Vrijetijdskrant september 2013

20
1 Guy Joosten Schepen van informatie [email protected] Theo Schuurmans Burgemeester [email protected] Beste Hamont-Achelaren, De zomer van 2013 was er duidelijk eentje die voor velen lang in de herinnering zal gegrift blijven. Ofwel door de troonswisseling in ons vorstenhuis, de heerlijke bijna-tropische temperaturen of talloze andere heuglijke gebeurtenissen. Eén van de zomerse hoogtepunten voor onze stad speelde zich af in Kerkrade in Nederland waar de Kon. Fanfare Kempenbloei Achel voor de vijfde maal in haar bestaan deelnam aan het vermaarde Wereld Muziek Concours (WMC). De fanfare wist zich met 95,25% net zoals in 2009 te kronen tot Wereldkampioen in de allerhoogste Concertdivisie voor fanfares. Het WMC is eigenlijk wat de Champions League voor het voetbal is. Een vergelijking die hopelijk bij iedereen boekdelen spreekt: ook de volgende vier jaren komt ’s werelds allerbeste fanfareorkest uit onze stad! Daar mogen we best trots op zijn! ‘Hafabra’ (harmonie-fanfare-brassband) is trouwens duidelijk zeer bedrijvig in onze stad. Zo neemt de Kon. Harmonie St.-Cecilia Hamont in het najaar deel aan twee wedstrijden en viert de Kon. Fanfare De Eendracht Hamont-Lo begin september een heel bijzonder jubileum: 40 jaar majoretten, 50 jaar drumband en 60 jaar fanfare! Kortom, volkse cultuur van eigen bodem die we met z’n allen moeten koesteren! www.hamont-achel.be Kempenbloei Wereldkampioen! p. 3 Ontdek de poster in het midden van deze Vrijetijdskrant! Hamont-Achel Wanneer de zomer over haar hoogtepunt heen is, staat er in Hamont-Achel nog een sportieve en muzikale topweek geprogrammeerd. Op zaterdag 31 augustus is Rock Monsieur al aan de 11 e editie toe. Rockminnend Hamon weer mogen rekenen op e 1 september bruist het stad van de activiteit. De jeugd-, slaan de handen in elkaar een onvergetelijk feest te Een week

description

 

Transcript of Vrijetijdskrant september 2013

Page 1: Vrijetijdskrant september 2013

1

Guy JoostenSchepen van [email protected]

Theo [email protected]

Hamont-Achel jaargang 8 nr. 5 september 2013

Beste Hamont-Achelaren,

De zomer van 2013 was er duidelijk eentje die voor velen lang in de herinnering zal gegrift blijven. Ofwel door de troonswisseling in ons vorstenhuis, de heerlijke bijna-tropische temperaturen of talloze andere heuglijke gebeurtenissen.

Eén van de zomerse hoogtepunten voor onze stad speelde zich af in Kerkrade in Nederland waar de Kon. Fanfare Kempenbloei Achel voor de vijfde maal in haar bestaan deelnam aan het vermaarde Wereld Muziek Concours (WMC). De fanfare wist zich met 95,25% net zoals in 2009 te kronen tot Wereldkampioen in de allerhoogste Concertdivisie voor fanfares. Het WMC is eigenlijk wat de Champions League voor het voetbal is. Een vergelijking die hopelijk bij iedereen boekdelen spreekt: ook de volgende vier jaren komt ’s werelds allerbeste fanfareorkest uit onze stad! Daar mogen we best trots op zijn!

‘Hafabra’ (harmonie-fanfare-brassband) is trouwens duidelijk zeer bedrijvig in onze stad. Zo neemt de Kon. Harmonie St.-Cecilia Hamont in het najaar deel aan twee wedstrijden en viert de Kon. Fanfare De Eendracht Hamont-Lo begin september een heel bijzonder jubileum: 40 jaar majoretten, 50 jaar drumband en 60 jaar fanfare! Kortom, volkse cultuur van eigen bodem die we met z’n allen moeten koesteren!

www.hamont-achel.be

Kempenbloei Wereldkampioen! p. 3

Ontdek de poster in het midden van deze Vrijetijdskrant!

Sport en feest in Hamont-AchelSport en feest in Hamont-AchelWanneer de zomer over haar hoogtepunt heen is, staat er in Wanneer de zomer over haar hoogtepunt heen is, staat er in Hamont-Achel nog een sportieve en muzikale topweek geprogrammeerd.

Op zaterdag 31 augustus is Rock Monsieur al aan de 11Op zaterdag 31 augustus is Rock Monsieur al aan de 11e

editie toe. Rockminnend Hamont-Achel zal ook dit jaar editie toe. Rockminnend Hamont-Achel zal ook dit jaar weer mogen rekenen op een sterke affi che. Op zondag weer mogen rekenen op een sterke affi che. Op zondag 1 september bruist het stadscentrum van Hamont weer 1 september bruist het stadscentrum van Hamont weer van de activiteit. De jeugd-, sport- en cultuurverenigingen van de activiteit. De jeugd-, sport- en cultuurverenigingen slaan de handen in elkaar om van Hamonttisser weer slaan de handen in elkaar om van Hamonttisser weer een onvergetelijk feest te maken. Te midden van het een onvergetelijk feest te maken. Te midden van het een onvergetelijk feest te maken. Te midden van het een onvergetelijk feest te maken. Te midden van het feestgedruis kunnen de lopers zich weer van hun feestgedruis kunnen de lopers zich weer van hun sterkste kan laten zien in de Groene Halve Marathon. sterkste kan laten zien in de Groene Halve Marathon. Groot of klein, jong of oud: voor iedere sportieveling staat Groot of klein, jong of oud: voor iedere sportieveling staat er wel een mooie wedstrijd op het programma. er wel een mooie wedstrijd op het programma.

Een week later is het centrum van Achel dan weer Een week later is het centrum van Achel dan weer ‘the place to be’. Dan maken we ons op voor de eerste editie van ‘Achel sport en feest’. Met onder meer de ‘Kapetulierace’ (what’s in a name?) op het programma, nu al een evenement om reikhalzend naar uit te kijken.

31 aug. Rock Monsieur31 aug. Rock Monsieur1 sept. Hamonttisser + Groene Halve Marathon8 sept. Achel sport en feest

Meer info zie pag. 2 en 3.

Page 2: Vrijetijdskrant september 2013

222

Sport, feest en lokaal talent in Hamont centrumOp 31 augustus en 1 september wordt er gefeest en gesport op en rond het Marktplein van Hamont. Er valt heel wat te beleven tijdens Rock Monsieur, Hamonttisser en de Groene Halve Marathon.

Rock MonsieurOp zaterdag 31 augustus wordt het feestweekend voor de 11e keer geopend met het rockfestival Rock Monsieur. Deze editie komt niemand minder dan The Selecter afgezakt naar het marktplein. The Selecter is een Engelse skaband rond zangeres Pauline Black. Ze scoorden hun grootste hits met On My Radio en Missing Words. Net als vorige edities is ook dit jaar de toegang gratis. Voor de stevigere rockers werd de Nirvana tribute band ‘Bleach’ gestrikt om het feest af te sluiten. Ook de oudere rockers komen aan hun trekken met een optreden van QUOTATION. De volledige line-up ziet er als volgt uit vanaf 14.00 u: The Derps, Del-Toros, The Surfbeat Club, Evil Invaders, Dirty Undies, Quotation, The Selecter en Bleach. Vzw Soundclash heet u alvast welkom!

HamonttisserRond het thema ‘Tussen kunst en kitsch’ vindt op zondag 1 september 2013 de dertiende Hamonttisser plaats. De jeugd-,sport- en cultuurverenigingen slaan de handen in elkaar Hamonttisser plaats. De jeugd-,sport- en cultuurverenigingen slaan de handen in elkaar om van het centrum van Hamont-Achel een aantrekkelijke ontmoetingsplaats te maken waar van alles te beleven valt. In het stadscentrum gonst het van de muzikale, kunstige en vrolijke activiteiten. Op de verschillende podia geven de lokale verenigingen met zang, dans en muziek zoals steeds het beste van zichzelf. Iedere vereniging doet zijn best om het jaarthema naar voor te brengen. Zo zal u op De Wal en het plein achter het stadhuis de ‘tussen de kunst en kitsch’ sfeer kunnen proeven in talrijke workshops en randanimatie. Heb je zin om mee te doen of hebt u een kunstig-kitsch idee? Laat het ons weten. Vergeet niet je kunstvoorwerpen mee te brengen om ze vanaf 14.00 u te laten schatten door een professionele kunstschatter. De feeststemming wordt compleet met de gezellige eet- en drankstandjes. De kinderen mogen vanaf 17.00 u uitkijken naar een spetterend optreden van ‘Knappe Koppen’. Als klap op de vuurpijl treedt de band ‘J Plug’ op en beleven we samen met de ‘Knappe Koppen’ een gezellig einde van dit jaarlijks feestweekend. Kortom: feest voor iedereen!

Groene Halve MarathonVoor het geval dat je nog twijfelt, neem deel aan de 28e editie van de Groene Halve Marathon die gehouden wordt op zondag 1 september. Ook dit jaar kan je deelnemen aan verschillende afstanden voor groot en klein. Het sportieve hoogtepunt is de Halve Marathon die start om 16.00 u. De kinderloop start om 13.00 u aan De Posthoorn. Verder staan er een estafetteloop, een 5 km run en voor zowel de skeelers als de lopers een 12- en 21-km wedstrijd op het goed gevulde sportprogramma. Zoals ieder jaar wil de organisatie alle kinderen uit de basisscholen oproepen om deel te nemen aan de kinderloop. Meer informatie: www.groenehalvemarathon.bekinderloop. Meer informatie: www.groenehalvemarathon.bewww.groenehalvemarathon.be

Page 3: Vrijetijdskrant september 2013

Achel sport en feest Beverbeek Classic vaart een nieuwe koersNa de beslissing om in 2014 geen UCI 1.2-wielerwedstrijd meer te organiseren, gaat de Hamont-Achelse wielerorganisatie Beverbeek Classic - Herdenkingsprijs Hans Winters - een nieuwe ‘koers’ varen. ‘Achel, sport en feest’, zo heet het nieuwe evenement. In het verkeersvrije centrum van Achel vindt er op zondag 8 september 2013 een ‘Kapetulierace’ plaats voor de schoolgaande jeugd van Hamont-Achel en twee wielercriteriums. De naam ‘Kapetulierace’ is een knipoog naar het dialectwoord ‘Kapetulie’: een boekentas van de Achelse schoolkinderen uit de tijd van toen. Op en rond het Michielsplein zijn er allerhande optredens van verenigingen en randanimatie. De horeca-uitbaters en middenstand van Achel en Unizo Hamont-Achel verlenen hun medewerking. Op gezellige terrasjes zal het heerlijk vertoeven zijn wanneer de renners over de plaatselijke omloop hun criterium rijden.

