Handboogsport nummer 3 2012

32
HAND BOOG SPORT 62 e jaargang juni 2012 nummer 3 Handboog mee op vakantie? Natuurlijk! NEDERLANDSE HANDBOOGBOND

description

Dit is het periodieke magazine van de Nederlandse Handboog Bond.

Transcript of Handboogsport nummer 3 2012

Page 1: Handboogsport nummer 3 2012

HANDBOOGSPORT

62e jaargang • juni 2012 • nummer 3

Handboog mee op vakantie? Natuurlijk!

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

HB3_juli.indd 1 18-06-12 14:20

Page 2: Handboogsport nummer 3 2012

JVD Distribution introduceert drie nieuwe middenstukken. Aluminium met ILF lat systeem. Zowel de Cartel Fantom als de Samick Avante zijn 25” modellen met een zeer precies systeem om de latten te verstellen. Het gebruik van aluminium en moderne productie technieken zorgt voor een stijf en duurzaam middenstuk. Het Cartel X-Pert middenstuk is ideaal voor de jeugdschutter die een korter en lichter middenstuk zoekt met een heel aantrekkelijk prijsniveau.

Door de universele ILF lat passing zijn deze middenstukken te combineren met een zeer groot aantal latten in verschillende prijsklassen. Combineer ze bijvoorbeeld met de zeer populaire latten van de Samick Vision serie.

Neem voor meer informatie contact op met uw lokale dealer.

Kijk voor meer nieuws op onze website of meld je aan voor onze nieuwsbrief. Vind ons leuk op Facebook en maak kans op een mooie prijs.

Vision Basic € 75,00

JVD DistributionLooier 9, 5253 RA Nieuwkuijk, Nederland, Tel.: +31 (0)73-5186020, Fax: +31 (0)73-5186025, [email protected], www.jvd.nl

€97 50

Verkrijgbaar in:

Kijkjkk voor meer niiieuws op onze w

€135 00

Verkrijgbaar in:

N

€55 00

Verkrijgbaar in:

e niiieieuwuw bbsbsb iiriri ffefef.

€75 00va

Vision Carbon € 162.50

Vision Fiber € 105,00

Vision Basic € 75,00

CartelFantom 25"

SamickAvante

CartelX-Pert 23"

Samick Vision

Page 3: Handboogsport nummer 3 2012

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 3

Editoriaal

Omslag fotoFoto: Gerrit Buitenhuis.Niels Buitenhuisin actie op het 3D parcours in Eisenbach Duistland.Het 3D parcours is onderdeelvan “Das Bogensporthotel imHochschwarzwald”;www.bogensporthotel.de

Colofon

Of cieel orgaan van deNederlandse Handboog Bond

OplageUitgave in februari, april, juni, september, november.

Kopijdatums September = 7 augustusNovember = 9 oktober

RedactieadresBondsbureau NHBPostbus 101015240 GA Rosmalen073 – 5210101073 – [email protected]

Hoofdredactie : Openstaande vacatureAd Interim:Mary Mans

EindredactieManon Ham

RedactieHans Veldhuis

Aan deze editie werkten verder mee:Dean Alberga, Jan Appels, Gerrit Buitenhuis, Laurent Daas, Esther Donners, Jan van Dijck, Sjan van Dijck, Eric van Eck, Cees Ederveen, Martin Friesen, Henk Gemser, Jo Pluymakers, Sabazio, Paul Schellekens, Wout Straalman, Mark Stultiens, Jos Versteegen, Johan Wildeboer, Wim van der Zwaag

Abonnement€ 20,00 per jaar

AdvertentiesBureau Van Vliet B.V. [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor kopij te bewerken en in te korten

VormgevingHannah Barrow | Danielle Kool (Cabbage)Pagina 8: Wim van der Zwaag

DrukIVA groep

TROTS!Een ander woord kan ik niet gebruiken als ik terugdenk aan wat er allemaal gebeurd is in onze (handboog)wereld … en aan wat er nog staat te gebeu-ren!!

Trots op een geweldige crew van vrijwilligers die de organisatie van een Europees kampioenschap mogelijk maatkte. En wat voor kampioenschap.

Trots op drie maal een gouden kampioenschap en eenmaal brons alsmede nummero uno in het medailleklassement: Nederland! En een ticket (individueel) voor London als klap op de vuurpijl. Het kon niet op. Heel veel complimenten uit alle hoeken gekregen: ik geef ze bij deze door aan ieder die een rol speelde bij het succes.

Op de beelden die gemaakt zijn op het EK; geweldig wat een mooie shots. Heeft u die trouwens al bekeken? Op veel (handboog) videokanalen te vinden. Volg ook de social media als het om onze sport gaat; je komt veel leuke zaken tegen. In de nabije toekomst zal bij ons op de site en via sport.nl handboogsport (bewegend beeld) prominent zichtbaar worden.

Op een nieuwe website. Niet enkel een strakke mooie ‘look and feel’ maar ook een start van een andere manier van communiceren. Er zal daartoe in de toekomst nog veel functionaliteit aan worden toegevoegd. To be continued.

Op de eerste Handboog Trainers niveau 4: Ron van der Hoff en Wietse van Alten. Ik kijk uit naar nog veel meer handboog trainers die op niveau 3 en 4 de sporters lokaal, regionaal en landelijk optimaal kunnen trainen en begeleiden.

Op een vrijwilliger van GOUD. ‘Onze’ Mary Mans werd vanwege haar verdiensten door NOC*NSF verkozen om naar London te gaan. Samen met andere topvolunteers worden ze daar in de watten gelegd: Mary ik kijk uit naar je verslag op de site en in dit periodiek!

Op alle schrijvers van dit blad! Een vakantie nummer (ja Dubai lijkt me ook wel wat…). Of is het een 3D thema nummer? Fijn dat er op deze manier weer een breed pallet uit de handboogsport aandacht krijgt. Ik kijk uit naar de Olympische Spelen en Paralympische Spelen: wij (hand-boogsport) zijn er bij! In dit blad ruim info over Johan Wildeboer; onze deelnemer paralympisch. Als ik dit typ is Ogden (USA) aanstaande en weten we nog niet of er naast dat ene individuele ticket nog een Olympisch teamticket verdiend gaat worden (volg het online!!). Ik hoop het zo………. maar ben nu ook al trots.

Stan StolwerkDirecteur NHB

Gesponsord en gedrukt door IVA GROEPwww.ivagroep.nl

Page 4: Handboogsport nummer 3 2012

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

OOK IN 2012: EEN COMPETITIE VOOR ALLEN + EEN GROTEWEDSTRIJDKALENDER: VOORELK WAT WILS!DAT IS OOK DE MEERWAARDEVAN DE NHB

De NHB is actief als belangenbehartiger voor de handboogsporters. Wedstrijden en competities voorzien in een primaire behoefte van elke sporter. Daarom is de NHB actief betrokken bij competitie- enwedstrijdorganisatie.

DAAROM DUS NHB!Elk jaar organiseert de NHB in samenwerking met haar leden de competitie. Een trefpunt voor meer dan 3000 handboogsporters. Daarnaast bevat de NHB wedstrijdkalender nog eens ruim 75 wedstrijden. Doe mee, verleg je grenzen en maak nieuwe sportvrienden.

FOTO: DEAN ALBERGA

HB3_juli.indd 4 18-06-12 13:58

Page 5: Handboogsport nummer 3 2012

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

Jeugdpagina: Kidsday

31

Inhoud60e JAARGANG • JUNI 2012 • NUMMER 3

33688

13

14

16171820

2223

23

2427

29

3031

14EK 3D

20

18

Londen 2012

Boogschieten in Dubai

3D Nijverdal17

EK Outdoor8

ColofonEditoriaalKort NieuwsColumn SebazioEK OutdoorGoud, goud, goud!3D Nijverdal Draken & pinguïns3D EKNu in Italië MateriaalnieuwsBert NeijnensBoogschieten in DubaiLonden 2012Wie, wat, waar en wanneer?In gesprek met Johan WildeboerJubilaris: Frans van RooyJubilaris: Harry van Lieshout en Harry HuybregtsBoogschieten op vakantie: DuitslandHubert van InnisNog meer reactiesColumn Henk GemserAfrekenenDaarom de NHB!JeugdpaginaI Go For Gold Kidsday

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 5

Inhoud

HB3_juli.indd 5 18-06-12 13:58

Page 6: Handboogsport nummer 3 2012

In Memoriam

Met grote verslagenheid hebben we kennis genomen van het overlijden van voorzitter en schutter van onze vereniging

Harrie Tibosch

Wij verliezen in hem een gewaardeerde voorzitter en

trouw lid.Ook als mens laat hij

een grote leegte achter.

Wij wensen Jos, zijn kinderen en zijn kleinkinderen veel sterkteen kracht toe bij het

verwerken van dit grote verlies.

