Het Roer - editie 5 jaargang 2013

17
Roei- en Zeilvereniging ’Gouda’ Nummer 5, december Het Roer Het Roer 2013 2013 L a a t s t e R o e r o u d e s t i j l

description

 

Transcript of Het Roer - editie 5 jaargang 2013

Page 1: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

Roei- en Zeilvereniging ’Gouda’

Nummer 5, december

Het Roer Het Roer

20132013

L a a t s t eR o e r o u d e s t i j l

Page 2: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

Het Roer Het Roer officieel orgaan van de roei- en zeilvereniging ’Gouda’

1

Alles en nog veel meer over de vereniging op internet!

www.roeienzeil.nl

Een greep uit de inhoud

Van uw voorzitter

Communicatie

Samenvatting ALV 23 november

Voorstellen 2 nieuwe bestuursleden

Verslag 11e Goudse Mijl

Roeivalidatie

Verslag Goud van Gouda

Aandacht voor veiligheid in de winter

Fifty-Fit naar Leiden

i h f q a w x m n b o p u

i

h

f

q

a

w

x

m

n

VAN DER SPRONG ASSURANTIËN

ADFIZ Adviseurs in Financiële Zekerheid.Regentesseplantsoen 47 2801 CM Gouda

Tel. (0182) 58 70 70 Fax (0182) 52 97 99 www.vdsprong.nl

wafelbakkerij & notenbar

John KempenJohn KempenTopkwaliteit noten en stroopwafels voor marktprijsjes

Kievitpad 51 Ter Aar. Elke woensdag op de markt in Reeuwijk.

Page 3: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

32

Van uw voorzitterZo. De najaars ALV zit er weer op. Ik vond het een goede vergadering, we hebben 2onderwerpen besproken, die van belang zijn voor de toekomst van de vereniging: hetvrijwilligersbeleid en de verruiming van de inkomsten met € 100.000 ieder jaar. Onzenieuwe commissaris verenigingsleven, Nancy Davilar, heeft een vrijwilligersbeleidaangezet, waarin van ieder lid een bijdrage wordt verwacht. Er komt een soort uit-zendbureau van vrijwilligers, die de vraag aan ondersteuning op onderwerpen als PR,evenementen, bar & sociëteit vanuit het roeien, zeilen en onderhoud gaat invullen. Er komt een lijst van taken, waarop iedereen kan intekenen. Voor de verruiming vande inkomsten heeft een projectgroep advies uitgebracht aan het bestuur. Het bestuuris voornemens dat advies over te nemen, maar wil dat eerst rustig bespreken met degeïnteresseerde leden. We gaan het niet eerder invoeren dan in maart 2014. Derdeonderwerp was de stand van zaken opknapbeurt/verbouwing sociëteit. De werkplaatsis even goed onderhanden genomen. Zie voor een heldere samenvatting van denajaars ALV elders in dit Roer.

We zagen ons gedwongen om de contributie dit jaar te verhogen. Voor het eerst sinds lang is de begroting niet sluitend te krijgen. De uitgaven zijn inmiddels ondercontrole, een verdere ’bezuiniging’ zou werkelijk een verschraling betekenen van devereniging. En er komen hoge kosten voor onderhoud de komende 10 jaar. Dus losvan de verbouwing. Dan gaat het bijv. om vervanging van alle steigers. Er ligt voor1200m2 aan steigers. Gedeelten daarvan zijn al snel aan vervanging toe.Om dit onderhoud te kunnen financieren, zoals de vereniging dat gewend is, alles

zelfstandig met eigen geld, moeten we zo snel mogelijk beginnen met reserveringenaan te leggen.Om misverstanden te voorkomen, we komen niet in geldnood, er zijn liquide middelen genoeg, maar we moeten gewoon harder sparen. We zullen in ieder gevalook sparen doordat er veel minder geld uitgegeven gaat worden aan energiekosten.Verbouwen betekent namelijk ook goed isoleren.

We gaan weer de winter in, dat betekent tijd voor het inhalen van achterstallig onderhoud aan de boten en vooral preventieve werkzaamheden om de vloot weer inoptima forma te water te kunnen laten in het voorjaar. Alle onderhoudswerkzaam-heden worden nu geïnventariseerd.Komend jaar willen we meer met adoptieteams gaan werken. Er wordt nagegaan welkeleden voor welke boot zouden willen zorgen, als goed huisvader of -moeder. Kleinedingen doe je zelf, grotere door specialisten van de klussenploeg, groter/moeilijkerwerk door Peter Schouten en zeer gespecialiseerd werk wordt uitbesteed.

Er gaat nog meer veranderen. Dit is het laatste Roer. Het Roer gaat vervangen wordendoor een mooie glossy, die een of twee keer paar jaar gaat verschijnen. Met mooie verhalen en schitterende foto’s van activiteiten en evenementen van onze vereniging.Degenen die nu een vaste bijdrage leveren, zoals Rob Kraaipoel, blijven dat hopelijkdoen.Een dergelijke glossy vertelt over afgelopen gebeurtenissen en kijkt daarmee terug.Daardoor blijft het langer actueel. De aankondiging van komende gebeurtenissenwordt gedaan in een maandelijkse nieuwsbrief. Ik wil op deze plaats nu alvast deredactie van het Roer zeer hartelijk danken voor al het werk de afgelopen 30 jaar! Ikzoek nog een ander moment hen te eren en waarderen. Een aantal van hen gaat doormet de glossy. Het team wordt hiervoor uitgebreid. Voor een overzicht van alle veranderingen en hoe de communicatie wordt ingericht, zie elders in dit Roer.

