Nummer 6, 2011

28
ANTONIUS MAGAZINE EEN UITGAVE VAN HET ST. ANTONIUS ZIEKENHUIS ONS ONDERZOEK HELPT JOUW ZOON Kijk 6 en 13 november naar ‘Onderzoek helpt‘ bij RTV Utrecht Het nieuwe gezicht van Alnatal

Transcript of Nummer 6, 2011

Page 1: Nummer 6, 2011

ANTONIUSMAGAZINE

EEN UITGAVE VAN HET ST. ANTONIUS ZIEKENHUIS

ONS ONDERZOEK

HELPT JOUW ZOON

Kijk 6 en 13 november naar ‘Onderzoek helpt‘

bij RTV Utrecht

Het nieuwe gezicht van Alnatal

ANTONIUSMAGAZINE

Page 2: Nummer 6, 2011

Blijf niet rondlopen met uw vragen over kanker

Bel de KWF Kanker Infolijn: 0800-022 66 22 (gratis)

Als u met kanker te maken krijgt, heeft u al genoeg zorgen.

Blijf daarom niet rondlopen met vragen of onduidelijkheden

over uw ziekte, maar bel ons. Wij helpen u graag verder.

Page 3: Nummer 6, 2011

3

8|9

St. Antonius Alnatal Eerder dit jaar beviel Carla Gomez Casillas van haar eerste kindje. Haar dochtertje Nyah werd geboren in een van de verlossuites van het vernieuwde St. Antonius Alnatal. “De zorg bij Alnatal voelde vertrouwd en veilig aan.”

22|23

InfectiepreventieOm te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden, voeren we in het St. Antonius een actief beleid in infectiepreventie. We hanteren strenge hygiënische maatregelen, en als eerste ziekenhuis in Nederland hebben we ook speciaal opgeleide infectie­preventieverpleegkundigen.

12|17

Ons onderzoek helpt…November staat in het St. Antonius in het teken van wetenschappelijk onderzoek. In deze maand organiseren we diverse activiteiten voor patiënten en bezoekers, zoals korte presentaties over bijvoorbeeld longontsteking, darmkanker en hart­ en vaatziekten. En op 6 en 13 november toont RTV Utrecht de tv­serie ‘Onderzoek helpt’, gepresenteerd door Charles Groenhuijsen.

INHOUDAntonius Magazine

NR. 06 | 2011

REDACTIE

ARNOLD OTTEN | BPC/COMTEXT

EINDREDACTIE

CORPORATE COMMUNICATIE

ST. ANTONIUS ZIEKENHUIS

BASISONTWERP

MOUNTAIN DESIGN

VORMGEVING

AAD VOERMANS ­ AANGENAAM ONTWERP

FOTOGRAFIE

JARNO VERHOEF | JAN GRIJPINK

BLADCOÖRDINATIE

CORPORATE COMMUNICATIE

ST. ANTONIUS ZIEKENHUIS

HEEFT U VRAGEN?

Stuur een mail aan de afdeling Corporate

Communi catie van het St. Antonius Ziekenhuis:

[email protected] of bel 088­320 84 00

COLOFON ANTONIUS MAGAZINEEen uitgave van het St. Antonius Ziekenhuis 4|5

Leren van de patiënt.

6|7 Kort nieuws

10|11 Vraag en antwoord Vragen van patiënten beantwoord.

18|19 Nieuws over de nieuwbouw.

20 Een gastvrij en vriendelijk topziekenhuis.

21 Kijken naar de darmen.

26|27 Een patiënte vertelt over haar ervaringen bij de behandeling van borstkanker.

Page 4: Nummer 6, 2011

44

Een dergelijke werkwijze is nieuw voor het St. Antonius. Een groep van ruim twintig verpleegkundigen, fysiotherapeuten, artsen en anderen kreeg toestemming van patiën­ten om hen vanuit huis te begeleiden, op weg naar het ziekenhuis, naar de poli, in de wachtkamer, bij het bezoek aan de arts, naar het onderzoek of de behandeling en weer terug naar huis. Dit alles onder het motto: kijk door de bril van die patiënt, ervaar wat hij of zij ervaart en sta stil bij hoe de patiënt bepaalde zaken beleeft.

Het project richtte zich speciaal op de overdracht van informatie. Krijgt de patiënt de juiste en voldoende informatie en krijgt hij die op het moment dat hij er behoefte aan heeft? “Omdat uit de tevredenheids­onderzoeken blijkt dat juist daar nog kwaliteitswinst te behalen valt”, zegt Corine Borghardt van Patiënten­ en Marketing­communicatie.

Routinematig Pim Gloudemans kwam in het ziekenhuis voor een kleine ingreep aan zijn arm. “Een paar dagen voordat die ingreep plaatsvond,

belde verpleegkundige Marga Peeters van het St. Antonius op met de vraag of ze voor dit project met me mocht meelopen. Dat vond ik prima. Ik kom uit het bedrijfsleven en daar is het gebruikelijk dat je ook op deze manier kijkt naar wat je klant beleeft. Je hebt in je werk toch bepaalde routine­matigheden die misschien niet klantvrien­delijk zijn, maar die wel ingesleten zitten in je werkwijze.”

Marga stond op de dag van de behande­ling ’s ochtends bij Pim Gloudemans op de stoep. “Ze is met ons meegereden naar het ziekenhuis. Daar deed ze alsof ze een kennis van me was. Toen ik werd geholpen, dronk ze even koffie met mijn echtgenote. Of alles goed ging? Ja, bijna alles. Er waren wel wat kleinigheidjes die beter konden. Zo zei de verpleegkundige dat ik de volgende dag gebeld zou worden om te horen hoe het met me ging. Dat gebeurde niet. Nou, prima toch, als je op deze manier de fouten kunt opsporen en verbeteren?”

Het project leverde enthousiaste reacties op bij de deelnemende hulpverleners. Zo

hadden ze nog nooit naar hun eigen organi­satie gekeken. Het grootste winstpunt was dat ze aan den lijve ondervonden wat hun patiënten meemaken tijdens hun reis door het ziekenhuis. Het maakte hen met een lichte schok bewust van hun eigen gedrag en dat van anderen. “Een stimulans om in mijn werk nog meer rekening te houden met de behoeften van mijn patiënten”, aldus een deelnemer.

Ideeën Daarnaast leverde het project allerlei con­crete voorstellen en ideeën op voor verbe­teringen in bewegwijzering, gastvrijheid in wachtkamers, digitale informatievoor­ziening op maat, afstemming en dosering van mondelinge informatie, en nog veel meer.

“Dit zouden alle hulpverleners een keer moeten doen”, aldus de deelnemers. Daarom zullen we dit project het komend jaar verder uitbreiden naar meer afdelingen in het ziekenhuis.

Kijken door de ogen van de patiënt

Dagje meelopen levert schat aan ervaringen op

Elk jaar een topscore in de AD Ziekenhuis Top 100 en in andere ziekenhuisvergelij­kingen. Ook uit tevredenheidsonderzoeken onder patiënten rollen goede cijfers. De zorg voor patiënten in het St. Antonius Ziekenhuis is goed. Maar het kan altijd beter. Dus zijn we steeds bezig onszelf te verbeteren. En wie kunnen ons daarin meer leren dan de patiënten zelf? Vanuit die gedachte begon het ziekenhuis eind vorig jaar, in samenwerking met het bedrijf Mixe ­ Medische Marketing met een nieuw project: Reis van de Patiënt. Ziekenhuismedewerkers liepen met willekeurige patiënten een dagje mee voor, tijdens en na hun bezoek aan een polikliniek of bij de afdeling Dagbehande­ling. Dat heeft een schat aan ervaringen en belevenissen opgeleverd.

Page 5: Nummer 6, 2011

REIS VAN DE PATIËNT

MAN VROUW | PATIËNTERVARINGEN

Pim Gloudemans

Het project leverde

enthousiaste reacties

op bij de deelnemende hulpverleners

5

Page 6: Nummer 6, 2011

6

Sabine Meijvis, derdejaars internist in opleiding van het St. Antonius Zieken­huis, heeft de Santeon Wetenschapsprijs gewonnen voor haar onderzoek naar longontsteking.