KapetulieraceDe ‘Kapetulierace’ is voorbehouden voor de Hamont-Achelse schoolgaande jeugd. De deelnemers worden ingedeeld in verschillende leeftijdsgroepen en reeksen. Het parcours is volledig afgesloten zodat er heel veilig kan gesport worden. De kinderen rijden eerst een verkenningsronde en daarna een wedstrijdje van 1 ronde van 1,1 km. Kinderen die wensen deel te nemen kunnen zich inschrijven bij Frido Winters, Molenstraat 28/Bus 1, Hamont-Achel (of gsm: 0474 72 38 17). Eerste start is voorzien om 13u. De deelname is gratis. De kinderen rijden - met valhelm - op een gewone fi ets, BMX of mountainbike. Racefi etsen zijn niet toegelaten. Tijdens deze sportieve happening zijn er op en rond het Michielsplein optredens van balletgroep Pas de Deux uit Achel, twirlgroep The Starlights uit Achel, demonstratie door de Achelse politiehondenvereniging De Heidespeurders, SPW De Koekoek-Achel en allerhande randanimatie.

CriteriumDe wielerliefhebbers kunnen die dag afzakken naar het centrum van Achel voor twee wielercriteriums. Om 16.00 u starten de amateurs en masters voor 30 ronden van 2 km. Twee uur later vertrekken de elites met of zonder contract en beloften voor hun wedstrijd over 35 ronden van 2 km. Aan beide criteriums ‘Grote prijs Hans Winters’ nemen telkens 50 renners deel.50 renners deel.

Koninklijke Fanfare Kempenbloei Wereldkampioen

Op het vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade heeft Fanfare Kempenbloei voor de tweede maal op rij de hoogste score neergezet. De fanfare, onder leiding van dirigent Ivan Meylemans, werd wereldkampioen in de Concertdivisie Fanfares met een score van 95,25%. Kempenbloei wist de jury duidelijk te overtuigen met een onevenaarbare performance en behaalde in deze hoogste divisie de allerhoogste score en daarmee ook de titel van Wereldkampioen. De beste fanfare ter wereld komt dus uit onze stad, en dat is toch wel écht uniek!

Het WMC combineert wedstrijden voor amateur muziekensembles met hoogwaardige concerten. Dit jaar was het alweer de 17e editie van het festival dat voor het eerst georganiseerd werd in 1951. Het WMC geldt ondertussen als het officieuze wereldkampioenschap voor amateur muziekensembles en mag elke editie rekenen op deelnemers uit vele landen. Eigenlijk is het het best te vergelijken met de Olympische Spelen maar dan voor muziek.

Koninklijke Fanfare Kempenbloei is geen onbekende op het WMC, in 2001 werd het orkest al wereldkampioen in de eerste divisie fanfares en in 2005 werd voor het eerst deelgenomen aan de concertdivisie. Vier jaren later, in 2009, werd de fanfare voor een eerste maal wereldkampioen in de allerhoogste divisie. De verwachtingen waren dit jaar dan ook hoog gespannen. De muzikanten kregen ook een intensief repetitieschema voorgeschoteld. De voorbije maanden is er keihard gewerkt om de aartsmoeilijke voorgeschoteld. De voorbije maanden is er keihard gewerkt om de aartsmoeilijke muziekwerken in te studeren. Zo zonderden zich de muzikanten van Kempenbloei muziekwerken in te studeren. Zo zonderden zich de muzikanten van Kempenbloei een heel weekend af in Neerpelt om zich fulltime te wijden aan het concertprogramma. een heel weekend af in Neerpelt om zich fulltime te wijden aan het concertprogramma. De vereniging zorgde er ook voor dat ze in Kerkrade ook buiten de concertzaal heel De vereniging zorgde er ook voor dat ze in Kerkrade ook buiten de concertzaal heel herkenbaar zouden zijn, want er werd gezorgd voor mooie poloshirts in de kleuren van herkenbaar zouden zijn, want er werd gezorgd voor mooie poloshirts in de kleuren van de stad Hamont-Achel.

Zondag 28 juli was het moment van de waarheid voor Kempenbloei. Op de laatste dag Zondag 28 juli was het moment van de waarheid voor Kempenbloei. Op de laatste dag van het WMC-programma vertrokken er vanuit Achel twee bussen met muzikanten, van het WMC-programma vertrokken er vanuit Achel twee bussen met muzikanten, dirigent, bestuursleden en ook heel wat supporters van het thuisfront. Omstreeks 15.00 udirigent, bestuursleden en ook heel wat supporters van het thuisfront. Omstreeks 15.00 uwas het grote podium van de Rodahal gevuld met Kempenbloeimuzikanten. Na ieder was het grote podium van de Rodahal gevuld met Kempenbloeimuzikanten. Na ieder muziekwerk klonk een daverend applaus, en aan het einde van het optreden was er een muziekwerk klonk een daverend applaus, en aan het einde van het optreden was er een minutenlange staande ovatie van het voltallige publiek. Zo’n enthousiast applaus van minutenlange staande ovatie van het voltallige publiek. Zo’n enthousiast applaus van een tweeduizend-koppig publiek doet wat met je, en dat ondervonden vele muzikanten. een tweeduizend-koppig publiek doet wat met je, en dat ondervonden vele muzikanten. Want velen waren bijzonder emotioneel na het prachtige concert. De jurycommentaar Want velen waren bijzonder emotioneel na het prachtige concert. De jurycommentaar loog er ook niet om: Koninklijke Fanfare Kempenbloei laat zien dat ze niet alleen een loog er ook niet om: Koninklijke Fanfare Kempenbloei laat zien dat ze niet alleen een amicale vriendenclub zijn, maar ook prachtige muziek kunnen maken!”.amicale vriendenclub zijn, maar ook prachtige muziek kunnen maken!”.

Daarna was het verzamelen aan het Michielshof waar de muzikanten werden opgewacht Daarna was het verzamelen aan het Michielshof waar de muzikanten werden opgewacht door de talloze supporters voor een welverdiend feestje én de nodige toespraken.door de talloze supporters voor een welverdiend feestje én de nodige toespraken.

Wie het concert alsnog wil horen: op de website van de fanfare staat een link naar de Wie het concert alsnog wil horen: op de website van de fanfare staat een link naar de radio-opname van het concert: radio-opname van het concert: www.kempenbloei.bewww.kempenbloei.bewww.kempenbloei.be

3www.hamont-achel.be

Kampioenenhulde Op vrijdag 6 september 2013 worden

de Hamont-Achelse spelers en clubs

die het afgelopen seizoen kampioen zijn

geworden in de bloemetjes gezet door de

sportraad.

De deuren van Cinema Walburg openen om 19.30 u. Om 20.00 u stipt

start de huldiging. Aansluitend op de huldigingen biedt het stadsbestuur

je graag een drankje aan om te toosten op al dat talent van eigen bodem.

Ontdek de poster in het

midden van deze krant!

Page 4: Vrijetijdskrant september 2013

44

Turnclub De Noordster op haar bestEen tiental landen nam in Deventer (Ned.) deel aan de ‘open wedstrijd’ toestelturnen, enkel bestemd voor meisjes op het hoogste niveau of eerste nationaal. Elk deelnemend land leverde zijn beste vier meisjes per leeftijd af. De Noordster-clublid Alysha Senders, 11 jaar, veroverde in de algemene rangschikking een vierde plaats op 37 deelneemsters, nipt achter de derde. Ook had zij zich geplaatst in drie van de vier individuele toestelfi nales.

Petanquen bij OKRA-sport trefpunt HamontPetanquen is een bezigheid voor ouderen, zegt men! Kan wel zijn; maar dan moet je toch maar eens komen kijken naar de sportieve OKRA-leden van Hamont, mannen en vrouwen, die meerdere keren per week op de petanquebanen (gelegen achter het St. Jan Berchmanstehuis, Bosstraat 7 Hamont-Achel) enkele uurtjes een sportieve namiddag beleven in ontspannen, maar toch competitieve manier, hun hobby beleven. Reeds meer dan 22 jaar voor sommigen ... conclusie: met petanquen word je oud.Heb je interesse? OKRA-sport, trefpunt Hamont, verwelkomt je hartelijk op de overdekte petanquebanen op dinsdagen en donderdagen van 13.30 tot 16.00 u.Voor méér info rond de activiteiten van OKRA trefpunt Hamont surf eens rond op deze site: www.okra.be/trefpunt-hamontwww.okra.be/trefpunt-hamont.

ATC tennis & MINI-tennis ATC kan terugkijken op een leuk en sportief buitenseizoen 2013.Sinds 2 jaar is ATC bezig met het intensiveren van de Jeugd binnen ATC. ‘We mogen trots zijn op een tennisclub zoals ATC’, aldus Susanne Spronk, jeugdcoördinator binnen ATC. ‘2 jaar geleden zijn we begonnen met 4 jeugdleden en 1 tennistrainer en dit jaar sluiten we af met zo’n 65 leerlingen en 6 tennis-trainers. Natuurlijk is het heel veel werk en ben je er enorm veel uurtjes mee bezig, maar er is geen groter kado dan de glimlach van een kind op de tennisbaan’. We werken hard aan de wederopbouw van de jeugd binnen ATC en met veel steun van de veteranen en vrienden komen we ieder jaar een stapje dichterbij.

De jaarlijkse toernooien voor zowel jeugd als voor de volwassenen zijn inmiddels uitgebreid. Dit jaar heeft men een leuk familie-toernooi georganiseerd, namelijk het “MINI maxi Toernooi” waarbij een ouder met een kind tennist tegen een andere ouder met een kind. Met een goeie opkomst en een barbecue aan het einde, was het een heel gezellig en geslaagd ‘eerste toernooi’. Een ander leuk toernooi was het MIX & MATCH toernooi voor de volwassenen. Hierbij werd een soort WK Tennis opgezet waarbij men een bepaald land ging vertegenwoordigen. We hebben enorm veel plezier gehad en zagen echte pizzabakkers, 2 pausjes op een pausmobiel, een heuse Mickey en Minny Mouse, en swingende Brazilianen voorbij komen. Ook de Noormannen en de elegante Flamingo dansers bleven niet uit! Een super leuk toernooi dat volgend jaar weer op de kaart staat.

