N.U. september 2013

21
SEPTEMBER 2013 NR 20 JAARGANG 3 GRATIS? JAZEKER! MODE & LIFESTYLE Dé buurtglossy van VleutenDe Meern en Leidsche Rijn Manon Meijers ‘‘ Trends lijken in kleinere plaatsen later door te dringen dan in de grote steden.’’ Nieuwe rubriek! Toen & Nu Ga terug in de tijd Deelneemster Junior Songfestival Loeki vertelt over de komende liveshows

description

De buurtglossy van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn

Transcript of N.U. september 2013

Page 1: N.U. september 2013

SEPTEMBER 2013 NR 20 JAARGANG 3

GRATIS? JAZEKER!

MODE &LIFESTYLE

Dé  buurtglossy  van  Vleuten-­De  Meern  en  Leidsche  Rijn

Manon Meijers‘‘ Trends lijken in kleinere plaatsen later door te dringen dan in de grote steden.’’

Nieuwe rubriek!Toen & Nu Ga terug in de tijd

Deelneemster Junior Songfestival Loeki vertelt over de komende liveshows

Page 2: N.U. september 2013

SNS HuisselectieAltijd keuze uit meerdere hypotheekaanbiedersAls je een huis gaat kopen, dan zoek je net zo lang tot je de perfecte woning hebt gevonden. Heel logisch natuurlijk. Maar waarom zou je dan maar naar één hypotheek kijken? Ook hier is genoeg keuze.

Daarom heeft SNS Bank alvast een selectie van goede hypotheken voor je gemaakt. Natuurlijk van SNS Bank zelf, maar ook van een groot aantal andere aanbieders. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een

hypotheek van Delta Lloyd, Aegon of Nationale Nederlanden.

Met de huisselectie van SNS Bank is er dus altijd een hypotheek die bij je past.

Ook voor mij?Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Maak dan vandaag nog een afspraak met een adviseur in de SNS Winkel of bel 0900 - 18 50 (lokaal tarief ). Meer informatie vind je op snsbank.nl/hypotheken.

Sinds begin dit jaar zijn er veel nieuwe regels voor hypotheken. En de laatste maanden krijgen we hier steeds meer vragen over. Vragen die gaan over veranderingen in wensen en daarmee de maandlasten.

Maar de meeste vragen gaan over de vorm van de hypotheek. De norm is aflossen, zo blijft de hypotheek aftrekbaar. Is aflossingsvrij dan nog steeds mogelijk? Ja, dat is mogelijk. Maar niet meer in elke situatie of voor iedereen. Voor bijvoorbeeld een starter is een aflossingsvrije hypotheek niet meer aftrekbaar, en daar hoeft niets mis mee te zijn. Al heeft het wel gevolgen voor de maandlast en daarmee ook voor de overige uitgaven.

We krijgen veel terechte vragen of de hypotheekvorm meegenomen kan worden naar een andere bank of woning, of dat er meer hypotheek nodig is maar welke hypotheekvorm dan de beste is. De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in een ‘ouderwetse’ hypotheekvorm. We hebben het dan over de lineaire en de annuïtaire hypotheek.

Nederlanders houden van zekerheid. We willen weten waar we aan toe zijn. Daardoor is de annuïtaire hypotheek ooit ontstaan. Maandelijks de hypotheek verlagen, letterlijk door af te lossen. Bij deze hypotheek betaal je echter elke maand hetzelfde bruto bedrag en niet, zoals bij de lineaire hypotheek, in het begin juist veel en na 30 jaar maar weinig.

Bij een annuïteiten hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag. Dit vaste bedrag bestaat bij aanvang uit veel rente en weinig aflossing. Aan het einde van de looptijd - na 30 jaar - is dit omgedraaid: veel aflossing en weinig rente. Na 20 jaar is dan ook pas de helft van je woning afgelost. Bij de lineaire hypotheek zou na 20 jaar al 67% zijn afgelost.

Benieuwd wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een woning? Of voor lagere maandlasten? Wilt u weten of het in uw situatie zinvol is om toch (deels) aflossingsvrij te lenen? Of om een aflossingsvrije hypotheek te houden, maar dan met een lagere rente? Kom eens

langs of maak een afspraak. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

Tot ziens bij SNS Bank Vleuterweide.

Eric Jongerius

Aflossen omdat het kan of omdat het moet!

Page 3: N.U. september 2013

Ook al ‘zomert’ het nog even door, de scholen zijn weer begonnen, de meeste van ons aan het werk en ook N.U. magazine is weer terug van een maandje weg geweest. Maar we hebben deze zomer niet stil gezeten. We spraken met Manon Meijers, bekend van het tv-programma ‘De Modepolitie’ en stylist van o.a. Guus Meeuwis en Wendy van Dijk , over haar kijk op mode en op Leidsche Rijn. Niet alleen hebben we nu een aantal handige stylingtips voor ons eigen uiterlijk op zak, ook hebben we het magazine qua uiterlijk een nieuwe look gegeven. Benieuwd wat onze lezers er van vinden!

Qua inhoud is er weinig veranderd. Naast het coverinterview gaan we in de rubriek ‘buurten’ weer op zoek naar inspirerende buurtbewoners/initiatieven en ditmaal waren we op bezoek bij Loeki, deelneemster aan het Junior Songfestival 2013. Deze maand staat ze in de liveshows en heeft ze alle support uit Leidsche Rijn nodig! De vertrouwde columns zijn er nog steeds, we hebben weer beschuit met muisjes gegeten en ook voor de kidzz is er genoeg te lezen en te doen. Vanaf nu verzorgen Kindergarden, Kinderparadijs Jansen & Jansen en de Vrijstaat de kidzzpagina’s. Voor onze oudere lezers die al jaren in de omgeving wonen, hebben we een mooie nieuwe rubriek: Toen & Nu. We nemen jullie mee terug in de tijd en kijken wat er in een paar jaar tijd veranderd is. Ditmaal naar het jaar 1997, het jaar waarin daadwerkelijk begonnen werd met de bouw van Leidsche Rijn.

Kortom, we hebben een goede mix gevonden tussen vroeger en nu en we hopen dat jullie het met ons eens zijn. Veel leesplezier!

Fleur van de VeldeUitgever N.U. Magazine

N.U. is de buurtglossy van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn! Voor iedereen die wil weten wat er in de buurt speelt, wat andere

buurtbewoners inspireert en die wil kennis maken met nieuwe initiatieven en bestaande parels. Vanaf N.U. elke maand!

September

Oktober

November

December

Mode & Lifestyle

Zwangerschap & Kinderen

Websites & Webshops

Sinterklaas & Kerstmis

SPECIALS 2013

Toen & N u

       N.U.          |    5

VOORWOORD

Page 4: N.U. september 2013

08

12

16

18

19

20

22

25

26

31 35

36

38

Yunio kraamzorg bevalt beter!

‘Een deskundige hand is die eerste dagen heel welkom.’

Yunio kraamzorgVoor meer info, 24 uur per dag bereikbaar: www.yunio.nl 0900 - 98 64 (10 ct/min)

Yunio is onderdeel

van .

Omdat ieder kind de beste kinderopvang verdientwww.kdvjansenenjansen.nl 030- 299 51 00

Heleen SmitsUitvaartbegeleider Vleuten-De Meern

06 20 66 45 [email protected]

COLOFON

Fotografie CoverWilliam Rutten

CovermodelManon Meijers

HoofdredacteurFleur van de Velde

RedactieAnnelies Beltman, Ursula, Fleur van de Velde

Concept + Logo ontwerpASEGA Media

Ontwerp + VormgevingJalijn Creatieve Communicatie

DrukkerijDrukkerij Hendrix

Heeft u vragen of opmerkingen mail naar [email protected] vragen over advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met Mirjam Buitendam 030 3020398 of stuur een mail naar [email protected]

DistributieNieuw Utrecht wordt verspreid in een oplage van 10.000 exemplaren en is onder meer verkijgbaar bij supermarkten, restaurants, kappers, kledingwinkels, schoonheidssalons en sportcentra.

Nieuw Utrecht is een uitgave van MF Media. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van de uitgever worden overgenomen. MF Media stelt zich niet aansprakelijk voor de inhoud van columns en eventuele onjuistheden en/of zetfouten © 2011

MF MediaA.M.G. Schmidtstraat 743544 HG Utrecht030 88 88 936www.mf-media.nl [email protected]

Coverstory Manon Meijers

BuurtenJunior Songfestival deelneemster Loekie

ReceptenKidzz paginaKindergarden Flitzz Fotopagina Color Run

Beschuit met muisjes!or

Kidzz paginaJansen & Jansen

Toen & Nu

Kidzz paginaDe Vrijstraat

Agenda

Startende ondernemersDe auto van... Mevrouw van Doorn

ColumnUrsula

32

21        N.U.          |    7

Page 5: N.U. september 2013

n het afgelopen seizoen schitterde styliste Manon Meijers schitterde naast Thijs Willekes als modekenner en raadgever in het programma ‘De Modepolitie’. Tijdens de zomermaanden werden alle afleveringen nog eens fijn herhaald. Daarnaast is Manon stylist voor televisieproducties, tijdschriften en BN-ers. Onder andere Guus Meeuwis en Wendy van Dijk behoren tot haar klandizie. Tegenwoordig woont ze in het centrum van Utrecht, maar haar jeugd heeft ze doorgebracht in Maarssenbroek. Haar ouders en zus zijn inmiddels verhuisd naar Leidsche Rijn, waar ze naar eigen zeggen regelmatig op bezoek komt. N.U. Magazine interviewde Manon Meijers in haar kantoor – een verborgen pareltje in Amsterdam Noord – over haar jeugd, mode en haar kijk op ‘Nieuw Utrecht’.

