Klinker december 2014

32
K Nr. 4 December 2014 43e jaargang Magazine De Klinker Op 1 januari 2015 starten de KrimpenWijzer, IJsselgemeenten, nieuwe Jeugdwet, Wmo en Participatiewet De kracht van de Schilderswijk “We halen de maatschappij straks naar binnen. Dat past helemaal in onze nieuwe onderwijsvisie”

description

Magazine van de gemeente Krimpen aan den IJssel.

Transcript of Klinker december 2014

KNr. 4December 2014

43e jaargang

Magazine De Klinker

Op 1 januari 2015 starten de KrimpenWijzer, IJsselgemeenten, nieuwe Jeugdwet, Wmo en Participatiewet

De kracht van de Schilderswijk

“We halen de maatschappij straks naar binnen. Dat past helemaal in onze nieuwe onderwijsvisie”

Agenda Klinker

Deze agenda geeft een overzicht van verschillende activiteiten in de gemeente. In de volgende Klinker kunnen activiteiten worden opgenomen voor de periode van 12 februari t/m 23 april. Organiseert uw vereniging, club of organisatie in deze periode een activiteit, dan hoort de redactie dat graag. U kunt een e-mail sturen naar [email protected]. Ook is het mogelijk om telefonisch een activiteit door te geven via 14 0180. Of u kunt schrijven naar Redactie De Klinker, Postbus 200, 2920 AE Krimpen aan den IJssel.

w Buurtvereniging Schilderswijk

Wijkwethouder-schapAutismecafé

KrimpenWijzer komt er aan

1311 16Ad Keller

Discussie gemeenteraadGR IJsselgemeenten

4

2422 27 29

Inhoud

13 decemberEnsemble Scaramuccia, bestaande uit Javier Lupiáñez (viool), Inés Salinas (cello en gamba) en Giulio Quirici (gitaar en teorbe). Het ensemble speelt muziek uit de Engelse en Italiaanse barok. De Stichting IJsseldijkkerkconcerten heeft voor het seizoen 2014-2015 een aantrekkelijk en gevarieerd programma voor u georganiseerd. De concerten beginnen om 20.00 uur en kosten niet meer dan € 12,-, inclusief de consumpties. Na afloop is er een (gratis) hapje en een drankje. Zie voor uitgebreide informatie: www.ijsseldijkkerkconcerten.nl

18 decemberKerstconcert van het Christelijk Krimpens Mannenkoor om 20.00 uur in de Rehobothkerk. Toegang is gratis.

18 decemberKerstbingo van de Lionsclub voor de Stichting de Belbus om 20.00 uur in de Tuyter.

18 & 19 decemberWijnverkoop van de Lionsclub voor de voedselbank in de Crimpenhof.

8 januariInformatieve commissie om 20.00 uur in De Tuyter.

15 januariBesluitvoorbereidende commissie om 20.00 uur in De Tuyter.

17 januariKrimpen Klassiek om 20.00 uur in de IJsseldijkkerk. Dit is een concert met Stabat Mater van Pergolesi, Berlage Saxophone Quartet, Sabine Wüthrich en Francine Vis (sopraan). Meer informatie: www.ijsseldijkkerkconcerten.nl

22 januariBesluitvoorbereidende commissie om 20.00 uur in De Tuyter.

27 januariAutismecafé om 19.30 uur in Partycentrum Krimpenhof. Kijk voor meer informatie op pagina 11.

29 januariGemeenteraadsvergadering om 20.00 uur in De Tuyter.

5 februari Informatieve commissie om 20.00 uur in De Tuyter.

12 februari Besluitvoorbereidende commissie om 20.00 uur in De Tuyter.

Droge voeten in de polder

In deze ‘donkere dagen voor kerst’ biedt Magazine De Klinker u weer gevarieerde artikelen over zaken die leven in de Krimpense samenleving.

Een tweetal beeldbepalende bouwprojecten zijn eind dit jaar bijna of helemaal klaar. Ten eerste het nieuwe gebouw van het Krimpenerwaard College. Huib Neven vraagt de rector van het Krimpenerwaard College naar het hoe en waarom van het nieuwe gebouw en de nieuwe huisstijl. Daarin worden de veranderingen in het voortgezet on-derwijs weerspiegeld.

Over het tweede nieuwe gebouw hoef ik niet meer uit te wijden, want het gedeelte voor de Rabobank is al opgele-verd en het nieuwe raadhuis volgt binnenkort. U loopt of fietst er vast weleens langs en kan zelf constateren hoe het is geworden.

Kracht van KrimpenDe helft van dit magazine heeft op een of andere manier te maken met de veranderingen in het ‘sociaal domein’. Zo kunt u lezen over het sterke ‘buurtgevoel’ in de Schilderswijk, wat tot een sterke buurtvereniging heeft geleid. Verder noem ik het initiatief van Brigitte van Egmond om een Autismecafé op te richten voor ouders met kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis en vol-wassenen die ASS hebben. Zij kunnen elkaar op 27 januari 2015 ontmoeten.

In deze Klinker geven we ook twee Krimpense gezinnen die hulp nodig hebben een gezicht. Het komende jaar volgen we deze en andere gezinnen om te kijken hoe het hen vergaat. Ook voor die gezinnen gaan er dingen veranderen in 2015. Hoe de gezinsleden dit ervaren komt uit gebreid aan bod in de nieuwe krant Kracht van Krimpen die eind maart/begin april 2015 bij u in de bus valt.

En dan naderen we al snel de ‘magische datum’ van 1 januari 2015. We zijn er klaar voor, want bijna alle con-tracten met zorgaanbieders zijn gesloten en u kunt als inwoner terecht bij de KrimpenWijzer (‘de balie in het gezondheidscentrum’). We doen ons best om u zo snel mogelijk en zo goed mogelijk te antwoorden.

Ik wens u alvast fijne kerstdagen en een gelukkig 2015 toe!

Burgemeester Lennie Huizer

Klaar voor de startVOORWOORD

5

Krimpenerwaard College

Krimpen aan den IJssel krijgt er een mooi bouwwerk bij. Het is nog niet af, maar je kunt je nu al voorstellen dat het straks met zijn bevallige rondingen en open uitstraling staat te pronken in het groen achter het Gezondheids-centrum. We hebben het over de nieuwbouw van het Krimpenerwaard College.

Ambitieuze plannen“Het gebouw krijgt een duidelijke functie in Krimpen aan den IJssel,” glundert de rector Ad Keller. “We halen de maatschappij straks naar binnen. Dat past helemaal in onze nieuwe onderwijsvisie.”Ambitieuze plannen heeft de school. Niet alleen een nieuw gebouw, maar ook het onderwijs krijgt een inhou-delijke opknapbeurt. Daarbij staat de leerling en zijn be-hoefte in het middelpunt. “Onze kinderen leven in een oneindige wereld,” filosofeert rector Keller. “Alles is voor hen bereikbaar. En nu gaat het erom dat ze daarmee op een verantwoorde manier omgaan. Het is de taak van de school hen te leren keuzes te maken.”

LeerlingenJe kunt merken dat Ad Keller zijn wortels in het speciaal onderwijs heeft liggen. Daar is hij zijn loopbaan begonnen als onderwijzer. Later was hij in die sector bestuursvoor-zitter van een grote organisatie en had geen contact meer met leerlingen. Nu op het Krimpenerwaard College is hij rector en bestuurder tegelijk en tot zijn grote genoegen ziet hij weer leerlingen om zich heen. Hij geeft weliswaar geen les meer, maar gaat regelmatig de klassen in. Hij wil weten hoe het de leerlingen vergaat op school, maar hij wil ook ervaren hoe het onderwijs er in zijn school voor-staat. “Wat ik doe moet ertoe leiden dat onderwijs voor kinderen beter wordt,” zegt hij met overtuiging.

VernieuwingHoe kan het onderwijs nog beter worden? “Het begint met erachter te komen wat een kind vraagt,” vertelt Keller, “dat heeft het speciaal onderwijs me wel geleerd. Steeds weer zoeken naar de mogelijkheden van een kind, zonder vooroordelen. Als je zelf al denkt dat je alles al over het

kind weet, als je alles al gekaderd hebt, beperk je de kan-sen van een kind. Je verdiepen in de mogelijkheden van een leerling is een constant proces dat iedere professio-nal met zichzelf moet aangaan.” Dat hier zo’n professional aan het woord is, is onmiskenbaar. Uitgaan van de behoeften van de leerlingen, die ook nog eens allemaal verschillend zijn… dat vraagt om differenti-atie. “Inderdaad, niet ieder kind heeft dezelfde leerstijl en als docent moet je dus leren omgaan met die verschillen. De ene leerling is visueel ingesteld, de andere auditief of motorisch. Je zult daar bij het aanbieden van de leerstof rekening mee moeten houden.”

“Wat ik doe moet ertoe leiden dat onderwijs voor

kinderen beter wordt.”

Betekent dit het einde van het klassikale onderwijs? Zo ver wil de rector niet gaan. “Er is niks mis met klassikaal onder-wijs. De nieuwe school kent gewone klaslokalen. De kracht moet komen te liggen in de variatie van lesvormen. Te den-ken valt aan een korte instructie, waarna de kinderen op hun eigen manier de oefenstof zich gaan eigen maken.”Een ander speerpunt is de manier van toetsen. Niet alleen feitenkennis wordt getoetst, maar ook inzicht en vaardig-heden en de toepassing ervan in nieuwe situaties. Ook dat vraagt veel inzet en scholing van de docenten. Een flinke omslag daar op het Krimpenerwaard College. De rector beseft dat terdege. ”Het is een lange weg om alle docentenneuzen naar één kant te laten wijzen. Daar-voor is scholing nodig. Die professionalisering gebeurt door eigen docenten die daarvoor speciaal op cursus geweest zijn. Dat geeft meer vertrouwen dan wanneer je iemand van buitenaf inhuurt. Natuurlijk heb je voortrek-kers en mensen die wat voorzichtiger manoeuvreren. De een gaat harder dan de ander, maar ontwikkelen doen we allemaal. Eigenlijk net als de leerlingen.”

Foto: Ad Keller, rector van het Krimpenerwaard College in het nieuwe gebouw

Klinker #4

6

LaptopEen mooi hulpmiddel bij het nieuwe leren is natuurlijk de laptop. Daarmee leren leerlingen hoe en waar ze relevante informatie kunnen vinden met gerichte zoek-opdrachten. De school is dit jaar begonnen met een laptopklas in mavo 2. Dat wordt de komende jaren uitgebreid naar andere leerjaren. “We gaan een elektronische leeromgeving inrichten. Daarin wordt leerstof aangereikt die de leerlin-gen op hun eigen manier en in hun eigen tempo kunnen verwerken. We kunnen en willen niet om de mogelijk-heden van digitaal onderwijs heen. Bovendien is het een prachtig middel om leerlingen zelfstandig te laten leren.”Differentiatie en digitalisering, er staat veel te gebeuren daar op het Krimpenerwaard College.

“We gaan een elektro nische leeromgeving inrichten. Daarin wordt leerstof

aangereikt die de leer lingen op hun eigen manier en in hun eigen tempo kunnen

verwerken.”

Open en geborgenHet kan niet anders of het nieuwe gebouw gaat iets uit-stralen van deze vernieuwende visie op het onderwijs. Die uitstraling kan met twee woorden gekarakteriseerd wor-den: open en geborgen. Behalve de vele klaslokalen – het onderwijs blijft gewoon klassikaal – krijgt iedere afdeling van de school een zogenoemde ‘thuishaven’. Daar kun-nen kinderen zich even terugtrekken. Over geborgenheid gesproken! Dan is daar de prachtige open ruimte van de aula, kleurrijk, met een brede ‘zittrap’ en speelse balkons. Daar kunnen kinderen elkaar ontmoeten. “En met ‘ont-moeten’ bedoelen we nadrukkelijk ‘niet moeten’,” beklem-toont de rector. Een mensenmens, kun je wel zeggen. Dat ontmoeten geldt in nog meerdere mate voor de ‘Open Leeromgeving’. Ad Keller heeft zich sterk gemaakt voor deze nieuwe organisatievorm. Op een vast moment in de week gaan de deuren van dit gedeelte van de school open en worden op vrijwillige basis een viertal leergebie-den aangeboden: Sport en vrijetijdsbesteding, Kennis en verdieping, Zorg en begeleiding, Kunst en cultuur. Het is in deze Leeromgeving dat school en maatschappij met elkaar in contact komen. Basisscholen komen kook-lessen halen, allerlei verenigingen en instanties worden

uitgenodigd een rol te spelen in de genoemde leer ge-bieden. De maatschappij naar binnen en de leerlingen naar buiten.

