Het Kapittel (december 2012)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 Brasschaat Jaargang 14, nummer 4 (december 2012 - januari 2013 - februari 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwbrasschaat.be - www.acwantwerpen.be - [email protected] Onze samenleving evolueert zeer snel. Ook in Antwerpen natuurlijk. Elke veran- dering veroorzaakt spanningen. Dit kan positief of negatief aangepakt worden. Maar voor elk nieuw probleem zoeken mensen ook samen naar nieuwe oplos- singen. Zo ontstaan er werkplaatsen waar een nieuwe samenleving vorm krijgt, met vallen en opstaan. Een aantal getuigenis- sen van mensen die ter plekke de hartslag van de wijk volgen, geven de wandeling een unieke waarde. Hulp voor slachtoffer en dader De wandeling voert door de buurt van het ‘oude’ gerechtshof en de gevangenis. Het gerechtshof is het vertrekpunt van de tocht. Daar maak je kennis met organisa- ties voor slachtoffer- en daderhulpverle- ning. Ook verneem je meer over de wer- king van diensten waar juridische bijstand wordt geregeld voor minvermogenden en anderen. Deze wandeling schetst de leef- wereld van mensen die werden gekwetst en anderen die door de maatschappij (voorlopig) werden uitgestoten omdat ze de wet overtraden. Hebben slachtoffers en daders dan toch iets met elkaar te maken? We zoeken naar wegen van herstel voor beide partijen. Tij- dens de tocht krijgt de groep de kans de confrontatie aan te gaan met een mede- werker uit de sector. Vertrek hoofdingang Gerechtshof, Britselei, Antwerpen Info en inschrijven tot 10 maart bij: - Carina Verster-Rotthier - 03 295 63 40 - [email protected] - Marcel Schenk - 03 663 21 91 - [email protected] - Mie Laureys - 03 664 18 11 - [email protected] - Bert en Mieke Hofmans - 03 651 92 10 - [email protected] - Marianne Coppens - 03 652 00 07 - [email protected] - Ward Smets - 03 651 70 03 - [email protected] - Jan Block- 0499 270321 - [email protected] Gevangen in armoede Zaterdag 16 maart om 14 uur Sociale wandeling in Antwerpen afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106321 België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131

description

Driemaandelijkse plaatselijke nieuwsbrief van ACW Brasschaat

Transcript of Het Kapittel (december 2012)

Page 1: Het Kapittel (december 2012)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 BrasschaatJaargang 14, nummer 4 (december 2012 - januari 2013 - februari 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwbrasschaat.be - www.acwantwerpen.be - [email protected]

Onze samenleving evolueert zeer snel. Ook in Antwerpen natuurlijk. Elke veran-dering veroorzaakt spanningen. Dit kan positief of negatief aangepakt worden. Maar voor elk nieuw probleem zoeken mensen ook samen naar nieuwe oplos-singen. Zo ontstaan er werkplaatsen waar een nieuwe samenleving vorm krijgt, met vallen en opstaan. Een aantal getuigenis-sen van mensen die ter plekke de hartslag van de wijk volgen, geven de wandeling een unieke waarde.

Hulp voor slachtoffer en daderDe wandeling voert door de buurt van het ‘oude’ gerechtshof en de gevangenis. Het gerechtshof is het vertrekpunt van de tocht. Daar maak je kennis met organisa-ties voor slachtoffer- en daderhulpverle-

ning. Ook verneem je meer over de wer-king van diensten waar juridische bijstand wordt geregeld voor minvermogenden en anderen. Deze wandeling schetst de leef-wereld van mensen die werden gekwetst en anderen die door de maatschappij (voorlopig) werden uitgestoten omdat ze de wet overtraden.

Hebben slachtoffers en daders dan toch iets met elkaar te maken? We zoeken naar wegen van herstel voor beide partijen. Tij-dens de tocht krijgt de groep de kans de confrontatie aan te gaan met een mede-werker uit de sector.