Veilig en beschermd“Opgroeien in Maarssenbroek was heerlijk. Er zaten veel basisscholen en twee middelbare scholen, dus er waren veel kinderen in de buurt. Het was ook heel klein allemaal, je kon makkelijk met je fietsje van het ene buurtje naar het andere. Het voelde altijd veilig en beschermd. Lekker buiten spelen overal. Ik vond het te gek. Als puber was het ook een prima omgeving. Vanaf Maarssenbroek kon ik me heel eenvoudig ‘in het leven begeven’. Je kon van alles ondernemen. Lekker hangen bij een pingpongtafel, naar een feestje of naar de atletiekbaan. Ik houd altijd nostalgische gevoelens bij Maarssenbroek, maar ik zal er niet snel weer gaan wonen. Het is net als wanneer je twee keer naar dezelfde vakantiebestemming gaat: je hoopt dat gevoel en die sfeer van de eerste keer weer terug te vinden, maar dat lukt nooit helemaal. Als ik bijvoorbeeld over Bisonspoor loop, herken ik veel maar is er ook zoveel anders.”

Barbies en modeontwerp-clubjes“Ik heb niet het gevoel dat ik mijn liefde voor mode van huis uit heb meegekregen. Mijn opa had een heel sterk ontwikkeld modegevoel. Hij paste zijn zakdoek echt aan bij zijn sokken en stropdas. Hij was tot in de

Tekst: Annelies BeltmanFotografie: William Rutten

“Trends lijken in kleinere plaatsen later door te dringen

dan in de grote steden. Dat zie ik in Leidsche Rijn ook.”

I

8        |  N.U.              N.U.          |    9

lees verder>>

COVERSTORY COVERSTORY

Page 6: N.U. september 2013

puntjes verzorgd. Ik was een beetje een buitenbeentje. Ik droeg ‘rare’ dingen. Dan droeg iedereen Dr. Martens maar had ik ze van slangenleer. Dan had iedereen zoiets van ‘daar heb je haar weer met haar gekke dingen’. Ik was niet van top tot teen provocerend gekleed, maar ik was wel altijd met trends bezig. Ook besteedde ik al mijn geld aan kleren of oorbellen. Terugkijkend zie ik dat ik als klein meisje al bezig was met stijl en vormgeving. In vakantiehuisjes bedacht ik altijd hoe ik het zou inrichten als ik er echt zou wonen. En ik zat in modeontwerp-clubjes op de basisschool. En Barbies kleedde ik zo stylish mogelijk aan. Ik had een heuse videoset van Barbie, waar ze konden optreden. Dat schurkt natuurlijk wel heel dicht tegen het werken wat ik nu doe.”

Te veel mogelijkheden“Ik heb echt heel veel studies gedaan, waaronder Film- en Televisiewetenschap. Te veel misschien wel (lacht). Op een gegeven moment drong tot me door dat ik vaker ging shoppen dan dat ik colleges volgde. Ik was enorm veel met mode bezig, ik scheurde allerlei ideeën uit tijdschriften en toen zag ik een keer het woord ‘styling’ staan. Het was niet zo’n bekend begrip als nu, dus pas na een flinke google-sessie en de vondst van de stylingacademie kwam de klik: dat ben ik. Nog diezelfde nacht heb ik de toelatingsopdracht gemaakt. Een week later stopte ik met mijn toenmalige studie, zonder dat ik wist of ik was toegelaten. Gelukkig werd ik aangenomen. Conceptmatig leren denken, daar heb ik het meeste aan gehad tijdens de stylingacademie. Het echte vak van televisiestylist leer je natuurlijk de praktijk, daar heb je wel veel ervaring voor nodig.”

Geen tupperware“Ik heb anderhalf jaar voor Dyanne Beekman gewerkt. Zij doet heel veel styling voor tv-persoonlijkheden. Daar heb ik veel van geleerd. Daarna volgden twee jaar bij een Deens kledingmerk. In die periode vroegen nog steeds veel mensen mijn advies. Het begon met vriendinnetjes, toen vriendinnen van die vriendinnetjes, hun ouders, bedrijven: het breidde zich steeds verder uit. Ik dacht: kennelijk is hier een markt voor. Toen ben ik workshops gegeven, een soort Tupperware avonden. Alleen dan met stylingadvies. Dat liep als een trein, leek wel een soort minihype.”

Hart en passie“Die workshops gaven me zoveel voldoening. Daar ligt mijn hart en mijn passie. De logische stap was een eigen bedrijf en dat was het begin van Manon Meijers Styling. Het zoemde al snel rond dat ik weer professionele stylingadviezen ging geven. Via een vriend uit de entertainmentindustrie kreeg ik de kans om met een artiest te beginnen, heel fijn was dat. En sindsdien loopt het goed. Het is soms wel lastig om stylist te zijn, maar meestal is het fantastisch. Als mensen een totaal andere kledingsmaak hebben is dat weleens moeilijk, maar meestal komen we er uit. Ik geef alleen mijn mening als erom gevraagd wordt, verder houd ik het bij adviezen. Aan foto’s van mensen kun je veel aflezen. Wat is hun stijl? Wat benadrukken ze en wat verdoezelen ze juist? Dat zijn aanwijzingen waar ik iets mee kan. Als ik dan vervolgens de cliënt ontmoet kan ik ze voorzien van gepast advies. Het is belangrijk dat iedereen haar eigen stijl ontdekt. Ik wil styling graag toegankelijker maken. Onze website en facebookpagina

staan vol met dagelijkse updates die voor iedereen die van mode houdt leuk en interessant zijn. Juist dat interactieve aspect maakt het speciaal. Ik probeer zo onze bereikbaarheid te vergroten.”

Imago issues“Het is een grote uitdaging om een imago kloppend te maken met de werkelijke persoon. Het beeld dat bijvoorbeeld van Guus Meeuwis bestond was echt jarenlang hetzelfde: een studentikoze jongen met ruitjesbloezen. In zijn privéleven was Guus al jaren dat imago voorbij. Mensen bleven hangen bij het beeld dat al bestond en daardoor bleef hij zich publiekelijk ook zo kleden. Langzaamaan hebben we hem losgeweekt van dat imago en begint het publiek de modieuzere versie van Guus te accepteren. Om dat proces als stylist te beinvloeden en bekijken is echt geweldig.”

Buiten spelen“‘De Modepolitie’ is echt een buitenkans. Het is zo leuk met Thijs Willekes, we hebben heel veel lol. De screentest op de Albert Cuyp was al fantastisch. Ik voelde me daarna alsof ik de hele dag buiten had gespeeld. We benaderen het serieus, maar wel met een vette knipoog naar de industrie. Zelfspot is belangrijk en daar beschikken Thijs en ik allebei wel over. We wilden dat De Modepolitie 2.0 een positieve insteek had. Opbouwend commentaar, voorzien van onze droge humor. Daardoor wordt het allemaal een beetje afgezwakt en wordt het niet te zwaar.”

Familie‘Zonder mijn familie zou ik waarschijnlijk nog maar weinig in Maarssenbroek en Leidsche Rijn komen. Mijn ouders zijn naar Leidsche Rijn verhuisd, net als mijn zus. Mijn oma woont nog in Maarssenbroek.

Bij beide kom ik regelmatig op bezoek. Mijn ouders hebben het heel erg naar hun zin in Leidsche Rijn. Het is een gezellige wijk met veel jonge gezinnen. Net zoals mijn zus, die daar met haar dochtertje van 2,5 woont. Trends lijken in kleinere plaatsen later door te dringen dan in de grote steden. Dat zie ik hier ook terug. Dat heeft met allerlei factoren te maken, zeker ook met de leeftijdsgroepen die de steden bevolken. Hier zal ik niet snel een vrouw in vol ornaat op hakken tegenkomen op een doordeweekse dag.”

Als afsluiting vroegen we Manon of ze nog tips heeft voor de hardwerkende vrouwen en moeders in Leidsche Rijn. ‘Zorg dat je een paar goede basics in je kast hebt. Twee jeans, een donkere en lichte washing, een wit t-shirt en een colbert. En een leren broek, dat is allang niet meer voor rockers en een groot praktisch voordeel: je veegt viezigheid er zo af. Probeer te denken aan de outfit die je voor een feestje zou aantrekken. Kies daar één element uit en verwerk dat in je dagelijkse kloffie. Een simpele trui en spijkerbroek kan door een stylish jasje of sierraad heel anders ogen. En misschien is het wel je lippenstift of lingerie. Door kleine veranderingen voel je je vaak veel beter en oog je ook zo.”

Een simpele trui en spijkerbroek kan door een

stylish jasje of sierraad heel anders ogen.

Kijk voor meer informatie over Manon Meijers op www.monstyle.nl

10          |  N.U.              N.U.          |    11

COVERSTORY COVERSTORY

Page 7: N.U. september 2013

Benieuwd naar wat jouw buurtgenoten en de ondernemers in de wijk allemaal doen en

mee maken? N.U. gaat iedere maand voor jou buurten in de buurt en interviewt bijzondere,

inspirerende en boeiende mensen met

een verhaal.

