Handboogsport nummer 4 2011

32
HAND BOOG SPORT 61 e jaargang september 2011 nummer 4 WK Outdoor • NK Outdoor • Museum Nils Visser NEDERLANDSE HANDBOOGBOND

description

Dit is het periodieke magazine van de Nederlandse Handboog Bond.

Transcript of Handboogsport nummer 4 2011

Page 1: Handboogsport nummer 4 2011

HANDBOOGSPORT

61e jaargang • september 2011 • nummer 4

WK Outdoor • NK Outdoor • Museum Nils Visser

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

HBsept.indd 1HBsept.indd 1 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 2: Handboogsport nummer 4 2011

Aanbieding!Nieuw!!

NIEUWE WEBSITE

Nieuw!! Aanbieding!

Aanbieding!

Aanbieding!Aanbieding!

Aanbieding!

Nieuw!!

Nieuw!!

Nieuw!!

Nieuw!!

HBsept.indd 2HBsept.indd 2 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 3: Handboogsport nummer 4 2011

Waarom komen wij niet aan bod?

De handboogsport kent diverse media en fora waarop met enthousi-asme over de sport gecommuniceerd wordt. In woord, in beeld en op vele andere manieren tonen mensen hun betrokkenheid en passie voor de sport.

De Nederlandse Handboog Bond heeft met haar blad, de website, nieuwsbrie-ven en sociale media (o.a. twitter en facebook) diverse kanalen ‘to spread the news’. Deze media bieden volop kansen en gelegenheid voor iedereen om over de sport te communiceren. Immers het zijn allen podia van en voor leden. Toch hoor ik met enige regelmaat verongelijkte geluiden. ‘Waarom schrijven ze daar niet over?’ ‘Ze besteden nooit aandacht aan…’. ‘Ik lees al tijden niets meer over…’. ‘Er staat alleen maar iets in over…’.

Ik wil hier enkel aangeven dat alle media van de NHB voor u allen open staan. De berichtgeving draait voor een groot deel op vrijwilligers die mede afhankelijk zijn van wat u aan levert! Blijf niet aan de zijlijn staan mokken. De redacties van blad en website zijn blij met bijdrages van leden en belangstellenden. Pak de pen, neem die foto en ‘get in contact’ met de redactie van uw blad! Gelukkig heeft Manon Ham (zie blz 21) dat gedaan. Wie volgt?

In deze editie ook een nieuwe column van Sabazio (naam van de auteur is bekend bij de redactie). Eenieder die humorvol in relatie tot de handboogsport een opinie kwijt wil… dit kan uw podium worden! Probeer het eens.Ik ben blij met de artikelen waarin de handboogsport verbonden wordt met het goede doel (blz 20), met cultuur (blz 21 en 22) en met de jeugd. Het kampeer-weekend van HBSA is een uitstekend initiatief. Onze jeugd vraagt dit soort bindende (neven) activiteiten van de club.

Over nevenactiviteiten gesproken. Het EK 2012 in Amsterdam moet een highlight voor ons allen worden. Sportief (kwalifi catie voor de Olympische Spelen in Londen?!) en ook recreatief. Vandaar een programma met side events speciaal voor al onze leden en belangstellenden. Nu alvast een tipje van de sluier in deze editie; de rayons krijgen uitgebreide informatie in de komende Bondsraad.

Tot slot alle lof voor het Jeugd WK team. Een geweldig resultaat in Polen met de derde plaats in het medailleklassement. Superspannend om het te volgen via de live scoring op archery.com! Een mooie beloftevolle groep topsporters.Topsport die enkel kan bestaan in goede verbinding met de breedtesport. Laat dat nu het thema zijn van het Handboog Congres (datum 5 november as.). De vooraankondiging staat in dit blad (blz 7). Een speciale Congres nieuwsbrief is in de maak. Ontvangt u de nieuwsbrief niet? Snel naar de website en meld u aan. Op die manier mist u niets.

Ik hoop u in elk geval op het congres te ontmoeten.

Stan Stolwerk

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 3 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 3

Editoriaal

Omslag fotoNK JEUGD. IN DE EDITIE VAN NOVEMBER MEER OVER DE NK JEUGD. FOTO: MIRROR IMAGE PHOTOGRAPHY, VINKEVEEN

Colofon

Offi cieel orgaan van deNederlandse Handboog Bond

Oplage8500 stuks

Uitgave in februari, april, juni, september, november.

Kopijdatum 2011Uitgave 5 verschijning eind november kopijdatum uiterlijk 10 oktober 2011.

RedactieadresBondsbureau NHBPostbus 101015240 GA Rosmalen073 – 5210101073 – 5219785

[email protected]

EindredactieManon Ham

RedactieLennart KosterMary MansHans Veldhuis

Aan deze editie werkten verder mee Lydia Bakker, Paul van den Brand, Jan van Boesschoten, Nico Bontenbal, Peter uit de Bulten, Johan van Dongen, Robert Eijkemans, Henk Gemser, Rob de Haan, Eelco van Ham, Ron van der Hoff, Wil van Hoof, Jan Houben, Jan van Hulten, Pieter van den Hurk, Betsie en Tony de Jong, René Nederpelt, Ingrid Peijer, René Remie, Ed Smit, Ruud de Turck, Sjaak van Veen, Josien van der Vlis, Jan en Glenn Weber, Rens van Zon

Abonnement€ 20,00 per jaar

AdvertentiesBureau Van Vliet B.V. [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor kopij te bewerken en in te korten

VormgevingHannah Barrow, Daniëlle Kool (Cabbage)

DrukIVA Groep

HBsept.indd 3HBsept.indd 3 07-09-11 12:2207-09-11 12:22

Page 4: Handboogsport nummer 4 2011

Op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen

binnen de NHB en de Handboogsport?

handboogsport.nl

De redactie is nog steeds op zoek naar enthousiaste

mensen die af en toe een artikel willen schrijven.

Interesse of informatie?

redactie @handboogsport.nl

zie ook pagina 21

Benieuwd naar deze foto?

Vindt u het volledige artikel op:

www.bohning.com/international

HBsept.indd 4HBsept.indd 4 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 5: Handboogsport nummer 4 2011

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 5

Inhoud

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

61e JAARGANG • SEPTEMBER 2011 • NUMMER 4

ColofonEditoriaalKort NieuwsNK OutdoorColumn SabazioNieuwe columnist die zegt waar het op staatEK 2012 Junior CupWK Para ArcheryOntbijtwedstrijd VZOSMedaillewinnaars Jeugd WKOutdoor regiocompetitieJubileum Frans MindermanJubilea Piet Koonings en Tinie SendersHandboogsport voor het goede doelActiviteitendag voor AfrikaEven voorstellen: Manon HamBoekbespreking Robin HoodMuseumbezoek in FrankrijkEen paar eeuw geschiedenistentoongesteldJubilarissen Willem TellIn gesprek met Tony de JongVoorzitter disciplinecommissie Indoor3D WesterparkColumn Henk GemserJeugdpagina’sNK Aspiranten, Jeugdweekend Almere,Junior Nation Cup

3368

11

1213 141616171819

20

212122

2425

272829

26

8

14

NK Outdoor

WK Para Archery

18 Jubilarissen 12 EK 2012

3D Westerpark

29Jeugpagina’s

Inhoud

HBsept.indd 5HBsept.indd 5 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 6: Handboogsport nummer 4 2011

In Memoriam

Op 12 juli jl hebben wij geheel onverwachts ken-

nis moeten nemen van het overlijden

van ons zeer gewaardeerd lid

Fons Verbaandert

Fons was 10 jaar een toegewijd lid van onze

vereniging. Wij allen en met name de leden van het eerste team zullen

hem missen.

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkind veel

sterkte toe met dit grote verlies.

Namens bestuur en leden van handboog vereniging

O.N.A. Bladel

6 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

Deze rubriek bevat gemengde berichten, zoals mededelingen uit de rayons, oproepen, benoemingen en bekroningen.

Kort nieuws

VERTROUWENSPERSOON SEKSUELE INTIMIDATIESeksuele intimidatie en/of ongewenst gedrag is al lang geen nieuw begrip meer in Nederland. Ook binnen de sport komt het voor. Al snel denken we hierbij aan jonge sporters die slachtoffer zijn geworden van volwassen begeleiders. Maar het vindt ook plaats tussen sporters onderling, of tussen begeleiders. Indien slachtoffers melding willen doen van een geval van seksuele intimidatie, is het een probleem als ze daarvoor geen vertrouwd aanspreekpunt vinden binnen de vereniging of bond. Het is een onderwerp dat niet makkelijk bespreekbaar is. Het ontbreken van een luisterend oor, van iemand die raad geeft, maakt het extra moeilijk. Hierdoor zien slachtoffers ervan af hun klacht te melden. Daardoor blijven zeer ongewenste en voor slachtoffers pijnlijke situaties voortbestaanOm die reden heeft José Bruntink, werkzaam op het bondsbu-reau van de Nederlandse Handboog Bond, eerder dit jaar een opleiding Vertrouwenscontactpersoon Seksuele Intimidatie gevolgd. Mevrouw Bruntink is op de hoogte van de mogelijkhe-den die er zijn om hulp te krijgen. Daarnaast zal ze verenigingen kunnen adviseren en stimuleren om preventieve maatregelen te nemen. In het volgende magazine komen we hier uitgebreider op terug. Als u contact wilt opnemen met José Bruntink dan kan dat via e-mail [email protected] of telefonisch tijdens kantooruren: 073 – 52 80 064.

MEERDERE BONDSBLADENIndien u meerdere bondsbla-den op uw adres ontvangt en aan 1 exemplaar genoeg heeft, dan kunt u dit door-geven aan de ledenadminis-tratie, via [email protected] met vermelding van uw naam, adres en bondsnummer.

