Dubbelpunt februari 2015

40
DUBBE L PUNT Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 6 | Chirojeugd-Vlaanderen vzw v.u. & afzendadres: E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2 | P409362 FEBRUARI 2015 [Adresklever] PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE 21170 OP BIVAK OP BIVAK ]FOTO: JAN VAN BOSTRAETEN[

description

Tijdschrift voor Chiroleiding, met informatie over het bivak.

Transcript of Dubbelpunt februari 2015

Page 1: Dubbelpunt februari 2015

DUBBELPUNT

Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 6 | Chirojeugd-Vlaanderen vzw v.u. & afzendadres: E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2 | P409362FEBRUARI 2015

[Adresklever]

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

21170

OP BIVAKOP BIVAK ]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

Page 2: Dubbelpunt februari 2015

2]FEBRUARI 2015[

BRIEVENBUSde

VB's tijdens de VB-dag op 13 december in Chirohuis Heidepark in Waas-munster.

Hugo Flanel in actie op HarrIE-KAAPotter van gewest Kwarekken. Vele groetjes van het betere gewest!

De Chiromeisjes van Meulebeke op de kerstmarkt.

De Chiromeisjes van Velzeke tijdens hun teambuildingsdag. 'Wij willen onze groepsleiding bedanken voor het leuke initiatief en de leuke dag. Merci!'

De leiders van Chiro Zwijndrecht tijdens hun kerstfeestje. Het thema? Asterix en Obelix.

Aan iedereen, dus ook aan jou, een spetterend 2015 toegewenst van Chiro Mejoca!

Wil je iemand de groetjes doen? Of wil je gewoon met een grave foto in Dubbelpunt? Voor al je boodschappen en foto's één adres: [email protected]. Als je foto's doorstuurt, laat dan weten wie er op staat, waar ze gemaakt zijn en welke boodschap erbij hoort. Zorg wel dat je toestemming hebt van de personen op de foto.

BRIEVENBUSde

Page 3: Dubbelpunt februari 2015

3]FEBRUARI 2015[

INHOUD

EEN SCHONE KAMPGROND EN HOE DAT TE BEREIKEN OP P. 4.

VAN WATEROVERLAST TOT KINDJES MET HEIMWEE. ISSUES

OP KAMP EN WAT ERMEE TE DOEN OP P. 6.

ONZE VROUW SPRAK MET WANNES CAPPELLE, ZANGER EN GITARIST VAN HET ZESDE

METAAL. HET RELAAS VAN ZIJN CHIROJAREN OP P. 32.

Op bivak

Dubbelpunt verschijnt maandelijks, maar niet in juli en augustus. Een jaarabonnement is gratis, je kunt het bestellen via chiro.be/dubbelpunt. ]Redactieadres[ Claire Gastmans, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen ]E-mail[ [email protected] ]Eindredactie[ Claire Gastmans ]Redactie[ An Ghysel, Karel Ghysel, Hanne Jochems, Jasper Van Loy, Emilie De Clerck, Lotte Van Doren, Annelies Van der Maat, Evelien Reyntjens en Ilse Cox ]Taalnazicht[ Bart Boone ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Foto’s[ Jens Geeraets e.a. ]Vormgeving[ Valerie Vanderlooy en Jan Van Bostraeten ]Druk[ Drukkerij Vanden Broele, Brugge ]Giften[ giften aan Chirojeugd-Vlaanderen vzw kunnen gestort worden op rekeningnummer BE67 0000 1507 2887.

INHOUD

Ik heb al 7 dagen dezelfde onderbroek

aan!

Bivak 2014: Leider Brecht was ervan

overtuigd dat hij actief mee recycleerde.

ZOMERSE KIEMEN

De winter is nog volop bezig, maar toch sluimert er iets. Voel je het al? Langzaam komen ze op je af geslopen. Ze zijn nu nog maar in de verte aanwezig – misschien voel je ze niet eens – maar de komende vijf tot zeven maanden zullen ze je niet meer loslaten. Ze zullen je hele wezen overnemen en je lijf doen tintelen. Ze stuwen het enthousiasme en de creativiteit die je in je hebt naar een nog hoger niveau. Ze doen je lijstjes maken, brainstormen in je hoofd tijdens dode momenten, nieuwe spelconcepten in het leven roepen, zotte thema's bedenken. In de komende weken en maanden zullen ze alsmaar groter, alsmaar duidelijker aanwezig worden. Hoe meer zon er in de lucht hangt en hoe dichterbij de zomer komt, hoe sneller ze zullen groeien, en hoe meer ze in je zullen gaan kriebelen, springen en jeuken. En als je om je heen kijkt, zul je ze ook bij anderen zien en merken dat ze de jouwe nog groter maken, en jij die van hen. Dat ze eigenlijk dezelfde zijn, en dat ze samen nog veel meer mogelijk kunnen maken.De bivakkriebels, ze zijn in het land. Lotte

edito

Page 4: Dubbelpunt februari 2015

4]FEBRUARI 2015[

OP BIVAK

een milieuvriendelijk kamp begint bij

Een schone kampgrond wasplaats

speelterrein

★★ De oudste afdelingen kunnen met de fiets op kamp, geen betere manier om aan een geweldig kamp te beginnen. Ook de combinatie van fiets en trein is een leuke duurzame optie.

★★ De trein is altijd een beetje reizen ... en voor kleintjes helemaal niet zo duur. Per volwassen persoon mogen er vier kinderen onder twaalf jaar gratis meereizen.

auto's

★★ Een goed kampthema staat of valt met het decor. Maar dat hoeven niet altijd ettelijke vierkante meters panelen te zijn. Je kunt ook elementen uit de om-geving gebruiken om je thema rond op te bouwen. Misschien staat er op de kampplaats wel een oude en verlaten caravan, of misschien loopt er wel een beekje langs de kampweide, of ...

keuken

afvalhoekje

★★ Laat je 'kampradio' niet

de hele dag door de boxen

schallen, maar zend bijvoor-

beeld uit tussen 13 en 14 uur.

Maak er dan een leuke uit-

zending van, veel fijner dan

vier keer na elkaar dezelfde

cd af te spelen!

★★ Er bestaan tegenwoordig al

verschillende duurzame tools

voor op kamp: denk maar

aan een opwindbare zaklamp

of lichtjes op zonne-energie.

★★ Grote wasjes, kleine wasjes ... Gebruik

telkens een teiltje. Zo verspil je zo

weinig mogelijk water. Denk wel even

na voor je je vuile voeten in je waskom

zet. Zou je niet beter eerst je tanden

en gezicht wassen?

★★ Gebruik zeep en shampoo die milieu-

vriendelijk zijn, lees: die bestaan uit

natuurlijke materialen die de natuur

helemaal zelf kan afbreken. Ecover

bijvoorbeeld, dat vind je in elke grote

supermarkt.★★ Is er een rivier of meertje in de buurt?

Dan kun je je ook daarin wassen.

Let wel op: gebruik dan biologisch

afbreekbare zeep of shampoo. Anders

vervuil je het water.

slaaptenten

refter

openingsplaats

★★ Vraag aan de ouders om te carpoolen als ze naar de bezoekdag komen.

★★ Door een goede organisatie – zoals een boodschappenlijstje voor meerdere dagen – kun je makkelijk enkele ritten naar de winkel uitsparen.

Page 5: Dubbelpunt februari 2015

5]FEBRUARI 2015[

OP BIVAK DOSSIER

BRON: OPKAMP.BE

★★ Recycleer materialen en verzin er spelletjes mee. Met oude fietsbanden kun je leuke dingen doen, maar ook met lege blikjes, kapotte ballen, oude stukken kampdecor, enz. Check het dossier op p. 10 voor meer zelfgemaak-te stuff.

★★ Waterspelletjes! Ze horen bij het bivak als een dagtocht en een seniortent. Misschien kun je regenwater opvangen in een ton of een teil? Of gebruik je water uit de beek? Dan moet je de kraan niet de hele tijd openzetten, zie je.

★★ Hou op het einde van het bivak een 'restjesdag’, waarbij je alles serveert wat nog over is. Zeg natuurlijk niet 'restjes' maar 'buffet'.★★ Vraag aan de kookploeg of er nog groenten of andere restjes over zijn, en verzin daar een 'soepspel' mee. Je leden kunnen de ingrediënten verdienen als ze opdrach-ten succesvol uitvoeren, en op het einde maken jullie er samen lekkere soep van.★★ Verkoop overschotten in gesloten verpakkingen na het bivak aan de ouders.★★ Of doneer voedsel in gesloten verpakkingen aan de Voedselbanken.★★ Gebruik ingrediënten die je koopt bij de lokale handelaar (bakker, boer, enz.).★★ Roep één dag uit tot veggiedag (en bereken hoeveel je ecologische voetafdruk is afgenomen die dag).★★ Let bij je aankopen op de verpakking: vieruurtjes hoeven bijvoorbeeld echt niet allemaal afzonderlijk verpakt te zijn.★★ Drinkbussen op kamp zijn een echte must: geen afval en altijd water bij de hand.★★ Hou als kookploeg een logboek bij. Zo moet je niet 'gok-ken' hoeveel pakken pasta je moet koken.

★★ Probeer zoveel mogelijk te sorteren op kamp! Spreek af met de bivakeigenaar hoe je dat het beste doet.

★★ Maak een klein containerpark na. En stel een verantwoordelijke aan.

★★ Neem kippen mee op kamp. Zij eten de restjes op en met wat geluk heb je zelfs verse eitjes op kamp.

★★ Maak een composthoop voor alle gft-afval. Een gft-put is dan weer geen goed idee: dat is niet milieuvriendelijk, en in Vlaanderen en de Oostkantons is het zelfs verboden.

Page 6: Dubbelpunt februari 2015

OP BIVAK

Donderwolken boven het bivakterrein

Tips 'n tricks voor kampproblemen

6]FEBRUARI 2015[

Helaas verloopt niet elk bivak rimpelloos. Of het nu een gebroken arm, gestolen drank of een ondergelopen kampter-rein is: moeilijkheden groot en klein komen in de beste Chirogroepen voor. Wij zetten de meest voorkomende op een rijtje, samen met enkele handige richtlijnen om ze op te lossen.

Vervelende kampeigenaarsDat niet alle kampeigenaars even vriendelijk en aange-naam zijn, mocht onder meer Chiro Wijnegem vorig jaar ondervinden. De eigenaar rekende een hoger dan (mondeling) afgesproken prijs aan voor het brood, het beloofde (drink)water bleef uit, hij zocht redenen om de waarborg te houden, enzovoort. De eigenaar heeft meerdere terrei-nen, en de groepen die daarop verbleven, hadden gelijkaardi-ge klachten.

DOEN!- In het verhaal hiernaast is er overleg geweest tussen

de groepen die op het terrein verbleven. Samen sta je sowieso sterker. Weet je dus dat de eigenaar nog andere terreinen heeft? Probeer dan contact te leggen met de groepen die er verblijven; mogelijk kampen zij met dezelfde moeilijkheden.

- Verwittig Chirojeugd Vlaanderen! Zo kunnen ze andere groepen met klachten helpen in de toekomst, en eventueel stappen ondernemen.

- Zet afspraken duidelijk op papier. Kunnen steunen op wederzijds vertrouwen is natuurlijk fijner, maar mocht er toch een geschil ontstaan, dan heb je iets achter de hand. Hoewel een mondelinge afspraak in België in theorie wettelijk geldig is, zal het je in de praktijk vaak niets opleveren.

Wateroverlast In het verleden moesten helaas al meerdere Chiro-groepen hun bivak vroegtijdig stopzetten omdat hun

terrein onder water stond. Hoewel dat de extreme gevallen zijn, krijgt bijna elk bivak vroeg of laat

weleens meer water te verwerken dan hen lief is.

DOEN!- Slaap je in tenten? Bereid je dan tijdens de opbouw al goed voor door preventief greppels te graven. Wie onnodig werk wil vermijden, kan ook wachten, maar tijdens een stortbui is grep-pels graven vaak minder aangenaam, moeilijker én minder effectief.- Volg het weerbericht op zodat een stortbui niet

helemaal onverwacht komt.- Probeer een plek te vinden waar je

zo nodig een tijdje kunt schuilen, en eventueel zelfs je bivak kunt voortzetten. Denk aan de plaat-selijke parochie, boeren met lege

schuren, gemeentelijke sporthallen, enzo-

voort.

