VDTD September 2014

12
KALKSTRAAT 26 • 9100 SINT-NIKLAAS • TEL. 03 760 41 00 FAX 03 760 41 17 • [email protected] • tbi.berkenboom.be SEPTEMBER 2014

description

 

Transcript of VDTD September 2014

Page 1: VDTD September 2014

KALKSTRAAT 26 • 9100 SINT-NIKLAAS • TEL. 03 760 41 00 FAX 03 760 41 17 • [email protected] • tbi.berkenboom.be

SEPTEMBER 2014

Page 2: VDTD September 2014

WELKOM

Beste leerlingen, beste ouders, beste collega’s,

Van harte welkom aan allen die na twee maanden zonnige zomermaanden onze schoolpoorten binnenkomen aan het begin van het nieuwe schooljaar 2014-2015. In het bijzonder verwelkomen wij de vele nieuwe leerlingen in onze klassen en hun ouders. Wij hopen dat jullie je snel thuis voelen bij ons.

Ook binnen het directieteam zijn er een aantal verschuivingen gebeurd. Belangrijk voor de leerlingen en ouders onder jullie is het feit dat wij vanaf nu twee pedagogisch directeurs hebben. Mevrouw van Beem zal de leerlingen opvolgen van de eerste graad en mevrouw Van Goethem zal dit doen voor de leerlingen van de 2e en 3e graad. Mevrouw Van Beem neemt ook de leerlingen van de eerste graad van de humaniora onder haar hoede en zal letterlijk verhuizen naar een bureau tussen al de eerstegraadsleerlingen van Berkenboom Secundair. Mevrouw Van Goethem verhuist naar het bureau waar vorig jaar mevrouw Van Beem zat. 

Er werd tijdens deze vakantie weer hard gewerkt binnen in de gebouwen. De muziekklas en enkele klassen van BVL ondergingen een metamorfose: nieuwe kleuren, nieuwe vloeren en nieuwe meubeltjes. De refter op de vierde verdieping- met een prachtig uitzicht over heel de stad Sint-Niklaas- werd geverfd, kreeg een nieuwe keuken en ook een nieuw plafond. De leerlingen van vorig jaar stelden zelf het kleurenpallet samen. In de modeklassen zijn er nieuwe naaimachines aangekocht en werd er een reorganisatie doorgevoerd.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen letterlijk in een aangename omgeving kan les volgen en geven. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk proberen leraren en secretariaatsmedewerkers te zorgen voor een klimaat waarin het goed is om te zijn.

Wij wensen iedereen een goede start en een succesvol schooljaar toe!

Elisabeth D’hollander Directeur 

Page 3: VDTD September 2014

DuiDELijKE afspraKEn bij afWEzighEiD• Na elke afwezigheid neem je zelf het initiatief om zo snel

mogelijk agenda en schriften in orde te brengen. In elke klas heeft de titularis leerlingen verantwoordelijk gesteld

voor een bepaald vak (nota’s, stencils, … bijhouden) indien medeleerlingen afwezig zijn. Spreek deze medeleerling zelf aan.

Breng ook altijd de vakleerkracht op de hoogte van je afwezigheid en vraag wat van jou verwacht wordt om je terug bij te werken.

Voor afwezigheden tijdens stages zijn inhaalmomenten voorzien, dit in overleg met de stagebegeleider en het stagebedrijf.

• Indien je afwezigheid is gewettigd, moet je op eigen initiatief en in overleg met de leerkracht, taken en toetsen binnen de twee weken na je terugkomst in orde brengen. De uiteindelijke beslissing over het tijdstip ligt altijd bij de leerkracht.

• Ongewettigde afwezigheden hebben sancties tot gevolg.

• Als je langer dan één week afwezig bent geweest, kan je hulp vragen bij de leerlingbegeleiders. Die begeleider stelt samen met jou en in overleg met de leerkrachten een plan op hoe je achterstand zal worden weggewerkt en hoe agenda en cursussen in orde gebracht kunnen worden.

hELp, iK stEL aLLEs uit tOt hEt LaatstE MOMEnt...

Ben jij iemand die alles uitstelt tot het laatste moment? Is er nooit een goed moment om te studeren? Duurt het uren voor je echt aan de slag bent? Vergeet je toetsen? Vergeet je om taken af te geven?....

Op woensdag 8 oktober bieden wij in de namiddag een workshop ‘plannen en organisatie’ aan.

