Klinker oktober 2012

32

description

Klinker nummer 4 oktober 2012

Transcript of Klinker oktober 2012

Page 1: Klinker oktober 2012

KNr. 4

Oktober 201241e jaargang

Magazine De Klinker

Age Kat, een gitarist van formaat

‘Sjoerd’: van oude Amelandse legende tot nieuwe opera

Zangvereniging l’Espérance 120 jaar jong!

Page 2: Klinker oktober 2012

4 oktoberInformatieve raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

6 oktoberHooidag op het Zwaneneiland van 09.00–12.00 uur. Wilt u meehelpen met hooien? Neem voor meer informatie of het aanmelden contact op met Jos de Nood via [email protected] of (0180) 518572.

9 oktoberOm 20.00 uur in het Streekmuseum van de Kunstkring Krimpen: Trudi en Dick Koren-hof met een lezing over hun fietstocht naar China en verder. Entree € 5,00. Voor meer informatie kunt terecht bij Hadewey Buiten-werf (0180) 521426 of Willemijn Preij (0180) 580044.

11 oktoberBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

Biblioscoop: de film Loft om 20.00 uur in De Tuyter. Leden van de bibliotheek betalen € 5,00 en niet-leden € 6,50. De kaarten zijn te koop bij Bibliotheek Krimpen of op www.bibliotheekaandenijssel.nl.

18 oktoberLezing van schrijfster Susan Smit om 20.00 uur in De Tuyter. Leden van de bibliotheek betalen € 8,00 en niet-leden € 10,00. De kaarten zijn te koop bij Bibliotheek Krimpen of op www.bibliotheekaandenijssel.nl.

22 oktoberOpen leeskring over ‘Kort Amerikaans’ van Jan Wolkers om 20.00 uur in De Tuyter. Kosten bedragen € 2,50. Aanmelden is niet nodig.

Agenda Klinker

Deze agenda geeft een overzicht van verschillende activiteiten in de gemeente. In de volgende Klinker kunnen activiteiten worden opgenomen voor de periode van 6 december 2012 tot en met 7 februari 2013. Organiseert uw vereniging, club of organisatie in deze periode een activiteit, dan hoort de redactie dat graag. U kunt een e-mail sturen naar [email protected]. Ook is het mogelijk om telefonisch een activiteit door te geven via 14 0180. Of u kunt schrijven naar Redactie De Klinker, Postbus 200, 2920 AE Krimpen aan den IJssel.

23 oktoberOm 20.00 uur in het Streekmuseum van de Kunstkring Krimpen: Gerda van Beek met gedichttekeningen van Lucebert: ‘Open de kooien van de kunst’. Entree € 5,00.

25 oktoberBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis. Opera Sjoerd. Kijk voor meer informatie op pagina 24 en 25.

3 novemberLandelijke Natuurwerkdag van 09.00 tot 15.00 uur in het natuurgebied ‘het Roestei-land’ (Populierenlaan 227). Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.natuurwerkdag.nl/meedoen of neem contact op met Jos de Nood via [email protected] of (0180) 518572.

8 novemberGemeenteraadsvergadering om 20.00 uurin het raadhuis.

Lezing van schrijver Joseph Oubelkas om 20.00 uur in De Tuyter. Leden van de biblio-theek betalen € 6,00 en niet-leden € 7,50. De kaarten zijn te koop bij Bibliotheek Krim-pen of op www.bibliotheekaandenijssel.nl.

12 novemberOpen leeskring over ‘De donkere kamer van Damokles’ van W.F. Hermans om 20.00 uur in De Tuyter. Kosten bedragen € 2,50. Aan-melden is niet nodig.

15 novemberInformatieve raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

Lezing ‘iPad en andere tablets, hype of revo-lutie?’ van 13.00 tot 15.30 uur in Het Facet, Pa-trijzenstraat 63. Entree € 5,00. Aanmelden

kan via www.bibliotheekaandenijssel.nl of (0180) 553008 (het Meldpunt).

Biblioscoop: de film De Heineken Ontvoering om 20.00 uur in De Tuyter. Leden van de bibli-otheek betalen €5,00 en niet-leden € 6,50. De kaarten zijn te koop bij Bibliotheek Krim-pen of op www.bibliotheekaandenijssel.nl.

20 novemberOm 20.00 uur in het Streekmuseum van de Kunstkring Krimpen: Camiel de Jong met een lezing over het winterharde vrouwen-schoentje: ‘Van kunst tot kunstmatige ver-meerdering’. Entree € 5,00.

22 november Besluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

23 novemberNajaarsconcert Harmonie Dagorkest Krim-penerwaard (HDK), onder leiding van Karin Snel. Het concert begint om 20.00 uur in De Tuyter. De toegang is gratis.

28 novemberBesluitvoorbereidende raadscommissie om 20.00 uur in het raadhuis.

30 novemberConcert van de fanfare van muziekvereni-ging Concordia samen met de Martin Mans Formation in de aula van het Krimpener-waard College. De entree is € 8,00 (inclusief consumptie) en het begint om 20.00 uur.

4 decemberOm 20.00 uur in het Streekmuseum van de Kunstkring Krimpen: Klaas Rigterink met een lezing ‘Van St. Nicolaas tot Sinterklaas’. Entree € 5,00.

Het Mandje Krimpen

Opera Sjoerd

Open Monumentendag

Sinterklaas

Tentoonstelling Streekmuseum

12 15 17Muzikant Age Kat

Voorzieningen-discussie

Jubileum Chr. Gem. Zangvereniging l’Espérance

4

2219 24 29

Inhoud

Page 3: Klinker oktober 2012

Het thema van dit nummer is: ‘In Krimpen zit muziek!’ Behalve letterlijk kun je dat ook in figuurlijke zin opvatten, want in Krimpen gebeurt veel. Alleen wordt hierover niet op de grote trom geslagen. Krimpenaren doen ‘gewoon’ veel, vaak als vrijwilliger voor een vereniging of in ander verband.

Die bescheidenheid is een deugd, maar als het leidt tot de gedachte “In Krimpen gebeurt nooit wat”, dan laat ik een tegengeluid horen. Wist u bijvoorbeeld dat we een be-kende Nederlandse musicus in ons midden hebben? Wie dat is, leest u in het openingsinterview. Ook kunt u lezen over een aantal Krimpenaren die samen ‘opera Sjoerd’ hebben gemaakt. Verder leest u op pagina 19 over het zangkoor l’Espérance dat na 120 jaar nog steeds muzikaal aan de weg timmert.

Figuurlijk gezien zit er zeker muziek in de Krimpense sa-menwerking op het gebied van de zorg. Zo hebben we bijvoorbeeld in Krimpen een Steunpunt Mantelzorg waar mantelzorgers gratis en vrijblijvend een beroep op kun-nen doen (pagina 21 en 27).

Samenwerken in en buiten de grenzen van Krimpen aan den IJssel doen we ook om de verkeersknelpunten in de regio Rotterdam op te lossen. Dat doen we onder andere door het project ‘Beter Benutten’. Verschillende par-tijen streven hierin samen het doel na om de bestaande infrastructuur optimaal te benutten. Een persoonlijk voorbeeld: Als interim-burgemeester werk ik vaak vanuit huis. Dan vertrek ik - als het kan - pas na de spits. Het aan-vangstijdstip van de vergadering van het college van bur-gemeester en wethouders is bijvoorbeeld speciaal verzet van 9.00 naar 10.00 uur.

Hoe we het verkeer beter kunnen laten doorstromen en waarom we u daarbij nodig hebben, leest u in het artikel ‘Het Mandje Krimpen’ op pagina 12 en 13.

Wat vindt u van Magazine De Klinker? Heeft u een idee voor de volgende keer? Laat uw reactie weten via [email protected], @gemkadij (Twitter) of via ons telefoonnummer 14 0180. Of laat een bericht achter op onze Facebookpagina: www.facebook.com/gemkadij.

Een muzikale groet,Burgemeester Lennie Huizer

In Krimpen zit muziek!VOORWOORD

Page 4: Klinker oktober 2012
Page 5: Klinker oktober 2012

5

Age Kat, een gitarist van formaat

“Onlangs werd in Rotterdam de eerste solo-cd van een meestergitarist gepresenteerd. Hij is bekend van bands als The Frog, de Jan Rietman Band en van de oneindige hoeveelheid produc-ties die hij als sessie-muzikant deed. De cd is subliem! Zeer hoogstaand technisch niveau…”

Ziehier de beginregels van een cd-recensie. De genoem-de meestergitarist is niemand minder dan Age Kat, Krim-penaar vanaf zijn veertiende. De ontvangst bij hem thuis is meer dan hartelijk. Hij heeft er duidelijk zin in om over zijn passie en professie te praten. Zijn studio is daarvoor de aangewezen plek. Aan de muur tientallen gitaren als een feestelijke wanddecoratie. Prikborden vol knipsels, af-fiches en foto’s volgen een lange en rijke muziekcarrière op de voet. Piano, keyboard, mengpanelen, computer-schermen, geluidsinstallaties… ze vertellen in geuren en kleuren dat hier muziek wordt geboren en muziek tot klin-ken wordt gebracht.

“ALS JE DAT METAAL HOORT BUIGEN EN ZINGEN, ONTSTAAT EEN BIJNA VOCALE

DIMENSIE”Uit het eiMuziek was er zolang Age zich kan herinneren. Zijn vader nam hem al op jonge leeftijd mee naar orgelconcerten in de beroemde St. Bavokerk in Haarlem en hij kreeg pi-anolessen. “Pas op mijn vijftiende kroop ik uit het ei van de klassieke muziek en ontdekte de gitaar. Ik voelde meteen: dit is mijn instrument, hiermee kan ik een leven lang uit de voeten. Ik merkte dat je met het instrument kon praten. Als je dat metaal hoort buigen en zingen, ontstaat een bijna vocale dimensie. Met de gitaar kun je heel dicht bij de menselijke stem komen. Toen ik dat allemaal ontdekte, wist ik: dit wil ik en dit kan ik,” zo vertelt Age met veel elan.

Om het te illustreren pakt hij een van zijn vele gitaren en tokkelt vaardig een prachtige bluessound tevoorschijn. Je voelt, ziet en hoort dat hier een rasmusicus bezig is, iemand die het instrument tot een verlengstuk van zijn li-chaam en zijn geest heeft gemaakt.

BliksemcarrièreVanaf het begin ging het gitaarspelen hem zeer gemakke-lijk af. “Wat ik hoor kan ik spelen en ik kan improviserend inspelen op wat er ter plekke gebeurt. Dan ben ik in mijn kracht.” Age is zich ervan bewust dat dat niet alleen zijn eigen verdienste is. “Vooral mijn vader heeft een zeer mu-zikaal gehoor in mijn genen gestopt. Een cadeau waar ik niet dankbaar genoeg voor kan zijn!”

