GZBW September 2014

download GZBW September 2014

of 20

description

GZBW September 2014

Transcript of GZBW September 2014

  • Hoge opkomst bij bevolkings- onderzoek borstkanker

    Zesde jaargang nummer: 4 September 2014

    In deze uitgave o.a.

    FRONTtaal

    Berichtgeving op paginas 4 en 5

    Het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar is in gemeente Westland bij de laatste onderzoeksronde in 2013 bezocht door 13.292 vrouwen. Deze hoge opkomst van 85 procent staat in schril contrast met die van gemeentes zoals Den Haag en Rotterdam. Daar komt slechts 68 procent van de uitgenodigde vrouwen naar het onderzoekscentrum.

    Gemeente Midden-Delfland deed het net zo goed als Westland met een opkomst te no-teren van ook 85 procent. In beide gemeen-tes is er echter sprake van een duidelijke daling ten opzichte van de vorige onder-zoeksronde in 2011. De daling in opkomst die enkele jaren geleden is ingezet, is niet echt goed te verklaren, zegt Elma van der Vlis, een van de communicatieadviseurs van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Binnen het bevolkingsonderzoek is redelijk wat bekend over de vrouwen die niet meedoen en zich ook niet afmelden. Ook hebben we naar aanleiding van de opkomstdaling onderzoek gedaan naar de zogeheten afhakers. Dit zijn de vrouwen die in eerdere rondes wel heb-ben meegedaan, maar nu niet meer. Uit dit onderzoek is gebleken dat de kans op afhaken groter wordt naarmate de vrouw in een grote stad woont, niet geboren is in Nederland, een niet-westerse nationaliteit heeft en jonger is dan 55 jaar.

    Extra aandacht in wijken met lage opkomstDe opkomstdaling is een zorgwekkende ontwikkeling waar Bevolkingsonderzoek Zuid-West de komende jaren actie op gaat ondernemen. Elma: We gaan in de wijken met een lage opkomst in de grootstedelijke gebieden, voornamelijk in en rond Rotterdam en Den Haag, actief allochtone vrouwen en vrouwen uit achterstandswijken benaderen met informatie en bijeenkomsten. We zorgen ervoor dat de informatie is afgestemd op hun kennis, cultuur en hun gevoelens rondom borstkanker en screening. Daarbij sluiten we graag aan bij al bestaande initia-tieven en groepen.

    Goed bereikbare locatieDe letterlijke drempel om te kunnen deel-nemen is ook van invloed op de opkomst. Vorig jaar heeft Bevolkingsonderzoek Zuid-West de vrouwen van een bepaalde gemeente moeten uitnodigen op een andere locatie dan zij gewend waren.

    Hierdoor daalde de opkomst met 7,1 procent. Elma: Om de reisafstand naar onze mobiele onderzoekscentra zo kort mogelijk te houden, gaan we deze ronde de vrouwen die in West-land en Rijswijk wonen over de beschikbare onderzoekscentra herverdelen. Daarmee hopen we te bereiken dat er voor geen enkele vrouw nog een drempel is om naar het mobiele onderzoekscentrum te komen. We overleggen overigens intensief met de gemeenten over geschikte locaties voor het onderzoekscentrum.

    RapportcijferUit tevredenheidsonderzoek blijkt dat deel-neemsters aan het bevolkingsonderzoek zeer tevreden zijn over het onderzoek en een 9 als rapportcijfer geven. Zeker in vergelijking met het landelijk gemiddelde klanttevreden-heidscijfer (7,6) is dit een prachtig resultaat. Ruim tachtig procent van de vrouwen geeft aan dat de pijn tijdens het onderzoek goed te verdragen is. Toch blijft de pijn een punt van aandacht. Elma: De borst en bijhorende spier worden samengedrukt om de structuur

    Verschijnt huis aan huis in:

    Gemeente WestlandGemeente Midden-Delfland

    Hoek van Holland

    Beste lezers.

    Voor u ligt de najaarsuitgave van Gezond Zijn

    / Beter Worden. Dat gezond zijn niet altijd

    vanzelfsprekend is horen we dagelijks om ons

    heen. Borstkanker bijvoorbeeld, een van de

    meest voorkomende vormen van kanker bij

    vrouwen. En op de acht vrouwen in Nederland

    krijgt ooit in haar leven deze diagnose. Dit

    zijn ongeveer 13.500 patinten per jaar. Zoals

    u weet is oktober de borstkankermaand. Wij

    nemen alvast een voorschot op alle actualiteiten

    en vroegen onze regionale ziekenhuizen naar

    de laatste ontwikkelingen. Maar er is ook veel

    ander nieuws. Op de paginas van gemeente

    Westland o.a. aandacht voor de veranderingen

    in de zorg per 2015; zo gaat de AWBZ verdwijnen

    en komt de Wlz ervoor in de plaats. Anneke

    van Vliet (Senioren Adviesraad) vertelt in een

    interview over de drempelvrees die veel ouderen

    hebben bij het regelen van eigen vervoer.

    Joska van den Beukel (Careyn) constateert

    dat de samenleving in toenemende mate

    geconfronteerd gaat worden met dementie.

    Dit door het langer thuis wonen van ouderen.

    En natuurlijk zijn de scholen weer begonnen.

    Met zoals gebruikelijk het probleem hoofdluis;

    leef u van harte uit bij de bestrijding met ons

    5-stappenplan! GZBW afhaalexemplaren liggen

    vanaf nu bij de apotheken en Stip-loketten.

    Namens onze redactie wens ik u veel

    leesplezier toe.

    Peter Keijzer

    Uitgever

    D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !

    Pagina 4 Pagina 8 Pagina 13 Pagina 17

    Elma van der Vlis: Wij streven naar laagdrempeligheid van het onderzoek

    van het borstweefsel goed in beeld te krijgen. Dit kan pijnlijk zijn. In de onder-zoekscentra hebben we van oudsher veel aandacht voor pijnbeleving van onze clinten. We willen namelijk beslist voorkomen dat vrouwen wegblijven doordat zij (te veel) pijn hebben ervaren of zich onheus bejegend voelen. Vooral bij pijn is het heel belangrijk hoe de laborant op de vrouw reageert. Tijdens het onderzoek checkt deze bij de clint of het opvoeren van de druk op de borst nog vol te houden is. Daarmee ligt de regie deels in handen van de clint, waardoor haar pijnbeleving kan afnemen. We hopen door meer aandacht te geven aan vrouwen die niet komen n de juiste aandacht te geven aan vrouwen die komen, de opkomstdaling een halt toe te kunnen roepen. Door deelname aan het onderzoek kan borstkanker niet worden voorkomen, con-cludeert Elma. Ook kan borstkanker zich in de periode tussen twee onderzoeksronden ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om regelmatig deel te nemen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. In Nederland krijgen meer dan 14.000 vrouwen per jaar borstkanker. Wanneer borstkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing groter. Door het bevolkingsonderzoek borstkanker worden er jaarlijks in Nederland 775 levens gered.

    Drempelvrees wegnemen bij regelen eigen vervoer ouderen

    Borstkanker:Nieuws van de regionale ziekenhuizen

    Samenwerking binnen de dementieketen is essentieel

    Belasting besparen met nieuw testamenten volmacht

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !2

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Advertentie Advertentie

    Advertentie

    HUID & ZORG Praktijk voor huidtherapie,oedeemtherapie en lasertherapie.

    Acne AcnelittekensPigmentvlekkenOverbeharingLymfoedeemLipoedeem

    RosaceaLittekensCouperoseSchimmelnagelsHuidoneffenhedenHuidverbetering

    Wij bieden behandelmogelijkheden voor de volgende huidproblemen:

    PARAmediSCH CentRum LijfSuPPORt

    Verhagenplein 32671 HS Naaldwijk

    BeHAndeLCentRum WeStLAnd

    Middel Broekweg 2a2671 ME Naaldwijk

    PRAktijk S-GRAVenZAnde Zandeveltplein 12692 AH s-Gravenzande

    PRAktijk POeLdijk Dahliastraat 772685 XW Poeldijk

    www.huidenzorg.nl [email protected]

    T 0174 225 115

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 3

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Huid- en oedeemtherapeute Wendy van der Knaap en oncologie fysiotherapeute Ellen Vollering:

    Samenwerking biedt meerwaarde voor borstkankerpatinten

    Ellen Vollering is fysiotherapeute bij Fysio + Fit en Fysio + Zo in s-Graven-zande en gespecialiseerd in het behan-delen en begeleiden van patinten met een onco-logische aandoening. Wendy van der Knaap is zelfstandig huid- en oedeemtherapeute met haar praktijk Huid & Zorg en behandelt regelmatig patinten met oedeem. Uitgangspunt binnen hun in-tensieve samenwerking is het bieden van goede zorg aan oncologische patinten met de diagnose borstkanker.

    Oedeem is een nare complicatie die op kan treden na een medische ingreep. Vaak wordt er nog te lang gewacht met het inschakelen van hulp omdat het niet direct zichtbaar is; de klachten zijn te algemeen. Als deze tijdig worden onder-kend en behandeld, kan oedeemvorming worden beperkt, aldus Wendy, die regel-matig oncologische patinten behandelt in een van de zes vestigingen van Huid & Zorg. Oedeem is vochtophoping in het weefsel waarbij het vocht niet goed afge-

    voerd kan worden. Dit kan voorkomen na een borstoperatie met een okselklierver-wijdering. We spreken dan over het z.g. arm-oedeem. Maar ook door bestraling kunnen klieren beschadigen waardoor het vocht niet goed afgevoerd kan worden. In onze praktijk hebben we diverse tech-nieken om de problemen rond oedeem te verlichten. Een van deze technieken is manuele lymfedrainage; een zacht pom-pende massagetechniek die het fijne net-werk van lymfevaten direct activeert. Het vocht wordt op deze wijze afgevoerd naar een plaats waar het gemakkelijk wordt opgenomen. Oedeem kan ook de beweeg-lijkheid van gewrichten beperken. Juist om de gewrichten en spieren, bijvoorbeeld in de arm of schouderstreek weer te active-ren, is samenwerking met Fysio + Fit een uitkomst.

    In goede handen Oncologie fysiotherapeute Ellen Vollering onderstreept het belang van samenwer-king. Het is bekend dat de lichamelijke

    en geestelijke conditie wordt verbetert door fysieke inspanning zoals kracht- en conditietraining. Dit heeft vooral positieve invloed op patinten met vermoeidheids-klachten als gevolg van de behandeling. Beweging kan helpen bij het terugvinden van de regie van het eigen lichaam. Ook mensen die uitbehandeld zijn houden op deze manier de controle over hun leven. Dit in een periode waarin je toch het ge-voel hebt geleefd te worden, aldus Ellen, die regelmatig geconfronteerd wordt met beginnend oedeem. Dan is een goede hand van een collega binnen een andere discipline inderdaad nodig om mensen op weg te helpen met passende hulp. Het willen jullie even meekijken is hier bijna dagelijks van toepassing. Het snel kunnen schakelen met onze buren biedt enorm veel voordeel. Daarom is een snelle, ge-zamenlijke diagnose belangrijk om met een doeltreffende therapie te kunnen starten. Hiermee wordt een enorme tijd-winst behaald en is dus in het voordeel van de patint. Wendy: We overleggen regelmatig om van de laatste ontwikke-lingen binnen onze vakgebieden op de hoogte te blijven. Hiermee kunnen onze behandelingen nog meer op elkaar wor-den afgestemd en een meerwaarde zijn voor (borstkanker)patinten. Ook streven we naar laagdrempeligheid binnen onze praktijken; juist een gezellige sfeer zorgt er voor dat de oncologische patint, die toch al heel wat te verwerken krijgt, zich kan ontspannen en direct het gevoel krijgt in goede handen te zijn.

