Klinker juni 2012

32
K Nr. 3 Juni 2012 41e jaargang Magazine De Klinker De jongensdroom van Ronald Graafland Krimpense jongerenwerkers gaan de straat op DCV: “Een echte Krimpense voetbalclub”

description

Klinker Nr. 3 2012

Transcript of Klinker juni 2012

Page 1: Klinker juni 2012

KNr. 3

Juni 201241e jaargang

Magazine De Klinker

De jongensdroom van Ronald Graafland

Krimpense jongerenwerkers gaan de straat op

DCV: “Een echte Krimpense voetbalclub”

Page 2: Klinker juni 2012

21 juni Informatieve raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

28 juniBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

5 juliGemeenteraadsvergadering om 20.00 uur in het raadhuis.

Agenda Klinker

Deze agenda geeft een overzicht van verschillende activiteiten in de gemeente. In de volgende Klinker kunnen activiteiten worden opgenomen voor de periode van 4 oktober tot en met 6 december 2012. Organiseert uw vereniging, club of organisatie in deze periode een activiteit, dan hoort de redactie dat graag. U kunt bellen met de redactie van De Klinker, telefoon: 14 0180. Of u kunt schrijven naar Redactie De Klinker, Postbus 200, 2920 AE Krimpen aan den IJssel. E-mail: [email protected]

11 juliRommelmarkt van 10.00 tot 16.00 uur in de Tuinstraat.

30 augustusInformatieve raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

6 septemberBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

8 septemberOpen Monumentendag.

13 septemberBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

27 septemberGemeenteraadsvergadering om 20.00 uur in het raadhuis.

4 oktoberInformatieve raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

Laatste vers-kruidenier stopt

Combinatie-functionarissen

Parkeren in Krimpen a/d IJssel

Kerkenpad

Krimpens jongerenwerk

9 12 15Ronald Graafl and

Basis BakHet lintenspel

4

2216 24 29

Inhoud

Page 3: Klinker juni 2012

Terwijl ik dit schrijf lijkt het wel zomer. Kinderen spelen nog tot laat buiten. Lekker voetballen op het trapveldje of schommelen in de speeltuin. Nog even wachten en dan is het echt zomer. Een periode die dit jaar in het teken staat van sport. We beginnen met het EK Voetbal, gevolgd door de Tour de France en de ‘sportieve’ zomer sluiten we af met de Olympische Spelen. Grote sportevenementen die door veel mensen op de voet worden gevolgd.

Voor veel mensen blijft het niet bij kijken naar sport. Zij sporten zelf ook veel. Ook in Krimpen aan den IJssel is dit, al dan niet in verenigingsverband, het geval. In deze uitga-ve kunt u een interview lezen met Ronald Graafland. Veel Krimpenaren kennen Ronald. Is het niet door zijn spor-tieve carrière, dan toch zeker wel door zijn werkzaamhe-den in de snackbar in Oud-Krimpen. Ook vindt u in deze Klinker een artikel over voetbalvereniging DCV. Een ver-eniging die al sinds 1919 bestaat.

Er wordt vaak gezegd dat sport verbroedert en samen-brengt. Door de aanwezigheid van verschillende (sport)verenigingen en sinds kort de combinatiefunctionarissen is dit ook in Krimpen aan den IJssel zeker zo.

Naast de ‘sportieve’ artikelen vindt u in deze editie ook an-dere artikelen. U kunt lezen hoe een aantal fracties uit de gemeenteraad denken over het parkeerbeleid in Krim-pen aan den IJssel. Het college geeft informatie over de onlangs gestarte proef met betrekking tot het inzamelen van afval. Ook ontbreekt de vertrouwde rubriek ‘Oude verhalen’ niet. Deze keer een verhaal over het Lintenspel.

Kortom, genoeg leuke artikelen om op een rustig mo-ment in de zon deze Klinker door te spitten. Heeft u vra-gen of opmerkingen naar aanleiding van deze uitgave van de Klinker? We nodigen u uit om dan te reageren via [email protected] of @gemkadij (Twit-ter) of via ons telefoonnummer 14 0180. Uiteraard kunt u ook een berichtje achter laten op onze Facebookpagina: www.facebook.com/gemkadij.

Een fijne (sport)zomer toegewenst,Burgemeester Lennie Huizer

Een sportieve zomerVOORWOORD

Page 4: Klinker juni 2012
Page 5: Klinker juni 2012

5

De jongensdroom van Ronald Graafland

In veel jongenshoofden leeft de droom om tussen de palen van een bekende voetbalclub te staan en de ballen links en rechts uit het doel te ranselen. Voor de Krimpenaar Ronald Graafland is die droom werkelijkheid geworden. Feyenoord, Ajax, Vitesse, Excelsior… bij al deze clubs heeft hij op de loonlijst geprijkt. Ronald is niet een jongen die zich daarop laat voorstaan. Bij hem thuis geen clubvlaggen aan de muur. Gewoon een gezellige huiskamer, waar doch-terlief vrolijk kwetterend haar prentenboek laat zien. Ronald is van het type “doe maar gewoon…”. Als hij over zijn carrière vertelt, maakt hij het niet mooier dan het is. Hij weet de successen te relativeren en de teleurstellingen in breder perspectief te zien.

In de kastDe voetbalsport werd hem met de bekende paplepel in-gegoten. “Thuis hadden we een grote kast die we als doel gebruikten. De ene keer schoot ik en verdedigde mijn va-der de kast, de andere keer ging het andersom.” Toen Ro-nald een jaar of zeven was begon hij bij DCV in het laagste jeugdelftal. Het scoren ging hem, waarschijnlijk dankzij de kast, makkelijk af en daarom mocht hij het jaar daarop in E1 spelen. Daar zag de trainer niet direct een nieuwe Cruijff ontstaan. “Ik liep constant buitenspel, want ik snapte geen meter van die regel. En omdat iedereen daarover liep te zeuren, zei ik dat ze me dan maar in het doel moesten zet-ten.” Dat had Ronald goed aangevoeld, want al gauw had Sparta hem in de smiezen en kwam Feyenoord met een uitnodiging. Na wat testtrainingen mocht hij zich inder-daad Feyenoordspeler noemen. Niet mis voor een ventje van een jaar of tien. Als een echte sportjournalist vraag ik natuurlijk: “Wat gaat er dan door je heen?”

“Ja, zeg het maar,” antwoordt Graafland, “van alles. Ik vond het in ieder geval heel spannend. Rotterdam was voor mij het einde van de wereld, ik kwam Oud-Krimpen nauwelijks uit.” Hij weet wel dat er een jongensdroom in vervulling ging. Tien jaar en dan al keeper bij Feyenoord!

“IK BEN KEEPER GEWORDEN, OMDAT IK DE BUITENSPELREGEL

NIET SNAPTE”VoorbeeldZijn grote voorbeeld was Hans van Breukelen. “Ik imiteer-de hem bijvoorbeeld met zijn beroemde oogje en stond, als het Nederlands elftal speelde, in mijn Van Breukelen-outfit het Wilhelmus mee te zingen. Ik schreef hem ook brieven. Zijn antwoordbrieven heb ik natuurlijk allemaal bewaard.” Ronald herinnert zich nog als de dag van gis-teren de uitzending bij Sonja Barend. Hans van Breukelen gaf daar een masterclass en de jonge Ronald behoorde met onder andere Maarten van Stekelenburg tot de gre-tige leerlingen, die voor het oog van de camera training kregen van hun grote idool. Later kwam Graafland erach-ter dat Van Breukelen zijn carrière op de voet volgde en positief over hem oordeelde. Een compliment van je grote idool, dat geeft inspiratie.

FysiekEen sportman moet zich natuurlijk op een gegeven mo-ment losmaken van zijn voorbeeld en een eigen stijl ont-wikkelen. Dat geldt ook voor Ronald Graafland. “Die eigen stijl hangt samen met je lichaamsbouw,” legt de keeper uit. “In het begin was ik vrij klein, toen heeft mijn techniek me goed geholpen. Later groeide ik flink uit de kluiten, werd slungelachtiger en moest ik mijn techniek aanpas-sen. Ik werd toen wel eens vergeleken met Ed de Goeij. Natuurlijk had ik liever de naam van Hans van Breukelen gehoord, maar ik begrijp het wel. Fysiek zou het wel wat sterker mogen.” Inderdaad ziet Ronald er niet uit als een beer van een vent, die zich imponerend breed maakt voor

foto:Ronald Graafland in actie bij voetvalvereniging CKC.

Page 6: Klinker juni 2012

Klinker # 3

6

de tegenstander. Hij is lang en slank, meer de gestalte van een balletdanser. Als doelverdediger moet hij het vooral van beweging en techniek hebben.

HangjongereTerug naar het begin van Ronalds carrière. Hij begon bij Feyenoord in het D-elftal. Drie keer in de week trainen en een wedstrijd. Er bleef weinig tijd over om met vriendjes buiten te spelen. Later, op de middelbare school werd dat nog intensiever. “Het werd toen echt serieus. Trainen, wedstrijden, het nationale jeugdelftal… en dan moest je ook nog presteren op school. Als je dat niet deed, mocht je niet meetrainen. Je moet dan wel keuzes maken. Lekker hangen op straat met andere jongens is er niet meer bij. Maar je wilt profvoetballer worden of niet.” Het was pit-tig, moet Ronald toegeven, maar het was het allemaal wel waard. “Ik ben erdoor gevormd. Als ik me niet zo intensief met sporten had beziggehouden, was ik misschien wel een hangjongere geworden,” zegt Ronald met veel zelfkennis. Hij heeft er lering uit getrokken, ook voor de opvoeding van zijn eigen dochter. “Zorg dat de jeugd iets zinvols aan-pakt, sport, muziek, een studie… het maakt niet uit.”

TegenslagenNa de middelbare school – Ronald was toen zestien – kreeg hij een contract bij Feyenoord en mocht hij meteen met het eerste elftal meetrainen. Een jaartje later was hij derde keeper. De droom was werkelijkheid: profvoetballer bij een grote club, op een leeftijd die nog alle mogelijkheden in zich draagt. Maar helaas is een carrière niet alleen af-hankelijk van talent. Onverwachte gebeurtenissen kunnen lelijk toeslaan. Ronald weet erover mee te praten. Hij werd door Feyenoord uitgeleend aan Excelsior met de bedoe-ling ervaring op te doen, om daarna in de top terug te ko-men. Al bij de tweede wedstrijd kreeg hij een tik tegen zijn hoofd. “Een van onze eigen spelers wilde de bal wegtrap-pen, maar hij nam mijn hoofd.” Een hersenkneuzing was het gevolg. Iedereen dacht: einde carrière. Ook Ronald. “Mijn wereld stortte in. Ik had een vierjarig contract, bij Feyenoord hadden ze er alle vertrouwen in dat ik zou door-groeien naar eerste keeper en dan gebeurt er dit…” Een hard gelag, maar Ronald is niet een jongen om bij de pak-ken neer te zitten. Na zijn herstel kon hij weer bij Excelsior aan de slag. Daar heeft hij een aantal jaren met succes ge-speeld. “We werden kampioen in de eerste divisie, daarna twee jaar eredivisie. Ik ben daar gelukkig weer opgebloeid en kon de basis leggen voor waar ik nu weer ben.”

