Truckwerk december 2012

8
Verder streeft BOVAG Truck- dealers ernaar volgend jaar een nieuw formeel overlegplatform te creëren met de RAI Vereni- ging, afdeling bedrijfswagens. Hoewel de contacten tussen beide organisaties momenteel goed en op een aantal vlakken (Go4Trucks) zelfs intensief zijn, is dit één van de wensen voor het nieuwe jaar. Dit staat in het Jaaractieplan 2013, dat het bestuur van BOVAG Truckdealers onlangs heeft aangenomen. De afdeling heeft zo een druk jaar voor de boeg, waarbij de onderwijsacti- viteiten de meeste aandacht op- eisen. Enter the T-zone, dat zich erop richt om jonge mensen te interesseren voor een loopbaan als trucktechnicus, en Go- 4Trucks, het samenwerkingsver- band tussen BOVAG Truckdea- lers, RAI afdeling Bedrijfsauto’s, Innovam en Stichting OOMT om jonge mensen die voor trucks hebben gekozen een goede opleiding te bieden, worden voortgezet. In deze TruckWerk Jaargang 10 l nummer 6 l december 2012 Van Hooft Bedrijfswagens in Den Bosch heeft onlangs de afdeling Mobiliteit en Logistiek van het ROC Koning Willem I College in Den Bosch een nieuwe DAF-truck ter beschikking gesteld. Hiermee kunnen de leerlingen kennis- maken met de nieuwste technieken op het gebied van bedrijfswagens en dat geeft de opleiding volgens afdelings- directeur Tinus Bunthof een nieuwe boost. “We zijn hier heel blij mee. Deze moderne truck geeft de opleiding tot trucktechnicus echt een goede impuls.” Lees verder op pagina 2. JAARACTIEPLAN 2013: STEVIGE FOCUS OP ONDERWIJS Ook in 2013 besteedt BOVAG Truckdealers net als voorgaande jaren veel aandacht aan onderwijs. Dat begint met het aanhalen van de contacten met de elf Regionale Truck Overleg-organen (RTO’s), aangezien deze belangrijk zijn voor de verdere uitrol van Enter the T-zone en Go4Trucks. geven de bestuurders van BOVAG Truckdealers hun visie op deze onderwijsinspanningen voor volgend jaar. Media Er is meer, veel meer zelfs. Zoals de intensivering van de contacten met de leden. Daar- voor worden leden persoonlijk bezocht, er wordt aangescho- ven bij de RTO’s, er vindt meer contact plaats door middel van e-nieuwsbrieven plus het le- denportaal en er is TruckWerk. Verder wil BOVAG Truckdealers in het nieuwe jaar meer aan de weg timmeren in de media. Hierdoor kunnen leden zien waar de afdeling voor staat. Lees verder op pagina 4. Van Hooft stelt lestruck beschikbaar aan TruckAcademy In dit nummer: 2 Lesmateriaal Nieuwe truck geeft opleiding tot trucktechnicus goede impuls 3 Column 4/5 Onderwijs Opleiden? Natuurlijk, de vraag is waarin 6/7 Leerbedrijf 2012 ‘Dit is goede reclame voor ons bedrijf’ 8 Statistieken Bouwcrisis slecht voor transportsector Tinus Bunthof, afdelingsdirecteur Mobiliteit en Logistiek van het Koning Willem I College (links), krijgt de sleutels van de nieuwe lestruck van Nico van Beek, directeur van Van Hooft Bedrijfswagens.

description

Een uitgave van BOVAG Truckdealers.

