Het Kapittel (juni 2014)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 Brasschaat Jaargang 16, nummer 2 ( juni - juli - augustus 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] het kapiel België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106321 Wandeling door de Brasschaatse zorgdriehoek Op zaterdag 26 april namen dertien geïnteresseerden deel aan de sociale wandeling doorheen de zorgdrie- hoek van Brasschaat. Het Sterrenhuis, Kabas en Vesalius kregen een bezoekje. Zie ook pagina 2.

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Brasschaat

Transcript of Het Kapittel (juni 2014)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 BrasschaatJaargang 16, nummer 2 (juni - juli - augustus 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

hetkapittel

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106321

Wandeling door deBrasschaatse zorgdriehoekOp zaterdag 26 april namen dertien geïnteresseerden

deel aan de sociale wandeling doorheen de zorgdrie-

hoek van Brasschaat. Het Sterrenhuis, Kabas en Vesalius

kregen een bezoekje. Zie ook pagina 2.

2 HET KAPITTEL | JUNI 2014

Eerst kwam het Sterrenhuis aan de beurt. Daar kregen we een boeiende uitleg over vzw Rotonde, dat juist 40 jaar bestaat en zorg draagt voor 250 volwassenen met een beperking. In het Sterrenhuis worden 150 van hen opgevangen, waarvan er 100 permanent verblijven. Naast de woningen is er ook een dagcen-trum dat meer dan 50 activiteiten per week organiseert zoals sport, knutselen, creatieve bezigheden, houtbewerking, gaan winkelen of naar de markt gaan.

Er kan met deze mensen heel wat bereikt worden. Zo verzorgde men al eens een receptie voor 600 personen. Ieder werkt op zijn eigen niveau en tempo want als motto telt: niet het aantal ver-vaardigde producten telt, maar de kwaliteit. Er is eveneens een palliatieve afdeling. Een overlijden binnen de gemeenschap maakt indruk.

Unieke samenwerking met WereldwinkelSinds begin 2014 gaat de bijdrage van de overheid niet meer naar de organisatie, maar naar de mensen zelf. Zo kan men nu meer mensen helpen en op maat opvangen, maar moet men ‘zijn klanten verdienen’ door een goede dialoog gestuurde werking.

Een bezoekje aan de Wereldwinkel op de nieuwe locatie in de ge-bouwen van het Sterrenhuis toonde een voorbeeld van een uniek nieuw project. Producten vervaardigd door Rotonde staan er tussen de artikelen van Oxfam en worden te koop aangeboden. Elke woensdagnamiddag verkopen ook mensen van Rotonde in de Wereldwinkel: een schitterend voorbeeld van samenwerking en integratie. De kandidaten worden er trouwens voor opgeleid, getraind en bijgestuurd.

Open huisDaarna volgde informatie over de werking van Kabas, een project van het OCMW, gevestigd in een ‘open huis’ op de Augustijnslei. Kabas wil iets positiefs bieden aan mensen met voornamelijk financiële problemen. In de ontmoetingsruimte kan men er te-recht voor informatie, een babbel of ondersteuning. Tevens is er een tweedehandsboetiek waar kleding, babygerief en hygiëni-sche artikelen tegen lage prijzen verkocht worden.

Ook worden heel wat activiteiten aangeboden: cursussen van al-lerlei aard, fietsen leren herstellen, bijwonen van voorstellingen voor kinderen, ... Via Kabas kunnen kansarmen toegang krijgen tot de sociale kruidenier, waar ze basisproducten kunnen kopen tegen lagere prijzen.

De kliniekTen slotte keerden we terug naar Vesalius. Vroeger was het ‘de kliniek’, maar sinds 1999 doen de gebouwen dienst voor drie functies. Het woonzorgcentrum is een ‘rusthuis’ van vier verdie-pingen met telkens een dertigtal zorgafhankelijke residenten. Het dagverzorgingscentrum staat in voor de opvang tijdens de dag van zorgbehoevende thuiswonende senioren. Het diensten-centrum biedt heel wat mogelijkheden voor senioren en voor mensen met beginnende zorg. Zij kunnen terecht in de foyer, het restaurant en de cafetaria. Ze kunnen gebruik maken van andere diensten zoals kapsalon, pedicure, wassalon en computerlokaal of deelnemen aan een heel gamma van activiteiten.