In het onderzoek, waaraan werd deel­genomen door meer dan 300 volwas­senen die met een longontsteking in het ziekenhuis waren beland, onderzochten Meijvis en een groot team van internis­ten, longartsen en microbiologen naar het antwoord op de vraag of een ontste­kingsremmend middel het herstel van de patiënten positief kon beïnvloeden. Het resultaat was verrassend én positief; door het middel toe te voegen aan de antibi­otica werd de opnameduur met een dag verkort. De resultaten van het onderzoek zijn onlang gepubliceerd in het gezag­hebbende medisch vakblad The Lancet.

Internist i.o. St. Antoniuswint wetenschapsprijs

Hoge notering in AD Ziekenhuis Top 100Onlangs bracht het AD de ‘Ziekenhuis Top 100’ uit. Het St. Antonius Zieken­huis Utrecht/Nieuwegein scoort hierin een vijfde plek. Naast deze algemene top 100 bracht het AD dit jaar voor het eerst ook een Top 10 Verpleeg­kundige Zorg uit. Hierin neemt het St. Antonius een zesde plaats in.

Met deze hoge noteringen is het St. Antonius wederom het best sco­rende ziekenhuis in de regio Utrecht en bovendien het best scorende topklinische ziekenhuis. De mooie prestaties werden gevierd met een gebakje voor alle medewerkers en patiënten van de verpleegafdelingen.

Kinderarts Erica Post en lactatiekun­digen Gerda Stam en Rhonda Albers hebben afgelopen september 200 verpleegkundigen op Aruba geschoold op het gebied van borstvoeding. Ook hebben zij hun Arubaanse collega’s in een ziekenhuis geholpen bij de begelei­ding van vrouwen die hun pasgeboren kind borstvoeding geven.

Kinderarts Post: “We hebben veel aan des­kundigheidsbevordering kunnen doen en dat was hard nodig. Er werd te veel bijge­voed met flesvoeding en weinig gekolfd. Bovendien waren er te weinig kolven

aanwezig. De professionals van het hele eiland zijn nu geschoold en we hebben heel enthousiaste reacties ontvangen. Dit is het begin van een goede en langere samenwerking. Er was ook een scholings­avond voor huisartsen, gynaecologen en jeugdartsen. Hier kwamen aan bod: het belang van niet bijvoeden, dat medicatie en borstvoeding wel te combineren zijn, en dat er bij vragen over borstvoeding doorverwezen moet worden naar bijvoor­beeld lactatiekundigen.”

Post werd gevraagd medewerking aan dit plan te verlenen om haar grote betrok­

Borstvoeding op Aruba

Sabine Meijvis

kenheid bij en kennis over borstvoeding. Ze is gespecialiseerd in de medisch aspecten rondom borstvoeding en docent aan de Nederlandse opleidingen tot lac­tatiekundige. Mede dankzij haar inspan­ningen op dit terrein is het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht /Nieuwegein altijd al vooruitstrevend geweest in de begelei­ding bij borstvoeding. Het St. Antonius had als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland het WHO certificaat voor de Kraam­ en Kinderafdeling.

Page 7: Nummer 6, 2011

77

IN HET KORT

Roze lintje voor St. AntoniusDe Borstkankervereniging Nederland heeft een lijst opgesteld met twaalf basiseisen waaraan goede zorg voor borstkanker­patiënten moet voldoen. Ziekenhuizen die aan de criteria voldoen, waaronder het St. Antonius, ontvingen afgelopen augus­tus het roze lintje. Om in aanmerking te komen voor het lintje moet een zieken­huis in elk geval aan vier belangrijke eisen voldoen en daarnaast aan zes van de acht overige basiseisen.

Directe borstreconstructie Een van de basiseisen is de mogelijkheid tot directe reconstructie. In het St. Anto­nius is het voor een borstkankerpatiënt mogelijk om na een borstamputatie direct een reconstructie te ondergaan. Ron Koelemij, chirurg St. Antonius Ziekenhuis:

“In één keer opereren is veel beter voor de patiënt. Bovendien komt hier steeds meer vraag naar. Een snelle diagnose is belang­rijk, maar na het vervelende bericht dat je borstkanker hebt, is het ook belangrijk goed na te denken over de mogelijkheden: een amputatie of een borstbesparende operatie?”

Het St. Antonius Ziekenhuis is ook op­genomen in de Monitor Borstkankerzorg die laat zien hoe de borstkankerzorg in de ziekenhuizen is geregeld en hoe patiën­ten deze zorg ervaren. De combinatie van feitelijke informatie en patiëntervaringen maakt de Monitor volgens Borstkanker­vereniging Nederland tot een uniek in­strument dat patiënten ondersteunt in het maken van een keuze voor een ziekenhuis.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft onlangs opnieuw het roze lintje van de Borstkankervereniging Nederland ontvangen.

Afgelopen september heeft het St. Antonius Ziekenhuis de Nazorgpoli geopend. De polikliniek is speciaal bedoeld voor mensen die voor langere tijd opgenomen zijn geweest op de Intensive of Medium Care in ons ziekenhuis.

Onderzoek heeft uitgewezen dat deze patiënten vaker last krijgen van lichamelijke, psychische klachten en van sociaal­emotionele problemen. “Op de eerste plaats willen we kijken hoe we deze patiënten kunnen begeleiden,” zegt anesthesioloog­intensivist Sander Rigter, “maar we willen de ervaringen van de patiënten ook gebruiken om te kijken of we de zorg op de IC en MC kunnen verbeteren, waardoor deze klachten achteraf moge­lijk te voorkomen zijn.”

Bij ontslag van de patiënt wordt in onderling overleg een af­spraak op de Nazorgpoli gemaakt. Deze afspraak vindt ongeveer drie maanden later plaats. Vooraf vult de patiënt een vragen­formulier in. Bij het polibezoek wordt de patiënt gezien door een speciaal opgeleide IC­verpleegkundige en door een intensivist. Rigter: “Het gaat ons vooral om de verwerking van de opname. Die kan namelijk een forse impact hebben. Als de patiënt in onze ogen baat heeft bij een verwijzing naar bijvoorbeeld een neuro­loog, internist of psychiater, dan kunnen we daar meteen voor zorgen.”

Nazorgpoli van start

Mammografiemachine

Dialyse dichtbij huis Het St. Antonius Ziekenhuis heeft begin oktober een dialyse­afdeling in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel geopend.

Janet de Heer, hoofd Dialyse St. Antonius Ziekenhuis: “De afdeling Dialyse in Tiel is van het St. Antonius. Onze artsen lopen visite in Tiel en een deel van ons verplegend personeel werkt er.” De opening van het St. Antonius Dialysecentrum in Tiel heeft veel voordelen voor dialysepatiënten, legt De Heer uit: “Een groot deel van de patiënten die we nu in Nieuwe­gein dialyseren, komt uit de regio Tiel. Een deel van hen hoeft nu niet meer een paar keer per week naar Nieuwegein te reizen voor hun dialyse. Dit geldt vooral voor patiënten met een stabiele dialyse. De patiënten met een instabiele dialyse of patiënten die een acute dialyse nodig hebben, blijven wel op locatie Nieuwegein onder behandeling.” Het St. Antonius Dialysecentrum in Tiel heeft dertien behan­delplekken waarvan één zich in een isolatiekamer bevindt. Het St. Antonius Ziekenhuis en Ziekenhuis Rivierenland werken al langer samen. Begin dit jaar ondertekenden beide ziekenhuizen een overeenkomst met de intentie om de samenwerkingsmogelijkheden verder te onderzoeken en waar mogelijk te intensiveren.

Lees op pagina’s 26 en 27 ook het per­soonlijke verhaal van Gerda Vermeulen.

Page 8: Nummer 6, 2011

8

VROUW KIND | ST. ANTONIUS ALNATAL

BEVALLEN

8

Page 9: Nummer 6, 2011

999

‘Ik voelde me direct thuis bij St. Antonius Alnatal’

Ook de kraamsuite, waar Carla en haar man later naartoe gingen, was een schot in de roos. “Een kamer helemaal voor jezelf waar je al je bezoek kunt ontvan­gen. En waar ook altijd verpleegkundige hulp in de buurt is. Het gaf me een heel veilig gevoel.”

Topzorg Bij St. Antonius Alnatal kunt u terecht voor alle zorg rond zwangerschap en geboorte. Of u nu thuis wilt bevallen of in een verlos­suite bij Alnatal, onder begeleiding van uw eigen verloskundige of een verloskundige van Alnatal. En als er extra zorg voor u of uw kindje nodig is, nemen de gynaecologen van St. Antonius Alnatal de zorg over in het ziekenhuis. Naast verloskundigen en

gynaecologen bestaat het team van Alnatal uit onder meer verpleegkundigen, lactatie­kundigen, polikliniekmedewerkers en echoscopisten. Samen staan zij klaar om u zo goed mogelijk te begeleiden.