ECOTAKS TERUGGAVE Net als voorgaande jaren heeft de NHB weer alle vereni-gingen in de gelegenheid gesteld gebruik te maken van de Ecotaks regeling via het ministerie van VWS. Via deze rege-ling kunnen handboogverenigingen +/- 50 % terug ontvangen van de door hen betaalde Energiebelasting. Deze aanvraag is door 102 verenigingen ingestuurd. Een kleine daling t.o.v. vorig jaar. VWS is momenteel bezig met de controles hiervan en vanuit Rosmalen houden wij u op de hoogte van de uit te keren bedragen. Indien u als vereniging meer informatie wenst over deze of andere collectieve regelingen zoals met de BUMA en de SENA, neemt u dan contact op met Marina van Zon, [email protected]

SALDEN WINT IN NYMBURK NYMBURK- Op het World Ranking Event in het Tsje-chische Nymburk (10 t/m 17 juli) heeft Eliane Salden goud gewonnen. In de fi nale versloeg ze haar Poolse te-genstandster in de categorie Dames Recurve Staand na een shoot-off na een setstand van 5-5. Salden bereidt zich samen met andere para-archers voor op de Paralym-pische Spelen 2012. Eerder wonnen twee Nederlandse mixed teams al een bronzen medaille.

ZILVEREN TEAMMEDAILLE WK OUTDOOR TURIJN – Tijdens de wereld-kampioenschappen in Turijn (3 t/m 10 juli) hebben Peter Elzinga en Inge van Caspel zilver gewonnen bij de Compound Mixed Teams. In deze relatief nieuwe teamdisci-pline bestaat een team uit een heer en dame. Op dit WK stond dit evenement voor het eerst op het programma. De recurve schutters slaagden er niet in om op dit WK al de beschikbare toegangsbewijzen voor de Olympische Spelen volgend jaar te bemachtigen. Dit najaar zullen ze in Londen deelnemen aan een zoge-naamd testevent voor de OS 2012.

HBsept.indd 6HBsept.indd 6 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 7: Handboogsport nummer 4 2011

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 7

HANDBOOGCONGRES 2011 IN TEKEN VAN EK OUTDOOR 2012Dit jaar staat voor de derde keer het Handboogcongres op het programma. Dit keer zal dat zijn op 5 november. Reserveer die datum vast. Hoewel het programma en de locatie nog niet defi nitief zijn, is het wel duidelijk dat het Handboogcongres 2011 volledig in het teken zal staan van 2012. Met het EK Outdoor dat van 21 mei tot en met 26 mei 2012 in Amsterdam plaatsvindt en de Olympische Spe-len die later dat jaar in Londen zullen losbarsten, staan er twee evenementen op de planning die het niet ondenkbaar maken dat er media-aandacht gaat komen voor handboog-schieten. Dé vraag die tijdens het Handboogcongres dan ook centraal zal staan is: hoe kunnen verenigingen hun voordeel doen met media-aandacht in 2012? We zullen de komende weken de laatste puntjes op de i zetten voor het programma van het handboogcongres. Kijk op de website van de NHB voor meer informatie hierover.

RAYONS AAN DE SLAG MET IBP PAKKET VAN DE INGOnlangs zijn de budgethouders van de Rayons bijeengekomen om het instructiepakket van het nieuwe internetbankieren sys-teem IBP (Inside Business Payments) van de ING te ontvangen. De Rayons hebben nieuwe rekeningnummers gekregen die onder juridische verantwoording van de NHB vallen, via de bankrelatie van de NHB, de ING. De budgethouders van de Rayons zijn de beheerders van de rekeningen. Zo komen we tot meer eenheid en inzicht in zaken als begroting, verantwoording, rekenschema’s e.d. die door alle Rayons op dezelfde manier gehanteerd gaan worden. Bestaande Regio en Rayon rekenin-gen zullen worden opgeheven. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij de Rayonbudgetbeheerder.

Nieuwe ICT Infrastructuur op bondsbureauHet bondsbureau van de NHB is wereldwijd de eerste klant die met de nieuwe dienst Windows Intune aan de slag is gegaan. Deze dienst maakt het beheren en beveiligen van meerdere computers eenvoudig en sluit goed aan bij de migratie naar cloud-dienst Offi ce365 die eerder al in gang gezet werd. Bas Mooren, manager van het breedtesportprogramma , is ook verantwoordelijk voor de ICT: ‘Na een stroomstoring in het najaar van 2010 gingen er wat zaken stuk en gingen instellingen in de servers verloren. We liepen ineens inkomende emails mis en waren minder goed bereikbaar. Ontzettend vervelende situatie. Op het bondsbureau heeft niemand de gespecialiseer-de ICT-kennis die nodig is om dit soort problemen op te lossen. Die expertise moesten we inhuren en dan kan het hard gaan met de kosten.’ Op het bondsbureau heeft toen op advies van de ICT-afdeling van NOC*NSF gekeken naar cloud-oplossingen van Microsoft en Google. Als snel werd duidelijk dat met name de diensten die Microsoft aanbiedt, het beste passen bij de wensen van het bondsbureau van de NHB. Mooren: ‘Door die diensten konden we onze twee servers met alle bijbehorende software en complexiteit inruilen voor een eenvoudige NAS, een soort externe hare schijf voor een netwerkje. Het beheer en de beveiliging van de computers, de afhandeling van de email, de back-ups, alles gaat nu via het internet, via de cloud. Bijkomend voordeel: we kunnen makkelijker vanuit thuis of onderweg werken.’ Na het tekenen van de offertes reageert Microsoft Nederland met het bericht dat de NHB de eerste klant wereld-wijd is die met Windows Intune aan de slag gaat. Hetgeen voor Microsoft USA aanleiding is om een Case Study te schrijven over de NHB en haar redenen om de ICT-omgeving drastisch te vernieuwen. Zodra die Case Study online staat, lees je daarover in de digitale nieuwsbrief.

OPNAMES HET KLOKHUIS MET KERNPLOEGAfgelopen zomer heeft Het Klokhuis opnames gemaakt met Wietse van Alten en de groep jonge topsporters die op Papendal toe werken naar de Olympische Spelen die volgend jaar in Londen plaatsvinden. In de -bijzonder leuke- beelden leggen de presentator, Wietse en de sporters uit wat handboogschieten precies inhoudt. Je zult ze naar verwachting later dit jaar op TV kunnen zien. Als we tijd-stippen weten, dan delen we die vanzelfsprekend met je.

Digitale Nieuwsbrief Abonneer je net als 1100 andere handboogsporters op onze maandelijkse digitale nieuwsbrief. Als abon-nee blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelin-gen. In de nieuwsbrief lees je als eerste over regle-mentswijzigingen, inschrijvingen voor toernooien en opleidingen die binnenkort plaatsvinden. Abonneren kan via de website handboogsport.nl

Nieuws

HBsept.indd 7HBsept.indd 7 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 8: Handboogsport nummer 4 2011

Eén week na het WK Outdoor in Turijn moesten zij alweer volop aan de bak. Op 16 en 17 juli stond namelijk het NK Outdoor in Almere op het programma.

NK OUTDOOR 2011DRUKKE TIJDEN VOOR DENEDERLANDSE HANDBOOGTOPPERS

8 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

Sjan van Dijck, Daisy Laan, Carrie Wegh

HBsept.indd 8HBsept.indd 8 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 9: Handboogsport nummer 4 2011

TEKST: BART STERKEN FOTO’S: ED SMIT

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 9

Topsport

Rick van den Oever, Rick van der Ven, Hans Schoofs Gerly van der Vleuten, Inge van Caspel, Irina Marcovic

Emiel Custers, Rob Polman, Peter Elzinga

HBsept.indd 9HBsept.indd 9 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 10: Handboogsport nummer 4 2011

10 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 10 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

Tijdens de FITA-ronde op zaterdag waren de omstandigheden verraderlijk. Plotselinge windvlagen en pittige regenbuien zorgden ervoor dat de totaalscores in vele gevallen wat achterbleven bij de scores die normaliter neergezet worden. Uitzonderingen hierop waren Gerly van der Vleuten (1353), Annemarie der Kinderen (1310) en Remco Ijntema (1308). Zij scoorden allen een nieuw PR.

Op zondag streden de beste sporters per categorie om de nationale titels. Rick van der Ven trok in de categorie Heren Recurve de winst naar zich toe. Veelal via vrij eenvoudige overwinningen. In de halve fi nale wist Hans Schoofs het Van der Ven nog enigszins moeilijk te maken; 6-4. Van der Ven won vervolgens de fi nale tegen Rick van den Oever met 7-1.In de categorie Dames Recurve wist de winnares van 2010, Sjan van Dijck, zich wederom te plaatsen voor de fi nale. In die fi nale moest zij echter het onderspit delven tegen Daisy Laan; 7-1. Laan veroverde hiermee voor eigen publiek de nationale titel.

Verrassingen waren er in het Heren Compound toernooi. De fi nale ging tussen Rob Polman en Emiel Custers. In de halve fi nales versloegen zij respectievelijk regerend Nederlands Kampioen Peter Elzinga en Sander Dolderman. De titel werd een prooi voor Rob Polman die een spannende fi nale met 6-4 in zijn voordeel besliste.

Inge van Caspel was een klasse apart in het Dames Com-pound toernooi. Tijdens de fi nalerondes was Karin van Berlo in de kwartfi nale de enige die een setpuntje tegen haar wist te pakken; 7-1. In de fi nale was Van Caspel te sterk voor Gerly van der Vleuten die in de halve fi nale verrassend Irina Markovic wist te verslaan.

Slotstuk was de spannende teamfi nale waarin het team van HBS De Waert, bestaande uit Sietske Visser, Raymon Markus en Ronald Spekken, de regerend kampioen Batavieren Treffers Weert wist te verslaan; 201-198.

