Dubbelpunt maart 2013

52
[Adresklever] België -Belgique P.B. 8000 Brugge 1-2 BC21170 P409362 DUBBE L PUNT KRINKEL Wat is Krinkel? Waar en wanneer vindt het plaats? Hoe kan ik mij inschrijven? Alles wat je moet weten over Krinkel vind je hier! Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 7 Chirojeugd-Vlaanderen vzw | v.u. & afzendadres: H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen MAART 2013

description

Een ongeluk komt nooit alleen

Transcript of Dubbelpunt maart 2013

Page 1: Dubbelpunt maart 2013

[Adresklever]

België -BelgiqueP.B.

8000 Brugge 1-2BC21170P409362

dubbelpunt

KrinKel

Wat is Krinkel?Waar en wanneer vindt het plaats?Hoe kan ik mij inschrijven?

Alles wat je moet weten over Krinkel vind je hier!

Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 7 Chirojeugd-Vlaanderen vzw | v.u. & afzendadres: H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 AntwerpenMAART 2013

Page 2: Dubbelpunt maart 2013

KrinKel, dat is...KrinKel, dat is...

BiVaK!Krinkel 2013 is een tentenkamp op de Landloperskolo-nie in Merksplas. Heel veel tenten, slaapzakken, veld-bedden, kampvuurtjes en gesjorde constructies voor zes dagen bivaksfeer!Tijdens Krinkel zit je samen met leiding en aspi’s uit heel Vlaanderen in een leefgroep. Je eet en slaapt in een verbondelijke kampkring. Daar verblijf je met de aspi’s en leiding van je eigen Chirogroep, gewest en verbond.

Massa!Krinkel wordt georganiseerd voor alle aspi’s en leiding van Chirojeugd Vlaanderen! We verwachten meer dan 3000 deelnemers op het grootste bivak dat de Chiro organiseert. Al eens massaspelen gedaan met 1000 spelers? Of een zangstonde met 3000 Chiromensen? We kunnen je verzekeren: daar krijg je kippenvel van!

CHirO!Zes zalige Chirodagen boordevol geweldige activitei-ten, massaspelen, kampvuurmomenten, feestjes, za-lige leefgroepmomenten, superzangstondes en een bangelijk slotspektakel. Kortom, je beleeft er de tijd van je leven!

UnieK!Krinkel wordt maar om de vier jaar georganiseerd.Het is dus nu of nooit!

KrinKel 2009, dat was ...Beelden zeggen meer dan woorden, daarom hier enkele sfeerfoto’s van de vorige Krinkel.

Page 3: Dubbelpunt maart 2013

Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 7 Chirojeugd-Vlaanderen vzw | v.u. & afzendadres: H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 AntwerpenMAART 2013

EEn ongEluK KoMT nooiT AllEEn

België -BelgiqueP.B.

8000 Brugge 1-2BC21170P409362

dubbelpunt

Page 4: Dubbelpunt maart 2013

een ongeluk komt nooit alleen

intro2 dubbelpunt MAART 2013

inhoud & edito

colofonDubbelpunt verschijnt maandelijks, maar niet in juli en augustus. Een jaarabonnement kost 10,50 euro, vraag het aan bij Chirojeugd Vlaanderen, Kipdorp 30, 200 Ant-werpen tel. 03-231 07 95 E-mail [email protected] ]Redactieadres[ Claire Gastmans, Kipdorp 30, 2000 Ant-werpen ]e-mail[ [email protected] ]eindredactie[ Claire Gastmans ]Redactie[ : Bert Gyssels, Lien Saerens, Lien Habex, An Ghysel, Hanne Jochems, Lotte Van Doren en Lisa Antipoff ]Taalnazicht[ Bart Boone ]Foto’s[ Jens Geeraets ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Vormgeving[ Valerie Vanderlooy en Jan Van Bostraeten ]druk[ Druk-kerij Vanden Broele, Brugge Dubbelpunt wordt gedrukt op chloorvrij gebleekt papier ]Giften[ giften aan Chiro-jeugd-Vlaanderen vzw kunnen gestort worden op reke-ningnummer BE67 0000 1507 2887.

Pech

Mijn naam is Pech en ik ben al heel erg oud. Ik weet zelfs niet meer waar of wanneer ik ben geboren. Wat ik wel weet, is dat het woordenboek mij om-schrijft als ' tegenslag'. Niet echt fijn, als je het mij vraagt. Erg geliefd ben ik niet. Ik voel het wanneer mensen mij ont-moeten. Liever zouden ze snel doorlo-pen en mij negeren. Maar het probleem is dat ik erg opval en dus niet te negeren ben. Ook Chirogroepen, de grote en de kleine, heb ik al vaak een bezoekje ge-bracht. Nooit zijn ze blij met mijn komst. Telkens weer vloeien er tranen, zie ik be-drukte gezichten of – erger nog – word ik hard vervloekt. Nee, geloof mij, het is geen pretje om mij te zijn. Ik doe het niet met opzet. Ik ben eigen aan het le-ven. Je kunt mij maar het beste omar-men. Het heeft geen zin om mij te ont-lopen. Want eens die Chirogroepen mij ontmoet hebben, staan ze sterker in hun schoenen. Ze weten op wie ze kunnen rekenen als het even niet meezit en ap-preciëren des te meer de kleine dingen in het leven. Zoals een zorgeloze en dus pechloze Chironamiddag!

Mevrouwtje Pech

Als het ondenkbare gebeurt. leidster Charlotte van Chiro Duffel-oost brak haar nek op snowboardvakan-tie. De klap voor haar en de leidingsploeg op p. 6

inbraken, evacuaties, vandalisme en rondvliegende tenten. Chirogroepen en hun pechverhalen op p. 10

Van 4 tot 9 maart 2013 is het Week van de Goestink! Daarom op elke bladzijde: een Chiroheld(in) in de bloemetjes.

DEzE MAAnD in dubbelpunt: Nog even snel die speelclubber met de kapotte knie troosten, intussen luiste-ren naar het geanimeerde verhaal van een trotse rakwi, of een aspi helpen met zijn eerste stapjes in het materiaalkot: dát is Chiro. Zonder twijfelen alles aan de kant schuiven voor een eetfestijn, bonte avond, kampvoorbereiding of last minute leidingskring: dát is Chiro. De mama geruststellen die voor het eerst haar bengel tien dagen aan jouw zorgen overlaat: dát is Chiro. Bedan-kingskaartjes schrijven, uitnodigingen in elkaar knutselen, die stapel papier-werk doen slinken: dát is Chiro. Met je medeleiding, VB, leden, ouders en het hele Chironetwerk er een jaar lang het beste van maken en er elke week weer voor gaan met volle goestink: dAT IS chIRO!

Voor jou is dat vanzelfsprekend. Je ademt, leeft, bént Chiro. Je grenzeloze enthousiasme, tomeloze inzet en im-mense motivatie zorgen ervoor dat je er week na week staat. Zonder daar wat voor in ruil te vragen. Ook dat is Chiro. Keihard werken aan je programma, al-leen om die glimlachende snoeten van je speelclubbers te zien na een geslaagd spel, (nieuwe) leiding een jaar mee op sleeptouw nemen om hen gigantisch te zien groeien of te gloeien van trots na een spetterende slotshow op bivak. Het zijn maar enkele van de energieboosts die de Chiro je kan geven.

Toch wordt er soms nog te weinig stil-gestaan bij je engagement. Hoe jij gaat voor de Chiro, puur omdat je er goestink in hebt: da's buitengewoon! Door jou blijft de Chiro groeien tot de prachtige

]foto

: jens

geer

aerts

[

dank Je Wel!

Page 5: Dubbelpunt maart 2013

3dubbelpunt MAART 2013

intro

een ongeluk komt nooit alleen ]fo

to: je

ns ge

erae

ts[

intro

jeugdbeweging die ze is. Door jou krij-gen meer en meer mensen de Chiromi-crobe te pakken. Jij maakt Chiro tot Chi-ro! Daarom willen we je nog een keertje expliciet in de bloemetjes zetten voor dat geweldige enthousiasme. dANK Je Wel!

Dank je wel. Want je kunt het niet vaak genoeg horen.

Van harte

Jullie voorzitters,Thomas Appelmans en Lotte Meeuwissen

bAbeTTe VAN chIRO 'T ScAmANdeRKe zeT RANI IN de blOemeTJeS: “Rani is niet alleen maar een mooie, blonde vamp, maar ook m'n beste vriendin sinds het kleuterklasje. We zijn samen als speelclubbers in de Chiro gestapt en ondertussen zijn we al voor ons derde jaar leiding. Rani is sinds dit jaar ook groepsleidster, en je kunt je er geen betere voorstellen. Ze kan ongelofelijk goed overweg met verantwoordelijkheid, heeft vrienden met de meest uiteenlopende karakters, tonnen mensenkennis en een hartje van goud. Ze is een meester in plannen en kan Chiro dus goed combineren met haar studies. Ze is er ook altijd bij. Is het om te zeveren, te feesten of om je hart te luchten, ze is er altijd. Dat zijn toch wel dingen om te bewonderen.

We waren gedurende onze jaren als lid altijd een heel fanatieke groep – we lieten zelfs ons schoolwerk liggen om naar de Chiro te komen – en dat deden we zeker en vast omdat zij ons motiveerde om als groep enthousiast uit te blinken. Uit die zondag haalden we energie voor de hele de week!

Door die goeie jaren als lid is er nog altijd die vurige drang om ons te geven zoals echte Chirowieten dat doen.Spel spelen met banale voorwerpen, alleen maar omdat echte Chirowieten dat doen. Lachen om te lachen, alleen maar omdat echte Chirowieten dat doen. Rollen in de modder, omdat alleen echte Chirowieten dat doen.De grens verleggen van spel en plezier omdat alleen echte Chirowieten dat doen!

Dat zijn natuurlijk waarden voor 't leven. Dankzij haar zit Chiro in m'n bloed en ze zal de Chirospirit ongetwijfeld doorgeven aan veel anderen! Het is belangrijk om een echte heldin te hebben.”

dank Je Wel!

Page 6: Dubbelpunt maart 2013

4

DossierDossier: eeN oNGeLUK KoMT NooiT ALLeeN

dubbelpunt MAART 2013

Een zware klap voor de leiding van Chiro Duffel-Oost

“De eerste zondagen na het ongeval waren heel zwaar”Iets minder dan een jaar geleden sloeg voor Charlotte (19), leidster van Chiro Duffel-Oost, het noodlot toe. Tijdens een snowboardvakantie kwam ze ten val en brak ze haar nek. Sindsdien kan ze enkel haar linkerarm nog echt bewegen, en stappen zal ze waarschijnlijk nooit meer kunnen. Dubbelpunt sprak met Charlotte, Saar, Ine, Laura en Kathelijn over wat zo'n ongeluk met je Chirogroep doet. “Niks is nog echt erg.”

dubbelPuNT: charlotte, je was vorig jaar voor het eerst leidster. Na je ongeval ben je gewoon leiding gebleven. Was dat vanzelfsprekend?charlotte: Eigenlijk wel, ja. Ik wilde iets te doen hebben en ik vond de Chiro altijd supertof, ook nu nog. Het is wel anders, maar iedereen helpt en ik kan alles vragen. We staan met vier leidsters voor 27 tiptiens, en dat gaat goed. Ik ga al weer mee op weekend en zo.laura: Ook de leiding heeft nooit getwijfeld. Ik weet nog dat Charlotte tegen mij zei toen de leidingsverdeling eraan kwam: “Ik wil nog wel graag leiding zijn, maar alleen als jullie dat goed vinden.” Ik heb dat zo tegen de andere leiding gezegd op de leidingskring en iedereen vond het maar normaal dat ze leiding mocht blijven.Saar: Wij vonden dat logisch. Ze was ook al leiding toen het ongeluk gebeurde, hé. Daardoor had iedereen al een heel goede band met haar, wat alles vergemakkelijkt.charlotte: En ik sta bij dezelfde afdeling als vorig jaar – de tiptiens – omdat een deel daarvan mij al kent. Dat is ook makkelijker. Kathelijn: Inderdaad, die meisjes wisten al een beetje hoe ze daarmee om moesten gaan. Dus dat maakte de keuze nogal voor de hand liggend.Saar: Zij hebben heel het verhaal meegemaakt. Ze zijn Charlotte gaan bezoeken, hebben meegeleefd en veel voor haar gedaan. Ik denk dat ze daar wel een stuk volwassener door geworden zijn, en de nieuwelingen nemen dat over, dus dat lukt wel goed.laura: Ik vind dat al onze leden er wel volwassen mee omgaan. Op kamp is Charlotte een dag op bezoek geweest en we hadden dan aan alle leden uitgelegd wat er was gebeurd, ook aan de kleinsten.

Tegen hen hadden we gezegd dat leidster Charlotte ging komen en dat ze in een rolstoel zat omdat ze niet kon stappen. En toen ze zagen dat Charlotte geholpen werd met eten, zeiden ze iets als: “Amai dat is wel lief, dat ze haar helpen.” Dus die snappen dat heel goed, volgens dat ze nog zo klein zijn.

Tragisch nieuws

dubbelPuNT: hoe was het voor jullie als leidingsploeg om zulk nieuws te krijgen?Ine: Een schok. Iedereen was er heel hard van aangedaan en het was heel duidelijk te merken dat Charlotte er niet meer was in de Chiro. Zeker die eerste vergaderingen en zondagen waren voor ons allemaal heel moeilijk. De zusjes van Charlotte zaten dan ook nog bij Laura en mij in de groep, dus dat waren toch wel heavy zondagen.Kathelijn: In het begin was dat gewoon echt een vies gevoel , want je wist niet hoe het verder zou gaan. Toen het net gebeurd was, werd ze zelfs nog beademd.Saar: Het duurde dan toch twee, drie weken voor wij op bezoek konden gaan, en je hebt wel al verhalen gehoord en films gezien, maar je weet niet hoe confronterend dat echt zal zijn. Na dat eerste bezoek had ik wel meer duidelijkheid en een beter gevoel ook.laura: Na dat eerste bezoek was iedereen echt aangedaan, want ze ligt daar dan zo met dertig, veertig buisjes. Maar iedere week ...charlotte: ... ging er een buisje weg. (algemeen gelach) laura: Je zag dat het de goede richting uitging.

dubbelPuNT: en hoe vertel je zulk nieuws aan je leden?Saar: Het ongeval is het eerste weekend van de paasvakantie gebeurd, en nadien hadden we twee weken geen werking, wat wel lastig was. We hebben eerst op Facebook het hele verhaal gedaan, en later hebben we het gewoon in de Chiro uitgelegd. Maar tegen dan wist een groot deel van de leden het al wel.

dubbelPuNT: en de ouders? Ine: Die wisten het allemaal al, want

Duffel is zo'n dorp waar alles heel snel rond gaat. (algemene hilariteit)Saar: De ouders leefden heel erg mee. Als de kinderen Charlotte wilden gaan bezoeken, reden ze over en weer naar Pellenberg, wat toch al snel een uur rijden is.

Minder drama's

dubbelPuNT: Ondertussen zijn we bijna een jaar verder. heeft charlottes ongeval jullie als ploeg veranderd?Ine: Ik denk dat we wel dichter naar elkaar toe zijn gegroeid. En we zijn ook veel behulpzamer geworden, voor alles en iedereen. Als iemand het moeilijk heeft bijvoorbeeld, dan merken we dat op en besteden we daar aandacht aan. Dat komt, denk ik, omdat we dat allemaal samen gevoeld hebben, dat verdriet.laura: We maken ook minder snel een probleem van bepaalde dingen. Als er iets is, dan vragen we ons af of dat écht erg is. We relativeren veel meer, en dat is ...Kathelijn: ... aangenaam, want er zijn minder drama's. (algemene hilariteit) laura: Niks is nog echt erg en voor alles is een oplossing. Dat hebben we wel geleerd.Saar: Je ziet dat ook bij de jongens. Op Nieuwjaar vroeg iemand om ‘vijf sterke jongens’ en dan hoor je ze allemaal zuchten, maar als je dan zegt “om Charlotte naar boven te dragen”, dan staan ze ineens allemaal recht.

dubbelPuNT: Naar verluidt gaan jullie ook een actie organiseren. Ine: Daar zijn we volop mee bezig. Met een aantal verenigingen werken we samen ‘Het Claesen Huis’ uit (n.v.d.r. de achternaam van Charlotte is Claes), waarbinnen we allemaal verschillende activiteiten gaan organiseren. Het jeugdhuis, de skiclub waarmee het ongeval gebeurd is, haar studiegenoten van de universiteit, de verschillende generaties oud-leiding, enz. – iedereen wil graag iets doen.En met onze Chirogroep organiseren we in het weekend van 12 tot 14 april Touch In De Bouche: Claes Edition. Op vrijdag zijn er optredens, op zaterdagochtend een brunch, zaterdagavond fuif en op zondag

Page 7: Dubbelpunt maart 2013

5dubbelpunt MAART 2013

dossierdossier: een ongeluk komt nooit alleen

“De eerste zondagen na het ongeval waren heel zwaar”

Charlotte: “Ik wilde graag leiding blijven, maar alleen als de rest dat ook goed vond.”

een stratenloop en een spaghettiavond. Op 14 september is het dan echt ‘Het Claesen Huis’. Dat is het slot en dan wordt er bekendgemaakt hoeveel geld er is ingezameld.

dubbelPuNT: Wat gebeurt er met de opbrengst?charlotte: Die dient om ons huis aan te passen: een nieuwe badkamer, een slaapkamer voor mij – want nu slaap ik nog in de living – misschien een lift, een nieuwe auto, enzovoort.

Saar: En daarom moet er zoveel mogelijk volk naar ons weekend komen, hé.laura: Zeker, want 't wordt keitof!

Allen daarheen! bedankt voor dit interview, dames.

KAROlIeN VAN chIRO eINdhOuT zeT de RINKIeS IN de blOemeTJeS: “De rinkies van Chiro Eindhout zijn mijn Chirohelden want zij laten zien dat Chiro een feest is voor iedereen! Bij dezen wil ik hen ook nog heel erg bedanken voor de samenwerking tijdens mijn eindwerk.”

Page 8: Dubbelpunt maart 2013

6

DossierDossier: eeN oNGeLUK KoMT NooiT ALLeeN

dubbelpunt MAART 2013

Chiro kan ernstige gevolgen hebben

Je voorbereiden op iets dat je niet kunt zien aankomen

Het is niet iets wat we iemand toewensen, maar een ongeluk(je) is snel gebeurd, zelfs al ben je nog zo goed voorbereid. Daarom kan het geen kwaad om op het ergste voorbereid te zijn. Maar hoe doe je dat, je voorbereiden op iets wat je niet kunt zien aan-komen? Of concreet: wat moet je doen als er zich op kamp of tijdens de wekelijkse Chiroactiviteit iets ernstigs voordoet?

VeiligheidVoor elke noodsituatie geldt dat je eerst en vooral iedereen on-middellijk in veiligheid brengt. Dat lijkt logisch, maar het kan niet genoeg benadrukt worden. Hoe zo'n 'evacuatie' er in de praktijk uitziet, verschilt natuurlijk van situatie tot situatie. Daar-om moet je snel te weten zien te komen wat er precies gebeurd is. Alleen dan weet je waar je leden niet meer in gevaar zijn: op de berm naast de weg, uit het water, uit de tent, enz.Blijf in alle omstandigheden kalm, zelfs al is dat niet voor ieder-een gemakkelijk. Als je merkt dat je je kalmte verliest, laat je dan bijstaan door je medeleiding of andere verantwoordelijke omstanders. Wie niet kalm is, kan niet langer redelijk denken, en riskeert de crisis nog erger te maken door foute beslissin-gen te nemen. Je moet net alert en helder kunnen reageren op eventuele nieuwe situaties. Daarnaast is kalmte ook nodig om kordaat, maar rustig, instructies te geven aan leden en andere betrokkenen.

