85. september 2013

20
Nieuwsbrief - 26e jaargang - nr. 85 - december 2012 Uitg.: Stichting ”Vrienden van de Marinierskapel”, Postbus 1191, 3260 AD Oud-Beijerland

Transcript of 85. september 2013

Page 1: 85. september 2013

Nieuwsbrief - 26e jaargang - nr. 85 - december 2012

Uitg.: Stichting ”Vrienden van de Marinierskapel”, Postbus 1191, 3260 AD Oud-Beijerland

Page 2: 85. september 2013

MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR

Zoals gebruikelijk in onze december editie vindt u ingesloten eenacceptgirokaart voor het overmaken van uw jaarbijdrage welke minimaal€ 10.00 bedraagt. U kunt het eenvoudigst betalen door het invullen enondertekenen van deze betaalopdracht en die vervolgens naar uw bankverzenden of daar inleveren.

Indien u geen gebruik maakt van de acceptgirokaart maar betaalt via internetof een eigen overschrijvingsopdracht, verzoeken wij u beleefd om vooral tochhet 16-cijferig betaalkenmerk te vermelden dat op de acceptgirokaartvoorkomt. Dit is namelijk de enige mogelijkheid om uw betaling te kunnenverwerken omdat om reden van privacy geen adresgegevens door de bankworden vermeld en desgevraagd ook niet aan ons worden verstrekt.

Voorts herhalen wij hierdoor ons jaarlijks verzoek om voor uw donatie devolgende banknummers te gebruiken: ING 48.38.072 of ABN-Amro46.10.33.887 ten name van Stg. Vrienden van de Marinierskapel, Zevenoord60 te Rotterdam.

Tot slot willen wij nogmaals uw aandacht vestigen op de Aktie ”Vriendenmaken nieuwe Vrienden” welke werd beschreven in onze nieuwsbrief nr. 83van augustus 2012.

Deze actie loopt tot 1 oktober 2013 en aanmeldingen zijn meer dan welkomwant we kunnen best weer nieuwe donateurs gebruiken. Mocht u het destijdsmeegezonden aanmeldingsformulier niet meer in uw bezit hebben dan kunt ude gegevens verzenden naar [email protected] of eenformulier downloaden van onze website.

COLOFONUitgave:

Stichting Vrienden van de Marinierskapel

Redactie:Wim van Dam

[email protected]

Els van [email protected]

Medewerkers:Bart van TienenJohan de Vroe

Correspondentieadres/secretariaat:Postbus 1191

3260 AD Oud-BeijerlandTelefoon: 0186 - 61 27 65

WWW.STICHTINGVRIENDENMARINIERSKAPEL.NL

Page 3: 85. september 2013

Redactie, Bestuur, Staf en Leden van deMarinierskapel met Tamboers & Pijpers wensen u

fijne Kerstdagen en een gezond, muzikaal nieuwjaar.

Page 4: 85. september 2013

BERTUS VAN AALST (1963-2012)

Page 5: 85. september 2013

Op 16 oktober 2012 is geheelonverwacht bassist Bertus van Aalstop 49 jarige leeftijd na eenhartstilstand overleden.Sinds zijn in dienst treden bij deMarinierskapel in 1986 was hijondanks veel persoonlijk leed,verdriet en de zorg voor zijn kinderenaltijd enorm betrokken bij het wel enwee van zijn kapel. De laatste jarennog meer op de voorgrond alsvoorzitter van de Medezeggenschaps-commissie en vertegenwoordiger omde reorganisatie van de militairemuziek voor de Koninklijke Marine ingoede banen te leiden. Daarnaastfungeerde hij tijdens repetities enconcerten op zijn eigen kenmerkendewijze als waarnemendconcertmeester. Ook als ”bus-commandant” had hij de zaakjesgoed voor elkaar; voor de hechtegroep busrijders van en naaroptredens zorgde hij optimaal voorhet transport en was daarbij vaak zelfde chauffeur.Maar het allerbelangrijkste wasnatuurlijk zijn veelzijdige muzikaletalent. In velerlei hoedanigheden,combinaties, stijlen en instrumentenwas hij inzetbaar. Een uitstekendeklassieke bastuba-speler die zowel inorkest als Koperkwintet op hoogniveau musiceerde, maar er zijn handniet voor omdraaide om even laterals solist in bijv. het Zuid-Amerikaanse werk ’Criollo’ opdiezelfde tuba onnavolgbaar teswingen.

Als sousafoon-speler kreeg hij vaaknog even de lachers op zijn hand omvlak voor de aanvang van een diensteen soort speaker-aankondiging doorzijn instrument te produceren en hetpubliek aan de zijlijn in verwarringachter te laten….Door zijn multi-talent hanteerde hij

schijnbaar net zo gemakkelijk eencontrabas, wie herinnert niet zijnbegeleiding van zijn vriend Nanouckin ’Makin Whoopee’, als gitaar in hetDansorkest. Op de basgitaar zat hij,naast vele jaren met het Combo allover the world bij vele gelegenhedente hebben opgetreden, in het hartvan het orkest. In alle lichtemuziekstijlen voelde hij zich als eenvis in het water en vormde hij eenstabiele basis van de ritme sectie.Zijn sociale betrokkenheid ennetwerk reikten veel verder; hijonderhield met velen contacten; ofhet nu op de kazerne was, oud-collega’s of elders in demuziekwereld en was gangmaker opmenig feestje.

Ook op sportief vlak stond hij zijnmannetje; voorbeelden daarvan zijnde voetbalwedstrijden tussenverschillende orkesten en natuurlijkde successen behaald tijdens deMilitaire Tennis Kampioenschappen.Het onverwacht op deze manierwegvallen van zo’n betrokkenpersoon in the spotlights of achter deschermen laat voor iedereen die hemkende een enorme diepe kloof achteren zeer zeker voor het muzikalebedrijf Marinierskapel.Het directe persoonlijke en muzikalegemis zal nog een heel lange tijdvoelbaar zijn.

Op de indrukwekkende begrafeniswaren vele honderden aanwezigen,waaronder oud-collega’s, dirigentenen commandanten. De Marinierskapelen de Tamboers & Pijpers van hetKorps Mariniers brachten een laatstemuzikale hulde, gedirigeerd doormajoor b.d. Gert Buitenhuis, met het’Gebed van de Zeeman’. TrompettistPeter van Dinther speelde het’Signaal Taptoe’.

