Predoctor December 2012

32
1 Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

description

Predoctor December editie M.F.L.S. 2012

Transcript of Predoctor December 2012

Page 1: Predoctor December 2012

1Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

Page 2: Predoctor December 2012

2 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

Page 3: Predoctor December 2012

3Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

ColofonPredoctor is een tweemaan-

delijkse uitgave van de Medische Faculteit der Leidse Studenten (M.F.L.S.) De eindre-dactie behoudt zich te allen tijde het recht

voor ingezonden artikelen of mededelingen niet te plaatsen of indien nodig geacht in te

korten.

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuld-igd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden

gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, of door

fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke

toestemming van de hoofdredactie.

CorrespondentieadresM.F.L.S. K1-R Postbus 9600, 2300 RC Leiden

Telefoon071 5264484

[email protected]

Internetwww.mfls.nl

RedactieLi Shan van Poelgeest Janine Hogewoning

Daniël Kleijn Laurien Detmar

Lisa de Pont

Lay OutKarin Nienhuis

Esther KortMaaike de Koff

Sabine Bezstarosti

DrukHega. Drukkerij,

De Bruyn Kopsstraat 62288 EC Rijswijk (Den Haag Zuid)

AbonnementenJaarabonnement* €5,-

(*LUMC docenten gratis)

AbonnementsvoorwaardenEen abonnement geldt voor zes nummers en kan niet tussentijds worden opgezegd.

Een abonnement geldt tot wederopzegging en wordt zonder tegenbericht automatisch

verlengd. Het opzeggen van uw abonne-ment dient schriftelijk te gebeuren en ten minste twee maanden voor het afloop van

het academisch jaar.

Oplage: 2700

Inhoudsopgave4. Mededelingen/Vacatures5. (Toe)Standje K1-696. OnderwijsUpdate8. Predoctor Commissie 2012-2013 10. Kou Perceptie11. Wist je Datjes 12. Kerstkunde15. CO-lumn16. Fotopagina 19. koude ‘titanic’ ervaring: the do’s and the don’ts20. Winterrecept21. Forestus22. IFMSA-Leiden24. Winterdepressie of Winterdipje26. Sinterklaas Column27. Vermaak in de Vrieskou28. JVTs & Cies30. Kalender

Page 4: Predoctor December 2012

4 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

MED

EDEL

INGE

N

Brrr… IJskoud! Je komt de kou overal tegen: in de werkgroepruimtes, op de locaties van de voortgangstoets, en vooral in deze Predoctor! We beginnen deze koude editie na de gebruikelijke rubrieken met een voorstelrondje van onze nieuwe commissie. Sommige leden zijn vers van de pers, andere oud en vertrouwd, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: jou een heel jaar lang een fantastische Predoctor bezorgen! Het enthousiasme van de commissie heeft geresulteerd in deze decembereditie, waarin je een aantal interessante artikelen over kou en kerst kunt lezen. Zo krijg je onder andere survivaltips voor als je ooit à la Titanic in ijskoud water terechtkomt, kom je erachter waarom die verschrikkelijke vrieskou nu eigenlijk zo verschrikkelijk koud aanvoelt, en wordt het ware kerstverhaal uit de doeken gedaan. Omdat we onze nationale volksheld Sint Nicolaas niet helemaal wilden overslaan dit jaar, is er voor hem een column gereserveerd. Bovendien heeft onze vaste CO-lumnist zijn pagina ook gewijd aan de goedheiligman, met een treffend sinterklaasgedicht.Verder kun je genieten van een recept voor overheerlijke erwtensoep, en misschien vast een vakantie plannen aan de hand van het artikel ‘Vermaak in de vrieskou’: hierin worden drie ijzige locaties besproken waar je veel ijspret kunt beleven. Mocht het vooruitzicht op al deze leuke stukken je niet vrolijk stemmen, niet getreurd: misschien heb je wel last van een winterdipje. In een ander artikel wordt haarfijn uit de doeken gedaan hoe dat precies zit. Als dat ook niet helpt, word je misschien blij van het komische stuk ‘Worst galadate ever’, waarin een beeld geschetst wordt van hoe het níet moet. Na het lezen van dit stuk ben je blij dat jouw avond niet zo is ver-lopen… of wel soms?!Heel veel plezier met deze ijskoude maar toch hartverwarmende Predoctor!

Li Shan van Poelgeest | Hoofdredacteur

Mededelingen door Li Shan van Poelgeest

VacaturesIntroductieCommissieWil jij de aankomende eerstejaars Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen wegwijs maken in het LUMC? Solliciteer dan voor de Introductiecommissie! De M.F.L.S. is op zoek naar een enthousiaste groep die samen fan-tastische IC-dagen en een onvergetelijk weekend wil neerzetten. Ben je geïnteresseerd? Mail dan naar [email protected] of loop langs de bestuurskamer!

TripCommissieDe TripCie organiseert in oktober een korte reis naar een buitenlandse bestemming voor enkele tientallen M.F.L.S.-leden. Praag, Kopenhagen en Wenen waren afgelopen jaren een groot succes! Ben jij creatief, reislustig en heb je goede ideeën voor een hernieuwd succes van dit jonge initiatief? Loop langs de bestuurskamer of mail naar [email protected] en kom solliciteren!

GalaCommissieVond je het Gala ook zo mooi, wil jij volgend jaar ook zo’n spetterend Gala neerzetten en ben je fan van afge-kochte drank? Wil jij een onvergetelijk Gala voor honderden leden organiseren met jouw nieuwe ideeën en lijkt het je leuk om met een gemotiveerde commissie naar dit succes toe te werken? Mail dan naar [email protected] of loop even langs de bestuurskamer en kom solliciteren!

DiesCommissieIn november 2013 bestaat de M.F.L.S. 101 jaar. De M.F.L.S. behoort hiermee tot één van de oudste studie-verenigingen van Nederland. Dit mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan! De verjaardag van de M.F.L.S. zal ook dit jaar weer gevierd worden met een Dies-symposium. Wil jij je hiervoor inzetten en samen met een enthousiaste groep een leerzame en gezellige dag neerzetten? Kom langs in de bestuurskamer of mail naar [email protected]!

VAC

ATU

RES

Page 5: Predoctor December 2012

5Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

(Toe)standje K1-69

(Toe)standje K1-69

Brrr… IJskoud! Het is ondertussen alweer winter. De gebreide handschoenen en unox-mutsen zijn weer uit de kast gehaald en ik zit braaf met een kop thee achter mijn bureau in K1-69, ofwel de BK.

Het ene moment ben je je nog aan het voorbereiden op de sollicitatie en het andere moment zit je achter je bureau met in je ene hand de post in/uit map en in de andere hand een briefopener. Het wordt vaak gezegd, maar het is ook echt waar: de tijd vliegt voorbij! Wij zijn ondertussen alweer bijna vier maanden bezig en we hebben een fantastische lustrummaand achter de rug. Zo hebben we onder andere kunnen genieten van een spetterend openingsfeest, rally, wipeout, gala en natuurlijk de allereerste M.F.L.S.-musical! Voor ons was dit een vrij drukke periode en waren wij zelfs in de weekenden nog vaak in de BK te vinden. Gelukkig is er ook genoeg tijd voor ontspanning en zorgen de – niet zo – anonieme grappenmakers voor veel leuke momentjes. Zo vond Kevin laatst nog een ui in een van zijn mappen die Serge en Niels daar twee maanden geleden ingestopt hadden, worden stoelen aan elkaar vastgeknoopt, je bureau volgeplakt met Post-its (die daarna uiteraard hergebruikt worden), beeldschermen verstopt of aan de kapstok gehangen. Opvallend is wel dat onze onderwijstweeling erg vaak de pineut is. Naast alle grappen en de nodige gangnam style-dansjes is het natuurlijk ook serieus werk.

We hebben elke maandag, woensdag en vrijdag be-stuursvergadering tussen 10.00 en 12.00 uur. Hier worden alle belangrijke onderwerpen besproken en houden we elkaar op de hoogte van alle ontwikkelin-gen in onderwijsland en van commissies. We lopen daarnaast nog aardig wat andere vergaderingen af en hebben de nodige stressvolle momentjes meege-

maakt. Ook al zit je elke dag met elkaar in de BK, toch heb je nooit volledig inzicht in de bezigheden van een ander. Bestuursgenootjes en vrienden vragen wel eens aan mij wat ik nu eigenlijk de hele dag aan het doen ben. Als secretaris bestaan je dagelijkse bezigheden uit interne en externe communicatie, notuleren, post ophalen en invoeren, archivering en bijhouden van het ledenbestand. Daarnaast ben ik ook vrij veel tijd kwijt met het zoeken naar de nietmachine of scharen, want deze zijn altijd op mysterieuze wijze verdwenen.

Ons avondprogramma ziet er vaak iets anders uit: constitutieborrels, etentjes en feestjes van zuster-verenigingen. Je maakt de gekste dingen mee tijdens je bestuursjaar. Je hebt weliswaar wat minder tijd voor andere dingen, maar je krijgt er een geweldige zeven-koppige familie en een jaar vol ervaringen voor terug. Elke maandag tot en met vrijdag zitten wij van 10.00 tot 18.00 uur in de bestuurskamer (K1-69).

Als je vragen hebt of gewoon even voor de gezelligheid wil langskomen, ben je altijd welkom!

Namens het M.F.L.S.-bestuur wens ik jullie vanuit de warme bestuurskamer fijne kerstdagen en een gelukkig

nieuwjaar toe! Lisa de Pont secretaris 100ste M.F.L.S.-bestuur

Page 6: Predoctor December 2012

6 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

ONDERWIJS UPDATEGedverdemme, wat is het toch koud buiten. Brrrrr. Ge-lukkig hoeven de Leden Onderwijs nooit naar buiten: en 10-tot-6 “studentmedezegGeNsKaps”-baan houdt hen wel van de straat! Ze zijn niet van de baan te vegen in Onderwijsland, en doen dus weer graag verslag over de ontwikkelingen daar.

