Het Kapittel (maart 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 Brasschaat Jaargang 17, nummer 1 (maart - april - mei 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106321 hetkapittel Zaterdag 6 juni Beweging.net Brasschaat nodigt je graag uit op haar jaarlijkse sociale fietstocht. We bezoeken Casa Ametza en de cafetaria van kinderboerderij Mikerf die door Aralea wordt uitgebaat. Sociale fietstocht Zaterdag 6 juni vertrekken we om 14 uur aan zaal ‘Ons Middelheem’ (Bredabaan 425). Na een tocht van ongeveer 25 kilometer komen we daar terug toe rond 18 uur. Persoonlijke inkorting van de route is mogelijk. Het fietsteam van bewegingspunt Brasschaat stippelde een mooie tocht uit die ons voor een groot deel buiten onze gemeentegrenzen leidt. De beide bezoeken hebben wel plaats op eigen grondgebied. Bij onze stop op de kinderboerderij wacht ons een vieruurtje. We stoppen eerst aan Casa Ametza. Dit is het toekomstige nieuwe jeugd- en gezins- centrum voor jongeren met een beperking en voor gezinnen met nood aan zorg. De tweede halte is gepland aan kinderboerderij Mikerf waar de cafetaria nu door Aralea wordt uitgebaat. Naast de door iedereen gekende klassieke ‘groenzorg’ wordt sinds ruim een half jaar een team van enkele monitoren en een vijftal mensen met een beperking klaargestoomd om er klanten te bedienen. Je kan er hoeve-ijs van verse koemelk zien bereiden en proeven. Tijdens de winter werd de cafetaria grondig verbouwd en uitgebreid met een veranda. We maken kennis met de chef-kok en zijn ploeg in volle actie om elke bezoeker te voorzien van spijs en drank. Inschrijven Voor de praktische organisatie vragen we in te schrijven vóór 1 juni bij: - Marcel Schenk – 03 663 21 91 – [email protected] of - Bert en Mieke Hofmans – 03 651 92 10 – [email protected] Deelnameprijs: 2 euro (te betalen bij vertrek)

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Brasschaat

Transcript of Het Kapittel (maart 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 BrasschaatJaargang 17, nummer 1 (maart - april - mei 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106321hetkapittel

Zaterdag6 juni

Beweging.net Brasschaat nodigt je graag uit op haar jaarlijkse sociale fietstocht. We bezoeken Casa Ametza en de cafetaria van kinderboerderij Mikerf die door Aralea wordt uitgebaat.

Sociale fietstochtZaterdag 6 juni vertrekken we om 14 uur aan zaal ‘Ons Middelheem’ (Bredabaan 425). Na een tocht van ongeveer 25 kilometer komen we daar terug toe rond 18 uur. Persoonlijke inkorting van de route is mogelijk.

Het fietsteam van bewegingspunt Brasschaat stippelde een mooie tocht uit die ons voor een groot deel buiten onze gemeentegrenzen leidt. De beide bezoeken hebben wel plaats op eigen grondgebied. Bij onze stop op de kinderboerderij wacht ons een vieruurtje.

We stoppen eerst aan Casa Ametza. Dit is het toekomstige nieuwe jeugd- en gezins-centrum voor jongeren met een beperking en voor gezinnen met nood aan zorg.

De tweede halte is gepland aan kinderboerderij Mikerf waar de cafetaria nu door Aralea wordt uitgebaat. Naast de door iedereen gekende klassieke ‘groenzorg’ wordt sinds ruim een half jaar een team van enkele monitoren en een vijftal mensen met een beperking klaargestoomd om er klanten te bedienen. Je kan er hoeve-ijs van verse koemelk zien bereiden en proeven. Tijdens de winter werd de cafetaria grondig verbouwd en uitgebreid met een veranda. We maken kennis met de chef-kok en zijn ploeg in volle actie om elke bezoeker te voorzien van spijs en drank.

