Wijkblad december 2012

36
8e jaargang nummer 29 December 2012 BEKKER VELD AAR VELD RIOOL RENOVATIE - SLOFJE - POP UP - FACE BOOK - HTS HALLOWEEN - REIS VERHAAL - NIEUWJAARS BIJEEN KOMST

description

Wijkblad Aarbek

Transcript of Wijkblad december 2012

Page 1: Wijkblad december 2012

8e jaargangnummer 29

December 2012

BEKKERVELD AARVELD

RIOOLRENOVATIE - SLOFJE - POP UP - FACEBOOK - HTS HALLOWEEN - REISVERHAAL - NIEUWJAARSBIJEENKOMST

Page 2: Wijkblad december 2012

COLOFONRedactieadres:

Wijkkrant AarbekBenzenraderweg 103 6417 SL Heerlen - [email protected]

T. 06 476 00 307Advertenties

[email protected] redactie behoudt zich het recht voor

advertenties en/of berichten te weigeren.

Druk: de Printgalerij Heerlen 045-570 81 05 Lay-out: Richard Beerens Heerlen

U wilt wat kopen of wat kwijt ??

Te koop aangeboden:

* contactgril groot € 20,00

* mobiele/draagbare barbecue

€10,00

beiden zijn nieuw, en ongebruikt

Fam Logister - Bekkerweg 58

tel: 571 58 34 Als u op een van de prikbordmemo’s wilt reageren of u wilt zelf iets te koop aanbieden...mail dan gerust naar...

Eind oktober is het postkantoortje aan de Van Weerden Poelmanstraat dicht gegaan. Het dichtstbijzijnde punt om bijv. pakketjes op te halen is nu Dio Drogisterij in Welten.

Voor het kopen van postzegels en dergelijke kunt u ook terecht in de Plus Heerlerbaan.

Praktijkruimte voor pedicure

en/of nagestyliste TE HUUR

bij kapsalon - Benzenraderweg 99 - GGD gekeurdTel: 045-571 35 36 /

06-535 324 61

Page 3: Wijkblad december 2012

BESTE WIJKBEWONERS,

Volgens Jorg, de man van Petra, moet het rond 1850 zijn geweest dat ze bij de wijkraad ging. Mag je normaal niet spotten met de leeftijd van een dame, als je zo ontzettend over-drijft dan kan het weer wel. Maar feit is wel dat Petra er al lang bij is, of eigenlijk: was.Na ruim 9 jaar heeft ze besloten haar lidmaatschap van het bestuur en ook het voorzitterschap van de redactie neer te leggen. We hebben Petra in kleinere kring al bedankt voor haar inzet, maar ook langs deze weg wil ik dat natuurlijk graag nog een keer doen: Petra bedankt !

Overigens blijft ze wel lid van de re-dactie. Haar rol als voorzitter wordt overgenomen door Hetty Linders, die we natuurlijk veel succes wensen. Ze weet waar ze aan begint, want ook Hetty zat er al bij. Had u overi-gens al gezien dat het wijkblad op de vernieuwde aarbek.nl nu ook door te bladeren is?Voor de plek die Petra in het bestuur achterlaat hebben we hopelijk twee nieuwe kandidaten. Ze komen een paar keer kijken en nemen dan een besluit.

Onze wijkraad heeft een klein bestuur, maar heel veel vrijwilligers. Gelukkig maar, ik zou niet willen rui-len met de organisaties waar het

andersom is, want dat bestaat ook. Wat al die

vrijwilligers gemeen heb-ben, is dat ze er op een of

andere manier plezier in hebben om samen met an-

deren iets te ondernemen. Voor de een is het Rosarium

een perfecte plek daarvoor, de ander organiseert liever Halloween en weer een ander vindt het vanzelfsprekend klaar te staan wanneer een beroep op burenhulp wordt gedaan. Al die mensen wil ik ook graag bedanken voor hun inzet in 2012. En ik ben er blij mee dat we ook in 2013 weer een beroep op ze mogen doen. Want ik vind dat het de wijk leuker maakt!

Onze goede voornemens voor 2013 hoeven geen verrassing te zijn: we gaan weer veel activiteiten organi-seren, het werk in het Rosarium gaat door, we blijven een oogje houden op het Bekkerveld en andere plekken en als het nodig is kunt u gewoon een beroep doen op de Burenhulp.We willen ook nog eens goed gaan kijken hoe we u als bewoner, meer dan nu, een stem kunnen geven in het reilen en zeilen van de wijk.Meer weten over onze voornemens ? Ze staan in het werkplan 2013 en ook dat vindt u op aarbek.nl.

We wensen iedereen een gezond en gelukkig 2013 !

3Frans Thuis - Voorzitter wijkraad

Page 4: Wijkblad december 2012

4

Voorwoord

Inhoud

Gewoon doorgaan

Kinderconferentie

Herontwikkeling HTS- gebouw

Fiets

Halloween

Boekensteun

Facebook

Vriendenmiddag BSO Windekind

Sint op de thee

PopUp Show en ...

Fotocollage Halloweenparty

ONS wijkblad, JOUW ...

Engels op de Tovercirkel

Mentaal Voyeurisme

3

4

5-6

6

7-8

8

9

10

11

12

13

14-15

16-17

18

19

20

INHOUD

Nieuwjaarsbijeenkomst

Rioolrenovatie

Open dag BSO Tarcisius

Moppen

Een avontuurlijke reis

De Wijk vertelt

Knelpunten

Ons Rosarium

Repaircafe

Slofje

Logopedie

Gedicht

Sudoku

Sorry Buren

21

22

23

24

25-27

28

28

29-30

31-32

32

33

34

35

36

Handwirrekhoehs

Benzenraderweg 926417 SV HeerlenTel: 045 - 571 64 51

[email protected]

Ut Bölke

MaandagDinsdag, woensdag, vrijdagDonderdagZaterdag

13:00 tot 18:00 9:00 tot 18:00 9:00 tot 19:00 9:00 tot 17:00

Benzenraderweg 926417 SV HeerlenTel: 045 - 571 64 51

[email protected]

Tevens verstelatelier

Page 5: Wijkblad december 2012

5

GEWOON DOORGAAN?

Bij een waarschuwend verkeersbord pas op overstekende kinderen: dan weet ik wat ik moet doen; zeker op tijdstippen dat de school begint of uitgaat: rij wat langzamer, want er kan ineens een kind tussen de gepar-keerde auto’s de straat oversteken.

