Het Kapittel (juni 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 Brasschaat Jaargang 17, nummer 2 (juni - juli - augustus 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] hetkapittel Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde de Duitse bezetter een spoorlijn aan tussen het fort van Kapellen en het militaire Kwartier Noord in Brasschaat. Dit diende om goederen, munitie en soldaten te vervoeren. Deze historische spoorlijn ligt er nu veel vrediger bij. Dankzij een project van vzw Kempens Landschap, een vereniging die bijzondere plekken in de provincie Antwerpen koestert, en met steun van de gemeenten Brasschaat en Kapellen, kan je er nu spoorfietsen van Kapellen naar Brasschaat en terug. In het vooruit- zicht van het nieuwe seizoen werd het keerplatform verbeterd zodat het railsysteem draait. wordt gevlogen. Je geniet van de lokale bieren d’Oude Caert, Witkap Stimulo en van Fortun, het bier van Kempens Land- schap, terwijl de kinderen uitleven in de avontuurlijke speeltuin. Op een gezinsfiets is plaats voor 5 per- sonen: 2 trappers en 3 meerijders. Op een groepsfiets is plaats voor maximum 12 personen: 4 ervan trappen, terwijl er maximum 8 kunnen plaatsnemen aan een tafel. De groepsfietsen kennen tegen- woordig veel succes als teambuildingsac- tiviteit. Een gezinsfiets huren kost 30 euro, een groepsfiets 80 euro. De spoorfietservaring is dagelijks moge- lijk van het begin van de paasvakantie tot het einde van de herfstvakantie (dit jaar van 4 april tot en met 8 november 2015). Buiten de schoolvakanties is een mini- mum aantal reservaties wel noodzakelijk. Omdat er maar één spoor ligt, zijn vaste vertrekuren voorzien. De hele activiteit duurt ongeveer 3 uur, inclusief de pauze in Perron Noord. Het vijf kilometer lange traject leidt door prachtige bossen in een historisch waar- devol en ongerept landschap met hier en daar nog zichtbare oorlogsrestanten zoals de befaamde antitankgracht. Het start- punt ligt aan het fort van Kapellen aan de Fortsteenweg. Dan volgt een trip van een uurtje heen en een uurtje terug. Aan bistro Perron Noord moet je keren. Van woensdag tot en met zondag telkens van 11 tot 18 uur kan je er terecht voor een drankje, hapje of je eigen picknick. Vanop het gezellige terras kijk je uit op het oudste militaire vliegveld van België, waar tijdens het weekend nog steeds Fiets mee in het spoor van de militairen Reserveren is verplicht en kan via www.spoorfietsen.be of 0474 481 603

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Brasschaat

Transcript of Het Kapittel (juni 2015)

Page 1: Het Kapittel (juni 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Carina Verster-Rotthier, Verhoevenlei 18, 2930 BrasschaatJaargang 17, nummer 2 (juni - juli - augustus 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

hetkapittel

Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde de Duitse bezetter een spoorlijn aan tussen het fort van Kapellen en het militaire Kwartier Noord in Brasschaat. Dit diende om goederen, munitie en soldaten te vervoeren. Deze historische spoorlijn ligt er nu veel vrediger bij. Dankzij een project van vzw Kempens Landschap, een vereniging die bijzondere plekken in de provincie Antwerpen koestert, en met steun van de gemeenten Brasschaat en Kapellen, kan je er nu spoorfietsen van Kapellen naar Brasschaat en terug. In het vooruit-zicht van het nieuwe seizoen werd het keerplatform verbeterd zodat het railsysteem draait.

wordt gevlogen. Je geniet van de lokale bieren d’Oude Caert, Witkap Stimulo en van Fortun, het bier van Kempens Land-schap, terwijl de kinderen uitleven in de avontuurlijke speeltuin.