InschrijvenVoor de praktische organisatie vragen we in te schrijven vóór 1 juni bij:- Marcel Schenk – 03 663 21 91 – [email protected] of- Bert en Mieke Hofmans – 03 651 92 10 – [email protected] Deelnameprijs: 2 euro (te betalen bij vertrek)

2 HET KAPITTEL | MAART 2015

kelijk gemaakt voor zwaar hulpbehoe-venden, kinderen of volwassenen in een rolstoel, met een visuele of auditieve be-perking of met nood aan een prikkelarme omgeving. Als er tijdens de vakantie extra zorg nodig is zoals kinesitherapie, hulp bij wassen en aankleden of verpleegkundige zorg, coördineert Casa Ametza dit voor de vakantiegangers.

Tijdens de vakantie kunnen alle gezins-leden samen of individueel meedoen met activiteiten die Casa Ametza orga-niseert. Dit kan een uitstap zijn naar de Kalmthoutse Heide, een avondje babysit, een uitstap voor kinderen met of zonder beperking, aanschuiven bij een georgani-seerde BBQ, ...

Vrijwilligers nodigVoor het begeleiden van deze activiteiten doet Casa Ametza beroep op enthousi-aste vrijwilligers. Wil je je engageren om gezinnen met een zorgnood ook een fijne vakantie te bezorgen? Bak je graag eens pannenkoeken voor een grotere groep? Wil je een avond babysitten zodat de ou-ders rustig uit eten kunnen gaan? Ga je in de vakantie wel eens naar de speeltuin of de dierentuin met je gezin en ... neem je daarbij enkele extra kindjes mee? Gids je graag een familie in Antwerpen, het Peerdsbos, de Kalmthoutse Heide? Dan ben jij de man/vrouw die we zoeken.

Samen maken we voor iedereen van va-kantie een feest!

Wij kijken allemaal reikhalzend uit naar onze vakantie: even zalig nietsdoen, ge-nieten van rust en verlost zijn van dagelijk-se beslommeringen. Deze welverdiende rust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor sommige gezinnen waar iemand een beperking heeft, aan een slepende ziekte lijdt of een behandeling tegen kanker krijgt, is het niet evident om er op uit te trekken en te genieten van vakantie.

Hier wil Bielebale vzw met Casa Ametza verandering in brengen. Daar organiseert men vanaf september vakanties voor ge-zinnen met een zorgnood. Casa Ametza is gelegen in het park van Brasschaat, naast het zwembad en de sporthal. Het bestaat uit zes gezinsverblijven voor vier tot zes personen. Deze verblijven zijn toegan-

Het aanbieden van activiteiten voor vakantiegezinnen met een beperking doet Casa Ametza in samenwerking met Rotonde vzw. Je kan dit project ook financieel steunen door je bijdrage te storten op BE92 4151 0950 4123 van Rotonde vzw met vermelding ‘Casa Ametza’. Giften vanaf 40 euro geven recht op een fiscaal attest.

Wil je meer weten over Casa Ametza of wil je je engageren in het project?Neem dan contact op met Tine Boiy via [email protected] of 0478 43 86 19.

Casa AmetzaVakantie voor gezinnen met een zorgnood

3HET KAPITTEL | MAART 2015

Eerst kreeg het publiek een deel van de campagnefilm over soci-ale onderbescherming te zien rond het thema ‘armoede is schen-ding van je sociale grondrechten’. Daarna volgde een toelichting over de campagne door Fons Corten van Welzijnszorg. Hij bracht dit onder de vorm van een belevingsverslag ‘Op weg naar Kerst-mis met mensen in armoede’.

Sociaal onrecht treft 1 op 7 mensen in België, vermits 1,6 miljoen mensen onder de armoedegrens leven. De politieke eisen luiden dan ook: een inkomen boven de armoedegrens voor iedereen; de automatische toekenning van rechten voor wie hulp nodig heeft; een kwaliteitsvolle dienstverlening voor wie steun zoekt. Omdat armoedebestrijding een zaak is voor iedereen, riep Fons op om over de campagne te spreken, de campagne-eisen te tekenen en zelf een actie op te zetten.

Iedereen beschermd tegen armoede?

Vrijdag 28 november 2014 organiseerden beweging.net en Welzijnszorg Brasschaat in zaal Drieheem een avond rond de adventscampagne ‘Iedereen beschermd tegen armoede?’. Patrick Naulaerts verwelkomde de vele aanwezigen met enkele opwarmertjes uit het tekstboekje ‘Weer of geen weer’.