“Ik vind het erg

spannend als de

liveshows gaan

beginnen. Dan heb je

maar één kans en kan

je het niet opnieuw

doen zoals bij de

videoclip.”

Toen Loeki tien jaar oud was, schreef ze zich in voor de auditierondes van het AVRO Junior Songfestival 2013. Inmiddels zijn we driekwart jaar verder en staat ze op zaterdag 14 september in de eerste liveshow. N.U. zocht Loeki thuis op in Terwijde.

“Samen met mijn nichtje Julie heb ik een tijd geleden een liedje geschreven. Onze ouders vonden het een leuk liedje en zo hebben we ons opgegeven voor het AVRO Junior Songfestival.” Helaas woont nichtje Julie in het buitenland, dus moest Loeki helemaal alleen auditie doen. “Ik twijfelde eerst of ik mee wilde doen. Toch heb ik een filmpje opgenomen en deze ingestuurd.” Maar toen Loeki door de AVRO werd opgebeld, was ze niet meteen enthousiast. “Degene die mij belde was erg verbaasd, want de meeste kinderen reageren natuurlijk heel enthousiast, maar ik vond het best spannend om op tv te komen.” Na er een nachtje over te hebben geslapen, liet Loeki weten toch heel graag mee te willen doen. Vanaf toen ging het snel, want de ene na de andere ronde kwam ze door.

In de genenDe muzikaliteit heeft ze van haar vader. “Hij speelt in een band, dus hij heeft mij ook enthousiast gemaakt voor muziek.” In de woonkamer staat een mooie piano en Loeki kruipt erachter en begint te spelen. Altijd als ik iemand piano zie spelen, baal ik er van dat ik zelf vroeger nooit op les ben gegaan. “Ik heb nu ook geen pianoles meer” zegt Loeki. “Ik vind zingen toch leuker en ik zit ook nog op musicalles.”

Ervaring“Vorig jaar heb ik ook in

de theaters gestaan met Anastasia de Musical van FanWork.” Vergeleken met de andere deelnemers van het AVRO Junior Songfestival heeft Loeki, als jongste deelnemer, nog niet zoveel ervaring. “De meeste kinderen hebben al echt veel ervaring. Een paar hebben bij ‘Kinderen voor Kinderen’ gezongen, in ‘Droomvlucht’ gespeeld, of in ‘Shrek de musical’. En een aantal kinderen heeft filmrollen gehad in ‘Dik Trom’ en ‘Mees Kees’.” Van onderlinge concurrentie is volgens Loeki geen sprake. “Iedereen is heel erg aardig en we

Tekst: Fleur van de VeldeFotografie: Otto van den Toorn

1e halve finale, zaterdag 14 september om 18.55 op Zapp2e halve finale, zaterdag 21 september om 18.55 op Zapp

Grote finale, zaterdag 28 september om 18.55 op Zapp

12        |  N.U.              N.U.          |    13

BUURTEN BUURTEN

Page 8: N.U. september 2013

hebben het gezellig samen. We zijn met z’n allen een weekend weg geweest en binnenkort willen we bij iemand thuis logeren.”

VoorbereidingNaast deze gezellige uitjes, zien de kandidaten elkaar nog veel vaker. Het AVRO Junior Songfestival zorgt er voor dat de kinderen op alles voorbereid zijn. “We hebben een aantal gesprekken met een psycholoog die ons leert hoe we op bepaalde dingen kunnen reageren en die ons voorbereidt op alles wat er bij de finale komt kijken. Verder hebben we workshops gehad, mocht ik vragen stellen aan Jamai, heb ik een fotoshoot gehad en heb ik mijn eigen videoclip opgenomen.”

KledingHet gaat duidelijk al om echte sterren en zelfs de kleding wordt voor ze uitgekozen. “Er is een stylist die ons kleedt en voor een opname of een fotoshoot worden we opgemaakt en wordt ons haar gedaan. Gelukkig vind ik de kleding mooi, al zou ik het niet zo naar school aan doen. Voor de fotoshoot had ik haarextensions gekregen, maar dat zat niet echt lekker. Ik kreeg er zelfs hoofdpijn van, dus dat doen we een volgende keer niet meer.”

“Er is een stylist die ons kleedt en voor een opname of een

fotoshoot worden we opgemaakt en wordt ons haar gedaan.

ToekomstLoeki vindt zingen erg leuk, maar ze denkt niet dat ze later zangeres wil worden. “Nee, ik wil graag psycholoog worden. Het lijkt me leuk om veel te praten en zo mensen te kunnen helpen.” Maar eerst moet Loeki nog op 14 september optreden, en hopelijk tijdens de grote live finale op zaterdag 28 september. “Ik vind het erg spannend als de liveshows gaan beginnen. Dan heb je maar één kans en kan je het niet opnieuw doen zoals bij de videoclip.”

Wij hebben alle vertrouwen in Loeki en doen bij deze een oproep om 14 september allemaal te kijken naar de eerste live finale en op Loeki te stemmen!

     14          |    N.U.

BUURTEN

Page 9: N.U. september 2013

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (4 personen)

250 gr couscous250 gr bietensap250 gr jonge schapen of geitenkaas150 gr bietensla50 gr hazelnoten (eigen voorkeur) Notenolie Balsamico (donker)

Hoe maak je het?

Weeg de couscous af en doe deze in een kom. Weeg de juiste hoeveelheid bietensap af en breng deze met een flinke scheut notenolie in een pan aan de kook. Giet de bietensap over de couscous en roer dit goed door. Sluit de kom af met vershoudfolie en laat het geheel een paar minuten staan. Roer hierna opnieuw de couscous door. Herhaal dit een aantal keer totdat de couscous alleen nog maar bestaat uit fijne korrels. Maak de couscous verder op smaak met peper, zout en eventueel nog extra notenolie.

Verdeelde de couscous over 4 borden en dresseer hier bovenop de kaas, noten, sla en balsamico.

Het kan me geen biet...Julien van Stokkem, Chefkok en eigenaar van restaurant Balijepark in de Meern schrijft iedere maand een recept voor NUmagazine. Deze maand “rode bieten couscous ”.

Een biet is zo’n ingrediënt dat in mijn ogen altijd een beetje wordt ondergewaardeerd. Misschien komt dit ook wel door de uitspraak ‘het kan me geen biet schelen’. Mensen weten meestal ook niet zo goed wat ze ermee kunnen koken. In de supermarkt liggen ze vaak alleen gevacumeerd in een zakje met drie andere vriendjes. Deze variant is al enige tijd voorgekookt zodat fijn snijden en opwarmen een van de weinige opties is. In mijn ogen erg zonde want er is nog zo veel meer mee te doen! Een voorbeeld van biet op een andere manier, “vloeibaar” gebruik ik regelmatig in de keuken. Ik maak er marinades, gelei, schuim of couscous van. Vooral de biet met couscous vind ik een hele mooie combinatie. Het idee ontstond een paar jaar geleden toen ik op vakantie in Marokko was. Al die combinaties die ik daar zag en proefde van couscous met gevogelte, vis, kruiden en specerijen vond en vind ik nog steeds fantastisch. Wanneer je couscous maakt, bepaalt de bouillon of andere vloeistof die je toevoegt in grote mate de smaak. Bij thuiskomst heb ik couscous gemaakt op eigen wijze, met een Hollands tintje. Rode bieten couscous, gemaakt met bietensap. Ik was verbaasd over de smaak en de kleur, waanzinnig! Naast bietensap gebruik ik in de couscous altijd notenolie om zo de couscous een vollere smaak te geven, maar ook omdat het aardse van noten en biet elkaar versterkt. Deze couscous gebruik ik vaak als basis voor een gerecht. Zo combineer ik het graag met jonge geiten of schapenkaas, noten, bietensla en balsamico. Lekker licht voor in de (na)zomer, makkelijk te bereiden en eindeloos te combineren.

Fotografie: Mel Sikkema

       N.U.          |    1716          |    N.U.      

RECEPTENRECEPTEN

Page 10: N.U. september 2013

KindergardenWereldwijs

Wat ouders zien is belangrijk: de panden zien er mooi uit, het speelgoed is aantrekkelijk en verzorgd en de tuinen zijn ruim, uitdagend en veilig. Wat pedagogisch medewerksters doen is minstens zo belangrijk: Wat wij doen met kinderen staat beschreven in het pedagogisch beleid.

Het pedagogisch beleid wordt uitgebreid met een volledig op onze doelgroep toegespitst leerplan. In ons leerplan hebben wij verschillende werelddelen. Deze werelddelen hebben betrekking op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden die kinderen bij ons opdoen en nodig hebben om zich staande te houden in onze maatschappij. Je kunt hierbij denken aan sociaal gedrag, kennis over mens en natuur, taalontwikkeling en ontdekken en uitdrukken in de kunst. Alle werelddelen samen met ons pedagogisch beleid maakt ons leerplan compleet en noemen we Wereldwijs.

