Handboogsport nummer 4 2012

32
E D Olympische Spelen 2012 Sport 2016 HAND BOOG SPORT 62 e jaargang september 2012 nummer 4 NEDERLANDSE HANDBOOGBOND

description

Dit is het periodieke magazine van de Nederlandse Handboog Bond.

Transcript of Handboogsport nummer 4 2012

Page 1: Handboogsport nummer 4 2012

ED

Olympische Spelen 2012 • Sport 2016

HANDBOOGSPORT

62e jaargang • september 2012 • nummer 4

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

Page 2: Handboogsport nummer 4 2012

HB4.indd 2 11-09-12 21:16

Page 3: Handboogsport nummer 4 2012

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 3

Editoriaal

Omslag fotoFoto: Dean AlbergaRick van der Ven op de OlympischeSpelen 2012 in Londen. Kijk voor meer foto’s op pagina 8 tm 12

Colofon

SAMEN VOORUITKIJKENIn dit mooie nummer wordt veel aandacht gegeven aan de toekomst van de handboogsport. Dat is goed nieuws: onze sport leeft en bruist immers. Aanleiding voor veel plannen en ambities om de sport met zijn allen te laten groeien in kwaliteit en kwantiteit. Samen vooruit durven kijken dus.

Maar ook nog even terugkijken op deze sportzomer. Want wat was het mooi: London 2012. En wat stond de handboogsport er goed op. Dank aan onze ambassadeurs Rick en Johan (ik kom net terug van de aankomst van de paralympische ploeg als ik dit typ). De positieve vibe benutten is nu voor ons allen de uitdaging. Op korte termijn met je club ‘scoren’ door introductie- en open dagen te houden. Ik hoor van meerdere clubs dat er heel veel belangstelling is. Gebruik die kans!

Voor de langere termijn is het Meerjarenplan 2016 belangrijk. Daarvoor dus ook veel ruimte. Terugkijken en tevens het vizier op de toekomst richten. Centraal in alle toekomstplannen staan de clubs. Vooruitlopend op die plannen voor 2016 heeft de NHB enkele landelijke kansen en initiatieven nu al aangegrepen om de clubs te helpen. Het project Veilig Sport Klimaat geeft de NHB bijvoorbeeld middelen om extra te investeren in de clubs. Meer informatie is te vinden op de themapaginas 2016. Rayon 3 trapt af! En dat is nog maar een tipje van de sluier. De NHB zal in de periode naar 2016 directer toegevoegde waarde voor de clubs gaan leveren. Dat kan natuurlijk alleen slagen als iedereen eraan meewerkt. Fijn dat Rayon 3 dat ook zo ziet en de mogelijkheid direct enthousiast aangreep.

Daarnaast staan in dit nummer pachtige reportages en foto’s van het NK Hout en de Veteranendag (meer dan 150 deelnemers!). Trotse 3D-schutters uit Gemert die na 20 jaar ook al mogen spreken van een klassiek toernooi. En het WK Veld waar youngster Sandra van de Looij ‘even’ brons ophaalt! Ik heb het al vaak gezegd: in de handboogsport is er voor elk wat wils. Ik zie dat altijd als het grote voordeel van de handboogsport. Het vraagt echter ook om met elkaar in gesprek te blijven over hoe we alle (deel)belangen goed kunnen samenbrengen.

In gesprek blijven met elkaar. Hoe en waar? Het Handboogcongres op 3 november is dé plek bij uitstek. Nog een tip: het Face2Face toernooi van 16 t/m 18 november. Ik ben er en spreek jullie graag.

Met sportieve groet,

Stan StolwerkDirecteur NHB

Gesponsord en gedrukt door IVA GROEPwww.ivagroep.nl

Of cieel orgaan van deNederlandse Handboog Bond

Oplage8500 stuksUitgave in februari, april, juni, september, november.

Kopijdatums November = 12 oktober

RedactieadresBondsbureau NHBPostbus 101015240 GA Rosmalen073 – 5210101073 – [email protected]

Hoofdredactie : Openstaande vacatureAd Interim:Mary Mans

EindredactieManon Ham

RedactieHans Veldhuis

Aan deze editie werkten verder mee:Wouter Aalsma, Dean Alberga, Jos van den Berg, José Bruntink, Robert Eijkemans, Martin Friesen, Henk Gemser, Peter Hulsen, Tonny van Kuringen, Evert Lombaers, Els Rehorst, Carlo Robbé, Sabazio, Tessa, Femke Tjeertes, Kathleen Veldhuis, Frits van der Ven, Arthur Verschuren, Felix Versteeg

Abonnement€ 20,00 per jaar

AdvertentiesBureau Van Vliet B.V. [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor kopij te bewerken en in te korten

VormgevingHannah Barrow, Danielle Kool (Cabbage)

DrukIVA groep

Page 4: Handboogsport nummer 4 2012

Wij zijn er trots op u uit te nodigen voor het OGIO-toernooi Koning der Koningen en Prins der Prinsen van Nederland op zondag 4 november 2012. Aanvang 11.00 uur. Dè wedstrijd voor de nummers 1 en 2 van uw clubkampioenschappen. Op onze handboogaccommodatie zal voor zowel recurve als compound schutters volgens het 25 meter 1 pijl systeem een wedstrijd over 2 x 20 pijlen met 10 pijlen na geschoten worden. Er zijn twee gouden medailles, één voor de beste koning compound en één voor de beste koning recurve. Er zijn twee zilveren medailles, één voor de beste prins compound en één voor beste prins recurve.

Elke Koning en elke Prins is welkom! De wedstrijd wordt gehouden in de handboogaccommodatie van OGIO-1864 aan de Amazonenlaan te Eindhoven.

Inschrijven via e-mail, onze website of post. E-mail: [email protected] Website: www.ogio.nlPost: OGIO-1864, t.a.v. KdK & PdP, Amazonenlaan 4, 5631 KW Eindhoven

Het inschrijfgeld bedraagt € 10,- per schutter. Betaling per bank 17.82.48.487 t.n.v. OGIO o.v.v. Naam, koning/prins, compound/recurve, vereniging en plaats.

De lijst met deelnemers zal worden gepubliceerd op www.ogio.nl.

KONING DER KONINGEN & PRINS DER PRINSEN VAN NEDERLAND

OGIOsinds 1864

HB4.indd 4 11-09-12 21:17

Page 5: Handboogsport nummer 4 2012

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 5

Handboog

InhoudColofonEditoriaalKort NieuwsOnze held RickOlympische Spelen 2012Interland 25m1p20 jaar Bowhuntingteam Unicorn Thema: sport 2016NK HoutColumn SabazioBogenbouwer BickerstaffeEen kijkje in Kegworth, Engeland WK VeldSandra van der Looij winteen bronzen medaille Landelijke veteranendag 25m1pCongres en competitieVan traditie naar toekomstWedstrijdBedenk jij de nieuwe competitie?Column Henk GemserBoogschieten in lms: reviewWordt er technisch verantwoordgeschoten?Archery of Holland 2012

NEDERLANDSEHANDBOOGBOND

62e JAARGANG • SEPTEMBER 2012 • NUMMER 4

3368

131415192020

22

2526

27

2829

30 19

22

24

30 Archery of Holland

Veteranendag

WK Veld

NK Hout

29De handboogin lms

OlympischeSpelen8

4

4

Page 6: Handboogsport nummer 4 2012

In Memoriam

Op 4 juli 2012 is op 71-jarige leeftijd ons lid

Marinus Machielsen

aan de gevolgen van een hersentumor overleden.

Marinus was een actieve schutter en vooral de

gangmaker op partijtjes.

Wij wensen zijn kinderen veel sterkte toe.

Bestuur en ledenHandboogschutterijL’Union Liempde

WAT IS EEN VOG? Een Verklaring Om-trent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat iemands gedrag geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het verkrijgen van een nieuwe baan of het verrichten van vrijwilligerswerk bij een sportvereniging. Een Verklaring Omtrent het Gedrag staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.

