Wervelwind November 2011

24
november 2011 clubblad van zeeverkennersgroep Karel Doorman

description

Clubblad Karel Doorman

Transcript of Wervelwind November 2011

Page 1: Wervelwind November 2011

november 2011

clubblad van zeeverkennersgroep Karel Doorman

Page 2: Wervelwind November 2011

Dealer van oa.

Jos Boone Watersport

JOS BOONE B.V. is actief sinds 1975 en heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaand watersport-bedrijf. De winkel is gelegen óp het water, heeft een dieseltankstation en een eigen steiger voor bezoekers. We bieden een breed assortiment en advies op maat voor watersporter en vakman.

Gespecialiseerd in:

Maisbaai 1 - Jachthaven Middelburg | Tel. 0118 - 62 99 13 | www.josboone.nl

• navigatie-apparatuur • technische accessoires

elektrische systemen • dieselmotoren •

rubberboten • veiligheidsmiddelen •

verfsystemen • onderhoudsartikelen •

zeilkleding •boeken en kaarten •

nautische geschenken •

Page 3: Wervelwind November 2011

colofonZeeverkennersgroep Karel DoormanVermuidenweg 8 4612 PK Bergen op ZoomTel: 0164-258212

Bankgegevens: ABN-AMRO Bank te B.O.Z. Rek. Nr: 52.52.20.216 ZeeverkennersgroepBergen op Zoom

Contact speltakkenjongens @kareldoorman.nlmeisjes @kareldoorman.nldolfijne [email protected] @kareldoorman.nl

www. kareldoorman.nl

Voorzitter groepsbestuur Maarten Velthoen [email protected]

Oudervertegenwoordigers jongens: Brigitte Vriens Tel: 0164-855240meisjes: Jan Homs Tel: 0164-681442Dolfijnen: Arlette Elzakkers Tel: 06-21814664

Wervelwind:[email protected]: www.hetisrens.nl

Redactie- gepraat Ja, daar is hij weer! De nieuwe Wervel-wind. Dit keer is hij alleen niet in elkaar gezet door Rens. Zoals jullie misschien hebben gelezen in de vorige Wervelwind gaat Rens namelijk stoppen met het verzorgen van het ontwerp en de opmaak van ons clubblad. Omdat Rens stopt met het verzorgen van de Wervelwind moest iemand hem opvolgen. Daarom heeft Dennis mij een tijd geleden benaderd of ik misschien dit stokje van Rens over wilde nemen. Ik had geen idee hoe het ontwerpen van de Wervelwind in zijn werk zou gaan, dus daarom heb ik ermee ingestemd om een keer de Wervelwind te maken. Dit is namelijk de beste manier om erachter te komen wat er allemaal bij komt kijken, zodat ik uiteindelijk kan beslissen of ik

vaker de Wervelwind zal gaan maken.Tijdens het schrijven van dit stukje is de Wervelwind inmiddels zo goed als klaar. Gezien de tijd dat ik ermee bezig ben geweest en met een aantal zware kwartalen in het vooruitzicht bij mijn studie, vrees ik dat dit voorlopig de laatste editie is die ik maak. Desondanks vond ik het leuk om te doen en heb ik veel geleerd tijdens het maken van dit exemplaar. En nu natuurlijk de ietwat cliché, maar wel gemeende, afsluiting; ik hoop dat jullie evenveel plezier hebben aan het lezen van deze editie als ik heb gehad aan het maken ervan! Veel leesplezier!Stijn Seuren

Page 4: Wervelwind November 2011

KD in het nieuws: Winst voor zeeverkenners Karel Doormangroep op nationaal kampioenschap

In het weekeinde van 24 en 25 september zijn op het Veluwemeer de Nationale Scouting Zeilwedstrijden gevaren. De Karel Doormangroep was met vier lelievletten vertegenwoordigd. Het resultaat: in alle klassementen werd de eerste prijs mee naar huis genomen.

De wedstrijden werden gekenmerkt door zeer weinig wind. Desondanks zijn op zaterdag vier wedstrijden gezeild en kon na een dag lang zeilen de tussenstand worden opgemaakt. In alle drie de klassementen werd de eerste plek bezet door een boot van de Karel Doormangroep.