Deze workshop is voor leerlingen van de 2e graad KSO/TSO. Tijdens deze sessie worden slimme leerweetjes aangereikt die jou op weg kunnen helpen naar een betere planning en organisatie van je schoolwerk. Samen zoeken we naar een oplossing voor jou!!!

De workshop zal doorgaan op 8 oktober tussen 12u30 en 15u. In het oktobernummer van Van Dag Tot Dag herhalen wij dit aanbod en zullen jullie het nodige inschrijvingsformulier vinden.

Page 4: VDTD September 2014

KALENDER

sEptEMbEr

2014

Ma 01/09 Welkom aan alle leerlingen!

Di 02/09 Boekenverkoop

Woe 03/09 6 BSO: Ardennen

Don 04/09 6 BSO: Ardennen

Vrij 05/09 6 BSO: Ardennen

6 KSO/TSO en 5 BSO/KSO/TSO: sportdag

7 BSO: Teambuilding

Ma 08/09 Bezinning 6 KSO/TSO (KTBK+TSV)

Di 09/09 Bezinning 6 KSO/TSO (KTBK+TSV)

Woe 10/09 GIP uitstappen/ Uitstappendag

Do 11/09 1e jaars: Vriendschapsdagen in Middelkerke

2 A: Vriendschapsdag

Infoavond over de leerbedrijven 7 BHS en 7 BWE

Vrij 12/09 1e jaars: Vriendschapsdagen in Middelkerke

BVL: Vriendschapsdag

za 13/09 Audities schooltoneel

zo 14/09 Audities schooltoneel

Ma 15/09 6 KSO/TSO (KABIK/TCM + KAV): Bezinning

Infoavond lln. 3e jaar en nieuwe lln. 4e jaar

Di 16/09 Bezinning 6 KSO/TSO (KABIK/TCM + KAV)

Woe 17/09 Strafstudie

Do 18/09

Vrij 19/09 Schoolfotograaf

Ma 22/09 Infoavond lln. 2e jaars

Di 23/09

Woe 24/09

Do 25/09 Infoavond lln. 5e jaars + incl. info stages

Vrij 26/09

Ma 29/09 Vincentius rondgang laatstejaars

Page 5: VDTD September 2014

10u20 13u 13u50

01/09 tot 05/09 2AAVa 2 Ba 3TCM

08/09 tot 12/09 2AAVb 2 Bb 3TBEa

15/09 tot 19/09 2ASTVa 2 Bc 3TBEb

22/09 tot 26/09 2ASTVb 2 Bd 3BHZa

OrDE Op DE spEELpLaats

voor de leerlingen van 5 bsO-tsO-KsO en de leerlingen van 6 tsO-KsOspOrtDag

VrijDag 5 sEptEMbEr 2014 Meer info op 1 september.

sChOOLbEWijzEn en attEstEn

Voor het invullen van allerlei formulieren kan je terecht op het

leerlingensecretariaat. Je geeft daar je in te vullen formulier af

of je bezorgt het via het aanwezigheidsregister. Zorg ervoor dat

je op elk formulier dat je indient je naam en je klas noteert vóór

je het afgeeft.

Page 6: VDTD September 2014

stuDiEbEgELEiDing• Alle leerlingen hebben recht op een passende begeleiding. Het behoort tot de opdracht

van elke leraar je in je studies naar best vermogen te helpen. Indien het zou nodig zijn, mag je niet nalaten een beroep te doen op aangepaste hulp en bijkomende begeleiding, die de school in vele gevallen ook in overleg en samenwerking met het CLB zal verstrekken.

• Een van je leraars vervult de taak van klastitularis: hij/zij volgt je van zeer nabij.

• Leerlingen van het beroepsvoorbereidend leerjaar kunnen 1 uur per week in de begeleide studie blijven. Tijdens deze uurtjes worden inhaallessen wiskunde, Frans of Nederlands georganiseerd. Of er wordt verder gewerkt aan structuur (agenda gebruiken, plannen, …).

Voor de leerlingen van de tweede graad is er de mogelijkheid tot het volgen van inhaallessen en individuele studiebegeleiding.