Daarna ging Herman Gorremans tijdens een interview met OCMW-voorzitter Bart Brughmans nader in op de eisen om het leefloon op te trekken en om een positieve dienstverlening te garanderen. Lokaal zijn de parameters in orde, maar toch is niet alles evident en is er nog veel werk voor de boeg, zo bleek uit de antwoorden.

De film ‘Deux jours, une nuit’ van de gebroeders Dardenne, een vlijmscherpe analyse van een maatschappij die enkel aan econo-misch rendement denkt, maakte diepe indruk. Het is een pak-kend en beklijvend sociaal drama over Sandra, die een weekend lang van deur tot deur trekt om haar collega’s ervan te overtuigen om hun premie te weigeren zodat zij haar werk kan behouden. Het verrassende slot is zeker aangrijpend. Want als kijker leef je heel de tijd mee en word je tussen hoop en wanhoop geslingerd. Aansluitend beklemtoonde Carina Rotthier dan ook het belang van de campagne.

4 HET KAPITTEL | MAART 2015

Woensdag 1 aprilNaaicafé(ook op 6 mei en 3 juni)Hier kan je werken aan een jurkje, rokje of wat je ook aan het naaien bent. Er is steeds iemand aanwezig die je met raad en draad bijstaat.Om 19.30 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: G. Smet – 03 645 27 75Femma Ekeren-Donk

Woensdag 15 aprilUitstap naar KeukenhofInfo: Esther Weymeersch – 03 344 07 96Femma Brasschaat-Centrum

Donderdag 16 aprilCursus Femma’s Breicafé: vervolg(ook op 28 mei en 25 juni)Van 19.30 tot 22 uur in refter GIB.Prijs per les: leden 4 euro, niet-leden 7 euro.Inschrijven: Christel Claes – 0496 69 38 39Femma Brasschaat-Centrum

Maandag 20 aprilPatchwork(ook op 11 mei, 8 en 22 juni) Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: M. Pauwels – 03 645 16 53Femma Ekeren-Donk

Dinsdag 21 aprilPraat- en doenamiddag met zesdelige cursus crea(ook op 19 mei en 16 juni )Om 13.30 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Ingrid Gabriel – 03 651 33 31Femma Kaart

Donderdag 23 aprilCursus bloemschikken: vervolg(ook op 28 mei en 25 juni)Onder leiding van een lesgeefster maken we telkens een seizoensgebonden stuk. Van 9 tot 12 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: G. Rosseel – 03 646 80 61Femma Ekeren-Donk

Donderdag 23 aprilCursus Femma’s Naaisalon: vervolg(ook op 7 mei en 18 juni)Van 19.30 tot 22.30 uur in refter GIB.Prijs per les: leden 4 euro, niet-leden 7 euro.Inschrijven: Annie Van de Velde – 03 652 03 74Femma Brasschaat-Centrum

Maandag 30 maartHandwerk(ook op 20 en 27 april, 4, 11, 18 en 25 mei, 1, 8, 15, 22 en 29 juni)Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: M. Pauwels – 03 645 16 53Femma Ekeren-Donk

Dinsdag 31 maartCursus borduren: vervolgVan 8.30 tot 12 uur in het VTL-lokaal.Prijs: leden 4 euro, niet-leden 5 euro.Inschrijven: Frieda Bresseleers – 03 651 58 82Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 31 maartVeggiedag - meewerkdemonstratieOm 19 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Viviane Free – 03 652 07 98Femma Kaart

Dinsdag 31 maartCursus paasknutselenVan 19.30 tot 22.30 uur in refter GIB.Prijs: leden 4 euro, niet-leden 7 euro (+ kosten materiaal).Inschrijven: Annie Van de Velde – 03 652 03 74Femma Brasschaat-Centrum

femmagendaKeukenhof

5HET KAPITTEL | MAART 2015

Donderdag 21 meiFietsen(ook op 18 juni, 16 juli en 20 augustus)Vertrek om 13 uur aan de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Opgelet: op 18 juni is het een dagtocht met vertrek om 9 uur!Op 30 juni, 7, 14 en 28 juli en 4 augustus fietsen we ook dinsdagavond met vertrek om 19 uur.Info: M. Stans – 03 664 27 26Femma Ekeren-Donk

