Het Kapittel (december 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 Brasschaat Jaargang 17, nummer 4 (december 2015 - januari 2016 - februari 2016) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.beweging.net/antwerpen - [email protected] 3 Tuinieren in volkstuinen 7 8 Infoavond IFG Bloemeke voor vrijwilligers van OCMW-Brasschaat Verder in dit nummer Een driehonderdtal mensen maakten kennis met Autodelen Brasschaat, Boer Bart, De Naaimariekes, Dienst milieu en duurzaamheid van de gemeente, Femma Brasschaat-Centrum, Gezinsbond, Lets, Sociale kruidenier Kabas, Velt, Votubra vzw, ‘Vriend van’-campagne en VrouwenBron vzw. Er was een repair-café waardoor een aantal mensen tevreden naar huis keer- de met hun herstelde broek, fiets of waterkoker. Men kon genieten van gratis pompoensoep en iets verbruiken in het pop-up buurtcafé van kwb. Kinderen leefden zich uit in een workshop pompoenen snijden en een verhalensoep brouwen. Heel de namiddag was er een gezellige bedrijvigheid waarbij ve- len verwonderd waren dat er al zoveel initiatieven zijn in Brasschaat. Daarnaast konden zowel volwassenen als kinderen een nieuw idee aan een wasdraad ophangen. Hieruit kwamen o.a. volgende ideeën naar boven: bloemenweide, geefplein, ruil van diensten in de wijk, speelstraat, voorlees- moment, ... Wordt vervolgd! Zondag 25 oktober trapte kwb Brasschaat-Centrum het eerste buurtlab af in Brasschaat. Een buurtlab is een plek of laboratorium waar men kan ‘proeven’ van sociale en ecologische initiatieven en waar nieuwe ideeën kunnen opborrelen. het kapittel Succesvolle eerste buurtlab

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Brasschaat

Transcript of Het Kapittel (december 2015)

Page 1: Het Kapittel (december 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 BrasschaatJaargang 17, nummer 4 (december 2015 - januari 2016 - februari 2016)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.beweging.net/antwerpen - [email protected]

3Tuinieren involkstuinen

7 8Infoavond

IFG

Bloemeke voor vrijwilligers van

OCMW-Brasschaat

Verder in dit nummer

Een driehonderdtal mensen maakten kennis met Autodelen Brasschaat, Boer Bart, De Naaimariekes, Dienst milieu en duurzaamheid van de gemeente, Femma Brasschaat-Centrum, Gezinsbond, Lets, Sociale kruidenier Kabas, Velt, Votubra vzw, ‘Vriend van’-campagne en VrouwenBron vzw.

Er was een repair-café waardoor een aantal mensen tevreden naar huis keer-de met hun herstelde broek, fiets of waterkoker. Men kon genieten van gratis pompoensoep en iets verbruiken in het pop-up buurtcafé van kwb. Kinderen leefden zich uit in een workshop pompoenen snijden en een verhalensoep brouwen. Heel de namiddag was er een gezellige bedrijvigheid waarbij ve-len verwonderd waren dat er al zoveel initiatieven zijn in Brasschaat.

Daarnaast konden zowel volwassenen als kinderen een nieuw idee aan een wasdraad ophangen. Hieruit kwamen o.a. volgende ideeën naar boven: bloemenweide, geefplein, ruil van diensten in de wijk, speelstraat, voorlees-moment, ... Wordt vervolgd!

Zondag 25 oktober trapte kwb Brasschaat-Centrum het eerste buurtlab af in Brasschaat. Een buurtlab is een plek of laboratorium waar men kan ‘proeven’ van sociale en ecologische initiatieven en waar nieuwe ideeën kunnen opborrelen.

hetkapittel

Succesvolle eerste buurtlab

Page 2: Het Kapittel (december 2015)

2 HET KAPITTEL | DECEMBER 2015

kwb Driehoek en Wereldsolidariteitreiken elkaar de hand

Op 22 oktober vertelden Romain Vandevenne en Eric Engelen in zaal Drieheem aan 36 aanwezigen enthousiast over hun inleefreis doorheen Indonesië.

werden lid van de Fair Wear Foundation. Die streeft betere en gezondere werkom-standigheden met leefbare lonen na in veiligere fabrieken waar ook vakbonds-werking mogelijk is.

