt op een professionele manier gedaan met professionele tools. Er is een deugdelijke begroting en capaciteit kan veel beter worden gemanaged. “En in plaats van eens per jaar

te kijken naar te veel gewerkte uren wordt er elke maand gekeken of een en ander nog in de pas loopt”, zegt Helder. “Daardoor kan een instelling veel eerder bijsturen en voorkom je een megabedrag aan uit te betalen overuren aan het eind van het jaar. Een juiste toepassing van de jaarurensystematiek is hierin van wezenlijk belang”

De technieken om het allemaal mogelijk te maken zijn er. Waarom is er dan nog in zoveel instellingen een wereld te winnen? “De planning is voor veel bestuurders gewoon geen issue. Men beseft te weinig wat er aan voordelen te halen valt. Vaak zit men er ook al te lang en is de ineffi ciëntie er onge-merkt ingeslopen. Ik begin dan ook vaak met dat inzichtelijk te maken. Als bestuurders daarmee geconfronteerd worden is wel duidelijk dat men er niet omheen kan.” Bestuurders meenemen naar instellingen die het wel goed voor elkaar hebben? “Dat zou mooi zijn. Maar helaas ziet men elkaar in de zorg toch nog vaak als concurrenten en is een dergelijke manier van kennis delen zeer ongebrui-kelijk. Ook wat dat betreft is er in de zorg nog een wereld te winnen.”

Wilt u meer weten over het digitaliseren van HRM als voorwaarde voor een goede planning?

Vraag de gratis whitepaper ‘e-HRM in de Cloud’ aan op www5.youforce.com/eHRM-Zorg

‘Ik zie nog te veel instellingen waar hetroosteren er zo’n beetje bij gedaan wordt’

Page 16: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

1625 september 2014

uitgelicht

Gelukkig zijn er ook bedrijven die in dit opzicht zorgvuldiger te werk aan. Zij zien in wat een goede beeldkwaliteit voor hun medewerkers betekent. In veel ziekenhuizen is dit bijvoorbeeld het geval. Hier hebben we te maken met meerdere omgevingen waarbij monitoren een kritische rol spelen en is men zich hier over het algemeen terdege bewust van het belang van een monitor met een hoogwaardige beeldkwaliteit. Maar vaak wordt er te kort stilgestaan bij de keuze van een monitor.

Dan wordt vergeten dat werknemers vele uren per werkdag naar een beeldscherm kijken. En uiter-aard is dat in de privésituatie ook al het geval. Hoe vaak kijken we niet naar televisie, op onze tablet of smartphone?

Voorkom productiviteitsverliesWerken met een kwalitatief minder goede monitor kan een nadelige uitwerking hebben op de ogen. Met als gevolg productiviteitsverlies, want ver-moeide ogen verstoren uiteindelijk de concentra-tie. Uit diverse arbostudies blijkt dat het werken met een monitor met een goede beeldkwaliteit een aangenaam werkklimaat bevordert en kan bijdra-gen aan een hogere productiviteit. Het is dus heel belangrijk om dit bij aanschafb eslissingen voor

ogen te houden. Bij de ontwikkeling en het ont-werp van een EIZO monitor staan drie uitgangs-punten centraal: het voorkomen van stress, van productiviteitsverlies en van lichamelijke klachten. Dit wordt gerealiseerd door ervoor te zorgen dat de monitor een goede beeldkwaliteit heeft en opti-maal kan worden ingesteld en afgesteld.

De minimale extra investering die gepaard gaat met de aanschaf van een kwalitatief goede monitor wordt gedurende de gebruiksperiode ruimschoots terugverdiend door een hogere productiviteit en door het verbeterde welzijn van de werknemer. Deze gebruiksperiode staat bij EIZO minimaal op vijf jaar, daarom wordt er standaard vijf jaar garantie geboden. Een bijkomend voordeel is dat de monitoren een laag energieverbruik hebben, waardoor extra op kosten wordt bespaard.

Het belang van een goede beeldkwaliteitBij het inrichten van een werkplek wordt vaak uitvoerig stilgestaan bij de specifi caties van de pc of de thin client en wordt de monitor zonder nader onderzoek mee besteld. Dat is jammer, want de beeldkwaliteit heeft grote invloed op de productiviteit en het welzijn van het personeel.

EIZO CorporationDe in 1968 opgerichte EIZO Corporation is wereldwijd actief als toonaangevend producent van high-end monitoren. Monitoren van EIZO staan voor voortreffelijke

beeldkwaliteit, een lange levensduur en innovatie. Ze worden gebruikt in backoffi ces, ziekenhuizen, luchtverkeersleidingscentra, designstudio’s, dealingrooms,

enzovoort. Het hoofdkantoor van EIZO is in het Japanse Hakusan gevestigd en het bedrijf heeft een notering aan de Tokyo Stock Exchange. EIZO wordt in meer dan

zestig landen door dochterondernemingen en exclusieve distributeurs vertegenwoordigd. EIZO Europe GmbH heeft voor de Nederlandse markt een vestiging in

Eindhoven. Meer informatie: www.eizo.nl

Er zijn nogal wat verschillen te noemen tussen de vakgebieden ICT en facilitair. Misschien wel de belangrijkste is de planningshorizon. Facilitair kijkt naar techniek vanuit het oogpunt dat de technische installaties lang mee moeten gaan, minimaal 10 jaar maar liefst natuurlijk langer, tot wel 15 of 20 jaar. Voor ICT is drie jaar vooruitkijken al glazen-bol-werk. Niemand van ICT weet welke ict-apparatuur (servers en opslagsystemen) er over drie jaar op de markt zijn.

Deze informatie en visie is alleen bekend binnen de R&D-afdelingen van fabrikanten als HP, Dell en Cisco. Kortom, ICT en facilitair hebben hier een volledig ander uitgangspunt.

EnergiebesparingDe laatste jaren is met name facilitair bezig geweest met het besparen van energie of het vergroenen van het gebouw. Hier zijn mooie resultaten mee geboekt.

Men kent de energiehuishouding van een gebouw daardoor zeer goed. Natuurlijk is energiebesparing ook belangrijk voor ICT, maar ik moet de eerste ict-manager nog tegenkomen die precies weet wat het energieverbruik van zijn apparatuur is en die vanuit de organisatie de doelstelling heeft meege-kregen om daar jaarlijks een x-percentage op te besparen. Een ander belangrijk verschil is dat ICT veelal soft ware driven is. Facilitair is van oorsprong natuurlijk veel meer hardware driven. Het werk van facilitair is daarom aan de ene kant veel tast-baarder, maar aan de andere kant zijn er ook veel installaties waar de gemiddelde medewerker geen weet van heeft . ICT is een terrein waar iedere medewerker altijd direct mee te maken heeft . Denk aan uw laptop en denk aan alle gebruikers-vragen die u altijd over ICT heeft . Maar ook een groot deel van het werk van de it-afdeling is voor de gebruikers niet zichtbaar.

Intensieve samenwerkingICT en facilitair hebben één zeer belangrijke over-eenkomst: beide zorgen ervoor dat de medewerkers in een organisatie hun werk kunnen doen. Beiden willen een 24x7 beschikbaarheid realiseren van de middelen die de organisatie ten dienste staan. Deze overeenkomst moet de basis zijn voor een

goede samenwerking tussen beide disciplines. On-danks de verschillen die hierboven zijn geschetst.

Onze stelling is dat een datacenter of computer-ruimte altijd de verantwoordelijkheid is van ICT. ICT wordt immers aangesproken op het al dan niet beschikbaar zijn van systemen. Wij pleiten wel voor een intensieve samenwerking. ICT heeft de facilitaire collega’s absoluut nodig. Bij facilitair zit belangrijke kennis voor ICT. Welke ict’er heeft verstand van koeling en stroomvoorzieningen? Deze kennis is zeker aanwezig bij facilitair. De inrichting van een ruimte dient gestuurd te worden vanuit ICT. Zij kennen de ICT omgeving immers als beste, maar vraag daarbij wel de hulp van facilitair.

Wie is verantwoordelijk voor het datacenter?Tijdens onze werk horen wij nogal eens discussies over de vraag wie er binnen de orga-nisatie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de computerruimte, dan wel het datacenter. Is dat ICT of is dat facilitaire zaken? Het is raar maar waar: over zo’n primaire voorziening in een organisatie is soms nog veel discussie.

Ronald Kok is directeur

van All IT Rooms

Zie ook:

www.allitrooms.com

Page 17: ICT/Zorg editie september 2014

1725 september 2014

uitgelicht

Vanuit het ziekenhuis is Ten Harmsen verantwoor-delijk voor de keuze en implementatie van Qmanage. Hij werd door de vaste technologiepartner Imtech ICT gewezen op het product van Quarantainenet uit Enschede. “NEN 7510 stelt dat je maatregelen moet treff en om te voorkomen dat patiëntgegevens kunnen uitlekken,” vertelt hij. “En dus moet je het it-netwerk zodanig beveiligen dat je kunt aantonen wie wanneer op het netwerk actief is. Beveiligde SSL-verbindingen en fi rewalls zijn niet voldoende. Die beveiligen enkel tegen insluipers die via internet binnendringen.”

Lekken zijn niet te permitteren“Je moet de deur ook aan de binnenkant dichtzetten. Iemand kan in het ziekenhuis een ethernetkabel uit het wandcontactpunt trekken en er de zijne inprik-ken. Of een medewerker steekt er niets vermoedend de kabel van zijn besmette privé laptop in. Zulke beveiligingslekken kan een ziekenhuis zich niet permitteren. Veel beveiligingsoplossingen vereisen speciale soft ware op de werkstations, wat een grote beheerlast oplevert.Bovendien mag je op veel medische apparaten geen soft ware van derden installeren. Wij kozen onder meer voor Qmanage omdat je op de werkstations niets hoeft te installeren.”

AfgeschermdOnbekende apparaten komen met Qmanage in een afgeschermd deel van het netwerk terecht. Het sys-teem controleert behalve de netwerktoegang ook het netwerkverkeer zelf. Het signaleert verdacht gedrag van besmette hardware en zet ook deze in quarantaine. Ten Harmsen: “In de loop van 2013

legden wij het eerste contact met Quarantainenet. We kregen een demoversie, waarmee we bijvoor-beeld onderzochten wat het netwerk doet als Qmanage uitvalt. Als dat het hele netwerk zou platleggen, is dat desastreus voor onze dienstverle-ning. Maar dit was helemaal niet aan de orde. Alles behoudt zijn status en het netwerk blijft operationeel. Voor extra zekerheid besloten we het redundant uit te voeren.”

Volgens het boekjeOver het implementatietraject is Ten Harmsen erg tevreden. “Alles verliep exact volgens PRINCE2,” vertelt hij. “Eerst bepaalden we gezamenlijk de wensen en eisen en stelden we targets. Vervolgens werd volledig volgens het boekje een blauwdruk opgesteld, getest, gedocumenteerd en opgeleverd. Dat gebeurde binnen een paar maanden. Op ons verzoek bouwde Quarantainenet ook nog extra functionaliteit waarmee je per ethernetpoort kunt bepalen welke apparatuur netwerktoegang krijgt. Probeer je het apparaat vanuit een andere kamer met het netwerk te verbinden, dan lukt dat niet. Na oplevering konden wij de oplossing in eigen tem-po uitrollen over de 10.000 switchpoorten in Apel-doorn en Zutphen. In voorkomende gevallen heb-ben we nog contact met de servicedesk. Het contact is heel direct, ze reageren snel en eerlijk.”

Tot slot memoreert Ten Harmsen dat ze een open ziekenhuis zijn. “Om bezoekers, patiënten, personeel en medische apparatuur via hetzelfde netwerk te bedienen, is beveiliging cruciaal. Met Qmanage hebben wij een stap gezet om de binnendeur verder dicht te zetten.”

‘Je moet de d eur ook aan de binnenkant dichtzetten’

Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen gebruiken sinds het voorjaar van 2014 Qmanage. Daarmee voorkomen ze onder meer dat onbevoegden inpluggen op het ethernet en zo toegang krijgen tot applicaties en vertrouwelijke gegevens. Volgens intern ICT-adviseur Gerrit ten Harmsen is het een goede oplossing voor het naleven van NEN 7510. De implementatie ging snel en volgens het boekje.

ICT-uitwijk en continuïteit: hoofdbrekens voor de CIODe zorg heeft te maken met grote uitdagingen wanneer het aankomt op calamiteiten die de continuïteit van de ICT bedreigen. De beschikbaarheid van patiëntgegevens is immers van levensbelang. Wat zijn nou zorgspecifi eke uitwijk- en continuïteitsvraagstukken en hoe lossen we deze uitdagingen op? Wij vroegen het aan Disaster Recovery deskundige Christian van Barneveld.

Het staat er niet zo goed voor met het herstelver-mogen van zorgorganisaties na een calamiteit, stelt Van Barneveld. “Wij horen vaak dat er nog onvol-doende vertrouwen is in het vermogen om snel te herstellen. Sommigen zetten zelfs in het algemeen al vraagtekens bij dit herstelvermogen, dus losstaand van de snelheid waarmee het gaat.” Tel daarbij op dat de it-budgetten vaak lager zijn dan in andere sectoren en het dilemma is helder. Veel zorgorga-nisaties missen de juiste expertise, het geld en de middelen om een disaster recovery (kortweg dr) succesvol uit te voeren en daarmee te voldoen aan de gewenste business continuïteit.

“De technische uitdagingen zijn met cloud-tech-nologie heel goed op te vangen,” stelt van Barneveld. “Met virtuele replicatie technologieën is een ver-mindering van downtime mogelijk en kan de zorgverlener altijd op tijd bij de patiëntengegevens. Dat wil overigens niet zeggen dat alle data per se in de cloud terechtkomt. Dezelfde dr-techniek kan namelijk ook op de eigen locatie toegepast worden of in een hybride variant.” Een groot voordeel bij het inzetten van virtuele replicatie technologie is het besparen op kosten en het versnellen en effi ciënter maken van de processen.

Inwijk na Uitwijk“De techniek en expertise in de IT-toepassing zijn doorslaggevend voor de zorgsector,” vervolgt Van Barneveld. “Betrouwbaar heid in een disaster recove-ry situatie wordt vaak uitgedrukt in de snelheid en eenvoud van uitwijken. Zodat de it-systemen na een calamiteit na korte tijd weer volledig beschik-baar zijn. Maar net zo belangrijk is hoe er na een uitwijk weer eenvoudig en snel hersteld wordt naar de primaire locatie. Dat kan alleen wanneer de disaster recovery toepassing van hoge kwaliteit is en het operationele personeel goed is opgeleid. En het moet betaalbaar zijn natuurlijk, wat het niet makkelijker maakt.”

Disaster Recovery in de CloudOrganisaties in de gezondheidszorg krijgen steeds meer vertrouwen in het uit huis plaatsen van data en applicaties. “Dat maakt dat een dr-oplossing in de vorm van een clouddienst nu vaker overwogen wordt. Alle voordelen die ik zojuist benoemde kunnen in Disaster Recovery as a Service (DRaaS) diensten geleverd worden. Deze diensten van DRaaS-providers worden afgerekend al naar gelang het gebruik. Dat is zeer interessant voor de CIO die zijn budget hiermee onder controle houdt.” `

Uiteindelijk gaat het om de continuïteit van een it-omgeving en daarmee van de kritieke business-processen. Het is belangrijk dat een dr-specialist bekend is met de organisatieprocessen en uitda-gingen in de zorg. Want wanneer de kennis aansluit op deze specifi eke processen, verloopt niet alleen de intake snel en soepel, maar is vooral ook de in-richting veel effi ciënter te realiseren. “Ik adviseer altijd te letten op de complexiteit van de dr-oplossing. Je wilt de complexiteit namelijk zo laag mogelijk houden, omdat je het uitwijken steeds weer moet testen om er zeker van te zijn dat het goed gaat tijdens een calamiteit”, besluit van Barneveld.

Capitar IT Group beschikt over up-to-date kennis van

business continuity en disaster recovery en biedt

organisaties hulp bij het in kaart brengen van

beleid, business processen, architectuur en techniek.

Zie ook: www.capitar.com

Page 18: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA18

De kranten staan er vol van: bezuinigingen in de zorg. Willen we ook in 2024, als de vergrijzing op zijn hoogtepunt is, de zorg betaalbaar houden, dan ontkomen we er ook niet aan. We moeten meer doen met minder. Technologie speelt hierin een cruciale rol.

DOMOTICA Technologie zorgt voor ommekeer

in snel stijgende zorgkosten

Meer doen met minder

Veel zorg verschuift van intra- naar extra muraal. Dat geldt voor de cure, maar zeker ook voor de care. Dit ver-oorzaakt meerdere uitdagingen.- Als mensen thuis zijn, dan hebben

zorgverleners minder zicht op wat er allemaal met hen gebeurt. Gaat het nog wel goed met de patiënt of cliënt? Neemt hij of zij tijdig de medicijnen in? Hoe ontwikkelt die lelijke wond zich?

- Als een zorgverlener langskomt, hoe krijgt deze dan toegang tot de woning? Je wilt liever niet dat iedereen een sleutel heeft – nog afgezien van het feit dat dit voor bijvoorbeeld een huis-arts helemaal niet haalbaar is - , maar je kunt een alleenwonende oudere ook niet vragen de hele dag (en soms nacht) de deur open te laten.

- Hoe onderhoudt iemand die niet zo gemakkelijk meer de deur uit komt

zijn of haar sociale contacten? In een verzorgingshuis konden ouderen nog gezamenlijk koffi e drinken. Maar wie maakt er nog een praatje als deze

oudere alleen thuis woont?- En wat te denken van de vele dingen

waar je je hele leven altijd gewoon aan hebt gedacht, maar die je vergeet

naarmate je ouder wordt? Zoals het innemen van medicijnen, afspraken buiten de deur en op tijd naar de kapper gaan.

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

20 DOSSIER DOMOTICA

Nederland vergrijst en dat brengt de nodige ver-

anderingen met zich mee. Er wordt gevreesd voor

tekorten in de zorg, een verhoging van de ziekte-

kosten en te weinig mantelzorg.

Door de bezuinigingen in de zorgsector krijgen we

onder andere te maken met een verschuiving van

intramurale zorg naar extramurale zorg. Senioren en

zorgbehoevende personen blijven langer zelfstandig

wonen, maar hebben wel hulp nodig. Dit vraagt

om de nodige aanpassingen, zoals een veilige en

fl exibele voordeuroplossing voor mensen die hulp

nodig hebben van bijvoorbeeld een thuiszorg-

organisatie.

Extramurale uitdagingen

Tot voor kort was de voordeur een bottleneck, want

wie opent de deur voor de verschillende zorgver-

leners en wie opent de deur bij calamiteiten? De

oplossing hiervoor dient betrouwbaar, veilig,

betaalbaar en eenvoudig te installeren te zijn.

Binnen de intramurale zorg zijn veel faciliteiten al

geregeld en redelijk beheersbaar. Bij extramurale

zorg is dit echter niet het geval en zijn er andere

uitdagingen, zoals het beheer van de sleutel om de

voordeur te openen. Het kan voorkomen dat ver-

schillende personen toegang moeten krijgen tot de

betreff ende voordeur. Met mechanische sleutels is

uitgi� e o� ewel het beheer van deze sleutels een

grote uitdaging. Hoe krijgt je op tijd de juiste sleutel

bij de juiste persoon?

Door de jaren heen zijn hier verschillende oplos-

singen voor bedacht, zoals de bekende sleutelkluis.

Deze oplossing kent echter een groot nadeel, omdat

de sleutelkluis aan de buitenzijde van de woning

zichtbaar is. Dit werkt stigmatiserend. Je wordt met-

een herkend als zorgbehoevende, waardoor je bo-

vendien gemakkelijker slachtoff er kunt worden

van kwaadwillende personen.

Nemef Nexus ontzorgt

ASSA ABLOY hee� door de jaren heen verschillende

domotica-oplossingen ontwikkeld, die gaandeweg

steeds verbeterd zijn. Dit hee� geresulteerd in een

innovatieve zorgoplossing: Nemef Nexus.

Nemef Nexus is een elektronische motorcilinder, die

volledig voldoet aan alle gestelde eisen en norme-

ringen binnen de zorgmarkt, zoals SKG drie sterren,

functionaliteit en brede toepasbaarheid. Een andere

belangrijke eis voor de hedendaagse zorgverlening

is dat vanaf de buitenzijde niet zichtbaar mag zijn

dat er zorg wordt verleend.

Nemef Nexus is zeer breed toepasbaar. De cilinder

past op vrijwel elke deur, zonder ingrijpende

bouwkundige aanpassingen. Hierdoor blijven de

kosten tot een minimum beperkt. De Nemef Nexus

cilinder is zeer eenvoudig uit te wisselen met de

bestaande profi elcilinder en zodoende ook ideaal

bij tijdelijke zorgverlening. Als er geen zorg meer

nodig is, kan het product weer eenvoudig worden

vervangen door de reguliere cilinder en kan de Nexus

cilinder ergens anders worden geïnstalleerd. Door

de fl exibele toepasbaarheid van de cilinder in

andere zorgwoningen blij� de investering voor

alle partijen minimaal.

De Nemef Nexus is niet zichtbaar aan de buitenzijde

van de deur. De motorcilinder bevindt zich aan de

binnenzijde (het veilige gedeelte). Aan de buiten-

zijde zit de vertrouwde mechanische cilinder die te

allen tijde met een mechanische sleutel te openen is.

Op afstand de voordeur openen

De Nemef Nexus cilinder kan worden beheerd via

verschillende toegangsdragers zoals een éénknops

afstandsbediening, een pincodetableau, fi ngerprint

of door het toepassen van een app via de smartphone

(Android en iOS).

De app biedt de mogelijkheid om de voordeur op

twee verschillende manieren te beheren. De eerste

optie is in een offl ine situatie. Hier hee� men de

mogelijkheid om de deur met een smartphone via

Bluetooth 4.0 aan te sturen. In een offl ine situatie

kunnen maximaal vijf Smartphones worden geauto-

riseerd.

Voor grootschalige zorgverlening is echter meer

nodig en kan het beheer worden gerealiseerd met

behulp van een online applicatie. Hierbij is de

smartphone niet meer dan een doorgeefl uik. Alle

autorisaties, ‘events’ en ‘low battery’ meldingen

worden beheerd in een server. Deze server com-

municeert via het netwerk met de smartphone

en de smartphone weer met de cilinder. Deze com-

municatie tussen server, cilinder en smartphone is

bi-directioneel. Via de smartphone kan de gebruiker

de toegangsrechten real-time wijzigen, event-mel-

dingen inzien – zoals wie, waar en wanneer naar

binnen is gegaan - of een ‘low battery’ melding

ontvangen.

Integratie met andere systemen

Voor integratie met systemen van derden biedt

ASSA ABLOY verschillende mogelijkheden. Dit is

mogelijk door Nemef Nexus hardware te integreren

binnen systemen van derden of te koppelen via de

app, waarbij gebruik gemaakt wordt van de server.

Real-time autorisaties zijn hierdoor eenvoudig te

realiseren.

Alle communicatie naar de smartphone vindt

plaats via het netwerk. De communicatie tussen de

smartphone en de cilinder verloopt via Bluetooth 4.0.

Deze technologie en BLE (Bluetooth Low Energy)

hebben een heel groot voordeel ten opzichte van

voorgaande technieken. Zo is BLE zeer energie-

zuinig en is continu ‘pairen’ tussen apparaten niet

meer nodig. Natuurlijk is er ook zeer goed nage-

dacht over de veiligheid.

Alle communicatie tussen cilinder, smartphone en

server biedt een zeer hoge mate van veiligheid door

middel van een 128-bits versleuteling. Dit veilig-

heidsniveau is te vergelijken met dat van internet-

bankieren. Met Nemef Nexus opent ASSA ABLOY

Nederland letterlijk en fi guurlijk deuren voor de

zorgmarkt!

schillende personen toegang moeten krijgen tot de

betreff ende voordeur. Met mechanische sleutels is

uitgi� e o� ewel het beheer van deze sleutels een

grote uitdaging. Hoe krijgt je op tijd de juiste sleutel

bij de juiste persoon?

