Handboogsport nummer 3 2010

32
E D 3D Mierlo Medailles en onderscheidingen F2F 2010 HAND BOOG SPORT 60 e jaargang juli 2010 nummer 3 NEDERLANDSE HANDBOOGBOND

description

Dit is het periodieke magazine van de Nederlandse Handboog Bond.

Transcript of Handboogsport nummer 3 2010

Page 1: Handboogsport nummer 3 2010

ED

3D Mierlo • Medailles en onderscheidingen • F2F 2010

HANDBOOGSPORT

60e jaargang • juli 2010 • nummer 3

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

Page 2: Handboogsport nummer 3 2010

DISTRIBUTION

JVDJVDJVD Distribution is Europa’s grootste distributeur van handboogsport artikelen. Wij voorzien dealers

in meer dan 40 landen van een zeer groot assortiment artikelen. In verband met onze groei en ambities zoeken wij op dit moment uitbreiding van ons team voor verschillende functies.

Van Schagenstraat 6-8, 5154 PG Elshout, Nederland, Telefoon: 0416-377112, [email protected] www.jvd.nl

Je benut je kennis van en interesse in handboogsport artikelen om een klantge-richte benadering van onze relaties te bewerkstelligen. Informeren en adviseren met een commerciële insteek richting een internationaal klantenbestand beho-ren tot je kerntaken. Wij zoeken een medewerker die beschikt over een goede talenkennis, zowel mondeling als schriftelijk. Engels is een pré met bij voorkeur ook goede vaardigheden in een andere taal zoals Frans, Duits, Spaans of Itali-aans. Service gericht werken is voor jou een vanzelfsprekendheid en je hebt de ambitie om op verschillende gebieden te kunnen bijdragen aan het succes van JVD Distribution.

Naast onze functie als distributeur van meer dan 100 verschillende merken hebben wij ook de behoefte om ons product assortiment uit te breiden met een breed scala van artikelen onder een van onze huismerken. Wij zoeken hiervoor een medewerker die verantwoordlijk is voor de realisatie van nieuwe artikelen. Concepten voor nieuwe producten zullen in teamverband worden gerealiseerd. Jij hebt de vaardigheid om concepten verder uit te werken, zowel binnen de interne project groep als met externe producenten. Hiervoor heb je ruime erva-ring in het ontwerpen in een 3D CAD systeem. Daarnaast beschik je over goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal.

Commercieel medewerker binnendienst

Product ontwikkelaar

Commercieel medewerker binnendienst

Product ontwikkelaar

Voor beide functies gaat de behoefte uit naar een fulltime medewerker (m/v). Heb je inte-resse in een van bovenstaande functies dan verzoeken we je hierop te reageren door het mailen van een CV en motivatie naar [email protected]. Voor vragen kun je ook telefonisch contact opnemen met Johan van Drunen op 0416-377112.

Page 3: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 3

Editoriaal

Omslag fotov.l.n.r: Berry Jorissen, Carlo Robbé, Margo Jorissen.Fotograaf: Femke TjeertesZie pagina 26 voor het artikel over de 3D te Mierlo.FOTO: DEAN ALBERGA

Colofon

Komen en gaanMijn voorganger, Rita van Driel, schreef in het augustusnum-

mer van dit blad in 2005: 'Een organisatie als de NHB kan alleen floreren als er mensen zijn die in woord en daad hun betrokkenheid tonen. Hierbij denk ik niet alleen aan de vele vrijwilligers die de organisatie een warm hart toe dragen maar ook aan sporters en het betaalde kader'.

Deze wijze woorden uit het verleden hebben belang in de toekomst. Ons collectief geheugen wordt vaak op de proef gesteld en daarom is het goed om het verlies van goede krachten zorgvuldig op te vangen. Elders in dit blad melden wij welke veranderingen er zijn bij de bondscoaches Veld en Aangepast Sporten.

Een bijzonder woord van dankwil ik richten aan Geert Vinke. Hij heeft vanaf 2006 tot deze editie een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit blad. Hij toverde pareltjes van editorialen op deze pagina's en wist een uiterst prettig lezend blad tot stand te brengen. Hij heeft besloten om zijn hoofdredacteurschap neer te leggen waardoor wij nu op zoek zijn naar een nieuwe hoofdredacteur. Geert, bedankt voor je inzet en bijdrage de afgelopen jaren!

De redactie heeft er nu een uitdaging bij. Gelukkig is besloten om Mary Mans tot eindredac-teur te benoemen waardoor zij met de tomeloze energie die we van haar kennen door kan gaan met het produceren van dit geweldig en professioneel blad. Dit staat ook deze keer weer vol met mooie, interessante, ontroerende en techni-sche verhalen. Er zijn heel veel handboogsporters die enorme waardering hebben voor De Handboogsport en daarvoor verdienen allen die aan de totstandkoming meewerken onze lof en dank.

Wij beleven een prachtige zomer waarin zeer velen actief met de handboogsport bezig zijn. Sommigen werken aan de voorbereiding van het EK in 2012, anderen proberen een accommodatie te realiseren en weer anderen schieten graag zelf een pijltje, competitief of voor de gezelligheid. Welke invulling u er ook aan geeft: als u uw ervaringen wilt delen nodig ik u van harte uit om dit in de vorm van kopij aan te leveren bij de redactie zodat u anderen hiermee kunt inspireren.

Ik wens u veel leesplezier met deze editie van Handboogsport.

Teun Plantinga,bondsdirecteur

Of cieel orgaan van deNederlandse Handboog Bond

Oplage8500 stuksUitgave in februari, april, juni, september, november.Kopijdatum september: 2 augustus 2010, kopijdatum november: 4 oktober 2010

RedactieadresBondsbureau NHBPostbus 101015240 GA Rosmalen073 – 5210101073 – [email protected]

HoofdredactieOpenstaande vacature

RedactieLennart KosterMary MansHans Veldhuis

Aan deze editie werkten verder mee Dean Alberga, René Aarts, Marianne Brock, De Romeinen Gilze, Peter Elzin-ga, Elsbeth Flipsen, Roy Geraedts, Peter Hanssen, Berry en Margo Jorissen, Alex Katzoff, André Korlaar, Joop Kramer, Bas Mooren, Peter Nieuwenhuis, Liduina van Neerven, Ons Genoegen Ysselsteyn, Nathalie Paeshuijse, Herman Repping, Carlo Robbé, Bart Sterken, Frits van der Ven, Dirk Vermulst, Pako Verkoelen

Met speciale dank aan Geert Vinke

Abonnement€ 20,00 per jaar

AdvertentiesBureau Van Vliet B.V. [email protected]

VormgevingHannah Barrow, Daniëlle Kool (Cabbage)

DrukIVA Groep

De redactie behoudt zich het recht voor kopij te bewerken en in te korten

Gesponsord en gedrukt door IVA GROEPwww.ivagroep.nl

Page 4: Handboogsport nummer 3 2010
Page 5: Handboogsport nummer 3 2010

InhoudColofonEditoriaalOlympische rondeNieuw wereldrecord

Face 2 FaceHotel FitaIMEuropese Outdoor Nederlandse ploeg in de medaillesKort nieuwsWedstrijdkalender OnderscheidingenWiel Beijers en Cees WillemenOnderscheidingJan Koonings TechniekDoel van de handboogschutterEngels landgoedJunior CupTaakgroep scheidsrechtersWordt lid!Outdoor 2012Interview Willem TrienekensMateriaalWat is de juiste pees?3D-ChallengeNHB BekerMentaalSelectieve aandachtNHB CompetitiemonitorColumn Peter ElzingaJeugdpagina

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

60e JAARGANG • FEBRUARI 2010 • NUMMER 1

337

8889

121415

16

17

182022

23

24

262728

293031

18

31

9

19Techniek:doorbewegen

Europese Outdoor

Jeugdpagina

8Face 2 Face

Boogschieten op een echt Engels landgoed

15Onderscheidingen

Inhoud

HANDBOOGSPORT JULI 2010 5

Page 6: Handboogsport nummer 3 2010

IVA GROEP BVGlashaven 16/283011 XJ Rotterdam

T 010 - 433 14 00F 010 - 411 72 20

E [email protected] I www.ivagroep.nl

GROEPGROEPSchot in de roos met IVA

IVA SUPPLIES IVA SERVICEIVA ICTIVA MACHINESIVA PROJECTIVA REPROIVA [email protected] [email protected]@[email protected]@[email protected]@ivagroep.nl

Leden van de NHB ontvangen, zowel zakelijk als privé, 10% korting bij IVA GROEP. Tevens doneren wij 2% aan de NHB, als u een nieuwe klant bent.Heeft u print- of drukwerk (incl. ontwerp), kantoorartikelen, -machines of -meubilair nodig? Bestel bij IVA.

Eén leverancier bespaart u tijd.

10% Korting voor u en2% Bonus voor de Nederlandse Handboog Bond

ADV Handboog Bond.indd 1 28-01-2010 15:39:29

Page 7: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 7

TEKST: MARIANNE BROCK.FOTO’S: ALEX KATZOFF

Het was voor de eerste keer dat Alliance d’Amitié deze wedstrijd organiseerde. Een Olympische Ronde bestaat uit 2 open rondes op 70 meter van 36 pijlen gevolgd door nalerondes. De naleron-des worden geschoten in een zogenaamd setsysteem; iedere ronde vanaf de kwart nales bestaat uit 15 pijlen, best of 5 sets.

Gouden randTijdens de open rondes zorgde Mike Schloesser van handboogvereniging Willem Tell uit Hoensbroek ervoor dat dit een toernooi met een gouden rand werd, hij schoot namelijk in zijn klasse Heren

Cadet Compound een totaal van 701 punten, een nieuw wereldrecord. Uiter-aard was dit voor medeschutters, publiek en organisatie het moment waarop het miezerige weer vergeten werd en de zon ging schijnen.