WAAROM IS EEN VOG IN DE SPORT BELANGRIJK? Het is belangrijk dat iedereen, en met name minderjarigen en kwetsbare groepen, veilig kan sporten bij de sportvereniging. Om de kans op seksuele intimidatie (SI) te verminderen, kunnen ver-enigingsbestuurders verschillende maatre-gelen nemen (zie hiervoor de Toolkit SI van NOC*NSF). Eén van deze maatregelen is het vragen van een VOG van personen die een functie binnen de vereniging uitoefenen. Door een VOG te vragen, verkrijg je meer zekerheid over het verleden van bijvoor-beeld een nieuwe trainer, leider of verzorger. Hoewel het verplicht stellen van een VOG het voordoen van ongewenst gedrag nooit volledig kan uitsluiten, is het wel een goede manier om als vereniging te laten zien dat je een veilig sportklimaat serieus neemt.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) GRATIS VOOR VRIJWILLIGERS IN DE SPORTStaatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie besloot eind vorig jaar dat de VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) gratis wordt voor vrijwilligers die werken met minderjarigen. Alle vrijwilligers van de handboogverenigingen die aangesloten zijn bij de NHB, krijgen daardoor de mogelijkheid om in 2012 vergoed te worden voor de kosten van de VOG! Dit wordt mogelijk op declaratiebasis.

VERGOEDING VOG’S IN DE SPORTVanaf eind augustus 2012 kunnen handboogverenigingen de VOG’s van hun vrijwilligers vergoed krijgen. Voorlo-pig komen alleen vrijwilligers die werken met minderjarigen voor de vergoeding in aanmerking en geldt de regeling uitslui-tend voor VOG’s die in het jaar 2012 zijn aangevraagd. Zodra de bijbehorende declaratieprocedure gereed is, wor-den verenigingen en andere betrokken partijen hierover nader geïnformeerd. Tot die tijd kun je voor meer informatie over de achtergrond en regels van het project ‘Invoering gratis VOG in de sport’ alvast terecht op www.nocnsf.nl/vog.

VOG BINNEN HANDBOOGSPORTTrainers, coaches, begeleiders en be-stuurders van handboogverenigingen die werken met jeugd en jongeren kunnen de kosten die horen bij het aanvragen van een VOG terugkrijgen. De NHB moedigt verenigingen aan om hierin stappen te nemen! Wil je meer hierover weten, neem dan contact op met de Vertrouwens Contact Persoon van de NHB: mevrouw José Bruntink.

6 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

Kort nieuws

Adreswijziging voor het magazineAls je met meerdere mensen in hetzelfde huishouden lid bent van de Nederlandse Handboog Bond, ontvang je automatisch het magazine ook meerdere keren. Als je dat niet wilt, dan kun je kosteloos een van de standaard abonnementen laten uitzetten. Je krijgt dan geen k or-ting op je lidmaatschap. Hiervoor en voor adreswijzigingen kun je een e-mail sturen naar [email protected]

OpleidingenTrainer worden? Of lijkt de opleiding tot verenigingsscheidsrechter jou wel wat? Op handboogsport.nl/academie lees je waar en wanneer cursussen starten.

HB4.indd 6 11-09-12 21:17

Page 7: Handboogsport nummer 4 2012

BONDSRAAD NAJAAROp 17 november komt de Bonds-raad bijeen. Een van de belangrijk-ste punten op de agenda zal het vaststellen van het meerjarenplan 2013-2016 zijn (zie ook elders in dit magazine). De bondsraad zal plaatsvinden in Amsterdam tijdens het Face2Face-toernooi.

FO

TO: E

VE

RT

LOM

BA

ER

S

Diverse houten bogen op voorraad, zoals:- Engelse Longbows van diverse boogmakers- Engelse oorlogsbogen (heavy warbow)- Viking replica (Haithabu)- Prehistorische bogen (Holmegaard etc.)- Ruiterbogen (Grózer) van natuurlijk materiaal

Levering van houten pijlen, -toebehoren en gereedschap.Leren tassen, kokers en armbeschermersMateriaal en gereedschap voor zelf bogen maken, 3d doelen en doelpakken e.v.m.

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 7

Scheidsrechtersdag 2012Op 24 november vindt in Schijndel de jaarlijks scheids-rechtersdag plaats. Naast de jaarlijkse toets en het bespreken van casussen zal er dit jaar ook een workshop Weerbaarheid voor Arbiters gegeven worden. Meer informatie via de Commissie Scheidsrechters: [email protected]

Gouden bondsspeld Joop KramerBegin juli overhandigde NHB-voorzitter Willem Trienekens Joop Kramer de Gouden Bondsspeld. Joop Kramer is dit jaar 25 jaar scheidsrechter en heeft als oud-voorzitter van de com-missie scheidsrechters een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse hand-boogsport. We hopen nog vele jaren van Joop’s ervaring te mogen pro teren!

Jij komt toch ook?Jij komt toch ook?

HB4.indd 7 11-09-12 21:17

Page 8: Handboogsport nummer 4 2012

OLYMPISCHE SPELEN 2012

ONZEHELDRICK

8 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

Page 9: Handboogsport nummer 4 2012

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 9

TopsportFOTO’S: FRITS VAN DER VEN EN DEAN ALBERGA

Page 10: Handboogsport nummer 4 2012

10 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

IN DE KRANTEN

Page 11: Handboogsport nummer 4 2012

Topsport

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 11

Page 12: Handboogsport nummer 4 2012

12 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

www.handboogsport.nl/londen2012

Page 13: Handboogsport nummer 4 2012

STEFAN COUWENBERG

WIEL BEIJERS

DANNY VAN GINNEKE JOSÉ BRUNTINK

DAVY PETERS EN PAUL SCHELLEKENS

POPPEL, 2 SEPTEMBER Teamcaptain Wiel Beijers is trots op de overwinning

LANDMANS UNIE TE SCHIJNDEL, 26 AUGUSTUSPaul Schellekens, bondsbestuurslid 25m1p, feliciteert de winnaars van de kamp der kampioenen. Dat zijn de beste dagschutters die tegen elkaar schieten. In Schijndel ontvingen ze een plakkaat, in Poppel een beker.

De wisselbeker is weer terug in Nederland

Nederland winnaar Interland

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 13

25m1pFOTOGRAAF: ROBERT EIJKEMANS, JEROEN HALBESMA

HB4.indd 13 13-09-12 07:52

Page 14: Handboogsport nummer 4 2012

TEKST: ARTUR VERSCHUREN FOTO: TEAM UNICORN

HET BEGON ALLEMAAL IN 1989 MET EEN uitnodiging voor een animalround in Stiphout. Vijf leden van Strijd in Vrede uit Beek en Donk besloten om aan deze wedstrijd deel te nemen. Er ging een wereld voor hen open. Compoundbogen, traditionele bogen, doelen op (toen) onmogelijk te schatten afstanden, alle mogelijke schiethoudingen... Het was overweldi-gend, maar meteen was al duidelijk dat dit zeker niet de laatste animalround zou zijn. Twee weken later werden de eerste compoundbogen aangeschaft en een maand later werd aan de eerste buitenlandse wedstrijd deelgenomen.

Het aantal wedstrijden waaraan werd deelgenomen bleef groeien en daar-mee groeide ook de roep om zelf een animalround te organiseren. Toen bleek dat Strijd in Vrede hier niet op zat te wachten, werd in 1992 besloten om Bowhuntingteam Unicorn op te richten, met het plan om een jaar later een eigen wedstrijd te organiseren.

Deze wedstrijd was in september 1993 een feit: er werd op motorcrossterrein Wolfsbosch in Gemert een animalround georganiseerd. Door hevige regen schoten helaas uiteindelijk maar 60 van de 110 aangemelde deelnemers de wedstrijd uit. Maar het afwisselende terrein, de mooie zelfgemaakte doelen en de goede organisatie hadden indruk gemaakt en een jaar later waren er al 150 deelnemers uit binnen- en buiten-land.

Tien jaar later, in 2003, organiseerde Bowhuntingteam Unicorn voor de eerste keer in Europa een Indoor-3D toernooi. Dit was gelijk een doorslaand

succes en de jaren daarop werd het toernooi steeds groter. Er werd in 2 hal-len, met ondersteuning van een lokaal composteerbedrijf, een compleet bos gebouwd, omringd door een 125 meter lang zelf geschilderd decor en een 3 meter hoge berg met werkende water-val. Een unieke wedstrijd waarvoor schutters vanuit verschillende Europese landen speciaal een weekend overkwa-men. Helaas moest na 5 jaar het besluit genomen worden om er mee te stoppen, omdat het te veel werk was voor zo’n kleine groep vrijwilligers.

De organisatorische en internationale ervaring bleef niet onopgemerkt en in 2008 werd Bowhuntingteam Unicorn gevraagd het eerste NHB Nederlands Kampioenschap 3D te organiseren. In de bossen nabij Mierlo, werden 2 parcoursen gebouwd en op de naastge-legen camping werd in een grote tent,

20 JAAR Bowhuntingteam Unicorn

een wedstrijdsecretariaat/t refcenter met catering ingericht. Het opbouwen, runnen en weer opruimen van dit eve-nement was een zware opgave, vooral ook omdat vele van onze leden niet alleen als vrijwilliger werden ingezet, maar ook nog zelf aan het NK-3D deelnamen. Maar de inzet werd ruim-schoots beloond en we ontvingen vele complimenten over de professionele opzet van dit NK.

