MaGHZine, nummer 1 2011

28

description

Nieuws en informatie voor Patiënten Snurkweek voor mensen met slaapproblemen GHZ, Open voor iedereen Bezoekuur - vanaf nu met z'n drieën

Transcript of MaGHZine, nummer 1 2011

Page 1: MaGHZine, nummer 1 2011
Page 2: MaGHZine, nummer 1 2011

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

GGZ Midden-Holland biedt geestelijke gezondheidszorg aan

volwassenen en ouderen in de regio Midden-Holland. Wij zijn

er voor al uw vragen over geestelijke gezondheid.

De consultatieve psychiatrische dienst van GGZ Midden-Holland

is er voor patiënten in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) die

kampen met psychische klachten. Op verzoek van medisch

specialisten van het GHZ wordt door één van onze psychiaters

consultatie, diagnostiek en onderzoek verricht. Een consultatief

psychiatrisch verpleegkundige van GGZ Midden-Holland is

werkzaam binnen het GHZ voor begeleiding en ondersteuning

aan patiënten en naasten.

Meer weten?GGZ Midden-Holland

Ronsseweg 225, 2803 ZB Gouda

Telefoon 0182 56 36 00

E-mail [email protected]

www.ggzmiddenholland.nl

Page 3: MaGHZine, nummer 1 2011

Voorwoord | Inhoud | 3

ColofonAchtste jaargang, nummer 1, januari - maart 2011

Maghzine is een informatieblad voor patiënten en bezoekers van het Groene Hart Ziekenhuis en wordt gemaakt onder verantwoordelijkheid van de afdeling Marketing & Communicatie.

Op de cover Bezoekuur - vanaf nu met z’n drieën

Tekst, fotografie en redactie Monique Bijl, Stephan van de Bildt, Ramona van der Giesen, Cora van Nieuwkerk, Dieuwke van Ommen, Marianne van Slooten

Vormgeving cover Harvest CreativeVormgeving binnenwerk Mzoem, Gouda, www.mzoem.nlUitgever Business Communications Uitgevers, SneekDrukwerk AgroPers, Sneek

Groene Hart ZiekenhuisPostbus 1098, 2800 BB Gouda, Telefoon: (0182) 505050, www.ghz.nl

Artikelnummer: 28833

De informatie in dit blad is aan verandering onderhevig. Aan de inhoud van dit blad kunnen geen rechten worden ontleend.

Vernieuwing inhet nieuwe jaarU heeft vast goede voornemens voor dit nieuwe jaar. Ook hetGroene Hart Ziekenhuis heeft allerlei plannen om de zorg nog verder te verbeteren. Het is waar, vernieuwingen kosten geld en de ziekenhuizen moeten op dit moment flink bezuinigen. Maar om u de beste zorg te bieden, blijven we werken aan verbeteringen. Zo zijn er op steeds meer afdelingen ‘senior-verpleegkundigen’ die zich - naast de directe zorg voor de patiënt - bezig houden met kwaliteitsmetingen en landelijk onderzoek. Dineke Nap is senior verpleegkundige bij de afdeling Dialyse en in de vasterubriek ‘De week van...’ kunt u een weekje met haar meekijken.

Een opvallende vernieuwing zijn de afbeeldingen van het GHZdie u steeds vaker gaat tegenkomen bijvoorbeeld op onzewebsite of in de krant. Hierop staan allerlei mensen die met hun handen een hart vormen en daaronder de slogan: “GroeneHart Ziekenhuis. Open voor iedereen.” Manager Marketing &Communicatie Ammie Eleveld vertelt in het interview op pagina 9 over de geboorte hiervan.

Over geboorte gesproken: dat sommige dingen niet geïnnoveerd hoeven te worden omdat ze van zichzelf al perfectzijn, bewijst de omslag van dit blad wel.

Veel leesplezier!

Monique Verdier & Dirk Jan Verbeek, Raad van Bestuur

3 Voorwoord

4 Interview SNURKweek voor mensen met slaapproblemen

5 Nieuwe GHZichten

7 Stichting Vrienden van het GHZ

7 Life style poli in het GHZ

9 Ontwikkelingen Groene Hart Ziekenhuis. Open voor iedereen

10 Bezoekuur Vanaf nu met z’n drieën

11 Kort nieuws

12 De week van… Dineke Nap: seniorverpleegkundige Dialyse

13 Wegwijzer GHZ Hoe kunt u ons ziekenhuis bereiken met de auto, (brom)fiets, trein of bus

15 Maatschappelijk werk Kent u het meldpunt Zorg en Overlast bij de GGD?

16 Uw opname Alle informatie over uw opname overzichtelijk bij elkaar

26 Trefwoordenlijst Hier vindt u onderwerpen uit de opname-informatie

Page 4: MaGHZine, nummer 1 2011

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

verslappen en de tong naar achteren zakt. De toegang naar dekeel wordt daardoor gedeeltelijk afgesloten waardoor iemandgaat snurken. Soms gaat de keel verder dicht en wordt de lucht-stroom geblokkeerd, dan is er sprake van een ademstilstand.”Budel vult aan: “Er is sprake van slaapapneu als iemand minstensvijf keer per uur een ademstilstand heeft en daarbij moeheids-klachten heeft die niet anders verklaard kunnen worden. Door deademstilstand kom je niet in je diepe slaap. De gevolgen daarvanzijn groot. Stel het je eens voor, dat je altijd zo moe bent dat je nergens meer energie voor hebt, jezelf niet meer bent, je niet kanconcentreren en enorm prikkelbaar bent.”

Slaaponderzoek in het GHZOp de vraag hoe bepaald wordt of iemand slaapapneu heeft antwoord Van Assen: “Patiënten krijgen een polygrafie, dat is eenslaaponderzoek. Tijdens het slapen meten we óf en hoeveel ademhalingsstops iemand heeft. Soms willen we nog meer wetenover de slaap, dan nemen we ook een polysomnografie af. Daarbij wordt ook de hersenactiviteit gemeten en kunnen we bijvoorbeeld bepalen hoe diep de patiënt slaapt”, vertelt Van Assen.

Slapen met een masker Welke behandeling volgt er wanneer inderdaad sprake is vanslaapapneu? Budel: “De meest voorkomende behandeling is CPAP(Continuous Positive Airway Pressure). Je draagt daarbij een neusmasker dat met een slang verbonden is aan een apparaat (de CPAP) dat op het nachtkastje staat. Het apparaat zorgt ervoordat er altijd lucht in de neus en de keel van de patiënt aanwezig is.Hierdoor treden veel minder ademstilstanden op en ook het snurken is meestal verdwenen. Patiënten die gebruik maken vande CPAP voelen zich al snel veel beter: hun moeheid verdwijnt ener komt energie voor terug.” “Daarnaast hebben mensen metslaapapneu een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Maardoor het gebruik van de CPAP wordt deze kans sterk verminderd”,vult Van Assen aan.

SNURKweek 2011Begin februari organiseert de afdeling Longgeneeskunde eenSNURKweek. Tijdens deze SNURKweek vraagt de afdeling bijzondere aandacht voor slaapapneu. Deze SNURKweek isbestemd voor mensen met (mogelijk) slaapapneu, huisartsen enandere geïnteresseerden. Van Assen: “We vinden het erg belangrijkdat mensen de klachten van slaapapneu herkennen en daarmeenaar hun huisarts gaan. Mensen kunnen gebukt gaan onder de gevolgen van slaapapneu, terwijl slaapapneu goed te behandelenis: mensen die behandeld worden voor slaapapneu voelen zichvaak als herboren.”

De SNURKweek vindt plaats van 7 tot en met 11 februari 2011.Tijdens deze week wordt een informatieavond georganiseerd voormensen met (mogelijk) slaapapneu. Kijk voor meer informatie op:www.ghz.nl/informatiebijeenkomsten.

Snurken en moe zijnWat is slaapapneu en wat heeft snurken precies met slaapapneute maken? Van Assen: “Een apneu is een ademstilstand van meerdan tien seconden. Deze ontstaat doordat in onze slaap de spieren

Interview| 4

SNURKweek voormensen metslaapproblemenVeel mensen snurken, maar het zijn vooral de

partners die er last van hebben. Gaat het snurken

gepaard gaat met periodes van ademhalingsstops?

Dan kan de snurker overdag last krijgen van

bijvoorbeeld extreme moeheid en stemmings-

wisselingen. De kans is aanwezig dat er sprake is

van Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS),

ook wel slaapapneu genoemd. Speciaal voor

mensen met (mogelijk) slaapapneu organiseert de

afdeling Longgeneeskunde de SNURKweek.

Longarts Karin van Assen en OSAS-

verpleegkundige Mieke Budel vertellen over slaap-

apneu en de SNURKweek.

Page 5: MaGHZine, nummer 1 2011

“Ieder uur is voor een patiënt op dezeafdeling kritiek”

Servet Duran (35) is sinds juli 2010 intensivist opde Intensive Care (IC) van het GHZ. Tijdens zijnvooropleiding tot internist in het Erasmus MC inRotterdam maakte hij kennis met het werk opde IC. Uiteindelijk koos Duran ervoor intensivistte worden: “Nog geen dag heb ik daar spijt vangehad.”

Op de IC vindt Duran patiënten in kritieke toestand: “Het ismijn taak om de patiënten in die situatie weer ‘op de rails’ tekrijgen. Om hun leven te redden. Door het bieden vanondersteuning voor de ademhaling en bloeddruk hoop ikvoldoende tijd te winnen zodat de ingezette therapieaanslaat. Ieder uur is voor een patiënt op deze afdeling kritiek.”Duran kwam een half jaar geleden naar het GHZ en hoopthier dingen verder te kunnen verbeteren: “De Intensive Careis binnen het GHZ een speerpunt. De lijnen zijn kort en hetziekenhuis is ambitieus. We zijn hard op weg om de officiëleerkenning van een niveau 2 afdeling te verkrijgen. Dat betekent dat we zeven dagen per week en 24 uur per dagbeschikbaar moeten zijn.”

Naast zijn werkzaamheden op de IC van het GHZ is Duran indienst voor de Mobiele Intensive Care Unit (MICU), een

geavanceerde ambulancedienst die het vervoer van kritiekepatiënten tussen diverse IC’s verzorgt.

Servet Duran intensivist

Esmeralda Hokkenoncoloog

“Oncologie is een uitdagend en afwisselendvak”

Sinds 1 mei 2010 heeft de afdeling Interne geneeskunde er een vierde oncoloog bij in de persoon van Esmeralda Hokken. Ze werkte voorheen in het Erasmus MC te Rotterdam, waar zehaar opleiding tot oncoloog afrondde, en in hetMaxima Medisch Centrum te Veldhoven.