Belgisch recordDaarnaast werd in dezelfde klasse Heren Cadet Compound een nieuw Belgisch record geschoten, 696 punten, door Reginald Kools uit Merksplas.De nalerondes werden hierdoor extra spannend want in deze klasse heeft uiteindelijk Reginald in een shoot-off met Mike de nale gewonnen.

Ook in de overige klassen werd uitste-kend geschoten, iedereen was enthousi-ast en gaf positieve feedback aan de organisatie. Voor de organiserende vereni-ging Alliance d’Amitié een extra stimulans om zich ook in de toekomst te blijven inzetten voor de Olympische Ronde en te hopen dat dit soort wedstrijden steeds populairder wordt in Nederland.

Ondanks het minder gunstige weerbericht en het aanvankelijk grauwe, onvriendelijke weer waren er toch ongeveer 50 schutters aanwezig in Ulvenhout op 8 mei.

Olympische Ronde

Nieuw wereldrecordvoor Mike Schloesser

Topsport

Page 8: Handboogsport nummer 3 2010

8 HANDBOOGSPORT JULI 2010

Face 2 Facearchery tournament 2010

AlgemeenOp 26 t/m 28 November is het zover. Het Face 2 Face toernooi (F2F) wordt dan voor de 5e keer gehouden in Amsterdam. Het F2F is een groot internationaal toernooi, hier in Nederland. Toppers uit voornamelijk Europa en Amerika, maar ook landen daarbuiten strijden drie dagen lang tegen elkaar. Vanaf de allereerste pijl nemen de sporters het 1 tegen 1 (face 2 face) tegen elkaar op. Dat maakt dit toernooi enorm spannend voor de sporters en voor toeschouwers erg leuk om naar te kijken.

Open Selectie Rondes (OSR)Meedoen aan het F2F kan (oa) door via de OSR een wildcard te bemachtigen. Bij de dames recurve en compound zijn er 4 wildcards, bij de heren recurve en compound zijn er 6 wildcards beschikbaar.De OSR worden gehouden bij Concordia in Amsterdam op de volgende dagen:Za 23 Oktober 2010: Heren recuveZo 24 Oktober 2010: Heren CompoundZa 6 November 2010: Dames RecurveZa 6 November 2010: Dames CompoundMeld je aan voor de OSR op de site!

VrijwilligersHet Face 2 Face toernooi is elke editie een groot succes dankzij de vele vrijwilligers. Ook dit jaar kunnen we niet zonder jullie!. Zin om mee te helpen aan dit fantastische toernooi? Ben je beschikbaar, één of meerdere dagen van 24 t/m 28 november? Geef je dan op via de site!

www.face2face-archery.org

In Memoriam

Heden ontvingen wij het bericht dat ons Ere-Lid

Harry Drissen

op 84 jarige leeftijd is overleden.

Hij was vanaf de oprichtinglid van onze vereniging en

heeft alle ups en down meegemaakt.

Wij verliezen in hem eentrouw lid waar men altijd

op kon rekenen.

Zijn vrouw Trui, de kinderen en kleinkinderen

wensen wij heel veel sterkte voor de komende tijd.

Bestuur en ledenHandboogschutterij O.V.U.

Grashoek

Alleen voor handboogschutters?Gefotografeerd in Amsterdam-ZuidDoor Peter Hanssen, Den Helder, Noordkop MBSOV

HOTEL

Page 9: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 9

TechniekFOTO: DEAN ALBERGA

Handboogsporters in onze contreien hebben op een ongedwongen manier de eerste beginselen van het schieten met pijl en boog geleerd. De talenten pikken de essentie snel op, het gros denkt dat alleen veel schieten voldoende is om de scores omhoog te brengen.

Puntje neus, puntje kin?De positie van het hoofd

Natuurlijk bewegenLetterlijk zie ik een belangrijk deel van onze handboogsporters zich aan de meet in bochten wringen, hetgeen het imago van onze sport als zijnde elegant en van de ware schoonheid niet ten goede komt. Het komt ook de score niet ten goede.Handboogsport is een individuele sport. De sporter doet zijn ding in mentale eenzaamheid. Hoe simpeler uw schietbeweging, hoe makkelijker de reproductie. Daarnaast gelden de algemene principes van stabiliteit (goede stand, houding) en ef ciëntie (zo zuinig mogelijk met je krachten omspringen door het juiste spiergebruik). Natuurlijk bewegen en elegantie zijn het gevolg.

Vijf stappenDe positie van het hoofd is zeer bepalend voor een ongedwongen houding op volle treklengte. Probeer maar eens (zonder boog) uw kin op de borst te trekken, u voelt uw rugspieren meedoen. Het hoofd (zijwaarts) in de nek leggen geeft veel onnodige spanning in nek en schouders en is een van de oorzaken van een verkramp-te boogschouder. Bij mijn bezoek in augustus 2009 namens FITA aan de handboogsporters van Centraal West Afrika heb ik kennisgemaakt met hun didactische aanpak van de opleiding waarin ze met vijf stappen werken:

• Stand innemen• Hoofd richting doel draaien• Opzetten• Spannen en ankeren• Doorbewegen en lossen

Merk op dat er speciale aandacht is voor het innemen van de positie van het hoofd. Ongetwijfeld maken deze Afrikaanse vrienden gebruik van wat met name in het FITA opleidingscentrum in Cairo door de Koreaanse coach gepropageerd wordt. Waarom blijven wij in ons deel van de wereld toch zo vasthouden aan de

gewoonte om alles wat maar enigszins lijkt op klassikaal leren te negeren? Klassikaal leren schieten met een oefenelastiek volgens genoemde vijf stappen is simpel gezegd, maar de beweging moet wel serieus worden uitgevoerd. Met name stap 5 moet met overtuiging en vanuit de rug komen. De arme landen in Centraal West Afrika moesten zich noodgedwongen behelpen met eenvoudig tailleband elastiek, dat veel te weinig weerstand biedt om realistisch te leren lossen.

Puntje neus, puntje mondhoekBij stap 4 brengen we het materiaal naar het hoofd en houden we het hoofd in dezelfde positie waarin we het bij stap 2 geplaatst hebben. Dit moeten we goed in de oren knopen. We moeten dus bij stap 2 het hoofd al zonder spanning op de nek op de goede plaats in de ruimte positioneren. Probeer dit eens uit voor de spiegel en let

daarbij op een ontspannen nek. Spanning in de nekspieren kan betekenen dat we onze referentiepunten voor het ankeren moeten bijstellen. De pees puntje neus, puntje kin is zelden de beste keuze. Meestal komt u uit op puntje neus en mondhoek.

Kale boogZeer leerzaam is het schieten met een lichte, kale boog. Er zit geen vizier op en het ‘zoeken naar de korrel’ vervalt derhalve. Netjes blijven staan en de pijl zonder hoofdbewegingen naar het oog brengen voor het richten is de ware eenvoud. Bij de rayon kampioenschappen 2010 heb ik gezien dat ook sporters met kale boog in staat zijn om in de recurve divisie in de prijzen te vallen!

André Korlaar NHB trainer B (TR-4)FITA [email protected]

Page 10: Handboogsport nummer 3 2010

10 HANDBOOGSPORT JULI 2010

In het Noord-Italiaanse Rovereto werden in de laatste week van mei de Europese Outdoor Kampioenschappen georganiseerd.

Nederlandse ploeg wederomin de medailles!

Nederland werd vertegenwoordigd door Peter Elzinga, Fred van Zutphen en Rob Polman (heren compound); Irina Marko-vic, Wilma in ’t Panhuis. en Inge van Caspel (dames com-pound); Rick van den Oever, Rick van der Ven en Tim Freriks (heren recurve); Carrie Wegh en Daisy Laan (dames recurve).

Het begeleidingsteam bestond uit de bondscoaches Wietse van Alten en Pier Elzinga; masseur Bé Huizing en teammanager Peter Nieuwenhuis.

Naast strijd om de Europese titels, gold dit toernooi, voor met name de recurve schutters, ook als interessant toetsmoment voor wat betreft de persoonlijke ontwikkelingen van de jeugdige sporters (allen zijn immers nog junior), alsmede het CTO programma.

DE PRESTATIES VAN ONZE PLOEGDe resultaten waren, wat betreft de compounders, zonder meer goed te noemen. Met twee medailles; zilver bij de heren

1

Page 11: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 11

TopsportTEKST: PETER NIEUWENHUIS FOTO’S: PIER ELZINGA

teamwedstrijd en brons van Peter Elzinga bij de individuele wedstrijd, toonden de mannen van Pier Elzinga, voor de zoveelste keer, aan een vaste waarde te vormen in de top van het internationale veld!

Ook de compound dames bewezen, met een 5e plaats in de teamwedstrijd, op internationaal gebied tot de sterkere landen te behoren. In de mixcompetitie (voor de eerste maal als titeltoernooi georganiseerd) wisten Rob Polman en Inge van Caspel eveneens een 5e positie te veroveren.

De prestaties van onze recurvers vielen, zoals verwacht, lager uit dan die van hun compound collega’s. Toch hebben zowel Rick van den Oever als Rick van der Ven, met name in de open ronde, aangetoond het internationale seniorenniveau te naderen. De overige sporters bleven, hoewel de open rondes wel werden overleefd, op grotere afstand van internationaal seniorenniveau. In de mixwedstrijd realiseerden Rick van den Oever en Carrie Wegh, na winst op het sterke Spanje, een verdienstelijke 8e plaats.

