GriPH! November 2011

24

description

In deze laatste Griph! van het jaar blikken we natuurlijk terug op een succesvol jubileumjaar... en vooruit naar 2012. Het was het jaar van de prijzen en nieuwe accounts. In deze gevarieerde editie vindt u onder andere een hele spread die aan de decemberacties van onze klanten is gewijd. Ook aandacht voor Herman Brood, Hans Appel en Yvonne Quint.

Transcript of GriPH! November 2011

Page 1: GriPH! November 2011
Page 2: GriPH! November 2011

22

IN DiT NuMMER

Lof, nominaties en prijzenOnze klanten vielen dit jaar veelvuldig in de prijzen. Van groene tot design awards, er werd nogal wat uitgereikt in 2011. Op deze pagina een overzicht van iedereen die dit jaar wat te vieren had!

Vers

tand

van

bui

tenl

even

Agr

i Ret

ail i

s de

org

anis

atie

ach

ter

de r

uim

220

aa

nges

lote

n B

oere

nbon

d- e

n W

elko

opw

inke

ls

in N

eder

land

. Tw

ee n

amen

voo

r éé

n w

inke

lfor

mul

e, v

an o

udsh

er g

espe

cial

isee

rd in

al

les

wat

met

het

bui

tenl

even

te m

aken

hee

ft.

Lees

op

deze

spr

ead

een

kort

e in

trod

ucti

e va

n A

gri R

etai

l, on

s ni

euw

e ac

coun

t.

8 10

n ove m b e r

2

Page 3: GriPH! November 2011

4 Memoires van een starter 5 Graphic slaagt voor examen 6 Introductie Tessa 7 Leveranciersdag 2011 9 Recent werk 14 Interview Yvonne 16 Op de keukendeur 18 Seminar met Hans Appel 20 Groeten uit Dubai 22 Nog 1x de tulp

Goud van oud met Herman BroodBij het opruimen van het archief stuitten we op een serie oude foto’s van Herman Brood bij Graphic. Wat is het verhaal achter deze foto’s?

INHOUD

17

December ShoppingWelke producten zetten onze klanten deze maand in de etalage of kerstfolder? Een rondje langs de winterse promotievelden leverde het volgende overzicht op. Shoppen maar!

12

3

Page 4: GriPH! November 2011

Een ondernemer is een persoon die zich ten doel stelt zich een inkomen te verschaffen door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden. Niet altijd leidt de ondernemer ook zijn onderneming, wordt het doel gehaald of maakt de onderneming winst. Ondernemer zijn betekent ook initiatief nemen en marktkansen najagen.

Een onderneming kan zowel een doel als een middel zijn. Sommigen zijn ondernemer om geld te verdienen, maar ze zouden ook gewoon ergens in loondienst kunnen gaan als ze daar meer zouden verdienen. Voor anderen hoort het bij hun beroep. Veel huisartsen, tandartsen, apothekers, artiesten en boeren, kortom “vrije beroepen”, zijn ondernemer. Er is ook een grote categorie mensen die ondernemer zijn, omdat ze niet afhankelijk willen zijn van anderen (al zijn ze natuurlijk wel afhankelijk van hun klanten).

Goed, daar sta je dan als starter. Met je bedrijf dat 25 jaar bestaat. Dat was wel even wennen. Toch is het wel een leuk jaartje geweest. Niet alle knetterende ambities zijn uitgekomen, maar ja; dat zou wel bovenmenselijk zijn. Uiteindelijk kunnen we wel zeggen dat we een winstgevende, creatieve club mensen bijeen hebben die verdraaid goed inkopen, doorzettingsvermogen hebben, flexibel en doortastend, maar bovenal er voor elkaar zijn. Eerlijkheid en betrokkenheid zijn even belangrijk als omzet en marge. Maatschappelijk en duurzaam ondernemen kost ons veel geld. Maar levert meer dan geld op.

Bijzonder, zo’n jubilerend bedrijf met een starter als ondernemer. Volgend jaar gaat mijn tweede termijn in als directeur van dat mooie bedrijf waar ik graag, samen met mijn vrouw, ons hele hebben en houwen voor over heb. Omdat we van gokken houden? Nee, omdat we net als al die collega’s geloven. Geloven in Graphic. En dat merkt u hopelijk elke dag als u ons belt, mailt of ziet.