Sinds een jaar heeft Achel een nieuwe vorm van tennistraining. Speciaal voor de hele jonge kampioentjes vanaf 5 jaar organiseert ATC “MINI Tennis” in sporthal de Koekoek te Achel. ATC start 19 september a.s. weer met MINI-tennistraining op donderdag van 17.00 tot 18.00 u. MINI-tennis is bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar tot ongeveer 7/8 jaar (afhankelijk van ervaring). De tennislessen worden gegeven door een gediplomeerd tennistrainer. Tijdens de mini-tennistraining wordt er aandacht besteed aan balvaardigheid & slagvaardigheid. Natuurlijk worden er ook spelletjes gedaan én er wordt natuurlijk getennist. Sportieve kleding en (binnen)schoeisel met witte zolen zijn gewenst. Uiteraard heeft de Tennisclub rackets ter beschikking. De lessen worden verdeeld in 2 periodes. De eerste periode is van september tot eind december met uitzondering van de herfstvakantie en kerstvakantie, en de tweede periode is van januari tot eind maart met uitzondering van de krokusvakantie. De kosten bedragen per periode 50 euro per deelnemer.

Alle kinderen die een keertje kennis willen maken met tennis en de leeftijd hebben van minimaal 5 jaar en maximaal 8 jaar, zijn van harte welkom op de MINI TENNIS TRAINING A.S. donderdag 19 september. Mocht je zoon/dochter interesse hebben om een keertje te komen kijken, of natuurlijk om een keertje mee te doen? Dan is hij/zij van harte welkom op de 19e september a.s. Wij willen je vriendelijk vragen om bij deelname een mailtje te sturen naar [email protected] ATC heeft haar eerste ace geslagen en loopt nu warm voor de rest van de game.

Sportaanbod volwassenen en seniorenZUMBA: Maandag van 9.30 tot 10.30 u in de Posthoorn.Start lessenreeks: maandag 9 september 2013

ZUMBA GOLD: Zumba Gold is Zumba op een lager tempo, ontwikkeld voor actieve ouderen en alle andere deelnemers (overgewicht, revalidatie, mensen met beperking) die speciale aanpassingen nodig hebben voor een succesvolle workout. Maandag van 10.30 tot 11.30 u in de Posthoorn.Start lessenreeks: maandag 9 september 2013

BOKWA: De naam bokwa komt van een combinatie van twee woorden: “BO” van light boksen en “KWA” van de traditionele Afrikaanse dans Kwaito. Samen een combinatie voor een geweldige fi tness workout! Geschikt voor elke leeftijd.Woensdag van 20.30 tot 21.30 u in het Michielshof. Start lessenreeks: woensdag 11 september 2013

KOSTPRIJS: 5-beurtenkaart (6e les gratis) = 30 euro10-beurtenkaart (11e-12e les gratis) = 55 euroMEER INFORMATIE OVER DE LESSEN? Neem contact op met het loket UiTpunt, Wal 26, 011 44 50 40, [email protected] 011 44 50 40, [email protected]

Page 5: Vrijetijdskrant september 2013

IENIE MIENIECLUB

SPEELKRIEBELS

IENIE MIENIECLUB

SPEELKRIEBELS

IENIE MIENIECLUB

SPEELKRIEBELS

5

Sport-o-funSport-o-fun is voor alle kinderen van het 1e tot en met het 4e leerjaar. Het is een uniek pedagogisch basisprogramma waarin de kinderen een veelzijdigesportopleiding genieten. Er wordt gesport, onder begeleiding van een ge-diplomeerde lesgever, op een recreatieve manier waarbij presteren op een tweede plaats komst. Indien zij de smaak te pakken hebben, kunnen zij op latere leeftijd doorstromen naar een sportclub.

1e graad (1e en 2e leerjaar): Hier wordt veel aandacht besteed aan de basis van de lichamelijke opvoeding (werpen en vangen, klimmen en klauteren, springvaardighe-den, ...). Nieuwe en immer verrassende spelsituaties zorgen ervoor dat kinderen zelf proberen en ontdekken wat ze kunnen en vooral durven.

2e graad (3e en 4e leerjaar): De basismotoriek blijft belangrijk en wordt verder uit-gebouwd. Tevens kunnen de leerlingen kennis maken met een aantal verschillende sportgroepen o.a. balsporten, ritmische sporten, gymnastische sporten, atletische sporten,

START: (1e en 2e leerjaar) maandag 16 september 2013 van 15.45 - 16.45 u, sporthal De Posthoorn, Stationsstraat 5, 3930 Hamont-Achel

START: (3e en 4e leerjaar) maandag 16 september 2013 van 15.45 - 16.45 u, sporthal De Posthoorn, Stationsstraat 5, 3930 Hamont-AchelSTART: (1e en 2e leerjaar) dinsdag 17 september 2013 van 15.45 - 16.45 u, sporthal De Koekoek, Grevenbroekstraat 11, 3930 Hamont -Achel

START: (3e en 4e leerjaar) donderdag 19 september 2013 van 15.45 - 16.45 u, sporthal De Koekoek, Grevenbroekstraat 11, 3930 Hamont-Achel

START: (1e en 2e leerjaar) donderdag 19 september 2013 van 15.45 - 16.45 u, sporthal Hamont-Lo, Leeuwerikstraat 10, 3930 Hamont-Achel

Ieniemienieclub Voor de kleuters van 2,5 en 3 jaar wordt er vanaf sep-tember een sportles georganiseerd waar zij zich naar hartenlust kunnen uitleven. Onder begeleiding van een gediplomeerde lesgever zullen zij steeds kennis maken met nieuwe en verrassende spelsituaties. De jongste kleu-ters kunnen zelf proberen en ontdekken wat ze kunnen en vooral durven. Tijdens de ieniemienieclub wordt er niet sportspecifi ek gewerkt.

START: woensdag 18 september 2013 van 16.30 - 17.30 u, sporthal De Posthoorn, Stationsstraat 5, 3930 Hamont-Achel

SpeelkriebelsTijdens speelkriebels krijgen de 4- en 5-jarige kleutersde gelegenheid om zich naar hartenlust uit te leven. Een gediplomeerd lesgever zal hen steeds opnieuw uitdagen op een doordachte en uiterst creatieve manier. Nieuwe en immer verrassende spelsituaties zorgen ervoor dat kleu-ters zélf proberen en ontdekken wat ze kunnen en vooral durven. Steeds opnieuw zullen zij hun grenzen verleggen en zoeken naar nieuwe oplossingen.

START: woensdag 18 september 2013 van 13.30 - 14.30 u, sporthal De Posthoorn, Stationsstraat 5, 3930 Hamont-Achel

START: woensdag 18 september 2013 van 13.30 - 14.30 u, sporthal De Koekoek, Grevenbroekstraat 11, 3930 Hamont-Achel

Pauzes, die altijd te snel voorbij zijn? Doet jouw kind niets liever dan bewegen en bezig zijn? Hoogtijd om kennis te maken met het naschoolse sportaanbod georganiseerd door het stadsbestuur! Het naschoolse sportaanbod heeft één gemeenschappelijk doel: ze willen een omgeving scheppen die ervoor zorgt dat kinderen niets liever doen dan bewegen. Ongeacht het sportief talent, willen wij kinderen toch aanmoedigen en begeleiden bij de fysieke inspanningen. Wat staat er op het programma?

Ontdek het naschoolse sportaanbod 2013-2014

INSCHRIJVEN kan vanaf 9 september, 9.00 uBetalingsmogelijkheid: • september - december: 18,00 euro• januari - juni: 27,00 euro• september - juni: 43,50 euro

Samenwerking IBO(de buitenschoolse opvang)Bij Sport-o-fun in Hamont en Sport-o-fun in Achel is er de mogelijkheid om achteraf naar IBO de Pagadder (buitenschoolse opvang) te gaan. Onder begeleiding van de lesgeefster worden de kinderen teruggebracht naar deze buitenschoolse opvang. Dit geldt voor alle gekende* kinderen in de opvang. Deze aanvraag dient tijdig te gebeuren en is afhanke-lijk van de beschikbare plaatsen bij het IBO.

*zijn kinderen die op regelmatige basis gebruik maken van de buitenschoolse

opvang. Indien dit niet het geval is kan u hier toch gebruik van maken, maar dan

dient u vooraf een intakegesprek met de coördinator aan te vragen.

• Inschrijven kan vanaf 9 september 2013, vanaf 9.00 u aan de balie van het UiTpunt, Wal 26.(inschrijvingsstrook NIET in de brievenbus deponeren).

• Inschrijvingsstrook is te verkrijgen via de folder of Online via de website www.hamont-achel.be/sportkampenwww.hamont-achel.be/sportkampen

• Indien je gebruik wenst te maken van de samenwerking met het IBO (buitenschoolse opvang) dient dit duidelijk vermeld te worden op het inschrijvingsformulier én bij het IBO.

• Een groep (ieniemienieclub) kan maximaal uit 12 kinderen bestaan.

• Een groep (speelkriebels en sport-o-fun) kan maximaal uit 20 kinderen bestaan.

BETALINGJe kan op drie manieren betalen voor deze lessenreeks:• Online via de website www.hamont-achel.be/sportkampenwww.hamont-achel.be/sportkampen• Aan de balie bij het UiTpunt, Wal 26• Telefonische reservatie niet mogelijkBetaling kan contant of met bancontact.

www.hamont-achel.be

Page 6: Vrijetijdskrant september 2013

aha! septemberoktober 2013

6

Bart Herman // Frank Boeijen // Rick De Leeuw & Band

BART HERMAN & VOLLEDIGE LIVEBANDBart Herman is als zanger vooral bekend geworden om zijn hit “Ik ga dood aan jou”. Begin 2012 werd dit nummer opgenomen in de eregalerij van Radio 2 en auteursvereniging Sabam nadat het eerder een eervolle 84e plaats behaalde in de lijst van de “1000 Klassiekers” van Radio 2. Bart en zijn band openen 6 september met een unieke live show.RICK DE LEEUW & VOLLEDIGE LIVEBANDRick de Leeuw is ruim 20 jaar de zanger van de populaire rockband TROCKENER KECKS. Nu is Rick toe aan zijn eerste solo-cd. Met om zich heen een bont gezelschap van klassemuzikanten nam hij in de Brusselse ICP-studio twaalf songs op die een avontuurlijk en persoonlijk beeld schetsen van een ambitieus en gerijpt artiest. Een cd van een man die weet waar hij vandaan komt en benieuwd is naar wat de toekomst zal brengen. In De Posthoorn zal hij zeker en vast zijn grote hits van de KECKS spelen.FRANK BOEIJEN & BANDIn de jaren ‘80 was de FRANK BOEIJEN GROEP een belangrijke band uit de Nederlandstalige golf die de Nederpop uit die tijd doormaakte. Zijn werk kenmerkt zich door poëtische, vaak melancholische teksten en melodieuze muziek in een stijl tussen pop en chanson. Frank zal in De Posthoorn zijn grootste hits brengen: Linda, Doe iets, Zwart wit, 1 miljoen sterren, Kronenburg Park, Koud in mijn hart. Kortom een waardige afsluiter voor deze Nederlandstalige avond.