Werken binnen de interne geneeskunde leek Hokken altijd al ophet lijf geschreven: “Als internist ligt de uitdaging in het oplossen van de puzzel. Uit een uiteenlopende verzameling vanallerlei symptomen moet een diagnose worden gekoppeld, envervolgens moet natuurlijk een behandeling worden ingesteld.Ik ben meer een denker dan een doener.”

In de dagelijkse uitvoering van het vak staat voor haar het begeleiden van patiënten voorop, zowel medisch-technisch alspsychologisch en sociaal. Hierbij neemt het bieden van goedepalliatieve zorg ook een belangrijke plaats in binnen de behandeling. Tevens ziet ze het als een uitdaging betrokken tezijn bij tal van nieuwe ontwikkelingen, die er op therapeutischgebied aan zitten te komen.

Inmiddels heeft Hokken haar weg in het GHZ wel gevonden. Zeis positief gestemd over haar eerste maanden binnen het GHZ.“Dankzij een prettige samenwerking tussen specialisten, (oncologie-) verpleegkundigen, secretaresses en ander ondersteunend personeel kunnen we denk ik een hoogwaardigekwaliteit van zorg af leveren.”

Nieuwe GHZichten | 5

Page 6: MaGHZine, nummer 1 2011

Openbaar vervoer met een persoonlijk tintje. De GroeneHartHopper iseen aanvulling op het reguliere openbaar vervoer in de regio met taxi of

taxibus. En nog een gemakkelijke ook! Meer informatie vindt u in de folder, onder andere te verkrijgen bij uw gemeente of via de informatielijn

0900-6008008 (0,10 cent per minuut)

Ga eens anders op bezoek!

GroeneHartHopper

voor bestellingen kunt u

gratis bellen naar

0800-0220900

www.groeneharthopper.nl

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

Page 7: MaGHZine, nummer 1 2011

Stichting Vrienden van | 7

Meer informatie Indien u onze stichting een warm hart wilt toedragen of een inzamelactie wilt organiseren, dan kunt u voor meer informatie terecht bij Monique Bijl, telefoon (0182) 505394, [email protected].

Stichting Vriendenvan het GHZDe Stichting Vrienden van het GHZ is voortdurend

op zoek naar extra financiële middelen om

projecten binnen het ziekenhuis mogelijk te

maken. Met deze projecten willen we graag het

verblijf van onze patiënt en zijn naasten iets

aangenamer maken. Een van de publieke

wervingsacties van afgelopen jaar was het

Benefiettheater op 28 oktober in de Goudse

Schouwburg.

Life style poli in het GHZZwanger worden gaat bij de meeste stellen zonder problemen.Bij vijf op de zes paren is de vrouw inderdaad binnen een jaarzwanger. Maar bij vijftien procent van de stellen is de vrouw na een jaar nog niet in verwachting. Dit kan een medische oorzaak hebben, maar ook de leefstijl van de toekomstigeouders kan veel invloed hebben op de vruchtbaarheid. Vandaardat het GHZ de ‘Life style poli’ heeft opgericht: een poli waarfertiliteitverpleegkundigen adviezen geven aan stellen waardoor hun kans op een voorspoedige zwangerschap en een gezonde baby toeneemt. Als stellen zich, via de huisarts, melden bij de afdelingGynaecologie omdat het na een jaar nog niet is gelukt om zwanger te worden, wordt hen eerst gevraagd de‘ZwangerWijzer’ in te vullen. Met deze gezondheidstest wordt nagegaan of er, ter voorbereiding van een zwangerschap, misschien een risico is voor moeder en kind. De fertiliteitverpleegkundige van het GHZ kan naar aanleiding

van de uitkomsten van deze test iemand uitnodigen voor een gesprek. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er sprake is van overgewicht.Bij een BMI (Body Mass Index) hoger dan 25 is de kans datiemand zwanger wordt aanzienlijk verminderd. De fertiliteit-verpleegkundige kan iemand hier meer bewust van maken en de persoon in kwestie motiveren om bijvoorbeeld naar een diëtist te gaan of te sporten. Ook roken heeft een nadelige invloed op de vruchtbaarheid; de fertiliteitverpleeg-kundige kan iemand net dat duwtje in de rug geven om testoppen. Daarnaast kunnen mensen met een kinderwens door een gesprek bij de life style poli meer te weten komenover de vruchtbare en onvruchtbare fasen van de cyclus en de kans op zwangerschap daardoor vergroten. Ook bij psychosociale problematiek kan de fertiliteitsverpleegkundigehelpen: dit kan een luisterend oor zijn, maar ook een doorverwijzing naar een psycholoog, maatschappelijk werker,een psychotherapeut of een haptonoom.

Speciaal voor deze avond werd de grote theaterzaal omgebouwdtot een restaurant. De ruim honderd aanwezigen werden verdeeldover de tafels en door hun gastheer of gastvrouw- dat warendiverse specialisten uit ons ziekenhuis - ontvangen. Tijdens de avond genoten de gasten van een heerlijk vijfgangen-diner en diverse artistieke intermezzo’s, waaronder musical- en

theateracts. De avond werd gepresenteerd door Fred Delfgaauw, al 25 jaar een gerenommeerd theaterartiest.Aan het eind van de sfeervolle avond ontving de Raad van Bestuureen cheque van maar liefst € 48.850,00. Met dit bedrag wordenbijvoorbeeld e-readers aangekocht, activiteitenruimtes vernieuwden groenvoorzieningen aangebracht. De Stichting Vrienden vanhet GHZ kijkt terug op een succesvolle avond.

Daar heb je Vrienden voor!We kunnen onze projecten alleen realiseren dankzij gulle giften van donateurs, “Vrienden van het GHZ”. Draagt u het ziekenhuis ook een warm hart toe? Kijk dan snel op www.vriendenvanhetghz.nl en word vandaag nog Vriend.

Namens onze patiënten, hartelijk dank!

Page 8: MaGHZine, nummer 1 2011

Gouda Noord 06 - 10 081 991

Gouda Zuid 06 - 20 678 077

Reeuwijk 06 - 10 449 043

Waddinxveen 06 - 20 682 922

Bodegraven 06 - 83 214 200

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

Page 9: MaGHZine, nummer 1 2011

Ontwikkelingen | 9

Groene HartZiekenhuis. Openvoor iedereenHet GHZ gaat zich op een andere manier naar

buiten presenteren. U zult regelmatig de slogan

“Groene Hart Ziekenhuis. Open voor iedereen” te

lezen krijgen en foto’s zien van mensen die hun

handen tegen elkaar vouwen in de vorm van een

hart. Wat heeft dit te betekenen en hoe is het GHZ

op dit idee gekomen? We vragen het aan Ammie

Eleveld, manager Marketing en Communicatie, die

verantwoordelijk is voor de nieuwe communicatie-

strategie van het GHZ.

Waarom wordt er eigenlijk zoveel aandacht besteedaan communicatie? “Wij zien het ziekenhuis als een instelling, waarvan de patiëntende klanten zijn die we zo goed moegelijk willen informeren en vandienst zijn. Met onze communicatie willen we die informatie herkenbaar overbrengen, waarbij de ons ook onderscheiden vanandere ziekenhuizen. We willen dus ook wel opvallen, maar moeten daarbij wel authentiek zijn: je moet niet communicerenwat je niet bent en wat je niet waar kan maken. Onze boodschappen moeten relevant/aansprekend zijn voor degenenvoor wie ze bestemd zijn. Met onze slogan willen we mensen zoraken, dat ze een logisch en herkenbaar verband leggen tussenonze goede dienstverlening en het Groene hart Ziekenhuis.”

Maar hoe zijn jullie dan aan deze slogan gekomen?“We zijn met een gespecialiseerd bureau gaan brainstormen: watis nou de kern van het GHZ? Hoe kan je onze waarden nu zo pakkend mogelijk samenvatten? Toen we dat gingen uitwerken,merkten we dat onze kernwaarden vooral worden bepaald door dehistorie en het eigene van de regio waarin we ons bevinden.Gouda is een nuchtere, tolerante, veelkleurige en ruimdenkendestad en daardoor worden we natuurlijk beïnvloed. Daarnaast hebben we een bestuurscultuur die veel ruimte aan medewerkersbiedt en die harmonisch en oplossingsgericht is. Passie voor onswerk hoort daar ook bij en het feit dat we een opleidingszieken-huis zijn zorgt voor een lerende omgeving, waar nieuw gedachtegoed gemakkelijk ontvangen wordt. Uiteindelijk heeft dit

geleid tot de formulering van de volgende kernwaarden: Open-minded (ruimdenkend), Gedreven (passievol) en No-nonsense (met beide benen op de grond)”

Maar daarmee heb je nog geen tekst of beeld, hoe gingen jullie verder?Deze waarden hebben we vertaald in een krachtige tekst ‘GroeneHart Ziekenhuis. Open voor iedereen’. Maar we leven tegenwoordig in een beeldcultuur, dus minstens even belangrijk iseen terugkerend beeld dat blijft hangen. In onze aanstaande communicatieactiviteiten en -uitingen brengen we telkens metfoto’s een patiënt in beeld, die we iets laten zeggen over ons ziekenhuis, omdat we iets voor hem oplossen of een behoefte vervullen. Het herkenbare, terugkerende beeld is het handgebaarin de vorm van een hartje, dat symboliseert dat de (aanstaande)patiënt blij is en houdt van het Groene Hart Ziekenhuis (“ons” ziekenhuis). En dat sluiten we dan af met de slogan: Groene HartZiekenhuis. Open voor iedereen.

Wat hopen jullie met deze nieuwe strategie te bereiken? Door dit toe te passen in al onze uitingen, zoals (personeels)advertenties, persberichten en websites, willen we het “merk”Groene Hart Ziekenhuis laten leven. Voor onze patiënten, die wehiermee gemakkelijker willen bereiken en informeren, zodat ze(weer) voor ons kiezen. Maar ook voor de GHZ-medewerkers, dieallemaal elke dag hun best doen om de dienstverlening naarpatiënten zo goed mogelijk in te vullen en te verbeteren.”

Page 10: MaGHZine, nummer 1 2011

Bezoekuur | 10

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

Vanaf nu met z’n drieënVoor iedere nieuwe uitgave van het Maghzine

bezoekt één van onze bestuurders een patiënt.

Ditmaal was het de beurt aan Monique Verdier.

Ze bracht de Kraamafdeling een bezoekje en

kon twee kersverse ouders feliciteren met de

geboorte van hun zoontje.