Page 7: Dubbelpunt februari 2015

7]FEBRUARI 2015[

OP BIVAK DOSSIER

- Katten uit bomen halen en branden blussen is niet het enige wat de brandweer doet: ze schieten ook te hulp bij wateroverlast. Aarzel niet om hen te contacteren. (Zorg ervoor dat je hun nummer bij je hebt!)

OngelukjesStruikelen over een losliggende draad, een bal die per ongeluk tegen iemands oog terechtkomt of knoeien met kokend water: een ongeluk is snel gebeurd.

DOEN!- Zorg dat je EHBO-koffer tiptop in orde is! Niet zeker

wat er zoal in moet zitten? Een checklist vind je op chiro.be/veiligheid bij 'EHBO'.

- Natuurlijk weet je ook best wat je met die koffer moet doen. Voor wie geen verpleegsters of dokters in de leidingsploeg heeft, organiseert het Rode Kruis regel-matig EHBO-opleidingen. Alle info vind je op hun website.

- Ook handig om bij te hebben, is de brochure 'EHBO voor jeugdleiders'; je kunt ze gratis aanvragen via chiro.be/brochures. Voor techneuten is er ook een handige EHBO-app.

- Helaas blijven letsels niet altijd beperkt tot blutsen, builen en sneetjes. Aarzel niet om bij ernstige situaties als brandwonden, een langdurende bloedneus of een zware allergische reactie een dokter te raadplegen! (En zoek het nummer van de dichtstbijzijnde arts én het dichtstbijzijnde ziekenhuis op voorhand op.)

- Vergeet ouders geen medische fiche van hun kind te laten invullen, en neem voldoende exemplaren van het medisch getuigschrift mee (check chiro.be/adminis-tratie/verzekeringen).

Diefstal (en vandalisme)DOEN!- Doe altijd aangifte bij de politie, ook bij een kleine

buit.- Werk preventief: markeer waardevol materiaal, pro-

beer tenten en lokalen zo goed mogelijk af te sluiten en vraag indien mogelijk de mensen in de omgeving om mee een oogje in het zeil te houden. Meer tips vind je op chiro.be/veiligheid.

HittegolfWarm is heerlijk; té warm is dat niet echt. En hoe koud het in België soms lijkt, ook hier komen hittegolven regelmatig voor.

DOEN!- Waterwaterwater. Hou altijd drinkwater in de buurt

en laat je leden minstens om de drie kwartier drinken.- Take it easy. Bij extreme temperaturen kan je lichaam

niet te veel inspanning verdragen, dus hou het rustig. Waterspelletjes zijn natuurlijk ook een prima optie, op voorwaarde dat ze niet te hevig zijn.

- Vermijd de zon. Ga in de schaduw zitten, of doe een activiteit binnen. In tenten wordt het daarentegen al snel warm.

- Zorg ervoor dat leden zich insmeren (of doe het – bij jongere kinderen – zelf) en dat ze altijd een hoofddek-sel op hebben.

- Wees voorzichtig met voedsel! Bewaar alles koud, of doe boodschappen à la minute.

SchadeDoor extreme omstandigheden zoals storm of zware neerslag kan er materiaal beschadigd worden, bijvoor-beeld tenten.

DOEN!- Heb je tenten geleend bij de Uitleendienst Kampeer-

materiaal? Dan moet je eventuele schade door brand, storm, wateroverlast of vandalisme niet betalen, op voorwaarde dat je die 'overmacht' kan bewijzen met een verklaring van politie of brandweer.

- Neem je je eigen tenten mee, of leen je ze bij een ande-re jeugdbeweging? Dan sluit je best een extra verzeke-ring af. Dat kan makkelijk via chiro.be/verzekeringen.

Heimwee'Ik wil mijn mamaaaaa ...' Huilende kinderen in de avonduurtjes – help!

DOEN!- Praat over wat ze missen of laat ze iets doen voor

thuis, bijvoorbeeld een brief schrijven.- Heimwee is normaal, en dat mogen kinderen best

weten.- Hebben ze een voorwerp van thuis mee, zoals een

knuffel? Dat is een prima aanknopingspunt voor een gesprekje!

- Geef heimwee zo weinig mogelijk kans door voor een goedgevuld programma te zorgen.

BivakpermanentieHeb je al gehoord van de bivakpermanentie? Gedurende de hele zomer kun je in geval van noodsituaties Chiro-jeugd Vlaanderen contacteren op 03-231 07 95. We staan dag en nacht klaar met raad en daad, en kunnen jullie indien nodig ook helpen om bijvoorbeeld de pers te woord te staan.

Page 8: Dubbelpunt februari 2015

8]FEBRUARI 2015[

Terwijl het buiten ijzig koud is, zitten de leidsters van Chiro Geertrui samen in hun warme

lokalen. Het is duidelijk niet voor iedereen kerstvakantie want de meesten zitten hier

om te studeren. Pas als ze even pauze nemen en straffe

verhalen over hun buitenlands bivak beginnen te vertellen,

vergeet ik voor even het kille winterweer en droom ik weg van zonovergoten stranden.

De meisjes van Melle: Josefien, Emma, Nina, Jolein en Ellen

nemen ons even mee naar Kroatië.

‘Zweven boven de zee met een geweldig uitzicht’ Op kamp in het buitenland

DUBBELPUNT: Op buitenlands bivak vertrekken doe je niet zo-maar, neem ik aan.Josefien: Traditiegetrouw gaan we met onze Chirogroep om de vier jaar op buitenlands bivak. Onze vorige reis ging naar Kroatië. Toen namen we alle tiptiens, keti’s, aspi’s en de leiding mee. We vertrok-ken met een bus van meer dan 50 personen.

DUBBELPUNT: Dat is best een grote groep. Hoe bereid je zoiets voor?Josefien: Omdat we met zovelen op buitenlands kamp gaan, werken we samen met de organisatie Jeka. Zij informeren ons over regio’s en raden ons enkele plekken aan.Emma: Samen met Jeka kijken we dan naar de beste optie voor onze groep. Daarbij spelen de grootte van onze groep en het budget een grote rol. Als de beslissing over de locatie gevallen is, puzzelt Jeka de grote stukken bij elkaar.

Jolein: Toch bepalen we veel zelf van de reis. We krijgen van Jeka een lijst met typische activiteiten uit die bepaalde regio, maar kunnen ook zelf allerlei activiteiten organiseren. Voor dit en nog heel wat andere voorbereidingsdingetjes komt er een werkgroep bijeen.

DUBBELPUNT: Hangt aan zo’n buitenlands avontuur een hoge kostprijs?Jolein: Ja, een buitenlands bivak is eigenlijk wel een dure aangele-genheid. We organiseren dan ook verschillende activiteiten tijdens het jaar om geld in te zamelen. Zo kun-nen we het inschrijvingsgeld voor onze leden laag houden. Uiteraard betalen we ook met de leiding ons deel, we gaan tenslotte mee op reis.Ellen: Om de betaling voor de ou-ders gemakkelijker te maken, zorgen we voor een afbetalingsplan. Zo hoeven de ouders niet alles in één keer te betalen.

Page 9: Dubbelpunt februari 2015

9]FEBRUARI 2015[

‘Zweven boven de zee met een geweldig uitzicht’DUBBELPUNT: Ook op locatie zelf moet er wel wat geregeld wor-den. Verliep dat vlot?Jolein: Op de bivakplaats zelf was er een Belgisch koppel dat altijd voor ons klaarstond met raad en daad.Emma: Voor het eten stond Jeka in. Ze kwamen dagelijks langs met alles wat we nodig hadden. Uiteraard maakten we ons eten zelf klaar. We deelden ons dan op in vendels, zo moest iedereen eens koken.

‘Het groepsgevoel tussen leden en leiding was fantastisch’ DUBBELPUNT: Welke activiteiten zijn jullie het meest bijgebleven?Josefien: Van de activiteiten die Jeka regelde, is parasailing mij het meeste bijgebleven. Je hangt dan met een paar mensen aan een parachute die wordt voortgetrokken door een boot. Je zweeft boven de zee met een gigantisch uitzicht.Emma: Oh, we hebben ook zo’n ad-venture-dag gedaan. Terwijl de ene groep ging kajakken op zee bleef de andere aan wal om in de prachtige omgeving te gaan mountainbiken.Jolein: We hebben ook zelf activitei-ten georganiseerd. We zaten vlak bij de stad Pula, wat ons meteen op het idee bracht om een ‘MonoPula’-spel in elkaar te steken: een levensecht Monopoly-spel waarbij we de stad goed leerden kennen.Nina: Op de laatste avond hielden we zoals op een gewoon bivak ook een feestje. Maar omdat het zo bijzonder was, zijn we naar een partyboot gegaan om ons nog voor een laatste keer helemaal te laten gaan in Kroatië.

DUBBELPUNT: Als jullie nu terugkijken op het buitenlandse avontuur, wat is jullie dan het meest bijgebleven?

Jolein: De vrijheid die iedereen kreeg, was geweldig, en daar werd ook geen misbruikt van gemaakt. Maar ook het bijzondere groepsge-voel vergeet ik nooit. De band tus-sen leiding en leden was geweldig, en daar plukken we nog altijd de vruchten van.

Bedankt voor dit gesprek, meisjes!

Ook deze groepen gingen op buitenlands bivak!

Chirogroep: Sint-Jozef uit MerksemAfdeling: Aspi’sBestemming: Escalona, SpanjeMeest bijgebleven: ‘We deden su-perzotte activiteiten als canyoning, rafting, via ferrata, hydrospeed, puenting en parapente-duosprong.’

Chirogroep: Spirit uit HeverleeAfdeling: Aspi’sBestemming: Pula, KroatiëMeest bijgebleven: ‘Met Igor, de plaatselijke goeroe, naar de top van de berg wandelen en met de hele groep staren naar het prachtige uitzicht! Maar ook verloren lopen

in het natuurreservaat, uitkomen op de kust met prachtige rotsen en twee naakte mannen ontdekken.’

Chirogroep: BroechemAfdeling: Aspi’sBestemming: Budapest en Roe-meniëMeest bijgebleven: ‘Tijdens de vijfdaagse in Budapest hebben we genoten van thermische baden en een fietstocht. In Roemenië gingen we de avontuurlijke weg op. Daar bleven we slapen in tenten, toerden we rond in ondergrondse rivieren en maakten we stevige bergwande-lingen. Zowel voor leiding als aspi’s een geslaagd bivak.’

Wist jij dat er in tal van landen ook groepen zijn waar de Dienst Inter-nationale Activiteiten van de Chiro je graag mee in contact brengt? Wil jij graag op kamp in Slowakije? Samen met en bij een buitenlandse Chirogroep op kamp? Check chiro.be/bivak en klik dan door naar ‘buitenlands bivak’. Of stuur gewoon een mailtje naar [email protected]. Geloof ons, it’s worth it! Je leert nieuwe mensen kennen, en het is een pak goedkoper.

Wil jij ook op buitenlands bivak, maar weet je niet hoe je er praktisch aan moet beginnen? Eén adres: [email protected].

Page 10: Dubbelpunt februari 2015

10]FEBRUARI 2015[

OP BIVAK

Zelf doe je het beter

YOURSELF MADE

BY

We gooien allemaal heel makkelijk dingen weg. Maar eigenlijk is dat nergens voor

nodig. Waarom geef je ze geen tweede leven? Met fietsbanden

kun je comfortabele zetels sjorren, en kroonkurkjes kunnen dienen als leventjes tijdens een

spel. En dan hebben we de random stuff nog niet vermeld die je op de kampplaats vindt

en waarmee je kunt kwartetten. En ook leuk ter entertainment

van je hele Chirogroep: een zelfgemaakte bellenblaas en

muziekinstrumenten. Handen uit de mouwen,

jongens en meisjes!

Bellenblaas Het maakt niet uit hoe oud je leden zijn, bijna iedereen – of je moet echt supercynisch zijn – wordt enthousi-ast bij het zien van een bellenblaas. Jammer genoeg zijn bellenblazers duur en gaan ze niet zo lang mee. Je kunt ze net zo goed – wat zeggen we: je kunt ze béter – zelf maken.

