Dubbelpunt september 2014

40
Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 1 | Chirojeugd-Vlaanderen vzw v.u. & afzendadres: E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2 | P409362 SEPTEMBER 2014 [Adresklever] DUBBE L PUNT PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE 21170 ]FOTO: JAN VAN BOSTRAETEN[ WIL JE VOLGENDE MAAND NOG ZO’N DUBBELPUNT IN JE BUS? En de rest van het jaar ook? Dat kan! En helemaal gratis. Surf naar chiro.be/dubbelpunt, vul het bestelformulier in, en klaar is Kees. Als je liever een digitale versie ontvangt, dan kun je dat ook daar aangeven. CHIROMANTIEK CHIROMANTIEK

description

Het leidingstijdschrift van de Chiro, helemaal over het jaarthema: Chiromantiek

Transcript of Dubbelpunt september 2014

Page 1: Dubbelpunt september 2014

Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 1 | Chirojeugd-Vlaanderen vzw v.u. & afzendadres: E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2 | P409362SEPTEMBER 2014

[Adresklever]

DUBBELPUNTPB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

21170

]FOTO: JAN VAN BOSTRAETEN[

WIL JE VOLGENDE MAAND

NOG ZO’N DUBBELPUNT

IN JE BUS? En de rest van het jaar ook? Dat kan!

En helemaal gratis. Surf naar

chiro.be/dubbelpunt, vul het

bestelformulier in, en klaar is

Kees. Als je liever een digitale

versie ontvangt, dan kun je

dat ook daar aangeven.

CHIROMANTIEKCHIROMANTIEK

Page 2: Dubbelpunt september 2014

2]SEPTEMBER 2014[

BRIEVENBUSde

Wil je iemand de groetjes doen? Of wil je gewoon met een grave foto in Dubbelpunt? Voor al je boodschappen en foto’s één adres: [email protected]. Als je foto’s doorstuurt, laat dan weten wie er op staat, waar ze gemaakt zijn en welke boodschap erbij hoort. Zorg wel dat je toestemming hebt van de personen op de foto.

Wij zijn de beste leidingsploeg die er bestaat, alleen maar liefde en géén haat!Wij zijn ieders droom. Als je ‘t mij vraagt: Chiro Sjaloom!

De Chiroleidsters van Wevelgem op hun fantastisch leuke leidingsweekend in Beitem!

De leiding van Chiro Kanjo uit Zulte heeft haar tweede editie van Descontrol achter de rug! And don’t they look fabulous?

Deze speelclubbers willen Chirobikini’s!

Een verrassing voor de speelclubleiding van Chiro Malderen

Gewest Taxandria blijft voor altijd the very best gewest . Groetjes, Aaron Simsek

Page 3: Dubbelpunt september 2014

3]SEPTEMBER 2014[

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER HET NIEUWE JAARTHEMA OP P. 4

EN P. 14.

ZIE JIJ JEZELF GRAAG? DRAAI JEZELF BINNENSTEBUITEN EN

DOE DE TEST OP P. 10.

LEIDING ZIJN IN GOEDE EN KWADE DAGEN. HOE ELKAAR TE

STEUNEN OP P. 12.

Een jaarthema voor de geest en de fysiek:

CHIROMANTIEK

Dubbelpunt verschijnt maandelijks, maar niet in juli en augustus. Een jaarabonnement is gratis, je kunt het bestellen via chiro.be/dubbelpunt. ]Redactieadres[ Claire Gastmans, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen ]E-mail[ [email protected] ]Eindredactie[ Claire Gastmans ]Redactie[ An Ghysel, Karel Ghysel, Hanne Jochems, Emilie De Clerck, Lotte Van Doren en Ilse Cox ]Taalnazicht[ Bart Boone ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Illustraties[ Sanne Snijkers ]Foto’s[ Jens Geeraets e.a. ]Vormgeving[ Valerie Vanderlooy en Jan Van Bostraeten ]Druk[ Drukkerij Vanden Broele, Brugge ]Giften[ giften aan Chirojeugd-Vlaanderen vzw kunnen gestort worden op rekeningnummer BE67 0000 1507 2887.

INHOUD

DUBBELPUNT ZIET JE GRAAG! (en hoopt dat dat wederzijds is)

Dinertjes bij kaarslicht, grootse liefdes-verklaringen, strandwandelingen, fladde-rende buikvlinders, zoete woordjes, gefluisterd in een oor: daar gaat deze edito níét over. 

Hand in hand door een park flaneren, briefjes op kus-sens, langverwachte ik-hou-van-u’s, een zelfgeschreven liefdeslied, samen naar de zonsondergang kijken: daar gaat deze Dubbelpunt níét over.

Afscheidszoenen op een perron, urenlang knuffelen, liefdesbrieven, een boeket rozen, in elkaars armen de wereld vergeten: daar gaat het jaarthema níét over.

Onvoorwaardelijke steun, respect, waardering, hechte vriendschappen, liefde voor je afdeling, thuiskomen bij elkaar: dat is ook graag zien. Romantiek in Chiroland. 

Spread the love, een heel jaar lang. Lotte

edito

Cupido in het digitale tijdperk...

Page 4: Dubbelpunt september 2014

4]SEPTEMBER 2014[

Ik zie je graag. Leuk dat je in mijn team zit! Het is altijd fijn met jou erbij. Heb je dat vandaag al eens gezegd? Nog niet? Awel, dan is het tijd om dat nu te doen. Of nog beter: het is tijd om dat een heel jaar lang te doen!

Bij Chiromantiek denk je misschien meteen aan roze hartjes, kussende koppels bij zonsondergang of een slow op een melig muziekje op de Chirofuif. Maar Chiromantiek gaat over veel meer dan dat. Er zijn superveel ‘graag zien’-relaties mogelijk in de Chiro: de leden die elkaar graag zien, de leden die de leiding fantastisch vinden, de leiding die hun leden wil doodknuffelen, de leiding ook die door het vuur zou gaan voor hun medeleiding, de gewesters die hun leiding verwen-nen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De Chiro zit boordevol Chiroman-tiek, en dat willen we dit jaar extra in de kijker zetten!

HET JAAR VAN DE CHIROMANTIEK

I you Aan iemand vertellen dat je hem of haar graag ziet, is niet altijd gemak-kelijk. Om de pijn te verzachten, maakten we zes verschillende kaart-jes met ‘ik zie je graag’-slogans erop.

Je krijgt in de loop van het jaar een stapel van die kaartjes toegestuurd. Deel ze uit en scoor met je blijde boodschap!Je kunt ze ook als e-card versturen via chiro.be/chiromantiek.

Een Chiromantisch kampvuur Hoe kunnen we een jaar vol Chiro-warmte beter vieren dan met een kampvuur? Daarom bombarderen we het weekend van 14 februari - what’s in a date – tot kampvuur-weekend! Het is de bedoeling dat we tijdens dat weekend met alle Chirogroepen een romantisch kampvuur aansteken. Zo tonen we ook meteen dat Chiromantiek meer is dan kussende koppeltjes, chocola-dehartjes en verplichte restaurantbe-zoeken. Al is kussen/bekken/mui-len/... natuurlijk niet verboden.

Waarom een kampvuur?

★★ Wie romantiek zegt, die zegt kampvuur!

★★ Een kampvuur is op-en-top Chiro! Waarom zouden we dat alleen maar op kamp doen?

★★ Het kost weinig moeite om een kampvuur in elkaar te steken.

★★ Je warmt je leden al op voor het Chirokamp. En misschien nemen ze hun vrienden van op school ook wel mee!

★★ Tijdens de winterperiode zijn er wel vaker een aantal leden die een paar Chirodagen missen, door de reeks familiefeesten, examens en koude temperaturen. Met een kampvuur maak je die afhakende leden misschien wel weer warm om opnieuw naar de Chiro te komen.

★★ Je vult de groepskas aan door drankjes en lekkere vuursnacks te verkopen.

★★ Vuur brengt mensen samen. Dat is al van in de oertijd zo. Mensen warmen zich graag aan een vuurtje. Als daar dan ook nog eens gezongen, gebabbeld en geknabbeld wordt, is het helemaal feest!

Spijs voor de geest en de fysiek, het nieuwe jaarthema:

Page 5: Dubbelpunt september 2014

5]SEPTEMBER 2014[

Hoe organiseer je zo’n Chiroman-tisch kampvuur? Welke alterna-tieven zijn er voor plaatsen waar je geen groot vuur mag maken? Recepten voor vuurhapjes? Tips voor sfeermakers met vuur? Check het draaiboek voor een Chiromantisch kampvuur op chiro.be/chiromantiek!

Chiromantiek in je afde-ling ‘Ik ben verliefd op mijn leider’, ‘Mijn mama en papa maken altijd ruzie’, ‘Robbe en Lisa van de keti’s hebben gekust’. Het thema relaties komt weleens aan bod in de Chiro. Hoe kun je reageren op vragen van je leden? Hoe kun je omgaan met bepaalde situaties in je Chirogroep? Hoe zorg je voor een sfeer waarin ook moeilijker thema’s aan bod kunnen komen? Bij de afdelings-spelen in deze Dubbelpunt en op de website vind je per afdeling alvast enkele handige tips.

Tip!Neem ook zeker eens een kijkje op jongenvanzin.be. Jong & Van Zin heeft een groot aanbod aan metho-dieken en spelen over het thema relaties.

De jaarthemasoap Geen jaarthemastrip deze keer, maar een echte soap! Elke maand kun je op de Chirosite een nieuwe aflevering bekijken. Het script vind je telkens in Dubbelpunt zodat je het verhaal kunt naspelen in je Chirogroep.

Haalt de jaarthemasoap meer kijkers dan Thuis of Familie? Onze acteurs en actrices worden alvast Chirobe-roemd! De avonturen van Rens & co lees je op p. 14-15.

De jaarthemahit De mannen en vrouwen van Shift-lock schreven een knaller van een jaarthemalied! Zing en dans mee op de melodie van Chiromantiek. De tekst en de muziek kun je downloa-den via chiro.be/chiromantiek.

Check chiro.be/chiromantiek: ★★ Meer info over het jaarthema★★ Het jaarthemaverhaal★★ De afleveringen van de jaarthe-

masoap★★ Het jaarthemalied★★ Chiromantische spelletjes★★ Tips en tricks over seks en rela-

ties per afdeling★★ Chiromantische e-cards★★ Het draaiboek voor het Chiro-

mantisch kampvuur

]FOT

O: T

HOM

AS G

EUEN

S[

Page 6: Dubbelpunt september 2014

6]SEPTEMBER 2014[

CHIROMANTIEK

Chiromantiek, mag dat of mag dat niet? Elke Chirogroep telt wel één of meer verliefde koppeltjes. Speelclubbertjes die de hele namiddag elkaars handje vasthouden, tito’s van wie de hormonen op hol slaan, of een aspi die verliefd is op zijn of haar leiding. Chiro en liefde, dat gaat goed samen. Maar zo evident is het niet altijd. Wat met koppeltjes in de leidingsploeg, mogen die seks hebben op kamp? En mag je als leiding een relatie hebben met een aspi? Leiding aan het woord!