ProfessionalsWat je ook niet mag vergeten: zo snel mogelijk de hulpdiensten waarschuwen. Zij zijn de professionals. Als je als leidingsploeg de situatie niet alleen de baas kunt, heb je hun hulp nodig. In je eerste contact met de hulpdiensten vertel je hen zo helder mogelijk wat er gebeurd is. Zij willen weten waar jullie zich be-vinden, en hebben een korte samenvatting nodig van wat er gebeurd is, hoeveel gewonden er zijn en hoe je de ernst van de situatie inschat.Wanneer iedereen in veiligheid is gebracht en – wanneer nodig – de hulpdiensten ingelicht zijn, scheid je de slachtoffers van de omstanders. De slachtoffers die dat nodig hebben, verleen je zo goed als je kunt EHBO. Wie niet echt betrokken was bij het noodgeval vraag je weg te gaan of ten minste voldoende ruimte vrij te maken. Bij ernstige situaties is het soms wel nodig dat ook zij verdere begeleiding krijgen. Blijf met hen praten als je merkt dat ze over hun toeren zijn. Het spreekt voor zich dat je niemand aan zijn of haar lot overlaat.

GetuigenOndertussen mag je eventuele getuigen niet uit het oog verlie-zen. Wat zij gezien hebben, kan belangrijk zijn voor de afhan-deling van de situatie. Vraag hen of ze aanwezig willen blijven tot de hulpdiensten gearriveerd zijn. Als dat niet mogelijk is, vraag je hun adresgegevens. Hou ook nauwlettend bij waar de gewonde slachtoffers heen gebracht worden.

En daarna?Zo komen we bij wat je moet doen na het ongeval. Wie licht je als eersten in? Wat vertel je hen? Hoe leg je ouders in gods-naam uit dat hun zoon of dochter in het ziekenhuis ligt na een activiteit?Het spreekt voor zich dat de familie eerst aan bod komt. Wan-neer je hen op de hoogte brengt, hangt af van de ernst van de situatie. Zorg er wel voor dat je over zoveel mogelijk correcte informatie beschikt op het moment dat je contact opneemt. Als dat niet het geval is, maak je hen misschien nog ongeruster dan er reden toe is.Als je slecht nieuws hebt mee te delen, vraag dan eerst en voor-al de onverdeelde aandacht van je gesprekspartner. Draai niet rond de pot, maar geef de boodschap meteen door. Doe dat correct, helder en volledig.Ook hier geldt: neem pas contact op met iemand als je kalm bent. Daarnaast zullen ze het waarderen als je hen kunt ver-tellen hoe het verder moet: of ze ter plaatse moeten komen, of het weekend of het bivak geannuleerd wordt, bij wie ze terecht kunnen met hun vragen, enz.

De buitenwereldAls jullie noodgeval interessant genoeg is voor de buitenwe-reld, krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met journalisten. Op zich sympathieke mensen, maar let goed op wat je hen ver-telt. Wat essentieel is: breng de gebeurtenis in kaart vóór je als groep naar buiten treedt. Naar buiten treden doe je idealiter met één woordvoerder – dat kan bijvoorbeeld de VB zijn. Voor de woordvoerder de pers te woord staat, steekt die zijn of haar

Page 9: Dubbelpunt maart 2013

7dubbelpunt MAART 2013

dossierdossier: een ongeluk komt nooit alleen

Chiro kan ernstige gevolgen hebben

licht op bij alle betrokken leiding en leidt daaruit één standpunt af voor de hele leidingsploeg. Het is ook belangrijk dat je beseft dat de woordvoerder niet op alle vragen van de pers moet antwoor-den. Antwoord zeker niet op hypothe-tische vragen, en ga niet mee in hun – soms sensatiebeluste – verhaal.

Als één van je leden een fietsongeluk krijgtLeidster Lien vertelt:“De twee oudste afdelingen van onze groep gaan elk jaar met de fiets op kamp, en twee zomers geleden was dat niet anders. Er stond een tocht van ongeveer 140 km op het programma: van onze thuisbasis Opstal naar Westouter, een pit-toresk dorpje in het Heuvelland. We fietsten langs een drukke autoweg, op het fietspad, naar beneden. Drie leidsters vooraan, drie achteraan.De helling was vrij steil en plots ging het fout. Elisa's fietstas stootte per ongeluk tegen de fiets van haar vriendin. Door de hoge snelheid begon Elisa te wiebelen en viel ze met een harde klap op de grond, in het midden van de rijbaan. Als je dat als leidster ziet gebeuren, denk je onmiddellijk het allerergste. Ik liep meteen naar Elisa toe en begon tegen haar te praten. Ze reageerde, en wou zelfs meteen rechtstaan.Ik maande haar aan om te blijven liggen, want ik zag haar hoofd bloeden. De automobiliste die het voor haar neus had zien gebeuren, kon gelukkig op tijd stoppen. Ik vroeg iemand de ambulance te bellen, die was in geen tijd ter plaat-se. Een leidster ging mee naar het ziekenhuis van Oudenaarde, waar Elisa op intensieve zorgen werd ondergebracht. Ze had een hersentrauma opgelopen. Het kamp zat er voor haar niet meer in, maar gelukkig is ze goed hersteld.Sindsdien vragen we onze tiptiens en aspi's uitdrukkelijk om een fietshelm te dragen, al is het wel jammer dat er daarvoor eerst zoiets moet gebeuren.”

SANdy zeT INe IN de blOemeTJeS: “Allereerst wil ik toch even zeggen dat er volgens mij in elke Chiroleider en -leidster een soort van held(in) schuilt. Al mijn medeleiding verdient dus een pluim. Maar degene die voor mij een ereplaats krijgt, is Chiroheldin Ine De Jonge. Samen hebben we twee jaar na elkaar bij dezelfde afdeling gestaan, en we hebben samen ook moeilijke momenten doorgemaakt. Maar we hebben er ons met een lach, en soms stiekem ook wel met een traan, door getrokken. Bij een minder momentje stond zij altijd voor mij klaar en kon ze het enthousiasme in mij opnieuw doen oplaaien. Bedankt hiervoor, Ineke!”

Page 10: Dubbelpunt maart 2013

8

DossierDossier: eeN oNGeLUK KoMT NooiT ALLeeN

dubbelpunt MAART 2013

Pech tot de tWeede

machtchirogroePen en hun Pechverhalen

INbRAKeN, VANdAlISme eN SchImmel Tussen april en november 2012 werd er zestien keer ingebroken en vandalisme gepleegd op het terrein van Chiro Spodd uit Brugge. Processen-verbaal over afgestampte spiegels van auto's, ingestampte ruiten van het lokaal, en inbraken en diefstallen in de lokalen volgden elkaar op. En toen het vandalisme eindelijk ophield, werd er schimmel vastgesteld. Pech tot de tweede macht.

Katelijne: “Elke keer brachten we de politie en de jeugddienst op de hoogte, maar helaas konden we niet altijd op hun steun rekenen. We kregen geregeld te horen dat ze niets aan onze lokalen konden veranderen om diefstallen te voorkomen, en dat we zelf de schade moesten herstellen. Dat was natuurlijk demotiverend voor de leidingsploeg, want ook financieel geraakten we elke keer dieper in de put. We hebben toen het Ondersteunend Comité opgericht en met hen rond de tafel gezeten over de diefstallen. Gelukkig kregen we van hen wel veel steun.Toen de inbraken ophielden, dook er helaas een ander probleem op: schimmel. Over heel de vloer van ons lokaal. Met de leidingsploeg hebben we onze lokalen verschillende keren grondig schoongemaakt en met een speciaal product behandeld, maar helaas zonder resultaat. De stadsdienst is een behandeling aan het uitproberen in een ander jeugdlokaal, maar ondertussen kunnen wij nog altijd niet veilig binnen spelen. Bovendien sprong door het recente vriesweer de waterleiding van het sanitair blok, en lijkt ons speelveld wel een ijsbaan.”

Tip van Katelijne: Als je als leidingsploeg het gevoel hebt dat je met je klachten nergens terecht kunt en de situatie niet meer de baas bent, spreek dan je netwerk aan (ouders, oud-leiding, enz.) en richt een ondersteunend comité op.

eVAcuATIe VAN heT bIVAKTeRReINChiro Retie trok op 10 juli met bijna 300 leden, leiders en leidsters voor tien dagen richting Neerpelt. Hoewel het hele bivak tot in de puntjes geregeld was, is er één ding waarop geen enkele Chirogroep zich kan voorbereiden: het weer. Naarmate de dagen vorderden, werd het weer slechter en slechter, en het bivakterrein natter en natter. De kookpapa's werden werkpapa's: greppels graven, de elektriciteit herstellen die uitviel door het water, boomschors halen om de modder te bedekken, enz. Van het groene, idyllische terrein bleef na twee dagen niets meer over. Het was één modderpoel geworden. Na drie dagen brak er een fatale nacht aan. Het bleef maar regenen. Niemand deed een oog dicht. 's Morgens werd duidelijk dat het beekje het water niet meer kon slikken. Alles stond onder water of dreef in het rond. Met zoveel mensen ter plaatse blijven was geen optie, het bivakterrein werd volledig geëvacueerd.

300 pechvogels.

Gert: “Dat ons bivak niet kon verdergaan, was voor iedereen na die fatale nacht duidelijk. We zagen de bui letterlijk hangen. 's Morgens hebben we dan ook beslist om het bivak stop te zetten. Daar zaten we dan, met z'n allen in de eettent, terwijl we onze groepsleidster en VB tegen iedereen hoorden vertellen dat we naar huis gingen. Heel emotioneel

was dat, maar vooral ook heel vreemd en onrealistisch. Aan de ene kant waren we natuurlijk wel blij dat we naar huis konden. We hadden het echt gehad met al die modder en die stank. Maar aan de andere kant wilden we zo graag blijven. Een bivak duurt toch tien dagen?Onze groepsleidster en VB hebben het voortouw genomen, samen met de kookouders. De leiding ontfermde zich over de leden. Vooral onze VB nam de coördinatie op zich – vrij streng en

eenduidig. Dat was wel nodig om de rust te bewaren en de 'evacuatie' vlot te laten verlopen. We kregen gelukkig van alle kanten steun: van ouders, grootouders, oud-leiding, leden, leiding van het gewest, Chirojeugd Vlaanderen en de brandweer. Iedereen wilde ons helpen. Er moest dan ook heel wat gebeuren. Al het materiaal moest van de kampplaats terug in Retie geraken en

Page 11: Dubbelpunt maart 2013

9dubbelpunt MAART 2013

dossierdossier: een ongeluk komt nooit alleen

een grondige schoonmaakbeurt krijgen. Met alle hulp is dat vrij vlot gegaan!”

Tip van Gert: Laat één iemand alles coördineren en de leiding goed briefen, voordat er chaos ontstaat.

VeRKeeRde PuNTeNbeReKeNING TIJdeNS quIz

Chiro Aterstoase organiseert elk jaar een quiz. Naast ouders en sympathisanten doet ook het verbond mee met een ploeg, en dit jaar namen er zelfs twee verbondsploegen deel. De ene ploeg bestond uit huidige verbonders en de andere uit oud-medewerkers. Tijdens de pauze stonden beide groepen in de top drie, samen met een oud-leidingsploeg. Uiteindelijk eindigde de nieuwe verbondsploeg op de eerste plaats, gevolgd door hun voorgangers. De oude verbondsploeg vond dat verdacht en berekende de punten opnieuw. Achteraf moest Chiro Alterstoase inderdaad toegeven dat er iets was misgelopen met de puntentelling. Maar toen waren de prijzen al uitgedeeld.

Alexander: “Toen wij onze fout inzagen, was het merendeel van de deelnemers al naar huis, en konden we de prijzen dus niet meer herverdelen. Daarnaast

hadden we ook de 'pech' dat de verbondsploegen nogal competitief om de eerste plaats streden en dat het hen vooral om de eer ging. Daarom hebben we nadien een mailtje rondgestuurd naar de deelnemers met onze welgemeende excuses. Gelukkig kon iedereen om het voorval lachen. Geen reden dus om volgend jaar niet meer te komen quizzen. We bezorgden de oud-verbonders ook nog een cadeautje.”

Tip van Alexander: Communiceer achteraf over de gemaakte fout, maar doe dat op een positieve manier en met een beetje humor. Je hoeft het niet erger voor te stellen dan het is.

RONdVlIeGeNde TeNTeNGewest Kust organiseert elk jaar een barbecue voor alle leidingsploegen van het gewest. De gewestploeg huurde tenten bij een Chirogroep, en op vrijdagavond stonden die al recht. Maar de barbecue was op zondag gepland, en niemand voorzag dat er op zaterdag een storm over Oostende zou trekken. Gewestleider Dorre was er door het weerbericht niet zo gerust in, en ging op zaterdagochtend een kijkje nemen. Een plotse windstoot rukte de tentpalen uit de grond en slingerde de tent een paar meter verder tegen een lantaarnpaal, die knapte als een lucifer.

dorre: “Ik stond daar helemaal alleen, en ik bedacht meteen dat de tenten op een gevaarlijke plaats lagen. Het was aan het regenen en de elektriciteitsdraden van de lantaarnpaal lagen bloot. Om geen risico te nemen, heb ik meteen de hulpdiensten gebeld. Nog geen vijf minuten later hoorde ik in de

verte verschillende sirenes loeien. Ik hoopte dat ze niet allemaal voor mij kwamen, maar plots stonden er drie brandweerwagens en een begeleidende politieauto voor mijn neus. Ik legde een verklaring af en een half uurtje later waren ze alweer weg. Ik had ook nog contact met de beheerder van het elektriciteitsnet, het hoofd van de jeugddienst en de schepen van jeugd. Als het slecht weer zou blijven, mochten we beschikken over een zaal die op het afgehuurde terrein stond. Maar dat was niet nodig. De barbecue werd een groot succes en iedereen kon buiten onder een stralende zon eten.

Tip van dorre: Als er zich een gevaarlijke situatie voordoet, twijfel dan niet en bel 112. De hulpdiensten bekijken dan verder wat er allemaal moet gebeuren om de veiligheid te waarborgen.

mAAIKe VAN chIRO KlImOP uIT bOTTelARe zeT de KOOKPlOeG IN de blOemeTJeS: “Een eerbetoon aan onze helden, die vorig jaar zestien dagen lang in een primitieve keukentent het lekkerste kampeten op ons bord hebben getoverd! Al dan niet in aangepaste outfits. Speciaal voor Dimi, die al jarenlang meedraait in de keukenploeg en ons helpt op al onze activiteiten, maar helaas dit jaar niet meer mee kan gaan op kamp. Dimi, Marieken, Aurélie, Djef, Lies, Fien & Jorne: duizendmaal merci en we love you !”

Page 12: Dubbelpunt maart 2013

10

DossierDossier: eeN oNGeLUK KoMT NooiT ALLeeN

dubbelpunt MAART 2013

AllEs WAT jE ooiT WilDE WETEn oVER VERzEKERingEn En polissEn

SOS Verzekering! Een bal door een ruit, een gebroken pols of een kapot fototoestel: tijdens een Chiroactiviteit gebeurt er al eens een ongelukje. Ge-lukkig zijn we verzekerd. Maar voor welke situaties geldt die ver-zekering precies? Wij zochten en vonden het antwoord op de vijf meest gestelde verzekeringsvragen.Met dank aan Zulma Nagels en Monique Van As

1. ZiJn We ook verZekerd oP een buitenlands kamP of Weekend? Ja, ook in het buitenland geldt je Chiroverzekering. Als je in een ander land een ongeval hebt, ben je wel verplicht een 'meertalig ongevalsaangifteformulier' in te vullen. Je vindt dat online via chiro.be/administratie/verzekeringen ('ongevalsaangifte voor het buitenland').Vraag iedereen om hun World Assistance Card van de mutualiteit mee te nemen. Zo ben je ook via de mutualiteit verzekerd in het buitenland.

Vergeet niet dat als je met minderjarigen naar het buitenland trekt, je de expliciete schriftelijke toestemming nodig hebt van hun ouders. Een standaardformulier hiervoor vind je op de Chirosite.

2. ZiJn brillen verZekerd?Brillen zijn enkel verzekerd als er ook lichamelijke schade is. Bij aangifte van een kapotte bril moet je dus een doktersattest toevoegen.

3. ZiJn onZe tenten verZekerd oP bivak? Als je tenten huurt – of dat nu van de Uitleendienst is, van Defensie of van een andere groep – raden we je aan om ze te verzekeren. Bij een spel of slecht weer kun je snel schade oplopen aan tenten, en dan krijg je daar na je bivak de rekening voor gepresenteerd. Elk jaar zijn er groepen met brand- of stormschade die een of meerdere tenten moeten terugbetalen aan de eigenaar. En tenten zijn niet goedkoop, dus vaak gaat het dan om hoge bedragen.Je kunt je tenten verzekeren via de tentenverzekering van de Chiro (chiro.be/administratie/verzekeringen/extra-verzekering/tenten) of bij een verzekeringsmakelaar van je eigen keuze. Maak in dat laatste geval wel een grondige prijsvergelijking, want een verzekering voor tenten is zeker niet goedkoop.

Opgelet: Als je tenten huurt van Defensie ben je zelfs verplicht om ze te verzekeren! Je moet het bewijs daarvan meenemen naar de kazerne voor je de tenten mee krijgt. Voor de tenten van de Uitleendienst is een verzekering niet verplicht, check sociaalcultureel.be/jeugd/uldk.aspx voor meer info.

Ook je eigen tenten verzeker je het beste. Je kunt ze opnemen in de brandverzekering van je eigen lokaal (bij inboedel), waardoor ze verzekerd zijn bij brand of stormschade. Ga dan wel na of ze ook verzekerd zijn op verplaatsing. Als je je brandverzekering afsluit bij de Chiro zijn je eigen tenten automatisch mee verzekerd.

Page 13: Dubbelpunt maart 2013

11dubbelpunt MAART 2013

dossierdossier: een ongeluk komt nooit alleen

4. is Je eigen materiaal, Zoals een laPtoP of een fototoestel, verZekerd tiJdens chiroactiviteiten of oP bivak? De Chiroverzekering dekt geen eigen materiaal. Als je dure dingen meeneemt of gebruikt, kun je dus het beste zelf een all-riskverzekering afsluiten. Anders gebruik je je materiaal op eigen risico.Tip! Is de schade aan je materiaal berokkend door een derde (bijvoorbeeld een lid dat je per ongeluk duwt) en heeft die derde een familiale verzekering, dan kun je daar in sommige gevallen een beroep op doen.

5. hoe moet ik een ongeval aangeven? Het ongevalsaangifteformulier kun je online invullen. Daarvoor heb je een login en een wachtwoord nodig, wat je kunt aanvragen bij de verzekeringsagent van de nationale polis: [email protected]. Dat is dus een andere login dan die voor de website of voor de GAP-site!Het medisch getuigschrift –het tweede luik van de aangifte – stuur je op naar de verzekeringsmakelaar (IC-verzekeringen, Kempische Steenweg 404, 3500 Hasselt). Hierna zal de verzekering de ouders van het slachtoffers een brief sturen met het dossiernummer. Dat nummer gebruik je voor alle verdere correspondentie over het ongeval.

Nog veel meer weten over de Chiroverzekering? Neem dan eens een kijkje in de brochure 'VAST EN verZEKERing', die je vindt op chiro.be/verzekeringen.

de chiroPolis voor dummiesChirogroepen moeten al hun leiding en leden verzekeren. Dat is een verplichting van de wetgever: elke landelijke jeugdbeweging moet een verzekering voorzien voor haar plaatselijke groepen.

Waarvoor ben je als chirogroep verzekerd?Drie risico's worden sowieso verzekerd: burgerlijke aansprakelijkheid, ongevallen en rechtsbijstand. Daarnaast zijn er nog een aantal verzekeringen die je als groep kunt afsluiten, zoals een uitbreiding voor gevaarlijke activiteiten.

burgerlijke aansprakelijkheidAls je door een fout schade berokkent aan anderen of hun bezit ben je hiervoor burgerlijk aansprakelijk. Dat gaat bijvoorbeeld om een bal die je door een ruit trapt, of iemand een onopzettelijke duw geven waardoor die persoon een been breekt. Het kernwoord hierbij is onopzettelijk. Als je leden met opzet een spiegel van een auto trekken, wordt dat niet gedekt door de verzekering. Ook het element 'iemand anders' is essentieel. Als je schade aan jezelf berokkent, is dat niet verzekerd. De verzekering voor burgerlijke aansprakelijk is geldig tijdens alle activiteiten van de Chiro, maar niet tijdens de verplaatsing van thuis naar de Chiro en omgekeerd.