Op zondag stonden wederom een aantal wedstrijden gepland. Maar nadat eerst de wedstrijden waren uitgesteld, werden

deze uiteindelijk afgelast en werd de tussenstand van zaterdag de einduitslag.

In de juniorenklasse heeft de bemanning van de Zeehond 1065 met roerganger Robbin Klomp een eerste plaats bemachtigd en mag zich nu Nederlands kampioen noemen. In de seniorenklasse heeft de Potvis 677 met roerganger Jelle Winkel de vierde plek van Nederland behaald en is de Walrus 362 met roerganger Olav Lint Nederlands kampioen geworden, dit is de vijfde maal op rij voor de Karel Doormangroep! In de open klasse wisten de loodsen voor de derde maal op rij de eerste prijs te winnen. Naast dat wisselbekers weer mee naar Bergen op Zoom mochten, werden de kampioenen beloond met een duik in de haven. Bergen op Zoomse BodeWoensdag 28 september 2011

Page 5: Wervelwind November 2011

Jubileum Karel Doorman Welvarend

De Karel Doorman, voor velen niet meer dan een straatnaam, een marineschip of officier, maar voor ons als zeeverken-ners, een manier van leven. Op 3 decem-ber 2011 bestaat de Karel Doorman als zeeverkennersgroep alweer 50 jaar. Een prestatie die volgens ons, als jubileum-commissie, gevierd mag worden!

Het zijn de kampen, de sfeer en traditie die je bij de club betrekt. Een club waar bikkelhard plezier gemaakt wordt, dit door samen met je maten/vriendinnen en tevens je bak te zeilen, roeien en spelen. Als KD’er maak je bizarre dingen mee, je trotseert de harde maar ook zachte wind, het koude water, je wint wedstrijden en je loopt ieder jaar in de vrieskou een berentocht die je als bootsman zelfs in korte broek met volle bepakking loopt. Het zijn de bizarre dingen die normale personen niet zouden doen, maar waar jij als zeeverkenner veel plezier aan beleeft. Dat maakt jou als persoon speciaal en onderdeel van de Zeeverkennersgroep Karel Doorman.

In 2012 vieren wij samen met alle verken-ners, dolfijnen, loodsen en oud-leden dat de Karel Doorman 50 jaar bestaat. We nemen jullie mee op de welvarende reis van Karel Doorman. Na 50 jaar loopt het programma nog niet op zijn einde, want de club blijft groeiend en welvarend. We winnen de ene na de andere wedstrijd, dit

jaar zelfs alle 1e prijzen van de landelijke scouting zeilwedstrijden. Ook het roeien gaat ons goed af, de prijzen groeien tot ruim buiten de prijzenkast. De dolfijnen zitten met een volle groep, er is zelfs een wachtlijst. Dat de groep aan het groeien is gaat niet ongemerkt voorbij. De afgelo-pen jaren is de vloot uitgebreid met een extra vlet bij de ZV-M en de oude whale-boat en powerboot zijn vervangen voor een modernere varriant om de verken-ners zo veilig mogelijk het water te laten doorklieven. De club is voortdurend in beweging en dat is wat ons bezig houdt.

Op 3 december trappen wij samen met jullie het jubileumjaar af. Het wordt een strijd tussen het heden en verleden, noteer deze dag alvast in je agenda want de opening zal de gehele dag duren. Natuurlijk zijn er gedurende het jaar nog veel meer fantastische activiteiten gepland, maar deze blijven voorlopig nog even geheim. Na de opening van het jubileum op 3 december, zullen wij de bijzondere dagen in de jubileumkalender op de website vermelden. We wachten nog even tot het echt zo ver is, houd in de tussentijd de website in de gaten voor verdere informatie en volg ons op twitter: @ZVKareldoorman!

De jubileumcommissie

Page 6: Wervelwind November 2011

Schippers-praatje ZV-M

Een schipperspraatje??? Ja, dat lezen jullie goed!De afgelopen jaren hebben we als meisjesleiding namelijk altijd een leiding-praatje geschreven voor de wervelwind, dit omdat niemand binnen de leiding de naam ‘schipper’ droeg. Na afgelopen zomerkamp is daar verandering inge-komen. En hebben we met de leiding besloten nadat er 5 jaar lang geen schip-per was binnen de meisjes speltak, er toch maar eentje moest komen! Vandaar dat ik nu een heus schipperspraatje voor jul-lie mag schrijven.