Transcript of Truckwerk december 2012

Page 1: Truckwerk december 2012

Verder streeft BOVAG Truck-dealers ernaar volgend jaar een nieuw formeel overlegplatform te creëren met de RAI Vereni-ging, afdeling bedrijfswagens. Hoewel de contacten tussen beide organisaties momenteel goed en op een aantal vlakken (Go4Trucks) zelfs intensief zijn, is dit één van de wensen voor het nieuwe jaar. Dit staat in het Jaaractieplan 2013, dat het bestuur van BOVAG Truckdealers onlangs heeft aangenomen. De afdeling

heeft zo een druk jaar voor de boeg, waarbij de onderwijsacti-viteiten de meeste aandacht op-eisen. Enter the T-zone, dat zich erop richt om jonge mensen te interesseren voor een loopbaan als trucktechnicus, en Go-4Trucks, het samenwerkingsver-band tussen BOVAG Truckdea-lers, RAI afdeling Bedrijfsauto’s, Innovam en Stichting OOMT om jonge mensen die voor trucks hebben gekozen een goede opleiding te bieden, worden voortgezet. In deze TruckWerk

Jaargang 10 l nummer 6 l december 2012

Van Hooft Bedrijfswagens in Den Bosch heeft onlangs de afdeling Mobiliteit en Logistiek van het ROC Koning Willem I College in Den Bosch een nieuwe DAF-truck ter beschikking gesteld.

Hiermee kunnen de leerlingen kennis-maken met de nieuwste technieken op het gebied van bedrijfswagens en dat geeft de opleiding volgens afdelings-directeur Tinus Bunthof een nieuwe boost. “We zijn hier heel blij mee. Deze moderne truck geeft de opleiding tot trucktechnicus echt een goede impuls.”

Lees verder op pagina 2.

JAARACtIepLAn 2013: steVIge FOCus Op OnDeRWIJsOok in 2013 besteedt BOVAg truckdealers net als voorgaande jaren veel aandacht aan onderwijs. Dat begint met het aanhalen van de contacten met de elf Regionale truck Overleg-organen (RtO’s), aangezien deze belangrijk zijn voor de verdere uitrol van enter the t-zone en go4trucks.

geven de bestuurders van BOVAG Truckdealers hun visie op deze onderwijsinspanningen voor volgend jaar.

Media Er is meer, veel meer zelfs. Zoals de intensivering van de contacten met de leden. Daar-voor worden leden persoonlijk bezocht, er wordt aangescho-ven bij de RTO’s, er vindt meer contact plaats door middel van e-nieuwsbrieven plus het le-denportaal en er is TruckWerk. Verder wil BOVAG Truckdealers in het nieuwe jaar meer aan de weg timmeren in de media. Hierdoor kunnen leden zien waar de afdeling voor staat. Lees verder op pagina 4.

Van Hooft stelt lestruck beschikbaar aan truckAcademy

In dit nummer:

2 LesmateriaalNieuwe truck geeft

opleiding tot

trucktechnicus

goede impuls

3 Column

4/5 OnderwijsOpleiden? Natuurlijk,

de vraag is waarin

6/7 Leerbedrijf 2012‘Dit is goede reclame

voor ons bedrijf’

8 StatistiekenBouwcrisis slecht

voor transportsector

Tinus Bunthof, afdelingsdirecteur Mobiliteit en Logistiek van het Koning Willem I College (links), krijgt de sleutels van de nieuwe lestruck van Nico van Beek, directeur van Van Hooft Bedrijfswagens.

Page 2: Truckwerk december 2012

2 | TruckWerk | december 2012 TruckWerk | december 2012 | 3

Van Hooft Bedrijfswagens stelt truck beschikbaar aan Koning Willem I College

nIeuWe tRuCK geeFt OpLeIDIng tOt tRuCKteCHnICus een BOOstDe overhandiging van de lestruck van Van Hooft bedrijfswagen (DAF, Iveco, Fiat en GINAF dealer, met vestigingen in Den Bosch, Veghel en Boxtel) aan de Truck Academy Den Bosch is een gevolg van de nauwe contacten die de school onder-houdt met de truckdealers in de regio. Deze samenwerking wordt door afdelings-directeur Mobiliteit en Logistiek Tinus Bunthof gekoesterd. “In Den Bosch is ruim drie jaar een Truck Academy en wij zijn daar erg tevreden over. Dit is dé manier is om goede contacten te onderhouden met het bedrijfsleven.”

