GZBW Maassluis September 2015

download GZBW Maassluis September 2015

of 12

description

GZBW Maassluis September 2015

Transcript of GZBW Maassluis September 2015

  • Tweede jaargang nummer: 4 September 2015

    In deze uitgave o.a.

    FRONTtaal

    D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !

    Beste lezers.

    De zomer is voorbij. Een mooi, veelkleurig maar onstuimig seizoen is aangebroken. Buiten is het guur, binnen lekker warm. En om dit plaatje te completeren met een lekker bakkie n een nieuwe uitgave van uw regioblad Gezond Zijn/Beter Worden is het weer extra genieten. In deze uitgave starten we weer met de pagina van de Rijnmond Apotheek. Een van de artikelen gaat over bacterin. Iedereen draagt ze bij zich. Velen daarvan zijn nuttig, ze helpen bijvoorbeeld om ons voedsel te verteren. Maar van sommige bacterin kunnen we echter ziek worden. Bent u ouder dan 65 en gebruikt u meer dan vijf verschillende geneesmiddelen? Misschien komt u dan in aanmerking voor een medicatiebeoordeling die uitgevoerd wordt in samenwerking met uw huisarts en uw apotheker. Op de pagina van gemeente Maassluis een praktijkvoorbeeld van verande-ringen in de zorg. Het verhaal van Ricardo en Eva en de rol die VraagRaak en het wijkteam hierin heeft gespeeld. Ook de columns van ditiste Marjolein de Nie en kraamzorgmanager Maria Beek-Vervoorn mogen niet ontbreken. Wij gingen op visite bij fysiotherapeut Gerard van der Wees (Fysiodocwerk). Zon 38 jaar geleden is hij met zijn praktijk begonnen. Steffie Michels (Westland Partners) ziet dat steeds meer mensen geconfronteerd worden met familie of bekenden die in een situatie terecht komen waarin het lastig of onmogelijk is om verantwoorde beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld wanneer iemand door ziekte of een ongeval niet meer in staat is zelf te han-delen. De zaken op tijd regelen is haar devies. Dit en nog veel meer leest u in GZBW. Losse exemplaren zijn verkrijgbaar bij onze adver-teerders. Wij wensen u veel leesplezier en. een sfeervol najaar toegewenst! Peter KeijzerUitgever GZBW

    Verschijnt huis aan huis in:

    Gemeente Maassluis en Maasland

    WWW. G Z BW . N L

    Aanlevering van nieuws en advertentiesDe volgende uitgave van

    Gezond Zijn / Beter Worden verschijnt in november a.s. Reservering van uw advertentieruimte vr 20 oktober a.s.

    Tel.: (0174) 516 512. Per email: [email protected]

    Pagina 5 Pagina 7 Pagina 9 Pagina 11

    Als u 70 jaar of ouder bent, dan heeft u meer kans om in het ziekenhuis te komen. Bijvoor-beeld voor een afspraak op het spreekuur of om een vriend of vriendin te bezoeken die in het ziekenhuis ligt. De meeste 70-plussers zijn behoorlijk vitaal. Maar sommigen zijn min-der mobiel, hebben een slechter zicht of verminderd gehoor. Daarom heeft het Franciscus Vlietland intensieve aandacht voor hen. Het ziekenhuis behaalde in september 2015 zelfs voor de tweede maal het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis, dat is ontwikkeld door verschillende samenwerkende ouderenbonden.

    De eervolle erkenning Seniorvriende-lijk Ziekenhuis verkreeg het Franciscus Vlietland onder meer door de zorg op verpleegafdelingen. Daar wordt extra aandacht besteed aan de behoefte van ouderen. Tijdens de opname wordt bij hen extra gelet op voeding, comfort, functiebe-houd, valpreventie en risicovolle medicijn- combinaties. Voldoende bewegen en goede voeding helpen mee bij het herstel na een operatie. Ouderen worden gesti-muleerd om uit bed te komen. Daar krij-gen patinten, indien nodig, aangepaste maaltijden met extra voedingswaarde. Maar ook een lekker kroketje tussendoor is mogelijk. Eten biedt afleiding en gezel-ligheid en door verantwoorde voeding geneest een operatiewond beter.

    Erkenning en stimulansDat het Franciscus Vlietland het keurmerk opnieuw heeft ontvangen, is het bewijs dat zij goede zorg bieden aan ouderen in de regio. In het ziekenhuis wordt het keurmerk gezien als erkenning voor hun kwalitatief hoogwaardige ouderenzorg. Tegelijkertijd is het keurmerk een stimu-lans om deze zorg verder te ontwikkelen. Sinds de uitreiking van het eerste keur-merk in 2013 is bijvoorbeeld de Delier Unit ontwikkeld: een speciale vierpersoons-kamer waar mensen met ernstige verward-heid intensief worden verpleegd. Ook voor de komende periode staan meerdere initi-atieven gepland. Deze worden, samen met ouderen, verder uitgewerkt. Zo kan met recht worden gezegd dat ook de komende twee jaar wordt voldaan aan het keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis!

    Ervaar de seniorvriendelijkheidOok op de poliklinieken ervaart u de seniorvriendelijkheid van het Franciscus Vlietland. Zo zijn er speciale poliklinieken en spreekuren voor valpreventie, meer-voudig medicijngebruik en geheugen-problemen. Dit zijn problemen die veel voorkomen bij mensen op leeftijd. Het achterhalen van de oorzaak vraagt spe-ciale aandacht. Valt iemand bijvoorbeeld door een evenwichtsstoornis of komt het door een oogaandoening? Het is belang-rijk om dit zorgvuldig uit te zoeken. Door de juiste oorzaak te achterhalen, wordt de juiste behandeling ingezet. Hierbij wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de specifieke situatie en wensen van de patint.

    Franciscus Gasthuis & Vlietland:

    Intensieve aandacht voor ouderen

    Het is u waarschijnlijk al opgevallen; boven dit artikel staat een nieuwe naam: Franciscus Gasthuis & Vlietland. Dit is de overkoepelende naam waar-onder het Rotterdamse Sint Franciscus Gasthuis en het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis voortaan samen verder gaan. Een nieuwe naam voor n zie-kenhuis op vijf locaties. Vorige week is de campagne Zorg van generaties van start gegaan. Al meer dan 100 jaar bieden artsen en medewerkers van Franciscus Gasthuis & Vlietland uitste-kende zorg. Dit geven zij door aan de generaties na hen. De ziekenhuizen zijn sterk verankerd in de samenleving en vormen een plek waar, naast het verle-nen van goede zorg, geluisterd wordt naar verdriet, onzekerheid en blijd-schap. Met de nieuwe naam Franciscus Gasthuis & Vlietland worden de vijf locaties van het ziekenhuis verbonden. De hoofdlocaties worden aangeduid als Franciscus Gasthuis (Rotterdam) en Franciscus Vlietland (Schiedam). Daar-naast zijn er drie poliklinieklocaties: Franciscus Berkel, Franciscus Hoogvliet en Franciscus Maassluis. www.franciscus.nl

    Een praktijk-voorbeeld van veranderingen in de zorg

    Gerard v.d. Wees: Trots op team en specialisatiesFysiodocwerk

    Hou zelf de regie: Wie regelt erstraks uw (geld)zaken?

    Petra Kors: Mooi haar geeft gevoel van eigen-waarde terug

    Een nieuwe naam

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !2

    September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    Advertentie

    U & Reinier www.reinierdegraaf.nl

    Directeur Jaap van den Heuvel verwelkomt de eerste patint

    Welkom in ons nieuwe Gasthuis Het zal u mogelijk niet zijn ontgaan. Op 28 augustus verhuisden zon tweehonderd patinten door speciale tententunnels van de oude gebouwen naar het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis. De goed voorbereide verhuizing verliep geheel naar wens. Een uur eerder dan gepland reed de laatste patint zijn nieuwe kamer op. En eerder die dag werd al de eerste spoedoperatie uitgevoerd en eerste baby Foss geboren. Alsof er niets is veranderd

    Iedereen is vol lof over de sfeer, uitstraling, kleuren en de vernieuwingen in het nieuwe ziekenhuis. Sinds maandag 31 augustus draaien ook de poliklinieken. Natuurlijk waren her en der wat opstartproblemen, zoals televisies die niet werkten en kledingkasten van het personeel die niet sloten. Maar die problemen zijn opgelost en we werken allemaal vol enthousiasme in het nieuwe ziekenhuis.