Het 3D-toernooi in Gemert wordt nog steeds met succes georganiseerd en beleeft in 2012 alweer zijn 20e editie. Met 238 deelnemers en enkele tiental-len schutters op de wachtlijst is het toernooi één van de grootste 3D-toer-nooien van Nederland geworden, wat organisatorisch altijd weer ink wat werk is. Maar door de inzet van alle leden wordt deze klus ieder jaar weer zonder al te veel stress geklaard. Het 3D-toernooi in Gemert staat bekend om zijn afwisselende terrein, uitda-gende parcoursen, de rodeo-eenhoorn, goede camping-faciliteiten, goed eten en natuurlijk de zaterdagavond party’s. Ieder jaar komen er weer schutters vanuit heel Nederland en het bui-tenland naar Gemert komen om een weekeindje te genieten.

14 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

Bowhunting

NEEM MAAR EENS EEN KIJKJE OP WWW.BOWHUNTINGTEAM-UNICORN.NL.

Tot ziens in Gemert!Tot ziens in Gemert!

HB4.indd 14 11-09-12 21:17

Page 15: Handboogsport nummer 4 2012

In december 2011 werd gestart met het opstellen van de strategie voor 2016. In november 2012 moet het de nitieve plan in de Bondsraad op de agenda staan. In het voorjaar zijn er in diverse media van de bond oproepen gedaan om actief deel te nemen aan werkgro ep bijeenkomsten.

HOE IS DAT GEGAAN?‘De vele werkgroepbijeenkomsten zijn erg positief geweest. In de eerste helft van 2012 hebben ruim dertig mensen uit de handboogwereld op meerdere momenten met elkaar gespro-ken. Hoe staan we ervoor? Waar willen we naar toe? Hoe komen we daar? Wat kan (en moet) beter? Je begrijpt: dat waren boeiende avonden! Ideeën, energie, plannen en ambities te over. Maar ook knelpunten, bezwaren en problemen zijn uitgebreid besproken!’

HET EINDE VAN EEN LANG PROCES KOMT IN ZICHT. WAAR STAAT HET PLAN NU? ‘We hebben inderdaad bijna een jaar lang met veel betrokken handboogsporters nagedacht over de koers voor 2016. Tijdens de bondsraad van dit najaar zien we dan, naar ik oprecht hoop, een positieve afronding. Waar het plan nu staat? De komende maanden zal op rayonniveau gelegenheid zijn te reageren op het huidige hoofdlijnenplan. Hierin staan de 4 ambities voor 2016 beschreven; het resultaat van de vele gesprekken die in het afgelopen half jaar gevoerd zijn.’

VIER AMBITIES VOOR 2016? ‘Alles begint bij handboogsporters in hun club. Bij mensen met een drive, een plan, visie en passie. Versterking van de lokale handboogverenigingen is dan ook het doel richting 2016. Investeren in bestuurlijk en sporttechnisch kader is een centraal item in de activiteiten. Zorg dragen dat alle clubs een bestuurlijk en sporttechnisch plan hebben met het daarbij horend kader. Dat is basis voor een gezonde sportvereniging met groeikansen. Dat is dus de eerste ambitie: sterke verenigingen!’

OPVALLEND DAT JUIST DE ROL VAN VERENIGINGEN

ZO STERK NAAR VOREN KOMT. OF NIET?‘Opvallend genoeg werd in bijna alle bijeenkomsten het accent gelegd op: “Maak de vereniging nu sterker en geef die club ook de handvatten om te groeien”. Dat is de start geweest. En eigenlijk staat alles in dienst van die ambitie.’ DE ANDERE AMBITIES DAN?‘Wel, de NHB is een klantgerichte en dienstverlenende bond. Het uitgangspunt voor het handelen van de NHB is de behoefte van de verenigingen die bij haar zijn aangesloten. We willen daarom toe naar een sterke verenigingsdesk. Weten en meten wat er leeft bij de leden is cruciaal. Opleidingen en competities moeten de lokale clubs versterken en bedienen.Dan de derde: handboogsport. In de communicatie en promotie van de handboogsport zijn sport, vitaliteit en het vermogen dat handboogsport heeft om mensen sociaal te binden belangrijke trefwoorden. Enerzijds is dat een accent op de mogelijkheden die topsport geeft in de communicatie (sport) anderzijds op het clubleven (sociaal verbinden).De laatste is, natuurlijk, ambitieuze topsport. Het opleiden van talenten tot topsporters en de dienstverlening die daarbij hoort, is de vierde ambitie richting 2016. Presteren op internationale toernooien in de top 5 is een uitgesproken doel. Talentherken-ning en -opleiding op het niveau van vereniging en rayon zullen geïntensiveerd worden. Daarnaast zal de relatie tussen topsport en de opleiding van sporttechnisch kader sterker gemaakt gaan worden.’

KORT EN KRACHTIG. KUNNEN VERENIGINGEN NOG REAGEREN OP DEZE AMBITIES?‘Er is zoveel meer te zeggen hierover; het totale plan zal uiteindelijk zo’n 30 pagina’s omvatten. Als je handboogsporters bij elkaar zet om te praten over de toekomst dan komen de plannen en ideeën vanzelf! Hoe gaan we verder? In de komende maanden zal er op rayonniveau nog van gedachten gewisseld worden over de omschreven ambities (en de daarbij horende activiteitenplannen). In het najaar zal dan het nale plan in de Bondsraad ‘voorliggen’ ter accordering. Spannend!’

INTRODUCTIE THEMA 2016 In deze editie van Handboogsport staan we stil bij de

toekomst. Hoe ziet de handboogsport er in 2016 uit? Hoe groot of klein zijn de verenigingen dan? Hoe zien competities eruit? De antwoorden op deze vragen lees je in het nieuwe meerjarenplan van de NHB, dat voor dit najaar op de agenda van de bondsraad staat. In deze handboogsport blikken we alvast vooruit.

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 15

Sport 2016

Meerjarenplan Handboogsport 2016IN GESPREK MET STAN STOLWERK

HB4.indd 15 11-09-12 21:17

Page 16: Handboogsport nummer 4 2012

THEMA 2016

16 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

elix: Eind vorig jaar maakten we na de bondsraad een begin met het meerjarenplan tot 2016. Uitein-delijk kwamen daarin vier thema’s erg sterk naar voren. Een van die thema’s was dat de handboogver-

enigingen sterker moeten worden. Goede besturen, trainers, plannen en een visie. En denken vanuit mogelijkheden.Bas: Verenigingen vormen het fundament van de hand-boogsport in Nederland. Maar je moet je afvragen hoe sterk dat fundament is als er zo’n honderd verenigingen zijn met twintig of minder leden.Felix: Klopt. Ik ben van jongs af aan actief in de handboog-sport. Ik heb altijd om mij heen gezien dat clubs die de toe-komst inkijken, gezonde verenigingen zijn. Sterk én gezellig. In de werkgroepen die afgelopen voorjaar het meerjarenplan verder uitwerkten is gesteld dat een gezonde vereniging ten-minste veertig leden heeft, een competent en volledig bestuur

en een opgeleide trainer.Bas: Op hetzelfde moment begon er bij NOC*NSF een groot programma dat meerdere jaren gaat lopen: ‘Naar een Veiliger Sport Klimaat’. Met fondsen die

beschikbaar worden gesteld door het ministerie van VWS, wordt sportbreed ingezet op het stimuleren van sportief gedrag en aanpakken van ongewenst gedrag. Gelukkig zijn er

2016: sterke verenigingen die samenwerken‘BESTUREN MET EEN VISIE’ START IN RAYON 3

WAT HOUDT ‘BESTUREN MET EEN VISIE’ IN?‘Besturen met een Visie - de basis’ is een traject van drie avonden dat speciaal ontwikkeld is voor de bestuurders van sportverenigingen. Het biedt bestuurders inzichten en werkwijzen om zaken slimmer aan te pakken en problemen structureel op te lossen. Door theorie over organisaties en management te koppelen aan de eigen praktijk krijgen deelnemers handvatten voor hun eigen vereniging. Drie avonden dus waar bestuurders van meerdere verenigingen tips en trucs krijgen van ervaren (externe) professio-nals. De basismodule richt zich op het versterken van de bestuurlijke kracht van sportverenigingen. De grondgedachte van Besturen met een Visie is dat als bestuur-ders in hun kracht komen en hun werk goed doen, ze sterkere verenigingen creëren en daardoor beter in staat zijn een veiliger sportklimaat in de vereniging te bewerkstelligen. De module is bedoeld als opstap naar de kernmodule Sportief Besturen.

