Klinker 2 2013

32
K Nr. 2 April 2013 42e jaargang Magazine De Klinker Bijstandsgerechtigden krijgen hulp op maat Eigen kinderen en pleegkinderen groeien samen op in ‘dubbelgezin’ Rector Dick Verweij: Ik ben ervan overtuigd dat kinderen willen leren”

description

Magazine De Klinker nr. 2 van 2013. Thema: Opgroeien

Transcript of Klinker 2 2013

Page 1: Klinker 2 2013

KNr. 2

April 201342e jaargang

Magazine De Klinker

Bijstandsgerechtigden krijgen hulp op maat

Eigen kinderen en pleegkinderen groeien samen op in ‘dubbelgezin’

Rector Dick Verweij: Ik ben ervan overtuigd dat kinderen willen leren”

Page 2: Klinker 2 2013

Agenda Klinker

Deze agenda geeft een overzicht van verschillende activiteiten in de gemeente. In de volgende Klinker kunnen activiteiten worden opgenomen voor de periode van 19 september t/m 5 december 2013. Organiseert uw vereniging, club of organisatie in deze periode een activiteit, dan hoort de redactie dat graag. U kunt een e-mail sturen naar [email protected]. Ook is het mogelijk om telefonisch een activiteit door te geven via 14 0180. Of u kunt schrijven naar Redactie De Klinker, Postbus 200, 2920 AE Krimpen aan den IJssel.

Bijstandsgerech-tigen krijgen hulp op maat

Burgernet

Leerlingen Comenius aan het woord

Buurtbemiddeling

9 15 16Afscheid rector Dick Verweij

Programma 30 april en 4 & 5 mei

Omgaan met pubers

4

2221 25 31

Inhoud

25 aprilGemeenteraadsvergadering om 20.00 uur in het raadhuis.

29 aprilOranjeconcert van het Christelijk Mannenkoor ‘De IJsselzangers’. Om 20.00 uur in de IJsseldijkkerk. Toegangskaarten kosten € 10,- per stuk en zijn te reserveren bij P.Kammeraat (0180-516460) en H. van Nieuwkerk (0180-519574). Meer informatie: www.ijsselzangers.com

30 aprilInhuldigingsdag. Kijk voor meer informatie op pagina 22.

4 meiDodenherdenking. Kijk voor meer informatie op pagina 22.

5 meiBevrijdingsdag. Kijk voor meer informatie op pagina 22.

12 meiSpirituHeel Café van de Groene Tara vanaf 13.30 uur aan de IJsseldijk 208.

16 meiInformatieve raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis

17 meiKlankschalenconcert van de Groene Tara. Om 19.30 uur aan de IJsseldijk 208

23 meiBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis

30 meiBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis

13 juniGemeenteraadsvergadering om 20.00 uur in het raadhuis.

20 juniInformatieve raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

27 juniBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

1 juliGemeenteraadsvergadering: Algemene beschouwingen om 20.00 uur in het raadhuis.

4 juliGemeenteraadsvergadering: Algemene beschouwingen om 20.00 uur in het raadhuis.

11 juliBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

18 juliGemeenteraadsvergadering om 20.00 uur in het raadhuis.

5 septemberInformatieve raadscommissie om 20.00 uur.

10 septemberBijeenkomst Kunstkring Krimpen.

12 septemberBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur.

13 september –

16 novemberTentoonstelling over de scheepsbouw in Krimpen aan den IJssel in het Streekmuseum, georganiseerd door De Historische Kring Krimpen aan den IJssel, Streekmuseum Krimpenerwaard en Kunstkring Krimpen.

14 septemberOpen Monumentendag

14 septemberWielerronde in Krimpen

Genealogie (vervolg)

Page 3: Klinker 2 2013

Zijn kinderen en pubers van nu anders dan die van pak-weg 30 jaar geleden? Verschillen mijn kleinkinderen wezenlijk van mijn kinderen? Moeilijk te beantwoorden vragen. Er zullen altijd overeenkomsten en verschillen zijn tussen jeugd en jongeren van diverse generaties. Dui-delijk is dat de wereld waarin wij leven heel anders is dan die van tientallen jaren geleden. Helder is ook dat tech-nologische en sociale ontwikkelingen zich steeds sneller opvolgen. Zo staan veel jongeren nu met een mobiel op en gaan ermee naar bed, met continu prikkels waarop een reactie wordt verwacht. Hoe houd je jezelf staande in deze woelige wereld? Jongeren hebben het dus druk. School doen ze erbij. In hun hart weten ze dat onderwijs noodzakelijk is, voor hun vervolgopleiding en toekomst. Maar ze leven vooral in het hier en nu. Daarom hebben ze ons, ouders, verzorgers en grootouders, toch nog nodig. Voor een luisterend oor, om mee te overleggen, voor dui-delijke grenzen, om te helpen belangrijke dingen in dat drukke leven in te plannen.

Deze Klinker gaat over opgroeien in de wereld van nu. Dick Verwey, net schooldirecteur af, stelt in het openings-interview terecht dat we kinderen “(…) moeten voorbe-reiden op de toekomst.” Een gedeelde taak voor ouders, school, maar ook voor de overheid. Want sommige kinde-ren hebben een steuntje in de rug nodig. Zoals de ‘crisis-kinderen’ die tijdelijk worden opgevangen in een pleeg-gezin (zie pagina 19). Voor ouders die handvatten willen bij de begeleiding van hun opgroeiende kinderen heeft het Centrum voor Jeugd en Gezin interessante cursussen. De redactie van Magazine De Klinker sprak daarom met ouders die de cursus ‘Omgaan met Pubers’ hebben ge-volgd en daar echt iets aan hebben gehad. Huib Neven sprak verder niet alleen óver jongeren, maar ook met hen. Op pagina 15 leest u wat drie leerlingen van het Comenius College van school vinden.

Hopelijk is de lente bij de verschijning van dit nummer intussen echt ontloken en kunnen we genieten van de fes-tiviteiten op Inhuldigingsdag (30 april). Daarna staan we zoals elk jaar stil bij de herdenking en bevrijding.

Tot na de zomer!

Lennie Huizer,Burgemeester van Krimpen aan den IJssel

Opgroeien in een dynamische wereld

VOORWOORD

Page 4: Klinker 2 2013
Page 5: Klinker 2 2013

5

Afscheid rector Krimpenerwaard College

Een ingenieur in de lucht- en ruimtevaarttech-niek die met een drietrapsraket in een loopbaan door het onderwijs schiet: docent wiskunde aan een mavo in Den Haag, conrector aan het Veurs College in Leidschendam en tenslotte rector van het Krimpenerwaard College.

We hebben het over rector/bestuurder ir. Dick Verweij die na 24 jaar trouwe dienst zijn arbeidzame leven vaarwel zegt. Op het eerste gezicht oogt hij niet als de strenge, af-standelijke bestuurder die je misschien als rector mag ver-wachten. Een beetje jongensachtig, goedlachs, met een slimme oogopslag, iemand die je eerder op het sportveld dan in de rotaryclub tegenkomt.

ApolloDe vertrekkende rector heeft de beslissing om te stoppen vrijwillig genomen, maar het afscheid valt hem moeilijker dan gedacht. De school heeft zijn hart en ziel gestolen, hoewel een loopbaan in het onderwijs nooit een voorop-gezet plan is geweest. “Toen ik na de middelbare school een studiekeuze moest maken, zweefden de Apollootjes net om de aarde. Ik vond dat wel aardig, was goed in exac-te vakken en dacht: dan ga ik maar naar Delft om lucht- en ruimtevaarttechniek te studeren.” Die studietijd in Delft is heel waardevol geweest voor zijn vorming. “Er ging een wereld voor mij open, de wereld van de zestiger jaren. De maatschappij bruiste en ik dronk het allemaal gretig in. Ik oriënteerde me zo breed mogelijk en zette me ook wel af tegen bepaalde ontwikkelingen.” Student Verweij zat al snel in het bestuur van de studievereniging, organiseerde symposia met spraakmakende geleerden en volgde colle-ges filosofie en theologie. Kortom, hij dompelde zich on-der in de wetenschappelijke en maatschappelijke wereld om zich heen. Hij legde daarmee een stevige basis voor zijn bestuurlijke loopbaan in het onderwijs. Maar dat wist hij toen nog niet.

WerkstudentTijdens een vakantie aan de Costa Brava, waar hij met een paar medestudenten in een Fiatje 600 naar toe was gereden, ontmoette hij een lieftallige Française. De vonk

sloeg over en is sindsdien alleen maar aangewakkerd. Dick straalt als de Spaanse zon als hij erover vertelt. Het vertellen gaat hem sowieso goed af. Een enkele vraag is voldoende om zijn levensverhaal op gang te brengen en je moet van goede journalistieke huize komen om hem te laten stoppen. Evelyne verliet na verloop van tijd haar Franse huis en haard en nam haar intrek in de Delftse studentenflat. Het leven kwam toen in een hogere ver-snelling. Er moest serieus worden nagedacht over de toe-komst. Om de studie af te maken, nam Dick allerlei baan-tjes aan: op de Haagse tram, aan de lopende band… “En op een gegeven moment stond ik voor de klas wiskunde te geven.” Toen is het gebeurd: voor het leven verkocht en verknocht aan het onderwijs. Er moest natuurlijk nog wel een bevoegdheid gehaald worden. “Nou ja,” zegt Verweij met een nuchterheid alsof hij een pizza bij de supermarkt gaat halen, “de kortste weg naar een bevoegdheid was het halen van de bul.”

“IK BEN ERVAN OVERTUIGD DAT

KINDEREN WILLEN LEREN.”

Wetenschap of onderwijsEen wonderbaarlijk verhaal: je doet even de studie lucht- en ruimtevaarttechniek, niet om André Kuipers op te vol-gen, maar om het onderwijs in te gaan. Het werd toch nog even spannend toen hij afstudeerde. Dick Verweij hield daarbij een eindpresentatie over zijn onderzoek naar de sterkte van composietmaterialen met koolstofvezels, zo-iets. Hij kan zijn enthousiasme erover nog steeds niet ver-bergen en geeft zoveel jaar na dato een technische uiteen-zetting met een enthousiasme of hij zijn hoogleraren nog moet overtuigen. Niet alleen ik ben onder de indruk, ook de mensen van Fokker die toendertijd bij het afstuderen aanwezig waren, toonden grote interesse. Ze boden hem meteen een baan aan. Dat was een lastige tweesprong. De wetenschap of het onderwijs. Dick koos met overtui-ging voor het laatste. Hij aanvaardde een betrekking aan

Page 6: Klinker 2 2013

Klinker # 2

6

het Veurs College in Leidschendam. Spijt? “Och,” merkt hij fijntjes lachend op, “Fokker is failliet.”