Woon-/zorgoplossingen van Nemef

Een deur openen met afstandsbediening of via

je smartphone? Alles is mogelijk!

De problematiek rondom de vergrijzing en het nieuwe zorgstelsel vragen om specifi eke

oplossingen voor het beheer van deuren. ASSA ABLOY Nederland is dé specialist in

vergrendeling en ontgrendeling van deuren voor de utiliteits- en woningbouw. Met een

breed assortiment van mechanische en elektromechanische producten van onder andere

de merken LIPS en Nemef speelt ASSA ABLOY Nederland innovatief in op de ontwikke-

lingen binnen de zorgsector.

kunnen maximaal vijf Smartphones worden geauto-

Voor grootschalige zorgverlening is echter meer

nodig en kan het beheer worden gerealiseerd met

behulp van een online applicatie. Hierbij is de

smartphone niet meer dan een doorgeefl uik. Alle

autorisaties, ‘events’ en ‘low battery’ meldingen

worden beheerd in een server. Deze server com-

municeert via het netwerk met de smartphone

en de smartphone weer met de cilinder. Deze com-

municatie tussen server, cilinder en smartphone is

bi-directioneel. Via de smartphone kan de gebruiker

de toegangsrechten real-time wijzigen, event-mel-

dingen inzien – zoals wie, waar en wanneer naar

binnen is gegaan - of een ‘low battery’ melding

Integratie met andere systemen

Voor integratie met systemen van derden biedt

ASSA ABLOY verschillende mogelijkheden. Dit is

mogelijk door Nemef Nexus hardware te integreren

Een deur openen met afstandsbediening of via

je smartphone? Alles is mogelijk!

Eigenschappen van Nemef Nexus

• Zeer eenvoudige uitwisseling met bestaande cilinders (plug & play)

• Geen bouwkundige aanpassingen nodig

• Voldoet aan SKG drie sterren (extra zwaar)

• Zelfsluitend of manuele bediening

• Niet zichtbaar aan de buitenzijde (zorg & veiligheid)

• Kan worden hergebruikt bij diverse cliënten (bij zorg/integratie)

• Beheer via app mogelijk

• Te openen via diverse toegangsdragers, zoals afstandsbediening, keypad of fi ngerprint

• Altijd back-up functie met mechanische sleutel

• Veilige communicatie middels AES 128-bits (veiligheidsniveau internetbankieren)

• Vanuit de binnenzijde te openen met ‘slide functie’

Nemef Nexus is leverbaar vanaf het vierde kwartaal van 2014.

Marc Lamboo,

Sales Manager

ASSA ABLOY Nederland B.V.

DNU0112 ICT Zorg nr. 29 1.indd 20

17-09-14 16:50

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA22

Hertek is specialist in elektronische oplossingen voor

veiligheid. Dit bestrijkt gebieden als brandveilig-

heidssystemen (detectie, melding, ontruiming en

blusgasinstallaties), noodverlichting, zorg & commu-

nicatie, beheer en onderhoud, opleidingen en

certifi cering. Hoewel vanaf de begindagen actief

in de zorg, kwam de voornaamste groei aanvankelijk

voort uit brandoplossingen. “Dat komt grotendeels

omdat we brandmelding toegankelijk hebben

gemaakt voor de installateur,” vertelt Algemeen

Directeur Marcel Hermkens.

“Wij voegden als enige in de markt bij onze pro-

ducten een gedegen handleiding, zodat een instal-

lateur het apparaat in de muur kon schroeven,

draadjes en melders aan kon sluiten en het zelf in

bedrijf kon stellen. Bestaande partijen in die tijd

hielden dat allemaal bij zichzelf. Daar hebben wij

veel marktaandeel op gewonnen. Inmiddels

hanteert de concurrentie dit innovatieve verdien-

model ook.”

De geschiedenis

Algemeen Directeur, Marcel Hermkens,

vertelt hoe zijn vader in dienst was van de

kantoorfi rma Ahrend. “Hij verkocht onder

meer brandmeldsystemen van Simplex. Later

ging hij ook producten van de Noorse fi rma

Eltek verkopen. Begin jaren 90 deed Ahrend

onder meer de divisie van de hand waar mijn

vader werkte. Met steun van Eltek – die er

baat bij had het afzetkanaal in Nederland te

behouden – heeft mijn vader die businessunit

van vijf man overgenomen. Hermkens en

Eltek wordt Hertek en in 1993 ging het bedrijf

van start in Eindhoven.” Hertek groeide voor-

spoedig, zodat het reeds in 1999 zijn intrek

nam in een gloednieuw pand in Weert. In

1997 was zoon Marcel in het bedrijf gekomen

en in 2003 nam hij het roer volledig over van

zijn vader. “We hebben de koers gewoon vast-

gehouden. Een boot die goed vaart moet je

vooral zo laten varen.” Tegenwoordig werken

er ongeveer 140 mensen bij Hertek. De helft

van hen – servicemedewerkers, salesmensen

en projectleiders – zit in het land, dicht bij de

klanten. Sinds 2004 zijn de aandelen van het

Noorse Eltek teruggekocht en is Hertek een

volledig zelfstandig familiebedrijf.

Continuïteit

Oscar Blom, Strategisch Product Manager bij Hertek,

vertelt dat er veel bedrijven zijn die zich exclusief

focussen op zorgoproepsystemen of op zorgdomotica.

“Toegegeven, wij zijn niet zo groot als Siemens,

maar in de zorg zijn wij op ons gebied wel een

leve rancier met een betrouwbare omvang en

continuïteit. Wij hebben zonder meer de meeste

handjes in het veld. Bovendien valt er voor een

zorginstelling veel synergie te behalen tussen onze

diverse activiteiten. In ieder nieuw pand moeten ook

brandmeldinstallaties, noodverlichting en hulp-

oproep systemen. Een belangrijk voordeel is dat een

klant op al die gebieden één aanspreekpunt hee�

én service ontvangt over alle productgroepen.”

Bijzondere toegevoegde waarde

Begin 2014 lanceerde Hertek een nieuw concept

onder de vlag ‘Wijzer in de Zorg’. Blom legt uit:

“Een klant wordt er wijzer van als hij zaken doet

met ons. Dat begint bij ons landelijk dekkende

netwerk van technici die 24x7 beschikbaar zijn.

Ook bij een ingebruikname gaan wij niet eerder

weg dan nadat alle eventuele problemen zijn opgelost

en gebruikers bekend zijn met het systeem. We

hebben onze eigen projectleiders en een volledig

op IP gebaseerd productassortiment, wat het geheel

uitstekend te managen maakt. Dankzij de IP-basis

kunnen we gemakkelijk allerlei randapparatuur

installeren, zoals zorgoproepsystemen, camera-

systemen, communicatieapparatuur en telefoon-

centrales. Dat kunnen we in dezelfde ict-infra-

structuur onderbrengen. Wij willen onze

zorgklanten ondersteunen met de juiste oplossin-

gen. Natuurlijk moet het kastje aan de muur wel de

juiste functies hebben en goed werken. Dat is de

basis. Maar uiteindelijk gaat het erom dat de klant

de juiste oproep en de juiste informatie krijgt op

het juiste moment en bij de juiste persoon.”

Hertek hecht grote waarde aan een goede samen-

werking met de klant. De feedback die ze ontvangen

wordt gebruikt bij de continue doorontwikkeling

van hun oplossingen. Op deze manier worden

nieuwe toepassingen geïntegreerd die helpen het

zorgproces effi ciënter te maken. “Het uiteindelijke

doel,” benadrukt Blom nog eens, “is dat de klanten

met onze inzet echt wijzer worden, dat wij ze een

bijzondere toegevoegde waarde geven.”

Gouden en bronzen eieren

Alle systemen die Hertek levert zijn gebaseerd op

proven technology. “Niet alleen moet een en ander

betaalbaar zijn,” licht Hermkens toe, “maar veel

klanten zijn er niet aan toe om te werken met state

of the art technologie. Zo kunnen we probleemloos

beelden naar een smartphone of tablet sturen, zodat

een zorgwerker een bepaalde situatie direct visueel

kan controleren. Toch vragen nog maar weinig

klanten om dergelijke geavanceerde toepassingen.

Zorgmedewerkers zijn doorgaans niet bezig met

technologie. Zij zijn goed in het verlenen van zorg en

dat is echt een wezenlijk andere wereld dan die van

de techniek. Daarom is het belangrijk dat de pro-

ducten die je levert goed aansluiten bij de doelgroep

die ermee moet werken. Hertek levert zeker gouden

eieren, maar ook bronzen. Als een instelling bij-

voorbeeld om zo’n tablet-oplossing vraagt, vragen we

hen eerst om het nut hiervan goed af te wegen.

Daar helpen wij instellingen ook bij. Onze ervaren

adviseurs, projectleiders en technici denken vanaf

het begin tot het eind mee. En onze praktijk leert dat

instellingen niet altijd om ‘the latest & greatest’

vragen. Sommige klanten zijn bijvoorbeeld al blij dat

ze op IP over kunnen en eindelijk van ISDN af zijn.”

Dwaalpreventie

Demente bewoners die gaan dwalen kosten de

zorgverleners veel tijd. Volgens de laatste inzich-

ten is het goed om dementerende ouderen de

gelegenheid tot dolen te geven, of de illusie

daarvan. Door te vermijden dat ze zich opgesloten

voelen, is er minder angst. Bij de bouw van

nieuwe zorginstellingen wordt er al rekening

gehouden met routes voor de ‘dolers’, met

voldoende daglicht, zithoekjes onderweg enzo-

voort. Van dit soort ontwikkelingen blijft Hertek

op de hoogte, zodat hun systemen daar op zijn

afgestemd. Zo werkt hun moderne dwaalpreven-

tie- en detectiesysteem met leefcirkels. Daarbij

kun je per bewoner voor verschillende tijdstippen

instellen hoever diens bewegingsvrijheid reikt.

Sommigen mogen zich vrij door het gebouw

bewegen, maar niet het gebouw uit, terwijl

anderen de afdeling niet af mogen. De cliënten

dragen een chip bij zich en bij alle deuren zit

een leesunit die conform de instellingen de

deur afsluit of opent.

FilterHertek is met hun Sonevo Zorgplatform voorname-

lijk in de long term care actief, zoals verstandelijk

gehandicaptenzorg, nachtzorgbewaking en ouderen-

zorg. Hun fi losofi e is: ‘zoveel mogelijk intelligentie

op de kamer zelf ’. Blom licht toe: “Systemen die

veel intelligentie op de server plaatsen, zijn sterk

a� ankelijk van rekenkracht en verbindingen.

Onze systemen stellen in de kamer zelf vast of er

iets aan de hand is. Pas dan gaat het signaal door

naar het centrale systeem. Hierdoor worden servers

en netwerken veel minder zwaar belast. De kamer-

units zijn eigenlijk kleine zelfstandige computers,

die als het ware een fi lter zijn tussen de cliënt en de

zorgverlener, waardoor er minder mensen nodig

zijn. Voorheen zat er in ieder gebouw een nacht-

waker, terwijl er nu een paar ambulante mensen

aanwezig zijn en iemand de centrale bedient. Een

ander groot voordeel van intelligentie op de kamer,

is dat we zeer fl exibel zijn in het toevoegen van extra

functies of sensoren zonder dat het centrale systeem

daarbij wordt belast.”

Bij klanten vraagt Hermkens altijd waarom ze voor

Hertek hebben gekozen. “De meesten antwoorden

dat wij het beste met ze meedachten. Als tweede

noemen ze bewezen technologie en als derde prijs.

En dat omschrij� wel in de kern wie wij zijn.”

Contact:

0495-584111

[email protected]

www.wijzerindezorg.nl

Wijzer in de zorg

Op het gebied van zorgoproepsystemen is er qua technologie al enorm veel mogelijk.

De vraag is alleen of een zorginstelling wel altijd gebaat is bij state of the art systemen.

Over deze en andere vraagstukken spreken we met twee experts van veiligheidsbedrijf

Hertek.

DNU0112 ICT Zorg nr. 29 1.indd 22

17-09-14 16:49

www.ict-zorg.eu

2125 september 2014DOSSIER DOMOTICA

VieDomeCommunity is een online platform

waarmee op afstand diensten geleverd kunnen

worden aan zelfstandig thuiswonende klanten.

Het kan daarbij gaan om begeleiding, maar ook om

persoonsalarmering of zorgalarmering. Daarnaast

is e-health, observatie en monitoring op afstand

mogelijk, bijvoorbeeld bij cliënten die onder be-

handeling zijn van een ziekenhuis. Hiermee kan een

zorgorganisatie diensten op afstand bieden waarbij

de investeringen laag zijn. VieDomeCommunity

kan gebruikt worden op bestaande computerap-

paratuur en tablets maar kan ook als een dienst -

inclusief de hardware – worden afgenomen, zodat

een organisatie nagenoeg zonder investeringen met

de oplossing kan gaan werken. Het gaat hierbij om

een open platform, zodat ook andere leveranciers

van diensten en techniek kunnen aansluiten. Dit alles

ten dienste van de eindgebruiker en de dienst-

verlenende organisaties.

Zorg van de toekomst

Toen een aantal jaren geleden de ideeën rond de

transities vorm begonnen aan te nemen, is VieDome

gaan nadenken over de zorg van de toekomst. In

Europees verband zijn toen visietrajecten gestart

om te bezien waar behoe� e aan zou zijn als de

transities hun beslag hadden gekregen. Uit deze

studies is de ontwikkeling van VieDomeCommunity

voortgekomen, een online applicatie met een groot

aantal functies op verschillende gebieden.

Tevens werd door deze studies en een onderzoek naar

de resultaten van gesubsidieerde domoticaprojecten

in Nederland het ontwikkelmodel van VieDome

opnieuw vormgegeven. Het ontwikkelmodel is nu

afgestemd op de individuele ondersteuningsvraag

van zelfstandig wonende cliënten. Het model gaat niet

uit van techniek, maar van de diensten die mensen

nodig hebben om zelfstandig te kunnen functio-

neren en wonen.

Kern van dit model is dat de ondersteuning op

verschillende vlakken moet plaatsvinden en dat het

een individueel pakket moet zijn dat zowel qua

inhoud als qua vormgeving en bediening aan de

individuele cliënt is aangepast. Het gaat om diensten

die de cliënt nodig hee� , die hij begrijpt en waar hij

mee uit de voeten kan.

Een sluitende businesscase

Uit onderzoek en ervaring weten we dat mensen

langer zelfstandig blijven als ze met diensten

ondersteund worden en in een sociale context

kunnen blijven functioneren. Recente onderzoeken

tonen aan dat de zelfstandigheid zelfs toeneemt

wanneer men de juiste ondersteuning ontvangt.

Omdat er ook sprake is van een kostenbesparings-

vraagstuk zijn veel gemeenten op zoek naar col-

lectieve voorzieningen die aan inwoners die dat

nodig hebben de juiste ondersteuning leveren en dit

tegen een laag tarief. De collectieve diensten moeten

bovendien een hoge maatschappelijke meerwaarde

hebben. Zorg- en welzijnsorganisaties zijn op zoek

naar nieuwe manieren om diensten en zorg te ver-

lenen aan een groter wordende groep thuiswonende

cliënten, met minder personeel en minder kosten.

Mantelzorgers zijn op zoek naar methoden om de

groter wordende vraag naar ondersteuning ge-

makkelijk het hoofd te kunnen bieden. En cliënten

zijn op zoek naar eenvoudige hulpmiddelen, die het

mogelijk maken om diensten op maat af te nemen

van gemeenten, maatschappelijke organisaties en

mantelzorgers. De hulpmiddelen mogen niet stig-

matiserend zijn, moeten passen in het bestaan van de

cliënt en moeten leuk zijn om te gebruiken.

Om dit alles in één businesscase onder te brengen

hee� VieDome de maatschappelijke businesscase

ontwikkeld. Dit is een sluitende businesscase waarin

zo veel mogelijk belangen van de diverse betrokken

partijen gebundeld zijn. Het resultaat is maat-

schappelijke en fi nanciële meerwaarde. Per situatie

wordt op basis van dit stramien de businesscase

nader uitgewerkt. Deze businesscase is in een recent

onderzoek van de Europese Unie (ICTechnolAge)

uitgeroepen tot één van de beste, meest realiseerbare

en repliceerbare businesscases.

Geïntegreerd systeem

In het VieDomeCommunity-platform zit meer dan

tien jaar ervaring, kennis en ontwikkeling. Het

platform schept de mogelijkheid om alle stakeholders

rond de cliënt samen te brengen in één geïntegreerd

systeem, waarbij dienstverlening, informatie-uit-

wisseling en communicatie vergemakkelijkt worden.

De samenwerking tussen formele en informele zorg

wordt versterkt en door collectieve diensten kunnen

gemeenten de zorgvraag verminderen en de service

aan hun inwoners vergroten.

Door intelligente zorgdomoticatechnologie kan men

toegang krijgen tot de woning als het nodig is (ook

ongepland) zonder dat dit bij de voordeur te zien is

en zonder dat de medewerkers met bossen sleutels

lopen of de sleutel elders op moeten halen. Ook in

geval van nood kan men hulpverleners als ambulance

en politie op afstand toegang geven.

Het gehele platform, inclusief toegang, kan in een

woning aangebracht worden zonder iets aan de

woning te veranderen. Geen hak- en breekwerk,

geen kabels en geen verbouwing van de deur. Is er

een bepaalde extra voorziening nodig, dan is hij in

een handomdraai aangebracht. Is een voorziening

niet meer nodig? Dan is hij zo verwijderd. Zo kunnen

wijzigingen snel gerealiseerd worden en blijven de

kosten laag. Doordat alle diensten en de onder-

steunende techniek op abonnementsbasis verkrijg-

baar zijn, hoe� er nauwelijks vooraf geïnvesteerd te

worden en zijn er alleen kosten als er diensten

afgenomen worden.

VieDome als partner

VieDome hee� de afgelopen jaren veel kennis op-

gedaan over de inzet van diensten en technologie

voor langer zelfstandig wonen en over zorg en

begeleiding op afstand. Het gaat hierbij niet om

een enkelvoudige dienst of techniek, maar juist

om een veelvoud aan diensten en technologieën.

Helder is dat gesloten oplossingen of diensten niet

werken. Toegankelijkheid voor iedereen en elkaar

versterken in techniek en diensten is van belang.

Daarnaast hee� VieDome veel ervaring opgedaan

met de implementatie van dergelijke systemen en

kan VieDome daarom klanten met raad en daad

bijstaan.

De samenwerking met diverse opleidingsinstituten

voor de zorg en met vooraanstaande technologische

kennisinstituten (Del� , Groningen, Twente, Eind-

hoven) levert veel innovatiekracht en feedback van

studenten. In de twee VieDome Experience-centra

is zichtbaar wat er mogelijk is en wordt feedback

verzameld van verschillende doelgroepen.

Een totaalplatform

VieDome biedt een totaalplatform. In dit platform

worden alle bestaande zorgdomoticasystemen en

hulpmiddelen geïntegreerd en blijven onverkort

bruikbaar. Dit platform maakt gebruik van open

standaarden en hee� veel koppelvlakken met andere

systemen. Binnen het platform kunnen e-health,

zorgdomotica en gebouwdomotica gecombineerd

worden, zodat een geïntegreerde presentatie van

gegevens en meldingen wordt verkregen.

Het platform is OS-ona� ankelijk zodat een grote

range van apparaten beschikbaar is voor de ge-

bruikers. Het platform voldoet verder aan de gestelde

eisen op het gebied van veiligheid, privacy en de

normen voor zorg op afstand. Alle verzamelde

gebruikersdata blijven eigendom van de cliënten,

worden opgeslagen in Nederland en zijn onderhevig

aan de Nederlandse wetgeving. Het platform gebruikt

‘cutting edge’ techniek met een grote innovatie-

kracht. Er wordt continu doorontwikkeld aan het

platform om aan de steeds in beweging zijnde en

veranderende eisen van de zorg te voldoen.

Meer informatie over VieDome is te vinden op

www.viedome.nl.

Ook kunt u via [email protected] een uitge-

breide informatiebrochure aanvragen over VieDome

en de transities. In deze brochure worden het

ontwikkelmodel en de businesscase uitgebreid

beschreven.

VieDome helpt cure en care bij transities

sociaal domein

Online platform brengt alle stakeholders rond de cliënt samen in één systeem

Iedereen in de zorg heeft er op dit moment mee te maken: de transities die per 1 januari

2015 vorm krijgen. VieDome wil deze ontwikkelingen ondersteunen door met behulp

van ICT in te spelen op deze nieuwe werkwijze. Door het gebruik van VieDome kan men

de effi ciëntie verhogen en kosten besparen. Hiervoor heeft VieDome een open platform

gecreëerd onder de naam VieDomeCommunity.

DNU0112 ICT Zorg nr. 29 1.indd 21

17-09-14 16:49

www.ict-zorg.eu

25 september 2014DOSSIER DOMOTICA23

Bij gebruik van bewegings melders is elk incident

een melding wat in de praktijk leidt tot veel on-

nodige alarmmeldingen en veel onnodig lopen.

De SOS is door de slimme so� ware gebeurtenis-

gedreven. Hierdoor zijn er tot 90 procent minder

loze meldingen dan met de klassieke zorgsystemen.

Dat verhoogt het leefplezier van de bewoner en

betekent meer werkplezier voor de zorgmedewerker.

Privésfeer gerespecteerd

De SOS detecteert het gedrag dat de aanloop naar

een incident kan betekenen. Medewerkers krijgen

alleen een signaal op de handset als er ook écht

een alarm is. Bijkomend voordeel is dat de mede-

werker op afstand op de smartphone de verifi catie

om te beoordelen of actie gewenst is anoniem kan

doen. Als de medewerker het alarm accepteert dan is

alle informatie op de SOS direct weer verwijderd.

Er blij� dus niets bewaard. Medewerkers komen

ook niet langer in de privésfeer van bewoners

wanneer dat niet nodig is. Uw organisatie krijgt

dus veel meer mogelijkheden om het eigen leven

van de cliënt te respecteren en de ambitie van het

centraal stellen van de cliënt waar te maken

Minder onnodig geloop

Bij klassieke zorgsystemen met bewegingsmelders

komen er, met name ’s nachts, veel loze meldingen

op de handset van een medewerker. Bijvoorbeeld

wanneer een deken voor een sensor hangt of omdat

een bewoner wat langer doet over een toiletbezoek.

De urgentie van een melding kan onvoldoende

worden gemeten, waardoor de medewerker sneller

geneigd is actie te ondernemen, ook wanneer dat

niet nodig is. Deze loze alarmen leiden tot on-

zekerheid, wantrouwen, onrust en ze versterken het

eff ect om altijd controlerondes te lopen.

Eén slimme sensor

Er is nu maar één sensor aan het plafond die alle

functies in zich hee� . De SOS detecteert de gehele

ruimte en analyseert en interpreteert deze data

aan de hand van instellingen die zijn ingesteld op

basis van het individuele zorg- en/of leefplan

(mits geautoriseerd).

Verder hee� de SOS een spreek- en luisterfunctie,

akoestische bewaking en een verlichtingsfunctie.

De SOS is namelijk ook een lamp die indien ge-

wenst ’s nachts automatisch kan gaan branden

wanneer de bewoner uit bed gaat. Het apparaat

hangt aan het plafond en ziet er uit als een gewone

plafonnière. De SOS-so� ware is via een open en

universele interface eenvoudig te koppelen, dus

ook aan uw bestaande systemen.

Alles op een rijtje

• Tot 90 procent minder loos alarm dan met

klassieke domotica of zorgoproepsysteem

• De SOS vervangt in één keer alle losse

melders die nu vaak worden toegepast

• De SOS detecteert ook onrust in bed, zodat

u eerder wordt gewaarschuwd bij valgevaar

• De SOS biedt meer bewegingsvrijheid voor

de bewoner

• De SOS geeft meer rust en effi ciency voor

zorgverleners

Functies van de SOS

• De SOS kan per individu worden ingesteld.

