Handboogsport nummer 5 2011

32
E D NHB Onderzoek Wedstrijdkalender 2012 NK+EK Veld HAND BOOG SPORT 61 e jaargang november 2011 nummer 5 NEDERLANDSE HANDBOOGBOND

description

Dit is het periodieke magazine van de Nederlandse Handboog Bond.

Transcript of Handboogsport nummer 5 2011

Page 1: Handboogsport nummer 5 2011

ED

NHB Onderzoek • Wedstrijdkalender 2012 • NK+EK Veld

HANDBOOGSPORT

61e jaargang • november 2011 • nummer 5

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

Page 2: Handboogsport nummer 5 2011
Page 3: Handboogsport nummer 5 2011

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 3

Editoriaal

Omslag fotoFOTO: MIRROR IMAGEPHOTOGRAPHY, VINKEVEENJEROEN SMULDERS UIT MAASTRICHT (4E) EN DE JONGEN MET DE PET IS DAVID VAN DER SPEK UIT DEN HAAG. HIJ ZIT IN DE NIEUWE SELECTIE VOOR JONG ORANJE. FOTO GEMAAKT TIJDENS NK JUNIOREN, ZIE PAGINA 30

Colofon

Uw mening telt! Op meerdere plaatsen en momenten (hier op blz 6) krijgt u

verzoeken om mee te doen aan vragenlijsten, enquetes en onderzoeken. Ook van de NHB dus. Uw mening doet er namelijk toe!

Ik zou het zeer waarderen als u meedoet aan deze opiniepeilingen. Mede met het oog op het nieuw te ontwerpen MeerJarenPlan 2016 is het van het grootste belang voor de NHB om (meer) te weten te komen wie onze leden zijn (kenmerken, pro elen), waar ze (on)tevreden over zijn en welke wensen ze hebben. Door u met regelmaat te bevragen kunnen we, gestuurd door uw concrete behoefte, tegemoet komen aan de wensen van onze leden(verenigingen). Aan mij (en u) om ervoor te zorgen dat de uitkomsten van de onderzoeken ook vertaald worden naar concrete verbeterACTIES. Dat is mijn inzet. Uw mening doet er dus toe.

Lekker weer zo’n nieuw blad. Veel terechte aandacht voor lokale activiteiten. Daar bij de vele verenigingen gebeurt het immers. Of het nu Asten, Kwadijk, Schijndel, Almere of Zoetermeer is; het is lokaal in dorp of stad dat de sporters samenkomen rondom hun sport. En soms doen ze dat al jarenlang; wordt er een traditie geboren. Dan ontstaan er klassiekers van de orde Ajax-Feijenoord (zeker een klassieker maar of het nog een topper is??). De interland Neder-land-Belgie (blz 29) en de Veteranendag (blz 18) zijn voorbeelden van hand-boogklassiekers. Aandacht dus in deze editie. Koesteren van die tradities.

Ook een ‘classic’: het samenstellen van de wedstrijdkalender. Het resultaat (en toelichting) treft u centraal in het blad aan. Het was een ”hell of a job” maar lof aan alle betrokkenen dat er weer een mooi programma is vastgesteld. Een cruciale behoefte van onze sporters; tussen de 2500 en 3000 van onze leden doen mee aan de vele wedstrijden en competities. Dat is een heel hoge participatie. Reden ook om de tevredenheid van deelnemers te peilen, wensen van sporters en van ontwikkelingen in de sport met elkaar te matchen. Een voortdurende puzzel.

Topsport is altijd aanwezig in ons magazine. Zeker in de aanloop naar een Olympisch jaar, een 90 jarig jubileum en een ‘eigen’ EK is het niet te missen. Het NK 3 D, NK Hout, NK Jeugd, NK en EK Veld. U kunt het allemaal nalezen.

Nog een mooi toetje: inmiddels is het wellicht al in uw clubkas binnen. De NHB heeft ruim € 55.000,- aan Eco Taks ‘teruggehaald’ voor de verenigingen (blz 7). Enkel als collectief (bond) is dat mogelijk. Toch wel handig zo’n landelijke koepel!

Tot snel …ik hoor graag uw mening…die telt en doet ertoe… vul dus de enquete(s) in!

Stan StolwerkDirecteur NHB

Of cieel orgaan van deNederlandse Handboog Bond

Oplage8500 stuksUitgave in februari, april, juni, september, novemberKopijdatum 2012Uitgave 1 verschijning eind februarikopijdatum uiterlijk 10 januari 2012

RedactieadresBondsbureau NHBPostbus 101015240 GA Rosmalen073 – 5210101073 – [email protected]

Hoofdredactie Interim : Mary Mans

EindredactieManon Ham

RedactieLennart KosterHans Veldhuis

Aan deze editie werkten verder mee:Wiel Beijers, Willem Beuken, José Bruntink, Claire van Dijck, Sjan van Dijck, Aad van Gils, Henk Gemser, Pieter van den Hurk, Tony de Jong, Alex Katzoff, Paul Mols, Theo Passier, Janne van Rijt, Ed Smit, Wim Stolwerk, Ronald Timmer, Frits van der Ven, Ellen Wester, Jos Wismans

Abonnement€ 20,00 per jaar

AdvertentiesBureau Van Vliet B.V. [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor kopij te bewerken en in te korten

VormgevingCabbage

DrukIVA groep

Gesponsord en gedrukt door IVA GROEPwww.ivagroep.nl

Page 4: Handboogsport nummer 5 2011

Hallo allemaal.2011 Was weer een geslaagd jaar, met passie, vriendschap

en ontspanning, dat wat onze sport ons kan geven.

Bedankt allemaal; Herman, Leo, Harrie, Wim, Paul & Jasper,Mark, Youri & co,

Sybrenne & Willem en alle anderen.

En ook weer voor 2012: zoekt U een kampeervakantie, in combinatie met onze sport,

en vindt u dit leuk om op anderen over te brengen dan

is het verblijf bij ons gratis!

Camping de l’ Eau RougeStavelot België

www.eaurouge.eu0032-80863075

4 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Page 5: Handboogsport nummer 5 2011

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 5

InhoudColofonEditoriaalKort nieuwsNederlands kampioenschap 3DReportage van het NK op 17 en 18september te TexelNK HoutVoorzitter DC Indoor op bezoek bij 25m1pClout Waterlandschutters 2011 EK IFAA PortugalDe PeelkoekGouden Bondspeldverdient door Frans MaasWedstrijdkalender 2012Landelijke VeteranendagIs 3D schieten een hype?

Forza Olanda!EK Veld 2011EK Outdoor 2012Stand van zakenOp zoek naar Robin HoodTrainers gezocht!In gesprek met Cees van AltenOp zoek naar een bestuurder sport met aandachtsgebied traditioneel schietenColumn SabazioIMNK Veldschieten te TienrayColumn Henk GemserInterland 25m1pJeugdpaginaNK outdoor in Baarschot

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

61e JAARGANG • NOVEMBER 2011 • NUMMER 5

3368

10

11121415

15181920

22

222424

252526282930

Inhoud

11

30

1820 EK Veld

Landelijke Veteranendag

NK Junioren

Clout Waterlandschutters

NK Veld12

22Op zoek naar Robin Hood

Page 6: Handboogsport nummer 5 2011

6 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Kort nieuwsDeze rubriek bevat gemengde berichten, zoals mededelingen uit de rayons, oproepen, benoemingen, bekroningen.

Heb je het Handboogcongres van 5 november in Rosmalen gemist? Kijk dan op de site handboogsport.nl voor de presentaties.

HANDBOOGCONGRESROSMALEN

Na een evaluatie heeft de Discipline Commissie Veld besloten dat de inschrijfpro-cedure voor het NK Veld in 2012 opnieuw aangepast zal worden. In de komende maanden zal de commissie zich buigen over een nieuwe procedure. Dit zal leiden tot een reglements-wijziging die in het voorjaar van 2012 gecommuniceerd zal kunnen worden.

MEDEDELING NK VELD 2011

Eind oktober publiceerden twee studen-ten die momenteel stage lopen op het bondsbureau van de NHB, een onderzoek onder de leden. Het onderzoek bestaat uit twee delen; met het ene deel willen we inzicht krijgen in de tevredenheid over de communicatiemiddelen van de NHB, en met het andere gedeelte willen een pro el gaan samenstellen van de leden.

Rex Bouman, student SPECO: “Wij onderzoeken hoe tevreden de leden zijn over de communicatie van de bond. Daar-naast willen we een beeld vormen van wie de leden zijn en wat hen bezig houdt. Heeft u de enquête nog niet ingevuld? Doe dit dan snel! De enquête sluit namelijk op 7 december!”

Patricia van de Ven, student Johan Cruyff University: “Als we alle uitkomsten van de enquête verzameld en geanalyseerd hebben kunnen wij twee plannen opstellen. We zullen een communicatie-plan opstellen met duidelijke richtlijnen en waar nodig de communicatiemiddelen aanpassen en verbeteren.”

“Het andere plan zal een sponsorplan worden. Er zijn namelijk weinig vaste sponsoren voor evenementen die

ONDERZOEK LEDENTEVREDENHEID

georganiseerd worden. Door meer inzicht te hebben wie onze leden zijn. Hebben wij meer te bieden voor mogelijke sponsoren.”

REX BOUMANRex loopt 17 weken stage op het bondsbu-reau en volgt de studie SPECO Sport & Media op de Fontys Economische Hoge-school te Tilburg. Hij ondersteunt Bas Mooren met de communicatie tijdens zijn stageperiode. Daarnaast voert hij een tevredenheidonderzoek uit, door middel van een enquête.

PATRICIA VAN DE VENPatricia werkt 5 maanden als stagiaire op het bondsbureau in Rosmalen. Ze volgt de studie Sportmarketing aan de Johan Cruyff University in Amsterdam. Haar doel tijdens de stage is om een leuk en interessant, gezellig en actief Side programma te maken voor het EK Outdoor in mei 2012 te Amsterdam. Daarnaast helpt ze ook mee aan de enquête door het ledenpro el samen te stellen.

Meer weten over dit onderzoek? Neem contact op met Rex of Patricia via 073 – 52 10101. En vul het onderzoek in. U vindt het via de website handboogsport.nl. NHB.

Page 7: Handboogsport nummer 5 2011

1E RIJ, ROBERT ERICA (LINKS)

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 7

Met ingang van het nieuwe jaar kunnen verenigingen zelf de gegevens van hun leden bewerken in de ledenadministratie van de NHB. Leden aan- of afmelden, adres wijzigen, e-mailadres bijwerken: dit kan vanaf 1 januari direct, zonder tussenkomst van het bondsbureau.

Iedere vereniging heeft informatie hierover ontvangen. Als je meer wilt weten, contac-teer dan je secretaris

Kort nieuws

Indien u meerdere bondsbladen op uw adres ontvangt en aan 1 exemplaar genoeg heeft, dan kunt u dit doorgeven aan de ledenadministratie, via [email protected] met vermelding van uw naam, adres en bondsnummer.

MEERDEREBONDSBLADEN

ED

Heren Junior Recurve Team Europees Kampioen!

HANDBOOG

SPORT60e jaargang • april 2010 • nummer 2

NEDERLANDSE

HANDBOOGBOND

Heren Junior Recurve Team Europees Kampioen!

HANDBBOOOOOGGGG

SPORT60e jaargang e • april 2010 • nummer 2

NEDERLAANNDDSSE

HANDBOOOGBGBOONNDED

HANDBOOGSPORT

61e jaargang • juli 2011 • nummer 3

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

De Los • NK Junioren • WK 3D

Zoals we in het vorige magazine al meldden, was het formulier voor terug-gave van de Ecotaks over de verbruikersperiode 2009-2010 door 102 NHB verenigingen aan het bondsbureau ingestuurd. Alle controles zijn inmiddels door VWS uitgevoerd en het Ministerie heeft aan de NHB een totaalbedrag van € 55.421 uitgekeerd. Dit betekent dat de Ecotaks daadwerkelijk voor 50 % is gecompenseerd.