Momenteel volgen 35 leerlingen aan het ROC (zowel niveau 2 als 3) de opleiding tot trucktechnicus volgens het BBL-principe De leerlingen zijn in dienst van het bedrijf en gaan één dag in de week naar school. De groep leerlingen die kiest voor truck-techniek was in het verleden veel kleiner. “Door de Truck Academy is trucktechniek meer gaan leven. De bedrijfswagendealers

maken er reclame voor en zijn zeer actief, onder andere door gastlessen te verzorgen, mee te doen aan open dagen en zoals nu materiaal beschikbaar te stellen. Niet zo lang geleden moest je er echt aan trekken om leerlingen voor trucktechniek te wer-ven, maar dat is niet meer”, zegt Bunthof. Ook Nico van Beek, directeur van Van Hooft Bedrijfswagens, is tevreden over de contacten met de school. “Wij hebben maandelijks contact en weten precies welke leerlingen affiniteit hebben met be-drijfswagentechniek. Mathijs van der Donk is sinds de oprichting coach van de Truck Academy Den Bosch. Hij zorgt voor de in-teractie tussen bedrijfsleven en school. Ook neemt hij initiatieven om aanvullingen op het lesprogramma toe te voegen waar vanuit het bedrijfsleven behoefte aan is. Wij trachten altijd al in een vroeg stadium in contact te komen met de studenten van de vooropleidingen zoals de VMBO’s. Vanuit die contacten komen de jongens uit de vooropleiding al stagelopen bij de deel-

nemers van de Truck Academy.Van daaruit moeten wij het vuur warm houden om ze te binden aan onze branche en daar doen wij alles aan.”

nieuwste techniekenHet is voor het eerst dat een nieuwe truck met de nieuwste techniek aan boord als lesmateriaal naar binnen is gereden bij het ROC. Van Beek is helder over het motief: “Je kunt wel een oude truck inzetten, maar daar heeft niemand wat aan omdat de techniek veel te snel verandert. Dit is een moderne truck met de nieuwste voertuig-systemen waarin de leerlingen allerlei storingen kunnen opzoeken en kunnen oplossen. Daar kan geen boek tegenop. Bovendien helpen wij de school met vragen en opdrachten die zij hebben met betrek-king tot deze truck.” Bunthof ziet nog een ander voordeel: “De truck staat prominent in de werkplaats en alleen al daardoor verwacht ik dat leerlingen worden getriggerd. Want laten we eerlijk zijn: veel leerlingen hebben geen idee wat er in de werkplaats van een truckdealer omgaat. Als je het niet kent, denk je aan zwaar en vies werk, maar het is gewoon allemaal hightech en dat zien ze nu in optima forma.”

Bijzonder Jan Kapaan, projectleider van Innovam en ook betrokken bij Go4Truck, meent dat de samenwerking tussen Van Hooft en het Koning Willem I College bijzonder is. “Er zijn meerdere Truck Academies en samen-werkingsverbanden van truckdealers met scholen, maar je ziet maar zelden dat zo’n moderne truck als deze kan worden inge-zet. Dat geeft aan dat de samenwerking hier bijzonder goed is en het onderstreept dat zowel de school als van Hooft het be-lang ziet van goed onderwijs.”

Deze trucktechnici in spe gaan voor de Truck Academy in Den Bosch.

Page 3: Truckwerk december 2012

2 | TruckWerk | december 2012 TruckWerk | december 2012 | 3

COLUMN

Richard Vervaetvoorzitter BOVAg truckdealers

nieuwe werkelijkheid is nog niet bij iedereen doorgedrongenIn de vorige TruckWerk is uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat de huidige economische periode het begin is van een nieuwe werkelijkheid, een nieuwe economie. Bij het aantal registraties nieuwe trucks zie je vanaf 2009 een dalende trend en dit jaar komt het aantal registraties ongeveer uit rond 11.000, De stelling is – en deze stelling onderschrijf ik – dat dit ongeveer het aantal registraties is waar we het jaarlijks gemiddeld mee moeten doen. Wat je noemt een nieuwe werkelijkheid.