OngevallenverzekeringDie verzekering dekt alle medische kosten ten gevolge van een ongeval in de Chiro, behalve het deel dat door het ziekenfonds wordt terugbetaald. De verzekering geldt tijdens Chiroactiviteiten én op de weg van thuis naar de activiteit en omgekeerd. Opgepast: als je onderweg in het café stopt, ben je daarna niet meer onderweg van de Chiro naar huis, maar van het café naar huis. Dan geldt de verzekering dus niet meer. Ook in enkele speciale gevallen geldt de ongevallenverzekering niet, bijvoorbeeld wanneer je een ongeval krijgt onder invloed van drugs of alcohol.

RechtsbijstandAls je als Chirogroep voor de rechter gedaagd wordt, bijvoorbeeld omdat iemand jou burgerlijk aansprakelijk wil stellen, voorziet en betaalt de verzekering een advocaat voor jou. Span je zelf een rechtszaak aan omdat iemand jouw groep schade heeft berokkend, dan mag je eventueel ook zelf je advocaat kiezen. De verzekering betaalt die dan.

Page 14: Dubbelpunt maart 2013

12 dubbelpunt MAART 2013

Molly lacht. Er komt een rij hagelwitte tanden tevoorschijn. “Yes, there is food,” zegt ze geruststellend. Maar wanneer ze haar kleine ronde voorraadhut opent, blinken er slechts enkele maïskolven in de felle tropenzon. Het is duidelijk dat deze 32-jarige vrouw en haar zes kinderen het zwaar zullen hebben de komende weken: honger in het door conflicten geteisterde Noord-Oeganda.

De Oegandese boerenfamilies willen een nieuwe toekomst opbouwen. Een grotere oogst, een extra inkomen en misschien nog wat spaargeld. Om mis-lukte oogsten op te vangen en wat bij te verdienen, spoort Broederlijk Delen de boerenfamilies aan om een handel-tje op te starten. Met het extra inkomen kunnen ze voedsel kopen wanneer het nodig is, het schoolgeld van de kinderen betalen, en medische kosten en onver-wachte uitgaven dekken. Samen met Broederlijk Delen kunnen wij hen daar-bij helpen. Help je mee?

Wat kun jij doen?x Speel met je tito’s, keti’s en aspi’s het

spel Youcanda! en bespreek het the-ma.

x Voor de jongste afdelingen (-12 jaar) vind je op deze pagina’s een knutsel-spel.

x Je kunt tijdens de Chironamiddag of op weekend een tekstje bespreken uit Steek een tandje bij.

x Organiseer een Koffiestop-actie: je maakt koffie en deelt die uit op straat voor een kleine bijdrage. Meer info vind je op www.koffiestop.be.

Kroonkurkenmemory MATERiAAlx 24 gelijke kroonkurken per spelletjex Een doosje om de kroonkurken in te

verzamelenx Tekenpapierx Lijmstiftx Schaarx Stiften en potloden

zo MAAK jE HETx Verzamel 24 gelijke kroonkurken.x Leg een kroonkurk met de bovenkant

naar onder op een wit tekenblad.x Teken met een potlood 24 keer de

omtrek van je kroonkurk over op het tekenblad.

x Maak mooie tekeningen in alle cirkel-tjes. Maak telkens twee keer dezelfde tekening.

x Knip de cirkeltjes uit.x Plak ze met een lijmstift in de kroon-

kurken.x Klaar! Je hebt nu een gloednieuw

memoryspel. Steek de kroonkurken in een doosje zodat je er geen kwijt-raakt.

Youcanda!

In dit spel schaar je je als ploeg achter een Oegandese boer en probeer je sa-men zijn of haar plannen en dromen waar te maken. In de loop van het spel maak je keuzes die later een grote im-pact kunnen hebben op je situatie, al is er ook altijd een stevige portie geluk mee gemoeid. Ga je voor een grote maar risicovolle oogst die misschien dit jaar al veel opbrengt, of spreid je je kan-sen over meerdere jaren? En wat doe je met je kinderen, die je ook nog graag naar school wilt sturen, of dat huwelijk waar je al zo lang naar uitkijkt?Kortom, slaag jij erin de dromen van een Oegandees te realiseren?Yes, you can! Hieronder vind je een voor-

proefje.

pinDAnoTEn-EsTAfETTEAls boer wil je zoveel mogelijk zaden verzamelen. Hoe meer zaden je hebt, hoe meer je het jaar nadien kunt zaaien en eventueel oogsten.Spel: Baken een terrein af. Verspreid

over dat terrein knikkers. Elk team neemt plaats aan dezelfde kant, en

Zet je tanden in solidariteit. Geef Molly een kans ... en stop de honGer!

Voor ribbels, speelclub en rakwi’s

Voor tito's, keti's en aspi's

Meer info over al onZe Materialen

vind je op chiro.be/spoorZes

KATRIeN VAN chIRO AKKeFIeT zeT hAAR GROePSleIdING IN de blOemeTJeS: “Onze groepsleiding doet dat goed, en dat mag gezegd worden. Straffe griet? Chiro Akkefiet!”

Page 15: Dubbelpunt maart 2013

13dubbelpunt MAART 2013

krijgt een emmer of bassin die op het hoofd gebonden kan worden. Op het fluitsignaal loopt van elk team één speler het terrein op. Hij of zij roept voortdurend en in één adem ’coyo koti’ (‘zaaien’ – uitspraak: ‘tjojo kori’) en probeert ondertussen zoveel mogelijk knikkers te verzamelen in de emmer. Probeer op tijd terug te zijn bij je team. Als je stopt met roe-pen terwijl je nog rondloopt, moet je alle knikkers uit je emmer halen en terug in het veld gooien. Wanneer je op tijd terug bent, geef je de em-mer door aan de volgende speler, die op zijn of haar beurt zoveel mogelijk knikkers probeert te verzamelen. Het team dat de meeste knikkers verza-melde, wint het spel.

materiaal: emmers of bassins, knikkers

Door deze opdrachten en nog veel meer ontdek je dat het leven in Oeganda er een is van keuzes maken en weer op-bouwen. Youcanda! biedt spelplezier voor tito’s, keti’s en aspi’s. Ideaal voor een Chironamiddag.

dit spel is GRATIS voor chirogroe-pen, gewesten en verbonden! bestel het via chiro.be/bestelspoorzes en wij sturen het binnen de twee weken op met de post!

Steek een tandje bij

Opnieuw beginnen, vorm geven aan de toekomst. De grond weer vruchtbaar maken om voedsel te kunnen telen. Beignets verkopen op de markt of iets verdienen door fiet-sen te herstellen. In Noord-Oeganda bouwen mensen hard aan hun land na de oorlog; tegen de honger en voor een beter leven.Heb je nood aan stof tot nadenken? Aan een stukje poëzie, een mooie tekst of een korte werkvorm? Het teksten-boekje has got it all. Te gebruiken in groepen, teams of klassen.

Waar is de geur van omgewoelde aarde,de verwondering om wat kiemde, groeide, rijpte,het feestelijk gevoel bij de oogst,het eerbiedig proeven van de eerste radijs, vers uit de grond,de tranen in je ogen bij het pellen van een ajuin,de aandachtige eerste beet in de pas geplukte zoetzure appel?

Karel Malfliet

Het tekstenboekje staat vol korte, snedige tekstjes en methodiekjes om overal te gebruiken.

het tekstenboekje ‘Steek een tandje bij’ kun je gratis bestellen via chiro.be/bestelSpoor zeS.

Chiro Liebel uit Erondegem testte

het spel al eens uit! Hun belevenis-

sen vind je op chiro.be/youcanda.

Merci, Chiro Liebel!

Meer info over al onZe Materialen

vind je op chiro.be/spoorZes

Page 16: Dubbelpunt maart 2013

14

jaarthema

dubbelpunt MAART 2013

BEDANKT!

zet je chiroheld(in) in de bloemenzet je chiroheld(in) in de bloemenDe afgelopen maanden verspreidden we een oproep om jouw Chiroheld(in) in de bloe-metjes te zetten, en we kregen vele reacties. Zoals beloofd krijgen al die Chirohelden en -heldinnen een ereplaats in deze Dubbelpunt om hun engagement, enthousiasme, energie, creativiteit en goesting! En wat hebben wij daar zelf nog aan toe te voegen, behalve dit?

BEDANKT!‘De Chiro daagt je uit’ is afgelopen ... op naar de FINALE!Van 1 september tot 14 februari hebben de meest gedreven Chirogroepen tegen elkaar gestreden in het grote ‘De Chiro daagt je uit’-spel voor de titel van ’beste chirogroep van ‘t land’. Ze voerden de gekste, moeilijkste en grappigste op-drachten uit. Het bewijs hiervan vind je op goestink.chiro.be.

De onlinewedstrijd is voorbij, er rest ons dus enkel nog het grote finalespel! De beste twaalf uit het klassement en drie groepen met een wildcard nemen het tegen elkaar op in een ultieme een- tegen-allen! Het doel waarvoor ze strij-den is dan ook niet mis: vijf gratis Krin-keltickets, geschenken van De Banier, een dikke vette beker én natuurlijk de eer om je de ‘Beste Chirogroep van het Land’ te mogen noemen!

Kom jij supporteren voor jouw favoriete team? Je vindt de gese-lecteerde groepen op goestink.chiro.be. Het verslag van het finalespel vind je in een van de volgende Dubbelpunten.

Goestink: dank voor stank! Week van de Goestink: 4 tot 10 maart 2013Je kent ze vast wel. De ouders die frietjes komen bakken op de eetkermis, de oud-leiding die inspringt tijdens de examens, de mensen van het oudercomité die de lokalen in orde houden, de kookouders die op kamp altijd de lekkerste dingen klaarmaken, de proost die altijd een luis-terend oor biedt, de VB die jullie bijstaat met raad en daad of de cursusbegelei-ding die voor een fantastisch IK en SB zorgt. Een voor een enthousiastelingen, die zich keihard inzetten voor de Chiro.

Zet ze daarom deze maand in de bloe-metjes, en geef ze een dikke merci voor hun vrijwillige inzet, voor hun goesting in de Chiro! Door hun beestig enthou-siasme krijgen andere mensen ook de Chiromicrobe te pakken. Allemaal ma-ken ze de Chiro machtig en prachtig en dat is niet vanzelfsprekend. Een eenvou-dige dankjewel is het enige wat je kunt teruggeven. Geef daarom ieder-een een welgemeende dank voor zijn of haar stank!

hoe? Knutsel met je kwiks een mooi ‘bedankje’, hou een receptie met een hapje en een drankje aan iemands voordeur of maak met je aspi’s de énige echte ‘Bedankt!-cd’ en stuur hem op met de post.

Page 17: Dubbelpunt maart 2013

15dubbelpunt MAART 2013

jaarthemaCHiRO.BE/GOEsTiNK

JulIe VAN chIRO NOOR-deRWINd zeT dIRK IN de blOemeTJeS: “Dirk is de proost van Chiro Noorder-wind en Chiro Speelvogels. Hij zet zich al jaren in voor onze twee Chirogroepen en zorgt ervoor dat ze op het goede pad blijven. Dank je wel, Dirk, voor al die uren die je in onze Chirogroep steekt!”

INe zeT JIl IN de blOe-meTJeS: “Jil Bekaert is mijn heldin omdat zij mij in mijn eerste jaar als leiding ontzettend goed geholpen heeft. Ik heb zoveel van haar geleerd, en nu maakt ze deel uit van een supergroepslei-dingsteam. Ik ben trots op haar!

Dit was ‘De Chiro daagt je uit’ 2012-2013!

Page 18: Dubbelpunt maart 2013

uitgekleed!

16

jaarthema

dubbelpunt MAART 2013

Page 19: Dubbelpunt maart 2013

uitgekleed!uitgekleed!Van waar komt die vlek op die Chirorok?

En wat voor rare ‘lapjes’ heeft die kerel op z’n hemd genaaid? De naakte

waarheid achter de Chirokleren. Leiders en leidsters uitgekleed!

Heb jij ook Chirokleren en -accessoires waarover iets te vertellen valt? stuur dan een mailtje naar [email protected], en sier deze pagina!

... met Joachim Van Den Bulck

Joachim Van Den BulckChirojongens HerenthoutChirolid sinds september 1994Chiroleider sinds september 2006Groepsleider sinds september 2010

chirolid, chiroleider, chirokrijger Voor Chiro Herenthout is Joachim alles behalve een onbekend gezicht. Hij startte bij de dabbers in 1994 en is ondertussen bezig aan zijn zevende jaar als leider. “Bij elk planningsweekend krijgen we van onze VB een lintje in de kleur van de afdeling die we leiden,” legt hij uit. Inmiddels prijkt er al een kleurrijke verzameling op zijn linkerschouder.

Krinkel 2009 Het aandenken aan Krinkel mag niet ontbreken voor Joachim. “Krinkel geeft Chiro een nieuwe betekenis. Het was een onvergetelijke ervaring voor mij. Ik kijk al uit naar de volgende editie in 2013, de perfecte afsluiter voor mijn Chirocarrière.”

I love chirojongens herenthout In Herenthout hebben de jongens en de meisjes een aparte werking. “Dit was eigenlijk een cadeautje voor onze vrouwelijke tegenhangers, om op hun Chirorokjes te naaien. Maar we hebben voor elke leider ook maar een exemplaar laten maken,” lacht Joachim.

JulSO-FdFIn 2006 is Joachim als aspi met de organisatie JULSO (nu FDF) naar Denemarken geweest. Elke vijf jaar mogen er een 300-tal Vlaamse deelnemers mee op een avontuurlijk kamp voor aspi's en aspileiding, op Deense bodem. “Zeker een aanrader en een mooie afsluiter van mijn periode als lid,” voegt hij er nog aan toe.

Gewest bremstampers “Gewest Bremstampers organiseert elk jaar heel wat leuke activiteiten voor zijn Chirogroepen. Zo is de gewestdag telkens weer een leuke belevenis. De aandenkens hieraan krijgen dus steevast een plaatsje op mijn Chirohemd,” legt Joachim uit.

Opoeteren 2001 “Niet mijn eerste kamp, ik draai al langer mee, maar wel het eerste kamp waarna we een kenteken kregen dat we op ons hemd konden bevestigen,” vertelt Joachim. “Het bivak is en blijft het hoogtepunt van het Chirojaar. Zeker de moeite om daar af en toe aan herinnerd te worden.”

17dubbelpunt MAART 2013

uitgekleed! miJn litteken en ikNormaal gezien gaan we in 'Uitgekleed' alleen

figuurlijk op zoek naar de naakte waarheid achter de Chirokleren. Maar in deze editie over

ongelukken en pechverhalen gaan we tot op het bot. Letterlijk dus: Chirolittekens voor het leven.

Heb jij ook Chirokleren en -accessoires waarover iets te vertellen valt? stuur dan een mailtje naar [email protected], en sier deze pagina!

het litteken van Alexandra van chiro boekt uit heusden-zolder “Lang geleden, toen ik nog een tipper was, hadden we in de Chiro een gigantische bal. Zo'n bal die niet dient om mee te voetballen, maar eerder om tegen te springen, bijvoorbeeld. En dat deden we ook, massaal. Maar toen ik aan de beurt was, gebeurde er iets heel geks: die bal schoot weg, en ik belandde keihard op de grond. Daar heb ik een litteken op mijn elleboog aan overgehouden. De voorbije jaren is het redelijk goed verdwenen, maar het blijft wel een Chirolitteken!"

het litteken van Fran van chiro herenthout:“Mijn naam is Fran, en sinds mijn tweede jaar bij de kwiks heb ik een blijvend Chirolitteken. We waren dat jaar op kamp in Mabompré. Het was een fantastische zomer, en dus gingen we op een mooie namiddag plastiekschuiven. Allemaal superplezant, tot ik opeens prijs had van hier tot in Tokio. Blijkbaar lag er iets onder het plastiek dat een stuk van 3 à 4 centimeter van mijn bil had 'geschraapt'. Het ergste was dat dat stuk vel nog voor een deel aan mijn bil vasthing. Gelukkig was één van onze kookouders verpleger, en die heeft dat er dan maar afgeknipt.En toen moesten we nog op zoek naar een dokter. Daar liep ik dan, aan de hand van mijn leidster, door het centrum van Mabompré in mijn bikinibroekje en T-shirtje. Nog nooit heb ik zo hard afgezien! Uiteindelijk hebben we hem dan toch gevonden, en heeft die mijn poep genaaid – dat bedoel ik letterlijk, natuurlijk. Een hele ervaring voor een klein manneke. Ondertussen ben ik voor het eerste jaar leidster, en staat dat litteken daar nog altijd mooi te staan. Maar voor een foto ga ik toch passen.” (lacht)

het litteken van Jef van chiro Kasterlee: "Na een of andere activiteit moesten we enkele banken terugbrengen naar een gebouw enkele straten verder. We deden dat met de auto en een aanhangwagen. Een medeleider en ik bleven op de aanhangwagen staan om de banken tegen te houden. Vastbinden is niet nodig, dachten we. Het was toch niet ver! Maar toen de auto een bocht nam, begonnen de banken te schuiven. Ik probeerde ze nog tegen te houden, maar tevergeefs. Ik kwam onder de banken terecht. Ik ben nog recht gaan staan om de banken van de straat te rapen, maar halverwege begon het me plots te dagen dat dat niet zou lukken, en toen ben ik gewoon weer tegen de grond gegaan. Ik heb er uiteindelijk een gebroken pols en een gebroken elleboog aan overgehouden, en twee schone littekens."

het litteken van daan van chiro zandhoven: “Sinds mijn veertiende heb ik een litteken op mijn linkerbeen. Ondertussen, bijna 6 jaar later, valt het niet meer zo op, maar het pijnlijke verhaal achter dit plekje blijf ik toch onthouden. In 2007 waren we met Chiro Zandhoven op bivak in Beauraing. Mijn zus was toen bij de aspi’s en naar jaarlijkse gewoonte fietsten zij met de fiets naar de kampplaats. Om de tocht een beetje ludiek en vooral moeilijker te maken, had hun leiding een geitje gekocht dat in een karretje achter een van de fietsen werd gehangen. Op de kampplaats aangekomen kreeg de geit een plaatsje naast de aspitent. Ik was toen tito en eigenlijk was het verboden om bij de tenten van de andere afdelingen te komen. Maar ik was zo nieuwsgierig naar 'Mieke de geit' dat ik tijdens een vrij moment met de andere tito's toch ben gaan kijken. Onze actie ging helaas niet onopgemerkt voorbij, want Mieke heeft mij een serieuze stoot tegen mijn been gegeven toen we met haar aan het spelen waren. Vanaf toen weet ik dat je soms beter op je eigen terrein blijft, vooral als er waakdieren ingeschakeld worden.”

17dubbelpunt MAART 2013

Pech tot op het bot

Page 20: Dubbelpunt maart 2013

18 dubbelpunt MAART 2013

vrienden onder elkaar

Ontplofte banden en gebroken schouders Iedereen krijgt in zijn of haar leidingscarrière te maken met Chiro-accidenten groot en klein. Onze reporter verzamelde na een heerlijk middagmaal (waarvoor dank aan de koks!) een bende enthousiaste deelnemers van SB Kempen en Limburg, en had het met hen over ontplofte fietsbanden en gebroken schouders. “Een ongeluk kan altijd gebeuren.”

dubbelPuNT: hebben jullie al eens slecht nieuws moeten brengen aan ouders?dorien: Wij gaan met onze oudste afdelingen altijd met de fiets op kamp. Vorig jaar was er een meisje dat een dag vroeger naar huis vertrok, dus haar fiets moest mee met de camion. Toen we aan de kerk de vrachtwagen aan het uitladen waren, hadden we haar fiets in de fietsenstalling gezet, maar we waren die compleet vergeten en hadden hem daar gewoon laten staan. Gevolg: fiets gepikt. Dat mochten we dan wel gaan uitleggen aan die ouders. Eerst wilden ze een compensatie, maar uiteindelijk volstonden excuses en een goede babbel. Achteraf is de fiets trouwens teruggevonden; de verantwoordelijke van het papierkot aan de kerk had hem mee naar huis genomen, omdat hij het verdacht vond dat hij er al zo lang stond.

dubbelPuNT: Stel dat er een ernstig ongeval gebeurde tijdens een spel, zou je dan voorzichtiger worden in je programma's?Stef: Als het echt door een fout komt die we als leiding gemaakt hebben, dan wel. Maar een gewoon ongeluk kan

altijd gebeuren, dus dan zou ik niet direct mijn programma's gaan veranderen.