Tom Wildenburg

MEMOIRES VAN EEN STARTER

n ove m b e r

Page 5: GriPH! November 2011

Het hoofdkantoor van de Associatie voor Praktijk-examens is gevestigd in Amersfoort. “Onder de rook van Leusden” en dat is wel zo praktisch. De Associatie zag zich deze zomer voor enkele acute creatieve en productie-

technische problemen gesteld en gaf Graphic de kans hiervoor passende oplossingen aan te dragen. Altijd in voor een nieuwe uitdaging, presenteerden we in recordtijd diverse voorstellen voor een nieuwe vormgeving van het magazine, een compleet andere huisstijllijn en boden we praktische alternatieven waarmee de Associatie in de toekomst geld en tijd kan bespa-ren op drukwerk en logistiek. Deze totaalaanpak viel in goede aarde, waardoor er tussen eerste kennismaking en samen-werking maar weinig tijd verstreek.

Twee maanden later zijn we volop aan het werk. Vormgeving heeft deze maand een lijn rolbanners en certificaatontwerpen ontwikkeld, een serie compleet nieuwe folders is gereed voor de pers en onze tekstschrijver is in opdracht van de Associ-atie onderweg voor interviews. Vanaf deze plaats danken we de Associatie voor het in Graphic gestelde vertrouwen… en we beloven jullie het tempo erin te houden!

Wilt u meer weten over de veelgevraagde

Associatiediploma’s (“De norm in de

markt”), informeer u dan verder via

www.associatie.nl.

GRAPHIC SLAAGT VOOR EXAMEN

Sinds oktober is Graphic het nieuwe bureau voor de Nederlandse Associ-atie voor Praktijkexamens, één van de grootste onafhankelijke exameninstitu-ten in Nederland. Al ruim 70 jaar is de Associatie toonaangevend in de markt bij het maken én afnemen van examens voor erkende en hooggewaardeerde, praktijkdiploma’s. Op jaarbasis worden er via de Associatie ruim 50.000 mensen geëxamineerd. Niet alleen schriftelijk, maar ook digitaal.

5

Page 6: GriPH! November 2011

WELKOM TESSA. Per 1 november ben je begonnen als dtp’er/vormgever in onze studio. Met slechts 22 jaar op je levensteller ben je officieel de nieuwste Benjamin van ons bureau. Jong, maar gelukkig geen gebrek aan werkervaring.

Want Tessa heeft na haar studie aan het Grafisch Lyceum in Utrecht enkele jaren bij Agri Retail in Ede gewerkt en maakt vanuit daar de overstap naar Graphic in Leusden. Wel blijft ze in Ede wonen, samen met haar vriend en twee katten. Photoshoppen is niet alleen haar dagelijks werk, maar ook Tessa’s grote hobby thuis. Daarnaast houdt Tessa van lezen, wandelen en nieuwe uitdagingen.Veel succes bij Graphic, Tessa!

GRaPHiC!OP lOCATiE

Waa

r w

aren

de

men

sen

van

Gra

phic

aanw

ezig

en

wat

sta

at e

r bi

nnen

kort

nog

aan

afsp

rake

n in

de

agen

da.

Leg

uw a

gend

a na

ast d

e on

ze…

en

wel

licht

tref

fen

we

elka

ar b

inne

nkor

t.

NOVEMBER3 Algemene Ledenvergadering VVD Leusden bij Graphic5 Scenes Filmgala Amersfoort10 Bedrijven Kring Leusden11 FSC hercertificeringsaudit Graphic15 Symposium Voedingscentrum15 Winterconcert Huize St Joseph te Achterveld16 TV actie KWF - Sta op tegen kanker17 MVO Matchbeurs in Leusden21 Kookstudio De Riet22 Kiwanis Wijnproeverij bij Verhoeve25 Kamer van Koophandel opening ‘ondernemersplaza’29 Rabobank herfstmanoeuvres 30 Dag van de Duurzaamheid

DECEMBER3 Sinterklaas bij Graphic8 Sociëteit Wijn & Spijs in Limburg10 IJs Op De Brink in Laren20 Graphic Soul Christmas Party26 Tweede Kerstdag (Graphic dicht)

GRAPHIC NIEUWSTE BENJAMIN HEET TESSA!

n ove m b e r

6

Page 7: GriPH! November 2011

AL JAREN EEN MOOIE TRADITIE:de Graphic Leveranciersdag. Een dag waarop we als kleine blijk van waar-dering iets terug doen voor de enorme inzet van al die mannen en vrouwen die van ons creatie- en studiowerk een professioneel eindproduct maken. Als onafhankelijk bureau heeft Graphic een lange lijst van leveranciers. We nodigden er zo’n 80 uit en bijna allemaal waren ze op de avond van 19 okober aanwe-zig. Voorafgaand aan het competitieve bingo-bowlen (Nooit gedaan? Toch eens doen!) werd John Spijker tot zijn eigen verrassing uitgeroepen tot Graphic Le-verancier van het Jaar. Hij mag zichzelf een jaar lang tooien met de bij deze titel behorende versierselen en we hopen dat hij een groot kantoor heeft zodat hij ook de enorme wisselbokaal een plaats kan geven.