Vrijdag 22 meiMinigolfWe fietsen naar het Park van Brasschaat voor een gezellig partijtje minigolf. Niet-fietsers kunnen, na een seintje, mee met de auto.Vertrek om 13.30 uur aan de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: G. Nuyens – 03 542 60 62Femma Ekeren-Donk

Vrijdag 29 meiBezoek Vlasmuseum in KortrijkWe reizen met de trein naar Kortrijk en bezoeken er het vernieuwde Vlasmuseum.Info: G. Smet – 03 645 27 75 Femma Ekeren-Donk

Donderdag 4 juniTheater-musical ‘War horse’Inschrijven: Monique Boucquey – 03 651 48 93Femma Brasschaat-Centrum

Vrijdag 5 juniZomerhappeningOntmoetingsnamiddag en -avond voor de teamleden en vrijwilligers van de drie Brasschaatse Femmagroepen.Info: Monique Boucquey – 03 651 48 93Danielle Thijs – 03 651 99 72Lieve Vermeersch – 03 663 65 99Femma Brasschaat-Centrum, Femma Kaart en Femma Maria-ter-Heide

Donderdag 11 juniVerrassingsreis Info: Esther Weymeersch – 03 344 07 96Femma Brasschaat-Centrum

Woensdag 17 juniBloemschikken: nieuwe vijfdelige cursusOnder leiding van lesgeefster.Om 19 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Viviane Free – 03 652 07 98Femma Kaart

Dinsdag 28 aprilCursus bloemschikken: vervolg(ook op 19 mei en 16 juni)Om 19.30 uur in refter GIB.Inschrijven: José Stessels – 03 651 47 28Femma Brasschaat-Centrum

Woensdag 29 aprilCursus bloemschikken: vervolg(ook op 20 mei)Onder leiding van lesgeefster.Om 19 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Viviane Free – 03 652 07 98

Woensdag 6 meiCursus maquillageOnder leiding van schoonheidsspecialiste.Om 19 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Ingrid Gabriel – 03 651 33 31Femma Kaart

Maandag 11 meiThemacursus koken(ook op 15 juni)Tijdens de eerste les ‘slaatjes en dressings’, tijdens de tweede les ‘aspergemenu’.Om 19.30 uur in Ons Middelheem.Prijs per les: leden 4 euro, niet-leden7 euro (+ kosten ingrediënten).Inschrijven: Chris Vervliet – 0496 55 06 07Femma Brasschaat-Centrum

Vlasmuseum

6 HET KAPITTEL | MAART 2015

Zo’n 5.500 leerlingen uit 32 scholen maakten kennis met het Zuiden en met de leefomstandigheden van jongeren overal ter wereld. Het opzet is de jongeren te sensibiliseren rond globalise-ring, duurzaamheid en Noord-Zuidthema’s, hen te laten geloven in de toekomst en de wil bij te brengen om samen te werken aan een leefbare wereld.

De leerlingen zagen de film ‘Africa United’ met als thema’s aids, onderwijs, kindsoldaten en kinderprostitutie. Ook bezochten ze de interactieve wereldmarkt met diverse trajecten. Er was onder meer een spectaculaire vluchtelingenroute waar ze informatie kregen en opdrachten uitvoerden om al doende te ervaren wat solidariteit en samenwerken betekent. Daarbij konden ze duro’s verdienen en ook een fiscaal attest ontvangen bij ondersteuning van een goed doel.

beweging.net Brasschaat en Wereldsolidariteit stonden in voor twee standen. Op de stand ‘Schone Klerencampagne’ werd aandacht gevraagd voor de arbeidsomstandigheden en wan-toestanden in de kleding- en sportschoenenindustrie. Dit werd voorgesteld aan de hand van de samenstelling van de prijs van een sportschoen.

Op de ‘Waardig Werk’-stand werd duidelijk gemaakt dat het no-dig is er te blijven op hameren dat arbeiders geen gereedschap

zijn, maar ook rechten hebben. Vooral het besef dat in sommige landen kinderen in mensonterende omstandigheden werken en werknemers minder dan 1,50 euro per dag verdienen, maakte diepe indruk.