WIJ VROEGEN AAN ENKELE LEID(ST)ERS:

KOPPELTJES IN DE CHIRO MOGEN OOK HANDJES EN KUSJES GEVEN TIJDENS DE

ACTIVITEIT. # STELLING1

JA! NEE!“Liefde is mooi en dat moet je niet wegsteken. Zolang dat kusjes geven met mate gebeurt en niet in het bijzijn van de jongste kinderen kan dat echt geen kwaad.”Pieter (22 jaar)

“Handjes geven is nog niet zo erg omdat je soms tijdens een spel ook wel-eens elkaars handen moet vasthouden. Maar kusjes geven tijdens de werking vind ik niet echt gepast. Koppeltjes zijn sowieso al een beetje aanhankelijker, en ze mogen daarin zeker niet overdrijven, vind ik. Tijdens een activiteit moet er gespeeld worden. Als ze dat buiten de Chiro doen, dan heb ik daar wel totaal geen problemen mee.”Céline (23 jaar)

SEKS OP KAMP MOET KUNNEN. # STELLING2

JA! NEE!“Wanneer een koppeltje samen op kamp gaat, kan het gebeuren dat ze alle-bei zin hebben om samen wat intieme momenten door te brengen. Je kunt die spanning niet altijd negeren, en dus moet seks op kamp kunnen. Wel moet je zeer uitdrukkelijk afspreken dat de leden er op geen enkele manier iets van mogen merken (als in: dat ze het toevallig kunnen ontdekken). Ze hoeven het ook niet te weten, vind ik, en de rest van de leidingsploeg heeft er eigenlijk ook geen zaken mee.”Robbe (21 jaar)

“Ik vind dat seks helemaal niet thuis hoort op kamp. Je bent op kamp met heel veel kinderen, en als je leden je plots betrappen, dan is dat heel gênant. En de kans dat je op kamp betrapt wordt, is nu eenmaal behoorlijk groot. Je bent er (bijna) nooit helemaal alleen.”Céline

Page 7: Dubbelpunt september 2014

7]SEPTEMBER 2014[

CHIROMANTIEK

EEN RELATIE TUSSEN EEN LEID(ST)ER EN EEN ASPI MOET KUNNEN. # STELLING3

JA! JA!“Liefde kun je geen halt toeroepen. Soms gebeurt het dat mensen verliefd worden ondanks de rol die ze op dat moment hebben. Het zou fout zijn om dat te verbieden, want daar kan wel degelijk iets moois uit groeien. Wel zou ik er met de leidingsploeg op toezien dat dit zo weinig mogelijk invloed heeft op het hele Chirogebeuren, en dat die relatie zich vooral buiten de Chiro afspeelt. Bij de leidingsverdeling zou ik er ook op letten dat die leider of leidster in kwestie niet bij de afdeling staat waar zijn of haar liefje in zit.”Robbe

“Ik vind ook dat het zeker moet kunnen: op liefde staat geen leeftijd. En leiding is vaak ook nog maar 18 of 19 jaar, hé. Maar tijdens de Chirowerking zelf mag er zeker niets van te merken zijn. En het mag ook de leiding in kwestie niet afremmen. Je moet de Chiro en je liefdesleven wel gescheiden kunnen houden. Zo moet alles wat besproken wordt op de leidingsvergadering ook onder de leiding blijven. Je mag niet tegen je lief zitten verklappen wanneer bepaalde activiteiten plaatsvinden op kamp of wat er gegeten zal worden.”Simon (20 jaar)

BIJ DE LEIDINGSVERDELING MOET ER REKENING GEHOUDEN WORDEN MET KOPPELTJES IN DE LEIDINGSPLOEG.

# STELLING4

JA! JA!“Het is zeker iets dat je in gedachten moet houden tijdens de verdeling. Zelf zou ik er in de meeste situaties voor kiezen om koppeltjes niet bij dezelfde afdeling te plaat-sen. Zeker als je met z’n drieën per afdeling staat, want dan is het voor die derde persoon echt niet leuk om bij een koppeltje te staan. En je moet ook aan de leden denken: wat als die relatie stukloopt? Wel moeilijk dan, om als duo je afdeling draaiende te houden. Maar goed, evengoed kan het wel lukken en bezorg je je leden een fantastisch jaar. Ik denk dat je het geval per geval moet bekijken, maar je kunt het natuur-lijk niet negeren.”Robbe

“Het hangt er een beetje van af wat het koppel zelf en de ploeg ervan vinden. Als een koppel in staat is professioneel om te gaan met hun relatie en de Chirowerking, dan is er geen probleem, denk ik. Maar in de meeste gevallen is het wel het makkelijkst voor iedereen dat ze niet bijeen staan.”Pepijn (19 jaar)

Page 8: Dubbelpunt september 2014

8]SEPTEMBER 2014[

CHIROMANTIEKDOSSIER

Mijn vroegste Chiroherinnering heeft zich letterlijk het luidst in mijn oren geprent: alle afdelingen die in de bivakrefter om beurten de liefde voor hun eigen ploeg bezingen. Die bezongen liefde klinkt lyrischer

dan het was. In werkelijkheid ging er maar één refreintje elke tafel rond: “‘t Is niet waar, zegt de Sooi! ‘t Is niet waar, zegt de Sooi! De ... (naam afdeling) zijn de beste van de Chiro, zegt de Sooi!” Waar komt zoveel liefde voor je eigen afdeling eigenlijk vandaan? En hoe maak je van pakweg je keti’s zo’n trotse

ploeg? Lees gewoon even verder.

De liefde voor je afdeling

‘De keti’s zijn de beste van de Chiro, zegt de Sooi!’

Page 9: Dubbelpunt september 2014

9]SEPTEMBER 2014[

CHIROMANTIEK DOSSIER

BEGIN BIJ HET BEGIN EN VORM EEN PLOEG De Rode D uivels hebben het op het WK tot de kwartfinales geschopt omdat ze een hechte ploeg vormden. Als je wilt dat jouw leden meer zijn dan een hoopje losse voetballers, zorg er dan voor dat ze elkaar goed leren kennen. Echt leren kennen, bedoelen we dan, niet alleen elkaars naam. Kennismakingsspelen kun-nen daarbij helpen.

Ik ook! Iedereen gaat aan één kant van een afgebakend veld staan. Iedereen vertelt om beurten iets over zichzelf. Iemand zegt bijvoorbeeld: “Ik slaap ‘s nachts naakt.” Al wie ‘s nachts ook naakt slaapt, mag dan één plaats vooruit. Als iedereen of niemand je kenmerk deelt, mag je zelf niet voor-uit gaan, anders wel. Wie als eerste de overkant bereikt, wint het spel.

Een aanval met jezelf Iedereen krijgt de opdracht om vijf kenmerken van zichzelf op een pa-pier te schrijven. Je kunt aangeven of die kenmerken over hun persoon zelf moeten gaan (bv. ‘Ik lach graag’) of dat het dwaze weetjes moeten zijn (bv. ‘Ik eet niet graag spruitjes’) of hobby’s (bv. ‘Ik reis graag’) of anekdotes (bv. ‘Ik heb ooit mijn haar afgeschoren’). Daarna overloopt iedereen hardop zijn of haar vijf kenmerken.

Daarna vraag je je leden om hun blad om te draaien. Vanaf nu is het oorlog en proberen ze elkaar te ver-moorden. Iedereen heeft vijf levens: zijn of haar kenmerken. Als je een kenmerk kunt noemen van iemand anders en het is juist, dan verliest die persoon een leven. Daarna is het aan hem of haar om iemand anders aan te vallen. Het doel is om zo lang mogelijk in leven te blijven.

Herken je medeleden Iemand gaat op zijn of haar buik liggen. Er gaat nu een ander lid boven op liggen, en de onderste moet raden wie het is. Als hij of zij fout raadt, blijven ze alle twee liggen en komt degene van wie de naam genoemd is er ook boven op liggen. De onderste blijft zo raden tot het juist is.

Gooi het in de groep Vertel het gênantste verhaal dat je ooit hebt meegemaakt. Dat moet niet per se over de Chiro gaan.

GEMEENSCHAPPELIJKE AVONTUREN Kennismakingsspelen zijn na-tuurlijk maar een begin. Wat ook een gunstig effect heeft op het samenhorigheidsgevoel: samen zotte avonturen beleven. En daarbij kun je het lot wel een handje helpen. Ga op afdelingsweekend of organiseer een leefweek. Op zo’n meerdaagse gebeuren meestal dingen die zich in het collectieve geheugen van je leden griffen, al was het maar omdat het toilet rare geluiden maakte of zoiets. Nog een klassieker: geef je leden enkele concrete doelen - tien opdrachten die ze moeten vervullen tegen het kamp, of een rodedraad-spel dat over enkele Chironamid-dagen loopt. Of nog: speel een spel met alle afdelingen samen waarbij ze het tegen elkaar moeten opnemen. Niks zo verbindend als een gemeen-schappelijke vijand.

PLOEGBEVORDERENDE ATTRIBUTEN Een simpele truc, maar wel een met een groot effect: ga allemaal voor hetzelfde gepersonaliseerde T-shirt of draag allemaal kousen in je afdelingskleur. Of doe zoals de keti’s van Chiro Wilduraantjes en ga voor een mascotte!

KETJE DE KETI, DE MASCOTTE VAN DE KETI’S VAN CHIRO WIL-DURAANTJES

“WE LEGDEN ONS GELD SAMEN OM ZO DE GROOTSTE BLAUWE MASCOTTE TE WINNEN”

De keti’s uit Wilderen zijn ervan overtuigd dat zij de beste zijn. Deze Wilduraantjes vormen een hechte groep vrienden die samen voor één gemeen-schappelijk doel gaan: Ketje de Keti de tijd van zijn leven bezorgen!

DUBBELPUNT: Hoe komen jullie aan deze merkwaardige mascotte?Keti’s: Tijdens het weekend bezoch-ten we een pretpark, en daar konden we prijzen winnen. We legden al ons geld samen om zo de grootste blauwe mascotte te kunnen winnen. Hij werd dan ook de onze en werd Ketje de Keti gedoopt. Sinds die dag is hij in ons gezelschap tot het einde van onze ketidagen.

DUBBELPUNT: Ketje werd meteen een keti dus. Neemt hij ook jullie gewoonten aan?Keti’s: Hij vergezelt ons tijdens de activiteiten, en ook bij de vlaggengroet staat hij paraat. En hij heeft zijn eigen Facebookpagina zodat hij ook een leven kan leiden op de sociale media.

DUBBELPUNT: Welke straffe ketiver-halen zullen jullie altijd bijblijven?Keti’s: We kwamen op tv tijdens de verkiezingsshow en tijdens Jong Gewild! We hingen ook in de boom voor de ‘Last van GAS’-actie omdat we onze twijfels hebben over de GAS-reglementering. En uiteraard was ons bivak onvergete-lijk!

DUBBELPUNT: Overleefde Ketje de Keti jullie bivak?Keti’s: Jazeker, hij kreeg een plaats in onze tent en vergezelde ons tijdens de activiteiten. We beleefden een van de beste bivakken ooit en dat komt zeker en vast door de hechte band die er tussen ons groeide door al die zotte belevenis-sen van het afgelopen jaar.

Op nog zo’n jaar dan! Bedankt voor dit gesprek.

Page 10: Dubbelpunt september 2014

10]SEPTEMBER 2014[

CHIROMANTIEK

DRAAI JEZELF BINNENSTEBUITEN EN DOE DE TEST

jezelfZie jij

graag? jezelfZie jij

graag?

]FOT

O: P

AUL B

ERT

- WW

W.P

AULB

ERT.

BE[

1. DE TAKEN VOOR HET VOLGENDE CHIROJAAR WORDEN VASTGELEGD. DE GROEPSLEIDING OVERLOOPT ZE, JIJ ...A. geeft je meteen op om in het fuifcomité

te zetelen. Dingen organiseren is je ding, en je wilt echt wel een fatsoenlijke dj kiezen!

B. zou graag de kas eens doen, nu je vorig jaar een cursus accountancy volgde. Maar Laurens is al financieel verantwoordelijke – master economie! – en hij kan dat waarschijnlijk wel beter. De zangstonde ineensteken dan maar ...

C. pakt wat er overblijft. Je blinkt niet echt uit in iets, maar om elke zondag te checken of de lokalen opgeruimd zijn, is dat ook niet nodig.

2. JULLIE MOETEN NA TIEN DAGEN BIVAK DE TENTEN TERUGBRENGEN NAAR DE UITLEENDIENST. JIJ HEBT TWEE LINKERHANDEN EN KUNT MET MOEITE EEN TENT DRAGEN. WAT DOE JE?A. Jij coördineert. Dat heb je in de auto

al geregeld. Je hebt denkers en je hebt doeners. Jij behoort tot de eerste soort, en de rest weet dat.

B. Jij begint alvast de piketzakken uit te laden en de piketten na te tellen. Na twee minuten vraagt de rest of jij niet om broodjes en drank wil gaan.

C. Je haalt een tent uit de camion. En nog een. De derde laat je vallen. Wanneer je thuiskomt, moet je een hele week recupereren.

Page 11: Dubbelpunt september 2014

11]SEPTEMBER 2014[

CHIROMANTIEK DOSSIER

3. ONTSPANNINGSMOMENT! JULLIE GAAN MET DE LEIDINGSPLOEG NAAR HET ZWEMBAD. JOUW BUIKJE IS DE LAATSTE TIJD WEL ERG IN OMTREK TOEGENOMEN. JIJ ...A. laat aan iedereen je uitgezette

buikje zien, en noemt hem consequent ’my beautifat belly’

B. gaat gewoon zwemmen. Je houdt wel de hele tijd je armen voor je buik. Hopelijk valt het zo minder op.

C. blijft dan ook mooi aan de kant zitten en houdt je T-shirt aan. Je mag dan wel onder vrienden zijn, dat betekent nog niet dat die muur van schaamte opeens verdwijnt.