De aansprakelijkheidsstelling geeft nog veel discussie. Laat ik helder zijn: het is nooitde bedoeling de schade te verhalen bij de leden, maar bij hun verzekering. Daarvoor iseen aansprakelijkheidstelling noodzakelijk. Als een claim bij de verzekering nietsoplevert, betaalt de vereniging. Tenzij er sprake mocht zijn van grove nalatigheid. Het is een zeer pragmatische benadering geweest, er is geen rekening gehouden metmogelijke principiële bezwaren. Nu die er toch blijken te zijn gaan we na hoe het verzekeringsbeleid te veranderen.

De ledenvergadering heeft het goed gevonden, dat ik nog 6 maanden doorga als uwvoorzitter. Statutair moest ik terugtreden. Ik wil nog graag twee dingen helpen afmaken: het vrijwilliggersbeleid en de verruiming van de inkomsten. Bovendien hebben we intensief naar een opvolger gezocht, maar die is nog niet gevonden. Ikdank u zeer voor het in mij gestelde vertrouwen. De afgelopen 6 jaar heb ik het metveel plezier gedaan.

Pim Arts

Page 4: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

Het lijkt als de dag van gisteren dat ik begon met de vormgeving van het Roer,maar het is bijna 9,5 jaar geleden. Nu het verenigingsorgaan een kleurenglossy

wordt, is de tijd gekomen om het stokje over te dragen. Tot 2010 woonachtig in Gouda, trok ik er nog wel eens op uit met fiets encamera, om rond de Plassen en het verenigingsgebouw (sfeer)plaatjes te

maken ter opfleuring van het Roer. Vanuit Drenthe is dat onmogelijk geworden. Gelukkig is er nu goede fotografie op de vereniging zelf.

Het strakke productieschema was erg prettig, evenals de nauwesamenwerking met Ria Hartmans, verantwoordelijk voor de tekst-redactie en zich 11 jaren belangeloos inzettend. Ria beschikt over

een zeer goed taalgevoel, dat in deze tijd uitzonderlijk genoemdmag worden. Ook zij draagt het stokje over.

Een dankjewel aan HannyGeelkerken, die er steeds in

slaagde de kopij op tijd binnen te krijgen. Ik wens

de nieuwe redactie veel succes en de Roei- en

Zeilvereniging ’Gouda’ eenmooie toekomst! Met wee-moed denk ik terug aan deReeuwijkse Plassen en het

Roer oude stijl, waarvan dithet laatste is.

Linda Heins

5

kreeg de communicatie meer testroomlijnen en aan te passen aande eisen van deze tijd. SebastiaanIppel is begonnen met een communicatieplan 2.0.

De communicatie wordt nu meerelektronisch.- Iedere maand verschijnt een

nieuwsbrief waarin de geplandegebeurtenissen en activiteitenworden aangekondigd, eennieuwsbrief. Hierin kan ook eenvaste column worden opgenomen, zoals ’Van uw voorzitter’ en ’Rob’s column’.

- Daarnaast verschijnt er een evenementenmailing: met een aankondiging/beschrij-ving van het evenement en een oproep tot inschrijven

- Tot slot is er ruimte voor een soort ’flashmailing’ voor een onvoorspelde en/of noemenswaardige gebeurtenis. Deze flashmailing moet een uitzondering zijn.

Het Roer gaat langzaam over in een glossy, die 2x per jaar uitkomt. Zo’n glossy kijktaltijd terug en bevat alleen interviews, verhalen enz. ondersteund door foto’s. Moet ergoed uitzien. Vergelijkend met het blad Roeien, het Pampusblad, ’de Regenboog’ ende glossy van de ijszeilers.

De website wordt opnieuw gebouwd. Deze website gaat de maandmailings auto-matisch ondersteunen. Inschrijven voor de verschillende activiteiten en evenementenwordt mogelijk, waarbij onmiddellijk wordt gecontroleerd of de inschrijver lid is.Ook aanmelding als nieuw lid wordt veel gemakkelijker.Deze website is geheel eigentijds, biedt veel mogelijkheden en smoelt goed.Er komt een webmaster, die, ondersteund door een servicebureau, de site in de luchthoudt en zorgt voor goede berichtgeving en tegelijkertijd narigheid voorkomt.

Nagedacht wordt nog over sponsoring door banners op de website en ’de postzegels’bij verstuurde brieven. Een nieuwe gedachte is nog het ontwikkelen van een app, diebijvoorbeeld aangeeft dat er een nieuwe mailing beschikbaar is. Het tijdschema ziet er zo uit, dat alles per 1 januari 2014 beschikbaar is.

Dit jaar verschijnt het Roer in zijn huidige vorm dus voor het laatst! In juni komt deeerste mooie glossy!Het bestuur dankt de redactie van het Roer zeer voor alle getoonde inzet. Het blad isaltijd met veel passie gemaakt.

Het bestuur

Communicatie 2.0Afgelopen jaar is eens kritisch naar onze communicatie gekeken. De verenigingheeft de beschikking over Het Roer (met daarin de jaarkalender), de website,een scherm in de sociëteit, publicatieborden, e-captain (het ledenadministratie-pakket) met centrale mailingfaciliteiten, losse posters en aanplakbiljetten eninschrijfformulieren voor activiteiten.

