Klinker september 2013

32
K Nr. 3 September 2013 42e jaargang Magazine De Klinker Je moet vertrouwen opbouwen, dat is werkelijk het geheim van ondernemen” Maarten de Koning Lex Hofstra: “Samen met u zorgen we voor een krachtig Krimpen” Dikke Banden Fietsclub

description

Uitgave van de gemeente Krimpen aan den IJssel Thema: 'ouder worden'

Transcript of Klinker september 2013

Page 1: Klinker september 2013

KNr. 3September 2013

42e jaargang

Magazine De Klinker

Je moet vertrouwen opbouwen, dat is werkelijk het geheim van ondernemen”Maarten de Koning

Lex Hofstra: “Samen met u zorgen we voor een krachtig Krimpen”

Dikke Banden Fietsclub

Page 2: Klinker september 2013

Agenda Klinker

Deze agenda geeft een overzicht van verschillende activiteiten in de gemeente. In de volgende Klinker kunnen activiteiten worden opgenomen voor de periode van 5 december 2013 tot en met 13 februari 2014. Organiseert uw vereniging, club of organisatie in deze periode een activiteit, dan hoort de redactie dat graag. U kunt een e-mail sturen naar [email protected]. Ook is het mogelijk om telefonisch een activiteit door te geven via 14 0180. Of u kunt schrijven naar Redactie De Klinker, Postbus 200, 2920 AE Krimpen aan den IJssel.

KrimpensKompliment!

Ontwikkelingen Stormpolder

Samen zorgen voor een krachtig Krimpen

Sinterklaasintocht

9 12 16Maarten de Koning

Hospice in Krimpen

Seniorenplatform behartigt belangen van senioren

4

2219 25 29

Inhoud

26 septembert/m 5 oktoberHet Meldpunt organiseert in samenwerking met andere organisaties de ‘Week van ontmoeting’ in Krimpen aan den IJssel. U kunt in die week deelnemen aan activiteiten om op die manier mensen uit de buurt te ontmoeten en te leren kennen. Informatie over de activiteiten vindt u op www.meldpunt-ck.nl.

3 oktoberGemeenteraadsvergadering om 20.00 uur in het raadhuis. Meer informatie over de vergadering vindt u op:www.krimpenaandenijssel.nl/vergaderingen.

5 oktoberHooien om 9.00 uur op het Zwaneneiland. Meer informatie bij de Vrienden van het Zwaneneiland: [email protected].

10 oktoberInformatieve raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis. Meer informatie over de vergadering vindt u op:www.krimpenaandenijssel.nl/vergaderingen.

12 oktober‘Voel je goed’-markt, alles over lichaam en geest, innerlijk en uiterlijk van 10.00 tot 13.00 uur in De Tuyter.

17 oktoberBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis. Meer informatie over de vergadering vindt u op: www.krimpenaandenijssel.nl/vergaderingen.

31 oktoberBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis. Meer informatie over de vergadering vindt u op www.krimpenaandenijssel.nl/vergaderingen.

2 novemberMini-festival ter ere van het 20-jarig jubileum van de IJsseldijkkerkconcerten. Meer informatie staat op www.ijsseldijkkerkconcerten.nl.

2 novemberVan 9.00 tot 15.00 uur wilgen knotten op het Roesteiland in het kader van de landelijke natuurwerkdag. Inlichtingen bij Knotgroep Krimpen: [email protected].

14 novemberGemeenteraadsvergadering om 20.00 uur in het raadhuis. Meer informatie over de vergadering vindt u op www.krimpenaandenijssel.nl/vergaderingen.

16 novemberSinterklaasintocht in Krimpen aan den IJssel. Meer informatie staat op pagina 29.

16 en 30 novemberVan 9.00 tot 15.00 uur het afzetten van elzenhout langs de Ouderkerkse landscheiding. Meer informatie bij Knotgroep Krimpen: [email protected].

28 novemberBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis. Meer informatie over de vergadering vindt u op www.krimpenaandenijssel.nl/vergaderingen.

2 decemberBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur. Meer informatie over de vergadering vindt u op:www.krimpenaandenijssel.nl/vergaderingen.

Op de steenplaats…

Page 3: Klinker september 2013

Het thema ‘ouder worden’ leverde de redactie genoeg stof op om ongeveer de helft van dit blad mee te vullen. De groep ouderen ofwel senioren is groot in Krimpen en wordt de komende tijd alleen maar groter. Daarom terech-te aandacht voor de senioren in Krimpen aan den IJssel.

Ger van der Kruijt en Thom Bakker van het Seniorenplat-form geven onze gemeente een ‘acht’ voor de voorzienin-gen voor senioren. Wel geven zij in het interview aan dat deze voorzieningen nog beter benut kunnen worden. Uit een landelijk onderzoek uit 2012 blijkt dat Krimpen aan den IJssel samen met Groningen de lijst aanvoert als het gaat om de kwaliteit van het beleid voor ouderenhuisves-ting. Krimpen aan den IJssel is vooral sterk in het levens-loopbestendig maken van woningen, in samenwerking met andere partners, zoals QuaWonen.

Toch zijn er punten die onze aandacht en zorg verdienen, zoals vereenzaming van ouderen. Samen met allerlei Krimpense organisaties (zoals het Meldpunt) proberen we te zorgen dat alle Krimpenaren op hun eigen manier mee kunnen doen in de samenleving en te stimuleren dat mensen elkaar ontmoeten. Een mooi voorbeeld van elkaar ontmoeten en samen sporten is de Dikke Banden Fietsclub, bedoeld voor ouderen die een aardig eindje weg willen trappen, alleen niet (meer) op een racefiets, maar op een fiets met dikkere banden.

In dit magazine besteden we aandacht aan de lichte kanten van ouder worden, maar ook aan de donkere kanten er-van. Niet alles is rozengeur en maneschijn. Daarom kunt u bijvoorbeeld ook lezen over vrijwillige terminale thuiszorg. Ontdek in dit magazine verder het bijzondere historische verhaal van Teunie Suijker over een Krimpense steenplaats begin vorige eeuw, gezien door de ogen van een meisje dat daar toen werkte. Ook het hoofdartikel gaat over een bijzonder levensverhaal, dat van Maarten de Koning.

Natuurlijk vindt u ook de vaste rubrieken terug. Behalve de fotowedstrijd. De belangstelling hiervoor is namelijk te gering. Tot slot neem ik de gelegenheid te baat om iets recht te zetten: in het vorige nummer stond een onjuist e-mailadres van Buurtbemiddeling. Het correcte e-mail-adres moet zijn: [email protected].

Een hartelijke groet van Lennie Huizer, burgemeester en 65-plusser

Ouder worden in Krimpen

VOORWOORD

Page 4: Klinker september 2013
Page 5: Klinker september 2013

5

Ondernemende Krimpenaar

Van eenvoudige chauffeurszoon tot succesvol ondernemer… geen droom, maar de werkelijke levensloop van mijn gesprekspartner. Hij wil er vooral niet dik over doen. Zijn afkomst heeft hij nooit verloochend. Die bescheidenheid siert het verhaal.

Op de bankWe zitten in zijn smaakvol ingerichte kamer. Aan de wand veel foto’s van zijn gezin en familie. Wat wil je, drie kinde-ren, tien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen... een warm bad voor een man alleen. Als hij de koffie heeft geserveerd, gaat hij niet tegenover me zitten, op afstand in de gemakkelijke stoel, maar naast mij op de bank, he-lemaal dwars naar mij toegekeerd. Het voelt meteen ver-trouwd. Hij is bewegelijk. Als hij vertelt kan hij nauwelijks stilzitten, alsof de hectiek van een heel leven zakendoen nog in het lichaam woelt. Ik kan het niet laten van tijd tot tijd naar buiten te kijken, waar de zon, samen met een kudde roodbruin vee, het prachtige polderlandschap in vuur en vlam zet. Een reiger komt met brede vleugelsla-gen aangevlogen, recht op het huis aan. Hij besluit net op tijd, niet ver van het raam te landen, de snavel afwachtend geheven. Kennelijk is hij ook geïnteresseerd in het verhaal van Maarten de Koning (1929) .

JeugdHij kwam in Ouderkerk aan den IJssel ter wereld als één van de zeven. Het was geen vetpot, wel een warm nest. “Ik ben blij dat ik het heb meegemaakt,” zegt De Koning. “Het helpt je om niet naast je schoenen te gaan lopen.” Zijn vrouw kwam uit een onderwijzersfamilie. “Die had een heel andere achtergrond. Als wij over de dijk liepen en de meester kwam eraan, dan moesten wij onze pet af-zetten.” Zijn vader, die als vrachtwagenchauffeur de kost verdiende, overleed te jong. Hij heeft het zakelijk succes van zijn zoon niet mogen meemaken. Zijn moeder wel ge-lukkig. Maarten ging in Ouderkerk aan den IJssel naar de lagere school. Geld voor de technische school in Gouda, was er niet. Als veertienjarige jongen werkte hij in de oor-log even bij Hollandia voor een dubbeltje per uur en later in de hongerwinter een poosje bij garage Van Duijvendijk.

De militaire dienst in 1949 was een uitkomst voor de fami-lie De Koning. Het betekende een mond minder te vullen. Maarten zou worden uitgezonden naar Indië. Hij kreeg alle inentingen, maar ontsprong deze dans op het nip-pertje. Hij werkte eerst nog bij garage Van Limborgh en kwam toen in Gouda bij de opeldealer De Jong terecht. De vrachtwagen van vader De Koning is als het ware voor-goed door het leven van Maarten blijven rijden. De auto is niet meer uit zijn leven weg te denken. Niet vanzelfHij trouwde met Neeltje Brouwer, de dochter van de bo-venmeester. “Dat ging niet vanzelf hoor, er was toch wel standsverschil.” Het prille gezin vestigde zich aan de Lage Weg. Geld voor een auto of een brommer was er niet, dus elke dag op de fiets naar Gouda. Maarten de Koning ver-telt over een oude vriend met wie hij nog steeds contact heeft. “Die had een motorfiets! Man, je keek je ogen uit,” zegt hij en de bewondering voor die blinkende machine is nog steeds niet uit zijn stem verdwenen, terwijl hij inmid-dels toch wel wat gewend is als het gaat om glanzende voertuigen. De meeste bewondering had Maarten voor de studiezin van deze nu 87-jarige vriend. “Hij was erg bij de tijd, hoor,” roept hij bij herhaling uit. “Hij is nog leraar geweest op de technische school. Aan de andere kant be-greep mijn vriend weer niet hoe ik zo’n zaak van de grond heb gekregen. Zo zie je maar, iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten.”

We moeten trouwens de studiezin van Maarten ook niet onderschatten. Terwijl hij in Gouda werkte, haalde hij in Krimpen zijn middenstandsdiploma en de nodige vakdi-ploma’s. Want je kunt wel technisch en commercieel in-zicht hebben, de kennis mag niet verwaarloosd worden. Werken, naar de avondschool, huiswerk maken… het was een drukke tijd. Zijn collega’s in de garage zagen wel dat hij hogerop wilde en zeiden gekscherend: “We komen bij jou later de pontiac wel lenen.” Het ging allemaal niet van-zelf. “Het is me niet aangewaaid, hoor. Sommige mensen denken dat de gebraden vogels zomaar binnen komen vliegen, maar zo is het niet. En je moet niet vergeten dat ik een vrouw had die er volledig achter stond. Dat is ook wel nodig als je een zaak van de grond af gaat opbouwen.”

Page 6: Klinker september 2013

Klinker #3

6

“JE MOET VERTROUWEN OPBOUWEN, DAT IS

WERKELIJK HET GEHEIM VAN ONDERNEMEN.”

Eigen zaakDe Koning begon met niets in een aardappelschuurtje in de Stormpolder, op dezelfde plek waar nu een niet te mis-sen bedrijfspand van de firma De Koning staat. Maar dat wist hij toen nog niet. “Ik had niks, dus de bank moest er aan te pas komen. De directeur kwam nog kijken of ik geen schilderijen of een piano had. Maar we zaten met twee kinderen in een klein, kaal huurpandje. Een zware tijd.” Maar Maarten had doorzettingsvermogen. Er kwamen steeds meer klanten en na een jaar of vier kon hij grond kopen aan de Parkzoom. En zo groeide de zaak door. De Koning lijkt er nog verbaasd over: “Ik had er eigenlijk geen idee van hoe het allemaal zou gaan. Als je klein begint, denk je ook klein, maar je wordt vanzelf meegenomen in de opwaartse beweging.” Hij is blij dat hij bij Volkswagen is terecht gekomen. “Als ik een ander merk had genomen, had ik dit nooit bereikt.” Importeur Pon had vanaf het eer-ste moment vertrouwen in hem.