    Voor meer informatie: www.huidenzorg.nl www.fysio-enzo.nl

    Gele kiwi beste bron van vitamine C Nederlanders weten niet wat de beste bronnen van vitamine C zijn, dat blijkt uit onderzoek van Zespri. 80% van de Nederlanders weet dat dagelijks vitamine C nodig is, maar minder dan 1 op de 5 Nederlanders realiseert zich dat de gele kiwi verreweg de meeste vitamine C bevat: ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Van alle kiwivariteiten bevat de gele kiwi de meeste vitamine C. Dit is een nog relatief onbekende kiwivariant met een kale huid, geel vruchtvlees en een lekker zoete smaak die iedereen zal aanspreken. Met zijn 161 mg vitamine C per 100 gram voorziet n gele kiwi per dag ruimschoots in de dagelijkse behoefte vitamine C. Daarnaast bevat de gele kiwi nog andere belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, wat ook weer belangrijk is voor een goed werkend immuunsysteem. Tot slot heeft de gele kiwi met zijn ultiem zoete smaak en slechts 57 calorien per 100 gram een bijzondere balans tussen lekker en gezond. Een onderschat superfruit dus!

    Visolie houdt nieren gezonder na hartinfarct Na een hartinfarct daalt de nierfunctie twee keer zo snel als bij normale veroudering. Extra visolie in de voeding remt deze snelle achteruitgang. Dat schrijven onderzoekers in de Clinical Journal of the American Society of Nephrology. Bijna 600 patinten kregen na een hartinfarct margarine verrijkt met omega-3-vetzuren uit visolie gedu-rende ruim drie jaar. Hun nierfunctie was na drie jaar 30 procent minder achteruit gegaan dan die van een zelfde groep hartpatinten die een pla-cebo kreeg. De in het onderzoek gebruikte dosis visolie staat gelijk aan het eten van de aanbe-volen hoeveelheid van twee keer (vette) vis per week. Dit onderzoek is uitgevoerd binnen de Alpha Omega Trial die wordt gecordineerd door Wageningen Universiteit. Het huidige onderzoek naar het effect van extra visolie op nierfunctie is gefinancierd met subsidie van de Nierstichting.

    We moeten meer kinderen krijgen! Als we niet gauw meer babys gaan maken, kan de toekomst voor Nederland en Europa er wel eens heel somber uitzien, stelt Bernard van Praag, emeritus universiteitshoogleraar aan de UvA. Het lage geboortecijfer in Europa, ver onder de noodzakelijke 2,1 kind per vrouw, gaat ramp-zalig uitpakken voor de economische ontwikke-ling, stelt hij in de Volkskrant. Hij betoogt dan ook dat we minder moeten denken in termen als komt dit mij nu wel uit?, en meer rekening moe-ten gaan houden met de economische situatie op de lange termijn. Minder kinderen betekent op de lange termijn minder actieve werknemers. Dat, terwijl een steeds groter deel van de bevol-king ook het oudere deel van de bevolking gaat worden. Kortom: weinig mensen moeten voor veel mensen zorgen. Van Praag stelt ook dat er bepaalde maatregelen genomen zouden moeten worden als we met zn allen besluiten dat het tijd is om in actie te komen. Men denke aan goedkope kinderopvang, goedkoop onderwijs, faciliteren van het werken van de gehuwde vrouw en bovenal het propageren van een meer kind-vriendelijke cultuur en samenleving.

    Livit Orthopedie is gevestigd in de praktijk van AdFysio in De Lier. Elke woensdag geeft orthopedisch adviseur Mike Marcinek advies bij uiteenlopende (voet)pijn- en bewegings-klachten. En vanaf 1 september j.l. is op vrijdagmiddag Guido Verweij in de praktijk te vinden. Ook voor het aanmeten, vervaar-digen en verzorgen van orthopedische hulp-middelen, zoals steunzolen, maatschoenen, therapeutische kousen en orthesen (spalken en braces) kunt u bij Livit terecht. U dient hier voor wel een afspraak te maken aan de balie van AdFysio of telefonisch met (088) 245 2000 zodat er voldoende tijd voor u uit-getrokken kan worden.

    Op dezelfde datum heeft hier ook een nieuwe discipline onderdak gekregen: Handtherapie Westland. Maritte Stroo is hand-ergotherapeut en verzorgt de reva-lidatie van patinten na een operatie. Maar ook voor andere hand- en armklachten kan men bij haar terecht. De hand-ergotherapeut onderzoekt wat de ideale ondersteuning van de hand is, zodat u zonder problemen uw activiteiten kan blijven uitoefenen. Elke maandag van10.30 tot 20.00 uur houdt Maritte spreekuur. Voor meer informatie of een afspraak belt u met (0174) 513 237 of kijkt u op www.handtherapiewestland.nl.

    Livit Orthopedie en Handtherapie Westland: Behandeling voeten, benen en handen onder n dak

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !4

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden N I E U W S V A N G E M E E N T E W E S T L A N D

    www.gemeentewestland.nltel. 140 174

    Wethouder Marga de Goeij:

    Toekomst mijn kleinkind Een paar uur na de geboorte mocht ik haar voor het eerst vasthouden, ons eerste kleinkind. Een nieuwe gene-ratie. Wat een vreugde brengt zon klein meisje. Je ziet de blijdschap en zorgzaamheid van de jonge ouders en de indruk die het op iedereen in de familie maakt. Mooi om die be-trokkenheid naar elkaar te zien. Als kersverse oma ga ik een nieuwe fase in waarin ik mag genieten, verwennen en belangstellend de ontwikkeling van mijn kleinkind mag volgen. En de opvoeding aan de ouders over te laten. Daar zal ik alert op moeten zijn. En toch vraag ik me soms af: in wat voor wereld gaat zon kleintje opgroeien? Wat voor toekomst heeft het? Het zijn vragen die iedere ouder en grootouder zich wel eens stelt. Paul van Vliet heeft daar een mooie tekst over geschreven. Wanneer je zegt:Er is geen toekomst meer voor kinderenDan zeg je eigenlijk: Er is geen toekomst meer voor mij Wanneer je zegt:Er zijn geen kansen meer voor kinderenDan zeg je eigenlijk: Mijn eigen kansen zijn voorbij

    We weten niet hoe de toekomst eruit zal zien. Hoe de kinderen van nu zullen opgroeien tot volwassenen. Wel weet ik dat ons kleinkind kan opgroeien in een Westland waarin elk kind voldoende kansen krijgt. Met goed onderwijs, goede kinderopvang en zorg en prima voorzieningen voor sport en cultuur, dichtbij huis. Een samenleving waarin mensen nog naar elkaar omzien en waarin vrijwil-ligerswerk de krachtige basis vormt van een rijk verenigingsleven. Nee, geen perfecte samenleving, maar wel leefbaar en vol kansen.Welkom in Westland, kleintje!

    Veranderingen in de zorg

    Gezocht Vrijwilligers

    Vanaf 2015 gaan er nieuwe wetten gelden in de zorg. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten gaat verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt de Wet langdurige zorg (Wlz).

    Niet iedereen die nu in de AWBZ zit, gaat over naar de Wlz. Het kan zijn dat u uw zorg voortaan van de gemeente (nieuwe Wet maatschappelijke onder-steuning of Jeugdwet) en/of van uw zorgverzekeraar (Zorgverzekeringswet) gaat krijgen. Wat er voor u wijzigt, is afhankelijk van uw specifieke situatie. Voor alle wijzigingen waar u mee te maken krijgt geldt, dat u hierover bijtijds informatie krijgt. Ook krijgt u tijdig te horen of voor u een overgangstermijn geldt en wat dat betekent. Het ministerie van VWS start binnenkort met een landelijke voorlichtingscampagne over wat er verandert in de zorg.

    Heeft u een PGB?Als u momenteel uw PGB van het zorgkantoor op basis van de AWBZ op uw eigen bankrekening ontvangt, dan gaat dat in 2015 veranderen. De sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert dan uw budget en verzorgt de betaling aan uw zorgverleners. Dat noemen we trekkingsrecht. De SVB controleert voortaan ook of u een goede zorgovereenkomst heeft met uw zorgverlener of zorginstel-ling. Verder verandert er niets. U blijft zelf bepalen wie er wanneer zorg ver-leent. Ook de hoogte van uw budget blijft in 2015 hetzelfde. De gemeente gaat in dat overgangsjaar wel met alle clinten met een zorgindicatie in gesprek over hun situatie en de best mogelijke ondersteuning. Krijgt u (ook) een PGB van de gemeente voor hulp bij het huishouden op grond van de Wmo? Vanaf 1 januari 2015 wordt de Wmo-2015 ingevoerd en zal trekkingsrecht ook voor het PGB-Wmo gaan gelden. U heeft hierover in augustus van het SVB een brief ontvangen. Dit najaar organiseert gemeente Westland samen met doel-groepenorganisaties informatiebijeenkomsten voor PGB houders.

    De tijd dat er met n telefoontje vervoer geregeld kon worden is voorbij. Zlf in actie komen om het gewenste vervoer te regelen is een idee waar veel ouderen aan moeten wennen. Om het gewen-ningsproces te versnellen is daarom de organisatie Op weg in Westland in het leven geroepen.

    Anneke van Vliet is voorzitter van de Se-niorenadviesraad Westland, die bestaat uit vertegenwoordigers van ouderenbon-den en andere belangengroepen. Haar organisatie is actief betrokken bij de verbetering van de vervoersmogelijkhe-den voor mensen met een beperking. An-neke: Gezond oud worden is een zegen. Lopen, lekker fietsentotdat er gezond-heidsproblemen ontstaan waardoor men aangewezen is op alternatief vervoer. Voorheen was dit met n telefoontje

    opgelost en stond de taxi voor. Dat is nu anders. Vanwege de aangekondigde bezuinigingen moet het vervoer slim-mer geregeld gaan worden waardoor er besparingen ontstaan. Daarnaast werken we aan begripsvorming bij de doelgroep dat er niet altijd een beroep gedaan kan worden op familieleden als men bijvoor-beeld op visite wil gaan. En dan maar thuis blijven omdat het allemaal lastig en te veel geregel is kan ook niet de bedoeling zijn omdat men dan in een isolement dreigt te raken. Sterker nog, gemak dient de mens. Als je met je rol-stoel ergens naar toe wilt, moet je het zelf kunnen regelen. Dus moeten we het deze groep ouderen makkelijk maken om te kunnen kiezen. Soms is er in het begin wat begeleiding bij nodig om te leren zelfstandig te reizen. Mensen kunnen dan een beroep doen op ver-

    voersmaatjes, dat zijn vrijwilligers die meereizen en helpen. Als men eenmaal weet hoe het werkt is de drempel lager om zelf er op uit te gaan.