DE ORGANISATIE VAN DE EUROPESE OUTDOOR KAMPIOENSCHAPPEN IN 2012In het kader van de EK 2012 organisatie in Nederland, hebben Willem Trienekens en Cees van Alten, in hun rol van NHB vertegenwoordigers, tijdens het EMAU congres, een kijkje kunnen nemen achter de (organisatie) schermen van Rovereto. Zij voerden talloze gesprekken met vertegenwoordigers van de toernooi organisatie en de EMAU. Het leverde hen vele waardevolle gegevens op, die ongetwijfeld van pas zullen komen bij de organisatie in 2012. Tijdens een plechtige sluitingsceremonie, kreeg Willem, als organisatievoorzitter, de EMAU vlag overhandigd.

1: Rick van den Oever, Rick van der Ven, Bé Huizing, Tim Freriks 2: Peter Elzinga 3: Willem Trienekens met de EMAU vlag 4: Peter Elzinga (brons), Andy Rikunenko (GBR, goud), Sergio Pagni (ITA, zilver)

3 4

2

Page 12: Handboogsport nummer 3 2010

12 HANDBOOGSPORT JULI 2010

Kort nieuwsDeze rubriek bevat gemengde berichten, zoals records, mededelingen uit de rayons, oproepen, benoemingen, bekroningen.

Pier Elzinga is vanaf 1 juni 2010 in dienst getreden bij de NHB als Bondscoach Aangepast Sporten. Elzinga heeft diepe wortels in de handboogsport en de NHB. Hij is als trainer bekend van zijn werk bij HBS Almere en heeft zich als trainer van de Werkgroep Mid-den en Bondscoach Compound bewezen. Als vrijwil-liger is hij vele jaren actief geweest, onder andere als voorzitter van Rayon 1.

NIEUWE BONDSCOACHPARA-ARCHERY

PIER ELZINGA

Op deze manier willen wij alle tekstschrijvers en fotografen die met grote regelmaat hun bijdrage aanleveren bedanken. Ook de redactie bestaat uit vrijwilligers en één van die vrijwilligers, hoofdre-dacteur Geert Vinke, is gestopt met zijn werkzaamheden. Vanaf 2006 heeft hij zijn kennis en ervaring gebruikt om ons magazine in een nieuw jasje te steken en er een professioneel blad van te maken.Bedankt Geert voor je inzet van de afgelopen jaren!

Om ons Bondsblad professioneel te laten blijven is het noodzakelijk dat de redactie weer wordt aangevuld met een hoofdredacteur en daarom zoekt de redactie van de “Handboogsport” met spoed een vrijwilliger.

Interesse? Neem contact op met Mary Mans, [email protected]

VRIJWILLIGERS ZIJN BELANGRIJKIN ONZE SPORTDe artikelen en foto’s in uw Bondsblad worden aange-leverd door vrijwilligers die onze sport een warm hart toedragen. Zonder deze vrijwilligers is het niet mogelijk om vijf keer per jaar de NHB Handboogsport uit te geven.

Wij zoeken iemand die:• beschikt over zeer goede kennis van de Nederlandse taal,• ervaring heeft met redactiewerk,• beschikt over kennis van en relevante ervaring in de handboogsport,• redactieleden aanstuurt en coacht,• in de redactie ideeënvorming initieert en leidt,• de redactionele formule bewaakt,• besluitvaardig en projectmatig werkt,• zo mogelijk zelf inhoudelijke bijdragen aan het magazine levert,• in staat is tot het beoordelen van en feedback geven op kopij,• in nauwe samenwerking met de redactie en de opmaak het blad “produceert”,• werkt in overleg met het Bondsbureau,• als voorzitter functioneert tijdens redactiebijeenkomsten,• zitting neemt in de commissiegroep communicatie.

Wij bieden:• een gemotiveerd redactieteam dat uit vrijwilligers bestaat.

Page 13: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 13

SECRETARIAATSWIJZIGINGENSecretariaatswijzigingen worden niet meer in de Handboogsport afgedrukt, maar kunt u voortaan maandelijks ontvangen via de (gratis) digitale nieuwsbrief van de NHB. Met daarin onder andere belangrijk nieuws over reglementen en over nieuwe cursussen.Aanmelden is eenvoudig via Handboogsport.nl.

In de afgelopen periode zijn enkele reglementsartikelen gewijzigd die belangrijk zijn voor de competitie. Voor 25m1p en Indoor zijn de leeftijdsgrenzen aangepast zodat ze overeenkomen met de wijzigingen die FITA eerder dit jaar doorvoerde.

Andere wijzigingen in het FITA-reglement zijn nu ook terug te zien in het reglement van de Indoorcompetitie. Vanaf de RK en BK 2011 zal gewerkt worden met het setsysteeem bij nalerondes. Dit heeft als gevolg dat duels niet meer per se over 12 pijlen beslist worden. Ieder rondje van 3 pijlen is een set; winst 2 setpunten op en een gelijkspel 1 punt voor beide schutters. De handboogspor-ter die het eerst 6 setpunten scoort, wint het duel.

Een andere ingrijpende verandering is terug te vinden in de teamcompetitie. Tijdens het RK Teams en het BK Teams 2011 zullen nalerondes worden geschoten volgens de regels van de Indoor Match Ronde voor Teams. Dit betekent dat teamleden niet tegelijkertijd schieten, maar ná elkaar en op dezelfde baan. Ieder teamlid schiet 2 pijlen. Daarvoor hebben de drie teamle-den in totaal 2 minuten de tijd. Een duel tussen twee verenigingsteams gaat over 4 rondjes van 6 pijlen.

Meer over deze wijzigingen lees je op handboogsport.nl onder ‘Verenigingsondersteuning’. Daar vind je ook alle informatie over de klassengrenzen voor 2010/2011.

Let op: Aanmelden voor de competitie van komend najaar is mogelijk tot 1 juli.

AANPASSINGEN Competitie 2010/2011

Nadat Ron van de Hoff eerder aangaf zijn diverse werkzaam-heden niet meer te kunnen combineren met het werk voor de NHB, is Johan van Dongen gevraagd om de van bondscoach Veld op zich te nemen. Van Dongen zal tot en met het WK Veld te Visegrad, Hongarije, invulling geven aan deze functie waarna naar een structurele invulling van de functie zal worden gezocht.De 45-jarige Johan van Dongen is geen onbekende in de handboogsportwereld. Zo veroverde hij 3 x de nationale veldtitel in de categorie Heren Compound en was hij 2e in de teamwedstrijd op het EK Outdoor 2003 te Brussel.

Nieuwe bondscoach Veld

JOHAN VAN DONGEN

Voor 2011 hebben zich nog geen verenigingen gemeld om het NK 3D, het NK Runar-chery of het NK Indoor Para-archery (Aangepast Sporten) te organiseren. De deadline om organisatoren te vinden voor deze toernooien is verlengd tot 1 augustus 2010.

Indien (samenwerkende) verenigingen interesse hebben om de organisatie van een van deze toernooien op zich te nemen, dan kan er informatie worden ingewon-nen bij Bas Mooren, Pro-grammanager Breedtesport. [email protected] of 073-5280065.

Organistoren gezocht NK’s

Page 14: Handboogsport nummer 3 2010

DISCIPLINES: 25m1p Veld Outdoor* = Geen Fita

WEEK 29 T/M WEEK 39WEDSTRIJDKALENDER

JULI AUG

za 10 en 11 zo Concordia, St.Oedenrode1p. Zomer-veldwedstrijd, Dubbele Arrowhead

di 13 t/m 18 t/m WK Veld zo Budapest (Hongarije)

di 13 t/m 17 t/m EK Outdoor Junioren za Winnenden (Duitsland)

di 20 t/m 25 t/m 3e EMAU Grand Prix zo Moskou (Rusland)

za 17 Enkele FITA-ster ronde en ShortMetric Haaksbergsche Schutterij

za 31 en 1 zo Dubbele FITA-ster ronde. Landmans Unie, Schijndel

OKT

zo 5 1e Ronde NHB beker (Regio) nog vast te stellen

zo 5 Fita-Record 60p HBS Pijlsnel, Landsmeer

SEPT

zo 5 NK Outdoor Junioren HBS Almere

zo 5 Enkele FITA-ster ronde St Sebastiaan, Goirle.

zo 12 Interland 25m1p België-Nederland nog vast te stellen

zo 12 Arrowheadronde HBSV ‘t Trefpunt, Tienray

za 18 en 19zo Arrowheadronde De Rozenjagers, Eerde

za 18 en 19zo NK 3D Constantia/ Warthog, Drunen

di 3 t/m 7 t/m 3e World Cup za Ogden (USA)

za 7 en 8 zo Dubbele FITA-ster ronde Rozenjagers Stein

zo 15 NK Hout Sint Sebastiaan, Goirle

za 28 en 29 zo Nationale Veteranendag. Interland 25m1p Nederland-België Willem Tell 1885, Beek

za 28 en 29 zo Erwin Verstegen Memorial, Dubbele FITA-ster ronde Doele Willem III, Boekel

di 31 t/m 4 t/m 4e World Cup za Shanghai (China)

Wedstrijdkalender

Page 15: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 15

Koninklijke Onderscheiding voorWiel Beijers

Werd er even door de burgemeester en ambtenaren nog gepraat over de parkeerplaats toch kreeg Wiel al snel in de gaten dat het om iets anders ging toen familie en vrienden ook plotseling op de parkeerplaats verschenen.

Zijn verbazing was dan ook zeer groot dat hij dit jaar de eer had om een Koninklijke onderscheiding te ontvangen uit handen van burgemeester Daandels van de gemeente Deurne. Zijn vele verdiensten voor zowel de vereniging als voor de handboogsport in het algemeen, werd nu beloond door een lintje.