Eenmaal in de greep van het instrument, ging het allemaal heel snel. De band The Frog waarin Age speelde, werd ontdekt en ging als huisband voor het radioprogramma LosVast fungeren. “We waren toen elke week op de radio en al gauw verscheen het eerste album.” Dat kreeg nog een Krimpens tintje, want op de cover verheffen zich de torens van de stormvloedkering. De carrière was na het eerste album niet meer te houden. “We kwamen bij een boekingskantoor terecht, speelden voordat we het wisten zo’n twintig keer in de maand en maakten tournees door Duitsland. De wat oudere jongeren uit Krimpen weten het allemaal nog wel. We waren een exponent van de toen zeer bloeiende Krimpense popmuziek.”

ComponistDie bekendheid deed onze gitarist niet op zijn lauweren rusten. Hij ging naar het conservatorium in Rotterdam. Eerst om het vak ‘arrangeren en componeren’ onder de knie te krijgen. Age is namelijk niet alleen instrumentalist, hij is ook componist en songwriter. Hij doet het met veel genoegen en het gaat hem na zoveel jaren vrij gemakke-lijk af. “Als je mij bij wijze van spreken vraagt om over vijf minuten een song over een aardappel klaar te hebben, dan denk ik dat te kunnen redden.” Veel nummers op de uitgebrachte cd’s zijn van zijn hand, zowel wat betreft tekst als muziek. “Je kunt je emoties er prima in kwijt: verdriet, kwaadheid en natuurlijk de liefde. Ik heb ook wel geënga-geerde nummers geschreven, maar dan ligt het gevaar

Page 6: Klinker oktober 2012

Klinker # 4

6

van het opgeheven vingertje gauw op de loer.” Age wil geen moralist zijn. En dat siert hem. Ook de muziek die bij de opening van de tweede Maasvlakte in Rotterdam klonk en, om een ander voorbeeld te noemen, de tunes die ie-der uur op Radio Rijnmond klinken, komen uit het muzika-le brein van Age Kat. “Wat zou het leuk zijn,” zo droomt de componist romantisch en creatief voor zich uit, “om voor ieder mens een eigen tune te maken, waaraan hij altijd en overal te herkennen is.”

DocentOndanks zijn passie voor componeren en arrangeren koos hij op het conservatorium na verloop van tijd een ander hoofdvak. “Ik kwam erachter dat ik niet alleen ach-ter de piano voor andere mensen wilde schrijven, ik wilde graag meedoen. Toen heb ik besloten om als hoofdvak gitaar te gaan studeren.” Inmiddels is Kat zelf hoofdvakdo-cent gitaar aan de Pop Academy van het Rotterdams Con-servatorium. Als hij daarover gaat praten, struikelt hij over zijn eigen woorden van enthousiasme. “Dat is zo geweldig leuk om te doen. Je hebt te maken met formidabele talen-ten. Als de studenten binnenkomen zijn ze al zo veel beter dan ik op die leeftijd. Het zijn bijna allemaal toppers. Ik ben steeds weer verbaasd over wie we binnen krijgen, ze zijn zóó goed!”

Het is prachtig om de meester met zoveel bewondering over zijn leerlingen te horen spreken. Ongetwijfeld zal die bewondering wederzijds zijn. Age heeft de leerlingen vanuit zijn ervaring en zijn muzikaliteit veel te vertellen. Hij heeft daarvoor zijn eigen lesmethode geschreven en laat me een en ander zien op het computerscherm. Het gaat al gauw mijn muzikale pet te boven. Maar het is evident dat hier een gepassioneerde muziekdocent aan het werk is, die niets aan het toeval over laat om zijn studenten de finesses van het vak bij te brengen. “Dat kost inderdaad energie, maar het levert nog veel meer energie op,” zegt Age opgetogen. “Ik kan mezelf er helemaal in kwijt. Het is het leukste vak ter wereld. Als je me vroeger had gevraagd of ik muziekleraar wilde worden, zou ik gezegd hebben: nee, want ik wil wereldberoemd worden, maar nu kan ik er niet genoeg van krijgen.”

BeroemdMet die beroemdheid zit het trouwens ook wel goed. Age Kat is altijd blijven spelen en niet in de minste formaties. “Na The Frog kwam ik in de re-issue van Earth and Fire terecht. Prachtige tours door Nederland en Europa ge-maakt. Een wervelende tijd. In Duitsland speelden we echt alles plat. En vergeet niet de tijd van de Jan Rietman Band. We waren constant op de tv: de André van Duinshow, de 1-2-3-show… Fantastisch!” Komt bij zoveel optredens niet het spook van de routine om de hoek kijken? Age is er heel stellig in: “Nee, zeker niet, zelfs ‘Vader Jakob’ spelen is geen routine als er vier camera’s op je afglijden. Het blijft

een uitdaging om live voor tv op te treden. Als je weet dat er twee miljoen mensen zitten te kijken, weet je dat je ge-concentreerd moet blijven.”

“WAT BEN IK TOCH EEN BOFFERD DAT IK DIT ALLEMAAL MAAR

MAG DOEN!”

Het Metropole Orkest, de Philip Kroonenberg Band, de Swinging Soul Machine, Jan Vayne, Daan Schuurmans… hij heeft ze allemaal verrijkt met zijn virtuoze gitaarspel. Hij maakte een tour door Japan met Valensia en speelde in Luxemburg in een voorprogramma van de Rolling Sto-nes voor 200.000 mensen. Met aanstekelijk enthousiasme laat hij zijn leven van de afgelopen twintig, dertig jaar de revue passeren. “Ik heb een geweldig leven.”

Age loopt naar een plank met cd’s. Allemaal schijfjes waarop hij steeds een niet geringe gitaarrol speelt. Hij laat er een aantal met gepaste trots door zijn vingers glij-den. “Wat ben ik toch een bofferd dat ik dit allemaal maar mag doen!”

ToekomstKats vuur is nog lang niet uitgedoofd. Naast het lesgeven, speelt hij nog altijd in een zevental bands en is hij een veel gevraagd freelancemuzikant. Stilzitten is er niet bij, door-groeien wel. Over de toekomst maakt hij zich geen zor-gen. Niet voor zichzelf tenminste, wel voor zijn studenten. “Er is zoveel talent onder hen, maar ik hoop dat er plek voor hen is in deze tijden van culturele kaalslag,” aldus een begenadigde en bevlogen Krimpense musicus.

Huib Neven

foto:Age Kat in z’n element

Page 7: Klinker oktober 2012

In Krimpen niks te beleven? Vergeet het maar. Dit week-end wordt in ons dorp aan de rivier een echte opera uitge-voerd. U weet wel, zo’n zangspel waarin het verhaal niet verteld, maar gezongen wordt. Met een virtuoze pianiste, een echt koor, heuse hoge sopranen, diepe bassen en een dirigent, die behalve een dirigeerstok ook alle touwtjes in handen heeft, als een poppenspeler. Maar hier zijn de spelers helemaal echt. Het zijn professionele musici die van tijd tot tijd hun eigen muzikale gang willen gaan. Zo’n dirigent moet dus van goede huize komen en onwankel-baar in zijn schoenen staan. Het verhaal is om je vingers bij af te likken, huiveringwekkend als een duister sprookje in lang vervlogen tijden, spannend als ‘The Killing’.

Extra bijzonder is dat de opera hier is ontstaan. Een echte Krimpense componist heeft de muziek gemaakt. Van het begin tot het eind is de opera een product van lokale bodem. Wie durft nog te beweren dat er niks gebeurt in Krimpen aan den IJssel? Als u wat doorbladert in dit blad, kunt u er meer over lezen.

Een opera in Krimpen aan den IJssel… Wie had dat ooit gedacht? Tot nu toe moest je ervoor naar Amsterdam. Eerst in de file en dan een weekloon neertellen om je auto te stallen. Nu hoef je niet eens de brug over. Met de fiets of lopend naar de opera. Ik moet me sterk vergissen als Krimpen aan den IJssel niet het culturele middelpunt van ons land wordt. Goed, er moet nog wat geschaafd wor-den aan de infrastructuur. We missen een muziektempel, maar dat is een kwestie van tijd. In Amsterdam kwamen ze ooit op het lumineuze idee om het stadhuis en de opera in één gebouw te stoppen. In de volksmond werd dat de Sto-pera. In onze gemeente wordt hard nagedacht over het nieuwe centrum. Wat moeten we met De Tuyter? En met het raadhuis? Nou, ik zie hier wel mogelijkheden. Gooi het raadhuis en De Tuyter tegen de grond en bouw een Krimpense Stopera of Stuyter voor mijn part. Donderdags een gemeenteraadvergadering, vrijdags een opera. Mis-schien zien sommige toeschouwers het verschil niet eens.

Huib Neven

EVEN NEVEN

Amsterdam aan den IJssel

Page 8: Klinker oktober 2012

Zwanenkade 146 - 2925 AV Krimpen aan den IJsselTelefoon: (0180) - 51 06 77 - Fax: (0180) - 51 06 87

A.D.B. Dakbedekkingen nieuwbouw, renovatie en isolatie

E [email protected] I www.adb-dakbedekkingen.nl

Waalstraat 30 2921 XP Krimpen a/d IJssel Tel. 0180-443748 Mob. 06-18884640

FysiotherapieManuele therapie

MSC Kortland Nieuwe Tiendweg 11a2922 EN Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

MSC Capelse Brug Rhijnspoor 2512901 LB Capelle a/d IJsselT 010 20 20 793

MSC Krimpen (GK) Groenendaal 12922 CJ Krimpen a/d IJsselT 0180 519 001

[email protected] www.msc-ft.nl

TOETSENCENTRUM RICHARD VAN RIJSWIJKHeeft verbouwd!! nu kopen waar je het ook kunt leren

BEVOEGD PIANO- /KEYBOARDLESSENAlle stijlen zoals Pop, Jazz, Blues, Klassiek enz.voor beginners en gevorderden

VERKOOP PIANO’S EN VLEUGELSNieuw en gebruikt alleen bezichtiging na telefonische afspraak ook ‘s avonds mogelijk

PIANOSTEMMER

BEVOEGD PIANO- /KEYBOARDLESSENAlle stijlen zoals Pop, Jazz, Blues, Klassiek enz.voor beginners en gevorderden

VERKOOP PIANO’S EN VLEUGELSNieuw en gebruikt alleen bezichtiging na telefonische afspraak ook ‘s avonds mogelijk

PIANOSTEMMER

De Garantie voor Echt Muziek Plezier in de Regio Krimpenerwaard

Mail of bel voor een vrijblijvende afspraakLinde 12, 2925 CG (ingang achterzijde/garagekant)KRIMPEN A/D IJSSEL Telefoon 0180-525131 / [email protected] www.toetsencentrum.nl

Elektrotechniek• Elektrotechniek• Beveiliging• Data&Telecom• Energiebeheersing• Domotica• Inspecties• Service&Onderhoud

Griendstraat 6 D - 2921 LA Krimpen a/d IJsselT (0180) 44 60 60 F (0180) 44 60 68

E [email protected] I www.roestenheuvelman.nl

Uw Totaalinstallateur van

Installatie• Zinkwerk• Dakbedekking• H.W.A• Riolering• Waterzijdigeinstallatie• C.V.zijdigeinstallatie• Sanitair• Ventilatie• Service&Onderhoud

Page 9: Klinker oktober 2012

Klinker # 4

9

Wie verdient het Krimpens Kompliment! 2012?