HBsept.indd 10HBsept.indd 10 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 11: Handboogsport nummer 4 2011

‘Ga jij op boogschieten?’ Kan dat op een lamlendige,enge, jakkiedarrie manier worden uitgesproken? Ja, mijnlieve familieleden, vrienden en collega’s kunnen dat.Sterker nog, tot mijn stomme verbazing bleken zij dediscipline van het op die manier uitspreken uitstekend tebeheersen. Nu zijn ze van mij wel iets gewend, maar dit,zoiets ongeloofl ijk saais, wil je dat echt? Ik was niet tevermurwen, het ging echt gebeuren. Na de zomervakantievan 2009 ging ik boogschieten. Nu, 2 jaar verder,zou ik dat nooit meer zo noemen. Het is ‘onder de booggezet worden.’ ‘Even gaan boogschieten’ zijn volstrektverkeerde bewoordingen van de wereld die schuil gaatachter het onopvallende pand waar ik al jaren langsreed.Een gebouw, ingeklemd tussen een tuincentrum en eenoverwoekerde rolschaatsbaan op een industrieterreintjein mijn wijk van een grote stad. Het plakkaat boogschiet-club hangt naast de deur en op de gevel staat,een beetje vervaagd, een gestileerde man met boog.Hier liep ik op een zaterdagmiddag maar eens binnen.Boogschieten, dat leek me wel wat. Maar het zou nietgebeuren op die zaterdagmiddag. Vriendelijk dochbeslist duurde het gesprek niet langer dan de manaangaf en hij gaf mij een onduidelijke copy van een copymee met de tien stappen van het boogschieten. Of ikhet goed wilde doornemen, de dinsdag daarop zou hetbeginnen.Wauw, iets nieuws voor een 44 jarige ouwe lul die hetbeste al heeft gehad op sportief gebied. En zo best wasdat ook weer niet. Ik ben nogal traag, vooral bij de helemarathon. ‘En ja, ik ga echt boogschieten,’ bekte ikondertussen venijnig als die lieve mensen om mij heendat weer eens quasi serieus vroegen.Boog nummer 12 mocht ik hebben en werd voor meopgezet. Leertje om de vingers te beschermen tegen depees, uit een grote bak met die leertjes en trekken maaraan die pees, voor de spiegel. Tegelijkertijd werd eenlevensgrote afbeelding van een opengelegde rug erbijgehaald. Het laatste wat ik verwachtte, een anatomischeles: ‘Kijk het gaat om die spieren, die moet je aanspannen,los die hand, geen spanning daarin. Goed zo,schouders laag, trekken met de rug en pees voorzichtigterug.’ Aan het einde van de les voor de spiegel, deeerste pijlen op een stropak op wieltjes op 4 meterafstand. Gaaf, ik stond als laatste nog te schieten. Ikwerd de hal uitgezet, ze wilden naar huis!Anno 2011. De pijlen jagen met 36 pond-power steedsvaker het geel in. Mijn eigen boog, perfect getuned. Nogsteeds word ik vriendelijk doch beslist ‘onder de booggezet’ en nog steeds probeer ik het te snappen. Als ikhet snap, zal ik het u vertellen hoe het moet. Akkoord?‘Zit jij op boogschieten……………..?’

Sabazio

ONBEKEND, ONBEMINDEN UITERST SAAI

COLUMN

SABAZIO

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 11 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 11

Column

HBsept.indd 11HBsept.indd 11 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 12: Handboogsport nummer 4 2011

Volgens veel schutters zijn er een paar belangrijke zaken die een toernooi maken of breken: transport, hotel , eten en drinken. In Turijn zijn we weer wijzer geworden en het geleerde kunnen we toepassen bij de organisatie van het EK 2012, dat gehouden zal worden van 21 t/m 26 mei te Amsterdam.

Met de komst van Sciandri hebben we professioneel event management in huis gehaald en alles gaat volgens een strak opgezet draaiboek verlopen. Steeds meer mensen haken aan waardoor de basis van de organisatie steeds breder wordt en we steeds minder vaak het wiel hoeven uit te vinden. Kortom, we raken op stoom.

Zelf ben ik nauw betrokken bij de hospitality, een mooi woord voor gastvrijheid. Iedereen moet het zo goed mo-gelijk naar zijn/haar zin hebben. We zijn druk bezig een tentoonstelling in te richten, waarin de ontwikkeling van de handboogsport tot op de dag van vandaag wordt uit-gebeeld. Een deel van die tentoonstelling zal te zien zijn in het Olympisch Stadion zelf, maar een ander belangrijk deel gaan we opzetten in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA).

René Remie

Organisatie EK 2012 op stoom Met minder dan een jaar te gaan voor we de Europese handboogsporters mogen verwelkomen in Amsterdam, was een bezoek aan het WK in Turijn zeer nuttig.

12 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

EK 2012

Van dinsdag 21 mei t/m zondag 26 mei is Nederland de trotste gastheer van het EK Outdoor Handboog. Het toernooi vindt plaats in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Een bijzonder toernooi omdat voor de deelnemers niet alleen Europese titels te vergaren zijn maar ook tickets voor de Olympische Spelen van Londen 2012.

Naast topsport van de bovenste plank, zal er deze dagen ook veel aandacht voor breedtesport zijn. In en rondom het Olym-pisch Stadion worden gedurende het evenement verschillende activiteiten (side events) georganiseerd waarbij bezoekers kennis kunnen maken met de handboogsport op zowel een passieve als actieve wijze.

Voor wat betreft de side events zal aan iedere toernooidag een dagthema gekoppeld worden. Iedere dag zijn er activiteiten die speciaal voor een bepaalde doelgroep georganiseerd worden.

Daarnaast zijn er dagelijks terugkerende activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn.

De vastgestelde dagthema’s zijn:Dagthema DoelgroepPara Day Aangepast sporters/ minder validenKids Day Basisonderwijs (groep 7 & 8)Students Day StudentenBusiness Day SponsorenLadies Day NHB-leden en potentiële nieuwe ledenMen’s Day NHB-leden en potentiële nieuwe leden

De dagthema’s staan momenteel nog in willekeurige volgorde weergegeven. In de volgende editie van dit blad wordt bekend-gemaakt welke doelgroep op welke dag centraal zal staan. Tevens wordt dan meer bekend over de inhoud van de geplan-de activiteiten.

Side Events EK Outdoor 2012

HBsept.indd 12HBsept.indd 12 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 13: Handboogsport nummer 4 2011

FOTO’S: RON VAN DER HOFF BONDSCOACH KERNPLOEG JONG ORANJE

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 13

Topsport

De deelnemers:1. Marc Remie2. Sjef van den Berg3. Mike Schloesser4. Sandra van der Looy5. Annemarie der Kinderen

Marc Remie wint brons op Junior Cup

Cyprus 18 t/m 23 juli

2

1

3

4 5

HBsept.indd 13HBsept.indd 13 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 14: Handboogsport nummer 4 2011

Het Nederlandse Para Archery team bestond uit de compound-schutters Mari Schraven, Wim Nales en Ingrid Peijer en de recurve schutters Gerard Zeeman, Eliane Salden en Silvia Gerrits. Zij werden begeleid door bondscoach Pier Elzinga, team captain Reinier van Doornik, fysiotherapeute Nicky van Melick en technisch directeur NHB Henk Gemser. Op vrijdag 8 juli vertrokken we vanuit Nederland. Reinier, Silvia en Gerard vanuit Heemskerk, Mari, Wim, Eliane en Ingrid vanuit Papen-dal. We waren net op weg kwam Eliane er achter dat haar kruk nog in de auto lag, Gerard was zijn paspoort vergeten, Ingrid’s rolstoelen had twee kapotte voorwieltjes, Wim zijn suiker lag overhoop, Silvia had klapper knieën en Mari was gezond en broodmager. Maar uiteindelijk is alles nog goed gekomen en waren we rond half 10 in Grubbenvorst waar onze fysiotherapeute Nicky ons met koffi e en thee opwachtte.

STUPINIGINa twee dagen rijden (inclusief een overnachting in Frankrijk) door Nederland, Duitsland, Frankrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië, kwam het team op zaterdag rond 16.00 uur aan in Turijn. Daar werden we ontvangen door o.a. Pier en Henk en een aantal schutters van het valide team die hun eigen W.K. aan het schieten waren. Vervolgens naar onze kamers om uit te pakken en een beetje bij te komen. Bijna iedereen had een behandeling bij Nicky nodig, die een aparte behandelkamer in het hotel had. Deze kamer werd al snel omgedoopt tot ‘folterkamer’. Zondagochtend na het ontbijt hebben we de schutters van de valide ploeg uitgezwaaid, die weer terug naar huis gingen. Vervol-gens zijn we naar het wedstrijdveld gegaan bij Palazzini di Caccia di Stupinigi om het veld te bekijken, de sfeer te proeven en natuurlijk te gaan schieten. Na de lunch zijn we teruggereden naar het hotel waar we de middag rust hadden.

Maandagochtend was de offi ciële training met materiaalcontrole. Het was zeer warm (rond 40º) en ons materiaal bleek gelukkig allemaal in orde. Een ieder heeft lekker kunnen schieten op diverse afstanden.

KWALIFICATIERONDESDe dinsdag stond in het teken van de compoundschutters, die voor de ranking een FITA moesten schieten. Bij de heren open com-pound deden Wim Nales en Mari Schraven mee en bij de dames open compound Ingrid Peijer. Mari Schraven schoot 1303 punten en eindigde op de 43ste plaats en Wim Nales schoot 1247 punten en werd 65ste. Ingrid Peijer schoot 1296 punten met een P.R. op de 50 meter en eindigde op de 20ste plaats. Woensdag was de dag van de heren recurve schutters. Gerard Zeeman (heren recurve W2) was de enige die voor Nederland aan de bak moest. Na alle dagen in de zon en hitte te hebben gescho-ten, regende het op het wedstrijdveld en bij het hotel was het droog. Gerard schoot zichzelf naar de 23ste plaats met 1097 punten.Eind van de middag vertrokken Wim en Mari naar het wedstrijdveld voor hun eliminatiewedstrijden. Echter na het inschieten werd er gestopt in verband met het op komst zijnde noodweer. En nood-weer werd het, donkere wolken verzamelden zich boven Turijn en regen, hagel, bliksem kwam er uit de lucht. Donderdag waren de dames recurve schutters aan de beurt. Eliane Salden en Silvia Gerrits (beiden dames recurve staand) schoten in de intens hitte hun wedstrijd en niet geheel onverdienstelijk. Eliane (wereldkampioene 2009) eindigde op de 10de plaats met 1179 punten en Silvia verraste ons en zichzelf om een P.R. te schieten met 1189 punten en eindigde op een zeer mooie 7de plaats!