Van conrector naar rectorEen conrectoraat liet niet lang op zich wachten. Het be-stuurlijk bloed kruipt waar het niet gaan kan. “Ik kan het niet laten om me te bemoeien met de gang van zaken en dan weten ze je al gauw te vinden voor zo’n functie.” Na een veertiental jaren liep het leerlingenaantal wat terug en werd het voor onze conrector tijd om uit te zien naar iets anders. De eerste sollicitatie was meteen raak: rector op het Krimpenerwaard College. “De school sprak me aan vanwege het leerlingenaantal en vanwege het neutraal-bijzondere karakter.” Verweij heeft nooit spijt gehad van deze stap en ik vermoed de school ook niet. “Ik kijk met heel veel voldoening op deze periode terug. Het is heel afwisselend geweest en ik heb kansen en vertrou-wen gekregen. Wat wil je nog meer?”

VeranderingenWat is er veranderd na de komst van Dick Verweij op het Krimpenerwaard College? “Nou, ik denk dat ik wel mag zeggen, zonder op lange tenen te gaan staan, dat deze school bij mijn komst bekend stond als een vakgerichte school. Het niveau was goed en hoog, maar de leerlin-genbegeleiding was minder ver ontwikkeld dan ik ge-wend was. Ik vond dat dat beter moest. De discussie of een school vakgericht of leerlinggericht moet zijn, is eigenlijk een non-discussie. Het een kan niet zonder het ander. Een docent moet didactisch-pedagogisch goed zijn, maar hij moet ook zijn vak beheersen.” Ook op het punt van de kos-tensystematiek heeft Verweij zijn voetsporen nagelaten. “Het was nodig dat er een vorm van kostenbesef bij de medewerkers ontstond. Met een nieuw budgetsysteem is dit aardig gelukt.” Het zijn slechts een paar onderwerpen, maar als je deze scheidende rector de kans geeft, laat hij je deskundig, uitvoerig en welsprekend alle hoeken van het onderwijsveld zien, voorzien van een doordachte visie. Je merkt dat het zijn wereld is. En je begrijpt dat het voor hem moeilijk is deze wereld de rug toe te keren.

Behoudend beleidVerweij is sceptisch over van boven opgelegde verande-ringen. “Ik vind dat de vernieuwingen uit de professionals zelf moeten komen.” Het gevolg van deze stellingname is dat de school steeds een behoudend beleid heeft ge-voerd als het om door de overheid opgelegde vernieu-wingen gaat. Basisvorming, studiehuis, keuzewerktijd… ze werden beleidsarm ingevoerd. “We hebben steeds aan alle wettelijk voorschriften voldaan, maar je moet niet met kinderen gaan experimenteren. Wàt we deden, deden we wel degelijk en met overtuiging.” Als voorbeeld noemt Dick Verweij de invoering van de vakken techniek en ver-zorging. De inrichting van de lokalen kreeg een landelijke voorbeeldfunctie.

LeerlingenZijn de leerlingen veranderd? Verweij ontvouwt in rap tempo een pedagogische visie in de notendop: “Leerlin-gen zijn inderdaad veranderd, omdat ze opgroeien in een andere wereld, een wereld waarin de school een veel min-der prominente plaats inneemt. Het is de taak van het on-derwijs om kinderen te leren omgaan met die wereld van mobieltjes en sociale media. We moeten de leerlingen niet leren hoe het vroeger was, maar ze voorbereiden op de toekomst. Dat is de ene kant. Wat niet is veranderd, is dat kinderen willen leren. Dat wordt wel eens ontkend of onderschat, maar ik ben ervan overtuigd. Bovendien zijn ze altijd bezig zichzelf te ontdekken en zoeken daarom per definitie de grenzen op. Daarvoor hebben ze enerzijds ruimte nodig en anderzijds moet je die grenzen ook dui-delijk aangeven. Het motto van de school sluit hier naad-loos op aan: Houvast bieden, ruimte laten, samen leren.”

“WE MOETEN DE LEERLINGEN NIET LEREN HOE HET VROEGER WAS, MAAR ZE VOORBEREIDEN

OP DE TOEKOMST.”

Hier is niet een kille bestuurder aan het woord, maar een bevlogen onderwijsman die hart heeft voor de jeugd en weet wat er in de school en in de samenleving speelt.

Sterke puntenSlechts één keer tijdens het gesprek viel Dick Verweij even stil. Dat was bij de vraag welke sterke punten zijn collega’s straks bij zijn afscheid naar voren gaan brengen. Er was wel enig aandringen nodig om een antwoord los te krij-gen. Aarzelend formuleert hij: “Nou goed…, ik denk dat iedereen wel weet wat zij aan mij hebben. Vaak wordt mijn analytisch vermogen genoemd en een zekere degelijk-heid is mij ook niet vreemd.” Hij komt weer op snelheid als hij eraan toevoegt: “Daar staat dan weer tegenover dat ik minder creativiteit en spontaniteit uitstraal.”

PensioenInteger, degelijk, analytisch, minder creatief en impul-sief… tijdens het afscheid op 25 april zullen we weten of het klopt. In ieder geval laat Dick Verweij de derde trap van zijn carrièreraket nu vallen en schiet de ruimte in van een welverdiend pensioen, met tijd voor sporten, lezen, reizen en kleinkinderen.

Huib Neven

Page 7: Klinker 2 2013

Is nostalgie een ouderdomsverschijnsel dat optreedt als er meer tijd achter dan voor je ligt? Of is het misschien een aangeboren aandoening, verborgen in de genen of in het brein? Het maakt niet uit. In beide gevallen zit ik er-mee opgescheept en moet ik er mee zien te leven. Ik hoef maar een oude dorpsfoto te zien, of de weemoed welt in me op als overkokende melk. En een reünie van de lagere school is genoeg om heden en toekomst de rug toe te ke-ren en me over te geven aan tijden van toen.

Ik zit weer op school in zo’n donkerbruine tweepersoons-bank met klepperende inktpotjes en gleuven voor de kroontjespen. Op de hoge lessenaar van de meester staat een puntenslijper met een uitdagend slingertje. Daar-naast de inktfles. Het jongetje van weleer vraagt zich ver-wonderd af hoe het toch mogelijk is dat die geheimzinnige zwarte vloeistof even later in leesbare figuren op het witte papier kan kronkelen. Het jochie beleeft weer de euforie van een maagdelijk nieuw schrijfschriftje, alsof hij aan een nieuw leven kan beginnen. Hij droomt weg bij een wand-plaat die de tijd nog verder terug zet. Kinderen in ot-en-sienkleren kijken onbezorgd lachend naar een aapje op het dak van de school. Een weggetje loopt verloren in de verte tussen de weilanden, waarin een paar schapen en een geit een gastvrij onthaal vinden. De boer (of is het de knecht?) staat leunend op zijn schop genoegelijk met de buurvrouw te praten. Het leven is goed. Het leven is on-schuldig. Het leven is idylisch. Toch?

Nee, natuurlijk is dat niet zo. Over zestig, zeventig jaar als het toetsenbord een museumstuk is net als de inktpot, betitelen onze kinderen de huidige tijd ook als “die goeie ouwe”, en hun kinderen…, enzovoort, enzovoort. Nostal-gie is misplaatste verheerlijking van een onachterhaal-bare tijd. Het is ongetwijfeld verstandiger de blik vooruit te richten en niet voortdurend achterom te kijken. Voor je het weet ben je verzuurd, of als de vrouw van Lot in een zuil van zout veranderd. Maar soms wil je in deze verwarrende wereld het nostalgisch gemoed wat genoegdoening ge-ven. Dan ga je, dicht bij huis, in het Streekmuseum Krim-penerwaard naar het schoollokaaltje om stiekem even weg te dromen naar een voorgoed verloren verleden.Dat mag toch wel?

Huib Neven

EVEN NEVEN

Streekmuseum Krimpenerwaard

Page 8: Klinker 2 2013

Renovatie houten vloeren: schuren, repareren, afwerken met Lak, Olie of Hardwasolie.Wij schuren stofvrij

vloerenNatuursteen vloeren slijpen en polijsten

Traprenovatie met Laminaat van Stair Make-Over

Nieuwe vloeren:Hout: Beterhout Multiplank en Floortec Lamelparket

Laminaat: Douwes Dekker, Beautifl oor en Quick Step

PVC: Beautifl oor, Mfl or

www.fl oortec.nl

Floortec AlblasVan Utrechtweg 712921 LN Krimpen aan den IJssel

Showroom op afspraak 0180 550989 of 010 7982035

Onderhoud: Advies en verkoop onderhoudsproducten

AutomobielbedrijfP. en D. Broere BV

Lekdijk 73Krimpen aan den IJssel

Onderhoud • Reparatie • Accessoires • Leasing • Financiering

Tel. 0180 515 [email protected]

U kunt bij ons terecht voor:

• Verkoop en inkoop van nieuwe- en gebruikte auto´s• Onderhoud en reparatie (al meer dan 40 jaar ervaring)• Schadereparaties• Financiering en leasing• Occasions van diverse merken (meer dan 40 op voorraad!)

Uw Citroën dealer voor deKrimpenerwaard en omstreken

Bekijk onze occasions op:WWW.BROERE.CITROEN.NL

BUITENPOLIKLINIEK HAVENZIEKENHUIS

Gebouw Het Facet, begane grond

Patrijzenstraat 59

2922 GN Krimpen aan den IJssel

CONTACT

Telefoon: 010 - 404 33 00

E-mail: [email protected]

www.havenziekenhuis.nl

Buitenpolikliniek HavenziekenhuisInwoners van de Krimpenerwaard kunnen voor goede medische zorg met persoonlijke aandacht naar de Buitenpolikliniek van het Havenziekenhuis in Krimpen aan den IJssel. Voor uw polikliniekbezoek hoeft u de Algerabrug niet meer over. U kunt dichtbij huis terecht voor een afspraak met een medisch specialist of gespecialiseerd verpleegkundige. De Buitenpolikliniek heeft verschillende spreekuren en beschikt over moderne faciliteiten in een gastvrije omgeving.

Spreekuren in de Buitenpolikliniek

- Cardiologie en hartfalen: maandag- en woensdagmiddag- Chirurgie: vrijdagochtend- Diabetes en Interne Geneeskunde: dinsdagochtend- Geriatrie: donderdag- KNO: woensdagochtend- Longziekten: woensdagmiddag- Neurologie: vrijdagochtend- Urologie: dinsdagochtend

Zorg met aandacht, dichtbij

Page 9: Klinker 2 2013

9

Bijstandsgerechtigden krijgen hulp op maat

Sinds enkele jaren krijgen Krimpense werkzoekenden met een bijstanduitkering in-tensieve begeleiding naar een betaalde baan. Bij het Werk-Plein IJsselgemeenten krijgen zij sinds kort ‘Pleinwerk’ aan-geboden. In Krimpen loopt nog een apart traject voor jongeren in de bijstand.