In de trucksector is dit besef doorgedrongen, maar er zijn ook partners die nog in de oude werkelijkheid leven en dat zijn niet altijd de kleinste. Ik doel dan met name op de vakbonden. Al enkele weken liggen de onderhandelingen met de sociale part-ners voor een nieuwe CAO voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf (CAO MvT) stil omdat de uitgangspunten te ver uiteen liggen. Zowel de voorgestelde nullijn als een verdere flexibilisering van de inzet van medewerkers wordt niet geac-cepteerd. Ik vind dat bizar, want de wereld is ook voor hen veran-derd. De tijd dat men keurig van maandag tot vrijdag werkt van nine-to five is voorbij.

Blijkbaar is dit voor de bonden allemaal zeer moeilijk. Zij houden stug vast aan de idealen van de oude werkelijkheid. Dat is vreemd, temeer daar ik ervan overtuigd ben dat je de mede-werkers juist een plezier doet met flexibiliteit. De ene week zes dagen werken om de andere week een lang weekend met het gezin te kunnen doorbrengen, daar doe je iedereen een plezier mee. Maar helaas is starheid troef. Ik hoop dan ook oprecht dat ook bij de vakbonden het licht gaat doorbreken, om samen toe te treden tot de nieuwe werkelijkheid.

BEDREVEN IN AUTOMOTIVE RISICO’S■ Wij zijn gespecialiseerd in verzekeringen

voor Truckdealerbedrijven, Carrosserie-bedrijven, Transporteurs, Revisiebedrijven en Truckleasemaatschappijen

■ Realiseren van kosten besparingen

■ Risico analyse met maatwerk

■ Een loket voor uw totale pakket! Van schade- tot inkomensverzekeringen

Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie:Telefoon (0492) 56 17 17

www.dekavas.nl

ORD7.5590-12 Dekavas adv 93x245.indd 1 21-03-12 09:25

Page 4: Truckwerk december 2012

4 | TruckWerk | december 2012

OpLeIDen? nAtuuRLIJK, MAAR De VRAAg Is WAARInOnderwijs en het binnenhalen van nieuw talent zijn twee belangrijke onder-werpen in het Jaaractieplan voor BOVAg truckdealers komend jaar. Voor de laatste stelling van dit jaar in truckWerk legt de redactie de bestuursleden van BOVAg truckdealers daarom het volgende voor: ‘Ondernemers, ook truckdealers, hebben de neiging om minder te investeren in personeel en opleidingen. Maar ook nu moet je blijven investeren in de nieuwe medewerkers van straks om niet ingehaald te worden door de vergrijzing. sterker nog, er mag wel en tandje bij.’

Ingmar Blom (DAF): ‘twee bewegingen gaan tegen elkaar in’

“In mijn optiek zijn er twee bewegingen die tegen elkaar ingaan. Enerzijds zul je moeten anticiperen op de vergrijzing en nu al talent-volle jonge mensen moeten aantrekken. Zij kunnen zich ontwikkelen tot de technici waar-aan we in de toekomst behoefte zullen krijgen. De steeds verder toenemende complexiteit van onze producten vereist daardoor een ander soort monteur. Aan de andere kant is er de sinds 2008/2009 sterk veranderde markt. Ik zie op korte termijn nog geen snel herstel en

dus zullen we de capaciteit van de servicewerkplaatsen moeten aanpassen aan de markt. Verder vergen onze producten steeds minder onderhoud en dat heeft ook zijn weerslag op de gewenste capaciteit in de servicewerkplaatsen. Bij de laatste twee tendensen zou de vergrijzing juist een handje kunnen helpen. Ik denk dat de kunst is het resultaat van de twee bewegingen goed in te schatten en daarop het instroombeleid aan te passen als onderneming.”

Fred schouten (Iveco): ‘Moeilijk juiste balans te vinden’

“Het is moeilijk om de juiste balans hierin te vinden, er is steeds minder eenvoudig werk aan een truck wat zonder veel opleiding ge-daan kan worden. Er is steeds meer gecompli-ceerd werk aan de voertuigen waarbij de werk-nemers veel bijscholing nodig hebben. Met de juiste opleiding en ervaring gaat storingen zoeken veel sneller en bespaar je geld en voor-kom je reparatiekosten of stilstand voor je klant. Wij zetten de laatste jaren er dus een tandje bij, zeker met onze uitbreiding met LNG voertuigen.