Binnen de zv-m is na het zomerkamp van dit jaar weer een hoop veranderd, we hebben afgelopen zomerkamp helaas afscheid moeten nemen van een verken-ner, een kwartiermeester, een bootsman en twee leidingleden. En het afscheid van deze mensen was niet leuk, we hebben zelfs met z’n allen een potje staan huilen aan het einde van het kamp! Wanneer ik hier aan terug denk brengt dit dubbele gevoelens met zich mee, aan de ene kant natuurlijk dat het erg jammer is dat deze personen besloten hebben om te stoppen. Maar aan de andere kant… het feit dat het bij iedereen zo hard binnen kwam dat deze personen stopten, laat alleen maar zien hoe hecht we eigenlijk als groep met elkaar zijn.

En doordat we zo`n hechte groep zijn, hebben we ons ook met z’n allen door het zomerkamp kunnen slaan! Het kamp was zeker een fantastisch kamp, maar de weergoden waren ons absoluut niet gezind die 10 dagen. Maar ondanks de regen die met bakken uit lucht bleef vallen, bleven wij met de gehele groep de schouders er onder zetten: Hoe snel iedereen paraat stond wanneer de kook-tent weer eens bijna de lucht in vloog, of dat degene die in een droge tent sliepen er echt geen problemen mee hadden om deze droge tent te delen met een andere bak. Of dat er een aantal personen hun droge truien uitdeelden aan degene die geen droge kleren meer hadden. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van het saamhorigheidsgevoel wat ik over-duidelijk afgelopen zomerkamp gevoeld heb!

Kortom, ik ben heel erg trots op het feit dat ik mijzelf schipper mag noemen van zo’n fantastische groep! Groetjes,Willemijn van EekelenSchipper Zeeverkenners Meisjes

Page 7: Wervelwind November 2011

Cargill, bedankt! Het winterseizoen is weer begonnen dus de kluskleding kan ook weer uit de kast worden getrokken. Nadat Cargill Bergen op Zoom dit hoorde, dachten ze dat zij onze verkenners wel eens zouden kunnen helpen.Cargill heeft onze groep 8 grote zakken vol met overalls gegeven, die we zeer goed kun-nen gebruiken. Er zijn dus genoeg overalls te vinden op het clubhuis waar we goed mee kunnen klussen. Wij willen Cargill vriendelijk bedanken voor deze nuttige schenking!

Page 8: Wervelwind November 2011

Van de Bakken

Berentocht Jaja, begin alvast maar met trainen want de beruchte berentocht komt er weer aan!Trek je wandelschoenen maar strak, en loop elke week een aantal kilometertjes, want anders houd je het natuurlijk nooit vol.Want de berentocht betekent: dikke blaren, snijdende kou, wildplassen, primi-tief koken (snackbar) en voor de echte bikkels: een korte broek!Dit jaar is de berentocht op 17 decem-ber, dat belooft een koude dag te gaan worden. Men voorspelt zelfs een ijstijd rond die datum. Dus dat wordt afzien!Verder is het altijd handig om te weten wat je mee moet nemen om de beren-tocht te kunnen overleven, want zonder goede bepakking ben je nergens.Daarom hebben we een bescheiden lijstje opgesteld, dus zorg dat je het erbij houdt tijdens het inpakken!

Wat neem je allemaal mee? - 2 persoonsbed- bijpassend dekbedovertrek- knuffel- pannenset van Jamie Oliver- 8 biefstukken van de slager- kookfornuisje- pantoffeltjes- verwarming- elektrische tandenborstel- toiletpot (incl. bril)- slaapmaskertje

En natuurlijk een goed humeur!