Dit najaar starten twintig verenigingen in rayon 3 met gratis workshops ‘Besturen met een Visie’. In die workshops gaan externe docenten met verenigingsbestuurders aan de slag om hun vereniging beter te leren besturen. Vanaf volgend jaar zullen deze gratis workshops ook in andere rayons en regio’s beschikbaar komen. Handboogsport ging in gesprek met Felix Versteeg, voorzitter van rayon 3 en trainer bij Prins Bernhard in Den Bosch, en Bas Mooren, programmamanager breedtesport.

‘ Een gezonde vereniging heeft tenminste veertig leden, een competent en volledig bestuur EN EEN OPGELEIDE TRAINER.’

F

HB4.indd 16 11-09-12 21:17

Page 17: Handboogsport nummer 4 2012

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 17

Sport 2016

binnen de handboogsport bijzonder weinig gedocumenteerde gevallen van excessen als seksuele intimidatie, geweld en molestaties van arbiters. Maar in die deelprojecten om spor-tief gedrag te stimuleren, zitten veel mooie en bruikbare za-ken. Denk dan aan het versterken van besturen, aan gratis bijscholin-gen voor trainers, weerbaarder ma-ken van scheidsrechters, maar ook aan zaken als een spelregelbewijs en theatervoorstellingen positief coachen voor vrijwilligers.Felix: Toen Bas mij belde en vroeg of ik interesse had om op korte termijn met rayon 3 deel te nemen aan dit pilot-project, had ik daar meteen een goed gevoel bij. Het is een mooie uitdaging. We gaan veel verenigingen samen de toekomst in laten kijken. Visie laten ontwikkelen. Want zonder visie kun je een vereniging niet besturen. Ik vind het vreselijk jammer dat er clubs zijn die dat niet kunnen. Ik heb het al vaker zien gebeuren: een clubje van tien mensen kan ontzettend gezellig zijn, maar dat soort verenigingen overlijden na verloop van tijd. En dan is de vereniging met al haar historie ook weg. Ik ben er echt van overtuigd dat visie leidt tot leukere verenigingen.Bas: Dit najaar gaan we dus in rayon 3 ervaring opdoen met deze workshops. Dat doen we in vier groepen met vijf verenigingen. We willen ervaring opdoen met zaken als groepsgrootte en accommodaties, maar ook inzicht krijgen in het werk dat voor het kantoor volgt uit die workshops. Vanaf 2013 zullen we deze workshops landelijk gaan aanbieden. De doelstelling is dat in 2015 tweehonderd verenigingen hebben deelgenomen aan deze sessies.’

GROOT VERENIGINGSONDERZOEK IN AANTOCHTEind augustus begonnen twee sportmanage-ment-studenten aan een stage van een half jaar. Afstudeerder Tessa Düking (Hogeschool Arnhem-Nijmegen) gaat een onderzoek doen naar de gezondheid van alle verenigingen. In een 0-meting gaat ze in kaart brengen hoe alle clubs ervoor staan. Bestuurders zullen daarvoor gevraagd worden een vragenlijst in te vullen. Met de gegevens die daarmee verzameld worden, kan de NHB haar dienstverlening beter laten aansluiten op de wensen en behoeftes van bij haar aangesloten verenigingen. Ankie Ooms (Fontys Hogeschool Tilburg) gaat starten met het project Start met Handboog-sport. Nadat eerder een afstudeerder van diezelfde opleiding de kansen voor dit project in kaart bracht en de contouren daarvan vormgaf, zal het project dit najaar worden uitgevoerd. Start met Handboogsport is een terugkerende, landelijke campagne waaraan verenigingen kunnen meedoen. Ze kunnen dan gebruik maken van aangeboden wervingsmiddelen (posters, website e.d.) om leden te werven en gebruik maken van standaard lesmaterialen. Ankie Ooms presenteert het project tijdens het handboogcon-gres. Als je interesse hebt om hieraan mee te werken, neem dan contact op met het bureau.

HEB JIJ VRAGEN OVER DEZE WORKSHOPS? Kom dan naar het Handboogcongres op 3 november 2012. Naast Felix Versteeg en Bas Mooren zal ook Daniël Klijn, de directeur van het organisatieadviesbureau dat de workshops verzorgt, daar aanwezig zijn. Wil je alvast beginnen met het sterker maken van jouw ver-eniging? Kijk dan eens op besturenmeteenvisie.nl. Op die site vind je nuttige tips.

‘ WE GAAN VEEL VERENIGINGEN SAMEN DE TOEKOMST IN LATEN KIJKEN, EEN VISIE LATEN ONTWIKKELEN.’

‘ Gelukkig zijn er binnen de handboog-sport bijzonder weinig excessen ALS SEKSUELE INTIMIDATIE, GEWELD EN MOLESTATIES VAN ARBITERS.’

FELIX VERSTEEG, VOORZITTER RAYON 3 EN TRAINER BIJ PRINS BERNHARD IN DEN BOSCH

FOTO: BONDSBUREAU

FELIX VERSTEEG

HB4.indd 17 13-09-12 07:52

Page 18: Handboogsport nummer 4 2012

THEMA 2016

18 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

Sport 2016

WAT HOUDT DIT PROGRAMMA IN?Het programma Veiliger Sportklimaat is erop gericht om (gewelddadige) excessen uit de sport te krijgen. Het meest zichtbaar is dat bij voetbal, waar sporters scheidsrechters intimideren en met elkaar en publiek op de vuist gaan. Omdat het weinig zin heeft zulke excessen in de sport te bestrijden zonder de onderliggende oorzaken aan te pakken, komen er voor de hele sport projecten beschikbaar die onder andere Sportiviteit en Respect stimuleren, be-sturen helpen nog beter te functioneren en arbiters ondersteunen in hun taken. Niet alles is even relevant voor onze handboogsport, maar in veel projecten en modules zitten elementen waarmee ook wij ons kunnen gaan versterken.Voor komend najaar gaan we een groot aantal projecten uitrollen. Zo gaan we in rayon 3 met 20 verenigingen een pilot draaien met workshops Bestu-ren met een Visie, gaan we een start maken om de opleiding tot vereni-gingsscheidsrechter vorm te geven en kunnen trainers kosteloos specialisti-sche modules gaan volgen.

MODULE SPORTIEF COACHENDaarnaast gaan we aan de slag met mo-dules Sportief Coachen. Deze modules bestaan uit vier sessies: twee met het bestuur en twee met het trainerskader. De modules worden gratis aangeboden. Vragen die binnen elke vereniging belangrijk zouden moeten zijn, staan in deze module centraal:• Hoe kunnen wij ouders op een

positieve manier betrekken bij onze jeugdschutters?

• Hoe kunnen onze jeugdtrainers/lei-ders de sporters motiveren en zorgen voor een plezierige sfeer binnen de vereniging?

• Hebben wij een sanctiebeleid nodig binnen de club?

• Hoe kunnen wij een combinatie van plezier en prestatie op alle niveaus realiseren?

We zullen dit najaar (november/de-cember) tien trajecten starten. Een vier- à vijftal daarvan zit verankerd in de pilot die we uitvoeren met de grote, gevarieerde groep verenigingen in rayon 3. Veel verenigingen die aan die pilot gaan deelnemen zijn kleiner en zullen samen in één traject worden ingedeeld. Dat betekent dat we nog vijf tot zes modules kunnen inzetten bij verenigingen in de rest van het land. Grotere verenigingen als OGIO

Naar een veiliger sportklimaat

De NHB doet vanaf dit najaar mee aan het meerjarig sportbreed programma ‘Naar een Veiliger Sportklimaat’. Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Het wordt ondersteund door het ministerie van VWS. VSK-Coördinator voor de NHB, Bas Mooren, legt uit wat het programma precies inhoudt.

Eindhoven en Sint Sebastiaen Den Haag hebben hierop al ingeschreven.