• Detectie: in bed, opstaan uit bed, uit bed, kamer

verlaten, kamer betreden, toiletbezoek,

inactiviteit (vallen)

• Spreek- en luisterverbinding, volume instelbaar

• Akoestische bewaking, gevoeligheid geluids-

detectie instelbaar

• Verlichting (nachtoriëntatie),

kleur licht instelbaar

• Leefpatroon, detectie van gedrag dat buiten

iemands persoonlijk ingestelde profi el valt

• Toezicht in de huiskamer en zorgaanwezigheid

(nu in testfase bij living lab)

• Optioneel; USB dongle voor extra draadloze

periferie zoals een halszender of trekcontact

Over OpenXS

• OpenXS is actief in zorgdomotica en distribueert

een exclusief afgestemd totaalpakket domotica-

oplossingen voor het scheiden van wonen en

zorg en voor intramurale situaties.

• Verder biedt OpenXS een uniek applicatie-

en serviceplatform, waarmee OpenXS de eerste

Domotica Service Provider in Europa is.

• Levensloopbestendig wonen en ICT zorg-

domotica worden met de combinatie die

OpenXS levert concreet en haalbaar, ook

qua prijsniveau in een dienstenmodel.

OpenXS is ambitieus, heeft gedegen kennis

en jarenlange ervaring in zowel zorg als ICT

en applicatieontwikkeling.

OpenXS, verbonden met zorg

Wilt u meer weten over de Slimme Optische Sen-

sor? Wilt u zelf zien hoe het werkt? Neem dan con-

tact met ons op!

www.openxs.eu

Telefoon: 088 6162 630

Email: [email protected]

Koaibosk 3

8407 ED Terwispel

Ogen en oren op afstandOpenXS introduceert nieuwe generatie slimme domotica

De Slimme Optische Sensor (SOS) vervangt in één keer alle losse (bewegings)melders

in een kamer. Het biedt de functies die in de praktijk vaak worden gevraagd zoals het

detecteren van opstaan uit bed. Dankzij de SOS is het lopen van controlerondes niet

meer nodig en de veiligheid en privacy van bewoners nemen enorm toe.

Optische sensor

Microfoon en akoestische bewaking

Infrarood verlichtingLED verlichting

Luidspreker

Micro computer ingebouwd

in beduit bed

onrust op bedvallen

kamer verlaten verlaten toilet kamer betreden betreden toilet

VERIFICATIE VAN EEN ALARMSITUATIE OP DE HANDSET

PoE: stroom en data

DNU0112 ICT Zorg nr. 29 1.indd 23

17-09-14 16:50

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA24

E-health integreren in de werkprocessen

met NetSourcing CONTACT

Het kabinet gaat de ondersteuning en de langdurige

zorg vanaf 2015 anders organiseren.

De minister en staatssecretaris zien voor de toekomst

drie mogelijke manieren van huisvesting voor oude-

ren en mensen met een beperking, namelijk thuis

wonen, wonen in een kleinschalige extramurale

woonvorm en wonen in een intramurale voorziening.

De meeste mensen willen in hun eigen omgeving

blijven wonen. Dat is alleen te verwezenlijken als zij

samen met professionals en mantelzorgers door

techniek ondersteund worden. Denk hierbij bij-

voorbeeld aan initiatieven als online (beeld)

spreekuren, online toegankelijkheid van delen van het

ECD of het logboek bij de cliënt thuis, zorgdomotica,

telemonitoring, gezondheidsapps, videocommuni-

catie en zorg en ondersteuning op afstand.

White label dienst

NetSourcing zorgt al vijftien jaar als gespecialiseerde

serviceprovider dat zorgprofessionals het verschil

kunnen maken door de inzet van techniek die hen

dient. Aanvankelijk concentreerden wij ons op

volledige ontzorging door het overnemen van

het beheer van de backoffice ICT, zoals ECD’s,

planningssystemen en de volledige communicatie-

infrastructuur. Inmiddels breidt zich dit in hoog

tempo uit naar het faciliteren van de relatie tussen

cliënt, professional en mantelzorger.

In een markt die in toenemende mate door financiën

wordt geregeerd wordt het steeds moeilijker voor

zorgorganisaties om zich op inhoud te onder-

scheiden.

NetSourcing heeft daarom een dienst ontwikkeld,

CONTACT genaamd, die organisaties de mogelijk-

heid biedt om e-health te integreren in de werk-

processen en ook om nieuwe diensten aan te bieden

en zich al doende op zowel inhoudelijke als financiële

gronden te onderscheiden van anderen.

De dienst, die volledig als white label wordt geleverd,

bestaat uit de levering van een volledig geïnstalleerd

en beheerd touch screen dat bij cliënten ‘thuis’

geplaatst wordt. Deze dienst omvat ook de nood-

zakelijke ict-infrastructuur en een volledige organi-

satie die in staat is om 7 dagen in de week 24 uur

per dag ondersteuning te bieden.

De motor van de geboden oplossing is de touch

screen agenda, die de basis vormt voor vele acties

die van daaruit – al dan niet automatisch - kunnen

worden gestart en gecontroleerd. In deze agenda

kan de cliënt zelf afspraken maken, maar ook kan

bijvoorbeeld de planning van de thuiszorg erin

worden opgenomen.

Op basis van vooraf gedefinieerde vervolgstappen

kan ook de monitoring van specifieke activiteiten,

zoals bijvoorbeeld het innemen van medicijnen,

worden gestart en gecontroleerd.

Tal van mogelijkheden

Naast de agendafunctie kent de oplossing de

mogelijkheid om vanuit de contactenlijst beeld-

communicatie op te zetten met familie, vrienden

en mantelzorgers en dat zonder dat daarvoor

additionele kosten in rekening worden gebracht.

De beeldcommunicatie kan ook worden gebruikt

voor contact met professionals, zoals bijvoorbeeld

de thuiszorg, huisarts of specialist. Dit stelt deze

professionals in staat om op afstand activiteiten te

ondernemen waarvoor ze anders hadden moeten

langskomen.

Voor wat betreft de sociale alarmering biedt de op-

lossingen twee mogelijkheden. Enerzijds kan de

cliënt zelf eenvoudig een opvolging op een alarm

ingegeven in het systeem, waardoor bijvoorbeeld

direct na een alarm een bericht uitgaat naar mantel-

zorgers. Een andere mogelijkheid die de oplossing

biedt is de aansluiting op een professionele meld-

bank voor de permanente opvolging van een alarm-

oproep door een zorgcentrale.Wat betreft de

domotica zien we een groot aantal ontwikkelingen in

de markt, waarbij niet langer alleen zorgspecifieke

domotica beschikbaar is, maar ook grote partijen

zoals bijvoorbeeld Google hun intrede doen. Zij

koppelen de automatisering in huis aan internet

en maken daardoor nieuwe oplossingen mogelijk

voor een veel grotere groep en tegen aanzienlijk

lagere kosten.

Onze oplossing CONTACT kan met andere

oplossingen verbonden worden op basis van onder

meer het Z-wave protocol. Dit is een veilig systeem

waarmee zonder gebondenheid aan een specifieke

leverancier zeer veel domotica-oplossingen aan-

gesloten kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan

de bediening van het licht, van de thermostaat,

van deuren en gordijnen of van camera’s of weeg-

schalen.

Comfort en entertainment

In het kader van comfortdiensten voor cliënten

biedt de oplossing tevens de mogelijkheid om in

een eenvoudige webshop artikelen of diensten te

bestellen. Ook is een module opgenomen voor het

bestellen en doorgeven van maaltijden, waarbij

NetSourcing koppelingen kan realiseren naar

bestaande applicaties voor de afhandeling van de

bestelling en levering van maaltijden.

De bovenstaande opsomming van functionaliteiten

geeft een indicatie van de mogelijkheden die de

oplossing CONTACT biedt en die u als organisatie

in staat stelt, al dan niet samen met andere zorg-

aanbieders, u te onderscheiden dankzij een rijk

extra aanbod van diensten.Daarnaast zijn er vele

mogelijkheden om ontspanning en entertainment

toe te voegen waardoor de oplossing beter aansluit

bij het dagelijkse leven van uw cliënten.

Met de oplossing CONTACT stellen wij organisaties

in de zorg in staat om mee profiteren van de

expertise die NetSourcing heeft ontwikkeld op het

scheidsvlak van ICT en organisatie. ICT wordt

daarbij niet slechts gezien als een kostenpost, maar

ook daadwerkelijk als een ‘enabler’ om processen

soepeler en efficiënter te laten verlopen.

Ook benieuwd naar wat de oplossing CONTACT

voor uw organisatie zou kunnen betekenen?

NetSourcing laat het u graag zien en is altijd op

zoek naar nieuwe partners om dit belangrijke

speelveld binnen ICT en Zorg te verkennen. Middels

een pilot kunnen we samen met u vaststellen welke

onderdelen van de dienst CONTACT voor u zouden

kunnen werken.

Zowel de politieke, als de technische

ontwikkelingen hebben er voor gezorgd

dat e-health in de afgelopen tijd vol-

wassen is geworden en de hype voorbij

is. De praktijk heeft, al dan niet in pilot-

situaties, bewezen dat e-health een

significante bijdrage kan leveren om

kwalitatief goede, toegankelijke en

doelmatige zorg.

NetSourcing

Achterweg 44 - 4181 AE Waardenburg

Tel 088 077 2000 - www.netsourcing.nl

DNU0112 ICT Zorg nr. 29 1.indd 24

17-09-14 16:50

20 2221 23 24

In dit domotica dossier vindt u bijdragen van:

www.ict-zorg.eu

Op afstand de voordeur openen

De Nemef Nexus cilinder kan worden beheerd via

verschillende toegangsdragers zoals een éénknops

afstandsbediening, een pincodetableau, fi ngerprint

of door het toepassen van een app via de smartphone

(Android en iOS).

De app biedt de mogelijkheid om de voordeur op

twee verschillende manieren te beheren. De eerste

optie is in een offl ine situatie. Hier hee� men de

mogelijkheid om de deur met een smartphone via

Bluetooth 4.0 aan te sturen. In een offl ine situatie

• Niet zichtbaar aan de buitenzijde (zorg & veiligheid)

• Kan worden hergebruikt bij diverse cliënten (bij zorg/integratie)

• Beheer via app mogelijk

• Te openen via diverse toegangsdragers, zoals afstandsbediening, keypad of fi ngerprint

• Altijd back-up functie met mechanische sleutel

• Veilige communicatie middels AES 128-bits (veiligheidsniveau internetbankieren)

• Vanuit de binnenzijde te openen met ‘slide functie’

Nemef Nexus is leverbaar vanaf het vierde kwartaal van 2014.

www.ict-zorg.eu

1997 was zoon Marcel in het bedrijf gekomen

en in 2003 nam hij het roer volledig over van

zijn vader. “We hebben de koers gewoon vast-

gehouden. Een boot die goed vaart moet je

vooral zo laten varen.” Tegenwoordig werken

er ongeveer 140 mensen bij Hertek. De helft

van hen – servicemedewerkers, salesmensen

en projectleiders – zit in het land, dicht bij de

klanten. Sinds 2004 zijn de aandelen van het

Noorse Eltek teruggekocht en is Hertek een

volledig zelfstandig familiebedrijf.

het juiste moment en bij de juiste persoon.”

Hertek hecht grote waarde aan een goede samen-

werking met de klant. De feedback die ze ontvangen

wordt gebruikt bij de continue doorontwikkeling

van hun oplossingen. Op deze manier worden

nieuwe toepassingen geïntegreerd die helpen het

zorgproces effi ciënter te maken. “Het uiteindelijke

doel,” benadrukt Blom nog eens, “is dat de klanten

met onze inzet echt wijzer worden, dat wij ze een

bijzondere toegevoegde waarde geven.”

tie- en detectiesysteem met leefcirkels. Daarbij

kun je per bewoner voor verschillende tijdstippen

instellen hoever diens bewegingsvrijheid reikt.

Sommigen mogen zich vrij door het gebouw

bewegen, maar niet het gebouw uit, terwijl

anderen de afdeling niet af mogen. De cliënten

dragen een chip bij zich en bij alle deuren zit

een leesunit die conform de instellingen de

deur afsluit of opent.

www.ict-zorg.eu

nodig hebben om zelfstandig te kunnen functio-

neren en wonen.

Kern van dit model is dat de ondersteuning op

verschillende vlakken moet plaatsvinden en dat het

wordt op basis van dit stramien de businesscase

nader uitgewerkt. Deze businesscase is in een recent

onderzoek van de Europese Unie (ICTechnolAge) gedaan over de inzet van diensten en technologie

voor langer zelfstandig wonen en over zorg en veranderende eisen van de zorg te voldoen.

Meer informatie over VieDome is te vinden op

www.viedome.nl.

Ook kunt u via [email protected] een uitge-

breide informatiebrochure aanvragen over VieDome

en de transities. In deze brochure worden het

ontwikkelmodel en de businesscase uitgebreid

beschreven.

www.ict-zorg.eu

van de cliënt te respecteren en de ambitie van het

centraal stellen van de cliënt waar te maken

Minder onnodig geloop

Bij klassieke zorgsystemen met bewegingsmelders

komen er, met name ’s nachts, veel loze meldingen

op de handset van een medewerker. Bijvoorbeeld

wanneer een deken voor een sensor hangt of omdat

een bewoner wat langer doet over een toiletbezoek.

De urgentie van een melding kan onvoldoende

worden gemeten, waardoor de medewerker sneller

geneigd is actie te ondernemen, ook wanneer dat

• Tot 90 procent minder loos alarm dan met

klassieke domotica of zorgoproepsysteem

• De SOS vervangt in één keer alle losse

melders die nu vaak worden toegepast

• De SOS detecteert ook onrust in bed, zodat

u eerder wordt gewaarschuwd bij valgevaar

• De SOS biedt meer bewegingsvrijheid voor

de bewoner

• De SOS geeft meer rust en effi ciency voor

zorgverleners

en serviceplatform, waarmee OpenXS de eerste

Domotica Service Provider in Europa is.

• Levensloopbestendig wonen en ICT zorg-

domotica worden met de combinatie die

OpenXS levert concreet en haalbaar, ook

qua prijsniveau in een dienstenmodel.

OpenXS is ambitieus, heeft gedegen kennis

en jarenlange ervaring in zowel zorg als ICT

en applicatieontwikkeling.

www.ict-zorg.eu

wordt geregeerd wordt het steeds moeilijker voor

zorgorganisaties om zich op inhoud te onder-

scheiden.

NetSourcing heeft daarom een dienst ontwikkeld,

CONTACT genaamd, die organisaties de mogelijk-

heid biedt om e-health te integreren in de werk-

processen en ook om nieuwe diensten aan te bieden

en zich al doende op zowel inhoudelijke als financiële

gronden te onderscheiden van anderen.

De dienst, die volledig als white label wordt geleverd,

bestaat uit de levering van een volledig geïnstalleerd

lossingen twee mogelijkheden. Enerzijds kan de

cliënt zelf eenvoudig een opvolging op een alarm

ingegeven in het systeem, waardoor bijvoorbeeld

direct na een alarm een bericht uitgaat naar mantel-

zorgers. Een andere mogelijkheid die de oplossing

biedt is de aansluiting op een professionele meld-

bank voor de permanente opvolging van een alarm-

oproep door een zorgcentrale.Wat betreft de

domotica zien we een groot aantal ontwikkelingen in

de markt, waarbij niet langer alleen zorgspecifieke

extra aanbod van diensten.Daarnaast zijn er vele

mogelijkheden om ontspanning en entertainment

toe te voegen waardoor de oplossing beter aansluit

bij het dagelijkse leven van uw cliënten.

Met de oplossing CONTACT stellen wij organisaties

in de zorg in staat om mee profiteren van de

expertise die NetSourcing heeft ontwikkeld op het

scheidsvlak van ICT en organisatie. ICT wordt

NetSourcing

Achterweg 44 - 4181 AE Waardenburg

Tel 088 077 2000 - www.netsourcing.nl

• ASSA ABLOY Nederland, een specialist in vergrendeling en ont-grendeling van deuren die voor zowel de intramurale als extramurale zorg oplossingen op dit gebied heeft ontwikkeld.

• Hertek, specialist in oplossingen op het gebied van veiligheid, van brandveiligheid en noodverlichting tot communicatieoplossingen in de zorg zoals het zorgoproepsysteem.

• VieDome, dat onder de naam VieDome Community een open platform heeft gecreëerd dat alle stakeholders bij een cliënt samen-brengt.

• OpenXS, dat met de Slimme Optische Sensor (SOS) in één keer alle bewegingsmelders in een kamer vervangt en daarmee het aantal loze alarmen met 90 procent terugbrengt.

• NetSourcing CONTACT, een serviceprovider in de zorg die gespecialiseerd is in het integreren van e-health in werkprocessen.

Page 19: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA19

Mensvriendelijke toolsOp al deze terreinen kan slimme tech-nologie helpen, zo kunt u op de volgende pagina’s lezen. Bij technologie die langer

thuiswonen ondersteunt, denken we vaak meteen aan allerlei e-health oplos-singen. Natuurlijk, ook dat behoort tot de mogelijkheden. Maar vaak is het veel

simpeler, zo blijkt uit de artikelen op de volgende pagina’s. Soms is al het vol-doende om een tool te bieden waarmee de mantelzorger op een eenvoudiger

manier kan communiceren met de zorgverlener. Uit de verhalen blijkt dat steeds meer leveranciers gelukkig snappen dat technologie geen doel is maar een mid-del. Een middel dat bovendien mens-vriendelijk moet worden gemaakt willen ouderen ermee uit de voeten kunnen. Want zorg op afstand mag nooit afstan-delijk worden. De vele voorbeelden la-ten zien dat daar tegenwoordig meer aandacht voor is dan ooit. Daarnaast moeten deze tools ook integreren in de werkprocessen en systemen van zorg-verleners. Ook dat aspect komt op de volgende pagina’s aan de orde. Niet al-leen extramuraal maar ook intramuraal kan technologie een bijdrage leveren aan het verhogen van de effi ciency. Het aantal toepassingsmogelijkheden is groot, maar het begint wel bij de basis: een goed IP-netwerk. Want dat is het

kanaal dat alle apparatuur en systemen – van bewegingsmelders en camera’s tot zorgoproepsystemen en telefonie – met elkaar verbindt. Deze special gaat ook in op de keuzes die u op dat gebied kunt maken.

Zelf investerenJarenlang is de inzet van technologie in de zorg een kwestie geweest van het aanboren van subsidie potjes. Zodra die leeg waren, stierf het project een zachte dood. Nu komen we op het punt dat zorgorganisaties zelf investeren in mid-delen om effi ciënter te werken en daar-bij tegelijkertijd de kwaliteit van zorg te verhogen. Eindelijk is de inzet van technologie geen op zichzelf staand project meer, maar wordt het onderdeel van de reguliere zorg.

dossier DOMOTICA

www.ict-zorg.eu

25 september 2014DOSSIER DOMOTICA25

Onlangs hee� Dutch Domotics (onderdeel van TNO)

samen met Ascom het UAS systeem ontwikkeld, dat

staat voor Unattended Autonomous Surveillance.

Dit detectiesysteem is gebaseerd op sensoren die

onopvallend in de kamers van cliënten worden ge-

plaatst. Deze sensoren zijn draadloos met elkaar

verbonden en slimme so� ware combineert de in-

formatie die zij verzamelen. Met deze technologie

kan de situatie waarin de cliënt zich bevindt continu

worden vastgesteld. Het systeem kan bovendien

volledig worden afgestemd op de individuele situatie

van de cliënt, omdat iedere cliënt nu eenmaal andere

zorgbehoe� en hee� .

Privacyvriendelijk

Omdat er meerdere sensoren worden ingezet, is de

alarmering erg betrouwbaar, hetgeen betekent dat

er nauwelijks sprake is van overbodig alarm. Als

een cliënt zich in een voor hem of haar gevaarlijke

situatie bevindt, krijgen zorgmedewerkers hier een

melding van op hun telefoon. Zo weten ze direct

waar de hulp nodig is. Naast de hoge betrouwbaar-

heid is de privacyvriendelijkheid van het systeem

een groot pluspunt. De privacy van cliënt, bezoeker

en zorgmedewerker wordt nauwelijks aangetast

omdat er in de kamer van de cliënt geen camera’s

worden geplaatst voor de detectie van onveilige

situaties. Optioneel kunnen camera’s worden gebruikt

voor verifi catie of triage.

Optimale bewegingsvrijheid

Coloriet Laarhof, een groep van zestien kleinschalige

groepswoningen voor mensen met dementie, hee�

recent een pilot gedraaid met de UAS-oplossing

van Dutch Domotics en Ascom. Bert Apperlo,

locatiedirecteur van Coloriet Laarhof: ‘We willen

zowel onze cliënten als onze medewerkers een

maximale veiligheid bieden en ervoor zorgen dat de

privacy van onze cliënten te allen tijde gewaarborgd

is. Bovendien is Coloriet Laarhof een fi xatievrije

instelling. Dat betekent dat wij geen vrijheids-

beperkende maatregelen inzetten.’ Het nieuwe

systeem voldoet aan deze vereisten, aldus Apperlo.

‘Het biedt optimale bewegingsvrijheid en voorkomt

onnodige alarmen. Het mooie van deze oplossing

is dat onze zorgmedewerkers een real-time overzicht

hebben van de situatie van de bewoners, zodat ze

op ieder moment weten waar de cliënten zich

bevinden. Dit systeem gee� optimale vrijheid en

veiligheid aan cliënten die niet in staat zijn om zelf

alarm te slaan in het geval van een gevaarlijke situatie.’

Coloriet Laarhof is zo tevreden over de resultaten

die werden geboekt tijdens de pilot dat de UAS-

oplossing nu wordt uitgerold in de groepswoningen

in Lelystad.

Er zal binnen het zorgstelsel steeds meer behoe� e

komen aan dergelijke oplossingen die het mogelijk

maken om de kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk

te houden en tegelijkertijd effi ciënt gebruik te

maken van de inzet van personeel. Alleen door

innovatieve oplossingen in te zetten blij� de zorg

betaalbaar en bereikbaar voor iedereen.

Slimme sensoren maken

het zorgen van morgen bereikbaar

De zorgvraag in Nederland verandert. Mensen worden ouder en hebben andere ver-

wachtingen van dienstverlening in de zorg. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met

aanhoudende bezuinigingen, waardoor ze op zoek moet gaan naar slimme oplossingen

om een constante kwaliteit van zorg te kunnen garanderen.

Mario de Lijster

is Product Markt Manager

Health care Communications

bij Ascom Nederland

DNU0112 ICT Zorg nr. 29 1.indd 25

17-09-14 16:50

www.ict-zorg.eu

25 september 2014DOSSIER DOMOTICA27

Sint Pieters en Bloklands Gasthuis implementeert CareConnect

“Goede zorg borgen met domotica”

Betrouwbaar, uitbreidbaar en gebruiksvriendelijk. Dat is de domotica-oplossing waar

Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort voor gekozen heeft. “CareConnect helpt

ons om met een beperkte bezetting betrouwbare en hoogwaardige zorg te verlenen,”

zegt Manager Zorg Henriët Iestra.

Op 30 juni 2014 opende de locatie Davidshof van

Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort na

een ingrijpende renovatie de deuren. Het monu-

mentale pand biedt een kleinschalige, comfortabele

en veilige woonplek aan 58 cliënten met dementie

en 28 cliënten met somatische aandoeningen.

Domotica ondersteunt de zorgprofessionals bij hun

werk. Het Gasthuis koos voor CareConnect van

Croon Elektrotechniek. Manager Zorg Henriët

Iestra: “Wij wilden een domotica-oplossing die ons

helpt om met een beperkte bezetting betrouwbare

en hoogwaardige zorg te verlenen.”

Comfort en veiligheid staan voorop

Met CareConnect is veel mogelijk. Comfort en

veiligheid staan daarbij voorop. Accountmanager

Erik Fisscher van Croon somt een aantal moge-

lijkheden van het systeem op: “Een bewoner kan

middels een deur-videosysteem communiceren met

een bezoeker. Verlichting die gestuurd wordt door

bewegingssensoren helpt een cliënt in het donker

zijn weg naar de badkamer te vinden. Een cliënt kan

met een afstandsbediening de zonwering, gordijnen,

verlichting of de deur bedienen. Ook kan hij via de

tv beeldbellen met de familie. Of een zorginstelling

kan een mantelzorger op afstand inzicht bieden in

bepaalde aspecten van het zorgdossier.” Uiteraard

maakt ook een alarmeringssysteem deel uit van

CareConnect: bewoners kunnen een alarmmelding

doorgeven via een knop op een beeldscherm, een

trekkoord in de badkamer of een halszender. Voor

bewoners die daar niet toe in staat zijn kunnen

cameratoezicht of bewegingsmelders een optie zijn.