    Aanpassingen Seniorenadviesraad Westland heeft samen met Platform Gehandicapten Westland, SIEN, Kans+ en Doel al het nodige voorbe-reidende werk erop zitten om het vervoer in onze regio makkelijker te maken. Samen met de Plusbus, Rolbus, Connexxion, Ve-olia, Regiotaxi Haaglanden, Vitis Welzijn en gemeente Westland zijn er stappen ge-maakt om Op weg in Westland gestalte te geven. Anneke: Er zijn al diverse bushaltes aangepast om de toegankelijkheid voor rol-lators en rolstoelen zo optimaal mogelijk te maken. Het busstation Verdilaan in Naald-wijk is de laatste in deze reeks. Het perron is in overeenstemming gebracht met de richtlijnen voor mensen met een beperking en is er een extra voetgangersoversteek-plaats gemaakt. Er wordt nog een digitaal informatiebord geplaatst dat de aankomst- en vertrektijden van de bussen weergeeft. Op 4 oktober zal het busstation in gebruik worden genomen. Dit is tevens de afron-ding van het project Op weg in Westland. Dankzij de uitstekende samenwerking tus-sen alle organisaties en betrokkenen zijn we er van verzekerd dat onze ouderen straks goed op weg zijn. Voor meer informatie kijkt u op de website van Platform Gehandicapten Westland. www.pgwestland.nl

    Senioren Adviesraad:

    Drempelvrees wegnemen bij het regelen van eigen vervoer

    Voor ouderen en mensen met een beperking is het belangrijk zelfstandig te kunnen (blijven) reizen. Het gaat om leerlingen-vervoer, Wmo-vervoer, vervoer naar de sociale werkplaats en vanaf 1 januari ook voor vervoer naar de o.a. dagbesteding. Voor iedere vorm van vervoer bestaat een aparte regeling. De gemeente wil het doelgroepenvervoer verder verbeteren. Clintenorganisaties en adviesraden worden daarbij intensief betrokken.

    Wilt u meehelpen aan verdere ontwikkeling van doelgroepen-vervoer in het Westland. Dat kan op veel manieren door: mensen op weg te helpen in het openbaar vervoer

    (vervoersmaatjes), mee te werken aan voorlichtingsbijeenkomsten om

    mensen uit te leggen hoe zij hun vervoersprobleem zelf kunnen oplossen,

    mee te denken over mogelijkheden om het doelgroepen-vervoer te verbeteren. (eventuele beroepservaring met vormen van vervoer komt daarbij goed van pas).

    Heeft u belangstelling voor dit vrijwilligerswerk?Meldt u per e-mail aan bij Platform Gehandicapten Westland [email protected] of de Senioren Adviesraad [email protected]

    Foto

    : Cha

    rles

    Jung

    schl

    ger

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 5

    N I E U W S V A N G E M E E N T E W E S T L A N D

    StipWestland is het gemeentelijk loket voor alle vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. U kunt tijdens de openingsuren altijd binnenlopen zonder afspraak.

    Hier vindt u StipWestland:

    s-Gravenzande Verhuisd van bibliotheek naarV.d.Horstweg 10 (hoek Zandeveltplein)ma - woe - vrij: 8.30 - 11.30 uurdin - don: 14.30 - 17.30 uur

    De LierHoofdstraat 8Iedere werkdag van 9.00 - 12.00 uur

    MonsterHavenstraat 16Iedere werkdag van 9.00 - 12.00 uur

    NaaldwijkPrins Bernhardstraat 5aIedere werkdag van 9.00 - 12.00 uur

    WateringenDorpskade 3 (in de bibliotheek)Iedere werkdag van 14.00 - 17.00 uur

    Meer informatie over StipWestland vindt u op de internetsite, www.stipwestland.nl

    Telefoon: (0174) 31 50 40Maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 uur

    Inloopspreekuur Mantelzorg

    Alleen bij het Stiploket in Naaldwijk kunt u binnenlopen zonder afspraak. Elke dinsdag van 10.00 - 11.00 uur

    Stip Westland Prins Bernhardstraat 5a 2671 ER Naaldwijk

    Bent u niet in de gelegenheid om het spreekuur te bezoeken dan kunt u ook een afspraak maken met de consulent van Vitis Welzijn Mantelzorg. Een gesprek thuis, bij Stip Westland of een Vitis wijk-centrum is ook mogelijk. Neem contact op met de consulent die te bereiken is van maandag tot en met woensdag op (0174) 315047. U kunt uw verzoek ook mailen aan [email protected]. Kijk ook op de website: www.vitiswelzijn.nl voor nieuws en informatie.

    Telefoonnummer 088-054 99 00Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur

    Voor alle vragen overopvoeden en opgroeien (0-23 jaar)

    Inloopspreekuur De Lier: woensdag van 14.30 - 15.30 uur

    Algemene informatie: www.cjgwestland.nl

    Berichtgeving Gemeente Westland

    Dag van de mantelzorg

    Soms kom je er even niet uit

    Mantelzorgers spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Omdat hun taak niet altijd makkelijk is worden zij een avond getrakteerd op een voorstelling in theater De Naald. Op donderdagavond 13 november, de dag van de mantelzorg, zijn zij welkom. Voorafgaande aan de voorstelling is er in het aangrenzende gebouw een informatiemarkt vanaf 18.30 uur. Mantelzorgers die bij Vitis bekend zijn ontvangen een uitnodiging. Denkt u ook in aanmerking te komen omdat u langdurig en onbetaald zorg aan een naaste geeft. Neem dan contact op met Johan Kres, consulent mantelzorg; 0174-630358, [email protected].

    Enige maanden geleden ging Gonneke Lauret aan de slag als onafhankelijk clintvertrouwenspersoon voor clinten die gebruik (willen) maken van de ge-meentelijke voorzieningen in het kader van de Wet Maatschappelijke ondersteu-ning (Wmo) of de Wet Werk en Bijstand (WWB). We vragen naar haar ervaringen.

    Waarom een clintvertrouwenspersoon? De laatste jaren zijn de spelregels voor voorzieningen van de Wmo en WWB behoorlijk veranderd. Volgend jaar gaat er nog veel meer veranderen. Dat is voor iedereen wennen. Het komt voor dat men-sen niet tevreden zijn over het besluit van hun aanvraag, maar er verder niets mee doen. Nu is het natuurlijk best een grote stap om formeel een bezwaar of een klacht in te dienen. Bij mij als onafhan-kelijk clintvertrouwenspersoon, kunnen mensen terecht en bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn om tot een oplossing te komen.

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Om welke veranderingen gaat het?Voorheen was het zo dat er voor voor-zieningen strakke regels waren. Voldeed de aanvrager aan deze regels, dan had hij recht op de voorziening. Dat is nu niet meer zo. Je hebt niet meer vanzelfspre-kend recht op een voorziening, het gaat er nu om wat je cht nodig hebt om zelfstandig te functioneren, zodat je deel kunt blijven nemen aan de maatschappij. Zon gesprek is best moeilijk voor een aantal mensen en soms komt niet het hele verhaal op tafel, waardoor een foute beslissing genomen wordt.

    Wat kun jij als clintvertrouwenspersoon doen?Ik probeer samen met de melder in kaart te brengen wat er precies aan de hand is. Dan bekijken we welke mogelijkheden er zijn om tot een oplossing te komen. Vaak is een nieuw gesprek met de mede-werker van de gemeente de eerste stap. Dat gesprek bereiden we dan samen voor.

    Als we er niet uitkomen met een gesprek dan hebben mensen de mogelijkheid om formeel bezwaar in te dienen tegen het besluit van de gemeente. Mijn ervaring is inmiddels dat deze werkwijze goed werkt. Voor de gemeente is het belangrijk om te horen waarover mensen niet tevreden zijn of wat niet goed is gegaan. Want als je iets niet weet, kun je het ook niet ver-anderen.

    Heb je nog tips voor mensen die een aan-vraag voor een voorziening willen doen?Bereid het gesprek goed voor. Het is be-langrijk dat je de juiste informatie geeft. En ben je niet tevreden, praat er dan over. Kom je er dan toch niet uit, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Het gesprek is vertrouwelijk en kost niets.

    Contactgegevens clintenvertrouwens-persoon Gonneke Lauret: Email: [email protected]: 06 19361806

    In september ontvangen alle ouders van kinderen van 11 tot 18 jaar van de gemeente een brief met tips over het beter omgaan met alcohol, drugs en roken.

    AlcoholDe drank- en horecawet is gewijzigd. Jongeren onder de 18 jaar mogen in het openbaar geen alcohol bij zich hebben (winkelcentrum, station, park, sportkantine, etc.). Als zij dit wel hebben, kunnen ze een boete krijgen. Ook mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol verkocht worden. De wet stelt strengere regels aan de verkopers en aan jongeren. In de wet wordt uitgegaan van de eigen verantwoordelijkheid van jongeren. De leeftijdsgrens is verhoogd naar 18 jaar omdat alcoholgebruik schadelijk is. Alcohol vertraagt het denkvermogen en kan bij overmatig gebruik op termijn zorgen voor slechte leerprestaties. De hersenen rijpen nog tot het 24-ste levensjaar. Hoe later je er dus mee begint, hoe minder kans op schade.

    RokenOok de Tabakswet is gewijzigd. De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak is ook naar 18 jaar gegaan. Jongeren zelf zijn niet strafbaar als ze roken, maar veroorzaken door roken wel een ge-zondheidsprobleem voor henzelf en de omgeving.

    Wat kunt u doen?Ouders en opvoeders denken vaak dat zij niet zoveel invloed hebben op het alcohol- en/of drugsgebruik en roken door hun kind. Uit onderzoek is het tegendeel bewezen. U kunt wel degelijk het gedrag benvloeden. Simpelweg door het niet toe te staan, ook thuis niet. Durf grenzen te stellen en zoek steun bij andere ouders door het gedrag bespreekbaar te maken. En geef zelf het goede voorbeeld. Voor aanvullende adviezen kunt u kijken op www.nix18.nl en www.hoepakjijdataan.nl. Als uw kind al gewend is om te drinken of te roken, vindt u hierover ook adviezen.

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !6

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Advertentie

    Zwembaden De Hoge Bomen, Maesemunde en Vreeloo bieden volop plezier voor iedereen! Hier ben je aan het juiste adres voor sportieve en ontspannende activiteiten. We brengen je graag in beweging!

    WIJ BRENGEN JE IN BEWEGING!

    Waarom zwemles bij Optisport Westland? Uw kind leert op een leuke en verantwoorde manier

    zwemmen Zwemlessen worden gegeven door ervaren

    instructeurs Al vanaf de wachtlijst mogen zwemleskinderen

    gratis zwemmen tijdens recreatieve uren Korte wachtlijsten op doordeweekse dagen

    ABC ZwemlesHoe: 1 of 2x per week 45 minuten lesWaar: De Hoge Bomen, Maesemunde en VreelooOok op zaterdag en zondag lesmogelijkheid

    Turbocursus A 5 maandenHoe: 1x per week 90 minuten lesWaar: Vreeloo en bij voldoende deelname ook in

    de andere zwembadenInclusief diplomagarantie

    PrivlesHoe: 1x per week 45 minuten lesWaar: Maesemunde, De Hoge Bomen en Vreeloo

    Volwassenen ZwemlesHoe: 1x per week 60 minuten lesWaar: De Hoge BomenWanneer: Donderdag 11.00 - 12.00 uur

    Ouder en kind zwemmenSamen genieten van het water! Stap voor stap worden de kleintjes met oefeningen en spelletjes vertrouwd gemaakt met water. Samen met papa, mama, opa of oma spetteren, zingen en drijven in het warme water is voor ieder kind een feest! Voor meer informatie kijk op www.optisport.nl/westland

    Snorkelen en ZwemvaardigheidNa het Zwem ABC kun je in onze zwembaden verder voor je Snorkeldiploma of Zwemvaardigheid. Schrijf je in, zodat je jouw zwemvaardigheid nog verder kunt vergroten!

    Veilingweg 162678 LN de LierT 0174-521066E [email protected] www.optisport.nl/vreeloo

    Kon. Julianaweg 1582691 GH s GravenzandeT 0174-420099E [email protected] I www.optisport.nl/maesemunde

    Hoogwerf 92671 MJ NaaldwijkT 0174-621468E [email protected] www.optisport.nl/hogebomen

    MBVO/Fifty FitEen gezellige aquales waar samen bewegen, ontspanning, conditie en plezier centraal staan. Deze auqales speciaal voor 50+ers is ideaal voor mensen die het belangrijk vinden fit en gezond te blijven. Tevens is er tijdens deze work-out een minimale kans op blessures omdat u onbelast kunt bewegen in het water.

