Het Kapittel (september 2013)

8
afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106321 België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 het Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 Brasschaat Jaargang 15, nummer 3 (september - oktober - november 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwbrasschaat.be - www.acwantwerpen.be - [email protected] kapiel Armoede (op den) buiten Voor de campagne van 2013 legt Welzijnszorg het accent op armoede ‘op den buiten’. Een campagne over armoede op het platteland, armoede in gemeenten, dorpen of gehuchten, armoede achter de gevels van onze lintbebouwing. In het armoededebat staat meestal de (groot)stedelijke problematiek centraal. Het platteland verdween uit het blikveld. Toch vormt een leven in armoede ook op het platteland de harde dagelijkse reali- teit voor vele mensen. Armoede heeft een ander gezicht op het platteland: de armoedepercentages lig- gen er algemeen dan wel lager dan in de grote steden, maar sommige groepen zoals ouderen en alleenstaande ouders lo- pen dan weer extra risico. In een kleinere dorpsgemeenschap is er minder anonimi- teit. Mensen zetten er niet zo snel de stap naar de formele hulpverlening. Dit maakt armoede op het platteland minder meet- baar, daardoor ook minder zichtbaar en vaak vergeten ... Met de campagne ‘Armoede (op den) bui- ten’ wil Welzijnszorg deuren openen en de problematiek van plattelandsarmoede naar buiten brengen. Naast de campagnefilm geeft Fons Cor- ten van Welzijnszorg toelichting bij de campagne. Met Dirk de Kort, Vlaams par- lementslid, gaan we door op de politieke eisen van de campagne en de aanpak van de Vlaamse overheid. Film: Ça commence aujourd’hui Daniel Lefebre is directeur van een lagere school in Hernaing, een dorp in Noord Frankrijk. Voor Daniel, een mijnwerkers- zoon, is lesgeven een passie. Hij werkt in een regio die ooit welvarend was maar nu geplaagd wordt door schrijnende werk- loosheid. Op een avond komt mevrouw Henry haar dochtertje Laetitia van school ophalen. Ze is veel later dan gewoonlijk. Als ze haar kind wil knuffelen valt ze op de grond. Dit voorval heeft veel gevol- gen. Door de wijze waarop hij het voor de kinderen en hun sociaal zwakke ouders opneemt, komt hij in conflict met het schoolbestuur en plaatselijke politici. Daniel is vastbesloten in zijn strijd voor een betere toekomst voor zijn leerlingen. Ontwapenend, dramatisch uitmuntend en ondanks alle somberheid hoopvol portret van een idealistisch schoolhoofd dat op een muur van bureaucratie en sociale el- lende botst. Een organisatie van ACW Brasschaat en Welzijnszorg Brasschaat Info: C. Verster-Rotthier (ACW) 03 295 63 40 of P. Naulaerts (Welzijnszorg Federatie Brasschaat) 0486 76 55 88 Filmvoorstelling en toelichting van de adventscampagne VRIJDAG 29 NOVEMBER 19.30 uur Zaal Drieheem - Rerum Novarumlei 47 Toegang: 2 euro

description

Plaatselijke nieuwsbrief van ACW-Brasschaat

Transcript of Het Kapittel (september 2013)

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106321

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131het

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 BrasschaatJaargang 15, nummer 3 (september - oktober - november 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwbrasschaat.be - www.acwantwerpen.be - [email protected]

kapittelA

rmo

ed

e(o

p d

en

)b

uit

en

Voor de campagne van 2013 legt Welzijnszorg het accent op armoede ‘op den buiten’. Een campagne over armoede op het platteland, armoede in gemeenten, dorpen of gehuchten, armoede achter de gevels van onze lintbebouwing.

In het armoededebat staat meestal de (groot)stedelijke problematiek centraal. Het platteland verdween uit het blikveld. Toch vormt een leven in armoede ook op het platteland de harde dagelijkse reali-teit voor vele mensen. Armoede heeft een ander gezicht op het platteland: de armoedepercentages lig-gen er algemeen dan wel lager dan in de grote steden, maar sommige groepen zoals ouderen en alleenstaande ouders lo-pen dan weer extra risico. In een kleinere dorpsgemeenschap is er minder anonimi-teit. Mensen zetten er niet zo snel de stap naar de formele hulpverlening. Dit maakt armoede op het platteland minder meet-

baar, daardoor ook minder zichtbaar en vaak vergeten ...Met de campagne ‘Armoede (op den) bui-ten’ wil Welzijnszorg deuren openen en de problematiek van plattelandsarmoede naar buiten brengen.