Brand- en ontruimingssystemen en beveiligings-

systemen (zoals toegangscontrole) kunnen met

CareConnect geïntegreerd worden: CareConnect is

daarin een open, merk-ona� ankelijk systeem.

Flexibel en modulair uitbreidbaar

Een klant hoe� niet direct het hele systeem te

implementeren. Erik-Jan Wurkum, werkzaam voor

de afdeling Technische Automatisering van Croon:

“De behoe� e van de zorginstelling is leidend en de

techniek ondersteunend. Het Sint Pieters en

Bloklands Gasthuis hee� onderzocht aan welke

functionaliteiten behoe� e was. Die elementen

hebben we in CareConnect opgenomen.” Henriët

Iestra: “Wij hebben gekozen voor een basisuit-

voering. Dat betekent dat er in de cliëntkamers een

interface is geïnstalleerd voor de communicatie

tussen cliënten en zorgprofessionals. Ook hebben

we een trekkoord voor alarmmeldingen in de bad-

kamers, zijn er hals- en deuralarmen en bewegings-

melders. Verder is er een voordeurvergrendeling,

zodat onze cliënten niet ongemerkt het pand

kunnen verlaten.” Maar CareConnect is fl exibel en

modulair uitbreidbaar. Mocht het Gasthuis dat

willen, dan kan het op een later moment bijvoor-

beeld kiezen voor oriëntatieverlichting of, naast

telefonie ook data-overdracht via PGSM laten

plaatsvinden. Wurkum: “Denk daarbij bijvoorbeeld

aan videobeelden van bewoners op de handset van

de zorgverlener.” Ook kan het Gasthuis op een

later moment de dashboard-applicatie (zie kader)

aanschaff en. Iestra: “Dat kan ons bijvoorbeeld

laten zien dat een cliënt onrustig wordt, zodat we

de zorg daar op af kunnen stemmen. Ook helpt

het ons de personeelsplanning te optimaliseren.”

Het Gasthuis overweegt deze functie later toe te

voegen.

Dynamiek zorg vereist fl exibiliteit

De mogelijkheid om het systeem uit te breiden is

zorgbreed van belang, aldus Wurkum: “De zorg is

voortdurend in verandering. Zorginstellingen zien

bijvoorbeeld dat hun cliënten steeds zwaardere

zorg nodig hebben. Ook krijgen ze vaker de ver-

antwoordelijkheid voor cliënten die zorg aan huis

of in kleinschalige woonvormen ontvangen. Ook

de rol en het verwachtingspatroon van de mantel-

zorger veranderen. Zorginstellingen zoeken een

systeem dat om kan gaan met zulke veranderin-

gen, zodat ze ook in de toekomst adequate zorg

kunnen bieden. CareConnect kan dat.”

Croon volgt de ontwikkelingen bij landelijke en

lokale overheden, woningcorporaties en zorgver-

zekeraars op de voet, zodat CareConnect goed

aansluit bij de vragen uit de praktijk.

Bedieningsgemak

Omdat verschillende mensen CareConnect moeten

begrijpen, is gebruiksvriendelijkheid noodzakelijk.

Daarom hee� Croon bij het ontwerp van de inter-

face in de woonruimte van de cliënt veel aandacht

besteed aan de ergonomie van het beeldscherm.

Alle knoppen zitten op een logische plek en zijn

goed te bedienen. Ook voor de zorgmedewerkers

is het belangrijk dat het systeem laagdrempelig is.

Iestra: “Al onze collega’s moeten bijvoorbeeld een

bewegingsmelder of halsalarm kunnen inlezen

zonder dat ze daarvoor een beroep op onze tech-

nische dienst of de leverancier moeten doen.”

Implementatie

Het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis had van begin

af aan de intentie om domotica toe te passen, vertelt

Iestra: “Anderhalf jaar geleden vonden de eerste

gesprekken plaats. We hebben onze wensen in kaart

gebracht en een programma van eisen opgesteld.

Gaandeweg is dat technisch verder ingevuld..”

Wurkum: “We hebben een gedetailleerd functioneel

ontwerp opgesteld en dat persoonlijk gepresenteerd

aan het Gasthuis en de medewerkers. Dat gaf ons

de kans om vragen direct te beantwoorden en

opmerkingen mee te nemen in een defi nitief

document.”

De uiteindelijk installatie nam drie maanden in

beslag. Iestra: “Momenteel ligt bij ons de focus op

het vaardig worden met de techniek: Croon hee�

ons instructie gegeven en bij de ingebruikname

begeleid. Nu moeten we ook zonder Croon de

interface kunnen bedienen en functies installeren.”

Binnenkort interviewt Croon de bewoners en

zorgverleners, om te horen of CareConnect helemaal

tegemoet komt aan de wensen. Iestra: “Het Gasthuis

bestaat nu 650 jaar en blij� zich professionaliseren.

Deze domotica-toepassing past daar helemaal bij.”

Dashboard voor real-time

stuurinformatie

Een van de opties van CareConnect, is

een online dashboard dat stuurinformatie

real-time inzichtelijk maakt. Het dashboard

geeft bijvoorbeeld weer hoeveel meldingen

er per cliënt of per afdeling geweest zijn,

of de oproepen bewust of onbewust waren

en hoe de zorgvraag is afgehandeld. Zo

kan de zorginstelling de betrouwbaarheid

en beschikbaarheid van zorg optimaliseren

op basis van objectieve gegevens. Ook kan

de zorginstelling aan derden, zoals de

Inspectie voor de Gezondheidszorg of de

familie, laten zien welke zorg verleend is.

CareConnect maakt rapportage eenvoudig.

DNU0112 ICT Zorg nr. 29 1.indd 27

17-09-14 16:50

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA26

VSS LIFEconnection is een online platform dat een

effi ciënte en prettige samenwerking creëert tussen

cliënt, familie, mantelzorgers en professionele

zorgverleners voor zowel intramurale als extramurale

woonvormen. Het platform brengt een specifi ek

verzoek naar de juiste persoon of dienst door melding

naar een smartphone, tablet, (vaste) telefoon of

meldbank. Met het platform kan een gebruiker

een netwerk van allerlei verschillende hulpverleners

om zich heen bouwen. Voor iedere behoe� e kan

een dienst inclusief de a� andeling daarvan worden

vastgelegd of aangepast. Een ideale situatie in een

sterk veranderend zorglandschap.

Mevrouw van Dam

Hoe zoiets eruitziet? Laten we bijvoorbeeld mevrouw

van Dam nemen. Zij is 75 jaar, woont zelfstandig

en maakt gebruik van VSS LIFEconnection via een

handzaam touch screen scherm dat in de woning

aanwezig is. Vooraf is in samenspraak met haar

kinderen en de mantelzorgorganisatie een per-

soonlijk profi el opgebouwd met diensten die voor

haar van belang zijn. Door middel van duidelijke

buttons zijn deze via de touch screen gemakkelijk

te bedienen.

Mevrouw van Dam hee� wat hulp nodig bij het

innemen van haar medicijnen. Met één druk op de

touch screen zet ze daarvoor nu een keten in werking.

Haar specifi eke vraag is gekoppeld aan vooraf in-

gestelde hulpverleners. Hulpverlener A krijgt een

melding op haar smartphone maar is druk bezig

en kan niet helpen. Hierna wordt de vraag automa-

tisch doorgezet naar hulpverlener B. Zij hee� wel tijd

en accepteert en organiseert het verzoek. Diegene

die het verzoekt a� andelt, notifi ceert niet alleen de

gebruiker, maar automatisch ook de andere contacten

die aan het vraagtraject gekoppeld zijn. Op die manier

krijgt mevrouw van Dam gegarandeerd haar

medicatie en wordt er geen dubbel werk gedaan.

Netwerk van hulpverleners

Een gebruiker van VSS LIFEconnection kan op deze

manier een netwerk van hulpverleners om zich

heen opbouwen. Dat kunnen buren zijn, familie,

verenigingen, mantelzorgers en zorgorganisaties.

Zij staan allemaal klaar om specifi eke behoe� es te

vervullen op het gebied van sociaal contact, veiligheid,

comfort en zorg en dat met elk een specifi eke manier

van a� andelen. Aan elke dienst is namelijk een traject

te koppelen: naar wie moet de vraag gestuurd worden?

Op welke manier en via welk communicatiemiddel

moet de hulpverlener de vraag ontvangen? Wie is

er op dat moment beschikbaar? Wie is er in de

buurt? Wie is het meest geschikt voor deze vraag?

Het gebruik van een dienst inclusief de a� andeling

kan worden vastgelegd in een statusoverzicht

waar door het gebruik gemakkelijk inzichtelijk wordt.

Aan de hand hiervan kan desgewenst ook het profi el

weer aangepast worden. Martin Wervenbos, mana-

ger van Verkerk Service Systemen: “De behoe� e van

een mens veranderen en VSS LIFEconnection ver-

andert net zo makkelijk mee. Zo behoud je de re-

gie over je eigen leven met de zekerheid van snelle

hulp.”

CloudHet VSS LIFEconnection online platform werkt via

een private cloudomgeving die speciaal ontwikkeld

is voor de gezondheidszorg. Elke organisatie hee�

een eigen, unieke, maximaal beveiligde cloud, waar-

in alle specifi eke verzoeka� andelingen worden be-

waard. Alleen de organisatie hee� toegang tot deze

gegevens. Deze gang van zaken waarborgt de con-

tinuïteit en de veiligheid aangezien de processen via

een cloudomgeving aan de hoogste eisen van

webveiligheid voldoen en regelmatig worden

gecontroleerd.

Statusoverzicht

Door het speciaal ingerichte statusoverzicht wordt

gebruik gemakkelijk inzichtelijk. Vooraf kan worden

vastgesteld wie als ‘regisseur’ optreedt en wie het

gebruikersoverzicht van een gebruiker mag inzien.

Dat kan iemand van een zorgorganisatie zijn,

maar ook een familielid. In het statusoverzicht kan

bijvoorbeeld de doorlooptijd van een melding

worden bekeken. Ook blijkt daaruit wie wanneer

een melding hee� afgehandeld en hoe vaak bepaalde

applicaties worden gebruikt.

PakkettenGebruikers van VSS LIFEconnection kunnen zelf de

diensten samenstellen die voor hen van belang zijn.

Voor het gemak zijn er drie basispakketten gevormd

die vol zitten met diensten die volledig aansluiten op

de behoe� es anno 2014.

Het platform biedt legio mogelijkheden om veilig,

verzorgd en langer comfortabel thuis te wonen op

basis van betaalbare, beschikbare en veilige internet-

technologie. VSS LIFEconnection zorgt ervoor dat

gebruikers zorgeloos verbonden zijn.

Meer informatie over VSS LIFEconnection kunt u

vinden op www.verkerkgroep.nl

VSS LIFEconnection: zorgeloos verbonden

Persoonlijk online platform maakt langer thuiswonen mogelijk

De gezondheidszorg verandert. In de toekomst zullen ouderen steeds langer zelfstandig

blijven wonen en er moet meer met minder. En het liefst op een eenvoudige en goedkope

manier. Door het toepassen van slimme technieken ontstaan er effi ciënte oplossingen

om het leven comfortabeler te maken. Verkerk Service Systemen introduceert VSS LIFE-

connection, het persoonlijke platform voor service, welzijn, veiligheid en zorg.

a b c

MEVROUW VAN DAM

Pakket Service en Welzijn

Door middel van beeldbellen is het mogelijk te communiceren met buren, vrienden of familieleden

over de hele wereld. Daarbij hoeft alleen op de foto gedrukt te worden van degene die men wil spreken

én zien. Daarnaast is het hierdoor mogelijk om op een gemakkelijke manier contact te leggen met

mensen met gelijke interesses. In de geïntegreerde agenda kan men zelf afspraken invoeren. Familie-

leden en mantelzorgers kunnen deze afspraken via internet in de agenda plaatsen. Herinneringen,

bijvoorbeeld voor het innemen van medicijnen, kunnen eenvoudig worden toegevoegd met behulp van

de agenda. Wanneer hier behoefte aan is, kan men zich vermaken met het spelen van spelletjes op het

aanraakscherm. De gebruiker heeft de beschikking over standaardspelletjes, maar kan ook spelen tegen

meerdere gebruikers via het internet. Internetten wordt eenvoudig gemaakt door het gebruik van buttons

van favoriete websites.

Pakket Veiligheid en Woongemak

Veiligheid in huis is een groot goed. De verschillende beveiligingscomponenten uit dit pakket dragen daaraan bij:

• Video-deurintercom en deurontgrendeling

• Videocamera om de omgeving rondom de woning in te gaten te houden

• Inbraakdetectievoorzieningen met doormelding naar bijvoorbeeld familie of een meldkamer

• Rookmelders voor snelle detectie van een mogelijke brand

• Elektronische toegangsverlening

• Draadloze alarmzender met plaatsbepaling

Om gebruikers in staat te stellen zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig te wonen kunnen aan

het LIFEconnection platform domoticafuncties worden toegevoegd. Zij verhogen het woongemak.

Deze functies worden ingeschakeld via een button op de touch screen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

• Bedienen van verlichting, zonwering en gordijnen

• Automatische oriëntatieverlichting in nachtsituaties

• Openen van deuren met een elektronische sleutel

Pakket Zorgalarmering en e-Health

Het systeem kan worden voorzien van zorgcomponenten. De gebruiker heeft hierdoor een optimaal

functionerende zorgoplossing van het hoogste veiligheidsniveau. Een voorbeeld van een geschikt zorg-

component is de eigen fabricaat alarmzender van Verkerk Service Systemen. Deze draadloze alarmzender

wordt om de pols of hals gedragen, waardoor in noodsituaties gemakkelijk een alarmoproep kan worden

gedaan. De abonnementhouder kan vooraf zelf bepalen naar wie het alarmsignaal standaard verzonden

wordt. Enkele mogelijkheden op het gebied van alarmering:

• Alarmering via vaste button op de touch screen

• Draadloze alarmzender van eigen fabricaat

• Melding naar meldbank, mantelzorger of instelling

• Draadloze alarmzender met plaatsbepaling

• Koppeling aan e-Health systemen

DNU0112 ICT Zorg nr. 29 1.indd 26

17-09-14 16:50

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA28

Met domotica is ongelofelijk veel mogelijk. Zaken

als het licht aan- en uitdoen, de gordijnen openen

of sluiten en zien wie er voor de deur staat en die

op afstand openen. Maar ook als de beperking

zwaarder is, bijvoorbeeld bij NAH (niet aangeboren

hersenletsel) of spierziekten of spasmen, of als je

gehoor beperkt is of als je slecht ziet kan domotica

uitkomst bieden.

We sommen nog wat mogelijkheden op:

• Zelf een oproep doen door middel van spraak- of

het uitoefenen van druk drukonder steunende

melders

• Zelf de lift bedienen

• Zelf naar buiten gaan door het verzenden van een

signaal naar de centrale voordeur die dan open gaat

Er is werkelijk van alles mogelijk dankzij de sensoren

en actoren, die de kunstmatige zintuigen van de

domotica zijn.

Integratie van domotica-systemen

Het BproCare Zorg Oproep Systeem maakt één

geheel van dergelijke domotica-systemen. In de basis

is het een alarm-, taak- en communicatiesysteem dat

werkt met standaard apparatuur zoals smartphones

en omgevings-stuurapparaten. Dit betreft zowel

professionele systemen als consumentenelektronica.

Zo kan de oproep door middel van professionele

persoonsalarmering worden gecombineerd met

eenvoudige consumentenbesturing.

In onze Domotica Control Unit zitten alle proto-

collen om deze apparatuur te bedienen. BproCare

combineert de aansturing van deuren, licht,

gordijnen, toilet en andere apparatuur met de

mogelijkheid van zorgoproepen met behulp van

beeld- en spraakverbindingen. Met de Mobiele

Zorg Unit kan de cliënt moeiteloos op afstand met

de zorggever communiceren. Dit maakt het mogelijk

om iemand snel te kalmeren en te vertellen wie er

aankomt om hem te helpen. Deze MZU geeft ook

toegang tot het appartement.

Mobiel Zorg Oproepsysteem

De zorggever doet zijn of haar ronde en wordt

plotseling opgepiept door een bewoonster die zich

wat verward voelt. Zou het niet goed zijn als je

haar direct kan geruststellen via een haarscherpe

videoverbinding op je smartphone?

Dat is precies wat het Mobiel Zorg Oproepsysteem

van BproCare mogelijk maakt.

Alle communicatie wordt in de Mobiele Zorg Unit

afgehandeld. Denk daarbij aan de weergave van

looplijsten, aan de registratie van geplande zorg en

ongeplande zorgoproepen, aan inkomende en

uitgaande gesprekken, aan doorverbinden naar

collega’s en ook toegang tot appartementen middels

near field communication (NFC).

Na het inloggen op het systeem kun je zien wie er

dienst heeft. Zo hoef je niet naar een toestel te bellen,

maar kun je gewoon de naam van de dienstdoende

collega selecteren. De app toont de namen van de

medewerkers in het scherm!

Innovatieve beeldcommunicatie

De cliënten of bewoners maken gebruik van een

eigen Huis-Kamer-Unit (HKU), een standaard pc

of een tablet waarmee met behulp van pictogram-

men kan worden gebeld. Zo kan ADL-hulp wor-

den gevraagd en ook de voordeur van het complex

kan worden bediend.

Het unieke Mobiel oproepsysteem van BproCare

integreert op innovatieve wijze de digitale beeld-

communicatie tussen cliënten en personeel. Op

ieder moment en op elke denkbare plek kan deze

videoverbinding tot stand worden gebracht. Of

de cliënt zich nu in uw instelling of kilometers ver-

derop in zijn eigen huis bevindt. .

Het Mobiel oproepsysteem wordt nog interessanter

als u weet dat het werkt met alle eigentijdse tablets en

smartphones. U hoeft dus geen extra apparatuur

aan te schaffen en bent evenmin veroordeeld tot

een specifieke leverancier. Het is Bring Your Own

Device. Ook de cliënt gebruikt eigen apparatuur

om met de zorg te communiceren.

Beeldzorg op afstand

Maar er is nog meer mogelijk. Al deze technologie

legt immers tevens de basis voor het verlenen van

zorg op afstand.

De e-Health beeldzorgoplossingen “zorg dichterbij”

van BproCare maken zorg op afstand écht mogelijk.

Dat bewijzen de gerealiseerde projecten. Cliënten

en begeleiders maken enthousiast van dit systeem

gebruik. Ze geven aan dat dankzij het BproCare

systeem de kwaliteit van zorg sterk is verbeterd.

Het blijkt dat er nu meer contactmomenten op basis

van de actuele behoefte zijn dan in de oude situatie

waarin reguliere zorguren stonden ingepland. Bij

angst of een calamiteit kan er even kort een inter-

ventie plaatsvinden en is in één oogopslag duidelijk

hoe de ander zich voelt. De begeleiding is zo aan-

zienlijk minder reistijd kwijt. Die extra tijd kan nu

aan de zorg ten goede komen. Het systeem is niet

alleen bestemd voor zorgverleners. Ook familie-

leden en mantelzorgers kunnen er gebruik van

maken.

Als instelling kunt u gebruik maken van elk type

smartphone of tablet. U zit dus niet aan één

leverancier vast. Vaak is deze consumentenappara-

tuur vele malen voordeliger dan leverancier-

gebonden apparatuur. De kwaliteit van deze

consumentenapparatuur heeft zich in diverse

door ons geleverde projecten prima bewezen!

Zorgregistratie is inclusief

Naast de unieke mobiele beeldverbinding integreert

het Mobiel Oproep Systeem op ingenieuze wijze

de gehele zorgregistratie. Door integratie met uw

eigen agendasysteem of met het BproCare Planning-

en Agenda-systeem waarin de looplijsten en andere

taken staan aangegeven werkt u efficiënter. Met

een paar toetsaanslagen geeft uw medewerker aan

welke zorg bij welke patiënt geleverd is en in hoeveel

tijd. Deze gegevens worden verzonden naar het

ECD. De behandeltijd wordt in het declaratie- of

tijdregistratiesysteem geboekt en de urenverant-

woording van de medewerker wordt automatisch

bijgewerkt. Hierdoor neemt de registratietijd

drastisch af. In sommige gevallen zelfs wel met

75 procent.

Wilt u de voordelen van het Mobiel oproepsysteem

zelf ervaren? Maak dan een afspraak met BproCare

en wij demonsteren het systeem graag bij u op

locatie. Of u bent welkom in Barneveld voor een

demo in ons Zorg Experience Center.

Edisonstraat 3a, 3771AJ Barneveld

www.bprocare.nl

Zorg Oproep Systeem combineert communicatie met domotica

Cliënt kan de regie weer

in eigen hand nemen

Het zal je maar gebeuren dat je niet meer in staat bent om de dagelijkse dingen in je

omgeving zelf te bedienen. Dit kan je erg afhankelijk maken van medewerking van

anderen: verplegenden, begeleiders of mantelzorgers. Vaak is het dan ook de wens

van de cliënt om die regie weer in eigen hand te nemen. Domotica ondersteunt hem

daarbij. En het BproCare Zorg Oproep Systeem zorgt voor de integratie van de benodigde

systemen.

neemt het voor u op

DNU0112 ICT Zorg nr. 29 1.indd 28

17-09-14 16:50

www.ict-zorg.eu

25 september 2014DOSSIER DOMOTICA29

Wat is KNX? KNX is een technologie die het mogelijk

maakt verschillende producten van verschillende

fabrikanten met verschillende toepassingen te

integreren in één systeem. KNX is een volledig open

en merkona� ankelijke standaard.

De componenten die met elkaar moeten communi-

ceren worden door middel van zogenaamde bus-

deelnemers met elkaar verbonden, waarna er

informatie uitgewisseld kan worden. Deze busdeel-

nemers bestaan uit sensoren (componenten die

zaken registreren, zoals een bewegingsmelder) en

actuatoren (componenten die zaken aansturen,

zoals het inschakelen van een lamp). Het KNX-

systeem laat de busdeelnemers met elkaar praten.

Bijvoorbeeld, zodra iemand zijn of haar bed verlaat

wordt er automatisch oriëntatieverlichting inge-

schakeld zonder dat daar nog andere, kostbare

apparatuur voor nodig is. Andere voorbeelden van

toepassingen zijn lichtsensoren, bed-leeg melders,

thermometers, glasbreukmelders en deurstatus

contacten.

Met KNX zijn praktisch alle installaties en apparaten

te koppelen en is hun werking te automatiseren, als

ze maar aan dit protocol voldoen. KNX verhoogt

comfort en veiligheid. Het draagt bij aan het welzijn

van uw cliënten en aan de optimalisatie van het

zorgproces.

Smart sensoring

Naast vormen van actieve en passieve alarmering,

zoals het bewust doen van een verpleegoproep of

bewegingsmelding, zijn er binnen het ANC zorg-

communicatieplatform ook diverse domotica-

functies beschikbaar. Deze zijn op basis van het

KNX-protocol geïntegreerd. Hierdoor worden

functies mogelijk zoals de genoemde oriëntatie-

verlichting, de bediening van zonwering, deur-

ontgrendeling, en toegangscontrole. Maar ook functies

als inactiviteitsmeting en zogenaamde smart sen-

soring kunnen nu eenvoudig worden geboden.