“DE KLANT IS KONING.”

Vertrouwen“En daar gaat het om,” zegt De Koning. “Je moet vertrou-wen opbouwen, dat is werkelijk het geheim van onderne-men. Ik zal best ook eens een uitglijder gemaakt hebben, maar je moet constant proberen een naam op te bouwen. Daarbij moet de klant bovenaan staan. Niet eerst het geld en dan de klant, maar andersom. Eerst de klant.” Ik weersta met moeite de verleiding om een woordspe-ling te maken, maar Maarten doet het zelf al: “De klant is Koning.” Die visie heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Er staan vestigingen in Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Er is zelfs een eigen leerschool waar de ervaren monteurs lesgeven. Inmiddels hebben de beide zonen Hans en Wim de zaak overgeno-men. Vader komt van tijd tot tijd nog op de zaak, – natuur-lijk, daar ligt zijn leven – maar bemoeit zich nergens mee. De jongens doen het goed. Ze hebben zijn volledige ver-trouwen.

BescheidenDe Koning is een man die liever niet teveel over zichzelf praat, maar gelukkig werd ter gelegenheid van zijn af-scheid in 2000 een vriendenboek uitgegeven. Daarin geven vrienden en bekenden een goed beeld van deze bijzondere ondernemer: Altijd zichzelf gebleven, steeds met beide benen op de grond, ijverig, zuinig en ordelijk, veel verantwoordelijkheidsbesef, klantgericht… Een van zijn zakenrelaties noemt hem “de beste dealer van de we-reld”.

DankbaarheidAls ik vraag hoe hij als maatschappelijk geslaagd persoon terugkijkt op zijn leven, begint Maarten de Koning een beetje te sputteren. “Nou ja, maatschappelijk geslaagd…laat ik zeggen, we zijn erg dankbaar dat het zo gegaan is. We hebben veel voorspoed gehad, maar het is allemaal geen wijsheid van jezelf. Je moet gezond blijven en er de krachten voor krijgen.” Het was hard werken en alles was gericht op de zaak, ook het gezinsleven. De opvoeding van de kinderen heeft er niet onder geleden, vooral dank-zij zijn vrouw die altijd op haar post was. Er was zelfs nog tijd voor bestuurlijke en maatschappelijke functies. Niet voor niets werd Maarten de Koning geridderd. Goed voorbeeld doet goed volgen, want ook de zonen Hans en Wim maken zich naast het werk verdienstelijk in het maat-schappelijk leven.

BetrekkelijkheidEen droom van een carrière, maar het kwam allemaal in een ander daglicht te staan toen een jaar of zeven ge-leden zijn vrouw overleed. Hij heeft haar eigenhandig in de jaren van ziek zijn mogen verzorgen. “Ik mis haar nog iedere dag. Je bezit alles, en je bezit niets,” vat De Koning kernachtig samen. Hoe kijkt hij vooruit? “Tja, ik ben vierentachtig, hè, dan weet je het wel. Ik zal je vertellen, ik ben pas in die sloot daar gevallen… nou je ziet de dood voor ogen, sjongejonge…met loeiende sirenes naar het Erasmus… had ik toch een hartinfarct…ja, je kunt wel eens wat roepen…” Bang? “Nee hoor, daar had ik geen proble-men mee, maar je ervaart wel dat het leven betrekkelijk is.”

RijkdomTerugkijken en vooruitkijken…Maarten de Koning doet het allebei. Er ligt een mooi en bewogen leven achter hem. De toekomst is ongewis. Maar hij koestert zich in de warmte die hij mag ervaren van de kinderen en hun gezinnen, zijn grootste rijkdom. Dankbaarheid overheerst. Zo eindigt het gesprek, ondanks de zorg en het gemis, niet in mineur.

Buiten zie ik een reiger wegvliegen. De koeien in de pol-der grazen vredig verder.

Huib Neven

Page 7: Klinker september 2013

Overeenkomstig mijn leeftijd nestel ik me tussen rollators en een paar heren in de zithoek van het winkelcentrum voor de winkel van de visboer. Een mooie ontmoetings-plek. Daar moeten we zuinig op zijn, want tegenwoordig ontmoeten de mensen elkaar niet meer. Ze zitten gebio-logeerd gebogen over hun smartphone of iPad en bewe-gen haastig met hun vingers over de touch-screen, alsof ze de wereld buiten hen uit hun blikveld willen wegvegen. Smartphone, iPad, touch-screen, als er tegenwoordig al gecommuniceerd wordt, dan is het in het Engels. We ver-geten niet alleen de mensen om ons heen, maar ook onze eigen taal. Isolement en vervreemding liggen op de loer. Zo niet in de praathoek van het winkelcentrum. Daar kijk je de ander gewoon in de ogen en spreek je fatsoenlijk Nederlands.

Ik raak aan de praat met een aardige meneer. Hij heeft weliswaar een mobieltje, – dat moest van zijn dochter – maar hij weet absoluut niet hoe hij het moet gebruiken. Hij praat liever door een gewone telefoon en nog liever in de zithoek. De belbus brengt hem daar een paar keer per week. Hij is al bijna dertig jaar met pensioen, nadat hij zijn arbeidzame leven op een grote tankauto heeft door-gebracht. “Een prachtige tijd, meneer, en niet zo haastig als nu, de mensen hadden nog tijd voor elkaar.” Hij woont een jaar of vijf in Krimpen, daarvoor in de grote stad. Het rustige dorp bevalt hem, hoewel hij pas beroofd is van zijn portemonnee, in hetzelfde winkelcentrum nota bene waar hij nu op zijn praatstoel zit. Hij is ook een beetje ver-drietig. Zijn vrouw zit in het verpleeghuis en hij herkent haar nauwelijks als ze af en toe zo boos doet. Communice-ren lukt niet meer. In de zithoek vindt hij wat compensatie. Mijn gesprekspartner is een levendige verteller, maar mis-schien is zijn verhaal op deze plek niet nieuw, want van de andere bankgenoten zit de een te slapen en kijkt de ander dromerig voor zich uit, verdwaald in zijn eigen verleden misschien. Dat mag allemaal op dat M.A. van Vlietpleintje in de Crimpenhof.

Ik weet niet wat ze allemaal van plan zijn met het nieuwe centrum van Krimpen aan den IJssel, maar wat er ook gaat veranderen, de praathoek moet blijven.

Huib Neven

EVEN NEVEN

Praathoek

Page 8: Klinker september 2013

Ook voor al uw verzekeringen!

IJsseldijk 4162922 BP Krimpen aan den IJssel

Tel. 0180-512012 / 06-19 69 11 94 E-mail : [email protected]: www.boender-woninginrichting.nl

Winkel is open: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 12.00 en 13.00 tot 17.00 uur

vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur zaterdag 10.00 tot 16.00 uur

Keijmel & Partner schoonmaakdiensten levert al sinds

1989 perfect schoonmaakwerk. Kwaliteit, service en

vakmanschap hebben er door de jaren heen voor gezorgd

dat wij gespecialiseerd zijn in:

• Interieurverzorging

• Glazenwassen

• Eenmalige schoonmaak

• Gevelreiniging

• Vloeronderhoud

• Tapijtreiniging

• Computerreiniging

• Graffiti verwijderen

• Schoonmaak bij bouw en bouwoplevering

Keijmel & Partner schoonmaakdiensten heeft alle professionele middelen en vakkundige medewerkers in

huis voor een optimaal schoon eindresultaat. Wij houden van een heldere aanpak: bij elk project wordt

volgens een vooraf afgesproken werkschema en tijdsplanning gewerkt. Duidelijke afspraken met de

opdrachtgever zorgen voor een plezierige samenwerking, waarbij Keijmel & Partner schoonmaakdiensten de

kwaliteit en continuïteit waarborgt.

Keijmel & Partner

schoonmaakdiensten

Postbus 429

2920 AK Krimpen aan den IJssel

T 0180-511142

E [email protected]

I www.keijmelenpartner.nl/

Ger t -Jan Garden ie r

Ro t t e rdamseweg 12

2921 AP K r impen a /d I Jsse l

M. 06 139 343 47

E. i ns ta l . ga rden ie r@he tne t . n l

T /F. 0180 51 61 21

* Voor al uw loodgieters- en installatiewerkzaamheden!

* Goede service en kwaliteit voor een betaalbare prijs!

* In Krimpen geen voorrijkosten!

Page 9: Klinker september 2013

9

Klinker #3

foto: Het Klus- en sjouwteam van het Streekmuseum Krimpenerwaard, winnaar Krimpens Kompliment! 2012.

Nomineer iemand voor het Krimpens Kompliment! 2013

KRIMPENSE SAMENLEVING

Op 7 december 2012 kreeg Het Klus- en sjouwteam van het Streekmuse-um Krimpenerwaard het Krimpens Kompliment! uitgereikt van wethou-der Lex Hofstra. Deze prijs heeft het gemeentebestuur in het leven ge-roepen om haar waardering te uiten richting alle Krimpenaren, jong en oud, die vrijwilligerswerk doen voor de Krimpense samenleving. Ook dit jaar vindt de prijsuitreiking op de Dag van de Vrijwilliger (7 december) plaats. De aanwezige Krimpense vrij-willigers worden die middag in het zonnetje gezet. En één (groep van) vrijwilliger(s) gaat met een cheque van €250,- en een beeld naar huis.

Wie verdient de vrijwilligersprijs?Wie verdient volgens u het Krimpens Kompliment! 2013? Kent u iemand die zich belangeloos inzet voor bij-voorbeeld zijn (sport)vereniging of de kerk? Of geeft u graag een compli-ment aan een jongere die naast zijn (bij)baan of school in bijvoorbeeld een verzorgingshuis helpt? Tot 15 november 2013 kunt u iemand voordragen. Na de aanmeldingspe-riode kiest de jury, bestaande uit een aantal raadsleden, wie dit jaar de win-naar is van de speciale vrijwilligers-prijs. Uw kandidaat kunt u nomineren door een e-mail te sturen naar [email protected]. Ook kunt u een brief sturen naar ge-meente Krimpen aan den IJssel, afde-ling Samenleving, Antwoordnummer 157, 2929 VB Krimpen aan den IJssel.

Vermeld in de e-mail of brief waarom uw kandidaat de prijs verdient.

Meer informatieHeeft u vragen over het Krimpens Kompliment! ? Neem dan via het ge-noemde e-mailadres of telefonisch contact (14 0180) op met Wim Fassaert.

Eerste plaats Krimpen voor beleid ouderenhuisvesting

Uit een landelijk onderzoek uit 2012 blijkt dat Krimpen aan den IJssel samen met Groningen de lijst aanvoert als het gaat om de kwaliteit van het beleid voor ouderenhuisvesting. Door de sterke regierol van de gemeente zijn alle partners die te maken hebben met ou-derenhuisvesting en zorg voor ouderen in Krimpen bij elkaar gebracht. Zo zijn er goede afspraken gemaakt over het le-vensloopbestendig maken van Krimpen.

Proef ‘verzorgd wonen’QuaWonen draagt aan dit beleid bij door voldoende woningen beschik-baar te stellen die geschikt zijn voor senioren, door deze te bouwen en door bestaande woningen te renove-ren. Ook is deze woningcorporatie in Krimpen begonnen met een proef ‘verzorgd wonen’. De Lelie Zorg-groep (die onder meer het Facet in beheer heeft) mag voor een aantal woningen kandidaat-huurders voor-dragen die een zorgindicatie heb-ben, onafhankelijk van de leeftijd. Het idee hierachter is dat als mensen met een zorgvraag bij elkaar in de buurt wonen, de zorginstelling efficiënter zorg kan verlenen.