De desbetreffende bedragen zijn medio november door de NHB aan de handboogverenigingen overgemaakt. Voor vragen over de Ecotaks en de andere collectieve regelingen zoals die met de SENA en de BUMA kunt u contact opnemen met medewerker Marina van Zon: [email protected].

Abonneer je net als 3300 andere handboog-sporters op onze maandelijkse digitale nieuwsbrief. Als abonnee blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. In de nieuwsbrief lees je als eerste over regle-mentswijzigingen, inschrijvingen voor toernooien en opleidingen die binnenkort plaatsvinden. Abonneren kan via de website handboogsport.nl

DIGITALENIEUWSBRIEF

TERUGGAAF ECOTAKS

Nieuw: direct gegevens van leden wijzigen in administratie NHB

De afgelopen maand waren er oplei-dingen basisblok en wedstrijdleider in Reuver, Eerde en Zwolle. In december staat een scheidsrechtersopleiding gepland. Deze opleidingen publiceren we altijd in onze nieuwsbrief, dus zorg dat je je daarop abonneert.

OPLEIDINGEN

Als je de vragenlijsten invult van het onderzoek dat nu op de website

gepubliceerd staat, kun je een clinic van het Nederlands Team winnen

voor jouw vereniging. Dus… Doe mee aan het onderzoek!

WIN EEN CLINICVAN HET NEDERLANDS TEAM VOOR JOUW VERENIGING

Page 8: Handboogsport nummer 5 2011

8 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Toen de Eilandschutters zich ter beschikking stelden om het NK 3D te organiseren heb-ben we natuurlijk eerst deel 5: 3D schieten uit ons hoofd geleerd. Daarnaast hebben we voor de zekerheid ook het veiligheidsreglement voor buitenbanen geraadpleegd. Gewapend met deze kennis en de zekerheid dat het aantal deelnemers de 180 niet zou overschrijden en de opgave dat er elke dag een ander parcours moest zijn, werd besloten om 4 lussen van 10 doelen uit te zetten. Zaterdag zouden lus 1, 2 en 3 worden gebruikt. Voor de zondag zouden de lussen 1 en 3 ’s avonds worden “verbouwd” en lus 4 worden toegevoegd als lus 3. Lus 2 kwam te vervallen. Met verbouwen wordt overi-gens in dit kader niet bedoeld beest A vervangen door beest B. Op ieder doel zijn zowel het beest en afstand veranderd evenals de positie van de plok(ken).Vrijdag met een team de banen uitgezet en alles nogmaals gecontroleerd op veiligheid, pijlvriendelijkheid etc. Om 15:00 uur was alles in kannen en kruiken en kon begonnen worden met het opzetten van de catering. Rond 15:30 uur arriveerde de hoofdscheids-rechter en werd het parcours gecontroleerd. Dit leverde geen noemenswaardige op- en aanmerking op en het parcours werd goedgekeurd. ’s Avonds overleg gevoerd met de scheidsrechters over het tijdschema, inschrijven, boogcontroles, etc.

VERLOOP VAN DE WEDSTRIJD OP DAG 1Bij het inschrijven om 8:30 uur ontvingen de A-schutters, de teamcaptains, een envelop met daarin de scorebriefjes, rugnummers en een baanbeschrijving waarin alle doelen en de bijzonderheden waren opgenomen. Daarna werden de schutters doorverwezen naar de scheidsrechter voor boog- en materiaalcontrole. Bij schutters die daarvoor in aanmer-king kwamen is de pijlsnelheid gecontroleerd, het resultaat was bevredigend, slechts één schutter diende zijn pijlsnelheid te verlagen. Om 09:45 uur was de uitgebreide brie ng en daarna werden de schutters naar de baan gebracht, waar de wedstrijd om 10 uur begon. Het aantal afzeggingen bedroeg slechts 9 van de 146 inschrijvingen.

Op 17 en 18 september vond het NK 3d-schieten plaats op Texel, georganiseerd door de Eilandschutters. Het was al weken een komen en gaan geweest van Eilandschutters die gewapend met pen en papier het bos en de duinen in gingen. Het was zelfs zo erg dat de campinggasten van Kogerstrand al een groet van herkenning gaven. Doel: het uitzetten van het parcours voor het NK 3D.

HET WEERDe voorspellingen waren niet rooskleurig: wisselvallig, half bewolkt tot zwaar bewolkt, weinig wind, regelmatig neerslag. Tot 15:00 uur ging het goed, af en toe een spatje en verder droog. Daarna hadden de weergoden er genoeg van en kregen we echt last van verticaal water. Helaas zou de rest van het weekend niet veel beter meer worden.

HET PARCOURSHet parcours was veilig, uitdagend met veel variatie in hoogte, afmeting van het doel en terrein (bos en duin). Er is goed gebruik gemaakt van het beschikbare ter-rein en de route had een natuurlijk verloop en was goed gemarkeerd. De veiligheid was door ligging van het parcours uitste-kend gegarandeerd. Er waren voldoende en enthousiaste vrijwilligers voor het opbouwen en de voortgang van de wed-strijd. De catering was goed geregeld. Er was een groot aantal reservedoelen aan-wezig - om in voorkomend geval kapotte doelen te kunnen vervangen - bevesti-gingsmaterialen etcetera. Baannummers en ploks waren goed en duidelijk zicht-baar. Kortom, een mooi parcours in een mooie omgeving met de nodige variatie. Het was duidelijk te zien dat er aandacht aan besteed was. De eerste wedstrijd-dag verliep goed, op een discussie over doel 8 na. Doel 8, een plus/min doel, was volgens een aantal schutters niet eerlijk omdat het aantal punten dat op een doel gescoord kon worden een verschil van maximaal 40 punten kon betekenen. Dit heeft in de catering en bij de wedstrijd-leider meer discussie opgeleverd dan

NederlandsKampioenschap3D

Page 9: Handboogsport nummer 5 2011

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 9

TEKST: AAD VAN GILS. FOTO: RONALD TIMMER

dat er in de Tweede Kamer ooit besteed is aan de Joint Strike Fighter. Tijdens het invoeren van de uitslagen bleek dat ongeveer 10% van de schutters de score niet overeenkomstig de te behalen score had ingevuld. Het was derhalve voor de wedstrijdleider niet mogelijk om zonder enige twijfel de juiste score vast te stellen. Hierop is, voor het bekend stellen van de uitslagen, besloten doel 8 te neutra-liseren en te schrappen uit de uitslagen. Bij nader onderzoek is gebleken dat niemand hier de dupe van geworden is Het ingediende protest hieromtrent is niet ontvankelijk verklaard en dit is bij aanvang van de 2e wedstrijddag aan de indieners medegedeeld.

VERLOOP VAN DE WEDSTRIJD OP DAG 2De tweede dag begon met het vaste ritueel: inschrijven, boogcontrole etc. Elf schutters hebben zich voor aanvang van de wedstrijd afgemeld. Tijdens de wedstrijd zelf hebben twee schutters de wedstrijd gestaakt. Een van hen vond het toernooi NK onwaardig, bij navraag waren zijn klachten het weer, het bos was op sommige plaatsen glad waardoor hij was uitgegleden. Bij doel 30, een waaierdoel, vond hij de afstand te groot en het NK 3D was volgens zijn zeggen niet volgens de IFAA reglementen opgezet, terwijl de NHB volgens hem wel met de IFAA geassocieerd is. Na a oop van de wedstrijden en voor de prijsuitreiking is een deelnemer geschrapt uit de scorelijst. Dit is gebeurd naar aanleiding van een protest dat is ingediend door een van zijn teamgenoten. Het protest is door de hoofdscheidsrechter onderzocht en ontvankelijk verklaard.

Door het slechte weer werd er een zware wissel getrokken op de schutters, wat te merken was aan de stemming. Rond 15:00 uur waren de eerste barebowschutters klaar. De laat-

ste technische boogschutters leverden rond 17:00 uur hun scorebriefjes in. Gelukkig had de organisatie de scorebriefjes laten printen op watervast papier, waardoor alle scores nog wel goed te lezen waren.

PRIJSUITREIKINGPrijzen werden uitgereikt door de burgemeester, mevrouw Francine Giskes.De prijsuitreiking verliep redelijk. Bij de Barebowklasse ontbrak de nummer één. Op onverklaarbare wijze was hij in de FSR klasse terecht gekomen. Het team dat aanvanke-lijk de derde prijs had gewonnen was niet van de juiste samenstelling. Eén prijs was niet aanwezig en is nabesteld. Alle omissies zijn ter plaatse rechtgezet. Schutters die al naar huis waren, hebben hun prijs nagestuurd gekregen en inmiddels ontvangen. KEERZIJDE VAN DE MEDAILLEDat er binnen de 3D-discipline nog het nodige op reglementair gebied moet gebeuren, is mij ondertussen wel duidelijk geworden. Het is in mijn ogen evenwel de verantwoordelijk-heid van de schutter om zich te overtuigen van de vigerende regels. Dat een aantal men-sen daar niet tevreden over is, is wel gebleken. Het is in mijn ogen niet cool om dit op de wedstrijdleider af te reageren en allerlei kwali caties toegemeten te krijgen die op zijn minst in de categorie ongepast zijn te plaatsen. Als u het niet eens bent met de regels dan moet u dat via uw vereniging bij uw Rayonbestuur of Bondsbestuur deponeren. Niet bij de wedstrijdleider, die doet ook alleen maar wat er in de reglementen staat.

TENSLOTTEDe Eilandschutters hebben met veel plezier, inzet en enthousiasme dit NK georganiseerd en veel positieve reacties binnengekregen van mensen die het wel leuk vonden. Het volgende NK 3D zal ik weer aanwezig zijn, maar dan mét mijn boog.

HET PARCOURS WAS VEILIG, UITDAGEND MET VEEL VARIATIE IN HOOGTE EN AFMETING VAN HET DOEL

3D

TONNY VAN KURINGEN-HUIJBREGTS

Page 10: Handboogsport nummer 5 2011

10 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Traditioneel

Voorzitter DC Indoorop bezoek bij 25m1p

NK Hout 21 augustus, HKS Zoetermeer

Ik wilde deze wedstrijd ook wel eens bijwonen, vooral ook omdat deze discipline aardig in opkomst is. Zelf ben ik ruim 40 jaar geleden begonnen met een stalen boog en toen moesten we ook over de punt van de pijl richten. Ik was dus benieuwd hoe het er nu aan toe gaat. Heb genoten van de houten bogen en pijlen.

TEKST:TONY DE JONG. FOTO’S: SJAN VAN DIJCK

Het begon met een voorronde van 25 pijlen voorafgegaan door 5 proefpijlen. Er wordt geschoten op blazoenen waarbij het hoogste aantal punten op het blazoen een 6 is. Er waren die dag 42 deelnemers waaronder 11 dames. Als je op zo’n dag op het schietterrein rondloopt, dan zie je dat deze schutters elkaar regelmatig ontmoeten, want het lijkt wel alsof iedereen iedereen kent. Dit is bij de Indoor en de 25m 1 pijl toch iets minder, omdat de groep schutters die deze disciplines beoefent veel groter is.

Om 11 uur begon de wedstrijd met 5 proefpijlen met daarna 2 series van 5 pijlen met een korte pauze, die benut werd om de inwendige mens te versterken. Daarna werden de laatste 3 series van 5 pijlen geschoten. Na deze 1e ronde was er de naleronde van 10 pijlen. Aan deze naleronde namens zes dames en zes heren deel.

De naleronde bij de dames werd gewonnen door Sjan van Dijck met 35 punten: zij is nu dus kampioen van Nederland. Carla Vermeend werd met 30 punten tweede, en Clara Spook volgde als derde, met 27 punten.

