Dubbelpunt april 2013

48
Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 8 Chirojeugd-Vlaanderen vzw | v.u. & afzendadres: H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen APRIL 2013 OP TOCHT! België -Belgique P.B. 8000 Brugge 1-2 BC21170 P409362 DUBBE L PUNT

description

Op tocht!

Transcript of Dubbelpunt april 2013

Page 1: Dubbelpunt april 2013

Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 8 Chirojeugd-Vlaanderen vzw | v.u. & afzendadres: H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 AntwerpenAPRIL 2013

oP tocht!

België -BelgiqueP.B.

8000 Brugge 1-2BC21170P409362

dubbelpunt

Page 2: Dubbelpunt april 2013

intro

Als je op tocht bent, heb je veel tijd om te lachen en te babbelen, maar op een gegeven moment valt het gesprek toch wat stil. Als je benen dan ook nog eens moe worden, en je voeten willen niet meer mee, dan is het ideale moment aangebroken om een topper van een tochtlied in te zetten! Wij vroegen aan de Krinkelaars van 2009 wat hun favoriete tochtlied is, en kwamen tot deze top vijf!

1. De klassieker der klassiekers: “We zijn er bijna!” Dat liedje moedigt ieder-een aan om de laatste kilometers nog stevig door te gaan.

We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal!

2. Het Staplied. Een leuk Chiroliedje dat de sfeer er altijd opnieuw inbrengt!

Ik heb ... één been, da’s genoeg om op te staan twee voeten nodig om op weg te gaan drie zere tenen badend in het zweet vier-endertig stappen dichter bij de meet

3. “Aan de oevers!” Niets leuker dan een liedje om je stembanden bij kapot te roepen. Iemand zet het lied in, en de rest brult uit volle borst mee!

Aan de oevers Van de Dijle Diep verscholen in het riet ...

2 dubbelpunt MAART 2013

inhoud & edito

colofonDubbelpunt verschijnt maandelijks, maar niet in juli en augustus. Een jaarabonnement kost 10,50 euro, vraag het aan bij Chirojeugd Vlaanderen, Kipdorp 30, 200 Ant-werpen tel. 03-231 07 95 E-mail [email protected] ]Redactieadres[ Claire Gastmans, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen ]e-mail[ [email protected] ]eindredac-tie[ Claire Gastmans ]Redactie[ : Bert Gyssels, Lien Sae-rens, Lien Habex, An Ghysel, Hanne Jochems, Lotte Van Doren, Lisa Antipoff en Nini De Pauw ]Taalnazicht[ Bart Boone ]Foto’s[ Jens Geeraets ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Vormgeving[ Valerie Vanderlooy en Jan Van Bostraeten ]druk[ Drukkerij Vanden Broele, Brugge Dubbelpunt wordt gedrukt op chloorvrij gebleekt papier ]Giften[ giften aan Chirojeugd-Vlaanderen vzw kunnen gestort worden op rekeningnummer BE67 0000 1507 2887.

STAp VooR STAp “C H! C H I! C H I R O! Wij zijn een toffe bende, wij zijn van de Chiro! Hey!” Hoe vaak zouden die zinnen al op Ardense wegen en in Vlaamse velden zijn gescandeerd? Ik kreeg daar altijd een echt Chirogevoel bij. Niet omdat ik mij pas met voeten vol blaren ‘een echte’ voelde, maar omdat dat mijn Chiro-groep en de grote Chiro in de wereld brengen was. Op ons kampterrein was het plezant, maar daar was het alleen wij. Als ik met een bende dolenthousi-aste kinderen zingend en scanderend over de straten liep, dan vervulde mij dat met warmte, liefde voor de Chiro en trots. Hallo wereld, hier de Chiro! Maar eigenlijk was Chiro altijd een beetje onderweg zijn. Van thuis naar de lokalen en weer terug. Op materiaal-, kampterrein- of sponsorjacht. De ronde van het dorp om huisbezoeken te gaan afleggen. De ronde van het dorp om fuifaffiches te gaan plakken. Voorbe-reiden bij mijn medebegeleidster thuis, acht kilometer verder. Verloren rijden op weg naar een weekendplaats.

En ook mentaal betekent Chiro een tocht: van speelclubland de hoek om naar de rakwiwei, de slingerende titori-vier volgen, de ketiberg opklimmen, om hem als aspi weer heel hard af te rennen en als leiding in het diepe meer te duiken, waarin je met de jaren alsmaar beter leert zwemmen. En om dan, na-dat je genoeg hebt van het zwemmen en de tocht hebt volbracht, van aan de eindmeet tevreden te kunnen toekijken hoe anderen in je voetsporen treden. Lotte

Stieren op de weg, kippen op de fiets en maandver-band tegen blaren. De memorabele tochtervaringen van chiroleiding op p. 12

“Leid(st)er, zijn wij hier al niet eens gepasseerd?” Nooit meer fout lopen door de juiste tochttechnieken. Een overzicht op p. 8

“Wij richtten een toppersvakbond op en staakten als wij een spel niet leuk vonden.” Groen-voorzitter Wou-ter Van Besien over zijn chirojaren op p. 38

DEzE mAAND IN dubbelpunt: “We zijn er bijna!”

Page 3: Dubbelpunt april 2013

3dubbelpunt MAART 2013

intro

]foto

: chi

ro ak

sent

bonh

eiden

[]fo

to: p

aulb

ert.b

e[

intro

“We zijn er bijna!” 4. Op vier een liedje dat altijd leuk is om te zingen als je onderweg een andere jeugdbeweging tegenkomt.

Wij zijn de Chiro, wij doen het goed, wij amuseren ons zó als het moet, en daarom zijn wij hier, wij maken veel plezier, wij zijn de Chirooooo, wij doen het goed!

5. “everywhere we go ...” Dé sfeer-maker onderweg! De mensen kijken zeker en vast achterom om te zien welke luide bende eraan komt.

Everywhere we go, people want to know, who we are, and where we come from, we’re from ... , little funny ..., and if you can’t hear us, we sing a little louder

* de T-shirts zijn gemaakt van biologisch katoen en hebben een fairtradelabel.

Exclusief!Binnenkort kun je het enige echte Krinkel-T-shirt kopen in De Banier!Een echt collector’s item. Wees er snel bij, want op = op!

oP toCht

Page 4: Dubbelpunt april 2013

4

DossieroP ToCHT

dubbelpunt APRIL 2013

“Ja, ik verdwaalde al eens met mijn Chirogroep en draaide uren rondjes!”“Ja, ik denk op voorhand steevast dat ik úren kan wandelen – om later ker-mend de blaren leeg te pitsen.”“Ja, glas is zwaar, maar de chocopot-ten gaan toch mee in de rugzak!”“Ja, ik gebruikte al eens een zakdoek als pleister. oeps, eHbo vergeten.”de Facebookpagina's die je 'vind-ik-leukt', zeggen iets over jou. en over je tochtervaringen. Wij pikten er drie leuke uit. leedvermaak is voor één keer toegestaan.

Ja, ik vertrok al eens recht-streeks vanuit de leidingstent op dauwtrip. hello sunrise!“De eerste kampavond in de leidings-tent beloofde een feest te worden want leidster Lies was jarig. We hadden de no-dige toeters en bellen voorzien en onze tent werd omgetoverd tot het gezellig-ste plekje van de kampplaats. We bleven dan ook tot in de vroege uurtjes samen vieren, totdat mijn medeleidster haar hand voor haar mond sloeg. “Oh nee, wij hebben morgen, euhm, over een halfuurtje eigenlijk, dauwtocht!“ Ik was het zelf ook compleet vergeten. Om-dat we dachten dat iedereen nog wel lekker fris zou zijn op dag twee hadden we onze tocht meteen in het begin van onze tiendaagse gepland. Dat was dan duidelijk buiten onszelf gerekend, want wij konden nu nog wel enkele uurtjes slaap gebruiken. Mijn medeleidster op-perde eerst dat we die tocht maar moes-ten uitstellen. Maar op zich kwam het nog niet zo vreselijk slecht uit want nu konden we ons tenminste al niet meer overslapen. We repten ons naar onze slaaptenten om onze tito's te wekken en het werd al bij al nog een fijne trip.”

Hanne

Tip van Hanne: Twijfel niet om op dauwtocht te gaan, ook al betekent dat dat je maar enkele uurtjes kunt slapen. Samen vroeg uit de veren schept een band, en alles is zoveel mooier in het ochtendgloren!

leidster, ziJn we hier niet al geweest? “Zomer 2006. We zaten zowat halver-wege het kamp en dus was het tijd voor de dagtocht. Medeleidster Ilse en ik – allebei niet echt gezegend met een uitzonderlijk gevoel voor oriëntatie of kaartlezen – en onze uitgelaten bende speelclubbers begonnen er vol goede moed aan. Zwembad, here we come! Liedjes zingend, mopjes makend en met de beentjes nog vol energie stapten we de eerste kilometers. Plots kwamen we voorbij een kruispunt dat verdacht veel op dat van een halfuurtje daarvoor leek. Vragend en weifelend keken Ilse en ik el-kaar aan. Zou het kunnen dat ... Nee, vast niet. Hier in de Ardennen lijkt toch alles op elkaar! Nog altijd kakelend, kwebbe-lend en bruisend van de goesting stap-

ten onze speelclubbers lustig verder, op weg naar die heerlijk grote plas water waar ze straks in mochten springen.Toen we even later alweer het gevoel hadden dat we deze weg al eens eerder hadden bewandeld, konden we de twij-fel op ons gezicht blijkbaar maar moeilijk verbergen, want een van onze slimste en meest bijdehante speelclubjongens merkte op: “Leidster, zijn we hier al niet eens gepasseerd?” Twee seconden aar-zelen werd gevolgd door twee brede glimlachen en de geruststellende woor-den: “Natuurlijk niet! De leidsters weten de weg toch?” Hoewel hij duidelijk nog altijd zijn twijfels had, viel daar weinig tegen in te brengen. We hebben het zwembad gehaald, maar met toch een beetje vertraging ...”

Lotte

“Leidster, zijn we hier niet al geweest?”

Page 5: Dubbelpunt april 2013

5dubbelpunt APRIL 2013

dossieroP toCht

Tip van lotte: Kunnen jij én je medelei-ding allebei zelfs op een kaart het noor-den nog niet vinden, en is jullie beste tactiek “Altijd rechtdoor!”, dan kan een spoedcursus “De aangeduide route vol-gen op een kaart” misschien geen kwaad. En onthoud: drie keer achter elkaar links of rechts gaan = in een rondje lopen!

Ja, ik zing na twee loodzware dagen uit volle borst mee biJ aankomst. i'm a die-hard! “Niets dat geweldiger is op tocht dan met de hele groep keihard te zingen, toch? De enige regel voor zo'n tochtlied is dat het niet al te moeilijk is en vooral dat het heel luid gezongen kan worden. Daar liet ik me toch elke keer aan vangen, en liefst nog met de idiootste liedjes eerst. Een andere hit: in onverstaanbaar Engels

zingen ‘Everywhere we go…’. De Waalse medemensen die ons bezig hoorden, kunnen onmogelijk verstaan hebben wat we aan het zingen waren, laat staan van-waar we kwamen. Plezant was het wel. Minder plezant was het om na de twee-daagse op de kampplaats aan te komen en te merken dat je stem bijna helemaal foetsie was. Maar het was het waard!”

Bert

Tip van bert: Probeer te vermijden dat je voor de rest van het bivak je stem kwijt bent. Af en toe het zingen eens tempo-riseren kan daarbij helpen. Andere mid-deltjes om een hese stem tegen te gaan, zijn op kamp helaas iets moeilijker in de praktijk te brengen: op tijd slapen, ge-noeg rusten, de stem sparen. Gelukkig

zijn er nog wondermiddeltjes, zoals Hel-mut Lotti's keelpastilles. Als je goed ge-noeg zoekt, kun je die nog wel vinden in een of ander old school winkeltje.

“Leidster, zijn we hier niet al geweest?”

Page 6: Dubbelpunt april 2013

6

DossieroP ToCHT

dubbelpunt APRIL 2013

de do's en de don'ts van een droPPing

blijf op het juiste pad

Lang of kort. Overdag of 's nachts. Uitgestippeld, met posten of gewoon zoeken. Droppings bestaan in vele vormen en maten, en zijn vaak voer voor eindeloze discussies over wat kan en niet kan. Twee zaken zijn essentieel voor elke geslaagde dropping: plezier en veiligheid. Met dat laatste helpen we je hieronder graag op weg.

wie mag op dropping? Dropping is een typische activiteit voor keti's en aspi's. Doe je met tito's toch een dropping, dan is het absoluut noodzakelijk dat er met elk groepje minstens één iemand van de leiding meegaat. Met leden jonger dan 12 jaar doe je niet aan dropping.

Keti's en aspi's kunnen al alleen de baan op. Maar overleg dat eerst met je afdeling: meisjes die elkaar bang

hebben gemaakt met verhaaltjes over verkrachters en aanranders hebben misschien liever iemand van de leiding erbij, terwijl anderen dat net betuttelend zullen vinden.

veiligheid 1. Geef je leden duidelijke instructies

voor ze vertrekken. Vertel hen dat ze altijd samen moeten blijven, en dat ze bij een probleem eerst de leiding verwittigen. Duid per groepje ook één verantwoordelijke aan, die de verkeersveiligheid extra in het oog houdt.

Tip: zorg voor kleine groepjes; dat maakt het makkelijker om bij elkaar te blijven én om rekening te houden met elkaar.

2. Zorg ervoor dat iedereen een fluovestje aan heeft. Ook extra reflecterend materiaal, zoals

armbanden, en extra licht, zoals een zaklamp, zijn geen overbodige luxe. Maar zelfs met die attributen moet je goed op het verkeer blijven letten. Wegen met weinig verkeer zijn niet veiliger, integendeel: autobestuurders verwachten daar geen plots opduikende voetgangers.

3. Laat een dropping nooit doorgaan bij zeer slechte weersomstandigheden zoals mist, hevige regen, zeer sterke wind of zware ijzel. Bespreek ook op voorhand wat er gebeurt als het weer tijdens de dropping ernstig omslaat.

4. Geef je leden de EHBO-basisbenodigdheden mee, zoals ontsmettingsmiddel, pleisters en een windel.

Tip: Wil je zeker zijn dat je leden niet al te ver afdwalen, baken dan je terrein af. Vertel hen bijvoorbeeld dat ze geen

droPPing

Page 7: Dubbelpunt april 2013

7dubbelpunt APRIL 2013

dossieroP toCht

spoorweg, snelweg en/of kanaal mogen oversteken. Zo weten ze wanneer ze vast en zeker rechtsomkeer moeten maken.

de noodenvelop Stel: je leden zijn op dropping, een van hen verzwikt zijn of haar voet en kan niet meer verder. Of je leden zijn op dropping, het loopt al tegen de ochtend, ze hebben er geen idee van waar ze zijn en zien het écht niet meer zitten. Wat dan? De noodenvelop natuurlijk!Wat is dat voor een beest?Het woord zegt het zelf: een envelop die je met je leden meegeeft op dropping, voor bij medische noodgevallen, paniek of wanhoop.Wat stop je daar dan in?

1. Een briefje met geruststellende woorden en instructies over wat te doen in welke situatie.2. Een stafkaart en/of een stratenplan. In gebieden met een redelijk dichte bebouwing komt dat laatste meestal beter van pas.3. Duidelijke gegevens over de eindbestemming: aanduiding op stafkaart, naam, adres.4. Een noodnummer! Geef het nummer van iemand van de leiding, en zorg ervoor dat die persoon als dat nodig is ook meteen in actie kan

schieten.6. Een lijstje met wat ze aan de telefoon best vertellen: wie er belt, wie de andere leden van het groepje zijn, wat er gebeurd is en waar ze zich bevinden (of wat het laatste bekende punt was dat ze gepasseerd zijn).7. Als je je in een ander taalgebied bevindt, kan het handig zijn om in de envelop ook een lijstje te steken met enkele relevante inlichtingen in die taal.8. Een snoepje, een stukje druivensuiker of een ander lekkernijtje kan de gemoederen kalmeren.

liften maar? de Chirovisie: De Chiro denkt dat er betere tochttechnieken bestaan dan liften. Laat je het toch toe, wijs je leden er dan duidelijk op dat ze niet moeten meegaan met verdachte chauffeurs: dronken, agressieve rijstijl, een auto vol mannen, enz.liften en de wet: Tochten en droppings zijn wettelijk toegestaan én verzekerd, als ze verantwoord uitgevoerd worden. Concreet betekent dit: een degelijke voorbereiding én aangepaste begeleiding.Tip: Om te verhinderen dat je leden liften, kun je voor veel controleposten zorgen, die dicht bij elkaar liggen. Pak

je het liever ludiek aan, geef hen dan een (groot) voorwerp mee waardoor chauffeurs hen niet makkelijk mee zullen nemen, zoals een ladder of een kruiwagen.en tot slot ... Zorg dat je leden aan het einde van de dropping kunnen aankomen op een comfortabele plek, met een minimum aan warmte en iets lekkers om te eten of te drinken. Ze hebben het verdiend.

een leuke variatie: 'backbearing' Ga met je leden op pad in een voor hen onbekende omgeving en verlies bewust, maar zonder dat je leden het doorhebben of beseffen, de weg. Na een tijdje stop je, verdeel je de leden eventueel in kleinere groepjes en geef je hen de opdracht terug naar het vertrekpunt te wandelen. Hoe meer kleine paadjes je genomen hebt en hoe meer kruispunten je gepasseerd bent, hoe moeilijker. Voor tito's kan dit een ideale kennismaking met het concept dropping zijn.

droPPing

Page 8: Dubbelpunt april 2013

8

DossieroP ToCHT

dubbelpunt APRIL 20138

dossieroP toCht

dubbelpunt APRIL 2013

Visgraat of stripkaart De visgraat of stripkaart lees je van onder naar boven. Ze bestaat uit een verticale lijn met links en rechts dwarsstrepen. De verticale lijn stelt de weg voor waar je op loopt. Elk horizontaal streepje stelt een pad voor dat je links of rechts moet laten liggen. Staan er links twee streepjes, dan laat je die twee straten letterlijk 'links liggen' en sla je dus rechts af.

gepimpte Visgraat Je kunt een visgraat ook erg visueel maken door er allerlei woorden rond te schrijven. Je leden moeten alle elementen tegenkomen, de juiste links of rechts laten liggen, en op die manier de juiste route volgen.