MIXED TEAMS Donderdagmiddag vonden tevens de eliminatieronden bij de heren recurve W2 plaats. Gerard Zeeman had een bye en in de 16de fi nales moest hij het opnemen tegen de als 10de geplaatste Spaanse Jose Manuel Marin. Echter bleek de Spanjaard te sterk voor Gerard en werd hij in de tweede ronde uitgeschakeld met 3-7 in sets.Vrijdag was zowel bij de recurve als de compound teamdag en deden we met de mixed teams mee. Het recurve team bestaande uit Gerard Zeeman en Eliane Salden verloren helaas hun eerste ronde van Groot-Brittannië. Het compound team bestaande uit Mari Schraven en Ingrid Peijer wonnen hun eerste ronde van Korea met 144-143. In de kwartfi nales moesten de compounders het opnemen tegen Turkije. Helaas verloren ze met 141-152 en zijn op een mooie 6de plaats geëindigd.

Van 10 t/m 17 juli vond het Wereld Kampioenschap handboogschieten plaats voor aangepaste sporters in Turijn, Italië.

14 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

WK PARA ARCHERYZONDER NOMINATIESEN MEDAILLES

Pier Elzinga en Silvia Gerrits tijdens de eliminatieronde

HBsept.indd 14HBsept.indd 14 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 15: Handboogsport nummer 4 2011

TEKST: INGRID PEIJER FOTO’S: KERNPLOEG AANGEPAST SPORTEN

ELIMINATIERONDESZaterdag was voor Mari, Wim, Ingrid, Eliane en Silvia de dag van de eliminatierondes. ’s Morgens waren de compound heren als eersten aan de beurt. Wim Nales stond tegenover de als 48ste geplaatste Canadees Robert Hudson. Wim verloor echter deze wedstrijd met 6-2 en werd uiteindelijk 57ste.Mari had zijn eerste wedstrijd tegen de als 70ste geplaatste Indiër Sandip Gawai en won deze wedstrijd met overmacht (6-0). In de 24ste fi nales stond hij tegenover de Slowaak Peter Kascak. Hoewel beide heren aan elkaar gewaagd waren verloor Mari met 6-2 en werd uiteindelijk 33ste.Ingrid Peijer had de eerste ronde een bye en in de 16de fi nales moest ze tegen de als 13de geplaatste Pippa Britton. Ze kwam met 4-0 achter, kwam terug naar 4-4, maar verloor toch van de Engelse met 6-4. en is 17de geworden.’s Middags mochten Eliane en Silvia tegelijkertijd aantreden. Silvia trof de als 26ste geplaatste Iranese Zahra Javanmard. Ze won deze wedstrijd met 6-2 en is door naar de 8ste fi nale. Daar zou ze Eliane treffen, als zij haar wedstrijd zou winnen. Eliane moest in de 16de fi nales tegen de als 23ste geplaatste Magali Comte. Het ging gelijk op, de eerste set was voor Eliane, de tweede voor Comte, de derde weer voor Eliane en de vierde voor de Zwitserse. Echter bij de 5de en beslissende set verliest Eliane kostbare punten en verliest uiteindelijk in 6-4 en eindigt op een 17de plaats. Dus moest Silvia tegen de Zwitserse Comte in de 8ste fi nales. Silvia begint goed en wint de eerste set. De tweede en derde set gaan naar de Zwitserse. De vierde set is gelijk, stand is

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 15

Topsport

5-3 voor Comte. De vijfde set gaat echter naar de Zwitserse en Silvia verliest met 7-3 en eindigt op een zeer mooie 9de plaats.Dan ineens is het W.K. Para Archery voor ons over en keren we terug naar het hotel. Besloten wordt om de volgende ochtend weer huiswaarts te keren. Op zondag is het vroeg opstaan, ontbijten, inladen en weer terug naar Nederland rijden. Na ongeveer 20 uur rijden is iedereen doodmoe thuis aangekomen.

Dreigende wolken boven het wedstrijdveld bij Palazzini di

Caccia di Stupinigi.

Mixed team compound: Mari Schraven en Ingrid Peijer

Mixed team receurve: Eliane Salden en Gerard Zeeman

HBsept.indd 15HBsept.indd 15 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 16: Handboogsport nummer 4 2011

Handboogschietvereniging

VZOS vroeg uit de veren

16 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

Vereniging

Zondag 10 juli was er bij handboog-schietvereniging V.Z.O.S. weer een feestwedstrijd. Een jaarlijks terugke-rende wedstrijd met een wisselend thema. Thema van dit jaar: ontbijten in je pyjama.

In alle vroegte begon de feestcommis-sie met de feestelijke voorbereiding waarna iedereen om 8:30 kon genieten van een heerlijk ontbijtbuffet met brood, verschillende soorten vleeswaren, kaas en heerlijke chocola-debroodjes. Bij een feestwedstrijd wordt iedereen gestimuleerd zich te kleden naar het thema. Daar hebben dit jaar weer veel leden gehoor aangegeven. Ochtendjassen, pantoffels, pyjama’s, slaapmutsen. Enkelen kwamen op de fi ets naar VZOS en werden onderweg vreemd aangekeken door andere vroege vogels. Uiteraard is er ook een wedstrijd geschoten op blazoenen die allemaal met ontbijt te maken hadden. Beschuit met muisjes, een eitje, boter kaas en eieren. De meest wonderlijk

geschilderde plaatjes dienden als schietschijf. Gelukkig was de punten-telling gekoppeld aan de bekende kleuren: geel, rood, blauw, zwart en wit, waar het puntenaantal aan gekoppeld is. Het gaat bij deze wedstrijd meer om de gezelligheid dan om de punten, maar toch, winnen is ook leuk. De prijzen waren er wel naar: twee hotelbonnen en een echte ontbijtbeker voor de jeugdschutters. De wedstrijdleidsters zijn de scheids-rechters en liegen (uhum) nooit. Zij zijn wel om te kopen wanneer een schutter een goed argument heeft. Of zij dan in je voor of nadeel besluiten, moet je dan nog af wachten. Bij de volwassen schutters waren er zeer uiteenlopende scores. Uiteindelijke winnaars waren Alex & Tineke Paap en Manja en haar dochter Ilse. Bij de jeugd lagen de scores dichterbij elkaar. Hier is Paco Stoelman de winnaar geworden. De dag werd afgesloten met koffi e & appelgebak. Er kan teruggekeken worden op een zeer gezellig en geslaagde ochtend!

TEKST: JAN EN GLENN WEBER FOTO: JOSIEN VAN DER VLIS

FRANK VERSTEGEN

VLNR STAAND: Rick van den Oever, Mitch Dielemans, Rick van der Ven, Emiel Custers, Mike Schloesser, Ron van der Hoff, Colann Schreuders, Marc Remie VLNR ZITTEND: Peter Hulsen, Carrie Wegh, Inge van Caspel

Medaillewinnaars Jeugd WK in Legnica, Polen

HBsept.indd 16HBsept.indd 16 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 17: Handboogsport nummer 4 2011

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 17

Outdoor

1e OUTDOOR Regiocompetitie groot succes

Voor veel sporters in onze Regio staat het Outdoor schie-ten gelijk aan ver weg, vermoeiend en niet gezellig, maar vooral onbekend. Om hier verandering in te brengen koos het Regiobestuur voor een wedstrijdvorm die voor alle leden (breedtesport) te schieten was en waarin het samen sporten centraal stond.

Er werd gekozen voor een teamcompetitie met Hit-Mis blazoenen op 40 meter. De totale competitie bestond uit 4 voorronden op woensdagavond en een fi naleronde op za-terdagmiddag. De teams hadden een vaste samenstelling en bestonden uit minimaal 3 sporters. Ook was het toegestaan om 4 sporters op te geven waarbij er op een wedstrijdavond van samenstelling gewisseld kon worden of waardoor er een vast teamlid een avond over kon slaan. De teams werden ingedeeld op het totaal gemiddelde van de 3 hoogste sporters.

Door de overweldigende aanmelding van 108 sporters en 28 teams waren er twee poules samengesteld van 14 teams. De

hoogste 12 teams, door loting verdeeld over de poules aange-vuld met de overige de teams door loting. Om de poule com-pleet af te maken werden er verdeeld over de 4 voorronden totaal 13 wedstrijden geschoten, 3 avonden van 3 wedstrijden en een avond van 4 wedstrijden.

Afsluitend mogen we vaststellen dat deze competitie voor herhaling vatbaar is. In de maand juni als de 25 meter 1-pijl wedstrijden afgelopen zijn, is het een goed moment om enkele avonden samen buiten te schieten om het vervolgens af te sluiten met een spetterende fi nale. Alle sporters bedankt voor jullie inzet en positieve instelling. Publiek bedankt voor jullie support en S.C.Centaur Asten, bedankt voor de vlekke-loze organisatie.

TEKST EN FOTO: PIETER VAN DEN HURK

Regiobestuur 113Pieter van den Hurk Voorzitter

Regio 113 heeft dit jaar een nieuwe wedstrijd aan haar Regiokalender toegevoegd. Na het 25 meter 1-pijl seizoen werd er een Regio Outdoor competitie georganiseerd.

HBsept.indd 17HBsept.indd 17 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 18: Handboogsport nummer 4 2011

18 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

Vereniging

Op tal van wedstrijden heeft hij naam gemaakt en heeft daarmee Verburch landelijk op de kaart gezet. Hoog tijd om Frans te eren met een wedstrijd waar hij het meest van houdt, namelijk Cloutschieten. Begin februari wordt de mail naar alle leden verstuurt. Het betreft een uitnodiging voor een nog nader te noemen verschieting op een geheime locatie. Daarin wordt Iedereen nadrukkelijk verzocht om er niet over te praten want stel dat Frans er achter komt, dat zou toch zonde wezen.

