Journaal september 2013

16
September 2013 JOURNAAL Een uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

description

Fonds Schiedam Vlaardingen

Transcript of Journaal september 2013

Page 1: Journaal september 2013

September 2013

JOURNAALEen uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Page 2: Journaal september 2013

Het donatiebeleid omvat specifieke doelen metde nadruk op financiële steun aan projecten van algemeen maatschappelijk belang met een sociale of ideële strekking. Trefwoorden zijn participatie, ontplooiing en bewustwording. In principe steunt het Fonds geen reguliere activiteiten van een organisatie, dat wil zeggen de activiteiten die tot de normale werkzaamheden behoren. Daarentegen is het Fonds met name geïnteresseerd in projecten die vernieuwend zijn en die in potentie een bepaalde voorbeeldfunctie kunnen vervullen. Daarnaast gaat de voorkeur uit naar projecten die uitgevoerd worden door vrijwilligers.

Zo richt het Fonds zich op de trajecten:- Maatschappelijk welzijn: de meeste vormen van welzijnswerk, jeugdzorg en sociaal-cultureel werk;- Gezondheidszorg: initiatieven die op directe en zichtbare wijze het welzijn van patiënten en hulpbehoevenden bevorderen;- Natuur en milieu: in het bijzonder educatieve en voorlichtende projecten om het natuurbesef te stimuleren;- Educatie: initiatieven die de culturele vorming van scholieren bevorderen;- Sport en vrije tijd: projecten die actieve deelname aan amateursport en recreatieve activiteiten bevorderen;

- Kunst en cultuur: de bevordering van cultuur- deelname. De voorkeur gaat uit naar voorbeeld- stellende en bijzondere publieksactiviteiten die de belangstelling voor kunst en cultuur stimuleren. Ook restauratieprojecten en initiatieven tot behoud van cultureel erfgoed komen in aanmerking;- Individu: bij uitzondering en mits degene met de realisatie van het initiatief een voorbeeld- functie vervult voor groepen uit de samenleving.

RICHTLIJNEN EN CRITERIAHet Fonds verleent steun aan concrete enafgebakende projecten, die een raakvlak hebben met de samenleving in Schiedam, Vlaardingen of Maassluis. Ook wordt steun gegeven aan projecten met een looptijd van enkele (in de regel maximaal vier) jaren. De steun heeft nimmer een permanent karakter.

Er wordt in principe geen steun gegeven aan:- instellingen en projecten met een uitgesproken commercieel, politiek of religieus karakter;- projecten die buiten de regio plaatsvinden;- projecten die reeds van start zijn gegaan of binnen een termijn van zes weken plaatsvinden;- instellingen die een aanvraag ter dekking van exploitatiekosten of overheadkosten indienen;- instellingen die een niet-projectgebonden aanvraag indienen;- instellingen die over voldoende eigen vermogen beschikken om een project zelf te kunnen financieren;

Incidenteel steunt het Fonds ook projecten buiten haar werkgebied die bijdragen aan de leefbaarheid in de regio en passen binnen de doelstelling. Bij aanvragen van overheden, overheidsinstellingen of vrijwel geheel door de overheid gesubsidieerde instellingen, wordt in het bijzonder getoetst of en in welke

mate het project behoort tot een normale overheidstaak.

In alle gevallen is het oordeel van de directie enhet bestuur van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.bindend bij het al dan niet honoreren van eenaanvraag. Hiertegen is geen beroep mogelijk.

BEHANDELING AANVRAGENAanvragen voor een donatie moeten ruim van tevoren schriftelijk worden ingediend. Het Fondskent gestandaardiseerde aanvraagformulieren.Deze kan men ophalen, online invullen op dewebsite (www.fondssv.nl) of op verzoek per postlaten toesturen.

Een volledige aanvraag omvat:- een aanvraagformulier;- gegevens van de aanvragende instelling (statuten en recent uittreksel inschrijving Kamer van Koophandel, niet ouder dan één jaar);- laatst verschenen jaarverslag incl. jaarrekening;- een uitgebreide projectbeschrijving;- een overzicht van instellingen waar eveneens een aanvraag voor een bijdrage is ingediend;- een gedetailleerde begroting en dekkingsplan;- de naam van één of meer contactpersonen met telefoonnummer (overdag);- een beknopte historie;- relevante informatie over uw organisatie en activiteiten;- indien van toepassing een kopie van offerte.

Bij verstrekte donaties van € 20.000,- en hogervraagt het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. eenverklaring van een accountant (RA of AA), waarinbevestigd wordt dat het toegewezen bedrag ookdaadwerkelijk conform de afspraken is besteedaan het bedoelde project.

Pagina - 2 -

DONATIEBELEID

Page 3: Journaal september 2013

VOORWOORD

‘Thuisafgehaald’ is een mooi voorbeeld van een vernieuwend project. Dit project maakt gebruik van een website die buurtgenoten in staat stelt om maaltijden bij elkaar af te halen tegen kostprijs. Dit bevordert de sociale cohesie en is bovendien duurzaam. Maar ook de manier waarop tafeltennisvereniging Sceydam een groot project opzet om basisschool-kinderen te leren tafeltennissen, is vernieuwend te noemen. De samenwerking tussen vereniging, onderwijs en de buurt zorgt er voor dat het project breed gedragen wordt. Een andere vorm van vernieuwing is duurzaamheid. Bijvoorbeeld de inrichting van een natuurontdekspeelplek en de stadslandbouw in Vlaardingen.

De stadslandbouw in Vlaardingen draait bovendien volledig op vrijwilligers. Hetzelfde geldt voor de stichting Voetjes van de Vloer die iedere maand een disco-avond organiseert voor mensen met een handicap. Het Fonds draagt graag bij aan de EHBO-cursus bedoeld voor de vrijwilligers, die daarmee de veiligheid van de deelnemers garanderen. Dat bedoelen we met projecten met vrijwilligers!

Verder kunt u in dit Journaal lezen over een aantal projecten van jongeren die zij vrijwillig organiseerden in het kader van het programma ‘Jouw idee’. We krijgen steeds meer goede (en vaak ook vernieuwende) aanvragen van jongeren binnen en hebben daarom besloten hier een doorlopend programma van te maken.