Bolletje-pijltjesroute Teken alle kruispunten of splitsingen die voorkomen op de route, en geef die weer als een bolletje. De weg die je leden moeten inslaan, geef je weer door een pijltje.

Tip! Bij de jongere afdelingen kun je de overige wegen aanduiden als een streepje zonder pijltje. Dat is vooral minder verwarrend bij splitsingen waar je meerdere richtingen kunt inslaan.

Visgraat of stripkaart

Gepimpte visgraat

Op tocht: de technieken!

Dropping, tweedaagse, een weekendje weg

met de Chiro: het blijft een knaller om je le-

den op tocht te sturen. Maar het kan nog

avontuurlijker. Met een paar originele tocht-

technieken bouw je je wandeling om tot een

zenuwslopende uitdaging!

Page 9: Dubbelpunt april 2013

9dubbelpunt APRIL 2013

dossieroP toCht

9dubbelpunt APRIL 2013

dossieroP toCht

kaart en kompas Een aloude techniek om de juiste koers te varen: het kompas. Geef je afdeling bijvoorbeeld een lijstje mee van afstanden die ze moeten lopen in een bepaalde windrichting. En ook met een kaart kun je origineel aan de slag. Laat je leden een woord zoeken, en vervolgens de letters daarvan in volgorde verbinden op een landkaart om zo de weg tevoorschijn te toveren. Gebruik Google Earth, of maak zelf foto's van de af te leggen route, eventueel met een telkens terugkerend grappig element. Je kunt ook een kubuskaart, vouwster of andere 3D-kaart maken die je leden eerst in elkaar moeten steken voor ze de weg kunnen aflezen.

Ook leuk: een kaart met een blinde vlek. Verwijder op je kaart een stuk van bijvoorbeeld een vierkante kilometer. De deelnemers moeten nu proberen door de blinde vlek te raken, door kompas te schieten of langs de wegen te gaan waarbij ze goed de afgelegde afstand en richting moeten bijhouden.Blinde vlek

VerkeersBorden Stel een lijst van verkeersborden op die de route aangeven: zorg ervoor dat je van bij een bord telkens het volgende kunt zien. Je leden krijgen dan een papier met tekeningen van verkeersborden. Vanaf het startpunt gaan alle deelnemers op zoek naar het eerste bord. Vanaf dat punt is het tweede bord te zien. Dat geeft de richting aan. Zo wordt het hele parcours weergegeven. Het laatste verkeersbord is het eindpunt.

Verkeersborden

Page 10: Dubbelpunt april 2013

10

DossieroP ToCHT

dubbelpunt APRIL 2013

geluidssignalen Neem op een mp3-speler achtereenvolgens hoge en lage tonen op. Laat wel duidelijke rustpauzes tussen de geluiden en laat de tonen lang genoeg duren om verwarring te voorkomen. Hoge tonen betekenen rechts afslaan, lage tonen links afslaan. Hoge en lage tonen tegelijk betekenen rechtdoor gaan.

Wat je ook kunt doen: de route inspreken. Of de wegbeschrijving verwerken in bestaande liedjes door de tekst ervan aan te passen (Daar bij die molen, In een klein stationnetje, enz.).

Verhalen Een tijdrovende opdracht is het nonsensverhaal dat je tijdens de tocht kunt vertellen, waaruit de groep bijvoorbeeld alle dieren moet halen, ook over de woordgrenzen heen. Het aantal gevonden dieren staat dan gelijk met de richting die ze uit moeten aan het volgende kruispunt. Zulke opdrachten zijn leuk om tijdens de tocht of tijdens een rustpauze op te lossen. Pas je opdrachten wel aan aan de leeftijd van je leden. Het is erg demotiverend om voortdurend verkeerd te wandelen. De kleintjes kun je bijvoorbeeld een 'Waar is Wally'-prent meegeven en daarover een meerkeuzevraag stellen om de richting te bepalen. Voor de oudsten kun je een Japanse beeldzoeker of Arukone opstellen waarbij de route zichtbaar wordt als ze die juist oplossen.

Geluidssignalen

Nog enkele praktische tips van Mieke Thoelen (mede-organisator van ChiroLink):- De voorbereiding is zeer belangrijk. Als je een tocht uitstippelt, baseer je je best niet alleen op een kaart. De werkelijkheid

kan er namelijk heel anders uitzien: nieuwe wegen, paadjes die niet meer zichtbaar zijn, een gekapt bos, een volledig gewijzigde situatie, enz.

- Denk er ook aan dat je op de paden blijft, en rekening houdt met privégebieden. Wil je toch van paden afwijken, zorg er dan voor dat je toelating hebt van de eigenaar of boswachter. Voor grotere evenementen heb je toelatingen nodig van gemeente, boswachters, bosingenieurs, eigenaars, enz.

- Heb respect voor de natuur en de omgeving, zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het stappen zelf. Beschadig niets (bv. nagels in bomen kloppen, takken afrukken, verfsporen, enz.) en laat geen afval achter.

raadsels Je kunt ook technieken bedenken waarbij je leden met raadsels hun hersenen moeten laten kraken. Of technieken waarin je een scheutje humor giet – Chiro draait tenslotte om fun, niet?!De meest bekende tochttechniek in raadselvorm is de quiz met meerkeuzevragen. Enkel het correcte antwoord leidt naar het juiste pad. Bijvoorbeeld: hoeveel seconden zijn er in 1 uur? Links: 60; rechts: 3600; rechtdoor: 86400.Verder kun je de wegbeschrijving ook in rebus-vorm opstellen. Zorg er dan wel voor je niet vervalt in 'rechts', 'links' en 'rechtdoor'. 'Voorbij het riviertje ga je schuin door de wei tot aan het houten brugje, waarna je 80 graden draait in de richting van de vlierbessenstruik' is veel leuker om te ontcijferen.Ten slotte kun je ook aan de slag met elementen die je tijdens de tocht tegenkomt. Een bord waarop een tekst staat, kun je een cijfercode meegeven die aangeeft op welke positie de te zoeken letters staan. Aan de hand van deze letters kunnen je leden een zin vormen die hen verder op weg helpt. In het bos kun je dan weer een broeksriem ophangen. Als je leden een raadsel oplossen, ontdekken ze op het hoeveelste gaatje ze de riem moeten vastknopen. De boom waar de riem rond past, duidt de weg aan die ze moeten nemen.

Page 11: Dubbelpunt april 2013

11dubbelpunt APRIL 2013

dossieroP toCht

EEN KOMPAS EN HOE HET TE GEBRuIKEN

nooit meer het noorden kWijtStel je de volgende situatie voor. Je bent op tocht over berg en dal. In de verte zie je een merkwaardig punt, een watertoren bijvoorbeeld. Daar wil je naartoe. Maar de watertoren kan af en toe uit je gezichtsveld verdwijnen, dus wil je de richting die je uit moet op je kompas instellen. 'Kompas schieten' is een techniek die je daarvoor kunt gebruiken.

Hoe zieT een KompAS eRuiT?

Een spiegelkompas heeft de volgende onderde-len:1) De magneetnaald2) De gradenverdeling3) De noord-zuidas4) De spiegel5) De richtingspijl of het vizier6) De index7) De aanlegzijde met meetlatje8) Het vergrootglas9) De roomer

Je kunt een degelijk spiegelkompas kopen in De Banier.

de RiCHTinG die Je uiT WilT op HeT KompAS inSTellen

1. Je 'schiet' in de richting van het punt waar je naartoe wilt. Je houdt met andere woorden het kompas horizontaal en met gestrekte arm recht voor je uit. (Zorg ervoor dat je in het spiegeltje de kompasroos kunt blijven zien.) Met de andere hand neem je het touwtje vast, en dat hou je voor je oog. Je kijkt langs het koordje over het vizier of langs de richtingspijl van je kompas tot je de watertoren ziet.

2. Je kijkt in de spiegel en draait voorzichtig aan de kompasroos tot de noordkant van de kompasnaald (rode en/of fluorescerende kant) precies naar het noorden van de kompasroos wijst (de 0° op de roos). Je draait dus aan de kompasroos tot de twee (meestal fluorescerende) hulpstreepjes zich links en rechts van je kompasnaald bevinden.

3. Je stopt nu met 'schieten' en houdt je kompas zo voor je dat je de graden goed kunt aflezen. Aan de index/richtingspijl op je kompas kun je nu het aantal graden aflezen dat je zocht. Op basis daarvan weet je welke richting je uit moet.

iK zie, iK zie WAT JiJ nieT zieT Je kunt deze basistechniek per twee inoefenen door het spelletje 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' te spelen. Je zoekt een duidelijk punt in de omgeving, bijvoorbeeld een kerktoren, en bepaalt met je kompas het aantal graden waar dat punt georiënteerd ligt. Hierna zeg je tegen je partner: 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet op x graden'. De andere persoon zoekt dan met het behulp van het kompas het punt dat jij in gedachten had.

meT een KompAS leRen WeRKen, leeR Je nieT ACHTeR Je buReAuTAFel Ga met je kompas het terrein op. Misschien kun je er het beste opuit trekken met iemand die al wat ervaring heeft.

met dank aan de dienst Avontuurlijke Activiteiten

1

2

3

4

5

68

7

9

Page 12: Dubbelpunt april 2013

vrienden onder elkaar

12 dubbelpunt APRIL 2013

“In mijn rugzak? Maandverband, tegen blaren!”

dubbelpunt is op bezoek bij kiC 1 & 3 Brabant, waar leden van gewesten, verbonden en nationale ploegen de zogeheten kaderinleidingscursus volgen. We onderbreken de hevige discussie over god-weet-welk bran-dend topic die woedt in leefgroep 1. pauze! maar voor we het vieruurtje naar binnen werken: eerst nog even wegdromen bij ieders leukste tocht-herinnering.

Karen: De keti's van onze Chirogroep zijn ooit te voet naar Scherpenheuvel gewandeld. Dat was een enorme af-stand, en de leden waren alles behalve opgetogen toen ze 's morgens de dag-activiteit vernamen. Maar achteraf ge-zien was het een belevenis om nooit te vergeten. Nog altijd hoor je dat regel-matig terugkeren: “Weet je nog, die keer

dat we naar Scherpenheuvel wandel-den?”An: Ik ben ooit met de DIA (n.v.d.r. de Dienst Internationale Activiteiten) gaan Ranfttreffen. Achttien leiders en leid-sters trokken voor een weekend naar Zwitserland om daar in Chirorok of -short een nachtelijke bergwandeling te maken. Dat was echt supercool! (lacht).Thomas: Ik heb eens deelgenomen aan Chirolink, een zoek- en wandeltocht voor Limburgse Chirogroepen. Drie da-gen zelf je weg zoeken door de bossen aan de hand van allerlei originele tocht-technieken: super! Alles stak ook heel ingenieus in elkaar.Kenny: Toen wij op bivak waren in Hon-garije heeft onze leiding ook eens zoiets voor ons ineen gestoken. Ze hadden enkel wat vage aanwijzingen achterge-laten, die we moesten gebruiken om

verder te geraken in het spel. Zoals een blad met daarop de tekening van een vuurtje; dat blad moest je dan verhit-ten om de tekst zichtbaar te maken. We hebben uiteindelijk gewoon een rondje gelopen, maar het ontcijferen van alle aanwijzingen was een hele uitdaging.Hendrik: Mijn beste herinnering aan een dagtocht was die keer dat we met de aspi's door de bossen van Limburg trokken. We begonnen heel enthou-siast en vol goede moed, maar zijn he-le-maal verkeerd gelopen. De leiding was enorm ongerust en toen we ver na middernacht eindelijk het lokaal bereik-ten, stond er chocomelk klaar die voor vertroosting moest zorgen. Maar wij hadden geen troost nodig, het was een fantastische dag! We hebben er geen trauma's aan overgehouden, enkel goe-de herinneringen.

Page 13: Dubbelpunt april 2013

13dubbelpunt APRIL 2013

“In mijn rugzak? Maandverband, tegen blaren!” dubbelpunT: Sturen jullie je leden er soms ook opuit zonder begelei-ding?Quentin: Bij ons worden tito's, keti's en aspi's gedropt zonder dat de leiding meewandelt. Dat is een Chiroactiviteit, dus eigenlijk mogen ze dan ook geen gsm meehebben. Maar meestal knij-pen we bij dit soort activiteiten een oogje dicht.(Er ontstaat een discussie over de leef-tijd waarop leden alleen gedropt mogen worden. Tito's en keti's krijgen evenveel voorkeurstemmen. Maar de Chirovisie is formeel: tito's kun je er niet alleen opuit sturen.)marijke: Zolang je je leden in groepen verdeelt en hen een basisuitrusting meegeeft, moet het kunnen om hen zonder leiding op pad te laten gaan.

dubbelpunT: Wat moeten we ver-staan onder 'basisuitrusting'? Wat neem je zoal mee op tocht?Allemaal door elkaar: Fluovestjes! Pleisters! Water! Zonnecrème! Eten! Liedjesboek!Thomas: Maandverband! (algemene verbazing) Als je dat achteraan aan de binnenkant van je schoenzolen plakt, is dat ideaal ter preventie van blaren! (hilariteit) Hendrik: Ik had op Chirolink een kilo wortelen mee. Tijdens het wandelen maakte ik die op mijn gemakje schoon: op die manier had ik iets omhanden en konden we onderweg wat knabbelen.

Kippen op de FieTS en luxembuRG expReSS

dubbelpunT: Kennen jullie origine-le tochttechnieken?marijke: Tripstick! Je gooit een stokje op en je volgt de richting waarin de voorkant wijst als het neerkomt. De laatste keer dat wij het speelden, zijn we niet ver geraakt, want we moesten altijd terug. Maar het is wel lachen ge-blazen!Annelies: Misschien cliché, maar recht-op-recht blijft een topper!Kenny: Wij kregen eens levende kippen mee tijdens een fietstocht. Onderweg kwamen we allerlei opdrachten tegen die we tot een goed einde moesten brengen om materiaal te verzamelen.

Met dat materiaal moesten we dan een hok bouwen voor die beesten. Hoe mooier hun huisje, hoe beter onze slaapplaats zou zijn die nacht. Dat is niet echt een tochttechniek, maar je moest de mensen eens zien kijken! Je ziet niet elke dag vier kippen voorbijko-men die verbaasd hun kop uit een kar-tonnen doos steken achter op een fiets.Thomas: Wij hebben op kamp eens een Luxemburg Express georganiseerd voor onze leden. Ze moesten met de fiets ongeveer de route van de trein richting Luxemburg afleggen. Om de tien kilometer waren er checkpoints, waar je een treinticket kon winnen voor jezelf én je fiets. Zo kon je een stukje uitrusten.An: Amai, daar moeten jullie nogal tijd in gestoken hebben. Zijn jullie dan op voorhand ook op prospectie geweest in Luxemburg?Thomas: Nee jong, op prospectie met Google Earth! (lacht)

dubbelpunT: Klinkt super allemaal, maar wat doe je als je een jonge afde-ling hebt? die kun je niet met kippen achter op de fiets treintickets laten verdienen met ingenieuze denkvra-gen, om maar een voorbeeld te noe-men.Sandrien: Ik vind een suiker-zouttocht het leukst. Je laat de ene ploeg voorop gaan, die stippelt de weg uit. De andere moet die volgen – bij zoet naar links, bij zout naar rechts – en uiteindelijk de eer-ste ploeg ergens 'terugvinden'. Kleine kinderen kunnen helemaal opgaan in zo'n simpele techniek!elfi: Wat ook werkt, is wegblijven van de weg. Je wandelt door het bos om het spannend te houden. De kinderen moeten over grachtjes springen, zich een weg banen door struiken en over boomstronken klauteren. Vinden ze super!Sandrien: Om het veilig te houden op de weg gebruik je een touw als leiband. “Als je het grote touw loslaat, ben je uit!” (algemene hilariteit) An: Het jaar dat onze bivakplaats vrij dichtbij lag, besloten we de kwiks ook mee te laten fietsen. Een van de kwikjes had een enthousiaste vader die ama-teur-wielrenner was en de hele tocht in onze buurt bleef fietsen. We hebben

hem de hele weg niet gezien, tot we een lekke band hadden. We stuurden een sms, en binnen vijf minuten stond hij daar om te helpen. Handig!

