Het Kapittel (juni 2013)

8
afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106321 België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 het kapiel Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 Brasschaat Jaargang 15, nummer 2 ( juni - juli - augustus 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwbrasschaat.be - www.acwantwerpen.be - [email protected] Iedereen maakt het geregeld mee: fiets- en voetpad afgesloten zonder signalisatie en extra voorzieningen voor de zwakke weggebruiker bij kortstondige wegenwerken, verhuizers die met ladderliften de fiets- en voetpaden volledig afsluiten en dan het parkeren voor een krant te kopen, bij een bankautomaat, bij de bakker ... En dat is dan dat. Zonde dat we het daar dan bij laten. ACW-Brasschaat vindt de tijd rijp om zelf in actie te komen. We roepen u op om uw steentje bij te dragen tot een veiligere en aangenamere leefomgeving. De bedoeling is dat álle zwakke weggebruikers de kans krijgen om hun steentje bij te dragen. Zo maken we iedereen, overheid en medeburger, kenbaar wanneer er een pro- bleem is waar iets aan gedaan moet worden. Hoe meldt u als fietser of voetganger een probleem? Het is belangrijk dat u zo precies mogelijk aangeeft wat het probleem is. We vragen u zo precies als mogelijk aan te geven waar het probleem zich bevindt. Als het op een duidelijk adres ligt, geeft u dat aan. Als dat niet kan, omschrijft u de locatie zo precies mogelijk. Vandaag hebben vele mensen een camera bij de hand of is deze ingebouwd in hun GSM, zo is het voor velen een koud kunstje om hun melding te verduidelijken met een foto. Mail uw melding en foto door aan Marcel Schenk - [email protected] Geen computer? Geen probleem ... Bezorg onderstaande melding aan Marcel Schenk, Brechtsebaan 76 of bij Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18. melding Adres of plaatsbeschrijving van de melding: ..................................................................................................................................................................................................................................................... Probleem (zo duidelijk mogelijk omschrijven): ..................................................................................................................................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................................................................................... doet u mee? Hallo zwakke weggebruiker ...

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Brasschaat

Transcript of Het Kapittel (juni 2013)

Page 1: Het Kapittel (juni 2013)

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106321

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131het

kapittel

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 BrasschaatJaargang 15, nummer 2 (juni - juli - augustus 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwbrasschaat.be - www.acwantwerpen.be - [email protected]

Iedereen maakt het geregeld mee: fiets- en voetpad afgesloten zonder signalisatie en extra voorzieningen voor de zwakke weggebruiker bij kortstondige wegenwerken, verhuizers die met ladderliften de fiets- en voetpaden volledig afsluiten en dan het parkeren voor een krant te kopen, bij een bankautomaat, bij de bakker ... En dat is dan dat. Zonde dat we het daar dan bij laten. ACW-Brasschaat vindt de tijd rijp om zelf in actie te komen. We roepen u op om uw steentje bij te dragen tot een veiligere en aangenamere leefomgeving. De bedoeling is dat álle zwakke weggebruikers de kans krijgen om hun steentje bij te dragen. Zo maken we iedereen, overheid en medeburger, kenbaar wanneer er een pro-bleem is waar iets aan gedaan moet worden.

Hoe meldt u als fietser of voetganger een probleem?

Het is belangrijk dat u zo precies mogelijk aangeeft wat het probleem is. We vragen u zo precies als mogelijk aan te geven waar het probleem zich bevindt. Als het op een duidelijk adres ligt, geeft u dat aan. Als dat niet kan, omschrijft u de locatie zo precies mogelijk. Vandaag hebben vele mensen een camera bij de hand of is deze ingebouwd in hun GSM, zo is het voor velen een koud kunstje om hun melding te verduidelijken met een foto.

Mail uw melding en foto door aan Marcel Schenk - [email protected] computer? Geen probleem ... Bezorg onderstaande melding aan Marcel Schenk, Brechtsebaan 76 of bij Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18.

meldingAdres of plaatsbeschrijving van de melding:

.....................................................................................................................................................................................................................................................

Probleem (zo duidelijk mogelijk omschrijven):

.....................................................................................................................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................................................................................................................

doet u mee?Hallo zwakke weggebruiker ...

Page 2: Het Kapittel (juni 2013)

2 HET KAPITTEL | JUNI 2013

Voor de jaarlijkse sociale wandeling van ACW-Brasschaat hadden we af-spraak op 16 maart in Antwerpen aan het ‘oude’ Gerechtshof.