Elke maand zal Kindergarden één van de werelddelen uitlichten op de kidzz pagina en uiteraard een leuk spelletje voor de kidzz toevoegen. Wil je meer weten over Kindergarden of over Wereldwijs, kijk dan op de website www.kindergarden.nl

Op zondag 4 augustus deden ruim 10.000 mensen mee aan The Color Run die dit keer plaats vond in Leidsche Rijn. The Color Run is een kleurrijk hardloopevenement waarbij deelnemen belangrijker is dan winnen. 5 kilometer werd er hard gelopen over het Lint en elke kilomter werden de deelnemers van top tot teen gekleurd met behulp van kleurenpoeder. Uiteraard levert dat een hoop mooie foto’s op.

Foto’s: Ronald Correljé.

FLITZZ FOTOPAGINA

Zie jij welk touwtje naar welke koffer gaat?

18  |  N.U.        N.U.          |    19

KIDZZ PAGINA

Page 11: N.U. september 2013

Dertien dagen later dan uitgerekend, werd op 16 juli Thorvald Carl Kobus geboren. Zoon van Gabi Sleutels – Van Rooijen en Frank van Rooijen, en broertje van Malin. Ondanks dat Thor bijna twee weken langer in de buik van mama heeft mogen zitten, is hij geen grote baby. Bij de geboorte woog hij 3030 gram. N.U. mocht na drie weken bij de kleine Thor op bezoek.

Bevallen in één van de warmste zomers van de afgelopen jaren moet geen pretje zijn geweest. “Op 16 juli viel het nog mee met de warmte, de echte hitte kwam die dagen daarna pas. Het was ook een gek gezicht om kleine Thor onder een dekentje en met een mutsje op te zien liggen, terwijl het buiten ruim dertig graden was..” Trotse zus Malin is zestien maanden oud en begint de dag standaard met het geven van een dikke kus aan Thor, laat ik mij vertellen. “Malin vindt haar kleine broertje geweldig! Al moest ze in het begin wel wat wennen dat de aandacht nu verdeeld moet worden en dat ik haar even niet kan optillen”, zegt Gabi. Dat Gabi en Frank zes maanden na de geboorte van Malin wederom een kindje verwachtten, was geheel volgens plan.

“Op mijn 27e kreeg ik de diagnose borstkanker en was het de vraag of ik na alle behandelingen

überhaupt ooit in verwachting kon raken. En als dat al zou lukken,

moest ik wel op tijd zijn, omdat de kans groot is dat ik een stuk eerder in de overgang kom”, legt Gabi uit. Met de komst van Malin konden Gabi en Frank hun geluk al niet op,

maar ze hoopten op nog een wondertje…

‘‘Dat Gabi en Frank zes

maanden na de geboorte van Malin

wederom een kindje verwachtten,

was geheel volgens plan.’’

En met de geboorte van Thor is dat er ook gekomen. “Ik ben nu 35 en enorm blij met onze twee kinderen, maar misschien is er ook nog wel ruimte voor een derde… We weten het nog niet.” Het vooruitzicht op nog een zwangerschap en bevalling houdt Gabi in ieder geval niet tegen. “Beide zwangerschappen zijn heel goed verlopen, zonder complicaties. En ook de bevallingen gingen snel en ik herstelde goed. Ik

Tekst: Fleur van de Velde

‘‘Mijn lichaam heeft al zo veel te verduren

gehad, dat het een bevalling goed aan kan.”

denk wel dat de borstkanker hier aan bij heeft gedragen. Ik ben lichamelijk wel wat gewend. Mijn lichaam heeft al zo veel te verduren gehad, dat het een bevalling goed aan kan.”

Zowel Malin en Thor zijn Zweedse namen. “Vroeger was ik een groot fan van Roxette, de Zweedse popgroep. Ik heb heel veel, ook Zweedstalige, albums van hun gekocht en zo is mijn interesse voor Zweden gegroeid. Ik ben er vaak geweest, heb een talencursus gevolgd en vandaar dat ik Zweedse namen ook erg mooi vind. Door mij is Frank ook besmet geraakt met het ‘Zweden-virus’. Dat onze kinderen dus een Zweedse naam zouden krijgen, was al snel

duidelijk.” De tweede en derde naam van Thor komen van de beide opa’s.

Doordat Thor bijna twee weken na de uitgerekende datum werd geboren, waren de schoonouders en schoonzus van Gabi niet thuis toen hij geboren werd. “Mijn schoonmoeder liep de vierdaagse van Nijmegen. Mijn schoonouders konden dus pas ’s avonds langskomen om Thor te bewonderen. Mijn schoonzusje en haar gezin waren daarentegen al op vakantie in het buitenland. Zij dacht dat ze wel veilig zat door ruim een week na de uitgerekende datum te vertrekken…”

Thorvald Carl Kobus van Rooijen , 16 juli 2013

20          |    N.U.              N.U.        |    21

BESCHUIT MET MUISJES BESCHUIT MET MUISJES

Page 12: N.U. september 2013

2008 - 29 september - 2013Uitgeverij Lipari bestaat 5 jaar

Bewonder van 14:00 - 16:00 uur in en rondom parkrestaurant Anafora

optredens van diverse dichters van het poëziefonds Lipari

Kinderfeestje?

Voor groepen vanaf 6 kinderen verzorgen wij voor u in onze speciaal versierde serre:

! 6,95

p.p.

Odenveltlaan 2, 3451 ZN Vleuten, Tel 030-6771201

www.snackbardebrouwerij.nl

Dit heb je nodig: Ananassap, Passievrucht sap, Bitter

lemon, Sinaasappelsap, Guave sap, Grenadine, Ijsblokjes

Shirley Temple

Benodigdheden per glas: IJsblokjes, 4 cl. ananassap, 4 cl. passievruchtsap, bitter lemonZo ga je te werk:Giet het ananassap en passievrucht sap samen met enkele ijsblokjes in een longdrinkglasMeng het geheel goed en vul aan met bitter lemon

Lion

Benodigdheden per glas: IJsblokjes, 4 cl. ananassap, 4 cl. sinaasappelsap, 4 cl. guavesap, scheutje grenadine, schijfje sinaasappelZo ga je te werk:Doe enkele ijsblokjes in een longdrinkglas samen met het ananassap, sinaasappelsap en guave sap. Meng het geheel goed en voeg een scheutje grenadine toe. Garneer met een schijfje sinaasappel

Je kan natuurlijk ook zelf een cocktail verzinnen!

Altijd al je eigen computerspel willen maken? Ga dan snel naar gamestudio.hetklokhuis.nl en klik vervolgens op ‘game kit’. Je kunt nu direct beginnen met het bouwen van je eigen game.Bouw je eigen vliegveld op www.skyrama.nl Op www.moviestarplanet.nl is iedereen een moviestar en blijf je in contact met al je vrienden. Heel veel leuke spelletjes voor meisjes vind je op www.girlsgogames.nlHet spel Candy Crush zit vol met zoete snoepjes! Een heerlijk spel dus! Beweeg de verschillende snoepjes om combinaties van 3 of meer te maken. Voor je het weet kun je niet meer ophouden met spelen! In het spel Hay Day bouw je je eigen boerderij. Je moet zorgen voor je dieren, de gewassen en fabrieken. Met de app van PicCollage maak je van jouw favoriete foto’s de mooiste collages in een handomdraai. Super leuk om nu uit te proberen met jouw mooiste vakantiefoto’s!

Heb je nog ergens een oude gymp liggen? Gooi deze dan niet weg maar tover deze om tot een echt kunstwerk! Je mag helemaal zelf weten hoe je jouw gymp gaat versieren. Je kan de gymp bijvoorbeeld verfen, versieren met textielstiften en/of glitters of er mooie knopen en stickers op plakken. Het is maar net wat je mooi vindt en in huis hebt.

Dit heb je nodig:Oude gympen , Verf, (textiel) stiften, knopen, glitters, vilt, lint, gekleurd rubber of andere dingen die je op je schoen kan plakken/naaien.

Leuke website’s en apps voor kids

Gemaakt door: Kinderparadijs Jansen & Jansen

Kindercocktails!

Pimp je gymp

22        |    N.U.      

KIDZZ PAGINA

Page 13: N.U. september 2013

www.pathe.nl/utrecht

VOORVERKOOP GESTART!

INCLUSIEF:

| 20:30 UUR

HEREN

INCLUSIEF:

26 SEPTEMBERIN DE BIOSCOOP

www.2guns.nl

| 21:00 UUR

Toen in 1995 de stad Utrecht een groot deel van het grondgebied van de gemeente Vleuten- De Meern annexeerde kwam ook het politietoezicht van dat gebied bij het Utrechtse korps terecht. In eerste instantie kregen de medewerkers van het politiebureau aan de Marco Pololaan in de wijk Kanaleneiland de opdracht “dat” er maar even bij doen. Al snel bleek de afstand en vooral de ligging van het gebied, aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal, grote logistieke problemen op te leveren. Daarom werd, toen nog - in the middle of nowhere - ergens langs een bouwweg, deze caravan gestald om dienst te doen als tijdelijke politiepost. Als je de foto ziet kan je het bijna niet voorstellen dat deze bouwweg momenteel een van de drukste wegen in

Leidsche Rijn is, de Langerakbaan. Dat de werkomstandigheden voor de surveillerende agenten in het begin niet altijd even eenvoudig waren is goed te zien op de andere foto, gemaakt op de Groenedijk ter hoogte van no. 57. De houding van de agent spreekt boekdelen. Voor hem is het wellicht een schrale troost om te weten dat er na hem nog velen zouden volgen. En allemaal met hetzelfde probleem.Uiteindelijk is alles toch nog goed gekomen. Er zijn brede, verharde wegen aangelegd en de stadscamping van weleer heeft plaats gemaakt voor een volwaardige politiebureau waar nu 95 mannen en vrouwen waken over en zorgen voor de veiligheid in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn.

