Het Kapittel (december 2013)

8
afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106321 België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 het Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 Brasschaat Jaargang 15, nummer 4 (december 2013 - januari 2014 - februari 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] kapiel Woonbonus De woonbonus is een bedrag van maxi- maal 2.830 euro (inkomstenjaar 2012) dat iedere hypotheeknemer jaarlijks kan aftrekken van zijn belastbaar inkomen voor de verwerving of het behoud van een enige eigen woning. Intresten en kapitaal- aflossingen van hypothecaire leningen en bepaalde vormen van lange termijn spa- ren geven recht op de woonbonus. In het inkomstenjaar 2010 genoten 531.000 Vlaamse belastingplichtigen een fiscaal voordeel ten gevolge van de woonbonus. Dit was goed voor een to- taalbedrag van 694 miljoen euro of een gemiddeld voordeel van 1.307 euro per belastingplichtige. De woonbonus is één van de vele instru- menten van federale en Vlaamse overhe- den om het woningbezit, gezien als struc- tureel middel in de strijd tegen armoede, te stimuleren. Recente hervormingen van het systeem hebben bewerkt dat de woonbonus een voordeel is in het bereik van alle bevolkingslagen en dus niet al- leen de hogere fiscale inkomens. De woonbonus helpt gezinnen met beta- lingsproblemen van de hypotheeklast wel, maar is er geen oplossing voor. Daarvoor zijn werk en werkzekerheid, een verzekerd en stabiel inkomen dus, veel belangrijker. De woonbonus kwam recent in het nieuws omwille van de vrees dat de overdracht naar het Vlaamse bevoegdheidsniveau de woonbonus onhoudbaar zou maken. Ook werden vragen gesteld bij de werkzaam- heid van de woonbonus en werd meer aandacht gevraagd voor de kwetsbare huishoudens. Continuïteit van beleid Een belangrijk en structureel punt is dat alles wat te maken heeft met wonen en onroerend goed, huren, fiscaliteit daar- rond, niet om de haverklap kan verande- ren. Beslissingen van huishoudens met betrekking tot de eigen woning hebben in veel gevallen een serieuze impact op het inkomen en/of vermogen. Daarvoor is een lange termijn horizon belangrijk. Gezinnen haken af wanneer het beleid om de haverklap verandert omdat dit onze- kerheid in de markt brengt. Onzekerheid brengt volatiliteit in de markt teweeg. Crisissen in de bouw hebben dan weer een directe impact op de heersende conjunc- tuur en zijn een teken van zwakte. Continuïteit van beleid brengt mee dat een meer constante stroom van nieuw- bouw wordt gerealiseerd, nodig voor de Woonbonus Dossier woonbeleid

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Brasschaat

Transcript of Het Kapittel (december 2013)

Page 1: Het Kapittel (december 2013)

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106321

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131het

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 BrasschaatJaargang 15, nummer 4 (december 2013 - januari 2014 - februari 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

kapittel

WoonbonusDe woonbonus is een bedrag van maxi-maal 2.830 euro (inkomstenjaar 2012) dat iedere hypotheeknemer jaarlijks kan aftrekken van zijn belastbaar inkomen voor de verwerving of het behoud van een enige eigen woning. Intresten en kapitaal-aflossingen van hypothecaire leningen en bepaalde vormen van lange termijn spa-ren geven recht op de woonbonus.

In het inkomstenjaar 2010 genoten 531.000 Vlaamse belastingplichtigen een fiscaal voordeel ten gevolge van de woonbonus. Dit was goed voor een to-taalbedrag van 694 miljoen euro of een gemiddeld voordeel van 1.307 euro per belastingplichtige.

De woonbonus is één van de vele instru-menten van federale en Vlaamse overhe-den om het woningbezit, gezien als struc-

tureel middel in de strijd tegen armoede, te stimuleren. Recente hervormingen van het systeem hebben bewerkt dat de woonbonus een voordeel is in het bereik van alle bevolkingslagen en dus niet al-leen de hogere fiscale inkomens.

De woonbonus helpt gezinnen met beta-lingsproblemen van de hypotheeklast wel, maar is er geen oplossing voor. Daarvoor zijn werk en werkzekerheid, een verzekerd en stabiel inkomen dus, veel belangrijker.