    Optisport Health Club WestlandWil je aan je conditie werken, je figuur verbeteren of gewoon lekker sporten en dat alles tegen een zeer voordelig tarief? Dan zijn wij de ideale health club voor jou! Voor meer informatie kijk op www.optisporthealthclub.nl/westland of mail [email protected].

    Openingstijden: Maandag 07.00 - 21.30 uurDinsdag 08.00 - 21.30 uurWoensdag 07.00 - 21.30 uurDonderdag 08.00 - 21.30 uurVrijdag 08.00 - 21.30 uurZaterdag 08.00 - 12.30 uurZondag 09.00 - 12.30 uur

    www.optisport.nl/westland

    Foto: Rolf van K

    oppen Fotografie

    Dorpskade 34A | Wateringen | [email protected] | 0174 764 764 | www.familysports.nlHOGE KWALITEIT TEGEN GOEDE PRIJS

    FITNESS VOOR IEDEREEN, VAN JONG TOT OUD

    Thom professionele

    begeleider

    Advertentie

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 7

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Advertentie

    Voorstraat 143, 2685 EL Poeldijk - Tel: (0174) 621 936Email: [email protected] - www.womencarewestland.nl

    Maak kennis met het uitgebreide assortiment. Belt u ons voor een vrijblijvende afspraak!

    BORSTPROTHESES BIJPASSENDE COMFORTABELE LINGERIE MODIEUZE BADMODE

    Indien noodzakelijk bezoeken we u k thuis.

    Advertentie

    Thuiszorg nodig en zelf de regie houden?

    Verpleging/verzorging op vast tijdstip

    Begeleiding mensen metAlzheimer

    Terminale Zorg

    Huishoudelijke zorg op vast tijdstip

    Begeleiding kinderen met een beperking

    Administratie

    Langestraat 83a, 2691 BC s-Gravenzande - Tel: (0174) - 441 527 (tussen 09.00 en 17.00 uur) - Spoed: 06 - 1262 3124 (na 17.00 uur en in het weekend) - E-mail: [email protected] / www.palliazorgbureau.nl

    Advertentie

    Voorstraat 143, 2685 EL Poeldijk - Tel: (0174) 6219 36Email: info@ haarinstituutwestland.nl - www.haarinstituutwestland.nl

    Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met haarver-lies. Wij zijn gespecialiseerd in het vakkundig oplossen hiervan. We bieden u de allernieuwste ontwikkeling in haarvervanging. Toepassingen van haarwerken en prui-ken die aanvoelen als uw eigen haardos, niet van echt te onderscheiden. Maak een afspraak voor een vrijblijvend haarconsult.

    Voor mooi haar waar je je goed bij voelt!

    Advertentie

    Keep Fit biedt u een voedingsprogramma aan met natuurlijke ondersteunende producten die het u makkelijker maken en uw lichaam voorzien van alle beno-digde bouwstoffen, vitaminen en mineralen. U weet precies welke producten u moet gaan kopen in de supermarkt, bakker of slager. U krijgt gratis een we-kelijkse weging en begeleiding en een afbouwprogramma.

    Maak eens een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

    Uw vakantiekilos er weer vanaf?

    Keep fit is ook gespecialiseerd in:Plaatselijk afslankenBeenproblemen (kramp, vermoeidheid, RLS, snelle verzuring)AnticellulitebehandelingenNek en schouderspierklachtenHoofdpijnklachten

    Molenweg 10a - 2681RE Monster - Tel.: 06 55 70 37 33 - www.keep-fit.org

    Voor en na plaatselijke afslankbehandelingen

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !8

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    De borstkankerzorg binnen het HagaZiekenhuis is van onveranderd hoge kwaliteit. Zo is het Mammateam van het HagaZiekenhuis door de Borstkankervereniging onlangs onderscheiden met het roze lintje. Zorgverzekeraar Menzis gaf het Mamateam het predikaat topzorg. Zorgverzekeraar CZ noemt het Mamateam de beste zorg voor borstkanker.

    Diep-lap reconstructie geeft prachtig resultaat Plastisch chirurgen Marjorie Braam (links op de foto) en Nicole Posch van het HagaZieken-huis zijn al vele jaren gespecialiseerd in borstreconstructies, met name in de Diep-Lap methode. Marjorie Braam: Het verwijderen van een borst is voor vrouwen een zeer emotioneel moment. Het is belangrijk om aan de patint goed uit te leggen welke operatie-

    mogelijkheden er zijn. Bij de Diep-Lap methode wordt de borst gereconstrueerd met het eigen buikvet. De operatie kan direct worden uitgevoerd zodra het zieke weefsel uit de borst is verwijderd. Er is geen tweede operatie nodig en het voorkomt de nare ervaring van een borst te moeten missen. De resultaten van de Diep-Lap operatie zijn heel mooi, de borst voelt heel natuurlijk aan. Wij vinden het fijn dat we dit voor de patint kunnen doen.

    Zorg op maat en kwaliteit zijn onze uitgangspuntenWat als je van de specialist hoort dat je borstkanker hebt? Je wereld staat op zijn kop. Je wilt zo snel en goed mogelijk geholpen worden. Dat kan in het HagaZiekenhuis. In het HagaZiekenhuis staat een deskundig en betrokken Mamateam klaar om de juiste medische zorg en ondersteuning te bieden. Oncologisch chirurg Jos Merkus: We doen ons uiterste best om de patint zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de behandeling. Borstkanker is door betere onderzoeken en nieuwe behandelmethoden gelukkig steeds beter te behan-delen. Een patint met een knobbeltje in de borst of een afwijking op de borstfoto is angstig en onzeker, vult oncologisch chirurg Ilse Jannink aan. Op onze mammapoli werken wij met een ervaren medisch team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen samen om de patint zo adequaat mogelijk te behandelen en te begeleiden. Er is altijd ruimte voor de wensen van de patint. Daar hechten wij veel waarde aan. Zorg op maat en kwaliteit zijn voor ons het uitgangspunt.

    Oudere patint met kanker verdient meer aandacht In het HagaZiekenhuis worden veel patinten behandeld vanwege borstkanker. Een deel van hen is 75 jaar en ouder. Johanneke Portielje is internist-oncoloog in het HagaZieken-huis. Zij is tevens voorzitter van de stichting GeriOnNe. Deze stichting werkt al langere tijd samen met het Integraal Kankercentrum Zuid bij het verbeteren van de zorg voor oudere mensen met kanker. Wereldwijd is er nog maar weinig studie gedaan bij ouderen met borstkanker, vertelt Johanneke Portielje. Wij vinden dat deze patinten meer aandacht verdienen. Vaak komen ze niet in aanmerking voor de gebruikelijke behandelingen. Dat komt omdat ouderen meestal bijkomende chronische aandoeningen hebben. Boven-dien verschillen de voorkeuren, wensen en verwachtingen over de behandeling vaak van die van jongere patinten. Een oudere patint heeft dan ook een meer gendividualiseerd behandelplan nodig. Als alle voors en tegens zorgvuldig zijn afgewogen, wordt samen met de patint besloten welke behandeling het meeste resultaat oplevert. Met Frederiek van den Bos, internist oudergeneeskunde en met alle oncologische specialisten in het Haga-Ziekenhuis is besloten het Haga Expertisecentrum Ouderen en Oncologie op te richten zodat we oudere patinten met kanker nog beter kunnen behandelen en begeleiden.

    Borstkankerzorg HagaZiekenhuis van hoge kwaliteit

    Nieuws van de regionale ziekenhuizen over de behandeling van borstkanker De feiten liegen niet; n op de acht vrouwen krijgt borstkanker.

    Gelukkig worden de onderzoekmethoden steeds meer verfijnd.

    Op deze wijze kan de ziekte in een vroeg stadium worden getraceerd.

    Ook in het behandelingstraject worden de nodige stappen gemaakt met

    mooie resultaten als gevolg; per jaar stijgt de overlevingskans met n procent.

    Ook in onze regio is er een verregaande specialisatie te vinden bij de bekende

    ziekenhuizen, waaronder het HagaZiekenhuis, het Vlietland Ziekenhuis

    (onderdeel van Borstkliniek Rijnmond Noord) en het Reinier de Graaf.

    GZBW geeft u een update van de belangrijkste ontwikkelingen.

    Foto

    : Stu

    dio

    Oos

    trum

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 9

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Vlietland Ziekenhuis (Borstkliniek Rijnmond Noord):

    Gespecialiseerde borst-kankerzorg voor ouderen

    Reinier de Graaf:

    Bijzondere aandacht voor psychologische (na)zorg

    Wie al wat ouder is vijfenzestig of zeventig plus en borstkanker krijgt, heeft vaak ook al andere aandoeningen. Denk aan demen-tie, diabetes, hoge bloeddruk, nierfalen of hartproblemen. Deze aandoeningen kunnen invloed hebben op de prognose van borst-kanker en op de behandeling ervan. Cyndie Mannesse, klinisch geriater, vertelt: Het geheel van lichamelijk en psychisch functioneren kan van invloed zijn op de behandeling van borstkanker bij patinten die ouder zijn dan vijfenzestig. Bij het ver-ouderen kunnen reservefuncties afnemen

    en kunnen bekende of nog niet bekende aandoeningen en medicijngebruik extra aan-dacht nodig hebben. Het Vlietland Zieken-huis, onderdeel van Borstkliniek Rijnmond Noord, biedt daarom vanaf oktober 2014 een speciaal zorgtraject aan voor patinten van vijfenzestig jaar en ouder met borst-kanker. Afhankelijk van de door de medisch specialist gestelde diagnose komen patin-ten in aanmerking voor een dagopname in het Vlietland Ziekenhuis. Op die dag krijgen zij alle benodigde onderzoeken en zien zij alle betrokken medisch specialisten. Dit is veel minder belastend voor patinten. Hun

    naasten mogen gedurende de dag aanwezig zijn, maar dit is niet noodzakelijk, licht Ingeborg Mares, mammachirurg, toe. Na de uitslag van de onderzoeken wordt het behandelplan nog dezelfde dag besproken door een team van medisch specialisten op het gebied van borstkanker. Aan het einde van de dag heeft de patint duidelijkheid over hoe het behandeltraject eruit ziet. Hier-bij wordt ook rekening gehouden met de wensen van de patint. Uiteindelijk gaat het om het behoud van een goede kwaliteit van leven tijdens en na de periode met borst-kanker.

    Monitor BorstkankerzorgDe BVN heeft de Monitor Borstkankerzorg ontwikkeld om borstkankerpatinten en hun naasten inzicht te geven in het zorgaanbod van ziekenhuizen. De monitor laat zien hoe de borstkankerzorg in een bepaald zieken-huis is georganiseerd en hoe patinten deze zorg hebben ervaren. In de monitor zijn de ziekenhuizen die voldoen aan de vijf vereiste en aan zeven van de tien aanvul-lende eisen met een roze lintje gemarkeerd. Patinten kunnen zo (samen met de huis-arts) een gemotiveerde keuze maken voor een ziekenhuis. Maar ook ziektekostenverze-keraars maken gebruik van indexen zoals de Monitor Borstkankerzorg bij het bepalen van hun zorginkoop.