FilosofieAd Keller is sowieso al een enthousiast verteller als het over onderwijs gaat, maar bij dit onderwerp komen er echt lichtjes in zijn ogen. “Nu al gebeuren er de mooiste dingen. Ik hoor weer muziek door de school schallen en er wordt zelfs een cursus Chinees gegeven waar een brug-klasser naast een leerling uit vwo 6 zit. Er worden zelfs lessen filosofie verzorgd waar tot onze verrassing veel belangstelling voor is. Een dertigtal leerlingen doet eraan mee.” Ik krijg een prachtig verzorgd boekwerk aangeboden. Het heet ‘SAMEN STELLING’, met het accent op ‘samen’. De ondertitel luidt ‘Nadenken op het Krimpenerwaard’. Het boekje bevat een bundel door leerlingen geschreven artikelen over filosofische vraag-stukken. Zo schrijft Bart over ‘Buitenaards leven’ en Tessa over ‘Bestaat God?’ De docent heeft iedere bijdrage van een korte inleiding voorzien.De rector mag trots zijn op al deze activiteiten. “Niet mijn verdienste hoor, maar van al die mensen die er hun schouders onder zetten. Mijn taak is om te stimuleren.”

HuisstijlEen nieuw gebouw, een nieuwe koers… daarbij hoort een nieuwe huisstijl. Het logo daarvan is al op de gevel van de oude school te zien. Uitgevoerd in rood en groen, kleu-ren die ook in het nieuwe gebouw gebruikt worden. De hel rode letters KC combineren fraai met de grasgroene woorden ‘krimpenerwaard’ ‘college’. In de rode letters zit een ragfijn lijnenspel verwerkt. Het blijkt geïnspireerd op het vlechtwerk van een vogelnest. De ontwerper van de huisstijl zegt erover: “Ik heb de tekeningen voor het nieuwe gebouw bekeken, de inrichting bestudeerd, de omgeving verkend. Onwillekeurig kwam ik steeds uit bij de ruimte, natuur, onder de vleugels genomen worden om later uit te kunnen vliegen. Nestwarmte. Dat beeld van de school als een warm nest liet me niet los. Zo sluiten gebouw en huis-stijl mooi op elkaar aan.”Onderwijs, gebouw en huisstijl… de vernieuwing bij het Krimpenerwaard College is allesomvattend. Geen wonder dat rector Ad Keller zin heeft in de toekomst.

Huib Neven

De 17-eeuwse pedagoog, Jan Amos Comenius, (inder-daad, de naamgever van het Comenius College) schreef in de tijd dat leerboeken alleen uit letters bestonden, een fraai boekje met afbeeldingen van “alle fundamen-tele zaken in de wereld en alle bezigheden in het leven”. ‘Orbis sensualium pictus’, luidt de Latijnse titel. De wereld in plaatjes, zal ik maar zeggen. Het was bedoeld om de kinderen wat plezier in het leren te geven. Comenius werd hiermee de grondlegger van aanschouwelijk onderwijs. Er staat in het boekje natuurlijk ook een afbeelding van de school. Een ruimte met hoge ramen, de onderwijzer ach-ter een lessenaar, een zwart schoolbord, de leerlingen in banken, één staat er voor de meester om zijn lesje op te zeggen. In een hoek naast een inktpotje staan stok en roede dreigend te wachten op “eigenzinnige en onacht-zame” leerlingen.

Na Comenius is het onderwijs volgens mij eeuwenlang stil blijven staan. De klaslokalen uit mijn lagereschooltijd leken erg op het plaatje in het boekje. De banken streng in het gelid, een hoge lessenaar met inktpot, een school-plaat van De Muiderkring aan de muur. De stok en de roede zijn verdwenen, maar met de lineaal daar op die lessenaar kon je ook maar beter niet in aanraking komen. Comenius zou geen cultuurshock hebben gekregen als hij een blik had kunnen werpen in het lokaal waar ik mijn schooldagen sleet.

Die zou hij wel krijgen als hij nu een school zou binnen-wandelen. De strakke schoolgebouwen zijn vervangen door pedagogische paleizen waar leerlingen hun leergie-rige hart kunnen ophalen. Kijk naar het Krimpenerwaard College. De nieuwe aula wordt een gastvrij ontmoetings-centrum met ‘hangplekken’ en een uitnodigende brede ‘zittrap’ waarop de leerlingen de belevenissen van de dag (en misschien wel van de nacht) kunnen uitwisselen. Toe-val of niet, de niet minder gastvrije aula van het Comenius College Krimpen heeft ook zo’n trap waarop leerlingen zittend of hangend kunnen verpozen. Misschien moeten we de trap tot symbool van het huidige onderwijs verheffen, onder het motto: Geef leerlingen de ruimte om te klimmen.

Huib Neven

P.S. Een aantal bewoners rondom ’t Onderdak voelde zich door mijn vorige column onaangenaam aangesproken. Geheel ten onrechte, want het Open Huis van Asha vond plaats op een heel andere plek.

EVEN NEVEN

Schooltrap

al 50 jaar een begrip in Krimpen

Voor particulieren en bedrijven

van Utrechtweg 72921 LN Krimpen aan den IJsseltel 0180 [email protected]

Installatie - Onderhoud - Advies - Woningaanpassing

elektrotechnisch installatiebedrijfTieleman & Co b.v.

50

Ger t -Jan Garden ie r

Ro t t e rdamseweg 12

2921 AP K r impen a /d I Jsse l

M. 06 139 343 47

E. i ns ta l . ga rden ie r@he tne t . n l

T /F. 0180 51 61 21

* Voor al uw loodgieters- en installatiewerkzaamheden!

* Goede service en kwaliteit voor een betaalbare prijs!

* In Krimpen geen voorrijkosten!

- Administraties - Jaarrekeningen- Payroll - Belastingaangiften

Huys ten Donck 1 - 2926 PW Krimpen a/d IJsselTel: 06-55736725 - Email: [email protected]

www.fastbreak.nl

OOK VOOR STARTERS EN ZZP’ERS

9

Klinker #4

Het kan niemand in Krimpen aan den IJssel zijn ontgaan: Casteleijn bakker bestaat 125 jaar. Met een feestelijke krant heeft de Krimpense bakker in 2013 de historie van het familiebedrijf onder de aandacht gebracht van alle Krimpenaren.Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan is het bedrijf Koninklijk onderscheiden. Op 19 november 2014 heeft de Commissaris van de Koning in de provin-cie Zuid-Holland, de heer drs. J. Smit, het predicaat Bij KONINKLIJKE BESCHIKKING HOFLEVERANCIER uit-gereikt aan Casteleijn bakker.

Onthulling Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de bakkerij vond de onthulling plaats van het bijbehorende wapenschild. Het werd onthuld door de Commissaris van de Koning, samen met burgemeester Lennie Huizer en de heer en mevrouw Casteleijn. Ook de heer D. Casteleijn sr. werd er bij betrokken. Gerrit en Jeanette Casteleijn zijn er trots op dat het bedrijf met de inzet van alle medewerkers deze onderscheiding heeft gekregen. “Al vele jaren produceert ons bedrijf uitstekende ambachtelijke producten. We gebruiken de beste grondstoffen, hebben moderne machines en besteden veel zorg aan kwaliteit en hygiëne.

En zeker zo belangrijk is de inzet van onze medewerkers. Maar bij alle inspanningen die we mogen leveren zeg ik ook, met J.S. Bach, Soli Deo Gloria, aan God alleen de eer.”

Al meer dan 20 jaar heeft Krimpen aan den IJssel een stedenband met Kiskörös in Hongarije. Veel Krimpena-ren hebben weleens het Petöfimuseum en de erbij horen-de beeldentuin bezocht. De gedichten van de nationale held Petöfi zijn over de hele wereld vertaald. Wandelend

door de tuin komen we alle vertalers van deze gedichten tegen. In brons, wel te verstaan. Op 8 oktober 2014 is een lang gekoesterde wens vervuld: een bronzen buste van de Nederlandse vertaalster A.S.C. Wallis is onthuld.

A.S.C. Wallis is pseudoniem van A.S.C. Antal von Felsö Gellér – Opzoomer. Zij leefde van 1856 tot 1925. Zij werd in de negentiende eeuw tot de grote Nederlandse schrijvers gerekend en is daarna in volstrekte vergetelheid geraakt. De ereburgers van Krimpen aan den IJssel hebben het initiatief genomen om de buste te realiseren. Beeldhou-wer Jaap Hartman is erin geslaagd een prachtig portret in brons te maken. Stichting Fonds 1813 heeft een financiële bijdrage geleverd. Wilt u meer lezen over Kiskörös en de ste-denband? Kijk dan eens op www.krimpenaandenijssel.nl.

Casteleijn bakker is bij Koninklijke beschikking Hofleverancier

Beeldentuin in Kiskörös compleet

Foto: V.l.n.r. burgemeester L.M. Huizer, de heer G. Casteleijn, mevrouw J. Casteleijn-Janssens, Commissaris van de Koning drs. J. Smit, mevrouw M.L. Casteleijn-Molenaar, de heer D. Casteleijn sr. Fotografie Willem van Cappellen.

Op de foto v.l.n.r. ereburgers Ben van Veen, Bart Prins, Ries Jansen, Ankie Aeyelts Averink-Winsemius, Rien Onder de Linden en beelhouwer Jaap Hartman.

Voor binnen, buiten en op pad!

Openingstijden Dinsdag t/m Donderdag 09.00-18.00 Vrijdag 09.00-20.00 Zaterdag 09.00-17.00

Kerkweg 170B Ouderkerk aan den IJssel

0180-446965 www.tiendhoek.com

Landelijke en decoratieve woonaccessoires Bloemen en planten Rieten manden en accessoires Alles voor uw tuin en terras

Country- & vrijetijdskleding Jachtkleding en toebehoren Grote collectie wandelschoenen en laarzen Rugzakken en luxe tassen

Ook het adres voor uw bloemwerk!

Voor de actieve buitenmens:

0180 51 83 80 | www.levos.nl

LéVosMéér dan schoon!

Vraag ons geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden betrefthet reinigen van uw (tuin)terras, bestrating, vlonders, etc.

Wij zijn u graag van dienst!

Wij maken uw terrasweer zo goed als nieuw!

VOOR REINIGING > NA REINIGING

Renovatie houten vloeren:Schuren, repareren, afwerkenmet Lak, Olie of Hardwasolie.Wij schuren stofvrij vloeren.

Advies en verkoop onderhoudsproducten

Natuursteen vloeren

slijpen en polijsten

Traprenovatie met Laminaat

van Stair Make-Over

Nieuwe vloeren:Hout: Beterhout Multiplanken LamelparketLaminaat: Douwes Dekker,Beautifl oor en Quick StepPVC: Beautifl oor, Mfl or

Alblas Vloeren

Van Utrechtweg 71

2921 LN Krimpen aan den IJssel

www.alblasvloeren.nl

Showroom op afspraaktel: 0180 550989

e-mail: [email protected]

De Korf 32 - 2924AH Krimpen a/d IJssel – T 0180-512850

NIEUW LOGO!

11

“Geef mij ‘m maar een weekje, het is gewoon een kwestie van opvoeden”, wordt vaak gezegd tegen ouders van een kind met autisme. Autisme is voor velen een mode-term, maar voor ouders van een kind met autisme betekent het een ma-rathon-ouderschap.” Aan het woord is Brigitte van Egmond, die samen met Pauline van der Ent, consulent bij MEE, het initiatief heeft genomen om een Autismecafé op te richten.

OntmoetingsplekOp 15 oktober 2014 kwamen Brigitte van Egmond, Pauline van der Ent en een viertal ouders van kinderen met een Autistisch Spectrum Stoornis elkaar om een Autismecafé in Krim-

pen te organiseren. Het begrip is op zich niet nieuw, het bestaat nu 10 jaar in verschillende plaatsen in Neder-land. Het is een ontmoetingsplek voor ouders van kinderen met autisme en voor volwassenen met autisme. Hier kunnen zij elkaar ontmoeten, inspire-ren, motiveren en elkaar tips geven over omgaan met autisme, maar ook gezelligheid en ontspanning vinden. Het café wordt voor en door ouders georganiseerd. MEE, een organisa-tie voor mensen met een beperking, biedt ondersteuning bij het opzetten en draaiend houden van een Autis-mecafé. Brigitte: “Ik heb van andere ouders gehoord dat ze het fijn vinden dat deze ontmoetingsplek er komt en dat ze zeker van plan zijn te komen.”