De woonbonus kwam recent in het nieuws omwille van de vrees dat de overdracht naar het Vlaamse bevoegdheidsniveau de woonbonus onhoudbaar zou maken. Ook werden vragen gesteld bij de werkzaam-heid van de woonbonus en werd meer aandacht gevraagd voor de kwetsbare huishoudens.

Continuïteit van beleidEen belangrijk en structureel punt is dat alles wat te maken heeft met wonen en onroerend goed, huren, fiscaliteit daar-rond, niet om de haverklap kan verande-ren. Beslissingen van huishoudens met betrekking tot de eigen woning hebben in veel gevallen een serieuze impact op het inkomen en/of vermogen. Daarvoor is een lange termijn horizon belangrijk.

Gezinnen haken af wanneer het beleid om de haverklap verandert omdat dit onze-kerheid in de markt brengt. Onzekerheid brengt volatiliteit in de markt teweeg. Crisissen in de bouw hebben dan weer een directe impact op de heersende conjunc-tuur en zijn een teken van zwakte.

Continuïteit van beleid brengt mee dat een meer constante stroom van nieuw-bouw wordt gerealiseerd, nodig voor de

WoonbonusDossier woonbeleid

Page 2: Het Kapittel (december 2013)

2 HET KAPITTEL | DECEMBER 2013

Niet stilstaan betekent ook bestaande, lang werkende systemen zoals premies of aanmoedigingen, durven evalueren. Dat moet met de woonbonus zeker gebeuren. Wat hebben we er mee wil-len bereiken, en worden die bedoelingen ook waargemaakt met het instrument? Het debat mag zeker niet uit de weg worden gegaan, en dat gebeurt momenteel dus ook niet, maar het moet wel onderbouwd en sereen worden gevoerd. Nakende verkiezin-gen zijn daar niet echt bevorderlijk voor.

stelselmatige vervanging van het woonpatrimonium.

Tegelijk is een visie op wonen nodig. Die visie kan richtingen van bijsturing aangeven. Verandering is nodig en wenselijk, maar wordt best goed op tijd aangekondigd, goed gepland en over-legd. In die zin was het initiatief van minister Van den Bossche niet erg zinvol, omdat het teveel twijfel zaaide. Het van de hak op de takbeleid (zie ook de zonnepanelensaga) is voor wonen abso-luut te vermijden. De rustige vastheid van de minister-president was nodig om de golven te doen bedaren.

Coherentie van beleidDe overdracht van de woonbonus naar het Vlaamse bevoegd-heidsniveau is wel een goede zaak omdat het de Vlaamse rege-ring meer instrumenten biedt voor het woonbeleid. Want wonen vraagt een op mekaar afgestemd beleid inzake ruimtelijke orde-ning, onroerend goed-fiscaliteit, algemeen fiscaal beleid, reno-vatiebeleid, energiebeleid, tot en met erfrecht, mobiliteitsbeleid. In al deze domeinen wordt best uitgegaan van dezelfde visie op wonen.

Terzelfdertijd mag men niet stilstaan. Klimaatproblemen en vergrijzing zijn voorbeelden die tot bijsturing en nieuw beleid nopen. EPC-normen zijn gemeengoed in nieuwe en in huurwo-ningen. Nieuwe woonvormen, waar gezinnen én bejaarden sa-menwonen, en waar zorg kan worden geboden aan bejaarden, moeten kansen krijgen. De huurwoningen moeten aan kwali-teitseisen blijven voldoen. Hiervoor is een aangepast instrumen-tarium nodig.

Onze meerdaagse reis naar Bretagne begon op een zonnige zon-dagmorgen. Na een extra stop aan de Pont de Normandie kwa-men we ruim op tijd in het rustig gelegen hotel in Rennes aan. Alles was er netjes verzorgd.

De reis bestond uit een zeer gevarieerd programma met voor elk wat wils. Er waren bezoeken aan stadjes als Vitré, Saint-Malo,

Femma Brasschaat Centrumtrok naar Bretagne

Rennes en Dinan gepland. Elk van hen had zijn eigen historiek met een pittoresk kasteel, een officieel gebouw of een markant front. Er stonden ook museumbezoeken op het programma. Zo was er een bezoek aan een oldtimermuseum waar menig man-nelijk medereiziger onmogelijk onberoerd bij kon blijven.