Het is nog vroeg in de morgen als Monique Verdier deKraamafdeling binnenwandelt. Rustig stapt ze de kamer vanKarlijn de Boer – Voogel binnen, die een paar dagen geleden isbevallen van een zoon: Andy. Ontspannen kijkt Karlijn vanaf haarbed naar haar zoontje, die in de armen van haar man, David, ligt.David zit in een gemakkelijke stoel voor het raam. Andy doet een dutje. Verdier kijkt haar ogen uit: “Wat een prachtige baby. En hij ruikt ook zo lekker.” Monique Verdier heeft een cadeautje meegebracht voor Andy; een pluchen lieveheersbeestje. Ditpresentje wordt ook gegeven aan bange kinderen op de prikpoli.

BevallingHet is niet voor niets dat Karlijn na haar bevalling nog een aantaldagen in het GHZ heeft moeten verblijven. Ze heeft een zwarebevalling achter de rug: “De bevalling was wel veel zwaarder danik had gedacht. Dat is niet zo gek, want ik heb namelijk te makengekregen met zwangerschapsvergiftiging. Ik heb ontzettend veelpijn gehad, al is het allemaal erg snel gegaan. Veel momenten van de bevalling heb ik, door de pijnbestrijding, ook niet meegekregen.” Verdier luistert aandachtig, terwijl Karlijn verdervertelt: “Gelukkig is alles goed gegaan en zijn Andy en ik allebei

gezond. Aan de bevalling heb ik dan ook geen bittere nasmaakovergehouden.”

Als Verdier aan Karlijn vraagt hoe het is om plotseling moeder tezijn, antwoordt ze: “Het is nog moeilijk te beseffen. Vorige weekwandelden David en ik nog samen door het park. Toen zei ik tegenhem: ‘Straks lopen we hier niet meer samen, maar zijn we met z’ndrieën.’ Dat was een geweldig gevoel en ik kan dan ook niet wachten om straks, met Andy erbij, allerlei leuke dingen te gaandoen. Onze ouders zijn ook ontzettend trots, want Andy is hun eerste kleinkind. En mijn broertjes en zusjes zijn al helemaalsuperblij.”

GemoedelijkKarlijn kijkt dus al met al tevreden terug op haar bevalling. Verdieris benieuwd hoe de kersverse moeder haar verblijf in het zieken-huis heeft ervaren. Karlijn: “Wat mij opvalt, is dat de sfeer hier erggemoedelijk is en je kunt het eind van de gang zien, het is allemaal niet te groot. Het personeel is erg aardig, vriendelijk enpersoonlijk, dat is in de grote steden wel anders. Wat ik echt goedvind, is dat de verpleegkundigen en de artsen in elke situatie precies vertellen wat zij gaan doen. Zelfs, zoals in mijn geval, bijeen levensbedreigende situatie. Dat voorkomt paniek. Je weet hierwaar je aan toe bent.” Ook David heeft een positieve opmerking:“Toen ik deze week even thuis was, lag er direct een brief van hetGHZ op de mat. Daarin stond alle benodigde voorlichting voor nade bevalling. Ik vind het goed dat dit zo snel geregeld is.”

Tegen het einde van het gesprek vertelt Karlijn blij dat ze waarschijnlijk vandaag naar huis mag. Het is een bijzonder idee: “Het besef dat we straks met z’n drietjes naar huis gaan, heb iknog steeds niet echt. Wat ik wel weet, is dat ik hier volop vangeniet. Ik ben zó gelukkig.”

Dan wordt het tijd voor Verdier om te gaan. Ze schudt Karlijn en David de hand, wenst hen veel geluk toe en verlaat de kamer. En Andy? Die slaapt rustig verder.

Page 11: MaGHZine, nummer 1 2011

Kort nieuws | 11

Informatieavonden• 18 januari Bevallen in het GHZ • 8 februari OSAS Slaapapneu• 15 februari Vermoeidheid bij borstkankerpatiënten• 16 februari Borstvoeding

Kijk voor meer informatie op www.ghz.nl/informatiebijeenkomsten of bel naar het informatienummer van het GHZ (0182) 50 50 00.

Lactatiekundig spreekuur Als een moeder borstvoeding wil geven aan haar pasgeborenbaby, is in veel gevallen begeleiding van de kraamhulp of deverloskundige voldoende. Soms blijkt het geven van borst-voeding echter niet vanzelfsprekend en is er extra hulp nodigom de borstvoeding te doen slagen. Bijvoorbeeld als de babyniet wil drinken, als er sprake is van pijn tijdens het voedenof als er problemen zijn bij het aanleggen van de baby. Sinds kort kunnen moeders voor professionele hulp ook rechtstreeks terecht bij een van de twee lactatiekundigenvan het GHZ. Deze borstvoedingsdeskundigen zijn IBCLC-gecertificeerd (een internationale opleiding voor lactatie-kundigen) en lid van de Nederlandse Vereniging vanLactatiekundigen (NVL).Een afspraak voor een lactatiekundig consult van maximaal een uur (kosten € 75,-) of voor een telefonischconsult (kosten € 12,50) kunt u maken via de poliGynaecologie, telefoon (0182) 50 50 12, of via e-mail: [email protected]. Het lactatiekundig spreekuur vindt plaats op de poli Gynaecologie op de Jozeflocatie vanhet GHZ.

Dialyse 25 jaar De afdeling Dialyse van het Groene Hart Ziekenhuis bestondin december precies 25 jaar en vierde dat op gepaste wijzemet de patiënten én met de medewerkers van de afdeling.Van harte gefeliciteerd!

Jozefkoor bestaat 35 jaarIn oktober 2010 had het Jozefkoor reden voor een feestje: het bestond 35 jaar! De Raad van Bestuur bedankte de leden van het Jozefkoor voor hun trouw, hun inzet en hun betrokkenheid bij de patiënten. Het Jozefkoor begon als een vast wekelijks koor in de zondagse vieringen van het Jozefpaviljoen, het toenmaligekatholieke ziekenhuis van Gouda. Na de fusie van hetJozefpaviljoen met het Bleulandziekenhuis – het begin vanhet Groene Hart Ziekenhuis – werd de Kapel van ‘het Jozef’officieel ontwijd en werden de vieringen naar deBleulandlocatie verplaatst. De mensen van het Jozefkoorhebben alles op alles gezet om een mooie nieuwe kerk-ruimte in te richten in de Gehoorzaal op de derde verdieping.Zo kwam er een verrijdbaar tabernakel, een verrijdbare sokkel, met daarop het zware beeld van Sint Jozef en nogmeer liturgische attributen die kunnen worden neergezet,opgehangen en weggehaald. Doordeweeks is deze zaal eenheel gewone zaal, maar op zondag is het een echte kerkdankzij de inzet van het Jozefkoor.

MuurschilderingJozeflocatieOp de gang van de afdeling Kortdurend verblijf op de tweedeverdieping van de Jozeflocatie hangt een uitgebreide fotoreportage van onze prachtige historische stad Gouda. De blikvanger is echter de muur tegenover de lift. GHZ-medewerker Suzanna van Veen was daar uren aan het schilderen met het doel iedere bezoeker een warme, gezellige ontvangst te bieden. Volgens haar collega’s is datuitstekend gelukt!

Tweede parkeergarage Door de werkzaamheden rond de nieuwbouw van het ziekenhuis, komt het parkeerterrein naast het ziekenhuis tevervallen. Daarom is op de hoek van de Bleulandweg enBüchnerweg een nieuwe parkeergarage voor patiënten enbezoekers van het GHZ geopend. De nieuwe parkeergarage,met een capaciteit van 150 parkeerplaatsen verdeeld over drie parkeerdekken, is een tijdelijke oplossing voor dekomende vijf jaar. Patiënten en bezoekers worden - aan de hand van belijning en bewegwijzering - naar de nabij-gelegen hoofdingang begeleid. De parkeerplaatsen en de fietsenstalling aan de voorkant van het gebouw zijn definitief opgeheven. Patiënten en bezoekers die de polikliniek bezoeken, kunnen gebruik maken van de parkeergarage achter het ziekenhuis, zodat zij dicht bij depolikliniekingang kunnen parkeren.

Page 12: MaGHZine, nummer 1 2011

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

De week van … | 12

Dineke Napseniorverpleeg-kundige bij deafdeling Dialyse

Dineke Nap werkt al ruim twintig jaar op de afdeling Dialyse alsverpleegkundige. Dialyseverpleegkundigen sluiten patiënten aanop de dialysemachine. Het bloed van de patiënt wordt enigemalen per week met behulp van deze machine door een kunstniergeleid, die afvalstoffen en overtollig vocht verwijdert. Dialyse-verpleegkundigen voeren de gehele behandeling uit en zijn heteerste aanspreekpunt voor de patiënt bij vragen en problemen.Sinds een jaar werkt Dineke als seniorverpleegkundige. Op deafdeling Dialyse werken nog vijf andere seniorverpleegkundigen,met ieder een eigen aandachtsgebied. Het aandachtsgebied vanDineke is ‘vaattoegang’. Verder houdt Dineke zich ook bezig metlandelijk onderzoek en kwaliteitsmetingen.

WoensdagVandaag is mijn eerste werkdag van de week. Ik werk “buiten zaal”,wat betekent dat ik niet direct met patiënten te maken heb. Dezedag ben ik uitsluitend bezig met seniorentaken en kwaliteitsmetingen. Zo maakte ik vandaag overzichten van bloed-uitslagen van het afgelopen jaar en heb deze in een grafiek gezet.Dit zijn zogenaamde ‘kwaliteitsindicatoren’; meetbare aspectenvan de zorgverlening, die iets zeggen over de kwaliteit die de afdeling levert. Deze zijn vooralsnog voornamelijk voor interngebruik. Vervolgens was ik bij een introductiegesprek met een verpleegkundige die binnenkort begint met de opleiding voor dialyseverpleegkundige. Ik ben één van haar werkbegeleiders.

’s Middags had ik overleg met de andere leden van de werkgroepVaattoegang. In dat overleg was één van de onderwerpen een(voor ons) nieuwe aanpriktechniek van shunts; verbindingen waardoor de dialysemachine aangesloten kan worden op debloedbaan van de patiënt. De knelpunten, maar ook de voortgangen het vervolg werden besproken.

DonderdagVandaag werk ik “op zaal”, dus met patiënten, en mijn dienstbegint om 14.00. Vanavond ben ik verantwoordelijk voor de dialysebehandeling van drie patiënten. Rond drie uur komt de eerste patiënt op zaal en tegen half vijf zijn alle patiënten aangesloten op de dialysemachine. De patiënten komen twee à drie keer per week naar de afdeling en dat soms al jaren achtereen. De eerste patiënten zijn rond 19.00 uur weer klaar.In de tussentijd regelen we de invoering van de administratie in de computer, de taxi’s voor de retourrit van de patiënten en hetbelangrijkste: we houden de patiënten in de gaten om te kijken of alles goed gaat. Zodra alle patiënten klaar zijn, is het tijd om de administratie af te ronden en de zaal weer netjes te maken.Vanavond was het vrij rustig en had ik ook nog tijd om de notulenvan het overleg van gisteren uit te werken.