Bij de heren was Jan Verdult met 33 punten de hoogste schutter in de nale en ook hij is nu dus kampioen van Neder-land. Tweede werd Stefan Tim en Michael Witjes werd derde, allebei met 29 punten. Er was ook nog een prijs voor het hoogste team, dit is Paardenmaat (ACE-Exclusive) geworden.Al met al moet ik zeggen dat ik me die dag aardig geamuseerd heb.

Page 11: Handboogsport nummer 5 2011

Zondag 11 september was het alweer tijd voor de jaarlijkse Clout-verschieting van de Waterlandschutters. Met 36 schutters was het ook dit jaar weer een goed bezocht evenement.

CLOUT WATERLANDSCHUTTERS 2011

TEKST: MANON HAM. FOTO’S: MONIQUE KONING

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 11

Om 10 uur verzamelde iedereen zich bij de boerencamping in Kwadijk waar de wedstrijd ieder jaar gehouden wordt, en na een uur inschieten kon de wedstrijd echt beginnen. Het was, tegen alle ver-wachtingen in, prachtig weer. Gelukkig hadden we wind mee, want windkracht 4 tegen schiet toch minder makkelijk.Er waren vier afstanden: 70 meter voor de jeugd, 125 meter voor barebowschut-ters en dames recurve, 165 meter voor heren recurve en 185 meter voor com-poundschutters, allen gemarkeerd met een vlaggetje. Als iedereen geschoten had, gingen we met z’n allen de pijlen halen. De scores werden bepaald door met een lint vanaf de vlag een cirkel te trekken; hoe dichter bij de vlag, hoe meer punten. Na zes rondes van zes pij-len was het tijd voor de lunch. Zoals elk jaar, was ook dit jaar de catering weer prima geregeld door mensen van de ver-eniging: er was keuze uit soep en brood-jes met een gehaktbal of knakworst. Daarnaast werden gedurende de hele dag verse wafels gebakken, jammie!De tweede ronde, eveneens zes keer zes pijlen, begon om een uur of half 2. Vol-gens buienradar zou het de hele middag droog blijven, maar de dreigende lucht was het daar niet helemaal mee eens: opeens begon het toch wel erg hard te regenen. Gelukkig hield dat na een paar minuten ook weer op, en konden we de wedstrijd met mooi weer afmaken. Af en toe raakte er helaas een pijl kwijt, en meerdere pijlen kwamen in de sloot terecht, maar iedereen heeft gelukkig

alle rondes met genoeg pijlen kunnen schieten. Achteraf waren de compound-ers echter minder blij: het bleek name-lijk dat het lint waarmee hun score werd gemeten per ongeluk de helft korter was dan de linten van de overige klassen... Ach, niks meer aan te doen, en zo is het voor hen volgend jaar tenminste mak-kelijker om een PR te schieten!Na a oop was er natuurlijk de prijsuit-reiking. De organisatie had voor elke klasse een aantal prijzen geregeld, met daarnaast nog een troostprijs en een wis-seltrofee voor de beste schutter van de dag. De winnaars van deze clout waren: Jaap van der Kuij (Heren recurve, 222 punten), Anneke Ham (Dames recurve, 175 punten), Niels de Vries (Heren com-pound, 128 punten), Timur Yumusak (jeugd 125 m, 137 punten), Kevin Schoelitz (jeugd 70 m, 89 punten), Arian de Goede (Heren barebow, 195 punten) en Monique Koning (Dames barebow, 147 punten). De wisseltrofee ging naar Jaap van der Kuij, die met 222 punten de hoogste score haalde.

Gefeliciteerd allemaal en bedankt voor de mooie en gezellige dag. Ik hoop dat het volgend jaar een nog groter succes wordt, want dan hebben we de jubileumeditie: alweer 10 jaar!

Clout

Page 12: Handboogsport nummer 5 2011

Portugal 2011We zijn met 17 schutters naar Portugal afgereisd op verschil-lende manieren, vliegtuig, auto en camper. Jan Oosterhuis, Jackie Oosterhuis, Frans Hoogstraten en Marleen Domburg met de camper. Sjan, Jan en Claire van Dijck zijn met het vliegtuig en daarna met de camper naar het schietcomplex gereden. Frank Baets en Sharon van der Heijden met eigen auto. Inge Enthoven kwam alleen met het vliegtuig want Jan Enthoven kon helaas niet vrij krijgen van zijn werk. Ruben Bleijendaal , Alex Veldkamp, Pim van Caspel, Joost Reijman, Pauline den Daas, Cristiaan Oortmann, Bert Jager en Willem Beuken zijn in groepsverband met het vliegtuig gegaan.

De totale ontmoeting vond plaats op zaterdag ochtend bij het EFAC centrum dat vlak bij het oude Olympisch station in Jamor Oeiras Lissabon was. Elke schutter moest een formu-lier in vullen met alle technische gegevens over zijn /haar boog of bogen en de pijlen werden ook niet overgeslagen. We moesten toch een beetje achter ons hoofd krabben over hoe het daar gaat, we zijn inmiddels wel erg verwend na het WK in Dahn Duitsland. Je mag het niet vergelijken maar je doet het toch, maar later meer hierover. Na het inschieten zijn we allemaal ons eigen weg gegaan. Ik ben met een huurauto naar het hotel gereden om daarna nog een keer te rijden want 8 man in een Audi met boogkoffers en al dat ga je zeker niet redden.

HET ORANJE NHB SHIRTDe volgende dag het mooie ceremonie om het EK in te luiden. Na Dahn hadden we nu wel allemaal een mooi oranje T-shirt aan wat door de NHB was betaald zodat we een Hol-lands Team waren. Bedankt hier voor. Ruben Bleijendaal liep met de Nederlandse vlag en Pauline den Daas liep met het bord met Holandia erop. De ceremonie die we in Duitsland hadden was toch iets mooier maar dat neemt niet weg dat er mensen met kippenvel stonden vooral als je aangekondigd wordt en de teams die er staan een applaus voor jou land geeft. Na de groepsfoto zijn we wat gaan drinken op een klein terras in de zon waarna we naar de stad gingen om wat te eten. En diegene die wat anders wilde doen kon rustig zijn gang gaan.

Maandag om 06.00 uur liep de wekker af en dat was ook alle dagen zo omdat de wedstrijd om 08.00 uur begon. Gelukkig is het niet ver rijden en met een gedeelde taxi en een huurauto waren we toch mooi op tijd aanwezig om wat proefpijlen te schieten. Maar wat schets onze verbazing, het regent. Het lijkt Nederland wel alleen de tempratuur was heerlijk, 25 graden en dat zou blijven tot na de wedstrijd want toen kwam de zon door. Na de eerste dag van 112 pijlen, ja zoveel ( 28

doelen maal 4 pijlen). Wij moesten schieten op Fieldblazoe-nen. Om ongeveer 17.00 uur uur hadden we de eerste dag er opzitten. Er waren twee parcoursen gebouwd omdat er maar 243 deelnemers waren.

DE WEDSTRIJDMaandag: parcours rood voor alle bogen met vizier en het gele parcours voor alle bogen zonder vizier. Dag één was het op Fieldblazoenen schieten en de afstanden waren voor ieder-een hetzelfde, de minimale afstand was 7 meter en maximale afstand 74 meter en deze afstand schiet je op een schijfje dat iets groter is dan de 60 cm blazoen. De teling is 5/4/3 dus dat scheelt weer maar het blijft wel klein. Oh ja, de afstanden zijn bekend dus dat is weer mooi meegenomen. De volgende dag is het andersom, vizierbogen naar geel zonder vizier naar rood en dat zou de hele week op deze manier gaan. Trouwens het rode parcours hebben we gek scherend ta veld genoemd omdat er 14 doelen op een oude parkeerplaats werd gescho-ten en als veldschutter wil je toch graag hoog/laag schieten. Maar ja, ik geloof dat we erg verwend zijn. Nadat iedereen weer terug was van de eerste dag schieten werd er hier en daar wat gemopperd over de doelpakken en de vervanging van de blazoenen. De vice voorzitter van IFAA moest er aan te pas komen en er werd meteen iets geregeld. De compound-schutters schoten toch wel door het pak heen wat resulteerde in kapotte pijlen van Ruben Bleijendaal. Hij was er niet blij mee.

Dinsdag: Een ander parcours en andere schijven maar ook andere afstanden (dichterbij). Nu op een parcours dat wel wat hoog/ laag had. Niet veel maar toch. De schijven waren totaal zwart met en klein wit schijfje erin, leek wel een pepermuntje zo klein. Maar weer de telling 5/4/3 en het kruisje werd als X geschreven (waar ken ik dat van). Het weer was ‘s mor-gens net als maandag maar dat zou gelukkig goed komen toen na twaalf uur de zon begon te schijnen en richting de 30 graden kwam en gelukkig hadden we veel schaduw waar we in konden gaan zitten. Er werd zelfs extra water aangevoerd

Hier een kleine impressie over hoe onze schutters in Portugal het EK voor de IFAA hebben geschoten.

12 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Page 13: Handboogsport nummer 5 2011

TEKST EN FOTO’S: HET NEDERLANDS TEAM

omdat we veel moesten drinken want dat werd wel gezegd. Je kon wel merken na het eind van deze dag dat de schutters zonder vizieren allang klaar waren. En dat wij de schutters met vizieren meer tijd nodig hadden en meestal scheelt dat toch wel zo’n anderhalf uur tot twee uur. En natuurlijk werd ook deze dag nabesproken met een verfrissing en aan elkaar gevraagd hoe en wat men geschoten had. De uitslagen lieten daarna niet lang op zich wachten, dat deden de Portugezen wel weer erg snel.

WOENSDAG ANIMALDAG Op deze dag schoten we op 2D dierenblazoenen op bekende afstanden. De meeste schutters hadden maar 1 pijl nodig. Maar dat valt toch vies tegen ondanks de bekende afstanden. De telling was erg eenvoudig en makkelijk op te tellen. 1 pijl kill 20 punten , 1 pijl wound 18 punten, 2 pijl kill 16 punten, 2 pijl 14 punten en oh ja een derde pijl mocht ook gescho-ten worden en die telling was 3 pijl kill 12 punten en 3 pijl wound 10 punten. Nu waren er schutters die het lukte om 28 doelen 20 punten te schieten, waaronder onze Ruben Bleijen-daal. Gelukkig was het vandaag een lekkere korte dag dus vlug terug naar het EFAC centrum en dan naar het hotel om op te frissen want het was goed warm, ongeveer 34 graden. Nederland is deze dag goed doorgekomen.

DONDERDAG FIELD DAG Weer met de langere afstanden. De vermoeidheid ging som-mige schutters parten spelen. Dat zag je aan de scores. Maar je bent niet voor niets op een EK van de IFAA. Er waren schutters bij die blij waren dat ze toch boven de 400 punten schoten en andere schutters waren blij dat ze het hadden uitgelopen. De warmte daar maakt het er niet makkelijker op en men moest goed eten en veel drinken en het advies geven: zoek de schaduw zoveel mogelijk op. Aan het einde van de dag werd er weer gesproken en hier en daar gemopperd maar men was blij dat ook deze dag voorbij was. Op naar de vrijdag.

PEPERMUNTJES DAGDe laatste dag met de blazoenen met de “pepermuntjes”. Maar voor schutters met vizieren op het rode parcours en de schutters zonder vizieren op het gele parcours. Ondanks de vermoeidheid wist men toch ergens nog wat energie vandaan te halen. Rond 17.00 uuruur kwamen we binnen lopen in het EFAC centrum. Natuurlijk waren de niet- vizier-schutters allang binnen en dan maar uitrekenen wie er in de prijzen zou vallen. Sommige wisten het al en andere moesten nog even geduld hebben tot dat de uitslagen op het raam werden geplakt. Voor Nederland was het een feest. 17 deelnemers en 8 schutters kwamen met een medaille thuis.