ALGEMEENVerdiepingsdagOp 17 november heeft de eerste open dag, de Ver-diepingsdag, plaatsgevonden. Deze dag is opgezet vol-gens het nieuwe, meer verdiepende principe. Er waren meer inhoudelijke proefcolleges: zo kwamen verouder-ing, DNA-ongelukken, bloedstolling, huidkanker en het brein aan de orde. In parallelle sessies konden scholier-en op deze manier inhoudelijk met zowel Biomedische Wetenschappen als Geneeskunde kennismaken. Naast deze proefcolleges gegeven door onze enthousiaste docenten, was er ook voorlichting, bijvoorbeeld over de-centrale selectie. Op de informatiemarkt kon de hele dag gesproken worden met studieadviseurs en studenten, er kon geprikt, gehecht en laparoscopisch geopereerd worden, en onder een microscoop konden de scholier-en hun slijm bekijken. HePatho was geopend, zodat ook daar een kijkje genomen kon worden. De dag is goed bevallen, en aan dit concept zal vastgehouden worden.

Uitslag Nationale Studenten EnquêteMet de Elsevier enquête kwamen onze studies al goed uit de bus, maar met de uitslagen van de Nationale Studenten Enquête kunnen we ook tevreden zijn. De BW bachelor en master zijn beide beoordeeld met een 4.3 op een schaal van 5. Bij GNK is de bachelor beoordeeld met een 4.1 en de master met een 4.2. De aandacht-spunten zijn vastgesteld en hier wordt aan gewerkt.

GENEESKUNDECurriculum 2012Het eerste blok van curriculum 2012, Van Start tot Arts, is afgerond en geëvalueerd. Het blok werd door studenten positief ervaren als een goede over-stap van het voortgezet onderwijs naar de Uni-versiteit. In het blok kwamen verschillende aspecten van het vak aan bod, waardoor dit blok voor de eerste-jaars een goede kennismaking met de opleiding is. Op dit moment is het derde blok, Van Cel tot Molecuul, bezig. Het tweede blok, Van mens tot Cel, werd aanzienlijk zwaarder gevonden dan het eerste blok. Van Mens tot Cel wordt binnenkort geëvalueerd.We willen alle eerstejaars nogmaals op het

hart drukken alle feedback vooral op de GOES-enquêtes in te vullen of aan de JVT’s door te geven! Visitatie In oktober 2013 zal de opleiding Geneeskunde ge-visiteerd worden. Naar aanleiding van een zelfreflectie, gesprekken met studenten en docenten en het bekijken van verschillende documenten zal de visitatiecommissie haar oordeel vellen over de opleiding. Op dit moment worden er verschillende commissies opgestart om ervoor te zorgen dat we in oktober volledig voorbereid zijn.

Basic Life SupportNa hard werk en veel inzet afgelopen jaren is het nu gelukt om BLS-trainingen te verzorgen voor alle bachelorstudenten; in plaats van eenmalig een cur-sus, krijgen studenten nu ieder jaar een (herhalings)cursus. De trainers zijn getraind, en zullen nog een keer met ervaren trainers meelopen om de kunst af te kijken. In het nieuwe jaar zullen zij zelf beginnen met de trainingen.

BIOMEDISHE WETENSCHAPPENVisitatierapportIn juni 2012 zijn de meeste BW-opleidingen in Nederland gevisiteerd in een “clustervisitatie”. Aan de hand van het visitatierapport dat hieruit rolt gaat de onderwijsorganisatie hard aan de slag om de BW studie in Leiden nog meer te verbeteren. Helaas is dit rapport nog niet ontvangen en kan hiermee nog niet aan de slag worden gegaan. Medio janu-ari wordt het rapport verwacht. Wordt vervolgd dus.

AlumnilezingenTijdens het blok Choose in jaar drie van BW heeft weer een alumnilezing plaatsgevonden. Drie alumni vertelden over hun loopbaan in de Management richting. Op 24 januari is de volgende alumnilezing, waarna de enige echte BWup Night weer zal plaatsvinden. Komt allen!

ClusteroverleggenIn februari en maart van het jaar 2013 zal weer een aantal keer een clusteroverleg georganiseerd worden. Studenten en blok-, lijn- en jaarcoördi-natoren komen hierbij samen om de inhoudelijke afstemming tussen blokken en lijnen binnen een cluster te verbeteren en eventuele hiaten op te lossen.

Elke editie geven de Leden Onderwijs Maartje Eekman en Patrick van der Zande samen een korte samenvatting van het laatste nieuws uit onderwijsland. Voor vragen of opmerkingen kan je altijd

terecht bij de JVT of in de bestuurskamer (K1-69).

OnderwijsUpdateON

DERW

IJSUP

DATE

Page 7: Predoctor December 2012

7Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

Commissie Interesse

Borrel

Dinsdag 14 Januari

15.30 HePatho

Het 100ste M.F.L.S.-bestuur wenst u FijneFeestdagen & een Gelukkig Nieuwjaar!

Page 8: Predoctor December 2012

8 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

PredoctorCommissie 2012-2013Naam: Sabine BezstarostiFunctie: VoorzitterLeeftijd: 22Geboorteplaats: DordrechtStudie+Jaar: Geneeskunde, jaar 5 Slechte eigenschap: snel in de verdediging schietenLevensmotto: ‘prioriteiten stellen’Gekste droom: Vliegend door het leven. Beginnen met hard-lopen en je armen op en neer bewegen, dan afzetten en vervol-gens in de lucht te vliegen en alles van boven bekijken.Gebeurtenis/ervaring: de 2 meest indrukwekkende gebeurt-enissen zijn mijn stagereis naar Zuid-Afrika voor 6 weken tijdens het WK in 2010 en afgelopen zomer met een oud krakend busje met 5 vrienden touren in de Balkan voor 3 weken. Daarnaast was de bekendmaking van het 100ste Bestuur een waanzinnige gebeurtenis.

Naam: Li Shan van PoelgeestFunctie: HoofdredacteurLeeftijd: 20 jaarGeboorteplaats: YiyangStudie+Jaar: Geneeskunde jaar 3/4Slechte eigenschap: slechte planner waardoor altijd te laatLevensmotto/quote: Ik heb altijd gelijk, wen er maar aan!Wat is je gekste droom: Ik was opgeleid tot walvisverzorgster in een onderzoekscentrum. Compleet met perslucht op mijn rug moest ik in mijn droom met een heel team van onderzoekers en verzorgers het verblijf in. Toen bleek dat we in de val waren gelokt en als walvisvoer dienden... Terwijl het hele team angstig op de bodem van de tank lag, wist ik te ontsnappen door het plafond open te scheuren en op het dak van het onderzoekscen-trum te klimmen. Vervolgens rende ik op mijn flippers naar huis.Welke indrukwekkende gebeurtenis heb je meegemaakt: In de zomervakantie van 2009 ben ik met mijn familie naar mijn geboorteland teruggegaan. We hebben daar het kindertehuis bezocht waar ik als baby heb gewoond, en ik heb een gesprek gehad met de directeur. In zijn kantoor bleek een prikbord te hangen met foto’s van kinderen die hij onder zijn hoede had ge-had. Toen ik zag dat ik daar ook tussen hing, was ik wel eventjes geroerd.

Naam: Daniel KleijnFunctie: Lid RedactioneelLeeftijd: 21Geboorteplaats: Papendrecht, Zuid-Holland (maar zodra het kon was ik weg ;-))Studie + Jaar: Geneeskunde, jaar 3Slechte eigenschap: ArrogantieLevensmotto: Carpe diem, origineel he.Gekste droom: Ik droom zo vaak gek. Laatst werd ik achtervolgd door een dood meisje, tot zelfs op de plek waar ik tentamen had, waar ze me bleef opwachten bij de deur. Ik probeerde m’n ten-tamen maar te rekken en te rekken... en toen werd ik heel anti-climactisch wakker. Een combinatie van Paranormal Activity-films kijken en te laat beginnen voor je tentamens is niet goed voor een mens!Gebeurtenis/ervaring: Reizen in Oeganda en Tanzania. Met name Oeganda, dat is nog zo puur en niet-toeristisch.

Naam: Janine HogewoningFunctie: Lid redactioneel

Leeftijd: 18Geboorteplaats: LeiderdorpStudie+Jaar: Geneeskunde jaar 1Slechte eigenschap: OngeduldigLevensmotto/quote: Ervaring is de beste leermeesterWat is je gekste (= recentste) droom: Ik ging voor één dag even op en neer naar Amerika. Eenmaal aangekomen in Californië be-dacht ik me dat ik wilde gaan winkelen in New York en daar met de bus heen wilde gaan (totaal niet bij stil gestaan dat New York aan de andere kant van Amerika ligt). Tijdens het wachten op de bus ben ik nootjes gaan halen, waar ook Kellogs in zaten. De Kellogs heb ik in mijn tas gestopt, zodat ik een ontbijt zou hebben voor morgenochtend (thuis waren de Kellogs namelijk op). De wekker ging… Welke indrukwekkende gebeurtenis heb je meegemaakt: Het heeft veel indruk op mij gemaakt, toen iemand van mijn familie een hersenbloeding kreeg en zijn bewustzijn verloor voor mijn gezicht.

Naam: Laurien DetmarFunctie: Lid RedactioneelLeeftijd: 18Geboorteplaats: AmsterdamStudie+Jaar: Biomedische Wetenschappen, jaar 1Slechte eigenschap: Talent voor verslapenLevensmotto/quote: Heb ik eindelijk mijn kamer opgeruimd, is mijn leven een puinhoop.Wat is je gekste droom: Ik heb ooit gedroomd dat ik naar de trein moest rennen om naar huis te komen, maar ik bleek geen benen meer te hebben.Welke indrukwekkende gebeurtenis heb je meegemaakt: Tijdens onze vakantie in Canada hebben mijn ouders, zusje en ik de Niagara Falls bezocht. Daar zijn we met een bootje totheel dicht bij de waterval gevaren. Dat was echt geweldig.