Ontmoetingscentra In Krimpen zijn de gemeente en alle partners zich ervan bewust dat oude-renhuisvesting meer is dan goede wo-ningen met zorgaanbod en voorzie-ningen. Als mensen ouder worden, is het net zo belangrijk om ontmoeting en onderlinge hulp in de eigen om-geving te stimuleren. Dat kan onder meer in de zeven ontmoetingscentra en ‘buurthuiskamers’ die Krimpen rijk is.

Page 10: Klinker september 2013

WWW.DERUITERVLOEREN.NL

M: 06-22453727Groeneweg 52821 ST Stolwijk

DeRuiter_2010.indd 2 12-5-10 11:18

T: 0182-347244

Elektrotechniek• Elektrotechniek• Beveiliging• Data & Telecom• Energiebeheersing• Domotica• Inspecties• Service & Onderhoud

Griendstraat 6 D - 2921 LA Krimpen a/d IJsselT (0180) 44 60 60 F (0180) 44 60 68

E [email protected] I www.roestenheuvelman.nl

Uw Totaalinstallateur

Installatie• Zinkwerk• Dakbedekking• H.W.A• Riolering• Waterzijdige installatie• C.V. zijdige installatie• Sanitair• Ventilatie• Service & Onderhoud

Volop keuze in rubberen & leren laarzen Groot aanbod wandelschoenen Grote collectie jachtkleding Sportieve windjacks Waxjassen Truien & fleece Overhemden & shirts Vele accessoires!

Woonaccessoires & cadeauartikelen Rieten manden & accessoires Glaswerk & potterie Bloemen & planten Tuingereedschap Tuinmeubelen, barbecues & tuinhaarden Sierbestrating Tuinhout

Kerkweg 170B 2935 AL Ouderkerk aan den IJssel

0180-446965 www.tiendhoek.com

Page 11: Klinker september 2013

11

Gedeelte met kindergraven op Waalhoven opgeknapt

Het is iets wat je niemand toe-wenst, een kind verliezen. Als buitenstaander kun je maar weinig doen voor een ouder die een kind heeft verloren, zo lijkt het. Alleen luisteren en meeleven. Dit onderwerp is moeilijk en ligt gevoelig. Toch willen we er in dit magazine aandacht aan schenken, omdat enige maanden geleden het gedeelte met kindergraven op begraafplaats Waalhoven is vernieuwd.

Sijm de Haij van de gemeente Krim-pen aan den IJssel: “We hebben de hoop dat ouders die dit hebben mee-gemaakt, elkaar ontmoeten op de be-graafplaats Waalhoven bij de kinder-graven. Daarom hebben we bij het opknappen van dit groenvak bankjes gezet en we hopen dat ouders het fijn vinden om even te kunnen zitten en misschien met elkaar te praten.”

Hofje met twee bankjesSijm vervolgt: “Het groenvak met kin-dergraven is nu omgevormd tot een ‘hofje’ met twee bankjes. Niet alleen ouders kunnen hier zitten, maar ook andere bezoekers van Waalhoven. Een moeilijk te realiseren wens was het vinden van een kunstwerk dat goed in dit ‘hofje’ zou passen. Het beeld ‘Twee Beren’ stond enigszins verstopt bij het gebouw van het Tech-nisch Bureau in de Krimpenerwaard. ‘Twee Beren’ stelt een moederbeer voor met haar kind. Omdat wij het zo goed vonden passen in het nieuwe groenvak, hebben we dit bureau ge-vraagd of wij het in bruikleen konden krijgen. Dat mocht. Als het groen ver-der gaat groeien, wordt dit vak een echt hofje.”

Wens van ouders“In het verleden werd door de ouders van kinderen wel eens gevraagd om een graf voor hun kindje te mogen huren. Dat kon nooit, omdat er geen regeling voor was en men vroeger, dacht dat ouders van overleden kin-deren daar geen behoefte aan had-

den. Het tegendeel is eerder waar. De zekerheid hebben dat het graf van je kind ‘van jou’ is en onaangeroerd blijft zolang je dat wilt, geeft rust en een veilig gevoel. We zijn bezig om de regeling te veranderen en dan kan het. Niet alleen voor nieuwe kinder-graven, ook voor alle oude. Het kan, het hoeft niet. Huurgraven zijn gra-ven, waarover de ouders ‘alles’ te ver-tellen hebben. Het graf is dan niet in eigendom, maar zolang de huurover-eenkomst bestaat, hebben de ouders alles voor het zeggen.”

Reacties welkomUit reacties van enkele ouders blijkt dat het opnieuw inrichten van dit ge-deelte op prijs wordt gesteld. Sijm: “Het is fijn om te horen dat dit hofje gewaardeerd wordt. We hopen op meer reacties of vragen van ieder-een. Alle opmerkingen of wensen over de begraafplaats zijn welkom en als het mogelijk is doen we er graag iets mee. Al was het alleen maar om iets uit te leggen.” U kunt bellen via telefoon 14 0180 of e-mailen naar [email protected].

Klinker #3

Page 12: Klinker september 2013

1212

Samen met u zorgen we voor een

krachtig KrimpenGemeenten krijgen steeds meer taken overge-dragen van de Rijksoverheid. Dit geldt ook voor de gemeente Krimpen aan den IJssel. Zo komen taken op het gebied van jeugdzorg, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de participatiewet naar ons toe. Wethouder Lex Hofsta geeft in deze editie van De Klinker een eerste uitleg over de veranderingen en wat dat betekent voor de Krimpense samenleving.

“Volgens de Rijksoverheid zijn gemeenten beter in staat om eigen inwoners te ondersteunen als het gaat om (jeugd)zorg, welzijn, werk en inkomen en onderwijs. De overheid trekt zich steeds meer terug. Toch blijft het be-langrijk dat we inwoners niet laten vallen, maar ervoor

zorgen dat mensen zelf hun leven weer op kunnen pakken. Dit doen we met elkaar. Krimpen is hier 10 jaar geleden al mee begonnen. Door levensloopbestendige wonin-gen voor senioren te laten bouwen, kunnen mensen lan-ger zelfstandig wonen. Hiermee loopt Krimpen voorop.” Meer hierover leest u op pagina 9.

Eigen krachtDe gemeente doet bij alle veranderingen een beroep op u. “We moeten uitgaan van de eigen kracht van onze inwo-ners. Wat kunt u (nog) zelf? Waar kunt u zich op voorberei-den? Of welke oplossingen bedenkt u om deel te blijven nemen aan de Krimpense maatschappij zonder direct voor hulp naar de overheid te gaan? Wie uit uw netwerk kan u helpen? Het getuigt van kracht als u wat voor een an-der doet en oog voor elkaar hebt. Op deze manier moet

COLLEGE VAN B&W

Page 13: Klinker september 2013

iedere Krimpenaar kunnen meedoen in de samenleving. We streven naar een maatschappij waarin inwoners zelf-redzaam zijn en zich betrokken voelen bij hun omgeving. Samen staan we sterk en iedere persoon is sterk op zijn eigen manier.” Wanneer inwoners het niet alleen (ook niet met hulp van hun sociale netwerk) redden, dan faciliteert de gemeente dat zij ondersteuning vinden, zodat zij weer zelfredzaam worden en op eigen kracht mee kunnen doen in de samenleving.

Rol van de gemeente “De rol van de gemeente in de veranderingen op het ge-bied van jeugdzorg, AWBZ, de participatiewet en pas-send onderwijs is tweeledig. Enerzijds moeten we zorgen dat bijvoorbeeld de jeugd een goede start kan maken en dat bij mogelijke problemen hulp wordt geboden, zodat jongeren weer zelf kunnen deelnemen aan de samenle-ving. Anderzijds moeten we sturen op kosten. De duurste oplossing is niet altijd de juiste. We hebben als gemeente de regierol en dat is een flinke uitdaging. De gemeente gaat uiteraard niet zelf hulp verlenen. Wij zorgen ervoor dat hulp toegankelijk en mogelijk is.”

Krachten bundelenDe gemeente werkt samen met verschillende gemeenten binnen en buiten de Stadsregio Rotterdam. Met elkaar bepalen we bijvoorbeeld welk zorgaanbod regionaal in-gekocht gaat worden. Door samen te werken, kan op een betere en mogelijk goedkopere manier hulp en zorg ver-leend worden. Naast ouders hebben ook verschillende maatschappelijke partijen, zoals Balie Welzijn, Zorg en Opvoeding, huisartsen, Centrum voor Jeugd en Gezin, Meldpunt, Kwadraad, MEE, kerken, verenigingen en scholen een rol.

“Het doel van de regionale en lokale samenwerkingsver-banden is onder andere het eerder signaleren van pro-blemen. Bijvoorbeeld een leerkracht merkt dat een leer-ling druk is in de klas. Snel wordt de conclusie getrokken dat ADHD de oorzaak is. De leerling krijgt medicijnen en gaat naar speciaal onderwijs. Wellicht wordt het drukke gedrag helemaal niet veroorzaakt door ADHD maar door iets anders. Daarom moet eigenlijk met de verschillende partijen, zoals bijvoorbeeld leerkracht, leerling, ouders, huisarts en opvoedkundige gekeken worden naar de situ-atie. Dit om te kunnen bepalen wat het echte probleem is en daar een passende/juiste oplossing voor zoeken. Zon-der dat je mensen van het kastje naar de muur stuurt. Om dit mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’.”

Meer informatieIn de volgende Klinker kunt u meer lezen over dit onder-werp. Er wordt dan specifieker ingegaan op de verande-ringen en we geven voorbeelden uit de praktijk. Heeft u nu al vragen? Of wilt u meedenken? Laat het ons dan weten. Zo zorgen we samen met u voor een krachtig Krimpen.

Op zaterdag 1 juni gaat een 8-jarige Krimpenaar kijken bij de trappenloopactie van Gert van Rijswijk voor Stich-ting Ambulance Wens, sinds 1 augustus genaamd Wensen Rijders. Onder de indruk van de actie en de ambulance van de stichting, die bij het evenement te bezichtigen was, gaat de jongen naar huis met een missie. Hij gaat de laat-ste wens van zijn ernstig zieke opa insturen naar de stich-ting. Eind juli is de wens in vervulling gegaan. Waardevol voor de jongen en z’n opa. Mooi dat dit voort komt uit een bewonersinitiatief.

Trappenloopactie8064 voetstappen heeft Gert van Rijswijk in 10 uur tijd ach-tergelaten op de trappen in de Vijverflat. Allemaal om geld in te zamelen en naamsbekendheid te creëren voor Stich-ting Ambulance Wens. Elk uur liep hij meerdere malen en op tempo de trappen van de twaalf etages op en af. On-der andere medewerkers van Stichting Ambulance Wens, scholieren van het Krimpenerwaard College en kinderen tussen de 10 en 12 jaar liepen om de beurt met hem mee. Waarom? “Het is goed om ook kinderen en scholieren op deze leeftijd hierbij te betrekken. Het besef dat je voor elkaar moet zorgen, is belangrijk,” legt de trappenloper uit. “Met deze bijzonder leuke actie heb ik € 5200,- opge-haald. Daarmee vervult de stichting weer minimaal 15 laat-ste wensen van ernstig zieke mensen die alleen liggend kunnen worden vervoerd. Om de medetrappenlopers en de sponsors te bedanken heb ik een afsluitende avond georganiseerd in sporthal De Boog. Daardoor kwam ik bij de gemeente Krimpen aan den IJssel terecht, waarbij ik meteen een aanvraag bij het Fonds Bewonersinitiatieven kon indienen voor een financiële bijdrage.”

Fonds BewonersinitiatievenVoor acties als deze is het Fonds Bewonersinitiatieven op-gericht. Inwoners, groepen bewoners, verenigingen en instellingen uit Krimpen aan den IJssel die bijvoorbeeld straat- of buurtfeesten, schoonmaakacties of een bood-schappenservice voor senioren willen organiseren, kun-nen een beroep doen op het fonds. Vaak zijn er ideeën genoeg waarmee de sociale samenhang en leefbaarheid kan worden verbeterd. Maar bij de organisatie van die ideeën ontbreekt het nog wel eens aan geld. De gemeen-te kan een bijdrage leveren in de kosten, maximaal 75% van de totale kosten. Kijk voor meer informatie en het aan-vraagformulier op www.krimpenaandenijssel.nl/fonds bewonersinitiatieven. Op www.wensenrijders.nl kunt u het verhaal van de 8-jarige jongen lezen (7 augustus).