CURSUSSEN EN LESMODULES VOOR TRAINERSOp de website en sociale media zullen ook regelmatig gratis cursussen voor (gediplomeerde) trainers passeren. Er wordt samen met andere sportbonden nog hard gewerkt om sommige modu-les af te krijgen, maar een aantal zal nog dit jaar beschikbaar komen. Er zijn zelfs al trainers die een module gevolgd hebben. Belangrijk om te weten: alle bijscholin-gen en modules uit dit programma zijn kosteloos te volgen voor gediplomeerde trainers! Zij krijgen updates toegezon-den via de trainersnieuwsbrief.

THEATERVOORSTELLINGEN POSITIEF COACHENVorig jaar een groot succes tijdens het Handboogcongres, nu on tour: Positief Coachen. Maar dan nu in een theater bij u in de buurt! Komend najaar en voorjaar staan er ongeveer honderd voorstellingen gepland in heel Neder-land. Bestuurders en functionarissen van sportverenigingen kunnen daar voor een klein bedrag heen. Herkenbare situaties binnen verenigingen komen aan bod.

HB4.indd 18 11-09-12 21:17

Page 19: Handboogsport nummer 4 2012

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 19

25m1p

NK HOUTTEKST: WOUTER AALSMA FOTO’S: CARLO ROBBÉ, FEMKE TJEERTES

DAMES Judith Porsch V.Z.O.S. SantpoortIngrid Goossens Breda Archery winnaar Shoot-off plaats 2 en 3 Marika van der Loo ACE-Xclusive

HEREN Eric van Dijk OGIO winnaar Shoot-off plaats 1 en 2Michael Witjes N.V.V.T.H.Bernard Visse HKS Zoetermeer winnaar Shoot-off plaats 3 en 4

TEAMS N.V.V.T.H. 2 LandsmeerN.V.V.T.H. 1 LandsmeerHKS Zoetermeer 1 Zoetermeer

Overige uitslagen: handboogsport.nl Overige foto’s: http://my.opera.com/UnrealWarrior/albums/ in de map NK Hout 2012

Recordaantal van 56 deelnemers bij de Saense Handboog Skutters, Zaandam

19 augustus 2012

HB4.indd 19 11-09-12 21:17

Page 20: Handboogsport nummer 4 2012

2016De redactie heeft mij gevraagd iets over 2016 te schrijven. Kolfje naar mijn hand, een eenvoudige opdracht. In 2016 zitten voetbalverenigingen en hockeyclubs met de handen in het haar door het terugnemende ledenaantal. Voetbal- en hockeyvel-den worden omgebouwd tot boogschietbanen, een ontwikkeling die zonneklaar is. De boogschietvereni-gingen hebben na alle boeken, lms en Hollywood-aandacht voor de handboog, de deuren opengezet. Het wereldrecord van 699 uit 2012 wordt in 2016 opnieuw verbeterd. Nederland is tijdens de OS aan de buis gekluisterd, het zou wel eens een Nederlan-der kunnen zijn die het record scherper stelt. Rick van der Ven, 4 jaar scherper en meer getraind, is er weer bij. Hij en Johan Wildeboer zijn dan niet de enigen! In 2016 maken ook de Nederlandse dames goede kansen.

Hoeveel is er voor nodig om dit te bereiken? Het kan. Het zal niet aan de coach en onze topschutters liggen die dag en nacht met de handboog bezig zijn. Maar er mag best wel wat meer zijn, en er is ook meer. De handboog zit in de mens ingebakken. Er is de afgelopen 10.000 jaar geen generatie voor-bijgegaan zonder dat men wist wat een boog was. De kennis over de kwaliteit van het schieten en de handboog is dramatisch gedaald, maar met de ver-schenen boeken en lms wordt dat snel ingehaald. De generatie van nu krijgt door al die lmaandacht de drang iets moeilijks te leren. Iets waarvoor je geen app hebt, maar waarvoor je afhankelijk bent van een eenvoudige en tegelijkertijd superingewikkelde vaar-digheid. Die generatie moet alleen nog even beseffen dat dat supercool is.

Feit is dat boogschieten een grotere sport aan het worden is, en in 2016 meer beoefenaren kent. Met nieuwelingen die het eens willen proberen, worden de clubs groter. Ook al is er maar een gedeelte dat doorgaat, meer schutters betekent meer te ont-sluiten talent en meer enthousiasme in Nederland. Hoevéél meer hangt ook van u af. Iedereen die kennismaakt met boogschieten moet op een goede wijze inzien wat onze sport inhoudt. Een ink uithou-dingsvermogen, vaardigheid en vooral souplesse zijn nodig. Voor de “rust-in-het-leven-zoekers”: subtiliteit, een scheut yoga en wat zen. En wie wil er nu niet beschikken over stalen zenuwen? We hebben een elegante sport, dat moeten we met elan uitdragen.

COLUMN

SABAZIO

20 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

Column

HB4.indd 20 13-09-12 07:54

Page 21: Handboogsport nummer 4 2012

TEKST: HANS VELDHUIS FOTO’S: HANS ZWART EN HANS VELDHUIS (ZIE WWW.FLETCHER-NET.NL VOOR MEER FOTO’S)

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 21

Hout

In Kegworth, Engeland, is in een oud historisch pand de werkplaats van bogenbouwer Bickerstaffe gevestigd. Op weg naar een ETAS-verschieting (European Traditional Archery Society) zijn we daar langs gereden om eens te kijken hoe er gewerkt wordt in een professionele bogenmakerij.

Daar zagen we dat er eigenlijk niet veel verschil is met de in vorige uitgaven van Handboogsport beschreven bogenbouwers. Het grootste verschil is de hoeveelheid bogen die door Bickerstaffe gemaakt worden, en de enorme stapels hout die daarvoor in een speciale container opgeslagen liggen. Voordat het hout bewerkt kan worden, moet het eerst vijf jaar liggen drogen.

In de werkplaats hebben we nieuwe bogen in diverse stadia kunnen zien. Ze maken er natuur-lijk de bekende Engelse longbow, en sinds kort ook atbows.

Na een tijdje te hebben rondgekeken, moesten we weer verder naar Swinden, waar de wedstrijd werd gehouden. Toch leuk dat we dit even heb-ben gezien!

Bogenbouwer Bickerstaffe

HB4.indd 21 11-09-12 21:17

Page 22: Handboogsport nummer 4 2012

22 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

VAL D’ISÈRE:

HB4.indd 22 11-09-12 21:17

Page 23: Handboogsport nummer 4 2012

TEKST: JOSÉ BRUNTINK FOTO’S: DEAN ALBERGA EN JOSÉ BRUNTINK

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 23

WK Veld

Sandra van der Looij dames junioren recurveSandra had zich in de kwali catieronde als vierde geplaatst en ging vol vertrouwen door naar de eerste eliminatieronde. Ze wist na een trage start toch de vijfde plaats te bemachtigen en mocht door naar de tweede eliminatieronde. In deze ronde liet Sandra geen twijfel bestaan over haar uiteindelijke doelstelling: ze kwam als de beste schutter uit het parcours, dus mocht de halve nale schieten tegen de Finse Tuokkola. Helaas verloor Sandra deze halve nale en werd verwezen naar de strijd om het brons op de zondag. Na een spannende strijd – 1 punt verschil in het voordeel van Sandra – kwam de ontlading, het ongeloof en de blijdschap. Sandra, pro ciat met deze welver-diende bronzen medaille!

Sander Dolderman heren compoundHeren compound is, gezien het aantal toppers en de scores die vaak dicht bij elkaar liggen, op papier de zwaarste categorie. Sander slaagde erin om als dertiende het veld uit te komen, dus door naar de eerste eliminatieronde. Deze ronde overleefde hij ruimschoots, waarna eliminatieronde twee uitdraaide op een shoot-off tussen Sander en Antonio Pompeo (Italië) voor een plaats in de halve nale. Beide heren schoten een 5, maar de pijl van Sander was closest-to-the-center. In de halve nale bleek Sander echter niet opgewassen te zijn tegen Jesse Broadwater (USA) en zondag kreeg hij Dave Cousins (USA) als tegenstander in de strijd om het brons. Uiteindelijk moest Sander zich tevreden stellen met een vierde plaats, maar het is zeker geen schande om van een wereldtopper als Dave Cousins te verliezen.

Sjan van Dijck dames barebowSjan is een vaste waarde in het veldteam. Na een mooie achtste plaats in de kwali catieronde en een vijfde plaats in de eerste

eliminatieronde, behaalde ze ook op dit toernooi weer een top 8 klassering. Het begin van de tweede eliminatieronde verliep prima, maar later moest Sjan wat punten inleveren op de concurrentie en uiteindelijk behaalde ze een mooie zevende plaats.