Sinds 1 januari 2013 werken de ge-meenten Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas sa-men in het WerkPlein IJsselgemeen-ten aan de Fluiterlaan 431 in Capelle aan den IJssel. Wie een bijstandsuit-kering krijgt toegekend, start in prin-cipe met het project ‘Pleinwerk’. Doel is om iedere werkzoekende zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Begeleiding via WerkPlein IJsselgemeenten‘Pleinwerk’ betekent zes weken solli-citatietraining van drie dagdelen per week en 4 tot 32 uur per week werken bij Stichting Capelle Werkt. Tijdens dit project gaat een werkzoekende eerst in een groep aan de slag met het eigen CV en met het schrijven van sollicitatiebrieven. Ook komt daar aan bod hoe werkzoekenden zich moeten presenteren bij een sollicitatiegesprek en krijgen ze tips over het zoeken naar passende vacatures. Verder is er persoonlijk contact met de trainer. Mensen starten daarnaast zo snel mogelijk bij Stichting Capelle Werkt om werkervaring op te doen. Onder-tussen blijven zij solliciteren naar een baan waarmee zij zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Werkzoekenden kunnen bij Stichting

Capelle Werkt bijvoorbeeld tijdelijk werken in de Meubel- en Kledingbank of in een branche als groothandel/de-tailhandel of groenvoorziening. Ande-re projecten om mensen naar werk te begeleiden zijn: het Gastouderproject (opleiding tot gekwalificeerde gastou-der) en de Zorgacademie (opleiding tot Zorghulp A in de thuiszorg).

Matches werkgevers en werkzoekendenBinnen het WerkPlein zijn arbeidsma-kelaars bezig om goede matches te maken tussen werkgevers en werk-zoekenden. Voor werkgevers zijn er financiële en andere voordelen om mensen uit de bijstand in dienst te nemen. Een goed beeld van alle mo-gelijkheden krijgt u door de films te bekijken onder ‘Werkplein op film’ op www.werkpleinijsselgemeenten.nl.

Projecten in KrimpenIn Krimpen loopt nog een intensief traject om jongeren uit de bijstand naar een betaalde baan te begelei-den. Vanaf het laatste kwartaal van 2012 zijn groepjes jongeren bezig met de training ‘Ken je Kracht’. Het gaat om jongeren die al een tijdje een uitkering ontvangen en intensieve begeleiding nodig hebben om aan betaald werk te komen of weer terug naar school te gaan. Deze intensieve aanpak op maat leidt tot aantoonbare vooruitgang. Een recente ontwikke-ling is dat bijstandsgerechtigden met behoud van hun uitkering bij Krim-pense sportverenigingen vrijwilligers-werk doen. De gedachte hierachter is dat werkzoekenden zich gewaar-deerd voelen door het doen van vrij-willigerswerk. Dit kan bijdragen aan een terugkeer op de arbeidsmarkt.

Klinker # 2

Foto: Jetta Kleinsma opent het WerkPlein IJsselgemeenten.

Page 10: Klinker 2 2013

RIOOLSERVICE T 0180 51 98 01 M 06 57 59 36 23

• Afvoeren ontstoppen • Camera-inspectie

• Riool ontstoppen • Reiniging van dakgoten • Rioolinspectie • Stankoverlast • Rioolreiniging • Stelcon gootreiniging

www.kamerrioolservice.nl

Ook voor al uw verzekeringen!

[email protected]

THUISZORG NODIG? Hulp bij het huishouden

Verzorging en verpleging

Ondersteuning bij medicatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Personenalarm

Dieet- en voedingsadvies

Heeft u vragen?

Thuiszorg Krimpen aan den IJssel staat voor u klaar.

06 2901 7908 [email protected]

www.vierstroom.nl/thuiszorg

Page 11: Klinker 2 2013

11

Klinker # 2

Bestuurslid van Groene Tara, Margot van Dog-genaar, vertelt enthousiast over alle activiteiten die Groene Tara sinds begin 2010 ontplooit. Thuisbasis is een charmant monumentaal pand aan de IJsseldijk 208. Hier worden cursussen en workshops gegeven en lezingen, filmavonden en meditaties gehouden. Bij dit alles is persoonlijke ontwikkeling en gezond en bewust leven het overkoepelende thema.

Margot van Doggenaar: “Groene Tara is een centrum voor persoonlijke groei en gezond en bewust leven. Het is een stichting zonder winstoogmerk. Alle organisatorische werkzaamheden worden gedaan door vrijwilligers. Zelf-standige professionals kunnen bij ons een ruimte huren. De andere bestuursleden zijn: Arike Mijnlieff, Marjolijne van Buren, Marleen van der Stap, René van Steen en Ilonka Cirk. Onze activiteiten zijn te rangschikken rondom zeven ‘stromen’: yoga en meditatie, beweging, educatie, consul-ten, massage, gezonde voeding en creatieve expressie.”

Op zoek naar nieuw pand Margot vervolgt: “In de drie jaar dat we nu bezig zijn, heeft Groene Tara bewezen dat zij veel aantrekkingskracht heeft op mensen in de Krimpenerwaard, Rotterdam en zelfs verder weg in Nederland. Het pand IJsseldijk 208 waar we nu zitten is mooi, maar eigenlijk ontoereikend voor al onze doelstellingen. We zijn daarom op zoek naar een nieuw pand, het liefst in Krimpen aan den IJssel.”

Toeristische trekpleister“Onze werkgroep ‘Groei & Bloei’ is bezig om een plek te vinden waar plaats is voor een theetuin en een biologische moestuin. Denk aan een boerderij waar natuur- en milieu-educatie mogelijk is en mensen met een beperking in het restaurant of in de tuin kunnen werken. Als we nu activitei-ten voor grotere groepen hebben, dan moeten we uitwij-ken naar het Streekmuseum Krimpenerwaard.” De droom van Groene Tara is zeer ambitieus: “We willen Groene Tara zo mogelijk al in 2014 ook als toeristische trekpleister in de markt zetten. Een mooie plek waar bezoekers kun-nen genieten van verantwoorde lekkere hapjes en drank-jes en nog veel meer.”

Maak kennis met Groene Tara“Loop eens binnen bij het SpirituHeel Café op 12 mei (toe-gang € 2,50) en verder op elke tweede zondagmiddag van de maand. Een andere activiteit is het Klankschalen-concert op 17 mei, een rustgevende ervaring waarbij luis-teraars op matjes liggen. Verder zijn er lezingen en films over natuur, hebben we een gratis boekenruilsysteem en is er een winkeltje waar biologische zaden, sieraden en zelfgemaakte producten worden verkocht. Groene Tara is open voor iedere belangstellende op dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.groenetara.nl en in de brochure ‘Groene Tara 3 jaar’ die te vinden is bij de Groene Tara.”

Foto: Margot van Doggelaar met het ‘visiebord’ van de Groene Tara.

Initiatiefnemers Groene Tara gaan voor groei

KRIMPENSE SAMENLEVING

Page 12: Klinker 2 2013

1212

Oplettende inwoners zijn goud waard!

In de eerste twee maanden van 2013 was er een toename van het aantal woninginbraken in Krimpen aan den IJssel. Mede dankzij oplet-tende buurtbewoners die informatie doorgaven aan de politie, konden in maart enkele verdach-ten van deze woninginbraken worden aange-houden. Daarmee zijn een aantal woninginbra-ken opgelost.

Dit laat duidelijk zien hoe afhankelijk de politie is van mel-dingen van inwoners. Daarom is het zo belangrijk om bij verdachte situaties 112 te bellen. Als u twijfelt of uw infor-matie wel van belang is voor de politie, bedenk dan dat u beter één keer teveel kunt bellen, dan te laat!

PrioriteitWoninginbraken hebben prioriteit bij de politie. Zij doet er alles aan om dit ‘high impact delict’ te voorkomen. Daarbij hebben we uw hulp nodig! Wees alert en geef

vreemde of verdachte situaties rondom een woning door. Bel 112 en voorkom zo een woninginbraak. Mocht u zelf het slachtoffer zijn geworden van een woninginbraak, doe dan altijd aangifte. Bel in dat geval 0900-8844 voor advies. Realiseert u zich een verdachte situatie pas later of ontdekt u een woninginbraak als u thuis komt? Belt u dan 0900-8844.

Wat doen gemeente, politie en andere organisaties?Een flink deel van de woningvoorraad in Krimpen is voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Zo heeft QuaWonen ervoor gezorgd dat haar woningen dit keur-merk hebben gekregen. De politie richt zich op preventie van woninginbraak en op het op heterdaad betrappen van inbrekers. De gemeente bevordert de sociale veilig-heid door de openbare ruimte volgens de normen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen in te richten. Deze normen worden ook standaard meegenomen bij bouwprojecten binnen de gemeente. Verder neemt de gemeente deel

Page 13: Klinker 2 2013

13

Durf te vragenHet Publiekscentrum verwacht de komende tijd veel men-sen die hun identiteitskaart of paspoort willen verlengen. Deze documenten heeft u niet alleen nodig als u naar het buitenland gaat, maar ook om u te legitimeren. Zo kan het voorkomen dat een hotel, een autoverhuurbedrijf of een sportschool een kopie van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs van u verlangt. Afgifte van zo’n kopie brengt ri-sico’s met zich mee. Veel mensen vragen zich af: “In hoeverre moet je tegemoet komen aan een vraag om een kopie van uw identiteitsbewijs af te geven?” en “Welke alternatieven zijn er?”

De Rijksoverheid wil mensen bewust maken van de risico’s die afgifte van kopieën met zich meebrengt en hen wijzen op alternatieven. Kijk op www.rijksoverheid.nl/nieuws onder: Laat u niet zomaar kopiëren. Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs.

IdentiteitsfraudeMet een kopie van uw identiteitsbewijs kan iemand anders zich ten onrechte voor u uitgeven. Op uw naam wordt bij-voorbeeld een lening aangevraagd of een telefoonabon-nement afgesloten. Heel vervelend voor u, omdat u de re-keningen krijgt. In 2011 waren honderdduizenden mensen het slachtoffer van identiteitsfraude.

Wettelijk verplicht?Alleen organisaties zoals uw werkgever en uw bank mogen om een kopie vragen. In de praktijk vragen ook andere or-ganisaties hierom, maar u bent niet wettelijk verplicht dit te doen.

Identiteitsbewijs nooit afgevenGeef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af. Een kopie is meestal ook niet nodig. Registratie van het soort identi-teitsbewijs en documentnummer is vaak voldoende.

Maak kopie onbruikbaar voor fraudeursGeeft u toch een kopie af? Voorkom dan misbruik door op de kopie te schrijven:• dat het een KOPIE is;• voor wie of welk product de kopie bedoeld is;• de datum waarop u de kopie afgeeft én: • streep uw BSN (burgerservicenummer) door: in het document, maar ook onderaan. Een BSN mag alleen gebruikt worden door overheids-instanties en zorgverleners, zoals huisarts, apotheek en zorgverzekering.

Heeft u een vraag aan de gemeente die ook voor andere inwoners interessant is? Mail naar: [email protected]

#DTV!aan het Veiligheidshuis (een regionaal samenwerkings-verband om de veiligheid te bevorderen). In dit Veilig-heidshuis wordt de aanpak van veelplegers op het gebied van woninginbraak bepaald.

Wat kunt u zelf doen om een woninginbraak te voorkomen?

• Zet waardevolle spullen uit het zicht. • Zorg dat inbrekers zich bij uw huis niet kunnen verstop-

pen. Snoei struiken of haal ze weg. • Laat goedgekeurde sloten met bijbehorend bouw-

beslag in uw deuren en ramen installeren en gebruik deze consequent.

• Draai de deur altijd goed op slot, haal de sleutel eruit en berg deze op.