Bewonersinitiatief voor bijzondere wensen

KORT NIEUWS

Page 14: Klinker september 2013

RIOOLSERVICE T 0180 51 98 01 M 06 57 59 36 23

• Afvoeren ontstoppen • Camera-inspectie

• Riool ontstoppen • Reiniging van dakgoten • Rioolinspectie • Stankoverlast • Rioolreiniging • Stelcon gootreiniging

www.kamerrioolservice.nl

schildersbedrijf

- sinds 1845 -

IJsseldijk 3962922 BN Krimpen aan den IJsselTel.: 0180 - 512 094Fax: 0180 - 513 633E-mail: [email protected] • www.janvanwijnen.nl

De erkende vakmanvoor al uw schilder-, glas-, en behangwerk

S C H I L D E R S B E D R I J F

- sinds 1845 -

THUISZORG NODIG? Hulp bij het huishouden

Verzorging en verpleging

Ondersteuning bij medicatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Personenalarm

Dieet- en voedingsadvies

Heeft u vragen?

Thuiszorg Krimpen aan den IJssel staat voor u klaar.

06 2901 7908 [email protected]

www.vierstroom.nl/thuiszorg

Page 15: Klinker september 2013

15

Bij het verzamelpunt My Health Club staan op donder-dag 15 augustus om 9.00 uur al een paar sportieve ouderen te wachten. Eerst gezellig een kopje koffie drinken en dan gaat de fietstocht van start. Theo Salemink: “Ik was in 1996 nog voorzitter van Toerclub De Waardrenner en het viel me op dat er ouderen waren die nog graag wilden fietsen in club-verband, alleen niet meer op een racefiets. Voor hen was er toen nog niets, in overleg met het bestuur ben ik met de Dikke Banden Fietsclub begonnen.”

De club bestaat uit leden van De Waardrenner en anderen. Theo Sale-mink: In totaal hebben we zo’n 40 ou-deren, zo tussen de 60 en de 90 jaar, die meefietsen. Elke rit van maximaal 50 kilometer doen er ongeveer 25 mensen mee en dat is qua organisatie nog te doen. Er komen zelfs mensen vanuit Gouda om mee te fietsen. Om-dat voor ons 50 kilometer de limiet is, bestrijken we een beperkt, maar wel

mooi gebied: de Krimpenerwaard, de Rotte, de Biesbosch en de Alblas-serwaard. De eerste rit begint op de eerste donderdag in april en de laatste is op de laatste donderdag in september. We beginnen elke don-derdag om 9.30 uur (behalve op He-melvaart). Inmiddels is Jan Hofsteen-ge de voorzitter van onze fietsclub en mijn vrouw en ik vervangen hem als hij op vakantie is .”

Hechte bandZijn vrouw Willy Geleedts vertelt: “Door het fietsen hebben we een hechte band met elkaar opgebouwd. Niemand wordt alleen gelaten en aan het tempo van de deelnemers pas-sen we ons aan. Er is een drinkstop, een koffiestop en een ‘bananenstop’ onderweg. Ongeveer de helft van de deelnemers heeft een fiets met trapondersteuning.” Toon Mudde, deelnemer van het eerste uur vult aan: “Ik heb sinds een aantal jaar ook een fiets met trapondersteuning, want zo weet ik zeker dat ik altijd terug kan komen.”

Memorabel momentToon, Theo en Willy denken terug aan een memorabel moment: “We zaten

een keer in het ‘Wapen van Stolwijk’ koffie te drinken en toen kwam de su-permarkteigenaar van De Plus binnen. Hij had zoveel bewondering voor ons dat hij ons trakteerde op koeken,” legt Willy uit. “Waar we ook altijd hartelijk worden ontvangen is De Buitenschuur in Ottoland. Een oude boerderij met een klein museum waar je op afspraak koffie met gebak kunt krijgen.”

Oranje hesjesHet echtpaar Salemink-Geleedts draagt oranje hesjes, net als twee an-deren van de Dikke Banden Fietsclub. Met twee mensen voorop en twee ach-terop en Toon Mudde (met een geel vestje) in het midden, blijft de groep goed bij elkaar tijdens het fietsen. De mensen met veiligheidsvestjes heb-ben ook een fluitje bij zich, om men-sen te waarschuwen voor een auto of om het wat kalmer aan te doen.

Een keer meefietsen?Willy: “Onze groep is best groot, maar als u een keer wilt meefietsen om te kijken of het iets voor u is, kan dat. Bel ons gerust om kennis te ma-ken, via telefoon (010) 7853544.”

Samen fietsen met de Dikke Banden Fietsclub

foto: de Dikke Banden Fietsclub, met links vooraan Theo en Willy.

Klinker #3

Page 16: Klinker september 2013

Klinker #3

16

OUDE VERHALEN

De Krimpense schrijfster Teu-nie Suijker heeft al 15 kinder-boeken op haar naam staan. Haar debuut maakte ze met ‘Spanning op de rivier’. Daarna volgden meer spannende boeken voor verschillende leeftijden. Dingen die in haar omgeving gebeuren, gebruikt ze als inspiratiebron voor haar boeken. Speciaal voor De Klin-ker schrijft ze verhalen over de geschiedenis van Krimpen aan den IJssel, gezien vanuit het oogpunt van een kind. Dit keer een verhaal over het leven en werken op een steenplaats. Steenplaatsen waren plekken waar rivierslib uit de Hol-landsche IJssel werd gedroogd en vervolgens gebakken tot stenen. Die werden onder andere gebruikt voor de bouw van huizen en vonden aftrek tot ver over de landsgrenzen. In Krimpen aan den IJssel en de Stormpolder waren vijf steenplaatsen, zoals ‘Zandrak’ en ‘de Stuw’.

Manon zit in groep acht. Zij bladert door een oud fotoboek en ziet een vergeelde foto. Haar overgrootopa heeft er bijgeschreven: Rond 1900: Kinderen en ouderen werken op de Steenplaats ‘t Zandrak in Krimpen ad IJssel. Staat daar een meisje van haar leeftijd? Manon zucht terwijl ze beter naar de foto kijkt. Hoe zou het geweest zijn om de hele dag op de steenplaats te werken en niet naar school te kunnen? Zou dit een onderwerp zijn voor haar werkstuk geschiedenis? Manon pakt haar lap-top en gaat op zoek naar informatie. Dromerig kijkt ze naar buiten…

Er wordt op de deur van het arbei-dershuisje gebonsd. “Eruit komen! Binnen vijf minuten op de ‘plaes’ zijn.”Langzaam wordt Margje wakker. Het geluid van de kletterende regen op het dak dringt tot haar door. De stem van de onderbaas dreunt na in haar hoofd. Ze denkt aan wat er gisteren gebeurd is in het huis van de onder-baas. Toen ze daar voor hem aan het vegen was, lag er geld op de trap. Had hij dit gedaan om te testen of ze geld zou stelen? Dan kan het zomaar nog een keer gebeuren. Vanmiddag moet ze weer in zijn huis zijn…Vastberaden slingert ze haar benen uit het bed. Haar voeten raken de koude vloer. Morgen gaat alles veran-deren. Margje schudt haar jongere zusje wakker. “Saartje, we moeten aan het werk.” Huilend wordt Saartje wakker. “Ik wil niet naar buiten.”

“Sst, Saartje, je andere zusjes mogen niet wakker worden.” Margje helpt haar zusje om haar trui over haar

nachthemd aan te trekken en ze draagt haar zusje de trap af. Vader heeft beneden in de kleine woonka-mer de olielamp aangedaan. ”Trek snel je jas aan,” fluistert hij. “Het gaat steeds harder regenen.”

Het gelige licht van de olielamp valt op moeder, die in de bedstee ligt. Even kijkt Margje naar haar nieuwe broertje Keesje, die ligt te slapen in de kribbe aan het voeteneind. Ze is blij dat het tenminste nog een paar jaar duurt voor hij meemoet naar de plaes. Als het aan haar lag, dan…morgen gaat haar leven veranderen. “Mag ik brood?” vraagt Saartje nog steeds slaperig.

Vader schudt zijn hoofd. “Dat bewa-ren we voor straks.” In gedachten ziet Margje bij de bakker de streepjes op de lat staan. Er moeten nog twee broden betaald worden. Zouden ze morgen genoeg geld hebben? Ze moet die betrekking als dienstmeisje krijgen. Dan zal ze meer geld gaan verdienen. Ze kijkt naar Saartje, die zittend op de vloer weer in slaap is gevallen. “Vader, moet Saartje echt mee?”Vader knikt. Terwijl hij Saartje optilt, hoest ze hard. Er trekt een schaduw over vaders gezicht. Margje loopt onder het natte wasgoed door en blaast de olielamp uit. In het klom-penhok trekt ze snel haar klompen en jas aan. De deur waait bijna uit vaders handen. Op de steenplaats is het aar-dedonker. Ze lopen naar het legveld waar de stenen liggen te drogen. De regen striemt in haar gezicht. Er zijn al meer mensen van de plaes hard aan het werk.

IN HET ARBEIDERSHUISJE OP DE

STEENPLAATS

Page 17: Klinker september 2013

17

Onder het afdak staan de rietmat-ten. Margje pakt met Maarten, haar oudere broer, een rietmat en loopt snel naar de stenen. “Doorwerken,” beveelt de onderbaas. “Anders zijn de stenen niks waard.” Margje denkt boos: “Als de onderbaas nog een keer geld in zijn huis legt, zeg ik hem de waarheid.” Met een klap laat ze een rietmat op de stenen kletsen. Een paar uur later stapt Margje weer in bed. Haar andere zusjes slapen nog. De warmte omsluit haar koude lichaam. Saartje kruipt rillend met haar magere lijfje tegen haar aan. ”Ik wil altijd bij jou blijven,” zegt ze hoes-tend. De volgende dag is het warm. De rietmatten zijn weggehaald en de stenen branden in de zon. Als het twaalf uur is, gaat de poterbel. De aardappels moeten opgezet worden om gekookt te worden. Maarten komt net met een kruiwagen vol ste-nen uit de steenoven. “Ga je de aard-appels opzetten, Margje?” Margje knikt. ”Het is mijn beurt om dit bij alle huisjes te doen. Dan kunnen de vrouwen doorwerken.” Ze loopt naar de rivier. In het gras onder de dikke iep ligt het juk met twee emmers.

Terwijl ze de twee zinken emmers laat vollopen met water, hoort ze het puffend geluid van De Goudse boot die voorbij vaart. Op de boot staat een groepje vrouwen en een man met wat vee. Ze gaan vast naar de weekmarkt in de stad. Wat zou

ze daar graag eens heen willen. Met een zwaai haalt ze de emmers uit het water en hangt ze aan het juk, die op haar schouders hangt. Ze loopt langs de steenoven in de richting van hun huisje. Binnen ruikt het muf naar nat wasgoed. “Hallo moeder, ik kom de aardappels opzetten.”

Moeder zit in de bedstee en glim-lacht. “Het gaat goed met Keesje. Ik zal weer snel aan het werk moeten.”“U moet nog uitrusten, moeder,” zegt Margje beslist. Ze giet het water in de pan en hangt die boven het turf-vuur. Daarna gaat ze naar de andere arbeidershuisjes. Als laatste gaat ze naar het huis van de onderbaas. Ze loopt naar binnen met de emmer wa-ter. Dan ziet ze het: naast het fornuis ligt geld. Nu weet ze het zeker: De onderbaas wil kijken of ze geld steelt. Margje voelt woede in zich opkomen. Wat een schoft. In één felle beweging gooit ze de emmer leeg in de pan. Ze pakt het geldbriefje, draait zich om, de deur klapt achter haar dicht. “Voor hem ben je minder dan het varken van de plaes,” hoort ze de stem van Maarten in haar hoofd. ‘‘Jij zult nooit een voet in het landhuis van de steenplaatsbaas zetten.”Dat gaat morgen veranderen. Met grote stappen rent ze de plaes over. Ze wil eerlijk behandeld worden. Bij elke stap die ze neemt, weet ze dat ze een groot risico neemt. De onderbaas kan haar vader zomaar

ontslaan. Dan worden ze uit hun huisje gezet en eindigen ze in het armenhuis. Daar staat hij, leunend tegen de dikke iep. Hij praat met de schipper van een turfschip. Margje staat hijgend voor hem. Hij neemt een trek van zijn sigaar. Fel kijkt ze hem aan en steekt haar hand uit met het geldbriefje. “Flik het niet meer om nog één keer geld in je huis te leggen. Ik kom uit een groot gezin, maar ik kan mijn handen thuis houden. Ik steel niet!” Hij blaast de rook in haar gezicht en pakt het geld. Grijnzend kijkt hij op zijn zakhorloge. ”Ga maar aan het werk.” Margje recht haar rug en loopt naar het legveld. Vastberaden gaat ze aan het werk. Voorovergebogen draait ze behendig twee stenen tegelijk om. Ze werkt door tot de zon ondergaat.