KRIMPENSE SAMENLEVING

foto:De vorige winnares van het Krim-pens Kompliment! is Janke van der Ham. Zij won een cheque van € 250,- en een beeld dat is ontwor-pen door de Krimpense kunstena-res Agaath Hordijk-van Dijk.

Ieder jaar op 7 december vindt de uitreiking van het Krimpens Kompliment! plaats. Op die datum, de Dag van de Vrijwil-liger, worden Krimpense vrij-willigers in het zonnetje gezet. Deze speciale vrijwilligersprijs heeft het gemeentebestuur in het leven geroepen om haar waardering te uiten richting alle Krimpenaren die vrijwil-ligerswerk doen voor de Krimpense gemeenschap.

Nomineer iemandOok in 2012 wordt deze prijs weer uitgereikt aan een persoon of groep personen die zich inzetten voor de Krimpense samenleving. Wie ver-dient het volgens u om het Krimpens Kompliment! van 2012 te ontvangen? Tot 15 november 2012 kunt u iemand voordragen. De jury bestaat uit raads-leden van de verschillende politieke partijen. Na de aanmeldingsperiode kiest deze jury wie dit jaar de winnaar is van de speciale vrijwilligersprijs. Uw kandidaat voor het Krimpens Kompliment! 2012 kunt u opgeven door een e-mail – waarin duidelijk staat aangegeven waarom deze vrij-

williger de prijs verdient – te sturen naar: [email protected]. Ook kunt u een brief met de motivatie opsturen naar:

Gemeente Krimpen aan den IJsselAfdeling SamenlevingAntwoordnummer 1572929 VB Krimpen aan den IJssel

Meer informatieHeeft u vragen over het Krimpens Kompliment! ? Dan kunt u via het ge-noemde e-mailadres of telefonisch via 14 0180 contact opnemen met Wim Fassaert van de gemeente Krimpen aan den IJssel (afdeling Samenleving).

‘De Nieuwe Vaart’ officieel opgeleverdDe officiële oplevering van het nieuwbouw- en renovatieproject ‘De Nieuwe Vaart’ is een feit. Op 14 september werd in ‘de Kajuit’ het glas geheven op de afronding van dit bijzondere project. Half maart zijn de laatste apparte-menten opgeleverd en in juni was de hele omgeving klaar. Jaap Blankenberg, wethouder ruimtelijke ordening, Koos Karssen van de Stadsregio Rotterdam en Rob van den Broeke van QuaWonen hielden een korte toespraak. Daarna werd een kunstwerk onthuld, dat inmiddels in ‘de Kajuit’ hangt, een ontmoe-tingsruimte voor ouderen. Het mozaïek met de afbeelding van een boot is gemaakt door een groep enthousiaste bewoners. Twee van hen vertelden hoe het werk tot stand is gekomen.

Wethouder Blankenberg is blij met de input van de inwoners. Zij hebben ervoor gezorgd dat de bouw van ‘gebouw 10’ werd geannuleerd. En dat was achteraf gezien maar goed ook. Het project had heel wat voeten in de aarde en was niet mogelijk geweest zonder de steun van de Stadsregio Rotterdam. Koos Karssen memoreerde erover dat de Stadsregio voor ruim anderhalf miljoen euro heeft bijgedragen aan de financiering. Rob van den Broeke, directeur van QuaWo-nen, benadrukte in zijn toespraak het belang van ‘samen wonen’. Dat betekent dat de bewoners van de nieuwe gebouwen goed voor elkaar kunnen zorgen.

Page 10: Klinker oktober 2012

RIOOLSERVICE T 0180 51 98 01 M 06 57 59 36 23

• Afvoeren ontstoppen • Camera-inspectie

• Riool ontstoppen • Reiniging van dakgoten • Rioolinspectie • Stankoverlast • Rioolreiniging • Stelcon gootreiniging

www.kamerrioolservice.nl

Ook voor al uw verzekeringen!

Bouwers in kwaliteit!

Vanaf de oprichting in 1970 is het leveren

van kwaliteit de rode draad geweest die

Martens gemaakt heeft tot wat het nu is;

een in alle opzichten goed geoutilleerde en

moderne onderneming. De altijd aanwezige

ambitie om kwaliteit te leveren en te voldoen

aan de wensen van de klant, samen met de

ISO 9001-2008 certificering, zijn het solide

fundament van waaruit gewerkt wordt. De

mensen van Martens beschikken over veel

kennis, zijn flexibel en zien vakmanschap en

het leveren van kwaliteit als een persoonlijke

voldoening. Mede daardoor kan Martens elke

opdracht in zijn sector aan.

Jan Tomstraat 6 - LekkerkerkTelefoon: (0180) 66 17 66E-mail: [email protected] Website: www.martens-bouw.nl

woningbouw

utiliteitsbouw

stadsvernieuwing

projectontwikkeling

vastgoedbeheer

Page 11: Klinker oktober 2012

Klinker # 4

11

Mensen met dementie hebben soms moeite om zelfstandig te blijven wonen en te functioneren. Om ervoor te zorgen dat zij zo lang mogelijk op zichzelf kunnen wonen én de juiste zorg ontvangen, werken in Krimpen aan den IJssel het Havenziekenhuis Rotterdam, Zorggroep Rijnmond (Tiendhove) en Agathos Thuiszorg intensief samen.

In Krimpen is een begeleidingsteam dementie werkzaam. Hierin zitten de klinisch geriater, een gespecialiseerd ver-pleegkundige, een maatschappelijk werker van het Haven-ziekenhuis en een casemanager van Agathos Thuiszorg.

“DAAROM IS HET BEGELEIDINGSTEAM

DEMENTIE IN HET LEVEN GEROEPEN”

Langer zelfstandigIn Krimpen aan den IJssel bestaan verschillende orga-nisaties die vormen van zorg en welzijn aanbieden voor ouderen met dementie. Met elkaar zorgen zij ervoor dat patiënten met geheugenproblemen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en functioneren. Toch was het tot 2010 voor veel patiënten en hun mantelzorgers moeilijk om hierin hun weg te vinden. Vaak was het hen ook niet be-kend welke mogelijkheden er in Krimpen zijn om met de diagnose ‘dementie’ langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en functioneren. Verder was het niet bij iedereen bekend welke mogelijkheden er zijn om de juiste zorg te krijgen. Daarom is het begeleidingsteam dementie in het leven geroepen.

Zorg op maatAls de diagnose ‘dementie’ gesteld is door de geriater van het Havenziekenhuis, worden patiënten uit Krimpen met geheugenproblemen besproken in het begeleidingsteam dementie. De casemanager uit dit begeleidingsteam kent

het complete aanbod in Krimpen aan den IJssel en om-geving. Hij of zij zorgt ervoor dat de patiënt zorg op maat ontvangt. Binnen het begeleidingsteam dementie vindt periodiek overleg plaats over hoe het gaat met de patiënt. Dan wordt ook gekeken of er eventuele aanpassingen in de behandeling of in het zorgaanbod nodig zijn.

Spreekuur geriater in Het FacetHet spreekuur Geriatrie is op donderdag in de Buitenpo-likliniek in Het Facet in Krimpen aan den IJssel. Voor meer informatie kunt u bellen met de polikliniek Geriatrie van het Havenziekenhuis in Rotterdam via (010) 404 38 28.

Mensen met dementie kunnen langer

thuis wonen

foto: De buitenpolikliniek van het Havenziekenhuis is gevestigd in Het Facet, Patrijzenstraat 59.

Page 12: Klinker oktober 2012

12

Het Mandje Krimpen

U heeft er vast wel eens iets over gehoord: Rot-terdam Vooruit, Beter Benutten en de 1000 van de Algera. Verschillende partijen werken samen met als doel om de verkeersknelpunten in de Algeracorridor en de regio aan te pakken. Wie doet nu wat? Bart Prins, wethouder verkeer en vervoer, vertelt erover.

“Al vele jaren maken wij ons in regionaal verband sterk voor een betere doorstroming van de Algeracorridor. Als gemeente participeren we in het project Rotterdam Vooruit, onderdeel Herontwerp Brienenoord- en Algera-corridor (HBAC). De financiële middelen van het Rijk zijn op dit moment onvoldoende om alle maatregelen van het programma Rotterdam Vooruit uit te voeren. Een aantal noodzakelijke oeververbindingen die bij het HBAC horen, worden daarom de eerste tien jaar nog niet gerealiseerd.

Een tweede oeververbinding vanuit de Krimpenerwaard is daarmee zeker niet van de baan! Om de doorstroming nu al te verbeteren is er gekozen voor kortetermijnoplos-singen, zoals de aanleg van een extra rijstrook bij het Ca-pelseplein richting Capelle aan den IJssel. Ook het verder optimaliseren en vervangen van verkeersregelinstallaties op de C.G. Roosweg, Algeraweg en Capelseplein is één van de oplossingen. De uitvoering van deze investeringen is ondergebracht in het (Rijks)programma Beter Benut-ten. Het Rijk en de stadsregio Rotterdam trekken de ko-mende jaren samen 170 miljoen uit om de files in de regio te bestrijden. Extra aandacht is er nu ook voor de Oost-flank van Rotterdam (ook bekend als ‘Mandje Krimpen’).”

Beter Benutten?Het Rijk, de stadsregio Rotterdam, de regiogemeenten, de Provincie Zuid-Holland en het regionale bedrijfsleven werken samen in het programma ‘Beter Benutten Rotter-

COLLEGE VAN B&W

Page 13: Klinker oktober 2012

13

dam’. Bart Prins: “Uitgangspunt van het programma Be-ter Benutten is dat de bestaande infrastructuur optimaal benut wordt door het verkeer beter te spreiden. In de spits moeten de files met gemiddeld 20 tot 30 procent worden gereduceerd. Voor de Oostflank zijn we bezig met de uit-voering van een aantal maatregelen.

Het gaat hierbij onder andere om Spitsmijden op de Al-geracorridor en het aanleggen van een autoveer tussen de Krimpenerwaard en Ridderkerk/IJsselmonde. Ook wordt er gekeken naar een extra P+R locatie in Krimpen aan den IJssel. Een belangrijke trekker van deze maatre-gelen is de Verkeersonderneming (een samenwerking van de Stadsregio Rotterdam, Rijkswaterstaat en het Ha-venbedrijf).”