Naam: Maaike de KoffFunctie: Lay-outLeeftijd: 20Geboorteplaats: DelftStudie+Jaar: Geneeskunde jaar 3Slechte eigenschap: heeeel perfectionistischLevensmotto/quote: Alles komt altijd goed!!Wat is je gekste droom: Dat mijn scheikunde lerares in een stuiter-bal veranderde, compleet met haar rode krullenbos.Welke indrukwekkende gebeurtenis heb je meegemaakt: Mijn buurvrouw zou door een medische fout nooit meer rechtop kun-nen lopen,maar door haar doorzettingsvermogen en goede revalidatie zie ik haar regelmatig weer zonder rollator voorbij komen! Daar heb ik heel veel respect voor.

Naam: Karin NienhuisFunctie: Lid Lay-out Leeftijd: 20Geboorteplaats: DelftStudie+Jaar: Geneeskunde, jaar 3Slechte eigenschap: Ik kan heel slecht boos worden.Levensmotto/quote: Hiervoor heb ik even het quotearchief van m’n andere commissie nageslagen (anders zou ik zo snel niets kunnen bedenken ;)), daar staan de volgende quotes van mij in:- Als het niet plakt is het goed- Soms denk ik dat er mascara onder m’n ogen zit, maar dan zijn

PRED

OCTO

R

Page 9: Predoctor December 2012

9Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

zelf, zij hebben deze beelden ook gebruikt voor de live-versie van de clip (http://www.youtube.com/watch?v=XXUCFk8VJFY).

Naam: Esther KortFunctie: Lay-out (en deels grafisch design) Leeftijd: 19Geboorteplaats: ZoetermeerStudie+Jaar: Geneeskunde, 2e jaarSlechte eigenschap: Neiging om sommige dingen tot het laatste moment uit te stellen. Levensmotto/quote: “Zeg nooit nooit.”Wat is je gekste droom: Nadat ik Spiderman 3 in de bioscoop had gezien, besloot ik die avond in mijn droom ook maar even in New York rond te slingeren! Welk indrukwekkende gebeurtenis heb je meegemaakt: Helikopter-vlucht over de Grand Canyon

Naam: Lisa de PontFunctie: Lid BestuurLeeftijd: 21Geboorteplaats: EindhovenStudie + Jaar: Geneeskunde, jaar 4Slechte eigenschap: Ik kan wel ongeduldig zijnLevensmotto/quote: It’s all goodWat is je gekste droom: Ik droom vaak dat ik Harry Potter ben. Met toverstok en alles.Indrukwekkende gebeurtenis: De bekendmaking van het 100ste.

PredoctorCommissie 2012-2013het gewoon wallen.- Ik heb geen lange en geen brede, ik heb gewoon een kleine. (Helaas kan ik me niet meer herinneren waar dit over ging)Ik weet zelf niet zo goed welke het leukst is. Ik zal morgen nog even kijken of er nog meer quotes zijn die we eventueel kunnen gebruiken.Een levensmotto heb ik niet echt..Wat is je gekste droom:Ik droomde laatst dat ik een supergoed lay-out idee had voor de almanak. Het leek op dat moment de perfecte oplossing voor iets waarvoor we al een tijdje naar een oplossing zochten. Maar toen ik wakker was en het aan m’n commissiegenoten vertelden bleek het eigenlijk een super slecht idee te zijn dat we toch nooit zoud-en uitvoeren..Welke indrukwekkende gebeurtenis heb je meegemaakt:Ik was twee jaar geleden naar Rock Werchter, een festival in Bel-gië. We waren daar bij het optreden van Editors. Op zich een optreden als alle anderen, totdat ze het nummer “No sound but the wind” speelden. Halverwege het nummer viel het oog van de cameraman op een jongen vooraan, die heel intens mee stond te zingen. Deze beelden werden geprojecteerd op de grote scher-men aan de zijkant van het podium. Toen deze jongen weer in beeld kwam, begon het publiek te joelen, maar hij had zelf niet door dat het om hem ging. Elke keer dat het beeld terugkwam, begon het publiek harder te joelen. De jongen zelf had het pas tegen het einde van het nummer door, wat het tot een heel bi-jzonder moment maakte. Dat bleek ook zo te zijn voor de band

PREDO

CTO

R

Page 10: Predoctor December 2012

10 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

Door Laurien Detmar

algemeen bloot blijft, is dit toch een plek waar veel lichaamswarmte verloren gaat. Mutsen, sjaals en oorwarmers zijn een echte aanrader om lekker warm te blijven wanneer je naar buiten moet.

3. Natuurlijk blijf je het liefst lekker binnen bij de open haard, maar jammer genoeg zul je af en toe naar buiten moeten. Voordat je de deur uit stapt, kun je een aantal keer op en neer springen. Door gewoon even te bewegen en stretchen, warmen je spieren goed op. Hierdoor heb je het minder koud in de buitenlucht. Bovendien is de kans op ernstige verwondingen bij een val ook een stukje kleiner als je spieren goed warm zijn.

4. Loop jij ook het liefst de hele winter op die afgetrapte schoenen die je al ruim een jaar draagt, terwijl ze allang weggegooid hadden moeten worden? Dan zul je wel

5. merken dat je extreem koude tenen hebt in de sneeuw. De oplossing is ernstig simpel en erg goedkoop: draag twee paar sokken. Dit extra laagje beschermt je tenen al een heel stuk tegen de kou. Dit simpele trucje werkt ook voor je vingers. Draag gewoon een dun paar handschoenen onder je dikkere paar.

6. Om overdag lekker warm te blijven is het het beste om meerdere laagjes kleding te dragen in plaats van één dikke laag. Draag bijvoorbeeld een hemdje, een T-shirt en een vest in plaats van één dikke trui. Zorg er wel voor dat het onderste laagje van natuurlijk materiaal gemaakt is. Hierdoor blijft het zweet niet op je huid liggen en koel je minder snel af.

7. Vooral voor de vegetariërs onder ons geldt: eet veel noten! Noten bevatten namelijk veel ‘gezonde’ vetten. Deze vetten helpen om jouw lichaam op die fijne 37 graden te houden.

Hoera, de winter is weer begonnen! Niets is leuker dan een ouderwets sneeuwballengevecht of een lekker kopje erwtensoep na het schaatsen. ’s Avonds zit je gezellig met z’n allen voor de open haard, en voor de niet-rijke stinkerds onder ons voor de verwarming. Helaas heeft menig persoon een enorme hekel aan de winter. In de winter glijden we massaal uit. In de winter krijgen we massaal sneeuwballen tegen ons hoofd. In de winter komen we massaal te laat door problemen met het openbaar vervoer. Maar bovenal hebben we het in de winter massaal koud.

Het hele menselijke lichaam zit vol met zenuwuiteinden. Deze zenuwuiteinden kunnen doorgeven wat er in het hele lichaam gebeurt. Wanneer de zenuwuiteinden voor een bepaald zintuig over het hele lichaam verspreid zijn, spreekt men van een diffuus gelokaliseerd zintuig. We registreren pijn bijvoorbeeld met behulp van zo’n diffuus gelokaliseerd zintuig, je kunt immers over je hele lichaam pijn waarnemen. Dat geldt ook voor kou en warmte, in het hele lichaam lopen zenuwuiteinden die verandering in temperatuur kunnen waarnemen. Bovendien zit er in de hypothalamus in de hersenen een centrum dat in staat is om de temperatuurveranderingen in het bloed te meten.Maar van alle plaatsen waar temperatuur waargenomen en geregeld wordt, is de huid het belangrijkst. De huid is namelijk het grootste orgaan dat zowel met de buitenwereld als met de binnenkant van het lichaam in contact staat.

In de huid zitten op elke vierkante centimeter gemiddeld 0,4 warmtereceptoren, lichaampjes van Ruffini genaamd. Per vierkante centimeter huidoppervlak kunnen 1 tot 5 lichaampjes van Krause voorkomen. Dit zijn de kou receptoren. Wanneer je afkoelt, worden delichaampjes van Krause actiever dan de lichaampjes van Ruffini. Dit leidt tot een reactie van het lichaam, waardoor de temperatuur omhoog gaat. De lichaampjes van Ruffini worden dan juist actiever.

Tips om warm te blijven:1. Hoe verleidelijk het ook is, blijf weg bij de glühwein,

Irish coffee en hot toddy. Deze warme drankjes met alcohol zorgen ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, terwijl je voor je gevoel lekker opwarmt.

2. Pak je hoofd goed in wanneer je naar buiten gaat. Je gezicht koelt niet sneller af dan de rest van je lichaam, maar omdat dit gebied over het

KO

U P

ERC

EPT

IE

Page 11: Predoctor December 2012

11Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

WIST JE D

ATjes

Medische Faculteit der Leidse Studenten

Page 12: Predoctor December 2012

12 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

De meeste Nederlanders weten dat op 25 de-cember de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Een verjaardag vieren klinkt natuurlijk hartstikke logisch, maar zo simpel ligt het niet omtrent het verjaardagspartijtje van de zoon van God. In de Bijbel is de geboorte van Jezus in twee boeken beschreven, namelijk in de evangeliën van Matteüs en Lucas. Er wordt daarin echter geen woord gerept over de ge-boortedatum, er wordt niet eens gesproken over een jaargetijde waarin Jezus geboren werd. De datum die wij nu nog aanhouden is waar-schijnlijk een handigheidje geweest van Flavius Valerius Aurelius Constantinus, beter bekend als Constantijn de Grote. Deze Romeinse keizer werd in de vierde eeuw vooral bekend doordat hij de eerste machthebber werd die uitgespro-ken christen was. Nu waren er op en rond 25 december al eeuwen verschillende vierin-gen door verschillende volkeren en religies.