Vertrek hoofdingang Gerechtshof,Britselei, Antwerpen

Info en inschrijventot 10 maart bij:

- Carina Verster-Rotthier - 03 295 63 40 - [email protected] Marcel Schenk - 03 663 21 91 - [email protected] Mie Laureys - 03 664 18 11 - [email protected] Bert en Mieke Hofmans - 03 651 92 10 - [email protected] Marianne Coppens - 03 652 00 07 - [email protected] Ward Smets - 03 651 70 03 - [email protected] Jan Block- 0499 270321 - [email protected]

Gevangen in armoedeZaterdag 16 maart om 14 uur

Sociale wandeling in Antwerpen

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106321

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUM

BC 1131

Page 2: Het Kapittel (december 2012)

2

HET K

APITT

EL -

DECE

MBE

R 201

2

Krabbenmand beklijft 200 BrasschaatenarenEen avond in Brasschaat, bijna tweehonderd toeschouwers voor Emilie en haar ‘leven in een krabben-mand’. Het verhaal over haar turbulente school- en liefdesleven, maar vooral over een leven in genera-tie-armoede, is neergepend in het boek ‘Ik ben iemand niemand’. Marleen Merckx, actrice uit o.a. ‘Thuis’ kroop in de huid van Emilie. Zij bracht een indringende getuigenis over het leven van mensen die niet op een roze wolk werden geboren.

De tweehonderd aanwezigen beluisteren dit verhaal vanuit eigen ervaringen. Velen horen over een leefwereld die ver van hun dagelijkse realiteit staat, met verbazing en schaamte.

Anderen lijkt het wel een spiegel die werd voorgehouden. Ook voor hen was en is het niet altijd gemakkelijk in het leven. Zoveel herkenning en confrontatie.

Het stuk ‘Leven in een krabbenmand’ heeft succes. Had je dit verwacht?Neen, ik speelde al meer dan 100 voorstel-lingen en de aanvragen blijven komen. Het is een hels tempo. Het succes ligt deels aan mijn bekendheid, maar zeker ook aan het feit dat ACW deze voorstelling mee promoot naar haar werkingen. Het is in ieder geval belangrijk genoeg om onder de aandacht te brengen.

Heb je het boek gelezen waarop dit stuk gemaakt werd?Toen ik gevraagd werd om Emilie te ver-tolken, las ik uiteraard eerst het boek. Ik vond dat daar zoveel emotioneels en the-atraals in stak, dat ik het gewoon moest spelen. Samen met Guy Beernaert, die

voor ‘Thuis’ de meeste scenario’s schrijft en ook ‘Leven in een krabbenmand’ uitwerk-te, schaafde ik aan de monoloogtekst. Tussen het schrijven en het eindresultaat lagen 8 maanden. Het stuk in het dialect opvoeren leek ons de enige geloofwaar-dige opvoering.

Zo’n verhaal blijft uiteraard aan je vel kleven.Als ik voor zo’n rol kies, ga ik daar voluit voor. Het is uiteraard schrijnend dat dit een waar gebeurd verhaal is. Niet dat ik het zelf meemaakte - wij hadden thuis genoeg te eten - maar ik weet wel dat ar-moede bestaat en dat het verre van mak-kelijk is om in zo’n situatie te leven.

Mijn moeder was sociaal geëngageerd en gaf dat aan mij door. Ze ging vaak op bezoek bij mensen in armoede en als kind gingen we vaak mee. Ik herinner me nog goed een oude vrouw, die midden in een strenge winter, zelfs geen geld had om een zakje kolen te kopen om haar kachel mee te verwarmen. Mijn moeder ging af en toe langs bij haar met kleine dingen zoals boter of een pak koeken. Later, toen ik al in het middelbaar zat, bezocht ik haar zelf geregeld.

Wat me vooral getroffen heeft in dit ver-haal is de frustratie en de onmacht waar-mee deze mensen worstelen. En vaak is het dan ’van het één komt het ander’.

Marleen Merckx:Ik moest dit stuk gewoon spelen

Sommigen komen letterlijk van een ander eind van de wereld en leven ook hier niet van melk en honing. Nog anderen hebben beroepshalve met mensen als Emilie en hun families te maken. Ook bij hen was er veel herkenning voor het verhaal. Maar wel-licht bij allen veel begrip voor het verlangen naar een beter leven en respect voor de wilskracht om hiervoor te vechten! Werkelijk een beklijvende avond in Brasschaat.

Page 3: Het Kapittel (december 2012)

3

HET KAPITTEL - DECEMBER 2012

Dank U14 oktober 2012 … dan kozen we een nieuw gemeentebestuur. De kiezer sprak zich uit over wat anders en beter kan. Wat goed is en moet blijven. De kiezer legde de kaarten en de politieke partijen gingen ermee aan de slag.