Jan Verhoeven heren recurveNa bij de jeugd al eens mee te zijn geweest naar een internati-onaal veldkampioenschap, was Jan nu terug op het hoogste niveau. Na een mooie elfde plaats in de voorronde, kwam hij in de eerste eliminatieronde helaas twee punten tekort voor de top 8. Na de teleurstelling, kwam later toch wel het besef dat een negende plaats helemaal zo slecht nog niet is op een WK.

Twan Cleven heren barebowTwan schoot een degelijke kwali catieronde, waarmee hij zich plaatste voor de eerste eliminatieronde. Met een veertiende plaats werd dit echter het eindstation. Meer zat er helaas niet in en bovenaan het klassement werd wel heel hard geschoten. Twan heeft wel een plaats (op land) voor de World Games in Cali, Colombia 2013 binnengehaald (dit geldt trouwens ook voor de dames barebow en heren recurve).

Heren TeamDe kwali catieronde leverde de Nederlandse heren een achtste plaats op, waarna ze het op zaterdagochtend op moesten nemen tegen de nummer één: Amerika. Geen gemakkelijke opgave, maar Nederland was zeer gemotiveerd en liet zich de eerste 2 doelen niet van de wijs brengen. Hierna werd het klassenverschil toch zichtbaar en moesten onze mannen uiteindelijk genoegen nemen met verlies tegen de uiteindelijke wereldkampioen en een zesde plek in het eindklassement.

Mooie resultaten dus, mede door de uitstekende inzet en motivatie van de sporters en de onderlinge support. Een team om trots op te zijn. Dank namens Johan van Dongen (bonds-coach) en José Bruntink (teammanager).

Van 14 tot en met 19 augustus vond het WK Veldschieten plaats in het Franse Val d’Isère. Deze vijf schutters vertegenwoordigden Nederland:

Sandra van der Looij bronzen medaille

hoog(s)tepunt voor WK Veld team

HB4.indd 23 11-09-12 21:17

Page 24: Handboogsport nummer 4 2012

80 PLUS 1932 EN LAGERFrans van den Boer 200Frits van den Hoek 193 Harrie Kusters 189Herman Repping 178

75-79 JAAR 1937 - 1933Bert Neijnens 214Jo Sanders 207Henk Swinkels 204

70 -74 JAAR 1942 - 1938Jef Bouwmans 221Gus Jansen 215Piet Martens 209

65 – 69 JAAR 1947 – 1943Jan Hermsen 218Tiny Dekkers 217Rob Annink 216

60 – 64 JAAR 1952 - 1948Fons Bosch 224 9 x 10Cor van Sloten 24 7 x 10Ed van Pelt 221

55 – 59 JAAR 1957 - 1953Chris Vogels 230 11 x 10Gerrie Lamers 230 10 x 10Hans van Haaren 225

50 -54 JAAR 1962- 1958Ad Endevoets 227Carel Bunte 222 8 x 10Maarten Kusters 222 7 x 10

COMPOUND Cor Timmermans 236Hans Wijnen en Piet Snel 231

• 152 deelnemers aan de meet bij Landmans Unie te Schijndel• Oudste deelnemer Harrie Kusters (1928) eindigt op de 3e plaats• 39 punten met vier personen in de categorie 80 plus• Een gezellige en prachtige dag

• Tot volgend jaar en hou je haaks!

Landelijke Veteranendag

25 AUGUSTUS 2012

24 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

HB4.indd 24 11-09-12 21:17

Page 25: Handboogsport nummer 4 2012

TEKST: MARTIN FRIESEN FOTO’S: ROBERT EIJKEMANS

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 25

25m1p

HB4.indd 25 11-09-12 21:17

Page 26: Handboogsport nummer 4 2012

26 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

VAN TRADITIE NAAR TOEKOMSTHANDBOOGCONGRES IV: VIZIER OP 20163 NOVEMBER 2012Dit jaar vindt voor alweer de vierde keer het Handboogcongres plaats. Net als de vorige drie keer zal het congres voor verenigingsbestuurders, trainers/coaches en geïnteresseerden plaatsvinden op de eerste zaterdag van november (3/11).

PROGRAMMA: ONDERWERPEN EN SPREKERSNog niet alle sprekers waren bekend op het moment dat dit magazine naar de vormgeving ging. Hieronder zie je de contouren van het programma en reeds uitgenodigde sprekers. Er zal nog meer worden toegevoegd. Houd onze website daarvoor in de gaten.

Verder zal er tijdens het congres ook een trainersvereniging of –platform vormgegeven gaan worden. En uiteraard zullen er net als vorig jaar weer workshops van een of meerdere bondscoaches bij te wonen zijn. Voor een volledig overzicht: kijk op handboogsport.nl/academie/congres. Dat is ook het webadres voor de kaartverkoop. De entree bedraagt dit jaar € 15,00 per persoon. Dat is inclusief lunch, kof e, en borrel achteraf! Als je meer wilt weten over de op te starten trainersvereniging of als je een rol wilt spelen in de organisatie van het congres, neem dan contact op met Bas Mooren.

Dat begint al aardig te lijken op een traditie. Mooi dus dat dit jaar juist tradities en toekomst de belangrijke rode draad van dit congres zijn.

VAN TRADITIE NAAR TOEKOMST2016 gonst door de wandelgangen en werpt haar schaduw vooruit. NOC*NSF heeft een nieuwe sportagenda, de NHB heeft een nieuw (concept) meerjarenbeleidsplan, tal van langlopende projecten zijn opgestart en subsidiebronnen aangeboord. En met de successen van het EK Outdoor en Londen 2012 in het achterhoofd is Rio 2016 de nieuwe stip op de topsporthorizon. De komende jaren zullen er veel nieuwe projecten gestart worden. Er zullen niet alleen zaken gaan veranderen binnen de sportbond NHB, maar ook bij de bij haar aangesloten verenigingen en in de handboogsport zelf. Met een omgeving die verandert en in beweging is, is aan vernieuwingen niet te ontkomen.Wat kun je daarmee als verenigingsbestuurder? Als trainer? Tijdens het handboogcongres blikken we vooruit naar dat 2016. Hoe ziet de NHB er dan uit, hoe een handboogvereniging en hoe de sport? En hoe vernieuw je zonder dat daarbij mooie tradities overboord gaan?

NIEUWE TRADITIESVorig jaar verhuisde het Handboogcongres van Sport- en congrescentrum Papendal naar Rosmalen. De LOOT-school daar bleek een prima accommodatie voor het verenigingscongres van de NHB. Iets minder luxe, maar met meer mogelijkheden, meer lokalen. Ook dit jaar zal het congres daarom plaatsvinden in het Rodenborgh College te Rosmalen. Een andere nieuwe traditie starten we dit jaar op tijdens het congres: diploma-uitreikingen, huldigingen van succesvolle topsporters en vanaf volgend jaar ook een verkiezing van trainer, bestuur en vrijwilliger van het jaar. Er zijn zoveel mensen die de handboogsport een warm hart toedragen, zoveel mensen die dag in, dag uit klaarstaan voor anderen, zoveel die een mooi resultaat hebben geboekt afgelopen jaar: zij verdienen een podium.

- MEERJARENBELEIDSPLAN NHB 2013-2016,- GRATIS CURSUS BESTUREN MET EEN VISIE,- NAAR VEILIGER SPORTKLIMAAT,- OPZETTEN SPORTECHNISCH BELEIDSPLAN VERENIGING,- SOCIALE VEILIGHEID BINNEN VERENIGING,- SOCIALE MEDIA VOOR SPORTVERENIGINGEN,- START MET HANDBOOGSPORT,- A NHB,- GRATIS VERKLARING OMTRENT GEDRAG (VOG),- NIEUW VOOR 2013: VERENIGINGSSCHEIDSRECHTER, - NIEUW VOOR 2013: TRAINERSPLATFORM,- WORKSHOPS SCHIETTECHNIEK,- TALENTONTWIKKELING BINNEN VERENIGINGEN,- DIPLOMA-UITREIKINGEN EN HULDIGINGEN.

Page 27: Handboogsport nummer 4 2012

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 27

Beleid

In het nieuwe meerjarenplan staat dat het seizoen 2013/2014 gaat starten in een nieuwe, aantrekkelijke opzet. Een competitie waar veel mensen, méér mensen plezier aan kunnen beleven, een competitie die groeit in plaats van krimpt. Maar hoe ziet zo’n competitie er eigenlijk uit?