Maar er zijn ook van die borden, die ik wel begrijp, maar ik weet niet wat ik er mee moet: pas op kans op overstekende herten; of in bergach-tige vakantielanden: gevaar voor vallende stenen. Ik denk dan: ik kan toch geen helm op zetten; moet ik nu langzamer rijden, dat ik zo’n vallende steen van de berg langs de weg zie aankomen, of juist zo vlug mogelijk doorrijden, zodat het gevaar maar heel kort duurt ….

Volop kom ik nu al kerstversiering tegen. Moet ik daar iets mee? Kerstmis is toch een van de belang-rijkste feesten van ons geloof. Moet ik meedoen en begin decem-ber al de kerstboom opzetten? Of kan ik beter nog wat wachten?

Page 6: Wijkblad december 2012

steeds niet. De lichtjes geven wel ge-zelligheid. Maar of Kerstmis dan be-ter wordt gevierd wordt? Het blijkt een hele kunst: Kerstmis vieren als het Geboortefeest van onze Verlos-ser! Een kunst om langs alle versie-ringen het Kindje te ontdekken en niet gewoon door te gaan? En dat terwijl er zoveel versierde kerstbo-men met duizenden lichtjes zijn, die ons willen zeggen dat Jezus het Licht van de wereld is.

Het is als met dat verkeersbord ge-vaar voor vallende stenen. Ik ga maar gewoon door en vertrouw erop goed aan te komen. Maar of dat de bedoe-ling is? En de bedoeling van de Ad-vent?

Pastoor Wim Miltenburg fso

De Advent is toch de tijd van ver-wachting. Daarom past Sinterklaas ook goed in de Advent: vol verwach-ting klopt ons hart. En wat we met de Advent verwachten gaat onze menselijke verwachtingen te boven: Gods Zoon komt in onze wereld. Hij wordt mens om ons te verlossen van … Ja, waarvan eigenlijk? Van oorlog? In Syrië gaat het hele-maal mis. Verlossen van ‘het kwaad’. Maar dat is zo algemeen. Heb ik wel verlossing nodig? Ik weet dat met Kerstmis de Verlosser in de wereld komt, de vredesvorst. En als ik er-over nadenk voel ik aan dat de vrede die Jezus ons brengt van een andere orde is dan de ‘menselijke wapen-stilstand’. Ik lees in het evangelie: Jezus brengt ons het Rijk Gods. Jezus wil ons niet in de eerste plaats wat leren: hoe we zouden moeten leven. Hij wil ons gelukkig maken. En dat geluk is God zelf. Waar Jezus in ons leven komt, komt God bij ons. “Je kunt niet zeggen: “Kijk hier is het!” of: “Daar is het!” Ziet u, het koninkrijk van God ligt binnen uw bereik’ (Lc 17,21).

Of ik begin december al een kerst-boom moet opzetten, of wachten tot het bijna Kerstmis is, weet ik nog

6

De kinderconferentie vindt in 2013 plaats op 14 april. Vindt u het leuk mee te doen in de voorbereiding of wilt u een bijdrage leveren op de dag zelf ? Mail dan naar [email protected] of bel even met Frans Thuis, 06-47600307.

Page 7: Wijkblad december 2012

HERONTWIKKELING HTS-GEBOUW

Beste bewoner(s),

Zoals u waarschijnlijk weet, is het oude HTS-gebouw in eigendom van Wonen Limburg. Helaas staat het ge-bouw al enkele jaren leeg en wordt het enkel zo goed mogelijk beheerd en onderhouden om vernieling en verpaupering te voorkomen. Omdat het een immens groot gebouw is, vergt het enig onderzoek en voor-werk om een juiste invulling voor de grote ruimtes te vinden. Via dit artikel, in de wijkkrant van uw wijk Aarbek, willen we u als buurtbe-woner informeren over de plannen voor het gebouw zoals we deze nu verder gaan uitwerken.

Een hele tijd geleden hebben we u tijdens een bewonersavond een con-cept gepresenteerd met de titel ‘Ur-ban Soul’. Omdat dit concept een iets te commercieel karakter had, heb-ben we dit voor een groot gedeelte los gelaten. Hierop voortbordurend en tevens verkenning op het gebied van allerlei concepten door het hele land, ligt er nu een nieuw plan voor het gebouw. Dit plan bestaat uit 2 pij-lers die het fundament vormen, na-melijk Wonen en Ontmoeten.

Cultuur wordt hierbij als verbinden-de factor ingezet. Het Wonen wordt hierbij een soort van woon-/hotelconcept waarbij jongeren tijdelijk kunnen wonen. Maar ook bijvoorbeeld een forens die voor een langere periode werk-zaam is voor een van de grote bedrij-ven in de regio, kan hier zijn tijdelijke huisvesting vinden.

Het Ontmoeten draait om een cen-trale horeca voorziening en activi-teiten waar jongeren opgeleid en begeleid worden naar een baan in de horeca. Onze droom is jongeren van-uit kansarme posities aan het werk helpen binnen het concept HTS. Zo-dat er perspectief ontstaat op een duurzaam bestaan.

Cultuur als verbindende factor zorgt enerzijds voor bezoekers en geeft ruimte aan creatieve expressie. Anderzijds kan het bijdragen aan de identiteit van het gebouw en concept.

We hebben geprobeerd om u op deze manier in een vroeg stadium van onze plannen voor het HTS-gebouw te informeren. Zoals aangegeven moet het concept nog verder uitgewerkt worden. De komende maanden worden ge-bruikt om de haalbaarheid van het concept te onderzoeken en proberen we in 7

Page 8: Wijkblad december 2012

Langs de Benzenraderweg zijn rode fietsstroken aangebracht. Weet u wat precies de regels zijn ? Kijk op...

8

samenwerking met externe partijenen eventuele gebruikers een globale invulling te geven aan het gebouw. In de tussenliggende periode laten wij wel al tijdelijke initiatieven toe tot het gebouw, uiteraard enkel initiatieven die ook binnen het nu gepresenteerde concept passen.Indien er activiteiten plaats zullen vinden in het gebouw, wordt u als buurtbewoner hiervan uiteraard tijdig op de hoogte gebracht.

Zodra er meer concrete informatie is over de bestemming en invulling van het gebouw organiseren wij te-vens een bewonersavond om u mee te nemen in onze ‘droom’. Mede ook omdat we uw gedachten en inbreng mee willen nemen bij de uitwerking van onze definitieve plannen!

Mocht u vragen hebben over ons concept of hebt u ideeën die u met ons wilt delen?