“ploTS STond eR een STieR de WeG. en WiJ mAAR VRoemen!”

dubbelpunT: is het ook al een keer-tje helemaal misgelopen?Quentin: Wij wilden op daguitstap met de bus naar een naburig meer, maar de bus kwam maar niet opdagen. Na uren zoeken en rondwandelen, kwamen we dan toch uit bij een zwembad. Daar waren van die spannende zwembroek-jes verplicht, dus konden we ook nog met Chirogeld zwembroekjes uit die automaten gaan halen. Bovendien was het aan het regenen en had niemand nog zin om te zwemmen – nat waren ze tijdens die dag al genoeg geworden. uiteindelijk hebben we op een pleintje vlakbij wat gevoetbald met ons klein mannen en de trein terug genomen.Karen: Ik schrok toen we tijdens een fietstocht ineens een stier op de weg zagen staan. De rest vond dat hila-risch en begon ontzettend veel kabaal te maken met hun 'vroemers' (n.v.d.r. soort fietsbel, ons hiervoor ook totaal onbekend). uiteindelijk bleek het een braveke en konden we hem zonder pro-blemen passeren.Thomas: Wij gingen spelen op de Kalmthoutse heide, maar de leiding was duidelijk de weg kwijtgeraakt. We zagen hen heen en weer lopen met hun gsm om te ontdekken of we nu in België of in Nederland zaten.elfi: Onze leiding heeft ons eens ge-dropt, maar de afstand helemaal on-derschat. Dat was in Frankrijk, waar de mensen het schandalig vonden dat wij daar zonder begeleiding liepen. De winkels waren gesloten, dus we vonden geen eten, en niemand stopte voor een lift. uiteindelijk kwamen we een paar scouts tegen, die met twee auto's heen en weer hebben gereden om ons terug te brengen. Dus: dank u wel, scouts!

bij dezen sluiten we af in vrede. bedankt voor het leuke gesprek!

Page 14: Dubbelpunt april 2013

14

DossieroP ToCHT

dubbelpunt APRIL 2013

kijk uit, de 'oP toCht'-editieAls de trein altijd een beetje reizen is, dan geldt dat minstens evenzeer voor een serieuze tocht. Zo'n tocht is een geweldig plezante belevenis, maar toch moet je ook hier een beetje uitkijken. Je bent met een groep jongelingen onderweg die niet altijd even goed beseffen dat ze de baan niet voor zich alleen hebben. En daarnaast moet je ook nog met een aantal andere zaken rekening houden. Dewelke, vraag je je af? Dubbelpunt zet ze voor jou op een rijtje.

VoorBereiding! Op tocht plots met je handen in het haar staan omdat je absoluut geen idee hebt waar je bent, het is vast iedereen al eens overkomen. In deze moderne tijden zijn er gelukkig smartphones met ingebouw-de gps, maar mocht je het old school met kaart en kompas moeten doen, hier en-kele tips:

Zoek constant naar vergelijkingspun-ten op de kaart. Neem ze niet enkel ter hand op een kruispunt. Oriënteer je kaart naar het noorden.

Zo kun je je beter oriënteren op het ter-rein. Daarbij komt een kompas natuur-lijk van pas. Met de zon kun je je overdag al een

beetje oriënteren: die komt op in het oosten, staat in het zuiden op haar hoogste punt en gaat onder in het westen. Als je in een dorp(je) bent, kun je ook de kerk gebruiken. Meestal ligt het koor aan de oostkant, en de hoofd-ingang bijgevolg aan de westkant. Zet je leden al op weg door hen te le-

ren hoe ze met kaart en kompas moe-ten werken.

ik ga op toCht en ik neem mee ... Behalve kaart en kompas zijn er nog en-kele zaken die niet mogen ontbreken in je rugzak:

Voldoende water Genoeg eten om de dag door te ko-

men, zeker als je geen winkel passeert op je route Een gsm, om in geval van nood ie-

mand te verwittigen EHBO Fluohesjes om op te vallen: zowel

overdag als 's avonds

de toCht! Te voet

Wie zich alleen of in groep te voet op de weg begeeft, kiest in de eerste plaats voor het trottoir. Is dat er niet, dan kies je voor berm, fietspad of rij-baan (in die volgorde). Als je enkel op de rijbaan kunt stap-

pen, en je bent met minder dan vijf

personen, dan loop je sowieso links, en zo dicht mogelijk bij de rand van de rijbaan. Dat betekent dus ook dat je in zo'n geval achter elkaar stapt. Ben je met vijf personen of meer op tocht, dan mag je kiezen welke kant je neemt. Wie links stapt, is wel verplicht achter elkaar te lopen. Stap je rechts, dan moet dat niet, maar het is wel aange-raden. Gebruik vooral je gezond ver-stand! Als je met een van de jongere afde-

lingen op tocht bent, hou dan in het achterhoofd dat zij nog niet over een geweldige conditie beschikken. Als er plots vijf speelclubbers rond je hangen met de vraag even te stoppen, dan is hun kaars waarschijnlijk bijna uit. Neem dan de tijd om iets te drinken, op adem te komen of een klein spel te spelen. Op tocht gaat het niet om het meeste kilometers, maar om samen onderweg zijn.

met de fiets De voorbereidingen voor een lan-

ge fietstocht, bijvoorbeeld naar een kampplaats, zijn vergelijkbaar met die van een voettocht, alleen neem je nu

ook extra banden of ‘tubes’ en stopma-teriaal mee. Een fietstocht moet niet per se naar

een verre kampplaats leiden. Ook met je rakwi's kun je perfect een tochtje ondernemen. Zij moeten tot 30 kilo-meter op een dag aankunnen. Tito's rijden op het gemak 50 kilometer, en voor keti's mag dat 65 à 75 kilometer zijn. De ware helden zijn natuurlijk de aspi's, die zeker 80 à 100 kilometer aan-kunnen. Wie met keti's of aspi's naar de

kampplaats wil fietsen, kan maar best op voorhand wat getraind hebben. 100 km fietsen is voor sommigen mis-schien a piece of cake, maar voor ande-ren is het een grootse opdracht – ze-ker als er onderweg wat heuveltjes of bergjes liggen. Ook fietsers moeten zichtbaar zijn in

het donker, onder het motto: zien in het donker is belangrijk, maar gezien worden is nog belangrijker. Zorg er daarom voor dat iedereen een wer-kend voor- en achterlicht heeft. Reflec-toren en ander fluomateriaal maken je leden nog zichtbaarder.

Page 15: Dubbelpunt april 2013

15

jaarthemaCHIRo.Be/goesTInK

De Chiro Daagt je uit: de FINALE!De Chiro Daagt je uit: de FINALE!op zaterdag 9 maart speelden de 16 finalisten van ‘De Chiro daagt je uit’ een ultraspannende finale op de Veemarkt in Mechelen. De groepen stelden elk hun beste team samen en streden tegen elkaar in drie verschillende rondes. snelheid, behendigheid, intelligentie en samenwerking waren nodig om tot in de allesbeslissende ronde te komen.

De winnaars zijn ondertussen bekend: je vindt ze op de Facebookpagina van ‘De Chiro daagt je uit’ en op goestink.chiro.be.

een uitgebreid verslag van het finalespel vind je in de dubbelpunt van mei. de Chirogroepen die de top 16 haalden, verdienen hier alvast een ereplaats en staan zo voor eeuwig in het collectieve Chiro-geheugen gegrift!

Graag bedanken we langs deze weg ook alle groepen die deelnamen aan ‘de Chiro daagt je uit.’ Jullie dienden samen niet minder dan 3007 opdrachten in! dank je wel voor jullie tomeloze goestink, inzet en originaliteit!

Chirozweet maakt mij compleet! Heen en weer crossen op een mosselsouper, touw-

trekken tegen je afdeling, elke zondag door regen en wind naar de Chiro fietsen, enz. Bij al dat engagement komt heel wat zweet kijken. Weet jij ook geen blijf met al dat zweet? Haast je dan bliksemsnel naar De Banier in jouw buurt, en vraag er naar het Chirozweetpolsbandje. Voor €2,95 is het van jou!

zo heb je er niet alleen een cool Chiro-gadget bij, maar weet ook iedereen

dat jij je honderd procent inzet voor de Chiro, mét Chirozweet! Stank je wel!

Page 16: Dubbelpunt april 2013

16

jaarthema

dubbelpunt APRIL 2013

Dank voor stank! Tijdens de Week van de Goestink heb-ben wij alle Chirovrijwilligers bedankt en in de bloemetjes gezet. Ook op onze secretariaten!

BEDANKT!BEDANKT!

lies lavens zet liesbet in de bloemetjes: Liesbet en ik zitten al 17 jaar samen in de Chiro en ze is al 17 jaar een van mijn steunpilaren. Als er iets niet helemaal loopt zoals verwacht of ik zie het even niet meer zitten, kan ik altijd bij haar terecht. Maar ook als het is om samen plezier te maken, is ze erbij. Ik ben dan ook superblij dat we ons laatste jaar in de leiding co’s zijn zodat we onze Chirocarrière spetterend kunnen afsluiten!

Page 17: Dubbelpunt april 2013

17dubbelpunt APRIL 2013

jaarthemaCHIRo.Be/goesTInK

Page 18: Dubbelpunt april 2013

28

Chiro.be/vorming

GoestinGinvorminG!

18 dubbelpunt APRIL 2013

Meer dan 3000 leidsters en leiders volgen elk jaar vorming, en keren telkens extra gemotiveerd en geïnspireerd terug naar hun ploeg. Ook dit jaar kun je weer kiezen uit meer dan 100 Chirocursussen. Je kunt voor een attest gaan of gewoon puur voor de goesting. De inschrijvingen lopen nog altijd vlot binnen. Ben jij er ook (weer) bij?

Cadeautip voor werkende leiding: tWee Weekends!Je werkt en kunt niet zomaar vakantie nemen wanneer je wilt? Je houdt van leuke Chirospelen en bedenkt graag stevige Chiroplannen voor je leden? Kom dan nog eens keihard zelf spelen en ontspannen op SB! Je leert er meer over de leefwereld van je leden en hoe je je spelen daaraan kunt aanpassen. Dit jaar schreven al 368 mensen in voor SB. En speciaal voor jou is er nu de SB in twee weekends!

Je mag er nog eens helemaal zelf lid zijn: twee weekendjes weg in Chirostijl. Ontmoet er nieuwe Chirovrienden en steel hun beste ideeën voor jouw bivakprogramma!

Meer? Check de filmpjes op de Facebookpagina van verbond Leuven!Wie mag mee? Al wie leiding is en dit jaar minstens 16 jaar is of wordtWanneer & waar? 12-14 april en 9-11 mei in De Waterman in Brussel

Prijs? 90 euro (voor de twee weekends samen)Inschrijven: chiro.be/sb

HA + themacursus + stage = attest hoofdanimator

Momenteel zijn er al 389 mensen ingeschreven voor een cursus in het Hoofdanimatortraject: Hoofdanimatorweekends, Workshopweekend, Groepsleidingsweekend, Expressieweekend, Afdelingsboost, enz. Natuurlijk zijn dat allemaal op-en-top Chirocursussen: doorspekt met spel en boordevol zotte ideeën die je meteen kunt toepassen in je eigen groep. Voor de themacursussen kun je opnieuw inschrijven vanaf september. Dit jaar vonden er ook al twee geslaagde Hoofdanimatorweekends plaats. Meer dan 170 mensen schreven zich al in voor een van de drie HA-weekends.Je kunt nog mee op het derde HA-weekend: van 19 tot 21 april in De Karmel (het Chirokasteel) in Brugge. Schrijf je in op chiro.be/vorming!

Wie mag mee? Al wie leiding is en dit jaar minstens 17 jaar is of wordt. Je moet dan wel IK en SB gevolgd hebben en al een jaar in leiding staan. Als je nog niet meeging op IK en SB moet je al 18 zijn en twee jaar leidingservaring hebben. Voor diegenen die al vroeg leiding geworden zijn, maken we het dus gemakkelijker om mee op cursus te gaan.Wanneer & waar? HA-weekend: 19-21 april in De Karmel in BruggePrijs? 45 euroInschrijven: chiro.be/hoofdanimatorweekend

De vormingstrend van het moment: met de hele leidingsploeg op Chirocursus!

Natuurlijk kun je je in je eentje inschrijven, maar meer en meer mensen gaan in trosjes van 3 tot 15 Chirovrienden op cursus. Dat kan perfect, want alle Chirocursussen stoppen op tijd. Zo kun je toch nog leiding geven op zondagnamiddag en meteen al je nieuwe spelletjes uittesten. Dus waar wacht je nog op? Beloon jezelf en je Chirovrienden met een zalig SB of een hemels Hoofdanimatorweekend!

Page 19: Dubbelpunt april 2013

april

SB Limburg (De Kalei ) SB Leuven in 2 weekends

(De Waterman )

SB Leuven in 2 weekends (De Waterman )

SB Mechelen (Heibrand )

HA-weekend (De Karmel )

SB Reinaert & Heuvelland (Heidepark)

01 07 13 19 2503 09 15 21 2705 11 17 23 2902 08 14 20 2604 10 16 22 2806 12 18 24 30

mei

SB Brussel in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

01 07 13 19 2503 09 15 21 2705 11 17 2302 08 14 20 2604 10 16 22 2806 12 18 2428 3029 31

Chiro.be/vorming

Voor alle Chirocursussen geldt:

inschrijvende snelste weg: kies je cursus op chiro.be/vorming, vul je gegevens in en klaar!per mail: je naam en voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, vegetariër of niet, de naam en periode en plaats van de cursus, naar [email protected] de post: dezelfde gegevens, naar Kipdorp 30, 2000 Antwerpen.

betalenAls je inschrijving aangekomen is, sturen wij je een factuur.Respecteer de uiterste inschrijvingsdatum (veertien dagen voor de cursus start). Zo weten de cursusploegen op tijd hoeveel materiaal en voedsel ze moeten voorzien, en krijg jij ook nog op tijd een deelnemers-brief met alle info. Wie te laat inschrijft, betaalt 7,50 euro extra voor een weekend of vijfdaagse cursus.Op elke cursus krijg je een attest van deel-name. Als je dat indient bij je gemeente (meestal via de jeugddienst), krijg je (een deel van) de inschrijvingsprijs terugbetaald.

We vragen alle deelnemers de cursus volledig mee te maken. Enkel zo kom je aan voldoende vormingsuren om een attest te kunnen behalen.

Chiro.be/vorming = inschriJven voor een [email protected] = alle vragen over cursussen en vorming

[email protected] = inschriJven voor een [email protected] = info over attesten en cursusadministratie

19dubbelpunt APRIL 2013

SB Kempen (Heibrand )

Gratis op Krinkel?Krinkel is het massabivak voor Chiroleiding en aspi’s, van 25 tot 30 augustus in Merksplas. Krinkel wordt om de vier jaar georganiseerd en er gaan telkens meer dan 3000 Chiromensen mee. Gelukkig voor jou telt Krinkel als Chirovorming. Je kunt er geen anima-tor- of hoofdanimatorattest mee beha-len, maar je krijgt wel een bewijs van deel-name. Daarmee kun je bij je gemeente (een deel van) de deelnamekosten terugbetaald krijgen. Meer weten? Check krinkel.chiro.be.

SB Leuven in 2 weekends (De Waterman )SB Leuven in 2 weekends (De Waterman )

Page 20: Dubbelpunt april 2013

20

ribbels

dubbelpunt APRIL 2013

Op verhalentocht met de ribbelsAls je op tocht gaat met je ribbels kom je heel wat interessante voorwerpen tegen. Denk maar aan een lege boodschappentas, een boomhut, een paard in de wei of een dood vogeltje. Als leiding kun je dat negeren, maar je kunt ook sa-men met je ribbels een verhaal verzinnen over de lege boodschappentas – over de meneer die zo’n honger had dat hij al zijn boodschappen onderweg al opat – of een echte uitvaart organiseren voor het dode vogeltje. Je ribbels zullen die tocht niet snel vergeten!

Verhalen vertellenHet is een voordeel als je zelf veel verha-len kent. Of dat nu verhalen uit boeken, films, liedjes, stadslegenden of de Chiro zijn, dat zijn allemaal elementen die je kunt gebruiken om zelf een verhaal in elkaar te steken met de dingen die je om je heen ziet. Daarom is het ook handig om de geschiedenis te kennen van de plek waar je gaat wandelen. Het kasteel dat je passeert, spreekt nog meer tot de verbeelding als je erbij kunt vertellen hoe de baron heette die er woonde, en welke familievetes er uit-gevochten werden. Zoek daarom ook strategisch je bestemming uit: zoek een oud gebouw, verzin er een mooi verhaal over, en ga daar zitten voor je vieruurtje. Wedden dat je ribbels je verhaal binnen de kortste keren beginnen na te spelen? Hieronder lees je hoe je elementen op je weg kunt samenbrengen in een verhaal en hoe je daaraan een leuk spel-letje koppelt.