Het belangrijkste aan een bellen-blaas is goed zeepsop. Wedden dat je al deze ingrediënten gewoon ergens in je heem hebt staan? Giet 1 liter water in een emmer en voeg daar 75 ml afwasmiddel, 50 gram suiker en ongeveer 5 gram behan-gerslijm aan toe. Meng vervolgens alles goed dooreen en verdeel het sop over verschillende emmers. Je kunt de verhoudingen ook altijd ver-dubbelen als je meer zeepsop wilt.

Om bellen te kunnen blazen, heb je een soort blaastuit nodig. Daarvoor kun je in principe alles gebruiken wat je in je tent of op de kamp-plaats vindt. Experimenteer eens met wc-rollen om door te blazen. Ook oude pvc-buizen kun je zo gebruiken. Een oud vergiet, een zeef of een vliegenmepper kun je vlug heen en weer bewegen om zo veel kleine belletjes te maken. Petflessen of yoghurtpotjes kun je knippen zodat je erdoor kunt blazen. En ook met rietjes kun je bellen blazen,

YOUR

SELF

MADE BYYOURSELF

Page 11: Dubbelpunt februari 2015

11]FEBRUARI 2015[

OP BIVAK DOSSIER

YOURSELF MADE

BY YOURSELF

MADE

BY

maar zorg er dan wel voor dat je ribbels of speelclubbers niet van het sopje gaan drinken. Experimenteer samen met je leden!

Wie zin heeft om een eigen blaas-stok te maken, heeft daar alleen twee bamboestokken, oude veters en twee vijzen voor nodig. Knoop de veters aan elkaar zodat je een gesloten cirkel krijgt. Schroef elke vijs aan een uiteinde in een bamboestok en bevestig de veters zo aan de twee bamboestokken. Zorg ervoor dat je de twee bamboestokken niet in het midden van je cirkel bevestigt, want de bedoeling is dat je één kort stuk hebt en één lang. De veters doop je in het sop, de twee bamboestokken gebruik je uiteraard als handvaten. Door met je armen te bewegen, kun je immens grote bellen blazen!

Muziekinstrumenten Ook muziekinstrumenten kun je met gerecycleerd materiaal zelf maken. Probeer samen met je leden de volgende ideetjes eens uit, en laat hen nadien allemaal samen of in groepjes samen muziek maken.

» SambablikVraag aan de kookploeg of ze nog lege blikjes hebben. Maak ze proper, en teken de omtrek van je blik op een stuk karton. Knip de cirkel uit. Vul vervolgens je blikje met rijst (of iets anders) en sluit het af met het kar-tonnen cirkeltje. Bedek heel je blikje met schildersplakband, zo kun je het ook mooi schilderen. Laat je leden experimenteren met de hoeveelheid vulmateriaal om verschillende klan-ken te krijgen. Dit knutselwerkje is ook ideaal na een Chiroweekend, als je droge etenswaren over hebt die je niet wilt weggooien.

» Belletjesrammelaar Sla met een hamer enkele kroon-kurkjes plat en boor een gaatje in het midden. Neem een lang stuk ijzerdraad en rijg de kroonkurkjes aan de draad. Laat voldoende plaats

op de ijzerdraad om daar later een handvat aan te bevestigen. Maak zo een reeks cirkeltjes tot je je

rammelaar groot genoeg vindt. Sluit de draad rond een wc-rolletje dat dient als handvat.

» TrommelsEen drummer kan werkelijk niet ontbreken: he's the time-keeper. Gelukkig kun je werke-lijk van alles trommels maken: een waskuip waarover je een stuk plastic spant, kookpotten die je omdraait, flessen waar je met takjes of potloden tegen kunt tikken, enzovoort.

» FluitenEen zelfgemaakte dwarsfluit, of toch iets van dat principe. Vul flessen met verschillende hoeveelheden water. Blaas nu, zoals je dat doet in een dwarsfluit, in de fles. En fluiten maar!

YOUR

SELF

MADE BY

YOURSELF

MADE

BY

YOURSELF MA

DE B

Y

Page 12: Dubbelpunt februari 2015

12]FEBRUARI 2015[

« Een zeil en bruine zeep, meer heb je niet nodig »« Een zeil en bruine zeep, meer heb je niet nodig »

Page 13: Dubbelpunt februari 2015

13]FEBRUARI 2015[

VRIENDEN ONDER ELKAARVRIENDEN ONDER ELKAAR: leefgroep India op de eerste Animatorcursus ooit

LACHEN, GIEREN EN BRULLEN OP KAMP Toen ik vertrok richting Brugge werd m'n nieuwsgierigheid gewekt. In De Karmel vond de eerste Animatorcursus in de geschiedenis van de Chiro plaats. Met een vriendelijk ont-haal en bij een verse kop koffie vertelde deelneemster Lize me dat deze cursus een combinatie van IK en SB is, waar ook aspi’s aan kunnen deelnemen en waarna je meteen een animatorattest op zak hebt. Echt waar.

Tot grote verbazing van de aanwezigen gaat het interview helemaal niet over de spiksplin-ternieuwe cursus. Ik ben vooral benieuwd naar wat een gemeng-de groep van aspi's en jonge leiders en leidsters te vertellen heeft over het bivak. Tijd voor revolutie!? Of blijven we toch maar bij het oude?

DUBBELPUNT: Als jullie baas van jullie Chirogroep waren, wat zouden jullie resoluut veranderen om het bivak leuker te maken?Judith: Wij hebben jaarlijks een bezoekdag. Die dag komen alle ouders langs, zij ontdekken dan alle facetten van een bivak. Voor mij lijkt dat een verloren dag en ook de leden kunnen best enkele dagen zonder hun ouders. Ik zou van die volledige dag een halve maken, of 'm afschaffen.Sophie: Ik zou de oudste leden en hun leiding een dag vroeger laten vertrekken. Zo kunnen zij alles klaarzetten tijdens die extra dag en hoeven we ons geen zorgen meer te maken als iedereen aankomt. Zo'n voorkamp lijkt me echt handig.Tim: Ik zou op elk bivak iets nieuws en uitdagends willen maken. Tij-dens het volgende bivak zou ik een deathride wel fantastisch vinden.Seppe: Een rodedraadspel met alle leden, en dat een volledig bivak lang. Denk bijvoorbeeld aan gotcha. Het moet wel iets zijn waar zowel jong als oud zich mee kunnen amuseren.Amber: Ik zou graag met alle leden op buitenlands kamp gaan. Bij

voorkeur naar Finland, maar het mag ook ergens anders in Europa.Loes: Ons bivak is perfect. (lacht)

DUBBELPUNT: Dit is de uitgelezen kans om met jullie kookploeg te stoefen. Wat maakt jullie kook-ploeg als de beste klaar?Ellen: Het overheerlijke 'verloren brood'. De gedachte alleen al doet me watertanden.Judith: Moeder Rita en tante Roos – zo noemen wij onze kookouders – maken overheerlijke 'hete bliksem'. Dat is een ovenschotel met gehakt, aardappelen, appelmoes en nog allerlei lekkere ingrediënten.Sophie: Elk jaar krijgen we iets spe-ciaals op ons bord. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld verse paella. Nog leuker is de voorlaatste avond, want dan bereiden we het eten met onze eigen afdeling.Judith: Oh, wij hebben dat ook. Per afdeling koken we dan buiten op een open vuur. Supergezellig!

DUBBELPUNT: We gaan even terug in de tijd. Welke activiteit vonden jullie als lid fantastisch?Lize: Onze leiding zorgde altijd voor een goed georganiseerd stadsspel. We mochten dan altijd in kleine groepjes de stad in en gingen volle-dig op in het spel.Seppe: Bij ons werd er elk jaar een ontsnappingsspel in elkaar gesto-ken. Gedurende een volledige dag werden we opgesloten. Om eten en medicijnen te verdienen, moesten we dan opdrachten uitvoeren. Het was altijd goed ingekleed en zeer gevarieerd.

Judith: Als aspi speelden we tijdens het bivak Expeditie Robinson. Het format werd omgedoopt tot Aspidi-tie en tussen alle gewone activiteiten kregen we dan de opdrachten. Geweldig.Tim: Zeepspelletjes zijn klassiekers, maar iedereen blijft het zo leuk vin-den. Een zeil en bruine zeep, meer heb je niet nodig. Lachen, gieren en brullen gegarandeerd.

'De oudste leden en de leiding mogen bij het kampvuur blijven slapen'

DUBBELPUNT: Om af te sluiten nog deze: wat doen jullie op de laatste avond van het bivak?Seppe: Traditioneel blijven de lei-ding en de aspi's een volledige nacht rond het vuur liggen. De volgende ochtend staan we dan meteen klaar voor de opruim.Lize: Tijdens de laatste dag gaan de keti-jongens hout sprokkelen. Na-dien bouwen ze een constructie voor het kampvuur, met telkens een leuk extraatje om het vuur aan te steken. De ketimeisjes verzinnen onder-tussen een leuke ceremonie voor tijdens het kampvuur. Uiteindelijk mogen de leiding en oudste leden bij het vuur blijven slapen.Tessa: Bij ons mogen de oudste leden ook blijven slapen aan het kampvuur.Sophie: Ons jongste en oudste lid steken samen het kampvuur aan. Emotioneel!

Ook ons afscheid is emotioneel. Bedankt Tessa, Jelle, Lize, Tim, Ju-dith, Seppe, Ellen, Sophie, Amber, Loes, Wannes en de begeleiders Pieter en Liese voor jullie tijd en het fijne gesprek.

Page 14: Dubbelpunt februari 2015

14]FEBRUARI 2015[

Primitief koken zonder potten en pannen: zo pak je je middagmaal origineler aan. Bij Chiro Stam uit Mortsel

noemen ze dat al jaren: koken met Jezus. Hier een aantal leuke gerechtjes om een keer af te wijken van de

gekende marshmallow-kampvuurmomenten.

Orange cupcakes Snij een sinaasappel horizontaal doormidden en hol beide helften uit. (Dat is geen verspilling als je het sinaasappelvlees opeet.) Giet in elke schil een lepel cakebeslag. Zet het op warme kolen van het kampvuur.

Poffertjes uit blik Maak poffertjesdeeg. Neem een leeg colablikje en snij dat bovenaan horizontaal door, zodat de boven-kant eraf is. Maak ook gaatjes in de zijkanten. Draai het blikje onder-steboven en zet onder het blikje een theelichtje. (Zorg dat de gaatjes aan de zijkant voldoende groot zijn om het vlammetje zuurstof te geven). Giet het deeg in de holte van het omgedraaide blikje, dat geeft de poffertjes de perfecte vorm!

Scrambled eggs Snij een paprika in tweeën en haal de pitten eruit. Kluts twee eieren en giet het mengsel in de lege paprika. Leg de paprika op de warme kolen van het kampvuur.

Warme hondBereid het deeg van een broodmix die je kant-en-klaar in de winkel vindt. Laat het +/- 20 min rijzen. Trek het deeg uit tot een lange lap. Neem een stok, haal van de boven-kant de bast af en smeer dat uiteinde in met boter. Wind de deeglap om de stok (laat tussen de omwentelin-gen een klein beetje plaats over). Hou de stok boven het vuur. Wanneer het deeg een holle klank geeft, is je broodje klaar! Hou ook een knakworstje boven het vuur op een stokje. Steek het worstje in het stokbrood en je ‘hotdog’ is klaar.

In vuur en vlam Snij een banaan open in de lengte zonder de schil eraf te halen. Steek er stukjes chocolade in. Rol de banaan in zilverpapier en leg het pakketje op de hete kolen. Lepel uit met een dessertlepeltje!

KOKEN ZONDER POTTEN EN PANNEN, OFTEWEL:

KOKEN MET JEZUS

Pop that corn! Neem een leeg colablikje en haal de bovenkant eraf. Giet een beetje olie in het blikje en doe er de maïskor-rels in. Maak een dekseltje van aluminiumfolie en zet het blikje in de warme kolen.

TIP: Koop misschien voor de zeker-heid een zak marshmallows ‘voor als er iets mislukt’. Smakelijk!