Namens bestuur en leden van Handboogvereniging

Nimrodte Hintham

6 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

Kort nieuws

OPLEIDINGEN Handboogtrainer 2 + 3Komend najaar, september/oktober, starten er twee nieuwe opleidingen tot Handboogtrainer. Handboogtrainer 2 (HBT2) is een opleiding tot assistent-trai-ner. Een HBT2 assisteert een trainer op niveau 3 bij het uitvoeren van trainin-gen. Deze opleiding duurt 3 maanden en kent enkele terugkom momenten.Een Handboogtrainer 3 is voor elke vereniging belangrijk. Een HBT3 maakt jaarplanningen, stuurt HBT2’s aan en is een belangrijke spil voor het techni-sche beleid van een vereniging. De NHB is van mening dat elke vereniging een HBT3 zou moeten hebben.Via handboogsport.nl/academie kun je je inschrijven voor deze opleidingen. Je vindt daar ook meer informatie over de planningen en de inhoud van de workshops.

HANDBOOGSPORT.NL VERNIEUWDVlak voor het EK Handboog ging de nieuwe site van de NHB online. Heb jij de nieuwe site al gezien? De komende periode zal de site en de redactie ervan verder worden uitgebreid in functionaliteit. Houd dat in de gaten!

HB3_juli.indd 6 18-06-12 13:58

Page 7: Handboogsport nummer 3 2012

Digitale NieuwsbriefMaandelijks zendt de redactie van Handboogsport.nl een nieuwsbrief uit met daarin de belangrijkste nieuwsberichten, nieuwe opleidingen en bijscholingen. Ontvang je hem nog niet? Meld je dan direct aan via de website. Kost je niets, en daardoor mis je ook niets meer!

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 7

HANDBOOGCONGRES IV3 november RosmalenDit najaar zal voor alweer de vierde keer het Handboog-

congres plaatsvinden. Voor de thematiek van dit congres

kijken we vooruit naar 2016; je kunt daar de handboogver-

eniging van 2016 komen bekijken en beleven!

TRAININGSMETHODES IN 2016

Hoe leid je dan nieuwe schutters op? Welke technieken ge-

bruiken we binnen de NHB? Wat moet je kunnen om men-

sen te leren schieten met een traditionele houten boog?

Hoe werken trainers op verenigingsniveau in 2016 samen

met de coaches van Olympische selecties? Hoe deel je

ervaringen en lesstof met andere verenigingstrainers?

Tijdens het congres nemen we je mee naar die toekomst.

We laten je zien hoe het ambacht Handboogtrainer in 2016

eruit ziet. En we maken die dag samen een start om die

toekomst vorm te geven.

BESTUURDERS IN 2016

Besturen is een vak. Een vak dat ieder jaar complexer

wordt. Gemeentes bezuinigen en verstrekken minder

subsidies. De budgetten van sponsoren zullen de komende

periode ook al niet groter worden. En alsof het niets is

kloppen diezelfde gemeentes weer bij jou aan voor de

uitvoering van hun beleid op het gebied van gezondheid,

welzijn en in sommige gevallen zelfs integratie.

Welk antwoord kun je bieden op toenemende individualise-

ring, sociale media, of op de toenemende professionalise-

ring die van jouw vereniging verwacht wordt? Hoe zorg je

ervoor dat de vele decennia oude vereniging die jij bestuurt,

in 2016 sterker is dan ze nu is?

Kortom; Hoe bestuur jij in 2016? Hoe ziet jouw speelveld er

dan uit? Met wie heb je te maken? Wat is jouw rol en jouw

invloed? Is jouw bagage als bestuurder voldoende om op

de vragen van morgen, van volgend jaar een antwoord te

hebben?

Tijdens het Handboogcongres schetsen we die Handboog-

vereniging van 2016 voor je. En nodigen we je uit om in

de klaarstaande trein te stappen. Eindstation? Een sterke

vereniging met slagvaardige bestuurders die vooruit durven

te kijken.

Meer informatie?

Kijk op handboogsport.nl/academie/congres

Bureau beperkt bereikbaarGedurende de zomermaanden juni, juli en augustus is het bondsbureau ’s middags telefonisch beperkt bereikbaar. Meer informatie over de bereikbaarheid op de website.

Vlak voor het EK Handboog

vond er in Amsterdam een

congres plaats van de EMAU.

De EMAU veranderde daar

van naam en werd: World

Archery Europe (WAE).

Tijdens dat congres trad

Henk Wagemakers toe tot de

Judges Committee, die verder

bestaat uit Pol Ney (Lux) en

Jean Martens (Bel).

WAGEMAKERS in Judges Committee WA Europe

HB3_juli.indd 7 19-06-12 09:45

Page 8: Handboogsport nummer 3 2012

VAKANTIE

Op mijn jaarkalender heb ik een streep gezet op de weken die de zomervakantie vormen. In een sneltreinvaart komt die bijzondere tijd van het grote genieten naderbij. Voor-bereidingen worden getroffen, een stemming maakt zich meester van mij en mijn gezin. Het wordt weer een tijd van ervaringen opdoen en avonturen beleven. Maar de vakantie kan ook worden gezien als een verdeling van het jaar: een deel waarin naar het grote genieten wordt gestreefd en een deel waarin foto’s en herinnering het resultaat zijn.

In mijn gedachten kan ik de streep vakantieweken eenvou-dig veranderen in de meet. De meet is de plaats van het nu van iedere boogschutter. Aan de ene zijde bevinden zich de voorbereidingen (latten op het middenstuk, richtmiddel en stabilizer erop, korte warming up van de armspieren) en aan de andere zijde bevindt zich het resultaat van al die voorbereiding. En dat resultaat is goed, een beetje goed of het is niks. Als je heel erg je best doet, dan is het heel vaak helemaal niks, en als je te ontspannen staat te schieten, dan gaat het ook niet. Een goed schot zit precies tussen een goede concentratie en een goede ontspannenheid in. En zo is het ook met vakantie. Niet te krampachtig alles op rolletjes laten lopen, dat werkt gewoon niet. Maar in alle ontspannenheid in Frankrijk met een lege tank erachter komen dat je je bankpasje vergeten bent, is ook niet echt handig.

Voor mij komt er dit jaar een element bij. Heel ontspannen ga ik mijn boog achterin de auto leggen. Hiervoor heb ik een eenvoudig, onopvallend boogkoffertje gekocht, de rest van het gezin zal niet doorhebben dat er wat extra bagage mee gaat.

Tijdens de vakantie gaat mijn vrouw genietend van een per-fecte Latte Macchiato heerlijk ontspannen voor de tent wat lezen in haar e-reader met 5.000 gedownloade boeken. Dat was een wat duurdere voorbereiding, maar dan nog maar even geen carbonpijlen.

De kinderen zoeken ontspannen aansluiting bij de leeftijd-genoten in het zwembad. En deze jongen gaat de plaatse-lijke boogschietbaan opzoeken. Met steenkolenengels, het gebruikelijke handen-en-voetenwerk en een zakwoorden-boek van de plaatselijke taal ga ik op zoek. En al wordt het een onooglijk campingschietbaantje, mijn vakantie kan dan niet meer stuk.

En als het allemaal niet lukt, dan is er altijd nog wat tijd voor wat boogschiet loso e. Wat dacht u hiervan: de meet als scheiding tussen de voorbereiding en de plaats waar de werkelijkheid zich ontvouwt. De geloste pijlen heffen de scheiding op. Kan je nog vollediger in het hier en nu zijn?

Sabazio

COLUMN

SABAZIO

8 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

MVW

MVW

HB3_juli.indd 8 18-06-12 13:58

Page 9: Handboogsport nummer 3 2012

EK HANDBOOG SUCCESVOL

‘Thank you for a wonderful competition!’ JULIJA OLEKSEJENKO, LETLAND

FOTO’S: WIM STOLWERK-MIRROR IMAGE VINKEVEEN (WS), MARC VAN WIJK (MVW)

GOUD, GOUD, GOUD!

Van 21 tot 26 mei vond in Amsterdamse Olympisch Stadion het EK Handboog plaats. De Nederlandse deelnemers kijken met drie gouden en een bronzen medaille, een Europees record en een Olympisch startbewijs terug op een bijzonder succesvol evenement. Kijk voor uitgebreide verslagen op de vernieuwde Handboogsport-site of de Facebook-pagina van de NHB.

handboogsport.nl facebook.com/handboogsport

Kijk verder op de volgende pagina’s >>>

Natuurlijk was al dit moois niet mogelijk geweest zonder de inzet van onze geweldige vrijwilligers. HULDE!

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 9

EK 2012

WS

WS

WS

MVW

HB3_juli.indd 9 18-06-12 13:58

Page 10: Handboogsport nummer 3 2012

‘Thank you for your very successful organisation and great hospitality.’