Vanuit hun eigen ervaring beantwoord-den Romain en Eric de vragen en gaven zo inkijk in het dagelijks leven van de bevol-king. Zij maakten kennis met de arme maar hard werkende Javanen, die steeds vriendelijk en nieuwsgierig informeerden van waar die ‘witte’ mensen kwamen en wat ze kwamen doen. Ze leerden mensen kennen die in hun armoedig bestaan toch een oprecht stukje geluk willen uitstralen omdat zij trots en fier zijn op wie ze zijn. Hun waardigheid behouden is hun alom tegenwoordige drijfveer.

Misschien kunnen we mekaar helpen en moeten wij wel deze laatste instelling van hen overnemen.

Vic De Scheppervoorzitter kwb Driehoek

met hen in gesprek gaan, stond hierbij centraal.

De foto’s tonen propere en schijnbaar goed onderhouden werklokalen die echter aan geen van de huidige veiligheidsnormen in Europa voldoen. Onze kledij wordt ge-maakt in bedrijven waarvan de productie opgekocht wordt door multinationals te-gen de prijs die zij bepalen. Een te opdrin-gerige discussie hierover zorgt ervoor dat de aankoop stilvalt en dat deze multina-tionals hun inkopen in nog goedkopere landen zoals Bangladesh of Cambodja doen. Sociale verbetering of inspraak is niet altijd mogelijk in deze firma’s.

VeiligheidscodeHet instorten van de kledingfabriek in Bangladesh op 24 april 2015, samen met de internationale kritiek en verontwaar-diging, zorgden ervoor dat ‘enkele’ (150) bedrijven een veiligheidscode onderschre-ven. Daarbij erkennen ze verantwoordelijk te zijn voor de arbeidsomstandigheden waarin de kledij wordt gefabriceerd. Zij

‘Indonesië is met 17.508 eilanden de grootste eilandenarchipel ter wereld. Met 253 miljoen inwoners op de 6000 bewoonde eilanden is het bovendien het vierde grootste land ter wereld. Wij komen dagelijks in contact met produc-ten gemaakt in Indonesië. Heel wat van onze kledij en sportschoenen worden er vervaardigd. De winst hierop vloeit onvol-doende terug naar de bevolking. Meer dan de helft van de Indonesische bevolking moet rondkomen met minder dan 1,50 euro per dag en is dus arm te noemen. In een land waar corruptie troef is en de so-ciale ongelijkheid zeer groot, leveren soci-ale bewegingen hun dagelijkse strijd voor meer sociale rechtvaardigheid.’

In gesprek met arbeidersSamen met nog tien kwb’ers beleefden Romain en Eric van 3 tot 19 april 2015 een ervaringsreis in Indonesië. Al fiet-send bezochten ze kledingfabrieken, een schoenenfabriek, een theeplantage, een batikfabriek en een visvangstbedrijf. Het ontmoeten van arbeiders, en meer nog,

Een beklijvend verslag van eeninleefreis doorheen Indonesië

Page 3: Het Kapittel (december 2015)

3HET KAPITTEL | DECEMBER 2015

Votubra vzw (Volkstuin Brasschaat) start met een nieuwe volkstuin in Brasschaat, gelegen aan de Ploegsebaan, juist voorbij het containerpark. Opzet is om er samen een leuke volkstuin van te maken. Voorzitter Dirk Verstraeten licht dit toe.

in Brasschaat wonen of er een band mee hebben. Wij zouden graag een positieve sfeer bevorderen door samen de handen uit de mouwen te steken. Er ligt immers nog veel werk op de plank om een goed draaiende volkstuin te ontwikkelen. Ook willen we mensen met een beperking bereiken, bijvoorbeeld door het inrichten van een tuin met verhoogde bedden.

Hebt u nog bijzondere wensen?De volkstuin ligt vrij ver van het centrum. Daarom zijn wij vragende partij om te zoeken naar een mobiliteitsoplossing en om de site per fiets veiliger bereikbaar te maken.

Sympathisanten die een financieel of ander steuntje willen bijdragen, kunnen contact opnemen met Dirk Verstraeten - tel. 03 646 04 24.

gestreefd om een aangenaam tuinland-schap te creëren. Een inrit, poort, sanitair, parking, informatiebord en een insecten-hotel behoren eveneens tot de desiderata. De gemeente Brasschaat heeft alvast een toelage van 7.100 euro beloofd.