Een organisatie van De Vostertfeesten

PRIJS: 25,00 euro // VVK: 20,00 euroDATUM: vrijdag 6 september 2013 LOCATIE: De Posthoorn // AANVANG: 19.30 u

VOORVERKOOPPLAATSEN: UiTpunt, Wal 26, Hamont-Achel // KLUDDE, Thomas Watsonlaan 44, Achel // CD Pick-up, Beringersteenweg 7A, Heusden-Zolder // Megadisc, Hoogstraat 46, Bree // Giga Swing, Kapelstraat 26, Hasselt

ZingelongEen heus meezingoptreden met een liveband, bestaande uit Nele Bauwens, Wigbert, Jan Hautekiet, Axl Peleman en Ron Reuman. Geen gefrommel met papieren songteksten want deze worden mooi geïntegreerd in het decor door middel van projectie. Een mix van Nederlandstalige nummers, opzwepende medleys, maar ook The Beatles en Adamo passeren de revue. Oude en nieuwere meezingnummers waarin oud, jonger en jongst zich een avond artiest mogen wanen. Laat je verrassen want er zal ook Hamont-Achels talent op het podium staan. Wie dat is, is nog een verrassing! Zingelong wordt een avondje uit waarbij je zeker en vast met een goed gevoel naar huis gaat. Smeer alvast je stembanden!

PRIJS: 15,00 euro // VVK: 13,50 euro // ABO: 11,00 euroDATUM: vrijdag 20 september 2013 LOCATIE: Cinema Walburg // AANVANG: 20.30 u

Sha-La-Lee’s // Prospects // FenceMet de Sha-La-Lee’s, Prospects en Fence programmeren we drie sterke Limburgse bands. The SHA-LA-LEE’S is de nieuwe band van zanger/gitarist Cedric Maes (The Sore Losers, El Guapo Stuntteam) en drummer Dave Schroyen (Millionaire, Evil Superstars). Een nieuwe explosief bluesrock kwartet dat ook al mocht openen voor The Jon Spencer Blues Explosion in de AB. THE PROSPECTS. Na jarenlange muzikale en andere zwerftochten richt songwriter-gitarist Gord Achten (ex-Captain Fantastic) begin 2010 z’n eigen blues-

rocktrio op. Met bassist Marco Simoni (ex-Drive like Maria) en drummer Alessio di Turi (The Sore Losers) staat dit rockend en rollend collectief als een multi million dollar mansion. De band bouwt met hun straight to the point grooves een sterke live reputatie op en speelt naast heel wat sterke shows in België een goed onthaalde clubtour in Nederland.FENCE werd opgestart tegen het einde van de jaren ’90, in het midden van hoogtijden van lo-fi en grunge. De groep breekt door in 1998 door tweede te eindigen in HUMO’s Rock Rally ’98. Vanaf dan komt alles voor de groep in een stroomversnelling: de band brengt 3 goed ontvangen langspelers uit en speelt op enkele jaren tijd meer dan 200 concerten. Het eindpunt van deze eerste “carrière” van Fence overvalt de groep op 19 augustus 2006. In 2012 neemt de band de draad weer op en hoe! Een nieuwe plaat en live neemt Micha Volders (El Guapo Stunntteam, Vermin Twins) de drumstokken op, en wordt de klassiek geschoolde jazz-pianist Joeri Wijnants achter de toetsen geplaatst.Muziekliefhebbers alom, weest voorbereid! Nooit gehoorde popmelodieën zullen zich via uw oren nestelen in uw brein! Vergeet oppervlakkige nonchalance, vergeet The Beatles en verwelkom deze nieuwe vorm van groovy rock-’n-roll!

PRIJS: 10,00 euro // VVK: 8,50 euro // ABO: 6,00 euro DATUM: 27 september 2013LOCATIE: De Posthoorn // AANVANG: 20.00 u

Page 7: Vrijetijdskrant september 2013

www.hamont-achel.be 7

Feestoog en de feestarchitecten van dienst, Peter Merckx en Rembert De Smet, loodsen je door alle noodzakelijke voorbereidingen om van een feest een geslaagd feest te maken. Ze hanteren hierbij een feilloos gevoel voor timing, ontwikkelen ijzersterke visuele vondsten en munten uit in woordspelingen en grapjes die de meest gehaaide reclamemaker doen verbleken. De feestmeesters brengen eigen liedjes en teksten en vullen die aan met enkele onmiskenbare hits van onder anderen Jaap Fischer, K3 en Rob De Nijs. Een paar jaar na het ter ziele gegane Moo ontpoppen Peter Merckx en Rembert De Smet zich tot spitsvondige muzikale jongleurs. Muziek, visuele grappen en verbale humor smeden zij samen tot een sterk geheel.Klarinet en saxofoon: Peter Merckx Gitaren: Rembert de Smet

PRIJS: 11,50 euro // VVK: 9,00 euro // ABO: 6,50 euro DATUM: zondag 6 oktober 2013 // LOCATIE: Cinema Walburg // AANVANG: 14.00 u

Schlagerfestival met Luc Steeno/Nicole & Hugo/De Romeo’s & Golden Bis BandDe Posthoorn zal ‘ganz loss’ gaan op ons allereerste schlagerfestival. Eén ding deze avond is zeker: het wordt een niet te missen dansfeest. De achtkoppige Golden Bis Band zal de Vlaamse supersterren op het podium muzikaal begeleiden. Geen live-on-tape of playback-toestanden maar live Schlagermuziek van begin tot einde. Op het programma staan Luc Steeno, Nicole en Hugo en de Romeo’s. Gezien de grote vraag naar tickets raden we je aan niet te lang te wachten met de aankoop van je tickets. Je bent gewaarschuwd wil je 5 oktober in polonaise door De Posthoorn trekken.

PRIJS: 19,00 euro // VVK: 16,50 euro // ABO: 14,00 euro DATUM: zaterdag 5 oktober 2013 // LOCATIE: De Posthoorn AANVANG: 20.00 u

JeugdmuziekdagVoor de vierde maal wordt in Hamont de Jeugdmuziekdag georganiseerd. Ongeveer 150 jonge muzikanten van verschillende jeugdorkesten uit België en Nederland repeteren in de voormiddag met de hele groep enkele muziekwerken. In de namiddag kan iedereen komen luisteren naar de optredens van de verschillende orkesten en als apotheose is er een groot slotoptreden van het 150-koppig jeugdige orkest.

Een organisatie van Koninklijke Harmonie St. Cecilia en de Jeugdharmonie Hamont/Schoot

GRATIS TOEGANG // www.harmoniehamont.be DATUM: zondag 6 oktober 2013LOCATIE: De Posthoorn // AANVANG: 13.30 u

Gregoriaans koor Achel-centrum & Joost VermeirenMuziek in de Achelse HH. Monulphus- en Gondulfuskerk Samen met een boek verschijnt de CD ter gelegenheid van honderd jaar HH. Monulphus en Gondulfuskerk. Gregoriaanse gezangen en orgel-muziek zijn typische ingrediënten van de muzikale beleving in de Achelse kerk. Dit concert wordt, net zoals bij de CD-opname, gebracht door het plaatselijk gregoriaans koor en organist Joost Vermeiren.Op het programma: gezangen rond ‘lichtmis’ en het ‘kerkwijdingsfeest’ met orgelmuziek van o.a. J.P.Sweelinck, H.Scheidemann, D.Buxtehude en J.S.Bach. Na het concert bieden de Achelse Orgelvrienden u een drankje aan.

Een organisatie van de Achelse OrgelvriendenPRIJS: 8,00 euro // Studenten (-25j): gratis DATUM: zondag 6 oktober 2013LOCATIE: Kerk Achel-Centrum // AANVANG: 15.00 uMeer info & tickets: [email protected] of tel: 011 64 06 48

Feestoog! ‘Ontdek de Nieuwste Manier van Feestvieren!’

Page 8: Vrijetijdskrant september 2013

8

L’ Esprit de BrelDe Vlaamse Micheline Van Hautem en de Picardiër Bruno Brel brengen met L’esprit de Jacques een ode aan de muziek van Jacques Brel. De dynamische, speels-duivelse Micheline Van Hautem naast de rustige en robuuste Bruno Brel, volle neef van de meester zelf; dat belooft een passionele reis te worden en een avond om niet te missen. In de geest van Jacques. In een intieme setting. Zoals Brel het zou hebben gewild. Met de fenomenale Guus Westdorp aan de piano. Micheline & Bruno behouden en eren de kern van Brel’s liederen, maar interpreteren ze door er hun eigen emoties en elan aan toe te voegen. L’esprit de Jacques brengt bovendien een aantal eigen geschreven Franse songs ten gehore. Vijfendertig jaar geleden overleed Jacques Brel. Le Grand Jacques is echter alles behalve vergeten sindsdien. Zijn universele poëzie en melodieën raken nog immer ieders hart. Zijn passionele liederen zijn na al die tijd nog even krachtig, groots en meeslepend. Amsterdam, Marieke, Bruxelles, Voir un ami pleurer; de chansons van Brel blijken tijdloos en worden al decennia lang door een groot publiek gekoesterd. Micheline Van Hautem trad met Mich en Scène, en tegenwoordig met haar eigen band op in Nederland, België, Schotland, Australië, Nieuw-Zeeland en New York. Bruno Brel tourt al jaren in en buiten Frankrijk waarbij hij zowel zijn eigen repertoire brengt als dat van zijn nonkel. De pers over Micheline Van Hautem: ‘Een eigenzinnige, nostalgische, maar ook vernieuwende zangeres.’ (De Telegraaf). ‘De pret-ogende Van Hautem tovert bij het publiek menig glimlach en ontroert oprecht ...’ (Dagblad De Gelderlander). ‘She is simply fabulous ...!’ (The Times, UK | Edinburgh Festival review).