Het Roer bestaat al vele jaren, maar de vraag is of het nog voldoende wordt gewaar-deerd, terwijl de kosten erg hoog zijn. Dat was € 25.000 per jaar, nu verlaagd naar € 15.000 door minder vaak uit te komen. Maar onder de € 15.000 gaat niet lukken.De helft wordt veroorzaakt door de verzending.

Al deze faciliteiten zijn onafhankelijk van elkaar. Dat moet toch beter en anders kunnen was de gedachte! Er is een projectleider gevonden die de opdracht mee-

”De computer zegt dat ik mijn brein moet updaten om compatible te zijn met het communicatieplan 2.0.”

4

Afscheid van het Roer

2004

2005

2009

2011

2013

Page 5: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

76

Op 23 november heeft de najaars-ALV plaatsgevonden. De opkomst was redelijk hoog, zo’n 60 leden hadden de moeite genomen met elkaar en bestuurte overleggen over 3 belangrijke agendapunten: de stand van zaken van de verbouwing en verdere plannen, de structurele verhoging van de inkomsten vande vereniging en het begin van het vrijwilligersbeleid.

Maar eerst zijn twee boten gedoopt: de Enkele Wiericke (C4) en deTiuri (skiff). Daarna is de verenigingsvlag gestreken.

Aan het begin van de vergadering is het vorig jaar ingezetteverzekeringsbeleid nog eens uitgelegd. Een veel lagere premieis mogelijk geworden door niet meer de gehele vloot allrisk teverzekeren, alleen de nieuwe en de boten die regelmatig op’vreemd’ water varen. Ook het transport is dan meeverzekerd.

De schades die ontstaan aan niet verzekerde boten komen danvoor eigen rekening, tenzij ze kunnen worden verhaald op de

W.A.-verzekering van het schade veroorzakende lid. Als dat nietmocht lukken, dan wordt de vrijwilligersverzekering aangesproken. Om

zo te kunnen handelen is een aansprakelijkheidstelling nodig. Dat is in een aantal gevallen succesvol geweest. Mocht de claim bij de verzekeraarniet tot uitkering leiden, vanwege uitsluiting e.d. betaalt de vereniging. Er wordt dusniemand persoonlijk gevraagd te betalen voor de schade. Tenzij er sprake is vangrove nalatigheid.

De verbouwing van de sociëteit is opgedeeld in 4 fasen. De eerste fase is zo goed als afgerond. Deze winter wordt de sociëteit boven afgemaakt, dat wil zeggen het plafond wordt overal gelijk gemaakt en de bar wordt onderhanden genomen.Dan wordt de indeling beneden onder handen genomen, fase 2. De schetsen hiervoor

worden als het zo ver is aan u voorgelegd. Fase 3 is de aanleg van een lift. Die komter alleen als we daarvoor extern geld kunnen vinden bij een sponsor. Fase 4 is heteiland en de entree. Over deze laatste fase zijn nog weinig concrete ideeën.Tegelijkertijd is het (groot) onderhoud geïnventariseerd voor de komende 10 jaar.Uit dit overzicht blijkt dat in deze periode in totaal € 700.000 moet wordenbesteed.

Een projectgroep heeft advies aan het bestuur uitgebracht hoe de inkomsten struc-tureel kunnen worden verhoogd met € 100.000 jaarlijks. Uitgelegd wordt dat 95Kjaarlijks toegevoegd kan worden aan de huidige inkomsten. Een verdienmodel geeftaan dat 45K uit de contributie komt, 7K uit de huidige overige inkomsten (verho-ging liggeld bijv.) en 43K uit nieuwe inkomsten. De voorstellen sluiten naadloosaan op de gekozen strategie. Om extra 45K uit contributie zo eerlijk mogelijk terealiseren is een nieuw contributiemodel ontwikkeld, dat 5 nieuwe ledensoortenonderscheidt. Het lidsoort dat het meest intensief gebruik maakt van het materieelen de faciliteiten van de vereniging betaalt het meest. De verhoging zal in een rustig tempo van 3 jaar worden gerealiseerd. Met deze nieuwe contributie is onzevereniging keurig gepositioneerd tussen andere vergelijkbare verenigingen. Hetbetreft een belangrijke beleidswijziging, het bestuur heeft dan ook aangekondigdmet elkaar de tijd te nemen om de voorstellen goed met elkaar te kunnen bespre-ken. In de voorjaarsvergadering van maart 2014 wordt het opnieuw geagendeerd enin de tussentijd zullen een of meer informatieavonden worden georganiseerd.De vergadering reageert positief en begrijpt de voorstellen. ’We hebben lang vooreen dubbeltje op de eerste rang gezeten’, en de vergadering vindt dit een begrijpe-lijke ontwikkeling. Dat geeft hoop voor vruchtbare besprekingen!

Vervolgens wordt de begroting 2014 toegelicht door de penningmeester en na eenkorte discussie goedgekeurd. Toelichting werd nog gevraagd waarom de contributievooruitlopend op de +100K besprekingen toch alvast werd verhoogd. De begroting

Samenvatting ALV 23 november 2013

Page 6: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

9

De vergadering gaat ook hiermee akkoord.Enno Kramer en Ard Geelkerken worden gehuldigd als wereldkampioen 2013 in deFD-klasse, een enorme prestatie, ook omdat op het voor de concurrenten veilige enbekende water werd gevaren. Ook het team dat de vereniging de titel heeft bezorgd van Nederlands Kampioenteamzeilen wordt gehuldigd. Een geweldige prestatie van ervaren zeilers en nogjeugdige zeilers, die teams van andere verenigingen hebben verslagen, waarinOlympische deelnemers!