Op een gezinsfiets is plaats voor 5 per-sonen: 2 trappers en 3 meerijders. Op een groepsfiets is plaats voor maximum 12 personen: 4 ervan trappen, terwijl er maximum 8 kunnen plaatsnemen aan een tafel. De groepsfietsen kennen tegen-woordig veel succes als teambuildingsac-tiviteit. Een gezinsfiets huren kost 30 euro, een groepsfiets 80 euro.

De spoorfietservaring is dagelijks moge-lijk van het begin van de paasvakantie tot het einde van de herfstvakantie (dit jaar van 4 april tot en met 8 november 2015). Buiten de schoolvakanties is een mini-mum aantal reservaties wel noodzakelijk. Omdat er maar één spoor ligt, zijn vaste vertrekuren voorzien. De hele activiteit duurt ongeveer 3 uur, inclusief de pauze in Perron Noord.

Het vijf kilometer lange traject leidt door prachtige bossen in een historisch waar-devol en ongerept landschap met hier en daar nog zichtbare oorlogsrestanten zoals de befaamde antitankgracht. Het start-punt ligt aan het fort van Kapellen aan de Fortsteenweg. Dan volgt een trip van een uurtje heen en een uurtje terug.

Aan bistro Perron Noord moet je keren. Van woensdag tot en met zondag telkens van 11 tot 18 uur kan je er terecht voor een drankje, hapje of je eigen picknick. Vanop het gezellige terras kijk je uit op het oudste militaire vliegveld van België, waar tijdens het weekend nog steeds

Fiets mee in het spoorvan de militairen

Reserveren is verplicht en kan via www.spoorfietsen.be

of 0474 481 603

Page 2: Het Kapittel (juni 2015)

2 HET KAPITTEL | JUNI 2015

Beweging.net Antwerpen heeft met een aantal gerechtsdeur-waarders de dienstverlening MyTrustO opgestart. Iedereen, zonder voorwaarden naar lidmaatschap of woonplaats, die hulp zoekt bij het aanpakken van schulden kan hier terecht. Steeds meer mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te kno-pen en die groep wordt alsmaar groter. Achterstallige betalingen hebben dikwijls betrekking op facturen van nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit en gas, of kosten voor de gezondheidszorg, zo-als ziekenhuisrekeningen.

Wat is MyTrustO?Een gerechtsdeurwaarder maakt in alle discretie een officieel do-cument op van de volledige financiële situatie. Hiermee maakt

men een haalbaar afbetalingsplan op en vermijdt men onnodige invorderingsprocedures. Door een haalbare spreiding in de tijd af te spreken met de schuldeiser(s) kunnen mensen hun schulden aflossen via een juridisch aanvaard systeem, zonder dagvaarding of vonnis. Zo bespaart men honderden of duizenden euro’s bij-komende kosten. Met de steun van MyTrustO geraken mensen zo geleidelijk aan uit de schulden en kunnen ze terug aan hun toekomst werken!

Misschien kent u in uw omgeving personen met vragen rond schulden. Geef hen zeker deze info door. Een folder met een toe-lichting rond de praktische werking kunt u aanvragen bij Dirk de Kort, Klaverheide 58, 2930 Brasschaat, tel. 03 633 16 42.

MyTrustOJe maakt eerst een afspraak via telefonisch contact op het nummer 03 220 12 00.Dit kan alle werkdagen tussen 9 en 12 uur.

MyTrustOPak zelf je schulden aan en vermijd extra kosten

Nieuwe dienstverlening

Aandacht voor intrafamiliaal geweldmag niet verslappen

Het laatste wat mag gebeuren, is het be-werkstelligen van een omgekeerd effect waarbij de betrokken personen en slacht-offers zich genoodzaakt voelen verder te blijven zwijgen.

Zes jaar geleden startte de gemeente Brasschaat, onder impuls van Marie-Anne Coppens, met een uitgebreide campagne rond intrafamiliaal geweld. Scholen, soci-ale verenigingen, artsen en politie werden

nauw betrokken.

Als Femma lijkt het ons opportuun om opnieuw een sensibiliseringscampagne op te starten. Als vertrekpunt organiseren we, samen met andere organisaties, een infoavond voor iedereen die deze proble-matiek mee wil helpen bestrijden. Deze infoavond heeft plaats op woensdag-avond 14 oktober.