Na afloop van het bingo-bowlen kreeg de avond een gezellig vervolg met een uit-gebreid koud en warm buffet, opgeluis-terd door een live-optreden van de Blues Brother van Leusden: Blinde Ed! Graphic wil alle leveranciers danken voor hun komst… en voor de zeer vele spontane reacties die we in de dagen daarna heb-ben ontvangen per post, mail en twitter!

LANG LEVE ONZE LEVERANCIERS!

7

Page 8: GriPH! November 2011

GRAPHIC KLANTEN OOGSTEN LOF & PRIJZEN IN 2011

ING RETAIL JAARPRIJZENNiet minder dan vier van onze klanten werden dit jaar genomineerd voor een Beste Winkelketen categorieprijs op het ING Jaarpijzenfestival. De Wereldwinkel in de categorie ‘cadeauwinkels’, Jumbo in de categorie ‘supermarkten’, Boerenbond/Welkoop (Agri Retail) in de categorie ‘Tuin en Dier’ en The PhoneHouse in de categorie ‘Telecom’. Helaas voor geen van allen de hoofdprijs… maar ‘being second best’ geeft iedereen de motivatie om in 2012 voor goud te gaan!

GEEL IS DE GROENSTE!Net geen ING Retail Jaarprijs, maar alsnog een dubbelslag voor Jumbo! In november maakt Milieudefensie bekend dat Jumbo Groningen zowel de EKO Award als de Fairtrade Award 2011 in de wacht sleept omdat ze de meeste biologische en fairtrade producten in het assortiment voeren. Om precies te zijn: 1.069 EKO producten en 297 Fairtrade producten!Goede vriend Paul Papo: van harte!

BRONZEN EFFIE NAAR JUMBOIn de categorie ‘gedragscampagnes’ won de Hallo Jumbo reclamecampagne een bronzen Effie. De Effie is een wereldwijde prijs voor effectieve communicatie in meer dan 30 landen verspreid over 5 continenten. Inzenders voor de Effie moeten aantonen dat de communicatie een belangrijke of doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het behalen van een buitengewoon marketingresultaat.

PRESTIGIEUZE DESIGNPRIJS VOOR GEESA!De prachige Marcel Wanders/Haiku collectie van Geesa – producent van topsegment badkameraccesoires – is onlangs met een internationale design-prijs bekroond: de iF-award. Wel jammer dat dit pas bekend werd nádat we de Haiku-brochures uitleverden. Maar in de nieuwe Geesa consumentenfolder, die we kort daarna voor deze klant realiseerden, kon het heugelijke feit nog net op tijd worden meegenomen. Gefeliciteerd Geesa!

EN GRAPHIC ZELF? Graphic was een van de drie genomineerden voor de Milieuprijs Leusden 2011 en werd uiteindelijk tweede. Daarnaast is directeur Tom Wildenburg in de running om tot regionaal Ondernemer van het Jaar te worden verkozen. Als u hier in de zeer nabije toekomst niets meer over verneemt, is Tom als tweede of derde geëindigd. Maar mocht het zo zijn dat hij wint, dan leest u daar ongetwijfeld alles over in onze volgende nieuwsbrief…. fingers crossed!

Als de decembermaand nadert, komen traditioneel de lijstjes tevoorschijn. Na de Quote 500 met rijkste Nederlanders in november, volgen de Sinterklaas verlanglijstjes en rond Oud & Nieuw verschijnen de trendlijstjes die ons precies vertellen wat ‘in’ en wat ‘passé’ is in 2012.

Hoogste tijd dus, om een eigen Graphic lijst te maken van klanten die dit jaar in de prijzen zijn gevallen. En dat waren er nogal wat!

n ove m b e r

8

Page 9: GriPH! November 2011

KlAAR!RecENt WeRk

(1) Deze KWF mailing - een (drukwerk)productie van Graphic - werd in een oplage van ruim een half miljoen exemplaren verstuurd. U heeft ‘m ongetwijfeld thuis ontvangen. Sta op tegen kanker en geef gul!

(2) Dit is de laatste PhoneHome ‘oude stijl’ die van de persen rolde. Het huisblad van The PhoneHouse krijgt vanaf de volgende editie een nieuw jasje… daar wordt op dit moment hard aan gewerkt bij Graphic.

