Handboogsport nummer 5 2010

32
E D HAND BOOG SPORT 60 e jaargang november 2010 nummer 5 6 jaa r NEDERLANDSE HANDBOOGBOND

description

Dit is het periodieke magazine van de Nederlandse Handboog Bond.

Transcript of Handboogsport nummer 5 2010

Page 1: Handboogsport nummer 5 2010

ED

HANDBOOGSPORT

60e jaargang • november 2010 • nummer 5

6jaar

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

Page 2: Handboogsport nummer 5 2010
Page 3: Handboogsport nummer 5 2010

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 3

Editoriaal

Omslag fotoTRADITIONELE CLOUTVERSCHIETINGTE WOERDEN. UITSLAGEN OP WWW.NVVTH.NLZIE VOOR HET ARTIKEL PAGINA 19FOTO: HANS VELDHUIS WWW.FLETCHER-NET.NL

Colofon

De laatste editie van dit jaarOndanks een kleine redactiebezetting, die bestaat uit Hans Veldhuis,

Lennart Koster en ondergetekende, zijn wij er in geslaagd om jullie Bondsblad weer te laten verschijnen. Deze editie van november is tot stand gekomen zonder hoofdredacteur.

Het plaatsen van artikelen Wij proberen zoveel mogelijk alle disciplines in onze sport aandacht te geven en daarvan een verslag te plaatsen. Ik krijg wel eens de opmerking dat er aan een bepaalde discipline te weinig aandacht wordt besteed. Dit komt omdat wij daarvan geen artikel hebben ontvangen. Ook krijgen wij nogal eens de vraag waarom niet altijd alle uitslagen worden geplaatst. Dit heeft enkele oorzaken: de schrijver heeft dit niet opgenomen in het artikel en verwijst naar een site of er is te weinig ruimte om het te plaatsen.

Overleg met de schrijvers en fotografenWat misschien niet iedereen weet is dat alle artikelen die naar de redactie worden gezonden, bij ondergetekende binnen komen en dat ik altijd met de schrijvers en fotografen contact opneem. In overleg met de schrijver bekijken we altijd hoe het artikel geplaatst gaat worden. Als de redactie een tekst moet aanpassen omdat er te weinig ruimte is of als de zinsvorming aangepast moet worden, krijgt de artikelschrijver het gewijzigde artikel te zien voordat het geplaatst wordt.

Een blad gemaakt door vrijwilligersZonder artikelschrijvers en fotografen is het niet mogelijk om uw handboogblad in elkaar te zetten. Door de jaren heen hebben wij een scala aan schrijvers en fotografen in ons adressenbestand verzameld die ons voorzien van artikelen en foto’s. Wij willen jullie allemaal van harte bedanken voor jullie inzet en vooral ook voor onze samenwerking en hoop dat we dit in 2011 kunnen voortzetten. Wij hebben jullie input nodig; zonder jullie is het voor ons niet mogelijk om dit blad te maken. Jullie zijn onze steun en toeverlaat en wij zijn er trots op om met jullie samen te werken.

Hoofdredacteur gezochtWe hebben op dit moment geen hoofdredacteur en daarom ben ik aangesteld als tijdelijk eindredacteur wat er eigenlijk op neer komt dat ik nu twee taken in mijn pakket heb. U kunt wel begrijpen dat wij daardoor nog meer uren en aandacht besteden aan het bondsblad om er toch voor te zorgen dat u als lezer hier van geen hinder ondervindt. Uiteraard moet een bondsblad worden uitgege-ven ook als een hoofdredacteur wegvalt, maar als er op een gegeven moment geen hoofdredacteur komt dan heeft de redactie een probleem.Onderbezetting in ons redactieteam is het gevolg en dat kan weer tot gevolg hebben dat dit mooie en professionele blad in de komende edities niet is wat u en wij ervan verwachten. Laat het niet zover komen. Als u zich geroepen voelt of als u iemand weet die ons team als hoofdredacteur kan versterken dan is dit van harte welkom. Zonder hoofdredacteur is geen enkel blad of redactieteam compleet!

Wij van de redactie wensen jullie weer veel lees- en kijkplezier met deze editie en het duurt nog even, maar alvast prettige feestdagen en vooral een gelukkig, gezond en liefdevol 2011.

Groetjes van Mary van DongenMans

Offi cieel orgaan van deNederlandse Handboog Bond

Oplage8500 stuks

Uitgave in februari, april, juni, september, november.Kopijdatum februari: 4 januari 2011

RedactieadresBondsbureau NHBPostbus 101015240 GA Rosmalen073 – 5210101073 – [email protected]

HoofdredactieOpenstaande vacature

RedactieLennart KosterMary MansHans Veldhuis

Aan deze editie werkten verder mee Jan van der Aa, Dean Alberga, Cees van Alten, Frank Baets, Nicky van Berlo, Sjaak Eijsbouts, Peter Elzinga, Pier Elzinga, Martin Friesen, Jos van de Konijnenberg, Joop Kramer, Familie van der Loop, Landmans Eendracht te Wanrooij, Bas Mooren, Ingrid Peijer, Jo Pluymakers, Herman Repping, Louis Sanders, Marc Remie, Willem Tell te Delft, Ans Veldhuis.

Abonnement€ 20,00 per jaar

AdvertentiesBureau Van Vliet B.V. [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor kopij te bewerken en in te korten

VormgevingHannah Barrow, Daniëlle Kool (Cabbage)

DrukIVA Groep

Gesponsord en gedrukt door IVA GROEPwww.ivagroep.nl

Page 4: Handboogsport nummer 5 2010
Page 5: Handboogsport nummer 5 2010

InhoudColofonEditoriaalNK HoutEK VichyHerman ReppingHandbogen en Pijlen PaneelKort nieuwsDopingcontrole bij de Kromme Pijl te Poppel60 jaar NHB HBSVan stencil tot HandboogsportIn Memoriam Commissie scheidsrechters Traditionele Cloutverschietingte WoerdenNK Outdoor Jeugd Hoog niveau in Almere

3D ReuverWFAC Dahn 2010Van 30 juli t/m 7 augustus in DahnArcheon openEen dag in ‘middeleeuwse’ kledijVeteranendag28 augustus 2010 te Geverik NK 3D 2010schieten in het Land van Ooit Teamwedstrijden IndoorWorld Cup 2010Column Peter ElzingaEK Outdoor 2012Jeugdpagina

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

60e JAARGANG • NOVEMBER 2010 • NUMMER 5

3368

10121314

16

181819

20

2223

24

25

26

2729303031

6jaar

23

31

29 1626 NK 3D 2010

World Cup 2010

8EK Vichy

60 jaar NHB HBS

WFAC Dahn 2010

Jeugdpagina

Inhoud

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 5

Page 6: Handboogsport nummer 5 2010
Page 7: Handboogsport nummer 5 2010

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 7

NK Hout15 augustus 2010

De wedstrijd bestaat uit een open ronde van 25 pijlen waarna bij de dames de vijf hoogste en bij de heren de tien hoogste doorgaan naar de fi nale. Bij deze fi nale begint iedereen weer met nul zodat iedereen kans heeft om op het podium te komen.

Op deze donker uitziende dag waar de wind met de pijlen speelde, maar droog en met een redelijke tempera-tuur, werd de strijd aangegaan wie het beste de pijlen in het pepermuntje terecht kon laten komen. Helaas waren er dit jaar minder deelnemers dan vorig jaar, maar de 33 aanwezige sporters lieten zich daar niet in kennen. Dat er zo weinig deelnemers waren kon liggen aan het feit dat het volop vakantietijd was en misschien wel dat er mensen waren die deelna-men aan een andere wedstrijd.

KORT MAAR KRACHTIGRond 13.00 werd de fi naleronde van tien pijlen geschoten en om 14.15 vind de prijsuitreiking plaats. Dus een korte maar hevige strijd werd geleverd. Er werden door diverse schutters aanwij-zingen gegeven over hoe men beter het doel kon raken en bij sommige ging

het daardoor steeds beter. Ook werden er door diverse mensen herinneringen uit de oude doos gehaald en verteld aan hen die het horen wilden. Allen waren heel blij om elkaar weer eens te zien na zo’n lange tijd en vertelden elkaar wat men had meegemaakt sinds hun vorige treffen. Ook waren er sporters die zich in deze wedstrijd helemaal inleefden door kleding uit de jaren ‘30 aan te trekken.

EEN PERFECTE DAGDit alles bij elkaar zorgde voor een hele fi jne en gezellige wedstrijd en iedereen had respect voor elkaars schiettechniek, wat zeer bijzonder is. Probeer maar eens een pepermuntje op een afstand van 25 meter te raken zonder dat je een vizier gebruikt. Er zullen weinig getalenteerde schutters zijn die het zullen raken, maar deze schutters gingen ervoor.