In 2013 waren er in Vlaanderen gemiddeld 125 aangiftes van intrafamiliaal geweld per dag. Voor Brasschaat waren er per jaar minstens 50 aangiftes van fysiek geweld, 51 van psychisch geweld en 5 van seksu-eel geweld. Het totale aantal aangiftes in Brasschaat lag in 2013 op 124. Daarbij komt nog dat het meest verontrustende aan deze cijfers is dat ze nog te laag lig-gen. Experts weten dat deze aangiftes slechts de top van de spreekwoordelijke ijsberg omvatten en dat de problematiek van intrafamiliaal geweld veel grootscha-liger is.

Het onderwerp is ook dusdanig delicaat en al te vaak nog geankerd in een taboe-sfeer. Concrete stappen ondernemen is heel moeilijk en zelfs contraproductief.

Page 3: Het Kapittel (juni 2015)

3HET KAPITTEL | JUNI 2015

Na het tellen van de uitgebrachte stem-men werden de drie kandidaten verkozen met volgend resultaat: 105 ja-stemmen, 1 neen-stem, 1 ongeldige stem. Het uit-tredend bestuur, met name Leona, Leo, Paula, Jos en Emile werd bedankt voor de jarenlange inzet voor Okra Kaart. De man-nen met flessen wijn, terwijl de dames in de bloemen werden gezet.

Het nieuwe bestuur dat zich de volgende jaren zal inzetten, bestaat uit: coördina-tor Arnold Van Keer, financieel verant-woordelijke Luc Cant en administratief

verantwoordelijke William Higgins. Wij vertrouwen erop dat zij het even goed zul-len doen als hun voorgangers wat met de hulp van voldoende medewerkers zeker moet lukken.

Na de ‘plichtplegingen’ liep de feestelijke dag naar zijn einde met een dessertbuffet met koffie. Met dank aan allen die hebben meegewerkt om alles vlot te laten verlo-pen.

Tijdens de receptie vloeide de cava rijke-lijk en werden we bediend met smake-lijke hapjes. Na een woord van onze proost genoten we van een feestmaaltijd en de muziek.

Dan was het tijd voor het ernstige werk. De viering was gecombineerd met de verkiezing van een nieuw bestuur. Jos gaf hierover de nodige uitleg en de kandida-ten werden voorgesteld. Ondanks vele oproepen vonden we slechts drie mannen bereid om zich kandidaat te stellen, geen vrouwen.

Op 23 april 2015 vierde trefpunt OKRA Kaart zijn 60-jarig bestaan. Het lentefeest werd aangepast naar een echt feestgebeuren met vooraf een receptie voor iedereen. Wij mochten ook een vertegenwoordiger begroeten van de Seniorenraad en van het gemeentebestuur, in de persoon van Bart Brughmans. Vanuit OKRA regio Antwerpen verwelkomden we Jos Jacobs en Marie-Paul, de regioverantwoordelijke.

Kaart blaastzestig kaarsen uit

Het ‘oude’ en het nieuwe bestuur samen rond de tafel.

Nieuwe dienstverlening

open k

riste

lijk

resp

ectvol actief

Page 4: Het Kapittel (juni 2015)

4 HET KAPITTEL | JUNI 2015

Woensdag 15 juliDaguitstap naar Utrecht (NL)In de voormiddag maken we vanuit Maarssen een prachtige boottocht op de rivier de Vecht. In de namiddag bezoeken we het boeiende Spoorwegmuseum in Utrecht.Prijs (bus, boottocht, museum, ochtend-koffie, koffietafel): leden 55 euro, niet-leden 60 euro.Info: Esther Weymeersch – 03 344 07 96Femma Brasschaat-Centrum

Donderdag 16 juliFietsen(ook op 20 augustus en 17 september)Vertrek om 13 uur aan de Nobele DonkOpgelet: op 17 september is het eendagtocht met vertrek om 9 uur!Info: M. Stans – 03 664 27 26Femma Ekeren-Donk