(3) Voor een nieuwe opdrachtgever: vormgeving en productie van de Pelle-P wintercollectie direct mailing. Pelle-P is een Noors topmerk, gespecialiseerd in outdoor fashion. De P staat voor Petterson. Lees en bekijk meer over Pelle Petterson en collectie op www.pellepetterson.com.

(4) EDL 10-daagse Abonnees van digitale TV kregen in oktober 10 dagen lang gratis toegang tot het Eredivisie Live kanaal. Met vele topwedstrijden op het programma – waaronder De Klassieker – liet geen voetballiefhebber dit aanbod aan zich voorbij gaan.

De

eind

spri

nt n

aar

de ja

arw

isse

ling

is in

geze

t en

dat g

aat v

an

ouds

her

sam

en m

et v

eel w

erk

en

prod

uctie

s. D

e he

rfst

maa

nden

leve

rden

ond

er m

eer

het v

olge

nde

aan

Gra

phic

pro

duct

ies

op…

1

2

3

4

9

Page 10: GriPH! November 2011

VeRStANd VaNBUiTENLeVENMet gepaste trots en vooral heel veel enthousiasme begroeten we Agri Retail als nieuwe account van Graphic. Agri Retail is de organisatie achter de ruim 220 aangesloten Boerenbond- en Welkoopwinkels in Nederland. Twee namen voor één winkelformule, van oudsher gespecialiseerd in alles wat met het buitenleven te maken heeft.

Het eerste contact tussen Graphic en Agri Retail kwam maanden geleden tot stand dankzij twee goede bekenden. Algemeen directeur van Agri Retail, Wouter van der Ley, was jarenlang werkzaam bij The PhoneHouse en bewaart positieve herinneringen aan de samenwerking met Graphic. Datzelfde geldt voor marketingmanager Miriam de Bruin, die als marketingmanager bij DA heeft gewerkt en vanuit die functie samen met Graphic vele succesvolle marketingproducties realiseerde. Wouter en Miriam zochten een professionele partner die alle studiowerkzaamheden van Agri Retail kan overnemen.

Wat volgde, was een serie open gesprekken over de invulling van zo’n (eventuele) samenwerking en een plan van aanpak dat het outsourcingsproces zo vlekkeloos mogelijk laat verlopen. Al snel was de kogel door de kerk; Agri Retail vertrouwt Graphic al het studiowerk toe.

Om al in een vroeg stadium bekend te raken met alle ins en outs van het werk dat per 2012 volledig bij ons wordt ondergebracht, is Graphics eigen Madelein Odijk in de rol van vooruitgeschoven post enkele weken tijdelijk werkzaam op het hoofdkantoor in Ede. Ze werkt daar aan de invulling en het ontwerp van folders en winkelmaterialen.

Buiten studiowerk en productie, verzorgt Graphic inmiddels ook fotografieopdrachten. De eerste sfeerfotografie-shoot was een succes. Graphic is helemaal klaar voor de 2012-start met Agri Retail. We beschouwen het als een groot compliment dat twee goede klantenrelaties van weleer in hun nieuwe functies wederom de weg naar Leusden hebben gevonden!

n ove m b e r

10

Page 11: GriPH! November 2011

DIENSTBAARHEID AAN DE KLANTGebaseerd op: Retailtrends (februari 2011)

Bewustwording van dienstbaarheid aan de klant was de grootste omslag waar Agri Retail mee te maken kreeg bij het aantreden van de nieuwe algemene directeur Wouter van der Ley. Volgens Van der Ley een reden om het klantonderzoek uit te breiden en het beschikbare budget daarvoor te verachtvoudigen.

Werden voorheen bijvoorbeeld de categorieën bepaald door analyse van de verkoopcijfers en van trends rond producten, bij de samenstelling van het assortiment moeten categoriemanagers nu ook te rade gaan bij de klant. Met geselecteerde groepen klanten gaan de managers dan ook de winkel in om hun mening te geven over het schap en de artikelen. Dat heeft ertoe geleid dat schappen nu veel bewuster worden samengesteld. Het motto luidt nu: verkoop niet wat je op de plank hebt liggen, maar verkoop wat de klant wil. Voorts is er meer ruimte voor uitleg van en over de producten, zodat prijsverschillen inzichtelijk zijn voor de klant. En ook is er meer aandacht voor het visuele: de consument wil graag ‘geïnspireerd’ worden en is volgens Van der Ley vooral ‘op zoek naar oplossingen’.