• Vraag onbekende bezoekers altijd naar een identiteits-bewijs. Doe nooit zomaar open voor onbekenden.

• Sluit uw ramen en deuren altijd en doe deze op slot. • U kunt ook een anti-inbraakstrip op ramen en deuren

monteren.• Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een

speciaal geschikt slot aan.• Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).• Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.• Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in

een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.• Op uw mobiele apparaten kunt u track & trace soft-

ware installeren zodat u op afstand uw apparaten kunt lokaliseren.

• Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.• Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulp-

middelen bij uw woning staan. • Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte,

zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zor-gen dat uw woning er ‘bewoond’ uitziet.

• Registreer uw waardevolle spullen. Mocht u onver-hoopt slachtoffer van een woninginbraak worden, dan weet u wat u in huis heeft liggen.

• Heeft uw huis al een politiekeurmerk? Meer informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen vindt u op:

www.politiekeurmerk.nl

Page 14: Klinker 2 2013

Gepaste zorg vanuit respect enpersoonlijke benaderingBij het verlies van uw dierbare

ed po neneker nennuk u teom uitvaartondernemer die u met rust

sinnek ne van zaken begeleidt,met u meedenkt, met u beslist en zorgt voor een respectvolle uitvaart.

STOPPELENBURGSTOPPELENBURGUi tvaar tve r zo rg ing

Krimpen a/d IJssel(0180) 52 22 55

Lekkerkerk(0180) 66 36 44

Stolwijk(0182) 38 22 31

[email protected]

StoppelenburgAl meer dan 57 jaar uw vertrouwen waard

Schoonhoven(0182) 38 22 31

Zwanenkade 1462925 AV Krimpen a/d IJsselT: 0180 - 51 06 77F: 0180 - 51 06 87E: [email protected]: www.buijs-advocaten.nl

mr. E.M. Buijs-van Bemmelmr. ir. I.P. Biemond o.a.

Arbeidsrecht

Ondernemingsrecht

Huurrecht

Familierecht

Bouwers in kwaliteit!

Vanaf de oprichting in 1970 is het leveren

van kwaliteit de rode draad geweest die

Martens gemaakt heeft tot wat het nu is;

een in alle opzichten goed geoutilleerde en

moderne onderneming. De altijd aanwezige

ambitie om kwaliteit te leveren en te voldoen

aan de wensen van de klant, samen met de

ISO 9001-2008 certificering, zijn het solide

fundament van waaruit gewerkt wordt. De

mensen van Martens beschikken over veel

kennis, zijn flexibel en zien vakmanschap en

het leveren van kwaliteit als een persoonlijke

voldoening. Mede daardoor kan Martens elke

opdracht in zijn sector aan.

Jan Tomstraat 6 - LekkerkerkTelefoon: (0180) 66 17 66E-mail: [email protected] Website: www.martens-bouw.nl

woningbouw

utiliteitsbouw

stadsvernieuwing

projectontwikkeling

vastgoedbeheer

al ruim 50 jaar actief voor ondernemers en particulieren

BELASTING BESPAREN?WIJ KIJKEN GRAAG MET U NAAR DE MOGELIJKHEDEN

Page 15: Klinker 2 2013

15

Klinker # 2

Leerlingen aan het woord

KRIMPENSE SAMENLEVING

“Ze moeten wel geduld met ons hebben.” “Ze”, dat zijn de docenten, “ons”, dat zijn drie leerlin-gen van het Comenius College Krimpen: Sanne van Duin, Emrana Ayoubshah en Bas van Leer-dam.

Ze willen best iets vertellen over school, maar bekennen eerlijk dat school niet hun grootste hobby is. Sanne is er duidelijk over: ze houdt niet van school, al geeft ze toe dat het op deze kleinere school beter gaat dan op haar vorige school in Rotterdam. “Er wordt hier beter op je gelet. Em-rana beaamt het: “Het is goed dat leraren zien als je hulp nodig hebt.” Bas vindt een goede leerlingbegeleiding ook belangrijk. “Ik ben nogal lui,” zegt hij met veel zelfkennis, “ze moeten me wel achter de broek zitten.”

Belangrijk voor de toekomstZe beseffen dat onderwijs noodzakelijk is. Sanne vindt wel dat ze veel vakken krijgt die ze niet nodig heeft voor haar vervolgopleiding. Enthousiast vertelt ze over de dansoplei-ding die ze gaat volgen. “Daar heb je toch geen geschiede-nis voor nodig.” Emrana kijkt er anders tegenaan. “Het is belangrijk voor je toekomst dat je iets weet over de maat-schappij.” Ze weet nog niet wat ze wil worden. “Eerst mijn diploma halen en dan naar de havo.” Voorlopig is voetbal haar grote passie. Emrana heeft van haar ouders begrepen dat je eigenlijk blij moet zijn met school. In Afghanistan, waar zij vandaan komt, heb je minder mogelijkheden. Bas, ook een voetballer, weet precies wat hij wil. “Ik word mari-nier. Je hebt er niet een speciaal vakkenpakket voor nodig.” Hij vindt geschiedenis wel belangrijk. “Je moet toch weten wat er gebeurt in de wereld.”

Zelfstandig lerenHoe kijken ze aan tegen zelfstandig leren? Dat blijkt een lastige vraag. Sanne wil wat meer vrijheid en zelf bepalen wanneer ze iets af moet hebben. “Maar ik ben bang dat ik het niet kan opbrengen,” voegt zij er eerlijk aan toe. Emrana is wat positiever over zichzelf. “Als het echt moet, zou ik het wel doen.” En Bas vindt het prima dat de docenten vertellen wat je moet doen. Leren samenwerken vindt hij wel belang-rijk. “Je kunt bij de mariniers in groepen uitgezonden wor-den, maar dan moet je goed met elkaar kunnen omgaan.” Op school werken ze samen bij vakken als science, kunst-vakken en geschiedenis. “Je moet dan zelf bepalen wie wat gaat doen en ervoor zorgen dat iedereen meedoet.”

Uitleg, ruimte en geduldWat verwachten ze van een docent? Bas wil graag dat een leraar goed uitlegt en een beetje vrijheid geeft. Emrana wil ook een goede uitleg, maar vooral ook hulp voor leerlingen die het moeilijk hebben. Daarbij moet een docent ook wat ruimte geven. “Een leraar blijft niet je hele leven bij je,” zegt ze, “dus je moet het zelf kunnen oppakken. Het gaat om onze toekomst.” En Sanne vraagt vooral geduld van een do-cent. “We zijn jonge leerlingen die er wel eens geen zin in hebben.” Het is duidelijk, leerlingen hoef je over onderwijs niets wijs te maken.

Foto: Sanne, Emrana en Bas geven hun mening over onderwijs

Page 16: Klinker 2 2013

Klinker # 2

16

ZOEKTOCHT NAAR UW WORTELS: VOOR DE

BURGERLIJKE STAND

OUDE VERHALEN

In de vorige Klinker heeft Joop Korporaal u verteld over zijn hobby genealogie. Aan de hand van zijn eigen familienaam heeft hij uitgelegd hoe u zelf onderzoek kunt doen naar de wortels van uw geslacht. Zijn verhaal stopte bij de akten van de burgerlijke stand. Nu beschrijft hij de zoektocht naar de geschiedenis van familie-namen in bronnen voor deze periode.

Als u informatie wilt vinden van fami-lieleden die leefden in de periode voor de burgerlijke stand, dan kunt u deze persoonsgegevens opsporen in de zogenoemde ‘DTB-boeken’. Hierin staan doop-, trouw- en be-graafgegevens. Deze boeken liggen in nationale archieven. Ook zijn deze boeken in veel gevallen in te zien bij de diverse streekarchieven en histori-sche verenigingen.

Genealogisch onderzoek in de KrimpenerwaardHet Streekarchief Midden-Holland in Gouda is een onderdeel van de Groene Hart Archieven en bewaart de archieven van gemeenten in de Krimpenerwaard. Daarom is het voor Krimpenaren een belangrijk archief voor onderzoek naar hun mogelijke familieverwanten. Iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van zijn familie, huis of buurt in deze re-gio kan daar terecht. Alle boeken, archiefstukken, et cetera zijn gratis in te zien. Met plezier kon ik daar on-derzoek doen naar het geslacht Buijs en het geslacht De Jong uit Krimpen aan den IJssel. Met dit laatstgenoem-de voorgeslacht (de familie van mijn echtgenote) houd ik mij nog steeds uitvoerig bezig.

Klappers of indexen DTB-boeken Om u op weg te helpen met het raad-plegen van de DTB-boeken, geef ik u een voorbeeld van een zoektocht naar informatie over het geslacht De Jong. In de klappers of indexen van de boeken zijn de familienamen in alfabetische volgorde vermeld. De periode van voor de burgerlijke stand

loopt van 1695 tot 1812 en is in de boe-ken verdeeld over zes blokken van elk twintig jaar. In dit geval zocht ik de doop van Willem de Jong in Stolwijk, de betovergrootvader van mijn echt-genote. Volgens een DTB-boek (DTB Stolwijk 4, pagina 134) was Willem in Stolwijk getrouwd op 5 mei 1811 met de 17-jari-ge Meinsje Ooms. Zelf was hij 21 jaar oud. Hieruit concludeerde ik dat hij rond 1790 was geboren of gedoopt. In de klapper van de periode van do-pen tussen 1776 en 1795 was Willem de Jong snel gevonden. In het boek Stolwijk 2 op pagina 136 vond ik het huwelijk van zijn vader en moeder en vervolgens de geboorte en doop van Willem de Jong in deze vorm:

Jong, Adrianus. deMaria Verheul St.2 P 136 4.1.1789: St.1 P 145 6/13.12.1789 Willem P 150 10/16.10.1791 Hendrik

Dit betekent dat Willem de Jong de zoon is van Adrianus de Jong en Ma-ria Verheul, getrouwd op 4 januari 1789. Hij werd geboren op 6 decem-ber en gedoopt op 13 december van datzelfde jaar. Door deze vondst kon ik verder met mijn speurtocht naar de geschiedenis van familie De Jong.

Veel bronnen voor onderzoekVoor verder onderzoek, teruggaand in de tijd, komen ook notariële en rechtelijke akten in aanmerking. Hierin kunt u akten aantreffen van de koop of verkoop van roerende of onroerend goederen. Deze akten vraagt u op in de streekarchieven of het kadaster. Het kadaster in Rot-

Page 17: Klinker 2 2013

17

terdam leverde op mijn verzoek ge-gevens van de koop en verkoop van schepen van directe familieleden De Jong. Ook op internet zijn veel bron-nen te voor familieonderzoek te raad-plegen. Een kennis zei eens tegen mij: “Via het internet gaat er een wereld voor je open over genealogie.” Dat is waar gebleken, ik heb veelvuldig zit-ten speuren op internet, waarbij veel bruikbare gegevens boven water zijn gekomen. Het gebruik van de com-puter maakt het opsporen van be-langrijke bronnen voor genealogisch onderzoek aantrekkelijk. Amateurge-nealogen vinden thuis achter de com-puter al veel informatie. Websites waarop u terecht kunt voor informa-tie over genealogisch onderzoek zijn onder andere: www.wiewaswie.nl, https://familysearch.org, www.cbg.nl en www.stamboomzoeker.nl.Misschien heb ik u door mijn verha-len in De Klinker enthousiast gemaakt voor de zoektocht naar uw wortels. Ik wens u in dat geval veel succes toe.