Dit is weer een nieuw stukje techniek met een gecompliceerde brandstof met veel veiligheid issues. De kosten gaan helaas voor de baten uit.”

Henk Rotman (scania): ‘Opleiden blijft continue proces’

“Het opleiden van medewerkers is en blijft, ook in tijden van crisis, een continue proces. In tegenstel-ling tot een jaar of vijf geleden hoeven we niet alleen meer op te leiden om over

voldoende technici te kunnen beschikken. Door het volume, het gebruik van andere dan dieselmotoren en de geavanceerde technieken in de huidige voer-tuigen zullen we meer en bewuster moeten kiezen tussen algemene opleidingen en specialisaties. Kortom: voor mij is het niet de vraag of we moeten blijven investeren in opleidingen, maar juist in wélke opleidingen.”

george seitzinger (Volvo): ‘niet verstandig minder personeel te investeren’ “Voor iedere onder-nemer geldt dat medewerkers zijn of haar grootste kapitaal zijn. Het zou dus niet verstandig zijn om in crisistijden minder in personeel te inves-

teren, zeker niet in een branche waar aantoonbaar personeelsschaarste heerst. Het is uiteraard wel van belang dat we ons realiseren dat het vak van mon-teur door de jaren heen veranderd is. Er wordt steeds meer specifieke kennis van monteurs gevraagd en op-leiding en met name ook bijscholing zijn daarom van levensbelang om een evenwichtig personeelsbestand te houden.”

Page 5: Truckwerk december 2012

TruckWerk | december 2012 | 5

OpLeIDen? nAtuuRLIJK, MAAR De VRAAg Is WAARInJohan Verhaegh (Renault): ‘Je moet blijven investeren’

“Het blijft belangrijk om in personeel en opleidingen te investeren, ook in zwakke economische tijden. Omdat de techniek die we nu zien bij de Euro 5- en Euro 6 moto-ren steeds ingewikkelder wordt, is het van groot belang dat het niveau van de monteurs, althans een belangrijk deel van hen, een stuk hoger komt te liggen. Het aantal leerlingen dat van school komt en voor techniek kiest, is slechts 1 op de 8. Als we bijvoorbeeld leerlingen van groep 6 van de basisschool onze bedrijven laten zien door ze in kleine groepjes uit te nodigen, kunnen we ze op jonge leeftijd kennis laten maken met ‘die grote vrachtwagens’

en met alle activiteiten in het bedrijf. Zo bereik je alle kinderen, dus ook diegenen die goed kunnen leren en normaal naar een havo of vwo zouden gaan. Gezien de markt, de steeds langer wordende onderhoudsintervallen en de vergrijzing van de huidige mon-teurs zal iedere dealer voor zichzelf in kaart moeten brengen hoe zijn personeelsbestand er nu en in de nabije toekomst erbij staat. Punt blijft: jong gezien is oud gedaan. Willen we straks technische mensen hebben, dan moet je blijven investeren.”

Recessie of een geheel nieuwe econo-mie, welk gevolg heeft dit voor mijn risico’s?Juist nu blijkt vanuit verzekeringstech-nische kant hoe belangrijk het is om samen met een specialist een risicoana-lyse van uw bedrijfsrisico’s te maken en om dat ‘up to date’ te houden. Van achterstallige incasso’s, aansprakelijk-heid, cliëntenobjecten, ladingen tot leveringsvoorwaarden. Dit zijn issues die bij ons dagelijks op inhoud worden doorgesproken. Mede uit uw erva-ring, de markten en onze relatie met de bedrijfswagenbranche kan men vervolgens gefundeerde keuzes maken en besluiten welke risico’s men loopt en welke niet. Vaak wordt het belang grof-weg onderschat, tot dat het te laat is!Waarom is dit juist nu zo belangrijk?De claimbewustheid neemt toe en komt steeds vaker plots als het bekende ‘konijn uit de hoge hoed’. Jammer, want dit hoeft gewoon niet. Met een speci-alist zijn de bedrijfsrisico’s nog steeds goed in te schatten. Tevens zijn er maat-werk verzekeringsproducten te creëren, waardoor men zelfs kostenbesparend kan werken. Bewust meer risico lopen, daar waar het kan. Risico’s verleggen in leveringsvoorwaarden of beter laten aansluiten op de polis. Ook verzekeraars voelen de recessie en worden steeds behoudender met het uitkeren bij grotere schades. Neem de wettelijke aansprakelijk versus de verzekeringstechnische aansprakelijk-heid. Wie helpt u laveren in de keten-aansprakelijkheid als een grote schade bij een belangrijke relatie geen gedekt evenement blijkt te zijn op uw polis, maar uw wel wettelijk aansprakelijk bent. Duidelijkheid vooraf, daar draait het om!