In de drie bezochte instellingen benadrukten de woordvoerders heel duidelijk dat de goede werking enkel mogelijk is dankzij een grote groep vrijwilligers, die heel veel waardering verdienen! Zij worden beslist gemotiveerd door het engagement van de dyna-mische verantwoordelijken.

3HET KAPITTEL | JUNI 2014

Vanaf de oprit aan de Groenendaallaan tot aan de afrit van Sint-Job-in-’t-Goor wordt er een spitsstrook aangelegd. De twee ro-tondes op de brug van Sint-Job worden ruimer gemaakt zodat de dagelijkse verkeersstroom vlotter kan verlopen.

Werken aan een vlottere verkeersstroom zorgtvoor tijdelijke hinderDeze werken gebeuren in verschillende fases. De eerste fase, in de omgeving van het afrittencomplex Merksem Noord, was al snel achter de rug. In het weekend van 4 tot 6 april maakte men tijdens de nacht de overgang klaar om met de tweede fase te starten.

Alerte automobilisten merkten op maandag 7 april de nieuwe verkeerssituatie op. Het verkeer van de gewone auto’s gebeurt namelijk over de ‘spookstrook’. Dit betekent dat de auto’s afge-leid worden op de tegenovergestelde rijrichting. Enkel het zwaar vrachtverkeer blijft op dezelfde rijrichting naast de werkstrook rijden. Dan kan men beginnen aan het echte werk, namelijk het aanleggen van de spitsstrook.

De derde fase wordt misschien nog wel de moeilijkste. Ongeveer half juni pakt men de twee rotondes op de brug van Sint-Job aan. Dit betekent dat de afrit richting Nederland nog wel open zal blijven, maar dat men niet richting Brasschaat kan draaien. Richting Antwerpen zal de oprit ook toegankelijk blijven als men uit richting Brasschaat komt, maar ook enkel om op de autosnel-weg te gaan. Men zal gedurende de werken niet over de brug van Brasschaat naar Sint-Job kunnen of andersom.

Deze werken zullen volledig geklaard worden op 23 kalenderda-gen. Tijdens deze 23 dagen gaan de werkzaamheden volcontinu door dus 24/24 en 7/7. Als dit werk klaar is, start de laatste fase met het aanbrengen van alle nodige signalisatie. Op 18 juli moet de hele klus geklaard zijn en kunnen we de nieuwe spitsstrook in gebruik nemen.

Alles bij elkaar hebben deze werken dan 4,5 maanden geduurd. En ja natuurlijk, tijdens deze 4,5 maanden heeft elke automo-bilist wel gezucht en geklaagd. Waarschijnlijk zijn er ook velen die gedacht hebben: moet dit nu op deze manier? Kan dat niet anders? Is dat omdat het weer in België is? Verzuchtingen leiden

Meer hindervoor minder hinder

Sinds enkele jaren ondervinden vele pendelaars dagelijks hinder tussen Antwerpen Noord en de af-rit Sint-Job-in-’t-Goor. Nu kijken we uit naar een oplossing om de dagelijkse uitstroom van Antwer-pen naar Breda te verbeteren. Jammer dat we hiervoor enkele maanden door de enge flessenhals heen moeten. Want alle pendelaars van de Noorderkempen trotseerden wellicht nagelbijtend en ongeduldig de file.

heet

han

gijz

er

4 HET KAPITTEL | JUNI 2014

wel inschatten welke extra stress dit voor ons meebrengt. Dit constante voorbij zoe-ven van het verkeer went nooit.’