Page 6: 85. september 2013

NATIONALE TAPTOE 2012MET ’MUSIC OF THE OLYMPICS’

Om terug te kijken naar het ”olympische” programma van onze kapel in deafgelopen Nationale Taptoe, eerst even een stukje historie.Al vrij snel na de oprichting in 1945 werden vele geluidsopnamen gemaakt enonder leiding van de eerste dirigenten Nieuwland en Van Lijnschooten kwam dekenmerkende eigen klankkleur van de kapel al snel tot stand. De langspeelplatenmet bekende marsen van onder meer Sousa werden in Amerika opgemerkt enwerden op verzoek gevolgd door instructieplaten voor High School bands. Ook deorganisatie van de Olympische Spelen in Japan zocht in de jaren ’60 een geschiktwesters orkest om haar muziek in te spelen.Na kennismaking met de sound van de Marinierskapel kreeg de pas aangesteldedirigent Joop Laro in 1964 het eervolle verzoek om de ’Hymne en Olympischemars’ op te nemen. Hiermee werd vervolgens in Tokyo gedurende de Spelen dedag begonnen en geëindigd. Verder was deze opname wereldwijd te horen aanhet begin of einde van een Olympische radio- en tv uitzending. Dit was overigensniet het enige Nederlandse succes in dat jaar; mogelijk dat deze muziek judokaAnton Geesink - en later IOC lid - geïnspireerd heeft om goud in ”allecategorieën” te winnen…Nu, ruim 48 jaar later, werd aan het begin van de taptoeshow 2012 de ’Tokyofanfare’ voor het eerst weer gespeeld door de Marinierskapel. Daarnaast warendoor huisarrangeur Peter Habraken muzikale thema’s verwerkt van diverseOlympische Spelen. Achtereenvolgend kwamen voorbij: ’Tokyo Olympic Fanfare’(1964), ’The Olympian’ van Philip Glass (Los Angeles 1984), ’The Victory’ (Seoel1988), ’Love has Power’ (Londen 2012), ’Russian Song’ (Moskou 1980), ’Summonthe Heroes’ van John Williams (Atlanta 1996) en de ’Tokyo Olympic March’ (1964).De choreografie van deze show is verzorgd door smjrmarnalg Ed Oosterom enkplmarnalg Martijn Vogelaar en de muzikale leiding was tijdens deze uitvoering inhanden van kapelmeester eerste luitenant der marinierskapel Peter Bongaerts.Waarnemend tamboer-maître was de smjrmarnalg Theo Jetten. Qua originaliteithaalde de show van dit jaar dus een zeer hoog cijfer, met een olympisch thema endaarin gepaste eer aan het rijke eigen muzikale erfgoed. Of dat als zodanig ookoverkwam en werd gewaardeerd bij het publiek bleef wat hangen. Miste deze opzich knap gearrangeerde historische muzikale ode aan de Spelen misschien wateigen karakter? Bij de Russische song kwam er een herkenbaar lekker Markap-ritme in, maar dat werd ook al gauw weer overgenomen door de showmuziekmet ingewikkelde bewegingen. Want ja, de Olympics zijn nu eenmaal eenmondiaal showfestijn. Voor de marsenliefhebbers, waarvan misschien eenenkeling de ’Tokyo-mars’ in ruste nog kende, was het inblazen van een stukjenieuw leven tenslotte heel bijzonder, met een waarlijk verrassende counter bij deuitgang.

Er is een tijd geweest dat deelname van 4 of 5 buitenlandse orkesten aan detaptoe heel normaal was. Dat is door bezuinigingen alom al lang niet meerhaalbaar, maar één was nu wel erg mager. Spijtig voor publiek en organisatie datde Russen het alsnog hadden laten afweten. Misschien volgend jaar als deMarkap definitief naar Moskou gaat? Voor wat hoort wat, in militair taptoeland.Het Franse mariniersorkest week, evenals zijn Hollandse collega’s, bewust af vande meer traditionele taptoeshow met een hoog rock-gehalte, inclusiefbijbehorende uiterlijke kenmerken. Anders dan zijn Franse voorgangers in Ahoyzorgde dit orkest dus voor verrassing en of dat ook navenant scoorde hangt

Page 7: 85. september 2013

uiteraard samen met de persoonlijke smaak. Wat betreft die charmante hoedjesvan de elegante Franse damesmuzikanten valt over smaak weinig te twisten: daarkunnen die mannenpetten bij onze dames natuurlijk niet tegenop. Mocht dat eengeldkwestie zijn dan kan onze Stichting bij een volgend jubileum misschien eenmooi gebaar maken in die richting en krijgen we zo allicht gemakkelijk een groepVriendinnen. De beide landmachtorkesten lieten zich in Ahoy van hun beste kantzien. De NATRES fanfare leek in zekere zin in het gat gesprongen te zijn dat hetbijna ontbonden FKKL’BW’ heeft achtergelaten. Met mooi gespeelde sfeermuziekliet de FKNR zien meer te kunnen en willen dan marsen alleen en enthousiastapplaus was haar deel. De KMK’JWF’/RF’GGJ’ pakte op grootse wijze het tijdlozetraditionele taptoeconcept op met een sterke mars bij opkomst, een pakkend,dramatisch middengedeelte en een populaire afmars. Een monumentaal stukcompromisloze militaire muziek door de koninklijke berenmutsen.De Luchtmachtkapel had ditmaal een bijzondere repertoirevariatie en droeg zoalsvanouds op haar eigen wijze volop bij aan het showgehalte van de taptoe metveel aandacht voor de vocale factor. Het Nederlands Politieorkest was aardig omeens te zien, maar om te horen wat minder, tussen al die professionals. Gezien debeschikbare middelen toch een verdienstelijke prestatie en goed voor het imagovan onze nationale Hermandad. De verzamelde jachthoornorkesten, gekleed alseen enorm Garde Jagers-korps, deden oude tijden mooi herleven, een stukmuzikaal erfgoed dat dit zeker verdient. Respect voor al die vrijwilligers die datmogelijk maken. De pipes and drums zijn op een militaire taptoe niet meer weg tedenken en de Dutch, The Hague en Dutch Military P&D vulden dat stuk rimpelloosin.Ja, en dan natuurlijk de zangeres van twee letters. Zou die nou echt meer (jong)publiek uit nieuwe doelgroepen trekken? In elk geval jammer voor de trouweklanten, voor wie gymnastische intermezzo’s van schoolmeisjes en galmendepopdiva’s niet hoeven op militaire taptoes, nog afgezien van de kwaliteit. En datook nog eens in een finale waarin het karakteristieke koraal was ingeruild vooreen populaire ballad. Hier lijken het met de tijd mee willen en het behouden vande kernwaarden van de militaire taptoe elkaar te bijten. Wat de zekerheid dat hetmoeilijk is om met de repertoirekeuze altijd iedereen blij te maken alleen maarvergroot. Dat neemt niet weg dat de organisatie en de deelnemende orkestenweer zicht- en hoorbaar hun uiterste best hebben gedaan om in deze mindergemakkelijke tijd er wat moois van te maken. Of zij daarin deels, grotendeels ofvolledig geslaagd zijn laat ik graag aan de lezer ter beoordeling over.