Wat zijn de vooruitzichten? In de lente van 2016 hopen wij de per-celen te kunnen toewijzen. Om mee te komen tuinieren moet men lid worden van Votubra vzw. Wij vragen 100 euro inschrijvingsgeld en een jaarlijks bedrag naargelang de oppervlakte. Wij gaan voor een milieubewuste moestuin met strenge controle op het gebruik van insecticiden en pesticiden. De oogst mag enkel aange-wend worden voor eigen gebruik of voor sociale doeleinden.

Onze voorkeur gaat uit naar mensen die

Hoe kwam dit initiatief tot stand?Defensie wilde terreinen, waarop reeds enkele volkstuintjes lagen, aan de ge-meente Brasschaat verkopen. Een ge-deelte van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) werd daarop ingevuld met ‘volks-tuin’. Uiteindelijk sloot het Agentschap Natuur en Bos een voorakkoord om het terrein te verwerven. Natuur en Bos heeft de intentie om dit terrein in concessie te geven aan Votubra, opgericht op 31 au-gustus 2015 onder impuls van onder meer eerste schepen Dirk de Kort en schepen Niels de Kort als medeoprichters.

Beweging.net Brasschaat vroeg ons om het project te trekken, samen met kwb. Om het project door te drukken was het echter aangewezen om elke zweem van partijdigheid te vermijden. Daarom heb-ben we een onafhankelijke vzw opgericht die open staat voor iedereen ongeacht zijn politieke kleur.

Wat met de huidige gebruikers?Bij de tuiniers die daar reeds een volkstuin hebben, bestond wel enige vrees dat de materiële en tijdsinvestering in hun tuin in het gedrang zou kunnen komen. Daar-mee is rekening gehouden in de nieuwe statuten en in het huishoudelijk regle-ment van Votubra.

Deze mensen kunnen hun tuin behouden en verder bewerken. Ze zullen nieuwe tuiniers begeleiden om optimaal van hun tuin te genieten. Wij zijn van plan om op-leidingen te geven om goed te tuinieren met onder andere grond voorbereiden, oude teelttechnieken, ecologisch tuinie-ren en wanneer planten.

Op wie wordt er gerekend om het project te realiseren?Wij rekenen op een zeer goede samen-werking met Natuur en Bos en met de gemeente Brasschaat. Er is natuurlijk heel wat geld nodig om de terreinen goed in te richten. Daarvoor zijn de onontbeer-lijke subsidies aangevraagd. Er moet een berging voorzien worden voor gemeen-schappelijk materiaal en er wordt naar

Kom jij mee tuinieren in een volkstuin?

Zoek jij naar een eigen volkstuin?Wil je graag je eigen gezonde groenten en fruit telen?

Stuur dan een mail naar [email protected] met vermelding van naam, adres en telefoonnummer.

Dirk Verstraeten (links) zet zich in om een goed draaiende volkstuin op te starten.

Page 4: Het Kapittel (december 2015)

4 HET KAPITTEL | DECEMBER 2015

Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele Donk.Info: M. Pauwels – 03 645 16 53Femma Ekeren-Donk

Woensdag 13 januariSamen naaienWekelijks om 19 uur in De Eekhoorn.Info: Gerarda Verbeuren – 03 633 21 94Femma Brasschaat-Kaart

Donderdag 14 januariVijfdelige cursus Femma’s Breicafé(ook op 11 februari, 10 maart, 14 april en 12 mei)Van 19.30 tot 22 uur in Ons Middelheem.Inschrijven: Christel Claes – 0496 69 38 39Femma Brasschaat-Centrum

Vrijdag 15 januariDaguitstap naar Rotterdam’s Morgens bezoeken we de Markthal, met ruim 90 standen een multicultureel venster op voeding, specerijen en restau-rantjes. In de namiddag bezoek met een gids aan de tentoonstelling ‘Van Bosch tot Breughel’ in het Museum Boijmans Van Beuningen (zeer uitgebreide vaste collec-tie is ook te bezoeken met ticket). Uitzon-derlijke schilderijen en prenten beelden het dagelijks leven uit de 16de eeuw uit met ironie en zelfspot.Prijs (bus + toegangsticket + gids): 42 euro – leden 37 euro.Info: Esther Weymeersch – 03 344 07 96Femma Brasschaat-Centrum

Zondag 17 januariBezoek aan brouwerij De Koninckmet degustatieOm 10 uur.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Brasschaat-Kaart