VrijdagVandaag werk ik wederom op zaal vanaf 14.30. De dag verloopt in grote lijnen hetzelfde als gisteren, echter vannacht wordt er ook weer gedialyseerd. Sinds mei vorig jaar wordt er drie nachtenin de week gedialyseerd. Dit betekent dat nadat de patiënten van de middag zijn afgesloten, er weer opnieuw alles klaargezetmoet worden voor de nachtdienst. In totaal zijn er vannacht zeven patiënten en drie daarvan worden door de avonddienst aangesloten, de overige door de nachtdienst. Dit zorgt ervoor datde avond drukker en rommeliger verloopt dan de voorgaandeavond.Dialyse tijdens de slaap is voor sommige patiënten een uitkomst:het legt minder beslag op de dagelijkse bezigheden, wat bijvoorbeeld beter is te combineren met werk.

Page 13: MaGHZine, nummer 1 2011

Wegwijzer | 13

Bleuland- en JozeflocatieMet de auto De routes naar de locaties van het Groene HartZiekenhuis staan, zodra u Gouda binnenrijdt, aangegeven opde ANWB-borden. Ook op onze internetsite vindt u een routebeschrijving. Bij deBleuland- en Jozeflocatie is betaald parkeren van kracht. Kijk voor tarieven en de (interactieve) routebeschrijving opwww.ghz.nl. Moet u iets afgeven op Bleulandweg 3, dan kunt u daar gratis parkeren voor de duur van uw bezoek.

Bereikbaarheid per openbaar vervoer Het NS-stationligt voor al deze locaties op ongeveer 10 minuten loopafstand.Met de bus zijn de locaties als volgt bereikbaar: stadsbuslijn 1en streekbuslijnen 177, 186 en 187.

Polikliniek Nieuwerkerka/d IJsselMet de auto De route naar de GHZ Polikliniek Nieuwerkerkstaat, zodra u Nieuwerkerk binnenrijdt, aangegeven op delokale bewegwijzeringsborden. U kunt gratis parkeren op de parkeerplaatsen bij de ingang. Kijk voor de (interactieve) routebeschrijving op www.ghz.nl.

Bereikbaarheid per openbaar vervoer Het NS-stationligt op ongeveer vijf minuten loopafstand van de Polikliniek. Met streekbus 190 kunt u vanuit Gouda, Capelle a/d IJsselen Moordrecht naar de Polikliniek reizen, uitstaphalteWaterdrager (aquaduct). Vanuit Zevenhuizen, Moerkapelleen Nesselande neemt u de interliner bus 383 en stapt uit bij halte Reigershof in Nieuwerkerk.

Bezoekadressen 1 Bleulandlocatie Bleulandweg 10, 2803 HH Gouda

2 Jozeflocatie Graaf Florisweg 77-79, 2805 AH Gouda (ingang Jan van Beaumontstraat)

3 Dependance Bleulandweg 3, 2803 HG Gouda

4 Polikliniek Nieuwerkerk a/d IJssel Doortocht 40, 2914 KA Nieuwerkerk a/d IJssel

5 Algemeen telefoonnummer 0182 505050

1

3

2

1

3

2

4

Page 14: MaGHZine, nummer 1 2011

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

Apotheek Heerkens is een apotheekgelegen in de wijk Bloemendaal-West te Gouda. Vanuit deze locatieworden een kleine 10.000 cliëntenvoorzien van farmaceutische zorg.

Ook op het gebied van homeopatische en antroposofischemiddelen is kennis aanwezig.

Ons assortiment op dit gebied iszeer ruim en vele andere producten kunnen we binnen 1 tot 2 dagen leveren.

Wij zijn tevens partnervan het Groene Hart Ziekenhuis

Service Apotheek HeerkensMedisch Spectrum GoudaWillem Barentszlaan 242803 XP Goudatelefoon 0182-537979www.serviceapotheekheerkens.nlinfo@apotheekheerkens.nl

Apotheek Heerkens

Apotheek Heerkensbiedt haar klanten:

• Recept- en bezorgservice

• Advies bij kleine gezondheids-klachten

• Tropenzorg, vaccinatie- en malaria advies

• Service Apotheek huidverzorgings-producten

• Gezondheidsnieuws

De markt telkens dát bieden waaraan actueel behoefte

is. Daarmee is J.P. van Eesteren geworden tot wat het

nu is: één van Nederlands vooraanstaande bouwers

met een kerngezonde organisatie en een referentielijst

die klinkt als een klok.

Onze expertise omvat het gehele bouwspectrum:

utiliteitsbouw, woningbouw, industrie, verbouw, onder-

houd en renovatie. Enkele J.P. van Eesteren-specialismen

zijn: plannen optimaliseren en haalbaar maken, plan-

ontwikkeling, design & build, engineering, constructie,

bouwkunde, coördinatie en integrale projecten.

Page 15: MaGHZine, nummer 1 2011

Maatschappelijk werk | 15

Waaraan kunt u denken bij bezorgdheid?Een paar voorbeelden zijn:• U ziet regelmatig iemand in uw omgeving waarvan u denkt

dat hij of zij dakloos is, zwerft of in de war lijkt;• U ziet dat iemand steeds verder vervuilt, vereenzaamt, of

zichzelf verwaarloost;• U ontdekt dat iemand zijn hele huis volstapelt met spullen;• U merkt dat een (oudere) buurtgenoot mishandeld of

verwaarloosd wordt;• U heeft het gevoel dat iemand zit te verpieteren;• U ziet dat iemand niet meer kan rondkomen en de schulden

zich opstapelen zonder dat diegene iets aan de problemen doet.

Waaraan kunt u denken bij overlast?Een paar voorbeelden zijn:• Iemand stapelt uit verzameldwang het hele huis vol met

spullen, waardoor er niet meer in te wonen valt. Misschien is

Kent u hetMeldpunt Zorg en Overlast bij de GGD?Het Meldpunt Zorg en Overlast is er voor de

inwoners, hulpverleners en dienstverleners van de

regio Midden Holland die zich zorgen maken over

een buurtgenoot of familielid. Het kan ook gaan

om overlast. Overlast kan een signaal zijn dat er

iets aan de hand is met iemand.

Het Meldpunt Zorg en Overlast richt zich vooral

op mensen of gezinnen die hulp nodig hebben,

maar die de weg daarheen niet weten te vinden.

Het kan ook zijn dat mensen die hulp zelf niet

nodig vinden of zelfs niet willen, terwijl iedereen

kan zien dat het toch niet goed gaat met die

persoon of dat gezin. Soms is er al hulp, maar dat

is kennelijk niet voldoende. Er is dan meer hulp,

of andere hulp nodig.

er zelfs ook wel sprake van een brandgevaarlijke situatie; • Een huis en tuin worden opvallend verwaarloosd en u ziet dat

het niet goed gaat met de bewoner(s);• Het kan ook zijn dat er sprake is van ernstige vervuiling van huis

en tuin in de buurt. U bemerkt dat het er stinkt, of er loopt ongedierte rond;

• U hoort regelmatig ruzies, herrie en scheldpartijen bij de buren, of heeft regelmatig geluidsoverlast wat niet op een gewone manier is op te lossen.

Meldt u zo’n situatie bij het Meldpunt voor Zorg en Overlast, dangaan zij ermee aan de slag.Vaak gaat men op huisbezoek om de situatie te bespreken. Er kansprake zijn van een ziekte of van een verslavingsprobleem. Somsspelen er ook andere psychische, lichamelijke of sociale problemeneen rol. Dit kan er de oorzaak van zijn dat iemand in de war raakt,vereenzaamt, zichzelf en het gezin verwaarloost, gewelddadigwordt of voor overlast zorgt. Het meldpunt kijkt of er al hulp-verlening betrokken is, welke hulp nodig is en hoe de hulpverleningop gang gebracht kan worden. Hiervoor overlegt het meldpuntmet hulp- en dienstverleningsorganisaties.Degene die de zorgelijke situatie heeft gemeld, wordt ookgevraagd om zoveel mogelijk informatie en krijgt bericht of demelding in behandeling genomen is en – voor zover de privacy dit toelaat – over het resultaat.

Bemoeien is soms nodig. Trek aan de bel, meld het!

Met dank aan Paula van Ommen, beleidmedewerkster OGGZ GGD Hollands Midden

Corrie de Goeij, maatschappelijk werk, Groene Hart Ziekenhuis

Het Meldpunt Zorg en Overbelast is bereikbaar opmaandag , woensdag en vrijdag van 9.00 - 12.00 uurop telefoonnummer (0182) 54 55 93

Voor meer informatie en het doen van een digitalemelding: www.ggdhm.nl/meldpuntzorgenoverlast

Page 16: MaGHZine, nummer 1 2011

Uw opname | 16

OpnameinformatieU bent of wordt opgenomen in het Groene Hart

Ziekenhuis (GHZ). Om uw verblijf zo goed

mogelijk te laten verlopen, willen wij u via dit

Maghzine alvast wegwijs maken in ons ziekenhuis.

Hebt u na het lezen vragen, stel deze dan gerust.

Ook wanneer u tijdens uw verblijf wensen hebt,

horen wij deze graag. Er is vaak meer mogelijk

dan u denkt. En, wij vinden het belangrijk dat u

weet waar u aan toe bent en zich veilig voelt in

ons ziekenhuis. Onze zorg gaat verder… Daarom

staan onze medewerkers graag voor u klaar!

Uw opnameVoor de opname - Wanneer een opname is afgesproken,wordt u op de wachtlijst van de specialist geplaatst. De mede-werkers van de polikliniek kunnen u vertellen hoelang de wachtlijst ongeveer is. Wilt u informatie, dan kunt u bellen naar het speciale telefoonnummer dat u hiervoor hebt gekregen of naar het telefoonnummer van de betreffende polikliniek. Ook kunt u kijken op www.ghz.nl.

Wij adviseren u met klem om zo weinig mogelijk sieraden en kostbaarheden mee naar het ziekenhuis te nemen. Het Groene Hart Ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies, diefstal of beschadiging van uweigendommen.

• dit informatieblad• uw afsprakenkaart en eventuele bloedgroep- kaartje• uw verzekeringspapieren• uw identificatiebewijs• medicijnen (wanneer u die gebruikt, wilt u ze dan in de originele verpakking meenemen?)