    De belangrijkste veranderingen voor uw bezoek:AanmeldenU heeft een patintenpas nodig om u aan te melden bij de poliklinieken. Het aanvragen van een pas doet u met een geldig legitimatiebewijs in de hal van het nieuwe ziekenhuis. Alle informatie en een duidelijk instructiefilmpje vindt u op onze website: reinierdegraaf.nl/afspraak

    ParkerenU kunt met uw auto terecht op een van de 875 parkeerplaatsen op het terrein van ons voormalige B-gebouw en in de aangrenzende parkeergarage. Een medewerker wijst u naar een parkeerplek. De parkeerplaats bij het voormalige H-gebouw is niet meer toegankelijk voor bezoekers. Voor mindervaliden zijn er 7 plekken aanwezig tussen de hoofdingang en de Spoedpost. Tevens zijn er 11 mindervalidenplekken op het parkeerterrein van het voormalige B-gebouw. De betaalautomaat staat bij parkeerterrein ter hoogte van hoofdingang van het voormalige B-gebouw. Uw fiets kunt u stallen bij de fietsenstalling aan de voorzijde van het nieuwe ziekenhuis, vlakbij de hoofdingang.

    BezoektijdenIn het nieuwe ziekenhuis gelden ruimere bezoektijden. Op de meeste verpleegafdelingen kunt u tussen 14.30 en 19.30 uur. Bij de kraamafdeling en neonatologie bepalen ouders of en wanneer ze bezoek willen ontvangen. De kinderafdeling is voor niet ouders/verzorgers open voor bezoek tussen 10.00 en 12.00 uur en 14.00 en 19.30 uur.De intensive care en hartafdeling zijn alleen toegankelijk voor bezoek tussen 10.30 en 11.30 uur, 14.30 en 15.30 uur en 18.30 en 20.00 uur.

    september 2015

    Info over spataderenLast van vermoeide benen of grijsblauwe verkleuring rond uw enkels? Zichtbaar opgezwollen aderen onder de huid van uw benen, jeuk en soms zelfs een sterke pijn? Spataderen zouden weleens de boosdoeners hiervan kunnen zijn.

    Op dinsdag 29 september is een informatieavond over spataderen in het Vaatcentrum van het Diaconessenhuis in Voorburg. Tijdens deze avond, die duurt van 19.00 tot 21.30 uur, vertellen vaatchirurg W.H. Hoffman en huisarts M.A. Plasmans over de oorzaken, symptomen, indicaties voor verwijzing en behandelwijzen van spataderen.

    Aanmelden? Stuur een mail naar [email protected]. Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst. De toegang is gratis.

    De patinten verhuisden door een tententunnel naar de nieuwbouw

    De laatste patint

    Eerste spoedoperatie (galblaasverwijdering)

    Eerste baby Foss

    Foto: Jesper Neeleman, Delft

    276.238C_Zorgspecial_2015-09-001.indd 1 31-08-15 13:25

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 3

    September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    BerichtenserviceWilt u weten wanneer de medicatie voor u klaarstaat? Geef dan uw e-mail adres aan ons door. Zodra de medicatie voor u klaar staat, krijgt u een e-mail van ons. Deze service geldt ook voor onze service-punten in Westeinde en Maassluis-Oost.

    Herhaalservice Vanaf heden is het niet meer noodzakelijk dat u de huisarts benadert voor uw herhaalrecepten. Dit kunnen wij van u overnemen. Wij zorgen dat elke drie maanden uw geneesmiddelen voor u klaar staan. Zodra de medicatie gereed is, krijgt u van ons bericht. Dit doen wij in nauwe samen-werking met uw huisarts. Inmiddels nemen ruim 400 clinten van ons deel aan onze herhaal-service. Wilt u deelnemen aan deze service, laat ons dit dan weten per mail of per telefoon.

    Uw medische gegevens delen? Begin dit jaar is het waarneemsysteem uit de lucht gegaan. Hiervoor is het LSP (Landelijk Schakelpunt) in de plaats gekomen. Op dit schakelpunt kunnen zorgverleners zoals de huisartsenpost of de dienstapotheek uw gege-vens inzien als dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld zijn als u met spoed naar een dokter moet. Wij mogen dit echter alleen delen als u daar zelf toestemming voor geeft. Dit om uw privacy te kunnen waarborgen. U dient hiervoor zowel bij uw apotheek als bij uw huisarts apart toestem-ming te geven. Heeft u dit nog niet gedaan? Loop dan even langs om het formulier in te vullen.

    ContactgegevensRijnmond ApotheekSchubertlaan 13144 BH MaassluisT: 010-5912209 F: 010-5921531E: [email protected]

    Openingstijden Maandag t/m vrijdag: 8:00 - 19:00Zaterdag: 10:00 - 14:00Zondag gesloten

    Ook kunt u 7 dagen per week, 24 uur per dag via een kluis-systeem uw medicijnen ophalen.Vraag naar de mogelijkheden aan de balie.

    N I E U W S V A N D E R I J N M O N D A P O T H E E K

    K o r t i n g s b o n

    15% korting*op alle huidverzorging

    en losse verkoop

    *Bij een besteding van minimaal 10,-

    Knip deze bon uit en lever in!

    Medicatie-beoordeling

    Antibiotica en resistentieAntibiotica hebben echter n belangrijk nadeel: namelijk dat bacterin er ongevoelig voor kunnen worden. Dit noemen we resistentie. Hoe vaker antibiotica worden gebruikt, hoe groter het risico is dat bacterin er resistent voor worden. Infecties veroorzaakt door deze bacterin zijn moeilijker te behandelen. Een bekend voorbeeld hiervan is de MRSA (de ziekenhuisbacterie). Om resistentie te voorkomen, zijn artsen vaak terughoudend in het voorschrijven van een antibioticum. Wanneer iemand voldoende weerstand heeft, kan zijn eigen afweersysteem vaak de bacterie bestrijden. Soms heeft een patint niet vol-doende weerstand en vindt de arts het wel belangrijk om een antibioticum voor te schrijven. De keuze van de arts voor een antibioticum wordt dan gebaseerd op welke bacterie waar-schijnlijk de veroorzaker is van de infectie. Het is namelijk zo dat niet ieder antibioticum even werkzaam is tegen elke bacterie. Ook de mate van resistentie neemt de arts mee in zijn keuze. Wanneer antibiotica worden voorgeschreven is het belangrijk om deze volgens het voorschrift in te nemen. Bijvoorbeeld bij driemaal daags innemen zoveel mogelijk elke 8 uur om de bacterie geen kans te geven om zich in de tus-sentijd te vermenigvuldigen. Ook is het belangrijk om de kuur af te maken. Wanneer u dit niet doet, geeft u de bacterie kans om weer de ziekte te veroorzaken. Ook heeft dit een groter risico voor resistentie.

    Iedereen draagt bacterin bij zich. Velen daarvan zijn nuttig, ze helpen bijvoorbeeld om ons voedsel te verteren. Maar van sommige bacterin kunnen we echter ziek worden. Zo kunnen bepaalde bacterin bijvoor-beeld een blaasontsteking, een maagzweer of een longontsteking veroorzaken. Om weer beter te worden is soms een antibioticumkuur nodig. Antibiotica zijn medicijnen die bacterin doden of remmen in hun groei. Antibiotica helpen niet tegen virussen. Bij bijvoorbeeld verkoudheid, griep of waterpokken heeft het gebruikt van een antibio-ticum geen werkzaamheid.

    In de apotheek begeleidt Wilma van der Graaf stagiaires. Ook heeft zij zich gespeciali-seerd in het geneesmiddelgebruik bij ASTMA en COPD. Wilma voert bijvoorbeeld gesprekken met clinten om de therapietrouw te verbeteren.

    Bent u ouder dan 65 en gebruikt u meer dan 5 verschillende geneesmiddelen? Heeft u daarnaast een verminderde nierfunctie, bent u het afgelopen jaar opgenomen ge-weest in het ziekenhuis of bent u gevallen? Misschien komt u dan in aanmerking voor een medicatiebeoordeling. Een medicatie-beoordeling wordt uitgevoerd in samen-werking met uw huisarts en uw apotheker.

    In een persoonlijk gesprek komen onder andere de volgende vragen aan de orde: Welke medicijnen gebruikt u? Gebruikt u ook nog zelf gekochte medicijnen?

    Slaat u wel eens een medicijn over? Heeft u last van bijwerkingen? Hoe voelt u zich bij het gebruik van de medicijnen?

    Ook al u andere vragen, wensen of proble-men kunt u tijdens zon gesprek aan de orde laten komen. Na afloop van het ge-sprek wordt er een behandelplan gemaakt, welke ook met u besproken zal worden. In een dergelijk behandelplan kan bijvoor-beeld het stoppen van een medicijn opgeno-men worden, omdat deze niet meer nodig is. Of er kan juist een medicijn gestart wor-den om een bepaald risico te verkleinen. Mocht u vragen hebben over de medicatie-beoordeling of bent u benieuwd of u hiervoor in aanmerking komt. Neem dan contact op met uw apotheker. Voor de Rijnmond Apotheek zijn dit mevr. E. Vrolijk-Groen en dhr M.A. van der Maarel. Kijk voor meer informatie op www.apotheek.nlwww.thuisarts.nl of www.uniekbo.nl

    Assistente Wilma v.d. Graaf: Specialisatie geneesmiddelengebruik Astma en COPD

    www.rijnmondapotheek.nl

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !4

    September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    Advertentie

    Op zaterdag 3 oktober a.s. is het zover.