ACW is in de buurt wanneer mensen vragen hebben, als ze hun buurt anders zien. Reeds jaren leggen wij ons oor te luisteren bij wat mensen bezighoudt. En vooral: wij bundelen deze zorgen en zoeken naar goede oplossingen op lange termijn.

ACW wil wegen op het gemeentelijk beleid. We doen dit vanuit onze missie om te werken aan een sociaal rechtvaardige en duur-zame samenleving. Met gelijke kansen voor en betrokkenheid van iedereen, maar vooral met zorg voor de zwakkeren en verant-woordelijkheid voor de volgende generaties.

We doen dit niet alleen door het gemeentebeleid permanent te evalueren en dit trachten bij te sturen. We realiseren dit ook door beleidsvoorstellen te formuleren en deze via onze politieke vertrouwensmensen te realiseren.

ACW is blij met vier vertrouwensmensen in het gemeentebeleid 2013-2018 en twee vertrouwensmensen in het OCMW.We danken de kiezers die dit mogelijk maakten.

Dirk de Kort

Carina Verster

Bart Brughmans M-A Naudt-Coppens

Dré Van Mechelen Sven Simons

Page 4: Het Kapittel (december 2012)

4

HET K

APITT

EL -

DECE

MBE

R 201

2

Sociale kruidenier Kabas opent deurenVrijdag 7 september openden de deuren van sociale kruidenier Kabas officieel in Brasschaat. Mensen in armoede kunnen er voedings-, verzorgings- en huishoudproducten kopen tegen een verminderde prijs.

De ontmoetingsruimte biedt kansen om met elkaar in contact te komen. So-ciale kruidenier Kabas ontstond in nau-we samenwerking met het ontmoe-tingscentrum Kabas van OCMW Brasschaat en de vzw Sociaal Winkel-punt ACW.

Vrijwilliger Rob van Linden: ‘Met de sociale kruidenier wordt een kwaliteits-vol alternatief aangeboden voor nood-hulp. We verkopen kwaliteitsvolle pro-ducten aan een lagere prijs waarbij mensen zelf hun producten kiezen en betalen. Het te besteden bedrag per week is begrensd. Zo behouden men-sen in armoede hun eigenwaarde en keuzevrijheid. Door hun basisproducten hier te kopen, verkleinen de uitgaven op het huishoudbudget. Het uitge-spaarde geld verhoogt het budget voor andere kosten zodat meer overblijft om van te leven.’

Vrijwilligers nodigBurgemeester Dirk de Kort: ‘ Ook in Brasschaat leven mensen in armoede. Door de veranderende maatschappij zien we een nieuwe groep kansarmen ontstaan: alleenstaanden en éénouder-gezinnen. Heel vaak zijn zij dé groep bij uitstek die het moeilijk hebben om financieel de eindjes aan elkaar te kno-pen. Het is om hen ondersteuning te bieden dat dit project opstart.

Ik hoop dat we voor onze inwoners die het moeilijk hebben een goede steun

kunnen bieden dankzij dit initiatief en vooral door de vele vrijwilligers die dit mogelijk maken. Het is dankzij het engagement van vele vrijwilligers dat zulke initiatieven echt van de grond komen en ondersteuning krijgen. Zon-der hen was dit niet mogelijk.’

Steun van KabasOCMW-voorzitter Bart Brughmans over de band met Kabas: ‘Dit jaar vieren we het twintig jarig bestaan van Kabas. Een project dat destijds op initiatief van wijlen Frans Crikemans werd opgestart, voortgezet door Jo Casaer en inderdaad ... ook na 20 jaar zijn nut bewijst, zelfs in onze gemeente. Brasschaat als “the place to be” of “de meest leefbare gemeente ter wereld”. Iedereen wil er wonen of op bezoek komen.

Maar wij willen dat iedereen zich thuis voelt in onze gemeente. Jong en oud, gezin of alleenstaande, Belg of niet-Belg. Iedereen moet dezelfde kansen hebben. Met ons Kabasproject probe-ren wij al 20 jaar om aan iedereen die kansen te bieden op het vlak van we-ten, werken, wonen, welzijn en vrije tijd. Met Kabas en met de sociale krui-denier bieden we een vangnet aan voor wie, door omstandigheden, door te-genslag of een onvoorziene gebeurte-nis, (even) niet meer mee kan.