Neemt u dan gerust contact op met Marcel Hartjes of Sandra Offermans van Wonen Limburg via telefoon-nummer (088) 3850 850.

Page 9: Wijkblad december 2012

HALLOWEEN

Dit jaar hadden wij voor het eerst gekozen voor 2 gesplitste tochten. En wel een Heksentocht voor de kinderen tot 11 jaar en een Horror-tocht vanaf 11 jaar.

Deze vonden plaats op gescheiden locaties. De Heksentocht startte en eindigde bij Scouting Bekkerveld en de Horrortocht startte en eindigde bij Gasterie de Fabel.

De Heksentocht die vanaf 19.00 uur begon was een Trick or Treat tocht dat betekent dat kinderen onder-weg bij mensen mochten aanbel-len om te vragen of ze snoep had-den. Onderweg waren er ook een aantal posten waaronder een post met heksendrank ( groene ranja), leren vliegen op een heksenbezem en ook leerden de kinderen een heksendans. Aan deze tocht deden ongeveer 150 personen mee. De kinderen vertrokken samen met hun ouders in groepen met lampionnen en zaklampen. Bij aankomst was er een groot kampvuur en kregen de kinderen nog een glaasje ranja en de ouders een kop koffie of thee. Al met al was het een dolle boel.

De Horrortocht vertrok vanaf 20.30 uur vanaf Gasterie de Fabel. De groe-pen moesten eerst door een donkere tunnel lopen alwaar zij aankwamen

op een heus kerkhof, hierna kon men de tocht voortzetten en werd men onderweg ondermeer verrast door de volgende posten, zo was er een zwerver die plots tot leven kwam, een persoon die zijn hoofd verloor, een man met een kettingzaag, een galg, een heuse operatiekamer waar een varken onder het mes lag voor een ooglidcorrectie en bij de wel-tervijver sloeg zowaar de vlam in de pan, hier stond namelijk een heuse vuurspuwer. Aan deze tocht deden ongeveer 100 personen mee.

Het volgend jaar zullen beide activi-teiten weer georganiseerd worden maar wel op 2 verschillende data. Hierover zal te zijner tijd meer infor-matie volgen.

9

Page 10: Wijkblad december 2012

BOEKENSTEUN

Aan de rand van onze wijk in het winkelcentrum aan de Van Weerden Poelmanstraat vindt u de tweede-handsboekwinkel van de Stichting Boekensteun Heerlen.De winkel is bijzonder omdat ze haar inkomsten geheel schenkt aan goede doelen.

Eén van de goede doelen is bijv. Het Toon Hermanshuis in Heerlen. Maar ook het Kankeronderzoekfonds in Maastricht, het Ronald Macdonald huis in Valkenburg en de landelijke actie KIKA worden gesponsord.

Mensen doneren hun boeken aan de winkel, waarna vrijwilligers deze ver-kopen.Doordat de winkel de boeken gratis krijgt zijn de prijzen laag. U kunt zelfs al boeken kopen vanaf € 0,25.

Het assortiment is heel uitgebreid: romans, kunstboeken, kinderboe-ken, hobbyboeken enz.Zeker de moeite waard om eens te komen kijken en boeken te kopen en/of te brengen. Naast boeken kunt u er ook terecht voor DVD’s, CD’s en LP’s.

Houdt u van boeken? Misschien lijkt het u wat om als vrijwilliger te komen werken.Voor meer informatie kunt u kijken op onze website:

stichtingboekensteunheerlen.nl

Adres winkel: Van Weerden Poelmanstraat 1Openingstijden:woensdag:15.00–18.00uur,donderdagt/mzaterdag:13.00uur–16.00uur.

We zien u graag in onze winkel !

10

Page 11: Wijkblad december 2012

Zo zie je maar waar dat FaceBook niet al goed voor kan zijn.

AarBek Wijkraad

FACEBOOK (1)

Hey weet je ………………… we zijn nu ook op FaceBook !Dat is pas “cool” en iedereen die in onze wijk woont, werkt of naar school gaat, kan vriend van ons worden. Zo leer je iedereen kennen die in onze wijk thuis hoort en waar men zich zoal mee bezig houdt. Misschien kom je el-kaar dan weleens op straat tegen en durf je een praatje te maken. Het zou zomaar kunnen, dat dat vaker gebeurt.

Hey weet je ………………… we zijn even-tjes langs geweest bij onze “100ste Vriend”.Niet op FaceBook, maar zomaar bij hem thuis. We wilden hem feliciteren en hadden een aardigheidje voor hem gekocht. Nu weten we echt wie hij is en lopen we op straat zeker niet zo-maar aan hem voorbij. Misschien heb-ben we zelfs elkaar iets te vertellen.

Hey weet je ………………… als jij nog mensen kent in onze wijk die nog geen vriend van ons zijn, stuur ze dan een berichtje !LINK:www.facebook.com/aarbek.wijkraadWant op die manier kunnen heel veel mensen elkaar leren kennen en wordt het een stuk vriendelijker in onze wijk. Ook voor de veiligheid is het beter, want je weet dan wie er wel en wie er niet in onze wijk thuis hoort.

11

Page 12: Wijkblad december 2012

We hebben veel plezier gemaakt, gelachen, maar ook serieus meege-daan. De tweede helft hebben we allemaal een muziekinstrument mo-gen spelen, we hebben samen ver-schillende ritmes nagespeeld. Toen de workshop ten einde was hebben we afscheid genomen van de muzie-klerares door middel van een warm applaus en een klein presentje. Na de workshop konden de kinde-ren hun eigen gang gaan. Een aantal kinderen hebben samen met hun vriendje of vriendinnetje sambabal-len geknutseld en de andere kinde-ren hebben verder gespeeld in de gymzaal of buiten.

De middag vloog om en tijdens het ophaalmo-ment kreeg ieder kind nog een kleine traktatie. Door alle enthousiaste re-acties en blije gezichten kunnen we zeggen dat het een hele gezellige en geslaagde ‘muzikale vriendjes en vriendinnetjes dag’ was.

Bedankt voor de leuke, geslaagde middag!