Dinsdag 19 januariPraat- en doenamiddag metworstenbrood en appelbollenOm 13.30 uur in De Eekhoorn.Info: Ingrid Gabriel – 03 651 33 31Femma Brasschaat-Kaart

Dinsdag 19 januariVijfdelige cursus bloemschikken(ook op 23 februari, 22 maart, 19 aprilen 24 mei)Om 19.30 uur in Ons Middelheem.Inschrijven: José Stessels – 03 651 47 28Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 19 januariInfo- en oefensessie: stress de baasVan 19.30 tot 21.30 uur in GIBO HeidePrijs: 4 euro.Inschrijven: Carla Staepels – 03 663 45 93Femma Maria-ter-Heide

Woensdag 20 januariBloemschikken: nieuwe vijfdelige cursus(ook op 24 februari en 23 maart)Om 19 uur in De Eekhoorn.Info: Viviane Free – 03 652 07 98Femma Brasschaat-Kaart

Dinsdag 26 januariVijfdelige cursus borduurkring(ook op 9 en 23 februari, 1 maart, 12 april)Van 8.30 tot 12 uur in het VTL-lokaal.Inschrijven: F. Bresseleers – 03 651 58 82Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 26 januariWandelen Vertrek om 13 uur aan De Eekhoorn.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Brasschaat-Kaart

Dinsdag 15 decemberPraat- en doenamiddag metkerstcreativiteit 13.30 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Ingrid Gabriel – 03 651 33 31Femma Brasschaat-Kaart

Vrijdag 18 decemberDaguitstap naar kerstmarkt in DortmundMet 300 kraampjes is het een van de grootste kerstmarkten in Duitsland. Vertrek om 7.45 uur, terug rond 21.45 uur.Prijs (bus + ochtendkoffie): 30 euro – leden 25 euro.Inschrijven: José Stessels – 03 651 47 28Femma Brasschaat-Centrum

Maandag 4 januariHandwerk(ook op 11, 18 en 25 januari, 1, 15, 22 en 29 februari, 7, 14 en 21 maart)Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele Donk, J. Ickxstraat 10.Info: M. Pauwels – 03 645 16 53Femma Ekeren-Donk

Donderdag 7 januariVijfdelige cursus Femma’s Naaisalon(ook op 4 februari, 3 maart, 7 april en 10 mei)Van 19.30 tot 22.30 uur in Ons Middelheem, Bredabaan 425.Inschrijven: Annie Van de Velde – 03 652 03 74Femma Brasschaat-Centrum

Maandag 11 januariPatchwork(ook op 11 en 25 januari, 22 februari,14 maart)

femmagenda Bezoek brouwerijDe Koninck

Page 5: Het Kapittel (december 2015)

5HET KAPITTEL | DECEMBER 2015

Vrijdag 19 februari Tweedelige cursus bloemschikken voor starters(ook op 11 maart)Van 14 tot 17 uur in Ons Middelheem. Inschrijven: Chris Vervliet – 03 651 61 79Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 23 februariWandelen naar KapellenVertrek om 10 uur aan De Eekhoorn.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Brasschaat-Kaart

Donderdag 25 februariBloemschikken: nieuwe cursus(ook op 24 maart, 28 april, 26 mei en 23 juni)Van 9 tot 12 uur in de Nobele Donk.Inschrijven voor 17 december.Info: G. Rosseel – 03 646 80 61Femma Ekeren-Donk

Zaterdag 27 februariKaas- en wijnavondOm 18 uur. Prijs: 25 euro – leden 20 euro.Inschrijven: Carla Staepels – 03 663 45 93Femma Brasschaat Maria-ter-Heide

Dinsdag 8 maart Tweedelige cursus paasknutselen(ook op 15 maart)Van 19.30 tot 22.30 uur in Ons Middel-heem. Inschrijven: Annie Van de Velde – 03 652 03 74Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 15 maartBezoek brouwerij aan De Koninck9 uur op de parking achter de kerk. Rondleiding met degustatie om 10 uur.