• dieetlijst (als u een dieet gebruikt)• nachtkleding• kamerjas• pantoffels/slippers• ondergoed• toiletartikelen• boek, tijdschrift, hand- werk, spelletje• (eventueel) uw leesbril

Wat neemt u mee?Op de opnamedag neemt u het volgende mee:

Wij verzoeken u alleen apparatuur (zoals föhn of scheer-apparaat) mee te nemen die deugdelijk is. Ons ziekenhuis is niet aansprakelijk voor schade of letsel voortvloeiend uit hetgebruik van ondeugdelijke apparatuur.

Opname - Enkele dagen voor de opname krijgt u bericht wanneer u in het ziekenhuis wordt verwacht. Op de afgesproken dag meldt u zich bij de Receptie. Een gastheer/vrouw begeleidt u naar de betreffende afdeling. Een enkele keer kan een geplande opname worden afgezegd ofeen behandeling of operatie niet doorgaan, zodat u voortijdigweer met ontslag gaat. Dit gebeurt dan bijvoorbeeld vanwegespoedopnamen. Wij doen ons uiterste best deze situatie te vermijden. Mocht dit desondanks toch voorkomen, dan vragen wij hiervoor uw begrip. Houd er rekening mee dat wanneer u uw afspraak niet ten minste 24 uur van te voren hebt afgezegd, u kosten in rekening kunnen worden gebracht.

Contactpersoon - Graag horen wij wie er uit uw omgeving(familie, kennis) als contactpersoon optreedt voor het zieken-huis. Wilt u zijn of haar naam, adres en telefoonnummer aan de verpleegafdeling doorgeven? Vanwege uw privacy is hetbelangrijk dat inlichtingen over uzelf, uw ziekte en behandelingmaar aan één persoon worden gegeven. Vraag uw kennissen om bij deze contactpersoon te informeren hoe het met u gaat.

Medicijnen - Wilt u eventuele medicijnen in de originele verpakking meenemen, met het etiket waarop het gebruik is vermeld? Zo kan de arts precies zien welke medicijnen u thuisgebruikt. Tijdens de opname mag u in principe alleen medicijnen

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

Page 17: MaGHZine, nummer 1 2011

Uw opname | 17

nodig voor de financiële afwikkeling van uw opname. Bent u niet verzekerd, dan vragen wij u een verklaring te ondertekenenwaarin u akkoord gaat dat de nota rechtstreeks naar uw huis-adres wordt gezonden.

Een- en tweepersoonskamer/comfortpakket - In onsziekenhuis is een zeer beperkt aantal één- en tweepersoons-kamer. De één- en tweepersoonskamers worden in eerste instantie gebruikt voor patiënten die deze uit medische over-wegingen het meest nodig hebben.Hebt u een ‘Ziekenhuisverzekering comfort’ afgesloten, dan kunt u van de één- en tweepersoonskamers gebruik maken, mits uw medische behandeling dit toelaat en indien beschikbaar. Ook ontvangt u dan extra comfortvoorzieningen,zoals dagelijks een krant en gratis telefoneren. Bent u niet verzekerd voor het Comfortpakket, maar wilt u wel hiervangebruik maken? Dan kan dit tegen betaling. Meer informatievindt u in de folder Comfortpakket.

Uw verblijfDe afdeling - Een verpleegafdeling heeft vaak meerdere één-, twee-, drie-, vier- en zespersoonskamers, met voor iederepatiënt een eigen garderobekast. De indeling van de kamers isafhankelijk van de zorg die een patiënt nodig heeft. Op de meeste afdelingen wordt gemengd verpleegd, dat betekent dat mannen en vrouwen op één kamer liggen. Wanneer u op een aparte mannen- of vrouwenzaal wilt liggen, dan kunt u dit bij de medewerker van de polikliniek aangevenvòòrdat u wordt opgenomen.

Dagindeling Het is moeilijk om voor alle patiënten van ons ziekenhuis een nauwkeurige dagindeling te geven. Veel hangt af van wanneer onderzoek, behandeling en doktersvisite plaats-vinden. Globaal ziet een dag er als volgt uit:• in de loop van de ochtend: ontbijt, koffie of thee• rond 12.00 uur: warme maaltijd• van 13.30 - 14.30 uur: bezoektijd• rond 14.00 uur: koffie, thee of frisdrank• rond 17.30 uur: broodmaaltijd• vanaf 18.00 uur: begin bezoektijd• rond 19.30 uur: koffie of thee• om 20.00 uur: einde bezoektijd• vanaf ongeveer 22.30 uur: begin van de nachtrust

Wilt u weten wanneer u een onderzoek of behandeling hebt, kijk dan in uw Zorgdossier op het activiteitenblad. Daar ziet u bij ‘agenda patiënt’ wat er gepland staat.

gebruiken die door het ziekenhuis worden verstrekt. De eerste 24 uur is het echter mogelijk dat u uw eigen medicijnen gebruikt,zodat het ziekenhuis deze medicijnen voor u kan bestellen. Uwgegevens omtrent gebruik van geneesmiddelen kunnen bij uweigen apotheek opgevraagd worden. Als u hier bezwaar tegenheeft, kunt u dat bij uw eigen apotheek kenbaar maken.Heeft u vragen over de medicijnen die in het ziekenhuis zijn verstrekt dan kunt u die via de verpleging aan de ziekenhuis-apotheek voorleggen.

Documenten over levenskwesties - Wanneer u beschikt over bijvoorbeeld een schriftelijke wilsverklaring (levenstestament) of geregistreerd staat in het Donorregister,wilt u dit dan doorgeven aan uw behandelend specialist en/of aandeverpleegkundige tijdens het opnamegesprek? Wilt u ook uwcontactpersoon hierover inlichten?

Iedereen kan in een situatie komen waarin ingrijpendebeslissingen rond het levenseinde moeten worden genomen. Dan is het goed om een mening te hebben gevormd over zakenals stervensbegeleiding, niet reanimeren, euthanasie en donor-registratie. Een gesprek met een hulpverlener kan een bijdrage leveren aan dit proces van meningsvorming. Ook heeft ons ziekenhuis defolder Levenskwesties ontwikkeld met informatie over dezeonderwerpen en hoe u genomen beslissingen kunt vastleggen.Vraag gerust hiernaar bij uw arts of de verpleegkundige.

Overgevoeligheid - Wanneer u overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen, etenswaren of materialen, wilt u dit danmelden bij de arts of verpleegkundige? Het kan betekenen dat uw behandeling of verzorging moet worden aangepast.

Administratie - Voordat u wordt opgenomen, wil de mede-werker van de polikliniek weten waar, hoe en onder welk inschrijf- of polisnummer u bent verzekerd. Deze gegevens zijn

Opna

me-

info

rmat

ie

>>

Alle in dit Maghzine genoemde folders kunt u bekijken opwww.ghz.nl/folders. Op onze site vindt u ook informatie over aandoeningen (medische encyclopedie).

Page 18: MaGHZine, nummer 1 2011

Loodgieters-Installatie- enDakbedekkingsbedrijf

Gas, water en riolering

Gas- en centrale verwarming

Sanitair en medisch sanitair

Lood- en zinkwerk

Dakbedekking

Onderhoud gasapparatuur

Johan den Haenstraat 92806 WV Goudatelefoon: (0182) 52 22 76telefax: (0182) 58 33 93

✆www.tppwesthof.nl • [email protected]

de Goudse specialistvoor een gebit met gevoel…

…een plaatje, frame of volledig gebit?‘gewoon’ of lichtgewicht,

of een klikgebit op implantaten?

Wát u ook kiest,Westhof maakt het gebit dat bij u past,

- karakteristiek en natuurgetrouw -met ouderwets vakmanschapen de nieuwste materialen.

… alsof u uw eigen gebit weer hebt.Ook voor reparatie kunt u bij ons terecht.

Voor meer info: bel, kijk op onze website of kom gewoon even langs

Tandprothetische praktijk WesthofNieuwehaven 298, Gouda

0182 - 67 24 99

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

Page 19: MaGHZine, nummer 1 2011

Uw opname | 19

De verpleegafdeling is voor u het centrale punt van uw verblijf in ons ziekenhuis. Van hieruit gaat u, als dit nodig is, naar andere afdelingen, bijvoorbeeld voor een onderzoek. U wordt hierbij begeleid door een verpleegkundige van uw afdeling ofdoor een medewerker van de patiëntenvervoersdienst. Wilt udoorgeven aan de verpleging wanneer u de afdeling verlaat?

Verpleegkundige zorg - Een gastheer/vrouw brengt u naar de verpleegafdeling waar een verpleegkundige u ontvangt.Deze stelt u een aantal vragen, bijvoorbeeld of u medicijnengebruikt en of u eerder bent opgenomen. Soms hebt u dit

gesprek al gehad op het Preoperatief spreekuur. U ontvangt bij uw opname een identificatiebandje (polsbandje).Hierop staan uw naam en andere persoonlijke gegevens vermeld. Op deze manier weet iedere ziekenhuismedewerkeronder alle omstandigheden wie u bent. Ook krijgt u de afdelingsfolder uitgereikt met specifieke informatie over de afdeling.

Op iedere verpleegafdeling werkt een team verpleegkundigen en leerlingverpleegkundigen. Wij streven ernaar dat u zoveelmogelijk door dezelfde verpleegkundige wordt verzorgd. Met vragen of problemen kunt u altijd bij de verpleegkundigenvan het team terecht.

In ons ziekenhuis zijn gespecialiseerde verpleegkundigen werk-zaam die specifieke zorg verlenen, bijvoorbeeld de diabetes-verpleegkundigen en de longverpleegkundigen. Deze verpleeg-kundigen worden ingeschakeld door de verpleegkundigen op deafdeling, uw behandelend arts en uiteraard op uw eigen verzoek.Ook na uw ontslag uit ons ziekenhuis kunt u de gespecialiseerdeverpleegkundigen poliklinisch bezoeken.

Medische zorg - U bent opgenomen door de specialist bij wie u in de polikliniek op spreekuur bent geweest. De specialist is verantwoordelijk voor uw medische behandeling. Soms heefthij of zij een ondersteunend onderzoek van een collega nodig. In dat geval krijgt u ook met een andere specialist te maken. Iedere dag komt een arts bij u langs, dit wordt ‘visite lopen’

genoemd. De arts is een medisch specialist en/of een afdelings-arts (oftewel arts-assistent). Deze arts is dus niet altijd de specialist die u op de polikliniek hebt gezien. Vanzelfsprekend is hij of zij wel volledig van uw situatie op de hoogte. Wanneer u dit wenst, is het in principe mogelijk uw ‘eigen’ specialist te spreken. U kunt dit aanvragen bij de verpleeg-kundigen van uw afdeling. Ons ziekenhuis heeft een taak in het opleiden van medisch specialisten. Daarom kunt u arts-assistenten ontmoeten; afgestudeerde artsen die een opleiding volgen tot specialist en werken onder de verantwoordelijkheid van een specialist.