Een stukje oorlogsgeschiedenis met een bezoek aan het Mémori-al 39-45 in Saint-Malo zorgde op zijn beurt voor de nodige afwis-seling. De natuur was grillig en typerend voor de regio. Door het mooie weer kwamen de vele vergezichten extra tot hun recht. Op culinair vlak kwamen we ook niets te kort. We genoten van een bezoek aan een oesterkwekerij en een cidermuseum. Elke mid-dag en avond werden typische Bretoense gerechten opgediend die bij iedereen in de smaak vielen.

Tot slot ... er was animatie van een volksdansgroep, er was sfeer en gezelligheid, kortom het was een voltreffer!

In 2014 gaat de reis naar Vorpommern-Mecklenburg van 31 au-gustus tot 7 september.

Meer info bij Esther Weymeersch – tel. 03 344 07 96.

Page 3: Het Kapittel (december 2013)

3HET KAPITTEL | DECEMBER 2013

De woonbehoeften variëren in de tijd. Zo groeit de vraag naar grotere woningen door het stijgend aantal nieuw samenge-stelde gezinnen. Omgekeerd zijn alleen-staanden met kinderen vooral op zoek naar betaalbare woningen. Ook bij oudere mensen verandert de woonbehoefte en is er meer vraag naar kleinere, aangepaste woningen. De nood aan meer sociale wo-ningen staat daarbij als een paal boven water. Het is aan de samenleving en aan de overheid om hier een aangepast ant-woord op te formuleren.

Bart Brughmans (OCMW-voorzitter), Jo Casaer (voorzitter De Voorkempen) en Dirk de Kort (Vlaams volksvertegenwoor-diger en lid commissie wonen), geven Het Kapittel een inzicht in de Brasschaatse plannen.

Sociaal VerhuurkantoorOp dit ogenblik worden door de gemeente en het OCMW extra inspanningen gedaan ondermeer door de werking van sociaal verhuurkantoor Sas te ondersteunen. Sociaal verhuurkantoren zorgen immers voor een extra aanbod van huisvesting voor personen die reeds geruime tijd op een wachtlijst voor een sociale woning staan. Een eigenaar kan zijn eigendom gedurende lange tijd verhuren aan een sociaal verhuurkantoor en deze verhuurt het dan aan een sociale huurder.

De meeste personen komen in aanmer-king voor een Vlaamse huursubsidie, zodat de huur betaalbaar wordt. Die huursubsi-dies zijn wel in tijd beperkt en in dalende lijn. Vaak kennen mensen de werking van sociaal verhuurkantoren niet of vergeten zich hierbij in te schrijven.Inschrijven: SVK Het SAS, Nijverheidsstraat 3, 2960 Brecht (Sint-Job-in-‘t-Goor),tel. 03 690 09 39.

HuursubsidieTijdens deze legislatuur werd in het Vlaams parlement beslist om huursubsi-

die toe te kennen aan mensen die reeds vijf jaar zijn ingeschreven bij een soci-ale huisvestingsmaatschappij. De mensen worden rechtstreeks gecontacteerd als zij hiervoor in aanmerking komen.

Bijkomend aanbodDe Vlaamse regering voorziet ook extra middelen zodat sociale huisvestingsmaat-schappijen een bijkomend aanbod van sociale huur- en koopwoningen kunnen realiseren. In Brasschaat wordt goed sa-mengewerkt met Arro voor koopwonin-gen en met De Voorkempen voor huurwo-ningen.

Aanbod voor seniorenVoor senioren wordt werk gemaakt van sociale aanleunwoningen in de Boskapel-lei, de Van Hemelrijcklei en de Eikendreef. Het OCMW wil de zorg verder decentrali-seren en deze aanbieden vanuit de drie dienstencentra. Ook de thuiszorg wordt door gemeente en OCMW goed onder-steund met verscheidene subsidies.

Prins KavelhofHet project Prins Kavelhof ligt in het cen-trum van onze gemeente en vlakbij Klina, het woon- en zorgcentrum Vesalius, bij Rotonde en sociale huisvesting van De Voorkempen. Het is de verdienste van onze OCMW-voorzitter om op deze site

een samenwerking te organiseren met de toekomstige exploitanten van Prins Kavel-hof, nl. Familiehulp, om de kostprijs van de dagelijkse dienstverlening te kunnen drukken.