Leedvermaak

dubbelPuNT: een ongeluk kan heel wat ellende veroorzaken, maar achteraf kun je er even vaak om lachen. hebben jullie daar voorbeelden van?Pieter-Jan: Een leider van ons is na een nachtje stappen eens gevallen met zijn fiets, waarbij hij zijn kaak heeft gebroken. Hij kon wekenlang alleen maar eten en drinken met een rietje, wat eigenlijk wel erg was, maar achteraf is dat toch een grappig verhaal om nog eens opnieuw te vertellen.caroline: Ik ben tijdens hevige spelen met fietsbanden eens gestruikeld, en toen is er iemand op mijn pink gaan staan. Iedereen dacht dat dat niks was, maar uiteindelijk was het wel erg en nu staat mijn pink helemaal scheef. Ik vind het wel grappig dat er zelfs met kleine pinkjes ongelukken gebeuren.Stef: Toen wij een keer ergens waren gaan tappen, heb ik op de terugweg een serieuze val gemaakt en mijn schouder gebroken.

Page 21: Dubbelpunt maart 2013

19dubbelpunt MAART 2013

dubbelPuNT: en dronkenschap zat daar voor niets tussen?Stef: Niet hoofdzakelijk. (algemeen gelach)

dubbelPuNT: Nog van die ongelukkige verhalen?dorien: Vorig jaar vertrokken we zoals gewoonlijk met de fiets op kamp, van Wezel naar Leuven. Uiteindelijk zijn we tot in Olmen geraakt, op een halfuurtje van Wezel. Eerst kreeg iemand een platte band, waar we zeker een halfuur werk aan hebben gehad. En toen we net opnieuw vertrokken waren, is iemand haar band gewoon ontploft! Die konden we niet meer gerepareerd krijgen, en toen heeft iemand ons met de auto naar Leuven moeten brengen. Anders waren we er nooit geraakt.Jordy: Een meisje in onze Chirogroep heeft een piercing ter hoogte van haar borstbeen. Tijdens een worsteling in een massaspel is die eens half losgescheurd. Ze heeft daar nog altijd een klein litteken van.

Verzekeringen

dubbelPuNT: Als er zoiets gebeurt, weten jullie dan hoe je zo'n ongeval moet aangeven?Stef: Grappig, wij hebben hier gisteren een sessie over verzekeringen gevolgd. Als groepsleiding is het wel handig om te weten wat er in verschillende situaties moet gebeuren. Ik heb gisteren toch ontdekt dat we een aantal dingen al een hele tijd fout doen. Zo sluiten we bijvoorbeeld niet de juiste verzekering af voor onze fuif.Jordy: Wat mij verraste, is dat ouders nog altijd aansprakelijk zijn voor hun kinderen als die iets fout doen tijdens de Chironamiddag. Maar eigenlijk wel logisch, want het zijn toch nog altijd de ouders die echt verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kind, en niet die paar uurtjes Chiro in de week.

Al dragen die toch ook bij! bedankt voor dit gesprek.

Ontplofte banden en gebroken schouders INeS VAN chIRO PAKO uIT NIJleN zeT RObIN IN de blOemeTJeS: “Robin is mijn Chiroheld omdat hij vijf jaar lei-der is geweest bij Chiro Pako uit Nijlen, omdat hij 'Pako eens een ander' organiseerde als geen ander, omdat hij nog altijd actief is bij Pako-vé, en omdat hij zo sexy is in Chirokleren!”

Page 22: Dubbelpunt maart 2013

chiro.be/vorming

GoestinGinvorminG

IK + SB + stage = attest animator

Op welke SB ga jij mee?

Paasvakantie

30 maart - 3 april sB verbond Brussel in De Kalei (Dilsen-stokkem)

2 - 6 april sB verbond Kempen in Heibrand (Westmalle)

3 - 7 april sB verbond Reinaert en Heuvelland in Heidepark (Waasmunster)

4 - 8 april sB verbond Limburg in De Kalei (Dilsen-stokkem)

9 - 13 april sB verbond West-Vlaanderen in De Karmel (Brugge)

9 - 13 april sB verbond Mechelen in Heibrand (Westmalle)

sB in twee weekends

12 - 14 april en 9 - 11 mei sB verbond Leuven in De Waterman (Brussel)

De vormingstrend van het moment: met de hele leidingsploeg op Chirocursus!Natuurlijk kun je je in je eentje inschrijven, maar meer en meer mensen gaan in trosjes van 3 tot 15 Chirovrienden op cursus. Dat kan perfect, want alle Chirocursussen stoppen op tijd. Zo kun je toch nog leiding geven op zondagnamiddag en meteen al je nieuwe spelletjes uittesten. Al wie al ooit mee was op IK: ga nu samen op SB! In elke vakantie en in de lesvrije week vindt er minstens één plaats. Dit jaar kun je het zelfs voor het eerst in twee weekends volgen. Er zijn momenteel al 284 mensen ingeschreven voor een SB. Jij hebt vast ook zin in een midweek of twee weekends vol pure Chirogoesting, waar je zelf nog eens keihard mag spelen en ontspannen. Je leert er meer over de leefwereld van je leden en hoe je je spelen daaraan kunt aanpassen. SB beleef je samen met je medeleiding en een pak nieuwe Chirovrienden. Schrijf samen in voor een SB naar keuze op chiro.be/sb!

Wie mag mee? Al wie leiding is en dit jaar minstens 16 jaar is of wordt.Wanneer en waar? Kies een SB in jouw regio of ga op Erasmus-SB bij een ander verbond: alle data vind je op chiro.be/sb Prijs? 90 euroInschrijven: chiro.be/sb

20 dubbelpunt MAART 2013

Meer dan 3000 leidsters en leiders volgen elk jaar vorming, en keren telkens extra gemotiveerd en geïnspireerd terug naar hun ploeg. Ook dit jaar kun je weer kiezen uit meer dan 100 Chirocursussen. Je kunt voor een attest gaan of gewoon puur voor de goesting. De inschrijvingen lopen vlot binnen. Ben jij er ook (weer) bij?

cadeautip voor gevorderde leiding: kant-en-klare vakantie in chirostiJl!Je schudt elke zondag een gevarieerd programma uit je mouw, steekt zotte weekends in elkaar voor je leden en bent nu al bezig met ideeën verzamelen voor je bivakprogramma? Dan is een extra inspirerend Chiroweekendje zeker iets voor jou. Je mag er nog eens helemaal zelf lid zijn: een kant-en-klare vakantie in Chirostijl. Ontmoet er nieuwe Chirovrienden en steel hun beste ideeën! Een Chirocursus stopt altijd op tijd, zodat je geen Chirozondag moet missen. Dus waar wacht je nog op? Beloon jezelf met een hemels Hoofdanimatorweekend of een tintelende themacursus!

Page 23: Dubbelpunt maart 2013

chiro.be/vorming

Die vraag stelde ik me twee jaar geleden ook, toen ik nog een cursus zocht om het attest van Hoofdanimator te behalen.Oké, ik deed wel eens zot in de Chiro, maar zodra er onbekenden in de buurt waren, werd ik toch wat verlegen. Ik vond mezelf dan ook niet echt geschikt voor een Expressieweekend, maar mijn vrienden vertelden me dat het de max was, en uiteindelijk ging ik dan toch.En of ze gelijk hadden! Het werd een weekend dat ik nooit, maar dan ook nooit zal vergeten. Wat een bont allegaartje! Potentiële hoofdanimatoren, grijze muisjes en knotsgekke paradijsvogels hokken samen om zich rot te amuseren, om te (her)ontdekken hoe het voelt om je niks aan te trekken van anderen. En ik merkte al snel dat je helemaal niet de uitbundigste moet zijn om creatief uit te hoek te komen. Op Expressieweekend krijg je handige tips om je kampthema, bonte avond, speelclubshow of eigen zot idee net dat tikkeltje meer te geven.Ik vertrok als schuchtere jongen op EW en kwam als een expressieve durfal met een heleboel nieuwe vrienden en handige trucs terug, klaar om het volgende Chirotoneeltje te trekken.Expressieweekend: zeker doen! S.

HA + themacursus + stage = attest hoofdanimator

Momenteel zijn er al 328 mensen ingeschreven voor een cursus in het Hoofdanimatortraject: Hoofdanimatorweekends, Groepsleidingsweekend, Expressieweekend, Afdelingsboost, enz. Waar heb jij het meeste zin in? Natuurlijk zijn dit allemaal op-en-top Chirocursussen: doorspekt met spel en boordevol zotte ideeën die je meteen kunt toepassen in je eigen groep. De meeste themacursussen mag je ook meerdere keren volgen! Kies samen met je medeleiding op welke cursus je jezelf trakteert en schrijf in op chiro.be/vorming.

Voor alle Chirocursussen geldt:

Inschrijvende snelste weg: kies je cursus op chiro.

be/vorming, vul je gegevens in en klaar!

Per mail: je naam en voornaam, adres,

telefoonnummer, e-mailadres, geboor-

tedatum, vegetariër of niet, de naam en

periode en plaats van de cursus, naar cur-

[email protected].

met de post: dezelfde gegevens, naar

Kipdorp 30, 2000 Antwerpen.

betalenAls je inschrijving aangekomen is, sturen

wij je een factuur.

Respecteer de uiterste inschrijvings-

datum (veertien dagen voor de cursus

start). Zo weten de cursusploegen op tijd

hoeveel materiaal en voedsel ze moeten

voorzien, en krijg jij ook nog op tijd een

deelnemersbrief met alle info. Wie te laat

inschrijft, betaalt 7,50 euro extra voor een

weekend of vijfdaagse cursus.

Op elke cursus krijg je een attest van deel-

name. Als je dat indient bij je gemeente

(meestal via de jeugddienst), krijg je (een

deel van) de inschrijvingsprijs terugbe-

taald.

We vragen alle deelnemers de cursus vol-

ledig mee te maken.

chiro.be/vorming = inSchrijven vOOr een [email protected] = alle vragen Over curSuSSen en vOrming

[email protected] = inSchrijven vOOr een [email protected] = infO Over atteSten en curSuSadminiStratie

21dubbelpunt MAART 2013

Expressieweekend? Qu’est-ce que c’est?

update: momenteel zijn er al tien ins-chrijvingen voor het Expressieweekend. De ploeg is er klaar voor. Wil jij ook mee? schrijf in op chiro.be/vorming.

SB Kempen (Heibrand )

Groepsleidings-weekend (Heidepark)

Expressie-weekend(De Karmel)

Afdelingsboost (Heibrand)

Techniekendag Bivakspecial (daa.chiro.be)

maart

Afdelingsboost (Heidepark)

SB Limburg (De Kalei )

SB West-Vlaanderen (De Karmel )

SB Leuven in 2 weekends (De Waterman )

SB Mechelen (Heibrand )

HA-weekend (De Karmel )

SB Reinaert & Heuvelland (Heidepark)

01 07 13 19 2503 09 15 21 2705 11 17 23 2902 08 14 20 2604 10 16 22 2806 12 18 24 30

april

SB Brussel in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

01 07 13 19 2503 09 15 21 2705 11 17 23 29 313102 08 14 20 2604 10 16 22 2806 12 18 24 30

SB Brussel

Page 24: Dubbelpunt maart 2013

22

ribbels

dubbelpunt MAART 2013

Ribbellegendes in de stad?Trek met je ribbels het dorp of de stad in. Daar krijgen ze een geschiedenisles. Zoek een standbeeld of monument en hang je les daaraan op. Gaat je verhaal over de held(in) die wordt voorgesteld door dat standbeeld? is de geboorteplaats van die held(in) toevallig jouw dorp? Of misschien is hij of zij zelfs bij jullie naar de Chiro geweest? Ten slotte vertel je dat de geest van deze beroemde figuur één keer per jaar, rond deze tijd, door de stad dwaalt.

Net op dat moment verschijnt een fi-guur in rijke, indrukwekkende middel-eeuwse kleren, die verdacht veel lijkt op het standbeeld. De geest maakt een buiging en stelt zich voor als de held of heldin die net besproken werd. Hij vraagt of de ribbels mee willen gaan. In de loop van het jaar, terwijl de geest van steen was, is hij een aantal spullen kwijtgeraakt. Dieven stalen zijn schat, vandalen braken zijn staf af, de eksters pikten zijn juwelen en de wind waaide zijn schatkaart weg. Nu hij vandaag een dag niet van steen is, wil hij alles zo snel mogelijk weer terugvinden. Maar dat moet voor zonsondergang gebeuren, want dan versteent de geest weer. Wil-len de ribbels helpen?

Op tocht door jouw dorp of stad!Verstop op voorhand een aantal voor-werpen in het dorp of de stad –de spul-len die de geest is kwijtgeraakt. Bij elk gevonden voorwerp speel je een spelle-tje. Wanneer je het spel gespeeld hebt, geeft de geest een tip over de volgende vindplaats.

flEs ☛ KAARTjE-blAAs Leg een boek kaarten op een glas water. Om beurten moeten de spelers minstens één kaart van de stapel blazen, maar er moet ook minstens één kaart op het glas blijven liggen. Wie de laatste kaart eraf blaast, moet het glas leegdrinken.

KRoon ☛ KoningsbAl Baken een veld af met een middenlijn en twee achterlijnen. Verdeel je ribbels in twee ploegen. Ploeg A gaat in vak

A staan, en ploeg B in vak B. De twee ploegen kiezen allebei een koning. De koning van ploeg A gaat achter de achterlijn staan van vak B, en omgekeerd. Het is bedoeling om met een bal zoveel mogelijk tegenstanders aan te gooien zonder dat hij eerst op de grond botst. De koning mag gooien van achter de achterlijn. Wie aangegooid is, gaat bij zijn of haar koning staan. Als er nog maar één iemand overblijft, mag de koning overkomen en meespelen. De koning heeft drie levens. Als hij dood is, heeft de andere ploeg gewonnen.

HElM ☛ “iK VERKlAAR DE ooRlog AAn ...”Teken op een pleintje met krijt een cirkel die je in evenveel spieën (landen) ver-deelt als er spelers zijn. Een speler staat in het midden, en roept “Ik verklaar de oorlog aan ...” en dan de naam van een land van een andere speler. Iedereen gaat lopen behalve de genoemde spe-ler, die de bal zo snel mogelijk opraapt en “Stop!” roept. Als de speler iemand kan aangooien, heeft hij of zij recht op een stukje land van de ongelukkige. Je kunt de namen van de landen ook ver-vangen door wijken of straten van de stad.

juWElEnKisTjE ☛ HouD DE DiEf! Eén leid(st)er legt een hoop juwelen – of snoepjes in een gouden verpakking –om zich heen. Geblinddoekt probeert hij of zij iedereen die ze wil komen ste-len met een krantenknuppel te raken. Wie geraakt is, valt af.

ToVERsTAf Iedereen staat in een kring, met in het

midden een goede toverfee met een toverstaf. Met die staf maakt de fee allerlei bewegin-gen. De anderen proberen die bewegin-gen na te doen. Wanneer de fee de staf laat vallen, moet iedereen zo snel moge-lijk weglopen. Wie getikt wordt door de fee, neemt haar plaats in.

boEK ☛ EVEnWiCHTspARCouRs Leg een parcours af met een boek op je hoofd.

Ring ☛ RingWERpEn Probeer zoveel mogelijk ringen rond een doel te gooien. Wie scoort het meest?

zWAARD ☛ lEVEnD DAMMEn Als je op een pleintje komt, vertelt de geest over een heldhaftige slag die er gestreden werd om het plein te verove-ren. Op de mooie grote tegels hebben de soldaten levend ‘gedamd’. Verdeel je ribbels in twee ploegen en zet ze op een rij aan weerskanten van een dambord dat je op de grond getekend hebt. Op het fluitsignaal mag van één ploeg iedereen tegelijk een sprong zet-ten in eender welke richting behalve achteruit. Op het volgende signaal is de andere ploeg aan de beurt. Als je iemand van de andere ploeg kunt aan-tikken zonder je voeten te verplaatsen, valt die speler af. Pas op, want als je je

MET jE RibbEls DE sTAD in? Misschien is het een tikje riskant om met je rib-bels de stad in te trekken. Een grote bende kun je moeilijk continu in het oog houden, en er is maar één duwtje nodig om van het veilige voet-pad op de gevaarlijke rijweg te belanden. Toch denken we dat het moet kunnen.

Hoe vroeger je ribbels leren om zich veilig in het verkeer te begeven, hoe beter. En waarom trommel je niet enkele oud-leid(st)ers of ouders op om de groep mee te begeleiden? Bovendien hebben de stadscentra tegenwoordig vele ver-keersvrije straten, en leuke parken en speelplein-tjes. Zoek die plekjes op!

Page 25: Dubbelpunt maart 2013

ribbels

23dubbelpunt MAART 2013

Ribbellegendes in de stad?voeten toch verplaatst, ben je er zelf aan. De ploeg die alle andere spelers kan uitschakelen, wint.

sCHATKAART - Volg DE gEEsT! Volg geblinddoekt de instructies van de geest op. Bijvoorbeeld: doe drie stap-pen naar voren, maak een kwartdraai naar rechts, enz. Wie komt terecht op de plaats die de geest bedoelde?

De finale!Als je ribbels alle voorwerpen gevonden hebben, neemt de geest hen mee naar het betoverd doolhof, waarvan de mu-ren telkens veranderen als je er passeert. Zet alle gevonden voorwerpen in een doolhof dat je met krijt op het dorps- of marktplein tekent. Maak het doolhof zo dat het gelijkloopt met de te-gels op de grond, en dat er een bepaal-de richting in zit. Elke ploeg krijgt kaart-jes met daarop telkens een gevonden voorwerp. Om de beurt mogen ze vier tegels verder gaan in het doolhof. Het is de bedoeling dat ze bij het voorwerp ko-men dat op hun kaartje staat. Maar het doolhof zou geen doolhof zijn als je er zomaar door kunt wandelen. Elke ploeg mag namelijk om de beurt met een ge-kleurd krijtje één tegel van het doolhof veranderen van richting. Het is de be-doeling zo snel mogelijk bij al je voor-werpen terecht te komen, voordat de wegen ernaartoe afgesloten zijn.

Ten slotte bedankt de stadsheld(in) de ribbels voor de hulp op zijn of haar ‘ronde’, en kan de geest weer een jaartje rusten als standbeeld. Mis-schien kunnen de ribbels volgend jaar opnieuw komen helpen?

ExTRA!Pas het spel aan aan de bijzonderheden van je

eigen stad of dorp: de ontstaanslegende, een

monument dat herinnert aan de bijnaam van de

stedelingen, plekken waar een verhaal aan ver-

bonden is, enz. Leg je oor eens te luisteren bij

de toeristische dienst of bij een heemkundige

kring. Kies er de stoerste verhalen uit, want het

moet natuurlijk leuk blijven en geen saaie ge-

schiedenisles worden. Anders stond je nu nog

altijd bij het standbeeld!

yARA zeT ANNe IN de blOemeTJeS: “Mijn Chiroheldin is Anne, omdat ik zonder haar enthousiasme en steun waarschijnlijk nooit leiding was geworden. En omdat ze altijd goedgezind naar de Chiro komt. Bedankt voor alles, makker!”

Page 26: Dubbelpunt maart 2013

24

Speelclub

dubbelpunt MAART 2013

Flashback naar de mooiste speelclubherinneringen

iNsPiRATiE ZiT sOMs iN EEN KLEiN HOEKjE. ALs jE TERuGBLiKT OP jE EiGEN CHiROjAREN ViND jE VAAK DE AANZET TOT EEN NiEuWE ACTi-ViTEiT. WE VROEGEN AAN ENKELE HuiDiGE sPEELCLuBLEiDERs EN -LEiDsTERs WAT HEN NA AL DiE jAREN NOG is BijGEBLEVEN, EN HEN DEsTijDs EEN WaW- MO-MENT HEEfT BEZORGD. A trip down memory lAne.

Mijn beste speelclubherinnering is toch nog altijd een bontering: op bivak we hadden zelf een zalig toneeltje over konijnen in elkaar gestoken met onze geweldige konijnenpakken die we in de Chiro hebben liggen.”