4. JE LEDEN WILLEN MAAR NIET ZWIJGEN TIJDENS DE OPENINGSFORMATIE, EN JE KRIJGT HEN NIET STIL. STRENG ZIJN LIGT NU EENMAAL NIET IN JE NATUUR. JE VOELT DE BLIK VAN DE GROEPSLEIDING OP JOU GERICHT. WAT NU?A. Niks ‘wat nu’. Jij ben nu eenmaal

niet het soort leiding dat leden stil krijgt. Jij bent er om straks samen met hen op bekentocht te gaan.

B. Ja, vervelend hé. Je doet een poging – “Mannekes, hou eens even jullie mond” – maar je ziet ze kijken van ‘seriously?’. Nee, zo kennen ze je duidelijk niet.

C. Jij verheft je stem, en wordt tegelijkertijd zo rood als een kalkoen. Je leden kijken je verwonderd aan. Ze zijn wel stil nu.

5. HET LAATSTE PUNTJE OP DE LEIDINGSVERGADERING: DE OPRUIMDAG. JIJ HEBT ER WEL DEGELIJK IETS OVER TE ZEGGEN – WAAR WAS IEDEREEN NAMELIJK? – MAAR ER IS OOK NOG EEN FEESTJE IN ‘T CAFÉ OM DE HOEK EN IEDEREEN IS GEHAAST. JIJ ...A. vraagt toch nog vijf minuten

spreektijd en steekt dan een preek af over samen opruimen en je verantwoordelijkheid opnemen. De anderen kijken verveeld, maar ze luisteren wel.

B. vraagt je hardop af waarom er zo weinig volk was. De helft is al bezig het lokaal te verlaten, de andere helft haalt hun schouders op.

C. wilt niet de spelbreker zijn en begint ook alvast je jas te zoeken. “Het zijn altijd dezelfden om op te ruimen en dezelfden om te gaan feesten,” denk je met een beetje een wrang gevoel in jezelf.

6. JOUW LACH IS EEN VAN DE LUIDSTE IN ZIJN SOORT. TIJDENS DE BEZINNING OP BIVAK LAAT IEMAND EEN SCHEETJE EN JIJ SCHATERT HET UIT. DE BEZINNING MOET EVEN STOPGEZET WORDEN, EN JE MEDELEIDING KIJKT GEÏRRITEERD.A. Jeezes, als ze daar nog niet mee

kunnen lachen. En ja, jij lacht hard, maar iemand heeft dan ook hardop een scheet gelaten.

B. Jij wordt rood en probeert je lach in te houden, wat maar half lukt. Je hapt ondertussen naar adem en begint aan een reeks ‘sorry’s’.

C. Jij panikeert. In je hoofd is de leidingsploeg al aan ‘t discussiëren of iemand met zo’n lach wel verantwoord leiding kan geven. Je gaat naar het toilet om je tranen af te vegen.

Meestal A?You love yourself! Jij weet wat je waard bent. Je weet waar je goed in bent, en waar je helemaal niets van bakt, en past je daaraan aan. Die tenten uitladen, daar begin je gewoon niet aan. Jij durft jezelf te zijn in de Chiro, en dat is top. Let er wel op dat je niet overdrijft. ‘Ze moeten me maar nemen zoals ik ben’ klinkt goed, maar wil je dan niet meer aan jezelf werken? Arrogantie ligt op de loer.

Meestal B?Jij weet hoe je in elkaar zit en wat je kunt, maar je mist het zelfver-trouwen om echt jezelf te zijn. Laat staan dat je ooit trots zou zijn op jezelf. Maar als je echt de kas wilt doen, waarom zeg je dat niet eens hardop? Misschien blijkt wel dat Laurens helemaal geen zin heeft om dat nog eens een jaar te doen. Ben je bang dat de anderen je zullen uitlachen? Het antwoord is nee. Integen-deel, dan weten ze tenminste welk vlees ze in de kuip hebben.

Meestal C?Vinden anderen het oké? La-chen ze als ik iets zeg? Ergeren ze zich aan mij? Vermoeiend, zoveel vragen. En wake up, ze zitten je echt niet de hele tijd in de gaten te houden. Durf meer jezelf te zijn. Een luide lach is ook heel gezellig en aanstekelijk! Oké dat je op de tippen van je tenen loopt bij je toekomstige schoonouders, maar in de Chiro is er geen gevaar om jezelf te zijn. Het is waarschijnlijk zelfs de enige plek waar het gepermit-teerd is om dat te doen.

HET RESULTAAT

Page 12: Dubbelpunt september 2014

12]SEPTEMBER 2014[

CHIROMANTIEK

A friend in need is a friend indeed

Chiro in goede en kwade dagen

]FOT

O: P

AUL B

ERT

- WW

W.P

AULB

ERT.

BE[

DOSSIER

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Iedereen, ook

Chiroleiding, maakt af en toe moeilijke momenten door, belandt in vervelende

situaties of worstelt ergens mee. Je verliest iemand die dicht bij je stond,

gaat uit elkaar met je lief, wordt ernstig ziek of ziet het even niet meer zitten.

Op zulke momenten is steun vinden in je leidingsploeg - voor veel leiding een tweede thuis - vaak van enorme waarde. Maar hoe doe je dat, er als

leiding zijn voor elkaar?

Page 13: Dubbelpunt september 2014

13]SEPTEMBER 2014[

CHIROMANTIEK DOSSIER

STEUNEN, MAAR HOE? Welke steun waardevol is, ligt voor iedereen anders. Waar de ene uren wil praten over wat er gebeurd is, wil een ander misschien alleen rust of af en toe een knuffel. Wil je iemand helpen, luister dan naar wat hij of zij wil en respecteer die wens. Doe wat je kunt doen, en zorg voor die leider of leidster in nood. Gun hen tijd, en geef hen de nodige aandacht: een schouderklopje, een lief woord en een kort babbeltje doen altijd deugd, ook in de maanden nadien. Wil ie-mand om persoonlijke redenen een tijdje geen leiding geven? Dan is het waarschijnlijk geen goed idee om hem of haar toch te verplichten om naar de Chiro te komen. Blijf wel contact houden: vraag bijvoorbeeld of hij of zij het ziet zitten om wel nog naar de leidingskring te komen.

MOET IEDEREEN ALLES WETEN? Vaak maken (sommige van) je vrienden deel uit van je leidings-ploeg, maar niet al je medeleiding beschouw je als vriend. Moet ieder-een alles weten? Nee, maar wél als het je Chirowerking of leidingsploeg rechtstreeks beïnvloedt, zoals een drugsverslaving of een vertrou-wensbreuk tussen twee mensen van de leiding. Bovendien is het vaak beter om open kaart te spelen en zo duidelijkheid te scheppen. Weten dat er ‘iets’ aan de hand is, voedt speculatie, waardoor de raarste idee-en plots een heel eigen leven kunnen gaan leiden.

AND THE CHIRO KEEPS ON PLAYING, ON AND ON ... Het is belangrijk om leiding in moeilijke omstandigheden goed op te vangen, maar het is nooit de bedoeling dat je werking hieronder gaat lijden: het Chiroleven gaat door. Daarom is het belangrijk de impact van de situatie op de rest van de leidingsploeg beperkt te houden, zodat zij hun energie voor de werking kunnen houden. Indien nodig kun je een aantal mensen aanduiden die extra zorgen voor de leider of leidster in kwestie.

CRISIS IN DE PLOEG? Als het gaat om een situatie waar heel je leidingsploeg bij betrokken is of die je werking rechtstreeks be-invloedt, zoals een drugsverslaving van een leid(st)er, het overlijden van iemand uit je Chirogroep of een grote ruzie binnen je ploeg, liggen de kaarten natuurlijk anders. Hoe pak je zoiets aan?

Een gesprek met de hele ploeg Aandachtspunten in zo’n kringge-sprek zijn:

★★ Zorg dat iedereen aan het woord komt, ook als iemand dat in eerste instantie zelf niet wil.

★★ Laat iedereen hun mening geven over de situatie (als dat relevant is), maar focus ook op het gevoel. Wat doet de situatie met jou?

★★ Als de moderator iemand van de ploeg zelf is, is het de bedoeling dat hij of zij ook actief deelneemt aan het gesprek, en vertelt wat hij of zij vindt en voelt.

★★ Vraag door: naar de beleving van iets, de gedachten die iemand erbij had, meningen, enzovoort.

★★ Waardeer en respecteer elke bij-drage, en toon dat ook. Bedank iedereen voor hun medewerking.

Een gesprek met de betrokkenen Dit is vooral zinvol als de situatie rond enkele mensen draait, bijvoor-beeld bij een ruzie of pestgedrag. Maak er niet gewoon een babbeltje van. Bereid het gesprek goed voor zodat het meer wordt dan aan weerskanten frustraties ventileren. Het proces verloopt in twee grote stappen.

1. Pols in individuele gesprekken met de betrokkenen naar de feiten. Wat is er gebeurd? Maar ook: hoe voelde jij je daarbij en wat dacht je erbij? Vraag hen ook welk aandeel ze volgens henzelf in de situatie hadden – ook als iemand zich in een slachtofferpositie bevindt! Vraag ten slotte wat ze van de ander(en) verwachten.2. Daarna pols je in een gesprek met alle betrokkenen naar wat iedereen nodig heeft om verder te kunnen, en wat ze willen doen om dat te bereiken. Bekijk welke oplossingen mogelijk zijn voor de situatie, en bespreek een ‘plan van aanpak’ voor de nabije toekomst.

Belangrijk! Ook op leden van de groep die geen rol speelden in het conflict kan de situatie impact hebben. Het is belangrijk dat ook zij kunnen ventileren als ze daar nood aan hebben. Dat hoeft niet in een ‘officieel’ gesprek natuurlijk, vaak zullen de niet-betrokkenen het er onderling over hebben.

Page 14: Dubbelpunt september 2014

14]SEPTEMBER 2014[

Het jaarthemaverhaal is deze keer niet zomaar een verhaal. Je kunt de avonturen van jaarthemafiguur Rens vanaf nu namelijk volgen in de tiendelige videosoap ‘Chiromantiek’. De soap volgt Rens in zijn droom om charmezanger te worden. De inspiratie voor het zelfgeschreven liefdeslied waarmee hij ingangsexamen wil doen bij de showbizzacademie lijkt lang zoek – tot Rens stilstaat bij al die verschillende relaties die hij elk weekend in de Chiro ziet.

Het verhaal van Rens kun je ook in jouw Chirogroep tot leven bren-gen. De scenario’s vind je elke maand in Dubbelpunt en de filmpjes kun je dan weer bekijken op chiro.be/chiromantiek. Daarbovenop komt Rens elke week liefde tegen in de Chiro. Hij raakt verzeild in situaties die jij in de Chiro misschien ook al tegenkwam. Wie weet leer je nog wel wat van zijn avonturen!

Na het succes van Thuis en Familie

Chiromantiek: de jaarthemasoap!

CHECK CHIRO.BE/CHIROMANTIEK VOOR DE EERSTE AFLEVERING!

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

AFLEVERING 1: HET BEGON IN DE CAMION

SCENE 1Rens rijdt mee met de camion om de tenten van het kamp terug te brengen. Chauffeur Fons laat een cd met schlagernummers door de boxen knallen. Rens kan zich niet bedwingen en zingt ze allemaal uit volle borst mee. Op de tonen van Dos Cervezas droomt hij weg.

SCENE 2 Rens ziet zijn droom om charme-zanger te worden voor zijn ogen verschijnen. Op een schlagerfestival kondigt Bart Javel “Rens, ster in wording” aan, en onder luid gejoel van tienermeisjes – ‘I love Rens’ op hun T-shirt! – verschijnt hij op het podium.

SCENE 3 De leiding arriveert bij de uitleen-dienst ADJ om de tenten te lossen.Man van ADJ: “Ja, de volgende!”Rens moet een zware seniortent wegdragen maar dat lukt hem niet goed. De leidingsploeg lacht hem daarmee uit, tot Fons plots reageert.

Fons:“Ja maar, de Rens heeft wel an-dere kwaliteiten. Hij kan namelijk keigoed zingen.”De leidingsploeg: “Ah ja, laten zien, laten zien, laten zien!”Als bij toeval komt een lege trans-pallet Rens’ richting uit. Voor hij het goed en wel doorheeft, wordt hij omhoog gehesen. In zichzelf denkt

Page 15: Dubbelpunt september 2014

15]SEPTEMBER 2014[

hij: “Komaan Rens, dit is je mo-ment!” Leider Kevin weet in no time een muziekje uit zijn iPhone te to-veren, en Rens hoort de begintonen van de hit van de overgeblondeerde Vlaamse zanger Bart Javel: “Mooi is het leven!” Rens blokkeert. Meer dat een paar gênante geluiden krijgt hij niet uitgebracht.De leidingsploeg: “De Rens kan het niet aan, awoe awoe!”