Ook is er in de verkooptrainingen veel meer aandacht gekomen voor het geven van het juiste advies aan klanten. Doorvragen en oplossingsgericht denken is daarbij heel belangrijk.

11

Page 12: GriPH! November 2011

DECEMbERShOPPiNG

36,-

Welke producten zetten onze klanten deze maand in de etalage of kerstfolders? Een rondje langs de winterse velden leverde het volgende overzicht op. Happy shopping!

Ze zijn bijna te mooi om uit te geven, de nieuwe serie cadeaubonnen van

de Wereldwinkels. Origineel om cadeau te doen, nog leuker om in te wisselen voor een van de duizenden fairtrade

producten in de, naar onze smaak, beste cadeauwinkel van Nederland!

WERELD

WINKELS

CADEAUBON

WERELDNATUUR

FONDS

Met deze ‘surprise’ steunt u de projecten van het Wereld Natuur Fonds.

In de cadeaubox zit o.m. een WNF-knuffel (pluche), een adoptiecertificaat en informatie over het Zambezi-project van het WNF. Een cadeau met inhoud!

In de Wereldwinkels hebben ze nu iets nieuws van Fair Trade Original:

de chocoladel&tter voor iedereen. Met deze letter, gemaakt in de

vorm van de &, wordt Sinterklaas dit jaar leuker én gemakkelijker.

Niet mekkeren, geef een geit! Geiten zijn gulle

geefsters van melk en mest. En met elk nieuw

jong geitje groeit de kudde aan. De geit wordt op de plaatselijke markt gekocht, zodat iedereen

profi teert. Is er een bè-èh-tere investering?

www.oxfamnobiv.nl

n ove m b e r

12

Page 13: GriPH! November 2011

Kerstmis wordt ‘n feest met de tuinverlichtings-producten, kerstbomen, kaarsen & lantaarns

en dierentraktaties die deze maand te koop zijn bij de Boerenbond- en Welkoopwinkels.

Ook voor vuurwerk kunt u straks bij ze terecht.

4.95,-

JUMBO

ROOMPOT

Van een smakelijke sinterklaas tot een compleet kerstdiner… bij Jumbo slaagt u altijd.

Kom dus voordelig en compleet decembershoppen bij Jumbo en profiteer van Jumbo’s zeven zekerheden,

waaronder laagste prijs garantie!

Wilt u er nog een keer lekker tussenuit in 2011? Op de website van Roompot Vakanties vindt u last minute kerstaanbiedingen. Met voor de snelle beslissers extra veel voordeel!

4.50,-

Waarom zelf in de keuken staan als u bij Bistro Bling

in Leusden van een heerlijk kerstdiner genieten kunt.

De ambiance is top, het menu origineel, compleet

en betaalbaar. Kijk snel op www.bistrobling.nl!

13

Page 14: GriPH! November 2011

“Yvonne is net begonnen aan haar eerste werkdag van de week. Ze is lekker uitgewaaid na een zonnig weekendje met kinderen en aanhang in het Volendamse park van de Roompot. “Was nog mooie geste van onze klant Roompot Vakanties… elke Graphic medewerker heeft een midweek of lang weekend cadeau gekregen omdat we 25 jaar bestaan dit jaar. Was echt genieten hoor!”

Voordat Yvonne als receptioniste bij Graphic begon, werkte ze in diverse en zeer uiteenlopende functies. “Ik ben begonnen als kapster en stond later als verkoopster in een babyshop in Soest. Van alle markten thuis dus! Mijn banen hebben werkinhoude-lijk natuurlijk niet zo veel met elkaar gemeen, afgezien van het persoonlijk contact met klanten. Toen ik na mijn knip- en win-kelervaringen als receptioniste bij Graphic van start ging was dat dus best wel even wennen. Maar in negen jaar tijd leer je gelukkig veel.”

De afgelopen week was een extra drukke voor Yvonne en collega’s. “In het kader van Graphics FSC-certificering, worden we regelmatig uitvoerig gecontroleerd door een onafhankelijke instantie (red. SCS). Ze gaan dan de hele boekhouding door om vast te stellen of we onze FSC-producties op een juiste manier administreren en factureren. Pas wanneer alles klopt mag je je als bedrijf opnieuw officieel “FSC gecertificeerd” noemen. In de aanloop naar zo’n FSC-audit verzetten we veel extra werk, samen met Christel Caspermans (inkoop). We laten niets aan het toeval over en dubbelchecken de hele FSC-boekhouding tot in detail. Veel werk, maar het re-sultaat is er dan ook naar: Graphic is dit jaar 100% foutloos door de audit gekomen!”