Van wegenwerkers wordt ook ontzettend veel flexibiliteit verwacht. Tijdens de wer-ken op de autosnelweg wordt er in twee ploegen gewerkt: een vroege en een late ploeg. Maar als er tijdens de werkzaam-heden nog onverwachte hindernissen op-duiken, wordt er van de werknemers nog vaak verwacht dat ze wat langer blijven, meer uren doen of ook tijdens het week-end komen werken. Geen lange termijn planning maar à la minute afspraken ma-ken.

Uiteraard wordt er rekening gehouden met de familie en gezinssituatie en gaat het steeds op basis van vrijwilligheid. Een bouwvakker vertelt: ‘Als je in de sector komt werken en je wordt mee ingezet aan de werken van een autosnelweg, dan kan je ervan uitgaan dat je gedurende de duur van de werf regelmatig langer zal werken of een weekendje mee draaien. Sociaal leven en privéafspraakjes moeten dan wel eens plaats maken. Van negen tot vijf ken-nen we niet hoor! Vroege, late en ja ook wel eens de nacht.’

Kan het anders?Jammer genoeg zijn we maar een klein ‘doorstroom’landje en zit Antwerpen daar ergens midden in met zijn wereldhaven. Het wegennet om en rond Antwerpen slipt met de dag steeds verder dicht. Er is dan ook geen mogelijkheid om een vol-ledige rijrichting af te sluiten voor alle verkeer om de werkzaamheden sneller te laten verlopen. Als we dat zouden doen,

dan krijgen we een echt verkeersinfarct en staan we stil van Brussel tot Rotterdam en terug.

Voor er met de werken wordt gestart, wordt alles door een team deskundigen uitvoerig besproken om de verkeershinder tot een minimum te beperken. Hier wordt uiteraard gekeken naar de veiligheid van de weggebruiker, maar ook naar die van de wegenwerkers die het werk moeten uitvoeren. Er wordt nooit over één nacht ijs gegaan. Elk klein detail komt aan bod en wordt gewikt en gewogen.

Samen met VLAWEBO (Vlaamse Wegen-Bouw Organisatie), de vakbonden, Wegen en Verkeer, de Vlaamse overheid wordt er naar oplossingen gezocht zodat we de belangen van de weggebruikers en de wegenwerkers zo goed mogelijk op el-kaar kunnen afstemmen. De werkgevers leveren zeer veel inspanningen om de veiligheid van hun mensen te garande-ren. Wegen en Verkeer probeert om de verkeershinder te beperken. Maar op de weg/werf gaat het om ieders veiligheid en respect.

Als ik morgen terug in de file sta, zet ik mijn radio wat luider en zing ik luidkeels mee met de liedjes die door de boxen schallen. Als ik dan tegen 20 km/u jou zal passeren, laat ons dan eens zwaaien naar elkaar en glimlachen. De wereld en de file zullen er helemaal anders uitzien.

Met dank aan:Paul Grietens, werfleider VBG – ColasVerslag: Linda Herthogs

heel vaak tot verzuring. Hierdoor vergeet men wel eens wat het eigenlijke doel is op lange termijn. Dagdagelijks proberen vele werknemers zich in te zetten om de hinder voor alle weggebruikers te beperken.

Veilig en flexibelDat deze werf 4,5 maanden duurt, is voor de automobilist misschien een heel lange periode. Als we echter in detail gaan kij-ken wat er allemaal moet gedaan worden en onder welke omstandigheden, dan moeten we toch onze wenkbrauwen fron-sen.

Een groep van 26 arbeiders en ploegba-zen wordt dagelijks aangestuurd door de werfleiding. Iedere morgen start de dag met een duidelijke briefing over wat er die dag moet uitgevoerd worden. Hierbij gaat er heel veel aandacht naar de veilig-heid van de werknemers en van de weg-gebruikers.

Vergeet niet dat er tussen het doorgaand verkeer en de werknemers die de werken uitvoeren slechts 1,30 meter zit. Werk-nemers moeten dus gedurende de hele dag 100% geconcentreerd zijn. Eén kleine misstap kan fataal zijn voor hem, voor zijn collega of voor de automobilist. Het is dan ook van het grootste belang dat de werf-leiding en de ploegbazen steeds opnieuw de aandacht vestigen op de veiligheid.