VerkeersondernemingDe Verkeersonderneming stelt een businesscase op voor de verschillende maatregelen. Naast overleg met de gro-tere werkgevers in het gebied (Stormpolder en Rivium) is het ook nodig om de individuele spitsrijder er bij te betrekken. In samenwerking met Algera-corridor.nl, de gemeente Krimpen en studenten van de TU Delft is de Verkeersonderneming een publiekscampagne gestart. ‘De 1000 van de Algera’ loopt nu een aantal maanden en heeft verschillende bruikbare ideeën opgeleverd. Aange-toond is dat de doorstroming verbetert als er tijdens de spits 1000 auto’s minder over de Algerabrug rijden. Be-drijven en particulieren kunnen via de website www.de1000vandealgera.nl nog steeds ideeën delen.

Genoeg ideeënTijdens de laatste bijeenkomst van ‘de 1000 van de Algera’ is er uitvoerig gediscussieerd over mogelijke oplossingen. Hierbij wordt gedacht aan het inrichten van flexplekken. Dit naar een idee van Meet@Work in Schoonhoven. Bart Prins: “Inmiddels heeft een ondernemer uit Nederlek aan-gegeven om een deel van zijn bedrijfsruimte beschikbaar te stellen voor flexplekken.” Ook ideeën als een Metro-spitsbus, E-bike- en E-scooterregelingen zijn uitgebreid besproken. Bart Prins: “Ik word enthousiast van alle idee-en die zijn aangereikt. In oktober verwachten we concrete plannen om de doorstroming te verbeteren. Ook andere al maatregelen zijn getroffen, zoals een doorgetrokken streep op de weg voor de Algerabrug, waardoor er opti-maal gebruik gemaakt wordt van de twee beschikbare rij-banen. Verder zijn de verkeersinstallaties beter afgesteld. Uiteraard blijven we aandacht vragen voor de Algeracor-ridor. Het is een uitdaging die we als gemeente in samen-werking met verschillende partijen moeten oppakken.”

Wie betaalt alles?De kosten voor Beter Benutten Rotterdam worden voor een groot deel betaald door het Rijk (102 miljoen). Daar-naast betalen de stadsregio Rotterdam (een samenwer-king van Krimpen en 14 omliggende gemeenten), de provincie Zuid-Holland en het bedrijfsleven 68 miljoen. De gemeente Krimpen aan den IJssel stelt 1,5 miljoen be-schikbaar.

Wat vindt u van de (communicatie van de) gemeenteraad?De gemeenteraad is de gekozen volksvertegenwoordi-ging van de gemeente. Eens per vier jaar gaan de inwo-ners van Krimpen naar de stembus en kiezen ze welke 21 raadsleden, verdeeld over raadsfracties, plaatsnemen in de Krimpense raad. Wat doet de gemeenteraad? Met welke onderwerpen houdt de raad zich bezig? Hoe kan ik op de hoogte blijven? En hoe kan ik in contact komen met de raad? Dit zijn vragen die u misschien wel heeft. Er is daarom een onderzoek gestart naar het beeld over en de communicatie van de raad. Via een enquête wil de gemeenteraad te weten komen hoe u over de raad denkt en hoe u de communicatie van de raad naar u toe ervaart. Als u meewerkt aan het onderzoek, maakt u kans om een-malig ‘Gast van de Raad’ te worden. Tot 26 oktober 2012 vindt u de vragenlijst op www.krimpenaandenijssel.nl/onderzoekgemeenteraad. Vult u de enquête ook in?

KORT NIEUWS

Jeugdpolderdichteres Nica Bol heeft een gedicht ge-schreven voor de Vrienden van Aafje. De Stichting Vrien-den van Aafje zet zich belangeloos in voor leuke en bijzon-dere extra’s voor de klanten van zorgaanbieder Aafje.

Vrienden van AafjeVandaag is het feestvoor de vrienden van aafje met veel muziek, theater en meercupcakes maken, een nieuwe rolstoelbus,een dagje beauty salon,10 jaar heel veel extra,om extra van te genieten,en nooit meer te vergeten,vrienden van aafje nu 10 jaar,Hiep hiep hiep hoera!

Nica Bol

JEUGDPOLDERDICHTERES

Page 14: Klinker oktober 2012

[email protected]

al ruim 50 jaar actief voor ondernemers en particulieren

STARTEND ONDERNEMER?

Boek uw ‘lekker-in-je-wintervel’ arrangement!

En dan staat de winter ook nog voor de deur!

Blijf in balans...

arrangement!arrangement!arrangement!

Tot op de tafel! Louise

3 massagetherapie behandelingen à 45 minuten nu voor € 60,-

Massages, gegeven met zorg, rust en aandacht. Heeft u stressklachten, spierpijn, ver-minderde energie, overgangsproblemen, hoofdpijn of andere vage klachten?

A Patrijzenstraat 83 (gebouw Het Facet) 2922 GN Krimpen aan den IJssel

M 06 41 96 54 22 E [email protected] W www.louisemassagetherapie.nl

Blijf in balans...

schildersbedrijf

- sinds 1845 -

IJsseldijk 3962922 BN Krimpen aan den IJsselTel.: 0180 - 512 094Fax: 0180 - 513 633E-mail: [email protected] • www.janvanwijnen.nl

De erkende vakmanvoor al uw schilder-, glas-, en behangwerk

S C H I L D E R S B E D R I J F

- sinds 1845 -

B.V.

Page 15: Klinker oktober 2012

Klinker # 4

15

Op zaterdag 8 september was het weer Open Monumenten-dag. Dit jaar met oude bekende en met nieuwe deelnemers. De volkstuinenvereniging De Amateur en de Kinderboerderij deden mee onder de vlag van het thema ‘Groen van Toen’.

Om 10.00 uur liepen er al mensen te neuzen bij de kramen van de Brocan-temarkt op het plein bij het Streekmu-seum. Na de officiële opening door de wethouders Lex Hofstra en Bart Prins was het in en bij het museum een drukte van belang. Niet alleen bij het museum, ook bij de Stormvloed-kering en de atoombunker waren veel belangstellenden.

Rondleiding StormvloedkeringVeel mensen wilden best even wach-ten om mee te doen aan de rondlei-ding met een gids. Medewerkers van

Rijkswaterstaat vertelden de aanwezi-gen een boeiend verhaal over de wer-king van de Stormvloedkering Hol-landsche IJssel. Bezoekers konden een kijkje nemen in de bedienings-ruimte en bovenin de toren.

Leukste boer en boerinVerder trokken de activiteiten bij Kinderboerderij Klein-Boveneind veel bekijks. Bij de kinderen was het springkussen favoriet, gevolgd door het schminken. Veel kinderen kwa-men verkleed als boer of boerin en deden mee aan de wedstrijd wie er het leukste uitzag. Bij oudere mensen waren de oude tractoren en boeren-gereedschappen in trek.

Motorpech De ZeldenrustDit jaar had de bemanning van het schip De Zeldenrust pech. Een de-fect aan de motor moest eerst door een monteur worden verholpen. Na de reparatie kon het schip helaas pas rond 13.00 uur gaan varen.

Gemoedelijk dagje uitHet prachtige nazomerweer werkte ongetwijfeld in het voordeel van de deelnemers aan Open Monumen-tendag. Zoals (bijna) elk jaar heeft de Krimpense Open Monumentendag een geduchte concurrent: de Wereld-havendagen in Rotterdam. Degenen die niet zo houden van het massale en grootschalige, kunnen elk jaar op de tweede zaterdag van september dichtbij huis op een gemoedelijk dag-je uit rekenen.

Impressie van Open Monumentendag

‘Groen van Toen’

Grote foto: Medewerkers van Rijkswater-staat verzorgden rondleidingen in en bij de Stormvloedkering.

Kleine foto: Wethouders Lex Hofstra en Bart Prins plantten een dahlia in de moes-tuin van het Streekmuseum.

Page 16: Klinker oktober 2012

Klinker # 4

16

Onlangs heeft burgemeester Lennie Huizer samen met de overige burgemeesters in de regio Rotterdam-Rijnmond een convenant getekend met Burgernet. Het doel van dit con-venant is om gezamenlijk een actieve bijdrage te leveren aan de veiligheid in de woon- en werkomgeving. Dit gebeurt door het actief be-trekken van burgers bij opsporing, noodhulp en handhaving.

Wat is Burgernet?Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid te bevor-deren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van aangemelde inwoners uit de gemeente Krim-pen aan den IJssel. De meldkamer van de politie start, na

een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. Deelnemers van Burgernet krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per sms. In dit bericht staat bijvoorbeeld het verzoek om uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Waarom Burgernet?Wonen en leven in een veilige omgeving is belangrijk. De gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. In uw eigen buurt kunt u zelf ook veel doen om uw leefomgeving prettig te houden. Veel mensen doen dit al: door een praatje te maken met de buren of door de eigen straat schoon te houden. De gemeente en politie werken graag nog beter samen met de bewoners. Daarom is er Burgernet. Door uw ogen en oren te gebruiken, kunt u direct helpen uw leefomgeving veiliger te maken.

Wanneer wordt Burgernet ingezet?Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. U kunt hierbij den-ken aan een heterdaad situatie, zoals diefstal of inbraak. Ook bij de vermissing van personen kan Burgernet inge-zet worden.

Hoe werkt Burgernet?De meldkamer van de politie ontvangt een melding. De politie wordt op de melding afgestuurd. Bij een duidelijk signalement schakelt de meldkamer van de politie op het-zelfde moment Burgernet in. De deelnemers ontvangen een oproep als ingesproken bericht op hun (mobiele) tele-foon of als tekstbericht per sms. Aan de hand van de door deelnemer(s) gemelde informatie kan de politie het zoek-gebied vergroten of verplaatsen. Na afloop ontvangen de deelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Aanmelden voor BurgernetVia de website www.burgernet.nl kunt u zich aanmelden als u mee wilt werken aan een veilige woon- en leefomgeving.

Burgernet: horen, zien, bellen

Page 17: Klinker oktober 2012

Klinker # 4

17

Van 9 oktober 2012 tot en met 26 februari 2013 is in het Streekmuseum Krimpenerwaard een bijzondere tentoonstelling te zien over de kunst van het schrijven. Deze expositie geeft de ont-wikkeling weer van het Romeinse wasleitje met bronzen griffel tot de ballpoint. Jan Anderson, eigenaar van het Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen, is de bedenker en samensteller van deze tentoonstelling.