PROF. DR. UGUR ERDENER, VOORZITTER WORLD ARCHERY

10 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

WS

WS

WS

WS

MVW

MVW

MVW

MVW

HB3_juli.indd 10 18-06-12 13:58

Page 11: Handboogsport nummer 3 2012

‘ Complimenten voor een fantastisch toernooi. Wij zijn onder de indruk teruggekeerd naar Brabant’

PAUL SMOLDERS BEZOCHT HET EK SAMEN MET ONGEVEER

60 JEUGDSCHUTTERS

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 11

EK 2012

WS

WS

MVW

MVW

WS

MVW

MVW

MVW

HB3_juli.indd 11 18-06-12 13:59

Page 12: Handboogsport nummer 3 2012

DANK voor uw support tijdens het

Europees Kampioenschap Handboogsport Amsterdam

Handboogsport Van Dorst Archery Service Center

Elzinga Archery ArcheryCentre.com Hoyt Danage Dutch

Archery Specialist Hendriks Handboogsport Win&Win

12 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

EK 2012

HB3_juli.indd 12 18-06-12 13:59

Page 13: Handboogsport nummer 3 2012

In Wierden, aan het meer van het recreatiegebied, was de ontvangst tiptop in orde. Met een aantal tenten waarin winkeliers hun waren hadden uitgestald, een cateringtent, een op een wigwam lijkende partytent, en een waterig zonnetje was de dag meteen al goed begonnen. Nadat de teams waren ingedeeld werd iedereen naar zijn be-gindoel gebracht. Het parcours bestond uit twee lussen, met de catering in het midden. Het terrein wisselde van open veld en strand, naar bossen en heuvels.

Op zaterdag 14 april 2012 organiseerde Sagitta et Arcus Nijverdal zijn tweede 3D-wedstrijd in recreatiegebied Het Lageveld bij Wierden. Voor ons uit Purmerend betekende dat dus vroeg van huis vertrekken om om 10 uur op Het Lageveld aanwezig te zijn.

Draken & Pinguïns DE UITSLAG EN MEER

FOTO’S ZIJN TE VINDEN OP WWW.SAGITTAETARCUS.NL

Dit zorgde voor veel afwisseling, en met name de bomen verhoogden de moeilijkheidsgraad ink.

PLUS OF MINOok in de doelen was veel afwisseling te vinden: van Hunter-doelen (1 pijl) en Inloop-doelen (1 pijl per afstand, steeds dichter bij het doel, totdat het doel geraakt werd) tot een bewegende slang en Plus-Min-doelen, waarbij meerdere dieren stonden opgesteld en sommige daarvan minpunten opleverden. Er

waren niet alleen gewone 3D-dieren bij: een groot deel van de dieren was bedekt met een vacht en er waren zelfs een draak op haar nest en een pinguïn aanwezig.

EEN VOLDAAN GEVOELOp een enkel buitje na zat het weer ook erg mee: weinig wind, niet te warm en niet te koud. Kortom, alle ingrediënten voor een geweldige dag waren aanwezig.De prijsuitreiking was ook erg gezellig. De organisatie had voor de deelnemers die uit het buitenland kwamen (uit Duitsland en zelfs uit Liechtenstein) een presentje geregeld, en alle deelne-mende kinderen kregen een grote zak snoep mee naar huis. De prijzen waren ook bijzonder mooi, en iedereen ging met een voldaan gevoel weer richting huis. Volgend jaar gaan we zeker weer!

TEKST EN FOTO’S: MANON HAM

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 13

3D

HB3_juli.indd 13 18-06-12 13:59

Page 14: Handboogsport nummer 3 2012

We spraken vooraf met deelnemer en coördinator Jan van Dijck. Volg de verrichtingen via www.handboogsport.nl, www.ifaa.org en foto’s op facebook: Ebhc Italie

Wat is 3D?3D-schieten is lekker buiten je sport beleven. 3D schieten is schieten op 3-dimensionale guren die op onbekende afstanden in de natuur zijn opgesteld in een wedstrijdparcours. De doelen variëren van kleine ratten en marmotten tot grote herten, tijgers en beren. Ze zijn allemaal gemaakt van een soort schuimrubber. Het parcours wordt gebouwd in een gevarieerd en liefst geacci-denteerd, bosrijk terrein. Natuurlijke hindernissen (takken, bladeren, bomen, sloten) worden gebruikt om het de schutters qua afstanden schatten en schieten zo moeilijk mogelijk te maken. Het parcours bestaat uit 28 doelen, en wordt verschoten in groepen van vijf tot zes personen. 3-D schieten is voor alle schutters, van groot tot klein. Je kunt schieten met de nieuwste compoundboog met allerlei snufjes, een recurveboog, of ouderwetse houten, of zelfgemaakte bogen en houten pijlen. 3-D schieten is een tak van de handboogsport die de laatste jaren sterk aan populariteit wint.

Met hoeveel schutters zijn jullie op het EK aanwezig?Vanuit Nederland nemen 26 actieve handboogschutters ( 1 jeugd, 7 dames en 18 heren) verdeeld over 14 verschillende klassen deel aan deze Europese Kampioenschappen. De jongste Nederlandse deelnemer (Damian Vaes,) is 10 jaar, de oudste (Henk Blik) is 68 jaar.

Waarom deze wedstrijd?Wij gaan naar deze wedstrijd in Italië omdat de sfeer van de IFAA-kampioenschappen ons zo aanspreekt. Het is eigenlijk één grote familie. Dit komt ook doordat iedereen zich kan inschrijven

NU IN ITALIË:HET EK 3DVAN 23 TOT 29 JUNI WORDEN DE EUROPEAN BOWHUNTER CHAMPIONSHIPS 2012 (EBHC2012) GEHOUDEN IN HET ITALIAANSE CASTIONE DELLAPRESOLANA. RUIM 1300 DEELNEMERS HEBBEN ZICH VOOR DEZEEUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN VAN DE IFAA (INTERNATIONAL FIELDARCHERY ASSOCIATION) INGESCHREVEN VOOR DEZE WEDSTRIJDEN.

Van 23 tot 29 juni worden de European BowHunterChampionships 2012 (EBHC2012) gehouden in hetItaliaanse Castione della Presolana. Ruim 1300deelnemers hebben zich voor deze EuropeseKampioenschappen van de IFAA (International FieldArchery Association) ingeschreven voor deze wedstrijden.

14 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

aan deze kampioenschappen, je hoeft niet vooraf te selecteren. Daardoor wordt het een echte sport voor het volk, een soort familiesport: hele families nemen deel, of grootouders samen met hun kleinkinderen. Die ene grote familie, dat zie je steeds weer terug in de ontspannen en prettige sfeer. Gezellig, ontspannen je sport beoefenen in de natuur, op plekken waar je anders nooit komt. Prettige mensen om je heen, met dezelfde passie, leuke contacten over de gehele wereld houd je daaraan over. Elk kampioenschap is eigenlijk weer een grote familiereünie, waar steeds weer opnieuw blijvende vriendschappen gesloten worden!

Waarom schiet jij een 3D? Het is mijn hobby. Soms schiet ik veldwedstrijden en wedstrijden op doel, maar buiten in de vrije natuur, dat is mijn echte passie. Daarbij is 3-D vaak nog gevarieerder dan de veldwedstrijden, waarbij afstanden vaak bekend zijn, en de hindernissen van voorhangende takken en bladeren minder aanwezig zijn. De variatie en uitdaging trekt mij daarin. Leuk, om ook een op je knieën te moeten zitten, of in een boom te klimmen om een krokodil op 40 meter afstand te raken.

Wat maakt het zo leuk om te doen?3-D schieten vind ik vooral leuk door de variatie, onder verschil-lende omstandigheden lekker buiten in de natuur bezig zijn. De ene keer schiet je een doel over een afstand van 50 meter over water heen, het volgende doel sta je oog in oog met een panter, die 10 meter boven je op een rots je ligt aan te kijken. Bij het volgende doel moet je misschien wel op je knieën gaan zitten, om onder een hangende tak door te schieten. Je komt steeds op nieuwe plaatsen in de natuur, veraf van gebaande wandelpaden, plaatsen waar je anders eigenlijk nooit komt. En dat het hele jaar door, in alle weersomstandigheden. Zelfs een omgeving die je al wel 100 keer gewandeld hebt ziet er plotseling anders uit.

Page 15: Handboogsport nummer 3 2012

3DFOTO’S: SJAN VAN DIJCK

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 15

NAAM: JAN VAN DIJCK

LEEFTIJD: 48 JAAR

VERENIGING: DE ZWARTMIKKERS, MIDDELBEERS

SCHIET SINDS: IK DENK ONGEVEER 28 JAAR

SCHIET MET: RECURVE

SCHIET GRAAG: 3D EN AF EN TOE EEN VELD

HOBBY’S: HANDBOOGSCHIETEN EN HARDLOPEN, NAAST MIJN BEROEP VAN BRANDWEERMAN

WENS: IK ZOU HEEL GRAAG HET 3D-SCHIETEN IN NEDERLAND WILLEN PROMOTEN MET HET ORGANISEREN VAN EEN EUROPEES KAMPIOENSCHAP. MAAR DAT KUN JE NIET ALLEEN! DAAR HEB JE DE IFAA, DE NHB, DE COMMISSIE 3D EN EEN HELEBOEL FANATIEKE HANDBOOGSPORTERS BIJ NODIG. IK WIL ME DAAR ACTIEF VOOR INZETTEN, EN ALS WE DAT MET ZIJN ALLEN DOEN, SAMEN, BEN IK ERVAN OVERTUIGD DAT WIJ IN NEDERLAND EEN GEWELDIG EBHC KUNNEN NEERZETTEN!