Donderdag 30 juliDagfietstocht naar RijkevorselVertrek om 10 uur aan De EekhoornInfo: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Kaart

Dinsdag 18 augustusDagfietstocht naar LinkeroeverVertrek om 10 uur aan De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Kaart

Donderdag 20 augustusDaguitstap naar Essen (Duitsland)We bezoeken onder andere de Villa Hügel, de vroegere villa van Krups.Info: Esther Weymeersch – 03 344 07 96Femma Brasschaat-Centrum

Donderdag 3 septemberMusical ‘Sacco e Vanzetti’ in Overmere-DonkVertrek met autocar om 19 uur aan De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Joke Haesendonckx – 03 651 37 65Femma Kaart

Maandag 7 septemberKook- en bewaardemonstratieIn samenwerking met VELT.Om 20 uur in de polyvalente ruimte 1 in het park van Brasschaat.Info: Monique Boucquey – 03 651 48 93Femma Brasschaat-Centrum

Maandag 7 septemberVolleybalVan 20.30 tot 22 uur in de turnzaal GIB. Elke maandagavond, behalve tijdens schoolvakanties.Info: Claire Van Ranst – 0496 12 15 90Femma Brasschaat-Centrum

Donderdag 10 septemberVierdelige cursus Femma’s Breicafé(ook op 8 oktober, 12 november en 10 december)Van 19.30 tot 22 uur in refter GIB.

Maandag 29 juniHandwerk(ook op 7, 14, 21 en 28 september)Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele DonkEr is gelegenheid om gezellig samen te werken aan eigen handwerk. Info: M. Pauwels – 03 645 16 53Femma Ekeren-Donk

Dinsdag 30 juniFietsen(ook op 7, 14 en 28 juli en 4 augustus)Vertrek om 19 uur aan de Nobele DonkOp deze data in de zomer fietsen we ook op dinsdagavond.Info: M. Stans – 03 664 27 26Femma Ekeren-Donk

Woensdag 1 juliFietsen(ook op 8, 15, 22 en 29 juli en 5, 12, 19en 26 augustus)Elke woensdag in de zomer vertrekken we om 19 uur stipt aan de kerk van Maria-ter-Heide, waar we omstreeks 22 uur te-rug aankomen. Onderweg lassen we een drankstop in.Info: Maryse Antonissen – 03 295 51 80Femma Maria-ter-Heide

Dinsdag 14 juliOchtend in de stadVan 4 tot 9 uur. Fietstocht met gids door-heen Antwerpen, met ontbijt.Info: Danielle Thijs – 03 651 99 72Femma Kaart

Fietsen met Femmafemmagenda

Page 5: Het Kapittel (juni 2015)

5HET KAPITTEL | JUNI 2015

De drie Femma’s van Brasschaat sluiten aan bij een groot aantal vrijwilligers die de straten op gaan voor de verkoop van aza-lea’s. Tijd en zin om ons te helpen? Heb jij een grote vriendenkring of kan jij plantjes verkopen op je werk? Laat het ons weten! Info: Lieve De Cleer – 03 663 12 90 Christiane Lambrechts – 03 663 24 86 Monique Boucquey – 03 651 48 93 Danielle Thijs – 03 651 99 72Femma Maria-ter-Heide, Femma Brasschaat-Centrum en Femma Kaart

Vrijdag 18 septemberBezoek aan de Smoldersklok in Kapellen Vertrek om 12.45 uur aan De EekhoornInfo: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Kaart

Maandag 21 septemberVijfdaagse reis naar het Harzgebied (Duitsland)(tot en met vrijdag 25 september)Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Kaart

Dinsdag 22 september Vierdelige cursus bloemschikken(ook op 20 oktober, 24 november en 8 december)Om 19.30 uur in refter GIB.Inschrijven: José Stessels – 03 651 47 28Femma Brasschaat-Centrum