Naast de campagnefilm geeft Fons Cor-ten van Welzijnszorg toelichting bij de campagne. Met Dirk de Kort, Vlaams par-lementslid, gaan we door op de politieke eisen van de campagne en de aanpak van de Vlaamse overheid.

Film:Ça commence aujourd’hui Daniel Lefebre is directeur van een lagere school in Hernaing, een dorp in Noord Frankrijk. Voor Daniel, een mijnwerkers-zoon, is lesgeven een passie. Hij werkt in een regio die ooit welvarend was maar nu geplaagd wordt door schrijnende werk-loosheid. Op een avond komt mevrouw Henry haar dochtertje Laetitia van school

ophalen. Ze is veel later dan gewoonlijk. Als ze haar kind wil knuffelen valt ze op de grond. Dit voorval heeft veel gevol-gen. Door de wijze waarop hij het voor de kinderen en hun sociaal zwakke ouders opneemt, komt hij in conflict met het schoolbestuur en plaatselijke politici.

Daniel is vastbesloten in zijn strijd voor een betere toekomst voor zijn leerlingen. Ontwapenend, dramatisch uitmuntend en ondanks alle somberheid hoopvol portret van een idealistisch schoolhoofd dat op een muur van bureaucratie en sociale el-lende botst.

Een organisatie van ACW Brasschaaten Welzijnszorg Brasschaat

Info: C. Verster-Rotthier (ACW)03 295 63 40 of

P. Naulaerts (Welzijnszorg Federatie Brasschaat) 0486 76 55 88

Filmvoorstelling en toelichting van de adventscampagne

VRIJDAG 29 NOVEMBER19.30 uur

Zaal Drieheem - Rerum Novarumlei 47Toegang: 2 euro

2 HET KAPITTEL | SEPTEMBER 2013

Het goede weer was van de partij op onze fiets-tocht van zaterdag 25 mei in tegenstelling tot de voorspellingen van het K.M.I. We waren met 31 enthousiaste deelnemers.

Na de verwelkoming door Herman Gorremans zijn we van start gegaan op de parking van “Ons Middelheem” richting Sociale Kruidenier. Daar hielden wij even halt voor een korte toelichting van Rob van Linden over de werking en de voorwaarden waaraan men moet vol-doen om in deze winkel te kunnen kopen.

Vervolgens ging het richting De Uitlegger, Heidestraat Zuid en Bondgenotenlei om dan na een uurtje fietsen aan te komen bij de vzw Noorderkempen Actief (NOA).

Ann Deschepper, bezielende kracht achter NOA samen met haar man Dirk, verschafte ons een deskundige uit-leg over de werking van de vzw. Dit was voor velen van ons echt wel nieuw. Daarna kregen we koffie met over-heerlijk gebak, waarvoor dank Ann. Wij wensen jullie nog heel veel succes met de uitbouw van NOA.

Daarna hebben wij onze tocht verder gezet via de Offi-cierenwijk in Maria ter Heide, de Kerkedreef en De Mik om vervolgens langs de Miksebaan terug te rijden naar de startplaats.

Wij willen langs deze weg alle deelnemers en in het bij-zonder onze wegkapiteins bedanken omdat zij ons op een voortreffelijke en veilige manier door Brasschaat hebben geloodst. Wij maken al een afspraak voor mei 2014.

Marcel Schenk

Geslaagde Lentefietstocht

Rob van Linden gaf uitleg over de werkingvan de Sociale Kruidenier

Bezoek aan vzw Noorderkempen Actief (NOA)

3HET KAPITTEL | SEPTEMBER 2013

Vanuit het ACW wensen we een impuls te geven aan het mobiliteitsbeleid dat fietsen, te voet gaan en openbaar vervoer nemen meer vanzelfsprekend maakt. Toch logisch als je bedenkt dat voetgangers en fietsers geen gevaar betekenen voor andere weggebruikers, geen energie verspil-len, niet vervuilen en vooral leven brengen in de gemeente. Willen we het aantal verkeersslachtof-fers en schadelijke gevolgen op mens en milieu terugdringen, dan zullen wij ons bewuster en vei-liger moeten verplaatsen. Maar de beleidsverantwoordelijken moeten dan wel een zodanig beleid voeren dat fietsen, lopen en openbaar vervoer nemen, vanzelfsprekend wordt en op een veilige manier kan gebeuren. Dit is de perfectie omschrijving van het STOP-principe.