Jolien Wyckman, Chiro Keten uit Lint

Als lid was ik erg competitief ingesteld, en vond ik verstoppertje in het donker op de kampplaats het leukst. Als leider van de speelclub vond ik het geweldig om op kamp met kartonnen dozen en platen een paintballterrein te maken, om daarna elkaar te bekogelen met een honderdtal kousen die we tot ballen hadden omgevormd. Alle typische paintballspelletjes kwamen aan bod, zoals capture the f lag en search and destroy . De kinderen hielden zich hier zeker vier uur mee bezig en moesten v roeger naar bed omdat ze zo uitgeput waren.”

Niels Bijnens, Chiro Spratike uit Guigoven

Wat ik me nog het beste herinner van mijn speelclubjaren is mijn eerste bivakthema: aliens! Ik herinner het me nog alsof het gisteren was. Alles was zo mooi ingekleed en het themaliedje was dat van Startrekking across the universe. Alles leek zo echt. De leiding was zo gek verkleed, en ik keek echt naar hen op. Fijn dat ik me nu weer kan inleven en meegaan in de fantasiewereld van onze leden!”” ”

Anaëlle Del'haye, Chiro Sint-Martinus uit Beselare

Op kamp h e bbe n we met de spe e lclub tusse n de stape lbe dde n

e e ns e e n Pokemonfort ge bouwd. Dat was e e n fort met h e e l

ve e l gangen, e n Pokemonkaarte n aan de mure n. Megawijs!'

Joren Versyp, Chiro Erteveld

Page 27: Dubbelpunt maart 2013

speelclub

25dubbelpunt MAART 2013

Flashback naar de mooiste speelclubherinneringen

“Alle Chiroherinneringen zijn natuurlijk leuk, maar als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik voor de verjaardagen bij de speelclub. Wij hadden in ons speelclublokaal een hele grote, hoge, gele stoel staan en als je jarig was, dan mocht je daar tijdens het vieruurtje op gaan zitten. Al de rest zat gewoon op kussens en de jarige zat op de grote gele stoel. Je voelde je dan supercool. En wat ook heel leuk was: een hele berg kussens rond de stoel leggen, op de stoel gaan staan en eraf springen, in die grote berg kussens. En dat opnieuw, en opnieuw en opnieuw. Natuurlijk mochten mijn vriendinnetjes dan ook even op de stoel staan, om er samen af te springen. Want samen was dat natuurlijk nog zoveel leuker!Nu ik zelf al drie jaar speelclubleidster ben, merk ik dat mijn speelclubbers dat nog altijd even graag doen: lekker springen in de kussens. Onze stoel is trouwens nog vele jaren meegegaan, maar jammer genoeg is hij dit jaar gesneuveld. Misschien moeten we er toch eens een nieuwe maken.”

Sofie Vrolix, Chiromeisjes Rooierheide uit Diepenbeek

“Het moment dat nog het best in mijn geheugen gegrift staat, was ons speelclubweekend. Het was toen mijn eerste keer en ik vertrok vol ongeduld. Omdat het ook effectief de eerste keer was dat ik een weekend van huis wegging, was ik natuurlijk nog zenuwachtiger. Maar het werd een weekend vol met spelletjes, en ik genoot van elk moment. Het thema van het weekend weet ik nog heel goed: China. Er was zogezegd een Chineesje vermoord en we moesten raden wie het gedaan had. Maar we konden ons ook van onze beste kant laten zien op de missverkiezing, en natuurlijk eindigden we ons weekend in glorie met een knalfuif.””

Josien Vander Meiren, Chiro Sint-Martinus uit Beselare

RObbe zeT lISA IN de blOemeTJeS: “Lisa 'lionheart' Bouttelgier (rechts op de foto) is mijn Chiroheldin! Ze was vele jaren leidster en ook groepsleidster van Chiro Zandberg in Harelbeke, waarna ze ook bij gewest Win ging. Daar is ze nu

trekster. Ze gaat ook mee op IK's, SB's, KIC's, op Krinkel en noem maar op. Overal waar er Chiro aan te pas komt, is ze erbij. Vuurland en andere DAA-weekends, ze deed het allemaal en ze weet van geen ophouden. Lisa zou Lisa niet zijn zonder Chiro, en meer nog: Chiro zou Chiro niet zijn zonder Lisa! Zij heeft er ook voor gezorgd dat ik in het gewest ging. Een vriendin die meer Chiro-minded is dan zij kan ik me niet voorstellen.”

Page 28: Dubbelpunt maart 2013

26

RAKWI

dubbelpunt MAART 2013

Rakwi's to the rescue! panieK in het dOrp! in raKwiStan iS een gevaarlijKe Bacterie uitgeBrOKen en de wetenSchapperS Staan vOOr een raadSel. geluKKig Schieten de raKwi'S ter hulp, en Brengen ze de BeSmette menSen in quarantaine. maar al gauw BlijKt dat SOmmige menSen Om één Of andere reden immuun zijn vOOr de Bacterie. het KOmt er dan OOK Op aan hun dOen en laten te OnderzOeKen en te nOteren. wat maaKt dat zij immuun zijn? welKe KenmerKen zOrgen vOOr die OngenaaKBaarheid? daar mOeten de raKwi'S achter zien te KOmen. eenS ze dit weten, Kunnen ze een vaccin en remedie vinden. vOOrdat het te laat iS ...

VOORbeReIdING Verspreid vooraf kaartjes met de huisnummers van alle huizen in Rakwistan over het terrein. Hoe meer leden je hebt, hoe meer huisnummers je voorziet. Pas wanneer je leden een huisnummer hebben, kunnen ze de inwoners van dat huis helpen en in quarantaine brengen. Verstop ook een twintigtal kenmerken van de inwoners: zaken die ze de afgelopen dagen gedaan hebben. Bijvoorbeeld: handstand gedaan, de Joepie gelezen, een appel gegeten of de hond uitgelaten. Hang in het lokaal een grote flap, met daarop alle huizen van Rakwistan. Teken bij elk huis ook enkele inwoners. In sommige huizen wonen grote gezinnen, in andere een jong koppeltje, enz.

beSmeTTINGSGeVAAR Omdat ze in aanraking komen met al die besmette mensen lopen ook de rakwi's gevaar om aangetast te worden door de bacterie. Gelukkig heeft de leiding pilletjes die hen er drie uur lang immuun voor maakt. De pilletjes zijn erg zeldzaam en heel duur, maar er zijn er net genoeg om iedere rakwi te beschermen tot het einde van het spel. Laat je rakwi's eerst een opdracht uitvoeren voor ze het pilletje krijgen. Gebruik tictacjes of andere snoepjes die kunnen doorgaan voor een pilletje.

uITbRAAK VAN de bAcTeRIe Als het spel start, raken meteen enkele inwoners besmet. Duid die mensen op de flap aan in het rood. Je kiest zelf hoeveel

je er besmet. Geef in de loop van het spel op gezette tijdstippen enkele mensen op het speelbord een rood kleurtje. Probeer de rakwi's telkens voor te zijn wanneer ze inwoners in quarantaine willen brengen. Naarmate het spel vordert, worden er meer en meer mensen ziek. De leden moeten het vaccin vinden voor iedereen van het dorp besmet is. Als dat niet lukt, zal de bacterie zich ook buiten Rakwistan verspreiden, en dan is de epidemie niet meer te stoppen!

IN quARANTAINe Mensen in quarantaine brengen doe je door opdrachten uit te voeren. Wanneer besmette mensen niet snel geïsoleerd zijn, zal de verspreiding uiteraard sneller gebeuren. Wanneer de rakwi's erin

]foto

s: ch

iro lo

re[

Page 29: Dubbelpunt maart 2013

RAKWI

27dubbelpunt MAART 2013

slagen iemand in quarantaine te brengen, zet je rond die persoon een cirkel op de flap. Hoe moeilijker een opdracht, hoe meer mensen er in quarantaine mogen. Let op: alleen die mensen van wie de rakwi's het huisnummer hebben, kunnen geïsoleerd worden.

enkele voorbeelden van opdrachten: Draag al je leiding van punt A naar punt B. (5 personen

in quarantaine) Uitbrekertje. De rakwi's gaan in een kring staan, met

hun armen in elkaar gehaakt. Eén of twee rakwi's staan in het midden van de cirkel en proberen 'uit te breken'. (6 personen in quarantaine)

Zeg eens AAAA. Baken twee even grote vierkante velden af. Verdeel de rakwi's in twee ploegen. Een speler van de eerste ploeg ademt diep in en begint 'AAAAAAAA' te roepen. Zolang je 'AAAAAA' roept, mag je in het vak van de andere ploeg rondlopen en zoveel mogelijk spelers tikken. Maar opgepast! Als je adem op raakt voor je terug in je eigen vierkant bent, word je ingelijfd bij de andere ploeg. Geraak je wel op tijd in je eigen vak, dan worden alle getikte spelers lid van jouw team. Speel het spel tot er nog maar één ploeg overblijft. (8 personen in quarantaine)

Maak tien originele foto's die te maken hebben met 'ziek zijn'. (5 personen in quarantaine)

Zoek de kenmerken van een aantal ziektes. (8 personen in quarantaine)

Begrijpend lezen. Beantwoord tien vragen over een artikel over epidemieën. (4 personen in quarantaine)

Noem vijf televisieseries over dokters of ziekenhuizen op. (4 personen in quarantaine)

Ontwerp een logo voor het vaccin. (2 personen in quarantaine)

heT VAccIN Om de inwoners van Rakwistan te genezen of immuun te maken, moeten de rakwi's de juiste combinatie van kenmerken achterhalen. Telkens als ze iemand in quarantaine gebracht hebben die besmet is, mogen ze een gokje wagen en een combinatie van drie kenmerken tonen. Ze krijgen dan te horen hoeveel van de drie getoonde kaartjes correct zijn. Als ze de juiste combinatie vinden, weten ze wat mensen resistent maakt tegen de bacterie. Met die kennis kunnen ze dan een vaccin maken.

Hebben de rakwi's de combinatie gevonden voor de bacterie zich helemaal verspreid heeft, dan hebben ze de bacterie verslagen! Nu kunnen ze zichzelf ook blijvend resistent maken door bijvoorbeeld handstand te doen, de Joepie te lezen én een appel te eten.

TIPS Bij grote groepen laat je de leden in groepjes rondlopen.

Ze moeten elkaars handen vasthouden, want als ze loslaten is de kans op besmetting veel groter. Houden ze zich daar niet aan, duid dan sneller zieke mensen aan op het speelbord.

Is de combinatie van kenmerken te snel gevonden? Laat hen dan ook de juiste volgorde bepalen (eerst de Joepie lezen, dan een appel eten, enz.)

Rakwi's to the rescue!

lIeSl VAN chIRO bJeIzel zeT de ASTI'S IN de blOemeTJeS: “Chiroheldin? Zeg maar gerust heldin-nen! Zonder enige twijfel zijn deze bad bitches dé reden waarom ik elke zondag naar de Chiro kom. De asti's (aspi's + tiptiens) zijn de zotste dozen die je maar kunt hebben. Chicks met ballen aan hun lijf! Op maandag begin ik al af te tellen naar de vol-gende zondag om me weer rot te amuseren, mijn voeten te vegen aan regeltjes en de vreemdste dingen die ik maar kan bedenken ook effectief te doen. Onze leiding begrijpt ons perfect en ze zijn ons grootste voorbeeld. Ehem, ehem ehem, Makke & Kakke, en de rest van onze amaaaazing out of control asti's, op deze manier wou ik jullie eventjes mel-den dat jullie de beste vriendinnen zijn die ik ooit had kunnen wensen! Birds of a feather flock together, asti's till the end.” ♥

Page 30: Dubbelpunt maart 2013

28

tito

dubbelpunt MAART 2013

De rode draad Tito's zijn geen rakwi's meer, dus mag het af en toe wat meer zijn. Zowel tijdens een gewone Chironamiddag als op weekend of op bivak beland je wel eens in een dood moment. Wat doe je dan? Werk aan het groepsgevoel van je tito's en lanceer een rode draad!

Titobingo Je spreekt met je tito's af dat ze de 'goes-tinkmove' doen als de leiding van andere afdelingen het woord “tito's” uitspreekt. Hierop zijn ook enkele variaties mogelijk.

m Verzin samen met je tito's een tito-kreet. In plaats van de 'move' te doen, roepen de tito's dan hun kreet. m Je kunt ook afspreken dat je leden

de 'move' doen bij het zien van een rood voorwerp, telkens er een vlieg-tuig overvliegt, als er een oud vrouw-tje passeert, enz.

De klos Spreek een woord af dat niet gezegd mag worden door jezelf en de tito's. Dat kan simpel zijn: de tito's mogen bijvoorbeeld nooit 'ja' antwoorden op een vraag die je hen stelt. Degene die het toch doet, is de 'klos'. Maak de 'klos' goed zichtbaar. Geef hem of haar een opvallend hoofd-deksel, een knalrode jas, een fluovestje, enz. De 'klos' probeert de andere tito's er opnieuw in te luizen. Het doel van dat spel? Op het einde van de dag níet de 'klos' zijn!

Radio Tito Zorg voor een bandopnemertje of een mp3-speler waarmee je kunt opnemen. Richt een deel van de titotent of het tito-lokaal in als 'opnamestudio'. Die staat op elk dood moment ter beschikking van je tito's. Ze mogen opnemen wat ze willen: een zelfgemaakt titolied, een mop, een verslag van een activiteit, een interview met de leukste leider of leidster (jijzelf dus) of een mondeling dagboek. Op het einde van de dag, het weekend of het bi-vak is het dan tijd voor Radio Tito: luister samen naar alles wat opgenomen is.

Het titovoorwerp Kies in het begin van het bivak het 'tito-voorwerp': een rode emmer, een schoen, een rode bal, enz. Markeer dat ding, zo-dat iedereen weet dat dat het 'titovoor-werp' is. Vertel je tito's dat er ergens op het terrein een 'titovoorwerp' staat, maar je zegt er nog niet bij wat het is. De tito die het voorwerp vindt of tegenkomt,

verplaatst het. Op het einde van het bi-vak overloop je samen met je tito's wie het voorwerp gevonden heeft en waar ze het gezet hebben.

Tip: Behoud zelf de controle! Telkens wanneer een tito het voorwerp ver-plaatst, brengt hij of zij jou op de hoogte. Zo weet jij waar het voorwerp zich be-

vindt en ben je er ook zeker van dat een tito niet per ongeluk een fout voorwerp verplaatst heeft!Licht ook op voorhand de andere leiding en de kookploeg in, zodat het voorwerp niet plots verdwijnt.

Missie Elke tito krijgt bij het ontbijt een geheime

]foto

: jan

van

bostr

aete

n[

Page 31: Dubbelpunt maart 2013

tito

29dubbelpunt MAART 2013

De rode draad

missie. Die moeten ze zo goed mogelijk proberen uit te voeren, zonder dat de andere tito's het doorhebben. Op het einde van de dag zitten jullie even bijeen en proberen de tito's van elkaar te raden welke missie ze hadden.Voorbeelden van missies? Verspreid een roddel over de titoploeg, hang de poëet uit, eet ongelooflijk boertig, wees altijd verstrooid, doe alsof je je voet omgesla-gen hebt, ontdek overal rare geurtjes en probeer die dan te verklaren, enz.

Wasspelden Zorg voor twee wasspelden: een zwarte en een rode. De tito die de zwarte was-speld krijgt, probeert die zo snel op ie-mand anders te steken. De tito met de rode wasspeld moet die opspelden op een goed zichtbare plaats en proberen bij te houden. De andere tito's doen na-tuurlijk pogingen om de rode wasspeld te bemachtigen. De tito die op het einde van de dag de rode wasspeld heeft, wint. De tito met de zwarte wasspeld is de ver-liezer.

Tip: Als je veel tito's hebt, kun je meerde-re rode en zwarte wasspelden in omloop brengen!

Doosje Elke tito krijgt een persoonlijk doosje. Elke avond van het bivak steken ze er iets in dat hen aan de voorbije dag doet den-ken. Dat doosje dient op het einde van het bivak als evaluatie. Overloop dan sa-men met de tito's wat ze in het doosje ge-stoken hebben en waarom. Hun doosje is meteen ook een leuk aandenken aan het bivak!

GroepsuitdagingBedenk een leuke groepsuitdaging voor je tito's. Laat de rest van je Chirogroep gokken of het zal lukken of niet. Creëer een extra dimensie door een tegenpres-tatie te beloven als je tito's slagen.Voorbeelden van groepsuitdagingen: een grote klomp ijs ontdooien, een speld zoeken in een hooiberg, een stuk zeep opwassen, enz., en dat allemaal binnen een bepaalde tijd!

Tips! Als je ervoor kiest om een rode draad

in te voeren, vestig er dan ook regelma-tig de aandacht op. Dat doe je bijvoor-beeld door alle tito's een rood koordje rond hun pols te binden.

Let wel op dat je rode draad geen 'standaard' tussendooractiviteit wordt.

Een beloning voor de winnaar doet wonderen voor het slagen van je rode draad.

Tito's houden de meeste rode draden moeilijk heel lang vol, omdat ze op een bepaald moment hun concentratie ver-liezen. Alles hangt natuurlijk af van je enthousiasme en de gedrevenheid van je tito's. Het kan best zijn dat het jullie dus wel lukt.

Vaak levert een rode draad een super-leuk (bivak)aandenken op.

]foto

: jan

van

bostr

aete

n[

Page 32: Dubbelpunt maart 2013

30

keti

dubbelpunt MAART 2013

Wie zoekt, die vindt ... de ware!De lente hangt in de lucht en vlinders fladderen in onze buiken. Tijd voor een liefdesspel! Verdeel je leden in duo’s. Die duo’s moeten samen uitzoeken wie hun blind date is. Aan het einde van de zoektocht nemen ze het ook tegen elkaar op om als enige het hart van hun date te veroveren.

De duo’s krijgen een A4’tje met een over-zicht van vijf mogelijke dates. Bij elke date staat een vage beschrijving en een telefoonnummer. Vraag aan je vrienden of je hun telefoonnummers mag gebrui-ken, en of ze het spel willen meespelen. Je bepaalt op voorhand welk duo welke date krijgt. De duo’s moeten tips verza-melen om te weten te komen wie hun date is, en er zich zo goed mogelijk op voorbereiden.

Part 1: Duo zkt. date

DATEs

Nerdy Nick: intelligente kerel die met plezier je fiets repareert en graag de af-was doet.lonely Tony: ecologische jongen die houdt van vogels spotten en die heel romantisch is.Freaky Freddy: muzikale held die houdt van gekke avonturen en ballroomdan-sen.Amazing Annabelle: sportieve griet die graag ontbijt op bed brengt en haar ei-gen kleren maakt.hot hanna: mollige meid die graag kookt en eet, en vaak op verkenning gaat in warme landen.

Tips VERzAMElEn Tips Nerdy Nick lonely Tony Freaky Freddy Amazing

Annabelle

hot hanna

Eten Puree met vis en

spruitjes

Rijst, tofu en

sojascheuten

Mosselen met

frietjes

Vers fruit en

smoothies

Noedels met

kip, groentjes en

sambalsaus

Drinken Cola Vers fruitsap Koffie Bruiswater Muntthee

Hangplek Ikea Het regenwoud Pirateneiland De Ardennen Corsica

Muziek House Medleys Rap Nederlandstalige

muziek

Klassieke muziek

Kleren Skinny jeans Overall gemaakt

uit hennep

Glitterpak Vintage kleren Shorts

Page 33: Dubbelpunt maart 2013

keti

31dubbelpunt MAART 2013

Wie zoekt, die vindt ... de ware!MogElijKE opDRACHTEn De duo’s kunnen andere duo’s uitdagen. Mogelijke uitdagingen:✛ Zoveel mogelijk letterkoekjes in je

mond steken (en nadien opeten).✛ Zoveel mogelijk figuurtjes maken

met een elastiekje en vier punaises.✛ Op elk velletje van een rol wc-papier

een koosnaampje schrijven.✛ Om het langst in een hoek van 90°

tegen een muur zitten (zonder stoel).

Het duo dat de opdracht wint, krijgt een telefoonkaartje en mag het nummer bellen dat erop staat. Je beslist op voor-hand of er iemand opneemt en een tip geeft, of dat er een bezettoon te horen is, of dat er niemand opneemt.Als een duo voldoende tips heeft ver-zameld, en weet wie hun date is, dan bellen ze naar het nummer dat bij die persoon hoort. Je zegt je vrienden op voorhand welk duo bij hen terecht moet komen. Als ze het juist hebben, krijgen ze te horen: “Proficiat, jullie hebben me gevonden!”