Wiel is al lid van de handboogbond sinds september 1967.Al ruim 30 jaar is hij de voorzitter van Handboogver. Batavieren in Neerkant. Omdat hij zo goed de roos weet te raken draait hij al jarenlang mee in de top van Nederland.Hij heeft in totaal al 6 x een Nederlandse titel in de wacht gesleept in diverse klasse.

Dit houdt ook in dat hij al 23 jaar mee mag schieten in het Nederlandse team voor de interland Nederland – België, waarvan hij ook al jarenlang de teamcaptain is. Ook andere verenigingen doen niet tevergeefs een beroep op hem. Als zij handen te kort komen is Wiel altijd wel bereid om hen te helpen.

Verder traint hij onze jeugd en weet hij andere met raad en daad bij te staan voor betere prestaties. Vele kwamen hem dan ook nog feliciteren met zijn onderscheiding en bedanken voor zijn hulp en inzet voor de handboogsport.

Wiel, deze onderscheiding is je dan ook van harte gegund.

Met de smoes dat de gemeente Deurne kwam praten over de bodemsanering van de parkeerplaats werd Wiel Beijers in alle vroegte op donderdag 29 april naar het clubhuis van de Batavieren in Neerkant gelokt.

Cees Willemen is gehuldigd als Lid in de Orde van Oranje-Nas-sau voor de maatschappelijke betrokkenheid bij diverse organi-saties waar onder veertig jaar bestuursfuncties bij vakorganisatie FNV Bouw en 20 jaar secretaris van Handboogvereniging De Romeinen te Gilze.

TEKST EN FOTO: DE ROMEINEN TE GILZE.

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

VOOR CEES WILLEMEN

TEKST EN FOTO: MARIET VAN LIEROP

Page 16: Handboogsport nummer 3 2010

Koninklijke onderscheidingJAN KOONINGS

Jan werd die dag in het zonnetje gezet voor al zijn verdiensten in de handboogsport, niet alleen voor handboogvereniging Ons Genoegen, maar ook voor de handboogsport in het algemeen.Zijn vader en broer waren al fanatieke handboogsporters en het kon niet uitblijven, Jan ging op jonge leeftijd schieten en nog steeds geniet Jan volop van het schietspel. Nog twee jaar en dan is er groot feest want Jan is al 58 jaar lid van de NHB en Ons Genoegen. Waarvan hij 22 jaar bestuurslid is geweest.Hij heeft diverse opleidingen gevolgd als hulpinstructeur en trainer A en B. 43 jaar heeft jan de jeugdtraining en ook de opleiding verzorgt, niet alleen bij Ons Genoegen, maar ook op Regionaal gebied. Ook aan de eerste Rayontrainingen heeft Jan een steen-tje bijgedragen. Veel sporters, jong en wat ouder hebben bij Jan een beter pijltje leren schieten.

Berny Camps deelname Olympische Spelen Barcelona 1992, Individueel 55e plaats met Nederlands team 9e plaats. Deelname aan diverse Europese en WereldkampioenschappenDiverse malen Nederlands Kampioen Outdoor en Indoor.

Ron van der Hoff Deelname Olympische Spelen Athene 2004, 5e plaats met Nederlands Team. In 2008 wel ticket verdiend voor OS Bejing, maar niet uitgezonden voor deelname. Brons met Nederlands Team op WK Outdoor in Frankrijk 2008.Deelname World Games Japan in 2001 en diverse Europese en Wereldkampioenschappen me vele overwinningen. Sportman van Gemeente Venray 1996-2005-2007.

Gerard Koonings 4e plaats Nerderlands Team Indoor EK Duitsland 1998, Diverse malen deelgenomen aan Europese en Wereldkampioenschappen, diverse malen Nederlands Kampioen, deelname aan World Games in 2001 Japan en in 2009 Thailand. Sportman van Gemeente Venray 2001 en 1997.

In 1995 ging Jan mee als trainer naar het Europees Kampioen-schap Veldschieten (Noorwegen, Lillehammer) waar zijn pupil Twan Cleven Europees Kampioen werd. In 2002 vond er het we-reldkampioenschap voor studenten plaats in Thailand. De gehele afvaardiging, 3 studenten, waren pupillen van Jan! Mark Poels behaalde hier een bronzen medaille!

Dit zijn enkele hoogtepunten van pupillen die door Jan getraind zijn. Op dit moment zijn er nog steeds schutters actief in Jong Oranje en het Nederlands Team.

Jan: ‘iets wat je met plezier doet kost geen moeite en is altijd geweldig en het is geweldig wat je ervoor terug krijgt want een prestatie van je pupil is de bekroning op je werk!’

TEKST: ONS GENOEGEN FOTO: MICHIEL HENDRIKS

‘Ga naar huis, trek een mooi pak aan en kom dan weer snel terug want we hebben iets voor jou’ zei Ton Hellegers, voorzitter van Ons Genoegen Ysselsteyn tegen Jan op 29 april tijdens onderhoudswerkzaamheden op de Doel.

16 HANDBOOGSPORT JULI 2010

Page 17: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 17

Als men dan aan de schutter vraagt wat hij heeft gedaan aan voorbereidende training, dan blijkt dat zo’n 90% van deze schutters onrealistische verwach-tingen had.

Voor u aan de eerstvolgende training of wedstrijd begint, moet u eens voor de spiegel gaan staan, uzelf diep in de ogen kijken, en de vraag stellen, ‘hoe goed wil ik worden in de handboog-sport?’ Mogelijk wilt u Olympisch kampioen worden, of een persoonlijk

record schieten. De vervolgvraag is dan: ‘heb ik daarvoor de motivatie, kan ik zoveel tijd besteden aan training om dat gestelde doel te bereiken?

Andere prioriteitenAls u deze vragen eerlijk beantwoordt, zult u erachter komen dat er in het leven nog andere prioriteiten zijn zoals familie of loopbaan, of andere hobby’s.Een topschutter wordt men alleen door investering in training, dat is voor de meeste werkenden al een probleem,

talent speelt ook een grote rol.Als u de energie en tijd niet op kunt brengen, is er nog geen man overboord. Dat betekent niet dat u de boog maar moet vergeten.

Niet te hoog richtenStel het doel dan niet te hoog; bedenk dat als u naar een wedstrijd gaat, u het nooit zal winnen van schutters die er wel veel tijd en trainingsarbeid in steken. Als uw score voor een FITA-ronde op 1050 punten ligt, verwacht dan niet dat u op een wedstrijd zomaar 1300 punten schiet.

Laat u niet opjagen door alle mogelijke wedstrijden te gaan schieten, maar maak een keuze, en stel de verwachtin-gen niet te hoog. U zult zien dat u dan meer plezier heeft in het schieten en ook de motivatie kunt opbrengen,.Allereerst is het schieten zo veel meer ontspannend, en daar ging het in eerste instantie toch om.

Op elke wedstrijd komt men wel schutters tegen die ontevreden zijn, omdat ze niet bij de eersten zijn geëindigd, of niet het beoogde aantal punten hebben gehaald. De vraag die men dan moet stellen is, ‘Waarom was ik niet in staat om de wedstrijd te winnen en/of haalde ik niet het aantal punten wat ik voor ogen had?’

Wat is mijn doel als handboogschutter?

TechniekTEKST: HERMAN.P. REPPING. TRAINER 3. N.H.B.

Page 18: Handboogsport nummer 3 2010

Boogschieten op een echtEngels landgoed

Zoals ieder jaar organiseert de European Traditional Archery Society, kortweg ETAS, een verschieting op Batsford park. Een landgoed gelegen bij Moreton in Marsh. Dit jaar in het weekend van 29 en 30 mei 2010.

Page 19: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 19

TEKST EN FOTO’S: HANS VELDHUIS WWW.FLETCHER-NET.NL FOTO‘S ROVING MARKS: LINDA VERHOEF

Naast de schutters uit het Verenigd Koninkrijk waren er ook weer schutters uit Noorwegen, Duitsland en Neder-land. Op een enkele ruiterboog en atbow na wordt er met de Engelse

longbow geschoten. Op het landgoed kunnen tent, caravan of camper op een daarvoor beschikbaar veld worden neergezet. Toiletten zijn aanwezig en verder is het echt kamperen.

FieldDe Nederlanders zijn altijd al vroeg aanwezig. Donderdag zijn de meeste er al. En het was die dag ook mooi weer dus dat is prettig vertoeven. Ook vrijdag was een heerlijke zomerdag. Zaterdag begon het evenement echt met een verschieting in de nabij gelegen bossen. Een 3-D of Field zoals de Engelsen dat noemen. Deze dag miezerde het behoorlijk al had je er in het bos niet heel veel last van. De doelen stonden op soms grote afstanden maar met het systeem van inloop doelen was dat niet altijd een groot probleem. Een perfect systeem overi-gens. Doel gemist, stukje naar voren en een andere positie ten opzichte ven het doel. Zo blijft het ieder schot opnieuw het doel inschatten. Er was een mooi parcours uitgezet maar wel met enkele lastig begaanbare paden. Stijl en glibberig door de motregen.

Doel gemist, stukje naar voren In de middag nadat de laatste doelen waren verschoten gingen we weer naar ons kampement. Hier volgde nog een ight verschieting. De mannen met de

zware bogen aan het werk. Tegen de avond een barbecue voor iedereen. Ook was er ’s avonds live muziek. De eerste wedstrijd dag zat er op.

Clout en Rovin MarksDe zondag stond in het teken van een Clout en een Roving Marks. De aanwezige deelnemers werden in twee groepen verdeeld. In de ochtend werden beide wedstrijdvormen ver-schoten. In de middag nog een keer maar wisselden de groepen. Deze

wedstrijden werden in het open veld verschoten en het was geweldig weer. Veel zon en in de middag wat meer wind die eigenlijk wel wat fris was. Tegen het einde van de middag volgde de prijsuitreiking. Daarna vertrokken er el veel schutters richting huis. Vooral de eilandbewoners zelf. De vastelanders vertrokken op maandag.