Prijs: 17 euro – leden 15 euro.Inschrijven: Carla Staepels – 03 663 45 93Femma Brasschaat Maria-ter-Heide

Dinsdag 15 maartPraat- en doenamiddag met demo continentaal breienOm 13.30 uur in De Eekhoorn.Info: Ingrid Gabriel – 03 651 33 31Femma Brasschaat-Kaart

Donderdag 17 maartFietsenVertrek om 13 uur aan de Nobele Donk.Info: M. Stans – 03 664 27 26Femma Ekeren-Donk

Zaterdag 19 maartLentefeestOm 18.30 uur in Ons Middelheem.Info: Monique Boucquey – 03 651 48 93Femma Brasschaat-Centrum

Dinsdag 22 maartFietsen Vertrek om 13 uur aan De Eekhoorn.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Brasschaat-Kaart

Woensdag 27 januariTweede infoavond over intrafamiliaal geweld20 uur in het Dienstencentrum Vesalius.Film ‘180 graden’ van Rocio Forero met nabespreking.Info: Monique Boucquey – 03 651 48 93Femma Brasschaat-Centrum

Vrijdag 29 januariVoorstelling meerdaagse reis 2016Reis naar de Provence van 11 tot en met 18 (of 19) september.Info: José Stessels – 03 651 47 28Femma Brasschaat-Centrum

Zaterdag 6 februariTerugblik op reis naar DuitslandOm 19 uur in De Eekhoorn.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Brasschaat-Kaart

Dinsdag 16 februariPraat- en doenamiddag met creativiteitOm 13.30 uur in De Eekhoorn.Info: Ingrid Gabriel – 03 651 33 31Femma Brasschaat-Kaart

Dinsdag 16 februariKokenEen professionele kok leert de knepen van het vak tijdens een kookdemo.Om 19.30 uur in de Nobele Donk.Inschrijven: G. Lommelen – 03 645 07 68Femma Ekeren-Donk

Donderdag 18 februariBezoek Kringloopwinkel Merksem Van 10 tot 11.30 uur.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Brasschaat-Kaart

Perron Noord nodigt uit:

- Uitgebreid ontbijt vanaf 9 uur (12,50 euro) + Winter op wielen (vrije toegang) op zondag 20 decem-ber 2015, 17 januari, 21 februari, 20 maart en 17 april 2016.- Natuurwandeling met gids (vertrek om 10 uur) + soep (om 12 uur) op zondag 3 januari, 7 februari en 6 maart 2016.

Vooraf inschrijven noodzakelijk: [email protected]

Blik zaterdag 6 februari mee terug op de reis naar Duitsland

Page 6: Het Kapittel (december 2015)

6 HET KAPITTEL | DECEMBER 2015

Dirk feest voorCasa Ametza!

Dirk de Kort organiseerde op 20 september ‘Dirk Feest’ in het Park van Brasschaat. De opbrengst van dit feest ging naar het goede doel: Casa Ametza, gloednieuwe vakantieverblijven voor ge-zinnen met een zorgnood.

Wil je zelf het project steunen en gezinnen met een zorgnood de kans geven om van een vakantie te genieten in deze mooie omgeving? Dat kan via een gift (via Rotonde vzw, BE92 4151 0950 4123), die vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar is. Heeft u liever een factuur met vermelding ‘sponsoring Casa Ametza’? Dan kan je storten op het rekeningnummer BE49 9796 2772 2771.

Je kan een legaat nalaten waarbij je een omschreven deel van je bezittingen nalaat aan Casa Ametza. Daarnaast kan je ook opteren voor een duolegaat waarbij Casa Ametza een legaat ontvangt op voorwaarde dat zij de successierechten van de andere begunstigde betaalt. Tot slot is sponsoring in natura mogelijk door producten of diensten aan Casa Ametza te schenken.

een rolstoelparcours en een bezoekje aan de bus van de toekomst van Van Hool.

Daarnaast kon je Casa Ametza zelf bezoe-ken. Bijzonder is dat de gebouwen volle-dig zijn aangepast voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Tijdens Dirk Feest waren er met een ‘schijt-je-rijkspel’ vakantieverblijven in Casa Ametza te winnen en er werd een mooie cheque overhandigd door ‘Den Donderdag’, een vriendengroep die jaarlijks met Drieko-ningen gaat zingen en hun opbrengst van dit jaar aan Casa Ametza schonken. De gebouwen waren ook op 4 oktober te bewonderen in het kader van Open Bedrij-vendag.

de droom van een vakantieverblijf voor iedereen, ook mensen met een zorgnood mogelijk gemaakt. Maar het verhaal is nog niet klaar,’ zegt Dirk de Kort. ‘Want nog steeds hebben we vele vrijwilligers en sponsors nodig die deze vakanties voor mensen met een beperking mogelijk ma-ken.’ Daarom ging de opbrengst van Dirk Feest naar Casa Ametza.