“Het voelde direct veilig en vertrouwd”, zegt Carla. “Ik ben zelf arts en heb dus al heel wat ziekenhuizen van binnen gezien, maar toen ik bij St. Antonius Alnatal kwam, overtrof het mijn verwachtingen. De warmte, de sfeer, de privacy, dat had ik allemaal niet verwacht. Ik voelde me meteen thuis.”

Carla besloot op advies van vriendinnen naar een van de maandelijkse rondlei­dingen bij St. Antonius Alnatal te gaan. Toen was ze verkocht. “Ook omdat er altijd, 24 uur per dag, een gynaecoloog en een compleet OK­team aanwezig zijn. Ik wilde bijvoorbeeld graag een ruggenprik en vond het prettig dat daar alle voor­zieningen direct aanwezig zijn.”

Carla Gomez Casillas. En in haar handen ligt haar dochtertje Nyah. Beiden staan trots op de foto’s die u tegenkomt als u kennismaakt met St. Antonius Alnatal. Zij vormen samen als het ware het nieuwe gezicht van Alnatal, dat onlangs een nieuwe, frisse uitstraling heeft gekregen. Net als vele anderen heeft Carla ervaren dat St. Antonius Alnatal staat voor absolute topzorg rond zwangerschap en geboorte.

WIST U DAT... • de site van Alnatal is vernieuwd?

Op www.antoniusalnatal.nl vindt u alle informatie over de rond­leidingen en informatieavonden die St. Antonius Alnatal regelmatig organiseert. Ook leest u hier wat Alnatal voor u kan betekenen en op welke locatie.

• het St. Antonius Ziekenhuis een eigen high care afdeling Neonato­logie heeft? Deze afdeling ligt dicht bij de verlos­ en kraam suites. Goed om te weten. Een veilig gevoel.

Page 10: Nummer 6, 2011

10

Dagelijks komen er vragen binnen bij het St. Antonius Ziekenhuis. Vragen van patiënten en hun familieleden. Vragen over ziektebeelden, medicijnen en behandelingen. Op deze pagina’s vindt u een greep uit de vragen die wij de afgelopen tijd via onze mailbox binnenkregen. Specialisten en andere medewerkers zorgen voor de antwoorden.

Wie kan mijn patiëntendossier inzien?Alleen de zorgverleners in het zieken­huis hebben toegang tot het elektro­nisch patiëntendossier (EPD) van de patiënt.

De betreffende zorgverlener moet daarvoor in het EPD eerst aangeven dat hij/zij een ‘zorgrelatie’ heeft met de patiënt. Op basis van autorisatie mag een zorgverlener informatie inzien. Alle activiteiten van een zorgverlener in het EPD worden gelogd; er is dus altijd bekend welke zorgverlener in het EPD heeft gekeken.

Op dit moment hebben huisartsen nog geen toegang tot het elektronisch pa­tiëntendossier. Wel loopt er een proef met enkele huisartsen, zodat zij de uitslagen van onderzoeken (die ze nu per post krijgen) en opnamegegevens (waar ligt de patiënt) elektronisch kun­nen raadplegen. Zij hebben daarmee

slechts beperkt toegang tot het dossier van de patiënt. Overigens moeten ook zij eerst aangeven dat ze een zorgrelatie hebben. Daarnaast moet de patiënt de huisarts daarvoor toestemming geven. Het EPD van het St. Antonius Ziekenhuis is een intern

Vraag en antwoord

VEELGESTELDE VRAGEN

EPD en staat dus geheel los van het landelijke EPD. Dat wordt ontwikkeld met als doel om relevante patiënt­gegevens tussen zorgverleners onderling te delen.

EPD Helpdesk

Page 11: Nummer 6, 2011

11

Ik ben verhuisd en wil mijn nieuwe adres aan het ziekenhuis door geven. Hoe doe ik dat? Het doorgeven van een nieuw adres kan op verschillende manieren. De snelste weg is het bellen naar de afdeling Zorgadministratie van het St. Antonius Ziekenhuis.

Bel eenvoudig naar ons centrale num­mer 088 ­ 320 3000, vraag naar de afdeling Zorgadministratie en geef daar uw wijziging door. Als u een adreswijziging stuurt naar ons postbusnummer (St. Antonius Ziekenhuis, postbus 2500, 3430 EM Nieuwegein), zullen wij uw gegevens natuurlijk ook meteen aanpassen. Als u in het ziekenhuis bent, kunt u uw wijzigingen ook doorgeven bij de Inschrijfbalie.

Afdeling Zorgadministratie

Is er een leeftijds­grens om een hartoperatie te ondergaan?Nee, maar hoge leeftijd is wel een gekende risicofactor die belangrijk meeweegt bij een dergelijke beslis­sing. Hoe ouder iemand is, hoe hoger het risico. In het St. Antonius Zieken­huis kijken we altijd naar de combina­tie van het type ingreep en de patiënt.

Een uitgebreide hartoperatie, die lang duurt en waarbij de patiënt lang aan de hart­longmachine moet, kan voor patiënten vanaf ongeveer 80 jaar te grote risico’s opleveren. Enerzijds het risico op overlijden, anderzijds het risico op onvolledig herstel met blij­vende schade, waardoor de kwaliteit van leven mogelijk slechter is dan voor de operatie. Voor ‘kleinere’ opera­ties, bijvoorbeeld vervanging van een aortaklep, zien we dat de leeftijd veel hoger kan zijn. Fitte, vitale mensen

die nog zelfstandig en actief in het leven staan kunnen met 85 of zelfs 90 jaar vaak nog geopereerd worden.

Dr. Robin Heijmen, cardio-thoracaal chirurg

Page 12: Nummer 6, 2011

12

‘Onze patiënten mogen erop rekenen dat ze hier volgens de modernste

inzichten worden behandeld’

Willem Jan Bos is internist en hoofd van de afdeling Research & Development van het St. Antonius Ziekenhuis. Hij vindt wetenschappelijk onderzoek binnen het ziekenhuis van groot belang voor de patiëntenzorg. “Natuurlijk”, zegt hij. “De artsen die hier werken weten dat we veel aan onderzoek doen. Dat is vaak ook de reden dat ze hier willen werken. Het zijn enthousiaste, goede dokters die graag willen meewerken aan een verdere ontwikkeling van de geneeskunde; artsen die hier vaak ook buiten werktijd veel energie insteken.”

Modernste inzichten Blijft de vraag wat patiënten daarvan mer­ken. Bos: “Op de eerste plaats merken ze dat aan de kwaliteit van die artsen. Aan hun gedrevenheid en aan hun vakmanschap. Daarnaast heeft het onderzoek naar nieuwe behandelmethoden en nieuwe technieken ook direct merkbare gevolgen voor onze

patiënten. Zij mogen erop rekenen dat ze hier volgens de modernste inzichten worden behandeld. En dat kan soms net het verschil maken.”

Bos wijst er verder op dat de artsen in het St. Antonius de deuren continu openhou­den voor vernieuwingen. “We durven ons eigen handelen ter discussie te stellen. Wij leiden in dit ziekenhuis veel nieuwe medisch specialisten op. Het feit dat je

een opleidingsziekenhuis bent, betekent ook dat je elke keer weer moet uitleg­gen wat je doet en waarom je dat doet en dat je kritisch naar je eigen manier van werken kijkt.”

Proefkonijnen? Wie denkt aan wetenschappelijk onder­zoek in de geneeskunde, denkt misschien ook aan termen als ‘experimenteren’ en ‘proefkonijnen’. Bos lacht. “Dat snap ik,

Hoe lever je de beste medische zorg? Vaak gebeurt dat door bestaande technieken, geneesmiddelen of behan­delingen te gebruiken. Als dat echter het enige zou zijn, zou de medische ont­wikkeling stilstaan. Wie wil verbeteren, moet kritisch kijken naar de bestaande mogelijkheden. Om vervolgens, met behulp van degelijk wetenschappelijk onderzoek, de behandelingen te ver­beteren. Wetenschappelijk onderzoek is niet voorbehouden aan universitaire centra. Het St. Antonius Ziekenhuis wordt landelijk en op bepaalde gebieden zelfs internationaal gezien als een van de koplopers op dit gebied.