PRIJS: 15,00 euro // VVK: 13,50 euro // ABO: 11,00 euro // GROEP: 11,50 euroDATUM: vrijdag 11 oktober 2013LOCATIE: Cinema Walburg // AANVANG: 20.30 u

THE PERFECT COMBINATION STENZEL & KIVITS EN KEMPENBLOEIHun nieuwste show “The Perfect Combination” brengt Stenzel en Kivits samen op het grote podium van De Posthoorn met Koninklijke Fanfare Kempenbloei. Een unieke combinatie van klassieke operanummers, humor, theater, muzikale hoogstandjes en improvisatie. De omhooggevallen, statige tenor laat zich begeleiden door zijn klassieke, ietwat stuntelige maar hooggeschoolde pianist. Maar die verhoudingen tussen de twee muzikale persoonlijkheden veranderen tijdens de show regelmatig. Niets staat vast, zeker de vleugel niet. Tel daarbij de muzikale genialiteit van Kempenbloei en je weet dat dit een avond topentertainment zal opleveren.

Een organisatie van het stadsbestuur Hamont-Achel i.s.m. Koninklijke Fanfare Kempenbloei

PRIJS: 15,00 euro // VVK: 13,50 euro // ABO: 11,00 euro // GROEP: 11,50 eurowww.stenzelkivits.nl // www.kempenbloei.beDATUM: zondag 27 oktober 2013LOCATIE: De Posthoorn // AANVANG: 20.00 u

5 JAAR DE POSTHOORN

Blijf op de hoogte van het aha! programmawww.hamont-achel.be/ahawww.facebook.com/aha.hamont.achel

Page 9: Vrijetijdskrant september 2013

www.hamont-achel.be 9

5 JAAR DE POSTHOORN

BACK TO THE ROOTS FESTIn het kader van vijf jaar Posthoorn organiseert de Vostertfeesten de eerste editie van het Back to the Roots festival. Een trip back to the sixties en seventies. Op de affi che staan Bigwood Leonard (B), The Vipers (B), John Coghlan’s Quo (UK), T-Rex (UK), Mud II (UK), Ultimate Eagles (UK) en Clearwater (B). Meer informatie op de website www.hamontival.be.

Een organisatie van vzw Vostertfeesten. Meer informatie omtrent ticketverkoop volgt spoedig.

Datum: zaterdag 26 oktober 2013 // tijdstip volgt spoedig

Na “Produit de Belgique” beslisten we om niet teveel tijd te laten voorbijgaan want we hadden nog veel inspiratie waar iets mee kon gedaan worden. We doken meteen de studio weer in om even later buiten te komen met het gloednieuwe “2013”. Dit keer wilden we muziek maken zoals we in de beginjaren van Vive la Fête deden, Back to basics. We vinden het enorm belangrijk om dicht bij jezelf te blijven ... Het zijn dan ook eerlijke, pure nummers geworden. De drang was groot om het heel sober te houden en enkel rekening houdend met onze gevoelens en smaak. We hebben het in de eerste plaats voor mekaar gemaakt. Het is een alternatief en eigenzinnig plaatje geworden want daar houden we van. Alles komt uit eigen hand ... eigen goesting, lyrics, muziek, opnames en productie. Ben Brunin deelde ons enthousiasme en heeft er enkele opmerkelijke baslijnen aan toegevoegd. “2013” Zo klinkt Vive la Fête in 2013!Danny en Els Vive la Fête

De line up (support & dj’s) worden binnenkort bekendgemaakt.

PRIJS: 18,00 euro // VVK: 15,50 euro // ABO: 13,00 euroDATUM: vrijdag 25 oktober 2013 LOCATIE: De Posthoorn // AANVANG: 20.00 u

DE

VIVE LA FÊTE “2013”DEUX MILLE TREIZE & ELECTRO AFTER PARTY

Page 10: Vrijetijdskrant september 2013

10

Page 11: Vrijetijdskrant september 2013

11

KONINKLIJKE FANFARE KEMPENBLOEI ACHELWERELDKAMPIOEN 2009 EN 2013CONCERTDIVISIE FANFARES

Page 12: Vrijetijdskrant september 2013

Op het grote scherm in Cinema Walburg

ZEBRACINEMA: The ImposterDonderdag 12 september 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

In 1994 verdween de 13 jaar oude Nicholas Barclay uit zijn ouderlijk huis in San Antonio, Texas. Drie jaar lang was er geen enkel teken van leven van Nicholas. En dan, in oktober 1997, kreeg zijn familie een telefoontje uit Spanje. De autoriteiten zeiden dat ze een jongen hadden gevonden die beweerde dat hij Nicholas was. Zus Carey reisde naar Spanje en bracht haar broer terug naar huis. In de daaropvolgende maanden ontrafelde de heuglijke familiereünie en kwam er een schokkende waarheid naar boven. De jongen bleek Frédéric Bourdin te heten, een 23 jaar oude Fransman. (uit: Cinebel)

WOENSDAGMIDDAG 4 SEPTEMBER openen we het nieuwe fi lmseizoen met The Good, the Bad and the Ugly. Deze fi lmvertoning kadert in de reeks CinemaPLUS. Dit initiatief van Cultuurkring Hamont-Achel brengt iedere eerste woensdag van de maand een oude vergeten fi lmparel op het scherm. Deze fi lm wordt telkens op deskundige wijze ingeleid.

Elke donderdagavond kan je in Cinema Walburg terecht voor de betere fi lm. ZEBRACINEMA is sinds 1986 uitgegroeid tot het arthousefilmcircuit van de provincie Limburg. We streven ernaar kwaliteitsfilms te tonen met vooral aandacht voor Europese films, mondiale filmparels en opmerkelijke fi lmdebuten van jonge regisseurs.

CINEMAATJES bundelt een verzameling fi lms speciaal voor kinderen en tieners. Op verschillende woensdagmiddagen in de schoolvakanties draaien we superleuke animatiefi lms. De tienerfilms komen later op de avond aan bod. Cinemaatjes is een organisatie van de Gezinsbond Hamont in samenwerking met de werkgroep aha!-fi lmprogrammatie en de stad Hamont-Achel.

ZEBRACINEMA: The Great Gatsby Donderdag 5 september 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Het verhaal wordt verteld door Nick Carraway. Hij is de buurman van Jay Gatsby, een schatrijke en mysterieuze man die bijna dagelijks decadente feestjes organiseert. Op een dag loopt hij Daisy en Tom Buchanan tegen het lijf. Daisy is een oude liefde van Gatsby, die er alles aan doet om haar terug te winnen... Gebaseerd op het meesterwerk van F. Scott Fitzgerald. (uit: Cinebel)

CINEMAPLUS: The Good, the Bad and the Ugly Woensdag 4 september 2013 - 14.00 uPrijs: 6,00 euro (koffi e en info inbegrepen)

De moeder aller (spaghetti)westerns met o.a. Clint Eastwood en Elli Wallach is ook een tekening van het individu in een oorlogssituatie. We draaien de nieuwe gerestaureerde kopie van de Cinematek.

12

Natuurlijk gaan we ook niet voorbij aan de grote toppers. Met onze FRIDAY@THEMOVIES kan je je verwachten aan de echte blockbusters en kaskrakers. Op deze avonden is werkelijk alles mogelijk.

De meest actuele lijst van fi lmvertoningen vind je op onze website www.hamont-achel.be/aha. “Like” onze facebookpagina en we brengen je direct op de hoogte van de nieuwe fi lmvertoningen.

De werkgroep aha!-filmprogrammatie, Cultuurkring Hamont-Achel, stad Hamont-Achel en Gezinsbond Hamont schotelen je graag weer een mooi filmprogramma voor.

Page 13: Vrijetijdskrant september 2013

ZEBRACINEMA: Io e TeDonderdag 10 oktober 2013, 14.00 u en 20.15 u // Prijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Verloren ziel Lorenzo wil het liefst met rust gelaten worden. Om aan een verplichting te ontkomen, verzint hij een handige leugen waardoor hij een hele week alleen in Rome kan zijn. Maar zijn plannen vallen in het water wanneer plotseling zijn halfzus Olivia, het gedoodverfde zwarte schaap van de familie, voor zijn deur staat. In eerste instantie wil Lorenzo niets van Olivia - beeldschoon, brutaal en gevaarlijk - weten, totdat hij zich realiseert dat ze elkaar misschien wel kunnen helpen. Tegen de achtergrond van het turbulente Italië van vandaag de dag, vertelt IO e TE (Jij en Ik) het ontroerende verhaal van een moedige generatie: over jonge mensen die hunkeren naar acceptatie, maar die bang zijn zichzelf te verliezen. Tegelijkertijd is het een universele ode aan de kracht van familieliefde. (uit: Cinebel)

ZEBRACINEMA: The Patience Stone Donderdag 3 oktober 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Volgens een oude Perzische legende bestaat er een mysterieuze steen aan wie je alles kan toevertrouwen. Een steen die je voor je moet houden, terwijl je alles deelt; je verlangens, je pijn, je hele leven. De steen luistert. En op een dag barst de steen uiteen ... In een land dat verscheurd wordt door oorlog, waakt een mooie vrouw over haar ernstig zieke man. Hij is getroffen door een kogel in zijn nek en leeft sindsdien als een kasplant in volledige stilte. Op een dag begint de vrouw te praten tegen haar comateuze man. Het blijkt één lange biecht te zijn, waarin ze praat over haar jeugd, haar frustraties, haar eenzaamheid, haar dromen en haar verlangens. (uit: Cinebel)

ZEBRACINEMA: A Late Quartet Donderdag 26 september 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Wanneer bij één van de leden van een wereldwijd erkend strijkkwartet de ziekte van Parkinson wordt geconstateerd, is de toekomst voor de groep ineens onzeker. Onderdrukte emoties, concurrerende ego’s en oncontroleerbare passies weten daarbij de druk op de jarenlange samenwerking nog eens op te voeren. In de aanloop naar hun 25-jarige jubileumconcert lopen de gemoederen hoog op. Is hun liefde voor muziek genoeg om de groep bij elkaar houden? (uit: Cinebel)

CINEMAPLUS: Nieuw Babylon Woensdag 2 oktober 2013, 14.00 uPrijs: 6,00 euro (koffi e en info inbegrepen)

Het neerslaan van de Commune in Parijs in 1871 tegen de achtergrond van het personeel van het grootwarenhuis Nieuw Babylon. Het individu in een Sovjetvisie. Muziek van Dimitri Sjostakovitsji waarbij de fi lm op deze muziek werd gecomponeerd.