Alvast succes iedereen!xx de 222

De installatie Donderdag 29 September waren de installaties. In de 1331 werd onze laatste man Noortje geïnstalleerd. Ze was er hele-maal klaar voor. Met haar blouse en korte broek al aan, kwam ze aan op het club-huis. Ook Eveline, Aniek, Anne-Roos, An-neke en Kim waren klaar voor de instal-laties. Iedereen had familie meegenomen. Noortje uit onze bak (de 1331) had haar mama, papa, kleine broertje, grote broer en oma meegenomen. Zij waren alle-maal heel erg enthousiast over Noortjes installatie bij de zeeverkenners meisjes. Ze hadden allemaal hun fototoestellen meegenomen. Noortje vond het ook erg leuk dat ze eindelijk geïnstalleerd werd. Ze vertelde hierover het volgende:

Page 9: Wervelwind November 2011

“Ik vind het super leuk om nu eindelijk een zeeverkenner te zijn. Het zeilen vind ik ‘totally awesome’. Ook in het roeien ben ik al aardig goed. Al is heen én terug roeien op een zaterdag soms nog wel een beetje zwaar. Ook vind ik mijn bak heel erg leuk. Ik wil nog heel lang bij de zeeverkenners blijven en wie weet ga ik zelfs ook nog naar de leiding.”

Groetjes de 1331!Charlotte, Marit, Quinty, Renee, Fleur, Noortje

VaardagNatuurlijk hadden we dit najaar ook weer een vaardag. En als verrassing gin-gen Kim en Fleur ook nog een keertje mee varen. Op 1 oktober vertrokken we al om half 10 richting de Oosterschelde voor een hele dag lekker zeilen. Jammer genoeg stond er niet zo veel wind; niet eens een beetje, nee gewoon totaal niks, noppus, nul. Maar gelukkig scheen de zon waar-door we heerlijk konden zwemmen. Na een tijdje slepen kwamen we aan bij een zandplaat. We hadden nog geprobeerd er naartoe te zeilen, maar dat had geen zin, dus gingen Lieke en Juli maar over-boord om de boot vooruit te trekken. Dat vonden ze natuurlijk geen probleem. Bij de zandplaat aangekomen gooiden we ons anker overboord. We hebben heel de dag gezwommen, gegeten, gezond en geslapen. Een heel relaxt vaardagje (zonder varen) dus ! Uiteindelijk zijn we weer terug gegaan in de sleep en na het sluiten uitgeput naar huis gegaan. Het was een hele gezellige, zonnige dag!!

Groetjes de 1544, Zeewolf

Page 10: Wervelwind November 2011

Van de BakkenHet grote 1408 kampspel!Geef antwoord op de volgende vragen en zoek het antwoord op in de zoeker!1. Wat doen wij het liefst op zaterdag?2. Waarop bevinden wij ons het vaakst?3. Wat hebben wij alleen maar gezien op kamp?4. Wat mag Melissa van Daphne niet meer ’s ochtends op haar brood smeren?5. Wat krijgen we altijd de laatste ochtend van kamp?6. Wat doen de meisjes op donderdag en de jongens op woensdag?7. Wat is Megan?8. Waar slapen we in op kamp?9. Wat kan Sarah als de beste in haar slaap?10. Wat doet Natasja op de hudo het liefst?11. Wat voor alternatief ontbijt kregen we van Willemijn?12. Waar zijn we naar toe geweest in plaats van het strand?13. Wie is de allerliefste?

Page 11: Wervelwind November 2011
Page 12: Wervelwind November 2011

Schippers-praatje ZV-JMijn eerste Schipperspraatje Sinds afgelopen zomerkamp heb ik het stokje mogen overnemen van een schip-per die de lat voor de groep, de verkenners en de leiding hoog heeft gelegd. Hierdoor is de club gegroeid. Ik ben hartstikke trots dat ik deze lijn mag gaan voortzetten, en schipper mag zijn van de jongensspeltak bij zo’n geweldige club. Samen met het nieuwe leidingteam beloof ik jullie enorme inzet en toewijding, om er voor te zorgen dat jullie kunnen genieten van je zeeverkennerstijd bij de Karel Doorman, zoals wij en vele anderen dat ook hebben gekund. De tijd gaat snel voorbij als je het

naar je zin hebt, nu draag ik de verant-woordelijkheid, terwijl ik me nog als de dag van gisteren kan herinneren hoe ik als zeeverkenner aan de riemen hing…

Het winterseizoen staat alweer voor de deur. We hebben deze zomer echt een super seizoen gehad met een aantal bijzondere activiteiten. Zo zou je haast alweer vergeten dat we dit jaar in Engeland zijn geweest! Weet je nog: rondlopen met je bak door de wereldstad Londen, varen op de Thames, slapen op de Lord Amory en zeilen tussen de enorme flatgebouwen van hét zaken-centrum van Londen? En wat te denken van ons zomerkamp, Zeeland Regatta ’11. Bivakkeren op drie verschillende locaties waar we nog nooit zijn geweest. Varen op wateren die we nog niet hadden verkend en gepassagierd in onbekende havens, zoals Willemstad.