Alle steun welkomDe grote uitdaging is het verzekeren van de werking op lange termijn. ‘Daar-

om zoeken we goede samenwerking met lokale partners en steun van parti-culieren. Eerst en vooral willen we onze vrijwilligersploeg verder uitbreiden. Nu zijn er een vijftiental vrijwilligers actief in sociale kruidenier Kabas, maar daar mogen er zeker nog bijkomen.

Er zijn uiteenlopende taken zoals de voorraad beheren, aankopen doen, rek-ken aanvullen, aan de kassa staan en het onthaal verzorgen. Wil je meebou-wen aan een project dat een echte steun betekent voor mensen in nood? Kan je je één of meerdere keren per maand vrijmaken? Neem dan zeker contact op. Daarnaast zijn we door de verkoop aan een lagere prijs voortdu-rend op zoek naar financiële partners. Ook de schenking van goederen kan een belangrijk steentje bijdrage aan onze werking’, besluiten de vrijwilligers van Kabas met veel enthousiasme.

Interesse om je steentje bij te dragen?Aanspreekpunt vrijwilligers Brasschaat:

[email protected]. 03 651 49 83

Dirk de Kort, Annemie Verhoeven en Rob van Linden

Page 5: Het Kapittel (december 2012)

5

HET KAPITTEL - DECEMBER 2012

15 januari(ook op 19 febr -12 maart -16 april – 14 mei)Vijfdelige cursus bloemschikken30 euro leden en 35 euro niet leden.Inschrijven: Femma Centrum - José Stessels -tel. 03 651 47 28

17 januari(ook op 7 en 28 februari en 21 maart)Femma’s breicaféZevendelige breicursus vanaf 19.30 uur,bovenrefter GIB. Ook beginnende breisters van harte welkom. Cursusprijs 28 euro voor leden en 35 euro voor niet-leden.Inschrijven: Femma Centrum - Christel Claes - tel. 0496 69 38 39

23 januariMarokkaans koken De Eekhoorn om 19 uurFemma Kaart - Danielle Thijs -tel. 03 651 99 72

24 januari(verder elke 4de donderdag)BloemschikkenOnder leiding van een ervaren lesgeefster maken wij elke maand een seizoensgebon-den bloemstuk. Nobele Donk, J. Ickxstraat 10, Ekeren,van 9 tot 12 uur.Femma Ekeren Donk - G. Rosseel - tel. 03 646 80 61

5 februariCodaCoda,het dagcentrum voor palliatieve zorg in Wuustwezel, geeft uitleg over haar werking dat mensen respectvol begeleidt naar hun levenseinde.

Nobele Donk, J. Ickxstraat 10, Ekeren,19.30 uurFemma Ekeren Donk - F. Evers -tel. 03 645 43 16

16 februariZoo achter de schermenFemma Kaart - Hilde Vermeiren -tel. 03 652 03 13

21 februari(ook op 14 en 28 maart)Driedelige naaicursus: baby-uitzetMaak leuke spulletjes voor je baby of klein-kind. Vanaf 19.30 uur in de bovenrefter van het GIB. Cursus 15 euro voor leden en 21 euro voor niet-leden.Inschrijven vóór 10 februari:Femma Centrum - A. Van de Velde - tel. 03 652 03 74 26 februari en 7 maartTweedelige cursus knutselen met PowertexKnutselen in Atelier Diepgroen in Kalmthout. Carpool met vertrekken om 18.30 uur, Peter Benoitlei 69. Er kan een beeld of schilderij gemaakt worden. Prijs is afhankelijk van het gekozen stuk.Inschrijven voor 20 januari:Femma Centrum - A. Van de Velde - tel. 03 652 03 74

19 maartKokenNobele Donk, J. Ickxstraat 10, Ekerenom 19 uur.Femma Ekeren Donk - G. Lommelen -tel. 03 645 07 68

20 maartGourmetburgersFemma Kaart - Viviane Free -tel. 03 652 07 98

HandwerkElke maandag kan je gezellig samenwerken aan eigen handwerk.Nobele Donk, J. Ickxstraat 10, Ekeren,van 13.30 tot 16 uur.Femma Ekeren Donk - M. Pauwels - tel. 03 645 16 53