Ronald Correljé woont al sinds

1991 aan het mooiste dijkje

van Leidsche Rijn. Hij heeft

daar in de loop der jaren zijn

woonomgeving compleet zien

veranderen. In de rubriek Toen

& Nu van N.U.Magazine deelt hij

iedere maand zijn belevenissen.

Alle begin... Tekst + fotografie: Ronald Correljé

Inmiddels hebben de meeste van ons de vakantie al weer achter de rug. Wat nog rest is een bruine huidskleur en mooie herinneringen. Dit laatste meestal in de vorm van foto’s van het strand, de zee of van de camping. Ook deze foto roept zo’n herinnering op. Maar als je goed kijkt zie je onmiddellijk dat het geen vijf-sterrencamping betreft waar deze caravan staat. Nee…. integendeel. Het is een opname uit 1997, het jaar waarin de daadwerkelijke start plaats vond van de bouwwerkzaamheden van het nieuw te bouwen stadsdeel Leidsche Rijn.

is lastig

       N.U.        |    25

TOEN & NU

Page 14: N.U. september 2013

Kleine Baasjes0641363745

[email protected]

@kleinebaasjesfacebook.com/kleinebaasjes

Voorstelling El Army Playground

Zondag 1 sept, om 15 uur (De Vrijstaat)Zaterdag 14 sept. om 15 uur (Castellum Hoge Woerd)

Afgelopen zomer heeft De Vrijstaat het El Army kunstproject voor jongeren en de camping gecombineerd. De jongeren hebben een week lang gewerkt aan de theatervoorstelling ‘Freak Show’. Samen met spektakeltheaterregisseur Luca Stappers en theatermaakster Anna Hermanns hebben zij een mobiel theater gebouwd op een platte kar.

De voorstelling zullen zij opvoeren op De Vrijstaat tijdens het Uitfeest op 1 september en op Castellum Hoge Woerd op 14 september. De voorstelling begint om 15 uur en entree is gratis.

Expo Kunsttuin 28 september t/m 24 november

Dit najaar haalt De Vrijstaat de natuur het Gebouw binnen. In de

expositie Kunsttuin vind je kunstwerken van levende planten en ontmoet je dieren van stof. In deze interactieve expositie kun je

dwalen door de binnentuin, je wanen in een oerwoud en je inspiratie halen uit de natuur. Want in het Water Lab en in de Collagezaal

ben jij zelf de kunstenaar!

Het werk van kunstenaar Menno Hiele groeit, bloeit en verandert continu. De

verstilde dieren van kunstenaar Barbara Polderman prikkelen juist je fantasie. Kom op expeditie in onze Kunsttuin en doe mee aan de verschillende workshops. Maak je

eigen dierencollage in de Collagezaal of ga aan de slag in het Water Lab. Vergeet niet om ook een kijkje te nemen in de speciaal

ingerichte kunstkas in de boerderij. Daar kun je zelf kunsttuinieren.

De Kunsttuin is iedere zaterdag en zondag open, tussen 12 en 17 uur, (extra open op

23, 24 en 25 oktober). Voor scholen, BSO’s en kinderfeestjes hebben we een speciaal

programma.

‘‘ Maak, ervaar en beleef

natuurkunst.’’

KIDZZ PAGINA

Kleine Baasjes: de online winkel voor baby- en kinderkleding

Als je op zoek bent naar betaalbare en trendy baby- en kinderkleding moet je echt eens een kijkje nemen op de website www.kleinebaasjes.nl. Zowel nieuwe als outlet collecties van onder andere Dirkje, Dutch Heroes, Mim Pi en BFC worden hier verkocht. Priscilla Farla-Pille is sinds anderhalf jaar de trotse eigenaresse.

“Zelf heb ik twee prachtige kinderen en ik vind niks leuker dan voor hen te shoppen en ik zal vast niet de enige moeder zijn… Je kunt wel zeggen dat mijn hobby wat uit de hand gelopen is. Als tiener was ik al altijd al bezig met mode en kleding en dat ik nu een eigen webwinkel heb, is een droom die uitkomt. En de droom wordt telkens mooier. Sinds kort heb ik mijn kantoorbaan opgezegd en stort ik me volledig op Kleine Baasjes.” Naast de webwinkel komt Priscilla ook graag bij mensen thuis voor een kledingparty. Lekker winkelen in je eigen huis met je eigen vriendinnen. “Als gastvrouw kun je kiezen welke maten kleding ik mee moeten nemen en of er specifieke merken zijn die je graag wilt zien. Ik zet alles op en ruim het na afloop ook weer op, ideaal toch?!”

Orde op Zaken: adviespraktijk voor financiële oplossingenElke levensfase kent ander financiële zaken om te regelen. Van trouwen en de geboorte van kinderen tot en met de oudedag en de regeling van de nalatenschap. Kunt u beter wel of niet uw hypotheek aflossen? Heeft u goede financiële afspraken met uw partner? Wat als u onverhoopt uit elkaar gaat?

Op basis van uw situatie en wensen bedenkt Joost Avis oplossingen en helpt hij bij het vastleggen daarvan. “In 2004 ben ik gestart als financieel planner en vanaf 2007 heb ik me gespecialiseerd in scheidingsbemiddeling. Daar ligt nu vooral de focus. Een scheiding is een heftig proces waarbij de financiën vaak de meeste spanningen oproepen. Ik help mensen om ook op financieel terrein tot goede afspraken te komen.”

Orde op Zaken zit niet in Leidsche Rijn, maar is gevestigd in Woerden. “Veel mensen vinden het prettiger om zoiets als hulp bij scheidingsbemiddeling buiten hun directe woonomgeving te zoeken. Je kunt het vergelijken met een bezoek aan de sauna, daar loop je ook niet graag een buurman tegen het lijf.”

De voorstelling begint om 15 uur en entree is gratis.

De VrijstraatBoerderij Hofstede ter WeideHogeweide 33541 BC Utrecht030 30 30 012Kijk voor meer informatie op www.devrijstaat.nl of mail naar [email protected]

26        |    N.U.      

Page 15: N.U. september 2013

Aan de rand van Parkwijk, op de Langerakbaan, vind je Marna Hairclub. Aan de buitenkant mooi om te zien, aan de binnenkant minstens zo mooi. Het interieur is stijlvol en classy. En met ramen rondom ziet het er licht, ruim en fris uit. N.U. ging op bezoek en sprak met Karin, franchisenemer en verantwoordelijk voor deze vestiging en de vestigingen in Woerden en Waddinxveen.

Karin: “Ik vind het geweldig om hier te mogen werken. Ons doel is om mensen met een grote glimlach de deur uit te zien gaan en daar geniet ik ook van. We geven meer dan alleen ‘het knippen’. Het is een verwenmoment, een beleving.”

KeratineVanaf augustus kun je bij Marna Hairclub ook terecht voor een keratine behandeling, iets nieuws in de regio dat is komen overwaaien uit Hollywood. “Keratine is de bouwstof van haar en nagels. Het bepaalt de kwaliteit van je haar”, legt Karin uit. “Door allerlei invloeden van buitenaf kan het keratine gehalte in je haar terug lopen, waardoor je haar pluizig en weerbarstig kan worden. Door een keratine behandeling krijgt je haar weer glans, heel veel glans.” Was een keratine behandeling eerst alleen voor de Hollywoodsterren, bij Marna Hairclub is de behandeling voor iedereen toegankelijk. “Wij werken met een staffelvorm. Een korte behandeling geeft korter resultaat, maar is goed betaalbaar. Mocht het zo goed bevallen, kun je kiezen voor een langere behandeling met zo’n vijf maanden resultaat.”

KindersalonOok voor kinderen is Marna Hairclub een goede plek. Weg van de drukte kunnen ze zich hier in een aparte kamer (salon) laten knippen. In een stoere auto nemen de kids plaats, kunnen ze kiezen wat ze op de tv willen zien en staan er haarsprays in verschillende kleuren klaar om na de knipbeurt hun haar een kleurtje te geven. “Een kapsalon is voor kinderen vaak overweldigend”, vertelt Karin. “Dat is ook niet zo gek, met al die mensen om je heen. Door de kinderen een eigen plek te geven, voelen ze zich al snel op hun gemak en de ouders daardoor ook.”

Marna Hairclub Hogeweide 4603544 PX Utrecht

030-6700509 [email protected]

Marna Hairclub: meer dan alleen knippen

GLAMOUROUS!

Bent u op zoek naar mooie cases met een modieus design en hoge kwaliteit? Dan passen de cases van GUESS perfect bij u. GUESS ontwerpt de cases met zorgvuldige aandacht voor details en materialen van hoge kwaliteit. De cases hebben een modieuze en glamoureuze uitstraling.

STAND OUT!Met PURO ben je verzekerd van kwaliteit én stijl! De materialen zijn van hoge kwaliteit en de accessoires van PURO zijn gebaseerd op de laatste mode en trends. Voor opvallende en trendy accessoires bent u bij PURO aan het juiste adres.