BSO Windekind Van Weerden Poelmansstraat 1926417 ES Heerlen

VRIENDENMIDDAGBSO WINDEKIND

Donderdag 27 september was het dan eindelijk zo ver; ‘de muzikale vriendjes en vriendinnetjes dag’ van BSO Windekind. Als eerste hebben we de kinderen van de BSO met hun vriendjes en vriendinnetjes van harte welkom ge-heten. Wij zijn gestart met een lekker hapje en drankje, dit was een gezel-lige boel en een leuk tafereel om te zien! Daarna zijn we begonnen aan ons programma. De kinderen konden kiezen uit drie workshops:- Bewegen op muziek- Zelf muziek maken- Sambaballen knutselen

We hebben met z’n allen (ja, ook de pedagogisch medewerkers!) meege-daan aan de workshops ‘muziek’ in de gymzaal. Deze workshops wer-den gegeven door een hele aardige, enthousiaste medewerkster van de muziekschool uit Heerlen. Zij heeft ons een uur lang vermaakt en ieder-een deed enthousiast mee. De eerste helft hebbenwe ons bezig gehoudenmet het bewegen op muziek en hebben we een leuke dans geleerd op een frans liedje.

12

Page 13: Wijkblad december 2012

SINTERKLAAS OP DE THEE

Wat ooit als een grap begonnen is, is door de jaren heen uitgegroeid tot een traditie waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Voor mij als moe-der is de sinterklaastijd niet alleen een tijd van cadeautjes, maar zeker die van saamhorigheid en gezelligheid. Dat wat ik mijn kinderen en ouders kan bieden, wilde ik mijn 5 oudere buurvrouwen ook bieden.

Als fanatiek dichter, klom ik in de pen en stuurde deze vrouwen allemaal een uitnodiging op rijm. Tenslotte was het “sinterklaas” die hun uitno-digde op de thee/koffie. Onder het genot van allemaal lekkere sinter-klaasversnaperingen en een kopje koffie en thee, kwamen de verhalen los en met rode wangen van de op-winding vierden wij samen onze ei-gen sinterklaasmiddag.

Tevreden kon ik toezien op een ge-slaagd experiment!

Ondertussen gaan we het zoveel-ste jaar in en de traditie houdt nog steeds stand. De brievenbus wordt vanaf de aantocht van Sinterklaas in de gaten gehouden, wachtende op die felbegeerde uitnodiging om bij Sinterklaas op de thee te komen….en nu maar hopen of er dit jaar ook weer een cadeautje voor hun klaar ligt.

Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje……

13

Page 14: Wijkblad december 2012

POPUP SHOW & ALLEMAAL ANDERS (2)

Het is Zondagmiddag, er lokt een stralend najaarszonnetje en toch gaan wij naar de Mondriaan. In de filmzaal zijn de nodige vrijwilligers al druk in de weer om alles gereed te maken voor de aanstaande show. Wat staat op het programma?

De manifestatie waar wij aan mee mogen doen heet “Allemaal Anders” en dat is een open kunstpodium voor cliënten en medewerkers van Mon-driaan. Het hart van de manifestatie word gevormd door een expositie van kunstwerken. Daarnaast is er plaats voor andere cultuuruitingen, zoals concerten met bekende en onbekende artiesten, koren, films, lezingen en toneel.

“Allemaal Anders” lijkt ook wel het thema van deze zondag. De aftrap wordt gegeven door één van de cli-enten van deze instelling. Hij weet ons allemaal te verrassen met een prachtige piano recital. Je mag het misschien niet hardop zeggen, maar dit is niet de plaats waar je dit soort talenten verwacht. De muziek die hij ten gehore bracht was betoverend mooi en velen waren er dan ook zelfs een beetje door ontroerd. Na deze strelende klanken was het de beurt aan het Grepol Kwartet, dat helaas voor deze voorstelling genoegen moest nemen met drie muzikanten. Normaliter zou dit kwartet namelijk bestaan uit twee conservatorium studenten uit Griekenland en twee uit Polen. Hun programma bestond uit een aantal bekende en minder bekende jazz stukken, gearrangeerd voor saxofoon, piano en slagwerk. Ze namen ons mee op hun swingen-de reis van Griekenland naar Polen en lieten ons horen wat er op deze muzikale reis allemaal te ontdek-ken is. Tevens bracht men een paar verrassende bewerkingen van num-mers van Michael Jackson, Stevie Wonder en zelfs van Nirvana. Hierna was onze inbreng aan de beurt.

Wij hadden Niels en Isabelle Numan gevraagd om samen met de “hang-jongeren” van De Sleutel een show te organiseren. De Sleutel is een ontmoetingsplek voor

14

Page 15: Wijkblad december 2012

(alternatieve) jongeren uit de regio Parkstad, die vanwege hun kleding-keuze of muzikale smaak gepest wor-den. Het doel is dat, door middel van dit soort shows, de jongeren meer zelfvertrouwen krijgen. De show die opgevoerdwerd hield het middentussen een modeshow en een theaterspektakel.De bezoekers werden, zowel muzikaal als visueel, heen en weer geslingerd tussen Gothic,Hiphop en Charleston. De eeuwige strijd tussen Goed en Kwaad in al zijn facetten kwam langs. Gelukkig had men voor de afsluiten gekozen voor de meesle-pende en vrolijke klanken van “Gundam Style”. Zelfs cliënten en begeleiders werden aan gespoord om aan deze slot-act mee te doen, zodat we deze voorstelling met een spetterende finale en een goed gevoel konden afsluiten.

Toen we naar huis gingen, begon het zonnetje al langzaam achter de ho-rizon te zakken. Toch waren we blij dat we deze keuze hadden gemaakt, want deze show hadden we niet wil-len missen.

Frans Clevenorganisatie: We Aar Bek

P.S. Hopelijk zijn jullie ook op Don-derdag 15 november naar het optreden van Lenny Kuhr geweest bij de Mondriaan. Niet ! ……… dat is toch zonde.

Misschien moet je dan toch iets vaker op de website www.aarbek.nl kijken onder Activiteiten, want daar staat een link naar de Agenda van de Mondriaan en die programma’s zijn meestal ook toegankelijk voor pu-bliek van buiten de instelling.

15

Wij feliciteren de jubilarissen:

* Slagerij Lochtman* Bakkerij Hagedoren* Praktijk voor Logopedie

Page 16: Wijkblad december 2012
Page 17: Wijkblad december 2012
Page 18: Wijkblad december 2012

18

MAAK VAN ONS WIJKBLADJOUW WIJKBLAD

Heb jij iets leuks meegemaakt, een goede tip of een grappig verhaal? Wil jij een positieve bijdrage leveren aan ons wijkblad? Stuur dan jouw verhaal naar [email protected].

Let op de deadline.

In de volgende editie schenken we aandacht aan vernieuwing in de wijk. Heb je iets te vertellen in het kader van dit onderwerp, kruip in de pen/het toetsenbord en stuur in.

Schroom niet om te schrijven als het daar toevallig niets mee te maken heeft.