Fietsen - elke derde donderdagVertrek Nobele Donk, J. Ickxsraat 10, Ekeren om 13 uur.Femma Ekeren Donk - M. Matthijssen -tel. 03 664 27 26

9 januari(verder elke 2de en 4de woensdag)Cursus: Kantklossen en Lierse KantVoor wie wil leren klossen en ook wie graag gevorderde technieken aanleert.Nobele Donk, J. Ickxstraat 10, Ekerenom 19 uur.Femma Ekeren-Donk - G. Smet -tel. 03 645 27 75

15 januari(ook op 5-19 februari en 5 en 19 maart)Cursus bordurenWe werken verder aan het borduurwerk ‘The garden’ of het kussen in Bargello. VTL lokaal vanaf 8.30 uur. Prijs cursus: 25 euro voor leden en 35 euro voor niet-leden.Inschrijven voor 7 januari: Femma-Centrum - Frieda Bresseleers - tel. 03 651 58 82

14 januari(verder elke 2de en 4de maandagnamiddag)PatchworkNobele Donk, J. Ickxstraat 10, Ekeren,van 13.30 tot 16 uurFemma Ekeren Donk - M. Pauwels -tel. 03 645 16 53

Kijk ook op:Femma Centrum: www.femma.be/Brasschaat-CentrumFemma Kaart: www.everyoneweb.com/kavkaart

femmagendaFemma bruist van activiteiten!

Bloemschikken met Femma

Page 6: Het Kapittel (december 2012)

6

HET K

APITT

EL -

DECE

MBE

R 201

2

BELEID BELICHT

ZorgaanbodHet is een logische locatie in de gemeente. Vlakbij het centrum en recht in de zorgdriehoek van Brasschaat met het woonzorg-centrum Vesalius en ziekenhuis KLINA vlakbij. De gemeente Brasschaat en het OCMW bewaken de maatschappelijke doelstel-lingen van het project. Van Roey Vastgoed zorgt voor de bouw-technische en bouwfysische kwaliteitsnorm en voor de uitwer-king van een financieel gezond project.

Nu Familiehulp tot het project toetreedt, komt ook de zekerheid erbij dat het zorgaanbod voor bewoners wordt afgestemd op de noden van de doelgroep. Dit houdt in dat het OCMW haar domein aan Prins Kavelhof en de Van Hemelrijcklei in erfpacht geeft aan een private partner voor 50 jaar. Die partner ontwikkelt op de site een zorggerelateerde infrastructuur. Ons bestuur vond in Van Roey Vastgoed een ideale en betrouwbare partner.

Op 37.400 inwoners is ongeveer 28 procent 60-plusser, ofwel 11.000 inwoners. De evolutie van de leeftijdsgroep boven de 75 jaar evolueert van 2.341 in het jaar 2000 naar, volgens een re-cente marktstudie, 5.509 in 2030.

Iedereen wil zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving blij-ven wonen. Gemeente en OCMW bieden daarvoor de nodige on-dersteuning. Door een mantelzorgtoelage, door een karweidienst en poetsdienst, door een eigen vervoerdienst en boodschappen-dienst in onze drie dienstencentra, door de ondersteuning van de thuisverpleging en verzorging die in onze gemeente heel actief zijn. Maar ook door de bouw van aanleunwoningen door HE De Voorkempen in Prins Kavelhof, in Maria-ter-Heide en Mariaburg. En nu door assistentiewoningen te voorzien.

Prins Kavelhof als kloppend hartvan zorgdriehoekDe bevolkingspiramide in Brasschaat toont dat het aantal 60-plussers hoog is en nog verder zal toenemen. Voor een gemeente is dit een grote uitdaging die op verschillende manieren wordt aangepakt.

Page 7: Het Kapittel (december 2012)

7

HET KAPITTEL - DECEMBER 2012

De overstap naar een assistentiewoning biedt hierop een ant-woord. Het project in Prins Kavelhof speelt in op die noden. Je kan er zonder dat je zorgbehoevend bent op een aangename manier wonen. En wanneer zorg nodig is, is alles voorhanden om dit te voorzien. Binnen het project gaat men bewust op zoek naar het stimuleren van het gemeenschapsleven, uiteraard in com-binatie met het behoud van de eigen privacy. Lokaal krijg je zo een gemeenschap van buren met een sterk sociaal weefsel. Wie vroeg instapt in het project, nestelt zich hier in die gemeenschap en kan, van zodra het nodig wordt, de gepaste zorg krijgen.