Tot slot worden 15 van de zeer actieve vrijwilligers met naam en toenaam bedanktvoor hun enorme inzet het afgelopen jaar.

Er werd nog even nagepraat met een lekker biertje.

8

2014 laat zien, dat zij niet sluitend te maken is in de huidige situatie als we voldoende willen reserveren voor het aankomende onderhoud van € 700K. Hetbestuur wenst meteen te beginnen met de hiervoor noodzakelijke reserveringen.Als de discussie over +100K is afgerond, blijkt of we nog eens moeten verhogen.De vergadering keurt de begroting 2014 goed.

Onze nieuwe commissaris verenigingsleven bespreekt vervolgens het vrijwilligers-beleid. Deze voorstellen houden in dat ieder lid wordt verwacht een bijdrage televeren aan de vereniging. De leden worden op dit moment in 3 groepen onder-scheiden: de ’zeer actieve’, degenen die zich ’af en toe’ inzetten en die zich ’nooit’inzetten.Er wordt een beweging op gang gebracht om de niet actieven uit te nodigen ’af entoe’ de vereniging te ondersteunen en die van ’af en toe’ naar ’zeer actief’.Organisatorisch zal de commissaris verenigingsleven worden ondersteund door 4 coördinatoren voor PR, evenementen, bar/sociëteit en uitzendbureau.Dit uitzendbureau van leden gaat antwoord geven op de vraag vanuit zeilen, roeienen onderhoud.Alle uit te voeren taken worden zo goed mogelijk beschreven en in hapklarestukken opgeknipt. De leden kunnen intekenen op hun voorkeurstaak, waarbij het principe geldt: iedereen kiest. De coördinatoren proberen vraag en aanbod zo goedmogelijk te matchen. Een goede vrijwilligersadministratie zorgt voor een goed verdeelde inzet van de leden.

Vervolgens wordt Nancy Davilar als de nieuwe commissaris verenigingslevenbenoemd.De zeilcommissaris Wouter van Catz heeft een dubbele periode gediend en treedtaf, nadat hij is bedankt voor zijn grote inzet. Jeroen van Catz wordt voorgesteld alszijn opvolger. Jeroen is in de zeilwereld erg goed thuis en bekend. De vergaderingkeurt zijn benoeming goed.De voorzitter treedt af, ook na een dubbele periode, en wordt uitgebreid bedanktdoor de penningmeester Ton de Waardt. De vergadering wordt gevraagd in te stemmen met een extra periode van 6 maanden. Twee onderwerpen wil het bestuurmet deze voorzitter nog afronden: de discussie +100K en het vrijwilligersbeleid.Bovendien is nog geen opvolger gevonden.

De sociëteit is gesloten m.i.v. woensdag 25 december 2013 t/m donderdag 2 januari 2014.

Indien er geen vorst/ijs is kan er uiteraard geroeid worden. Het toilet naast de werkplaats blijft in gebruik. Wij vragen u vriendelijk

de hekken, deuren en luiken van de loodsen te sluiten.

Wintersluiting sociëteit

Page 7: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

11

Ik ben sinds mijn achtste lid van deze vereni-ging, dus alweer zo’n 22 jaar. Ik woon in debinnenstad van Gouda, samen met m’nvriendin Wendy die ook lid is van deze ver-eniging. Ik werk nu bijna 6 jaar als Businessanalist bij Capgemini en houd mij vooralbezig met de implementaties van (grote) IT-systemen en verandertrajecten binnen grote(publieke) organisaties. In mijn vrije tijd zeil ik veel wedstrijden. Alsklein jongetje ben ik ook begonnen in deOptimist, daarna in de Europe klasse en uit-eindelijk doorgegroeid naar de spectaculaire49er klasse. Daarin heb ik een Olympische Campagne gevoerd om in 2008 een ticketnaar Beijing te bemachtigen. Helaas heb ik dat traject voortijdig af moeten breken.Vervolgens werd ik al snel gevraagd om jeugd- en kernploegcoach van de OptimistClub Nederland te worden. Dit heb ik 4 seizoenen gedaan waarbij ik met de top-zeilertjes van Nederland zo’n 20 weekenden per jaar op het water te vinden was. In2011 had ik samen met Wouter (m’n broer) en Sander van Benschop de kans om eenjaar in de Oranje Regenboog van onze koning te varen. Na dit leuke seizoen ben ikgevraagd door een team om in de Regenboog te blijven varen. Sinds 2 jaar vaar ik dusactief met het team in de Regenboog 156. Daarnaast vaar ik ook ieder jaar mee methet team van onze vereniging met het Goud van Gouda en op het NK teamzeilen voorverenigingen. De afgelopen jaren heb ik me als lid van de zeilcommissie bezig gehouden met dekwaliteit en opleidingen van de zeilinstructeur volgens de nieuwe regels van hetCWO-systeem. Ik durf wel te zeggen dat dit een succes is geworden, maar we zijn ernog niet. Het continu verbeteren van de kwaliteit en het inbedden van deze maniervan werken zal nog verder ingebed moeten worden in onze vereniging. Ik ben heelblij dat Harry van den Haak deze taak van mij over gaat nemen. Harry, veel succes!Sinds 23 november heb ik dus officieel het stokje van mijn broer overgenomen. Hijheeft zich de afgelopen jaren sterk ingezet wat heeft geresulteerd in een goede struc-tuur binnen de zeilcommissie en alles wat daarbij komt kijken. Dit maakte het voormij een stuk gemakkelijker om ja tegen deze functie te zeggen. Wouter, dank daar-voor! Ik heb er zin in en hoop jullie vaak de vereniging te ontmoeten!