Part 2: DuofightWanneer de duo’s hun date gevonden hebben, strijden ze tegen elkaar om het hart van hun geliefde. Bij elke date ho-ren specifieke opdrachten.

Nerdy Nick: ✛ Plak een platte band en monteer

hem terug op de fiets.✛ Maak de mooiste schuimfiguur met

afwasmiddel.✛ Maak om het snelst een fiets schoon.

lonely Tony:✛ Sorteer afval: rest-, pmd-, of groenaf-

val.✛ Herken de vogelgeluiden die de lei-

ding demonstreert.✛ Schrijf een romantisch gedicht.

Freaky Freddy: ✛ Maak zelf een nieuwe tekst op het re-

frein van Gangnam Style;✛ Som om het meeste ballroomdansen

op.✛ Vorm zo snel mogelijk een koor met

minstens één lid uit elke afdeling, en laat dat koor een liedje zingen.

Amazing Annabelle:

✛ Naai om het snelst een knop op een lapje stof of op een kostuum uit de verkleedkoffer.

✛ Spring om het langst touwtje.✛ Pers om het snelst vijf sinaasappelen.

hot hanna: ✛ Wat krijg je als je een eierdooier, ci-

troen, mosterd, azijn en olie mixt? (mayonaise)

✛ Som de dodelijkste vijf dieren op (big five: olifant, neushoorn, luipaard, bi-zon, leeuw)

✛ Doe zoveel mogelijk kleren aan.

De keti die de opdrachten wint, mag zich de trotse partner noemen van zijn droomjongen of -meisje.

exTRA! Tijdens het spel kun je ‘lelijkheden’ uitdelen, zoals puisten. De leden zul-len denken dat die lelijkheden een na-deel betekenen op het einde van het spel, maar in feite hebben ze nergens iets mee te maken: echte schoonheid zit vanbinnen!

]foto

: chi

ro sc

held

eblo

em[

leIdSTeR eVA VAN chIROmeISJeS OOSTAKKeR zeT ASTRId IN de blOemeTJeS: “Ik vind dat ons Astrid echt wel eens in de bloemetjes mag gezet worden. Met haar glimlach en haar enthousiasme maakt ze het vele werk lichter en zorgt ze voor een aangename sfeer als we onze feesten moeten voorbereiden. Ze is echt een voorbeeld voor mij, en ik denk dat ze dat niet alleen voor mij is. Zij geeft ons echt GOESTINK om er dit jaar voor te gaan.”

Page 34: Dubbelpunt maart 2013

asPi

Brand in de nacht

extra fun verzekerd!Duid één van je aspi’s aan als ‘de mol’.

Hij of zij moet de anderen proberen

te saboteren: hun spuiten leegma-

ken, de emmers water verplaatsen,

enz.

Heb jij nog een megavet aspispel liggen? Mail het naar [email protected], misschien verschijnt het dan wel in Dubbelpunt.

dubbelpunt MAART 201332

Brand in Mokum, brand in Mokum. Zie ‚'t is ginder, zie ‚'t is ginder. Brand, braaand, brand braaand, en daar is geen water. Maar gelukkig zijn er wel aspi‘s. Gedaan met saaie nachtspelen die te ingewikkeld of te langdradig zijn. Deze nacht breekt er een brand uit in een naburig bos. En we hebben alleen het A-team om dat vuur te blussen.

Voorbereiding

Baken in het bos drie grote cirkels af die in elkaar passen (zie tekening). In de kleinste cirkel zet je een brandende tuinkaars, in de middelste cirkel plaats je glow-in-the-dark-verf en penselen, in de grootste cirkel een stapel verkleedkle-ren. Heb je geen glow-in-the-dark-verf? Leg er dan enkele fluovestjes voor in de plaats.

Tip: Heb je een grote groep, maak de cirkels dan heel groot en voorzie alles in het meervoud.

De leiding heeft een nachtwapen: een zaklamp, die het liefste heel ver schijnt. Elke aspi krijgt ook een blusspuit. De spuitjes kunnen ze vullen in emmers die aan de rand van de buitenste cirkel staan. De aspi’s mogen geen zaklamp meenemen.

Blus de brandMaak je aspi’s midden in de nacht wakker, of wacht tot het donker ge-noeg is om het bos in te trekken. Ver-tel hen dat er midden in het bos een brand is uitgebroken, en dat zij op-geroepen zijn om hem te blussen.

De brand is wegens een storm niet zo makkelijk te bereiken, en de aspi’s moe-ten eerst enkele obstakels overwinnen om er te geraken. Blijkbaar is het vuur niet zomaar uitgebroken, maar staken enkele pyromanen (de leiding) hem aan. Zij zullen er alles aan doen om de hulp-verleners te dwarsbomen.

Om de andere hulpverleners niet in de weg te lopen, blijven de aspi’s het beste uit de buurt van hun collega’s en gaan ze alleen op pad. De leiding mag hen absoluut niet zien en zeker niet herkennen.

De brand woedt in het epicentrum van de drie cirkels, maar per cirkel moeten ze eerst een obstakel overwinnen.

x cirkel 1: zoek de verkleedkleren en trek een kledingstuk aan.

x cirkel 2: beschilder je voorhoofd met verf/trek een fluovestje aan.

x cirkel 3: doof de kaars met de in-houd van je spuit.

De pyromanen lopen tussen de cirkels door en proberen de aspi’s te herkennen door met hun zaklamp op hen te schij-nen. Als je iemand herkent, roep dan zijn of haar naam. Wie herkend werd, maakt zijn of haar spuit leeg en loopt te-rug naar de rand van de buitenste cirkel om hem te vullen.

1 2 3

Page 35: Dubbelpunt maart 2013

asPi

Brand in de nacht

dubbelpunt MAART 2013 33

JulIe VAN chIRO NOORdeRWINd zeT VeeRle IN de blOemeTJeS: “Veerle is de groepsleidster van Chiro Noorderwind, en leidster van de kwiks. Omdat ze sinds kort afgestudeerd is en werk gevonden heeft, is ze van plan te stoppen na zes jaar als leidster. Ze is voor ons – de nieuwe leiding – een bron van inspiratie, en ze helpt iedereen erbovenop die het even niet meer ziet zitten. Ze is een supergoede leidster voor de gasten en een zalige vriendin voor de leiding! Dank je wel, Veerle, voor alles wat je al gedaan hebt. Maar een extra jaartje moet er toch nog bij kunnen, nee?!”

Page 36: Dubbelpunt maart 2013

De Dubbelpuntredactie is niet de enige ploeg die op tijd en stond zorgt voor Chiroleesvoer. Herinner je je nog wat je als keti en aspi zo graag in de bus kreeg? Kramp, het tijdschrift voor de oudste twee afdelingen en hun leiding, wordt niet geschreven door ex-Dubbelpuntredacteurs op hun retour, maar door een jonge, dynamische ploeg die deze maand de pech heeft om in de spotlights te staan!

dubbelPuNT: hallo, collega's! Voor de onwetende of vergeetachtige leiding: wat is Kramp?TOm: Kramp is een klein maar fijn Chirotijdschrift dat twee-maandelijks verschijnt voor alle keti's, aspi's én hun leiding.

dubbelPuNT: hoe zijn jullie bij Kramp beland?TOm: Ik maak ondertussen al vijf jaar deel uit van de Kramp-redactie, omdat ik gewoon heel graag schrijf. Of ik dat goed doe, daarover mogen de lezers beslissen. (lacht) Toen ik nog leiding was, schreef ik ook altijd het verslag van de leidings-kring, en ik deed dat op een, nu ja, nogal amusante manier. Nadien bleef de goestink om verder te schrijven voor de Chi-ro, en aangezien ik tijdens mijn laatste jaren als leiding bij de keti's en aspi's stond, was de keuze snel gemaakt om voor Kramp te schrijven. Maar ik had toen helemaal geen idee wie er deel uitmaakte van de redactie of hoe het allemaal in zijn werk ging. Ik heb gewoon mijn stoute schoenen aan-getrokken en voilà, een paar maanden later zat ik al op de eerste vergadering. De eerste van een lange reeks!JOKe: Ik heb ook simpelweg een mailtje gestuurd naar Kramp, en maak nu ongeveer een jaar deel uit van de redac-tie. Ik ben oud-leidster bij Chiro Appelterre en als keti en aspi deed ik de testjes in Kramp zelf supergraag. Nu kan ik die gewoon zelf maken, hoe tof is dat?!RObbe: Dit is ook mijn eerste jaar bij Kramp. Ik ben nog lei-ding bij Chiro Vannoes uit Kleit en net zoals iedereen van de redactie schrijf ik graag. Het toeval wil dat Kramp de liefde voor het schrijven en de Chiro feilloos combineert.TOm: Vorig jaar hebben we Robbe zelf geïnterviewd over het boek dat hij had geschreven over de Chiro. En nadien hebben we hem langs onze neus weg gevraagd of-ie geen zin had om bij onze redactie te komen.

dubbelPuNT: Robbe, jij hebt een boek uitgebracht? Vertel!RObbe: Ja, het heet “Hendel op ... Blauwe kikker!” en het gaat over een Chirokamp dat helemaal uit de hand loopt.JeSSIcA: Behalve in schrijven is Robbe ook heel goed in BV's strikken, trouwens.RObbe: Al was Astrid Bryan jammer genoeg wat te hoog ge-grepen. (lacht)

schrijven voor keti's en aspi's

dubbelPuNT: hoe beginnen jullie aan een nieuw num-mer van Kramp?JOKe: Op voorhand leggen we de thema's vast voor een heel jaar. En dan brainstormen we telkens per thema wat we in Kramp willen, en wie we daarvoor gaan interviewen.RObbe: Kramp is gericht op keti's en aspi's, dus we zorgen ervoor dat die thema's zoveel mogelijk aansluiten bij hun leefwereld. Zo maakten we bijvoorbeeld een nummer over trends, over school, seks en relaties, en aan het jaarthema wijden we elk jaar een nummer.TOm: Daarnaast proberen we ook enkele 'serieuzere' the-ma's in Kramp te krijgen, zoals afscheid of diversiteit, maar tegelijkertijd willen we dat niet te zwaar en informatief be-handelen. Bij Kramp houden we het graag luchtig; je moet al eens kunnen lachen.JeSSIcA: En dan begint de brainstorm. We denken samen na over het thema, denken aan verhalen uit onze eigen Chi-rotijd en -omgeving, en proberen de juiste invalshoek te vin-den voor bepaalde thema's. Af en toe gebeurt het ook dat Chirogroepen mailen naar [email protected] om hun verhaal te vertellen. En da 's wel fijn, want we willen graag zoveel mogelijk verschillende groepen uit heel Vlaanderen aan het woord laten.

dubbelPuNT: Showbizz bart is de expert van het show-bizz-nieuws, Rudy Vranckx van het midden-Oosten. be-staat de Krampredactie ook uit experten?Robbe: Ik vind 'Koetjes en Kalfjes' het leukst, de rubriek waarin we een keti- of aspigroep interviewen, maar 'De Spe-cialist' vind ik ook fijn. Dan kun je lekker BV's gaan intervie-wen.Joke: Ik doe het liefst van al de 'Test je ...'. Daarin kan ik mij echt helemaal laten gaan.Tom: Ik neem meestal het edito voor mijn rekening, en daar amuseer ik me al een paar jaar mee. Maar ik vind het ook wel belangrijk om af en toe nog eens een keti- of aspigroep te gaan interviewen. Dan besef je nog eens: “Oké, dit zijn mijn lezers.” En wat ook leuk is: zo kom je bij andere Chiro-groepen terecht, en dat is wel leuk want je schrijft natuurlijk voor álle Chirogroepen. Wij zijn wel allemaal vertrouwd met onze eigen Chirogroep, maar als je dan op reportage gaat naar een groep in de één of andere uithoek van Vlaanderen, dan wordt je blik ook verruimd. Chirogroepen zijn zo ver-schillend!Jessica: Dat besef van 'dit zijn mijn lezers' vind ik ook altijd heel bijzonder. Als je voor een groep giechelende ketimeis-jes zit, dan weet je weer voor wie je schrijft. Moeilijk soms,

“Wij zijn de Dag Allemaal of de Humo niet, hé.”

oP een ander: de kramPredactie

Page 37: Dubbelpunt maart 2013

hoor, zo'n groep interviewen. Maar meestal komt het na een tijdje wel los.Tom: En groepen vragen ons vaak zelf om langs te komen, hé, dan zijn ze sowieso al enthousiast en willen ze hun verhaal doen.

Trein- en bV-stakingen

dubbelPuNT: deze dubbelpunt gaat over pechvogels. Al pech ondervonden met de redactie?Joke: Treinvertragingen, treinsta-kingen, en alle andere pech met de NMBS. (lacht) Robbe: Astrid Bryan die geen inter-view wil gevenTom: Een trauma voor de rest van ons le-ven! Kim Clijsters die we niet kunnen strik-ken. Maar goed, we zijn ook de Humo, of de Story of de Dag Allemaal niet, hé.Jessica: Hé Tommie, wij hebben wel bijna 20 000 lezers, hé.Tom: En dan vergeten we de ouders nog! Want Kramp komt aan met de post, over-dag dus, en wie opent de brievenbus? Meestal zijn dat de ouders, en ik weet ze-ker dat zij Kramp dan ook doorbladeren.Joke: Zeker de Kramp met 'Het Grote Seksspel' vorig jaar! Dan moeten ze toch weten waar het over gaat, hé?Robbe: En als al die 20 000 lezers twee ouders hebben, dan komen we al snel aan het hallucinante getal van 60 000 lezers.Jessica: Durf nu nog eens beweren dat wij moeten onderdoen voor de Story of de Humo.

dubbelPuNT: hebben jullie ten slotte nog een goede raad voor onze dubbel-puntlezers?Jessica: Dat ze ook Kramp eens moeten lezen, hé. Zoveel meer fun. (lacht)Tom: En als er mensen zijn die graag schrijven of op reportage willen gaan, dan mogen ze zich altijd aanmelden.Joke: Vooral voor de regio Limburg zoe-ken we nog een correspondent.

Staat genoteerd! bedankt voor dit ge-sprek.

JOKe VAN chIRO 'T ScAmANdeRKe zeT 'GWeNdO' IN de blOemeTJeS: “Graag stellen wij aan u voor, onze enige echte Chiroheldin: Gwendoline Deceuninck – Gwendo voor bijna iedereen. Ze is al zeven jaar leidster bij Chiro 't Scamanderke in Oostnieuwkerke, en zij is de reden dat velen van ons besloten hebben om ook leiding te worden. Maar wat haar nu net zo speciaal maakt, is deze opsomming van fantasticaliteiten: - Naast haar inzet voor onze eigen Chirogroep begeleidt

ze ook al enkele jaren Aspibivak/Aspitrant bij verbond West-Vlaanderen.

- Ze kan twee afdelingen combineren in één jaar!- Ze kan op één-twee-drie een origineel en creatief

programma maken: van een elfjesspel tot een preleidingsvormingsmethodiek.

- Een vogelpak of elfenvleugeltjes: Gwendo maakt alles zelf.

- Ze combineerde al eens twee Chirokampen in één vakantie. Ze is er voor de Chirogroepen in nood!

- Alleen van de tippers is ze nog nooit leiding geweest.”

Page 38: Dubbelpunt maart 2013

leidingsploeg

36 dubbelpunt MAART 2013

Houston, we have a problem!Vaak begint het met enkele onderhuidse spanningen of kleine frustraties in de leidingsploeg, maar voor je het weet zit je met een zwerend probleem. Elk probleem is natuurlijk anders en vraagt om een eigen specifieke oplossing. Wij geven je alvast een vijfstappenplan om tot zo'n oplossing te komen.

PROlOOG: PAK heT AAN

Problemen beginnen vaak heel klein. Terwijl jij denkt dat de fuif een succes was, heeft leidster Katrien zich doodgeërgerd omdat leidster Annemie de hele tijd met haar aspiploeg aan het dansen was in plaats van te werken. Probeer altijd oog te hebben voor de hele ploeg zodat je weet wat er gaande is. Als je merkt dat zulke kleine ergernissen blijven smeulen, negeer ze dan niet, maar pak ze meteen aan. Maak het bespreekbaar met de betrokken personen. Als je er vroeg bij bent, kun je ergernis vaak in de kiem smoren.

VeeRle VAN chIRO AKSPeJO uIT lARum zeT lISe IN de blOemeTJeS:

“Lise is een echte Chiro-addict. Chiro is haar leven. Niets is te veel voor haar, als het maar voor de Chiro is: dan maakt ze zelfs een stinkende gft-ton leeg. Lise is een vat vol ideeën en inzet, geweldig is dat!”

]foto

: vale

rie va

nder

looy

[

Page 39: Dubbelpunt maart 2013

leidingsploeg

37dubbelpunt MAART 2013

Houston, we have a problem! STAP 1: eeN PRObleem? Als je een probleemsituatie moet oplossen in je ploeg, bereid je dat het beste goed voor. Zoek om te beginnen een moderator. De moderator is bij voorkeur een neutrale persoon die de kerk in het midden houdt. Is er niemand 'neutraal' in je ploeg, zoek dan iemand extern, zoals een VB, een ouder of iemand van de oud-leiding, maar in ieder geval iemand die ver genoeg van de betrokken partijen staat. Hoewel vele ploegen hun problemen vaak binnenskamers willen houden, kan een externe blik soms essentieel zijn voor de oplossing.Creëer daarnaast een veilige en vooral open sfeer. Iedereen moet hun mening kunnen en durven zeggen – op een respectvolle manier, uiteraard. Scheldwoorden en vernederingen horen hier niet thuis. En ook al heb je een externe moderator: spreek op voorhand af dat wat gezegd wordt tussen jullie blijft.

STAP 2: de FeITeNOm een probleem op te lossen, moet je natuurlijk de feiten kennen. Zorg er daarom voor dat alle betrokkenen vrijuit hun versie van het verhaal kunnen vertellen. Je zult merken dat dit vaak twee verschillende verhalen zijn, gekleurd door emoties. Het is aan de moderator om de feiten samen te vatten en om ze te scheiden van de emoties. Let er ook op dat er geen oude koeien uit de gracht gehaald worden, en dat het gesprek blijft bij het probleem dat hier en nu op tafel ligt.

STAP 3: beGRIP OPbReNGeN Dit is de moeilijkste stap in het vijfstappenprogramma: begrip opbrengen voor de tegenpartij. Om tot een goede oplossing te komen, is het belangrijk dat je elkaars reacties begrijpt en een plaats kunt geven. De moderator zorgt ervoor dat iedereen de oorzaken en de gevolgen kent – wat verder gaat dan de feiten kennen. Op dit moment is het ook belangrijk om te polsen naar hoe iedereen zich voelt (boos, teleurgesteld, verdrietig, enz.), hoewel dat niet altijd even evident is. Als de betrokken partijen elkaar kunnen begrijpen, en zich misschien zelfs kunnen voorstellen hoe het is om in de schoenen van de ander te staan, ligt de weg naar een oplossing open.

STAP 4: WAT Nu? Als de weg naar de oplossing openligt, rest alleen nog de vraag: welke? Vaak stellen de betrokkenen regelingen voor in hun eigen voordeel, terwijl de oplossing er een zou moeten zijn in ieders voordeel. Brainstorm daarom goed over mogelijke compromissen, en zoek verschillende alternatieven. Probeer ruim te denken en laat alle opties open. De oplossing hoeft niet de meest voor de hand liggende te zijn. Overloop en bespreek vervolgens alle oplossingen, weeg ze tegen elkaar af en kies met de ploeg één haalbare oplossing. Om nieuwe conflicten te voorkomen, kun je hier het beste meteen bespreken of er ook nieuwe regels moeten komen.