In 2008 werd Graafland verkocht aan Vitesse. Hij speelde daar twee jaar toen een nieuwe tegenslag hem trof. Hij verdraaide met een verkeerde manoeuvre zijn knie en was voor negen maanden uitgeschakeld. Ook privé ging het niet voor de wind. Vorig jaar overleed zijn vader. De man die hem de eerste beginselen van het voetbal had bijgebracht, die in alles met hem meeleefde, die met

grote betrokkenheid zijn carrière volgde… Ronald mist hem dagelijks. Hoe staat iemand in het leven die, hoewel talentvol, door onvoorziene omstandigheden toch niet de absolute top bereikt? “Ik moet zeggen dat ik wel het gevoel heb dat na een mooie periode de tegenslag weer op de loer ligt. Maar het geeft me ook wel kracht: als het voor mij te gemakkelijk gaat, moet ik scherp zijn en niet de moed verliezen.”

“ALS IK ME NIET ZO INTENSIEF MET SPORTEN

HAD BEZIGGEHOUDEN, WAS IK MISSCHIEN WEL

EEN HANGJONGERE GEWORDEN”

Ajax-FeyenoordInderdaad verloor Ronald de moed niet. En dat is maar goed, want Ajax belde. “Ze hadden voor een jaar een der-de keeper nodig en op die uitnodiging ben ik graag inge-gaan.” Een Feyenoorder die bij Ajax gaat voetballen? “Als Rotterdammer moet je wel even wennen aan die an-dere mentaliteit, maar het was mooi om mee te maken. Kampioenschap, Europese wedstrijden, Moskou… ik had het niet willen missen.” Na Ajax leek Graaflands professi-onele voetballoopbaan ten einde. Capelle rook zijn kans. “Een amateurclub weliswaar, maar wel topklasse. Ik had er veel zin in.” Helaas voor Capelle werd Ronald weggekaapt door de club waar hij zijn professionele carrière begon. Men kon zijn ervaring weer goed gebruiken. Hij moest als derde keeper de eerste en de tweede gaan ondersteunen. Ronald Graafland beseft dat hij niet meer de leeftijd heeft om die twee collega’s van hun plaats te verdringen, maar hij is een gelukkig mens: voor het komende seizoen mag hij een nieuw contract ondertekenen bij de club waarbij hij zich thuisvoelt: Feyenoord.

foto:Ronald Graafland trots in Fijenoord-tenue.

Page 7: Klinker juni 2012

Vijf jaar geleden kwam ik hem voor het eerst tegen. Een grote kerel met kleine glimoogjes. Zijn gezicht staat on-veranderlijk op vriendelijkheid en behulpzaamheid.

Ik ontmoette Dirk bij de voedselbank. Het was even niet zo goed gegaan in zijn leven. Er moesten wat schulden wor-den weggewerkt. Maar hij liet het er niet bij zitten. Binnen de kortste keren had hij het lek boven water en dan kom je niet meer in aanmerking voor een voedselpakket. Bij de voedselbank is hij echter nooit meer weggegaan. Elke vrijdag zorgt hij dat de pakketten binnenkomen en elke zaterdag is hij intensief betrokken bij de distributie en – wat belangrijker is – bij de social happening rond die dis-tributie. U moet weten dat de meeste cliënten eerst een kopje koffie drinken, voordat ze hun pakket meenemen. En dan wordt er gezellig gekletst, serieus gepraat en ge-lachen. Dirk levert daarbij zijn eigen innemende bijdrage. Hij luistert, geeft raad en bemoedigt. Een graag geziene gastheer. Dat is niet het enige. Ook als buurtwacht en als begeleider van voetbalsupporters maakt hij zich belange-loos verdienstelijk.

Een paar jaar geleden kreeg hij last van zijn voeten. De hele dag pijn. Werken lukte niet meer, dus ging hij de ziektewet in. Hij wilde best ander werk waarmee hij wel uit de voeten kon, maar bureaucratische molens zijn soms moeilijk in beweging te krijgen. Gelukkig gaat het nu beter en is er zicht op aangepaste arbeid. Het is wel een eind van huis, maar Dirk ziet er geen been in om twee uur heen en twee uur terug te fietsen. Vorige maand werd zijn vrouw opgenomen met ernstige long- en hartklachten. Dirk fietste toen dagelijks tussen hoop en vrees naar het ziekenhuis. De hoop moest hij helaas laten varen. Hij blijft alleen achter. In de glimoogjes staat nu verdriet, maar de behulpzaamheid is gebleven.

Een mooi mens, die Dirk.Waarom ik dit vertel? Eigenlijk wil ik in deze man een hom-mage brengen aan al die mensen die ondanks moeilijke omstandigheden oog houden voor anderen, maar te diep in de samenleving verborgen zijn om voor een lintje in aanmerking te komen.

Huib Neven

EVEN NEVEN

Lintje

Page 8: Klinker juni 2012

Zwanenkade 146 - 2925 AV Krimpen aan den IJssel

Telefoon: (0180) - 51 06 77 - Fax: (0180) - 51 06 87

www.fl oortec.nl

Floortec Ablas - Van Utrechtweg 71 - Stormpolder Krimpen a/d IJssel - ☎ 0180 - 55 09 89

Showroom bezoek op afspraak ma t/m za via telefoonnummer of per e-mail [email protected]

vloerenU WILT..TOCH OOK EEN

PRACHTIGE VLOER!

In een ongedwongen sfeer helpen wij u graag bij de keuze van uw droomvloer!

Stofvrij schuren

en reparatie van uw bestaande houten vloer

Ook renovatie en onderhoud van marmer, natuursteen, vinyl, marmoleum, linoleum en PVC

Uitgebreide collectie Houten vloeren, Vinyl vloeren en

Laminaat

A.D.B. Dakbedekkingen nieuwbouw, renovatie en isolatie

E [email protected] I www.adb-dakbedekkingen.nl

Waalstraat 30 2921 XP Krimpen a/d IJssel Tel. 0180-443748 Mob. 06-18884640

FysiotherapieManuele therapie

MSC Kortland Nieuwe Tiendweg 11a2922 EN Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

MSC Capelse Brug Rhijnspoor 2512901 LB Capelle a/d IJsselT 010 20 20 793

MSC Krimpen (GK) Groenendaal 12922 CJ Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

[email protected] www.msc-ft.nl

Page 9: Klinker juni 2012

Klinker # 3

9

“Mijn opa is in 1928 met een kruidenierswin-kel gestart. Vanaf 1970 zijn mijn vader, oom en ik met z’n drieën met de firma verder gegaan. De laatste periode deed ik het alleen met mijn vrouw Joke.” Piet Boers was de laatste vers-kruidenier in Krimpen aan den IJssel. Inwoners uit Krimpen en omstreken kwamen wekelijks hun boodschappen bij hem halen. Sinds 16 juni kan dat niet meer. Piet is met pensioen. Ongeveer 50 jaar heeft hij als verskruidenier gewerkt. Alles heeft hij in z’n winkel gestopt, maar vanaf nu staan zijn vrouw en kinderen op de eerste plaats.

VerskruidenierDe winkel van Piet Boers is een kleinere winkel dan de an-dere grote supermarktketens in Krimpen. De verskruide-nier heeft expres voor een kleinschalige winkel gekozen. “Op die manier heb je meer aandacht voor je klanten. Ik had ook geen formule net als de Albert Heijn of Jumbo. Mijn winkel was compact, overzichtelijk en de klanten – of ‘fans’ zoals ik hen ook wel noemde – waren snel klaar met winkelen. Ze kwamen voor de kleine ‘aanvullende’ boodschappen en daarom kwamen ze hier vaak twee á drie keer per week. In de winkel verkochten we veel verse producten, zoals aardappelen, groente en fruit, zuivel, vers brood en verse vleeswaren. Het waren producten van hoge kwaliteit. Hier betaalden de klanten ook voor. Daarom was mijn zaak niet geschikt voor de grote gezin-nen met de volle karren.”

Aandacht en serviceOndanks dat de winkel iets duurder was in vergelijking met de grotere supermarktketens, bleven de klanten Piet Boers trouw. Waarom? “Ik zoek de duurzaamheid van een relatie in de mens. Omdat mijn medewerkers en ik altijd veel contact met onze klanten hadden, bind je hen aan je winkel. We waren geïnteresseerd in hen en hielpen zelfs de boodschappen in de fietstas of auto te zetten.” Aan-dacht en service zijn de sleutelwoorden voor het succes van de gepensioneerde kruidenier. Piet was graag onder de mensen. Hij draaide mee in alle facetten van de zaak.

Hij was niet alleen de baas, maar zat ook achter de kassa en vulde ook de schappen bij. Wethouder Lex Hofstra heeft namens het gemeentebestuur voor de lange peri-ode en de bijzondere manier waarop Piet Boers zijn win-kel heeft gerund op zaterdag 16 juni een Krimpense Pluim aan hem uitgereikt.

Nieuw avontuur“Ik begin nu aan een nieuw avontuur in Bennenkom vlakbij Ede. Daar woont mijn oudste dochter. Ik ga daar genieten van de natuur en veel fietsen. Ook ben ik altijd al geïnte-resseerd geweest in het nieuws. Dus het eerste wat ik aan-schaf is kanaal politiek24, om de politieke debatten te vol-gen. Uiteraard zal ik ook het nieuws uit Krimpen aan den IJssel in de gaten blijven houden.” Wat er nu met de krui-denierswinkel van Piet Boers gebeurt is nog niet duidelijk. In ieder geval zijn er twee ondernemers in de race die de zaak over willen nemen.