Ons klein groepje (zeer geïnteresseerden) werd daar opgewacht door een gids van De Loodsen voor een wandeling met toelichting langs o.a. het Gerechtshof, langs Justitieel Welzijn, langs de diensten van slachtofferhulp en langs de ge-vangenis.

Onze gids heeft jaren in het Justitieel Welzijns-werk gewerkt. Zo heeft zij talloze slachtoffers en familie, maar ook daders en familie begeleid. Zij vertelde op een zeer doorleefde manier over het verloop van processen, over procedures, over het leven in gevangenschap. Zij sprak over hulpverle-ning en ondersteuning voor slachtoffers en fami-lies, over de diensten waarop zij beroep kunnen doen.

Bij een tas koffie in een gastvrij huis werden we door Fred Sels, aalmoezenier in de gevangenis van Antwerpen, geboeid en ontroerd door zijn verhaal over het leven achter de muren van de gevangenis. Geen ‘gazettenpraat’ of slogans, maar diepmenselijk en eerlijk! Die middag heb-ben we weer veel geleerd.

ACW-wandelingGevangen in armoede

Page 3: Het Kapittel (juni 2013)

3HET KAPITTEL | JUNI 2013

De Kaartse beek slingert zijn weg door een zeer mooi stuk natuur van Brasschaat en Kapellen. Te midden van weilanden en bosgronden maakt zij een aantal meanders. Een uniek zicht. Omwille van het waterbeleid en om overstromingen bij hevige regenval te voorkomen, heeft de provincie Ant-werpen plannen om een retentiebekken aan te leggen aan de Kaartse beek tussen de Linthoutdreef en de Holleweg.

verwerken in ambachtelijke ateliers zoals een bakkerij, zuivel- en vleesverwerking en uiteindelijk verbruiken wat ze zelf ge-produceerd hebben.

Therapeutisch paardrijden,kridelpad en snoezelweiEen zorgboerderij uitbaten vraagt veel inspanningen en middelen. Daarom is dagcentrum Sterhoeve ook zo enthousiast over de samenwerkingen die zorgboerde-rij Meander voor hen creëerde. Zo kunnen zij, dankzij eigen fundraising en de hulp van alle verschillende partners, een nieuw gebouw oprichten voor therapeutisch paardrijden. Ondertussen blijkt de nood aan een volledig aangepaste omgeving voor therapeutisch paardrijden in de regio erg groot. Niet alleen cliënten van Roton-de, maar ook van andere voorzieningen en individuele zorgvragen, vinden hun weg naar deze zorgboerderij.

Met het bouwen van een nieuwe aange-paste accommodatie willen ze vooral het comfort en de veiligheid voor alle deelne-mers verbeteren. Een verwarmde wacht-ruimte is voor rolstoelpatiënten immers

onontbeerlijk. Ook de andere partners van zorgboerderij Meander kunnen deze ruimte gebruiken. Het vogelopvangcen-trum is hier alvast erg blij mee. Ook in het hoofdgebouw van DC Sterhoeve zullen een aantal ruimtes aangepast worden en toegankelijk worden voor alle partners.

De ruggengraat van zorgboerderij Mean-der zijn de gasten van centrum Sterhoeve. Zij moeten de kans krijgen om in een rus-tige omgeving zichzelf te zijn en mee te helpen met het werk op de boerderij. Toch is het ook voor hen goed om andere men-sen te ontmoeten.

Denken over de gemeentegrenzen heenZowel Brasschaat als Kapellen zijn nog volop op zoek naar mogelijke samenwer-kingen rond Meander. Zo kan er misschien een milieuklas of een compostdemoplaats uitgebouwd worden. Verschillende ideeën worden nog besproken.

Meer info: [email protected]

(Bron: Parkbode Brasschaat)

Bovenop het retentiebekken zou de pro-vincie ook een sluis en een berm willen aanleggen. Dit unieke, grensoverschrij-dende project van duurzaam landschaps-beheer werd opgenomen in de werking van zorgboerderij Meander. Verschillende partners werken samen op de zorgboer-derij rond de slogan ‘Zorg voor mens, zorg voor dier, het zit in onze natuur’. Zij probe-ren elkaars werking hierbij zoveel moge-lijk te verrijken en te ondersteunen.