SCENE 4 De dag nadien zit Rens thuis op z’n kamer. Hij krijgt een brief van de showbizzacademie waar hij zich onlangs inschreef. Hij leest de brief hardop voor.Rens: “Bedankt voor je inschrijving. Voor de toelatingsproef moeten alle kandidaten zelf een lied schrijven. Het onderwerp dit jaar is de liefde.”De moed zakt Rens in de schoenen. Dat kan hij toch niet? Hij hoort zijn leidingsploeg nog zo zingen van “Rens kan het niet aan, Rens kan het niet aan”.

]FOT

O: JE

NS G

EERA

ETS[

Personages RensFons, de camionchauffeurMedewerker ADJEen vijftal leiders en leidsters, onder wie Kevin

LocatiesIn de camionADJSlaapkamer Rens

MateriaalCamionTentenTranspallet met palletBrief showbizzacademie

BACKSTAGE

Chiromantiek op de setSoap Chiromantiek haalt ongeziene kijkcijfers

De jongste telg van de soapfamilie doet het met haar debuutaflevering ongelofelijk goed. Miljoenen kijkers zaten aan de buis gekluisterd om de aftrap van de avonturen van Rens te bekijken. Bij VRT en VTM voelen de scenaristen van respectievelijk Thuis en Familie de hete adem van Chiro-mantiek al in hun nek. Geen van beide teams was deze ochtend bereikbaar voor commentaar, maar de redactie vernam uit goede bron dat ze allebei terneergeslagen zijn. “De concurrentie met Sturm der Liebe konden we nog aan, maar met nieuwkomer Chiromantiek moeten we oppassen,” klonk het volgens onze bron bij VTM. Ook VRT is niet blij. “De kans dat we onze seizoensfinale zullen moeten herschrijven om tegen die van Chiromantiek op te kunnen, is groot,” kwamen we te weten.

Carrièreboost voor acteurs Chiromantiek Het onovertroffen succes van de soap Chiromantiek brengt niet alleen veel teweeg bij haar fans, maar betekent ook een ommekeer in het leven van de acteurs. “Ik had nooit kunnen inschatten in welke mate Chiromantiek mijn leven zou beïnvloeden,” vertelt een van de acteurs. “Het was niet alleen een persoonlijke verrijking om met zo’n fijn team opnames te maken, Chiroman-tiek zette ook de deuren van mijn carrière wagenwijd open.” De acteur doelt daarmee op de vele aanbiedingen die hij al kreeg sinds de start van Chiro-mantiek. “Veel mag ik er niet over zeggen, maar er staat een filmproject op stapel.” In primeur vertelde de acteur ook aan ons blad dat Familie actief de Chiromantiek-acteurs aan het lokken is. “Ik begrijp dat andere soaps jaloers zijn op het talent in onze show.” De ploeg van Chiromantiek moet echter niet vrezen om snel acteurs te ver-liezen aan andere projecten. In het team klonk het unaniem: “Wij blijven Chiromantiek trouw!”

Page 16: Dubbelpunt september 2014

16]SEPTEMBER 2014[

« Een versiertip? Zorg ervoor dat je gewassen bent. Meisjes zijn

daar gevoelig voor, naar ‘t schijnt.»

Chiromantiek bij Chiro Bouwel

Op een mooie zaterdagavond bracht Dubbelpunt een bezoekje aan de tortelduifjes van Chiro Bouwel. De grote, enthousiaste leidingsploeg had veel te vertellen over Chiro en liefde. Voor de vrijgezellen

onder jullie: waag je kans, heel wat van deze jongens en meisjes zijn single. Een goede reden om af te zakken naar dit gezellig dorpje in de Kempen.

DUBBELPUNT: Zijn er koppeltjes in jullie leidingsploeg?Gwen: Wij hebben één Chirokoppeltje.Julie: Maar een groot deel van onze ploeg geniet nog van het vrijgezellenleven!

DUBBELPUNT: Hebben jullie afspraken gemaakt over koppels in jullie ploeg?Clio: Bij ons mogen liefjes niet bij dezelfde afdeling staan.Robby: Eigenlijk zijn er vooral ‘ongeschreven wetten’; de koppeltjes voelen zelf wel aan wat wel en wat niet gepast is.

Seba: Het komt erop neer dat we op zondag allemaal gewoon vrienden zijn.

DUBBELPUNT: Is het volgens jullie een voor- of een nadeel om samen met je lief in de leidingsploeg te zitten?

Page 17: Dubbelpunt september 2014

17]SEPTEMBER 2014[

VRIENDEN ONDER ELKAAR

Fre: Ik denk dat ik mij toch meer geremd zou voelen als mijn lief er constant bij is.Ymke: En als je in de Chiro over sommige dingen niet dezelfde mening hebt, dan kan de discussie thuis misschien nog verdergaan.Tessa: Anderzijds breng je wel meer tijd door met je lief dan wanneer je allebei uiteenlopende hobby’s hebt.

‘JONGENS IN EEN CHIROSHORTJE HEBBEN ALTIJD EEN STREEPJE VOOR’

DUBBELPUNT: Welke eigenschappen moet jullie ideale date hebben?Dries: Ze moet sociaal zijn, uiteraard!Fre: Ja, dat is inderdaad heel belangrijk, ze moet bereid zijn om je vrienden te leren kennen, zeker je maten van de Chiro.

Toon: En ze moet iets te vertellen hebben.Julie: Jongens in een kort Chirobroekje hebben altijd wel een streepje voor! En zoals de jongens al zeiden, sociaal zijn is echt wel een pluspunt. Verder ben ik natuurlijk fan van eerlijke en trouwe jongens.Lieselot: Iemand die graag praat is leuk, maar hij mag ook best romantisch zijn!

DUBBELPUNT: Dus het is voor jullie wel belangrijk dat je lief in een jeugdbeweging zit?Alexander: Dat is toch wel mooi meegenomen!Tessa: Inderdaad, dan is het sowieso iemand die begrijpt waar je mee bezig bent. Dat is niet altijd vanzelfsprekend.

DUBBELPUNT: Er wordt weleens gezegd dat de Chiro het beste datingbureau van Vlaanderen is. Heeft iemand van jullie zijn of

haar lief leren kennen tijdens een Chiroactiviteit?Alexander: Mijn ex-liefje heb ik leren kennen op Aspitrant.Caro: Ik heb mijn lief leren kennen toen we uitgingen op leidingsweekend, dus toch nog een beetje in Chiroverband.Clio: Gwen en ik hebben elkaar leren kennen op aspiweekend.

DUBBELPUNT: Nog een laatste vraagje om af te sluiten: hebben jullie nog goede versiertips voor onze lezers?Fre: Beginnen met een complimentje. Cliché maar dat werkt meestal wel.Alexander: Zorg ervoor dat je gewassen bent, het schijnt dat meisjes daar gevoelig voor zijn.Fre: En vooral: durf de eerste stap te zetten!

Dat zullen we onthouden! Bedankt voor dit fijne gesprek.

Page 18: Dubbelpunt september 2014

18]SEPTEMBER 2014[

Grave spelletjes, een handige methodiek, maffe trucjes of gewoon een leuk weetje, op dit blaadje aangeboden door een van de vier diensten van de Chiro – Dienst Internationale Activiteiten, Dienst Avontuurlijke Activiteiten, Dienst Artistieke Activiteiten en Spoor ZeS. Tot uw dienst deze maand: Dienst Artistieke Activiteiten.

KOMAAN MET DAT LIJF!ALOHA-GO-GO Iedereen staat in een kring, in de beginpositie sta je per twee met je gezicht naar elkaar. Dan leert iedereen het volgende liedje en bijbehorende klapbewegingen aan.

Aloha Go! Go! Go! [Klap met je buur op de drie go’s] Aloha Gogo! [Draai je en klap met je andere buur op de twee go’s] Alo-alo-ha Gogo! [Draai je en klap met je buur op de twee go’s] Alo-alo-ha Go! [Hou jullie handen tegen elkaar en draai een halve cirkel met je buur] Aloha ... [Draai je en herhaal dit alles, te beginnen met je nieuwe buur]

OENELE Oenele is een Afrikaans liedje dat gaat over een steentje. In het begin is dat steentje erg klein, en zingen en dansen we ook stil. Langzaamaan wordt de steen in je hand groter, en zing je ook luid.

Zing het liedje telkens voor voor, je le-den zingen het na. Bij elke strofe hoort ook een beweging.

OEH! [Steentje bekijken]OENELE [Enthousiast ]OENELE MAIJSA MAIJSA [Van links naar rechts met de schouders schudden]OENELE TI TA TONGE [Van voor naar achter met de schouders schudden]OE ALO WE ALO WE ALO WA [Ronddraaien en shaken met je kont]

TOT UW DIENST: ACTIVITEITEN Ranfttreffen 19-21 december in ZwitserlandWorkshopweekend 6-8 maart in De Karmel in BruggeExpressieweekend 27-29 maart in Heibrand in WestmalleSjormandië 28-29 maart in Wilrijk Tochtenbivak 4-11 juli - check chiro.be/daa

Meer info: chiro.be/dia I daa.chiro.be I chiro.be/spoorzes I chiro.be/darta

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

Page 19: Dubbelpunt september 2014

19]SEPTEMBER 2014[

WAT? ★★ Brainstormen over wat er in Dubbelpunt komt★★ Elke maand artikels schrijven voor leiding★★ Eropuit trekken en op reportage gaan★★ Chiroleiding interviewen en foto’s maken★★ Bepalen waar Dubbelpunt over gaat en hoe hij eruit moet zien

PRAKTISCH?

★★ Eén redactievergadering per maand, afwisselend in Antwerpen en Gent ★★ Tussendoor schrijf je voor elke deadline★★ Je gaat op reportage bij Chirogroepen, cursussen en andere Chiro-initiatieven

INTERESSE? Stuur een mailtje met je motivatie naar [email protected]!

Wij zoeken redacteurs en redactrices, fotografen, regionale contactpersonen, informanten, Twitteraars, Facebookers, interviewers, undercoverjournalisten, oorlogsreporters: iedereen die zich geroepen voelt om een tijdschrift voor en door Chiroleiding te maken.

M/V MET JOURNALISTIEK TALENT

DE DUBBELPUNTREDACTIE ZOEKT:

Page 20: Dubbelpunt september 2014

m20

]SEPTEMBER 2014[

Check ook chiro.be/ik voor alle data, locaties en inschrijflinks.

3-5 oktober | Gewest Zesje3-5 oktober | Gewesten Denderland en Zottegem3-5 oktober | Gewest Scheldeland10-12 oktober | Gewest Zip10-12 oktober | Gewest Zac10-12 oktober | Gewest Langeman17-19 oktober | Gewest Bremstampers17-19 oktober | Gewest Goeenmegie24-26 oktober | Gewesten Glim, Pol en Pink24-26 oktober | Gewesten Demer en Dijle, Demerdal24-26 oktober | Gewesten Kluts en Mejoge24-26 oktober | Gewest Hest24-26 oktober | Gewest Streuvelsland24-26 oktober | Gewesten Pallieter en Maas24-26 oktober | Gewest Rupel30 oktober - 2 november | Gewesten Grenskant en Meersvliet31 oktober - 2 november | Gewest Zizo31 oktober - 2 november | Gewesten Raffifant en Kroïnjel31 oktober - 2 november | Gewest Goorland31 oktober - 2 november | Gewest Scheldekant31 oktober - 2 november | Gewest Houtland31 oktober - 2 november | Gewest Aalst31 oktober - 2 november | Gewest Maneschijn7-9 november | Gewest Lach7-9 november | Gewest Zoniënrand7-9 november | Gewest West7-9 november | Gewest Zoetgeur Randstad7-9 november | Gewest Zilato7-9 november | Gewest Kwarekken7-9 november | Gewest Noke7-9 november | Gewesten Heuvelland en Meerdal7-9 november | Gewesten Suikerspin en Hageland7-9 november | Gewest Sprankel7-9 november | Gewest Aymon7-9 november | Gewest Foefel7-9 november | Gewest Santé Me Ratje7-9 november | Gewest Topekom14-16 november | Gewest Ket14-16 november | Gewest Taxandria

CHIRO.BE/VORMING

VORMINGVOORLEIDING

14-16 november | Gewest Kaboetsjistan14-16 november | Gewest Reinaertland14-16 november | Gewesten Brok en Kust14-16 november | Gewest Zakolekehohawe14-16 november | Gewest Kla’bant21-23 november | Gewesten In ‘t Sant en Hey21-23 november | Gewesten Baeckelandt en Jakkedoe21-23 november | Gewest Zennevallei21-23 november | Gewest Pajottenland14-16 februari | Gewest Oe-Est?6-8 maart | Gewesten Win en Doppe Drip20-22 maart | Gewesten Leiestreek en Vlaamse Ardennen

ACTIEVE ANIMATOR IN DE CHIRO Elke Chirocursus zit boordevol spannende nieuwe spelen. Tijdens de animatorvorming leer je met de gekste materialen nieuwe spelen bedenken. Je krijgt een voorraad begeleidingstips en leert meer over de leefwe-reld van je leden, je netwerk en je leidingsploeg. Je wilt je leden nog coolere Chirodagen bezorgen? Je wilt een nog sterkere medeleid(st)er worden? En je houdt van spelen en chillen met andere Chiroleiding? Dan is dit zeker iets voor jou!