De vakleerkracht bepaalt wie deze lessen mag volgen. De leerlingen worden niet verplicht, het is een vrijblijvend aanbod. Wie op dit aanbod niet ingaat, moet naderhand op geen begrip rekenen bij slechte resultaten. Wie de lessen stoort zal geen gebruik meer mogen maken van dit aanbod.

stuDErEn Van LEErstOf: hEt stappEnpLanStap 1: we bekijken de inhoudstafel. Doel = de les in verband brengen met de rest van de leerstof.Stap 2: we verkennen de leerstof. Doel = de leerstof vluchtig overlezen om er vooraf een idee van te krijgen. We letten daarbij vooral op:

- de titel- de ondertitels- de woorden die anders gedrukt zijn (schuin, vet, groot…)- het begin en einde van elke alinea

Stap 3: van lezen naar… begrijpen: Doel = de leerstof grondig bestuderen zodat je er inzicht in krijgt. Hierbij ga je op zoek naar:

- hoe de tekst precies is opgebouwd- hoe de onderdelen met elkaar in verband staan- wat nu precies de hoofdzaken zijn en wat de bijzaken- in welke mate de illustraties de tekst verduidelijken…

En het is belangrijk om over een goede leesmethode te beschikken.Stap 4: inprenten. Doel = de leerstof in je geheugen opslaan. Je helpt je geheugen door eerst de samenhang, de opbouw, de structuur, het schema van de leerstof te zoeken … en ze met behulp daarvan in te prenten.Stap 5: zelfcontrole. Doel = nagaan of je de leerstof voldoende beheerst.Stap 6: herhalen. Doel = de leerstof regelmatig opnieuw studeren zodat je ze niet vergeet. Als je de leerstof regelmatig opnieuw studeert.

- zal je ze beter kunnen onthouden- en ga je het geheel beter begrijpen

Voorzie op je studieplanning daarom altijd voldoende ruimte om je vakken te herhalen.

Page 7: VDTD September 2014

rOOKbELEiD op schoolZoals u weet is de wetgeving strenger geworden i.v.m. een algemeen rookverbod.

Voor alle duidelijkheid geven we hier de afspraken nog eens op een rijtje:- In de gebouwen en op de terreinen die eigendom zijn van

de school mag niet gerookt worden.- Bij eendaagse uitstappen is er een algemeen rookverbod

voor iedereen. - Bij meerdaagse uitstappen is er voor de leerlingen van de

eerste en tweede graad een algemeen rookverbod.- Voor de leerlingen van de derde graad is er eveneens een

algemeen rookverbod tussen 6.30u en 18.30u. Buiten deze uren mogen de leerlingen van de derde graad roken op de momenten en op de plaatsen die de leerkrachten hen meedelen. Voor de minderjarige leerlingen zal er wel een schriftelijke toelating van de ouders vereist zijn. Dit is echter geen “rookrecht”.

MEDiCatiEgEbruiK Op sChOOLWat zegt de wet ? In België is iedereen verplicht hulp te verlenen aan een persoon in nood. Het toedienen van medicijnen valt niet onder eerste hulp.Dit betekent dat de personeelsleden van de school geen medicijnen mogen geven aan een leerling indien die erom vraagt wegens pijn, koorts … Dit is zelfs strafbaar!Medicijnen zijn geen onschuldige wondermiddelen. Er kunnen ernstige nevenwerkingen zoals allergie optreden en zij kunnen invloed hebben indien de arts nadien een diagnose moet stellen. Is een leerling te ziek om de les te volgen? Dan hoort hij niet thuis op school.Wordt de leerling ziek tijdens de lesuren? Dan zullen wij de ouders verwittigen om het kind te komen ophalen. Kinderen die regelmatig medicijnen nodig hebben, brengen dit zelf mee van huis.

We willen toch wel even melden dat niet voor elk ongemak, pijn of krampen een medicijn moet worden ingenomen. Ons lichaam kan wel één en ander verdragen. Misschien moeten we hier onze mentaliteit even wijzigen, dan zullen veel problemen kunnen vermeden worden.

Page 8: VDTD September 2014

!

OM Op tE LEttEnVoor alle klassen begint de eerste lestijd om 8.25 uur. Men verwacht dat de leerlingen ten laatste om 8.20 uur op school zijn. Dan klinkt immers het eerste belteken. De leerlingen van de 1e en 2e graad verzamelen in rijen op de speelplaats. De leerlingen van de hogere jaren blijven op het gelijkvloers tot het eerste belteken en begeven zich daarna zelfstandig naar de klas. Leerlingen mogen niet in de gangen lopen vóór het belteken gegeven is!