Het verhaal van BrigitteBrigitte heeft 1 zoon en 3 dochters. Haar zoon heeft het syndroom van

Asperger, haar 2e dochter heeft als diagnose ‘klassiek autisme’ en haar 3e dochter heeft PDD-NOS, ADHD- kenmerken en een prikkelverwer-kingsstoornis. Haar 1e dochter is in dit gezin (ab)normaal, want zij heeft géén etiketje. Brigitte: “We zijn dus een prettig gestoord gezin dat an-ders gelukkig is, maar zeker niet min-der gelukkig.” Wat Brigitte naast haar marathon-ouderschap misschien nog wel de meeste energie kostte in de afgelo-pen jaren was het onbegrip en alle vooroordelen. Terwijl het uitwisselen van een blik of een woord met andere ouders van een kind met autisme juist voor motivatie en doorzettingsver-mogen zorgde in het ouderschap.

Opzet van het AutismecaféHet is de bedoeling om een keer in de twee maanden bij elkaar te komen in een Krimpense horecagelegen-heid. Elke keer wordt een spreker uitgenodigd om iets te vertellen. Dat kan bijvoorbeeld Martine Delfos zijn, een bekende schrijfster, maar ook een ouder die over zijn of haar erva-ringen vertelt. Het tweede deel van de avond is bestemd om met elkaar in gesprek te gaan. Meer informa-tie vindt u op www.autismecafe.nl of www.meerotterdam.nl/autisme.

Eerste Autismecafé op 27 januari 2015Op 27 januari 2015 om 19.30 uur opent wethouder Marco Oosterwijk het eerste Autismecafé. Partycen-trum Krimpenhof (Waardzicht 1) stelt hiervoor haar locatie ter beschikking.Herkent u uzelf in het verhaal van Brigitte? Kom dan langs en deel uw ervaringen. Aanmelden kan via het e-mailadres: [email protected] of via Facebook.com/ autismecafekrimpen.

Klinker #4

Autismecafé: nu ook in Krimpen van start!

KRIMPENSE SAMENLEVING

Foto: Brigitte van Egmond (links) en Pauline van Ent (rechts)

1212

Op de website en in De Klinker van september is aan u als inwoner van een wijk in Krimpen gevraagd welke locaties de collegeleden eens moeten bezoeken. Ook is gevraagd welke onderwerpen/ideeën er binnen de wijk leven. Naar aanleiding van de reacties zijn de college-leden op pad gegaan. Hierbij is kennisgemaakt met diverse verenigingen, stichtingen en kerken.

De ervaringen van de wijkbestuurdersZo is Lennie Huizer, verantwoordelijk voor Oud-Krimpen, langs geweest bij de scouting JW Friso en bij voetbal-

vereniging DCV. Over haar bezoek aan de voetbalvereni-ging schrijft Lennie in haar blog: “Maandag 27 oktober heb ik een bezoek gebracht aan DCV. Het was een geani-meerde ontmoeting met het bestuur in de kantine van de voetbalclub.” Ook Jaap Blankenberg heeft twee bezoeken afgelegd in zijn wijk Kortland-Noord. Jaap: “In het kader van de bezoeken die wij als wijkwethouders afleggen, heb ik een bezoek gebracht aan het Comenius College en het inloop-huis Crimpen Inn. Zeer prettige gesprekken gehad. Het belangrijkste is dat het contact is gelegd en dat we elkaar op deze manier nog beter weten te bereiken.”

Wijkwethouders: “Bedankt voor prettige,

inspirerende gesprekken.”

COLLEGE VAN B&W

Veel Krimpenaren bezochten de bijeenkomst ‘Veilig wonen voor senioren’ in september 2014. Ook al is Krimpen aan den IJssel een van de veiligste gemeenten in ons land, elke inbraak of overval is er een teveel. Een inbraak schendt uw privacy en is een ingrijpende emo-tionele gebeurtenis. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht slaan inbrekers niet alleen toe in ‘dure’ wijken en kunnen overvallen zowel oudere als jongere mensen treffen.

Veilig wonen is bewust wonenGelukkig kunt u zelf veel doen om inbraken te voorko-men. Er zijn veel maatregelen die u zelf, maar ook samen met bijvoorbeeld uw buren, kunt nemen om een woning, maar ook een flatgebouw of wijk veiliger te maken. Hier zijn lang niet altijd kosten aan verbonden. Veilig wonen is vooral een kwestie van bewust wonen.

Politiekeurmerk Veilig WonenWilt u voor uw woning een Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen? Uw woning wordt dan grondig beoordeeld op veiligheid. Als alles in orde is krijgt u het keurmerk. Bijkomende voordelen: uw woning wordt ook gecheckt op brandveiligheid én u krijgt korting op de inboedelver-zekering. Een gerust gevoel! Op www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips staat een compleet overzicht met praktische tips die uw veilig-heid vergroot.

Top 3 preventietips inbraak 1. Sluit ramen en deuren altijd met een sleutel af.2. Zorg overal voor goede sloten met het waarborg van

Politiekeurmerk Veilig Wonen.3. Laat een bewoonde indruk achter en zorg voor licht.

Wees alert op babbeltrucsIn het filmpje ‘Wie belt er aan de deur?’ krijgt u handige tips van Unie KBO Ouderen en Veiligheid om babbel-trucs te doorzien en te voorkomen. Kijk hiervoor op:www.politiekeurmerk.nl/bewoners/senioren-en-veiligheid

Top 3 preventietips babbeltrucs1. Zorg voor een klem op de deur, zodat de deur alleen

op een kier kan en u voldoende tijd heeft om in te schatten of u open wilt doen.

2. Wees ook op straat of in een winkel alert op mensen met zielige verhalen.

3. Geef nooit uw pinpas en/of pincode af.

Doe aangifte of bel 112Is het u toch overkomen? Doe aangifte bij de politie. Dan kan de politie, behalve de daders opsporen, ook anderen waarschuwen voor deze vorm van oplichting. In het alge-meen geldt: ziet u iets dat niet in de haak is? Bel 112!

In Kortland-Zuid is Gerrit Boudesteijn de wijkwethou-der. Hij bracht een bezoek aan De Bron, Stichting Kring-loop Huisraad, Leefgroep Moria en Stichting De Belbus. Over zijn kennismaking bij De Bron zegt Gerrit op het wijk-platform: “Dichter bij de inwoners staan is iets wat wij als wethouders ook willen bereiken binnen onze gemeente. Het bezoek is een inspiratie geweest voor hoe de kerk de inwoners wil bereiken. Ze staan open voor het beschikbaar stellen van een ruimte voor contacten vanuit de wijk.”

Arnold de Leeuw is verantwoordelijk voor de wijk Lange-land. De eerste bezoeken die hij in zijn wijk bracht waren aan BloemRijk en het Roesteiland van de Jeugdnatuur-wacht. Arnold heeft bij BloemRijk een gesprek gehad met de kerngroep in de wijk. Daarover zegt hij: “Het bezoek is voor mij ook het bewijs dat je als gemeentebestuur echt de wijken in moet om te horen én te zien wat er leeft.”

Ook Marco Oosterwijk ging op pad in zijn wijken: Boven-eind en Lansingh-Zuid. In Lansingh-Zuid was Marco op bezoek bij de jeugdvereniging van de Rehobotherk. Hij zegt hierover in zijn blog: “Zo, dat was ‘tie dan: mijn eer-ste (officiële) wijkbezoek aan Lansingh-Zuid. Graag ben ik ingegaan op de uitnodiging van jeugdclub Sola Gratia van de Hervormde Wijkgemeente (in de Rehoboth-kerk): Inspired by… als thema. En dat was het ook!”

“Dichter bij de inwoners staan is iets wat wij als

wethouders willen bereiken binnen onze gemeente.”

Kijk ook eens op het wijkplatformTijdens deze ontmoetingen is het concept ‘wijkwethouder-schap’ besproken en zijn er diverse onderwerpen aan de orde geweest. De collegeleden hebben op het wijkplat-form www.krimpenaandenijssel.nl/wijken hun ervaringen over de betreffende bezoeken opgeschreven in verschil-lende blogs. Bent u nieuwsgierig? Kijk dan op het wijkplat-form. Daar ziet u ook welke bestuurder uw wijkwethouder is. Daarnaast kunt u daar vragen stellen aan uw wijkwet-houder of meetingpoints aandragen waar hij of zij eens naar toe moet gaan.

Heeft u al contact met uw wijkwethouder?De komende jaren zijn de collegeleden van plan om veel meer bezoeken af te leggen in hun wijk. Wilt u graag in contact komen met uw wijkwethouder? Geef dit dan door op het wijkplatform. Schroom niet, want de wijkwethou-ders gaan graag met u in gesprek!

Tips voor veilig wonenKORT NIEUWS

13

Foto: Wijkwethouders Lennie Huizer, Marco Oosterwijk, Gerrit Boudesteijn, Jaap Blankenberg, Arnold de Leeuw

Notaris mr. R.R. RijnvisNotaris mr. B. Zwaveling

Expeditieweg 1, 2922 HN Krimpen aan den IJsselPostbus 1, 2920 AA Krimpen aan den IJssel

0180 82 02 20www.lintnotarissen.nl

WONEN&WONEN&SLAPENDE WEERD

&SLAPENZijdepark 2

2935 LB Ouderkerk a/d IJsseltelefoon 0180 - 681253

fax 0180 - 683496www.deweerdwoninginrichting.nlinfo@deweerdwoninginrichting.nl

Volg ons op Facebook

AutomobielbedrijfP. en D. Broere BV

Lekdijk 73Krimpen aan den IJssel

Onderhoud • Reparatie • Accessoires • Leasing • Financiering

Tel. 0180 515 [email protected]

U kunt bij ons terecht voor:

• Verkoop en inkoop van nieuwe- en gebruikte auto´s• Onderhoud en reparatie (al meer dan 40 jaar ervaring)• Schadereparaties• Financiering en leasing• Occasions van diverse merken (meer dan 40 op voorraad!)

Uw Citroën dealer voor deKrimpenerwaard en omstreken

Bekijk onze occasions op:WWW.BROERE.CITROEN.NL

15

Klinker #4

Op het moment van schrijven is het eind okto-ber en er verschijnen veel alarmerende berich-ten op internet en in kranten onder de noemer dat ‘veel gemeenten niet goed zijn voorbereid op de overgang naar de nieuwe taken op het gebied van jeugd, zorg en werk’. Hoe staat het met Krimpen aan den IJssel?

Krimpen aan den IJssel hoort bij de gemeenten die het overgrote merendeel van de contracten met zorgaan-bieders al gesloten heeft en dus is zij ‘klaar voor de start’ op 1 januari 2015. Het gaat om contracten met specialisti-sche zorgaanbieders, individuele en groepsbegeleiding, ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hulp bij het langer zelfstandig wonen. Bovendien heeft Krim-pen de plek waar inwoners terechtkunnen met vragen of zorgen al op orde: de KrimpenWijzer in het gezondheids-centrum.

Wat verandert er als u zorg krijgt?Als u zorg krijgt, wordt deze zorg voorlopig voortgezet. Wel krijgt u een gesprek waarin bekeken wordt of deze zorgvorm moet worden bijgesteld in de nabije toekomst. Eerst wordt gekeken naar ‘uw eigen kracht’ en de kracht binnen uw netwerk. Alles is erop gericht dat u zelf zo snel mogelijk weer zaken kunt oppakken. Het ligt natuurlijk wel aan het ziektebeeld bijvoorbeeld of dit ook kan.

Wat verandert er als u zorg nodig heeft?Iedere inwoner kan een beroep doen op de Krimpen-Wijzer. Daar gaat een medewerker met u in gesprek over uw vraag: wat is er precies aan de hand, wat kunt u zelf en wat kan er binnen uw netwerk? Als dit nodig blijkt, wordt tijdelijk (vrijwilligers)hulp ingeschakeld totdat u het weer zelf kan. Bij complexe problemen kan in overleg met u (tij-delijk) professionele ondersteuning ingeroepen worden. Daarbij geldt dat de KrimpenWijzer werkt met het prin-cipe 1 gezin, 1 plan en 1 regisseur.

Inspraakavond Beleidsplan Sociaal domeinOp de inspraakavond op 7 oktober over het Beleidsplan Sociaal Domein waren de aanwezige inwoners en organi-saties zeer te spreken over de gesprekken met vertegen-woordigers van de gemeente. In het gastenboek schreven inwoners onder andere: “Laat je niet gek maken door ‘de’ datum! Krimpen is er klaar voor!” en “Op zo’n avond merk je maar weer: zorg voor elkaar blijft mensenwerk. In con-tact met anderen ben je pas echt mens.”

Wat willen we bereiken?De belangrijkste 5 doelen uit het Beleidsplan Sociaal Domein zijn: – Zorg en ondersteuning dichtbij de mensen in de

directe omgeving organiseren– Minder individuele hulp, meer beroep op algemene

(bestaande) voorzieningen– Minder uitkeringen en meer mensen betaald werk– Uitgaan van wat er wél kan– Inzet van maatregelen die problemen voorkomen,

zoals mantelzorgondersteuning, vrijwilligersinzet, formulierendienst, inlopen, opvoedtraining en seniorenadviseur.