Laatste Krimpense verskruidenier met pensioen

foto: Piet en Joke Boers voor de winkel

Page 10: Klinker juni 2012

RIOOLSERVICE T 0180 51 98 01 M 06 57 59 36 23

• Afvoeren ontstoppen • Camera-inspectie

• Riool ontstoppen • Reiniging van dakgoten • Rioolinspectie • Stankoverlast • Rioolreiniging • Stelcon gootreiniging

www.kamerrioolservice.nl

Ook voor al uw verzekeringen!

Bouwers in kwaliteit!

Vanaf de oprichting in 1970 is het leveren

van kwaliteit de rode draad geweest die

Martens gemaakt heeft tot wat het nu is;

een in alle opzichten goed geoutilleerde en

moderne onderneming. De altijd aanwezige

ambitie om kwaliteit te leveren en te voldoen

aan de wensen van de klant, samen met de

ISO 9001-2008 certificering, zijn het solide

fundament van waaruit gewerkt wordt. De

mensen van Martens beschikken over veel

kennis, zijn flexibel en zien vakmanschap en

het leveren van kwaliteit als een persoonlijke

voldoening. Mede daardoor kan Martens elke

opdracht in zijn sector aan.

Jan Tomstraat 6 - LekkerkerkTelefoon: (0180) 66 17 66E-mail: [email protected] Website: www.martens-bouw.nl

} woningbouw

} utiliteitsbouw

} stadsvernieuwing

} projectontwikkeling

} vastgoedbeheer

d gouwens gww bvkrimpen aan den ijssel

grond-, water- en wegenbouwvan utrechtweg 122921 ln krimpen a.d. ijsseltelefoon 0180-510527fax 0180-550235

Buitenpolikliniek HavenziekenhuisPatrijzenstraat 592922 GN KRIMPEN AAN DEN IJSSELTelefoonnummer: 010 - 404 33 00E-mail: [email protected]

Zorg met aandacht, dichtbij

Page 11: Klinker juni 2012

11

Volkstuinvereniging De Ama-teur ligt op een idyllische plek die verstopt zit in het recrea-tiegebied Krimpenerhout. Toch is dit mooie tuinenpark voor iedereen toegankelijk. Je kunt er doorheen fietsen vanaf de ingang aan de Populierenlaan tot aan het fietspad langs de Provinciale Weg. Tussen de tuinen zijn mooie wandelpa-den aangelegd. Ook met een rollator of in een rolstoel kun je prima terecht. Reden genoeg om eens te gaan praten met voorzitter Lenie de Bode.

Terwijl de zon schijnt en de vogels flui-ten vertelt Lenie de Bode enthousiast over het goed onderhouden tuinen-park. “Het leuke van een volkstuin-complex is dat je vlak naast de deur op een gezonde manier kan recreë-ren. Het kost wel (gezonde!) lichame-

lijke inspanning, maar het levert ook wat op, zoals – als je dat wilt – lekkere groenten uit eigen tuin. Veel mensen combineren de kweek van groenten met bloemen, struiken, een gazon en/of een kas. Op dit moment heb-ben we zes tuinen in de aanbieding, op elke tuin staat een tuinhuisje. Een volkstuin kun je al huren voor 258 euro per jaar. Een tuinhuisje kun je overne-men tegen de taxatiewaarde (rond de 3000 euro). Ook jonge gezinnen zijn bij ons van harte welkom!”

Open TuinendagLenie: “Voor kinderen is het goed om te zien dat ‘groenten niet in de win-kel groeien’. We hebben hier tuintjes waar kinderen in werken onder be-geleiding van de Jeugdnatuurwacht. We doen elk jaar mee aan de Open Tuinendag en we geven ook graag een kleine rondleiding aan kinderen. Daarnaast zouden senioren uit bij-voorbeeld Crimpenersteyn hier kun-nen genieten van een ontspannend uitje. We staan hier altijd voor open.

We zijn verder bezig om onze Plant-jesdag, waar we plantjes en stekjes ruilen en (ver)kopen, voor iedereen open te stellen.”

Lid worden“Lid worden betekent toegang tot al-lerlei activiteiten (bingo, klaverjassen, workshops) en gezellig samenzijn in of bij het verenigingsgebouw ‘Ons Honk’. Aan de andere kant is het niet vrijblijvend. Elk lid moet de eigen tuin goed onderhouden. Ook wordt van ieder lid verwacht dat hij of zij een aantal keren bijdraagt aan het onder-houden van de gezamenlijke voorzie-ningen.”

Ontdek ook hoe leuk het isLenie nodigt iedereen uit om eens sfeer te proeven en te ontdekken hoe leuk het hier is. Als je belangstelling hebt voor de huur van een volkstuin of je wilt meer informatie, bel dan met Diana Lindeman (0180-519525) of met Truus Hoogendoorn (0180-761353).

De Amateur: gezonde recreatie om de hoek!

KRIMPENSE SAMENLEVING

Klinker # 2

foto:“Voorzitter van volkstuinvereniging De Amateur, Lenie de Bode bij de prachtige rododendrons bij de ingang van het tuinenpark.”

Page 12: Klinker juni 2012

12

Gratis parkeerplaatsen bestaan niet

GEMEENTERAAD

De gemeenteraad heeft veel invloed op het be-leid in Krimpen. Wat houdt de raad bezig? In iedere editie van De Klinker komen steeds drie partijen aan het woord. Zij discussiëren met el-kaar over een actueel onderwerp. Dit keer ge-ven de VVD, Leefbaar Krimpen en GroenLinks hun mening over het parkeren in Krimpen aan den IJssel.

U kent het wel: na een dag hard werken, na een file-oponthoud, kom je je straat ingereden en je kunt je auto nergens kwijt. Alle parkeerplaatsen zijn bezet en pas na een extra blokje omrijden, kun je twee straten verderop parkeren.

Parkeerplaatsen in de openbare ruimte komen er niet van zelf: ze kosten ruimte én geld voor aanleg en onderhoud. Omdat Krimpen geen betaald parkeren kent, leveren parkeerplaatsen voor projectontwikkelaars geen geld op. Voor projectonwikkelaars is het daarom aantrekkelijk om in hun projecten zo min mogelijk parkeerplaatsen in te passen, zodat meer ruimte overblijft voor bijvoorbeeld woningen. Daarom wordt met parkeernormen gewerkt: het minimum aantal parkeerplaatsen per woning (en per buurt en bij multifunctionele gebouwen). Wij vinden dat

de parkeernorm die de gemeente Krimpen al jaren ge-bruikt te laag is: de gemeente gebruikt landelijke normen die er geen rekening mee houden dat we in Krimpen re-latief veel auto’s hebben. De VVD besteedt aandacht aan het aantal te realiseren parkeerplaatsen bij het kaderstel-len van nieuwe ruimtelijke plannen. Dit aantal moet vol-doende en realistisch zijn. Alleen zo voorkomen we een tekort aan parkeerplaatsen, wat tot ergernis leidt en waar-voor dan later een oplossing moet worden gezocht. Deze medaille heeft ook een keerzijde. Daarom komen we tot de stelling:

Om het tekort aan parkeerplaatsen te verminderen moeten inwoners hun garage of

carport gebruiken waarvoor deze bedoeld is: als parkeerplaats en

niet als opslagplaats.

Tim VersnelFractievoorzitter VVD

Page 13: Klinker juni 2012

13

Jeugdpolderdichteres Nica Bol heeft onderstaand ge-dicht in opdracht van MSC Wingbermühle & Bol geschre-ven. In deze fysiotherapiepraktijk hangt het ingelijste ge-dicht in de wachtkamer. Tijdens de gedichtenavond in het Streekmuseum op 19 april heeft Nica een aantal gedich-ten voorgedragen, onder andere ook dit gedicht:

Het nieuwe GezondheidscentrumHet ruikt naar nieuw,en smaakt naar schoon,naar alles in 1

vijf huisartsenpraktijkendrie praktijken voor fysiotherapieverloskundigenCentrum voor Jeugd en Gezinthuiszorg, maatschappelijke dienstverleningmedisch diagnostisch centrumorthopedische hulpmiddelenapotheek eneen buitenpolikliniek van het IJsselland Ziekenhuis.

Veel wit, en glasgrote ramenstraks met vingerafdrukkenvan alle mensen die de trap nemenof de liftgroot, glanzendzilver

Veel kleurrood en paars en groenIn alle kamers

Het ruikt naar nieuw,en smaakt naar schoon,naar alles in 1Voor alle mensen

Dat is het nieuwe Gezondheidscentrum

REACTIE LEEFBAAR KRIMPEN:Het is en blijft een moeilijk onderwerp. Vooral om de in-woner te verplichten de carport of garage te gebruiken als parkeerplaats, waar deze faciliteiten uiteindelijk voor bedoeld zijn. De opzet van een garage is duidelijk. Maar het gebruik van een garage als parkeerplaats kan daarentegen toch anders worden ingeschat. Aan een garage kan ook een andere invulling gegeven worden door deze als extra ka-mer of studeerkamer bij de woning te betrekken. Staan we dit toe? Moeten we er wel een mening over hebben? Het beslissen over eigendommen van een ander blijft een privékwestie of beter gezegd een kwestie van tolerantie of meedenken voor de straat en je wijk. Het gebruik als par-keerplaats heeft natuurlijk de voorkeur. Het gemiddelde aantal auto’s per woning stijgt. Gemiddeld heeft een huis-houden twee voertuigen ter beschikking.Het zal dus een gewetensvraag blijven. Hoe ga je als in-woner om met de parkeerdruk in jouw straat. Leefbaar Krimpen – de lokale partij van Krimpen – volgt de normen van parkeren, maar ziet ook de excessen en wildgroei. Een vaste invulling van parkeernormen en parkeerplaatsen zal een verbetering zijn voor onze gemeente.

Gerrit Boudesteijn Fractievoorzitter Leefbaar Krimpen

JEUGDPOLDERDICHTERES

REACTIE GROENLINKS:

GroenLinks denkt dat de VVD de feitelijke problematiek niet aangeeft. Er wordt gesuggereerd dat bijna iedere woning een garage of carport heeft en dat is natuurlijk niet zo. Het anders gebruiken van de garage of carport dan waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn, is volgens ons niet het probleem. Er is feitelijk sprake van een luxeprobleem, namelijk meerdere auto’s per huishouden. Dan krijg je vanzelf dat de beschikbare ruimte beperkt is. Het ver-groten van de parkeernorm bij toekomstige ruimtelijke projecten is absoluut niet noodzakelijk, want – zoals eer-der al aangegeven – is het hebben van meerdere auto’s per huishouden niet een probleem dat de gemeente zou moeten oplossen.Voor wat betreft het zogenaamde oneigenlijk gebruik van een garage of carport, daar is de eigenaar natuurlijk vrij in om te doen wat hij wil. Het idee om het gebruik te regu-leren gaat echt veel te ver. Sommige mensen als ZZP’ers maken er een zakelijke ruimte van en volgens mij kan de VVD daar toch niet op tegen zijn!