    Kraamzorg&zo opent de deuren van haar nieuwe locatie

    Geboortecentrum Westland aan de Havenstraat 6 te Monster.

    Hier vindt je alle informatie over: kraamzorg, borstvoeding,

    draagdoeken/draagzakken, verhuur van Co-Sleepers,

    babymassage en zwangerschapsmassage.

    In deze ruimte worden ook voorlichtingsavonden gegeven die

    bestemd zijn voor a.s. ouders van hun eerste kindje, zodat ze goed

    op weg geholpen worden.

    Iedereen is van harte welkom om van 10:00 tot 15:00 uur een

    kijkje te komen nemen tijdens een gezellig hapje en drankje.

    Voor de eerste 50 bezoekers hebben we een

    leuk presentje klaar staan. Ook vertellen we graag wat we met

    Geboortecentrum Westland voor a.s. ouders kunnen betekenen.

    Kraamzorg&zo is al 3 jaar actief als enige echt Westlands

    kraambureau en heeft in de loop van de jaren al heel wat

    kraamgezinnen op weg geholpen met een mooie kraamweek!

    www.kraamzorgenzo.com [email protected] tel. (06) 5057 7666

    Advertentie

    Beveiliging Elektrotechniek

    Telecommunicatie

    Domot ica Comfort - alarm - personenalarm

    videobewaking en energiebesparing

    Het huis van nu, flexibel, langer zelfstandig, comfortabel en veilig blijven wonen.

    s Herenstraat 55, 3155 SL Maasland - Tel. (010) 592 81 [email protected] - www.ejvandermeer.nl

    Beveiliging

    Elektrotechniek

    Telecommunicatie

    s Herenstraat 55, 3155 SL Maasland

    010

    [email protected]

    Domotica Comfort - alarm - personenalarm - videobewaking

    Het huis van nu, flexibel, langer zelfstandig, comfortabel en veilig blijven wonen.

    Advertentie

    Ditistenpraktijk Marjolein de Nie

    Voor al uw dieet- en voedingsvragen!

    Specifi eke aandachtgebieden zijn:Voedselovergevoeligheid (voedselallergie,

    voedselintolerantie en coeliakie)Voeding en kinderen

    Praktijkadressen Maassluis

    Kindercentrum Maassluis - Hellingkade 1 - 3144 EJ MaassluisTel: 010-7142925 - www.dietist-maassluis.nl

    t Startpunt - V. v. Goghlaan 2 - 3141 KS MaassluisTel: 010-7142925 - www.dietist-maassluis.nl

    Advertentie

    Schrijf u dan nu in voor de cursus Natural Running.Minder klachten aan enkel, heup, knie en rug

    en een hogere algemene snelheid zonder extra moeite!

    Voor meer informatie kijk op www.fysiotherapiemaassluis.nl

    Klachtenvrij hardlopen?

    Maasweg 8a 3144 DA Maassluis Tel. (010) 591 60 27

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 5

    September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    Gemeente Maassluis:

    Een praktijkvoorbeeld van veranderingen in de zorg Sinds 1 januari 2015 is de gemeente ver-antwoordelijk voor het bieden van zorg op diverse terreinen. Dit is onder andere het gevolg van de invoering van de Wmo 2015. De gemeente moet zorgen voor het organiseren en betalen van lichte(re) vormen van ondersteuning en zorg. De gemeente heeft deze taak ondergebracht bij VraagRaak en het wijkteam. Wat deze voor u kunnen betekenen, leest u in on-derstaand voorbeeld.

    Als Ricardo en Eva in 2008 allebei hun baan verliezen, kunnen ze hun rekeningen niet langer betalen en komen in de schuld-hulpverlening. Niet lang daarna raakt Eva zwanger. Tijdens de bevalling overlijdt hun dochtertje, wat op het gezin een grote impact heeft. Vooral hun oudste zoon Tim heeft het er moeilijk mee. Hij is verdrietig en weet met zichzelf geen raad, wat zich uit in opstandig gedrag. In 2012 wordt Marieke van het wijkteam ingescha-keld. Met beide ouders n de kinderen werkt ze aan hun onderlinge communica-tie. Ondertussen pakt ze ook de financile situatie aan.

    IndrukRicardo kan zich het leven van voor de crisis amper herinneren. Dat lijkt zo lang geleden. Allebei een prima baan, een leuk prijsje gewonnen in de loterij, we hadden het hartstikke goed. Nu krijgen ze van hun budgetbeheerder 75 euro per week. Met zn vijven, h. We hebben intussen ook nog een zoontje gekregen. Onze ouders springen soms wat bij en we lopen bij de Voedselbank, maar meer hulp hebben we niet. De dood van zijn pasgeboren zusje, nu twee jaar geleden, maakte op Tim veel indruk. Tim vindt het moeilijk om zijn ver-driet te uiten. Daardoor is hij vaak nukkig en opstandig. Hij heeft dan een heel grote mond en zoekt constant ruzie,

    dat vind ik erg moeilijk om mee om te gaan. Ook wordt Tim gepest op school, onder andere met het feit dat hij iets dik-ker is dan gemiddeld en niet altijd in de nieuwste kleren loopt.

    VertrouwelijkOp advies van de buurtregisseur scha-kelen ze Marieke in, van het wijkteam. Twee jaar lang werkt zij op regelmatige basis met alle gezinsleden, zowel samen als apart. Ricardo: Dat is altijd bij ons thuis. Eerst kwam ze n keer per week, later werd dat eens in de veertien dagen. Soms spreekt ze ons individueel, dan gaat ze bijvoorbeeld even alleen met Tim op zijn kamer zitten praten. Daar wilde hij eerst heleml niet aan meewerken. Maar inmiddels vindt hij het zo interessant dat hij vraagt wanneer die leuke mevrouw weer komt. Ze hebben het over van alles. In principe is alles vertrouwelijk, maar meestal komen wij er na verloop van tijd toch wel achter, want dan wil hij het er ook met ons over hebben. Samen met Ricardo en Eva formuleert Marieke een aantal doelen. Ricardo: Van ons week-

    geld rond kunnen komen, dat was er n van. Daar hebben we een goed plan voor gemaakt. En de financin op lange termijn op orde hebben. De schuldhulpverlening heeft de afgelopen drie jaar nogal wat steken laten vallen, daar is veel gedoe over. Als we er zelf niet uitkomen pakt Marieke zo de telefoon om te vragen hoe het zit. Ze heeft verstand van zaken en ook wat meer afstand, dat is wel handig. Ik word aan de telefoon nogal snel boos en dat is niet altijd effectief, leer ik van Marieke. En ik moest geduldiger zijn met Tim, zegt Eva. Niet steeds de strijd met hem aan willen gaan. Af en toe werkt het beter om hem te negeren en zijn boos-heid maar even voor lief te nemen. En ik zoek nu vaker een moment om met Tim te praten. Niet tussen de bedrijven door, maar er echt even voor gaan zitten. Hij is thuis nu een stuk rustiger en tevredener en ook op school gaat het beter de laat-ste tijd. Al met al hebben Mariekes tips enorm goed geholpen. Vooral de com-municatie tussen Tim en mij is positief veranderd.

    VraagRaakHeeft u hulp nodig? Klop dan aan bij VraagRaak (010 -590 00 45 / De Vloot 63). Dat kunt u zelf doen, maar ook mensen uit uw omgeving (fami-lie, buren, vrienden) zijn welkom. Relatief kleine problemen lost VraagRaak meteen samen met u op. Bij een ingewikkelder probleem wordt het wijkteam ingeschakeld. Het team bekijkt samen met u wat u zelf nog kunt, wat uw buren, familie of vrienden kunnen bijdragen en of professio-nele ondersteuning nodig is. Medewerkers van VraagRaak zijn, behalve bij het informatie- en in-looppunt bij De Vloot, ook bereikbaar op andere locaties in de stad, zoals De Vliet, de Hooftzaak en de Voedselbank. Kijk voor de plaatsen en tijden op www.vraagraakmaassluis.nl

    Spreekuren Vraag-raak in de wijkenVraagraak is ht aanspreekpunt als u vragen heeft of hulp wilt hebben op het gebied van zorg en welzijn. Bij het informatie- en inlooppunt aan de Vloot 63 kunt u zonder afspraak terecht op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 13.00 uur. De medewerkers kunnen u helpen bij problemen op het gebied van onder andere werk & inkomen, (mantel)zorg, schulden, eenzaam-heid, gezinsrelaties of huishoudelijke hulp.

    Maar wist u dat de medewerkers van Vraagraak ook spreekuren hebben op diverse locaties in de stad? Ook hier kunt u zonder afspraak binnen lopen: De Hooftzaak (P.C. Hooftlaan 11a):

    woensdag van 9.00 tot 12.30 uur en donderdag van 10.30 tot 11.30 uur.

    De Vliet (Arthur van Schendelstraat 25): woensdag van 10.00 tot 11.00 uur.