In de Chiro kun je op drie manieren animator worden. Welke formule past het best voor jou?

2 + 5 dagen -> IK-weekend + SB in vijf dagen + stage in je eigen Chirogroep

2 + 2 + 2 dagen -> IK-weekend + SB in twee weekends + stage in je eigen Chirogroep

6 dagen -> Animatorcursus in zes dagen + stage in je eigen Chirogroep

IK + SB + stage = attest animatorIK & SB: enkel voor leiding,

niet voor aspi’s.

Page 21: Dubbelpunt september 2014

21]SEPTEMBER 2014[

VORMINGNIEUW! Animatorcursus + stage = attest animator Animatorcursus vanaf 16 jaar: dus ook voor aspi’s!

Dit is een nieuwe cursusformule: voor iedereen die leiding is of het wil worden. Al wie minstens 16 jaar is of wordt in het jaar dat de cursus georganiseerd wordt, mag mee. Na de cursus doe je stage in je eigen Chirogroep en krijg je het attest van Animator in het Jeugdwerk. Wat mag je zoal verwachten in die week? Al wat hiernaast staat bij ‘Actieve animator in de Chiro’ en meer!

26-31 december in De Karmel (Brugge)4-9 juli in tentenbivak in Limburg

HELDERE HOOFDANIMATOR IN DE CHIRO

Lesvrije week 2-6 februari in Heidepark (Waasmunster)Krokusvakantie 14-18 februari in De Hagaard (Overijse)16-20 februari in Heibrand (Westmalle)Paasvakantie6-10 april in Heibrand (Westmalle)6-10 april in Heidepark (Waasmunster)13-17 april in Heibrand (Westmalle)14-18 april in De Karmel (Brugge)15-19 april in De Kalei (Dilsen-Stokkem)SB in twee weekends Van 27 februari tot 1 maart en van 3 tot 6 april in De Hagaard (Overijse)

1 CONSUMPTIE OP CHIROCURSUS

Hulpvaardig, hilarisch, handig, humoristisch, hevig, helder, heilig, herkenbaar en hoopvol. Een hoofdanimator is het allemaal! Je hebt je afdeling onder je hoede en regelt nog een aantal andere dingen in de Chiro? Je wil wel wat meer verantwoordelijkheid opne-men in je groep en groepsleiding worden? Of je bent al groepslei-ding en wilt hier nog verder in groeien? Dan is het hoofdanima-tortraject je op het lijf geschreven!

Kies je HA-weekend en themacur-sus op chiro.be/vorming en schrijf je meteen in!

HA-weekend + themacursus + stage = attest hoofdanimator

Wil je je attest van Hoofdanimator in het Jeugdwerk behalen? Volg dan een van de drie Hoofdanimatorweekends plus een themacursus naar keuze: Workshopweekend, Tochtenbivak, Groepsleidingsweekend, Expressieweekend of Afdelingsboost. Daarna doe je stage in je eigen ploeg.

Wie mag mee op Hoofdanimatorweekend en themacursussen? Al wie minstens een jaar leiding is, IK en SB volgde, en dit jaar 17 is of wordt. Wie nog geen IK en SB volgde, maar wel minstens 18 jaar is en twee jaar leidingservaring heeft, mag ook mee.

Hoofdanimatorweekends 7-9 november in De Hagaard (Overijse)20-22 maart in Heibrand (Westmalle)15-17 mei in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

Meer info en inschrijven: chiro.be/hoofdanimatorweekend

Themacursussen 6-8 februari Groepsleidingsweekend in De Hagaard (Overijse)6-8 maart Workshopweekend in De Karmel (Brugge)27-29 maart Expressieweekend in Heibrand (Westmalle)3-6 april Afdelingsboost De Kalei (Dilsen-Stokkem)4-11 juli Tochtenbivak op geheime locatie

Page 22: Dubbelpunt september 2014

22]SEPTEMBER 2014[

RIBBELS

RUPSJE RIBBEL IS JARIG

Page 23: Dubbelpunt september 2014

23]SEPTEMBER 2014[

AFDELINGEN

Chiromantiek is meer dan kus-sen rond het kampvuur. Het is

ook: elkaar beter leren kennen. Tijdens het feestje van Rupsje Ribbel zullen de ribbels elkaar al spelend een pak beter leren

kennen!

Rupsje Ribbel is jarig en de ribbels krijgen een uitnodiging in hun brievenbus om naar het verjaardags-feestje te komen. Het wordt een echt feest dus voorzie al het mate-riaal dat bij een feestje hoort: leuke uitnodigingen, slingers, ballonnen, vlaggetjes, toetertjes, een leuk tafel-kleedje, lekkere drankjes, enz.

DE VOORBEREIDING We maken samen met de ribbels een snoeptaart voor de verjaardag van Rupsje Ribbel. Wat je daarvoor no-dig hebt? Tandenstokers, snoeplijm (water en bloemsuiker), peperkoek of Petit Beurre-koekjes (voor de bodem) en verschillende soorten snoep (zure beertjes, gommetjes, colaflesjes, zure matten, enz.).

WIE WORDT JE VRIENDJE? Verdeel je ribbels in duo’s (of in groepjes van drie als je veel ribbels hebt). Zet telkens een nieuwe ribbel samen met een ribbel die al langer in de Chiro zit. Zo zorg je ervoor dat iedereen elkaar een beetje leert kennen en dat de oudere ribbels de jongere mee op sleeptouw nemen

Tip:Werk met naamstickertjes of geef elk duo een touwtje en parels. Laat ze per duo hetzelfde armbandje maken (bijvoorbeeld met blauwe parels en groene parels). Zo is het duidelijk wie bij wie hoort, en de ribbels vinden het nog fijn ook!

HMMM ... SNOEPTAART! Ieder ribbelduo krijgt één ingredi-ent, bijvoorbeeld alle zure beertjes. Maar met alleen zure beertjes maak je nog geen snoeptaart, natuurlijk. Om de andere soorten snoepjes te bemachtigen, moeten de duo’s on-derling een spel spelen (zie verder). Als elk duo alle soorten snoepjes bezit, kun je allemaal samen een snoeptaart maken, of per duo een taartje.

HET SPEL Voor de duo’s snoepjes mogen uitwisselen, moeten ze een opdracht of spel doen. Maak hiervoor een doorschuifsysteem waarbij elk duo alle andere duo’s tegenkomt. Alle duo’s spelen tegelijkertijd hetzelfde spel. Wanneer het spel voorbij is, geven ze uit hun eigen zakje vijf snoepjes aan het andere duo. Zorg er wel voor dat in elk zakje snoep genoeg stuks zitten.

FEESTSPELLETJES

★★ Maak voor het andere duo een uitnodiging voor het verjaar-dagsfeestje. Zorg ervoor dat er zeker iets op staat wat ze heel graag willen doen.

★★ Doe eens zot en zoek een outfit bijeen voor elkaar. Wat vinden de andere ribbels mooi en leuk? Neem samen een leuke, gekke feestfoto!

★★ Wat is jouw lievelingsspel? Ver-tel het aan elkaar en schrijf het op een briefje. Trek er daarna

blindelings één spelletje uit en spelen maar!

★★ Zing een liedje voor het andere duo. Vraag hen eerst welk liedje ze leuk vinden.

★★ Maak een kroon voor het andere duo, en versier die zodat de ribbels die hem krijgen hem prachtig vinden.

★★ Maak uit boetseerklei de lieve-lingsdieren van de ribbels van het andere duo.

★★ Maak samen een slinger en hang die op in het lokaal.

★★ Maak een tekening voor de andere ribbels. Teken iets dat zij leuk of mooi vinden.

★★ Verstop op voorhand voor elke ribbel een cadeautje. De ribbels gaan nu op zoek naar een cadeautje voor elkaar. (Tip: blaastoetertjes!)

TAART MAKEN EN FEESTVIEREN VOOR RUPSJE RIBBEL

Zet de duo’s per twee aan tafel en laat ze hun eigen snoeptaartje maken. Of maak samen één grote snoeptaart. Help je ribbels daarbij, en maak op voorhand al een bodem of constructie van peperkoek of Petit Beurre-koekjes. Met de snoeplijm kunnen je ribbels er dan snoepjes op plakken. De taartjes zullen er (hopelijk) overheerlijk uitzien!

Tijdens dit feestje kan de jarige Rupsje Ribbel – mét kroon! – na-tuurlijk niet ontbreken! Iemand van de leiding die even in de huid van een jarige rups wil kruipen?Nu is het tijd om de taart op te eten en te dansen en feesten voor Rupsje Ribbels verjaardag. Tussendoor kun je de lievelingsspelletjes van je ribbels spelen.

Page 24: Dubbelpunt september 2014

24]SEPTEMBER 2014[

SPEELCLUB

KEN JE SPEELCLUBBERS! Je speelclubbers ergeren zich

aan Milans traagheid, en lachen met Sasha’s kleren. Maar als

ze al veel met Milan gespeeld hebben, worden ze niet meer

zo snel boos als hij weer eens te traag loopt, en als ze Sasha ken-

nen, laten ze die opmerkingen over haar versleten sportschoe-

nen achterwege. Daarvoor moeten ze elkaar natuurlijk wel leren kennen, en spelen ze dus

best niet altijd met dezelfde kindjes. Een kwestie van hen in

de juiste groepen te verdelen, met andere woorden. Ziehier

enkele verdeeltechnieken!

INSTANT VERDEELTECHNIEKEN

★★ Laat alle speelclubbers één schoen uittrekken en op een hoop gooien. Daarna kies je er willekeurig twee schoenen uit en je vraagt van wie ze zijn. De eigenaars van de schoenen vormen nu een duo.

★★ Laat je leden per twee blad-steen-schaar doen. De winnaars vormen de ene groep, de verliezers de andere.

★★ Verstop in het lokaal speelkaarten waarvan er telkens drie hetzelfde zijn. Laat al je speelclubbers zoeken naar een kaart. Degenen met dezelfde kaart vormen samen een groepje.

★★ Appelsien. Alle speelclubbers vormen één lange rij en gaan hand in hand staan. De leiding begint aan één uiteinde de rij op te rollen tot er een cir-kel vol met leden ontstaat (de appelsien). De leiding wordt dan een groot mes en snijdt de appelsien in tweeën. Je hebt nu twee ploegen.

★★ Alle speelclubbers zoeken een lang grassprietje en een partner. Ze haken de twee grassprietjes in elkaar zodat ze de uiteinden van hun grasspriet-je tussen hun vingers hebben. En dan: trekken maar! De ‘gebroken’ grassprietjes vormen de ene ploeg, de heel gebleven exemplaren vormen de andere.

VERDEELTECHNIEKEN MET VOORBEREIDING★★ Verstop knikkers van twee verschillende kleuren in een berg zand. Na

het fluitsignaal probeert iedereen een knikker te bemachtigen. Elke kleur vormt een ploeg.

★★ Geef elke speelclubber een voorwerp. Vervolgens moeten ze zoeken welke voorwerpen bij elkaar horen om zo te achterhalen wie er allemaal in hun team zit. Bijvoorbeeld: vork - mes - lepel; tennisbal - basketbal - voetbal; enz.

★★ Geef aan elke speelclubber een kaartje met daarop een dier. Er zitten tel-kens twee dezelfde kaartjes tussen. De leden moeten nu het geluid maken van het dier op hun kaartje, en zo hun partner vinden.