In het afgelopen jaar zijn wij actief op zoek gegaan naar stichtingen en verenigingen waar het Fonds nog nooit contact mee heeft gehad. Thomas Verheugd heeft hier onderzoek naar gedaan voor zijn afstudeerscriptie. Daarnaast werken we in het najaar weer mee aan verschillende workshops over fondsenwerving in Vlaardingen en Maassluis.

Binnenkort starten we met een digitale nieuwsbrief. Hierin informeren wij u over actuele ontwikkelingen en mooie projecten die het Fonds mede mogelijk maakt. U kunt zich daar op abonneren via onze website.

John MassaarDirecteur

Jouw IdeePagina - 4 -

Maatschappelijk WelzijnPagina - 6 -

Sport en Vrije tijdPagina - 8 -

Kunst en CultuurPagina - 9 -

EducatiePagina - 11 -

Natuur en MilieuPagina - 12 -

Het Fonds Schiedam Vlaardingen wil een actieve en zakelijke partner zijn voor initiatiefnemers van projecten die bijdragen aan de kwaliteit van de samenleving. De voorkeur gaat uit naar projecten met vrijwilligers en vernieuwende projecten. Wat die beleidstaal in de praktijk inhoudt, leggen we in dit Journaal graag uit aan de hand van voorbeelden.

Page 4: Journaal september 2013

Pagina - 4 -

Het jongerenprogramma ‘Jouw Idee’ is sinds kort een vast onderdeel binnen het Fonds. Dat betekent dat jongeren een fondsaanvraag kunnen indienen zonder dat zij daarvoor lid hoeven te zijn van een stichting of een vereniging. Iedereen tussen de 13 en 25 jaar die een goed uitgewerkt idee heeft, maakt zo kans op een donatie van maximaal 2.000 euro om zijn of haar goede idee te kunnen financieren. Zo lukte het studentes van het Lentiz Geuzencollege om tijdens het Vlaardingse Loggerfestival op zaterdag 22 juni jl. een ‘Beauty Drive’ te organiseren met financiële steun van het Fonds. Dat deden zij speciaal voor alle vrijwilligers van Vlaardingen die zich het hele jaar door inzetten voor anderen. De vrijwilligers werden verwend met een korte manicure- en gezichtsbehandeling en een dagmake-up. Het was een groot succes!

Een ander mooi voorbeeld van ‘Jouw Idee’ is het project ‘Anti Pesto’ dat letterlijk ‘tegen pesten’ betekent. Ruben Gaspar (18), Ivandro Marinho (19) en Serapis Janga (17) vormen samen rap-groep BAP (Black Angel Productions) en zijn veel

te vinden in de muziekstudio in buurtcentrum De Pijpelaar in Vlaardingen. Zij kwamen op het idee om nu eens een keertje niet alleen voor zichzelf muziek te maken, maar voor anderen. ‘Muziek met een boodschap’, zoals Serapis het omschrijft. Met een cd over en tegen pesten willen de jongens aandacht vragen voor dit probleem. De bedoeling is dat er 300 ‘zwerf cd’s’ worden geproduceerd die van hand tot hand en van school naar school gaan. “Zoals de gratis kranten die je leest als je in de trein of metro zit, omdat ze daar toch liggen”, zo verduidelijkt Ruben de achterliggende gedachte. Ook is de cd via internet gratis te downloaden. Zo hopen Ruben, Ivandro en Serapis zoveel mogelijk mensen te bereiken. “Je leest te vaak in de krant dat er een jong iemand zelfmoord heeft gepleegd omdat het pesten teveel werd. En we hebben ook van dichtbij gezien wat pesten met iemand doet”, zo zegt Ruben. “We weten dat er veel jongeren zijn die dit, net zoals wij erg vinden. Ze weten alleen niet wat ze eraan kunnen doen. Natuurlijk kunnen wij er niet in één keer voor zorgen dat er niemand meer wordt gepest. Maar, we kunnen mensen misschien wel wakker schudden. Zo van: pesten is niet

Jongeren die graag iets willen betekenen voor leeftijdsgenoten of ouderen. Die hun steentje willen bijdragen in hun stad, de straat waarin zij wonen of misschien wel iets willen ondernemen op school of de sportvereniging waarop zij zitten. Die jongeren worden door het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. uitgedaagd om hun ideeën uit te werken en een aanvraag in te dienen!

JOUW IDEE! GEZOCHT: JONGEREN MET GOEDE IDEEËN

WAKKER SCHUDDEN

Page 5: Journaal september 2013

Pagina - 5 -

normaal!”, vult Ivandro aan. Serapis: “Jongeren luisteren nu eenmaal meer naar jongeren dan naar volwassenen.” Brian Silos, jongerenwerker in buurtcentrum De Pijpelaar, wees de drie op de mogelijkheid om geld aan te vragen om hun project ten uitvoer te brengen. Hij is oprecht trots dat ze deze kans hebben gegrepen en dat het is gelukt: “Geweldig toch, hoe deze jongens hun maatschappelijke verantwoording in de vorm van muziek, op zich nemen!”

Er zijn inmiddels meer succesverhalen. Zo bedacht Bouchra el Hadiaui (23) een plan waardoor kinderen uit de Schiedamse wijk Nieuwland een tijd lang elke dinsdagmiddag na schooltijd gratis konden sporten. Elke maand werd er een andere sport aangeboden; van kickboxen tot Zumba, van badminton tot handbal. Bouchra die zelf werkzaam is op een basisschool in Schiedam Nieuwland vertelt: “Het viel me op dat kinderen uit deze wijk soms weinig mogelijkheden hebben om een sport te beoefenen. Ze hangen buiten op straat of thuis voor de televisie. Daar komt nog eens bij dat sommige kinderen te maken hebben met

overgewicht. Met dit initiatief wilden we graag iets voor die kinderen betekenen.” Bouchra hoorde ‘via via’ van het jongerenprogramma ‘Jouw Idee’.

Bij de fondsaanvraag voor ‘Jouw Idee’ is het belangrijk om een goed plan te schrijven. Wat wil je bereiken? Hoe ga je dat doen? Wat heb je daarvoor nodig en wat is je planning? Kortom, ‘zomaar’ een goed idee is niet voldoende. Er is een aantal criteria waaraan elke aanvraag moet voldoen. Zo moet het plan bestemd zijn voor inwoners van Schiedam, Vlaardingen en/of Maassluis. En dan niet alleen voor vrienden, ook mensen van buitenaf moeten mee kunnen doen. Daarnaast moet het een éénmalige activiteit zijn waar je vrijwillig tijd in steekt en het is uiteraard niet de bedoeling dat er geld mee wordt verdiend.