SCHETS JOUW IDEALE COMPETITIEIn overleg met verantwoordelijke commissies is besloten om een wedstrijd uit te schrijven. Daarom nodigen we iedere handboogschutter uit om zijn droomcompetitie uit te werken en met ons te delen. Hoe je dat indient, laten we over aan jouw creativiteit. Reglementen, beschrijvingen, video’s, tekeningen en getekende schema’s: verras ons maar.

Een nog samen te stellen jury zal in eind oktober alle inzendingen bekijken en terugbrengen tot een shortlist van 3 tot 5 beste ideeën. Die ideeën zullen dan gepresenteerd worden op het handboogcongres en in de laatste editie van Handboogsport van dit jaar. Met de beste ideeën zal een werkgroep aan de slag gaan om te komen tot een nieuwe competitieopzet.

INDOORCOMPETITIE IN 2013-2014 OP DE SCHOPWEDSTRIJD: BEDENK JIJDE NIEUWE COMPETITIE?

Wat als er over vier jaar Fitawedstrijden moeten wijken voor veldrondes? De enigen die nog Fita schieten zijn de sporters met een olympische ambitie: sporters van Oranje, Jong Oranje en misschien vier schutters daaronder. De rest staat in de bossen, te genieten van een zorgeloze wedstrijd. Waar het voornaamste doel plezier is in plaats van punten.

Dit beschreven beeld zal niet bij allen geliefd zijn, maar de verplaatsing is al bezig. De lijst met afgelaste Fita’s wordt ieder jaar langer. Je hoort de vraag over het Fitaveld galmen: waar is iedereen? Schiet je een keer een veldronde, is daar je antwoord.

Op het Fitaveld geldt de onbesproken regel: topsport of geen sport. Limieten liggen hoog. Een klein groepje toegewijde sporters krijgt alle aandacht. Veldschieten is toegankelijker. Mensen zijn sneller bereid om je te helpen wanneer je ergers niet uit komt. Limieten liggen daar ook hoog, maar zoals ik al zei, is het voornaamste doel plezier maken.

Ik ben een Fitaschutter en zou er niet zonder kunnen. De angst groeit dat de Fita’s zullen verdwijnen. Zoals ik al zei: steeds meet Fita’s worden afgelast. Ik ging mijn heil zoeken in België. Ik blijf me verwonderen over het feit dat de Fita’s daar wel altijd vol zijn. En schoot er mijn beste wedstrijd toen de vrouw tegenover mij me uitdaagde om het vliegtuig te raken dat op ongeveer 100 meter over ons heen vloog. Vliegtuig is 1000 punten! Het was ook die wedstrijd dat iemand tegen me zei: ik schiet de hele tijd in het gras, maar ja, daar heb ik ook voor betaald.

Ik hoop dat Nederland over een paar jaar iets meer is zoals België. Dat Fita blijft bestaan en dat je ook tijdens Fita’s plezier kunt maken (het liefst zonder aangeschoten aan de meet te staan). Niet dat ik niet wil dat veld belangrijker wordt, maar Fita is toch de olympische discipline. We willen allemaal dat er goud wordt gewonnen. En dat lukt niet zonder goede competitie in eigen land.

De Olympische Spelen van 2012 zijn afgelopen. Tijd om aan de volgende Spelen in Rio te gaan denken. Maar wat nou als het Fitaschieten niet meer de belangrijkste discipline is? Als je jezelf pas de beste schutter van Nederland mag noemen als het Nederlandse kampioen-schap veld hebt gewonnen?

LONDEN IS AFGELOPEN, OP NAAR RIO

ColumnTESSA

TEKST: BAS MOOREN FOTO: DEAN ALBERGA

DOE OOK MEE!Op onze website hebben we een lijstje met wensen en uitgangspunten voor je klaarstaan. Een voorbeeld daarvan is dat de nieuwe competitie gebaseerd moet zijn op teams. Nieuwsgierig waarom dat zo is? Kijk dan op handboogsport.nl en lees ook meteen welke andere uitgangspunten we belangrijk vinden. Je vindt daar ook de voorwaarden om aan deze wedstrijd mee te doen.

VALT ER NOG IETS TE WINNEN?Natuurlijk. Welke wedstrijd heeft nu geen prijs? Als jouw idee op de shortlist terecht komt, publiceren we dat in ieder geval in het volgende magazine en op het hand-boogcongres. En onder de deelnemers die hun idee op die shortlist terugzien, verloten we een jaar gratis lidmaatschap bij bond én vereniging! Kijk op handboogsport.nl voor meer informatie.

Page 28: Handboogsport nummer 4 2012

14 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

Handboog

Schot in de roos met IVA

KANTOORARTIKELEN ICTKANTOORMACHINESKANTOORMEUBILAIRPRINT, DRUK & MAILCOMMUNICATIE

10% Korting voor u en2% Bonus voor de NHB

Meer informatie?www.ivagroep.nl/2-plan

WERKELIJK ALLES VOOR KANTOOR

IVA GROEP BVGlashaven 16/283011 XJ Rotterdam

T 010 - 433 14 00F 010 - 411 72 20

E [email protected] I www.ivagroep.nl

was perfect te volgen en ging gepaard met opperste concentratie en een eenvoudig te begrijpen regelgeving. Goed gedaan Rick, goed gedaan coach!

De interesse is gewekt, jeugdigen en volwassenen zijn uitgedaagd. Als reactie daarop moeten zowel de NHB als de verenigingen die nieuwsgierigheid beantwoorden. Door gastvrijheid laagdrem-pelig aan te bieden en de nieuwkomer positief kennis te laten maken met het handboogschieten, vergroot het bestaans-recht van deze sport. Handboogsport, ‘let op uwe saeck!’ Daarbij is het van primair belang dat er genoeg train(st)ers zijn met opleidingen op niveau 2 en niveau 3. Op die manier wordt er echt gezaaid.

Bijna twee jaren geleden werd ik gevraagd om tot na de Spelen van Londen te helpen om de NHB verder uit te bouwen tot een actuele, professionele organisatie. Dit is gerealiseerd door vooral te focussen op drie items: prestatiegerichtheid, het centraal stellen van de sporters, en het sturen en helpen van de coaches met hun programma. Niet alles wat ik nastreefde is tot stand gekomen. Soms was de weerstand te groot,

soms was ook mijn haast te groot om het proces van verwerking te laten landen en toe te passen. Toch is het meeste nu structureel in de organisatie van NHB Topsport opgenomen.

Mijn andere opdracht luidde dat NHB met zijn topsporters op het internationale toneel weer in de voorhoede moest gaan meedoen. En dat is de afgelopen twee jaar met de huidige getalenteerde jonge generatie meer dan uitstekend gelukt, met Rick als een van de velen!

In 2011 en 2012 was mijn inbreng een manier van ‘zaaien’. Het is aan mijn opvolger en de coaches om er verder wat mee te doen. Het NHB Topsport beleidsplan 2013-2016 heb ik tot in detail geschreven als wegwijzer. Het huidige presteren is internationaal al topsportwaardig, het doel moet nu zijn om het ‘leading’ te laten worden. Mijn werk bij de NHB heeft mij een verrijking in ervaring gegeven. Nu rest het mij alleen nog om u allen in de toekomst veel plezier met en in uw sport te wensen.

Technisch directeur NHBHenk Gemser

ZAAIENEN OOGSTEN3 augustus 2012 was in Londen ‘de’ dag van Rick van der Ven. Met zijn optreden bracht hij in de huiskamers van alle sportliefheb-bers in Nederland de handboogsport vol, lang en perfect in beeld. Topsport van de bovenste plank en toch basaal. De techniek

ColumnHenk Gemser

Page 29: Handboogsport nummer 4 2012

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 29

Review

De laatste tijd speelt het boogschieten een steeds belangrijkere rol in nieuwe lms. Drie van zulke lms zijn The

Hunger Games, The Avengers enBrave (een animatie lm).

Natuurlijk erg leuk om te zien, maar wordt er in die lms wel technisch verantwoord geschoten?

1 The Hunger GamesIn deze lm laat Katniss Everdeen (gespeeld door Jennifer Lawrence) zien dat ze goed met pijl en boog om kan gaan. Lawernce heeft duidelijk haar huiswerk gedaan. Ze heeft les gehad van een boogschietcoach die haar ook begeleidde op de set. Haar schiethouding is redelijk goed en komt geloof-waardig over. Ze beweegt rustig en schiet zonder overdreven (dramatische) bewegingen; wel snel, maar doelbewust en soepel.