Dekavasvraag en antwoord

Vervolg van de voorpagina.

BOVAG Truckdealers zal tevens alert blijven op Europese ontwikkelingen waarbij de belangen van de Nederlandse truckdealers voor een belangrijk deel worden behartigd door de CECRA (de or-ganisatie van Europese BOVAG’s). Ook op het project NAW INDI zal vol gas worden

gegeven. NAW INDI is een soort ‘biblio-theek’ voor NAW-gegevens met als doel dat truckdealers over zo accuraat moge-lijke NAW-gegevens van klanten beschikken. Binnenkort start hier een proef mee. Verder blijft BOVAG Truckdea-lers actief met de BOVAG Laadklepkeur-merk, dat steeds meer aftrek vindt onder de truckdealers.

Ook in 2013 wordt vol gas gegeven met onder andere Enter the T-zone.

JAARACtIepLAn 2013

Page 6: Truckwerk december 2012

6 | TruckWerk | december 2012

Van tilburg-Bastianen groep is Beste Leerbedrijf 2012

‘DIt Is gOeDe ReCLAMe VOOR Ons BeDRIJF’Van tilburg-Bastianen groep uit Breda is in de mobiliteitssector het Beste Leerbedrijf 2012. en ook de titel Beste Leermeester ging naar de truckbranche, want die werd ‘opgehaald’ door Ronald van der goes van Volvo truck Center in Rotterdam. Van tilburg-Bastianen groep en Ronald van der goes zullen nu de mobiliteitsbranche ver-tegenwoordigen in de landelijke verkiezing voor leerbedrijven en leermeesters in alle sectoren die in april wordt gehouden.

Met deze verkiezing wil initiatiefnemer Innovam bedrijven in de branche extra motiveren om leerwerkplekken voor leer-lingen beschikbaar te stellen. Het juryrap-port is lovend over de Van Tilburg-Bastia-nen Groep (TB): “Het bedrijf investeert in medewerkers en leerlingen om zo in de toekomst over voldoende gekwalifi ceerde medewerkers te beschikken. TB is een leerbedrijf dat elke (toekomstig) medewer-

ker een opleiding op maat aan kan bieden. Ondanks de grote omvang staat een persoonlijke benadering centraal en wordt gekeken ‘wat kunnen wij voor deze leer-ling doen om er voor te zorgen dat hij zijn diploma haalt’. Elke medewerker en elke leerling kan rekenen op de onverdeelde aandacht van leermeester, opleidingsco-ordinator en de directeur. Hoe een groot bedrijf klein kan blijven! TB, dat dealer is van de truckmerken DAF en GINAF en personenwagens Volkswagen en Audi en Volkswagen bedrijfswagens, is tevens een schoolvoorbeeld hoe de samenwerking tussen ROC en leerbedrijf vormgegeven kan worden. School en bedrijf staan dicht bij elkaar en zijn samen verantwoordelijk voor de opleiding van de leerling.”