Willem Jan Bos, internist en hoofd R&D

Page 13: Nummer 6, 2011

13

ONDERZOEK

MAN VROUW | R&D

maar wetenschappelijk onderzoek is toch iets anders, hoor. Dat gaat gepaard met heel strenge eisen en voorwaarden.

In onze onderzoeken vergelijken we meestal bij twee patiëntengroepen de standaard behandeling met een nieuwe of aange paste behandeling waarvan we de overtuiging hebben dat die beter is. De vei­ligheid van de patiënten staat daarbij altijd bovenaan. Daarom is er continu toezicht op

de resultaten. En als in een vroege fase blijkt dat die nieuwe methode inderdaad beter is, wordt het onderzoek onderbroken en krijgt iedereen direct die nieuwe behandeling.”

Tot slot: wetenschappelijk onderzoek kost veel geld. Kunnen we daar niet beter extra verpleegkundigen voor aannemen? “Kijk, als iedereen in de gezondheidszorg op elkaar wacht en naar elkaar kijkt gebeurt er niets. Wij willen niet wachten, daar zijn we

veel te gedreven voor. Daarom zijn wij als artsen hier ook zo blij met het St. Antonius Onderzoeksfonds. Het ziekenhuisbudget is er inderdaad voor de verpleegkundigen en voor alle zaken die te maken hebben met onze zorgverlening. Maar door de extra budgetten die vrijkomen uit het Onder­zoeksfonds kunnen we blijvend op zoek naar nieuwe en betere behandelingen voor onze patiënten.”

Maand van het onderzoekIn het St. Antonius Ziekenhuis staat de maand november in het teken van weten­schappelijk onderzoek. In deze maand organiseren we diverse activiteiten die met dit onderwerp te maken hebben. Op verschillende manieren willen we onze patiënten en bezoekers laten kennismaken met het nut en de noodzaak van weten­schappelijk onderzoek in het St. Antonius. Dat doen we door korte, laagdrempelige presentaties te geven over bijvoorbeeld obesitas, longontsteking, darmkanker en hart­ en vaatziekten. Voor kinderen organiseren we onder meer een rondleiding door ons laboratorium. Data en tijden vindt u op: www.antoniusziekenhuis.nl.

In deze maand voert het St. Antonius Ziekenhuis ook campagne met abri’s, adver­tenties in huis­aan­huisbladen, flyers en posters. En op 6 en 13 november zendt RTV Utrecht ‘Onderzoek helpt’ uit, een tweedelige tv­serie die in ons ziekenhuis is gemaakt. Hierover leest u meer op pagina’s 16 en 17.

Onderzoek in de praktijkWeet u waar de eerste openhart­operatie in Nederland plaatsvond? De eerste dotterbehandeling en de eerste longtransplantatie? En weet u waar het onderzoek plaatsvond dat ertoe heeft geleid dat steeds meer hartoperaties tegenwoordig via een sneetje in de lies kunnen worden gedaan in plaats van dat de hele borstkas daarvoor moet worden opengelegd? Precies: in het St. Antonius Ziekenhuis, waar we al tientallen jaren voorop lopen bij de ontwikkeling van nieuwe technieken en nieuwe behandelwijzen. Werk dat we graag voortzetten en uitbreiden om de zorg verder te blijven verbete­ren. Uw bijdrage is hierbij meer dan welkom. Steun daarom het St. Antonius Onderzoeksfonds.

Page 14: Nummer 6, 2011

14

MAN VROUW | CHARLES GROENHUIJSEN

ONDERZOEKSFONDS

Charles Groenhuijsen over het St. Antonius Onderzoeksfonds

Binnenkort komt u Charles Groen­huijsen tegen als presentator van de tweedelige tv­serie ‘Onderzoek helpt’, die op 6 en 13 november elk uur wordt uitgezonden door RTV Utrecht. Hierover leest u meer op pagina 16.

Page 15: Nummer 6, 2011

15

‘De noodzaak van het Onderzoeksfonds zegt veel over dit ziekenhuis’

zegt veel over dit ziekenhuis. Er is geen subsidiepot waaruit de artsen hier kunnen putten, maar toch is er die drive om de best mogelijke zorg te leveren en om daarvoor ook actief wetenschappelijk onderzoek te verrichten. De artsen willen hun patiënten op de best mogelijke manier behandelen. Dat zegt iets over de toewijding van de mensen in dit ziekenhuis. Hier lopen dok­ters rond die een stapje extra voor hun patiënten willen zetten. En die er enorm trots op zijn dat patiënten, vaak door dat extra stapje, hun kwaliteit van leven omhoog zien gaan. Daarbij vind ik het ook mooi om te zien dat artsen hier graag wer­ken; enthousiasme kweekt enthousiasme, dat zie je en dat voel je. Mensen zijn hier nieuwsgierig, leergierig. Ze dagen elkaar uit om steeds op zoek te blijven naar ‘beter’.”

In de toekomst zal Groenhuijsen nog met enige regelmaat te zien zijn als een soort ambassadeur van het St. Antonius Onderzoeksfonds. “Als ze me ergens voor vragen, dan sta ik daar zeker voor open”, zegt hij.

Meer informatie over het Onderzoeksfonds:

www.antoniusziekenhuis.nl

“Ik werd getroffen door de open sfeer die ik in het ziekenhuis tegenkwam”, vertelt Groenhuijsen. “Ik voelde me vanaf het eerste moment echt welkom. Wat me ook direct opviel, was het enorme enthou­siasme onder de artsen en de verpleeg­kundigen. De manier waarop verschil­lende artsen met elkaar samenwerken, dat vond ik een openbaring; kritisch, ook naar elkaar toe, maar altijd met het belang van de patiënt heel duidelijk voor ogen. Ik bespeurde een grote gedreven­heid en een sterke betrokkenheid met het ziekenhuis. Men voelt zich echt ‘Antoni­aan’, en is er trots op dat te zijn en uit te dragen.”

St. Antonius Onderzoeksfonds In de vele jaren dat Groenhuijsen in de VS vertoefde, zag hij hoe het bedrijfsleven en de medische zorg met elkaar omgingen. “In Amerika weet men als geen ander dat het voor leveranciers belangrijk is dat het goed gaat met je klanten. Daarom investeren die leveranciers daar ook veel in de gezond­heidszorg.” Het St. Antonius Onderzoekfonds richt zich in eerste instantie op (nieuwe) patiënten en familieleden. Uiteraard zijn ook dona­ties van bedrijven welkom. Groenhuijsen: “De noodzaak van het Onderzoeksfonds

Charles Groenhuijsen is een drukbezet man. Hij is bezig met de nieuwe opinie website Mootz.com, voor omroep MAX werkt hij aan een tv­serie over hersenonderzoek en verder is hij veelgevraagd als dagvoorzitter of om in het land spreekbeurten te verzorgen. De man die bekend werd als Amerika­ correspondent voor het NOS Journaal kwam dit jaar voor het eerst intensief in contact met het St. Antonius Ziekenhuis toen hij het programma ‘Operatie Live’ presenteerde. De band met het ziekenhuis en de medewerkers is sindsdien behoorlijk hecht geworden.

Word donateur Onderzoek is de basis van onze medische zorg. Omdat zorg­verzekeraars en overheid geen gelden ter beschikking stellen voor dit onderzoek, is het St. Antonius Onderzoeksfonds opgericht. Patiënten, bezoekers, familieleden en bedrijven kunnen dit fonds steu­nen. Dankzij dit fonds kunnen wij onze patiënten perspectief blijven bieden. Door uw gift kunnen wij ook in de toekomst garant staan voor de beste medische zorg. Voor u, maar ook voor uw naasten en voor ande­ren. Steun daarom het St. Antonius Onderzoeksfonds.

Page 16: Nummer 6, 2011

16

MAN VROUW | TV­SERIE ONDERZOEK HELPT

ONDERZOEK

V.l.n.r.: Filmmakers Jan Grijpink en Pieter Schut en presentator Charles Groenhuijsen

Onderzoek helptIn dit nummer van het Antonius Maga­zine laten we u een aantal voorbeelden zien waaruit dit duidelijk wordt. En aanstaande 6 en 13 november kunt u ook twee voorbeelden op RTV Utrecht zien. De tweedelige serie ‘Onderzoek helpt’ toont de indrukwekkende verhalen van Cor Arends die wordt geconfronteerd met slokdarmkanker en Gijs Koedam die

via zijn liezen wordt geopereerd aan een aneurysma, een verwijde buikslagader. Hun aangrijpende verhalen laten zien hoe belangrijk onderzoek is. Voor deze patiënten, maar ook voor vele anderen. De serie geeft u een kijkje in onze wereld. Een wereld waar u liever niet komt, maar waar u, als u er toch moet zijn, altijd welkom bent.