Hellen & Mirjam

Van Weerden Poelmanstraat 34

Tel. 045 542 21 12 Heerlen

Bartokring 5

Tel. 045 532 12 84 Landgraaf

NIEUWKerkraderweg 23, Molenberg

Leuke Artikelen en

Cadeautjesvoor de Kerst

haal je bij

't Boeketje

Page 19: Wijkblad december 2012

kinderen moesten raden uit welk land ze kwamen. Had je het goed, dat mocht je blij-ven staan en door naar de volgende ronde. Was het fout, dan moest je gaan zitten. Bij de sambal ging het mis. Als een grote kudde gingen ze bij Mexico staan, op een enkeling na. Er bleef uiteindelijk een winnaar over.Na de pauze was er een circuit waarbij de kinderen ieder kwartier van klaslokaal wis-selden en overal een andere activiteit was: dansen, zingen, luisteren naar een verhaal, google-maps en een hoedenspel.

We hielden ook nog een voorleeswedstrijd, waarbij Emma Riedl de winnaar van de school werd en door mag naar de volgende ronde in het Schunck* glaspaleis.

Vrijdag 12 oktober was er een afsluiting waar alle groepen een optreden van onge-veer 3 minuten verzorgden. Erg knap ge-daan, vooral de kinderen van groep 1/2. We eindigden met een flash-mob op het liedje “Hallo wereld” van kinderen voor kinderen. Samen in de grote hal zag het er super uit.

VOOR PEUTERS EN HUN OUDERS!!

Als peuter wil je toch wel weten hoe het er straks op de basisschool aan toe gaat. En graag wil je ook zien, horen en meemaken hoe dat nu is, met ook wat oudere kinderen in de groep te zijn. Daarom organiseert OBS de Tovercirkel Peuteruurtjes. Laat je vader of moeder je aanmelden en je kunt eens rustig rondkijken en meedoen! Neem je ouders gerust mee! Op de volgende momenten kun je weer meedoen:2 november 20127 december 2012 1 februari 2012 van 13.15 tot 14.45 uur.

Aanmelden kan op OBS De Tovercirkel, Benzenraderweg 270 Heerlen. 045-542355

ENGELS OP DE TOVERCIRKEL

Dit schooljaar krijgen de kinderen op de To-vercirkel al Engels vanaf groep 5. We heb-ben een nieuwe methode aangeschaft, The Team, waar de kinderen en leerkrachten erg enthousiast over zijn. Ook de leerkrachten worden bijgeschoold door een oud docent Engels van het Charlemagne college in Class-room English, waarbij het accent ligt op de zinnen en woorden die vaak gebruikt worden tijdens de lessen en waarmee je kin-deren kunt stimuleren en complimenteren.

Op 5 november is er een uitwisseling met de 3e jaars VWO leerlingen van het Sintermeer-tencollege. Zij komen in tweetallen in groep 5 t/m 8 een Engels les geven. Ze zijn al even komen kijken wat het niveau van de kinderen is en hoe we werken.

Tijdens de lessen wordt er alleen maar Engels gepraat. We gebruiken natuurlijk het digibord waar de juiste uitspraak bij de teksten te horen is. We hebben tijdens een van de lessen ijs gemaakt met verschillende smaken(different flavours). Verder brengen we dit jaar ook nog een bezoek aan de in-ternationale school in Maastricht. Wie nog leuke ideeën heeft mag ons even bellen: OBS De Tovercirkel 045-5425355, Benzenraderweg 270, Heerlen

KINDERBOEKENWEEK THEMA "HALLO WERELD"

Op de Tovercirkel was de opening van de Kinderboekenweek op woensdag 3 oktober. In de grote hal speelden we een soort Ren je rot, waarbij de kinderen bij de juiste leer-kracht moesten gaan staan. Deze waren ver-kleed als Chinees, Rus, Oostenrijker, Engelsman en Mexicaan. Juf Nicole had een koffer vol voorwerpen meegenomen en de

19

Page 20: Wijkblad december 2012

20

COLUMN - MENTAAL VOYEURISME

Met enige regelmaat bezoek ik de bijeenkomsten die voor bewoners door onze wijkhoofden worden ge-organiseerd. Of het in het verleden ging om protestbijeenkomsten te-gen een opvangvoorziening, infor-matiebijeenkomsten over de oude HTS of een avond ter bevordering van de doorstroom van kringloop-papier, ik ben van de partij. Wat me in de loop van de tijd meer en meer is gaan opvallen is dat je als je goed naar de sprekers luistert, je meer dan alleen hun inbreng hoort. Je krijgt een ongevraagd inkijkje in het leven van deze persoon. De emo-ties van de sprekers worden gevoed door hun persoonlijke drama's, klein leed en onvervulde behoeften passeren de revue, zonder dat ik er om gevraagd heb. Door zo tussen de regels door te luisteren voel ik me eigenlijk een soort mentale voyeur. Het maakt de bijeenkomsten extra boeiend en al snel hoop je op meer.

Vol verwachting toog ik dan ook afgelopen week naar de bewoners-bijeenkomst over Parkcity live. Ik zal u trouwens snel moeten teleurstel-len. Behalve een enkele inbreng die onnodig denigrerend van toon was en een wat al te uitgebreid verhaal doorspekt met persoonlijke anekdo-tes, was de inbreng van deelnemers

ter zake, constructief en doordacht. Ondanks dat menig omwonende toch forse overlast had ervaren deze editie, was de toon nuchter. Het overgrote merendeel van de aanwezigen daagt Parkcity live een warm hart toe. Men is bereid mee te denken over alternatieven en wil vooral dat het festival doorgaat. Aan de organisatoren te laten zien dat men heeft geluisterd.

Als mentaal voyeur ben ik deze avond niet echt aan mijn trekken gekomen, als wijkbewoner verheug ik me op de editie van 2013!

PE´12

Page 21: Wijkblad december 2012

ORGANISEER EEN NIEUWJAARSBIJEENKOMST!

Het gaat nu allemaal opeens wel heel erg snel met 2012, 2013 klopt alweer zowat op de deur.Al goede voornemens gemaakt ? Een aardige gewoonte, al weten we ook wel dat er meestal niks van terecht komt (of bent u de uitzondering ?).Nog zo’n aardige gewoonte is het om in de eerste dagen van het nieuwe jaar je omgeving, naasten en vrien-den een gelukkig Nieuwjaar te wen-sen.