Welke mogelijkheden zijn er in het project Prins Kavelhof?Type 1 Amber: inkomhal, berging, terras, een slaapkamer en badkamer.Huur 42 euro per dag (diensten inbegre-pen).Wooncertificaat: 220.000 euro plus dag-prijs voor diensten (16 euro).

Type 2 Indigo: inkomhal, berging, terras, twee slaapkamers en badkamer.Huur 46 euro per dag (diensten inbegre-pen).Wooncertificaat: 280.000 euro plus dag-prijs voor diensten (18 euro).

Type 3 Bordeaux: inkomhal, berging, ter-ras, twee slaapkamers, badkamer en be-zoekerstoilet.Huur 54 euro per dag (diensten inbegre-pen).Wooncertificaat: 340.000 euro plus dag-prijs voor diensten (20 euro).

Voor een tweede bewoner wordt 5 euro per dag aangerekend.

Beleid BelichtHuisvestingsbeleid

met sociale inslag in Brasschaat

Page 4: Het Kapittel (december 2013)

4 HET KAPITTEL | DECEMBER 2013

Dinsdag 14 januariCursus Hardanger borduren(ook op 28 januari, 11 en 25 februari, 11 maart)Van 8.30 tot 12 uur in VTL-lokaal (vroeger politiekantoor).Prijs: leden 25 euro, niet-leden 40 euro.Info en inschrijven: Frieda Bresseleers – 03 651 58 82Org. Femma Brasschaat-Centrum

Woensdag 15 januariNaaien voor beginners(ook op 29 januari, 12 en 26 februari, 12 maart)In deze cursus leer je een aantal basistechnieken en leer je ook je naaimachine (zelf mee te brengen!) bedienen. Maximum 12 deelnemers.Van 19.30 tot 22.30 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Prijs voor 5 lessen: leden 35 euro, niet-leden 75 euro.Info en inschrijven: G. Smet – 03 645 27 75Org. Femma Ekeren-Donk

Donderdag 16 januariCursus ‘Femma’s naaisalon’(ook op 13 februari, 27 maart, 24 april, 22 mei en 12 juni)Maak een werk naar eigen keuze, met deskundige begeleiding.Van 19.30 tot 22 uur in refter GIB.Prijs: leden 24 euro, niet-leden 42 euro.Info en inschrijven: Annie Van de Velde – 03 652 03 74Org. Femma Brasschaat-Centrum

Maandag 6 januariHandwerkElke maandag is er gelegenheid om gezellig samen te werken aan eigen handwerk. Heb je bij een vorige cursus je werkstuk niet afgewerkt? Geen probleem, er is altijd wel iemand die je terug op weg kan helpen.Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: M. Pauwels – 03 645 16 53Org. Femma Ekeren-Donk

Woensdag 8 januariCursus Kantklossen en Lierse Kant(ook op 22 januari, 5 en 19 februari, 5 en 19 maart, 23 april)Wie wil leren klossen en ook wie graag gevorderde technieken aanleert, kan terecht in deze cursus. Om 19 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10. Info: G. Smet – 03 645 27 75Org. Femma Ekeren-Donk

Maandag 13 januariPatchwork (ook op 27 januari, 10 en 14 februari, 10 en 24 maart)De techniek van het patchwork wordt aangeleerd. Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: M. Pauwels – 03 645 16 53Org. Femma Ekeren-Donk

gendaBloemschikken met Femma

Page 5: Het Kapittel (december 2013)

5HET KAPITTEL | DECEMBER 2013

Donderdag 6 februariKnutselen: wenskaarten maken(ook op 27 februari)De eerste avond leer je de figuur van een man maken, de tweede die van een vrouw.Van 19.30 uur tot 22 uur in refter GIB.Prijs: leden 8 euro, niet-leden 12 euro.Info en inschrijven: Annie Van de Velde – 03 652 03 74Org. Femma Brasschaat-Centrum

Woensdag 12 februariVerwenavond met reikiOnder leiding van een lesgeefster.Om 19 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Danielle Thijs – 03 651 99 72Org. Femma Kaart

Dinsdag 11 maart KokenEen professionele kok leert je de knepen van het vak: dit wordt een Veggie-avond!Om 19.30 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info en inschrijven: G. Lommelen – 03 645 07 68 Org. Femma Ekeren-Donk