STAP 5: OPNIeuW ééN PlOeG Een goed compromis is er een waar iedereen achter staat. Vraag daarom aan iedereen rond de tafel of ze ermee akkoord gaan. Als iemand nog een opmerking heeft of er zich er toch niet helemaal goed bij voelt, is dit het moment om dat mee te delen. Als dat nodig is, herhaal je gewoon de vorige stap. Het besluit moet gedragen worden door de hele ploeg. Kom nadien ook niet meer op het (opgeloste) conflict terug. Plan een leuke, groepsbevorderende activiteit snel na de conflictbespreking, zodat jullie weer kunnen werken aan het ploeggevoel en de sfeer in de groep.

tiP! In dit vijfstappenplan is elke stap gebaseerd op de vorige. Neem er dan ook de tijd voor, en ga terug naar de vorige stap als je merkt dat het niet lukt.

Page 40: Dubbelpunt maart 2013

38 dubbelpunt MAART 2013

haïti, chéri!

“Je weet wat Je HeBt, Maar Je weet niet wat er Je nOg Kan geBeUren.”

Chirojeugd Vlaanderen trok er deze zomer op uit. Twaalf Chiroleiders en -leidsters maakten in augustus kennis met Kiwo Ayiti, onze Haïtiaanse tegenhanger. Drie weken lang speelden, babbelden, zongen en dansten ze samen met de Kiwoleden en hun leiding. Ze wisselden ervaringen uit, leerden van elkaar, en gingen met hun Haïtiaanse vrienden op bivak. En ondertussen praatten ze ook nog eens over pech en ongelukken. Daar hadden ze uiteindelijk maar drie Haïtiaanse spreekwoorden voor nodig.

Woch nan dio pa konnen doule woch nan soley De steen in het water kent de ellende van de steen in de zon niet.Toen we aan enkele Kiwoleden vroegen of zij veel ervaring hebben met ongelukken viel er een kleine stilte. Zonder het te beseffen, hadden we een zeer gevoelige snaar geraakt, want een jaar of drie geleden – in januari 2010 om precies te zijn – is een bus met Kiwoleden op weg naar het bivak bij een zwaar ongeval betrokken geraakt.Helaas is dit geen alleenstaand geval. Ook tijdens ons verblijf had een bus met Kiwoleden een ongelukje in het niet al te veilige Haïtiaanse verkeer. Geen wonder dus, dat ze voor elk vertrek met de bus of de auto uitgebreid bidden. Om ongevallen te voorkomen, krijgen de Kiwogroepen info en tips over hoe je een stevige bus en een betrouwbare chauffeur uitkiest, ook al is het budget beperkt. Dat gebrek aan middelen is vaak het grootste probleem om de veiligheid te garanderen.

Se met ko kiveye ko De eigenaar van een lichaam geeft aandacht aan zijn eigen lichaam.Wat gebeurt er bij een gebroken arm, een bloedneus of andere lichamelijke ongelukjes? In de auto springen en naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis rijden? Een leider of leidster met verstand van EHBO erbij roepen? Dat is misschien wat jij zou doen, maar in Haïti zit dat anders. Trek je plan, en gebruik je gezond verstand: dat is daar het belangrijkste – en misschien wel het enige – devies. Op bivak geven ze af en toe wel cursussen EHBO, maar dat is geen verplicht onderdeel en ze vinden het ook niet zo belangrijk. Kiwo's kloppen op kamp liever aan bij de plaatselijke parochie voor hulp.

Ou we sa ou genyen, ou pa konn sa ou rete Je weet wat je hebt, maar je weet niet wat er je nog kan gebeuren.De Kiwo's bereiden hun kampverblijf goed voor. Net zoals wij het kampterrein op voorhand gaan bekijken, contacteren zij de plaatselijke parochie om er zeker van te zijn dat de buurt rond de kampplaats veilig is. Bovendien laten ze de plaatselijke politie, het nationaal secretariaat en hun verbond weten waar en wanneer ze op bivak gaan.

Page 41: Dubbelpunt maart 2013

39dubbelpunt MAART 2013

HOe aVOntUUrliJK Ben JiJ?

tot uW dienst!

doe snel de test!

1) WAT dOe Je bIJ eeN bRANdNeTelSTeeK?A) Alright, brandnetels gevonden! Vanavond brandnetelsoep op het menu.B) Je ondergaat de pijn met plezier: brandnetelgif werkt bloedzuiverend.C) Je smeert er ridderzuring, hondsdraf of kleine weegbree op.D) Je duikt in je EHBO-koffer die je altijd bij je hebt.

2) hOe bReKeN JullIe Je SJORRINGeN AF?A) Touw losmaken en oprollen, we hergebruiken ons polypropyleentouw.B) Omverduwen die handel!C) Touwtjes doorsnijden.D) In brand steken: gezellig, en spectaculair als kampvuur.

3) hOe STeeK Je heT KAmPVuuR AAN?A) Met je tondelzwam.B) Eerst wat white spirit erop gieten, en dan een lucifer erbij gooien.C) Met je magnesiumsticks – goed om indruk te maken op de leden.D) Geen idee, je medeleiding doet dat meestal.

4) WAT dOe Je AlS Je IN heT dONKeR de WeG KWIJT beNT?A) Kaart en kompas gebruiken, tiens.B) Je verdwaalt nooit, handig.C) Je bouwt een shelter en bekijkt de situatie bij daglicht.D) Je pakt je smartphone ter hand, dan is het zo gefikst.

5) Je lId bReeKT eeN beeN IN heT bOS. WAT IS Je eeRSTe ReAcTIe?A) Zelf even spalken, met wat rechte takken en schors is dat zo gebeurd.B) Het andere been ook breken; op één been kun je niet staan.C) 112 bellen en onder een thermisch deken wachten op de ziekenwagen.D) Snel op zoek gaan naar een verzekeringsformulier.

tot uW dienst: activiteiten 22-24 maart Expressieweekend in De Karmel (Brugge)Ben jij benieuwd hoe jij je bonte avond of kampvuur anders maakt dan alle anderen? Heb jij het wel gehad met – alweer – macramé of playbackshow? Kom naar dit Expressieweekend en sta versteld van je eigen expressiviteit!

23-24 maart Techniekenweekend – de bivakspecialWil je dit jaar je leden eens degelijk leren sjorren op kamp? Of wil je uitpakken met een tocht waar je tien jaar later nog over praat? Dan is het Techniekenweekend van de Dienst Avontuurlijke Activiteiten op domein De Puytvoet in Sint-Niklaas zeker iets voor jou!

April-mei EurocourseEen vijfdaagse cursus voor leiding uit heel Europa. Dit jaar dicht bij huis: in Nederland.

3-10 augustus EurocampEen vijfdaags internationaal bivak voor aspi's in Malta.

meer info: chiro.be/dia I daa.chiro.be I chiro.be/spoor zes I chiro.be/darta

De juiste antwoorden: 1: A en C – 2: A – 3: A en C – 4: A en C – 5: C

meeSTAl A Je bent een doorgewinterde avonturier. Op Techniekenweekend kom je nog meer te weten!meeSTAl b Je bent een trotse brokkenpiloot. Met de tips en tricks die je leert op Techniekenweekend maak je je bivak leuker, en nog veilig ook!meeSTAl c Je bent een beginnende avonturier. Op Techniekenweekend leer je de kneepjes van het vak!meeSTAl d Je bent een gezellige huismus. Op Techniekenweekend zul je merken dat er buiten ook veel leuks te beleven valt!

Het Techniekenweekend van de Dienst Avontuurlijke Activiteiten biedt voor elk wat wils. Kom op 23 en 24 maart mee naar De Puytvoet in Sint-Niklaas!

Grave spelletjes, een handige methodiek, maffe trucjes of gewoon een leuk weetje, op dit blaadje aangeboden door één van de vier diensten van de Chiro – Dienst internationale Activiteiten, Dienst Avontuurlijke Activiteiten, Dienst Artistieke Activiteiten en spoor Zes. Tot uw dienst deze maand: de Dienst Avontuurlijke Activiteiten!

Page 42: Dubbelpunt maart 2013

40 dubbelpunt MAART 2013

“Ik kon een heel kleIn beetje gItaarspelen en een heel kleIn beetje zIngen”

suPerhiroDe Chirojaren van Lies Lefever

‘Meisje van plezier’ heet de show waar ze ondertussen al bijna twee jaar mee toert. En plezierig, dat is stand-upcomedian Lies Lefever wel. Dat ze altijd in de Chiro heeft geze-ten, helpt natuurlijk.

Lies: Ik heb niet altijd in de Chiro geze-ten, eigenlijk. Ik zat eerst bij de scouts, maar op een gegeven moment vond ik de mensen en de leiding daar niet meer zo leuk en ben ik overgelopen naar de Chiro. (lacht) Vanaf de tippers was dat, geloof ik.

dubbelPuNT: en zo kwam je in de chiro van beerse terecht.Lies: Inderdaad, en de Chiro in Beerse, dat was eigenlijk de Chiro van ‘Den Hout’, een gehucht in Beerse. Dat was een soort enclave binnen het dorp, met eigen frituren, een eigen kruidenier en een eigen school, en dus ook een eigen jeugdbeweging, de Chiro, waar ieder-een naartoe moest.Onze Chirogroep was gemengd – we deelden het terrein en zo – maar de af-delingen waren wel apart. Je had bij-voorbeeld zowel tippers als toppers, en als leiding mocht je kiezen of je bij een meisjes- of jongensafdeling stond. Nu is

er spijtig genoeg geen Chirogroep meer in Beerse, die is helemaal doodgebloed. Te weinig leden, en te weinig aspi’s om de leiding op te volgen.

dubbelPuNT: Van de scouts naar de chiro – wat weet je nog van die over-stap?Lies: De Chiro was echt helemaal anders dan de scouts, vond ik. Het ging er veel losser aan toe. Alles wat ik bij de scouts heb geleerd, van liedjes en eedafleggin-gen en zo, dat zit er echt nog allemaal in. Van de Chiro ken ik ook nog wel een paar liedjes, maar dat is er niet zo inge-dramd.

Roltrappen in de Kempen

dubbelPuNT: Wat is je nog bijgeble-ven van die jonge chirojaren?Lies: De kampen hé, dat vond ik altijd bijzonder leuk. Ook anders dan bij de

scouts, dan ging je alleen met je eigen tak op bivak. Maar bij de Chiro was dat met alle afdelingen samen, en dat

geeft meteen een heel andere sfeer. Dan kon je overlopen naar de tenten en zo. (lacht) Dat grote groepsgevoel vond ik echt het allerleukste: met alle afdelingen samen ontbijten of zangstonde houden, die dingen. En we waren toen ook met keiveel leden, wat het nu extra pijnlijk maakt dat er geen Chirowerking meer is in Beerse.En dan was er nog het jaar dat we met vier tiptiens waren en echt supertoffe leiding hadden. Dan ben je op zondag gewoon vrien-dinnen, hé. En ja, dan waren er ook wel zondagen waarop we echt niets deden, behalve wat babbelen en voor de stoof zitten. Dat zou bij de scouts waarschijn-lijk niet waar geweest zijn.

dubbelPuNT: Als zwart meisje in een overwegend blanke dorps-chirogroep zitten, leverde je dat een uitzonderingspositie op?Lies: Nee, helemaal niet. Wij zijn met zes thuis, onder wie drie geadopteerde kinderen, en iedereen in Beerse wist ge-woon wie wij waren. Wij hadden drie grote broers en zussen, en wij waren gewoon wij. Daar werd vroeger precies helemaal niet zoveel spel van gemaakt als nu. Nu hoor ik geregeld mensen van het dorp zeggen: “In Turnhout, daar zie je alleen nog hoofddoeken op de straat.” Wel jammer, vind ik. Alsof de kleine dorpjes mee teren op de verzuring van de grote steden. Maar ik woon nu rond Brussel, en misschien kijk je dan wel met andere ogen naar de wereld. Als Kem-penaren bijvoorbeeld naar Antwerpen komen, dan denken ze: “Wow, hier zijn keiveel roltrappen”. Ik heb het er echt eens met een vriend over gehad, en volgens ons is er in de Kempen geen en-kele roltrap te vinden. Ze mogen het mij komen zeggen als het wel zo is, maar ik denk van niet.

Lies: “Ik vond dat plezanter, een jongensgroep. Die speelden gewoon rugby of voetbal.”

]foto

: jan

van

bostr

aete

n[

Page 43: Dubbelpunt maart 2013

41dubbelpunt MAART 2013

suPerhiro

“Ik kon een heel kleIn beetje gItaarspelen en een heel kleIn beetje zIngen” “Op kamp luisterde niemand

nog naar mij”

dubbelPuNT: en toen werd je lei-ding.lies: Ja, dat ben ik een viertal jaren ge-weest, waarvan ook twee jaar groeps-leiding. Het eerste jaar stond ik bij de tippers, maar daarna heb ik voor de toppers gekozen. Ik vond dat veel ple-zanter, een jongensafdeling. Nu ben ik sowieso al geen meisje-meisje, en als die tippers bijvoorbeeld hun haren wilden vlechten, kon ik alleen maar denken: “Oh please nee!” Bij de jongens speel-den we gewoon rugby of voetbal, en je had er ook minder kliekjes en ruzie in de groep. Verder heb ik nog een jaar speel-club gehad, en een jaar prutskes (n.v.d.r.: ribbels). Die gingen dan ook vijf dagen mee op kamp, en dat was een hel, eigen-lijk. Jonge kindjes, hé, die in bed plassen en zo.

dubbelPuNT: Wat voor soort leiding was jij?Lies: Ik denk dat ik wel verantwoordelijk was. Alleen op kamp had ik een pro-bleem. Ik ben namelijk heel snel hees, en na een paar dagen viel mijn stem gewoon uit. Op kamp luisterde er dus niemand meer naar mij. Dat was echt een ramp. Maar ik hoop – of ik denk – dat ze mij wel leuk vonden, ja. En ik was natuurlijk ook degene die een beetje kon zingen en gitaarspelen, dat scheelt natuurlijk.Maar goed, ik was er ook wel serieus mee bezig. We gingen allemaal op IK en SB, en bij de CM had ik ook een intensieve monitorencursus gevolgd. Dat deed ik trouwens ook, CM-kampen begeleiden. Wel iets helemaal anders. Als je eerst zo’n CM-kamp hebt begeleid, en je gaat daarna op Chirokamp, ja, dan kan op-eens alles, hé. Zoveel vrijheid, dat is zo’n zalig gevoel. Ook als leiding. Want Chi-ro, dat is ook ‘s avonds in de keukentent met de kookploeg pintjes gaan drinken, hé, heel los allemaal. Logisch ook, als je op kamp bent met kinderen die je al een heel jaar kent. En de jeugdbeweging is nog altijd iets anders dan de Christelijke Mutualiteiten, hé.

dubbelPuNT: de chiro kan anders ook behoorlijk christelijk zijn.Lies: Daar deden wij niet echt aan mee,

aan Christus Koning en zo. Op kamp deden wij altijd één bezinning, maar dat was zonder de pastoor. Wat we wel de-den, was een momentje voor het slapen-gaan. Dan gingen we met onze kleinste leden in een kring zitten, en zetten we muziek op. Dat was ook het moment waarop we de vlag naar beneden haal-den, en daarna moesten de kleintjes dan gaan slapen. Voor ons moest het feest dan nog beginnen, natuurlijk.

dubbelPuNT: Je bent ook twee jaar groepsleiding geweest. hoe liep dat?Lies: Dat was niet altijd makkelijk omdat je behalve je leden ook nog eens de lei-ding in de gaten moet houden. Ja, dat was soms best lastig. Zo hebben we eens een topper gehad die mocht roken van zijn ouders. Maar in de Chiro mag dat natuurlijk niet, hé, en zeker niet als je topper bent. Die ouders superkwaad op ons, en dan moet je dat zo fatsoen-lijk mogelijk proberen uit te praten, wat echt niet makkelijk is: “Dat is ons kind!” – “Ja, maar dat zijn onze regels.” Enzover-der.

dubbelPuNT: Als je mocht kiezen, welke periode deed je dan over: die als lid, of die als leiding?Lies: Die als lid, sowieso. En als aspi was het nog net iets leuker, omdat je dan al eens bij de leiding in de tent mocht zit-ten ‘s avonds, en mee mocht op voor- en nakamp. En dat allemaal zonder de ver-antwoordelijkheid van leiding erbij. Dat heb ik bij alles wel een beetje. Ik vind het bijvoorbeeld wel leuk dat wij kinde-ren hebben, maar geen kinderen is ook geen verantwoordelijkheid, snap je?

De Chiro-soundtrack

dubbelPuNT: Was het in de chiro al duidelijk dat je later een carrière als comédienne te wachten stond?Lies: Nee, helemaal niet. Anders had ik daar misschien wel direct iets mee gedaan. Ik kon gewoon een heel klein beetje gitaarspelen, en een heel klein beetje zingen. Al leerde ik iedereen wel de Chiroliedjes aan. Ik had van die Chiro-cd’tjes, met het Bivaklied op en zo. Niemand kende die nummers in onze groep, dus dan kon ik hen die aanleren – wat heel plezant was, want dan had je

altijd een eigen soundtrack.

dubbelPuNT: echt verbaasd zal je medeleiding van toen toch niet ge-weest zijn over je carrièreverloop.Lies: Nee, het verbaasde hen niet echt. Als er liedjes gemaakt moesten worden of zo, dan deed ik dat altijd wel. Maar gewoon omdat ik daar graag mee bezig was, hé. Dat is een beetje zoals graag tekenen en dan later opeens ontdek-ken dat je daar ook je geld mee kunt verdienen. En de oud-leiding, die wist natuurlijk nog voor de première van mijn eerste show dat ik daarmee be-zig was. Ik heb de première dan ook in Beerse gedaan, omdat ik ervan uitging dat het dan toch zeker uitverkocht zou zijn. (lacht)

dubbelPuNT: de leidingsploeg van toen is dus ook nu nog een hechte groep?Lies: Ja, sommigen van de ploeg vor-men nog altijd een kliekje. En er zijn er ook best veel met elkaar getrouwd, als ik dat zo zie. Wel grappig. Maar met dat groepje gaan we dus af en toe nog eens op weekend en zo. Je vroegere schoolkameraden, die vriendschappen, dat vervaagt. Maar als je samen in de jeugdbeweging hebt gezeten, dan heb je samen zoveel meegemaakt: zoveel samen gefeest, zoveel stomme stoten uitgehaald en vooral ook zoveel gê-nante moment beleefd. En die verhalen blijven terugkomen, hé.

dubbelPuNT: heb je ten slotte nog een goede raad voor alle chirolei-ding?Lies: Dat ze moeten blijven investeren in hun leden, en zeker in hun oudste le-den. Dat ze niet moeten denken: “Oké, we hebben nu een Playstation en dat is ook leuk, dus we stoppen ermee.” Want als je geen leiding meer hebt, dan heb je ook geen Chiro meer. Anders zal het nog wel meer Chirogroepen vergaan als die van Beerse.En dan hoop ik verder dat ze mij ergens op Krinkel nog gaan zien!

benieuwd naar wat dat zal worden! bedankt voor dit fijne gesprek, lies, en tot op Krinkel!

Page 44: Dubbelpunt maart 2013

CHIRO-InfO

42 dubbelpunt MAART 2013

Aangeboden

chiro herk verhuurt tenten voor weekends, fuiven en/of kampen:1 spantent 12 m. Kan opgesteld worden als 120 m² (12 x 10), 180 m² (12 x 15) en 240 m² (12 x 20) 1 spantent 7 m. Kan opgesteld worden als 112 m² (7,7 x 16) of 146 m² (7,7 x 20) 14 legertenten (GPM): 50 m² (= 10 x 5) 15 legertenten (GPS): 25 m² (= 5 x 5) 7 seniors ADJ: 25 m² (= 5 x 5)

Chiro Herk verhuurt ook veldbedjes, tafels en banken. Voor meer info: www.legertent.be – [email protected] – 0486-83 65 99

Gezocht

leiding voor chiro Sus uit merksem Zij vragen:- zondagnamiddag Chiro’ke spelen met

toffe grieten- in team samen een spel voorbereiden- op vrijdagavond gezellig de leidings-

kring bijwonen- 11 dagen meegaan op kamp

Zij bieden:- vriendschap en liefde- eeuwige roem en glorie bij de leden- onvergetelijke momenten, soms ook

gênante- een kans om nieuwe mensen te leren

kennen

Heb je interesse in deze vacature, mail je cv dan naar [email protected]

Twee patrouilletenten De Chiromeisjes van Veldegem zoeken nog twee patrouilletenten (10 à 12 per-sonen) die ze kunnen huren van 10 tot 20 augustus 2013. Wie kan hen helpen? Mail dan naar [email protected].