Positief is echter wel dat de gemeente er-voor zorgt dat de fietspaden snel sneeuw- en ijsvrij gemaakt worden.Het nonchalante gedrag van de automo-bilist maakt het voor de fietser soms zeer gevaarlijk om door te kunnen en daar wordt veel te laks tegen opgetreden. Wat doen ze? Parkeren op fietspad, geen voor-zieningen voor de fietser creëren bij een verhuis of kortstondige wegenwerken. Dit is wettelijk geregeld en wel zo dat er een sluis van één meter moet worden voorzien om de doorgang van fietsers en voetgan-gers te vrijwaren.Wat ook frustrerend is voor de zwakke weggebruiker is het kortstondig foutief parkeren bij de bank, de bakker, kranten-winkel, ...

In de vorige Kapittel werden de men-sen opgeroepen om knelpunten te melden. Kan je kort samenvatten wat de reacties zijn?Marcel: Mensen zijn zich bewust van de knelpunten in hun eigen straat en deze worden meegenomen naar de verkeers-cel. Zo kwam een vraag van Leo binnen om van zijn straat een fietsstraat te ma-ken. In een fietsstraat heeft de fietser voorrang op al het gemotoriseerd verkeer

en is de snelheid beperkt tot maximaal 30 kilometer per uur.

Het meest belangrijke was een opmer-king over de te hoge boordstenen op de Bredabaan tussen kerk en gemeentehuis waardoor een persoon in een elektrische rolstoel de Bredabaan niet kan overste-ken. De afschuiningen aan de boordste-nen op de oversteekplaatsen zijn veel te steil waardoor de rolstoel stilvalt door het activeren van het anti-kipsysteem.

We maken er melding van, maar tech-nisch en financieel is dit geen evidentie. Dit moet ook een aanwijzing zijn voor de toekomst om deze fouten te vermijden bij een nieuwe aanleg of heraanleg.

Het Kapittel ging hierover praten met Marcel Schenk, de voortrekker van de Brasschaatse Fietswacht en lid van de gemeentelijke adviescommissie verkeer. We bekeken de ACW-fietsknelpuntennota uit 1996 en de reacties van de ‘Op de kop gevallen’-actie.

Wat is er sindsdien verbeterd?Marcel: Er is de voorbije jaren een grote inspanning geleverd om het comfort voor de fietser en de voetganger te verbeteren. De fietsstallingen zijn serieus aangepakt en er is goed gewerkt aan de meldingen van slechte fietspaden. De fietspaden die werden aangelegd zoals op de Sint-Jobsesteenweg, Essensesteenweg, Breda-baan vanaf centrum naar Merksem, Lage Kaart en Brechtsebaan zijn een sterke verbetering voor de fietsers. Op bouw-werven liggen nu meestal ijzeren rijplaten terwijl ze aan het bouwen zijn. Tijdens de heraanleg van straten werden de voetpa-den ook verbeterd.

Wat kan beter?Marcel: Het onderhoud van fiets- en voetpaden laat te wensen over. Dit is een gemeentelijke opdracht. Zelfs bij de nieuw aangelegde fietspaden is dit het geval.

Het beleid voor de zwakke weggebruikervoortdoen, ondanks de crisis

4 HET KAPITTEL | SEPTEMBER 2013

Prijs: 75 euro voor 5 lessen - Femma ledenvoordeelprijs: 35 euro.Inschrijven bij G. Smet - 03 645 27 75 of [email protected]. Femma Ekeren-Donk

Donderdag 26 septemberBreicursus ‘ Femma’s breicafé’(ook op don 24 okt, 21 nov en 12 dec)Zowel beginnende als meer ervaren breisters krijgen deskundig advies bij hun breiwerk naar eigen keuze. In de bovenrefter van het GIB van 19.30 tot 22 uur. Prijs: 16 euro leden, 28 euro niet-leden.Info en inschrijven: Christel Claes - 0496 69 38 39Org. Femma Brasschaat-Centrum

Donderdag 26 septemberBloemschikken(ook op don 24 okt, 28 nov en 19 dec)Onder leiding van een ervaren lesgeefster maken wij elke maand een seizoensgebonden bloemstuk. Bloemen, planten, zelfs snoeihout uit eigen tuin en schalen uit de kelder of op zolder ko-men ruimschoots aan bod. Van 9 tot 12 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info en inschrijven: G. Rosseel - 03 646 80 61Org. Femma Ekeren-Donk