Page 13: Wervelwind November 2011

Wat recenter geleden is het succes op de Landelijke Scouting Zeilwedstrijden. In alle klassen de eerste plek! Voor de vijfde keer achter elkaar is de Nederlands Kam-pioen een KD’er, een topprestatie.Nu zijn we helaas uitgevaren. Het wordt koud en op de vletten staan de nodige gebruikssporen. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en te zorgen dat de boten en tuigage weer klaar zijn voor het volgende zomerseizoen. Naast het klussen aan de boten gaan we reddend zwemmen, een zware Berentocht lopen, terugblikken op het jaar tijdens de kerstviering, maar bovenal gaan we op 3 december het jubileumjaar openen! We geven dan het startsignaal voor het jubileumjaar waarin we ons 50-jarig bestaan vieren en dat bol staat van de leuke activiteiten.

Zoals ik al zei, de tijd gaat snel. Voor je het weet sta je met de nodige kennis en er-varing op het achterdek, of zelfs met rode linten op je schouder tussen de andere stuurlieden. Zorg dat je nu geniet van de leuke en nuttige dingen die je doet en laat het niet zomaar aan je voorbij gaan. Zet je samen met je bak 100% in om lol te kunnen maken. Veel bereiken kan alleen door veel te doen.

Jongens, we gaan er tegenaan!Charlie JumeletSchipper Zeeverkenners Jongens

Page 14: Wervelwind November 2011

Van de Bakken

RoeiwedstrijdenZaterdag 15 oktober zijn we weer met alle verkenners naar de jaarlijkse regionale roeiwedstrijden in Middelburg geweest. Tijdens deze roeiwedstrijden hebben wij onze krachten gemeten met de Zeeuwse groepen. De voorspellingen waren dat het een koude dag zou worden, maar het is toch een hele mooie dag geworden met veel zon. Iedere bak moest vier roeiwed-strijden varen, waarvan de eerste twee bepaalde in welke klasse je zou gaan roeien (Klasse 1, 2, 3 of 4). Uiteraard heb-ben we weer een aantal prijzen in de wacht gesleept: de Zeehond 1065 heeft de 2e prijs van de 1ste klasse (!) gewonnen, de Tijgerhaai 1006 heeft de 1ste prijs in de

2e klasse, de Witte Haai 1543 heeft de 1e prijs van de 3e klasse en de Zeewolf 1544 heeft de 2e prijs van de 3e klasse weten te bemachtigen.We kunnen terugkijken op een zeer ges-laagde en leuke zaterdag in Middelburg! Walrus 362

LSZWWij, van de Zeehond 1065, maken op de foto’s hieronder even een van de vele inhaal manoeuvres op weg naar uitein-delijk de 1ste plaats!

Zeehond 1065

Page 15: Wervelwind November 2011

Roeiwedstrijden Middelburg

Page 16: Wervelwind November 2011

Van de BakkenNieuw leidinglid Hoi allemaal,Mijn naam is Olav Lint en ik zit sinds afgelopen zomerkamp bij de jongenslei-ding. Ik zit nu op het HBO in het 2e jaar. Ik studeer nu technische informatica op Avans in Breda. Verder als hobby heb ik muziek maken. Ik speel vooral trombone. Ik zit in Dweil-Band Lat Mar Ore! Die ik zelf heb opger-icht, en ik speel in een harmonie. Daar-naast volg ik ook nog gitaar les.Na een leuke tijd te hebben gehad als verkenner en bootsman in de 362, kwam

op kamp de vraag of ik de leiding zou willen verterken. Hier heb ik meteen ja op gezegd. Aan het eind van het kamp bleek dat de toenmalige schipper en twee andere leidingleden er mee stopten.Maar goed, aan de slag als leiding. Ik kreeg taken en kreeg het een stuk drukker dan eerst, maar het is wel heel leuk om in zo’n team te werken.