Is het moeilijk?Moeilijk is het niet, iedereen kan het leren. Het schieten kun je trainen in de accommoda-tie van je vereniging, afstand schatten kun je oefenen. Tijdens elke wandeling door de natuur kun je proberen afstanden naar verschillende objecten in te schatten en je schatting dan te controleren door het na te passen. Oefening baart kunst, dat geldt immers overal voor, en ja, talent helpt daarbij. Wil je het eens proberen, schrijf je dat in bij een wedstrijd dicht bij jou in de buurt, en omdat de 3D schutters één grote familie is, sta je altijd wel bij iemand in de groep die een beginnende 3D-schutter wil helpen.

Welke materialen/uitrusting heb je nodig? Naast je boog heb je natuurlijk pijlen nodig. Een krabber, een verfroller zonder rol, is handig om pijlen te zoeken die onder de humuslaag geschoten zijn. Bij of ciële wedstrij-den van de IFAA mag je tegenwoordig een verrekijker gebruiken. Bij wedstrijden in Nederland vaak niet. Daarnaast heb je stevige schoenen nodig, waarmee je door de natuur kunt wandelen, ongeacht het weer op dat moment. En uiteraard dien je je kleding aan te passen aan de weersverwachtingen. En als je het leuk vind om als Middeleeuwse jager op 3D-dieren te schieten, dan doe je gewoon je Middeleeuwse ridderkleren aan….

Hoe gaan jullie gekleed naar het EK?Tijdens de openingsceremonie dragen we allemaal een leuk oranje poloshirt. Logo van de NHB op de borst, Nederland op de rug, en een Nederlandse driekleur en de naam van de deelnemer op de mouw. We zijn erg blij dat de NHB een (klein) gedeelte van de kosten van deze shirts heeft willen vergoeden. Zo kunnen we ons echt als Nederlandse ploeg presenteren tijdens deze kampioenschappen.

Valt 3D onder auspiciën van de NHB?Bij de NHB valt het 3D-schieten onder de breedtesport. Vanaf maart 2005 is de NHB aangesloten bij de IFAA. Deze bond is wereldwijd gespecialiseerd in 3D- en veldschieten. Verder is binnen de NHB de commissie 3D gevormd. Zij zijn onder andere verantwoorde-lijk voor het of ciële Nederlandse Regelement 3D toernooien. Daarnaast worden er ook of ciële Nederlandse Kampioenschappen gehouden. Doordat de NHB aangesloten is bij de IFAA kunnen de leden meedoen aan de of ciële Europese en Wereldkampioenschap-pen, wat weer een extra dimensie toevoegt aan het toch al mooie 3D schieten.

Voor meer informatie kun je terecht bij je eigen vereniging (die weet namelijk altijd de weg naar de NHB te vinden) of op verschillende internetpagina’s:www.handboogsport.nl;www.archery-ifaa.com; www.3dschieten.nl;

Je kunt ons tijdens de Europese Kampioenschappen ook volgen op facebook: Ebhc Italie. We zullen hier tijdens de kampioenschappen regelmatig berichten en foto’s op plaatsen.

Page 16: Handboogsport nummer 3 2012

SPECIAL OFFER: MAC TRIAD STABILISATIE SET!

Nu van € 265,00 voor slechts € 199,00 Ga dus snel naar www.europearchery.com en bestel! 1x 33 inch – 2x 11 inch – 1x V-bar – 1x extender

www.europearchery.com

PIJL EXAMINATOR

Om de rondloop van de schacht te controleren en te zien op welke plek de schacht in rechtheid afwijkt. Prijs: € 33,00. Direct leverbaar. Verkrijgbaar bij All Inn Traditional.

www.all-inn-traditional.nl

TITAN SCOPE APERTURE

Speciaal ontwikkeld door Archery Service Center voor de recurve schutter. Met dit product kun je de afstanden precies meten in de velddiscipline. Te koop voor € 12,50.

www.archeryservicecenter.nl

SPOT-HOGG COMPOUND OPLEGGER

Deze nieuwe oplegger is een van de sterkste in zijn klasse.Hij heeft als enige oplegger de mogelijkheid om de hoek van de oplegger per click af te stellen. De prijs bedraagt € 93,50.

www.elzingaarchery.com

De ontwikkelingen binnen de Handboogsport staan niet stil. Iedere maand verschijnen er nieuwe, interessante producten. De redactie stelt samen met experts uit het veld een overzichtje samen van de nieuwste materialen. Vraag je favoriete handboogwinkel om meer informatie.

16 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

MATERIAALNIEUWS

Page 17: Handboogsport nummer 3 2012

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 17

ATTILA BOWS ARMGUARD / SHOOTING GLOVE

Deze handschoen / armbeschermer is ideaal voor het schieten met alle traditionele bogen zonder boogvenster. Verkrijgbaar in rechtshand en linkshand in de maten S / M / L. € 40,-

www.vbs-archery.nl

VERENSTANSER CLIPPER “EASY”

Een verenstanser om je favoriete natuurveren zelf te snijden v.a.€ 48,50. Verschillende vormen en lengtes standaard op voorraad bij de traditionele handboogwinkel met het grootste en meest uiteenlopende assortiment in Nederland: Asgaard Archery

www.asgaard-archery.nl

Producten

TEKST EN FOTO: MARK STULTIENS

Op dinsdag 10 april is in de accommodatie van Handboog vereniging Ontspanning te Tungelroy Bert Neijnens gehuldigd vanwege zijn 60 jarig lidmaatschap van de Nederlandse Handboog Bond.Hij kreeg een jubileumspeld en de bijbehorende oorkonde van de NHB overhandigd door zijn broer, Jo Neijens, de voormalige voorzitter van Ontspanning.60 jaar geleden is Bert op zijn 16e lid geworden van de plaatselijke handboogvereniging. Hij is nog steeds vaak op beide oefenavonden te vinden op de accommodatie en daarbij gaat hij ook nog trouw iedere donderdagmiddag schieten met de ouderen van de regio. Daarnaast is hij 37 jaar lang bestuurs-lid geweest, met name als secretaris.

Bert is de vraagbaak voor hulp bij het schieten of voor andere karweitjes. Met zijn ervaring is hij niet weg te denken uit onze vereniging.

DAT WE NOG LANGVAN BERT MOGEN GENIETEN

Page 18: Handboogsport nummer 3 2012

BOOGSCHIETEN IN

Een interview met een schutterdie naar het buitenland is verhuisd.

DUBAIStel jezelf even voor.Ik ben Jos Versteegen en ik woon in Dubai. Op 30 september 2010 ben ik naar Dubai verhuisd, omdat ik een baan aangeboden had gekregen bij Voith Middle East FZE, het bedrijf waar mijn oom General Manager is. Ik heb hier eerst het Project management gedaan bij de bouw van ons nieuwe kantoor en werkplaats. Nu doe ik in die werkplaats al het onderhoud aan het gebouw zelf en de kwaliteitscontrole van verschillende machines uit de olie- en gasindustrie die in onze werkplaats komen voor reparatie of onderhoud. Na de zomer zal ik steeds meer in het veld bij de klant gaan werken om daar nieuwe machines in bedrijf te stellen of om storingen op te lossen.Daarnaast ben ik ook in Dubai doorgegaan met boogschieten.

Uit hoeveel leden bestaat een handboogvereniging in Dubai en zijn ze aangesloten bij een bond? Een vereniging telt tussen de twintig en dertig leden. Dit varieert sterk, omdat de mensen in Dubai komen en gaan: sommigen zijn er maar voor zes maanden, anderen weer voor tien jaar. De meeste mensen zijn niet aangesloten bij een bond. Enkele vaste schutters zoals ik zijn nog via hun thuisland ingeschreven bij een bond of World Archery.

18 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

Is er een wedstrijdsysteem in Dubai?We hebben niet echt een wedstrijdsysteem, we trainen meestal op afstanden tussen 10 en 25 meter voor de kids en beginners en tussen 30 en 90 meter voor de gevorderde schutter. Wat de disciplines betreft hebben we alles: barebow, recurve en com-pound. Als we een wedstrijd organiseren wordt dat meestal twee weken vantevoren geregeld, omdat hier erg veel mensen zijn die vaak voor hun werk naar het buitenland moeten. Je kunt dus wel een beetje plannen, maar als je dat te vroeg doet, kan de opkomst heel gering zijn.

Wat betaal je aan contributie?We hebben niet echt een contributie. Wel hebben we een vast bedrag per jaar dat we (als vereniging) aan de golfclub moeten betalen waar we deel van uitmaken. We betalen meestal 30 Dirham (lokale munteenheid, dit is ongeveer 6 euro) per training per persoon. Alles wat er overblijft wordt in materiaal gestoken, en in een barbecue aan het einde van het jaar.

Wat is het niveau? Het zijn echt allemaal plezierschutters die niet naar de punten kijken, maar ik denk dat het gemiddelde ongeveer 7,5 tot 8,0 is.

