Handboogsport nummer 4 2010

32
E D Jeugd Olympische Spelen 2010 HAND BOOG SPORT 60 e jaargang september 2010 nummer 4 NEDERLANDSE HANDBOOGBOND

description

Dit is het periodieke magazine van de Nederlandse Handboog Bond.

Transcript of Handboogsport nummer 4 2010

Page 1: Handboogsport nummer 4 2010

ED

Jeugd Olympische Spelen 2010

HANDBOOGSPORT

60e jaargang • september 2010 • nummer 4

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

Page 2: Handboogsport nummer 4 2010
Page 3: Handboogsport nummer 4 2010

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 3

Editoriaal

Omslag fotoRICK VAN DEN OEVER 2E PLAATS JEUGD OLYMPISCHE SPELEN SINGAPORE 2010.ZIE VOOR HET ARTIKEL PAGINA 18FOTO: DEAN ALBERGA

Colofon

BijgeloofDe bladeren vallen van de bomen, de zon is steeds minder te

zien en de handschoenen komen weer tevoorschijn. Regen, wind, we hebben het allemaal weer gezien en in donkere dagen ben je sneller beducht op zwarte katten, ladders, zout en kijk je reikhalzend naar het laatste klavertje vier of een verloren hoefijzer. De tijd van mijmeren, terugkijken, balans opmaken is aangebroken. En juist nu start de competitie en worden de plannen gemaakt voor 2011. Wordt vooruitgekeken naar de periode vóór ons waarin we alle dromen kunnen realiseren!

Hoewel? Nee, niet alle dromen. Want het was op vrijdag de 13e (augustus) dat het bericht bij mij binnenkwam dat Peter Nieuwenhuis, tot 1 oktober technisch directeur van onze organisatie, de NHB gaat verlaten. Door dit soort berichten krijgt een datum de lading die het verdient. Of er ook een zwarte kat voorbij kwam kan ik me niet herinneren, maar ik heb die dag geen klavertje vier gevonden.

Dat betekent dat de uitdagingen waarvoor we dit najaar zijn gesteld nog veel groter zijn dan al voorzien. We zullen de topsportprogramma's die door Peter Nieuwenhuis stevig zijn neergezet moeten doorontwikkelen zonder zijn bezie-lende leiding. Een klus die desondanks gaat slagen! Hiervoor zijn binnen de handboogsport immers alle ingrediënten aanwezig.

De handboogsporter is nu eenmaal een ondernemend en actief type. Niet zo één die graag alleen studeert en van achter de boeken of toetsenbord commen-taar geeft. Nee, een doener die graag met inzet, kennis en kunde wil bijdragen aan het succes van het geheel. Dit is ook in deze editie van Handboogsport terug te vinden met bijdragen door vele mensen. Ook een blik op de kalender re ecteert de ontwikkeling van onze prachtige sport.

Maar het meest inspirerend voor de handboogsport zijn en blijven de prachtige successen van onze (soms nog jonge) sporters. Recent zilver op de Jeugd Olympische Spelen, zilver bij de EK aangepast sporten, zilver en brons bij de World Field Archery Championships, dubbel goud, dubbel zilver en dubbel brons bij de EK Junioren, schitterende wereldrecords! Het is één opeenstapeling van motivatie en succes.

Vanaf deze plaats sluit ik af met een bijzondere felicitatie voor onze eindredac-teur Mary Mans en haar bondscoach Veld Johan van Dongen die getrouwd zijn op 30 augustus.

Ik wens u veel leesplezier met deze editie van Handboogsport.

Teun Plantinga,Bondsdirecteur

Of cieel orgaan van deNederlandse Handboog Bond

Oplage8500 stuksUitgave in februari, april, juni, september, november.Kopijdatum november: 4 oktober 2010

RedactieadresBondsbureau NHBPostbus 101015240 GA Rosmalen073 – 5210101073 – [email protected]

HoofdredactieOpenstaande vacature

RedactieLennart KosterMary MansHans Veldhuis

Aan deze editie werkten verder mee Cees van Alten, Wietse van Alten, Jan Enthoven, Robert Erica, André Korlaar, Liduina van Neerven, Peter Nieuwen-huis, Ingrid Peijer, Rozenjagers Eerde, Rob Salden, Ed Smit, St.Jozef Doelen Geldrop, Jan Spaans, Hetty Thijssen, José Vogels

Abonnement€ 20,00 per jaar

AdvertentiesBureau Van Vliet B.V. [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor kopij te bewerken en in te korten

VormgevingHannah Barrow, Daniëlle Kool (Cabbage)

DrukIVA Groep

Gesponsord en gedrukt door IVA GROEPwww.ivagroep.nl

Page 4: Handboogsport nummer 4 2010

IVA GROEP BVGlashaven 16/283011 XJ Rotterdam

T 010 - 433 14 00F 010 - 411 72 20

E [email protected] I www.ivagroep.nl

GROEPSchot in de roos met IVA

IVA SUPPLIES IVA SERVICEIVA ICTIVA MACHINESIVA PROJECTIVA REPROIVA [email protected] [email protected]@[email protected]@[email protected]@ivagroep.nl

Leden van de NHB ontvangen, zowel zakelijk als privé, 10% korting bij IVA GROEP. Tevens doneren wij 2% aan de NHB, als u een nieuwe klant bent.Heeft u print- of drukwerk (incl. ontwerp), kantoorartikelen, -machines of -meubilair nodig? Bestel bij IVA.

Eén leverancier bespaart u tijd.

10% Korting voor u en2% Bonus voor de Nederlandse Handboog Bond

ADV Handboog Bond.indd 1 28-01-2010 15:39:29HB4_Averts4.indd 4 03-09-2010 16:44:49

Page 5: Handboogsport nummer 4 2010

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 5

InhoudColofonEditoriaalWK Veld HongarijeHitte en muggenTraditioneelDe SchansZilver voor Rick van den OeverThe inaugural Youth Olympic Games (YOG) 2010EK BowhuntingBondsnieuwsWedstrijdkalender Stoke MandevilleMooie resultaten in EngelandRayon 3

EK 2012Face 2 FaceCommissie scheidsrechtersVraag en antwoordMiddeleeuws vermaakLage Landen Clout Toernooi bij kasteel DoornenburgNK Outdoor BaarschotTwee dagen spanning en prachtige sport Column Peter ElzingaTechniekMentaal richtenJeugdpaginaEK Junioren

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

60e JAARGANG • SEPTEMBER 2010 • NUMMER 4

336

8

10

14181920

22222324

25

26

2829

30

8

6

25

14EKBowhunting

Clout schieten

WK Veld

De Schans

16NK Veld

20Stoke Mandeville

Inhoud

Page 6: Handboogsport nummer 4 2010

6 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

UIT HET DAGBOEK VAN JOSÉ VOGELS: Zondagnacht 11 juli om 00.05 uur vertrokken vanuit Horst a/d Maas en na een zeer voorspoedige reis met bus, om 15.00 uur gearriveerd in het hotel in Visegrad. Na enkele administratieve zaken afgehandeld te hebben, kon iedereen naar zijn kamer, waarna ’s avonds in de lobby de nale van het WK voetbal werd gekeken.

WK VELD TE VISEGRAD, HONGARIJE:HITTE EN MUGGEN!

Maandagochtend gezamenlijk ontbeten, daarna wat bood-schappen gedaan, accreditatie en ’s middags enkele pijlen getraind.

Vandaag (13 juli) stond de of ciële training op het programma, dus allen keurig netjes in NHB-kleding. Nog nooit zo’n vlotte materiaalinspectie meegemaakt. Voor mij stond de teamcap-tainsmeeting op het programma, waar geen echte bijzonder-heden te melden waren. ’s Avonds de openingsceremonie, waar menig organisatiecomité een voorbeeld aan kan nemen. Toespraken waren kort, entertainment zeer vermakelijk en de boottocht op de Donau een verademing (fris briesje).

PERSOONLIJK RECORD SJANWoensdag de kwali catieronde van 24 doelen onbekend (3 parcours). Vermeldenswaardig is de score van Sjan van Dijck. Na amper een half jaar geleden overgestapt te zijn op bare-bow, schoot zij een persoonlijk record en zilveren arrowhead-speld bij elkaar met 305 punten. Dat is pieken op het juiste moment! Donderdag stond de 2e kwali catie van 24 doelen bekend op het programma. Om ca. 15.00 uur kwamen de eer-ste sporters terug uit het parcours; bezweet, onder de muggenbulten en vermoeid. Tevredenheid en teleurstelling binnen het team. Xander Holl en Hans van Hout bleken met hun resp. scores van 640 (19e) en 612 punten (18e) de eerste 16 niet te hebben gehaald. Sander Dolderman bleek tot zijn opluchting nog de 14e plaats te bezetten. Het herenteam werd enigszins teleurstellend 11e, waar een plaats bij de eerste 8 nodig was voor de team nales. Bij de dames tevredenheid alom. Inge Enthoven behaalde met 757 punten een 10e plaats, Inge de Jong met 607 punten een 13e plaats en Sjan van Dijck met 555 punten een 11e plaats. Allen dus door naar de eerste eliminatieronde op vrijdagochtend. Tevens bezette het damesteam een mooie 7e plaats, dus door naar de team nales!