Een pluim voor de organiserende verenigingSt. Sebastiaan Goirle!

25m1pTEKST EN FOTO’S: MARTIN FRIESEN

Page 8: Handboogsport nummer 5 2010

Na een lange reis met een busje, kwam het team op zondag-middag in het zonnige Vichy aan. De rest van de dag was het bijkomen, rusten, op het terras hangen en genieten van de zon. Maandagochtend was een vrije ochtend, waardoor er kon worden ‘uitgeslapen’ en om 8.30 uur werd het ontbijt genuttigd. Mensen in badjas zaten in de eetzaal, naar wat uiteindelijk een normale verschijning bleek. ’s Middags werd rustig aan getraind. ’s Avonds was de offi ciële opening met vlaggenparade en vele toespraken. Na de vele speeches en een optreden van waterskiërs, was het E.K. offi cieel gestart en mocht iedereen eindelijk aan tafel. Er werd heerlijk gegeten en contacten gelegd met medeschutters uit andere landen.Dinsdag was de offi ciële trainingsdag met materiaalcontrole. De ochtend was vrij en in de middag was er voor het Neder-landse team de offi ciële training. Het weer was weer goed en

Zilver voor Eliane Salden in VichyVan 9 t/m 14 augustus vond het Europees Kampioenschap (E.K.) handboogschieten plaats voor aangepaste sporters in Vichy, Frankrijk. Het Nederlandse Para Archery team dat aan dit E.K. deelnam bestond uit de schutters: Mari Schraven, Gerard Zee-man, Eliane Salden en Ingrid Peijer. Zij werden begeleid door bondscoach Pier Elzinga en team captain Rob Salden.

het materiaal bleek allemaal in orde. Een ieder heeft lekker kunnen schieten op de baan waar ook de ranking zou plaats vinden.

RANKINGWoensdag was de dag van de ranking. In de ochtend moesten Mari Schraven, uitkomend in de klasse heren compound open, en Ingrid Peijer, uitkomend in de klasse dames com-pound open, aan de bak. Mari scoorde 673 punten en heeft zich als 9de geplaatst. Ingrid heeft zich met 643 punten als 11de geplaatst. Zowel Mari als Ingrid zijn daarmee door naar de volgende ronde. De recurveschutters kwamen ’s middags aan de beurt. Gerard Zeeman, uitkomend in de klasse recurve heren W2, schoot zich naar een 10de plaats met 562 punten. Eliane Salden, uitkomend in de klasse recurve dames staand, eindigde op een mooie 3de plaats met 569 punten. Ook Gerard en Eliane zijn door naar de volgende ronde.

MIXED TEAMS Op donderdag stond het mixed team op het programma. Het recurveteam bestaande uit Eliane Salden en Gerard Zeeman hebben zich als 9de gekwalifi ceerd. Hun wedstrijd is tegen het sterke Duitse team, dat zich als 8ste had geplaatst. Dit duel werd helaas verloren met een score van 123-119. Eliane en Gerard eindigden op een gedeelde 9de plaats.De compounders Ingrid Peijer en Mari Schraven hebben zich als 7de geplaatst. Zij schieten tegen het als 10de geplaatste Slowaakse team. Mari en Ingrid versloegen de Slowaken met 137 tegen 134. Vervolgens moesten ze tegen het Zweedse team, dat zich als 2de had geplaatst. In een spannende strijd hebben de compounders net verloren met 147-146. Mari en Ingrid eindigden hierdoor op een 5de plaats.

ELIMINATIERONDESDe vrijdag stond in het teken van de eliminatierondes. Mari Schraven had de eerste ronde een bye. In de tweede ronde was zijn tegenstander de als 4de geplaatste Duitser Muller. Mari verloor helaas zijn duel van de Duitser met 4-2 in sets.

8 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

Page 9: Handboogsport nummer 5 2010

TEKST: INGRID PEIJERS FOTO’S: PIER ELZINGA

Mari is uiteindelijk 19de geworden in zijn klasse.Ook Ingrid Peijer had de eerste ronde een bye. In de tweede ronde kwam ze uit tegen de als 6de geplaatste Spaanse Badiola. Na een gelijke stand van 3-3 in sets, verloor Ingrid de shoot-off (9-10) van haar Spaanse tegenstandster. Ingrid is op een 9de plaats in haar klasse geëindigd.Eliane Salden (regerend wereldkampioene) begon ook met een bye en moest in de tweede ronde tegen de Poolse Bukanska. Eliane won deze wedstrijd met overmacht met 6-0 in sets en plaatste zich voor de kwartfi nale. Deze wedstrijd was tegen de als 2de geplaatste Zwitserse Comte. Ook deze wedstrijd wist Eliane te winnen met 7-3 in sets, met als gevolg dat ze om de gouden medaille mag strijden.Ook Gerard Zeeman begon in de eerste ronde met een bye. In de tweede ronde treft hij de als 7de geplaatste Italiaan Vitale. Helaas verloor Gerard met 4-0 in sets. Gerard is uiteindelijk 12de geworden in zijn klasse.

STRIJD OM GOUDOp de laatste dag van het E.K. (zaterdag) waren de fi nales. Alleen Eliane was nog in de race, zij ging voor de strijd om de gouden medaille bij de dames recurve staand. Wederom kwam zij de Engelse Kay Lucas in een fi nale tegen. In een gelijk opgaande strijd (1-1, 2-2, 4-2, 4-4) moest Eliane het goud toch overlaten aan Lucas en verloor helaas met 6-4. Maar desalniettemin een mooie zilveren medaille voor Eliane Salden, die ze overigens nog niet in haar bezit had. Al met al een mooie afsluiting van het Europees Kampioenschap. Zaterdagavond was de sluiting van het E.K. en het banket, waarna zondagochtend het vermoeide team weer naar huis keerde, de zon bleef in Frankrijk en in Nederland kwam de regen met bakken uit de hemel.

GERARD ZEEMAN, ELIANE SALDEN (ZILVER)

INGRID PEIJER

INGRID PEIJER, MARI SCHRAVEN

EK Vichy

Page 10: Handboogsport nummer 5 2010

Herman Repping ‘ Het is een sport voor iedereen!’

Aan u voorgesteld:

Herman is geboren te Venlo op 7 april 1930. Na de 2e WO was hij beroepsmili-tair van 1947 tot 1982 bij de Koninklijke Marine. Heeft opleidingen gevolgd in Engeland, USA en Noorwegen. Gediend op een onderzeeboot, vliegdekschip, vliegkampschip, kruisers, torpedojagers, onderzeebootjagers, fregatten en korvetten.Van 1950 tot 1952 gediend op een Torpedojager in de Korea oorlog en van 1960 tot 1962 in voormalig Nederlands Nieuw Guinea. Onderscheiden met United Nations Service Medal en buitenlandse en Nederlandse Militaire Medailles.

En ondertussen maakte hij kennis met onze sport, zijn grootste hobby. ‘Toen ik ongeveer tien jaar was, was mijn vader lid van handboogclub DIANA te Venlo (1941). De club had een schiet-baan achter een café wat in Limburg en Brabant heel gewoon was in die tijd. Dat had voordelen, de eigenaar had omzet van de leden maar hij was verantwoorde-lijk voor het aanzien en onderhoud van de schietbaan. Om een indruk te geven van de schietbaan: de grootste afstand was 26 meter, het blazoen was en is nu nog steeds wit met zwarte ringen van 1 tot en met 6’.

‘ De 6 was wit. Een ‘witte’ riep men als de pijl er in zat.’

10 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

Page 11: Handboogsport nummer 5 2010

TEKST: MARY MANS FOTO: FRITS MARTENS

De score en het materiaal ‘De 6 was wit, een ‘witte’ riep men als de pijl er in zat. Was het een 5 dan noemde ze het een roza, de 4 zona, de 3 goeie, 2 kietske en de 1 ona, O nappa!Vanaf de schietlijn tot ongeveer twee meter voor het doel schoot men door een laantje met rechtop staande planken en ook dwars er boven. Zo verschillende banen naast elkaar, dat was gedaan omdat pijlen die niet uit de goede richting kwamen, niet over en naast de banen terecht zouden komen. De bogen waren longbogen (Turks eiken) deze kon je links en rechts gebruiken, de pees was van kattendarm en de pijlen van hout en handgemaakt met ingelegde houten versiering en een langwerpige spitse punt. De nok was van hoorn en met echte kalkoenveren’.