Joop Korporaal

foto boven:Collage verzameld materiaal van akten uit de DTB-boeken.

foto onder:Joop Korporaal op zoek naar informatie over de familie De Jong.

Page 18: Klinker 2 2013

Elektrotechniek• Elektrotechniek• Beveiliging• Data & Telecom• Energiebeheersing• Domotica• Inspecties• Service & Onderhoud

Griendstraat 6 D - 2921 LA Krimpen a/d IJsselT (0180) 44 60 60 F (0180) 44 60 68

E [email protected] I www.roestenheuvelman.nl

Uw Totaalinstallateur

Installatie• Zinkwerk• Dakbedekking• H.W.A• Riolering• Waterzijdige installatie• C.V. zijdige installatie• Sanitair• Ventilatie• Service & Onderhoud

A.D.B. Dakbedekkingen nieuwbouw, renovatie en isolatie

E [email protected] I www.adb-dakbedekkingen.nl

Waalstraat 30 2921 XP Krimpen a/d IJssel Tel. 0180-443748 Mob. 06-18884640

Tieleman & Co bvelektrotechnisch installatiebedrijf

van Utrechtweg 72921 LN Krimpen aan den IJssel

Fax 0180 511985email: [email protected]

Tel. 0180 513376Licht- en krachtstroominstallatiesZwakstroominstallatiesKabelwerken hoog-, midden- en laagspanningHerstellen storingen aan uw elektrotechnische installatie

B.V.

Page 19: Klinker 2 2013

19

Hannie Scholten vindt het fijn om haar huis en het zorgen voor kinderen te delen. Vier jaar geleden is zij met haar man en zes kinderen van Krimpen aan de Lek naar een grotere woning in Krimpen aan den IJs-sel verhuisd. Zij woont in een leuke buurt, waar meer ouders zijn die zowel voor eigen kin-deren als voor pleegkinderen zorgen.

Eigenlijk weet Hannie niet precies waarom ze vijftien jaar geleden sa-men met haar echtgenoot begon met crisisopvang van kinderen. Na hun trouwen kregen zij zelf drie kin-deren en volgden zij een voorberei-dingsprogramma bij FlexusJeugd-plein om kinderen van anderen tijdelijk op te vangen. Hannie: “Na de cursus duurde het lang voordat

we ons eerste crisiskind in ons gezin kregen. Hij was 14 jaar en kwam in de weekenden. Crisisopvang duurde bij ons minimaal tien dagen en maxi-maal drie jaar. In de regel moet het na drie maanden duidelijk zijn wat het beste is voor een crisiskind. Hij of zij gaat dan terug naar de ouders, fa-milie of naar een ander pleeggezin.” Respect voor ouders“Ik houd altijd respect voor de ou-ders, zij kiezen niet voor deze situ-atie en hun kinderen ook niet. Wij als gezin kunnen wel kiezen, dat is een essentieel verschil. Als pleegouders delen we informatie met de pleeg-zorgwerker van Jeugdzorg over bij-voorbeeld de voortgang op school en over het contact met de ouders. De pleegzorgwerker begeleidt ons en houdt de voogd op de hoogte. Verder overleggen we over belang-rijke beslissingen. Drie kinderen (nu 15, 7 en 3 jaar) uit de crisisopvang zijn

uiteindelijk bij ons gebleven. Tegen die tijd zijn we gestopt met de crisis-opvang, omdat we niet meer telkens afscheid wilden nemen. Belangrijk is dat pleegkinderen contact blijven houden met hun eigen ouders. Zelf probeer ik in gesprek te blijven met ouders en als het kan ook zorgen te delen. Voorwaarde hiervoor is dat we elkaar respecteren en de ruimte geven. Een kind moet niet hoeven kiezen tussen ouders en pleegou-ders. Ze hebben het vaak al lastig ge-noeg. Of ze nu als baby komen, of op latere leeftijd, het is mogelijk dat ze op een bepaald moment een identi-teitscrisis doormaken.”

Motivatie“Mijn motivatie om voor pleegkinde-ren te zorgen is puur dat ik het leuk vind. Elke dag begin ik met een goed gemoed. Kinderen hoeven mij ook niet dankbaar te zijn. Al is het heel fijn om te horen als één van hen zegt: ‘Jullie waren degenen bij wie ik het prettig had.’ Tegen andere gezinnen die overwegen om dit te gaan doen, wil ik zeggen: als de intentie goed is, laat het gewoon gebeuren. Volg de cursus en ontdek dat je veel meer ta-lent hebt dan je denkt!”

Ook pleegoudergezin worden? Kijk op: www.pleegzorg.nl.

Klinker # 2

Eigen kinderen en pleegkinderen groeien

samen op in ‘dubbelgezin’

KRIMPENSE SAMENLEVING

Page 20: Klinker 2 2013

WWW.DERUITERVLOEREN.NL

M: 06-22453727Groeneweg 52821 ST Stolwijk

DeRuiter_2010.indd 2 12-5-10 11:18

T: 0182-347244

schildersbedrijf

- sinds 1845 -

IJsseldijk 3962922 BN Krimpen aan den IJsselTel.: 0180 - 512 094Fax: 0180 - 513 633E-mail: [email protected] • www.janvanwijnen.nl

De erkende vakmanvoor al uw schilder-, glas-, en behangwerk

S C H I L D E R S B E D R I J F

- sinds 1845 -

Keijmel & Partner schoonmaakdiensten levert al sinds

1989 perfect schoonmaakwerk. Kwaliteit, service en

vakmanschap hebben er door de jaren heen voor gezorgd

dat wij gespecialiseerd zijn in:

• Interieurverzorging

• Glazenwassen

• Eenmalige schoonmaak

• Gevelreiniging

• Vloeronderhoud

• Tapijtreiniging

• Computerreiniging

• Graffiti verwijderen

• Schoonmaak bij bouw en bouwoplevering

Keijmel & Partner schoonmaakdiensten heeft alle professionele middelen en vakkundige medewerkers in

huis voor een optimaal schoon eindresultaat. Wij houden van een heldere aanpak: bij elk project wordt

volgens een vooraf afgesproken werkschema en tijdsplanning gewerkt. Duidelijke afspraken met de

opdrachtgever zorgen voor een plezierige samenwerking, waarbij Keijmel & Partner schoonmaakdiensten de

kwaliteit en continuïteit waarborgt.

Keijmel & Partner

schoonmaakdiensten

Postbus 429

2920 AK Krimpen aan den IJssel

T 0180-511142

E [email protected]

I www.keijmelenpartner.nl/

Page 21: Klinker 2 2013

21

Hoe om te gaan met pubers?

KRIMPENSE SAMENLEVING

Linda Wiegman en het echt-paar Esther en Jaco Cornet hebben in januari en februari 2013 de cursus ‘Omgaan met pubers’ bij het Krimpense Cen-trum voor Jeugd en Gezin ge-volgd. Zij vinden dat ze daarna op een betere, positievere ma-nier communiceren met hun kinderen. Orthopedagoog Jaap van der Zwart leidt deze cur-sus “vooral als ervaringskun-dige, niet als dé deskundige.”

Linda Wiegman: “Als moeder van twee dochters van 10 en 16 jaar leek de cursus ‘Omgaan met pubers’ – die op de website van CJG werd aangebo-den – me interessant. Ik wilde mijn val-kuilen in het omgaan met mijn kinde-ren ontdekken en dat is zeker gelukt. Wel vond ik het vooraf wel spannend om me in de groep kwetsbaar op te stellen. Maar dat kon ik snel loslaten, want het werd een prettig groepsge-sprek. Je herkent dingen van elkaar en geeft elkaar tips.” Cursusleider Jaap van der Zwart: “Soms is de drempel om een cursus te doen hoog voor ouders. Maar eenmaal binnen, loopt zo’n cursus altijd als een trein. We streven naar maximaal vijftien cur-sisten per groep. Mijn achtergrond in de jeugdwelzijnszorg en als ortho-pedagoog komt bij deze cursus goed van pas. Bovendien hebben mijn vrouw en ik ook onze eigen kinderen begeleid in die heftige periode van de puberteit.”

Wat gaat er in die koppies om?Esther en Jaco Cornet, moeder en vader van twee zonen van 14 en 19 jaar vroegen zich af “wat toch alle-maal in die koppies omgaat”. Esther: “Wat kunnen ze wel en wat niet?” Er wordt veel gevraagd van een puber, maar hoe zit dat puberbrein nou in elkaar? De cursus leverde meer op dan ik vooraf had verwacht. Door te luisteren naar elkaars verhalen en de rollenspellen over opvoedingsstijlen, krijg je inzicht in wat er gebeurt.”

Eye-openersEsther: “Ik had telkens stress, omdat mijn zoon te lang op zijn bed bleef liggen. Ik heb geleerd de verantwoor-delijkheid hiervoor bij hem te laten. Nu komt hij er zelf uit, al zijn daar drie wekkers voor nodig…” Linda: “Je geeft je kinderen normen en waarden door,

zoals jij dat ziet. Je moet ook in de spiegel durven kijken. Waarom zeg ik dit nu? Heb ik er zelf voordeel bij? Of herhaal ik iets wat mijn ouders mij hebben bijgebracht?” Jaco: “Ik luister nu beter naar mijn 19-jarige zoon, ik ben meer ontspannen geworden, en daardoor is er ook bij mijn zoon een knop omgegaan. Ik kom niet gelijk met een advies, maar luister en zeg dan: ‘Wat denk je er zelf van?’ Het is heel positief geweest. Soms komt mijn zoon bij mij terug met de woor-den: Pap, het was goed wat je toen zei.” Eensgezind zeggen ze: “Kinde-ren kunnen meer dan je denkt!”

Belangstelling voor deze cursus? Op www.cjgkrimpenaandenijssel.nl staat bij Trainingen en cursussen meer informatie.

Klinker # 2

Van links naar rechts: Jaco en Esther Cornet, Jaap van der Zwart en Linda Wiegman

Page 22: Klinker 2 2013

22

Op 30 april 2013 is het Inhuldigingsdag. Een speciale dag, want op die dag wordt kroonprins Willem Alexander ingehuldigd als Koning der Nederlanden. Koningin Beatrix is dan terug-getreden als koningin. Daarna is op 4 mei de Dodenherdenking en op 5 mei vieren we Bevrij-dingsdag. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle activiteiten.