De prijsuitreiking werd op zaterdagavond gehouden zodat we op die dag de toerist konden uithangen en van de stad Lissa-bon konden genieten, ieder op zijn/haar eigen manier. Bij de prijsuitreiking waren we allemaal weer in het oranje behalve de prof schutters die moesten in het shirt van hun sponsor. Het was een feest met vele blije mensen. Zij werden nogmaals gefeliciteerd en langzaam ging ieder zijn eigen weg om zich klaar te maken voor de terugreis naar huis. De één op zater-dagavond met de auto en de ander zondag met het vliegtuig, allemaal met een ervaring en/of medaille rijker.

Foto’s van het EK gemaakt door Claire van Dijck en andere schutters zijn te vinden op Facebook onder EFAC 2011 Portugal.Met dank aan Pauline, Sjan, Joost, Bert en Willem.

Recurve Heren Frank Baets: 1e plaats Recurve Dames Marleen Domburg: 2e plaats Recurve Dames Pauline Den Daas: 3e plaats BareBow Dames Sjan Van Dijck: 1e plaatsBareBow Heren Bert Jager: 1e plaatsTraditioneel Heren Pim van Caspel: 3e plaatsProf Heren Compound Ruben Bleijendaal: 3e plaatsProf Dames Compound Inge Enthoven: 1e plaats

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 13

Je mag het niet vergelijken maar je doet het toch

IFAA

Page 14: Handboogsport nummer 5 2011

Na de vele mooie artikelen in ‘Handboogsport’ over de mentale aspecten van het schieten of het zelf maken van bogen nu een artikel over het bakken van koek?

14 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Het geheim van ‘De Peelkoek’

BreedteTEKST EN FOTO: PIETER VAN DEN HURK

Niets is minder waar. In deze bijdrage een artikel over beleving en vakmanschap. Dat handboogsport een individuele (mentale) sport is, is inmiddels algemeen bekend. Als sporter ben je zelf verantwoordelijk voor de geleverde prestatie en als je ambitie hebt om bij de top te horen, zul je hierin moeten investeren. Maar wat is de top? Zijn dat de sporters die onze bond verte-genwoordigen op de diverse wereldbekers of bij de interland Nederland-België? Of zijn dat alle sporters die buiten de be-kende kaders een uitdaging aan durven gaan? Wij kiezen in dit geval voor het laatste.

Zoals op het certi caat van de echte ‘Astense Peelkoek’ staat: “Iedere zichzelf respecterende streek in Nederland voert eigen streekproducten.” Eén van die streekproducten in de Oost-Brabantse Peel is het Peelkoektoernooi dat in 2012 zijn 20e editie gaat beleven. Een handboogsporttoernooi dat met respect voor ieders prestatie en met veel passie door onze leden wordt georganiseerd en waar het samen individueel sporten centraal staat. Het toernooi kent zijn oorsprong in de Amerikaanse ‘900’ ronde waarbij op het 122 cm grote blazoen 90 keer een 10 schieten de uitdaging is. Voor de internationals onder de deelnemers een makkie, grote tien op maximaal 50 meter. En voor de vele 25 meter sporters in het deelnemersveld een wed-strijd van 100 pijlen in een tijdsbestek van net iets meer dan 4 uur, pure slavenarbeid. Een wedstrijdvorm waarbij zo op het eerste gezicht geen grotere tegenstellingen mogelijk zijn. En dan blijkt dat tijdens de wedstrijd de grenzen tussen de deelne-mers vervagen. Onze ervaren toppers krijgen een mentale tik omdat die grote 10 makkelijk is, maar toch niet zoveel wordt geraakt als vooraf gedacht. Onze 25 meters sporters krijgen

een boost van de mooie scores die worden neergezet op de voor hen niet gebruikelijke lange afstanden. Zij schieten de wedstrijd dan ook met gemak uit. Na 19 jaar Peelkoek zegt het record van Fred van Zutphen uit 1993 genoeg: een score van 892 punten, puur vakmanschap. Ruim 2200 deelnemers stonden in de afgelopen jaren aan de meet en bijna 800 koeken wisselden van eigenaar. Met een kap-systeem van de nummers 1, 2 ,5, 8 etc. worden de koeken over maximaal 71 deelnemers verdeeld. De gevleugelde woorden van de wedstrijdleider “Met koek” worden inmiddels in koor door de deelnemers uitgesproken. Het Peelkoektoernooi is één van de wedstrijden in Nederland waarbij nagenoeg alle deelnemers tijdens de prijsuitreiking aanwezig zijn en hiermee hun respect voor de organisatie tonen.

Wij bedanken iedereen, organisatie en sporters, die de afgelopen jaren een bijdrage hebben geleverd aan dit succes. Dat er nog veel mooie edities mogen volgen.

ADVERTENTIE

Page 15: Handboogsport nummer 5 2011

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 15

Wedstrijdkalender 2012

FOTO: CHRISTIAAN VAN BOMMEL

GOUDEN BONDSPELD VOOR FRANS MAASTotaal verrast was Frans Maas toen hij op 10 september aan het einde van de Veteranendag in Schijndel gevraagd werd naar het middenterrein te komen. Hier wachtte de bondsvoorzitter, dhr. Willem Trienekens, hem op en sprak hem toe. Het Bondsbestuur had besloten Frans te onderschei-den met de Gouden Bondsspeld, voor zijn vele vrijwilligerswerk bij de NHB.Niet alleen is Frans 25 jaar scheidsrechter maar hij is ook lid van het bondsbestuur geweest, bestuur-der van de Sectie Nationaal en van het District.

Nog steeds is hij een graag geziene begeleider van wedstrijden en de voorzitter sprak de hoop uit dat Frans nog vele jaren in de gelegenheid zal zijn werk voor de handboogsport voort te zetten. In zijn toespraak dankte Frans de NHB voor deze onderscheiding en bevestigde dat hij zo lang het mogelijk is zich voor onze sport blijft inzetten.

De wedstrijdkalender voor 2012 samenstel-len was door het tekort aan scheidsrechters en de aanzienlijke hoeveelheid aanvragen geen sinecure. Er is uitvoerig gecommuni-ceerd met verenigingen en commissies om alle wedstrijden uiteindelijk bezet te krijgen. Sommige evenementen hebben, anders dan voorgaande jaren, geen A-status meer. Waarom dat is, lees je hieronder.

A-statusBinnen de NHB hebben we twee soorten A-statussen. De ene is een FITA A-status. Op wedstrijden met deze status kunnen sporters FITA-awards verdienen: bv. 1200-speld of arrowhead. Daarnaast kunnen op dit soort wedstrijden (inter)nationale records behaald worden. De andere is een NHB A-status. Dit zijn NHB-toernooien zoals NK 25m1p en het NK Outdoor die niet volgens een FITA-format georganiseerd worden, maar waarvan het belang voor iedereen duidelijk is.

De Handboogsport is een van de weinige sporten waar ieder weekend, overal in de wereld, wereldrecords geschoten kunnen worden. FITA hanteert daarvoor de kleine maar belangrijke regel dat haar leden (in dit geval: de NHB) ervoor moet zorgen dat bij

wedstrijden met een FITA A-status 1 scheidsrechter per 10 banen aanwezig is. Vooral deze regel levert op dit moment problemen op. De NHB telt op dit moment maar krap 35 actieve scheidrechters die alle 260 inzetten op jaarbasis voor hun rekening moeten nemen.

Piekbelasting en inzetOmdat vooraf duidelijk was dat niet vanzelfsprekend was dat alle aanvragen voor A-statussen gehonoreerd konden worden, werd besloten dat verenigingen die een scheidsrechter leveren aan het scheidsrechterscorps, voorrang zouden krijgen op het toekennen van een A-status. Dit speelde alleen wanneer meerdere wedstrijden in hetzelfde weekend gepland waren.

Dit heeft tot gevolg dat enkele evenementen met een uitgebreide historie dit jaar geen A-status hebben gekregen. Er is maar een bepaald aantal evenementen waar scheids-rechters naartoe kunnen, geeft de planning van de Commissie Scheidsrechters aan.

2012 en daarnaMet die Commissie Scheidsrechters is gekeken hoe deze problematiek kan

worden opgelost. We zullen in de komende jaren niet alleen inzetten om meer bonds-scheidsrechters op te leiden, we gaan ook onderzoeken of we verenigingsscheidsrech-ters kunnen gaan opleiden. Daarover later meer informatie.

PosterDe wedstrijdkalender wordt dit jaar niet uitgegeven op een poster zoals de afgelo-pen jaren gebruikelijk was. Helaas is dat dit jaar niet haalbaar gebleken. In plaats daarvan treft u, voor thuis, een uitneembare kalender aan op de middenpagina’s van dit magazine.