Woensdag 12 maartBezoek aan het Red Star Line Museum in AntwerpenInfo: Esther Weymeersch – 03 344 07 96Org. Femma Brasschaat-Centrum

Vrijdag 14 maartVoordracht ‘Rouwbegeleiding’ door Manu KeirseIn samenwerking met Kind en Preventie.Om 20 uur in Ons Middelheem.Prijs: 6 euro.Info en inschrijven: Monique Boucquey – 03 651 48 93

Donderdag 20 maart FietsenElke derde donderdag van de maand. Vertrek om 13 uur aan Zaal de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10. Info: M. Matthijssen – 03 664 27 26 Org. Femma Ekeren-Donk

Dinsdag 25 maart (ook op 8 april)PaasknutselenVan 19.30 tot 22 uur in refter GIB.Prijs: leden 8 euro, niet-leden 12 euro; telkens + kosten materiaal.Info en inschrijven: Annie Van de Velde – 03 652 03 74Org. Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 21 januariCursus Bloemschikken ‘Het jaar rond’(ook op 18 februari, 18 maart, 29 april en 20 mei)Van 19.30 tot 22.30 uur in refter GIB.Prijs: leden 35 euro, niet-leden 50 euro.Info en inschrijven: José Driesen – 03 651 47 28 Org. Femma Brasschaat-Centrum

Woensdag 22 januari Bloemschikken(ook op 12 februari en 19 maart)Onder leiding van een lesgeefster.Om 19 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Viviane Free – 03 652 07 68Org. Femma Kaart

Donderdag 23 januariBloemschikken: nieuwe cursus(ook op 27 februari, 27 maart, 24 april en 22 mei)Onder leiding van een ervaren lesgeefster maken wij elke maand een seizoensgebonden bloemstuk. Bloemen, planten, zelfs snoeihout uit eigen tuin en schalen uit de kelder of op zolder ko-men ruimschoots aan bod.Van 9 tot 12 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info en inschrijven: G. Rosseel – 03 646 80 61Org. Femma Ekeren-Donk

Donderdag 23 januariUitstap naar BrusselBezoek tentoonstelling ‘De erfenis van Rogier Van der Weyden’.Info: Esther Weymeersch – 03 344 07 96Org. Femma Brasschaat-Centrum

Donderdag 23 januariCursus ‘Femma’s breicafé’(ook op 20 februari, 6 maart, 3 april, 8 mei en 19 juni)Maak een breiwerk naar eigen keuze, met deskundige begelei-ding. Ook beginners zijn welkom.Van 19.30 tot 22 uur in refter GIB.Prijs: leden 24 euro, niet-leden 42 euro.Info en inschrijven: Christel Claes – 0496 69 38 39Org. Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 28 januariBezoek aan Indische tempelGeleid bezoek aan Jaintempel in Wilrijk.Info: Hilde Vermeiren – 03 652 03 13Org. Femma Kaart

genda

Zondag 27 april 2014Femma breekt uit in Brasschaat!Alle Femma’s van Brasschaat slaan de handen in elkaar voor dit evenement, een hele dag door. Meer info in volgende editie!

Page 6: Het Kapittel (december 2013)

6 HET KAPITTEL | DECEMBER 2013

Achter de gevels van onze lintbebouwing

De geur van vers gemaaid gras, mooie landschappen, gemoedelijkheid en per-soonlijke contacten. Een toevluchtsoord van rust uit het drukke stadsleven. Ver-borgen in dit plaatje is de harde dagelijkse realiteit van een leven in armoede. Met de campagne ‘Armoede (op den) buiten’ brengt Welzijnszorg de problematiek van armoede op het platteland, in gemeenten, dorpen of gehuchten onder de aandacht.

In het armoededebat staat meestal de stedelijke problematiek centraal. Het armoedebeleid was de voorbije jaren in de eerste plaats een stede-lijk beleid en subsidies gingen voornamelijk richting centrumsteden. Het platteland verdween uit het blikveld.