De geschiedenis van de 25 meter 1 pijl ‘Op een dag vroeg mijn vader of ik meeging naar de club voor het Koning-schieten. Je kunt dan pijlenjongen zijn d.w.z. de pijlen steeds na elke run van 6 schutters terug brengen. Elke schutter had maar één pijl in die periode, vandaar dat deze oude traditie nog bestaat bij sommige clubs in het zuiden. Na afl oop van de wedstrijd gaven alle schutters een paar dubbeltjes of centen dat dan werd verdeeld onder de pijlenjongens, een extra zakcentje’.

Een eigengemaakte boog‘Op een dag mocht ik schieten, de derde plank was raak en met een tang werd de pijl er uitgehaald. Na enige tijd had ik een eigen boog, een aluminiumbuis van een neergestort Amerikaans vliegtuig WO 2, was het middenstuk en van twee verschillende gebroken bogen had men een boog gemaakt. Elke schutter wist wel iets om beter te gaan schieten maar wat was nu de juiste manier? Er waren toen nog geen trainers laat staan informatie over boogschieten. Doordat er een dodelijk ongeluk was gebeurd (door

een stommiteit met onveilig handelen) was er een paar jaar geen boogschieten. Ik was inmiddels in dienst KM toen ik hoorde dat er een club werd opgericht in mijn woonplaats en melde mij aan als lid’.

Oprichting trainerscursus‘Men stond verbaasd te kijken dat ik met een Zweedse stalen Longbow schoot met stalen pees en zonder vizier en met een houten pijl. In de periode dat ik niet meer aan boogschieten dacht had deze tak van sport een enorme vooruitgang

Handboogsport van 1960 tot 2010: 50 JAAR LID NHB

1960 Clublid RK Diana te Venlo en lid van de Nederlandse Bond van Handboogschutters.

1961 tot 1963 lid van OLAS (onderlinge lange afstandschutters)

1970 Naamsverandering N.H.B. Nederlandse Handboog Bond. Clublid van MSV Zeemacht te Den Helder en trainer District 19 Noord Holland

1971 Uitreiking van 1e Bondsnummer.1981 Rijksdiploma trainer A, 1100 FITA ster.1980 Uitgave van het 1e Nederlands geschreven

boek over handboogsport, cursus Hand-boogschieten.

1982 1200 FITA ster behaald en NHB 1250, totaal score 1268, met geheel houten Hoyt Medalist 40# aluminium pijlen met veren.

1982 1e Herdruk boek cursus Handboogschieten.1990 Clublid van Handboogschutterij

St. Sebastiaan te Zwolle en trainer (Oost).2002 Erelid St Sebastiaan Zwolle2009 Herziene uitgave Handboogsport; een sport

voor iedereen.2010 30 jaar actief als trainer A en nog actief

schutter.

gemaakt. Op de club waar ik lid van was hadden de schutters eendelige houten bogen met een mooie greep en een vizier en er waren aluminium pijlen met pezen van kunststof (dacron). Na enige tijd werd er een club opgericht van trainers in de Handboogsport, zo kon men de kosten drukken voor het volgen van cursussen in U.S.A en Engeland. De vervolgcursus gaven wij in Nederland aan nieuwe trainers. Er was niets waar de beginnende schutter iets over kon lezen of andere informatie over de handboogsport’.

‘ Er waren toen nog geen trainers. Laat staan informatie over boogschieten’

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 11

Page 12: Handboogsport nummer 5 2010

12 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

De foto laat een paneel zien met daarop medailles die M. Bressers uit Tilburg wist te verwerven in de tweede helft van de 19e eeuw op nijverheidsten-toonstellingen, onder meer voor zijn bogen en pijlen. Zoals uit de tekst blijkt was de toen befaamde pijl- en bogenmaker Bressers een veelzijdig zakenman die allerlei producten aan de man bracht. Het paneel wordt bewaard in het Regionaal Historisch Centrum Tilburg. Jo Pluymakers

Page 13: Handboogsport nummer 5 2010

Deze rubriek bevat gemengde berichten, zoals mededelingen uit de rayons, oproepen, benoemingen en bekroningen.

Gouden BondsspeldNieuwenhuis Begin oktober nam de NHB afscheid van haar Technisch Directeur Peter Nieuwenhuis. Collega’s en oud-collega’s, bestuurders en vrijwilligers, en verschillende relaties stonden stil bij de periode waarin dankzij de inzet van Nieuwenhuis NHB Topsport structureel naar een hoger plan getild is. Het bestuur heeft hem vanwege zijn verdiensten voor de hand-boogsport gehuldigd met een Gouden Bondsspeld.

WEDSTRIJDKALENDER OP WEBSITEDe wedstrijdkalender 2011 is beschikbaar op de website van de NHB. U kunt de kalender toevoegen in uw eigen kalenderprogramma of uitprinten. De deadline voor het aanmelden van wedstrijden in 2012 is vastgesteld op 1 mei.

HANDBOOGCONGRES 2010Begin november vond het Handboogcongres plaats in Papendal. In de ochtend was er een organisatorenoverleg waar het jaarplan van de NHB is besproken. ’s Middags spraken trainers en coaches over Talentontwikkeling en Coaching. Kijk voor een verslag op Handboogsport.nl.

Nieuwe ledenadministratieDe NHB is afgelopen najaar overgegaan naar een nieuwe ledenadministratie. Verenigingssecretarissen en ledenadminis-tratoren kunnen de actuele gegevens die op het bondsbureau worden bijgehouden raadplegen via het internet. Alle clubs zijn hier inmiddels over geïnformeerd. Heeft u nog vragen hierover, neem dan contact op met Marina van Zon, ledenadministratie NHB.

JAARPLAN 2011Het jaarplan 2011 is binnenkort beschikbaar als download op de website van de NHB. In de eerstvolgende editie van Hand-boogsport leest u de belangrijk-ste doelstellingen en actiepunten voor 2011 in een samenvatting.

GEZOCHT: GESCHIEDENISMATERIAALIk ben op zoek naar alles wat te maken heeft met onze sport. Oude notulen, oprichtingsstatu-ten, oude bogen en materialen, kortom alles wat met de geschiedenis van de handboogsport heeft te maken.

Sjaak Eijsbouts Langenakker 45756 BS [email protected]

RECTIFICATIE ADVERTENTIEHelaas ontbrak door een menselijke fout en tot onze grote spijt in de septembereditie van de NHB Handboogsport de advertentie van All Inn Traditional.

Oproep voor IndonesiëWie wil er meehelpen de handboogsport in Indonesië een impuls te geven met materiaal? Wie wil hier aan meewerken om tot een nader in te vullen opzet te komen?Mail naar [email protected] of bel 0492-534102 (09.00 of 18.00 uur). Na 10 december ben ik terug van een bezoek aldaar. Jos

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 13

Kort nieuws

Page 14: Handboogsport nummer 5 2010

14 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

Na de toespraak van de burgemeester van Beek die een waarderingsonderscheiding uitreikte aan Willem Tell werden de teams en de scheidsrechters voorgesteld. Het volkslied van de Belgen werd gespeeld waarna het Nederlandse volkslied volgde.

Dopingcontrole bij de Kromme Pijl te Poppel

INTERLAND 25M1P, NEDERLAND WINNAAR

Page 15: Handboogsport nummer 5 2010

TEKST EN FOTO’S: NICKY VAN BERLO

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 15

25m1p

Om 10.00 uur werd het startsignaal gegeven waarna de eerste pijlen werden weggeschoten. Er werden steeds 4 pijlen geschoten (door iedere schutter van elk team 1 pijl). Wie van België of Nederland het meeste punten had in die 4 pijlen kreeg 3 gamepunten. Bij een gelijkstand kregen ze beide 1 gamepunt. Wie na 5 rondes (20 pijlen) de meeste gamepunten had behaald van dat team kreeg 2 setpunten en bij gelijkspel kregen ze beiden 1 setpunt. Wie de meeste setpun-ten heeft behaald aan het einde van de wedstrijd heeft gewonnen. Na 10 pijlen ging de strijd nog gelijk op, de stand was toen 16-16. Toen de lunchpauze aanbrak stond Nederland met 49-31 voor. Er werd door iedereen van de lunch genoten welk perfect verzorgd was door Willem Tell. Om 13.30 uur werd de wedstrijd voortgezet. De 2e helft werd een gelijk opgaande strijd zodat de 18 punten voorsprong van de 1ste helft behouden bleven. Zo eindigde het voor de Nederlanders: 89 tegen 31 punten. Het Kamp der Kampioenen eindigde in

een gelijkspel. 3 x Nederland, 3 x België. Op naar de return op 12 september in Poppel te België.