Page 16: Handboogsport nummer 5 2011

ENEDERLANDS

HANDBOOGBOND

WE

EK

52

MA

26 D

I27

WO

28 D

O29

VR

IJ30

Z

/Z

31 1W

EE

K 01

MA

2

DI3

W

O4

D

O5

VR

IJ6

Z

/Z

7 8 1

8m ro

nde,

A.H

.V. C

enta

ur,

Am

ersf

oort

18m

rond

e, A

llian

ce d

’Am

itie,

U

lven

hout

WE

EK

02

MA

9 D

I10

WO

11

DO

12

VR

IJ13

Z

/Z

14 In

terla

nd In

door

, Ned

erla

ndse

H

andb

oog

Bon

d

15 1

8m ro

nde,

Doe

le W

illem

III,

Boe

kel

1/4

na

le, N

HB

Bek

er R

ayon

WE

EK

03

MA

16

DI1

7 W

O18

D

O19

V

RIJ

20

Z/Z

21 22W

EE

K 04

MA

23

DI2

4 W

O25

D

O26

V

RIJ

27

Z/Z

28 R

K In

divi

duee

l, R

ayon

29 R

K In

divi

duee

l, R

ayon

Arr

owhe

ad R

onde

,O

ns G

enoe

gen

Yss

elst

eyn

WE

EK

09

MA

27

DI2

8 W

O29

D

O1

VR

IJ2

Z/Z

3 R

K T

eam

s, R

ayon

4 R

K T

eam

s, R

ayon

WE

EK

10

MA

5

DI6

W

O7

D

O8

V

RIJ

9

Z/Z

10 B

K In

divi

duee

l, D

iver

se o

rgan

siat

oren

11 1

/2

nale

NH

B B

eker

, Ned

erla

ndse

H

andb

oog

Bon

d

WE

EK

11

MA

12 D

I13

WO

14

DO

15

VR

IJ16

Z

/Z

17 N

K A

spira

nten

, N

eder

land

se H

andb

oog

Bon

d

Arr

owhe

ad, O

ude

Doe

l Roo

send

aal

18

Pap

enda

l Arc

hery

Tria

ls,

Ned

erla

ndse

Han

dboo

g B

ond

A

rrow

head

Ron

de,

Oud

e D

oele

n, R

oose

ndaa

l B

K C

adet

ten,

N

eder

land

se H

andb

oog

Bon

d

WE

EK

12

MA

19

DI2

0 W

O21

D

O22

V

RIJ

23

Z/Z

24 B

K T

eam

s,

Ned

erla

ndse

Han

dboo

g B

ond

25 B

K T

eam

s,N

eder

land

se H

andb

oog

Bon

d

WE

EK

18

MA

30

DI1

W

O2

D

O3

VR

IJ4

Z

/Z

5 6 7

0m /

Oly

mpi

sche

Ron

de,

Alli

ance

d’A

miti

e, U

lven

hout

Arr

owhe

ad R

onde

, H

BS

V ‘t

Tre

fpun

t, Ti

enra

ij

WE

EK

19

MA

7

DI8

W

O9

D

O10

V

RIJ

11

Z/Z

12

N

K A

spira

nten

, R

ozen

jach

t, B

aars

chot

FIT

A R

onde

, A

.H.V

. Cen

taur

, Am

ersf

oort

Dub

bele

FIT

A R

onde

,

WE

EK

31

MA

30

DI3

1 W

O1

DO

2 V

RIJ

3

Z/Z

4 D

ubbe

le F

ITA

Ron

de,

Land

man

s U

nie

Sch

ijnde

l

5 D

ubbe

le F

ITA

Ron

de +

RK

3,

Land

man

s U

nie

Sch

ijnde

l

WE

EK

32

MA

6

DI7

W

O8

D

O9

V

RIJ

10

Z

/Z

11 D

ubbe

le F

ITA

Ron

de,

Roz

enja

gers

Ste

in

12 D

ubbe

le F

ITA

Ron

de,

Roz

enja

gers

Ste

in

WE

EK

33

MA

13

DI1

4 W

O15

D

O16

V

RIJ

17

Z/Z

18W

EE

K 28

MA

9 D

I10

WO

11

DO

12

VR

IJ13

Z

/Z

14 A

rrow

head

Ron

de,

Con

cord

ia S

t. O

eden

rode

WE

EK

26

MA

25

DI2

6 W

O27

D

O28

V

RIJ

29

Z/Z

1 A

rrow

head

Ron

de, H

KS

Zoe

term

eer

Dub

bele

FIT

A R

onde

,R

ozen

jach

t, B

aars

chot

WE

EK

27

MA

2

DI3

W

O4

D

O5

V

RIJ

6

Z/Z

7 8

WE

EK

22

MA

28

DI2

9 W

O30

D

O31

VR

IJ1

Z/Z

2 B

K T

eam

s kl

asse

A -

D,

Will

em T

ell,

Gev

erik

3 N

K T

eam

s E

rekl

asse

W

illem

Tel

l, G

ever

ik F

ITA

Ron

de,

S.C

.Cen

taur

, Ast

en

WE

EK

23

MA

4

DI5

W

O6

D

O7

V

RIJ

8

Z/Z

9 A

rrow

head

Ron

de,

HB

S A

mic

itia

1893

, Cad

ier e

n K

eer

NK

Out

door

, HB

S A

lmer

e B

K In

divi

duee

l kla

sse

2-4,

Will

em T

ell,

Gev

erik

WE

EK

13

MA

26

DI2

7 W

O28

D

O29

V

RIJ

30

Z/Z

31 1

8m R

onde

, Wat

erla

ndsc

hutt

ers,

P

urm

eren

d A

rrow

head

Ron

de,

Ons

Gen

oege

n Y

ssel

stey

n

WE

EK

13

MA

26

DI2

7 W

O28

D

O29

V

RIJ

30

Z/Z

1 F

inal

e N

HB

Bek

er,

Ned

erla

ndse

Han

dboo

g B

ond

Arr

owhe

ad R

onde

,O

ns G

enoe

gen

Yss

elst

eyn

2

WE

EK

15

MA

9 D

I10

WO

11

DO

12

VR

IJ13

Z

/Z

14 R

K In

divi

duee

l, R

ayon

FIT

A R

onde

, HB

S A

lmer

e

15 R

K In

divi

duee

l, R

ayon

Oly

mpi

sche

Ron

de /

Com

poun

d

Mat

ch R

onde

, HB

S A

lmer

e

WE

EK

16

MA

16 D

I17

WO

18 D

O19

VR

IJ20

Z

/Z

21 R

K te

ams,

Ray

on

22 R

K te

ams,

Ray

on

WE

EK

16

MA

23

DI2

4 W

O25

D

O26

V

RIJ

27

Z/Z

28 A

rrow

head

Ron

de,

De

Vrijh

eid,

Zui

dlar

en

29 A

rrow

head

Ron

de,

De

Vrijh

eid,

Zui

dlar

en

WE

EK

05

MA

30

DI3

1

WO

1

DO

2 V

RIJ

3

Z/Z

4 N

K C

adet

ten,

N

eder

land

se H

andb

oog

Bon

d

5 N

K J

unio

ren,

N

eder

land

se H

andb

oog

Bon

d

WE

EK

06

MA

6

DI7

W

O8

D

O9

V

RIJ

10

Z

/Z

11 F

ITA

Ron

de, H

BS

Alm

ere

12 1

8m R

onde

, HB

S A

lmer

e

WE

EK

07

MA

13

DI1

4 W

O15

D

O16

V

RIJ

17

Z/Z

18 1

8m R

ond

e (J

eugd

), A

.H.V

. Cen

taur

, Am

ersf

oort

19 1

8m +

25m

Ron

de, A

.H.V

. Cen

taur

, A

mer

sfoo

rt P

apen

dal A

rche

ry T

rials

, N

eder

land

se H

andb

oog

Bon

d

WE

EK

08

MA

20

DI2

1 W

O22

D

O23

V

RIJ

24

Z/Z

25 26 N

K In

door

, Con

cord

ia A

mst

erda

m

WE

EK

14

MA

2

DI3

W

O4

D

O5

V

RIJ

6

Z/Z

7 8

Page 17: Handboogsport nummer 5 2011

12W

ater

land

schu

tter

s, P

urm

eren

d

13

NK

Cad

ette

n,

Doe

le W

illem

III,

Boe

kel

70m

Ron

de, A

.H.V

. Cen

taur

, A

mer

sfoo

rt F

ITA

Ron

de, S

t. S

ebas

tiaan

, Goi

rle D

ubbe

le F

ITA

Ron

de,

Wat

erla

ndsc

hutt

ers,

Pur

mer

end

NK

Jun

iore

n,

de Z

war

tmik

kers

, Mid

delb

eers

WE

EK

20

MA

14

DI1

5 W

O16

D

O17

V

RIJ

18

Z/Z

19 F

ITA

Ron

de, H

aaks

berg

sche

sc

hutt

erij,

Haa

ksbe

rgen

20 F

ITA

Ron

de, H

aaks

berg

sche

sc

hutt

erij,

Haa

ksbe

rgen

WE

EK

21

MA

21

DI2

2 W

O23

D

O24

V

RIJ

25

Z/Z

26 27 F

ITA

Ron

de, H

KS

Zoe

term

eer

18 19 N

K H

out,

HK

S Z

oete

rmee

r,S

aens

e H

andb

oog

Sku

tter

s, Z

aand

am

WE

EK

34

MA

20

DI2

1 W

O22

D

O23

V

RIJ

24

Z/Z

25 D

ubbe

le F

ITA

Ron

de,

Doe

le W

illem

III,

Boe

kel

Nat

iona

le V

eter

anen

dag,

La

ndm

ans

Uni

e, S

chijn

del

26 In

terla

nd N

eder

land

- B

elgi

ë,La

ndm

ans

Uni

e, S

chijn

del

Dub

bele

FIT

A R

onde

, D

oele

Will

em II

I, B

oeke

l

15 A

rrow

head

Ron

de +

RK

3,

Con

cord

ia S

t. O

eden

rode

WE

EK

29

MA

16

DI1

7 W

O18

D

O19

V

RIJ

20

Z/Z

21 22W

EE

K 30

MA

23

DI2

4 W

O25

D

O26

V

RIJ

27

Z/Z

28 29

WE

EK

24

MA

11

DI1

2 W

O13

D

O14

V

RIJ

15

Z/Z

16 A

rrow

head

Ron

de,

A.H

.V. C

enta

ur, A

mer

sfoo

rt F

ITA

Ron

de, D

e R

ozen

jage

rs, E

erde

17 A

rrow

head

Ron

de,

A.H

.V. C

enta

ur, A

mer

sfoo

rt 7

0m /

Oly

mpi

sche

Ron

de,

De

Roz

enja

gers

, Eer

de c

he R

onde

10 A

rrow

head

Ron

de,

HB

S A

mic

itia

1893

, Cad

ier e

n K

eer

NK

Out

door

, HB

S A

lmer

e N

K In

divi

duee

l kla

sse

1,W

illem

Tel

l, G

ever

ik

WE

EK

25

MA

18

DI1

9 W

O20

D

O21

V

RIJ

22

Z/Z

23 24 F

ITA

Ron

de,

Will

em T

ell S

C, H

oens

broe

k

WE

EK

26

MA

25

DI2

6 W

O27

D

O28

V

RIJ

29

Z/Z

30 D

ubbe

le F

ITA

Ron

de,

Roz

enja

cht,

Baa

rsch

ot

WE

EK

40

MA

1

DI2

W

O3

D

O4

V

RIJ

5

Z/Z

6 1

8m R

onde

, HB

S A

lmer

e

7 1

e ro

nde

NH

B B

eker

Reg

io, R

egio

18m

Ron

de, H

BS

Alm

ere

WE

EK

41

MA

8 D

I9

WO

10

DO

11

VR

IJ12

Z

/Z

13 1

8m R

onde

,de

Zw

artm

ikke

rs M

idde

lbee

rs

14 1

8m R

onde

,de

Zw

artm

ikke

rs M

idde

lbee

rs

WE

EK

42

MA

15

DI1

6 W

O17

D

O18

V

RIJ

19

Z/Z

20 1

8m R

onde

, R

ozen

jage

rs E

erde

21 1

8m R

onde

, R

ozen

jage

rs E

erde

WE

EK

43

MA

22

DI2

3 W

O24

D

O25

V

RIJ

26

Z/Z

27 1

8m R

onde

,W

ater

land

schu

tter

s, P

urm

eren

d

28 1

8m R

onde

,W

ater

land

schu

tter

s, P

urm

eren

d

WE

EK

44

MA

29

DI3

0 W

O31

D

O1

VR

IJ2

Z/Z

3 4 1

8m R

onde

, D

oele

Will

em II

I Boe

kel

WE

EK

45

MA

5

DI6

W

O7

D

O8

V

RIJ

9

Z/Z

10 M

atch

Ron

de,

Fred

erik

Hen

drik

, Del

ft

11 1

8m R

onde

,Fr

eder

ik H

ebdr

ik, D

elft

18m

Ron

de,

Hou

ts W

elva

ren,

Hel

mon

d

WE

EK

46

MA

12

DI1

3 W

O14

D

O15

V

RIJ

16 Z

/Z

17 1

8m R

onde

, R

ozen

jach

t, B

aars

chot

18 D

iplo

mas

chie

ten,

Reg

io 1

8m R

onde

, R

ozen

jach

t, B

aars

chot

WE

EK

47

MA

19

DI2

0 W

O21

D

O22

V

RIJ

23

Z/Z

24 25 2

e ro

nde

Ray

on, R

ayon

Gec

ombi

neer

de 1

8m +

25m

Ron

de,

HB

S A

lmer

e

WE

EK

48

MA

26

DI2

7 W

O28

D

O29

V

RIJ

30

Z/Z

1 1

8m R

onde

,La

ndm

ans

Uni

e, S

chijn

del

2 1

8m R

onde

,La

ndm

ans

Uni

e, S

chijn

del

WE

EK

49

MA

3

DI4

W

O5

D

O6

VR

IJ7

Z

/Z

8 9 1

8m R

onde

,S

.H.B

.V. S

agitt

ariu

s, E

nsch

ede

WE

EK

50

MA

10

DI1

1 W

O12

D

O13

V

RIJ

14

Z/Z

15 1

8m R

onde

,D

e R

ozen

jage

rs, E

erde

16 1

8m R

onde

,D

e R

ozen

jage

rs, E

erde

WE

EK

51

MA

17

DI1

8 W

O19

D

O20

V

RIJ

21

Z/Z

22

23

WE

EK

52

MA

24

DI2

5 W

O26

D

O27

V

RIJ

28

Z/Z

29

30

WE

EK

37

MA

10

DI1

1 W

O12

D

O13

VR

IJ14

Z

/Z

15 A

rrow

head

Ron

de,

Eila

ndsc

hutt

ers

Texe

l A

rrow

head

Ron

de, O

VU

Gra

shoe

k en

de

Indi

anen

Kon

ingl

ust

16 A

rrow

head

Ron

de, O

VU

Gra

shoe

k en

de

Indi

anen

Kon

ingl

ust

WE

EK

35

MA

27

DI2

8 W

O29

D

O30

VR

IJ31

Z

/Z

1 2 N

K O

utdo

or J

eugd

,R

ozen

jach

t Baa

rsch

ot F

ITA

Ron

de, S

t. S

ebas

tiaan

, Goi

rle

WE

EK

36

MA

3

DI4

W

O5

D

O6

VR

IJ7

Z

/Z

8 N

K V

eld,

Con

cord

ia,

Sin

t Oed

enro

de

9 N

K V

eld,

Con

cord

ia,

Sin

t Oed

enro

de In

terla

nd B

elgi

ë -

Ned

erla

nd, D

C25

WE

EK

38

MA

17

DI1

8 W

O19

D

O20

VR

IJ21

Z

/Z

22 23W

EE

K 39

MA

24

DI2

5 W

O26

D

O27