Zeilcommissaris

EVEN VOORSTELLEN:

Vanaf 23 november mag ik mij denieuwe zeilcommissaris van deze

vereniging noemen. Dus hierbij hebik ook de gelegenheid om mij even

voor te stellen aan diegenen die mijnog niet kennen.

Jeroen van CatzJeroen van Catz

10

[Ook al heb ik in mijn latere jeugd heel watmeters op het hockeyveld gemaakt en er veleuren als Barcommissielid doorgebracht.]Een wherry met picknickmand (gevuld metkoffie, appeltaart en witte wijn ) voor eentoertocht op prachtig water ergens inNederland, de Elfstedentocht of de Head ofthe River Amstel in de acht: ik vind het alle-maal leuk!In de jaren negentig was ik lid van de (toennog vrij kleine en jonge) RV Alphen, waar ik veel genoten heb van varen op wateren inhet Groene Hart en deel uit maakte van deHuishoudelijke Commissie. De bereikbaar-heid vanuit Moordrecht en de combinatie metkinderen en werk waren op den duur lastig en dus ging ik naar de sportschool in het dorp.Toen ik op een zonnige zondag een rondje Reeuwijkse Plassen wandelde, toevalligtijdens de Goudse Mijl, begon het toch weer te kriebelen. Werd het terug naar deoude hobby hockey of roeien? Het werd roeien bij de R&Z Gouda!Het afgelopen jaar ging ik als roeier mee met de Elfstedentocht: een groot succes enop de zaterdagochtenden ben ik te vinden in de dames 8+. Maar ik ben er ook welvoor in om eens te gaan zeilen! Nu nog proberen daarvoor tijd vrij te maken naast mijn werk op een basisschool alslid van het Management Team en leerkracht voor de klas (kleuters of groep 8: je kuntmij overal inzetten).Naar mijn mening bestaat een vereniging voor leden door leden en een ieder kan,mag en moet daarin zijn of haar steentje bijdragen: er is altijd wel een taak die bij jepast.

CommissarisVerenigingsleven

EVEN VOORSTELLEN:

Sinds de ALV van 23 november2013 benoemd als commissaris

verenigingsleven. Dochter vanroeiende ouders en dus

mijn hele leven al bezig metroeibootjes.

Nancy DavilarNancy Davilar

Page 8: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

12 13

N i e u w j a a r s b o r r e l

• welkom • veel plezier • welkom • veel plezier • welkom •

• roeien en zeilen • roeien en zeilen • roeien en zeilen •Wij verwelkomen de nieuwe leden:De heer J.C. Boer Thorbeckelaan 30 Gez.lid A

2811 CE ReeuwijkMinke van Dalfsen Waterlelie 108 Aspirantlid

2804 PZ GoudaLeonie van Harten Stadsdennenweg 25 Studentenlid

3841 GD HarderwijkMevrouw H.G. Jaarsma-Boulogne Achterweg 57 Lid A

2865 XC Ammerstol

Met de traditionele nieuwjaarsborrel op zondag 5 januari 2014 zal het nieuwe roei- en zeiljaargeopend worden. U bent van harte welkom vooreen drankje en een hapje vanaf 16.00 uur.

Page 9: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

15

RoeienRoeien

De GM was dit jaar met 65 inschrijvingen weer een druk bezocht evenement. De roeiploegen hebben we goed kunnen ontvangen in de mooi verbouwde sociëteit.De gezellige ambiance, lekkere broodjes en soep maakten voor de nat en koud geworden roeiers een hoop goed. Voor alle ploegen die hebben deelgenomen; eenapplausje voor jullie zelf, want het was afzien om de 1609 meter baan te volbrengen,bij voorkeur in een rechte baan. En dat niet alleen; oproeien, wachten bij de start,proberen de boot recht te krijgen en te houden. Kortom een boord-aan-boord-wedstrijd onder ’moeilijke omstandigheden’. In de ochtend ging het roeien in de

banen nog wel, maar door toenemende windvlagen is ’s middags de 4 ploegenbaanomgezet in naar één baan voor een ’vliegende start’; om de 15 seconden startten deploegen.

Vooropgesteld dat alle vrijwilligers bijdragen aan het welslagen van de Goudse Mijl,deze keer de ’vlothonden’ extra in de spotlights: met deze weersomstandighedenwas hun hulp heel belangrijk. Strak gecoördineerd, hebben ze de hele dag zo snelals mogelijk de ploegen begeleid naar en van het water, en weer uit de boten gehol-pen. Nat was iedereen, koud en verkleumd in meer of mindere mate. De interieursvan de boten hebben in ieder geval een wasbeurt gehad; zoveel water stond erin.

Waar gingen de blikken naar toe? Voor de volledige uitslagen zie de site R&Z, Goudse Mijl ’uitslagen’.

Mooi was de uitreiking van het blik aan ’Mix 2x’, Proteus (Delft)/Saurus (Maas-tricht): het simultaan zingen van de beide verenigingsliederen door de winnaars, respectievelijk Joris en zus Brechtje Hermans, was oorverdovend.