Woensdag 2 oktoberCursus Kantklossen en Lierse KantVervolg (ook op woe 16 okt., 6 en 20 nov., 5 en 19 dec.)Wie wil leren klossen en ook wie graag gevorderde technieken aanleert, kan terecht in deze cursus. Om 19 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: G. Smet - 03 645 27 75Org. Femma Ekeren- Donk

Elke maandagHandwerkElke maandag is er gelegenheid om gezellig samen te werken aan eigen handwerk. Heb je bij een vorige cursus je werkstuk niet afgewerkt? Geen probleem, er is altijd wel iemand die je terug op weg kan helpen. Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: M. Pauwels - 03 645 16 53Org. Femma Ekeren-Donk

Donderdag 19 septemberNaaicursus ‘ Femma’s naaisalon’(ook op don 17 okt, 7 nov en 19 dec) Kan je wat hulp gebruiken bij verstelwerk. Weet je niet hoe een rits in te zetten of wil je zelf een kleedje of rokje maken en durf je er niet alleen aan te beginnen? Dan kan je terecht in de refter van het GIB van 19.30 tot 22.30 uur. Prijs: leden 16 euro, niet-leden 28 euro. Info en inschrijven: Annie Van de Velde - 03 652 03 74Org. Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 24 septemberFietsenDe Eekhoorn, Hoge Kaart 80Info: Hilde Vermeiren - 0496 85 45 80Org. Femma Kaart

Woensdag 25 septemberNaaien voor beginners(ook op 9 en 23 okt, 27 nov en 11 dec)In deze cursus kleding voor beginners leer je een aantal basis-technieken en leer je ook je naaimachine (zelf mee te brengen!) bedienen. Van 19.30 tot 22.30 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.

femmAgendaEr valt altijd iets te belevenbij de Femma-afdelingen

Zelf een knuffel maken met Femma

5HET KAPITTEL | SEPTEMBER 2013

Woensdag 13 novemberBloemschikkenDe Eekhoorn, Hoge Kaart 80 - 19 uurInfo: Viviane Free - 03 652 07 98Org. Femma Kaart Donderdag 14 novemberDemonstratie ‘ Bekkenbodemoefeningen’In samenwerking met Kind en Preventie organiseren we een tweede avond rond rugproblemen door Leen Vercaeren. Deze avond handelt specifiek over de bekkenbodem, een uitloper van de benedenrug, vandaar bekkenbodemoefeningen. Om 19.30 uur in de bovenrefter van het GIB.Info: Monique Boucquey - 03 651 48 93Org. Femma Brasschaat-Centrum

Zondag 17 novemberFamilie snoepjesdagDeze dag is heel het gezin welkom, zowel overgrootouders, grootouders, ouders, kinderen, kleinkinderen als achterkleinkin-deren.Voor de kinderen worden er spelletjes voorzien in de vorm van een Vlaamse kermis.Meer info: Monique Boucquey - 03 651 48 93 of 0479 37 04 91Org. Femma Brasschaat-Centrum

Vrijdag 22 novemberLedenfeestBerkenhof, Middelkaart - 19.30 uurInfo: Danielle Thijs - 03 651 99 72Org. Femma Kaart

Dinsdag 26 novemberBistroDe Eekhoorn, Hoge Kaart 80 - 19 uurInfo: Viviane Free - 03 652 07 98Org. Femma Kaart

Donderdag 28 novemberKerstknutselen (ook op 5 december)Om 19.30 uur in de bovenrefter van het GIB.Info en inschrijven: Annie Van de Velde - 03 652 03 74Org. Femma Brasschaat-Centrum

Woensdag 11 decemberBloemschikkenDe Eekhoorn, Hoge Kaart 80 - 19 uurInfo: Viviane Free - 03 652 07 98Org. Femma Kaart

Dinsdag 8 oktoberGourmetburgersDe Eekhoorn, Hoge Kaart 80 - 19 uurInfo: Viviane Free - 03 652 07 98Org. Femma Kaart

Dinsdag 8 oktoberKokenEen professionele kok leert je de knepen van het vak tijdens de volgende kookdemo. Voor onderwerp van de avond: bel info.Om 19 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Inschrijven gewenst!Info: G. Lommelen - 03 645 07 68

Maandag 14 oktoberPatchworkOp de 2de en de 4de maandagnamiddag van de maand wordt de techniek van het patchwork aangeleerd. Van 13.30-16 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: M. Pauwels - 03 645 16 53Org. Femma Ekeren-Donk Woensdag 16 oktoberBloemschikkenDe Eekhoorn, Hoge Kaart 80 - 19 uurInfo: Viviane Free - 03 652 07 98Org. Femma Kaart