VR

IJ28

Z

/Z

29 30 1

8m R

onde

, HK

S Z

oete

rmee

r

Page 18: Handboogsport nummer 5 2011

18 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

BreedteFOTO’S: PAUL MOLS

LandelijkeVeteranendag

10 september

80+Harrie KustersHerman ReppinkFrans Noten

75-79 jaarHenk SwinkelsBert NeijensFrans van de Honing

70-74 jaarJos van de KonijnenbergGus JansenJan van Heuven

65-69 jaarRob AnninkTheo van de LaarWilly van Bon

60-64 jaarHarrie LemmensWiel BeijersRiet van de Vleuten

55-59 jaarHans van HaarenFons BoschChris Vogels

50-54 jaarThei BoschMah KustersJos Smits

CompoundCor TimmermansNico KampTheo Gloudemans

De winnaars

Met dank aan Landmans Unie te Schijndel

voor de gezellige dag en goed

georganiseerde wedstrijd!

Page 19: Handboogsport nummer 5 2011

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 19

TEKST EN FOTO’S: HANS VELDHUIS

Zeker als traditionele boogschutter is het een aantrekke-lijke wedstrijdvorm. Geen hinder van de verschillende en onbekende afstanden. Gewoon ervoor gaan. Ja, erg mooi allemaal.

Maar er zijn ook andere wedstrijden voor de traditionele boogschutter, waaronder diverse cloutverschietingen en een aantal “traditionele” wedstrijden die de afgelopen jaren aan populariteit leken te hebben gewonnen. Leken, ja…

Zondag 8 mei zou in Zaandam bij de Saense Handboog Skutters de “Dutch Longbow Round” worden verschoten. Al jaren een populaire ronde. In Lierop werd in datzelfde weekend een traditioneel 3D toernooi georganiseerd. Bovendien was het moederdag. Het gevolg was dat de “Dutch Longbow Round” bij gebrek aan deelnemers niet door kon gaan. Jammer!

Zondag 10 juli ontstond er een soortgelijke situatie. Bij Achilles in Alkmaar wordt al enkele jaren een “York & Hereford” georganiseerd voor traditionele houtschutters. Ook hier dreigde afgelasting bij te weinig deelnemers. Een 3D te Zoetermeer was hier mogelijk de oorzaak van. Maar de wedstrijd gelukkig kon toch doorgang vinden door deelname van (barebow)schutters van de organiserende vereniging.

Wat voor wedstrijden je wil schieten is een eigen keuze. Natuurlijk kies je voor dat wat je het leukst of meest inte-ressant vindt. En ja, een 3D is leuk en interessant. Maar de kleine wedstrijden voor de traditionele boogschutter zijn schaars en dreigen te verdwijnen als er niet genoeg schut-

schieteneen HYPE3D

MAAR TEN KOSTE WAARVAN?Bijna ieder weekend kun je wel een 3D schieten, zo lijkt het. En kennelijk is daar ook veel belangstelling voor. En toegegeven, het is ook één van de leukere wedstrijdvormen: lekker buiten in de natuur banjeren, doelen die op soms spannende afstanden of op bijna onmogelijke posities zijn neergezet.

ters op af komen. En als ze eenmaal van de agenda’s ver-dwenen zijn, zullen ze er mogelijk ook niet meer op terug komen, wat bijzonder jammer zou zijn. Deze wedstrijden bieden de mogelijkheid om af en toe eens een iets andere wedstrijdvorm te schieten. Verandering van spijs doet im-mers eten. Tja…

3D

Page 20: Handboogsport nummer 5 2011

Bestaande uit Sjan van Dijck (dames barebow), Marleen Domburg (dames recurve), Franciska de Groot en Inge Enthoven (dames compound), Twan Cleven (heren barebow), Frank Baets (heren recurve) en Bas Tonnaer (heren compound) onder leiding van bondscoach Johan van Dongen en teamcaptain José Bruntink, naar Montevarchi, Italië voor deel-name aan het EK Veld. Na een overnachting nabij de Brennerpas in Oostenrijk, kwam het team uitgerust aan in Monte-varchi, waar ’s middags nog even het trainingsveld in het stadion werd bezocht. Om 17.30 uur nog snel even de accreditatie gedaan, waarna wij om 19.30 werden verwacht voor het diner. Op maandag was het weer vroeg dag voor de of ciële training, materiaalcontrole, teamcaptainsmeeting, en de opening. Alles verliep naar tevredenheid, hoewel men wel even moest wennen aan de hoge tempera-tuur (35-39 graden). Het programma voor de rest van de week zag er als volgt uit: dinsdag 1e kwali catiedag, 24 doelen onbekende afstanden. Woensdag 2e kwali catiedag 24 doelen bekende afstanden. Donderdagochtend 1e eliminatieronde individueel, donderdagmiddag 2e eliminatieronde. Vrijdag teameliminatie en nalerondes, zaterdag individuele halve nales en nales en sluiting.Sjan van DijckNa een goed 1e optreden vorig jaar, met een 7e plaats op het WK Veld, liet Sjan zich de 1e dag weer van haar goede kant zien. De 2e dag was haar score beduidend minder, echter voldoende om zich voor de eliminatieronde te plaatsen, waar zij zich ook doorheen worstelde en uiteindelijk na de 2e elimina-tieronde genoegen moest nemen met een 7e plaats.

Marleen DomburgVoor de jongste van het team, een spannende aangelegenheid, dit EK. Niet alleen wordt er van je verwacht dat je daar presteert, maar je moet ook maar mooi al die nieuwe indrukken zien te verwer-ken. Na een goede start en een iets mindere 2e dag (zelfs de topfavorieten lieten de 2e dag behoorlijke steken vallen), ook een totaalscore waarmee ze donderdagochtend weer van de partij was. Met een uiteindelijk 10e plaats, heeft Marleen laten zien dat er dit jaar een enorme groei is geweest in haar schieten en prestaties.

Franciska de GrootVoor Franciska ook haar 1e internationale toernooi, dus bij aanvang behoorlijk last van zenuwen, maar haar gedrevenheid won dit gevecht! De tweede dag

EK VELD IN ITALIË

Forza Olanda!

20 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Op zaterdag 10 september jl. vertrok een, ten opzichte van het WK Veld Visegrad 2010, bijna volledig gewijzigd team.

FRANCISKA DE GROOT

FRANK BAETS MARLEEN DOMBURG

INGE ENTHOVEN

Page 21: Handboogsport nummer 5 2011

liet zij op één dame na, iedereen even zien dat er rekening met haar gehouden diende te worden. De 1e eliminatieronde overleefde ze nipt, maar uiteindelijk een zeer verdienstelijke 5e plaats!

Inge EnthovenBij Inge, ervaren in het veldschieten, liep het vanaf het begin niet. Een verstuikte enkel, een release die te snel afging, een onterechte tijdwaarschuwing voor haar gehele baan; het werd een opeenstapeling van een aantal negatieve zaken. De score van de kwali catieronde was voldoende voor deelname aan de 1e eliminatieronde, echter hierna hield het verhaal helaas op.

Twan ClevenTerug van weggeweest! Na een aantal goede gesprekken met bondscoach Johan van Dongen, besloot Twan de barebow weer op te pakken. De score van de eerste 2 dagen was voldoende voor deelname aan de 1e eliminatieronde, echter stiekem had Twan er toch meer van verwacht. Twan vond helaas ook zijn Waterloo in de 1e eliminatieronde, maar weet wel wat hem te doen staat voor het WK in Val d’Isère volgend jaar.

Frank BaetsOok een nieuwkomer in het team. Bewees zijn selectie door de 1e dag met 337 punten een hele nette score neer te zetten. De tweede dag verliep minder goed, maar al met al voldoende voor deelname op donderdagochtend. De 1e eliminatieronde verliep echter niet zoals hij had gehoopt, echter met een 15e plaats uiteindelijk wel tevreden.

Bas TonnaerWel ervaring met internationale wedstrijden op FITA Outdoor gebied, maar in het veldschieten vrij onervaren. De achterstand die bij de 1e kwali catiedag was opgelopen, bleek de tweede dag niet meer in te halen te zijn. Helaas dus een eliminatieronde voor Bas, maar wel nog een teamwedstrijd.

TeamwedstrijdenZowel het damesteam, als 6e gerankt, als het herenteam dat als 7e was gerankt, mochten het in de teameliminatie opnemen tegen Zweden. De heren gingen voortvarend van start, maar moesten helaas de opgebouwde voorsprong op het laatste doel afgeven. De dames overstegen zichzelf door met een gelijke score van 102 punten (alleen de Italiaanse dames hadden meer) het veld uit te komen. Een shoot-off op 60 meter moest de beslissing brengen. Onze dames schoten 16 punten, tegen 12 punten voor de Zweedse dames, dus door naar de halve nales! Euforie alom! In de halve nale werd Groot-Brittannië de tegenstander. Beide teams schoten ver onder hun niveau, waarbij de Britten er uiteindelijk met de winst vandoor gingen. Hierna volgende de nale om de bronzen medaille tegen

Oostenrijk. Na een spannende strijd moest met een zeer klein verschil de eer aan de Oostenrijkse dames worden gelaten. Het “onervaren” damesteam heeft echter laten zien dat er in de toekomst rekening met hun moet worden gehouden. BegeleidingsteamVoor een bondscoach en team captain is het niet altijd leuk om aan de zijlijn te staan. Zowel de 1e als de 2e kwali catiedag waren er max. 7 doelen (van 2 parcours van 24 doelen) zicht-baar, en dan kan een dag heel lang duren, zeker bij deze hoge temperaturen. De individuele kwali catie- en eliminatieronden vonden plaats op een heuvelachtig terrein met olijfbomen, dat voornamelijk voor paardensport werd gebruikt. De team nales werden gehouden op een motorcrossterrein; hetgeen een uitdagend parcours te zien gaf. De individuele nales vonden echter plaats in het stadion van Montevarchi, waar op geen enkele manier gebruik was gemaakt van hoog/laag schieten (tribunes). Alle afstanden waren gewoon recht vooruit uitgezet, dus ideaal voor schutters die zowel FITA Outdoor als Veld schieten; jammer! Zaterdagavond om 22.30 in busje & auto gestapt en na een zeer vlotte reis, zondag rond het middaguur in Horst gearriveerd. Dank aan de sporters voor hun inzet, en aan Johan voor de jne samenwerking!

TWAN CLEVEN EN SJAN VAN DIJCK

BAS TONNAER

Veld

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 21

TEKST EN FOTO’S: JOSÉ BRUNTINK

Page 22: Handboogsport nummer 5 2011

STAND VAN ZAKEN ORGANISATIEEK OUTDOOR 2012

22 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Dan zijn we op zoek naar JOU!De organisatie is op zoek naar vrijwilligers. Ben jij enthousiast, meld je dan aan via www.ecarchery2012.nl. Daar deze website vind je een inschrijfformulier voor vrijwilligers. Wij kijken met belangstelling uit naar jouw aanmelding!