Dit wil de gemeente bereiken door te blijven praten met inwoners en organisaties.“We praten niet over mensen, maar met mensen”. Daarnaast stelt de gemeente zich op als een ‘lerende organisatie’: regelmatig checken we wat er goed gaat en wat er beter kan. Aan de hand daarvan passen we aan wat nodig is. Met andere woorden: “Krim-pen is klaar voor de start!”

Krimpen aan den IJssel is ‘klaar voor de start’

Klinker #4

16

Klinker #4

16

OUDE VERHALEN

DROGE VOETEN IN DE POLDERS

De Historische Kring Krim-pen (HKK) spant zich in om de historie en cultuur van onze gemeente levend te houden. Dat doet zij op www.historischekringkrimpen.nl en regelmatig in deze rubriek ‘Oude verhalen’. Adri Liedorp, voorzitter van de HKK, schrijft hier over de geschiedenis van de gemalen in Krimpen aan den IJssel.

De polders in ambachtsheer-lijkheid KrimpenHet gebied Krimpen, de ambachts-heerlijkheid uit 1277, bestond uit twee polders: Langeland en Kort-land. Daarnaast was er de Storm-polder: een zelfstandige gemeente en later met Krimpen aan den IJssel samengevoegd. De namen ‘Lange-land’ en ‘Kortland’ hebben betrek-king op de lengte van de percelen, die door afwateringssloten waren omgeven. De percelen van Lange-land waren 2100 meter lang en die van Kortland 1400 meter. Deze polders werden gescheiden door de Zwanenkade. De Breekade vormde de grens met Ouderkerk. De Lansing (‘landafscheiding’) vormde de grens met Krimpen aan de Lek en liep vanuit het centrum tot aan het te-genwoordige Eetcafé (Breekade 20). Dit was bij de smalle rivier de Loet, het uiterste puntje van Krimpen aan den IJssel, waar heel oude bewoningsres-ten zijn gevonden.

Water- en windmolensHet polderlandschap is ontstaan door ontginning van moerassig veenge-bied. Oorspronkelijk kon de water-stand langs natuurlijke weg via sluizen worden geregeld. Het water in de ri-vier steeg echter in de loop der jaren, ter wijl de polder door inklinking van de veenlaag steeds lager kwam te liggen.Daarom kwamen er vanaf 1514 water-molens om de hoogte te overbrug-gen tussen de polders en de rivier. Dat bleek na verloop van tijd onvol-doende, waarna werd overgegaan op een systeem van bemaling in twee

etappes. Daarbij brachten een lage en een hoge molen het water steeds een trapje hoger om het uiteindelijk in de rivier te lozen.Sinds 1783 had de polder Kortland een hoge en lage molen. Het water uit Kortland vond zijn weg naar de Hollandsche IJssel via de Molenvliet-singel. Langeland kreeg een eigen molen in 1846. Het water uit die pol-der werd via de Langelandsche Boe-zem geleid. De Molenvlietsingel is er nog steeds, van de Langelandsche Boezem resteert nog een klein beetje water. Het is te vinden tussen boerde-rij IJsseldijk nr. 134 (Rijksmonument) en de Omloop. Deze molens zijn nu verdwenen. Dankzij het nauwgezette zoekwerk van Jan Bus (‘Molens in Krimpen aan den IJssel’, uitgave HKK, 2007) weten we waar de molens hebben gestaan.De Kortlandse molens stonden tussen de Lijsterstraat en de Molenvlietsin-gel. De hoge molen stond ter hoogte van de Noorderstraat, de lage molen in het verlengde van de Putterstraat. De Langelandse molens stonden in het gebied tussen de Nieuwe Tiend-weg en de Vijverlaan. De hoge mo-len was ter hoogte van Staccato en de lage molen dichtbij de Vijverlaan/Plataan.

Overgang van molens naar gemalenRond 1750 luidde het gebruik van de stoommachine in Engeland de indus-triële revolutie in. Het duurde even voordat deze uitvinding in ons land was ingeburgerd. Het revolutionaire van de stoommachine zat in het feit

Kaart van de Krimpenerwaard.

Foto: Gemaal Reinier Blok

17

dat mensen niet langer alleen afhan-kelijk waren van menskracht, paar-denkracht en windkracht. Het eerste stoomgemaal in Nederland werd in de Blijdorpse polder in 1787 in ge-bruik genomen. De bloeitijd van de Nederlandse stoomgemalen kwam echter een eeuw later. Pas in 1868 werd aan de IJsseldijk het gemaal ‘Re-nier Blok’ gebouwd. Dit gemaal ver-ving de windmolens voor het op peil houden van de waterstanden in de Lekkerkerkse Boezem. De machinekamer van het gemaal ‘Reinier Blok’ werd in 1878 vergroot om ruimte te maken voor vier nieu-we ketels. De schepraderen werden vervangen door twee centrifugaal-pompen, de eerste die in de Krimpe-nerwaard geïnstalleerd werden. Het oude stoomwerktuig uit 1868 werd in 1911 vervangen door een dieselmotor en in 1924 werd een tweede diesel-motor geplaatst, die gekoppeld werd aan een eigen centrifugaalpomp.

Dit gemaal is in 2002 vervangen door het dichtbij gelegen elektrisch ge-maal ‘Johan Veurink’. De vervanging was onder meer nodig, omdat het waterpeil meer dan een meter was gezakt, waardoor het steeds moeilijker werd de pomp van het oude gemaal onder water te houden.

Einde van de stoomgemalen De polders Langeland en Kortland traden in 1883 het stoomtijdperk bin-nen. Het waterpeil in beide polders was inmiddels gelijkgeschakeld. Daardoor kon met één gemaal beide polders worden bediend. Het gemaal ‘Langeland en Kortland’ werd in 1883 gebouwd direct achter de molen-sluis van Kortland. De stoommachine werd in 1921 vervangen door een zuig-gasmotor. In 1931 kwam daarvoor een dieselmotor in de plaats. In 1941 werd het gemaal gedeeltelijk elektrisch aangedreven.

Het hoogheemraadschap in de Krim-penerwaard slaagde er op een ge-geven moment in het polderpeil van Krimpen aan den IJssel en Nederlek met één gemaal te bedienen: het ge-maal ‘Reinier Blok’. Het gemaal ‘Lan-geland en Kortland’ was toen nog slechts een noodvoorziening die in 2006 werd beëindigd. Het gemaal Reinier Blok is aangewe-zen als Rijksmonument en heeft een tweede leven gekregen als woonhuis, waarbij het monumentale karakter goed bewaard is gebleven. Het oude gemaal ‘Langeland en Kortland’ raak-te in verval, maar sinds de verkoop van het gebouw aan een particulier, lijkt het tij ten goede gekeerd. Door deze gemalen hebben we droge voe-ten gehouden in de polders. Adri Liedorp

Foto: Gemaal Langeland en Kortland

al ruim 50 jaar actief voor ondernemers en particulieren

BELASTING BESPAREN?WIJ KIJKEN GRAAG MET U NAAR DE MOGELIJKHEDEN

l i f e s t y l e

all u4Sneakers Tattoos T-shirts Sunglasses

Scoor je toffe sneakers, T-shirts, tattoo’s, new era cap, Smartphone reparaties en meer nu gewoon in Krimpen!

Kom langs in de winkel of neem contact op voor een tattoo afspraak bij All4U Lifestyle Store & Tattoo.

Kortlandstraat 40, Krimpen a/d IJsselTel: 0616899987 of email [email protected]

Bij het verlies van uw dierbare moet u kunnen rekenen op de uitvaartondernemer die u met rust en kennis van zaken bege-leidt, met u meedenkt, met u beslist en zorgt voor een respectvolle uitvaart.

Gepaste zorgvanuit respect enpersoonlijke benadering

STOPPELENBURGSTOPPELENBURGUi tvaar tve r zo rg ing

Uitvaartcentrum De Olm Krimpen a/d IJssel(0180) 52 22 55

Rouwcentrum Lekkerkerk Lekkerkerk

(0180) 66 36 44

Uitvaartcentrum Linquenda Schoonhoven

(0182) 38 22 31

Aula Hoflaan Stolwijk

(0182) 38 22 31

[email protected]

StoppelenburgAl meer dan 58 jaar

uw vertrouwen waard

Bij het verlies van uw dierbare moet u kunnen rekenen op de begrafenisondernemer die u met rust en kennis van zaken begeleidt, met u meedenkt, met u belist en zorgt voor een

respectvolle begrafenis.

Onze uitvaartcentra:

Gepaste zorgvanuit respect enpersoonlijke benadering

STOPPELENBURGSTOPPELENBURGUi tvaar tve r zo rg ing

Uitvaartcentrum De Olm Krimpen a/d IJssel(0180) 52 22 55

Rouwcentrum Lekkerkerk Lekkerkerk

(0180) 66 36 44

Uitvaartcentrum Linquenda Schoonhoven

(0182) 38 22 31

Aula Hoflaan Stolwijk

(0182) 38 22 31

[email protected]

StoppelenburgAl meer dan 58 jaar

uw vertrouwen waard

Bij het verlies van uw dierbare moet u kunnen rekenen op de begrafenisondernemer die u met rust en kennis van zaken begeleidt, met u meedenkt, met u belist en zorgt voor een

respectvolle begrafenis.

Onze uitvaartcentra:

Gepaste zorgvanuit respect enpersoonlijke benadering

STOPPELENBURGSTOPPELENBURGUi tvaar tve r zo rg ing

Uitvaartcentrum De Olm Krimpen a/d IJssel(0180) 52 22 55

Rouwcentrum Lekkerkerk Lekkerkerk

(0180) 66 36 44

Uitvaartcentrum Linquenda Schoonhoven

(0182) 38 22 31

Aula Hoflaan Stolwijk

(0182) 38 22 31

[email protected]

StoppelenburgAl meer dan 58 jaar

uw vertrouwen waard

Bij het verlies van uw dierbare moet u kunnen rekenen op de begrafenisondernemer die u met rust en kennis van zaken begeleidt, met u meedenkt, met u belist en zorgt voor een

respectvolle begrafenis.

Onze uitvaartcentra:

Elektrotechniek• Elektrotechniek• Beveiliging• Data & Telecom• Energiebeheersing• Domotica• Inspecties• Service & Onderhoud

Griendstraat 6 D - 2921 LA Krimpen a/d IJsselT (0180) 44 60 60 F (0180) 44 60 68

E [email protected] I www.roestenheuvelman.nl

Uw Totaalinstallateur

Installatie• Zinkwerk• Dakbedekking• H.W.A• Riolering• Waterzijdige installatie• C.V. zijdige installatie• Sanitair• Ventilatie• Service & Onderhoud

19

Gemeenten Capelle en Krim-pen aan den IJssel werken vanaf 1 januari 2015 op het gebied van Sociale Zaken en ICT met elkaar samen in een Gemeenschappelijke Regeling: IJsselgemeenten. Dit doen we om u als inwoner nog beter van dienst te zijn. Wat bete-kent dit concreet en waar kunt u terecht?

Taken IJsselgemeentenIJsselgemeenten gaat de volgende hoofdtaken uitvoeren: het verstrek-ken van uitkeringen (bijstand) voor levensonderhoud en voor bijzonder noodzakelijke kosten; begeleiding naar werk of scholing van bijstands-gerechtigden én de zorg en active-ring van mensen ‘die niet binnen een jaar in staat zijn om minimaal twaalf uur per week betaald werk te verrich-ten’. Een andere belangrijke taak is

het bieden van schuldhulpverlening om uit schulden te komen. Dit deden de gemeenten Capelle en Krimpen aan den IJssel tot 1 januari 2015 afzon-derlijk, nu verlenen zij deze diensten gezamenlijk in IJsselgemeenten.

Mensen die een bijstands-uitkering ontvangenVoor mensen die op dit moment een bijstandsuitkering ontvangen, veran-dert er niet veel. Deze mensen kunnen net als voorheen terecht bij het Werk-plein IJsselgemeenten aan de Fluiter-laan 431 in Capelle aan den IJssel voor ondersteuning bij het vinden van werk.

Mensen die (nog) geen uitkering ontvangenMensen die werk zoeken of een uit-kering willen aanvragen, kunnen terecht bij het UWV Rotterdam aan de Schiekade 830, telefoon: 0900-92 94. Zij kunnen gebruik maken van de informatie en de vacaturebank op www.werk.nl.

Vragen over bijstandsuitkeringMet vragen over een bijstandsuitke-ring kunnen Krimpense inwoners op afspraak terecht bij het loket in het Krimpense raadhuis. U vindt dit loket in de Dependance van het raadhuis, Raadhuisplein 117 (boven de Jumbo).