Organiseer dit keer een nieuwjaarsontmoeting !De wijkraad beschikt over 10 vuur-korven. We lenen u er graag een uit, inclusief een startbundeltje brand-hout. Bedoeling is dan dat u op nieuwjaarsdag uw buren en andere mensen uit de straat uitnodigt om el-kaar bij het vuurtje (op een geschikte plek) te ontmoeten om zo het nieuwe jaar in te luiden. Een geschikte plek kan uw tuin zijn, maar op de stoep is wellicht ook mogelijk. Na afloop let u er natuurlijk op dat de plek weer netjes wordt achtergelaten.U nodigt uit en regelt ook bijv. een glas glühwein of warme chocomel. Maar het is natuurlijk ook leuk als ie-dere gast zelf wat lekkers meebrengt.

Wilt u het wel eens proberen en een vuurkorf lenen ? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en hij wordt tussen Kerst en Nieuw bij u thuis bezorgd. Zo lang de voorraad strekt, dat wel …..

In de dagen daarna wordt de korf ook weer bij u opgehaald.

21

Page 22: Wijkblad december 2012

dicht. Alleen de afwerking dan nog. Ook had ik rekening gehouden met flinke overlast. Dat viel echter reuze mee. Natuurlijk, zonder overlast gaat zo’n werk nu eenmaal niet (in het begin stond af en toe niet mijn wek-ker, maar mijn huis te trillen), maar het was veel minder dan verwacht. Misschien hebben de bewoners in de wijsgeer-straten (Vergilius, Plini-us, enzovoort) wel meer last gehad van het veel kleinere werk dat in op-dracht van WML plaatsvond.

“Chapeau” daarom voor de mensen van de firma Heijmans en zijn on-deraannemers. Niet alleen voor de vlotte manier waarop het werk is gedaan, maar ook voor hun vriende-lijkheid, hun bereidheid keer op keer uit te leggen wat ze gingen doen, en-zovoort. En ook voor het poseren op de vele foto’s (zie aarbek.nl). Ik vroeg steeds netjes of het mocht, maar het was nooit een probleem.

Rond deze tijd is ook de rioolrenova-tie rond het Bekkerveld gestart. Een precies overzicht van het werk en de planning vindt u op de website. Die werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Kurvers. Ik wens alle bewoners daar toe dat ze net zo snel en netjes werken als Heijmans !

22

RIOOLRENOVATIE

Als bewoner van de Benzenraderweg heb ik er de afgelopen maanden met mijn neus boven op kunnen zitten: de rioolrenovatie op de Benzenra-derweg.Als u dit leest zijn de werkzaamhe-den waarschijnlijk net de wijk uit en wordt het stuk van de Benzenrader-weg dat in Douve Weien ligt onder handen genomen.

Ik had een maandenlange bouwput voor de deur verwacht, maar zo ging het niet. In een bijna ongelooflijk tempo ging de straat open, oude ri-ool eruit, nieuwe er in en straat weer

Page 23: Wijkblad december 2012

OPEN DAG BIJBSO TARCISIUS

Vrijdag 7 september was er een Afrikaanse open dag bij BSO Tarcisius.

Er waren verschillende workshops die je kon doen. Zo Was er een Djem-be Workshop. Je kon mee doen met Afrikaanse dans. En je kon in je haren een touwtje laten vlechten.

Er was gekozen voor het thema Afrika, omdat we al een aantal weken bezig waren met het thema “Wereld” en Afrika leek ons leuk om als afsluiting te doen, en erbij een open dag te houden.

Tijdens de open dag kon je ook lek-ker fruit eten zoals; Mango, Meloen, Druiven, Kiwi’s, Ananas en Banaan.

Hiernaast nog enkele leuke foto’s om nog een beetje in de sfeer te komen.

Groetjes BSO Tarcisius

23

Page 24: Wijkblad december 2012

"Kom," zegt Hans, "we gaan dieren-tuintje spelen. Ik zal beer zijn.""En ik dan?" vraagt Grietje."Jij speelt bezoekster die haar koek-je aan de beer geeft.

"Mijn zoontje kan zijn voornaam al lezen!""Mijn zoontje leest zijn voornaam zelfs achterstevoren.""Wauw! En hoe heet hij?""Bob."

Nooit grappig: - Een wesp met bijverschijnselen- In een antiekwinkel vragen of ze nog iets nieuws hebben- Een smurf die een blauwtje loopt

Piet krijgt van de belasting zijn aan-giftebiljet teruggestuurd. Er zit een begeleidend briefje bij: "Verder aanvullen s.v.p., we missen het in-komen van uw vrouw."Piet stuurt het biljet weer terug met de aantekening: "Ik ook."

Tanja: "Ik ben veel slimmer dan jij. Toen ik 8 maanden was, kon ik al lopen."Sandra: "Vind je dat slim? Toen ik zo oud was, liet ik me dragen."

Page 25: Wijkblad december 2012

25

EEN AVONTUURLIJKE REIS

Heeft u al eens van de Transsibe-rië Express gehoord? Deze gaat van Moskou naar Irkoetsk, maar liefst meer dan 8000 km. Na een paar dagen in Moskou te zijn geweest, ver-trokken we van hier per trein dwars door verschillende tijdzones(5) over de bekendste van alle spoorwegen via Jekaterinenburg (vroeger woon-plaats keizerlijke familie)via Omsk naar Irkoetsk.

Vlakbij deze grote stad ligt het grote Baikalmeer, het grootste zoetwa-termeer ter wereld en op plaatsen

±1700 m. diep. Dichtbij is er een open luchtmuseum met houten huizen, zoals de mensen daar vroe-ger in woonden en leefden. Na het verblijf in Irkoetsk vertrokken we langs de zuidelijke oever v.h. Baikal-meer per nachttrein via Oelan Oede richting Mongolië om vroeg in de morgen te arriveren in Ulaanbatar, de hoofdstad. In deze stad wonen meer dan 1 miljoen mensen. Het is de koudste hoofdstad ter wereld. In de winter tot min 40 graden C en 's zomers tot 35 graden plus. Er zijn veel bezienswaardigheden, zo-als het natuurkundig museum, het Gandantechinlen Khid klooster, het grootste en belangrijkste van Mon-golië en het Zaisan Monument voor de gevallen Russische soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Op het rode plein van Mongolië, Sukhbaatar Square kun je goed zien dat de meeste gebouwen onder Sovjet invloed zijn gebouwd. Naast de verschillende tempels staat hier een 25 m. hoog Boeddhabeeld. Even buiten het centrum ligt het winter-paleis waar tot 1924 de boeddhisti-sche leiders met de titel Bogh Khan huisden.