Gevraagd naar de hoogtepunten in negen jaar Graphic valt Yvonne even stil. “Niet omdat ik niks bedenken kan”, haast ze zich te zeggen. “Maar omdat ik niet kan kiezen uit al die momen-ten dat we met alle collega’s iets gezamenlijks doen. Van een simpele spelletjesavond die we zo eens in het jaar organiseren of een kookclinic met kerstmis tot zo’n unieke reis naar Dubai. Op die momenten leer je de mens achter je collega’s echt ken-nen… en dat vind ik altijd verrassend interessant!”

Ze is al 9 jaar een vertrouwd gezicht achter de receptiebalie bij Graphic. Samen met haar collega’s Agnes en Marriët treedt Yvonne klanten, leveranciers en relaties met een enthousiast ‘welkom bij Graphic’ tegemoet. We draaien de rollen nu voor een keer om: “Welkom in de Griph! Yvonne”.

WELKOM BIJ GRAPHIC

n ove m b e r

14

Page 15: GriPH! November 2011

15

Page 16: GriPH! November 2011

BiJ ONS StAaT OPdE KEUKeNDEUR!

Kunstwerken als steunDe Stichting Beeldgestuurde Behandelingen van Kanker, SBBvK, is ontstaan vanuit de persoonlijke ervaring met kanker van de oprichters. Nadat zij in Nederland waren uitbehandeld, kregen ze in het buitenland een behandeling die is gericht op de lokale aanpak van kanker. Met goede resultaten. Om dit soort behandelingen ook voor Nederlandse patiënten mogelijk te maken, is de stichting opgericht. Om onderzoek en behandelingen te financieren, is SBBvK afhankelijk van giften en sponsors. Graphic stelde vijf kunstwerken voor een veilig beschikbaar. Twee daarvan brachten 1.850 euro op. En de overige drie worden binnenkort opnieuw geveild.

Gift Graphic redt concert Sint JosephBewoners van Zorgcentrum Sint Joseph konden deze week genieten van een prachtig klassiek concert. Mezzosopraan Merel Huizinga en pianiste Rie Tanaka speelden verschil-lende hoogtepunten uit de klassieke muziek: beroemde aria’s uit Italiaanse opera’s, mooie Franse liederen en prachtige pianoklassiekers. Merel Huizinga heeft via Stichting Philomela al duizenden mensen een onvergetelijke ervaring bezorgd. Philomela maakt voorstellingen voor ouderen, scholieren of mensen die wegens fysieke of financiële beperkingen niet makkelijk de deur uit kunnen. Donateurs zorgen ervoor dat de voorstellingen zo goedkoop mogelijk zijn. Nieuwe sponsoren zijn hard nodig. Graphic is daar een goed voorbeeld van.

JUMBO opent 250ste JumboHet familiebedrijf Jumbo heeft vandaag de 250ste Jumbo van Nederland geopend. Deze nieuwe Jumbo vestiging aan de Buiten-veldertselaan is de tweede winkel van de succesvolle supermarkt-keten in Amsterdam. Dit jaar opent Jumbo gemiddeld twee nieuwe winkels per week. Medio 2012 zal de 300ste Jumbo winkel haar deuren openen.

MINCK OOSTERVEER OVERLEDENStriptekenaar Minck Ooster-veer (50) is omgekomen bij een motorongeluk. Dit jaar kreeg hij de Stripschapsprijs voor zijn hele oeuvre. Oosterveer tekende onder meer voor De Telegraaf en stripblad Eppo. Ook voor Graphic verzorgde hij enkele opdrachten.

n ove m b e r

16

Page 17: GriPH! November 2011

GOUD VAN OUDVoor deze rubriek duiken we de

Graphic archieven in op zoek naar een project of productie

waarop we nog eenmaal de schijnwerpers willen richten.

Ditmaal vonden we een oude serie foto’s van

Herman Brood bij Graphic.

Voormalig directeur Dirk Breës kijkt met een trotse grijns de camera in. Hij wordt vanuit de ooghoeken gadegeslagen door onze vaderlandse rocklegende Herman Brood. Dirk en Herman, het is geen alledaagse combinatie. Waar en wanneer zijn deze foto’s gemaakt?

We schrijven eind jaren ’90. Graphic opent haar deuren in het nieuwe pand aan de Philipsstraat in Leusden. Om de opening luister bij te zetten is Herman Brood uitgenodigd. Hij zal niet alleen aanwezig zijn, maar ook – ter plaatse – een schilderij maken. Een kunstenaar als Herman laat zich niet regisseren, dus is hij volledig vrij gelaten in z’n on-derwerpkeuze.