VRIJDAG 16 JULI: SJAN OP DE 7E PLAATS GEËINDIGDEerste eliminatieronde; hoogste 16 sporters per categorie, 12 doelen. Sander (10e), Inge Enthoven (10e) en Inge de Jong (9e) kwamen helaas enkele puntjes tekort om naar de kwart nales te gaan, echter Sjan bleek zich wel bij de hoogste 8 barebow dames te hebben geplaatst, dus ’s middags kwart nales (8 doelen) met support van het gehele Neder-landse team. Helaas mocht dit niet baten, maar Sjan mag tevreden terugkijken op dit WK met een mooie 7e plaats! Na de kwart nales werden ook de halve nales nog afgewerkt op een bloedheet parcours. Al met al een zeer lange en vermoei-ende dag.

TEAMFINALESOns damesteam moest vandaag (zaterdag) aantreden voor de team nales; waarbij het reservemateriaal door de heren van het team door het parcours werd meegedragen! Na een voortvarende start; het eerste doel werd tot ieders verrassing door onze dames met een hogere score afgesloten dan door de Franse dames; lieten de Franse dames zien dat ze niet voor niets als tweede waren gerankt. Onze dames hadden verder weinig meer in de melk te brokkelen en werden uiteindelijk achtste. ’s Middags werd het programma t/m de halve nales afgewerkt, waarbij zeer verrassende en spannende matches te zien waren. De dag werd om 16.00 uur met de wedstrijden om de medailles afgesloten op het naleparcours (4 doelen bekend) in het kasteel, waarna ook gelijk de medaille-uitreiking voor de teams plaatsvond.

18 JULI, EINDE VAN HET WK Helaas geen sporters van ons meer in de strijd. Gezamenlijk om 10.30 naar het kasteel gegaan om de individuele nales om het goud, zilver en brons te kijken. Rond 16.00 uur terug naar het hotel, spullen ingepakt, gedoucht en omgekleed voor het banket. Om 00.00 uur zat het er voor ons team op; spullen de bus in en richting huis. Na een lange rit door Hongarije, Oostenrijk en Duitsland (incl. tussenstops voor ontbijt, lunch en wisselen chauffeurs) om 17.00 terug in Horst a/d Maas.

Namens Johan en José: Sjan, Inge, Inge, Sander, Xander en Hans bedankt voor jullie inzet en sportiviteit.

Page 7: Handboogsport nummer 4 2010

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 7

TEKST: JOSÉ VOGELS. FOTO’S: ROBERT ERICA

Dames Compound: Inge EnthovenDames Recurve: Inge de JongDames Barebow: Sjan van DijckHeren Compound: Sander DoldermanHeren Recurve: Xander HollHeren Barebow: Hans van HoutBondscoach: Johan van DongenTeam Captain: José Vogels

1e rij: Inge de Jong, Sjan van Dijck (7e), Inge Enthoven, José Vogels2e rij: Xander Holl, Hans van Hout, Sander Dolderman, Johan van Dongen

Page 8: Handboogsport nummer 4 2010

8 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

HB4_Schans.indd 8 03-09-2010 15:53:37

Page 9: Handboogsport nummer 4 2010

TRY OUTIn verband met de Midzomerschans, een cultureel festival, binnen de verdedigingswallen van het fort, was er naast ver-schillende culturele activiteiten ook een traditionele verschie-ting georganiseerd door de Eilandschutters. Een ‘try-out’…

EEN STUKJE GESCHIEDENISTer verdediging van het Marsdiep werd door Willem de Zwijger in 1572 een aarden Schans opgeworpen. Vlootadmi-raal Tromp hield geregeld krijgsraad in De Schans. Tijdens de Franse overheersing werd de naam omgedoopt tot fort Central. In 1811 bracht Napoleon een bezoek aan het fort waarna hij het liet vergroten. Rond 1930 werd een gedeelte van De Schans afgegraven om de grond te gebruiken voor dijk verzwaring. In 1992 werd gestart met het uitdiepen van de gracht en het herstellen van de walkanten en wal pro elen. De reconstructie is de situatie van rond 1811.

BOOGSCHUTTERS OP DE WALLENHet fort ziet er fantastisch uit en leent zich uitstekend voor een leuke boogschiet wedstrijd. Ook nog eens leuk voor de

Houten pijlen op De SchansHet is zondag 27 juni en we kunnen spreken van een echte zomer. Het is al enige dagen warm weer, zo’n 28 graden, aan zee wat koeler. Dat kon je merken tijdens de verschieting op Texel, bij fort De Schans, waar een bescheiden briesje vanuit de Waddenzee voor iets van koelte zorgde.

bezoekers van de culturele dag om traditionele boogschutters in actie te zien. De opkomst was wat magertjes maar voor een eerste keer net mooi. Gevraagd was om gekleed te gaan in bij de boog passende kledij. Gedacht was aan Noormannen, Saracenen, Mongolen, jonkvrouwen, ridders en Tempeliers. Enkele schutters hadden hieraan gehoor gegeven. Met een gezellige groep schutters onder leiding van ‘commander’ Aad werd er, op commando, vanaf de verdedigingswal naar beneden geschoten op blazoenen. Met het mooie weer en de goede stemming verliep de verschieting voorspoedig. 6 Pijlen schieten en dan een stukje lopen om de pijlen weer op te gaan halen. Uiteraard werden ook de scores genoteerd voordat de gevederde projectielen uit de doelpakken werden verwijderd. Halverwege de strijd een goed verzorgde lunch. Na a oop een prijsuitreiking voor de beste drie schutters.

Deze verschieting is volgend jaar zeker een herhaling waard. Deze ‘try-out’ biedt met de opgedane ervaring mogelijkheden om er een traditioneel terugkomende wedstrijd van te maken op de jaarlijkse historische dag in fort De Schans.

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 9

TEKST: HANS VELDHUIS (WWW.FLETCHER-NET.NL) FOTO’S: HETTY THIJSSEN

HB4_Schans.indd 9 03-09-2010 15:53:48

Page 10: Handboogsport nummer 4 2010

Bijzonder is ook dat Nederland 2 plaatsen (het maximale) heeft afgedwongen op het, voor Nederland succesvolle, WK junioren/cadetten afgelopen jaar in Ogden USA. Na een stevige selectie procedure hebben zich voor Nederland Maud Custers (Ell) en Rick van den Oever (St. Oedenrode) geplaatst voor deelname aan deze Olympische spelen in het klein (3600 sporters). Nadat de 2 zich op het EJK goed heb-ben laten zien, Rick 3e plaats individueel en goud met ploeg, Maud individueel 8e, en de korte periode tussen EJK en JOS goed hebben doorgetraind, vertrokken ze samen met het grootste deel van de Nederlandse selectie op 9 augustus naar het prachtige, je zou pittoreske mogen zeggen want het is niet groter dan onze eigen noordoost polder, Singapore.

Olympisch dorp Op 10 augustus (lokale data) geland om 6 uur in de morgen, vervolgens met de hele delegatie koffers verzamelen en in de bus naar HET DORP! Net als bij de “echte” Olympische spelen moet je voordat je het dorp in mag je accreditatie valideren. Dit gebeurt erg vlot want er zijn ontzettend veel vrijwilligers die deze spelen mede mogelijk maken, een kleine 20.000! Rond een uur of half 12 in de morgen worden we door een bus afgezet bij onze appartementen waar wij gedurende 3 weken zullen verblijven. De rest van de dag hebben we gevuld met lunchen, uurtje slapen en het dorp ver-kennen om ‘s avonds na het eten niet te laat gaan slapen. De volgende paar dagen hebben we getraind op een heel lage in-tensiteit, dit vanwege het tijdsverschil van 6 uur maar vooral omdat de omstandigheden erg zwaar zijn niet alleen door de hoge temperaturen minimaal 26 en maximaal 37 maar vooral door de hoge luchtvochtigheid.