At ZweersFractievoorzitter GroenLinks

© Gedicht: April 2012, Nica Zoë Bol, Jeugdpolderdichter Krimpenerwaard

Page 14: Klinker juni 2012

TOTALE ARBO-DIENSTVERLENING

VOOR DE KRIMPENERWAARD

Nieuwe Tiendweg 11a2922 EN Krimpen aan den IJsselT. 0180-514782E. [email protected]

Sama Yoonlocatie IntentumNieuwe Tiendweg 11a2922 EN Krimpen aan den IJsseltelefoon: 0621-475491e-mail: [email protected]: www.samayoon.nl

Sama Yoonmassage, ontspanning en bewustwording

Massage, Ontspanning en BewustwordingErvaar de kracht van de aanraking!

Kijk op de website voor meer info:www.samayoon.nl

[email protected]

al ruim 50 jaar actief voor ondernemers en particulieren

STARTEND ONDERNEMER?

SCHILDERSBEDRIJF

- sinds 1845 -

IJsseldijk 3962922 BN Krimpen aan den IJsselTel.: 0180 - 512 094Fax: 0180 - 513 633E-mail: [email protected] • www.janvanwijnen.nl

De erkende vakmanvoor al uw schilder-, glas-, en behangwerk

S C H I L D E R S B E D R I J F

- sinds 1845 -

B.V.

Page 15: Klinker juni 2012

Klinker # 3

15

Jongerenwerkers gaan in Krimpen de straat op om sa-men met jongeren activiteiten te ondernemen. Wat merken de inwoners en de jongeren hiervan? We vragen het aan Esther Leenhouts, regiomana-ger Krimpenerwaard van de Stichting Jeugd- en Jongeren-werk Midden-Holland.

Esther Leenhouts: “We gaan actief met jongeren in gesprek en met hen activiteiten organiseren. We gaan meer samenwerken, bijvoorbeeld met het Meldpunt (workshop Hip-Hop). Ook werken we samen met het Krimpenerwaard College. We zijn blij dat QuaWonen de wijkcentra kosteloos aanbiedt voor onze activi-teiten. Daarnaast willen we zeker met de inwoners in gesprek. Dat doen we als mensen een idee hebben voor hun kinderen, maar ook als zij zich

bijvoorbeeld ergeren aan hangjon-geren. Als er een overlastmelding bij ons binnenkomt, gaan we met alle be-trokkenen praten om tot een goede oplossing te komen.”

Contact met jongerenwerkers“We zijn bezig met een digitale nieuwsbrief voor belangstellenden. Onze activiteiten zijn te vinden op JonginKrimpen.nl en op Hyves. De site jongerenwerkkrimpen.hyves.nl is in ontwikkeling. We richten ons voor-namelijk op de groep 12 tot en met 17 jarigen, maar andere jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben, worden niet vergeten. We bieden gezelligheid, hulp en steun op maat, maar doen daarbij een beroep op hun eigen verantwoordelijkheid. We zijn geen activiteitenbureau, maar sti-muleren dat jongeren zelf met ideeën en bijdragen komen. Iedereen kan contact opnemen met onze jonge-renwerkers om een idee, een plan of een probleem te bespreken.”

Overleg met jongerenDe locatie ‘t Onderdak aan de Groe-nendaal 5 is op vaste tijden open, namelijk op: dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.30 tot 17.30 uur; op woensdag van 14.30 tot 17.30 uur spe-ciaal voor meiden en vrijdag ook ’s avonds van 18.00 tot 21.00 uur. Op woensdag van 15.30 tot 17.30 uur kun-nen jongeren sporten bij het Zwa-neneiland. Esther: “We bieden laagdrempelige activiteiten aan in overleg met de jon-geren, in ’t Onderdak of in de wijk. Vaak geven we tussen neus en lippen door voorlichting, bijvoorbeeld over alcoholgebruik, het goed omgaan met geld en mediawijsheid. Dat kun-nen ook gerichte trainingen aan ou-ders zijn. Dit is afhankelijk van de sig-nalen die wij krijgen in het praten met jongeren. We dragen zo bij aan hun persoonlijke ontwikkeling.”

Krimpense jongerenwerkers gaan de straat op

foto: De Krimpense jongerenwerkers: Rik, Marcel, Linda, Gunther, (coördinator Marrianne den Uijl), Wouter

Contact:

Rik van der Meer: [email protected] – Kortland-NoordMarcel van der Kleyn: [email protected] – Lansingh-ZuidLinda Smits: [email protected] – Boveneind en Oud-KrimpenGunther Gehlich: [email protected] 06-54907049 – BloemrijkWouter Rijneveld: [email protected] – Kortland-Zuid

Page 16: Klinker juni 2012

Klinker # 3

16

Er zijn vroeger in Krimpen heel wat spellen gespeeld. Denk maar aan kaatseballen of hoepelen. Leuk om er weer eens wat van terug te zien, bijvoorbeeld in het Streekmu-seum. Maar het ‘lintenspel’ leek altijd van een andere orde. Als je er foto’s van ziet was dat weliswaar een gezelschaps-spel, maar ook een ernstige bezigheid.

De oorsprong van het spelHet spel met linten blijkt beslist niet alleen in Nederland te zijn gespeeld, laat staan in Krimpen. Hier was het één van de zaken waar de jeugd zich mee vermaakte bij de in 1935 opge-richte ‘Oranje-Garde’. Andere ac-tiviteiten waren het bestuderen van de vaderlandse geschiedenis, het vlaggenspel, marcheren en deed de jeugd alsof zij tinnen soldaatjes wa-ren. Dit alles met veel gezang en be-geleid door muziek van de tamboers, trompettisten en fluitisten.

Hoe werd het lintenspel gespeeld?De spelers waren altijd meisjes. Die hielden elk het einde van één van de gekleurde linten vast, bijvoorbeeld een rood, wit, blauw of oranje exem-plaar. Door op de maat van de muziek bepaalde patronen te lopen en de lin-ten op en neer te bewegen ontstond een boeiend kleurenspel. Bij dat alles werd muziek gespeeld en een lied gezongen. Een voorbeeld van zo’n lied is: “Komt nu meisjes aangetre-den. Brengt de armen naar beneden. ‘t Voorste lint gaat op en neer. Nu ook d’ ander nog een keer. Maakt een kruis rechts met elkander….” En zo maar verder. Soms werd ook een ta-bleau gevormd en dan werd weer een ander lied voorgedragen: “Wij willen de wereld het klaar doen verstaan. In eendracht besloten, beslist. Wie ooit aan Oranje de handen wil slaan, heeft zich in Jong Holland vergist!” Meestal werd afgesloten met “O schittrende kleuren van Nederlands vlag…” en de pose op de foto, die ‘de molen’ werd genoemd.

Lid van de Oranje-GardeZoals bij veel verenigingen uit die tijd was je verplicht om je in uniform te kleden. Mevrouw N. Horsman-de Vis-ser uit Ouderkerk (90) was er jaren-lang leidster en kon dus heel wat, ons ontbrekende, gegevens aanvullen. Ze vertelde dat je, voor je op de club-avonden mocht komen, eerst je uni-form moest kopen. Hadden je ouders voldoende geld dan was dat geen pro-bleem. Maar zij was het vijfde lid uit één gezin, dus geld was wel degelijk een probleem. Je kon dan je uniform ‘verdienen’ door bonnen te verkopen tot je boekje vol was. Daarna droeg je zwarte kousen, een zwarte rok of broek, een lichtgrijze blouse met oranje stropdas en een zwarte baret met oranje veer. Er werd elke week een avond verga-derd. Soms marcheerden de leden van de Oranje-Garde door het dorp. Ook waren er optredens bij feestelijke gelegenheden. Verder waren er zo-genaamde ‘landdagen’, waarop aller-lei gardes uit ons land elkaar konden ontmoeten. Steevast ging de garde naar den Haag op Prinsjesdag. Daar stonden ze opgesteld langs de Lange Voorhout tot de Koninklijke stoet weer huiswaarts ging. Daarna reed de bus naar het Malieveld waar ze konden eten. Dan volgde een lange wande-ling tot in Scheveningen. En tenslotte ging iedereen weer naar huis.

Van Oranje-Garde naar CJMVIn de oorlog werd de Oranje-Garde door de Duitsers verboden. Na de oorlog werd wel geprobeerd om weer op te starten, maar dat lukte niet. Alleen het Tamboer- en Pijperkorps werd voortgezet. Voor de jeugd was

HET LINTENSPELOUDE VERHALEN

foto:Dames van de Oranje-Garde in hun uniform.

Page 17: Klinker juni 2012

Klinker # 3

17

er een goed alternatief, namelijk de Christelijke Jonge Meisjes Vereniging (CJMV). Ook daar werd wel eens met het lintenspel gewerkt, maar minder gedisciplineerd. Waarschijnlijk was het meedoen aan het tweedaagse bevrijdingsfeest in juni 1945 de laatste keer. De ene dag traden ze officieel op en deden ze onder veel applaus het lintenspel. De andere dag defileerden ze voor de burgemeester. Het thema van hun groep was ‘Helpt Indië’. Dat was nog niet bevrijd. Dus alle dames in fraaie witte jurkjes werden bruin geschminkt en liepen zo met hun lin-ten mee in de optocht. U kunt zich voorstellen hoe die jurkjes er uitzagen toen er later een stortbui losbrak.

Cees Loeve

foto boven:‘De molen’, een tableau dat veelal aan het eind van een voorstelling kwam.

foto onder:De CJMV deed op 27 juni 1945 mee aan het bevrij-dingsfeest met onder meer de linten van het lintenspel.

Page 18: Klinker juni 2012

Ger t -Jan Garden ie r

Ro t t e rdamseweg 12

2921 AP K r impen a /d I Jsse l

M. 06 139 343 47

E. i ns ta l . ga rden ie r@he tne t . n l

T /F. 0180 51 61 21

* Voor al uw loodgieters- en installatiewerkzaamheden!

* Goede service en kwaliteit voor een betaalbare prijs!

* In Krimpen geen voorrijkosten!