Animatie voor jong en oudOp 20 september organiseerde Dirk een groot feest in het Park van Brasschaat. Hier kon je niet alleen brunchen voor het goe-de doel, maar ook deelnemen aan tal van animatie-activiteiten voor jong en oud: van gekke fietsen over kastelen bouwen met Clics en de elektrische fiets testen tot

De bouw van Casa Ametza werd moge-lijk gemaakt door de samenwerking tus-sen de gemeente Brasschaat en Toerisme Vlaanderen. De gemeente gaf de grond in gebruik aan Toerisme Vlaanderen om hier een duurzaam en toegankelijk ge-bouw te realiseren. Het beheer van het gebouw gebeurt door vzw Bielebale. Deze vzw met sociaal oogmerk beheerde al het voormalige sporthotel en verzorgt het on-derhoud in de sporthal van Sportoase.

Als voorzitter van de vzw Bielebale was Dirk de Kort heel trots om op 4 september de jeugd- en vakantieverblijven Bielebale en Casa Ametza feestelijk te openen. ‘Door een intense samenwerking, enthousiaste pioniers, vele vrijwilligers en sponsors is

Page 7: Het Kapittel (december 2015)

7HET KAPITTEL | DECEMBER 2015

STOP,tegen geweld binnen het gezin!

Op 14 oktober vond in DC Vesalius een info- en debatavond over intrafamiliaal geweld plaats. De avond werd georganiseerd door CD&V Brasschaat samen met Femma, Okra, Kind & Gezin en de Gezinsbond.

Gastheer Dirk de Kort wees erop dat we telkens schrikken als we horen hoe vaak geweld binnen het gezin voorkomt. In Bras-schaat, dat dan nog relatief laag scoort op dit vlak, is er elke drie dagen een aangifte. Deze cijfers zijn onaanvaardbaar, vandaar: STOP! Gastsprekers waren senator Sabine de Bethune en Pascale Franck, teamcoördinator intrafamiliaal geweld voor de provincie Antwerpen.

Weinig aangiftenMevrouw de Bethune presenteerde een aantal verontrustende cijfers en feiten over huiselijk geweld, dat jaarlijks heel wat slachtoffers eist onder vrouwen, mannen en kinderen. Zo werd 14,7% van de vrouwen en 10,4% van de mannen het afgelopen jaar slachtoffer van partnergeweld. Hiervan doet amper 3 op 100 aangifte bij de politie en dit doorgaans pas na gemiddeld 35 inci-denten van partnergeweld.

Ook ouderen en kinderen zijn nog steeds een zeer kwetsbare groep. Sabine de Bethune benadrukte het belang van een geïn-tegreerde aanpak van het probleem en schetste de evolutie van de wetgeving terzake van de voorbije twintig jaar.

Geïntegreerde aanpakMevrouw Franck benadrukte eveneens het belang van een ge-integreerde aanpak, in samenwerking met diensten als welzijn, hulpverlening, justitie, ... Pascale Franck is teamcoördinator van CO3, een samenwerkingsverband tussen verscheidene actoren, dat zich bezighoudt met de ergste gevallen van huiselijk geweld, waarbij een intensieve begeleiding van de betrokkenen noodza-kelijk is.

Een belangrijke innovatie vormen de Family Justice Centers, waar alle betrokken diensten gegroepeerd zijn. Op die manier wordt vermeden dat er te veel tijd verloren gaat met de aanmelding en kunnen gezinnen sneller geholpen worden. In het verleden bleek immers dat de aanmelding bij de juiste diensten ongeveer elf maanden in beslag nam.

PreventieHierna volgde een korte presentatie door mevrouw Verhaeghe, forensisch psycholoog bij VAGGA (Vereniging Ambulante Geeste-lijke Gezondheidszorg Antwerpen). Vanessa Verhaeghe wees op het belang van de behandeling en begeleiding van daders van intrafamiliaal geweld en op de noodzaak van tertiaire preventie, om te voorkomen dat kinderen die getuige/slachtoffer zijn van huiselijk geweld, later hetzelfde zouden doen.

Tot slot was er nog een debat met deelname van o.m. mr. Jef Her-man (advocaat te Brasschaat) en Ellen Somers (antipestcoach) en kon het publiek vragen stellen.