goede reclame De in het juryrapport genoemde oplei-dingscoördinator is Sandra van Zessen, die vanzelfsprekend blij is met deze verkiezing. “Dit is goede reclame voor ons bedrijf en het laat aan de buitenwereld zien dat wij

het opleiden van nieuwe medewerkers uiterst serieus nemen.” Momenteel heeft TB rond de dertig leerling-technici in dienst die volgens het BBL-systeem leren (BBL, oftewel de Beroeps Begeleidende Leerweg, wil zeggen dat de jongens op de payroll staan bij TB en één dag in de week naar een ROC gaan). Dat aantal is de laatste jaren redelijk gelijk gebleven, want het bedrijf had de afgelopen jaren steevast tussen de

Shell RimulaENERGISED PROTECTION

Bij de evaluatie van de operationele kosten van uw wagenpark moet u de impact van uw oliekeuze niet uitvlakken. Shell Rimula zorgt voor verlaagde onderhoudskosten en verminderde stilstand van uw bussen. De unieke ‘Energised Protection’-formule beschermt de motor en verlengt de motorlevensduur. Neem contact op met ons (Tel :0900 202 2760 (1ct/min) ) om te ontdekken hoe Shell Lubricants oplossingen kan ontwikkelen om uw uitdagingen het hoofd te bieden.

IMPROVE YOUR EFFICIENCYWITH SHELL RIMULA.

De Van Tilburg-Bastianen Groep en Ronald van der Goes (rechts) krijgen uit handen van Innovam de oorkondes die horen bij ‘Beste Leerbedrijf 2012’ en ‘Beste leermees-ter 2012’ uitgereikt.

Page 7: Truckwerk december 2012

TruckWerk | december 2012 | 7

Van tilburg-Bastianen groep is Beste Leerbedrijf 2012

‘DIt Is gOeDe ReCLAMe VOOR Ons

dertig en veertig jonge mensen in de oplei-ding. En die zijn allemaal hard nodig om de vergrijzing voor te zijn. Van Zessen: “Rond 2015 beginnen de uitdagingen zich nadruk-kelijk aan te dienen want dan vallen er drie ervaren technici weg en in de jaren erna blijft dat doorgaan. We moeten er dus hard aan werken om ons bestand met technici op peil te houden.”Omdat TB verschillende vestigingen heeft (Breda, Gorinchem, Tiel, Hulst, Goes, Via-nen, Roosendaal, Etten-Leur en Oosterhout) , is het ondoenlijk om alle dertig leerlingen in één klas onder te brengen. “Dat was wel de bedoeling, maar dat bleek geen haal-bare kaart omdat onze vestigingen te veel verspreid zijn. Iedereen gaat nu naar het ROC bij hem in de buurt en wij onderhou-den met alle ROC’s de contacten. Waar die contacten uit bestaan? Wij vragen bijvoor-beeld regelmatig aan de scholen of wij ze kunnen helpen met lesmateriaal of bij het organiseren van open dagen.”

enter the-zoneTB is niet aangesloten bij een van de Truckacademies in Nederland om, de

doodeenvoudige reden dat er geen Truck Academy in Breda (hier zit de hoofdvesti-ging) is, maar maakt wel gebruik van de input vanuit Enter the t-zone om nieuwe jonge mensen te interesseren voor het vak van trucktechnicus. Momenteel worden van de dertig leerlingen 23 voor een car-rière in de trucks opgeleid. Dat is een hoog percentage. “Onze truckactiviteiten zijn de basis van het bedrijf en onze technische medewerkers zijn de rode bloedlichaam-pjes. Voorgaande jaren hebben we er echt

hard aan moeten trekken om de trucks onder de aandacht te brengen, maar dit jaar viel het mee.” De nieuwe aanwas kan rekenen op goede carrièremogelijkheden. “Technici krijgen bij ons alle kans om door te groeien naar elke functie die ze willen en die geschikt voor ze is”, zegt Van Zes-sen. “Maar ze moeten het uiteindelijk zelf doen. Los van de mogelijkheden leiden wij mensen op om zelfstandig te werken en de een kan dat nu eenmaal beter aan dan de ander.”