WWW.DERUITERVLOEREN.NL

T: 0182-347244M: 06-22453727

Groeneweg 52821 ST Stolwijk

T: 0182-347244T: 0182-347244T: 0182-347244T: 0182-347244T: 0182-347244T: 0182-347244T: 0182-347244T: 0182-347244T: 0182-347244T: 0182-347244

DeRuiter_2010.indd 2 12-5-10 11:18

Elektrotechniek• Elektrotechniek• Beveiliging• Data & Telecom• Energiebeheersing• Domotica• Inspecties• Service & Onderhoud

Griendstraat 6 D - 2921 LA Krimpen a/d IJsselT (0180) 44 60 60 F (0180) 44 60 68

E [email protected] I www.roestenheuvelman.nl

Uw Totaalinstallateur van

Installatie• Zinkwerk• Dakbedekking• H.W.A• Riolering• Waterzijdige installatie• C.V. zijdige installatie• Sanitair• Ventilatie• Service & Onderhoud

AutomobielbedrijfP. en D. Broere BV

Lekdijk 73Krimpen aan den IJssel

Onderhoud • Reparatie • Accessoires • Leasing • Financiering

Tel. 0180 515 [email protected]

U kunt bij ons terecht voor:

• Verkoop en inkoop van nieuwe- en gebruikte auto´s• Onderhoud en reparatie (al meer dan 40 jaar ervaring)• Schadereparaties• Financiering en leasing• Occasions van diverse merken (meer dan 40 op voorraad!)

Uw Citroën dealer voor deKrimpenerwaard en omstreken

Bekijk onze occasions op:WWW.BROERE.CITROEN.NL

Page 19: Klinker juni 2012

Klinker # 3

19

Het is druk in de bestuurska-mer van DCV. Op zater-dag 26 mei is er naast een seniorentoernooi ook de jaarlijkse familiedag. Twee mooie activiteiten op een dag dat de temperatuur zomerse waarden bereikt. Om dit alle-maal in goede banen te leiden, wordt er van alles geregeld. Een dynamische omgeving waarbinnen Siemen de Wilde zich prima thuisvoelt. Toch is er ruimte voor een hartelijke ontvangst en neemt hij tijd voor een interview.

Een rijke historieNa jaren actief te zijn geweest als elf-talleider en grensrechter is Siemen, na een kort jeugdvoorzitterschap, in februari van dit jaar gekozen tot alge-meen voorzitter van DCV. Een club waarvoor hij graag iets wil betekenen. DCV (Door Combinatie Verkregen) is een voetbalclub met een lange geschiedenis. De club is opgericht in 1919 door het samenvoegen van Stormvogels en Quick. Siemen is ver-bonden aan DCV sinds zijn twee zo-nen op voetbal zitten. Als kind was hij geen voetballer, maar lid van KDO. De gymnastiekvereniging is net als DCV een sportvereniging met veel leden in Krimpen aan den IJssel.

Vrijwilligers“Zoals veel andere verenigingen is ook DCV afhankelijk van vrijwilligers. De activiteiten die vandaag op het programma staan, kunnen alleen georganiseerd worden door de inzet van enthousiaste leden, al dan niet in commissieverband. Zo is er regelma-tig een discoavond en wordt er bin-nenkort een ‘beach soccer toernooi’ georganiseerd. Dit toernooi orga-niseren wij dit jaar voor het eerst bij DCV, maar hopelijk maken we er een jaarlijks terugkerende activiteit van”, vertelt Siemen. “Ook andere sport-verenigingen kunnen gebruik maken van dit tijdelijke stukje strand.”

Veranderingen?Over gebrek aan jonge voetballers valt niet te klagen. Iedere woensdag-middag is het terrein geopend voor aanstormend talent. Spelenderwijs leren ze het spel. Ook steeds meer meisjes worden lid. Dit seizoen zijn er

2 C teams. Komend seizoen is er een compleet C selectieteam. “Vanaf komend seizoen verandert DCV van een zondagclub naar een zaterdagclub. Dit is voor de oudere leden wel een omschakeling, maar het is een keuze die de leden zelf heb-ben gemaakt.” vertelt Siemen.

“DE VRIJWIL-LIGERS ZIJN DE

ECHTE KANJERS VAN DE CLUB”

Hij kan blijven vertellen over DCV. Al pratend laat hij de verschillende velden en faciliteiten zien. Siemen: “Onlangs zijn de gebouwen weer ge-schilderd door de werkploeg. Deze groep vrijwilligers zijn de echte kan-jers van DCV. Iedere dag staan ze vanaf 8.00 uur klaar om te zorgen dat het terrein van DCV in prima condi-tie blijft. Dit alles doen zij graag voor hun cluppie.”

foto:Algemeen voorzitter DCVSiemen de Wilde

DCV: “Een echte Krimpense

voetbalclub”

KRIMPENSE SAMENLEVING

Page 20: Klinker juni 2012

20

Grondstoffen terugwinnen met de Basis Bak

In een deel van Krimpen aan den IJssel is voor één jaar een proef gestart, waarbij inwoners op een andere manier afval inzamelen. De blauwe papierbak is omgetoverd tot Basis Bak. Hierdoor is het mogelijk om naast papier en karton ook andere afvalsoorten zoals kunststof, metaal, hout, textiel, keramiek en kleine elek-trische apparaten in de container te deponeren. Iets meer dan een maand zijn inwoners van 35 geselecteerde straten in de Krimpense wijk Langeland bezig om op deze nieuwe manier afval te scheiden. Een mooi moment om met wethouders Bart Prins en Lex Hofstra terug te kijken op deze beginperiode van de proef.

Afvalsoorten basis voor nieuwe productenVoorafgaand aan de proef heeft een onderzoek plaatsge-vonden naar de samenstelling van het afval in de proef-wijk. Hierdoor is een duidelijk beeld ontstaan wat er in de groene container werd gedeponeerd. Slechts 34 procent van het totale aangeboden afval bestaat uit restafval en groente-, fruit en tuinafval. De overige 66 procent bestaat uit recyclebare grondstoffen, zoals kunststof en papier, die inwoners in de Basis Bak kunnen doen. Voor de proef met de Basis Bak gingen – naast het GFT- en restafval – ook de recyclebare grondstoffen de verbran-dingsoven in. Nu kunnen de herbruikbare grondstoffen in de Basis Bak, waardoor deze afvalsoorten een tweede leven krijgen. Dit is één van de redenen dat de gemeente samen met Milieu Services AVR – Krimpen aan den IJssel (NV MAK) deze proef is gestart. Wethouder Hofstra licht toe: “Wij doen mee aan deze nieuwe manier van afval in-zamelen om de schaarste van grondstoffen tegen te gaan.

COLLEGE VAN B&W

Page 21: Klinker juni 2012

21

In het kader van duurzaamheid is dit belangrijk.” Wethou-der Bart Prins bekijkt het anders. Hij zegt: “De gemeente wil het restafval verminderen. Als dat gebeurt, is de proef deels geslaagd. Het is ook belangrijk dat inwoners de nieuwe manier van inzamelen als gemakkelijk ervaren.” Daarbij vult wethouder Hofstra aan: “Als we op de huidige manier – zonder initiatieven als een Basis Bak – doorgaan, dan is het in 2050 over heel de wereld dramatisch ge-steld met energie en grondstoffen. Het terugwinnen van grondstoffen is beter voor het milieu. Met de Basis Bak kan iedereen een steentje bijdragen.”

Gemak is een belangrijke factor Het succes van de proef hangt af van de inwoners. Dit kan alleen als zij achter deze manier van afval scheiden staan. Tot nu toe gaat dat goed. Er zijn minstens 150 bakken aan-gevraagd bij de NV MAK door inwoners die geen blauwe bak hadden. “Gemak is voor inwoners belangrijk. Het voordeel van deze proef is dat de inwoners meer afval-soorten kwijt kunnen in één bak.”, legt Bart uit. Lex Hofstra valt hem bij: “Ik vind het een stukje gemak dat kleine elek-trische apparaten nu in de Basis Bak mogen. Om kapotte kleine huishoudelijke apparaten zoals een koffiemachine en tostiapparaat kwijt te raken, hoeven de inwoners niet op en neer naar de milieustraat. Wel blijft de milieustraat een belangrijke functie houden voor het weggooien van grotere elektrische apparaten en grof vuil.”Nu in de blauwe bak meer dan alleen papier en karton mag, betekent dit niet dat de Basis Bak een concurrent is van bijvoorbeeld de inzamelpunten voor kleding en de kringloop in Krimpen. Het is de bedoeling dat bruikbare kleding en apparaten naar deze punten blijven gaan. Voor kapotte en niet herbruikbare kleding en apparaten is de Basis Bak een gemakkelijke oplossing.

EvaluatiesDe komende maanden gaan de inwoners van de proefwijk verder met de afvalinzameling in de Basis Bak. Binnenkort zijn verschillende evaluatiemomenten om te bekijken hoe het gaat met deze manier van afval inzamelen. Als uit de eindevaluatie blijkt dat de proef succesvol is, dan wordt over een jaar de Basis Bak in heel Krimpen aan den IJssel ingevoerd.

foto:Wethouders Lex Hofstra en Bart Prins laten zien dat afvalsoorten papier, karton, metaal, hout, textiel, kunststof, keramiek en kleine elektrische apparaten in de Basis Bak mogen.

Durf te vragen

We kregen een mooie handgeschreven brief van mevrouw S.W. den Hollander-den Boer. Haar vraag is:

“Mijne dames en heren,Waarom mogen de bewoners van de service-flats hun eigen recreatiezaaltje niet meer huren om daar hun verjaardag te vieren?” Mevrouw Den Hollander-den Boer woont in de ‘Gouden Regen’. Dit complex wordt verhuurd en beheerd door QuaWonen.

QuaWonen geeft als antwoord:“Dat mogen wij niet toestaan, op grond van de Drank- en Horecawet. Voorheen werd het vieren van verjaardagen in enkele ontmoetingsruimten oogluikend toegestaan. Dat is nu verleden tijd. In plaats van een ‘eigen recreatiezaaltje’, gaat het hier om een ontmoetingsruimte van QuaWonen. Deze ruimten zijn bedoeld om activiteiten en ontmoeting te stimuleren tussen alle buurtbewoners. Daarnaast orga-niseren maatschappelijke organisaties, zorginstellingen en verenigingen hier bijeenkomsten en activiteiten.”