De volgende morgen wordt er vroeg op de luiken gebonsd. “Aan het werk mevrouw Heuvelman. Neem uw kind mee.” Margje snijdt het laatste snee brood. Tussen het wasgoed door loopt ze naar de bedstee. “Hier mam, dit brood is voor u.” “Bewaar het maar voor de kinderen, Margje.”“Nee, mam,” zegt ze vastberaden. “U heeft het brood hard nodig om weer te gaan werken.” Margje weet het zeker. Vandaag gaat ze naar het landhuis. Ze zal die betrekking als dienstmeisje krijgen. Vandaag gaat alles veranderen!

foto links:Arbeiderswoningen steenplaats

foto rechts:Teunie Suijker

Page 18: Klinker september 2013

Huidproblemen? U kunt nu terecht bij de huidtherapeut

in Krimpen aan den IJssel

Als u een verwijzing heeft van uw huisarts of medisch specialist komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn afhankelijk van de soort behandeling en de verzekering die u heeft afgesloten. Meestal moet u aanvullend verzekerd zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. De zorgverzekeraar kan exact vertellen

welke rechten op vergoedingen u heeft.

Voor meer informatie over de behandelingen kunt u kijken op

www.huidtherapiescheijven.nl of bellen naar 06-34317488 of 0180-785959

Een huid- en oedeemtherapeut behandelt de zieke en / of beschadigde huid.Het doel van de huidtherapie is het opheffen, voorkomen of verminderen van

stoornissen/klachten ten gevolge van huidaandoeningen.

U kunt bij de huidtherapeut terecht voor:

• Acne• Lymfoedeem (vochtophoping na

bijv. een operatie)• (Brandwonden) littekens• Pigmentstoornissen• Fibromen (steelwratten)• Overbeharing

• Lipoedeem (verdikking van de huid door vetafzetting)

• Wonden• Couperose ( kleine bloedvaatjes

in het gezicht)• Algehele huidverbetering• Huidadvies

Page 19: Klinker september 2013

19

De huidige voorzitter van het Seniorenplatform Ger van der Kruijt en secretaris Thom Bak-ker vullen elkaar aan qua per-soonlijkheid. Ger is vooral een ‘verbinder’ en Thom is meestal een ‘breker’ in een discussie. Ger was jaren lang directeur van verpleeghuizen (inclusief Tiendhove) en Thom was in zijn werkend leven ondernemer/uitgever van allerlei nieuws-bladen en coach van startende ondernemers. Beiden maken zich sterk voor Krimpense se-nioren in de samenleving.

Ger: “Vanuit mijn studie theologie ben ik geïnteresseerd in de mens in zijn geheel. Daarom voelde ik me op mijn plek als verpleeghuisdirec-teur, vanaf begin jaren ’90 tot aan mijn pensioen in 2005. De visie op verpleeghuizen is in de samenleving

aan het veranderen. Ouderen moet je niet wegstoppen, maar zoveel mo-gelijk bij de samenleving betrekken. Zo heb ik mede aan de basis gestaan van Het Facet. Deze voorziening is gemakkelijker te realiseren dan een cultuurverandering, namelijk dat ouderen blijven deelnemen aan de maatschappij.”

SuccessenThom: “Ik ben betrokken geweest bij de voorloper van het Seniorenplat-form: de werkgroep Ouderenproof in 2004-2005. Een eerste succes van Ouderenproof was de Belbus. De oprichting van het Seniorenplatform als onafhankelijk adviesorgaan, was een van de aanbevelingen uit het rapport van Ouderenproof. Met me-dewerking van wethouder Ankie Ae-yelts Averink-Winsemius werden we in 2006 officieel geïnstalleerd als ad-viesorgaan. We zijn vooral trots op de aanstelling van een seniorenadviseur. Deze adviseur en daarvoor opgeleide

vrijwilligers zoeken senioren thuis op. De huisbezoeken blijken in meer dan 10% van de gevallen zeer hard nodig, omdat mensen bijvoorbeeld vereen-zamen. De voorzieningen in Krimpen zijn goed, maar kunnen beter worden benut. Het Meldpunt zet zich in om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen door met mensen in de wij-ken te praten. Dit is noodzakelijk, om-dat de meeste mensen niet uit zichzelf nieuwe contacten leggen.” Ger vult aan: “Verder was voor ons de 1-loket-gedachte voor alle zorgvra-gen prioriteit. Alle zorg zit in principe onder 1 dak, namelijk in het Gezond-heidscentrum Krimpen, maar we blij-ven de ontwikkeling van de zorgverle-ning goed in de gaten houden.” Communicatie belangrijkste Beiden: “Actueel is het ‘Visiedocu-ment Sociaal Domein’: de overgang van allerlei zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten. De gemeenten krijgen daar geld voor, maar minder dan het Rijk voorheen uitgaf. Als Se-niorenplatform stellen we kritische vragen: ‘Hoe worden de geldstromen beheerd in Krimpen?’ en ‘Hoe wordt het administratief geregeld?’ We hebben nog geen antwoorden gekre-gen en blijven alert.”

Thom: “Communicatie is en blijft het belangrijkste voor ons platform: hoe vertellen we het de mensen? Hoe vullen we de leemten in de informa-tiestroom? En hoe brengen we de in-put van senioren bij de politiek en de ambtenaren? Dit blijft onze uitdaging voor de komende jaren. Meer weten? Kijk op www.seniorenkrimpen.nl en abonneer je op onze nieuwsbrief.”

Het Seniorenplatform behartigt de belangen

van senioren

KRIMPENSE SAMENLEVING

foto: Thom en Ger in het Grand Café in Het Facet.

Klinker #3

Page 20: Klinker september 2013

Een dijk van een aanbieding

De Boxspring staat opgesteld in de winkel. Stap gerust even binnen.

WONEN & SLAPENDE WEERD WONEN & SLAPENZijdepark 2 – 2935 LB Ouderkerk aan den IJssel – Telefoon: 0180 – 681253

www.deweerdwonenenslapen.nl

Voor wie al langer met het idee rondloopt om een Box-spring aan te schaffen heeft De Weerd Wonen & Slapen een aanbieding die u niet links kunt laten liggen.

Een Boxspring, waarvan het hoofdbord is gestoffeerd in elegant design ruitmotief (evt. afneembaar) en matrassen zijn gestoffeerd in een uni kleur is rustgevend geprijsd.

Inclusief topper en 2 sierkussens is de prijs voor een Boxspring vlak van 160 x 200 cm vanaf €1795,-

al ruim 50 jaar actief voor ondernemers en particulieren

BELASTING BESPAREN?WIJ KIJKEN GRAAG MET U NAAR DE MOGELIJKHEDEN

AutomobielbedrijfP. en D. Broere BV

Lekdijk 73Krimpen aan den IJssel

Onderhoud • Reparatie • Accessoires • Leasing • Financiering

Tel. 0180 515 [email protected]

U kunt bij ons terecht voor:

• Verkoop en inkoop van nieuwe- en gebruikte auto´s• Onderhoud en reparatie (al meer dan 40 jaar ervaring)• Schadereparaties• Financiering en leasing• Occasions van diverse merken (meer dan 40 op voorraad!)

Uw Citroën dealer voor deKrimpenerwaard en omstreken

Bekijk onze occasions op:WWW.BROERE.CITROEN.NL

BUITENPOLIKLINIEK HAVENZIEKENHUIS

Gebouw Het Facet, begane grond

Patrijzenstraat 59

2922 GN Krimpen aan den IJssel

CONTACT

Telefoon: 010 - 404 33 00

E-mail: [email protected]

www.havenziekenhuis.nl

Buitenpolikliniek HavenziekenhuisInwoners van de Krimpenerwaard kunnen voor goede medische zorg met persoonlijke aandacht naar de Buitenpolikliniek van het Havenziekenhuis in Krimpen aan den IJssel. Voor uw polikliniekbezoek hoeft u de Algerabrug niet meer over. U kunt dichtbij huis terecht voor een afspraak met een medisch specialist of gespecialiseerd verpleegkundige. De Buitenpolikliniek heeft verschillende spreekuren en beschikt over moderne faciliteiten in een gastvrije omgeving.

Spreekuren in de Buitenpolikliniek

- Cardiologie en hartfalen: maandag- en woensdagmiddag- Chirurgie: vrijdagochtend- Diabetes en Interne Geneeskunde: dinsdagochtend- Geriatrie: donderdag- KNO: woensdagochtend- Longziekten: woensdagmiddag- Neurologie: vrijdagochtend- Urologie: dinsdagochtend

Zorg met aandacht, dichtbij

Page 21: Klinker september 2013

21

Op 28 september wordt het huwelijk van Lisette Monden en Michel van Cappellen voltrokken. Een trouwerij die niet plaatsvindt op een van de vaste trouwlocaties, maar op een zoge-noemde ‘eigen locatie’. Sinds december 2012 is het door het nieuwe huwelijksbeleid mogelijk om op een eigen locatie te trouwen in Krimpen aan den IJssel. Dit nam het bruidspaar letterlijk, want het paar geeft elkaar thuis het ‘ja-woord’.

Van gemaal tot trouwlocatieIn het voormalige gemaal Reinier Blok gaat de plechtig-heid plaatsvinden. Het was het eerste werkende stoom-gemaal in de Krimpenerwaard, maar is sinds 2003 buiten gebruik gesteld. Nu is het de eerste zelfgekozen trouwlo-catie. Lisette: “We wonen op zo’n unieke locatie. Jarenlang hebben we gewerkt om dit pand om te bouwen tot woon-huis. Daardoor hebben we er zo’n binding mee gekre-gen. Het is echt ons levenswerk.” Een huwelijkvoltrekking in hun eigen huis is voor het bruidspaar dan ook een lo-gische keuze. Wel twijfelen ze nog over de precieze plek. “We willen graag in de tuin trouwen, maar als het weer het niet toelaat dan staan we in de woonkamer,” vertelt Liset-te. Michel vult aan: “Sinds we dit pand hebben, willen we graag op deze locatie trouwen. Het komt dus goed uit dat het beleid wat betreft de trouwlocaties is aangepast. Nu kunnen we alles naar onze eigen hand zetten. Bij een loca-tie van een derde is dat weer anders. Onze hele trouwdag vindt plaats in en rondom ons eigen huis.”

AanvraagDe aanvraag voor hun huwelijk op een eigen locatie verliep soepel, volgens het paar. Michel: “Alles ging heel makkelijk. We kwamen op gesprek en hebben meteen het formulier ingevuld. Binnen drie à vier weken hadden we toestem-ming.” Ook hielden de voorwaarden die gelden voor zo’n trouwlocatie het stel niet tegen. “Het zijn vooral praktische zaken die geregeld moeten worden. Zo moet je een kleed-ruimte hebben voor de trouwambtenaar, heb je een tafel nodig voor het tekenen van de akten en dien je te beschik-ken over een geluidsinstallatie met microfoon. En iedere genodigde moet de trouwerij bij kunnen wonen, omdat een huwelijk een openbare gelegenheid is,” legt Michel uit.