    De Voedselbank (P.J. Troelstraweg 6): vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur.

    Stadhuis (Koningshoek 93.050): maandag van 14.00 tot 15.00 uur.

    Kijk voor meer informatie op www.vraagraakmaassluis.nl. Via deze website kunt u ook een vraag stellen.

    Foto: Ferdy

    Korpe

    rsho

    ek

    COLUMN Als moeder van vier kinderen heb ik door de jaren heen heel wat praktijkervaring opgedaan. Wat bij de eerste allemaal zo nieuw en onwennig was, verdween al

    weer voor een deel bij de tweede. In dat proces kom je er achter dat kinderen

    een heel eigen karakter hebben en de aanpak bij de tweede mogelijk een andere

    moet zijn als bij de eerste. Je leert meer te vertrouwen op je intutie, althans dat

    was bij mij zo. Daarnaast heb ik door alle werkervaringen en scholingen door de

    jaren heen veel geleerd. Ook van vrienden en collegas om ons heen. Ik heb ge-

    leerd te kijken en te luisteren naar het kind. Ook al is het nog zo klein, ze geven

    al zoveel signalen af. Als opvoeders moeten we de tijd nemen om daar goed

    naar te kijken en te luisteren. En ons proberen te verplaatsen in het kind: wat

    vonden we zo belangrijk op die leeftijd? Het is een feit dat de basis in het eerste

    half jaar ligt. Juist in die periode moeten wij zoveel mogelijk proberen signalen

    op te pikken. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik het waarschijnlijk heel anders

    gedaan. Daarom is mijn beroep zo geweldig; ik kan bij jonge ouders ook mijn

    Kijken en luisteren opgedane kennis en ervaring vanuit het moederschap delen. En eigenlijk geld

    dit ook voor mijn collegas die ook allemaal zelf kinderen hebben. Zo worden

    we steeds wijzer en kunnen we de kraamgezinnen nog beter helpen. Ik heb

    laatst met mijn man samen een opleiding gedaan voor draagdoekconsulent.

    Niet alleen om meer uit mezelf te halen maar om

    te weten te komen waarom kinderen zo graag ge-

    dragen willen worden. Die kennis kunnen we nu

    ook overbrengen aan jonge ouders. Hopelijk mag

    ik nog veel ervaringen met jonge gezinnen delen.

    Want uitgeleerd, dat zijn we eigenlijk nooit.

    Gelukkig maar.

    Maria Beek-Vervoorn Zorgmanager Kraamzorg&Zo

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !6

    September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    Goede zorg, nu!

    Voor meer informatie of vragen: www.dcklinieken.nl. Of neem contact met ons op via (010) 449 3280 of [email protected].

    DC Klinieken bestaat uit 14 medisch specialistisch centra waaronder DC Klinieken Schiedam. Al 20 jaar levert DC Klinieken kwalitatief hoogstaande zorg in een persoonlijke en patintvriendelijke omgeving.

    Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vrijwel altijd direct een afspraak maken en wordt uw behandeling volledig vergoed* door uw zorgverzekeraar.

    Laan van Boles 33122 AE Schiedam Schiedam

    Bij DC Klinieken Schiedam kunt u terecht voor:

    MRI en Rntgenonderzoek

    Echografie

    Bloedprikken

    Uitstrijkjes

    Gynaecologie

    Neurologie

    Maag- darmonderzoek (scopie)

    * Met uitzondering van het eigen risico. Voor MRI gelden afwijkende vergoedingen.

    Advertentie

    Advertentie

    Spataderen... ze zien er lelijk uit en als ze erger worden,

    krijg je er beslist last van. Niet mee doorlopen dus! Daar

    is vandaag de dag ook geen reden meer voor. Want

    dankzij de nieuwste behandelmethoden (zoals laser) is

    behandeling tegenwoordig minder pijnlijk, met minder

    kans op complicaties, en bent u sneller op de been.

    De Pellegrinus Kliniek is een kleinschalige kliniek voor de behandeling van huidproblemen, open benen en spataderen. In de Pellegrinus Kliniek staat u als patint centraal, o.a. door veel persoonlijke aandacht en korte wachttijden.

    We worden met zn allen steeds ouder en hebben het vroeger niet zo nauw genomen met de zon,of erger, gebruik gemaakt van de zonnebank. Het aantal mensen in Nederland met huidkanker neemt daardoor sterk toe. Denk hierbij aan een veranderende moedervlek, een zwerend plekje of een andere huidafwijking die niet vanzelf verdwijnt.

    Bij twijfel is het verstandig om uw huisarts om advies te vragen. Indien nodig kan deze u doorsturen naar de Pellegrinus Kliniek voor verder onderzoek en behandeling door de dermatoloog.

    U kunt in de Pellegrinus Kliniek ook terecht voor alle andere huidaandoeningen en de behandeling van spataderen.

    Vreemd plekje op uw huid?Sterke toename van huidkanker in Nederland

    Bel vandaag nog met 010-449 33 11 in Schiedam

    Laan van Boles 3 f

    3122 AE Schiedam

    t 010 - 449 33 11

    f 010 - 449 33 10

    [email protected]

    www.pellegrinus.nl

    Wilt u spatader-vrij de zomer in? Neem nu actie en geniet straks van de zon!Spataderen verdwijnen niet uit zichzelf. Sterker, ze kunnen snel verergeren. Laten behandelen dus, om

    erger te voorkomen. En om straks weer met blote benen naar buiten te kunnen. Bij ons stappen dagelijks

    tevreden patinten de deur uit, blij dat ze de stap hebben gezet. Waarom de Pellegrinus Kliniek?

    Omdat wij:

    het Spataderkeurmerk van patintenvereniging De Hart- en Vaatgroep mogen voeren.

    als houder van het ZKN-keurmerk aan strenge kwaliteitseisen voldoen.

    ten opzichte van het ziekenhuis belangrijke voordelen bieden:

    - onze arts is gespecialiseerd in de behandeling van spataderen,

    - geen wachtlijst (afspraak binnen een week) en een snellere doorloop van het behandeltraject.Spataderen... ze zien er lelijk uit en als ze erger worden,

    krijg je er beslist last van. Niet mee doorlopen dus! Daar

    is vandaag de dag ook geen reden meer voor. Want

    dankzij de nieuwste behandelmethoden (zoals laser) is

    behandeling tegenwoordig minder pijnlijk, met minder

    kans op complicaties, en bent u sneller op de been.

    Maak er een spatader-vrije zomer van! Bel vandaag nog met 010 - 449 33 11.

    De Pellegrinus Kliniek is een kleinschalige kliniek voor de behandeling van huidproblemen, open benen en spataderen. In de Pellegrinus Kliniek staat u als patint centraal, o.a. door veel persoonlijke aandacht en korte wachttijden.

    We worden met zn allen steeds ouder en hebben het vroeger niet zo nauw genomen met de zon,of erger, gebruik gemaakt van de zonnebank. Het aantal mensen in Nederland met huidkanker neemt daardoor sterk toe. Denk hierbij aan een veranderende moedervlek, een zwerend plekje of een andere huidafwijking die niet vanzelf verdwijnt.

    Bij twijfel is het verstandig om uw huisarts om advies te vragen. Indien nodig kan deze u doorsturen naar de Pellegrinus Kliniek voor verder onderzoek en behandeling door de dermatoloog.

    U kunt in de Pellegrinus Kliniek ook terecht voor alle andere huidaandoeningen en de behandeling van spataderen.

    Vreemd plekje op uw huid?Sterke toename van huidkanker in Nederland

    Bel vandaag nog met 010-449 33 11 in Schiedam

    We worden met zn allen steeds ouder en hebben het vroeger niet zo nauw genomen met de zon,of erger, gebruik gemaakt van de zonnebank. Het aantal mensen in Nederland met huidkanker neemt daardoor sterk toe. Denk hierbij aan een veranderende moedervlek, een zwerend plekje of een andere huidafwijking die niet vanzelf verdwijnt.

    Bij twijfel is het verstandig om uw huisarts om advies te vragen. Indien nodig kan deze u doorsturennaar de Pellegrinus Kliniek voor verder onderzoek en behandeling door de dermatoloog.

    U kunt in de Pellegrinus Kliniek ook terecht voor alle andere huidaandoeningen en de behandelingvan spataderen.De Pellegrinus Kliniek is een kleinschalige kliniek

    voor de behandeling van huidproblemen, open benen en spataderen. In de Pellegrinus Kliniek staat u als patint centraal, o.a. door veel persoonlijke aandacht en korte wachttijden.

    We worden met zn allen steeds ouder en hebben het vroeger niet zo nauw genomen met de zon,of erger, gebruik gemaakt van de zonnebank. Het aantal mensen in Nederland met huidkanker neemt daardoor sterk toe. Denk hierbij aan een veranderende moedervlek, een zwerend plekje of een andere huidafwijking die niet vanzelf verdwijnt.