Wil je meer weten over dit jongerenprogramma van het Fonds of lezen over andere projecten? Ga dan voor meer informatie naar: www.fondssv.nl

GEDREVEN

GOED DOORGEDACHT

Page 6: Journaal september 2013

“Thuisafgehaald is een website waarop mensen reguliere maaltijden kunnen aanbieden en afhalen”, legt medeoprichter Jan Thij Bakker uit. “Een bezoeker meldt zich aan, vult in waar hij/zij woont en kan gelijk zien welke koks er in de buurt zijn en wat er aangeboden wordt, of kan natuurlijk zelf een maaltijd aanbieden. Daarnaast kunnen koks ook activiteiten aanbieden, zoals een kookworkshop, een high tea of proeverij.” De website is een groot succes. Inmiddels zijn er in Nederland zo’n 45.000 koks en afhalers

van alle leeftijden aangemeld. Jan Thij Bakker: “De website is een prettige en gezonde manier om met buurtgenoten in contact te komen. We ontvangen dagelijks enthousiaste reacties over ontmoetingen, de ontdekkingen van nieuwe gerechten en over het gemak.”

Jan Thij Bakker en Marieke Hart werken aan Thuisafgehaald.nl vanuit de stichting Social and Green Innovation. Naast het sociale aspect staat ook groene innovatie centraal binnen het concept. “We proberen mensen bewust te maken van de impact van voedsel”, vertelt Jan Thij Bakker. “Dit doen we onder andere door themaweken. Onlangs was het de week van de ‘flexitariër’, het idee dat men af en toe geen vlees eet. Als iedereen in Nederland één keer per week geen vlees zou eten, dan heeft dit enorm veel invloed op het klimaat, de natuur en het water. Om een voor-beeld te geven, voor het produceren van één kilo Nederlands rundvlees wordt er net zoveel CO2 uitgestoten als bij het rijden van 224 kilometer met de auto.”

Inmiddels is Thuisafgehaald.nl niet meer van het internet weg te denken, maar het werven van fondsen om het internetconcept te kunnen realiseren bracht wel wat problemen met zich mee. “Thuisafgehaald.nl is een digitaal platform. Een digitaal platform gebruiken om echte ontmoetingen in de buurt te realiseren is relatief nieuw.”, vertelt Jan Thij Bakker. “Die onbekendheid schrikt helaas sommige gemeenten en fondsen af. Terwijl het juist de beste manier is om een zo groot en zo breed mogelijke doelgroep te kunnen bereiken.” Deze nieuwe aanpak past juist goed binnen het meer-jarenbeleid van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Jan Thij Bakker: “Voor de verandering nam een fonds contact op met ons. Het Fonds heeft het mogelijk gemaakt dat er voor de steden Schiedam, Vlaardingen en Maassluis een module is gebouwd, waardoor de bewoners meer mogelijkheden hebben bij het gebruiken van Thuisafgehaald.nl, zoals het organiseren van sociale activiteiten. Inmiddels wordt er in de regio veel gebruikgemaakt van de mogelijkheden van Thuisafgehaald.nl en we hopen in de toekomst nog veel meer èn intensievere ontmoetingen te realiseren.”

Rond zes uur ‘s avonds kookt bijna ieder huishouden in Nederland. De lekkerste geuren komen dan uit de keukens. Zo ook uit de keuken van de buurvrouw van Jan Thij Bakker. Hij kon zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en belde bij zijn buurvrouw aan. Of hij mocht proeven? De buurvrouw reageerde zo enthousiast, dat het Jan Thij Bakker op een idee bracht. Want zou het niet mooi zijn om eten te delen met buurtgenoten? Zo leren buurtbewoners elkaar beter kennen, wordt voedselverspilling tegengegaan en kan je makkelijk en goed-koop een lekkere maaltijd krijgen. Een goed plan bleek. In maart 2012 werd de website Thuisafgehaald.nl gelanceerd.

THUISAFGEHAALD.NL: EEN CULINAIRE ONTDEKKINGSTOCHT IN JE EIGEN BUURT!

MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

Pagina - 6 -

BEWUST VAN DE IMPACT VAN VOEDSEL

THUISAFGEHAALD.NL: EEN CULINAIRE ONTDEKKINGSTOCHT IN JE EIGEN BUURT!

INTERNETCONCEPT

Page 7: Journaal september 2013

“De disco is elke maand weer een feest”, vertelt bestuurslid Wilma van Gerven. “Vooral de thema-avonden zijn een groot succes. Het laatste seizoen hebben we afgesloten met een Oud & Nieuw-feest. Ooit zijn we met vier deelnemers begonnen, maar die avond waren er 66!” Er is hier in de

regio veel vraag naar de disco’s van stichting Voetjes van de Vloer. Het aantal deelnemers groeit dan ook nog steeds. “Om de kosten laag te kunnen houden, zijn we afhankelijk van vrij-willigers en gelukkig hebben we er veel”, legt dochter en medebestuurslid Joyce van Gerven uit. “We hebben zo’n 25 tot 30 vrijwilligers. Zij helpen onder andere bij het opbouwen en het schoon-maken, zorgen voor de muziek en fotografie.” “En ze komen allemaal steeds weer terug, want ze vinden het veel te leuk!”, vult bestuurslid Ruud van Gerven aan.

Een avondje uit, zoals naar de disco gaan, is goed voor het zelfvertrouwen van de deelnemers en helpt bij het opbouwen van sociale contacten. Wilma van Gerven: “Je moet alleen met een aantal dingen rekening houden. Voor de deelnemers is duidelijkheid en structuur belangrijk. Het feest is dan ook altijd op dezelfde locatie, de Brasserie van Zorgcentrum Soenda in Vlaardingen, begint om 19:00 uur en is om 22:00 uur afgelopen.” “Daarnaast maken we gebruik van een button systeem. Begeleiders dragen een groene met

witte stip en de vaste vrijwilligers een rode button met een wit uitroepteken. Iedereen weet dan meteen waar hij of zij kan aankloppen als er iets is”, legt Ruud van Gerven uit.