Door het toepassen van smart sensoring kunnen

er in het systeem eenvoudig bewoners- of cliënt-

profi elen worden gedefi nieerd doordat diverse

sensoren met elkaar samenwerken. Het systeem

bepaalt uiteindelijk aan de hand van samengestelde

patronen wanneer een melding naar zorgpersoneel

plaatsvindt. Bijvoorbeeld, een bewoner verlaat ’s nachts

zijn bed voor een toiletbezoek. Op dat moment

wordt de oriëntatieverlichting ingeschakeld en kan

er, indien gewenst, een melding worden gemaakt

op het verpleegoproepsysteem. Zorgpersoneel kan

vervolgens bepalen of er direct iemand naar toe

moet of dat deze bewoner mobiel genoeg is om

alles zonder hulp te doen. Als de bewoner vervolgens

binnen een vooraf ingestelde tijd weer in bed ligt,

is er verder niets aan de hand. Dan hoe� het per-

soneel niet gealarmeerd te worden en schakelt ook

het oriëntatielicht binnen korte tijd weer uit. Wordt

de vooraf ingestelde tijd echter overschreden, dan gaat

er weer een melding naar het zorgpersoneel, maar nu

om in actie te komen. Kortom, een aantal sensoren

en detectoren werkt met elkaar samen in een bepaald

patroon en pas op het moment dat er een afwijking

is van dit patroon wordt zorgpersoneel gealarmeerd.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat door

het toepassen van deze smart sensoring technologie

het aantal zogenaamde valse alarmmeldingen aan-

zienlijk wordt gereduceerd. Bovendien bevordert

dit een eff ectieve en effi ciënte inzet van zorgpersoneel.

Het in het ANC Zorgcommunicatieplatform geïn-

tegreerde KNX protocol maakt het ook mogelijk

verlichting en diverse elektrische apparaten auto-

matisch en - indien gewenst – op afstand te bedienen

voor meer comfort, veiligheid of energiebesparing.

Middels een overzichtelijke woningplattegrond kan

zorgpersoneel op afstand verlichting in- of uit-

schakelen, zonwering bedienen, enzovoort. Het is

ook mogelijk om een melding in het ANC Zorg-

communicatie platform te ontvangen als een sensor

(bijvoorbeeld de schakelaar / bewegingsmelder)

wordt bediend.

ANC Mobile App

De Heer Medicom ontwikkelde verder de ANC

Mobile App. Hiermee kunnen zorgverleners

(zorg)oproepen ontvangen en a� andelen op hun

smartphone. Oproepen kunnen naar meerdere

smartphones worden verstuurd, waarbij er een

routering kan worden gemaakt naar bijvoorbeeld

een zorgregio of een bepaalde afdeling binnen een

zorginstelling. De medewerker die het eerst reageert,

zorgt voor de a� andeling van de oproep. Het systeem

houdt alle oproepen vast, totdat deze zijn afgehandeld.

Daardoor gaat er niets verloren.

Oproepen die binnenkomen op de ANC Mobile App

worden voorzien van gedetailleerde informatie, zoals

het type oproep, cliëntnaam, locatie, zorgplangegevens,

contactgegevens en dergelijke. Tevens kan desgewenst

worden aangegeven dat bepaalde sensoren in de

betreff ende ruimte tijdelijk aan- of uitgeschakeld

moeten worden. Ook kunnen er middels de ANC

Mobile App diverse domotica functies worden

beheerd, zoals het openen van deuren, bediening

van verlichting of bediening van zonwering.

De App voorziet verder in een spreek/luister-

verbinding die met één druk op de knop beschikbaar

is. Daarnaast is het mogelijk om een videoverbinding

te activeren, waarbij de zorgmedewerker het actuele

beeld van de betreff ende ruimte krijgt te zien.

KNX en de Care4me©

Het bedienen van de domoticafuncties is niet alleen

mogelijk via het ANC Zorgcommunicatie platform

en via de ANC Mobile App, maar ook via de nieuwe

unit voor de intra- en extramurale zorg, de

Care4me©.

Deze unit beschikt over een scala aan functionali-

teiten die het welbevinden van de cliënt bewaken, de

cliënt helpen bij zijn of haar dagelijkse bezigheden

en, niet minder belangrijk, de medewerkers van de

zorgorganisatie ondersteunen bij het zo effi ciënt

en eff ectief mogelijk uitvoeren van hun taken.

Naast de standaard verpleegoproepfunctionaliteit

middels spraak beschikt deze unit onder andere

over een geïntegreerde 8-kanaals ontvanger voor

draadloze sensoren en over welzijnsbewaking die

actief of passief registreert of in de bewonerskamer

of het appartement inactiviteit is.

Een cliënt kan de domoticafuncties op de Care4me©

zelf via het 7” touchscreen beheren en bedienen.

Zodoende kan de cliënt zijn eigen keuzes maken

en houdt hij invloed op zijn leven en op de omgeving

waarin hij zich bevindt.

Wilt u een live demo bij u op locatie of in ons

democentrum in Sliedrecht? Neem dan contact

op met de afdeling verkoop via 046-4892550 of

[email protected]

Intelligente alarmering met domotica

KNX zorgt voor meer comfort

en veiligheid

Ontwikkelbedrijf en systeemintegrator De Heer Medicom heeft binnen het ANC

Zorgcommunicatieplatform een volledige integratie tot stand gebracht met het KNX

protocol, de open standaard voor huis- en gebouwautomatisering. Hierdoor kunnen

tal van domoticavoorzieningen op dit platform worden aangesloten. Bovendien kan

fl ink op kosten worden bespaard, omdat sommige componenten, zoals sensoren, nu voor

meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt.

veiligheid

DNU0112 ICT Zorg nr. 29 1.indd 29

17-09-14 16:50

25 2726 28 29

www.ict-zorg.eu

een groot pluspunt. De privacy van cliënt, bezoeker

en zorgmedewerker wordt nauwelijks aangetast

omdat er in de kamer van de cliënt geen camera’s

worden geplaatst voor de detectie van onveilige

situaties. Optioneel kunnen camera’s worden gebruikt

voor verifi catie of triage.

Optimale bewegingsvrijheid

Coloriet Laarhof, een groep van zestien kleinschalige

groepswoningen voor mensen met dementie, hee�

recent een pilot gedraaid met de UAS-oplossing

van Dutch Domotics en Ascom. Bert Apperlo, www.ict-zorg.eu

verlichting of de deur bedienen. Ook kan hij via de

tv beeldbellen met de familie. Of een zorginstelling

kan een mantelzorger op afstand inzicht bieden in

bepaalde aspecten van het zorgdossier.” Uiteraard

maakt ook een alarmeringssysteem deel uit van

CareConnect: bewoners kunnen een alarmmelding

doorgeven via een knop op een beeldscherm, een

trekkoord in de badkamer of een halszender. Voor

bewoners die daar niet toe in staat zijn kunnen

cameratoezicht of bewegingsmelders een optie zijn.

Brand- en ontruimingssystemen en beveiligings-

systemen (zoals toegangscontrole) kunnen met

telefonie ook data-overdracht via PGSM laten

plaatsvinden. Wurkum: “Denk daarbij bijvoorbeeld

aan videobeelden van bewoners op de handset van

de zorgverlener.” Ook kan het Gasthuis op een

later moment de dashboard-applicatie (zie kader)

aanschaff en. Iestra: “Dat kan ons bijvoorbeeld

laten zien dat een cliënt onrustig wordt, zodat we

de zorg daar op af kunnen stemmen. Ook helpt

het ons de personeelsplanning te optimaliseren.”

Het Gasthuis overweegt deze functie later toe te

voegen.

nische dienst of de leverancier moeten doen.”

Implementatie

Het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis had van begin

af aan de intentie om domotica toe te passen, vertelt

Iestra: “Anderhalf jaar geleden vonden de eerste

gesprekken plaats. We hebben onze wensen in kaart

gebracht en een programma van eisen opgesteld.

Gaandeweg is dat technisch verder ingevuld..”

Wurkum: “We hebben een gedetailleerd functioneel

en hoe de zorgvraag is afgehandeld. Zo

kan de zorginstelling de betrouwbaarheid

en beschikbaarheid van zorg optimaliseren

op basis van objectieve gegevens. Ook kan

de zorginstelling aan derden, zoals de

Inspectie voor de Gezondheidszorg of de

familie, laten zien welke zorg verleend is.

CareConnect maakt rapportage eenvoudig.

www.ict-zorg.eu

touch screen zet ze daarvoor nu een keten in werking.

Haar specifi eke vraag is gekoppeld aan vooraf in-

gestelde hulpverleners. Hulpverlener A krijgt een

melding op haar smartphone maar is druk bezig

en kan niet helpen. Hierna wordt de vraag automa-

tisch doorgezet naar hulpverlener B. Zij hee� wel tijd

en accepteert en organiseert het verzoek. Diegene

die het verzoekt a� andelt, notifi ceert niet alleen de

gebruiker, maar automatisch ook de andere contacten

die aan het vraagtraject gekoppeld zijn. Op die manier

krijgt mevrouw van Dam gegarandeerd haar

medicatie en wordt er geen dubbel werk gedaan.

een eigen, unieke, maximaal beveiligde cloud, waar-

in alle specifi eke verzoeka� andelingen worden be- component is de eigen fabricaat alarmzender van Verkerk Service Systemen. Deze draadloze alarmzender

wordt om de pols of hals gedragen, waardoor in noodsituaties gemakkelijk een alarmoproep kan worden

gedaan. De abonnementhouder kan vooraf zelf bepalen naar wie het alarmsignaal standaard verzonden

wordt. Enkele mogelijkheden op het gebied van alarmering:

• Alarmering via vaste button op de touch screen

• Draadloze alarmzender van eigen fabricaat

• Melding naar meldbank, mantelzorger of instelling

• Draadloze alarmzender met plaatsbepaling

• Koppeling aan e-Health systemen

www.ict-zorg.eu

en omgevings-stuurapparaten. Dit betreft zowel

professionele systemen als consumentenelektronica.

Zo kan de oproep door middel van professionele

persoonsalarmering worden gecombineerd met

eenvoudige consumentenbesturing.

In onze Domotica Control Unit zitten alle proto-

collen om deze apparatuur te bedienen. BproCare

combineert de aansturing van deuren, licht,

gordijnen, toilet en andere apparatuur met de

mogelijkheid van zorgoproepen met behulp van

beeld- en spraakverbindingen. Met de Mobiele

medewerkers in het scherm!

Innovatieve beeldcommunicatie

De cliënten of bewoners maken gebruik van een

eigen Huis-Kamer-Unit (HKU), een standaard pc

of een tablet waarmee met behulp van pictogram-

men kan worden gebeld. Zo kan ADL-hulp wor-

den gevraagd en ook de voordeur van het complex

kan worden bediend.

Het unieke Mobiel oproepsysteem van BproCare

waarin reguliere zorguren stonden ingepland. Bij

angst of een calamiteit kan er even kort een inter-

ventie plaatsvinden en is in één oogopslag duidelijk

hoe de ander zich voelt. De begeleiding is zo aan-

zienlijk minder reistijd kwijt. Die extra tijd kan nu

aan de zorg ten goede komen. Het systeem is niet

alleen bestemd voor zorgverleners. Ook familie-

leden en mantelzorgers kunnen er gebruik van

maken.

demo in ons Zorg Experience Center.

Edisonstraat 3a, 3771AJ Barneveld

www.bprocare.nl

neemt het voor u opneemt het voor u opneemt het voor u opneemt het voor u opneemt het voor u opneemt het voor u opneemt het voor u opneemt het voor u op

www.ict-zorg.eu

zorgt voor de a� andeling van de oproep. Het systeem

houdt alle oproepen vast, totdat deze zijn afgehandeld.

Daardoor gaat er niets verloren.

Oproepen die binnenkomen op de ANC Mobile App

worden voorzien van gedetailleerde informatie, zoals

het type oproep, cliëntnaam, locatie, zorgplangegevens,

contactgegevens en dergelijke. Tevens kan desgewenst

worden aangegeven dat bepaalde sensoren in de

betreff ende ruimte tijdelijk aan- of uitgeschakeld

moeten worden. Ook kunnen er middels de ANC

[email protected]

• Ascom, dat samen met Dutch Domotics het Unattended Auto-nomous Surveillance-systeem heeft ontwikkeld, een betrouwbaar alarmeringssysteem op basis van sensoren.

• Croon ICT, dat met CareConnect een brede, slimme en gebruiksvriendelijke domotica-oplossing levert.

• Verkerk Service Systemen, dat met VSS LIFE-connection een platform biedt voor service, welzijn, veiligheid en zorg.

• BproCare, dat met zijn Zorg Oproep Systeem diverse domotica-oplossingen op een logische manier integreert.

• De Heer Medicom, een system-integrator die binnen zijn ANC Zorgcommunicatieplatform een integratie tot stand heeft gebracht met het KNX-protocol, de open standaard voor huis- en gebouw-auto matisering.

Page 20: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

20DOSSIER DOMOTICA

Nederland vergrijst en dat brengt de nodige ver-anderingen met zich mee. Er wordt gevreesd voor tekorten in de zorg, een verhoging van de ziekte-kosten en te weinig mantelzorg. Door de bezuinigingen in de zorgsector krijgen we onder andere te maken met een verschuiving van intramurale zorg naar extramurale zorg. Senioren en zorgbehoevende personen blijven langer zelfstandig wonen, maar hebben wel hulp nodig. Dit vraagt om de nodige aanpassingen, zoals een veilige en fl exibele voordeuroplossing voor mensen die hulp nodig hebben van bijvoorbeeld een thuiszorg-organisatie.

Extramurale uitdagingenTot voor kort was de voordeur een bottleneck, want wie opent de deur voor de verschillende zorgver-leners en wie opent de deur bij calamiteiten? De oplossing hiervoor dient betrouwbaar, veilig, betaalbaar en eenvoudig te installeren te zijn.Binnen de intramurale zorg zijn veel faciliteiten al geregeld en redelijk beheersbaar. Bij extramurale zorg is dit echter niet het geval en zijn er andere uitdagingen, zoals het beheer van de sleutel om de voordeur te openen. Het kan voorkomen dat ver-schillende personen toegang moeten krijgen tot de betreff ende voordeur. Met mechanische sleutels is uitgift e oft ewel het beheer van deze sleutels een grote uitdaging. Hoe krijgt je op tijd de juiste sleutel bij de juiste persoon?

Door de jaren heen zijn hier verschillende oplos-singen voor bedacht, zoals de bekende sleutelkluis. Deze oplossing kent echter een groot nadeel, omdat de sleutelkluis aan de buitenzijde van de woning zichtbaar is. Dit werkt stigmatiserend. Je wordt met-een herkend als zorgbehoevende, waardoor je bo-vendien gemakkelijker slachtoff er kunt worden van kwaadwillende personen.

Nemef Nexus ontzorgt ASSA ABLOY heeft door de jaren heen verschillende domotica-oplossingen ontwikkeld, die gaandeweg steeds verbeterd zijn. Dit heeft geresulteerd in een innovatieve zorgoplossing: Nemef Nexus. Nemef Nexus is een elektronische motorcilinder, die volledig voldoet aan alle gestelde eisen en norme-ringen binnen de zorgmarkt, zoals SKG drie sterren, functionaliteit en brede toepasbaarheid. Een andere belangrijke eis voor de hedendaagse zorgverlening is dat vanaf de buitenzijde niet zichtbaar mag zijn dat er zorg wordt verleend.Nemef Nexus is zeer breed toepasbaar. De cilinder past op vrijwel elke deur, zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen. Hierdoor blijven de kosten tot een minimum beperkt. De Nemef Nexus cilinder is zeer eenvoudig uit te wisselen met de bestaande profi elcilinder en zodoende ook ideaal bij tijdelijke zorgverlening. Als er geen zorg meer nodig is, kan het product weer eenvoudig worden vervangen door de reguliere cilinder en kan de Nexus cilinder ergens anders worden geïnstalleerd. Door de fl exibele toepasbaarheid van de cilinder in andere zorgwoningen blijft de investering voor alle partijen minimaal. De Nemef Nexus is niet zichtbaar aan de buitenzijde van de deur. De motorcilinder bevindt zich aan de binnenzijde (het veilige gedeelte). Aan de buiten-zijde zit de vertrouwde mechanische cilinder die te allen tijde met een mechanische sleutel te openen is.

Op afstand de voordeur openenDe Nemef Nexus cilinder kan worden beheerd via verschillende toegangsdragers zoals een éénknops afstandsbediening, een pincodetableau, fi ngerprint of door het toepassen van een app via de smartphone (Android en iOS).De app biedt de mogelijkheid om de voordeur op twee verschillende manieren te beheren. De eerste optie is in een offl ine situatie. Hier heeft men de mogelijkheid om de deur met een smartphone via Bluetooth 4.0 aan te sturen. In een offl ine situatie

kunnen maximaal vijf Smartphones worden geauto-riseerd. Voor grootschalige zorgverlening is echter meer nodig en kan het beheer worden gerealiseerd met behulp van een online applicatie. Hierbij is de smartphone niet meer dan een doorgeefl uik. Alle autorisaties, ‘events’ en ‘low battery’ meldingen worden beheerd in een server. Deze server com-municeert via het netwerk met de smartphone en de smartphone weer met de cilinder. Deze com-municatie tussen server, cilinder en smartphone is bi-directioneel. Via de smartphone kan de gebruiker de toegangsrechten real-time wijzigen, event-mel-dingen inzien – zoals wie, waar en wanneer naar binnen is gegaan - of een ‘low battery’ melding ontvangen.

Integratie met andere systemen Voor integratie met systemen van derden biedt ASSA ABLOY verschillende mogelijkheden. Dit is mogelijk door Nemef Nexus hardware te integreren binnen systemen van derden of te koppelen via de app, waarbij gebruik gemaakt wordt van de server. Real-time autorisaties zijn hierdoor eenvoudig te realiseren. Alle communicatie naar de smartphone vindt plaats via het netwerk. De communicatie tussen de smartphone en de cilinder verloopt via Bluetooth 4.0. Deze technologie en BLE (Bluetooth Low Energy) hebben een heel groot voordeel ten opzichte van voorgaande technieken. Zo is BLE zeer energie-zuinig en is continu ‘pairen’ tussen apparaten niet meer nodig. Natuurlijk is er ook zeer goed nage-dacht over de veiligheid.

Alle communicatie tussen cilinder, smartphone en server biedt een zeer hoge mate van veiligheid door middel van een 128-bits versleuteling. Dit veilig-heidsniveau is te vergelijken met dat van internet-bankieren. Met Nemef Nexus opent ASSA ABLOY Nederland letterlijk en fi guurlijk deuren voor de zorgmarkt!

schillende personen toegang moeten krijgen tot de betreff ende voordeur. Met mechanische sleutels is uitgift e oft ewel het beheer van deze sleutels een grote uitdaging. Hoe krijgt je op tijd de juiste sleutel bij de juiste persoon?

Woon-/zorgoplossingen van Nemef Een deur openen met afstandsbediening of via

je smartphone? Alles is mogelijk!

De problematiek rondom de vergrijzing en het nieuwe zorgstelsel vragen om specifi eke oplossingen voor het beheer van deuren. ASSA ABLOY Nederland is dé specialist in vergrendeling en ontgrendeling van deuren voor de utiliteits- en woningbouw. Met een breed assortiment van mechanische en elektromechanische producten van onder andere de merken LIPS en Nemef speelt ASSA ABLOY Nederland innovatief in op de ontwikke-lingen binnen de zorgsector.

kunnen maximaal vijf Smartphones worden geauto-

Voor grootschalige zorgverlening is echter meer nodig en kan het beheer worden gerealiseerd met behulp van een online applicatie. Hierbij is de smartphone niet meer dan een doorgeefl uik. Alle autorisaties, ‘events’ en ‘low battery’ meldingen worden beheerd in een server. Deze server com-municeert via het netwerk met de smartphone en de smartphone weer met de cilinder. Deze com-municatie tussen server, cilinder en smartphone is bi-directioneel. Via de smartphone kan de gebruiker de toegangsrechten real-time wijzigen, event-mel-dingen inzien – zoals wie, waar en wanneer naar binnen is gegaan - of een ‘low battery’ melding

Integratie met andere systemen Voor integratie met systemen van derden biedt ASSA ABLOY verschillende mogelijkheden. Dit is mogelijk door Nemef Nexus hardware te integreren

Een deur openen met afstandsbediening of via je smartphone? Alles is mogelijk!

Eigenschappen van Nemef Nexus• Zeer eenvoudige uitwisseling met bestaande cilinders (plug & play)• geen bouwkundige aanpassingen nodig• Voldoet aan Skg drie sterren (extra zwaar)• Zelfsluitend of manuele bediening• Niet zichtbaar aan de buitenzijde (zorg & veiligheid)• kan worden hergebruikt bij diverse cliënten (bij zorg/integratie) • Beheer via app mogelijk• te openen via diverse toegangsdragers, zoals afstandsbediening, keypad of fi ngerprint • altijd back-up functie met mechanische sleutel • Veilige communicatie middels aeS 128-bits (veiligheidsniveau internetbankieren)• Vanuit de binnenzijde te openen met ‘slide functie’

Nemef Nexus is leverbaar vanaf het vierde kwartaal van 2014.

Marc Lamboo,

Sales Manager

ASSA ABLOY Nederland B.V.

Page 21: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

2125 september 2014

DOSSIER DOMOTICA

VieDomeCommunity is een online platform waarmee op afstand diensten geleverd kunnen worden aan zelfstandig thuiswonende klanten. Het kan daarbij gaan om begeleiding, maar ook om persoonsalarmering of zorgalarmering. Daarnaast is e-health, observatie en monitoring op afstand mogelijk, bijvoorbeeld bij cliënten die onder be-handeling zijn van een ziekenhuis. Hiermee kan een zorgorganisatie diensten op afstand bieden waarbij de investeringen laag zijn. VieDomeCommunity kan gebruikt worden op bestaande computerap-paratuur en tablets maar kan ook als een dienst - inclusief de hardware – worden afgenomen, zodat een organisatie nagenoeg zonder investeringen met de oplossing kan gaan werken. Het gaat hierbij om een open platform, zodat ook andere leveranciers van diensten en techniek kunnen aansluiten. Dit alles ten dienste van de eindgebruiker en de dienst-verlenende organisaties.

Zorg van de toekomstToen een aantal jaren geleden de ideeën rond de transities vorm begonnen aan te nemen, is VieDome gaan nadenken over de zorg van de toekomst. In Europees verband zijn toen visietrajecten gestart om te bezien waar behoeft e aan zou zijn als de transities hun beslag hadden gekregen. Uit deze studies is de ontwikkeling van VieDomeCommunity voortgekomen, een online applicatie met een groot aantal functies op verschillende gebieden. Tevens werd door deze studies en een onderzoek naar de resultaten van gesubsidieerde domoticaprojecten in Nederland het ontwikkelmodel van VieDome opnieuw vormgegeven. Het ontwikkelmodel is nu afgestemd op de individuele ondersteuningsvraag van zelfstandig wonende cliënten. Het model gaat niet uit van techniek, maar van de diensten die mensen nodig hebben om zelfstandig te kunnen functio-neren en wonen. Kern van dit model is dat de ondersteuning op verschillende vlakken moet plaatsvinden en dat het

een individueel pakket moet zijn dat zowel qua inhoud als qua vormgeving en bediening aan de individuele cliënt is aangepast. Het gaat om diensten die de cliënt nodig heeft , die hij begrijpt en waar hij mee uit de voeten kan.

Een sluitende businesscaseUit onderzoek en ervaring weten we dat mensen langer zelfstandig blijven als ze met diensten ondersteund worden en in een sociale context kunnen blijven functioneren. Recente onderzoeken tonen aan dat de zelfstandigheid zelfs toeneemt wanneer men de juiste ondersteuning ontvangt.Omdat er ook sprake is van een kostenbesparings-vraagstuk zijn veel gemeenten op zoek naar col-lectieve voorzieningen die aan inwoners die dat nodig hebben de juiste ondersteuning leveren en dit tegen een laag tarief. De collectieve diensten moeten bovendien een hoge maatschappelijke meerwaarde hebben. Zorg- en welzijnsorganisaties zijn op zoek naar nieuwe manieren om diensten en zorg te ver-lenen aan een groter wordende groep thuiswonende cliënten, met minder personeel en minder kosten. Mantelzorgers zijn op zoek naar methoden om de groter wordende vraag naar ondersteuning ge-makkelijk het hoofd te kunnen bieden. En cliënten zijn op zoek naar eenvoudige hulpmiddelen, die het mogelijk maken om diensten op maat af te nemen van gemeenten, maatschappelijke organisaties en mantelzorgers. De hulpmiddelen mogen niet stig-matiserend zijn, moeten passen in het bestaan van de cliënt en moeten leuk zijn om te gebruiken.Om dit alles in één businesscase onder te brengen heeft VieDome de maatschappelijke businesscase ontwikkeld. Dit is een sluitende businesscase waarin zo veel mogelijk belangen van de diverse betrokken partijen gebundeld zijn. Het resultaat is maat-schappelijke en fi nanciële meerwaarde. Per situatie wordt op basis van dit stramien de businesscase nader uitgewerkt. Deze businesscase is in een recent onderzoek van de Europese Unie (ICTechnolAge)

uitgeroepen tot één van de beste, meest realiseerbare en repliceerbare businesscases.