Het veld H C4* is gewonnen door onze eigen ploeg; Frank, Bas, Edwin en Onno.Zij lieten de concurrentie ruim achter zich op het water; een voorsprong van ruim25 seconden! De Rijnland wisseltrofee voor de best presterende veteranen isgewonnen door DDS. De techniekprijs (de Jan Wienesse prijs) is gewonnen doorVincent de Vries, die namens Aross (Oss) in de H 1x uitkwam. Ondanks de weersomstandigheden ook dit jaar weer een geslaagde Goudse Mijl,met veel dank aan de inzet van alle vrijwilligers! Wil je nog nagenieten van de GM?Op de site zijn de mooie foto’s van Edwin de Kemp te vinden.

Machteld Kolthof

’Op de woelige baren’; dat typeertde 11e Goudse Mijl 2013. De windwas meer dan pittig. De wedstrijdorganisatie had eendag van tevoren een bericht op desite geplaatst; dat de GM ’gewoon’doorgaat. Al met al natuurlijk welspannend of dat inderdaad zo zougaan als de organisatie graag wilde.

Op de dag zelf, is om het uur de wind vanuit verschillende hoeken en afstandendan ook voortdurend gemeten. De veiligheid van de ploegen gaat boven alles.De oproeiroute is dan ook aangepast; via de zuidkant van de plas.

Goudse Mijl 2013

’Op de woelige baren...’

Page 10: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

17

(advertentie)

MOOI!

SOHEE!WAUW!

Geslaagd voor het roeidiplomaC O R :Octaaf CoenegrachtLokje CoenegrachtTeun BokhovenMia Nagel

S K I F F 2 :Daphne LemmensYvette Meijerink

B R O :Gijs KoopFrank SantmanMarleen van der MeijAns KnoopeMarianne KromwijkRené DoofAnneriet KremersBabet Walker

Teus MeerdingAnja HabetsPamela WiepkingJos van AdrichemPieter de HaanPeter van der BurgRichard LiebrechtsMarie Louise Brueren

Het seizoen van de roeivalidatie is 8 november met een gezellige bijeenkomstvan roeiers, ouders en vrijwilligers afgesloten.

Het was weer een vruchtbaar seizoen. Bijna elke woensdag en zaterdag, gedurendede maanden april tot november, kon er geroeid worden.Deze zomer roeiden we met zeven roeiers. De zeventien enthousiaste begeleidershebben bij toerbeurt (gemiddeld eens in de vier weken) de roeiers een plezierigemiddag of ochtend bezorgd.In juli is Leonne (onze enige vrouwelijke roeister) aan de roeiploeg toegevoegd enzij heeft het gepresteerd om in zeven keer de roeibeweging onder de knie te krijgen.Hulde aan Leonne!Verder wordt er geroeid met jongens met een vorm van autisme, mannen met eenander soort beperking en met twee (bijna) blinde mannen.Nieuwe aanwas, zowel op leerling als op vrijwilligersgebied is zeer welkom.Voor informatie kunt u terecht bij: Arja Hovingh, tel. 0182393918 [email protected]

Roeivalidatieseizoen 2 0 1 3NIEUWE AANWAS WELKOM

Page 11: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

Jeugd

aan hetRoer

Voorzitter en penningmeester B E N J A M I N V A N D E R K E M P 06-52190660Vice-voorzitter A N N I C K V A N F U R T H 06-41638348Secretaris M E R E L L E E F L A N G 06-10561223Commissaris draaiboek / PR R E I N D E S A U V A G E 06-20009600Consumabel A N O U K V E L Z E B O E R 06-57749279

annick merel

anoukrein

HET JEUGDBESTUURHET JEUGDBESTUUR...NIEUWE

benjamin

18 19

Wilt u gezond en fit aan 2014 beginnen?

Doe dan mee aan de Nieuwjaarsloop! Ook in 2014 zal, voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptieop zzoonnddaagg 55 jjaannuuaarrii, de Nieuwjaarsloop van de

Roei & Zeil worden gehouden. Het is een rondje van ongeveer 5 km om de

’s-Gravenbroekseplas. Inschrijven voorde Nieuwjaarsloop kan vanaf 11.30 uur

en de start zal dan om 12.00 uur zijn. Na het rennen kunt uweer opwarmen en wachten op de resultaten onder het genot

van een kopje erwtensoep. De snelste renner van vorig jaarliep het rondje in ruim 22 minuten, dus komt u dat recordverbreken? Hopelijk tot dan!

Groetjes, Annick van Furthnamens het jeugdbestuur van de R&ZMeer informatie volgt op de website.

Nieuwjaarsloop

Page 12: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

ZeilenZeilen Tussen het studeren door maakte het jeugdteam - Stan,Emma en Rein - even tijd vrijom strak de boeien te ronden en het spelletje tactisch uit tevaren. 2-0 voor Roei en Zeil. Na een kort regenintermezzowas het aan de vrouwen - Erika,Judith en Jessica. Het team hadeen prachtige start. Maar ai, ophet voor-de-windse rak voerElfhoeven voorbij. Ook de heren(ex-)bestuursleden - Wouter,Egbert en Bert - verhoogden de

spanning door net na de ronding van de laatste boei tijd te verliezen (was het doorfok bak met roll tack of toch de wind?) en ruimte te geven aan Elfhoeven om dewinst te pakken. 2-2. Onze kampioenen - Enno, Ard en Emma - hielden het hoofdkoel. Beetje stoeien met de spinnakers - waarbij Elfhoeven enigszins zijn geduldverloor - leverde weer een punt op. Tot slot gaven ’The best in class’ - Jeroen,Rosanne en Eline - nog even een demonstratie Ynglingzeilen en bezorgden de Roeien Zeil definitief de overwinning. Volmaakt content zetten wij in volle vaart weer koers naar de Roei en Zeil, mét ’hetGoud van Gouda’.