TochtbingoWe vertrekken op tocht aan de hand een tochttechniek (zie het dossier op p. 8). On-derweg wijs je je ribbels op ‘vreemde’ of ‘bizarre’ voorwerpen. Neem je tijd om er een verhaal over te verzinnen, en er een spelletje rond te spelen. Om zeker te zijn dat je ribbels hun ogen openhouden, kun je ze een ‘tochtbingopapiertje’ meegeven: een kaartje met daarop in een raster enkele vaak en minder vaak voorkomende zaken langs de weg. Je kunt ook prentjes gebruiken, natuurlijk. Wie een rij of kolom vol heeft, roept “Bingo!”. Speel daarna een spelletje in het thema. Bijvoorbeeld: zie tabel.

paddenstoel Hoed Rook Flatgebouw

Gracht Kasteel Huis Weide

Visser Hek Slot elektriciteitspaal

eend paard Rode auto Koe

RIjEN

Rij 1: In de paddenstoel woont waar-schijnlijk een kabouter! Die draagt ook een hoed, zoals die mevrouw van daar-net, maar dan wel een puntige rode. En zagen we geen rook van onder het hoedje komen? De elfenbankjes zijn voor de kabouters wat dat flatgebouw is voor ons, mensen!

Spel: hoedendans. Haal een rode pinnenmuts boven en zing ‘Op een grote paddenstoel’. Ondertussen wordt de muts doorgegeven van hoofd tot hoofd. Wie de muts op heeft wanneer het liedje stopt, valt af. Wie als laatste overblijft, wint.

Rij 2: Die gracht van daarnet liep vroeger helemaal rond dit kasteel. Die moest de ridder beschermen, want het kasteel was zijn huis. Als hij ging vechten gebeurde dat in de weide wat verder. Misschien vinden we er nog een oude helm of een verroest zwaard?

Spel: het verdedigen van de burcht. Iemand moet een omgekeerde em-mer verdedigen, terwijl de anderen er in een kring rond staan en de emmer omver proberen te gooien met een bal. Wie de emmer kan omgooien, mag in het midden gaan staan.

Page 21: Dubbelpunt april 2013

ribbels

21dubbelpunt APRIL 2013

Op verhalentocht met de ribbels

Het kant-en-klare ribbelspel dat we voor je maakten al gezien? Check je brievenbus in de loop van april voor een super-de-luxe gigaspel! Groetjes, de Ribbelcom-missie.

Rij 3: Als die visser straks per ongeluk een krab opvist en in zijn mand gooit, knijpt die misschien wel in zijn billen. Dat voelt alsof je op dat oude puntige metalen hek zou gaan zitten. Hij zou van het schrikken daarboven in die elektriciteitspaal belanden en in het vervolg waarschijnlijk een slot op zijn mandje zetten.

Spel: wie is de krab? Iedereen zit in een kring, in het midden zit één ribbel, de visser, die niet mag kijken terwijl de leiding één speler aan-duidt die de krab is. Alle anderen zijn kusvisjes. De visser mag nu om beurten op ieders schoot gaan zitten. Van iedereen krijgt hij een kusje, alleen de krab mag in zijn billen nijpen. Wanneer de visser alle kusvisjes heeft gehad en de krab heeft overgeslagen, heeft hij gewon-nen. Anders moet de krab in het midden gaan zitten.

Rij 4: Een eend, een rode auto en een koe? Die zie je normaal gezien alleen naast elkaar op de paardenmolen!

Spel: paardenmolen. Zorg voor een ‘flosj’. Alle spelers lopen rond in een kringetje alsof ze op de paarden-molen zitten. Eén ribbel is de baas van de paardenmolen en loopt in de tegengestelde richting rond. Wan-neer hij of zij de flosj aan iemand in de kring geeft, moet die eruit stappen en achter de baas aanlopen. De baas moet ondertussen probe-ren om de vrijgekomen plaats in de kring in te palmen zonder getikt te worden.

KoLommEN

Kolom 1: In de gracht die we net zagen, zit heel wat leven. Net zoals die visser op vissen jaagt, jagen de katten op de kleine eendjes. Gelukkig kunnen die zich verstoppen. Achter die pad-denstoel daar of gewoon door in een vijver te gaan zwemmen.

Spel: kat en eend. Alle spelers geven handen per twee. Zij vormen de vijvertjes. Eén duo wordt kat en eend. De eend moet onder de armen van een ander duo kruipen en de plaats van één van beiden in-nemen. Die ribbel wordt dan de kat en de vorige kat wordt het eendje dat moet gaan lopen.

Kolom twee: In dat kasteel woonde waarschijnlijk een stoere ridder. Zijn hoed was van staal en zijn zwaard zo scherp als de punten van dat hek. Dat paard daar was waarschijnlijk ook van hem. Hoe reden die ridders daar dan op? Wel, zó.

Spel: paard-en-ruiter. De ribbels gaan per twee staan. De lichtste gaat op de rug van de zwaarste zitten, en zo gaan de duo’s samen in een kring staan. De ruiters (op de rug) geven een bal door. Wanneer iemand die laat vallen, springen alle ruiters van hun paard, lopen ze de kring rond en kruipen ze zo snel mo-gelijk door de benen van hun paard om de gevallen bal te bemachtigen.

Kolom drie: De rook die uit dat huis kwam, zou die van een brand afkomstig zijn? Hopelijk is de deur niet op slot zodat iedereen veilig weg geraakt. En waarschijnlijk is die rode auto van de brandweer, die het brandje komt blus-sen.

Spel: blus de brand. Neem spuitjes mee. De tikker probeert daarmee iemand nat te maken. Wie geraakt is, wordt de volgende tikker. Alleen spelen bij mooi weer!

Kolom vier: Dat flatgebouw is waar-schijnlijk eigendom van die rijke boer uit de buurt. Hij heeft een stapel geld zo hoog als die elektriciteitspaal. In die weide stonden al zijn koeien, waarmee hij rijk is geworden. Hij deed namelijk aan ...

Spel: koehandel. Alle spelers staan op een rij met de handen voor zich uit, – de handpalmen omlaag. De boer ‘koehandelt’ met de ribbels door hen onder hun handpalmen te kietelen. Zo gaat hij heel de rij op en af. Op een bepaald moment geeft hij één speler een tik op de bovenkant van zijn of haar handen en loopt dan zo snel mogelijk naar de overkant van het spelterrein. De getikte speler moet proberen de koehandelaar te tikken voor die de overkant bereikt. Lukt dat, dan wordt hij of zij de nieuwe boer. An-ders blijft alles bij het oude.

Page 22: Dubbelpunt april 2013

22

Speelclub

dubbelpunt APRIL 2013

De feestroute van de speelclubbers

Birthdaybash met MazzelMazzel kreeg een uitnodiging voor een verrassingsfeestje, maar heeft die kwijtgespeeld. Nu weet hij niet meer waar het feestje plaatsvindt, voor wie het feestje was en welk cadeau hij moest meenemen. En hij kan het ook aan niemand vragen, want het is een verrassing en die wil je niet verpesten. Misschien kunnen de speelclubbers hem helpen?

Iemand van de leiding speelt Mazzel en vraagt de speelclubbers om hulp. Maz-zel kan vijf locaties bedenken voor het feestje: de discotheek, de circustent, de parochiezaal, het grote salon van Frans en Mieke Appelmans en het zaaltje van café De Pruts. Mazzel kent vijf vrienden die jarig zijn: Marcel, Ribbel, Franky, Jozefien en Marie. Mazzel heeft ook vijf cadeautjes gevonden in zijn huis die hij zou kunnen meenemen: een bongobon, een barbiepop, een flesje parfum, een strip en een gezelschapsspel. Schrijf alle mogelijkheden op een flap. Telkens wanneer de speelclubbers een tip krij-gen, kunnen ze enkele mogelijkheden schrappen. We ondernemen een tocht langs de vijf feestlocaties en gaan daar op zoek naar tips. Misschien komen we onderweg ook wel meer te weten over het feest?

Voorbereiding O Stippel een tocht uit rond de Chiro-lokalen, van ongeveer drie kilometer. Zorg ervoor dat de tocht passeert langs vijf locaties waar je gemakkelijk een spel kunt spelen.

O Schrijf negen tips op briefjes en steek die in enveloppen. Ga de enveloppen verstoppen: één tip op elke locatie en telkens een tip tussen twee locaties in.

O Maak tochttechniekjes op basis van de route die je hebt uitgestippeld.

Waar is dat feestje? Tips!Het feest is voor Franky, die graag een strip krijgt. En het feest vindt plaats in het Chirolokaal, of course. 1. Koop geen cadeau met een geurtje.2. Het feest gaat niet door in een han-

delszaak.3. Marcel en Jozefien zijn al jarig geweest

dit jaar.4. Met het cadeau kun je niet spelen.5. Het feest vindt plaats op een plek

waar geen dieren zijn.6. Je gebruikt het cadeau het liefst gezel-

lig met een zaklamp onder je deken.7. De jarige is een jongen.8. De jarige is onlangs getrouwd met

Chenaya.9. Het feest vindt ergens plaats waar er

veel Chiromensen zijn.

TochttechniekenVoorzie telkens een andere tochttech-niek om naar de volgende locatie te gaan. Maak telkens drie of vier speel-clubbers verantwoordelijk om de weg te vinden, zo komt iedereen aan de beurt. Onderweg moeten ze ook goed uitkijken, want tussen twee locaties ligt er telkens een tip!

1. pijlentocht: teken met krijt pijlen op de grond, op bomen, langs de weg, enz.

2. Kralentocht: maak een ketting met kralen in drie kleuren. Aan elke krui-sing vertelt de kleur van de kraal wel-ke kant de speelclubbers op moeten gaan. Bijvoorbeeld: geel is rechtdoor, rood rechts en blauw links.

3. Alfabettocht: beschrijf de route in een korte zin. Vervang elke letter door zijn positie in het alfabet: A = 1, B = 2, enz. Laat de speelclubbers zoeken naar de oplossing van het raadsel

4. puzzeltocht: teken de route op een stukje papier en verknip dat. De speelclubbers moeten eerst de puzzel maken, voor ze weten hoe ze moeten stappen.

5. Straatnamentocht: schrijf de namen van de straten die ze achtereenvol-gens moeten inslaan op een papiertje, maar dan achterstevoren. Kromstraat wordt zo taartsmork.

Stappen is saai. Maar op tocht gaan is plezant!

Page 23: Dubbelpunt april 2013

speelclub

23dubbelpunt APRIL 2013

De feestroute van de speelclubbersLocatiesOp elke locatie zoeken de speelclubbers een tip over het feest. We spelen er ook een kort spel.

discotheek de dikke Schijven: 1-2-3 Tien om Te zien.Alle speelclubbers staan achter een denkbeeldige lijn. Eentje, bijvoorbeeld Emma, staat ongeveer vijftien meter verder. Zij draait zich met haar rug naar de rest en roept “1-2-3” gevolgd door een bekende zanger(es) of groep, bijvoorbeeld “1-2-3, K3!” Dan stoppen de speelclubbers met in haar richting te lopen, en zingen ze een liedje van K3. Wie niet snel genoeg iets kan bedenken, moet terug naar de achterlijn.

Circustent: konijn en goochelaar. Alle speelclubbers staan op een rij dicht tegen elkaar, met hun handen op hun rug. Ze geven een wit konijn (pluchen knuffel) door aan elkaar. Na een mi-nuutje doorgeven roept de leiding “stop”. Eén speelclubber, de goochelaar, staat vijf meter verder en mag drie keer raden waar de knuffel zich bevindt. Lukt dat, dan wordt de speelclubber die de knuf-fel vast had de nieuwe goochelaar.

parochiezaal: speech van Chenaya en Franky. Verdeel de speelclubbers in twee ploegen: de Chenaya’s en de Franky’s. Ze staan in twee rijen op twee meter van elkaar. Vertel een verhaal over Chenaya en Franky, bruid en bruidegom die hun trouwfeest vieren in de parochiezaal. Elke keer dat je ‘Chenaya’ zegt, proberen de Franky’s de Chenaya’s te tikken en omgekeerd. Vijf meter verder teken je een lijn waarachter de Chenaya’s veilig zijn. Wie getikt is, moet bij het andere team gaan staan. Speel verder tot één ploeg alle spelers heeft kunnen pakken.

Salon van mieke en Frans Appelmans: codetikker.Twee tikkers, Mieke en Frans, proberen de andere spelers naar hun salon te krij-gen. De speelclubbers spreken eerst een geheime code af. Bijvoorbeeld: enkel wanneer vriendelijk gevraagd wordt om naar het salon te gaan (“alstublieft, me-neer”), gaan ze naar het salon. Of enkel wanneer ze drie keer op de schouder getikt worden. Wie door Mieke getikt

wordt, moet naar de ene kant; wie door Frans getikt wordt, naar de andere kant. Na elke minuut geeft de leiding een tip. De tikker die de meeste speelclubbers in zijn of haar salon heeft, wint!

zaal onder den Toren in café de pruts: oberkoers. Verdeel de speelclubbers in twee ploe-gen en speel estafette. Elke speelclub-ber legt een parcours af met een beker gevuld met water op zijn of haar platte hand. Wanneer de beker valt, moeten ze opnieuw beginnen. De ploeg waarvan alle spelers het parcours als eerste heb-ben afgelegd, wint.

InkledingtipsEnkele tips om het spel nog beter in te kleden:

O Maak een feestelijke uitnodiging en vraag je leden om in feestkleren naar de Chiro te komen!

O Eindig het spel met een verjaardags-feest. Dat kan voor Franky zijn, maar misschien ook meteen voor alle jarigen van de maand?

O Vraag de speelclubbers om een ge-knutseld cadeautje mee te nemen. Je kunt die cadeautjes verdelen tijdens een stoelendans.

tIPS VooR SPEELSE tochtENHoe lang kunnen speelclubbers stappen?

O Gaan jullie op dagtocht? Dan is 10 km met een activiteit tussendoor een goede richtlijn.

O Voor een spel van twee uur met opdrachtjes en tochttechnieken hou je het best op ongeveer 3 km.

drie tochten die elke speelclubber gedaan moet hebben: 1. Wekkertocht. Je gaat op pad met

een wekker. Wanneer de wekker afgaat, volgt er een opdracht of een spelletje.

2. Pijlentocht. Eén ploeg vertrekt op tocht en zet pijlen op de weg, en stippelt zo voor de tweede ploeg een route uit. Spreek vooraf een teken af (bijvoorbeeld een kruis met een cirkel rond) waar de tweede ploeg een opdracht moet uitvoeren. Aan het einde van de tocht verstopt de

eerste ploeg zich, en is het aan ploeg twee om hen te vinden.

3. Bekentocht. Volg de beek! Héél leuk op warme zomerdagen, maar verwit-tig best op voorhand je leden en hun ouders zodat ze laarzen kunnen voor-zien, of droge schoenen en sokken voor achteraf!

Speelse dingen die je onderweg kunt doen:

O Stappen op verschillende manieren: zoals in het leger, olifantenpas, achter-uit, hinkelend, luidkeels zingend, enz.

O Maak leuke afspraken. Als je bij-voorbeeld een gele auto ziet, mag je iemand in de poep knijpen. Kom je een fietser tegen, dan roep je keihard “Fietser!”. Zie je als eerste een dier (een paard in de wei, een kat of een vogel), dan krijg je een stip, en wie aan het einde van de tocht de meeste stippen heeft verzameld, krijgt een verrassing.

O Spreek een ‘verboden woord’ af, bijvoorbeeld ‘euh’ of ‘komaan’. Wie het woord toch uitspreekt, moet een gekke hoed of sjaal dragen.

Het kant-en-klare speelclub-

spel dat we voor je maakten al

gezien? Check je brievenbus in

de loop van april voor dit super-

de-luxe gigaspel! Groetjes, de

Speelclubcommissie

Page 24: Dubbelpunt april 2013

24

rakWi

dubbelpunt APRIL 2013

de rakwi's op verplaatsingHet park, het dorp, de Chirolokalen, het plein naast de lokalen of het bos iets verderop. elke groep heeft wel zijn favoriete plekjes om te gaan spelen. Maar soms gaan ook favo-riete plaatsen vervelen. ga daarom op zoek naar een speciale locatie: de ruïne van een kasteel, een grote zandvlakte, of een toegankelijk fort met donkere bunkers. Vraag aan ouders of oud-leiding om jullie naar die bijzondere locatie te brengen, en enkele uurtjes later weer op te halen. en ondertussen: spelen maar!

VoorbereidingZoek of verzin op voorhand een leuk verhaal dat bij de locatie past, en schrijf dat in stukjes op verschillende kaartjes. Verspreid de kaartjes – je plastificeert ze best eerst – over het terrein. Het is de bedoeling dat je rakwi’s op het einde van het spel het hele verhaal verzameld hebben – inclusief bijpassende verkleedkleren – zodat ze het kunnen naspelen.

Breng vooraf een bezoekje aan de locatie. Neem verschillende voorwerpen mee die passen in het verhaal, en maak daarvan foto’s. Geef die foto’s bij het begin van het spel aan je rakwi’s. Aan de hand daarvan gaan ze dan op zoek naar de voorwerpen zelf, die je verstopt bij de scènes uit het verhaal.