De gemeente geeft toelichting:“Organisaties zoals QuaWonen met een eigen kantine of ontmoetingsruimte waar alcoholhoudende dranken wor-den verkocht, moeten voldoen aan de bepalingen in de Drank- en Horecawet. QuaWonen heeft voor de ruimten een (paracommerciële) drankvergunning met beperken-de voorschriften, ter voorkoming van oneerlijke concur-rentie voor de reguliere horeca. Want rechtspersonen zoals QuaWonen hebben voordelen, zoals het krijgen van subsidies, het werken met barvrijwilligers en gunstiger voorwaarden voor de belasting. De voorschriften ver-bieden onder andere het houden van bijeenkomsten van persoonlijke aard (zoals bruiloften en partijen) in de ruim-ten. Het verhuren aan particulieren, waarbij huurders zelf voor drank en eten zorgen, valt ook onder het oneigen-lijk gebruik van de ruimten en is dus ook verboden. Dit is landelijke wetgeving en de gemeente moet, ingeval van overtreding, handhavend optreden. Er is een instantie die hierop toezicht houdt: het Bureau Eerlijke Mededinging.”

Heeft u vraag aan de gemeente die ook voor andere inwoners inte-ressant is? Mail uw vraag: communicatie@krimpenaandenijssel.

#DTV!

Schrijf je ingezonden

brief naarGemeente Krimpen

aan den IJssel

Page 22: Klinker juni 2012

Volop keuze in rubberen & leren laarzen Groot aanbod wandelschoenen Grote collectie jachtkleding Sportieve windjacks Waxjassen Truien & fleece Overhemden & shirts Vele accessoires!

Woonaccessoires & cadeauartikelen Rieten manden & accessoires Glaswerk & potterie Bloemen & planten Tuingereedschap Tuinmeubelen, barbecues & tuinhaarden Sierbestrating Tuinhout

Kerkweg 170B 2935 AL Ouderkerk aan den IJssel

0180-446965 www.tiendhoek.com

Kent u iemand die een lintje verdient?

Waarschijnlijk kent u wel iemand die zich op een bij-zondere manier inzet voor de samenleving. Vaak zonder eigenbelang en in alle beschei-denheid. Misschien komt deze persoon wel in aanmerking voor een lintje!

U kunt iemand voordragen U kunt daarvoor zorgen! Want ieder-een kan iemand anders voorstellen voor een lintje. Mensen met bijzon-dere verdiensten vormen samen het cement van de samenleving. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat zij in aanmerking komen voor een

onderscheiding. Dat is geen eenvou-dige opgave. Maar wel een uitdaging die het waard is aan te gaan.

Hoe werkt het? Wilt u iemand voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking laten komen? Neem dan eerst contact op met de heer C.H. Kleinbloesem, tele-foon 0180-540624. Hij kan aangeven of de verdiensten inderdaad bijzon-der genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook krijgt u meer informatie over hoe u te werk moet gaan. Daarna begint het verzamelen van de benodigde gegevens . Wan-neer die klus is geklaard, dient u het voorstel in bij de burgemeester. Doe

dit wel op tijd! Voor de lintjesregen van 2013 moet de aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding uiterlijk 15 augustus 2012 ingediend zijn. Gaat het om een uitreiking tijdens een bijzondere gelegenheid, stuur dan het voorstel tenminste zes maan-den van tevoren in.

Meer informatieOp www.lintjes.nl staat informatie over het aanvragen van een Konink-lijke onderscheiding. Op deze site vindt u een format voor het indienen van een voorstel. Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met de heer C.H. Kleinbloesem.

Kent u iemand die een

Page 23: Klinker juni 2012

23

Klinker # 2

Sinds het schooljaar 2011-2012 zijn scholieren van het voort-gezet onderwijs verplicht om 30 uur te besteden aan maat-schappelijke stage(s). Inmiddels zit het schooljaar er bijna op. Tijd om enkele ervaringen te delen.

Leren van elkaarStichting Dierenopvang de Noord is één van de organisaties in Krim-pen aan den IJssel die scholieren de mogelijkheid biedt een maatschap-pelijke stage te lopen. Maribelle van Rutten is locatiebeheerder van de Krimpense dierenopvang. Zij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij deze locatie en houdt zich dus ook bezig met het aannemen en begeleiden van stagiairs. Maribelle: “Sinds de stagemakelaar actief is, hebben wij al veel aanvragen voor maatschappelijke stages gehad. Het bevalt ons zeer goed. Tot en met de

zomervakantie zijn alle stageplaat-sen bezet. De leerlingen komen in het weekend of in de vakantie stage lopen. Zij zijn erg enthousiast en leer-gierig. Bij ons leren de scholieren hoe ze honden en katten moeten benade-ren, dat ze een verantwoordelijkheid hebben en hoe ze met andere men-sen moeten omgaan. En omgekeerd leren wij weer van de scholieren dat dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, voor hen soms zonder uitleg niet direct te begrijpen zijn. Sommigen hebben thuis bijvoorbeeld helemaal niet geleerd hoe ze de was moeten doen.” Met deze maatschappelijke stages wil de dierenopvang laten zien wat voor belangrijk werk de organisa-tie doet. “We vangen zwerfdieren en dieren waar niet meer voor gezorgd kan worden op en herplaatsen hen. Ook zijn wij een pension voor honden en katten als hun baasjes op vakantie gaan. De leerlingen geven de dieren aandacht, voeden en verzorgen de dieren, maken de hondenkennels en

kattenkamers schoon en doen de was en afwas.”

“Leuke ervaring”Isabel Blijenburg is één van de leerlin-gen van het Krimpenerwaard College die de 30 uur die ze moet besteden aan een maatschappelijk stage heeft gebruikt om bij de dierenopvang honden en katten te verzorgen en hun hokken schoon te maken. “Het was moeilijk om een stage te vinden”, ver-telt Isabel. “Via de vacaturebank van de stagemakelaar heb ik de stage bij Dierenopvang de Noord gevonden. Ik heb daar vier dagen vrijwilligerswerk gedaan. Daar leerde ik hoe ik met de dieren om moet gaan. Ook heb ik door het uitvoeren van opdrachten geleerd om met andere vrijwilligers samen te werken. Ik vond het een leu-ke ervaring en zou het leuk vinden om opnieuw vrijwilligerswerk te doen.” En dat is precies de bedoeling van de maatschappelijke stage: jongeren de vrijwilligers van de toekomst maken.

Maatschappelijke stage bij Dierenopvang

de Noord

foto:Maribelle van Rutten (links) en Isabel Blijenburg in een van de buitenverblijven.

Page 24: Klinker juni 2012

Klinker # 3

In Krimpen aan den IJssel werken vier com-binatiefunctionarissen. Eind april namen ze hun nieuwe werkplek in Sporthal De Boog in gebruik. De combinatiefunctionarissen wer-ken samen met Krimpense basisscholen en sportverenigingen. Drie van hen zijn actief op het terrein van sport, één houdt zich bezig met maatschappelijke stages.

De sportcombinatiefunctionarissen werken voor acht ba-sisscholen in onze gemeente. Daarnaast zijn ze actief voor de Krimpense sportverenigingen, die verenigd zijn in de Sportraad. De combinatiefunctionaris maatschappelijke stage, ook wel stagemakelaar genoemd, is in dienst van het Meldpunt en werkt voor de Krimpense middelbare scholen en non profit- en vrijwilligersorganisaties.

MeerwaardeHet doel van de inzet van combinatiefunctionarissen is het versterken van de samenwerking tussen sportverenigingen en basisscholen. Combinatiefunctionarissen zitten dicht op de praktijk en zijn hierdoor een vraagbaak. Ook zorgen zij voor afstemming tussen de verschillende sectoren. Concreet nemen de functionarissen sport werk uit han-den van sportverenigingen en scholen. Zij organiseren bijvoorbeeld sportactiviteiten, promoten de verschillende sportverenigingen en zorgen ervoor dat sporten voortdu-rend op de kaart staat in Krimpen aan den IJssel. Het doel hiervan is: kinderen en jongeren (nog) meer aan het ge-zond bewegen en sporten krijgen. De stagemakelaar neemt werk uit handen van de scholen. Door intensief contact met stage-aanbieders, middel-bare scholen en leerlingen kan een stagemakelaar vraag en aanbod goed op elkaar afstemmen. De combinatie-

Wat doen combinatie-functionarissen?

Page 25: Klinker juni 2012

25

functionaris maatschappelijke stage kan zich – meer dan scholen – verdiepen in het onderwerp en volgt de ontwik-kelingen op het gebied van maatschappelijke stages op de voet. Uiteindelijk komt dit de kwaliteit van maatschap-pelijke stages en het aanbod voor leerlingen ten goede.

Wie doet watJocé Offerman is sinds augustus 2010 combinatiefunctio-naris sport en heeft van haar hobby haar werk gemaakt. “Nu kan ik als professional mijn oude werk bij het onder-wijs en mijn hobby als voorzitter van KDO combineren. Ik hoop dat door mijn werk de sport in Krimpen op een hoog niveau blijft. Ik vul mijn werkweek met het coördine-ren van sportactiviteiten onder schooltijd, na schooltijd voor de Brede School, in de schoolvakanties, schooltoer-nooien en schoolsportdagen. Ik ondersteun de Sportraad inhoudelijk en administratief en ondersteun de zeventien sportverenigingen. Verder probeer ik als praktijkdeskun-dige mee te denken met het gemeentelijk beleid. Ook werk ik samen met onder andere Zorggroep Krimpen om zo het belang van sporten voor alle inwoners in Krimpen te behartigen. Sinds november 2010 is Richard Mank combinatiefunctio-naris sport. Hij heeft als doel om alle kinderen die in deze regio wonen bij een sportvereniging te krijgen. “Volle sportvelden met kinderen die aan het sporten zijn, is het mooiste wat er is. Ik ben ook veel op deze velden te vinden. Ik organiseer sportdagen, sportlessen op scholen, Brede School activiteiten en sportactiviteiten in de vakanties. Daarnaast bied ik clubondersteuning door bijvoorbeeld mee te denken over het promoten van de vereniging en het winnen van leden en beheer ik het materiaal in de sportzalen.” Ook Michael Groen werkt als combinatie-functionaris sport. “Het geeft veel voldoening om met kinderen te sporten. De afwisseling om voor scholen te werken, sportlessen te geven en activiteiten voor vereni-gingen te organiseren, maakt dit werk erg leuk.”Karin Pattikawa beoefent een andere tak van sport. Als stagemakelaar helpt zij leerlingen van het Krimpener-waard College en Comenius College aan een maatschap-pelijke stage door vrijwilligers- en non profitorganisaties te benaderen, informeren en adviseren over stageklus-sen. Ook fungeert zij als vraagbaak voor leerlingen en sta-gecoördinatoren van de scholen. “De maatschappelijke stage biedt kansen voor zowel leerlingen als organisaties. Het uiteindelijke doel is om van de stagiair van nu, de vrij-williger van de toekomst te maken.”