Woensdag 23 septemberCursus bloemschikken: vervolgOm 19 uur in De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Onder leiding van lesgeefster.Info: Viviane Free – 03 652 07 98Femma Kaart

Donderdag 24 september Daguitstap naar Den HaagWe bezoeken het Mauritshuis en het Panorama Mesdag.Info: Esther Weymeersch – 03 344 07 96Femma Brasschaat-Centrum

Donderdag 24 septemberBloemschikken: nieuwe cursus(ook op 22 oktober, 26 november en17 december 2015 en 28 januari 2016)Van 9 tot 12 uur in de Nobele DonkInschrijven voor 25 juni, later kan ook mits meerprijs van 15 euro en uiterlijk tot 10 september.Inschrijven: G. Rosseel – 03 646 80 61Femma Ekeren-Donk

Zondag 27 septemberNegendaagse reis naar Carcassonne en omgevingProgramma: José Stessels – 03 651 47 28Femma Brasschaat-Centrum

Zaterdag 17 oktober95-jarig Femma Brasschaat-CentrumWe beginnen met een eucharistieviering om 17 uur in de Sint-Antoniuskerk. Verdere info volgt.Info: Monique Boucquey – 03 651 48 93

Haaksters zijn ook welkom.Inschrijven: Christel Claes – 0496 69 38 39Femma Brasschaat-Centrum

Donderdag 10 september Creatief met vilt19.30 uur, Lieve De Cleer, Brechtsebaan 27 (03 663 12 90)We maken een bloem van vilt waarbij uiteraard je eigen inspiratie naar boven kan komen. Meebrengen: goede schaar, potlood, gom, veiligheidsspelden, even-tueel kleine pareltjes. Prijs: 4 euro, vilt is ter plaatse te kooptegen 1 euro.Inschrijven voor 4 september: Carla Staepels – 03 663 45 93Femma Maria-ter-Heide

Vrijdag 11 septemberMinigolfVertrek om 13.30 uur aan de Nobele DonkWe fietsen naar het Park van Brasschaat voor een gezellig partijtje minigolf. Niet-fietsers kunnen, na een seintje, mee met de auto.Info: G. Nuyens – 03 542 60 62Femma Ekeren-Donk

Maandag 14 septemberPatchwork(ook op 28 september)Van 13.30 tot 16 uur in de Nobele DonkInfo: M. Pauwels – 03 645 16 53Femma Ekeren-Donk

Dinsdag 15 september DagfietstochtVertrek om 10 uur aan De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.Info: Hilde Vermeiren – 0496 85 45 80Femma Kaart

Dinsdag 15 septemberPraat- en doenamiddagmet creativiteitOm 13.30 uur in De EekhoornInfo: Ingrid Gabriel – 03 651 33 31Femma Kaart

Donderdag 17 septemberVierdelige cursus Femma’s Naaisalon(ook op 15 oktober, 19 november en 17 december)Van 19.30 tot 22.30 uur in refter GIB.Inschrijven: Annie Van de Velde – 03 652 03 74Femma Brasschaat-Centrum

Vrijdag 18 septemberPlantjesverkoop t.v.v. Kom op tegen Kanker(ook 19 en 20 september)

Daguitstap Den Haag

Page 6: Het Kapittel (juni 2015)

6 HET KAPITTEL | JUNI 2015

Vanuit Brasschaat is er de mogelijkheid om met uw familie per autobus de verplaatsing naar Averbode te maken en deel te nemen aan het programma.8 uur: vertrek autobus, opstapplaats kerk Sint-Antonius, Brasschaat-centrum9 uur: onthaal9.30 - 10.45 uur: FAMILY TIME – de tocht11 uur: Eucharistieviering met de abdijgemeenschap12 uur: BuffetIn plaats van eigen picknick brengt iedereen iets mee voor het buffet. Geen belegde boterhammen, wel bv. broodjes/brood, be-leg, confituur, cake, eitjes, salades, rauwkost, een koude pasta, fruit, ... Voor de hoeveelheden reken je wat jouw gezin of familie ongeveer eet (bv. 1 brood, 1 pak kaas, 1 pak snijwaren, 1 salade/rauwkost, 1 cake, 4 yoghurtjes). De paters zorgen voor koffie, thee en water.13.30 - 14.30 uur: werkwinkels keuzeprogramma A14.45 - 15.45 uur: werkwinkels keuzeprogramma B16 - 16.30 uur: gezamenlijk afsluitmoment met zang18 uur: aankomst autobus, halte kerk Sint-Antonius, Brasschaat-centrum