De oudste hiervan waren de Germaanse joelfeesten. Dit twaalf dagen durende zonne-wendefeest vond plaats rond 21 december, om te vieren dat de langste nacht van het jaar voorbij was en het licht begroet kon worden. Nu nog wordt Kerstmis in het Deens, Noors en Zweeds aangeduid met “julen” en in het Fins met “joulu”. Romeinse heidenen vierden eenzelfde soort feest: de saturnaliën, een tijd van feest die ook in de tijd van Constantijn het volk nog een aantal vrije dagen bezorgde. Op 25 december werd tevens de Dies Natalis Solis Invicti gevierd: een festival ter ere van zonne-god Sol Invictus. Dit was een traditie die werd voortgezet naar het voorbeeld van de Egyp-tenaren en de Grieken. Deze volkeren eerden respectievelijk Ra en Helios op deze datum.

Het is niet helemaal duidelijk waarom Constan-tijn de Grote heeft gekozen voor 25 december. Het moge duidelijk zijn dat de “heidense” feesten van de Germanen, Egyptenaren en de Griek-en een doorn in het oog waren voor de keizer. Natuurlijk pasten ook de saturnaliën en de Dies Natalis Solis Invicti niet in het christelijke geloof. Gezien het onmogelijk bleek deze feesten uit de maatschappij te laten verdwijnen, lijkt het een logische zet te zijn geweest om dan maar gebruik te maken van hun populariteit voor Kerstmis. Zo was de viering immers gemakkelijker te im-plementeren in de samenleving; het gepeupel had dankzij de saturnaliën toch al vrij van hun arbeid. Een minder gedragen theorie zegt dat de datum 25 december is, omdat Jezus “Het Licht van de Wereld” genoemd werd. Logischerwijs wordt hij dan geëerd op de dag dat doorgaans zonnegoden “in het zonnetje” worden gezet.

Tegenwoordig leveren zonnegoden niet meer het licht tijdens de donkere kerstdagen, maar de lumineus versierde kerstboom. Hoewel velen denken dat het gebruik van een gedecoreerde dennenboom nog uit de tijd van de Germanen stamt, is het juist een stuk nieuwer concept. Het eerste geschrift over een kerstboom komt uit 1539, toen in de Kathedraal van Straatsburg een versierde boom werd opgezet. Spoedig

Een versierde kerstboom met daaronder geschenken, een overdaad aan eten en bij sommige families een kerststal met de baby Jezus Christus. Desgevraagd schetst een Nederlander op deze manier de wijze waarop hij of zij elk jaar Kerstmis viert. Hoewel iedereen elk jaar netjes aanschuift bij familie en schoonfamilie, hebben de

meeste mensen geen idee wat er exact gevierd wordt op eerste en tweede kerstdag. Hoe wij deze feestdag vier-en is dan ook een samenraapsel van symbolen en geschiedenis, met een sausje van westerse commercie erover-heen gedrapeerd. Iedereen viert Kerstmis op een eigen manier, maar niettemin zijn enkele zaken, zoals uiteraard de datum, maar ook de kerstballen in de boom, vaste spelers in het kerstfestijn. Gezien het feit dat er vele verh-

alen de ronde doen over de oorsprong van de verschillende aspecten van onze kerst, wordt het nogal onduidelijk waar alles vandaan komt. Tijd dus voor een overzicht van een aantal zaken die het beeld bepalen.

De saturnaliën

KerstkundeK

ERST

KU

ND

E

Page 13: Predoctor December 2012

13Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

verschenen zij in woningen en verspreidde de gewoonte zich over heel Europa. In Nederland dook de kerstboom pas op tijdens het Réveil, een opleving van het christendom. Dankzij de vele nieuw geopende zondagsscholen kwam ook de onderlaag van de bevolking in aanrak-ing met het gebruik. Hierdoor werd de kerst-boom een symbool voor “het licht”: op zondag-scholen werd niet alleen het geloof verspreid, maar ook levensmiddelen voor de armen. Aan het begin van de twintigste eeuw was de kerst-boom uitgegroeid tot een populaire traditie en is niet meer weg te denken bij onze Kerstmis.Zonder versieringen is een kerstboom ook maar een boom en dus hangen er altijd ornament-en in de spar, met name kerstballen. Hun oor-sprong ligt in de angst voor kwade geesten. Men trachtte zichzelf te beschermen met glimmende voorwerpen, omdat heksen, demonen en ander gespuis bang zouden zijn voor spiegels. Ook in de achttiende eeuw bestond dit bijgeloof nog en werden er in Engeland zogeheten heksenballen opgehangen. Aangezien heksen geen spiegel-beeld zouden hebben, kon men dankzij de weerspiegeling in de decoraties zien of iemand een feeks was. Waar in de beginjaren de hek-senballen voor het raam werden opgehangen ter bescherming, veranderde met het afnemen van het bijgeloof de functie tot versiering voor de kerstboom. Dankzij de uitvinding van de glazen kerstbal in 1831 was de trans-formatie tot kerstdecoratie compleet.

De Kerstman is een relatief nieuwe verschijning bij onze kerstviering en volgens veel mensen een product van reclamemensen. Dat is deels juist, maar ook de Kerstman is niet zomaar uit een hoge hoed getoverd. Frappant genoeg heeft onder andere onze Nederlandse Sinter-klaas model gestaan voor het personage. Sin-terklaas werd door kolonisten “meegenomen” naar Noord-Amerika, alwaar de naam ver-basterd werd tot Santa Claus. Onderwijl begon de Protestantse Reformatie in Noord-Europa waarbij de protestanten niets wilden hebben van katholieke gebruiken. Zodoende werd in veel landen Sinterklaas afgeschaft en kregen zoete kinderen tijdens Kerstmis geschenken. Cadeaus

moeten echter uitgedeeld worden door ie-mand, en daarom ontstond in Engeland een per-sonificatie van kerst: Father Christmas. In tegen-stelling tot de serieuze, slanke goedheiligman werd Vadertje Kerst een jolige goedzak en ook dit gebruik verspreidde zich door Europa. Met de gestarte Britse migratie naar Amerika kwam dus ook Father Christmas mee naar de Nieuwe Wereld. Daar raakte het gebruik steeds meer vermengd met de op Sinterklaas gebaseerde Santa Claus, totdat in 1773 voor het eerst werd gesproken over één man die ook Santa Claus werd genoemd: een dikke, vrolijke man in een rood sneeuwpak, zoals wij hem vandaag de dag nog kennen dankzij de Coca Cola-campagnes.

Aan elke kant van onze kerstviering hangt dus een verhaal. Sommige wellicht al duizenden jaren oud, andere een stuk nieuwer. Niettemin lijken de verschillende gewoontes en hun her-komst van ondergeschikt belang voor de ge-middelde Nederlander. De ene familie richt zich misschien wat meer op de geboorte van Jezus, de andere wisselt met name cadeaus uit. Hoe Kerstmis ook wordt gevierd, één aspect keert er altijd in terug: familie. Ook deze maand zal iedereen in een gezellige atmosfeer aan-schuiven om te praten over koetjes en kalfjes, een aantal maal proosten met een glas goede wijn en genieten van een overdaad aan eten. Want hoewel alle kerstzaken wellicht een hele interessante geschiedenis hebben, draait het voor de meesten om één ding: gezelligheid.

Door Daniël Kleijn

KERSTK

UN

DE

Page 14: Predoctor December 2012

14 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

Je collega’s behandelen...

Scan en beleef mee!

MAROKKO MEET AND GREET

STUDIEREIS 2013WANNEER: 27 APRIL T/M 5 MEI

FACEBOOK: STUDIEREIS MFLS 2013

Page 15: Predoctor December 2012

15Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

Lieve M.F.L.S.’er,Wegens verplichtingen in ’t kader der feestdagen,

Zal deze jonge dokter zich aan een rijmpje of twee wagen.

Want in verband met zijn o zo drukke co-assistentenplicht,Heeft hij geen tijd gehad om te oefenen met ’t gedicht.

En aangezien er toch nog een paar moeten worden geschreven,Kan hij zich nu mooi op zijn trouwe lezers uitleven.

Want de problemen die hij met de winter zoal beleeft,Deelt hij u graag, in de ijskoude Predoctor die u nu voor u heeft.

Je hoort al in de gangen gejammer en getreur;’t Is weer duidelijk; de winter staat voor de deur.

Je merkt het aan patiënten en aan zij die verplegen;De prevalentie van depressie is weer eens gestegen.

Onvoorstelbaar hoe een mens zich dezer dagen,Bij gebrek aan wat zonlicht en vitamine D gaat gedragen.

En hoe erg dit patiëntenzorg in de weg kan staan,Ik maak me hier zelf ook regelmatig schuldig aan.

En geloof me, het liefst zou ik dit allemaal verzinnen…Maar nee, in de winter kúnnen mijn dagen gewoon niet goed beginnen.

Wekker, laat me alsjeblieft liggen, nog even!Waar is toch die tijd van college-skippen gebleven?

Bij het naar buiten gaan heeft de kou zich wederom geïntroduceerd; Waarom ben ik vroeger niet naar Australië geëmigreerd?

Heb ik nou weer mijn fietslampjes niet van boven meegebracht?Kom ik natuurlijk wéér te laat voor die eeuwige overdracht!

Onderweg naar het ziekenhuis merk ik dat ik nog iets ben vergeten;Er zit namelijk geen gevoel meer op de plek waar mijn vingers ooit hebben gezeten.

Eenmaal verkleumd in het warme ziekenhuis aangekomen,Krijg ik de hoop dat het met deze dag nog goed zal kunnen komen.