OnzichtbaarArmoede heeft een ander gezicht op het platteland. De armoedepercen-tages liggen er algemeen lager dan in de grote steden. Maar sommige groepen zoals ouderen of alleenstaande ouders lopen dan weer extra risico. De uitgestrektheid van landelijke gemeenten zorgt voor een gro-tere verspreiding van de problematiek.Bovendien komen veel plattelandsbewoners uit schaamte niet met hun problemen naar buiten. In een kleinere dorpsgemeenschap is er minder anonimiteit en mensen zetten er niet zo snel de stap naar de formele hulpverlening. Dit maakt dat armoede op het platteland minder meet-baar is en daardoor ook minder zichtbaar en vaak vergeten.

Toegankelijke diensten in elke gemeenteMensen in armoede hebben nood aan toegankelijke dienstverlening. In landelijke gemeenten komen de moeilijkheden door de afstand tot diensten extra naar voor. Dit is voor mensen in armoede en mensen met een beperkte mobiliteit een grote drempel. Welzijnszorg vraagt dat elke gemeente een goed toegankelijkheidsbeleid ontwikkelt samen met mensen in armoede.

Basismobiliteit van mensen in armoedeVeel mensen in armoede op het platteland zijn vervoersarm. Door een beperkte mobiliteit blijven heel wat openbare diensten en maatschap-pelijke rechten voor hen buiten bereik. Basismobiliteit is een recht voor iedereen, ook op het platteland. Het openbaar vervoer, en in het bijzon-der de belbus, speelt een belangrijke rol.Welzijnszorg vraagt dat cruciale haltes beter bereikbaar en deelgemeen-ten beter verbonden worden. Dit door het flexibeler maken van belbus-gebieden en reservatie via een gratis nummer. Ook de ontwikkeling van een ‘sociale taxi’-systeem met een sociaal tarief om occasioneel vervoer van mensen in armoede mogelijk te maken is nodig.

Extra middelen in het plattelandsfonds De keuze van een lokaal bestuur voor een sterk armoedebestrijdings- beleid is niet steeds eenvoudig. Wanneer armoede minder zichtbaar is, leeft dit bovendien minder bij de inwoners. Toch moeten ook gemeen-ten op het platteland duidelijk kiezen om armoede uit te sluiten. Wel-zijnszorg vraagt dat het plattelandsfonds versterkt wordt met een extra investering van 2 miljoen euro om specifiek in te zetten voor kwetsbare groepen op het platteland.

Uitbreiden van het betaalbaar, kwalitatief woningaanbodOp het platteland zijn betaalbare huizen vaak talrijker in vergelijking met de steden. Dit trekt mensen in armoede aan. Maar de kwaliteit van de woningen weerspiegelt deze lage prijs. Extra hoge energieprijzen doen de lagere huurprijs teniet.

Welzijnszorg vraagt een forse uitbreiding van het aantal sociale huurwo-ningen en een echte huursubsidie voor iedereen op de wachtlijst. Sociale verhuurkantoren moeten in alle gemeenten actief zijn. Werk maken van sociale woningbouw op het platteland moet wel hand in hand gaan met goede en vlot bereikbare dienstverlening.

Steun Welzijnszorg en open deuren naar een leven zonder armoede.Voor elke gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.Storten kan op BE21 0000 0000 0303, Welzijnszorg vzw, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel.

Info: [email protected]. 03 217 24 90www.welzijnszorg.be

Page 7: Het Kapittel (december 2013)

7HET KAPITTEL | DECEMBER 2013

Bescheiden wonen voor jongestarters wordt mogelijkOp 15 mei 2013 verbeterde het Vlaams Parlement verschillende woondecreten. Allerhande wijzigingen stemden ons Vlaams woonbeleid nog beter af op de noden van de gewone Vlaming. Dirk de Kort, Vlaams parlementslid CD&V, eerste schepen van Brasschaat en voorzitter van sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning, geeft uitleg bij deze realisaties.

aanbod. Meer bepaald worden er tegen het jaar 2023 6.000 bescheiden woningen gerealiseerd. Dat aanbod zal bestaan uit kavels van ten hoogste 500 m² en eenge-zinswoningen met een bouwvolume van ten hoogste 240 m³.

De regelgeving voor de realisatie van deze woningen wordt zo eenvoudig moge-lijk gehouden. De projecten moeten wel aangemeld worden bij de Vlaamse Maat-schappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en ze moeten besproken worden op het lokaal woonoverleg. Er hoeven geen voorontwerpen, uitvoeringsdossiers of gunningsdossiers te worden voorgelegd. De bewaking van de kwaliteit van deze woningen valt volledig onder de autono-

mie van de huisvestingsmaatschappijen.