Groeten, Olav

Page 17: Wervelwind November 2011

ZwemmenAls het winterseizoen weer van start gaat, zal ook het zwemseizoen weer van start gaan. We zullen met alle dolfijnen en verkenners elke zaterdag een uur gaan zwemmend redden. Iedereen wordt op niveau ingedeeld en iedereen zal voor een diploma gaan afzwemmen aan het einde van het zwemseizoen. Tijdens dit uur word aangeleerd wat je moet doen als je iemand ziet verdrinken of als er iemand van boord valt tijdens het zeilen of roeien.Wat we zo al zullen leren: - Vervoersgrepen: Dit zijn grepen die je leert om iemand te vervoeren naar de kant uit het water.- Bevrijdingsgrepen: Als een drenkeling in paniek is kan het zijn dat die persoon je vast pakt, op een manier dat jezelf ook kunt verdrinken. Wij leren dan grepen hoe je los moet komen van iemand.

- Conditie: Als je een aantal meter moet zwemmen om je drenkeling te redden moet je een top conditie hebben.- Onderwater zwemmen: Als een drenke-ling naar de bodem is gezonken moet je een stuk onder water kunnen zwemmen om deze persoon te kunnen redden.- Verschillende reddingsmiddelen te gebruiken: Dit zijn voorwerpen zoals een reddingsboei of een reddingslijn.- Verschillende hulpmiddelen te ge-bruiken: Dit zijn voorwerpen zoals je eigen kleren, waarmee je een drenkeling kunt redden.Een heleboel om te leren dus! Wij (het zwemteam) hebben er weer zin in om er tegen aan te gaan. Hopelijk jullie ook!

Overige informatie over de tijden en data kun je vinden in de informatiebrief op de website en in de mail die je ouders heb-ben gekregen.

Het zwemteam.

Page 18: Wervelwind November 2011

Berentocht 2011

Je loopt samen met je bak de berentocht, je loopt in een woonwijk en bent bezig met de kompasroute. Het begint al te schemeren, en de lantaarnpalen gaan één voor één

branden. Je hebt het idee dat je een rondje aan het lopen bent, je bent hier toch al eens geweest? Dat huis lijkt namelijk verdacht veel op het huis waar je net ook voorbij bent

gelopen.>> Herkennen jullie dit gevoel?

Met je bak loop je ergens in een polder, het waait behoorlijk hard, en in de verte zie je een paar koeien staan. Iemand uit je bak begint te klagen over een opkomende blaar,

terwijl twee anderen aan het discussiëren zijn wat de juiste weg zou zijn. Ineens wordt je bevangen door een dejavu, heb ik hier niet al eerder een berentocht gelopen?

>> Herkennen jullie dit gevoel?

Je hebt het eindpunt bereikt! Je hebt net je matje uitgerold en je bent in je slaapzak gekropen, vervol-gens eet je met degene die naast je ligt nog een zak chips leeg voordat je eindelijk je ogen gaat sluiten.

Drie uur later wordt je wakker gemaakt door de lei-ding: hup snel alle spullen inpakken en naar buiten.

Vervolgens duurt het naar jouw idee nog eeuwen voordat de ouders komen zodat je naar huis kan.

>> Herkennen jullie dit gevoel?….Let op!!....Degenen die dit jaar voor de eerste keer de berentocht gaan lopen, zullen deze drie beschrijvingen waarschijnlijk niet herkennen. Maar bij degene die al vaker een berentocht hebben gelopen, zal er wel ergens een belletje gaan rinkelen. De berentocht wordt dit jaar door de KD voor de 49e keer georganiseerd en gelopen, dit betekent dus dat er 48 jaren voorbij zijn gegaan waarbij velen beren en berinnen het gevoel hebben meegemaakt van deze bovengenoemde flashbacks.

….Let op!!....Het duurt niet lang meer voordat ‘de tocht der tochten’ gelopen gaat worden door alle beren en berinnen die deze tocht aandurven! De berentocht vindt dit jaar plaats op zaterdag 17 december. We verwachten jullie dan ook allemaal deze zaterdagochtend paraat op het clubhuis. De precieze tijden van vertrek zullen nog bekend gemaakt worden aan jullie.