Werken op afspraak!Vanaf 1 januari 2015 werkt IJsselge-meenten uitsluitend op afspraak. Dit geldt ook voor mensen die op dit moment een uitkering ontvangen. U kunt vanaf 6 januari 2015 een afspraak maken via (010) 2848000 voor een datum en tijdstip dat u goed uitkomt. Het voordeel is dat u niet lang hoeft te wachten en dat de medewerkers u sneller en goed voorbereid kunnen helpen.

Hulp bij financiële problemen en schuldhulpverleningDe dienst Schuldhulpverlening zit in het Capelse gemeentehuis. Schuld-hulpverlening en het loket Werk en Inkomen in Krimpen en Capelle wer-ken samen met de KrimpenWijzer in het Krimpense gezondheidscentrum. Bij complexe vragen en problemen waarbij zaken van Werk en Inkomen een rol spelen, kunt u beroep doen op de KrimpenWijzer. Zo nodig hel-pen zij u verder.

Maak een afspraak met een consulentKijk voor meer informatie over ‘Werk en Inkomen’ op www.capelleaanden ijssel.nl/werkplein. Vragen? Vanaf 6 januari 2015 kunt u bellen met IJssel-gemeenten, telefoon: (010) 2848000 of kijken op www.ijsselgemeenten.nl.

Gemeenschappelijke Regeling IJsselgemeenten:

wat verandert er voor u?

Klinker #4

FysiotherapieManuele therapie

MSC Kortland Nieuwe Tiendweg 11a2922 EN Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

MSC Capelse Brug Rhijnspoor 2512901 LB Capelle a/d IJsselT 010 20 20 793

MSC Krimpen (GK) Groenendaal 12922 CJ Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

[email protected] www.msc-ft.nl

FysiotherapieManuele therapie

MSC Kortland Nieuwe Tiendweg 11a2922 EN Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

MSC Capelse Brug Rhijnspoor 2512901 LB Capelle a/d IJsselT 010 20 20 793

MSC Krimpen (GK) Groenendaal 12922 CJ Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

[email protected] www.msc-ft.nl

FysiotherapieManuele therapie

MSC Kortland Nieuwe Tiendweg 11a2922 EN Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

MSC Capelse Brug Rhijnspoor 2512901 LB Capelle a/d IJsselT 010 20 20 793

MSC Krimpen (GK) Groenendaal 12922 CJ Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

[email protected] www.msc-ft.nl

FysiotherapieManuele therapie

MSC Kortland Nieuwe Tiendweg 11a2922 EN Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

MSC Capelse Brug Rhijnspoor 2512901 LB Capelle a/d IJsselT 010 20 20 793

MSC Krimpen (GK) Groenendaal 12922 CJ Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

[email protected] www.msc-ft.nl

RELAX&LOUNGEdit seizoen Hollandse gezelligheid

2014

# N

r. 03

Gewoon uit Holland… En dat is heel bijzonder!!

A.D.B. Dakbedekkingen nieuwbouw, renovatie en isolatie

E [email protected] I www.adb-dakbedekkingen.nl

Waalstraat 30 2921 XP Krimpen a/d IJssel Tel. 0180-443748 Mob. 06-18884640

Zwanenkade 1462925 AV Krimpen a/d IJsselT: 0180 - 51 06 77F: 0180 - 51 06 87I: www.buijsbiemondadvocaten.nl

Neem gerust contact op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek.

mr. E.M. Buijs-van Bemmelmr. ir. I.P. Biemond

Arbeidsrecht

Contractenrecht

Ondernemingsrecht

Huurrecht

Familierecht

21

Op zaterdag 27 september is het nieuwe riool-gemaal De Lansingh feestelijk geopend door hoogheemraad A.M. van Zoelen, wethouder Marco Oosterwijk en oud-wethouder Bart Prins.

Waarom een nieuw gemaal?Vaak spoelen we afval en afvalwater zonder er bij na te denken door het toilet, het bad of de gootsteen het riool in. Via het riool gaat het water naar rioolgemalen. Van-wege een toename van het afvalwater, door toekomstige nieuwbouw, en een veranderd neerslagpatroon was de capaciteit van het ‘oude’ gemaal niet meer toereikend en was aanpassing noodzakelijk. Om een goede inzameling en afvoer te garanderen voor nu en in de toekomst is ge-kozen voor een geheel nieuw riooleindgemaal. Eind 2012 is hiermee gestart en begin 2014 is het gemaal in gebruik genomen.

Wat doet het rioolgemaal?Het rioolgemaal verzamelt via het riool afvalwater en transporteert dit via een grote ondergrondse persleiding naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Zaag in Krimpen aan de Lek. Op deze zuiveringsinstallatie wordt het water vervolgens zo gezuiverd, dat het zonder schade voor het milieu kan worden geloosd in de rivier de Lek.

Het nieuwe gemaal heeft een capaciteit van 1.340 m3 per uur. Het verzamelt en transporteert afvalwater van een groot deel van Krimpen, namelijk van 16.500 bewoners en 500 bedrijven. Met het nieuwe gemaal is de afvoer van afvalwater voor nu en de komende jaren gegarandeerd.

Meerdere partijen verantwoordelijkSinds de komst van riolering begin 1900 is de hygiëne van de Nederlandse huishoudens met sprongen vooruitge-gaan. Ook het milieu is gebaat bij het bestaan van de hui-dige rioleringszorg. Het is nog niet zo heel lang geleden dat het verzamelde afvalwater rechtstreeks in sloten, vij-vers en rivieren werd geloosd. Nu wordt al het afvalwater eerst gezuiverd voordat het in oppervlaktewater terecht komt. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpe-nerwaard (HHSK) en de gemeente. Samen zorgen ze voor de inzameling, het transport en de reiniging van het afval-water. Deze samenwerking is bekrachtigd in een afvalwa-terakkoord. Hiermee geven beide partijen invulling aan de landelijke ontwikkeling en veranderde regelgeving.

Goed gebruik van riool belangrijkIedere Nederlander loost per dag gemiddeld 120 liter afvalwater. Waar al dat water heen gaat en wat er mee gebeurt, staan we maar weinig bij stil. Pas als het riool verstopt raakt worden de ongemakken zichtbaar. Het toilet spoelt niet meer door of de woning stinkt naar riool-lucht. U kunt dit helpen te voorkomen. Hoe? Heel simpel. Door goed gebruik te maken van de riolering.

Spoel daarom geen frituurvet of vochtige doekjes door het riool. Dit zorgt voor problemen waardoor het afvalwa-ter niet meer afgevoerd kan worden. In Krimpen aan de IJssel komt het regelmatig voor dat het riool verstopt raakt door gestold vet. Deze verstoppingen kunnen meestal alleen verholpen worden door een ontstoppingsbedrijf. Dit brengt hoge kosten met zich mee.

Kijk voor een goed gebruik van het riool op de website www.riool.info en op www.krimpenaandenijssel.nl/riolering.

Rioolgemaal De Lansingh feestelijk geopend

Klinker #4

In het huis van het gezin Van Santen hangt een gezellige sfeer. Hun lieve hond komt tijdens het gesprek met Trudy (moeder), Dirk (vader) en Pa-tricia (dochter van 17) op de bank liggen. Er komen veel moeilijkheden voorbij die het gezin de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Maar zoals Dirk het treffend verwoordt: “Alles is tot nu toe goed gekomen.”

Dochter Patricia heeft haar diploma vmbo op het Gemini College in Lek-kerkerk behaald en volgt nu bij Zad-kine in Rotterdam een kappersop-leiding. Over haar huidige opleiding

zeggen Trudy en Dirk: “Het is pittig, maar het gaat goed.” Patricia: “Ik doe zoveel mogelijk zelf, ook het regelen van een stageplek. Ik vind de oplei-ding heel leuk.” Om deze opleiding goed te kunnen volgen heeft ze wel ondersteuning en begeleiding nodig vanuit school en van haar ouders.

25 jaar getrouwdTrudy is al 25 jaar getrouwd met Dirk. Ze zegt: “Met mij gaat het goed. Ik werk twee ochtenden per week als hulp in de huishouding.” Dirk heeft jarenlang hard gewerkt als produc-tiemedewerker. Daarvoor volgde hij in Rotterdam individueel technisch onderwijs. Dirk vindt het moeilijk om met veranderingen om te gaan, op het werk en daarbuiten. Op een ge-

geven moment kreeg hij ernstige ge-zondheidsklachten door de jarenlan-ge overbelasting van zijn lichaam. Nu gaat het een stuk beter met hem en hij is heel blij met zijn huidige werk: hij doet vier ochtenden per week vrijwil-ligerswerk in Crimpenersteyn. Hier is hij ondersteuner bij activiteiten die worden georganiseerd voor de bewoners. Daarnaast is hij muzikaal begaafd: hij treedt regelmatig op met het Shantykoor De IJsselmannen. Trudy en Dirk hebben ook een zoon, Remco. Hij is 23 en woont begeleid zelfstandig in Capelle.

Hulp in het gezinDirk had aanvankelijk gesprekken met een maatschappelijk werker. Toen dit niet toereikend bleek, is Danielle Die-

22

Even voorstellen: het gezin Van Santen

KRACHT VAN KRIMPEN

Foto: Dirk van Santen is een ‘kanjer van Krimpen’ tijdens festival Kracht van Krimpen

Klinker #4

23

In elk gezin maken gezinsleden weleens lastige tijden met elkaar door. Meestal kunnen problemen onderling worden opgelost. Maar soms is er meer aan de hand en is er structureel hulp en begelei-ding nodig. Zo ook in het gezin Van de Berg, dat bestaat uit moeder Cecilia, vader Peter en zoons William (21) en Richard (15). In een openhartig gesprek vertellen zij waarom zij hulp of begeleiding nodig hebben en hoe het met hen gaat.

Voor moeder Cecilia was na negen maanden al duidelijk dat er met haar eerste zoon iets aan de hand was: “Hij bleef veel huilen en op de peu-terschool speelde hij altijd alleen, hij sloot zich af in zijn eigen wereld.” Toch ging William naar een ‘gewone’ ba-sisschool en heeft hij de eerste twee brugklasjaren van Havo/Atheneum gedaan. Dat ging echter met moei-lijkheden gepaard en daarna volgde hij specialistisch onderwijs voor leer-lingen met een Autisme Spectrum Stoornis. Begeleid wonen in Rotter-dam werd geen succes. Nu woont hij

weer thuis en gaat het redelijk goed. William: “Ik doe vrijwilligerswerk bij een zorginstelling en volg een studie als Beveiligingsmedewerker. Ik vind het niet erg dat ik anders ben dan anderen, je moet er mee leven en je kan er ook mee lachen. Muziek is voor mij heel belangrijk, dat is een uitlaat-klep voor mij.”

Speciale school met kleine klassenBij de tweede zoon Richard werd in groep 4 de diagnose ADHD gesteld, ook bleek hij later een Autisme Spec-trum Stoornis te hebben. Hij zit nu op een speciale school met kleine klas-sen. Bijzonder is dat hij stage loopt in hetzelfde bouwbedrijf waar zijn vader werkt. Peter zegt trots: “Dat gaat eigenlijk heel goed, hij is zeer geïnteresseerd in het werk en wil van alles weten.” Richard geeft aan: “Ik wil een normaal leven met anderen en ik wil dat zij me kunnen begrijpen en accepteren hoe ik ben.”

Combinatie werken en zorgenVader Peter zegt: “Het werd me vorig jaar teveel en ik moest zelfs een tijdje stoppen met werken. Ik ben met mijn vrouw constant bezig met afspraken maken, alle vrije dagen gaan op met regelen. Ik houd me sterk, maar op-eens zit het je tot hier.” Helaas werd

het contract van zijn vrouw Cecilia bij haar werkgever niet verlengd en is zij noodgedwongen gestopt met werken. Cecilia denkt erover tijdelijk weg te gaan uit haar gezin om bij te komen: “Al jaren zorg ik ervoor dat onze zoons zo gelukkig mogelijk zijn. Maar dat gaat me nu opbreken.”

Stoppen met hulp is geen optieDe zorg en begeleiding die het gezin Van de Berg nu krijgt is heel divers. Peter: “Het was een hele zoektocht, die eigenlijk altijd doorgaat. Je hebt liever geen hulp nodig en we hebben tijden gehad dat we het gevoel had-den geleefd te worden en de regie kwijtraakten, maar stoppen is geen optie.” Sinds september 2014 krijgt het gezin elke week begeleiding van een gezinscoach. Cecilia: “Dit is een opluchting, een enorme steun voor ons. Ik hoop dat ze blijft.”

Hoe gaat het verder met dit gezin?Benieuwd hoe het verder gaat met het gezin Van de Berg? Lees dan de nieuwe krant ‘Kracht van Krimpen’ die eind maart 2015 bij u in de brie-venbus valt.