Zondag 12 september, dopingcontroleToen het lunchtijd was stond de teller op 133 punten voor Nederland en 107 voor België. Ook hier was de lunch dit maal perfect verzorgd, dus had niemand wat te klagen. In de 2e helft bouwde Nederland de voorsprong nog met 24 punten uit waardoor de eindstand op 184 punten voor Nederland en 136 punten voor België kwam. Hierop volgende het Kamp der Kampioenen. Deze werd gewonnen door de Belgen met 4 tegen 2 overwin-ningen. Toen begon het zweten want de dopingcontrole werd bekend gemaakt. Na de prijsuitreiking werden hiervoor drie schutters aangewezen. Hierna keerde de Nederlanders weer tevreden huiswaarts.

Deze Interland zet ieder jaar Nederland op de kaart, breedtesport op topsportniveau.

Page 16: Handboogsport nummer 5 2010

16 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

5 maart 1922Oprichting Algemeenen Nederlandschen Bond van Handboogschutterijen. Zij bracht haar leden door middel van stencils op de hoogte van uitslagen, uitnodigingen voor concoursen en vergaderingen, fi nanciële mededelingen, reglementswijzigingen enz.

31 augustus 1934Oprichting den R.K. Bond van Handboogschutterijen st. Sebastiaan. Zij gaven een krant uit welke zeer onregelmatig verscheen. Deze krant is verschenen tot 2 november 1940.Hierin allerlei nieuws over reglementen, vergaderingen, uitslagen wedstrij-den, maar ook een uitgebreid artikel over Paus Pius XII. Leden die een gouden bruiloft vierden, jubilea, verlotingen t.b.v. een missionaris, missieconcours enz. Het was tenslotte een katholieke Bond.

21 december 1940 volgt onder druk van de bezetter Duitsland, een samenvoeging van den Algemeenen Nederlandschen Bond van Handboogschutterijen en de R.K. Bond st. Sebastiaan en allerlei plaatselijke en regionale bonden en bondjes, tot de Nederlandsche Bond van Handboog Schutterijen. Zij geven op 15 februari 1941 de eerste krant uit in de vorm van de krant van st. Sebastiaan. De krant heet dan: Ons Bondsorgaan en werd gedrukt bij NV Drukkerij Hermes te Eindhoven. In 1941 verschijnen zes kranten. In 1942 vier met enkele losse bladen. In 1943 drie met wederom enkele losse bladen.De laatste verschijnt op 11 juni 1943. In verband met papierschaarste komt er dan een dun rood gekleurd blad genaamd Mededeelingenblad. Laatst bekende uitgave 7 juli 1944. Dan verschijnt er op 26 juni 1946 wederom een krant in de st. Sebastiaan vorm en genaamd: Ons Bondsorgaan.

6jaar60 jaar NHB HBSvan stencil tot Handboogsport

Vanaf begin dit jaar staat er op ons bondsblad 60ste jaargang. Voorheen werd dit niet vermeld op de omslag en pas in 1983 staat er voor de eerste keer de jaargang bij vermeld t.w. de 33ste. Daarvoor werd elke uitgave per jaar genummerd van b.v. 1 t/m 12. De eerste jaargang verscheen in 1950. Daarvoor waren er echter ook al allerlei bladen verschenen.

Page 17: Handboogsport nummer 5 2010

TEKST EN FOTO’S: SJAAK EIJSBOUTS

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 17

ED

HANDBOOGSPORT

60e jaargang • november 2010 • nummer 5

6jaar

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

Hierna volgen enkele losbladige mededelingen totdat op 25 april 1947 de eerste offi ciële Uitgave van de Nederlandse Bond van Handboog-schutterijen genaamd: Ons Orgaan verschijnt. In november 1948 ver-schijnt nummer 11 als laatste.Begin 1949 heet het blad: Offi ciële Mededelingen met vijf edities.

HandboogschutterVanaf 1950 verschijnt er dan elke maand de O.M. in A5 formaat en in januari 1951 omgedoopt tot ‘De Handboogschutter’ Dit formaat wordt gehandhaafd tot maart 1975 waarna overgegaan wordt op A4.

Schandaal in 1952Een maandelijkse uitgave, maar daar kwam verandering in. Tussen 1975 en 1982 verschenen er tien tot twaalf bladen per jaar, daarna vijf tot zes edities en vanaf 2009 vijf edities per jaar.

De Heer J. Th. Bogie was de eerste naoorlogse secretaris van de Bond. Hij schreef bijna alle artikelen voor het blad: uitnodiging voor jaarvergadering van de Bond, aanvragen voor natio-nale concoursen, adreswijziging verenigingen en besturen, mededelin-gen, wedstrijduitslagen enz. Steevast maakte de Heer Bogie reclame voor het nemen van een abonnement op het blad. In maart 1952 stond in een advertentie een dame met stalen Seefab boog in korte broek. Schande in de handboogsport met als gevolg opzegging van het abonnement. Later kreeg ieder lid een persoonlijk abonnement

Van sporter naar sportIn februari 1987 wordt de naam gewijzigd in ‘De Handboogsporter’ en in juli 1992 in ‘Handboogsport’.

InhoudHet formaat van het bondsblad wijzigde diverse keren. De inhoud echter ook. Steeds meer uitslagen van allerlei soorten disciplines. Columns doen hun intrede evenals een jeugdpagina en vragenrubriek, totdat we bij de 60ste jaargang een full colour bondsblad zien dat begint met een editoriaal en daarna een inhoudsopgave, wat zeer handig is. Prachtige foto’s completeren meestal de artikelen.

Een geweldige verbetering ten opzichte van de oude bondsbladen. Mede mogelijk door de huidige techniek.

Page 18: Handboogsport nummer 5 2010

{ }COMMISSIE scheidsrechtersIn Memoriam

Op 24 september 2010 is op 85 jarige leeftijd overleden onze

medeschutter

Piet de Greef

Piet blijft in onze herinneringen achter als een zeer betrokken lid

van onze vereniging die tot op het laatst zijn pijlen schoot.

Piet was drager van de zilveren NHB speld en erelid van Willem

Tell Delft.Wij wensen zijn familie veel

sterkte in de komende periode.

Leden en Bestuur HBSV Willem Tell Delft

In Memoriam

Op 6 september 2010 is op 75 jarige leeftijd overleden ons erelid:

Theo van den Heuvel

Met het overlijden van Theo hebben wij een toegewijd lid en gepassioneerd handboogschutter verloren. Wij zijn Theo veel dank

verschuldigd. Toen onze vereniging op straat kwam te staan

en in haar voortbestaan werd bedreigd, hebben wij dankzij de inzet en gastvrijheid van Theo

onze sport kunnen blijven uitoefenen en de onderlinge eendracht kunnen bewaren.

Wij wensen zijn vrouw Nellie, de kinderen en kleinkinderen veel

sterkte toe.

Theo, wij denken aan je terug zoals iedereen je kent: als een

boom van een vent.

Bestuur en leden van Landmans Eendracht Wanroij

Op 2 oktober 2010 was er weer de jaarlijkse scheidsrechters bijeenkomst. Op die dag heb ik aan de scheidsrechters mede gedeeld dat ik mijn functie als voorzitter, van de Commissie Scheidsrechters, heb neergelegd.

Geen gemakkelijke beslissing.

In onze sport zijn alle medewerkers vrijwilligers en ik dus ook. Handboogsport is een hobby van me en het voorzitterschap is dit ook jarenlang geweest. Mijn motto, je moet plezier hebben in wat je doet. Dat plezier werd steeds minder en dan functioneer je minder goed. Daarbij bestaat ook de kans dat je anderen meeneemt in je slecht functioneren doordat je motivatie minder wordt. Ondanks dat het plezier weg was heeft het me toch veel moeite gekost om deze beslissing te nemen.

Ik wil alle scheidsrechters bedanken en vooral mijn medeleden van de commissie scheidsrechters. We hebben altijd veel plezier gehad met elkaar om de commissie (voorheen taakgroep) te runnen, maar ook tegenslagen die voor mijn gevoel steeds meer de overhand namen. Ik wil ook Mary Mans bedanken want zij zorgde er iedere keer voor dat ik een artikel kon schrijven voor ons handboogblad.

Jullie zijn niet van me af, ik blijf nog gewoon scheidsrechter en zal veel schutters toch nog regelmatig tegen komen ook als handboogschutter aan de meet.

Ik ga nu eerst een tijd ontspannen en mijn hoofd leeg maken.Als er zich weer iets aanbiedt binnen onze sport dan zal ik daarop reageren.

Voor een nieuwe uitdaging sta ik altijd open.Allen nogmaals bedankt.