Verspreid ook kaartjes met een rood kruis op: steek ze op een stokje in de grond, hang ze op aan de muur, enzovoort. Bij elk van die rode kruisjes maak je een ‘val’ waarin je rakwi’s verstrikt kunnen geraken. Voor jezelf maak je best een overzichtskaartje waarop je aanduidt waar de kruisjes verstopt zijn. Zo voorkom je dat je ze zelf vergeet. Ten slotte laad je je (foto-)camera op, om niets van dit spektakel te missen.

Het spelGeef je rakwi’s de foto’s met de voorwerpen op. Als ze die voorwerpen vinden, vinden ze ook een kaartje met daarop een deel van het verhaal. Het is de bedoeling dat je leden alle voorwerpen zo snel mogelijk vinden. Maar onderweg dreigt het gevaar dat ze in een val trappen (aangeduid met een rood kruis). Om uit een val te geraken, moeten ze een opdracht doen. Als ze die tot een goed einde brengen, geef je hen enkele verkleedkleren. Vinden ze een val – het vlaggetje – voordat

ze er zijn ingetrapt, dan krijgen ze het verkleedmateriaal zonder dat ze daarvoor een opdracht hoeven te doen. Als ze niet in de vallen trappen, of ze vinden ze niet, dan kunnen ze jammer genoeg geen kleren verzamelen. Hebben ze op het einde van het spel niet voldoende kleren verzameld om het verhaal na te spelen, dan kunnen ze nog een ‘masteropdracht’ vervullen. Als alle kaartjes gevonden zijn, en je rakwi’s hebben genoeg verkleedkleren voor iedereen, dan mogen ze het verhaal naspelen.

oPDRAchtEN1. omgekeerd verstoppertje:

Iemand van de leiding verstopt zich. Wie hem of haar vindt, gaat er in stilte bij zitten.

2. parcours: De rakwi’s leggen samen een parcours af. Probeer donkere gangen en kamers te zoeken, of blinddoek je leden. Als er iemand schrikt en gilt, moeten ze terug naar hun startpositie.

3. proevertjes: Laat de rakwi’s ge-blinddoekt enkele dingen proe-ven: schorseneren uit een bokaal, champignons, tomatenpuree, witte bonen, dikke gekookte spaghetti, lychees, enz. Kunnen ze raden wat ze proeven?

4. Voeldoos: Steek in enkele dozen en-kele voorwerpen. Kunnen de rakwi’s raden wat er in welke doos zit?

5. Gaskamertje: Zet de helft van de rakwi’s in een kamer. De andere helft probeert om hen er binnen de minuut uit te sleuren. Geraken ze zelf niet voor de minuut buiten, dan heeft de andere ploeg hen ingelijfd. Speel het spel gedurende vijf minu-ten. De ploeg met de meeste rakwi’s wint.

mAStERoPDRAcht Op het einde van de tocht kun je nog een ‘masteropdracht’ doen waarbij de rakwi’s extra kleren en/of voorwerpen verdienen om te gebruiken tijdens hun toneeltje. De opdracht kan bijvoorbeeld zijn: bouw met recyclagemateriaal de locatie na.

Page 25: Dubbelpunt april 2013

rakWi

25dubbelpunt APRIL 2013

de rakwi's op verplaatsingHet kant-en-klare rakwispel dat we voor je maakten al gezien? Check je brievenbus in de loop van april voor dit super-de-luxe gigaspel! Groetjes, de Rakwicom-missie.

Tips 1. Zoek vooraf uit of je wel mag spe-

len op de locatie die je gevonden

hebt, en of het er niet gevaarlijk is.

Veiligheid boven alles!

2. Deel je verhaal op Facebook, of

stuur je foto’s naar dubbelpunt@

chiro.be.3. Vind je niet meteen een spectacu-

laire locatie in de buurt, speel het

spel dan gewoon op een plaats

waar je niet veel komt, zodat het

toch een beetje geheimzinnig

blijft.

Page 26: Dubbelpunt april 2013

26

tito

dubbelpunt APRIL 2013

Start to tochtop tocht gaan met je tito’s is altijd een hele onderneming. Daarom enkele tips en tricks om je bende veilig op weg te loodsen.

Te voet

Een blaar, een geschaafde knie, dorst of een knorrende maag. Als je al eens op wandeltocht geweest bent, moeten die neven-verschijnselen je ongetwijfeld bekend voorkomen. Gelukkig is een verwittigd mens er twee waard, en zetten wij de must do’s op een rijtje.

hANSjE PANSjE KEVERtjESlecht weer bestaat niet, enkel een slechte uitrusting. Zorg ervoor dat je goed aangekleed bent voor je vertrekt. Een regenjas is in België geen overbo-dige luxe.

LEEEEEID(St)ER, mIjN VoEt DoEt PIjNWil je geen pijnlijke voeten, trek dan je stapschoenen aan. Blaren kun je mis-sen als kiespijn. Zorg dus voor goede sokken en goede schoenen.

toEDELoEEr is altijd wel iemand die hoognodig moet plassen. Steek daarom een rol toiletpapier in je rugzak.

SoL SoL SoL cARAmBA Als je veel geluk hebt, kan in ons landje de zon wel eens schijnen. Heel leuk, en zeker als je op bivak bent, maar ook gevaarlijk. Zorg ervoor dat je leden al-lemaal een petje meehebben, en smeer hen in met zonnecrème. Dat voorkomt de transformatie in een kreeft, en ook verschillende vormen van kanker.

RuLES of thE tochtVoor je vertrekt, maak je duidelijke afspraken met je tito’s. Bijvoorbeeld: als er gefloten wordt, ga je achter elkaar en zo rechts mogelijk wandelen.

WALK oN WAtERWaar wandel je met je tito’s als er geen voetpad is? Met kleine groepen wandel je best aan de linkerkant van de rijbaan, achter elkaar. Met grotere groepen is het aangeraden om per twee aan de rechterkant van de rijbaan te wandelen.

Met de fiets

Een platte band, ketting eraf, onzacht in aanraking komen

met het asfalt, enz. Ook voor problemen met fietstochtjes hebben

wij de nodige tips voor jou.

LIchtEN, REfLEctoREN EN REmmEN Als je fietst, is het heel belangrijk dat ie-dereen je ziet aankomen: een werkend voor- en achterlicht is dan ook noodza-kelijk. Daarnaast heb je best ook enkele reflectoren op je fiets zitten. Dat is niet alleen belangrijk voor je eigen veilig-heid, maar ook wettelijk verplicht.Zorg ten slotte ook voor een stel goedwerkende remmen. Zo vermijd je klassiekers als uit de bocht vliegen, of tegen je voorligger aanbotsen.

fIEtS-hERStEL-mAtERIAAL Niets zo vervelend als een platte band, een kapotgetrokken rem of een ketting die eraf ligt. Neem zelf herstelmateriaal mee, zo kun je in de meeste gevallen toch nog verder op pad.

Tip 1: een fietspomp is een must-have voor pech onderweg.Tip 2: kijk voor je vertrekt de fietsen van je leden na. Zeker als je langere tochten maakt, zoals die naar het bivak.

IN GRoEP fIEtSENDat je in groep fietst, betekent niet dat je zomaar op de rijbaan mag rijden. Geef duidelijk aan wat je van plan bent, zowel aan je groep als aan andere weg-gebruikers.

Als je met minder dan 15 personen op tocht bent, fiets je zoals je alleen zou fietsen. Wanneer je met 15 à 50 perso-nen bent, fiets je per twee naast elkaar op de rijbaan (als je tenminste niet de helft van de rijbaan in beslag neemt). Wanneer je met een groep bent van meer dan 50 personen fiets je per twee naast elkaar, en ben je verplicht om je te laten begeleiden door twee wegkapi-teins en twee begeleidende auto’s.

Page 27: Dubbelpunt april 2013

tito

27dubbelpunt APRIL 2013

Start to tochtAltijd aan te doen: fluovestjes

Jouw groep is zoveel zichtbaarder als jullie fluovestjes dragen, zowel te voet als met de fiets. Als je niet voor iedereen een fluovestje hebt, zorg er dan voor dat de eerste en de laatste van de groep er zeker eentje dragen. Als je als leiding zelf zo’n vestje draagt, zullen je leden dat ook sneller doen. Geef dus het goede voorbeeld!

Tip! Hou met je tito’s op voorhand een ’pimp-my-fluovestje’- moment. Je zult zien dat ze een gepimpt fluovestje veel liever aantrekken.

Altijd mee te nemen:EHBO-set

Zorg dat je altijd een EHBO-setje meehebt, zodat je meteen zelf de eerste hulp kunt toedienen als er iets gebeurt.Wat moet er zeker in zo’n setje zitten? Zeep, ontsmettingsmiddel, pleisters en verbanden, steriele kompressen, rolletjes kleefpleis-ters, een schaar, een pincet, een tekentang, wegwerphandschoenen, veiligheidsspelden en een steriele naald. Steek er best ook een onge-valsverklaring bij.

Tip! Bel het nummer 112 als je een ongeval meemaakt.

meer info: chiro.be/veiligheid en doorklikken naar de veiligheidsfi-ches ‘te voet’ en ‘fietsers’.

Het kant-en-klare titospel dat we voor je maakten al gezien? Check je brievenbus in de loop van april voor dit super-de-luxe gigaspel! Groetjes, de Titocommissie

Page 28: Dubbelpunt april 2013

28

keti

dubbelpunt APRIL 2013

Waag je Weg!

een tweedaagse hoeft niet enkel te bestaan uit wandelen, de kaart (proberen te) lezen en de weg kwijtraken. Het kan ook de ultieme gelegenheid zijn om net dat ietsje meer aan te bieden aan je keti’s. We geven je een aantal bouwstenen waarmee je zelf een tweedaagse kunt samenstellen, op maat van je groep en je goestink. Insmeren die beentjes!

Manieren van werken

O De keti’s gaan één dag zonder leiding op tocht, de tweede dag voegt de leiding zich bij de ketiploeg.

O De keti’s en de leiding vertrekken in kleine ploegjes en onderweg wordt er van leiding gewisseld.

O Keti’s en leiding trekken er samen twee dagen opuit.

O De ketiploeg gaat zonder leiding op stap en de leiding wacht hen hier en daar op.

O De eerste dag worden de keti’s in kleine groepjes gedropt met een ge-meenschappelijke eindbestemming als doel. De tweede dag komt de ploeg –samen met de leiding– terug naar de bivakplaats.

O Een tweedaagse volgens het trechter-tochtprincipe (zie Het Tochtenboek).

O Een tocht waarbij de keti’s en de leiding om de paar uur andere reis-partners krijgen zodat iedereen wel eens met iedereen gereisd heeft op tweedaagse.

O Laat de keti’s een stuk van de twee-daagse voorbereiden en in elkaar

steken. Tijdens de eerste dag kunnen ze bijvoorbeeld de tweede voorbe-reiden.

tIPS! O Laat je keti’s ‘s nachts niet alleen, en overnacht op dezelfde plaats als zij.

O Let ook overdag op de veiligheid, zeker als je keti’s alleen op stap gaan. Fluovestjes zijn handig, maar stel ook duidelijke regels op. Als je denkt dat je groep nog niet klaar is om er alleen opuit te trekken, wandel dan zelf twee dagen mee. Gegarandeerd evenveel pret!

Reisdoel

O Een tour van vroegere bivakplaatsen. (Leuk om herinneringen op te halen.)

O Een afspraak met een andere Chiro-groep om een gezamenlijke activiteit te doen.

O Zo ver mogelijk geraken. O Alle kerktorens in een straal van 20 km rond de kampplaats fotograferen.

O Een historisch/cultureel keti-uitstapje

in de buurt. O 100 km afgelegd hebben. O Naar een subtropisch zwembad of strand gaan.

O Op twee dagen én Antwerpen én Oostende bezoeken (maar kies gerust andere steden).

VERVoERSmIDDEL O Te voet O Fiets O Een speciale fiets zoals een tandem of een bakfiets

O Een vlot O Een kano O Paard en kar O Rollerskates/skateboard O Een stukje vliegen (kan, en is al eens geprobeerd)

O Een zelfgemaakt vervoermiddel O Zoveel mogelijk verschillende ver-voermiddelen

Methodiekjes

O kaart- en kompastechnieken (zie Het Tochtenboek)

O filmpje. Film op voorhand de route en toon dat filmpje aan je leden. Ze moeten de route proberen te onthou-den en neer te schrijven, om nadien op pad te gaan.

O fototocht. Maak op voorhand foto’s van herkenningspunten op de route.

Page 29: Dubbelpunt april 2013

keti

29dubbelpunt APRIL 2013

Waag je Weg!Geef die foto’s aan je leden en laat hen aan de hand daarvan de juiste route zoeken.

O tocht met als indicatie een brood-zak. Wanneer ze bij die bakker komen, krijgen ze de broodzak van een volgende bakker, enzovoort.

O tocht met stopplaatsen waar de – telkens op een andere manier verklede – leiding nieuwe tips geeft om de volgende stopplaats te vinden.

O telefoontocht. Spreek op voorhand boodschappen in op de voicemail van een gsm. Geef je leden bij kruispunten of bij belangrijke herken-ningspunten een telefoonnummer dat ze dan mogen bellen.

O Gebruik een stok met een vlaggetje aan één uiteinde, en draai de stok blindelings rond bij elk kruispunt. Loop verder in de richting waar het vlaggetje uiteindelijk naar wijst.

Overnachting

O Bij een andere Chirogroep op bivak O Op een camping O Onder de sterrenhemel (opgelet: vraag toestemming voor je verblijf, wildkamperen is verboden!)

O Bij een boer in het hooi O In een jeugdherberg O Onder een brug O Bij mensen thuis

Extraatjes voor tijdens het wandelen

O Geef de keti’s een groot en onhandig voorwerp mee, zoals een sjorbalk, dat de eindbestemming moet halen.

O Ga voorop met een fluitje, fluit acht keer na elkaar en draai je dan om. Iedereen die gezien is, moet tien meter terugkeren. De keti’s kunnen zich verstoppen in grachten, achter struiken, enzovoort. Dit kan ook ‘s avonds met een sterke zaklamp, maar zorg dan dat je geen klacht aan je been hebt wegens nachtlawaai .

O Geef elke keti een persoonlijke opdracht die de anderen niet mogen weten. Aan het einde van de dag of van de tweedaagse moeten de keti’s elkaars opdrachten raden. Enkele voorbeelden: een voorwerp van

iemand anders stelen, een hele dag op een kauwgom kauwen, ervoor zorgen dat iemand met een bepaald liedje in zijn of haar hoofd zit, enz.

O Geef op vier bepaalde tijdstippen een opdracht. De keti’s moeten de tijd zelf in het oog houden en op het juiste moment de opdracht uitvoe-ren. Bijvoorbeeld: “Ga plat op de grond liggen om 15.12 uur.” De keti die de opdracht als laatste uitvoert, moet tot aan de volgende opdracht een bepaald voorwerp dragen.

O Geef de keti’s een wasknijper mee. Wie aan het einde van de tweedaagse deze wasspeld aan zijn of haar kleren heeft hangen, heeft verloren en moet bijvoorbeeld de afwas doen.

Extraatje voor als je buiten wilt slapen

Geef de keti’s een tweevoudige opdracht:1. Een droog, veilig en comfortabel

onderkomen bouwen voor heel de groep

2. Op voorhand samen overeenkomen wat ze zullen meenemen. uit de volgende voorwerpen moeten ze bijvoorbeeld zes dingen kiezen: tien slaapmatjes, een kaartspel, vijf zak-lampen, koffie en filters, kookvuurtje,

fakkel of tuinkaars, tien slaapzakken, kruik water, choco, brood, wijn, luci-fers, nootjes, wc-papier, zangboekje, glazen, een zakmes, vijf regenjassen, een groot stuk plastiek, chocolade-melk, een verrassing.

Extraatje voor als je in tenten slaapt

Laat de groep een tent opzetten binnen een afgesproken tijd. Twee leden geven instructies, de anderen voeren die geblinddoekt uit. De ‘instructeurs’ komen zelf niet aan het materiaal.

Extraatjes voor ‘s avonds

Je kunt bij kaarslicht een bezinnend moment houden of geesten oproepen. Of hou een kaarsjesquiz. Geef je leden evenveel kaarsjes als er vragen zijn in een ronde. De leden mogen hun kaarsje aansteken als ze meespelen voor die vraag. Spelen ze niet mee, dan kunnen ze geen punten winnen of verliezen. Spelen ze wel mee, dan krijgen ze één punt bij een goed antwoord, maar gaat er één punt af bij een foutief antwoord.

Het kant-en-klare ketispel dat we voor je maakten al gezien? Check de Kramp van mei voor een super-de-luxe gigaspel! Groetjes, de Keticommissie.

Page 30: Dubbelpunt april 2013

30

aspi

dubbelpunt APRIL 201330

asPi

dubbelpunt APRIL 2013

En weg ... zijn ... wij! Binnenkort worden je aspi's leiding. Het is jouw taak om hen daarop voor te bereiden, zodat ze later ook met hun (b)engeltjes de wijde wereld in kunnen trekken. Laat hen daarom aan den lijve ondervinden wat leiding geven is. Trek je stapschoenen maar aan, want we zijn vertrokken!