ContactWilt u meer weten over de combinatiefunctionarissen en hun werk? Dan kunt u voor sportgerelateerde zaken con-tact opnemen met Jocé Offerman via [email protected] of 06-55832015. Voor informatie over maatschappelijke stages kunt u Karin Pattikawa bereiken via [email protected] of 06-37327667 .

De gemeente Krimpen aan den IJssel gebruikt Twitter om nieuwsberichten en andere zaken te publiceren. Tweet uw vragen of ideeën naar @gemkadij.

U doet toch ook mee aan De Grote Woontest? De vra-genlijst gaat in op de wensen en (on)tevredenheid over woningen, buurten en wijken. Als u de test invult, maakt u kans op de hoofdprijs ter waarde van 1.000 euro en elke vijftigste deelnemer wint een ‘pluim’ ter waarde van 15 euro. Alle binnengekomen informatie gebruiken de wo-ningcorporaties, projectontwikkelaars en gemeenten in de regio Rotterdam om woningen, de woonomgeving en voorzieningen in de wijken beter aan te laten sluiten bij uw wensen.

Iedere inwoner vanaf 18 jaar kan de test met daarin vragen over de woonwensen in regio Rotterdam invullen op www.degrotewoontest.nl. Ook kunt u een schriftelijke versie van de vragenlijst opvragen via het gratis telefoonnum-mer 0800-2357272. U heeft tot half juli 2012 de mogelijk-heid om de vragenlijst in te vullen.

@gemkadij vuurwerk #Qday12Krimpen was weer spec-taculair — Carla Collignon

@gemkadij Is het niet belangrijker dat het Publiekscen-trum toegankelijker wordt voor volledig rolstoel afhanke-lijke mensen #Lift werkt niet — Van Buren

@verdulme De lift is gerepareerd. Bij storing helpen we mensen die afhankelijk zijn van de lift graag op een ande-re manier — Gemeente Krimpen aan den IJssel

@gemkadij jammer dat de groene bak maar eens in de twee weken opgehaald wordt. Extra milieurisico en onno-dige bezuining —Simon Rotsteeg

@gemkadijTWEETS

De Grote Woontest 2012

KORT NIEUWS

foto:Combinatiefunctionarissen Karin Pattikawa, Richard Mank, Jocé Offerman en Michael Groen voor hun (nieuwe) werkplek.

Page 26: Klinker juni 2012

Alle ruimte voor uw

(bedrijfs)feest of vergadering

Raadhuisplein 1-4 - LekkerkerkTelefoon (0180) 66 16 67 - www.amicitia-lekkerkerk.nl

Alle ruimte voor uw

(bedrijfs)feest of vergadering

Raadhuisplein 1-4 - Lekkerkerk

Zowel losse

zaalhuur als

complete

verzorging.

Feest oplocatie?Amicitia

regelt ‘t!

Meer informatie? Bel 0180 - 663 344 of mail [email protected] 138 | 2941 BP | Lekkerkerk

Wij heten u graag welkom op deze toplocatie! We bieden u vele mogelijkheden voor een intiem samenzijn of een spetterend (huwelijks)feest in onze rietgedekte boerderij met moderne inrichting. Onze zalen zijn geschikt voor feest- én zakelijke gezelschappen van 10 tot 150 personen, in combinatie met het restaurant zelfs voor 300 personen. Geniet in ons restaurant van een heerlijke lunch, diner of een feestelijk buffet. Op het unieke en rustig gelegen loungeterras is het heerlijk vertoeven bij de karakteristieke kastanjeboom.

Feesten in een rustieke boerderij

(boven ABN Amrobank, ingang linkerzijde)

Expeditieweg HN

z

ook voor het opmaken van een levenstestament

Let op! Alle toewijzingscriteria zijn vervallen.

Dus vanaf nu voor iedereen te koop!

Voordelen:Gegarandeerde terugkoop, dus altijd zekerheid

Kopen met korting

Eenmalige vrij besteedbare subsidie van € 9.100 subsidie

Krimpen aan den IJssel (Rondweg/Middenwetering)

Koopprijzen vanaf € 183.600,-- v.o.n. incl. parkeerplaats

RaboMakelaardij

Uw Makelaar!

Planontwikkeling: Verkoop:Raadhuisplein 56

Krimpen aan den IJssel0180 - 55 00 66

www.rabomakelaardij.nl

Kom kijken en u bent verkocht! (de modelwoning is op afspraak te bezichtigen)

NOG ENKELE

KOOPGARANTAPPARTEMENTEN

TE KOOP

Advertentie april 2011.indd 1 13-4-2012 14:55:49

Tieleman & Co bvelektrotechnisch installatiebedrijf

van Utrechtweg 72921 LN Krimpen aan den IJssel

Fax 0180 511985email: [email protected]

Tel. 0180 513376Licht- en krachtstroominstallatiesZwakstroominstallatiesKabelwerken hoog-, midden- en laagspanningHerstellen storingen aan uw elektrotechnische installatie

RaboMakelaardij

Uw Makelaar!

Raadhuisplein 56 2922 AH Krimpen aan den IJssel E-mail: [email protected] - 55 00 66www.rabomakelaardij.nl

Overdrachtsbelasting nog 2%. Pro�teer nu!

Al jaren uw makelaar in de Krimpenerwaard!

Bekijk ons grote woningaanbod!

Advertentie De Klinker.indd 1 6-2-2012 9:35:24

Page 27: Klinker juni 2012

27

Ook dit jaar kun je weer gezellig struinen naar leuke spul-letjes op de Rommelmarkt in de Tuinstraat! Deze leuke rommelmarkt wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur en is voor jong en oud. Net als altijd kunnen kinderen bij-voorbeeld speelgoed dat nog goed is, maar waar ze op uitgekeken zijn, te koop aanbieden. Kom naar de ‘levende grabbeljurk’ of laat je mooi schminken. Als je lekkere trek krijgt, kun je een suikerspin eten.

Wil je ook meedoen? Geef je dan op bij Lisa Droog, tel: 06-19552391 of stuur een e-mail naar: [email protected].

Gezellige Rommelmarkt Tuinstraat op 11 juli

Ga naar buiten op Open Monumenten-dag!

KORT NIEUWSKORT NIEUWS

Op zaterdag 8 september is het Open Monumentendag. Van 11.00 tot 16.00 uur is er weer van alles te doen. Naast de ‘open monumenten’ richten we dit jaar de schijnwer-per op alles wat de monumenten omringt: de groene omgeving. Speciale aandacht dus voor Krimpense Open Tuinen en historisch groen, zoals bij de volkstuinvereni-ging De Amateur (sinds 1974 in de Krimpenerhout), de kinderboerderij, het Zwaneneiland, in de Heemtuin, de begraafplaatsen én het Stormpoldervloedbos.

Gratis zeiltocht over de Hollandsche IJsselDit jaar kun je ook varen over de Hollandsche IJssel met het historische schip De Zeldenrust (gebouwd begin 19e eeuw op scheepswerf Van Duijvendijk). Je kunt opstappen bij de aanlegsteiger achter De Schelvenaer en -als je wilt- uitstappen aan de Capelse kant. Vergeet niet een kijkje te nemen op het erf van het Streekmuseum voor de Krimpe-nerwaard, in de IJsseldijkkerk en bij Groene Tara. In en bij het museum is een Brocantemarkt, er zijn bloembollen te koop en je kunt kunstwerken bekijken van ‘Kunststroom’. Noteer 8 september alvast in je agenda voor een leuk en gratis dagje uit. Vanaf 29 augustus kunt u het hele pro-gramma bekijken op www.krimpenaandenijssel.nl en in de IJssel- en Lekstreek.

Fiets- en wandeltocht KrimpenerwaardMaak eens een sportieve en culturele fiets- of wandeltocht en volg de route die de Rabobank op 8 september heeft uitgezet. Kijk op www.rabobankkrimpenerwaard.nl voor meer informatie.

FacebookEen van de ‘nieuwe media’ die de ge-meente sinds kort inzet, is een eigen Facebook-pagina.

Via www.facebook.com/gemkadij kunt u bijvoorbeeld meediscussiëren over allerlei onderwerpen of zelf berichten of foto’s plaatsen. Natuurlijk kunt u ook ‘vrienden’ worden met de gemeente Krimpen aan den IJssel!

Page 28: Klinker juni 2012

IJsseldijk 4162922 BP Krimpen aan den IJssel

Tel. 0180-512012 / 06-19 69 11 94 E-mail : [email protected]: www.boender-woninginrichting.nl

Winkel is open: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 12.00 en 13.00 tot 17.00 uur

vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur zaterdag 10.00 tot 16.00 uur

Voor uw huidproblemen kunt u

nu terecht bij de huidtherapeut in Krimpen aan den IJssel

Kom dan voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek naar Scheijven Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie aan de Industrieweg 2.

Voor meer informatie over de behandelingen kunt u kijken op

www.huidtherapiescheijven.nl of bellen naar 06-34317488.

Een huidtherapeut is een paramedicus die de zieke en/of beschadigde huid behandeld. Heeft u last van bijvoorbeeld:

• Acne• Rest acne littekens• Brandwonden littekens• Hypertrofi sche littekens• Gevoelige huid• Verouderde huid

Kom dan voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek naar Scheijven Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie aan de Industrieweg 2.

Voor meer informatie over de behandelingen kunt u kijken op Voor meer informatie over de behandelingen kunt u kijken op

06-3431748806-34317488. .

• Rosacea• Couperose• Overbeharing• Oedeem• Of wilt u huidadvies

Page 29: Klinker juni 2012

Klinker # 3

29

Op een normale woensdag-morgen zitten basisschool-leerlingen gewoonlijk netjes in de klas achter hun reken- of aardrijkskundeboek. Zo niet op woensdag 25 april. De leerlingen van groep 7 en/of 8 van bijna alle Krimpense ba-sisscholen trokken die ochtend op de fiets van de ene naar de andere kerk. De kerken hadden hun ingang versierd met vlag-getjes en ballonnen. De anders op woensdagochtend verlaten kerkgebouwen, liepen nu vol met verwonderd rondkijkende leerlingen.