‘Inhuldigingsdag’Stichting Trouw aan Oranje organiseert op dinsdag 30 april weer een gezellige dag. In het programmaboekje dat het Oranjecomité verspreidt, staan alle activiteiten uitge-breid beschreven. Een kort overzicht:

Programma08.30 – 11.30 uur Visconcours bij het hertenkamp, Lansingh-Zuid, Populierenlaan, Tijm en Olm10.00 – 12.00 uur Klassieke auto’s op de parkeerplaats zwembad/ Cascade10.00 – 16.00 uur Modelspoor in de Stormpolder10.30 – 16.00 uur Rommelmarkt en activiteiten van de Scouting op het Tuyterplein11.00 – 12.00 uur Demonstratie tumblingbaan van KDO op het KOAG-terrein11.00 – 14.00 uur Jeu de boules bij KOAG12.30 – 16.30 uur Kinderfeest bij ’t Onderdak aan de Groenendaal13.00 – 16.00 uur Activiteiten in de manege aan de Verbindingsweg13.30 – 16.30 uur Demonstratie modelvaren in de vijver bij de Zwanenkade14.00 – 16.00 uur Impromaniacs: improvisatietheater in De Tuyter19.00 – 20.15 uur Koorzang en samenzang in de Sionskerk21.00 – 21.30 uur Lampionoptocht door de Bloemen- buurt, start: parkeerplaats Lidl23.00 uur Vuurwerk bij de Zwanenkade

Oranjefestival door Krimpen PresentsEenmalig wordt het Bevrijdingsfestival door Krimpens Presents omgedoopt tot Oranjefestival. Op dinsdag 30 april wordt de grote parkeerplaats bij de Crimpenhof om-getoverd tot een festivalterrein. Een groot aantal lokale, regionale en nationale artiesten verzorgen optredens om samen met het publiek van deze bijzondere en laatste Ko-ninginnedag een fantastisch feest te maken. Natuurlijk is het festival weer gratis toegankelijk!

Programma15.00 – 15.45 uur Runner up Music Award Krimpenerwaard16.00 – 16.40 uur Rapper/zanger Ronny Flex16.50 – 17.30 uur Winnaar Music Award Krimpenerwaard18.00 – 19.00 uur Handsome Poets19.30 – 20.45 uur Ali Baba & Oracle Company21.00 – 22.30 uur Blues and Battle, featuring Krimpenaar Age Kat

Ronnie Flex is een rapper/zanger uit Capelle aan den IJssel. Met zijn mix van hiphop, grime, dancehall en dubstep staat hij op het punt Nederland te veroveren. Handsome Poets is binnenkort op Pinkpop te zien, maar eerst in Krim-pen. Bekend van hits als ‘Sky on fire’ en ‘Dance the war is over’.

Inhuldigingsdag, Dodenherdenking &

Bevrijdingsdag

Klinker # 2

Page 23: Klinker 2 2013

23

DodenherdenkingOp zaterdag 4 mei 2013 vindt de Nationale Herdenking plaats. Dan is Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Ook in Krimpen aan den IJssel herdenken we “allen – bur-gers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbre-ken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.” Komt u ook?

De dodenherdenking vindt in Krimpen plaats op zater-dag 4 mei bij de begraafplaats aan de IJsseldijk 144. Het programma is als volgt:

Programma19.00 uur Verzamelen genodigden in de Immanuëlkerk19.30 uur Passende muziek door Concordia19.46 uur Gedicht19.55 uur Toespraak door burgemeester Lennie Huizer19.59 uur Geeft acht20.00 uur Twee minuten stilte20.02 uur Last Post20.05 uur Kranslegging

Bij het herinneringsmonument en het graf van de gesneu-velde militairen leggen burgemeester Lennie Huizer en de leden van het Comité 1940-1945 kransen namens het gemeentebestuur. Iedereen is uitgenodigd om vanaf 19.30 uur aanwezig te zijn op het voorterrein van de be-graafplaats aan de IJsseldijk. De Nationale Reserve ver-zorgt het protocollaire deel van de plechtigheid. Ook is de scouting weer present.

BevrijdingsdagBij het Krimpenerwaard College (Driekamp 4) wordt om 11.00 uur het Bevrijdingsvuur in ontvangst genomen door burgemeester Lennie Huizer. De burgemeester krijgt de vlam uit handen van de lopers die dit vanaf 00.00 uur in een estafette hebben meegenomen uit Wageningen. Hierna is er in de school een koffieconcert met piano en fluit, verzorgd door leerlingen van de pianoacademie van Mirjam IJsseldijk.

De gemeente Krimpen aan den IJssel gebruikt Twitter om nieuwsberichten en andere zaken te publiceren. Tweet uw vragen of ideeën naar @gemkadij.

@gemkadij Misschien kan je het voorzieningenniveau wel behouden/uitbreiden door het op afstand te zetten. Corebusiness gemeente? #gemkadij – wieisonno

@gemkadij druk met rust in het werk volgens benedictus. Pilotgroep #hnw buigt zich over werkgedrag – HetBetereWerken

@gemkadij speeltuintje achter Ridderspoor/Zonne-bloem pad is kapot en redelijk groot gat en losse stenen. Opnieuw straten ivm #veiligheid? – C_Schouwstra

@gemkadij Morgen gaat wethouder naar @kwcollege om in de les maatschappijleer uitleg te geven over de voorzieningendiscussie. – Maria0180

@gemkadijTWEETS

Begin mei 2013 worden er proefsleuven gegraven in het EMK-terrein. Deze sleuven zijn nodig voor een onderzoek om het terrein weer bruikbaar te maken als bedrijventer-rein. Onderzocht wordt of de uitkomende grond reinig-baar is en wat daarvan de kosten zullen zijn. Het onderzoek wordt gecoordineerd door de DCMR Milieudienst Rijn-mond. Een klein beetje van de verontreinigde grond wordt afgevoerd naar de grondreinigers. De overige grond gaat weer op z’n plek en de sleuven worden weer met een asfalt-laag bedekt. Voor deze werkzaamheden zijn 15 werkdagen uitgetrokken.

Veiligheid is belangrijkHet spreekt voor zich dat veiligheid bij het onderzoek voor-op staat. Zo wordt het onderzoeksgebied afgeschermd en de Schaardijk op het EMK-terrein afgesloten. Maar dat is niet genoeg. Bij dit onderzoek hebben we ook te maken met vluchtige stoffen en stank. Daar gaan we goed mee om. Meten is weten. Daarom is een omgevingsplan op-gesteld in samenwerking met de GGD. Hoe en wanneer luchtmetingen worden gedaan, is in dit plan opgenomen. De gemeten waarden zijn openbaar. Op www.krimpenaandenijssel.nl/emk kunt u te zijner tijd de actuele informatie over het onderzoek vinden.

Opnieuw onderzoek op EMK-terrein

KORT NIEUWS

In een estafette brengen de lopers het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Krimpen aan den IJssel.

Page 24: Klinker 2 2013

DiscussieDuurzaamheid

GEMEENTERAAD

De gemeenteraad heeft veel invloed op het be-leid in Krimpen. Wat houdt de raad bezig? In iedere editie van De Klinker komen steeds drie partijen aan het woord. Zij discussiëren met el-kaar over een actueel onderwerp. Dit keer geven D66, CDA en PvdA hun mening over duurzaam-heid in Krimpen aan den IJssel.

Duurzaamheid is voor D66 een speerpunt. Niet duur-zaamheid in plaats van economische ontwikkeling, maar juist om vooruitgang in de toekomst mogelijk te kunnen blijven maken. Duurzaamheid raakt alle facetten van ons leven en gaat niet alleen over CO²- en fijnstofreductie. Naar onze overtuiging kan een duurzame samenleving niet door de overheid worden opgelegd, maar ontstaat die uit de persoonlijke overtuiging en motivatie van men-sen. De overheid, en dus ook onze gemeente, kan wel een belangrijke bijdrage leveren. Dit kan gemeente Krimpen aan den IJssel doen door een voorbeeld te zijn door onder andere energiezuinige huisvesting, openbare verlichting en energiebewust inkopen. Ook is het mogelijk om een bijdrage te leveren door initiatieven van burgers en on-dernemers te ondersteunen en mogelijk te maken. Wat D66 betreft kan Krimpen veel actiever worden op dit ge-bied. Aansluiten bij initiatieven van andere organisaties,

zoals de Klimaatagenda Rotterdam en het project Slim en Snel van woningcorporatie QuaWonen, is goed maar veel te afwachtend. De Duurzaamheidsvisie 2008-2011 moet een vervolg krijgen met een toekomstvisie, focus en dui-delijke doelstellingen. Laat de gemeente een conferentie organiseren waar woningeigenaren hun krachten kunnen bundelen op het gebied van bijvoorbeeld lokale energie-opwekking, het energiezuinig maken van de woning en het nog beter gescheiden aanbieden van afval. Gemeente en inwoners in samenwerking met elkaar.

STELLING:

Zonder de ideeën en het betrekken van inwoners kan

de gemeente geen goede plannen maken om duurzaamheid in de

toekomst te waarborgen.

Arjan NeelemanFractievoorzitter D66

foto: Een manier om duurzaamheid in de gemeente te stimuleren is het plaatsen van oplaadpalen voor elektrische auto’s. 24

Page 25: Klinker 2 2013

De gemeente Krimpen aan den IJssel en de politie werken continu samen aan veiligheid. Ook u kunt hier een steentje aan bijdragen door mee te doen met Burgernet. Iedereen die woont, werkt of recreëert in Krimpen kan vanaf nu van-uit huis, op straat of vanaf de werkplek de ogen en oren van de politie zijn. U wordt met een bericht op uw telefoon ge-informeerd, u belt met 0800 - 00 11 als u daar iets van weet en vervolgens kan de politie actie ondernemen.

Met Burgernet hebben de politie en gemeente samen met u een netwerk om verdachten, voertuigen of vermiste per-sonen gericht en snel op te sporen. Burgernet wordt inge-zet bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Bijvoorbeeld in het geval van diefstal of in-braak, doorrijden na een aanrijding, tasjesroof of geweld. Zo vergroten we samen de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt ge-pakt. In gemiddeld één op de tien Burgernetacties wordt de gezochte persoon, gevonden dankzij een Burgernet-deelnemer. Samen werken we aan veiligheid!

Hoe meld ik me aan voor Burgernet? Op www.burgernet.nl meldt u zich aan. U kunt hierbij aangeven of u de oproepen van Burgernet bij voorkeur via spraak- en/of sms-bericht wilt ontvangen. Aanmelden kan alleen als u nummerherkenning heeft op uw mobiele of vaste telefoon. Ook kunt u, na uw aanmelding, online in-loggen en uw persoonlijke gegevens aanpassen. Zo kunt u aangeven dat u op bepaalde tijden niet beschikbaar bent voor acties, omdat u bijvoorbeeld op vakantie bent of ’s nachts niet gebeld wilt worden.

Burgernet in zes stappen 1. De meldkamer van de politie ontvangt een melding. De

politie wordt op de melding afgestuurd. 2. Bij een duidelijk signalement schakelt de meldkamer

van de politie tegelijkertijd Burgernet in. 3. U ontvangt een sms of een ingesproken bericht op uw

(mobiele) telefoon. 4. U kijkt of u de omschreven persoon of het voertuig ziet.

Als u iets ziet, belt u via het nummer van Burgernet (0800 - 00 11) naar de meldkamer van de politie.

5. Aan de hand van de door u of andere Burgernetdeelne-mers gemelde informatie kan de politie gericht en snel in actie komen.