JdV

Streetparade - foto: Erwin Voorhaar

Page 8: 85. september 2013

KORPSCONCERT 2012

Page 9: 85. september 2013

In de toelichting bij de aanvangvan deze jaarlijkse gebeurtenislichtte de vaste spreker, kapiteinRuud Welle, toe dat het eentraditioneel gevarieerdmarineconcert zou worden. Datbleek traditioneel te zijn in de zinvan de opbouw van het concert,zonder grensverleggendeelementen, met de gebruikelijkeklassieke muziek voor de pauze eneen luchtig, swingend programmain het tweede deel.

Dat overwegend ’houwe zo’ bleekvoor het publiek geen enkel punt.Dat weet, blijkens het applaus en dereacties, een herkenbaarpublieksvriendelijk repertoire goed tewaarderen. Een enkeling zal wellichtwat verrassing en spanning hebbengemist, maar dan was dat eenuitzondering. Behalve het schijnbaardefinitief vervallen van de tweedekorpsavond was er niets te merkenvan de vergaande bezuinigingenwaar ook de marine en haar muziekmee te maken hebben. Inderdaad, deTamboers & Pijpers hebben opnieuwplaatsen moeten inleveren, maar dekwantiteit wordt nog steeds op deachtergrond gezet door de kwaliteitvan deze niet alleen voor Nederlandunieke muzikale formatie. Die levertonverminderd een ritmische enklankrijke toevoeging aan het zokenmerkende en onderscheidendegeluid van de kapel waardoor zij haarnaam en faam geniet. Meteen bij deopening werd met de ’Fanfaremaritiem’ van voormalig dirigentGert Buitenhuis het hele palet aanklankkleur overtuigend de groteDoelenzaal ingeblazen, bomvol metfans en genodigden. Zo, die zat. Ookzonder de T&P klonk het volgendestuk uit ’Lohengrin’ van Wagner zeerstevig, zoals dat bij deze pathetischeklassieke muziek hoort. Maar hetwerd pas echt oplettend luisterenvoor het publiek bij de complete’Schilderijen van een tentoonstelling’,de beroemde compositie van Modest

Moessorgsky. Net als in een kunsthalvol doeken waar je de ogen de kostmoet geven was het nu aan de orenom alle details genuanceerd op tenemen. In een ander arrangementhad de kapel dit romantischeklassieke stuk al in de jaren ’80gespeeld en nog niet zo lang geledendeels bij de opening van deAmsterdamse Hermitage in de openlucht, wat door miljoenen mensentoen is gevolgd. Ditmaal onderakoestisch optimale omstandighedennu dus alle 15 delen, door eenmuzikale ’Promenade’ aan elkaarverbonden met de massieve’Poort van Kiev’ als bekendeapotheose. Het contrast in deverschillende delen, met allewisseling van tempi engeluidsvolume, de subtiele soli endramatische effecten werden doormajoor Harmen Cnossen zichtbaarindringend gedirigeerd en tot eengrote hoogte gebracht. In dit soortklassieke werken voor groot orkest isde gemiddelde luisteraar gewend aanhet vertrouwde volle geluid van devioolsecties. In dit arrangementnamen de klarinetten dat zovolmaakt over dat de symfonischeklank volledig behouden bleef, mededank zij de toevoeging van een groepvan vijf cellisten en contrabassisten.Een prestatie van formaat, dezeuitvoering van een compleetsymfonisch werk. Het applaus wasdan ook net zo daverend als hetslotdeel met de gong.

Na de pauze en het bekendechangement in de opstelling en dekleding van de dames en herenkwam de gebruikelijke vaart er in enwerd de volumeknop nog wat verderuitgedraaid. We weten niet beter,maar op zich toch verbazend dat eenorkest zo ogenschijnlijk gemakkelijkomschakelt om ook op topniveautotaal andere genres te spelen, volshow en spektakel. In Ellington’s’Sophisticated Lady’ waren zevenman actief achterop het podium.

Page 10: 85. september 2013

Al heeft onze marine nooitslagschepen of dito kruisers gehad,het zwaardere slagwerk kun je welaan ze overlaten. De ’Duke’ zou hetongetwijfeld goedgekeurd hebben.Qua sfeer en stijl was de uitgebreidehommage aan Piazzola eeninteressant buitenbeentje, zo horenwe het orkest niet vaak. ’Sweetequitation’ gaf een associatie metgave after midnight jazz, om bij wegte dromen. Wie zich daartoe lietverleiden werd weer helemaal bij deles gehaald door de heftige ’Totomedley’, waarin het koper bezit namvan de zaal en achterin zitten op datmoment geen nadeel was. AdjudantJos Jansen liet vervolgens duidelijkhoren hoe virtuoos hij debastrombone beheerst, in een subtielwiegelied. De ’Nederpotpourri’ moestvoor een stukje herkenbaarheidzorgen maar helaas herkende ikslechts ’Buona sera’ van Louis Primaen ook dat kon ik hierin niet plaatsen.Laatste jaren te weinig naar Radio 3geluisterd, vermoed ik. Maar als jedenkt als fervente marsliefhebberalles - tenminste aan goede marsen –