Page 16: N.U. september 2013

Regelmatig hoor ik de, bijna bange, vraag:‘er komt toch niet zo’n kraai he?’

Kraai [zelfstandig naamwoord]

vb: de kraai maakt een krassend geluid

vb: de kist werd gedragen door zes kraaien

synoniem: doodgraver

En dan ga je dood. Sommige mensen weten allang dat ze dood gaan en hun familie ook. Ze regelen hun begrafenis of crematie tot in detail. Maar de dood komt ook dikwijls onverwacht. Niemand die het zag aankomen. Nergens is er een laatste wens opgeschreven. Hoe moet het nu? De nabestaanden willen rouwen en niet regelen. Gelukkig is daar de uitvaartverzorger, voor nabestaanden de rots in branding. Samen met hen probeert hij/zij het afscheid te regelen.

Vroeger stonden uitvaartbegeleiders bekend als kraaien. Nog steeds horen we die uitdrukking overigens vaak. Mensen zijn er bang voor. Regelmatig hoor ik de, bijna bange, vraag: ‘er komt toch niet zo’n kraai he?’ Er zijn steeds minder zwarte kraaien en we zien steeds meer uitvaartverzorgers nieuwe stijl: zij zijn niet opzichtig, minder aanwezig en hebben oog voor de wensen en noden van

de nabestaanden. Zij laten voorzichtig van zich horen wanneer partijen zoals kinderen, verzorgers en ex-partners zichtbaar worden. Voor deze uitvaartverzorger is de uitvaart een start van een emotioneel proces. Hij of zij is zich daarvan bewust en ziet het als zijn of haar taak om met minder woorden uit te komen op precies dat afscheid dat de naasten voor ogen hebben. Er wordt voortdurend naar de naasten geluisterd en er wordt alleen sturing gegeven daar waar dat gewenst wordt door de naasten. De nieuwe uitvaartverzorger weet dat de dood veel emoties teweeg brengt bij mensen, hen kwetsbaar maakt en beseft dat zij daardoor beïnvloedbaar worden. Op de uitvaartverzorger rust dan ook de zware taak om de naasten weer in hun kracht te laten komen om bewust vorm en inhoud te kunnen geven aan de uitvaart.

Ook Barbara Uitvaartverzorging heeft de laatste jaren niet stil gezeten en gaat met haar tijd mee, ontwikkelt en innoveert. De huidige medewerkers passen perfect in het hedendaagse tijdbeeld. De associatie met ‘zwarte kraaien’ is inmiddels al lang achterhaald.

Pierre van Kooten

Z W A R T E K R A A I E N

September 2013

3 september

Workshop: basistaartTijdens deze workshop leert men de basistechnieken van het taart decoreren Tijd: 19.30 - 22.30 uurLocatie: Rijksstraatweg 23Kosten: ! 35 met koffie/ thee en wat lekkerstaarturia.nl

4 september

AdministratiespreekuurTijd: 10.00 – 11.00 uurLocatie: ZPOT, De MeernKosten: gratis, vrije inloopleidscherijnwerkt.nl

Mama Cafe (elke woensdag)Gezellig ervaringen uit wisselen met andere moeders en vragen stellen aan deskundigen. Tijd: 10.00 – 12.00 uur

Locatie: Parkrestaurant AnaforaKosten: gratismamacafeleidsche-rijn.nl

De Zingende Toren Tijd: 14.00 – 15.00 uurLocatie: De Zingende Toren, VleuterweideKosten: gratisdezingendetoren.nl

6 september

Gespreksgroep (rouw)verwerking bij scheiden (elke donderdag)Tijd: 10.00 uurLocatie: Omgeving Leidsche RijnKosten: ! 17,50Info / Aanmelden: [email protected]

Workshop: cupcakes decorerenU vult uw cupcakes

waarna deze gedecoreerd worden. Tijd: 19.30 - 22.30 uur Locatie: Rijksstraatweg 23Kosten: ! 30 met koffie/ thee en wat lekkerstaarturia.nl

Cabaret VoltaireFilosofisch muziektheaterTijd: 20.30 uurLocatie: Stadserf RoodnootKosten: !9roodnoot.nl

VolkaveeMet de grootse rockhits uit de jaren ’60 tot nu. Tijd: vanaf 22.00 uurLocatie: AzotodKosten: gratisazotod.nl

7 september

SeptembermarktDe gezelligste markt in de regio

Tijd: 10.30 – 17.30 uurLocatie: Harmelen Kosten: gratisseptembermarkt.nl

KinderkledingbeursTijd: 09.30 – 11.30 uurLocatie: De Schalmschalmdemeern.nl

Cultuurplein: IndonesiëLekkere Indonesische hapjes, muziek en meer festiviteitenTijd: 14.00 – 17.00Locatie: Ab Harrewijnplein, ParkwijkKosten: gratisgroenesticht.nl

8 september

SkatetochtOngeveer 20 km skatenTijd: 09.45 – 13.00 uurLocatie: verzamelen bij AnaforaKosten: !5, !13 inclusief

30        |    N.U.              N.U.        |    31

AGENDA

Page 17: N.U. september 2013

Boekenfestijn 5 - 6 - 7 - september

Dé  gratis  consumentenbeurs  met  meer  dan  een  miljoen  

nieuwe  boeken,  multimedia  en  hobby-­artikelen.

Locatie:  Jaarbeurs  Utrecht

Kosten:  Gratis

www.boekenfestijn.com

Angélique van Dommelendag en nacht bereikbaar: 030 - 666 75 77 / 06 - 206 473 84

Rouwcentrum in De Hoef www.uitvaartverzorgingleidscherijn.nl

Ursula van Duin's

Haal 28 september je hakken uit de kast en trek een sprintje voor de Stichting Vrienden van de Voedselbank LR.

Glamorous * HakkenraceLEIDSCHE RIJN - UTRECHT

Even die hakken aan voor een goed doel! 100 meter individueel of 50 meter estafette.Mooie prijzen voor de winnaressen. En voor de mooiste outfit! O.a. een Hotelverwenarrangement, Beautypakket, Schoenencheque, Kledingcheque... Waar >> Anafora in het MaximaparkWanneer >> zaterdag 28 sept. 15.00 - 17.00 uur Inschrijfgeld >> 10 euro incl. hapje, bubbels, massage en muziekInschrijven >> via www.bijonsindevinex.nl <<Meld je aan voor de 'Afterparty': via www.anafora.nl

Like * www.facebook.com/NaaldhakkenraceLeidscheRijn twitter @naaldhakkenraceOrganisatie: ‘Bij Ons In De Vinex’ en Mede mogelijk gemaakt door:

Albert  Heijn  Vleuterweide  |  NU  Magazine  |  Uitgeverij  Lipari  |  Mirre  Maan  |  De  Zoete  Zonde  |  Alentejo  wijnen  |  Vinex  Vintage  |  Liefst  LR  

|  Rob  Roy  hakkenbar  |  Redondo  Zumbaclub  |  Reypenaer  |  SuuS.nl  |  @nicotwo  |  Meijst  Juwelier  |

29 september 14:00 - 16:00 uur

In en rondom parkrestaurant Anafora optredens van diverse

dichters van het poëziefonds Lipari

The Rhine Singers zoeken pittige meiden/vrouwen voor een cursus Learn2Sing

Start: 2 oktober om 20.00 uur8 zangavonden in oktober, november, december met als aflsuiting een kerstoptreden.

Locatie: De Weide Wereld

Kosten: !25,

Aanmelden tot 30 september via [email protected] of 030-6585209 rhinesingers.nl

lunchskeetr.nl

DrakenbootfestivalLocatie: Haarrijnse plasKosten: gratisdrakenbootfestival.nl

10 september

In Between Cafeeen maandelijkse ontmoetingsmogelijkheid voor iedereen in between jobs & opdrachten. Tijd: 10.00 – 11.30 uurLocatie: Parkrestaurant AnaforaKosten: gratis

Workshop: basistaartTijdens deze workshop leert men de basistechnieken van het taart decoreren Tijd: 19.30 - 22.30 uurLocatie: Rijksstraatweg 23Kosten: ! 35 met koffie/ thee en wat lekkerstaarturia.nl

11 september

Naai & SnaaiTijd: 19.30 – 22.30 uurLocatie: ZPOT, De MeernKosten: !15spoolme.nl

13 september

Workshop: suikerbloemen pioenroosTijd: 19.30 - 23.00 uur Locatie: Rijksstraatweg 23Kosten: ! 35 met koffie/

thee en wat lekkerstaarturia.nl

TienerdiscoTijd: 19.30 – 22.30 uurLocatie: Buurthuis De SchalmKosten: !2schalmdemeern.nl

14 september

De Zingende Toren: Macht & PrachtTijd: 11.00 – 12.00 uurLocatie: De Zingende Toren, VleuterweideKosten: gratisdezingendetoren.nl

15 september

Leidsche Rijn Festivalhét theaterfestival met voorstellingen, optredens en workshops voor kinderenTijd: 12.30 – 18.00 uurLocatie: MaximaparkKosten: !8 (volwassen) !5 (kind)leidscherijnfestival.nl