Olympische vlamDe schutters zijn duidelijk in goede doen want al na 2 dagen hebben ze hun draai op het schietveld al goed gevonden en zijn de schoten zoals gewenst. De dag voor de opening heb ik aan mijn eerste “verplichting” voldaan als zijnde Athlete Role

The inaugural Youth Olympic Games (YOG) 2010

Zilver voor Rick van den OeverHet is sinds 1924 (winter spelen) dat het Olympisch comité een nieuw evenement is opgestart. Het bijzondere aan dit wereldwijde (204 deelnemende landen) evenement is het combineren van sport, cultuur en educatie verder is dit een mijlpaal voor de olympische beweging en natuurlijk voor de jeugd wereldwijd.

10 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

HB4_OSjeugd.indd 10 07-09-2010 10:02:58

Page 11: Handboogsport nummer 4 2010

Model, ik mocht samen met een aantal andere ARM’s met de Olympische vlam lopen.Ik kan jullie oprecht zeggen dat dit een bijzonder moment uit mijn carrière is en altijd zal blijven! Helaas heb ik geen foto van dit moment.

OpeningsceremonieOp dag 5 na een lichte ochtendtraining was het eind van de middag verzamelen voor de openingsceremonie, iets wat ik zelf op de spelen ook nog nooit heb bijgewoond. Dit is natuurlijk een immense onderneming om een 4500 tot 5000 man georganiseerd van het dorp naar stadion en terug te krijgen, een lange stoet van bussen bracht ons naar de plaats van de opening vervolgens kon iedereen plaats nemen op de tribune om te genieten van een spektakel met als hoog-tepunten het binnendragen van de Nederlandse vlag en het ontsteken van de Olympische vlam. Om 22.00 uur was het weer richting de bussen, was even wat minder te controleren dus het was zaak dat je de oranje shirtjes goed bleef volgen, maar op een schappelijke tijd van 00.00 uur lag iedereen toch wel plat.

Cheap Stuff?De dag erop hebben we even afstand genomen van alles wat sport en Olympisch is. Na een goede nachtrust en stevig ontbijt zijn we Singapore ingegaan op zoek naar ‘the cheap stuff’ zoals dat elders in Azië verkrijgbaar is. Helaas; de spul-len zijn van dezelfde kwaliteit én dezelfde prijs als bij ons! Met opgeheven hoofd verder genoten van alles wat we tegen kwamen. Van winkeltjes met eten dat we niet konden plaatsen tot megastores waar De Bijenkorf niets bij is. Met een mooie indruk rijker weer terug naar het dorp gegaan voor het avond-eten en op tijd slapen.

Element van cultuur en educatieNa een aantal dagen trainen, acclimatiseren en rusten is het zover dat de wedstrijd start. De kwali catie bestaat uit 72 pijlen over 70 meter, niet anders dan we gewend zijn. Veel regen, maar Maud en Rick hebben zich goed gehouden met als resultaat een 16e plaats voor Maud (592) en een sterke 1e plek voor Rick (652).De voorbereiding voor de mix team ronde kan beginnen. Op dit evenement bestaan de mix teams niet uit de gebruikelijke landenteams maar internationale teams; dus jongen/ meisje

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 11

TEKST: WIETSE VAN ALTEN FOTO’S: DEAN ALBERGA

YOG 2010

HB4_OSjeugd.indd 11 07-09-2010 10:03:17

Page 12: Handboogsport nummer 4 2010

Rick op weg naar het zilver

12 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

HB4_OSjeugd.indd 12 07-09-2010 10:03:28

Page 13: Handboogsport nummer 4 2010

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 13

uit verschillende landen. Dit is op verzoek van IOC gedaan om een element van cultuur en educatie in te bouwen in de wedstrijd. Wij coaches mochten in deze rondes ook niet coachen.

OverwinningenNa de lunch was het eerst de beurt aan de meisjes om hun 1/16 nale te schieten. Maud schoot tegen de nummer 17, Lecointre, een Française. Maud won deze eliminatie met 6-0! Rick mocht hierna met de andere heren aan de bak en trof een jongen uit Mexico die in de kwali catie materiaalpech had dus normaal gesproken niet op 32 gerankt zou hebben. Na een 4-0 voorsprong van Rick snoepte de Mexicaan 2 setpunten af maar daar bleef het bij. 6-2 was de einduitslag in het voordeel van Rick.Met de mixteam had Maud de nummer 17 van de heren als partner, een jongen uit Armenië (Shahnazaryan) en Rick werd gekoppeld aan een meisje uit Egypte (Kamel). De mixteam-ronde wordt normaliter geschoten op score (4 rondes van 2 pijlen per persoon) maar deze keer werden de rondes net als bij de individuele nale geschoten met setpunten.Beide teams wonnen de eerste ronde nadat ze terug kwamen van een achterstand. Maud en partner met 6-4 en Rick en partner met 5-5 en de shoot-off met 9 en een 10 afsluitend tegen 9-8. Je mag dus spreken van een uitstekende dag, alles gewonnen wat er die dag te winnen was voor onze schutters.

MixteamsDe volgende dag schoten de mixteams de hele dag tussen de tribunes. Maud en partner moesten in de 2e ronde tegen het duo Paraske/Rajh (Griekenland/Slovenië). Na 2-0 achter 2-2, 4-2 achter en 4-4 werd de wedstrijd beslist in het voordeel van Paraske/Rajh met 32-35 dus eindstand 6-4. Dat duo won uiteindelijk zilver. Rick met partner moesten kort hierna schieten tegen het koppel Ingley/Koiwa (Australie/Japan). Hierin moesten ze duidelijk hun meerdere erkennen ze kwamen na 4-0 nog wel terug tot 5-3 maar met 7-3 ging het koppel Australië /Japan verder om in de volgende ronde uitgeschakeld te worden door de uiteindelijke nummer 4. De internationale mixteams werd op hoog niveau geschoten. Het goud is gewonnen door het team Wit-Rusland/Italië in de nale tegen Griekenland/Japan. Brons werd gewonnen na een bloedstollende shoot-off door Turkije/Singapore tegen Bangladesh/Spanje. Een zeer geslaagd mixtoernooi met medaille-uitreiking. Er was wat te verdienen!

De dag van Maud Aangezien Maud als 16e was gerankt en ze haar eerste ronde had gewonnen, moest ze in de 1/8 nale uitkomen tegen de nummer 1 uit de open ronde, een stevige tegenstander! Kwak uit Korea heeft eerder al op seniorenniveau het wereldbe-kercircuit gewonnen, won goud met de ploeg op het WK en zilver individueel. De eerste set ging naar de Koreaanse met 27-25, de 2e set was 26-26 dus 2-1! Maar toen ging het gas erop bij Kwak en eindigde zij met 30 en 29 tegen 2 x 26 van Maud en was het lot bezegeld met 7-1. Maud eindigde op een 9e plaats en dat is zeker niet verkeerd als je als 16e bent ge-rankt. Kwak pakte aan het eind van de dag zoals verwacht de gouden medaille. Zilver was er voor Tan uit Taiwan en brons werd opgeëist door Segina uit Rusland.

De dag van RickRick begon tegen Rivas uit Spanje, en won overtuigend met 6-0. De volgende eliminatie schoot Rick tegen Nott uit Austra-lië. De eerste set ging met 25-27 naar Nott. Rick kwam daarna goed terug: 26-23 en 29-25 om 4-2 voor te komen. Toen via 23-29 weer gelijk op 4-4. In de laatste beslissende set hield Rick het goed bijeen en pakte de wedstrijd met 28-27. Nog geen uur later volgde de halve nale tegen Tsybzhitov, Rusland. Rick opende sterk met 28-26 maar de Rus kwam goed in de wedstrijd en bracht 2 x 28 op het bord tegen 2 x 27 van Rick waardoor de Rus 4-2 voorstond en de druk op Rick opvoerde. Rick liet zich niet van zijn stuk brengen en schoot op overtuigende wijze 29 punten op het bord tegen 26 van de Rus en de score was gelijk 4-4. De laatste 3 pijlen zette Rick nog goed door en met 28-27 was de nale plaats zeker. In de nale trof Rick een jongen uit Egypte, Sabry die de hele dag ontzettend sterk had staan schieten. Hij had van de 45 pijlen die hij had geschoten er maar liefst 40 in het geel laten landen. De eerste set was in het voordeel van de Egyptenaar in bloedvorm: 28-29. De 2e set was ook voor de man uit Egypte 25-27. Ook de 3e en laatste set werd beslist in zijn voordeel met 27-28. Ibrahim Sabry, eerste Olympisch jeugd-kampioen Handboogschieten.