wel gehoord te hebben dan was’Semper Iuvenalis’ toch een echteverrassing. In deze uitvoering, met deT&P erbij, een paar minuten grootgenoegen. Ook het slotstuk’Monument’ van de talentvollecomponist-bassist Joop van Dijkmocht er wezen. Dramatisch enmonumentaal, met in gedachten zijnoverleden collega Bertus van Aalst diedoor het orkest maar ook in hetpubliek node wordt gemist. Na het vaste anker van de’Defileermars’ en de bloemen volgdenog ’When the Saints’ als toegift,met een knipoog aan de Dutch SwingCollege Band en dat was het danweer voor dit jaar. Met voor het eerstde superstrakke sergeant-majoor EdOosterom als tamboer-maître en voorhet laatst majoor Harmen Cnossenervoor, die al weer vier jaar de batonheeft gehanteerd en komend jaargaat vertrekken. Het was weer eenhele belevenis om hen met huncollega-muzikanten aan het werk tezien en te beluisteren op ditfeestelijke Doelenconcert.

JdV

Overzichtsfoto - foto: Cees Baardman

Page 11: 85. september 2013

AFSCHEID VAN KLARINETTISTE ILSE EIJSINK

Na 5 jaar heb ik besloten mijn pad te vervolgen zonder de Marinierskapel.Vanaf 1 oktober 2012 maak ik geen deel meer uit van het orkest.Aansluitend aan mijn afstuderen uitvoerend musicus heb ik een auditie voorklarinettist bij de Marinierskapel gewonnen. Hier was ik ontzettend blij mee enik heb dan ook met heel veel plezier gespeeld bij de kapel. Als je ’kiest’ voorvastigheid zijn er ook dingen die je op moet geven: dit begon het laatste jaarsteeds meer te wringen en uiteindelijk heb ik besloten deze vastigheid op tegeven om zo weer andere wegen in te kunnen slaan. Zo wil ik mezelf graagblijven ontwikkelen als klarinettist, maar ook als basklarinettist en zie ik veeluitdagingen op het educatieve vlak. Hier heb ik nu weer meer tijd voor.Wat ik bijzonder vind aan de kapel is de diversiteit aan mensen. Het is ookkwalitatief een goed orkest op haar gebied en ik hoop het orkest nog vaak temogen beluisteren. Qua gezelligheid heb ik enorm genoten van de reisjes metname, maar ook het eten voorafgaand aan concerten.Veel groeten,Ilse Eijsink

Twee inmiddels oud-collega’s: Thom Adee en Ilse Eijsink.

NIEUWE TROMPETTIST OLAF SCHIPPERHallo allemaal. Bij deze wil ik mezelfgraag aan u voorstellen. Mijn naam isOlaf Schipper en ben sinds 20augustus het nieuwe gezicht in detrompet-sectie van de Marinierskapel.Ik ben geboren en getogen in hetGelderse plaatsje Lobith, maar woontegenwoordig in Houten bij Utrecht,samen met mijn vrouw Moniek enkinderen Bob, Frank en Evelien.Op 9 jarige leeftijd begint mijn

muzikale carrière bij de Leo Harmoniete Lobith en al snel blijkt dat muziekmijn alles is. Naast de harmonie ben ikin allerlei jazz, soul en popbandjesgaan spelen en langzaam kwam hetbesef dat ik daar wel mee verderwilde. Van 1991 tot 1995 studeerde ikklassiek trompet aan het Arnhemsconservatorium en zette deze studievoort aan het Utrechts conservatorium.Hier behaalde ik mijn Docerend (1998)

Page 12: 85. september 2013

PERSONALIAAfgelopen periode zijn erproefspelen geweest voor diverseinstrumentgroepen. Meerderenieuwe collega’s op bijv. klarinet enbastuba zijn al geselecteerd, maaromdat hun keuringstraject enaanstelling nog niet definitief zijnafgerond kunnen we nog geennamen vermelden. Wel is per 1november jl. in dienst getreden methoofdvak Cello: Marit Berends. Hetis de bedoeling dat zij op termijn inhet orkest gaat instromen met haarbij-instrument fluit. Op hetKorpsconcert heeft u haar in destrijkers-sectie op het podium in DeDoelen kunnen zien zitten. In eenvolgende Nieuwsbrief zal zijnatuurlijk nader voorgesteldworden.

en Uitvoerend Musicus diploma(2000). Ondertussen had ik in hetnajaar 1998 auditie gedaan voor 1ecornet bij de voormalige Johan WillemFriso Kapel maar werd nietaangenomen. Als gevolg daarvanwerd ik wel uitgenodigd voor eenauditie solo bugel bij het eveneensvoormalige Trompetterkorps BeredenWapens waar ik in 1999 in dienst trad.Vervolgens ben ik in 2001 een studiebugel gaan volgen aan het Alkmaarsconservatorium. Twee jaar later werdik aangenomen bij de KoninklijkeMilitaire Kapel (KMK) als 1etrompettist en in dat zelfde jaarstudeerde ik, begeleid door de KMKen live voor Radio 4 af, als bugellist.Na twee seizoenen bij de KMKwerkzaam te zijn geweest kwam er in2004/5 een grote reorganisatie enwerd ik als 1e trompettist geplaatst bijhet Fanfarekorps KoninklijkeLandmacht - Bereden Wapens inVught. Helaas is dit orkest ook tenonder gegaan aan al hetbezuinigingsgeweld bij Defensie, maarheb ik de mogelijkheid gekregen ombij de Marinierskapel auditie te doenvoor de vrijgekomen trompetplaatsdie Peter van Dinther achterliet. Naeen zeer pittige auditie kwam ik alswinnaar uit de bus. Eindelijk, want ikhad in de afgelopen 14 jaar al eenaantal keren geprobeerd om er tussente komen, maar werd het telkens netniet. Nu gelukkig wel! Mijn vierdemilitaire orkest waar ik werkzaam ben.Dat is natuurlijk ook wel uniek enzeker als je deel mag uitmaken vanhet beste orkest van de krijgsmacht:de Marinierskapel. Ik heb het dan ookontzettend naar mijn zin bij dit orkesten ben er heel erg trots op dat ik ermag werken. Naast het werk bij deMarinierskapel heb ik ook een drukmuzikaal bestaan. Zo werk ik alsfreelance trompettist voorartiestenbureau ”ProMusic” en ben ikveel in het symfonische enkamermuziek circuit te vinden. Eenbelangrijke mijlpaal voor mij was hetproduceren van een eigen solo cd