Page 19: Handboogsport nummer 3 2012

Is er sprake van breedtesport en topsport? In Dubai is het moeilijk om van topsport te spreken, de meeste mensen zijn expats. Ze zijn hier voor een bepaalde tijd en grijpen dan weer de volgende kans in hun carrière. In de UAE (Verenigde Arabische Emiraten) zijn er wel een paar verenigingen. De meeste horen bij een shooting club, maar daar betaal je dan ook meteen de hoofdprijs (€ 50,00 voor 2 uurtjes exclusief materiaal). De vereniging waar ik bij hoor is de enige die er geen winst uit wil halen en die leeft op oudschutters die hun sport willen blijven beoefenen. Deze club ligt in Sharjah, een van de zeven Emiraten, ongeveer een uurtje rijden ten noorden van Dubai. We trainen altijd op vrijdagochtend van 08:00 tot 12:00 uur. In de zomermaanden (juli, augustus en september) blijven de meeste mensen weg omdat het gewoon te heet is om buiten te staan. Soms kan het zijn dat een fanatiekeling toch wil gaan trainen. Die doet dat dan van 04:00 tot 07:00 uur ‘s ochtends (vorig jaar één keer gedaan, geen aanrader!).

Voor meer info over de club waar Jos schiet kun je kijken op www.dubaiarchers.com

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 19

TEKST EN FOTO’S: JOS VERSTEEGEN Vakantie

NAAM: JOS VERSTEEGEN

LEEFTIJD: 24 JAAR

VERENIGING: O.V.U. - GRASHOEK (NL) EN DUBAI ARCHERS - DUBAI (VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN)

SCHIET SINDS: 2000

SCHIET MET: COMPOUND

SCHIET GRAAG: VELD

HOBBY’S: HANDBOOGSCHIETEN, QUAD- / MOTORRIJDEN IN DE WOESTIJN, DESERT CAMPING

WENS: DAT DE HANDBOOGSPORT IN DE TOEKOMST WERELDWIJD MEER BEKENDHEID KRIJGT.

Dus als je opvakantie komt naar de UAE, kun je het

beste je boogthuislaten.

Page 20: Handboogsport nummer 3 2012

20 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

OLYMPISCHE SPELEN: WIE?Tijdens het Olympisch Kwali catie Toernooi (OKT) dat op de vrijdag van het EK Handboog in Amsterdam gehouden werd, waren er drie startbewijzen te vergeven voor de Spelen. De opdracht voor de Nederlanders was helder: iemand moest bij de eerste drie eindigen. En die missie slaagde toen Rick van den Oever de halve nale won en uiteindelijk tweede werd. Daardoor was onmiddellijk duidelijk dat een Nederlandse sporter aan de OS zou deelnemen. Wie dat zou zijn, zou echter pas duidelijk gemaakt worden na de laatste World Cup in Ogden (Vst).Inmiddels is dit bekend gemaakt op handboogsport.nl. In Ogden kon ook het complete herenteam zich nog plaatsen.

OLYMPISCHE SPELEN: WAT EN WANNEER?De Spelen beginnen op 27 juli. Handboogschieten staat meteen de eerste dag op het programma met een kwali catieronde voor de 64 deelnemers. Die kwali catie is een 70-meter ronde: 72 pijlen op 70 meter. Daaruit volgt een ranking. Op 28 juli vindt meteen het complete team-event voor heren plaats. Als Neder-

land daar van de partij is, dan doen ze mee. Als het team zich niet heeft weten te plaatsen, wordt het individuele programma vervolgd op 30 en 31 juli en op 1 en 3 augustus (op 29 juli schieten de dames recurve teams). Uiteindelijk is ook hier de opdracht helder: 6 rondes winnen is Olympisch goud.

OLYMPISCHE SPELEN: WAAR?Het onderdeel Handboogsport wordt tijdens Olympische Spelen afgewerkt op Lords, ‘Home of Cricket’. Een bijzonder sfeervolle locatie met een grote historie. Voor de ‘lucky few’ die kaartjes hebben, is dat natuurlijk een hartstikke mooie bijkomstigheid. Maar ook thuisblijvers hoeven niets tekort te komen. De Publieke omroep NOS geeft bezitters van (de meeste) internettelevisies in Nederland de mogelijkheid om tijdens de OS live naar 12 verschil-lende Olympische sportwedstrijden te kijken. Via een speciale app die gratis voor diverse internettelevisieplatformen beschik-baar komt, kan men zelf bepalen welk sportevenement men wilt kijken. Natuurlijk zal ook alles live via internet te volgen zijn. Daarnaast zal ook de NHB proberen om zoveel mogelijk informa-

We zijn erbij! Eind juli en begin augustus doen ‘we’ mee aan de Olympische Spelen en een maandje later zijn ‘we’ er ook bij op de Paralympische Spelen. Wie zijn de Nederlandse handboogsporters die mee doen? Waar schieten ze? En wanneer?

LONDEN 2012: WIE, WAT, WAAR EN WANNEER?

OLYMPISCHE EN PARALYMPISCHE SPELEN

Page 21: Handboogsport nummer 3 2012

Handboog

Ook alle informatie over de Paralympische

Spelen verzamelen we op onze thema-site:

http://handboogsport.nl/londen2012

tie te verzamelen via de speciale website http://handboogsport.nl/londen2012. Links naar interviews, livestreams, foto’s en video’s: zoveel mogelijk zal daarop verzameld worden.

PARALYMPISCHE SPELEN: WIE?Tien jaar geleden kreeg Wildeboer een motorongeluk. Sindsdien is hij vanaf het midden van zijn lichaam verlamd. Hij komt uit in de klasse W2. “Je hebt drie klassen bij het boogschieten. Je hebt staand, W1 en W2. W1 is de klasse met de sporters met de zwaarste handicap, W2-sporters met een iets lichtere handicap en staande sporters hebben de lichtste handicap. In mijn klasse zit iedereen in een rolstoel.”

Anderhalf jaar geleden kwam het handboogschieten toevallig op het pad van de uit Alphen aan den Rijn afkomstige Wildeboer. “Ik heb wel andere sporten gedaan, maar op amateurniveau. Alleen badminton ging erg goed, maar dat is geen Paralympische sport. Daar ben ik uiteindelijk mee gestopt en toen ik op een zondag niks te doen had, ben ik gaan kijken bij een demonstratie van boogschieten. Ik mocht ook schieten en toevallig stond er iemand aan de kant die bij de kernploeg had gezeten. Hij zag potentie in mij en zo is het balletje gaan rollen.”

Wildeboer deed een beginnerscursus in oktober 2010. Hij bezocht het Face2Face toernooi eind 2010 en maakte kennis met Pier Elzinga. Daarna mocht hij van de bondscoach aange-past sporten als stagiair met de kernploeg meetrainen. “En in maart heb ik me gekwali ceerd voor de Paralympische Spelen, terwijl ik een half jaar daarvoor nog zo’n vijftig punten onder de limiet voor Londen zat. Dat kwam vooral doordat ik ander materiaal ging gebruiken. Ik had dus een verklaring voor de lage scores en wist dat het goed zou komen.” Nadat Johan zich plaatste voor Londen 2012 bezocht hij het Test Event in Londen. Hij mocht niet meedoen, omdat alleen de top 8 van het afgelopen WK daarvoor waren uitgenodigd. “Dat was een goed moment om de concurrentie te bekijken en kennis te

maken met de locatie van de wedstrijd,” geeft Wildeboer aan. Met die concurrentie zal hij zich kunnen meten op de World Cup Para-Archery die in juli in Tsjechië plaatsvindt. Sowieso zit zijn voorbereiding vol met trainingskampen, cursussen en workshops.

Het paralympische handboogtoernooi start op 30 augustus; de nales vinden plaats op 4 augustus. Johan Wildeboer vertegen-woordigt de Nederlandse handboogsport op dat toernooi dat niet op Lords, maar in de eveneens sfeervolle Royal Artillery Barracks plaatsvindt. Wildeboer: “Ik heb tijdens het EK Handboog in Amster-dam gesproken met een tweetal verslaggevers van de NOS. Die zijn tijdens de Paralympics ook in Londen. Er zal elke dag een samenvatting zijn op Nederland 1 en als er Nederlanders in de nale staan, dan wordt het live uitgezonden.” Daarnaast zal Johan ook regelmatig zijn twitter-account bijwerken, geeft hij aan. Volg hem: @johanwildeboer.

Het afgelopen WK was een goed moment om de concurrentiete bekijken

NAAM: JOHAN WILDEBOER

LEEFTIJD: 37 JAAR

VERENIGING: CONCORDIA AMSTERDAM

SCHIET SINDS: OKTOBER 2012

SCHIET MET: RECURVE

SCHIET GRAAG: 70 METER, OLYMPISCHE RONDE

HOBBY’S: (MACRO)FOTOGRAFIE EN VOORAL HANDBOOGSCHIETEN, GEEN TIJD MEER VOOR ANDERE HOBBY’S.

WENS: IK ZOU GRAAG ZIEN DAT ALLE ONDERDELEN VAN DE HANDBOOGSPORT BETER BEKEND WORDEN ONDER HET (SPORT)PUBLIEK EN DAT HET EEN PERFEC-TE SPORT IS VOOR MINDERVALIDEN.