    Het mammateam van het Reinier de Graaf besteedt bijzondere aandacht aan psycho-sociale (na)zorg. Verpleegkundig specialist Nel van Holsteijn licht dit toe: In de eerste fasen van de ziekte is iedereen er voor je. Maar juist als je klaar bent met de behandeling, kun je in een gat vallen. Om tot een zo goed mogelijk herstel te kunnen komen, is het belangrijk dat een deskundige je informeert en begeleidt. Tijdens een speciaal nazorgspreekuur inventariseren de verpleegkundig specia-listen hoeveel last patinten hebben van problemen, klachten en zorgen als gevolg van de behandeling. Op basis van de uit-komsten vormt een team (dat bestaat uit de betrokken medisch specialist, psycho-loog, verpleegkundig specialist, gespecia-liseerd verpleegkundige, maatschappelijk werker, revalidatiearts en geestelijk

    verzorger) een beeld van hoe het met de patint gaat. Zo nodig verwijzen zij door voor extra ondersteuning. Van Holsteijn: Ook bij slecht nieuws gesprekken geven we praktische informatie en wijzen we patinten de weg naar passende hulpver-lening. Het is maar net wat iemand nodig heeft om verder te kunnen.

    Hartsparing en cosmetisch resultaat Een belangrijk onderdeel van de bestra-lingsbehandeling bij borstkanker in Rei-nier de Graaf is de hartsparingstechniek. Radiotherapeut-oncoloog Marcelle Immink legt uit: Sinds twee jaar passen we deze methode toe bij de bestraling. Je vraagt de patint diep in te ademen, en tijdens de bestraling de adem vast te houden. Zo voorkom je dat je het hart raakt tijdens de bestraling. Het team streeft bij de behandeling naar het beste cosmetisch resultaat. Immink: We zorgen er zowel bij de operatie, als bij de bestraling voor, dat de borst er zo mooi mogelijk uit blijft zien. We streven ernaar een zo klein mo-gelijk gebied een hoge dosis bestraling

    te geven, om onnodig littekenweefsel te voorkomen. De chirurgen van de mamma-poli zijn bovendien gespecialiseerd in borstsparend opereren. Ook hebben zij veel ervaring met directe borstreconstructie na amputatie.

    Voorafbehandeling zorgt voor maatwerkEen speerpunt van de mammapoli van Reinier de Graaf is de vooraf- behan-deling op maat. Deze gaat uit van het relatief nieuwe inzicht is dat borstkanker niet n ziekte is, maar onderverdeeld kan worden in aparte borstkankertypes, die alle een andere aanpak nodig hebben.

    Voor bepaalde borstkankertypes is het bijvoorbeeld zinvol de chemotherapie, eventueel gecombineerd met immuun-therapie, voorafgaand aan een operatie te geven in plaats van erna. Door de tumor te verkleinen kunnen vaker borstsparende operaties uitgevoerd worden. Zo kan ook beter voorspeld worden wat de kans is, dat de kanker in de toekomst terug kan keren. Om deze behandeling nog beter te maken doet ons ziekenhuis mee aan nationale en internationale onderzoeken waarbij veelbelovende nieuwe therapien worden toegepast.

    Het felbegeerde roze lintjeU heeft er vast wel eens van gehoord, het bekende roze lintje. Borstkanker-vereniging Nederland (BVN) kent de onderscheiding toe als de zorg rondom borstkanker voldoet aan de eisen patint-gerichte borstkankerzorg. Onze regio mag zich verheugen over het feit dat het zorgaanbod op het gebied van borst-kanker uitstekend te noemen is. Het Sint Franciscus Gasthuis en het Vlietland Ziekenhuis (Borstkliniek Rijnmond Noord) zijn onlangs beloond met deze onder-scheiding. Borstkliniek Rijnmond Noord diagnosticeert en behandelt vrouwen en mannen met borstaandoeningen, zowel goedaardig als kwaadaardig. Een multi-disciplinair team zorgt er voor een snelle diagnose, persoonlijke begeleiding en een optimaal nazorgtraject.

    Ook het HagaZiekenhuis heeft opnieuw het roze lintje toegekend gekregen voor patintgerichte borstkankerzorg. Het HagaZiekenhuis heeft een speciale mammapolikliniek voor patinten met een borstprobleem of borstkanker. Chirurgen Herman Boutkan, Ilse Jannink en Jos Merkus: Een patint met een knobbeltje in de borst of een afwijking op de borstfoto komt bij ons op de mammapoli. We werken met een erva-ren medisch team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen samen om de patint zo adequaat mogelijk te be-handelen en te begeleiden. We zorgen ervoor dat de patint zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt wat er aan de hand is en wat er mogelijk is. Zorg op maat en kwaliteit zijn voor ons het uitgangspunt.

    De borstkankerzorg in Reinier de Graaf is voor het vierde jaar achtereen beloond met een roze lintje. De mammapoli van het ziekenhuis voldoet aan lle 15 kwaliteits-criteria, waar in ieder geval aan 12 moet worden voldaan. Borstkankerchirurg Frederique Gilissen is blij met de erken-ning van BVN: Het roze lintje is een kroon op het twintigjarig bestaan van de mammapoli. We hebben met de eerste mammapoli van Nederland destijds een basis gelegd voor betere borstkankerzorg en zijn sindsdien niet stil blijven zitten. Met innovaties, zoals de nazorgpoli, lopen we ook nu nog voorop. En ook voor de toekomst houden we deze lijn vast

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !10

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Livit Orthopedie bij AdFysio!U kunt bij ons terecht voor deskundig voet- en schoenadvies bij: Pijnklachten Diabetes, reuma en artrose Sportblessures, ook bij preventie Stand- en vormafwijkingen van de voet

    Heeft u voetklachten en wilt u deze laten onderzoeken door een van onze voetspecialisten? Bel ons vrijblijvend voor een afspraak: 088 245 2000.

    In het Livit Voetadvies Centrum worden voetklachten adequaat en snel behandeld. Van schoentechnicus tot medisch specialist, u kunt meteen bij de goede behandelaar terecht. Wij kennen geen wachtlijsten. U kunt binnen een week bij ons terecht voor een afspraak!

    www.livit.nl/voetadviescentrum

    Advertentie

    Advertentie

    Hoofdstraat 88, 2678 CM De Lier - Tel. (0174) 513237 [email protected] www.adfysio.nl

    * Fysiotherapie

    * Kinderfysiotherapie

    * Manuele therapie

    * Lymf- en Oedeemtherapie

    * Bekkenbodemtherapie

    * Arbeidsfysiotherapie

    * Sportfysiotherapie

    * Trainingen

    Centrum voor Fysiotherapie en Beweging PRAKTIJK VOOR FYSIOTHERAPIE

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 11

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    In de lente van 2014 heeft Careyn Woerd-blok haar deuren geopend. Hier zijn 61 tweekamerappartementen gerealiseerd. Wij bieden een gevarieerd aanbod van zorg en welzijn voor diegene die zelfstan-dig willen wonen maar ook een zorgvraag hebben. Deskundige medewerkers van Careyn leveren de juiste zorg, op de momenten dat u dit nodig heeft.

    Beschut wonen is een onderdeel van de afdelingen Wonen met zorg. Er zijn 2 afde-

    lingen van elk 9 plaatsen, met een gezamen-lijke huiskamer en richt zich op de doelgroep ouderen die enige vorm van beschut wonen willen hebben.

    Kleinschalig wonen; een huiselijk alternatiefCareyn Woerdblok heeft ook vier klein-schalige woningen gerealiseerd voor vierentwintig mensen met dementie, met ieder een eigen woonslaapkamer met rol-stoeltoegankelijke badkamer. We bieden een gevarieerd aanbod van zorg en welzijn

    in een huiselijke sfeer. Deskundige mede-werkers van Careyn leveren samen met mantelzorgers en vrijwilligers de juiste zorg, want samen werkt het beter.

    Restaurant en activiteiten WoerdblokCareyn Woerdblok heeft een restaurant, waar u de maaltijd kunt nuttigen, een drankje kunt drinken of een kaartje kunt leggen. De voor-zieningen zijn niet alleen voor de bewoners van Woerdblok maar ook voor alle andere buurtbewoners. Careyn Woerdblok is een levendige, gezellige woonvoorziening met wijkrestaurant, gelegenheid voor een bood-schap en aanbod voor welzijnsactiviteiten. Ook is er een advies-en informatie verkrijg-baar over wonen, zorg en welzijn. Telefonisch kan u het Woerdblokeiland bereiken onder telefoonnummer 088-1239988

    N I E U W S V A N C A R E Y N

    Careyn Careyn is een actieve maatschappelijke on-derneming die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van onze klanten, jong en oud, gezond of kwetsbaar. Als het nodig is, staan onze vakbekwame en betrokken me-dewerkers klaar om hulp en ondersteuning te bieden. Samen met andere zorgverleners, vrijwilligers, mantelzorgers en buurt- en wijkbewoners. Persoonlijk en altijd dichtbij, want samen werkt t beter.

    InloopspreekuurUw wijkverpleegkundige in uw eigen dorp heeft elke werkdag van 13.00 uur tot 14.00 uur telefonisch spreekuur. Daarnaast zijn er op diverse locaties inloopspreekuren.

    Meer informatieCareyn Klantenservice: 088 - 123 99 88 of kijk op www.careyn.nl. Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, vacatures en activiteiten volg ons dan ook op:

    @careynonline

    www.facebook.com/Careyn.NL

    www.youtube.nl/careynonline1

    nl.linkedin.com/company/careyn

    Honselersdijk, (0174) 286 469 Inloopspreekuur: 1ste dinsdag van de maand van 13:00 tot 15:00 in de De Hunselaer

    Naaldwijk, (0174) 286 469Inloopspreekuur: 1ste donderdag van de maand van 13:00 tot 15:00 in het Hof v Heden, Dijkweg 20 De Lier en Maasdijk, (0174) 528 665Inloopspreekuur van 15:45 uur tot 16:45 uur: 1ste woensdag van de maand in de Prinsenhof aan het Cornelis Houtmanplein te Maasdijk. Overige woensdagen in het wijkgebouw aan de Koningin Julianalaan 3 te De Lier.

    Den Hoorn/Schipluiden, (015) 219 18 37Inloopspreekuur: maandag en dinsdag van 13:00 tot 14:00 uur in het Gezondheidscentrum Den Hoorn, Koningin Julianaplein 5e

    Maasland, (010) 204 08 90Inloopspreekuuur: woensdag van 13:00 tot 14:00 uur bij Careyn in de Singelhof, Hofsingel 18, kamer 108a

    Hoek van Holland, (0174) 711 901Inloopspreekuur: dinsdag van 13:00 tot 14:00 uur in de Atlas, Johan Mauritsstraat 32

    Monster, 06-307 744 29Inloopspreekuur: elke vrijdag van 13:30 tot 14:30 uur bij Careyn op Schubert 2.

    Poeldijk, 06-235 779 57 Inloopspreekuur: dinsdag van 13:30 tot 14.30 uur bij Careyn op De Wittebrug 52 in Poeldijk.

    Wateringen/Kwintsheul, (0174) 219 543Inloopspreekuur: elke eerste woensdag van de maand van 14:00 tot 15:00 uur, De Ark, Heren-straat 85 in Wateringen

    s-Gravenzande, (0174) 412 580Inloopspreekuur: maandag t/m vrijdag van 13:00 tot 14:00 uur, Zandeveltplein 57Consultatiebureau voor Senioren: 1 x per maand, dinsdag van 13:00 tot 16:00 uur, Wijkcentrum Larix, Lariksstraat 4. Aanmelden via Careyn Consulatiebureau voor Senioren 088-1239988.

    Careyn heeft in de regio Delft, Westland en Oostland drie oncologie verpleegkun-digen in dienst. Nicolette de Koning, Thea Groenewegen en Roelie van Maanen zijn wijkverpleegkundige bij Careyn. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in het begeleiden en verplegen van mensen met kanker.