Geïntegreerd systeemIn het VieDomeCommunity-platform zit meer dan tien jaar ervaring, kennis en ontwikkeling. Het platform schept de mogelijkheid om alle stakeholders rond de cliënt samen te brengen in één geïntegreerd systeem, waarbij dienstverlening, informatie-uit-wisseling en communicatie vergemakkelijkt worden. De samenwerking tussen formele en informele zorg wordt versterkt en door collectieve diensten kunnen gemeenten de zorgvraag verminderen en de service aan hun inwoners vergroten.

Door intelligente zorgdomoticatechnologie kan men toegang krijgen tot de woning als het nodig is (ook ongepland) zonder dat dit bij de voordeur te zien is en zonder dat de medewerkers met bossen sleutels lopen of de sleutel elders op moeten halen. Ook in geval van nood kan men hulpverleners als ambulance en politie op afstand toegang geven.

Het gehele platform, inclusief toegang, kan in een woning aangebracht worden zonder iets aan de woning te veranderen. Geen hak- en breekwerk, geen kabels en geen verbouwing van de deur. Is er een bepaalde extra voorziening nodig, dan is hij in een handomdraai aangebracht. Is een voorziening niet meer nodig? Dan is hij zo verwijderd. Zo kunnen wijzigingen snel gerealiseerd worden en blijven de kosten laag. Doordat alle diensten en de onder-steunende techniek op abonnementsbasis verkrijg-baar zijn, hoeft er nauwelijks vooraf geïnvesteerd te worden en zijn er alleen kosten als er diensten afgenomen worden.

VieDome als partnerVieDome heeft de afgelopen jaren veel kennis op-gedaan over de inzet van diensten en technologie voor langer zelfstandig wonen en over zorg en

begeleiding op afstand. Het gaat hierbij niet om een enkelvoudige dienst of techniek, maar juist om een veelvoud aan diensten en technologieën. Helder is dat gesloten oplossingen of diensten niet werken. Toegankelijkheid voor iedereen en elkaar versterken in techniek en diensten is van belang. Daarnaast heeft VieDome veel ervaring opgedaan met de implementatie van dergelijke systemen en kan VieDome daarom klanten met raad en daad bijstaan.

De samenwerking met diverse opleidingsinstituten voor de zorg en met vooraanstaande technologische kennisinstituten (Delft , Groningen, Twente, Eind-hoven) levert veel innovatiekracht en feedback van studenten. In de twee VieDome Experience-centra is zichtbaar wat er mogelijk is en wordt feedback verzameld van verschillende doelgroepen.

Een totaalplatformVieDome biedt een totaalplatform. In dit platform worden alle bestaande zorgdomoticasystemen en hulpmiddelen geïntegreerd en blijven onverkort bruikbaar. Dit platform maakt gebruik van open standaarden en heeft veel koppelvlakken met andere systemen. Binnen het platform kunnen e-health, zorgdomotica en gebouwdomotica gecombineerd worden, zodat een geïntegreerde presentatie van gegevens en meldingen wordt verkregen. Het platform is OS-onafh ankelijk zodat een grote range van apparaten beschikbaar is voor de ge-bruikers. Het platform voldoet verder aan de gestelde eisen op het gebied van veiligheid, privacy en de normen voor zorg op afstand. Alle verzamelde gebruikersdata blijven eigendom van de cliënten, worden opgeslagen in Nederland en zijn onderhevig aan de Nederlandse wetgeving. Het platform gebruikt ‘cutting edge’ techniek met een grote innovatie-kracht. Er wordt continu doorontwikkeld aan het platform om aan de steeds in beweging zijnde en veranderende eisen van de zorg te voldoen.

Meer informatie over VieDome is te vinden op www.viedome.nl. Ook kunt u via [email protected] een uitge-breide informatiebrochure aanvragen over VieDome en de transities. In deze brochure worden het ontwikkelmodel en de businesscase uitgebreid beschreven.

VieDome helpt cure en care bij transities

sociaal domein

Online platform brengt alle stakeholders rond de cliënt samen in één systeem

Iedereen in de zorg heeft er op dit moment mee te maken: de transities die per 1 januari 2015 vorm krijgen. VieDome wil deze ontwikkelingen ondersteunen door met behulp van ICT in te spelen op deze nieuwe werkwijze. Door het gebruik van VieDome kan men de effi ciëntie verhogen en kosten besparen. Hiervoor heeft VieDome een open platform gecreëerd onder de naam VieDomeCommunity.

Page 22: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA22

Hertek is specialist in elektronische oplossingen voor veiligheid. Dit bestrijkt gebieden als brandveilig-heidssystemen (detectie, melding, ontruiming en blusgasinstallaties), noodverlichting, zorg & commu-nicatie, beheer en onderhoud, opleidingen en certifi cering. Hoewel vanaf de begindagen actief in de zorg, kwam de voornaamste groei aanvankelijk voort uit brandoplossingen. “Dat komt grotendeels omdat we brandmelding toegankelijk hebben gemaakt voor de installateur,” vertelt Algemeen Directeur Marcel Hermkens. “Wij voegden als enige in de markt bij onze pro-ducten een gedegen handleiding, zodat een instal-lateur het apparaat in de muur kon schroeven, draadjes en melders aan kon sluiten en het zelf in bedrijf kon stellen. Bestaande partijen in die tijd hielden dat allemaal bij zichzelf. Daar hebben wij veel marktaandeel op gewonnen. Inmiddels hanteert de concurrentie dit innovatieve verdien-model ook.”

De geschiedenisalgemeen Directeur, Marcel hermkens,

vertelt hoe zijn vader in dienst was van de

kantoorfi rma ahrend. “hij verkocht onder

meer brandmeldsystemen van Simplex. later

ging hij ook producten van de Noorse fi rma

Eltek verkopen. Begin jaren 90 deed Ahrend

onder meer de divisie van de hand waar mijn

vader werkte. Met steun van Eltek – die er

baat bij had het afzetkanaal in Nederland te

behouden – heeft mijn vader die businessunit

van vijf man overgenomen. hermkens en

eltek wordt hertek en in 1993 ging het bedrijf

van start in eindhoven.” hertek groeide voor-

spoedig, zodat het reeds in 1999 zijn intrek

nam in een gloednieuw pand in Weert. In

1997 was zoon Marcel in het bedrijf gekomen

en in 2003 nam hij het roer volledig over van

zijn vader. “We hebben de koers gewoon vast-

gehouden. Een boot die goed vaart moet je

vooral zo laten varen.” Tegenwoordig werken

er ongeveer 140 mensen bij hertek. De helft

van hen – servicemedewerkers, salesmensen

en projectleiders – zit in het land, dicht bij de

klanten. Sinds 2004 zijn de aandelen van het

Noorse eltek teruggekocht en is hertek een

volledig zelfstandig familiebedrijf.

ContinuïteitOscar Blom, Strategisch Product Manager bij Hertek, vertelt dat er veel bedrijven zijn die zich exclusief focussen op zorgoproepsystemen of op zorgdomotica. “Toegegeven, wij zijn niet zo groot als Siemens, maar in de zorg zijn wij op ons gebied wel een leve rancier met een betrouwbare omvang en continuïteit. Wij hebben zonder meer de meeste handjes in het veld. Bovendien valt er voor een zorginstelling veel synergie te behalen tussen onze diverse activiteiten. In ieder nieuw pand moeten ook brandmeldinstallaties, noodverlichting en hulp-oproep systemen. Een belangrijk voordeel is dat een klant op al die gebieden één aanspreekpunt heeft én service ontvangt over alle productgroepen.”

Bijzondere toegevoegde waardeBegin 2014 lanceerde Hertek een nieuw concept onder de vlag ‘Wijzer in de Zorg’. Blom legt uit: “Een klant wordt er wijzer van als hij zaken doet met ons. Dat begint bij ons landelijk dekkende netwerk van technici die 24x7 beschikbaar zijn. Ook bij een ingebruikname gaan wij niet eerder weg dan nadat alle eventuele problemen zijn opgelost en gebruikers bekend zijn met het systeem. We hebben onze eigen projectleiders en een volledig op IP gebaseerd productassortiment, wat het geheel uitstekend te managen maakt. Dankzij de IP-basis kunnen we gemakkelijk allerlei randapparatuur installeren, zoals zorgoproepsystemen, camera-systemen, communicatieapparatuur en telefoon-centrales. Dat kunnen we in dezelfde ict-infra-structuur onderbrengen. Wij willen onze zorgklanten ondersteunen met de juiste oplossin-gen. Natuurlijk moet het kastje aan de muur wel de juiste functies hebben en goed werken. Dat is de basis. Maar uiteindelijk gaat het erom dat de klant de juiste oproep en de juiste informatie krijgt op het juiste moment en bij de juiste persoon.”

Hertek hecht grote waarde aan een goede samen-werking met de klant. De feedback die ze ontvangen wordt gebruikt bij de continue doorontwikkeling van hun oplossingen. Op deze manier worden nieuwe toepassingen geïntegreerd die helpen het zorgproces effi ciënter te maken. “Het uiteindelijke doel,” benadrukt Blom nog eens, “is dat de klanten met onze inzet echt wijzer worden, dat wij ze een bijzondere toegevoegde waarde geven.”

Gouden en bronzen eierenAlle systemen die Hertek levert zijn gebaseerd op proven technology. “Niet alleen moet een en ander betaalbaar zijn,” licht Hermkens toe, “maar veel klanten zijn er niet aan toe om te werken met state of the art technologie. Zo kunnen we probleemloos beelden naar een smartphone of tablet sturen, zodat een zorgwerker een bepaalde situatie direct visueel kan controleren. Toch vragen nog maar weinig klanten om dergelijke geavanceerde toepassingen. Zorgmedewerkers zijn doorgaans niet bezig met technologie. Zij zijn goed in het verlenen van zorg en dat is echt een wezenlijk andere wereld dan die van de techniek. Daarom is het belangrijk dat de pro-ducten die je levert goed aansluiten bij de doelgroep die ermee moet werken. Hertek levert zeker gouden eieren, maar ook bronzen. Als een instelling bij-voorbeeld om zo’n tablet-oplossing vraagt, vragen we hen eerst om het nut hiervan goed af te wegen. Daar helpen wij instellingen ook bij. Onze ervaren adviseurs, projectleiders en technici denken vanaf het begin tot het eind mee. En onze praktijk leert dat instellingen niet altijd om ‘the latest & greatest’ vragen. Sommige klanten zijn bijvoorbeeld al blij dat ze op IP over kunnen en eindelijk van ISDN af zijn.”

DwaalpreventieDemente bewoners die gaan dwalen kosten de

zorgverleners veel tijd. Volgens de laatste inzich-

ten is het goed om dementerende ouderen de

gelegenheid tot dolen te geven, of de illusie

daarvan. Door te vermijden dat ze zich opgesloten

voelen, is er minder angst. Bij de bouw van

nieuwe zorginstellingen wordt er al rekening

gehouden met routes voor de ‘dolers’, met

voldoende daglicht, zithoekjes onderweg enzo-

voort. Van dit soort ontwikkelingen blijft hertek

op de hoogte, zodat hun systemen daar op zijn

afgestemd. Zo werkt hun moderne dwaalpreven-

tie- en detectiesysteem met leefcirkels. Daarbij

kun je per bewoner voor verschillende tijdstippen

instellen hoever diens bewegingsvrijheid reikt.

Sommigen mogen zich vrij door het gebouw

bewegen, maar niet het gebouw uit, terwijl

anderen de afdeling niet af mogen. De cliënten

dragen een chip bij zich en bij alle deuren zit

een leesunit die conform de instellingen de

deur afsluit of opent.

FilterHertek is met hun Sonevo Zorgplatform voorname-lijk in de long term care actief, zoals verstandelijk gehandicaptenzorg, nachtzorgbewaking en ouderen-zorg. Hun fi losofi e is: ‘zoveel mogelijk intelligentie op de kamer zelf ’. Blom licht toe: “Systemen die veel intelligentie op de server plaatsen, zijn sterk afh ankelijk van rekenkracht en verbindingen. Onze systemen stellen in de kamer zelf vast of er iets aan de hand is. Pas dan gaat het signaal door naar het centrale systeem. Hierdoor worden servers en netwerken veel minder zwaar belast. De kamer-units zijn eigenlijk kleine zelfstandige computers, die als het ware een fi lter zijn tussen de cliënt en de zorgverlener, waardoor er minder mensen nodig zijn. Voorheen zat er in ieder gebouw een nacht-waker, terwijl er nu een paar ambulante mensen aanwezig zijn en iemand de centrale bedient. Een ander groot voordeel van intelligentie op de kamer, is dat we zeer fl exibel zijn in het toevoegen van extra functies of sensoren zonder dat het centrale systeem daarbij wordt belast.”

Bij klanten vraagt Hermkens altijd waarom ze voor Hertek hebben gekozen. “De meesten antwoorden dat wij het beste met ze meedachten. Als tweede noemen ze bewezen technologie en als derde prijs. En dat omschrijft wel in de kern wie wij zijn.”

Contact: [email protected]

Wijzer in de zorg

Op het gebied van zorgoproepsystemen is er qua technologie al enorm veel mogelijk. De vraag is alleen of een zorginstelling wel altijd gebaat is bij state of the art systemen. Over deze en andere vraagstukken spreken we met twee experts van veiligheidsbedrijf Hertek.

Page 23: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA23

Bij gebruik van bewegings melders is elk incident een melding wat in de praktijk leidt tot veel on-nodige alarmmeldingen en veel onnodig lopen. De SOS is door de slimme soft ware gebeurtenis-gedreven. Hierdoor zijn er tot 90 procent minder loze meldingen dan met de klassieke zorgsystemen. Dat verhoogt het leefplezier van de bewoner en betekent meer werkplezier voor de zorgmedewerker.

Privésfeer gerespecteerd De SOS detecteert het gedrag dat de aanloop naar een incident kan betekenen. Medewerkers krijgen alleen een signaal op de handset als er ook écht een alarm is. Bijkomend voordeel is dat de mede-werker op afstand op de smartphone de verifi catie om te beoordelen of actie gewenst is anoniem kan doen. Als de medewerker het alarm accepteert dan is alle informatie op de SOS direct weer verwijderd. Er blijft dus niets bewaard. Medewerkers komen ook niet langer in de privésfeer van bewoners wanneer dat niet nodig is. Uw organisatie krijgt dus veel meer mogelijkheden om het eigen leven van de cliënt te respecteren en de ambitie van het centraal stellen van de cliënt waar te maken

Minder onnodig geloop Bij klassieke zorgsystemen met bewegingsmelders komen er, met name ’s nachts, veel loze meldingen op de handset van een medewerker. Bijvoorbeeld wanneer een deken voor een sensor hangt of omdat een bewoner wat langer doet over een toiletbezoek. De urgentie van een melding kan onvoldoende worden gemeten, waardoor de medewerker sneller geneigd is actie te ondernemen, ook wanneer dat

niet nodig is. Deze loze alarmen leiden tot on-zekerheid, wantrouwen, onrust en ze versterken het eff ect om altijd controlerondes te lopen.

Eén slimme sensorEr is nu maar één sensor aan het plafond die alle functies in zich heeft . De SOS detecteert de gehele ruimte en analyseert en interpreteert deze data aan de hand van instellingen die zijn ingesteld op basis van het individuele zorg- en/of leefplan (mits geautoriseerd). Verder heeft de SOS een spreek- en luisterfunctie, akoestische bewaking en een verlichtingsfunctie. De SOS is namelijk ook een lamp die indien ge-wenst ’s nachts automatisch kan gaan branden wanneer de bewoner uit bed gaat. Het apparaat hangt aan het plafond en ziet er uit als een gewone plafonnière. De SOS-soft ware is via een open en universele interface eenvoudig te koppelen, dus ook aan uw bestaande systemen.

Alles op een rijtje• tot 90 procent minder loos alarm dan met

klassieke domotica of zorgoproepsysteem

• De SOS vervangt in één keer alle losse

melders die nu vaak worden toegepast

• De SOS detecteert ook onrust in bed, zodat

u eerder wordt gewaarschuwd bij valgevaar

• De SOS biedt meer bewegingsvrijheid voor

de bewoner

• De SOS geeft meer rust en effi ciency voor

zorgverleners

Functies van de SOS • De SOS kan per individu worden ingesteld.• Detectie: in bed, opstaan uit bed, uit bed, kamer

verlaten, kamer betreden, toiletbezoek, inactiviteit (vallen)

• Spreek- en luisterverbinding, volume instelbaar• Akoestische bewaking, gevoeligheid geluids-

detectie instelbaar• Verlichting (nachtoriëntatie),

kleur licht instelbaar• Leefpatroon, detectie van gedrag dat buiten

iemands persoonlijk ingestelde profi el valt• Toezicht in de huiskamer en zorgaanwezigheid

(nu in testfase bij living lab) • Optioneel; USB dongle voor extra draadloze

periferie zoals een halszender of trekcontact

Over OpenXS • OpenXS is actief in zorgdomotica en distribueert

een exclusief afgestemd totaalpakket domotica-

oplossingen voor het scheiden van wonen en

zorg en voor intramurale situaties.

• Verder biedt OpenXS een uniek applicatie-

en serviceplatform, waarmee OpenXS de eerste

Domotica Service Provider in Europa is.

• levensloopbestendig wonen en ict zorg-

domotica worden met de combinatie die

OpenXS levert concreet en haalbaar, ook

qua prijsniveau in een dienstenmodel.

OpenXS is ambitieus, heeft gedegen kennis

en jarenlange ervaring in zowel zorg als ICT

en applicatieontwikkeling.

OpenXS, verbonden met zorg Wilt u meer weten over de Slimme Optische Sen-sor? Wilt u zelf zien hoe het werkt? Neem dan con-tact met ons op!

www.openxs.eu

Telefoon: 088 6162 630

Email: [email protected]

Koaibosk 3

8407 ED Terwispel

Ogen en oren op afstandOpenXS introduceert nieuwe generatie slimme domotica

De Slimme Optische Sensor (SOS) vervangt in één keer alle losse (bewegings)melders in een kamer. Het biedt de functies die in de praktijk vaak worden gevraagd zoals het detecteren van opstaan uit bed. Dankzij de SOS is het lopen van controlerondes niet meer nodig en de veiligheid en privacy van bewoners nemen enorm toe.

Optische sensor

Microfoon en akoestische bewaking

Infrarood verlichting

LED verlichting

Luidspreker

Micro computer ingebouwd

in bed uit bed onrust op bed vallen kamer verlaten verlaten toilet kamer betreden betreden toilet

VERIFICATIE VAN EEN ALARMSITUATIE OP DE HANDSET

PoE: stroom en data

Page 24: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA24

E-health integreren in de werkprocessen met NetSourcing CONTACT

Het kabinet gaat de ondersteuning en de langdurige zorg vanaf 2015 anders organiseren.De minister en staatssecretaris zien voor de toekomst drie mogelijke manieren van huisvesting voor oude-ren en mensen met een beperking, namelijk thuis wonen, wonen in een kleinschalige extramurale woonvorm en wonen in een intramurale voorziening. De meeste mensen willen in hun eigen omgeving blijven wonen. Dat is alleen te verwezenlijken als zij samen met professionals en mantelzorgers door techniek ondersteund worden. Denk hierbij bij-voorbeeld aan initiatieven als online (beeld)spreekuren, online toegankelijkheid van delen van het ECD of het logboek bij de cliënt thuis, zorgdomotica, telemonitoring, gezondheidsapps, videocommuni-catie en zorg en ondersteuning op afstand.

White label dienstNetSourcing zorgt al vijftien jaar als gespecialiseerde serviceprovider dat zorgprofessionals het verschil kunnen maken door de inzet van techniek die hen dient. Aanvankelijk concentreerden wij ons op volledige ontzorging door het overnemen van het beheer van de backoffice ICT, zoals ECD’s, planningssystemen en de volledige communicatie-infrastructuur. Inmiddels breidt zich dit in hoog tempo uit naar het faciliteren van de relatie tussen cliënt, professional en mantelzorger.In een markt die in toenemende mate door financiën wordt geregeerd wordt het steeds moeilijker voor zorgorganisaties om zich op inhoud te onder-scheiden.NetSourcing heeft daarom een dienst ontwikkeld, CONTACT genaamd, die organisaties de mogelijk-heid biedt om e-health te integreren in de werk-processen en ook om nieuwe diensten aan te bieden en zich al doende op zowel inhoudelijke als financiële gronden te onderscheiden van anderen.De dienst, die volledig als white label wordt geleverd, bestaat uit de levering van een volledig geïnstalleerd

en beheerd touch screen dat bij cliënten ‘thuis’ geplaatst wordt. Deze dienst omvat ook de nood-zakelijke ict-infrastructuur en een volledige organi-satie die in staat is om 7 dagen in de week 24 uur per dag ondersteuning te bieden.De motor van de geboden oplossing is de touch screen agenda, die de basis vormt voor vele acties die van daaruit – al dan niet automatisch - kunnen worden gestart en gecontroleerd. In deze agenda kan de cliënt zelf afspraken maken, maar ook kan bijvoorbeeld de planning van de thuiszorg erin worden opgenomen.Op basis van vooraf gedefinieerde vervolgstappen kan ook de monitoring van specifieke activiteiten, zoals bijvoorbeeld het innemen van medicijnen, worden gestart en gecontroleerd.

Tal van mogelijkhedenNaast de agendafunctie kent de oplossing de mogelijkheid om vanuit de contactenlijst beeld-communicatie op te zetten met familie, vrienden en mantelzorgers en dat zonder dat daarvoor additionele kosten in rekening worden gebracht.De beeldcommunicatie kan ook worden gebruikt voor contact met professionals, zoals bijvoorbeeld de thuiszorg, huisarts of specialist. Dit stelt deze professionals in staat om op afstand activiteiten te ondernemen waarvoor ze anders hadden moeten langskomen.Voor wat betreft de sociale alarmering biedt de op-lossingen twee mogelijkheden. Enerzijds kan de cliënt zelf eenvoudig een opvolging op een alarm ingegeven in het systeem, waardoor bijvoorbeeld direct na een alarm een bericht uitgaat naar mantel-zorgers. Een andere mogelijkheid die de oplossing biedt is de aansluiting op een professionele meld-bank voor de permanente opvolging van een alarm-oproep door een zorgcentrale.Wat betreft de domotica zien we een groot aantal ontwikkelingen in de markt, waarbij niet langer alleen zorgspecifieke

domotica beschikbaar is, maar ook grote partijen zoals bijvoorbeeld Google hun intrede doen. Zij koppelen de automatisering in huis aan internet en maken daardoor nieuwe oplossingen mogelijk voor een veel grotere groep en tegen aanzienlijk lagere kosten.

Onze oplossing CONTACT kan met andere oplossingen verbonden worden op basis van onder meer het Z-wave protocol. Dit is een veilig systeem waarmee zonder gebondenheid aan een specifieke leverancier zeer veel domotica-oplossingen aan-gesloten kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de bediening van het licht, van de thermostaat, van deuren en gordijnen of van camera’s of weeg-schalen.

Comfort en entertainmentIn het kader van comfortdiensten voor cliënten biedt de oplossing tevens de mogelijkheid om in een eenvoudige webshop artikelen of diensten te bestellen. Ook is een module opgenomen voor het bestellen en doorgeven van maaltijden, waarbij NetSourcing koppelingen kan realiseren naar bestaande applicaties voor de afhandeling van de bestelling en levering van maaltijden.De bovenstaande opsomming van functionaliteiten geeft een indicatie van de mogelijkheden die de oplossing CONTACT biedt en die u als organisatie in staat stelt, al dan niet samen met andere zorg-aanbieders, u te onderscheiden dankzij een rijk extra aanbod van diensten.Daarnaast zijn er vele mogelijkheden om ontspanning en entertainment toe te voegen waardoor de oplossing beter aansluit bij het dagelijkse leven van uw cliënten.