Joop Kramer

OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING

18 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

Page 19: Handboogsport nummer 5 2010

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 19

ZATERDAG 2 OKTOBER, WOERDENIk werd opgehaald door Jan en Gert, en op weg naar Woerden miezerde het een beetje. De lucht was wat grijs. Aangekomen bij de Brediushonk eerst een bakkie koffi e. Toen iedereen aanwezig was volgde een korte uitleg over de verschieting voor de nieuwe cloutschutters. Daarna naar het veld en al bij het schieten van de eerste pijlen was er het beetje geluk dat weerman Krol vrijdag aankondigde, de zon. Het was al niet koud en met dat zonnetje erbij werd het zelfs wat warm. De bodywarmers gingen uit. Dit beetje geluk zou de hele dag duren.

EEN HYPE?De Bredius Clout is een two-way verschieting voor schutters met een traditionele boog, die gemaakt is van natuurlijk materiaal en er wordt geschoten met houten pijlen. De afstan-den zijn 180 yards voor de mannen en 120 yards voor de veteranen, dames en jeugd. In de ochtend werd de eerste ronde verschoten. Wat mij opviel was dat er deze keer veel schutters met een ruiterboog aan de meet stonden. Een nieuwe hype? De clout is een middeleeuwse verschieting ontstaan uit de training van longbowschutters van het Engelse leger.

VERBLINDEND LICHTNadat de laatste pijlen waren verschoten en de punten genoteerd konden we gaan genieten van een voortreffelijk verzorgde lunch. Soep, brood met diverse beleg en een slaatje. De magen konden worden gevuld en zo konden we goed de middagronde ingaan. Ook nu bleef de zon ons vergezellen. Omdat deze in het najaar lager staat keken we ook met

regelmaat tegen het verblindende licht in. Dat viel niet altijd mee, de geschoten pijl was niet meer te volgen. Maar ja, een eenmaal geschoten pijl… daar verander je toch niets meer aan. Bij het laatste rondje betrok de lucht. Grijze wolken kwamen nader en verdreven de zon.

Na het noteren van de laatste scores werd het veld verlaten en konden we de bogen, pijlen en overige materialen opruimen en ons te rusten zetten in de kantine in afwachting van de prijsuitreiking. Na de ceremonie van bedankjes en felicitaties konden we na een geweldig mooie dag weer huiswaarts gaan. Tijdens de terugweg miezerde het weer wat, net als op de heenweg. Toen ik, na eerst Gert thuisgebracht te hebben, uit de camper van Jan stapte begon het te regenen. Erwin bedankt voor het beetje geluk…

Uitslagen op www.nvvth.nl

traditioneel

De vrijdag voor de Bredius Clout voorspelde Erwin Krol een bewolkte dag met in de middag regen. Met een beetje geluk zou ook de zon zich eventjes kunnen laten zien. Met zo’n weersvoorspelling houd je daar rekening mee. Regen kleding mee dus…

Een beetje geluk tijdens

TRADITIONELE CLOUTVERSCHIETING

TEKST EN FOTO’S HANS VELDHUIS WWW.FLETCHER-NET.NL

Page 20: Handboogsport nummer 5 2010

Dit toernooi is de laatste jaren uitgegroeid tot een kampioen-schap waar in alle categorieën er over een goed niveau moet worden beschikt om een titel te kunnen bemachtigen.

Goud voor aspiranten Mariska, Ashley, Calvin en FerryIn de jongste groep van aspiranten (tot 13 jaar) werd gestreden op een afstand van 30 meter. Hier werden twee maal 36 pijlen geschoten. De top in deze klasse liet zien het kunstje goed te beheersen door scores neer te zetten welke alleen mogelijk waren wanneer het geel nauwelijks gemist werd. En aangezien

het geel in het midden zit is de grootte van het blazoen dan toch minder van invloed.Goud ging er bij de meisjes compound naar Mariska Konings met 671, bij de meisjes recurve was dat Ashley Pascual met 596, zilver voor Caitlin Frijters (545) en brons voor Amber van der Meulen (515). Bij de jongens compound werd het goud opgeëist door Calvin Bijsmans met 676, zilver was er voor Max Grasmeijer (655) en brons voor Jimmy Scheltema (645). Bij de jongens recurve was het goud voor Ferry Scheltema met 709. Opmerkelijk bij de jongens recurve was dat David van der Spek met eveneens een prachtige score van 701 genoegen moest

Op zondag 5 september werd zoals gebruikelijk aan het begin van deze tweede oogstmaand het Nederlands Kampioenschap voor junioren, cadetten en aspiranten gehouden. Deze maal op de buitenbaan van HBS Almere, waar niet alleen genoten kon worden van de prachtige accommodatie, maar na een nog wat kille start ook volop van het mooie nazomerweer.

20 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

Hoog niveau op het NK Outdoor Jeugd

ANNEMARIE DER KINDEREN EN SARINA LAAN ANNEMARIE DER KINDEREN

V.L.N.R. CAITLIN FRIJTERS, DAVID V.D. SPEK, MAX GRASMEIJER, FERRY SCHELTEMA, MARISKA KOONINGS, ASHLEY PASCUAL, CALVIN BIJSMANS, JAN VAN TONGEREN, JIMMY SCHELTEMA EN AMBER V.D. MEULEN.

Page 21: Handboogsport nummer 5 2010

TEKST: CEES VAN ALTEN FOTO’S: PIM VAN CASPEL, CLAIRE VAN DIJCK

nemen met zilver en Jan van Tongeren kreeg brons met totaal 690 punten.

Goud voor cadetten Jody en MitchVoor de cadetten en junioren gold de twee maal 36 pijlen op resp. 60 en 70 meter als ranking ronde voor de fi nales. Voor de top van elke klasse bleek dat de zeshonderd grens ruim overschreden kon worden. Bij de cadetten compound lag de druk bij Mike Schloesser, maar in de open ronde moest hij zien dat de concurrentie hem op de hielen zat. Een zeer spannende strijd ontbrandde waarna Jody Vermeulen het goud verdiende er zilver was voor Dylan Koonings en Remco Ijntema er met het brons vandoor ging. De klasse dames cadetten recurve laat zien dat er talent in Nederland is. Annemarie Der Kinderen die als hoogste was gerankt bleek ook in de fi nale ronden net niet te kloppen en nam het goud mee, zilver was er voor Sarina Laan en Brons voor Shireen de Vries. In de klasse heren cadetten recurve liet de als nummer één geplaatste Sjef van den Berg zich verrassen door Dick Schaap in de kwartfi nale. In de fi nale stond Mich Dielemans geen ruimte toe aan zijn tegenstander en veroverde het goud, Dick Schaap kreeg eervol het zilver en was er brons voor Jesher Appels.

Goud voor junioren Bas, Maud en RickVoor onze compounders bij de junioren gold zeker een strijd

met inzet voor de eer. In de ranking bleek al dat de top drie niet ‘los’ kwam van elkaar. In spannende fi nale ronden werden de medailles verdeeld met goud voor Bas Tonnaer, zilver voor Marc Remie en brons voor Inge van Caspel.Onze dames junioren recurve lieten eveneens een spannende strijd zien. Maud Custers toonde over de juiste vorm te beschik-ken en liet in de ranking en fi nale zien dat zij recht had op het goud. Carrie Wegh nam bezit van het zilver en het brons was er voor Sietske Visser.Dat de heren junioren recurve zich ook al met de senioren kunnen meten is al gebleken. In de ranking namen Rick van der Ven, Tim Freriks Mick de Bakker en Rick van den Oever met overmacht afstand.Dat het voor Rick van den Oever moeilijk geweest moet zijn zich direct na de ontlading tijdens de Jeugd Olympische Spelen weer op te laden kwam Rick van der Ven in de halve fi nale wel goed uit, hij had nog een appeltje te schillen met zijn naamge-noot. Op het podium stonden dan ook Rick van der Ven met goud, Mick de Bakker met zilver en Tim Freriks met brons.

Alle prijswinnaars en deelnemers profi ciat met jullie prestatie, met recht de kanjers van onze sport! De individuele scores van het NK zijn te zien op de site van de NHB: http://www.handboogsport.nl/wedstrijdsport/uitslagen/NK_Outdoor_Jeugd_2010.pdf

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 21

NK Outdoor Jeugd

CARRIE WEGH EN MAUD CUSTERS MITCH DIELEMANS, CHARLOTTE MEISTER, STIJN VIAL EN ANNEMARIE DER KINDEREN

BAS TONNAER

Page 22: Handboogsport nummer 5 2010

22 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

19e 3D Reuvergroot succes!