Ronald van der goes is beste leermeesterLeermeester Ronald van der Goes Volvo Truck Center is de meest complete leermeester in de mobiliteitsbranche in Nederland. De jury zei onder andere over hem: ”Bij Ronald krijg je het gevoel ‘van hem wil ik het vak leren!.” Ronald is meewerkend voorman en is binnen Volvo Trucks opgeleid tot Master Technician. Zijn betrokkenheid blijkt ook uit het feit dat hij zich inzet voor de OR van het bedrijf. “Ronald beweegt zich actief in de organisatie en zet zich in voor zowel het belang van de medewerkers, als de ontwikkeling van de me-dewerkers. Hij acteert in een goede voorbeeldrol voor alle (leerling) monteurs en heeft goede contacten met docenten van het ROC Zadkine in Rotterdam. “Er is overleg over praktijkopdrachten, de koppeling met het schoolprogramma en over de resultaten van de leerlingen”, aldus de jury.

Leerling-technicus Stefan Hendriks voelt zich thuis tussen de trucks.

Page 8: Truckwerk december 2012

8 | TruckWerk | november 2012

uitgever BOVAG Truckdealers, 3980 DC BunnikT: 030 - 659 53 02F: 030 - 656 78 35I: www.truckdealer.nl E: [email protected]

Colofon• truckWerk is een uitgave van

BOVAg truckdealers.• niets uit deze uitgave mag op enigerlei

wijze worden overgenomen zonder toestemming van de uitgever.

0 1 2 3 4 5 6 7

BOuWCRIsIs sLeCHt VOOR tRAnspORtseCtOR

stemmingsindicator kwartaaloordeel

Met name de crisis in de bouwsector heeft negatieve gevolgen voor de om-zetontwikkeling in de transportsector. In deze sector is de omzet in het derde kwartaal ten opzichte van het kwartaal ervoor met 3 procent gedaald. Haal je alle bouwgerelateerde bedrijven hier uit, dan is de gemiddelde omzetdaling ‘slechts’ 1,9 procent.

Dit staat in het conjunctuurbericht over het derde kwartaal van vervoersorganisa-tie Transport en Logistiek. Deze drie maan-den worden bijgeschreven als een triest

kwartaal, want op alle vlakken is de dip merkbaar. De stemming in de sector wordt aangeduid met een 4,3 (op een schaal van 1 tot 10, 10 is super) en dit jaar was het nog niet eerder zo slecht. Veelzeggend is ook dat 44,1 procent van de bedrijven zegt winst te hebben gemaakt in het derde kwartaal, terwijl 29,0 procent quitte heeft gedraaid. Het overige deel maakte verlies (18,8 procent) of zegt er niets over.

Bedrijfsomvang Gerangschikt naar bedrijfsomvang luidt de conclusie dat de stemming onder de

middelgrote bedrijven het slechtst is. Hier is de stemming 3,1. Bij kleine bedrijven en zzp’ers krijgt de stemming het cijfer 4,3, terwijl bij grote transporteurs een 5,5 wordt geboekt. Ook is gekeken naar de aard van de vervoerders en dan blijkt dat vooral de verwachtingen ten aanzien van de hevig kwakkelende bouwsector negatief zijn. De stemming onder de tank-vervoerders is het best. Ter vergelijking: de bouwvervoerders noteren een 1,9 en de tanktransporteurs een 6,8 als stemmings-indicator. Bron: TLn/ConjunCTuurBeriChT

0 1 2 3 4 5 6 7

Bouwmaterialen

Afvalstoffen

Kiepauto’s

Koeriers

Stukgoederen (intern.)

C ontainers

Distr. grouppage (nat.)

Stukgoederen (nat.)

Argrarisch

Geconditioneerd

Grvaarlijke stoffen

Tank Silo

0123456789Ontwikkeling stemmingsindicator bedrijvigheid voorspelling (v) en praktijk (p)

8,0

7,0

6,0

5,0

4,0

3,0

2,0

1,0

0,0

2009

2010

2011

2012

v v pv v pv v pv v pp p vp p vp p vp vp v p

III IV I IV IVII I IIII IIIII II III

Financiële afsluiting 3e kwartaal 2012

Winst 44,1%Quitte 29,0% Verlies 18,8%Weet of zegt het niet 8,1 %