Veel van de deelnemers hebben gezondheids-problemen zoals een hartafwijking of diabetes. “Om onze deelnemers een veilige avond te kunnen garanderen, moeten er vrijwilligers aanwezig zijn die bij een incident juist weten te handelen,”, legt Wilma van Gerven uit.“Een standaard BHV-cursus is niet toereikend. Momenteel ben ik de enige die een volledige EHBO-cursus heeft afgerond, maar één persoon is niet voldoende.” Joyce van Gerven: “Daarom willen we twaalf actieve leden van ons vrijwilligers-team een volledige driedaagse EHBO-cursus met een officieel Oranje Kruis examen en jaarlijkse herhalingslessen aanbieden. Als stichting kunnen we niet verwachten dat vrijwilligers hier zelf voor betalen. Vandaar dit gebaar. Het zorgt ervoor dat we veiligheid kunnen blijven bieden, ook als het deelnemersaantal nog verder groeit.” Het Fonds heeft bijgedragen aan de kosten van de cursus.

Een avondje naar de discotheek gaan, betekent dat je in contact kunt komen met anderen. Je kunt er lekker dansen, maar vooral ook jezelf zijn. Reguliere uitgaansgelegenheden zijn vaak minder of soms zelfs helemaal niet toegankelijk voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap. Stichting Voetjes van de Vloer organiseert daarom tien keer per jaar een disco voor iedereen met een beperking. Elke tweede zaterdag van de maand bouwen de vrijwilligers een feestje waarbij iedereen op zijn of haar eigen manier kan genieten.

VOETJES VAN DE VLOER: EVEN JEZELF KUNNEN ZIJN

MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

Pagina - 7 -

EHBO-CURSUS

Een avondje naar de discotheek gaan, betekent dat je in contact kunt komen met anderen. Je kunt er lekker dansen, maar vooral ook jezelf zijn. Reguliere uitgaansgelegenheden zijn vaak minder of soms zelfs helemaal niet toegankelijk voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap. Stichting Voetjes van de Vloer organiseert daarom tien keer per jaar een disco voor iedereen met een beperking. Elke tweede zaterdag van de maand bouwen de vrijwilligers een feestje waarbij iedereen op zijn

DUIDELIJKHEID EN STRUCTUUR

Page 8: Journaal september 2013

De Taaltuin, Het Startblok, ‘t Meesterwerk, De Wieken en het ProNovaCollege zijn de scholen waar vanaf september 2013 tafeltennis wordt geïntroduceerd tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. De scholen hebben inmiddels allemaal een professionele tafeltennistafel en voldoende batjes.

Er wordt gestart met leuke maar makkelijke tafeltennisspelletjes zoals ‘Rond de tafel’, waarbij de deelnemers rond een tafeltennistafel rennen en om de beurt een balletje over het net slaan. Het uiteindelijke doel is om kinderen te interesseren

voor tafeltennis in de hoop dat zij ook echt lang-durig gaan sporten. “Iedereen weet dat kinderen tegenwoordig over het algemeen weinig bewegen. Wij willen daar iets aan doen en denken dat tafeltennis hier zeer geschikt voor is. Iedereen kan het spelen, groot of klein, dik of dun, jong of oud. Het is dan ook een goede sport om samen te doen. Bovendien is het goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek”, aldus Hans van den Broek.

Kinderen die na de introductielessen op school een stapje verder willen, kunnen bij wijksport-vereniging Nieuwland tafeltennislessen volgen

die TTV Scyedam mede begeleidt. Ook zorgt de tafeltennisvereniging ervoor dat de kinderen af en toe een ‘echte’ training meemaken of professionele spelers ontmoeten. “We merken dat veel kinderen de sport wel leuk vinden, maar door alle bij-komende verplichtingen zoals competities en uitwedstrijden in de weekenden haken ze toch vaak af. Daarom vinden wij het belangrijk om bij dit project ook de ouders te betrekken. We willen de vaders en moeders uitnodigen om te komen kijken bij de trainingen, zodat ze zien wat er gebeurt en zelf ook betrokken raken. Misschien zelfs wel eens een handje willen helpen… Je ziet dat wanneer ouders oprecht geïnteresseerd zijn, de kinderen minder snel afhaken”, vertelt Hans van den Broek.

“We werken met een vrijwilligerscoach die onder andere workshops geeft en voorlichting aan docenten, vrijwilligers en ouders die willen begeleiden”, besluit projectleider Hans van den Broek, zelf ook lid van TTV Scyedam. “Daarmee investeren we extra in de toekomst.”

TTV Scyedam is de grootste tafeltennisvereniging van Schiedam en omstreken. In het kader van ‘Table Stars’, een landelijk initiatief van de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB), organiseert de vereniging tussen 2013 en 2015 activiteiten in samenwerking met scholen in de Schiedamse wijk Nieuwland. Het project heet ‘Round the table stars’. Kinderen maken hierbij kennis met tafeltennis en worden tegelijkertijd gemotiveerd om te sporten en lid te worden van de (wijk)sportvereniging. Er is scholing voor vrijwilligers, vakleerkrachten en ouders die begeleiden.

ROUND THE TABLE STARSSPORT EN VRIJE TIJD

SAMENSPEL EN FIJNE MOTORIEK

Pagina - 8 -

die TTV Scyedam mede begeleidt. Ook zorgt de

OUDERS BETREKKEN

VRIJWILLIGERSCOACH

Page 9: Journaal september 2013

“De stegen en brandgangen van de Jeneverstad zijn bijzondere ruimtes”, vertelt Jeroen Dijkstra, bedenker en uitvoerder van het project. “Ze zijn smal, hoog en ademen historie uit. Je kan in een steeg bijvoorbeeld duidelijk de ‘groei’ van een pand zien door de aanbouwen die in de loop der jaren, wellicht zelfs eeuwen, zijn gemaakt.” Met de kunstroute wil de Stichtig Kunstalliantie ‘vroeger’ naar het hier en nu brengen. “De ruimtes zullen worden voorzien van hedendaagse kunst. Jonge kunstenaars krijgen ieder een eigen steeg toe-gewezen waarvoor zij een installatie of sculptuur maken”, legt Jeroen Dijkstra uit. “Dat kan heel ‘clean’ zijn, maar ook uitbundig met veel kleur, of alleen met geluid. Het gaat erom dat de ongepoetste schoonheid van de ruimte een relatie aangaat met het kunstwerk.”