VZW Rotonde en SterhoeveVoor de aanleg van het retentiebekken zijn een aantal onteigeningen nodig en zouden bepaalde gronden een herbe-stemming krijgen. Eén van de huidige eigenaars van deze gronden is vzw Ro-tonde, een hulp- en dienstverleningscen-trum voor volwassen personen met een mentale beperking. Zij biedt ondersteu-ning via opvang in tehuizen en dagcentra. Naast het Sterrenhuis aan de Augustijnslei heeft zij ook een zorgboerderij in Kapel-len: Meander. Dit is een zorgboerderij waar verschillende doelgroep medewer-kers onder begeleiding leren zaaien, die-ren verzorgen, oogsten, hun producten

Project Meander

Page 4: Het Kapittel (juni 2013)

4 HET KAPITTEL | JUNI 2013

Vijfdelige borduurcursusWe maken een tafelloper met verschillende Hardangersteken. De prijs voor de cursus is voor leden 25 euro en 35 euro voor niet-leden. De lessen gaan door in het VTL -lokaal (boven de biblio-theek) van 8.30 tot 12 uur op dinsdagvoormiddagen 17 septem-ber – 8 oktober – 5 en 19 november en 3 decemberInfo en inschrijven: F. Bresseleers – tel. 03 651 58 82. Femma’s Breicafé vierdelige breicursusZowel beginnende als meer ervaren breisters kunnen deskundig advies krijgen bij hun breiwerk naar eigen keuze. De cursus gaat door in de bovenrefter van het GIB van 19.30 tot 22 uur op don-derdagavonden 26 september – 24 oktober – 21 november en 12 december. De prijs is 16 euro voor leden, 20 euro voor niet-leden.Info en inschrijven: C. Claes – tel. 0496 69 38 39. Femma’s Naaisalonvierdelige naaicursusKan u wat hulp gebruiken bij verstelwerk? Weet u niet hoe een rits in te zetten? Wil u zelf een kleedje of rokje maken en durft u er niet alleen aan te beginnen? Dan kan u terecht in ons naaisa-lon waar u deskundige hulp kan krijgen. De lessen gaan door in de refter van het GIB van 19.30 tot 22.30 uur op donderdagavon-den 19 september – 17 oktober – 7 november en 19 december. De prijs voor leden is 20 euro, niet-leden betalen 28 euro. Info en inschrijven: A. Van de Velde – tel. 03 652 03 74.

Vijfdelige cursus bloemschikken Begin juni start de vijfdelige cursus bloemschikken ‘Bloemschik-ken het hele jaar rond’. De lessen gaan door in het GIB om 19.30 uur. De data zijn verder 17 september – 15 oktober – 12 novem-ber en 17 december. Prijs: 30 euro leden en 35 euro niet leden.Info en inschrijven: J. Stessels- Driesen – tel. 03 651 47 15.

Tweedelige cursus haken met bliklipjesMet bliklipjes kan u een geldbeugel haken, een handtasje of sier-raad. De cursus heeft plaats in de bovenrefter van het GIB van 19.30 tot 22.30 uur op donderdagavonden 19 september en 3 oktober. De prijs voor leden is 10 euro en 14 euro voor niet-leden.Info en inschrijven: A. Van de Velde – tel. 03 652 03 74.

femmAgendaEr valt altijd iets te beleven met Femma Brasschaat Centrum

Bliklipjes

Bloemschikken

Page 5: Het Kapittel (juni 2013)

5HET KAPITTEL | JUNI 2013

De keuze voor een fietspad achter de gracht en bomenrij wordt gemotiveerd door verkeersveiligheid. Deze scheiding zal ervoor zorgen dat de fietsers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de auto-mobilisten, die op hun beurt dan weer zo

weinig mogelijk last van de fietsers zullen ondervinden.

www.dirkdekort.be

Dankzij een samenwerking tussen de gemeenten Brasschaat, Wuustwezel en het kabinet van Minister Crevits krijgt de belangrijke verkeersader tussen Maria-ter-Heide (Brasschaat) en Gooreind (Wuustwezel) binnen-kort een nieuw en veilig fietspad. De initiatiefnemers Dirk de Kort, Vlaams Volksvertegenwoordiger en eerste schepen van Brasschaat, en Dieter Wouters, Burgemeester Wuustwezel, zijn alvast opgetogen over de toe-kenning van het budget van bijna 2 miljoen euro door Minister Crevits.

Dirk de Kort: De aanleg van dit fietspad was een project dat reeds lang gepland stond. Het fietspad op Bredabaan tus-sen Maria-ter-Heide en Gooreind is het sluitstuk van het voorzien van Bredabaan van veilige fietspaden. Hiermee wordt de fietsverbinding tussen Brasschaat en Wuustwezel een feit. Dat is belangrijk voor enerzijds de schoolgaande jeugd en anderzijds het woon-werkverkeer naar de KMO-zone Campus Coppens en de mi-litaire kazerne. Ik ben blij dat het dossier eindelijk rond is. Eerste schepen en Vlaams Volksvertegenwoordiger Dirk de Kort en Minister Hilde Crevits.