    Wat houdt het werken als oncologiespe-cialist in? Nicolette; Wij zijn gespeci-aliseerd op het gebied van kanker en alle problemen die bij deze ziekte een rol spelen. Wij brengen een huisbezoek

    Specialisten oncologiewaarin we mensen ondersteuning bieden bij hun zorgen rondom de ziekte. Tijdens dit gesprek komen onderwerpen zoals vermoeidheid, pijn, voeding, onzekerheid en het omgaan met emoties aan de orde. Daarnaast werken we nauw samen met andere disciplines in de werkgroep onco-logie Westland op deze manier kunnen we zorgen dat mensen de hulp krijgen die bij hen past, aldus Thea. Borstkanker komt helaas heel veel voor en de profes-sionals uit de werkgroep richten zich dan ook op deze doelgroep. Je kunt dan den-ken aan conditie opbouw, lymfe oedeem therapie, borst prothese, haarstukken/pruiken, overgangsproblematiek, voeding en medicatieadviezen. Wij als oncolo-giespecialisten geven ook begeleiding in de thuissituatie: Hoe pak je de draad op tijdens, maar ook na een intensieve be-handeling in het ziekenhuis?

    Het culturele seizoen van 2014/2015 is van start gegaan en dit betekent dat er weer veel nieuwe voorstellingen in de theaters te zien zijn. Ontdek de nieuwe BCA aanbiedingen en geniet voordelig van de mooiste voorstellingen bij u in de buurt! Een greep uit het nieuwe aanbod: ANNE, Billy Elliot, Sneeuwwitje de Musical, Tineke Schouten, The Art of the Brick, Musicals in Concert, Kikker is Jarig, Path Bioscopen, The Classical Proms, Sterren aan Zee, Cuban Circus, en mr! Met de Careyn Kaart betaalt u slechts 6, - per jaar voor BCA. U kunt kiezen uit 750 voorstellingen, waarbij uw korting kan oplopen tot 60 procent. Meer informatie via www.careynkaart.nl/bca

    25% korting op de massagecursussen in DelftLeer masseren op ayurvedische wijze tijdens de cursus Oosterse Massage (start 1 november) of leer de reflectiezones van de voet tijdens de cursus Voetreflexzonemassage (start 31 oktober). U leert de positieve effecten van de massages door theorie en praktijk. Schrijft u zich voor 30 september met twee personen in dan krijgt u beide 25% korting op de cursus. Kijk op www.careynkaart.nl voor meer informatie.

    Palliatief consultatieteam Naast hun werk als oncologiespecialist zijn Nicolette en Thea ook lid van het palliatief consultatieteam. Nicolette: Gelukkig zijn veel vormen van kanker tegenwoordig te genezen of lang te onderdrukken. Helaas zijn er ook nog steeds situaties waarin genezing niet meer mogelijk is. Dan is er palliatieve zorg, gericht op emotionele begeleiding, het bestrijden van pijn en het voorkomen van complicaties. Ook in deze fase kan Careyn hulp bieden. Careyn heeft deskundigen op het gebied van palliatieve zorg in dienst en kan in de thuissituatie alle zorg bieden die nodig is. We kunnen in een huisbezoek de zorgen over de laatste fase bespreken en samen kijken wat de mo-gelijkheden zijn. Mocht het thuis echt niet meer gaan is er nog de mogelijkheid om te verblijven in een Hospice waar ook ver-pleegkundigen van Careyn werkzaam zijn.

    Wonen in Careyn Woerdblok

    Met een BCA Cultureel Abonnement kunt u een jaar lang genieten van cabaret, dans, toneel, musicals, concerten en musea.

    Careyn Kaart: www.careynkaart.nltel. 088 123 99 88

    Cultureel genieten

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !12

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Advertentie

    Het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam hebben hun krachten gebundeld in een gezamenlijke borstkliniek: Borstkliniek Rijnmond Noord. Bij de borstkliniek kunt u rekenen op een snelle diagnose, persoon-lijke begeleiding en een optimaal nazorgtraject.

    U wordt onderzocht en begeleid door een professioneel en multi-disciplinair team van medisch specialisten met veel ervaring op het gebied van borstaandoeningen.

    Borstkliniek Rijnmond Noord heeft in 2014 het roze lintje voor goede borstkankerzorg ontvangen van Borstkanker Vereniging Nederland.

    Meer informatie Bel: 010 - 893 6010

    U wilt snel duidelijkheid als u een afwijking voelt in uw borst.

    Met een verwijzing van uw huisarts of het bevolkingsonderzoek

    borstkanker kunt u binnen drie dagen terecht bij Borstkliniek

    Rijnmond Noord. De borstkliniek heeft twee behandellocaties:

    het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Vlietland

    Ziekenhuis in Schiedam. In overleg met u maken wij een

    afspraak op de locatie van uw keuze. De onderzoeken die u

    nodig heeft vinden op n dag plaats. En u hoort nog dezelfde

    dag of de afwijking goed- of kwaadaardig is.

    Borstkanker Vereniging Nederland.

    www.borstkliniekrijnmondnoord.nl/informatie

    Voelt u een knobbeltje in uw borst? Neem onzekerheid weg!

    Advertentie

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 13

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Biologische oorzaken depressie en angstenBij mensen met een depressie of angststoornis is het immuunsysteem overactief en overprik-keld. Zowel de remmende als bevorderende reacties van hun immuunsysteem zijn heviger dan normaal. Dat biedt aanknopingspunten voor nieuwe behandelmethoden, zo blijkt uit onderzoek van Nicole Vogelzangs bij het VUmc Amsterdam en mogelijk werd gemaakt door de Hersenstichting. Depressie en angststoornissen zijn naast migraine de meest voorkomende hersenaandoeningen in Nederland. In meer dan de helft van de gevallen slaat de gang-bare behandeling niet blijvend aan. Met grote problemen als gevolg voor getroffenen en hun omgeving. De Hersenstichting blijft daarom vastberaden om nieuwe, betere behandelingen te vinden.

    Crchekinderen hebben vaker diarree Kinderen op kinderdagverblijven hebben vaker diarree of buikgriep dan andere kinderen en ook ernstiger. Ze gaan hiervoor vaker naar de huisarts en naar het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM en het NIVEL, gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap , onder 100 kinderdagverblijven en 8500 gezinnen. Bij kinderdagverblijven waar de ouders hun kind als het ziek is thuis moeten houden en kinder-dagverblijven waar leidsters minder wisselen tussen groepen, komt minder diarree voor. De helft van de Nederlandse kinderen onder de vier jaar (350.000) gaat wekelijks naar een van de 6000 kinderdagverblijven. Vergeleken met Ne-derlandse kinderen van dezelfde leeftijd blijken kinderen op kinderdagverblijven 40% meer kans op buikgriep of diarree te hebben. Vooral de kinderen onder de twee jaar lopen risico. Bron: Telegraaf

    Driekwart Nederlanders gestrest op vakantie Bijna driekwart van de Nederlanders ervoer stress voordat zij naar hun vakantieadres ver-trokken. Meer dan de helft was bang om iets vergeten en een derde zag op tegen de reis naar de bestemming. Dat blijkt uit een onderzoek van GezondheidsNet.nl onder duizend bezoekers. 17 procent van de respondenten was heel erg gestrest en nog eens 55 procent ervoer een beetje stress voordat de vakantie echt begon. Ruim driekwart (77 procent) probeert zo ont-spannen mogelijk te vertrekken door op tijd met alle voorbereidingen te beginnen. Meer dan de helft maakt daarbij een inpaklijst voor de bagage en een derde regelt iemand die voor de post, plantjes en eventuele huisdieren zorgt. Hier gaan wel een paar vakantiedagen aan op: de meeste mensen vertrekken niet meteen na hun laatste werkdag, maar gaan het liefst na een paar dagen vrij pas weg. Wat juist niet helpt tegen stress is dat een groot deel van de vakantiegan-ger niet uitgerust op pad gaat: 44 procent is een beetje moe vlak voor de vakantie en 12 procent voelt zich zelfs uitgeput.

    Casemanager Joska van den Beukel (Careyn):

    Samenwerking binnen dementie-keten is essentieel

    Met het langer thuis wonen van ouderen zal de samenleving in toenemende mate geconfronteerd worden met dementie. De zorg rond deze groep kwetsbare patinten zal in de nabije toekomst ingevuld moeten worden door partners in de dementieketen, familie en buren. Samenwerking, begrip en inzicht in het ziekteproces zijn voorwaarden om deze patinten te kunnen helpen.

    Dementie is een vrij abstract begrip. Totdat je er zelf mee geconfronteerd wordt, zegt Joska van den Beukel, die als casemanager dementie de taak heeft om de clint en de mantelzorger gedurende het gehele traject te begeleiden en te adviseren. Tot voor kort speelde het ziekteproces zich hoofd-zakelijk af in een verzorgingshuis waar de dementerende patint directe zorg kreeg. Met het sluiten van verzorgingshuizen en het groeiend aantal mensen dat op wachtlijsten komt te staan, zullen we ons moeten verdiepen in de wijze waarop we als samenleving kunnen helpen. De zorg zal in toenemende mate ingevuld moeten worden door de mantelzorgers, samen met professionals. Juist in de periode vr de diagnose ontstaan al momenten waarin de samenleving door afwijkend gedrag gecon-fronteerd wordt met de eerste tekenen van dementie. Om zomaar wat voorbeelden te noemen: Men loopt zomaar een garage binnen om een nieuwe auto te kopen of gaat ongeremd boodschappen doen. De portemonnee is kwijt of men loopt voor de derde keer op een dag de bakkerij binnen. Hoe ga je daar als winkelmedewerker mee om? Dit soort situaties zullen we steeds meer tegenkomen. Het is een gegeven dat de samenleving zal moeten omgaan met dementie om ons heen. Vroegtijdige

    signalering en samenwerking binnen alle geledingen in een waakzame samenleving is essentieel om de problemen die hier mee gepaard gaan het hoofd te kunnen bieden.

    Veiligheid en rust Bij thuiswonende mensen met dementie is de zwaarste rol weggelegd voor naaste

    familie. Joska ziet dat de druk binnen het gezin soms behoorlijk op kan lopen. Het gedrag van vader of moeder ver-andert. Onvoorspelbare zaken brengen de nodige onrust met zich mee waarmee de slogan dementie heb je niet alleen realiteit wordt. Gelukkig staan de ontwik-kelingen m.b.t. hulpmiddelen ook niet stil en kunnen er voorzieningen getrof-fen worden om een oogje in het zeil te houden. Zo zijn er camerasystemen voor in huis en GPS systemen die de patint kunnen volgen en traceren: partner gaat naar de zorgboerderij op de fiets en is daar (nog) niet aangekomen. Familie of instelling kunnen inloggen en zien onmid-dellijk waar hij is. Ook kan er een veilige zone ingesteld worden waarbij een signaal wordt verstuurd als hij of zij buiten het dorp komt. Of een ingebouwde sensor die een melding geeft dat de koelkast die dag nog niet open is geweest. Is er iets aan de hand en is er directe hulp nodig? Allerlei middelen die bij kunnen dragen aan een stuk veiligheid en rust creren bij de betrokkenen, aldus Joska, die met het toenemende aantal mensen met dementie ook de samenwerking tussen bestaande zorginstellingen en andere, nieuwe zorg-aanbieders op gang ziet komen. Alleen zo kunnen we deze groeiende groep helpen.

    Met daarbij de hulp van familie en om-wonenden zijn we hopelijk beter in staat mensen met dementie in hun eigen leef-omgeving te laten wonen. Er zullen echter altijd situaties blijven waarbij een opname noodzakelijk is.