Dat brengt me ook tot het volgende: de website. Inmiddels is deze actief. Op www.ecarchery2012.nl is alle informatie te vinden over het EK. De site wordt, gaandeweg onze vorderingen, steeds meer gevuld. Bezoek hem dus regelmatig om op de hoogte te blijven.

Vriendelijke groet,Linda GriëtEvent Manager EK Handboog 2012

lijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, SportService Amsterdam, het Olympisch Stadion en de Amsterdam Tourism en Congress Board zijn aangesloten bij diverse werkgroepen, zoals die van de Side-Events en Communicatie. We zijn erg blij met al deze inzet, zodat het EK zo breed mogelijk gedragen wordt!

En natuurlijk zijn we niet alleen op zoek naar hulp uit Amsterdam. Heel Nederland willen we betrekken bij het EK. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers!

Help jij mee met het EK Handboog 2012?Ben jij enthousiast, houd je van handboog-sport en/of sport in het algemeen, of wil je gewoon eens betrokken zijn bij de organisa-tie van een echt Europees Kampioenschap?

Inmiddels zijn we al weer een aantal maanden op weg in de organisatie van het EK Outdoor 2012. En deze organisatie krijgt steeds meer vorm.

Het Organisatie Team komt maandelijks samen om alle onderdelen zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Zo wordt november een drukke maand, waarin allerlei voorbereidingen samenkomen. Onder andere worden de uitnodigingen voor deelname verstuurd, is de website on line, en is de side event programmering zo goed als rond.

Niet alleen het Organisatie Team en de NHB zitten midden in de EK voorbereidingen. Ook diverse partijen in Amsterdam hebben hun vizier gericht op dit evenement. Topsport Amsterdam, Dienst Maatschappe-

Op zoek naar Robin HoodEK Handboog – bijdrage vanuit het Organisatie TeamEK Handboog

SIDE EVENTS

Ben jij Dè Robin Hood van Nederland? In aanloop naar het EK Outdoor 2012 gaan we op zoek naar dé junior, student, para en professionele Robin Hood. Vanuit de selectie die tijdens deze periode plaatsvindt tijdens allerlei clinics eindigt de zoektocht in een heuse nale in het Olympisch Stadion gedurende het EK.

We bezoeken in de komende maanden allerlei locaties met een “Op zoek naar Robin Hood” bus. Deze bus is gevuld met handboog materiaal en wordt gereden door echte handboog trainers. In de volgende editie komen we uitgebreider terug op deze clinics.

Hoewel we midden in de ontwikkeling van het voortraject zitten, kunnen we wel alvast het volgende mededelen:

Heb jij een scherp oog en een vaste hand? Staat bij jou altijd de boog gespannen? Houd dan de komende berichten in de gaten.

Wist je dat:• We Amsterdamse basisscholen gaan bezoeken?• Amsterdamse VO scholen worden uitgenodigd bij Concordia?• LO docenten worden getraind om Handbooglessen te verzorgen?

Page 23: Handboogsport nummer 5 2011

TRAINERS MELD JE AAN ALS VRIJWILLIGER!

Top

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 23

Op zoek naar een bestuurder sport met aandachtsgebied traditioneel schieten

In gesprek met Cees van Alten

Wat is de historie van het 25 meter 1 pijl schieten?De historie van de 25m1p is eigenlijk een onderwerp waar ik als noorderling moeilijk een antwoord op kan en wellicht mag geven.Deze discipline vindt hoofdzakelijk in het zuiden plaats en wordt in Noord Holland praktisch niet beoefend. Toch erken ik de grote waarde hiervan, immers deze vorm van schieten vindt zijn oorsprong eeuwen terug. Zelfs nog voor dat België bestond. Wat maakt deze discipline zo bijzonder ten opzichte van de 18 meter 3 pijl (Indoor)?Bijzonder is dat handboogsportend Nederland trots kan zijn op een tak van sport die al zo lang bestaat. Door innovatie zijn bij vele andere sporten juist de oude tradities verdwenen. Daarom koester ik deze schietvorm waarbij de Interland ontmoeting met België een internationale wedstrijd is waar zowel ‘jong’ als ‘oud’ aan mee doet. Juist daar ligt het verschil met de internationale ontmoetingen volgens het wedstrijd format van World Archery (voorheen FITA) waarin naar een nale wordt gewerkt. Is er toekomst voor de 25m1p?Zeker is er een toekomst voor beide vormen van schieten, 25m1p en Indoor, al is de volle wedstrijdkalender eerder een bedreiging dan gemak. Het maken van een keuze wordt

hierdoor hinderlijk en wellicht gezien als een noodzakelijk kwaad. Er is een goed werkende commissie 25m1p waarin elk Rayon is vertegenwoordigd. Vanuit hier moet het wedstrijdaan-bod bewaakt worden en voeling houden met de sporters. Binnen de NHB is het wenselijk dat traditionele schietvormen een aparte bestuurder heeft, juist om de waarde van deze traditie ook binnen het bondsbestuur te bewaken. Dit is ook de reden dat we op zoek zijn naar een bestuurder sport met het aandachtsgebied gericht op traditioneel schieten. Het is een vrijwilligersfunctie met een onkostenvergoeding.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het bondsbureau: [email protected] of 073 – 5210101.

Aanmelden als vrijwilliger kan middels een e-mail naar [email protected]. Vermeld in uw e-mail uw naam, bondsnum-mer, behaalde trainersdiploma’s en de dagen + tijdstippen waarop u aanwezig kunt zijn. Uiterlijk één maand voor aanvang van het evenement wordt een schema opgesteld en rondgestuurd, waarin alle aangemelde clinicbegeleiders ingeroosterd zijn.

Het EK en de clinics vinden plaats van maandag 21 mei t/m zaterdag 26 mei 2012.

Tijdens het EK Outdoor worden iedere dag clinics verzorgd voor belangstel-lende bezoekers. Deze clinics vinden hoofdzakelijk plaats op het parkeerterrein voor de hoofdingang van het Olympisch Stadion, in een speciaal daarvoor ontworpen ruimte. De clinics vinden dagelijks en doorlopend

plaats van 10.00 uur tot 16.00 uur. Mits hiervoor voldoende begeleiding aanwezig is. Voor het begeleiden van deze clinics is de NHB op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Daarbij gaat de voorkeur uit naar trainers die tenminste in het bezit zijn van het diploma Handboog Trainer 2.

SIDE EVENTS

Page 24: Handboogsport nummer 5 2011

Het laatste op handboog gebied!

Nieuw!

voor 2012

Koffers en rugzakkenHoyt Vector RKT

Adres:

Pinksterbloemweg 156

1338 RG Almere

036 - 7070776

Openingstijden:

Ma - Gesloten

Di - 13.00 - 18.00

Woe - 13.00 - 18.00

Don - 13.00 - 18.00

Vrij - 13.00 - 18.00

Zat - 08.30 - 16.00

Page 25: Handboogsport nummer 5 2011

VERWONDERING

COLUMN

SABAZIOHet is niet moeilijk je te verwonderen in de boogsport. Voor een absolute beginneling zoals ik, is de boogsport een nieuwe en, vooral in het begin, een totaal onbekende wereld. Mis-schien is dit ook niet echt vreemd. Hier in een straal van 30 km zijn ongeveer 5 boogschietclubs en, ik schat, zo’n 500 mensen die lid zijn van die clubs, terwijl in diezelfde straal mis-schien wel 1 miljoen mensen wonen. De kans dat ik een boogschutter in het wild tegenkom, is dus 1 op de 2.000. Die ene man of vrouw moet dan ook nog eens over de sport beginnen. “Hé, hallo, jij daar. Wist je dat ik heel graag de handboogsport beoefen?” Zo werkt dat natuurlijk niet. Ik zie dat niet gebeuren en dus zal de boogsport in Nederland niet snel groter worden. Tenzij, ja tenzij, de media de sport ontdekt. Of je nu naar een 10 km schaatsen of het EK boogschieten kijkt, het levert beelden op die mij op het puntje van mijn stoel doen zitten! Beelden met eenzelfde energie, spanning en kwaliteit. Die ene meter meer op de schaats, of toch die 10 die bij het derde schot valt, dat ene puntje verschil. Superspannend voor degene die het een beetje snapt. Het is toch eigenlijk raar dat het boogschieten zo’n kleine onbekende sport is, met zo weinig aandacht in de krant en op tv?

Waar ik mij nog meer over verwonder is het oerbeginsel dat besloten ligt in het fenomeen van de pijl en de boog. De rechtoplopende en later denkende mens heeft er wellicht lang over gedaan om de handboog uit te vinden. Na een beetje rommelen op het wereldwijde web vind je toch al gauw dat geleerden denken dat de handboog al 50.000 jaar onder de

mensen is. Ter vergelijking, de uitvinding van het wiel gaat niet veel verder terug dan 5.000 jaar. Eerlijk gezegd vind ik een effectieve handboog en pijlen toch een stuk ingewikkelder dan een schijf met een stok in het midden. De mensheid had zo zijn prioriteiten en meer trek in een lekker stukje vlees dan in het uitvinden van een wiel. Een beetje vent (of vrouw) had dus een boog bij zich in de oertijd en een doel raken was voor hem waarschijnlijk niet veel moeilijker, dan voor ons op een ets stappen. Maar ook die verwondering is hier niet de belangrijkste. Want dit is allemaal gepraat aan de bar, na het schieten.

De wereld van het boogschieten is een wereld van techniek en vaardigheden. De hedendaagse boog is technisch perfect. Zeker als die in de handen is geweest van de vriendelijk-doch-besliste-man van de club. Dan komt het alleen nog op de vaardigheden van de persoon aan. Boogschieten lijkt een volstrekt individuele sport, maar dat blijkt een oppervlakkige waarneming. Die vriendelijke-doch-besliste-man die even instructie geeft, een spier van je rug aantikt, even iets zegt over je elleboog. Dat korte moment dat perfect moet zijn, niets is eerlijker dan het blazoen. Boogschieten is dus geen individuele sport. Met zo’n 5 decennia boogschietervaring in een boogmeester vlak naast je, jagen jouw pijlen zomaar vlamstrak het geel in, met die droge tik van pijlen tegen elkaar.

Niet over mijzelf en het geel, maar over de overdracht van die vaardigheid, en dat het allemaal maar gebeurt, daarover verwonder ik mij nog wel het meest. Kunnen we onze teamsport wat minder klein maken? Misschien moeten we eens wat vaker spreken over die technische, vol vaardigheden zittende, vooral harde en eerlijke sport die boogschieten is. Geen mens is ongevoelig voor een vaardigheid die alleen wordt verkregen met passie en verwondering en een geschie-denis heeft van 50.000 jaar. Ik ben alvast begonnen met onze sport minder klein te maken: “Hé, hallo, jij daar..”

Column

In Memoriam

Op 13 oktober hebben wij kennis genomen van het overlijden van ons 75 jarig zeer gewaardeerd lid

Teng Jonkers

Toen Teng begin dit jaar zijn 60 jarig lidmaatschap van de vereniging en de NHB heeft mogen vieren, was

hij nog actief schutter. Van de NHB ontving hij toen de gouden speld.

Hij heeft mede door zijn gedrevenheid in het schieten, het vervullen van meerdere functies in de jaren

van lidmaatschap en door zijn bijdrage aan de bouw van ons clublokaal, veel

betekend voor de vereniging.

Wij allen zullen zijn aanwezigheid bij onze vereniging missen.

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe met dit grote verlies.

Namens bestuur en leden van HandboogverenigingHBS Wilhelmina, Ospel

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 25

Page 26: Handboogsport nummer 5 2011

In het weekend van 24 en 25 september 2011 was Handboog-sportvereniging ’t Trefpunt in Tienray gastheer van ongeveer 100 veldschutters. Deze handboogschutters traden aan voor wedstrijden voor het NK Veld in de disciplines Compound, Recurve, Bare Bow en Traditionele boog.