Page 15: Dubbelpunt februari 2015

15]FEBRUARI 2015[

Noodgeval op bivak?Bel 03-231 07 95

Op kamp? Check!Voldoende tenten?Rond februar i-maar t laat de Uitleendienst Kampeermater iaal (ULDK) jullie weten hoeveel tenten je kr ijgt voor het komende bivak .

Onze aanvraag voor tenten bij ULDK is goedgekeurd: gelukkig! Onze aanvraag voor tenten bij ULDK is geweigerd.

Wat nu? Geen paniek. Wie helemaal geen tenten kreeg bij ULDK kan een beroep doen op de tenten van Defensie. Daarover vind je alle info op de weigeringsbrief van de uitleendienst zelf. Verder surf je best eens naar sociaalcultu-reel.be/jeugd/uldk.aspx. Groepen uit Vlaams-Brabant kunnen na een weigering terecht bij de provincie. En wat ook belangrijk is: als je aanvraag geweigerd wordt wegens achterstallige facturen krijg je geen tenten tot alles in orde is.

Wij hebben te veel tenten gekregen. Geef dat ten laatste 45 dagen voor de afhaaldatum door aan de uitleendienst. Zo kunnen jullie wat te veel is kosteloos annuleren, én je helpt er andere groepen mee verder. Bovendien riskeer je een boete als je bij het afhalen opeens beslist om er minder mee te nemen dan voorzien.

Wij hebben te weinig tenten gekregen. Wie maar een deel van de gevraagde tenten krijgt, kan geen beroep doen op tenten van Defensie. Wat kun je wel doen?

• Informeer (via de jeugdraad) bij naburige jeugdverenigingen of je bij hen tenten kunt lenen.• Op scoutsengidsenvlaanderen.be/materialenbank vind je scoutsgroepen die tenten uitlenen.• Via bimoutdoor.be kun je tenten huren of kopen. Uiteraard zijn hun prijzen wel hoger dan die van de uitleen-dienst.• Je kunt een zoekertje op het Chiroforum zetten, of er eentje in Dubbelpunt plaatsen.• Mail naar [email protected] voor meer informatie of hulp bij het zoeken. Verhuur je met je Chirogroep tenten of ander kampeermateriaal? Laat het dan ook zeker weten!

Bostoegankelijkheid Ik ga op kamp in Vlaanderen en ben op de hoogte van speelzones in de buurt.

Vrij spelen in de Vlaamse bossen kan enkel in de aangeduide speelzones, die je vindt op natuurenbos.be. Is er geen speelzone in de buurt, vraag dan minstens veertien dagen voor je vertrek toestemming aan voor een bepaald gebied, via opkamp.be/pagina/water-en-bos.. Op bestaande paden en wegen mag je natuurlijk wel vrij spelen!

Ik ga op kamp in Wallonië en dien voor 1 mei mijn aanvraag in. In Wallonië moet je altijd toestemming vragen voor activiteiten in het bos. Het aanvraagformulier vind je op opkamp.be/pagina/water-en-bos. Zorg dat je altijd een kaartje toevoegt van het stuk bos waarin je wilt spelen. Bij je aanvraag krijg je ook de contactgegevens van de bevoegde boswachter. Informeer voor je vertrekt even of alles in orde is! Meer info vind je op opkamp.be/pagina/water-en-bos.

Bivakaangifte en permanentie Ik heb mijn bivakaangifte in orde gebracht.

Via het GAP kun je alle bivakgegevens invullen. Doe dat voor 1 juni! Zo kunnen we jullie bij noodgevallen efficiënt bereiken en ondersteunen. Wat moet je zeker invullen: de periode, het adres, en wie van je leidingsploeg de bivak-verantwoordelijke is. De deelnemerslijst is niet verplicht, die is er enkel voor jullie gemak. Meer info vind je op chiro.be/actie/bivak/bivakadministratie#bivakaangifte.

Ik ga op kamp in Wallonië of in de Duitstalige Gemeenschap en heb mijn verplichte kampregistratie in orde gebracht. In alle Waalse en Duitstalige gemeenten ben je verplicht om je kamp te registreren bij het gemeentebestuur. Lastig en veel werk? Geen probleem, want Chirojeugd Vlaanderen brengt alle kampregistraties in orde! Het enige wat we daarvoor vragen, is om op tijd je bivakaangifte in te vullen!

Ik ken het noodnummer van de Chiro uit mijn hoofd. Een vraag, probleem of noodgeval? In de bivakperiode is Chirojeugd Vlaanderen altijd bereikbaar op 03-231 07 95. Sla het nummer op in je gsm, hang het boven je luchtmatras of laat het tatoeëren op je been, zo ben je nooit alleen!

Ik zit nog met vragen. Nog niet alles even duidelijk? De meest actuele informatie vind je op opkamp.be. Verder kun je ook Het Bivakboek raadplegen (te koop in De Banier), en Loslopend Wild (bestellen via De Ambrassade). Ook in de aanbieding (check chiro.be/uitgaven): Veiligheidsfiches, EHBO-brochure, (N)iets mis mee (een instrument om om te gaan met seksu-eel grensoverschrijdend gedrag) en Het Tochtenboek. Ten slotte kun je ook terecht bij het aanspreekpunt Bivak. Bel naar 03-231 07 95 en vraag naar Fara Elsen of mail naar [email protected].

Page 16: Dubbelpunt februari 2015

16]FEBRUARI 2015[

Dit Chiromantisch verbindingsspelletje is een ideaal tussendoortje voor op de leidingskring. Teken op een blad een piramide en plaats hierin de naam van elke leider en leidster – twee aan twee. Iedereen zoekt voor zijn of haar partner een voorwerp dat hen verbindt, iets wat hun link symboliseert. De partners laten dit aan elkaar zien en gaan dan als duo op zoek naar een voorwerp voor het volgende duo. Op het einde zoekt de hele groep naar een voorwerp dat hen allemaal samen verbindt.Uitdaging: zoek iets specifiekers dan enkel je Chirohemd of leidings-koord. Iets wat enkel van toepassing is op jouw duo of groep.

Nieuw spel: BuitenaardigTijdens dit spel leren je leden aan een kleine alien (Muk) hoe we op aar-de omgaan met vriendschap en verliefdheid. Opdrachten en vertelplaten maken dit onderwerp ook voor de jongsten begrijpelijk en je leert als leiding je leden nog beter kennen. Tof spel voor een Chiromantische namiddag. Wil je zo'n spel winnen voor jouw Chirogroep? Stuur een mailtje naar [email protected]. Buitenaardig is een creatie van Jong & Van Zin. Meer weten? jongenvanzin.be/buitenaardig!

Lovetrip in het Chirolokaal!

Chiromantiek bij de ribbels en speelclubbers

Personages - Rens-Sofie- Robbe- Keti's met een dansje- Paar leiders en leidsters- Veel figuranten: - kampvuurbezoekers

Locaties- Chiroplein met kampvuurplek- Aan de Chiropoort

Materiaal- Kampvuur- Inkleding

AFLEVERING 6: HEY BUUR, KOM JE OOK NAAR HET KAMPVUUR?

SCENE 1: De leiding bereidt voor De Chirogroep van Rens organiseert een kampvuuravond. Alle leden, de oud-leiding, het oudercomité, de buren en vrienden zijn uitgenodigd. We zien een scene waarin de leidingsploeg alles aan het klaarzetten is: banken, stoelen, brandhout, vuurkorven, sjorringen, sfeerverlichting, lekkere vuurhapjes, warme chocomelk, bekertjes, blusmateriaal, gitaren, zangboekjes, Chiro-vlaggen, enz. Sofie blijft constant in de buurt van Rens en probeert zoveel mogelijk taakjes samen met hem te doen.

SCENE 2:Het volk stroomt toe Enkele leiders en leidsters, onder wie Rens, staan aan de Chiropoort om iedereen te verwelkomen. Ze wijzen het volk de weg naar de kampvuurplek en de stand waar ze vuurhapjes en drank kunnen krijgen. Er heerst een gezellige sfeer.

SCENE 3:Het moment van Rens! Tijdens het kampvuur zijn er enkele acts. Zo-als afgesproken op de leidingskring zal Rens een paar liedjes zingen.We zien het einde van het actje van de keti's (een dans). Rens gedraagt zich al zichtbaar zenuwachtig. Groepsleider Robbe vraagt een applaus voor de keti's en kondigt Rens aan. Het eerste liedje van Rens klinkt erg stil en onzeker. Hij heeft zijn zenuwen nog niet onder controle. Sofie applaudisseert al, maar de rest van het publiek is nog niet zo enthou-siast. Tijdens zijn tweede liedje zien we dat het publiek begint mee te zingen. Rens krijgt ook applaus. Hij wordt alsmaar zekerder en zijn stem klinkt steviger dan in het begin. Hij heeft er plezier in en zijn laatste liedje is een echt succes. Iedereen zingt mee en Rens krijgt een denderend applaus van de enthou-siaste menigte! Rens straalt en het Chiro-mantisch deuntje van het laatste nummer zindert nog lang na in ieders hoofd.

Fade-out en vol spanning wachten op de volgende aflevering!

Chiromantiek: de soap Check de afleveringen van de soap op chiro.be/chiromantiek!

Page 17: Dubbelpunt februari 2015

17]FEBRUARI 2015[

Hoera! Het is bijna zover: het Chiroman-tisch kampvuurweekend staat voor de deur! In het weekend van 14 februari steken we met alle Chirogroepen een romantisch vuurtje aan. Doet jouw Chirogroep ook mee? Laat het op Facebook weten aan Rens van de Chiro en post je foto's met de hashtag #Chiromantiek!

Bezig met de laatste voorbereidingen? Check this out:n Leden, vrienden, liefjes, ouders, buren,

oud-leiding, enz. allemaal al uitgeno-digd? Alright!

n Nog snel een Facebookbanner fiksen? Gebruik het aanpasbaar promomateri-aal op chiro.be/chiromantiek.

n Dekentjes en zeilen voorzien om warm en droog te zitten?

n Winkellijst gemaakt voor appelsienca-kejes, fruitfondue, malse marshmallows en andere vuurhapjes?

n Alternatieven voor als je geen groot vuur mag maken + extra sfeer-met-vuur-ideeën gecheckt in het kamp-vuurdraaiboek op chiro.be/chiroman-tiek?

n Kleine dingetjes waar je best ook nog aan denkt allemaal aangevinkt in de checklist van het kampvuurdraaiboek?

Dan ben je er helemaal klaar voor! Een fantastisch Chiromantisch kampvuur gewenst!

Kampvuur! Chiromantiek op de set

Acteur Timothy (Rens) zingt zelf in de hippe band: Tegen Beter Weten In. Zijn vaste gitarist Robin nam dan ook deel aan de opnames. Deze foto flitsten we tijdens hun laatste snelle repetitie net voor het optreden van Rens bij het kampvuur. Fijne kerels en knap bovendien! Interesse om met een van deze mannen een Chiromantisch moment te beleven? Stap 1: like de Facebookpagina van Tegen Beter Weten In!

Wat gebeurt er op deze foto? Je ziet het in een volgende aflevering van Chiromantiek! We zijn op zoek naar het model hier rechts op de foto. Er is fanmail voor deze jongeman. Ken je hem? Of ben je ook fan? Laat het weten aan de crew via [email protected]! Als dit verhaal een Chiro-mantisch staartje krijgt, vertellen we jullie graag het vervolg!

De Videoredactie is een toffe club zot Chiro-volk. Zin om mee te doen? Zowel voor als achter de schermen zoeken we nog helpende handen voor de komende projecten. Als je er al wat van kent, is dat mooi meegenomen, maar je hoeft zeker geen pro te zijn om mee te doen. We leren zelf voortdurend bij in de ploeg. Meer weten of zin om eens mee te doen? Laat je horen via [email protected]!

HET MOMENT VAN RENS

WIE IS HET MODEL?

JOIN THE CREW!

#ChiromantiekJouw weekends lopen over van de Chiromantiek? Love is in the air? Post je schattigste Chiromantiekfoto's op Instagram of Facebook met de hashtag #Chiromantiek! Of mail ze naar [email protected]. Dan zwieren wij ze in een volgende Dubbelpunt! Verrassing voor dat schattige koppeltje (in wording)?