Ook deze keer was het weer een geslaagd weekend. Op naar volgend jaar. Andere ETAS wedstrijden worden dit jaar nog verschoten in Zweden en Hongarije. Kijk eens op de website van de ETAS; http://www.etas-archery.com/ en zie wat de doelstellingen van de organisatie zijn. Gezelligheid en de passie voor het traditionele schieten staan voorop. Meer foto’s op www.shsweb.nl

Outdoor

Page 20: Handboogsport nummer 3 2010

3 X ZILVER EN 1 X BRONS: DAAR KUN JE MEE THUIS KOMEN!!!

18-22 MEI 2010

BIJZONDERE JUNIOR CUP IN REGGIO CALABRIA TE ITALIË

KWALIFICATIERONDE

Recurve Heren Cadetten:Kevin Schaap: 319-330 649 11e

Sjef van den Berg: 322-326 648 14e Mitch Dielemans: 315-323 638 28e

Als team: 3e

Recurve Dame Cadet:Annemarie der Kinderen: 319-313 632 12e

Compound Dame Cadet:Jody Vermeulen: 347-341 688 2e

Compound Heren Junioren:Marc Remie: 339-351 690 1

Bas Tonnaer: 337-346 683 3eColann Schreuders: 339-344 683 4e

Als Team: 1e

4

3

1

2

Page 21: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 21

1: Sjef van den Berg 2: Recurve heren cadetten: zilver 3: Mitch Dielemans 4: Kevin Schaap 5: Colann Schreuders 6: Compound heren junioren: zilver 7: Marc Remie: zilver 8: Bas Tonnaer

9: Annemarie der Kinderen 10: Jody Vermeulen: brons

Mixed Team:Annemarie der Kinderen en Kevin Schaap ranken als 5e

Einduitslag na eliminatieronden:Kevin Schaap 5e; Sjef van den Berg 9e en Mitch Dielemans 17e Als team: zilver

Annemarie der Kinderen: 17eJody Vemeulen: 3e bronsMarc Remie: 2e zilverColann Schreuders 7eBas Tonnaer 9e Als team: 2e

Mixed Team:Annemarie der Kinderen en Kevin Schaap: 6e

ROOM 101; SI SENOR….!!!

8

7

6

9

10

5

TEKST EN FOTO’S: LIDUINA VAN NEERVEN

Junior Cup

Page 22: Handboogsport nummer 3 2010

{ }TAAKGROEPscheidsrechters

Wordt ook lid van het enthousiaste scheidsrechters corpsRecti catie materiaalcontroleIn de vorige uitgave van de NHB Handboogsport is er geschre-ven dat de scheidsrechters met ingang van 1 april 2010 geen materiaal controle meer houden. Dit is bij nader inzien een beetje kort door de bocht. De scheidsrechters zullen de materiaal controle blijven houden, echter een materiaalcontrole is niet meer verplicht. De sporter is zelf verantwoordelijk voor zijn materiaal. Een sporter die met materiaal schiet dat niet voldoet aan de FITA regels zal zijn score verliezen.

Scheidsrechters gezochtDus je ziet we hebben nog steeds een scheidsrechter nodig om een wedstrijd goed te laten verlopen. En aan scheidsrechters hebben we nog steeds een tekort. Regelmatig is er een scheidsrechter die om een of andere reden stopt. Als er geen aanvulling komt van nieuwe scheidsrechters kunnen we minder A-status wedstrijden uiten.

Hoe word je scheidsrechter?Daarvoor moet je wel het basisblok met goed gevolg hebben doorlopen om aan de scheidsrechterscursus mee te mogen doen. De cursus bestaat uit: twee theoriedagen gevolgd door een schriftelijk examen. Op de theoriedagen word de lesstof doorgenomen die de kandidaat scheidsrechters bij aanmelding van de cursus hebben toegezonden gekregen. Op de theorie-dagen worden dan de volgende blokken behandeld.

Scheidsrechter zijn wat is dat?Hierin word de loso e besproken, wat je wel en niet mag doen, wat doe je als scheidsrechter en nog meerdere zaken die voor een scheidsrechter belangrijk zijn.

CommunicatieCommunicatie spreekt voor zich. Je moet op de juiste manier communiceren met de sporters, organisatoren pers en nog meerdere personen die tijdens een wedstrijd aanwezig zijn.

VeiligheidVeiligheid is één van de belangrijkste punten tijdens een wedstrijd, zowel voor de sporter als voor de Toeschouwers.

Controles en inspectieHier komt materiaalcontrole ter sprake en het controleren van het wedstrijd veld.

De wedstrijdHierin worden alle aspecten besproken die tijdens een wedstrijd voor kunnen komen. Als je geslaagd ben voor dit schriftelijk examen dan moeten er enkele stagewedstrijden gelopen worden. Op zo’n wedstrijd word je gekoppeld aan een scheids-rechter die van jou een stagerapport schrijft. Aan het eind van de stagewedstrijden doe je een praktijkexamen, dat bestaat er uit dat je zelf een wedstrijd moet leiden van het begin tot het eind. Heb je dat ook met goed gevolg afgesloten dan word je benoemt tot of cieel NHB scheidsrechter en krijg je de scheids-rechtersbadge. Dan ben je scheidsrechter doelschieten. Wil je ook op veldwedstrijden als scheidsrechter optreden dan moet je een zelfde traject doorlopen voor het veld. Sluit je dat af met goed gevolg dan word je benoemd tot allround scheidsrechter.Let wel heb je alles met goede cijfers afgesloten wil het nog niet zeggen dat je een goede scheidsrechter bent. Het scheidsrech-ter zijn leer je pas echt in de praktijk. Als allround scheidsrechter kan je dan door stromen naar continental scheidsrechter en daarna als internationaal scheidsrechter. Continental scheids-rechter is alleen maar binnen Europa en internationaal is wereldwijd.

Dus treuzel niet en geef je op bij de NHB voor de cursus scheidsrechter.

Heb je vragen op het scheidsrechtersvlak of vragen over de regels of aanverwante zaken dan kan je die stellen aan de taakgroep scheidsrechters: [email protected] Vragen die iedereen aangaan zullen we behandelen in de handboogsport.

Page 23: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 23

Met het organiseren van het EK Outdoor 2012, van 21 t/m 26 mei in het Olympisch stadion van Amsterdam, wil de NHB bijdragen aan het op een hoger plan bren-gen van het organiseren van evenementen voor top-sport in Nederland, een nadrukkelijk streven van sport-koepel NOC*NSF, dat vooruit wijst naar de mogelijke organisatie van Olympische Spelen in 2028 in ons land.

EK Outdoor 2012Een interview met Willem Trienekens

Maar zeker zo belangrijk is dat de NHB zich ook wil ontwikkelen tot gastgever voor de internationale handboogsport.

Sportjaar 2012‘We willen benadrukken dat de handboogsport een Olympische sport is. Dat EK geldt als een van de laatste toernooien waarbij handboogsporters zich nog voor de Spelen in Londen, ongeveer twee maanden later, kunnen kwali ceren’, aldus Willem Triene-kens, voorzitter van de Nederlandse Handboog Bond. In het Olympische sportjaar 2012 viert de NHB tevens haar 90-jarig bestaan.

Welke nanciële middelen zijn beschikbaar?‘Het evenement wordt georganiseerd door een stichting (NIATO) met een eigen nanciële huishouding. Die stichting is er ook om risico’s voor de NHB maximaal te beperken. De inkomsten bestaan onder andere uit subsidies, inschrijfgelden, commerciële activiteiten zoals het verhuren van ruimte voor publiciteit waaron-der stands, hotelfaciliteiten, sponsoren en een minimale bijdrage van de NHB. De bijdrage van de NHB gaat € 1,00 per bondslid bedragen: deze bijdrage wordt door de overheid geëist om in aanmerking te komen voor subsidies. De nanciële huishou-ding is gescheiden van de NHB en dat betekend dat als er iets geks gebeurt de NHB daar geen schade van ondervindt; aan de andere kant gaat de NHB er veel rendement uithalen als het fantastisch loopt. Echter: geen kans op succes zonder risico!’

Waarom een EK?‘Een van de taken van de bond is om de handboogsport naar buiten te laten zien en zorgen dat er een goede kwaliteit van sport in Nederland is. En daar hoort het organiseren van een groot evenement ook bij.’

Komt er een try-out om alles te testen?‘Er komt geen try-out omdat de mensen die in het coördinatie-team zitten allemaal ervaren organisatoren zijn die gewend zijn om met wedstrijden om te gaan. Wij hebben er vertrouwen in dat het ons gaat lukken om een goed georganiseerd EK neer te zetten.’

Is er een vergoeding voor de vrijwilligers?‘In sommige situaties is er een reiskostenvergoeding, maar er is geen sprake van een dagvergoeding of een andere vergoeding. Het toernooi wordt gedragen door vrijwilligers en die hebben we ook nodig. Over enige tijd zullen we bekend maken voor welke taken zich vrijwilligers kunnen melden.’

Wanneer kunnen we promotiemateriaal verwachten?‘De verwachting is dat er in het najaar promotiemateriaal verkrijgbaar is.’

Hoe wordt het vooral aantrekkelijk gemaakt voor de sporter? ‘Het is een Europees kampioenschap en daarnaast een kwali -catie voor de OS in Londen en er zijn in Europa genoeg sporters die op dat moment willen proberen om zich te kwali ceren. Het deelnemen en het wedstrijdsysteem maakt het aantrekkelijk.’