Familienieuws

zij bREiDEn uiT Storm, een nieuwe klepper voor Andy Demeulenaere (ex-educatief medewer-ker) en Karen Andries, kwam op 14 de-cember 2012 ter wereld. Storm is het broertje van Anders en Berend.

Op 23 januari 2013 werd Wies geboren. Wies is het broertje van Minne, en het zoontje van Pieter Brusselman en Hilde Langeraert (beiden ex-educatief mede-werkers Chirojeugd Vlaanderen). Profi-ciat!

Page 45: Dubbelpunt maart 2013

CHIRO-InfO

43dubbelpunt MAART 2013

Prikbord

Wølly van de DIA zoekt buddy’s voor Krinkel

Van 25 tot 30 augustus gaat niet alleen alle Chiroleiding uit Vlaanderen op Krinkel, maar zakt er vanuit heel de wereld leiding af naar Merksplas om van deze fantastische Chirobelevenis te proeven. Om die internationale gasten helemaal onder te dompelen in de Chirocultuur zoekt Wølly van de Dienst Internationale Activiteiten buddy’s om hen te begeleiden tijdens Krinkel. Alle leiders en leidsters uit alle hoeken van het Chiroland zijn welkom! Heb je interesse om buddy te zijn? Vraag meer uitleg of schrijf je in via [email protected]. Of zoek Wølly van de DIA op Facebook en stuur hem een bericht.

To twin is to win!”En Jésus notre Roi et notre Chef et en Marie notre mère et modèle, recevez nos

meilleures salutations.” ‘Pennenvrienden’ met een Haïtiaanse groep: je weet nooit helemaal waar je aan begint, maar eens je bezig bent, wil je meer. Na een algemene voorstelling kan het echte uitwisselen beginnen. Waarover dat moet gaan? Dat kiezen jij en je twin-groep helemaal zelf.

”Il faut souligner que nous autres, avons soif de vous connaitre d’avantage, votre pays, votre culture, le fonctionnement de votre groupe et tout ce qui peut élargir notre champs de connaissance.” En ja, twinnen is in het Frans, maar er bestaan vele goede vertaalsites, en Frans met haar op is ook goed te verstaan.

Kreeg je door de Haïti-special in de Dubbelpunt van december zin om te verbroederen met een Haïtiaanse Chirogroep? Dat kan. Gewoon een mailtje sturen naar [email protected].

(N)iets mis mee?! Een vorming over seksualiteit in het jeugdwerk! Twee leden vormen een koppeltje en hebben enkel aandacht voor elkaar, de groep vindt dat storend. Je tito’s maken de hele tijd grapjes over seks. Een rakwi vindt op tocht een condoom in het bos en vraagt jou wat het is. Een tipper laat aan iedereen weten dat ze de pil neemt. Herkenbaar? Een vorming van Jeugd en Seksualiteit maakt je sterker om over seksualiteit te praten met je leden en je medeleiding, en geeft je tal van ideeën om op een respectvolle, positieve en speelse manier met het thema aan de slag te gaan in je werking. Een vorming aanvragen kan door te mailen [email protected] of te bellen naar 015-206968.

EuroCourse: een Europees ChiroavontuurBen je avontuurlijk en heb je goesting in een nieuwe Chiro-ervaring buiten België? Dan is EuroCourse zeker iets voor jou! Je leert er niet alleen meer over de werking van andere jeugdbewegingen in Europa, maar je schept ook nieuwe banden en beleeft momenten om nooit te vergeten.

“Het is heel interessant en leerrijk om van anderen te leren. Om te zien hoe anderen jeugdwerk in hun land aanpakken, en hoe dat verloopt. Wij in België staan bijvoorbeeld bekend om onze Belgian hard games – onze harde pleinspelen. Ja, dat ze dat nergens in Europa speelden, dat wisten wij ook niet.” Deborah Strubbe, deelneemster EuroCourse

Waar? Buren, NederlandWanneer? 9 tot 12 meiWie? 3 leid(st)ersLijkt dit iets voor jou? Schrijf je dan snel in via [email protected].

Page 46: Dubbelpunt maart 2013

44 dubbelpunt MAART 201344 dubbelpunt MAART 2013

Droom (harten)

★ Vertel je mooiste Chiroherinnering.★ Wat vind je het fijnste Chirospel?★ Wat maakt Chiro voor jou net dat ietsje meer?★ 100 jaar Chiro: waar zijn ze dan mee bezig?

Doe (schoppen)

★ Vertel de beste mop die je kent.★ Beeld een bivakthema uit, de rest moet raden welk het is.★ Dirigeer het populairste Chirolied (de rest zingt mee).★ Leg aan twee zeer nette ouders uit waarom het oké is dat hun kinderen vuil

mogen worden tijdens de Chiroactiviteit.

Discussie (klaveren)

★ Iedereen kan mee in de Chiro en in de leidingsploeg.★ Leden mogen alcohol drinken.★ Wie op Chirocursus geweest is, is een betere leider of leidster.★ Ik ga alleen naar de Chiro omdat mijn vrienden daar ook zitten.

Denk (ruiten)

★ Brand in het Chirolokaal: wat is het eerste dat je doet?★ Te weinig leiding: waar ga je versterking zoeken?★ Wat heb je allemaal geleerd in de Chiro? Noem tien dingen.★ Waarom ben je leiding geworden/wil je leiding worden?

Doe - Denk - Discussie - DroomOp zoek naar de ideale gespreks-starter voor op de leidingskring, het leidingsweekend of in je aspigroep? Neem het Chiroboek-kaartspel erbij. Hieronder vind je als teaser enkele vragen. De kaarten, het bijbehoren-de boek en de rest van de vragen vind je bij De Banier.

] 29,95euro [

Page 47: Dubbelpunt maart 2013

45dubbelpunt MAART 2013

Chiro Don BosCo in De elektronisChe Bres voor sos kinDerDorpen

sChoten Samen met nog elf andere jeugdverenigingen trok Chiro Don Bosco uit Schoten tus-sen december en februari de stra-ten op om geld in te zamelen ten voordele van SOS Kinderdorpen. Ze gingen echter niet op pad met de klassieke collectebus, maar met een mobiel elektronisch be-taalsysteem dat werd voorzien door Bancontact/MisterCash.“Onze kespi’s (n.v.d.r. samentrek-

king van kerels en aspi’s) hebben ongeveer 170 euro opgehaald,” vertelt leidster Sarah. “We zijn trots op onze leden, die op deze manier blijk hebben gegeven van hun sociaal engagement. Onze Chirogroep is een vereniging waar kinderen zich thuis moeten voelen, ongeacht hun sociale of culturele achtergrond. Op dat vlak sluit onze visie heel hard aan bij die van SOS Kinderdorpen.”

De Chirogazet | maart 2013

Chiro Jowen viert nieuwe lokalen met brunch WilriJk Op 27 januari was het feest bij Chiro Jowen uit Wil-rijk. Die dag huldigden zij hun nieuwe lokalen in, nadat een paar jaar eerder een deel van de lokalen uitgebrand was. Chiro Jowen vierde de vrolijke gebeur-tenis met een feestelijke brunch voor leden, sympathisanten en buurtbewoners.

CHiRojEugD VlAAnDEREn KRijgT niEuWE DiRECTEuR

AntWerpen Goed nieuws voor de leukste jeugdbeweging van het land: er is een opvolger gevonden voor Hans Bouwen, die twaalf jaar lang directeur van de Chiro was. De gelukkige heet erwin Cools en heeft een indrukwekkend Chiropalma-res: hij was tien jaar lang VB van de Chirojongens van Aren-donk, maakte tien jaar deel uit van de Groepsleidingscommis-sie én van Spoor ZeS, en was bovendien nog twee jaar actief bij verbond Kempen.

Momenteel werkt Erwin nog als directeur van de Arendonk-

se basisschool Sint-Clara, maar vanaf mei gaat hij aan de slag op het nationaal secretariaat. “Ik heb er enorm veel zin”, laat hij weten.

peter van de veire presenteert ochtendshow live bij Chiro pimpernel

MoerZeke MNM-presen-tator Peter Van de Veire zond zijn ochtendshow op dinsdag 22 januari uit vanuit de lokalen van Chiro Pimpernel. Van de Veire, in een vorig leven nog Chirolei-der, zakte naar Moerzeke af voor FC United, een actie waarmee hij op zoek gaat naar verenigingen die verrassend uit de hoek kun-nen komen. Het filmpje dat VB Michel De Lamper instuurde, werd beloond met een live-uitzending. Chiro Pimpernel telt ongeveer 120 leden. Zij waren samen met ouders, grootouders, de jongens van Chiro Knudde en vele andere Moerzekenaren naar de lokalen gekomen om de live-uitzending mee te ma-ken.

De meisjes van Pimpernel zongen voor heel Vlaanderen Nonkel Bobs ‘Vrolijke Vrien-den’, en ze kwamen natuurlijk uitgebreid aan het woord. Van de Veire vond het straf dat in zo’n klein dorp (4.000 inwo-ners) toch zoveel meisjes in de Chiro zitten. Aan Het Nieuws-blad zei hij: “Zo radio maken

is een zegen. De belangstelling was gigantisch. De eersten ston-den hier al om vijf uur!” Eerder kwam VB Michel, die Chiro Pim-pernel wel vaker inschrijft voor wedstrijden, al op de radio. Op de vraag naar het ruigste spel antwoordde hij ‘gescheurde foef’, bij Chirojongens misschien be-ter bekend als ‘dikke pik’. Van de Veire kreeg de slappe lach en plaatste de uitspraak op Twitter.

Page 48: Dubbelpunt maart 2013

chiroscooP

22 DECEMBER - 20 JANUARI

Kruip eens uit je schulp, steen-bok. Op de leidingsvergadering zit je er maar verveeld bij, en dat

is al een paar weken zo. Breng daar ver-andering in, en beter vroeg dan laat. Je inbreng zal zeker geapprecieerd worden.

Spel van de maand: Finalespel van 'De Chiro daagt je uit'

steenBOK23 NOVEMBER - 21 DECEMBER

Met je hemelse stem breng je de zangstonde naar een hoger niveau. Doe zo voort,

maar vergeet niet om je stem af en toe te sparen. Durf af en toe te playbacken. Dat doen pro's als Beyoncé uiteindelijk ook.

Spel van de maand: Playbackshow

BOOgsCHUtter23 OKTOBER - 22 NOVEMBER

Je laat het breed hangen, schor-pioen. Je schept graag op met je nieuwste gadgets bij je mede-

leiding. Goed voor jou, maar echt tactvol is het niet. Dure spullen horen niet thuis in de Chiro. Lees de verzekeringspolis van de Chiro er maar eens op na.

Spel van de maand: Gotcha

sCHOrpiOen

23 SEPTEMBER – 22 OKTOBER

Eén advies voor de voorzichtige weegschaal: doe eens zot met je leden! Ze zullen je ongelofelijk

dankbaar zijn. Je leden zijn het namelijk beu dat je telkens weer van die brave – en dus: saaie – spelletjes met hen speelt. Je zult er echt geen been mee breken of een verkoudheid mee oplopen.

Spel van de maand: Vleeshoop

weegsCHaal23 AUGUSTUS - 22 SEPTEMBER

De eerste zonnestralen doen je nu al hunkeren naar het bivak. Helaas pindakaas, maar je zult

nog even moeten wachten. Vraag in de tussentijd aan je ouders een grote groene tent voor in de tuin. Kwestie van opnieuw te wennen aan slapen in een tent.

Spel van de maand: Slaapzakspelen

Maagd23 JULI - 22 AUGUSTUS

Natuurlijk is het niet fijn dat je medeleiding elke keer opnieuw te laat komt voor de leidings-

vergadering. Maar laat die frustraties zich niet opstapelen, leeuw, en zoek een goede uitlaatklep. Wat dacht je van een partijtje modderworstelen met je leden?

Spel van de maand: Modderspelen

leeUw

21 JUNI - 22 JULI

Deze maand wordt jouw ge-luksmaand, kreeft. Dat kunnen de tweelingen jammer genoeg

niet zeggen. Probeer de tweelingen in je leidingsploeg dan ook wat te ontzien, en wees extra lief tegen hen. Je zult zien dat je daar nog gelukkiger van wordt.

Spel van de maand: Billi-billi-bob

Kreeft21 MEI - 20 JUNI

Alles lijkt erop dat deze maand een pechmaand wordt. Maar geen paniek! Zoals je in deze

Dubbelpunt kunt lezen, heeft iedereen weleens pech. Blijf positief denken, en dan komt alles goed. And remember: soms komt het geluk bij een ongeluk.

Spel van de maand: Billenklets

tweelingen21 APRIL - 20 MEI

Je kunt soms een echte ijdeltuit zijn, stier, en dit tot grote erger-nis van je medeleiding. Het ver-

schil tussen gewaxte en geschoren benen zie jij van een kilometer afstand. Maar schoonheid is niet alles. Eén goede raad: op zondag geeft het niet dat je haar wat vettig is of dat je vlekken hebt op je Chi-rokleren.Spel van de maand: Paintball

stier

21 MAART - 20 APRIL

Hoewel je erg sportief bent, ram, heb je je deze winter laten gaan – met een (klein) buikje tot

gevolg. Gelukkig is dat buikje net als jij flexibel. Een weekje vasten en veel hevige spelletjes tijdens de Chironamiddag kun-nen wonderen doen op dat vlak.

Spel van de maand: Hevige pleinspelen

raM21 FEBRUARI - 20 MAART

Een nieuwe lente, een nieuw geluid en een nieuw likje verf op de muren. Tijd voor de grote

lenteschoonmaak van je lokaal. Haal die borstels en dweilen maar uit de kast, en draai de stereo helemaal open. En dan: schoonmaken, schoonmaken, en nog eens schoonmaken.

Spel van de maand: Dikke Bertha

Vissen21 JANUARI - 20 FEBRUARI

Goed nieuws voor single water-mannen. Op de eerstvolgende Chirofuif zal de ware prins(es)

jouw pad kruisen. Vergeet die dag niet proper ondergoed aan te trekken en je tanden grondig te poetsen.

Spel van de maand: Flashmob

waterMan

46 dubbelpunt fEBRuARi 2013

Page 49: Dubbelpunt maart 2013

47

onzE WinKElsaalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 |gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | roeselare, Merelzang, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | sint-niklaas, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 | turnhout, Warandestraat 97, 014-42 15 13 Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

de banier

Wat je miste met kerst,

vraag het aan de paashaas

Ñ 2,95 Ñ 5,95

Ñ 9,95

Ñ 14,00

Ñ 4,95

Ñ 1,60 Ñ 1,00

Ñ 5,25

Ñ 2,50

Ñ 1,95Ñ 15,95

Ñ 2,00

Sleutelhanger-flesopener Chiro

Chiromok

Boxershort "Als je 't mij vraagt…"

Eierdans

Chirolat 17 cm "meetbaar beter"

Chirolat 30 cm

Afdelingsbekers

Konijnenoren

Pet CHIRO

Sportkous Chiro(rood of blauw)

Zonnebril Chiro Balpen afdelingskleuren Diverse wenskaarten Chiro

Ñ 1,50

Page 50: Dubbelpunt maart 2013

Nee, van onze Jasper na zijn Chirokamp...

Zijn dat foto's van jullie reis naar Egypte?

Page 51: Dubbelpunt maart 2013

KrinKel praKtisCHKrinKel praKtisCHwanneer?Krinkel start op zondagochtend 25 augustus en eindigt op vrijdagmiddag 30 augustus.

VOOr wie?Alle leiding, aspi’s en VB’s van Chirojeugd Vlaanderen kunnen deelnemen.Op Krinkel zijn er meer dan 250 leefgroepen die bestaan uit aspi’s en leiding vanuit heel Vlaanderen. Voor VB’s en proos-ten organiseren we een aparte leefgroep.We organiseren ook een kampgrond voor internationale deelnemers. Chiroleiding uit de hele wereld is welkom!VB’s die niet de hele Krinkel mee kunnen, zijn op 26 augustus welkom om een bezoekje te brengen aan de Krinkelwei. Zij krijgen hier binnenkort meer info over.

HOeVeel KOst dat?Krinkel kost €110 all-in! Voor die prijs krijg je zes goed ge-vulde dagen met geweldige activiteiten, megalekkere maal-tijden bereid door onze kookploegen, een treinticket heen en terug en een exclusief aandenken!

We weten dat niet iedereen dit bedrag zomaar kan neertel-len. We willen jullie alvast enkele tips geven om het toch mogelijk te maken.★ Misschien kan de Chirokas bijdragen in het inschrijvings-

geld?★ Iedere deelnemer kan voor €8 waardebons inbrengen.

Je groep kreeg waardebons als minstens een deel van de aansluitingsadministratie voor 15 oktober in orde was. Ze worden bij aankomst op Krinkel verrekend.

★ Als deelnemer krijg je een bewijs van deelname voor 16 uur gevolgde vorming. Check bij je gemeente of stad of je daarvoor een terugbetaling krijgt.

★ Meer mogelijkheden vind je op chiro.be/krinkel.

waar is dat feestJe?Krinkel vindt plaats op de Landloperskolonie in Merskplas: een supergroot terrein met veel grasvelden en bossen waar we ons tentenkamp opstellen.

De Krinkelwei is te bereiken met de fiets of met de trein. We voorzien een pendeldienst van de stations Turnhout en Noorderkempen naar de Landloperskolonie, en een grote fietsenstalling. Er is geen parking, wel een ‘kiss & ride’-zone waar je met de auto afgezet kunt worden.

iK wil Me insCHriJVen!Vanaf april starten de inschrijvingen, nog even geduld dus.Jezelf inschrijven kan enkel en alleen online via chiro.be/krinkel. Je vult hiervoor het inschrijvingsformulier volledig in en je betaalt ook meteen online je inschrijvingsgeld. Je krijgt daarna een bevestigingsmail en ongeveer twee weken voor Krinkel ontvang je een e-ticket met alle praktische in-formatie. Alle vragen over inschrijvingen kun je stellen via [email protected] of 03-231 07 95.

Page 52: Dubbelpunt maart 2013

faQx Ik twijfel nog, en weet niet zeker of ik wel mee kan op Krinkel. Tot wanneer kan ik inschrijven? Twijfelen hoeft niet! En inschrijven kan tot 20 augustus, dan sluiten we de inschrijvingen af.

x Ik ga nog op vakantie en zou dus een dag later aanko-men op Krinkel. mag dat?Jammer genoeg mag dat niet. Het is de bedoeling dat je de volledige zes dagen aanwezig bent. Later aankomen of vroeger vertrekken gaat dus niet.

x Ik wil graag meegaan op Krinkel maar ik ben nog keti / al oud-leiding. mag dat? Nee, dat mag niet. We kiezen ervoor om Krinkel specifiek voor te behouden voor aspi’s en leiding.

x Ik ben ingeschreven, maar heb herexamens en kan nu toch niet mee. Kan ik mijn inschrijving nog annuleren? Ja, dat kan. Heb je een geldige reden (herexamens, ziekte, enz.), dan krijg je het inschrijvingsgeld terug. Je hebt wel een bewijs van afwezigheid nodig. Met vragen hierover kun je terecht bij [email protected].

x Ik wil graag met de auto naar Krinkel komen. Kan dat? Nee, er is geen parkeerplaats. Er is wel een ‘kiss & ride’-zone waar je met de auto afgezet kunt worden. Kom dus liefst met het openbaar vervoer of met de fiets.

x Kan ik voor Krinkel sociale promotie aanvragen?Ja, dat kan. Via de Krinkelwebsite kun je de nodige formu-lieren downloaden. Je werkgever is niet verplicht de soci-ale promotie toe te staan, maar als hij of zij meewerkt, krijg je voor de cursus ‘extra verlofdagen’, zij het zonder loon. Je krijgt in de plaats een (beperkte) vergoeding van de overheid. Bij de VDAB kun je vrijstelling van stempelcontrole krijgen. Ook hiervoor zijn formulieren beschikbaar.

nOg Vragen?x Neem een kijkje op chiro.be/krinkel.x Stuur een mailtje naar [email protected] Bel naar 03-231 07 95 (nationaal secretariaat).

Word vrienden met Karel Krinkel op facebook of Twitter en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes over Krinkel! En je kunt Karel natuurlijk ook onbeperkt vragen stellen.