* De namen in het artikel zijn fictief

fenbach ambulant begeleider gewor-den van Dirk. Later is zij ook begelei-der van Patricia geworden. Danielle werkt met hen samen aan een aantal doelen. Een van die doelen is om leu-ke dingen met elkaar te doen. Zo zijn ze voor het eerst met het hele gezin uit eten geweest. Zelfs een zomervakan-tie in het Sauerland bleek mogelijk, ondanks hun krappe gezinsbudget. Naast de ambulante begeleiding van

Danielle wordt er ook pedagogische gezinsondersteuning gegeven vanuit dezelfde zorginstelling.

“We zijn er nog niet helemaal”Dirk maakt zich ondanks zijn enthou-siasme en optimisme, toch wel zor-gen over de bezuinigingen. Ook trekt hij het zich erg aan hoe het met ande-re mensen gaat. Danielle: “Je weet dat je gezin het belangrijkste is, dat gaat

voor.” Dirk: “Ja, ik kan de wereld niet op mijn schouders nemen. Het gaat nu wel goed, maar we zijn er nog niet helemaal.”

Hoe gaat het verder?Wilt u weten hoe het verder gaat met Dirk en zijn gezin? Lees dan het ver-volg in de krant ‘Kracht van Krimpen’, editie maart 2015.

Even voorstellen: het gezin Van de Berg*

24

“Krimpen zorgt niet goed voor haar monumenten”

GEMEENTERAAD

De gemeenteraad heeft veel invloed op het beleid in Krimpen. Wat houdt de raad bezig? In iedere editie van De Klinker komen steeds drie partijen aan het woord. Zij discussiëren met elkaar over een actueel onderwerp. In deze editie geven Stem van Krimpen, het CDA en de ChristenUnie hun mening over het monumen-tenbeleid in Krimpen.

Krimpen aan den IJssel heeft totaal 14 Rijksmonumen-ten. Een aantal schitterende boerderijen zoals boerderij de Crimpenerhof waar het streekmuseum gevestigd is; de IJsseldijkkerk en natuurlijk het Van Duijvendijkterrein, waar de directeurswoning en de twee houten loodsen al sinds 2000 op de lijst van Rijksmonumenten te vinden zijn. In 2009 heeft de gemeente het Van Duijvendijkterrein voor euro 3.600.000 aangekocht en een ambitieus plan gelanceerd waar – buiten de restauratie van de twee loodsen en de scheepshelling – ook een appartementen-complex gebouwd zou worden. In 2011 ging de projectont-wikkelaar Koudijs onverwacht failliet. Sindsdien is er niks gebeurd met het terrein en ligt het Van Duijvendijkterrein

er zieltogend bij: de houten loodsen staan op instorten en het onkruid tiert welig. Eind 2014 is er nog steeds geen zicht op een alternatief plan en het risico dat de loodsen ten prooi vallen aan vandalisme of brandstichting blijft aanwezig, zoals recent toen vandalen probeerden brand te stichten in één van de loodsen. Blijven we wachten met restauratie tot de lood-sen letterlijk instorten? In tegenstelling tot gemeenten als Schoonhoven, Amsterdam of Delft heeft Krimpen maar een handvol monumenten en daar moeten we dus extra zuinig op zijn! Stelling:

‘De gemeente moet investeren in de Krimpense monumenten

voordat ze verloren gaan.’

Kirsten JaarsmaFractievoorzitter Stem van Krimpen

25

De gemeente Krimpen aan den IJssel gebruikt Twitter om nieuwsberichten en andere zaken te publiceren. Tweet uw vragen of ideeën naar @gemkadij.

Inwoner van @gemkadij? Betrokken bij Gezondheids-zorg, Soc Uitkeringen of Jeugdhulp? Kom in de advies-raad Sociaal Domein – Jan Vreeken Vandaag leuk gesprek gehad met Frank Drion @FDrion & Loes Verton @loesve01 @ijsselenlekstre over alles wat @gemkadij leuk/mooi maakt. Dank! – Marco Oosterwijk

@gemkadijTWEETS

Op 17 november is het team van raadsleden en de griffier uit Krimpen aan den IJssel gestart met de Energy Battle. De raadsleden kregen een Wattcher en een overzicht met tips overhandigd van de teamcaptain van het team van col-legeleden en ambtenaren. Dit team heeft van 10 oktober tot 10 november energie bespaard. Met als resultaat een besparing van 24,2% op elektriciteit en 56,4% op gas. Krimpen aan den IJssel staat door dit resultaat aan het einde van ronde 1 op de tweede plaats met gemeente Nijmegen boven zich waar 28% bespaart wordt op elek-triciteit en 56 % op gas. In januari 2015 start het derde en laatste team met de Energy Battle. Dit team bestaat uit 10 inwoners.

Wat zijn tips van team 1? Vier makkelijk te realiseren besparingen, volgens team 1, zijn om de wasmachine op een lage stand (30 graden) te laten wassen. Gebruik geen droger, maar hang de was bui-ten of binnen aan een wasrek. Vervang ‘oude lampen’ door spaar- en/of led-lampen. En zet de cv 1 of 2 graden lager.

Energy BattleDe Energy Battle is een wedstrijd waarin gemeenten met elkaar de strijd aan gaan om zoveel mogelijk energie te besparen in 3 maanden tijd. Naast Krimpen aan den IJssel doen Eindhoven, Helmond, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Zaanstad, Schiedam, Enschede en Nijmegen mee aan de energiebespaarwedstrijd. In totaal leveren de gemeenten 30 teams. De teams van Krimpen aan den IJssel bestaan uit collegeleden, ambtenaren, raadsleden en inwoners.

Team raadsleden aan de slag met Energy Battle

KORT NIEUWS

REACTIE ChristenUnie:Monumenten zijn de tastbare wegwijzers naar het verleden. En waar veel andere dorpen in het bezit zijn van een histori-sche kern heeft Krimpen die eigenlijk niet of nauwelijks. Het weinige aantal monumenten dat Krimpen heeft, moet daar-om nauwlettend worden bewaard. Wat dat betreft heeft het lang geduurd voor er wat beweging kon worden waargeno-men aan het Krimpense front. Sinds kort bestaat de moge-lijkheid om leningen af te sluiten voor het onderhoud van monumenten. Het fonds waaruit moet worden geput heeft niet echt een erg grote omvang maar het is een begin. En daar zijn we als ChristenUnie fractie blij mee.Maar in de kern zijn we het wel eens met de stelling van Stem van Krimpen. De monumenten die we hebben moeten we goed in de gaten houden. Misschien verdient het ook de aanbeveling dat de wethouder in ieder geval periodiek met de eigenaren van de benoemde monumenten om de tafel gaat zitten om te inventariseren waar de knelpunten zitten. Dat zou al wat helpen om iets meer daadkracht en schwung in het beleid te krijgen.

Arnold PoelmanFractie voorzitter ChristenUnie

REACTIE CDA:Het CDA deelt de zorg voor onze monumenten. Wel zijn we verbaasd om Stem van Krimpen nu dit standpunt te zien verdedigen. Nog maar een goed half jaar geleden was het met name deze partij die Krimpenaren ervoor waarschuw-de dat een nauwere samenwerking met de K5-gemeenten tot hogere woonlasten zou leiden door het monumenten-beleid in de Krimpenerwaard. Ook verbaast het ons dat door Stem van Krimpen geen onderscheid wordt gemaakt tussen rijksverantwoording en gemeentelijk beleid.De ‘Van Duijvendijk-locatie’ neemt in Krimpen een spe-cifieke plaats in. De problemen met Koudijs waren niet voorspelbaar en de economische crisis, die met name de ontwikkeling van vastgoed heftig trof, moeten ook Stem van Krimpen zijn opgevallen. Door een wethouder specifiek aan te wijzen als projectwethouder voor deze locatie toont het college in ieder geval duidelijke betrokkenheid. Ook de Krimpense euro kan maar 1 keer worden uitgegeven. Het aan de kaak stellen van beleid, zonder een alternatief aan te dragen is zoeken naar goedkope publiciteit.Door het huidige college is recentelijk een initiatief ge-nomen om, met name eigenaren van objecten die niet als Rijksmonument zijn aangemerkt, te kunnen ondersteunen met uiterst laagrentende leningen. Hierbij worden de kos-ten niet afgewenteld op die Krimpenaren die afhankelijk zijn van zorg. Stelling van het CDA: Behoud van een oude loods gaat niet boven een menswaardige zorg voor onze ouders.

Piet MoerlandFractievoorzitter CDA

Christelijke scholengemeenschap voor atheneum, HAVO, MAVO en VMBO Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Rotterdam-Alexander.

Boezemdreef 1 - 2922 BA Krimpen aan den IJssel - Telefoon: 0180 - 591500 - www.comenius.nl

Tien sterke punten1. Christelijke school2. Veilige en gezellige sfeer3. Versterkt Engels4. Kleinschalige, ambitieuze vestiging5. Intensieve leerlingbegeleiding6. Leren binnen én buiten de school7. Goede doorstroming8. Extra aandacht voor sport en cultuur9. Betrokken en deskundige medewerkers10. Een modern gebouw en uitstekende faciliteiten

open huiswoensdag 28 januari 2015 van 13.00 - 20.00 uur Meeloopmiddag voor leerlingen van groep 8: woensdag 21 januari,

13.30 - 15.00 uur, aanmelden voor meeloopmiddag via [email protected] Huis: woensdag 28 januari 2015, 13.00 - 20.00 uur.Inschrijven woensdag 11 maart, 13.00 - 20.00 uur of via de basisschool.Vestiging Krimpen: mavo leerjaar 1, 2, 3, 4 havo/atheneum leerjaar 1 en 2.

* Deze actie is geldig t/m 31 december 2014. Getoonde afbeeldingen kunnen meeruitvoeringen bevatten. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Kijk voor de volledige actievoorwaarden op volkswagen.nl. De testmethode heeft niet tot doel het praktijkverbruik nauwkeurig weer te geven. Het praktijkverbruik kan daarmee afwijken. Het daadwerkelijk verbruik van uw auto hangt ook sterk af van uw rijgedrag. Wij adviseren Het Nieuwe Rijden, zie ook www.hetnieuwerijden.nl voor handige tips om zuiniger te rijden.

Alleen in 2014 nog

€ 179 per maand*€ 179 per maand*

Stormpolderdijk 38, Krimpen a/d IJssel. Tel. 0180 - 55 95 00Wormerhoek 16, Capelle a/d IJssel. Tel. 010 - 459 94 00Vlambloem 40 - 48, Rotterdam Ommoord. Tel. 010 - 420 71 11www.mdekoning.nl

U de brandstof, wij de rest.

Maar schakelt u snel, want vanaf 1 januari 2015 worden alle auto’s duurder, zowel zakelijk als privé. Kom dus binnenkort even langs!

Alle prijzen zijn inclusief: ✓ Wegenbelasting ✓ Veel extra opties ✓ Allrisk verzekering ✓ Internationale pechhulp ✓ Reparatie, onderhoud en banden

27

Bij Het Palet aan de Rembrandlaan ontmoet de redactie Kees Meijer en Remco Groen, bestuursleden van buurtvereniging Schilders-wijk. Wat volgt is een boeiend gesprek over hun passie: mooie dingen in de buurt organiseren. Wat in 2004 begon als een eenmalig buurtfeest, is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreid programma dat ook mensen buiten de Schilderswijk trekt.

Kees Meijer (secretaris en penningmeester) is in het dagelijks leven buschauffeur bij de RET. Hij maakte kennis met Remco Groen – die in Krimpen een timmer- en on-derhoudsbedrijf runt – tijdens het eerste buurtfeest van de Schilderswijk in 2004. Remco: “Het is uit een geintje ontstaan.” Door hun goede contacten met bedrijven lukte het om voor weinig geld een voetbaltoernooi, een vracht-wagentrailer als podium, een bandje en spelletjes voor de kinderen te regelen. Omdat zoveel mensen plezier hadden in het feest, volgde daarna een Sinterklaasfeest. Kees had inmiddels voor de Schilderswijk een website (www.schilderswijk-krimpen.nl) opgezet en werd in 2006 secretaris van de buurtvereniging. Kees: “We had-den toen al grootse plannen. Om deze te verwezenlijken, hebben we ons als vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.” Remco: “We waren – naast de rommel-markt in de Tuinstraat – de eerste Krimpense organisatie met buurtactiviteiten. Vergeet niet dat er toen nog geen inwonersfonds, Oranjefonds en Burendag bestonden.”