Aanbod op maatOp Prins Kavelhof biedt men uiteraard een antwoord op de zorg-vragen die bewoners van de assistentiewoningen hebben. Hun bestaand aanbod wordt op maat ingevuld voor de bewoners. Waar ze zelf niet de mogelijkheid hebben om bepaalde zorgver-lening aan te bieden (bv. medische thuiszorg) doen ze een be-roep op een partner. Familiehulp neemt dus een coördinerende rol op en zorgt voor de nodige continuïteit.

Prins Kavelhof zal een moderne thuis zijn voor alle bewoners. Door zijn ligging en het concept zelf raken bewoners niet afge-zonderd maar blijven in contact met het gemeentelijke leven.

Bart BrughmansVoorzitter OCMW-Brasschaat

ParkwonenOp de locatie van het Prins Kavelhof komen 190 assistentiewo-ningen. Het domein behoudt zijn groene karakter zodat mensen er aangenaam kunnen parkwonen. In het midden komt een binnenplein, een soort pergola waar onder andere een petan-quebaan en een kinderspeeltuin wordt geplaatst. Naast de as-sistentiewoningen komt er ook een ontmoetingsruimte. Ook alle zorgdiensten die gepaard gaan met assistentiewoningen zijn voorzien op het domein.

Wij zijn heel blij dat er ook een nieuwe zorgpartner in dit project wordt betrokken, namelijk Familiehulp. Dit is de grootste dienst-verlener in Vlaanderen wat betreft thuiszorg. Door zijn specifieke dienstenaanbod is Familiehulp zonder twijfel een belangrijke meerwaarde voor het project.

Zorgenloos oud wordenAls thuiszorg-organisatie zien ze dagelijks het belang van de juiste huisvesting voor mensen die een dagje ouder worden: een plaats waar mensen zorgenloos oud kunnen worden. We zitten vandaag nog te veel in een systeem waarbij mensen de woning pas in een laat stadium verlaten, als ze te hulpbehoevend worden of wanneer de partner sterft. Dan zijn er niet enkel de fysieke zor-gen en/of het verdriet, maar verlaat men ook het sociale netwerk dat verzachtend kan werken voor de zorgen of het verdriet.

Page 8: Het Kapittel (december 2012)

8

HET K

APITT

EL -

DECE

MBE

R 201

2

Agent in Brasschaat:MatrixBredabaan 661

Met steun van:

Agentschappen in Brasschaat:Bredabaan 188 (Centrum)Lage Kaart 301 (Kaart)Kapelsesteenweg 334 (Mariaburg)

Voor Wereldsolidariteit, ACW-Brasschaat en ACW-Antwerpen staat de focus op de ‘Schone Kleren Campagne’ met de aanmaak van sportschoenen en op de actie ‘Waardig werk’.

Deze meerdaagse wordt georganiseerd door vzw Mundio en de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) in samenwerking met het Gemeentebestuur van Brasschaat. Zij willen jongeren laten kennismaken met de derde wereld. Met oog voor alle problemen van oorlog, onderdrukking en honger, maar vooral met focus op alle mooie dingen die mensen in de derde wereld presteren. Ze hebben vaak maar een minimale aan-zet nodig om op weg te gaan.

Kenners stellen dat mensen hier bij ons zich bewust moeten worden van de situatie en mechanismen die mensen in de derde wereld beletten verder te gaan. Vooral via de scholen trachten we het licht op die derde wereld te laten schijnen. Een wervelend programma waarbij we deze keer 6.000 jongeren met hun school willen ontmoeten.

Het brede publiek is welkom opzaterdag 19 januari 2013 van 12.30 tot 18 uurin de Ruiterhal (Gemeentepark 10)

Programma:Officiële opening door de Schepen voor Ontwikkelings- samenwerking om 15 uur30 Jaar GROS BrasschaatWereldmarkt met standen en trajecten Toegang is gratis

Wereldmeerdaagse in BrasschaatVan 15 tot 30 januari 2013 richt de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) de aan-dacht opnieuw naar het Zuiden. Zaterdag 19 januari is iedereen van harte welkom.