Net op de gynaecologie begonnen, dus met frisse moed,Ga ik alle bloedverliezen, schimmels en verzakkingen tegemoet.

Ah! Wat fijn! Vanmiddag co-assistentenonderwijs, met broodjes!Dat scheelt deze DUO-afhankelijke student zo weer een paar eurootjes.

Maar waarom is er nu dan niemand bij de koelkast met de lunch aan ’t dringen?JA HOOR! Net deze week de sandwiches afgeschaft wegens bezuinigingen!

Daar gaat m’n gratis lunch, en ik blijf helaas ook niet écht scherp,Bij een co-praatje met ‘spiritualiteit in de zorg’ als onderwerp.

Op weg naar huis toe, afgepeigerd en ontdaan,Blijkt er toch nog een lichtpuntje op deze dag te bestaan.

Een borrel in HePatho, waar vriend en kennis zich bevindtIs dit dan toch een stiekeme knipoog van de goede ouwe Sint?

Jongens, de tap is toe, we moeten helaas naar buiten!Wat fijn om een dag als deze op zo’n manier af te sluiten.

Want mocht de winter je in z’n greep hebben, En je soms al je levenslust uit je weg voelt ebben;

Zoek dan je vrienden op, want die zijn er altijd,Om je wat warmte te geven, in een bitterkoude tijd.

Door Jacob de Mol

CO

-lumn

MAROKKO MEET AND GREET

STUDIEREIS 2013WANNEER: 27 APRIL T/M 5 MEI

FACEBOOK: STUDIEREIS MFLS 2013

Page 16: Predoctor December 2012

16 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25[16] Predoctor oktober 2012 jaargang 25

Page 17: Predoctor December 2012

17Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten [17]Medische Faculteit der Leidse Studenten

Page 18: Predoctor December 2012

18 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

Page 19: Predoctor December 2012

19Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

Het zou bijna iedereen kunnen overkomen. Je vaart met een cruiseschip à la Titanic in de koude wateren van de Atlantische Oceaan en belandt na een ernstig ongeluk – misschien toch zo’n rampzalige botsing met een ijsberg – in het ijskoude water. Als je deze pech maar net zou hebben, dan willen we natuurlijk alle-maal het liefst, net als ‘Rose DeWitt Bukater’, deze dramatische gebeurtenis overleven om het verhaal te kunnen navertellen.

Ja, daar sta je dan... het schip is aan het zinken. Je kan geen kant op en je zal binnenkort toch te water raken. Als je de kans hebt, probeer dan niet in één keer in het ijskoude water te springen. In plaats daarvan probeer je lichaam zo langzaam mogelijk af te koelen. Het is vooral geen moment om te denken “ik spring er maar snel in want dan ben ik er vanaf”. Acute onderkoeling is het gevaarlijkst omdat de lichaamstem-peratuur erg snel zakt, wat in enkele minuten resulteert in een onvermogen tot zwemmen door spierkrampen. Volg daarom zeker het cliché van de drenkeling en zorgt dat je iets hebt om je-zelf letterlijk drijvende te houden. Als het kan, klamp je vast aan het meest nabijgelegen object waar je op zou kunnen klimmen.

Terwijl je bibberend en klappertandend in het water drijft en de vraag ‘waarom ik?’ vast wel een keer in je hoofd opkomt, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Als we de kans op verdrinking en de problemen die dat met zich meebrengt even buiten beschouwing laten, is het gevaar van onderkoeling het grootst. Heb je niet meteen de kans om er-gens op te klimmen of heb je geen keuze om even in het water te liggen? Dan kan je het beste zo rustig mogelijk blijven. Mak-kelijker gezegd dan gedaan, maar energie verspillen en rond-spartelen is uitermate zinloos. Sterker nog, het is af te raden. Veel mensen denken dat de beste oplossing om warm te blijven zou zijn door zwemmen, door vetten te verbran-den om warm te blijven. Dit is echter een slechte beslis-sing. Niet alleen verbruik je de energie die je het beste kan sparen – wie weet hoe lang je wel niet moet wachten op hulp? – maar door te zwemmen veroorzaak je ook extra stroming. Extra stroming betekent extra warmteafgifte naar het water om je heen. Je ‘ververst’ als het ware het zojuist door je lichaam verwarmde water met nieuw koud water.Het beste is dus om je warmteafgifte zo klein mogelijk te houden. Dit doe je door jezelf zo klein mogelijk te mak-en om je contactoppervlak met het water te verkleinen door bijvoorbeeld een foetushouding aan te nemen. Kruis

je benen, trek je dijbenen in en klem jezelf vooral vast aan je veroverde drijfmiddel. Daarnaast kan je het

beste zo stil mogelijk te liggen zodat je het water om je heen opwarmt. Alle kleine beetjes helpen.

Natuurlijk kan je met al die pech ook een beet-je geluk hebben, en heb je net als de film-

ster een geïmproviseerd vlot bemachtigd. Probeer zo snel mogelijk uit het water

te klimmen. Op een gegeven mo-ment zal de lucht nog kouder

aanvoelen dan het water zelf, zeker als het waait, maar

laat je niet misleiden. Het warmteverlies in

water is ongeveer 30 keer zo groot

als in lucht.

Een andere ongunstige factor bij het voorkomen van onder-koeling is alcohol. Alcohol veroorzaakt namelijk een perifere vasodilatatie en depressie van het centraal zenuwstelsel en het thermoregulatiecentrum. Alhoewel het de waarneming van de kou afneemt – wat misschien een prettig aspect is tijdens het koulijden – remt het ook de respons op de onder-koeling, bijvoorbeeld de reactie om te gaan rillen. Dit zorgt er alleen maar voor dat je lichaamstemperatuur nog verder daalt.

Dus wanneer wordt het echt gevaarlijk? Hypothermie treedt op wanneer je het vermogen verliest om je temperatuur te behouden en wordt gedefinieerd bij een lichaamstempera-tuur van 35 graden of lager. De ernst van de onderkoeling is te onderscheiden in drie klinische stadia: de responsieve fase (35-32 graden), de vertragingsfase (32-30 graden) en de poikilotherme fase (lager dan 30 graden). Bij een temperatuur lager dan 34 graden is opname in een ziekenhuis noodzakelijk. In de eerste fase zijn de symptomen subtiel. Je rilt, klap-pertandt, je bent nog alert en hebt een goede oriëntatie, alhoewel de verschillende mechanismen zoals stofwisseling en hartslag verhoogt zijn. Eventueel treedt er een overgang op, door onder andere spierzwakte en uitputting. Je stopt met rillen, krijgt vertraagde reacties en kunt zelfs gaan hal-lucineren. Dit is ook een symptoom van de vertragingsfase, waarbij alertheid verder vermindert. De peesreflexen zijn vertraagd of zelfs afwezig en de pupillen zijn gewoonlijk ge-dilateerd en zullen ook weinig op licht reageren. Door deze afname van reflexen daalt de lichaamstemperatuur langzaam naar 30 graden, wat een comateuze toestand en een rigor-mortis-uiterlijk tot gevolg heeft. Dit is de poikilotherme fase, waarbij rond de 28 graden spontaan ventrikelfibrilleren optreedt.

Om deze reactie wat langer uit te stellen is het geadviseerd om zoveel mogelijk met mensen samen te komen. Samen sta je sterker. Het is dus het beste als je het vlot met één of meer mensen deelt. Als je toch nog in het water ligt, vorm dan een klein kringetje, met je gezicht naar het midden om de lichaamswarmte te delen. Probeer in het water je zoveel mogelijk te bedekken met de kleding, om zoveel mogelijk warmte te isoleren. Trek je natte kleding zo snel mogelijk uit als je het water uitkomt, en laat het drogen. Het is beter om elkaars lichaamswarmte direct te delen. Ook al is het mis-schien gênant om je zo bloot te geven aan anderen, het is toch veel beter om elkaar door direct huidcontact op te warmen. Als iemand sterk onderkoeld is, zorg er dan voor dat vooral de thorax als eerste opgewarmd wordt. Als de ledematen eerst worden opgewarmd, kan dit voor een terugstroom van het koude bloed zorgen, wat hartfalen kan veroorzaken. Dus probeer eerst de thorax, de liezen en de nek te verwarmen.

Natuurlijk hou je het niet eeuwen uit op zee, maar gelukkig is het ongeluk in deze eeuw snel doorgegeven en komen er verschil-lende reddingteams op jullie locatie af. Met een paar warme drankjes zal je van binnenuit opgewarmd worden. Ben je niet helemaal wakker om dit mee te maken? Geen zorgen, zelfs onderkoelde patiënten die diep in coma zijn, met gedilateerde pupillen, geen pols hebben en zelfs niet ademhalen kunnen toch nog volledig herstellen wanneer hun lichaamstemperatuur eenmaal voorzichtig op peil wordt gebracht in het ziekenhuis...

KOUDE ‘TITANIC’ ERVARING: the do’s and the don’ts door Esther KortD

O’s &

DO

N’ts

Page 20: Predoctor December 2012

20 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

...maar ook de vijand.

Scan en beleef mee!

ARTSBIJ DEFENSIEDefensie zoekt artsen. Kom op ons spreekuur. Kijk op artsbijdefensie.nl

Recept: Oer-Hollandse erwtensoepRE

CEPT

Door Janine Hogewoning

Page 21: Predoctor December 2012

21Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

...maar ook de vijand.

Scan en beleef mee!

ARTSBIJ DEFENSIEDefensie zoekt artsen. Kom op ons spreekuur. Kijk op artsbijdefensie.nl

ForestusL e i d s M e d i s c h D i s p u u t

Programma:

26 november t/m 21 januari

Gildeperiode

8 januari

Nieuwjaarsborrel

22 januari

A.B.C.-reünie + Dansborrel SD&XL

19 februari

Dansborrel PB

22 februari

Voorjaarscantus

[email protected] | http://www.forestus.nl | 071-526 45 27 De Bestuurskamer is geopend op werkdagen tussen 12.30 en 15.30 uur.