In de Tienrayse bossen hadden de leden van ’t Trefpunt een prachtig parcours uitgezet van 24 doelen, dat zowel hoog-laag variaties had als ook enkele doelen nabij de lokale visvijver.

Het was een weekend waarbij de weergoden het goed voor-hadden met de Noord-Limburgers.Twee dagen prachtig weer, waarbij alleen de zon af toe een extra handicap gaf, maar niemand die daarom klaagt. Het parcours bestond uit een klavertje vier, waarbij de catering strategisch geplaatst was aan een drukbezocht etspad, wat tot resultaat had dat er een brede publieke belangstelling was voor dit nationale evenement.

Onder het belangstellend oog van NHB afgevaardigde Willem Trienekens ontspon zich tussen de diverse schutters met de diverse soorten bogen een levendige strijd om de hoogste eer, die soms pas bij de laatste doelen tot een beslissing kwam.

De scheidsrechters hoefden nauwelijks in actie te komen, wat laat zien dat het een sportieve wedstrijd was en dat de doelen zorgvuldig door de organiserende vereniging geplaatst waren.Op zondagavond kon na twee dagen prachtige handboogsport de sportieve balans opgemaakt worden. De uitslag is te vinden op www.trefpunttienray.nl en de site van de NHB.

Wethouder Freek Selen van de gemeente Horst aan de Maas assisteerde Willem Trienekens bij het uitreiken van de diverse medailles en beiden gaven vooraf in speeches de organiseren-de vereniging complimenten voor de perfecte organisatie.Vooraf was het woord aan Willem Beuken, die de speldjes uit-reikte voor de Fieldcup 2011, een nieuw initiatief om het Veld-schieten een extra impuls te geven (zie ook www. eldcup.nl).

Al met al een fantastisch handboogsport weekend dat een pro-motie was voor de gehele handboogsport en een dik verdiende schouderklop voor de organiserende vereniging HBSV ’t Trefpunt Tienray!

In het weekend van 24 en 25 september 2011 was Handboogsportvereniging ’t Trefpunt in Tienray gastheer van ongeveer 100 veldschutters. Deze handboogschutters traden aan voor wedstrijden voor het NK Veld in de disciplines Compound, Recurve, Bare Bow en Traditionele boog.

Veldschieten 2011 te Tienray Nederlands kampioenschap

26 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Page 27: Handboogsport nummer 5 2011

TEKST: JOS WISMANS, THEO PASSIER FOTO’S: ALEX KATZOFF, ED SMIT Veld

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 27

Als deelnemer vraag je je natuurlijk af hoe het weer zal zijn, hoe de banen zullen zijn uitgezet en of het een zwaar parcours wordt. Ja, het moet natuurlijk wel NK waar-dig zijn. Nou, het was dat weekend prachtig weer en er was geen zuchtje wind, dus daar heeft het zeker niet aan gelegen. Het parcours was technisch prima in orde, er was goed gebruik gemaakt van licht en donker, maar ook hoog/laag was in het parcours verwerkt op die prachtige “BULT” die ze daar hebben. Ook heel mooi vond ik zelf een doel aan de andere kant van de vijver met de zon in de scope. Prachtig neergezet! Sommige doelen waren niet voor iedereen even duidelijk en na de eerste pijl wisten ze bij die doelen dat ze bij de neus waren genomen. Verras-singen volop dus. Kortom, complimenten voor de organi-satie die hier duidelijk veel werk aan had besteed.

Daarnaast was er ook voor de inwendige mens goed gezorgd: de catering draaide overuren om de schutters en toeschouwers van hun natje en droogje te voorzien. Dit alles dankzij de inzet van de vele vrijwilligers, waarvoor dank.

Tot slot wil ik graag namens de disciplinecommissie Veld iedereen die zijn steentje aan de wedstrijd heeft bijgedragen heel hartelijk bedanken voor dit geweldige NK Veld.

Namens de commissie Veld

De scheidsrechters hoefden nauwelijks in actie te komen,

Page 28: Handboogsport nummer 5 2011

28 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 201128 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Column

IVA GROEP BVGlashaven 16/283011 XJ Rotterdam

T 010 - 433 14 00F 010 - 411 72 20

E [email protected] I www.ivagroep.nl

GROEPGROEPSchot in de roos met IVA

IVA SUPPLIES IVA SERVICEIVA ICTIVA MACHINESIVA PROJECTIVA REPROIVA [email protected] [email protected]@[email protected]@[email protected]@ivagroep.nl

Leden van de NHB ontvangen, zowel zakelijk als privé, 10% korting bij IVA GROEP. Tevens doneren wij 2% aan de NHB, als u een nieuwe klant bent.Heeft u print- of drukwerk (incl. ontwerp), kantoorartikelen, -machines of -meubilair nodig? Bestel bij IVA.

Eén leverancier bespaart u tijd.

10% Korting voor u en2% Bonus voor de Nederlandse Handboog Bond

ADV Handboog Bond.indd 1 28-01-2010 15:39:29

ColumnHenk Gemser

De Bond nodigde uit voor Jong Oranje. Met instemming van de ouders reageerde het meisje positief op de uitnodiging. De Bond ging advies, instructie, training, reizen, verblijven en internationale begeleiding verzorgen. De ouders hebben hun begelei-dingstaak ook nu weer uitbesteed. Jong kwam het getalenteerde meisje via snelle scouting in het Topsport Zuil Model. Het betekent dat talent zo jong mogelijk, en gewenst door haarzelf, in de beste selectie wordt opgeno-men. Hoe anders zou het zijn gegaan als dit meisje steeds bij de vereniging was gebleven. Ze had zich dan sportief ontwikkeld binnen de daar aanwezige mogelijkheden. Persoon-lijke records werden gevestigd en er was deelgenomen aan het NK en op basis van haar resultaten daar was ze met soortgenoten in een vertegenwoordigend team op het WK opgenomen. Begeleiding en leiding voor het WK wordt verzorgd door de nationale trainer coach. Bij regelmatig en meerdere jaren goed presteren volgt er het lid zijn van de nationale selectie. De kans om aansluiting te hebben bij de wereldtop en om te concurreren is pas na vele jaren mogelijk. Optimale prestaties zullen worden geleverd. Hier is sprake van een Topsport Piramide Model. Er wordt begonnen aan de basis, schuift via regio en daarna rayon naar mogelijk de nationale top,

een lange route. De vorige keer sprak ik over ambitie en drive. Bijna altijd wordt het eerste sportcontact op initiatief van de ouders gelegd. Ouders besteden daarna uit. Coaches en trainers investeren in de sportrelatie met hun pupillen. In al hun didactisch handelen hebben ze altijd een positieve bedoeling! Geen begeleider zal een sporter willen remmen in zijn/haar ontwikkeling. Het intensieve samenwerken en beleven van tegenslag en succes geeft een emotionele band. Toch mag dat nooit leiden tot zoiets als ‘eigendoms-recht’. Claim niet, blijf advisering en begeleiding niet claimen, wanneer de sporter in de volgende selectie is gekomen. De betrokkenheid mag zeker blijven en een advies zal de toon van harmonie moeten hebben. Daardoor komt de sporter in zijn nieuwe sport-situatie niet in verlegenheid. Krijgt het opbouwen van wederzijds vertrouwen tussen de nieuwe trainer/coach en de sporter een kans. Er is voor hem/haar niets vervelender dan heen en weer ‘gegooid’ te worden tussen verschillende adviezen. Bij de NHB volgen wij het ‘zuil’ model, omdat we vinden dat talent vroegtijdig optimale ontwikkelingskan-sen moet hebben.

Technisch directeur NHBHenk Gemser

TALENT LATEN ONTWIKKELEN MIDDELS HET ‘PIRAMIDE’ MODEL OF ‘ZUIL’ MODEL Vaders en moeders geven dikwijls hun jeugdervaringen in sport door aan hun kinderen. Ouders nemen hun kinderen mee naar de vereniging, waar ze meer of minder actief de eerste kennismaking hebben met de sportwereld. In ons geval het handboogschie-ten. Een vader vertelt zijn dochter hoe zij de boog moet vasthouden enz. Wanneer de mogelijk getalenteerde dochter verder wil in haar sport, zullen de ouders de verenigings-uitnodiging blij begroeten, wanneer dochter wordt uitgenodigd voor de clubselectie. Daarmee neemt de vereniging de sport begeleidingstaak over van de ouders. Haar presteren blijft opvallen en spoedig wordt ze uitgenodigd voor de rayonselectie. Haar talent is onderscheidend en niet veel later wordt ze uitgenodigd voor Jong Oranje. Primaire begeleiding van de ouders is overgegaan naar de vereniging, misschien via faciliteiten in het rayon (maar lang niet altijd) was er de Bond.

Page 29: Handboogsport nummer 5 2011

BELGIË WINT INTERLAND 25M1P NA NEGEN NEDERLAGENOp 29 augustus werd in het Belgische Poppel de eerste van de twee Interlands 25m1p verschoten.

De Belgen gingen zeer sterk van start en na de eerste game was de stand al 13-3 en na de tweede zelfs 26-6 voor de Belgen. Hierna kwamen de Nederlanders langzaam terug en met de pauze was de stand 44-36 voor de Belgen.

Na de pauze gingen de Nederlanders door op de ingeslagen weg en met nog 10 pijlen te schieten was de achterstand omgebogen in een voorsprong van 4 punten wat bleef tot het einde van de wedstrijd. Hierna volgde het Kamp der Kampioe-nen en werd in het voordeel van de Belgen beslist, 4-2. De hoogste dagscore was voor de Nederlander Berny Camps met 269 punten.

Op 11 september was de return bij Landmans Unie te Schijndel. Na de eerste game hadden de Belgen de achterstand al weggewerkt en was de stand 88-88. Hierna wonnen de Belgen

3 games en was de stand voor de pauze 112-128. Hierna kwam het Nederlands teams nog redelijk terug, maar kon niet voorkomen dat de Belgen er met de winst van door gingen, 165 tegen 155 punten. Ook nu werd het Kamp er Kampioenen in het voordeel van de Belgen beslist met 4-2.De hoogste dagscore was weer voor Nederland, Luc Heijnen met 478 punten.

Na a oop van de Interland werd Erwin Janssen gehuldigd door Willem Trienekens met zijn 25e interland Nederland-België.

Na de prijsuitreiking keerden de Belgen tevreden terug naar huis, de Nederlanders iets minder.

TEKST: WIEL BEIJERS. FOTO’S: JANNE VAN RIJT 25m1p

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 29

ERWIN JANSSEN, WILLEM TRIENEKENS, WIEL BEIJERS

Page 30: Handboogsport nummer 5 2011

30 HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011

Page 31: Handboogsport nummer 5 2011

HANDBOOGSPORT NOVEMBER 2011 31

Jeugdpagina

door Robin Roos

FOTO’S: MIRROR IMAGE PHOTOGRAPHY, VINKEVEEN, FRITS VAN DER VEN

RC AspWouter VogelsJan van TongerenKevin aan ’t Goor

Comp H AspEvelien GroeneveldJimmy ScheltemaTim van Dorst

RC H CadetSjef van den BergKevin SchaapJesher Appel

RC D CadetKirsten van der VenSandra van der LooySarina Laan

Comp H CadetMike SchloesserPim van de VenRemco Ijntema

RC H JunCorné van SummerenLuke van der LoopJoey Kloos

RC D JunDaisy LaanAnnemarie der KinderenSietske Visser

Comp H JunColann SchreuderInge van CaspelMarc Remie

Uitslagen

4 september NK Outdoor

Jeugd, RozenjachtBaarschot

Page 32: Handboogsport nummer 5 2011