Page 18: Dubbelpunt februari 2015

18]FEBRUARI 2015[

RIBBELS

EEN SNOEPMACHINE VAN AFVAL EEN SNOEPMACHINE VAN AFVAL De gestolen onderdelen Professor Proper is heel droevig en wil graag zijn onderdelen terug-krijgen. Maar de afvalmonsters zijn niet zonder meer bereid om ze terug te geven. Hij vraagt de hulp van de ribbels om de onderdelen te verzamelen zodat hij de machine weer kan laten werken en zodat de afvalmonsters verdwijnen.

★★ De afvalmonsters hebben de volgende onderdelen gestolen:

★★ Een lege batterij die zorgt voor het opslaan van groene energie

★★ Een rotte appel, waarvan het sap de machine smeert zodat ze soepel werkt

★★ Petflessen die dienen als buizen voor de machine

★★ Een leeg colaflesje dat dient als hendel om de machine aan te zetten

★★ Een aantal oude fietswielen die als tandwielen de machine draaiende houden

★★ Een oude krant die de professor entertaint wanneer de machine aan het werk is

Willen de ribbels de professor helpen om de gestolen onderdelen terug te winnen? Dan moeten ze per gestolen onderdeel een opdracht uitvoeren. Slagen ze daarin, dan krijgen ze het onderdeel terug.

Professor Proper is een sto-koude man die heel zijn leven lang bezig is geweest met het ontwikkelen van een machine

die afval verandert in snoepjes. Toen de machine, gemaakt uit

gerecycleerd afval, na vele jaren ontwikkelen eindelijk een feit

was, hebben afvalmonsters enkele belangrijke onderdelen

gestolen. De afvalmonsters zijn stinkende, valsspelende trollen die als enige doel hebben heel de wereld te vervuilen. Ze wo-nen in grotten onder afvalber-

gen. Ze willen dus ook niet dat afval gerecycleerd wordt. Als

het afval verdwijnt, verdwijnen namelijk ook de afvalmonsters.

OpdrachtenBatterij: Om energie te vinden voor de machine en zo de batterij te kunnen vullen, moeten de ribbels zelf energie opwekken. Dat doen ze door met de hele groep zo snel mogelijk een hindernissenparcours af te leggen. Hoe energiek is je onstuimige bende?

Rotte appel: Hang een appel in een boom of ergens hoog tegen de muur. De ribbels moeten nu een mensenpiramide bouwen om zo tot aan de appel te geraken.

Petflessen: De ribbels doen mee aan het Europees kampioenschap petflessenbowling! En de prijs die ze kunnen winnen is ... een petfles.

Colaflesje: Na het vieruurtje ruimen de ribbels alles netjes op en sorteren ze het afval. Alle flesjes zetten ze netjes in de bak, en de kroonkurken verzamelen ze apart. Daarmee verdienen ze een leeg colaflesje.

Oude fietswielen: Speel Dokter Knobbel met fietsbanden. De ribbels kiezen een ‘dokter Knobbel’. Die ribbel gaat even weg. De groep maakt nu een ‘levende knoop’. Dat doen ze door onder, boven, links

Page 19: Dubbelpunt februari 2015

19]FEBRUARI 2015[

AFDELINGEN

EEN SNOEPMACHINE VAN AFVAL EEN SNOEPMACHINE VAN AFVAL en rechts van elkaar te gaan liggen en elkaars handen en benen niet te lossen. Dokter Knobbel wordt erbij gehaald om de patiënt opnieuw in orde krijgen. De dokter moet met andere woorden de levende knoop ontwarren.

Oude krant: De ribbels krijgen een krant. Ze moeten het veld oversteken en mogen daarbij alleen op de krant staan. Geraken ze aan de overkant?

Snoepmachine Zijn de ribbels erin geslaagd alle onderdelen te verzamelen? Profi-ciat! Professor Proper is hen heel dankbaar en de afvalmonsters zijn verdwenen. Als beloning krijgen ze allemaal een snoepje dat de snoep-machine geproduceerd heeft.

Een spel van Chiro Hiperlie

Page 20: Dubbelpunt februari 2015

20]FEBRUARI 2015[

SPEELCLUB

Hoe groot is de ecologische voetafdruk van jouw bende speelclubbers? Stoppen zij

hun boterhammetjes in een brooddoos of verpakken ze in

zilverpapier? Komen ze met de fiets naar de Chiro of worden ze

met de auto gebracht? Speel met hen een fijn bosspel,

en verklein hun ecologische voetafdruk!

Doel van het spel Je voetafdruk tegen het einde van het spel een pak kleiner maken.

Speluitleg Iedereen krijgt een grote papieren voetafdruk met daarop tekeningen van allerlei dingen die je voetafdruk serieus vergroten. Het is de bedoe-ling om via spelletjes die belastende dingen kwijt te geraken en op het einde een kleinere voetafdruk te hebben. Voorbeelden die je op de voet kunt tekenen of plakken: een zwembad, een jeep, vlees, een vlieg-tuig, een ananas, een chauffage, een elektronisch toestel, enz.

Spelverloop De speelclubbers zoeken hun leiding, die verstopt zit in het bos. Als ze hen kunnen vinden en een opdracht goed uitvoeren, mogen ze een stuk van hun voet scheuren of knippen. Ze mogen geen twee keer na elkaar bij dezelfde post langsgaan. Maar let op! Er lopen ook dikke Amerikanen in het bos. Dat zijn gehaaide verkopers! Als je aangetikt wordt door een van hen krijg je weer een deeltje aan je voet bij geplakt.

Tip:

Zorg dat je als leiding ver ge-noeg van elkaar zit en regelmatig verandert van positie, anders gaan de speelclubbers simpelweg van de ene naar de andere post en wordt het snel een saai afvinken van de opdrachten.

duurzaam spel

Page 21: Dubbelpunt februari 2015

21]FEBRUARI 2015[

AFDELINGEN

De opdrachten: Wil je af van ... ... het grote zwembad in je tuin? Verzamel in een bekertje zoveel mogelijk speeksel (tot aan het vierde ribbeltje bijvoorbeeld).

... je jeep? Leg zonder fouten een vooraf uitgestippeld fietsparcours af.

... je vleesrijke maaltijden? Beeld zo goed mogelijk een groente uit. Kan de leiding het raden, dan mag je het stukje vlees afscheuren. Je krijgt zes kansen om de groente uit te beelden.

... je verre reizen met het vliegtuig? Plooi een vliegertje en laat het tot voorbij een bepaalde lijn zweven.

... tropische en niet-seizoensgebon-den fruitsoorten? Maak een woord-ketting met minstens tien fruit- en groentesoorten, liefst uit exotische streken! Bijvoorbeeld: ananas – sinaasappel – lychee – enz.

... het gigantische huis waarin je helemaal alleen woont? Zoek twee andere speelclubbers en bouw samen een kamp.

... mensen die zelfs in de winter in bikini rondlopen omdat hun verwarming toch lekker hoog staat?

Doe in dertig seconden zoveel mogelijk kleren aan!

... elektronische toestellen die heel de dag nodeloos op stand-by staan? Zoek een andere speelclubber en doe een duel boomzitten. Of nog: blijf om het langst tegen een boom zitten met je benen in een hoek van 90 graden en je rug tegen een boom geleund.

Geef telkens wanneer je speelclub-bers een opdracht goed vervuld hebben een beetje uitleg over het ecologische alternatief!

Dit spel vonden we op opkamp.be. Meer milieuvriendelijke spelen voor op bivak? Check opkamp.be!

ECOLOGISCHE VOETAFDRUK? De ecologische voetafdruk is de oppervlakte aarde die nodig is om te voorzien in de levensstijl van een persoon, stad of land. Als we bij-voorbeeld een biefstuk eten, wordt de gebruikte oppervlakte berekend aan de hand van het aantal hectare weiland dat die koe nodig heeft, de oppervlakte die nodig was om haar voedsel te pro-duceren en haar drinkwater te winnen, de energie die verbruikt is om haar stal te warmen, de benzine die nodig was om haar te vervoeren, enz. De gemid-delde ecologische voetafdruk van de Belg is 4,9 hectare. Als iedereen zou leven als de Belgen hebben we drie planeten nodig! Als we kijken naar wat de aarde ons werkelijk kan bieden, zouden we maar 1,6 hectare mogen gebruiken.(Bron: wwf-footprint.be)

Page 22: Dubbelpunt februari 2015

22]FEBRUARI 2015[

WAAR IS WALLY?

SpeluitlegWally is weer in het land en hij wil de rakwi's verrassen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Hij maakt er een hele zoektocht van. Wie kan hem als eerste vinden? Verdeel je rakwi's in twee ploegen. Na elk spel krijgt de winnende ploeg een tip over waar Wally zich bevindt.

TIPSJe kunt de tips over de vind-plaats van Wally op verschillende manieren aanbieden. Je kunt kiezen voor cryptische omschrij-vingen, geografische kaarten van de omgeving, foto's, enz. Verstop een kartonnen versie van Wally of een Wally-popje.

Spelen

'WAAR IS WALLY'-POTTEKE -STAMPBeide ploegen kiezen iemand uit die even voor 'naakte’ Wally wil doorgaan. Ze moeten hun Wally zo snel mogelijk aankleden. De kleren liggen op een centrale plaats naast de bal. De leiding beschermt de bal. Wie de bal kan wegtrappen, mag een kledingstuk meenemen. Welke ploeg krijgt zijn Wally als eerste aangekleed?

ZEEUWEN À LA WALLYDit spel speel je rond een vrijstaand gebouw. Je Chirolokalen bijvoor-beeld, of de kerk op het dorpsplein, enz. Het spel is een variant op tik-kertje, maar de rakwi's mogen zich enkel voorwaarts verplaatsen en moeten rond het gebouw lopen. De tikker zet een Wallymuts op, zodat je hem of haar kunt herkennen. Wie getikt wordt, krijgt de muts en wordt de nieuwe tikker.Speel dit spel tien minuten. De ploeg van de rakwi die als laatste de muts draagt, verliest het spel.

WALLY ZEGT ... De twee ploegen staan in twee rijen naast elkaar. De leiding is Wally, en geeft tijdens het spel twee soorten bevelen. Optie 1: Wally zegt 'ga zitten'. Optie 2: ga zitten. Enkel het bevel dat begint met 'Wally zegt' moet opgevolgd worden. Wie een bevel uitvoert dat niet begint met 'Wally zegt', ligt uit het spel. De ploeg die het langste standhoudt, wint.

ROEP WALLY Baken twee gebieden af waarin telkens één rakwi van elke ploeg staat. Alle andere rakwi's staan geblinddoekt verspreid over het ter-rein. Na het startsignaal mogen de twee niet-geblinddoekte rakwi's hun teamleden bij zich roepen. Het team dat als eerste helemaal in zijn gebied

staat, heeft gewonnen en mag een tip gaan zoeken.

BEN JIJ WENDY, WALLY'S VRIEN-DIN?Op het speelterrein staan twee stoe-len tegenover elkaar. Beide ploegen duiden in het geheim een Wendy aan. Elke ploeg probeert zo snel mogelijk de andere Wendy te vinden door spelers van het andere team op een stoel te plaatsen en te vragen of zij Wendy zijn, de vriendin van Wal-ly. De ploeg die als eerste de Wendy van de andere ploeg gevonden heeft, wint.

Dit spel is gemaakt door de Spelen-club van de afdelingscom-missies. Wil jij graag meehelpen of heb jij nog super-toffe spelen? Mail dan naar Sarah Goris via [email protected]!

RAKWI’S

Wie zoekt, die vindt. Rood en wit, wie weet waar Wally zit? Hij is een avonturier in hart en nieren, met een tripje door heel het land kun je hem altijd plezieren. Antwer-pen, Gent of Borgloon: hij is de meest gezochte persoon. Wie Wally vindt, is de rakwigroep die het spel wint!

Page 23: Dubbelpunt februari 2015

23]FEBRUARI 2015[

AFDELINGENWAAR IS WALLY?

De Chiro is op zoek naar het beste bivakspel!