Judith Bakker-Dijkhuis

Goud van Goudaopnieuw voor R&Z

Reeuwijk, 3 november 2013 - MET EEN KLINKENDE ZEGE van vier gewonnen matches uit zes was de strijd beslecht: het Goud van Gouda blijft op de vertrouwde plek bij Roei en Zeil!

Goud van Gouda is de onderlinge zeilwedstrijd tussen Elfhoeven en Roei en Zeil in de Ynglingklasse. Beide verenigingen vaardigen 6 teams af die in een rechtstreeksduel elkaar proberen af te troeven in korte parcours. Na een spoedcursus Yngling-zeilen op zaterdagmiddag was het team van Roei en Zeil op zondagochtend klaarvoor de strijd op de Elfhoevenplas. Helaas waren de weergoden minder goed gezind:met onweer is het slecht zeilen, dus stelde de jury de wedstrijd uit. De gezelligheidwerd er niet minder om. Na de lunch startten de ’volwassen instructeurs’ Willem,Chris en Herman. Terwijl Elfhoeven een kleine D-tour maakte richting de Brienen-oordbrug, behield Team R&Z mooi koers en wonnen zo met gemak het eerste punt.

Page 13: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

23

Fifty-Fit is een 6-weekse cyclus in voor- en najaar waarbij lenigheid en conditie voorop staan. Anneke Stuip organiseert een en ander. Elly Gerritse is onze gymnas-tiekjuf met x-jaren ervaring voor de klas, Corrie Budding beult ons af op de ergo-meters, Arjaan van Ommen valt voorbeeldig in en Pauline Simonis doet bij mooiweer het roeien. Deze activiteit heeft zoveel succes dat een wachtlijst is ontstaan. In Leiden wandelen wij onder leiding van onze stadsgids Rob Nonner naar deLakenhal voor onze ochtendkoffie. Vandaar langs het Boerhaave Museum richting de Burcht (oorspronkelijk een met palen omheinde vluchtplek, in de 11e eeuw verhoogd tot 9 meter boven het maaiveld). Intussen leren wij van alles over gevels,bakstenen, voegen, loodslabben, enkel- en dubbelsteens muren, daklijsten, scheurenin oude huizen die niet door de stenen heenlopen maar via de voegen, zodat het huiszich voegt naar de verzakking van de palen en nog veel meer wetenswaardigheden.Wij passeren de grachten waar de midweekroeiers hebben gevaren. Om deHooglandse Kerk heen richting Pieters Kerk, de gedenksteen van de Pilgrimfathers(1609), ’s Gravensteen en tenslotte naar de Breestaat. Daar wacht ons in restaurantBurgerzaken (een aanrader, Breestaat 123, tegenover het stadhuis; de ouders vanLeidse studenten lunchen hier) een heerlijk maaltijdbroodje. Want na 3 uur omhoogkijken naar gevels (volgens Rob Nonner is op de begane grond bijna alles verwoest)zijn wij moe en verkleumd. Zo warmen wij op en praten wat bij. Na 1,5 uur gezelligte hebben gekout met de tafeldames vertrekken wijnaar het Museum Volkenkunde waar eentijdelijke expositie is met de titel:Verlangen naar Mekka – de reis vande pelgrim. Een expositie diezeer de moeite waard is (t/m 9 maart 2014). In het voorjaar 2014 gaat de Fifty-Fit cyclus opnieuwvan start en wordt dan afgesloten met een roeitocht op onbekend water.

Rob Kraaipoel

AlgemeenAlgemeen

Onze plannenom de Fifty-Fit cyclus af te sluiten

waren wel erg sportief. Een van de plannenwas om een wandeltocht door een nog onontgonnenstukje natuur in de polder te organiseren. Daarvoor

zouden wij modderbestendige wandelschoenen, of bij eennog avontuurlijker route laarzen of lieslaarzen (afhankelijk

van het tij) mee moeten nemen. Plus proviand en regenpak. Eenbeetje wandeling zou al gauw 20 km lang zijn, hoewel korter ook

tot de mogelijkheden behoorde. Een café onderweg was nietbeschikbaar en een damestoilet ook niet. Omdat het op 26

november best guur kan zijn, kwam al snel de suggestie om eenstadswandeling te maken. Zo kwam de keuze op Leiden.Gelukkig heeft Rob Nonner daar gestudeerd en kent hij

alle straatjes, steegjes, hofjes, huizen en musea.

dit jaar naar Leiden

Fifty-Fitafsluiting

Page 14: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

25

Berris Familierecht is een advocatenkantoor dat geheel is gespecialiseerd in alle facettenvan het personen- en familierecht. Een deskundig kantoor, dat niet alleen aandacht heeftvoor de zakelijke, juridische kant van de zaak, maar ook voor de menselijke, emotionele kant.Voor u als persoon, voor uw verhaal en voor uw toekomstverwachtingen.