Budget voor nieuw fietspadBrasschaat-Wuustwezel

Page 6: Het Kapittel (juni 2013)

6 HET KAPITTEL | JUNI 2013

van 13.30 tot 16 uur.Info: M. Pauwels – tel. 03 645 16 53.

FietsenOp dinsdagen 2, 9, 16, 23 en 30 juli en 6 augustus vertrek we aan de Nobele Donk om 19 uur. Info: M. Matthijssen – tel. 03 664 27 26.

FietsenElke derde donderdag van de maand gaan wij fietsen om 13 uur. Noteer alvast vol-gende data: 20 juni, 18 juli, 22 augustus en 19 september. LET OP: 20 juni is een dagtocht met vertrek om 9 uur.Info: M. Matthijssen – tel. 03 664 27 26.

BloemschikkenOnder leiding van een ervaren lesgeefster maken wij elke maand een seizoensge-bonden bloemstuk. Bloemen, planten, zelfs snoeihout uit eigen tuin en schalen uit de kelder of op zolder komen ruim-schoots aan bod.

Nieuwe cursus: elke vierde donderdag van de maand van 9 tot 12 uur – start op 27 juni. Bijeenkomst in de Nobele Donk.Info en inschrijven: G. Rosseel – tel. 03 646 80 61.

MinigolfWij fietsen naar het Park van Brasschaat en gaan daar gezellig een partijtje mini-golven op vrijdagen 14 juni en 13 sept. Niet-fietsers kunnen mee met de auto. Geef ons een seintje. Bijeenkomst:de Nobele Donk om 13.30 uur.Info: G. Nuyens – tel. 03 542 60 62.

KokenEen professionele kok leert u de knepen van het vak tijdens de volgende kook-demo op dinsdag 8 oktober om 19 uur in de Nobele Donk. Bel even voor onderwerp van de avond.Inschrijven gewenst: G. Lommelen – tel. 03 645 07 68.

Cursus kantklossen en Lierse kantWie wil leren klossen en ook wie graag gevorderde technieken aanleert, kan te-recht in deze cursus. Elke tweede en vierde woensdagavond van de maand. Samen-komst in de Nobele Donk, J.Ickxstraat 10, Ekeren- Donk om 19 uur.Info: G. Smet – tel. 03 645 27 75.

PatchworkOp de tweede en de vierde maandagna-middag van de maand wordt de techniek van het patchwork aangeleerd. We komen samen in de Nobele Donk van 13.30 tot 16 uur.Info: M. Pauwels – tel. 03 645 16 53.

HandwerkElke maandag is er gelegenheid om gezel-lig samen te werken aan eigen handwerk. Hebt u bij een vorige cursus uw werkstuk niet afgewerkt, geen probleem, er is altijd wel iemand die u terug op weg kan hel-pen. We komen samen in de Nobele Donk

femmAgenda

Er valt altijdiets te belevenbij Femma!

EkerenDonk

Lierse kant

Page 7: Het Kapittel (juni 2013)

7HET KAPITTEL | JUNI 2013

Deze lening is er gekomen op initiatief van de gemeente Bras-schaat. Op dit moment hebben 21 gemeenten uit de Antwerpse regio zich achter de IGEAN-energielening geschaard. Inwoners uit deze gemeenten kunnen nu zonder extra kosten en verplich-tingen een goedkope lening afsluiten om energiebesparende werken aan hun woning te laten uitvoeren. Het leningsbedrag is maximum 10.000 euro, terug te betalen binnen 5 jaar. De lening gebeurt aan een vaste rentevoet van maximum 2% (aan 0% voor bepaalde minder begoede personen). Vanuit Brasschaat zijn er op dit moment al 6 aanvragen naar IGEAN vertrokken.

Dirk de Kort: “Als schepen van groen en natuur en duurzaamheid in Brasschaat vind ik dit aanbod belangrijk voor onze inwoners die zo hun energiefactuur kunnen doen dalen en werk maken van een energie-efficiënte woning. Dat is ook goed voor het mi-lieu en bovendien een verplichting tegen 2020.”

Iedereen kan zich kandidaat stellen voor de IGEAN-energiele-ning. Niet alleen eigenaars van een woning komen in aanmer-king, maar ook voor huurwoningen zijn oplossingen mogelijk.