ZEBRACINEMA: Paradies Glaube Donderdag 19 september 2013, 14.00 u en 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Voor het tweede deel van zijn spraakmakende PARADISE-trilogie onderzoekt Ulrich Seidl religieus fanatisme. Voor Anna Maria, de zus van Teresa uit PARADISE: LOVE, vertegenwoordigt Christus het paradijs. Ze gaat van deur tot deur om standbeeldjes van Jesus te verkopen, zodat iedereen Hem kan aanbidden. Maar plots duikt na jaren afwezigheid haar man terug op, een Egyptische moslim gekluisterd aan een rolstoel. Haar gebeden worden nu onderbroken door huiselijke ruzies. (uit: Cinebel)

FRIDAY@THEMOVIES: World War Z Vrijdag 13 september 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Brad Pitt neemt het op tegen afzichtelijke zombies en uit alle macht probeert hij om een gruwelijke pandemie tegen te gaan. De fi lm is gebaseerd op het gelijknamige boek World War Z: An Oral History of the Zombie War van Max Brooks. (uit: Cinebel)

13www.hamont-achel.be

Page 14: Vrijetijdskrant september 2013

ZEBRACINEMA: La réligieuseDonderdag 7 november 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

18e eeuw. De zestienjarige Suzanne wordt door haar familie gedwongen om in te treden, terwijl zij zelf in de “ware wereld” wil leven. In het klooster wordt zij geconfronteerd met de willekeur van de kerkelijke hiërarchie: moeder-oversten die beurtelings vriendelijk, wreed of net iets te liefdevol zijn... Dankzij haar passie en haar kracht overleeft ze de wreedheid van het klooster en kan ze haar enige doel blijven nastreven: haar vrijheid met alle mogelijke middelen heroveren. (uit: Cinebel)

ZEBRACINEMA: Fill The VoidDonderdag 31 oktober 2013, 14.00 u en 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Shira - de jongste dochter in een streng orthodox joods gezin - kijkt enorm uit naar haar bruiloft. Op het moment dat haar droom bijna wordt verwezenlijkt, slaat het noodlot toe. Haar oudere zus Esther sterft tijdens de geboorte van haar zoon en Shira’s huwelijk wordt uitgesteld. Esthers weduwnaar Yochay wordt voorgesteld te hertrouwen in het buitenland. Shira’s moeder wil – na de dood van haar dochter – niet ook haar schoonzoon én kleinkind verliezen en doet een schokkend voorstel: Shira wordt gedwongen te kiezen tussen gehoorzaamheid aan haar familie en haar eigen gevoelens. (uit: Cinebel)

CINEMAPLUS: Ohayo Woensdag 6 november 2013, 14.00 uPrijs: 6,00 euro (koffi e en info inbegrepen)

De Japanse grootmeester benadert nu een familiedrama met gulle humor. Twee jongens krijgen van hun ouders geen tv en besluiten niet meer te spreken, zelfs geen Ohayo tegen de buurvrouw. Vooraf draaien we de recente fi lm Etre et Avoir van Nicolas Philibert.

ZEBRACINEMA: The Attack Donderdag 24 oktober 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Amin, een Israëlische chirurg van Palestijnse afkomst, heeft zich nooit met het confl ict tussen de beide volken willen bemoeien. Tot er op een dag een bom afgaat in het centrum van Tel Aviv. Amin behandelt de slachtoffers en gaat na een uitputtende dag naar huis. Zijn vrouw is niet thuis en midden in de nacht wordt Amin in allerijl teruggeroepen naar het ziekenhuis. Zijn vrouw is omgekomen bij de aanslag en het blijkt dat ze de aanslag gepleegd zou hebben. Vanaf dat moment is zijn leven niet meer hetzelfde. Amin probeert achter de drijfveren van zijn vrouw te komen. Zij heeft zich net als hij altijd zeer terughoudend opgesteld en leek politiek en religieus ongeïnteresseerd. Tijdens zijn zoektocht wordt hij geconfronteerd met de donkere kanten van de mens, de kracht van het fundamentalisme en de onzichtbare krachten van de haat. (uit: Cinebel)

ZEBRACINEMA: Le PasséDonderdag 17 oktober 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Na vier jaar Teheran keert Ahmad terug naar Parijs op verzoek van zijn Franse vrouw Marie die hun scheiding defi nitief wil regelen.Tijdens zijn kort verblijf ontdekt Ahmad dat er een confl ictueuze relatie ontstaan is tussen Marie en hun dochter Lucie. Ahmad’s pogingen om hun relatie terug goed te krijgen, onthullen een groot geheim uit het verleden. (uit: Cinebel)

14

Page 15: Vrijetijdskrant september 2013

15www.hamont-achel.be

ZEBRACINEMA: DisconnectDonderdag 14 november 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Disconnect brengt verschillende verhaallijnen samen over mensen die op zoek zijn naar echte verbintenis in een wereld waarin iedereen virtueel met elkaar verbonden is. De verhalen ontwikkelen zich via aangrijpende gebeurtenissen. Verrassende twists onthullen een schokkende realiteit over ons dagelijks gebruik van communicatietechnologie. We leren talrijke onvergetelijke personages kennen, gespeeld door een fantastische cast, met eigentijdse, herkenbare verhalen. Het resultaat is een stijlvolle, meeslepende en actuele ontleding van de manier waarop technologie onze levens en relaties beïnvloedt. Hoe komt het dat we meer verbonden zijn dan ooit tevoren - en toch verder uit elkaar leven dan voorheen? (uit: Cinebel)

ZEBRACINEMA: Jeune et JolieDonderdag 19 december 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Seksualiteit, sensualiteit en moraliteit zijn altijd al François Ozons stokpaardjes geweest en in zijn nieuwste langspeler Jeune et Jolie berijdt de Franse rasfi lmer die opnieuw in volle galop. Intrigante met dienst is dit keer een zeventien jarig meisje dat vrijwillig besluit bij te klussen als call girl, zonder dat haar familie - moeder, stiefvader en jongere broertje – daar weet van heeft. (uit: Focus Knack)

ZEBRACINEMA: La Vie d’AdèleDonderdag 5 december 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Een coming-of-age drama gebaseerd op de stripboeken van Julie Maroh. De 15-jarige Jocelyne is zeker van twee dingen: ze is een meisje en meisjes gaan uit met jongens. Maar haar kijk op zichzelf verandert op de dag dat ze het blauwe haar van Emma ziet. (uit: Cinebel)

ZEBRACINEMA: BorgmanDonderdag 12 december 2013, 14.00 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

BORGMAN is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje. (uit: Cinebel)

ZEBRACINEMA: The Place Beyond The PinesDonderdag 28 november 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

Luke is een professionele motorrijder. Hij komt erachter dat hij een zoon heeft van zijn ex-vriendin, waarmee hij al een jaar geen relatie meer heeft. Luke besluit per motor banken te beroven om zijn zoon fi nanciële ondersteuning te kunnen bieden. Hij raakt echter verzeild in een gewelddadige confrontatie met een jonge politieagent. De gevolgen hiervan strekken tot aan de volwassen levens van hun zonen ... (uit: Cinebel)

ZEBRACINEMA: Mud Donderdag 21 november 2013, 20.15 uPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro

De veertienjarige jongens Ellis en Neck leren op een eiland in de Mississippi rivier een man kennen die zich Mud noemt. De mysterieuze en charismatische Mud heeft een grote tatoeage van een slang, gaat nergens heen zonder zijn gelukshemd en vertelt over de vrouw van zijn leven: Juniper. Al snel ontstaat er een hechte vriendschap tussen Mud en Ellis. Maar dan blijkt Mud op de vlucht te zijn voor een bende meedogenloze premiejagers en voor de politie. Ellis besluit om Mud te helpen ontsnappen en hem te verenigen met zijn grote liefde. Maar valt Mud wel degelijk te vertrouwen? En wie is die mysterieuze jonge vrouw die plots opduikt in het stadje? (uit: Cinebel)

Page 16: Vrijetijdskrant september 2013

1616

Dienstencentrum De Kring stelt voor:Het lokaal dienstencentrum De Kring organiseert infomomenten, vorming en ontspanning voor senioren. In het na-Het lokaal dienstencentrum De Kring organiseert infomomenten, vorming en ontspanning voor senioren. In het na-jaar 2013 kan je er weer terecht voor allerlei activiteiten. In onderstaande tabel tref je een overzicht volgens de verschillende thema’s. Indien de inschrijving verplicht is, kan je je zich telefonisch of persoonlijk komen inschrijven in het dienstencentrum, Bosstraat 7 te Hamont-Achel. Telefoonnummer: 011 61 05 88. Vanaf 15 augustus is de gratis najaarsbrochure met al de informatie af te halen in het dienstencentrum.

Datum Onderwerp Tijdstip Kostprijs Inschrijven Locatie

INFORMATIE16/09/2013 Mijn huis en ik worden ouder 13.00 - 16.00 u Gratis Niet nodig De Kring

03/10/2013 Schenkingen, testament en successierechten 14.00 - 16.00 u Gratis Niet nodig Michielshof

24/10/2013 Gezond (t)huis 14.00 - 16.00 u Gratis Verplicht De Kring

05/11/2013 De smartphone, slimmer dan de GSM? 10.00 - 12.00 u Gratis Verplicht De Kring

2+ 16/09/2013 Digitaal infopunt 10.00 - 12.00 u Gratis Niet nodig Bibliotheek Hamont

4+18/11/2013 Digitaal infopunt 10.00 - 12.00 u Gratis Niet nodig Bibliotheek Hamont

10+24/09/2013 Digitaal infopunt 10.00 - 12.00 u Gratis Niet nodig Bibliotheek Achel

12+26/11/2013 Digitaal infopunt 10.00 - 12.00 u Gratis Niet nodig Bibliotheek Achel

19/09/2013 Praatcafé dementie 19.30 - 22.00 u Gratis Verplicht CC Palethe Overpelt

11/12/2013 Praatcafé dementie 19.30 - 22.00 u Gratis Niet nodig BinnenHOF Neerpelt

05/12/2013 Slaapwel, leef gezond 14.00 - 16.00 u Gratis Niet nodig De Kring

19/12/2013 Samenkomst Chronisch Pijnpatiënten 10.00 - 12.00 u Gratis Niet nodig De Kring

VORMING12+19/09/2013 Het gebruik van het openbaar vervoer 14.00 - 17.00 u Gratis Verplicht De Kring

18+25/09 en 2/10/2013

Groeien in communicatie 09.30 - 12.30 u € 20 Verplicht De Kring

Start 30/09/2013(10 lessen)

Senioren leren computeren 09.00 - 12.00 u € 60 Verplicht De Kring

10 + 17 /10/2013 Iedereen kan vereenzamen 09.30 - 12.00 u € 15 Verplicht De Kring

7/11/2013 fairtrade@home: chocoladeproeverij 14.00 - 16.30 u € 6 Verplicht De Kring

14/11/2013 Creatief met chocolade 14.00 - 17.00 u € 13 Verplicht De Kring

18+25/11/2013 Een kennismaking met de iPad 09.00 - 11.30 u € 15 Verplicht De Kring

Start 26/11/2013(4 lessen)

De mogelijkheden van google 14.00 - 16.30 u € 24 Verplicht De Kring

Start 28/11/2013(4 lessen)