Bezoek Op vrijwel alle verpleegafdelingen kunt u dagelijks bezoek ontvangen van 13.30 - 14.30 uur en 18.00 - 20.00 uur.Op officiële feestdagen is de bezoektijd doorlopend van 13.30 - 20.00 uur.

Er zijn enkele afdelingen die om praktische redenen afwijkende bezoektijden hanteren:• Gynaecologie/Verloskunde: 11.00 - 12.00 uur en 16.00 - 20.00 uur• Intensive Care: 14.30 uur - 15.00 uur (alleen voor naaste familieleden) en 18.30 uur - 20.00 uur• Kindergeneeskunde: 14.30 - 19.00 uur• Kortdurend Verblijf Afdeling: 16.00 - 20.00 uur

BezoekregelsDe bezoektijd is een belangrijk moment van de dag. Toch kan dat bezoek een extra belasting voor u en/of voor uw medepatiënten betekenen. Daarom hebben wij een aantal bezoekregels opgesteld.• U kunt maximaal twee bezoekers tegelijk ontvangen. Meer bezoek kan weliswaar gezellig zijn, maar is vaak te druk voor u, als patiënt, of uw medepatiënten.• Laat uw bezoek elkaar afwisselen als er onverwachts meer bezoekers tegelijk aanwezig zijn.• Wij raden u aan met familie te overleggen wanneer bezoek het meest gelegen komt. Er kan dan onderling worden afgesproken wie wanneer gaat en bovendien kan dan rekening worden gehouden met uw omstandigheden.• Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk te voorkomen dat u onder bezoektijd een onderzoek heeft, dit kan echter niet altijd worden voorkomen.• Wanneer u niet in bed of op de afdeling hoeft te blijven, kunt u met uw bezoek naar het dagverblijf op de verpleegafdeling, het restaurant of naar Albron Food- service in de hal. • U kunt samen met uw bezoek eten in het restaurant wanneer uw toestand dit toelaat. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van onze roomservice.

>>

Opna

me-

info

rmat

ie

Page 20: MaGHZine, nummer 1 2011

Ook kunt u co-assistenten tegenkomen. Dit zijn aankomende artsen die bezig zijn met het laatste deel van hun studie. Zij vallen eveneens onder de verantwoordelijkheid van de specialist.Hebt u vragen over uw medische behandeling, stelt u deze dangerust aan de arts. Als geheugensteuntje kunt u deze opschrijven,zodat u ze niet vergeet.

Maaltijden - Uw maaltijden worden dagelijks vers in de keuken van het ziekenhuis bereid. Naast algemene maaltijdenworden ook dieet- en andere (bijvoorbeeld vegetarische of halal)maaltijden samengesteld. ’s Ochtends en ’s avonds krijgt u eenbroodmaaltijd, ’s middags een warme maaltijd. U kunt iedere ochtend via een menulijst een keuze maken voor uw menu voor de volgende dag. De voedingsassistent geeft u hier-over uitleg en haalt de menulijst weer bij u op.

Infectiepreventiemaatregelen - Om infecties te voorkomen,maken wij schoon met een microvezeldoekje. Deze doeken verwijderen stof en vuil vollediger en sneller dan natte doeken.Hebt u vragen hierover, stel deze gerust aan de schoonmaker.

Tijdens uw verblijf kunt u te maken krijgen met micro-organismendie u of uw medepatiënten bij zich hebben. Dit zijn bacteriën,virussen, gisten of schimmels en deze kunnen soms infecties veroorzaken. Om overdracht van deze micro-organismen tussenpatiënten tegen te gaan, houden onze medewerkers zich aanalgemene hygiënemaatregelen, zoals regelmatig handen wassen. In bijzondere situaties zijn deze algemene maatregelen niet voldoende en worden specifieke maatregelen genomen, ook wel isolatiemaatregelen genoemd. Op een kaart bij uw kamerdeur of bij uw bed is dan beschrevenwelke maatregelen de medewerkers en uw bezoek moetennemen. Voor meer informatie over infectiepreventiemaat-regelen kunt u terecht bij de verpleegkundige of behandelendarts. Over enkele micro-organismen is een folder geschreven.

Roken, alcohol en drugs - Het Groene Hart Ziekenhuis is een rookvrij ziekenhuis. Op beide locaties is echter een ruimte ter beschikking gesteld voor patiënten die willen roken en niet aan bed zijn gebonden. Dit betekent dat patiënten die aan bed of medische apparatuur gebonden zijn, niet kunnen roken. Wilt u ook uw bezoek hierop attent maken?Op de Bleulandlocatie kunt u naar de ruimte voor patiënten op de eerste verdieping aan de A-zijde. Op de Jozeflocatie kunt u naar de ruimte voor patiënten op de tweede verdieping tegen-over de liften.Daarnaast mag u geen meegebrachte alcohol gebruiken of drugs.

Post - Post wordt dagelijks op de afdeling bezorgd. Geef aan uw familie en bekenden uw kamernummer en de naam van uw afdeling door. Ook kunnen zij een e-card sturen via onze internetsite. Bent u al ontslagen uit ons ziekenhuis, dan sturen wij uw post door naar uw huisadres. Wilt u zelf iets posten, dankunt u dit aan de verpleegkundige meegeven.

Weer naar huisOntslag - De dag van uw vertrek uit het ziekenhuis is vaak moeilijk te voorspellen. In principe hoort u het tijdstip van vertrek minimaal een dag van tevoren. Uw specialist bespreektmet u een eventueel vervolg van de behandeling na ontslag uit het ziekenhuis. Een verpleegkundige maakt voor u eenafspraak op de polikliniek voor controle. Via een ontslagbrief wordt uw huisarts over uw ziekenhuisopname en eventuelenazorg geïnformeerd.

Vraag het Vera - Hebt u na ontslag nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u was opgenomen. Ook kunt u uw vragen stellen aan Vera, onze virtuele verpleegkundige, via: www.ghz.nl/vraaghetvera.

Uw opname | 20

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

Page 21: MaGHZine, nummer 1 2011

Uw opname | 21

Opna

me-

info

rmat

ieThuiszorg/Nazorg - Wanneer u na ontslag thuiszorg of een andere vorm van nazorg nodig hebt, dan schakelt de verpleegkundige de zogenaamde ‘transferverpleegkundige’ in.Deze transferverpleegkundige bepaalt in overleg met u en uwfamilie de zorg die u nodig hebt en regelt deze. Mocht opname in een verpleeghuis noodzakelijk zijn, dan wordt het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) ingeschakeld. Dit centrumbepaalt welke en hoeveel zorg u nodig hebt.

Vervoer naar huis - Wanneer het om medische redenen noodzakelijk is dat u per ziekenauto naar huis gaat, zijn de kosten voor rekening van uw verzekeraar. Het zittend zieken-vervoer (openbaar vervoer, taxi en eigen auto) wordt niet meer door de zorgverzekeraars vergoed. Hierop wordt een uitzondering gemaakt voor bepaalde groepen ernstig zieke patiën-ten. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Rekening - Nadat u bent ontslagen uit ons ziekenhuis worden de ziekenhuisrekeningen opgemaakt. De kosten wordenberekend volgens het DBC-declaratiesysteem (DiagnoseBehandeling Combinatie). Voor uw diagnose, met bijbehorende behandeling(en), is één totaalprijs vastgesteld. Dit betekent dat de verschillende onderdelen van een behandeling niet meerapart in rekening worden gebracht. Op de factuur wordt nog wel een specificatie hiervan gegeven. Of u de rekening thuisgestuurd krijgt, hangt af van of u een natura- of restitutieverzekering heeft afgesloten en of het ziekenhuis een contract met uw verzekering heeft. Hebt u een natura-verzekering en heeft het ziekenhuis een contract met uw verzekering, dan wordt de rekening rechtstreeks naar de verzekering gestuurd. Bent u verzekerd bij eenzorgverzekeraar waarmee het GHZ geen contract heeft, hebt u een restitutie-verzekering en daarbij het ziekenhuisverzocht de factuur naar uw huisadres te sturen, of betreft het een behandeling die niet onder de dekking van een verzekeringvalt, dan ontvangt u de factuur thuis. In dat geval bent u zelf verantwoordelijk voor betaling en/of het indienen van de rekeningbij uw zorgverzekeraar.

Hebt u vragen over uw rekening, dan kunt u op werkdagen tussen8.30 - 16.00 uur bellen naar de Patiëntenadministratie, telefoon(0182) 505223 of 505224. Informatie over de algemene betalings-voorwaarden (zoals gedeponeerd bij de KvK) kunt u eveneens bijhen opvragen.

Extra zorg en serviceAnderstaligen - Bent u de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig, dan kunt u (kosteloos) gebruik maken van de Tolkentelefoon. Ook kan onze patiëntenvoorlichter allochtonen langskomen om u te helpen. Zij spreekt Nederlands,Arabisch, Marokkaans en Berbers. De verpleegkundige kan u hierover meer informatie geven. Arabische patiënten kunnen naar radio Rabat luisteren, via kanaal 3. Tijdens het vrijdagmiddaggebed wordt overgeschakeldnaar één van de moskeeën in Gouda, zodat het gebed te beluisteren is.

Bibliotheek - Het Groene Hart Ziekenhuis heeft een patiënten-bibliotheek. Aan het lenen van boeken zijn geen kostenverbonden. Op de verpleegafdelingen B2, B5 en A5 komt op maandag- en donderdagochtend een vrijwilliger langs met de boekenkar. Op de afdelingen A3, B3, A4 en B4 komt de boekenkar op dinsdag-en vrijdagochtend. Op de B1 komt een vrijwilliger op donderdag-ochtend langs.Op de Jozeflocatie komt geen boekenkar langs. Wilt u daar graag een boek lenen, dan kunt u contact opnemen met de bibliotheek (toestel 5830). Op geen van beide locaties kunt u zelf de bibliotheek bezoeken.Naast boeken met een normale letter, kunt u ook grootletter-boeken en kijkboeken lenen.

Doof of slechthorend? - Bent u doof of slechthorend en hebt u voor uw gesprek met een arts of verpleegkundige eengebarentolk nodig? Wij raden u aan via Bureau Tolknet een tolk te regelen, voordat u naar het ziekenhuis komt. Doet u dit zelf, dan hoeft u geen kosten te betalen. Als het ziekenhuis dit regelt,dan moeten er aanmeldings- en tolkkosten worden betaald. Als er sprake is van een spoedgeval regelt het ziekenhuis uiteraard een tolk. Bureau Tolknet, telefoon: (0346) 332332, teksttelefoon: (0346) 332333, e-mail: [email protected] of website:www.tolknet.org. >>

In de centrale hal op de Bleulandlocatie bevindt zich de balie van de transferverpleegkundigen: het TransferbureauMidden-Holland. U kunt hier onder andere informatie krijgen over thuiszorg, het CIZ en over activiteiten vanVierstroomzorgring. De balie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 15.00 tot 16.00 uur.