Zaterdagmiddag 18 juni is het dan zover, lachend wordt er verzameld en een ieder is benieuwd hoe de verbouwereerde Frans zal reageren. Net als de spanning ondraaglijk dreigt te worden, komt hij aangelopen met die nuchtere blik zoals we hem al jaren kennen. ‘Verrassing!’, roept een jonge schutter enthousiast. Frans kijkt de groep aan, haalt zijn schouders op en zegt:’ Nou, dit had ik nou écht niet aan zien komen!’ De

Verrassing voor FranzzzFRANS MINDERMAN VIERT 12,5 JARIG JUBILEUM HBSV VERBURCH

TEKST EN FOTO: RENÉ NEDERPELT

jonge garde lacht, elkaar met de ellebogen aanstotend, missie geslaagd. De oudgedienden hebben de cynische ondertoon echter door. ‘Wie stuurt er nou mail naar mijn vrouw, we hebben hetzelfde e-mailadres’, aldus de jubilaris. Desalniette-min vindt Frans het helemaal goud en de wagens worden gestart richting een afgelegen open veld alwaar de strijd beslecht zal worden.

De wedstrijd betreft een Cloudverschieting, iets waar Frans menig beker heeft weten te veroveren. Er wordt een vlag op een afstand van 165 meter in de grond geplant waarna het zaak is de pijlen zo dicht mogelijk bij deze target in de buurt te schieten. Hier komt veel schietgevoel bij kijken, alleen maar mikken heeft namelijk weinig zin. Een schutter moet zijn pijl op ongeveer 45 graden de lucht in schieten. De schiethoek en de trekkracht bepalen de afstand waar de pijl terecht zal komen. De punten worden geteld door middel van een touw welke uit vijf delen bestaat, ieder deel betreft een aantal punten. Eén uiteinde van het touw wordt om de vlag geknoopt, vervolgens wordt er een cirkel om deze vlag gelopen. Ieder pijl die zich binnen dit gebied bevindt heeft naar gelang de afstand van de vlag een x aantal punten.De wedstrijd begint net zo stormachtig als het weer deze middag. ‘Ik denk dat als ik mijn pijlen de lucht in gooi ze vanzelf de vlag bereiken!’, schreeuwt Frans de menigte toe. Een lachsalvo is het gevolg. Alvorens te beginnen moeten we echter nog even op Peet wachten. Hij moest een touw meenemen maar wist absoluut niet wat daar de bedoeling van was. Na wat driftig overleg worden er een aantal knopen in het touw gelegd en is het scorebord een feit.

Terwijl de proefpijlen richting vlag, en veel verder, waaien komt Joop aangefi etst. Hijgend en steunend wordt zwetend de boog in elkaar gezet waarna hij piepend vraagt of hij nog wat proefpijlen mag schieten. Helaas Joop, tijd is tijd. Achteraf had meneer wel 80 proefpijlen kunnen schieten want met een totaalscore van maar liefst drie punten is zijn diepterecord bereikt. Het is leuk om te zien dat naarmate de wedstrijd vordert, de pijlen zich steeds meer rond de vlag groeperen. Men wordt ook steeds fanatieker. Na twee uur stormverschie-ten wordt de uitslag van deze Cloudverschieting bekend. De winnaar doet er echter niet toe, dat is vanmiddag geheel onbelangrijk.

De bogen en pijlen worden ingepakt en het strijdtoneel wordt verlaten. De sfeer was meer dan goed te noemen dus op naar de bbq waar tot in de late uurtjes herinneringen worden opgehaald. Franzzz, bij deze namens ons allemaal van harte gefeliciteerd vrind en dat er maar vele jaren mogen volgen.

Handboogschietvereniging Verburch uit Poeldijk is een begrip in het Westland. Eén van de schutters van het eerste uur is Frans Minderman. Dit jaar blijkt Frans, voor vrinden Franzzz, maar liefst twaalfenhalf jaar niet alleen zijn kruid, maar ook menig pijl te hebben verschoten.

HBsept.indd 18HBsept.indd 18 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 19: Handboogsport nummer 4 2011

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 19

JubilarissenTEKST: RENS VAN ZON FOTO: PAUL VAN DEN BRAND

TEKST: EELCO VAN HAM FOTO: JOHAN VAN DONGEN

Zaterdag 6 augustus, de dag dat Piet Koonings er aan herinnerd zou worden dat hij 25 jaar geleden zijn loopbaan bij de NHB als scheidsrechter begon. Tijdens de Fita outdoor wedstrijd te Schijndel werd hem de gouden medaille opgespeld.

In 1986 slaagde Piet voor het diploma scheidsrechter en heeft deze functie onafgebroken vervuld. Velen, die veel naar wedstrijden gaan zullen Piet onge-twijfeld kennen. Een bescheiden doch een plezierige en fi jn persoon, eerlijk en oprecht. Een vrolijke man.

Ik als planner van het scheidsrechters-korps, heb ieder jaar wel een beetje problemen met Piet. Elke keer als ik de planning maak komt Piet: ‘Rens, je kan doen wat je wilt maar ik moet minstens 26 wedstrijden hebben, heel veel dus.’Voor de meeste scheidsrechters hoef ik daar niet mee aan te komen, veel te veel wedstrijden vindt men. Piet wordt dus voor minder wedstrijden ingedeeld maar omdat scheidsrechters, terecht of niet, beroep op Piet doen komt Piet toch rond die 26 wedstrijden.Een paar jaar geleden kreeg Piet hartproblemen en werd er gevreesd dat Piet niet meer op het wedstrijdveld zou verschijnen maar de gedrevenheid en de inzet van Piet was en is enorm en hij

kwam onverminderd terug. Nog steeds: ‘ik moet 26 wedstrijden hebben!’En dan over kleding. Nee, niet over de kleding van de schutters want dan blijf je lachen en lees je niets meer. Het gaat over de kleding van Piet zelf. Enige jaren geleden hebben de scheidsrechters een rode polo gehad, net zo rood als de kleding van veel schutters. De polo was en is bedoeld voor de outdoor wedstrij-den. Piet bekeek de polo en zei ‘die trek ik niet aan.’ En zo staat Piet op de wedstrijden keurig gekleed, zoals een heer betaamt op de wedstrijden zoals jaren lang de kleding van de scheids-rechters was.Nog zo één. Zeventien jaar loop ik mee en op geen enkele vergadering ontbrak Piet. Misschien één keer, maar over het

algemeen was hij altijd aanwezig. Als je dat zo leest denk je ‘Nou nou, die man zal wel niets anders meer doen.’ Vanuit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat Piet voorzitter is van een biljartclub waar hij ook actief is. Een bezige man dus.

Piet, hierbij wil ik je nogmaals felicite-ren mede namens het hele korps, voor je onuitputtelijke inzet.

De oorkonde die bij de medaille hoort werd na het uitspreken van mooie woorden uitgereikt door Dirk Schaap, bondsbestuurder voor de NK enz.Zelf mocht ik als lid van de commis-sie scheidsrechters (CS) voorzichtig de gouden medaille opspelden.

PIET KOONINGS 25 JAAR SCHEIDSRECHTER

Op 26 juni 2011 j.l. werd de zilveren bondsspeld opgespeld bij Tinie Senders uit Veldhoven door Willem Trienekens wegens het 40 jarig lidmaatschap van VZOD in Zeelst (Veldhoven). Tinie is een zeer trouw lid van VZOD en heeft door zijn prestaties op handboogsport gebied zijn steentje bijgedragen aan de naamsbekendheid van VZOD in Ne-derland en tijdens de vele ontmoetingen van de interland wedstrijden Nederland – België.Al snel nadat Tinie lid werd van VZOD maakte hij deel uit van het eerste zestal welk Nederlands kampioen werd in Boukoul.

Tevens maakte hij deel uit van de selectie voor de Paralym-pics en kwam drie keer voor Nederland uit op deze spelen waarbij hij met het team de tweede plaats wist te behalen in Engeland.

TINIE SENDERS 40 JAAR LID VAN VZOD

HBsept.indd 19HBsept.indd 19 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 20: Handboogsport nummer 4 2011

20 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

Vereniging TEKST: SJAAK VAN VEEN FOTO’S: LYDIA BAKKER

Op zaterdag 16 juli is in Bidding-huizen door de basisschool De Kruimelberg een activiteitendag georganiseerd om geld in te zame-len voor de honger in Afrika. Door Handboogschutterij Hilversum is invulling gegeven aan het boog-schieten wat een geweldig succes is geworden. In totaal is er die dag € 750,00 opgehaald wat een mooi resultaat is. Daarnaast hebben veel kinderen kennis kunnen maken met onze mooie sport.

Goed doel: handboogsport voor Afrika

HBsept.indd 20HBsept.indd 20 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 21: Handboogsport nummer 4 2011

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 21

Divers

In nummer 2011-3 van de NHB Hand-boogsport stond een artikel van Hans Veldhuis over twee boeken met Robin Hood in de hoofdrol. Het aantal (teken)fi lms, boeken en strips dat aan deze fi guur is gewijd is haast niet meer bij te houden. Zelfs de Tango-keten heeft, wellicht geïnspireerd door het motto ‘stelen van de rijken en geven aan de armen’, enige tijd een Robin Hood-achtig vosje als logo gevoerd.

Die inspiratie is niet van vandaag of gisteren. Er bestaan eeuwenoude werken over de heldendaden van de vrijbuiters uit de bossen van Sherwood. Maar als die oudere teksten worden bestudeerd door hedendaagse historici, dan kan dat soms verrassende nieuwe inzichten opleveren. Het boek ‘Robin Hood, The Unknown Templar’ van John Paul Davis is daarvan een goed voorbeeld.

Om met een sterke introductie te begin-nen: het romantiseren van echte outlaws oftewel zij die buiten de wet staan, was 700 jaar geleden absoluut ondenkbaar. Het is dan ook de vraag of fi guren als Robin Hood gewone criminelen waren, of dat er meer aan de hand was. Er zijn namelijk nogal wat opmerkelijke details in de oudere Robin Hood verhalen, die in een heel andere richting wijzen. Aan de ene kant hebben de Merry Men opvallend veel kennis van militaire zaken. Een gewone groep struikrovers kan het best een tijdje uithouden tegen opponenten zoals de Sherrif van Not-tingham, maar niet zo lang als onze groengeklede vrienden. Aan de andere kant hebben sommige Merry Men een opmerkelijke manier om met geld om te gaan, vooral als het gaat om het verstrekken van leningen. En dat is niet bepaald des struikrovers.