Kijk naar ‘Onderzoek helpt’

Op 6 en 13 november zendt RTV Utrecht de tweedelige serie ‘Onder­zoek helpt’ uit, elk uur vanaf 07.20 uur. De tv­serie is gemaakt door Jan Grijpink en Pieter Schut van Tadorna Media. Charles Groenhuijsen presen­teert de serie.

Page 17: Nummer 6, 2011

17

‘Ik had niets geks verwacht’

‘Het leven begint een beetje opnieuw’

Gijs Koedam kwam eigenlijk bij toeval op de operatietafel terecht. Omdat hij de longziek­te COPD heeft, komt hij met enige regelmaat

bij de longarts voor controle. Ook begin augustus meldde hij zich in het ziekenhuis. “Ik voelde me eigenlijk goed en had niets

geks verwacht”, kijkt hij terug. Uit de CT­scan die werd gemaakt bleek echter dat de buikslagader en de beide bekkenslag­aders fors waren verwijd. “Ik had geen keus”, vertelt de ge pensioneerde vuilnisman uit Amerongen. Waar in het verleden bij een dergelijke constatering een grote buik­operatie noodzakelijk was, kiest vaatchirurg Jean­Paul de Vries nu voor een ingreep via de liezen. Een techniek die mogelijk is ge­worden omdat er bijvoorbeeld in het St. Antonius Ziekenhuis eerst uitvoerig on­derzoek naar is gedaan. In de aflevering die op zondag 6 november wordt uitgezonden, ziet u hoe die operatie verloopt en hoe het nu is met Gijs Koedam.

Cor Arends kreeg in februari van dit jaar veel last van maagpijn en pijn aan de slokdarm. Bij hem werd een zogenoemde Barrett­slokdarm geconstateerd. Bij deze afwijking, die een verhoogde kans geeft op slokdarm­kanker, is het slijmvlies van de slokdarm aangetast omdat er regelmatig maagzuur

omhoog komt. In dit Barrett­slijmvlies was kanker ontstaan. Hierom werd hij doorver­wezen naar het St. Antonius Ziekenhuis. De kanker werd bij Cor Arends in een vroegtijdig stadium geconstateerd. Omdat er in het St. Antonius veel wetenschappelijk onderzoek is en wordt gedaan onder Barrett­

patiënten, kon hij goed worden behandeld met een kijkonderzoek, en was een grote slokdarmverwijderende operatie niet nodig. “Dokter Weusten heeft de binnenkant van het onderste deel van mijn slokdarm verwij­derd. Het was allemaal heel vernieuwend, begrijp ik. En ik weet intussen ook dat dit vijf jaar geleden nog niet mogelijk was. Span­nend blijft het natuurlijk wel, je weet nooit of er nog uitzaaiingen komen. Maar voor nu is het grandioos. Het leven begint weer een beetje opnieuw.”

De patiënt vooropOnderzoek in ons ziekenhuis heeft veelal tot doel om de huidige patiënten direct te laten profiteren van de nieuwste inzichten en be­handeltechnieken. Ons wetenschap­pelijk onderzoek speelt zich daarom niet in het laboratorium af, maar in eerste instantie bij de patiënt.

Gijs Koedam

Cor Arends

Page 18: Nummer 6, 2011

18

In september 2013 opent het nieuwe ziekenhuis in Utrecht Leidsche Rijn zijn deur.

Op 6 juli van dit jaar bereikte de nieuwbouw in Utrecht Leidsche Rijn het hoogste punt. Een feestelijk moment dat samen met de bouwers werd gevierd.

De bouw van het moderne ziekenhuiscomplex verloopt voorspoedig.

De nieuwe locatie in Utrecht Leidsche Rijn wordt goed bereikbaar, mede door de ligging op korte afstand van het trein­ en busstation Terwijde.

Page 19: Nummer 6, 2011

19

Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht dat wordt gebouwd net naast de A2 aan de rand van de wijk Leidsche Rijn. De bouw van het moderne ziekenhuiscomplex ver-loopt voorspoedig. Afgelopen juli werd het hoogste punt bereikt en aan het einde van dit jaar is de volledige ruwbouw klaar. In september 2013 kunnen alle patiënten terecht in het fraaie en patiëntvriende-lijke ziekenhuis dat volgens de nieuwste visie op de ziekenhuiszorg wordt inge-richt. De locaties in Utrecht Overvecht en Oudenrijn zijn verkocht, maar sluiten pas als de nieuwe ziekenhuislocatie in Utrecht Leidsche Rijn én de polikliniek in Overvecht zijn geopend.

Het St. Antonius Ziekenhuis brengt nu en straks zorg dicht bij alle mensen in Utrecht en omgeving. Het ziekenhuis in Utrecht Leidsche Rijn wordt met een spoedeisende hulp, een huisartsenpost, acht operatie­kamers, een modern scopiecentrum en in totaal iets meer dan 200 bedden een compleet ziekenhuis waar u terecht kunt

voor nagenoeg al uw zorgvragen. On­cologische zorg krijgt op deze locatie veel aandacht. Ook komt er een psy­chiatrisch centrum in samenwerking met GGZ­zorgverlener Altrecht. Ook Nieuwegein blijft een volwaardige zie­kenhuislocatie. De Spoedeisende Hulp en het OK­complex worden daar uitge­breid en vernieuwd. In 2012 wordt een compleet nieuw Intensive Care­centrum in gebruikgenomen. Bovendien worden alle verpleegafdelingen in Nieuwegein de komende tijd verbouwd naar de moderne standaarden.

Poliklinieken in de regio Voordat de huidige locatie in Utrecht Overvecht sluit, wordt in 2013 een nieuwe, grote St. Antonius polikliniek in Overvecht in gebruikgenomen bij verpleeg­ en verzorgingshuis Tamarinde. Daar kunnen patiënten uit Utrecht Noord terecht voor een afspraak bij nagenoeg alle specialismen en voor bloedafname en röntgenfoto’s. De polikliniek in Houten groeit uit haar

St. Antonius Ziekenhuis blijft dichtbij

jasje en verhuist in 2013 daarom naar een nieuwe, ruimere locatie aan Het Hofspoor in Houten. Bij de grote polikliniek in Vleuterweide kunt u voorlopig ook gewoon terecht, net als bij de polikliniek Kaak­chirurgie in Utrecht­De Meern. Zo is er altijd wel een St. Antonius locatie bij u in de buurt!

Bereikbaarheid Naast dat we de zorg in de wijken blijven aanbieden, vinden we het ook belangrijk dat de nieuwe ziekenhuislocatie in Utrecht Leidsche Rijn goed bereikbaar is. De aan­sluiting met het openbaar vervoer wordt straks optimaal, mede door de ligging op korte afstand van het nieuwe trein­ en bus­station Terwijde. Ook met de auto is het nieuwe ziekenhuis straks uitstekend en snel te bereiken. De reistijd vanuit de wijk Overvecht bedraagt ongeveer tien minuten, vanuit de wijk Kanaleneiland bent u al binnen vijf minu­ten bij het ziekenhuis. Een grote parkeer­garage zorgt ervoor dat u uw auto gemak­kelijk kwijt kunt.

NIEUWBOUW

MAN VROUW | ZIEKENHUIS

Page 20: Nummer 6, 2011

20

MAN VROUW | PATIËNTEN

GASTVRIJHEID

André van den Bercken en Jeannette van Ris staan bij het Servicepunt in de hal, direct na de hoofdingang en de ingang van de par­keergarage. Ze hebben het druk. Jeannette vertrekt net met een patiënt naar een van de poliklinieken. Ze bestuurt het golfkarretje dat daarvoor speciaal is aangeschaft. “Het is voor sommige mensen best ver lopen. Je maakt ze dan echt blij door hen even met het karretje weg te brengen.”