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 21

FOTO’S: MIRROR IMAGE VINKEVEEN EN DEAN ALBERGA

Page 22: Handboogsport nummer 3 2012

22 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

MET WELKE MATERIAAL SCHIET JE?Nu Win&Win CXT middenstuk Uuhka latten 45lbs op vingers. Ga binnenkort switchen naar W&W 44lbs Inno Power latten.Nu nog ACE pijlen, straks X10. Spin Wing Elite en test Gaspro-vanes.

HOE GA JE OM MET WEDSTRIJDZENUWEN?Ik vind het voornamelijk een leuke sport om te doen en ben meer met mezelf bezig dan met de tegenstander, hierdoor zijn de spanningen minder. Hoe vaker je wedstrijden doet hoe makkelijker het wordt.

HOEVEEL UUR PER WEEK TRAIN JE?Ongeveer 14 uur, soms iets meer soms iets minder. Exclusief wedstrijden, mentale training, massage, reistijd etc. Ik heb mijn training niet aangepast op de Paralympics. Ik schiet maximaal 250 pijlen per training met een maximum van 750 per week.

WAT DOE JE AAN JE CONDITIE?Regelmatig schieten zodat je schietuithoudingsvermogen minimaal op peil blijft. Cardio training (conditietraining), handbiken minimaal 10 km per keer. Verder tnesstraining met weerstandsbanden om speci eke spieren rondom de schouder te versterken.

HEB JE EEN AANGEPAST EETPATROON?WAT DRINK JE TIJDENS DE WEDSTRIJD? Ik probeer 6 x per dag kleine hoeveelheden te eten, hierdoor blijft je metabolisme op gang. Ik drink AquariusPro of PeptiPlus tijdens wedstrijden en trainingen. Deze sportdranken met een uitgebalanceerde samenstelling zorgen ervoor dat vocht snel door het lichaam wordt opgenomen en dat sporters langer kunnen doorgaan. Lotnummers komen overeen met de lijst voor goedgekeurde middelen van de dopingautoriteit.

MET WIE WERK JE SAMEN?Een half jaar voor de kwali catie heb ik de volgende professio-nals ingeschakeld:• personal trainer Ian vd Werf, onderdeel Olympisch Netwerk Zuid Holland• mental coach Johan Maigret, onderdeel Olympisch Netwerk Zuid Holland• voedingsdeskundige die een persoonlijk behoeften dieet ingericht heeft en die ik te allen tijde kan bereiken met vragen• schiettrainer André Korlaar van Concordia Amsterdam• professionals van Medical TopSport professionals in Alphen aan den Rijn, eigen fysio, bewegingswetenschapper, videoanalist, case manager, specialist t.a.v.kleding, etc)• sportmasseur Pascal Bontje, is zelf zeer actief in Waterpolo en weet veel over trainingsmethoden en voeding• contact met DoublePerformance over verbetering van steunen op mijn rolstoel • sinds kort belastingspecialist ten aanzien van topsport en (sponsor)contracten.• sinds kort ElzingaArchery voor advies om bij het materiaal de puntjes op de i te zetten.Mocht het allemaal te druk worden heb ik een casemanager op stand-by, maar tot nu toe vind ik het leuk om het zelf te regelen.

HOE BEREID JE EEN WEDSTRIJD VOOR? Klinkt misschien logisch, maar zorg dat mijn materiaal minimaal 1 of 2 dagen voor de wedstrijd klaar is, voornamelijk de pijlen.

TIJDENS DE WEDSTRIJD: BEN JE SNEL AFGELEID OF JUIST NIET? Hangt er vanaf wat voor wedstrijd het is. Ik heb ook nog niet veel FITAs geschoten dus het wedstrijdproces is nog niet helemaal ingesleten. Ik ben niet snel afgeleid en neem elke wedstrijd en training serieus.

BESTEED JE OOK AANDACHT AAN HET MENTALE GEDEELTE?Steeds meer aandacht voor mentaal, maar dat zegt iedereen van zijn sport op een bepaald niveau. Er zijn echter nog veel technische verbeteringen mogelijk. Het mentale aspect moet geen kunstje zijn dat je toepast, dan werkt het niet. Je moet een verandering in je persoon willen maken zodat deze mentale aspecten onderdeel worden van jezelf en je er niet over na hoeft te denken.

TRAININGSKAMPEN, CURSUSSEN EN WORKSHOPS, ALLES DRAAIT OM DE HANDBOOGSPORT. HOE GA JE HIER MEE OM?Het is leuk om allemaal mee te maken en om zoveel nieuwe mensen en organisaties te leren kennen. Iedereen is enthousiast als de Paralympics in Londen ter sprake komen. Ook willen veel mensen belangeloos en serieus met je samenwerken om je te helpen je doel te bereiken. De hulp van iedereen brengt je soms in verlegenheid en in situaties waarvan je niet weet hoe je ze allemaal kunt bedanken.

HOE BELANGRIJK IS VOOR JOU DE HANDBOOGSPORT?Het uitdiepen van het mentale aspect wat bij de handboogsport erg tastbaar is vind ik belangrijk. Ik spendeer op dit moment veel tijd aan de handboogsport. Dit laatste jaar, in het bijzonder de laatste tien maanden, heeft het mijn kijk op mijn dagelijkse leven veranderd. Dit door de mentale analyse die ik onderga met mijn mental coach. Het heeft me leren focussen op de dingen die belangrijk zijn om een bepaald doel te bereiken. Dit kan ik ook op alles in mijn leven toepassen maar door het boogschieten is dit op mijn pad gekomen in mijn voorbereiding op de kwali catie en voor de Paralympics.

IN GESPREK METJOHAN WILDEBOER

Page 23: Handboogsport nummer 3 2012

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 23

TEKST: LAURENT DAAS FOTO: JAN APPELS

TEKST: PAUL SCHELLEKENS FOTO: WOUT STRAALMAN

Jubilaris

Op 12 april 2012 werd in zaal “Overberg” in Sint Michielsgestel Frans van Rooy (81) gehuldigd wegens zijn 60-jariglidmaatschap van handboogschutterij De Unie en de Nederlandse Handboogbond.

Handboog vereniging De Zwartmikkers Middelbeers heeft het unicum dat twee leden hun 60 jarig jubileum vieren. Dit zijn Harry van Lieshout en Harry Huybregts die gedurende die zestig jaar altijd actief zijn geweest en heden ten dagen nog steeds actief zijn.

Voorzitter Paul Schellekens speldde Frans de jubileum-speld van de NHB op en overhandigde de bijbehorende oorkonde. Frans van Rooy wordt geroemd om zijn niet a atende enthousiasme om De Unie te dienen. De eerste tientallen jaren was hij een geweldige schutter, die menige prijs wegsleepte op concoursen. Daarna werden zijn prestaties wat minder, maar zijn belang voor De Unie juist nog groter. Als trainer leidde Frans vele jonge schutters op en van 1975 tot 2010 was hij voorzitter van de vereniging. Nooit ontbrak hij op de schietavonden en nog steeds schiet hij wekelijks zijn pijltjes.

Ze zijn allebei in 1952 bij de vereniging gekomen als pij-lendragers maar ze werden al snel verdienstelijke hand-boogschutters. Zo hebben ze beiden aan diverse regionale en Nederlands kampioenschappen deelgenomen en schoot Harry van Lieshout zelfs interlands voor Nederland. Het handboogschieten kwam bijna altijd op de eerste plaats. In de lange periode dat zij lid zijn van onze vereniging hebben zij veel collega’s zien komen maar helaas ook zien gaan. Voor zover wij weten zijn zij een van de weinigen die dit jubileum bereikt hebben in onze vereniging. Dit op zich is al een prestatie. Naast het handboogschieten hebben zij ook veel vrijwilligerswerk gedaan voor de vereniging. Zo heb-

HULDIGINGVOOR DETWEE HARRY’S

FRANSGefeliciteerd met je jubileum

ben zij onder andere de huidige accommodatie van Hand-boog vereniging De Zwartmikkers letterlijk steen voor steen mee opgebouwd, de jeugd- en schuttersbegeleiding tot op de dag van vandaag op zich genomen en voor materiaalpech kan je altijd bij Harry van Lieshout terecht. Ondanks de vele veranderingen in de handboogwereld weten Harry van Lieshout en Harry Huybregts zich nog steeds goed staande te houden en wij hopen dat zij nog vele jaren actief blijven voor onze vereniging.

Namens alle leden van onze vereniging nog bedankt voor de bijdragen die we hebben ontvangen.

Page 24: Handboogsport nummer 3 2012

Boogschieten op vakantie

24 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

HB3_juli.indd 24 18-06-12 13:59

Page 25: Handboogsport nummer 3 2012

Als fervent boogschutter is de vakantie niet altijd de leukste periode van het jaar. Niet elke vakantiebestemming laat het toe om je sport te beoefenen zoals je de rest van het jaar thuis gewend bent. We kennen allemaal Center Parcs waar je met “lesbogen” vanaf 5-10 meter op een groot blazoen mag schieten, en dan alleen als boogschieten op het dagprogramma staat.