Met het project wil de Stichting Kunstalliantie ook het sociale aspect van kunst benadrukken. Jeroen Dijkstra: “Kunst is niet alleen mooi om naar te kijken of te luisteren; het brengt mensen ook samen. Daarom willen we van de Lange Haven, het centrale punt van de route, een plek van samenkomst maken. Op het water zullen performance kunstenaars hun werk tonen op het gebied van poëzie, literatuur en muziek. Op zondagochtend is er een Hemelsche Brunch waarbij iedereen kan aanschuiven.” Daarnaast wordt er ook een speciale Rollatorroute gehouden. “Het gebruik van een rollator kent veel schaamte. Wat een hulpstuk moet zijn, wordt juist gezien als een obstakel. Hierdoor nemen veel mensen die

van een rollator afhankelijk zijn, niet deel aan sociale evenementen”, legt Jeroen Dijkstra uit. Kunstenaar Trees Moolhuysen-Coenders die zelf gebruikmaakt van een rollator, wil dit taboe doorbreken.

Het Stedelijk Museum Schiedam doet ook mee. In de steeg naast het museum was jarenlang een muurschildering te bewonderen. “De steeg is jaren afgesloten geweest en de muurschildering is verdwenen. Het is de bedoeling dat er een nieuw kunstwerk komt, gemaakt door kinderen. Op zaterdag kunnen kinderen van zes tot twaalf jaar in het Stedelijk Museum Schiedam ontwerpen maken voor de muurschildering en op zondag kunnen zij helpen dit kunstwerk tot stand te brengen. Een permanente herinnering aan de eerste kunstroute. Maar natuurlijk hopen wij dat dit project, wat een perfect platform biedt voor beginnende kunstenaars, jaarlijks terug zal keren tijdens de Open Monumenten Dagen”, aldus een enthousiaste Jeroen Dijkstra.

Rondom de Schiedamse Lange Haven liggen veel ‘geheime’ doorgangen en stegen. Ooit, in de hoogtijdagen van de jeneverindustrie, waren ze onderdeel van een belangrijke infrastructuur. Op 14 en 15 september tijdens de Open Monumenten Dagen en Open Ateliers organiseert Jeroen Dijkstra in samenwerking met Stichting Kunstalliantie de kunstroute ‘Verborgen Stegen Schiedam’. De stegen zijn dan voorzien van kunst en tijdelijk toegankelijk. De bezoeker maakt kennis met een bijzonder verborgen deel van het cultureel erfgoed van de stad.

KUNSTROUTE LANGS VERBORGEN PLEKKEN VAN DE JENEVERSTAD

KUNST EN CULTUUR

HET SOCIALE ASPECT VAN KUNST

Pagina - 9 -

MUURSCHILDERING

Page 10: Journaal september 2013

“Op de basisschool komen kinderen regelmatig in contact met kunst en cultuur. Zo krijgen zij een keer les van een vakdocent en bezoeken zij voorstellingen”, vertelt Marjet Kooij, afdelingshoofd onderwijs bij Kade 40, voorheen bekend als de Vrije Academie. “In de bovenbouw van het voortgezet onderwijs krijgen jongeren het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Maar in de lagere klassen, en dan met name in de brugklas, worden weinig extra culturele activiteiten georganiseerd. Culture Candy is opgezet om dit gat te dichten.”

“Op het programma stonden onder andere een workshop graffiti bij Kunstuitleen Hollandia, een workshop djembé bij muziekcentrum OpMaat en een workshop portretfotografie bij Kade 40”, legt Marjet Kooij uit. “Ook maakten de leerlingen kennis met het Vlaardings Archeologisch Depot en lieten dichteres Eva Schaap en rapper MCL in de Kroepoekfabriek met poëzie en hiphop zien wat je kunt doen met de Nederlandse taal.” Tijdens de cultuurdag gingen zo’n 730

brugklassers in groepjes van twintig langs de diverse locaties. “Alle leerlingen gaan naar een voorstelling in de Stadsgehoorzaal. Dit jaar was dat een theatershow van III Skill Squad, een show vol dans, muziek, video en comedy”, vertelt Marjet Kooij. “Helaas is het niet mogelijk om de leerlingen aan alle workshops mee te laten doen, maar we stellen voor ieder groepje een zo divers mogelijk rooster op. Zo kunnen de leerlingen kennismaken met cultuur in de breedste zin van het woord.”

Helaas bezuinigt het Rijk nog steeds veel op cultuur. “Gelukkig krijgen we steun van de Gemeente Vlaardingen en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Maar toch beschikten dit jaar we over een kleiner budget”, vertelt Marjet Kooij. “We hebben daarom besloten dit jaar geen grote opening te houden, om toch een leuk en uitgebreid programma te kunnen organiseren. Want dat maakt Culture Candy dè kans voor jongeren om op een leuke manier de culturele mogelijkheden van hun stad te ontdekken.”

Dit jaar was alweer de vierde editie van ‘Culture Candy’. De Vlaardingse cultuurdag voor brugklassers wordt georganiseerd door twaalf culturele instellingen uit de stad. Tijdens deze dag vol workshops en een voorstelling maken de jongeren kennis met de culturele infrastructuur van de stad.

CULTURE CANDY; EEN PROEVERIJ VOOR BRUGKLASSERS

KUNST EN CULTUUR

Pagina - 10 -

PROGRAMMA

CULTURE CANDY; EEN PROEVERIJ

BEZUINIGINGEN

Page 11: Journaal september 2013

“Openbaar Kindcentrum De Wereldwijzer speelt een belangrijke sociale en maatschappelijke rol in de wijk”, vertelt Fred Swaneveld, adjunct directeur van het centrum. “Naast basisonderwijs, een peuterspeelzaal en voor- en naschoolse opvang, biedt het centrum ook peutergymnastiek en organiseert het sportieve wijkactiviteiten.” Directeur Majorie van Dijk vult hem aan: “Sporten en bewegen is heel belangrijk voor kinderen. Niet alleen omdat zij zich motorisch moeten ontwikkelen, maar kinderen voelen zich er ook beter door. Ze leren zelfs beter bij voldoende beweging. Het ontwikkelen van een speelplek voor alle kinderen van nul tot dertien uit de wijk was daarom zo belangrijk.”