6. Na afloop van de Burgernetactie ontvangt u een bericht dat de actie voorbij is en wat het resultaat is.

Werk mee aan veiligheid

KORT NIEUWS

REACTIE PVDA:De PvdA vindt het urgenter dan ooit om te investeren in duurzame energie. Zuinig zijn op alles wat de aarde ons biedt en het leefmilieu niet benadelen, is van groot belang. De gemeente Krimpen aan den IJssel moet op-nieuw aandacht geven aan duurzaamheid met een nieu-we duurzaamheidsnotitie. Als voorschot op deze notitie vraagt de PvdA aandacht voor een goed evenwicht tussen economische en sociale belangen en het milieu. Hoe kan de duurzaamheid binnen Krimpen aan den IJssel vorm krijgen? De PvdA ziet hierin, in tegenstelling tot D66, een voortrekkersrol voor de gemeente. Een krachtenbunde-ling tussen de lokale overheid en ruimte voor aansluiting dan wel initiatieven van inwoners maakt dat één plus één minstens drie wordt. Dit levert winst op voor de gemeen-te, voor burgers en voor het milieu. De voortrekkersrol van de gemeente vraagt om duidelijkheid over de verant-woordelijkheden die zij op zich neemt. De ruimte voor initiatieven van inwoners en mogelijkheden om zich aan te sluiten bij lokale projecten vraagt om duidelijke spelre-gels. De PvdA denkt en discussieert graag mee over za-ken die de gemeente kan regelen en de ruimte voor actief burgerschap! De eerder genoemde krachtenbundeling kent nog een ander voordeel. Elkaar vinden binnen het thema duurzaamheid kan bijdragen aan de binding van burgers met wijken en de gemeente.

Kiek BroekmanFractievoorzitter PvdA

REACTIE CDA:Duurzaamheid is voor het CDA een veel te statisch be-grip. Wij denken veel liever aan duurzame ontwikkeling. Dat is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties, om in hun eigen behoeften te voorzien, in gevaar te bren-gen (VN-commissie Brundtland 1987). Nederland scoort in het algemeen helemaal niet zo goed op het gebied van schone technologie. Ook onze gemeente kan nog veel doen om onze woonomgeving schoner te krijgen. Zo diende de CDA-fractie 8 jaar geleden een motie in om het bestrijden van onkruid met chemische middelen zo snel mogelijk te stoppen. Door vermeende economische belangen is hier nog geen vervolg aan gegeven. Duur-zaamheid is een veel gebruikt concept in de consumptie-maatschappij. Zolang duurzaamheidsvisies alleen maar papieren tijgers zijn om ‘milieufreaks’ rustig te houden, vinden wij dat ook inwoners kritischer moeten reageren. “Hoe denkt u aan de toekomst van onze kinderen?” moet een standaardvraag worden bij de beoordeling van het gemeentelijk handelen en alle ontwikkelingen. Het CDA vindt dat de gemeente duurzaamheid niet in een visie moet begraven, maar actief en efficiënt moet nastreven in al haar handelen. Het CDA is voor een verantwoord ge-bruik van onze aarde en haar rijkdommen.

Piet MoerlandFractievoorzitter CDA

Page 26: Klinker 2 2013

Ger t -Jan Garden ie r

Ro t t e rdamseweg 12

2921 AP K r impen a /d I Jsse l

M. 06 139 343 47

E. i ns ta l . ga rden ie r@he tne t . n l

T /F. 0180 51 61 21

* Voor al uw loodgieters- en installatiewerkzaamheden!

* Goede service en kwaliteit voor een betaalbare prijs!

* In Krimpen geen voorrijkosten!

d gouwens gww bvkrimpen aan den ijssel

grond-, water- en wegenbouwvan utrechtweg 122921 ln krimpen a.d. ijsseltelefoon 0180-510527fax 0180-550235

NOG ENKELE APPARTEMENTEN TE KOOP!

De Nieuwe Vaart

Koop nu en profi teer van de voordelen van deze Koopgarant-appartementen

elebbud eitasnepmoC •woonlasten*

tem tnemetrappa remak-3 •parkeerplaats

pookguret edreednarageG •door QuaWonen

* vraag naar de voorwaarden

Koopprijzen vanaf € 171.350,-

Voor meer informatie:Van Herk Makelaardij, Rotterdamseweg 60, 2921 AP Krimpen a/d IJssel, telefoonnummer 0180-530000. Of bezoek op donderdag de modelwoning.

OPEN HUISIedere donderdag van 15.00 tot 16.00 uurRondvaart 9Krimpen a/d IJssel

Krimpen aan den IJssel Expeditieweg 1, Tel. 0180 - 82 02 20Lekkerkerk Korte Achterweg 11, Tel. 0180 - 66 16 00Bergambacht Pleinstraat 21b, Tel. 0182 - 35 12 58

I: www.lintnotarissen.nl E: [email protected] de notarissen De Ridder, Van Veen (voorzitter maatschap), Zwaveling (secretaris maatschap), Verwoerd en Rijnvis.

Notarissen Krimpenerwaard samen in Lint NotarissenVan Veen & De Ridder Notarissen in Lekkerkerk en Bergambacht en Rijnvis Verwoerd Zwaveling Notarissen in Krimpen aan den IJssel zijn per 1 januari 2013 samen verder gegaan als Lint Notarissen. De huidige kantoren blijven op de oude locaties. De kantoren vormen een geogra�isch lint van notariskantoren in de Krimpenerwaard.

Lint Notarissen pro�ileert zich als proactief, bijdetijds en betaalbaar notariaat voor particulieren en bedrijven. De spreiding over de Krimpenerwaard zorgt voor snelle dienstverlening dichtbij de inwoners.

Page 27: Klinker 2 2013

27

De gemeente Krimpen aan den IJssel vindt duurzaamheid belangrijk en zet daarom in op zoveel mogelijk duurzame verlichting. De gemeente heeft in 2012 bij diverse gemeen-telijke gebouwen de verlichting vervangen door duurzamere alternatieven. Dit levert een jaarlijkse besparing op in energie en onderhoud van € 17.718,- en zorgt ook voor 60 ton minder uitstoot aan CO².

In opdracht van de gemeente heeft het bedrijf Lumeco vijftien gemeentelijke accommodaties onderzocht op de mogelijkheden om te besparen op de verlichting. Hierbij is onder meer gekeken naar het terugdringen van onnodige verlichting en het energiezuinig maken van de lichtbronnen. Vervolgens is ervoor gekozen om in elf gemeentelijke gebouwen energiezuiniger verlichting aan te brengen.

De uitvoeringDe uitvoering van de werkzaamheden is bij zeven gebou-wen gegund aan Lumeco. Alewijnse heeft de verlichtings-armaturen in de overige gebouwen vervangen. Onder be-geleiding van monteurs van Lumeco werkten mensen van Promen (sociale werkvoorziening) aan de vervanging van de verlichtingsarmaturen. Hiermee levert dit project een bijdrage aan de werkgelegenheid en sociaal maatschap-pelijke betrokkenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Investering wordt terugverdiendDe totale investering bij alle gebouwen bedroeg 110.000,- euro. Dit bedrag wordt in gemiddeld zes jaar terugver-diend. In verband met het noodzakelijke onderhoud en de leeftijd van de verlichting is alles in één keer aangepakt. De nieuwe verlichting gaat langer mee en oogt ook mo-derner.

Gemeente bespaart op verlichting

Klinker # 2

Op 26 april heeft de lintjesregen plaatsgevonden. In Krim-pen aan den IJssel hebben tien mensen een lintje ontvan-gen voor de bijzondere manier waarop zij zich hebben ingezet voor de samenleving. Dit deden zij zonder eigen-belang en in alle bescheidenheid. Kent u iemand die zich ook op zo’n manier inzet? Misschien komt die persoon volgend jaar in aanmerking voor een lintje!

U kunt iemand voordragen Iedereen kan iemand anders voorstellen voor een lintje. Mensen met bijzondere verdiensten vormen samen het cement van de samenleving. Met z’n allen kunnen we er-voor zorgen dat zij in aanmerking komen voor een onder-scheiding. Dat is geen eenvoudige opgave. Maar wel een uitdaging die het waard is aan te gaan.

Hoe werkt het? Wilt u iemand voor een Koninklijke onderscheiding in aan-merking laten komen? Neem dan eerst contact op met de heer C.H. Kleinbloesem, telefoon 14 0180. Hij kan aange-ven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook krijgt u meer informatie over hoe u te werk moet gaan. Daarna begint het verzamelen van de benodigde gegevens. Wanneer die klus is geklaard, dient u het voorstel in bij de burge-meester. Doe dit wel op tijd! Voor de lintjesregen van 2014 moet de aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding uiterlijk 15 augustus 2013 ingediend zijn. Gaat het om een uitreiking tijdens een bijzondere gele-genheid, stuur dan het voorstel tenminste zes maanden van tevoren in.

Meer informatieOp www.lintjes.nl staat informatie over het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding. Op deze site vindt u een formulier voor het indienen van een voorstel. Natuurlijk kunt u hiervoor ook altijd contact opnemen met de heer C.H. Kleinbloesem.

Wie verdient in 2014 een lintje?

Page 28: Klinker 2 2013

IJsseldijk 4162922 BP Krimpen aan den IJssel

Tel. 0180-512012 / 06-19 69 11 94 E-mail : [email protected]: www.boender-woninginrichting.nl

Winkel is open: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 12.00 en 13.00 tot 17.00 uur

vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur zaterdag 10.00 tot 16.00 uur

Volop keuze in rubberen & leren laarzen Groot aanbod wandelschoenen Grote collectie jachtkleding Sportieve windjacks Waxjassen Truien & fleece Overhemden & shirts Vele accessoires!

Woonaccessoires & cadeauartikelen Rieten manden & accessoires Glaswerk & potterie Bloemen & planten Tuingereedschap Tuinmeubelen, barbecues & tuinhaarden Sierbestrating Tuinhout

Kerkweg 170B 2935 AL Ouderkerk aan den IJssel

0180-446965 www.tiendhoek.com

Page 29: Klinker 2 2013

29

KunstKring Krimpen aan den IJssel:

25 jaar jong!

KRIMPENSE SAMENLEVING

Klinker # 2

Hadewey Buitenwerf en Willemijn Preij van de KunstKring Krimpen kunnen zich een leven zonder kunst niet voorstellen. Hadewey: “Het hoort bij het leven; we willen laten zien hoe leuk het is om met kunst bezig te zijn. Door zelf vorm te geven en door te genieten van kunstui-tingen van anderen.”

Alweer 25 jaar geleden kwamen kunstenaars (onder an-dere pioniers Frans Vreugdenhil en Gerard Schouten) bij-een in het atelier van beeldhouwer Ariane Stam om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Daar is de Kunst-Kring Krimpen geboren. Later verschoof het trefpunt naar de Wilhelminahoeve. Sinds 1996 ontmoeten kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar in het Streekmuseum Krimpe-nerwaard. Om de veertien dagen is er een boeiende pre-sentatie of lezing van een genodigde of één van de leden. Alle beoefenaren van kunst komen aan bod: van schilders, beeldhouwers, keramisten tot aan schrijvers en dichters. Hadewey is zelf actief in de kunst: ze schildert in een klein atelier in haar woning. Bijzonder is dat zij binnenkort een vrolijk prentenboek uitbrengt met kleurige collages van dieren. Willemijn is vooral kunstliefhebber en volgt cur-sussen kunstgeschiedenis.