★★ Plak op de rug van je speelclubbers een kaartje met een beroep op. Daarna vragen ze aan elkaar om het beroep dat op hun rug hangt uit te beelden. Zo proberen ze hun teamgenoten te vinden. Ga bijvoorbeeld voor drie bouwvakkers, drie tandartsen en drie juffen of meesters.

★★ Alle speelclubbers stoppen hun neus in een gaatje van een kartonnen wand. De leiding die aan de andere kant van de wand zit, verft de neuzen in verschillende kleuren. Elke kleur is een ploeg.

★★ Knip uit een tijdschrift zoveel afbeeldingen als je groepen wilt en knip ze in zoveel stukken als er kinderen zijn. Deel de stukken uit en laat hen de originelen weer samen puzzelen.

Page 25: Dubbelpunt september 2014

25]SEPTEMBER 2014[

AFDELINGENKEN JE SPEELCLUBBERS!

ONTDEK DE TALENTEN VAN JE SPEELCLUBBERS Hier geven we enkele methodieken om de talenten van je speelclubbers te ontdekken zonder er expliciet naar te vragen. En als je weet wat je leden hun talenten zijn, dan kun je die kennis weer gebruiken om je leden in ploegen te verdelen. Als Siebe en Elise bijvoorbeeld goed kunnen voetballen, dan zet je hen best in twee verschillende ploegen.

★★ Memory. Maak kaartjes met daarop enkele thema’s uit de leefwereld van je speelclubbers: hobby’s, muziek, tv-program-ma’s, films, school, enz. Schrijf elk thema twee keer op en zet er een bijpassend prentje bij. Schud de kaartjes door elkaar en leg ze met de prentjes naar onder op tafel. Zet al je speelclubbers rond de tafel en laat hen om

beurten twee kaartjes omdraai-en. Als op de twee kaartjes een verschillend thema staat, worden ze teruggelegd. Staat op de twee kaartjes hetzelfde thema, dan moet elke speelclubber vertellen wat dat thema voor hen bete-kent. Bijvoorbeeld bij ‘hobby’: “Ik speel voetbal”, “Ik ga naar de muziekschool”, enz.

★★ Maak een vriendenboekje, zoals degene die op school worden doorgegeven maar dan op Chiromaat: met vragen als ‘Wat vind je het leukste spelletje in de Chiro?’, ‘Wie van de afdeling ken je nog niet?’, ‘Vertel iets over jezelf wat niemand anders weet’, enz.

★★ Speel spelletjes om de persoon-lijkheid van je speelclubbers te kennen. Elk spel is typisch voor

een bepaald karakter. Zo kun je ontdekken wie graag hevige en actieve spelletjes speelt en wie liever rustig in het lokaal zit te knutselen. Bijvoorbeeld:## Speel vlaggenroof. (actieve,

sterke leden)## Laat ze een menselijke

piramide maken. (ontdek wie de leiding neemt)## Geef hen knutselmateriaal

en laat hen iets knutselen voor in het speelclublokaal. (creatieve en rustige leden)## Doe een kleine quiz.

(slimmeriken)

Page 26: Dubbelpunt september 2014

26]SEPTEMBER 2014[

RAKWI’S

Met een jaarthema als Chiromantiek verwacht je natuurlijk een spel over Cupido, inclusief rode hartjes en pijltjes. Helaas, pindakaas. Ga naar buiten met je rakwi’s, en laat ze eens lekker samenwerken. Ook

romantisch!

In samenwerking met Trage Wegen vzw

De vraag is dan natuurlijk: naar waar trekken we? ‘t Pleintje

achter de kerk ken je ondertus-sen wel, en op ‘t skatepark heb-ben jullie ook al vaak gespeeld.

Wel spannend en nieuw: trage wegen. Trage wegen zijn meestal onverharde paden tus-sen de velden en weiden. Maar

‘t kunnen ook steegjes achter de kerk of het gemeentehuis zijn, of doorsteekjes in de stad. Of

langgerekte linten langs rivieren of op oude spoorwegbeddingen.

Ze hebben allemaal één ding gemeen: je komt er geen auto

tegen. Ideaal om te spelen dus!

GA OP VERKENNING Trage wegen oftewel: de stippellijnen op je stafkaart. Je vindt ze nu ook di-gitaal op Google Maps of OpenStreet-Map. Maar het leukste van al is je eigen kaart maken. Vraag een (niet zo gedetailleerd) stratenplan op bij je gemeente. Ga met je rakwi’s als landmeter op stap. Breng alle wegjes in een straal van een kilometer rond je lokalen in kaart. Gegarandeerd dat je nog onbekende leuke plekjes vindt!

EEN STAPJE TERUG IN HET VERLEDEN Na de verkenning valt het je op dat een paar wegjes die jij je herinnert van in de tijd dat jij nog rakwi was er niet meer zijn. Ga met je leden op bezoek bij jouw leiding van toen. Rakel straffe verhalen op, snuister in oude kaarten en maak snode plan-nen: die wegjes moeten weer open!

OPEN MAKEN DIE HANDEL Vaak is er niet meer dan een gron-dige snoeibeurt nodig om een ver-waarloosde weg weer open te maken. Onkruid uittrekken of plat stampen: vele handen (en voeten) maken licht werk. En rakwi’s willen er gerust eens zwaar tegenaan gaan. Op een namiddag maak je met z’n allen zo’n weg makkelijk weer toegankelijk. Wil je aan de slag gaan? Contacteer dan eerst je gemeente. Zij zijn ver-antwoordelijk. En wie weet steken ze wel een handje toe of zorgen ze voor materiaal.

ADOPTEER EEN WEG Doe mee aan een zwerfvuilactie van de gemeente. Of beter: kies een paar weggetjes uit en adopteer ze. Zorg dat je er af en toe eens langskomt of een spel speelt. En ruim dan ineens het zwerfvuil op. Laat je rakwi’s een leuke gepaste naam verzinnen voor hun paadje. Knutsel een naambord en hang het uit aan het begin en

Page 27: Dubbelpunt september 2014

27]SEPTEMBER 2014[

AFDELINGEN

einde van de weg. Misschien wil de gemeente er wel een officieel naam-bordje van maken?

SCHATTEN VAN TRAGE WEGEN Een goeie competitie werkt altijd. Verstop een aantal schatten langs trage wegen. Verdeel je rakwi’s in kleinere groepjes. Deel de coördi-naten uit en laat ze om het snelst de verschillende schatten vinden. Voeg bij elke schat een scorelijstje toe waarop de vinders hun naam kun-nen invullen. Verzamel die achteraf en tel de punten samen.

EEN GEOCACHE LANGS TRAGE WEGENAls je zelf niet helemaal vertrouwd bent met de kleine paadjes in je buurt, kun je ook je toevlucht nemen tot het spel dat Trage Wegen vzw ontwikkelde. ‘Tjoep Den Dimi’ is een geocache-wedstrijd die jongeren laat kennismaken met trage wegjes in hun buurt. Geocaches zijn ‘schatten’ die verstopt zijn over heel Vlaanderen, aan jouw leden om ze terug te vinden! Neem een kijkje op dagvandetrageweg.be voor nog meer info en inspiratie.

Trage Wegen vzw organiseert jaar-lijks de Dag van de Trage Weg. Dit jaar vindt het actieweekend plaats op 18 en 19 oktober. Je kunt die dag zelf een activiteit organiseren. Meer info vind je op tragewegen.be.

]FOT

O'S:

CHI

RO W

IJNE

GEM

[

Page 28: Dubbelpunt september 2014

28]SEPTEMBER 2014[

TITO’S

Tito zijn. It’s all about verliefd-heid, een veranderend lijf en

BFF’s. Sta daar ook in de Chiro eens bij stil. ‘t Is het ideale

moment nu, met een jaarthema als Chiromantiek. En je leert je tito’s er ook beter door kennen.

EEN BORDSPEL

Als leidraad voor dit spel gebruik je een bordspel. Met ongeveer dertig vakjes kom je ruimschoots toe. Zorg ervoor dat je vier verschillende soorten vakjes hebt, die telkens voor een ander thema staan:

★★ My crew: familie, vrienden, Chiro (het prentje op het spelbord is bij-voorbeeld een Facebookduimpje)★★ My body and me (het prentje op het spelbord is bijvoorbeeld een knipsel uit de Flair)★★ Verliefdheid (het prentje op het spelbord is bijvoorbeeld een hartje)★★ Aarde 2.0: milieu en maatschappij (het prentje op het spelbord is bijvoorbeeld een wereldbol met mensen)

Page 29: Dubbelpunt september 2014

29]SEPTEMBER 2014[

AFDELINGEN

DE UITLEG De tito’s spelen individueel. Als je echt een grote groep heb, kun je duo’s vormen. Je komt op de verschillende themavakjes terecht door met een dobbelsteen te gooien. Aan elk themavakje hangt een stelling, opdracht of vraag vast. Als je op een opdrachtvakje komt, dan voer je de opdracht uit. Kom je op een ander vakje terecht, dan is het de bedoe-ling dat je als eerste antwoordt op de vraag of je mening over de stelling geeft. Daarna gaan de andere tito’s er verder op in. De bedoeling is dat iedereen ongeveer evenveel aan het woord is geweest en dat zo ieders mening te horen was over de verschillende thema’s.

OPDRACHTJES PER THEMA

STELLINGEN EN VRAGEN PER THEMA

My crew ★★ Ga in een kring zitten en

zeg een zin door die alsmaar langer wordt. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga op Chirokamp en neem mee ...’ Iedere tito voegt telkens een voorwerp toe.

★★ Iedereen gaat op een stoel staan en het is verboden te praten. Zo moeten de tito’s in volgorde van geboortedatum (maand en dag) gaan staan.

★★ - ...

My crew Stellingen:★★ 'Met je broer of je zus heb je

altijd een specialere band dan met vrienden.’

★★ ‘Aan mijn ouders kan ik alles vertellen.’

Vraag: Wat zou jij graag anders zien in onze Chirogroep?

Verliefdheid Stellingen:★★ ‘De ideale liefde/relatie

bestaat alleen in films.’★★ ‘Het is leuk om over andere

mensen hun liefdesleven te babbelen.’

Vraag: Wat voel jij als je verliefd bent?

Aarde 2.0 Stellingen:★★ ‘Een doek dient om af te dro-

gen, niet om rond je hoofd te wikkelen.’

★★ ‘Ik let een beetje op de hoeveelheid water die ik verbruik’

Vraag: Is er leven na de dood?

My body and me Stellingen:★★ ‘Als iemand problemen heeft,

mag die mij altijd aanspre-ken. Ik weet er goed mee om te gaan.’

★★ ‘Jongens moeten altijd veel te stoer doen!’

Vraag: Wat zijn de ingrediënten voor een gelukkig gevoel?

Verliefdheid ★★ Ga in een kring zitten en geef

om beurten je linkerbuur een zoen.

★★ Schrijf een lief gedichtje voor een mede-tito of de leiding.

★★ ...

Aarde 2.0 ★★ Pictionary! Beeld uit: vul-

kaan, zelfmoord(terrorist), aardbeving, gitaar, school, enz.

★★ Recycleer-battle. Voorzie een hoop afval, de nodige afvalzakken en een timer. Kun jij binnen de tijd al het afval juist sorteren?

★★ ...

My body and me★★ Beeld woorden uit met je

achterste. Het is de bedoe-ling dat je elke letter van het woord vormt met je poep door te bewegen (rond te draaien, naar boven en naar beneden gaan, naar links, rechts, enz.). Bijvoorbeeld: catwalk, schouder, heupen.

★★ Twister! Hoe lenig zijn je tito’s nog? Daag iemand uit en ontdek het!

★★ ...

Meer vragen, stellingen en opdrachten per thema vind je op chiro.be/spelendatabank bij dit spel.

Page 30: Dubbelpunt september 2014

30]SEPTEMBER 2014[

KETI’S Hé, ik d aag je uitChiromantiek, dat begint altijd met elkaar leren kennen. Je kunt daarvoor iemands Facebookprofiel checken, Tinder installeren op je smartphone of elkaar helemaal uitvragen. Maar hé, het kan ook met behulp van een spel!

SAMENSPANNEN TEGEN DE LEIDING Daag je keti’s uit voor een atypische een-tegen-allen. Niet slechts één namiddag spelplezier, maar wel de volle drie weken! Samenspannen tegen de leiding, niets is efficiënter om onderling een band te smeden. Om het spel aan te kondigen, steek je bij al je keti’s een brief in hun bus. Daarin staat te lezen dat ze geduren-de de komende periode uitdagingen toegestuurd krijgen per sms (of via Facebook, Snapchat, enz.). Voor elke goed volbrachte uitdaging verdienen ze uitdagingspunten. Die punten komen in een later stadium van het spel goed van pas. Bij elke opdracht die ze uitvoeren, moeten de keti’s bewijsmateriaal verzame-len, zodat je kunt controleren of ze de opdracht ook effectief uitgevoerd hebben.