Donderdag 17 oktoberFietsen(ook op 21 november en 19 december)Vertrek om 13 uur aan Zaal de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Organisatie: Femma Ekeren-DonkInfo: M. Matthijssen - 03 664 27 26 Org. Femma Ekeren-Donk

Maandag 4 novemberKnuffelhond (ook op ma 18 nov en 2 dec)Wil je graag zelf een knuffelhond in mekaar naaien?Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: M. Pauwels - 03 645 16 53 Org. Femma Ekeren-Donk

Woensdag 6 novemberCursus Bakken (ook op 13 nov)In de Emmaüszaal van Ons Middelheem, Bredabaan 425om 19.30 uur.Info en inschrijven: Monique Boucquey - 03 651 48 93Org. Femma Brasschaat-Centrum

We gaan naar Ieper en dompelen ons onder in de sfeer van Wereldoorlog I. Vertrek om 7.15 uur aan Cremerie Het Park. We bezoeken het ‘In Flanders Fields Museum’ aan de hand van een speciaal ‘poppy’armbandje. Na een deugddoend middagmaal bezoeken we met een gids de Westhoek en de plekjes van WO I. Na een lichte broodmaaltijd keren we terug naar Ieper om de Last Post bij te wonen. We voorzien dat we rond 22 uur terug in Brasschaat zijn. Prijs: 50 euro (bus, bezoek museum en armbandje, rondrit met gids, koffiestops en alle maaltijden). Info en inschrijven: José Stessels, tel. 03 651 47 28. Een organisatie van Femma Brasschaat-Centrum.

Woensdag 23 oktober - Daguitstap Ieper en Last Post

6 HET KAPITTEL | SEPTEMBER 2013

Beleid Belicht

We kunnen ook zelf een bijdrage leveren met een gedragsaan-passing. Kortere verplaatsingen gebeuren nog teveel met de wagen. Er zijn heel wat verbeteringen mogelijk om het verkeers-systeem performanter te laten werken. Dat voldoende onderken-nen zal filevorming en congestie kunnen voorkomen.

Professor Tampere geeft een voorbeeld. “Momenteel zijn de meeste drukke kruispunten in Vlaanderen uitgerust met detec-tietechnologie die toelaat om groentijden enigszins aan te pas-sen aan de verkeersdrukte. Daardoor werken deze al veel beter dan starre regelingen die altijd eenzelfde cyclus draaien en dus meestal inefficiënt werken. De modernste, in Vlaanderen nog nauwelijks toegepaste, detectietechnologie laat echter toe om nog veel nauwkeuriger te bepalen wanneer groen licht afgebro-ken moet worden zodat op de meeste Vlaamse kruispunten nog tien tot enkele tientallen percenten capaciteitswinst haalbaar zijn. “

Waar het eigenlijk om gaat is het moderniseren en op puntstel-len van onze infrastructuur. Nieuwe en ontbrekende infrastruc-tuur is één zaak, verbetering van de bestaande een andere.

Dirk de KortVlaams Parlementslid

Met deze vaststellingen en ook de prognoses van het Planbureau over de toename van het verkeer in het achterhoofd legde ik een resolutie over doorstroming in het verkeer neer in het Vlaams parlement.

Betere doorstroming moet de efficiëntie van het verkeerssysteem verhogen, meer verkeer kunnen verwerken met dezelfde basis-infrastructuur. Doorstroming en congestie zijn mekaars tegen-polen. Betere doorstroming kan ook leiden tot meer veiligheid, met fietstunnels en ongelijkgrondse kruisingen.

Doorstroming is belangrijk voor voetgangers, fietsers, het open-baar vervoer, wagen en vrachtvervoer, vervoer per boot, met de trein en met het vliegtuig. Dat lijkt de evidentie zelve voor een trein. Maar ook het maritiem verkeer wil geen wachttijden aan sluizen.

Fietsers zijn sterk gebaat bij eigen beddingen voor hun fiets-paden, bij ongelijkgrondse kruisingen, bij fietsafslagstroken aan kruispunten ... Herinrichtingen van dorpskernen, fietssnel-wegen, trage wegen, behoorlijke verharding, voldoende fiets-padenonderhoud, wegnemen van oneffenheden op de trajecten ... zijn allemaal cruciaal voor een vlotte doorstroming van het fietsverkeer. De toepassing van doorstroming voor voetgangers zijn bijvoorbeeld voetgangerszones.