MededelingWaarde M.F.L.S.-leden,

Na een aantal gezellige en drukbezochte IntegraCieactiviteiten is, na de Intergildeborrel, de Gildeperiode begonnen. Alle Eerstejaars kunnen hier een kijkje nemen bij de Gildes die ons Dispuut rijk is. Aan het eind van deze periode kunnen de Eerstejaars zich aansluiten bij een van de Gildes.

Ook dit jaar heeft het bezoek van de Goedheiligman Forestus niet ongemoeid gelaten. Na luid gezang op de Cantus is hij daar vervolgens binnengestormd met zijn Pietermannen en hebben de Forestianen uit volle borst mogen zingen voor de Sint.

Tijdens het drukbezochte Kerstballenbal is de avond, na een heerlijk diner, afgesloten met een gouden feestje dat tot in de vroege uurtjes door is gegaan.

Om 2013 goed te beginnen zal na de jaarwisseling de Nieuwjaarsborrel plaatsvinden, waar iedereen de goede voornemens voor het nieuwe jaar met elkaar kan delen.

Dit alles gezegd hebbende wens ik u verder nog heel veel leesplezier toe en natuurlijk de allerbeste wensen en een gelukkig 2013,

Met een fier Welterusten,

Namens het 32e Bestuur des L.M.D. Forestus,

J. Tas,

h.t. Assessor externus.

Page 22: Predoctor December 2012

22 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

IFMSA-Leiden International Federation of Medical Students’ Associations Leiden

Think Globally Act Locally

ContactHeb je vragen, opmerkingen of leuke tips? Neem contact op met IFMSA-Leiden door een e-mail te sturen

naar [email protected]

Meld je aan op onze blackboardmodule om op de hoogte te blijven van alle projecten!

Op het moment van schrijven staat de WAD-week op het punt te be-ginnen. Een week lang worden door verschillende IFMSA-steden in het gehele land activiteiten rondom Wereld AIDS dag georganiseerd. Nat-uurlijk kan Leiden niet achterblijven en heb je ondertussen onze dap-pere collectanten in erbarmelijke temperaturen zien vragen om kleine donaties, de peniskoekjes geproefd, een hippe artbag gekocht, de speciale Movies & Medicine bezocht en meegedaan aan het condoompot-raden. Ook verwacht ik dat het M.F.L.S.-feest, met onze spermsisters, een succes is geweest en hopelijk hebben we daarmee veel geld op weten te halen voor STOP AIDS NOW!

Later kan je als basisarts specialiseren. Er is een hoop te kiezen: van oren tot botjes tot genen en tot het ontastbare van de psy-chologische aspecten. Eén ding, echter, zal elke tak van de ge-neeskunde altijd blijven ervaren: stervende patiënten. De dood is een thema dat niet makkelijk bespreekbaar is en zelfs wordt ver-meden. Echter, terminale patiënten zijn, natuurlijk, óók patiënt-en. En hen begeleiden hoort dan ook bij de zorg die wij als medische studenten tot de parate vakkennis zouden moeten kunnen rekenen - maar ben jij daar al klaar voor?

Een paar weken voor de speciale WAD-week Movies & Medicine is er als afsluiter van de cursus “Dying, a Human Thing” ook een filmavond gehouden. Hier betrof het de film Mar Adentro, beter bekend als The Sea Inside. Het verhaal ging over Ramón Sampredo, een man die na een ongeluk al 26 jaar vanaf zijn nek verlamd is. Hij is van mening dat zijn leven uitzichtloos is en strijdt voor de toestemming om euthanasie te plegen. In het conservatoestemming om euthanasie te plegen. In het conserva-tieve Spanje is dat onmogelijk en ook zijn familie staat niet achter zijn beslissing.

Ondanks het zware onderwerp bevatte de film veel humor en zodoende is er tijdens een Movies & Medicine nog nooit zoveel gehuild en gelachen op één avond. The Sea Inside maakte mede door het tragische, maar toch mooie, einde dusdanig veel indruk, dat een discussie aan het einde gewoonweg niet mogelijk was: men moest alles nog laten bezinken. Na afloop was iedereen het wel eens over het feit dat het wederom een geslaagde filmavond was, het feit dat het wederom een geslaagde filmavond was, maar voor de cursisten ook een uitstekende afsluiting van Dying, a Human Thing.

Page 23: Predoctor December 2012

23Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

IFMSA-Leiden International Federation of Medical Students’ Associations Leiden

Think Globally Act Locally

ContactHeb je vragen, opmerkingen of leuke tips? Neem contact op met IFMSA-Leiden door een e-mail te sturen

naar [email protected]

Meld je aan op onze blackboardmodule om op de hoogte te blijven van alle projecten!

Op het moment van schrijven staat de WAD-week op het punt te be-ginnen. Een week lang worden door verschillende IFMSA-steden in het gehele land activiteiten rondom Wereld AIDS dag georganiseerd. Nat-uurlijk kan Leiden niet achterblijven en heb je ondertussen onze dap-pere collectanten in erbarmelijke temperaturen zien vragen om kleine donaties, de peniskoekjes geproefd, een hippe artbag gekocht, de speciale Movies & Medicine bezocht en meegedaan aan het condoompot-raden. Ook verwacht ik dat het M.F.L.S.-feest, met onze spermsisters, een succes is geweest en hopelijk hebben we daarmee veel geld op weten te halen voor STOP AIDS NOW!

Later kan je als basisarts specialiseren. Er is een hoop te kiezen: van oren tot botjes tot genen en tot het ontastbare van de psy-chologische aspecten. Eén ding, echter, zal elke tak van de ge-neeskunde altijd blijven ervaren: stervende patiënten. De dood is een thema dat niet makkelijk bespreekbaar is en zelfs wordt ver-meden. Echter, terminale patiënten zijn, natuurlijk, óók patiënt-en. En hen begeleiden hoort dan ook bij de zorg die wij als medische studenten tot de parate vakkennis zouden moeten kunnen rekenen - maar ben jij daar al klaar voor?

Een paar weken voor de speciale WAD-week Movies & Medicine is er als afsluiter van de cursus “Dying, a Human Thing” ook een filmavond gehouden. Hier betrof het de film Mar Adentro, beter bekend als The Sea Inside. Het verhaal ging over Ramón Sampredo, een man die na een ongeluk al 26 jaar vanaf zijn nek verlamd is. Hij is van mening dat zijn leven uitzichtloos is en strijdt voor de toestemming om euthanasie te plegen. In het conservatoestemming om euthanasie te plegen. In het conserva-tieve Spanje is dat onmogelijk en ook zijn familie staat niet achter zijn beslissing.

Ondanks het zware onderwerp bevatte de film veel humor en zodoende is er tijdens een Movies & Medicine nog nooit zoveel gehuild en gelachen op één avond. The Sea Inside maakte mede door het tragische, maar toch mooie, einde dusdanig veel indruk, dat een discussie aan het einde gewoonweg niet mogelijk was: men moest alles nog laten bezinken. Na afloop was iedereen het wel eens over het feit dat het wederom een geslaagde filmavond was, het feit dat het wederom een geslaagde filmavond was, maar voor de cursisten ook een uitstekende afsluiting van Dying, a Human Thing.

Page 24: Predoctor December 2012

24 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

Door Janine Hogewoning

Een dag waarop de zon schijnt geeft buiten al 100.000 lux; een enorm verschil dus met de herfst.

BehandelingHet ligt dan ook voor de hand dat de behandeling een lichttherapie is. Op die manier vermindert de natuurlijke aanmaak van melatonine en herstelt het dag-nachtritme. Het is een kuur waarbij door middel van een speciaal soort sterk licht, zonder uv-straling, via de ogen het dag-nachtritme direct wordt beïnvloed. De behandeling is zeer veilig.

Lichttherapie

KlachtenDe voornaamste klachten van een winterdepressie zijn:

Overmatige behoefte aan slaap. Zo kan het voorkomen dat je wel 14 uur per dag slaapt, maar toch geen uitgerust gevoel hebt als je wakker wordt. Omdat dat wakkere gevoel pas later op de dag komt, wordt het dag-nachtritme nog extra verschoven.Gewichtstoename, soms wel vier tot zes kilo.Prikkelbaarheid Vermoeidheid Verstoord eetpatroon: over het algemeen meer en koolhydraatrijk voedsel willen eten. Een meer dan normaal aanwezige somberheidHet gevoel hebben niet meer in balans te zijnMinder behoefte hebben aan sociale contacten (opdoen), soms zelfs afsluiting van de buitenwereld

Deze klachten dienen minimaal twee jaar achtereen in het winterseizoen te bestaan voor daadwerkelijk sprake is van een winterdepressie. De verschijnselen beginnen vaak tijdens de herfst, verhevigen in de winter en verdwijnen in de loop van het voorjaar.

De winter komt eraan, de dagen worden korter, het blijft langer donker... Het liefst zou je elke dag wel een paar uurtjes extra willen slapen. Ook heb je in de winter meer trek, met name in koolhydraatrijk voedsel, en ben je vermoeider. Zo’n 450.000 mensen in Nederland herkennen zich goed in dit beeld en lijden daadwerkelijk aan een winterdipje of -depressie. Sommigen van jullie denken nu vast: ‘Dan heb ik zeker het hele jaar door een winterdipje of -depressie’, maar ik kan je geruststellen. Er zijn nog veel meer klachten die hiermee gepaard gaan, waar je waarschijnlijk geen last van hebt.