John Paul Davis zoekt het antwoord in de volgende verklaring. In de periode van pakweg 1307 tot 1314 werd in Frankrijk, en later in aangrenzende landen, de Orde van de Tempeliers systematisch vervolgd. Ten tijde van de Kruistochten had deze groep ridders een voor die tijd uniek bancair systeem

opgezet. Aanvankelijk kwam dat o.a. de fi nanciering van de Kruistochten ten goede, maar na verloop van tijd werd de Orde een gevaarlijk machtsblok. Want, wie de geldstromen beheerst, die kan koningen tot gehoorzaamheid dwingen. Een geraffi neerde hetze met steun van het Vaticaan leverde twee winstpunten op. De Orde werd uitgeroeid, en de bezittingen van de Tempeliers vervie-len grotendeels aan de Franse koning. Zo doen machthebbers dat al eeuwen, en zo doen sommigen dat nog steeds. Niets nieuws onder de zon.

Maar niet alle Tempeliers werden gepakt, en er bleef nog heel wat geld onvindbaar. In de steden waren de Tempeliers niet meer veilig, maar dankzij hun militaire training konden ze in de wildernis redelijk overleven. In Frankrijk was het zelfs in de bossen nog te gevaarlijk, maar in Engeland waren er meer mogelijkheden. Zoals bijvoor-beeld in de bossen rond Sherwood.

Robin Hood, The Unknown TemplarJohn Paul DavisPeter Owen Publishers, Londen, 2009

TEKST: JAN VAN HULTEN

Ik ben Manon Ham, de nieuwe eindredac-teur van de NHB Handboogsport. Ik ben 20 jaar oud en studeer momenteel Engelse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast ben ik nu al drie jaar met veel plezier barebowschutter bij de Waterlandschutters in Purmerend. Dit jaar ben ik tevens begonnen met 3D-schieten en op 2 oktober heb ik in Alkmaar mijn eerste wedstrijd. Spannend!

Drie jaar schieten betekent natuurlijk ook dat ik al drie jaar dit blad ontvang. Ik lees het altijd met veel plezier, maar er waren toch wat dingen die volgens mij anders konden. Zo zou ik graag meer artikelen over barebow- en 3D-schieten willen zien en dat hoorde ik ook van mensen om mij heen. Toen ik in de Handboogsport van afgelopen juli de vacatures voor nieuwe redacteuren zag, dacht ik dan ook: waarom niet? Dan kan ik zelf meewerken aan het blad en er ook daadwerkelijk voor zorgen dat de artikelen die ik mis erin komen! Dus ik solliciteerde en kreeg een gesprek. De mensen van de NHB waren zo hartelijk en vriendelijk dat ik me meteen op m’n plek voelde. En er wordt ook erg goed naar feedback geluisterd: er staat nu al meer 3D en barebow in het blad!

Ik heb er ontzettend veel zin in om op de redactie mee te helpen en om te proberen om van de NHB Handboogsport een blad te maken dat voor elke schutter interes-sant en leerzaam is.

Ook nu is de redactie nog op zoek naar enthousiaste nieuwe leden en mensen die af en toe artikelen willen schrijven voor het blad, dus als u interesse heeft of meer informatie wilt: [email protected]

U hoort nog van mij.

Manon

Hallo allemaal! Boekbespreking:Robin Hood

HBsept.indd 21HBsept.indd 21 07-09-11 11:2007-09-11 11:20

Page 22: Handboogsport nummer 4 2011

22 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

‘Prutsers’, klinkt het bars in de entree van het museum. De receptioniste kijkt verbaasd op, de blik slaat om in bezorgdheid als de spreker besluit om het prutswerk te corrigeren. Hij haalt de kinderbogen van het rek en ‘ontprutst’ de verkeerd gespannen bogen. De receptioniste vraagt zich af wat ze met deze toerist moet doen, daar hij ogenschijnlijk koopwaar aan het demonteren is.

‘C´est Okay,’ meldt een van de kompanen van de ontprutser vriendelijk. ‘C´est alleen maar Klompie. Il n´est pas er iets aan doen. Zo est il nou eenmaal. Bovendien c´est tres bon pour les arcs.’ Wonderlijk genoeg schijnt de receptioniste dit te begrijpen, ze lijkt gerustgesteld (of ze heeft besloten dat deze onverstaan-bare Hollanders voorzichtig benaderd moeten worden).

We bevinden ons in een stadje net boven Parijs: Crépy-en-Valois. Hier is te vinden het Musée de l´archerie & du Valois. Het laatste refereert aan zowel de streeknaam als de Franse Koninklijke Valois familie. De link met het boogschieten is traditie, de burgers uit deze streek maakten als boogschutters deel uit van de Koninklijke lijfwacht. De locatie van het museum is derhalve passend, gevestigd in het oude Valois paleis. Als je vanuit de richting van Compiegne komt rijden zie je het museum onmiddellijk. De weg daalt, aan de overkant van een

klein dal zie je metershoge stadsmuren verrijzen, waarboven het paleis der Valois uittorent. Het is een prachtig pand, groots opgezet, vele malen verbouwd. Met name de grote troonzaal met reusachtige houten kap is verbluffend mooi. Als schutter is een bezoek al een hele ervaring, maar vandaag is het bijzonder, omdat het plaats vindt in het gezelschap van de Amsterdamse bogenbouwer Magén.

‘Prutsers’ klinkt het weer, ditmaal bij de honderdjarige oorlog display. We waren al gewaarschuwd dat deze display klein was. Drie kruisbogen hangen er, een helm en wat bepantsering, wat Longbows, en een zeer kleine selectie pijlpunten. Als traditionele schutters die zichzelf associëren met de schutters te Crécy and Azincourt, en zich nu fi guurlijk in het hol van de leeuw bevinden, hoop je toch op wat meer. Magén heeft gezien dat de taxus boog van Duitse makelij ondersteboven staat. Dat kan natuurlijk niet. Behendig vist hij de boog uit de display en weet tijdens het omdraaien deze ‘per ongeluk’ even een paar maal te vloer tilleren.

‘Niet slecht,’ geeft hij toe. Een van de kruisbogen wekt ook zijn interesse. Oud maar vaak verbouwd, de sporen hiervan wijst hij aan. Tevens weet hij te vertellen dat het een Engels model is, door de dubbele katrollen.

MUSEUMBEZOEK

In het hol van de leeuw

HBsept.indd 22HBsept.indd 22 07-09-11 11:2107-09-11 11:21

Page 23: Handboogsport nummer 4 2011

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 23

Museum

In andere zalen is er meer te zien, hier wordt de bovengenoemde beperking ruimschoots goed gemaakt. In de zaal met de sport- en recreatiebogen hangt naast een indrukwekkende wand moderne recurves en compounds, ook een uitgebreide collectie Vlaamse lattenbogen. In deze ruimte staan ook twee taxusbogen van Zwitserse makelij tentoongesteld, een Longbow (Grand Arc) en een Flatbow. Magén is erg ingenomen met de afwerking en kwaliteit van het hout.

Ook de zaal met bogen uit de hele wereld heeft een hoop te bieden. In een display met Noord-Amerikaanse bogen, met fraaie Indiaanse decoraties, treffen we weer enig ‘prutswerk’ aan, daar een van de bogen ondersteboven hangt, te oordelen aan de doorn (oplegger) die aan de onderkant van het handvat te zien is.

Er hangen tevens bogen uit Zuid Amerika, Afrika, Oceanië, Zuidoost Azië, Centraal Azië en Europa. Twee van de displays alhier trekken in het bijzonder de aandacht. De eerste bestaat uit de verzameling Japanse bogen. Naast een aantal van de verwonderlijk krommende en hele lange Yumi bogen, zijn er ook ‘Salonsets’, zeer fraai versierde boogjes van zo’n 30-40 centime-ter lang met bijbehorende pijlensetjes.

De tweede noemenswaardige display is een serie ruiterbogen, want daar zien we bekende vormen die heel erg overeen komen met die van de Maciejowski boog, gebaseerd op de afbeeldingen uit de vroegmiddeleeuwse bijbel van de Franse Koning Lodewijk IX. ‘Bestaan niet,’ is er wel eens gezegd. Hmmm. Die niet bestaande bogen hangen hier gewoon in de displaykasten, best knap eigenlijk.

Hier loopt dan ook het reguliere museumbezoek ten einde. We veranderen in een onderzoeksteam. Zelf neem ik aantekeningen, Ralph neemt technische foto’s, Geert de sfeer- en detailfoto’s en Magén verricht de metingen. De curator, Sandra Camino, haalt bogen uit de kasten. Met eerbied neemt Magén de bogen in ontvangst, om ze minutieus onder de loep te nemen. Als we klaar zijn volgt een wandeling door een half verscholen deuropening, nauwe gangetjes en trappetjes totdat we aankomen in een ruimte die we al snel omdopen tot De Schatkamer. Hier bevinden zich honderden bogen, evenals goedgevulde pijlkokers, stapels opbergbakken met pijlpunten, zaken van schutterijen en nog veel meer. Er worden bogen van planken gehaald en voorzichtig uit de boogzakken gehaald, we zien van alles langskomen, van beschadigde tot bijzonder fraaie exemplaren.

De uren vliegen voorbij, gevuld met bamboe, pees, hoorn, been, siyah, roggehuid, berkenbast, restanten van rode, zwarte en gouden decoraties, tekenen van constructie, versteviging en reparatie, sporen van schaaf en trekmes, millimeters, centimeters en inches. Het lijkt alsof we de bogenbouwers van toen horen spreken tot Magén, die zichtbaar aan het genieten is, maar commentaar blijft leveren met betrekking tot zijn waarnemingen. Alles wordt opgemeten en genoteerd. Soms krijg ik een boog in

TEKST: NILS VISSER FOTO’S: GEERT VAN ROOSMALEN

handen. Ze voelen zwaar of licht aan, sterk en stevig of juist broos en kwetsbaar. Ze hebben gemeen dat je het gevoel krijgt dat je echt iets bijzonders in handen hebt. Ze zijn enkele honder-den jaren oud, hoeveel handen hebben hier al aan gezeten? De bogenmaker zelf die eeuwen geleden de oorspronkelijke boog maakte; de verkoper die de boog tentoonstelde; de koper die er verliefd op werd; de schutter die de boog opspande en er pijlen mee afschoot voor oorlog, jacht of sport; de verzamelaar die de boog waardevol genoeg achtte voor zijn verzameling; de nazaat die het ding aantrof op zolder; de koopjesjager die het afstofte op de rommelmarkt; de eigenaar die de boog schonk of verkocht aan het museum; de curator die de boog tentoonstelde (of niet); bogenbouwers die onderzoek verrichtten; en tenslotte ikzelf, die simpelweg de mazzel heeft plots een paar eeuw geschiedenis in handen te hebben.