Heb jij een bangelijk spel gespeeld de voorbije

zomer? Geef het ons door en wie weet

verschijnt jouw spel wel in Dubbelpunt.

Mail naar [email protected]!

]FOTO: JAN VAN BOSTRAETEN[

Page 24: Dubbelpunt februari 2015

24]FEBRUARI 2015[

Kamelenrace

TITO’S

SpeluitlegWelke kameel rijdt het snelst tot bij de farao? Alle leden krijgen een kameel – print een paar inkleurpla-ten af – en pimpen die naar keuze. Ze plakken de kamelen tegen een wc-rolletje zodat ze stevig kunnen blijven staan. Plaats de kamelen allemaal op dezelfde afstand van de farao, net zoals bij het echte spel!

Speel verschillende spelletjes met je tito's. Na elk spel mogen de drie besten hun kameel enkele stapjes vooruit zetten. Op het spelbord staan zes bekers.

Elke beker heeft een andere waarde. Die waarden stellen het aantal spron-gen voor die de kameel mag maken. Als je de winnaar bent van een spel, mag je met zes pingpongballetjes je kans wagen. Let wel: het balletje moet eerst op tafel botsen voor het in een bekertje mag belanden. De tweede mag vier balletjes botsen en de derde twee. Na afloop tel je de waarden per lid op en mag elk lid zijn of haar kameel verplaatsen in de richting van de farao.

TIP: Je kunt het spel ook spelen zoals bij echte kamelenrace. Leg de bekertjes plat op tafel en laat je tito's hun balletje erin rollen zoals op de kermis.

TIP: Wil je het nog echter laten lijken? Check dan 'kamelenrace' op YouTube eens. Speel de muziek af en het lijkt wel of je echt aan een kermisattractie staat!

Spelen

Piramides bouwenElke tito probeert een zo hoog mogelijke piramide te bouwen met kaarten. Ze krijgen er vijf minuten voor. Creatieve constellaties worden extra beloond!

De reis van MozesAlle tito's krijgen een ei dat ze van punt A naar punt B moeten verplaat-sen in een teil met water, zonder dat het ei (Mozes) zinkt. Laat je leden een creatief vaartuig in elkaar knutselen waarin het ei zich veilig kan verplaatsen.

HiërogliefenMaak een raadsel met hiërogliefen. De tito's moeten dat zo snel mogelijk ontcijferen.

MummificerenMummificeer alle tito's met fietsban-den. Ze krijgen elk een fles water die ze moeten beschermen. Na het fluitsignaal proberen ze de flessen van hun medeleden om te trappen met een voetbal. Wie aan het einde van het spel nog het meeste water in zijn of haar fles heeft zitten, wint. Als je valt, moet je zelf proberen weer rechtop te geraken. Grappige momenten verzekerd!

Tedutedutedudududuuuuuu. Herken je het geluid? Kamelenrace op de kermis, een van de beste kermisattracties aller tijden!

Speel het spel nu live met je tito's!

Page 25: Dubbelpunt februari 2015

25]FEBRUARI 2015[

AFDELINGEN

Cactussen De tito's krijgen elk drie ballonnen die ze aan hun kleren vasthangen. Na het startsignaal proberen ze elkaars ballonnen stuk te stampen of prikken. Van wie blijven de ballonnen het langst leven? En wie mag dus als eerste een kans wagen op enkele stapjes vooruit met zijn of haar kameel?

Dit spel is gemaakt door de Spelen-club van de afdelingscommissies. Wil jij graag meehelpen of heb jij nog supertoffe spelen? Mail dan naar Sarah Goris via [email protected]!

De Chiro is op zoek naar het beste bivakspel!

Heb jij een bangelijk spel gespeeld de voorbije

zomer? Geef het ons door en wie weet

verschijnt jouw spel wel in Dubbelpunt.

Mail naar [email protected]!

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

Page 26: Dubbelpunt februari 2015

26]FEBRUARI 2015[

KETI’S

Ons milieu is als een brandende kaars. Als we de vlam niet doven, smelt de kaars helemaal weg. Als we niet minder met de auto rij-

den, energie verbruiken en vlees eten, en meer recycleren, smelten de poolkappen. Gelukkig kunnen je keti’s daar iets aan doen!

DUURZAAM SPEL

CANDLE IN THE WIND: RED HET MILIEU!

SPELUITLEG Verdeel je leden in twee ploegen. Elke ploeg krijgt een kaars, die je bij elke opdracht aansteekt. De kaarsen staan op een centrale post. Wanneer een ploeg terug aan de centrale post komt na het uitvoeren van een opdracht mogen ze hun kaars uitblazen. De ploeg die het snelst alle opdrachten uitvoert, houdt de grootste kaars over en heeft het best gestreden voor het behoud van milieu en natuur.

OPDRACHTEN 1. Minder auto’s op de weg Koop op voorhand acht kaartjes voor een busrit van De Lijn (in totaal ongeveer tien euro).Elke ploeg krijgt vier kaartjes mee, die ze moeten proberen te verkopen aan mensen met een rijbewijs. De ploegen moeten met hun gsm of fototoestel een foto maken van de personen met rijbewijs, én het gepaste bedrag van de verkochte ticketjes teruggeven. Ging dat vlot, mensen mét een auto overtuigen om het openbaar vervoer te nemen?

2. Recycleren Elk groepje krijgt een blauwe pmd-zak en een gewone huisvuilniszak mee. De ploeg die als eerste terug-

komt met twee volle zakken – netjes gesorteerd – vuilnis dat ze buiten gevonden hebben, wint.

3. Quiz Stel je keti’s een aantal vragen over het milieu en de gevolgen van onze levensstijl daarop. Op die manier worden ze zich meer bewust van een aantal kleine dingen. Voor elke vraag die een ploeg juist beant-woordt, wordt de kaars van de andere ploeg een aantal minuten aangestoken.

Voorbeeldvraag: Hoeveel liter water heb je nodig voor een steak op je bord?

A. een halve literB. tien literC. vierduizend liter

4. Milieutips Probeer twee milieutips wat meer populariteit te geven. 1. Als je een baksteen in het reser-voir van het toilet steekt, verbruik je minder water bij het doorspoelen. 2. Vul de vaatwasmachine volledig voor je ze aan zet.Beide ploegen zoeken – elk een ander – huis waar ze de afwasmachi-ne eerst helemaal vullen. Ze krijgen ook elk een baksteen mee om een huishouden ervan te overtuigen de

toilet-truc toe te passen. Als bewijs maken je keti’s er foto’s van.

5. Vuilnismannen zijn tof Het beroep van vuilnisophalers wordt helaas niet altijd voldoende gerespecteerd. Nochtans zijn zij het die onze vuile klusjes opknappen en ervoor zorgen dat de gemeente er netjes bij ligt. Ga daarom op zoek naar een vuilnisman of -vrouw en doe bij hem of haar thuis als bedan-king en eerbetoon de afwas.

6. Slogan Elke ploeg verzint een slogan om de rest van hun Chirogroep milieube-wuster te maken. De ploegen ma-ken daarvoor ook een mooie affiche, die ze ophangen in de lokalen. De ploeg met de beste slogan en affiche mag de kaars van de andere ploeg vijf minuten laten branden.

7. Fruit en groenten van eigen bodem Voorzie geen vieruurtje, daar moeten je keti’s deze keer zelf voor zorgen! Laat hen naar lokale tuin- en landbouwers gaan of naar de bakker om de hoek, op zoek naar lokale etenswaren waarmee ze hun vieruurtje kunnen samenstellen. Want producten die van ver komen, leggen een lange weg af, en daar is veel energie voor nodig.

Dit spel vonden we op opkamp.be. Meer milieuvriendelijke spelen voor op bivak? Check opkamp.be!

Page 27: Dubbelpunt februari 2015

27]FEBRUARI 2015[

AFDELINGEN

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

Page 28: Dubbelpunt februari 2015

28]FEBRUARI 2015[

Een baard, beenhaar, okselhaar of nog ander haar: aspi's hebben er weleens last van. Een spel met scheerschuim is hen dus niet vreemd. Onder het motto 'hoe vettiger, hoe prettiger'

zijn er oneindig veel spelletjes te bedenken met scheerschuim. Here we go.Met dank aan de Dienst Artistieke Activiteiten.

ScheerschuimkettingDe aspi's gaan in een kring staan en krijgen in elke hand een beetje scheerschuim. Daarna duiden ze twee plaatsen op hun lichaam aan met een dotje scheerschuim, zonder te weten waarom. Daarna is het de bedoeling dat ze alle dotjes scheerschuim proberen te verbinden met elkaar (been aan oor, hoofd aan neus, enz.)

Om het hoogstVoor de volgende scheerschuim-ervaring gaan de aspi's rond een grote tafel staan. Ze verdelen zich in duo's. De opdracht is simpel: een van de twee probeert door scheerschuim te spuiten op de hand van de andere een zo hoog mogelijke toren te maken. Valt je toren om, dan verlies je. Wie na vijf minuten de hoogste toren heeft, wint.

PictionaryHet oeroude spel in een nieuw jasje gestoken. In plaats van te tekenen op een wit blad tekenen de aspi's de uit te beelden woorden op een tafel die met scheerschuim bedekt is. Wie als eerste kan raden wat er getekend wordt in het schuim, mag de vol-gende tekening maken. Je kunt ook streepjes trekken in het schuim als puntentelling.

ASPI’S

Page 29: Dubbelpunt februari 2015

29]FEBRUARI 2015[

AFDELINGEN

Kasteel van schuimVerdeel je aspi's in twee ploegen. Ze krijgen elk een helft van de tafel. Na het startsignaal krijgen de ploegen een halve minuut de tijd om zoveel mogelijk scheerschuim naar hun zijde van de tafel te krijgen. Na die halve minuut krijgen ze tien minuten om een kasteel te bouwen. Wie het mooiste kasteel bouwt, wint. Daarna verklaren ze elkaar de oor-log, en mogen ze elkaars kastelen een halve minuut lang bekogelen.

Tikkertje scheerschuimWe verlaten de tafel voor een iets actiever spel. We spelen tikker-tje. De tikker neemt een hand vol scheerschuim en probeert iemand aan te tikken. Wie getikt wordt, is de volgende tikker.

Variatie: Scheerschuim is giftig. Als de tikker een lichaamsdeel van een aspi raakt, wordt dat lichaamsdeel verlamd. Als je bijvoorbeeld getikt wordt aan je oor, moet je met je hand je oor vasthouden. Als je geen handen meer over hebt om een getikt lichaamsdeel vast te houden, lig je eruit.

ScheerschuimsmileysProbeer op het gezicht van iemand anders een emotie uit te vergroten door met scheerschuim iets te bena-drukken. Gefronste wenkbrauwen maken iemand boos, bijvoorbeeld, en een brede glimlach maakt iemand blij. Laat iedereen een paar emoties uitproberen.

Kapsalon De ScheerIn kapsalon De Scheer wordt de schaar niet in je haar gezet, maar krijg je een nieuw scheerschuimkap-sel. De leden kunnen per twee of per drie met kapsels experimenteren. Je kunt ook nog gaan shoppen in boetiek Het Schone Schuim voor een

nieuwe scheerschuimige outfit. Je kunt die prachtige kapsels en kleren daarna tonen op de catwalk of maak er een scheershow van.

AaaaaaaVerdeel je aspi's in twee ploegen, elke ploeg krijgt een afgebakend veld. Iemand uit vak 1 loopt vak 2 in en probeert de aspi's daar te tikken door hen met scheerschuim aan te raken. Je mag aspi's aantikken zolang je in één adem aaaaa kunt roepen. Als je niet terug op je eigen veld geraakt voor je buiten adem bent, word je ingelijfd door de andere ploeg. Wie getikt wordt, gaat naar het andere veld. Na vijf minuten draai je de rollen om. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk aspi's in je veld te krijgen.

Schoon schuimVerdeel je aspi's in twee ploegen en geef hen de opdracht om zoveel mogelijk scheerschuim aan hun kant van de tafel te verzamelen. Daarna moet elke ploeg zoveel mogelijk scheerschuim overbrengen naar een emmer. Wie het meeste scheer-schuim heeft kunnen overbrengen, wint. En de tafel zou nu ook min of meer proper moeten zijn.