Jeannette is vrijwilligster en André is al ruim 32 jaar in loondienst. Beiden genieten ze van hun werk. “Mensen hebben veel vra­gen. Het is toch een groot ziekenhuis en ze vinden het fijn wanneer ze aan ons kunnen vragen waar ze precies heen moeten.” Maar ook voor andere vragen kan men terecht bij het Servicepunt. “Vragen over de parkeergarage of de nieuwe pinautomaat die hier staat. We zijn zelf ook actief. Als

we zien dat mensen aan het zoeken zijn, spreken we hen vaak even aan. Dat stellen mensen op prijs.”

Gastvrouwen Bij een van de poliklinieken lopen we vervolgens Adrie van Breukelen tegen het lijf. Adrie is een van de gastvrouwen in het ziekenhuis, een nieuwe functie. “In ons zie­kenhuis is de patiënt, maar veel meer nog de mens achter die patiënt van belang”, zegt ze. “Wat wij doen? We zijn op de diverse poliklinieken en bijvoorbeeld op de Spoed­eisende Hulp aanwezig waar we kijken of we iets voor mensen kunnen betekenen. Heb je het gevoel dat mensen eenzaam zijn, ongerust, zenuwachtig of gewoon de weg kwijt, dan spreken we hen aan; we kijken of we kunnen helpen, we wijzen de weg, maken een praatje, bieden een kopje koffie aan.” Volgens Adrie wordt het werk van de gastvrouwen bijzonder op prijs gesteld. “Er komen steeds meer oudere mensen in het ziekenhuis. Zij vinden het vaak fijn als je even bij ze gaat zitten om een praatje te maken. Het lijkt allemaal heel klein, maar je merkt dat het mensen goed doet.”

Roomservice Ook voor de patiënten die zijn opgenomen, wordt alles in het werk gesteld om een zo gastvrij mogelijk ziekenhuis te zijn. Zo voorziet de speciale Roomservice patiënten van eten en drinken gedurende de dag. Marianne Huijskens is een van de hoofden van deze dienst. “We werken met vaste teams op de afdelingen”, vertelt ze. “Dat vin­den de patiënten prettig. We zijn er de hele dag, tot tien uur ’s avonds. ’s Ochtends be­ginnen we met het ontbijt. We komen dan langs met een broodbuffetwagen waaruit de patiënten zelf hun keuze kunnen maken.” Ook het warme eten hoeft niet meer een dag vooraf besteld te worden. “Dat gebeurt nu ’s ochtends pas. Dat is fijner. En patiën­ten stellen de ruime keuze ook op prijs. Of de patiënten tevreden zijn. Ja, absoluut.”

Naar het ziekenhuis ga je zelden voor je plezier. Op bezoek bij een ziek familielid, opgenomen worden voor een ingreep of naar de polikliniek voor een spannend onderzoek. Leuk is het allemaal niet. In het St. Antonius Ziekenhuis realiseren we ons dat. Dus doen we er alles aan om patiënten en bezoekers zo goed mogelijk te begeleiden, te helpen en van dienst te zijn. ‘Een top-

ziekenhuis, én…een heel gastvrij en vriendelijk ziekenhuis’

André van den Bercken en Jeannette van Ris bij het Servicepunt

Page 21: Nummer 6, 2011

2121

1. Jennifer heeft vaak buikpijn. Haar huisarts

stelt voor een darmonderzoek te laten doen,

ook omdat in Jennifers familie al vaker poliepen

in de darmen zijn geconstateerd. Thuis heeft

Jennifer een aantal formulieren toegestuurd

gekregen. Die bespreekt ze met een arts, in dit

geval MDL­arts Ruben Schmits, op haar eerste

afspraak. Ze krijgt alles te horen over het onder­

zoek en over het kleine roesje dat ervoor zorgt

dat ze tijdens het onderzoek wat kan ontspan­

nen. Ook wordt ze lichamelijk onderzocht.

2. Endoscopieverpleegkundige Ida verwelkomt

Jennifer enkele dagen later op de afdeling

2. 1.

Kijken naar de darmen met een endoscoop

Endoscopie. Op een bed krijgt ze een infuus­

naaldje voor het roesje en eventueel een pijn­

stiller. Ook worden de hartslag en het zuurstof­

gehalte in het bloed vanaf dit moment continu

in de gaten gehouden.

3. Bij het onderzoek wordt met een endoscoop

naar de darmen gekeken. Dat is een slang waar­

in met een camera en een lampje goed gekeken

kan worden naar eventuele onregelmatigheden.

Er worden geen afwijkingen geconstateerd.

Voor de zekerheid neemt de endoscopist, in dit

geval MDL­arts Bas Weusten, met een speciaal

‘happertje’ een stukje weefsel af.

4. Endoscopieverpleegkundige Bianca doet

het weefsel in een potje en stuurt het naar het

laboratorium. Binnen enkele dagen wordt dui­

delijk dat er niets aan de hand is. De laboratori­

umuitslag wordt verstuurd naar de huisarts.

5. Op de uitslaapkamer blijft Jennifer nog een

tot twee uur liggen. Daarna, en na een lekker

kopje koffie en een beschuitje, mag ze naar

huis. Maar niet alleen. Omdat het roesje haar de

rest van de dag nog een beetje slaperig houdt,

brengt een goede vriendin van Jennifer haar

thuis.

DARMONDERZOEK

MAN VROUW | ENDOSCOPIE

3.

5. 4.

U krijgt een darmonderzoek. Wat houdt dat in? Wat gebeurt er, en hoe bereiden we u voor op zo’n onderzoek? Hieronder brengen we de verschillende stappen in beeld.

Page 22: Nummer 6, 2011

22

Thijs Tersmette is een van de arts­micro­biologen in het St. Antonius Ziekenhuis: “Antibiotica, ontdekt vlak voor de Tweede Wereldoorlog, zijn zeer goede middelen gebleken tegen bacteriële ziekten. Infectie­ziekten kregen vanaf dat moment weinig kans meer, maar vanaf 1990 zien we de tendens keren.” Belangrijke oorzaak daar­voor is volgens de arts­microbioloog dat de bacteriën zich hebben leren ‘wapenen’ door het overmatige gebruik van antibio­tica, vooral in andere landen. “Nederlandse artsen zijn gelukkig vrij terughoudend. In de vaderlandse veeteelt is dat helaas anders. Daar worden nog veel te gemakke­lijk antibiotica gebruikt. Gelukkig ontstaat

MAN VROUW | PATIËNTVEILIGHEID

BACTERIËN

daar nu steeds meer maatschappelijke discussie over.”

Hoe meer antibiotica wordt gebruikt, hoe eerder bacteriën resistent kunnen worden. In dat geval worden ze ongevoelig voor an­tibiotica. Dat is met name gevaarlijk voor kwetsbare patiënten. Het tegengaan van verspreiding van deze bacteriën binnen het ziekenhuis heeft daarom hoge prioriteit.

Draaiboek In het St. Antonius Ziekenhuis zijn verschil­lende professionals bezig op dit terrein. En liggen er dus kant­en­klare draaiboeken klaar voor wat er moet gebeuren mocht er een resistente bacterie worden aan­

getroffen. Tersmette: “Alles begint met een goede ziekenhuishygiëne. Handen­desinfectie, beschermende kleding en isolatie als dat nodig is. Er staat precies beschreven wat er op de afdeling waar de patiënt ligt moet gebeuren. De MRSA­bacterie is in Nederland op die manier al jaren goed onder controle. Ook al hebben we al deze zaken hier goed voor elkaar, het blijft opletten. Door allerlei oor­zaken komen er steeds nieuwe resistente bacteriën en lopen we dus steeds meer risico op moeilijk behandelbare infectie­ziekten. Het blijft onze aandacht houden. Elke dag weer.”

Bacteriën. Het woord klinkt misschien wat eng, maar feit is dat ons lichaam er meer heeft dan cellen. En daarvan zou­den we er al meerdere miljarden kun­nen tellen… De meeste bacteriën zijn gelukkig niet schadelijk. Anders zouden we een groot probleem hebben. Nu heb­ben we dat niet. Omdat bacteriën op de eerste plaats vooral nuttig werk doen, bijvoorbeeld in onze darmen, maar ook omdat de bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken, bijna altijd kunnen worden bestreden met antibiotica. De weten­schap die zich daarmee bezighoudt is de medische microbiologie.

‘Alles begint

met een goede

hygiëne’

Thijs Tersmette, arts­microbioloog

Page 23: Nummer 6, 2011

23

MAN VROUW | PATIËNTVEILIGHEID

INFECTIEPREVENTIE

overdracht van de ene op de andere patiënt wordt voorkomen.