Rick pakt dus het zilver Iets wat erg bijzonder is en zeker wat zegt over zijn niveau. Het is al zijn 4e medaille op een internationaal titeltoernooi! Het was tevens de eerste Olympische medaille van de Neder-landse jeugdequipe, dus ook erg speciaal. Het zilver van Rick is een prachtige afsluiting van dit toernooi.

YOG 2010

HB4_OSjeugd.indd 13 07-09-2010 10:03:44

Page 14: Handboogsport nummer 4 2010

Drie gouden en één zilveren medailleHet Europees kampioenschap bowhunting vond dit jaar plaats in het Oostenrijkse Stuhlfelden. Hieraan werd door meer dan 1200 sporters uit 16 landen deel genomen. Ons land werd hierbij vertegenwoordigd door 19 deelnemers. Stuhlfelden is een bekend skioord omringd door hoge bergen waar de sneeuw nog steeds op de toppen lag.

EK Bowhunting 24 tot 28 mei 2010

Nederlandse voorzitster Zondag liepen alle schutters in een grote optocht naar de tent begeleid door vrolijke tiroler muziek en zweepgeknal. In de tent werd iedereen welkom geheten door allerlei of cials en het toernooi voor geopend verklaard. Leuk om te ontdekken dat de voorzitster van de Oostenrijkse handboogbond een Nederlandse is. Ook in het Oostenrijkse team zaten een paar geëmigreerde Nederlanders. Na de of ciële opening konden alle deelnemers onder het genot van hoempa muziek en dijenkletsend lederhosen genieten van een goed verzorgd buffet.

WedstrijdopzetIn tegenstelling tot andere EK’s zijn er alleen 3d doelen. Elke ronde bestaat uit 28 doelen. De doelen zijn onderverdeeld in vier groepen met elk een eigen maximale afstand. De maximale afstand van een groep 1 doel is 54 meter en van groep 4 doel 18 meter. Alle doelen zijn inlopers zo dat je elk schot van een andere plok schiet. Een toernooi duurt 5 dagen met één rustdag. Je schiet eerst twee driepijl ronde’s waarbij de telling iets anders is als we hier gewend zijn. Een eerste kil levert 20 punten op en een treffer 18. Voor de tweede pijl 16-14 en de derde pijl 12-10 punten. De derde dag schiet je de zogenaamde standaard ronde waarbij je twee scorende pijlen schiet. Op de laatste dag is er de hunter ronde en dus maar één pijl per doel. De parkoersen variëren van redelijk vlak tot enorm stijl naar boven en naar beneden schieten. Dat was voor ons Hollanders wel even wennen, en ook de conditie werd ink op de proef gesteld. Gelukkig hadden we de meeste

In Memoriam

Een gewaardeerd collega-schutter en toegewijd verenigingslid

Frans Kikken

is ons ontvallen.

We zullen hem missen.Wij wensen zijn vrouw, kinderen

en kleinkinderen veel sterkte.

Bestuur en leden HBS de Rozenjagers te Stein

In Memoriam

Dankbaar gedenken we

Jan Kuijpers

echtgenoot van Annie Kuijpers Konings.

Een jne man is uit ons midden heengegaan. We gedenken Jan

als een jne opa voor zijn kleinkinderen. Een man van humor en gezelligheid. Ook een man van

het verenigingsleven in de handboogsport waar hij 65 jaar lid van was. Jan was trouw in wat hij ondernam. Hij klaagde nooit en nam het leven zoals het kwam.

Na een kortstondige ziekteperiode is Jan op 8 februari 2010

overleden.

Wij wensen Annie, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.

Het bestuur en leden van St. Jozef Doelen te Geldrop

14 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

HB4_EK Bowhunting.indd 14 03-09-2010 16:01:30

Page 15: Handboogsport nummer 4 2010

> Eerste rij van links naar rechts: Martin Hessels, Kirsten van der Meer, Sjan van Dijck, Nicole Cocheret de Lamoriniere,Jan Spaans. Tweede rij: Jan van Dijck, Wim Heijstek, Stein Weterings, Martijn van der Veen, Adriaan Loef. Achteraan: Cees van Hattum, Jeroen Vermij en Jonathan Volkers. Niet op de foto maar wel deelnemer: Teun Vis, Hans de Man, Ria Vis, Jeroen de Man, Anish Esenkbrink en Ger Esenkbrink

dagen goed weer. Alleen op donderdag hadden we inke buien. De rivier was ink gestegen zo dat de organisatie moest meedelen dat er een paar doelen zwemles genomen hadden en dus verdwenen waren.

Nederland vier keer podiumplaatsZelfs de catering was goed geregeld. Op elk parcours stonden minstens twee chaletjes waar je vaak streekhapjes kon krijgen. Na de laatste wedstrijddag verzamelde iedereen zich weer in de grote tent waar rond 21.00 u werd er begonnen met de prijsuitreiking. Er heerste een uitgelaten stemming in de tent met veel nationale vlaggen en trotse strijdkreten. Na een (in-)spannende week volgde voor de deelnemers de beloning voor hun prestaties . Ook Nederland mocht vier keer op het podium komen. Bij de dames Jeugd veroverde Kirsten van der Meer het goud. Ger Esenkbrink kreeg goud bij heren junioren compound. Zijn zus Anish werd kampioen in de klasse junioren longbow. En een zilveren plak was er voor Sjan van Dijck bij de dames Recurve. Alle deelnemers kunnen terug zien op een zeer geslaagd en gezellig en goed georganiseerd toernooi.

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 15

EK Bowhunting TEKST EN FOTO’S: JAN SPAANS

HB4_EK Bowhunting.indd 15 03-09-2010 16:01:45

Page 16: Handboogsport nummer 4 2010

16 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

NK Veld

Page 17: Handboogsport nummer 4 2010

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 17

TEKST: LENNART KOSTER. FOTO’S: JAN ENTHOVEN, ED SMIT

2010 Zoetermeer26 en 27 juli jongstleden werd in Zoetermeer het Nederlands Kampioenschap Veld verschoten. In het Zoetermeerse Westerpark stonden zo’n 110 schutters zaterdagochtend te wachten op het startsignaal. Zij streden allemaal in hun eigen categorie om de titel NK Veld. Het werd een mooie maar erg warme wedstrijd.

Het Zoetermeerse Westerpark is een mooie en omvangrijke locatie en dus zeer geschikt om een veldwedstrijd in te verschieten. Hier heeft de organisatie goed gebruik van gemaakt. De doelen stonden mooi opgesteld en vooral bij de onbekende doelen waren een hoop instinkers, waar men veel afstanden verkeerd inschatte. Het parcours bestond uit twee lussen. Vizier-schutters en niet-vizierschutters werden gesplitst waardoor je op beide dagen een vizierparcours kreeg en een niet-vizierpar-cours. Dit resulteerde erin dat de schutters zonder vizier lekker door konden lopen zonder veel wachttijden.

Het weer tijdens de wedstrijd was zonnig, helder en erg warm. Iedere schutter gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om,

maar zichtbaar was dat velen moeite hadden met de warmte. Het rondlopen met hoge temperaturen kost natuurlijk veel energie en zweet, maar ook de concentratie heeft te lijden van de warmte. Aan de andere kant is dat natuurlijk een mooie uitdaging, zeker voor een NK. Ik denk in ieder geval wel dat veel schutters blij waren toen de prijsuitreiking zondags klaar was en ze weer terug konden keren naar hun auto’s met airco en koele huizen. De prijsuitreiking overigens werd volledig ‘gehost’ door de wethouder van sport van de gemeente, die haar taak met veel plezier vervulde.

De winnaarsCarol Verhaar, Pim van Caspel, Sandra van der Looy, Wesley Smit, Sybrenne Freriks, Bas Tonnaaer, Cees Willemen, Theo Passier,

Annie Braad, Maarten Porsch, Sjan van Dijck, Hans van Hout, Inge de Jong, Henk Vogels, Franciska de Groot, Sander Dolderman.