Uit het telefoongesprek met Jan Anderson (76) blijkt dat hij veel plezier heeft gehad bij het maken van ‘Dat staat geschreven, schrijven door de eeuwen heen’.. “Ik ben al-tijd al gefascineerd geweest door geschiedenis, vooral van het dagelijks leven van mensen. Daarom ben ik 37 jaar geleden een museum begonnen in mijn woonboerderij aan de Kethelweg 50 in Vlaardingen (www.jananderson.nl). Zo kan ik mensen laten zien hoe het vroeger was aan de hand van voorwerpen en verhalen. In al die jaren heb ik zoveel objecten verzameld dat musea uit heel Neder-land regelmatig bij mij aankloppen om zaken te lenen. In dit geval heb ik de complete tentoonstelling ‘Dat staat geschreven’, in bruikleen gegeven bij het Streekmuseum Krimpenerwaard. Ik vind het leuk dat nu ook mensen bui-ten Vlaardingen er kennis van kunnen nemen.“

Schoonschrijfles“Bij het maken van deze tentoonstelling had ik het voor-deel dat ik uit mijn eigen geheugen kon putten. Ik heb de hele ontwikkeling van lei met krijtjes, kroontjespen en vulpen meegemaakt op school. Op de Mulo kreeg ik nog één uur per week schoonschrijfles. De meester of juf moest immers je handschrift goed kunnen lezen! Door de opkomst van de computer is het ‘schoonschrijven’ in de vergetelheid geraakt. Met deze tentoonstelling wil ik laten zien hoe belangrijk schrijven eigenlijk is. De Ro-meinen beoefenden de kunst van het schrijven tot in de puntjes. Tot ongeveer twintig jaar geleden hechtten wij er ook veel belang aan. Denk maar aan de handgeschreven sollicitatiebrieven waarover grafologen zich ontfermden. Zij haalden uit het handschrift van de sollicitant karakter-eigenschappen te voorschijn.”

Romeinse griffels“Het meest bijzonder in deze verzameling vind ik de was-leitjes (nagemaakt naar Romeins voorbeeld) met in Ne-derland opgegraven bronzen griffels uit de Romeinse tijd. Hiermee konden de Romeinen hun schrift telkens uitwis-sen en de waslei opnieuw gebruiken. Verder heb ik 40 jaar geleden een perkamentvel gekocht waarop een hand-schrift met een middeleeuwse afbeelding te zien is. Dit vel stamt uit ongeveer 1050 en is dus wel twintig generaties oud. Het perkament is gemaakt van een vel van een lam-metje dat langs een doorn is gelopen. Deze beschadiging in het dierenvel is toentertijd heel zorgvuldig gerepareerd en heeft al deze eeuwen overleefd. Ga dat zien!”

Vanaf 9 oktober in het Streekmuseum:

‘Dat staat geschreven’

foto: : Marieke Havers werkt bij het Streek-museum Krimpenerwaard. Hier toont zij een deel van de tentoonstelling.

Page 18: Klinker oktober 2012

Ger t -Jan Garden ie r

Ro t t e rdamseweg 12

2921 AP K r impen a /d I Jsse l

M. 06 139 343 47

E. i ns ta l . ga rden ie r@he tne t . n l

T /F. 0180 51 61 21

* Voor al uw loodgieters- en installatiewerkzaamheden!

* Goede service en kwaliteit voor een betaalbare prijs!

* In Krimpen geen voorrijkosten!

WWW.DERUITERVLOEREN.NL

M: 06-22453727Groeneweg 52821 ST Stolwijk

DeRuiter_2010.indd 2 12-5-10 11:18

T: 0182-347244

Voor administratie en jaarrekening

Voor loonadministratie en belastingaangiften

Advisering aan bedrijven en particulieren

Oude Tiendweg 11, 2921 AM Krimpen aan den IJsselTelefoon : 0180 – 550050Web: www.mjdevriesadvies.nl, e-mail: [email protected]

Page 19: Klinker oktober 2012

19

Klinker # 4

De Christelijke Gemengde Zangvereniging l’Espérance werd op 30 oktober 1892 opgericht in de Nederlandse Hervormde IJsseldijkkerk. Toen nog onder de naam ‘Op hoop van zegen’ en bestond uit leden van de meisjes- en jongelingenvereniging. Later werd voor het chiquere l’Espérance gekozen. Vanaf het begin vormt de klassieke en religieuze muziek de kern van het koorrepertoire.

Wel is met de komst van dirigent Wim Madderom in 1990 het repertoire lichter en breder geworden. Ook zijn de leden hierin meegegroeid, want de liefde voor zang en muziek wordt van generatie op generatie doorge-geven. Lenie van der Wal, koorlid en secretaris: “Onze leden zijn trouw, ze blijven heel lang bij ons en vaak zitten zelfs hun kinderen en andere fami-lieleden op het koor. Over trouw ge-sproken: Wim Madderom is al ruim 20 jaar onze dirigent. Oud-dirigent Wim Koen stond zelfs 43 jaar voor het koor, van 1944 tot 1987.”

Wim Madderom: “Binnenkort ga ik mijn werkzaamheden wat afbouwen, maar met l’Espérance ga ik door. Ik vind het nog veel te leuk om te doen. Dit zangkoor is tot veel dingen in staat en het niveau blijft gewoon goed.”

Jubileumconcert inIJsseldijkkerkLenie van der Wal: “We kijken heel erg uit naar ons jubileumconcert op 27 ok-tober in de IJsseldijkkerk. Die avond zingen we heel mooie muziek, zoals de koorsuite uit ‘The Armed Man - A mass for Peace’ van Karl Jenkins en delen uit Mendelssohns Psalm 42. Ook bijzonder is ‘For the beauty of the Earth’ van John Rutter. Behalve ons zangkoor doen sopraan Clara de Vries en organist Cees van der Slik en een aantal gastzangers mee. Verder geeft het kamerorkest Touché, aange-vuld met hoorn, fagot, harp, trompet en slagwerk, acte de présence. Ieder-een is welkom en de toegang is gratis. Kom kijken en luisteren. Het concert begint om 20.00 uur en de kerk gaat om 19.30 uur open. Wellicht krijg je zin om met ons mee te zingen!”

Zangvereniging l’Espérance 120 jaar jong!

foto:Leden van l’Espérance oefe-nen in de hal van de Sions-kerk. Op de voorgrond (van links naar rechts) dirigent Wim Madderom, secretaris Lenie van der Wal en voorzit-ter/penningmeester Gerrit de Groot.

Ruimte voor nieuwe zangers/zangeressenl’Espérance oefent elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de hal van de Sionskerk aan de Nieuwe Tiendweg 17. Belangstellenden zijn van harte welkom om een repetitie bij te wonen. Behalve zang en uitvoeringen heeft l’Espérance nog meer in petto. Regelmatig heeft de vereniging voor haar leden een gezellige (buitenlandse) reis of een leuk etentje in het verschiet. Voor meer informatie kunt u bellen met Lenie van der Wal, tel: (0180) 524155 of kijken op www.lesperancekrimpen.nl.

KRIMPENSE SAMENLEVING

Page 20: Klinker oktober 2012

Volop keuze in rubberen & leren laarzen Groot aanbod wandelschoenen Grote collectie jachtkleding Sportieve windjacks Waxjassen Truien & fleece Overhemden & shirts Vele accessoires!

Woonaccessoires & cadeauartikelen Rieten manden & accessoires Glaswerk & potterie Bloemen & planten Tuingereedschap Tuinmeubelen, barbecues & tuinhaarden Sierbestrating Tuinhout

Kerkweg 170B 2935 AL Ouderkerk aan den IJssel

0180-446965 www.tiendhoek.com

Opbergruimte optimaal benut

Het Garobe schuifwandsysteem biedt opbergruimte op maat voor elk

interieur. Schuifwandkasten zijn ruimtebesparend en vrijwel overal

toe te passen. Garobe schulfwandkasten zijn vervaardigd van

eersteklas materialen met een keur aan variatiemogelijkheden. De

kogelgelagerde wielen in aluminiumpro� elen lopen soepel en

geruisloos. Zowel de kasten als kastinterieurs worden volledig op

maat gemaakt. Of u nu een dressoir zoekt, een hoekkast, een goed

geoutilleerde kledingkast of een efficiënt opbergsysteem voor uw

kantoor: Garobe maakt het mogelijk.

Wonen in uw eigen stijl

Uiteraard is er een enorme keuze aan materialen en kleuren, u

kunt deuren ook verdelen in verschlllende vlakken en met

exclusieve handgrepen uitvoeren.

Maak van uw Garobe schuifwandkast een sfeerelement in uw

interieur als speelse blikvanger of tijdloos designmeubel.

Aan u de keus!

IJsselstraat 21 Krimpen a/d IJssel Tel. 0180 512645 www.timmerbedrijfvanderblom.nl

Opbergruimte met een exlusieve uitstraling

Page 21: Klinker oktober 2012

21

Een mantelzorger zorgt voor iemand waar hij of zij een persoonlijke band mee heeft. Dat kan een ouder, kind, ander familielid, vriend of buur met een handicap of een (chro-nische) ziekte zijn. Even een dagje weg kan dan niet zomaar, het geven van mantelzorg gaat altijd door. Voor hen is er in Krimpen sinds 2007 het Steunpunt Mantelzorg, nu gevestigd in het Krimpense Gezondheidscentrum.

Mirona van der Linde werkt als mede-werker Steunpunt Mantelzorg vanuit het Krimpense Gezondheidscentrum. Zij vertelt hoe Steunpunt Mantelzorg mantelzorgers een hart onder de riem kan steken. Chris van Rijswijk is coördinator Steunpunt Mantelzorg. Hij wil dat mantelzorgers weten dat zij altijd een beroep kunnen doen op het Steunpunt.

Ondersteuning MantelzorgAls je de zorg voor iemand kunt delen met anderen, valt het misschien mee. Maar als alles op één persoon neer-komt, kan hij of zij in de knel raken. De gemeente Krimpen vindt het belang-rijk om mantelzorgers te ondersteu-nen, om te zorgen dat zij hun eigen leven houden en kunnen blijven deel-nemen aan de samenleving.

Chris: “De gemeente Krimpen gaat hierin verder dan de meeste andere gemeenten en steekt naar verhouding veel geld in de ondersteuning van mantelzorgers. Eigenlijk is dit nood-zaak, omdat beroepsmatige zorg door bezuinigingen steeds moeilijker te krijgen is.” Mirona: “Mantelzorg is niet aan leeftijd gebonden. Zo kan iemand zorgen voor zijn of haar de-menterende partner, ouders voor een gehandicapt kind of kinderen voor hun vader, moeder, broer of zus. Zelf heb je misschien niet in de gaten dat je een mantelzorger bent, omdat het

zo vanzelfsprekend lijkt. Het gevaar is dat je jezelf wegcijfert.”