Dit is natuurlijk niet hoe je het als schutter wil zien. Daarom kijken wij al een aantal jaren tijdens de zoektocht naar een nieuwe vakantiebestemming of er mogelijkheden zijn om te schieten.

Clout in Spanje, camping in NederlandZo hebben we in de vroege ochtend van het voorjaar van 2009 op het strand van Rosas Spanje een clout georganiseerd en hebben we bij een camping in Frankrijk op het nabijgelegen voetbalveld onze pijlen geschoten. In Nederland gaan we voor de derde keer naar een kleine camping bij een produc-tiebos waar we mogen schieten. Voor de goede orde: veiligheid staat altijd voorop. Als er mensen in de buurt komen zakken de bogen en wordt er gewacht tot er weer een veilige situatie is. Bekijks is er altijd en het boogschieten is een manier om met nieuwe mensen in contact te komen.

Welkom in DuitslandAfgelopen jaar zijn wij op vakantie geweest naar Ihringen Duitsland. Vooraf is er contact gezocht met de plaatselijke handboogschietvereniging. Uit een vriendelijk antwoord op onze mail van de Oberschützenmeister van Schuetzen-verein Ihringen kon opgemaakt worden dat wij zeer welkom waren. Eenmaal in

Ihringen spraken we af met de plaatse-lijke vereniging. Wij troffen een prachtige buitenlocatie aan met een groot veld waar tot ruim 90 meter geschoten kon worden. Aan een kant wordt het terrein begrensd door bos, aan de andere zijde door een helling met wijnranken en aan de achterzijde loopt de toegangsweg. Na een zeer warm welkom kregen wij te horen dat we mochten komen schieten wanneer we maar wilden. Er stond een permanente bok met een 122 cm blazoen en een extra doelpak en bok werden voor ons klaargezet.

Hoezo gek met onze sport?De website had ons de indruk gegeven dat er voornamelijk met longbows en recurvebogen geschoten werd, daarom hadden we de compoundbogen thuisgelaten. Eenmaal daar bleek dat compound ook welkom was. Omdat we aan het begin van de vakantie zaten, ben ik toch maar terug naar huis gereden om de compound op te halen: 600 km heen en 600 km terug. Gedurende de rest van de vakantie hebben we geschoten wanneer we maar zin hadden: vroeg in de ochtend, ‘s middags bij 30 graden, en in de koele avonduren. Deze luxe hebben wij thuis niet eens. Omdat het ook in Duitsland vakantie was, waren we vaak de enige >

TEKST EN FOTO’S: GERRIT BUITENHUIS

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 25

Vakantie

NAAM: GERRIT BUITENHUIS

LEEFTIJD: 46 JAAR

VERENIGING: FIELD ARCHERY CLUB EDE, AFGEKORT FACE

SCHIET SINDS: 1996

SCHIET MET: COMPOUND EN AF EN TOE TRADITIONELE LONGBOW

SCHIET GRAAG: BUITEN, BIJ VOORKEUR IN HET VELD. WWW.FACE-EDE.NL

HOBBY’S: UITERAARD HAND-BOOGSCHIETEN, MIJN GEZIN EN VAKANTIE

WENS: OOIT IN EDE EEN EIGEN GESCHIKTE LOCATIE KRIJGEN WAAR ONZE CLUB KAN GROEIEN. INCLUSIEF DE MOGELIJKHEID OM IN DE DIRECTE OMGEVING ERVAN VELDWEDSTRIJDEN TE KUNNEN EN MOGEN ORGANISEREN.

HB3_juli.indd 25 18-06-12 13:59

Page 26: Handboogsport nummer 3 2012

schutters op de vereniging. Op de vaste clubavonden was het gezellig schieten met mensen van de vereniging zelf. Dat leverde elke keer weer verrassende gesprekken op over materiaal, wedstrij-den en de Nederlanders vs de Duitsers.

3D parcoursVan de schutters kregen we ook te horen dat er in Eisenbach een permanent 3D-parcours is. Op een goede ochtend zijn we daar naartoe gereden. In hotel-Gasthof-Pension Bad Das Bogenspor-thotel in Eisenbach ingetekend, betaald en een routekaart meegekregen. Tot onze verbazing stonden in het aangren-zende bos 30 doelen opgesteld waarvan vele heel uitdagend. Het hele parcours heeft ons ruim 5 uur gekost. In al die tijd hebben we geen andere mensen en/of schutters gezien, op de houthakker na. We hebben genoten van deze ervaring, ook al zijn wij geen echte 3D-schutters.

Aan het einde van de vakantie mochten wij als blijk van waardering een bedrag aan de jeugdkas van Schuetzenverein Ihringen schenken met het verzoek om nog eens terug te komen. Wij hebben de Oberschützenmeister laten weten dat wij dit jaar weer naar Ihringen komen.

VerzekeringWij hebben een doorlopende reisverze-kering bij de ANWB. Navraag leert ons dat handbogen niet onder deze of de aanvullende verzekering vallen. Na even zoeken komen wij bij de hobby- en sport-artikelenverzekering van de Europeesche Verzekeringen. Bij deze verzekering hebben wij onze spullen uiteindelijk verzekerd. Indien er andere mogelijkhe-den zijn, horen wij dat graag.

[email protected]

>

Boogschieten op vakantie

26 HANDBOOGSPORT JUNI 2012

HB3_juli.indd 26 18-06-12 13:59

Page 27: Handboogsport nummer 3 2012

1  Bij het handboogschieten op de Olympische Spelen werd niet op

levende duiven geschoten. Wel was het duivenschieten een discipline bij de Spelen in 1900 te Parijs, maar dat gebeurde alleen met het geweer. Vanwege de als barbaars ervaren geweerdiscipline werd deze daarna de nitief geschrapt van het programma van de Spelen.

2 In 1900 vertrok een zestal schutters van ‘Nooit Volleerd’ uit Tilburg naar

Parijs om deel te nemen aan de hand-boogwedstrijden van begin augustus. In

de uitslagenlijst komen ze echter niet voor. Van de wedstrijden bij de Olympi-sche Spelen van 1920 in Antwerpen, waar Van Innis ook aan deelnam, zijn de resultaten van de Nederlandse boog-schutters wèl bekend.

3 De steeds weer terugkerende melding dat in 1920 geschoten zou

zijn op een bewegend vogeldoel, moet naar het rijk der fabelen worden verwe-zen. Uit het programma van de wedstrij-den blijkt duidelijk dat er met de toen gebruikelijke houten bogen en pijlen op blazoenen werd geschoten.

Diverse houten bogen op voorraad, zoals:- Engelse Longbows van diverse boogmakers- Engelse oorlogsbogen (heavy warbow)- Viking replica (Haithabu)- Prehistorische bogen (Holmegaard etc.)- Ruiterbogen (Grózer) van natuurlijk materiaal

Levering van houten pijlen, -toebehoren en gereedschap.Leren tassen, kokers en armbeschermersMateriaal en gereedschap voor zelf bogen maken, 3d doelen en doelpakken e.v.m.

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 27

Nog meer reacties over Hubert van Innis Naar aanleiding van de reactie van Hans Veldhuis op het artikel over Hubert van Innis ontving de redactie nóg een tweetal reacties van Cees Ederveen en Jo Pluymakers. Hieronder zijn hun opmerkingen samengevat:

Jij komt toch ook?Jij komt toch ook?

HB3_juli.indd 27 18-06-12 13:59

Page 28: Handboogsport nummer 3 2012

Schot in de roos met IVA

KANTOORARTIKELEN ICTKANTOORMACHINESKANTOORMEUBILAIRPRINT, DRUK & MAILCOMMUNICATIE

10% Korting voor u en2% Bonus voor de NHB

Meer informatie?www.ivagroep.nl/2-plan

WERKELIJK ALLES VOOR KANTOOR

IVA GROEP BVGlashaven 16/283011 XJ Rotterdam

T 010 - 433 14 00F 010 - 411 72 20

E [email protected] I www.ivagroep.nl

Page 29: Handboogsport nummer 3 2012

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 29

Column

ColumnHenk Gemser

leeftijd als ‘zij-instromers’ nog steeds opvallend goed kunnen presteren.

Deelname aan EK’s, WK’s en dit jaar de Olympische Spelen in Londen moet ‘verdiend’ worden. Het Europese Kampi-oenschap in Amsterdam is net achter de rug. In een perfecte ambiance werden Nederland en de NHB gepresenteerd. En zoals op elk EK gold voor iedere deelnemer, dus ook voor de NHB Kernploegleden Recurve en Compound: als je niet goed schiet, lig je eruit. En wat deden onze sporters het perfect!

De Topsport vraagt van de sporters en de NHB commitment met als doel: scoren! NHB Topsport heeft hiervoor prestatiege-richte, coachgestuurde programma’s waarbij de sporter centraal staat. Het NHB Top-sportbeleid vraagt voor de komende vier jaar een striktere toepassing, een grotere drive, compromisloos denken en een herkenbaar streven naar een fulltime inzet. Voor zowel sporters als begeleiding. Dit is

niet door NHB Topsport bedacht, maar geformuleerd en aangestuurd door NOC*NSF.