    Bij twijfel is het verstandig om uw huisarts om advies te vragen. Indien nodig kan deze u doorsturen naar de Pellegrinus Kliniek voor verder onderzoek en behandeling door de dermatoloog.

    U kunt in de Pellegrinus Kliniek ook terecht voor alle andere huidaandoeningen en de behandeling van spataderen.

    Vreemd plekje op uw huid?Sterke toename van huidkanker in Nederland

    Bel vandaag nog met 010-449 33 11 in Schiedam

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 7

    September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    Boek Jongdementie van ex K3-zangeres Jongdementie is dementie bij mensen die jonger zijn dan 65 jaar. In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen jongdementie. In Voor altijd mijn mama schrijft Kathleen Aerts (voormalig K3) zeer openhartig over de jongdementie van haar moeder. Na de plotse dood van haar man raakt Maria, de moeder van Kathleen Aerts, het spoor bijster. Een normale periode van rouw, denkt iedereen aanvankelijk. Een hardnekkige depres-sie, luidt het oordeel een paar jaar later. Tot de diagnose jongdementie valt. Dementie wordt meestal met oudere mensen geassocieerd, maar de ziekte komt ook bij jonge mensen relatief vaak voor. Vaak duurt het lang voordat de juiste diagnose gesteld wordt, zodat gepaste zorg uitblijft. In het boek vertelt Kathleen Aerts heel open over de weg die ze samen met haar moe-der heeft afgelegd. Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl

    Tandartsen in actie Nationale Ouderendag Vrijdag 2 oktober is het Nationale Ouderendag. Een prima moment om mondzorg voor ouderen opnieuw op de nationale agenda te zetten. Dat is nodig, want in 2014 is bijna 60 procent van de 75-plussers niet bij de tandarts geweest. De KNMT roept daarom alle tandartspraktijken op om die dag de deuren open te zetten en speci-aal op ouderen gerichte activiteit te organise-ren. Het doel is om Nederland daarmee weer wat meer bewust te maken van het belang van een gezonde oudere mond. Door mee te doen met Nationale Ouderendag laten praktijken zien dat ze open staan voor ouderen en dat de oudere mond bij hen in goede handen is. En investeren ze ten slotte in publieke bewustwor-ding. Bron: KNMT

    Gerard van der Wees (Fysiodocwerk):

    Trots op ons team en onze specialisaties

    De Maassluizenaar praat graag over zijn vak. Met zoveel jaren ervaring denkt hij nog hij wel eens terug aan hoe zijn maat-schappelijke carrire ooit begon in de Korhoenstraat. Twee slaapkamers om-gebouwd tot behandelruimtes, zo ben ik gestart. Met de grote vraag of een eigen praktijk wel iets voor me was. Maar eigen-lijk was het als een jas met de perfecte pasvorm, ik vond het heerlijk om patin-ten en clinten te kunnen helpen. Later ging de praktijk naar de Spechtraat en na vijftien jaar ben ik samen met een collega gestart in de Koningshoek omdat de markt-ontwikkelingen daarom vroegen. Achteraf bezien nog steeds een goede keuze omdat je samen meer weet en een wat slagvaar-diger patintenbeleid kunt voeren. Nadat gebleken was dat onze ideen toch teveel uit elkaar lagen, hebben we besloten om de samenwerking te beindigen en ben ik alleen door gegaan. Dat werd uiteindelijk Medisch Centrum Docwerk, Voor mij een prachtige locatie om de groei van de prak-tijk verder vorm te kunnen geven en plan-nen te maken voor de toekomst, aldus Gerard, die het uiteindelijke plaatje al lang op zijn netvlies had. Ik zag toen al een praktijk voor me met fijne collegas en verre-gaande specialisaties. En eigenlijk is het precies zo gegaan als ik wilde. Fysiodoc-werk is nu een praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie met specifieke kennis op uiteenlopende gebieden o.a. bekken-therapie, arbeidsfysiotherapie, sportfysio-therapie, oncologie, loopproblematiek op basis van vaatlijden, actieve revalidatie en doelgroepenbegeleiding van mensen met

    systeemaandoeningen, zoals diabetes mel-litus type 2 en COPD (longaandoeningen). En naarmate dat ik wat ouder wordt, ben ik alleen maar nieuwsgieriger geworden. Nieuwe ontwikkelingen volg ik op de voet en ik hoop nog een mooi aantal jaren mee te kunnen, wijzend op het feit dat hij zlf onlangs onder handen is genomen in het ziekenhuis. Ach ja, een nieuwe heup h. Tegenwoordig is dat technisch een fluitje van een cent, alsof de auto even op de brug wordt gezet om een onderdeel te vervangen. Heerlijk dat ik nu weer mobiel ben en de zorg eens van de andere kant heb mogen meemaken. Ook daar leer je van. Maatschappelijke verantwoording Met zoveel specialisaties in huis zou je zeggen dat Gerard van der Wees een te-vreden mens is. Natuurlijk is onze praktijk uitgegroeid tot een begrip in Maassluis en omgeving. Daar zijn we tevreden over. Dat wil niet zeggen dat je lekker achteruit kunt gaan leunen en nieuwe ontwikkelin-gen buiten de deur moet houden. Recent zijn we met Pilateslessen begonnen waar-van de vierde groep binnenkort onder deskundige begeleiding gaat beginnen. Ook spelen we in op een veranderende maatschappij waarin de zorg voor ouderen steeds belangrijker wordt. Zo zijn we sinds kort aangesloten bij Parkinsonnet en kun-nen we Parkinsonpatinten helpen om de motoriek te trainen en op deze wijze te trachten om het neergaande proces zo lang mogelijk uit te stellen. Maar ook proberen we om deze patinten te leren omgaan met hun beperkingen. Ook bij

    Ze zijn er nog. Patinten die precies weten wanneer en waar fysiotherapeut Gerard van der Wees zijn loopbaan begon, nu zon 38 jaar geleden. Inmiddels is de aanvoerder van Fysio-docwerk de 60 gepasseerd. Wie met hem wil praten over het beindigen van zijn activitei-ten kan maar beter een ander gespreksonderwerp aansnijden.

    Advertentie

    Omdat bewegen verder brengt

    Fysiotherapie Fysiotherapie in de Wijk Manuele therapie Sportfysiotherapie Arbeidsfysiotherapie Revalidatie algemeen Revalidatie bij oncologie Beweegprogrammas voor

    Diabetes, COPD en hartfalen Preventieve training Perfect Pilates Ergotherapie

    Voor jong en oud is bewegen belangrijk om gezond door het leven te gaan en te kun-nen blijven sporten, werken en langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

    Fysiodocwerk in Maassluis is hierin gespecialiseerd. U staat in onze aanpak centraal en we werken samen met u aan een gezond en actief leven. In de praktijk, in de wijk of aan huis.

    De Vloot 206D | 3144 PK Maassluis | 010-5916341 [email protected] | www.fysiodocwerk.nl

    COPD-en vaatpatinten is Fysiodocwerk een begrip geworden. Gerard: We hebben recent enkele keren een Wandelvierdaagse georganiseerd; vier avonden waarin we onze maatschappelijke verantwoording tonen door met patinten de natuur in te gaan. Op de eerste avond geven we instructie en leggen we uit wat het uitein-delijke doel is van zon sessie, namelijk het bereiken van een toename in zelfredzaam-heid (wat kun je zelf doen), bewustwording en zelfvertrouwen. Op de drie daaropvol-gende avonden gaan we gezamenlijk op pad. Om aan het einde van deze gezellige bijeenkomsten te constateren dat het uithoudingsvermogen van de deelnemers verbeterd is. Mogelijk ontstaan daar ook weer clubjes uit die met elkaar afspreken om te gaan wandelen, aldus Gerard die aangeeft dat Docwerk in het voorjaar gaat starten met een nieuwe reeks avonden waarbij de deelname overigens geheel gratis is. VVD fractievoorzitter, ondernemer, fysiotherapeut, sportfanaat hij staat mid-den in de samenleving en voelt zich er heerlijk bij. De combinatie van dit alles is uniek. Met al die uitdagingen die ik nog voor me zie heb ik soms het gevoel dat ik eigenlijk nog maar net ben begonnen. Meer info: www.fysiodocwerk.nl

    Foto

    : GZB

    W

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !8

    September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    Advertentie

    Voorstraat 143, 2685 EL Poeldijk - Tel: (0174) 621 936Email: [email protected] - www.womencarewestland.nl

    Maak kennis met het uitgebreide assortiment. Belt u ons voor een vrijblijvende afspraak!

    BORSTPROTHESES BIJPASSENDE COMFORTABELE LINGERIE MODIEUZE BADMODE

    Indien noodzakelijk bezoeken we u k thuis.

    Advertentie

    Voorstraat 143, 2685 EL Poeldijk - Tel: (0174) 6219 36Email: [email protected] - www.haarinstituutwestland.nl

    Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met haarver-lies. Wij zijn gespecialiseerd in het vakkundig oplossen hiervan. We bieden u de allernieuwste ontwikkeling in haarvervanging. Toepassingen van haarwerken en prui-ken die aanvoelen als uw eigen haardos, niet van echt te onderscheiden. Maak een afspraak voor een vrijblijvend haarconsult.