Hoe trek je het publiek en handboogsporters naar het Olympisch stadion?‘In ieder geval zullen er rondom het toernooi publieksevene-menten zijn. Met Topsport Amsterdam gaan we bekijken hoe je dit promoot binnen de hoofdstad. Wat zeker zo belangrijk is, is het handboogpubliek en dus hoe uit Nederland handboogspor-ters komen kijken naar prestaties in hun eigen sport. Het moet mogelijk zijn om op de nale dagen 1000 mensen op de tribune te krijgen. We moeten onze eigen wereld laten warm lopen voor ons evenement. Wij willen dit ook organiseren via de Rayons, die al een deel van de motivatie en het enthousiasme overnemen om over te brengen aan de sporters.’

‘Een Olympische kwali catie in het Olympische stadion van een Olympische sport zou voor de NOS toch aantrekkelijk genoeg moeten zijn. Er zijn contacten met de lokale Amsterdamse zender en er komen contactmomenten met de NOS. Zeker op internet gaan we het toernooi live uitzenden; zendtijd bij de commerciële zenders kopen is voor ons niet betaalbaar.’

Wat betekent dit toernooi voor de handboogsport?‘Uitstraling van de sport binnen Nederland bereiken is een van de belangrijkste opdrachten en als je dat met publiciteit kunt berei-ken kun je een ‘boost’ in onze sport van nieuwe leden creëren en moeten verenigingen openstaan om die ook op te vangen. Dit is een belangrijke taak voor de vereniging omdat het moment dat een nieuwkomer contact met de vereniging maakt van belang is. De verenigingen bewust en alert hierop maken zal één van onze taken zijn.’

Een voorproefje van dit internationale toernooi kun je zien dit najaar, op 26, 27 en 28 november in Amsterdam tijdens het F2F Archery 2010.

EK Outdoor 2012

Page 24: Handboogsport nummer 3 2010

24 HANDBOOGSPORT JULI 2010

Voordelen en nadelen Dyneema is een merknaam van DSM. Wij gebruiken deze naam om een grote groep van HMPE vezels aan te duiden. HMPE staat voor High Modulus Poly Ethylene. Ja, inderdaad polyethyleen, ook wel bekend van je favoriete plastic draag-tasje. Deze opvolger van kevlar wordt gebruikt in kogelwe-rende vesten, scheepstouwen en kabels. Deze “dyneema” vezels zijn er in vele verschillende chemische samenstellingen maar de meest gebruikte in peesmaterialen zijn wel de SK65 en SK75. Het verschil is voornamelijk te vinden in de chemi-sche en fysische eigenschappen van de vezels. De verschillen in het eindproduct vertalen zich in betere treksterkte, slijtvast-heid, rek en elasticiteit.

Vaak wordt voor pezenmateriaal een combinatie van de diverse Dyneema vezels gebruikt. Een ideale combinatie is eigenlijk niet aan te geven. De materialen zoals formula 8125 en TS plus blinken voornamelijk uit in trekkracht maar zullen minder slijtvast zijn. Door de hogere treksterkte kan een dunnere en dus lichtere pees worden gemaakt wat op zijn beurt een hogere pijlsnelheid tot gevolg heeft. Een bijkomend nadeel is wel dat dit materiaal nog erg ver rekt. Soms wel tot 5 a 6% van de originele lengte. Om deze reden worden de pezen van dit materiaal tegenwoordig steeds vaker voorgerekt maar wel met behoud van de elasticiteit. Deze pezen worden dan ook voornamelijk gebruikt wanneer je de nadruk legt op maximale prestatie van de boog (snelheid). Materialen zoals 452X en Xcel zijn naast dyneema ook gemaakt met Vectran.

Ideale pees voor compoundbogenVectran is een aramide vezel en is veel stabieler dan de bekende dyneema vezels. Door het gebruik van Vectran in pezenmateriaal word een veel stabielere pees verkregen met minder rek. Wel verliest het een klein gedeelte van zijn trekkracht waardoor een wat dikkere en dus zwaardere pees gebruikt moet worden. Hierdoor zal er wat pijlsnelheid verloren gaan. De pees is door het gebruik van Vectran veel minder temperatuurgevoelig en absorbeert minder vocht. Het voorrekken van deze pezen is van minder belang omdat de rek minimaal is. Dit is met name op compoundbogen van belang omdat de peepsight niet mag verdraaien tijdens het schieten.

Het klinkt allemaal geweldig. De nieuwste typen pezen bieden meer snelheid en meer stabiliteit, en dat leidt dan

automatisch tot meer punten… Zo simpel ligt het niet. Hieronder gaan we in op de drie categorieën: Dyneema,

Dyneema met Vectran, Dacron.

Wat is de juiste pees voor uw boog?

Page 25: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 25

Materiaal

Deze eigenschappen maken het de ideale pees voor schutters die onder alle weersomstandigheden hun sport beoefenen en maximale stabiliteit wensen. Het is dan ook het meest gebruikte materiaal op moderne compoundbogen.

Fast ight plus, beste keus voor recurvebogenHet meest gebruikte materiaal is nog altijd de oude vertrouwde Fast ight. Fast ight bestaat al vele jaren maar is in de loop der jaren toch wel wat veran-derd qua samenstelling. Het is nu bekend onder de naam fast ight plus. De plus wil eigenlijk zeggen dat het materiaal is aangepast aan de huidige normen. Fast ight is het eerste peesma-teriaal dat volledig van HMPE is gemaakt. Het is de meest slijtvaste peesdraad die verkrijgbaar is en geschikt voor nagenoeg alle type bogen. Bijna alle recurvebogen worden dan ook standaard uitgerust met een fast ight pees. Het geeft prima prestaties en heeft de langste levensduur van allemaal. Het zal iets meer rek vertonen dan de 452X maar veel minder dan formula 8125;

alles bij elkaar de beste keuze voor 95% van alle recurvesporters.

Dacron (B50 of B500) geschikt voor houten bogenDeze draad is voornamelijk of zelfs geheel gemaakt van polyester en is bijzonder geschikt voor de meer kwetsbare bogen. Nagenoeg alle bogen met een middenstuk van hout of eendelige houten bogen maken gebruik van dit materiaal. Tevens wordt dit materiaal gebruikt voor de meeste conventionele kruisbogen. Het heeft een zeer hoge elasticiteit en veel rek. Door deze eigenschappen heeft het een dempende werking waardoor het voorkomt dat het teveel aan energie word geabsorbeerd. Daardoor voorkomt het dat de boog overbelast zal worden. Overbelasting van de boog kan resulte-ren in boog- of latbreuk.

De juiste pees De keuze van peesmateriaal is dus van vele zaken afhankelijk. Kijk altijd de instructies van de boog fabrikant na om te voorkomen dat je de verkeerde pees op je boog legt. Moderne recurve en compoundbogen zijn nagenoeg altijd geschikt om met een dyneema pees te gebruiken. Vaak geven fabrikanten ook aan uit hoeveel draden de diverse pezen moeten bestaan. Hoe hoger de belasting van de pees (trekkracht van de boog) hoe dikker en dus sterker de pees zal moeten zijn. Het aantal draden dat wordt gebruikt om een pees te maken is dus afhankelijk van de trekkracht en het type materiaal dat gebruikt wordt. Daarnaast speelt de persoonlijke voorkeur uiteraard

een belangrijke rol. Zorg altijd dat je binnen de veilige grenzen blijft; niemand wil dat de pees of de boog breekt.

ONDERHOUD VAN DE PEES

WaxenOmdat de pezenmaterialen van vezels zijn gemaakt is de was in de pees erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat de pees zijn eigenschappen behoudt doordat de vezels bij elkaar worden gehouden. Daarnaast zorgt de was voor smering tussen de vezels waardoor de wrijving tussen de vezels vermindert. Tevens werkt de was als bescherming van de vezels tegen UV-licht dat de vezels kan beschadigen en zorgt het dat de pees waterafstotend blijft. Regelmatig “waxen” van de pees zal dus de levens-duur verlengen.

Uitkijken met warmte en oplosmiddelenIn essentie zijn pezen dus gemaakt van plastic. Het is dan wel een hoogwaar-dige vorm van plastic maar toch,.. plastic. Er is een aantal zaken waartegen pezen niet bestand zijn. De belangrijkste zijn vuur of andere hittebronnen en oplosmiddelen waaronder lijm! Door hitte kan je pees smelten waardoor hij kan breken. Leg je boog dan ook nooit op de hoedenplank in een auto, vooral wanneer deze in de felle zon staat geparkeerd. Het is gebruikelijk om nokpunten met lijm te bevestigen. Lijm bevat meestal oplosmiddelen waardoor de pees nadelig kan worden beïnvloed. Zorg dan ook dat je niet teveel lijm aanbrengt op de serving. Daarmee voorkom je dat deze doortrekt tot het peesmateriaal en dat beschadigt. Oplosmiddelen verharden het peesmate-riaal waardoor het veel gevoeliger wordt voor breuk. Zeker op compoundbogen raden we het af om lijm te gebruiken. Hier krijg je met grotere krachten en scherpere peeshoeken te maken. Daarnaast is de druk die op de pees wordt uitgeoefend door de release of D-loop veel groter dan het bij het gebruik van de vingers. Het gebruk van niet-absorberende servingmaterialen draagt er toe bij dat de lijm makkelijker doorsijpelt tot de pees. De kans op peesbreuk kan wel met een factor 100 toenemen wanneer je lijm gebruikt.

Uiteraard kunt u natuurlijk ook altijd bij uw handboogspeciaalzaak terecht met vragen over pezen en peesmaterialen.