Dankzij de puike organisatie en de inzet van zowat 300 vrijwilli-gers ontdekten de leerlingen een wereld die echt geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ is en werd het soms een harde confrontatie.

5.500 leerlingen ontdekkenWereldmeerdaagse 2015

Van 27 januari tot en met 9 februari bezochten leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs uit de hele regio de Wereldmeerdaagse in de Ruiterhal. Dit jaar was het thema ‘de millenniumdoelstel-lingen’.

7HET KAPITTEL | MAART 2015

[email protected]

“Investeren in energiebesparendemaatregelen met hulp van de overheid”

De gemiddelde elektriciteitsfactuur stijgt vanaf 2015 met 8,4 procent. De totale energieprijs zal met 0,54 procent stijgen (dankzij de dalende gasprijs). Met de stijgende energie- en vooral elektriciteitsprijzen wordt het steeds belangrijker om te investeren in energiebesparende maatregelen. Vanuit Vlaanderen zijn er mogelijkheden om hiervoor goedkope leningen aan te gaan, zoals de sociale lening en de energielening. Verder is het met de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm, die sinds 1 januari van kracht is, belangrijk dat je dak goed geïsoleerd is. Ook voor dak- en andere vormen van isolatie of andere energiebesparende maatregelen kan je bij de overheid premies aanvra-gen.

Daarnaast geven een aantal gemeenten en provincies premies voor dak-, muur- of vloerisolatie. Op www.energiesparen.be vind je op welke subsidies je beroep kan doen voor je investeringen, afhankelijk van je gemeente en investeringscategorie.

De overheid helpt dus een handje bij het streven naar energiezuinigere woningen. ‘Laat ons tot slot niet vergeten dat de in-vesteringen in energiebesparende maat-regelen je ook helpen om je energiefactuur binnen de perken te houden’, aldus Dirk de Kort. Daarnaast zorgt een energiezuinige woning ook voor minder CO2-uitstoot, waardoor het milieuvriendelijker is en het ons klimaat helpt beschermen. Bij vragen over deze steun bij energiebesparende maatregelen, kan je steeds terecht bij de huisvestingsambtenaar van je gemeente.

Verder zijn er tal van premies en subsidies waarvoor je in aanmerking komt als je investeert in een energiezuinige woning. Zo krijg je belastingvermindering bij de federale overheid voor het plaatsen van dakisolatie. Op 1 januari 2015 ging er een nieuwe dakisolatienorm van kracht die het belang van dakisolatie bestendigt. Zo worden woningen zonder dakisolatie in 2020 ongeschikt verklaard. Bij (sociale) huurwoningen is het dus zowel voor de verhuurder als de huurder interessant om het dak te isoleren.

Energiebesparende investeringenDe Vlaamse overheid geeft korting op de onroerende voorheffing voor een energie-zuinige nieuwbouwwoning, maar voorziet ook de renovatie- en verbeteringspremie. Daarnaast verplicht de Vlaamse overheid de Vlaamse elektriciteitsnetbeheerders (Infrax of Eandis) om een aantal energie-besparende investeringen financieel te ondersteunen zoals dak-, vloer- of muur-isolatie, hoogrendementsglas, warmte-pomp, zonneboiler en condensatieketels bij bestaande woningen. Bij nieuwbouw-woningen kom je mogelijk in aanmerking voor de e-peilpremie of de premie voor zonneboilers of warmtepompen.

Je energiefactuur wordt steeds hoger en je wil hier iets aan veranderen? Vlaams Volksvertegenwoordiger Dirk de Kort (CD&V): ‘Dan loont het zeker en vast om je woning energiezuiniger te maken. Voor de investering in zo’n energiebesparende maatregelen kan je een goedkope lening aanvragen bij de Vlaamse overheid.’

Sociale en energieleningJe kan enerzijds beroep doen op soci-ale leningen om een woning te bouwen, kopen of verbouwen. Hiervoor kan je te-recht bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), het Vlaams Wo-ningfonds (VWF) en een erkende krediet-maatschappij (EKM). Daarnaast kan je in de meeste gemeenten in Vlaanderen een energielening krijgen van de Vlaamse overheid.