Page 22: MaGHZine, nummer 1 2011

Uw opname | 22

Fotografie - U kunt tijdens uw verblijf portret- of familiefoto’slaten maken door onze fotografe, bijvoorbeeld van een verjaardagof andere belangrijke gebeurtenis. Meer informatie vindt u in defolder van Groene Hart Extra Zorg: Fotografie.

Geestelijke verzorging - Een verblijf in het ziekenhuis kanallerlei gevoelens en vragen oproepen. Daarover praten metiemand kan opluchten en steun geven. In ons ziekenhuis zijn daarvoor humanistische, protestantse en rooms-katholieke geestelijk verzorgers werkzaam. Eén van hen is aan uw afdeling verbonden. Mogelijk komt hij of zij met u kennismaken. Ook kuntu zelf, ongeacht uw geestelijke of kerkelijke achtergrond, een beroep op hen doen. U kunt dat melden bij de verpleegkundige of zelf een afspraak maken via de receptie. Op uw verzoek kan ook een geestelijk verzorger van buiten het ziekenhuis worden ingeschakeld. Wilt u zelf aan uw geloofsgemeenschap doorgeven dat u bentopgenomen? Het ziekenhuis heeft hiervoor een speciaal kaartjeontwikkeld, dat u kunt invullen en laten opsturen.Iedere zondag kunt u deelnemen aan de kerkdienst om 10.00 uur

in de Gehoorzaal (Bleulandlocatie), mits uw medische situatie dit toelaat. Vrijwilligers die in ons ziekenhuis werkzaam zijn, nodigen u daarvoor uit en begeleiden u eventueel naar de dienst.Patiënten op de Jozeflocatie kunnen helaas niet hieraan deel-nemen. U kunt deze diensten via de radio (kanaal 2) beluisteren.

Kapper, pedicure - Het is in ons ziekenhuis mogelijk via de verpleging een kapper of een pedicure te bestellen. Ook kunt u onze kapsalon bezoeken. De openingstijden zijn dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. U vindt de kapsalon op de 5e verdieping van de Bleulandlocatie, naast de liften.

Koffiehoek, winkeltje - In de centrale hal van de beide locaties en bij de polikliniek van de Bleulandlocatie vindt u eenwinkeltje van Albron Foodservice. U kunt daar terecht voor kranten, tijdschriften, cadeau-artikelen, fruit, snoep, koffie, kleinesnacks en bloemen. Hieronder ziet u de openingstijden.

Medisch maatschappelijk werk - In het ziekenhuis bieden medisch maatschappelijk werkers hulp bij problemen die verband houden met uw ziekte, opname of ontslag uit het ziekenhuis.

Lichamelijke beperkingen kunnen veel in uw leven veranderen. Bij dingen die u vroeger moeiteloos deed, is nu misschien hulp van anderen nodig. Gesprekken met de maatschappelijk werker kunnen u, uw partner en/of familie op weg helpen om daarmee te leren omgaan. Soms moet u een beroep doen op andere hulpverlenende instanties. Hierbij kan de maatschappelijk werkeru ondersteunen.U kunt contact opnemen met een medisch maatschappelijk werker via een verpleegkundige of de afdelingssecretaresse. U kunt ook zelf een afspraak maken via de receptie.

Toilet, overnachting en douche - Op de Bleulandlocatie zijnop elke verdieping naast het liftenblok toiletten aanwezig. Hiervankunt u gebruik maken als u in het ziekenhuis verblijft bij uw naaste.Als u bij uw naaste wilt overnachten, is dit mogelijk. U kunt hierover afspraken maken met de verpleegkundige van de afdeling. Als u ’s morgens wilt douchen na een overnachting kuntu het beste van te voren de mogelijkheden bespreken met de verpleegkundige van de afdeling.

RestaurantIn de restaurants op beide locaties van het GHZ bent u alspatiënt of bezoeker van harte welkom. Zo kunt u op de Bleulandlocatie bij de espressocorner terechtvoor een heerlijke cappuccino of espresso. Op de Jozeflocatieschenken wij u graag verse filterkoffie. De gehele dag zijn er vers gebakken broodjes met beleg naar keuze verkrijgbaar. Daarnaast is er een ruim assortiment van gekoelde zuivel- en frisdranken en kunt u op deBleulandlocatie terecht voor een heerlijk ijsje.Tijdens de lunch- en dinertijden zijn er dagelijks wisselendewarme maaltijden met seizoensingrediënten en worden er verschillende warme snacks en salades aangeboden. Vraag de restaurantmedewerkers gerust naar de mogelijkheden en naar de specialiteiten van de dag.

Restaurant ‘De Ridderhof’ bevindt zich op de derde verdiepingvan de Bleulandlocatie. De openingstijden zijn:• op werkdagen: 8.00 - 18.30 uur • voor een warme maaltijd: 11.30 - 13.30 en 17.00 - 18.30 uur• in het weekend en op feestdagen: 12.00 - 13.30 en 17.00 - 18.00 uur

Restaurant ‘De Florishof’ bevindt zich op de begane grond vande Jozeflocatie. De openingstijden zijn:• op werkdagen: 9.00 - 18.00 uur • voor een warme maaltijd: 12.00 - 13.30 en 17.00 - 18.00 uur• in het weekend en op feestdagen is dit restaurant gesloten

• Bleulandlocatie Maandag t/m vrijdag: 8.30 - 20.00 uur

Weekend/feestdagen: 13.30 - 20.00 uur

• Polikliniek Bleulandlocatie Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.00 uur

• Jozeflocatie Maandag t/m vrijdag: 8.30 - 17.00 uur

17.30 - 19.30 uur

Weekend/feestdagen: 15.30 - 19.00 uur

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

Page 23: MaGHZine, nummer 1 2011

Uw opname | 23

Roomservice - Bent u op de Bleulandlocatie opgenomen, dankunnen u en uw bezoek lekkere tussendoortjes en verwenkoffiesbestellen, die aan bed of in het dagverblijf geserveerd worden. Op het roomservice-menukaartje bij uw bed ziet u een ruim assortiment waar u uit kunt kiezen. Er kan van maandag tot enmet vrijdag, van 14.30 tot 19.30 uur, gebruikgemaakt worden vandeze service. U belt hiervoor de ‘9’ met uw huistelefoon of u beltrechtstreeks met uw mobiele telefoon naar nummer (0182) 505819.U kunt dan uw bestelling aan de roomservicemedewerker doorgeven en de bestelling wordt binnen een kwartier bij ubezorgd. U betaalt contant of met uw pin-/chipkaart. Heeft u eendieet en twijfelt u of uw keuze past in uw behandelplan, overlegtu dan met één van de zorgmedewerkers van uw afdeling.

Radio - Bij elk bed is een radioaansluiting waarop acht radio-programma’s te beluisteren zijn. Op kanaal 4 ontvangt u de uitzendingen die verzorgd worden door de AGRO (de speciale zieken- en ouderenomroep in Gouda). De AGRO zendt 24 uur per dag uit, zeven dagen per week. U hoort tijdens deze uitzendingen veel verzoekplaten. Uiteraard kunt u zelf, of kan uw familie, ook een verzoekplaat aanvragen en de groeten doen. Het formulier hiervoor vindt u in de folderrekken naast de ‘AGRO-bus’ bij de hoofdingang en bij de polikliniekingang, of op onze internetsite.

(Mobiele) Telefoon - Bij ieder bed bevindt zich een telefoonaansluiting. Wilt u tijdens uw opname een telefoonhuren, dan kunt u deze aanvragen door op het toestel een ‘9’ te kiezen. U wordt dan verbonden met de telefooncentrale. De kosten voor de telefoon bedragen € 1,62 per dag. De gesprekskosten bedragen € 0,13 per gesprekseenheid volgens KPN-norm en inclusief BTW. De mogelijkheid bestaat uw telefoonaansluiting tijdelijk te laten blokkeren indien u ditwenst. Wanneer u binnen ons ziekenhuis naar een andere afdeling wordt overgeplaatst, verhuist uw telefoonaansluitingautomatisch met u mee. De rekening ontvangt u na ontslag.

In ons ziekenhuis is mobiele telefonie (GSM) op beperkte schaaltoegestaan. Op die afdelingen waar het beslist verboden is, staat dit aangegeven. Op deze afdelingen kunnen de telefoons storingen veroorzaken aan medische apparatuur. Wilt u ook uwbezoek hierop attent maken?

Mocht u een even willen telefoneren bij de receptie, dan is dattoegestaan. Bijvoorbeeld als u iemand wilt bellen om u op tekomen halen, of wanneer u een taxi wilt regelen.

Televisie - In de dagverblijven staat een televisie. Daarnaastbestaat aan bijna elk bed de mogelijkheid om televisie te kijken.Vanwege de bouwactiviteiten in het Groene Hart Ziekenhuis en de mogelijke overlast die dit met zich meebrengt, bieden wij ugratis televisie aan tijdens uw verblijf.

Vrijwilligerswerk - In ons ziekenhuis zijn vrijwilligers werk-zaam die u graag van dienst zijn. Vrijwilligers nemen geen takenover van de beroepskrachten, maar vullen juist aan en zijn eenbelangrijke ondersteuning voor het personeel. Vrijwilligers zijn werkzaam op diverse verpleegafdelingen en in de polikliniek. Zij maken tijd voor een gesprekje of begeleiden unaar een andere afdeling. Uiteraard gebeurt dit alleen wanneer u daar prijs op stelt.

Wetens waardighedenParkeren - Op de parkeerterreinen van de Jozef- en Bleuland-locatie is betaald parkeren van kracht. Hieronder ziet u de tarieven. Wanneer u binnen 20 minuten wegrijdt, hoeft u niet te betalen. Het systeem werkt met parkeerkaarten die u trekt bijde slagbomen bij het binnenkomen. Voordat u het ziekenhuis verlaat, betaalt u bij een van de betaalautomaten. Deze bevindenzich in de centrale hal, bij de (nacht)ingang van SpoedzorgMidden-Holland en in de parkeergarage.

Om het parkeerterrein te verlaten, voert u uw kaartje in de automaat bij de slagbomen in. Meer informatie kunt u lezen in de folder Parkeren bij het GHZ.