    Voor mooi haar waar je je goed bij voelt!

    Nieuws van Careyn

    21 September Wereld-alzheimerdag

    De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Deze internationale dag alarmeert overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst.

    Advies en begeleiding bij dementie Als u te maken krijgt met dementie, roept dit veel vragen en onzekerheden op. De case managers dementie van Careyn begeleiden en adviseren

    mensen met en hun mantelzorgers tijdens het hele traject van dementie.

    Wij helpen u bij dementie Heeft u het gevoel dat uw geheugen in de steek laat? Of maakt u zich zorgen om uw partner of naaste? Dan kunt u terecht bij Careyn, want wij kunnen u helpen. U kunt contact opnemen met onze casemanagers. De casemanagers van Careyn zijn deskundig en werken nauw samen met huisartsen en andere hulpverleners bij u in de buurt.

    Casemanager Maassluis: Pauline Jeff 06-12095866 Casemanager Maasland: Joska vd Beukel 06 - 51 74 46 07

    Advertorial

    www.careyn.nlTel. (088) 123 99 88

    Elke advertentie in GZBW valt op! Wilt u adverteren in een blad waarin lke publicatie gezien n gelezen wordt?

    Kijk dan op www.gzbw.nl voor de aantrekkelijke tarieven!

    In het najaar start Careyn De Vloot in samenwer-king met NISB (Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen) een bewegingsproject.

    Bewegen, ook al is het op oudere leeftijd, heeft veel positieve lichamelijke en mentale effecten. Helaas blijkt uit diverse onderzoeken dat bewoners in ver-pleeg- en verzorgingshuizen te weinig bewegen. Verveling, een groot deel van de dag stil zitten in een stoel, is helaas aan de orde van de dag in de meeste woonzorglocaties. Hospitalisatie, waarbij te veel uit handen genomen wordt, is vaker de regel dan de uitzondering. Wat veel mensen niet weten is dat bewegen ook goed is voor je hersenen. Door lichamelijke inspanning worden de hersenen gestimuleerd en gaat het geheugen minder snel achteruit.

    Samen veranderen Het te weinig bewegen van bewoners van woon-zorgcentra en verpleeghuizen is vaak in de loop der jaren er zo langzaam maar zeker ingesleten. Bewoners zelf, familie en zorgverleners hebben hier allemaal invloed op. Verandering is een langdurig proces met vele aandachtspunten. Een proces om bewegen meer te stimuleren en bewoners te active-ren sluit wel goed aan bij nieuwe inzichten over de goede zorg, bij samenwerking tussen de verschil-lende disciplines, bij betere afstemming tussen de informele en formele zorgverleners.

    Nieuw bewegingsproject

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 9

    September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    In de ruime showroom aan de Schinkelse Baan in Capelle aan den IJssel vertelt de heer Van Dam trots over zijn net nieuw aan-geschafte scootmobiel. Fietsen zit er voor de heer van Dam niet meer in, evenwichtsstoor-nissen gooien daarvoor roet in het eten.

    Ik zag een advertentie over het Welzijns-warenhuis in de krant staan en dacht ik ga eens bij die jongens kijken. Ze zijn dit jaar verhuisd naar een nieuwe locatie aan de woonboulevard Capelle XL en hebben een geweldig grote voorraad nieuwe en gebruikte scootmobielen staan. Ik ben ont-zettend vriendelijk en vakkundig geholpen door Frans, een echte rot in het vak. Frans Wietzes is eigenaar van het Welzijnswaren-huis en heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de mobiliteitsmiddelenbranche. We hebben

    inderdaad een ruim assortiment, vertelt Frans, naast de scootmobielen leveren wij ook rolstoelen, rollators, sta-opstoelen, hoog-laag ledikanten en ADL-hulpmiddelen, zoals bestek, kousaantrekkers en drinkbe-kers. Alles eerlijk geprijsd. Doordat wij veel nieuwe, maar ook gebruikte middelen op voorraad hebben, hebben wij voor elke portemonnee een geschikt hulpmiddel. De prijs is in deze tijd van bezuinigingen belangrijk, zegt Frans, maar wat ik zelf veel belangrijker vind, is dat de klant bij ons nog koning is. Wij nemen uitgebreid de tijd voor onze klanten om tot een juiste keuze voor aanschaf van een hulpmiddel te komen. Lukt het niet om naar de show-room toe te komen, dan bezoekt Frans of een van zijn medewerkers klanten die in Zuid-Holland wonen ook thuis. Het kopje

    Tevreden klanten bij het Welzijnswarenhuiskoffie dat ik normaal bij binnenkomst in onze showroom aanbied, krijg ik dan vaak door onze klanten aangeboden. Ook bij een huisbezoek nemen wij uitgebreid de tijd. Van te voren spreken we dan telefonisch goed door waar de klant naar op zoek is, zodat we voor het demonstreren het juiste hulp-middel bij ons hebben. Vaak is nog helemaal niet zo duidelijk welke dat moet zijn. We willen op dit moment dat iedereen zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Daarvoor zijn de juiste hulpmiddelen nodig, maar soms is er meer of juist iets anders nodig. Want wat heb je aan een scootmobiel als je er geen oplaadplek voor hebt of als je het drempeltje bij de voordeur niet kan nemen. Soms is een extra stopcontact of drempelhulp dan een goede oplossing, maar een andere keer kan beter voor een rolstoel of rollator worden gekozen. Ja zegt de heer Van Dam, daar is Frans goed in. Hij denkt echt met je mee. Zo verwees hij mijn vrouw naar de gratis uit-leen voor een rolstoel, die ze voor een paar weken nodig heeft nu ze binnenkort aan haar knie wordt geopereerd. Ook die gratis uitleen verzorgt het Welzijnswarenhuis en dat scheelt weer een paar duiten.

    Het Welzijnswarenhuis is gevestigd aan de Schinkelse Baan 6 in Capelle aan den IJssel. Via telefoonnummer (010) 76 00 122 kunt u een afspraak maken voor een huisbezoek of een bezoek aan de showroom, maar u kunt ook vrijblijvend de showroom binnen lopen. Voor de deur is gratis parkeergelegenheid. www.welzijnswarenhuis.nl

    Tieners slapen slecht door sociale mediaDe druk die tieners voelen om actief te zijn op sociale media houdt verband met hoe goed de tieners slapen. Dat schrijft Medical News Today op basis van onderzoek van de Universiteit van Glasgow onder 467 kinderen tussen de elf en zeventien jaar oud. Onderzocht werd hoeveel tijd de Schotse tieners spendeerden op sociale media als Twitter, Instagram en Facebook, en hoeveel waarde ze aan deze activiteiten hecht-ten. Daarnaast keken de wetenschappers naar de kwaliteit van de slaap. Zij stelden vast dat de tieners slechter sliepen naarmate hun sociale media-gebruik intensiever was. De grootge-bruikers van sociale media hadden bovendien meer last van depressieve gevoelens, stress en een laag zelfbeeld. Volgens de onderzoekers zuchten de tieners onder de druk om continu beschikbaar te zijn. Als ze niet kunnen reageren op berichtjes of het gevoel hebben dat ze iets missen, gaat hun mentale gesteldheid direct achteruit. Bron: NU.nl

    Veel vis eten geeft lagere kans op depressieHet eten van veel vis verlaagt waarschijnlijk de kans op een depressie. Dat blijkt uit een meta-analyse van studies naar de effecten van vis op de gezondheid, gepubliceerd in het weten-schappelijke tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health. De Chinese Qingdao Universiteit analyseerde 26 onderzoeken met in totaal ruim 150.000 proefpersonen. De categorie mensen die de meeste vis eet, zo bleek, loopt 17 procent minder kans om depressief te worden. De onderzoekers kunnen een direct verband tussen visconsumptie en kans op depressie niet bewijzen, maar er zijn verschillende aan-nemelijke verklaringen. En daarvan is het hoge aantal vetzuren in vis, die belangrijk zijn voor het brein. Bron: NU.nl

    Slimme lens voor diabetespatint Novartis wil volgend jaar klinisch onderzoek gaan doen naar een slimme ooglens waarmee je de bloedsuikerspiegel van mensen kunt meten. Voor de lens gebruikt Novartis de technologie die is ontwikkeld door Google. Volgens de directeur boek het project prima vooruitgang.De lens bevat minuscule sensoren en microchips die de bloedsuikerspiegel van de drager kunnen meten via het oogvocht. Google is ook aan het kijken over de lensjes kunnen worden uitgerust met led-lichtjes. Zodat de lenzen de gebruiker kunnen waarschuwen als zijn glucosegehalte te veel stijgt of daalt. Men is begonnen met het ontwikkelen van een prototype dat volgend jaar bij mensen getest kan worden. Novartis voegt toe dat het wellicht ook mogelijk zal worden om de lens inplanteerbaar te maken, zodat de gebruiker hem niet telkens hoeft te verwisselen. En dat gekeken wordt naar een techniek waarbij de lens - anders dan traditionele lenzen - zich aanpast aan verschillende lichtomstandigheden en kijkafstanden. Bron: Nefarma

    Steeds meer mensen worden geconfron-teerd met familie of bekenden die in een situatie terecht komen waarin het lastig of onmogelijk is om verantwoorde beslis-singen te nemen. Bijvoorbeeld wanneer iemand door ziekte of een ongeval niet meer in staat is zelf te handelen. Dit leidt geregeld tot onzekerheid of onenigheid binnen de familie.