Page 19: Wervelwind November 2011

….Let op!!....Om deze tocht goed voorbereid te kun-nen gaan lopen onderscheiden we twee belangrijke onderdelen die je bij je moet hebben deze dag. Deze twee dingen zijn:1.) Hersenactiviteit2.) Alle benodigde spullen ….Let op!!....De benodigde spullen die je bij je moet hebben zijn: In je weekendtas:• Luchtbed/matje, pomp en slaapzak • Pyjama• Toilettas met spullen• Schoon t-shirt, ondergoed en sokken• Ontbijt voor zondagochtend • (als bootsman of kwartiermeester loop je in volle bepakking, dus is een aparte weekendtas niet nodig!)

In je rugzak:• Lunchpakket• Voldoende drinken • Benodigdheden voor het avondeten (overleggen met de bak) • Zakcentje voor onderweg • Droge sokken• Een extra trui • Sjaal, muts en handschoenen • Zaklamp• Vuilniszak• Puzzelboekje• Per bak: geodriehoek, rekenmachine, pen/potlood, markeerstift

Wat je niet meeneemt:• GSM (alleen de bootslieden nemen deze mee)• Vuurwerk• Rookwaar• Mp3-spelers

….Let op!!....We hopen jullie op deze manier vol-doende te hebben geïnformeerd. Wanneer je nu nog vragen hebt, aarzel niet, stel ze aan je bootsman, leiding of aan de berenstaf zelf. Wij hebben er allemaal heel erg veel zin!!

De Berenstaf

Page 20: Wervelwind November 2011

Van de BakkenLoodsen gebrabbel Afgelopen jaar was er jammer genoeg niet heel veel levendigheid binnen de Loodsen. Veel Loodsen studeerden en hadden het druk. Er zijn genoeg vrijdaga-vonden geweest waarbij het clubhuis leeg bleef…

Maar daar is nu verandering in gekomen! Deze zomer is de groep Loodsen namelijk flink gegroeid. Sinds afgelopen zomer zijn er namelijk 4 actieve Loodsen bijgekomen. Dit betekent dus ook dat wij als Loodsen wat actiever gaan worden binnen de club. Maar dat is natuurlijk niet het enige, ook de vrijdagavonden/zaterdagochtenden zijn weer zo gezellig als vanouds!

Verder zijn we in september met 6 man sterk naar de Landelijke zeilwedstrijden geweest. Natuurlijk hebben wij ook deel genomen aan de zeilwedstrijden in de open klasse. Met Rick als roerganger, Anne aan de fok, Stijn als tacticus en verder een wisselende bezetting hebben we met de 646 driemaal als eerste de finish gepas-seerd. Een zeer geslaagd weekend dus!

Groeten,De Loodsen

Page 21: Wervelwind November 2011

Leren zeilen en roeien staat bij onze groep hoog in het vaandel. Dit vinden we belan-grijk vanwege de veiligheid, maar ook om onze leden kennis mee te geven en aan te steken met het ‘watersport virus’. De groep is hier altijd succesvol in geweest. Dat zien we terug in de prestaties tijdens wedstrijden, het aantal CWO diploma’s dat we uitreiken, het aantal leden die doorstromen naar de zeevaartschool of verder gaan met de watersport als hobby en in de kwaliteit van het varen tijdens de troepdagen en kampen. Tot dusver was het ZA (CWO 3) het hoogst haalbare diploma binnen onze groep. We hebben de laatste jaren gemerkt dat de leergierigheid van de oudere zeeverken-ners vaak verder gaat dan dit diploma, maar we konden buiten wedstrijdzeilen niet veel meer bieden. We hebben gezocht naar een oplossing en met trots kunnen we mededelen dat het opleidingstraject wordt uitgebreid met Klein Vaarbewijs!

Jeugdleden gaan na het behalen van het ZA verder met de theorie van het Klein Vaarbewijs I of II. De leidingen zullen ze verkenners hierbij begeleiden en facilit-eren. Na het afleggen van een proefexa-men, mag bij een positief resultaat een

examen worden afgelegd bij de organi-satie Vamex. Wanneer het examen wordt gehaald mag de zeeverkenner, tussen zijn of haar 18e en 65e levensjaar, varen met schepen van 15 meter of langer en met snelle motorschepen (zoals onze Joker begeleidingsboot). Voor onze groep en de leden betekent dit veel. We verhogen hiermee de kennis aan boord en kunnen daardoor nog beter de veiligheid garanderen. Voor de huidige (en potentiele) leden is het hartstikke leuk en interessant dat dit behaald kan worden, het is een waardevol papiertje voor de rest van je leven. Als zeeverken-nersgroep is het uniek dat we dit onze leden kunnen aanbieden! Kijk voor meer informatie over het Klein Vaarbewijs op www.vamex.nl