Trouwlocaties na 1 december 2013Bent u enthousiast geworden door het verhaal van Lisette Monden en Michel van Capellen? Met de nieuwbouw van het raadhuis is het trouwen op een eigen gekozen locatie zo’n gek idee nog niet. Vanaf 1 december 2013 is het tijde-lijk niet mogelijk om in het raadhuis te trouwen. Tegen een gereduceerd tarief kunt u trouwen in het Streekmuseum of in De Schelvenaer. Maar wellicht is nu wel het uitgele-zen moment om eens verder te kijken en te beslissen om in het huwelijksbootje te stappen op een door u zelfgeko-zen locatie. Bekijk ook eens wat de mogelijkheden zijn op het gebied van trouwtijden en de keuze voor trouwambte-naren op www.krimpenaandenijssel.nl/huwelijk. Op deze site kunt u alles regelen voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap in Krimpen aan den IJssel.

foto:Lisette Monden en Michel van Cappellen met zoon Julian op de plaats waar op 28

september hun huwelijk wordt voltrokken.

Trouwen op een eigen locatie:

het kan!

Klinker #3

Page 22: Klinker september 2013

Zorg tijdens de laatste levensmaanden

22

Veel mensen willen het liefst thuis of in een huiselijke omgeving, zoals in een hospice, hun laatste levensmaanden doorbrengen. Toch gebeurt dat slechts bij een op de drie mensen thuis. Dat komt onder andere doordat mensen vaak niet of nauwelijks op de hoogte zijn van de mogelijkheden van vrijwillige terminale zorg. Wat houdt dit in? En wie verleent deze vorm van zorg in Krimpen aan den IJssel?

In Krimpen aan den IJssel zijn er vrijwilligers actief die de zorg aanvullen voor mensen die een levensbedreigende ziekte hebben waarbij genezing niet meer mogelijk is. Vrijwillige terminale zorg vult de zorg aan die door huis-arts en mantelzorgers wordt gegeven, zodat de patiën-ten thuis kunnen blijven. Deze zorg is erop gericht om de laatste levensfase zo comfortabel mogelijk te maken door pijnbestrijding, lichamelijke verzorging en psychische, pastorale en spirituele begeleiding. Het is intensieve zorg in de laatste drie maanden van het leven, als de patiënt niet meer alleen kan zijn en het overlijden nabij is.

Wie verlenen deze vrijwillige zorg?In Krimpen aan den IJssel geeft de Nederlandse Patiën-ten Vereniging (NPV) vrijwillige terminale zorg. De NPV is een landelijke vereniging met een christelijke grondslag, die uitgaat van de beschermwaardigheid van het leven. Ook vrijwilligers van de Vrijwillige Terminale Zorg (VTZ) verlenen deze vorm van zorg in de thuissituatie. De VTZ-afdeling Capelle-Krimpen is aangesloten bij de landelijke koepelorganisatie voor thuiszorgorganisaties en hospices.

Hospice Krimpen aan den IJsselArie van Steensel van de NPV heeft samen met Tiendhove het initiatief genomen om een hospice op te richten. Hier kunnen mensen hun laatste levensmaanden doorbrengen, als dit thuis niet (meer) mogelijk is. Zowel uit het onder-zoek vooraf als in de afgelopen tijd in de praktijk, blijkt dat in Krimpen zeker behoefte bestaat aan een hospice. Arie, inmiddels coördinator vrijwilligers van Hospice Tiendhove legt uit: “In september 2012 zijn in het verpleeghuis Tiend-hove -in het gebouw Het Facet- twee ruime appartementen ingericht, waar cliënten met de zwaarste indicatie en een levensverwachting van maximaal drie maanden, kunnen

Page 23: Klinker september 2013

De gemeente Krimpen aan den IJssel gebruikt Twitter om nieuwsberichten en andere zaken te publiceren. Tweet uw vragen of ideeën naar @gemkadij.

@C_Schouwstra goeie morgen, waar moet ik melden dat er een flinke verzakking/gat in het achterpad is? – MelSenRemGio

@MelSenRemGio @gemkadij is meestal voor de ge-meente. Via meldformulier op de website kom je vaak een heel eind! – C_Schouwstra

@C_Schouwstra @gemkadij Ik heb het formulier inge-vuld. Hopelijk wordt het gat snel weer dicht gemaakt want ik vind het gevaarlijk zo. – MelSenRemGio

Met poolauto van @dJGAarchitecten aan de laadpaal in @gemkadij #zer #elektrischrijden – Martjan den Hoed

@gemkadijTWEETS

Tijdens de Nieuwjaarsontmoeting reikt de burgemees-ter de Guldemont-oorkonde uit. De oorkonde wordt toegekend aan inwoners van de gemeente Krimpen aan den IJssel, die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor een instelling, een groep mensen of een individueel persoon. Kent u iemand die het verdient om de Guldemont-oorkonde te ontvangen?

AanmeldenHeeft u iemand in gedachte die volgens u voor de Gulde-mont-oorkonde in aanmerking komt? Stuur dan een e-mail gericht aan het college van burgemeester en wethouders naar [email protected], onder vermel-ding van ‘Guldemont-oorkonde’. In deze e-mail omschrijft u kort de persoon die u op het oog heeft en de redenen waarom u vindt dat deze persoon de Guldemont-oorkon-de verdient. Ook is het mogelijk om een brief te schrijven naar het college van burgemeester en wethouders, Post-bus 200, 2920 AE Krimpen aan den IJssel. Tot 15 oktober 2013 kunt u iemand voordragen. Het college laat zich bij de toekenning adviseren door het Guldemont-comité.

Meer informatieHeeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Kees Kleinbloesem, telefoonnummer 14 0180.

Guldemont-oorkonde 2013: wie draagt u voor?

KORT NIEUWS

worden opgenomen. Mantelzorgers kunnen hier zo nodig overnachten. De medische zorg wordt verleend door de eigen huisarts en door zorgverleners van de Lelie Zorg-groep. Vier vrijwilligers van de NPV zijn volgens een roos-ter elke dag aanwezig bij de patiënt, zodat hij of zij van 9.00 tot 20.30 uur niet alleen hoeft te zijn. De verpleegkundig arts van de Lelie Zorggroep, Kees Goedhart, vat ons werk zo samen: ‘We voegen leven toe aan de dagen, niet meer dagen aan het leven.’ Dat wil zeggen dat het niet meer om genezing gaat, maar om verlichting van het lijden.”

“VRIJWILLIGERS BOUWEN EEN

INTENSE BAND OP MET MENSEN DIE SPOEDIG ZULLEN

OVERLIJDEN.”

Meer vrijwilligers welkomArie vervolgt: “Vrijwilligers bouwen een intense band op met mensen die spoedig zullen overlijden. Dat maakt het mooi, maar ook zwaar. De NPV biedt daarom cursussen aan om hiermee om te gaan. Ook op praktisch gebied on-dersteunen we vrijwilligers, meestal vrouwen, maar ook enkele mannen. NPV-vrijwilligers kunnen zelf intekenen op diensten en in overleg is er veel mogelijk. Met meer vrijwilligers voor dit werk, kunnen we de zorg beter ver-delen. Als u belangstelling hebt, bent u van harte welkom voor een gesprek.”

Meer informatie Hospice Tiendhove en vrijwilligerswerk:Arie van Steensel, Stad en Landschap 15, 2923 BK Krimpen aan den IJssel, tel: (0180) 51 89 13, e-mail: [email protected]. (Informatie over de NPV: www.npvzorg.nl.) Voor meer informatie over de medische zorg vanuit Tiend-hove kunt u bellen met de teamleider zorg, Ruth Zwofe-rink, tel: (0180) 44 21 00.

Vrijwillige Terminale Thuiszorg Capelle-Krimpen: Rechtstreeks telefonisch bereikbaar via (06) 20 98 5151 of via Meldpunt Krimpen aan den IJssel: (0180) 517590, e-mail: [email protected], postadres: Postbus 157, 2900 AK Capelle aan den IJssel. Zie voor meer infor-matie: www.vtz-capelle-krimpen.nl.

foto:Arie van Steensel voor Hospice Tiendhove

23

Page 24: Klinker september 2013

Ontwikkelingen in de Stormpolder

GEMEENTERAAD

De gemeenteraad heeft veel invloed op het be-leid in Krimpen. Wat houdt de raad bezig? In iedere editie van De Klinker komen steeds drie partijen aan het woord. Zij discussiëren met el-kaar over een actueel onderwerp. In het vorige nummer stond bij de naam Kiek Broekman per abuis de titel fractievoorzitter PvdA, maar dit had burgerraadslid moeten zijn. In deze editie geven Stem van Krimpen, de SGP en Leefbaar Krimpen hun mening over de ontwikkeling in de Stormpolder.

Het bedrijventerrein Stormpolder zorgt voor veel werkge-legenheid en is uniek voor een relatief kleine gemeente als Krimpen aan den IJssel. Welke gemeente van circa 29.000 inwoners heeft zoveel arbeidsplaatsen binnen de eigen grenzen? De industriële functie laat zich niet verenigen met woningbouw, zonder daarbij de ontwikkelingskansen van diverse bedrijven ernstig te hinderen. Wij zijn dan ook tegen elke nieuwe ontwikkeling van woongelegenheid in het gebied. Het bedrijventerrein biedt kansen voor met name het aantrekken van watergebonden bedrijvigheid, zoals aan de Sliksloot. Oevers en kades aan voornamelijk de Schaardijk en Stormpolderdijk worden nu niet overal even effectief benut. Dat kan beter. Het voordeel hiervan is dat nieuwe bedrijvigheid naast werkgelegenheid ook extra inkomsten voor de gemeente zal opleveren. En dat kunnen we zeer goed gebruiken in deze periode van eco-

nomische stagnatie en verliesgevende grondexploitaties elders in onze gemeente.

Stelling: In aansluiting op een herontwikkeling van het EMK-

terrein moet een totaalvisie ontwikkeld worden voor de Storm-polder. Ontwikkel ook een plan voor

de Schaardijk en Stormpolderdijk langs de Sliksloot om een zo effectief en efficiënt mogelijk

gebruik van voornamelijk de kades en oevers voor watergebonden bedrijvigheid te ontwikkelen.

Tevens zouden wij graag een toepasselijke naam wensen voor de over deze haven gelegen brug, welke volgens ons ontbreekt. Suggesties hiervoor zijn welkom.

Bert LuijendijkFractievoorzitter Stem van Krimpen

24

Page 25: Klinker september 2013

Bij het Publiekscentrum komen vaak vragen binnen over het gemeentelijk telefoonnummer 14 0180. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden op een rijtje.

Waarvoor kan ik 14 0180 bellen?U belt 14 0180 voor al uw vragen aan de gemeente. 140180 is het centrale telefoonnummer van de gemeente. Meestal wordt u direct geholpen, soms wordt u doorverbonden.

Hoe werkt 14 0180?Als u 14 0180 belt, krijgt u, van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur, net als bij het nummer 0180-540655 een informatiemedewerker aan de lijn. 14 0180 is het volledige telefoonnummer van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Zowel binnen als buiten Krimpen aan den IJssel belt u al-leen dit nummer. Ook als u met een mobiele telefoon belt. U hoeft hier dus niet nog 0180 voor te zetten.

Wanneer werkt 14 0180 niet? Via de providers XS4all of Scarlet en vanuit het buitenland is het niet mogelijk direct 14 0180 te bellen. Als u belt via deze providers zet u een # voor het nummer: #140180 (werkt dit niet, neem dan contact op met uw provider).Wanneer is het nummer bereikbaar?

Antwoord ©Alle Nederlandse gemeenten gaan geleidelijk over op eenzelfde gemakkelijk te onthouden telefoonnummer: 14 gevolgd door het netnummer van de gemeente. Deze nieuwe telefoonnummers zijn onderdeel van het lande-lijke dienstverleningsconcept Antwoord© om de dienst-verlening aan inwoners en bedrijven te verbeteren. Ook andere gemeenten gebruiken het 14 xxxx nummer. 10-cijferige telefooncentralesEr zijn bedrijven met een telefooncentrale die alleen tele-foonnummers van 10 cijfers ‘accepteren’. Bedrijven zullen zelf hun telefooncentrale hierop moeten aanpassen.

Lokaal tariefDe kosten van 14 0180 zijn, wanneer u belt met een vaste telefoon, hetzelfde als bellen naar een vast nummer (lo-kaal tarief). Belt u met een mobiele telefoon, dan komen de kosten voor het mobiel bellen erbij.