Terwijl de zwaarte van de files vorig jaar toenam rond Brussel, nam die rond Antwerpen dan weer af. Dat blijkt uit het derde Verkeersindicatorenrapport. Het bevestigt dat de ingebruikname van de spitsstrook op de E313 tussen de Antwerpse ring en Ranst, in de richting van Luik, tot een gevoelige afname van de files heeft geleid.

Oproep!

Wilt u meedenken over doorstroming? Hebt u een goed idee, een nieuw voorstel?We nemen het graag mee. In september plannen we een actie waarvoor we nog vrijwilligers zoeken.Contact: www.dirkdekort.be of [email protected]

SAMEN LOSSEN WE HET OP!

Doorstromingin het verkeer

7HET KAPITTEL | SEPTEMBER 2013

20 jaar aan de slagvoor ACW BrasschaatIn 1981 professioneel begonnen bij ACW, vooral voor Vakantiegenoegens, trad Herman voor het eerst in ac-tie voor de afdeling Brasschaat in januari 1993. Na 20 jaar eindigt zijn taak als stafmedewerker officieel. We zullen ongetwijfeld nog verder op zijn ervaring en des-kundigheid kunnen blijven rekenen. Als beroepskracht ondervond hij dat het essentieel is vrijwilligers te mo-tiveren om samen zaken aan te pakken en dat echte trekkers nodig zijn. Herman is daarom dankbaar voor de vlotte samenwerking met 3 voorzitters - Gerard Vrolix, Peter Van Oers en Carina Verster - en met alle vrijwilligers van ACW en van de partnerorganisaties.

De koepel kende een evolutie van veelvuldig naar ge-richt vergaderen. Werken met kernvrijwilligers krijgt nu voorrang. Tweemaal per jaar is er overleg met voor-zitters en afgevaardigden van de partnerorganisaties. Als ‘Trefmomenten’ kenden de goede doelen-quizzen Kwistig Goed, poppenspel met Ward Smets en een avond rond Edith Piaf veel succes.

Voor de sociale beweging is opmerkelijk dat ACW Brasschaat in het verdere verleden aan de wieg stond bij het opmaken van de polis burgerlijke aansprakelijk-heid (de voorloper van de familiale polis). Drie acties werden vanuit Brasschaat extra gestimuleerd: een re-creatieve bestemming voor de antitankgracht, de au-tobussen naar Klina en het fietspad langs de HST-lijn. In het interactief praatcafé ‘Toogpunt’ lag bij 1 van de 3 onderwerpen de focus op wat leeft in de bezochte wijk; het thema wateroverlast lokte een volle zaal. De fietstocht en de wandeling met bezoek aan een soci-ale instelling of activiteit blijven op het programma

een bloemeke voor

HermanGorremans

8 HET KAPITTEL | SEPTEMBER 2013

Agent in Brasschaat:MatrixBredabaan 661

Met steun van:

Belfius-agentschappen in Brasschaat:Bredabaan 188 (Centrum)Lage Kaart 301 (Kaart)Kapelsesteenweg 334 (Mariaburg)

staan, evenals de samenwerking met Welzijnszorg voor de filmavond. Echt specifiek voor Brasschaat is de actieve deelname van ACW aan de Wereld-meerdaagse, een uitvloeisel van het samenwerken met de GROS bij Global Fiesta op Dorpsdag 2003.

Wegen op het beleid brengt probleem-punten in de aandacht en legt ze aan het beleid voor. Dit gebeurt via het ACW-beleidsplan. Een succesvolle actie was de bevraging over, de oplijsting en het in kaart brengen van fietsknelpun-ten in 1996, het startpunt van meer aandacht voor fietsers en fietspaden in Brasschaat. Om iets te kunnen bereiken vindt Herman het zeker positief dat er-kende mandatarissen (gemeenteraads-leden, schepenen, OCMW-voorzitter en OCMW-raadsleden) deel uitmaken van de kern.

Herman blikt met duidelijk plezier terug op de vele hoogtepunten van de voor-bije 20 jaar. ACW Brasschaat is Herman enorm dankbaar voor alle energie, in-zet, inspiratie en stimulansen ten bate van de afdeling, en wenst hem heel veel vreugde en geluk tijdens zijn on-getwijfeld nog heel actieve rustperiode! Hij verdient alleszins een majestueuze bloemruiker.