SPOELT U MAAR!Terwijl collega’s en genodigden met ge-vulde glazen toekijken, pakt Herman z’n spuitbussen. Snel, maar trefzeker, spuit hij het doek vol met blauwe, zwarte en gele kleuren. Al snel zijn er twee figuren

te onderscheiden, tegen een achtergrond van een stadse skyline bij nacht. “Ik zie dat hij ook “Graphic” blauw gebruikt”, verzucht Dirk opgelucht. De opluchting is slechts van korte duur als Herman Brood zijn werk voltooid door een tekst op het doek te spuiten: “Spoelt u maar. Wip Express.”

Er valt een korte stilte. Hier en daar wordt besmuikt gegrinnikt. Als Her-man de gefronsde wenkbrauwen om ‘m heen ziet, is hij zo vriendelijk een kleine toelichting te geven. “Jullie zijn toch een reclamebureau… nou, Wip Express is een wasmiddel.”

Er wordt opgelucht adem gehaald. Nou begrijpen we het, Herman. Dank je. Onze ‘Brood’ heeft vanaf de eerste dag een ereplaats in het pand gekregen en hangt nu al meer dan een decennium aan de muur bij de lunchtafel. Geen lunch zonder Brood bij Graphic!

17

Page 18: GriPH! November 2011

“The Big Appel”: “Ik heb twee vakken: technologie en marketing. De combinatie van die twee gebieden vormt een geweldige uitdaging. Het “bijblijven” op deze twee dynamische terreinen is een enorme motivator om te excelleren”.

WIJ BEGINNEN 2012 MET EEN SEMINARAan nieuwjaarsborrels doen we niet meer bij Graphic. Daar heeft u er waarschijnlijk al genoeg van. Zodra de laatste flessen geleegd zijn, en de maand januari inmiddels op stoom is, organiseren we bij Graphic een seminar met Hans Appel als keynote spreker. U wordt nog persoonlijk uitgenodigd… maar houd de 19e januari alvast vrij in uw agenda!

Wij maakten kennis met Hans Appel op een evenement van Man Systems en waren direct onder de indruk toen hij z’n betoog begon met de opmerking dat hij zichzelf heel kort en bondig met behulp van 100 slides zou voorstellen. Het lijkt onvoorstelbaar, maar Hans hield woord. In amper twee minuten was hij 100 á 120 slides verder en wisten we precies wat voor een man we voor ons hadden staan. Omdat ook de rest van z’n verhaal hout sneed, zochten we niet verder: deze man willen we op ons seminar!

Eind tachtiger jaren begon Appel bij - geen woordgrapjes alstublieft – Apple. Een bedrijf dat de wereld wilde veranderen. Een bedrijf ook met een zeer eigen visie op het gebruik van computertechnologie door iedereen. De laatste dertien jaar werkte Appel als Chief Technology Officer bij Sun Microsystems Nederland B.V. Sun is een van de weinige IT-bedrijven waar het ontwerp van silicon tot eindproduct nog binnen dezelfde onderneming plaatsvindt. Het is een bedrijf waar de koppeling mens en technologie een belangrijke plaats inneemt naast het op de markt brengen van zeer professionele IT-technologie.

Appel is tegenwoordig verantwoordelijk voor het Lectoraat “Computer Science & Sensor Technology” aan het Hanze Institute of Technology in Assen. Met behulp van multidisciplinaire ontwikkelteams worden onder zijn leiding vernieuwende projecten op onorthodoxe wijze uitgevoerd. Verder heeft hij op het Hanze Institute of Technology het “Center of Excellence for Intelligent Sensor Innovation” een engineering test lab voor sensor toepassingen opgezet.

Hij is auteur van vele artikelen en van inmiddels zo’n tien boeken op het gebied van Informatie Technologie en de invloed van deze technologie op (o.a.) marketing. Zijn laatste boek, “Gevoelige innovatie” gaat over het nut van informatietechnologie, toepasbaar op de meest uiteenlopende ontwikkelingen.

Hans Appel spreekt op 19 januari over Social Media, Goede doelen en Retail. Wilt u de uitnodiging niet afwachten? Mail nu uw naam en adres naar [email protected] o.v.v. Vooraanmelding Seminar 2012.

n ove m b e r

18

Page 19: GriPH! November 2011

19

Page 20: GriPH! November 2011

Het is niet helemaal ‘des Graphics’ om zomaar twee werkdagen op slot te gaan, maar we vinden zelf dat we zo eens in de 25 jaar best eens een uitzondering mogen maken. Na ruim een jaar lang einddoelgericht sparen, werd de Graphic Dubai Experience eind oktober werkelijkheid voor alle medewerkers van Graphic. Wat hebben we elkaar leren kennen! Samen maakten we ruim 4.200 foto’s (!) in de Emiraten, waarvan u hier een piepkleine selectie ziet.