De overige uitslagen van dit NK kunt u vinden op: www.handboogsport.nl En een fotoreportage van Jan Enthoven vind je op:http://picasaweb.google.nl/jamenthoven/NKVeld2010

NK Veld

Page 18: Handboogsport nummer 4 2010

DIGITALE NIEUWSBRIEF De digitale nieuwsbrief van de Nederlandse Handboog Bond bestaat sinds eind 2009. Toen verving deze newsletter de verenigingsnieuwsbrief. Ze bleek direct interessant om meer redenen dan slechts het schrappen van hoge portokosten. Inmiddels telt de digitale nieuwsbrief ruim 700 abon-nees, die maandelijks via hun inbox op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de NHB. De digitale nieuwsbrief verschijnt maandelijks en biedt vooral een vooruitblik op zaken die actueel worden in de maand die komt. Denk dan aan deadlines voor verenigingsbe-stuurders, inschrijvingen voor toernooi-en en opleidingen. De wijzigingen van secretariaatsgegevens komen ook standaard terug in deze emailnieuws-brief. En meestal wordt ook teruggeke-ken naar de relevante ontwikkelingen van de voorliggende maand.Vanaf september zal de nieuwsbrief ook gebruikt worden om reglements-wijzigingen te communiceren. Handboogsporters die graag op de hoogte blijven van reglementen en wijzigingen daarin, doen er goed aan om een gratis abonnement te nemen op deze nieuwsbrief. Dat kan gratis via handboogsport.nl aan de rechterkant op de homepage.

REGLEMENTEN 2010In 2006 gaf de NHB een klappertje uit met reglementen. In de afgelopen periode zijn grote delen van de reglementen in die klapper vervangen en vernieuwd. De feedback op het formaat van dat klappertje (A5) is echter dat het klappertje moeilijk zelf is bij te houden. De meeste thuisprinter kunnen niet goed overweg met A5-papier. Daarom zal er een nieuwe klapper uitgegeven worden op A4.De nieuwe klapper zal dit najaar via Handboogsport.nl in beperkte oplage te bestellen zijn voor de kostprijs. Natuurlijk kunt u ook zelf de reglementen uitdraaien en bundelen. Alle wijzigingen zullen maandelijks via de digitale nieuwsbrief worden gecommu-niceerd. Daarbij zullen ook instructies komen hoe de klapper met reglementen actueel te houden. Kijk op handboogsport.nl en meldt u aan voor de digitale nieuws-brief aan de rechterkant van de pagina.

Op 6 november wordt opnieuw een Handboogcongres georganiseerd. Vorig jaar hadden we enkele zeer boeiende gasten, zoals de Koreaanse topcoach Kim. Het congres werd door de bezoekers zeer positief ontvangen. Die positieve reactie was de reden om ook voor dit jaar te gaan werken aan een interessant programma.Het Handboogcongres 2010 bestaat uit een ochtendsessie voor organisa-toren en een middagsessie voor trainers. Voor het ochtendprogramma zullen diverse Discipline Commissies een organisatorenoverleg houden en

toelichting geven op de ontwikkelingen van 2010 (reglementen) en vooruitblik-ken naar 2011 (o.a. wedstrijd-kalen-der, reglementen). Voor (aspirant) trainers zal in de middagsessie het thema Talentontwikkeling worden uitgediept.

De inschrijving zal open gaan in de tweede helft van september. Hou de website van de NHB in de gaten voor meer details over het programma en informatie over eventuele kosten. Of meldt u aan voor de digitale nieuws-brief. Zo mist u niets.

Handboogcongres 2010

18 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

Kort nieuwsDeze rubriek bevat gemengde berichten, zoals records, mededelingen uit de rayons, oproepen, benoemingen, bekroningen, en wijzigingen in de gegevens van de verenigingen.

HB4_Bondsnieuws.indd 18 03-09-2010 16:06:04

Page 19: Handboogsport nummer 4 2010

SEPTEMBER

DECEMBER

OKTOBER

NOVEMBER

vr 24 en 25 za NK Runarchery, Sint Switbertus, Lichtenvoorde No. 1267 Voor inschrijvingen en verdere informatie zie: www.runarchery.nl.

vr 4 en 5 za Fita-Record 60p, Landmans Unie, Schijndel No.1045 Paul v.d. Brand, GSM: 06-20194142, mail: [email protected]

vr 11 en 12 za Nationaal-Record 60p, Czaar Peter, Zaandam No.1251 Mia Ruisbroek, tel: 075-6351445, mail: [email protected]

zo 12 Fita-Record 60p, SHBV Sagittarius, Enschede No.1254 Andreas Bruring, GSM: 06-12254297, mail: [email protected]

zo 3 1e Ronde NHB beker (Regio) Vereni-ging nog vast te stellen. Disciplinebestuurders Rayon: zie bij Rayonkampioenschappen Fita-Record 60p, HBS Pijlsnel, Landsmeer No. 1285 P. Kreuk 020-4825368, GSM: 06-42689520 mail: [email protected]

za 9 en 10 zo Fita-Record 60p, De Zwartmikkers, Middelbeers No. 1130 A. v Lieshout, tel: 013-5142000, mail: [email protected]

zo 10 Fita-Record 2 x 60p, HBS Almere No.1312 G. Laan, 036-5230126, [email protected]

za 16 en 17 zo Fita-Record 60p ,De Rozenjagers, Eerde No.1102 Gerard vd Aalst, tel: 0413-352306, mail: [email protected]

za 30 en 31 zo Fita-Record 60p met naleronden, Waterlandschutters Purmerend No.1249 Angela Broeren, tel: 0299-644494, mail: [email protected]

zo 7 Fita-Record 60p, Doele Willem III, Boekel No.1088 Peter vd Wijst, tel: 0492-365625, mail: [email protected]

za 13 en 14 zo Delftsblauw Fita-Record Ronde 60p, Frederik Hendrik, Delft No.1001 Jeffrey Kuijpers, tel: 0174-244859, mail: [email protected]

zo 14 Fita-Record Ronde 60p, Houts Wel-varen, Helmond No.1136 Eric Smeulders, tel: 0492-529779/ 0492-549324, mail: [email protected]

za 20 en 21 zo Fita-Record 60p, Rozenjacht Baar-schot No.1122 C. van Dorst, tel. 013-5041518, mail: [email protected]

zo 28 Fita-Record 60p, De Alpenjagers. Sit-tard No.1185 T.Wagemans, tel:046-4853289, mail:[email protected] 2e Ronde NHB beker (Rayon) Vereni-ging nog vast te stellen Disciplinebestuurders Rayon: zie bij Rayonkampioenschappen

WEEK 38 T/M WEEK 49

WEDSTRIJDKALENDER

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 19

DISCIPLINES:25m1p Indoor Veld Outdoor 3D

HB4_Bondsnieuws.indd 19 03-09-2010 16:06:18

Page 20: Handboogsport nummer 4 2010

Mooie resultaten inStoke Mandeville (GB)

Koning der Koningen & Prins der Prinsen van Nederland

www.iquality.nl

Wij zijn er trots op u uit te nodigen voor het O.G.I.O.-toernooi Koning der Koningen

en Prins der Prinsen van Nederland op zondag 7 november 2010. Aanvang 11.00 uur.

Dè wedstrijd voor de nummers 1 en 2 van uw clubkampioenschappen. Op onze handboogaccommodatie zal voor zowel recurve als compound schutters

volgens het 25 meter 1 pijl systeem een wedstrijd over 2 x 20 pijlen met 10 pijlen na geschoten worden. Er zijn twee gouden medailles, één voor de beste koning compound en één voor de beste koning recurve. Er zijn twee zilveren medailles, één voor de beste prins compound en één voor beste prins recurve.

Elke Koning en elke Prins is welkom! De wedstrijd wordt gehouden in de handboogaccommodatie van O.G.I.O.-1864

aan de Amazonenlaan te Eindhoven.

Inschrijven via e-mail, onze website of post. E-mail: [email protected] Website: www.ogio.nlPost: p/a Kerkstraat 8, 5741 GL Beek en Donk.

Het inschrijfgeld bedraagt € 10,- per schutter. Betaling per bank 17.82.48.487 t.n.v. OGIO o.v.v. Naam, koning/prins, compound/recurve, vereniging en plaats.

De lijst met deelnemers zal worden gepubliceerd op www.ogio.nl.

Advertentie

Van 17 t/m 23 juli 2010 vond er een internationaal toernooi handboogschieten plaats voor aangepaste sporters in Stoke Mandeville, Groot-Brittannië. Het Nederlandse Para Archery team bestaande uit de schutters: Eliane Salden, Ingrid Peijer en Gerard Zeeman onder begeleiding van Pier Elzinga (bondscoach), Frans Hoogstraten (assistent bondscoach) en Rob Salden (team captain) namen succesvol deel aan dit invitatietoernooi.

Gerard Zeeman was als eerst aan de beurt bij de kwali catie-rondes. In de klasse heren recurve W2 schoot hij zichzelf naar een 9de plaats met 531 punten, terwijl de weersomstan-digheden zeer zwaar waren. De dames mochten een dag later de kwali catierondes doen. De weergoden waren de dames wat beter gezind, het waaide een stuk minder hard. Eliane

Salden (klasse dames recurve staand) was als eerste aan de beurt. Zij schoot zichzelf naar een uitstekende 2de plaats met 585 punten. Vervolgens was Ingrid Peijer aan de beurt in de klasse dames open compound. Zij schoot twee persoonlijke records en eindigde op een 6de plaats met 639 punten.