’OLAF SCHIPPER TRUMPET’ eind 2009.Als gevolg van het releasen van ditsolo album ben ik in contact gekomenmet het Amerikaanse platenlabel”Beauport Classical” en speel ik inopdracht van dit platenlabeltegenwoordig nieuwe compositiesvoor trompet in. Als u nu denkt: ”Vandie nieuwe trompettist bij deMarinierskapel wil ik meer weten” of uwilt me volgen, dan verwijs ik u noggraag naar mijn website:www.olafschipper.nl

Olaf (uiterst rechts) in de trompetgroepvan de Marinierskapel.

Page 13: 85. september 2013

Precies een jaar na de cd opnamemet kerst- en koraalmuziek voor DeHaske gaat de Marinierskapel weeraan de slag met een volgendbijzonder project, nu voor hetklassieke label Naxos Records.

De Amerikaanse dirigent Keith Brion(geb. 1933) is specialist in de muziekvan John Philip Sousa en met zijn”New Sousa Band” reist hij de wereldover om geheel in authentieke stijl(en zelfs gekleed als Sousa)optredens te verzorgen. Sousa (1854-1932), bekend van zijn vele marsen,waaronder natuurlijk ’The Stars &Stripes Forever’, ’Washington Post’ en’Semper Fidelis’, was onder meerdirigent van de United States MarineBand ”The President’s Own”. Hijcomponeerde en arrangeerde nogveel meer dan marsmuziek, zoalsouvertures, suites, operettes enandere entertain-muziek.

Bij het label Naxos verschijnt eenoverzichtserie van uiteindelijk 16 cd’sdie geheel gewijd zijn aan de muziekvan deze beroemde Amerikaan,ingespeeld door diverse militaireorkesten en allemaal gedirigeerddoor Keith Brion.

De delen 1 t/m 8 zijn tussen 1999 -2005 ingespeeld door de Engelse”Royal Artillerie Band”.In 2008 heeft ”The Royal NorwegianNavy Band” deel 9 en 10 opgenomenen in 2010 is van ”The Royal Swedish

CD opname voor het label Naxos Records

Navy Band” deel 11 verschenen. Dedelen 12, 13 en 14 zijn momenteelnog niet verkrijgbaar. Op de VanGhentkazerne wordt van 14 -17januari 2013 door de Marinierskapel,onder leiding van Keith Brion, deel 15en 16 van deze Naxos Sousa WindBand Series opgenomen.Iets om weer naar uit te kijken!Op www.naxos.com en vervolgensals zoekterm ’Sousa’ invoeren, levertal veel informatie op over ditbijzondere project.

Page 14: 85. september 2013
Page 15: 85. september 2013

Het was een bewogen laatste kwartaal van 2012 met te veel optredens omhier allemaal uitgebreid te beschrijven, maar een opsomming van een aantalervan illustreert duidelijk de gevarieerdheid.In september werd voor naar schatting 20.000 aanwezigen gespeeld op dejaarlijkse herdenking van het Indië monument in Roermond. Het spelen van devolksliederen in de Amsterdam Arena vooraf de interland Nederland-Turkije(7 september) werd alleen al door ongeveer 17.000 Turken meegezongen.Daarna volgden onder meer een lunchconcert op een ponton in de Wijnhavente Rotterdam, Prinsjesdag en het ceremonieel van de installatie vanAdelborsten in Den Helder. Natuurlijk sportieve prestaties op de NationaleTaptoe met onze eigen show: Music of the Olympics.Nieuw en een indrukwekkende viering was de herdenkingsdienst in dePieterskerk van Leiden ter gelegenheid van het jaarlijkse Leidens Ontzet. Naastmooie koraalmuziek speelde altsaxofonist Jean-Pierre Cnoops hier eenprachtige solo in het concert van Binge. Ook kwam hier ’Elsa’s Procession’ vanWagner erg indrukwekkend over. Een eindje rijden was het naar Stadskanaal inGroningen, maar de enthousiaste ontvangst en de super-uitvoering van het 1eeuphonium concerto van Golland door solist Frans-Aert Burghgraef maaktenhet de moeite waard. In de herfstvakantie werden we telefonisch op de hoogtegebracht van het verschrikkelijke nieuws van het overlijden van collega Bertus.De begrafenis in Streefkerk was zeer indrukwekkend en emotioneel.Onvoorstelbaar was dat de demonstratie en uitleg van een militaire begrafeniszoals dat op het laatste Vriendenconcert afgelopen februari in de sporthal opde VGKaz plaatsvond, nu in praktijk moest worden toegepast.

De realiteit en actualiteit volgden elkaar in die periode snel op; een dag na debegrafenis stonden de kapel en T&P aangetreden bij Paleis Noordeinde voorhet spelen van de volksliederen tijdens het staatsbezoek van de president vanItalië. Daags erna werd afgereisd naar Duitsland voor drie concerten samenmet het Heeresmusikkorps 300. Het was bijna 2 jaar geleden dat de laatstebuitenlandreis had plaatsgevonden en in de grote Beethovenhalle in Bonnwerden we met open armen ontvangen door de Duitse Inspecteur MilitaireMuziek, Oberst Schramm. Deze was nog bekend bij de muzikanten van het 15eBerliner Militärmusikfest in 2009. De formule van deze concertreis waseenvoudig: het Duitse orkest speelde voor de pauze een licht klassiekprogramma, de Marinierskapel (met deelname van de ”Trommler und Pfeifer”o.l.v. de nieuwe tamboer-maître Ed Oosterom) speelde een aangepastemuzikale show. Hierin waren onder meer te beluisteren de ’Gründungsmarschder Königlichen Marine’, ’Marsch 1488’ van Eric Swiggers, ’Die Sonne gehtauf’ – ’Marsch’ en de ’Marschpolka Im Rosengarten von Sanssouci’.In de finale voegden de Duitse muzikanten zich op het podium en gezamenlijkwerden toegiften als ’Tulpen aus Amsterdam’ en met de T &P erbij de’Defiliermarsch der Königlichen Niederländischen Marine’ gespeeld. Opdonderdag 25 oktober volgde eenzelfde concert in een tot de nok gevuldeMehrzweckhalle in Scherfede (ruim 230 km oostelijker). Deze avond werdomschreven als het Nationenkonzert der Bundeswehr en eenKonzerthöhepunkt van 2012!Het slotconcert van deze trilogie was op vrijdagavond in de Sauerlandhalle inLennestadt, in de buurt van Winterberg. Deze avond stond geheel in het tekenvan de lokale hospice en met dit benefietconcert werd € 5000 voor het goede