Een bouwvakker vertelt: ‘Sommige au-tomobilisten houden zich niet aan de aangepaste snelheid en vliegen de we-genwerken voorbij. Onze broek hangt te flapperen aan onze benen. Als het dan ook nog tijdens de nacht is, pikdonker, kan je

5HET KAPITTEL | JUNI 2014

Om 19 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10. Info: G. Smet – 03 645 27 75Org. Femma Ekeren-Donk

Donderdag 19 juniFietsenElke derde donderdag van de maand.Op 19 juni en 18 september zijn het dagtochten met vertrek om 9 uur! Op 17 juli en 21 augustus vertrekken we om 13 uur.Op 24 juni, 1, 8, 15, 22 en 29 juli en 5 augustus fietsen we ook op dinsdag-avond met vertrek om 19 uur.Vertrek aan Zaal de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10. Info: M. Matthijssen – 03 664 27 26 Org. Femma Ekeren-Donk

Maandag 23 juniHandwerk(ook op 30 juni, 1, 8, 15, 22 en 29 septem-ber)Elke maandag is er gelegenheid om gezel-lig samen te werken aan eigen handwerk. Heb je bij een vorige cursus je werkstuk niet afgewerkt? Geen probleem, er is altijd wel iemand die je terug op weg kan

helpen. Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: M. Pauwels – 03 645 16 53 Org. Femma Ekeren-Donk

Donderdag 26 juniBloemschikken: instuifAl wie wil kennismaken met bloemschik-ken, kan die voormiddag terecht bij Fem-ma Ekeren-Donk. Bevalt het je, dan kan je meteen inschrijven voor de nieuwe vijfde-lige reeks die start op 25 september.Prijs: leden 10 euro, niet-leden 15 euro.Van 9 tot 12 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info en inschrijven: G. Rosseel 03 646 80 61Org. Femma Ekeren-Donk

Dinsdag 8 juliDaguitstap naar Amsterdam’s Morgens bezoeken we het Tassenmu-seum Hendrikje waar we de geschiedenis van de handtas volgen (een prachtige col-lectie). In de namiddag brengen we een bezoek aan het vernieuwde Rijksmuseum.Org. Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 17 juniDagfietstocht naar ZoerselVertrek om 10 uur aan De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Org. Femma Kaart

Dinsdag 17 juniPraat- en doenamiddag(ook op 16 september)Om 13.30 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Ingrid Gabriel – 03 651 33 31Org. Femma Kaart

Woensdag 18 juniBloemschikken(ook op 24 september)Om 19 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Onder leiding van lesgeefster.Info: Viviane Free – 03 652 07 68Org. Femma Kaart

Woensdag 18 juniCursus Kantklossen en Lierse Kant(ook op 3 en 17 september)Wie wil leren klossen en ook wie graag gevorderde technieken aanleert, kan terecht in deze cursus.

femmagenda

Dagfietstocht naar Zoersel

6 HET KAPITTEL | JUNI 2014

het bezoek.Prijs (in volledig pension: drank, uitstap-pen, toegangsgelden en gidsen inbegre-pen): 760 euro, op basis van tweeper-soonskamer.Info en programma: José Stessels-Driesen – 03 651 47 28

Maandag 8 septemberPatchwork (ook op 22 september)De techniek van het patchwork wordt aangeleerd. Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10. Info: M. Pauwels – 03 645 16 53 Org. Femma Ekeren-Donk

Dinsdag 9 septemberCursus borduren(ook op 30 september, 14 en 28 oktober en 18 november)Van 8.30 tot 12 uur in het VTL-lokaal.Tijdens deze vijfdelige cursus kan je gerust ook een ander borduurwerk afmaken.Prijs: leden 25 euro, niet-leden 35 euro.Info en inschrijven: Frieda Bresseleers – 03 651 58 82Org. Femma Brasschaat-Centrum

Donderdag 11 septemberCursus ‘Cadeautjes uit de keuken’(ook op 20 november en 27 november)Van 19.30 tot 22.30 uur in Ons Middel-heem.Wat gaat er boven een zelfgemaakt culi-nair cadeautje dat bovendien leuk verpakt is?Op 11 september maken we confituren, chutneys en smaakmakers. In novem-ber komen zoete lekkernijen en hartige snacks aan de beurt.