De natuurontdekspeelplek is een combinatie van een speelplein en een ontdektuin. “Ondanks het feit dat de heemtuin hier vlakbij is, komen veel kinderen niet of nauwelijks in aanraking met de natuur. De drempel ligt net te hoog”, legt Fred Swaneveld uit. “De natuurontdekspeelplek, direct gelegen naast het Kindcentrum, heeft die drempel niet. Ouders kunnen hier altijd met hun kinderen naar toe komen om hen kennis te laten maken met de natuur. Er zijn planten en struiken, plekjes waar torretjes te vinden zijn en poortjes van wilgentakken. Genoeg uitdaging voor de kinderen dus en bovendien is de tuin makkelijk

te onderhouden. Wij gebruiken de ontdektuin zelf bij diverse activiteiten en lessen. Zelf ontdekken, zien en voelen spreekt meer tot de verbeelding dan alleen theorie.”

“Ouders en leerlingen van de basisschool van het kindcentrum hadden inbreng bij de ontwikkeling van de natuurontdekspelplek. Middels een enquête hebben leerlingen aangegeven wat zij belangrijk vinden aan een speelplein en welke speeltoestellen zij graag zouden willen hebben. Uiteindelijk hebben zij voor onder andere een voetbalkooi, een wip en een tafeltennistafel gekozen”, vertelt Majorie van Dijk. “Daarnaast hebben we hulp gekregen met sponsorlopen voor de financiering van het project. Daarbij werd het de oudere leerlingen duidelijk dat de realisatie van een speelplek meer kosten en moeite met zich mee brengt dan zij hadden gedacht. Met elkaar hebben we er hard voor gewerkt en samen zijn wij trots op het eind-resultaat!”

In de Vlaardingse Westwijk rondom Openbaar Kindcentrum De Wereldwijzer heerst veel sociale armoede. Veel kinderen sporten er niet en er is daar geen plek waar jongere kinderen veilig kunnen rennen en spelen. Dat terwijl sporten en bewegen nu juist zo belangrijk is voor hun ontwikkeling! Met de natuurontdekspeelplek wil het Kindcentrum de kinderen uit de wijk een veilige en leuke speelplek aanbieden en hen daarbij de kans geven om de natuur te ontdekken.

NATUURONTDEKSPEELPLEK BROODNODIG IN DE WIJK

EDUCATIE

BETROKKENHEID

Pagina - 11 -

ONTDEKTUIN

Page 12: Journaal september 2013

In diverse gemeentes in het land komt stads-landbouw voor. Het biedt uitkomst voor zowel de gemeente als de bewoners. Het zorgt voor een aantrekkelijke en duurzame leefomgeving, dient als gebiedspromotie, maar het draagt ook bij aan gezondere leefomstandigheden, sociale cohesie en armoedebestrijding. “Het project is bedoeld voor iedereen”, legt Nel Versteeg uit. “Voor de één is het een zinvolle dagbesteding, voor de ander een leerzame ervaring. Maar het is vooral een ontmoetingsplek voor de bewoners van Vlaardingen.”

Stichting Van Ruytenburgh heeft van de gemeente één hectare grond in bruikleen gekregen. “Op Koninginnedag van dit jaar zijn we begonnen met het symbolisch omploegen van de grond. Begin mei werd de grond daadwerkelijk machinaal omgeploegd. Nu groeien er zo’n 16.000 plantjes en is de eerste oogst binnen”, vertelt Annemarie Broek. Er wordt van alles verbouwd. “Botersla, ijsbergsla, andijvie, broccoli, bietjes, aardbeien, frambozen... Vooral veel groenten en fruit, maar er komt ook een pluktuin met mooie bloemen”,

gaat Annemarie Broek verder. “De oogst gaat in de eerste plaats naar de vrijwilligers; meedoen is mee-eten. Daarnaast gaat er een deel naar de Voedselbank Vlaardingen, want daar is altijd vraag naar verse groenten en fruit. In de toekomst willen we ook passende evenementen opzetten, zoals ruilhandel met de horeca of een biologische markt.”

Het project is geheel afhankelijk van vrijwilligers. “Inmiddels hebben we een harde kern van zo’n twintig vrijwilligers. Maar er zijn ook vaak mensen die een keertje langskomen om een handje te

helpen”, aldus Nel Versteeg. “Vrijwilligers hoeven geen groene vingers te hebben of veel van land-bouw af te weten. Dat hadden wij ook niet. We worden geholpen door twee ‘stadsboeren’, die ons adviseren en ons het één en ander leren. En er valt genoeg te leren. Wanneer plant en oogst je wat? Wat zijn ‘tonkinstokken’? En hoe kun je het best schoffelen? Informatie die we graag met andere vrijwilligers delen.” “We hebben ook projecten rondom de stads-landbouw”, besluit Annemarie Broek. “Zoals het kinderproject in samenwerking met de Buitenschoolse Opvang Vlaardingen waarbij de kinderen in de zomervakantie hun eigen vogel-verschrikkers konden maken.”

In de binnenstad van Vlaardingen ligt een lap grond die eigenlijk bestemd is voor woning-bouw. Vanwege geldgebrek bleef het echter een braakliggend terrein. ‘Zonde’ dachten Nel Versteeg en Annemarie Broek en besloten actie te ondernemen. Hun plan om op een deel van het terrein stadslandbouw toe te passen, werd door de gemeente goedgekeurd. Stichting Van Ruytenburgh werd een feit, het land werd omgeploegd en inmiddels is de eerste oogst binnen. Typisch een project dat past in het meerjarenbeleid van het Fonds. Het is immers vernieuwend, er wordt met vrijwilligers gewerkt en duurzaam is stadslandbouw zeker!