BEWOGEN PERIODE

Page 16: 85. september 2013

doel bij elkaar gebracht. Na afloop van alle concerten werd er onder desfeervolle klanken van de Steelband nog lang na gekletst.Ruim een week later stond weer een trip op het programma; nu ruim 300 kmzuidelijker naar Noord-Frankrijk. In dezelfde regio waar we 2 jaar geleden voorhet laatst zo hartelijk ontvangen waren, werden ook hier weer succesvolleconcerten gegeven. Uiteraard een programma met een Franse knipoog, wanthet repertoire omvatte onder meer de ’Boléro’ van Maurice Ravel, delen uit de’Arlesienne Suite’ van Bizet en de ’Marche Lorraine’. De solistische bijdragekwam van klarinettist Léon Zwijgers; hij manoeuvreerde samen met de kapelschijnbaar moeiteloos door het technisch lastige klarinetconcerto van ArtieShaw.

Op speciaal verzoek van de organisatie hadden we na de pauze een bekendesolist ingehuurd; violist Nathan Hol, samen met zijn muzikale partner op deaccordeon Martin Boskamp, kon rekenen op ovationeel applaus in de speciaalvoor hen geschreven medley van Peter Habraken. Ook hier verlengde deSteelband tot lang na afloop van het optreden de feestvreugde.Na drie dagen met lekker eten, drinken en muziek, kortom leven als God inFrankrijk (alleen het weer zat niet zo mee), werd voldaan terug gereisd.Het voelde net alsof in één periode alle gemiste buitenlandoptredens van deafgelopen twee jaar ingehaald moesten worden want een week later stondweer een groot concert bij onze oosterburen op het programma. Opwoensdag 14 november werd in Amsterdam de voetbalinterland Nederland –Duitsland gespeeld. Maar tegelijkertijd vond in de splinternieuwe Rhein-Mosel-Halle in Koblenz, voor ruim 1300 belangstellenden, de laatste muzikaleuitwisseling plaats met de nieuwe Duitse Heeresmusikkorps vrienden; nietcompetitief maar coöperatief! Hier in de thuisbasis van dit orkest was deMarinierskapel uitgenodigd om mee te werken aan haar jaarlijksekorpsconcert, waarbij de rollen nu omgekeerd waren dan twee wekendaarvoor. De MarKap vóór de pauze met de ’Ouverture Russlan und Ludmilla’(Glinka), de ’Boléro’, ’Elsa’s Processie’ en de ’Arlesienne Suite’. Het 2e gedeeltewerd door de Duitsers met een showprogramma ingevuld, gevolgd weer doorde gezamenlijke finale, ”om en om gezeten”. De muzikale verbroedering konhier niet beter gedemonstreerd worden door het spelen van het Duitsevolkslied, gespeeld door een Nederlands orkest o.l.v. de sympathieke chef-dirigent Oberstleutnant Robert Kuckertz. De voetbaluitslag bleef 0-0, opmuzikaal gebied werd er wel degelijk gescoord…

Page 17: 85. september 2013

AGENDA MARINIERSKAPELDe hier gemelde optredens en activiteiten worden altijd onder enig voorbehoud vermelden ook weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op bepaalde activiteiten.De allerlaatste informatie zal steeds te lezen zijn op: www.marine.nl/marinierskapel

Een eerste blik in de Marinierskapelagenda 2013Uiteraard zijn details, programma-invullingen en solisten nog niethelemaal bekend en komen er zeker nogdiensten en optredens bij.

Opening jubileum 525 jaar Marine8 januari 1488 wordt gezien alsstichtingsdatum van de NederlandseMarine, omdat Maximiliaan vanOostenrijk die dag de ’Ordonnantie opde Admiraliteit’ uitvaardigde. Hiermeewerd voor het eerst een permanentemarine organisatie voor de Nederlandenopgericht, waarbij de Admiraliteit inVeere werd gevestigd (Den Helderbestond nog niet).

Op 8 januari wordt daarom deVlootverjaardag gevierd. De aftrap vandit 525 jarig jubileum, waarvan delaatste 200 jaar Koninklijk, vindt plaatsmet een Vlaggenparade om 9.00 uur opDe Dam in Amsterdam. Om 19.00 uurwordt een speciaal openingsconcert inhet Scheepvaartmuseum in Amsterdamuitgevoerd. Daarnaast worden in deloop van 2013 worden op verschillendelocaties in het land, waaronder de zgn.Admiraliteitssteden, speciale 525 jaarKM concerten georganiseerd.Aan de nadere invulling wordt noggewerkt.

CD opnameVan 14-17 januari wordt voor hetklassieke label Naxos Records muziekvan John Philip Sousa opgenomen.Zie elders in deze nieuwsbrief.

Indienststelling Hr. Ms. FrieslandDe Hollandklasse is een serie van viernieuwe patrouilleschepen van deKoninklijke Marine. De Hr. Ms. Frieslandis het 3e OPV - Ocean Patrol Vessels -dat op 18 januari in dienst wordtgesteld.

Proefdirecties nieuwe dirigentTot december 2012 hebbengeïnteresseerde kandidaten degelegenheid gehad te solliciteren op deaankomende vacature van nieuwedirigent Marinierskapel. Eenbeoordelingscommissie zal met henverkennende gesprekken voeren en eeneerste selectie maken. Medio januariworden met deze kandidatenproefdirecties voor het orkestgehouden.