EliminatierondesDe eliminatierondes waren erg spannend. Wederom mocht Gerard weer als eerste aan de start en weer onder zware weersomstandigheden. Hij moest tegen de nummer 12 van de wereld, de Engelsman Paul Brown. Gerard was goed op dreef, maar verloor nipt van de Engelsman met 4-0 in sets. Zowel Eliane als Ingrid hadden de eerste ronde een bye. In de kwart nale moest Eliane, de nummer 2 van de wereld het opnemen tegen de nummer 8 van de wereld, de Oekraïense

Page 21: Handboogsport nummer 4 2010

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 21

Nikitenko Bohdana. Deze wedstrijd werd met gemak gewonnen door Eliane met 6-0 in sets en Eliane plaatst zich bij de laatste vier. Vervolgens was Ingrid aan de beurt. De achtste nale schoot ze tegen de Turkse Aliye Cayci en eindigde gelijk met 3-3. Middels een shoot-off (9-4) won ze de wedstrijd en plaatste zich voor de kwart nales. Hier moest ze het opnemen tegen de nummer 5 van de wereld, de Japanse Cheiko Kamiya. Deze wedstrijd werd ruim gewonnen met 7-3 door Ingrid en ze plaatste zich bij de laatste 4.

FinaledagEliane mocht het spits afbijten op de naledag. Haar semi -nale was tegen de nummer 5 van de wereld, de Amerikaanse Natalie Wells. Helaas verloor Eliane deze wedstrijd met 6-0 in sets. De semi nale van Ingrid ging tegen de nummer 4 van de wereld, de Zweedse Zandra Reppe. De eerste twee rondes gingen gelijk op. Echter sloeg het weer om en kon Ingrid geen weerstand meer bieden. Ze verloor met 6-2.

Bronzen plakDe strijd om de bronzen medaille voor Eliane was tegen de Engelse Kay Lucas, nummer 7 van de wereld. Dit was een

spannende wedstrijd. Eliane kwam voor met 4-0 in sets, verloor twee sets en het stond weer gelijk, 4-4. Vervolgens schoten zowel Eliane als de Engelse evenveel punten, 5-5, dus een shoot-off. De spanning was te snijden, maar Eliane schoot een 9 en Kay Lucas een 6. Bronzen medaille voor Eliane, pro ciat!! Voor de bronzen medaille moest Ingrid het opnemen tegen de nummer 3 van de wereld, de Turkse Gulbin Su. Ingrid verloor de eerste twee rondes en stond achter met 4-0. Vervolgens zette ze deze achterstand om naar 4-4, door de volgende twee sets te winnen. De laatste ronde schoot ze haar eerste pijl een 7, maar kwam goed terug. De Turkse won echter en Ingrid is uiteindelijk vierde geworden.

E.K. Vichy, Zilver voor Eliane SaldenAl met al kan worden teruggekeken op mooie resultaten van alle schutters. Het was een goede voorbereiding voor het Europees Kampioenschap. Gehouden van 8 t/m 15 augustus in Vichy (Frankrijk). Het team dat naar het EK ging bestond uit de schutters Eliane Salden (zilveren medaille), Ingrid Peijer, Gerard Zeeman en Mari Schraven (heren compound staand) onder begeleiding van Pier Elzinga (bondscoach) en Rob Salden (team captain).

Aangepast

Staand: Frans Hoogstraten, Rob Salden, Pier Elzinga, Eliane Salden. Voorgrond: Gerard Zeeman en Ingrid Peijer

Page 22: Handboogsport nummer 4 2010

Van 5 mei tot en met 7 juli konden sporters van Rayon 3 bij Landmans Unie te Schijndel deelnemen aan de zomeravondcompetitie.Er werd op een woensdagavond ge-schoten op een afstand van 50 meter.

De prijswinnaars:Piet Heesakkers (HMR), Thimpe Beune (HJR), Thom van Rooij (HMC), Pim van de Ven (HJC), Theun van der Wiel (HC), Franciska de Groot (DC), Xander Holl (HR).

Uitslag op de site van Rayon 3: www.handboogsport.nl > Rayons en Regio’s >Rayon 3

Zomeravondcompetitie Rayon 3

TEKST EN FOTO: MARY MANS

De organisator van het EK 2012, de stichting NIATO, heeft de afgelopen tijd contacten gelegd en opgebouwd met ex-terne partners, waardoor een duidelijk beeld gaat ontstaan van partners voor de logistieke behoeften. De volgende stap is dat er informatie over de sporttechnische invulling van het toernooi gegenereerd zal moeten worden.

COÖRDINATIETEAMSDe contouren van de organisatie van het evenement zijn namens de stichting door Peter Nieuwenhuis geschetst, binnen de kaders zoals die formeel door het bestuur zijn vastgesteld. Coördinatieteams zijn verantwoordelijk voor een deel van de uitvoering van het project. De ene groep is groter dan de andere, dit afhankelijk van het werk wat

EK Outdoor 2012

uitgevoerd moet worden. Bij een deel van de groep ligt het accent in de voorbereiding en bij de anderen in de uitvoering en daarna.De volgende teams werken onder leiding van:

Trainings-wedstrijdveld Emiel CustersVervoer Edwin de LigterFinanciën Rose Marie SchoutropAccreditatie Frits MartensHospitality Rene RemieCongres Willem Trienekens

In de komende edities van Handboogsport zullen de verschil-lende personen en hun taak nader worden voorgesteld.

21 / 26 mei te Amsterdam

22 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

HB4_IVA_F2F.indd 22 03-09-2010 11:44:29

Page 23: Handboogsport nummer 4 2010

De wereldtop op Nederlandse bodem! 275 internationale sporters van 26 t/m 28 November strijden op een indoortoer-nooi van formaat. Kom dit fantastische toernooi van dichtbij bekijken. Volg op vrijdag of zaterdag je eigen (inter) nationale favorieten en geniet op zondag van bloedstollende nales. Doe je handbooginkopen op de Archery Trade Show. Kom naar de Sporthallen Zuid in Amsterdam, de toegang is gratis!

ER IS NOG PLEK OP DE OSRWil je meeschieten op F2F2010? Schrijf je dan in voor de Open Selectie Rondes (OSR) en win een wildcard. De OSR wordt

Face 2 Face Archery Tournament 2010

gehouden op diverse dagen in Oktober en November in Amsterdam

VRIJWILLIGERSHet Face 2 Face toernooi is elke editie een groot succes dankzij de vele vrijwilligers. Ook dit jaar kunnen we niet zonder jullie!. Zin om mee te helpen aan dit fantastische toernooi? Ben je beschikbaar, één of meerdere dagen van 24 t/m 28 november? Geef je dan op via de site!

www.face2face-archery.org

Kom kijken naar de internationale top in Nederland

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 23

HB4_IVA_F2F.indd 23 03-09-2010 11:45:04

Page 24: Handboogsport nummer 4 2010

WAT IS DE MAXIMALE HOOGTE VAN DE VERREKIJKER AAN DE SCHIETLIJN?De hoogte van de verrekijker is in de FITA regels vast gelegd en deze worden ook gehanteerd door de NHB. Het hoogste punt van de verrekijker mag niet hoger zijn dan de oksel van de schutter. Dus de verrekijker moet op okselhoogte staan. Deze regel is tot stand gekomen voor de media. Als de verrekijkers hoger zouden staan heeft de media er last van met het maken van foto’s en lms. De handboogsport moet toegankelijker worden voor de media om onze sport op een goede manier te promoten. Onze scheidsrechters zullen je hierop wijzen wanneer de verrekijker niet goed staat opgezet.

Een andere vraag die bij ons binnen kwam; MAG IK MET EEN 5 PINS JACHT VIZIER 18MTR INDOOR SCHIETEN?

Dit jachtvizier mag op een 18mtr indoor niet gebruikt worden. Een vizier mag bestaan uit slechts één richtmiddel, zie hiervoor artikel 8.3.1.5 van het schiettechnisch reglement.Dit jachtvizier mag op geen enkele A-status wedstrijd gebruikt worden, niet op de indoor, outdoor en ook niet op veldwedstrijden.