Onder bepaalde voorwaarden kan je zelfs beroep doen op een renteloze lening (meer informatie: www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/lenen/energielening). Er zijn ook enkele banken die een BEN-krediet geven als je ervoor kiest om je woning bijna-energieneutraal (BEN) te maken. Daarnaast zijn er voor kwetsbare huurders ook renteloze lenin-gen mogelijk.

Bewegingsmandataris Dirk de Kort

8 HET KAPITTEL | MAART 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.Belfius-agentschappen in Brasschaat:Bredabaan 188 (Centrum)Lage Kaart 301 (Kaart)Kapelsesteenweg 334 (Mariaburg)

DVV-agent in Brasschaat:Matrix, Bredabaan 661

in de lente met begonia’s en in het najaar met tulpen beplant worden, volkstuintjes op het einde van de Romboutweg evenals twee compostplaatsen, garageverkoop bij het begin van de zomer, voordrachten (onlangs over LED-lampen), ... Vier maal per jaar komt een mooi verzorgd en zeer informatief eigen tijdschrift van de pers. Men is ook lid van de milieuraad en er is geregeld uitwisseling van ideeën met on-der andere Velt, Ifang, Natuur en Bos.

Sociale inzetIn het kader van kansarmoedebestrijding hecht Hoge Akkersbloei veel belang aan sociale projecten. Zo worden elk jaar 60 kerstpakketten met voedsel via Kabas bezorgd aan kansarmen verspreid over heel Brasschaat. Deze worden bekostigd met de opbrengst van de quiz, Salsanacht, giften van particulieren en schenkingen van voeding van winkels uit de wijk. Hier-op volgen steeds zeer positieve en dank-bare reacties.

Speciaal te vermelden is het persoonlijk initiatief van Paul Vande Casteele om bij-lessen wiskunde te geven. Oorspronkelijk bedoeld voor kansarmen, maar schroom blijkt dikwijls een te hoge drempel te vor-men. Paul geeft nu gratis bijles aan zowat 25 leerlingen, aan sommigen al vele jaren lang. Bewust maakt hij hiervoor geen re-clame, de meesten komen via het CLB. Een project in samenwerking met De Remise om grootouders bij te scholen om wiskun-dehulp aan hun kleinkinderen te geven lukte jammer genoeg niet.

Zowel op gebied van aandacht voor groen en milieu, als op sociaal vlak is Hoge Akkersbloei bijzonder actief. De inzet en de ondernemingszin van het bestuur en vooral van de stuwende krachten zijn bewonderenswaardig en oogsten veel succes en waardering. Deze bloeiende vereniging verdient dan ook een mooie bloementuil!

Voorzitter Herman Rondeaux is heel fier te kunnen rekenen op reeds 14 bestuurs-leden. Zij dragen elk stuk voor stuk hun steentje bij om van deze vereniging een ‘bloeiende’ te maken. Op dit ogenblik is Hoge Akkersbloei in het Antwerpse de enige vereniging - ontstaan uit Kleine Landeigendom - die nog echt leeft.

Sinds het begin is het uitlenen van allerlei gereedschap (ladders, stelling, haksel-machine, snoeigerief, ...) een belangrijke bezigheid. De vereniging gebruikt lidgel-den en opbrengst van activiteiten om dit materiaal te kopen dat bewaard wordt bij depothouders. Voor het beheer stelt zich telkens de belangrijke vraag: welke mate-rialen aankopen en waar stockeren?

Tal van andere activiteiten en initiatieven staan op het programma: groepsaan-kopen, de jaarlijkse tuinprijskamp, het bloempje voor elk lid op paaszaterdag (zie foto), elf grote bloemschalen in de wijk die

Hoge Akkersbloei vzw is een sociale vereniging, op de wijk Kaart actief sinds 1958. Zij draagt zowel ‘groen’ als ‘sociaal’ hoog in het vaandel. Vandaag zijn er ongeveer 450 leden die slechts 10 euro lidgeld per jaar betalen. Daarnaast kan men rekenen op subsidies van o.a. Kleine Landeigendom en de gemeente Brasschaat.

Een bloemeke voorHoge Akkersbloei