Koninginneconcert in Den HaagOp donderdagavond 31 januari vindt inhet Provinciehuis in Den Haag hetjaarlijkse Koninginneconcert plaats.Meer informatie zal via de agenda vanhet Provinciehuis te lezen zijn:www.zuid-holland.nl

Page 18: 85. september 2013

Erewacht GeloofsbrievenOp woensdagmorgen 6 én 27 februariwordt het militaire ceremonieel van deoverhandiging van Geloofsbrieven vanbuitenlandse ambassadeurs aan deKoningin op Paleis Noordeinde muzikaalbegeleid. Afmars vanaf de KoninklijkeStallen in Den Haag: 9.00 uur.Voor meer informatie:www.koninklijkhuis.nl/agenda

Dansorkest Marinierskapel speelt opWiener Ball in NoordwijkOp zaterdag 9 februari vindt in hetGrand Hotel Huis ter Duin in Noordwijkhet 46e Wiener Ball plaats. Deze galaavond in Nederland wordtinternationaal gezien als één van demooiste bals buiten de Oostenrijkselandsgrenzen. Het Dansorkest van deMarinierskapel verzorgt de passendemuziek.

Concert op Gezinsbeurs Wegwijs2013 in UtrechtOp zaterdag 23 februari wordt eenconcert verzorgd in de JaarbeursUtrecht. Dit vindt plaatst tijdens deGezinsbeurs Wegwijs 2013 die haar20e editie beleeft van 19 t/m 23februari. Voor meer informatie:www.wegwijs.nu

MSF concert in Den HelderOp dinsdagavond 26 februari wordt hetjaarlijkse concert verzorgd ten bate vande Stichting Marine Sanatorium fonds.Kaartverkoop: www.kampanje.nl

Benefietconcert in BarneveldOp zaterdagavond 9 maart wordt hetjaarlijkse benefietconcert verzorgd inhet Schaffelaartheater, Churchillstraat74 te Barneveld. Kaartverkoop:www.schaffelaartheater.nl

CD opnameOok dit jaar zal in samenwerking metuitgeverij De Haske een aantal grotenieuwe werken worden opgenomen. Deopnamen vinden plaats op 13 en 14maart en de kapel wordt hierbijgedirigeerd door Jan Cober.

Concert voor het KIMOp woensdag 27 maart vindt hetjaarlijkse concert voor het KoninklijkInstituut voor de Marine in Den Helder

plaats. Elk jaar organiseert de Senaatvan het Korps Adelborsten dit concertvoor hun studiegenoten, de NLDA-medewerkers van de locatie KIM enspeciale gasten.

Concert samen met Dutch SwingCollege Band in DrachtenOp zaterdag 13 april wordt weer samenmet de Dutch Swing College Bandopgetreden. Heeft u deze combinatienog steeds niet live gehoord? Dan is ditde bijzondere kans!De Marinierskapel zal gedirigeerdworden door gastdirigent JosHeutmekers.

Concert in EerbeekTer gelegenheid van het 100-jarigjubileum van Muziekvereniging ”LaFraternité” uit Brummen wordt op 19april een feestelijk concert in SporthalDe Bhoele in Eerbeek gegeven.Voor meer informatie:www.harmonielafraternite.nl

Taptoe ter gelegenheid vanKoninginnedag in Den HelderOp maandagavond 29 april wordtsamen met de Tamboers & Pijpers ophet Bernhardplein in Den Helder eennieuwe taptoe uitgevoerd tergelegenheid van Koninginnedag.

Dodenherdenking Den HelderOp zaterdag 4 mei, aanvang 11.00 uur,wordt de muzikale omlijsting verzorgdvan de jaarlijkse herdenking dergevallenen bij het monument "Voor hendie vielen” op de rotonde De Vijfsprongaan de Middenweg in Den Helder.Om 19.30 vindt de jaarlijksedodenherdenking op het Stadhuispleinin Rotterdam plaats.

Bevrijdingsconcert op de Amstel inAmsterdamIeder jaar wordt Bevrijdingsdagfeestelijk afgesloten in Amsterdam methet 5 mei-concert op de Amstel. In 1995verzorgde de Marinierskapel de 1e editievan wat later een succesvolle formule isgebleken. Op dit prachtige podium, inaanwezigheid van de Koningin en talvan genodigden, tegen de sfeervolleachtergrond van de Amstel, laat de

Page 19: 85. september 2013

Marinierskapel in 2013 weer van zichhoren én zien! Het 5 mei-concert isgratis toegankelijk voor publiek enwordt rechtstreeks door NOS op detelevisie uitgezonden.

Tuinconcert Gemini ZiekenhuisDen HelderOp woensdag 22 mei wordt het gratistuinconcert voor patiënten enmedewerkers van het Gemini Ziekenhuisuitgevoerd. Belangstellenden zijn vanharte welkom! Dit vindt plaats in hetTimorpark tegenover het ziekenhuis.Informatie volgt op:www.gemini-ziekenhuis.nl

Spanjaardsgat Festival in BredaIn Breda, een stad met een rijk Koninklijken militair verleden, vindt sinds 2011het jaarlijkse ”Spanjaardsgat Festival”plaats. Op donderdag 23 mei speelt deMarinierskapel vanaf een ponton in hetwater van het Spanjaardsgat, aan dehistorische Kasteelmuren van de KMA.Meer informatie over dit festival:www.hetspanjaardsgat.nl

Schoolconcerten in De DoelenSinds jaren is er eensamenwerkingsverband met het SKVR(Stichting Kunst voor Rotterdammers).Op 27 en 28 mei zal in De Doelen opeen interactieve en speelse wijze hetmilitaire orkest en haar taken aan naarschatting 6000 leerlingen voorgesteldworden.

Herdenkingsbijeenkomst CZSKOp donderdag 30 mei herdenkt hetCommando Zeestrijdkrachten in actievedienst overleden medewerkers van deKoninklijke Marine, zowel militairen alsburgermedewerkers. Op eenherdenkingsterrein bij het brugcomplexvan Hr. Ms. De Ruyter op de Rijkswerf inDen Helder is hiervoor het monument”Schaduwen van het Licht” geplaatst.Aanvang 10.30 uur.