Geen probleem Patiënten die een resistente bacterie bij zich dragen, hoeven daar niet ziek van te wor­den. Van alle patiënten die ons ziekenhuis bezoeken, staan er zo’n 800 in de systemen aangemerkt als ‘mogelijk drager van’. “En die hebben over het algemeen helemaal geen probleem”, zegt Wendy Bril, een van de infectiepreventieadviseurs. “Op het mo­ment dat zij zich melden bij de polikliniek of als zij worden opgenomen, nemen wij voorzorgsmaatregelen. Zo komt een der­gelijke patiënt op een eenpersoonskamer te liggen en zorgen de verpleegkundigen ervoor dat ze extra beschermende kleding dragen. Als uit onderzoek blijkt dat de patiënt geen drager meer is, dan is er niets aan de hand. Is diegene wel drager, dan zijn er duidelijke richtlijnen om te voorkomen

dat de bacterie overgaat op andere patiën­ten of op bezoekers van de poliklinieken.”

Veel prettiger Als een mogelijke drager zich meldt op de polikliniek, wordt direct een infectiepre­ventieverpleegkundige gebeld. Die neemt een aantal kweken af om te kijken of de bacterie nog aanwezig is. Bril: “Voorheen gebeurde dat door de verpleegkundigen of doktersassistenten op de polikliniek. Dat was ongepland extra werk, waardoor het spreekuur vaak uitliep. Nu hebben we daar speciale infectiepreventieverpleegkundi­gen voor die het noodzakelijke materiaal bij zich hebben en die de patiënten goed kunnen voorlichten. Het programma op de polikliniek loopt daardoor geen vertraging meer op. Bovendien vinden de patiënten deze werkwijze veel prettiger.”

Met bacteriën en zieke patiënten moet je voorzichtig zijn. Zeker als het bacte­riën betreft die zich niet meer zo mak­kelijk laten wegjagen door antibiotica, de zogenoemde resistente bacteriën. Omdat we steeds vaker een dergelijke bacterie uit verre vakantielanden mee­nemen en omdat resistente bacteriën ook voorkomen in de veehouderij, zijn de maatregelen in Nederlandse zieken­huizen aangescherpt. Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis met speciaal opgeleide infectiepreventie­verpleegkundigen.

Omdat sommige bacteriën infecties kun­nen veroorzaken, is het van groot belang verspreiding van dergelijke bacteriën tegen te gaan. Daarom heeft het St. Antonius een team van infectiepreventieadviseurs aange­steld om advies en voorlichting te geven en om de nodige maatregelen te treffen, zodat

de infectiepreventie­ verpleegkundige

Wendy Bril, infectiepreventieadviseurNieuw:

Page 24: Nummer 6, 2011

24

Zo lang mogelijk veilig en zelfstandig wonen en leven -dat wil toch iedereen! Met een beetje hulp van Rivas luktdat. Ook als er meer nodig is, helpen we u snel en goed opeen moment dat het u uitkomt.

Van enkele uren huishoudelijke hulp per week tot intensievezorg de klok rond, er is veel mogelijk. U hoeft niet te wachten,we gaan meteen aan de slag. Het enige wat u hoeft tedoen, is ons vertellen hoe u het hebben wilt.

Zorg die zich 24 uurper dag aan u aanpast

Rivas Zorglijn 0900-8440 (lokaal tarief)

www.rivas.nl

Wij zijn AxionContinu, een zorgorganisatie voor ouderen met diverse woon- en zorgcentra in

Utrecht, Lopik en IJsselstein.

AxionContinu biedt gevarieerde woonvormen, hoogwaardige zorg en begeleiding en een breed pakket aan individuele diensten aan ouderen.

Zowel op onze locaties als bij u thuis.

Bel ons servicebureau voor informatie en advies over onze zorg en dienstverlening 030–282 22 77

[email protected]

Thuis voor iedereen

Beneluxlaan 9223526 KJ Utrechttel: 030 - 282 22 [email protected]

Vitaal, voor al uw hulpmiddelenVitaal levert hulpmiddelen bij ziekte of handicap en artikelen om gezond en fit te blijven. U vindt bij ons een breed assortiment aan zorgartikelen. Van borstkolf tot bloeddrukmeter en van kraampakket tot krukken, wij staan voor u klaar met een deskundig en eerlijk advies.

Vitaal thuiszorgwinkelVoor uitleen, verhuur en verkoop van zorgartikelen. U vindt de Vitaal thuiszorgwinkels o.a. in Utrecht in winkelcentrum Overvecht, Zamenhofdreef 95. En in het Sint Antonius ziekenhuis, Koekoekslaan 1, Nieuwegein.Voor grotere hulpmiddelen, zoals een bed, rollator of scootmobiel gaat u naar de showroom van Vitaal aan de 2e Daalsedijk 6, Utrecht.

T 088 - 0 300 500

www.vitaal.nl

Page 25: Nummer 6, 2011

25

DarmkankerNederland nlzet darmkanker op de kaart

Ga naar DarmkankerNederland.nl

Lange wachtrijen voor het toilet zijn vervelend voor

iedereen, maar zijn voor darmkankerpatiënten een

reden om bepaalde openbare locaties te vermijden.

Lang ophouden kan voor hen namelijk, meer dan

voor anderen, problemen opleveren. Patiëntengroep

Darmkanker Nederland komt met een oplossing: een

kaart waarmee darmkankerpatiënten voorrang kunnen

krijgen bij het openbaar toilet. Met deze voorrangskaart

krijgen darmkankerpatiënten een deel van hun

bewegingsvrijheid terug.

Darmkanker is één van de meest voorkomende

vormen van kanker. Ieder jaar krijgen meer dan

12.000 Nederlanders te horen dat ze darmkanker

hebben. Patiëntengroep Darmkanker Nederland vraagt

aandacht voor de ziekte en laat patiënten weten dat zij

er niet alleen voor staan. DarmkankerNederland.nl is een

initiatief van SPKS (Stichting voor Patiënten met Kanker

aan het Spijsverteringskanaal) en wordt ondersteund

door KWF Kankerbestrijding en NFK.

Voorrang voor darmkankerpatiëntenWil je weten hoe?

Dhr. J. A. van der Veldhuijzen

2011/2012

voorrangskaart

SPKS werkt samen met en wordt gefinancierd door

Page 26: Nummer 6, 2011

26

“Zomaar overkomt het je. Een knobbel in de borst en best een grote. Ik had er nooit bij stilgestaan dat er echt iets aan de hand zou kunnen zijn. Na een bezoek aan de huisarts werd ik onmiddellijk doorgestuurd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis: het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Overvecht. Een mammografie, een echografie, een radioloog die het niet vertrouwt en meteen een biopt neemt. Binnen twee dagen krijg ik persoonlijk van de chirurg een telefoontje met de uitslag. Dit waardeer ik zeer, want eigenlijk is het Chirurgendag en zijn de chirurgen die dag niet aan het werk. Van de chirurg hoor ik de datum van de volgende afspraak waarin

hij het voorlopige behandelplan met ons zal bespreken. En dan breken er spannende dagen aan. Opeens ben je een patiënt met een levensbedreigende ziekte; je kijkt zomaar je eigen vergankelijkheid in de ogen. En naast deze enorme ontreddering is het ook nog eens nodig te besluiten aan wiens medische zorg je jouw gezondheid wil toevertrouwen. We bellen een aantal ziekenhuizen en winnen op internet informatie in. Het team van het St. Anto­nius Ziekenhuis verricht jaarlijks een zeer groot aantal borstoperaties en bouwt dus veel ervaring op. Dat, het advies van mijn huisarts en de eerste kennismaking met

de artsen en verpleegkundigen, hebben ons doen besluiten om in het St. Antonius te blijven. Inmiddels heb ik het eerste jaar met deze ziekte achter de rug. Een moment om terug te kijken.

Menselijke zorg Achteraf ben ik enorm blij met de keuze voor het St. Antonius. Ik heb de zorg als professioneel en vooral ook menselijk ervaren. Dat laatste blijkt voor mij heel belangrijk te zijn geweest.