REACTIE GROEN LINKS:GroenLinks is het eens met de stelling dat er een totaal-visie voor de Stormpolder ontwikkeld moet worden. Met name op het gebied van watergebonden activiteiten is er ook volgens GroenLinks veel mogelijk. Hierbij moet dan ook zeker gedacht worden aan het eventueel realiseren van mogelijkheden tot het opwekken van duurzame ener-gie, een recyclebedrijf, dan wel doorvoerpunt. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er ruimte wordt gecreëerd voor een centraal op- en overstapstation van reizigers van de waterbus, waarbij ook een verbinding is naar Gouda. In de nabije toekomst zien we graag een stadsferry varen tussen Krimpen en de diverse stopplaatsen, zoals die in 2011 zijn gepresenteerd.

In ieder geval moet bij de ontwikkeling van de plannen wor-den gekeken naar de mogelijkheden die er zijn om dit te doen met een zo laag mogelijke belasting voor het milieu.

At ZweersFractievoorzitter GroenLinks

REACTIE SGP:In het recent vastgestelde bestemmingsplan is duidelijk vastgelegd dat er geen ruimte is voor woningbouw in de Stormpolder. Zo blijft dit gebied gereserveerd voor on-dernemend Krimpen en dat is maar goed ook! De Storm-polder is echter niet geholpen met het opstellen van een zoveelste totaalvisie. Die visie bestaat allang. Het komt nu aan op de uitwerking, waarbij initiatieven vooral van de ondernemers zelf moeten komen en de gemeente fa-ciliteert. De SGP-fractie is voorstander van een intensie-ver gebruik van de kades en oevers van de Schaardijk en Stormpolderdijk (langs Sliksloot). Dit geldt overigens voor meer delen van de Stormpolder. Als (grond)bedrijven niet gebruikte gronden gaan verkopen, komt er ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Ook de herontwikkeling van het EMK-terrein tot bedrij-venterrein moet daarom voortvarend worden voortgezet. Het is spijtig dat het voor diverse van oorsprong Krim-pense bedrijven aantrekkelijker was om buiten de ge-meentegrenzen hun activiteiten voort te zetten. Wij hou-den onze Krimpense bedrijven graag in Krimpen aan den IJssel. Een ontwikkelingsplan heb je daar niet voor nodig, wel beschikbaarheid van bedrijfsterreinen en representa-tieve bedrijfsruimtes.

De vernieuwde weg van de Stormpolderbrug naar de Lek is een mooi uitgangspunt voor de herontwikkeling van de Stormpolder. Mobiliteit blijft bij de herontwikkeling een belangrijk aandachtspunt.

Corné VogelaarRaadslid SGP

Durf te vragen#DTV!

Schrijf je ingezondenbrief naar

Gemeente Krimpenaan den IJssel

25

Page 26: Klinker september 2013

B.V.Tieleman & Co bv

elektrotechnisch installatiebedrijf

van Utrechtweg 72921 LN Krimpen aan den IJssel

Fax 0180 511985email: [email protected]

Tel. 0180 513376Licht- en krachtstroominstallatiesZwakstroominstallatiesKabelwerken hoog-, midden- en laagspanningHerstellen storingen aan uw elektrotechnische installatie

Gepaste zorg vanuit respect enpersoonlijke benaderingBij het verlies van uw dierbare

ed po neneker nennuk u teom uitvaartondernemer die u met rust

sinnek ne van zaken begeleidt,met u meedenkt, met u beslist en zorgt voor een respectvolle uitvaart.

STOPPELENBURGSTOPPELENBURGUi tvaar tve r zo rg ing

Krimpen a/d IJssel(0180) 52 22 55

Lekkerkerk(0180) 66 36 44

Stolwijk(0182) 38 22 31

[email protected]

StoppelenburgAl meer dan 57 jaar uw vertrouwen waard

Schoonhoven(0182) 38 22 31

Zwanenkade 1462925 AV Krimpen a/d IJsselT: 0180 - 51 06 77F: 0180 - 51 06 87E: [email protected]: www.buijs-advocaten.nl

mr. E.M. Buijs-van Bemmelmr. ir. I.P. Biemond o.a.

Arbeidsrecht

Ondernemingsrecht

Huurrecht

Familierecht

Bouwers in kwaliteit!

Vanaf de oprichting in 1970 is het leveren

van kwaliteit de rode draad geweest die

Martens gemaakt heeft tot wat het nu is;

een in alle opzichten goed geoutilleerde en

moderne onderneming. De altijd aanwezige

ambitie om kwaliteit te leveren en te voldoen

aan de wensen van de klant, samen met de

ISO 9001-2008 certificering, zijn het solide

fundament van waaruit gewerkt wordt. De

mensen van Martens beschikken over veel

kennis, zijn flexibel en zien vakmanschap en

het leveren van kwaliteit als een persoonlijke

voldoening. Mede daardoor kan Martens elke

opdracht in zijn sector aan.

Jan Tomstraat 6 - LekkerkerkTelefoon: (0180) 66 17 66E-mail: [email protected] Website: www.martens-bouw.nl

woningbouw

utiliteitsbouw

stadsvernieuwing

projectontwikkeling

vastgoedbeheer

Renovatie houten vloeren:Schuren, repareren, afwerkenmet Lak, Olie of Hardwasolie.Wij schuren stofvrij vloeren.

Advies en verkoop onderhoudsproducten

Natuursteen vloeren

slijpen en polijsten

Traprenovatie met Laminaat

van Stair Make-Over

Nieuwe vloeren:Hout: Beterhout Multiplanken Floortec LamelparketLaminaat: Douwes Dekker,Beautifl oor en Quick StepPVC: Beautifl oor, Mfl or

Alblas Vloeren

Van Utrechtweg 71

2921 LN Krimpen aan den IJssel

www.alblasvloeren.nl

Showroom op afspraaktel: 0180 550989

e-mail: [email protected]

Page 27: Klinker september 2013

27

Tijdens het schrijven van dit artikel heeft IHC Merwede net “zijn grootste order ooit geboekt”. Het gaat om de bouw van zes pijpenleggers voor de Braziliaanse olie-industrie, die in totaal ruim 1 miljard gaan opleveren. 4000 mensen, waaronder medewerkers van IHC Merwede in Krimpen aan den IJssel en in Kin-derdijk én medewerkers van toeleveranciers, hebben hieraan de komende tijd volop werk. De oplevering staat gepland tussen de eerste helft van 2015 en de tweede helft van 2016.

Op dit moment werkt IHC Merwede aan vier andere schepen. Het bedrijf heeft expertise in het ontwerpen en bouwen van geavanceerde vaartuigen en apparatuur voor onder andere offshore-activiteiten. Ook bij Zwijnenburg zijn de afgelopen tijd grote orders binnengehaald. Zij bouwen zoveel casco’s voor jachten, dat de bedrijfsruimte in de Stormpolder te klein werd. Daarom heeft Zwijnen-burg eind mei 2013 de loods en het grote complex aan de IJsseldijk in Capelle aan den IJssel betrokken.

Lange geschiedenisHet gaat dus goed met de maritieme bedrijfstak in Krim-pen aan den IJssel. Dit is ook weleens anders geweest. In de jaren ’80 en ’90 moesten de werven nog veel moeite doen om te overleven. Door de ligging te midden van de grote rivieren is deze plaats van oudsher uitermate ge-schikt voor scheepsbouw. Al rond 1600 wordt in archief-stukken gerept van een scheepswerf. Tussen toen en nu hebben een paar scheepsbedrijven zich met succes aan-gepast aan alle economische en technische ontwikkelin-gen, zoals Gebroeders Buijs Scheepsbouw en het eerder genoemde Zwijnenburg. IHC Merwede heeft sinds 2002 – op het terrein van het voormalige Van der Giessen-De Noord – de scheepsbouw weer teruggebracht met ge-avanceerde schepen, voorzien van de nieuwste technolo-gische snufjes.

Tentoonstelling ‘Te Water!’Meer weten over onze boeiende scheepvaartgeschiede-nis? Neem dan voor 16 november een kijkje in het Streek-museum Krimpenerwaard bij de tentoonstelling ‘Te Wa-

ter!’ Veel aandacht is er voor de voormalige werf van de familie Van der Giessen, maar ook voor andere werven, zoals Buijs, Zwijnenburg en de inmiddels verdwenen wer-ven Otto, Van Duijvendijk en Vermeulen. De tentoonstel-ling geeft aan de hand van de ontwikkeling van de Krim-pense werven een goed beeld van de geschiedenis van de scheepsbouwindustrie, zoals de omslag van houten boten naar ijzeren schepen, van klinken naar lassen en na-tuurlijk van zeil naar motor. Foto’s, films, documenten en scheepsmodellen brengen zowel de bouw van schepen, als het leven van de mensen die eraan werkten in beeld. In economisch voorspoedige tijden was er veel werk op de werf, maar met terugkerende regelmaat verkeerde de in-dustrie in zwaar weer en werden er werknemers naar huis gestuurd. Voor scholieren is het programma ‘Van Kiel tot Brug’ gemaakt. Voor meer informatie kunt u contact op-nemen met Susan Bos via: [email protected].

Nog meer over scheepvaartOp zaterdag 28 september kunnen museumjaarkaarthou-ders ’s morgens een rondleiding krijgen door de tentoon-stelling en ’s middags het schip de ‘Dirk’ bezoeken. Op 24 oktober en 14 november kunnen zij ’s middags deelnemen aan een excursie naar IHC Merwede. Verder zijn er op woensdagavonden films en lezingen in het Streekmuseum Krimpenerwaard. Meer informatie en reserveren kan via (0180) 514866 of [email protected].

De ups en downs van de Krimpense

scheepvaart

KRIMPENSE SAMENLEVING

Klinker #3

Page 28: Klinker september 2013

A.D.B. Dakbedekkingen nieuwbouw, renovatie en isolatie

E [email protected] I www.adb-dakbedekkingen.nl

Waalstraat 30 2921 XP Krimpen a/d IJssel Tel. 0180-443748 Mob. 06-18884640

[email protected]

Krimpen aan den IJssel Expeditieweg 1, Tel. 0180 - 82 02 20Lekkerkerk Korte Achterweg 11, Tel. 0180 - 66 16 00Bergambacht Pleinstraat 21b, Tel. 0182 - 35 12 58

I: www.lintnotarissen.nl E: [email protected] de notarissen De Ridder, Van Veen (voorzitter maatschap), Zwaveling (secretaris maatschap), Verwoerd en Rijnvis.

Notarissen Krimpenerwaard samen in Lint NotarissenVan Veen & De Ridder Notarissen in Lekkerkerk en Bergambacht en Rijnvis Verwoerd Zwaveling Notarissen in Krimpen aan den IJssel zijn per 1 januari 2013 samen verder gegaan als Lint Notarissen. De huidige kantoren blijven op de oude locaties. De kantoren vormen een geogra�isch lint van notariskantoren in de Krimpenerwaard.

Lint Notarissen pro�ileert zich als proactief, bijdetijds en betaalbaar notariaat voor particulieren en bedrijven. De spreiding over de Krimpenerwaard zorgt voor snelle dienstverlening dichtbij de inwoners.

Page 29: Klinker september 2013

29

Op zaterdag 16 november komen Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten weer naar Ne-derland. In de maanden voor hun vertrek naar Nederland worden de pieten helemaal klaargestoomd voor de drukke weken in november en begin december. Ze sporten bijvoor-beeld veel om hun conditie op peil te houden. Ook rusten ze goed uit, zodat ze fit zijn voor hun bezoek aan Nederland. En dat is nodig. Elk jaar gaan de pieten ’s avonds en ’s nachts door weer en wind de huizen van alle kinderen langs om hun schoentjes met cadeautjes of snoepgoed te vullen. Dat kost heel wat energie!

Wedstrijd Gelukkig voor Sinterklaas kan hij altijd op zijn pieten rekenen. Ze zijn bijna nooit ziek en hebben geen moeite om alle daken op en af te klimmen. Ben jij net zo sportief als de pieten? De Zwarte Pieten dagen je uit voor een wedstrijdje. Geef via www.krimpenaandenijssel.nl/intocht aan waarom jij net zo’n goede of een betere conditie hebt als de pieten. Hiervoor heb je tot 1 november de tijd. De drie kinderen met de beste, origineelste of leukste motivatie mo-gen op de kade de strijd aangaan met de Zwarte Pieten.