Het mysterieuze doosje

Neem je aspi's mee op tocht en geef hen een mysterieus doosje mee bij het vertrek. Daarin zitten verschillende ideetjes om de tocht uitdagender te maken, maar dat weten zij niet. Wees mysterieus over het doosje en doe alsof er een groot geheim in zit. Het eerste kwartier valt er niets te beleven. Je houdt je afzijdig als leiding, want het is de bedoeling dat de aspi's zich vervelen. Na dat kwartiertje mogen ze het doosje openen.

In het doosje zitten de volgende uitdagingen:

m Kijk uit je doppen! Duid in het begin van de tocht iemand aan die vragen stelt over details in de omgeving. De rest van de groep moet dus heel goed om zich heen kijken en alles observeren. Wie als eerste het juiste antwoord geeft, wordt de nieuwe vragensteller. m Vanaf nu doen we enkel boenktocht. Ga in een rechte lijn

tot aan het volgende punt. Je laat je door niets of niemand stoppen en gaat alleen maar rechtdoor. m Bind iedereen aan elkaar tot aan het volgende kruispunt.

Steek op voorhand dus ook een touw in het doosje. m Wekkertocht. Om het half uur gaat de wekker af en doe je

een klein spelletje. Een wekker in het doosje kan handig zijn, maar een gsm kan ook dienst doen. m Eén iemand moet de anderen begeleiden tot aan het vol-

gende kruispunt, zij worden allemaal geblinddoekt. m Iedereen krijgt een handicap en stapt zo verder tot aan het

volgende punt. m Volg de fluit. Iemand krijgt de opdracht om een eindje

voorop te lopen zodat de rest van de aspi's hem of haar niet meer kan zien. De speler stopt en blaast op een fluit. De anderen proberen hem of haar aan de hand van het geluid te vinden. m Volg de steen (enkel op wandelpaadjes). Schop een steen-

tje verder om de weg te wijzen. m De wasspeld. Probeer ongemerkt de wasspeld aan iemand

anders door te geven.

Op tocht met ledenIn het doosje zitten dus enkele leuke spelletjes om een tocht op te vrolijken. Maar op tocht neem je ook leden mee – iets wat je aspi's aan den lijve zullen ondervinden. Want leden, die doen namelijk niet altijd wat je vraagt. Om de aspi's te laten kennis-maken met de meest voorkomende lastige situaties op tocht krijgen ze elk een rol toegewezen waarbij bepaalde gedragin-gen horen. Als leiding geef je aan wanneer de opdrachten be-ginnen, en wanneer de aspi's moeten wisselen van opdracht.

Als je de tocht niet op voorhand uitstippelt, kun je hem back bearing-gewijs afsluiten. Omdat niemand de weg nog weet naar het vertrekpunt probeer je in twee (of meerdere) ploegjes zo snel mogelijk terug thuis te geraken.

Page 31: Dubbelpunt april 2013

aspi

31dubbelpunt APRIL 2013

asPi

31dubbelpunt APRIL 2013

En weg ... zijn ... wij!

De rollen

lotte

Doe je fluovest uit en ga aan de overkant lopen.

Zing een liedje.

Je wandelt rustig mee.

Je wandelt rustig mee.

milla

Je wandelt rustig mee.

Jij bent nu tochtleidster.

Zing een liedje.

Je wandelt rustig mee.

emma

Je wandelt rustig mee.

Je wandelt rustig mee.

Doe alsof je je voet breekt.

Jij hebt keiveel dorst en je drinkbus is leeg.

Je gaat niet verder voor je gedronken hebt.

ruben

Je wandelt rustig mee.

Je wandelt rustig mee.

Jij bent nu tochtleider.

Trap op de hielen van iemand voor je.

mark

Zaag zoveel je kunt.

Jij bent nu tochtleider.

Je wandelt rustig mee.

Je wandelt rustig mee.

rob

Doe alsof er een zwaar onweer op komst is.

Je wandelt rustig mee.

Doe iets zots, maar vooral iets onveiligs.

Jij bent nu tochtleider.

matthias

Je moet keidringend naar 't toilet, maar weigert in de

bosjes te gaan.

Je wandelt rustig mee.

Loop op de rand van het voetpad en op muurtjes.

Spreek iemand aan om je te helpen.

Je wandelt rustig mee.

maarten

Jij bent nu tochtleider.

Je wandelt rustig mee.

Je wandelt rustig mee.

Knuffel een boom.

arne

Je wandelt rustig mee.

Jij bent nu tochtleider.

Je wandelt rustig mee.

Zing een liedje.

dana

Zing een liedje.

Je wandelt rustig mee.

Jij hebt het veel te warm en zeurt daarover.

Je wandelt rustig mee.

evi

Je wandelt rustig mee.

Loop achterstevoren.

Jij bent nu tochtleidster.

Je wandelt rustig mee.

kato

Je wandelt rustig mee.Jij bent eventjes doof. Meld dit aan de rest.Je wandelt rustig mee.Geef commando's.

Het kant-en-klare aspispel dat we voor je maakten al gezien? Check de Kramp van mei voor een super-de-luxe gigaspel! Groetjes, de Aspicommissie.

Page 32: Dubbelpunt april 2013

In navolging van de studentensteden Gent, Kortrijk en Leuven heeft Brussel sinds eind februari zijn eigen studentenwerking. Brusselse studenten kunnen eind april de derde en laatste activiteit van dit werkjaar nog meepikken. Wij gingen langs net voor de eerste activiteit, eind februari, en vroegen: wie, wat, waarom, hoe en wanneer?

“Hier in Brussel zie je dat het ook anders kan”

oP een ander: Chiro in brussel

Hanne: Gaetan, Evelien en ik maken alle drie deel uit van de stadswerking van Brussel. Met drie anderen hebben we de studentenwerking op poten gezet. Ik doe dat als de Brus-selse stadsondersteuner, de anderen zijn vrijwilligers die in de Chiro zitten of zaten.Gaetan: Ik ben van Chiro H2O uit Vorst. Ik ben tien jaar lei-ding geweest en ik ben oud-gewester. Dit leek me de ideale gelegenheid om me nog eens nuttig te maken voor de Chiro.evelien: Hoewel ik in Brussel woon, ben ik niet van hier af-komstig – ik kom uit Chiro Kapelle-op-den-Bos. Twee jaar ge-leden zat ik in verbond Brussel, en daar volgde ik een beetje de stadswerking op. En zo ben ik ook in de stadswerking ge-rold.

een brusselse studentenWerking

dubbelpunT: Waarom zijn jullie nu gestart met een wer-king voor leiders en leidsters die in brussel studeren?Hanne: Om die leiding samen te brengen, en ervoor te zor-gen dat ze tijdens de week ook Chiro kunnen beleven. We proberen ieder jaar al wel een grote actie te doen. Vorig jaar was dat een zeepkistenrace voor alle +12-leden van onze tien Brusselse Chirogroepen, aan het Justitiepaleis. Maar nu wil-len we dus ook zulke evenementen organiseren voor de lei-

ding die hier studeert.Gaetan: En straks is er dus de eerste activiteit van de studen-tenwerking. Dit jaar organiseren we drie activiteiten. Wan-neer deze Dubbelpunt in de brievenbussen belandt, zijn er al twee achter de rug. Maar voor volgend jaar hopen we net als in de andere steden op een vijftal activiteiten.

dubbelpunT: is er een verschil met de studentenwerkin-gen in die andere steden?Gaetan: Dat zullen we nog moeten zien, natuurlijk. Het is volgens mij wel zo dat Brussel minder een studentenstad is waar studenten blijven hangen of 's avonds durven buitenko-men, zeker nu het nog zo gruwelijk koud is.evelien: Brussel is als studentenstad ook veel meer versnip-perd. Er zijn verschillende campussen, die zich zowel in het centrum als in de rand bevinden. Studenten zijn daardoor ook niet op één plaats te vinden, wat in Leuven of Gent wel het geval is. En misschien zijn hier ook wel meer pendelstu-denten dan elders?

dubbelpunT: Hoeveel volk verwachten jullie?Gaetan: Duizend. (lacht) Voor minder doen we het niet! Nee, een twintigtal zou fijn zijn om te beginnen.

Page 33: Dubbelpunt april 2013

“onze mentaliteit: alles komt goed”

dubbelpunT: behalve deze studentenwerking onder-steunen jullie ook de tien brusselse Chirogroepen. Wat voor groepen zijn dat, en zijn er verschillen met een stadsgroep uit pakweg Aalst?Hanne: Die ondersteuning is afhankelijk van groep tot groep. De Brusselse groepen zijn zeer uiteenlopend. Er zijn groepen met 4 personen in de leiding en 20 leden, en groepen met 20 leiders en leidsters en 100 leden. We bieden vooral hulp bij leiding werven, lokalenproblemen en taalbeleid. Dat laatste is natuurlijk typisch Brussels. uit het stijgend aantal vragen van groepen merken we ook dat alsmaar meer Franstalige jongeren zich bij een Nederlandstalige jeugdbeweging aan-sluiten.Gaetan: Onlangs kreeg ik telefoon van een Franstalig meisje, dat een halfjaar op uitwisseling komt naar een Nederlands-talige school. Om ook in het weekend Nederlands te kun-nen spreken, zocht ze een jeugdbeweging. Ze is supergoed ontvangen in een Brusselse groep, en maakt nu deel uit van de ploeg. Soms gebeurt het zelfs dat een Franstalige in de leiding komt, al is zo iemand doorgaans wel goed tweetalig.Los van de taal is er volgens mij ook wel een verschil in menta-liteit met andere Chirogroepen in de stad. Ik kan niet meteen verwoorden hoe dat juist zit, maar de aanpak is verschillend: het is iets meer van 'alles komt goed'. En de verscheidenheid van Brussel vind je in geen enkele andere Vlaamse stad terug.

dubbelpunT: Kunnen andere Chirogroepen daar mis-schien nog iets van bijleren?Gaetan: Hoe groter de verschillen, hoe meer je kunt bijleren, denk ik. En een leidingsploeg van 25 man tegenover een klein Brussels ploegje, dat is natuurlijk dag en nacht verschil.Hanne: Ja, en dat is wat je hier in Brussel leert. Het kan klein zijn en toch superplezant. Ook met z’n vieren kun je een goe-de werking uitbouwen. En of je nu alle weken activiteit

hebt, of minder regelmatig, dat maakt niet uit. Dat is net heel belangrijk in Brussel: je aanpassen. Hier zie je dat het ook an-ders kan. Andere groepen kunnen hier misschien uit leren dat ze niet moeten panikeren als ze 'maar' met z'n elven in de leidingsploeg staan. Hier in Brussel is 'maar met elf' geen leidingstekort.

dubbelpunT: en om af te sluiten: wat is jullie mooiste Chiromoment in brussel?Gaetan: Het metrospel! Want ja, onze Chirogroepen zijn de enigen die effectief een metrospel kunnen spelen.Hanne: De zeepkistenrace van vorig jaar vond ik heel tof. Al die groepen samen: geweldig. Soms wordt er geklaagd over hoe weinig oudere leden we hebben, maar dat vergeet je snel als je die allemaal samen ziet. Dat was echt een massa-evene-ment, en iedereen vond dat tof.evelien: Ja, die zeepkistenrace was een geslaagde dag.Gaetan: Vond ik ook. Chiro Boîte was iets vergelijkbaars, in het Warandepark. Toen hebben we alle Brusselse Chirogroe-pen samengebracht, en daar een gigantisch evenement van gemaakt. Het leuke aan zulke activiteiten is dat je ziet met hoeveel je bent in Brussel. Dan besef je dat je er niet alleen voor staat, ook al ben je maar een kleine groep.

bedankt voor dit gesprek!

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten voor studenten in Brussel? Word dan op Facebook fan van 'Studentenwer-king Chiro Brussel'!

Page 34: Dubbelpunt april 2013

leidingsploeg

34 dubbelpunt APRIL 2013

Tijd voor een evaluatie stilstaan bij je Ploeg en Wat ze doet

Behalve naar spetterende programma's verzinnen voor je leden, gaat veel van je Chirotijd naar activiteiten organiseren met de leidingsploeg. Het is ook nodig om daar af en toe bij stil te staan: om te leren uit je fouten en om de samenwerking te verbeteren. Die evaluatie doe je best op twee vlakken. In een taakevaluatie kijk je vooral naar het verloop van de activiteit of naar hoe de taak is uitgevoerd. Daarnaast evalueer je best ook je ploeg. Een goede ploeg kijkt naar zichzelf. Hoe functioneert de ploeg, en hoe draai jij daarin mee? Evalueren is niet altijd even gemakkelijk. Daarom geven we je enkele tips mee, zodat je weet waar je op moet letten.

Taakevaluatie Waaruit bestaat een goede taakevaluatie? Drie dingen.

1. Het eindresultaat: de activiteit of de taak zelf Is het eindresultaat behaald? Was de fuif geslaagd volgens de fuifgangers? En volgens jullie? Is alles probleemloos ver-lopen of waren er logistieke problemen? Was het financieel een succes? Schrijf alles op, zodat je voor de volgende fuif weet waar je op moet letten, en welke fouten je best niet meer maakt.

2. de weg naar het resultaat Hoe is de activiteit verlopen? Of hoe verliep de organisatie van de fuif? Was er een goede samenwerking tussen de ver-antwoordelijken en de rest van de leidingsploeg? Was ieder-een op de hoogte en wist iedereen wat hij of zij moest doen? Was er voldoende motivatie? Werkte iedereen mee? Waarom wel? En zeker ook: waarom niet?

3. de afspraken Elke samenwerking kent afspraken en regels en ook die kun je evalueren. Overloop eerst welke afspraken en regels ge-maakt zijn. Waren ze duidelijk? Waren ze goed? Heeft ie-dereen zich eraan gehouden? Waarom wel, en waarom niet?

Door deze drie elementen apart te bekijken, krijg je meer duidelijkheid over wat je aan het evalueren bent. Dat maakt het makkelijker om daaruit conclusies te trekken en op basis daarvan nieuwe beslissingen te nemen. Bovendien maakt het een evaluatie minder zwart-wit. Zo kan het zijn dat je niet tevreden bent over het resultaat, maar wel deugd hebt gehad van de samenwerking.

Ploegevaluatie De meeste ploegen maken tijd voor een ploegevaluatie. Het doel van zo'n evaluatie? Dat je ploeg er sterker van wordt. Als het enkel een rondje wordt in frustraties uiten en eens goed doorbomen over wat er allemaal fout loopt, is het een gemis-te kans. Een goede ploegevaluatie maakt namelijk duidelijk waar je nog aan kunt werken, en waar je als leidingsploeg of leid(st)er al heel sterk in bent.

Evalueren kun je leren. En in het beste geval wordt het een kwestie van gewoonte. Als je wacht met evalueren tot er pro-blemen zijn, maak je er per definitie een gewichtige onder-neming van. Door er een gewoonte van te maken, door het altijd in je planning op te nemen, maak je je evaluaties licht verteerbaar.

TipS VooR een Goede ploeGeVAluATie

1. TimingPlan in de loop van het werkjaar een aantal ploegevaluaties in. Dat wil niet zeggen dat een spontane evaluatie niet kan, of niet wenselijk is. Maar het is goed om te weten dat je als leiding op geregelde tijdstippen de kans krijgt om je hart te luchten. Kies ook het juiste moment: zorg ervoor dat som-mige zaken niet nodeloos lang etteren.

2. Aanwezigheid Plan een moment waarop iedereen kan, en zorg ervoor dat iedereen van die datum op de hoogte is. Het is echt belang-rijk dat iedereen erbij is. Tenslotte evalueer je de ploeg, en niet slechts een deel ervan.

3. Respect Tijdens ploegevaluaties nemen frustraties en emoties wel eens de bovenhand, en dat is begrijpelijk. Maar dat bete-kent niet dat je iemand volledig moet afkraken om je punt te maken. Probeer je argument te scheiden van je (boze of ge-frustreerde) gevoelens, en speel op de bal en niet op de man. Eerlijke kritiek zal meer gehoor krijgen dan een scheldbui.

4. beide kanten van de medaille Sta tijdens de evaluatie niet alleen stil bij wat er zoal fout loopt, maar ook bij wat net heel goed gaat. Focus niet enkel op het negatieve, maar geef schouderklopjes. Extra aanmoe-diging zorgt ervoor dat je ploeg ervoor wil blijven gaan.

5. Anonimiteit Moet je ook anoniem kritiek kunnen geven? Een heikel punt. Hoewel iedereen – ook de 'stilleren' – dan hun me-ning kan geven, nodigt het ook uit om harde woorden neer te schrijven. Om te vermijden dat zoiets uit de hand loopt, leest degene die de evaluatie leidt de commentaren best op voorhand even door. Zo voorkom je kwetsende woorden die blijvende wonden maken.

Ben je nog op zoek naar een goede methodiek voor een taak- of een groepsevaluatie? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. De Groepsleidingscommissie helpt je graag verder!

Page 35: Dubbelpunt april 2013

leidingsploeg

35dubbelpunt APRIL 2013

Tijd voor een evaluatie

]foto

: jens

geer

aerts

[

Page 36: Dubbelpunt april 2013

Haïti, cHéri!

Kiwo Ayiti feest zo!

36 dubbelpunt APRIL 2013

oP toCht met kiWo haïti

En avant ... marchE! Chirojeugd Vlaanderen trok er deze zomer op uit. Twaalf leiders en leidsters maakten in augustus kennis met Kiwo Ayiti, onze Haïti-aanse tegenhanger. Drie weken lang speelden, babbelden, zongen en dansten ze samen met de Kiwoleden en hun leiding. Ze gingen mee op kamp, wisselden ervaringen uit, leerden van elkaar en gingen mee op tocht!