Voor een natje en een droogje werd op drie plaatsen in het parcours uitstekend gezorgd. Op zaterdag werd om half elf gestart met 170 deelnemers waarvan het overgrote deel afkomstig uit het aangrenzende Duitsland. Maar ook uit België en Luxemburg staan er ieder jaar weer een groot aantal schutters op de startlijst. Daar Midden Limburg niet beschikt over hoge bergen en diepe dalen proberen de parcoursbouwers toch iedere glooiing in het terrein optimaal te benutten, of andere moeilijkheden in te bouwen.

Veel van de vaste deelnemers verheugen zich ieder jaar op de bewegende doelen, zoals de om een imker heen fl adderende bijen. De specht langs een boomstam omhoog klimmend was dit jaar vervangen door een eiken processierups en ook het afstandsschot op de olifant gaf weer de nodige uitdaging. Nadat de schutters het parcours op zaterdag hadden voltooid genoot men na het avondeten in de grote feesttent van live muziek verzorgd door de Belgische formatie “The New Cripple Creek” die ook dit jaar weer garant stond voor onvervalste country en bluegrass.

Nadat er een groot aantal doelen/plokken zijn omgezet op zaterdagavond en de schutters zijn uitgerust van het feestje vertrekken zij op zondagmorgen weer om half tien voor de 2e ronde. Om te zorgen dat de deelnemers weer tijdig huiswaarts konden keren waren er een twaalftal doelen veranderd in hunter. De koningsklasse longbow werd bij de heren gewon-nen door Eduard Nuyts van Team Unicorn en bij de dames door Anja Brinkmoller van Pfeil und Bogenwelt uit Dort-mund. Ook dit jaar ontving de organisatie de nodige lof voor het uitstekend geslaagde toernooi. Velen hebben zich dan ook direct aangemeld voor deelname aan de 20ste uitgave op 6 en 7 augustus 2011.

Op zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus organiseerde ‘De Grensschutters’ uit Reuver inmiddels voor de 19e keer hun jaarlijkse 3D-wedstrijd. In het bosgebied van de Solberg te Beesel was weer een, voor alle deelnemers uitdagend, parcours van 35 doelen uitgezet.

TEKST EN FOTO: LOUIS SANDERS3D

Page 23: Handboogsport nummer 5 2010

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 23

Van 30 juli tot en met 7 augustus stond het gehele stadje Dahn in Duitsland volledig in het teken van het World Field Archery Championship (WFAC). Vanuit de hele wereld waren schutters afgereisd naar Duitsland voor deze wedstrijd. Velen kwamen uit Europa maar ook vanuit de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland en zelfs vanuit Bhutan en Mongolië hadden zich in totaal bijna 700 schutters verzameld in Dahn.

WFAC Dahn 2010 ZILVER VOOR INGE,BRONS VOOR SJAN

Nederland werd vertegenwoordigd door 15 deelnemers die uitkwamen in verschillende klassen. Zondag 1 augustus was de intocht van de schutters door Dahn. Iedereen moest zich verzamelen en er werd in een grote parade door de stad gelopen. Langs de route stonden honderden mensen de schutters toe te zwaaien. De route eindigde in het stadspark met enkele offi ciële woorden gevolgd door een feest met live muziek.

Van maandag tot en met vrijdag werd de wedstrijd verschoten over vijf verschillende parkoersen van elk 28 doelen. De organi-satie had hun uiterste best gedaan voor deze parkoersen want ze waren stuk voor stuk zeer mooi uitgezet en zéér uitdagend om te schieten. Maandag en donderdag werd er een veldronde geschoten, dinsdag en vrijdag een hunterronde en op woensdag werd er op 2D dieren geschoten.

Na vijf dagen schieten waren de winnaars bekend voor Neder-land waren er twee medailles, zilver voor Inge Enthoven (dames compound) en brons voor Sjan van Dijck (dames recurve).

Verder eindigden de volgende schutters in de top 10: Ruben Bleyendaal (5e heren compound), Pim van Caspel (10e heren traditioneel), Frits van der Aa (10e heren veteranen recurve), Marleen Domburg (4e dames recurve), Pauline den Daas (5e dames recurve) en Frank Baets (4e heren recurve).

Prestaties waar we allemaal zeer tevreden mee zijn!

TEKST: FRANK BAETS. FOTO’S: FRANK BAETS

Ajinkya Akdar (IND) en Frank Baets

Gerard Maas en Machiel v.d. Bussen

Veld

Page 24: Handboogsport nummer 5 2010

24 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

TEKST: HANS VELDHUIS WWW.FLETCHER-NET.NL FOTO’S: ANS VELDHUIS

Traditioneel

12E ARCHEON OPENBOOGSCHIETWEDSTRIJDDe weersvoorspellingen voor zondag 19 september waren niet zo best. Een regenachtige dag! Dat heb je liever niet als je een wedstrijd hebt die dag waarbij ‘middeleeuwse’ kledij gedragen dient te worden. Een traditionele boogschietwedstrijd in Alphen aan de Rijn binnen de muren van het Archeon.Voor zover bekend heeft het inderdaad op verschillende plaatsen in het land geregend. In het Archeon bleef het beperkt tot slechts enkele spettertjes. Een mooie dag dus om de pijlen uit de koker te halen en lekker traditioneel te gaan schieten.

Om 10:00 uur openden zich de deuren van het Archeon en konden de boogschutters en publiek naar binnen. Voor alle schutters was het verzamelen bij het klooster. Nadat enkele prevelende priesters blootsvoets uit het klooster kwamen en tussen de middeleeuwse woningen door richting schietterrein liepen sloten de schutters zich aan bij deze heiligheden. Bij het schietterrein aangekomen werden na een preek de blazoenen gezegend en kon de wedstrijd beginnen.

Geschoten werd vanaf 25 meter, 36 pijlen in de ochtend, 36 in de middag. Drie pijlen per rondje en Engelse telling. Schieten met de mediterrane greep, wat overigens niet door iedereen begrepen werd. Dit waren wat gegevens vooraf. Schieten dus maar… met zelfs af en toe een straaltje zon erbij verliep de wedstrijd voorspoedig. Tussen het schieten en pijlen halen door was het gezellig babbelen met elkaar. Over de bogen en pijlen. En over het weer… zoals we dat doen in Nederland. De dag vorderde en zo ook de wedstrijd. Nadat de laatste pijlen waren geschoten konden de wapens weer worden opgeborgen.

Tot slot was er de prijsuitreiking bij de Romeinse herberg en daarna de magen vullen met brood, gebraad en salades. Een mooie afsluiting van een mooie dag.

Uitslagen van dit schutters evenement zijn te vinden opwww.nvvth.nl.

Page 25: Handboogsport nummer 5 2010

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 25

TEKST: MARTIN FRIESEN. FOTO’S: FAM. VAN DER LOOP 25m1p

Op deze wat sombere dag waarop de zon zich soms verschool achter donkere wolken werd in het Limburgse Geverik bij Beek de nationale Veteranendag gehouden.

Veteranendag28 augustus 2010

Aangezien er in de voorliggende dagen veel regen was gevallen in het Limburgse land was men genoodzaakt om de auto’s een behoorlijk stuk van het wedstrijdterrein te parkeren. Maar de leden van Willem Tell 1885 hadden busjes geregeld voor de mensen om deze snel op de plaats te krijgen waar men moest zijn.

VEEL HANDBOOGKENNIS AANWEZIGUit de deelname van143 schutters blijkt dat dit een wedstrijd is die leeft onder de schutters van 50 jaar en ouder. In de oudste klasse, 80 jaar en ouder, waren zelfs vier deelne-mers. Waarvan menigeen zich afvroeg hoe doen zij het toch, want er waren er verschillende die zo’n score niet konden behalen. Geweldig om deze sporters te zien schieten en ze weten het ook allemaal te vertellen als het niet gaat zoals men wil. Veel kennis aanwezig onder de deelnemers.

Onder leiding van twee scheidsrechters (Frans Maas en Henk Haarlem) werd om 10.45 uur het start schot gegeven waarop de pijlen richting het doel vlogen.De een sneller dan de ander, maar gezien de leeftijd van sommigen was dat ook wel te begrijpen.De jongste deelnemer was net 50 jaar, en de oudste was zelfs 83 jaar, dus je ziet, men is nooit te oud om te schieten.