GROENTEN, FRUIT EN BLOEMEN UIT HET HART VAN VLAARDINGEN

NATUUR EN MILIEU

DE PRODUCTEN

Pagina - 12 -

DE VRIJWILLIGERS

UIT HET HART VAN VLAARDINGEN

Page 13: Journaal september 2013

MAATSCHAPPELIJK WELZIJNVereniging Wijkbelangen Vettenoordsepolder Game OnOranjevereniging Wilhelmina KethelKoninginnedag 2013Stichting Eigen WerkCV-installatieStichting Brandersfeesten Brandersfeesten 2013Stichting VAGE Maasboulevardfeest 2013Stichting Net Niet Genoeg Net Niet Genoeg dag voor klanten van de voedselbankStichting Oranjedag Gedecoreerden Maassluis Oranje kleuren van de stad rond 30 april 2013Stichting Kik’rLekker Fris Feest in de KroepoekfabriekStichting Promotie SchiedamGroen WiekendStichting ZomerterrasZomerterras 2013

Bewonersvereniging Schiedam Oost Vervangen inrichtingBewonersvereniging Schiedam Oost Pimp je WijkStichting Meredia De week van de Dialoog 2013CKC MaassluisKoninginnedag 2013Stadsgehoorzaal Vlaardingen PeuterFestival 2013Bewonersvereniging Schiedam West Kinderactiviteiten 40-jarig bestaanStichting Discon 2013 Elektrisch Vervoer Road ShowBuurtstenen Zomerse groen- en rommelmarktBuurtstenen Eetbare balkons 2013 en kruiden-workshopWereldvrouwen / SWS Welzijn Schiedam Eetbare balkons 2013 en kruiden-workshopsStichting Missionair Diaconaal Centrum SchiedamVerbouwing

Stichting Volksuniversiteit Vlaardingen Aanschaf materiaalStichting Sinterklaas-Rijnmond Sintercity 2013Oranjevereniging Maassluis Kroningskatern bij de lokale courant de SchakelStichting vrienden van MSV’71Koninginnedag 2013Stichting Social and Green innovationThuisafgehaald.nlStichting Vrije Tijd en Vorming Zuid-Holland NoordOntmoetingsplekWerkgroep Diaconale Vakantieweken Ouderen VakantiewekenStichting Activiteiten Hoofdsteden-buurt Kunstroute en OpleverfeestActiviteitengroep GroenoordGroenoord zomerfeestStichting Dag zonder Drempels Dag zonder Drempels 2013Stichting Op Dreef Vlaardingen Zomerfeest

Stichting Voetjes van de Vloer EHBO cursus vrijwilligersStadsgehoorzaal Vlaardingen Vlaardings UitFestival 2013Humanitas, afdeling NWN Netwerk Schuldhulpverlening Schiedam

Onderstaand treft u een nagenoeg volledige opsomming van projecten aan waaraan in 2013 een financiële bijdrage is verstrekt of toegezegd.

PROJECTENLIJST

Pagina - 13 -

Wereldvrouwen / SWS Welzijn

Schiedam Eetbare balkons

2013 en kruiden-workshops

Bewoners-vereniging Schiedam OostPimp je wijk(Foto: Cees Kroone)

Page 14: Journaal september 2013

Stichting Welzijn Schiedam Nationale straatspeeldag in Sveaparken Stichting Het Bureau Welzijnsprojecten MuurschilderingOmroep Vlaardingen Aanschaf materiaalCJV Schiedam Zomerkamp Leusden 2013

Christelijk Kampwerk Maassluis Kampweek 2013Stichting Steunfonds Vrienden van Hospice NWN ‘Behouden Vaart’Stichting Flagen Vormen van herinnerenKidsbouwdorp Schiedam Kidsbouwdorp 2013Stichting Vlaardingen MovesVlaardingen MovesStichting SuikerZoetFilmFestival SuikerZoetFilmFestival Stichting Stadstuinieren Voedselbank SchiedamAanschaf materiaal‘Jouw idee’ Your Beauty Day‘Jouw idee’ Beauty Drive‘Jouw idee’ Beauty Day 4 You‘Jouw idee’ Anti-Pesto‘Jouw idee’ Schiedam Fright Night

SPORT EN VRIJE TIJDCommissie Bridgemarathon SchiedamBridgemarathonTafeltennisvereniging ScyedamRound the Table StarsTMV Adencia Aanschaf uniformenStichting Watersportcentrum VlietlandVernieuwen beschoeiing van het jachthaventerreinVDL Maassluise voetbalvereniging Robin van Persie toernooi

Activiteitencommissie Avondvierdaagse Vlaardingen De Vlaardingse AvondvierdaagseSportvereniging CWOLichtinstallatie bij het hoofdveldStichting Concours Schiedam 23ste Marching & Music- en ShowconcoursLiberté Showband Aanschaf kledingNederlandse Kleurkanarie Club Dutch Open 2013MSV ‘71 KunstgrasveldenKorfbalvereniging Vlaardingen/Ridderhof ScorebordVereniging Beheer Tennispark Oranjepark Twee extra lichtmastenVolkstuindersvereniging ZuidbuurtOverdekte stalling voor scootmobielenRK Sportvereniging Excelsior’20 JeugdkampMultisport Vlaardingen Sport- en dans projectenOntmoetingscentrum De WerfAanschaf materiaal‘Jouw idee’ Basketbaltoernooi‘Jouw idee’ Sport voor kinderen in wijk Schiedam Nieuwland‘Jouw idee’ Kerst Damtoernooi‘Jouw idee’ Schie Young‘Jouw idee’ Maak kennis met tennis

‘Jouw idee’ Sportdag Krajicek Playground Nieuwland

KUNST EN CULTUURStichting Vluchtelingenwerk Maasdelta, afdeling Schiedam Verborgen Gedichten 2013Stichting Openbare Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland Peuterdag 2013Raad van Kerken Volkskerstzang 2013Gemengd Rijnmondkoor Vlaardingen Matthäus PassionHistorische Vereniging Maassluis Uitgave Historische SchakelingenWaterwegkoor Maassluis Meezingspektakel ‘Maassluis Vol-Koren’Stichting Muziek Projecten Waterweg HeroesCJV Vlaardingen Jubileumuitvoering PopMusicalkoor Multiple VoiceDe Vrije Academie Culture CandyStichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland De Broekpolder Regatta 2013Stichting Mareado Projecten 2013Reformatische Oratorium Vereniging Canto di LodeConcert in Groote kerk in MaassluisStichting Big Ben De Vlaardingse Beiaardweken 2013Midden-Delfland Vereniging Midden-Delfkrant Special 2013