Eenvoudige, onstpannende massages 14.00 - 16.30 u € 36 Verplicht Michielshof

SPORTStart 03/09/2013(15 lessen)

Fit terwijl je zit 10.30 - 11.30 u € 20Abonnement verplicht

Michielshof

Start 06/09/2013(15 lessen)

Fit terwijl je zit 10.15 - 11.15 u € 20Abonnement verplicht

De Posthoorn

Start 02/09/2013(15 lessen)

Yoga 10.00 - 11.00 u € 25 Verplicht P.C. De Burg

Start 09/09/2013Iedere maandag

Zumba gold 10.30 - 11.30 u € 55Niet nodigAbonnement verplicht

De Posthoorn

Iedere dinsdag- en vrijdagnamiddag

Vitaal grijs Af te spreken € 4 per beurt Verplicht De Kring

Iedere woensdag-namiddag

Fitness voor personen met beperking Af te spreken € 4 per beurt Verplicht De Kring

02/09/201321/10/201309/12/2013

Ontdek je plekjeWandeling

13.45 u Gratis Niet nodigVertrekpunt parking De Burg of Michielsplein

Page 17: Vrijetijdskrant september 2013

17171717www.hamont-achel.be

DatumDatum OnderwerpOnderwerp TijdstipTijdstip KostprijsKostprijs InschrijvenInschrijven LocatieLocatie

ONTSPANNING20/09 + 13/12/2013 Optreden Duo Anjoos 14.00 - 17.00 u Gratis Niet nodig De Kring

Iedere woensdag Sjoelen / kaarten 14.00 - 17.00 u Gratis Niet nodig De Kring

6/09+ 8/11/2013 Zingen met Mon en Jeanne 14.30 - 16.00 u Gratis Niet nodig De Kring

Iedere tweede dinsdag van de maand

Ijssalon 14.00 - 17.00 u Consumptieprijs Niet nodig De Kring

29/10/2013 Kermis in huis 14.00 - 17.00 u Consumpties Niet nodig De Kring

21/11/2013 Seniorennamiddag 14.00 - 17.00 u Gratis Niet nodig De Posthoorn

10/12/2013 Kerstmarkt 14.00 - 17.00 u Gratis Niet nodig De Kring

01/10/201305/11/201303/12/2013

Modeshow 14.00 - 17.00 u Gratis Niet nodig De Kring

CULTUUR04/09/201302/10/201306/11/201304/12/2013

Cinemaplus 14.00 - 16.30 uCultuurpas (€ 50) of € 6 per keer

Niet nodigDe Kring of Cinema Walburg

09/10/201313/11/201311/12/2013

Kunstgeschiedenis 14.00 - 16.30 uCultuurpas (€ 50) of € 6 per keer

Niet nodig De Kring

17/10/201328/11/201319/12/2013

Luisteren naar klassieke muziek 14.00 - 16.00 uCultuurpas (€ 50) of € 6 per keer

Niet nodig De Kring

Start17/09/2013Iedere dinsdag-namiddag

Filosofi e 14.00 - 16.00 uCultuurpas (€ 50) + € 15

Verplicht De Kring

Page 18: Vrijetijdskrant september 2013

1818

LeeskringIn september pikt de leeskring de draad terug op. Dan bespreekt Barbara Creemers van Vormingplus opnieuw tweemaandelijks een boek. Ben je geïnteresseerd? Dan kan je terecht in de bibliotheek van Hamont of Achel voor meer informatie. Inschrijven kost 20 euro per jaar (pakket van 5 avonden). Data najaar: Woensdag 25 september • Woensdag 27 novemberDe data voor 2014 worden tijdig doorgegeven via de gemeentelijke infokanalen (o.a. website, vrijetijdskrant).Aanvang: 19.30 u // Bibliotheek Hamont, Wal 26NIKO weer uit

de startblokkenVan 1 september tot 22 september kan je op de verschillende locaties van het Noord-Limburgs Kunstonderwijs, kortweg NIKO, nog terecht om je in te schrijven voor een kwaliteitsvolle kunstopleiding muziek, theater, dans of beeldende kunst.Vergeet je kids-ID, identiteitskaart of SIS-kaart niet mee te brengen als je je wil inschrijven. Wil je weten waar en wanneer de lessen plaatsvinden. Surf dan naar www.nikovzw.be/cursuswijzer. Ook kan je altijd terecht op het secretariaat van de NIKO Kunstacademie via [email protected] of telefonisch op het nummer 011 80 87 10. Tot slot vind je het NIKO ook op facebook via www.facebook.com/NIKO.

Infomoment voor mantelzorgersZiekenzorg CM houdt er aan om mantelzorgers na “De dag van de mantelzorger” van 23 juni een duidelijke infoavond te geven. Dit jaar gaf Nathalie Maas van het team Ouderen en Welzijn van het OCMW, de mantelzorgers meer inzicht in allerlei sociale voordelen. Het was voor iedereen een hele boterham maar via Het was voor iedereen een hele boterham maar via de PowerPoint, werd alles zeer deskundig uitgelegd. de PowerPoint, werd alles zeer deskundig uitgelegd. Ook had Nathalie zeer duidelijke antwoorden op alle vragen … Ook had Nathalie zeer duidelijke antwoorden op alle vragen … Na afl oop mocht iedereen al de genoemde info mee naar Na afl oop mocht iedereen al de genoemde info mee naar huis nemen. Al de 28 aanwezigen waren zeer tevreden met huis nemen. Al de 28 aanwezigen waren zeer tevreden met het gegeven inzicht op deze moeilijke materie. Nathalie het gegeven inzicht op deze moeilijke materie. Nathalie raadde ons dan ook terecht aan om uitleg te vragen bij raadde ons dan ook terecht aan om uitleg te vragen bij de verschillende instanties (je mutualiteit of het OCMW) de verschillende instanties (je mutualiteit of het OCMW) om aanvragen correct te kunnen invullen.

Uitstap kernleden ‘13De kernleden van ziekenzorg CM planden hun jaarlijkse De kernleden van ziekenzorg CM planden hun jaarlijkse uitstap op woensdag 3 juli. Het was de bedoeling om er uitstap op woensdag 3 juli. Het was de bedoeling om er een fi etstocht van te maken, maar de weergoden dachten een fi etstocht van te maken, maar de weergoden dachten er anders over. De leden werden om 14.00 u verwacht aan er anders over. De leden werden om 14.00 u verwacht aan de Salvatoriaanse Hulpactie. Daar kregen ze de uitleg van de Salvatoriaanse Hulpactie. Daar kregen ze de uitleg van hun ontstaan en werking, gebracht met veel gedrevenheid. Toch wel een verrassing voor de meesten wat er op ’t Lo allemaal gebeurt, maar zeker geen sortering van de kledij zoals zo dikwijls wordt gedacht. Dit werk wordt uitgegeven aan deskundige fi rma’s.De volgende halte was ‘De Wiek’. Ook daar werden de Ziekenzorg-leden enthousiast rondgeleid en maakte men kennis met de organisatie. Het liet toch wel een bijzondere indruk na te zien ook hoe deze mensen ondersteund worden bij een echt zelfstandig bestaan. De volgende stop was Villa Christina waar eigenaar Willy een boeiende rondleiding gaf.De dag werd afgesloten met een gezellig etentje in De Klok, waar verschillende van onze kernleden gevierd werden. Deken Thieu had nog een liedje gemaakt, dat door allen uit volle borst meegezongen werd.

Uit de bib

FilocaféDe bibliotheek startte in januari 2012 met een aantal begeleide filocafés op

zondagvoormiddag. Wie graag meedenkt en -praat over een aantal uiteenlopende en

zelfgekozen fi losofi sche thema’s, is ook van harte welkom om hierbij aan te sluiten.

Voorkennis is niet nodig en deelname is gratis! Interesse? Geef het even door aan de

balie van de bibliotheek van Hamont of Achel of mail naar [email protected].

Data 2013-2014• Zondag 22 september 2013

• Zondag 20 oktober 2013

• Zondag 24 november 2013

• Zondag 19 januari 2014

• Zondag 16 februari 2014

• Zondag 23 maart 2014

Aanvang: 10.00 u

Bibliotheek Achel, Michielsplein 3Bibliotheek Achel, Michielsplein 3

Page 19: Vrijetijdskrant september 2013

19www.hamont-achel.be

Vertel eens. Hoe gaat het ermee? Wat kan ik doen voor jou? Waarover wil je dat ik vertel?

Hoe kan ik je helpen? Wat wil je weten? Wat zou je graag horen? Wat lees je graag?

Welke films zie je graag? Kopje koffie? ...

De bibliotheekweek is uitgegroeid tot dé grote jaarlijkse promotiecampagne van alle Vlaamse openbare bibliotheken. Dit jaar focust de campagne zich op de huiselijkheid en het gastvrije karakter van de bib. De nieuwe campagne bouwt voort op die van 2011 en 2012. Toen lag de focus op de input van bib bezoekers over hun ‘bibliotheek van op de input van bib bezoekers over hun ‘bibliotheek van de toekomst’. Uit bevragingen bleek dat bezoekers graag ondergedompeld worden in een ruimte die uitnodigt en een thuisgevoel opwekt. Bovendien zien ze de bibliotheek als een ontmoetingsplek waar ze vanalles kunnen beleven. Een signaal dat bibliotheken graag ter harte nemen. De bib wordt dan ook geprofi leerd als plek waar het goed toeven is. Een plek midden in de buurt, in de gemeente, de stad. Dicht bij de mensen. De huiskamer als metafoor voor de bibliotheek: een gezellige, geborgen en zorgzame plek. Waar zowel bezoekers als personeel het verschil maken.Dus ... Kom binnen en zet u!

Activiteiten tijdens de bibliotheekweek:

VerwendagDe bibliotheekweek wordt zoals elk jaar feestelijk ingeluid met de Verwendag. In de bibliotheek van Hamont en Achel kan je op zaterdag 12 oktober genieten van een hapje en een drankje terwijl je de krant leest, tussen de boeken snuistert, of - gewoon- de sfeer komt opsnuiven.

Literair ontbijtOp zondag 13 oktober om 10.00 u kan je in de bib van Hamont terecht voor het literair ontbijt, een verrassende combinatie van boeken en bubbels. Een inspirerende ochtend vol zoete broodjes en ongezouten meningen. Schrijver/dichter Geert De Kockere belegt de broodjes met lichtvoetige

poëzie. Met liefde, met humor, met verrassingen. Op een poëtische manier bekijkt hij de dagelijkse realiteit en zet die spelenderwijs met taal om in woorden en verzen. Zijn gedichten gaan over de liefde, over de natuur, over de dingen des levens, over ieder van ons. Geert De Kockere debuteerde in 1989 met een bundel kindergedichten. Intussen publiceerde hij al meerdere verhalen en dichtbundels voor alle leeftijden. De Kockere werkte ook mee aan de natuurrubriek Buitenbeeld in Man bijt hond. Met een videocamera in de hand ging hij wekelijks op stap, meestal in eigen tuin, en vertelde over de kleine gebeurtenissen in de natuur, dicht bij huis.