Groei van ambitiesKinderactiviteiten zijn altijd een belangrijk onderdeel van de programmering gebleven. Remco: “En kinderactivitei-ten kosten geld. Daarom zijn we de horeca zelf gaan doen, dan kun je voor de consumpties een klein bedrag vragen om zo kostendekkend te worden.” Met de groei van am-bities kreeg het bestuur ook steeds meer te maken met regels en vergunningen. Kees: “Je leert ermee omgaan. Desnoods ga ik zes keer naar de gemeente toe om een ver-gunning rond te krijgen. We kunnen goed opschieten met de wijkagent (Karin Groenendijk) en medewerkers van de gemeente. Ook hebben we goed contact met wijkwethou-

der Gerrit Boudesteijn.” De regels voor evenementen zijn strenger geworden nadat het elders een paar keer mis is gegaan. Remco en Kees eenstemmig: “Maar bij ons is nog nooit wat gebeurd, want we zitten er bovenop.”

In oplossingen denkenBuurtvereniging Schilderswijk organiseert voor ongeveer 190 gezinnen kaart- en bingoavonden, darten, sjoelen, jeu de boules, Sinterklaasfeest, Halloweenactiviteiten, workshops, high tea, kinderkamp, Kerstfeest en natuurlijk het buurtfeest. Opvallend is dat hier oud en jong gebroe-derlijk naast elkaar zitten. Remco: “In deze buurt heerst nog saamhorigheid. Ook uit andere wijken komen men-sen naar ons feest, omdat het zo gemoedelijk en gezellig is. Onze kracht is dat we in oplossingen denken. Zo heb-ben we in 2009 een buurtpreventieteam opgericht in samenwerking met de politie, als reactie op de inbraken die toen in onze buurt plaatsvonden. Kijk hiervoor op: www.schilderswijk-krimpen.nl/buurtpreventieteam.”

Ook meedoen?Kees: “Bij ons in het bestuur heb je geen lange verga-deringen, maar kun je lekker praktisch bezig zijn en je ziet direct resultaat. Wil je met ons meedoen om mooie dingen te organiseren? Stuur dan een e-mail naar: [email protected].”

De kracht van de Schilderswijk

KRIMPENSE SAMENLEVING

Klinker #4

Foto: Een van de activiteiten die door Buurtvereniging Schilderswijk georganiseerd wordt.

Bouwers in kwaliteit!

Vanaf de oprichting in 1970 is het leveren

van kwaliteit de rode draad geweest die

Martens gemaakt heeft tot wat het nu is;

een in alle opzichten goed geoutilleerde en

moderne onderneming. De altijd aanwezige

ambitie om kwaliteit te leveren en te voldoen

aan de wensen van de klant, samen met de

ISO 9001-2008 certificering, zijn het solide

fundament van waaruit gewerkt wordt. De

mensen van Martens beschikken over veel

kennis, zijn flexibel en zien vakmanschap en

het leveren van kwaliteit als een persoonlijke

voldoening. Mede daardoor kan Martens elke

opdracht in zijn sector aan.

Jan Tomstraat 6 - LekkerkerkTelefoon: (0180) 66 17 66E-mail: [email protected] Website: www.martens-bouw.nl

woningbouw

utiliteitsbouw

stadsvernieuwing

projectontwikkeling

vastgoedbeheer

[email protected]

Met ‘Kopen naar Wens’ is een eigen huis dichterbij dan u denkt. Ook voor mensen met een lager- of middeninkomen.• Kopen met een uitgestelde betaling• Hoogte uitgestelde betaling inkomensafhankelijk• Beperkte maandlasten• 100% eigenaar van de woning Kijk op kopennaarwens.nl voor meer informatie

RO

B10

211/

2

Kopen naar wens,

ook voor u?

IJsseldijk 4162922 BP Krimpen aan den IJssel

Tel. 0180-512012 / 06-19 69 11 94 E-mail : [email protected]: www.boender-woninginrichting.nl

Winkel is open: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 12.00 en 13.00 tot 17.00 uur

vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur zaterdag 10.00 tot 16.00 uur

Kenners van zaken

Spek Accountants enBelastingadviseurs BVNieuwe Tiendweg 16

2923 AE Krimpen a/d IJssel

T 0180 591581

F 0180 591582

E [email protected]

www.spek.nl

d gouwens gww bvkrimpen aan den ijssel

grond-, water- en wegenbouwvan utrechtweg 122921 ln krimpen a.d. ijsseltelefoon 0180-510527fax 0180-550235

29

Per 1 januari 2015 wordt de Balie Welzijn, Zorg en Opvoeding omgedoopt in de KrimpenWijzer. Deze naams-verandering markeert een bredere verandering, namelijk de overgang van nieuwe taken in het ‘sociale domein’ van de rijksoverheid en de provincie naar de gemeente. Gemeente Krimpen aan den IJssel is ‘klaar voor de start’, omdat bijna alle contracten met zorgaanbieders zijn gesloten én omdat in het gezondheids-centrum een plek zit waar u als inwoner terecht kan met uw vragen of zorgen.

Marlies Verhoeff, coördinator van de KrimpenWijzer: “Alle inwoners kun-nen bij de KrimpenWijzer terecht voor vragen waarbij ze ondersteu-ning nodig hebben. In principe kun-nen dat vragen op meerdere gebie-den zijn. Sinds 1 juli 2014 is ook het Wmo-loket in het gezondheidscen-trum gevestigd (dus niet meer in het raadhuis). Dat betekent dat wanneer er een maatwerkvoorziening nodig is, de aanvraag bij de KrimpenWijzer kan worden gedaan. Het kan hier-bij gaan om hulp in de huishouding, gesprekken met een maatschappe-lijk werker, ondersteuning door een

MEE-consulent, jeugd geestelijke ge-zondheidszorg, een vorm van dagbe-steding of begeleiding bij het wonen. Bovendien is de KrimpenWijzer ook letterlijk een wegwijzer in het gezond-heidscentrum zelf.”

Meedoen in de samenleving“Hoofddoel blijft voor ons dat men-sen zoveel mogelijk meedoen in de samenleving”, vervolgt Marlies. “Wij bieden ondersteuning in het oplos-sen van een probleem, bijvoorbeeld iemand die moeite heeft met zelfstan-dig wonen door een beperking. Eerst kijken we wat iemand zelf nog kan en daarna wat de mogelijkheden binnen zijn of haar netwerk kan zijn. Als dat te weinig oplevert, proberen we een vrij-williger te vinden om deze persoon te ondersteunen. Je kunt niet van mensen eisen dat zij hulp bieden, maar veel mensen zijn best bereid om iemand te helpen, alleen weten ze vaak niet hoe. Het is onder meer onze taak als Krimpen-Wijzer om mensen die hulp nodig hebben én mensen die (vrijwillig) hulp willen geven, bij elkaar te brengen.”

Gesprek van mens tot mensDe aanpak van de KrimpenWijzer is om vooral eerst te kijken naar wat er aan de hand is in een gelijkwaardig gesprek van mens tot mens. Met de hulpvrager wordt onderzocht wat de beste stappen zijn om tot verbete-ring te komen. De bedoeling is om de

‘eigen kracht’ van iemand te ver-stevigen en de kracht van zijn/haar netwerk te versterken. Soms is één gesprek voldoende, soms zijn meer gesprekken nodig om te zorgen dat iemand weer verder kan, eventueel met steun van anderen.

Geen onnodige verwijzingenMarlies vat samen: “We willen inwo-ners snel verder helpen zonder onno-dige verwijzingen. Dat kan ook omdat we samenwerken met medewerkers van de gemeente (Wmo), met MEE (voor mensen met een beperking), Kwadraad (maatschappelijk werk), ContourdeTwern (welzijnsorganisatie) en het Centrum voor Jeugd en Gezin. U kunt elke werkdag bij ons terecht tussen 8.30 en 17.00 uur. Bellen kan via telefoon (0180) 517590. Per 1 janu-ari 2015 kunt u voor vragen bovendien terecht op www.krimpenwijzer.nl.”

Vanaf 1 januari kunt u terecht bij de KrimpenWijzer voor vragen over welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien

Klinker #4

Foto: Marlies Verhoeff is coördinator van de KrimpenWijzer

We naderen het einde van het jaar. Een traditie die bij Oud en Nieuw hoort om het nieuwe jaar in te luiden is, het afsteken van vuurwerk. Houdt u tijdens het afsteken reke-ning met uw veiligheid en die van anderen? Ieder jaar zijn er vuurwerkslachtoffers en dat willen we natuurlijk voor-komen! En wist u dat er vanaf dit jaar andere afsteektijden zijn dan dat u voorgaande jaren gewend was?

Gewijzigde afsteektijdenIn 2014 heeft de overheid de afsteektijden gewijzigd om zo de overlast overdag door vuurwerk te beperken. Het is nu alleen nog toegestaan om vuurwerk af te steken op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari om 02.00 uur. Voor het afsteken buiten de toegestane afsteektijden kunt u een boete krijgen.

Vuurwerk kopenNet als voorgaande jaren mag u op 3 werkdagen vuur-werk kopen en in bezit hebben. De koopdagen in 2014 zijn maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 december. Om vuurwerk te kopen moet je minimaal 16 jaar zijn. Koop alleen legaal vuurwerk. Dit vuurwerk wordt gecontroleerd tijdens productie en verkoop en is alleen te koop bij een vuurwerkwinkel met vergunning. Veilig afstekenGa verantwoord met vuurwerk om en denk aan de veilig-heid van uzelf en die van anderen. Houd rekening met andere mensen en huisdieren. Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen en nooit in uw broek- of jaszak. Experimenteer niet met vuurwerk. Houd de straten samen netjes en ruim uw eigen vuurwerk op. Maak er voor iedereen een mooie jaar wisseling van!

De kerstboomverbranding is een jaarlijkse traditie in Krimpen aan den IJssel. Dit jaar vindt de verbran-ding plaats op woensdag 7 januari 2015 vanaf 19.00 uur. De kerstbomen worden verbrand op het Zwaneneiland ter hoogte van Zwanenkade 73.

Inleveren kerstboomNet als de voorgaande jaren krijgt u een lot als u uw kerst-boom inlevert. Er zijn twee inleverpunten. U kunt op 7 januari vanaf 13.00 uur op het Zwaneneiland ter hoogte van Zwanenkade 73 of op het evenemententerrein bij De Tuyter in de week na de kerstboomverbranding. Met het lot dat u ontvangt, maakt u kans op een prijs. De winnende lotnummers worden bekendgemaakt via www.krimpenaandenijssel.nl en op de gemeentepagina in de week na de kerstbomenverbranding.

Brandveilige feestdagen De kerstboomverbranding vindt plaats in samenwerking met de jeugdbrandweer. Zij zorgen voor uw veiligheid. Tot slot geven wij u nog tips om veilig uw feestdagen door te komen.– Gebruik voor versieringen moeilijk brandbaar versie-

ringsmateriaal. Hang de versiering op met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden.

– Gebruik geen natuurlijk dennengroen. Dit is zeer brandbaar, zeker als het droog is.

– Schakel de verlichting altijd uit als u weggaat of gaat slapen of gebruik tijdschakelklokken.

30

KORT NIEUWS

Veilig het nieuwe jaar in

Kerstboom-verbranding

Regelmatig komen er bij de gemeente vragen binnen over verkeersregels die gelden in 30 kilometerzones. Het kan gaan om een hele buurt of enkele straten die bin-nen deze zone vallen. Welke regels gelden er binnen 30 kilometerzones en waarom worden deze zones ingesteld? In dit artikel leest u meer over het hoe en waarom van deze zones.

Samen voor een duurzaam veilige weginrichtingDe rijksoverheid heeft in 1997 samen met alle provincies, gemeenten en waterschappen een overeenkomst ge-sloten om met elkaar verkeersongevallen te voorkomen. Dit doel willen alle partijen bereiken door overal in Ne-derland te zorgen voor een duurzaam veilige weginrich-ting. Dat betekent dat de weggebruiker aan het wegbeeld ziet welk rijgedrag van hem verwacht wordt. Hij of zij kent de maximale snelheid, weet hoe de voorrang is geregeld en is voorbereid op de verkeerssituaties die hij/zij tegen kan komen.

Veiligheid voor alle verkeersdeelnemers Bij wegen in een 30 km-zone gaat het om lokale ‘erftoe-gangswegen’: wegen binnen de bebouwde kom met gemengd langzaam en gemotoriseerd verkeer, zonder rijrichtingscheiding en meestal zonder gescheiden fiets-paden. De term komt uit de Duurzaam Veilig Visie. Alle verkeersdeelnemers, of het nu om voetgangers, fietsers of automobilisten gaat, moeten veilig van dezelfde rijbaan gebruik kunnen maken. Vaak hebben voetgangers wel een eigen ruimte in de vorm van een trottoir.