Uitbreiding opleidingstraject

Page 22: Wervelwind November 2011

Van de bestuurstafelVan uw voorzitter,Lekker gevaren?Zo’n lekker voorjaar en een iets vochtigere zomer is voorbij, voor je het goed en wel beseft.

De zomerWat een avonturen hebben wij weer beleefd: alle speltakken zijn uitgebreid op het water geweest en hebben het Veerse Meer, en allerlei andere wateren bevaren. Recent kwam daar de LSZW bij, deze is verzeild op het Veluwemeer nabij Harderwijk. Daar presteerde de KD het om in elke wedstrijdklasse de eerste prijs te winnen!! Een knappe prestatie, is nog nooit door een andere groep vertoond.

En toen gingen wij uit roeien in Middel-burg, zag op de ZV KD twitter een tweet staan met de uitslag. Prima!!

Jubileum, 50 jaar KDDe groep is ook langzaam aan het opwar-men voor ons komende jubileumjaar!! 50 jaar jong wordt de groep dan, waarlijk een hele prestatie. De geluiden die van de voorbereidingsgroep mij te horen zijn gevallen, zijn in ieder geval veel belovend. Vanaf 3 december staat ons een heleboel te wachten, best spannend, maak het vooral mee!!

Bergse Haven wordt Schelde VesteBestuurlijk komt er het grootste avon-tuur aan, de gemeente is bezig met het nieuwe plan “Schelde Veste”. Daar de Bergse Haven op een mislukking is uit-gekomen is er na veel onderzoek uitein-delijk besloten om in veel meer en veel kleinere, dus overzichtelijke stappen het plan “Schelde Veste” te gaan uitrollen. Een van de overwegingen was dat als er niets gedaan wordt, er een verlies is van meer dan €75 miljoen. Door wel het terrein van voormalig Nedalco en andere delen te bebouwen, kan dat verlies alleen maar kleiner worden. ’t Is een zure appel, maar wij moeten er door heen. Niets doen is geen optie.

Op woensdagavond 12 oktober werd Schelde Veste behandeld in de commissie “Stad & Ruimte” van de gemeenteraad. En ik zat op de publieke tribune, mocht niet meedoen in het debat. Dat is omdat ik EN gemeenteraadslid ben EN bestuurs-lid bij WV de Schelde (en uw voorzitter) en dus wegens meerdere petten niet mee doen aan de discussie over Schelde veste. Daarom zal ik per 25 november 2011 op de ALV aftreden bij WV de Schelde als bestu-urslid. Zo kan ik in de komende discussies wel meedoen en input geven waar dat nodig is.Bij ons blijf ik voorlopig nog ff uw voorzitter.

Page 23: Wervelwind November 2011

Hoe vergaat het de KD?Het interessante is dat in Schelde Veste er een nieuw kanaal wordt gegraven waar onze buren Watersport Vereniging “de Schelde” mogelijk een jachthaven gaan vestigen. Als WV de Schelde uit de Vermuidenweg verdwijnt, dan zal onze groep hier niet kunnen achterblijven, de gemeente heeft ook aangekondigd dat zij graag nautische grond opnieuw wil uitgeven aan bedrijven.

De WaterschansWie een beetje de berichtgeving heeft gevolgd zal gelezen hebben dat een 19-tal organisaties, waar wij er één van zijn, plannen hebben om iets op de Waterschans te gaan ontwikkelen. Eerst moet daar bodem vervuiling opgeruimd worden, dat kost 1 à 2 jaar.

Er gaan verschillende locatie mogeli-jkheden door ons hoofd, waar maar eens snel met het gemeentebestuur over gesproken moet worden nadat op 20 ok-tober 2011 de gemeenteraad Schelde Veste heeft goedgekeurd.Binnenkort meer hierover.

Namens uw bestuur,Maarten Velthoen uw voorzitter

Page 24: Wervelwind November 2011