Nu is het aan jou om zelf nog andere scheer-schuimspelletjes te bedenken! Of je kunt het ook eens proberen met ander spelmateriaal, zoals verf, stoelen, kurken, barbies, ping-pongballetjes, enzovoort. Op zoek naar meer knotsgekke en creatieve ideeën? Ga dan van 27 tot 29 maart mee op Expressieweekend!

Page 30: Dubbelpunt februari 2015

XXVORMINGVOORLEIDING

CHIRO.BE/VORMING

m

VORMING

Volg een van de drie Hoofdanimatorweekends plus een themacursus naar keuze: Workshop-weekend, Tochtenbivak, Groepsleidingsweekend, Expres-sieweekend of Afdelingsboost. Daarna doe je stage in je eigen ploeg.

Trakteer jezelf en je medeleiding op een hemels Hoofdani-matorweekend en een tintelende themacursus en behaal je attest van hoofdanimator.

Hoofdanimatorweekends 20-22 maart 2015 in Heibrand (Westmalle)15-17 mei 2015 in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

Themacursussen 6-8 februari Groepsleidingsweekend in De Hagaard (Overijse)6-8 maart Workshopweekend in De Karmel (Brugge)27-29 maart Expressieweekend in Heibrand (Westmalle)3-6 april Afdelingsboost in De Kalei (Dilsen-Stokkem)4-11 juli Tochtenbivak op geheime locatie

chiro.be/vorming

Vorming HA-WEEKEND + THEMACURSUS + STAGE = ATTEST HOOFDANIMATOR

WORKSHOPWEEKEND Een weekend vol Chirogoesting, met de beste work-shops die tegenwoordig in Chiroland te vinden zijn. Coaching, outdoor cooking, de superspelspecial, Chiro en pr, of hoe je een buitenlands bivak moet organise-ren. Je kiest zelf welke workshops je volgt!

Wanneer? 6-8 maartPrijs? 46 euroInschrijven: chiro.be/workshopweekend

EXPRESSIEWEEKEND Ga mee op Expressieweekend en sta versteld van je

eigen expressiviteit! Creatieve spelen maken, een

bonte avond organiseren, beeld, drama, muziek, dans

en improvisatie. Daarnaast krijg je ook handvaten

aangereikt om zelf een expressieve begeleidingshou-

ding aan te nemen. Ga mee op Expressieweekend en

ontdek wat jij met expressie binnen jouw Chirogroep

kunt bereiken!

Wanneer? 27-29 maart Prijs? 46 euroInschrijven: chiro.be/expressieweekend

TOCHTENBIVAK

Wil jij nog meer Chiro in je zomervakantie? En mag

het een tikkeltje avontuurlijk zijn? Dan is Tochtenbivak

zeker iets voor jou! Op dit bijzondere bivak, ergens op

een geheime kampplaats, beland je helemaal terug in

de natuur: slapen onder een tentzeil, bijeenzitten rond

een gezellig kampvuur en opstaan met de vogeltjes.

Je leert er een aantal nuttige technieken in verband

met tochten, sjorren en vuur maken. Bovendien telt

Tochtenbivak als themacursus mee voor het attest van

hoofdanimator!

Wanneer? 4-11 juli

Prijs? 135 euro

Inschrijven: chiro.be/tochtenbivak

AFDELINGSBOOST Beken kleur! Of het nu geel, groen, rood, blauw of oranje is! We beleven de hele cursus in functie van je eigen afdeling en voelen ons écht op bivak. We spelen erop los, mijmeren over begeleidingshouding en staan stil bij kippenvelverhalen. Beken kleur en ga mee op Afdelingsboost!

Wanneer? 3-6 april Prijs? 86 euroInschrijven: chiro.be/afdelingsboost

Page 31: Dubbelpunt februari 2015

31]FEBRUARI 2015[

XXLEIDINGSPLOEGHoe blijft je leidingsploeg tien

dagen gemotiveerd?Komende zomer bezorgt Chiro Zonderfrustaties zestig leden een onvergetelijk tiendaags kamp in de prachtige Voerstreek. Tijdens de voorbereiding van het kamp brainstormen groepsleidsters Hanne en Katrien over hoe ze hun ploeg voor, tijdens en na het kamp kunnen blijven motiveren. Het is namelijk de bedoeling dat hun leiding een bangelijke dagtocht ineen steekt en een origineel kampthema uitschrijft, tien dagen het beste van zichzelf geeft, én achteraf al het materiaal weer op zijn plaats zet. Dat doen ze als volgt.

VOOR HET KAMP

NA HET KAMP

TIJDENS HET KAMP

Samen eten tijdens de knutselweek

Map met leuke tekstjes over de verschillende activiteiten die voorbereid moeten worden

Groepsfoto vorig jaar met als bijschrift: 'Weer zo'n kamp?'

Complimentjes geven's Ochtends lekkernijen op het bord

Vragen hoe het gaat

Briefjes via de binnenpost

Oud-leiding/kookploeg/

aspi's organiseren een

activiteit voor de leiding

Cadeautjes

Kleine bedanking of bedankingskaartje

Foto's projecteren

Samen uit, samen thuis = iedereen op post voor de opruim

Nog vragen of bedenkingen? groepsleiding@ chiro.be

Page 32: Dubbelpunt februari 2015

32]FEBRUARI 2015[

Samen van een brug in het kanaal springen: niet echt verantwoord, maar het smeedt wel een band

Misschien zegt de naam Wannes Cappelle je op het eerste gehoor weinig. Maar daar brengen wij dan nu verandering in. Wannes is de frontman van en

drijvende kracht achter Het Zesde Metaal, een band die in het West-Vlaams wondermooie liedjes maakt.

Hun nieuwe plaat Ni voe kinders is niet weg te slaan uit de ether. Maar lang voor dit muzikale avontuur begon,

zat hij gewoon bij de Chirojongens van Wevelgem.

EEN SPRONG NAAR DE CHIROJAREN VAN ZANGER-MUZIKANT WANNES CAPPELLE

DUBBELPUNT: Dag Wannes. Hoe lang heb je in de Chiro gezeten?Wannes: Ik ben als sloeber lid geworden en ben altijd geble-ven. Ik ben ook één jaar leider geweest. Wij waren met vijf thuis, ik was de vierde, en iedereen ging naar de Chiro. Ik heb mij daar dus nooit vragen bij moeten stellen.

DUBBELPUNT: Je bent dus maar één jaar leiding geweest?Wannes: Ja, en eigenlijk is één jaar geen jaar, want bij ons was het zo dat je pas aan het begin van het tweede jaar leiding je leidersgeloften moest afleggen. Je kreeg dan tijdens een plechtig moment op het einde van het kamp een leiders-

]FOT

O: JE

NS G

EERA

ETS[

Page 33: Dubbelpunt februari 2015

33]FEBRUARI 2015[

SUPERHIROSamen van een brug in het kanaal springen: niet echt verantwoord, maar het smeedt wel een band

koord. Als lid was je dan heel trots op je leider die ingehuldigd werd. Maar na dat ene jaar moest ik kiezen, want ik was ook leider bij een organisatie die met sociaal ver-waarloosde jongeren op kamp gaat. Daar was ik kampleider en daardoor had ik niet alle voorbereidingen voor het Chirokamp kunnen meedoen. Dus ik voelde wel dat ik een keuze moest maken.

DUBBELPUNT: Wat is de mooiste herinnering die je hebt aan je Chirocarrière?Wannes: Er is niet meteen iets dat eruit springt maar ik vond op kamp gaan wel heel plezant, vooral het voorkamp. Omdat je nooit op voorhand wist hoe dat in elkaar ging zitten. En kei-ver met de fiets op tweedaagse, slapen op de hooizolder bij een boer, dat zijn ook wel dingen die bijblijven. We zijn ook ooit van een brug naar beneden gespron-gen in het Albertkanaal. Dat is misschien niet zo verantwoord, maar zeker wel groepsversterkend. Ook de schriktocht die we als kerels voor de rakwi's hadden gemaakt, zal ik nooit vergeten. We hadden hen net allemaal ferm laten schrikken, maar toen we dachten dat het afgelopen was, werden we zelf het bos in gestuurd door de leiding. Maar het was natuurlijk niet zo makkelijk om ons nog schrik aan te jagen.

DUBBELPUNT: Je bent muzikant. Was jij dan degene met de gitaar aan het kampvuur?Wannes: Nee, die muziek is echt helemaal achteraf gekomen. Ik speelde wel al piano, maar dat kun je natuurlijk moeilijk meenemen. Ik heb niet echt een muzikale betekenis gehad binnen de Chiro, behalve dan misschien het kamplied dat ik mee maakte toen ik leider was. Ik heb

een zeer late roeping gekregen als muzikant, ik was meer sportman in die tijd. Ik droomde ervan om top-sporter te worden, maar ben moeten stoppen wegens blessures.

EEN VOETWASSING DOOR DE PROOSTDUBBELPUNT: Had je een favoriet spel?Wannes: Ik weet nog dat we, toen we jonger waren, tot vervelens toe aan de leiding vroegen om potte-ke-stamp te spelen. Dat was na vier uur altijd keuze nummer één. We hebben in ons laatste jaar als aspi wel ook echt een maf spel gedaan op kamp. We werden 's morgens door de leiding aangemoedigd om goed te eten en te drinken en telkens wanneer we overdag naar de wc wilden gaan, werd ons dat afgeraden. 's Avonds deden we een nachtje door en was er een spel in twee kampen: ieder kamp kreeg een emmer en je moest die van de anderen doen overlopen of vol krijgen met eigen 'lichaamsvochten'. Aan het einde van het spel werden de emmers gewogen en de zwaarste won. Dat was niet echt appetijtelijk, maar het is mij altijd bijgebleven. En wat ook altijd leuk was: de vlaggenwacht.

DUBBELPUNT: Vond je je jaren als aspi leuker dan dat als leiding?Wannes: Mijn jaar als leiding was heel leuk, want ik had ongelooflijk toffe medeleiders. We hebben toen een film gemaakt met de sloebers en de pinkels. We hadden zelf een verhaal gemaakt en dat dan opgeno-men. Heel plezant! Ook 's avonds op kamp elk om de beurt een verhaal vertellen, en daar telkens een vervolg aan breien. Eén iemand zoog iets

uit zijn duim en zo ging dat altijd verder.Ik heb aan alle kampen goeie, blijvende herinneringen. Ik vond de kamptoneeltjes ook altijd gewel-dig! Bij ons was het de gewoonte dat die op voorhand opgenomen werden - alle stemmetjes werden ingesproken - en dan speelden we op het kamp zelf een bandje af. Dat was heel grappig, want omdat wij een jongensgroep waren, werden de vrouwelijke rollen ingesproken door de Chiromeisjes. En dan playbackten we op kamp zelf ook de vrouwenstemmen. Ik denk met veel plezier terug aan die momenten.

DUBBELPUNT: Over meisjes ge-sproken. Heb je ooit gedacht: wel jammer dat we geen gemengde Chirogroep zijn?Wannes: Goh, nee, niet echt. Er was wel één zondag in het jaar dat we een activiteit hadden samen met de meisjes. Dat was wel heel speci-aal, dan was werkelijk iedereen er. (lacht) Dat heette krakdag of zoiets. Het heeft zijn voor- en nadelen, natuurlijk. Jongens zijn harder voor elkaar dan meisjes, denk ik. Ik heb de Chiro altijd gezien als een soort doorsnede van de maatschappij en het leven, je ziet er echt alles en dat is dik oké.Er werd af en toe gevochten onder de jongens, want als je op kamp zo lang bij elkaar zit, leer je elkaar beter kennen, ook de mindere kantjes. Als er dan strubbelingen waren, moesten we van de proost een voetwassing doen. Dan moesten de twee personen die ruzie hadden el-kaars voeten wassen. Heel vreemd, maar het miste zijn effect niet.

Heel erg bedankt voor het gesprek, Wannes!

Page 34: Dubbelpunt februari 2015

34]FEBRUARI 2015[

OP ZOEK NAAR EEN PLAATS VOOR JE BIVAK?