Om te beginnen hebben we na de eerste operaties steeds slechte uitslagen gekre­gen. Dat een groot team van artsen mee­denkt met het behandelplan is dan een

‘Samen de verantwoordelijkheid dragen, maakt mijn last lichter’

Vorig jaar werd bij Gabriëlle Vermeulen een knobbeltje in haar borst gevonden. Ze vertelt over de behandeling die ze hier­voor krijgt in het St. Antonius Ziekenhuis.

Page 27: Nummer 6, 2011

MAN VROUW | ONCOLOGIECENTRUM

BORSTKANKER

enorme geruststelling. Ook de rol van de verpleegkundigen is groot. Zij begeleiden de patiënt na het gesprek met de chirurg, zodat je even op adem kunt komen en vra-gen kunt stellen; je bedenkt je nu eenmaal van alles als je de spreekkamer uitbent. De verpleegkundigen geven uitgebreide voorlichting, zijn altijd telefonisch be-reikbaar en nemen de tijd voor de patiënt. Het is dan een enorme geruststelling om dezelfde verpleegkundigen ook op de Dagbehandeling te ontmoeten. Omdat ik de verpleegkundigen al ken, voel ik me snel rustig en durf ik me makkelijker aan de operaties over te geven. De chirurg maakt tot twee keer toe een mooi litteken en plaatst bij de derde operatie een port-o-cath. Nog zo’n vijf keer ga ik terug naar de verpleegkundigen voor een drainage. En telkens kom ik er met een gerust gevoel vandaan. Even kort vertellen hoe het gaat en zonodig een controle van het geope-reerde gebied. Het helpt allemaal om vertrouwen te krijgen en de eerste schok te overwinnen.

Geruststellend Voor de chemokuren en Herceptin-behan-delingen word ik verwacht op een andere locatie van het St. Antonius, Oudenrijn. Nieuwe oncologieverpleegkundigen, een nieuwe arts; het is weer even wennen. Maar ook hier ontmoet ik dezelfde medische professionaliteit en goede zorg. De onco-loog neemt de tijd en loopt alle verwachte bijwerkingen van de chemotherapie met ons door. En ook later neemt hij steeds de tijd om al onze vragen uitgebreid te beant-woorden. Hij is bij machte om ons in onze grootste onrust gerust te stellen. Er blijkt ook goed contact te zijn met de huisarts en de Spoedeisende Hulp, waar ik ’s nachts een keer naartoe moet. Bij het laborato-rium en op de afdeling Cardiologie ervaar ik dezelfde hulpvaardigheid.

En natuurlijk zie je dan als een berg op tegen alle kuren die volgen. De oncologie-verpleegkundigen weten dat en begeleiden

de patiënten op een persoonlijke manier. Alsof zij werkelijk het contact durven aan te gaan en alle angst en onzekerheid niet schuwen. Zij zijn goed op de hoogte van de bijwerkingen en overleggen vaak met de oncoloog. Ik zie hoe de verpleegkundigen en het ondersteunend personeel wonder-lijk goed afstemmen op de patiënten en hoor ook om mij heen hoe iedere patiënt deze zorg waardeert. Door de samenwer-king tussen het medisch personeel en mij kon schade op langere termijn worden voorkomen. Gek genoeg doet het gewoon altijd goed om even op de afdeling te zijn, terwijl je natuurlijk helemaal niet zit te wachten op nog een kuur!

Mijn lichaam heeft het tijdens de kuren best zwaar te verduren gehad. Het gaat nu allemaal wat beter. Alles is anders en ik moet alle nieuwe pijntjes nog leren ken-nen. Dat maakt onzeker en dus meld ik me weer regelmatig bij de chirurg. Daar ben ik opnieuw geen vreemde, ook niet voor het ondersteunend personeel. De verpleegkundige van vorig jaar is een vertrouwd gezicht. Samen kijken we kort terug op het afgelopen jaar en ze vraagt waar ik nu nog mee zit. Het doet goed om haar weer te zien. De chirurg blijft grondig controleren en geeft goede uitleg.

Medische deskundigheid Kanker is ook een psychische ziekte, zegt men. Ik begrijp die uitspraak inmiddels goed. Je leven verandert in één keer totaal. Tegelijkertijd leer je leven met een grote brok onzekerheid en een lichaam dat het behoorlijk zwaar te verduren krijgt. Daar worstel je je allemaal doorheen. Voor mij heeft het een groot verschil gemaakt dat ik steeds heb kunnen vertrouwen op het ziekenhuis. Op de eerste plaats op hun medische deskundigheid, maar zeker ook op hun persoonlijke aandacht voor wat er allemaal nog meer komt kijken bij het ‘mennen’ van deze ziekte. Patiënten hebben tegenwoordig in de zorg nogal eens het gevoel dat ze iets tekort

komen. Het lijkt er op dat artsen en ver-pleegkundigen de werkelijke verantwoor-delijkheid voor hun patiënten niet willen of kunnen dragen. Ik heb het afgelopen jaar het tegendeel hiervan ervaren. Ik wil alle medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis daarvoor enorm bedanken. Want samen de verantwoordelijkheid dragen, maakt mijn last lichter. Het helpt, het maakt je als patiënt sterker en het geeft je een veiliger gevoel. Ik weet zeker dat een patiënt in die sfeer het beste heelt.

“Ik wens het

oncologie team

van het St. Antonius

Ziekenhuis Utrecht/

Nieuwegein heel veel

succes met het

behouden van deze

kwaliteit van zorg!”

27

Page 28: Nummer 6, 2011

Locaties St. Antonius Ziekenhuis

A. Nieuwegein

Koekoekslaan 1

B. Utrecht Oudenrijn

Van Heuven Goedhartlaan 1

C. Utrecht Overvecht

Paranadreef 2

D. Kaakchirurgie Utrecht-De Meern

Van Lawick van Pabstlaan 12

E. Polikliniek Vleuterweide (Vleuten)

Utrechtse Heuvelrug 130-132

F. Polikliniek Houten

Hollandsspoor 5

Bezoek- en spreekurenVoor bezoekuren en (avond)

spreekuren, kijk op:

www.antoniusziekenhuis.nl

ContactSt. Antonius Ziekenhuis

Postbus 2500

3430 EM Nieuwegein

Telefoon 088-320 30 00

www.antoniusziekenhuis.nl

UTRECHT

VIANEN

IJSSELSTEIN

NIEUWEGEIN

HOUTEN

DEN DOLDER

ZEIST

DE BILT

BILTHOVEN

GROENEKAN

HAGESTEIN

MAARSSEN

BUNNIK

ODIJKDRIEBERGEN-RIJSENBURG

VLEUTEN

DE MEERNHARMELEN

Leidsche Rijn

A2

E35

A2

E25

A12E30

A12E35

E311

A27

A28

A12E30

E30

A27

N230Zuilense Ring

A.

B.

C.

D.

E.

F.

Locatie Nieuwegein Polikliniek Houten

Locatie Utrecht Oudenrijn Locatie Utrecht Overvecht

Polikliniek Vleuterweide Kaakchirurgie Utrecht-De Meern

Het ziekenhuis komt naar u toe! Vanuit zes locaties bieden de specialisten van het St. Antonius Ziekenhuis medische topzorg in de regio Utrecht. Er is dus altijd wel een ziekenhuis of poli kliniek bij u in de buurt.

Topmedische zorg om de hoekOnze specialisten werken op meerdere locaties. Labora-torium-, röntgen- of echografisch onderzoek kunnen op nagenoeg alle plaatsen gedaan worden. Onze wachttijden zijn kort. Met name op de kleinere poliklinieken in Houten, Vleuten en De Meern kunt u snel terecht.

Doel van het werken in deze poliklinieken is dat we de zorg graag zo dichtbij mogelijk willen leveren. Bovendien is de sfeer op een kleinschalige polikliniek prettig. Ook dat vinden we belangrijk.

Toekomst In 2013, als het nieuwe ziekenhuis in Utrecht (Leidsche Rijn) klaar is, gaan de ziekenhuizen in Utrecht Oudenrijn en Overvecht dicht. Onze ziekenhuislocatie in Nieuwegein sluit niet als het nieuwbouwziekenhuis klaar is. Deze locatie blijft bestaan, evenals andere poliklinieken. Voor alle duidelijk-heid: tot de opening van het nieuwbouwziekenhuis in 2013 zijn onze ziekenhuislocaties in Utrecht Oudenrijn en Utrecht Overvecht gewoon in bedrijf. Daar zullen wij tot en met de laatste dag topzorg leveren.

Nieuwbouw Utrecht (vanaf najaar 2013)