Kortom, een wonderlijke ervaring. Als ik aan het einde van de dag vertrek ben ik fi guurlijk gesproken vele malen rijker, en meteen benieuwd naar wat onze bogenbouwer met al de opgedane kennis gaat uitspoken in zijn atelier.

Het Musée de l’archerie & du Valois is te vinden op Rue Gustave Chopinet in Crépy-en-Valois (www.musee-archerie-valois.fr). Het museum is alleen ’s middags geopend vanaf 14.30. Een bezoek is zeker de moeite waard.

Die niet bestaande bogen hangen hier gewoon in de displaykasten

Wat een mazzel om plots een paar eeuw geschiedenis in handen te hebben

HBsept.indd 23HBsept.indd 23 07-09-11 11:2107-09-11 11:21

Page 24: Handboogsport nummer 4 2011

Koning der Koningen & Prins der Prinsen van Nederland

www.iquality.nl

Wij zijn er trots op u uit te nodigen voor het OGIO-toernooi Koning der Koningen

en Prins der Prinsen van Nederland op zondag 6 november 2011. Aanvang 11.00 uur.

Dè wedstrijd voor de nummers 1 en 2 van uw clubkampioenschappen. Op onze handboogaccommodatie zal voor zowel recurve als compound schutters

volgens het 25 meter 1 pijl systeem een wedstrijd over 2 x 20 pijlen met 10 pijlen na geschoten worden. Er zijn twee gouden medailles, één voor de beste koning compound en één voor de beste koning recurve. Er zijn twee zilveren medailles, één voor de beste prins compound en één voor beste prins recurve.

Elke Koning en elke Prins is welkom! De wedstrijd wordt gehouden in de handboogaccommodatie van OGIO-1864

aan de Amazonenlaan te Eindhoven.

Inschrijven via e-mail, onze website of post. E-mail: [email protected] Website: www.ogio.nlPost: OGIO-1864, t.a.v. KdK & PdP, Amazonenlaan 4, 5631 KW Eindhoven

Het inschrijfgeld bedraagt € 10,- per schutter. Betaling per bank 17.82.48.487 t.n.v. OGIO o.v.v. Naam, koning/prins, compound/recurve, vereniging en plaats.

De lijst met deelnemers zal worden gepubliceerd op www.ogio.nl.

TEKST EN FOTO: RUUD DE TURCK

Jubileum

Willem-Tell Leendehuldigde jubilarissen op jaarlijks clubfeestWout Kerkhofs werd gehuldigd met zijn 60 jaar lidmaatschap van de vereniging en van de NHB. Hij is een clubicoon eerste klasse, niks is hem teveel.

Hij heeft heel Nederland afgereisd met de jeugd, heeft diverse verbouwingen meegemaakt en gecoördineerd en hij schoot alle wedstrijden waar hij enigszins voor uitgenodigd werd. Maar zijn grootste trots is toch wel het schieten met het 1ste team van ‘Willem-Tell’ samen met zijn zoon Peter. Ook heeft Wout zijn bestuurstaken zoals wedstrijdleider en voorzitter met veel inzet en enthousiasme beleefd. Vele van jullie die dit lezen zullen het met mij eens zijn als ik zeg; Wout is een ‘levende Willem-Tell legende’. Zo heeft Wout ook Tiny van Mensvoort de liefde en kunst van het handboogschieten bijgebracht en ook Tiny heeft zijn diensten bewezen bij de club en de NHB. Tiny werd bij Willem-Tell de eerste gediplomeerde trainer en heeft vooral in de jaren ’70 en ’80 de leden maar vooral de jeugd van Willem-Tell het schieten bijgebracht. Met zijn inzet binnen het bestuur van 15

jaar bij Willem-Tell heeft Tiny vooral het lange afstand schieten en later het compoundschieten gepromoot. Tiny werd ook tijdens dit feest gehuldigd en wel met zijn 40 jarig jubileum bij de club en natuurlijk van de NHB. Wij wensen deze echte clubiconen nog heel veel schietplezier en een goede gezondheid toe.

HBsept.indd 24HBsept.indd 24 07-09-11 12:2607-09-11 12:26

Page 25: Handboogsport nummer 4 2011

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 25

TONY DE JONG

Indoor

De commissie Indoor bestaat uit vier personen. Van elk Rayon zit er iemand in deze commissie. Deze vertegen-woordigers hebben in hun rayon de discipline Indoor onder hun hoede. Dat zijn: Rayon 1 Aad van Gils, Rayon 2 Tony de Jong, Rayon 3 Francoise Verves, Rayon 4 Willy Brouns.

Wat zijn de taken van deze commissie?De commissie is verantwoordelijk voor de competitie en één van haar taken is om ervoor te zorgen dat de Rayon-kampioenschappen en de Bondskampi-oenschappen georganiseerd worden en volgens de geldende regels verschoten worden. Tevens zorgt de commissie er voor dat het jaarplan van de Indoor opgesteld en uitgevoerd wordt.De commissie zorgt er ook voor dat de schutters welke Indoor schieten de nodige spanning en plezier beleven tijdens de Indoor competitie en tijdens het schieten van de RK’s en de BK’s.

Hoe is de opkomst bij de Indoor wedstrijden?Uit onderzoek is gebleken dat de laat-ste jaren het aantal deelnemers aan de Regiocompetitie teruglopen. Dit geldt ook voor de Rayonkampioenschappen en hierdoor ook aan de Bondskampi-oenschappen.

Wat zijn de knelpunten bij de Indoor?Uit de enquête van 2010 blijkt dat veel schutters tijdens de competitie en de beide kampioenschappen te weinig be-leving hebben in hun sport. Ze missen vooral tijdens de competitie de gezel-ligheid. En tijdens de kampioenschap-pen te weinig spanning.

Wat is er gedaan aan deze knelpunten?Door verandering van de fi naleronde zowel individueel als voor de teams hebben we het afgelopen seizoen gepro-beerd om de spanning tijdens de RK’s en de BK’s weer terug te brengen. Uit de evaluatie na de kampioenschappen is gebleken dat we dit ook bereikt hebben. Nu moeten we gaan proberen om de competitie nog gezelliger en nog span-nender te maken.

Wat kunnen verenigingen hier aan doen?Hun leden te motiveren om deel te nemen aan de Indoor competitie. Als de verenigingen met ons samenwerken om tijdens de trainingen het plezier bij hun leden aan te wakkeren en warm te

In gesprek met

voorzitter disciplinecommissie (DC) Indoor

Tony is 69 jaar en schiet sinds 1967 discipline Recurve 25m1P en Indoor. Sinds 2004 is hij voorzitter van de DC Indoor.

maken voor de competitie dan zijn we op de goede weg.

Heeft de Indoor een toekomst?Zeker heeft de Indoor toekomst als we er alles aan doen om de nieuwe leden op een goede manier te begeleiden. Dan weet ik zeker dat het goed gaat komen maar dan moeten we er ook allemaal onze schouders onder zetten.

Waar is de DC naar op zoek?De commissie is op zoek naar nieuwe ideeën om het Indoor nog aantrekkelij-ker te maken. Mochten er schutters zijn die hiervoor bepaalde ideeën hebben dan horen wij dat graag.

Meer informatie kun je opvragen bij: [email protected]

FOTO: BETSIE DE JONG

HBsept.indd 25HBsept.indd 25 07-09-11 11:2107-09-11 11:21

Page 26: Handboogsport nummer 4 2011

HBsept.indd 26HBsept.indd 26 07-09-11 11:2107-09-11 11:21

Page 27: Handboogsport nummer 4 2011

FOTO’S: NICO BONTENBAL

3DWesterparkronde ZoetermeerWWW.3DSCHIETEN.NL

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 27

3D

9 & 10 juli 2011

HBsept.indd 27HBsept.indd 27 07-09-11 11:2107-09-11 11:21

Page 28: Handboogsport nummer 4 2011

28 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

Column

IVA GROEP BVGlashaven 16/283011 XJ Rotterdam

T 010 - 433 14 00F 010 - 411 72 20

E [email protected] I www.ivagroep.nl

GROEPGROEPSchot in de roos met IVA

IVA SUPPLIES IVA SERVICEIVA ICTIVA MACHINESIVA PROJECTIVA REPROIVA [email protected] [email protected]@[email protected]@[email protected]@ivagroep.nl

Leden van de NHB ontvangen, zowel zakelijk als privé, 10% korting bij IVA GROEP. Tevens doneren wij 2% aan de NHB, als u een nieuwe klant bent.Heeft u print- of drukwerk (incl. ontwerp), kantoorartikelen, -machines of -meubilair nodig? Bestel bij IVA.

Eén leverancier bespaart u tijd.

10% Korting voor u en2% Bonus voor de Nederlandse Handboog Bond

ADV Handboog Bond.indd 1 28-01-2010 15:39:29

ColumnHenk Gemser

moet een antwoord komen op de vraag hoe ook de handboogsport een populariteitsslag kan maken. Zes maanden NHB hebben mij laten ervaren dat men vooral ‘naar binnen‘ gericht is en met elkaar druk is. Positief, maar ook niet positief.

Gezamenlijk en positief naar buiten treden is een kwaliteit in presteren door de kernploegleden en getalenteerde is het ander. Het is prima dat coach Elzinga zichzelf een keus heeft gemaakt en zijn coachen van de kernploeg Compound heeft neergelegd. Om zich nu volledig te kunnen concentreren op alleen de kernploeg ‘Aangepast Sporten’. De combinatie gaf kwaliteit te weinig kans.