Winterdepressie, zoals de naam al zegt, is het verschijnsel dat mensen in het winterseizoen depressief worden. Het wordt ook wel een ‘Seasonal Affective Disorder (SAD)’ genoemd. Een mildere vorm noemt men een ‘winterblues’. Zoals al te verwachten is komt het in de tropen bijna niet voor, maar is het op hogere breedte zeker niet ongewoon.

Het ontstaan van een winterdepressie wordt toegeschreven aan de vermindering van de hoeveelheid licht in de herfst, winter en het vroege voorjaar. Hierdoor ontstaat er een ontregeling van het dag-nachtritme, dat met name van invloed is op de slaap en op de stemming. Sommige mensen zijn niet in staat zich voldoende aan te passen aan de veranderde hoeveelheid licht, waarbij melatonine waarschijnlijk een grote rol speelt.

MelatonineMelatonine is een natuurlijk slaaphormoon, dat wordt aangemaakt als het donker is. Een tekort aan licht zorgt er voor dat het ‘moemakende’ melatonine geproduceerd wordt door je lichaam. In de winter is het langer donker, waardoor er meer melatonine wordt aangemaakt en er sneller vermoeidheid optreedt dan in de zomer. Nu denk je waarschijnlijk: dan maakt iedereen toch meer melatonine aan in de winter? Ja, dat klopt. De melatonine-afgifte van gezonde mensen en die van SAD-patiënten zijn ongeveer gelijk, maar er is wel meer variatie in de afgifte van melatonine in de zomer en winter bij SAD-patiënten. Door dit grotere verschil ervaren SAD-patiënten de winterperiode als een periode met verlengde melatonineafgifte.

Ter vergelijking volgt nu een overzicht van de hoeveelheid ontvangen licht op een sombere herfstdag en een zonnige zomerdag. De lichtsterkte is uitgedrukt in lux.

Een grauwe herfstdag geeft maximaal:Buiten circa 1500 luxBinnenshuis circa 300 lux

WIN

TER

DEP

RES

SIE

Een dag waarop de zon schijnt geeft buiten al 100.000 lux; een enorm verschil dus met de herfst.

BehandelingHet ligt dan ook voor de hand dat de behandeling een lichttherapie is. Op die manier vermindert de natuurlijke aanmaak van melatonine en herstelt het dag-nachtritme. Het is een kuur waarbij door middel van een speciaal soort sterk licht, zonder uv-straling, via de ogen het dag-nachtritme direct wordt beïnvloed. De behandeling is zeer veilig.

Lichttherapie

KlachtenDe voornaamste klachten van een winterdepressie zijn:

Overmatige behoefte aan slaap. Zo kan het voorkomen dat je wel 14 uur per dag slaapt, maar toch geen uitgerust gevoel hebt als je wakker wordt. Omdat dat wakkere gevoel pas later op de dag komt, wordt het dag-nachtritme nog extra verschoven.Gewichtstoename, soms wel vier tot zes kilo.Prikkelbaarheid Vermoeidheid Verstoord eetpatroon: over het algemeen meer en koolhydraatrijk voedsel willen eten. Een meer dan normaal aanwezige somberheidHet gevoel hebben niet meer in balans te zijnMinder behoefte hebben aan sociale contacten (opdoen), soms zelfs afsluiting van de buitenwereld

Deze klachten dienen minimaal twee jaar achtereen in het winterseizoen te bestaan voor daadwerkelijk sprake is van een winterdepressie. De verschijnselen beginnen vaak tijdens de herfst, verhevigen in de winter en verdwijnen in de loop van het voorjaar.

De winter komt eraan, de dagen worden korter, het blijft langer donker... Het liefst zou je elke dag wel een paar uurtjes extra willen slapen. Ook heb je in de winter meer trek, met name in koolhydraatrijk voedsel, en ben je vermoeider. Zo’n 450.000 mensen in Nederland herkennen zich goed in dit beeld en lijden daadwerkelijk aan een winterdipje of -depressie. Sommigen van jullie denken nu vast: ‘Dan heb ik zeker het hele jaar door een winterdipje of -depressie’, maar ik kan je geruststellen. Er zijn nog veel meer klachten die hiermee gepaard gaan, waar je waarschijnlijk geen last van hebt.

Winterdepressie, zoals de naam al zegt, is het verschijnsel dat mensen in het winterseizoen depressief worden. Het wordt ook wel een ‘Seasonal Affective Disorder (SAD)’ genoemd. Een mildere vorm noemt men een ‘winterblues’. Zoals al te verwachten is komt het in de tropen bijna niet voor, maar is het op hogere breedte zeker niet ongewoon.

Het ontstaan van een winterdepressie wordt toegeschreven aan de vermindering van de hoeveelheid licht in de herfst, winter en het vroege voorjaar. Hierdoor ontstaat er een ontregeling van het dag-nachtritme, dat met name van invloed is op de slaap en op de stemming. Sommige mensen zijn niet in staat zich voldoende aan te passen aan de veranderde hoeveelheid licht, waarbij melatonine waarschijnlijk een grote rol speelt.

MelatonineMelatonine is een natuurlijk slaaphormoon, dat wordt aangemaakt als het donker is. Een tekort aan licht zorgt er voor dat het ‘moemakende’ melatonine geproduceerd wordt door je lichaam. In de winter is het langer donker, waardoor er meer melatonine wordt aangemaakt en er sneller vermoeidheid optreedt dan in de zomer. Nu denk je waarschijnlijk: dan maakt iedereen toch meer melatonine aan in de winter? Ja, dat klopt. De melatonine-afgifte van gezonde mensen en die van SAD-patiënten zijn ongeveer gelijk, maar er is wel meer variatie in de afgifte van melatonine in de zomer en winter bij SAD-patiënten. Door dit grotere verschil ervaren SAD-patiënten de winterperiode als een periode met verlengde melatonineafgifte.

Ter vergelijking volgt nu een overzicht van de hoeveelheid ontvangen licht op een sombere herfstdag en een zonnige zomerdag. De lichtsterkte is uitgedrukt in lux.

Een grauwe herfstdag geeft maximaal:Buiten circa 1500 luxBinnenshuis circa 300 lux

Page 25: Predoctor December 2012

25Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

Trouwens, ben jij een ochtendmens? Dan mag ik je blij maken, want avondmensen zijn gevoeliger voor de klachten.

Algemene tips bij depressie Neem je sombere gevoelens serieus. Denk niet: ‘Er is niks aan de hand’. Besef dat jouw depressie naarmate deze langer duurt niet zomaar verdwijnt. Houd regelmaat in je leven. Sta op tijd op, eet drie keer per dag en ga op tijd naar bed. Ga elke dag een stuk fietsen of wandelen. Bewegen helpt tegen depressieve gevoelens en je wordt er ‘gezond moe’ van. Blijf mensen opzoeken, zelfs als je er geen zin in hebt. Maar ga liever niet naar situaties waar je verplicht vrolijk moet zijn, zoals feestjes. Daar word je eerder treuriger van.

Winterblues Een winterblues is een soort winterdepressie in milde vorm. Een typische, opvallende klacht is toegenomen vermoeidheid, terwijl somberheid, neerslachtigheid of depressieve gevoelens bijna niet voorkomen bij een winterblues. In tegenstelling tot de winterdepressie is winterblues kortstondig. Het zou goed kunnen dat jij je wel herkent in dit beeld, want zo’n 40 tot 60 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van een winterdip. Moeite hebben met opstaan, langzaam op gang komen en een grotere behoefte aan slaap horen er allemaal bij.

Ook als je een winterblues hebt kan lichttherapie helpen. In de vroege ochtend is dit het meest effectief, omdat het lichaam dan een duidelijk signaal krijgt dat de dag begonnen is.

WIN

TERDIPJE

Trouwens, ben jij een ochtendmens? Dan mag ik je blij maken, want avondmensen zijn gevoeliger voor de klachten.

Algemene tips bij depressie Neem je sombere gevoelens serieus. Denk niet: ‘Er is niks aan de hand’. Besef dat jouw depressie naarmate deze langer duurt niet zomaar verdwijnt. Houd regelmaat in je leven. Sta op tijd op, eet drie keer per dag en ga op tijd naar bed. Ga elke dag een stuk fietsen of wandelen. Bewegen helpt tegen depressieve gevoelens en je wordt er ‘gezond moe’ van. Blijf mensen opzoeken, zelfs als je er geen zin in hebt. Maar ga liever niet naar situaties waar je verplicht vrolijk moet zijn, zoals feestjes. Daar word je eerder treuriger van.

Winterblues Een winterblues is een soort winterdepressie in milde vorm. Een typische, opvallende klacht is toegenomen vermoeidheid, terwijl somberheid, neerslachtigheid of depressieve gevoelens bijna niet voorkomen bij een winterblues. In tegenstelling tot de winterdepressie is winterblues kortstondig. Het zou goed kunnen dat jij je wel herkent in dit beeld, want zo’n 40 tot 60 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van een winterdip. Moeite hebben met opstaan, langzaam op gang komen en een grotere behoefte aan slaap horen er allemaal bij.

Ook als je een winterblues hebt kan lichttherapie helpen. In de vroege ochtend is dit het meest effectief, omdat het lichaam dan een duidelijk signaal krijgt dat de dag begonnen is.

Neem contact op +31 888 - 22 55 88 of [email protected]

Kijk voor alle vacatures van BKV op: www.vacaturesvoorartsen.nl

Welke richting vlieg jij op?

Test je medische kennis en speel het spel op www.drbkvibe.nl

Je maakt kans op twee vliegtickets!