VERWITTIGING: Wie meerdere malen te laat komt, moet de volgende dag een half uur nablijven.

Voor alle leerlingen is er pauze van 10.05 tot 10.20 uur. Niemand verlaat de school (tenzij met expliciete schriftelijke toelating verkregen bij de directie).

Middagpauze voor de eerste en derde graad van 12.00 tot 12.55 uur en voor de tweede graad van 12.50 tot 13.45 uur. Leerlingen van OKAN hebben ook pauze van 12.00 tot 12.55 uur.

Leerlingen van de 1e en 2e graad moeten op school eten, behalve als de leerling in Sint-Niklaas woont en toelating heeft van zijn/haar ouders om thuis te gaan eten.

Leerlingen van de 3e graad en de 7e-jaren mogen ‘elders’ eten als hun ouders daar expliciet de toestemming voor gegeven hebben door ondertekening van een formulier. Willen deze leerlingen graag op school blijven dan zijn zij wel verplicht dit te doen in de refter van de t-blok.

Als een leerkracht niet komt opdagen binnen de eerste 10 minuten van de les, dan moet de alfabetisch eerste leerling van de klas het leerlingensecretariaat gaan verwittigen. Een groep leerlingen mag niet zonder leerkracht in een klaslokaal verblijven.

ALLEEN de directie kan toelating geven aan leerlingen om de school voortijdig te verlaten. Leerlingen of klasgroepen die hierbij in de fout gaan, zullen gesanctioneerd worden.

Als je een straf- of werkstudie moet komen doen, dan zal de leerkracht/opvoeder dit tijdig in je agenda noteren zodat je ouders er ook van op de hoogte zijn. Aanwezigheid op het aangegeven moment is verplicht. Wie niet aanwezig is onttrekt zich aan een ordemaatregel door de school opgelegd en zal daar de gevolgen van moeten dragen.

Respecteer a.u.b. de snelheidsbeperking voor fietsers en vooral brommers op het schooldomein.

!Kostuum ontworpen door 5 KTBK

Page 9: VDTD September 2014

!LEsDOOrbrEKEnDE aCtiVitEitEnJaarlijks worden er voor elke klas enkele lesdoorbrekende initiatieven genomen onder de vorm van themadagen, projecten,uitstappen e.d.Deze initiatieven dragen samen met de dagelijkse lessen bij tot een harmonieuze ontwikkeling tot volwassenheid.

Hiervoor is het nodig dat je als jongere kan communiceren, respectvol zijn, blijk geeft van verantwoordelijkheidszin, over de nodige assertiviteit beschikt, bewust de juiste keuze kan maken, wil en kan samenwerken, een positief zelfbeeld hebt, verdraagzaam bent, kan omgaan met verschillen, informatie kan verwerken en kritisch kan denken.Daarnaast dien je je rechten en plichten te kennen en te respecteren, dien je democratisch ingesteld te zijn en op een goede manier om te gaan met seksualiteit, relaties en milieu.

We blijven aandacht hebben voor “zichtbaarheid in het verkeer” tijdens de komende donkere wintermaanden.We zullen ook op geregelde tijdstippen wijzen op jullie impact op het milieu. En net zoals vorig schooljaar blijft ook “gezonde voeding” een constant aandachtspunt.

Hierbij nodigen wij onze leerlingen uit om kritisch mee te denken en zich te engageren om via de leerlingenraad tot een positieve samenwerking te komen om de verschillende acties te ondersteunen. Maandelijks zullen we jullie via deze rubriek op de hoogte houden van de inhoud en de bedoeling van deze lesdoorbrekende activiteiten.

In de maand september besteden we extra aandacht aan onze nieuwe leerlingen. Door de onthaaldagen voor onze eerste jaars , vriendschapsdagen voor onze tweede jaars en meter-of peterschap over al onze andere nieuwelingen, hopen wij dat zij zich vlug thuis voelen in onze school.

De leerlingen van 5 en 6 TSO-KSO krijgen reeds tijdens de eerste weken enkele lessen gekaderd in het thema “ gezondheidsopvoeding” onder de vorm van EHBO. Ze leren anderen in nood te kunnen helpen door het toepassen van eerste hulp.Ze leren een gevaarsituatie realistisch in te schatten en oefenen tevens hun sociale vaardigheden door zich te engageren om eigen verantwoordelijkheid op te nemen.

... wordt vervolgd...