De handboogsport, waarvan ook Olym-pisch, heeft een excellerende sporter/sportster nodig. Een boegbeeld en identifi -catiefi guur. Wietse van Alten was dat na Sidney 2000. Maar dat ‘verjaart’. Er zijn

nieuwe toppers binnen onze sport in Nederland nodig. Het beleid daarvoor eist strikte afspraken en uitgangspunten. Voor dat laatste zijn talent, perspectief en kwaliteit te noemen. Bij gemis daaraan hoort binnen topsport het maken van keuzes. Voor de ‘nieten’ is dat bijna altijd niet leuk.

Nederlanders scoren: zilver voor Inge en Peter op het Wereld Kampioenschap.Maar dan toch. ‘Verdedigend’ schieten is een mindere optie, eisend zijn naar jezelf en willen winnen moet uitgangspunt zijn, moet het worden, daar waar dat nog niet is.Topprestaties leveren, excelleren vraagt een goede fysieke voorbereiding, maar meer dan 50% wordt bepaald door de mentale, sociale component van de mens. Inderdaad, de handboogsport krijgt daardoor de mogelijk-heid om ‘ in de etalage’ te komen.

Technisch directeur NHB Henk Gemser

WK’s in Turijn. Voor valide en minder valide handboogsporters. Een observatie.Zeker 70 landen, grote hitte, zware regen, een attente, maar soms ook slordige organisatie. Ruim 700 sporters , mannen en vrouwen en een groot aantal coaches en begeleiders en een prachtige ambiance in de voorronden, en daarna in de fi nale in het centrum van Turijn. En met op beide plaatsen Nederlanders. En . . . weinig publiek. Dat laatste is daar, maar op ander momenten ook in Nederland. Een nieuw wereldrecord door een Nederlandse junior is in de sportpagina’s van de krant de dag daarop niet te vinden. Dat moet anders. Er

HBsept.indd 28HBsept.indd 28 07-09-11 11:2107-09-11 11:21

Page 29: Handboogsport nummer 4 2011

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 29

door Robin Roos

TEKST: JAN VAN BOESSCHOTEN FOTO: JAN HOUBEN

Op de foto van links naar rechts:1 ste rij:Lotte Jette (3de rec dames t/m 10 jaar), Kim van der Velden (2de rec dames t/m 10 jaar), Amber vd Meulen (1ste rec dames t/m 10 jaar), Niels van Berkel (2de rec heren t/m 10 jaar).2 de rij:Evelien Groeneveld (1ste comp dames 11/12jaar), Jimmy Scheltema (2de comp heren t/m 10 jaar) Lorenzo de Bie (1ste comp heren t/m 10 jaar), Dessie van Boesschoten (1ste rec dames 11/12 jaar), Chantal Hekers (2de rec dames 11/12 jaar), Rody vd Velden (3de rec dames 11/12 jaar), Brian Jansen ( 3de rec heren t/m 10 jaar), Remco vd Hoogen (1ste rec heren t/ 10 jaar)

door Robin Roos

NK Indoor aspiranten19 maart 2011

ADV Handboog Bond.indd 1 28-01-2010 15:39:29

Jeugdpagina

HBsept.indd 29HBsept.indd 29 07-09-11 11:2107-09-11 11:21

Page 30: Handboogsport nummer 4 2011

30 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011

TEKST: PAUL VAN DEN BRAND FOTO: ROBERT EIJKEMANS

Als begeleider van een jeugdschutter van mijn vereniging (VZOD Zeelst) was ik in Schijndel op de laatste Jeugdfi ta. De wedstrijd was heel erg goed georganiseerd met fi naleronden voor teams. Iedereen en vooral de deelnemers hebben die dag genoten van een mooie en spannende wedstrijd met goede resultaten.

Allen die deze geweldige dag georganiseerd hebben heel erg bedankt voor deze uitstekende promotie voor de handboogsport, het is zeker voor herhaling vatbaar. Een wedstrijd om van te genieten.

Reactie van

Wil van Hoof

Junior Nations Cupgroot succes

Op zondag 10 juli werd bij Landmans Unie in Schijndel voor het 2e jaar de Junior Nations Cup georganiseerd. De wedstrijd begon om 10 uur voor iedereen van boven de 12 jaar met het schieten van 72 pijlen op de 50 meter. Iedereen jonger dan 12 jaar mocht schieten op 30 meter. Ook in de voorrondes ging het ergens om, want er waren mooie bekers te winnen. In totaal deden er 64 schutters mee.

Het weer was echt perfect. Lekker windstil en een goed temperatuurtje. Door veel schutters werd er erg goed geschoten. Zo schoot Marc Remie 715 punten uit een maximum van 720 punten op 50 meter met zijn com-pound. Maar ook Jan van Tongeren schoot erg goed, hij schoot een dikke 9,5 gemiddeld op de 30 meter.

Nadat de voorrondes voorbij waren gaven de Jong Oranje schutters een korte demonstratie. Daarna werd er in team verband gestreden voor de Junior Nations Cup, dit is een wissel-beker van bijna een halve meter groot. De schutters mochten zelf aangeven met wie ze in het team wilde zitten en wie ze graag als team captain wilde hebben. Ieder team bestond uit 4 schutters en 1 teamcaptain. De teamcaptains waren voornamelijk schutters uit de Jong Oranje selectie. Dit omdat zij het voorbeeld zijn voor veel jonge schutters.

De fi nale rondes waren erg spannend, van begin af aan stond het team van Sjef van den Berg bovenaan, maar de strijd om de koppositie was groot. Vooral de 3e ronde was het nagels bijten, hier won het team van Sjef met maar 2 punten van het team van Joey Kloos. En in de 4e en laatste ronde mocht er ook niets verkeerd gaan want hier wonnen ze met 8 punten verschil van het team van Charlotte Meister. In totaal waren er 13 teams, 7 teams op

50 meter met schutters boven de 12 jaar en 6 teams op 30 meter met schutters onder de 12 jaar. Deze teams streden onderling om zo een plaatje te kunnen stijgen in de ranking. De verliezende teams ieder duel zakten een plaatje en streden dan weer tegen een ander team om misschien weer te stijgen in de ranking. In totaal werden er 4 rondes geschoten. Het team wat

in de 4 ronde boven aanstaat mag naar huis met de Junior Nations Cup.

1e was het team van Sjef van den Berg, 2e het team van Charlotte Meister en 3e het team van Remco Ijtema, 4e het team van Joey Kloos en 5e het team van Jesher Appels.

Uitslagen: www.handboogsport.nl

HBsept.indd 30HBsept.indd 30 07-09-11 11:2107-09-11 11:21

Page 31: Handboogsport nummer 4 2011

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2011 31

JeugdpaginaTEKST: ROB DE HAAN FOTO’S: PETER UIT DE BULTEN

Kamperen met de HBSA-jeugd

Een weekendje wegJeugd krijgen, is meestal niet zo moeilijk. Ze vasthouden daarentegen des te moeilijker. Daarom organiseert Handboogschutterij Almere veel leuke activiteiten, zoals dit jaar voor het eerst een kampeerweekend.

Kampeerweekend

Naast funverschietingen met bijvoorbeeld Pasen en Kerst is er ook een boogbouwwedstrijd en de ‘Nacht van Almere’, een begrip op de club. De jeugd komt dan in het eerste weekend van de Kerstvakantie naar de club, om daar de hele nacht te schieten (weinig), te slapen (voor de meesten nog minder) en vooral veel lol met elkaar te hebben. Maar ’s zomers was er eigenlijk nog geen specifi eke jeugdactiviteit. Tot dit jaar, toen het plan voor een kampeerweekend opkwam.

Baarschot

Gekozen werd voor de Archery Farm in Baarschot, waar het terrein van de vereniging Rozenjacht ook beschikbaar is voor gasten van de camping. Zaterdagmorgen eerst tentjes opzetten, even lunchen en dan schieten maar. Daarvoor moest dan wel eerst een slalombaan worden afgelegd met een aardappel op een lepel, vervolgens een waterballon overgegooid en als dat alle-maal goed ging, mocht er een pijl worden geschoten. Met als gevolg veel natte kleren en gefrustreerde schutters, die dan toch nog een goed resultaat moesten neerzetten.

Flessen schieten

Na de barbecue was er nog een rondje schietspelletjes voor de liefhebbers. Voor de beginnende schutters bijvoorbeeld een blazoen met grote en kleine cirkels met verschillende punten-waarden. Iedere misser was echter -10. Gevorderden konden zich uitleven op vier op een rij. En dat blijkt op zeventig meter ook voor ervaren schutters nog een behoorlijke uitdaging. Erg leuk is jeu de boules voor houtschutters, waarbij een piepschuimen bal op een meter of tachtig wordt gelegd en wie er het dichtst bij komt. En wat te denken van fl essen schieten. Daarbij krijgt iedere deelnemer een fl es (of pak), gevuld met water en dan maar proberen de fl essen van anderen lek te schieten.

Veld en jacht

Na een korte en koude nacht konden de deelnemers kennis maken met veld- en jachtschieten. Verschillende blazoenen (ook met bijvoorbeeld vlaggen, een dartbord en fantasiedieren) op verschillende onbekende afstanden maakten het de schutters moeilijk, met als gevolg zeer wisselende resultaten. Favoriet was uiteraard het ree, dat op zestig meter voor de meesten nog een hele uitdaging bleek. Maar dat ook onverwachte talenten deed bovenkomen. Bijvoorbeeld van het meisje dat van haar recurve-boog een barebow had gemaakt, maar het beest wel met alle drie haar pijlen raakte.

Door en voor jeugd

Bijzonder aan het weekend was zeker ook de bijdrage van de jeugd zelf. Het regelen van accommodatie en het eten was in handen van de volwassen begeleiders, maar de jeugdcommissie had zelf een groot deel van de spellen bedacht, uitgevoerd en begeleid. Op die manier worden jeugdleden op meerdere manieren bij de club betrokken. Belangrijk voor de sport in het algemeen en de clubs in het bijzonder.

HBsept.indd 31HBsept.indd 31 07-09-11 11:2107-09-11 11:21

Page 32: Handboogsport nummer 4 2011

HB_NOVEMBER.indd 32HB_NOVEMBER.indd 32 11-11-10 12:3211-11-10 12:32