50-54 JAAR PUNTEN1ste A. Stamps 2242de Gerrie lamers 2223de Thei Bosch 221 6x10 en 11x9

55-59 JAAR PUNTEN1ste C. Vogels 2282de Fons Bosch 2263de Michel van Kuyk 224

60-64 JAAR PUNTEN1ste Piet Elberse 2312de Wiel Beyers 2303de Willy van Bon 226

65-69 JAAR PUNTEN1ste Rob Annink 2282de Leon Pelsers 2223de Theo v.d. Hurk 220

70-74 JAAR PUNTEN1ste Bart van Veghel 2172de Ber Thomassen 2163de Bert Neijnens 215

75-79 JAAR PUNTEN1ste Theo Jansbeken 2162de F. Martens 1993de Ton Schaeken 191

80+ JARIGEN PUNTEN1ste Chris Nuland 1992de Harrie Kusters 1963de Herman Repping 192

COMPOUND KLASSE 1ste Hans Wijnen 2332de Tonny van Gaal 2273de Theo Gloudemans 219 4x10

Na de wedstrijd mag het: goudgeel met een wit kraagje

Page 26: Handboogsport nummer 5 2010

26 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

NK 3D 2010 SCHIETEN IN HET LAND VAN OOITIn het weekend van achttien en negentien september werd het NK 3D 2010 verschoten. De organisatie van de wedstrijd, Team Warthog, had als locaties het voormalige Land van Ooit en de Drunense Duinen uitgekozen. Van beide terreinen is gebleken dat ze uitermate geschikt zijn om een NK 3D op te organiseren. Ook bij dit NK schoten de vizierschutters en de niet-vizierschutters de wedstrijd apart van elkaar. Voor mij als barebowschutter hield dit in dat ik de eerste dag de doelen op het Land van Ooit mocht schieten. Na de materiaalcontrole en de briefi ng kon het schieten beginnen. Het Land van Ooit, wat in november 2007 failliet ging, is met haar 34 hectare natuurlijk prachtig om te gebruiken voor een wedstrijd. Bijna alle attracties zijn weg, wat mij een erg postapocalyptisch gevoel gaf en wat zorgde voor veel lege zandvlakten. De doelen die de organisatie had uitgezet stonden vaak op lange afstanden met relatief kleine dieren. Dat zorgde natuurlijk voor een grote uitdaging, maar voor een NK mag dat ook wel.

MOOI PARCOURS, ENTHOUSIASTE REACTIESDaarnaast heeft de organisatie veel gebruik gemaakt van de aanwezige natuur en kunstwerken. Zo moest men bij veel doelen tussen bomen door schieten, of door een gat in een grote haag. Ook werd er gebruik gemaakt van enkele gebouwen die nog wel overeind stonden, zoals een donkere ‘arena’ en de steiger in de zwanenvijver. Volgens mij vonden alle schutters dit een erg mooi parcours, ik hoorde aan het eind van de dag in ieder geval veel enthousiaste reacties. Iedereen keek uit naar de tweede wedstrijddag.

LANGE AFSTANDEN, KLEINE DOELENOp de tweede dag gingen alle vizierschutters naar het Land van Ooit en de niet-vizierschutters gingen op hun beurt naar de roeivijver in de Drunense Duinen. De aspiranten overigens schoten beide dagen op het Land van Ooit, onder begeleiding van iemand van Team Warthog. Ik was al eens eerder in de Drunense Duinen geweest en vond het toen al een erg mooi terrein. De bossen gecombineerd met de zandvlakten maken de Drunense Duinen een leuke schietlocatie die ook nog eens een lust voor het oog is. Na weer een kleine briefi ng gingen de teams op weg naar hun begindoel. Ook op deze locatie stonden veel doelen op lange afstanden met alweer vrij kleine dieren. Het parcours van zondag was gesitueerd rond de roeivijver in de duinen. Dat zorgde natuurlijk voor veel ‘waterdoelen’ en prachtige schietposities. Ook hier ontzettend veel positieve reacties van schutters en naar mijn mening volledig terecht. Een prachtig parcours.

UITSLAGEN EN NOG MEER FOTO’SNa de wedstrijd ging iedereen weer terug naar het Land van Ooit, waar de prijsuitreiking plaats vond. Daar bleek dat iedereen van onze baan een prijs had, een mooie prestatie natuurlijk. Foto’s en uitslagen van het weekend kunt u vinden op www.3dschieten.nl.

Lennart Koster, zilver HJBBR en Daan Bulthuis, goud Heren Aspiranten BBR

TEKST: LENNART KOSTER. FOTO’S: LENNART KOSTER, INGRID PEIJER, HENRIET BULTHUIS.

3D

Ingrid Peijer is lid van HBS d’Eendracht te Vlissingen. Van deze vereniging deden 25 deelnemers mee aan het NK

waaronder tien jeugdleden en vier teams genaamd Stingray.

Page 27: Handboogsport nummer 5 2010

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 27

Een van de meer verrassende uitkomsten van het onderzoek Competitiemonitor, was dat wij, handboogsporters, het erg leuk te vinden om onderdeel te zijn van een team. Daar waren we niet naar op zoek geweest, maar het gebeurt wel vaker in onderzoeken dat je iets vindt dat je niet zoekt.

De leden Discipline Commissie Indoor hebben zich daarna afgevraagd: als mensen teamschieten zo leuk vinden, moeten we daar dan niet iets mee? Deze voorkeur van de schutters past namelijk goed bij de wens van de DC Indoor om in de toekomst het zwaartepunt van de competitie nog meer naar teams te laten verschuiven.

In de huidige indoorcompetitie zijn vooral individuele presta-ties belangrijk. Iedere schutter doet zijn eigen ding en aan het einde van de rit, wordt alles bij elkaar opgeteld. De DC besloot dat het niet onwenselijk was om te kijken of we bij de teams de beleving en het ‘samengevoel’ kunnen vergroten. Dat zou kunnen met de spelregels die worden gebruikt bij het NK Outdoor en met de spelregels waarmee ons juniorenteam dit voorjaar de Europese titel pakte.

Al snel bleek dat de vraag voor de Discipline Commissie Indoor niet was: willen we deze regels verwerken in de

Nationale Bepalingen? De Commissie was unaniem daarin. De vraag was: doen we dit op alle niveaus? Want: kunnen schut-ters op lagere niveaus dit wel? En: als we niet vertrouwen, dat ze het kunnen, accepteren we dan de consequenties? Namelijk dat we op meerdere niveaus meerdere regels invoeren? Dat we nog meer regels krijgen en nog meer verschillen in de competi-tie inbouwen?

Vooral het vertrouwen in het kunnen van de schutters bleek te overheersen. Als ze maar oefenen, komt het goed. Dat beves-tigden ook de coaches van NHB Topsport, toen ze benaderd werden voor advies: Het is erg leuk om te doen, maar je moet als team wel even oefenen.

Hoe helpen we als sportbond zoveel schutters en zoveel teams met de voorbereiding op deze nieuwe regels? We besloten het te laten zien. Met video’s. Op een grijze herfstdag trotseerden de jonge schutters van het CTO in Arnhem daarom de kou en deden ze voor de camera’s voor hoe het moet. Maar ook hoe het niet moet.

Op de website van de NHB ziet u het resultaat van deze opnames. Daar downloadt u ook de regelgeving van de teamwedstrijden.

In het voorjaar zaten de vier leden van de Discipline Commissie Indoor rond de tafel. Er werd overlegd welke reglementswijzigingen van FITA ook in de Nationale Bepalingen verwerkt moesten worden. De nieuwe leeftijdsgrenzen, dat was duidelijk. Setsysteem ook, was uit de bondsraad naar voren gekomen. En de Teamformats? Het gesprek viel even stil. Ja, die ook.

TEAMWEDSTRIJDEN INDOOR IN NIEUW JASJE

Oefenen is aan te raden

Page 28: Handboogsport nummer 5 2010
Page 29: Handboogsport nummer 5 2010

TEKST: PIER ELZINGA, BONDSCOACH COMPOUND. FOTO’S:DEAN ALBERGA

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 29

Poreč, een toeristische stad in KroatiëVoor de eerste deelname aan de World Cup werd het heren compoundteam, Peter Elzinga, Rob Polman en Fred van Zutphen uitgezonden. Door Peter werd een 1e plaats, Rob 17e plaats en Fred een 32e plaats behaald. Bij de duels werden alle drie de sporters uitgeschakeld. Peter door nummer 64 met 4-3, Fred door Boe met 4-2 en Rob door Duo met 4-2. Dit hadden we niet verwacht en de teleurstelling was groot. Het heren-team mocht voor de 3e en 4e plaats strijden tegen El Salvador en de kleine fi nale werd helaas ook verloren. Het dames compoundteam bestond uit Irina Markovic, Inge van Caspel en Wilma in ’t Panhuis. Zij behaalden individueel in de voorronde resp. een 18e , 17e en 33e plaats . Bij de duels ging het bij de dames beter dan bij de heren. Irina haalde een 8e plaats wat haar 10 World Cup punten opleverde. Inge werd 9e en verdiende 5 punten. Ook het damesteam moest voor de 3e en 4e plaats strijden en verloren ook hun match van Mexico, in hetzelfde slechte weer als de heren.