Met de oplossing CONTACT stellen wij organisaties in de zorg in staat om mee profiteren van de expertise die NetSourcing heeft ontwikkeld op het scheidsvlak van ICT en organisatie. ICT wordt

daarbij niet slechts gezien als een kostenpost, maar ook daadwerkelijk als een ‘enabler’ om processen soepeler en efficiënter te laten verlopen.

Ook benieuwd naar wat de oplossing CONTACT voor uw organisatie zou kunnen betekenen? NetSourcing laat het u graag zien en is altijd op zoek naar nieuwe partners om dit belangrijke speelveld binnen ICT en Zorg te verkennen. Middels een pilot kunnen we samen met u vaststellen welke onderdelen van de dienst CONTACT voor u zouden kunnen werken.

Zowel de politieke, als de technische ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat e-health in de afgelopen tijd vol-wassen is geworden en de hype voorbij is. De praktijk heeft, al dan niet in pilot-situaties, bewezen dat e-health een significante bijdrage kan leveren om kwalitatief goede, toegankelijke en doelmatige zorg.

NetSourcingAchterweg 44 - 4181 AE Waardenburg

Tel 088 077 2000 - www.netsourcing.nl

Page 25: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA25

Onlangs heeft Dutch Domotics (onderdeel van TNO) samen met Ascom het UAS systeem ontwikkeld, dat staat voor Unattended Autonomous Surveillance. Dit detectiesysteem is gebaseerd op sensoren die onopvallend in de kamers van cliënten worden ge-plaatst. Deze sensoren zijn draadloos met elkaar verbonden en slimme soft ware combineert de in-formatie die zij verzamelen. Met deze technologie kan de situatie waarin de cliënt zich bevindt continu worden vastgesteld. Het systeem kan bovendien volledig worden afgestemd op de individuele situatie van de cliënt, omdat iedere cliënt nu eenmaal andere zorgbehoeft en heeft .

PrivacyvriendelijkOmdat er meerdere sensoren worden ingezet, is de alarmering erg betrouwbaar, hetgeen betekent dat er nauwelijks sprake is van overbodig alarm. Als een cliënt zich in een voor hem of haar gevaarlijke situatie bevindt, krijgen zorgmedewerkers hier een melding van op hun telefoon. Zo weten ze direct waar de hulp nodig is. Naast de hoge betrouwbaar-heid is de privacyvriendelijkheid van het systeem een groot pluspunt. De privacy van cliënt, bezoeker en zorgmedewerker wordt nauwelijks aangetast omdat er in de kamer van de cliënt geen camera’s worden geplaatst voor de detectie van onveilige situaties. Optioneel kunnen camera’s worden gebruikt voor verifi catie of triage.

Optimale bewegingsvrijheidColoriet Laarhof, een groep van zestien kleinschalige groepswoningen voor mensen met dementie, heeft recent een pilot gedraaid met de UAS-oplossing van Dutch Domotics en Ascom. Bert Apperlo,

locatiedirecteur van Coloriet Laarhof: ‘We willen zowel onze cliënten als onze medewerkers een maximale veiligheid bieden en ervoor zorgen dat de privacy van onze cliënten te allen tijde gewaarborgd is. Bovendien is Coloriet Laarhof een fi xatievrije instelling. Dat betekent dat wij geen vrijheids-beperkende maatregelen inzetten.’ Het nieuwe systeem voldoet aan deze vereisten, aldus Apperlo. ‘Het biedt optimale bewegingsvrijheid en voorkomt onnodige alarmen. Het mooie van deze oplossing is dat onze zorgmedewerkers een real-time overzicht hebben van de situatie van de bewoners, zodat ze op ieder moment weten waar de cliënten zich

bevinden. Dit systeem geeft optimale vrijheid en veiligheid aan cliënten die niet in staat zijn om zelf alarm te slaan in het geval van een gevaarlijke situatie.’

Coloriet Laarhof is zo tevreden over de resultaten die werden geboekt tijdens de pilot dat de UAS-oplossing nu wordt uitgerold in de groepswoningen in Lelystad.

Er zal binnen het zorgstelsel steeds meer behoeft e komen aan dergelijke oplossingen die het mogelijk maken om de kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk te houden en tegelijkertijd effi ciënt gebruik te

maken van de inzet van personeel. Alleen door innovatieve oplossingen in te zetten blijft de zorg betaalbaar en bereikbaar voor iedereen.

Slimme sensoren maken het zorgen van morgen bereikbaar

De zorgvraag in Nederland verandert. Mensen worden ouder en hebben andere ver-wachtingen van dienstverlening in de zorg. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met aanhoudende bezuinigingen, waardoor ze op zoek moet gaan naar slimme oplossingen om een constante kwaliteit van zorg te kunnen garanderen.

Mario de Lijster

is Product Markt Manager

Health care Communications

bij Ascom Nederland

Page 26: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA26

VSS LIFEconnection is een online platform dat een effi ciënte en prettige samenwerking creëert tussen cliënt, familie, mantelzorgers en professionele zorgverleners voor zowel intramurale als extramurale woonvormen. Het platform brengt een specifi ek verzoek naar de juiste persoon of dienst door melding naar een smartphone, tablet, (vaste) telefoon of meldbank. Met het platform kan een gebruiker een netwerk van allerlei verschillende hulpverleners om zich heen bouwen. Voor iedere behoeft e kan een dienst inclusief de afh andeling daarvan worden vastgelegd of aangepast. Een ideale situatie in een sterk veranderend zorglandschap.

Mevrouw van DamHoe zoiets eruitziet? Laten we bijvoorbeeld mevrouw van Dam nemen. Zij is 75 jaar, woont zelfstandig en maakt gebruik van VSS LIFEconnection via een handzaam touch screen scherm dat in de woning aanwezig is. Vooraf is in samenspraak met haar kinderen en de mantelzorgorganisatie een per-soonlijk profi el opgebouwd met diensten die voor haar van belang zijn. Door middel van duidelijke buttons zijn deze via de touch screen gemakkelijk te bedienen.

Mevrouw van Dam heeft wat hulp nodig bij het innemen van haar medicijnen. Met één druk op de touch screen zet ze daarvoor nu een keten in werking. Haar specifi eke vraag is gekoppeld aan vooraf in-gestelde hulpverleners. Hulpverlener A krijgt een melding op haar smartphone maar is druk bezig en kan niet helpen. Hierna wordt de vraag automa-tisch doorgezet naar hulpverlener B. Zij heeft wel tijd en accepteert en organiseert het verzoek. Diegene die het verzoekt afh andelt, notifi ceert niet alleen de gebruiker, maar automatisch ook de andere contacten die aan het vraagtraject gekoppeld zijn. Op die manier krijgt mevrouw van Dam gegarandeerd haar medicatie en wordt er geen dubbel werk gedaan.

Netwerk van hulpverlenersEen gebruiker van VSS LIFEconnection kan op deze manier een netwerk van hulpverleners om zich heen opbouwen. Dat kunnen buren zijn, familie, verenigingen, mantelzorgers en zorgorganisaties. Zij staan allemaal klaar om specifi eke behoeft es te vervullen op het gebied van sociaal contact, veiligheid, comfort en zorg en dat met elk een specifi eke manier van afh andelen. Aan elke dienst is namelijk een traject te koppelen: naar wie moet de vraag gestuurd worden? Op welke manier en via welk communicatiemiddel moet de hulpverlener de vraag ontvangen? Wie is er op dat moment beschikbaar? Wie is er in de buurt? Wie is het meest geschikt voor deze vraag? Het gebruik van een dienst inclusief de afh andeling kan worden vastgelegd in een statusoverzicht waar door het gebruik gemakkelijk inzichtelijk wordt. Aan de hand hiervan kan desgewenst ook het profi el weer aangepast worden. Martin Wervenbos, mana-ger van Verkerk Service Systemen: “De behoeft e van een mens veranderen en VSS LIFEconnection ver-andert net zo makkelijk mee. Zo behoud je de re-gie over je eigen leven met de zekerheid van snelle hulp.”

CloudHet VSS LIFEconnection online platform werkt via een private cloudomgeving die speciaal ontwikkeld is voor de gezondheidszorg. Elke organisatie heeft een eigen, unieke, maximaal beveiligde cloud, waar-in alle specifi eke verzoekafh andelingen worden be-

waard. Alleen de organisatie heeft toegang tot deze gegevens. Deze gang van zaken waarborgt de con-tinuïteit en de veiligheid aangezien de processen via een cloudomgeving aan de hoogste eisen van webveiligheid voldoen en regelmatig worden gecontroleerd.

StatusoverzichtDoor het speciaal ingerichte statusoverzicht wordt gebruik gemakkelijk inzichtelijk. Vooraf kan worden vastgesteld wie als ‘regisseur’ optreedt en wie het gebruikersoverzicht van een gebruiker mag inzien. Dat kan iemand van een zorgorganisatie zijn, maar ook een familielid. In het statusoverzicht kan bijvoorbeeld de doorlooptijd van een melding worden bekeken. Ook blijkt daaruit wie wanneer

een melding heeft afgehandeld en hoe vaak bepaalde applicaties worden gebruikt.

PakkettenGebruikers van VSS LIFEconnection kunnen zelf de diensten samenstellen die voor hen van belang zijn. Voor het gemak zijn er drie basispakketten gevormd die vol zitten met diensten die volledig aansluiten op de behoeft es anno 2014.Het platform biedt legio mogelijkheden om veilig, verzorgd en langer comfortabel thuis te wonen op basis van betaalbare, beschikbare en veilige internet-technologie. VSS LIFEconnection zorgt ervoor dat gebruikers zorgeloos verbonden zijn. Meer informatie over VSS LIFEconnection kunt u vinden op www.verkerkgroep.nl

VSS LIFEconnection: zorgeloos verbondenPersoonlijk online platform maakt langer thuiswonen mogelijk

De gezondheidszorg verandert. In de toekomst zullen ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen en er moet meer met minder. En het liefst op een eenvoudige en goedkope manier. Door het toepassen van slimme technieken ontstaan er effi ciënte oplossingen om het leven comfortabeler te maken. Verkerk Service Systemen introduceert VSS LIFE-connection, het persoonlijke platform voor service, welzijn, veiligheid en zorg.

a b c

MEVROUW VAN DAM

Pakket Service en WelzijnDoor middel van beeldbellen is het mogelijk te communiceren met buren, vrienden of familieleden

over de hele wereld. Daarbij hoeft alleen op de foto gedrukt te worden van degene die men wil spreken

én zien. Daarnaast is het hierdoor mogelijk om op een gemakkelijke manier contact te leggen met

mensen met gelijke interesses. in de geïntegreerde agenda kan men zelf afspraken invoeren. Familie-

leden en mantelzorgers kunnen deze afspraken via internet in de agenda plaatsen. herinneringen,

bijvoorbeeld voor het innemen van medicijnen, kunnen eenvoudig worden toegevoegd met behulp van

de agenda. Wanneer hier behoefte aan is, kan men zich vermaken met het spelen van spelletjes op het

aanraakscherm. De gebruiker heeft de beschikking over standaardspelletjes, maar kan ook spelen tegen

meerdere gebruikers via het internet. Internetten wordt eenvoudig gemaakt door het gebruik van buttons

van favoriete websites.

Pakket Veiligheid en WoongemakVeiligheid in huis is een groot goed. De verschillende beveiligingscomponenten uit dit pakket dragen daaraan bij:

• Video-deurintercom en deurontgrendeling

• Videocamera om de omgeving rondom de woning in te gaten te houden

• inbraakdetectievoorzieningen met doormelding naar bijvoorbeeld familie of een meldkamer

• rookmelders voor snelle detectie van een mogelijke brand

• elektronische toegangsverlening

• Draadloze alarmzender met plaatsbepaling

Om gebruikers in staat te stellen zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig te wonen kunnen aan

het liFeconnection platform domoticafuncties worden toegevoegd. Zij verhogen het woongemak.

Deze functies worden ingeschakeld via een button op de touch screen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

• Bedienen van verlichting, zonwering en gordijnen

• automatische oriëntatieverlichting in nachtsituaties

• Openen van deuren met een elektronische sleutel

Pakket Zorgalarmering en e-Healthhet systeem kan worden voorzien van zorgcomponenten. De gebruiker heeft hierdoor een optimaal

functionerende zorgoplossing van het hoogste veiligheidsniveau. Een voorbeeld van een geschikt zorg-

component is de eigen fabricaat alarmzender van Verkerk Service Systemen. Deze draadloze alarmzender

wordt om de pols of hals gedragen, waardoor in noodsituaties gemakkelijk een alarmoproep kan worden

gedaan. De abonnementhouder kan vooraf zelf bepalen naar wie het alarmsignaal standaard verzonden

wordt. Enkele mogelijkheden op het gebied van alarmering:

• alarmering via vaste button op de touch screen

• Draadloze alarmzender van eigen fabricaat

• Melding naar meldbank, mantelzorger of instelling

• Draadloze alarmzender met plaatsbepaling

• koppeling aan e-health systemen

Page 27: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA27

Sint Pieters en Bloklands Gasthuis implementeert CareConnect

“Goede zorg borgen met domotica”

Betrouwbaar, uitbreidbaar en gebruiksvriendelijk. Dat is de domotica-oplossing waar Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort voor gekozen heeft. “CareConnect helpt ons om met een beperkte bezetting betrouwbare en hoogwaardige zorg te verlenen,” zegt Manager Zorg Henriët Iestra.

Op 30 juni 2014 opende de locatie Davidshof van Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort na een ingrijpende renovatie de deuren. Het monu-mentale pand biedt een kleinschalige, comfortabele en veilige woonplek aan 58 cliënten met dementie en 28 cliënten met somatische aandoeningen. Domotica ondersteunt de zorgprofessionals bij hun werk. Het Gasthuis koos voor CareConnect van Croon Elektrotechniek. Manager Zorg Henriët Iestra: “Wij wilden een domotica-oplossing die ons helpt om met een beperkte bezetting betrouwbare en hoogwaardige zorg te verlenen.”

Comfort en veiligheid staan vooropMet CareConnect is veel mogelijk. Comfort en veiligheid staan daarbij voorop. Accountmanager Erik Fisscher van Croon somt een aantal moge-lijkheden van het systeem op: “Een bewoner kan middels een deur-videosysteem communiceren met een bezoeker. Verlichting die gestuurd wordt door bewegingssensoren helpt een cliënt in het donker zijn weg naar de badkamer te vinden. Een cliënt kan met een afstandsbediening de zonwering, gordijnen, verlichting of de deur bedienen. Ook kan hij via de tv beeldbellen met de familie. Of een zorginstelling kan een mantelzorger op afstand inzicht bieden in bepaalde aspecten van het zorgdossier.” Uiteraard maakt ook een alarmeringssysteem deel uit van CareConnect: bewoners kunnen een alarmmelding doorgeven via een knop op een beeldscherm, een trekkoord in de badkamer of een halszender. Voor bewoners die daar niet toe in staat zijn kunnen cameratoezicht of bewegingsmelders een optie zijn. Brand- en ontruimingssystemen en beveiligings-systemen (zoals toegangscontrole) kunnen met

CareConnect geïntegreerd worden: CareConnect is daarin een open, merk-onafh ankelijk systeem.

Flexibel en modulair uitbreidbaarEen klant hoeft niet direct het hele systeem te implementeren. Erik-Jan Wurkum, werkzaam voor de afdeling Technische Automatisering van Croon: “De behoeft e van de zorginstelling is leidend en de techniek ondersteunend. Het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis heeft onderzocht aan welke functionaliteiten behoeft e was. Die elementen hebben we in CareConnect opgenomen.” Henriët Iestra: “Wij hebben gekozen voor een basisuit-voering. Dat betekent dat er in de cliëntkamers een interface is geïnstalleerd voor de communicatie tussen cliënten en zorgprofessionals. Ook hebben we een trekkoord voor alarmmeldingen in de bad-kamers, zijn er hals- en deuralarmen en bewegings-melders. Verder is er een voordeurvergrendeling, zodat onze cliënten niet ongemerkt het pand kunnen verlaten.” Maar CareConnect is fl exibel en modulair uitbreidbaar. Mocht het Gasthuis dat willen, dan kan het op een later moment bijvoor-beeld kiezen voor oriëntatieverlichting of, naast telefonie ook data-overdracht via PGSM laten plaatsvinden. Wurkum: “Denk daarbij bijvoorbeeld aan videobeelden van bewoners op de handset van de zorgverlener.” Ook kan het Gasthuis op een later moment de dashboard-applicatie (zie kader) aanschaff en. Iestra: “Dat kan ons bijvoorbeeld laten zien dat een cliënt onrustig wordt, zodat we de zorg daar op af kunnen stemmen. Ook helpt het ons de personeelsplanning te optimaliseren.” Het Gasthuis overweegt deze functie later toe te voegen.

Dynamiek zorg vereist fl exibiliteitDe mogelijkheid om het systeem uit te breiden is zorgbreed van belang, aldus Wurkum: “De zorg is voortdurend in verandering. Zorginstellingen zien bijvoorbeeld dat hun cliënten steeds zwaardere zorg nodig hebben. Ook krijgen ze vaker de ver-antwoordelijkheid voor cliënten die zorg aan huis of in kleinschalige woonvormen ontvangen. Ook de rol en het verwachtingspatroon van de mantel-zorger veranderen. Zorginstellingen zoeken een systeem dat om kan gaan met zulke veranderin-gen, zodat ze ook in de toekomst adequate zorg kunnen bieden. CareConnect kan dat.” Croon volgt de ontwikkelingen bij landelijke en lokale overheden, woningcorporaties en zorgver-zekeraars op de voet, zodat CareConnect goed aansluit bij de vragen uit de praktijk.

BedieningsgemakOmdat verschillende mensen CareConnect moeten begrijpen, is gebruiksvriendelijkheid noodzakelijk. Daarom heeft Croon bij het ontwerp van de inter-face in de woonruimte van de cliënt veel aandacht besteed aan de ergonomie van het beeldscherm. Alle knoppen zitten op een logische plek en zijn goed te bedienen. Ook voor de zorgmedewerkers is het belangrijk dat het systeem laagdrempelig is. Iestra: “Al onze collega’s moeten bijvoorbeeld een bewegingsmelder of halsalarm kunnen inlezen zonder dat ze daarvoor een beroep op onze tech-nische dienst of de leverancier moeten doen.”

ImplementatieHet Sint Pieters en Bloklands Gasthuis had van begin af aan de intentie om domotica toe te passen, vertelt Iestra: “Anderhalf jaar geleden vonden de eerste gesprekken plaats. We hebben onze wensen in kaart gebracht en een programma van eisen opgesteld. Gaandeweg is dat technisch verder ingevuld..” Wurkum: “We hebben een gedetailleerd functioneel

ontwerp opgesteld en dat persoonlijk gepresenteerd aan het Gasthuis en de medewerkers. Dat gaf ons de kans om vragen direct te beantwoorden en opmerkingen mee te nemen in een defi nitief document.” De uiteindelijk installatie nam drie maanden in beslag. Iestra: “Momenteel ligt bij ons de focus op het vaardig worden met de techniek: Croon heeft ons instructie gegeven en bij de ingebruikname begeleid. Nu moeten we ook zonder Croon de interface kunnen bedienen en functies installeren.” Binnenkort interviewt Croon de bewoners en zorgverleners, om te horen of CareConnect helemaal tegemoet komt aan de wensen. Iestra: “Het Gasthuis bestaat nu 650 jaar en blijft zich professionaliseren. Deze domotica-toepassing past daar helemaal bij.”

Dashboard voor real-time stuurinformatieEen van de opties van CareConnect, is een online dashboard dat stuurinformatie real-time inzichtelijk maakt. het dashboard geeft bijvoorbeeld weer hoeveel meldingen er per cliënt of per afdeling geweest zijn, of de oproepen bewust of onbewust waren en hoe de zorgvraag is afgehandeld. Zo kan de zorginstelling de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van zorg optimaliseren op basis van objectieve gegevens. Ook kan de zorginstelling aan derden, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg of de familie, laten zien welke zorg verleend is. CareConnect maakt rapportage eenvoudig.

Page 28: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA28

Met domotica is ongelofelijk veel mogelijk. Zaken als het licht aan- en uitdoen, de gordijnen openen of sluiten en zien wie er voor de deur staat en die op afstand openen. Maar ook als de beperking zwaarder is, bijvoorbeeld bij NAH (niet aangeboren hersenletsel) of spierziekten of spasmen, of als je gehoor beperkt is of als je slecht ziet kan domotica uitkomst bieden.

We sommen nog wat mogelijkheden op:• Zelf een oproep doen door middel van spraak- of

het uitoefenen van druk drukonder steunende melders

• Zelf de lift bedienen• Zelf naar buiten gaan door het verzenden van een

signaal naar de centrale voordeur die dan open gaatEr is werkelijk van alles mogelijk dankzij de sensoren en actoren, die de kunstmatige zintuigen van de domotica zijn.

Integratie van domotica-systemenHet BproCare Zorg Oproep Systeem maakt één geheel van dergelijke domotica-systemen. In de basis is het een alarm-, taak- en communicatiesysteem dat werkt met standaard apparatuur zoals smartphones en omgevings-stuurapparaten. Dit betreft zowel professionele systemen als consumentenelektronica. Zo kan de oproep door middel van professionele persoonsalarmering worden gecombineerd met eenvoudige consumentenbesturing. In onze Domotica Control Unit zitten alle proto-collen om deze apparatuur te bedienen. BproCare combineert de aansturing van deuren, licht, gordijnen, toilet en andere apparatuur met de mogelijkheid van zorgoproepen met behulp van beeld- en spraakverbindingen. Met de Mobiele

Zorg Unit kan de cliënt moeiteloos op afstand met de zorggever communiceren. Dit maakt het mogelijk om iemand snel te kalmeren en te vertellen wie er aankomt om hem te helpen. Deze MZU geeft ook toegang tot het appartement.

Mobiel Zorg Oproepsysteem De zorggever doet zijn of haar ronde en wordt plotseling opgepiept door een bewoonster die zich wat verward voelt. Zou het niet goed zijn als je haar direct kan geruststellen via een haarscherpe videoverbinding op je smartphone? Dat is precies wat het Mobiel Zorg Oproepsysteem van BproCare mogelijk maakt.Alle communicatie wordt in de Mobiele Zorg Unit afgehandeld. Denk daarbij aan de weergave van looplijsten, aan de registratie van geplande zorg en ongeplande zorgoproepen, aan inkomende en uitgaande gesprekken, aan doorverbinden naar collega’s en ook toegang tot appartementen middels near field communication (NFC).

Na het inloggen op het systeem kun je zien wie er dienst heeft. Zo hoef je niet naar een toestel te bellen, maar kun je gewoon de naam van de dienstdoende collega selecteren. De app toont de namen van de medewerkers in het scherm!

Innovatieve beeldcommunicatieDe cliënten of bewoners maken gebruik van een eigen Huis-Kamer-Unit (HKU), een standaard pc of een tablet waarmee met behulp van pictogram-men kan worden gebeld. Zo kan ADL-hulp wor-den gevraagd en ook de voordeur van het complex kan worden bediend.Het unieke Mobiel oproepsysteem van BproCare

integreert op innovatieve wijze de digitale beeld-communicatie tussen cliënten en personeel. Op ieder moment en op elke denkbare plek kan deze videoverbinding tot stand worden gebracht. Of de cliënt zich nu in uw instelling of kilometers ver-derop in zijn eigen huis bevindt. .

Het Mobiel oproepsysteem wordt nog interessanter als u weet dat het werkt met alle eigentijdse tablets en smartphones. U hoeft dus geen extra apparatuur aan te schaffen en bent evenmin veroordeeld tot een specifieke leverancier. Het is Bring Your Own Device. Ook de cliënt gebruikt eigen apparatuur om met de zorg te communiceren.