Page 10: VDTD September 2014

project “fruit op school tutti frutti” voor 1a en 1b

Onze school heeft beslist om dit schooljaar terug deel te nemen aan de actie “tutti frutti”, het wekelijks ter beschikking stellen van vers fruit of groenten, als gezond tussendoortje voor de kinderen.

De bedoeling van dit project, dat een samenwerkingsverband is met het CLB en LOGO-Waasland vzw, is de jonge mensen een gezonde voedingsgewoonte aan te leren. Tussendoortjes zijn belangrijke leveranciers van voedingsstoffen en vers fruit, groenten, melkproducten en volwaardige graanproducten passen in een evenwichtige voeding. Iedere leerling van 1A en 1B zal éénmaal per week vanaf de tweede week van oktober tot en met de laatste week van juni, als tussendoortje een vers stuk fruit ontvangen. Directie en leerkrachten hopen dat dit project kan bijdragen tot een betere gezondheid van onze leerlingen.

Tutti Frutti: het fruitproject in Vlaanderen

Tutti Frutti is een fruitproject in Vlaanderen, gesteund door de Vlaamse Overheid en Zespri kiwi’s. Het heeft als doel de kinderen verschillende fruitsoorten te leren kennen en hen aan te zetten tot het eten van fruit. Momenteel krijgen ruim 80 000 leerlingen in het basisonderwijs en 1500 in het secundair onderwijs wekelijks een stuk fruit. Waarom fruit een must is! Wist je dat:…..- fruit een vezelrijk voedingsmiddel is dat je bij elke maaltijd kan nuttigen: bij het

ontbijt, als tussendoortje, bij de boterham en als dessert. - het aanbevolen wordt om dagelijks 2 tot 3 stukken vers fruit te eten. - fruit veel vitaminen en mineralen bevat. Variatie is belangrijk, aangezien

verschillende soorten fruit verschillende vitamines en mineralen bevatten. - het aangewezen is om dagelijks seizoenfruit van bij ons te gebruiken en regelmatig

citrusfruit - de schil van het fruit best opgegeten mag worden. Deze bevat namelijk veel vezels

en vitaminen. - het volstaat om fruit goed te wassen om de residu’s van pesticiden te verwijderen.

Schillen is niet nodig. - de appel is de gezondheidsvrucht bij uitstek. Hij is arm aan calorieën en vet, maar

rijk aan vocht, vezels en vitamine C.

Page 11: VDTD September 2014

infOrMatiE OVEr DE bOEKEnVErKOOp

op dinsdag 2 septemberDe boekenverkoop op school gaat door in het Ontmoetingscentrum van onze school (Kalkstraat 26).

Voor leerlingen van het 4e, 5e, 6e en 7e jaar op dinsdag 2 september tussen 8u30 en 15u. De leerlingen komen samen met een leerkracht de boeken kopen.

De leerlingen van het 3e jaar die geld meekrijgen van thuis, kopen hun boeken samen met een leerkracht tussen 15u en 16u30.

Leerlingen van het 2e jaar en de leerlingen van het 3e jaar die de aankoop liever samen met een ouder doen, kunnen terecht tussen 16u30 en 19u30.

Om alles organisatorisch zo vlot mogelijk te laten verlopen, vragen wij u om deze uren zoveel mogelijk te respecteren.De boeken moeten onmiddellijk betaald worden. Wij geven de voorkeur aan betaling met bancontact. Hou er rekening mee dat de prijzen nog licht kunnen wijzigen.

Enkel indien u vooraf verwittigt dat u het boekenpakket niet kan afhalen tijdens de boekenverkoop, wordt dit meegenomen naar de winkel van de Standaard Boekhandel (Stationsstraat, St-Niklaas). Daar kan het pakket worden afgehaald tussen 5 en 20 september.

Bij vragen kan u steeds terecht op volgend nummer: 03 760 41 00 (vragen naar Tom Herremans) Bedankt voor de medewerking

Page 12: VDTD September 2014

zapparaDEDit is een prachtig kleinschalig festival met muziek, theater en workshops voor kinderen en ouders.

De organisatie had gevraagd of de leerlingen van 5 KTBK voor een deel van de kostuums voor deze artiesten konden zorgen. De leerlingen moesten ontwerpen maken en in de lessen mode en textielcreatie hebben ze knappe kostuums gerealiseerd.

Een dikke proficiat daarvoor, het resultaat mocht er zijn.

Hilde De Smet