GROETeNUiT DuBAI

n ove m b e r

20

Page 21: GriPH! November 2011

21

Page 22: GriPH! November 2011

Een witte tulpensoort kreeg in mei 2011 de

naam “Graphic Tulp”. Witte tulpen zullen in

de lente van 2012 voor het eerst ook te zien zijn

in het straatbeeld van Leusden: want er zijn inmiddels honderden

kilo’s tulpenbollen van Graphic in de

gemeentegrond en bloembakken van het

gemeentehuis gestopt. De tulp vormt eveneens

de insteek van dit verhaal. Een verhaal

dat iets reflecteert naar onze tijd.

Tulpenmanie“Wall Street 1929” in het kwadraat. Zo groot ongeveer moet in 1636 de schok zijn geweest bij de Hollandse speculanten toen er een even plotseling als definitief einde kwam aan de tulpenhype die enkele jaren daarvoor was losgebarsten.

Het begon allemaal nog zo onschuldig toen de Vlaming Augier Ghislain de Busbecq, ambassadeur in Turkije, zo attent was een bloemetje (de tulp) voor z’n vriend mee te nemen. Deze vriend, de Fransman Charles de l’Ecluse, ziet brood in de Turkse tulp en het lukt hem de bloem te laten aarden in het klimaat van de Lage Landen. De tulp wordt een instant succes in de eerste helft van Gouden Eeuw, waar alles wat ook maar enigszins exotisch is naar winst ruikt. Het duurt dan ook niet lang voordat er in de Nederlanden een levendige handel in bollen ontstaat.

De tulp wordt een rage, een groter statussymbool dan een tulpenbol is er niet. De rijksten der rijken bieden tegen elkaar op tot de prijs van een enkele bol de waarde van het mooiste grachtenpand in Amsterdam overstijgt. De gekte is een feit. Ook voor de grote Hollandse meesters in de schilderkunst is de tulp een dankbaar

onderwerp. Lucratief ook, al ligt de waarde van hun schilderijen met een tulp natuurlijk nog ver onder de prijs van de tulpen zelf.

History in the makingEn dan opeens gaat het helemaal mis. De bollenhandel valt ten prooi aan speculanten, die zelf geen bol in hun bezit hebben maar in ‘futures’ handelen. Waardepapierhandel dus. De luchtbel wordt doorgeprikt. De eigenaren van de bollen, noch de bollen zelf, zijn te traceren en een enkel gerucht dat de bollenprijs zou dalen doet de markt ineenstorten. Er wordt in paniek verkocht. Handelaren zijn van het ene op het andere moment bankroet. Het vertrouwen in de markt is compleet weg. Ter vergelijk: de crash op Wall Street (1929) zorgt in enkele maanden tijd voor een waardeverlies van 75%, Het einde van de windhandel in tulpen veroorzaakt binnen enkele weken tijd een waardeverlies 95%!

De tulp zal ook in de jaren daarna geschiedenis blijven maken in ons land. In de economie, de kunst en zelfs in de marketing-communicatie. Maar daarover leest u later meer, in het Duurzaamheidsverslag 2011 dat bij de volgende Griph! editie als bijlage verschijnt.

NOG 1X OVER DE TULP

n ove m b e r

22

Page 23: GriPH! November 2011

23

WWW.WNFDEALS.NL

Het Wereld Natuur Fonds is 50 jaar. Bovenaan ons verlanglijstje staat het beschermen van één van de laatste stukken wilde natuur: de prachtige Afrikaanse savanne rond de Zambezi-rivier. Dit leefgebied van dieren zoals leeuwen, olifanten en zwarte neushoorns wordt ernstig bedreigd!

Jij kunt nu meehelpen dit gebied te beschermen! Doe mee aan het wildste kado voor de aarde en sluit nu een WNF Deal. Je doneert eenmalig een bedrag en je krijgt er altijd iets leuks voor terug.

WNF DEALS

LEUK VOOR JEZELF EN GOED VOOR DE NATUUR!

Page 24: GriPH! November 2011

GriPH! is een uitgave van Graphic - Philipsstraat 16 - Leusden - T. 033 - 434 38 38 - graphic.nl

NOVEMBERNOVEMBER 2011