Voor vragen of contact met decommissie scheidsrechters mailt u met [email protected]

BIJSCHOLINGSDAG SCHEIDSRECHTERS Om er voor te zorgen dat onze scheidsrechters op vragen van schutters hetzelfde antwoord geven organiseert de commissie scheidsrechters jaarlijks een bijscholingsdag voor de scheids-rechters. De bijscholing word dit jaar gehouden op 2 oktober. Hier worden diverse zaken besproken en ook nieuwe regels worden weer doorgenomen. Hiermee willen wij er voor zorgen we dat we als scheidsrechter op één lijn zitten.

Joop KramerVoorzitter taakgroep scheidsrechters

Bij de commissie scheidsrechters komen regelmatig vragen binnen over het hoe en waarom van een reglement.

{ }COMMISSIE scheidsrechters

24 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

HB4_Scheids_clout.indd 24 06-09-2010 16:18:01

Page 25: Handboogsport nummer 4 2010

HB4_Scheids_clout.indd 24 06-09-2010 16:18:01

Deze verschieting was een onderdeel van het Riddertoernooi en andere mid-deleeuws vermaak dat in dit weekend georganiseerd was. Potsenmakers, roofvogelshow en een middeleeuwse markt met handwerkslieden. In de weiden rondom het kasteel waren mid-deleeuwse kampementen waar kennis kon worden genomen van het leven uit vervlogen tijden.

In de ochtend van een mooie warme dag werd een eerste ronde geschoten. De bomen langs het veld zorgden voor de nodige schaduw en er was volop drink-water aanwezig om het vocht gehalte op peil te houden. Er werd vanaf de meet één richting op geschoten waardoor er veel gelopen moest worden. Pijlen schieten, halen en weer naar de meet voor de volgende ronde. Toch verliep dit alles vlot en zonder problemen. Het was ook vooral gezellig op het veld met het fraaie kasteel op de achtergrond.

Tussen de middag een pauze. Alle schutters zetelden zich bij de tafels op het binnenplein en er werd soep en

Middeleeuws vermaakHet gaat goed met de traditionele Clout verschietingen in Nederland

broodjes geserveerd. Een grote boom gaf de nodige schaduw over de lunch gebruikers.

De tweede ronde in de middag verliep zoals die in de ochtend, echter het werd wat bewolkter en een windje stak de kop op. In de verte was een donkergrijze lucht te zien en het leek er op dat het zou gaan regenen. De dreigende lucht dreef gelukkig voorbij al bleef het nog wel wat bewolkt. Elders in het land had het overigens in sommige plaatsen behoorlijk geregend. De Clout werd voltooid en na de laatste pijlen te heb-ben geschoten en opgehaald werden de biezen gepakt en verzamelden de schut-ters zich weer binnen de muren van kasteel Doornenburg om op de uitslagen en de prijsuitreiking te wachten. De prijswinnaars werden beloond met een perkamenten oorkonde en een buidel met dukaten. Na de rituelen ging ieder zijns weegs, een geweldige dag achter zich latend.

We hebben er een mooie clout verschie-ting bij…

Op zaterdag 3 juli vond het eerste Lage Landen Clout Toernooi plaats bij kasteel Doornenburg, gelegen in de Over Betuwe tussen Arnhem en Nijmegen.

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 25

TEKST: HANS VELDHUIS FOTO’S: ANS VELDHUIS WWW.FLETCHER-NET.NL

HB4_Scheids_clout.indd 25 03-09-2010 15:51:03

Page 26: Handboogsport nummer 4 2010

26 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

Team Batavieren Treffers WeertTim Freriks, Sander Dolderman, Sandra van der Looy

Dames RecurveSandra van der Looy, Sjan van Dijck (1e), Carrie Wegh

Dames CompoundIrina Marcovic, Inge van Caspel (1e), Karin van Berlo

Heren CompoundColann Schreuders, Peter Elzinga (1e), Sander Dolderman

Page 27: Handboogsport nummer 4 2010

Op 3 en 4 juli werden in Baarschot de Nederlandse Outdoor Kampioenschappen betwist. Onder de bezielende leiding van Christ van Dorst en zijn bekwame medewerkers kon er twee dagen genoten worden van fraaie sport.

Twee dagen spanning en prachtige sport

Nederlandse Kampioenschappen Outdoor 2010

Zaterdag werd er een complete FITA ronde afgewikkeld, de zondag was gereserveerd voor de individuele eliminaties en nales.

Als Wereldkampioene Compound Junioren, weet je dat er wat van je verwacht zal worden. Dit gold ook voor Inge van Caspel. Als je het dan waarmaakt, dan ben je een echte kampioen. Inge was in de nale te sterk voor Irina Markovic. Het brons was voor Karin van Berlo, die een dag eerder overigens verraste door op fraaie wijze de hoogste FITA score te realiseren.

Sjan van Dijck zorgde voor een daverende, maar niet minder verdiende, verrassing door de titel bij de Dames Recurve op te eisen. In de nale was ze te sterk voor Sandra van der Looy. Carrie Wegh moest, nadat ze een dag eerder op indrukwekkende wijze de hoogste FITA score had gereali-seerd, genoegen nemen met het brons.

Na een podiumplaats op het EK Outdoor, leverde Peter Elzinga wederom een topprestatie door nu ook de Nederland-se titel voor zich op te eisen. In de nale was hij duidelijk sterker dan Colann Schreuders. Het brons was voor Sander Dolderman. De hoogste FITA score, een dag eerder, werd overigens behaald door Rob Polman.

Bij de heren Recurve was de titel, na een prachtige nale tegen Rick van der Oever (beslist middels een shoot off), voor Rick van der Ven. Rick van der Ven had overigens een dag eerder ook al de hoogste FITA score behaald. Het brons was voor (nog steeds een stylist pur sang) Berny Camps.

Het altijd spectaculaire Kamioenschap voor Clubteams werd dit keer gewonnen door Batavieren Treffers Weert. Dit team, bestaande uit Sander Dolderman, Tim Freriks en Sandra van der Looy, was in de nale te sterk voor Rozenjacht Baarschot. Het brons was voor HBS Almere.

TEKST: CEES VAN ALTEN, PETER NIEUWENHUIS. FOTO’S: FRITS VAN DER VEN

Heren RecurveRick van der Ven (1e), Rick van den Oever, Berny Camps

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 27

Page 28: Handboogsport nummer 4 2010

Peter Elzinga is een compound topsporter met veel verworven medailles op zijn naam. Op 5 april 2009 haalde hij de bronzen medaille op de Wereldbekerwedstrijd in Santa Domingo.

Hit – Misssysteem

Afgelopen week werd in Ogden, Amerika, de derde wedstrijd om de

Wereldbeker geschoten. De compoundschutters schoten op een afstand van 50m. een open ronde van 2x36 pijlen op blazoenen die alleen scoren van 10 t/m 5. De naleronden, ook op 50m., werden geschoten volgens het set-systeem waarbij voor com-poundschutters het nieuwe hit-miss blazoen gebruikt werd. Dit blazoen bestaat uit een gele spot (10 cm doorsnede) in een grote rode cirkel, op een blauwe achtergrond. Alleen het geel telt als “hit”, de rest is “miss”.Omdat in de handboogwereld de meningen over dit nieuwe systeem nogal uiteenlopen, wil ik hier iets dieper op ingaan.Hoe vaak heb ik in de afgelopen jaren al gezien dat, bij een 12-pijlen match, de spanning er na de eerste pijl al uit was omdat er een 10 tegen een 6 geschoten wordt. Dan weet je bijna zeker wie gaat winnen.Bij het nieuwe set-systeem is dat toch anders. De spanning blijft gedurende de

hele wedstrijd bestaan omdat je na een verloren set toch weer terug kunt komen.De kleuren van het hit-missblazoen en de stip moeten misschien nog wel wat aangepast worden. Ik heb gemerkt dat het erg lastig is om bij veel wind “uit het midden te richten”, omdat het rood zo groot is. Bovendien blijkt dan ook dat het “geel” ineens wel erg klein is.In het begin moesten veel schutters lachen om deze blazoenen omdat ze dachten dat het geel erg gemakkelijk te raken was. Tot op het moment dat ze dat moesten waar maken en het toch heel moeilijk bleek te zijn!Bij dit toernooi is gebleken dat de 50m., ook voor compoundschutters, een erg moeilijke afstand is en blijft. In China, bij de volgende wedstrijd om de Wereldbeker, zal er door de compound-ers weer geschoten worden op 70m.; de naleronden zijn wel in een set-sys-

teem maar op een normaal blazoen.