UITDAGINGEN ★★ Verzamel de gsm-nummers

van vier onbekenden die je leuk vindt.

★★ Ga vandaag naar school in de kleren van iemand van het ande-re geslacht.

★★ Schrijf een liefdesbrief en ga die posten bij een andere keti.

★★ Pimp je fiets.★★ Verwissel je middageten met de

persoon links van je aan de tafel.★★ Poseer samen met een leerkracht

voor een selfie. Als je alle leerkrachten van die dag op één selfie krijgt, win je extra punten.

★★ Hang een brief voor Sinterklaas op iemands voordeur.

★★ Bemachtig de handtekening van een BV.

★★ Ga vandaag niet op Facebook!★★ Speel met heel je gezin een

trouwceremonie na.★★ Fiets langs je Chirolokaal en

breng een kleine versiering aan.★★ ...

Page 31: Dubbelpunt september 2014

31]SEPTEMBER 2014[

AFDELINGENHé, ik d aag je uitEEN LANGE FINALE

De finale van het spel volgt na enkele weken tijdens een Chironamiddag. Nog voor de namiddag begint, stuur je elke keti een sms met een locatie en een persoonlijke opdracht. Als ze de opdracht goed vervuld hebben, krijgen ze de coördinaten van de volgende plaats. Op die tweede plaats komen ze een an-dere keti tegen. Telkens ze een stap dichter bij het einde van het spel komen, komen ze meer medeleden tegen: eerst zijn ze alleen, dan met z’n tweeën, dan met z’n vieren, enz.

Op iedere plek vinden de keti’s dus een opdracht. Er staat ook bij welke keti’s die opdracht allemaal moeten uitvoeren. Ze moeten die ook allemaal samen uitvoeren, anders is hij niet geldig. De opdracht is omschreven in een codetaal. Zo kunnen de keti’s die eerst op de plek aankomen al beginnen met de code te ontcijferen.

Tijdens de voorbije weken hebben de keti’s verschillende uitdagingen vol-bracht. Bij elke uitgevoerde opdracht hebben ze uitdagingspunten verzameld. Die kunnen ze nu inroepen om tips of hulpmiddelen te ‘kopen’. Dat doen ze door een sms’je te sturen naar de leiding en een tip of hulpmiddel te vragen. De leiding geeft dan een tip over de code of vertelt hen waar het hulpmiddel zich bevindt.

Op het einde komen de keti’s allemaal aan op de laatste plek. Daar vinden ze in een envelop de boodschap dat ze de leiding moeten zoeken. In de envelop zit ook een kaart van de omgeving, opgedeeld in verschillende delen die elk een letter kregen. De jacht op de leiding kan nu beginnen. Om de tien minuten stuurt de leiding een sms’je met de zone waarin ze zich bevindt,

bijvoorbeeld ‘Vak A’. Dan weet je waar te zoeken! Opgelet: de leiding mag zich telkens maar verplaatsen naar de aangrenzende vakken. In dit geval: de vakken die grenzen aan vak A.

HET EINDE Het spel is afgelopen als iemand de leiding heeft kunnen tikken. Als dat tegen het einde van de Chirona-middag niet gelukt is, dan wint de leiding. Hoe sneller de keti’s hun opdrachten volbrengen, hoe sneller ze aan de jacht op de leiding kunnen beginnen.

Page 32: Dubbelpunt september 2014

32]SEPTEMBER 2014[

ASPI’S

LOVEIS IN THE AIRV I N D D E A S P I V A N J E D R O M E N

Je ultieme match vinden in de Chiro. Het klinkt misschien on-mogelijk, maar dat is het niet.

Misschien is er wel iemand die je nog niet zo goed kent,

en hebben jullie – zonder het te weten – wel heel veel met

elkaar gemeen.

DROOMTELEFOON Ken je Droomtelefoon nog? Het übercoole gezelschapsspel waarbij je de ideale date moet vinden, en hem of haar moet opbellen. Als je de foute persoon aan de lijn hebt, krijg je een teleurstellende boodschap te horen. Maar als je de juiste persoon belt, mag je met hem of haar op date. Hoera!

DE SLEUTEL NAAR JE HART Voor je aspi’s op zoek gaan naar hun perfect match, moeten ze eerst zich-zelf beter leren kennen. Daarvoor moeten ze enkele proeven doorstaan waarbij ze oog in oog komen te staan met niemand minder dan hun eigenste zelf. Want alleen zijzelf kunnen de sleutels naar hun eigen hart vinden. En dat is nodig, zodat geïnteresseerden niet voor een gesloten deur komen te staan.

De aspi’s moeten zoveel mogelijk sleutels verdienen door opdrach-ten uit te voeren in de cel van Fort Boyheart. Per sleutel krijgen ze in de eindronde een minuut extra. En het is tijdens die eindronde dat ze hun ideale man of vrouw moeten zien te vinden.

Opdrachten

★★ Verduister het lokaal zodat het er echt pikdonker is. In het lokaal verstop je massaal veel sleutels. De aspi’s moeten blindelings op zoek naar die sleutels. Ze krijgen hiervoor een tiental minuten. Sleutels afpakken van de anderen is toegestaan!

★★ Laat je aspi’s vijf vragen verzin-nen die ze altijd al eens aan het andere geslacht wilden stellen, en laat hen erover discussië-ren. Als het vragen zijn à la ‘Waarom gaan meisjes altijd samen naar de wc?’ of ‘Vinden jongens een mooie poep echt heel belangrijk?’, dan kunnen ze die ook echt aan elkaar stellen (als je een gemengde groep hebt, tenminste).

]FOT

O: F

ILIP

BRU

NO B

RUNE

EL[

Page 33: Dubbelpunt september 2014

33]SEPTEMBER 2014[

Tijdens de laatste opdracht neem je telkens één aspi apart en vraag je hem of haar om ‘bij Cupido te komen’. Stel enkele persoonlijke vragen die ze eerlijk moeten beant-woorden. Welke kleur ogen heb je? Naar welke muziek luister je? Hoe vaak ben je al verliefd geweest? En-zovoort. Op basis van de antwoor-den maak je voor elk van hen een datingprofiel aan. Als je met veel aspi’s bent, kun je meerdere leid(st)ers als Cupido aanstellen of de aspi’s per twee naar Cupido roepen.

I WANT YOU TO WANT ME Nu de aspi’s zichzelf beter hebben leren kennen, moeten ze hun ideale date voor ogen krijgen. Schotel hen dezelfde vragen voor als degene ze over zichzelf moesten beantwoor-den. Welke kleur ogen verkies je? Naar welke festivals gaat je date idealiter? Enzoverder. Kieskeurig zijn mag!

Zorg ervoor dat je aan een poule met dates geraakt die je dezelfde vragen voorlegt. De Chirojongens of -meisjes? De leiding? Meisjes en jongens van de scoutsgroep van iets verder? Tijdens de rest van het spel probeert één iemand van de leiding de profielen met elkaar te matchen.

‘S AVONDS BLOEIT DE LIEFDE Voor er gekoppeld kan worden, moeten je aspi’s natuurlijk eerst leren flirten. En daarvoor moet je weten welke eigenschap je in de verf wilt zetten. Wie grappig is, gaat voor humor. Wie optimistisch is, gaat voor een positieve vibe . Hoe meer ze die eigenschap tijdens de volgende rondes in de verf zetten, hoe beter! Maar flirten is meer dan dat. Enkele rondjes opdrachten!

Flirtopdrachten ★★ De openingszin: In de eerste ron-

de moeten de aspi’s een originele openingszin verzinnen voor hun date. De aspi’s met de drie beste openingszinnen krijgen een sleutel.

★★ Op de hoogte: In deze ronde legt de leiding een thema voor aan de aspi’s. Zij proberen nu evenveel interesse te tonen in het onder-werp als in de leiding, die nu even hun droomdate vervangt.

★★ So you think you can dance: In deze ronde laten de aspi’s hun meest verleidelijke dansmoves zien. Hoe zorg je ervoor dat de jongen of het meisje op wie jij een oogje hebt jou opmerkt op de dansvloer?

★★ Enzovoort.

MATCHEN MAAR Hang de profielen van de dates op in het lokaal, en schrijf er hun gsm-nummer bij. Nu mogen alle aspi’s hun sleutels inwisselen tegen minuten. Per sleutel krijgen ze een minuut. Daarna mogen ze allemaal in het lokaal waarin de dates ophangen. Als ze vermoeden wie hun ideale partner is, kunnen ze – droomtelefoongewijs - die persoon opbellen en vragen: “Wil jij met mij op date?”. (Breng de date dus op voorhand op de hoogte van wie ze aan de lijn moeten krijgen.) Als de date ja antwoordt, dan is de missie geslaagd. Door tijdsgebrek of door foute interpretaties kunnen de aspi’s zich natuurlijk vergissen. Hopelijk hebben ze dan nog voldoende tijd over om hun perfect match alsnog te vinden!

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

Page 34: Dubbelpunt september 2014

34]SEPTEMBER 2014[

Wie wordt onze nieuwe leiding?

Een nieuw Chirojaar. Je leden zijn benieuwd: “Wie wordt onze

nieuwe leiding?” En ook voor jou is dat spannend: “Zullen ze mij wel leuk vinden?” En ook: “Zal dat wel lukken met mijn

nieuwe medeleiding?” Vragen om even bij stil te staan.

Wie wordt het? “Keti’s, jullie krijgen dit jaar Sam en Anouk als leiding.” Je kunt het na-tuurlijk gewoon droog mededelen, maar het is echt wel fijner als je er een spelletje of een zoektocht rond verzint. En als dat een zoektocht is waarbij de leden hun nieuwe leiding al een beetje leren kennen, nu ja, dan vang je twee vliegen in één klap.

Geef hen bijvoorbeeld aan het begin van de Chironamiddag een tip die leidt naar een bepaalde locatie en laat hen daar een spelletje spelen of een opdracht uitvoeren. Op die locatie krijgen ze dan een tip naar een nieuwe tussenstop én een tip over hun nieuwe leiding. Na enkele tussenstops komen ze op een plek terecht waar ze te lezen/horen krij-gen: ‘Zoek hier je nieuwe leiding.’ Hun nieuwe leiding zit daar dan ergens verstopt. De oudste groepen kun je alleen op pad sturen. Vraag aan de stoppers of enkele mensen van de oud-leiding om de kleinste afdelingen te vergezellen bij de zoektocht.

Zal dat wel lukken met die nieuwe leden en medeleiding? Het is belangrijk dat je in het begin van het jaar even nadenkt over je afdelingswerking. Sta stil bij de

leefwereld van je leden, en maak afspraken met je medeleiding. Zo kunnen jullie een ploegje worden dat goede programma’s maakt en dat goed samenwerkt.

Enkele vragen om met je medelei-ding te overlopen:

★★ Hoe zullen jullie samenwerken?★★ Wanneer zul je je programma’s

maken? Spreek je een vaste dag in de week af?

★★ Maak je een jaarplanning op? Voordeel: zo kun je afwisselende programma’s inplannen.

★★ Hoe zorg je ervoor dat ieder van jullie zich gewaardeerd voelt?

★★ Hoe ga je met je leden om?

Interessante links Over opvang en onthaal van nieuwe leiding: chiro.be/yesnieuwinleiding.Over afdelingen en afdelingspro-gramma’s: chiro.be/afdelingen.

Wie wordt onze nieuwe leiding?

LEIDINGSPLOEG

Page 35: Dubbelpunt september 2014

35]SEPTEMBER 2014[

De eerste indruk liegt nooit. Met die wetenschap trok onze reporter met het nieuwe Chiroboek ‘Spe(e)ltijd!’ naar het SB van verbond Mechelen. Gewapend met pen, papier, boek en fototoestel ging hij op zoek naar de eerste indruk die het boek naliet bij enkele leiders en leidsters.

“Oh, waw. Het ziet er wel handig uit. Er staan echt toffe spelletjes in. We kopen er zeker één voor onze Chirogroep!”

“We vinden het alle twee een mooi boek. De vormgeving is ook heel fijn gedaan. Het is duidelijk en leuk om te lezen met al die foto’s. Ook superhandig dat er specificaties bij-staan, zoals leeftijd, benodigdheden, aantal spelers, enzovoort.”