17 september

Workshop: designertastaartTijdens deze workshop snijdt u uw taart in tas vorm, de tas wordt bekleed met een designerprint en gedecoreerd. Tijd: 19.30 - 22.30 uur Locatie: Rijksstraatweg 23Kosten: ! 45 met koffie/

thee en wat lekkerstaarturia.nl

18 september

AdministratiespreekuurTijd: 10.00 – 11.00 uurLocatie: ZPOT, De MeernKosten: gratis, vrije inloopleidscherijnwerkt.nl

Jeugdworkshop: blij met bloemenLocatie: AVVNKosten: !5, leeftijd 6 – 12 jaaravvn.nl

19 september

Het schrijversdinermet als gast Ronald GiphartTijd: vanaf 18.30 uurLocatie: Parkrestaurant AnaforaKosten: !34,50 incl. 3-gangen dineranafora.nl

20 september

Workshop: basistaartTijd: 19.30 - 22.30 uurLocatie: Rijksstraatweg 23Kosten: ! 35 met koffie/ thee en wat lekkerstaarturia.nl

21 september

Muzikaal TerwijdeEen muziekfestival voor en door bewoners

Tijd: 15.00 - 22.00 uurLocatie: MusicalkadeKosten: gratismuzikaalterwijde.nl

De Zingende Toren Tijd: 11.00 – 12.00 uurLocatie: De Zingende Toren, VleuterweideKosten: gratisdezingendetoren.nl

24 september

Workshop: basistaartTijd: 19.30 - 22.30 uurLocatie: Rijksstraatweg 23Kosten: ! 35 met koffie/ thee en wat lekkerstaarturia.nl

25 september

Naai & SnaaiTijd: 19.30 – 22.30 uurLocatie: ZPOT, De MeernKosten: !15spoolme.nl

27 september

Kidsdiscovoor kids van 4 t/m 8 jr.Tijd: 15.30 – 16.30 uurLocatie: Buurthuis De SchalmKosten: !2schalmdemeern.nl

Tienerdisco XLvoor kids van 11 t/m 13 jaarTijd: 20.00 – 23.00 uurLocatie: Buurthuis De Schalm

Kosten: !2schalmdemeern.nl

28 september

De Zingende Toren: Mozart & HaydnTijd: 11.00 – 12.00 uurLocatie: De Zingende Toren, VleuterweideKosten: gratisdezingendetoren.nl

NaaldhakkenraceTijd:15.00 uurLocatie: Parkrestaurant AnaforaKosten: !10facebook.com/naald-hakkenraceleidscherijn

Lezing: fruitverwerkingTijd: 13.30 – 15.00 uurLocatie: AVVNKosten: !10avvn.nl

29 september

Fietsen en fotograferen in Leidsche Rijnontdek LR op de fiets onder leiding van een enthousiaste gidsTijd: 10.00 – 12.00 uurLocatie: start bij BouwloodsKosten: [email protected]

Bezoek het observatorium! Tijd: 12.00 – 17.00 uurLocatie: MaximaparkKosten: gratis

32          |  N.U.            N.U.        |    33

AGENDA AGENDA

Page 18: N.U. september 2013

Vloervoordeel B.V.

Strijkviertel 463454 PN de Meern030 [email protected]

Vloervoordeel is al meer dan 25 jaar een vertrouwd adres in De Meern. Onze hoofdproducten zijn laminaatvloeren, houten vloeren en PVC vloeren. In onze ruime showroom doet u de beste inspiratie en beleving op. Kom naar de winkel, of shop online: www.vloervoordeel.nl

AANBIEDING:

Pluk de dag bij Koetshuis de Haar!www.koetshuisdehaar.nl

BEZOEK

Slaapkamergeheimen van

De Haar Van 4 september t/m 30 november

Het kasteel stelt voor het eerst na 100 jaar diverse slaapvertrekken tentoon!

www.kasteeldehaar.nl

Combineer uw bezoek met een High tea (Alleen op reservering)

Boteyken 307, De MeernT. 030 66 20 311E. [email protected]

www.voorsluys.nl

TEGELS SANITAIR

Privé diner, walking diner of luxe borrel, het kan allemaal! Dó! Dinners & Dining isSimone Vankan studeerde Psychologie in Nijmegen en werkt sinds 13 jaar met partners en gezinnen. Ze heeft ook de opleiding systeemtherapie afgerond en is lid van de Nederlandse vereniging voor Relatie- en gezinstherapie. Sinds kort is ze gestart met haar eigen bedrijf: Thuistherapeut Utrecht.

“Blij en hoopvol start je een relatie. De verliefdheid staat"voorop en je kunt je niet voorstellen dat het ooit anders zal zijn. Maar het kan gebeuren dat door de komst van kinderen, een ziekte of een andere oorzaak je relatie je door de vingers glipt. Als je minder energie in je relatie stopt, krijg je ook minder terug, wat een (onterechte) bevestiging kan zijn dat het niet meer goed komt met je relatie. Mijn begeleiding zorgt ervoor dat partners bewust worden van onderliggende gevoelens en gedrag, zich (anders) leren uiten en weer positiever naar elkaar kijken.” De thuistherapeut komt bij je thuis, in de provincie Utrecht, zodat je in je eigen vertrouwde omgeving het gesprek aan kunt gaan.

Thui

sthe

rape

ut U

trech

t

www.thuistherapeut-utrecht.nl | [email protected] | 06 38589824

Deze startende ondernemers stellen zich graag voor

Spor

talic

ious

Al jaren heeft Mariska van der Pijl een passie voor alles wat met voeding en sport te maken heeft. Sinds twee maanden begeleidt ze met haar eigen bedrijf Sportalicious, mensen die door middel van voeding en beweging gaan voor een fitte en gezonde levensstijl. Of je nu wat kilootjes wilt verliezen, juist wilt aankomen of je wat fitter wilt voelen, Sportalicious kan je hierbij helpen.

“Tijdens mijn studie bedrijfskunde bleef de wereld van voeding en sport mij trekken. Inmiddels ben ik gediplomeerd gewichtsconsulent en heb ik diverse sportopleidingen met succes afgerond. Ik maak een persoonlijk voedingsadvies waarbij je nog steeds kunt genieten van eten en drinken. Graag wil ik mensen er bewust van maken wat ze allemaal binnen krijgen en ze inzicht geven wat een gezond en lekker alternatief kan zijn.”

Sportalicious | Leon Jesselhof 7 | 3543 HL Utrecht | 0648156152 | [email protected] | www.sportalicious.nl

Anastasia Fashion: Fashionable for less : Voor trendy en betaalbare moet je sinds anderhalf jaar zijn bij Anastasia Fashion op de Pastoor Ohllaan in Vleuten. Een prettige kledingwinkel waar ze je met veel aandacht goed kledingadvies geven.

Eigenaresse Marina heeft een passie voor alles wat met mode te maken heeft en besloot daarom in 2011 de stap te wagen; haar eigen winkel. En met groot succes! “Ja, het gaat erg goed. Mensen zijn enthousiast en komen van heinde en ver.Marina was, voordat ze aan dit avontuur begon, al bezig met mode. “Bij mensen thuis gaf ik fashionavonden en daar merkte ik dat de kleding die ik aanbood goed in trek was. Dat wilde ik uitbreiden, zodat iedereen altijd bij mij terecht kan voor trendy en betaalbare mode.” Elke week komt er weer wat nieuws binnen, dus loop ook snel eens langs bij Anastasia Fashion.

Ana

stas

ia F

ashi

on

Anastasia Fashion | Pastoor Ohllaan 3, 3451 CB Vleuten | 030 – 2102004 [email protected] | www.anastasiafashion.com | @anastasia_shop

facebook.com/anastasiafashion

OpeningstijdenMaandag

13.00 – 17.30 di t/m vrij

9.00 – 17.30zaterdag

9.30 – 17.00

N.U.  |  35

Page 19: N.U. september 2013

Tekst: Fleur van de Velde

Mevrouw van Doorn is sinds kort de trotse eigenaresse van een witte Peugeot 107. En niet alleen mevrouw van Doorn, maar ook twee van haar vriendinnen kochten tegelijkertijd deze auto.

“De zoon van een vriendin heeft eigenlijk alle research gedaan. Zijn moeder was op zoek naar een nieuwe auto en toen ik hoorde over deze Peugeot 107 werd ik ook enthousiast. Mijn Fiat Punto was al tien jaar oud en kon ik nu nog goed inwisselen. Samen met andere kortingen die ik kreeg, was het een deal waar ik niet om heen kon, het was precies het goede moment.”

Een goed gegoten jasje“Uiteraard heb ik nog een proefrit gemaakt, maar lang getwijfeld heb ik niet. Mijn twee eisen waren dat er een airco in moest zitten en stuurbekrachtiging. Verder is deze Peugeot groot genoeg voor mij alleen en rijdt hij als een goed gegoten jasje. Een wit jasje wel te verstaan, want dat was de goedkoopste optie. Met deze auto ga ik voornamelijk veel naar Den Bosch rijden, daar wonen mijn dochter en kleindochter. Het eerste ritje naar Den Bosch zit er al op en hij rijdt perfect. Op de snelweg heb ik het gaspedaal nog even flink ingetrapt en de 150 km per uur haalt hij met redelijk gemak.”