Op 18 oktober keurde de Vlaamse regering de reglementering goed volgens dewelke deze bescheiden woningen kunnen ver-huurd worden aan de doelgroep. De vast-gestelde inkomensgrenzen liggen hoger dan voor de klassieke sociale verhuur.

Wanneer zal dit bescheiden wonen resultaten tonen?Dirk de Kort: Dat doet het nu al! Van zodra het decreet op Vlaams niveau ge-stemd was, heb ik dit idee meegenomen naar de Diksmuidelaan (kantoor van De Ideale Woning in Berchem n.v.d.r.). We dienden onmiddellijk een aanvraag tot proefproject in. Bescheiden wonen werd van dode letter levende materie.

Als voorzitter van een sociale huisves-tingsmaatschappij kreeg ik regelmatig de vraag van jonge starters. Ze vielen vroeger uit de boot en we konden hen niet helpen. Nu zal dat wel mogelijk zijn. Bescheiden wonen is een leegte die we kunnen opvul-len. Het is een noodzakelijke aanvulling om het woonbeleid nog beter te kunnen uitvoeren.

Om de mogelijkheid van bescheiden wo-nen bekend te maken, ging ik de voorbije zomermaanden deze nieuwe optie uitleg-gen in alle gemeenten waar De Ideale Woning actief is. Alle OCMW-voorzitters reageerden zeer enthousiast. Ook zij ken-nen deze problematiek van de gewone man zeer goed.

Welke aanpassingen werden er juist doorgevoerd en waarom?Dirk de Kort: Jonge starters op de woningmarkt hebben het verre van gemakkelijk. Vaak verdienen ze te veel om in aanmerking te komen voor een soci-ale woning. Maar hun inkomen is ook nog niet hoog genoeg om op de private markt een kwaliteitsvolle woning te huren, laat staan een woning te kopen of te bouwen. Specifiek voor deze doelgroep werd vanuit CD&V sterk aangedrongen op de realisatie van een bescheiden woonaanbod.

Concreet werd eerder dit jaar in de Vlaam-se Wooncode een kwantitatieve doel-stelling opgenomen voor wat betreft de realisatie van dergelijk bescheiden woon-

Reactie: [email protected] je graag zijn digitale nieuwsbrief?

Stuur dan een mailtje naar [email protected] Meer info: www.dirkdekort.be

Page 8: Het Kapittel (december 2013)

8 HET KAPITTEL | DECEMBER 2013

Agent in Brasschaat:MatrixBredabaan 661

Met steun van:

Belfius-agentschappen in Brasschaat:Bredabaan 188 (Centrum)Lage Kaart 301 (Kaart)Kapelsesteenweg 334 (Mariaburg)

een bloemeke voor

Ziekenzorg Kaart

Daarna was het de beurt aan Reinilde. Zij kwam de geheimen van een ontspannende massage voor dagelijks gebruik uit de doeken doen. Iedereen wist na afloop perfect hoe je jezelf kan masseren. Door die massage wordt de aanmaak van ‘oxytocine’, beter ge-kend als knuffelhormoon of gelukshormoon, gestimuleerd. Het gevolg hiervan is dat de bloeddruk en de hartslag verlaagt, dat we een goed gevoel krijgen, dat de aanmaak van stresshormo-nen vermindert, dat de doorbloeding verbetert en nog veel meer deugddoende dingen.

Om de aandacht gaande te houden, was er tijdens de pauze een ‘Dame Blanche’ voorzien. We kijken weeral uit naar de volgende ontmoetingsnamiddag.

Na de verzengende hitte van juli was de temperatuur op 8 augustus uitermate geschikt voor ons moeder-feest.

Johan mocht de spits afbijten. Met veel zwier presenteerde hij het geschenkje voor onze moeders. Wie had ooit gedacht dat een potje aardbeienconfituur zo’n arsenaal aan wondermiddelen be-vat? Hij wist ook nog te vertellen dat hij uit welingelichte bron-nen vernomen had dat zelfs onze koninklijke familie van choco naar onze Kaartse confituur is overgeschakeld.

viert de moeders

Ontspannendemassage