    Maar zo ver hoeft het niet te komen. In een notarile volmacht en een levenstestament kunt u van te voren aangeven wie voor u de beslissingen neemt als u dit zelf niet meer kunt.

    Degene die u aanwijst in de notarile volmacht kan namens u dan de volgende zaken regelen: het beheren van uw bankrekeningen; het opstellen van belastingaangiften en

    het voldoen van belastingen; het sluiten en opzeggen van verzeke-

    ringsovereenkomsten; het aan- en verkopen van een woning; het aanvaarden en doen van schenkingen

    in het kader van belasting besparen; en

    het aanvaarden of verwerpen van nalaten-schappen en het afwikkelen daarvan.

    Daarnaast kunt u ook een toezichthouder aanwijzen. Stichting Bewind Partners is een professionele toezichthouder waar een ge-volmachtigde ieder jaar rekening en verant-woording aan moet afleggen.

    Een levenstestament kunt u opstellen als u het belangrijk vindt om duidelijk vast te leggen hoe u over medische zaken denkt in het geval u op een moment zelf niet meer in staat bent om deze beslissingen te nemen. Daarbij kunt u zaken regelen als een behandelverbod of een euthanasiever-zoek. U kunt dan ook iemand aanwijzen die erop toeziet dat uw wensen nageleefd worden.De notarissen van Westland Partners zijn een degelijke partner als het gaat om het voorkomen van bijvoorbeeld financieel misbruik. Want wie tijdig zijn financile en immaterile zaken vastlegt, valt niet gemak-kelijk ten prooi aan hebzuchtigen. Hou dus zelf de regie en regel uw zaken bij de notaris door het maken van een notarile volmacht

    en een levenstestament. Belangrijk is dat de maatregelen tijdig worden genomen. Voor meer informatie neemt u contact op met Steffie Michels (foto) of Jennifer Fluit-man, zij zijn als notarissen verbonden aan Westland Partners Notarissen en Advocaten. Telefoon: 0174-637500, website: www.westlandpartners.nl

    Steffie Michels

    Hou zelf de regie!:

    Wie regelt straks uw (geld)zaken?

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !10

    September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    Omdat wij begrijpen dat het hart van meneer Janssen ook klopt voor zijn vrouw.

    Top zorg, dicht bij huis. Dat is wat Franciscus Gasthuis & Vlietland u biedt. Nu en in de toekomst. De naam van ons ziekenhuis is nieuw, onze historie gaat meer dan 100 jaar terug. Al generaties lang verlenen wij vol passie onze zorg en dat geven wij door aan de generaties na ons. Wij staan dicht bij mensen. Dicht bij onze patinten en hun dierbaren. Omdat wij begrijpen dat het hart van meneer Janssen ook klopt voor zijn vrouw. www.franciscus.nl

    Advertentie

    COLUMN

    De vakantie is voorbij, de kinderen zijn weer naar school en het normale leven is weer begonnen. Voordat deze heerlijke periode begon en ik uiteindelijk in en naast het zwembad kon vertoeven, is er nog wat stress geweest om al mijn werk klaar te hebben. Eenmaal mijn rust gevonden, ga ik automatisch weer nadenken over mijn werk (zou ik eigenlijk niet moeten doen). Over hoe het afgelopen jaar verlopen is en al de plannen die ik na de vakantie zou kunnen gaan uitwerken. Ik denk ook na over hoe het efficinter, rustiger en met wat minder stress zou kunnen verlopen.

    Veel mensen met mij denken in zon periode na over een andere aanpak en nemen zich voor om bijvoorbeeld gezonder en bewust te gaan eten. Want we krijgen vaak wel veel calorien maar weinig voedingsstoffen binnen. Dit bete-kent dat het voedsel dat we binnenkrijgen simpelweg niet voedzaam genoeg is. Terwijl wij deze voedingsstoffen wl nodig hebben. Een trend van de laatste jaren zijn de superfoods, zoals chiazaad, gojibessen, spirulinapoeder, moer-beien, tarwegras, de groene smoothies (met veel groenten en fruit) of het weg-laten van suiker en koolhydraten. Superfoods zijn producten met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen, vitamines, mineralen en of antioxidanten en zouden positieve eigenschappen hebben die hart- en vaatziekten zouden kunnen voorkomen of het libido verhogen. Door superfoods te gebruiken zou je in n keer veel van de nodige voedingsstoffen aan kunnen vullen. Maar wat veel mensen niet weten is dat veel gangbare producten, zoals tomaten, chocolade, vette vis en knoflook, ook deze voedingsstoffen bevatten en soms lekkerder zijn. Neem de avocado als voorbeeld: het bevat net als het chiazaad veel goede vetten (Omega 3) en vezels. Daarnaast bevat de vrucht vitamine B1, B2, B6, B11 E, magnesium, fosfor, ijzer en calcium. Een ander voorbeeld: n

    sinaasappel levert net zoveel vitamine C als 20 gram gojbessen. Of neem boeren-kool, dat per 100 gram onze dagelijkse hoeveelheid vitamine C bevat. Als laatste wil ik broccoli nog even noemen; het bevat veel anti-oxidanten net als tarwegras, maar is ook rijk aan kalium. Dus eigenlijk zijn zogenaamde super-foods niet gezonder dan de groenten- en fruitsoorten die wij in een normaal voedingspatroon gebruiken. Omdat we elke dag een heleboel verschillende voedingsstoffen nodig hebben, is het belangrijk om verschillende dingen te eten. En goed om te weten dat er geen een voedingsmiddel is dat lle essentile voedingsstoffen kan leveren die het lichaam nodig heeft. Natuurlijk kunnen superfoods best een aanvulling zijn op een normaal voedingspatroon. Maar het gaat er om dat je de juiste balans kunt vinden, waarbij gevarieerd eten de beste manier is om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

    Zo. Laat ik dan nu maar proberen om het vakan-tiegevoel nog een beetje vast te houden, verder te gaan met mijn gemaakte plannen en vooral mijn gevarieerde voedingspatroon (zonder su-perfoods) vast te houden.

    Marjolein de Nie, ditist Ditistenpraktijk Marjolein de Nie

    Superfoods of niet?

    Uw advertentie in de november-uitgave van Gezond Zijn / Beter Worden?De volgende uitgave van Gezond Zijn / Beter Worden verschijnt in november a.s. Reservering van uw advertentieruimte vr 20 oktober a.s. Telefonisch: (0174) 516 512. Of per email: [email protected]

    www.gzbw.nl

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 11

    September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    Begeleidingsgesprek apotheek niet op notaPer 2016 zal het begeleidingsgesprek voor nieuwe geneesmiddelen niet meer apart op de nota vermeld worden. Dat heeft de NZa bekend-gemaakt. De KNMP is verheugd over het besluit van de zorgautoriteit. De KNMP drong bij rele-vante partijen aan om de splitsing van het tarief op te heffen. Een peiling onder apothekersassi-stenten maakte pijnlijk duidelijk dat de splitsing onbedoeld leidt tot onbegrip bij patinten en helaas ook tot agressie jegens het apotheekper-soneel. De peiling die het Institute for Pharmacy Practice and Policy (SIR) in opdracht van de KNMP uitvoerde onder apothekersassistenten, leidde tot een hausse aan publiciteit over agres-sie jegens het apotheekpersoneel. Daardoor kwam het overleg van de KNMP met NZa, ZN, Consumentenbond en NPCF in een stroomver-snelling terecht. Bron: KNMP

    Kunstvoeding voor babys kan beter VUmc doet onderzoek naar de beste kunst-voeding voor babys. Moedermelk is natuurlijk het beste voor de baby. Maar soms kunnen of willen moeder geen borstvoeding geven en dan moeten de babys worden gevoed met kunstvoeding, aldus de Gezondheidskrant. Voor deze babys gaan we op zoek naar de beste oplossing. Het onderzoek staat open voor bijna alle gezonde babys. Voor dit onderzoek worden twee groepen vergeleken. De ene groep bestaat uit ouders die hun kinderen een halfjaar lang gewone kunstvoeding geven. Een tweede groep ouders geeft hun babys de nieuwe kunstvoeding. Kouwenhoven: In het halfjaar dat de baby de voeding krijgt komen de ouders drie keer met hun kind naar VUmc. Tel-kens wordt hun groei uitvoering gecontroleerd. Aanmelden voor deelname aan het onderzoek kan tot de babyleeftijd van 4 weken. Kijk op www.proteusonderzoek.nl.