ProgrammaVanaf 12.30 uur begint het muzikale programma en om 13.00 uur vaart de stoomboot met Sinterklaas en de pieten de haven bij De Schelvenaer

binnen. Na het welkomstwoordvan de burgemeester zal de korte wedstrijd plaatsvinden. Vervolgens neemt de Sint samen met zijn pie-ten genoeg tijd voor de kinderen die naar de haven zijn gekomen.

VoorstellingenNa het programma in de haven zijn er ’s middags in het Krimpener-waard College twee voorstellingen. De eerste voorstelling begint om 14.15 uur en de tweede om 15.30 uur. Vanaf 31 oktober zijn de entreekaart-jes te koop via www.krimpenaanden-ijssel.nl. Een entreekaartje is geldig voor één kind en één volwassene. De kaartjes kosten € 2,50 per stuk. De kaartverkoop gaat snel, dus wees er op tijd bij!

Kom naar de Sinterklaasintocht!

Klinker #3

Page 30: Klinker september 2013

20 jaar IJsseldijkkerkconcertenOp 2 oktober 1993 werd in de IJsseldijkkerk een concert gegeven door een Engels schoolchoir en vier strijkers van het Utrechts Conservatorium. Het concert viel zo goed in de smaak in de prachtige akoestiek van het Krimpense wa-terstaatskerkje, dat de organiserende commissie besloot het hier niet bij te laten. De serie IJsseldijkkerkconcerten was geboren. Sindsdien zijn in deze serie een kleine hon-derd concerten ten gehore gebracht. En kan iedere mu-ziekliefhebber dicht bij huis en voor weinig geld kwalita-tief hoogstaande concerten beleven. Reden genoeg om het 20-jarig bestaan uitbundig te vieren.

Mini-festivalHet bestuur van de Stichting IJsseldijkkerkconcerten gaat voor u op 2 november 2013 een mini-festival organiseren met een drietal zeer aantrekkelijke concerten. Het festival begint om 14.30 uur met een kindertheatervoorstelling door het Eolianensemble. Om 17.00 uur staat een Bach-concert met onder andere het bekende Vijfde Branden-burgs concert op het programma. En om 20.00 uur is er een gevarieerd concert door een tiental musici, met een verrassende uitsmijter aan het eind.

Het is de bedoeling om tussendoor een maaltijd aan te bieden. Nadere gegevens komen binnenkort op de web-site www.ijsseldijkkerkconcerten.nl. Ook kunt u informa-tie opvragen bij Gert Tissink (0180 512856), Gerrit van der Werf (0180 523190) en Huib Neven (0180 520017).

Krimpen aan den IJssel gaat binnenkort meedoen met de ‘zonatlas’. Op www.zonatlas.nl ziet u straks in één oogop-slag of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat deze investering u kan opleveren. Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen, schone stroom op. Dit levert naast een besparing op uw energierekening ook een bijdrage aan een duurzame toekomst.

Groen, geel of roodDeze geavanceerde kaart is gemaakt met gegevens van het kadaster, luchtfoto’s, klimaatinformatie en histori-sche gegevens over het weer. De kleur van uw dak geeft aan hoe geschikt uw dak is. Is uw dak groen of geel? Dan is uw dak geschikt. Een rood dak? Dan is uw dak minder geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Dit kan te maken hebben met de oriëntatie van uw dak, schaduw (denk aan bomen) en andere factoren als schoorstenen of dakkapellen. Klik vervolgens op uw dak om te bekijken wat de investering in zonnepanelen u kan opleveren.

Particuliere huishoudensDe rekenmodule in de zonatlas is speciaal ontworpen voor particuliere huishoudens. Het gaat wel om een oriëntatie. Overweegt u om zonnepanelen aan te schaffen? Laat dan een deskundige partij een schouw van uw dak uitvoeren.

Kent u de OuderenOmbudsman al? Dit initiatief van het Nationaal Ouderenfonds bestaat sinds meer dan een jaar en is opgericht voor ouderen en degenen die voor hen zorgen. U kunt hier terecht met vragen en klachten over zorgverlening, financiën, mobiliteit, wonen en familie. Zo-als: ‘Ik slik een combinatie van medicijnen. Wie let erop of dat allemaal wel samen gaat?’ of ‘Hoe regel ik betere thuiszorg voor mijn moeder en wie betaalt dat?’ U kunt bellen met 0900-60 80 100 (5 cent per minuut) of e-mai-len naar [email protected].

Wat doet de OuderenOmbudsman?De OuderenOmbudsman geeft gedegen, praktische in-formatie en verwijst door naar beschikbare hulp. Het doel van de OuderenOmbudsman is om efficiënte en goede

oplossingen te vinden voor lastige situaties waarin oude-ren terecht kunnen komen. Daarnaast signaleert de Ou-derenOmbudsman maatschappelijke trends in het leven van ouderen en behartigt hij de belangen van ouderen en hun omgeving. De OuderenOmbudsman registreert verder klachten en knelpunten in situaties waarin ouderen verkeren en vraagt hiervoor aandacht bij de politiek en/of de media.

Meer informatieMeer informatie kunt u vinden op: www.ouderenombudsman.nl. De OuderenOmbudsman is ook te volgen op Twit-ter via @ouderenombuds. Op Facebook kunt u deze orga-nisatie vinden onder www.facebook.com/ouderenfonds.

30

KORT NIEUWS

De Ouderen Ombuds-man is er ook voor u…

Samen meer schone energie opwekken: doet u ook mee?

Page 31: Klinker september 2013

Vragen en antwoorden ‘openbare verlichting’Regelmatig komen er bij de gemeente vragen binnen over de openbare verlichting. En dan met name over kapotte verlichting. De gemeente is toch verantwoordelijk voor de openbare verlichting? Als er een storing binnenkomt, wat wordt daar dan mee gedaan? De gemeente Krimpen aan den IJssel is als wegbeheerder eindverantwoordelijk voor de openbare verlichting. Krimpen telt op dit mo-ment ongeveer 7000 lichtmasten. Deze lichtmasten zijn eigendom van de gemeente en verdeeld over twee on-dergrondse netwerken. In het verleden was in Krimpen één ondergronds netwerk dat volledig in eigendom was van netbeheerder Eneco (nu Stedin). Dit ‘oude’ netwerk bleek zeer kwetsbaar. Daarom is de gemeente vijf jaar geleden begonnen om bij wegwerkzaamheden het oude netwerk van Stedin te vervangen voor een eigen ‘modern’ netwerk. Op dit moment is ongeveer de helft van het licht-net vervangen. De planning is om over zo’n zes jaar 90% van het netwerk vervangen te hebben. We vinden het als gemeente belangrijk dat er goede openbare verlichting is en dat het goed werkt. Als het netwerk helemaal in ge-meentehanden is, kunnen we de kwaliteit beter bewaken en storingen sneller verhelpen.

Waarom is er zo veel openbare verlichting stuk?De laatste tijd valt het aantal storingen gelukkig mee. Op dit moment staan er 86 meldingen van kapotte verlichting open. Dit komt met name door goede afspraken met Ste-din en het feit dat steeds meer ‘oud’ netwerk al is vervan-gen door ons eigen nieuwe netwerk. De meeste storingen worden veroorzaakt door graafschade van derden. Ge-lukkig worden ook deze storingen steeds minder vanwege de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION), die voorziet in het verstrekken van kabel- en lei-dinginformatie bij een graafmelding.

Wat doet de gemeente om storingen te voorkomen?Allereerst draagt het nieuwe ‘eigen’ netwerk bij aan het voorkomen van storingen. Dit netwerk is modern en heeft een levensduur van ongeveer 40 jaar. Op dit moment zijn we in de gemeente bezig om alle lampen, waarvan de levensduur is verlopen, te vervangen door LED-lampen. In het voor- en najaar controleren we tij-dens een schouw alle lichtmasten in Krimpen. Defecte lichtmasten worden gemeld bij Ziut. Dit bedrijf verzorgt het beheer en onderhoud van de openbare verlichting. Bent u geïnteresseerd om mee te doen met deze schouw? Dan kunt u zich aanmelden bij het Publiekscentrum via: [email protected]

Hoe kan ik een storing melden?U kunt de storing melden via het webformulier op: www.krimpenaandenijssel.nl/Meldingenformulier. Of u kunt het Publiekscentrum bellen, telefoon: 14 0180. Geef bij een melding duidelijk het mastnummer en de locatie aan. Zodra de gemeente een melding krijgt, zet zij dit door naar Ziut. De gemeente monitort de voortgang van repa-ratie.

Waarom duurt het zo lang voordat het gerepareerd is?Een storing aan de openbare verlichting kan diverse oor-zaken hebben. Van een kapotte lamp tot een complexe ka-belstoring. Met Ziut hebben we de afspraak dat een storing binnen 10 werkdagen in behandeling wordt genomen. Ziut inspecteert de hele mast en loopt de werking van alle on-derdelen na en repareert het euvel. Kan Ziut de storing niet verhelpen en zit de storing in het netwerk van Stedin? Dan wordt de melding doorgezet naar Stedin (netbeheerder), die de storing binnen 5 werkdagen in behandeling neemt. Met een meetwagen wordt de juiste locatie van de storing opgespoord en verholpen. Bij het oplossen van storingen ligt de prioriteit bij de hoofdroutes in de gemeente. Als het langer duurt om een storing te verhelpen, kan noodverlich-ting worden geplaatst. Of dit nodig is, wordt in overleg met de verschillende partijen bepaald.

ColofonRedactieGemeente Krimpen aan den IJssel Team CommunicatieDe redactie is niet verantwoordelijk voor de advertentiepagina’s.

Ontwerp en opmaakM.V. grafisch ontwerp, www.mv-web.nl

DrukDrukkerij Verloop, Alblasserdam T: 078-6912899 / www.verloop.nl

AdvertentiesMarieke Immers-KleinbloesemT: 06-33 10 32 67E: [email protected]: @KlinkerDe

Gemeente Krimpen aan den IJsselPost: Postbus 2002920 AE Krimpen aan den IJsselBezoekadres: Raadhuisplein 2

T: 14 0180 | F: (0180) 51 60 40E: [email protected]: www.krimpenaandenijssel.nl

Twitter: @gemkadijFacebook: www.facebook.com/gemkadij

Volgende KlinkerDe volgende Klinker verschijnt op donderdag 5 december 2013. Wanneer u twee dagen nadeze verschijningsdatum geen Klinker heeft ontvangen, kunt u contact opnemen met het Publiekscentrum, tel: 14 0180.

WAT DOET DE GEMEENTE

Page 32: Klinker september 2013

T 0180 51 00 90E [email protected] I www.svmakelaardij.nl

✓ Verkoop✓ Aankoop ✓ Taxatie✓ Nieuwbouw✓ HypothekenBel ons voor een GRATIS WAARDEBEPALING

Swijnenburg & Valk MakelaardijIndustrieweg 2, Krimpen a/d IJsselPostbus 744, 2920 CA, Krimpen a/d IJssel

Lid 281

Organisatie vanNederlandseTandprothetici

J.Hagen, Tandprotheticus

Burgemeester Aalberslaan 432922 BC Krimpen aan den IJsselTel.: (0180) 550431

[email protected]

Filiaal Rotterdam:Zwart Janstraat 122aTel.: (010) 4666603

www.tpphagen.nl

Maak vandaag nog een gratis en geheel vrijblijvende controleafspraak

en ontvang op vertoon van deze advertentie bij één van onderstaande

behandelingen een gratis starterspakket:

- Rebasing (aanpassing van prothese)- Aflevering (nieuwe prothese)

- Maak kans op leuke aanbiedingen- Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen- Wij ontvangen graag uw mening

Word fan op Facebook

H et vertrouwde adres voor een perfect kunstgebit en ‘klikgebit’ op implantaten. Tevens voor kunstgebit reparaties en aanpassingen.

Voor meer informatie, surft u naar onze vernieuwde website en neemt u een kijkje in de keuken door te klikken op de kennismakingsvideo. Tot ziens in de praktijk!

Tandprothetische Praktijk

“Hagen” BV

0104449.pdf 1 4-6-2013 9:48:03