Schrijf je in!Mirona vervolgt: “Daarom is het goed als je je inschrijft bij het Steun-punt Mantelzorg, via [email protected] of tel: (0180) 593684. Misschien heb je nog geen behoefte aan hulp, maar zo blijf je wel op de hoogte van ons aanbod. Twee keer per jaar brengen we het tijdschrift Mantelzorginfo uit. Verder bieden we een luisterend oor -ook telefonisch tijdens het spreekuur- en we kunnen doorverwijzen of bemiddelen in het contact met organisaties. Verder or-ganiseren we themamiddagen voor mantelzorgers. Als je een steuntje in de rug nodig hebt, kun je terecht bij een gespreksgroep of kan er iemand thuis komen praten. Iedere tweede maandagmiddag van de maand is er een Alzheimer café in Het Facet. Steunpunt Mantelzorg is er voor ie-dereen!”

Steunpunt Mantelzorg heeft hart voor mantelzorgers

foto:Chris van Rijswijk en Mirona van der Linde.

Activiteitenagenda Steunpunt MantelzorgDag van de Mantelzorg op 14 novemberLaat je als mantelzorger verwennen met een High Tea of Pannenkoekenbuffet en beleef de verkiezing ‘Mantelzorger van het jaar’. Inschrijving voor 7 novem-ber via tel: (0180) 553008 of via e-mail: [email protected].

Themamiddag op 11 december, 10.00-12.00 uur in CrimpenersteynThema: ‘Rol van mantelzorger verandert bij opname in verpleeghuis.’

Klinker # 4

Page 22: Klinker oktober 2012

Voorzieningendiscussie in Krimpen aan den IJssel

GEMEENTERAAD

De gemeenteraad heeft veel invloed op het be-leid in Krimpen. Wat houdt de raad bezig? In iedere editie van De Klinker komen steeds drie partijen aan het woord. Zij discussiëren met el-kaar over een actueel onderwerp. Dit keer ge-ven het CDA, Stem van Krimpen en de SGP hun mening over het voorzieningenniveau in Krim-pen aan den IJssel.

Naar aanleiding van het krapper worden van de financiële middelen discussieert de gemeen-teraad over het voorzieningenniveau in onze gemeente. Voor het CDA is het aanbod van verschillende maatschappelijke voorzieningen een belangrijk goed. Wij zijn trots op wat het gemeentebestuur samen met de burgers in de loop der jaren heeft bereikt.

Onze insteek bij deze discussie is het in stand houden van het huidige niveau van voorzieningen. Wel vinden we dat er kritisch moet worden gekeken naar voorzieningen waar de gemeente geen taak in heeft. Opvallend bij een analyse van de kosten is het totaal aan interne kosten en overhead. U moet zich voorstellen dat bij de kinderboerderij, het zwembad, de muziekschool en De Tuyter naast de normale kosten voor de beheerders en personeel er 1,2 miljoen euro aan interne kosten worden gemaakt. Het CDA richt zich op het terugbrengen van de interne en overheadkosten. Discussies over het verzelfstandigen van ons zwembad, de

muziekschool en overige voorzieningen zijn wat ons betreft relevant. Maar alleen als de resultaten niet verbeterd wor-den door meer multifunctioneel en efficiënter gebruik. Wel zien wij mogelijkheden in het beter betrekken van gebrui-kers bij onderhoud en beheer van (sport)accommodaties, zoals ook al door de Sportraad is gesuggereerd.

Het huidige niveau van voorzie-ningen in stand houden, waarbij de gebruikers meer betrokken moeten

worden bij het onderhoud en beheer van (sport)accommodaties.

Piet MoerlandFractievoorzitter CDA

REACTIE STEM VAN KRIMPEN :Stem van Krimpen heeft een genuanceerdere mening over het in stand houden van het huidige niveau van voor-zieningen. Allereerst valt op dat er gemeentelijke accom-modaties zijn die onvoldoende worden gebruikt en deze onderbenutting kost veel geld. De Big Bear en De Tuyter worden nauwelijks nog voor het doel gebruikt waarvoor ze gebouwd zijn. De gebouwen kosten de Krimpense be-

22

Page 23: Klinker oktober 2012

23

Het EMK-terrein is misschien wel één van de meest be-sproken plekken van Krimpen aan den IJssel en dit terrein heeft een eigen website. Het doel van deze site is om een centrale plek te hebben voor alle informatie over het EMK-terrein. Met het instellen van een saneringsonderzoek door Milieudienst DCMR en met de opdracht tot het op-stellen een business case door de gemeente Krimpen aan den IJssel, is het belangrijk om alle informatie op één plek te hebben. Op www.krimpenaandenijssel.nl/emk staat algemene informatie, nieuws en informatie over de geschiedenis, de onderzoeken die zijn gedaan en over de toekomst van het terrein. Ook kinderboerderij Klein-Boveneind heeft een eigen website gekregen, zodat alle informatie over de kinder-boerderij gemakkelijk voor u te vinden is. Op de site staan u nieuwsberichten en praktische informatie over bijvoor-beeld de openingstijden, de huisregels en stages. Ook kunt u op www.krimpenaandenijssel.nl/kinderboerderij lezen over veiligheid en hygiëne, de dieren op de kinderboerde-rij en de medewerkers van Klein-Boveneind.

De gemeente Krimpen aan den IJssel gebruikt Twitter om nieuwsberichten en andere zaken te publiceren. Tweet uw vragen of ideeën naar @gemkadij.

Nuttige avond over 2e oeververbinding @gemkadij, maar (te) veel lokale politici afwezig. #gemistekans #wordtvervolgd — AlexanderBPR

Gratis #WiFi in publiekscentrum #timeblockr klant @gemkadij. Maak direct online uw vervolgafspraak op mobiel of tablet — timeblockr

@gemkadij 8 maanden in de troep en herrie is lang beste gemeente. Wordt zeer slecht gepland… — DJ_Klaas

Het beleid van @gemkadij rond de #Algerabrug: bit.ly?N4g66W. Een overzicht wat er gedaan is en waar men mee bezig is. #krimpen — algeracorridor

@gemkadijTWEETS

Websites voor EMK-terrein en kinderboer-derij Klein-Boveneind

KORT NIEUWSlastingbetaler al jaren veel geld. Wij vinden dat er sprake is van een ineffectief gemeentelijk gebouwenbeheer. Bo-vendien moeten de gebruikers van de gemeentelijke ac-commodaties niet alleen betrokken worden, maar vooral zeggenschap gegeven worden over het beheer en onder-houd van de (sport)accommodaties. De gemeenteamb-tenaren lopen met een grote sleutelbos van de accom-modaties rond terwijl dit aan de gebruikers overgelaten kan worden. Door verenigingen een groot gedeelte van het beheer en onderhoud in handen te geven, kan veel bespaard worden op ambtenarenuren. Het geld dat nu uitgegeven wordt aan de inzet van ambtenaren kan zo kosteneffectiever worden besteed. Daarbij komt dat de nadruk in Krimpen naar onze mening te veel ligt bij grote accommodaties. Te weinig financiële middelen blijven daardoor over voor sportveldjes en speelplaatsjes in woon-buurten. Hier begint tenslotte het gezonde bewegen en deze buurtvoorzieningen moeten meer aandacht krijgen.

Bert LuijendijkFractievoorzitter Stem van Krimpen

REACTIE SGP:Onze gemeente beschikt over uitstekende voorzienin-gen, maar een aantal daarvan drukt wel erg zwaar op de gemeentelijke begroting. Voor het zwembad bedraagt het exploitatietekort bijvoorbeeld ruim 1 miljoen euro, voor de muziekschool 900.000 euro en voor de sportac-commodaties 400.000 euro. Daarmee kampen we met hoge kosten, die allemaal via de onroerendezaakbelas-ting (OZB) door de burger gedragen moeten worden. In het coalitieakkoord hebben we daarom afgesproken dat de exploitatietekorten met 10% worden teruggedrongen. Voor een deel is dit al gerealiseerd. Maar de meerjaren-cijfers laten zien dat verdergaande bezuinigingen nodig zijn. Wij vinden daarom dat er fundamenteel andere we-gen verkend moeten worden om de kosten te beperken. Als gemeente doen we nu wel heel veel in eigen beheer. Veel gemeenten hebben hun voorzieningen inmiddels op afstand gezet door ze bijvoorbeeld onder te brengen in een stichting. Dit lijkt ook voor onze gemeente kansen te bieden om de door het CDA genoemde interne kosten en overhead omlaag te brengen. De SGP wil het voorzienin-genniveau zoveel mogelijk handhaven. De onzekerheden over de financiën zijn echter te groot om volledige hand-having van het voorzieningenniveau op de langere termijn te kunnen toezeggen. Daarbij moeten we ook onder ogen zien dat behoeftes aan bepaalde voorzieningen kunnen afnemen. Zo is het jongerencentrum in de Big Bear on-langs gesloten, onder andere omdat er maar een relatief kleine groep jongeren gebruik van maakte.

Bert-Jan Ruissen Fractievoorzitter SGP

Page 24: Klinker oktober 2012

Initiatiefnemers Slava Kumanikin en Ries Jansen vertellen met aanstekelijk enthousiasme over ‘hun’ opera Sjoerd. Het is duidelijk dat voor allebei de muziek hun eerste liefde is.

Anderhalf jaar geleden begon Slava Kumanikin muziek te componeren na een brainstorm over de mogelijkheid een opera te maken. Het doel was een Nederlandstalige mo-derne opera met toegankelijke muziek en een aansprekend verhaal. Op 6 oktober is de eerste uitvoering in de bekende serie IJsseldijkkerkconcerten en op 23 oktober de tweede in de oude loods van Bolnes op het eiland De Zaag.

“ZONDER AL DEZE MENSEN WAS HET ONS

NIET GELUKT”

Ries Jansen: “Met citaten uit Nederlandse literatuur van Slauerhoff en Nijhoff én teksten gebaseerd op een oude Amelandse legende over weduwe Rixt, is een modern operastuk ontstaan. Het publiek van opera Sjoerd krijgt bovendien een tekstboek om alles nog beter te kunnen volgen.” Slava Kumanikin: “Vanuit ons enthousiasme heb-ben we iets moois weten te maken, daar zijn we trots op. Ook zijn we dankbaar dat zoveel Krimpenaren hebben meegewerkt aan dit project. Eén Krimpenaar heeft www.muziekproductiesrixt.nl gemaakt, een ander de huisstijl. De Krimpense kunstenares Bep Fränzel zorgde voor het ‘mobiele decor’: de begeleidende videobeelden. Bijzon-der is dat er veel Krimpense zangers en jonge musici in de operacast zitten. Ook hebben de gemeente en een aantal Krimpenaren de opera gesponsord. Zonder al deze men-sen was het ons niet gelukt.”