Page 26: Predoctor December 2012

26 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

Sinterklaas SchijnheiligmanDecember is de welbekende feestmaand, de afsluiter van het jaar. We vieren achtereenvol-gens Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw, om het nieuwe jaar met een flinke kater, vijf kilo extra lichaamsgewicht en een lege bankrekening te be-ginnen. Ik ben gek op december! Jammer genoeg is Sinterklaas vooral een feest voor kinderen, dat naarmate je ouder wordt steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. Als ik nu terugdenk aan mijn beleving van Sinterklaas, kan ik haast niet geloven hoe echt alles voor me is geweest. En dat terwijl het verhaal zo overduidelijk rammelt aan alle kanten. Ieder jaar kwam Sinterklaas met een boot vol Pieten aan in het kleine dorpje Valkenburg, waar ik ben opgegroeid. Het is me nooit opgevallen dat de Sint plat-Valkenburgs sprak, en dat hij alle jongetjes van de lokale voetbalvereniging bij naam kende. Ook heb ik nooit doorgehad dat de meege-brachte Zwarte Pieten zonder schmink wel erg lek-en op de gymjuffen van de sportvereniging. Ik had het te druk met belangrijke zaken om op dat soort dingen te letten, zoals zorgen dat de Sint mijn tekening kreeg in ruil voor een handje pepernoten. Thuis hadden we een echte gietijzeren kachel, compleet met beroete ruitjes en schoorsteenpijp. Daar mochten mijn jongere zusje en ik iedere zaterdag onze schoen zetten, met een wortel en een boterham voor het paard. Ik herinner me nog goed hoe geïrriteerd ik altijd was dat mijn zusje het concept niet helemaal begreep, en het brood zelf opat. Ik weet nog hoe vreselijk opgewonden ik altijd was op pakjesavond, waar ik naar had uitgekeken vanaf het moment dat de goedheiligman voet aan wal zette. In spanning wachtten we af totdat iemand hard op de deur bonsde en handenvol pepernoten naar binnen smeet. Daarna holden we allemaal naar buiten, om – totaal onverwacht – een grote mand vol pakjes aan te treffen. We kregen alle-maal cadeautjes, konden de hele avond ongestraft snoepen en mochten laat naar bed op de koop toe. Pakjesavond kon wat mij betreft wedijveren met mijn verjaardag.

Ik was dan ook geschokt toen mijn ouders me in-wijdden in het geheim van Sinterklaas. Het moeili-jkst was nog mijn mond te houden en het spelletje mee te spelen, omdat mijn drie jaar jongere zusje er nog wel in geloofde. Ik voelde me bijzonder ongemakkelijk als ik weer liedjes stond te zingen voor de kachel, en het brood uit haar mond trok omdat dat ‘voor het paard was’. Op mijn eerste ‘ingewijde’ pakjesavond had ik voor het eerst niet alleen maar oog voor de mand met cadeautjes, maar zag ik ook aan de overkant de bevriende buurman zijn voordeur dichttrekken.

Mijn Sinterklaassprookje leek geen happy end te krijgen, mijn kleine kinderwereldje was eventjes ingestort.En toen kwam ik in groep vijf, en moest ik in-eens hulpsinterklaas zijn: een surprise, gedicht en cadeau schenken aan een kind uit mijn klas. Vanaf dat moment was dit een jaarlijks terugk-erend ritueel, waarbij ik steevast een lootje trok van iemand waar ik een hekel aan had. Het ging bergafwaarts met mijn sinterklaasfeest: zorgvuldig voorbereide surprises op school weggeven aan de grootste pestkop van de klas, een klein prut-dingetje terugkrijgen van iemand die je nooit hebt gemogen, de schijn ophouden tegenover alle Nederlandse kinderen onder de acht jaar.Bovendien begon ik door te krijgen dat Sinterklaas van lief kinderfeest uitgroeide tot slim gespeelde commerciële actie. Dit jaar lagen de eerste peper-noten in augustus al in de winkels. Walgelijk hoe winkeliers de naïviteit en onschuld van kleine kinderen uitbuiten om er geld mee te verdienen.

Inmiddels doe ik er weer aan mee, want stiekem ben ik het sinterklaasfeest weer leuk gaan vinden. Nu ik lootjes trek met kleine groepjes mensen die ik allemaal ken (mijn familie, mijn schoonfamilie, mijn huisgenoten) is het ineens een stuk leuker om mijn best te doen. Tegenwoordig kan ik me weer verheugen op het sinterklaasfeest en met volle teugen genieten van alles wat daarbij hoort, ondanks de hysterische commercie.

Terugkijkend kan ik zeggen dat gedurende de twin-tig jaar dat ik op aarde rondloop, mijn beleving van het sinterklaasfeest flink heeft geschommeld tussen positief en negatief. Het kerstfeest daaren-tegen heeft me altijd al aangesproken, eerlijk geze-gd nog meer dan sinterklaas. De sfeer, de lichtjes en versieringen, een mooie boom in huis: ik ben er mijn hele leven al fan van geweest. Het is een eerlijk feest met een mooi achtergrondverhaal, waar niets onechts of verzonnen aan is als je de Kerstman even wegdenkt. Althans, tot voor kort leefde ik met die illusie. Het artikel Kerstkunde, elders in deze Predoctor, maakte ook aan mijn kerstsprookje ruw een einde. Dat is al het tweede decemberfeest waar ik ieder jaar van geniet, dat niet blijkt te zijn wat het is.Ik heb dan ook een belangrijke mededeling. De wereld hangt aan elkaar van bedrog en onwaar-heden. Je kunt er maar het beste gebruik van maken en je niet te druk maken om onbelangrijke zaken als eerlijkheid of oprechtheid. Dus ik ga ook deze decembermaand weer schaamteloos ge-nieten van al het moois, en me overgeven aan de leugens en commercie . Fijne feestdagen!

Door Li-Shan van Poelgeest

SIN

TER

KLA

AS

Page 27: Predoctor December 2012

27Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

Er zijn, gek genoeg, mensen op de wereld die van kou houden. Mensen die voor hun lol op één of twee planken naar beneden roetsjen om vervolgens met een gipsvlucht weer terug naar Nederland te komen.

Wintersport noemen ze dat. Vervolgens krijg je te horen dat het geweldig was en dat het helemaal niet zo koud is op de piste. Misschien heb ik het verkeerd, maar bijna bedolven raken onder de sneeuw terwijl je

dik aangekleed bent gebeurt niet op Barbados. Gelukkig kan een mens ook andere, minder pijnlijke ervarin-gen opdoen in de kou. Er zijn locaties op de wereld waar het helemaal niet erg is dat het zo koud is, omdat

je er iets bijzonders, romantisch of spannends doet. Hier een top drie van plekken waar het ondanks de erbarmelijke temperaturen goed vertoeven is.

Vermaak in de vrieskou

Wat? Een romantische iglo voor tweeWaar? Quebec, CanadaKoud? Binnen is het een bijna gerieflijke -4 ºC, terwijl buiten de mussen op het dak vastvriezen bij -28 ºC.Waarom? Omdat overnachten in een standaard ijshotel sinds Die Another Day voor het plebs is. Relax eerst in een heerlijke spa, om na een uitstekend dinertje te genieten van een N’Ice Cock-tail in ijsbar In The Rocks. Heerlijk voldaan kan je met je geliefde romantisch in jullie thermoslaapzakken kijken naar een prachtige, heldere nacht.

Wat? Een hondensleetrektocht met schattige husky’sWaar? Lapland, ZwedenKoud? Een trektocht op een slee door de sneeuw in Zweden is vrij frisjes.Waarom? Lapland is een gebied in het noorden van Scandinavië en een nog redelijk ontgonnen stukje prachtige natuur. In het Zweedse gedeelte kun je een groots avontuur beleven, gekleurd met prachtige uitzichten en je eigen span huskyhonden. Voor het geval dat het rondtoeren op de hondenslee gewoontjes wordt, is er een afwisseling met sneeuwscooters. Gewoon omdat het kan.

Wat? Een citytrip door een Oost-Europees “paradijs”Waar? Gdánsk, PolenKoud? Wodka houdt je warm.Waarom? Iglo’s en hondensleetrektochten zijn natuurlijk harts-tikke vet, maar de gemiddelde student heeft niet het budget om dergelijke decadente reisjes te maken. Gelukkig zijn er budget-vliegtuigmaatschappijen zoals Ryanair en Wizz Air. Voor nog geen drie tientjes per persoon vlieg je met je kompanen naar een prachtige Oost-Europese stad die rijk is aan cultuur, mooie straatjes en uiteraard enkele etablissementen waar je een of twee drankjes kunt nuttigen.

Romantische iglo voor twee

Hondensleetrektocht

Citytrip Gdánsk

Door Daniël Kleijn

VRIESKO

U

Page 28: Predoctor December 2012

28 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

Page 29: Predoctor December 2012

29Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

Page 30: Predoctor December 2012

30 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

Page 31: Predoctor December 2012

31Medische Faculteit der Leidse Studenten Medische Faculteit der Leidse Studenten

• Eén week: 18 t/m 27 januari 2013

• Speciaal voor VvAA studentleden

• Een fantastisch skigebied: Les Portes du Soleil

• Eén locatie: Avoriaz, Frankrijk

• Eén VvAA dorp

• Een once-in-a-lifetime experience!

Het skifestijn voor

(para)medisch studenten

Mis deze unieke

wintersportbeleving niet!

Mediski

Mediski

QualityTime

Kijk op www.vvaa.nl/mediski

voor alle ins & outs

Page 32: Predoctor December 2012

32 Predoctor Oktober 2012 jaargang 25 Predoctor December 2012 | Jaargang 25

KIES NU VOOR HET MEDISCH STUDENTEN PAKKET VAN ABN AMRO

En krijg een Littmann Stethoscoop cadeau*

Ben je medisch student, dan hebben we een speciaal aanbod: nu een Littmann Stethoscoop bij afsluiten van een Medisch Studenten Pakket. abnamro.nl/medischestudent

* Vraag naar de voorwaarden

Bennbij

** VV

210080098 0991 A4 Adv Medisch Studenten met jas_v3.indd 1 24-11-11 14:56