2 The AvengersHier zien we het schieten van held Hawkeye (Jeremy Ren-ner) met zijn inklapbare boog. Deze lm draait duidelijk meer om het spektakel. De schiettechniek van Renner laat veel te wensen over. Alle beginnersfouten zijn bij hem te zien: de boogarm, voorzien van twee armbeschermers (?) staat naar binnen gedraaid in plaats van naar buiten. Bij de trekarm staat de elleboog sterk omhoog, de pols is gebogen en de vingers zijn te veel om de pees heen gebogen. Verder is aan de stand van de pijl te zien dat die een andere kant op zal gaan dan wellicht de bedoeling is.

3 BraveHet boogschieten in deze Pixar/Disney-productie is hart-verwarmend. Het is duidelijk dat de makers veel zorg heb-ben besteed aan details. Merida, de hoofdpersoon, laat het “perfecte” boogschieten zien. Dit in tegenstelling tot drie andere boogschutters, die tijdens een wedstrijd allemaal veel voorkomende fouten laten zien: de elleboog van de trekarm, het maken van bewegingen zoals even achterom kijken en het afknijpen van de pijl met de vingers van de trekhand. Allemaal

BOOGSCHIETENIN FILMS

TEKST: HANS VELDHUIS

herkenbare situaties. Merida laat tevens zien dat te strakke kleding niet voldoet en dat een schutter kleding nodig heeft waarin je vrij kunt bewegen. Geconcentreerd uittrekken, anke-ren en ontspannen lossen.

In Brave wordt nog iets anders heel mooi in beeld gebracht: de pijl-paradox. In slow motion zien we een pijl gelost worden. De pijl kromt zich om de boog en buigt daarna weer de andere kant op, om vervolgens te gaan roteren onder invloed van de veren. Uiteraard schiet Merida met haar perfecte schot een perfecte “Robin Hood”.

Bron van de tekst en foto’s is dougcornelius.com/2012/03/archery-and-the-movies/, waar ook de trailers van de drie beschreven lms en meer foto’s te vinden zijn.

3

1 2 2

Page 30: Handboogsport nummer 4 2012

In regio 103 worden geen aparte NHB activiteiten voor de jeugd georganiseerd. De regio bestaat uit de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en een deel van Overijssel, en is qua oppervlakte de grootste regio van de NHB, maar met maar 38 jeugdleden. Het rayonbestuur geeft aan dat iedere vereniging de vier wedstrijden zelf mag organiseren.

De jeugdcommissie van Robin Hood te Steenwijk ging direct aan de slag. We benoemden drie scheidsrechters en maakten aparte scorebriefjes en moederlijsten. Alle elf jeugdschutters wilden mee doen. Alles is echter nieuw voor ze: het schieten van een wedstrijd, buiten schieten op 18 meter op een 40 cm blazoen...

De weergoden plaagden onze schutters bij iedere wedstrijd, met veel wind en zelfs regen. Maar talentjes heeft Robin Hood zeker, want ondanks de stress, het weer en al die nieuwe ervaringen werden de individuele scores verbeterd. Na de vierde wedstrijd kreeg iedere schutter een bewijs van deelname met daarop de hoogst behaalde score en een medaille.

Robin Hood is trots op haar jeugdschutters!

In het bondsblad van februari stond een stukje van Henk Gemser: de NHB zoekt jong talent. Een leuk idee, maar zou dit in onze regio wel kunnen?

Archery of Holland bij Robin Hood

TEKST EN FOTO: ELS REHORST.

NAAM: KATHLEEN VELDHUIS, DOCHTER VAN HANS VELDHUIS, REDACTIELID.

LEEFTIJD: 18 JAAR

VERENIGING: SAENSE HANDBOOG SKUTTERS TE ZAANDAM

SCHIET SINDS: OFFICIEEL 2005 (DAARVOOR AL MET KLEINE LONGBOWTJES VANAF 4 JAAR)

SCHIET MET: LONGBOW (BICKERSTAFFE), RUITERBOOGEN FLATBOW VAN (EN GEMAAKT DOOR) MIJN VADER.

SCHIET GRAAG: BUITEN, LIEFST 3D

HOBBY’S: BOOGSCHIETEN, BANDJES SUPPORTEN, SERIES EN FILMS KIJKEN

WENS: IK ZOU GRAAG MET MIJN VADER NAAR ENGELAND GAAN OM MET DE ETAS-WEDSTRIJDEN (EUROPEAN TRADITIONAL ARCHERY SOCIETY) MEE TE DOEN. MAAR EERST MIJN SCHOOL AFMAKEN. NOG EEN JAARTJE WACHTEN DUS...

30 HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012

Page 31: Handboogsport nummer 4 2012

Ik heb meteen een e-mail naar Henk Gemser, de bedenker van dit project, gestuurd. Hierin heb ik mijn bezwaren tegen dit plan geuit. Vooral het gebrek aan regels en de (te) korte tijd vond ik een probleem.

Vanaf dat moment heb ik er diverse malen met Henk en met mijn collega rayonbestuurders over gesproken en gemaild. Langzaam maar zeker kreeg het plan handen en voeten. Ik heb wat op papier gezet over de organisatie en de regels voor de talenten-jacht. Uiteindelijk hebben we de gok genomen en zijn we begonnen met de ‘competitie’.

In april waren de eerste wedstrijden in rayon 3. Ik had schietbrief-jes en een verzamellijst gemaakt, zodat iedere vereniging de scores eenvoudig aan mij door kon geven.

De eerste avond was de opkomst boven verwachting hoog. Vrijwel al onze jeugd en ook die van Concordia was op komen dagen. Toen we de jeugd vroegen hoe de wedstrijd was bevallen, was iedereen erg enthousiast. Met name het vrije karakter van de wedstrijd vonden ze jn.

Na de eerste wedstrijdweek kwamen de uitslagen maar mondjes-maat binnen. In het eerste weekend waren er maar zo’n 40 deelnemers in het hele rayon. In de weken die volgden kwamen er echter steeds meer uitslagen uit de diverse regio’s. Uiteindelijk hebben er 130 schutters meegeschoten in rayon 3.

Na vier wedstrijden moest er een selectie gemaakt worden. In rayon 3 hebben de rayontrainer, Peter Hulsen, en ik dat gedaan. Er waren acht plaatsen per regio beschikbaar, waarbij we hebben

geprobeerd om een zo evenwichtig mogelijke selectie te maken. Nadat deze selectie bekend was, werd er een uitnodiging naar de vereniging gestuurd voor de afsluitende wedstrijd.

De laatste wedstrijd schoten we samen met rayon 2 bij de Zwartmikkers in Middelbeers. Bij deze wedstrijd golden dezelfde regels als bij de competitie: elke schutter bepaalde zelf hoeveel proefpijlen hij of zij wilde schieten, gevolgd door 18 tellende pijlen. Het was die avond een drukte van belang en vrijwel alle geselec-teerd schutters waren aanwezig. Er hing een voelbare spanning en slechts weinig schutters wisten hun scores uit de voorronde te behalen. De aanwezigheid van de bondscoach van Jong Oranje, Ron van der Hoff, en onze technisch directeur, Henk Gemser, werd zeer op prijs gesteld door zowel de organisatoren als de schutters.

Nadat iedereen zijn 18 tellende pijlen geschoten had, werden de scores verzameld. Alle scores van de vier rayons zijn doorgege-ven aan Ron van der Hoff. Hij heeft hier vervolgens de winnaars uit geselecteerd. De gelukkige winnaars van een dag meetrainen met Jong Oranje, een jaar lang contributie en een paar Asics sportschoenen zijn: Wouter Vogels, Anke Vaes, Brandon Vijzelaar en Florentina van den Hurk.

Ik moet zeggen dat de talentenjacht mij reuze is meegevallen. In het begin had ik wat twijfels, maar nu hoop ik dat Archery of Holland volgend jaar een vervolg krijgt. Natuurlijk moeten wij als organisatoren dit jaar nog evalueren en kijken hoe we het kunnen verbeteren. Dat zal ook zeker nog gebeuren, zodat we volgend jaar nog meer schutters hopen te zien bij Archery of Holland.

Jeugdpagina

door Robin Roos

TEKST: JOS VAN DEN BERG, JEUGDCOÖRDINATOR RAYON 3 FOTO: PETER HULSEN, TRAINER RAYON 3

Archery of

Holland 2012In februari van dit jaar hoorde ik voor het eerst

van het plan om een talentenjacht voorboogschutters te organiseren.

HANDBOOGSPORT SEPTEMBER 2012 31

De opkomst was boven verwachting hoog.

Page 32: Handboogsport nummer 4 2012

HB4.indd 32 11-09-12 21:17