    Speciale voorstelling Op 21 september is Wereld Alzheimer Dag. Op of rond deze dag wordt aan-dacht gevraagd voor dementie. Zo wordt in gemeente Midden-Delfland de gratis theatervoorstelling Bovenkamer voor het voetlicht gebracht door acteur Thomas Borggrefe. Joska onderstreept de belang-rijkheid van deze voorstelling die men kan zien in Maasland (17 september), Den Hoorn ( 23 september) en Schipluiden (25 september). De avonden beginnen om 20.00 uur. De voorstelling is financieel mogelijk gemaakt door Lions Club Maas-land en gemeente Midden-Delfland.

    Namens Careyn, Pieter van Foreest en Stichting Welzijn Midden-Delfland beveel ik deze avond van harte bij u aan. Ook als u van buiten de gemeente komt bent u welkom. Meer informatie over dementie en ondersteuningsmogelijkheden vindt u op www.dementieketen.nl of telefonisch, 06-51744607

    21 september: Wereld Alzheimerdag

    Joska van den Beukel: Verdiepen in de wijze waarop we als samenleving kunnen helpen.

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !14

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Advertentie

    EEN SNEL HERSTEL DANKZIJ EIWITTEN

    Volgens Huib van Leeuwen van Innopastry, hebben ouderen en zieken vooral baat bij de inname van extra eiwitten. Van Leeuwen: Voeding alleen kan je niet beter maken, maar het speelt wel een essentile rol. Zo heeft bouillon geen enkele zin: het is niet meer dan warm water met een smaakje. Het vult vooral de maag en blokkeert vanwege het volle gevoel de weg voor echt belangrijke etenswaren. Ook de fruitmand werkt averechts.

    Dat zijn vooral vruchtensuikers en die zijn in een zieke of zwakkere gezondheidstoestand niet relevant.

    MEER RESERVES Onderzoek laat zien dat mensen met meer spiermassa beter in staat zijn om bijvoorbeeld zware chemokuren of bestralingen te doorstaan dan patinten die weinig spieren hebben. Ze hebben immers meer reserves en kunnen daardoor de behandeling beter aan. En dat heeft niets te maken met het lichaamsgewicht. Te zware mensen kunnen zelfs relatief weinig spiereiwit hebben en lichte mensen juist voldoende.

    EIGEN SPIEREIWIT OPETEN Het is een tijd onderschat, maar inmiddels is iedereen er over uit: goede voeding draagt bij aan een sneller herstel. Wanneer je te weinig eet, verbrandt je geen vet, maar eet je vooral je eigen spiereiwitten op. Dat komt bij ouderen en zieke mensen vaak voor en is dus wezenlijk anders dan bij gezonde mensen. Die verbranden vet als ze op dieet zijn. In geval van ziekte moeten de eiwitten daarom als eerste worden aangevuld.

    ALS TUSSENDOORTJE OF TOETJE Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op neer, aldus Van Leeuwen. Wij hebben twee producten ontwikkeld die een bron zijn van hoogwaardig eiwit: Bouwsteentjes en Easy-to-Eat. Beide producten zijn een eff ectief hulpmiddel bij het terugdringen van ondervoeding n het opbouwen van een betere voedingstoestand. Je kunt ze eten als tussendoortje of als toetje.

    PRIJSWINNEND RECEPT De Bouwsteentjes en Easy-to-Eat bevatten per kleine portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten kregen in 2008 en 2009 overigens al de Innovatieprijs en zijn in meerdere smaken verkrijgbaar. De Easy-to-Eat is vooral toepasbaar bij slikproblemen en dragen ook het All Natural logo, omdat ze geen additieven bevatten. Beide soorten zijn Verkrijgbaar bij de supermarkten Jumbo en C1000. 4 stuks voor 4,99

    VOOR MEER INFORMATIE ZIE WWW.BOUWSTEENTJES.NL

    OF NEEM DIRECT CONTACT OP MET ONS INFORMATIETEAM: Stan Mertens 06 24 88 65 26

    Huib van Leeuwen 06 22 91 63 95

    Jeroen Majoor 06 53 15 38 99

    We worden ouder, maar hoe blijven we zo lang mogelijk t? Of hoe herstellen we

    zo snel en zo goed mogelijk na een ziekte of operatie? Ondervoeding is een groot

    probleem binnen alle segmenten van de Zorg. De energie- en eiwit verrijkte gebakjes

    van Innopastry bieden dan uitkomst. Omdat ze eenvoudig te nuttigen zijn, maar ook de

    eetlust opwekken en herstel bevorderen.

    Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op

    eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.

    Volgens Huib van Leeuwen van Volgens Huib van Leeuwen van Volgens Huib van Leeuwen van Volgens Huib van Leeuwen van Volgens Huib van Leeuwen van Innopastry, hebben ouderen Innopastry, hebben ouderen Innopastry, hebben ouderen Innopastry, hebben ouderen Innopastry, hebben ouderen

    ALS TUSSENDOORTJE OF TOETJE ALS TUSSENDOORTJE OF TOETJE ALS TUSSENDOORTJE OF TOETJE ALS TUSSENDOORTJE OF TOETJE ALS TUSSENDOORTJE OF TOETJE ALS TUSSENDOORTJE OF TOETJE Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op Zoveel mogelijk eiwitten en calorien, daar komt het op

    eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.eetlust opwekken en herstel bevorderen.

    portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten kregen in 2008 en 2009 overigens al de kregen in 2008 en 2009 overigens al de kregen in 2008 en 2009 overigens al de kregen in 2008 en 2009 overigens al de Innovatieprijs en zijn in meerdere Innovatieprijs en zijn in meerdere Innovatieprijs en zijn in meerdere Innovatieprijs en zijn in meerdere smaken verkrijgbaar. De Easy-smaken verkrijgbaar. De Easy-smaken verkrijgbaar. De Easy-smaken verkrijgbaar. De Easy-to-Eat is vooral toepasbaar bij to-Eat is vooral toepasbaar bij slikproblemen en dragen ook slikproblemen en dragen ook het All Natural logo, omdat ze het All Natural logo, omdat ze het All Natural logo, omdat ze het All Natural logo, omdat ze geen additieven bevatten. Beide geen additieven bevatten. Beide

    Verkrijgbaar bij de Verkrijgbaar bij de Verkrijgbaar bij de supermarkten Jumbo en C1000. supermarkten Jumbo en C1000. supermarkten Jumbo en C1000. supermarkten Jumbo en C1000.

    VOOR MEER INFORMATIE ZIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE WWW.BOUWSTEENTJES.NLWWW.BOUWSTEENTJES.NL

    CONTACT OP MET ONS CONTACT OP MET ONS

    verkrijgbaar bij

    VOOR

    MEE

    R IN

    FORM

    ATIE

    ZIE

    WW

    W.B

    OUW

    STEE

    NTJE

    S.NL

  • Het lichaam is de mooiste machine die je ooit zal bezitten. Het bouwt zichzelf op, onderhoudt zichzelf, repareert zichzelf en genereert zijn eigen energie. Maar soms moet het een handje geholpen worden. Het lichaam is constant bezig om afvalstoffen af te voeren. Door onze levensstijl (onvoldoende vitaminen en mineralen, te weinig of te veel beweging, stress) kan dit door de verminderde circulatie vaak niet en kunnen de afvalstoffen op den duur problemen geven.

    Door het combineren van verschillende manuele technieken uit diverse oplei-dingen en het gebruik van twee soorten professionele apparatuur heeft Dennis Roeling van de Monsterse praktijk Keep Fit een effectieve behandeling gecreerd tegen vermoeidheid, rusteloze benen, kramp of snelle verzuring in de benen. Eerst wordt er gezorgd dat d.m.v. twee manuele technieken de afvalstoffen uit de weefsels vrijkomen. Daarna wordt het lichaam geholpen door twee soorten apparatuur deze afvalstoffen af te voeren. Voor en na de behandeling moet er extra water gedronken worden om de afvalstoffen te verdunnen.

    Deze complete behandeling heeft al veel mensen van klachten aan de benen afgeholpen. Ook sporters hebben er baat bij!

    Voor meer informatie neemt u contact op met Dennis Roeling, tel. 06 55 70 37 33 of kijkt u op www.keep-fit.org

    D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 15

    Wandelen is een fantastische manier om af te vallen. Er is gebleken dat men bij hardlopen en bij wandelen evenveel calo-rien verbrandt. Een goede reden om het wandelen eens proberen. Wandelen werkt bij uitstek rustgevend. Tijdens het sporten spant u zich in, het is dus te verwachten dat u er actiever van wordt. Maar ook het tegendeel is waar. Als u sport, maken uw hersenen stoffen vrij die juist ontspannend werken. Die ontspannende werking is zeer gunstig voor mensen die willen afvallen. Veel mensen die te zwaar zijn, lijden onder slaapproblemen. Als u niet genoeg slaapt, heeft u overdag een gebrek aan energie. Om dat gebrek aan energie aan te vullen zult u meer eten, terwijl u dat eigenlijk niet nodig hebt. Sporten helpt dus bij af-vallen omdat u meer calorien verbrandt, maar ook omdat het zorgt voor een betere nachtrust. Wandelen werkt meer ontspan-nend dan de meeste andere sporten. Dat komt omdat het wandelen langer duurt dan bijvoorbeeld zwemmen of hardlopen.

    Vitae Voedingsadviesburo:

    Vechten tegen borstkanker, eten als een kampioen

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Minder opvliegers door speciaal koelvest Veel vrouwen hebben last van opvliegers in de overgang. Een vervelende kwaal, maar moge-lijk biedt de uitvinding van Geertje Hofstee van de TU Delft verlichting. Zij bedacht een speciaal koelvest. Het koelvest registreert opvliegers aan de huid en kan daarop een aantal inge-bouwde koelelementjes activeren. Het proto-type, waarop Hofstee vrijdag afstudeert, bevat een aantal koelelementen, die niet direct op de huid liggen, maar met een laagje stof er tussen. Verder heeft het kledingstuk een ingebouwde temperatuursensor. Concrete plannen voor het in productie nemen van het koelvest zijn er nog niet, maar de vrouwen die het prototype mochten proberen waren volgens Hofstee heel erg enthousiast. Momenteel wordt er gezocht naar een student die het product verder wil ontwikkelen.

    Vrouwen verdienen steeds meer Bijna een op de vijf Nederlandse vrouwen verdient meer dan haar partner. Dat is een toename met 50 procent in vergelijking met tien jaar geleden. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het is een trend die zich in heel Europa voordoet. De economische opmars van vrouwen lijkt daarmee definitief. Het slinken van de financile kloof binnen rela-ties is met de sterkere financile positie van vrouwen een structurele ontwikkeling die de komende jaren zal doorzetten, zegt demo-graaf Jan Latten, verbonden aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. De voornaamste oorzaak is het onderwijssucces van vrou-wen. De afgelopen twintig jaar is het aantal vrouwen dat havo of vwo doet en daarna een hogere beroepsopleiding of wetenschap-pelijke studie volgt explosief toegenomen. De jonge generatie vrouwen is gemiddeld hoger opgeleid dan haar mannelijke leeftijd-genoten.

    Regelmatige sporters plassen s nachts minder Mannen die minstens een uur per week lichamelijk actief zijn, hoeven s nachts minder vaak naar het toilet. Dat blijkt uit een onderzoek van Loyola University Chicago. s Nachts vaak moeten plassen is een veel-voorkomend urologisch verschijnsel bij oudere mannen, genaamd nycturie. Het kan te maken hebben met een vergrote prostaat, overmatige urineproductie, kleine blaas of slaapproblemen. Mogelijk zorgt beweging voor een lager lichaamsgewicht, betere nachtrust en minder activiteit in het sym-pathische zenuwstelsel waardoor het nach-telijke plassen afneemt. Nader onderzoek moet uitwijzen hoeveel beweging daarvoor nodig is en welke mechanismen te maken hebben met het verband tussen bewegen en een afname van nycturie.