Overlevingspakket“Ook over de service ben ik erg te spreken. Verkoopadviseur Arno Sprang was er altijd om onze vragen te beantwoorden en de aflevering was echt speciaal. De auto stond onder een mooi doek achter een bordje met mijn naam erop. Stiekem had ik al onder het doek gekeken naar het nummerbord. Deze begint met KVK, dus is makkelijk te onthouden. Ik kreeg zelfs nog een overlevingspakket compleet met veiligheidshesjes, EHBO kist en een hamertje, dat heb ik nog nooit eerder gehad wanneer ik een auto kocht.”

Technische gegevens Peugeot 107

Kleur: WitMotor: 1.0 12v Aantal PK: 68Extra’s: Airconditioning, 5 drs

Mevrouw van Doorn

Nefkens Utrecht, de Peugeot dealer van Midden NederlandMeijewetering 19 3543 AA Utrecht T: (030)2414243 [email protected]

36        |  N.U.    

DE AUTO VAN...

Bij Curves train je in 30 minuten iedere belangrijke spiergroep. Deze, bewezen succesvolle, workout is speciaal ontwikkeld en alleen toegankelijk voor vrouwen. Curves combineert kracht- en duurzame conditietraining. Deze combinatie draagt bij aan meer energie, een goede houding een strakker lichaam ‘last but nog least’: gewichtsverlies. Sinds een half jaar heeft Willy Molenaar de Curves locatie in Vleuterweide overgenomen en N.U. sprak met haar.

Willy heeft vele jaren gymnastiek en turnlessen verzorgd aan kinderen in Harmelen en omgeving. Verder conditietraining met spierversterkende oefeningen aan volwassenen met daarnaast een administratieve/secretariële job. Na 2 jaar circuit coach te zijn geweest bij Curves Woerden kwam de uitdaging de Curves vestiging in Vleuterweide te gaan runnen, welke zich tevens in haar huidige woonplaats bevindt. “Mensen stimuleren in beweging te zijn en blijven vind ik erg belangrijk en leuk om te doen. Net als vele dames voor mij zeg ik dat Curves een soort roeping is. Ik wil vrouwen graag laten zien dat sporten toegankelijk is iedereen. Of je nou 18 of

75 bent, overgewicht of reuma hebt, bij ons kun je altijd sporten en wij kunnen niet wachten jou te begeleiden. Curves biedt een 30 minuten fitness training die snel, leuk en veilig is. Ook jij zult versteld staan hoe leuk en eenvoudig Curves is.”

Ondanks dat Curves een wereldwijde organisatie is en nr. 1 in vrouwenfitness, denkt Willy juist graag lokaal. “Ik vind het belangrijk betrokken te zijn bij de buurt en haar bewoners. Zo doen we binnenkort ook met een aantal vrouwen mee aan de Naaldhakkenrace op zaterdag 28 september in het Maximapark. Het is mooi om te zien dat zulke buurtinitiatieven ontstaan.”

Tekst: Fleur van de Velde

Probeer Curves nu 1

week GRATIS!

Nieuwsgierig geworden? Bel vandaag nog of kom langs voor een uitleg van onze

programma’s.

Curves VleuterweideBurchtpoort 2

3452 MD Vleuten

www.curvesvleuterweide.nl030- 276 65 31

Curves Vleuterweide

Page 20: N.U. september 2013

Voor N.U.schrijft Ursula om de maand een column over het wel en wee in de Vinexwijk.

Naaldhakkenrun

Onlangs stond in mijn krant dat Nederlan-ders niet echt voorop lopen wat mode be-treft. De vakantie haalt modetechnisch kenne- lijk het slechtste naar boven bij de Nederlandse toerist. Ik moet onderkennen dat de mode-politie ook in Friesland, waar ik deze zomer vertoefde, het druk zou hebben gehad. De alom gewraakte witte legging, afritsbroeken en unisex jasjes waren rijk vertegenwoordigd. Om mijn naam als hippe Vinex-moeder niet te grab-bel te gooien, deed ik niet mee aan die Laat-Alles-Maar Lekker-Waaien-heuptasjesattitude. Die opgetrokken wenkbrauwen negeerde ik gewoon wanneer ik met kittige sandaaltjes over de Friese steigers defileerde. (De toiletrol weggemoffeld in een kekke ‘survival-toilettas’, waarin, als de nood aan de man zou komen, moeiteloos een föhn, Carmenkruluitrusting en het volledige assortiment van het Kruitvat passen.) Er viel maar weinig te winkelen in de Friese dorpen. Mijn shophoogtepunten beston-den uit het zoeken naar kleurrijke dobbers en een bakje wormen voor mijn twee wurmen. Het gebrek aan shopfaciliteiten gaf mij gelegenheid om aan een geheel nieuw Vinex-concept te werken. Ik had het plan gevat om, naast het schri-jven van mijn filosofische en vooral diepgaande, kritische columns, nog op een andere manier iets ‘maatschappelijk-achtigs’ te betekenen voor Leidsche Rijn en omgeving. En waar denk je dan als eerste aan? Een Naaldhakkenrace. Ik mijmerde dat mijn zoontjes ooit vol trots aan hun kinderen zouden vertellen dat oma lang geleden de Eerste Naaldhakkenrace van Leidsche Rijn organiseerde en veel centjes ophaalde voor een

goed doel. Ze laten dan ontzagvol de plek zien waar het baanbrekende evenement plaatsvond: het Máximapark. De smeulende naaldhak-gaten zullen nog terug te vinden zijn op Het Lint. Ademloos zullen zij zich in restaurant Anafora vergapen aan de vitrinekast , waar oma’s leg-endarische, glimmende naaldhakken museum-waardig worden tentoongesteld. Een naaldhak-kenrun in onze Vinexwijk? Past dat wel in ons nuchtere Birckenstocks-bakfiets-cultuurtje (dat overigens wel steeds meer op haar retour is in het wereldse Leidsche Rijn)? U kent waarschijn-lijk de beelden wel van de stilettorace in de PC Hooftstraat. Een spektakel waarbij de een na de andere vrouw door haar hooggehakte hoeven zakt. Struikelend of desnoods hinkelend op nog één gevaarlijk zwenkende hak bereiken ze dan verwilderd de finish. Wees gerust: deze tafer-elen zullen hier niet aan de orde zijn. De race zal 28 september plaatsvinden voor Anafora en de opbrengst gaat naar de Stichting Vrienden van de Voedselbank Leidsche Rijn. Meer infor-matie vindt u op de Facebookpagina Naaldhak-kenrace Leidsche Rijn. Of via Twitter: @naald-hakkenrace. Aanmelden : [email protected]. Kosten 10 euro, inclusief bubbels, massages en muziek. Ik ben ongelooflijk trots op alle lokale ondernemers die de race sponsoren en mensen die meedenken, zoals Bert Eskes van Athletic Point, Anafora en vele andere betrokken buurtbewoners. Houd de website van Anafora ook in de gaten voor de ‘Hakken afterparty’.

Ursula van Duin

Ursula schrijft wekelijks een column op zaterdag in de Telegraaf. U kunt haar volgen via Twitter: ursulavanduin of Facebook: the glamorous vinexlife.

38          |  N.U.    

NIEU

WE St. Antonius Ziekenhuis Utrecht:

‘onziekenhuis’ KN

US

N.U. magazine neemt- vooruitlopend op de Open Dag op 7 september een kijkje in het nieuwe St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. Een gebouw dat is ingericht om patiënten op hun gemak te stellen en passende zorg te bieden. Bij binnenkomst valt direct de knusse sfeer op. Het nieuwe St. Antonius ligt aan de A2 langs The Wall in Leidsche Rijn en opent op 16 september. Voor de rondleiding krijgen we blauwe overschoentjes aan om de vloer te beschermen. Zo ‘glijden’ we in anderhalf uur het ziekenhuis door. We starten bij de receptie op de eerste verdieping, waar 22 poliklinieken gevestigd zijn. De wachtruimtes zijn intiem, met plantenbakken en uitzicht op binnentuinen. Er zijn bijna geen spierwitte muren. Elke poli heeft zijn eigen vrolijke herkenbare kleur. Het zijn vooral de bordjes met ‘urologie’ en ‘gynaecologie’ die verraden dat je in een groot ziekenhuis loopt. De dagverpleging voor patiënten met kanker oogt ruim met veel ramen en glas, zodat mensen in een geriefelijke stoel van het weidse uitzicht kunnen genieten. De kastjes op de kinderafdeling hebben de vorm van een vogelhuisje. Er zijn vier verpleegafdelingen met 1- en 4 persoonskamers waar je ook letterlijk op de vensterbank mag zitten. De zorg is rondom de patiënt gecentreerd. Ook is er plek voor innovatieve apparatuur. Zoals een 3D mammografie voor borstkankeronderzoek. De looproutes in het ziekenhuis zijn kort gehouden, er is gratis wifi, een groot dakterras en een apotheek bij de in- en uitgang die ’s avonds en in het weekend geopend is. Handig om direct vanaf de Spoedeisende Hulp medicijnen mee te nemen. Het ziekenhuis biedt ook onderdak aan de Huisartsenpost Leidsche Rijn, die aan de Spoedeisende Hulp grenst. Ben jij ook benieuwd naar het nieuwe St. Antonius Ziekenhuis Utrecht? Kom dan een kijkje nemen tijdens de Open Dag op 7 september tussen 10.00 en 16.00 uur.

www.antoniusziekenhuis.nl/nieuwbouw

COLUMN

Page 21: N.U. september 2013