'marChe à la Piste'

Als je op zondag of tijdens de zomer Vlaanderen doorkruist, is de kans groot dat je onderweg een Chirogroep ziet pas-seren. Een doel is daarbij niet eens strikt noodzakelijk, het onderweg zijn 'op tocht' is minstens net zo leuk. Wandelen om te wandelen dus? Dat zie je in het tropische Haïti niet zo gauw gebeuren. De hitte is er verschroeiend, het staptempo ligt er bijgevolg niet zo hoog en de Haïtianen hebben geen geschikte schoenen om zware trektochten mee te houden.Maar geen regel zonder uitzondering, natuurlijk, want er is één stapactiviteit waar ze bij de Kiwo in Haïti wél laaiend en-thousiast over zijn: de 'marche à la piste'.

De 'Marche à la piste' is een soort dagtocht waar alle leden van een Kiwogroep aan deelnemen, van de kleinsten tot de oudsten. Waar ze precies zullen uitkomen, blijft tot op het einde van de wandeling geheim, maar traditioneel is dat er-gens langs de kust. Daarom neemt iedereen naast eten en drinken ook zwemgerief mee, om bij aankomst verkoeling te zoeken in het water.

De route wordt op voorhand uitgestippeld door de leiders en leidsters van de groep. Ze komen samen, bespreken de be-stemming en gaan er eerst zelf eens een kijkje nemen. Aan de leden vertellen ze enkel op welke dag ze aan de lokalen verwacht worden voor een 'marche à la piste'. De dag zelf vertrekken er al heel vroeg twee leiders of leidsters om langs de hele route met krijt of verf tekens aan te brengen. Bij een 'marche à la piste' is het namelijk de bedoeling dat de leden van de groep zelf hun weg vinden naar het strand aan de hand van de pijlen, cirkels en andere symbolen die ze onder-weg tegenkomen (zie hieronder).

Wanneer ’s morgens iedereen aangekomen is aan het Kiwolo-kaal is het tijd voor de jongste afdeling, 'la section Tambette', om te vertrekken met hun leiding. Twee uur later volgt de 'section Conva', daarna de 'section Venco' en ten slotte ook 'la section Aspi'.

De afdeling die aangekomen is bij het eindpunt moet zich er-gens verstoppen, zodat de anderen, die nog onderweg zijn, hen niet kunnen zien. Op die manier blijven de stappers nog naar het symbool zoeken dat 'einde van het spel' betekent. Wanneer iedereen dat gevonden heeft, is het tijd om te eten en de zee in te duiken!

symbolen voor een haïtiaanse ‘marChe à la Piste’

start van het spel

de juiste weg

de foute weg

hindernis oversteken

sneller stappen

terugkeren

foute weg, terugkeren naar het vorige kruispunt en de andere weg nemen

het klif beklimmen

de heuvel, rots of treden beklimmen

opgelet: gevaar!

de weg naar een post van het Rode Kruis

niet-drinkbaar water

drinkbaar water

langs de kust blijven lopen

5 minuten wachten

10 minuten bidden

15 minuten zingen

terug naar huis gaan

verborgen boodschap op 8 stappen afstand

5

10

15

8

Page 37: Dubbelpunt april 2013

Haïti, cHéri!

37dubbelpunt APRIL 2013

verborgen boodschap op 8 stappen afstand, op 3 meter hoogte

verborgen voorwerp in een cirkel van ongeveer 15 stappen groot

verborgen voorwerp op 12 stappen afstand in noordelijke richting

een kruispunt met 3 wegen, de weg nemen die naar het noorden leidt

een dienst vervullen

einde van het spel

Zin om zelf eens ‘op stap’ te gaan met een Haïtiaan? Schrijf je dan als de bliksem in om mee vorm te geven aan de inleefreis van de Haïtianen deze zomer. Dat kun je doen als buddy op Krinkel, als gastgezin of gewoon uit interesse.Wil je op een andere manier proeven van het Haïtiaanse Kiwo-leven? Vraag dan de workshop van de inleefreizigers aan op www.inleefreishaiti.wordpress.com.

8 3

15

12n

n

Page 38: Dubbelpunt april 2013

38 dubbelpunt APRIL 2013

suPerhiro

De Chirojaren van Wouter Van Besien

een kalme dinsdagochtend op het nationaal secretariaat van de Chiro wordt ruw verstoord wanneer we plots met hoog bezoek binnenkomen. Wouter Van Besien, de voorzitter van groen, beent enthousiast door de gangen onder het slaken van verheugde kreten. “Da’s hier veranderd zeg! Kijk, hier stond vroeger mijn bureau! Zoveel computers – toen ik begon, was er hier zelfs geen internet! och hier, ons germaine! gij werkt hier nog?” We zien de kwajongen in hem bovenkomen wanneer hij een praatje slaat met Benjamin Vandervoort, die nu zijn vroegere functie als nationaal secretaris van de Chiro vervult. Tijd voor een interview!

De toppersvakbonDdubbelpunT: Hoe was de kleine Wouter: een braveke of een vat vol kattenkwaad?Wouter: In het spel ging ik tot het uiterste: ik zette alles op alles om te winnen. En als topper heb ik ooit een vakbond opgericht, heel origineel ‘de toppersvakbond’ genaamd. Wanneer de leiding op kamp een spel in elkaar had gestoken dat ons niet zinde, dan organiseerde ik een staking en deden we niet mee. Wij bepaalden zelf wel wat we gingen doen! We schoten ook in actie als iemand van ons straf kreeg. Als de leiding iemand uit de tent zette omdat die te veel lawaai maakte bijvoorbeeld, dan gingen we allemaal buiten in het bos zitten, zodat er niemand ooit echt gestraft kon worden. (lacht)

dubbelpunT: en het jaar daarop was er de kerelsvakbond?Wouter: Nee, we hebben dat maar even volgehouden. Bij de kerels was dat ook echt niet nodig, we hadden toen een heel goede band met onze leiders. Op bivak kropen we in ons bed en dan zei onze leider: “Jongens, jullie moeten in de tent blijven. Jullie mogen de tent nìet uit. Als je hier de straat afwandelt - ongeveer 300 meter - ligt er een leuk cafeetje, maar daar mogen jullie dus nìet naartoe. Ik ga nu naar de leidingskring, dat zal zeker een uur duren. En in dat uur – hoewel ik het niet zal kunnen zien – mogen jullie dus níét naar dat cafeetje gaan.” Wij hadden dat begrepen, en zijn níét naar het cafeetje gegaan, waar het heel leuk was. (lacht)

Zeventien en groepsleiDer dubbelpunT: zat je in een gemeng-de Chirogroep?Wouter: We zaten in dezelfde gebouwen als de meisjes, openden samen de werking en speelden voor de formatie ook samen massaspelen tot iedereen er was. Maar onze activiteiten deden we apart. De kas was dan weer wel gemeenschappelijk en ook de leidingskring hielden we met leiders en leidsters samen. Vanaf de keti’s had je trouwens vrij veel contact met het andere geslacht. Aan het einde van de zondag zaten we vaak samen en we hadden een maandelijkse gemengde ‘avondontspanning’. Dan werd er een activiteit georganiseerd op zondagavond, voor alle keti’s, aspi’s en leiding. Af en toe organiseerden we voor dezelfde groep een dagactiviteit, zoals een tocht op Trein-Tram-Busdag. Je leerde elkaar dus al goed kennen voor je samen in de leiding terechtkwam.

dubbelpunT: Wat vond je de leukste periode: die als lid of als leider?Wouter: Leiding worden vond ik het leukste. Je kunt zelf dingen maken, mag beslissingen nemen en je leert zoveel. Ik zou niet weten waar je anders op die leeftijd al zoveel verantwoordelijkheid krijgt. Ik ben ook heel snel groepsleiding geworden, ik was amper 17. Pas toen ik in Leuven ook actief werd in de studentenvereniging heb ik de groepsleidingssjerp doorgegeven. Lid zijn van de Chiro was natuurlijk super, maar van die jaren als leider heb ik echt genoten.

Werken voor De Chiro dubbelpunT: na je carrière in Chiro Frolevita stapte je over naar het nationale niveau. Hoe kwam je daar terecht?Wouter: Dat was eigenlijk heel toevallig. Ik heb een jaar in Engeland gestudeerd en kwam even terug, omdat ik mijn thesis nog moest schrijven en hier de zomer wilde doorbrengen. Op Werchter botste ik

“Wij staakten als Wij een spel niet leuk vonDen”

Page 39: Dubbelpunt april 2013

39dubbelpunt APRIL 2013

suPerhiro

“Wij staakten als Wij een spel niet leuk vonDen”

op een kennis van me, die vroeg waar ik mee bezig was. Dat was trouwens tijdens het optreden van Rage Against The Machine, ik herinner het me nog goed. (lacht) Ik was op dat moment bijna afgestudeerd en dus op zoek naar een job. Hij werkte bij Chirojeugd Vlaanderen en zei dat daar een job als Krinkelorganisator vrijkwam. Dat was maar voor een jaar, maar ik was ooit zelf mee geweest op Krinkel en dat was zo’n openbaring! Die enorme massa Chiroleiding, dat spektakel, dat was

gigantisch! Een echte motivatieboost ook, wij kwamen daar superenthousiast van terug. Dus ja, aan Krinkel wilde ik met heel veel plezier meewerken. Mijn sollicitatiebrief bleek er eentje te zijn tussen de honderd-en-zoveel, dus veel hoop had ik niet, maar ik ben dan toch uitgenodigd voor een gesprek. Intussen zat ik terug in Engeland, maar dit was echt de job die ik wilde! Dus ben ik op de boot gesprongen en voilà, het heeft geloond! (lacht) Na dat jaar hebben ze gevraagd om te blijven en zo

ben ik bij Dubbelpunt terechtgekomen. Ik heb ook meegeschreven aan Het Titoboek en heb me ingezet voor het jeugdbeleid. Er was toen de discussie over de ontzuiling van de jeugdbewegingen en daar hebben we met de Chiro mee onze schouders onder gezet. Ten slotte werd ik secretaris van Chirojeugd Vlaanderen, dat heb ik drie jaar gedaan.

dubbelpunT: Krinkel was duidelijk een topervaring.

naam: Wouter Van BesienLeeftijd: 41

chirogroep: Frolevita uit Haachtchirocarrière: 17 jaar Chiro Frolevita,

7 jaar Chirojeugd VlaanderenLeukste afdeling: rakkers

Lievelingsspel: baren Favo bivakfood: vanillepap

Check dit spel op spelensite.be/spel/baren.

]foto

: jan

van

bostr

aete

n[

Page 40: Dubbelpunt april 2013

40 dubbelpunt APRIL 2013

Wouter: Ja, heel zeker. De Krinkel daarop heb ik ook mee georganiseerd, en dat was pas echt een geweldige ervaring. We hadden besloten om een andere locatie te zoeken dan de Hoge Rielen, en om het geheel meer ervaringsgericht te maken. We gingen voor de eerste keer voor een volledig tentenbivak, waar we focusten op ervaring in plaats van boekenkennis. We wilden leiding onderdompelen in de actie, hen laten leren door te doen! Het was een enorm risico dat we toen genomen hebben, maar het is wel goed uitgedraaid. Die Krinkel was een hoog-tepunt voor mij, ik kijk daar met heel veel plezier op terug.

“en We gaan nog niet naar huis” dubbelpunT: Het thema van dit nummer is ‘op tocht’. Wat is jouw meest spectaculaire tochtervaring?

Wouter: Ik heb ooit mee het Tochtenbi-vak georganiseerd, toen dat plaatsvond op een eilandje in de Ourthe. Het was een heel tentenkamp met zelfgesjorde toiletten en alles wat erbij hoort – heel avontuurlijk allemaal. Op een gegeven moment begon het te onweren en de regen viel met bakken uit de lucht. Het regende zo hard dat de politie ons kwam waarschuwen: we moesten zo snel mogelijk het eiland verlaten want de kans was reëel dat het zou overstromen. Maar wij zaten daar met een zestigtal deelnemers en hopen materiaal, waar moesten wij in gods-naam naartoe? Wij hebben toen eerst gezocht naar een oplossing voor we tot actie overgingen. uiteindelijk konden we in de lokalen van een naburige Pa-trogroep terecht (Waalse tegenhanger van de Chiro, n.v.d.r.) en is alles goed ge-komen. Maar de chaos op dat moment zelf was enorm. De deelnemers hadden er wel lol in, ze zongen van “En we gaan nog niet naar huis” tot we – uren later –

effectief konden vertrekken. En dan in dat weer, midden in de nacht, heel dat kamp opbreken! Met al dat materiaal, in het donker, door de gietende regen! Een nacht om nooit te vergeten. (lacht)

dubbelpunT: nog eentje om het af te leren: heb je een gouden raad die je aan alle leiding wilt meegeven?Wouter: Goh, wat ik nu ga zeggen, zal elke leider en elke leidster al weten: het is zo belangrijk om engagement en plezier te combineren. Als een van de twee wegvalt, is het onmogelijk om bij de Chiro te blijven. Een Chirogroep draait niet enkel op plezier, maar fun is even onontbeerlijk als alle ‘serieuze’ din-gen die er bij leiding zijn komen kijken!

dat hadden wij inderdaad al goed be-grepen. bedankt voor het gesprek!

]foto

: jan

van

bostr

aete

n[

Page 41: Dubbelpunt april 2013

41dubbelpunt APRIL 2013

heibrand

de karmel heidepark

de hagaard

de kaleiBRuGGE

WAASmuNStER

oVERIjSE

WEStmALLE

DILSEN-StoKKEm

oP tocht RoND DE chIRohuIzEN

heidepark

lekker onder dak

de karmel

tussen cultuur en natuur

41dubbelpunt APRIL 2013

Ben je op weekend of op bivak in een Chirohuis? En wil je wel eens wat meer van de omge-ving zien? Super! Rond elk van de huizen zijn namelijk leuke tochten mogelijk, langer of korter, avontuurlijker of wat meer toeristisch. Voor elk wat wils! Onze huisverantwoorde-lijken hebben de volgende tips voor jou.

TipS VAn HeidepARK (WAASmunSTeR): Heidepark staat je bij met fietsen, wandelkaarten, gps’en, stafkaarten en fotozoektochten, om het Soete Waesland te ontdekken.

TipS VAn de KARmel (bRuGGe): 1. In het supermooie domein Tillegem je weg zoeken

en tegelijkertijd Chirospelletjes doen. Zeer geschikt voor spring-in-'t-veld-ribbels en enthousiaste speelclubbers!

2. Een fotozoektocht in de wijk Tillegem. Kun je op basis van de foto's de juiste weg vinden of loop je helemaal verloren in de wirwar van straatjes, wandelpaadjes en sluipwegjes? Gemaakt op maat van speelclubbers en rakwi's!

TipS VAn HeibRAnd (WeSTmAlle): Zin om wat natuur op te snuiven? Smeer je benen maar in voor een tocht van 8 km door de bossen rond Heibrand. Je vertrekt op Heibrand en komt er ook terug aan. De tocht loopt langs de bossen en weiden rond de Trappistenabdij van Westmalle. Een aanrader!

heibrand

bos van verrassingen

TipS VAn de KAlei (dilSen-SToKKem): 1. 5700 ha of 11000 voetbalvelden natuur naast de deur. uitgestrekte bossen en

heidevelden liggen klaar voor al je avonturen in het Nationaal Park Hoge Kempen.2. Op blote voeten, met de railbike, door een microscoop of een telescoop: je hebt het avontuur maar uit te kiezen.3. Wil je echt het Nationaal Park verkennen? Trek er dan met een Ranger opuit! Zij gaan

samen met jou op avontuur. Met allerlei doe-opdrachten leer je anders kijken naar het bos of de heide, en zie je sporen van everzwijnen en andere spannende beestjes.

Dat en nog veel meer in het Nationaal Park Hoge Kempen, enig in België en de grote buur van De Kalei. Info en reservatie via www.nationaalparkhogekempen.be

de kalei

avontuur in de natuur

]foto

: edd

y dan

iels [

]foto

: edd

y dan

iels [

]foto

: edd

y dan

iels [

Page 42: Dubbelpunt april 2013

Chiro-info

42 dubbelpunt APRIL 2013

Bivak + Wallonië ≠ bos! In Wallonië kun je niet zomaar vrij spelen in het bos. En zeg nu zelf: geen kamp zonder een bosspel! Vraag daarom voor 1 mei je toestemming aan. Surf naar chiro.be/bivak en klik daar verder door naar 'bivakregelgeving', waar je het invulformulier vindt. Dat stuur je op naar de plaatselijke bosadministratie. Als je op tentenkamp gaat, voeg dan ook een kopie van een stafkaart toe, waar je jouw kampplaats op aanduidt. Duid ook aan welk(e) bos(sen) je wilt gebruiken. Een lijst met de adressen en e-mailadressen van de bosadministratie vind je op opkamp.be/pagina/water-en-bos. Als je nog vragen hebt, stuur dan een mailtje naar het aanspreekpunt bivak via [email protected]. Niels zal je met plezier verder helpen!