BijdrageVoor het aanbod in Averbode: 5 euro per kind; 8 euro per volwas-sene.De autobus is gratis, deze onkosten worden door de federatie Brasschaat gedragen.

Inschrijven voor 13 september 2015: met een mail naar [email protected] krijgt dan de uitgebreide info (met aanbod werkwinkels voor volwassenen, jongeren, kinderen en peuters waaruit u vooraf moet kiezen), een inschrijvingsformulier en de betalingsmoda-liteiten.Uw inschrijving is geldig na ontvangst van uw bijdrage in de on-kosten.

Familiedag rond ‘gezin en tijd’

Met de intentie om op een nieuwe, ongebonden en laagdrempelige wijze mensen (terug) in contact te brengen met kerk en geloof. Om de meer vertrouwde parochiaan op een andere manier te laten kijken naar wat kerk en geloof ook kunnen zijn. Om een ‘open’ ontmoetingsruimte te creëren voor zoekende mensen, organiseert de federatie Brasschaat in het kader van de ‘Geloof voedende avonden’ voor het tweede jaar een kwalitatief hoogstaand, gevarieerd en toegankelijk aanbod.

Deze dag is een initiatief van IDGP en de diocesane diensten voor gezinspastoraal, in samenwerking met CCV, IJD en de abdij van Averbode.

Zondag 4 oktober in Averbode

Page 7: Het Kapittel (juni 2015)

7HET KAPITTEL | JUNI 2015

Open Natuurhuisopent in De Inslag

Op 27 maart 2015 werd het Open Natuurhuis geopend in De Inslag in Brasschaat. Dit mooie project van vzw Rotonde kwam tot stand in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos (ANB).

kelijk, aangepast aan ieders talenten en met zorg en aandacht voor het individu , de groep en de omgeving.’

Op zaterdag 6 juni organiseerde bewe-gingspunt Brasschaat een sociale fiets-tocht die ook langs De Inslag en dit Open Natuurhuis passeerde. Daarnaast brach-ten we een werkbezoek aan Casa Ametza en de vernieuwde kinderboerderij. In het nummer van september volgt hierover een verslag.

Het Open Natuurhuis is nog niet helemaal klaar en vraagt nog wat infrastructuurwer-ken. Zo moet het bijgebouw gerenoveerd worden naar een zorgvakantiewoning. De schuur zal verder worden ingericht als multifunctionele ruimte waar verschillen-de verenigingen met hun werking terecht kunnen.

Samen schrijven vzw Rotonde en Agent-schap Natuur en Bos een Brasschaats ver-haal van zorg, sociale economie en natuur. Dirk de Kort: ‘We maken De Inslag, dit unieke natuur- en stiltegebied, toegan-

Als voorzitter van Rotonde is Dirk de Kort – CD&V Vlaams Volksvertegenwoordiger en eerste schepen in Brasschaat – dan ook verheugd om opnieuw een duurzame samenwerking met ANB op te starten en deze werking verder uit te breiden met andere partners. Partners uit de zorgsec-tor, maar ook partners vanuit toerisme, sociale economie en onderwijs.

Rotonde zet zich al jaren actief in om het zorgaanbod zo divers mogelijk te maken en bouwde daarvoor een breed netwerk uit. Rotonde wil er zijn voor zoveel moge-lijk mensen. Dirk de Kort: ‘Wij willen meer zorg, werk en welzijn op maat, voor een grotere groep mensen. En aansluitend bij de visie van ANB willen wij meer natuur voor meer mensen.’