KerkenpadAl weer vier jaar geleden besloot de Raad van Kerken van Krimpen aan den IJssel een zogenoemd ‘kerken-pad’ te organiseren. Scholen waren direct enthousiast. Dit jaar leverden De Fontein, de Rudolf Steinerschool,

De Wegwijzer, De Kortlandschool, De Paperclip, Het Octaaf, Het Kom-pas en Het Mozaïek in totaal 328 leer-lingen die langs zeven kerkgebouwen trokken. In elke kerk stond een team van enthousiaste medewerkers klaar om de leerlingen wegwijs te maken. Dat gebeurde vaak op ludieke wijze: een quiz, een spel, een busreis, een diapresentatie… iedere kerk op zijn eigen wijze. “Het is goed dat er zoveel verschillende kerken zijn,” zei een van de leerlingen, “want dan kunnen de mensen kiezen welke kerk het beste bij hen past.”

Mooi projectVoor veel leerlingen was alles bij-zonder: een collectezak, een kniel-bank, een Mariabeeld, een kruis, een Paaskaars… genoeg om uit te leggen. Zo liet de predikant van De Wingerd een leerling op de kniel-bank knielen, mocht in de IJsseldijk-kerk iemand de kaars aansteken en legde de medewerkster in De Bron treffend de betekenis van Maria uit: “Ik ging vroeger ook vaak naar mijn

moeder als ik iets gedaan wilde krij-gen.” In de Immanuëlkerk werd de dominee blootgesteld aan een sper-vuur van vragen: “Mag je op zondag met de auto rijden?” “Moet je beta-len om in de kerk te komen?” “Moet je elke dag bidden?” De predikant van de Rehobothkerk bracht zelf het orgel tot klinken. Niet zonder resul-taat, want een van de leerlingen was bij alles wat hij tijdens de rondgang gezien en gehoord had het meest onder de indruk van het orgel. De dominee van De Ark gaf een mooie presentatie over de kerk en de pre-dikant van De Rank dwong bewonde-ring af toen bleek dat hij twitterde en op Facebook te vinden was. Kennelijk hadden de jongelui niet van een pas-tor verwacht dat je zomaar vriend van hem kunt worden.

Een mooi project, dat kerkenpad. Voor de kerken omdat zij steeds weer moeten nadenken over de manier waarop zij naar buiten willen treden en voor de jeugd omdat die een goed beeld krijgt van een niet weg te den-ken aspect van de Krimpense samen-leving, het kerkelijke leven. Ik zou de Raad van Kerken willen adviseren niet alleen een kerkenpad te organiseren voor de jeugd, maar ook voor de vol-wassenen.

Huib Neven

Basisschoolleerlingen volgen Kerkenpad

foto:Basisschoolleerlingen krijgen ‘les’ in de Wingerd.

Page 30: Klinker juni 2012

30

‘Niños Contentos’ (tevreden kinderen) van de stichting CPLN. Het door vier Krimpenaren in het leven geroepen project, zet zich in voor scholing van werkende kinderen in Guatemala. Met de donaties helpt ‘Niños Contentos’ deze kinderen van 8 tot 17 jaar met onderwijs gedurende één dagdeel (het andere dagdeel werken ze) en aan één maaltijd per dag. Na 6 jaar scholing ontvangen ze een diploma, dat gelijk staat aan het basisonderwijs. Daarna kunnen de kinderen verder leren voor een vak, zoals naai-ster en lasser. Met dit project wordt geprobeerd kinderen uit de armoede te halen en hen een toekomst te bieden in een arm land (www.cpln.nl, tabblad Minerva-school). “Toen mijn collega, Frans van Rij, met pensioen ging, ver-telde hij mij dat hij zich ging inzetten voor dit project. Ik wilde wat persoonlijks voor hem doen als afscheid en ging daarom gesponsord de vierdaagse lopen”, vertelt Anneke.

Wilt u Anneke sponsoren?Op de website http://nijmeegse4daagsesponsorloop.jouwweb.nl staat informatie over haar motivatie, het pro-ject ‘Niños Contentos’ en de Nijmeegse vierdaagse. Tij-dens de vierdaagse houdt Anneke op haar site een verslag bij van haar wandelprestatie. Ook vindt u informatie over de manier waarop u Anneke kunt sponsoren. Via een spe-ciale website van de vierdaagse sponsorloop, worden alle donaties verzameld. Vervolgens gaat het geld direct naar ‘Niños Contentos’

Doet u ook mee met de fotowedstrijd in de Klinker? Ie-der nummer heeft de wedstrijd weer een ander thema. In het oktobernummer van de Klinker is het thema van de wedstrijd ‘vakantie in Krimpen’. Stuur uw mooiste, leuk-ste, origineelste foto met bijschrift naar [email protected] onder vermelding van ‘fotowed-strijd’. Tot en met 6 september kunt u uw foto insturen. De beste foto is goed voor een cadeaubon van € 25,-.

Van 17 tot en met 20 juli loopt Anneke Verwoerd – werk-zaam bij de gemeente Krimpen aan den IJssel – de 160 ki-lometer van de Nijmeegse vierdaagse met een doel. Met elke meter die zij aflegt, zet zij een stap voor het project

160 kilometer lopen voor educatie in Guatemala

Stuur uw foto in!

KORT NIEUWS

FOTOWEDSTRIJD

foto: Zij zijn klaar voor de wedstrijden van Oranje. Fotograaf: B. Klop

Page 31: Klinker juni 2012

Dag en nacht de beschikking over een auto, maar alleen betalen als je hem gebruikt. Wel de voordelen van autorijden, maar geen gedoe met onderhoud en allerlei bijkomende kosten. Dat is het systeem van autodaten of autodelen, een praktische vorm van gedeeld autogebruik.

Op veel plekken in Nederland wordt al succesvol gebruik gemaakt van het autodaten. Op speciaal gereserveerde parkeerplekken in de buurt staan auto’s geparkeerd. Met een abonnement kun je als inwoner of bedrijf 24 uur per dag via de website of telefoon één van deze auto’s reserve-ren. Met een chipkaart open je de gereserveerde auto en vervolgens kun je gaan en staan waar je maar wilt. Je be-taalt voor het abonnement. Afhankelijk van de aanbieder variëren deze kosten van 5 euro tot 25 euro per maand. Daarnaast ontvang je maandelijks een rekening van de gereden ritten. Als abonnee kun je door heel Nederland auto’s reserveren. Ook veel stations bieden deze moge-lijkheid.

VoordelenPeter Meijer, inwoner van Krimpen aan den IJssel maakt al gebruik van autodelen. “Het belangrijkste voordeel,” zegt hij, “is dat je alleen gebruik maakt van de auto als je die echt nodig hebt. En als je een auto nodig hebt, dan be-schik je altijd over een goed werkende auto zonder finan-ciële verplichtingen.” Daarnaast is autodelen ook goed voor het milieu, omdat een auto bewuster wordt gebruikt en er op deze manier minder auto’s op de weg zijn.

Positieve ervaringenPeter Meijer: “Ik heb over het algemeen erg positieve er-varingen met autodelen. Wel heb ik eens gehad dat de

paslezer van de auto het niet deed. Maar het voordeel van autodelen is dan weer dat je gewoon iets verder kan fiet-sen naar een wel werkende auto! Ook zijn de auto’s netjes en is de service heel goed. Vooral voor mensen met een kleinere portemonnee, groen ingestelde mensen en ont-spannen mensen is autodelen een goed alternatief!”

Doe ook meeDe gemeente Krimpen aan den IJssel ziet veel voorde-len in het autodelen en introduceert het graag in haar gemeente. Ook zijn er al enthousiaste inwoners die heb-ben aangegeven dat zij mee willen doen. De gemeente wil graag weten of er genoeg belangstelling is voor deze vorm van autogebruik, want alleen bij meer dan 15 abon-nees is het voor een aanbieder interessant om een auto te plaatsen.

Laat het ons weten!Heeft u belangstelling voor autodaten, laat het ons weten. Dit kan per e-mail via [email protected] (vermeld in de onderwerpregel ‘autodelen’) of telefo-nisch: 14 0180.

ColofonRedactieGemeente Krimpen aan den IJssel Team CommunicatieDe redactie is niet verantwoordelijk voor de advertentiepagina’s.

Ontwerp en opmaakM.V. grafisch ontwerp, www.mv-web.nl

DrukDrukkerij Verloop, Alblasserdam T: 078-6912899 / www.verloop.nl

AdvertentiesYolande Nederveen – van der Graaf T: 0180-524214 / 06-42508452E: [email protected]: @KlinkerDe

Gemeente Krimpen aan den IJsselPost: Postbus 2002920 AE Krimpen aan den IJsselBezoekadres: Raadhuisplein 2

T: 14 0180 | F: (0180) 51 60 40E: [email protected]: www.krimpenaandenijssel.nl

Twitter: @gemkadijFacebook: www.facebook.com/gemkadij

Volgende KlinkerDe volgende Klinker verschijnt op 4 oktober 2012. Wanneer u twee dagen na deze verschij-ningsdatum geen Klinker heeft ontvangen, kunt contact opnemen met het Publiekscen-trum, tel: 14 0180.

Interesse in autodelen of autodaten?Laat het ons weten!

WAT DOET DE GEMEENTE

foto:Greenwheels is een van de aanbieders van autodelen.

Page 32: Klinker juni 2012

Opbergruimte optimaal benutHet Garobe schuifwandsysteem biedt opbergruimte op maat voor elkinterieur. Schuifwandkasten zijn ruimtebesparend en vrijwel overaltoe te passen. Garobe schulfwandkasten zijn vervaardigd van eersteklas materialen met een keur aan variatiemogelijkheden. Dekogelgelagerde wielen in aluminiumpro� elen lopen soepel en geruisloos. Zowel de kasten als kastinterieurs worden volledig op maat gemaakt. Of u nu een dressoir zoekt, een hoekkast, een goedgeoutilleerde kledingkast of een efficiënt opbergsysteem voor uw kantoor: Garobe maakt het mogelijk.

Wonen in uw eigen stijlUiteraard is er een enorme keuze aan materialen en kleuren, u kunt deuren ook verdelen in verschlllende vlakken en metexclusieve handgrepen uitvoeren.Maak van uw Garobe schuifwandkast een sfeerelement in uwinterieur als speelse blikvanger of tijdloos designmeubel.Aan u de keus!

IJsselstraat 21 Krimpen a/d IJssel Tel. 0180 512645 www.timmerbedrijfvanderblom.nl

T 0180 51 00 90E [email protected] I www.svmakelaardij.nl

� Verkoop� Aankoop � Taxatie� Nieuwbouw� HypothekenBel ons voor een GRATIS WAARDEBEPALING

Swijnenburg & Valk MakelaardijIndustrieweg 2, Krimpen a/d IJsselPostbus 744, 2920 CA, Krimpen a/d IJssel