Muzikale en jonge leden gezocht!Hadewey: “De KunstKring heeft voldoende leden. Wel zoeken wij muzikale leden, zodat er ’s avonds weer spon-taan piano wordt gespeeld. En natuurlijk willen we graag jonge mensen aantrekken. Wij denken ook vooruit en wil-len op een bepaald moment het ‘kunst- en cultuurstokje’ overdragen aan de jongere generatie.” Willemijn: “De formule van de bijeenkomsten is eigenlijk hetzelfde ge-bleven: elke keer is er iets anders dat met kunst en cultuur te maken heeft. Onderwerpen komen van de leden zelf en van de programmacommissie (Bep Fränzel, Dingena Staal, Hadewey en ik). Dat kan een lezing zijn over kruis-wegstaties, een powerpointpresentatie over een reis naar China, een workshop, een presentatie van schilderijen of beeldhouwwerken. Laatst was er zelfs een cabaretvoor-stelling van Arie Vuyk.”

Kunstprijs La LecqOp 24 september werkt de KunstKring weer mee aan de kunstwedstrijd La Lecq, georganiseerd door de Krimpe-nerKunstwaard met een expositie in de galerie van Leo Jongenotter op de Zaag in Krimpen aan de Lek. Willemijn en Hadewey: “Het belooft weer heel bijzonder te worden met bronzen, keramiek, schilderijen en installaties, komt dat zien!”

Kom langs!Zin om een keer langs te komen? U bent van harte welkom op de bijeenkomsten (voor € 5,- per keer). De eerste bij-eenkomst in het nieuwe seizoen is op 10 september. Volg de informatie over de KunstKring Krimpen op: www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl/kunstkring of www.krimpenerkunstwaard.nl.

Foto Hadewey Buitenwerf en Willemijn Preij van de KunstKring Krimpen

Page 30: Klinker 2 2013

30

Op de foto: Pasgeboren geitje op Kinderboerderij Klein Boveneind Fotograaf: Leon Potuit

Foto rechts: Stichting Vakantie Lichamelijke Gehandicapten in Rhoon besteedt de € 2000 aan een vakantie voor oudere gehandicapten, die speciale zorg nodig hebben van vrijwilligers.

Stuur uw foto in!Doet u ook mee met de fotowedstrijd in De Klinker? In ie-der nummer heeft de wedstrijd weer een ander thema. In het aprilnummer van De Klinker is het thema van de wed-strijd ‘ouder worden’.

Stuur uw mooiste, leukste, origineelste foto met bijschrift naar [email protected] onder ver-melding van ‘fotowedstrijd’. Tot en met 22 augustus 2013 kunt u uw foto insturen. De beste foto wordt geplaatst in het septembernummer van De Klinker en is goed voor een ca-deaubon van € 25,-.

Stichting Kringloop doneert € 50.000Stichting Kringloop in Krimpen aan den IJssel organiseert jaarlijks een middag waarbij de winst van het afgelopen jaar wordt weggeven. Op 14 februari heeft de kringloop-winkel € 50.000 gedoneerd aan 32 goede doelen.

Symbolische cheque Tijdens deze avond zijn vier instellingen in het bijzonder in het zonnetje gezet. Vrijwilligers van die instellingen ont-vingen een symbolische cheque van Wim Westerveld, de voorzitter van Stichting Kringloop. Adoptie-comité Lins-Brazilië in Krimpen aan den IJssel ging met het hoogste donatiebedrag naar huis. Deze stichting kreeg een gift van € 2.600 om kleding, schoenen en schoolmateriaal te verzenden naar kinderen in het dorpje Lins in Brazilië. € 2.450 ging naar Stichting Godanaw-Holland in Tholen. Die stichting zorgt met deze gift dat een onderkomen ge-bouwd kan worden voor vijftien senioren, die door tiener-moeders zullen worden verzorgd. Stichting Fair Chance in Krimpen aan den IJssel ontving € 2.200 om kleinschalige activiteiten, zoals een Sinterklaasfeest en Kerstviering, te organiseren voor 0- tot 16-jarige kinderen die opgroeien in gezinnen met financiële problemen. Een cheque van € 2.000 werd uitgedeeld aan Stichting Vakantie Lichamelijke Gehandicapten in Rhoon. Die gift wordt besteed aan een vakantie voor oudere gehandicap-ten, die speciale zorg nodig hebben van vrijwilligers.

Openingstijden kringloopwinkelWilt u dat Stichting Kringloop volgend jaar weer zo’n be-drag kan doneren? U kunt uw spullen wegbrengen of kopen bij de kringloopwinkel op de Binnenweg 5a. De kringloop is iedere werkdag van 9.00 tot 12.00 uur en op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur geopend. Buiten de schoolvakanties kunt u ook elke eerste zaterdag van de maand van 9.00 tot 12.00 uur bij de kringloop terecht.

KORT NIEUWS

FOTOWEDSTRIJD

Page 31: Klinker 2 2013

Harde muziek tot laat in de avond. Een hond die voor de deur plast. Een boom die de tuin overschaduwt of een kin-derwagen op de galerij. Het zijn kleine irritaties die het woonplezier verstoren. Buurtoverlast kan uitgroeien tot grote conflicten tussen buren. Als er eenmaal onderlinge spanningen zijn, is het vaak niet eenvoudig om tot een op-lossing te komen. De conflicten kunnen er namelijk voor zorgen dat buren vreemden of, soms nog erger, vijanden van elkaar worden.

In 2012 zijn er 33 meldingen gedaan van burenoverlast bij Buurtbemiddeling. In 2011 waren dit er 16 en in 2010 zijn 32 meldingen geweest. De gemeente Krimpen aan den IJs-sel, woningcorporaties en de politie werken samen op het gebied van buurtbemiddeling. Zij verwijzen veel zaken door naar Buurtbemiddeling.

Wat doet Buurtbemiddeling?Meestal wonen buren gebroederlijk naast elkaar. Soms is dat niet het geval. Hiervoor zijn verschillende oorzaken, die uiteen kunnen lopen van kleine irritaties tot grote ru-zies. Wanneer de buren er onderling niet uitkomen, dan helpt Buurtbemiddeling. Onder begeleiding van bemid-delaars gaan beide partijen met elkaar in gesprek en den-ken na over een oplossing. De bemiddelaars zijn speciaal getraind in conflictbemiddeling. Met een bemiddelings-gesprek zorgt Buurtbemiddeling dat het contact tussen buren hersteld wordt en probeert zij via dat gesprek ruim-te te creëren voor wederzijds begrip. Maar zo ver hoeft het niet te komen. Buurtbemiddeling geeft ook informatie en advies over burenoverlast om dit probleem, voordat het escaleert, aan te pakken.

Praten lost veel opDe burenoverlast wordt niet altijd bewust veroorzaakt. Daarom is het belangrijk dat buren eerst op een tactvolle manier met elkaar bespreken waar zij last van hebben. Het is niet altijd makkelijk, maar praten lost vaak veel op en misschien is er dan geen bemiddelaar meer nodig. Gaat u met uw buren een gesprek aan over de overlast? Zorg er dan voor dat u niet te lang wacht en benader hen als de overlast plaatsvindt. Als u aanbelt, vraag dan eerst of zij tijd hebben om met u te praten of maak een afspraak met hen. En probeer tijdens het gesprek niet alleen te kla-gen. Blijf redelijk, stel geen eisen en maak de overlast niet erger dan dat het daadwerkelijk is. Denk samen na over een oplossing. Probeer een oplossing te vinden waar alle partijen zich prettig bij voelen. Vergeet niet dat uw buren misschien ook last hebben van u, vraag hen ernaar. Maar als er ruzie dreigt te ontstaan, stop dan met het gesprek.

Eigen bemiddeling QuaWonenEen uitzondering zijn de huurders van QuaWonen. Sinds 1 april bemiddelt de woningcorporatie zelf tussen haar huurders. Informatie over de bemiddeling van QuaWo-nen staat op www.quawonen.nl.

Informatie buurtbemiddelingWilt u een einde maken aan een slepend conflict of verve-lende burenruzie? Win dan extra informatie in of meld u aan. Buurtmiddeling helpt u gratis. U kunt contact opne-men met Janine Luijk, coördinator Buurtbemiddeling via 0182-52 88 88 of [email protected]. Ook op www.krimpenaandenijssel.nl/buurtbemiddeling vindt u meer informatie over buurtbemiddeling.

ColofonRedactieGemeente Krimpen aan den IJssel Team CommunicatieDe redactie is niet verantwoordelijk voor de advertentiepagina’s.

Ontwerp en opmaakM.V. grafisch ontwerp, www.mv-web.nl

DrukDrukkerij Verloop, Alblasserdam T: 078-6912899 / www.verloop.nl

AdvertentiesMarieke Immers-KleinbloesemT: 06-33 10 32 67E: [email protected]: @KlinkerDe

Gemeente Krimpen aan den IJsselPost: Postbus 2002920 AE Krimpen aan den IJsselBezoekadres: Raadhuisplein 2

T: 14 0180 | F: (0180) 51 60 40E: [email protected]: www.krimpenaandenijssel.nl

Twitter: @gemkadijFacebook: www.facebook.com/gemkadij

Volgende KlinkerDe volgende Klinker verschijnt op donderdag 19 september 2013. Wanneer u twee dagen nadeze verschijningsdatum geen Klinker heeft ontvangen, kunt u contact opnemen met het Publiekscentrum, tel: 14 0180.

WAT DOET DE GEMEENTE

Buurtbemiddeling informeert, adviseert en helpt bij burenoverlast

Page 32: Klinker 2 2013

T 0180 51 00 90E [email protected] I www.svmakelaardij.nl

✓ Verkoop✓ Aankoop ✓ Taxatie✓ Nieuwbouw✓ HypothekenBel ons voor een GRATIS WAARDEBEPALING

Swijnenburg & Valk MakelaardijIndustrieweg 2, Krimpen a/d IJsselPostbus 744, 2920 CA, Krimpen a/d IJssel

Tandprothetische Praktijk "Hagen"BV

HET VERTROUWDE ADRES VOOR EEN PERFECT KUNSTGEBIT EN ‘KLIKGEBIT’ OP IMPLANTATEN

TEVENS VOOR KUNSTGEBIT REPARATIES EN AANPASSINGEN

Voor meer informatie surf je naar onze vernieuwde website en neem een kijkjein de keuken door te klikken op dekennismakingsvideo. Tot ziens in de praktijk!

www.tpphagen.nl

Burgemeester Aalberslaan 43 Filiaal Rotterdam: 2922 BC Krimpen aan den IJssel Zwart Janstraat 122aTel.: (0180) 550431 Tel.: (010) 4666603

[email protected]

Lid 281 J.Hagen, Tandprotheticus

Organisatie van NederlandseTandprothetici