Antalya, populaire badplaats in TurkijeVoor deelname aan de World Cup Antalya werd gekozen voor Marc Remie om verjonging in het team te krijgen en hem tevens een leerervaring te laten opdoen met de World Cup. Ook Irina ging mee om deel te nemen voor de World Cup ranking. Het HC team behaalde een 4e plaats. Individueel werden er punten behaald door Peter, Rob en Irina.

Ogden, Verenigde StatenIn Ogden zijn er, onder leiding van Peter Nieuwenhuis, opnieuw punten behaald voor de World Cup door Peter en Irina, waarna is besloten deel te nemen aan de World Cup te Shanghai. De kansen voor Irina om zich bij de 1e acht voor de World Cup fi nale te plaatsen waren groot. Peter moest zich bij de 1e vier plaatsen om nog in aanmerking te komen voor een plaats bij de laatste acht in Edinburg. Irina had inmiddels 30 punten en Peter 16 punten.

Shanghai, de grootste stad van ChinaIn Shanghai vond op 1 september de voorronde plaats, waarbij Irina als 9e rankte en Peter als 25e. Bij de eliminatieronden strandden zowel Irina als Peter in de 1/8 fi nales. Peter had

Vijfde editie Wereld Bekereen terugblik

hierdoor defi nitief geen zicht meer op deelname aan de WC fi nale. Voor Irina was het nog zaak dat Linda Ochoa niet 1e of 2e werd, want dan kwam zij op een 7e plaats uit. Echter de Mexicaanse bemachtigde een fi naleplaats, waardoor Irina 8e werd in de eindranking met 1 punt verschil. Omdat het organiserende land een extra plaats krijgt toegewezen voor de WC fi nale, plaatste Irina zich niet voor de eindronde. Beide schutters hebben echter gestreden wat ze waard waren. Helaas bracht het niet wat wij op het oog hadden. In de mixed team fi nale eindigden Irina en Peter op een hele mooie 4e plaats door eerst Denemarken en daarna Rusland te verslaan. Voor de 3e en 4e plaats werd er verloren van Amerika.

Terugkijkend op het afgelopen seizoen zijn er veel 4e plaatsen behaald. Het vooruitzicht voor het aankomend jaar ziet er positief uit.

Topsport

Page 30: Handboogsport nummer 5 2010

30 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010

EK Outdoor,Bronzen medaille

Afgelopen maand heeft Peter Nieuwen-huis afscheid genomen van de NHB.

Een groot verlies voor onze sport!

Peter boekte resultaten, niet alleen als bondcoach, maar ook als technisch directeur bereikte hij veel voor de NHB.Ik heb veel te danken aan Peter want hij maakte mij tot de sporter die ik nu ben.Podiumplaatsen voor mij en voor andere sporters werden onder zijn leiding behaald.Tijdens zijn coachschap behaalde ik alleen al vier van de vijf Europese titels.En niet te vergeten de Wereldbekers en WK’s waarbij ik op het podium mocht staan.

Hij leerde ons dat spijkerbroeken niet in deze sport thuis hoort, dat je samen kunt winnen en alles bespreekbaar kunt maken. Hij leerde ons alles over de topsport en hoe er mee om te gaan.

Peter haalde het beste in een sporter naar boven, liet iemand beter functioneren, meer uit je zelf halen.

Hij wilde het beste voor onze sport.Hij wist in een zeer korte tijd het CTO op te zetten in Papendal (NOC-NS), een succes onder leiding van Wietse Van Alten.Hij realiseerde trainingen voor de Neder-landse Teams in Papendal.Peter heeft de afgelopen jaren veel bereikt binnen de NHB en wilde nog veel meer bereiken om onze sport te professionalise-ren.

Zo’n grote kracht te verliezen is erg jammer en dat zullen we ook gaan merken.

Peter, bedankt voor alles wat je hebt gedaan!

Groet Peter

FOTO: ROBERT VOGELS

Column

De aanvraag van de stichting NIATO (de organisator van het EK 2012) voor fi nanciële ondersteuning bij het Ministe-rie van VWS is in behandeling genomen en het bestuur wacht de uitslag vol vertouwen af. Nu het offertestadium grotendeels voorbij is kunnen de beslissingen genomen wor-den met welke partners NIATO in zee zal gaan. We gaan onze Europese teams onderbrengen bij de Accor Schiphol hotelketen. Uiteindelijk bleek dit om logistieke redenen de meest aantrekkelijke locatie. Maar ook de cateraar en de tentenleverancier zijn nu bekend. Uiteraard wordt alles

opgezet in samenwerking met Amsterdam Topsport en het Olympisch stadion.

WEBSITEHet ligt in de bedoeling om voor het einde van dit jaar de website in de lucht te hebben. Op deze site zal het dan ook mogelijk zijn je als vrijwilliger aan te melden.Tot slot verwachten we de Technisch Gedelegeerde van de EMAU onze vorderingen te kunnen laten zien tijdens het F2F toernooi in Amsterdam.

EK Outdoor 2012

21 / 26 mei te Amsterdam

Page 31: Handboogsport nummer 5 2010

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2010 31

door Robin Roos

Sint-Oedenrode eert Rick van den Oever

TEKST: JAN VAN DER AA. FOTO: ILSE VAN DEN BOOM

Hier staat een topper, je zet Rooi sportief op de kaart en wij zijn trots op jou. Je bent niet alleen een ambassadeur van de sport maar ook van de gemeente. Dat schrijft geschiedenis en ik hoop je over twee jaar hier weer terug te mogen zien met een medaille.Burgemeester Peter Maas motiveerde hiermee het besluit van het gemeente-bestuur van Sint-Oedenrode om aan handboogsporter Rick van den Oever de Penning van Verdienste van de gemeente toe te kennen.

Na zijn aankomst op Schiphol kreeg Rick zaterdag 28 augustus nog behoorlijk wat te verwerken. In zijn woonplaats Sint-Oedenrode stonden familie, leden van Concordia en zijn voltallige vriendenclub De Kiepenjoa-gers hem op te wachten. Vanaf de Markt ging het gezelschap in triomf-tocht met sjees en paard naar het gemeentehuis.

Vergeleken met zichzelf constateerde de burgemeester dat zijn eigen zilver (ambtsketen) iets langer op zich had laten wachten dan het zilver van Rick. „Je hebt een geweldige prestatie geleverd. Deze eerste Jeugdspelen richten zich op toptalenten, maar hier staat een topper.” Dat Rick sinds 2008 in training is op Papendal zal volgens de burgemeester Rick zeker tot een hoger niveau brengen. Hij hoopt hem dan ook over twee jaar weer op het gemeentehuis te mogen ontvangen met een medaille uit Londen. Hij betrok in zijn felicitaties verder de ouders en de oma van Rick. In 2009 was Rick in

Sint-Oedenrode uitgeroepen tot Sportman van het jaar.In interviews had Rick zich al als een professioneel sporter geuit. Die zaterdag thuis reageerde hij, zoals hij zelf vond, clichématig: ik bedank voor dit alles mijn ouders, die mij naar de trainingen hebben gereden en mijn vrienden. Een stuk van deze medaille is voor jou Peter.

Daarmee bedoelde hij Peter Hulsen van Concordia, die hem negen jaar geleden onder de boog zette en verder trainde.

In het clubgebouw aan de Boskantse-weg kreeg Rick twee feestelijke taarten met daarop een actiefoto van hem in Singapore en midden op de schietbaan hing een grote poster waarop Rick in actie te zien was op de Spelen in Singapore. We zullen je nu wat meer bij ons zien begroette Peter Hulsen hem.

KICKOp de vraag, hoe hij jongelui zou adviseren om de handboogsport te beoefenen antwoordde Rick dat bij hem het winnen de kick geeft. “ Dat is bij alle sporten. Het mooie van de handboogsport is de concentratie. Op zeventig meter zie je de roos nauwe-lijks, maar je raakt hem wel. Voor mij begon het pas echt interessant te worden toen ik internationale wedstrij-den ging schieten” .Peter Hulsen, die negen jaar geleden Rick het handboogschieten bijbracht was heel tevreden. Zijn waarschuwing destijds aan vader Huub van den Oever is uitgekomen. Wees zuinig op hem want hij is een talent had hij hem meegegeven toen Rick voor de eerste keer kwam schieten. In korte tijd had de jonge Rick de handboog onder de knie.

Burgemeester Maas verwelkomt Rick op het gemeentehuis

Page 32: Handboogsport nummer 5 2010