Beeldzorg op afstandMaar er is nog meer mogelijk. Al deze technologie legt immers tevens de basis voor het verlenen van zorg op afstand. De e-Health beeldzorgoplossingen “zorg dichterbij” van BproCare maken zorg op afstand écht mogelijk. Dat bewijzen de gerealiseerde projecten. Cliënten en begeleiders maken enthousiast van dit systeem gebruik. Ze geven aan dat dankzij het BproCare systeem de kwaliteit van zorg sterk is verbeterd. Het blijkt dat er nu meer contactmomenten op basis van de actuele behoefte zijn dan in de oude situatie waarin reguliere zorguren stonden ingepland. Bij angst of een calamiteit kan er even kort een inter-ventie plaatsvinden en is in één oogopslag duidelijk hoe de ander zich voelt. De begeleiding is zo aan-zienlijk minder reistijd kwijt. Die extra tijd kan nu aan de zorg ten goede komen. Het systeem is niet alleen bestemd voor zorgverleners. Ook familie-leden en mantelzorgers kunnen er gebruik van maken.

Als instelling kunt u gebruik maken van elk type smartphone of tablet. U zit dus niet aan één leverancier vast. Vaak is deze consumentenappara-tuur vele malen voordeliger dan leverancier-gebonden apparatuur. De kwaliteit van deze consumentenapparatuur heeft zich in diverse door ons geleverde projecten prima bewezen!

Zorgregistratie is inclusiefNaast de unieke mobiele beeldverbinding integreert het Mobiel Oproep Systeem op ingenieuze wijze de gehele zorgregistratie. Door integratie met uw eigen agendasysteem of met het BproCare Planning- en Agenda-systeem waarin de looplijsten en andere taken staan aangegeven werkt u efficiënter. Met een paar toetsaanslagen geeft uw medewerker aan welke zorg bij welke patiënt geleverd is en in hoeveel tijd. Deze gegevens worden verzonden naar het ECD. De behandeltijd wordt in het declaratie- of tijdregistratiesysteem geboekt en de urenverant-woording van de medewerker wordt automatisch bijgewerkt. Hierdoor neemt de registratietijd drastisch af. In sommige gevallen zelfs wel met 75 procent.Wilt u de voordelen van het Mobiel oproepsysteem zelf ervaren? Maak dan een afspraak met BproCare en wij demonsteren het systeem graag bij u op locatie. Of u bent welkom in Barneveld voor een demo in ons Zorg Experience Center.

Edisonstraat 3a, 3771AJ Barneveld

www.bprocare.nl

Zorg Oproep Systeem combineert communicatie met domotica

Cliënt kan de regie weer in eigen hand nemen

Het zal je maar gebeuren dat je niet meer in staat bent om de dagelijkse dingen in je omgeving zelf te bedienen. Dit kan je erg afhankelijk maken van medewerking van anderen: verplegenden, begeleiders of mantelzorgers. Vaak is het dan ook de wens van de cliënt om die regie weer in eigen hand te nemen. Domotica ondersteunt hem daarbij. En het BproCare Zorg Oproep Systeem zorgt voor de integratie van de benodigde systemen.

neemt het voor u op

Page 29: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA29

Wat is KNX? KNX is een technologie die het mogelijk maakt verschillende producten van verschillende fabrikanten met verschillende toepassingen te integreren in één systeem. KNX is een volledig open en merkonafh ankelijke standaard.

De componenten die met elkaar moeten communi-ceren worden door middel van zogenaamde bus-deelnemers met elkaar verbonden, waarna er informatie uitgewisseld kan worden. Deze busdeel-nemers bestaan uit sensoren (componenten die zaken registreren, zoals een bewegingsmelder) en actuatoren (componenten die zaken aansturen, zoals het inschakelen van een lamp). Het KNX-systeem laat de busdeelnemers met elkaar praten. Bijvoorbeeld, zodra iemand zijn of haar bed verlaat wordt er automatisch oriëntatieverlichting inge-schakeld zonder dat daar nog andere, kostbare apparatuur voor nodig is. Andere voorbeelden van toepassingen zijn lichtsensoren, bed-leeg melders, thermometers, glasbreukmelders en deurstatus contacten.

Met KNX zijn praktisch alle installaties en apparaten te koppelen en is hun werking te automatiseren, als ze maar aan dit protocol voldoen. KNX verhoogt comfort en veiligheid. Het draagt bij aan het welzijn van uw cliënten en aan de optimalisatie van het zorgproces.

Smart sensoringNaast vormen van actieve en passieve alarmering, zoals het bewust doen van een verpleegoproep of bewegingsmelding, zijn er binnen het ANC zorg-communicatieplatform ook diverse domotica-functies beschikbaar. Deze zijn op basis van het KNX-protocol geïntegreerd. Hierdoor worden functies mogelijk zoals de genoemde oriëntatie-verlichting, de bediening van zonwering, deur-ontgrendeling, en toegangscontrole. Maar ook functies als inactiviteitsmeting en zogenaamde smart sen-soring kunnen nu eenvoudig worden geboden.Door het toepassen van smart sensoring kunnen er in het systeem eenvoudig bewoners- of cliënt-profi elen worden gedefi nieerd doordat diverse sensoren met elkaar samenwerken. Het systeem bepaalt uiteindelijk aan de hand van samengestelde patronen wanneer een melding naar zorgpersoneel plaatsvindt. Bijvoorbeeld, een bewoner verlaat ’s nachts zijn bed voor een toiletbezoek. Op dat moment wordt de oriëntatieverlichting ingeschakeld en kan er, indien gewenst, een melding worden gemaakt op het verpleegoproepsysteem. Zorgpersoneel kan vervolgens bepalen of er direct iemand naar toe moet of dat deze bewoner mobiel genoeg is om alles zonder hulp te doen. Als de bewoner vervolgens binnen een vooraf ingestelde tijd weer in bed ligt, is er verder niets aan de hand. Dan hoeft het per-soneel niet gealarmeerd te worden en schakelt ook

het oriëntatielicht binnen korte tijd weer uit. Wordt de vooraf ingestelde tijd echter overschreden, dan gaat er weer een melding naar het zorgpersoneel, maar nu om in actie te komen. Kortom, een aantal sensoren en detectoren werkt met elkaar samen in een bepaald patroon en pas op het moment dat er een afwijking is van dit patroon wordt zorgpersoneel gealarmeerd.Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat door het toepassen van deze smart sensoring technologie het aantal zogenaamde valse alarmmeldingen aan-zienlijk wordt gereduceerd. Bovendien bevordert dit een eff ectieve en effi ciënte inzet van zorgpersoneel.

Het in het ANC Zorgcommunicatieplatform geïn-tegreerde KNX protocol maakt het ook mogelijk verlichting en diverse elektrische apparaten auto-matisch en - indien gewenst – op afstand te bedienen voor meer comfort, veiligheid of energiebesparing. Middels een overzichtelijke woningplattegrond kan zorgpersoneel op afstand verlichting in- of uit-schakelen, zonwering bedienen, enzovoort. Het is ook mogelijk om een melding in het ANC Zorg-communicatie platform te ontvangen als een sensor (bijvoorbeeld de schakelaar / bewegingsmelder) wordt bediend.

ANC Mobile AppDe Heer Medicom ontwikkelde verder de ANC Mobile App. Hiermee kunnen zorgverleners (zorg)oproepen ontvangen en afh andelen op hun smartphone. Oproepen kunnen naar meerdere smartphones worden verstuurd, waarbij er een routering kan worden gemaakt naar bijvoorbeeld een zorgregio of een bepaalde afdeling binnen een zorginstelling. De medewerker die het eerst reageert, zorgt voor de afh andeling van de oproep. Het systeem houdt alle oproepen vast, totdat deze zijn afgehandeld. Daardoor gaat er niets verloren.Oproepen die binnenkomen op de ANC Mobile App worden voorzien van gedetailleerde informatie, zoals het type oproep, cliëntnaam, locatie, zorgplangegevens, contactgegevens en dergelijke. Tevens kan desgewenst worden aangegeven dat bepaalde sensoren in de betreff ende ruimte tijdelijk aan- of uitgeschakeld moeten worden. Ook kunnen er middels de ANC

Mobile App diverse domotica functies worden beheerd, zoals het openen van deuren, bediening van verlichting of bediening van zonwering.De App voorziet verder in een spreek/luister-verbinding die met één druk op de knop beschikbaar is. Daarnaast is het mogelijk om een videoverbinding te activeren, waarbij de zorgmedewerker het actuele beeld van de betreff ende ruimte krijgt te zien.

KNX en de Care4me©Het bedienen van de domoticafuncties is niet alleen mogelijk via het ANC Zorgcommunicatie platform en via de ANC Mobile App, maar ook via de nieuwe unit voor de intra- en extramurale zorg, de Care4me©. Deze unit beschikt over een scala aan functionali-teiten die het welbevinden van de cliënt bewaken, de cliënt helpen bij zijn of haar dagelijkse bezigheden en, niet minder belangrijk, de medewerkers van de zorgorganisatie ondersteunen bij het zo effi ciënt en eff ectief mogelijk uitvoeren van hun taken. Naast de standaard verpleegoproepfunctionaliteit middels spraak beschikt deze unit onder andere over een geïntegreerde 8-kanaals ontvanger voor draadloze sensoren en over welzijnsbewaking die actief of passief registreert of in de bewonerskamer of het appartement inactiviteit is. Een cliënt kan de domoticafuncties op de Care4me© zelf via het 7” touchscreen beheren en bedienen. Zodoende kan de cliënt zijn eigen keuzes maken en houdt hij invloed op zijn leven en op de omgeving waarin hij zich bevindt.

Wilt u een live demo bij u op locatie of in ons democentrum in Sliedrecht? Neem dan contact op met de afdeling verkoop via 046-4892550 of [email protected]

Intelligente alarmering met domotica

KNX zorgt voor meer comfort en veiligheid

Ontwikkelbedrijf en systeemintegrator De Heer Medicom heeft binnen het ANC Zorgcommunicatieplatform een volledige integratie tot stand gebracht met het KNX protocol, de open standaard voor huis- en gebouwautomatisering. Hierdoor kunnen tal van domoticavoorzieningen op dit platform worden aangesloten. Bovendien kan fl ink op kosten worden bespaard, omdat sommige componenten, zoals sensoren, nu voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt.

veiligheid

Page 30: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA30

Bedrijfsnaam Adres Telefoon Website Omschrijving

21 groep Mr.F.j. haarmanweg 38, 4538 AS Terneuzen

0115-649121 www.21groep.nl 21 Groep is een platform waarin mensen hun competenties optimaal kunnen inzetten en ontwikkelen om de doelstellingen van het bedrijf……..continuïteit, maatschappelijk verantwoord, plezier in het werk, positief imago....... en henzelf te realiseren.

24 Care Groep 06 52642210 www.24caregroup.com 24 care group is an international mhealth company providing connected home & health services across three key domains: chronic disease management, elderly monitoring, and health and wellness.

AMX Mercurion 26, 6903 PZ Zevenaar

0316-224884 www.amx.com

Ascom (Nederland) B.V.

Savannahweg 31, 3542 AW Utrecht

030-2409100 www.ascom.nl Wij creëren bedrijfskritieke communicatie- en veiligheidsoplossingen waar personen en organisaties in het dagelijks werk op vertrouwen.

Assa Abloy Meerval 3-5, 4941 SK Raamsdonksveer

088 6394761 www.assaabloy.nl aSSa aBlOY Nederland BV, onderdeel van de aSSa aBlOY groep, is dé specialist in vergrendeling en ontgrendeling van deuren voor de utiliteits- en woningbouw.

Bpro-care Edisonstraat 3a, 3771 aj Barneveld

0342-408 618 www.bpro-care.nl Wij creëren oplossingen voor de zorg. Bpro-care levert innovatieve, mobiele en betrouwbare communicatie oplossingen,waarmee zorginstellingen met minder geld betere zorg leveren.

Brain Trainer Plus Van heekstraat 27F, 3125 BN Schiedam

104151200 www.btp.nl De BrainTrainerPlus™ bestaat uit een combinatie van een handzame desktop en doordachte spelsoftware die geheugenfuncties spelenderwijs activeert.

CareScreen Klinkenbergerweg 30, 6711 MK Ede

0318 200211 www.carescreen.nl careScreen is hét mobiele platform voor zorg, service en welzijn. careScreen vergroot de zelfredzaamheid, maatschappelijke participatie en kwaliteit van leven van mensen met gezondheidsproblemen en/of beperkingen.

CLB G.G. Schipperstraat 24 , 1483 GE De Rijp

0299-393 350 www.clb.nl clB is producent en leverancier van het in eigen beheer ontwikkelde totaal-communicatiesysteem unicare. Dit systeem zorgt ervoor dat alle elek tronische apparaten en sensoren in een gebouw zijn aangesloten op één ip- of iSDN- kabelnetwerk en met elkaar kunnen communiceren.

Croon Elektrotechniek

Schiemond 20-22, 3024 EE Rotterdam

088-923 3344 www.croon.nl Al meer dan 135 jaar is Croon Elektrotechniek niet meer weg te denken uit de top van de installatiebranche. We zijn verantwoordelijk voor de complete elektrotechnische installaties in duizenden gebouwen, vele industriële complexen en tienduizenden andere projecten in allerlei marktsectoren.

Cross Hardware 0342 407060 www.e-domotica.com

De Heer Medicom Sluisweg 8, 6121 jr Born

046 4892550 www.deheermedicom.nl De heer Medicom is leverancier van het geheel in eigen beheer ontwikkelde aNc Zorgcommunicatiesysteem. Dit systeem is een toegankelijk communicatiesysteem voor de zorgsector dat zowel de dag- als de nachtzorg effi ciënter en effectiever laat verlopen.

Detron Health Care het Zuiderkruis 65, 5215 MV s-hertogenbosch

073 7501532 www.detron.nl/zorg Detron bouwt een zorginfrastructuur, waar alle zorgketenpartijen gebruik van maken. Van zorginstellingen, professionals, mantelzorgers, woningbouwverenigingen, wijkalarmeringen tot hulpbehoevenden.

Domotica Platform Nederland

Kromme Waal 31,1011 BV Amsterdam

020-6226633 www.domotica.nl het Domotica platform Nederland vormt een netwerk van organisaties, bedrijven en kennisinstellingen die op uiteenlopende wijze betrokken zijn bij Domotica.

Eaton 0800-0 22 27 03 www.eaton.com Eaton is een wereldwijde technologieleider in powermanagementoplossingen die elektrische, hydraulische en mechanische energie effi ciënter, doelgerichter, veiliger en duurzamer in gebruik maken.

Elbo Technology B.V. Science Park Eindhoven 5707, 5692 EP Son

040-2679888 www.elbotechnology.nl elbo technology richt zich zowel op de woning- als utiliteitsbouw. Twee heel verschillende benaderingen, maar binnen onze organisatie probleemloos te combineren.

Hertek B.V. Copernicusstraat 8, 6003 DE Weert

0495-584111 www.hertek.nl hertek heeft een ruime ervaring in het adviseren, ontwerpen, leveren en service verlenen van brandmeld- en blussystemen, noodverlichting-, zorg- en communicatiesystemen.

Kannegieter Electronica B.V.

Astronaut 28, 3824 Mj amersfoort

033-4508686 www.kannegieter.nl De behoeften van gebruikers van datacommunicatie veranderen in een hoog tempo. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen, werken verandert in het ‘nieuwe werken’, vaste werkplekken worden ingeruild voor fl exibele.

dossier DOMOTICA

Leveranciersregister 2014

Page 31: ICT/Zorg editie september 2014

www.ict-zorg.eu

25 september 2014

DOSSIER DOMOTICA31

Bedrijfsnaam Adres Telefoon Website Omschrijving

Leertouwer b.v. Albert Plesmanstraat 38, 3772 MN Barneveld

0342-425151 www.leertouwer.nl Duurzaam verbinden. Dat geef u en ons energie. leertouwer is systeemintegrator in elektrotechniek, klimaat en ICT.

LiveSafe langeweg 3-a , 3233 lM Oostvoorne

0181-774753 www.livesafe.nl liveSafe biedt directe hulp in noodgevallen voor mensen en objecten in de vorm van mobiele alarmering die verkrijgbaar is als alarmapparaat of als app voor uw smartphone of tablet.

Living Care Nw Amsterdamsestr 68, 7814 VA Emmen

0592 330016 www.living-care.nl Zo lang en comfortabel mogelijk leven op uw eigen vertrouwde plek, dat is ons doel. Deze maatschappelijke trend heeft de aandacht voor domotica aangewakkerd; techniek als onze persoonlijke assistent, verzorger en kameraad.

Mextal De Tienden 48, 5674 TB Nuenen

040 2907510 www.mextal.nl Oplossingen die ervoor zorgen dat de zorg effi ciënter wordt en dat mensen langer onder eigen regie zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat is wat Mextal biedt. Mextal is ontwikkelaar en producent van VieDome.

MobileCare joop geesinkweg 901-999, 1096 AZ Amsterdam

020 3080231 www.mobile-care.nl MobileCare biedt veiligheids- en beveiligingsoplossingen die zowel consumenten als bedrijven kunnen helpen zichzelf en bezittingen te beschermen.

Netsourcing Acherteg 44, 4181 AE Waardenburg

088-0772 000 www.netsourcing.nl NetSourcing levert gespecialiseerde diensten op het gebied van Outsourcing, SaaS, Managed Applications, Business Solutions en telecomoplossingen, veelal in de zorgsector en aan gemeenten.

Niko Projects BV Schorsweg 4, 8171 ME Vaassen

0578-578600 www.nikoprojects.eu Niko levert gebruiksvriendelijke en effi ciëntieverhogende gebouw- en woningau-tomatisering, zowel in de zorgsector als de residentiële woningbouw.

OpenXS Koaibosk 3, 8407 ED Terwispel

088-6162 630 www.openxs.eu OpenXS is actief in zorgdomotica en distribueert een exclusief afgestemd totaal pakket voor intramurale- en extramurale Domotica oplossingen.

QRS Health Care Randmeer 12, 5347 jW Oss

0412 690461 www.qrshc.nl QrS levert medische instrumenten en apparatuur, afgestemd op de wensen van de kliniek. De dagelijkse praktijk is het uitgangspunt, niet de markt of het product.

QuoVadis Nederland Nieuw Baarnstraat 33, 3743 BN Baarn

035 5488701 www.qvn.nl QuoVadis Nederland (QVN) inplementeert hulpmiddelen ter compensatie van lichamelijke, cognitieve en spraakhandicaps. De MENS staat daarbij centraal.

Telezorg B.V. Esp 304, 5633 AE Eindhoven

040-2645500 www.telezorg.nl De innovatieve technologieën van Eurocom Group bieden extra comfort en veiligheid, zowel thuis als in de professionele zorg.

Tunstall Oslo 28, 2993 lD Barendrecht

0180 696696 www.tunstall.nl tunstall biedt communicatiesystemen die de zorgprofessional in staat stelt op afstand patiënten in hun eigen woon- en leefomgeving te monitoren.

Van Breda Mercuriusweg 19-21, 6971 GV Brummen

0575 568100 www.vanbreda.nl Al ruim 35 jaar is Van Breda gespecialiseerd in technische serviceverlening aan zorginstellingen en het plegen van onderhoud aan hun zorgoproepsystemen.

Van Dorp Zorg en Welzijn

Koraalrood 161, 2718 SB Zoetermeer

079 7507640 www.vdi.nl Van Dorp Installaties BV biedt duurzame, en dus groene, concepten aan voor de utiliteitsbouw.

Verkerk Service Systemen

Molenvliet 1 en 1B, 3335 lh Zwijndrecht

078-6107861 www.verkerkgroep.nl/ De Verkerk Groep is een veelzijdig specialist, sterk in elektrotechnische dienst-verlening, bijvoorbeeld met het in eigen huis ontwikkelde zorg/verpleegsysteem.

Verklizan B.V. Stationspark 500, 3364 DA Sliedrecht

0184-421818 www.verklizan.com Verklizan ontwikkelt universele meldcentrales voor personenalarmering; een multi-functionele zorgcentrale met een breed pakket aan zorgdiensten bij mensen thuis.

ViePlus BV Strolaan 13-A, 6816 pl arnhem

06-22667196 www.vieplus.nl ViePlus ontwikkelt innovatieve producten waarmee mensen comfortabel langer en veiliger huis kunnen blijven wonen. het systeem is zeer geschikt voor mensen die niet goed in staat zijn om met Internet te werken.

Welvaarts De Schakel 3, 5261 ll Vught

073 6589000 www.welvaarts.nl Meer comfort en veiligheid door geavanceerde elektrotechniek. Welvaarts zorgt voor aanleg van eenvoudige tot zeer complexe elektrische installaties voor zowel de particuliere, als zakelijke en utiliteitsmarkt.

Page 32: ICT/Zorg editie september 2014

Wanneer we Gartner en IDC mogen geloven gaat het in het jaar 2020 allemaal gebeuren: sensortechnologie, Big Data, geadopteerde clouddiensten, Personal Internet en meer. Maar… 2020 is nog zes jaar bij ons vandaan. Waar doen bedrijven, overheden en instellingen goed aan om straks klaar te zijn voor 2020? Welke it-technologie en bedrijfsmatige it-toepassingen kunnen zij de komende zes jaar inzetten? Wat is ‘The Road Ahead’, op weg naar 2020?

Het gratis congres ICT in Business (dit jaar alweer de vierde editie) geeft bestuurders, directeuren, ondernemers, informatie-managers en it-managers op 6 november het antwoord op deze vragen. Het congres vindt plaats in het Theater-hotel in Almelo en is na voorafgaande registratie gratis te bezoeken.

Informatie vergarenVoor veel professionals, of zij nu bedrijfs-matig of technisch gericht zijn, is het IT-beleid vaak ko� edik kijken.

Toeleveranciers vertellen soms alleen hún toekomst en niet dat wat de organisatie nodig heeft om meer e� ectief en productief te zijn. Het bij elkaar krijgen van alle informatie om afgewogen beslissingen te nemen voor de toekomst van IT én de organisatie is daardoor een zeer lastige kwestie.

Kennis delenHet Congres ICT in Business helpt bedrijven, overheden en instellingen bij het verkrijgen van de juiste informatie. Informatie die gericht is om IT en de business beter op elkaar af te stemmen en die organisaties daadwerkelijk helpt om vooruit te komen. Kennis delen is dan

ook één van de doelstellingen van het congres.

DagindelingIn de ochtend is er een Key Note sessie waarin vooraanstaande ict-specialisten, zoals mevrouw Céline Brémaud, Vice President Microsoft Europa, hun visie geven op ‘The Road Ahead’. In de middag zijn er tientallen break-out sessies van bekende technologiepartners zoals Microsoft, HP, Citrix, RES en Veeam. Deze sessies zijn naar keuze te bezoeken en kennen zowel een technische als een bedrijfsmatige inslag.

Information CenterDe gehele dag is er een uitgebreid Information Center geopend waar de bezoeker volop informatie kan vinden over de praktisch toepassing van de IT van de toekomst.

Het congres ICT in Business is een niet te missen evenement voor iedereen die te maken heeft met IT en bedrijfsprocessen.U komt toch ook?

6 november 2014: vierde editie

congres ICT in BusinessHandig: in één dag helemaal op de hoogte

van al het IT nieuws

• Registreer u voor gratis deelname via de website.• Er is de hele dag gratis WiFi en u kunt gratis parkeren.

Programma09:00 - 10:00 Ontvangst en registratie10:00 - 12:00 Vision Keynotes12:00 - 13:00 Netwerklunch13:00 - 16:30 Breakout sessies, business en technisch16:30 - ........... NetwerkborrelDoorlopend Information Center

Jan van Halst, voetbalexpert en televisiepresentator

Céline BrémaudVice President Microsoft Europa voor MKB

VIP

SPR

EKER

S

053 852 77 77facebook.com/ictspirit

www.ictspirit.nltwitter.com/ictspirit

Uitgebreide informatie over het congres ICT in Business 2014 is te vinden op de

website www.ictib.com

Direct inschrijven?Scan de qr-code.

Adv. ICT Spirit M1409 2.indd 1 05-09-14 10:16