De Inslag wordt een Open Natuurhuis: open van geest en toegankelijk voor elke zorgvrager. ‘We willen hen bedienen vanuit de natuur, welzijn, toerisme en inclusieve activiteiten’, zegt Dirk de Kort. Doelgroepverbreding en vermaatschap-pelijking van de zorg gaan dan ook hand in hand. Het wordt een natuurhuis waarbij we inzetten op natuurbeheer, bosbeheer, actief en passief (natuur)snoezelen, eco-toerisme en educatieve wandelingen met al dan niet een bijzondere gids, sharing nature-activiteiten en workshops.

Page 8: Het Kapittel (juni 2015)

8 HET KAPITTEL | JUNI 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.Belfius-agentschappen in Brasschaat:Bredabaan 188 (Centrum)Lage Kaart 301 (Kaart)Kapelsesteenweg 334 (Mariaburg)

DVV-agent in Brasschaat:Matrix, Bredabaan 661

2015. Vrijwilligers uit de omgeving heb-ben enorm veel logistiek werk geleverd: schilderen, tafels maken, helpen in het café en vele meer. Ze doen dat nog steeds en brengen andere helpers mee. Het suc-ces is alleszins veel groter dan verwacht. Eerst waren er twee verantwoordelijken, nu zijn er reeds drie en half betrekkingen om alles in goede banen te leiden.

Daarnaast laat men mensen uit de sociale economie en mensen met een beperking, maar met bijzondere talenten, mee hel-pen. Dit alles vereist een langere aanloop-tijd en meer ondersteuning. De ultieme droom is om alles op termijn (naar schat-ting vijf jaar) door die mensen zelf te laten uitbaten. De achterliggende visie is ieder-een een kans te geven, op voorwaarde dat interesse en motivatie aanwezig zijn.

De meesten kunnen veel praktische taken aan en kunnen dikwijls meer dan ver-wacht. Door een grote verscheidenheid van taken is het trouwens mogelijk om op maat te werken. Uit sociale economie werken er nu zes personen, uit welzijn werken er een aantal drie dagen per week in ateliers en zijn er ook vrijwilligers.

Geregeld komen er nieuwe opdrachten: recyclage van plastiek, afval, RX-foto’s, evenals verpakking van het plaatselijke bier d’Oude Caert en etikettering van het champagnebier Dame Jeanne.

De spoorfietsen vormen een belangrijke troef en brengen veel mensen naar Perron Noord. Vorig jaar waren er zowat 7.000 be-zoekers, hoewel men pas vanaf september op volle capaciteit kon functioneren. Dit jaar wordt gehoopt op een verdubbeling.

De uitbating van deze bistro is in han-den van de sociale organisaties Wotepa (tewerkstelling van mensen vanuit sociale economie) en Rotonde (voorziening voor mensen met een beperking). ‘In Perron Noord willen we kansen op werk geven aan mensen die moeilijk een job vinden in het gewone arbeidscircuit. Hierbij is het maken van winst niet de hoofddoelstel-ling. Wel willen we de mogelijkheid geven om eigen talenten te ontwikkelen en in dienst te stellen van anderen. Het is de bedoeling dat dit project kan uitgroeien tot een sociale campus waar welzijn en sociale economie elkaar vinden’, aldus coördinator An Laurijssens.

Perron Noord ligt aan de Licht Vliegwe-zenlaan (tegenover het militair vliegveld) en maakt deel uit van Kwartier Noord, dat winnaar werd van de Bronzen Pagadder

Tijdens de openingsdag van het seizoen van Toerisme Brasschaat op 26 april 2015 vierde Perron Noord haar eerste verjaardag. Het startschot van het toeristisch seizoen op 27 april 2014 was immers het begin van het succesverhaal van Perron Noord.

Een bloemeke voor de eerste verjaardag vanCafé Perron Noord

Perron Noord, Licht Vliegwezenlaan 11 (voorheen Bondgenotenlei), 2930 BrasschaatContactpersoon: An Laurijssens - 0474 481 603 - [email protected]