TEKST RENÉ AARTS FOTO’S: ROY GERAEDTS

Page 26: Handboogsport nummer 3 2010

26 HANDBOOGSPORT JULI 2010

TEKST: BERRY EN MARGO JORISSEN. FOTO’S: CARLO ROBBÉ, DIRK VERMULST

Veld

14 MAART 2010Ons strijdtoneel vandaag ligt in het Luchense bos op de grens van Mierlo en Geldrop, bekend van het NK-3D 2008 en eerdere 3D-Challenges. Het terrein is goed bereikbaar, voor auto’s slecht toegankelijk en dus geliefd bij ruiters, mountainbikers, wandelaars en vandaag een groep van 130 schutters.

De wedstrijdorganisatie en parcours-bouw zijn in handen van ArcheryCenter.com; Handboogvereniging “De Vriend-schap” uit Mierlo verzorgt de catering, de vergunningen, de broodnodige vrijwil-ligers en nog véél meer. Een prima samenwerking, met mooie wedstrijden als resultaat.

We lopen in een gevarieerd groepje op, ruiterboog, compound en jachtboog. Noord-Holland en Brabant samen op de baan, allemaal benieuwd wat deze dag aan verassingen in petto heeft.

ZONDER LUNCHPAKKET OP PADHet parcours is opgebouwd in 3 lussen, zodat men minimaal 2 keer de centrale tent, catering en toiletten tegenkomt. Prettig voor een tussentijdse sanitaire stop, even rust, een babbeltje met je medeschutters en aandacht voor de inwendige mens. En die inwendige mens kon veel aandacht krijgen. De Vriend-schap had daarvoor een geolied team naast een heuse frietkar paraat, wat

garant stond voor een welhaast ononder-broken stroom van lekkere patat, inke hamburgers, mooie bamiblokken en andere versnaperingen. Gelukkig hadden we de broodzak thuisgelaten, want voor een hele schappelijke prijs wordt ons energieniveau weer aardig op peil gebracht.

BONUS VOOR DE BEER‘Hmm,’ hoor ik Margo mompelen, ‘gaan we nu naar die beer?’ We hadden al gehoord van dit “bonusschot”, de treffer het dichtst bij de kill is een extra prijs waard. Jawel, de beer… voor de compound schatten we de afstand op een 75 meter en voor de traditionele schutter toch zeker nog een respectabele

Concentreren, pijl pakken, opleggen, uittrekken, doorademen en lossen. Mijn eerste pijl zoeft weg dankzij het 63# duwtje uit mijn Redman en ik zie nog net de treffer. Punten schrijven en verder, nog 29 doelen en we hebben er veel zin in. Schieten en Genieten, zo kan deze 3D Challenge omschreven worden.

Schieten en genietenop 3D-CHALLENGE

Page 27: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 27

CITATEN:

“Uitdagend en pittig, inke afstanden, niveauverschillenen verder geen poespas”

“Wat is 3D schieten toch een wonderbaarlijke wedstrijd-vorm, waarmee alle boogklassen zich gelijktijdig bezig kunnen houden”

“Ik kijk rond en zie veel lachende en tevreden gezichten”

In een wedstrijd, die tot aan de laatste pijl spannend bleef, heeft het team van De Vriendenkring 1897 uit Schaijk de NHB-beker gewonnen.

Dat het zeer spannend was, een spanning die gelijk op ging, bleek wel toen de top 5 teams na de eerste 4 series nog binnen 5 punten van elkaar stonden.Na de laatste ronde stond de top 3 zelfs binnen 2 punten van elkaar, waarbij De Vriendenkring 1897 uit Schaijk en De Alpenjagers uit Sittard beide met 1375 punten op de 1ste plaats stonden.Hierdoor zou het team met de schut-ter die de hoogste score geschoten had de winnaar worden.Die eer kwam Rick van der Ven toe, met 245 punten zorgde hij ervoor dat De Vriendenkring 1897 uit Schaijk voor het eerst in hun 113-jarige bestaan de NHB Beker mee naar huis mochten nemen.

TEKST EN FOTO: FRITS VAN DER VEN

Schaijk wint NHB Beker11 april 2010 te Sittard

60 meter. Op die afstand is het toch maar een klein beestje en die wind van opzij…. Helaas voor mij geen prijs, zelfs geen treffer. Margo doet het met haar tweede schot beter en ook onze medeschutters met hun compound laten een mooie treffer noteren.

Om half vier zijn we uitgeschoten en worden de scorebriefjes afgetekend. Enigszins teleurgesteld kijken we naar het aantal genoteerde nullen, ja het was inderdaad weer een Challenge!

Tot volgend jaar, ook weer het tweede weekend van maart!

Page 28: Handboogsport nummer 3 2010

28 HANDBOOGSPORT JULI 2010

Mentaal

Selectieve aandacht alsstuurmechanismeIn iedere fase van het schot verwerkt de schutter een stroom aan zintuigelijke informatie. Het overgrote deel van deze informatie wordt door het centraal zenuwstelsel (CZS) onbewust gebruikt voor het produceren van een nauwkeurig schot. Zintuigelijke informatie die de aandacht van de schutter krijgt wordt door het CZS bewust verwerkt. Door het selectief kiezen van relevante aandachtspunten kan de sporter zijn CZS sturen en daarmee het schot positief beïnvloeden. In de sportpsychologie heet dit ‘het richten van de aandacht’.

COÖRDINATIE VAN SENSORIEK EN MOTORIEK In een motorische activiteit, zoals het schieten van een pijl, hebben we te maken met motoriek en sensoriek. Motoriek is het vermogen om te bewegen. Onder sensoriek verstaan we het opdoen van prikkels/informatie door middel van de zintuigen. Het CZS zet o.a. deze prikkels om in impulsen aan onze spieren (zie bijgaand schema). Coördinatie tussen sen-soriek en motoriek is aangeboren, maar de meeste bewegin-gen zijn aangeleerd. Grijpen naar de rammelaar leer je al in de wieg (je eerste oog-hand-coördinatieoefening); lopen leer je in de box met vallen en opstaan. Ook schrijven en hand-boogschieten moet je leren. Door veel te oefenen wordt de coördinatie ef ciënter en verlopen de bewegingen vloeiender.

AUTOMATISEREN Drie keer per week aandachtig 100 pijlen schieten is wel zo ongeveer het minimum om het brein te programmeren en geprogrammeerd te houden. Als een goede clubschutter door omstandigheden een paar weken niet heeft kunnen schieten, zie je dat meestal meteen aan de matige uitvoering van zijn/haar schoten. Vergelijk dit eens met de onovertroffen vaardig-heid van Koreaanse handboogschutters waarvan sommigen wel 1000 pijlen per dag schieten!

SENSORISCHE INFORMATIE EN AANDACHTNaast de sensorische informatie die we vanuit de buitenwe-reld, de omgeving, opdoen (‘staat mijn vizier op de goede schijf, hoe waait de wind?’) hebben we ook te maken met informatie vanuit de binnenwereld, ons lichaam (‘hoe voelt het?’). Spierpijn, vermoeidheid of dat onze ringvinger van de pees afglijdt, het wordt allemaal waargenomen, maar we kunnen niet alles tegelijk bewust waarnemen. Onze aandacht (bewust waarnemen) kunnen we vergelijken met het gebruik van een schijnwerper. Alleen wat verlicht wordt zien we en daarvan worden we ons bewust. Andersom werkt het ook. Als er tijdens het schot een of andere niet schotrelevante gedachte opkomt, dan gaat dit ten koste van een andere (gewenste) waarneming. We spreken dan van ‘a eiding’. Waarnemen in de handboogsport is voornamelijk zien en voelen (= tastzin en pro-prioceptie*) en hangt nauw samen met een vanuit een ideaalbeeld gewenste bewegingsuitvoering. Afhankelijk van

zijn/haar ontwikkeling gebruikt de handboogsporter bij ieder schot een handelingsplan om op bepaalde dingen te letten en zaken te laten gebeuren. Dit plan herbergt doorgaans alle re-levante waarnemingen. Zo kan de schutter bijvoorbeeld letten op de bewegingen van zijn vizier, zijn totaalzwaartepunt, het vasthouden van zijn rugspanning, het narichten.

VALKUILAandacht voor de sensorische informatie, zeg maar je gevoel voor de uit te voeren beweging, voorkomt a eiding en is als zodanig in het belang van een goed schot. Een goed schot is een mengeling van bewust en onbewust handelen. Een onbe-wust schot(onderdeel) gaat vanzelf, automatisch; het is veel preciezer dan je ooit bewust had kunnen uitvoeren. Helaas zit hier een valkuil van jewelste. Te veel aandacht leidt af van een ontspannen uitvoering. Te weinig aandacht betekent dat je te routineus wordt, de aandacht letterlijk afdwaalt en er fouten ontstaan. Vaak gaat men dan veel te veel zijn best doen waardoor er van een ontspannen schot geen sprake meer kan zijn. Een en ander brengt het hoofd letterlijk op hol.

RICHTEN EN VASTHOUDEN VAN DE AANDACHTHet geheim van ontspannen schieten zit in het bewust ‘richten’ én vasthouden van de aandacht. Met richten van de aandacht bedoelen we het selecteren (in de schijnwerper zetten) van één van de vele mogelijke aandachtspunten. Een relevant aandachtspunt is een aandachtspunt dat een we-zenlijke bijdrage aan een precies schot levert. De sensoren doen hun werk, het centraal zenuwstelsel brengt indien nodig correcties aan. Je onderbewuste stuurt met grote precisie je handelen, vooropgesteld dat de schutter zich daar niet bewust mee bemoeit. Heb vertrouwen in je lichaam.

Kortom: Bereid je schot goed voor en voer het daarna onvoorwaardelijk uit. Just do it!