PROJECTENLIJST

Pagina - 14 -

VDL Maassluis voetbalverenigingRobin van Persietoernooi

Stichting WelzijnSchiedam

Nationale straat-speeldag in Sveaparken

(Foto: Sonja van Eden)

‘Jouw idee’Basketbaltoernooi

Page 15: Journaal september 2013

Stichting Waterweg Cultuurprijs Waterweg Cultuurprijs 2013Muziekverenging Stichting RadboudKinderconcertStichting Rolantino’sProject Muziek & Handicaps ‘Wij gaan ervoor’Stichting Meredia KerstWandelTheater 2013Bewonersvereniging Schiedam WestJongerenpop + talentenjachtWijkvereniging Kethel-Oost Kunst in de wijkStichting Jeugdtheaterhuis ZH Familievoorstelling en meespeelproject LOVEGloria Toonkunst Vlaardingen JubileumconcertStichting Wennekerpand Week van de Amateurkunst Stichting KunstKeten Beeldend kunstwerkStichting Opera2day MédéeStichting Collecties Jan Anderson Boekje 200 jaar zonder NapoleonStichting Muzikater Vriendland III - ik ben de baasStichting Het Dak Op Het Gebeuren in het WestenStichting Culturele Evenementen Maassluis Filmfestival Maassluis 2013Kunst en Cultuur Academie Presentatie van eigen werk in TavenuStichting Beukenhof Herplaatsing glas-in-loodStichting Opera aan de SchieTheaterprogramma

Stichting Schiedamse Jazz Bluesroute Scyedam 2013ONI Toneelgroep Vlaardingen Historisch Overzicht ONIChr. Kamerkoor Maassluis Concert Petite Messe SolennelleStichting van het ParkVier het parkDe Kroepoekfabriek Rock’n Ramps 2013Stichting Kunstalliantie Verborgen Stegen SchiedamArtes Cumulatae De Nacht van de GeschiedenisChristelijke Muziekvereniging Harpe Davids MajorettenconcoursCulturele Raad Maassluis Weekend van de cultuurStichting Cultureel Forum SchiedamFotomanifestatie Schiedam BluesStichting Welzijn Schiedam Seizoen afsluitend festival van De ErkertjesStichting Musis Uitgave documentaire ‘Macht en pracht’Gospelkoor Glorious Touch Aanschaf elektronische pianoVlaardings Musical Gezelschap Cruise Control 2013Stichting Nationaal Sleepvaart Museum Het moderniseren en inrichten van de zeezaalStichting Erfgoed VlaardingenMacht en prachtToonkunstkoor Schiedam Barokconcert

Popkoor Decibel JubileumconcertStichting WinterlichtFestival WinterlichtDe KroepoekfabriekProfessionalisering vrijwilligersBewonersvereniging Emma Emma’s SchaduwStichting Westvest 90 Concertserie 2013-2014

EDUCATIEStichting Flagen Vrijheid, daar zit wat achterOBS de WereldWijzer Inrichting natuurontdekspeelplekProNovaCollege EconomielokaalStichting Promotie Schiedam Werven en begeleiden van milieu-ambassadeurs op basisscholenStichting Aanzet Vlaardingse ZomerschoolScholengemeenschap SpieringshoekInrichten van een technasium-werkplaatsJeugdtheater Opslag voor Cacao Voorstelling ‘Doorspelen’Stichting Kik’r Gemeenteraadsverkiezingen 2014Jenevermuseum Schiedam Brandersstad: Jouw Stad!OBS de KlinkerAanschaf Infento - techniekSBO de Poldervaart Educatief Service Punt Plus - eigen bibliotheekStichting Openbare Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland

Nieuwe mediaStichting Openbare Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland Voorleesproject Kompa Nanzi‘Jouw idee’ Dip Dap Dop, Kom maar Op

PROJECTENLIJST

Pagina - 15 -

Kunst en Cultuur Academie

Presentatie van eigen werk in

Tavenu

‘Jouw idee’Sportdag Krajicek Playground Nieuwland

Stichting Cultuur en Recreatie Zuid-HollandDe BroekpolderRegatta 2013

Page 16: Journaal september 2013

Journaal is een Nieuwsbulletin van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

SAMENSTELLING EN EINDREDACTIE Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. | Kimberley JacobsDRUKWERK Drukkerij Mercator SchiedamPRODUCTIE FreeLans BV | Eva Winkelman (opmaak) Nathalie Lans, en Renée Hartog (tekst)FOTOGRAFIE FreeLans BV en gebruik beeldmateriaal met toestemming van de betrokken instantiesCONTACT Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. | Schiedamseweg 53, 3134 BB Vlaardingen Telefoon (010) 4754033 | Fax (010) 4754035 | E-mail [email protected] | Internet www.fondssv.nl

COLOFON

GEZONDHEIDStichting Zonnehuisgroep Vlaardingen Inrichting tuin voor de Palliatieve Unit

NATUUR EN MILIEUStichting Promotie Groen Midden-Delfland De Vlaardingervaart als ‘stroom door de tijd’

Agrarische Natuurvereniging Vockestaert SanitairAgrarische Natuurvereniging Vockestaert Vliegende WandelpadenStichting van Ruytenburch Het opstarten van een stads-landbouwprojectVlaardingse Pluimvee en Konijnenliefhebbers VerenigingJongdierendag en winter-tentoonstelling 2013Stichting Federatie Broekpolder Integraal Inrichtingsplan Broekpolder

BINNENSTEDENStedelijk Museum Schiedam De Traditie van het SchenkenStedelijk Museum Schiedam Herinrichting van de ingang en het entreegebied van het museumStichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam Herbestemming Hoogstraat 89 en 91Gemeente Vlaardingen Herinrichting Blokmakersplaats

PROJECTENLIJST

Stichting Promotie Groen Midden-DelflandDe Vlaardingervaart als ‘stroom door de tijd’(Foto: Henk Groenendaal)

Stichting Federatie

BroekpolderIntegraal

Inrichtingsplan Broekpolder

Wilt u op de hoogte blijven

van de laatste ontwikkelingen binnen het Fonds

en lezen over de nieuwste projecten?

Schrijf u dan nu in voor onze digitale nieuwsbrief

op www.fondssv.nl