De woning waarop de lening van toepassing is, moet wel als hoofdverblijfplaats gelegen zijn in één van de 21 Antwerpse ge-meenten. De lening wordt aangevraagd op basis van offertes en ze wordt uitbetaald op basis van facturen. De werken mogen dus nog niet zijn uitgevoerd bij de aanvraag van de lening.

De energielening kan afgesloten worden voor uiteenlopende energiebesparende werken aan woningen. Zo onder meer voor de plaatsing van een condenserende centrale verwarmingsketel of biomassaketel, het aanbrengen van dak-, muur- en vloerisola-tie, de uitvoering van een energieaudit en de plaatsing van een geothermische warmtepomp. Alle informatie vindt u op www.igean.be. Contact opnemen met IGEAN kan telefonisch op 03 350 08 06 of via [email protected] de KortVlaams Volksvertegenwoordigerdirk.de.kort@brasschaat.bewww.dirkdekort.beOntvang je graag mijn digitale nieuwsbrief?Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Bespaar op je energiefactuurdankzij de goedkope IGEAN-energielening

Door energiebesparende werken aan de woning uit te voeren, daalt het energieverbruik en dus ook de energiefactuur. De Vlaamse overheid voorziet premies bij de uitvoering van concrete werken, zoals het isoleren van hellende daken en de vervanging van enkel glas door hoogrendementsglas. Maar algemeen genomen vallen energiebesparende werken aan woningen vaak (te) duur uit. Om te voorkomen dat deze werken omwille van hun kostprijs uitge-steld worden, biedt intercommu-nale IGEAN de mogelijkheid om een goedkope energielening af te sluiten.

Besparenop je energiefactuur? Het kan!

WOENSDAG 18 SEPTEMBER - 20 UUR REMISE GEMEENTEPARK

-Energielening Igean-Vregtest en samenaankoop groene stroom en gas-Kleine besparingsmaatregelen die kunnen helpen

Elk onderwerp wordt deskundig ingeleid en er is voldoende ruimte om vragen te stellen.Org. ACW en CD&V Brasschaat

Info: Carina Verster-Rotthier - tel. 03 295 63 40 of Francis Germain - 03 683 38 80

info-avond

Page 8: Het Kapittel (juni 2013)

8 HET KAPITTEL | JUNI 2013

Agent in Brasschaat:MatrixBredabaan 661

Met steun van:

Agentschappen in Brasschaat:Bredabaan 188 (Centrum)Lage Kaart 301 (Kaart)Kapelsesteenweg 334 (Mariaburg)

School, ouderraad en schoolraad staan zeer positief tegenover de inzet van de gemachtigde opzichters en tonen hun waardering. Het gemeentebestuur hecht veel belang aan verkeersveiligheid en is daarom heel blij met de hulp die deze vrijwilligers bieden.

Het is een taak die men graag moet doen, met een echt moeder- of vaderhart. Vermits opvolging nodig is en het prettig zou zijn om een soepeler beurtrol te kunnen invoeren, zijn nieuwe kandi-daten natuurlijk van harte welkom. De gemachtigde opzichters van GIBO Heide verdienen heel veel respect en een mooie bos bloemen!

Positief vinden zij beslist de waarderende respons van ouders en kinderen: een vriendelijke goedemorgen, zelfs bij striemende regen of bittere koude, geeft voldoening en is een stimulans om vol te houden. Negatieve ervaringen, zoals brutale verbale reacties van agressieve automobilisten, zijn eerder uitzonderlijk maar helaas zijn die er toch. Ook is het wel eens gebeurd dat een auto doorreed terwijl leerlingen overstaken en daarbij zelfs de opzichter licht raakte. Gelukkig hebben de meeste autobestuur-ders tegenwoordig wel oog voor de veiligheid en stoppen velen spontaan. Nochtans leert de ervaring aan de oversteekplaats aan de Bredabaan dat politie meer gezag uitstraalt en dat iedereen zich daar voorbeeldig gedraagt.

eenbloemekevoor ...

Elke schooldag van 8.15 uur tot 8.30 uur staat één van de gemachtigde opzichters in weer en wind paraat om de kinderen de Brechtsebaan veilig te laten oversteken langs het zebrapad. Hun aantal is helaas te beperkt: naast de ouders An, Dirk, Kristin, Laetitia en Rudy, nemen ook meester Dave en directeur Paul Apers een ochtend voor hun rekening. Na een theoretische les door de politie over wat wel en wat niet mag en een praktijkproef ter plaatse, kregen zij de machtiging om deze niet risicoloze opdracht aan te vatten.

De gemachtigde opzichtersvan GIBO Heide