HEIBRAND - REMISE

31 juli - 10 augustus ‘1510-20 augustus ‘15

DE KALEI10-20 augustus ‘1520-30 augustus ‘15

DE KARMEL - HET PAND

11-25 juli ‘15

24-31 augustus ‘15

DE HAGAARD6-10 juli ‘15

8-16 augustus ‘15

24-30 augustus ‘15

HEIDEPARK

VOLZET!

Page 35: Dubbelpunt februari 2015

TENTEN, POTTEN, PANNEN, VUREN, BIJLEN, TOUW, PLOOITAFELS EN -BANKEN, … MET KORTING VOOR CHIROGROEPEN!

WWW.HOPPER.BE Aalst | Antwerpen | Gent | Harelbeke | Hasselt | Leuven

[email protected] | tel. 03-32 31 62 68

Wie bij Hopper en De Banier winkelt, steunt de jeugdbeweging!

35]FEBRUARI 2015[

Page 36: Dubbelpunt februari 2015

37]JANUARI 2015[

Weerberichtrups voor jongere ledenDe eerste bivakavond knutsel je met je leden voor iedereen een rups. Voor elke nacht op kamp krijgt de rups een bol. Een extra bol wordt het gezicht van de rups, je kunt je leden vragen om daarvoor een pasfoto mee te brengen. Voor het slapengaan kiezen de leden een weerberichtje om op de bol van die dag te kleven. Er is keuze uit: zwaar onweer – regenwolk – bewolkt – opklaringen – zon – hittegolf. Het zwaar onweer staat voor een dag om snel te vergeten, de hittegolf mag natuurlijk blijven duren!

Als je zelf met lijm rondgaat om de weerberichtjes op de rups te kleven, kun je bij je leden nog even informeren naar hun keuze. Wat was tof? Wat willen ze liever vergeten?

Thermometer Voorzie voor elke dag een zelfgeknutselde 'thermometer'. Aan het einde van de dag vraag je je leden om op de afgelopen dag een temperatuur te kleven.

Boodschap laten inspreken★Voor je op bivak vertrekt, vraag je alle leden om op een recor-dertje (eventueel hun gsm) iets in te spreken waar ze van kunnen genieten. Dat kan een leuke anekdote zijn, een mooi tekstje, een Chiroliedje of een boodschap voor de hele ploeg. Wanneer ieder-een in hun slaapzak ligt, speel je de opnames af. Slaap zacht!

TOT UW DIENST: ACTIVITEITEN

Workshopweekend 6-8 maart in De Karmel in BruggeExpressieweekend 27-29 maart in Heibrand in WestmalleSjormandië 28-29 maart in Wilrijk Tochtenbivak 4-11 juli - check chiro.be/daa

Meer info: I chiro.be/dia I daa.chiro.be I I chiro.be/spoorzes I chiro.be/darta I

Grave spelletjes, een handige methodiek, maffe trucjes of gewoon een leuk weetje, op dit blaadje aange-boden door een van de vier diensten van de Chiro – Dienst Internationale Activiteiten, Dienst Avontuur-lijke Activiteiten, Dienst Artistieke Activiteiten en Spoor ZeS.

Tot uw dienst deze maand: Spoor ZeS.

Je goedgevulde bivakdag was er opnieuw eentje om van te snoepen. Een spannend bosspel, een boeiende tocht, heerlijk eten met extra dessert, een ongeziene zangstonde, het traditionele groepsspel, enzovoort. Nog enkele minuten en de slaapmicroben krijgen weer vrij spel. Nog even om na te genieten, weg te dromen en de voorbije dag te evalueren.

GOEDGEMUTST DE NACHT IN!

TOT UW DIENST

SPEL MET KIEKENVELDe Chiro, da's meer dan spelen. Het is ook samen zingen aan een kampvuur, slapen onder de sterren, je grenzen verleggen, samen verloren lopen tijdens een dropping, enz. Ervaringen die indruk maken, blijven nazinderen, over je ruggengraat rollen en je kiekenvel bezorgen.

Wil je met je keti's en aspi's eens stilstaan bij die momenten? Speel dan het 'Spel met kiekenvel', gemaakt door Spoor ZeS en het Centrum voor Informatieve Spelen. Check chiro.be/kiekenvel.

Page 37: Dubbelpunt februari 2015

37]JANUARI 2015[

Chironieuws

Gezocht

KAMPPLAATS Chiro Zedelgem Dorp is nog op zoek naar een kampplaats voor de periode van 11 tot 21 juli 2016. Ze zoeken slaapplaats voor ongeveer 120 personen: 80 à 90 daarvan in bedden, de rest in tenten. Wie hen kan helpen, mag een mailtje sturen naar [email protected].

KAMPPLAATS 2 Chiro Don Bosco uit Hoboken is nog op zoek naar een kampplaats voor +/- 70 personen. Periode: van 1 tot 10 augustus 2016. Wie kan hen helpen? Mailen mag naar [email protected].

In de aanbieding

BIVAKPLAATS IN LANGDORP

Chiro Gijmel heeft sinds vorig jaar een nieuw lokaal, het Lange-bosheem, dat ze nu ook verhuren als bivakplaats. Er is plaats voor maximaal 100 personen (binnen en in tenten), en heeft in 2015, 2016 en 2017 nog periodes vrij. Het lokaal ligt in bosrijk gebied, op 200 meter van een treinstation, heeft een speelbos en speelterrein en een industriële keuken. Info en foto's vind je op vzwlangebosheem.drupalgardens.com. Vragen? Mail naar [email protected].

BIVAKPLAATS IN ROCHERATH

Chiro Si-Jo boekte een kampplaats voor deze zomer in Rocherath, maar is zelf genoodzaakt ergens anders naartoe te gaan. Ze krijgen hun waarborg pas terug als ze de kampplaats zelf verder kunnen verhuren. Het is voor de periode van 1 tot 11 augustus 2015, en de kampplaats is gelegen aan een voetbalveld en dicht bij het dorp. Je kunt er geen tenten plaatsen. Geïnteresseerden mogen een mail-tje sturen naar [email protected].

BIVAKPLAATS IN RILLAAR

Chiro Rillaar (bij Aarschot) ver-huurt haar heem als bivakplaats. Er is slaapplaats voor 90 personen (binnen en in tenten), een grote speelweide, een speelbos en een industriële keuken. Info en foto's vind je op chirojongensrillaar.be. Interesse? Mail naar [email protected] of bel 0479-31 01 65.Nog vrije periodes: 1-11 juli 2015; 1-11 juli 2016; 11-21 juli 2016; 1-11 juli 2017; 11-21 juli 2017.

Familienieuws

GEBOORTEOp 18 december werd Teo geboren. Teo is de kleinzoon van Erwin Cools (directeur van de Chiro), en het dochtertje van Nele Cools (Chiro Arendonk) en Jan Claes.

AFSCHEID Op 2 januari kwam Yana De Craecker, tipper van Chiro Winnik, met haar moeder en broer in een tragisch ongeval om het leven. Veel steun aan haar familie, vrienden, en Chiro Winnik zelf.

Chiro is samenzijn

Chiro is er samen voor elkaar zijn

Chiro is er zijn,

ook op droeve momenten

Chiro is weten

dat je op iemand kan rekenen

Chiro is er samen staan

Chiro is verbondenheid.

Chiro is een deel van jezelf.

Chiro is voor iedereen.

Chiro is voor altijd.

En hierom willen we jou vragen, Yana..

Wees de vonk in ons kampvuur,

de vonk in het hart van ons allemaal.

Page 38: Dubbelpunt februari 2015

38]FEBRUARI 2015[

Schorpioen 23 oktober - 22 november Love is in the air! Jij bent een pro in het koppelen van je leden. Of het nu ‘handjesgevende’ ribbels zijn of een schattig aspiduo, van nieuwe Chirokoppeltjes word jij dolgelukkig.»» Kampvuurhit van de maand:De meeste dromen zijn bedrog – Marco Borsato

Boogschutter 23 november - 21 dec. Liefdesverdriet houdt je al weken in de ban. Trek het je niet aan, er zwemmen nog zoveel vissen in de zee. Schrijf je snel in voor een Chirocursus om ze te vangen.»» Kampvuurhit van de maand:Chiromantiek (Jaarthemalied ‘14-’15)

Steenbok 22 december - 20 januari Oeps, je hebt gekust met iemand van de scouts. Geeft niks. Zolang je niet overloopt, is een gemengde relatie geen taboe, hoor!»» Kampvuurhit van de maand:Vrolijke vrienden

Waterman 21 januari - 20 februari Op weekend heb je in je slaap per ongeluk luidop over je ‘crush’ gepraat. Je hoeft je gelukkig niet te schamen tegenover de rest van de leidingsploeg. Integendeel: nu ze op de hoogte zijn, kunnen ze je helpen om hem/haar aan de haak te slaan!»» Kampvuurhit van de maand: Country Roads – John Denver

CHIROSCOOP

CHIROSCOOPVissen 21 februari - 20 maart Als ‘Vlinders’ een sterrenbeeld zou zijn, was het dat van jou. Vertel je knappe medeleid(st)er eindelijk dat je stapelzot bent van hem/haar.»» Kampvuurhit van de maand: Het is een nacht – Guus Meeuwis

Ram 21 maart - 20 april Kampvuurtjes bouwen en ze brandend houden, is voor jou ‘a piece of cake’. Februari is dus helemaal jouw maand. Je verwarmt de hele Chiro met het mooiste kampvuur van het land.»» Kampvuurhit van de maand: Yesterday – The Beatles

Stier 21 april - 20 mei Jij staat altijd voor iedereen klaar, je zorgzaamheid siert je. Vergeet echter niet aan jezelf te denken. Zorg dat je zelf niet met lege handen achterblijft wanneer je de marshmallows uitdeelt.»» Kampvuurhit van de maand: Ik blijf in Chiro geloven

Tweelingen 21 mei - 20 juni Je bent helemaal uitgeblust. Gelukkig komt de krokusvakantie eraan. Maak er gebruik van om je batterijen even op te laden en je Chirovuurtje weer aan te wakkeren.»» Kampvuurhit van de maand:Ik hou van u - Noordkaap

Kreeft 21 juni - 22 juli Tijdens het kampvuurweekend kun je eindelijk stoefen met je gitaarkunsten. De extra lessen die je gevolgd hebt, komen daarbij goed van pas. Wees niet te verlegen, gitaarhelden zijn supersexy!»» Kampvuurhit van de maand:Met liefs (Jaarthemalied ‘97-’98)

Leeuw 23 juli - 22 augustus Het extra zakgeld dat je kreeg met de feestdagen heb je er al lang door gejaagd. Om na de leidingskring een pintje te kunnen drinken, zul je dus ofwel moeten lenen bij je ouders ofwel bij je medeleiding in de schuld staan.»» Kampvuurhit van de maand:Mia - Gorky

Maagd 23 augustus - 22 sept.Alles lijkt in het honderd te lopen, alsof je enkel nog pech hebt. Gelukkig is dit de kortste maand van het jaar, vanaf maart herpak je je volledig.»» Kampvuurhit van de maand:My bonnie is over the ocean

Weegschaal 23 september - 22 oktoberVoor jou mag de winter nog eeuwen blijven duren. In de kou voel jij je op je best. Pas op dat je in deze liefdesmaand niet smelt!»» Kampvuurhit van de maand:Aan de oevers van de Schelde/Dijle

Page 39: Dubbelpunt februari 2015

ONZE WINKELSAalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 |Gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare, Merelzang, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 | Turnhout, Warandestraat 97, 014-42 15 13 Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

39]FEBRUARI 2015[

Staat jouw kookploeg ook al te springen om te

vertrekken?

ONZE WINKELSAalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 | Gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas, Stationsstraat 77, 03-766 07 66 | Turnhout, Sint Antoniusstraat 37, 014-42 15 13 | Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

CHIRO-

KOOKSHORT

JUNIOR ROOD

€ 13,50

CHIRO-KOOKSCHORT

SENIOR BLAUW€ 14,95

Page 40: Dubbelpunt februari 2015

ACHTERFLAP

WIN DE ACHTERFLAP!

Wil jij met je leidingsploeg de

achterkant van Dubbelpunt sieren?

Stuur dan een leuke groepsfoto

naar [email protected].

Chiro Oostham op de Openstratendag van hun dorp.

Want Chiro vind je overal!