Info en inschrijven: Annie Van de Velde – 03 652 03 74Org. Femma Brasschaat-Centrum

Vrijdag 12 septemberMinigolfWe fietsen naar het Park van Brasschaat en gaan daar gezellig een partijtje mini-golven. Niet-fietsers kunnen mee met de auto. Geef ons een seintje.Vertrek om 13.30 uur aan Zaal de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10. Info: G. Nuyens - 03 542 60 62Org. Femma Ekeren-Donk

Donderdag 18 septemberCursus Femma’s Naaisalon(ook op 9 oktober, 13 november en 11 december)Van 19.30 tot 22.30 uur in refter GIB.Kan je wat hulp gebruiken bij verstelwerk? Weet je niet hoe een rits in te zetten? Wil je zelf een kleedje of rokje maken en durf je er niet alleen aan te beginnen? Meebrengen: naaimachine, stofschaar, eventueel patroonpapier en basis naaige-rief.Prijs: leden 24 euro, niet-leden 42 euro.Info en inschrijven: Annie Van de Velde – 03 652 03 74Org. Femma Brasschaat-Centrum

Vrijdag 26 septemberMeerdaagse reis naar EngelandVan vrijdag 26 september tot en met dinsdag 30 september reizen we naar de Cotswolds. We brengen onder andere een bezoek aan het historische centrum van Oxford en aan Shakespeares Stratford-upon-Avon.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Org. Femma Kaart

Dinsdag 15 juliDagfietstocht naar DoelVertrek om 10 uur aan De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Org. Femma Kaart

Donderdag 24 juli‘Birds of Paradise’Bezoek aan de tentoonstelling in het ModemuseumOrg. Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 19 augustusDaguitstap naar BrühlWe bezoeken het slot Augustusburg en het jachtslot Falkenlust met de zeer mooie tuinen, een meesterwerk van barok en rococo. Sinds 1984 zijn het kasteel, het jachtslot en de tuinen opgenomen in het werelderfgoed van Unesco.Org. Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 19 augustusDagfietstocht(ook op 16 september)Vertrek om 10 uur aan De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Org. Femma Kaart

Zondag 31 augustusMeerdaagse reis naar DuitslandDit jaar trekken we van 31 augustus tot en met 7 september naar Mecklenburg – Vorpommern (Noord-Duitsland), een heel mooie streek gelegen aan de Oostkust in Duitsland. De steden Schwerin, Wismar, Güstrow, Sassnitz, Bad Doberan, Ahrens-hoop en Rostock hebben na deze reis geen geheimen meer. Twee boottochten en een rit met een stoomtreintje vervolledigen

Slot Augustusburg, Bruhl

7HET KAPITTEL | JUNI 2014

Daar waar het ledenbestand van Driehoek en Maria-ter-Heide vooral uit 60-plus-sers bestaat, bedraagt hun aandeel in het Centrum ongeveer de helft, maar is de leeftijdscategorie van 40 tot 60 jaar in de meerderheid in de Kaart. Een aan-tal, vooral oudere leden, haakte af na de naamsverandering van KAV in Femma, omdat zij het wegvallen van de ‘K’ niet verteerd hebben. Anderzijds zijn er sinds die herprofilering in de grotere afdelingen behoorlijk wat jongeren bijgekomen, wat uiteindelijk het opzet was.

De aard van de activiteiten en positieve commentaar van vriendinnen zijn tegen-woordig de belangrijkste redenen om lid te worden van Femma. Activiteiten die

over het algemeen veel succes kennen zijn: naaisalon en breicafé, bloemschikken en knutselen, bak- en kooklessen, evenals diverse uitstappen. In de Kaart zijn fietsen en wandelen ook toppers. Voor sommige cursussen doet men beroep op externe lesgevers. Andere initiatieven worden volledig door eigen talentrijke en onder-nemende bestuursleden uitgewerkt en begeleid.