    Kinderopvangtoeslag voor alle ouders omhoog Voor alle werkende ouders gaat de kinder-opvangtoeslag vanaf 1 januari 2016 omhoog. Ouders ontvangen voor elk kind dat naar de op-vang gaat meer kinderopvangtoeslag. Dit schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werk-gelegenheid vandaag aan de Tweede Kamer. Zo wordt de kinderopvang voor een gezin, bijvoorbeeld een politieagent die voltijd werkt en een verpleegkundige die drie dagen in de week werkt, ruim honderd euro per maand goedkoper. Dat geldt als zij twee kinderen hebben die drie hele dagen naar de opvang gaan. Als kinderen twee dagen naar de opvang gaan, betalen de ouders zeventig euro per maand minder. Het-zelfde gezin dat alleen gebruikt maakt van drie dagen BSO betaalt ruim vijftig euro minder. Voor ouders met een laag inkomen geldt dat de over-heid maximaal 94 procent van de kosten van de kinderopvang vergoedt.

    Op donderdag 6 november a.s. organiseert het CJG in samenwerking met kinderdi-tist Marjolein de Nie en pedagoog Dorine Kloosterman een thema-avond voor zowel ouders/verzorgers en hun kinderen. Na een gezamenlijke inleiding door jeugdverpleeg-kundige Carla Luimes, gaan de ouders en kinderen uiteen. De ouders krijgen infor-matie over: Wat is een gezond gewicht?

    Wat hebben kinderen nodig? Maar ook: Wat is je rol als ouder in deze tijd van lek-kere verleidingen en beeldschermgebruik? De kinderen doen mee aan de workshop Fitte kinderen en traktaties maken. Onder leiding van Carla Luimes praten zij over wat gezonde maar vooral ook lekkere voeding is. Bespreken ze samen hoe je nu het beste fit kunt blijven en vooral blij kunt zijn met

    Thema-avond Fitte Kinderen

    Borstkankerpatinte Petra Kors:

    Door mooi haar keert het gevoel van eigenwaarde terug

    Het kan je zomaar gebeuren. Je wordt ern-stig ziek en komt in het chemotherapie- en bestralingscircuit terecht. Haarverlies is dan vaak het gevolg. In het herstelproces is het vervolgens zoeken naar cosmetische oplos-singen die in heel veel kwaliteiten worden aangeboden. Petra Kors, ooit gezegend met prachtig haar, heeft niet alleen die zoek-tocht met succes kunnen afronden, een toekomst als voorlichtster dient zich aan.

    Dit verhaal gaat over het zwarte gat dat ontstaat na bestralingen. Door verlies van haar, wenkbrauwen en wimpers is het in de spiegel kijken voor met name vrouwen ronduit deprimerend. Petra heeft het meegemaakt. In ons gesprek gaat het lang en uitvoerig over haar rampjaar. Ik was mede-eigenaar van een succesvol ICT bedrijf, stond midden in het leven en niets leek erop dat de ellende in een veelvoud over me heen zou komen. En dan gebeurt het. In n jaar verloor ik elf dierbaren waaronder mijn zoon, zwager, zakenpartner en werd mijn stiefvader zwaar ziek. En midden in dat rampjaar werd ik, het klinkt bijna logisch, ook nog eens ge-confronteerd met de diagnose borstkanker.

    Alles wat ooit zo vanzelfsprekend was verdween als sneeuw voor de zon. Midden in een proces dat je anderen bijstaat in het verwerken van alle ellende, krijg je er nog een probleemgeval bij. Jijzelf. Ook mijn be-drijf moest ik noodgedwongen over doen terwijl ik nog zoveel plannen had. Het vervolgtraject is bij de meesten wel be-kend. Puncties, een behandelplan en een map met de nodige achtergrondinformatie onder je arm. Dat is het dan. En op het psychische vlak moet je het zelf maar uit zoeken, weet ervaringsdeskundige Petra, die al snel met haarverlies te maken kreeg. Eerst heb ik permanente make-up toe laten passen. Daarna op zoek naar een mooie pruik die deed denken aan mijn eigen haar. Mijn eerste ervaring was ronduit teleurstellend. Mijn aangeschafte cavia vloog bij een beetje wind alle kanten uit. En bij een omhelzing wast het opletten geblazen dat de pruik niet afviel. Ik was zo ongelukkig verdrietig. Ik wilde mijn eigen haar terug! In ieder geval een pruik met haarwerk van cht haar waar ik trots op kon zijn en me weer gevoel van eigenwaarde terug zou geven. Tijdens een van de vele bezoeken aan het ziekenhuis

    dan toch maar weer eens bij de folders gekeken. Wie weet. En daar, tussen de veel-heid aan informatie, stond werkelijk het allerlaatste foldertje van Haarinstituut West-land. Achteraf werd me wel duidelijk waarom juist die folders meegenomen waren.

    Stichting voor lotgenotenPetra maakte een afspraak met het succes-volle Poeldijkse bedrijf dat al zoveel vrouwen heeft geholpen tijdens of na het ziekteproces. Kennis maken met die meiden van Haarinstituut Westland was als een warm bad. Natuurlijk kom je er met herinneringen aan je hoofd van toen. En om daar weer een goede benadering van terug te krijgen. Maar nog meer gaat het er bij hen om wat zich IN je hoofd afspeelt; wie ben je, wat heb je meege-maakt, wat wil je met je uiterlijk het verhaal telt mee om zo tot een esthetische oplossing te komen. Past die pruik of dat haarwerk bij je en voel je je er goed bij? En kun je weer lachen in de spiegel? Natuurlijk kan ik nu een lovend verhaal afsteken en vertellen hoe goed ik er geslaagd ben. Werkelijk top. Maar het verhaal gaat veel verder dan alleen het zoeken en vinden van een mooie pruik, aldus Petra, die haar ondernemersbloed al weer voelt stromen. Binnen dit proces ben ik er achter gekomen hoeveel leed met name borstkankerpatinten onder-vinden in hun zoektocht naar het weer vrouw zijn. Ik sprak er onlangs met Jolanda Duijndam uit Poeldijk over. Ook zij heeft als moeder van een kind met kanker de nodige ervaringen opgedaan en voelt net als ik de behoefte om iets voor lotge-noten te gaan doen. Onlangs hebben we dan ook besloten om, via een nieuw op te richten stichting, voorlichting te gaan bie-den. Juist omdat het ziekenhuispersoneel daar te weinig tijd voor heeft. Begrijpelijk overigens. Wij weten dat er dringend be-hoefte is aan een regionaal platform waar je met uiteenlopende vragen terecht kunt. Wie weet bijvoorbeeld dat je recht op dub-bele kinderbijslag hebt als je kind ernstig ziek is? Nu al bezoek ik ziekenhuizen en vertel ik over oplossingen die ik gevonden heb op (in dit geval) cosmetisch gebied. Zo kunnen zij hun patinten ook doorver-wijzen om uiteindelijk veel tijd en verdriet te besparen.

    jezelf. Als laatste maken ze samen een ge-zonde schooltraktatie. De afsluiting is met elkaar onder het genot van een drankje n de zelfgemaakte traktaties. Aanmelden: Uiterlijk 30 oktober via de balie van het CJG Maassluis, Vincent van Goghlaan 6, tel 010-5931111, email [email protected].

    Foto

    : GZB

    W

  • September 2015Gezond Zijn / Beter Worden

    Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend

    adviesgesprek op ons kantoor in Naaldwijk of in Wateringen

    via 0174-637500.

    Westland Partners, uw partner in zorg.

    maak een afspraak

    Galgepad 21, Naaldwijk

    Plein 13H, Wateringen

    0174 637 500

    www.westlandpartners.nl

    Uw partner op het gebied van:

    a AWBZa Testamenta Levenstestamenta Bewinda Afwikkeling nalatenschapa Volmachta Toezicht ten behoeve van kwetsbare ouderen

    Advertentie

    Gezond Zijn/Beter Worden beschrijft actuele zaken op het gebied van zorg, welzijn en gezondheid en verschijnt in een

    oplage van 17.000 stuks huis-aan-huis in gemeente Maassluis en Maasland. Gezond Zijn/Beter Worden verschijnt

    vijf keer per jaar (februari, april, juni, september en november). Losse exemplaren zijn na de bezorging af te halen bij de adverteerders.

    Adres copy en reservering / toezending advertentiemateriaal: Idee Reclame & Communicatie t.a.v. Gezond Zijn/Beter WordenPostbus 124 - 2678 ZJ De Lier - Tel. (0174) 516 512 [email protected] - www.gzbw.nl

    De inhoud van deze krant is door ons met de grootste zorg samengesteld. De redactie is niet verantwoordelijk voor fouten en/of eventuele wijzigingen.

    C O L O F O N