Het is een uitgebreid complex met vele tempels in een ommuurde tuin. In het historisch museum kwamen we veel te weten over de Mongool-se geschiedenis en tradities.

Page 26: Wijkblad december 2012

In de Orkhon vallei is een indrukwek-kend landschap ontstaan door vul-kaanuitbarstingen en aardbevingen met als hoogtepunt de Ulaan Tst-gulan waterval. Tijdens de stalinisti-sche periode werden slechts 3 tem-pels v.d. vroegere 100 ongemoeid gelaten. Binnen de immense muren van het kloostercomplex staan nog 108 stupa's, voor de boeddhisten een heilig getal. Daarna reisden we weer terug naar de hoofdstad om vervolgens weer in de trein (de Trans Mongolië-espress) te stappen naar Beijing (Peking). Bij de grens met China worden de onderstellen v.d. trein gewisseld. De Chinese spoor-wegen hanteren een spoorbreedte van 1435 mm terwijl de Russische en Mongoolse spoorbreedte 1524 mm is. Grote hydraulische liften til-len de wagons op.

De oorspronkelijke onderstellen worden er onderuit gereden, waar-na de iets smallere onderstellen worden aangebracht. Aangekomen in Peking zien we heel veel grote

Daarna reisden we door de Gobi woestijn die bestaat uit een menge-ling van zandvlakten en rotsbergen. Het is beslist geen reis voor men-sen met wagenziekte!!.Veel dieren als kraanvogels, marmotten, kuddes kamelen, paarden, geiten, schapen, yaks, meestal van boeren en hier en daar een ger waar deze boeren dan in wonen.

In de buurt van Mandalgov hebben we in gers gelogeerd. Gers zijn de no-madententen waarin de mongolen van oudsher leven en waarmee ze het land doorkruisen. Ze bestaan uit een houten raamwerk dat overdekt is met vilt en canvas. Na de Gobiwoes-tijn reisden we door droge steppen. Hier staan de resten v.h. in de jaren dertig verwoeste Ongiinklooster.

26

Prijswinnaar SUDOKUSeptember 2012

# E. Zijlstra

PROFICIAT!!

Page 27: Wijkblad december 2012

en troosteloze flats in het centrum. We bezochten de Chinese muur en het zomerpaleis. Het centrum be-vindt zich rondom het plein v.d. he-melse vrede, waar zich de beroemde Verboden Stad en het mausoleum van Mao bevinden. Verder heeft Pe-king ± 22 miljoen inwoners. Een ech-te heksenketel, voortdurend zit je in een file. 's Avonds met z'n allen nog de bekende Pekingeend gegeten en als afsluiting van de reis een bezoek gebracht aan een voorstelling v.d. Peking opera. Prachtige kostuums.

Het was in z'n geheel een kleurrijke reis! HHH

DEADLINE!!!

Ingezonden stukken voor de 1de wijkbladeditievan 2013,graag inleveren vóór

15 FEBRUARI 2013Alvast dank

De redactie

27

Page 28: Wijkblad december 2012

DE WIJK VERTELT...

Ook deze winter organiseren we een aantal lezingen onder het motto "De wijk vertelt...", waarin wijkbewoners onderwerpen met betrekking tot de wijk, over hun eigen expertise of hobby behandelen.

De eerste lezing vindt plaats op woensdag 23 Januari 2013 in het IVN-gebouw, Gallusstraat 1, 6417 VD Heerlen, aanvang 20.00 uur (toegang vanaf 19.30).

Jacqueline Mulders (Mgr. Schrijnen-straat) spreekt over het onderwerp: Wat is natuurvoeding?

Wijmakenalsmensdeeluitvandeons omringende natuur en voedingisdediepsteverbindingdiewedaar-meemaken.We kunnen onze lichaamsprocessenpositiefbeïnvloedendoordewetma-tigheden,dieindenatuurgelden,tevolgen.Dat lukt ons als we voeding kiezendieafkomstigisvaneengezondebodem,waarbijeenzorgvuldigproductieprocesgehanteerdisendaardoorvolwaardigenvanhogekwaliteitis.De ervaring van volle eerlijke sma-kenmaaktdateteneengrootplezieris.Uiteindelijkishetfijnalsjevanjeetenkuntgenietenomdathet

Een aantal plekken in de wijk is niet altijd goed bereikbaar voor grote wagens. RD4 en hulpdiensten kunnen daar veel last hebben van in de bocht geparkeerde wagens of wagens die niet strak langs de stoep geparkeerd zijn. Bewoners van met name de flats langs de Liviusstraat en omgeving heb-ben daarom een oproep ontvangen verstandig te parkeren. Gemeente, hulpdiensten en wijkraad gaan bin-nenkort bekijken waar zich mogelijk knelpunten voordoen.

heerlijksmaaktenomdatjeerfitengelukkigvanwordt.

Noteert u ook alvast woensdag 20 Maart 2013 voor de volgende lezing:Hans van der Logt over "Energie en Milieu"?

28

Page 29: Wijkblad december 2012

op heerlijke groente rolletjes met een lekkere dipsaus. Zo zie je maar weer, er zijn dagen bij dat we meer moeite hebben om het eten alle-maal op te krijgen, dan dat we met werken bezig zijn.

Maar tussen die gezellige momen-ten in moet het werk toch gedaan worden. Zo hebben we voor ons probleem veldje, waar ’s zomers de wilde bloemen prachtig bloeien, voor een andere tactiek gekozen. Na het maaien van de bloemen, hadden we in eerste instantie Mosterdzaad gezaaid. Het bleek echter dat dit een beetje laat in het seizoen was, waar-door het onvoldoende op kwam. Daarom hebben we er nu maar Win-tertarwe op gezaaid, zodat we toch een goede dichte begroeiing krijgen, waardoor de Paardenstaart minder sterk op komt. De toekomst zal ons leren of we de goede keuze gemaakt hebben.

Wat betreft ons “Oranje Team” de Afrikaantjes, die hebben het

ONS ROSARIUM (3)

De herfst heeft zijn intreden gedaan. Wel een beetje plotseling, maar daarvoor was hij gelukkig ook aan de late kant. Dat was voor ons een geluk, want daardoor hebben we de meeste werkzaamheden in Ons Rosarium onder prettige weersom-standigheden kunnen doen. Na een iets miezerige zomer, hebben we de grote vakantie af kunnen sluiten met een Wijkfeest in de stalende zon. En stralen dat deed ie en niet zo’n beetje ook. De mussen vielen van het dak. Maar ja, dat is Nederland ten voeten uit, “te bot of te zot” maar nooit dat weer dat je zou willen hebben.