    Het verslaan van kanker kan vergeleken worden met topsport. Niet vreemd dus dat mensen met borstkanker eenzelfde begelei-ding nodig hebben als aanstaande kampi-oenen. Ditist Laura Hiel is er van overtuigd dat extra aandacht voor voeding de behan-deling kan ondersteunen en kan helpen naar de overwinning.

    Goede voeding begint met een sterke fun-dering; de basisvoeding. Volkorenbrood, aardappelen, groente en fruit maken hier

    deel van uit zodat je kunt beginnen met bouwen. Maar bedenk dat zelfs met de be-kwaamste vakmensen, het beste ontwerp en de nieuwste machines nog steeds geen huis gebouwd kan worden zonder bouwmateriaal. De bouwstenen voor ons lichaam zijn eiwit-ten. Deze zijn met name te vinden in produc-ten als magere zuivel en mager vlees(waren). Herstellen van radio- of chemotherapie kan beter verlopen met volwaardige voeding. Helaas is dit alles vaak makkelijker gezegd dan gedaan aangezien een chemobehande-

    ling kan zorgen voor smaak- en reukveran-deringen. Een ditist kan u helpen om een goede basisvoeding samen te stellen on-danks uw afkeer van bepaalde producten.

    Gezond gewichtNaast de smaakbeleving kunnen ook an-dere zaken veranderen, zoals de botdicht-heid en het gewicht. Misselijkheid en een verminderde eetlust kunnen resulteren in gewichtsverlies en andere tekorten. Daarom is het extra belangrijk om zoveel mogelijk op gewicht te blijven. Daarentegen komt gewichtstoename tijdens chemotherapie ook frequent voor. Vaak is het belangrijk om het gewicht in de gaten te houden, aangezien overgewicht bij borstkanker een risicofactor is voor het terugkeren van de tumor of het ontwikkelen van een tweede tumor. Naast een advies voor een volwaardige voeding om herstel te bespoedigen, tekorten aan te vullen en gewicht te beheersen, kunt u bij de ditist terecht voor aanvullende tips. Omdat over smaak nog steeds niet te twisten valt en iedereen anders is. Maar wel met een doel voor ogen dat door iedereen gedeeld wordt; de eindoverwinning!Laura Hiel, ditist Vitae Voedingsadviesbureau

    Behandeling tegen kramp, vermoeid-heid of verzuring in de benen.

    Wandelen en afvallen

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O !16

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Advertentie

    Najaarsactie! van Paul Willemsen Rijwielspecialist

    Woudseweg 6 - 2635CC - Den HoornTel.: (015) 261 49 76

    Email: [email protected]: http://paulwillemsen.nl

    Racefiets aluminium 7005 frame

    Carbon / aluminium voorvork

    Semi gentegreerd

    STYX aluminium stuurpen

    Aluminium Racestuur

    Shimano 105 remhendels

    Shimano 105 remmen

    Shimano 105 crankstel

    Herenracefiets 28 Bulls Harrier

    Slechts 999,95

    Uitrusting (544-10148 mat-

    zwart/wit) racefiets 28

    www.pietervanforeest.nl

    Bezoek de Pieter van ForeestZorg Thuiswinkel.

    Ht adres voor het lenen, huren en kopen van hulpmiddelenen verpleegartikelen voor jong en oud!

    Adres: Openingstijden:Middel Broekweg 2 maandag t/m vrijdag: 09.00-17.30 uur2671 ME Naaldwijk zaterdag: 10.00-16.00 uur

    Advertentie

    Als ervaren uitvaartverzorgers in de regio Westland weten wij dat eenbetekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces.Daarom ondersteunen en inspireren wij u bij het organiseren van eenbegrafenis of crematie. U kunt ons bellen op 0174 297 719.

    Yarden & Meyer Uitvaartzorg Westland.Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag).

    Als ervaren uitvaartverzorgers in de regio Westland weten wij dat een

    betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces.

    Daarom ondersteunen en inspireren wij u bij het organiseren van een

    begrafenis of crematie.

    U kunt ons bellen op 0174 297 719.

    Yarden & Meyer Uitvaartzorg Westland. Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden-meyer.nl

    Wij helpen u graag bij een goed afscheid.

    Wij verzorgen alle uitvaarten, dus ook als u niet via Yarden verzekerd bent, in het hele Westland, Hoek van Holland, Midden-Delfland, Rozenburg en een gedeelte van Delft. Vanzelfsprekend zijn wij ook bekend met en maken wij gebruik van de begraafplaatsen en crematoria in de omgeving van dit gebied.

    Wij zijn in het bezit van het keurmerk uitvaartzorg

    AdvertentieAdvertentie

    Op alle racefi

    etsen

    15% korting!

  • D K R A N T V O O R E E N G E Z O N D E R E G I O ! 17

    September 2014Gezond Zijn / Beter Worden

    Fietsen naar school? Betere concentratie! Dat lichamelijke activiteit, zoals sporten of naar school fietsen, goed is voor de gezondheid van adolescenten is al langer bekend. Dat er ook een verband bestaat met de schoolprestaties blijkt uit recent onderzoek van de Open Univer-siteit. Leerlingen die veel bewegen presteren beter op taken waarbij ze zich goed moeten concentreren en niet moeten laten afleiden. Maar gek genoeg halen ze geen hogere cijfers. Onderzoekers van het Welten-instituut van de Open Universiteit hebben een groot onderzoek uitgevoerd onder middelbare scholieren naar het verband tussen lichamelijke activiteit en schoolprestaties. 440 middelbare scholieren droegen een week lang, 24 uur per dag, een bewegingsmeter op het bovenbeen. Die bewe-gingsmeter registreerde hoeveel ze bewogen, wanneer ze bewogen en hoe intensief ze bewogen. Daarnaast maakten de scholieren een aantal cognitieve testen en werd gekeken naar de schoolcijfers. Uit de resultaten blijkt dat actieve leerlingen (leerlingen die veel bewe-gen) beter presteren op taken waarbij ze zich aandachtig moeten concentreren en storende factoren moeten negeren. Een goed concen-tratievermogen is van groot belang om goed te kunnen presteren op school. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een toets waarbij storende factoren, zoals afleidende geluiden van buiten of afleidende tekst in de toets zelf, genegeerd moeten worden. Actieve leerlingen kunnen dat beter dan minder actieve leerlingen.

    Uitleg over de ver-nieuwde zorgnota De Nederlandse vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heb-ben een gezamenlijke website www.dezorgnota.nl gelanceerd om patinten en verzekerden uitleg te geven over de inhoud van de vernieuwde zorgnota en veel gestelde vragen over de zorg-kosten te beantwoorden. Voor behandelingen in ziekenhuizen die vanaf 1 juni 2014 zijn gestart, ontvangen patinten een duidelijkere zorgnota. Het is voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars belangrijk om patinten en verzekerden hier goed over te informeren. Hans Ensing, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Franciscus Ziekenhuis en Lievensberg ziekenhuis: De financiering van ziekenhuiszorg is vaak ook een ingewikkelde materie en een goede uitleg over de nota is voor alle partijen belangrijk.

    Langer leven Als de ontwikkelingen rond sterfte en gezond-heid van de afgelopen 30 jaar doorzetten, zullen Nederlanders tot steeds hogere leeftijd vrij zijn van lichamelijke beperkingen in horen, zien en bewegen. Ze zullen zich ook langer gezond blijven voelen. Ouder worden gaat vaak gepaard met lichamelijke beperkingen in horen, zien of lopen die niet met hulpmiddelen kunnen worden ondervangen. De gezondheid van de bevolking is sinds de jaren 80 echter verbeterd, en de sterftecijfers zijn gedaald. Zet dit op dezelfde wijze door, dan zal de levensverwachting zonder fysieke beperkingen in 2030 voor mannen bijna 5 jaar hoger liggen. Voor vrouwen zal dat ruim 4 jaar hoger zijn. Deze toename is voor zowel mannen als vrouwen groter dan van de totale levensverwachting. We zullen dan dus niet al-leen langer leven, we brengen een groter deel daarvan door zonder fysieke beperkingen.

    de neten het beste uit het haar verwijderen door de haren met neten weg te knippen, of tussen de nagels de neten van het haar trekken. Om alle haren te kammen zijn ongeveer dertig slagen nodig, dat kost al gauw meer dan vijftien minuten, afhankelijk van het haar. Maak de luizenkam/netenkam na gebruik van elk gezinslid steeds grondig schoon met water en zeep of door de kam 1 minuut in water uit te koken.

    Stap 4 - informeer je omgeving Waarschuw de school, dan kunnen ook an-dere ouders weer extra opletten. Waarschuw ook de ouders/verzorgers van vriendjes/ vriendinnetjes, een logee, sportverenigingen etc. zodat daar ook gecontroleerd kan wor-den.

    Stap 5 - Blijf alert Blijf de eerste 2 weken dagelijks kam-men. Als je opnieuw (levende)hoofdluizen constateert, volg je het stappenplan op-nieuw vanaf stap 1. Blijf na 14 dagen alle gezinsleden n keer per week controleren met een luizenkam/neten-kam, zeker zolang er hoofdluis heerst. Let op - wassen en stofzuigen is niet meer nodig. Het advies voor een grondige schoon-maak van het huishouden is ingetrokken. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de aanvullende maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en jassen, het stofzuigen van de auto of het gebruik van luizencapes of -zakken. Dat kan veel tijd en stress schelen!Bron: Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH)

    Westland Partners:

    Belasting besparen met een nieuw testament en een notarile volmacht

    Als iemand van de arts een alarmerend be-richt heeft gekregen betreffende de gezond-heid, spelen veel emoties op. Hoe zijn de zaken geregeld als men onverhoopt komt te overlijden of niet meer in staat is zelf beslis-singen te nemen? Hoe kan men ervoor zor-gen dat de langstlevende partner verzorgd achterblijft en zo min mogelijk belasting betaalt?

    Wanneer men komt te overlijden zijn de erfgenamen vaak erfbelasting verschuldigd. Er zijn manieren om erfbelasting te bespa-ren. Een voorbeeld: vader en moeder zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en hebben twee kinderen. Zij hebben een hypotheekvrije woning en daarnaast wat spaargeld. De woning en het spaargeld zijn totaal 480.000 waard. De notaris rekent voor hen uit dat indien een van hen zou overlijden, de langstlevende een bedrag van ruim 5.300,00 aan erfbelasting moet

    betalen. Dat is best een fors bedrag. Als de langstlevende dit bedrag moet betalen dient het spaargeld aangesproken te worden. Met een nieuw testament kan worden geregeld dat in bovenvermelde situatie bij overlijden van de eerste ouder helemaal GEEN erfbelas-ting verschuldigd is en dat de langstlevende toch financieel verzorgd achter blijft.

    Belastingvrije schenking Een andere manier om erfbelasting te be-sparen is door te schenken bij leven. Ieder jaar mag een bedrag belastingvrij worden geschonken aan de kinderen ( 5.229 (2014) en kleinkinderen ( 2.092 (2014). Maar wat nu als deze schenkingen niet meer door u zelf kunnen worden gedaan in verband met dementie? In deze situatie kan een notarile volmacht uitkomst bieden. In een notarile volmacht kan iemand tot gevolmachtigde wor-den aange