“Een mooie opmaak! Chic, het ziet er nogal een ‘deftig boekske’ uit!”

“Supergoed boek! Heel mooi en handig. Er staat zelfs uitleg in over hoe je een spel kunt spelen met kinderen met een beperking. Wij zijn echt enthousiast! Zeker zijn prijs waard!”

“Zalig! Ik ben meteen fan. En die spelletjes zijn al helemaal uitge-werkt!? Is dat boek al te koop? Want voor minder dan 30 euro vind ik het echt wel de moeite waard!”

Spe(e)ltijd!Een eerste indruk van dit nieuwe Chiroboek

HUH!? EEN NIEUW BOEK? Jaja, de Chiro heeft een nieuw boek uit. Een dat volledig in het teken van spelen staat. Het staat propvol kant-en-klare spelletjes en tips en tricks over hoe je spelen maakt. Het kost 29,95 euro en is te koop in De Banier en de Standaard Boekhandel.

Page 36: Dubbelpunt september 2014

36]SEPTEMBER 2014[

ChironieuwsGezochtKampplaats zomer 2016 Chiro Heusden zoekt nog een kampplaats voor de zomer van 2016. Er moet plaats zijn voor zo’n 80 à 100 personen, en er is liefst ook een gebouw met slaapzalen en sanitair voorhanden. Wie hen kan helpen, mail naar [email protected].

In de aanbieding Kamplaats 2015 Wie last minute nog een kampplaats zoekt voor volgende zomer: het domein van Chiro Achter Olen is nog vrij in augustus 2015. Maximumcapaciteit: 195 personen, van wie er 110 binnen kunnen overnachten. Tentenplein voorhanden. 60 are speelter-rein, 50 are speelbos en een parking voor 20 voertuigen. Perfect uitgeruste keuken en grote koelcel. Kostprijs € 500 per nacht exclusief energiekosten. Meer info op chiroachterolen.be/verhuur, of stuur een mailtje naar [email protected].

Familienieuws Geboorte Op 29 mei werden Emilie De Block (ex-educatief medewerkster Chiro) en Ward De Wulf de trotse ouders van hun tweede zoontje Wietse. Kamiel heeft er een speelkameraadje bij!

Op 2 juni werd Wies geboren. Wies is het eerste dochtertje van Lieke De Jans (ex-educatief medewerkster Chiro) en Brecht Lootens.

Boodschap van algemeen Chironut Alles wat je moet weten over Chirolokalen verhuren! Verschillende Chirogroepen verhuren hun lokaal als weekendplaats, om groepen uit de nood te helpen of omdat het geld in het laatje brengt. In de nieuwe brochure ‘Jeugdlokalen & verhuren’ kom je alles te weten over het wat, waarom en hoe van lo-kalen verhuren. De brochure is niet alleen een praktische gids, maar ook een leidraad voor de discussie over wel of niet verhuren. Bestel de brochure GRATIS via chiro.be/brochures. Op jeugdlokalen.be vind je ook nog andere brochures die handig kunnen zijn voor het beheren, bouwen of verbou-wen van je lokaal. Nog vragen? Mail naar [email protected].

Vraag vanaf 1 oktober je tenten aan Waarschijnlijk zijn jullie nog flink aan het nagenieten van het kamp, maar er is niet veel tijd om stil te zitten. Vanaf 1 oktober kun je weer je tenten aanvragen voor het kamp van volgende zomer. Niet vergeten! Meer info op chiro.be/bivakmateriaal.

Zin in meer avontuur? Volg een opleiding bij Nature! Deelne-mers die lid zijn van de Chiro krijgen 10% korting.

Opleiding installatietechnieken in twee weekends7-9 november en 14-16 novemberHier leer je de nodige knopen, principes en technieken om op een veilige manier zelf touweninstallaties op te zetten en dergelijke activiteiten te begeleiden.

Opleiding reddingstechnieken3-5 oktober Tijdens dit weekend leer je met takels, touwverlengingen en evacuatietechnieken anderen redden op een touweninstallatie. Dit weekend kun je pas volgen nadat je de opleiding installatietechnieken hebt gevolgd, of als je gelijkwaardige ervaring kunt aantonen.

Meer info en inschrijven voor deze opleidingen: nature.be.

GEZOCHT:de leukste jeugdbewegingstraditie ooit!

Doe mee aan de verkiezing van leukste jeugdbewegingstraditie en win voor jouw leeftijdsgroep een uitstap in het thema ‘Terug in de tijd’, op een plek in Vlaan-deren (in de buurt van je kamp of in je eigen streek).

Laat ons weten welke jeugd-bewegingstraditie volgens jou minstens de volgende eeuw moet halen en waarom. Leuke beelden of filmpjes zijn welkom! Mail je uitleg en/of je links tot en met 20 september 2014 naar [email protected].

De winnaar wordt in oktober bekendgemaakt. Die groep krijgt naast de uitstap een re-portagefilmpje van Mediaraven én een plekje in de 365 dagen ICE-kalender van tapis plein vzw (www.tapisplein.be/1). Een selectie van de leukste inzendingen zal te zien zijn op jeugdbewegingen.heemkun-de-vlaanderen.be en www.tapisplein.be. Als het een Chirogroep is die wint – en daar hopen we natuurlijk op! – krijgt die winnaar ook nog een artikel in Dubbelpunt en een vermelding op de Chirowebsite.

Een initiatief van tapis plein vzw en de werkgroep Jeugdbewegin-gen en Erfgoed van Heemkunde Vlaanderen.

Page 37: Dubbelpunt september 2014

De gazet

CHIRO HERNE ONTVANGT BV’S OP BIVAK Zowat 90 meisjesharten gingen sneller slaan toen ze op hun bivak plots bezoek kregen van zanger-ac-teur Pieter Embrechts en van Pascal Braeckman, de cameraman van onder meer Tom Waes. Het duo moest voor een reportage voor ‘1000

zonnen’ over de Canadese gans er-gens naast de kampplaats van Chiro Herne zijn. Op een uitnodiging voor koffie en wentelteefjes gingen de he-ren maar al te graag in, waardoor het ontbijt uitmondde in een uitgebreide foto-, selfie- en signeersessie.

IRONMAN-WINST VOOR OUD-CHIROLEIDSTER

NICE - Een nieuw wedstrijdrecord (9u12’21”) bezorgde voormalig Chiroleidster Tine Deckers voor de vierde keer een overwinning in de Ironman van Nice. Ze nam nog maar evenveel keer deel, dus blijft ze tot nu toe ongeslagen. “Na de geboorte van mijn zoontje kon ik opnieuw aansluiten bij de wereld-top,” blikte Tine tevreden terug.

CHIROMEISJES HEILIG HART LIER WINNEN BBQ LIER - De Chiromeisjes van Chiro Heilig Hart uit Lier en VB Brigitte wonnen de ‘Laat je zien’-wedstrijd van het jaarthema WijkUit! De prijs: een lekkere barbecue. Mjam!

]FOT

O: K

RAM

ON[

Chiro Bornem viert 60-jarig bestaan BORNEM – Op 3 mei genoten ruim 180 aanwezigen van een dag in Bornemse Chirosfeer. Als Chirolid herbeleefden ze een dag op kamp. De weide achter de lokalen was omgeturnd tot een echt kampterrein: tenten, een vlaggenmast en een houtstapel voor kampvuur. De openingsformatie verliep ook volgens de oude traditie: keuring van de uniformen, de vlag hijsen, de jarigen omhoog gooien, Chiroliedjes zingen en ‘zogenaamde’ verloren voor-werpen uitdelen. Na de spelletjes ‘Horloge windt op’ en ‘Paard en ruiter’ ging iedereen al zingend naar de eetzaal, die voor de gelegenheid als een ‘Dit is Chiro’-tentoonstelling aangekleed was. Na een luid ‘bikkebikkebik’ werd het kampbuffet geopend. Een kookploeg, samengesteld uit oud-kookouders, had zich weer helemaal ingeleefd en dus uitgeleefd. De dag werd afgesloten met een slotformatie en een knetterend kampvuur. Bij het neerlaten van de vlag werd iedereen stil, heel stil. De Chiromicrobe die je nooit meer loslaat.

Page 38: Dubbelpunt september 2014

38]SEPTEMBER 2014[

daar geen potentieel in zit, maar met wat meer inzet vind je ook daar liefde!Liedje van de maand: Snap Out Of It - Arctic Monkeys

Kreeft 21 juni - 22 juli Het gaat de laatste tijd wat moeizamer met je lief omdat je heel de zomer in Chirokringen hebt rondgehangen. Stel je partner eens voor aan je leidingsploeg!Liedje van de maand: Nobody To Love - Sigma

Leeuw 23 juli - 22 augustus OMG! Je zult dit jaar the one ontmoeten. Of het nu het startweekend, de IK, het SB, de vriendjesdag of het groepfeest is, je kunt dus maar beter goed uitkijken. Aan jou om de eerste stap te zetten.

Vissen 21 februari - 20 maart Je medeleid(st)er is nu al enkele weken met je aan het flirten. En ook al ben je onzeker over zijn of haar gevoelens, het is tijd om er iets mee te doen. Stel voor om samen de Chironamiddag voor te bereiden in een gezellig cafétje.Liedje van de maand: Ta fête - Stromae

Ram 21 maart - 20 april Liefde kun je niet tegenhouden. Toch denk je best twee keer na voor je ingaat op de avances van die aspi. Soms is het beter

om gevoelens onbeantwoord te laten.Liedje van de maand: Sing - Ed Sheeran

Stier 21 april - 20 mei Op het vlak van de liefde is het deze maand eerder rustig, Stier. De uitgelezen kans om je andere relaties te onderhouden. Neem je medeleiding eens mee uit eten. Liedje van de maand: Princes - Oscar And The Wolf

Tweelingen 21 mei - 20 juni Focus je wat meer op je vakan-tiejob. Je denkt misschien dat

CHIROSCOOP

Kleine en grote boefjes samen: da’s de Chiro!

Page 39: Dubbelpunt september 2014

39]SEPTEMBER 2014[

38]SEPTEMBER 2014[

ONZE WINKELSAalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 |Gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare, Merelzang, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 | Turnhout, Warandestraat 97, 014-42 15 13 Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

Chiropet senior of junior             7,50 euro

Multifunctioneel Chirosjaaltje   7,50 euroBij aankoop van minstens 10 sjaaltjes slechts 5 euro per stuk.

Liedje van de maand: New York Morning – Elbow

Maagd 23 augustus - 22 sept.Deze maand is het belangrijk dat je alle kansen grijpt die je toegeworpen worden. Af en toe zal je een blauwtje lopen, maar al bij al word je er veel gelukki-ger van.Liedje van de maand: Wiggle - Jason Derulo

Weegschaal 23 september - 22 oktoberJe bent nu al even op zoek naar de ware liefde. Eén tip: stop met zoeken, en laat de liefde jou vinden. Veel productiever en vooral minder vermoeiend!Liedje van de maand: Team - Lorde

Schorpioen 23 oktober - 22 november Liefde komt uit onver-wachte hoeken. Wees dus goed voorbereid als je het huis uit gaat. Stop je Chirokousen iets vaker in de was en strijk je Chirohemd eens.Liedje van de maand: Hide Away - Kiesza

Boogschutter 23 november - 21 dec. Haast en spoed is zelden goed. Het kan dus zeker geen kwaad om alles wat trager en rustiger aan te pakken deze maand.Liedje van de maand: Summer - Calvin Harris

Steenbok 22 december - 20 januari Het is niet het moment om risico’s te nemen en kansen te grijpen. Risico’s zullen zich

deze maand tegen je keren en de kansen waar je op ingaat, bren-gen meer nadelen dan voordelen met zich mee. En ja, we hebben het hier over je liefdesleven. Liedje van de maand: Fancy – Iggy Azalea

Waterman 21 januari - 20 februari Jij hebt de wind in de rug deze maand, Waterman. In je relatie gaat het goed, en ook op school of op je werk neem je een fantastische nieuwe start. De vraag is alleen: hoe blijf je dat volhouden?Liedje van de maand: Chandelier - Sia

Page 40: Dubbelpunt september 2014

ACHTERFLAP

WIN DE ACHTERFLAP!

Wil jij met je leidingsploeg de

achterkant van Dubbelpunt sieren?

Stuur dan een leuke groepsfoto

naar [email protected].

De YOLO-leidingsploeg van Chiro Scheldebloem uit Merelbeke na een match gewestvoetbal.

Met dank aan gewest Scheldekant!