Zoals ik al zei, hebben we de meeste werkzaamheden kunnen doen on-der prettige weersomstandigheden. Mede daardoor was er tijdens de Burendag op Zaterdag 22 september dan ook een behoorlijke opkomst en dat was fijn. Op die dag moesten heel wat kilo’s kalk gestrooid worden en dan is het prettig als je met wat meer mensen bent. Want veel han-den maken licht werk en blijft er voldoende tijd over voor gezellige dingen. Zo hadden we zelf gezorgd voor koffie met iets lekkers er bij en had één van de dames gezorgd voor “gazpacho” (een frisse, koude Spaan-se soep). En of dat allemaal niet genoeg was, kwam er ook nog een mevrouw uit de buurt ons trakteren

29

Page 30: Wijkblad december 2012

naar de winter zal er nog paarden-mest uitgestrooid worden. Daarna kan Ons Rosarium aan zijn wel ver-diende winterslaap beginnen en kunnen wij ons bezinnen op de plan-nen voor het volgende seizoen.

Frans Cleven (één van die Vrijwilligers)P.S. Het Rosarium in Aarveld/Bek-kerveld doet mee aan “Kern met Pit”.

Kern met Pit is een jaarlijkse wed-strijd georganiseerd door Koninklij-ke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM). Via de wedstrijd Kern met Pit dagen we bewonersgroepen uit om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. Wie dat voor elkaar krijgt, ontvangt het predicaat Kern met Pit en duizend euro.

Daarnaast wint per provincie één bewonersgroep de trofee en een ex-tra prijs van vijftienhonderd euro.

Wilt u de vrijwilligers steunen ?Stem dan op ons door naar onze website www.aarbek.nl te gaan en klik daar op de link onder aan de pa-gina.

geweldig gedaan en zelfs zo goed dat we het zonde vonden, dat we ze moesten maaien. Maar hun taak zat er op, het verdrijven van de Ro-zenaaltjes, en ze moesten plaats ma-ken voor de nieuwe Rozen. Na het maaien, hakselen en ploegen moest er voor elke nieuwe roos een plant-gat gemaakt worden en dat viel niet mee.

Ondanks dat we een grote grondboor gehuurd hadden, hebben we er toch een paar dagen op zitten ploeteren. 800 gaten is dan ook niet niks. Mede door het intensive voorwerk, hebben we de 800 nieuwe rozen dan ook in één dag in de grond gekregen. Maar als er niet zoveel mensen aan onze oproep voor hulp gevolg hadden ge-geven, was dit zeker niet gelukt. Dus daarom nog hartelijk bedankt aan ie-dereen die ons is komen helpen.

Wat er nu nog te doen staat is te overzien. De laatste velden moeten nog gesnoeid worden en in aanloop

Page 31: Wijkblad december 2012

eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit re-pareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatie- ken-nis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar ver-andering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden wegge-gooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe produc-ten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.Kijk op http://repaircafe.nl/heerlen/

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteits- verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

REPAIRCAFE

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodroos-ter die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

Repareer ze in het Repair Café

Het Repair Café is een evenement dat draait om repareren. Op de lo-catie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en ma-teriaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fiet-sen, serviesgoed, gebruiksvoorwer-pen, speelgoed et cetera. Ook is er deskundige hulp aanwezig, zoals een elektricien, een naaister, een tim-merman en een fietsenmaker.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Café gaan ze zelf aan de slag. Eventueel met hulp. Wie niets heeft om te repareren, neemt een drankje aan de bar. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Of doet inspiratie op aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage lig-gen.

Waarom een Repair Café?In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een

Page 32: Wijkblad december 2012

Spreekt dit je aan en heb je ruim vrije tijd, neem dan contact op met Petra Timmermans 045 5710055

SLOFJE

Op de foto een prachtige grijs-cyper-se kat die wij Slofje noemen. Hij komt al 1,5 jaar dagelijks op min of meer vaste tijden bij ons huis om (veel) te eten. Wij denken dat hij thuisloos is. Hij is hij erg lief en heeft graag aandacht. Hij heeft geen halsbandje met een adres en is niet gechipt. Wij hebben katten in huis waarvan is gebleken dat één absoluut geen nieuwkomer accepteert. Daarom kunnen wij Slofje helaas geen thuis bieden. Met de winter in aankomst vragen wij om aandacht voor hem. Wie kent en mist deze kat of wie wil Slofje een warm thuis bieden? Bel 045 571 50 63

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen.

WIE WIL DE SPIL ZIJN, VAN EEN LEUK TEAM??

Per 1 januari 2013 komt de functie van COÖRDINATOR vrij voor Repair-café GeredGoed, waarvoor wij graag 1 of 2 personen willen inwerken.

Wat houdt het in? Allereerst moet je hart hebben voor MENS & MILIEU en de repareerge-dachte omarmen en kunnen uitdra-gen. Contact onderhouden met het reparatieteam (voornamelijk via mails).Contact onderhouden met het Lan-delijk Repaircafé, websitebeheer-ders, en de locaties waar je gaat repa-reren. Maandelijks verslagen en een persbericht schrijven, dus een goede beheersing van de nederlandse taal is wenselijk, affiches aanpassen, printen en rondbrengen/ bezorgen. Uiteraard kunnen taken medege-dragenworden door de bestaande Werkgroep Repaircafé GEREDGOED. Allen vrijwilligers!

32

Page 33: Wijkblad december 2012
Page 34: Wijkblad december 2012

OOG VOOR ELKAAR

tusseneengroepbloeiendebloemen

bevindtzichzieligenalleen

eennietigkleinplantje

metzijnworteltjesinsteen

dooreenzaamheidgetroffen

niemandziethemstaan

geenoogvoorzijnsituatie

islangzaamdoodaanhetgaan

eenzaamheidindonkeredagen

isgenadeloosvooriedereen

duszorgdezedagengoedvoorelkaar

enhoudtelkaaropdebeen

Sandarijn Hilkhuijsen

Page 35: Wijkblad december 2012

Los deze SUDOKU op en lever het juiste antwoord in vóór 30 december 2012 en WIN een fantastische

Boekenbon!!Stuur uw antwoord op naar Benzenraderweg 92 of 94 6417 SV Heerlen.

SUDOKU

vermeld duidelijk uw naam en adres op de Sudoku !!

NAAM: ADRES:

meer weten over Aarveld of Bekkerveld: kijk dan op www.aarbek.nl

Page 36: Wijkblad december 2012