De vier Femma’s willen af en toe een ge-zamenlijke uitstap organiseren en eventu-eel nogmaals een groot evenement zoals deze ‘Femma breekt uit’ inrichten. Maar evident is dit niet. Het is immers niet voor iedereen vanzelfsprekend om zich bui-ten de omgeving van de eigen kerktoren

Onder impuls van provinciaal be-geleidster Cil Van Ostaeyen orga-niseerden de vier afdelingen van Brasschaat op zondag 27 april sa-men “Femma breekt uit”. Dit om aan te tonen dat Femma, ondanks een meestal licht dalend ledenaantal, nog steeds bruist in Brasschaat.

Afdeling Centrum bestaat reeds 94 jaar, Driehoek 82, Kaart 68 en Maria-ter-Heide 61 jaar. Centrum en Kaart tellen onge-veer 160 leden en kunnen rekenen op een twintigtal bestuurs- en kernleden. In Maria-ter-Heide en Driehoek daalde het ledenaantal naar minder dan 50, maar ook in deze afdelingen regelt een kern van een kleine tien mensen nog vanalles.

Een bloemeke voor

De bestuursleden van Femma

8 HET KAPITTEL | JUNI 2014

ACW werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.Belfius-agentschappen in Brasschaat:Bredabaan 188 (Centrum)Lage Kaart 301 (Kaart)Kapelsesteenweg 334 (Mariaburg)

DVV-agent in Brasschaat:MatrixBredabaan 661

te begeven. Nochtans is samenwerking tussen de plaatselijke Femma’s, waarbij elke afdeling zijn eigen karakter behoudt, niet alleen een realistische wens, maar ook een noodzakelijke voor-waarde om efficiënt te werken. Driehoek denkt zelfs aan sa-mensmelten, Maria-ter-Heide aan intense samenwerking om te overleven. De krachten bundelen en beroep doen op ieders sterke kanten zijn beslist een middel om de vele inspanningen van de talrijke bestuurs- en kernleden tot hun recht te laten komen.

Het ledenaantal minstens behouden, liefst terug zien stijgen, kan alleszins een stimulans zijn om een aantrekkelijk programma met voor ieder wat wils te blijven aanbieden. Het aantrekken van jongeren, meer betrokkenheid van de leden bij de werking van hun vereniging en het organiseren van goedkopere activiteiten, zijn middelen die daartoe kunnen bijdragen. Een vlotte samen-werking met en ondersteuning vanuit de gemeente zou zeker op prijs gesteld worden.

De bestuursleden en in het bijzonder de voorzitsters Danielle, Maryse, Monique en Rita, verdienen een mooie bloementuil in de typische kleuren magenta en groen, omwille van hun onstuit-baar engagement!

Een extra ruiker verdient Monique. Zij liep op 1 december 2013 in Femma-outfit met succes de marathon van Shanghai. Dit kreeg

onder meer in het maandblad van Femma heel wat weerklank. Lage temperaturen, een ijzige wind en de verstikkende smog beletten haar niet om binnen de zes uur de finish te halen. Net voor haar zestigste verjaardag liep ze in deze Chinese miljoenen-stad haar vijfde marathon. Het was tevens een gelegenheid om er haar zoon Kris te bezoeken die er woont en werkt. Haar eerste marathon liep ze in 2004 in Rotterdam: een verjaardagsgeschenk voor haar 50 jaar vanwege haar kinderen.

Lopen is voor Monique een deugddoende vorm van ontspanning: het vergt veel wilskracht en inspanningen, maar het maakt je hoofd leeg en ontlaadt volledig. Er komen dan ideeën naar bo-ven die ook voor de werking van Femma goed van pas komen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is ze door het lopen veel sterker geworden. ‘Ik kan niet genoeg mensen overtuigen om te lopen,’ zo besluit de actieve en sportieve voorzitster van Femma Brasschaat-Centrum.