Inschrijven voor het literair ontbijt kan aan de balie van de bibliotheek van Hamont en Achel. Mailen kan naar [email protected]. Inkom is gratis en het aantal plaatsen beperkt.

Lezing Annelies VerbekeOver ‘Veronderstellingen’, haar meest recente verhalenbundel: ‘... als Verbeke schiet, is het raak. (…) De trefzekerheid waarmee ze ons een spottende spiegel voorhoudt, is wellicht de voornaamste reden om fan te zijn van haar werk.’ In: Humo Annelies Verbeke debuteerde in 2003 met haar roman Slaap! waarmee ze meteen de Vlaamse debuutprijs, het Gouden Ezelsoor en de Vrouw & Kultuur Debuutprijs in de wacht sleepte. Verbeke wordt wel eens vergeleken met generatiegenoot Dimitri Verhulst. Ook zij richt haar pijlen graag op de kleinburgerlijkheid, eigen aan de Vlaamse mentaliteit. Haar favoriete doelwitten zijn daarbij de kleingeestige, vaak

schijnheilige fi guren die zich in menige Vlaamse fermette verschansen, verspreid over een landschap waar ‘elke grindweg een oprit blijkt te zijn, elk pad strandt in een over een landschap waar ‘elke grindweg een oprit blijkt te zijn, elk pad strandt in een nieuwbouwwijk’. Annelies Verbeke schrijft. Op een eigenzinnige manier. Ze schildert de wereld van haar personages, de breekbaarheid van hun relaties, indringend maar met veel humor.

Woensdag 16 oktober 2013 // 20.15 u // bibliotheek HamontPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro // ABO: 4,00 euroTickets: www.hamont-achel.be/aha

Lezing Hendrik Cammu: Verouderen voor beginnersHendrik Cammu is professor gynaecologie aan de VUB en hoofd van de afdeling Gynaecologie van het UZ Brussel, maar bij het grote publiek werd hij bekend door zijn medische rubriek in De Laatste Show. Wekelijks wist hij bijna een miljoen Vlamingen te boeien met alle ins en outs van het menselijk lichaam. Cammu studeerde in 1986 af als gynaecoloog. Alvorens zelf zijn drie kinderen op de wereld te zetten, trok hij samen met zijn vrouw de wereld rond. Ze verbleven enkele maanden in de Indische stad Madras, om er in een ziekenhuis te werken. Naar eigen zeggen leverde hem dat een permanent ‘zen-gevoel’ en een groot relativeringsvermogen op. Hendrik Cammu heeft steeds zijn twee passies, wetenschap pur sang en het populariseren van wetenschap, gecombineerd. “Al van in mijn studententijd schrijf ik regelmatig teksten om medische thema’s toegankelijk te maken voor een breed publiek. In 2010 kreeg hij de Pfi zer-persprijs. Deze onderscheiding lauwert jaarlijks het beste Nederlandse journalistieke artikel dat bijdraagt tot het populariseren van de medische wereld. Ook De Laatste Show deed beroep op de kennis van Hendrik Cammu. In een wekelijkse rubriek gaf hij tekst en uitleg bij zowat alles wat er zich in het lichaam kan afspelen. In televisieprogramma’s is hij graag geziene gast, maar ook op de radio en in de geschreven media wordt vaak naar zijn mening gepolst. Hendrik Cammu weet op een vlotte manier en met een aangenaam gevoel voor humor een antwoord te geven op heel wat medische vragen.

Woensdag 23 oktober 2013 // 20.15 u // MichielshofPrijs: 6,00 euro // VVK: 5,00 euro // ABO: 4,00 euroTickets: www.hamont-achel.be/aha

Bibliotheekweek (12 tot 20 oktober 2013)

© Ja

na D

e Ko

cker

e

Page 20: Vrijetijdskrant september 2013

IENIE MIENIECLUB

SPEELKRIEBELS

DE

20

De VRIJETIJDSKRANT van Hamont-Achel verschijnt vijfmaal per jaar.De VRIJETIJDSKRANT van Hamont-Achel verschijnt vijfmaal per jaar.De vrijetijdskrant wordt gedrukt op milieubesparend papier en in een oplage van 5.800 exemplaren.

De redactie wordt gevormd door: Dienst Vrije Tijd, Dienstencentrum De Kring, IBO De Pagadder, VVV Hamont-Achel en P.O.B. Hamont-Achel.

Verantwoordelijke eindredactie: Stad Hamont-Achel, t.a.v. Bjorn de Waal, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, T: 011 44 50 40, F: 011 44 72 37, E: [email protected]@hamont-achel.be

Concept: Nelson Inspires, Leuven Nelson Inspires, Leuven Nelson Inspires, Leuven Vormgeving: Circuze, Bree Druk: Drukkerij Boonen, Hamont-Achel.

De verenigingen die hun activiteiten kenbaar willen maken in de rubriek “UIT in Hamont-Achel” brengen de redactie schriftelijk op de hoogte van:

wanneer (datum), wat (activiteit), waar (plaats/locatie). Voor meer informatie kan u terecht bij het UiTpunt: [email protected]@hamont-achel.be of op het telefoonnummer 011 44 50 [email protected] of op het telefoonnummer 011 44 50 [email protected]

www.hamont-achel.be

Activiteit Datum Plaats Organisator uur

CONCERT: Rock Monsieur 31/08/2013 Marktplein Hamont Soundclash 13.30 u

Hamonttisser 01/09/2013 Centrum Hamont Werkgroep HamonttisserWerkgroep Hamonttisser 13.00 u

Groene Halve Marathon 01/09/2013 Centrum Hamont Werkgroep Groene Halve MarathonWerkgroep Groene Halve Marathon 13.00 u

FILM: The Good, the Bad & the Ugly 04/09/2013 Cinema Walburg Cultuurkring Hamont-AchelCultuurkring Hamont-Achel 14.00 u

FILM: The Great Gatsby 05/09/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-AchelAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.15 u

Kampioenenhulde 06/09/2013 Cinema Walburg Sportraad i.s.m. stadsbestuur Hamont-AchelSportraad i.s.m. stadsbestuur Hamont-Achel 20.00 u

CONCERT: Bart Herman

Rick de Leeuw & Frank Boeijen06/09/2013 De Posthoorn De Vostertfeesten 19.30 u

Achel, Sport en Feest 08/09/2013 Achel-Centrum Beverbeek Classic 13.00 u

FILM: The Imposter 12/09/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-AchelAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.15 u

FILM: World War Z 13/09/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-AchelAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.15 u

FILM: Paradies Glaube 19/09/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-AchelAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 14.00 & 20.15 u

CONCERT: Zingelong 20/09/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-AchelAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.30 u

PARTY: Hit Classics Party 21/09/2013 De Posthoorn K. Sound & Light 21.00 u

BIB: fi locafé 22/09/2013 Bibliotheek Achel Bibliotheek Hamont-Achel 10.00 u

BIB: leeskring 25/09/2013 Bibliotheek Hamont Bibliotheek Hamont-Achel 19.30 u

FILM: A Late Quartet 26/09/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-AchelAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.15 u

CONCERT: Sha-La-Lee’s //

Prospects // Fence27/09/2013 De Posthoorn AGB Stadsontwikkeling Hamont-AchelAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.00 u

PARTY: Back to the Poort 28/09/2013 De Posthoorn DMC 20.00 u

FILM: Nieuw Babylon 02/10/2013 Cinema Walburg Cultuurkring Hamont-Achel 14.00 u

FILM: The Patience Stone 03/10/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-AchelAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.15 u

CONCERT: Schlagerfestival 05/10/2013 De Posthoorn AGB Stadsontwikkeling Hamont-AchelAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.00 u

CONCERT: Gregoriaans koor 06/10/2013 Kerk Achel-Centrum Achelse Orgelvrienden 15.00 u

KINDER: Feestoog! 06/10/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-AchelAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 14.00 u

CONCERT: Jeugdmuziekdag 06/10/2013 De Posthoorn Kon. Harmonie St. Cecilia 13.30 u

FILM: Io e Te 10/10/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 14.00 & 20.15 u

CONCERT: l’ Esprit de Brel 11/10/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.30 u

Kienavond 11/10/2013 De Posthoorn KFC Hamont ‘99 20.00 u

BIB: literair ontbijt 13/10/2013 Bibliotheek Hamont Bibliotheek Hamont-Achel 10.00 u10.00 u

Tweedehandsbeurs 13/10/2013 De Posthoorn Gezinsbond Hamont 14.00 u14.00 u

BIB: lezing Annelies Verbeke 16/10/2013 Bibliotheek Hamont Bibliotheek Hamont-Achel 20.15 u20.15 u

FILM: Le Passé 17/10/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.15 u20.15 u

PARTY: Masquerade Classix 19/10/2013 De Posthoorn Masquerade Events 20.00 u20.00 u

BIB: fi locafé 20/10/2013 Bibliotheek Achel AGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 10.00 u

BIB: lezing Hendrik Cammu 23/10/2013 Michielshof Bibliotheek Hamont-Achel 20.15 u

FILM: The Attack 24/10/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.15 u

CONCERT: Vive la Fête 25/10/2013 De Posthoorn AGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.00 u

CONCERT: Back to the Roots 26/10/2013 De Posthoorn VZW Vostival 15.00 u

LEZING: SETI 26/10/2013 Cinema Walburg De Noorderkroon 20.00 u

CONCERT: The Perfect Combination 27/10/2013 De PosthoornAGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel

i.s.m. Koninklijke Fanfare Kempenbloei 20.00 u

Opendeurdag Salvatoriaanse Hulpactie 27/10/2013 ’t Lo 47 Salvatoriaanse Hulpactie 10.00 - 18.00 u

FILM: cinemaatjes 30/10/2013 Cinema Walburg Gezinsbond Hamont 14.00 & 19.30 u

FILM: Fill the Void 31/10/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 14.00 & 20.15 u

FILM: Ohayo 06/11/2013 Cinema Walburg Cultuurkring Hamont-Achel 14.00 u

FILM: La Réligieuse 07/11/2013 Cinema Walburg AGB Stadsontwikkeling Hamont-Achel 20.15 u

uurPlaats Organisator