André Korlaar, NHB trainer B, [email protected] Pako Verkoelen, NHB trainer B, [email protected]

*) Proprioceptie of positiezin is het vermogen van een organisme om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen.

sensorischeprikkels

bevelen aande spieren

centraalzenuwstelsel

Page 29: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 29

Rosmalen – Meer dan 1.300 leden van de NHB vulden in februari de NHB Competitiemonitor in. Een onverwacht hoge respons. Wat is er ingevuld? En wat gaat er op basis van dit onderzoek gebeuren?

NHB Competitiemonitor

AANLEIDINGDe wens om een onderzoek te doen naar de competities kwam naar boven toen vorig jaar in september een groot aantal regio-competitieleiders bijeen was op het bondsbureau. Er werd onder andere gesproken over de voortdurende afname aan deelnemers aan beide competities. Omdat daarvoor meerdere mogelijke oorzaken geopperd werden, werd besloten dat een onderzoek inzicht zou moeten verschaffen. Inzicht in wat leden belangrijk vinden in een competitie en wat mogelijke redenen zijn om af te haken.

ENQUÊTEDe enquête is samengesteld in samenwerking met de Discipline Commissies Indoor en 25m1p. Deze commissies bestaan uit vrijwilligers en zijn verantwoordelijk voor de regelgeving van de competities en voor de aansturing van de regiocompetitieleiders. In de maand februari is de enquête 1.346 maal ingevuld, waarvan 1.010 keer volledig.

RESULTATENUit het onderzoek blijkt dat de organisatie NHB zwak scoort op communicatie van reglementen. De gemiddelde waardering is een 5,5. Schutters schatten hun kennis zelf in op 6,5 uit 10.

Vermoed wordt dat deze lage cijfers samenhangen met een andere opvallende uitkomst. Slechts 15% is er voorstander van om de huidige competitieopzet te handhaven, waarin iedere regio zelf kiest hoe de teamcompetitie verloopt. De wens om naar één heldere competitieopzet toe te gaan werken, komt uit de Compe-titiemonitor erg duidelijk naar voren. Een onverwachte uitkomst van het onderzoek was dat de huidige opzet van de competitie niet tot gevolg heeft dat men tegenstanders gelijkwaardig vindt. Dit ondanks het forse aantal klassen dat binnen de competitie is ingevoerd. Een andere uitkomst die verraste was dat veel sporters graag successen deelt met team- en clubgenoten. En dat ook een groot aantal deelnemers aan het onderzoek aangaf het belangrijk te vinden onderdeel uit te maken van een team. Uit een verdere analyse van de competitiedeelnemers blijkt dat een grote groep leden aan beide competities meedoet. De leden die alleen 25m1p schieten zijn gemiddeld 10 jaar ouder dan de leden die alleen Indoor schieten. Of er sprake is van de vermoede vergrijzing blijkt niet uit deze momentopname. Dat zal moeten blijken uit een vergelijking van meerdere jaargangen.

CONCLUSIEHet onderzoek heeft een aantal zaken duidelijk gemaakt. Niet in het minst dat de betrokkenheid van leden bij hun competitie erg groot is. De Discipline Commissie 25m1p en de Discipline Commissie Indoor hebben het eerste overleg gehad over hoe de resultaten van dit onderzoek kunnen worden omgezet naar actie.

Bekijk de presentatie van de NHB Competitiemonitor via: http://bit.ly/competiemonitor

Tijdgebrek Blessure Andereinteresse(s)

Nietgezellig

Nietuitdagendgenoeg

Onduidelijkeregels

Nietspannendgenoeg

20

40

60

80

100

120

Redenen om niet mee te doen aan de indoorcompetitie

Tijdgebrek Wedstrijdendurente lang

Nietuitdagendgenoeg

Andereinteresse(s)

Nietspannendgenoeg

Nietgezellig

Blessure Te langereistijd

50

100

150

Redenen om niet mee te doen aan de 25m1p-competitie

Page 30: Handboogsport nummer 3 2010

30 HANDBOOGSPORT JULI 2010

Peter Elzinga is een compound topsporter met veel verworven medailles op zijn naam.

EK Outdoor,Bronzen medaille

Afgelopen maand zijn we naar Italië gereisd voor het EK Outdoor. Voor

het eerst deze maand hadden we mooi weer en dat is zo de hele week gebleven. Uiteindelijk op het podium tijdens het volkslied van Engeland voelde ik toch een paar druppels op mijn hoofd.Toen we eenmaal in onze hotelkamer aankwamen bleek deze toch iets kleiner dan verwacht. Rob Polman, Fred van Zutphen en ik deelden een kamer met twee meter loopruimte!De open ronde was een teleurstelling, zeker de 2e ronde ging mij niet gemakke-lijk af waar ik in Porec de wind helemaal onder controle had ging het hier mis. Elke ochtend was er geen zuchtje wind te bekennen maar tegen een uur of elf kon deze toch ineens raar uit de hoek komen. Op de 18de plaats eindigen was niet wat ik gedacht om te eindigen na de open-ronde daarentegen was de 2e plaats van Rob en de 2e plaats met het team erg sterk. Al snel bleek dat de open ronde niet goed was voor de naleronde. Mocht ik ronde 1 doorkomen en Fred ook dan zouden we elkaar al tegenkomen en die

ronde daarop zou één van ons het tegen Rob moeten opnemen.Ik kwam alleen tegen Rob uit in de 3e ronde en won van hem met een mooie ronde die we tegen elkaar schoten, de shootoff was in mijn voordeel. Helaas verloor ik de halve nale en mocht voor brons die ik uiteindelijk ook wist te winnen met 7-3.De teamdag was fantastisch we waren alle drie echt dik in orde en moesten uiteinde-lijk genoegen nemen met zilver waar we erg blij mee waren.Tijdens het EK merkten wij als schutter dat de organisatie niet vlekkeloos verliep. Moeilijk bereikbaar trainingsveld en geen bergruimte voor je bogen zijn toch noodzakelijke dingen bij het schieten.

Ik hoop dat het EK in 2012 een stuk beter zal gaan.

En nu: op naar de wereldbeker in Antalya, Turkije.

Groeten Peter

FOTO: ROBERT VOGELS

Column

Camping de l’ Eau Rouge

In de Belgische Ardennen dragen wij de handboogsport een warm hart toe. In het hoogseizoen gewoonlijk tussen 15 juli en 15 aug., worden door enthousiaste hand-boogfanatiekelingen lessen gegeven aan de camping gasten.

Bekende en minder bekende schutters die hun sport tijdens hun vakantie niet kunnen missen.

Wij bieden deze ‘instructeurs’ een gratis ver-blijf als tegenprestatie voor hun inzet.

Wil je hier meer over weten neem dan contact met ons op, je bent van harte welkom.

www.eaurouge.euof tel nummer 0032-80863075

Franka en Frank.

Page 31: Handboogsport nummer 3 2010

HANDBOOGSPORT JULI 2010 31

door Robin Roos

Jeugduitwisseling Rayon 3 in Heeze

TEKST: ELSBETH FLIPSEN FOTO: NATHALIE PAESHUIJSE

Op 18 april 2010 verzamelden schutters, trainers en ouders van 4 Aspiranten-teams en 4 Junioren-teams uit de regio’s 109, 110, 111 en 112 zich, bij de Rozen van Oranje in Heeze om mee te doen aan de Rayon Jeugd Uitwisseling 2010.Deze vriendschappelijke wedstrijd werd geschoten over drie poulerondes (iedere ronde tegen een andere regio) van 4 x 3 pijlen volgens het formule-1-systeem. Na de puntenverdeling volgde een naleronde (1ste en 2de plaats) en een troost nale (3de en 4de plaats).

TeamsDe zes beste aspiranten c.q. junioren van de afgelopen Indoorcompetitie waren gekleed in regiotenues. Ieder team was goed herkenbaar door gekleurde shirts met creatieve rug- nummers.

Na de proefpijlen werd de score bijgehouden op scoreborden zodat de in groten getale toegestroomde fans de stand goed konden volgen. Ook de baanwisselingen, die bij de meeste jeugdschutters niet zo bekend zijn, verliep soepel.

AspirantenDe nale van de aspiranten ging tussen regio 110 en 111 en werd met een score van 518 gewonnen door regio 110 met Jan van Tongeren (beste aspirant), Michiel Nabuurs, Stan de Groot, Boy van Gemert, Dries van Schaijk en Pascal Patrzalek. Regio 111 werd tweede, regio 112 derde en regio 109 vierde.

JuniorenDe nale van de Junioren ging ook tussen regio 110 en 111 maar hier werd regio 111 winnaar met Arjen Bergman, Martijn v.d. Broek, Colin Boere (beste junior), Lars van Galen, Koen Harperink en Jérôme Beune. Tweede werd dus regio 110, derde regio 112 en vierde regio 109.De winnende teams gingen naar huis met prachtige wisselbekers en een cadeaubon (beschikbaar gesteld door een sponsor). De beste schutters

kregen een beker beschikbaar gesteld door Freddy Paeshuijse. Alle schutters kregen een mooie herdenkingsmedaille mee. Op naar de volgende RJU in 2011. Deze zal plaats vinden in regio 110; waar en wanneer precies wordt nog bekend gemaakt.

Met dank voor de goede organisatie!

De trainers van HBS Almere hadden het idee om een funwedstrijd te organiseren voor schutters die om het hoge plezier gehalte schieten, maar beslist niet minder fanatiek zijn dan de wedstrijdschutters.Behalve op wat door hun zelf gemaakte blazoenen met verschillende afstanden zat er ook een stukje ‘run’ tussen om de conditie op niveau te krijgen en te peilen of ze dit leuk vonden.En dat vonden ze en daarom voor herhaling vatbaar, als ze zijn uitgerust….

TEKST EN FOTO'S: ROBERT VOGELS

Fun-Run Archery Almere6 juni 2010

Page 32: Handboogsport nummer 3 2010