Unieke locatiesRies Jansen: “Met onze opera Sjoerd zijn we een uitzonde-ring in de operawereld. In die zin dat de opera meerdere

‘Sjoerd’: van oude Amelandse legende tot

nieuwe opera

KRIMPENSE SAMENLEVING

Page 25: Klinker oktober 2012

25

Durf te vragen

Onlangs ontvingen wij een email met daarin de volgende vraag:

“LS, Dagelijks loop ik met mijn hond rond het Gemeentehuis. Zowel ‘s avonds laat als ‘s mor-gens vroeg. Het valt mij nu al een paar weken op dat de Nederlandse vlag gewoon 24 uur bui-ten wappert... Ik meen echter dat hier bepaalde regels voor gelden...? Misschien is de persoon die verantwoordelijk is voor het hijsen en bin-nenhalen van het rood-wit-blauw op vakantie en heeft schijnbaar de werkzaamheden niet (goed) overgedragen...”

De gemeente geeft als antwoord:“Het klopt dat de vlag ‘s avonds buiten hangt. Het klopt ook dat er regels zijn voor het hijsen van de vlag. Voor het uithangen van de vlag vanaf rijksgebouwen heeft de minister-president een vlaginstructie vastgesteld. Deze vlaginstructie geldt ook voor lokale overheden. Voor par-ticulieren en private instellingen bestaat een dergelijke instructie niet, maar desgevraagd wordt hen geadviseerd deze vlaginstructie te volgen.

Wanneer de vlag uitsteken en hoe? De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald. Bij het neerhalen van een halfstok ge-hesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehe-sen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald. De vlag mag de grond niet raken. Omdat de vlag bij het Raadhuis van de gemeente Krimpen aan den IJssel ’s avonds en ’s nachts wordt verlicht mag deze blijven hangen.

Heeft u vraag aan de gemeente die ook voor andere inwoners inte-ressant is? Mail uw vraag: [email protected]

#DTV!

Schrijf je ingezondenbrief naar

Gemeente Krimpenaan den IJssel

keren achter elkaar wordt opgevoerd op unieke locaties. We hebben twee versies gemaakt, aangepast aan de lo-caties waar de optredens plaatsvinden. In de IJsseldijk-kerk was voor de uitvoering te weinig ruimte voor een heel orkest. Daarom hebben we daar gekozen voor een piano-uitvoering. Op 23 oktober om 18.00 uur spelen we in de oude scheepsmotorenloods van Bolnes op het eiland de Zaag in Krimpen aan de Lek. Hier is de uitvoering met symfonisch ensemble te bewonderen. De videobeelden worden daar op een groot zeil geprojecteerd, omdat de grote ruimte zich daarvoor goed leent. Achteraf kun je genieten van een ‘captains dinner’. Muziekliefhebbers kunnen voor € 75,- per stuk kaarten bestellen via: www.muziekproductiesrixt.nl, zolang de voorraad strekt.”

“MET OPERA SJOERD ZIJN WE EEN

UITZONDERING IN DE OPERAWERELD”

Plannen voor meer uitvoeringenRies vervolgt: “Opera Sjoerd wordt in november ook op Ameland uitgevoerd als opening van de Kunstmaand. Verder zijn er plannen voor nog meer uitvoeringen op bijzondere locaties, zoals in een loods van Hollandia met medewerking van Stichting Krimpen Presents. Als je geïn-teresseerd bent, houd dan de website in de gaten. We ver-wachten dat er heel veel mensen komen kijken, dus wacht niet te lang met kaarten bestellen…”

Het verhaal in een notendop De zoon van Rixt is gebiologeerd door de walvisvaart. Te-gen de zin van zijn moeder monstert hij aan bij kapitein Kat. Rixt leeft als jutter op Ameland ‘van de zee’. De zaken gaan niet zo best en als haar zoon al een tijd op zee is, leeft ze in bittere armoede. Op een dag lokt ze een schip met een lantaarn en laat ze het expres op de kust lopen. Alleen weet ze dan nog niet dat op dit schip haar zoon zit, die door haar toedoen verdrinkt. Moeder Rixt wordt daarna gek van verdriet en haar geest waart nog steeds rond op Ameland. Als je luistert, hoor je in de wind een klaaglijk en langgerekt Sjoeoerd!!!

foto:Ries Jansen en Slava Kumanikin

Page 26: Klinker oktober 2012

Meer informatie? Bel 0180 - 663 344 of mail [email protected] 138 | 2941 BP | Lekkerkerk

Wij heten u graag welkom op deze toplocatie! We bieden u vele mogelijkheden voor een intiem samenzijn of een spetterend (huwelijks)feest in onze rietgedekte boerderij met moderne inrichting. Onze zalen zijn geschikt voor feest- én zakelijke gezelschappen van 10 tot 150 personen, in combinatie met het restaurant zelfs voor 300 personen. Geniet in ons restaurant van een heerlijke lunch, diner of een feestelijk buffet. Op het unieke en rustig gelegen loungeterras is het heerlijk vertoeven bij de karakteristieke kastanjeboom.

Feesten in een rustieke boerderij

(boven ABN Amrobank, ingang linkerzijde)

Expeditieweg HN

z

ook voor het opmaken van een levenstestament

Koopprijzen vanaf € 183.600,-- v.o.n. incl. parkeerplaats

RaboMakelaardij

Uw Makelaar!

Planontwikkeling: Verkoop:Raadhuisplein 56

Krimpen aan den IJssel0180 - 55 00 66

www.rabomakelaardij.nl

Koop nu en profiteer van de voordelen van deze Koopgarant-appartementen!

Modelwoning

iedere donderdag van

15.00 - 16.00 uuropen

Gegarandeerde terugkoop •

door QuaWonen

Compensatie dubbele •

woonlasten*

Geen toewijzingscriteria•

Koopprijzen vanaf € 170.000,-- v.o.n. incl. parkeerplaats

* vraag naar de voorwaarden

Krimpen aan den IJssel

Advertentie De Klinker.indd 1 24-9-2012 10:58:02

Tieleman & Co bvelektrotechnisch installatiebedrijf

van Utrechtweg 72921 LN Krimpen aan den IJssel

Fax 0180 511985email: [email protected]

Tel. 0180 513376Licht- en krachtstroominstallatiesZwakstroominstallatiesKabelwerken hoog-, midden- en laagspanningHerstellen storingen aan uw elektrotechnische installatie

RaboMakelaardij

Uw Makelaar!

Raadhuisplein 56 2922 AH Krimpen aan den IJssel E-mail: [email protected] - 55 00 66www.rabomakelaardij.nl

Overdrachtsbelasting nog 2%. Profiteer nu!

Al jaren uw makelaar in de Krimpenerwaard!

Bekijk ons grote woningaanbod!

Advertentie De Klinker.indd 1 6-2-2012 9:35:24

Page 27: Klinker oktober 2012

Klinker # 4

27

Ieder jaar krijgt iemand uit Krimpen aan den IJssel tijdens de Nieuwjaarsontmoeting de Guldemont-oorkonde. Mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de Krim-pense samenleving komen voor de oorkonde in aanmer-king. De Guldemont-oorkonde wordt toegekend aan inwoners van de gemeente Krimpen aan den IJssel, die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor een instelling, een groep mensen of een individueel persoon. Wie verdient het dit jaar om de oorkonde te ont-vangen?

Draag iemand voorKent u iemand die volgens u voor de Guldemont-oorkonde in aanmerking komt? Stuur dan een e-mail gericht aan het college van burgemeester en wethouders naar [email protected], onder ver-melding van ‘Guldemont-oorkonde’. In deze e-mail omschrijft u kort de persoon die u op het oog heeft en de redenen waarom u vindt dat deze persoon de Guldemont-oorkonde verdient. Ook is het mogelijk om een brief te schrijven naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 200, 2920 AE Krimpen aan den IJssel. Tot 15 oktober 2012 kunt u iemand voordragen. Het college laat zich bij de toekenning adviseren door het Guldemont-comité.

Meer informatieHeeft u nog vragen of wilt u meer in-formatie? Neem dan contact op met Kees Kleinbloesem, telefoonnummer 14 0180.

Zorgt u (onbetaald) voor ie-mand uit uw naaste omgeving die langdurig ziek of gehan-dicapt is? Dan bent u mantel-zorger. Kom dan (alleen of met een andere mantelzorger) naar de Dag van de Mantelzorg op woensdag 14 november en laat u verwennen!

Om zoveel mogelijk mensen in de ge-legenheid te stellen om te komen op 14 november, is er de keuze tussen een ochtend- of een avondprogramma. U kunt genieten van een High Tea in

restaurant BreekA (C.G. Roosweg 20) òf van een pannenkoekenbuffet in restaurant de Pannenkoe (Cascade 1, naast zwembad De Lansingh).

AanmeldenAanmelden voor een van de program-ma’s kan tot uiterlijk 6 november 2012 bij Het Meldpunt, tel: (0180) 553008 of via email: [email protected]. De toegang is gratis. Als u vervanging thuis nodig heeft kunnen vrijwilligers u helpen om een passende oplossing te vinden. Ook kan voor vervoer naar het restaurant worden gezorgd.

Programma in restaurant BreekA:10.30 uur Inloop11.00 uur Opening door wethouder Lex Hofstra11.30 uur Begin van de High Tea met diverse lekkere hapjes13.00 uur Afsluiting

Programma in restaurant de Pannenkoe:18.00 uur Inloop18.30 uur Opening door wethouder Lex Hofstra18.45 uur Begin pannenkoekenbuffet en andere lekkere hapjes21.15 uur Afsluiting

Wie komt in aanmerking voor de Guldemont-

oorkonde 2012?

Mantelzorgers verdienen een dag zonder zorg!

KRIMPENSE SAMENLEVING

Page 28: Klinker oktober 2012

IJsseldijk 4162922 BP Krimpen aan den IJssel

Tel. 0180-512012 / 06-19 69 11 94 E-mail : [email protected]: www.boender-woninginrichting.nl

Winkel is open: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 12.00 en 13.00 tot 17.00 uur

vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur zaterdag 10.00 tot 16.00 uur

www.fl oortec.nl

Floortec Ablas - Van Utrechtweg 71 - Stormpolder Krimpen a/d IJssel - ☎ 0180 - 55 09 89

Showroom bezoek op afspraak ma t/m za via telefoonnummer of per e-mail [email protected]

vloerenU WILT..TOCH OOK EEN

PRACHTIGE VLOER!

In een ongedwongen sfeer helpen wij u graag bij de keuze van uw droomvloer!

Stofvrij schuren

en reparatie van uw bestaande houten vloer

Ook renovatie en onderhoud van marmer, natuursteen, vinyl, marmoleum, linoleum en PVC

Uitgebreide collectie Houten vloeren, Vinyl vloeren en

Laminaat

Alle ruimte voor uw

(bedrijfs)feest of vergadering

Raadhuisplein 1-4 - LekkerkerkTelefoon (0180) 66 16 67 - www.amicitia-lekkerkerk.nl

Alle ruimte voor uw

(bedrijfs)feest of vergadering

Raadhuisplein 1-4 - Lekkerkerk

Zowel losse

zaalhuur als

complete

verzorging.