Willen we als NHB de huidige constructies van kernploegen als ontwikkelingsplaats voor handboogtalent handhaven en facilite-ren, dan is de huidige inzet van de NHB onvoldoende. In de topsport zal er meer geëist worden en zal de nanciële bijdrage van de NHB groter moeten worden om de subsidies te kunnen behouden.

Onze bijzonder getalenteerde sporters zijn zeer ambitieus. En daar is men zich bij NOC*NSF ook zeker van bewust. Daarom moet NHB Topsport het voortouw nemen. Acties om tot (nog) betere prestaties te komen zijn nodig en het beleid voor de komende vier jaar moet duidelijk zijn.Wen er maar aan: eind 2012 zal NOC*NSF de NHB Topsport er op afrekenen!

Technisch directeur NHBHenk Gemser

AFREKENENVan april tot augustus is de periode waar het voor het outdoor-seizoen allemaal om draait: selectiewedstrijden voor deelname aan internationale wedstrijden, de internati-onale wedstrijden zelf, veel nationale wedstrijdweekends en NK’s. Jongeren kunnen zich door goede prestaties pro leren en zich mogelijk kandideren voor een kernploeg. En er is natuurlijk ook groeimo-gelijkheid voor anderen, die op latere

Op zaterdag 12 mei 2012 werden op de banenvan Rozenjacht te Baarschot de Nederlandsekampioenschappen 25 meter 1 pijl voor aspiranten verschoten.Aspiranten schieten bij deze discipline hun pijlen op een afstand van 18 meter op een 60 centi-meter blazoen. Om 09.00 uur waren de eerste schutters al aanwezig met hun ouders en grootouders die hen gedurende de wedstrijd steunden met alle problemen die de schutter ondervond. ’s Morgens was het de beurt aan de heren tot en met 10 jaar, dames tot en met 10 jaar, Heren compound tot en met 10 jaar, Dames 11 / 12 jaar, en ’s middags de Heren compound 11/12 jaar. In totaal stonden er deze morgen 26 schutters aan de meet en allen gebrand om hun beste resultaat op het scorebord te krijgen.

Met dank aan organisator Rozenjacht Baarschot (Christ van Dorst), scheidsrechter Henk Haarlem en vooral de schutters en toeschouwers.

Recurve heren t/m 10 jaar1 Damian Vaes 232 2 Scott Bex 214 3 Ilja van Eck 213

Recurve dames t/m 10 jaar1 Lotte Jetten 213 2 Kyra Donners 192 3 Denise van Eck 183

Recurve Dames 11/12 jaar1 Anke Vaes 223 2 Kim v.d. Velden 202 3 Dione Mesu 201

Compound Heren t/m 10 jaar1 Jimmy Scheltema 222

Compound Heren 11/12 jaar1 Faysal Gaith 231 2 Kaylin Kapitein 202

Recurve heren 11 – 12 jaar 1 Kevin aan ’t Goor 237 2 Max Goessens 229 3 Daniel v.d. Meer 225

NK ASPIRANTEN25 METER 1 PIJL

TEKST EN FOTO: MARTIN FRIESEN

Page 30: Handboogsport nummer 3 2012

Daarom de NHB!

ED

NHB Onderzoek • Wedstrijdkalender 2012 • NK+EK Veld

HANDBOOGSPORT

61e jaargang • november 2011 • nummer 5

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

3

ddd

OOOOOOOOPOE

D

NHB Onderzoek • Wedstrijdkalender 2012 • NK+EK Veld

HANDBOOGSPORT61e jaargang • november 2011 • nummer 5

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

NHB Onderzoek • Wedstrijdkalender 2012 • NK+EK Velldd

HANDBOOOOOOOOOGSPORT61e jaargang e • november 2011 r • nummer 5

NEDERLANDSEHANDBOOGBONDE

D

NHB Onderzoek • Wedstrijdkalender 2012 • NK+EK Veld

HANDBOOGSPORT61e jaargang • november 2011 • nummer 5

NEDERLANDSE

HANDBOOGBOND2

Waarom de NHB?

VOOR SPORTERS• Nationale en internationale

wedstrijden, competitie en trainingen

• Kaderopleidingen (NHB Academy: sporttechnisch, arbitrage, bestuurlijk)

• 5 maal per jaar gratis het NHB bondsmagazine

• De digitale nieuwsbrief • Aansprakelijkheidsverzekering• NHB kortingsacties (artikelen,

evenementen, etc.)

Wat doet de NHB voor de vereniging? Wat doet de NHB voor de sporter? Wat zijn de voordelen van de NHB? Hierom ben je lid van de NHB.

VOOR BESTUREN:• De verzekering tegen aansprakelijk-

heid van de activiteiten van het verenigingsbestuur

• Voordeel verschaf ng van de collectieve regelingen Buma, Sena en Ecotaks (verenigingsvoordeel in 2011: € 86.000,)

• Jaarlijks € 60.000 (bedrag 2012), van de lidmaatschapgelden direct naar de rayonbesturen ten behoeve van rayonactiviteiten

BOVENDIEN:• Centrale ledenadministratie • Verstrekken ledenpassen• Elke werkdag gratis telefonisch

advies• Verenigingssupport op het

gebied van accommodatie, nanciën, verzekeringen, juridische zaken e.d.

• Ontwikkeling promotie materiaal• Verzorgen van lespakketten

voor onderwijs

11VOOR DE VERENIGING: • Opzet en organisatie van kader oplei dingen

NHB Academy: sporttechnische, arbitrage, en bestuurlijke opleiding

• Organisatie van de competitie • Opzet en organisatie van de topsport,

tot en met de Olympische Spelen• Centrale recordregistratie • Ontwikkeling en beheer prestatie spelden

en awards• Beschikbaarstelling van centrale

wedstrijdapparatuur (o.a score en tijdsysteem)

• Het jaarlijkse HandBoogCongres

HIEROM

BEN JE LID!

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

4VOOR DE SPORT:• Promotie en informatie over de

Handboogsport• De lobby en het netwerk met lokale,

provinciale en nationale overheden• Collectieve belangenbehartiging

nationaal en internationaal• Beheer van de handbooginfrastruc-

tuur in Nederland• Historie en archivering • Ontwikkeling van een – collectieve

– toekomstvisie

Page 31: Handboogsport nummer 3 2012

Wij, Ilja en Denise van Eck en Stan en Sven Kollard, trokken onze sportkleding aan en namen onze bogen mee om er samen met onze ouders heen te gaan.

Buiten op het veld werden verschillende sporten beoefend, waaronder voetbal, handbal, badminton en natuurlijk handboogsport. Binnen was ook nog van alles te doen: van tafeltennis en dammen tot het zelf versieren van een t-shirt.

Stempels en een embleemBij elke sport kon je een stempel krijgen. Ieder half uur werd er van sport gewisseld en zo kon iedereen veel stempels verzamelen op de stempelkaart. Met genoeg stempels zou je aan het einde van de dag een leuke attentie krijgen: een embleem van de mascotte van Kidsday, die die dag de naam Hero had gekregen. Wij hebben de emblemen op de mouw van ons clubshirt genaaid.

HandtekeningenNatuurlijk gingen wij het eerst kijken bij het handboogschie-ten. Het was best spannend om Carrie Wegh en Tim Freriks in het echt te ontmoeten. Nadat we hun wat vragen hadden gesteld, spanden we onze bogen op en kregen we een eigen blazoen ter beschikking. Het grootste compliment dat

we die dag kregen waren de vele ooohs en aaahs van de kinderen die stonden te kijken en ook een poging waagden. Zo hebben we heel goed laten zien dat handboogschieten een heel mooie sport is, ook voor kinderen.

Een mooi visitekaartje voor “De Alpenjagers” uit Sittard. Na afloop kregen we op onze zelfversierde t-shirts nog een handtekening van Tim en Carrie.

Het was een heel leuke dag, de zon liet zich goed zien en uiteindelijk keerden we moe maar voldaan huiswaarts. We hebben veel pret gehad en we hopen dat er volgend jaar weer een Kidsday georganiseerd wordt.

Jeugdpagina

door Robin Roos

TEKST: ESTHER DONNERS FOTO’S: ERIC VAN ECK

Boogschieten bij de

I Go for Gold Kidsday

Op onze Handboogvereniging “De Alpenjagers” hing een uitnodiging voor de I Go for Gold Kidsday op 28 april in het Fortuna Stadion te Sittard. Deze dag werd

georganiseerd door Topsport Limburg.

HANDBOOGSPORT JUNI 2012 31

Foto's van deze dag zijn te zien op:

www.topsportlimburg.nl/pages/images.aspx

www.dealpenjagers.nl/

V.L.N.R. STAN KOLLARD, TIM FRERIKS, ILJAVAN ECK,CARRIE WEGH EN DENISE VAN ECK

Veel ooohs en aaahsbij het boogschieten.

Page 32: Handboogsport nummer 3 2012

HB3_juli.indd 32 18-06-12 13:59