De specialist van het Groene Hart in familierecht.

In alle zaken die betrekking hebben op het personen- en familie-

recht staan wij u graag bij. U kunt hierbij o.a. denken aan:

- Echtscheiding;

- Beëindiging geregistreerd partnerschap;

- Beëindiging van een samenleving

(met of zonder samenlevingsovereenkomst);

- Verdeling van een huwelijksgemeenschap;

- Afwikkeling van huwelijkse voorwaarden;

- Opstellen van een ouderschapsplan;

- Berekening of wijziging van kinder- en partneralimentatie,

- Kwesties rondom het ouderlijk gezag;

- Geschillen met betrekking tot hoofdverblijf van kinderen en

zorgregelingen;

- Curatele, bewind en mentorschap;

- Adoptie;

- Gerechtelijke vaststelling of ontkenning van het vaderschap;

- Voor- en/of geslachtsnaamswijziging.

Berris Familierecht - Turfmarkt 54 - 2801 HB Gouda - T: (0182) 52 04 05 - F: (0182) 52 18 [email protected] - www.berrisfamilierecht.nl

Berris Familierecht:- Deskundige specialisten- Afspraken in avonduren

mogelijk- Keuze tussen uurtarief of

vaste prijs- Gratis parkeren bij kantoor- Expertise ondernemers,

vrije beroepsbeoefenaarsen DGA’s

- Lid Vereniging vanFamilierecht AdvocatenScheidingsmediators (vFAS)

BERRISFAMILIERECHTadvocatuur & mediation

WinterroeienHet koude weer én het koude water komen er weer aan:denk aub aan uw eigen veiligheid en aan die van uw collega’s en pas uw vaargedrag aan: voor de toerroeiersgeldt het dringende advies op de plassen te roeien meteen zwemvest om. Zeker bij wat hardere wind lieverlangs de kant dan midden over de plas, en liever langshogerwal naar het einde van de Kalverstraat en terug dan eenrondje plas met kans op schade en ongevallen bij de lastige doorvaarten!Verder natuurlijk: het stoplicht respecteren en niet skiffen op de plas in dewinter. Alle boten zijn inmiddels voorzien van een plassenkaart en van het telefoon-nummer van de vereniging; verstandig is het dus ook om per ploeg eenwaterdicht verpakte telefoon bij je te hebben.

Ed Evers

Page 15: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

26 27

Za 5 april 2014 Algemene Ledenvergadering

MidweekroeienElke maandagmiddag 14.00 uur woensdagochtend 10.00 uur en vrijdagochtend 10.00 uur, en aanmelden via [email protected]

AgendaAgenda

COLOFONREDACTIE

Ria Hartmans Hanny Geelkerken

VORMGEVING EN ILLUSTRATIESLinda Heins, Coevorden

DRUK Telstar Media, Pijnacker

Woensdag 4 juni 2014 sluitingsdatum inleveren kopij Het Roer no. 1Woensdag 19 november 2014 sluitingsdatum inleveren kopij Het Roer no. 2

Redactie-adres:E-mail [email protected], [email protected] Thorbeckelaan 38, 2811 CE Reeuwijk

Aanleveren kopij:Tekstgrootte maximaal 1 A4-tje.Foto’s apart toesturen.

zie ook www.roeienzeil.nl

Vertrouwenspersonen intimidatie:Adelheid van der Torren (399073)Jens Nooitgedagt (395220)

heerlijke,

feestelijke,

verrassende

KINDERTAARTEN

vind je bij

uw Echte bakker

Page 16: Het Roer - editie 5 jaargang 2013

28

UW

BES

TUU

R

Z E I L C O M M I S S A R I S

Jeroen van CatzLombardsteeg 82801 LS Gouda

tel. [email protected]

C O M M I S S A R I S V A S T G O E D E N V L O O T

Jan de Kock van Leeuwen’s Gravenbroekseweg 168

2811 GK Reeuwijktel. 0182-392532

[email protected]

C O M M I S S A R I S V E R E N I G I N G S L E V E N

Nancy DavilarWulpendreef 17

2841 NN Moordrechttel. 0182-601713

[email protected]

V E R E N I G I N G S G E B O U W

Not. d’Aumerielaan 35, 2811 HS Reeuwijk, tel. 0182-392280

S E C R E T A R I S

Erja Zandijkp/a Not. d’Aumerielaan 35

2811 HS Reeuwijktel. 06-14287956

[email protected]

P E N N I N G M E E S T E R

Ton de Waardtp/a Not. d’Aumerielaan 35

2811 HS Reeuwijktel. 0182-634094

[email protected]

V O O R Z I T T E R

Pim ArtsWijnruitgaarde 32803 TG Goudatel. 0182-538822

[email protected]

B E H E E R D E R

Michael de [email protected]

R O E I C O M M I S S A R I S

Ed EversBeemdgras 21

2804 NS Goudatel. 0182-539626

[email protected]

Meentweide 64 tel: 0182-39 41 95

Reeuwijk

Mourits c.s.advocaten

voor particulier en ondernemer

Fokkerstraat 112811 EN Reeuwijktel. 0182-300945

www.mouritsadvocaten.nl

Meentweide 58, Reeuwijk, tel/fax 0182 - 39 32 25

Voor al uw:boeketten en

bloemstukken

bruidswerken enrouwarrangementen

bedrijfsabonnementencadeau-artikelen

Page 17: Het Roer - editie 5 jaargang 2013