Groet Peter

FOTO: ROBERT VOGELS

Column

Page 29: Handboogsport nummer 4 2010

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010 29

richtoog

vizier richtoog

peeswaas

Daarmee zit ik niet eens zo ver van de waarheid, want richten langs de pees en door het vizier gebeurt voornamelijk onderbe-wust. Je kunt niet beredeneren “nu moet ik lossen”. De peeswaas kun je stilzetten, maar de korrel staat nooit stil, hij dwaalt rond het door u gekozen richtpunt. Verder duurt het te lang voordat de hersenen aan de spieren een respons signaal kunnen afgeven als de korrel door het kruisje gaat.

SCHIETEN IS EEN KWESTIE VAN ROUTINEDe ervaren handboogsporter is tevreden als de peeswaas goed staat en het vizier op het geel rond-dwaalt; hij/zij houdt zich vooral bewust bezig met (door)bewegen op (rugspier)gevoel. Het schot overkomt je en daar komt weinig bewust richten aan te pas. Ik kan het echter niet laten om een beetje verder te theo-retiseren over richten.

DENKBEELDIGE LIJNEN EN VLAKKENDe (denkbeeldige) rechte lijn door het midden van het richtoog van de handboogsporter en diens richtpunt noemen we richtlijn. We gaan er hierbij vanuit dat er één enkel richtpunt is, in de praktijk is het echter verstandig om een groter richtgebied te accepteren, bijvoorbeeld al het geel van het blazoen. (De ‘richtlijn’ is dus eigenlijk een ‘richtkegel’.) Het richtvlak is het verticale vlak door de richtlijn; het schietvlak is het (verticale) vlak waarin de pijl vliegt bij afwezigheid van zijwind. Zonder ‘steken’ geldt: richtvlak = schietvlak. Zie schema 1 voor een illustratie.

VOORRICHTENNa het innemen van de stand en na het opzetten van een pijl op de boog draait de handboogsporter het hoofd richting doel, pakt zijn/haar richtpunt op en verliest dat verder niet meer uit het oog. Het draaien van het hoofd dient om het richtoog en daarmee de richtlijn op zijn de nitieve plaats in de ruimte te brengen.

NARICHTENDe verantwoordelijkheid van de sporter voor het lanceren van de pijl geldt tot en met het moment waarop de pijl loskomt van de pees; de pijl is dan al ongeveer één el in de vlucht. Daarom moet de sporter, nadat de pees de vingers verlaten heeft, doorgaan met het vasthouden van de richtlijn. Dit is wat men noemt ‘narichten’ of ook wel ‘doorrichten’.

EEN MOOIE HOUDING SCOORTScoren doe je het eenvoudigst vanuit een mooie schiethouding. Werk vanuit je spiergevoel. De juiste plaats van de peeswaas kun je vanuit je ooghoeken ‘afvinken’. Doordat je de richtlijn geen moment hebt losgelaten, komt het vizier onderbewust, als

vanzelf op de richtlijn. Schiet op het blazoen zoals je op een kaal pak schiet en vertrouw erop dat het richten voor het grootste deel een automatisme is.

André Korlaar NHB trainer B (TR-4)FITA [email protected]

Als een recurve sporter mij vraagt ‘Hoe moet ik richten?’ maak ik mij daar meestal vanaf door te zeggen ‘Je moet helemaal niet richten, richten gaat vanzelf.’

RICHTENLET OP UW (SCHIET)HOUDING

SCHEMA 1:De richtlijn. Vlak van tekening is het richtvlak

SCHEMA 2:Richten: Het vizier op de richtlijn en de peeswaas in het ge-zichtsveld

SCHEMA 3:Goed genoeg voor een dikke tien

TechniekTEKST: ANDRÉ KORLAAR

Page 30: Handboogsport nummer 4 2010

door Robin Roos

Het was heel mooi weer (jammer van die plensbui tijdens de laatste dag), de organisatie verliep vrijwel vlekkeloos (behalve de scoreverwerking); er was een goede en gezellige sfeer onder-ling, we genoten van een groep superenthousiaste Nederlandse supporters en als klap op de vuurpijl resulteerde dit alles in geweldige resultaten, een Nederlands record, zes medailles van de EK en drie medailles van de Junior Cup!

Bij de kwali catieronde op woensdag, bij een temperatuur van bijna 40 graden, schoot Mitch Dielemans met 658 punten een nieuw Nederlands record in de categorie recurve cadetten heren. Na a oop van die open ronde bleek dat alleen Kevin Schaap (579-65e) zich net niet geplaatst had voor de nale-ronden.

Annemarie der Kinderen (598-34e) en Shireen de Vries (607-28e) moesten al in de 1/32e nale hun meerdere erkennen in hun tegenstander en waren daarmee ook van het strijdtoneel verdwenen. Sjef van den Berg (641-32e), Bas Tonnaer (676-12e) en Mick de Bakker (612-42e) konden 2 naleronden overeind blijven maar moesten in de 1/16e nale toch het onderspit delven waardoor zij zich daarna aan de zijde van de toeschouwers konden scharen. Carry Wegh (602-17e) en Marc Remie (684-4e) mochten nog een ronde extra meedoen maar verloren uiteindelijk de 1/8e nale, waarna ook zij hun boog mochten inpakken. Maud Custers (586-24e) en Mitch Diele-mans (658-13e) hielden stand tot en met de 1/4e nale maar na verlies in deze ronde was ook voor hen de wedstrijd voorbij.Rick van de Ven (646-5e), Rick van den Oever 9641-10e), Colann Schreuders (675-15e), Inge van Caspel (676-2e), Mike

Op 12 juli vertrokken 16 schutters van Jong Oranje en het CTO met vier begeleiders, na een training op Papendal, in twee busjes naar Winnenden-Duitsland voor de EK Junioren. Na een reis met hindernissen: storm, regen, afgerukte takken en hele bomen op de snelweg en ook nog autopech, volgde een prachtige week in velerlei opzichten.

EK Junioren Winnenden:2x goud, 2x zilver en 2x brons!!!

Inge van Caspel & Marc Remie

Rick van der Ven Annemarie der Kinderen en Shireen de Vries

30 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2010

Page 31: Handboogsport nummer 4 2010

Jeugdpagina

Schloesser (700-1e) en Jody Vermeulen (673-7e) hadden tot zover alle naleron-den overleefd en mochten op zaterdag nog een keer acte de présence geven in de “bronzen” of de “gouden” nale.

Rick van de Ven kwam in de bronzen nale tegenover Rick van den Oever te staan en daarbij bleek Rick van den Oever de sterkste schutter te zijn. Hij mocht een bronzen medaille mee naar huis nemen. Inge van Caspel kreeg het in de bronzen nale net niet voor elkaar een medaille te veroveren en moest, net als Rick van de Ven, genoegen nemen met een 4e plaats. Mike Schloesser maakte het in de bronzen nale extra spannend door de uiteindelijke beslissing te laten afhangen van een shoot-off die hij glansrijk won en daardoor kreeg hij de bronzen medaille om gehangen. Jody Vermeulen en Colann Schreuders hadden tot in de laatste ronde al hun tegenstanders verslagen en werden daardoor de trotse eigenaar van een gouden medaille.

Bij de teamwedstrijden gingen Mitch, Sjef en Kevin (heren recurve cadetten) al in de 1/8e nale onderuit en in de 1/4e nalen verloren ook Marc, Bas en Colann (heren compound junioren) hun wedstrijd. Daarentegen bleven Rick, Rick en Mick (heren recurve junioren) tot aan de laatste nale overeind en mochten een zilveren medaille in ontvangst nemen. Jody en Mike stonden als mixed team cadetten compound niet erg sterk in hun schoe-nen en gingen ten onder in de 1/4e nale, terwijl Inge en Marc hun optreden als mixed team junioren compound beloond zagen met een zilveren medaille.

Omdat de EK tevens gold als 2e Junior Cup werden hier ook de medaillewin-naars bekend gemaakt van het

totaalklassement van de Junior Cup van 2010. Ook hier was Nederland op het erepodium sterk vertegenwoordigd! Jody Vermeulen en Marc Remie mochten goud in ontvangst nemen; Bas Tonnaer kreeg een zilveren medaille mee naar huis en Colann mocht net naast het podium een mooie herinnering aannemen omdat hij 4e geworden was.

Kortom: we mogen terug kijken op een geslaagd toernooi met geweldige prestaties! Dankjewel allemaal!!!

TEKST EN FOTO: LIDUINA VAN NEERVEN

Colann Schreuders

Rick van den Oever

Rick van der Ven, Mick de Bakker en Wietse van Alten

Mike Schloesser

Jody Vermeulen

Page 32: Handboogsport nummer 4 2010

32 HANDBOOGSPORT APRIL 2010