30 km-zones in KrimpenDe gemeente Krimpen aan den IJssel is al geruime tijd bezig met het duurzaam omvormen van buurten en stra-ten tot duurzaam veilige woongebieden. Een gebied al-

leen aanwijzen als 30 km-zone en het plaatsen van borden blijkt onvoldoende. Om de snelheid terug te dringen zijn ook snelheidsremmende voorzieningen, zoals drempels nodig. Ook wordt vaak een parkeerverbodzone ingesteld. Dit betekent dat u binnen het zonegebied alleen binnen de daarvoor bestemde parkeervakken mag parkeren. Om te voorkomen dat er op elke straathoek de maximum-snelheid en/of een parkeerverbod moet worden gezet, plaatsen we zoneborden. Het gebod of verbod geldt dan voor het hele gebied. Verder gelden de regels voor parke-ren zoals deze overal gelden. Zo mag de bestuurder zijn voertuig niet parkeren bij een kruispunt op een afstand van 5 meter hiervan; voor een in- of uitrit (een uitrit kan ook een aansluiting van de ene weg op de andere zijn) of langs een gele streep. Bovendien mag een bestuurder zijn voertuig niet dubbel parkeren.

VoorrangsregelsIn principe zijn alle wegen binnen 30 km-zones gelijkwaar-dig. Als de voorrang niet uitdrukkelijk geregeld is met aparte verkeersborden, dan geldt de regel dat kruisende wegen aan elkaar gelijkwaardig zijn. Weggebruikers (ook automobilisten) moeten aan andere weggebruikers (ook (brom)fietsers) voorrang verlenen, indien zij van rechts komen. Alleen als het verkeer van een uitrit komt, moet dat verkeer aan anderen voorrang verlenen. Bij belang-rijke oversteeklocaties leggen we in overleg met inwoners soms een zebrapad aan waar vanzelfsprekend voetgan-gers voorrang hebben.

“30 maakt de buurt weer prettig”Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente (en an-dere overheden) om wegen zo in te richten dat deze duur-zaam veilig zijn. Het is aan de verkeersdeelnemers om zich goed aan de verkeersregels te houden. Daarnaast verwachten we dat mensen hun rijgedrag aanpassen aan het karakter van een woonwijk. Als bijvoorbeeld een klein kind opeens achter een bal aan rent de weg op, moet u zo langzaam rijden dat u nog kunt stoppen. Alleen gemeen-te en inwoners samen kunnen zorgen voor échte verkeers-veiligheid.

RedactieGemeente Krimpen aan den IJssel Team Communicatie. De redactie is niet ver-antwoordelijk voor de advertentiepagina’s.

Ontwerp en opmaakM.V. grafisch ontwerp, www.mv-web.nl

DrukDrukkerij Verloop, Alblasserdam T: 078-6912899 / www.verloop.nl

Met medewerking van Tekstbureau Ingrid Interviewt

AdvertentiesMarieke Immers-KleinbloesemT: 06-33 10 32 67E: [email protected]: @KlinkerDe

Gemeente Krimpen aan den IJsselPost: Postbus 2002920 AE Krimpen aan den IJsselBezoekadres: Olympiade 3

T: 14 0180 | F: (0180) 51 60 40E: [email protected]: www.krimpenaandenijssel.nl

Twitter: @gemkadijFacebook: www.facebook.com/gemkadij

Volgende KlinkerDe volgende Klinker verschijnt op donderdag 24 april 2015. Wanneer u twee dagen nadeze verschijningsdatum geen Klinker heeft ontvangen, kunt u contact opnemen met het Publiekscentrum, tel: 14 0180.

WAT DOET DE GEMEENTE

Colofon

Waarom zijn er 30 kilometerzones?

Lid 281

Organisatie vanNederlandseTandprothetici

J.Hagen, Tandprotheticus

Burgemeester Aalberslaan 432922 BC Krimpen aan den IJsselTel.: (0180) 550431

Filiaal Rotterdam:Zwart Janstraat 122aTel.: (010) 4666603

Maak vandaag nog een gratis en

geheel vrijblijvende controleafspraak

en ontvang op vertoon van deze

advertentie bij één van onderstaande

behandelingen een gratis starterspakket:

- Rebasing (aanpassing van prothese)

- Aflevering (nieuwe prothese)

- Maak kans op leuke aanbiedingen- Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen- Wij ontvangen graag uw mening

Word fan op Facebook

H et vertrouwde adres voor een perfect kunstgebit en ‘klikgebit’ op implantaten. Tevens voor kunstgebit reparaties en aanpassingen.

Voor meer informatie, surft u naar onze vernieuwde website en neemt u een kijkje in de keuken door te klikken op de kennismakingsvideo. Tot ziens in de praktijk!

Tandprothetische Praktijk

“Hagen” BV

0104449.pdf 1 4-6-2013 9:48:03

[email protected]

Hagen 2014.pdf 1 17-04-14 10:45

Lid 281

Organisatie vanNederlandseTandprothetici

J.Hagen, Tandprotheticus

Burgemeester Aalberslaan 432922 BC Krimpen aan den IJsselTel.: (0180) 550431

Filiaal Rotterdam:Zwart Janstraat 122aTel.: (010) 4666603

Maak vandaag nog een gratis en

geheel vrijblijvende controleafspraak

en ontvang op vertoon van deze

advertentie bij één van onderstaande

behandelingen een gratis starterspakket:

- Rebasing (aanpassing van prothese)

- Aflevering (nieuwe prothese)

- Maak kans op leuke aanbiedingen- Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen- Wij ontvangen graag uw mening

Word fan op Facebook

H et vertrouwde adres voor een perfect kunstgebit en ‘klikgebit’ op implantaten. Tevens voor kunstgebit reparaties en aanpassingen.

Voor meer informatie, surft u naar onze vernieuwde website en neemt u een kijkje in de keuken door te klikken op de kennismakingsvideo. Tot ziens in de praktijk!

Tandprothetische Praktijk

“Hagen” BV

0104449.pdf 1 4-6-2013 9:48:03

[email protected]

Hagen 2014.pdf 1 17-04-14 10:45

Lid 281

Organisatie vanNederlandseTandprothetici

J.Hagen, Tandprotheticus

Burgemeester Aalberslaan 432922 BC Krimpen aan den IJsselTel.: (0180) 550431

Filiaal Rotterdam:Zwart Janstraat 122aTel.: (010) 4666603

Maak vandaag nog een gratis en

geheel vrijblijvende controleafspraak

en ontvang op vertoon van deze

advertentie bij één van onderstaande

behandelingen een gratis starterspakket:

- Rebasing (aanpassing van prothese)

- Aflevering (nieuwe prothese)

- Maak kans op leuke aanbiedingen- Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen- Wij ontvangen graag uw mening

Word fan op Facebook

H et vertrouwde adres voor een perfect kunstgebit en ‘klikgebit’ op implantaten. Tevens voor kunstgebit reparaties en aanpassingen.

Voor meer informatie, surft u naar onze vernieuwde website en neemt u een kijkje in de keuken door te klikken op de kennismakingsvideo. Tot ziens in de praktijk!

Tandprothetische Praktijk

“Hagen” BV

0104449.pdf 1 4-6-2013 9:48:03

[email protected]

Hagen 2014.pdf 1 17-04-14 10:45

Lid 281

Organisatie vanNederlandseTandprothetici

J.Hagen, Tandprotheticus

Burgemeester Aalberslaan 432922 BC Krimpen aan den IJsselTel.: (0180) 550431

Filiaal Rotterdam:Zwart Janstraat 122aTel.: (010) 4666603

Maak vandaag nog een gratis en

geheel vrijblijvende controleafspraak

en ontvang op vertoon van deze

advertentie bij één van onderstaande

behandelingen een gratis starterspakket:

- Rebasing (aanpassing van prothese)

- Aflevering (nieuwe prothese)

- Maak kans op leuke aanbiedingen- Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen- Wij ontvangen graag uw mening

Word fan op Facebook

H et vertrouwde adres voor een perfect kunstgebit en ‘klikgebit’ op implantaten. Tevens voor kunstgebit reparaties en aanpassingen.

Voor meer informatie, surft u naar onze vernieuwde website en neemt u een kijkje in de keuken door te klikken op de kennismakingsvideo. Tot ziens in de praktijk!

Tandprothetische Praktijk

“Hagen” BV

0104449.pdf 1 4-6-2013 9:48:03

[email protected]

Hagen 2014.pdf 1 17-04-14 10:45

Lid 281

Organisatie vanNederlandseTandprothetici

J.Hagen, Tandprotheticus

Burgemeester Aalberslaan 432922 BC Krimpen aan den IJsselTel.: (0180) 550431

Filiaal Rotterdam:Zwart Janstraat 122aTel.: (010) 4666603

Maak vandaag nog een gratis en

geheel vrijblijvende controleafspraak

en ontvang op vertoon van deze

advertentie bij één van onderstaande

behandelingen een gratis starterspakket:

- Rebasing (aanpassing van prothese)

- Aflevering (nieuwe prothese)

- Maak kans op leuke aanbiedingen- Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen- Wij ontvangen graag uw mening

Word fan op Facebook

H et vertrouwde adres voor een perfect kunstgebit en ‘klikgebit’ op implantaten. Tevens voor kunstgebit reparaties en aanpassingen.

Voor meer informatie, surft u naar onze vernieuwde website en neemt u een kijkje in de keuken door te klikken op de kennismakingsvideo. Tot ziens in de praktijk!

Tandprothetische Praktijk

“Hagen” BV

0104449.pdf 1 4-6-2013 9:48:03

[email protected]

Hagen 2014.pdf 1 17-04-14 10:45

Lid 281

Organisatie vanNederlandseTandprothetici

J.Hagen, Tandprotheticus

Burgemeester Aalberslaan 432922 BC Krimpen aan den IJsselTel.: (0180) 550431

Filiaal Rotterdam:Zwart Janstraat 122aTel.: (010) 4666603

Maak vandaag nog een gratis en

geheel vrijblijvende controleafspraak

en ontvang op vertoon van deze

advertentie bij één van onderstaande

behandelingen een gratis starterspakket:

- Rebasing (aanpassing van prothese)

- Aflevering (nieuwe prothese)

- Maak kans op leuke aanbiedingen- Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen- Wij ontvangen graag uw mening

Word fan op Facebook

H et vertrouwde adres voor een perfect kunstgebit en ‘klikgebit’ op implantaten. Tevens voor kunstgebit reparaties en aanpassingen.

Voor meer informatie, surft u naar onze vernieuwde website en neemt u een kijkje in de keuken door te klikken op de kennismakingsvideo. Tot ziens in de praktijk!

Tandprothetische Praktijk

“Hagen” BV

0104449.pdf 1 4-6-2013 9:48:03

[email protected]

Hagen 2014.pdf 1 17-04-14 10:45

Lid 281

Organisatie vanNederlandseTandprothetici

J.Hagen, Tandprotheticus

Burgemeester Aalberslaan 432922 BC Krimpen aan den IJsselTel.: (0180) 550431

Filiaal Rotterdam:Zwart Janstraat 122aTel.: (010) 4666603

Maak vandaag nog een gratis en

geheel vrijblijvende controleafspraak

en ontvang op vertoon van deze

advertentie bij één van onderstaande

behandelingen een gratis starterspakket:

- Rebasing (aanpassing van prothese)

- Aflevering (nieuwe prothese)

- Maak kans op leuke aanbiedingen- Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen- Wij ontvangen graag uw mening

Word fan op Facebook

H et vertrouwde adres voor een perfect kunstgebit en ‘klikgebit’ op implantaten. Tevens voor kunstgebit reparaties en aanpassingen.

Voor meer informatie, surft u naar onze vernieuwde website en neemt u een kijkje in de keuken door te klikken op de kennismakingsvideo. Tot ziens in de praktijk!

Tandprothetische Praktijk

“Hagen” BV

0104449.pdf 1 4-6-2013 9:48:03

[email protected]

Hagen 2014.pdf 1 17-04-14 10:45

Het vertrouwde adres voor een perfect kunstgebiten ‘klikgebit’ op implantaten. Tevens voor kunstgebitreparaties en aanpassingen.

Eigen risico van €360,- al verbruikt?Laat dan nog voordeliger uw kunstgebit vervaardigen.

Ons pand in Rotterdam (Zwart Janstraat 122A) is compleet vernieuwd.Wij willen de heropening graag met u vieren. Bij afname van een volledige boven- en onderprothese of een klikgebit op implantaten, ontvangt u bij inlevering van deze advertentie een waardebon van maximaal €150,-(Deze actie is geldig voor behandelingen die starten in de periode van 01-09-2014 tot en met 31-12-2014. Vraag naar de voorwaarden)

Controle en advies bij “Hagen” nog altijd gratis en vrijblijvend.Maak vandaag nog een afspraak en profiteer van de actie.