Deze geslaagde avond kent een vervolg op woensdag 27 januari 2016 om 20 uur. Dan wordt de film ‘180°’ getoond. Centraal staan de getuigenissen van zeven vrouwen over het fysieke, psychische en seksuele geweld in hun relatie, over hoe zij dat hebben beleefd, en welke impact dat heeft ge-had, toen en nu. Na de film volgt een nabespreking met o.m. de regisseur van de film, Rocio Forero. Noteer dus alvast die datum in je agenda. Locatie: DC Vesalius, Prins Kavellei 77, Brasschaat. De toegang is gratis.

Het panel, met van links naar rechts: Sabine de Bethune, Pascale Franck,Vanessa Verhaeghe, Ellen Somers en Jef Herman.

Page 8: Het Kapittel (december 2015)

8 HET KAPITTEL | DECEMBER 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.Belfius-agentschappen in Brasschaat:Bredabaan 188 (Centrum)Lage Kaart 301 (Kaart)Kapelsesteenweg 334 (Mariaburg)

DVV-agent in Brasschaat:Matrix, Bredabaan 661

bloemschikken, gezelschapsspelletjes, zwemmen, uitstapjes, marktbezoek, ... Vrijwilligers helpen daarbij, naargelang hun eigen aanleg en interesse, en tevens bij de aankleding van het gebouw volgens de seizoenen.

Op gebied van pastoraal helpen vrijwil-ligers met het ophalen van patiënten en het schikken van de zaal voor de zon-dagsviering in de cafetaria van Vesalius, meestal een gebedsdienst.

De Dienstencentra Antverpia, Maria-ter-Heidehove en Vesalius zijn ontmoetings-plaatsen waar men allerlei informatie krijgt en anderen ontmoet. Vrijwilligers doen veel praktisch werk: helpen bij de maaltijden, cafetaria, sport, spelletjes, Franse conversatie, leren gebruiken van nieuwe media, ... Het is steeds zoeken

naar nieuwe activiteiten, waarbij ideeën dikwijls vanuit de vrijwilligers komen. Onlangs startte een nieuw project: vrij-willigers bezoeken elke 79-jarige in de gemeente om info te brengen en om poolshoogte te nemen van de situatie aan de hand van een vragenlijst.

De Minder Mobielen Centrale kwam reeds aan bod in ons decembernummer vorig jaar. Het Inleefhuis en het lokaal kansar-moedeproject Kabas komen in 2016 aan bod.

Uit getuigenissen blijkt dat je als vrijwil-liger heel veel dankbaarheid terugkrijgt. Al deze vrijwilligers verdienen toch nog een figuurlijk bloemeke voor hun enthou-siaste inzet, want vrijwilligers maken het verschil!

De vrijwilligers betekenen een echte meerwaarde voor de werking van het OCMW en een verrijkende aanvulling. Regelmatig zijn er momenten van over-leg, want essentieel is dat ook de vrijwil-liger zich goed voelt. Bovendien krijgt men begeleiding en ondersteuning, is er mogelijkheid tot vorming en is men goed verzekerd.

Het Dagverzorgingscentrum wil bejaarden een gezellige dag aanbieden en tegelijk daardoor mantelzorgers wat ontlasten. Zowat 70% van de mensen kampt met de-mentie. Tijdens het krantenuurtje wordt de krant voorgelezen of verteld door een vrijwilliger. Actieve animatie is er onder vorm van een bingo, geheugenoefenin-gen en veel meer. Vrijwilligers helpen ook bij het vervoer.

Het Woonzorgcentrum vangt een ge-mengd publiek op. Het zijn allemaal men-sen die fysieke of mentale ondersteuning nodig hebben. De activiteiten zijn zeer verscheiden: handwerk, houtbewerking,

Het OCMW van Brasschaat kan al jaren rekenen op een grote groep van een tweehonderdtal trouwe vrijwil-ligers. Zonder hun actieve medewerking is een ruim deel van de huidige dienstverlening zelfs onmogelijk. Zij maken het mogelijk allerlei extra activiteiten en nieuwe initiatieven te realiseren, zoals huisbezoeken aan bejaarden en het Inleefhuis.

De vrijwilligers bij OCMW-BrasschaatEen bloemeke voor

Nieuwe vrijwilligers zijn steeds welkom! Heb jij een hart van goud en help jij graag mensen? Neem dan contact op met de coördinator van de vrijwilligerswerking: Luc Verfaillie - tel. 03 650 25 72 - [email protected].