Uw rechten en plichten - Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten. Wij vinden het belangrijk dat u daar goed over geïnformeerd bent. Daarom heeft het GHZ de folder Uw rechten en plichten als patiënt ontwikkeld. Als u deze nog nietheeft ontvangen, kunt u daarnaar vragen. In deze folder leest uonder meer:Over uw dossier - De algemene bewaartermijn van uw gegevensis vijftien jaar. U heeft recht op inzage, aanvulling, correctie,afscherming en vernietiging van uw dossier. De procedures diehiervoor gelden, kunt u terugvinden op www.ghz.nl. Wie inzage hebben in uw dossier - In de folder staat een opsomming van de personen die toegang hebben tot uw gegevens, bijvoorbeeld: alle personen die rechtstreeks bij uwbehandeling betrokken zijn, zorgaanbieders in de regio die eenbehandelrelatie met u hebben of bij deze relatie betrokken zijn en externe specialisten die onze specialisten waarnemen. Aan wie wij uw gegevens verstrekken - Het ziekenhuis levert (anonieme)patiëntengegevens en/of lichaamsmateriaalaan een aantalregistratiesystemen, zoals opname- en ontslag-

gegevens aan Prismant en financiële gegevens aan verzekeraars.Daarnaast kunnen uw gegevens gebruikt worden voor wetenschappelijk of statistisch onderzoek.

Opna

me-

info

rmat

ie

Voor onze parkeerterreinen gelden de volgende tarieven:• € 1,50 voor de eerste 60 minuten of een gedeelte daarvan• € 1,- voor het volgende uur of een gedeelte daarvan• maximaal dagtarief € 5,-

>>

Page 24: MaGHZine, nummer 1 2011

Een kind opvoeden. Uitkomen met je geld. Werken in eenvaste baan. Sporten. Gewoon meedoen met onze maatschappij is voor mensen met een handicap of chronische ziekte vaak een hele opgave. Maar u staat erniet alleen voor. MEE helpt u bij vragen over onderwijs,financiën, wonen, werken, vervoer en nog veel meer. U kunt bij MEE terecht zonder indicatie. MEE ondersteunt u op alle mogelijke terreinen van hetdagelijks leven. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt.

MEE Midden-HollandTielweg 3 - 2803 PK Gouda - T 0182 52 03 33

www.meemiddenholland.nl

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

Page 25: MaGHZine, nummer 1 2011

Uw opname | 25

Hoe u hiertegen bezwaar kunt aantekenen - Als u niet wilt dat uwgegevens aan derden of andere hulpverleners worden verstrektofwel aan hen ter inzage wordt geboden, kunt u hiertegenbezwaar maken bij uw behandelend arts. Op welke informatie u recht heeft - De hulpverlener moet u vertellen wat er aan de hand is met u, welke (be)handeling hijvoorstelt en waarom. Vraag hem of haar gerust om de risico’s,eventuele alternatieven of om meer informatie als u iets niet duidelijk is. Waarvoor uw toestemming gevraagd moet worden - U mag alleen worden behandeld en/of worden onderzocht met uw toestemming. Voor kinderen geldt een aparte regeling. Meer hierover leest u in de folder De rechten (en plichten) van uw kind.Het recht op privacy - De hulpverlener moet de privacy van depatiënt beschermen en bewaren. Alles wat is besproken, moet vertrouwelijk worden behandeld. Handelingen of onderzoekenmogen alleen met uw toestemming in het bijzijn van anderenworden uitgevoerd. Uw rechten bij wilsonbekwaamheid - Mocht u niet (meer) in staat zijn zelf uw beslissingen te nemen (dit wordt ‘wils-onbekwaamheid’ genoemd), dan neemt de arts contact op met uwvertegenwoordiger. Dit kan iemand anders zijn dan uw contact-persoon. Het is verstandig deze van tevoren aan te wijzen via een schriftelijke machtiging. Hebt u dit niet gedaan, dan zal de arts meestal uw echtgenoot, partner of een nabij familielid benaderen.

Meer informatie kunt u vinden via www.ghz.nl � patiënt � uw rechten en plichten.

Elektronisch patiëntendossier (EPD) - Met het elektronischpatiëntendossier (EPD) kunnen zorgverleners medische gegevensuitwisselen. In dit elektronisch dossier zijn de medische gegevensvan een patiënt opgenomen. Dit EPD is makkelijker en sneller toegankelijk dan een papieren versie van een patiëntdossier. Het isbelangrijk dat zorgverleners binnen het GHZ veilig en betrouw-baar relevante medische gegevens met elkaar kunnen delen.Artsen kunnen zo beter samenwerken.

Voordelen van het EPD voor u:• De kans op medische fouten vermindert.• Uw specialist weet welke medicijnen u gebruikt. Of voor welke medicijnen u allergisch bent.• U hoeft niet steeds opnieuw te vertellen wat al in uw medisch dossier staat.

Zorgverleners mogen uw medische gegevens alleen inzien als ereen behandelrelatie is én het nodig is voor uw behandeling.

Ontevreden? - Het kan gebeuren dat u niet helemaal tevreden bent over de behandeling of uw verblijf in het zieken-huis. In dat geval kunt u het beste eerst praten met degene die u verantwoordelijk acht. Wilt u dat niet of heeft het gesprekniet het gewenste resultaat, dan kunt u zich wenden tot de

adviseur kwaliteit voor advisering of bemiddeling. Dit kan mondeling, schriftelijk of telefonisch. De adviseur kwaliteit isbereikbaar op werkdagen van 9.00 - 16.30 uur op telefoon-nummer: (0182) 505974. In de folder Een klacht staan de klachtenprocedure binnen ons ziekenhuis en overige mogelijk-heden voor het indienen van een klacht uitgebreid beschreven.

Verlies, diefstal en beschadiging van uweigendommen - Bij verlies van uw eigendom informeert u bij de verpleegkundige van uw afdeling of bij de receptie of het is gevonden. Mocht u onverhoopt te maken krijgen metbeschadiging, verlies, diefstal of bedreiging, dan kunt u via de verpleging contact opnemen met de afdeling Beveiliging. Zo nodig vullen zij met u een aangifteformulier in. Voor u, maarook voor ons ziekenhuis is melding van incidenten erg belangrijk. Door registratie kunnen wij achterhalen in welke perioden en op welke afdelingen criminaliteit voorkomt. Door beveiligings-maatregelen proberen wij deze criminaliteit te voorkomen.

Schade door schuld ziekenhuis - Als er door een ziekenhuis-medewerker schade wordt toegebracht aan u of uw eigendommen, dan kunt u bij de afdelingsmanager van uw afdeling daarvan melding doen. Wilt u voor een schade-vergoeding in aanmerking komen, schrijft u dan een brief aan de Raad van Bestuur. Uw melding wordt beoordeeld door de verzekering van ons ziekenhuis om te bekijken of u voor vergoeding in aanmerking komt. Deze wettelijke aansprakelijkheidgeldt alleen voor de duur van uw behandeling/opname en als er sprake is van verwijtbaar of nalatig handelen.

Cliëntenraad - Om tegemoet te kunnen komen aan dewensen en behoeften van onze patiënten, is het belangrijk om te weten wat er onder hen leeft. Daarom heeft het GHZ eenCliëntenraad ingesteld. Meer informatie over de Cliëntenraadkrijgt u in de folder De Cliëntenraad. Wilt u contact, dan kunt u bellen naar het secretariaat van de Cliëntenraad, op woensdagen donderdag (0182) 505204, op dinsdag en vrijdag (0182) 391979.U kunt ook mailen naar: [email protected].

Tot slotWij hebben u met deze opname-informatie vertrouwd willenmaken met de dagelijkse gang van zaken en u wegwijs willen maken in het Groene Hart Ziekenhuis. Op de laatste pagina vindt u een trefwoordenlijst, zodat u eenonderwerp snel kunt opzoeken. Het is mogelijk dat na lezing niet al uw vragen zijn beantwoord. Onze medewerkers zijnaltijd bereid om u te helpen. Aarzel daarom niet om hen aan te spreken. Uw wensen en behoeften staan voor ons centraal.

Opna

me-

info

rmat

ie

Page 26: MaGHZine, nummer 1 2011

maghzine nummer 1 • januari - maart 2011

Trefwoordenlijst | 26

Trefwoordenlijst

A-Bblz.17 administratie blz.17 afdeling blz.23 AGRO blz.17 agenda patiëntblz.20 alcoholblz.21 anderstaligenblz.25 beschadiging eigendommenblz.13 bereikbaarheidblz.21 betalingsvoorwaardenblz.19 bezoekregelingblz.21 bibliotheek (patiënten)blz.22 bloemenshop

C-Eblz.21 CIZblz.25 Cliëntenraadblz.16 contactpersoonblz.17 dagindelingblz.25 diefstalblz.17 comfortpakketblz.17 documenten over levenskwestiesblz.17 donorregisterblz.22 doofblz.25 dossier (medisch en verpleegkundig)blz.20 drugsblz.20 e-cardblz.17 éénpersoonskamersblz.17 encyclopedie

F-Hblz.22 foto’s, portret of familieblz.22 gebarentolkblz.22 geestelijke verzorgingblz.25 gegevens verstrekkingblz.19 gemengd verplegenblz.19 gespecialiseerde verpleegkundigen

I-Jblz.19 identificatiebandjeblz.20 infectiepreventie- maatregelen

blz.25 informatie, recht opblz.25 inzage dossier

K-Lblz.22 kapperblz.22 kerkdienstenblz.25 klachtenblz.17 koffie/theerondesblz.22 koffie- en cadeaushops

M-Nblz.20 maaltijdenblz.19 mannenkamerblz.16 mee te brengen spullenblz.17 medische encyclopedieblz.22 medisch maatschappelijk werkblz.16 medicijnen blz.23 mobiele telefoonblz.21 moskeeradioblz.21 nazorg

O-Pblz.20 ontslagblz.11 openbaar vervoer

blz.16 opnameblz.17 overgevoeligheidblz.23 parkerenblz.22 pedicureblz.19 polsbandjeblz.20 postblz.25 privacy

Q-Rblz.23 radio blz.21 radio Rabat blz.25 rechten van de patiëntblz.21 rekeningblz.23 restaurantblz.20 roken/niet rokenblz.22 roomserviceblz.11 routebeschrijving

S-Tblz.25 schadeblz.20 schoonmaakblz.22 slechthorendblz.23 telefoonblz.23 televisieblz.21 thuiszorgblz.21 tolkentelefoonblz.17 tweepersoonskamers

U-Vblz.21 Vera, virtuele verpleegkundigeblz.25 verlies eigendommenblz.21 vervoer naar huisblz.20 Vierstroomzorgringblz.23 vrijwilligersblz.19 vrouwenkamer

W-Xblz.16 wachtlijstblz.17 wilsverklaringblz.22 winkel

Y-Zblz.21 zorgverzekeringblz.17 ziekenhuisverzekering comfort

Page 27: MaGHZine, nummer 1 2011
Page 28: MaGHZine, nummer 1 2011