Bivak + Aangifte = Bivakaangifte! Op bivak? Vul dan voor 1 juni je

bivakaangifte in op de GAp-website. Zo

kunnen we jullie bij noodgevallen efficiënt

bereiken en ondersteunen. Meer info vind je

op chiro.be/bivak.

Aangeboden

Chiro Herk verhuurt tenten voor weekends, fuiven en/of kampen:

1 spantent 12 m. Kan opgesteld worden als 120 m² (12 x 10), 180 m² (12 x 15) en 240 m² (12 x 20)

1 spantent 7 m. Kan opgesteld worden als 112 m² (7,7 x 16) of 146 m² (7,7 x 20)

14 legertenten (GPM): 50 m² (= 10 x 5)15 legertenten (GPS): 25 m² (= 5 x 5) 7 seniors ADJ: 25 m² (= 5 x 5)

Chiro Herk verhuurt ook veldbedjes, tafels en banken. Voor meer info: www.legertent.be – [email protected] – 0486-83 65 99

Kampplaats in balen Chiro Emelgem boekte twee jaar geleden een kampplaats voor deze zomer. Maar omdat hun Chirogroep ondertussen sterk gegroeid is, werd die kampplaats te klein. Gelukkig konden ze een nieuwe vinden. Maar nu zitten ze nog wel met die oude boeking, en zoeken ze een Chirogroep die deze kampplaats wil overnemen. De kampplaats ligt in Balen en heeft een totale capaciteit van 80 personen. Meer informatie vind je op cjt.be. Zoek bij 'Antwerpen', en geef als naam van het jeugdverblijf 'Domein Vogelsberg' in.

Kampplaats in het zuid-limburgse Heuvelland (nederland)Wie voor deze zomer nog een bivakterrein zoekt, kan logeren in een historische hoeve in het Zuid-Limburgse Heuvelland. De accommodatie biedt onderdak aan 50 tot 250 personen en heeft een landelijke ligging. Meer info op depeul.nl of mailen naar [email protected].

Gezocht

Chiro beringen zoekt kampplaats Chiro Beringen zoekt nog een kampplaats voor de zomer van 2014. Ze hebben al veel gezocht, maar niets gevonden. Ken jij een goede (en propere) kampplaats die ze kunnen huren van 11 tot 21 juli 2014, stuur dan een mailtje naar [email protected].

belgische jongeren van Congolese afkomstSilke Cuypers, ketileidster bij de Chiro van Erps-Kwerps en studente geschiedenis aan de KuL, onderzoekt in haar thesis hoe jongeren van Congolese afkomst vinden dat de geschiedenis van Congo wordt voorgesteld. Daarvoor zoekt ze nog Belgische jongeren (tussen 16 en 20 jaar) van Congolese afkomst om hen daarover te interviewen. Ken jij zo iemand, misschien wel in je eigen Chirogroep? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel 0471-81 35 98.

Familienieuws

zIj BREIDEN uIt In een week tijd werden er twee Chirokindjes geboren bij Chiro Coloma uit Mechelen. De eerste was Victor. Hij is geboren op 2 februari en is het kindje van oud-leidster Ruth en haar man Dirk.Enkele dagen later was er mats, hij zag het levenslicht op 6 februari en is het zoontje van onze VB Anouk en haar man Bob. Proficiat aan de ouders, Chiro Coloma

Op 2 februari is ook Jule geboren. Jule is het dochtertje van Tamara Rogiest en Pieter De Vis (lid van de Beleidsraad en van de Heideparkcommissie).

Saar is geboren op 17 februari en is het eerste kindje van Karen Van Hove en Maarten Perpet (ex-diensthoofd ondersteunende diensten Chirojeugd Vlaanderen). “Mama droeg mij negen maanden lang, ze werd er 's nachts soms wakker van. Maar nu ik ben geboren, kan ik ook mijn vake 's nachts gaan storen!”

En ten slotte was het de beurt aan Janne om tevoorschijn te komen. Zij is op 21 februari geboren en is het dochtertje van Griet Speeckaert (educatief medewerkster Chirojeugd Vlaanderen) en Ward Vastesaeger. Welkom, Janne! Hopelijk word je net zo'n Chirogriet als je mama.

Page 43: Dubbelpunt april 2013

43dubbelpunt APRIL 2013

Prikbord

hoe ouders je Chirogroep

sterker maken? Ouders zijn een belangrijk onderdeel van jullie

Chirowerking. Een brochure was er al, maar nu

is er ook een spel. Is je leidingsploeg nog niet

helemaal overtuigd van de kracht van jullie ou-

ders? Speel dan het spel en leer al doende bij.

Met snelle actiekaarten kom je meteen tot con-

crete, haalbare ideeën die je Chirogroep nog

sterker maken. Meer info? Stuur een mailtje

naar continuï[email protected].

Werven op school Was nog nooit zo gemakkelijk! Op school de kinderen warm gaan maken voor de Chiro: een klassieker. Om het jouw Chirogroep nog gemakkelijker te maken, ontwikkelden Spoor ZeS en de Chiro in samenwerking met de andere jeugdbewegin-gen een lespakket over de jeugdbeweging voor de lagere school. Op een uurtje kan de juf of meester de kant-en-klare les geven. Ga met het lespakket naar de school in je buurt en overtuig hen. Breng tijdens de les of in de pauze een bezoekje aan de kinderen, en nodig hen persoon-lijk uit op je Startdag. Surf naar chiro.be/bekendmaking en download het kant-en-klare lespakket, het stappenplan om de school aan te spre-ken en een briefje voor ouders.

Play&go Dat is een 'proevertje'.Dat is spel.Kort.En krachtig.Snel ook.To the point.usable.

proef de eerste 'play&Go' van het Centrum informatieve

Spelen op vrijdag 19 april. meer info? Word op Facebook fan

van 'Centrum informatieve Spelen'.

Win een unieke Chirofotoshoot! In september 2013 opent De Hagaard zijn deuren. Gelegen in Overijse, midden in het groen, heeft nu ook Vlaams-Brabant binnenkort een eigen Chirohuis. De ruwbouw zit in een laatste fase, maar voor de inrichting wordt er nog creatieve inbreng gezocht.

Stuur daarom voor 1 juni een originele foto door naar [email protected] thema: 'zit in 't groen'. Wat valt er te winnen? Een professionele fotoshoot, en een foto op groot canvas die aan de muren van het spiksplinternieuwe Chirohuis zal pronken.

Ga voor de lens staan en word Chiromodel! The camera loves you. meer info? Surf naar dehagaard.be of volg 'de Hagaard' op Facebook.

Page 44: Dubbelpunt april 2013

de brievenbus

44 dubbelpunt APRIL 2013

Wil je iemand de groetjes doen? of wil je gewoon met een grave foto in Dub-belpunt? Voor al je boodschappen en foto’s één adres: [email protected]. Als je foto’s doorstuurt, laat dan weten wie er op staat, waar hij gemaakt is en welke boodschap erbij hoort. Zorg wel dat je toestemming hebt van de perso-nen op de foto.

“Als je 't ons vraagt: Chiro Zonderschot!”

Mijn mede-aspileider vertrekt op Erasmus naar Portugal. Via deze weg be-loof ik hem plechtig dat ik enorm goed voor ons aspietjes zal zorgen! Maar stie-kem moet ik wel toegeven dat ik hem zal missen. Aspikussen, Irina

Chiromeisjes Lennik, jullie zijn de coolste, tofste en allerliefste dikke knie-en die ik ken! Wat een team!! Kusjes, Gowie

Leefgroep keti/aspi op SB Roeland was de max! Bedankt van Reintje en Prospère

In november werd ik geopereerd aan mijn schouder, waardoor mijn me-deleiding, Jolien en Siemen, het drie maanden zonder mij moest doen. Ze hebben nooit geklaagd of gezaagd, al weet ik dat het best zwaar is geweest, met al die kleine bengeltjes. Een dikke merci daarvoor! Liefs, Anne van Chiro Gijmel

Wij, Chiro Branst, hebben enkele zondagen geleden afscheid genomen van onze oude Chirolokalen. Adieu!

Dag Antwerpse gewesterGij zijt goe bezig! Dat vindt 't verbond, echt megabeestig! Merci, merci. 't Ant-werps verbond vergeet u nie!Zonder u in het gewest, was 't echt on-mogelijk. Een jaar vol goestink ... echt ongelofelijk!

Wij zijn de keti's van Chiro Broe-chem en willen even laten weten dat onze leiding echt top is! We love you, Julie en Bram!

Page 45: Dubbelpunt april 2013

De Chirogazet | APRIL 2013

45dubbelpunt APRIL 2013

Poëzie tegen PoeP HALen- er ligt de laatste tijd alsmaar meer hondenpoep op de terreinen van Chiro Halen, en dat vinden de leden niet fijn. Daarom hingen ze slogans als “Chiro is plezant, zonder kaka aan je hand!” aan de ramen van hun lokalen en staken ze vlaggetjes in de grond om aan te geven hoeveel drollen er al lagen. Met deze ludieke actie hoopt Chiro Ha-len wat meer begrip en wat minder hon-dendrolletjes te krijgen.

60 uuR WAFelS bAKKen geRAARDSBeRgen- 375 kilo bloem, 1875

eieren, 55 kilo suiker, 18 kilo gist, 55 kilo boter, 375 liter melk en 187 liter water: dat had Chiro Sint-Bartel uit geraardsbergen nodig om maar liefst 15 000 wafels te bak-ken. twaalf wafelijzers werden van donder-dag- tot zaterdagochtend non-stop bemand door ouders, leiding en oud-leiding om de indrukwekkende klus geklaard te krijgen. De verkoop ervan leverde zo'n 6000 euro op. Met dat geld worden bij de jongens de ramen vervangen, en bij de meisjes wordt er een nieuw verwarmingssysteem geïnstalleerd.

JongSte CHiRoLeDen geReD vAn een tekoRt AAn SPeLen kipdorp - Een echt tekort aan spelen zal er wel nooit zijn, de spelletjesbron is onuitputtelijk. Maar mocht jouw inspiratie je soms in de steek laten, zoek je een tof programma voor vervang-leiding of een leuke themadag op kamp, dan hebben de afdelingscommissies voor jou de oplossing.

De afdelingsspelen zijn vier spelen met alles erop en eraan voor de ribbels, speelclubbers, rakwi's en tito's. De volledige uitleg en de benodigdheden zitten in de enve-lop die jij of je medeleiding binnenkort in de bus krijgen. Elk spel kan ook gemakkelijk aangepast worden aan een grote of kleine groep. De keti's en aspi's krijgen geen af-delingsspel, maar vinden in de Kramp van mei-juni een uitdagende activiteit.

nu ook StuDentenweRking vooR CHiRoLeiDing in BRuSSeLBRuSSEL - ChiXL, zo heet de kersverse stu-dentenwerking van Chiro Brussel. Net als Kortrijk, Leuven en Gent heeft ook Brussel vanaf nu een werking voor en door Chiro-leiding die in hun stad studeert. De eerste activiteit zit er al op, maar de organisato-ren plannen er nog twee voor dit jaar. Vol-gende afspraak op woensdag 27 maart en woensdag 24 april, telkens om 18 uur op de Kolenmarkt in Brussel.

CHiGAnT deelT bRoedeRliJK

GENT- Op 20 februari nam Chigant, de studentenwerking voor Chiroleiding in Gent, een hele hoop studerende leiding mee op sleeptouw door 'Youcanda!' te spelen, het nieuwe jongerenspel van Spoor ZeS en Broederlijk Delen. De talrijk aanwezige leiders en leidsters schaarden zich in kleine groepjes van vier tot vijf personen achter een Oe-gandese boer of boerin. Ze vouwden

ijzeren fietsjes, plooiden melkbrikpor-tefeuilles, sneden wortels in ontelbare kleine stukjes, hielden woordslagen met fruitnamen, bouwden kaartenhuis-jes en imiteerden ossen. En dat allemaal tegen een razendsnel tempo, om toch zeker binnen de tijd twee Oegandese dromen waar te maken. De vraag op het einde was: “Youcanda?” Het ant-woord luidde in koor: “Yes, we can!”

Page 46: Dubbelpunt april 2013

46 dubbelpunt APRIL 2013

ChirosCooP

22 DECEMBER - 20 JANuARI

Jij hebt je een doel voor ogen gesteld en de deadline nadert. Dat zorgt voor spanning en on-

zekerheid. Gebruik de Chiro als uitlaatklep en je Chirovrienden als klankbord. Blijf vooral geloven in jezelf, want het zal je deze keer echt lukken!

Spel van de maand: gotcha

StEEnbok23 NOVEMBER - 21 DECEMBER

Je durft het nog niet aan jezelf toe te geven, maar je maaginhoud fladdert erop los.

Je hebt een boon voor die ene speciale leid(st)er, maar je weet dat het hier om een onmogelijke zaak gaat. Zorg dat dit gevoel je niet boven het hoofd groeit en neem een vriend(in) in vertrouwen. Klinkt cliché, maar praten werkt!Spel van de maand: crazy soccer

boogSchuttEr23 OKTOBER - 22 NOVEMBER

Jij voelt je goed! Je weet niet waar het vandaan komt, maar je humeur is top and you like it!

Hou dit vast en trek zoveel mogelijk ande-ren mee in die positieve vibe!

Spel van de maand: muziekquiz

SchorpioEn

23 SEPTEMBER – 22 OKTOBER

Jij stoort je de laatste tijd aan enkelen van het andere geslacht binnen je Chirogroep. Chillax:

meisjes en jongens zijn nu eenmaal verschil-lend. Er zijn een hoop dingen die we niet helemaal begrijpen van elkaar. En dat hoeft ook niet! Wat dacht je van een activiteit met de ergste 'stoorzender' om hem of haar op een andere manier te leren kennen?Spel van de maand: massaspelen

WEEgSchaaL23 AuGuSTuS - 22 SEPTEMBER

Het is algemeen bekend dat jij werkelijk niets voor jezelf kunt houden. Probeer hier misschien

toch wat op te letten, want zoals in elke groep is ook in de leidingsploeg vertrou-wen erg belangrijk. Heb je het gevoel te ontploffen als je niet al-les met iemand kunt delen? Doe lekker wild op zondag-namiddag en loop het van je af!Spel van de maand: wilde spelen

maagd23 JuLI - 22 AuGuSTuS

Jij bent zo serieus de laatste tijd. Ben je de Chiro beu? Of is het iets anders dat je bezighoudt?

Leef je uit tijdens de Chironamiddag en doe nog eens een keer lekker gek. Zot doen kan iedereen!

Spel van de maand: waterspelen

LEEuW

21 JuNI - 22 JuLI

Je bent de laatste tijd erg moe. Probeer je grenzen te stellen, ook in de Chiro. Het moet niet

altijd dezelfde zijn die overal voor op-draait! Jij vindt het moeilijk om te geloven, maar ook als je taken overlaat aan ande-ren zullen die tot een goed einde gebracht worden.

Spel van de maand: een-tegen-allen

krEEFt21 MEI - 20 JuNI

Eindelijk heb je het gevoel he-lemaal in de groep te passen. Probeer dit vast te houden

en te genieten van alle Chirotijd die nog volgt, want het is enkel je onzekerheid die je soms de indruk geeft dat je er niet bij hoort.

Spel van de maand: bosspel

tWEELingEn21 APRIL - 20 MEI

Je bent het soms wat beu: die urenlange vergaderingen, de vele opruimdagen en activitei-

ten die je vrije tijd helemaal lijken op te slorpen. Focus op de dingen die je wél leuk vindt aan de Chiro en praat over je twijfels met je medeleiding.

Spel van de maand: stadsspel

StiEr

21 MAART - 20 APRIL

Je twijfelt soms aan je afdeling en vraagt je af of je wel zin hebt om met deze groep op bivak te

gaan. Probeer die gedachten te negeren en je enthousiaste zelf te blijven. Het is op die manier dat je je leden weer helemaal mee krijgt, en dan wordt bivak net zoals elk jaar een feestje!

Spel van de maand: old-school verjaardagsfeestje

ram21 FEBRuARI - 20 MAART

Dit is jouw maand en dat voel je aan je energiepeil. Het is duide-lijk tijd om de winter helemaal

van je af te schudden en resoluut te kiezen voor humor, kleur en actie. Goestink!

Spel van de maand: boomhut bouwen

viSSEn21 JANuARI - 20 FEBRuARI

Wow, heb jij het even druk! Je rent van hier naar daar en slaagt er tijdens die drukke dagen

niet in om de dingen naar behoren af te werken. Ook je inzet voor de Chiro leidt eronder. Ga na wat je op dit moment het belangrijkst vindt en focus daarop.

Spel van de maand: volksdans

WatErman

Page 47: Dubbelpunt april 2013

de banier

]foto

's: ja

n va

n bo

strae

ten[

oNzE WINKELSaalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 |gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | roeselare, Merelzang, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-niklaas, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 | turnhout, Warandestraat 97, 014-42 15 13 commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

De ideale ingrediënten om je kookploeg te bedanken!

47dubbelpunt APRIL 2013

Ovenwant ‘CHIRO Is HOt’ | 2,95 euROKOOKsCHORt ‘bIKKe bIKKe bIK...’ | 13,50 euRO

Page 48: Dubbelpunt april 2013

Veilig op tocht!