Optreden in MiddelburgOp vrijdag 7 juni vinden in Middelburgmuzikale optredens en ceremoniëlebegeleidingen plaats naar aanleidingvan het 525-jarig jubileum van deMarine. Nadere gegevens nog nietbekend.

Nationale Marinedagen & Sailin Den HelderDit jaar staan de Marinedagen al voor20 tot en met 23 juni op de agenda.Deze zijn grootser van opzet vanwegehet 525-jarig jubileum van de Marine endoor de combinatie met SAIL DenHelder 2013, waarbij veel historische(zeil)schepen worden verwacht.Meer programma informatie zal laterterug te vinden zijn via:www.defensie.nl/marinedagen

Nederlandse Veteranendag in DenHaagOp zaterdag 29 juni vindt deNederlandse Veteranendag op hetMalieveld in Den Haag plaats.De definitieve invulling van hetprogramma zal vermeld worden op:www.veteranendag.nl

WMC KerkradeDeze 17e editie van het Wereld MuziekConcours (WMC) reist de Marinierskapelmaar liefst twee keer af naar de Rodahalin Kerkrade; 5 juli wordt onder leidingvan gastdirigent Jan Cober een nieuwprogramma uitgevoerd met onder meereen wereldpremière van een compositievan Ed de Boer.Op woensdagavond 10 juli is de kapelweer het graag geziene gastorkest in definale van de dirigentenwedstrijd. Vanafmaandag 8 juli zullen een aantalfinalisten een programma met deMarinierskapel instuderen; de laureatenworden op de finaleavond beoordeelddoor een deskundige jury, met alshoofdprijs ”de gouden dirigeerstok vanhet WMC”. Meer informatie zal terug tevinden zijn op: www.wmc.nl

Zoetermeer CulinairOp zondagmiddag 14 juli wordt eengevarieerd benefietoptreden verzorgdop het festival Zoetermeer Culinair,georganiseerd voor ”Hart voor je Stad”.

Openbare beëdiging in de binnenstadvan RotterdamOp woensdag 17 juli vindt in debinnenstad van Rotterdam eenopenbare beëdiging plaats. Jongemariniers van de Elementaire

Page 20: 85. september 2013

Vakopleiding Mariniers (EVO) leggenaan het Vaandel de eed of belofte vantrouw en gehoorzaamheid af. DeKoninklijke Marine biedtbelangstellenden de kans om eendergelijke plechtigheid van dichtbij meete maken.

Intocht Vierdaagse NijmegenOp vrijdag 19 juli begeleiden deMarinierskapel en Tamboers & Pijpershet deelnemende Marine detachementmuzikaal over de ”Via Gladiola” naarhet eindpunt, waar een eerbewijs aande aanwezige hoogwaardigheidsbeklederszal worden gebracht.Meer informatie: www.4daagse.nl

”Sail de Ruyter 2013” in VlissingenVan 22 tot 25 augustus organiseertVlissingen Maritiem de ”Sail de Ruyter2013”. Muzikale optredens van de kapelen de Steelband vinden op meerderedagen plaats, maar een nadereprogrammainvulling is nog niethelemaal bekend.

Internationale Militaire TaptoeMoskouOp het Rode Plein voor het Kremlin inMoskou vindt jaarlijks een militairetaptoe plaats; het International MilitaryMusic Festival ”Spasskaya Tower”. Ditevenement is het grootste project datop Moskou’s Rode Plein wordtgeorganiseerd en wordt door 56000bezoekers bezocht en daarnaast doorvele miljoenen tv en internet kijkersbekeken. De Marinierskapel en deTamboers & Pijpers zijn uitgenodigd omdeel te nemen aan de editie van 2013die van 1-8 september gehouden wordt.Voor meer informatie:www.kremlin-military-tattoo.ru/en

Lingehavenconcerten in GorinchemOp vrijdag 10 en zaterdag 11 septemberzal de Marinierskapel, geleid doorgastdirigent Arjan Tien, haarmedewerking verlenen aan het derdeklassieke Lingehavenconcert in desfeervolle binnenstad van Gorinchem.De kapel verzorgt vrijdags eenverrassend school-concert dat oponnavolgbare wijze gepresenteerd zal

worden door de Rotterdamseshowmaster Jandino Asporaat.Omroep MAX heeft bekend gemaakthet zaterdagavond-concert op tenemen. Wegens het 25 jarig jubileumvan de Lingehaven worden bijzonderegasten verwacht. Zorg dat je erbij komt!Voor meer informatie:www.lingehavenconcert.nl

Prinsjesdag17 september, de derde dinsdag van demaand, marcheren de muzikaleeenheden van de KM weer door debinnenstad van Den Haag - voorafgaandeen bataljon van het Korps Mariniers -en stellen zich op voor de Ridderzaal.Bij aankomst van de Koningin in deGouden Koets wordt allereerst door deTamboers & Pijpers de Parademarsgespeeld, gevolgd door het Wilhelmusgespeeld door de Marinierskapel.

Installatie Adelborsten op het KIM,Den HelderOp vrijdag 20 september wordt eennieuwe lichting jongeren officieel totAdelborst geïnstalleerd. Dezegebeurtenis wordt gezien als eenafronding van de introductieperiode dievoorafgaat aan de opleiding totmarineofficier. Tamboers & Pijpers vanhet Korps Mariniers en deMarinierskapel zorgen voor bijpassendemuzikale ondersteuning.

Nationale TaptoeUiteraard staat de deelname (van 25-29september) op de Nationale Taptoe inAhoy weer op het programma. Meerinformatie: www.nationaletaptoe.nl

Viering 200 jaar KoninkrijkIn de periode november 2013 - oktober2015 vindt de viering plaats van het200-jarig bestaan van het Koninkrijk derNederlanden. In Den Haag vindt op 30november 2013 de startbijeenkomstplaats waarbij o.a. de landing van delatere Koning Willem I op Scheveningenwordt uitgebeeld. De Marinierskapel ende Tamboers & Pijpers staan garant voorde juiste muzikale ondersteuning.Voor meer informatie:www.200jaarkoninkrijk.nl