Feest oplocatie?Amicitia

regelt ‘t!

Page 29: Klinker oktober 2012

Klinker # 4

29

Van Spanje naar Krimpen is een hele afstandNog even geduld en we zijn weer in het land

Binnenkort reizen we weer af met pakjesboot tienSinterklaas kan niet wachten om de Krimpense kinderen weer te zien

We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het bezoekAlles wordt verzameld: snoepgoed, cadeautjes en het grote boek

Tot die tijd moeten jullie het doen met het gedicht dat ik, Dichtpiet, schrijfWant op deze manier vertel ik vast over ons verblijf

Voordat de stoomboot Sint en zijn pieten naar Holland heeft gebrachtHeeft Creapiet een leuke opdracht voor jullie bedacht.

Maak een kunstwerk van de kleurplaat met verf, stift of kleurpotloodDeze is te vinden op www.krimpenaandenijssel.nl/stoomboot

Alle kinderen kunnen meedoen aan de kleurwedstrijdMaar schiet op, want je hebt tot 10 november de tijd

Als je meedoet maak je kans op een leuke prijs

Twee kinderen krijgen voor de theatervoorstelling een gratis entreebewijs

Sinterklaas en zijn pieten komen naar Krimpen op zaterdag 17 novemberEn we blijven er tot woensdag 5 december

Het feest in Krimpen aan den IJssel gaat om 12.30 uur beginnen Om 13.00 uur vaart de stoomboot de haven bij ‘De Schelvenaer’ binnen

’s Middags zijn er in het Krimpenerwaard College twee voorstellingen van Sint en pietMaar zonder een entreekaartje van € 2,50 per stuk kom je er helaas niet

Om 14.15 of 15.30 uur kun je bij de voorstelling aanwezig zijnMis het niet, want het is een feestelijk festijn

Vanaf 31 oktober zijn de kaartjes te koop in het Publiekscentrum of via www.krimpenaandenijssel.nl. Wees er snel bij, want de kaartverkoop gaat heel snel.

Sinterklaas, ik en de andere pieten hopen je te zien over een paar weken!

groeten, Dichtpiet

Hij komt, hij komt, de lieve goede Sint. Mijn beste

vriend, jouw beste vriend, de vriend van ieder kind

Page 30: Klinker oktober 2012

30

HergebruikenAls u de Jekko gebruikt, bewaart u alles op één centrale plek om het vervolgens in te leveren bij de daarvoor be-stemde inleverpunten. U kunt de lege of kapotte produc-ten inleveren bij de milieustraat of winkels die batterijen, spaarlampen en kleine elektrische apparaten verkopen. Na het legen gebruikt u de verzamelbox gewoon weer opnieuw. Door het inzamelen van deze producten kun-nen we meer recyclen, waardoor het milieu minder wordt belast en er minder grondstoffen uit de natuur nodig zijn.

Haal de Jekko in huisDe Jekko kunt u gratis afha-len in het Publiekscentrum en bij de milieustraat in de Stormpolder. U krijgt dan een bouwpakket mee. Op www.wecycle.nl/jekko staat een instructiefilmpje waarin u ziet hoe eenvoudig het is om de Jekko in elkaar te zet-ten. Ook vindt u op die web-site meer informatie over de verzamelbox en kunt u een Jekko bestellen.

Doet u ook mee met de fotowedstrijd in de Klinker? Ie-der nummer heeft de wedstrijd weer een ander thema. In het decembernummer van de Klinker is het thema van de wedstrijd ‘herfst in Krimpen’. Stuur uw mooiste, leuk-ste, origineelste foto met bijschrift naar [email protected] onder vermelding van ‘fotowed-strijd’. Tot en met 8 november kunt u uw foto insturen. De beste foto is goed voor een cadeaubon van € 25,-.

U herkent het misschien wel: in de schuur liggen oude, kapotte (kleine) elektrische apparaten en in huis slinge-ren lege batterijen en kapotte spaarlampen rond. Met de Jekko is dat verleden tijd. De Jekko is een praktische verzamelbox voor thuis met aparte compartimenten voor kleine elektrische apparaten, spaarlampen en batterijen.

Een beter milieu begint met Jekko!

Stuur uw foto in!

KORT NIEUWS

FOTOWEDSTRIJD

foto: Een zonnige dag in mei. Fotograaf: Anja van Veldhuizen

Page 31: Klinker oktober 2012

Onlangs heeft burgemeester Lennie Huizer een gebiedsverbod opgelegd aan een persoon die drugs verkocht aan onder andere 13- tot 15-jarige inwoners van Krimpen aan den IJssel. De burgemeester staat niet toe dat er drugs worden gedeald. En zeker niet aan minderjarigen. Drugs is natuurlijk niet het enige middel waardoor een verslaving kan ontstaan. Ook bijvoorbeeld alco-hol, gokken, internet, games of eten zijn bekende middelen om verslaafd aan te raken. Wat is een verslaving en hoe herkent u het?

Afhankelijkheid Typerend voor iedere verslaving is de geestelijke afhan-kelijkheid. Iemand heeft een enorm en onweerstaanbaar verlangen om een middel te gebruiken of bepaald ge-drag te vertonen. Het hele denken en doen is gericht op één ding: het gewenste middel (bijvoorbeeld drugs) of de gewenste activi teit (bijvoorbeeld gokken). Daarbij brengt verslaving bij bepaalde middelen ook lichamelijke afhan-kelijkheid (gewenning) met zich mee. Bij gewenning heeft iemand steeds meer nodig van het middel om hetzelfde effect te bereiken.

Verborgen probleemEen verslaving is een verborgen probleem. Verslaafden willen zich niet opvallend gedragen voor bijvoorbeeld familie of vrienden. Toch geven zij vaak signalen af. Bij drugsgebruik kunt u aan de ogen zien of de persoon on-der invloed is. Door cocaïne krijg je grotere pupillen en rooddoorlopen ogen kunnen een teken zijn van blowen. Ook gedrag kan een signaal zijn. Om een verslaving te ver-bergen, is alles geoorloofd: manipuleren, liegen, stelen.

Verzamel informatie en ga samen in gesprekVermoedt u dat iemand in uw omgeving verslaafd is, zoek dan eerst goed uit of meerdere personen in de omgeving van de verslaafde dit vermoeden ook hebben. Vervolgens is het verstandig om informatie te verzamelen over de verslaving. Wat houdt het in? Waar heb je mee te maken? Wat zijn de gevolgen? Als u helemaal op de hoogte bent, ga dan de confrontatie aan. Kies zorgvuldig het moment van de confrontatie, creëer een aanleiding. Blijf wel alert op de vaak ontwijkende of ontlopende reactie van de ver-slaafde. Ga niet tegenover elkaar staan, maar ga samen in gesprek.

Verslaving is verweven met gedragJe kiest niet voor een verslaving. Dit heb je niet in de hand. Wel kies je het middel. Mensen hebben een reden om bijvoorbeeld sigaretten, alcohol of XTC te gebruiken. Zo drink je een glas wijn, omdat het bij een etentje hoort en neem je een XTC-pil om langer door te kunnen feesten. En vaak gaat de frequentie van het gebruik omhoog. Het omslagpunt van het zelf in de hand houden naar een ver-slaving, is niet bekend. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. De verslaafde moet zelf gemotiveerd zijn te breken met de verslaving. Hoe eerder de verslaving aan-gepakt wordt, hoe beter.

Hulp Mensen met een verslaving en hun omgeving staan niet alleen met dit probleem. Professionele organisaties, de gemeente, verenigingen, scholen, ouders en jongeren moeten met elkaar samenwerken om verslavingen tegen te gaan. In Krimpen aan den IJssel kunt u met vragen over verslaving terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Ook kunt u contact opnemen met De Hoop ggz in Dordrecht en Rotterdam en Bouwman ggz in Rotterdam.

ColofonRedactieGemeente Krimpen aan den IJssel Team CommunicatieDe redactie is niet verantwoordelijk voor de advertentiepagina’s.

Ontwerp en opmaakM.V. grafisch ontwerp, www.mv-web.nl

DrukDrukkerij Verloop, Alblasserdam T: 078-6912899 / www.verloop.nl

AdvertentiesYolande Nederveen – van der Graaf T: 0180-524214 / 06-42508452E: [email protected]: @KlinkerDe

Gemeente Krimpen aan den IJsselPost: Postbus 2002920 AE Krimpen aan den IJsselBezoekadres: Raadhuisplein 2

T: 14 0180 | F: (0180) 51 60 40E: [email protected]: www.krimpenaandenijssel.nl

Twitter: @gemkadijFacebook: www.facebook.com/gemkadij

Volgende KlinkerDe volgende Klinker verschijnt op donderdag 6 december 2012. Wanneer u twee dagen nadeze verschijningsdatum geen Klinker heeft ontvangen, kunt u contact opnemen met het Publiekscentrum, tel: 14 0180.

Verslaving: je staat er niet alleen voor

WAT DOET DE GEMEENTE

Page 32: Klinker oktober 2012

T 0180 51 00 90E [email protected] I www.svmakelaardij.nl

✓ Verkoop✓ Aankoop ✓ Taxatie✓ Nieuwbouw✓ HypothekenBel ons voor een GRATIS WAARDEBEPALING

Swijnenburg & Valk MakelaardijIndustrieweg 2, Krimpen a/d IJsselPostbus 744, 2920 CA, Krimpen a/d IJssel

altijd in de buurt

Vier redenen waarom ú op Vierstroom kunt rekenen

Vierstroom is altijd in

de buurt met thuiszorg,

alarmering, huishoudelijke

zorg, een beschermde

woonomgeving,

voedingsadvies en vele

andere zorgdiensten.

Meer weten?www.vierstroom.nl

Zorglijn 0900 9300

(lokaal tarief).

1. We zijn altijd in de buurt met kleine teams;

2. We garanderen persoonlijke aandacht en zorg op maat;

3. U kunt dag en nacht op ons rekenen, waar u ook woont;

4. Samen met u regelen we de zorg die u nodig heeft.

1. We zijn altijd in de buurt met kleine teams;

2. We garanderen persoonlijke aandacht en zorg op maat;

3. U kunt dag en nacht op ons rekenen, waar u ook woont;

4. Samen met u regelen we de zorg die u nodig heeft

op Vierstroom kunt rekenen

1. We zijn altijd in de buurt met kleine teams;

2. We garanderen persoonlijke aandacht en zorg op maat;

3. U kunt dag en nacht op ons rekenen, waar u ook woont;

4. Samen met u regelen we de zorg die u nodig heeft